Αλκοολισμός και Προβληματική Κατανάλωση Προβλήματα με την κατανάλωση αλκοόλ Κοινωνική κατανάλωση οινοπνεύματος

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "Αλκοολισμός και Προβληματική Κατανάλωση Προβλήματα με την κατανάλωση αλκοόλ Κοινωνική κατανάλωση οινοπνεύματος"

Transcript

1 Αλκοολισμός και Προβληματική Κατανάλωση (Πηγή: Απόδοση στα ελληνικά: Αθανάσιος Μπάκας (υπεύθυνος του προγράμματος) Αλκοολισμός είναι η λέξη που πολλοί άνθρωποι χρησιμοποιούν για να εννοήσουν την εξάρτηση από το αλκοόλ. Μερικοί άνθρωποι κάνουν προβληματική κατανάλωση οινοπνεύματος, χωρίς να έχουν εξάρτηση από το αλκοόλ. Όποιος όμως είναι εξαρτημένος, με αποτοξίνωση μπορεί να βοηθηθεί για να σταματήσει να πίνει. Προβλήματα με την κατανάλωση αλκοόλ Η κατανάλωση του οινοπνεύματος μπορεί να είναι: κοινωνική, βαριά, προβληματική, εξαρτησιακή. Ανάλογα με την ποσότητα χαρακτηρίζεται και η κατανάλωση, που όσο μεγαλύτερη είναι τόσο μεγαλύτερος είναι ο κίνδυνος για την υγεία και την ασφάλεια. Κοινωνική κατανάλωση οινοπνεύματος Οι περισσότεροι άνθρωποι πίνουν κάποια ποσότητα αλκοόλ. Όμως, ακόμα και ένα μικρό ποσό μπορεί να αποδειχθεί επικίνδυνο αν κάποιος οδηγεί, χειρίζεται κάποιο μηχάνημα ή παίρνει κάποια είδη φαρμάκων. Βαριά (επικίνδυνη) κατανάλωση οινοπνεύματος Πρόκειται για κατανάλωση πάνω από τα συνιστώμενα όρια ασφαλείας, τα οποία είναι: Οι άντρες πρέπει να πίνουν όχι περισσότερες από 21 μονάδες αλκοόλης ανά εβδομάδα, όχι περισσότερο από 4 μονάδες ανά ημέρα και να περνούν τουλάχιστον δύο ημέρες την εβδομάδα χωρίς καθόλου κατανάλωση οινοπνεύματος. Οι γυναίκες πρέπει να πίνουν όχι περισσότερες από 14 μονάδες αλκοόλης ανά εβδομάδα, όχι περισσότερο από 3 μονάδες ανά ημέρα και να περνούν τουλάχιστον δύο ημέρες την εβδομάδα χωρίς καθόλου κατανάλωση οινοπνεύματος. Οι έγκυες γυναίκες ή οι γυναίκες που επιθυμούν να συλλάβουν δεν πρέπει να πίνουν καθόλου οινόπνευμα. Αν παρ όλα αυτά επιλέξουν την κατανάλωση οινοπνεύματος, για να ελαχιστοποιήσουν τον κίνδυνο για το μωρό, πρέπει μην πίνουν περισσότερες από 1 έως 2 μονάδες οινοπνεύματος μία ή δύο φορές την εβδομάδα και οπωσδήποτε να μη μεθύσουν ποτέ. Από πού προέρχονται αυτές οι συστάσεις; Το Υπουργείο Υγείας του Ηνωμένου Βασιλείου συστήνει ότι οι άντρες δεν πρέπει να πίνουν τακτικά περισσότερες από 3-4 μονάδες αλκοόλης κάθε ημέρα και οι γυναίκες δεν πρέπει να πίνουν τακτικά περισσότερες από 2-3 μονάδες αλκοόλης κάθε ημέρα. Τακτικά σημαίνει κάθε ημέρα ή τις περισσότερες ημέρες της εβδομάδας. Ο Βασιλικός Ιατρικός Σύλλογος του Ηνωμένου Βασιλείου συμβουλεύει όχι περισσότερες από 21 μονάδες ανά εβδομάδα για τους άντρες και 14 μονάδες ανά εβδομάδα για τις

2 γυναίκες. Επίσης, να αφήνονται 2-3 ημέρες χωρίς οινόπνευμα ανά εβδομάδα, ώστε να δοθεί χρόνος αποκατάστασης στο συκώτι, μετά από την κατανάλωση ακόμα και της μικρότερης ποσότητας οινοπνεύματος. Και, εκτός από την ποσότητα, πρέπει να ληφθεί υπόψη η συχνότητα. Υπάρχει αυξημένος κίνδυνος ηπατικής ασθένειας σε όσους πίνουν καθημερινά ή σχεδόν καθημερινά, σε σύγκριση με αυτούς που πίνουν περιοδικά και με διακοπές. Η Επιτροπή Επιστήμης και Τεχνολογίας της Βουλής των Κοινοτήτων του Ηνωμένου Βασιλείου συμβουλεύει οι άνθρωποι να αφήνουν τουλάχιστον 2 ημέρες χωρίς κατανάλωση οινοπνεύματος κάθε εβδομάδα. Μια μονάδα οινοπνεύματος περιέχεται σε περίπου ένα ποτήρι μπύρα (250 ml), στα 2/3 ενός ποτηριού κρασί (80 ml), κλπ. Γιατί αυτές οι συστάσεις; Το συκώτι μας, που επεξεργάζεται το οινόπνευμα, μπορεί να ανταποκριθεί μέχρι κάποιο ποσό κάθε φορά. Πίνοντας περισσότερο από αυτό το όριο καταστρέφονται ηπατικά κύτταρα και παράγονται διάφορα τοξικά παράγωγα. Η κατανάλωση πάνω από τα συνιστώμενα όρια ασφαλείας είναι επικίνδυνη, επειδή αυξάνει τον κίνδυνο να εκδηλωθούν ασθένειες, όπως βλάβη στο συκώτι (κίρρωση), βλάβη στο πάγκρεας, κάποια είδη καρκίνου, καρδιακά προβλήματα, σεξουαλικά προβλήματα, κ.α. Γενικά, όσο μεγαλύτερη η κατανάλωση, τόσο μεγαλύτερος και ο κίνδυνος. Για παράδειγμα, αν ένας άντρας πίνει 5 μονάδες οινοπνεύματος κάθε ημέρα (όχι σημαντικά περισσότερο από το συνιστώμενο όριο), τότε διπλασιάζει τον κίνδυνο εκδήλωσης ηπατοπάθειας, υψηλής αρτηριακής πίεσης, κάποιων ειδών καρκίνου, ή και να έχει αιφνίδιο θάνατο. Προβληματική (βλαπτική) κατανάλωση Σ αυτό τον τύπο κατανάλωσης, κανείς συνεχίζει τη βαριά κατανάλωση ακόμα και αν έχει προκληθεί ή προκαλείται βλάβη στο άτομο που πίνει, στην οικογένειά του, στην κοινωνία. Για παράδειγμα, κάποιος μπορεί να: Έχει κίρρωση ή άλλο πρόβλημα υγείας σχετικό με το αλκοόλ. Συμμετέχει σε κραιπάλες κατανάλωσης οινοπνεύματος και συχνά μεθάει. Έτσι χάνει χρόνο από την εργασία του ή συμπεριφέρεται αντικοινωνικά. Ξοδεύει περισσότερα χρήματα στο αλκοόλ, σε σχέση με αυτό που μπορεί να διαθέσει. Έχει προβλήματα στις σχέσεις του με τους άλλους ή στην εργασία του εξ αιτίας του ποτού. Οι καταναλωτές αυτής της κατηγορίας δεν είναι εξαρτημένοι από το αλκοόλ. Αν ήθελαν, θα μπορούσαν να σταματήσουν το ποτό, χωρίς να εμφανίσουν συμπτώματα στέρησης. Αλλά για κάποιους λόγους συνεχίζουν να πίνουν πολύ.

3 Εξάρτηση από το αλκοόλ Είναι μια σοβαρή κατάσταση, όπου το ποτό έχει υψηλή προτεραιότητα στη ζωή. Το εξαρτημένο άτομο πίνει κάθε μέρα και συχνά χρειάζεται να πιει για να προλάβει τα δυσάρεστα συμπτώματα της στέρησης. Στο Ηνωμένο Βασίλειο περίπου 6 στους 100 άντρες και 2 στις 100 γυναίκες είναι εξαρτημένοι στο αλκοόλ. Ποια είναι τα συμπτώματα της εξάρτησης από το αλκοόλ Ο εξαρτημένος από το οινόπνευμα έχει ισχυρή επιθυμία γι αυτό. Μερικές φορές η επιθυμία είναι σαρωτική και έχει μεγάλη δυσκολία να την ελέγξει. Το σώμα συνηθίζει σε τεράστιες ποσότητες αλκοόλ και όταν η επίδρασή του σβήνει 3-8 ώρες μετά την τελευταία κατανάλωσή του, ο οργανισμός εμφανίζει συμπτώματα στέρησης. Έτσι, ακόμα και να θέλει κάποιος να σταματήσει να πίνει, του είναι δύσκολο, λόγω των συμπτωμάτων στέρησης, τα οποία εκδηλώνονται με ναυτία, τρέμουλο, εφίδρωση, έντονη επιθυμία ξανά για ποτό και γενικά μια απαίσια αίσθηση. Σε λίγες περιπτώσεις εκδηλώνονται και σπασμοί. Ως αποτέλεσμα, η κατανάλωση αλκοόλ είναι τακτική και αναγκαία, για να προληφθούν τα συμπτώματα στέρησης, τα οποία κρατούν 5-7 ημέρες, ενώ η επιθυμία για ποτό κρατάει περισσότερο. Η ένταση της εξάρτησης ποικίλλει και σταδιακά γίνεται έως και τρομερή. Η εξάρτηση από το αλκοόλ γίνεται αντιληπτή, αν κάποιος: Χρειάζεται να πίνει κάθε ημέρα. Συχνά πίνει μόνος. Χρειάζεται να πιει, για να σταματήσει να τρέμει. Πίνει από νωρίς, ή είναι το πρώτο πράγμα που κάνει το πρωί (για να ξεπεράσει τα συμπτώματα στέρησης). Συχνά έχει έντονη επιθυμία να πιει αλκοόλ. Περνάει πολύ χρόνο σε δραστηριότητες, όπου το αλκοόλ είναι απαραίτητο, όπως με φίλους στις παμπ. Παραμελεί άλλα ενδιαφέροντα και δραστηριότητες εξαιτίας του ποτού. Οι εξαρτημένοι στο οινόπνευμα έχουν αντοχή και για να νιώσουν την επίδρασή του και να μεθύσουν επιθυμούν όλο και περισσότερο. Μεθούν συχνά, χωρίς αυτό να είναι απαραίτητο, όμως πίνουν τακτικά έστω και από λίγο, για να αποφύγουν τα συμπτώματα στέρησης. Έτσι μπορούν και κρύβουν το πρόβλημά τους από τους άλλους. Όμως βρίσκονται σε πολύ σοβαρό κίνδυνο να εκδηλώσουν προβλήματα υγείας, όπως κίρρωση του ήπατος, καρκίνο, κλπ. Τρομώδες Παραλήρημα (Ντελίριο) Είναι η πιο σοβαρή αντίδραση στέρησης. Συμβαίνει σε 1 ανά 20 ανθρώπους που εμφανίζουν συμπτώματα στέρησης και εκδηλώνεται 2-3 ημέρες μετά την τελευταία λήψη οινοπνεύματος.

4 Στα συμπτώματα περιλαμβάνονται σπασμοί και ανησυχία, σύγχυση, ψευδαισθήσεις εικόνων και ήχων (παραλήρημα). Στις επιπλοκές περιλαμβάνονται αφυδάτωση και άλλα σοβαρά προβλήματα, μέχρι και ο θάνατος σε κάποιες περιπτώσεις. Να περιορίσω ή να σταματήσω εντελώς το αλκοόλ; Για τους εξαρτημένους είναι καλύτερα να το περιορίσουν σταδιακά και να το κόψουν τελικά. Πάντως να μην το κόψουν ξαφνικά, επειδή κάποια συμπτώματα στέρησης μπορεί να είναι πολύ έντονα. Είναι καλύτερο να γίνει αυτή η διαδικασία της αποτοξίνωσης με ιατρική παρακολούθηση. Σε περίπτωση που έχει ήδη προκληθεί σοβαρό πρόβλημα υγείας (κίρρωση, κλπ), ο στόχος είναι η οριστική διακοπή της κατανάλωσης αλκοόλ. Για τον περιορισμό της κατανάλωσης, ίσως βοηθήσουν τα εξής: Να προτιμάται η μπύρα με χαμηλή περιεκτικότητα σε οινόπνευμα αντί άλλων ποτών. Όταν κανείς πίνει, να βάζει ένα μέτρο στο ρυθμό που πίνει και να εναλλάσσει αναψυκτικά με τα οινοπνευματώδη ποτά. Το φαγητό όταν συνδυάζεται με το ποτό ίσως περιορίσει την ποσότητα κατανάλωσης του οινοπνεύματος. Να περιορίζεται ο χρόνος που αφιερώνει κανείς, στον οποίο καταναλώνεται αλκοόλ. Να περιορίζεται για παράδειγμα η συχνότητα εξόδων σε παμπ καθώς και ο χρόνος παραμονής σ αυτές. Να αντιστέκεται κανείς στην πίεση των άλλων για μεγαλύτερη κατανάλωση οινοπνεύματος από αυτή που ο ίδιος επιθυμεί. Τι μπορεί να με βοηθήσει να περιορίσω ή να σταματήσω το αλκοόλ; Κανένας δεν μπορεί να κάνει κάποιον άλλο να περιορίσει ή να σταματήσει το αλκοόλ. Μόνο η προσωπική απόφαση και η δέσμευση φέρουν αποτέλεσμα. Ωστόσο, αυτό μπορεί να είναι δύσκολο. Ίσως βοηθήσουν τα παρακάτω: -Παραδοχή του προβλήματος Μερικοί άνθρωποι δεν παραδέχονται ότι έχουν κάποιο πρόβλημα και εξαπατούν τον εαυτό τους με σκέψεις του τύπου «ελέγχω τα πράγματα», «πίνω το ίδιο με τους υπολοίπους», «μπορώ να σταματήσω το ποτό όποτε θέλω». Όποιος παραδέχεται ότι έχει πρόβλημα και αναζητάει βοήθεια όταν χρειάζεται, κάνει το σημαντικότερο βήμα για να το λύσει. -Αυτοβοήθεια Μερικοί άνθρωποι παίρνουν βοήθεια από βιβλία, ιστοτόπους, ενημερωτικά φυλλάδια και βέβαια τη δική τους αποφασιστικότητα. Πιστεύεται ότι 1 στους 3 ανθρώπους που έχει προβλήματα με το αλκοόλ επιστρέφει στη λογικά κατανάλωση ή και το κόβει εντελώς, χωρίς βοήθεια κάποιου επαγγελματία.

5 -Θεραπείες που στηρίζονται σε συζητήσεις Μερικοί άνθρωποι βοηθούνται μέσω της συμβουλευτικής από γιατρό, νοσοκόμα ή σύμβουλο ειδικά εκπαιδευμένο στο θέμα. Αυτοί μπορούν να συζητήσουν με λεπτομέρεια σχετικά με το πρόβλημα και να βοηθήσουν στην κατάστρωση σχεδίου αντιμετώπισής του. Σε κάποιες περιπτώσεις, εφαρμόζονται πιο εξειδικευμένες τεχνικές, όπως η γνωσιακή συμπεριφοριστική θεραπεία, η οποία βοηθάει το άτομο να αλλάξει τρόπους που σκέφτεται, αισθάνεται και συμπεριφέρεται. Τέτοιες θεραπείες είναι ιδιαίτερα χρήσιμες για τους νέους από 10 έως 17 ετών με προβλήματα σχετικά με το αλκοόλ. Σε τέτοιες θεραπείες συμμετέχουν και μέλη της οικογένειας του νέου ατόμου. Θεραπεύοντας άλλες ασθένειες με το αλκοόλ: Το αλκοόλ μοιάζει να είναι η γρήγορη λύση για την ανακούφιση του στρες, της ανησυχίας, της κατάθλιψης και άλλων προβλημάτων ψυχικής υγείας, όμως το αποτέλεσμα κρατάει λίγο. Η λήψη οινοπνεύματος ξανά και ξανά δεν λύνει μόνιμα τα προβλήματα, αλλά επιδεινώνει την κατάσταση, αφού δημιουργεί χειρότερα προβλήματα. Αν λοιπόν κάτω από το πρόβλημα του αλκοολισμού κρύβονται τέτοια άλλα προβλήματα, τότε με ιατρική παρακολούθηση ή με συμβουλευτική μπορούν να επιλυθούν αυτά τα προβλήματα καλύτερα και σε βάθος χρόνου, παρά με τη λήψη οινοπνεύματος. -Αποτοξίνωση Είναι μια λύση που αφορά τα εξαρτημένα άτομα. Πρόκειται για χορήγηση φαρμάκων βενζοδιαζεπίνης για την πρόληψη των συμπτωμάτων στέρησης. Ένα συνηθισμένο πρόγραμμα αποτοξίνωσης περιλαμβάνει τη χορήγηση υψηλής δόσης φαρμάκων την πρώτη μέρα αποχής από το οινόπνευμα και ύστερα τη σταδιακή ελάττωση της δόσης για τις επόμενες 5-7 ημέρες. Παράλληλα συμφωνείται και τηρείται η πλήρης αποχή από το οινόπνευμα. Στο διάστημα αυτό υπάρχει τακτική ιατρική παρακολούθηση και επιπλέον βοηθάει η στήριξη από την οικογένεια και τους φίλους. Μερικοί άνθρωποι παραπέμπονται σε ιατρική μονάδα αποτοξίνωσης. Αυτό είναι καλύτερο γι όσους έχουν: Μικρή οικογενειακή και κοινωνική στήριξη. Ιστορικό έντονων συμπτωμάτων στέρησης. Προηγούμενες αποτυχημένες προσπάθειες απεξάρτησης. Στα νοσοκομεία χορηγούνται τα ίδια περίπου φάρμακα, αλλά έχουν περισσότερο και πιο εξειδικευμένο προσωπικό. Τα βαριά περιστατικά εξάρτησης είναι καλύτερα να εισάγονται και να αντιμετωπίζονται σε νοσοκομειακές μονάδες. Προσοχή! Τα φάρμακα δεν κάνουν κάποιον να σταματήσει να πίνει, αλλά η από μέρους του αποφασιστικότητα. Τα φάρμακα απλά βοηθούν κάποιον να αισθάνεται καλύτερα, μέχρι το

6 σώμα να προσαρμοστεί χωρίς το αλκοόλ. Ακόμα και μετά την περίοδο αποτοξίνωσης, η επιθυμία για αλκοόλ παραμένει, οπότε χρειάζεται ισχυρή θέληση και στρατηγικές αντιμετώπισής της. Αποχή από το αλκοόλ μετά την αποτοξίνωση Πολλοί άνθρωποι που αποτοξινώνονται επιστρέφουν ξανά στον αλκοολισμό. Υπάρχουν πολλοί λόγοι γι αυτό. Όμως είναι λιγότερο πιθανό να επιστρέψουν στην κακή τους συνήθεια αν συνεχίσουν να δέχονται στήριξη και μετά την αποτοξίνωση, όπως και κατά τη διάρκειά της. Ομάδες αυτοβοήθειας όπως οι Ανώνυμοι Αλκοολικοί έχουν βοηθήσει πολλούς ανθρώπους να παραμείνουν μακριά από το αλκοόλ. Όποιος ξανακυλήσει στον αλκοολισμό, μπορεί να προσπαθήσει πάλι. Σε μερικούς ανθρώπους είναι απαραίτητες πολλές προσπάθειες για να σταματήσουν να πίνουν ή να κρατηθούν μέσα στα ασφαλή όρια.

Τι είναι η Τήρηση; Ποια είναι η Σύνθεση

Τι είναι η Τήρηση; Ποια είναι η Σύνθεση ΖΩΝΤΑΣ ΜΕ ΤΟΝ ΗΙV Ποια είναι η Σύνθεση Είμαστε μια ομάδα ακτιβιστών, άλλοι οροθετικοί άλλοι όχι. Ένας από τους βασικούς στόχους μας είναι να αποκτήσουν όσοι έχουν διαγνωστεί θετικοί στον HIV τα απαραίτητα

Διαβάστε περισσότερα

Τέλος, πραγµατοποιήθηκε έρευνα ώστε να καταγραφούν τα ποσοστά χρήσης αλκοόλ και ψυχοδραστικών ουσιών από µαθητές Λυκείων του Νοµού Ηρακλείου Κρήτης.

Τέλος, πραγµατοποιήθηκε έρευνα ώστε να καταγραφούν τα ποσοστά χρήσης αλκοόλ και ψυχοδραστικών ουσιών από µαθητές Λυκείων του Νοµού Ηρακλείου Κρήτης. ΕΠΙΒΛΕΠΩΝ ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ: ΖΗ ΙΑΝΑΚΗΣ ΖΑΧΑΡΙΑΣ ΣΠΟΥ ΑΣΤΡΙΕΣ: ΜΑΤΣΑΜΑΚΗ ΑΘΗΝΑ ΜΙΧΕΛΑΚΗ ΟΛΓΑ ΧΑΤΖΟΓΙΑΝΝΑΚΗ ΣΠΥΡΙ ΟΥΛΑ 1 ΗΡΑΚΛΕΙΟ ΕΚΕΜΒΡΙΟΣ 2009 ΠΡΟΛΟΓΟΣ Τα τελευταία χρόνια, το αλκοόλ και οι ψυχοδραστικές ουσίες

Διαβάστε περισσότερα

ΑΛΚΟΟΛΙΣΜΟΣ ΚΑΙ ΘΕΡΑΠΕΥΤΙΚΗ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗ

ΑΛΚΟΟΛΙΣΜΟΣ ΚΑΙ ΘΕΡΑΠΕΥΤΙΚΗ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗ ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΟ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΣΧΟΛΗ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΩΝ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΡΟΝΟΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΗΣ ΑΛΚΟΟΛΙΣΜΟΣ ΚΑΙ ΘΕΡΑΠΕΥΤΙΚΗ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗ ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΦΟΙΤΗΤΡΙΕΣ: Τσιαλή Νικολέτα,Ξάιδου

Διαβάστε περισσότερα

ΟΙ EΘΙΣΜΟΙ ΤΩΝ ΕΦΗΒΩΝ

ΟΙ EΘΙΣΜΟΙ ΤΩΝ ΕΦΗΒΩΝ ΟΙ EΘΙΣΜΟΙ ΤΩΝ ΕΦΗΒΩΝ ΣΧΟΛΙΚΟ ΕΤΟΣ 1 2013-2014 ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΝΤΕΣ Ομάδα Α: JigglyPuff Κλεοπάτρα Αγγελετοπούλου 4Α Χρύσα Αλεβίζου 4Α Ανδριάνα Αυγερινού 4Α Ιάσονας Δράσσας 4Β Ιωάννα Θεοδωράτου 4Β Ομάδα Β: ΕΞΠΑ

Διαβάστε περισσότερα

Στεφανιαία Νόσος. e-cardio.gr. Τί προσέχουμε

Στεφανιαία Νόσος. e-cardio.gr. Τί προσέχουμε e-cardio.gr Στεφανιαία Νόσος Τί προσέχουμε Αρτηριακή Υπέρταση Σακχαρώδης Διαβήτης Κάπνισμα Σωματική Άσκηση Παχυσαρκία Διατροφή Υπερλιπιδαιμία Αλκοόλ Άγχος Ελληνικό Ινστιτούτο Καρδιαγγειακών Νοσημάτων Κάπνισμα

Διαβάστε περισσότερα

ΠΙΝΑΚΑΣ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΩΝ ΣΕΛΙΔΑ 2. Εισαγωγή 3. Σκοπός έρευνας 3. Κριτήρια επιλογής θέματος 3. Καταμερισμός θέματος σε ομάδες 3. Τι είναι εξάρτηση 4

ΠΙΝΑΚΑΣ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΩΝ ΣΕΛΙΔΑ 2. Εισαγωγή 3. Σκοπός έρευνας 3. Κριτήρια επιλογής θέματος 3. Καταμερισμός θέματος σε ομάδες 3. Τι είναι εξάρτηση 4 ΠΙΝΑΚΑΣ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΩΝ ΣΕΛΙΔΑ 2 Εισαγωγή 3 Σκοπός έρευνας 3 Κριτήρια επιλογής θέματος 3 Καταμερισμός θέματος σε ομάδες 3 Τι είναι εξάρτηση 4 Τι είναι εθισμός 4 Συμπτώματα εξάρτησης 5 Κυριότερες κατηγορίες

Διαβάστε περισσότερα

ΜΕΡΟΣ 2 - Αναρρώνοντας από την ψύχωση

ΜΕΡΟΣ 2 - Αναρρώνοντας από την ψύχωση BIBLIOSPIRAL:Layout 1 26/2/2008 7:40 Page 3 Πίνακας Περιεχοµένων ΜΕΡΟΣ 1 - Τι είναι η ψύχωση; Τι προκαλεί την ψύχωση;......................... σελ.7 Μια περίπτωση: η ιστορία του Κώστα.................

Διαβάστε περισσότερα

ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΜΕ ΘΕΜΑ: Οι επιπτώσεις της κατάχρησης του αλκοόλ στις διαπροσωπικές σχέσεις

ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΜΕ ΘΕΜΑ: Οι επιπτώσεις της κατάχρησης του αλκοόλ στις διαπροσωπικές σχέσεις T.E.I. ΚΡΗΤΗΣ ΣΧΟΛΗ: Σ.Ε.Υ.Π. ΤΜΗΜΑ: ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΜΕ ΘΕΜΑ: Οι επιπτώσεις της κατάχρησης του αλκοόλ στις διαπροσωπικές σχέσεις Επιµέλεια εργασίας: Αντωνίου Μαρία Κρίγκου Χριστίνα

Διαβάστε περισσότερα

Ανορεξία και Βουλιμία

Ανορεξία και Βουλιμία Ανορεξία και Βουλιμία Εισαγωγή Ο καθένας μας τρώει. Το κάνουμε τόσο γιατί το έχουμε ανάγκη όσο και γιατί το ευχαριστιόμαστε. Ωστόσο, όπως και σε όλη την ανθρώπινη συμπεριφορά, υπάρχουν τεράστιες διαφορές

Διαβάστε περισσότερα

Εξαρτήσεις από Τζόγο - Τυχερά και Ηλεκτρονικά Παιχνίδια Φαγητό -Τηλεόραση - Εργασία

Εξαρτήσεις από Τζόγο - Τυχερά και Ηλεκτρονικά Παιχνίδια Φαγητό -Τηλεόραση - Εργασία Εξαρτήσεις από Τζόγο - Τυχερά και Ηλεκτρονικά Παιχνίδια Φαγητό -Τηλεόραση - Εργασία Όνομα ομάδας : Οι Άσσοι 2012-2013 4 ο ΓΕΛ Αθηνών Τάξη Α1 1 ΠΕΡΙΛΗΨΗ Η παρούσα εργασία με θέμα «Εξαρτήσεις από το τζόγο

Διαβάστε περισσότερα

ΖΩΝΤΑΣ ΜΕ ΕΝΑ ΑΤΟΜΟ ΠΟΥ ΠΑΣΧΕΙ ΑΠΟ ΑΝΟΙΑ Οδηγίες για συγγενείς και άλλους φροντιστές

ΖΩΝΤΑΣ ΜΕ ΕΝΑ ΑΤΟΜΟ ΠΟΥ ΠΑΣΧΕΙ ΑΠΟ ΑΝΟΙΑ Οδηγίες για συγγενείς και άλλους φροντιστές ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΥΓΕΙΑΣ & ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΤΑΜΕΙΟ Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Υγεία Πρόνοια 2000-2006» ΖΩΝΤΑΣ ΜΕ ΕΝΑ ΑΤΟΜΟ ΠΟΥ ΠΑΣΧΕΙ ΑΠΟ ΑΝΟΙΑ Οδηγίες για συγγενείς και άλλους φροντιστές

Διαβάστε περισσότερα

νικήστε το διαβήτη Το πλήρες πρόγραμμα υγείας με άσκηση και διατροφή Dr Sarah Brewer Σε συνεργασία με τον Ιατρικό Σύλλογο Συμπληρωματικής Ιατρικής

νικήστε το διαβήτη Το πλήρες πρόγραμμα υγείας με άσκηση και διατροφή Dr Sarah Brewer Σε συνεργασία με τον Ιατρικό Σύλλογο Συμπληρωματικής Ιατρικής νικήστε το διαβήτη Το πλήρες πρόγραμμα υγείας με άσκηση και διατροφή Dr Sarah Brewer Σε συνεργασία με τον Ιατρικό Σύλλογο Συμπληρωματικής Ιατρικής Νικήστε το διαβήτη Το πλήρες πρόγραμμα υγείας με άσκηση

Διαβάστε περισσότερα

21 ΓΕΛ ΑΘΗΝΑΣ ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ (PROJECT) TΩΝ ΜΑΘΗΤΩΝ ΤΟΥ Β1 ΤΜΗΜΑΤΟΣ «ΕΞΑΡΤΗΣΙΟΓΟΝΕΣ ΟΥΣΙΕΣ- ΕΘΙΣΜΟΙ ΑΝΑΒΟΛΙΚΑ»

21 ΓΕΛ ΑΘΗΝΑΣ ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ (PROJECT) TΩΝ ΜΑΘΗΤΩΝ ΤΟΥ Β1 ΤΜΗΜΑΤΟΣ «ΕΞΑΡΤΗΣΙΟΓΟΝΕΣ ΟΥΣΙΕΣ- ΕΘΙΣΜΟΙ ΑΝΑΒΟΛΙΚΑ» 21 ΓΕΛ ΑΘΗΝΑΣ ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ (PROJECT) TΩΝ ΜΑΘΗΤΩΝ ΤΟΥ Β1 ΤΜΗΜΑΤΟΣ Ε Π Ι Β Λ Έ Π Ω Ν Κ Α Θ Η Γ Η Τ Ή Σ : Μ Ύ Α Ρ Η Σ Γ Ι Ά Ν Ν Η Σ, Ο Ι Κ Ο Ν Ο Μ Ο Λ Ό Γ Ο Σ Σ Χ Ο Λ Ι Κ Ό Έ Τ Ο Σ : 2 0 1 2-2 0 1 3

Διαβάστε περισσότερα

ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΓΟΥΜΕΝΙΣΣΑΣ ΣΧ. ΕΤΟΣ 2013-2014 <<ΒΙΩΜΑΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ PROJEKT>> ΦΡΟΝΤΙΖΩ ΤΟΝ ΕΑΥΤΟ ΜΟΥ ΔΙΑΤΡΟΦΗ - ΚΑΠΝΟΣ - ΑΛΚΟΟΛ

ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΓΟΥΜΕΝΙΣΣΑΣ ΣΧ. ΕΤΟΣ 2013-2014 <<ΒΙΩΜΑΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ PROJEKT>> ΦΡΟΝΤΙΖΩ ΤΟΝ ΕΑΥΤΟ ΜΟΥ ΔΙΑΤΡΟΦΗ - ΚΑΠΝΟΣ - ΑΛΚΟΟΛ ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΓΟΥΜΕΝΙΣΣΑΣ ΣΧ. ΕΤΟΣ 2013-2014 ΦΡΟΝΤΙΖΩ ΤΟΝ ΕΑΥΤΟ ΜΟΥ ΔΙΑΤΡΟΦΗ - ΚΑΠΝΟΣ - ΑΛΚΟΟΛ ΦΡΟΝΤΙΖΩ ΤΟΝ ΕΑΥΤΟ ΜΟΥ ΔΙΑΤΡΟΦΗ - ΚΑΠΝΟΣ - ΑΛΚΟΟΛ Η

Διαβάστε περισσότερα

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΣΧΟΛΗ ΣΕΥΠ ΤΜΗΜΑ ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΗΣ ΘΕΜΑ: ΣΤΡΕΣ ΣΠΟΥΔΑΣΤΡΙΕΣ: ΓΙΑΜΟΥΡΙΔΟΥ ΜΑΡΙΑΝΘΗ, ΜΑΥΡΟΓΙΑΝΝΗ ΑΘΑΝΑΣΙΑ

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΣΧΟΛΗ ΣΕΥΠ ΤΜΗΜΑ ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΗΣ ΘΕΜΑ: ΣΤΡΕΣ ΣΠΟΥΔΑΣΤΡΙΕΣ: ΓΙΑΜΟΥΡΙΔΟΥ ΜΑΡΙΑΝΘΗ, ΜΑΥΡΟΓΙΑΝΝΗ ΑΘΑΝΑΣΙΑ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΣΧΟΛΗ ΣΕΥΠ ΤΜΗΜΑ ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΗΣ ΘΕΜΑ: ΣΤΡΕΣ ΣΠΟΥΔΑΣΤΡΙΕΣ: ΓΙΑΜΟΥΡΙΔΟΥ ΜΑΡΙΑΝΘΗ, ΜΑΥΡΟΓΙΑΝΝΗ ΑΘΑΝΑΣΙΑ ΛΑΡΙΣΑ 2010 Πρόλογος Τίποτα δεν είναι πιο καθοριστικό στη ζωή από την

Διαβάστε περισσότερα

ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΟ ΦΡΟΝΤΙΣΤΩΝ ΒΑΣΙΚΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΓΙΑ ΤΗ ΝΟΣΟ ΑΛΤΣΧΑΪΜΕΡ

ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΟ ΦΡΟΝΤΙΣΤΩΝ ΒΑΣΙΚΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΓΙΑ ΤΗ ΝΟΣΟ ΑΛΤΣΧΑΪΜΕΡ ΒΑΣΙΚΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΓΙΑ ΤΗ ΝΟΣΟ ΑΛΤΣΧΑΪΜΕΡ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΝΟΣΟΥ ALZHEIMER & ΣΥΝΑΦΩΝ ΔΙΑΤΑΡΑΧΩΝ ΑΘΗΝΩΝ Τι είναι άνοια; Ο όρος «άνοια» αναφέρεται σε μια σειρά συμπτωμάτων που παρουσιάζουν άτομα με νοσήματα που

Διαβάστε περισσότερα

Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις και απεξάρτηση από το αλκοόλ. Η περίπτωση του συλλόγου «Επιστροφή»

Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις και απεξάρτηση από το αλκοόλ. Η περίπτωση του συλλόγου «Επιστροφή» ΑΝΩΤΑΤΟ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙ ΕΥΤΙΚΟ Ι ΡΥΜΑ ΚΡΗΤΗΣ ΣΧΟΛΗ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΩΝ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΡΟΝΟΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις και απεξάρτηση από το αλκοόλ. Η περίπτωση του συλλόγου «Επιστροφή»

Διαβάστε περισσότερα

Ζώντας καλά με τον ιό HIV: Ασκήσεις

Ζώντας καλά με τον ιό HIV: Ασκήσεις : Ασκήσεις Σκοπός: Να διεξαχθεί μία συνεδρία καθοδηγούμενη από μια συντονίστρια, φορέα του ιού HIV, με θέμα:. Αποτελέσματα εκμάθησης: Στο τέλος της συνεδρίας, οι συμμετέχουσες θα έχουν αυξήσει: Τις γνώσεις

Διαβάστε περισσότερα

ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ΓΙΑ ΤΑ ΨΥΧΟΦΑΡΜΑΚΑ

ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ΓΙΑ ΤΑ ΨΥΧΟΦΑΡΜΑΚΑ Philipp Thomas & Rufus May For the Hearing Voices Network ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ΓΙΑ ΤΑ ΨΥΧΟΦΑΡΜΑΚΑ Μετφρ. από τα αγγλικά: Θωμάς Χαραλαμπίδης Εισαγωγή Σε πολλούς και πολλές από αυτούς που ακούν φωνές χορηγείται φαρμακευτική

Διαβάστε περισσότερα

Μια πρακτική βοήθεια. Τι πολεµάει κανείς; Πώς γίνεται µια καλή προσπάθεια; Βοηθάει ο βελονισµός; www. heretis. gr

Μια πρακτική βοήθεια. Τι πολεµάει κανείς; Πώς γίνεται µια καλή προσπάθεια; Βοηθάει ο βελονισµός; www. heretis. gr ΙΑΚΟΠΗ ΚΑΠΝΙΣΜΑΤΟΣ Μια πρακτική βοήθεια Τι πολεµάει κανείς; Πώς γίνεται µια καλή προσπάθεια; Βοηθάει ο βελονισµός; Νικόλαος Χαιρετάκης Αναισθησιολόγος - Ιατρικός Βελονισµός www. heretis. gr Σε όσους κάνουν

Διαβάστε περισσότερα

ΚΑΤΑΘΛΙΨΗ 1. Τι εννοούµε µε τον όρο κατάθλιψη στην καθηµερινή γλώσσα

ΚΑΤΑΘΛΙΨΗ 1. Τι εννοούµε µε τον όρο κατάθλιψη στην καθηµερινή γλώσσα ΚΑΤΑΘΛΙΨΗ 1. Τι εννοούµε µε τον όρο κατάθλιψη στην καθηµερινή γλώσσα Η λέξη κατάθλιψη έχει πολλές διαφορετικές σηµασίες. Άλλα εννοούµε όταν την χρησιµοποιούµε στην καθηµερινή µας γλώσσα και άλλα όταν την

Διαβάστε περισσότερα

TENA Care Club Μια παρέα που ξέρει να σας φροντίζει, με τα καλύτερα προνόμια!

TENA Care Club Μια παρέα που ξέρει να σας φροντίζει, με τα καλύτερα προνόμια! www.tena.gr TENA Care Club Μια παρέα που ξέρει να σας φροντίζει, με τα καλύτερα προνόμια! SCA HYGIENE PRODUCTS A.E. 17ο χλμ. Ε.Ο. Αθηνών-Λαμίας & Καλαμάτας 2, 145 64, Νέα Κηφισιά, Tηλ. 210 27 05 700 800

Διαβάστε περισσότερα

ΔΙΑΚΟΠΗ ΚΑΠΝΙΣΜΑΤΟΣ. Επιδημιολογία

ΔΙΑΚΟΠΗ ΚΑΠΝΙΣΜΑΤΟΣ. Επιδημιολογία Επιδημιολογία ΔΙΑΚΟΠΗ ΚΑΠΝΙΣΜΑΤΟΣ Σήμερα υπάρχουν 1.1 δισεκατομμύρια καπνιστές παγκοσμίως. Κάθε μέρα, περίπου 80-100.000 νέοι άνθρωποι παγκοσμίως αρχίζουν το κάπνισμα. Εάν οι τρέχουσες τάσεις συνεχιστούν

Διαβάστε περισσότερα

Κατάθλιψη. Πώς δημιουργείται; Πώς θεραπεύεται; Πώς επιδρά ο παράγοντας άγχος; Martin E. Keck

Κατάθλιψη. Πώς δημιουργείται; Πώς θεραπεύεται; Πώς επιδρά ο παράγοντας άγχος; Martin E. Keck Copyright by: Lundbeck (Schweiz) AG, Cherstrasse 4, 8152 Glattbrugg/ZH Martin E. Keck Κατάθλιψη Πώς δημιουργείται; Πώς θεραπεύεται; Πώς επιδρά ο παράγοντας άγχος; Σχετικά με τον συγγραφέα: Ο υφηγητής Dr.

Διαβάστε περισσότερα

ΟΣΤΕΟΠΟΡΩΣΗ ΤΜΗΜΑ ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΗΣ ΚΑΘΗΓΗΤΡΙΑ ΚΥΠΑΡΙΣΗ ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΑΝΝΑ ΜΑΡΙΑ ΠΑΝΤΑΛΑΚΗ

ΟΣΤΕΟΠΟΡΩΣΗ ΤΜΗΜΑ ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΗΣ ΚΑΘΗΓΗΤΡΙΑ ΚΥΠΑΡΙΣΗ ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΑΝΝΑ ΜΑΡΙΑ ΠΑΝΤΑΛΑΚΗ ΟΣΤΕΟΠΟΡΩΣΗ ΤΜΗΜΑ ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΗΣ ΚΑΘΗΓΗΤΡΙΑ ΚΥΠΑΡΙΣΗ ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΑΝΝΑ ΜΑΡΙΑ ΠΑΝΤΑΛΑΚΗ ΕΤΟΣ 2010 ΠΡΟΛΟΓΟΣ Η οστεοπόρωση από την πλευρά της συμπτωματολογίας, είναι συνήθως, ένα σιωπηλό νόσημα, ιδίως στα αρχικά

Διαβάστε περισσότερα

AΝ ΤΟ ΠΑΙ Ι ΣΑΣ ΕΧΕΙ ΣΥΓΓΕΝΗ ΚΑΡ ΙΟΠΑΘΕΙΑ

AΝ ΤΟ ΠΑΙ Ι ΣΑΣ ΕΧΕΙ ΣΥΓΓΕΝΗ ΚΑΡ ΙΟΠΑΘΕΙΑ AΝ ΤΟ ΠΑΙ Ι ΣΑΣ ΕΧΕΙ ΣΥΓΓΕΝΗ ΚΑΡ ΙΟΠΑΘΕΙΑ Οδηγός για τους Γονείς Σύλλογος Προστασίας Ενηµέρωσης και Βοήθειας Καρδιοπαθών Παιδιών «Η ΚΑΡ ΙΑ ΤΟΥ ΠΑΙ ΙΟΥ» ΑΘΗΝΑ 2004 AΝ ΤΟ ΠΑΙ Ι ΣΑΣ ΕΧΕΙ ΣΥΓΓΕΝΗ ΚΑΡ ΙΟΠΑΘΕΙΑ

Διαβάστε περισσότερα

Σχιζοφρένεια. 1. Τι είναι η Σχιζοφρένεια;

Σχιζοφρένεια. 1. Τι είναι η Σχιζοφρένεια; Σχιζοφρένεια Το κείµενο που ακολουθεί έχει γραφτεί από το Τµήµα Έρευνας για την Σχιζοφρένεια του Εθνικού Ινστιτούτου για την Ψυχική Υγεία των Η.Π.Α. και κυκλοφορεί εκεί ως ενηµερωτικό φυλλάδιο για την

Διαβάστε περισσότερα

Παρεμβάσεις διακοπής καπνίσματος κατά την κύηση

Παρεμβάσεις διακοπής καπνίσματος κατά την κύηση Ανασκόπηση Παρεμβάσεις διακοπής καπνίσματος κατά την κύηση Ανδριανή Ν. Λουκοπούλου, 1 Μίλτος Π. Βασιλείου, 1 Παναγιώτης Κ. Μπεχράκης 1,2 1 «Ελληνική Αντικαρκινική Εταιρεία» Κέντρο Έρευνας Καπνίσματος και

Διαβάστε περισσότερα

PRESSURE POINTS SERIES: Εισαγωγή στην υπέρταση

PRESSURE POINTS SERIES: Εισαγωγή στην υπέρταση PRESSURE POINTS SERIES: NO.1 Εισαγωγή στην υπέρταση BLOOD PRESSURE ASSOCIATION Η υπέρταση αποτελεί τη σημαντικότερη γνωστή αιτία αναπηρίας και πρώιμου θανάτου στη Μεγάλη Βρετανία από εγκεφαλικό επεισόδιο,

Διαβάστε περισσότερα

Ε Γ Χ Ε Ι Ρ Ι Δ Ι Ο Φ Ρ Ο Ν Τ Ι Σ Τ Ω Ν

Ε Γ Χ Ε Ι Ρ Ι Δ Ι Ο Φ Ρ Ο Ν Τ Ι Σ Τ Ω Ν Ε Γ Χ Ε Ι Ρ Ι Δ Ι Ο Φ Ρ Ο Ν Τ Ι Σ Τ Ω Ν Ε Τ Α Ι Ρ Ε Ι Α Ν Ο Σ Ο Υ A L Z H E I M E R & Σ Υ Ν Α Φ Ω Ν Δ Ι Α Τ Α Ρ Α Χ Ω Ν Α Θ Η Ν Ω Ν ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΝΟΣΟΥ ALZHEIMER & ΣΥΝΑΦΩΝ ΔΙΑΤΑΡΑΧΩΝ ΑΘΗΝΩΝ Δρ Παρασκευή Σακκά,

Διαβάστε περισσότερα