ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ Β ΛΥΚΕΙΟΥ. Θέμα: ΦΑΝΑΤΙΣΜΟΣ ΕΝΑ ΔΙΑΧΡΟΝΙΚΟ ΦΑΙΝΟΜΕΝΟ. Σχολείο: ΓΕΛ ΑΜΦΙΚΛΕΙΑΣ

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ Β ΛΥΚΕΙΟΥ. Θέμα: ΦΑΝΑΤΙΣΜΟΣ ΕΝΑ ΔΙΑΧΡΟΝΙΚΟ ΦΑΙΝΟΜΕΝΟ. Σχολείο: ΓΕΛ ΑΜΦΙΚΛΕΙΑΣ"

Transcript

1

2 ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ Β ΛΥΚΕΙΟΥ Θέμα: ΦΑΝΑΤΙΣΜΟΣ ΕΝΑ ΔΙΑΧΡΟΝΙΚΟ ΦΑΙΝΟΜΕΝΟ Σχολείο: ΓΕΛ ΑΜΦΙΚΛΕΙΑΣ Σχολικό έτος:

3

4 ΜΑΘΗΤΕΣ: ΑΝΔΡΕΟΥ ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗ ΒΑΦΕΙΑΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΓΑΛΑΝΗ ΑΛΕΞΑΝΔΡΑ ΓΚΙΩΝΗ ΝΑΓΙΑ ΘΕΙΑΚΟΥΛΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ ΚΑΠΑΝΤΑΗ ΧΡΥΣΑ ΚΑΡΑΤΣΩΛΗ ΛΕΜΟΝΙΑ ΚΑΦΑΣΗΣ ΕΥΣΤΑΘΙΟΣ ΚΟΠΑΝΑΚΗ ΓΕΩΡΓΙΑ ΚΟΤΣΙ ΙΩΑΝΝΗΣ ΚΟΥΚΙΟ ΚΡΙΣΤΙΑΝ ΜΠΑΛΩΜΕΝΟΥ ΕΛΕΝΗ ΜΠΟΥΡΑΖΑΝΗΣ ΕΥΣΤΑΘΙΟΣ ΝΤΕΡΒΙΣΙ ΜΑΡΙΑ ΠΑΝΑΪΤΙ ΡΑΖΒΑΝ ΠΡΕΜΕΤΗ ΕΥΡΙΔΙΚΗ ΣΚΟΥΦΑΣ ΑΓΓΕΛΟΣ ΣΠΕΤΙΜΙΡΙ ΑΜΠΡΑ ΧΑΡΙΣΗ ΑΦΡΟΔΙΤΗ Συντονίστρια ΛΑΪΝΑ ΧΑΡΙΚΛΕΙΑ

5 ΠΡΟΛΟΓΟΣ Κατά τη διάρκεια του Α τετραμήνου της σχολικής χρονιάς, μας δόθηκε η ευκαιρία να ασχοληθούμε με το διαχρονικό φαινόμενο του φανατισμού. Αφορμώμενοι από την ενότητα που διδαχθήκαμε στο φετινό σχολικό βιβλίο των Θρησκευτικών θελήσαμε να πραγματοποιήσουμε αυτήν την Ερευνητική Εργασία αναλογιζόμενοι ότι ο φανατισμός είναι ένα διαχρονικό έντονο φαινόμενο που επεμβαίνει στις ζωές όλων των ανθρώπων. Στο διάστημα των τεσσάρων μηνών που διήρκησε η έρευνα συνειδητοποιήσαμε ότι ο φανατισμός δεν έχει μόνο μια μορφή. Έτσι ασχοληθήκαμε ιδιαίτερα με το θρησκευτικό φανατισμό, τον πολιτικό και τον αθλητικό.

6 ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ Πρόλογος Ορισμός, αίτια και συμπεριφορές Μορφές- εκδηλώσεις φανατισμού Πολιτικός φανατισμός Θρησκευτικός φανατισμός Αθλητικός φανατισμός χουλιγκανισμός Ο Χριστιανισμός απέναντι στο φανατισμό Τρόποι αντιμετώπισης Επίλογος

7 ΟΡΙΣΜΟΣ, ΑΙΤΙΑ & ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΕΣ Ορισμός: Ο Φανατισμός που ως όρος προέρχεται εκ της λατινικής λέξης "fanum" (=ιερόν), σημαίνει την μετ εγωισμού και εμπάθειας προσήλωση σε κάποιες αντιλήψεις, ανεξάρτητα απ' το αν αυτές είναι ορθές ή όχι. Πιθανότερη προέλευση του "fanum" η εκ της ελληνικής "φανός" (φαίνω =φωτίζω) και παραπέμπει σε ιερά τελετή ή μυσταγωγία συνοδευόμενη κατά κανόνα με πυρσούς. Γενικά φανατισμός ονομάζεται η με πάθος υποστήριξη μιας ιδεολογίας και ταυτόχρονα η προσπάθεια βίαιης επιβολής της. Ο φανατικός δεν ανέχεται αντίθετες απόψεις και είναι πρόθυμος να χρησιμοποιήσει βία για να αντιμετωπίσει τους αντιπάλους του. Αίτια: Έδαφος για να ριζώσει ο φανατισμός είναι κυρίως η άγνοια, το χαμηλό μορφωτικό επίπεδο, η έλλειψη δημοκρατικής διαπαιδαγώγησης και σεβασμού στην διαφορετική άποψη του άλλου και η μειωμένη κριτική ικανότητα. Ψυχολογικά: Αιτίες επίσης μπορεί ακόμα να αναζητηθούν και σε ψυχολογικό επίπεδο όπου ατομικά ή και ομαδικά προβλήματα οδηγούν το άτομο στην αναζήτηση κάποιου υπεύθυνου εχθρού για όλα αυτά που συμβαίνουν. Υπάρχουν ακόμα και πολιτικά ή κοινωνικά αίτια που λειτουργούν όπως είπαμε παραπάνω. Στο ψυχολογικό επίπεδο τοποθετούνται άτομα που αναζητούν φανταστικούς εχθρούς σε διαφορετικά άτομα και να προβάλουν τα προβλήματα τους επάνω τους.

8 Πολιτικά, Οικονομικά και Κοινωνικά: Μια δεύτερη κατηγορία αιτιών είναι τα πολιτικά και τα οικονομικά.όταν υπάρχουν προβλήματα κοινωνικής σταθερότητας. Τα αίτια του θρησκευτικού, αλλά και κάθε φανατισμού, τοποθετούνται καταρχήν στο ψυχολογικό επίπεδο (πρώτιστα στην ατομική και κατόπιν στην ομαδική ψυχολογία). Πρόκειται για ποικιλία νευρώσεων (συμπλέγματα, άγχη, ατελής διαμόρφωση ταυτότητας), που οδηγούν το άτομο να αναζητά φανταστικούς εχθρούς στα διαφορετικά άτομα και να προβάλλει τα προβλήματά του επάνω τους. Σε συλλογικό επίπεδο η κάθε ομαδική πλέον νεύρωση τροφοδοτείται από την ψυχολογία της μάζας, την έκρηξη του συναισθήματος και άλλους μηχανισμούς που φαίνονται γενικά στις εξεγέρσεις. Μια δεύτερη κατηγορία αιτίων είναι τα πολιτικά και κοινωνικά. Όταν υπάρχουν προβλήματα κοινωνικής σταθερότητας ή οικονομικά, αναζητούνται εχθροί που ηγεσίες εντοπίζονται στους διαφορετικούς από εμάς. Οι πολιτικές τροφοδοτούν το μίσος αυτό και για πολιτικούς λόγους. Τέτοιο παράδειγμα είναι ο αντισημιτισμός που χαρακτήριζε τη ναζιστική Γερμανία την περίοδο Θρησκευτικά: Τέλος, είναι τα θρησκευτικά αίτια, που προέρχονται από την ίδια τη θρησκεία. Ο φανατισμός ανάγεται σε αρετή και η βία είναι το μέσον για την εξάπλωση και επικράτηση των ιδεών ή μιας θρησκείας (επέκταση του Ισλαμισμού, άρνηση σε άλλες θρησκείες να αναπτυχθούν παράλληλα στον ίδιο χώρο). Έδαφος για να ριζώσει ο φανατισμός: Χαμηλό μορφωτικό επίπεδο Άγνοια Έλλειψη δημοκρατικής διαπαιδαγώγησης Έλλειψη διαμόρφωσης δημοκρατικής συνείδησης Μειωμένη κριτική ικανότητα

9 Συμπεριφορές: Ο φανατισμός έχει πολύ άσχημη όψη και επηρεάζει αρνητικά την ανθρώπινη προσωπικότητα. Αρχικά, καθιστά τα άτομα παθητικά και περιορίζει σημαντικά το πεδίο σκέψης τους με αποτέλεσμα αυτά να έχουν μονοδιάστατη θεώρηση για τα πράγματα και τη ζωή. Αυτό φυσικά συνεπάγεται και άσχημες επιπτώσεις στην κοινωνική ζωή γενικά, γιατί μια κοινωνία αποτελούμενη από φανατισμένους ανθρώπους δεν είναι δυνατόν να προοδεύσει.ο φανατισμός ταυτίζεται σε τέτοιο βαθμό που χάνουν ορισμένες φορές την ίδια την προσωπικότητα τους και προβαίνουν σε βανδαλισμούς και βιαιοπραγίες. Αυτά τα άτομα δεν σκέφτονται πολύπλευρα και χάνουν το πραγματικό νόημα. Επιπλέον, ο φανατισμός δεν υφίσταται μόνο σε μια μερίδα ατόμων αλλά αρκετές φορές εξαπλώνεται και σε έναν ολόκληρο λαό, Γενικά, ο φανατισμός είτε στο άτομο, είτε στην ομάδα, είτε σε όλο τον λαό δεν αφήνει περιθώρια προόδου και ανάπτυξης και δημιουργεί κοινωνικές εντάσεις και αναταραχές μεταξύ των ατόμων, οδηγεί στο ρατσισμό, στην ξενοφοβία, στην υιοθέτηση εθνικιστικών προτύπων, ακόμη και σε εγκληματικές πράξεις.

10 Μορφές-Εκδηλώσεις Φανατισμού: 1. Τυφλός κομματισμός: Στην πολιτική ζωή, που πιστοποιεί την υποβάθμιση και δυσλειτουργία των δημοκρατικών θεσμών, την καταρράκωση της πολιτικής αρετής των ανθρώπων. 2. Η τρομοκρατία που αποτελεί ακραία εκδήλωση πολιτικού ή θρησκευτικού φανατισμού. 3. Χουλιγκανισμός: Εκτόνωση του φανατισμού κατά τη διάρκεια των αθλητικών συγκεντρώσεων ή και σε άλλους χώρους -σε εκδηλώσεις μαζικού χαρακτήρα (συναυλίες, πορείες-ομιλίες). 4. Θρησκευτικός φανατισμός, φονταμενταλισμός, ιδιαίτερα στις χώρες της ανατολής, όπου η θρησκευτική πίστη είναι συχνά πιο ισχυρή και από την πολιτική βούληση, ικανή να διαμορφώσει την πολιτική και κοινωνική ζωή αυτών των εθνών και να προκαλέσει επικίνδυνες εξελίξεις. Παράλληλα, σε όλο τον κόσμο αναπτύσσονται αμέτρητες ομάδες αιρετικών με φανατικούς οπαδούς. 5. Έξαρση του εθνικισμού: υπέρμετρη προσήλωση στο έθνος και τα εθνικά ιδεώδη, του σοβινισμού που συνιστά φανατική εξύμνηση της εθνικής ζωής και υποτίμηση και καταπολέμηση κάθε ξένου στοιχείου ως επικίνδυνου για το έθνος.

11 ΠΟΛΙΤΙΚΟΣ ΦΑΝΑΤΙΣΜOΣ Είναι η υπερβολική αφοσίωση προσήλωση σε πολιτικά κόμματα, η άκριτη εμμονή σε ιδέες, αντιλήψεις και απόψεις. Για την ακρίβεια είναι φανατισμός ευκαιριακός, ασταθής και εύκολα αναπροσανατολιζόμενος με αποτέλεσμα την πολιτική ρευστότητα και την εκάστοτε εναλλαγή των κομμάτων κατά τις εκλογικές αναμετρήσεις. Εξωθεί σε παραλογισμό και ανταγωνισμό προς τους αντιθέτους. Συναρτάται με οικονομικά συμφέροντα, προσωπικές επιρροές και εξυπηρετήσεις. Απαντάται κύρια σε κόμματα εξουσίας αλλά και σε ηθικά αποτρόπαιες και ακραίες ιδεολογίες. Βρίσκεται σε αντίθεση με την ανεκτικότητα. Χαρακτηρίζει άτομα: Που έχουν ευνοηθεί πολιτικά, που κατέχουν η κατείχαν (και θέλουν να επανέλθουν) πολιτικές θέσεις με υψηλές αμοιβές. επίσης άτομα με αθέμιτες και άκαμπτες φιλοδοξίες (που θέλουν να "ανέβουν" πολιτικά και οικονομικά) που δεν συνδέονται με πολιτική συνέπεια, ιδεολογική συγκρότηση, πολιτική η κοινωνική δραστηριότητα. Mε πάθη, μανίες και μίσος για το διαφορετικό.

12 Πολιτικός φανατισμός μέσα στην ιστορία Στάση του Νίκα: Με αυτή την ονομασία έμεινε στην ιστορία η λαϊκή εξέγερση που συνέβη στο Βυζάντιο την εποχή του Ιουστινιανού και πνίγηκε στο αίμα από τον αυτοκράτορα. Πρωταγωνιστές της εξέγερσης ήταν οι δήμοι των «Πράσινων και «Βένετων» (μπλε), οργανώσεις φιλάθλων με λαϊκή καταγωγή, που ζούσαν για τις αρματοδρομίες στις εξέδρες του Ιππόδρομου της Κωνσταντινούπολης Οι ιστορικοί χαρακτηρίζουν του δήμους κάτι ανάμεσα σε συμμορία και πολιτικό κόμμα, καθώς συχνά προσπαθούσαν να επηρεάσουν τις πολιτικές αποφάσεις. Το 531, ένας «βένετος» και ένας «πράσινος» συλλαμβάνονται με την κατηγορία της δολοφονίας και καταδικάζονται σε θάνατο διά απαγχονισμού. Ο Ιουστινιανός, δεδηλωμένος οπαδός των Βένετων, μετατρέπει τη θανατική ποινή σε φυλάκιση. Οι «Πράσινοι» και «Βένετοι» αξιώνουν την πλήρη απαλλαγή τους. Ο αυτοκράτωρ, όμως, τους αγνοεί. Στις 11Ιανουαρίου του 532 ξεσηκώνονται, πυρπολούν κτίρια, πολιορκούν το παλάτι και προξενούν ζημιές ακόμη και στην Αγία Σοφία. Το πλήθος των εξεγερμένων όλο και μεγαλώνει, καθώς ο λαός δυσφορούσε για τις οικονομικές μεταρρυθμίσεις του αυτοκράτορα, τη βαριά φορολογία και την κρατική αυθαιρεσία. Απαιτεί την παραίτηση του Ιωάννη Καππαδόκη(Υπουργού Οικονομικών της εποχής) και του διάσημου νομομαθούς Τριβωνιανού. Την κατάσταση επιχειρούν να εκμεταλλευτούν προς όφελός τους οι συγκλητικοί και οι ευγενείς, που έβλεπαν τα δικαιώματά τους να ψαλλιδίζονται από τις μεταρρυθμίσεις του Ιουστινιανού. Η αυτοκρατορική σύζυγος, η δυναμική και αποφασιστική Θεοδώρα, γρήγορα τον μεταπείθει και οι στρατηγοί Βελισάριος και Μούνδος αναλαμβάνουν δράση. Εγκλωβίζουν τους επαναστάτες στον Ιππόδρομο και κυριολεκτικά τους κατασφάζουν. Η καταστολή της «Στάσης του Νίκα» στις 18 Ιανουαρίου του 532 άφησε πίσω της νεκρούς.

13 Ναζισμός: Ναζισμός είναι μια πολιτική ιδεολογία που είχε εφαρμοστεί στη Γερμανία και σε κάποιες άλλες χώρες. Περιλαμβάνει στοιχεία ρατσισμού, αντισημιτισμού(=κατά των Εβραίων), φανατισμού και δικτατορίας. Σύμφωνα με τη ναζιστική ιδεολογία, δεν έχουν θέση στον κόσμο οι Εβραίοι, οι Αθίγγανοι και οι ομοφυλόφιλοι, όπως και κάθε είδους άνθρωποι του περιθωρίου. Ενώ θεωρούνται «υπάνθρωποι» εκτός από τους Εβραίους και οι Σλάβοι, με προεξέχοντες τους Τσέχους, τους Πολωνούς και τους Ρώσους. Εβραίοι συλλαμβάνονταν στη Ναζιστική Γερμανία και στις κατεχόμενες χώρες. Ήταν υποχρεωμένοι να φορούν ένα άστρο, για να ξεχωρίζουν και να διαμένουν σε ειδικούς χώρους των πόλεων, τα λεγόμενα «γκέτο». Εξευτελίζονταν με διάφορους τρόπους. Κατά χιλιάδες φορτώνονταν σε φορτηγά ή τρένα με προορισμό τα διάφορα στρατόπεδα συγκέντρωσης, στη Γερμανία και την Πολωνία ( Άουσβιτς, Μπιρκενάου, Νταχάου κ.α.). Εκεί γίνονταν πειραματόζωα σε πειράματα ευγονικής, βασανίζονταν, οδηγούνταν στα κρεματόρια και την αγχόνη. Το νούμερο που χρησιμοποιείται πιο συχνά για τον αριθμό των θυμάτων του εβραϊκού πληθυσμού είναι έξι εκατομμύρια. Ο φανατισμός των Γερμανών κατά των Εβραίων οδήγησε στο να γίνουν τα μεγαλύτερα εγκλήματα στην ιστορία της ανθρωπότητας μέχρι τη λήξη του Β Παγκοσμίου Πολέμου. Εθνικισμός: Ο Εθνικισμός είναι πολιτική ιδεολογία που υποστηρίζει την ιδέα της εθνικής ταυτότητας για μία συγκεκριμένη ομάδα ανθρώπων, τη διατήρηση της ταυτότητας αυτής και των ξεχωριστών χαρακτηριστικών των ατόμων ενός έθνους. Στις μέρες μας εμφανίζονται έντονα φαινόμενα φανατισμού και κυρίως πολιτικού φανατισμού. Συγκεκριμένα στις επιθέσεις αυτές εμπλέκονται

14 κυρίως οπαδοί των εθνικιστικών κομμάτων. Οι δράστες κινούνται οργανωμένα σε ομάδες, φορούν συνήθως μαύρα ρούχα, στρατιωτικά παντελόνια, κράνη ή έχουν καλυμμένα τα πρόσωπά τους. Συνήθως οι επιθέσεις γίνονται με όπλα, σιδερολοστούς, πτυσσόμενα κλομπ, αλυσίδες, σιδερογροθιές, μαχαίρια και σπασμένα μπουκάλια, ενώ πολλές φορές συμμετέχουν και μεγαλόσωμοι σκύλοι. Κινούνται με μοτοσικλέτες ή ως αυτόκλητες ομάδες πολιτοφυλακής, ενώ σε κάποιες περιπτώσεις συνδέονται με πολιτικά κόμματα. Ακόμα και στην Ελλάδα οι εθνικιστές συμπατριώτες μας, τείνουν να συμπεριφέρονται ως πρωτόγονοι και απολίτιστοι νεοναζιστές που πιστεύουν έντονα ότι το δικό μας μόνο έθνος είναι αυτό που πρέπει να κυριαρχήσει εφόσον όλοι οι άλλοι λαοί είναι χαμηλού διανοητικού επιπέδου. Γι αυτό φέρονται βίαια σε αλλοδαπούς μετανάστες, είτε νόμιμους είτε «λαθραίους». Αυτό το επιτυγχάνουν χρησιμοποιώντας όχι μόνο γρονθοκοπήματα, άλλα και μαχαίρια και σιδηρολοστούς. Ωστόσο η βία δεν εφαρμόζεται μόνο με σωματική, άλλα και με λεκτική βία. Χρησιμοποιούν άσχημους και απαράδεκτους χαρακτηρισμούς στους «μαύρους» κυρίως αλλοδαπούς εφόσον δεν είναι ρατσιστές μόνο ως προς την καταγωγή αλλά και ως προς το χρώμα του δέρματος. Έτσι λοιπόν φαίνεται ότι ακόμη και σε ανεπτυγμένες ή και αναπτυσσόμενες χώρες όπως η Ελλάδα, υπάρχουν απολίτιστοι άνθρωποι που δεν έχουν συνειδητοποιήσει ακόμη, ενώ βρισκόμαστε στον 21ο αιώνα, ότι όλοι οι άνθρωποι ανεξαρτήτου χρώματος, εθνικότητας και θρησκεύματος έχουν ίσα δικαιώματα.

15 ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΟΣ ΦΑΝΑΤΙΣΜΟΣ Φαινόμενα θρησκευτικού φανατισμού: Έχουμε αρκετά μέσα στην ιστορία. Οι διωγμοί κατά των χριστιανών αλλά και οι βίαιες συγκρούσεις στο εσωτερικό του χριστιανισμού με τις αιρέσεις. Στο μεσαίωνα έχουμε διωγμούς βυζαντινών αυτοκρατόρων κατά αιρετικών και τους διωγμούς του Ισλάμ κατά των χριστιανών της Μέσης Ανατολής και αργότερα την εποχή της Τουρκοκρατίας στα Βαλκάνια. Έχουμε τις Σταυροφορίες των Δυτικών κατά των ορθόδοξων χριστιανών και μουσουλμάνων, τον αντισημιτισμό που αναπτύχθηκε σε όλη τη Δυτική Ευρώπη και τις δίκες της Ιεράς Εξέτασης. Ακόμα έχουμε τους θρησκευτικούς πολέμους μεταξύ Προτεσταντών και Ρωμαιοκαθολικών στην Ευρώπη από τον 16 18ο αι. Να αναφέρουμε επίσης τις βίαιες ενέργειες εναντίον χριστιανών από τα καθεστώτα του Ανατολικού μπλοκ. Περνώντας στο σήμερα θα δούμε τις συγκρούσεις που γίνονται μεταξύ μουσουλμάνων και Εβραίων στην Παλαιστίνη, στο χώρο του Ιράκ, Ιράν, Ινδίας και άλλων χωρών της Ανατολής με τη δράση ακραίων ισλαμικών οργανώσεων. Μορφές : 1. Θρησκοληψία (σχολαστική τήρηση θρησκευτικών εντολών με δεισιδαιμονικά και ψυχοπαθολογικά χαρακτηριστικά) 2. Ο πουριτανισμός (άκριτη αυστηρότητα στην ηθική καθαρότητα 3. Ο συντηρητισμός (προσκόλληση στο παρελθόν) ή προσηλυτισμός (στρατολόγηση οπαδών με δόλια μέσα) 4. Θεοκρατία (διοίκηση του κράτους με θρησκευτικούς νόμους) 5. Θρησκευτικός επεκτατισμός(με κάθε μέσον προσπάθεια επέκτασης μιας θρησκείας, όπως συνέβη με τον Ισλαμισμό).

16 Ο θρησκευτικός φανατισμός μέσα στην ιστορία Σταυροφορίες: Οι Σταυροφορίες ξεκίνησαν ως η ιδέα μίας ιερής εκστρατείας από μέρους των Δυτικών(Καθολικών) Χριστιανών, με σκοπό την απελευθέρωση των Αγίων Τόπων. Τα στρατεύματα των σταυροφόρων αποκαλούνταν με τίτλους όπως ο στρατός «του σταυρού», «του Χριστού», «του Κυρίου» και «της πίστης». Το σύμβολο του σταυρού ήταν το αναγνωριστικό σημείο των Σταυροφόρων, από το οποίο λάμβαναν και το προσφιλές τους όνομα. Οι Σταυροφόροι ονομάζονταν «οι στρατιώτες του Χριστού», προσκυνητές, και «οι έχοντες το σημείο του σταυρού», Η συμμετοχή σε σταυροφορία σήμαινε ότι σταυροφόρος «έπαιρνε τον σταυρό» ή «έπαιρνε το σημείο του σταυρού». Από τους συγχρόνους τους δεν υπήρχε καμία αμφιβολία ότι οι Σταυροφορίες ήταν θεϊκή αποστολή. Οι σταυροφορίες ξεκινούσαν με απόφαση του εκάστοτε πάπα της Ρώμης και τουλάχιστον στην αρχή ήταν πολύ σημαντικά γεγονότα. Συνήθως η κήρυξη μιας Σταυροφορίας συνοδευόταν και από εγκλήματα και διώξεις από απλούς πολίτες κατά των Εβραίων, αρκετές κοινότητες των οποίων βρίσκονταν στη Δυτική Ευρώπη. Ήταν η εύκολη λύση για όσους ήθελαν να εκτονώσουν το θρησκευτικό τους μένος, και για πολλούς άλλους που έβρισκαν την ευκαιρία για κλοπές και καταστροφές. Εικονομαχία: Η δυναστεία των Ισαύρων αμφισβήτησε τη θέση των εικόνων στην λατρεία με αποτέλεσμα την Εικονομαχία, δηλαδή τον πόλεμο και τις συγκρούσεις κατά των εικόνων. Η διαμάχη για τις εικόνες κράτησε περισσότερο από έναν αιώνα και χαρακτηρίστηκε από τον έντονο φανατισμό μεταξύ της Εκκλησίας και των αυτοκρατόρων.

17 Πληροφορίες μαρτυρούν για καταστροφές εικόνων έξω από τους ναούς. Ο στρατός, πιστός στις αυτοκρατορικές εικονομαχικές τάσεις, συγκρούεται με το λαό. Μοναστήρια έκλεισαν, έγιναν στρατώνες ή πανδοχεία. Τα αγαθά τους κατασχέθηκαν. Οι μοναχοί διαπομπεύθηκαν στον ιππόδρομο, κακοποιήθηκαν και εξορίστηκαν. Ανώτατοι κρατικοί λειτουργοί εξορίστηκαν και άλλοι εκτελέστηκαν. Η αγάπη αντικαταστάθηκε από το μίσος, η ενότητα από την εχθρότητα, η αδερφοσύνη από τη βία. Το κύριο χαρακτηριστικό των πιστών ήταν ο φανατισμός. Η Ζ Οικουμενική Σύνοδος που έγινε το 787 στη Νίκαια της Βιθυνίας έβαλε το τέλος στην Εικονομαχία καιν αναστήλωσε τις εικόνες. Ιερά Εξέταση: Οι αυθαιρεσίες του Παπισμού οδήγησαν βαθμιαία τη Δυτική Εκκλησία σε βαθιά κρίση. Τον 13ο αιώνα ο Πάπας ίδρυσε την «Ιερά Εξέταση», ένα πανίσχυρο εκκλησιαστικό δικαστήριο με κρατική δύναμη, για να ελέγχει και να τιμωρεί αιρετικούς και απίστους. Είχε μάλιστα την εξουσία να χρησιμοποιεί βασανιστήρια και να επιβάλλει θανατική ποινή(συνήθως κάψιμο). Έτσι εξαπολύθηκε τρομοκρατία εναντίον όποιου διαφωνούσε με τον Παπισμό.

18 Ο θρησκευτικός φανατισμός στο Ισλάμ Όπου κυριαρχεί το ακραίο Ισλάμ, κυριαρχεί κλίμα τρομοκρατίας και φόβου. Τα ανθρώπινα δικαιώματα καταπατούνται συστηματικά, ενδεδυμένα νομικές αποφάσεις, και τα θύματα αδικούνται κατάφορα. Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα ενός κοριτσιού από τη Σομαλία που καταδικάστηκε σε θάνατο δια λιθοβολισμού μετά το βιασμό που υπέστη από τρεις άνδρες, κατηγορούμενη από τις τοπικές αρχές για μοιχεία. Ένα άλλο περιστατικό είναι η καταστροφή χριστιανικών ναών στα Πριγκιποννήσια και στην Κωνσταντινούπολη. Συγκεκριμένα την ίδια στιγμή που το ελληνικό κοινοβούλιο αποφασίζει την δημιουργία τζαμιών για τις τουρκικές μειονότητες, οι μουσουλμάνοι της Κωνσταντινούπολης καταστρέφουν τις χριστιανικές εκκλησίες και απειλούν τους έλληνες λέγοντας «εδώ είναι Τουρκία, να φύγετε να πάτε στην Ελλάδα». Επίσης στην είσοδο της εκκλησίας των Ταξιαρχών έχουν γραφτεί στους τοίχους συνθήματα όπως «Θάνατος στους Χριστιανούς, ανάθεμα στους Ρωμιούς» Γυναίκα και άπιστος : δύο φανατικοί εχθροί του Ισλάμ Γυναίκα και Ισλάμ Στο όνοµα της θρησκείας στις μουσουλμανικές κοινωνίες οι γυναίκες υφίστανται: Κλειτοριδεκτομή (η γυναικεία περιτομή κάτω από άθλιες συνθήκες) Λιθοβολισμό Κάλυψη όλου του προσώπου ακόμα και εκτός σπιτιού Βία από τους συζύγους τους για συνετισμό

19 Στο όνομα της δικαιοσύνης ισχύει: Αποκεφαλισμός (μόνο για τις εξωσυζυγικές σχέσεις των γυναικών) Λιθοβολισμός (καθορίζεται ακόμα και το μέγεθος της πέτρας) Τιμωρία 100 χτυπημάτων με μαστίγιο Ο θρησκευτικός φανατισμός σήμερα: Σε πολλά μέρη του κόσμου ο θρησκευτικός φανατισμός καταστρέφει τις προσπάθειες των ανθρώπων να ζήσουν ειρηνικά μεταξύ τους. Ο 21ος αιώνας μυρίζει μπαρούτι και λιβάνι. Πρόκειται, άραγε, για μια θεαματική επιστροφή στον 16ο αιώνα, την εποχή των θρησκευτικών πολέμων στην Ευρώπη; Ορισμένοι το επιβεβαιώνουν δίνοντας απτά παραδείγματα χωρών όπου θρησκευτικές κοινότητες σφάζονται μεταξύ τους και ομάδες πολιτών καταδικάζονται με βάση κάποιους θρησκευτικούς νόμους. Στη Νιγηρία οι συγκρούσεις ανάμεσα σε μουσουλμάνους και χριστιανούς είναι συχνές. Τα μικρά προνόμια που είχαν δοθεί από τους αποικιοκράτες στους εκχριστιανισθέντες μικροαγρότες της εθνότητας

20 Berom, αποτελούν το λόγο των επιθέσεων από τους μουσουλμάνους γείτονές τους. Στον Λίβανο, υπάρχουν 18 δόγματα. Η Δημοκρατία του Λιβάνου οφείλει να ισορροπεί ανάμεσα σε χριστιανούς και μουσουλμάνους κυρίως, προσφέροντας την προεδρία της Δημοκρατίας σε έναν χριστιανό, την προεδρία του Κοινοβουλίου σε έναν σιίτη και τη θέση του πρωθυπουργού σε έναν σουνίτη. Στην Ινδονησία, από το 2000 και μετά, ακραίοι ινδουιστές εξαπολύουν πραγματικά πογκρόμ στους χριστιανούς της χώρας. Αποτέλεσμα: χιλιάδες νεκροί και δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι εξαναγκάστηκαν να μετακινηθούν σε άλλα σημεία της χώρας. Στο Ισραήλ, οι ακραίοι ορθόδοξοι χριστιανοί επιβάλλουν στο κράτος τις απόψεις τους και βυθίζουν τη χώρα στο χάος όταν δεν εισακούονται. Πρόσφατα, ο υπουργός Δικαιοσύνης, με την παραίνεση των ακραίων ορθόδοξων εβραίων, πρότεινε την αντικατάσταση των νόμων του κράτους με τον ιερό εβραϊκό νόμο της halakha. Στην Ινδία, την Τσετσενία και σε πολλές άλλες χώρες άνθρωποι αλληλοσκοτώνονται για μια θέση στον Παράδεισο. Δεν πρέπει βέβαια να ξεχνάμε και τις διάφορες θρησκευτικές ομάδες (14.000, τον αριθμό, με 40 εκατομμύρια πιστούς) στις ΗΠΑ που, ιδιαίτερα τα είκοσι τελευταία χρόνια, προσπαθούν να μετατρέψουν τη χώρα του Αβραάμ Λίνκολν σε θεοκρατικό καθεστώς. Όμως και σε ευρωπαϊκές χώρες, όπου η λογική επικρατεί της πίστης και όπου υπάρχουν νόμοι που εξασφαλίζουν την ανεξιθρησκία, τα προβλήματα που δημιουργούνται στις πολυεθνικές και πολυπολιτισμικές κοινότητες, γίνονται όλο και πιο έντονα προκαλώντας ακόμη και συρράξεις μεταξύ αυτών των κοινοτήτων, κυρίως όμως μεταξύ της χριστιανικής και της μουσουλμανικής. Άραγε ο ιστορικός του μέλλοντος θα μπορέσει να απαντήσει πότε άρχισε αυτός ο νέος πόλεμος των θρησκειών και για ποια αιτία; Και ποιος υπήρξε ο ρόλος των κληρικών που φαίνεται να έχουν χάσει πλέον το μέτρο; Τα ερωτήματα τίθενται από το γαλλικό περιοδικό «Μαριάν» που σε ένα μεγάλο αφιέρωμά του, λίγες ημέρες πριν από το Πάσχα, αναλύει ένα φαινόμενο των τελευταίων χρόνων που φαίνεται

21 να παίρνει όλο και μεγαλύτερες διαστάσεις. Μνεία γίνεται και στην ορθόδοξη Εκκλησία η οποία παρουσιάζεται ως κράτος εν κράτει έχοντας αποκτήσει τεράστια περιουσία, η οποία μάλιστα, προς το παρόν, δεν φορολογείται. Συνέπειες θρησκευτικού φανατισμού : Δημιουργεί στη συνείδηση του πιστού την ψευδαίσθηση μιας πνευματικής αυτάρκειας και μιας σίγουρης σωτηρίας εμποτίζοντας τον με φαρισαϊκή νοοτροπία. Αλλοιώνει την πίστη γιατί της στερεί το πολύτιμο στοιχείο της αγάπης προς τον συνάνθρωπο, χωρίς την οποία εκείνη είναι νεκρή. Καταπνίγει τη θρησκευτική ελευθερία του ατόμου με την καταπίεση, τις διώξεις, τις απειλές, τις τιμωρίες, τη βία και έτσι στερεί τον άνθρωπο από μια βασική ελευθερία του. Καταστρέφει ανθρώπινες ζωές και υλικά αγαθά με τους πολέμους. Δημιουργεί κοινωνικές και πολιτικές αναστατώσεις με τις επαναστάσεις, τις διώξεις, τον επεκτατισμό και τη βία. Σκανδαλίζει τους θρησκευτικά αδιάφορους ή χλιαρούς οδηγώντας τους προς την αθεΐα, αφού διαπιστώνουν ότι οι θρησκείες αντί να εξημερώνουν τον άνθρωπο, τον εξαγριώνουν και τον σπρώχνουν σε αιματηρές συγκρούσεις και βιαιότητες.

22 ΑΘΛΗΤΙΚΟΣ ΦΑΝΑΤΙΣΜΟΣ ΧΟΥΛΙΓΚΑΝΙΣΜΟΣ Χουλιγκανισμός θεωρείται η ανάρμοστη και βίαιη συμπεριφορά η όποια προκαλείται από οπαδούς αθλητικών ομάδων με συνέπεια τη διατάραξη της τάξης. Αίτια: Τα αιτία είναι συγκεκριμένα όπως η τάση αμφισβήτησης εναντία στις αρχές η αίσθηση προσωπικής ανεξαρτησίας κυρίως από τους γονείς η έλλειψη κατανόησης και το αίσθημα αποξένωσης από το κοινωνικό σύνολο η ανάγκη ένταξης σε ομάδες για την ενίσχυση της αυτοπεποίθησης. υπάρχουν όμως και εξωτερικά αιτία όπως τα Μ.Μ.Ε. τα όποια προσπαθούν να προσελκύσουν κάποια άτομα σε αθλητικούς συλλόγους. και η διαφημίσεις που δημιουργούν για να κερδίσουν οπαδούς και να αποκτήσουν διασημότητα και το κυριότερο η διάδοση φημών για τους στημένους και πουλημένους αγώνες. Εκφάνσεις Χουλιγκανισμού: Οι εκφάνσεις του χουλιγκανισμού είναι οι εξής, Πρώτον: η Υβριστική συμπεριφορά σε γήπεδα κατά τη διάρκεια αγώνων, Δεύτερον: Η Επιθετική συμπεριφορά σε αυτούς τους χώρους, Τρίτον: Οι Ομαδικές συγκρούσεις οπαδών, Τέταρτον : Οι Δολοφονίες που γίνονται μεταξύ οπαδών που τάσσονται υπέρ διαφορετικών ομάδων, Πέμπτον: Εισβολές οπαδών σε γήπεδα με βίαιες διαθέσεις, Έκτον: Οι Ρίψεις επικίνδυνων αντικειμένων προς παίκτες και διαιτητές. Ιστορία του Χουλιγκανισμού: Ο χουλιγκανισμός φαίνεται να ξεκίνησε το 1314 μέσα από το ποδόσφαιρο και γεννήθηκε στην Αγγλία από το παραδοσιακό παιχνίδι το οποίο παίζονταν με μπάλα το λεγόμενο ποδόσφαιρο. από ότι φαίνεται ο σκοπός του παιχνιδιού ήταν η μεταφορά τη μπάλας από ένα σημείο της πόλης σε ένα άλλο και η κατοχή της μπάλας από έναν

23 συμμετέχοντα είχε προκαθορισμένη διάρκεια έτσι με τη μεγάλη συμπάθεια σε αυτό το άθλημα με τη μαζική συμμέτοχη υπάρχουν και οι ανάλογες βίαιες συγκρούσεις. Ο χουλιγκανισμός στην Αμερική & στην Ευρώπη Στην Αμερική εμφανίστηκε το 1964 με ένα τραγικό γεγονός στο Περού που σκοτώθηκαν 300 άτομα και τραυματίστηκαν σχεδόν τα διπλασία στον αγώνα που διεξήχθη μεταξύ Αργεντινής-Περού Το άθλημα εξελίχθητε και σε άλλες χώρες έκτος από την Αγγλία όπως στην Ιταλία, Τουρκία, Ρωσία, Ολλανδία, Νορβηγία, Πολωνία, Ισπανία, Ελλάδα, Κροατία. Το προφίλ των νεαρών χούλιγκαν: Το προφίλ των νεαρών χούλιγκαν δημιουργείται κυρίως μέσα από το σχολείο δηλαδή με τη κακή σχολική επίδοση, με τη πρόωρη εγκατάλειψη του σχολειού, με τις κακές σχέσεις με συμμαθητές με τη χρήση απαγορευμένων ουσιών που είναι πολύ πιθανό να αρχίσουν από το σχολειό αλλά και μέσα από τη κοινωνία με τη προβληματική κοινωνικοποίηση, με το χαμηλό μορφωτικό επίπεδο και τη πνευματική υποβάθμιση που έχουν ως άμεσες συνέπειες το άγχος και την πίεση. Τρόποι αντιμετώπισης: Οι τρόποι αντιμετώπισης που μπορεί να επιφέρουν αποτελέσματα είναι η αυστηρή νομοθεσία, ο εντοπισμός των ταραξιών μέσα από το διαδίκτυο, η συγκέντρωση ποινικών μητρώων, η στέρηση αθλητισμού σε αθλητικούς χώρους, ο διαχωρισμός των οπαδών στη διεξαγωγή αγώνων και η καλύτερη εκπαίδευση στην αθλητική παιδεία στη Ελλάδα.

24 Ο ΧΡΙΣΤΙΑΝΙΣΜΟΣ ΑΠΕΝΑΝΤΙ ΣΤΟ ΦΑΝΑΤΙΣΜΟ Ο Χριστιανισμός ως θρησκεία της αγάπης και της ελευθερίας δεν μπορεί παρά να αρνείται το φανατισμό. Αυτό φαίνεται στη ζωή και το έργο του Ιησού Χριστού και στη συμπεριφορά των Αποστόλων. Πουθενά στα κείμενα της Καινής Διαθήκης δεν αναφέρεται εντολή για χρήση βίας στη διάδοση του Χριστιανισμού. Στην πορεία βέβαια της ιστορίας πρέπει να διακρίνουμε την διαφορά ανάμεσα στην ουσία της χριστιανικής πίστης και στα λάθη κάποιων που στο όνομά του έκαναν τραγικά λάθη. Η θέση του χριστιανού απέναντι στους αλλόθρησκους και αλλόδοξους πρέπει να χαρακτηρίζεται από σεβασμό και ανοχή των ιδεών τους, χωρίς να προδίδει τις δικές του αρχές και πεποιθήσεις. Η χριστιανική πίστη δεν έχει τίποτα να φοβηθεί από οποιαδήποτε αντιπαράθεση. Ο ενσυνείδητος χριστιανός γνωρίζει τι πιστεύει και τι εμπιστεύεται. Ξέρει να σέβεται το διαφορετικό αλλά και να ομολογεί τη διαφορετικότητά του. ΤΡΟΠΟΙ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗΣ Όλα αυτά κάνουν φανερό ότι η ανάγκη για την αντιμετώπιση του φανατισμού είναι άμεση και επιτακτική. Η παιδεία λυτρώνει τον άνθρωπο από το φανατισμό, γιατί τον αναγκάζει να αναρωτηθεί για πολλά και να απαιτήσει πιεστικές απαντήσεις. Μεταρρυθμιστές, φιλόσοφοι αναρωτήθηκαν, αμφισβήτησαν, απελευθερώθηκαν. - Ο δημοκρατικός διάλογος στηρίζει τη δημοκρατία και ανατρέπει το δογματικό και φανατικό μονόλογο.- Ο αλληλοσεβασμός και αλληλοκατανόηση διαμορφώνουν καλές ανθρώπινες σχέσεις που δεν υπονομεύονται από φανατικές ομάδες.- Να προσπαθήσουμε με φιλοσοφημένη επιχειρηματολογία να βοηθήσουμε και στην αφύπνιση των άλλων.

25 ΕΠΙΛΟΓΟΣ Θεωρούμε ότι συνεργαστήκαμε άψογα ως ομάδα και με τη βοήθεια της καθηγήτριας μας, παρουσιάσαμε με ακρίβεια κάθε πτυχή του θέματος, προσπαθώντας να προσδιορίσουμε καλύτερα το φαινόμενο του φανατισμού, διαχρονικά και να τονίσουμε τις αρνητικές του συνέπειες. ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ: Σχολικό εγχειρίδιο Β Λυκείου Εγκυκλοπαίδεια ΠΑΠΥΡΟΥΣ ΛΑΡΟΥΣ ΜΠΡΙΤΑΝΙΚΑ

ΤΑΞΗ: Α ΛΥΚΕΙΟΥ ΜΑΘΗΜΑ:ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΣΧΟΛ. ΕΤΟΣ 2014-2015 1 ο ΤΕΤΡΑΜΗΝΟ ΥΠΕΥΘΥΝΗ ΚΑΘΗΓΗΤΡΙΑ: ΤΣΙΑΚΑΡΑ ΕΥΑΓΓΕΛΙΑ ΠΕ 01

ΤΑΞΗ: Α ΛΥΚΕΙΟΥ ΜΑΘΗΜΑ:ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΣΧΟΛ. ΕΤΟΣ 2014-2015 1 ο ΤΕΤΡΑΜΗΝΟ ΥΠΕΥΘΥΝΗ ΚΑΘΗΓΗΤΡΙΑ: ΤΣΙΑΚΑΡΑ ΕΥΑΓΓΕΛΙΑ ΠΕ 01 ΤΑΞΗ: Α ΛΥΚΕΙΟΥ ΜΑΘΗΜΑ:ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΣΧΟΛ. ΕΤΟΣ 2014-2015 1 ο ΤΕΤΡΑΜΗΝΟ ΥΠΕΥΘΥΝΗ ΚΑΘΗΓΗΤΡΙΑ: ΤΣΙΑΚΑΡΑ ΕΥΑΓΓΕΛΙΑ ΠΕ 01 ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ Α ΛΥΚΕΙΟΥ Σελίδα 1 ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ Πρόλογος... 3 Ορισμός Βίας...

Διαβάστε περισσότερα

ΑΝΩΤΑΤΟ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΚΡΗΤΗΣ ΣΧΟΛΗ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΩΝ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΡΟΝΟΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ

ΑΝΩΤΑΤΟ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΚΡΗΤΗΣ ΣΧΟΛΗ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΩΝ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΡΟΝΟΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΑΝΩΤΑΤΟ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΚΡΗΤΗΣ ΣΧΟΛΗ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΩΝ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΡΟΝΟΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ Πτυχιακή εργασία Η στάση των μαθητών απέναντι στους Τσιγγάνους συμμαθητές τους: η περίπτωση

Διαβάστε περισσότερα

1o ΓΕΝΙΚΟ ΛΥΚΕΙΟ ΚΑΤΕΡΙΝΗΣ ΤΜΗΜΑ: ΕΕΑ1 ΑΛΑΓΙΑ ΦΑΝΤΙΑ ΚΥΛΩΝΗ ΑΝΝΑ-ΣΟΦΙΑ ΜΠΕΤΣΙΟΥ ΕΜΜΑΝΟΥΕΛΛΑ ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΠΑΥΛΙΔΟΥ ΓΕΩΡΓΙΑ

1o ΓΕΝΙΚΟ ΛΥΚΕΙΟ ΚΑΤΕΡΙΝΗΣ ΤΜΗΜΑ: ΕΕΑ1 ΑΛΑΓΙΑ ΦΑΝΤΙΑ ΚΥΛΩΝΗ ΑΝΝΑ-ΣΟΦΙΑ ΜΠΕΤΣΙΟΥ ΕΜΜΑΝΟΥΕΛΛΑ ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΠΑΥΛΙΔΟΥ ΓΕΩΡΓΙΑ 1o ΓΕΝΙΚΟ ΛΥΚΕΙΟ ΚΑΤΕΡΙΝΗΣ ΤΜΗΜΑ: ΕΕΑ1 ΑΛΑΓΙΑ ΦΑΝΤΙΑ ΚΥΛΩΝΗ ΑΝΝΑ-ΣΟΦΙΑ ΜΠΕΤΣΙΟΥ ΕΜΜΑΝΟΥΕΛΛΑ ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΠΑΥΛΙΔΟΥ ΓΕΩΡΓΙΑ ΠΟΛΑΤΣΙΔΟΥ ΓΕΡΑΚΙΝΑ ΠΡΙΩΝΑΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΣΑΙΔΕΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΣΑΜΟΘΡΑΚΗ ΕΙΡΗΝΗ

Διαβάστε περισσότερα

ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΕΘΝΙΚΗΣ ΑΜΥΝΑΣ ΚΑΙ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ ΥΠΟΘΕΣΕΩΝ

ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΕΘΝΙΚΗΣ ΑΜΥΝΑΣ ΚΑΙ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ ΥΠΟΘΕΣΕΩΝ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΕΘΝΙΚΗΣ ΑΜΥΝΑΣ ΚΑΙ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ ΥΠΟΘΕΣΕΩΝ Π Ρ Α Κ Τ Ι Κ Ο Στην Αθήνα σήμερα, 19 Ιανουαρίου 2008, ημέρα Σάββατο και ώρα 12.25 συνεδρίασε στην Αίθουσα 150 του Μεγάρου της Βουλής η Επιτροπή Άμυνας

Διαβάστε περισσότερα

Έκφραση Έκθεση Γ Λυκείου

Έκφραση Έκθεση Γ Λυκείου ήµος Χλωπτσιούδης Έκφραση Έκθεση Γ Λυκείου σχεδιαγράμματα εκθέσεων Χλωπτσιούδης Δήμος Έκφραση - Έκθεση Γ Λυκείου σχεδιαγράμματα εκθέσεων ISBN: 978-618-80632-9-7 Χλωπτσιούδης Δήμος schooltime.gr Οκτώβριος

Διαβάστε περισσότερα

Ο ΕΘΝΟΚΕΝΤΡΙΣΜΟΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ 1. ΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΕΘΝΟΣ ΚΡΑΤΟΣ ΚΑΙ Η ΔΙΑΜΟΡΦΩΣΗ ΤΗΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΤΑΥΤΟΤΗΤΑΣ

Ο ΕΘΝΟΚΕΝΤΡΙΣΜΟΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ 1. ΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΕΘΝΟΣ ΚΡΑΤΟΣ ΚΑΙ Η ΔΙΑΜΟΡΦΩΣΗ ΤΗΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΤΑΥΤΟΤΗΤΑΣ ΜΕΡΟΣ ΠΡΩΤΟ ΤΟ ΘΕΩΡΗΤΙΚΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΠΡΩΤΟ Ο ΕΘΝΟΚΕΝΤΡΙΣΜΟΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ 1. ΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΕΘΝΟΣ ΚΡΑΤΟΣ ΚΑΙ Η ΔΙΑΜΟΡΦΩΣΗ ΤΗΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΤΑΥΤΟΤΗΤΑΣ Εισαγωγή Το κεφάλαιο αυτό ασχολείται με την

Διαβάστε περισσότερα

ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΜΕ ΘΕΜΑ ΙΣΟΤΗΤΑ ΜΕΤΑΞΥ ΤΩΝ ΔΥΟ ΦΥΛΩΝ

ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΜΕ ΘΕΜΑ ΙΣΟΤΗΤΑ ΜΕΤΑΞΥ ΤΩΝ ΔΥΟ ΦΥΛΩΝ 8 0 Γενικό Λύκειο Πατρών Σχολ. έτος 2012-2013 ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΜΕ ΘΕΜΑ ΙΣΟΤΗΤΑ ΜΕΤΑΞΥ ΤΩΝ ΔΥΟ ΦΥΛΩΝ Όνομα Ομάδας " ΑΝOΝYMOUS" Μέλη ομάδας : Αλεξοπούλου Κωνσταντίνα Μούρτζη Παναγιώτα Μπαλάση Μαρία Παξινού

Διαβάστε περισσότερα

Η ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΔΥΝΑΜΗ ΣΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΜΕ ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΜΕΘΟΔΟ ΣΥΣΤΗΜΑ & ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟ www.2001.gr Ν.ΓΡΗΓΟΡΑ & ΦΡΟΥΡΙΟΥ 9 ΤΗΛ. 2531024049

Η ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΔΥΝΑΜΗ ΣΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΜΕ ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΜΕΘΟΔΟ ΣΥΣΤΗΜΑ & ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟ www.2001.gr Ν.ΓΡΗΓΟΡΑ & ΦΡΟΥΡΙΟΥ 9 ΤΗΛ. 2531024049 ΔΕΜΙΡΗ ΒΑΣΩ 7 η ΕΚΔΟΣΗ Η ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΔΥΝΑΜΗ ΣΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΜΕ ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΜΕΘΟΔΟ ΣΥΣΤΗΜΑ & ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟ www.2001.gr Ν.ΓΡΗΓΟΡΑ & ΦΡΟΥΡΙΟΥ 9 ΤΗΛ. 2531024049 2 3 4 Αγαπητοί μου μαθητές. Οι σημειώσεις αυτές αποτελούν

Διαβάστε περισσότερα

1. TΟ ΓΕΝΙΚΟ ΑΝΑΛΥΤΙΚΌ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΠΟΥΔΩΝ (Α.Π.Σ.)

1. TΟ ΓΕΝΙΚΟ ΑΝΑΛΥΤΙΚΌ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΠΟΥΔΩΝ (Α.Π.Σ.) ΚΕΦΑΛΑΙΟ 4 Η ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΗΣΗ ΤΗΣ ΕΡΕΥΝΑΣ Εισαγωγή Στο κεφάλαιο αυτό θα παρουσιαστούν τα ευρήματα της έρευνας που πραγματοποιείται και θα γίνει και κριτική θεώρηση αυτών. Καταρχήν θα ερευνηθεί το γενικό

Διαβάστε περισσότερα

ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΥΠΟΘΕΣΕΩΝ Γ ΤΜΗΜΑ

ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΥΠΟΘΕΣΕΩΝ Γ ΤΜΗΜΑ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΥΠΟΘΕΣΕΩΝ Γ ΤΜΗΜΑ Π Ρ Α Κ Τ Ι Κ Ο Στην Αθήνα σήμερα, 3 Σεπτεμβρίου 2006, ημέρα Κυριακή και ώρα 09.00' συνεδρίασε στην Αίθουσα 151 του Μεγάρου της Βουλής η Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων

Διαβάστε περισσότερα

Ανατομία και ιδεολογία του Φαισσμού.

Ανατομία και ιδεολογία του Φαισσμού. Ανατομία και ιδεολογία του Φαισσμού. Κατάδυση στα βαθιά νερά ενός επίκαιρου φαινομένου Επιµέλεια: Μαυροζαχαράκης Μανόλης Κοινωνιολόγος Πολιτικός Επιστήµονας Φασισµός Ο φασισµός είναι ριζοσπαστική αυταρχική

Διαβάστε περισσότερα

ΕΝΘΑΡΡΥΝΕΤΑΙ Η ΑΝΑΠΑΡΑΓΩΓΗ ΜΕΡΟΥΣ Ή ΟΛΟΚΛΗΡΟΥ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ. 1. Γενικά για το Νέο Ανθρωπισμό...4. 2. Συχνές ερωτήσεις...4

ΕΝΘΑΡΡΥΝΕΤΑΙ Η ΑΝΑΠΑΡΑΓΩΓΗ ΜΕΡΟΥΣ Ή ΟΛΟΚΛΗΡΟΥ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ. 1. Γενικά για το Νέο Ανθρωπισμό...4. 2. Συχνές ερωτήσεις...4 Νέος Ανθρωπισμός 2 Ιούλιος 2012 ΕΝΘΑΡΡΥΝΕΤΑΙ Η ΑΝΑΠΑΡΑΓΩΓΗ ΜΕΡΟΥΣ Ή ΟΛΟΚΛΗΡΟΥ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ 1. Γενικά για το Νέο Ανθρωπισμό...4 2. Συχνές ερωτήσεις.....4 3. Ιστορικά και άλλα στοιχεία.6 4. Νέος Ανθρωπισμός

Διαβάστε περισσότερα

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΚΑΙ ΘΡΑΚΗΣ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ΔΙΔΥΜΟΤΕΙΧΟΥ ΤΜΗΜΑ ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΗΣ

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΚΑΙ ΘΡΑΚΗΣ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ΔΙΔΥΜΟΤΕΙΧΟΥ ΤΜΗΜΑ ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΗΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΚΑΙ ΘΡΑΚΗΣ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ΔΙΔΥΜΟΤΕΙΧΟΥ ΤΜΗΜΑ ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΗΣ Θέμα πτυχιακής εργασίας :ενδοσχολική βία Υποβληθείσα στην καθηγήτρια Χαρανά Κατερίνα Από τον Σπουδαστή

Διαβάστε περισσότερα

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ ΠΡΟΛΟΓΟΣ..4 ΚΕΦΑΛΑΙΟ 1 :ΕΙΣΑΓΩΓΗ Στόχοι..5 ΚΕΦΑΛΑΙΟ 2: ΤΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΤΗΣ ΕΦΗΒΕΙΑΣ (ΜΕΡΟΣ Β) Σχολικός εκφοβισμός 6 Το κάπνισμα και οι

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ ΠΡΟΛΟΓΟΣ..4 ΚΕΦΑΛΑΙΟ 1 :ΕΙΣΑΓΩΓΗ Στόχοι..5 ΚΕΦΑΛΑΙΟ 2: ΤΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΤΗΣ ΕΦΗΒΕΙΑΣ (ΜΕΡΟΣ Β) Σχολικός εκφοβισμός 6 Το κάπνισμα και οι ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ ΠΡΟΛΟΓΟΣ..4 ΚΕΦΑΛΑΙΟ 1 :ΕΙΣΑΓΩΓΗ Στόχοι..5 ΚΕΦΑΛΑΙΟ 2: ΤΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΤΗΣ ΕΦΗΒΕΙΑΣ (ΜΕΡΟΣ Β) Σχολικός εκφοβισμός 6 Το κάπνισμα και οι νέοι.8 Ρατσισμός.10 ΚΕΦΑΛΑΙΟ 3:ΓΟΝΕΙΣ ΚΑΙ ΕΦΗΒΟΙ Πρόλογος..13

Διαβάστε περισσότερα

ΒΙΑ-ΕΓΚΛΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ επιμέλεια: Αθανασία Παπαγεωργίου, Μαρία Κάππου ΒΙΑ-ΕΓΚΛΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

ΒΙΑ-ΕΓΚΛΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ επιμέλεια: Αθανασία Παπαγεωργίου, Μαρία Κάππου ΒΙΑ-ΕΓΚΛΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ 1 ΒΙΑ-ΕΓΚΛΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ 1. Εποπτικός πίνακας 2. Ιστορική αναδρομή 3. Μορφές βίας 4. Συνέπειες 5. Αιτίες 6. Τρόποι αντιμετώπισης 7. Κείμενο 2 ΒΙΑ ΑΜΥΝΤΙΚΗ ΒΙΑ-ΑΝΤΙΒΙΑ (ηθικά δικαιολογημένη βία)

Διαβάστε περισσότερα

Τάξη A (τμήμα Aε4) Σχολική χρονιά: 2013-14

Τάξη A (τμήμα Aε4) Σχολική χρονιά: 2013-14 Ερευνητική εργασία: Τάξη A (τμήμα Aε4) Σχολική χρονιά: 2013-14 «Τα Ανθρώπινα Δικαιώματα και η Κοινωνία των Πολιτών» ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΔΙΚΑΙΩΜΑ : ΕΙΝΑΙ Η ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΣΤΗΝ ΠΡΑΞΗ Η ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΑ ΑΥΤΟΚΑΘΟΡΙΣΜΟΥ ΤΟΥ ΑΤΟΜΟΥ

Διαβάστε περισσότερα

ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΕΘΝΙΚΗΣ ΑΜΥΝΑΣ ΚΑΙ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ ΥΠΟΘΕΣΕΩΝ

ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΕΘΝΙΚΗΣ ΑΜΥΝΑΣ ΚΑΙ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ ΥΠΟΘΕΣΕΩΝ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΕΘΝΙΚΗΣ ΑΜΥΝΑΣ ΚΑΙ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ ΥΠΟΘΕΣΕΩΝ Π Ρ Α Κ Τ Ι Κ Ο Στην Αθήνα σήμερα, 2 Σεπτεμβρίου 2006, ημέρα Σάββατο και ώρα 09.00' στην Αίθουσα 223 του Μεγάρου της Βουλής συνεδρίασε η Επιτροπή Εθνικής

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΗΜΕΡΙΔΑ

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΗΜΕΡΙΔΑ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΗΜΕΡΙΔΑ «Όχι στη βία απ όπου κι αν προέρχεται» Αθήνα, 21 Οκτωβρίου 2010 ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ (Π.Ο.ΑΣ.Υ.) ΗΜΕΡΙΔΑ «Όχι στη βία απ όπου

Διαβάστε περισσότερα

Ας μιλήσουμε καθαρά για την Ακροδεξιά. Επειδή δεν είναι όλοι όπως θέλουν να φαίνονται. Κωστής Παπαϊωάννου

Ας μιλήσουμε καθαρά για την Ακροδεξιά. Επειδή δεν είναι όλοι όπως θέλουν να φαίνονται. Κωστής Παπαϊωάννου Επειδή δεν είναι όλοι όπως θέλουν να φαίνονται Κωστής Παπαϊωάννου Ας μιλήσουμε καθαρά για την Ακροδεξιά ΦΑΣΙΣΜΟΣ / ΕΘΝΙΚΙΣΜΟΣ / ΝΑΖΙΣΜΟΣ / ΝΕΟΝΑΖΙΣΜΟΣ ΡΑΤΣΙΣΜΟΣ / ΑΝΤΙΣΗΜΙΤΙΣΜΟΣ / ΟΜΟΦΟΒΙΑ 1 Και τι με

Διαβάστε περισσότερα

Τεύχος 53 Νοέμβριος 2013 ΔΩΡΕΑΝ ΓΝΩΜΕΣ ΔΙΑΣΗΜΩΝ ΑΝΔΡΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΓΙΑ ΓΡΑΦΗ σελ.3

Τεύχος 53 Νοέμβριος 2013 ΔΩΡΕΑΝ ΓΝΩΜΕΣ ΔΙΑΣΗΜΩΝ ΑΝΔΡΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΓΙΑ ΓΡΑΦΗ σελ.3 ISSN 1790-8116 Χριστιανικό Περιοδικό Πνευματικής Αναζήτησης Τεύχος 53 Νοέμβριος 2013 ΔΩΡΕΑΝ ΓΝΩΜΕΣ ΔΙΑΣΗΜΩΝ ΑΝΔΡΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΓΙΑ ΓΡΑΦΗ σελ.3 ΡΑΤΣΙΣΜΟΣ ΚΑΙ ΧΡΙΣΤΙΑΝΙΚΗ ΠΙΣΤΗ σελ.5 ΙΣΛΑΜΟΦΟΒΙΑ: Η ΚΡΥΦΗ ΓΟΗΤΕΙΑ

Διαβάστε περισσότερα

Η ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΤΗΣ ΓΥΝΑΙΚΕΙΑΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ. ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΚΑΙ ΕΜΠΟΔΙΑ.

Η ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΤΗΣ ΓΥΝΑΙΚΕΙΑΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ. ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΚΑΙ ΕΜΠΟΔΙΑ. ΣΧΟΛΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ & ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΛΟΓΙΣΤΙΚΗΣ Η ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΤΗΣ ΓΥΝΑΙΚΕΙΑΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ. ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΚΑΙ ΕΜΠΟΔΙΑ. ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΕΚΠΟΝΗΣΗ: ΒΕΡΡΑ ΕΙΡΗΝΗ ΕΠΙΒΛΕΠΩΝ: ΓΙΩΤΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΠΡΕΒΕΖΑ,

Διαβάστε περισσότερα

Τεύχος 52 Δεκέμβριος 2012 0,50

Τεύχος 52 Δεκέμβριος 2012 0,50 ISSN 1790-8116 Χριστιανικό Περιοδικό Πνευματικής Αναζήτησης Τεύχος 52 Δεκέμβριος 2012 0,50 Η ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΤΟΥ ΧΡΙΣΤΟΥ ΚΑΙ ΤΟ ΦΥΛΕΤΙΚΟ ΜΙΣΟΣ ΣΙΩΠΗΡΗ ΣΥΝΕΝΟΧΗ Ή ΑΝΤΙΔΡΑΣΗ ΣΤΟΝ ΦΑΣΙΣΜΟ; ΤΟ ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟ ΠΑΤΡΙΑΡΧΕΙΟ

Διαβάστε περισσότερα

Ο ΡΑΤΣΙΣΜΟΣ ΟΠΩΣ ΤΟΝ ΕΞΗΓΗΣΑ ΣΤΗΝ ΚΟΡΗ ΜΟΥ

Ο ΡΑΤΣΙΣΜΟΣ ΟΠΩΣ ΤΟΝ ΕΞΗΓΗΣΑ ΣΤΗΝ ΚΟΡΗ ΜΟΥ ΤΑΧΑΡ ΜΠΕΝ ΤΖΕΛΟΥΝ Ο ΡΑΤΣΙΣΜΟΣ ΟΠΩΣ ΤΟΝ ΕΞΗΓΗΣΑ ΣΤΗΝ ΚΟΡΗ ΜΟΥ Μετάφραση από τα γαλλικά ΑΓΓΕΛΑ ΒΕΡΥΚΟΚΑΚΗ «ΝΕΑ ΣΥΝΟΡΑ» ΕΚΔΟΤΙΚΟΣ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΛΙΒΑΝΗ ΑΘΗΝΑ 1998 Στη Μεριέμ Σεψά: ΦΙΛΟΣΟΦΙΑ - ΚΟΣΜΟΣ Τίτλος πρωτοτύπου:

Διαβάστε περισσότερα

H ζωή μετά... το σχολείο. 4ο Γυμνάσιο Xανίων

H ζωή μετά... το σχολείο. 4ο Γυμνάσιο Xανίων 4ο Γυμνάσιο Xανίων H ζωή μετά... το σχολείο Το 6ο τεύχος του περιοδικού του Γυμνασίου μας διακρίνεται για την ποικιλία των ενδιαφερόντων των μαθητών που αποτέλεσαν τη συντακτική του ομάδα. Στην ύλη του

Διαβάστε περισσότερα

ΑΝΘΡΩΠΙΝΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ

ΑΝΘΡΩΠΙΝΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΑΝΘΡΩΠΙΝΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ 1ο Άρθρο της Οικουμενικής Διακήρυξης για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα του Ο.Η.Ε. Όλοι οι άνθρωποι γεννιούνται ελεύθεροι και ίσοι στην αξιοπρέπεια και τα δικαιώματα. Είναι προικισμένοι με

Διαβάστε περισσότερα

Έκφραση - Έκθεση Β Λυκείου

Έκφραση - Έκθεση Β Λυκείου Δήμος Χλωπτσιούδης Έκφραση - Έκθεση Β Λυκείου κριτήρια αξιολόγησης 2 Χλωπτσιούδης Δήμος Έκφραση - Έκθεση Β Λυκείου κριτήρια αξιολόγησης ISBN: 978-618-80951-0-6 Χλωπτσιούδης Δήμος schooltime.gr Οκτώβριος

Διαβάστε περισσότερα

ΕΠΙΛΟΓΗ ΘΕΜΑΤΩΝ ΣΤΟ ΜΑΘΗΜΑ ΤΗΣ

ΕΠΙΛΟΓΗ ΘΕΜΑΤΩΝ ΣΤΟ ΜΑΘΗΜΑ ΤΗΣ ΕΠΙΛΟΓΗ ΘΕΜΑΤΩΝ ΣΤΟ ΜΑΘΗΜΑ ΤΗΣ Γ ΛΥΚΕΙΟΥ Έργο του Κοµοτηναίου καλλιτέχνη Άγγελου Γεωργίου ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΒΑΣΩ ΕΜΙΡΗ 3 4 5 Αγαπητοί µου µαθητές. Οι σηµειώσεις αυτές αποτελούν ένα σηµαντικό βοήθηµα στο µάθηµα

Διαβάστε περισσότερα

ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ «ΑΠΟΨΕΙΣ ΚΑΙ ΑΝΤΙΛΗΨΕΙΣ ΤΩΝ ΝΕΩΝ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΡΟΛΟΥΣ ΤΩΝ ΔΥΟ ΦΥΛΩΝ ΣΤΗΝ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΑ» Μαρία Γ ιώτα

ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ «ΑΠΟΨΕΙΣ ΚΑΙ ΑΝΤΙΛΗΨΕΙΣ ΤΩΝ ΝΕΩΝ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΡΟΛΟΥΣ ΤΩΝ ΔΥΟ ΦΥΛΩΝ ΣΤΗΝ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΑ» Μαρία Γ ιώτα Τ.Ε.Ι ΚΑΒΑΛΑΣ ΣΧΟΛΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΩΝ ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ «ΑΠΟΨΕΙΣ ΚΑΙ ΑΝΤΙΛΗΨΕΙΣ ΤΩΝ ΝΕΩΝ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΡΟΛΟΥΣ ΤΩΝ ΔΥΟ ΦΥΛΩΝ ΣΤΗΝ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΑ» Μαρία Γ ιώτα

Διαβάστε περισσότερα

ΕΥΡΩΠΗ ΚΑΙ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΠΟΙΗΣΗ

ΕΥΡΩΠΗ ΚΑΙ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΠΟΙΗΣΗ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ ΕΥΡΩΠΗ ΚΑΙ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΠΟΙΗΣΗ ΚΕΦΑΛΑΙΟ 1 Ο ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΠΟΙΗΣΗ ΕΙΣΑΓΩΓΗ 5 ΤΙ ΕΙΝΑΙ Η ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΠΟΙΗΣΗ.. 6 ΟΙ ΚΡΙΣΙΜΕΣ ΑΛΛΑΓΕΣ ΤΗΣ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΠΟΙΗΣΗΣ...8 ΤΑ ΒΑΣΙΚΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ ΤΗΣ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΠΟΙΗΣΗΣ..12

Διαβάστε περισσότερα

ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΤΑΞΗΣ ΚΑΙ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ

ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΤΑΞΗΣ ΚΑΙ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΤΑΞΗΣ ΚΑΙ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ ΠΡΑΚΤΙΚΟ Στην Αθήνα σήμερα, 3 Σεπτεμβρίου 2006, ημέρα Κυριακή και ώρα 09.00 συνεδρίασε στην Αίθουσα Γερουσίας του Μεγάρου της Βουλής η Επιτροπή

Διαβάστε περισσότερα