ΔΙΕΘΝΗΣ ΕΝΙΑΙΑ ΣΥΜΒΑΣΗ ΝΑΡΚΩΤΙΚΩΝ ΤΟΥ 1961

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "ΔΙΕΘΝΗΣ ΕΝΙΑΙΑ ΣΥΜΒΑΣΗ ΝΑΡΚΩΤΙΚΩΝ ΤΟΥ 1961"

Transcript

1 ΔΙΕΘΝΗΣ ΕΝΙΑΙΑ ΣΥΜΒΑΣΗ ΝΑΡΚΩΤΙΚΩΝ ΤΟΥ 1961 Η Ελλάδα την υπέγραψε την 10η Μαρτίου 1972 (Φ.Ε.Κ. 6/ ) Για να καταπολεμηθεί η μάστιγα της τοξικομανίας και τα ναρκωτικά να χρησιμοποιούνται για την ανακούφιση του πόνου και ιατρική χρήση πρέπει τα μέτρα, που λαμβάνονται, να είναι παγκόσμια. Την σύμβαση έχουν συνάψει τα μέλη του Ο.Η.Ε. Περιέχει 4 Πίνακες Ναρκωτικών και αναφέρει γενικά μέτρα ελέγχου. Κάθε κράτος έχει τη δυνατότητα να τροποποιεί τους Πίνακες και να λαμβάνει πρόσθετα μέτρα ελέγχου, αν τα ναρκωτικά είναι ιδιαιτέρως επικίνδυνα. Όταν σ' ένα κράτος η κατάσταση είναι τέτοια, ώστε να πρέπει να προστατευθεί η δημόσια Υγεία, τότε το Κράτος μπορεί να απαγορεύει την καλλιέργεια της μήκωνος της υπνοφόρου, τουθάμνουτηςκόκας και του φυτού της καννάβεως. Με τον Νόμο 1729/87 στην Ελλάδα απαγορεύεται η καλλιέργεια των προαναφερθέντων φυτών, καθώς και οποιουδήποτε άλλου, από τα οποία παράγονται ναρκωτικές ουσίες.

2 Μήκων η υπνοφόρος: είναι το φυτό Papaver somniferum L. της οικογένειας Papaveraceae. Όπιο είναι ο αποξηρανθείς γαλακτώδης οπός, που λαμβάνεται από τις άωρες κωδίες του φυτού Papaver somniferum L. (Papaveraceae). Φαρμακευτικό όπιο είναι το όπιο, που έχει υποστεί επεξεργασία, για να χρησιμοποιηθεί θεραπευτικώς. Άχυρο της μήκωνος: είναι όλα τατμήματα (εκτόςό από τα σπέρματα) ) της μήκωνος της υπνοφόρου μετά τον θερισμό. Τα σπουδαιότερα συστατικά του οπίου είναι τα αλκαλοειδή. Επίσης περιέχει ρητίνες, κόμμεα, σάκχαρα κ.ά. που καθιστούν το όπιο ακατάλληλο για παρεντερική χορήγηση, καθώς και οξειδωτικά ένζυμα, που προκαλούν τον καστανό χρωματισμό του οπίου και σε αυτά οφείλεται η ελάττωση της περιεκτικότητας σε μορφίνη κατά την αποθήκευση.

3 Φυτό καννάβεως: κάθε φυτό του γένους Cannabis της οικογένειας Cannabaceae. Το πιο συνηθισμένο είναι το φυτό Cannabis sativa L. var. indica Lamarck. Κάνναβις: οι ανθοφόρες ή καρποφόρες κορυφάδες του φυτού τηςκαννάβεως (Τα σπέρματα και τα φύλλα, που δεν συνοδεύνται από κορυφάδες, εξαιρούνται). Ρητίνη καννάβεως: η ακατέργαστη ή κατεργασμένη ρητίνη, που λαμβάνεται από φυτό καννάβεως. Συνήθως οι ποικιλίες vylgaris & sinensis του είδους Cannabis sativa L. χρησιμοποιούνται για την λήψη των υφανσίμων ινών και των ελαιούχων σπερμάτων τους, ενώ η ποικιλία indica καλλιεργείται για την λήψη της ρητίνης. Επίσης, η σύμβαση δεν εφαρμόζεται αι για τις ίνες και τα σπέρματα α του φυτού καννάβεως, όταν χρησιμοποιούνται για βιομηχανικούς σκοπούς ή φυτοκομικούς.

4 Θάμνος κόκας: κάθε είδος δενδρυλλίου του γένους Erythroxylon της οικογένειας Erythroxylaceae. Τοπιοσυνηθισμένο είναι το φυτό Erythroxylon coca Lamarck. Φύλλα κόκας: τα φύλλα του θάμνου κόκας. Περιέχουν αλκαλοειδή,όπως κοκαΐνη, εκγονίνη κ.ά. Η χρησιμοποίηση φύλλων κόκας, που δεν περιέχουν αλκαλοειδή, για παρασκευή αρωματικού προϊόντος επιτρέπεται.

5 Όταν ένα κράτος επιτρέπει την καλλιέργεια της μήκωνος της υπνοφόρου για την παραγωγή οπίου, πρέπει να έχει Κρατικούς Οργανισμούς Οπίου, που ορίζουν το τμήμα εδάφους για την καλλιέργεια, που γίνεται από καλλιεργητές με ειδική άδεια και δίνουν όλη τη συγκομιδή στους Οργανισμούς. Το ίδιο σύστημα εφαρμόζεται για την καλλιέργεια του θάμνου κόκας και του φυτού καννάβεως.

6 Περί Κυρώσεως της από 21ης Φεβρουαρίου 1971 Συμβάσεως επί των Ψυχοτρόπων Ουσιών. (Φ.Ε.Κ. 146, Τεύχος χς Α,, , Ν. 348). Περιλαμβάνει 4 Πίνακες ψυχοτρόπων ουσιών. Αναφέρεται στην Επιτροπή Ναρκωτικών ουσιών του Οικονομικού και Κοινωνικού Συμβουλίου των Ηνωμένων Εθνών, στο Διεθνές Όργανο Ελέγχου Ναρκωτικών και στον Γενικό Γραμματέα του Ο.Η.Ε.

7 Γράφει για: μεταφορές και προσθέσεις ουσιών στους πίνακες, εκθέσεις στα όργανα, ειδικέςδ έ διατάξεις για τον έλεγχο, περιορισμό για χρησιμοποίηση για ιατρικούς & επιστημονικούς σκοπούς των ναρκωτικών, διάθεση μόνο με συνταγή ιατρού, διατάξειςξ ς για το εμπόριο,, περιορισμούς στις εισαγωγές και εξαγωγές, μέτρα για να εκτελούνται οι διατάξεις, ποινικέςέ διατάξεις, μέτρα για θεραπεία, διαφώτιση, μεταθεραπευτική αγωγή, αποκατάσταση και κοινωνική επανένταξη των τοξικομανών.

8 Ελληνική Νομοθεσία για τα Ναρκωτικά. Νόμος υπ. αρ (ΦΕΚ 144, Τεύχος Α, ).

9 Ναρκωτικά είναι ουσίες φυσικές ή τεχνητές, που δρουν στο Κ.Ν.Σ. και προκαλούν εξάρτηση η του ατόμου,, που τις λαμβάνει. Θα πρέπει να γίνει σαφές ότι ο όρος ναρκωτικά αφορά γενικά ουσίες με διαφορετική φρ ήχημική δομή και δράση στο ΚΝΣ, από διεγερτική μέχρι κατασταλτική, αλλά με κύριο γνώρισμα την ιδιότητα να μεταβάλλουν τη θυμική κατάσταση του ατόμου και να προκαλούν ψυχική ή και σωματική εξάρτηση. ξρηηγίνεται κατανοητό ότι ο όρος ρςναρκωτικά δεν είναι από φαρμακολογικής άποψης κατάλληλος για όλες τις ουσίες, δεδομένου ότι περιλαμβάνει και ουσίες με ακριβώς ρβ αντίθετη δράση, έχει επικρατήσει όμως για τις ανάγκες του νομοθετικού πλαισίου το οποίο χρησιμοποιείται για να περιγράψει φυσικές ή συνθετικές, εξαρτησιογόνες ουσίες με δράση στο ΚΝΣ.

10 ΠΙΝΑΚΑΣ Α Αρχικά περιελάμβανε 17 ναρκωτικά και έχουν προστεθεί ακόμη 7 ουσίες (Φ.Ε.Κ. 556, Τεύχος Β, ) εκ των οποίων οι 6 ανήκουν στις αμφεταμίνες μ μεταξύ των οποίων περιλαμβάνονται και οι γνωστές ναρκωτικές ουσίες: ICE= ΜΕΘΑΜΦΕΤΑΜΙΝΗ ΕΚΣΤΑΣΗ = 3,4-διοξυμεθαμφεταμίνη = M.D.M.A. M

11 LSD= (+)-N,N-διαιθυλαμίδιο του D-λυσεργικού οξέος. Συνθετικό παράγωγο γ τουd-λυσεργικού οξέος (φυσικό προϊόν της δρόγης Secale cornutum). DMT =Ν, Ν-διμεθυλοτρυπταμίνη Φυσικό προϊόν, απομονώθηκε από τα φύλλα του φυτού Prestonia amazonica (Benth.) Macbride [= Haemadictyon amazonicum Spruce & Benth.] Apocynaceae. DET=Ν,Ν-διαιθυλοτρυπταμίνη διαιθυλοτρυπταμίνη. Συνθετικό παράγωγο της τρυπταμίνης. DOM=π-διμεθοξυ-1-μεθυλο-4-φαινυλαιθυλαμίνη =S T P A ί Ι ό θ ό ά =S.T.P. Aμφεταμίνη. Ισχυρότατο συνθετικό παράγωγο, γνωστό και σαν"σκόνη των αγγέλων".

12 ΜΕΣΚΑΛΙΝΗ=3,4,5-τριμεθοξυφαινυλαιθυλαμίνη. Αλκαλοειδές της δρόγης Peyotl. Η δρόγη προέρχεται από το κάκτο Echinocactus williamsii (Len)= Lophophora williamsii (Len) Cactaceae (Β. Μεξικό & Ν. ΗΠΑ). ΨΙΛΟΚΙΝΗ= 3-[2-(διμεθυλαμινο)αιθυλο]-ινδολ-4- ινδολ όλη. Φυσικό προϊόν του μύκητα Psilocybe mexicana Heim. της οικογένειας Agaricaceae (Ν. Μεξικό). ΨΙΛΟΚΥΒΙΝΗ= ο-φωσφορυλο-υδροξυ υδροξυ 4-Ν,Ν-διμεθυλο-τρυπταμίνη. Ν

13 ΚΑΝΝΑΒΙΣ και ΡΗΤΙΝΗ ΚΑΝΝΑΒΕΩΣ (κατεργασμένη μ η ή ακατέργαστη) ΗΡΩΙΝΗ= διακετυλομορφίνη. Ημισυνθετικό παράγωγο της μορφίνης ΔΕΣΟΜΟΡΦΙΝΗ= διυδροδεσοξυμορφίνη. ρφ

14 DMHP=3-(διμεθυλο-1,2-επτυλο)-7,8,9,10-τετραϋδρο- 6,6,9-τριμεθυλο-διβενζο-6Η 6 (β,δ) πυρανόλη-1. ΠΑΡΑΕΞΥΛΗ= εξυλο-3-τετραϋδρο-7,8,9,10-τριμεθυλο- 6, 6,9-διβενζο-6Η δβ ζ 6Η (β,δ) πυρανόλη-1. 1 PCE= Ν-αιθυλο-1-φαινυλοκυκλοεξυλαμίνη PHP=1 - (1-φαινυλκυκλοεξυλο)-πυρρολιδίνη ΚΕΤΟΒΕΜΙΔΟΝΗ= 4 (μ-υδροξυφαινυλο)-1-μεθυλο-4- προπιονυλοπιπεριδίνη ρ TCP=1-[1-(2-θειενυλο)κυκλοεξυλο]πιπεριδίνη.

15 ΠΙΝΑΚΑΣ B ΤΕΤΡΑΫΔΡΟΚΑΝΝΑΒΙΝΟΛΗ: Φυσικό προϊόν του φυτού της καννάβεως. Συνήθως λαμβάνεται από το φυτό Cannabis sativa L. var. indica Lamarck, της οικογένειας Cannabaceae. ΟΠΙO: είναι οαποξηρανθείς γαλακτώδης οπός, που λαμβάνεται από τις άωρες κωδίες του φυτού Papaver somniferum L. (Papaveraceae). ΣΥΜΠΥΚΝΩΜΕΝΟ ΟΠΙΟ: μίγμα υδροβρωμικών αλάτων των αλκαλοειδών του οπίου. ΜΟΡΦΙΝΗ. Αλκαλοειδές του οπίου.

16 ΠΕΘΙΔΙΝΗ ή ΜΕΠΕΡΙΔΙΝΗ. Συνθετικό προϊόν. ΔΙΟΝΙΝΗ= 3-αιθυλο-μορφίνη. Ημισυνθετικό προϊόν της μορφίνης. ΜΕΘΑΔΟΝΗ= 6-διμεθυλαμινο-4,4-διφαινυλο-3- επτανόνη. Συνθετικό προϊόν. ΔΕΞΤΡΟΜΟΡΑΜΙΔΙΟ= (+)-3-μεθυλο-2,2-2 διφαινυλο-4-μορφολινο-βουτυρυλο-πυρρολιδίνη. Παράγωγο της μεθαδόνης, συνθετικό προϊόν.

17 ΚΟΚΑΪΝΗ= βενζοϋλο-μεθυλο-εκγονίνη εκγονίνη Φυσικό προϊόν, αλκαλοειδές προερχόμενο από τα φύλλα κόκας. Περιέχεταιε σε διάφορα είδη του γένους Erythroxylon, με κυριώτερο το E. coca, Erythroxylaceae.

18 ΠΙΝΑΚΑΣ Γ Περιλαμβάνει 102 ουσίες και 3 επιπλέον προσθήκες (Φ.Ε.Κ. 556, Τεύχος Β, ), καθώς και τα άλατα και ισομερή όλων των αναφερομένων ουσιών. Oι κυριότερες ουσίες ή δρόγες, που περιλαμβάνονται είναι οι εξής: ΦΥΛΛΑ ΤΟΥ ΦΥΤΟΥ ΕΡΥΘΡΟΞΥΛΟΥ ΚΟΚΑ [Erythroxylon coca, Erythroxylaceae]. ΕΚΓΟΝΙΝΗ. Φυσικό προϊόν,, περιέχεται στα φύλλα της κόκας.

19 ΚΩΔΕΪΝΗ Φυσικό προϊόν, περιέχεται στο όπιο. Προκαλεί εξάρτηση μετά από κατάχρηση. ΔΙΥΔΡΟΚΩΔΕΪΝΗ Ημισυνθετικό προϊόν της κωδεΐνης, προερχόμενο από την αναγωγή της. Προκαλεί εξάρτηση μετά από κατάχρηση. ΥΔΡΟΚΩΔΟΝΗ= ΔΙΥΔΡΟΚΩΔΕΪΝΟΝΗ ΥΔΡΟΚΩΔΟΝΗ= ΔΙΥΔΡΟΚΩΔΕΪΝΟΝΗ (Δικωδίδη: το άλας της με HCl).

20 ΔΙΥΔΡΟΜΟΡΦΙΝΗ Ημισυνθετικό προϊόν. ΒΕΝΖΥΛΟΜΟΡΦΙΝΗ Ημισυνθετικό προϊόν. ΦΟΛΚΩΔΙΝΗ Ημισυνθετικό προϊόν. ΠΑΡΑΓΩΓΑ ΜΕΘΑΔΟΛΗΣ Ημισυνθετικά προϊόντα. ΙΣΟΜΕΘΑΔΟΝΗ Συνθετικό προϊόν.

21 ΠΕΝΤΑΖΟΚΙΝΗ Συνθετικό προϊόν (παράγωγο του βενζομορφανίου). ΑΛΦΑΠΡΟΔΙΝΗ= α-διμεθυλο-1,3 φαινυλο-4προπιονοξυ-4 πιπεριδίνη. Συνθετικό προϊόν. ΦΑΙΝΤΑΝΥΛΗ= Ν-(1-φαινυλο-αιθυλο-4-πιπεριδυλο)προπιονιλίδιο. λ 4 λ) λίδ Συνθετικό προϊόν. ΔΙΦΑΙΝΟΞΥΛΑΤΗ= (κυανο-3-διφαινυλο-3, 3προπυλο)-1-φαινυλο-4-πιπεριδινο- καρβοξυλικός-4-αιθυλεστέρας. Συνθετικό προϊόν.

22 ΘΗΒΑΪΝΗ Φυσικό προϊόν. Αλκαλοειδές του οπίου, της ομάδας του φαινανθρενίου. ΔΕΞΤΡΟΠΡΟΠΟΞΥΦΑΙΝΙΟ. Η α-μορφή είναι ισχυρό αναλγητικό, ενώ η β- διαστερεοϊσομερής μορφή είναι ανενεργός. Συνθετικό αναλγητικό. ΑΜΦΕΤΑΜΙΝΕΣ Συνθετικά προϊόντα.

23 ΜΕΘΥΛΟΦΑΙΝΙΔΑΤΗ Συνθετικό προϊόν (αμφεταμίνη). ΣΕΚΟΒΑΡΒΙΤΑΛΗ= 5-αλλυλο-5-(1-μεθυλοβουτυλο)-βαρβιτουρικό οξύ.

24 ΠΙΝΑΚΑΣ Δ Περιλαμβάνει 54 ουσίες και έχουν προστεθεί ακόμη 12 ουσίες (Φ.Ε.Κ. 556, Τεύχος Β, ), καθώς και τα άλατα και ισομερή όλων των αναφερομένων ουσιών. ΒΑΡΒΙΤΟΥΡΙΚΑ ΓΛΟΥΤΕΘΙΜΙΔΙΟ Εχει παρεμφερή χημικό τύπο με τα βαρβιτουρικά. ΑΠΛΑ ΗΡΕΜΙΣΤΙΚΑ ΚΑΡΒΑΜΙΔΙΚΑ ΠΑΡΑΓΩΓΑ: ΜΕΠΡΟΒΑΜΑΤΗ ΑΙΘΙΝΑΜΑΤΗ

25 ΒΕΝΖΟΔΙΑΖΕΠΙΝΕΣ : πχ. ΔΙΑΖΕΠΑΜΗ,, ΧΛΩΡΟΔΙΑΖΕΠΟΞΕΙΔΙΟ,, ΟΞΑΖΕΠΑΜΗ, ΛΟΡΑΖΕΠΑΜΗ, ΚΑΜΑΖΕΠΑΜΗ, ΒΡΩΜΑΖΕΠΑΜΗ κλπ. ΜΕΘΑΚΟΥΑΛΟΝΗ. Ανήκει στις διαζίνες. ΠΙΠΡΑΔΟΛΗ Παράγωγο γ πιπεριδίνης, με ιδιότητες ανάλογες γς της αμφεταμίνης. SPA= διμεθυλαμινο-διφαινυλο-1,2 αιθάνιο ΔΕΞΤΡΟΜΕΘΟΡΦΑΝΗ. Παράγωγοτουμορφινανίου.

26 ΔΙΑΘΕΣΗ & ΠΡΟΜΗΘΕΙΑ ΝΑΡΚΩΤΙΚΩΝ (Ν. 1729/87) Η παραγωγή, κατοχή, εισαγωγή, μεταφορά, αποθήκευση, προμήθεια, επεξεργασία, κυκλοφορία και με οποιονδήποτε τρόπο μεσολάβηση στη διακίνηση των ουσιών του: Πίνακα Α είναι αποκλειστικό δικαίωμα του Κράτους, που ασκείται από τον Ε.Ο.Φ. Η διάθεση αυτών των ουσιών γίνεται μόνο σε εργαστήρια ή νοσοκομεία για την εκτέλεση εγκεκριμμένων προγραμμάτων μετά από γνωμοδότηση της Επιτροπής Ναρκωτικών. Πίνακα Β γίνεται από το Κρατικό Μονοπώλιο Ναρκωτικών (Ειδικήδ ή Διαχείριση Ναρκωτικών) ύστερα από άδεια και με ευθύνη του Ε.Ο.Φ. και γνωμοδότηση της Επιτροπής Ναρκωτικών. Η διάθεση στο κοινό των ναρκωτικών του Πίνακα Β σαν σκευάσματα ή ιδιοσκευάσματα γίνεται με ειδική συνταγή ναρκωτικών,, σε ποσότητα για θεραπεία μιας ημέρας, η οποία δεν πρέπει να υπερβαίνει την μεγίστη ημερήσια δόση, που αναγράφεται στην Ελληνική Φαρμακοποιία V ή καθορίζεται από την Επιτροπή Ναρκωτικών.

27 Η παραγωγή, εισαγωγή, μεταφορά, αποθήκευση, προμήθεια των ουσιών του: Πίνακα Γ γίνεται από ιδιώτες μέσω του Κρατικού Μονοπωλίου Ναρκωτικών μετά από γνωμοδότηση της Επιτροπής Ναρκωτικών με ευθύνη του Ε.Ο.Φ., ο οποίος εκδίδει τη σχετική άδεια και ελέγχει τη διαδικασία. Η διάθεση στο κοινό των ναρκωτικών του Πίνακα Γ σαν σκευάσματα ή ιδιοσκευάσματα γίνεται με ειδική συνταγή ναρκωτικών, σε ποσότητα για θεραπεία μιας ημέρας Πίνακα Δ γίνεται από ιδιώτες μετά από γνωμοδότηση της Επιτροπής Ναρκωτικών με ευθύνη του Ε.Ο.Φ., ο οποίος εκδίδει και τη σχετική άδεια. Η διάθεση τους στα φαρμακεία, στις Φαρμακαποθήκες και στα θεραπευτήρια γίνεται με ευθύνη και υπό τον έλεγχο του Ε.Ο.Φ. Η διάθεση στο κοινό των ναρκωτικών του Πίνακα Δ σαν σκευάσματα ή ιδιοσκευάσματα γίνεται εφ άπαξ με απλή συνταγή ναρκωτικών, ανάλογα με τις θεραπευτικές ανάγκες.

28 Σύμφωνα με το νόμο 1729/1987, τα φαρμακεία δεν επιτρέπεται να προμηθεύονται θύ κανένα ναρκωτικό του Πίνακα Α, ενώ από τον Πίνακα Β επιτρέπεται η προμήθεια μέσω φαρμακείου των παρακάτω ναρκωτικών: 1. Κόνις οπίου 2. Ενέσεις μορφίνης των 15 mg ή 20 mg 3. Ενέσεις πεθιδίνης των 50 mg και των 100 mg 4. Χάπια Dover των 30 mg 5. Χάπια πεθιδίνης των 50 mg Με ποινή που αναφέρεται φρ στο Ν. 1729/87 τιμωρείται ο φαρμακοποιός ή έμπορος φαρμάκων γενικά, διευθυντής ή υπάλληλος φαρμακείου ή οποιοδήποτε άλλος στο φαρμακείο, οοποίοςενγνώσει του χορηγεί ναρκωτικά χωρίς την πρέπουσα από το νόμο ιατρική συνταγή ή πέραν των όσων αναγράφονται σ' αυτή.

29 Απαγορεύεται η χορήγηση χρήγηη ναρκωτικών ουσιών για υποκατάσταση της εξάρτησης. Η φαρμακευτική καταστολή του συνδρόμου στερήσεως γίνεται μόνο από ιατρό, ο οποίος χορηγεί χρηγ τη φαρμακευτική αγωγή τηρώντας τις διαδικασίες (ειδική συνταγή κλπ.). Σε άλλες περιπτώσεις η φαρμακευτική καταστολή του στερητικού συνδρόμου δό γίνεται σε Δημόσιες μονάδες παροχής υπηρεσιών υγείας ή η χορήγηση φαρμακευτικών υποκατάστατων γίνεται σε ειδικές μονάδες αποτοξίνωσης του Δημόσιου Τομέα από το φαρμακείο της μονάδας (Φ.Ε.Κ. 577, Τεύχος Β, ). Ο Φαρμακοποιός είναι υποχρεωμένος να φυλάσσει τις ειδικές συνταγές ναρκωτικών και τις απλές συνταγές ναρκωτικών για τρία χρόνια.

30 Ο Φαρμακοποιός είναι υποχρεωμένος σε βιβλίο, που παίρνει από τη Διαχείρηση Ναρκωτικών μαζί με τα ναρκωτικά, να αναγράφει την ποσότητα των ναρκωτικών, πουείχεστηναρχήκάθεέτους, το ποσό των ναρκωτικών, που κατανάλωσε από το άθροισμα των ειδικών συνταγών ναρκωτικών, καθώς και το ποσό, που κατανάλωσε για παρασκευή φαρμακοτεχνικών σκευασμάτων. Τα ίδια γράφει και στις καταστάσεις, που είναι υποχρεωμένος να στέλνει στο τέλος στην αρχή κάθε έτους στην οικεία Νομαρχία. Οι απλές συνταγές ναρκωτικών δεν υποβάλλονται στη Νομαρχία, καταγράφονται όμως στο βιβλίο και φυλάσσονται για τρία χρόνια.

31 Οι απλές συνταγές ναρκωτικών δεν υποβάλλονται στη Νομαρχία,, καταγράφονται όμως στο βιβλίο ββ και φυλάσσονται για τρία χρόνια. Φαρμακοτεχνικά σκευάσματα οπίου μπορεί να φτιάχνει στο φαρμακείο είτε για άμεση πώληση, η, είτε για μεταπώληση η σε άλλα φαρμακεία, νοσοκομεία, αγροτικά ιατρεία. Τα σκευάσματα γίνονται από το όπιο,, που χορηγεί χρηγ το Κρατικό Μονοπώλιο Ναρκωτικών και γράφονται σε ιδιαίτερο βιβλίο, ββ, που υπόκειται ομοίως σε επιθεώρηση. η

32 Κατηγορία ΒΣ Αθ Αιθυλομορφίνη, λ ί όχι περισσότερο από 300mg ανά συσκευασία Κατηγορία ΓΣ -Υδροκωδόνη, όχι περισσότερο από 50 mg ανά συσκευασία. -Φολκωδίνη, όχι περισσότερο ρ από150 mg ανά συσκευασία. -Κωδεΐνη, όχι περισσότερο από 400 mg ανά συσκευασία*. -Διφαινοξυλάτη, φ ξ η όχι περισσότερο ρ από2.5mgg ανά συσκευασία και πάντα σε συνδυασμό με θειική ατροπίνη σε ποσότητα όχι μικρότερη από 25 μg ανά δόση. -Διφαινοξίνη, όχι περισσότερο από 0.5mg ανά συσκευασία και πάντα σε συνδυασμό με θειική ατροπίνη σε ποσότητα όχι μικρότερη από 25 μg ανά δόση.

33 Η διάθεση στο κοινό των ναρκωτικών των Κατηγοριών ΒΣ & ΓΣ σαν σκευάσματα ή ιδιοσκευάσματα γίνεται με απλή συνταγή ναρκωτικών, ανάλογα με τις θεραπευτικές ανάγκες. *Σκευάσματα κωδεϊνης, που περιέχουν λιγότερο από 200 mg ανά συσκευασία, χορηγούνται εφ άπαξ με απλή ιατρική συνταγή, η οποία φυλάσσεται επί διετία.

34 ΜΕΓΙΣΤΕΣ ΗΜΕΡΗΣΙΕΣ ΔΟΣΕΙΣ ΝΑΡΚΩΤΙΚΩΝ (Φ.Ε.Κ. 61/ , Τεύχος Β, Υπουργική Απόφαση) Απαγορεύεται στους φαρμακοποιούς η εκτέλεση ειδικής συνταγής ναρκωτικών, που αναγράφει ποσότητα πέραν από την καθοριζόμενη μέγιστη ημερήσια δόση, έστω και αν αυτή αναγράφεται από τον ιατρό. Εξαίρεση αποτελεί η περίπτωση, που εξεδόθη ειδική άδεια για καρκινοπαθή από τηνδ/νση η ή το ΤμήμαΥγιεινής ής των Νομαρχιών. 1. Μορφίνη υδροχλωρική κόνις 50 mg 2. Μορφίνη υδροχλωρική φύσιγγες 15 mg x 3 3. Μοrficontin δισκία 30 mg x 2 4. Κωδεΐνη φωσφορική κόνις 300 mg 5. Κωδεΐνη φωσφορική δισκία 20 mg x Κοκαΐνη υδροχλωρική κόνις 30 mg 7. Dover κόνις 500 mg 8. Dover δισκία 30 mg x 16

35 9. Όπιο κόνις 500 mg 10. Όπιο εκχύλισμα 250 mg 11. Όπιο συμπυκνωμένο φύσιγγες 20 mg x Όπιο απλό βάμμα 5 ml 13. Όπιο καμφορούχο βάμμα 100 ml 14. Όπιο κροκούχο βάμμα 5ml 15. Πεθιδίνη υδροχλωρική κόνις 250 mg 16. Πεθιδίνη υδροχλωρική δισκία 50 mg x Πεθιδίνη υδροχλωρική φύσιγγες 50 mg x Αιθυλομορφίνη κόνις 300 mg

36 19. Δεξτρομοραμίδιο ξρμρμ κόνις 20 mg 20. Δεξτρομοραμίδιο ξρμρμ δισκία 5 mg x Δεξτρομοραμίδιο ξρμρμ φύσιγγες 10 mg x Δεξτρομοραμίδιο ξρμρμ φύσιγγες 5 mg x Πενταζοκίνη φύσιγγες 30 mg x Νepenthe 8 ml

37 ΚΟΝΙΣ DOVER= PULVIS IPEACACUANHAE OPIATUS 10g κόνεως οπίου 10g ρίζας ιπεκακουάνας 80g λακτόσης Περιεκτικότητα σε άνυδρη μορφίνη:1%β/β. Έχει αντιβηχικές και αποχρεμπτικές ιδιότητες. ΚΟΝΙΣ ΟΠΙΟΥ: περιεκτικότητα σε άνυδρη μορφίνη 10% β/β. ΕΚΧΥΛΙΣΜΑ ΟΠΙΟΥ: περιεκτικότητα σε άνυδρη μορφίνη 20% β/β. ΣΥΜΠΥΚΝΩΜΕΝΟ ΟΠΙΟ: περικεκτικότητα σε άνυδρη μορφίνη 50% β/β ΑΠΛΟ ΒΑΜΜΑ ΟΠΙΟΥ: περιεκτικότητα σε άνυδρη μορφίνη 1% β/β.

38 ΚΑΜΦΟΡΟΥΧΟ ΒΑΜΜΑ ΟΠΙΟΥ = ELIXIR PAREGORIQUE 50ml βάμματος οπίου 5g βενζοϊκού οξέος 3g καφουρά 3ml αιθέριου ελαίου άνισου αιθανόλη 60 q.s ml Χρησιμοποιείται ως αντιδιαρροϊκό, αντισπασμωδικό και αναλγητικό. Περιέχει 0,045-0,055% β/ο άνυδρη μορφίνη. μρφ

39 ΚΡΟΚΟΥΧΟ ΒΑΜΜΑ ΟΠΙΟΥ {TINCTURAC AΟΡΠ CROCATA, A LAUDANUM A SYDENHAMI} Όπιο 10 μέρη Κρόκος* 3 μέρη Καρυόφυλλα** ρ φ 1 μέρος μρς Κιννάμωμο Κεϋλάνης 1 μέρος Αραιή αλκοόλη 94 μέρη Χρησιμοποιείται ως αντιδιαρροϊκό και αναλγητικό. Περιέχει περίπου 1% β/ο άνυδρη μορφίνη. *Crocus sativus L. Iridaceae ** Syzygium aromaticum (L.) Merill et L. M. Perry (= Eugenia caryophyllus (C. Spreng.) Bull. et Harr.), Myrtaceae

40 NEPENTHE l.04g κόνεως υδροχλωρικής μορφίνης 0.10g κόνεως υδροχλωρικής παπαβερίνης 20ml (κατά ά προσέγγιση) ) αλκοόλης g σάκχαρη 2-3 σταγόνες π.ηcl *ύδωρ χλωροφορμιωμένο q.s 1000 ml Αφήνεται μια εβδομάδα και μετά χρησιμοποιείται το υπερκείμενο υγρό. Ισχυρό αναλγητικό, χορηγούμενο per os. * Παρασκευάζεται με προσθήκη 5 ml CHCl 3 σε 1000 ml αποστειρωμένου ύδατος.

41 ΔΙΑΛΥΜΑ ΥΔΡΟΧΛΩΡΙΚΗΣ ΜΟΡΦΙΝΗΣ l.0 g κόνεως υδροχλωρικής μορφίνης (κατά προσέγγιση) σε 100 ml αποστειρωμένου Η 2 Ο. Ισχυρό αναλγητικό, χορηγούμενο per os. ΔΙΑΛΥΜΑ ΥΔΡΟΧΛΩΡΙΚΗΣ ΚΟΚΑΪΝΗΣ 4.0 g κόνεως υδροχλωρικής κοκαΐνης σε 100ml αποστειρωμένου Η 2 Ο. Χρησιμοποιείται σαν αιμοστατικό και τοπικό αναισθητικό στην ρινοπλαστική.

ΦΣΑ: «ΟΡΘΗ ΕΚΤΕΛΕΣΗ ΣΥΝΤΑΓΩΝ ΠΟΥ ΠΕΡΙΕΧΟΥΝ ΚΩΔΕΪΝΟΥΧΑ ΚΑΙ ΝΑΡΚΩΤΙΚΑ ΦΑΡΜΑΚΑ» Τετάρτη, 14 Οκτώβριος :31

ΦΣΑ: «ΟΡΘΗ ΕΚΤΕΛΕΣΗ ΣΥΝΤΑΓΩΝ ΠΟΥ ΠΕΡΙΕΧΟΥΝ ΚΩΔΕΪΝΟΥΧΑ ΚΑΙ ΝΑΡΚΩΤΙΚΑ ΦΑΡΜΑΚΑ» Τετάρτη, 14 Οκτώβριος :31 Η Περιφέρεια Αττικής, απέστειλε έγγραφο τόσο προς τους Ιατρικούς Συλλόγους όσο και τους Φαρμακευτικούς Συλλόγους της Αττικής, με το οποίο εφιστούσε την προσοχή στην σωστή συνταγογράφηση και εκτέλεση συνταγών

Διαβάστε περισσότερα

ΣΥΝΤΑΓΟΓΡΑΦΙΑ ΣΥΝΤΑΓΟΓΡΑΦΙΚΕΣ ΣΥΝΤΟΜΟΓΡΑΦΙΕΣ

ΣΥΝΤΑΓΟΓΡΑΦΙΑ ΣΥΝΤΑΓΟΓΡΑΦΙΚΕΣ ΣΥΝΤΟΜΟΓΡΑΦΙΕΣ ΣΥΝΤΑΓΟΓΡΑΦΙΑ ΣΥΝΤΑΓΟΓΡΑΦΙΚΕΣ ΣΥΝΤΟΜΟΓΡΑΦΙΕΣ 1 ΔΟΜΗ ΣΥΝΤΑΓΗΣ ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΕΙΣ: Η συνταγή είναι ιδιωτικό (ή δημόσιο αν προέρχεται από δημόσιο φορέα πχ. Νοσοκομείο) επίσημο έγγραφο και αποτελεί νομικό αποδεικτικό

Διαβάστε περισσότερα

Η ΕΝΝΟΙΑ ΤΩΝ ΝΑΡΚΩΤΙΚΩΝ ΟΥΣΙΩΝ ΣΤΟ Ν. 4139/2013

Η ΕΝΝΟΙΑ ΤΩΝ ΝΑΡΚΩΤΙΚΩΝ ΟΥΣΙΩΝ ΣΤΟ Ν. 4139/2013 ΔΟΜΗ ΔΙΑ ΒΙΟΥ ΜΑΘΗΣΗΣ ΑΠΘ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ «ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΤΩΝ ΕΞΑΡΤΗΣΕΩΝ ΣΤΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΤΟΥ ΠΟΙΝΙΚΟΥ ΣΩΦΡΟΝΙΣΜΟΥ» Η ΕΝΝΟΙΑ ΤΩΝ ΝΑΡΚΩΤΙΚΩΝ ΟΥΣΙΩΝ ΣΤΟ Ν. 4139/2013 Μαρία Μ. Μηλαπίδου ΔρΝ, Δικηγόρος ΒΑΣΙΚΗ ΕΛΛΗΝΙΚΗ

Διαβάστε περισσότερα

ΝΑΡΚΩΤΙΚΑ ΕΙΣΑΓΩΓΙΚΕΣ ΕΝΝΟΙΕΣ ΚΑΙ ΔΙΕΥΚΡΙΝΗΣΕΙΣ ΟΡΩΝ ΤΖΟΥΛΙΑ ΑΤΤΑ ΠΟΛΙΤΟΥ

ΝΑΡΚΩΤΙΚΑ ΕΙΣΑΓΩΓΙΚΕΣ ΕΝΝΟΙΕΣ ΚΑΙ ΔΙΕΥΚΡΙΝΗΣΕΙΣ ΟΡΩΝ ΤΖΟΥΛΙΑ ΑΤΤΑ ΠΟΛΙΤΟΥ ΝΑΡΚΩΤΙΚΑ ΕΙΣΑΓΩΓΙΚΕΣ ΕΝΝΟΙΕΣ ΚΑΙ ΔΙΕΥΚΡΙΝΗΣΕΙΣ ΟΡΩΝ ΤΖΟΥΛΙΑ ΑΤΤΑ ΠΟΛΙΤΟΥ ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΡΙΑ ΚΑΘΗΓΗΤΡΙΑ ΕΡΓ. ΑΝΑΛΥΤΙΚΗΣ ΧΗΜΕΙΑΣ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΧΗΜΕΙΑΣ ΕΘΝΙΚΟΥ ΚΑΙ ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑΚΟΥ ΠΑΝ/ΜΙΟΥ ΑΘΗΝΩΝ 1 ΝΑΡΚΩΤΙΚΑ Ουσίες

Διαβάστε περισσότερα

Φαρµακολογία. Συνταγογραφία

Φαρµακολογία. Συνταγογραφία Φαρµακολογία Συνταγογραφία Στοιχεία Ιατρού (Ονοµατεπώνυµο, Ειδικότητα, ιεύθυνση, Τηλέφωνο) Ονοµατεπώνυµο Ασθενούς (Σε περίπτωση παιδιού ή ηλικιωµένου απαραίτητα και η ηλικία) Φάρµακο (Εµπορική ονοµασία

Διαβάστε περισσότερα

ΕΞΑΡΤΗΣΙΟΓΟΝΕΣ ΟΥΣΙΕΣ. Εργαστήριο Φαρμακολογίας Ιατρική Σχολή Ιωαννίνων

ΕΞΑΡΤΗΣΙΟΓΟΝΕΣ ΟΥΣΙΕΣ. Εργαστήριο Φαρμακολογίας Ιατρική Σχολή Ιωαννίνων ΕΞΑΡΤΗΣΙΟΓΟΝΕΣ ΟΥΣΙΕΣ Εργαστήριο Φαρμακολογίας Ιατρική Σχολή Ιωαννίνων Ορισμοί - Έννοιες Εξαρτησιογόνες ουσίες (ή Ναρκωτικά ) «Tα φάρμακα εκείνα που μεταβάλλουν το επίπεδο της συνείδησης και επηρεάζουν

Διαβάστε περισσότερα

ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ

ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ 1999 2004 Επιτροπή Ελευθεριών και ικαιωµάτων των Πολιτών, ικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων 4 Φεβρουαρίου 2003 ΕΓΓΡΑΦΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ σχετικά µε τις Συµβάσεις των Ηνωµένων Εθνών για τα

Διαβάστε περισσότερα

Κάποιες ναρκωτικές ουσίες δρουν µόνο στο βιολογικό υπόστρωµα και άλλες δρουν σε βιολογικό και σε ψυχικό επίπεδο συγχρόνως, προκαλούν αλλαγές στις σωµα

Κάποιες ναρκωτικές ουσίες δρουν µόνο στο βιολογικό υπόστρωµα και άλλες δρουν σε βιολογικό και σε ψυχικό επίπεδο συγχρόνως, προκαλούν αλλαγές στις σωµα Ψυχοδιεγερτικά Παραισθησιογόνα Ηρεµιστικά ναρκωτικά Κάποιες ναρκωτικές ουσίες δρουν µόνο στο βιολογικό υπόστρωµα και άλλες δρουν σε βιολογικό και σε ψυχικό επίπεδο συγχρόνως, προκαλούν αλλαγές στις σωµατικές

Διαβάστε περισσότερα

Ε.Ε. Π α ρ.ι(i), Α ρ.3738, 18/7/2003 ΝΟΜΟΣ ΠΟΥ ΤΡΟΠΟΠΟΙΕΙ ΤΟΝ ΠΕΡΙ ΝΑΡΚΩΤΙΚΩΝ ΦΑΡΜΑΚΩΝ ΚΑΙ ΨΥΧΟΤΡΟΠΩΝ ΟΥΣΙΩΝ ΝΟΜΟΥΣ

Ε.Ε. Π α ρ.ι(i), Α ρ.3738, 18/7/2003 ΝΟΜΟΣ ΠΟΥ ΤΡΟΠΟΠΟΙΕΙ ΤΟΝ ΠΕΡΙ ΝΑΡΚΩΤΙΚΩΝ ΦΑΡΜΑΚΩΝ ΚΑΙ ΨΥΧΟΤΡΟΠΩΝ ΟΥΣΙΩΝ ΝΟΜΟΥΣ ΝΟΜΟΣ ΠΟΥ ΤΡΟΠΟΠΟΙΕΙ ΤΟΝ ΠΕΡΙ ΝΑΡΚΩΤΙΚΩΝ ΦΑΡΜΑΚΩΝ ΚΑΙ ΨΥΧΟΤΡΟΠΩΝ ΟΥΣΙΩΝ ΝΟΜΟΥΣ Η Βουλή των Αντιπροσώπων ψηφίζει ως ακολούθως: Συνοπτικός τίτλος. 29 του 1977 67 του 1983 20(Ι) του 1992 5(Ι) του 2000 41(Ι)

Διαβάστε περισσότερα

ΝΑΡΚΩΤΙΚΑ ΝΟΜΟΘΕΣΙΑ. Ευαγγελία Ανδρουλάκη Χριστίνα Κατάκη Χρήστος Παπαδόπουλος. Επιστημονικά Υπεύθυνη Καθηγήτρια: Χριστίνα Ζαραφωνίτου

ΝΑΡΚΩΤΙΚΑ ΝΟΜΟΘΕΣΙΑ. Ευαγγελία Ανδρουλάκη Χριστίνα Κατάκη Χρήστος Παπαδόπουλος. Επιστημονικά Υπεύθυνη Καθηγήτρια: Χριστίνα Ζαραφωνίτου ΝΑΡΚΩΤΙΚΑ ΝΟΜΟΘΕΣΙΑ Ευαγγελία Ανδρουλάκη Χριστίνα Κατάκη Χρήστος Παπαδόπουλος ΠΜΣ «Η σύγχρονη εγκληματικότητα και η αντιμετώπισή της» Πάντειο Πανεπιστήμιο Επιστημονικά Υπεύθυνη Καθηγήτρια: Χριστίνα Ζαραφωνίτου

Διαβάστε περισσότερα

Τεύχος 5 ο - Άρθρο 5 ο

Τεύχος 5 ο - Άρθρο 5 ο Τεύχος 5 ο - Άρθρο 5 ο ΤΑΞΙΝΟΜΗΣΗ ΕΘΙΣΤΙΚΩΝ ΟΥΣΙΩΝ ΚΑΙ ΤΡΟΠΟΣ ΔΡΑΣΗΣ ΤΩΝ ΣΥΝΗΘΕΣΤΕΡΩΝ ΕΞ' ΑΥΤΩΝ Τσίντου Μαγδαληνή* Ιατρική Σχολή Πανεπιστημίου Θεσσαλίας. *Editor in Chief, reviewer, webmaster. 1. Εισαγωγή.

Διαβάστε περισσότερα

ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΚΘΕΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΑΡΚΩΤΙΚΑ 2019 & ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΥΠΡΟ

ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΚΘΕΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΑΡΚΩΤΙΚΑ 2019 & ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΥΠΡΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΚΘΕΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΑΡΚΩΤΙΚΑ 2019 & ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΥΠΡΟ Η Αρχή Αντιμετώπισης Εξαρτήσεων Κύπρου ΑΑΕΚ, παρουσιάζει τα αποτελέσματα της Ευρωπαϊκής Έκθεσης για τα Ναρκωτικά του Ευρωπαϊκού Κέντρου Παρακολούθησης

Διαβάστε περισσότερα

Αποτελέσματα μελέτης και διαπιστώσεις για τα. Εναιωρήματα ή διαμοιρασμένες δόσεις κόνεων ; Κ.Κουλορίδας2, Π.Π. Δάλλας1

Αποτελέσματα μελέτης και διαπιστώσεις για τα. Εναιωρήματα ή διαμοιρασμένες δόσεις κόνεων ; Κ.Κουλορίδας2, Π.Π. Δάλλας1 Αποτελέσματα μελέτης και διαπιστώσεις για τα Παιδιατρικά Γαληνικά Σκευάσματα στο Ελληνικό φαρμακείο Εναιωρήματα ή διαμοιρασμένες δόσεις κόνεων ; Σ. Τζουανάκη1, Β. Δημητρούλης2, Α. Βρατσίστα2, Κ.Κουλορίδας2,

Διαβάστε περισσότερα

ΝΑΡΚΩΤΙΚΑ ΚΑΙ ΟΥΣΙΕΣ

ΝΑΡΚΩΤΙΚΑ ΚΑΙ ΟΥΣΙΕΣ ΝΑΡΚΩΤΙΚΑ ΚΑΙ ΟΥΣΙΕΣ ΜΕΛΗ ΟΜΑΔΑΣ: Ευαγγελία Κωνσταντινοπούλου Μαρίνα Παπαϊωάννου Λυδία Παραστατίδη Ιωάννα Μαυραγάνη Ζωή Παπαγιάννη Έλενα Μερντάνι ΥΠΕΥΘΥΝΗ ΚΑΘΗΓΗΤΡΙΑ: Σταυρούλα Μανιάτη ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ ΕΙΣΑΓΩΓΗ

Διαβάστε περισσότερα

Θέμα: Συχνές ερωτήσεις για το Ναρκοτεστ. 1. Ποιος είναι ο στόχος της εφαρμογής του Νάρκοτεστ;

Θέμα: Συχνές ερωτήσεις για το Ναρκοτεστ. 1. Ποιος είναι ο στόχος της εφαρμογής του Νάρκοτεστ; Αρ. Φακ.: 01.01.008 Θέμα: Συχνές ερωτήσεις για το Ναρκοτεστ 1. Ποιος είναι ο στόχος της εφαρμογής του Νάρκοτεστ; Η Αρχή αντιμετώπισης εξαρτήσεων Κύπρου (ΑΑΕΚ) έχει σκοπό μεταξύ άλλων την λήψη μέτρων πρόληψης

Διαβάστε περισσότερα

ΟΥΣΙΕΣ ΠΟΥ ΠΡΟΚΑΛΟΥΝ ΕΘΙΣΜΟ. Το πέρασμα από τη χρήση στον εθισμό έχει ασαφή όρια

ΟΥΣΙΕΣ ΠΟΥ ΠΡΟΚΑΛΟΥΝ ΕΘΙΣΜΟ. Το πέρασμα από τη χρήση στον εθισμό έχει ασαφή όρια ΟΥΣΙΕΣ ΠΟΥ ΠΡΟΚΑΛΟΥΝ ΕΘΙΣΜΟ Το πέρασμα από τη χρήση στον εθισμό έχει ασαφή όρια Βασικές έννοιες Εθισμός Μερικές από τις ουσίες που καταναλώνει ο άνθρωπος προκαλούν εθισμό, δηλαδή μεταβάλλουν τη λειτουργία

Διαβάστε περισσότερα

Πρόκειται για ουσίες οι οποίες παρασκευάζονται από χημική διαφοροποίηση ήδη υπαρχόντων ουσιών που κυκλοφορούν στο εμπόριο.

Πρόκειται για ουσίες οι οποίες παρασκευάζονται από χημική διαφοροποίηση ήδη υπαρχόντων ουσιών που κυκλοφορούν στο εμπόριο. ΣΥΝΘΕΤΙΚΑ ΝΑΡΚΩΤΙΚΑ Πρόκειται για ουσίες οι οποίες παρασκευάζονται από χημική διαφοροποίηση ήδη υπαρχόντων ουσιών που κυκλοφορούν στο εμπόριο. DESIGNER DRUGS (ΝΑΡΚΩΤΙΚΑ ΣΧΕΔΙΑΣΤΩΝ) Ναρκωτικές ουσίες στις

Διαβάστε περισσότερα

Η δίωξη των ναρκωτικών στην Ευρώπη και στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής

Η δίωξη των ναρκωτικών στην Ευρώπη και στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής 11 ο ΓΕΛ Πάτρας Σχ. Έτος 2015-16 Η δίωξη των ναρκωτικών στην Ευρώπη και στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής Κριτήρια επιλογής του θέματος Για την επιλογή του θέματος «Τα Ναρκωτικά Και Η Καταπολέμησή Τους»

Διαβάστε περισσότερα

Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΥΓΕΙΑΣ & ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ

Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΥΓΕΙΑΣ & ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΥΓΕΙΑΣ & ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ ΓΕΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΥΓΕΙΑΣ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΦΑΡΜΑΚΩΝ ΚΑΙ ΦΑΡΜΑΚΕΙΩΝ ΤΜΗΜΑ Α' Ταχ. Διεύθυνση : Αριστοτέλους 17 Ταχ. Κώδικας : 101 87 Τηλέφωνο : 210 5237483

Διαβάστε περισσότερα

ΕΞΑΡΤΗΣΙΟΓΟΝΕΣ ΟΥΣΙΕΣ ΤΡΟΠΟΣ ΔΡΑΣΗΣ ΣΥΝΕΠΕΙΕΣ

ΕΞΑΡΤΗΣΙΟΓΟΝΕΣ ΟΥΣΙΕΣ ΤΡΟΠΟΣ ΔΡΑΣΗΣ ΣΥΝΕΠΕΙΕΣ ΕΞΑΡΤΗΣΙΟΓΟΝΕΣ ΟΥΣΙΕΣ ΤΡΟΠΟΣ ΔΡΑΣΗΣ ΣΥΝΕΠΕΙΕΣ ΚΟΡΡΕ ΒΑΛΕΝΤΙΝΑ Γ 1 1 ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ Ορισμός εξαρτησιογόνων ουσιών Διαχωρισμός εξαρτησιογόνων ουσιών Πρώτες αναφορές Παράγοντες που συντέλεσαν στη διάδοση κι

Διαβάστε περισσότερα

Κατάσταση των ναρκωτικών στην Κύπρο και τρόποι αντιμετώπισης

Κατάσταση των ναρκωτικών στην Κύπρο και τρόποι αντιμετώπισης Κατάσταση των ναρκωτικών στην Κύπρο και τρόποι αντιμετώπισης Ιωάννα Γιασεμή Αν. Προϊστάμενη Τμήματος Παρακολούθησης/ ΕΚΤΕΠΝ Αντιναρκωτικό Συμβούλιο Κύπρου Δείκτης επικράτησης της χρήσης στο γενικό και

Διαβάστε περισσότερα

Κατάσταση του φαινομένου των εξαρτησιογόνων ουσιών στην Κύπρο Ιωάννα Γιασεμή Αρχή Αντιμετώπισης Εξαρτήσεων Κύπρου

Κατάσταση του φαινομένου των εξαρτησιογόνων ουσιών στην Κύπρο Ιωάννα Γιασεμή Αρχή Αντιμετώπισης Εξαρτήσεων Κύπρου Κατάσταση του φαινομένου των εξαρτησιογόνων ουσιών στην Κύπρο - 2019 Ιωάννα Γιασεμή Αρχή Αντιμετώπισης Εξαρτήσεων Κύπρου www.naac.org.cy 1. Επικράτηση της χρήσης στο γενικό και μαθητικό πληθυσμό Πηγή:

Διαβάστε περισσότερα

ΙΣΟΚΡΑΤΗΣ ΤΡΑΠΕΖΑ ΝΟΜΙΚΩΝ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΩΝ ΔΣΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΝΟΜΟΘΕΤΗΜΑΤΟΣ

ΙΣΟΚΡΑΤΗΣ ΤΡΑΠΕΖΑ ΝΟΜΙΚΩΝ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΩΝ ΔΣΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΝΟΜΟΘΕΤΗΜΑΤΟΣ ΙΣΟΚΡΑΤΗΣ ΤΡΑΠΕΖΑ ΝΟΜΙΚΩΝ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΩΝ ΔΣΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΝΟΜΟΘΕΤΗΜΑΤΟΣ Είδος: ΝΟΜΟΣ Αριθμός: 4139 Έτος: 2013 ΦΕΚ: Α 74 20130320 Τέθηκε σε ισχύ: 20.03.2013 Αρμόδιος Φορέας: Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ

Διαβάστε περισσότερα

Ε.Ε. Π α ρ.ι(i), Α ρ.3837, 16/4/2004

Ε.Ε. Π α ρ.ι(i), Α ρ.3837, 16/4/2004 ΝΟΜΟΣ ΠΟΥ ΤΡΟΠΟΠΟΙΕΙ ΤΟΥΣ ΠΕΡΙ ΚΤΗΝΙΑΤΡΙΚΩΝ ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΩΝ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ (ΕΛΕΓΧΟΣ ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ, ΕΓΓΡΑΦΗ, ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑ, ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ, ΧΟΡΗΓΗΣΗ ΚΑΙ ΧΡΗΣΗ) ΝΟΜΟΥΣ ΤΟΥ 2001 ΕΩΣ 2004 Προοίμιο. Για σκοπούς εναρμόνισης με

Διαβάστε περισσότερα

54(1) του (1) του (1) του (1) του (1) του (1) του (1) του (1) του Συνοπτικός τίτλος.

54(1) του (1) του (1) του (1) του (1) του (1) του (1) του (1) του Συνοπτικός τίτλος. Ε.Ε. Παρ. III(I) 4872 Κ.Δ.Π. 456/2002 Αρ. 3639, 27.9.2002 Αριθμός 456 Οι περί Εκχυλισμάτων Καφέ και Εκχυλισμάτων Κιχωρίου Κανονισμοί του 2002, οι οποίοι εκδόθηκαν από το Υπουργικό Συμβούλιο δυνάμει των

Διαβάστε περισσότερα

Πρόταση ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ

Πρόταση ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ Βρυξέλλες, 31.8.2016 COM(2016) 548 final 2016/0262 (NLE) Πρόταση ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ για την υπαγωγή της νέας ψυχοτρόπου ουσίας 2-[[1-(κυκλοεξυλομεθυλο)-1H-ινδολο-3- καρβονυλο]αμινο]-3,3-διμεθυλοβουτανοϊκό

Διαβάστε περισσότερα

21/3/2017 ΕΓΚΛΗΜΑΤΑ ΔΙΑΚΙΝΗΣΗΣ ΝΑΡΚΩΤΙΚΩΝ. Άρθρο 20 : Διακίνηση ναρκωτικών Η ΠΟΙΝΙΚΗ ΜΕΤΑΧΕΙΡΙΣΗ ΤΗΣ ΔΙΑΚΙΝΗΣΗΣ ΝΑΡΚΩΤΙΚΩΝ ΟΥΣΙΩΝ

21/3/2017 ΕΓΚΛΗΜΑΤΑ ΔΙΑΚΙΝΗΣΗΣ ΝΑΡΚΩΤΙΚΩΝ. Άρθρο 20 : Διακίνηση ναρκωτικών Η ΠΟΙΝΙΚΗ ΜΕΤΑΧΕΙΡΙΣΗ ΤΗΣ ΔΙΑΚΙΝΗΣΗΣ ΝΑΡΚΩΤΙΚΩΝ ΟΥΣΙΩΝ ΔΟΜΗ ΔΙΑ ΒΙΟΥ ΜΑΘΗΣΗΣ ΑΠΘ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ «ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΤΩΝ ΕΞΑΡΤΗΣΕΩΝ ΣΤΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΤΟΥ ΠΟΙΝΙΚΟΥ ΣΩΦΡΟΝΙΣΜΟΥ» Η ΠΟΙΝΙΚΗ ΜΕΤΑΧΕΙΡΙΣΗ ΤΗΣ ΔΙΑΚΙΝΗΣΗΣ ΝΑΡΚΩΤΙΚΩΝ ΟΥΣΙΩΝ Μαρία Μ. Μηλαπίδου ΔρΝ, Δικηγόρος Επιστημονικός

Διαβάστε περισσότερα

Ναρκωτικά Η μάστιγα του αιώνα

Ναρκωτικά Η μάστιγα του αιώνα Ναρκωτικά Η μάστιγα του αιώνα Τι είναι τα ναρκωτικά; Τα ναρκωτικά είναι,στην ουσία,δηλητήρια. Η ποσότητα που λαμβάνεται καθορίζει και το αποτέλεσμα που θα έχουν.μια μικρή ποσότητα δρα ως διεγερτικό,μια

Διαβάστε περισσότερα

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΥΓΕΙΑΣ. Αφροδίτη Βούλγαρη Φαρμακοποιός MSc, PhD Τμήμα Αξιολόγησης Λοιπών Προϊόντων Αρμοδιότητας ΕΟΦ

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΥΓΕΙΑΣ. Αφροδίτη Βούλγαρη Φαρμακοποιός MSc, PhD Τμήμα Αξιολόγησης Λοιπών Προϊόντων Αρμοδιότητας ΕΟΦ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΥΓΕΙΑΣ Αφροδίτη Βούλγαρη Φαρμακοποιός MSc, PhD Τμήμα Αξιολόγησης Λοιπών Προϊόντων Αρμοδιότητας ΕΟΦ Σύντομο ιστορικό: Ο Εθνικός Οργανισμός Φαρμάκων ιδρύθηκε το 1983 με το Ν. 1316 και είναι Νομικό

Διαβάστε περισσότερα

Αφροδίτη Βούλγαρη Φαρµακοποιός MSc, PhD. Προϊόντων Αρµοδιότητας ΕΟΦ

Αφροδίτη Βούλγαρη Φαρµακοποιός MSc, PhD. Προϊόντων Αρµοδιότητας ΕΟΦ Αφροδίτη Βούλγαρη Φαρµακοποιός MSc, PhD Τµήµα Αξιολόγησης Λοιπών Προϊόντων Αρµοδιότητας ΕΟΦ Αποστολή του ΕΟΦ είναι η προστασία της Δηµόσιας Υγείας σε σχέση µε την κυκλοφορία στην Ελλάδα: ü Φαρµακευτικών

Διαβάστε περισσότερα

ΨΥΧΟΔΡΑΣΤΙΚΕΣ ΟΥΣΙΕΣ

ΨΥΧΟΔΡΑΣΤΙΚΕΣ ΟΥΣΙΕΣ ΨΥΧΟΔΡΑΣΤΙΚΕΣ ΟΥΣΙΕΣ Ψυχοδραστικές ουσίες Κατάχρηση Εξάρτηση Ανοχή Στερητικό σύνδρομο Τοξίκωση ΟΡΙΣΜΟΙ ΕΠΙΔΗΜΙΟΛΟΓΙΑ Από επιδημιολογικής πλευράς, σύμφωνα με τα στοιχεία της ετήσιας έκθεσης (2006) του

Διαβάστε περισσότερα

ΨΕΥΔΑΙΣΘΗΣΙΟΓΟΝΑ Πρόκληση παρωδικών ψυχώσεων, μεταβολές στο επίπεδο της συνείδησης, του συναισθήματος και της βούλησης Παραισθήσεις, ψευδαισθήσεις

ΨΕΥΔΑΙΣΘΗΣΙΟΓΟΝΑ Πρόκληση παρωδικών ψυχώσεων, μεταβολές στο επίπεδο της συνείδησης, του συναισθήματος και της βούλησης Παραισθήσεις, ψευδαισθήσεις ΨΕΥΔΑΙΣΘΗΣΙΟΓΟΝΑ Πρόκληση παρωδικών ψυχώσεων, μεταβολές στο επίπεδο της συνείδησης, του συναισθήματος και της βούλησης Παραισθήσεις, ψευδαισθήσεις Ινδόλες (αλκαλοειδή της ερυσιβώδους όλυρας, LSD, χαρμαλίνη,

Διαβάστε περισσότερα

Σύγχρονες έρευνες για τον ρόλο των εναλλακτικών βιολογικών υλικών στην ιατροδικαστική και τοξικολογία. ΡΑΪΚΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ Αν.

Σύγχρονες έρευνες για τον ρόλο των εναλλακτικών βιολογικών υλικών στην ιατροδικαστική και τοξικολογία. ΡΑΪΚΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ Αν. Σύγχρονες έρευνες για τον ρόλο των εναλλακτικών βιολογικών υλικών στην ιατροδικαστική και τοξικολογία ΡΑΪΚΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ Αν. Καθηγητής Κλινική Τοξικολογία Βιολογικά Υλικά Αίμα-πλάσμα-ορός (ο χρόνος ανίχνευσης

Διαβάστε περισσότερα

Εξαρτησιογόνες ουσίες

Εξαρτησιογόνες ουσίες Εξαρτησιογόνες ουσίες Ορισµός Οι εξαρτησιογόνες ουσίες είναι χηµικές ουσίες που προκαλούν εθισµό, µια κατάσταση δηλαδή, όπου ο χρήστης διακατέχεται από µια µη ελεγχόµενη επιθυµία χρησιµοποίησης των ουσιών

Διαβάστε περισσότερα

Συμπληρώματα Διατροφής

Συμπληρώματα Διατροφής Συμπληρώματα Διατροφής Τρόφιμα ή Φάρμακα; Τερζής Αναστάσιος, Φαρμακοποιός M.Sc., M.B.A., Πρόεδρος Φαρμακευτικού Συλλόγου Έβρου Θεσσαλονίκη, 20 Οκτωβρίου 2018 Τρόφιμα ή Φάρμακα; Περιέχουν συστατικά που

Διαβάστε περισσότερα

Ναρκωτικά και Εφηβεία

Ναρκωτικά και Εφηβεία Μάθημα: Project 2ο ΕΠΑ.Λ. Καρδίτσας 2014 Ναρκωτικά και Εφηβεία Η πρόληψη είναι η καλύτερη θεραπεία... Η γνώση είναι η καλύτερη προφύλαξη... Η έρευνα Πραγματοποιήθηκε έρευνα με τη χρήση ερωτηματολογίου

Διαβάστε περισσότερα

ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΝΑΛΤΡΕΞΟΝΗ (NALTREXONE) ΚΑΙ ΤΗΝ ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΑΠΟ ΤΟ ΑΛΚΟΟΛ Η Ναλτρεξόνη

ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΝΑΛΤΡΕΞΟΝΗ (NALTREXONE) ΚΑΙ ΤΗΝ ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΑΠΟ ΤΟ ΑΛΚΟΟΛ Η Ναλτρεξόνη ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΝΑΛΤΡΕΞΟΝΗ (NALTREXONE) ΚΑΙ ΤΗΝ ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΑΠΟ ΤΟ ΑΛΚΟΟΛ Η Ναλτρεξόνη Στη θεραπεία της εξάρτησης από το αλκοόλ Οδηγίες για τους ασθενείς και τις οικογένειες τους. Η Ναλτρεξόνη

Διαβάστε περισσότερα

ΕΘΙΣΜΟΣ ΣΤΑ ΦΑΡΜΑΚΑ 1

ΕΘΙΣΜΟΣ ΣΤΑ ΦΑΡΜΑΚΑ 1 1 Περιεχόμενα: 1) Πρόλογος...3 2) Τι είναι εθισμός στα φάρμακα...4 3) Κατηγορίες φαρμάκων και τρόπος επίδρασης στον άνθρωπο...5 4) Επιπτώσεις των φαρμάκων 6 4.1) Στο άτομο 6 4.2) Στην κοινωνία..7 4.3)

Διαβάστε περισσότερα

Εξαρτησιογόνες ουσίες

Εξαρτησιογόνες ουσίες Ναρκωτικά Ναρκωτικά-Εξάρτηση Ο όρος ναρκωτικά χρησιµοποιείται για να χαρακτηρίσει όλες τις τοξικές ψυχοτρόπες ουσίες που διακινούνται παρανόµως και προκαλούν σοβαρή διαστρέβλωση της προσωπικότητας του

Διαβάστε περισσότερα

Αριθ. L 55/22 EL Επίσημη Εφημερίδα των Ευρωπαϊκων Κοινοτήτων

Αριθ. L 55/22 EL Επίσημη Εφημερίδα των Ευρωπαϊκων Κοινοτήτων Αριθ. L 55/22 EL Επίσημη Εφημερίδα των Ευρωπαϊκων Κοινοτήτων 6. 3. 96 ΟΔΗΓΙΑ 96/8/EK ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ της 26ης Φεβρουαρίου 1996 σχετικά με τα τρόφιμα που προορίζονται να χρησιμοποιηθούν σε δίαιτες μειωμένων

Διαβάστε περισσότερα

Κεφάλαιο 7 ΑΛΚΑΛΟΕΙΔΗ Τα αλκαλοειδή δεν αποτελούν μια ομογενή ομάδα ενώσεων, αποτέλεσμα να είναι ιδιαίτερα δύσκολος ο προσδιορισμός τους. με Ένας γενικότερος ορισμός των αλκαλοειδών αναφέρει ότι αυτά είναι

Διαβάστε περισσότερα

ΔΕΙΚΤΗΣ ΑΙΤΗΣΗΣ ΘΕΡΑΠΕΙΑΣ THE TREATMENT DEMAND INDICATOR ΓΙΑ ΤΟ ΕΤΟΣ 2016

ΔΕΙΚΤΗΣ ΑΙΤΗΣΗΣ ΘΕΡΑΠΕΙΑΣ THE TREATMENT DEMAND INDICATOR ΓΙΑ ΤΟ ΕΤΟΣ 2016 ΔΕΙΚΤΗΣ ΑΙΤΗΣΗΣ ΘΕΡΑΠΕΙΑΣ THE TREATMENT DEMAND INDICATOR ΓΙΑ ΤΟ ΕΤΟΣ 2016 ΤΟΜΕΑΣ ΕΡΕΥΝΑΣ & ΤΕΚΜΗΡΙΩΣΗΣ 18 ΑΝΩ ΨΥΧΙΑΤΡΙΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΑΤΤΙΚΗΣ ΑΘΗΝΑ, ΙΟΥΝΙΟΣ 2017 1 Επεξεργασία και ανάλυση ερωτηματολογίου

Διαβάστε περισσότερα

στο σχέδιο νόµου «Διατάξεις για την Παραγωγή Τελικών Προϊόντων Φαρµακευτικής Κάνναβης»

στο σχέδιο νόµου «Διατάξεις για την Παραγωγή Τελικών Προϊόντων Φαρµακευτικής Κάνναβης» ΑΙΤΙΟΛΟΓΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ στο σχέδιο νόµου «Διατάξεις για την Παραγωγή Τελικών Προϊόντων Φαρµακευτικής Κάνναβης» Προς τη Βουλή των Ελλήνων Οι σύγχρονες µελέτες σε ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο αποδέχονται τις

Διαβάστε περισσότερα

ΓΕΝΙΚΕΣ ΑΡΧΕΣ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗΣ ΠΟΝΟΥ ΚΑΡΚΙΝΟΠΑΘΟΥΣ ΜΕ ΟΠΙΟΕΙΔΗ. E. Αλεξοπούλου - Βραχνού

ΓΕΝΙΚΕΣ ΑΡΧΕΣ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗΣ ΠΟΝΟΥ ΚΑΡΚΙΝΟΠΑΘΟΥΣ ΜΕ ΟΠΙΟΕΙΔΗ. E. Αλεξοπούλου - Βραχνού ΓΕΝΙΚΕΣ ΑΡΧΕΣ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗΣ ΠΟΝΟΥ ΚΑΡΚΙΝΟΠΑΘΟΥΣ ΜΕ ΟΠΙΟΕΙΔΗ E. Αλεξοπούλου - Βραχνού Ο πόνος δεν πρέπει να σχετίζεται με ογκολογικό επείγον (π.χ. #, απόφραξη, φλεγμονή, λεπτομηνιγγικές μετ/σεις, διάτρηση

Διαβάστε περισσότερα

ΓΕΝΙΚΗ ΑΝΑΙΣΘΗΣΙΑ Γενική αναισθησία είναι η πλήρης, αλλά αναστρέψιμη απώλεια της συνείδησης, που συνοδεύεται από κατάργηση των αισθήσεων, αναλγησία κα

ΓΕΝΙΚΗ ΑΝΑΙΣΘΗΣΙΑ Γενική αναισθησία είναι η πλήρης, αλλά αναστρέψιμη απώλεια της συνείδησης, που συνοδεύεται από κατάργηση των αισθήσεων, αναλγησία κα ΚΑΤΑΣΤΟΛΗ ΚΑΙ ΑΝΑΛΓΗΣΙΑ ΜΕ ΕΝΔΟΦΛΕΒΙΑ ΧΟΡΗΓΗΣΗ ΦΑΡΜΑΚΩΝ ΛΑΜΠΡΟΣ Π. ΓΚΟΥΤΖΑΝΗΣ ΕΠΙΚΟΥΡΟΣ ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ ΚΛΙΝΙΚΗ ΣΤΟΜΑΤΙΚΗΣ ΚΑΙ ΓΝΑΘΟΠΡΟΣΩΠΙΚΗΣ ΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΗΣ ΟΔΟΝΤΙΑΤΡΙΚΗ ΣΧΟΛΗ ΕΚΠΑ ΓΕΝΙΚΗ ΑΝΑΙΣΘΗΣΙΑ Γενική αναισθησία

Διαβάστε περισσότερα

Φαρμακευτικά Προϊόντα Ιατροτεχνολογικά Προϊόντα Καλλυντικά Προϊόντα Βιοκτόνα Συμπληρώματα Διατροφής «Ειδική Διατροφή»: FSMP, αθλητών, παρασκευάσματα

Φαρμακευτικά Προϊόντα Ιατροτεχνολογικά Προϊόντα Καλλυντικά Προϊόντα Βιοκτόνα Συμπληρώματα Διατροφής «Ειδική Διατροφή»: FSMP, αθλητών, παρασκευάσματα Φαρμακευτικά Προϊόντα Ιατροτεχνολογικά Προϊόντα Καλλυντικά Προϊόντα Βιοκτόνα Συμπληρώματα Διατροφής «Ειδική Διατροφή»: FSMP, αθλητών, παρασκευάσματα για βρέφη και β βρεφικής ηλικίας, μεταποιημένες τροφές

Διαβάστε περισσότερα

Εγκλήματα διακίνησης ναρκωτικών - Οι λόγοι ποινικοποίησής τους

Εγκλήματα διακίνησης ναρκωτικών - Οι λόγοι ποινικοποίησής τους Εγκλήματα διακίνησης ναρκωτικών - Οι λόγοι ποινικοποίησής τους Μαρία Μ. Μηλαπίδου ΔρΝ, Δικηγόρος Προϊστορία ΒΑΣΙΚΗ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΝΟΜΟΘΕΣΙΑ ΓΙΑ ΤΑ ΝΑΡΚΩΤΙΚΑ Στις προπολεμικές ρυθμίσεις η ποινικοποίηση εμπνεόταν

Διαβάστε περισσότερα

ΓΝΩΜΗ ΤΗΣ ΟIΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΕΠΙ ΤΟΥ ΣΧΕΔΙΟΥ ΝΟΜΟΥ «ΚΩΔΙΚΑΣ ΝΑΡΚΩΤΙΚΩΝ»

ΓΝΩΜΗ ΤΗΣ ΟIΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΕΠΙ ΤΟΥ ΣΧΕΔΙΟΥ ΝΟΜΟΥ «ΚΩΔΙΚΑΣ ΝΑΡΚΩΤΙΚΩΝ» ΓΝΩΜΗ ΤΗΣ ΟIΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΕΠΙ ΤΟΥ ΣΧΕΔΙΟΥ ΝΟΜΟΥ «ΚΩΔΙΚΑΣ ΝΑΡΚΩΤΙΚΩΝ» ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ Στις 11 Ιανουαρίου 2012 εστάλη στην Ο.Κ.Ε. προς γνωμοδότηση το ν/σ του Υπουργείου Δικαιοσύνης με θέμα:

Διαβάστε περισσότερα

ΟΠΙΟΥΧΑ ΑΝΑΛΓΗΤΙΚΑ Ή ΝΑΡΚΩΤΙΚΑ ΑΝΑΛΓΗΤΙΚΑ

ΟΠΙΟΥΧΑ ΑΝΑΛΓΗΤΙΚΑ Ή ΝΑΡΚΩΤΙΚΑ ΑΝΑΛΓΗΤΙΚΑ ΟΠΙΟΥΧΑ ΑΝΑΛΓΗΤΙΚΑ Ή ΝΑΡΚΩΤΙΚΑ ΑΝΑΛΓΗΤΙΚΑ Φάρµακα παρόµοια µε την µορφίνη που προκαλούν αναλγησία και υπνηλία, σε αντίθεση µε τα αντιπυρετικά-αντιφλεγµονώδη Ιστορία: γνωστά από τους Σουµέριους για την

Διαβάστε περισσότερα

ΚΟΚΑΪΝΗ. Λεξιλόγιο της «πιάτσας»: αναψυκτικό, κοκό, κόκα. ΤΙ ΕΙΝΑΙ Η ΚΟΚΑΪΝΗ

ΚΟΚΑΪΝΗ. Λεξιλόγιο της «πιάτσας»: αναψυκτικό, κοκό, κόκα. ΤΙ ΕΙΝΑΙ Η ΚΟΚΑΪΝΗ ΚΟΚΑΪΝΗ Λεξιλόγιο της «πιάτσας»: αναψυκτικό, κοκό, κόκα. ΤΙ ΕΙΝΑΙ Η ΚΟΚΑΪΝΗ Η κοκαΐνη προέρχεται από την πολτοποίηση των φύλλων του φυτού «ερυθρόξυλο κόκα» που φύεται στη Νότιο Αμερική, στα υψίπεδα των

Διαβάστε περισσότερα

ΑΛΚΑΛΟΕΙΔΗ ΟΡΝΙΘΙΝΗΣ ΚΑΙ ΛΥΣΙΝΗΣ ΑΛΚΑΛΟΕΙΔΗ ΤΡΟΠΑΝΙΟΥ Οικογένεια ERYTHROXYLACEAE

ΑΛΚΑΛΟΕΙΔΗ ΟΡΝΙΘΙΝΗΣ ΚΑΙ ΛΥΣΙΝΗΣ ΑΛΚΑΛΟΕΙΔΗ ΤΡΟΠΑΝΙΟΥ Οικογένεια ERYTHROXYLACEAE ΑΛΚΑΛΟΕΙΔΗ ΟΡΝΙΘΙΝΗΣ ΚΑΙ ΛΥΣΙΝΗΣ ΑΛΚΑΛΟΕΙΔΗ ΤΡΟΠΑΝΙΟΥ Οικογένεια ERYTHRXYLACEAE H 2 H 2 CH H 2 H2 CH λυσίνη ορνιθίνη CH Πυρρολιδίνη Πυρρολιζιδίνη Τροπάνιο: Πυρρολιδίνη + Πιπεριδίνη Νικοτινικό οξύ (Νιασίνη,

Διαβάστε περισσότερα

Αγχολυτικά -Υπνωτικά. Χριστίνα άλλα. Λέκτορας Φαρμακολογίας. Ιατρική Σχολή Πανεπιστήμιο Αθηνών

Αγχολυτικά -Υπνωτικά. Χριστίνα άλλα. Λέκτορας Φαρμακολογίας. Ιατρική Σχολή Πανεπιστήμιο Αθηνών Αγχολυτικά -Υπνωτικά Χριστίνα άλλα Λέκτορας Φαρμακολογίας Ιατρική Σχολή Πανεπιστήμιο Αθηνών e-mail: cdalla@med.uoa.gr http://www.med.uoa.gr/pharmacology Συμπτωματολογία DSMΙV Κατάθλιψη Αγχώδης διαταραχή

Διαβάστε περισσότερα

Διατάξεις για την Παραγωγή Τελικών Προϊόντων Φαρµακευτικής Κάνναβης και άλλες διατάξεις

Διατάξεις για την Παραγωγή Τελικών Προϊόντων Φαρµακευτικής Κάνναβης και άλλες διατάξεις ΒΟΥΛΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΑΠΟΣΠΑΣΜΑ Αριθ. Πρωτ. Από τα επίσηµα Πρακτικά της Π, 1 Μαρτίου 2018, Συνεδρίασης της Ολοµέλειας της Βουλής, στην οποία Διεκπ. ψηφίστηκε το παρακάτω σχέδιο νόµου: Διατάξεις για την Παραγωγή

Διαβάστε περισσότερα

Σύγχρονες Παρεμβάσεις για την Αντιμετώπιση της Χρήσης Εξαρτησιογόνων Ουσιών, στη Ζυρίχη

Σύγχρονες Παρεμβάσεις για την Αντιμετώπιση της Χρήσης Εξαρτησιογόνων Ουσιών, στη Ζυρίχη Februar 2009 Σύγχρονες Παρεμβάσεις για την Αντιμετώπιση της Χρήσης Εξαρτησιογόνων Ουσιών, στη Ζυρίχη ΔΙΚΤΥΟ ΕΛΛΗΝΩΝ ΑΙΡΕΤΩΝ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ Κυριάκος Παπαγεωργίου, Δημοτικός Σύμβουλος Ζυρίχης,

Διαβάστε περισσότερα

16/11/2016. Εγκλήματα διακίνησης ναρκωτικών - Οι λόγοι ποινικοποίησής τους

16/11/2016. Εγκλήματα διακίνησης ναρκωτικών - Οι λόγοι ποινικοποίησής τους Εγκλήματα διακίνησης ναρκωτικών - Οι λόγοι ποινικοποίησής τους Μαρία Μ. Μηλαπίδου ΔρΝ, Δικηγόρος Επιστημονικός Συνεργάτις Νομικής Σχολής ΑΠΘ ΒΑΣΙΚΗ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΝΟΜΟΘΕΣΙΑ ΓΙΑ ΤΑ ΝΑΡΚΩΤΙΚΑ Προϊστορία Στις προπολεμικές

Διαβάστε περισσότερα

Πρόταση ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ. για την υπαγωγή της ουσίας 4-μεθυλαμφεταμίνης σε μέτρα ελέγχου

Πρόταση ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ. για την υπαγωγή της ουσίας 4-μεθυλαμφεταμίνης σε μέτρα ελέγχου ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ Βρυξέλλες, 31.1.2013 COM(2013) 39 final 2013/0021 (NLE) Πρόταση ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ για την υπαγωγή της ουσίας 4-μεθυλαμφεταμίνης σε μέτρα ελέγχου EL EL ΑΙΤΙΟΛΟΓΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ Η απόφαση

Διαβάστε περισσότερα

Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης Βρυξέλλες, 30 Ιουνίου 2015 (OR. en)

Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης Βρυξέλλες, 30 Ιουνίου 2015 (OR. en) Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης Βρυξέλλες, 30 Ιουνίου 2015 (OR. en) Διοργανικός φάκελος: 2013/0207 (NLE) 10012/15 CORDROGUE 51 ΝΟΜΟΘΕΤΙΚΕΣ ΚΑΙ ΑΛΛΕΣ ΠΡΑΞΕΙΣ Θέμα: Σχέδιο ΕΚΤΕΛΕΣΤΙΚΗ ΑΠΟΦΑΣΗ ΣΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ

Διαβάστε περισσότερα

ΟΡΘΗ ΧΡΗΣΗ ΠΟΛΛΩΝ ΦΑΡΜΑΚΩΝ ΣΕ ΚΑΡΔΙΑΓΓΕΙΑΚΑ ΝΟΣΗΜΑΤΑ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ

ΟΡΘΗ ΧΡΗΣΗ ΠΟΛΛΩΝ ΦΑΡΜΑΚΩΝ ΣΕ ΚΑΡΔΙΑΓΓΕΙΑΚΑ ΝΟΣΗΜΑΤΑ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ ΟΡΘΗ ΧΡΗΣΗ ΠΟΛΛΩΝ ΦΑΡΜΑΚΩΝ ΣΕ ΚΑΡΔΙΑΓΓΕΙΑΚΑ ΝΟΣΗΜΑΤΑ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ ΣΥΝΤΑΓΗ Ρωτάω τον γιατρό μου για κάθε φάρμακο Ζητώ την βοήθεια του φαρμακοποιού Παρακολουθώ τα φάρμακα μου με ασφάλεια Λαμβάνω τα φάρμακα

Διαβάστε περισσότερα

Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης Βρυξέλλες, 30 Μαΐου 2017 (OR. en)

Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης Βρυξέλλες, 30 Μαΐου 2017 (OR. en) Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης Βρυξέλλες, 30 Μαΐου 2017 (OR. en) Διοργανικός φάκελος: 2017/0073 (NLE) 8858/17 ΝΟΜΟΘΕΤΙΚΕΣ ΚΑΙ ΑΛΛΕΣ ΠΡΑΞΕΙΣ Θέμα: CORDROGUE 56 SAN 181 ENFOPOL 212 Σχέδιο EKTEΛΕΣΤΙΚΗΣ ΑΠΟΦΑΣΗΣ

Διαβάστε περισσότερα

Πρόταση EKTEΛΕΣΤΙΚΗ ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ. για την υπαγωγή της νέας ψυχοτρόπου ουσίας N-(1-φαινυλοπιπεριδιν-4-υλο)-Nφαινυλακρυλαμίδιο

Πρόταση EKTEΛΕΣΤΙΚΗ ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ. για την υπαγωγή της νέας ψυχοτρόπου ουσίας N-(1-φαινυλοπιπεριδιν-4-υλο)-Nφαινυλακρυλαμίδιο ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ Βρυξέλλες, 6.4.2017 COM(2017) 161 final 2017/0073 (NLE) Πρόταση EKTEΛΕΣΤΙΚΗ ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ για την υπαγωγή της νέας ψυχοτρόπου ουσίας N-(1-φαινυλοπιπεριδιν-4-υλο)-Nφαινυλακρυλαμίδιο

Διαβάστε περισσότερα

ΕΠΙΣΗΜΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΗΣ ΚΥΠΡΙΑΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ

ΕΠΙΣΗΜΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΗΣ ΚΥΠΡΙΑΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ N. 67(I)/2019 ΕΠΙΣΗΜΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΗΣ ΚΥΠΡΙΑΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ΠΡΩΤΟ ΝΟΜΟΘΕΣΙΑ - ΜΕΡΟΣ Ι Αριθμός 4704 Πέμπτη, 16 Μαΐου 2019 421 Ο περί Φαρμακευτικής και Δηλητηρίων (Τροποποιητικός) Νόμος του 2019

Διαβάστε περισσότερα

Βότανα και Αρχαιότητα

Βότανα και Αρχαιότητα Θεραπευτικά Βότανα Γενικά για τα Βότανα «Βότανα είναι όλα τα χρήσιμα φυτά και αφορά τα φυτά των οποίων, οι ρίζες, τα άνθη χρησιμεύουν ως τροφή ή θεραπεία, χάρη στο άρωμά τους ή με κάποιον άλλο τρόπο» Τους

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΕΔΡΙΚΟ ΔΙΑΤΑΓΜΑ 121/2008. Άρθρο 1 - ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΟ ΣΚΟΠΟΣ

ΠΡΟΕΔΡΙΚΟ ΔΙΑΤΑΓΜΑ 121/2008. Άρθρο 1 - ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΟ ΣΚΟΠΟΣ ΠΡΟΕΔΡΙΚΟ ΔΙΑΤΑΓΜΑ 121/2008 Άρθρο 1 - ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΟ ΣΚΟΠΟΣ Καθορίζονται ενιαία για τον Οργανισμό Περίθαλψης Ασφαλισμένων του Δημοσίου (ΟΠΑΔ) και όλους τους φορείς και κλάδους ασθένειας αρμοδιότητας Γενικής

Διαβάστε περισσότερα

Ψυχοδιεγερτικά ΑΜΦΕΤΑΜΙΝΗ ΚΑΙ ΠΑΡΑΓΩΓΑ

Ψυχοδιεγερτικά ΑΜΦΕΤΑΜΙΝΗ ΚΑΙ ΠΑΡΑΓΩΓΑ Ψυχοδιεγερτικά ΑΜΦΕΤΑΜΙΝΗ ΚΑΙ ΠΑΡΑΓΩΓΑ Αντικείμενο κατάχρησης μετά από σύντομη διάρκεια χρήσης από την επίσημη Ιατρική Σύνθεση το 1887 (Edeleano) 1927 (Alles): Δράση παρόμοια με της εφεδρίνης Ουσία με

Διαβάστε περισσότερα

Νοσηλευτική Ψυχικής Υγείας

Νοσηλευτική Ψυχικής Υγείας Ελληνική Δημοκρατία Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα Ηπείρου Νοσηλευτική Ψυχικής Υγείας Ενότητα 12: Εθισμός/εξάρτηση από ουσίες Α ΜΕΡΟΣ Μαίρη Γκούβα 1 Ανοιχτά Ακαδημαϊκά Μαθήματα στο ΤΕΙ Ηπείρου Τμήμα Νοσηλευτικής

Διαβάστε περισσότερα

Διακήρυξη 100 /2014. 2. Οι ενδιαφερόμενοι να υποβάλουν τις προσφορές τους στο Γραφείο Προμηθειών του 401 ΓΣΝΑ.

Διακήρυξη 100 /2014. 2. Οι ενδιαφερόμενοι να υποβάλουν τις προσφορές τους στο Γραφείο Προμηθειών του 401 ΓΣΝΑ. Διακήρυξη 100 /2014 1. Το 401 ΓΣΝΑ/Γραφείο Προμηθειών ανακοινώνει, σε εκτέλεση της Φ.814/214/180735/Σ.780/23 Ιουν 2014/ΑΣΔΥΣ/ΔΥΓ/2 ο, την διενέργεια προμήθειας υλικών (Φαρμακευτικά Είδη,CPV:33680000-0),

Διαβάστε περισσότερα

Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης Βρυξέλλες, 30 Ιουνίου 2015 (OR. en)

Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης Βρυξέλλες, 30 Ιουνίου 2015 (OR. en) Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης Βρυξέλλες, 30 Ιουνίου 2015 (OR. en) Διοργανικός φάκελος: 2013/0021 (NLE) 10010/15 CORDROGUE 49 ΝΟΜΟΘΕΤΙΚΕΣ ΚΑΙ ΑΛΛΕΣ ΠΡΑΞΕΙΣ Θέμα: Σχέδιο ΕΚΤΕΛΕΣΤΙΚΗ ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ

Διαβάστε περισσότερα

Λεξιλόγιο της «πιάτσας»: χόρτο, γκρας, μαύρο/μαύρη, κέρατο, μελαχρινή, φούντα, αφγάνι, λιβάνι.

Λεξιλόγιο της «πιάτσας»: χόρτο, γκρας, μαύρο/μαύρη, κέρατο, μελαχρινή, φούντα, αφγάνι, λιβάνι. ΙΝΔΙΚΗ ΚΑΝΝΑΒΗ (ΧΑΣΙΣ) Λεξιλόγιο της «πιάτσας»: χόρτο, γκρας, μαύρο/μαύρη, κέρατο, μελαχρινή, φούντα, αφγάνι, λιβάνι. ΤΙ ΕΙΝΑΙ Η ΚΑΝΝΑΒΗ Η κάνναβη είναι ένα θαμνώδες φυτό με οδοντωτά φύλλα και ραβδωτά

Διαβάστε περισσότερα

ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ ΝΟΜΟΘΕΣΙΑΣ ΕΚΘΕΣΗ ΧΩΡΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ ΝΟΜΟΘΕΣΙΑΣ ΕΚΘΕΣΗ ΧΩΡΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ ΝΟΜΟΘΕΣΙΑΣ ΕΚΘΕΣΗ ΧΩΡΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ Νομοθετικές προτάσεις για τη βελτίωση της προσβασιμότητας και της διαθεσιμότητας των οπιοειδών φαρμάκων Σεπτέμβριος 2013 Marjolein Vranken (LLM, PharmD),

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ ΑΝΟΙΚΤΑ ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ. Φαρμακολογία Ι

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ ΑΝΟΙΚΤΑ ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ. Φαρμακολογία Ι ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ ΑΝΟΙΚΤΑ ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ Φαρμακολογία Ι Φάρμακα Κ.Ν.Σ. Διδάσκοντες: Μ. Μαρσέλος, Μ. Κωνσταντή, Π. Παππάς, Κ. Αντωνίου, Γ. Λεονταρίτης Άδειες Χρήσης Το παρόν εκπαιδευτικό υλικό

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ΠΡΩΤΟ ΤΗΣ ΕΠΙΣΗΜΗΣ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑΣ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ ΝΟΜΟΘΕΣΙΑ ΜΕΡΟΣ Ι

ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ΠΡΩΤΟ ΤΗΣ ΕΠΙΣΗΜΗΣ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑΣ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ ΝΟΜΟΘΕΣΙΑ ΜΕΡΟΣ Ι Ν. 20(Ι)/92 ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ΠΡΩΤΟ ΤΗΣ ΕΠΙΣΗΜΗΣ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑΣ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ Αρ. 2691 της 20ής ΜΑΡΤΙΟΥ 1992 ΝΟΜΟΘΕΣΙΑ ΜΕΡΟΣ Ι Ο περί Ναρκωτικών Φαρμάκων και Ψυχοτρόπων Ουσιών (Τροποποιητικός) Νόμος του 1992 εκδίδεται

Διαβάστε περισσότερα

Αντιµετωπίζω πρόβληµα χρήσης /εξάρτησης και θα ήθελα να ζητήσω βοήθεια για θεραπεία. Ποιες επιλογές έχω για θεραπεία στην Κύπρο;

Αντιµετωπίζω πρόβληµα χρήσης /εξάρτησης και θα ήθελα να ζητήσω βοήθεια για θεραπεία. Ποιες επιλογές έχω για θεραπεία στην Κύπρο; Αντιµετωπίζω πρόβληµα χρήσης /εξάρτησης και θα ήθελα να ζητήσω βοήθεια για θεραπεία. Ποιες επιλογές έχω για θεραπεία στην Κύπρο; Εξωτερικές οµές Εφήβων και Οικογένειας Τα εξωτερικά Προγράµµατα Εφήβων Νεαρών

Διαβάστε περισσότερα

ΝΟΜΟΣ ΠΕΡΙ ΕΞΑΡΤΗΣΙΟΓΟΝΩΝ ΟΥΣΙΩΝ (Ν. 4139/2013)

ΝΟΜΟΣ ΠΕΡΙ ΕΞΑΡΤΗΣΙΟΓΟΝΩΝ ΟΥΣΙΩΝ (Ν. 4139/2013) ΠΡΟΛΟΓΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ Η παρούσα έκδοση κατέστη αναγκαία αφενός μεν λόγω των εκτενών νομοθετικών μεταβολών που επήλθαν στον Ν. 4139/2013 τα τελευταία έτη, αφετέρου δε λόγω των τροποποιήσεων των πινάκων της

Διαβάστε περισσότερα

ΔΕΙΚΤΗΣ ΑΙΤΗΣΗΣ ΘΕΡΑΠΕΙΑΣ THE TREATMENT DEMAND INDICATOR ΓΙΑ ΤΟ ΕΤΟΣ 2011

ΔΕΙΚΤΗΣ ΑΙΤΗΣΗΣ ΘΕΡΑΠΕΙΑΣ THE TREATMENT DEMAND INDICATOR ΓΙΑ ΤΟ ΕΤΟΣ 2011 ΔΕΙΚΤΗΣ ΑΙΤΗΣΗΣ ΘΕΡΑΠΕΙΑΣ THE TREATMENT DEMAND INDICATOR ΓΙΑ ΤΟ ΕΤΟΣ 2011 ΤΟΜΕΑΣ ΕΡΕΥΝΑΣ & ΤΕΚΜΗΡΙΩΣΗΣ 18 ΑΝΩ ΨΥΧΙΑΤΡΙΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΑΤΤΙΚΗΣ ΑΘΗΝΑ, ΙΟΥΝΙΟΣ 2012 Επεξεργασία και ανάλυση ερωτηματολογίου TDI

Διαβάστε περισσότερα

ΝΑΡΚΩΤΙΚΑ. Είναι δραστικές ουσίες οι οποίες Μουδιάζουν ή νεκρώνουν σημεία του σώματος Προκαλούν απώλεια αισθήσεων

ΝΑΡΚΩΤΙΚΑ. Είναι δραστικές ουσίες οι οποίες Μουδιάζουν ή νεκρώνουν σημεία του σώματος Προκαλούν απώλεια αισθήσεων ΝΑΡΚΩΤΙΚΑ Είναι δραστικές ουσίες οι οποίες Μουδιάζουν ή νεκρώνουν σημεία του σώματος Προκαλούν απώλεια αισθήσεων ΕΙΔΗ ΝΑΡΚΩΤΙΚΩΝ Μαριχουάνα - Χασίς (ινδική κάναβη) Έκσταση Ηρωίνη Μορφίνη Καρπός παπαρούνας

Διαβάστε περισσότερα

ΕΞΑΡΤΗΣΙΟΓΟΝΕΣ ΟΥΣΙΕΣ ΟΜΑ Α:

ΕΞΑΡΤΗΣΙΟΓΟΝΕΣ ΟΥΣΙΕΣ ΟΜΑ Α: ΕΞΑΡΤΗΣΙΟΓΟΝΕΣ ΟΥΣΙΕΣ ΟΙ ΣΥΓΓΡΑΦΕΙΣ: ΠΑΝΑΓΙΩΤΙ ΟΥ ΗΜΗΤΡΑ ΠΕΚΙΑΡΙ ΗΣ ΘΟ ΩΡΗΣ ΜΩΥΣΙ ΟΥ ΣΟΦΙΑ ΜΠΟΥΚΟΥΒΑΛΑΣ ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΡΑΣΤΑΤΙ ΟΥ ΕΛΕΝΗ ΕΠΟΠΤΗΣ ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ: ΣΑΒΒΟΥΛΙ ΗΣ ΣΤΕΦΑΝΟΣ ΟΜΑ Α: ΣΧΟΛΕΙΟ: 3 ο ΓΕΝΙΚΟ ΛΥΚΕΙΟ

Διαβάστε περισσότερα

Ναρκωτικά. Εργασία από τους: Γιώργος Παναγάκης Χάρης Μιχαηλίδης Κων/νος Μικρόπουλος Μάνθος Χαρίδης Κυριάκος Χαλκιώτης

Ναρκωτικά. Εργασία από τους: Γιώργος Παναγάκης Χάρης Μιχαηλίδης Κων/νος Μικρόπουλος Μάνθος Χαρίδης Κυριάκος Χαλκιώτης Ναρκωτικά Εργασία από τους: Γιώργος Παναγάκης Χάρης Μιχαηλίδης Κων/νος Μικρόπουλος Μάνθος Χαρίδης Κυριάκος Χαλκιώτης Ο όρος ναρκωτικό Ο όρος ναρκωτικό πιστεύεται ότι προτάθηκε από τον Γαληνό για να περιγράψει

Διαβάστε περισσότερα

ΕΣΠΕΡΙΝΟ ΛΥΚΕΙΟ ΤΡΙΚΑΛΩΝ Α ΛΥΚΕΙΟΥ ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ

ΕΣΠΕΡΙΝΟ ΛΥΚΕΙΟ ΤΡΙΚΑΛΩΝ Α ΛΥΚΕΙΟΥ ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΕΣΠΕΡΙΝΟ ΛΥΚΕΙΟ ΤΡΙΚΑΛΩΝ Α ΛΥΚΕΙΟΥ ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ Ναρκωτικά Κάπνισμα Αλκοόλ Τυχερά παιχνίδια Εξάρτηση από internet ΕΙΣΑΓΩΓΗ 1.ΝΑΡΚΩΤΙΚΑ Γενικές έννοιες Εμφάνιση ναρκωτικών Διάκριση ναρκωτικών Νέοι

Διαβάστε περισσότερα

Οι εξαρτητικές ουσίες και ο ρόλος του νοσηλευτή

Οι εξαρτητικές ουσίες και ο ρόλος του νοσηλευτή Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα Δυτικής Ελλάδας Σχολή Επαγγελμάτων Υγείας και Πρόνοιας Τμήμα Νοσηλευτικής ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΘΕΜΑ: Οι εξαρτητικές ουσίες και ο ρόλος του νοσηλευτή ΣΠΟΥΔΑΣΤΡΙΑ: ΚΥΤΥΚΟΥ ΣΤΕΦΑΝΙΑ

Διαβάστε περισσότερα

1. Να δείξετε πως τα παρακάτω μόρια μπορούν να παρασκευαστούν με αντίδρασεις Mannich

1. Να δείξετε πως τα παρακάτω μόρια μπορούν να παρασκευαστούν με αντίδρασεις Mannich 1. Να δείξετε πως τα παρακάτω μόρια μπορούν να παρασκευαστούν με αντίδρασεις Mannich (!) (") (C 3 ) 2 (#) ($) 2. αντίδραση της τριτοταγούς αμίνης τροπινόνη με βρωμομεθυλο βενζόλιο (βενζυλο βρωμίδιο) δίνει

Διαβάστε περισσότερα

Ποιοί είναι οι ανασφάλιστοι:

Ποιοί είναι οι ανασφάλιστοι: Ποιοί είναι οι ανασφάλιστοι: - Όλοι θα λέγονται πια «Δικαιούχοι του άρθρου 33 του νόμου 4368/2016» - Ο παλιός φορέας «ΤΑΜΕΙΟ ΠΡΟΝΟΙΑΣ» θα μετονομαστεί σε «Ταμείο Πρόνοιας-Δικαιούχοι του άρθρου 33 του νόμου

Διαβάστε περισσότερα

Σκιαγράφηση 55 Ιούνιος 2014

Σκιαγράφηση 55 Ιούνιος 2014 ΙSSN 1450-3794 Σκιαγράφηση 55 Ιούνιος 2014 Η ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΩΝ ΠΑΡΑΝΟΜΩΝ ΟΥΣΙΩΝ ΕΞΑΡΤΗΣΗΣ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ ΚΑΙ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΥΠΡΟ ΗΡΩΙΝΗ: ΠΤΩΤΙΚΕΣ ΤΑΣΕΙΣ ΣΤΗ ΧΡΗΣΗ ΚΑΙ ΔΙΑΘΕΣΙΜΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ ΑΛΛΑ ΑΝΗΣΥΧΙΑ

Διαβάστε περισσότερα

Β Α Σ Ι Κ Ε Σ Ε Ν Ν Ο Ι Ε Σ

Β Α Σ Ι Κ Ε Σ Ε Ν Ν Ο Ι Ε Σ ΒΑΣΙΚΕΣ ΕΝΝΟΙΕΣ Εξαρτησιογόνες ουσίες ονοµάζονται όλες οι ουσίες που προκαλούν εξάρτηση ψυχική ή σωµατική και που η χρήση τους δηµιουργεί µεταβολές στον εγκέφαλο (γνωστικές λειτουργίες και συναισθήµατα)

Διαβάστε περισσότερα

Για πόσο χρονικό διάστημα παραμένει φρέσκος ο καφές αφού ανοιχτεί;

Για πόσο χρονικό διάστημα παραμένει φρέσκος ο καφές αφού ανοιχτεί; ΚΑΦΕΣ AURILE Γενικές Πληροφορίες Πώς καβουρδίζεται ο καφές Aurile; Ο καφές Aurile καβουρδίζεται για περίπου 20 λεπτά στους 210 C (ο τρόπος αυτός είναι γνωστός ως American Roast). Κατά τη διάρκεια του καβουρδίσματος,

Διαβάστε περισσότερα

ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΚΘΕΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΑΡΚΩΤΙΚΑ 2018

ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΚΘΕΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΑΡΚΩΤΙΚΑ 2018 www.naac.org.cy ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΚΘΕΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΑΡΚΩΤΙΚΑ 2018 & ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΥΠΡΟ Έκδοση: 2018 ΜΕ ΜΙΑ ΜΑΤΙΑ.. ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΝΑΡΚΩΤΙΚΩΝ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΚΘΕΣΗ 2018 & ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΥΠΡΟ Ο διευθυντής του

Διαβάστε περισσότερα

ΟΡΙΣΜΟΙ. φυσικής προέλευσης (ανόργανες. - φυτικές - ζωικές), φαρμάκων. από πλευράς χημικής δομής.

ΟΡΙΣΜΟΙ. φυσικής προέλευσης (ανόργανες. - φυτικές - ζωικές), φαρμάκων. από πλευράς χημικής δομής. ΟΡΙΣΜΟΙ Φαρμακογνωσία: Η επιστήμη που ασχολείται με πρώτες ύλες φυσικής προέλευσης (ανόργανες - φυτικές - ζωικές), οι οποίες μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την παρασκευή φαρμάκων Δρόγη: Κάθε φυσική πρώτη

Διαβάστε περισσότερα

Άγχος. Σοβαρό. Ήπιο. Scream, Edvard Munch Ένταση Ανησυχία Φόβος (ενεργοποίηση ) ταχυκαρδία, εφίδρωση τρόµος, αίσθηµα παλµών ΚΤ 2008

Άγχος. Σοβαρό. Ήπιο. Scream, Edvard Munch Ένταση Ανησυχία Φόβος (ενεργοποίηση ) ταχυκαρδία, εφίδρωση τρόµος, αίσθηµα παλµών ΚΤ 2008 Αγχολυτικά (ελάσσονα ηρεµιστικά) Υπνωτικά Κατερίνα Τυλιγάδα Επίκουρη Καθηγήτρια Φαρµακολογίας Άγχος ΚΤ 2008 Scream, Edvard Munch Ένταση Ανησυχία Φόβος (ενεργοποίηση ) ταχυκαρδία, εφίδρωση τρόµος, αίσθηµα

Διαβάστε περισσότερα

ΣΧΕΔΙΟ ΚΑΝΟΝΙΣΜΩΝ ΠΟΥ ΤΡΟΠΟΠΟΙΕΊ ΤΟΥΣ ΠΕΡΙ ΝΑΡΚΩΤΙΚΏΝ ΦΑΡΜΑΚΩΝ ΚΑΙ ΨΥΧΟΤΡΟΠΩΝ ΟΥΣΙΩΝ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΥΣ

ΣΧΕΔΙΟ ΚΑΝΟΝΙΣΜΩΝ ΠΟΥ ΤΡΟΠΟΠΟΙΕΊ ΤΟΥΣ ΠΕΡΙ ΝΑΡΚΩΤΙΚΏΝ ΦΑΡΜΑΚΩΝ ΚΑΙ ΨΥΧΟΤΡΟΠΩΝ ΟΥΣΙΩΝ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΥΣ ΣΧΕΔΙΟ ΚΑΝΟΝΙΣΜΩΝ ΠΟΥ ΤΡΟΠΟΠΟΙΕΊ ΤΟΥΣ ΠΕΡΙ ΝΑΡΚΩΤΙΚΏΝ ΦΑΡΜΑΚΩΝ ΚΑΙ ΨΥΧΟΤΡΟΠΩΝ ΟΥΣΙΩΝ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΥΣ ΟΙ ΠΕΡΙ ΝΑΡΚΩΤΙΚΩΝ ΦΑΡΜΑΚΩΝ ΚΑΙ ΨΥΧΟΤΡΟΠΩΝ ΟΥΣΙΩΝ ΝΟΜΟΙ ΤΟΥ 1977 ΕΩΣ 2016 Κανονισμοί δυνάμει των άρθρων

Διαβάστε περισσότερα

Γενικό Λύκειο Αρκαλοχωρίου. ''Εθισμός στο κάπνισμα,στο αλκοόλ και στα ναρκωτικά''

Γενικό Λύκειο Αρκαλοχωρίου. ''Εθισμός στο κάπνισμα,στο αλκοόλ και στα ναρκωτικά'' Γενικό Λύκειο Αρκαλοχωρίου Σχ. Ετος:2011-2012 ''Εθισμός στο κάπνισμα,στο αλκοόλ και στα ναρκωτικά'' Τμήμα: Β2 Μαθητές Μιχάλης Μουρτζάκης Μανώλης Χατζηνικολάκης Εισηγητής Θέματος Κάββαλος Στυλιανός Εκπαιδευτικός

Διαβάστε περισσότερα

ΟΔΗΓΩ ΜΕ ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΧΩΡΙΣ ΑΛΚΟΟΛ ΚΑΙ ΑΛΛΕΣ ΟΥΣΙΕΣ

ΟΔΗΓΩ ΜΕ ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΧΩΡΙΣ ΑΛΚΟΟΛ ΚΑΙ ΑΛΛΕΣ ΟΥΣΙΕΣ ΟΔΗΓΩ ΜΕ ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΧΩΡΙΣ ΑΛΚΟΟΛ ΚΑΙ ΑΛΛΕΣ ΟΥΣΙΕΣ ΟΔΗΓΩ ΜΕ ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΧΩΡΙΣ ΑΛΚΟΟΛ ΚΑΙ ΑΛΛΕΣ ΟΥΣΙΕΣ Η χρήση αλκοόλ, ναρκωτικών και άλλων ψυχοτρόπων ουσιών επηρεάζει την ανθρώπινη συμπεριφορά και μπορεί να

Διαβάστε περισσότερα

Ουσίες κοινωνικής συναναστροφής Ουσίες κατάχρησης

Ουσίες κοινωνικής συναναστροφής Ουσίες κατάχρησης Ουσίες κοινωνικής συναναστροφής Ουσίες κατάχρησης Οπιοειδή αναλγητικά και κατάχρηση / εθισμός Ουσίες κοινωνικής συναναστροφής Ουσίες κατάχρησης Οπιοειδή Κατασταλτικά Αιθανόλη Βενζοδιαζεπίνες Διεγερτικά

Διαβάστε περισσότερα

Άρθρο 15Α. Βιοκαύσιμα και Άλλα Ανανεώσιμα Καύσιμα

Άρθρο 15Α. Βιοκαύσιμα και Άλλα Ανανεώσιμα Καύσιμα Άρθρο 15Α Βιοκαύσιμα και Άλλα Ανανεώσιμα Καύσιμα 1. α) Τα Βιοκαύσιμα και τα Άλλα Ανανεώσιμα Καύσιμα, όπως αυτά ορίζονται στο άρθρο 3 του ν. 3054/2002, μπορούν να διατίθενται είτε αυτούσια είτε σε μίγμα

Διαβάστε περισσότερα

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 30 ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ. γ) τον ψημένο γύψο, ειδικά πυρωμένο ή λεπτοθρυμματισμένο, για την οδοντοτεχνική (κλάση 2520)

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 30 ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ. γ) τον ψημένο γύψο, ειδικά πυρωμένο ή λεπτοθρυμματισμένο, για την οδοντοτεχνική (κλάση 2520) 30.10.2015 EL Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης L 285/253 ΚΕΦΑΛΑΙΟ 30 ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ Σημειώσεις 1. Το κεφάλαιο αυτό δεν περιλαμβάνει: α) τα διαιτητικά τρόφιμα, εμπλουτισμένα τρόφιμα, τρόφιμα

Διαβάστε περισσότερα

ΕΘΙΣΜΟΣ, ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΤΗΣ ΕΞΑΡΤΗΣΗΣ ΑΠΟ ΜΕΘΑΜΦΕΤΑΜΙΝΗ ( CRYSTAL ICE) ΙΣΤΟΡΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ

ΕΘΙΣΜΟΣ, ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΤΗΣ ΕΞΑΡΤΗΣΗΣ ΑΠΟ ΜΕΘΑΜΦΕΤΑΜΙΝΗ ( CRYSTAL ICE) ΙΣΤΟΡΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΕΘΙΣΜΟΣ, ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΤΗΣ ΕΞΑΡΤΗΣΗΣ ΑΠΟ ΜΕΘΑΜΦΕΤΑΜΙΝΗ ( CRYSTAL ICE) ΙΣΤΟΡΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ Η μεθαμφεταμίνη είναι συνθετική ουσία και αποτελεί εξέλιξη μιας προγενέστερης ουσίας, της αμφεταμίνης. Για πρώτη φορά

Διαβάστε περισσότερα

Διάλεξη Ζάππειο, Αθήνα 18-09-2015 Θανάσης Αποστόλου. «Σύγχρονες εξελίξεις στην πολιτική διαχείρισης των ναρκωτικών ουσιών»

Διάλεξη Ζάππειο, Αθήνα 18-09-2015 Θανάσης Αποστόλου. «Σύγχρονες εξελίξεις στην πολιτική διαχείρισης των ναρκωτικών ουσιών» Διάλεξη Ζάππειο, Αθήνα 18-09-2015 Θανάσης Αποστόλου «Σύγχρονες εξελίξεις στην πολιτική διαχείρισης των ναρκωτικών ουσιών» Κυρίες και Κύριοι, Ευχαριστώ την οργανωτική επιτροπή και ειδικά τον κ. Χατζάκη

Διαβάστε περισσότερα

ΣΧΟΛΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΚΑΙ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ

ΣΧΟΛΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΚΑΙ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΣΧΟΛΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΚΑΙ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΠΟΥΔΩΝ «ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΜΟΝΑΔΩΝ ΥΓΕΙΑΣ» ΔΙΑΤΡΙΒΗ ΕΠΙΠΕΔΟΥ ΜΑΣΤΕΡ Οικονομική αξιολόγηση στο Εργαστήριο Κλινικής Φαρμακολογίας του Π.Γ.Ν Λάρισας,

Διαβάστε περισσότερα

Αντιµετωπίζω πρόβληµα χρήσης /εξάρτησης και θα ήθελα να ζητήσω βοήθεια για θεραπεία. Ποιες επιλογές έχω για θεραπεία στην Κύπρο;

Αντιµετωπίζω πρόβληµα χρήσης /εξάρτησης και θα ήθελα να ζητήσω βοήθεια για θεραπεία. Ποιες επιλογές έχω για θεραπεία στην Κύπρο; Αντιµετωπίζω πρόβληµα χρήσης /εξάρτησης και θα ήθελα να ζητήσω βοήθεια για θεραπεία. Ποιες επιλογές έχω για θεραπεία στην Κύπρο; Εξωτερικές οµές Εφήβων και Οικογένειας Τα εξωτερικά Προγράµµατα Εφήβων Νεαρών

Διαβάστε περισσότερα

Πρόταση ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ

Πρόταση ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ Βρυξέλλες, 1.12.2014 COM(2014) 716 final 2014/0340 (NLE) Πρόταση ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ σχετικά με την υπαγωγή της 4-μεθυλο-5-(4-μεθυλφαινυλο)-4,5-διυδροοξαζολ-2-αμίνης (4,4'-DMAR) και

Διαβάστε περισσότερα

ΛΙΜΕΝΙΚΟ ΣΩΜΑ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΔΙΩΞΗΣ ΝΑΡΚΩΤΙΚΩΝ

ΛΙΜΕΝΙΚΟ ΣΩΜΑ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΔΙΩΞΗΣ ΝΑΡΚΩΤΙΚΩΝ ΛΙΜΕΝΙΚΟ ΣΩΜΑ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΔΙΩΞΗΣ ΝΑΡΚΩΤΙΚΩΝ Το Λιμενικό Σώμα συμβάλλει αποτελεσματικά στην εξάρθρωση κυκλωμάτων διακίνησης ναρκωτικών ουσιών, αλλά και στην πάταξη της λαθρεμπορίας τσιγάρων,

Διαβάστε περισσότερα

Σχέδιο Νόμου «Νόμος περί Ναρκωτικών και άλλες διατάξεις» ΜΕΡΟΣ Α «ΝΟΜΟΣ ΠΕΡΙ ΝΑΡΚΩΤΙΚΩΝ» ΚΕΦΑΛΑΙΟ Α' ΝΑΡΚΩΤΙΚΑ ΚΑΙ ΠΡΟΔΡΟΜΕΣ ΟΥΣΙΕΣ

Σχέδιο Νόμου «Νόμος περί Ναρκωτικών και άλλες διατάξεις» ΜΕΡΟΣ Α «ΝΟΜΟΣ ΠΕΡΙ ΝΑΡΚΩΤΙΚΩΝ» ΚΕΦΑΛΑΙΟ Α' ΝΑΡΚΩΤΙΚΑ ΚΑΙ ΠΡΟΔΡΟΜΕΣ ΟΥΣΙΕΣ Σχέδιο Νόμου «Νόμος περί Ναρκωτικών και άλλες διατάξεις» ΜΕΡΟΣ Α «ΝΟΜΟΣ ΠΕΡΙ ΝΑΡΚΩΤΙΚΩΝ» ΚΕΦΑΛΑΙΟ Α' ΝΑΡΚΩΤΙΚΑ ΚΑΙ ΠΡΟΔΡΟΜΕΣ ΟΥΣΙΕΣ Άρθρο 1 Ορισμός ναρκωτικών 1. Με τον όρο «ναρκωτικά», κατά την έννοια

Διαβάστε περισσότερα