Απολογισμός δράσεων Ίδρυμα Καπετάν Βασίλη και Κάρμεν Κωνσταντακόπουλου

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "Απολογισμός δράσεων Ίδρυμα Καπετάν Βασίλη και Κάρμεν Κωνσταντακόπουλου"

Transcript

1 Απολογισμός δράσεων 2016 Ίδρυμα Καπετάν Βασίλη και Κάρμεν Κωνσταντακόπουλου

2 Δράσεις που ολοκληρώθηκαν εντός του 2016 Εισαγωγή Το 2016 ήταν σημαντική και μεταβατική χρονιά για το Ίδρυμα καθώς εγκρίθηκε η αλλαγή του καταστατικού του και από τον Ιούλιο του 2016 σταδιακά άρχισε να επεκτείνει τις δράσεις του και σε άλλες δραστηριότητες πλην των αγροτικών θεμάτων. Παρακάτω ακολουθεί συνολικός απολογισμός ανά τομέα δραστηριότητας: Α. ΑΓΡΟΤΙΚΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ Οι δράσεις προέκυψαν ύστερα από την αξιολόγηση προτάσεων που έγιναν προς το Ίδρυμα Καπετάν Βασίλη και Κάρμεν Κωνστακόπουλου, μέσα από επαφές, εξελίξεις και δράσεις που υλοποιήθηκαν κατά τη διάρκεια του 2015 και Βασίζονται στον αρχικό σχεδιασμό δράσεων του Ιδρύματος και ανταποκρίνονται στις προτάσεις και τις προτεραιότητες της μελέτης με τίτλο Σχέδιο για τη βιώσιμη ανάπτυξη του αγροτικού τομέα στη Μεσσηνία που εκπονήθηκε το 2013 σε συνεργασία με τον ΙΟΒΕ. Οι ενότητες και οι στόχοι ανταποκρίνονται επακριβώς στον σχεδιασμό και τις προτάσεις της συγκεκριμένης μελέτης. 1 η Ενότητα: Ανάπτυξη Αγροτικού Τομέα Υποενότητα α': Βελτίωση Ανταγωνιστικότητας & Έρευνα 1. Ημερίδα ΙΚΒ για την αγροτική ανάπτυξη Για Τρίτη συνεχή χρονιά πραγματοποιήθηκε η ανοικτή ημερίδα με θέμα «Προοπτικές του Αγροτικού Τομέα στη Μεσσηνία 2016» τη Δευτέρα, 5 Δεκεμβρίου, στο συνεδριακό χώρο του ξενοδοχείου Elite, στη Καλαμάτα. Την ημερίδα παρακολούθησαν περισσότεροι από 160 παραγωγοί και επαγγελματίες της αγροτικής οικονομίας της Μεσσηνίας. Κατά τη διάρκεια της ημερίδας παρουσιάστηκαν τα συμπεράσματα και τα στοιχεία από τημ μέχρι τώρα εξέλιξη της μελέτης που αφορά στην εντατική καλλιέργεια της παραδοσιακής ποικιλίας τομάτας με την ονομασία Χοντροκατσαρή, από τον κ. Κώστα Δελή, καθηγητή εφαρμογών γενετικής φυτών και βιοτεχνολογίας, του ΤΕΙ Πελοποννήσου. Έγινε επίσης η παρουσίαση των αποτελεσμάτων έρευνας σχετικά με τη μαύρη σταφίδα Μεσσηνίας όπου ανέλυσε ο κ. Λέανδρος Σκαλτσούνης, καθηγητής του τομέα φαρμακογνωσίας και χημείας φυσικών προϊόντων από το Εθνικό και Καποδιστιακό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Στη συνέχεια ο κ Ευάγγελος Βέργος, Κοσμήτωρ στη Σχολή Επαγγελματικής Εκπαίδευσης της Αμερικανικής Γεωργικής Σχολής, αναφέρθηκε στο ζήτημα της επιχειρηματικότητας στον αγροδιατροφικό τομέα στην Ελλαδα και στη σημασία της παρουσίας του Κέντρου Αγροδιατροφικής Επιχειρηματικότητας στη Μεσσηνία. Η κα Ιωάννα Μηλιώνη, Υπεύθυνη Ποιότητας και Επικοινωνίας του εργαστηρίου γευσιγνωσίας ελαιολάδου Καλαμάτας, του ΤΕΙ Πελοποννήσου παρουσίασε τα αποτελέσματα του προγράμματος σχετικά με τη σημασία των γευσιγνωστικών χαρακτηριστικών του ελαιολάδου σε παραδοσιακούς χώρους μαζικής εστίασης της

3 Αγροτική Ανάπτυξη Μεσσηνίας. Στο πλαίσιο ανάδειξης της σημαντικότητας των μεσσηνιακών προϊόντών ο κ. Δημήτρης Μελεμενής, Chef, αναφέρθηκε στη σύνδεση των τοπικών προϊόντων με τον τριτογενή τομέα. Τέλος, η κα. Έλενα Δανάλη, Υπεύθυνη της εκστρατείας της βιώσημης γεωργίας της Greenpeace και ο κ. Κάνταρος, Γεωπόνος, παρουσίασαν τα αποτελέσματα από το εκπαιδευτικό πρόγραμμα αγροτών στη καλλιέργεια ελληνικών κτηνοτροφικών φυτών προς αντικατάσταση εισαγόμενης γενετικά τροποποιημένης σόγιας στις ζωοτροφές. Συντονιστής του πάνελ ήταν ο κ. Άγγελος Μάρκου, Διευθυντής Επιχειρηματικής Ανάπτυξης, της εταιρίας GAEA. 3. Τοπικές ποικιλίες (Γ' φάση καταγραφής) Το Τμήμα Επιστήμης Φυτικής Παραγωγής του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών ολοκλήρωσε τις καταγραφές τοπικών ποικιλιών στην Μεσσηνία. Αυτή τη στιγμή είναι η μόνη περιοχή της Ηπειρωτικής Ελλάδας που έχει γίνει μία πλήρης καταγραφή των τοπικών ποικιλιών. Οι εμπορικότερες από αυτές τις ποικιλίες θα προωθηθούν για παραγωγή και χρήση όπως αναλύεται στην επόμενη δράση. 2. Διατήρηση του γενετικού υλικού συκιάς στο πλαίσιο της δημιουργίας πρότυπου πειραματικού αγρού με τις 100 ποικιλίες του τμήματος Ελαίας Καλαμάτας του ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ Τον Φεβρουάριο του 2016 ξεκίνησε η λήψη μοσχευμάτων για την παραγωγή φυταρίων Συκιάς προς εγκατάσταση στον αγρό. Ύστερα, ξεκίνησε η διαδικασία διαμόρφωσης του αγροκτήματος που θα φυτευθούν οι Ποικιλίες του Εθνικού καταλόγου. Εντός του Ιουνίου θα ολοκληρωθεί εγκατάσταση της φυτείας και του αρδευτικού συστήματος. Στόχος η δημιουργία νέου οργανωμένου συκεώνα ο οποίος θα συνδράμει στην υποστήριξη και διάδοση της καλλιέργειας του σύκου στη Μεσσηνία. 4. Τοπικές ποικιλίες (καλλιέργεια και προώθηση τοπικών ποικιλιών) Το τμήμα Επιστήμης Φυτικής Παραγωγής του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών ανέλαβε τη βιολογική καλλιέργεια και αξιολόγηση της τοπικής ποικιλίας πηχιάρικου φασολιού (Vigna unguiculata subsp. Sesquipedalis) σε διαφορετικές συνθήκες άρδευσης και λίπανσης. Τα φασόλια χρησιμοποιήθηκαν δοκιμαστικά στη δημιουργία τοπικών συνταγών από τους Chef της Costa Navarino, για κατανάλωση στο ξενοδοχείο με ιδιαίτερα θετική αποδοχή.

4 Καλλιέργεια και προώθηση τοπικών ποικιλιών Χοντροκατσαρή Τομάτα 5. Γενετική μελέτη και διατροφική ανάλυση της παραδοσιακά καλλιεργούμενης τομάτας ποικιλία «Xοντροκατσαρή» Η τομάτα είναι το λαχανοκομικό φυτό με μεγάλο οικονομικό ενδιαφέρον. Στη Μεσσηνία από διάφορες πηγές μεταφέρθηκε και εγκαταστάθηκε με επιτυχία σε αρκετές περιοχές. Από τις ποικιλίες που παραδοσιακά καλλιεργούνται (Χοντροκατσαρή, Κατσαρή, Ροζέ, Καναδέζα) ξεχωρίζει η Χοντροκατσαρή, η οποία αποτελεί μέρος της γευστικής μνήμης του πληθυσμού της Μεσσηνίας. Σκοπός της μελέτης είναι να εκτιμηθεί η διατροφική αξία της ποικιλίας χοντροκατσαρή και να εγγραφεί στον Εθνικό Κατάλογο τοπικών ποικιλιών ώστε νόμιμα να μπορεί να γίνει το εμπόριο του σπόρου της. Η ανάδειξη της διατροφικής αξίας αυτής παραδοσιακά καλλιεργούμενη ποικιλία της Μεσσηνίας θα συμβάλει στην αύξηση της προστιθέμενης αξίας της και θα προσφέρει περισσότερες ευκαιρίες εκμετάλευσης της καλιέργειάς της. Η μελέτη και η καταγραφή των ιδιαίτερων χαρακτηριστικών της ποικιλίας έχουν προχωρήσει και αναμένεται να έχουμε τα τελικά αποτελέσματα και την εγγραφή στον Εθνικό κατάλογο μέσα στους επόμενου μήνες. 6. Μελέτη αντιγηραντικής δράσης μαύρης σταφίδας Αφορά στη διενέργεια μελέτης ώστε να πιστοποιηθεί η αντιγηραντική δράση της μαύρης σταφίδας. Η μελέτη αποτελεί συνέχεια προηγούμενης μελέτης που πραγματοποιήθηκε και σκοπό είχε να αναδείξει τα θετικά χαρακτηριστικά της μαύρης, Μεσσηνιακής σταφίδας σε σύγκριση με άλλες ποικιλίες ανά τον κόσμο.

5 Υποστήριξη & αναβάθμιση ανθρωπίνων πόρων Υποενότητα β': Υποστήριξη και Αναβάθμιση Ανθρώπινων Πόρων 7. Πρακτική άσκηση φοιτητών Μέσα στο 2016 το Ίδρυμα συνεργάστηκε με το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών για την κάλυψη των αναγκών (μεταφορικά, διαμονή, διατροφή) δύο φοιτητών οι οποίοι απασχολήθηκαν στο πρόγραμμα τοπικών ποικιλιών. Στο πλαίσιο αυτό ανέλαβαν την παρακολούθηση της καλλιέργειας που πηχιάρικου φασολιού. ενημερώσεις σε περισσότερες απομακρυσμένες περιοχές. Μέσα στο 2016 έγιναν τέσσερις Γεωπονικές συναντήσεις (Δύο στο Διαβολίτσι, μία στους Γαργαλιάνους και μία στην Κορώνη). Η ανταπόκριση του κοινού είναι αρκετά ικανοποιητική και ευελπιστούμε ότι στο μέλλον θα ενημερώνονται όλο και περισσότεροι κάτοικοι αγροτικών περιοχών. 9. Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα Γευσιγνωσίας Ελαιολάδου Γεωπονική Συνάντηση στους Γαργαλιάνους 8. Γεωπονικές συναντήσεις Στο πλαίσιο των βασικών στόχων του Ιδρύματος για διαρκή ενημέρωση των Μεσσήνιων παραγωγών, έχει ξεκινήσει ένας κύκλος ανοιχτών παρουσιάσεων σε περισσότερες, αμιγώς αγροτικές, περιοχές της Μεσσηνίας. Κατά τη συνάντηση, ο προσκεκλημένος ειδικός επιστήμονας παρουσιάζει συγκεκριμένα πρακτικά θέματα (βελτίωση ποιότητας, προστασία παραγωγής, ασθένειες ελιάς κλπ) και εν συνεχεία, οι παραγωγοί και το κοινό έχουν τη δυνατότητα να συζητήσουν και να υποβάλουν ερωτήσεις. Στόχος το 2017 είναι να γίνεται μία γεωπονική συνάντηση το μήνα (εκτός καλοκαιρινών μηνών) και να γίνουν Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα γευσιγνωσίας ελαιολάδου σε μαθητές και μαθήτριες συνεχίστηκε για τρίτη χρονιά με μεγάλη επιτυχία. Σκοπός είναι η ενημέρωση των μαθητών για τη δυνατότητα παραγωγής ποιοτικού ελαιολάδου και η αναγνώριση της ποιότητας μέσα από τις πρακτικές γευσιγνωσίας. Το 2016 εκπαιδεύτηκαν 280 μαθητές και μαθήτριες από όλη τη Μεσσηνία.

6 Στον πρώτο κύκλο εκπαίδευσης λειτούργησαν 5 εκπαιδευτικά σεμινάρια και συγκεκριμένα οι θεματικές: Βιώσιμη Διαχείριση φυσικών πόρων Κέντρο Αγροδιατροφικής Επιχειρηματικότητας Μεσσηνίας 10. Δημιουργία κέντρου αγροδιατροφικής επιχειρηματικότητας Μεσσηνίας Το Κέντρο Αγροδιατροφικής Επιχειρηματικότητας Μεσσηνίας δημιουργήθηκε το 2016, έπειτα από τη συνεργασία του Ιδρύματος Καπετάν Βασίλη & Κάρμεν Κωνσταντακόπουλου και της Σχολής Επαγγελματικής Εκπαίδευσης της Αμερικανικής Γεωργικής Σχολής - Κολέγιο Περρωτής. Σκοπός του Κέντρου είναι η ενίσχυση της επιχειρηματικότητας στον αγροδιατροφικό τομέα της Μεσσηνίας. Το Κέντρο προσφέρει βιωματικά εκπαιδευτικά προγράμματα που στοχεύουν στην ανάπτυξη επιχειρηματικής παιδείας, την ανάδειξη επιχειρηματικών ιδεών και τη βελτίωση των δεξιοτήτων που σχετίζονται με την παραγωγή. Η μέση χρονική διάρκεια των σεμιναρίων είναι 28 εκπαιδευτικών ωρών και απευθύνονται σε όσους επιθυμούν να αναπτύξουν τις γνώσεις τους σε βασικά θέματα του αγροδιατροφικού τομέα. Καλλιέργεια Φαρμακευτικών και Αρωματικών Φυτών. Αξιοποίηση Φαρμακευτικών και Αρωματικών Φυτών. Επεξεργασία και Τυποποίηση Ελιάς και Ελαιολάδου. Τυποποίηση, Επεξεργασία και Συντήρηση Τροφίμων. Έναρξη και διαχείριση αγροτικής επιχείρησης Ηλεκτρονικό marketing αγροτικών προϊόντων Με την ολοκλήρωση του πρώτου κύκλου σεμιναρίων αποφοίτησαν 56 εκπαιδευόμενοι. Παράλληλα με την εκπαίδευση το Κέντρο εστιάζει στην παροχή συμβουλευτικών υπηρεσιών. Στο πλαίσιο αυτό το Κέντρο Αγροδιατροφικής Επιχειρηματικότητας Μεσσηνίας προσφέρει συμβουλευτικές υπηρεσίες ίδρυσης νέας και ανάπτυξη υπάρχουσας επιχείρησης. Μέσα στο 2016 έγιναν προσπάθειες για να βρεθούν πόροι που θα ενισχύσουν τη συμβουλευτική και ωφελήσουν τους ενδιαφερόμενους.

7 Ενίσχυση εξωστρέφειας και παρουσίας στις αγορές Σεμινάρια Γστρονομίας 2016 Υποενότητα γ : Βιώσιμη Διαχείριση Φυσικών Πόρων 12. Καθαρισμοί παραλιών-ρεμάτων στην ευρύτερη περιοχή της Πύλου Στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Γιορτής Πουλιών, στις 2 Οκτωβρίου, πραγματοποιήθηκε εθελοντικός καθαρισμός στην περιοχή του Διβαρίου, στη λιμνοθάλασσα Γιάλοβα. Η λιμνοθάλασσα της Γιάλοβας αποτελεί καταφύγιο άγριας ζωής και ιδιαίτερα των μεταναστευτικών πτηνών, που κάνουν εδώ τον πρώτο τους σταθμό ταξιδεύοντας από την Αφρική για τη βόρεια Ευρώπη και αντίστροφα. Ο καθαρισμός της Λιμοθάλασσας στη Γιάλοβα έγινε με την υποστήριξη του ιδρύματος και του οργανισμού νεολαίας Κ.Α.ΝΕ. 2η Ενότητα: Ανάπτυξη Τομέα Επεξεργασίας Τροφίμων Υποενότητα: Ενίσχυση εξωστρέφειας και παρουσίας στις αγορές 13. Σεμινάρια Γαστρονομίας 2016 Για τέταρτη συνεχή χρονιά έγιναν τα «Σεμινάρια Μεσσηνιακής Γαστρονομίας» για τους επαγγελματίες της εστίασης που διοργάνωσε δωρεάν το Ίδρυμα. Η τριήμερη εκδήλωση, πραγματοποιήθηκε στο Navarino Dunes, στην Costa Navarino, από τις 10 ως τις 12 Μαΐου Στόχος των Σεμιναρίων η ανάδειξη και καθιέρωση της γαστρονομικής παράδοσης της Μεσσηνίας και η ενίσχυση της προβολής και χρήσης των τοπικών προϊόντων. Οι περισσότεροι από 150 επαγγελματίες της εστίασης που παρευρέθηκαν στα φετινά Σεμινάρια είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν από κοντά σημαντικούς επαγγελματίες του χώρου και να μαγειρέψουν μαζί τους, μαθαίνοντας παράλληλα νέους τρόπους χρήσης και αξιοποίησης των τοπικών προϊόντων και αποκομίζοντας πολύτιμες γνώσεις και εμπειρίες για θέματα που αφορούν συνολικά τη λειτουργία ενός χώρου εστίασης. Στην φετινή διοργάνωση συμμετείχαν οι σεφ, Δημήτρης Μελεμενής, Κώστας Τσίγκας, Λευτέρης Λαζάρου, Δόξης Μπεκρής, Δημήτρης Δημητριάδης, Γιώργος Βενιέρης, Αλέξανδρος Φουρούλης. Οι συμμετέχοντες παρακολούθησαν την θεωρητική ενότητα που παρουσίασε ο σεφ Λευτέρης Λαζάρου «Στήνοντας το εστιατόριό μου», είδαν στην πράξη τη διαδικασία παρασκευής πιάτων με Μεσσηνιακές συνταγές και προϊόντα από όλους τους σεφ, συμμετείχαν σε γευσιγνωσία τοπικού ελαιόλαδου μαθαίνοντας να αναγνωρίζουν τα ποιοτικά στοιχεία και χαρακτηριστικά του και επισκέφτηκαν μαζί με τον σεφ Δημήτρη Μελεμένη τους λαχανόκηπους της Costa Navarino.

8 Επεξεργασία εξωστρέφειας και παρουσίας στις αγορές Διημερίδα Εξαγωγών 14. Ανάδειξη και καθιέρωση της Μεσογειακής διατροφής Το Ίδρυμα Καπετάν Βασίλη και Κάρμεν Κωνσταντακόπουλου, ο Δήμος Πύλου-Νέστορος, το Μεσογειακό Αγρονομικό Ινστιτούτο Χανίων, το Μανιατάκειον Ίδρυμα, και το Α.ΤΕΙ Πελοποννήσου έχουν υπογράψει πρωτόκολλο συνεργασίας με σκοπό την ανάδειξη και προώθηση της Μεσογειακής Διατροφής και τη καλλιέργεια πολιτιστικών και τουριστικών ανταλλαγών συνδεδεμένων με την απόφαση της UNESCO για την εγγραφή της Μεσογειακής Διατροφής στον Αντιπροσωπευτικό Κατάλογο της Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Ανθρωπότητας. Σε αυτό το πλαίσιο πραγματοποιήθηκε μελέτη για την προβολή και προώθηση της Μεσσηνιακής Διατροφής ως ειδικότερο branding στο πλαίσιο της Μεσογειακής διατροφής. 15. Διημερίδα Εξαγωγών 2016 Με τη συμμετοχή άνω των 120 επαγγελματιών και παραγωγών της Μεσσηνίας, καθώς και με 527 B2B συναντήσεις, ολοκληρώθηκε η Διημερίδα ενημέρωσης, υποστήριξης και προώθησης εξαγωγών των μεσσηνιακών αγροτικών προϊόντων, που συνδιοργάνωσαν το Ίδρυμα Καπετάν Βασίλη και Κάρμεν Κωνσταντακόπουλου και το Ίδρυμα Γεωργίου & Βικτωρίας Καρέλια. Η διημερίδα πραγματοποιήθηκε στις 27 και 28 Μαΐου, στο ξενοδοχείο Filoxenia με την υποστήριξη του Πανελληνίου Συνδέσμου Εξαγωγέων και του Επιμελητηρίου Μεσσηνίας. Πραγματοποιήθηκαν 13 εισηγήσεις μεταξύ των οποίων από αγοραστές και γνώστες των εξαγωγών, προσφέροντας την εμπειρία τους, πολύτιμη ενημέρωση και σημαντικές πρακτικές πληροφορίες στους συμμετέχοντες. Κατά το θεωρητικό μέρος της διημερίδας έγινε ενημέρωση μεταξύ άλλων για τη βιομηχανία και οικονομία του ελαιολάδου και άλλων μεσσηνιακών προϊόντων σε παγκόσμιο επίπεδο, τις διεθνείς τάσεις της αγοράς, το νομικό πλαίσιο εξαγωγών καθώς και τους τρόπους επιτυχημένου branding και marketing. Επίσης, συζητήθηκαν θέματα σχετικά με τη συσκευασία αγροτικών προϊόντων και αναλύθηκαν προτάσεις για μία επιτυχημένη συμμετοχή σε διεθνείς εκθέσεις. Κατά τη διάρκεια της Διημερίδας Εξαγωγών, πραγματοποιήθηκαν τέσσερα workshops με σκοπό την περαιτέρω ανάλυση βασικών θεμάτων σχετικά με τις εξαγωγές.

9 Διεθνής Διαγωνισμός Ελαιολάδου ATHENA Τα θέματα που αναλύθηκαν αφορούν στα αγροτικά προϊόντα και πως η ιδέα μπορεί να εξελιχθεί σε εξωστρεφή επιχείρηση, στο νομικό πλαίσιο εξαγωγών, στη δημιουργία και σχεδιασμό συσκευασιών αγροτικών προϊόντων και στο εξαγωγικό marketing. Τις ενημερωτικές εργασίες της διημερίδας πλαισίωσαν απευθείας επιχειρηματικές συναντήσεις και επαφές (B2B meetings) των Ελλήνων συμμετεχόντων με τους επιχειρηματίες από το εξωτερικό. Ειδικότερα, οι επιχειρήσεις με εξαγωγικό χαρακτήρα συμμετείχαν σε επαγγελματικές συναντήσεις (Β2Β meetings) με αγοραστές από χώρες όπως Σουηδία, Ολλανδία, Ελβετία, Βέλγιο, Ρουμανία, Αγγλία, Αυστρία, Γαλλία και Γερμανία όπου είχαν την ευκαιρία να προβάλουν τα προϊόντα (τυποποιημένα- συσκευασμένα δείγματα) που εξάγουν καθώς και ενημερωτικά φυλλάδια. Πραγματοποιήθηκαν 527 B2B (business to business) ανάμεσα σε εξαγωγικές επιχειρήσεις της Μεσσηνίας και αγοραστές από το εξωτερικό, ενώ έχουν προχωρήσει ήδη και σε κλείσιμο εμπορικών συμφωνιών. 18. Υποστήριξη Διεθνούς Διαγωνισμού Ελαιολάδου ATHENA (αντί Μεσσηνιακού Φεστιβάλ Ελαίας) Τον Μάιο του 2016 για πρώτη φορά έγινε στην Ελλάδα Διεθνής Διαγωνισμός Ελαιολάδου διεθνών προδιαγραφών. Ο Διαγωνισμός έγινε στην Αθήνα και ήταν αρκετά επιτυχημένος. Το Ίδρυμα υποστήριξε τον Διαγωνισμό.

10 Ελαιοκαλλιέργεια 20. Προώθηση των γευσιγνωστικών χαρακτηριστικών του ελαιόλαδου σε παραδοσιακούς χώρους μαζικής εστίασης της Μεσσηνίας «Η γαστρονομία της Κορωνέικης ποικιλίας: συνδυασμός αρμονίας και αντίθεσης» τόσο σε ερευνητικό επίπεδο αφού ελάχιστα έχουν γραφτεί για το συνδυασμό τροφίμων σε σχέση με ελληνικές ποικιλίες όσο και στο επίπεδο της εφαρμοσμένης έρευνας καθώς τα συμπεράσματα θα μεταφερθούν ως γνώση στην ευρύτερη επαγγελματική ομάδα των επαγγελματιών εστίασης στη Μεσσηνία. 3η Ενότητα: Ελαιοκαλλιέργεια Το πρόγραμμα του 2016 «Η προώθηση των γευσιγνωστικών χαρακτηριστικών του ελαιόλαδου σε παραδοσιακούς χώρους μαζικής εστίασης της Μεσσηνίας» εκπαίδευσε περίπου 50 chefs και ιδιοκτήτες εστιατορίων της Μεσσηνίας. Το ίδιο πρόγραμμα παρουσιάστηκε από το εργαστήριο γευσιγνωσίας ελαιολάδου στο πλαίσιο των σεμιναρίων Μεσσηνιακής γαστρονομίας 2016 του Ιδρύματος σε περισσότερους από 100 συμμετέχοντες. Το πρόγραμμα «Η γαστρονομία της Κορωνέικης ποικιλίας: συνδυασμός αρμονίας και αντίθεσης» έχει ως στόχο τη διερεύνηση του συνδυασμού της Κορωνέικης ποικιλίας με τυπικά υλικά και πιάτα της Μεσσηνίας από ειδικούς στην υψηλή γαστρονομία. Η έρευνα θα βασίστηκε στη μεθοδολογία που έχουν αναπτύξει οι Cerretani et al (2007). Τα αποτελέσματα της έρευνας συμβάλλουν στην λεπτομερέστερη περιγραφή και ανάδειξη της γευσιγνωστικής αξίας της Κορωνέικης ποικιλίας, 21. Πιλοτική χρήση μετεωρολογικών μετρήσεων στην ελαιοκαλλιέργεια Έγιναν πρώτες συναντήσεις μεταξύ του Ιδρύματος, του ΝΕΟ Observatory, του TEI Πελοποννήσου και του Πανεπιστημίου Πατρών αλλά θα χρειαστεί περαιτέρω διερεύνηση στο μέλλον. Σκοπός το συζητήσεων ήταν η αξιοποίηση των μετεωρολογικών σταθμών που υπάρχουν στη Μεσσηνία και πιο συγκεκριμένα στην ευρύτερη

11 Περιοχή της Πύλου (6 μετεωρολογικοί σταθμοί) όπου γίνονται μετρήσεις ταχύτητας και διεύθυνσης αέρα, έντασης και ποσότητας βροχόπτωσης, εξάτμισης, θερμοκρασίας αέρα, υγρασίας κ.α. Στόχος είναι αυτές οι μετρήσεις να χρησιμοποιηθούν από τους παραγωγούς με σκοπό να βελτιώσουν την παραγωγή τους. ελαιολάδου τη δυνατότητα μέσω της καλλιέργειας και της έκθλιψης να καθορίζουν πιο πετυχημένα τα τελικά αρώματα του ελαιολάδου. 22. Χαρτογράφηση των γευσιγνωστικών χαρακτηριστικών της Κορωνέικης ποικιλίας στη Μεσσηνία Με τη μελέτη αυτή προσδιορίσθηκαν και χαρτογραφήθηκαν τα γευσιγνωστικά χαρακτηριστικά και η σύνθεση του φρουτώδους αρώματος της κορωνέικης ποικιλίας στη Μεσσηνίας και συσχετίσθηκαν με το στάδιο ωρίμανσης του ελαιόκαρπου, το χρόνο συγκομιδής αλλά και το διαφορετικό μικροκλίμα περιοχών της Μεσσηνίας. Ταυτόχρονα μελετήθηκαν και χαρτογραφήθηκαν τα χημικά χαρακτηριστικά του ελαιόλαδου με έμφαση στις φαινόλες ελαιοκανθάλη και ελαιασίνη. Τα αποτελέσματα χαρτογραφήθηκαν σε δυναμικό ψηφιακό χάρτη αναρτημένο στην ιστοσελίδα του Εργαστηρίου ώστε να είναι εύκολα προσβάσιμος στους ανθρώπους του ελαιόλαδου. Σκοπός της μελέτης είναι να αναγνωρισθούν τα γευσιγνωστικά χαρακτηριστικά της κορωνέικης ποικιλίας στις τρεις διαφορετικές κλιματικές ζώνες της Μεσσηνίας και να συσχετισθούν με το στάδιο ωρίμανσης του καρπού και τον τύπο του ελαιοτριβείου ώστε να δώσουν στους επαγγελματίες

12 Β. Κοινωνική Υποστήριξη και Ανάπτυξη Το 2016 ήταν η πρώτη χρονιά για το Ίδρυμα όπου επισήμως ασχολήθηκε με τα κοινωνικά θέματα και στήριξε σχετικές δράσεις. Η συγκεκριμένη δραστηριότητα ξεκίνησε σταδιακά από το καλοκαίρι του 2016 και ενσωματώθηκε πλήρως στη λειτουργία του Ιδρύματος το Σύνορα στην Ελλάδα και κυρίως τα προγράμματα υγείας για τους πρόσφυγες. Πιο συγκεκριμένα τα προγράμματα αυτά παρείχαν ιατρική και ψυχοκοινωνική φροντίδα, διένειμαν είδη πρώτης ανάγκης και βελτίωσαν τις εγκαταστάσεις υγιεινής και την παροχή νερού στους καταυλισμούς. Παράλληλα εμβολίασαν περισσότερα από παιδιά για 11 κοινές ασθένειες. 1. Υποτροφίες εις μνήμη Π. Φωτέα Χορηγήθηκαν πέντε υποτροφίες από το Ίδρυμα σε Μεσσήνιους Φοιτητές. Τη διαχείριση και την απονομή των υποτροφιών ανέλαβε ο Δήμος Καλαμάτας. 4. Κοινωνικό Παντοπωλείο Δήμου Ελληνικού Το Ίδρυμα υποστήριξε το Κοινωνικό Παντοπωλείο με την αγορά και κάλυψη των αναγκών του σε ελαιόλαδο. 2. Οικονομική Υποστήριξη Γεν. Φιλόπτωχου Ταμείου Μητρόπολης Μεσσηνίας Το Ίδρυμα υποστήριξε τα συσσίτια που διοργανώνει η Μητρόπολη Μεσσηνίας. 3. Οικονομική Υποστήριξη Γιατρών Χωρίς Σύνορα Το Ίδρυμα υποστήριξε την δράση των Γιατρών Χωρίς

13 Ίδρυμα Καπετάν Βασίλη και Κάρμεν Κωνσταντακόπουλου

Απολογισμός Δράσεων 2013

Απολογισμός Δράσεων 2013 Απολογισμός Δράσεων 2013 Ο Απολογισμός Δράσεων 2013 έχει σκοπό να προσφέρει μια εικόνα για το βασικό έργο του Ιδρύματος τη χρονιά που πέρασε μέσα από την παρουσίαση επιλεγμένων προγραμμάτων. Δράσεις που

Διαβάστε περισσότερα

Η χαρτογράφηση των γευσιγνωστικών χαρακτηριστικών της Κορωνέικης ποικιλίας στη Μεσσηνία

Η χαρτογράφηση των γευσιγνωστικών χαρακτηριστικών της Κορωνέικης ποικιλίας στη Μεσσηνία Η χαρτογράφηση των γευσιγνωστικών χαρακτηριστικών της Κορωνέικης ποικιλίας στη Μεσσηνία 2015-2016 Υποστήριξη και Χρηματοδότηση: Διεθνές Συμβούλιο Ελαιόλαδου Ίδρυμα Καπετάν Βασίλη Τομέας Φαρμακογνωσίας

Διαβάστε περισσότερα

Συνεχιζόμενη Εκπαίδευση και Συμβουλευτική

Συνεχιζόμενη Εκπαίδευση και Συμβουλευτική Συνεχιζόμενη Εκπαίδευση και Συμβουλευτική Επιχειρηματική Παιδεία και Παραγωγικότητα Το Κέντρο Αγροδιατροφικής Καινοτομίας και Επιχειρηματικότητας προσφέρει βιωματικά εκπαιδευτικά προγράμματα που στοχεύουν

Διαβάστε περισσότερα

Σας ενημερώνουμε ότι από 10 11 Μαΐου 2011 (διάρκειας 2 ημερών για περισσότερη δημοσιότητα και αξιοποίησή της από τις συμμετέχουσες εταιρίες)

Σας ενημερώνουμε ότι από 10 11 Μαΐου 2011 (διάρκειας 2 ημερών για περισσότερη δημοσιότητα και αξιοποίησή της από τις συμμετέχουσες εταιρίες) K E O Σ Ο Ε ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΤΙΚΗ ΕΝΩΣΗ ΑΜΠΕΛΟΟΙΝΙΚΩΝ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ Λ. ΡΙΑΝΚΟΥΡ 73, 115 23 ΑΘΗΝΑ ΤΗΛ: (210) 6923102 6923291 6928224 FAX: (210) 6981182 e-mail : keosoe@otenet.gr Αριθμ. πρωτ. 114/368 Αθήνα,

Διαβάστε περισσότερα

Η σύγχρονη προσέγγιση στην εκπαίδευση για το μέλλον του αγροδιατροφικού τομέα στην Ελλάδα. Perrotis College Dr. Konstantinos Rotsios

Η σύγχρονη προσέγγιση στην εκπαίδευση για το μέλλον του αγροδιατροφικού τομέα στην Ελλάδα. Perrotis College Dr. Konstantinos Rotsios Η σύγχρονη προσέγγιση στην εκπαίδευση για το μέλλον του αγροδιατροφικού τομέα στην Ελλάδα Perrotis College Dr. Konstantinos Rotsios Η σημασία του Αγροδιατροφικού Τομέα Παρά τη γενική μείωση στις νέες επιδοτήσεις,

Διαβάστε περισσότερα

Απολογισμός δράσεων Ίδρυμα Καπετάν Βασίλη και Κάρμεν Κωνσταντακόπουλου

Απολογισμός δράσεων Ίδρυμα Καπετάν Βασίλη και Κάρμεν Κωνσταντακόπουλου Απολογισμός δράσεων 2017 Ίδρυμα Καπετάν Βασίλη και Κάρμεν Κωνσταντακόπουλου Δράσεις που ολοκληρώθηκαν εντός του 2017 Εισαγωγή Το 2017 ήταν η πρώτη χρονιά που το Ίδρυμα υλοποίησε ένα ολοκληρωμένο προγραμματισμό

Διαβάστε περισσότερα

ΕΛΛΗΝΟΑΦΡΙΚΑΝΙΚΟ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΕΚΘΕΣΗ ΠΕΠΡΑΓΜΕΝΩΝ ΕΤΟΥΣ 2012

ΕΛΛΗΝΟΑΦΡΙΚΑΝΙΚΟ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΕΚΘΕΣΗ ΠΕΠΡΑΓΜΕΝΩΝ ΕΤΟΥΣ 2012 ΕΛΛΗΝΟΑΦΡΙΚΑΝΙΚΟ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΕΚΘΕΣΗ ΠΕΠΡΑΓΜΕΝΩΝ ΕΤΟΥΣ 2012 Ενότητες 1. Κατάσταση μελών του Ελληνο- Aφρικανικού Επιμελητηρίου 2. Σκοπός του Επιμελητηρίου 3. Εκδηλώσεις - Δραστηριότητες 4. Διεύθυνση Χώρου

Διαβάστε περισσότερα

Ενημερωτική Εκδήλωση για τις δράσεις της Δομής Απασχόλησης και Σταδιοδρομίας του ΑΠΘ

Ενημερωτική Εκδήλωση για τις δράσεις της Δομής Απασχόλησης και Σταδιοδρομίας του ΑΠΘ ηλεκτρονικο περιοδικο Απρίλιος-Ιούνιος 2012 τευχοσ 02 ΔΑΣΤΑ Εκδηλώσεις Ενημερωτική Εκδήλωση για τις δράσεις της Δομής Απασχόλησης και Σταδιοδρομίας του ΑΠΘ Η Δομή Απασχόλησης & Σταδιοδρομίας σε συνεργασία

Διαβάστε περισσότερα

10 χρόνια Φεστιβάλ Μελιού! το μεγάλο ετήσιο ραντεβού. της μελισσοκομίας!

10 χρόνια Φεστιβάλ Μελιού! το μεγάλο ετήσιο ραντεβού. της μελισσοκομίας! το μεγάλο ετήσιο ραντεβού της μελισσοκομίας! 10 χρόνια Φεστιβάλ Ελληνικού Μελιού & Προϊόντων Μέλισσας Η φετινή χρονιά για το Φεστιβάλ Ελληνικού Μελιού & Προϊόντων Μέλισσας αποτελεί την δέκατη διοργάνωση.

Διαβάστε περισσότερα

16-24. Νοεμβρίου. Calibrating Panelists Minds & Palates. Εκπαίδευση στα Γευσιγνωστικά Χαρακτηριστικά Mεσογειακών Ποικιλιών Ελαιολάδου. Π.Ε.

16-24. Νοεμβρίου. Calibrating Panelists Minds & Palates. Εκπαίδευση στα Γευσιγνωστικά Χαρακτηριστικά Mεσογειακών Ποικιλιών Ελαιολάδου. Π.Ε. Calibrating Panelists Minds & Palates Εκπαίδευση στα Γευσιγνωστικά Χαρακτηριστικά Mεσογειακών Ποικιλιών Ελαιολάδου 16-24 Νοεμβρίου 2012 Συνδιοργάνωση: Περιφέρεια Πελοποννήσου Π.Ε. Μεσσηνίας Διεθνές Συμβούλιο

Διαβάστε περισσότερα

Σκέψεις για την Διαμόρφωση Στρατηγικής για το Μέλλον του Ελληνικού Ελαιολάδου& Ελιάς. Βαγγέλης Διβάρης, Πρόεδρος ΦΙΛΑΙΟΣ

Σκέψεις για την Διαμόρφωση Στρατηγικής για το Μέλλον του Ελληνικού Ελαιολάδου& Ελιάς. Βαγγέλης Διβάρης, Πρόεδρος ΦΙΛΑΙΟΣ Σκέψεις για την Διαμόρφωση Στρατηγικής για το Μέλλον του Ελληνικού Ελαιολάδου& Ελιάς Βαγγέλης Διβάρης, Πρόεδρος ΦΙΛΑΙΟΣ ΜικρόΙστορικό Ιδρύθηκετο1998, είναι επιστημονικό μη κερδοσκοπικό σωματείο Σκοποί

Διαβάστε περισσότερα

29 ΑΠΡΙΛΙΟΥ-02 ΜΑΪΟΥ 2010

29 ΑΠΡΙΛΙΟΥ-02 ΜΑΪΟΥ 2010 Υπό την αιγίδα του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και τροφίμων 29 ΑΠΡΙΛΙΟΥ-02 ΜΑΪΟΥ 2010 ΜΕ ΤΗΝ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ ΕΚΘΕΣΗ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ ΥΨΗΛΗΣ ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΣ ΤΙ ΠΕΡΙΛΑΜΒΑΝΕΙ Agro-Festival

Διαβάστε περισσότερα

ΕΠΑνΕΚ, Ημερίδα 03/04/2014 1

ΕΠΑνΕΚ, Ημερίδα 03/04/2014 1 1 ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΔΕ ΕΣΠΑ Κατάρτιση ΕΠΑνΕΚ 2014-2020 / Οργανωτική δομή ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑΣ Κοινωνικοί Εταίροι Εμπειρογνώμονες 2 Υφιστάμενη κατάσταση τομέα Αποτελεί τον μεγαλύτερο μεταποιητικό κλάδο

Διαβάστε περισσότερα

1η έκθεση αγροτικής ανάπτυξης. καλλιεργώντας το μέλλον. 18-20 Οκτωβρίου 2014 MEC Παιανίας

1η έκθεση αγροτικής ανάπτυξης. καλλιεργώντας το μέλλον. 18-20 Οκτωβρίου 2014 MEC Παιανίας 1η έκθεση αγροτικής ανάπτυξης καλλιεργώντας το μέλλον 18-20 Οκτωβρίου 2014 MEC Παιανίας Τι περιλαμβανει η FARMER EXPO hellas Μηχανολογικό εξοπλισμό για: - Γεωργικές & Φυτικές Καλλιέργειες - Ζωικές Καλλιέργειες

Διαβάστε περισσότερα

Στο Κέντρο Επιχειρηματικότητας μπορούν

Στο Κέντρο Επιχειρηματικότητας μπορούν Κύκλοι Μαθημάτων ίδρυση Κέντρου Επιχειρηματικότητας στον Αγροδιατροφικό Η Τομέα αποτελεί μια νέα πρωτοβουλία της Αμερικανικής Γεωργικής Σχολής και του Perrotis College. Στόχος του Κέντρου είναι η ανάδειξη

Διαβάστε περισσότερα

ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΩΝ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ & ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ

ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΩΝ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ & ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΩΝ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ & ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ ΕΛΕΝΗ ΚΟΛΙΟΠΟΥΛΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΔΣ. 5o ΕΛΛΗΝΟΓΕΡΜΑΝΙΚΟ ΦΟΡΟΥΜ ΤΡΟΦΙΜΩΝ ΛΑΜΙΑ 24 ΜΑΪΟΥ 2018 Αξιότιμοι συμμετέχοντες, Ως Πρόεδρος του Συνδέσμου Βιομηχανιών

Διαβάστε περισσότερα

ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ ΕΞΩΣΤΡΕΦΕΙΑΣ ΚΑΙ ΔΙΕΘΝΟΠΟΙΗΣΗΣ ΤΟΥ ΤΕΙ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ

ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ ΕΞΩΣΤΡΕΦΕΙΑΣ ΚΑΙ ΔΙΕΘΝΟΠΟΙΗΣΗΣ ΤΟΥ ΤΕΙ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ ΕΞΩΣΤΡΕΦΕΙΑΣ ΚΑΙ ΔΙΕΘΝΟΠΟΙΗΣΗΣ ΤΟΥ ΤΕΙ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ Η αποστολή του ΤΕΙ Πελοποννήσου, διαμορφούμενη μέσα στο πλαίσιο του Ν. 4485/17, o οποίος είναι ο πιο πρόσφατος νόμος όπου καθορίζεται η αποστολή

Διαβάστε περισσότερα

PARATUS EUROPE Memo Φεβρουάριος 13

PARATUS EUROPE Memo Φεβρουάριος 13 PARATUS EUROPE Memo Φεβρουάριος 13 Μάθετε για το Ελαιόλαδο από τους Ειδικούς! Πιστοποιηθείτε ως Olive Oil Enthusiast ή Pro Olive Oil Expert! Εκπαιδευτικά Προγράμματα Ελαιολάδου, πιστοποιημένα από τον Διαπιστευμένο

Διαβάστε περισσότερα

ΠΙΝΑΚΑΣ ΑΠΟΔΕΚΤΩΝ. Υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης & Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης 1. ΕΥΔ ΕΠ «Διοικητική Μεταρρύθμιση»

ΠΙΝΑΚΑΣ ΑΠΟΔΕΚΤΩΝ. Υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης & Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης 1. ΕΥΔ ΕΠ «Διοικητική Μεταρρύθμιση» ΠΙΝΑΚΑΣ ΑΠΟΔΕΚΤΩΝ ΔΗΜΟΣΙΕΣ ΑΡΧΕΣ Υπουργείο Ανάπτυξης Ανταγωνιστικότητας, Υποδομών, Μεταφορών & Δικτύων 1. Ειδική Υπηρεσία Στρατηγικής, Σχεδιασμού και Αξιολόγησης Αναπτυξιακών Προγραμμάτων (ΕΥΣΣΑΑΠ) 2.

Διαβάστε περισσότερα

Σε αυτό το τεύχος. Τα ΤΟΠΣΑ σελ. 02. Σεμινάρια Κατάρτισης σελ. 03. Ημερίδα Δικτύωσης Αναπτυξιακών Συμπράξεων σελ. 04

Σε αυτό το τεύχος. Τα ΤΟΠΣΑ σελ. 02. Σεμινάρια Κατάρτισης σελ. 03. Ημερίδα Δικτύωσης Αναπτυξιακών Συμπράξεων σελ. 04 Η Λ Ε Κ Τ Ρ Ο Ν Ι Κ Η Ε Ν Η Μ Ε Ρ Ω Τ Ι Κ Η Ε Κ Δ Ο Σ Η Τ Η Σ Α. Σ. «Σ Υ Ν - Κ Ο Ι Ν Ω Ν Ι Α Α Π Α Σ Χ Ο Λ Η Σ Η Σ» Σ Ε Π Τ Ε Μ Β Ρ Ι Ο Σ 2 0 1 3 - Ι Ο Υ Ν Ι Ο Σ 2 0 1 4, Τ Ε Υ Χ Ο Σ 2 Α.Σ. «ΣΥΝ-ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Διαβάστε περισσότερα

PARATUS EUROPE Memo Δεκέμβριος 16

PARATUS EUROPE Memo Δεκέμβριος 16 PARATUS EUROPE Memo Δεκέμβριος 16 Μάθετε τα πάντα για το Εξαιρετικό Παρθένο Ελαιόλαδο, σε ένα εκπαιδευτικό πρόγραμμα από επαγγελματίες για επαγγελματίες! Το μόνο που οδηγεί σε επαγγελματική πιστοποίηση!

Διαβάστε περισσότερα

PARATUS EUROPE Memo Σεπτέμβριος 15

PARATUS EUROPE Memo Σεπτέμβριος 15 PARATUS EUROPE Memo Σεπτέμβριος 15 Μάθετε τα πάντα για το Ελαιόλαδο, σε ένα εκπαιδευτικό πρόγραμμα από επαγγελματίες για επαγγελματίες! Το μόνο που οδηγεί σε επαγγελματική πιστοποίηση! Εκπαιδευτικά Προγράμματα

Διαβάστε περισσότερα

Διορατικότητα Ερευνητικό κέντρο καινοτομίας ανάπτυξης και προστασίας

Διορατικότητα Ερευνητικό κέντρο καινοτομίας ανάπτυξης και προστασίας ΚΑΤΑΣΤΑΤΙΚΟ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΤΙΚΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗΣ ΣΥΛΛΟΓΙΚΗΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΩΦΕΛΕΙΑΣ ΚΟΙΝ.Σ.ΕΠ. Συλλογικής και Κοινωνικής Ωφέλειας Διορατικότητα Ερευνητικό κέντρο καινοτομίας ανάπτυξης και προστασίας

Διαβάστε περισσότερα

Αναγνώριση της Αυθεντικότητας και Ενίσχυση της Ανταγωνιστικότητας των Τοπικών Παραδοσιακών Προϊόντων του Αγρο-διατροφικού τομέα

Αναγνώριση της Αυθεντικότητας και Ενίσχυση της Ανταγωνιστικότητας των Τοπικών Παραδοσιακών Προϊόντων του Αγρο-διατροφικού τομέα ΑΓΡΟΤΑΥΤΟΤΗΤΑ Αναγνώριση της Αυθεντικότητας και Ενίσχυση της Ανταγωνιστικότητας των Τοπικών Παραδοσιακών Προϊόντων του Αγρο-διατροφικού τομέα Δρ Δημήτρης Τσάλτας, Αναπληρωτής Καθηγητής Τμήμα Γεωπονικών

Διαβάστε περισσότερα

6, 7, 8 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2019 ΣΤΑΔΙΟ ΕΙΡΗΝΗΣ ΚΑΙ ΦΙΛΙΑΣ. το µεγάλο ετήσιο ραντεβού της µελισσοκοµίας. Υπό την αιγίδα

6, 7, 8 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2019 ΣΤΑΔΙΟ ΕΙΡΗΝΗΣ ΚΑΙ ΦΙΛΙΑΣ. το µεγάλο ετήσιο ραντεβού της µελισσοκοµίας. Υπό την αιγίδα το µεγάλο ετήσιο ραντεβού της µελισσοκοµίας Υπό την αιγίδα Η φετινή αποτελεί για το Φεστιβάλ Ελληνικού Μελιού & Προϊόντων Μέλισσας αποτελεί την ενδέκατη διοργάνωση. Ένα φεστιβάλ που ξεκίνησε δειλά και

Διαβάστε περισσότερα

Ε.Π. Κ.Π. «LEADER+» ( )

Ε.Π. Κ.Π. «LEADER+» ( ) Ε.Π. Κ.Π. «LEADER+» (2000-2006) Το τοπικό πρόγραμμα Leader+ της Αναπτυξιακής Κιλκίς δομήθηκε γύρω από την έννοια της υπεροχής συγκεράζοντας σε αυτή έννοιες όπως αυτή της ολικής ποιότητας, της αειφορείας,

Διαβάστε περισσότερα

Στο δεύτερο newsletter του έργου ArgoLabs σας παρουσιάζουμε τις εκδηλώσεις που έχουν υλοποιηθεί μέχρι στιγμής:

Στο δεύτερο newsletter του έργου ArgoLabs σας παρουσιάζουμε τις εκδηλώσεις που έχουν υλοποιηθεί μέχρι στιγμής: ΕΡΓΟ ArgoLabs Το έργο AgroLabs στοχεύει στην προώθηση της παραγωγής και διάδοσης καινοτόμων αγροτικών προϊόντων και τροφίμων στην περιοχή Βαλκανικής - Μεσογείου, οργανώνοντας τοπικές αλυσίδες αξίας, στηρίζοντας

Διαβάστε περισσότερα

ΔΗΜΟΣ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΜΑΝΗΣ

ΔΗΜΟΣ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΜΑΝΗΣ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΔΙΑ ΒΙΟΥ ΜΑΘΗΣΗΣ ΙΔΡΥΜΑ ΝΕΟΛΑΙΑΣ ΚΑΙ ΔΙΑ ΒΙΟΥ ΜΑΘΗΣΗΣ ΔΗΜΟΣ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΜΑΝΗΣ ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΚΕΝΤΡΟ ΔΙΑ ΒΙΟΥ ΜΑΘΗΣΗΣ ΔΗΜΟΥ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΜΑΝΗΣ Ενημερώνουμε

Διαβάστε περισσότερα

Kalimera... ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΌ ΔΕΛΤΙΌ ΙΌΥΛΙΌΣ Ξενοδοχείο Atlantica Bay

Kalimera... ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΌ ΔΕΛΤΙΌ ΙΌΥΛΙΌΣ Ξενοδοχείο Atlantica Bay Ξενοδοχείο Atlantica Bay Το ξενοδοχείο Atlantica Bay είναι το νεότερο μέλος του προγράμματος Κυπριακό Πρόγευμα. Το πρόγραμμα εφαρμόστηκε επιτυχώς στο Atlantica Bay, καθώς η ενθουσιώδης διοίκηση και η αφοσιωμένη

Διαβάστε περισσότερα

Υπό την αιγίδα. Χορηγοί:

Υπό την αιγίδα. Χορηγοί: Υπό την αιγίδα Χορηγοί: Εκπαιδευτικά Σεμινάρια γαστρονομίας των επαγγελματιών της Μεσσηνίας Το Ίδρυμα Καπετάν Βασίλη και το Επιμελητήριο Μεσσηνίας, προσκαλούν όλους τους επαγγελματίες της εστίασης, παραγωγούς

Διαβάστε περισσότερα

2013-14. Αρωµατικά Φυτά: Επιχειρηµατική καλλιέργεια. ΕΛΛΗΝΟΒΡΕΤΑΝΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΕΠΙΜΟΡΦΩΣΗΣ ΕΝΗΛΙΚΩΝ www.bhc-training.gr

2013-14. Αρωµατικά Φυτά: Επιχειρηµατική καλλιέργεια. ΕΛΛΗΝΟΒΡΕΤΑΝΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΕΠΙΜΟΡΦΩΣΗΣ ΕΝΗΛΙΚΩΝ www.bhc-training.gr 2013-14 Αρωµατικά Φυτά: Επιχειρηµατική καλλιέργεια ΕΛΛΗΝΟΒΡΕΤΑΝΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΕΠΙΜΟΡΦΩΣΗΣ ΕΝΗΛΙΚΩΝ www.bhc-training.gr Σεμινάριο Αρωµατικά Φυτά: Επιχειρηµατική Καλλιέργεια Εισαγωγή Τα τελευταία χρόνια παρατηρείται

Διαβάστε περισσότερα

OPEN DAYS 2015 LOCAL EVENTS COUNTRY LEAFLET ΕΛΛΑΔΑ

OPEN DAYS 2015 LOCAL EVENTS COUNTRY LEAFLET ΕΛΛΑΔΑ OPEN DAYS 2015 LOCAL EVENTS COUNTRY LEAFLET ΕΛΛΑΔΑ INDEX I. Regional Partnerships Official Partners of the OPEN DAYS 2015 ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΚΡΗΤΗΣ 3 Περιφέρεια ΣΤΕΡΕΑΣ ΕΛΛΑΔΑΣ 4 2 I. Regional Partnerships Official

Διαβάστε περισσότερα

Παραγωγικά συστήματα προβάτων και αιγών: Βιοποικιλότητα, τοπικές φυλές και προϊόντα τους

Παραγωγικά συστήματα προβάτων και αιγών: Βιοποικιλότητα, τοπικές φυλές και προϊόντα τους Παραγωγικά συστήματα προβάτων και αιγών: Βιοποικιλότητα, τοπικές φυλές και προϊόντα τους Αξίες και προκλήσεις στον τομέα της αιγο-προβατοτροφίας. Ποιες είναι οι προοπτικές για την ανάπτυξη δικτύων συνεργασίας;

Διαβάστε περισσότερα

ΘΕΡΜΟΚΗΠΙΑΚΩΝ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΩΝ ΚΑΙ ΑΝΘΟΚΟΜΙΑΣ

ΘΕΡΜΟΚΗΠΙΑΚΩΝ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΩΝ ΚΑΙ ΑΝΘΟΚΟΜΙΑΣ ΘΕΡΜΟΚΗΠΙΑΚΩΝ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΩΝ ΚΑΙ ΑΝΘΟΚΟΜΙΑΣ ΚΩΔΙΚΟΠΟΙΗΣΗ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΟΣ ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΟΣ 6142 Οι πτυχιούχοι του Τμήματος με βάση τις εξειδικευμένες επιστημονικές και τεχνικές γνώσεις τους ασχολούνται

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΟΠΤΙΚΕΣ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ ΚΑΙ ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑΣ ΣΤΟ ΝΕΟ ΠΑΑ

ΠΡΟΟΠΤΙΚΕΣ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ ΚΑΙ ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑΣ ΣΤΟ ΝΕΟ ΠΑΑ ΠΡΟΟΠΤΙΚΕΣ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ ΚΑΙ ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑΣ ΣΤΟ ΝΕΟ ΠΑΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ (ΠΑΑ) 2014-2020 ΜΕΤΡΟ 16 ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ & ΤΡΟΦΙΜΩΝ ΕΙΔΙΚΗ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ

Διαβάστε περισσότερα

Παρουσίαση του Διατοπικού Σχεδίου «Γεύσεις Ελλήνων Εκλεκτές»

Παρουσίαση του Διατοπικού Σχεδίου «Γεύσεις Ελλήνων Εκλεκτές» Παρουσίαση του Διατοπικού Σχεδίου «Γεύσεις Ελλήνων Εκλεκτές» Παρασκευή 8 Μαΐου 2015 Αίθουσα της Ειδικής Γραμματείας Κοινοτικών Πόρων και Υποδομών Μαρίνης Μπερέτσος Γενικός Διευθυντής Αναπτυξιακής Πάρνωνα

Διαβάστε περισσότερα

Παράγοντες για την ανάπτυξη του Αγροτικού Τομέα στοδήμορεθύμνης

Παράγοντες για την ανάπτυξη του Αγροτικού Τομέα στοδήμορεθύμνης Παράγοντες για την ανάπτυξη του Αγροτικού Τομέα στοδήμορεθύμνης από τον Βαγγέλη Καπετανάκη, Γεωπόνο, Καθηγητή στη Σχολή Γεωπονίας και Τροφίμων και Πρόεδρο του Τ.Ε.Ι. Κρήτης Οι κύριοι παράγοντες ( με έμφαση

Διαβάστε περισσότερα

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ. Στο Κ.Δ.Β.Μ του Δήμου Πύλης μπορούν να δημιουργηθούν τμήματα για τα ακόλουθα προγράμματα:

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ. Στο Κ.Δ.Β.Μ του Δήμου Πύλης μπορούν να δημιουργηθούν τμήματα για τα ακόλουθα προγράμματα: ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΔΙΑ ΒΙΟΥ ΜΑΘΗΣΗΣ ΙΔΡΥΜΑ ΝΕΟΛΑΙΑΣ ΚΑΙ ΔΙΑ ΒΙΟΥ ΜΑΘΗΣΗΣ Δήμος Πύλης ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΚΕΝΤΡΟ ΔΙΑ ΒΙΟΥ ΜΑΘΗΣΗΣ ΔΗΜΟΥ ΠΥΛΗΣ Ενημερώνουμε όλους τους/τις ενδιαφερόμενους/ες

Διαβάστε περισσότερα

Τι είναι το INNOVATHENS;

Τι είναι το INNOVATHENS; Τι είναι το INNOVATHENS; Μία υποδομή στήριξης της καινοτομίας & της επιχειρηματικότητας της Τεχνόπολης Δήμου Αθηναίων εγκαινιάσθηκε τον Μάιο του 2014, είναι μία σύμπραξη της Τεχνόπολης με 6 συνδέσμους

Διαβάστε περισσότερα

Διευρύνοντας την ζώνη προστασίας της φύσης: Δημιουργώντας επιχειρηματικές ευκαιρίες στις προστατευόμενες περιοχές για τη χρηματοδότηση της

Διευρύνοντας την ζώνη προστασίας της φύσης: Δημιουργώντας επιχειρηματικές ευκαιρίες στις προστατευόμενες περιοχές για τη χρηματοδότηση της Διευρύνοντας την ζώνη προστασίας της φύσης: Δημιουργώντας επιχειρηματικές ευκαιρίες στις προστατευόμενες περιοχές για τη χρηματοδότηση της διαχείρισής τους Η Costa Navarino αποτελεί ένα νέο αειφορικό τουριστικό

Διαβάστε περισσότερα

Πρωτοβουλία για την Εξωστρέφεια

Πρωτοβουλία για την Εξωστρέφεια Πρωτοβουλία για την Εξωστρέφεια Το έργο «Ολοκληρωµένα προγράµµατα, πρωτοβουλίες και δικτυώσεις για την ανάπτυξη δεξιοτήτων και ικανοτήτων εξωστρέφειας» υλοποιείται στο πλαίσιο του Επιχειρησιακού Προγράμματος

Διαβάστε περισσότερα

ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΣΥΜΠΡΑΞΗ ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑΣ για την παραγωγικότητα και βιωσιμότητα της γεωργίας

ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΣΥΜΠΡΑΞΗ ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑΣ για την παραγωγικότητα και βιωσιμότητα της γεωργίας ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ (ΠΑΑ) 2014-2020 ΜΕΤΡΟ 16 ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΣΥΜΠΡΑΞΗ ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑΣ για την παραγωγικότητα και βιωσιμότητα της γεωργίας Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Ειδική Υπηρεσία Διαχείρισης

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΟΠΤΙΚΕΣ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ ΚΑΙ ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑΣ ΣΤΟ ΝΕΟ ΠΑΑ

ΠΡΟΟΠΤΙΚΕΣ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ ΚΑΙ ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑΣ ΣΤΟ ΝΕΟ ΠΑΑ ΠΡΟΟΠΤΙΚΕΣ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ ΚΑΙ ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑΣ ΣΤΟ ΝΕΟ ΠΑΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ (ΠΑΑ) 2014-2020 ΜΕΤΡΟ 16 ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ & ΤΡΟΦΙΜΩΝ ΕΙΔΙΚΗ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ

Διαβάστε περισσότερα

K E O Σ Ο Ε Π Ρ Ο Σ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΤΙΚΕΣ ΟΡΓΑΝΩΣΕΙΣ ΜΕΛΗ ΤΗΣ ΚΕΟΣΟΕ ΕΔΡΕΣ ΤΟΥΣ. ΕΓΚΥΚΛΙΟΣ αρ: 13 ΘΕΜΑ: Ε-LADI - OINOS 2013

K E O Σ Ο Ε Π Ρ Ο Σ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΤΙΚΕΣ ΟΡΓΑΝΩΣΕΙΣ ΜΕΛΗ ΤΗΣ ΚΕΟΣΟΕ ΕΔΡΕΣ ΤΟΥΣ. ΕΓΚΥΚΛΙΟΣ αρ: 13 ΘΕΜΑ: Ε-LADI - OINOS 2013 K E O Σ Ο Ε ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΤΙΚΗ ΕΝΩΣΗ ΑΜΠΕΛΟΟΙΝΙΚΩΝ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ Λ. ΡΙΑΝΚΟΥΡ 73, 115 23 ΑΘΗΝΑ ΤΗΛ: (210) 6923102 6923291 6928224 FAX: (210) 6981182 e-mail : keosoe@otenet.gr Αριθμ. πρωτ. 59/142 Αθήνα,

Διαβάστε περισσότερα

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΚΕΝΤΡΟ ΔΙΑ ΒΙΟΥ ΜΑΘΗΣΗΣ ΔΗΜΟΥ ΕΛΑΦΟΝΗΣΟΥ

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΚΕΝΤΡΟ ΔΙΑ ΒΙΟΥ ΜΑΘΗΣΗΣ ΔΗΜΟΥ ΕΛΑΦΟΝΗΣΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΔΙΑ ΒΙΟΥ ΜΑΘΗΣΗΣ ΙΔΡΥΜΑ ΝΕΟΛΑΙΑΣ ΚΑΙ ΔΙΑ ΒΙΟΥ ΜΑΘΗΣΗΣ ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΚΕΝΤΡΟ ΔΙΑ ΒΙΟΥ ΜΑΘΗΣΗΣ ΔΗΜΟΥ ΕΛΑΦΟΝΗΣΟΥ Ενημερώνουμε όλους τους/τις ενδιαφερόμενους/ες

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΣΥΓΚΡΟΤΗΣΗ ΤΗΣ ΥΠΑΙΘΡΟΥ

ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΣΥΓΚΡΟΤΗΣΗ ΤΗΣ ΥΠΑΙΘΡΟΥ Πανελληνιά Ένωση Νέων Αγροτών ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΣΥΓΚΡΟΤΗΣΗ ΤΗΣ ΥΠΑΙΘΡΟΥ Η Πανελλήνια Ένωση Νέων Αγροτών έχει προτείνει μια σειρά από λύσεις για την εν γένει ανασυγκρότηση της πρωτογενούς παράγωγης Ειδικότερα:

Διαβάστε περισσότερα

ΙΚΤΥΟ ΟΙΝΟΠΟΙΩΝ ΝΟΜΟΥ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ

ΙΚΤΥΟ ΟΙΝΟΠΟΙΩΝ ΝΟΜΟΥ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ ΙΚΤΥΟ ΟΙΝΟΠΟΙΩΝ ΝΟΜΟΥ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ Το ίκτυο Οινοποιών Νοµού Ηρακλείου ιδρύθηκε ως αστική µη κερδοσκοπική εταιρεία τον Νοέµβριο του 2006 και αποτελεί την κύρια συλλογική, συγκροτηµένη και συντονισµένη έκφραση

Διαβάστε περισσότερα

Βραβεία και διακρίσεις για την ποιότητα του Κρητικού ελαιολάδου στον Παγκρήτιο Διαγωνισμό της Αγροδιατροφικής Σύμπραξης της Περιφέρειας Κρήτης

Βραβεία και διακρίσεις για την ποιότητα του Κρητικού ελαιολάδου στον Παγκρήτιο Διαγωνισμό της Αγροδιατροφικής Σύμπραξης της Περιφέρειας Κρήτης Ε ΛΛΗΝ ΙΚΗ ΔΗ ΜΟΚΡ ΑΤΙΑ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΚΡΗΤΗΣ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΚΑΙ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΣΧΕΣΕΩΝ Ηράκλειο 12/3/2017 Βραβεία και διακρίσεις για την ποιότητα του Κρητικού ελαιολάδου στον Παγκρήτιο Διαγωνισμό της Αγροδιατροφικής

Διαβάστε περισσότερα

EΘNIKO IΔPYMA AΓPOTIKHΣ EPEYNAΣ INΣTITOYTO EΛAIAΣ & OΠΩΡΟΚΗΠΕΥΤΙΚΩΝ KAΛAMATAΣ ΠEΠPAΓMENA 2014

EΘNIKO IΔPYMA AΓPOTIKHΣ EPEYNAΣ INΣTITOYTO EΛAIAΣ & OΠΩΡΟΚΗΠΕΥΤΙΚΩΝ KAΛAMATAΣ ΠEΠPAΓMENA 2014 EΘNIKO IΔPYMA AΓPOTIKHΣ EPEYNAΣ INΣTITOYTO EΛAIAΣ & OΠΩΡΟΚΗΠΕΥΤΙΚΩΝ KAΛAMATAΣ ΠEΠPAΓMENA 2014 ΕΡΓΑ Η ΜΕΛΕΤΕΣ ΣΕ ΕΞΕΛΙΞΗ Η ΛΗΞΑΝΤΑ Έργο σε εξέλιξη ΤΙΤΛΟΣ ΕΡΓΟΥ : Συμπλήρωση της κτιριακής και εργαστηριακής

Διαβάστε περισσότερα

Η ΜΕΣΟΓΕΙΑΚΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΩΣ ΑΫΛΟ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟ ΑΓΑΘΟ ΤΗΣ ΑΝΘΡΩΠΟΤΗΤΑΣ. Του Δημήτρη Αντώνη Μανιατάκη Προέδρου Μανιατακείου Ιδρύματος

Η ΜΕΣΟΓΕΙΑΚΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΩΣ ΑΫΛΟ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟ ΑΓΑΘΟ ΤΗΣ ΑΝΘΡΩΠΟΤΗΤΑΣ. Του Δημήτρη Αντώνη Μανιατάκη Προέδρου Μανιατακείου Ιδρύματος Η ΜΕΣΟΓΕΙΑΚΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΩΣ ΑΫΛΟ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟ ΑΓΑΘΟ ΤΗΣ ΑΝΘΡΩΠΟΤΗΤΑΣ Του Δημήτρη Αντώνη Μανιατάκη Προέδρου Μανιατακείου Ιδρύματος ΚΟΙΝΩΝΙΚΕΣ ΔΡΑΣΕΙΣ Συνεργάζεται με την Ιερά Μητρόπολη Μεσσηνίας και μέσω του

Διαβάστε περισσότερα

Προστασία Φυτο- γενετικών Πόρων. Επισιτιστική Αυτάρκεια. Βάσω Κανελλοπούλου ΠΕΛΙΤΙ

Προστασία Φυτο- γενετικών Πόρων. Επισιτιστική Αυτάρκεια. Βάσω Κανελλοπούλου ΠΕΛΙΤΙ Προστασία Φυτο- γενετικών Πόρων ε Επισιτιστική Αυτάρκεια Βάσω Κανελλοπούλου ΠΕΛΙΤΙ ΦΟΡΟΥΜ-ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙ ΕΥΗΜΕΡΙΑ ΧΩΡΙΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗ Αθήνα, Πολυτεχνείο, 20-22/2/2015 Διοργάνωση: Ηλιόσποροι, δίκτυο για

Διαβάστε περισσότερα

Προοπτικές συνεργασίας και καινοτομίας στο νέο ΠΑΑ

Προοπτικές συνεργασίας και καινοτομίας στο νέο ΠΑΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ (ΠΑΑ) 2014-2020 ΜΕΤΡΟ 16 Προοπτικές συνεργασίας και καινοτομίας στο νέο ΠΑΑ Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Ειδική Υπηρεσία Διαχείρισης Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης

Διαβάστε περισσότερα

Αρωματικά και φαρμακευτικά φυτά: Από την πρόκληση της δικτύωσης στις δυνατότητες της αγοράς

Αρωματικά και φαρμακευτικά φυτά: Από την πρόκληση της δικτύωσης στις δυνατότητες της αγοράς Αρωματικά και φαρμακευτικά φυτά: Από την πρόκληση της δικτύωσης στις δυνατότητες της αγοράς Ιωάννινα 6-7 Ιουνίου 2019 Οργάνωση: Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, Τμήμα Βιολογικών Εφαρμογών και Τεχνολογιών, Εργαστήριο

Διαβάστε περισσότερα

«ΟΡΘΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΗ ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΙΚΗ ΠΡΑΚΤΙΚΗ» Γκουλιαδίτη Φρειδερίκη Γεωπόνος Κέντρο Μελισσοκομίας ΠΑΣΕΓΕΣ

«ΟΡΘΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΗ ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΙΚΗ ΠΡΑΚΤΙΚΗ» Γκουλιαδίτη Φρειδερίκη Γεωπόνος Κέντρο Μελισσοκομίας ΠΑΣΕΓΕΣ «ΟΡΘΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΗ ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΙΚΗ ΠΡΑΚΤΙΚΗ» Γκουλιαδίτη Φρειδερίκη Γεωπόνος Κέντρο Μελισσοκομίας ΠΑΣΕΓΕΣ Ποιο είναι το θέμα μας Η Ελληνική μελισσοκομία έχει κατακτήσει σημαντική θέση στην ελληνική αγροτική

Διαβάστε περισσότερα

Thought for Food : ΥΠΟΣΤΗΡΙΖΟΥΜΕ ΤΟΝ ΑΓΡΟ ΙΑΤΡΟΦΙΚΟ ΤΟΜΕΑ και τους ανθρώπους της ελληνικής γης

Thought for Food : ΥΠΟΣΤΗΡΙΖΟΥΜΕ ΤΟΝ ΑΓΡΟ ΙΑΤΡΟΦΙΚΟ ΤΟΜΕΑ και τους ανθρώπους της ελληνικής γης Thought for Food : ΥΠΟΣΤΗΡΙΖΟΥΜΕ ΤΟΝ ΑΓΡΟ ΙΑΤΡΟΦΙΚΟ ΤΟΜΕΑ και τους ανθρώπους της ελληνικής γης Οι προκλήσεις για τον αγροδιατροφικό τοµέα στην Ελλάδα Η γεωργική και κτηνοτροφική παραγωγή αποτελούν δύο

Διαβάστε περισσότερα

ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΥΛΙΚΟ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΣΤΑΣΗ ΤΗΣ ΑΓΡΟΔΙΑΤΡΟΦΙΚΗΣ ΣΥΜΠΡΑΞΗΣ ΤΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΝΟΤΙΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ

ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΥΛΙΚΟ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΣΤΑΣΗ ΤΗΣ ΑΓΡΟΔΙΑΤΡΟΦΙΚΗΣ ΣΥΜΠΡΑΞΗΣ ΤΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΝΟΤΙΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΥΛΙΚΟ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΣΤΑΣΗ ΤΗΣ ΑΓΡΟΔΙΑΤΡΟΦΙΚΗΣ ΣΥΜΠΡΑΞΗΣ ΤΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΝΟΤΙΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ Τι είναι η Αγροδιατροφική Σύμπραξη; Είναι μια αστική μη κερδοσκοπική εταιρία (ΑΜΚΕ), με σκοπό την ανάδειξη,

Διαβάστε περισσότερα

Ανάδειξη Ελληνικών Προϊόντων

Ανάδειξη Ελληνικών Προϊόντων Ανάδειξη Ελληνικών Προϊόντων Αναγνώστης Αργυρίου Ερευνητής, Αναπληρωτής Διευθυντής Ινστιτούτου Εφαρμοσμένων Βιοεπιστημών ΕΚΕΤΑ, Αντιπρόεδρος Ινστιτούτου Διατροφικού Πολιτισμού και Γαστρονομίας Αγρο-διατροφή

Διαβάστε περισσότερα

Απόφαση Διοικητικού Συμβουλίου

Απόφαση Διοικητικού Συμβουλίου Απόφαση Διοικητικού Συμβουλίου Συνεδρίαση 115 η /14.06.2018 Αρ. Θέματος: 14 Θέμα: «Έγκριση απολογισμού των εννιά (9) αυτοχρηματοδοτούμενων αναπτυξιακών έργων για το έτος 2017 και έγκριση των αντίστοιχων

Διαβάστε περισσότερα

ΜΑΝΙΑΤΑΚΕΙΟΝ ΙΔΡΥΜΑ ΔΩΡΕΑ ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ Λ. ΜΑΝΙΑΤΑΚΗ ΚΑΙ ΕΛΕΝΗΣ ΤΑΓΩΝΙΔΗ-ΜΑΝΙΑΤΑΚΗ

ΜΑΝΙΑΤΑΚΕΙΟΝ ΙΔΡΥΜΑ ΔΩΡΕΑ ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ Λ. ΜΑΝΙΑΤΑΚΗ ΚΑΙ ΕΛΕΝΗΣ ΤΑΓΩΝΙΔΗ-ΜΑΝΙΑΤΑΚΗ ΜΑΝΙΑΤΑΚΕΙΟΝ ΙΔΡΥΜΑ ΔΩΡΕΑ ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ Λ. ΜΑΝΙΑΤΑΚΗ ΚΑΙ ΕΛΕΝΗΣ ΤΑΓΩΝΙΔΗ-ΜΑΝΙΑΤΑΚΗ «Για τη διαφύλαξη της πολιτιστικής κληρονομιάς και την προώθηση της ανάπτυξης της Κορώνης» Το Μανιατάκειον Ίδρυμα είναι νομικό

Διαβάστε περισσότερα

Αγροτική Επιχειρηματικότητα: Τάση ή Εργαλείο Ανάπτυξης

Αγροτική Επιχειρηματικότητα: Τάση ή Εργαλείο Ανάπτυξης Αγροτική Επιχειρηματικότητα: Τάση ή Εργαλείο Ανάπτυξης Ευρωπαϊκό Συνέδριο για την Αγροτική Επιχειρηματικότητα, «Αυτό το χωράφι είναι η Επιχείρησή σου» Ναύπλιο, 15-10-2013 Ραυτόπουλος Δημήτρης Διευθυντής

Διαβάστε περισσότερα

Η εταιρική υπευθυνότητα μας αφορά όλους. Αλεξάνδρα Βασιλακοπούλου Corporate Communications Manager

Η εταιρική υπευθυνότητα μας αφορά όλους. Αλεξάνδρα Βασιλακοπούλου Corporate Communications Manager Η εταιρική υπευθυνότητα μας αφορά όλους Αλεξάνδρα Βασιλακοπούλου Corporate Communications Manager με μια ματιά Άξονες Υπεύθυνης Επιχειρηματικότητας Λειτουργούμε υπεύθυνα Αδιαπραγμάτευτη ποιότητα & υψηλή

Διαβάστε περισσότερα

Πρόγραμμα προώθησης Ελληνικού ελαιολάδου στην Πολωνία

Πρόγραμμα προώθησης Ελληνικού ελαιολάδου στην Πολωνία 2-3 Δεκεμβρίου 2017 Εθνικό Στάδιο Βαρσοβίας - Εκθεσιακό Κέντρο PGE National Stadium Η Πολωνική αγορά ελαιολάδου Η Πολωνία Σύμφωνα με το μέγεθος του πληθυσμού της (38,2 εκ. κατοίκους), είναι η 6η μεγαλύτερη

Διαβάστε περισσότερα

4 o. Φεστιβάλ Ελληνικού Γάλακτος & Τυριού. της επιχειρηµατικότητας. χαράζει το δρόµο. Στάδιο Ειρήνης & Φιλίας Οκτωβρίου 2016

4 o. Φεστιβάλ Ελληνικού Γάλακτος & Τυριού. της επιχειρηµατικότητας. χαράζει το δρόµο. Στάδιο Ειρήνης & Φιλίας Οκτωβρίου 2016 4 o Φεστιβάλ Ελληνικού Γάλακτος & Τυριού Στάδιο Ειρήνης & Φιλίας 14 15 16 Οκτωβρίου 2016 ΥΠΟ ΤΗΝ ΑΙΓΙΔΑ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΚΑΙ ΤΡΟΦΙΜΩΝ χαράζει το δρόµο της επιχειρηµατικότητας Ο σημαντικότερος

Διαβάστε περισσότερα

ΑΠΟΣΠΑΣΜΑ Εκ του υπ αριθμ. 10/ πρακτικού έκτακτης συνεδριάσεως της Δημοτικής Επιτροπής Παιδείας.

ΑΠΟΣΠΑΣΜΑ Εκ του υπ αριθμ. 10/ πρακτικού έκτακτης συνεδριάσεως της Δημοτικής Επιτροπής Παιδείας. ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΔΗΜΟΣ ΜΕΓΑΡΕΩΝ ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΑΠΟΣΠΑΣΜΑ Εκ του υπ αριθμ. 10/21-11-2016 πρακτικού έκτακτης συνεδριάσεως της Δημοτικής Επιτροπής Παιδείας. Αρ. Αποφ. 30/2016 «Περί συμμετοχής

Διαβάστε περισσότερα

ΚΕΝΤΡΟ ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΙΑΣ ΠΑΣΕΓΕΣ

ΚΕΝΤΡΟ ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΙΑΣ ΠΑΣΕΓΕΣ Μελισσοκοµία-προωθούµενη επαγγελµατική δραστηριότητα µε εξαγωγικό ορίζοντα 30 Οκτωβρίου 2013 Άξονες στρατηγικής για την ανάπτυξη της µελισσοκοµίας Γκουλιαδίτη Φρειδερίκη Γεωπόνος, MSc. ΚΕΝΤΡΟ ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΙΑΣ

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΕΘΝΙΚΗΣ ΕΜΒΕΛΕΙΑΣ Κ.Δ.Β.Μ.

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΕΘΝΙΚΗΣ ΕΜΒΕΛΕΙΑΣ Κ.Δ.Β.Μ. Ενημερώνουμε όλους τους/τις ενδιαφερόμενους/ες ότι ο Δήμος Καλυμνίων θα συνεχίσει επιτυχώς για τρίτη χρόνια την υλοποίηση των Προγραμμάτων Διά Βίου Μάθησης, σε συνεργασία με το Υπουργείο Παιδείας Έρευνας

Διαβάστε περισσότερα

Έλα στον κόσμο του Κ.Δ.Β.Μ.2 ΔΕΛΤΑ!

Έλα στον κόσμο του Κ.Δ.Β.Μ.2 ΔΕΛΤΑ! Έλα στον κόσμο του Κ.Δ.Β.Μ.2 ΔΕΛΤΑ! Ο μετά από πολυετή πείρα στην εκπαίδευση και επαγγελματική κατάρτιση έχει πιστοποιήσει τόσο το εκπαιδευτικό κέντρο της Θεσσαλονίκης όσο και το παράρτημα των Ιωαννίνων

Διαβάστε περισσότερα

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ. Πύλου-Νέστορος

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ. Πύλου-Νέστορος ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΔΙΑ ΒΙΟΥ ΜΑΘΗΣΗΣ ΙΔΡΥΜΑ ΝΕΟΛΑΙΑΣ ΚΑΙ ΔΙΑ ΒΙΟΥ ΜΑΘΗΣΗΣ Δήμος Πύλου-Νέστορος ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΚΕΝΤΡΟ ΔΙΑ ΒΙΟΥ ΜΑΘΗΣΗΣ ΔΗΜΟΥ Πύλου-Νέστορος Ενημερώνουμε όλους

Διαβάστε περισσότερα

ΥΔΡΟΜΕΔΩΝ. Παρουσίαση του Δικτύου. Καθηγητής Π. Λατινόπουλος. Πρόεδρος Δικτύου ΥΔΡΟΜΕΔΩΝ

ΥΔΡΟΜΕΔΩΝ. Παρουσίαση του Δικτύου. Καθηγητής Π. Λατινόπουλος. Πρόεδρος Δικτύου ΥΔΡΟΜΕΔΩΝ ΥΔΡΟΜΕΔΩΝ Παρουσίαση του Δικτύου Καθηγητής Π. Λατινόπουλος Τμήμα Πολιτικών Μηχανικών Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης Πρόεδρος Δικτύου ΥΔΡΟΜΕΔΩΝ Τι είναι το Δίκτυο Το Δίκτυο ΥΔΡΟΜΕΔΩΝ είναι ένα μη

Διαβάστε περισσότερα

«Τοπικά Σχέδια για την Απασχόληση Προσαρμοσμένα στις ανάγκες των Τοπικών Αγορών Εργασίας» (ΤΟΠ.ΣΑ)

«Τοπικά Σχέδια για την Απασχόληση Προσαρμοσμένα στις ανάγκες των Τοπικών Αγορών Εργασίας» (ΤΟΠ.ΣΑ) «ΒΟΙΩΤΙΚΗ ΣΥΜΠΡΑΞΗ» Πράξη «Τοπικά Σχέδια για την Απασχόληση Προσαρμοσμένα στις ανάγκες των Τοπικών Αγορών Εργασίας» (ΤΟΠ.ΣΑ) Συντονιστής Έταιρος: Κέντρο Επαγγελματικής Κατάρτισης Περιφερειακής Ενότητας

Διαβάστε περισσότερα

Συγκρότηση Ενδοπανεπιστημιακών Δικτύων Έρευνας

Συγκρότηση Ενδοπανεπιστημιακών Δικτύων Έρευνας Επιτροπή Ερευνών Πανεπιστήμιο Πατρών Δεκέμβριος 2008 Συγκρότηση Ενδοπανεπιστημιακών Δικτύων Έρευνας 1. Ορισμός...1 2. Πολιτική Έρευνας...1 3. Πρόσκληση - Θεματικές περιοχές...2 4. Τρόπος Συγκρότησης Δικτύου...2

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΟΠΕΚΟ «ΓΙΝΕ ΠΑΡΑΓΩΓΟΣ» ΓΙΑ ΑΝΕΡΓΟΥΣ ΠΟΥ ΑΝΗΚΟΥΝ ΣΤΙΣ ΕΥΑΛΩΤΕΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΟΜΑΔΕΣ ΤΩΝ ΔΗΜΩΝ ΛΑΡΙΣΑΙΩΝ & ΚΙΛΕΛΕΡ

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΟΠΕΚΟ «ΓΙΝΕ ΠΑΡΑΓΩΓΟΣ» ΓΙΑ ΑΝΕΡΓΟΥΣ ΠΟΥ ΑΝΗΚΟΥΝ ΣΤΙΣ ΕΥΑΛΩΤΕΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΟΜΑΔΕΣ ΤΩΝ ΔΗΜΩΝ ΛΑΡΙΣΑΙΩΝ & ΚΙΛΕΛΕΡ Α.Σ. ΔΙΚΤΥΟ ΓΙΝΕ ΠΑΡΑΓΩΓΟΣ www.gineparagogos.gr Συντονισμός A.Σ.: ΔΗΜΗΤΡΑ ΚΕΕ ΑΕ Παλαιολόγου 19, 41223 Λάρισα Τηλ. 2410 554026 contact@dimitra.gr ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΟΠΕΚΟ «ΓΙΝΕ ΠΑΡΑΓΩΓΟΣ» ΓΙΑ ΑΝΕΡΓΟΥΣ ΠΟΥ ΑΝΗΚΟΥΝ

Διαβάστε περισσότερα

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ. Στο Κ.Δ.Β.Μ του Δήμου Ευρώτα μπορούν να δημιουργηθούν τμήματα για τα ακόλουθα προγράμματα:

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ. Στο Κ.Δ.Β.Μ του Δήμου Ευρώτα μπορούν να δημιουργηθούν τμήματα για τα ακόλουθα προγράμματα: ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΔΙΑ ΒΙΟΥ ΜΑΘΗΣΗΣ ΙΔΡΥΜΑ ΝΕΟΛΑΙΑΣ ΚΑΙ ΔΙΑ ΒΙΟΥ ΜΑΘΗΣΗΣ ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΚΕΝΤΡΟ ΔΙΑ ΒΙΟΥ ΜΑΘΗΣΗΣ ΔΗΜΟΥ ΕΥΤΩΤΑ Ενημερώνουμε όλους τους/τις ενδιαφερόμενους/ες

Διαβάστε περισσότερα

Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών

Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών http://www.aua.gr/ Το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών είναι Νομικό Πρόσωπο Δημοσίου Δικαίου, πλήρως αυτοδιοικούμενο και αποτελείται από επτά (7) ανεξάρτητα Ακαδημαϊκά Τμήματα

Διαβάστε περισσότερα

Το Ι.Ι.Ε.Κ. ΔΕΛΤΑ αποτελεί το μεγαλύτερο Ινστιτούτο Επαγγελματικής Κατάρτισης που οδηγεί σε αναγνωρισμένο Κρατικό Δίπλωμα από το Υπουργείο Παιδείας

Το Ι.Ι.Ε.Κ. ΔΕΛΤΑ αποτελεί το μεγαλύτερο Ινστιτούτο Επαγγελματικής Κατάρτισης που οδηγεί σε αναγνωρισμένο Κρατικό Δίπλωμα από το Υπουργείο Παιδείας Το Ι.Ι.Ε.Κ. ΔΕΛΤΑ αποτελεί το μεγαλύτερο Ινστιτούτο Επαγγελματικής Κατάρτισης που οδηγεί σε αναγνωρισμένο Κρατικό Δίπλωμα από το Υπουργείο Παιδείας Λειτουργεί σύμφωνα με τις διατάξεις του Υπουργείου Παιδείας

Διαβάστε περισσότερα

ΕΝΕΡΓΕΙΕΣ ΔΙΚΤΥΩΣΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΩΘΗΣΗ ΤΗΣ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑΣ ΣΤΟΝ ΑΓΡΟΤΙΚΟ ΧΩΡΟ

ΕΝΕΡΓΕΙΕΣ ΔΙΚΤΥΩΣΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΩΘΗΣΗ ΤΗΣ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑΣ ΣΤΟΝ ΑΓΡΟΤΙΚΟ ΧΩΡΟ ΕΝΕΡΓΕΙΕΣ ΔΙΚΤΥΩΣΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΩΘΗΣΗ ΤΗΣ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑΣ ΣΤΟΝ ΑΓΡΟΤΙΚΟ ΧΩΡΟ 2016-2017 Η ενθάρρυνση της καινοτομίας και η προώθηση της δικτύωσης αποτελούν βασικά μέσα για την επίτευξη των

Διαβάστε περισσότερα

ΣΥΝΕ ΡΙΟ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΣ 9 & 10 Μαΐου 2015 Στάδιο Ειρήνης & Φιλίας ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΥΝΕ ΡΙΟΥ

ΣΥΝΕ ΡΙΟ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΣ 9 & 10 Μαΐου 2015 Στάδιο Ειρήνης & Φιλίας ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΥΝΕ ΡΙΟΥ ΣΥΝΕ ΡΙΟ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΣ 9 & 10 Μαΐου 2015 Στάδιο Ειρήνης & Φιλίας ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΥΝΕ ΡΙΟΥ ΟΡΓΑΝΩΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ Ν. Κατσαρός, Επιστ. Συνεργάτης ΕΚΕΦΕ ΗΜΟΚΡΙΤΟΣ, π. Πρόεδρος ΕΦΕΤ Γ. Οικονόµου, Γενικός

Διαβάστε περισσότερα

Στρατηγικές συμπράξεις στους τομείς της εκπαίδευσης, της κατάρτισης και της νεολαίας

Στρατηγικές συμπράξεις στους τομείς της εκπαίδευσης, της κατάρτισης και της νεολαίας KA2 Συνεργασία για Καινοτομία και Ανταλλαγή Καλών Πρακτικών Αναμενόμενα αποτελέσματα Τα σχέδια που υποστηρίζονται στο πλαίσιο αυτής της Δράσης αναμένονται να επιφέρουν τα παρακάτω αποτελέσματα: Καινοτόμες

Διαβάστε περισσότερα

Π Ρ Ο Σ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΤΙΚΕΣ ΟΡΓΑΝΩΣΕΙΣ ΜΕΛΗ ΤΗΣ ΚΕΟΣΟΕ ΕΔΡΕΣ ΤΟΥΣ ΕΓΚΥΚΛΙΟΣ 49. Θέμα: «ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΕΡΝΑΜΕ ΕΛΛΑΔΑ» Κύριε Πρόεδρε, Κύριε Διευθυντά,

Π Ρ Ο Σ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΤΙΚΕΣ ΟΡΓΑΝΩΣΕΙΣ ΜΕΛΗ ΤΗΣ ΚΕΟΣΟΕ ΕΔΡΕΣ ΤΟΥΣ ΕΓΚΥΚΛΙΟΣ 49. Θέμα: «ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΕΡΝΑΜΕ ΕΛΛΑΔΑ» Κύριε Πρόεδρε, Κύριε Διευθυντά, ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΤΙΚΗ ΕΝΩΣΗ ΑΜΠΕΛΟΟΙΝΙΚΩΝ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ Λ. ΡΙΑΝΚΟΥΡ 73, 115 23 ΑΘΗΝΑ ΤΗΛ: (210) 6923102 6923291 6928224 FAX: (210) 6981182 e-mail : keosoe@otenet.gr Αριθμ. πρωτ. 186/694 Αθήνα, 17 Σεπτεμβρίου

Διαβάστε περισσότερα

4 ο Συνέδριο Αγροτεχνολογίας

4 ο Συνέδριο Αγροτεχνολογίας 4 ο Συνέδριο Αγροτεχνολογίας 2015 Η ΕΤΑΙΡΕΙΑ Η ΜΕΛΙΣΣΑ ΚΙΚΙΖΑΣ ΑΒΕΕ ΤΡΟΦΙΜΩΝ δραστηριοποιείται από το 1947 στην παραγωγή ζυμαρικών Διαθέτει καθετοποιημένο συγκρότημα Μύλου & Μακαρονοποιείου στη Λάρισα,

Διαβάστε περισσότερα

Δρ. Δημήτριος Βλαχοστέργιος Ινστιτούτο Κτηνοτροφικών Φυτών & Βοσκών Λάρισας

Δρ. Δημήτριος Βλαχοστέργιος Ινστιτούτο Κτηνοτροφικών Φυτών & Βοσκών Λάρισας Δρ. Δημήτριος Βλαχοστέργιος Ινστιτούτο Κτηνοτροφικών Φυτών & Βοσκών Λάρισας Ξηρικά Όσπρια Ρεβίθι (Cicer arietinum L.) Φακή (Lens culinaris Medik.) Κουκί (Vicia faba L.) Λαθούρι (φάβα) (Lathyrous sp.) Ποτιστικά

Διαβάστε περισσότερα

http://enallaktikos-tourismos-messinia.weebly.com ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΟΥ 1 ου ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ

http://enallaktikos-tourismos-messinia.weebly.com ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΟΥ 1 ου ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ http://enallaktikos-tourismos-messinia.weebly.com ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΟΥ 1 ου ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ Eναλλακτικός Τουρισμός - είναι μια καινούρια φιλοσοφία στον τομέα του τουρισμού και περιλαμβάνει

Διαβάστε περισσότερα

ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΟΕΦ. ΑΣ Κριτσάς. Σύμβουλος Διαχείρισης του Προγράμματος Εργασίας

ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΟΕΦ. ΑΣ Κριτσάς. Σύμβουλος Διαχείρισης του Προγράμματος Εργασίας 2015-2016 ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΟΕΦ ΑΣ Κριτσάς Σύμβουλος Διαχείρισης του Προγράμματος Εργασίας 2 ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ 2015-2016 // ΑΣ ΚΡΙΤΣΑΣ ΕΙΣΑΓΩΓΗ Ο ΑΣ ΚΡΙΤΣΑΣ με βάση την απόφαση 993/12-02-2015

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΩΘΗΣΗ ΑΓΡΟΤΙΚΩΝ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΕΣ ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΑΛΚΟΟΛΟΥΧΑ ΠΟΤΑ

ΠΡΟΩΘΗΣΗ ΑΓΡΟΤΙΚΩΝ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΕΣ ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΑΛΚΟΟΛΟΥΧΑ ΠΟΤΑ ΑΛΚΟΟΛΟΥΧΑ ΠΟΤΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΚΑΙ ΤΡΟΦΙΜΩΝ ΓΕΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΒΙΩΣΙΜΗΣ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ, ΔΙΕΘΝΩΝ ΣΧΕΣΕΩΝ ΚΑΙ ΠΡΟΩΘΗΣΗΣ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ ΕΥΑΓΓΕΛΙΑ ΚΟΥΡΕΝΤΑ ΙΟΥΝΙΟΣ

Διαβάστε περισσότερα

Ημέρες επιχειρηματικότητας για την Ελλάδα στο Παρίσι 16 Οκτωβρίου 2014 Εµπορικό Τµήµα - Ubifrance Ελλάδος. Με την υποστήριξη:

Ημέρες επιχειρηματικότητας για την Ελλάδα στο Παρίσι 16 Οκτωβρίου 2014 Εµπορικό Τµήµα - Ubifrance Ελλάδος. Με την υποστήριξη: Ημέρες επιχειρηματικότητας για την Ελλάδα στο Παρίσι 16 Οκτωβρίου 2014 Εµπορικό Τµήµα - Ubifrance Ελλάδος Με την υποστήριξη: Ubifrance UBIFRANCE, ο γαλλικός οργανισμός για τη διεθνή ανάπτυξη των επιχειρήσεων,

Διαβάστε περισσότερα

Ύστερα από την εντυπωσιακή αποδοχή του σεμιναρίου Ελαιοκομία: από τον ελαιώνα στις

Ύστερα από την εντυπωσιακή αποδοχή του σεμιναρίου Ελαιοκομία: από τον ελαιώνα στις Η καλλιέργεια της ελιάς αποτελεί για τον καλλιεργητή ένα σημαντικό στοιχείο γνώσης ώστε να επιτύχει καλή απόδοση και ποιότητα προϊόντος. Η ορθολογική διαχείριση του ελαιώνα συνιστά αναπόσπαστο κομμάτι

Διαβάστε περισσότερα

1Η ΔΙΕΘΝΗΣ ΕΚΘΕΣΗ ΘΕΜΑΤΙΚΟΥ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ (ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΟΥ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ) ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑΣ ΚΑΙ ΟΙΝΟΥ

1Η ΔΙΕΘΝΗΣ ΕΚΘΕΣΗ ΘΕΜΑΤΙΚΟΥ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ (ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΟΥ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ) ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑΣ ΚΑΙ ΟΙΝΟΥ 1Η ΔΙΕΘΝΗΣ ΕΚΘΕΣΗ ΘΕΜΑΤΙΚΟΥ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ (ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΟΥ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ) ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑΣ ΚΑΙ ΟΙΝΟΥ Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Τουρισμού ( 27 Σεπτεμβρίου ) κέντρο του Ελληνικού Τουρισμού θα γίνει για μία ακόμη φορά

Διαβάστε περισσότερα

«Αναδιάρθρωση της καλλιέργειας του καπνού : Επιχειρηµατική Καθοδήγηση για την Βιωσιµότητα των Αγροτικών Επιχειρήσεων & Προοπτικές

«Αναδιάρθρωση της καλλιέργειας του καπνού : Επιχειρηµατική Καθοδήγηση για την Βιωσιµότητα των Αγροτικών Επιχειρήσεων & Προοπτικές «Αναδιάρθρωση της καλλιέργειας του καπνού : Επιχειρηµατική Καθοδήγηση για την Βιωσιµότητα των Αγροτικών Επιχειρήσεων & Προοπτικές Αρωµατικών-Φαρµακευτικών και Ενεργειακών φυτών» Εναλλακτικές δραστηριότητες

Διαβάστε περισσότερα

Διαφύλαξη της γεωργικής μας κληρονομιάς

Διαφύλαξη της γεωργικής μας κληρονομιάς Διαφύλαξη της γεωργικής μας κληρονομιάς Αλκίνοος Νικολαΐδης, Διευθυντής Αξία των τοπικών ποικιλιών Οι τοπικές ποικιλίες καλλιεργούμενων ειδών είναι αποτέλεσμα μακροχρόνιας εξελικτικής διαδικασίας και επιλογής

Διαβάστε περισσότερα

Τοπική ανάπτυξη & κοινωνική επιχειρηματικότητα

Τοπική ανάπτυξη & κοινωνική επιχειρηματικότητα Τοπική ανάπτυξη & κοινωνική επιχειρηματικότητα Βάϊος Κουτής Αναπτυξιακή Τρικάλων ΑΑΕ ΟΤΑ ΚΕΝΑΚΑΠ ΑΕ Τοπική Ανάπτυξη με Πρωτοβουλία Τοπικών Κοινοτήτων (ΤΑΠΤΚ/CLLD) Κατά την προγραμματική περίοδο 2014-2020

Διαβάστε περισσότερα

Ταμείου Αγροτικής Επιχειρηματικότητας,

Ταμείου Αγροτικής Επιχειρηματικότητας, Παρέμβαση του αναπληρωτή διευθύνοντος συμβούλου της Τράπεζας Πειραιώς κ. Χριστόδουλου Αντωνιάδη, στο συνέδριο «Αριστοτέλης» της ΕΕΔΕ, στις 28 Νοεμβρίου 2014, στη Θεσσαλονίκη Χρηματοδοτικά Νέα Εργαλεία

Διαβάστε περισσότερα

Τμήμα Επιστήμης Τροφίμων & Διατροφής του Ανθρώπου Σχολή Τροφίμων, Βιοτεχνολογίας και Ανάπτυξης Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών

Τμήμα Επιστήμης Τροφίμων & Διατροφής του Ανθρώπου Σχολή Τροφίμων, Βιοτεχνολογίας και Ανάπτυξης Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών Τμήμα Επιστήμης Τροφίμων & Διατροφής του Ανθρώπου Σχολή Τροφίμων, Βιοτεχνολογίας και Ανάπτυξης Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών Πέτρος Α. Ταραντίλης, Καθηγητής ΓΕΩΠΟΝΙΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ Σχολή Αγροτικής

Διαβάστε περισσότερα

Οι Ενώσεις Νέων Αγροτών Θέλουν & Μπορούν

Οι Ενώσεις Νέων Αγροτών Θέλουν & Μπορούν Οι αυτάρκεις και αυθύπαρκτες, όπως σχεδιάσθηκαν και εξοπλίσθηκαν καταστατικά, Ενώσεις Νέων Αγροτών εάν θέλουν, μπορούν να είναι ένας ουσιαστικός πόλος κοινωνικής ζύμωσης, σημείο συνάντησης, συζητήσεων,

Διαβάστε περισσότερα

Επιχειρηματικότητα. Κωνσταντίνα Ματαλιωτάκη Επιχειρηματική Σύμβουλος Επιμελητηρίου Χανίων

Επιχειρηματικότητα. Κωνσταντίνα Ματαλιωτάκη Επιχειρηματική Σύμβουλος Επιμελητηρίου Χανίων Επιχειρηματικότητα Κωνσταντίνα Ματαλιωτάκη Επιχειρηματική Σύμβουλος Επιμελητηρίου Χανίων Γραφείο Επιχειρηματικής Υποστήριξης Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων ΟΡΙΣΜΟΣ Επιχειρηματικότητα είναι η ιδιότητα ενός ατόμου

Διαβάστε περισσότερα

2016 ΚΡΗΤΗ ΑΝ. ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ & ΘΡΑΚΗ

2016 ΚΡΗΤΗ ΑΝ. ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ & ΘΡΑΚΗ 2016 ΚΡΗΤΗ ΑΝ. ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ & ΘΡΑΚΗ [ΑΓΡΟΤΩΝ ΕΡΓΑ] Στα πλαίσια του Επιχειρηματικού Μοντέλου Αγροτικής Ανάπτυξης, η πρώτη έκθεση τμηματικής Συνεργασίας και Εξωστρέφειας του Έλληνα Παραγωγού. Αξιότιμοι κύριοι

Διαβάστε περισσότερα

INTERREG III A

INTERREG III A INTERREG III A 2000-2006 ΕΛΛΑΔΑ - ΙΤΑΛΙΑ Η ΕΙΚΟΝΑ ΤΗΣ ΜΗΤΕΡΑΣ ΜΕΤΑΞΥ ΠΑΡΑΔΟΣΗΣ ΚΑΙ ΣΥΓΧΡΟΝΗΣ ΕΠΟΧΗΣ Πρόγραμμα Κοινοτικής Πρωτοβουλίας INTERREG III A 2000-2006 ΑΞΟΝΑΣ ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΑΣ 003 ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗ

Διαβάστε περισσότερα

Ευαισθητοποίηση Δικαιούχων του Μέτρου 16 : «ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ» (Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης) Στην Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας

Ευαισθητοποίηση Δικαιούχων του Μέτρου 16 : «ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ» (Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης) Στην Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας Regional 2014-2020 Ευαισθητοποίηση Δικαιούχων του Μέτρου 16 : «ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ» (Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης) Στην Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας Ο αγροδιατροφικός τομέας στην Περιφερειακή Στρατηγική Έξυπνης

Διαβάστε περισσότερα

12950/17 ΜΜ/μκρ 1 DG B 2B

12950/17 ΜΜ/μκρ 1 DG B 2B Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης Βρυξέλλες, 9 Οκτωβρίου 2017 (OR. en) 12950/17 AGRI 530 FAO 41 ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΤΩΝ ΕΡΓΑΣΙΩΝ Αποστολέας: Γενική Γραμματεία του Συμβουλίου Με ημερομηνία: 9 Οκτωβρίου 2017 Αποδέκτης:

Διαβάστε περισσότερα

ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ & ΕΡΓΑΛΕΙΑ ΤΟΥ ΥΠΕΞ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΤΗΣ ΕΞΩΣΤΡΕΦΕΙΑΣ Πάτρα, Αθανάσιος Μακρανδρέου Γεν. Σύμβουλος ΟΕΥ Β

ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ & ΕΡΓΑΛΕΙΑ ΤΟΥ ΥΠΕΞ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΤΗΣ ΕΞΩΣΤΡΕΦΕΙΑΣ Πάτρα, Αθανάσιος Μακρανδρέου Γεν. Σύμβουλος ΟΕΥ Β ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ Β1 Διεύθυνση Στρατηγικού Σχεδιασμού ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ & ΕΡΓΑΛΕΙΑ ΤΟΥ ΥΠΕΞ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΤΗΣ ΕΞΩΣΤΡΕΦΕΙΑΣ Πάτρα, 23.11.2013 Αθανάσιος Μακρανδρέου Γεν. Σύμβουλος ΟΕΥ Β 1 Συνολική παρουσία

Διαβάστε περισσότερα

ΕΤΗΣΙΟ ΣΧΕΔΙΟ ΔΡΑΣΗΣ ΜΟΝΑΔΑΣ ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑΣ ΚΑΙ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΣ ΤΕΙ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ

ΕΤΗΣΙΟ ΣΧΕΔΙΟ ΔΡΑΣΗΣ ΜΟΝΑΔΑΣ ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑΣ ΚΑΙ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΣ ΤΕΙ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΕΤΗΣΙΟ ΣΧΕΔΙΟ ΔΡΑΣΗΣ ΜΟΝΑΔΑΣ ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑΣ ΚΑΙ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΣ ΤΕΙ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΣ ΕΝΕΡΓΕΙΩΝ ΥΛΟΠΟΙΗΣΗΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ «ΜΟΝΑΔΑ ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑΣ ΚΑΙ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΣ ΤΟΥ ΤΕΙ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ»

Διαβάστε περισσότερα