ΦΑΡΜΑΚΑ ΠΟΥ ΕΠΗΡΕΑΖΟΥΝ ΤΟ ΑΙΜΑ. PDF created with pdffactory trial version

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "ΦΑΡΜΑΚΑ ΠΟΥ ΕΠΗΡΕΑΖΟΥΝ ΤΟ ΑΙΜΑ. PDF created with pdffactory trial version www.pdffactory.com"

Transcript

1 ΦΑΡΜΑΚΑ ΠΟΥ ΕΠΗΡΕΑΖΟΥΝ ΤΟ ΑΙΜΑ

2 Φάρμακα που επηρεάζουν το αίμα ΘΡΟΜΒΩΣΗ ΑΙΜΜΟΡΑΓΙΑ ΑΝΑΙΜΙΑ

3

4 Αντιθρομβωτικά Φάρμακα Η αρτηριακή θρόμβωση, η συχνότερη αιτία του οξέος εμφράγματος του μυοκαρδίου, των ισχαιμικών OΕ, της γάγγραινας των άκρων και η φλεβική θρόμβωση με συχνό αποτέλεσμα μεταφλεβιτικό σύνδρομο ή πνευμονική εμβολή που μπορεί να είναι θανατηφόρα, αποτελούν μείζονα αιτία νοσηρότητας και θνησιμότητας Οι αρτηριακοί και φλεβικοί θρόμβοι σχηματίζονται στο σημείο αγγειακής βλάβης

5 Πήξη του αίματος ΘΡΟΜΒΟΣ -ΕΜΒΟΛΟ

6 1. Ρόλος των αιμοπεταλίων Διαδικασίες ενεργοποίησης 1. Προσκόλληση στο σημείο βλάβης 2. Απελευθέρωση ενδοκυττάριων κοκκίων 3. Συσσώρευση αιμοπεταλίων

7

8 2. Ο ρόλος του ινώδους Toπική ενεργοποίηση των αντιδράσεων πήξης καταλήγει στο σχηματισμό θρομβίνης (Παράγων ΙΙΙ). Θρομβίνη (πρωτεάση) καταλύει τη μετατροπή του ινωδογόνου σε ινώδες το οποίο ενσωματώνεται μέσα στο θρόμβο. Οι διαπλοκές των νημάτων του ινώδους σταθεροποιούν το θρόμβο και σχηματίζουν ένα αιμοστατικό πήγμα.

9 3. Θρόμβοι και έμβολα Το πήγμα που προσκολλάται στο αγγειακό τοίχωμα = θρόμβος Το ενδαγγειακό πήγμα που κυκλοφορεί ελεύθερο στο αίμα= έμβολο. Ο αποκολλημένος θρόμβος έμβολο.

10 3. Θρόμβοι και έμβολα Αρτηριακή θρόμβωση εκδηλώνεται σε αγγεία μέσου μεγέθους, θρομβογόνα, από τις επιφανειακές βλάβες των ενδοθηλιακών κυττάρων που προκαλεί η αθηροσκλήρωση. Φλεβική θρόμβωση προκαλείται από τη στάση του αίματος ή από την άκαιρη ενεργοποίηση των αντιδράσεων της πήξης (συχνά ως αποτέλεσμα των φυσιολογικών αμυντικών αιμοστατικών μηχανισμών).

11 Κατά τη διάρκεια σχηματισμού του αιμοπεταλιακού θρόμβου ενεργοποιείται τοπικά η ινωδολυτική οδός. Πλασμινογόνο πλασμίνη Ενεργοποιητές του πλασμινογόνου Πλασμίνη παρεμβαίνει στην αύξηση του θρόμβου και διαλύει το δίκτυο του ινώδους καθώς το τραύμα επουλώνεται. ΙΝΩΔΟΛΥΣΗ

12 ΕΝΕΡΓΟΠΟΙΗΣΗ ΑΙΜΟΠΕΤΑΛΙΩΝ Εξωτερική μεμβράνη αιμοπεταλίων περιέχει ποικιλία υποδοχέων που λειτουργούν ως αισθητήρες, ικανοί να αντιδρούν σε φυσιολογικά ερεθίσματα που προέρχονται από το πλάσμα.

13

14 ΕΝΕΡΓΟΠΟΙΗΣΗ ΑΙΜΟΠΕΤΑΛΙΩΝ Ενεργοποιητικά των αιμοπεταλίων: εάν προάγουν τη συσσώρευση των αιμοπεταλίων και την απελευθέρωση των κοκκίων.

15 ΕΝΕΡΓΟΠΟΙΗΣΗ ΑΙΜΟΠΕΤΑΛΙΩΝ Ανασταλτικά των αιμοπεταλίων: εάν αναστέλλουν την ενεργοποίηση των αιμοπεταλίων και την απελευθέρωση των κοκκίων. Το εάν τα αιμοπετάλια θα παραμείνουν σε κατάσταση ηρεμίας ή θα ενεργοποιηθούν καθορίζεται από την ισορροπία μεταξύ ενεργοποιητικών και ανασταλτικών χημικών ερεθισμάτων.

16

17

18

19

20

21

22 ΧΗΜΙΚΑ ΕΡΕΘΙΣΜΑΤΑ ΠΟΥ ΕΜΠΟΔΙΖΟΥΝ ΤΗΝ ΕΝΕΡΓΟΠΟΙΗΣΗ ΤΩΝ ΑΙΜΟΠΕΤΑΛΙΩΝ 1. Αυξημένα επίπεδα προστακυκλίνης 2. Μειωμένα επίπεδα θρομβίνης και θρομβοξανών στο πλάσμα

23 ΧΗΜΙΚΑ ΣΗΜΑΤΑ ΠΟΥ ΠΡΟΑΓΟΥΝ ΤΗ ΣΥΣΣΩΡΕΥΣΗ ΤΩΝ ΑΙΜΟΠΕΤΑΛΙΩΝ 1. Μειωμένα επίπεδα προστακυκλίνης Τα ενδοθηλιακά κύτταρα που έχουν υποστεί βλάβη συνθέτουν λιγότερη προστακυκλίνη Τα χαμηλότερα επίπεδα ενδοκυττάριου camp επιτρέπουν τη συσσώρευση των αιμοπεταλίων.

24 ΧΗΜΙΚΑ ΣΗΜΑΤΑ ΠΟΥ ΠΡΟΑΓΟΥΝ ΤΗ ΣΥΣΣΩΡΕΥΣΗ ΤΩΝ ΑΙΜΟΠΕΤΑΛΙΩΝ 2. Εκτεθειμένο κολλαγόνο. Μέσα σε δευτερόλεπτα από τον αγγειακό τραυματισμό τα αιμοπετάλια προσκολλώνται και καλύπτουν το εκτεθειμένο κολλαγόνο των υπενδοθηλιακών στιβάδων.

25 ΧΗΜΙΚΑ ΣΗΜΑΤΑ ΠΟΥ ΠΡΟΑΓΟΥΝ ΤΗ ΣΥΣΣΩΡΕΥΣΗ ΤΩΝ ΑΙΜΟΠΕΤΑΛΙΩΝ Ενεργοποιούνται οι υποδοχείς στην επιφάνεια των αιμοπεταλίων από το κολλαγόνο απελευθέρωση κοκκίων των αιμοπεταλίων που περιέχουν ΑDP και σεροτονίνη. Η διεργασία αυτή αναφέρεται ως «αντίδραση απελευθέρωσης από τα αιμοπετάλια»

26 ΧΗΜΙΚΑ ΣΗΜΑΤΑ ΠΟΥ ΠΡΟΑΓΟΥΝ ΤΗ ΣΥΣΣΩΡΕΥΣΗ ΤΩΝ ΑΙΜΟΠΕΤΑΛΙΩΝ 3. Αυξημένη σύνθεση θρομβοξανών

27 ΠΗΞΗ ΤΟΥ ΑΙΜΑΤΟΣ Διεργασία πήξης που παράγει θρομβίνη αποτελείται από 2 αλληλοσυνδεόμενες οδούς Ενδογενές Εξωγενές σύστημα

28 ΠΗΞΗ ΤΟΥ ΑΙΜΑΤΟΣ Το αίμα πήζει μέσω σχηματισμού του διαλυτού ινωδογόνου προς το αδιάλυτο ινώδες. Πολλές κυκλοφορούντες πρωτεΐνες αλληλεπιδρούν σε έναν καταρράκτη πρωτεολυτικών αντιδράσεων. Σε κάθε βήμα ένας ζυμογόνος παράγοντας της πήξης (π.χ. o VII) υφίσταται περιορισμένη πρωτεόλυση και καθίσταται μια δραστική πρωτεάση (π.χ. ο VIIα). Αυτή η πρωτεάση ενεργοποιεί τον επόμενο παράγοντα πήξης έως ότου σχηματιστεί τελικά ένας συμπαγής θρόμβος ινώδους.

29 EΞΩΓΕΝΕΣ ΣΥΣΤΗΜΑ Ενεργοποίηση του παράγοντα πήξης VII από την θρομβοπλαστίνη (ιστικός παράγοντας μίγμα πρωτεϊνών και φωσφολιπιδίων)

30 ΕΝΔΟΓΕΝΕΣ ΣΥΣΤΗΜΑ Ενεργοποίηση του παράγοντα πήξης ΧΙΙ

31

32 Θρομβίνη: καθοριστικό ρόλο στην πήξη του αίματος Υπεύθυνη για την παραγωγή του ινώδους (γλυκοπρωτείνη που σχηματίζει το υποστηρικτικό πλέγμα του θρόμβου) Ενεργοποιεί τον παράγοντα ΧΙΙ (απαραίτητος για τη σταθεροποίηση και τη σύνδεση των μορίων του ινώδους σε αδιάλυτο θρόμβο) Ενεργοποιεί τη συσσώρευση των αιμοπεταλίων

33

34 Ο κύριος εκκινητής της πήξης του αίματος είναι η οδός του ιστικού παράγοντα TF (VIIa). H έκθεση του κατεστραμμένου ενδοθηλίου συνδέει και ενεργοποιεί τον κυκλοφορούντα παράγοντα VII. Το σύμπλεγμα αυτό ενεργοποιεί τους παράγοντες Χ και ΙΧα και τελικά τη δημιουργία θρομβίνης.

35 ΑΝΑΣΤΟΛΕΙΣ ΣΥΣΣΩΡΕΥΣΗΣ Α. ΑΣΠΙΡΙΝΗ ΑΙΜΟΠΕΤΑΛΙΩΝ Β. ΤΙΚΛΟΠΙΔΙΝΗ - ΚΛΟΠΙΔΟΓΡΕΛΗ Γ. ΔΥΠΙΡΙΔΑΜΟΛΗ

36

37 ΑΝΑΣΤΟΛΕΙΣ ΣΥΣΣΩΡΕΥΣΗΣ Χρήσεις: ΑΙΜΟΠΕΤΑΛΙΩΝ πρόληψη και θεραπεία αποφρακτικών καρδιαγγειακών νόσων, διατήρηση αγγειακών μοσχευμάτων, επικουρικά της θρομβολυτικής θεραπείας σε έμφραγμα του μυοκαρδίου

38

39 Μηχανισμός δράσης ασπιρίνης

40

41 Ασπιρίνη (Σε ΟΕΜ πρέπει να χορηγείται αμέσως με την έναρξη των συμπτωμάτων) Προστασία ενδοθηλιακής λειτουργίας Αυξάνει το ΝΟ Εξουδετέρωση των ελευθέρων ριζών οξυγόνου - αντιοξειδωτική δράση Προστασία από την οξειδωμένη LDL Παρεμπόδιση ενεργοποιήσεως αιμοπεταλίων από τα λευκά Αυξάνει την ινωδόλυση Αντιφλεγμονώδης δράση

42 Η ασπιρίνη, εντός min μετά από χορήγησή της από το στόμα, μεταβολίζεται από εστεράσες που αφαιρούν ακετυλομάδες σε ελεύθερα σαλικυλικά τα οποία έχουν δευτερογενείς φαρμακολογικές δράσεις, μέσω της αναστολής της COX, συμβάλλοντας περαιτέρω στην πολυπλοκότητα της δράσης της ασπιρίνης. Ο τελικός χρόνος ημίσειας ζωής της ασπιρίνης και των σαλικυλικών είναι 0.4 και 2.1 ώρες αντίστοιχα.

43 Αντιαιμοπεταλιακά Φάρμακα- Παρενέργειες ασπιρίνης Ασπιρίνη Οι αιμορραγίες από το πεπτικό, ιδίως με δόσεις > 325 mg/ημερησίως, αλλά και με χαμηλότερες, αποτελούν γνωστή παρενέργεια της ασπιρίνης. Η τοπική δράση της ασπιρίνης στο βλεννογόνο του στομάχου είναι πιθανότερη με μεγάλες δόσεις, αν και ασθενείς με βλάβες του βλεννογόνου ή αγγειακές δυσπλασίες μπορεί να αιμορραγήσουν με οποιαδήποτε δόση. Ο κίνδυνος αιμορραγίας από το πεπτικό 2πλασιάζεται σε ασθενείς με λοίμωξη από Helicobacter pylori που λαμβάνουν ασπιρίνη ή άλλα NSAIDs.

44

45 Adenine di-phosphate (ADP) Thienopyridines Αναστέλουν την συσσώρευση των αιμοπεταλίων Εμποδίζουν την αλλαγή του σχήματος του αιμοπεταλίου Κλοπιδογρέλη Τικλοπιδίνη 75 mg 250 mg x 2 Ταχεία απορόφηση Μεγάλη βιοδιαθεσιμότητα

46 Τικλοπιδίνη Αναστέλλει την οδό του ΑDΡ που σχετίζεται με τη σύνδεση των αιμοπεταλίων με το ινωδογόνο και της συσσώρευση των αιμοπεταλίων Συνδέεται σε σημαντικό βαθμό με πρωτείνες του πλάσματος και υφίσταται ηπατικό μεταβολισμό Προκαλεί παρατεταμένη αιμορραγία, ουδετεροπενία Η χρήση της περιορίζεται σε ασθενείς που δεν ανέχονται την ασπιρίνη

47 Αντιαιμοπεταλιακά Φάρμακαθειαινοπυριδίνες Ητικλοπιδίνη απορροφάται ταχέως έως και 90%, φθάνοντας τη μέγιστη συγκέντρωση στο πλάσμα 1-3 ώρες μετά μια δόση 250 mg από το στόμα. Ο χρόνος ημίσειας ζωής, μιας εφ άπαξ δόσης, είναι ώρες, ενώ μετά συνεχή χορήγηση για 14 ημέρες, 96 ώρες, λόγω της συσσώρευσης του φαρμάκου.

48 Αντιαιμοπεταλιακά Φάρμακαθειαινοπυριδίνες Η συνιστώμενη δόση είναι 250 mg x2 ημερησίως. Η αποτελεσματικότητα της τικλοπιδίνης ως μονοθεραπεία έχει εκτιμηθεί σε αγγειακά εγκεφαλικά επεισόδια, παροδική εγκεφαλική ισχαιμία, ασταθή στηθάγχη, έμφραγμα μυοκαρδίου.

49 ΚΛΟΠΙΔΟΓΡΕΛΗ

50 Αντιαιμοπεταλιακά Φάρμακα ΘΕΙΑΙΝΟΠΥΡΙΔΙΝΕΣ Οι παρενέργειες της τικλοπιδίνης (υπερχοληστερολαιμία, ουδετεροπενία [ουδετερόφιλα <1.2 x109/l 2.4% και < 0.45 x 109/L 0.8%], θρομβοπενία, απλαστική αναιμία, θρομβωτική θρομβοπενική πορφύρα [1/ ασθενείς] μείωσαν τον αρχικό ενθουσιασμό για το φάρμακο αυτό. Οι παρενέργειες της κλοπιδογρέλης είναι διάρροιες, εξάνθημα ( 25%), ουδετεροπενία (συχνότητα 0.1%), θρομβωτική θρομβοπενική πορφύρα (πολύ σπανιότερη απ ό,τι με την τικλοπιδίνη) Η κλοπιδογρέλη αποτελεί τη θειαινοπυριδίνη εκλογής λόγω των σοβαρών αιματολογικών επιπλοκών της τικλοπιδίνης και αποτελεί σήμερα το 2 ο μετά την ασπιρίνη αντιαιμοπεταλιακό φάρμακο.

51 Διπυριδαμόλη Μηχανισμός δράσης: Αυξάνει τα ενδοκυττάρια επίπεδα του camp αναστέλλοντας την κυκλική νουκλεοτιδική φωσφοδιεστεράση Η ενέργεια αυτή αναστέλλει τη σύνθεση της θρομβοξάνης Α2 και ενισχύει τη δράση της προστακυκλίνης

52

53 Διπυριδαμόλη Προστασία από εμβολές σε ασθενείς με τεχνητές βαλβίδες

54 Αντιαιμοπεταλιακά Φάρμακα- Αναστολείς φωσφοδιεστεράσης Η διπυριδαμόλη απομακρύνεται μέσω απέκκρισης από τα χοληφόρα ως συνδεδεμένο γλυκουρονίδιο και υπόκειται σε εντεροηπατική επανακυκλοφορία. Ο τελικός χρόνος ημίσειας ζωής είναι 10 ώρες και χορηγείται 2 φορές την ημέρα. Η κύρια παρενέργεια του φαρμάκου είναι οι κεφαλαλγίες.

55 AΝΑΣΤΟΛΕΙΣ ΤΩΝ GPIIb-IIIa ΥΠΟΔΟΧΕΩΝ Νέα κατηγορία φαρμάκων τα οποία αναστέλλουν την αιμοπεταλιακή συνάθροιση που είναι και το κρίσιμο γεγονός στο σχηματισμό του στεφανιαίου θρόμβου πάνω στη διαρρηγμένη αθηροσκληρωτική πλάκα. Μπλοκάρουν τη σύνδεση του ινωδογόνου στους γλυκοπρωτεϊνικούς υποδοχείς της μεμβράνης των αιμοπεταλίων. Τέτοια φάρμακα είναι η Τιροφιμπάνη, η Επτιφιμπατίδη και το Αbciximab.

56

57

58

59

60

61 Η χορήγηση φαρμάκων που αποκλείουν τους γλυκοπρωτεινικούς ΙΙb/IIIa υποδοχείς των αιμοπεταλίων έχει αποδειχθεί ότι είναι χρήσιμο συμπλήρωμα της θεραπείας σε ασθενείς με ασταθή στηθάγχη, ιδίως όταν αυτοί υποβληθούν σε αγγειοπλαστική ή τοποθέτηση ενδοστεφανιαίας πρόσθεσης. Το abciximab (0,125μg/kg/min) είναι μονοκλωνικό αντίσωμα που αποδείχθηκε οτι μειώνει τις καρδιακές επιπλοκές και τους θανάτους της αγγειοπλαστικής και της τοποθέτησης ενδοστεφανιαίων προσθέσεων.

62 Η τιροφιμπάνη (0,15μg/kg/min) και η εφτιφιβατίδη (0,75μg/kg/min) είναι μικρά μόρια που αποκλείουν τον υποδοχέα των αιμοπεταλίων και έχουν βραχύτερη ημιζωή. Και τα δύο φάρμακα αποδείχθηκε οτι είναι αποτελεσματικά στην ασταθή στηθάγχη και στο non-q έμφραγμα.

63 Αντιαιμοπεταλιακά φάρμακα- Αναστολείς της GPΙΙB/ΙΙΙΑ Και τα δύο αυτά φάρμακα αναστέλλουν τη λειτουργία των ΑΜΠ κατά αναστρέψιμο τρόπο. Οι φαρμακοκινητικές ιδιότητες των φαρμάκων δεν τους επιτρέπουν τη χορήγησή τους σε καταστάσεις που απαιτείται μακροχρόνια αναστολή της αιμοπεταλιακής λειτουργίας. Επειδή απομακρύνονται δια των νεφρών απαιτείται προσαρμογή των δόσεων σε ασθενείς με νεφρική ανεπάρκεια.

64 Αντιαιμοπεταλιακά φάρμακα- Αναστολείς της GPΙΙB/ΙΙΙΑ Η προσπάθεια δημιουργίας GPΙΙb/ΙΙΙα ανασταλτών από το στόμα (xemilofiban, orbofiban, sibrofiban) δεν έχει ακόμη αποδώσει, επειδή η βιοδιαθεσιμότητά τους είναι μικρή και η διατήρηση ικανοποιητικού βαθμού αναστολής των ΑΜΠ δεν είναι ικανοποιητική. Η κύρια παρενέργεια αυτών των φαρμάκων είναι οι αιμορραγίες, γι αυτό απαιτείται ιδιαίτερη προσοχή σε ασθενείς που συγχρόνως λαμβάνουν και άλλα αντιαιμοπεταλιακά ή αντιπηκτικά φάρμακα.

65 Αντιαιμοπεταλιακά Φάρμακα Ηάριστη επιλογή των από του στόματος ΑΦ σε ασθενείς με αγγειακή νόσο (αγγειακά εγκεφαλικά ισχαιμικά επεισόδια, στεφανιαία νόσο και περιφερική αρτηριακή νόσο) αποτελεί πεδίο διχογνωμίας και ενώ ηαποτελεσματικότητα της ασπιρίνης στην πρόληψη υποτροπών αθηροθρομβωτικών επεισοδίων σε υψηλού κινδύνου ασθενείς είναι αποδεδειγμένη (μείωση σχετικού κινδύνου 25%), η αποτελεσματικότητα των άλλων ΑΦ (κλοπιδογρέλη, διπυριδαμόλη) ως μονοθεραπεία ή σε συνδυασμό με ασπιρίνη δεν είναι τόσο σαφής.

66 Αντιαιμοπεταλιακά Φάρμακα Αυτή η διχογνωμία αντικατοπτρίζεται στην καθημερινή κλινική ιατρική πράξη: οι νευρολόγοι προτιμούν την ασπιρίνη σε συνδυασμό με την διπυριδαμόλη, οι καρδιολόγοι την ασπιρίνη και την κλοπιδογρέλη, ενώ τα δεδομένα για την περιφερική αρτηριακή νόσο είναι ακόμη πιο συγκεχυμένα.

67 UFH και οι LMWHs Η UFH είναι φυσικός βλεννοπολυσακχαρίτης, με ΜΒ που κυμαίνεται από daltons (μέσο ΜΒ daltons), παραγόμενος από βλεννογόνο στομάχου χοίρου Η κύρια δράση των ηπαρινών οφείλεται στην ικανότητά τους να δεσμεύονται με την αντιθρομβίνη ΙΙΙ (ΑΤ) και να ενισχύουν τη δράση της Από τη χορηγούμενη δόση ηπαρίνης μόνο το 1/3 συνδέεται με την ΑΤ και είναι υπεύθυνο για την αντιπηκτική της δράση, ενώ τα υπόλοιπα 2/3 σε θεραπευτικές δόσεις, ασκούν ελάχιστη αντιπηκτική δράση. Ιδιότητες οξέος (θειικές, COOH ομάδες)

68 Μηχανισμός δράσης ηπαρίνης Άμεση έναρξη δράσης Ενοξαπαρίνη (Χa)

69 Μηχανισμός δράσης Σύνδεση με την αντιθρομβίνη ΙΙΙ ηπαρίνης γρήγορο αντιπηκτικό αποτέλεσμα Αντιθρομβίνη ΙΙΙ = α- σφαιρίνη που αναστέλλει αρκετούς παράγοντες πήξης

70

71

72

73 UFH και οι LMWHs Η δέσμευση της ηπαρίνης με την ΑΤ μέσω της ειδικής πεντασακχαριδικής αλληλουχίας τηςπροκαλείστερεοδομικές μεταβολές στο δραστικό κέντρο της ΑΤ που επιταχύνουν της αλληλεπίδρασή της με τον FXa όχι όμως με τηθρομβίνη (IIa) Η ηπαρίνη για να αναστείλλει τη θρομβίνη πρέπει να συνδεθεί τόσο με την ΑΤ όσο και με τη θρομβίνη, ώστε να γεφυρώσει τοένζυμομε τοναναστολέα Αυτή ηαντίδραση γεφύρωσης χρειάζεται αλυσίδα ηπαρίνης με την πεντασακχαριδική αλληλουχία αλλά και τουλάχιστον 13 ακόμη σακχαριδικές μονάδες, που αντιστοιχούνσε ΜΒ Επειδή όμως τουλάχιστον οι μισές αλυσίδες των LMWHs είναι πολύ μικρές για να δημιουργήσουν τη γεφύρωση αυτή, οι LMWHs έχουν μικρότερηικανότητανα ευοδώνουν την αναστολή της θρομβίνης από την ηπαρίνη απ ότι να αναστέλλουν τον FXa

74

75 ΘΕΡΑΠΕΥΤΙΚΕΣ ΧΡΗΣΕΙΣ Περιορισμός επέκτασης του θρόμβου εμποδίζοντας τη σύνθεση του ινώδους. Εν τω βάθει φλεβική θρόμβωση Πνευμονική εμβολή Μείωση συχνότητας υποτροπιαζόντων θρομβοεμβολικών επεισοδίων Οξεία φάση ΟΕΜ

76 ΘΕΡΑΠΕΥΤΙΚΕΣ ΧΡΗΣΕΙΣ Αντιπηκτικά εκλογής για τη θεραπεία εγκύων με προσθετικές καρδιακές βαλβίδες ή θρομβοεμβολικά επεισόδια γιατί δεν διέρχονται τον πλακούντα

77 Ανθεκτικότητα στο φάρμακο

78

79 Ηπαρίνη Χορήγηση: παρεντερικώς Υποδόρια ή ενδοφλεβίως Συνεχής έκχυση για 7-10 ημέρες Ρύθμιση της δόσης t ½ 1 3 h 50 % έκκριση στα ούρα, ηπατικός μεταβολισμός Χορηγείται συχνά ενδοφλέβια σε μεγάλη εφάπαξ δόση για να επιτευχθεί ταχέως η αντιπηκτική της δράση

80 ΑΛΛΗΛΕΠΙΔΡΑΣΕΙΣ Α. ΑΙΜΟΡΡΑΓΙΚΕΣ ΕΠΙΠΛΟΚΕΣ Προσεκτική παρακολούθηση του χρόνου αιμορροής Συνέργεια με από στόματος αντιπηκτικά αιμορραγίας με αναστολείς αιμοπεταλίων, φάρμακα με βασικές ιδιότητες (τετρακυκλίνες, αντιισταμινικά, κινιδίνη) Εκτεταμένη αιμορραγία διακοπή και θεραπεία με θειϊκή πρωταμίνη

81 ΑΛΛΗΛΕΠΙΔΡΑΣΕΙΣ Β. ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ ΥΠΕΡΕΥΑΙΣΘΗΣΙΑΣ Ρίγος, πυρετός, κνίδωση ή αναφυλακτικό schock Γ. ΘΡΟΜΒΟΚΥΤΤΑΡΟΠΕΝΙΑ Μείωση των αιμοπεταλίων Αντενδείξεις: Αιμορραγική προδιάθεση, κακοήθης υπέρταση, ηπατική νόσος, πρόσφατη χειρουργική επέμβαση

82 UFH και οι LMWHs Οι LMWHs παρασκευάζονται από την UFH με ελεγχόμενο χημικό ή ενζυματικό αποπολυμερισμό και αναπτύχθηκαν επειδή έχουν: μικρότερη αντιθρομβινική (anti-fiia) δράση σε σχέση με την αnti-fχa, ευνοϊκότερη σχέση οφέλους/κινδύνου τουλάχιστον σε πειραματόζωα και κυρίως καλύτερες φαρμακοκινητικές ιδιότητες. Παρ ότι η διαδικασία παρασκευής τους δίνει διαφορετικό τελικό προϊόν, δεν έχουμε δεδομένα ότι η διαφορετική τους χημική δομή επηρεάζει τη βιολογική τους δράση, τουλάχιστον σημαντικά

83 Φαρμακοκινητική Χορηγούνται μόνο υποδορίως Η ενδομυϊκή χορήγηση οποιασδήποτε ηπαρίνης αντενδείκνυται λόγω κινδύνου αιματώματος.

84

85 UFH και οι LMWHs LMWH που κυκλοφορούν στην Ελλάδα Ουσία Enoxaparin Dalteparin Nadroparin Tinzaparin Reviparin Bemiparin Εμπορική ονομασία Clexane Fragmin Fraxiparine Innohep Clivarin Ivor Μέσο ΜΒ ds Σχέση αντι-xa /αντι-iia δραστικότητας

86

87

88

89 Αντιπηκτικά p.o. Βαρφαρίνη Δικουμαρόλη (Ανάλογα βιταμίνης Κ) Discovery-pesticide Μηχανισμός δράσης : Αναστολή σύνθεσης παραγόντων πήξης ΙΙ, VII, ΙΧ, Χ ΒΑΡΦΑΡΙΝΗ αδρανοποιεί τη βιταμίνη Κ στα ηπατικά μικροσώματα παρεμβαίνοντας με αυτό τον τρόπο στη σύνθεση των παραγόντων πήξης που εξαρτώνται από την βιταμίνη Κ, συμπεριλαμβανομένης και της προθρομβίνης.

90 Βαρφαρίνη Αρκετοί από τους παράγοντες πήξης εξαρτώνται από τη δράση της βιταμίνης Κ ως συμπαράγοντα για την πλήρη σύνθεσή τους από το ήπαρ. Κατά την τροποποίηση αυτή ένας αριθμός από ρίζες του γλουταμινικού οξέος καρβοξυλιώνεται ρίζες του γ-καρβοξυγλουταμινικού Τα κουμαρινικά αντιπηκτικά αποκλείουν τη γ- καρβοξυλίωση πολλών γλουταμικών υπολειμμάτων, στην προθρομβίνη, και τους παράγοντες VII, IX, X.

91 Ο 2 + CO 2 + υπολείμματα γλουταμικού οξέος (παράγοντες ΙΙ, VII, IX, X) Υπολείμματα γ-καρβοξυλ γλουταμικού οξέος (παράγοντες ΙΙ, VII, IX, X) Ανηγμένη μορφή βιταμίνης Κ (υδροκινόνη) Οξειδωμένη μορφή βιταμίνης Κ (εποξείδιο) Αναγωγάση Βιταμίνης Κ - Βιταμίνη Κ (κινόνη) Βαρφαρίνη Αναγωγάση Βιταμίνης Κ -

92

93

94 Αντιπηκτικά p.o. Μεταβολισμός: Ηπατικός, 99% δεσμευμένη με αλβουμίνη Αλληλεπιδράσεις : απορρόφηση (καθαρτικά) εκτόπιση από πρωτεΐνες πλάσματος (ΜΣΑΦ) μεταβολισμός (P450 π.χ. Βαρβιτουρικά) Αντενδείξεις: αιμορραγική προδιάθεση, έλκη ΓΕΣ, κακοήθης υπέρταση, εγκυμοσύνη, ηπατική ή νεφρική νόσος Τοξικότητα: αιμορραγία, υπερευαισθησία, αλωπεκία, δερματική νέκρωση Αντίδοτα : Βιταμίνη Κ, πλάσμα

95

96 ΑΝΕΠΙΘΥΜΗΤΕΣ ΕΝΕΡΓΕΙΕΣ ΑΙΜΟΡΡΑΓΙΚΕΣ ΔΙΑΤΑΡΑΧΕΣ Μικρή αιμορραγία διακοπή φαρμάκου και χορήγηση βιταμίνης Κ Μεγάλη αιμορραγία μεγαλύτερες δόσεις βιταμίνης Κ i.v.

97

98

99 ΦΑΡΜΑΚΑ ΠΟΥ ΕΠΗΡΕΑΖΟΥΝ ΤΗΝ ΑΝΤΙΠΗΚΤΙΚΗ ΔΡΑΣΗ ΤΗΣ ΒΑΡΦΑΡΙΝΗΣ

100 Ινωδολυτικοί παράγοντες Η ταχεία αποδόμηση του θρόμβου με τη συστηματική χορήγηση ινωδολυτικών παραγόντων και η άμεση αποκατάσταση της ροής του αίματος στοχεύει: στη στεφανιαία κυκλοφορία στον περιορισμό της μυοκαρδιακής βλάβης και συνεπώς στη μείωση της θνητότητας

101 Ινωδολυτικοί παράγοντες στην κυκλοφορία του εγκεφάλου στη μείωση του θανάτου των νευρώνων και του εγκεφαλικού εμφράκτου που προκαλεί μη αναστρέψιμη εγκεφαλική βλάβη στη μείωση της θνητότητας της μαζικής ΠΕ με την αποκατάσταση της ροής του αίματος στην πνευμονική αρτηρία

102 Θρομβολυτικά Η διάλυση του θρόμβου και η επαναιμάτωση έχει περισσότερες πιθανότητες επιτυχίας όταν η θεραπεία ξεκινά νωρίς μετά το σχηματισμό του θρόμβου Θεραπευτικές χρήσεις: Εν τω βάθει θρόμβωση, σοβαρή πνευμονική εμβολή, οξύ έμφραγμα του μυοκαρδίου, περιφερική αρτηριακή θρόμβωση και εμβολή, διάλυση πηγμάτων σε καθετήρες και αναστομώσεις. Χορήγηση: Ενδοστεφανιαία ή ενδοφλέβια (2-6 ώρες)

103 Θρομβολυτικά Ενεργοποιούν τη μετατροπή του πλασμινογόνου σε πλασμίνη πρωτεάση που υδρολύει το ινώδες θρόμβους

104 Πρώτης γενιάς: ουροκινάση, στρεπτοκινάση Μηχανισμός δράσης: Στρεπτοκινάση ενεργοποίηση πλασμινογόνου (όχι ενζυμική δράση), ουροκινάση (ένζυμο) Αποδομεί τόσο το ινώδες όσο και το ινωδογόνο, παράγοντες πήξης, Γενικευμένη ινωδολυτική κατάσταση Θρομβολυτικά

105

106 Θεραπευτικές χρήσεις: οξεία πνευμονική εμβολή, εν τω βάθει φλεβική θρόμβωση, ΟΕΜ, αρτηριακή θρόμβωση, αποφράξεις αναστομώσεων. Έναρξη δράσης: άμεση Φαρμακοκινητική: εντός 4 ωρών στο ΟΕΜ, έγχυση 1 ώρα Αντενδείξεις: όπως και για τα αντιπηκτικά

107 Ανεπιθύμητες ενέργειες Α. Αιμορραγικές διαταραχές: η ενεργοποίηση του κυκλοφορούντος πλασμινογόνου αυξημένα επίπεδα πλασμίνης επίσπευση αιμορραγίας. Χορηγείται αμινοκαπροϊκό οξύ

108 Ανεπιθύμητες ενέργειες Β. Υπερευαισθησία: στρεπτοκινάση Πρωτείνη ξένη προς τον οργανισμό: εξάνθημα, πυρετός και σπάνια αναφυλαξία.

109 Ινωδολυτικοί παράγοντες Η ουροκινάση, φυσιολογικός θρομβολυτικός παράγοντας παραγόμενος στα νεφρικά παρεγχυματικά κύτταρα, είναι ο πιο οικείος στους επεμβατικούς ακτινολόγους και αυτός που έχει χρησιμοποιηθεί περισσότερο σε περιφερικούς ενδαγγειακούς θρόμβους και αποφράξεις καθετήρων.

110 Ινωδολυτικοί παράγοντες Η ουροκινάση απομονώνεται από ούρα ανθρώπου, ενώ σήμερα παρασκευάζεται με τεχνολογία ανασυνδυασμού. Στο πλάσμα η ουροκινάση έχει χρόνο ημίσειας ζωής περίπου 15 λεπτά. Οι αλλεργικές αντιδράσεις είναι σπάνιες και το φάρμακο μπορεί να χορηγηθεί επανειλημμένα χωρίς αντιγονικά προβλήματα.

111 Δεύτερης γενιάς θρομβολυτικά

112 Αλτεπλάση Δεύτερης γενιάς: ιστικός ενεργοποιητής του πλασμινογόνου (t PA) ή αλτεπλάση. Ανασυνδυασμένο DNA Μηχανισμός δράσης: Ενεργοποίηση του πλασμινογόνου που συνδέεται με το θρόμβο Έναρξη δράσης: Άμεση, iv, t1/2: 5 min Τοξικότητα: αιμορραγία Αντίδοτο: αμινοκαπροϊκό οξύ (πλασμίνη) Χρήσεις: έμφραγμα του μυοκαρδίου, πνευμονική εμβολή, ισχαιμικό εγκεφαλικό επισόδειο

113 Ινωδολυτικοί παράγοντες Το reteplase, 2ης γενεάς tpa, είναι συνθετικό, μη γλυκοζυλιωμένο, τμηματικό μόριο του ιστικού ενεργοποιητή του πλασμινογόνου παρασκευαζόμενο με την τεχνολογία ανασυνδυασμού, δρα γρηγορότερα και έχει μικρότερο κίνδυνο αιμορραγικών επιπλοκών από τον παράγοντα, alteplase. Το reteplase δεν συνδέεται με την ινική τόσο σταθερά, όσο το φυσικό μόριο του ιστικού ενεργοποιητή του πλασμινογόνου, επιτρέποντας στο φάρμακο να διεισδύσει πιο εύκολα μέσα στο θρόμβο, παρά να συνδεθεί μόνο στην επιφάνειά του.

114 Ινωδολυτικοί παράγοντες Έχει ταχύτερη κάθαρση από το πλάσμα και βραχύτερο χρόνο ημίσειας ζωής (περίπου λεπτά) από το alteplase. Το reteplase, όπως και το alteplase, εάν απαιτηθεί, μπορεί να επαναχορηγηθούν καθώς δεν είναι αντιγονικοί παράγοντες και δεν συσχετίζονται με οποιαδήποτε αλλεργική αντίδραση

115 Ινωδολυτικοί παράγοντες Το Tenecteplase (TNKase), το νεώτερο θρομβολυτικό φάρμακο, που έχει εγκριθεί για κλινική χρήση, ενδείκνυται στην αντιμετώπιση του οξέος εμφράγματος του μυοκαρδίου. Το TNKase παράγεται με τεχνολογία ανασυνδυασμού και έχει τον ίδιο μηχανισμό δράσης με το alteplase (tpa).

116 Ινωδολυτικοί παράγοντες Το TNKase είναι γλυκοπρωτεΐνη που έχει υποστεί διάφορες τροποποιήσεις στα μόρια των αμινοξέων, ώστε να έχει μεγαλύτερο χρόνο ημίσειας ζωής στο πλάσμα (αρχικά min με τελική κάθαρση 130 min) και το πλεονέκτημα χορήγησης σε εφ άπαξ δόση, με λιγότερες αιμορραγικές επιπλοκές και μεγαλύτερη ειδικότητα έναντι της ινικής. Μεταβολίζεται κυρίως στο ήπαρ.

117 Ανιστρεπλάση Σύμπλοκο ανισοϋλιωμένου πλασμινογόνου και ενεργοποιητή της στρεπτοκινάσης Με την ακυλίωση αποκλείεται η λυσίνη στην ενεργό θέση του πλασμινογόνου, έτσι ώστε το σύμπλοκο να είναι ανενεργό, μέχρις ότου συνδεθεί με το ινώδες. Με τη σύνδεση, η ανισοϋλική ομάδα απομακρύνεται και η διαδικασία της ινωδόλυσης προχωρεί Ημιεκλεκτικό για τη λύση του ινώδους στη θέση του θρόμβου t1/2 90 min vs 5 min για τη στρεπτοκινάση

118

119 Χρήσεις αντιπηκτικώναντιαιμοπεταλιακών θρομβολυτικών Φλεβοθρόμβωση Έμφραγμα μυοκαρδίου Ασταθής στηθάγχη By pass Κολπική μαρμαρυγή Προσθετικές βαλβίδες ή συγγενείς ανωμαλίες βαλβίδων Παροδικά ισχαιμικά επεισόδια Διάφορες Ηπαρίνη, στρεπτοκινάση μετά 7-10 μέρες ρ.ο. αντιπηκτικά Στρεπτοκινάση Ασπιρίνη Ασπιρίνη + Διπυριδαμόλη p.ο. αντιπηκτικά»» Ασπιρίνη Εξωσωματική κυκλοφορία

120 Φάρμακα για την θεραπεία της αιμορραγίας Βιταμίνη Κ Αμινοκαπροϊκό οξύ Θεϊική πρωταμίνη

121 Φάρμακα για την θεραπεία της αιμορραγίας Αιμορραγικά προβλήματα: Παθολογικές καταστάσεις (αιμοφιλίασυνέπεια της έλειψης κάποιων παραγόντων πήξης, VIII και ΙΧ) Συνέπειες ινωδολυτικών καταστάσεων (μετά από εγχειρήσεις στο ΓΕΣ ή μετά από προστατεκτομή). Χρήση αντιπηκτικών

122 Αμινοκαπροϊκό οξύ- Τρανεξαμικό οξύ Χρήσεις: Διάφορες ινωδολυτικές καταστάσεις Συνθετικοί παράγοντες που εμποδίζουν την ενεργοποίηση του πλασμινογόνου Ανεπιθύμητη ενέργεια: ενδαγγειακή θρόμβωση

123 Θειική πρωταμίνη Προέρχεται από σπέρμα ψαριού ή όρχεις, έχει υψηλή περιεκτικότητα σε αργινίνη (αλκαλική αντίδραση) Θετικά φορτισμένη πρωτείνη που αντιδρά με την αρνητικά φορτισμένη ηπαρίνη Σταθερό σύμπλοκο χωρίς αντιπηκτική δράση

124 Βιταμίνη Κ Δρα παρεμβαίνοντας στη δράση της βιταμίνης Η ανταπόκριση είναι αργή και απαιτεί περίπου 24 ώρες.

125 Φάρμακα για την θεραπεία της αναιμίας Ορισμός: κατώτερη του φυσιολογικού συγκέντρωση αιμοσφαιρίνης στο πλάσμα (ελαττωμένος αριθμός ερυθρών αιμοσφαιρίων ή χαμηλή ολική περιεκτικότητα αιμοσφαιρίνης)

126

127 Φάρμακα για την θεραπεία της αναιμίας Προκαλείται από: Χρόνια απώλεια αίματος, διαταραχές του μυελού των οστών, αυξημένη αιμόλυση, λοιμώξεις, κακοήθη νεοπλάσματα, ενδοκρινικές διαταραχές Μετάγγιση Φάρμακα μπορεί να δράσουν τοξικά στα κύτταρα του αίματος, στην παραγωγή της αιμοσφαιρίνης ή στα ερυθροποιητικά όργανα Τροφικές αναιμίες από διαιτητικές ελλείψεις

128 Σίδηρος Ο σίδηρος είναι αποθηκευμένος (εντερικό βλεννογόνο) με τη μορφή της φερριτίνης Η σιδηροπενική αναιμία οφείλεται σε εξάντληση των αποθεμάτων σιδήρου και σε ανεπαρκή πρόσληψη.

129 Σίδηρος Σε ποιούς συμβαίνει; Οδηγεί σε ανάπτυξη μικροκυτταρικής αναιμίας Διαιτητικά συμπληρώματα με θεϊικό σίδηρο ΓΕΣ ενοχλήματα

130 Φυλλικό οξύ Έλλειψη φυλλικού μπορεί να οφείλεται σε (1) αυξημένες ανάγκες (για παράδειγμα κύηση και θηλασμός) (2) μειωμένη απορρόφηση που οφείλεται σε παθήσεις του λεπτού εντέρου (3) αλκοολισμό (4) θεραπεία με φάρμακα τα οποία είναι αναστολείς της διυδροφυλλικής ρεδουκτάσης (μεθοτρεξάτη, τριμεθοπρίμη) Αποτέλεσμα: μεγαλοβλαστική αναιμία

131 Κυανοκοβαλαμίνη Η βιταμίνη Β12 χρησιμεύει σαν συμπαράγοντας για ορισμένες βασικές βιοχημικές αντιδράσεις στον οργανισμό. Σε φυσιολογικές συνθήκες απορροφάται μόνο μετά από τη δημιουργία συμπλόκων με τον ενδογενή παράγοντα, μία γλυκοπρωτείνη που εκκρίνεται στο γαστρικό βλενογόννο.

132 Κυανοκοβαλαμίνη Ανεπάρκεια της Β12 οφείλεται: (1) σε χαμηλή διαιτητική πρόσληψη (2) σε ελλειπή απορρόφηση λόγω αδυναμίας των γαστρικών τοιχωματικών κυττάρων να παράγουν τον ενδογενή παράγοντα ή σε απώλεια της δραστικότητας του υποδοχέα, που είναι απαραίτητος για την εντερική απορρόφηση της βιταμίνης

133 Κυανοκοβαλαμίνη (3) μη ειδικά σύνδρομα δυσαπορρόφησης ή η γαστρεκτομή Η χορήγηση μόνο φυλλικού οξέος αναστέφει την αιματολογική διαταραχή και συγκαλύπτει την έλλειψη Β12, η οποία μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρή νευρολογική νόσο Θεραπεία με συνδυασμό φυλλικού και βιταμίνης Β12

134 Ερυθροποιητίνη Γλυκοπρωτεΐνη που παράγεται από τον νεφρό και ρυθμίζει τον πολλαπλασιασμό και τη διαφοροποίηση των ερυθροκυττάρων στο μυελό των οστών Παράγεται με τη μέθοδο του ανασυνδυασμένου DΝΑ

135 Ερυθροποιητίνη Θεραπεία της αναιμίας που προκαλείται από νεφρική νόσο τελικού σταδίου, της αναιμίας που παρουσιάζεται σε ασθενείς που έχουν μολυνθεί από HIV και της αναιμίας σε καρκινοπαθείς. iv ή sc Ανεπιθύμητες ενέργειες: αύξηση της πίεσης του αίματος

136 Φάρμακα που χρησιμοποιούνται στη δρεπανοκυτταρική αναιμία Eίναι μια δια βίου διαταραχή του αίματος η οποία χαρακτηρίζεται από τα ερυθρά αιμοσφαίρια που αναλαμβάνουν μια ανώμαλη, άκαμπτο, δρεπάνι σχήμα. Δρεπάνωση μειώνει την ευελιξία των κυττάρων και οδηγεί σε κίνδυνο εκδήλωσης διαφόρων επιπλοκών. Η δρεπάνωση παρουσιάζεται εξαιτίας μιας μετάλλαξης στο γονίδιο της αιμοσφαιρίνης. Το προσδόκιμο ζωής έχει μειωθεί, με μελέτες που ανέφεραν κατά μέσο όρο το προσδόκιμο ζωής των 42 και 48 ετών για άνδρες και γυναίκες, αντίστοιχα.

137 Φάρμακα που χρησιμοποιούνται στη δρεπανοκυτταρική αναιμία Υδροξυουρία Ανακουφίζει το επώδυνο στάδιο που παρατηρείται στη δρεπανοκυτταρική αναιμία Αυξάνει τα επίπεδα της εμβρυικής αιμοσφαιρίνης HbF περιορίζοντας τις επιπτώσεις της παθολογικής αιμοσφαιρίνης S. Χρειάζονται μερικοί μήνες για αποτελέσματα.

138 Φάρμακα που χρησιμοποιούνται στη δρεπανοκυτταρική αναιμία Ο πολυμερισμός της HbS καθυστερεί παρουσία υδροξυουρίας και δεν εκλύονται επώδυνες κρίσεις. Χρησιμοποιείται επίσης στη θεραπεία της χρόνιας μυελογενούς λευχαιμίας

ΦΑΡΜΑΚΟΛΟΓΙΑ ΑΝΤΙΠΗΚΤΙΚΑ

ΦΑΡΜΑΚΟΛΟΓΙΑ ΑΝΤΙΠΗΚΤΙΚΑ ΦΑΡΜΑΚΟΛΟΓΙΑ ΑΝΤΙΠΗΚΤΙΚΑ Δρ. Γεώργιος Ι. Πανουτσόπουλος Επίκουρος Καθηγητής Φυσιολογίας του Ανθρώπου Τμήμα Νοσηλευτικής Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου ΘΡΟΜΒΟΕΜΒΟΛΙΚΕΣ ΝΟΣΟΙ Θρόμβωση είναι η σύνθεση στερεών

Διαβάστε περισσότερα

AIΜΟΣΤΑΣΗ Τι είναι η αιμόσταση? Ποια είναι τα κύρια στάδια?

AIΜΟΣΤΑΣΗ Τι είναι η αιμόσταση? Ποια είναι τα κύρια στάδια? AIΜΟΣΤΑΣΗ Τι είναι η αιμόσταση? Ποια είναι τα κύρια στάδια? Aιμόσταση=πρόληψη απώλειας αίματος Aιμόσταση=πρόληψη απώλειας Tο αίμα: αίματος Πρέπει να είναι υγρό Δεν έρχεται σε επαφή με αρνητικά φορτισμένες

Διαβάστε περισσότερα

Αιµόσταση. Αιµορραγία

Αιµόσταση. Αιµορραγία Αιµόσταση Αιµορραγία Αιµάτωµα Μηχανισµοί Αιµόστασης σπασµός του αγγείου σχηµατισµός αιµοπεταλειακού θρόµβου πήξη αίµατος ανάπτυξη ινώδους ιστού για τη µόνιµη απόφραξη της οπής Αγγειακός σπασµός το ερέθισµατουτραυµατισµένου

Διαβάστε περισσότερα

Το Xarelto είναι φάρμακο που περιέχει τη δραστική ουσία ριβαροξαβάνη. Διατίθεται σε μορφή δισκίων (2,5, 10, 15 και 20 mg).

Το Xarelto είναι φάρμακο που περιέχει τη δραστική ουσία ριβαροξαβάνη. Διατίθεται σε μορφή δισκίων (2,5, 10, 15 και 20 mg). EMA/230698/2013 EMEA/H/C/000944 Περίληψη EPAR για το κοινό ριβαροξαβάνη Το παρόν έγγραφο αποτελεί σύνοψη της Ευρωπαϊκής Δημόσιας Έκθεσης Αξιολόγησης (EPAR) του. Επεξηγεί τον τρόπο με τον οποίο η Επιτροπή

Διαβάστε περισσότερα

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΔΡΟΣΟΣ ΥΠΕΥΘΥΝΟΣ ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΑΙΜΑΤΟΛΟΓΙΚΟΥ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟΥ ΓΠΝΑ ΣΙΣΜΑΝΟΓΛΕΙΟ ΑΙΜΟΣΤΑΣΗ-ΕΛΕΓΧΟΣ ΠΗΞΗΣ

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΔΡΟΣΟΣ ΥΠΕΥΘΥΝΟΣ ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΑΙΜΑΤΟΛΟΓΙΚΟΥ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟΥ ΓΠΝΑ ΣΙΣΜΑΝΟΓΛΕΙΟ ΑΙΜΟΣΤΑΣΗ-ΕΛΕΓΧΟΣ ΠΗΞΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΔΡΟΣΟΣ ΥΠΕΥΘΥΝΟΣ ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΑΙΜΑΤΟΛΟΓΙΚΟΥ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟΥ ΓΠΝΑ ΣΙΣΜΑΝΟΓΛΕΙΟ ΑΙΜΟΣΤΑΣΗ-ΕΛΕΓΧΟΣ ΠΗΞΗΣ ΑΙΜΟΣΤΑΣΗ Γενικά ο όρος αιμόσταση περικλείει το σύνολο των μηχανισμών που έχουν σκοπό την κατάπαυση

Διαβάστε περισσότερα

Μεγακαρυωτική σειρά Πήξη - Αιμόσταση. Ε. Παρασκευά Αν. Καθηγήτρια Κυτταρικής Φυσιολογίας, Τμήμα Ιατρικής, Παν. Θεσσαλίας

Μεγακαρυωτική σειρά Πήξη - Αιμόσταση. Ε. Παρασκευά Αν. Καθηγήτρια Κυτταρικής Φυσιολογίας, Τμήμα Ιατρικής, Παν. Θεσσαλίας Μεγακαρυωτική σειρά Πήξη - Αιμόσταση Ε. Παρασκευά Αν. Καθηγήτρια Κυτταρικής Φυσιολογίας, Τμήμα Ιατρικής, Παν. Θεσσαλίας 7.10.2016 Αιμορραγία Αιμάτωμα Αιμόσταση 2 Μεγακαρυωτική σειρά - Αιμοπετάλια Μεγακαρυοκύτταρα

Διαβάστε περισσότερα

ΡΕΑ ΧΑΤΖΗΚΥΡΙΑΚΟΥ ΔΙΕΥΘYΝΤΡΙΑ ΑΙΜΑΤΟΛΟΓΙΚΟΥ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟΥ ΓΠΝΑ ΣΙΣΜΑΝΟΓΛΕΙΟ ΜΗΧΑΝΙΣΜΟΣ ΚΑΙ ΕΛΕΓΧΟΣ ΙΝΩΔΟΛΥΣΗΣ

ΡΕΑ ΧΑΤΖΗΚΥΡΙΑΚΟΥ ΔΙΕΥΘYΝΤΡΙΑ ΑΙΜΑΤΟΛΟΓΙΚΟΥ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟΥ ΓΠΝΑ ΣΙΣΜΑΝΟΓΛΕΙΟ ΜΗΧΑΝΙΣΜΟΣ ΚΑΙ ΕΛΕΓΧΟΣ ΙΝΩΔΟΛΥΣΗΣ ΡΕΑ ΧΑΤΖΗΚΥΡΙΑΚΟΥ ΔΙΕΥΘYΝΤΡΙΑ ΑΙΜΑΤΟΛΟΓΙΚΟΥ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟΥ ΓΠΝΑ ΣΙΣΜΑΝΟΓΛΕΙΟ ΜΗΧΑΝΙΣΜΟΣ ΚΑΙ ΕΛΕΓΧΟΣ ΙΝΩΔΟΛΥΣΗΣ ΙΝΩΔΟΛΥΣΗ Με τη βλάβη ενός αγγείου και την αποκάλυψη του υπενδοθηλιακού κολλαγόνου ενεργοποιείται

Διαβάστε περισσότερα

Πνευμονική Εμβολή. Έλενα Σολωμού Αιματολόγος Επίκουρη Καθηγήτρια Παθολογίας-Αιματολογίας Ιατρική Σχολή Πανεπιστημίου Πατρών

Πνευμονική Εμβολή. Έλενα Σολωμού Αιματολόγος Επίκουρη Καθηγήτρια Παθολογίας-Αιματολογίας Ιατρική Σχολή Πανεπιστημίου Πατρών Πνευμονική Εμβολή Έλενα Σολωμού Αιματολόγος Επίκουρη Καθηγήτρια Παθολογίας-Αιματολογίας Ιατρική Σχολή Πανεπιστημίου Πατρών Πήξη αίματος Αιμόσταση: διακοπή της απώλειας αίματος Μηχανισμοί αιμόστασης : Αγγειοσύσπαση

Διαβάστε περισσότερα

8 η Παρουσίαση Εισαγωγή στο Αίμα

8 η Παρουσίαση Εισαγωγή στο Αίμα ΠΑΠΑΓΙΑΝΝΗΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΕΠΙΚΟΥΡΟΣ ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ ΤΕΙ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΙΑΤΡΙΚΩΝ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΩΝ 8 η Παρουσίαση Εισαγωγή στο Αίμα ΠΗΓΕΣ :ADAM,AMERICAN SOCIETY OF HEMATOLOGY, www.blood.co.uk Συστατικά του κυκλοφορικού

Διαβάστε περισσότερα

ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΙΣΧΑΙΜΙΚΩΝ ΑΓΓΕΙΑΚΩΝ ΕΓΚΕΦΑΛΙΚΩΝ ΕΠΕΙΣΟΔΙΩΝ

ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΙΣΧΑΙΜΙΚΩΝ ΑΓΓΕΙΑΚΩΝ ΕΓΚΕΦΑΛΙΚΩΝ ΕΠΕΙΣΟΔΙΩΝ ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΙΣΧΑΙΜΙΚΩΝ ΑΓΓΕΙΑΚΩΝ ΕΓΚΕΦΑΛΙΚΩΝ ΕΠΕΙΣΟΔΙΩΝ Guidelines of American Heart Association/American Stroke Association 2013 EFNS Guidelines 2011 Royal College of Physicians National Clinical Guidelines

Διαβάστε περισσότερα

ΠΕΡΙΛΗΨΗ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΩΝ ΤΟΥ ΠΡΟΪΟΝΤΟΣ

ΠΕΡΙΛΗΨΗ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΩΝ ΤΟΥ ΠΡΟΪΟΝΤΟΣ ΠΕΡΙΛΗΨΗ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΩΝ ΤΟΥ ΠΡΟΪΟΝΤΟΣ 1. ΟΝΟΜΑΣΙΑ ΤΟΥ ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΟΥ ΠΡΟΪΟΝΤΟΣ FRAXIPARINE 2. ΠΟΙΟΤΙΚΗ ΚΑΙ ΠΟΣΟΤΙΚΗ ΣΥΝΘΕΣΗ Σύνθεση ανά 1 ml ενέσιμου διαλύματος: Nadroparin Calcium (ΙΝΝ) 9.500 IU αντι-xa

Διαβάστε περισσότερα

Προ εγχειρητικός Καρδιολογικός Έλεγχος

Προ εγχειρητικός Καρδιολογικός Έλεγχος Προ εγχειρητικός Καρδιολογικός Έλεγχος Οδηγίες Συνταγογράφηση γνωματεύσεων Dr ΠΑΠΑΜΙΧΑΗΛ ΑΝΔΡΕΑΣ Καρδιολόγος 1) ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΑΣΘΕΝΟΥΣ 2) Βαρύτητα επέμβασης Βαρύτητα επέμβασης 1)χαμηλού κινδύνου 2)μέτριου

Διαβάστε περισσότερα

Μεγακαρυωτική σειρά Πήξη - Αιμόσταση. Ε. Παρασκευά Αν. Καθηγήτρια Κυτταρικής Φυσιολογίας, Τμήμα Ιατρικής, Παν. Θεσσαλίας

Μεγακαρυωτική σειρά Πήξη - Αιμόσταση. Ε. Παρασκευά Αν. Καθηγήτρια Κυτταρικής Φυσιολογίας, Τμήμα Ιατρικής, Παν. Θεσσαλίας Μεγακαρυωτική σειρά Πήξη - Αιμόσταση Ε. Παρασκευά Αν. Καθηγήτρια Κυτταρικής Φυσιολογίας, Τμήμα Ιατρικής, Παν. Θεσσαλίας 6.10.2017 Μεγακαρυωτική σειρά - Αιμοπετάλια Μεγακαρυοκύτταρα -εξαιρετικά μεγάλα κύτταρα

Διαβάστε περισσότερα

ΗΛΙΚΙΩΜΕΝΟΙ ΑΣΘΕΝΕΙΣ ΚΑΙ ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΚΑΡΔΙΑΓΓΕΙΑΚΗΣ ΝΟΣΟΥ ΣΧΕΣΗ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ - ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΣ Αντιθροµβωτική θεραπεία

ΗΛΙΚΙΩΜΕΝΟΙ ΑΣΘΕΝΕΙΣ ΚΑΙ ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΚΑΡΔΙΑΓΓΕΙΑΚΗΣ ΝΟΣΟΥ ΣΧΕΣΗ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ - ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΣ Αντιθροµβωτική θεραπεία ΗΛΙΚΙΩΜΕΝΟΙ ΑΣΘΕΝΕΙΣ ΚΑΙ ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΚΑΡΔΙΑΓΓΕΙΑΚΗΣ ΝΟΣΟΥ ΣΧΕΣΗ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ - ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΣ Αντιθροµβωτική θεραπεία ΚΑΜΠΟΥΡΙΔΗΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΣ Α ΚΑΡΔΙΟΛΟΓΙΚΗΣ ΚΛΙΝΙΚΗΣ ΓΕΝΙΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΚΑΒΑΛΑΣ Δεν

Διαβάστε περισσότερα

Θετική γνωμοδότηση της επιτροπής CHMP για τη ριβαροξαμπάνη της Bayer σε ασθενείς με στεφανιαία ή περιφερική αρτηριακή νόσο

Θετική γνωμοδότηση της επιτροπής CHMP για τη ριβαροξαμπάνη της Bayer σε ασθενείς με στεφανιαία ή περιφερική αρτηριακή νόσο Δελτίο Τύπου Bayer Ελλάς ΑΒΕΕ Σωρού 18-20, 151 25 Μαρούσι, Αθήνα Tel. +30 210 618 75 00 www.bayer.gr Θετική γνωμοδότηση της επιτροπής CHMP για τη ριβαροξαμπάνη της Bayer σε ασθενείς με στεφανιαία ή περιφερική

Διαβάστε περισσότερα

ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΚΕς ΑΙΜΟΡΡΑΓΙΚΕΣ

ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΚΕς ΑΙΜΟΡΡΑΓΙΚΕΣ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΚΕς ΑΙΜΟΡΡΑΓΙΚΕΣ ΔΙΑΤΑΡΑΧΕς ΑΙΜΟΣΤΑΣΗΣ Α. Μούγιου Αιματολόγος ΠΓΝΠ 17-03-2017 ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΚΕΣ ΑΙΜΟΡΡΑΓΙΚΕΣ ΔΙΑΤΑΡΑΧΕΣ ΑΙΜΟΣΤΑΣΗΣ Κληρονομικές διαταραχές πρωτογενούς αιμόστασης Νόσος von Willebrand

Διαβάστε περισσότερα

ΤΑ ΑΝΤΙΑΙΜΟΠΕΤΑΛΙΑΚΑ ΣΤΗΝ ΠΡΟΛΗΨΗ ΤΩΝ ΕΓΚΕΦΑΛΙΚΩΝ ΕΠΕΙΣΟΔΙΩΝ

ΤΑ ΑΝΤΙΑΙΜΟΠΕΤΑΛΙΑΚΑ ΣΤΗΝ ΠΡΟΛΗΨΗ ΤΩΝ ΕΓΚΕΦΑΛΙΚΩΝ ΕΠΕΙΣΟΔΙΩΝ ΤΑ ΑΝΤΙΑΙΜΟΠΕΤΑΛΙΑΚΑ ΣΤΗΝ ΠΡΟΛΗΨΗ ΤΩΝ ΕΓΚΕΦΑΛΙΚΩΝ ΕΠΕΙΣΟΔΙΩΝ Βιβλιογραφική ενημέρωση Γεωργακόπουλος Παναγιώτης Ειδικευόμενος Παθολογίας Παθολογική Κλινική Γ.Ν.Α. ΚΑΤ Ως ΑΕΕ ορίζεται σύµφωνα µε τον Παγκόσµιο

Διαβάστε περισσότερα

29. ΘΡΟΜΒΟΕΜΒΟΛΙΚΗ ΝΟΣΟΣ ΚΑΙ ΚΥΗΣΗ

29. ΘΡΟΜΒΟΕΜΒΟΛΙΚΗ ΝΟΣΟΣ ΚΑΙ ΚΥΗΣΗ 29. ΘΡΟΜΒΟΕΜΒΟΛΙΚΗ ΝΟΣΟΣ ΚΑΙ ΚΥΗΣΗ ΔΙΑΓΝΩΣΗ Η θρομβοεμβολική νόσος επιπλέκει 1/500-2000 κυήσεις. Ο κίνδυνος είναι μεγαλύτερος στη λοχεία. Τα αέρια αίματος δεν θεωρούνται ευαίσθητη ή ειδική εξέταση για

Διαβάστε περισσότερα

ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΤΗΣ ΦΛΕΒΙΚΗΣ ΘΡΟΜΒΟΕΜΒΟΛΙΚΗΣ ΝΟΣΟΥ ΔΗΜΟΠΟΥΛΟΥ ΠΑΝΑΓΙΩΤΑ Π.Ε. ΝΟΣΗΛΕΥΤΡΙΑ

ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΤΗΣ ΦΛΕΒΙΚΗΣ ΘΡΟΜΒΟΕΜΒΟΛΙΚΗΣ ΝΟΣΟΥ ΔΗΜΟΠΟΥΛΟΥ ΠΑΝΑΓΙΩΤΑ Π.Ε. ΝΟΣΗΛΕΥΤΡΙΑ ΝΕΟΤΕΡΑ ΔΕΔΟΜΕΝΑ ΣΤΗΝ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΤΗΣ ΦΛΕΒΙΚΗΣ ΘΡΟΜΒΟΕΜΒΟΛΙΚΗΣ ΝΟΣΟΥ ΔΗΜΟΠΟΥΛΟΥ ΠΑΝΑΓΙΩΤΑ Π.Ε. ΝΟΣΗΛΕΥΤΡΙΑ ΦΛΕΒΙΚΗ ΘΡΟΜΒΟΕΜΒΟΛΙΚΗ ΝΟΣΟΣ ΕΝ ΤΩ ΒΑΘΕΙ ΦΛΕΒΙΚΗ ΘΡΟΜΒΩΣΗ (ΦΘ) ΠΝΕΥΜΟΝΙ ΚΗ ΕΜΒΟΛΗ (ΠΕ) ΣΤΟΧΟΙ

Διαβάστε περισσότερα

ΣΤΕΦΑΝΙΑΙΑ ΝΟΣΟΣ - ΑΘΗΡΟΣΚΛΗΡΩΣΗ

ΣΤΕΦΑΝΙΑΙΑ ΝΟΣΟΣ - ΑΘΗΡΟΣΚΛΗΡΩΣΗ Α' ΠΡΟΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΠΑΘΟΛΟΓΙΚΗ ΚΛΙΝΙΚΗ ΓΕΝΙΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΑΘΗΝΩΝ "ΛΑΪΚΟ" ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ: ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ ΠΕΤΡΟΣ Π. ΣΦΗΚΑΚΗΣ ΣΗΜΕΙΟΛΟΓΙΑ-ΝΟΣΟΛΟΓΙΑ 7ου ΕΞΑΜΗΝΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΟ ΕΤΟΣ 2017-2018 ΣΤΕΦΑΝΙΑΙΑ ΝΟΣΟΣ - ΑΘΗΡΟΣΚΛΗΡΩΣΗ

Διαβάστε περισσότερα

ΑΝΤΙΑΙΜΟΠΕΤΑΛΙΑΚΑ ΑΝΤΙΠΗΚΤΙΚΑ ΚΟΥΒΑΡΑΣ Ε.

ΑΝΤΙΑΙΜΟΠΕΤΑΛΙΑΚΑ ΑΝΤΙΠΗΚΤΙΚΑ ΚΟΥΒΑΡΑΣ Ε. ΑΝΤΙΑΙΜΟΠΕΤΑΛΙΑΚΑ ΑΝΤΙΠΗΚΤΙΚΑ ΚΟΥΒΑΡΑΣ Ε. ΘΕΩΡΙΑ VIRCHOW Σύμφωνα με τη θεωρία του Virchow (περιγράφηκε το 19ο αιώνα), η παθογένεια της θρόμβωσης οφείλεται σε διαταραχή της ροής του αίματος (στάση) ή σε

Διαβάστε περισσότερα

3. Με ποιο άλλο σύστημα είναι συνδεδεμένο το κυκλοφορικό σύστημα;

3. Με ποιο άλλο σύστημα είναι συνδεδεμένο το κυκλοφορικό σύστημα; ΦΥΛΛΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΣΤΟ 3 ο ΚΕΦΑΛΑΙΟ «ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ» ΕΙΣΑΓΩΓΗ Α. ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ ΜΕΣΑ ΣΤΗΝ ΤΑΞΗ 1. Ποιος είναι ο ρόλος του κυκλοφορικού συστήματος;...... 2. Το κυκλοφορικό σύστημα αποτελείται από: i 3.

Διαβάστε περισσότερα

ΗΠΗΞΗ ΤΟΥ ΑΙΜΑΤΟΣ. Προκαταρτική φάση (ενδογενής & εξωγενής) 4 κύριες φάσεις

ΗΠΗΞΗ ΤΟΥ ΑΙΜΑΤΟΣ. Προκαταρτική φάση (ενδογενής & εξωγενής) 4 κύριες φάσεις ΗΠΗΞΗ ΤΟΥ ΑΙΜΑΤΟΣ Προκαταρτική φάση (ενδογενής & εξωγενής) 4 κύριες φάσεις Θρομβοσθενίνη Σύμφωνα με νεότερη ονοματολογία ως "θρομβοπλαστίνη" χαρακτηρίζεται ειδικά ο "ιστικός παράγοντας" που συμμετέχει

Διαβάστε περισσότερα

Γενική περίληψη της επιστημονικής αξιολόγησης της παραπομπής για αντιινωδολυτικά Φαρμακευτικά προϊόντα που περιέχουν τρανεξαμικό οξύ (βλ.

Γενική περίληψη της επιστημονικής αξιολόγησης της παραπομπής για αντιινωδολυτικά Φαρμακευτικά προϊόντα που περιέχουν τρανεξαμικό οξύ (βλ. Παράρτημα II Επιστημονικά πορίσματα και λόγοι για την τροποποίηση των όρων των αδειών κυκλοφορίας φαρμακευτικών προϊόντων που περιέχουν τρανεξαμικό οξύ, που παρουσιάστηκαν από τον ΕΜΑ 7 Επιστημονικά πορίσματα

Διαβάστε περισσότερα

Η εξέλιξη της αντιθρομβωτικής αγωγής στον χρόνο

Η εξέλιξη της αντιθρομβωτικής αγωγής στον χρόνο Η εξέλιξη της αντιθρομβωτικής αγωγής στον χρόνο Μαριάννα Πολίτου Αιματολόγος Επίκουρη Καθηγήτρια Ιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ Διευθύντρια Υπηρεσίας Αιμοδοσίας-Αιματολογικού Εργαστηρίου ΑΡΕΤΑΙΕΙΟ Νοσοκομείο Αντιθρομβωτική

Διαβάστε περισσότερα

Φαρμακοκινητική. Χρυσάνθη Σαρδέλη

Φαρμακοκινητική. Χρυσάνθη Σαρδέλη Φαρμακοκινητική Χρυσάνθη Σαρδέλη Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Κλινικής Φαρμακολογίας Εργαστήριο Κλινικής Φαρμακολογίας Τμήμα Ιατρικής, Σχολή Επιστημών Υγείας, ΑΠΘ Φαρμακοκινητική Η Φαρμακοκινητική είναι η επιστήμη

Διαβάστε περισσότερα

ΝΟΣΟΙ ΤΟΥ ΑΙΜΑΤΟΣ ΠΛΗΝ ΝΕΟΠΛΑΣΙΩΝ Θεραπευτικές Εξελίξεις Δ. Σ. ΜΠΑΡΜΠΑΡΟΥΣΗ ΑΙΚ. Θ. ΞΗΡΟΚΩΣΤΑ 31/03/2018

ΝΟΣΟΙ ΤΟΥ ΑΙΜΑΤΟΣ ΠΛΗΝ ΝΕΟΠΛΑΣΙΩΝ Θεραπευτικές Εξελίξεις Δ. Σ. ΜΠΑΡΜΠΑΡΟΥΣΗ ΑΙΚ. Θ. ΞΗΡΟΚΩΣΤΑ 31/03/2018 ΝΟΣΟΙ ΤΟΥ ΑΙΜΑΤΟΣ ΠΛΗΝ ΝΕΟΠΛΑΣΙΩΝ Θεραπευτικές Εξελίξεις Δ. Σ. ΜΠΑΡΜΠΑΡΟΥΣΗ ΑΙΚ. Θ. ΞΗΡΟΚΩΣΤΑ 31/03/2018 Αντιμετώπιση σιδηροπενίας με μία πρωινή δόση Fe κάθε 2η ημέρα Η σιδηροπενική αναιμία είναι το πιο

Διαβάστε περισσότερα

ΠΕΡΙΛΗΨΗ ΤΩΝ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΩΝ ΤΟΥ ΠΡΟΪΟΝΤΟΣ

ΠΕΡΙΛΗΨΗ ΤΩΝ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΩΝ ΤΟΥ ΠΡΟΪΟΝΤΟΣ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ III 1 ΠΕΡΙΛΗΨΗ ΤΩΝ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΩΝ ΤΟΥ ΠΡΟΪΟΝΤΟΣ 4. ΚΛΙΝΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ 4.1 Θεραπευτικές ενδείξεις Θεραπεία του οξέος πόνου (βλ. παράγραφο 4.2). Συµπτωµατική θεραπεία της επώδυνης οστεοαρθρίτιδας

Διαβάστε περισσότερα

ΘΡΟΜΒΟΠΕΝΙΑ ΑΠΟ ΗΠΑΡΙΝΗ ΤΥΠΟΥ ΙΙ (ΗΙΤ-ΙΙ)

ΘΡΟΜΒΟΠΕΝΙΑ ΑΠΟ ΗΠΑΡΙΝΗ ΤΥΠΟΥ ΙΙ (ΗΙΤ-ΙΙ) ΘΡΟΜΒΟΠΕΝΙΑ ΑΠΟ ΗΠΑΡΙΝΗ ΤΥΠΟΥ ΙΙ (ΗΙΤ-ΙΙ) ΑΝΘΗ Σ. ΤΡΑΥΛΟΥ ΠΡΟΤΥΠΟ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΘΡΟΜΒΩΣΕΩΝ ΚΑΙ ΑΙΜΟΡΡΑΓΙΚΩΝ ΔΙΑΘΕΣΕΩΝ ΙΑΤΡΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΑΘΗΝΩΝ ΚΛΙΝΙΚΗ ΨΥΧΙΚΟΥ Η ΗΠΑΡΙΝΗ Ειναι το φάρμακο εκλογής όταν απαιτείται

Διαβάστε περισσότερα

«Ο ΑΝΤΙΘΡΟΜΒΩΤΙΚΟΣ ΡΟΛΟΣ ΤΗΣ ΑΣΚΗΣΗΣ»

«Ο ΑΝΤΙΘΡΟΜΒΩΤΙΚΟΣ ΡΟΛΟΣ ΤΗΣ ΑΣΚΗΣΗΣ» «ΙΠΠΟΚΡΑΤΕΙΕΣ ΗΜΕΡΕΣ ΚΑΡΔΙΟΛΟΓΙΑΣ» 21 22 ΜΑΡΤΙΟΥ 2014 Macedonia Palace, Θεσσαλονίκη «Ο ΑΝΤΙΘΡΟΜΒΩΤΙΚΟΣ ΡΟΛΟΣ ΤΗΣ ΑΣΚΗΣΗΣ» ΚΑΡΑΒΑΣΙΛΕΙΑΔΟΥ ΣΑΒΒΑΤΩ Νοσηλεύτρια ΤΕ Παθολογίας, Msc, PhD ΤΕΦΑΑ -ΑΠΘ. Μονάδα

Διαβάστε περισσότερα

ΠΕΡΙΕΓΧΕΙΡΗΤΙΚΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΑΝΤΙΘΡΟΜΒΩΤΙΚΩΝ ΦΑΡΜΑΚΩΝ. Ανδρέας Μ. Λάζαρης ΠΓΝ «Αττικόν»

ΠΕΡΙΕΓΧΕΙΡΗΤΙΚΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΑΝΤΙΘΡΟΜΒΩΤΙΚΩΝ ΦΑΡΜΑΚΩΝ. Ανδρέας Μ. Λάζαρης ΠΓΝ «Αττικόν» ΠΕΡΙΕΓΧΕΙΡΗΤΙΚΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΑΝΤΙΘΡΟΜΒΩΤΙΚΩΝ ΦΑΡΜΑΚΩΝ Ανδρέας Μ. Λάζαρης ΠΓΝ «Αττικόν» Αντιπηκτική θεραπεία Βαλβιδοπάθειες προσθετικές βαλβίδες Κολπική μαρμαρυγή Φλεβική θρόμβωση πνευμονική εμβολή Γενικά

Διαβάστε περισσότερα

Ιστορικό και εργαστηριακή διερεύνηση ασθενούς με αιμορραγική διάθεση

Ιστορικό και εργαστηριακή διερεύνηση ασθενούς με αιμορραγική διάθεση Ιστορικό και εργαστηριακή διερεύνηση ασθενούς με αιμορραγική διάθεση Α. Μ ΟΥ Γ Ι ΟΥ Α Ι Μ ΑΤΟΛΟ Γ Ο ς Π Γ Ν Π 25-02-2016 Τραυματισμός αγγείου Πρωτογενής αιμόσταση Αγγείο Αιμοπετάλια vwf Πήξη Παράγοντες

Διαβάστε περισσότερα

Αντιθρομβωτική αγωγή στις περιφερικές αρτηρίες

Αντιθρομβωτική αγωγή στις περιφερικές αρτηρίες ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΜΕΛΕΤΗΣ ΚΑΙ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΣΤΗ ΘΡΟΜΒΩΣΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΝΤΙΘΡΟΜΒΩΤΙΚΗ ΑΓΩΓΗ 5 η Ομάδα εργασίας: Περιφερικές αρτηρίες (Περιφερική αρτηριακή νόσος Ανευρύσματα Καρωτίδες) Εμπλουτισμένη ανακεφαλαίωση των

Διαβάστε περισσότερα

Η εμπειρία μας από τη χρήση ενδοαορτικού ασκού σε ασθενείς υψηλού κινδύνου και σε καρδιογενή καταπληξία.

Η εμπειρία μας από τη χρήση ενδοαορτικού ασκού σε ασθενείς υψηλού κινδύνου και σε καρδιογενή καταπληξία. Η εμπειρία μας από τη χρήση ενδοαορτικού ασκού σε ασθενείς υψηλού κινδύνου και σε καρδιογενή καταπληξία. ΓΡΑΙΔΗΣ Χ., ΔΗΜΗΤΡΙΑΔΗΣ Δ., ΝΤΑΤΣΙΟΣ Α., ΚΑΡΑΣΑΒΒΙΔΗΣ Β., ΨΗΦΟΣ Β., ΔΗΜΗΤΡΙΑΔΗΣ Γ., ΓΟΥΡΓΙΩΤΗΣ Κ.,

Διαβάστε περισσότερα

Το Pradaxa είναι φάρμακο που περιέχει τη δραστική ουσία ετεξιλική δαβιγατράνη. Διατίθεται υπό μορφή καψακίων (75, 110 και 150 mg).

Το Pradaxa είναι φάρμακο που περιέχει τη δραστική ουσία ετεξιλική δαβιγατράνη. Διατίθεται υπό μορφή καψακίων (75, 110 και 150 mg). EMA/47517/2015 EMEA/H/C/000829 Περίληψη EPAR για το κοινό ετεξιλική δαβιγατράνη Το παρόν έγγραφο αποτελεί σύνοψη της Ευρωπαϊκής Δημόσιας Έκθεσης Αξιολόγησης (EPAR) του. Επεξηγεί τον τρόπο με τον οποίο

Διαβάστε περισσότερα

Α. Μούγιου Αιματολόγος ΠΓΝΠ

Α. Μούγιου Αιματολόγος ΠΓΝΠ Α. Μούγιου Αιματολόγος ΠΓΝΠ 7-3-2014 Κληρονομικές διαταραχές πρωτογενούς αιμόστασης Νόσος von Willebrand (vwd) Θρομβασθένειες Κληρονομικές διαταραχές πηκτικού μηχανισμού Αιμορροφιλία Α, Β, C Γενετικός

Διαβάστε περισσότερα

Παράρτημα III. Τροποποιήσεις των σχετικών παραγράφων της περίληψης των χαρακτηριστικών του προϊόντος και των φύλλων οδηγιών χρήσης

Παράρτημα III. Τροποποιήσεις των σχετικών παραγράφων της περίληψης των χαρακτηριστικών του προϊόντος και των φύλλων οδηγιών χρήσης Παράρτημα III Τροποποιήσεις των σχετικών παραγράφων της περίληψης των χαρακτηριστικών του προϊόντος και των φύλλων οδηγιών χρήσης Σημείωση: Οι σχετικές παράγραφοι της Περίληψης των Χαρακτηριστικών του

Διαβάστε περισσότερα

ΦΥΛΛΟ ΟΔΗΓΙΩΝ ΧΡΗΣΗΣ

ΦΥΛΛΟ ΟΔΗΓΙΩΝ ΧΡΗΣΗΣ ΦΥΛΛΟ ΟΔΗΓΙΩΝ ΧΡΗΣΗΣ 1 ΦΥΛΛΟ ΟΔΗΓΙΩΝ ΧΡΗΣΗΣ: ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΧΡΗΣΤΗ Aflen 300 mg καψάκια σκληρά Triflusal Διαβάστε προσεκτικά ολόκληρο το φύλλο οδηγιών χρήσης προτού αρχίσετε να παίρνετε αυτό το φάρμακο,

Διαβάστε περισσότερα

Αντιθρομβωτική θεραπεία: γενικές αρχές

Αντιθρομβωτική θεραπεία: γενικές αρχές Συνθετάση Συνθετάση ΚΕΦΑΛΑΙΟ 1 Αντιθρομβωτική θεραπεία: γενικές αρχές Andrew D Blann, Martin J Landray, Gregory Y H Lip Πολλά από τα κοινά προβλήματα στην κλινική πράξη σήμερα σχετίζονται με τη θρόμβωση.

Διαβάστε περισσότερα

Φλεγμονή. Α. Χατζηγεωργίου Επίκουρος Καθηγητής Φυσιολογίας Ιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ

Φλεγμονή. Α. Χατζηγεωργίου Επίκουρος Καθηγητής Φυσιολογίας Ιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ Φλεγμονή Α. Χατζηγεωργίου Επίκουρος Καθηγητής Φυσιολογίας Ιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ Μη ειδική ανοσολογική άμυνα ΑΝΑΤΟΜΙΚΟΙ ΦΡΑΓΜΟΙ Φυσικοί: δέρμα, βλεννογόνοι, βλέννα, βήχας Χημικοί: λυσοζύμη, αντιμικροβιακά

Διαβάστε περισσότερα

Θρομβοφιλία. (παθολογική. αιμόσταση). Ο όρος θρομβοφιλία σχετίζεται με επαναλαμβανόμενα ή υποτροπιάζοντα επεισόδια θρομβώσεων (αρτηριακών

Θρομβοφιλία. (παθολογική. αιμόσταση). Ο όρος θρομβοφιλία σχετίζεται με επαναλαμβανόμενα ή υποτροπιάζοντα επεισόδια θρομβώσεων (αρτηριακών «ΙΕΡΕΥΝΗΣΗ ΙΑΤΑΡΑΧΩΝ ΤΩΝ ΦΥΣΙΚΩΝ ΑΝΑΣΤΟΛΕΩΝ ΤΗΣ ΠΗΞΗΣ ΣΤΟΥΣ ΑΣΘΕΝΕΙΣ ΜΕ ΣΑΚΧΑΡΩ Η ΙΑΒΗΤΗ ΤΥΠΟΥ ΙΙ» Π.Γ.Ν.Θ. ΑΧΕΠΑ Βιοχημικό Εργαστήριο, Αιματολογικό Τμήμα Μικροβιολογικού Εργαστηρίου Θυσιάδου Κ, Ραπτάκη

Διαβάστε περισσότερα

3ο Πανελλήνιο Συνέδριο Εφαρµοσµένης Φαρµακευτικής του Φαρµακευτικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης Αντιπηκτικά & αντιαιµοπεταλαιακά. Ενδείξεις & περιορισµοί

3ο Πανελλήνιο Συνέδριο Εφαρµοσµένης Φαρµακευτικής του Φαρµακευτικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης Αντιπηκτικά & αντιαιµοπεταλαιακά. Ενδείξεις & περιορισµοί 3ο Πανελλήνιο Συνέδριο Εφαρµοσµένης Φαρµακευτικής του Φαρµακευτικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης Αντιπηκτικά & αντιαιµοπεταλαιακά. Ενδείξεις & περιορισµοί Ηλίας Τυροδήµος Επίκ. Καθηγητής Ιατρικής Α.Π.Θ. Τα αντιαιµοπεταλικά/

Διαβάστε περισσότερα

Κληρονομικές διαταραχές αιμόστασης και Θρομβοφιλία

Κληρονομικές διαταραχές αιμόστασης και Θρομβοφιλία Κληρονομικές διαταραχές αιμόστασης και Θρομβοφιλία Α. Μούγιου Αιματολόγος ΠΓΝΠ 27-02-2015 Κληρονομικές αιμορραγικές διαταραχές αιμόστασης Κληρονομικές διαταραχές πρωτογενούς αιμόστασης Νόσος von Willebrand

Διαβάστε περισσότερα

ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑ ΘΕΩΡΗΤΙΚΩΝ ΜΑΘΗΜΑΤΩΝ ΠΑΘΟΛΟΓΙΑ Ι ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗΝ ΠΑΘΟΛΟΓΙΑ AΙΜΑΤΟΛΟΓΙΚΕΣ ΑΣΘΕΝΕΙΕΣ

ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑ ΘΕΩΡΗΤΙΚΩΝ ΜΑΘΗΜΑΤΩΝ ΠΑΘΟΛΟΓΙΑ Ι ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗΝ ΠΑΘΟΛΟΓΙΑ AΙΜΑΤΟΛΟΓΙΚΕΣ ΑΣΘΕΝΕΙΕΣ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑ ΘΕΩΡΗΤΙΚΩΝ ΜΑΘΗΜΑΤΩΝ ΠΑΘΟΛΟΓΙΑ Ι 1 ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗΝ ΠΑΘΟΛΟΓΙΑ AΙΜΑΤΟΛΟΓΙΚΕΣ ΑΣΘΕΝΕΙΕΣ Παθησεις ερυθρων αιμοσφαιρίων 2 ΕΡΥΘΡΑ ΑΙΜΟΣΦΑΙΡΙΑ 5.000.000/mm3 αιματος Συγκεντρωση αιμοσφαιρίνης 14-16g/dl

Διαβάστε περισσότερα

Περιεγχειρητική Αντιπηκτική Αγωγή. Λύση ή Πρόβλημα?

Περιεγχειρητική Αντιπηκτική Αγωγή. Λύση ή Πρόβλημα? Περιεγχειρητική Αντιπηκτική Αγωγή. Λύση ή Πρόβλημα? Το Πρόβλημα. Κ. Θεοδωράκη Ή αλλιώς. Η σκοτεινή πλευρά των αντιπηκτικών Ποιες μπορεί να είναι οι «παρενέργειες» των αντιπηκτικών? Αυξημένη περιεγχειρητική

Διαβάστε περισσότερα

ΠΕΡΙΛΗΨΗ ΤΩΝ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΩΝ ΤΟΥ ΠΡΟΪΟΝΤΟΣ

ΠΕΡΙΛΗΨΗ ΤΩΝ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΩΝ ΤΟΥ ΠΡΟΪΟΝΤΟΣ ΠΕΡΙΛΗΨΗ ΤΩΝ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΩΝ ΤΟΥ ΠΡΟΪΟΝΤΟΣ Ferrum Fol Hausmann 1. ΟΝΟΜΑΣΙΑ ΤΟΥ ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΟΥ ΠΡΟΪΟΝΤΟΣ Ferrum Fol Hausmann, Μασώμενα δισκία, (100 + 0,350) mg/δισκίο. 2. ΠΟΙΟΤΙΚΗ ΚΑΙ ΠΟΣΟΤΙΚΗ ΣΥΝΘΕΣΗ (σε

Διαβάστε περισσότερα

Επίβλεψη. Κολπική µαρµαρυγή 3/12/2014. 1. κ. Σταύρος Κωνσταντινίδης Καθηγητητής Καρδιολογίας.Π.Θ. 1-2% του γενικού πληθυσµού

Επίβλεψη. Κολπική µαρµαρυγή 3/12/2014. 1. κ. Σταύρος Κωνσταντινίδης Καθηγητητής Καρδιολογίας.Π.Θ. 1-2% του γενικού πληθυσµού Επίβλεψη 1. κ. Σταύρος Κωνσταντινίδης Καθηγητητής Καρδιολογίας.Π.Θ Πρόληψη αγγειακών εγκεφαλικών επεισοδίων στην κολπική µαρµαρυγή. Η θέση των νέων αντιπηκτικών. 2. Γεώργιος Χαλικιάς Λέκτορας Καρδιολογίας.Π.Θ

Διαβάστε περισσότερα

Νεογνικές και παιδιατρικές μεταγγίσεις. Ελισάβετ Γεωργίου Αιματολόγος, Επίμ. Β Αιματολογικό Τμήμα Γ. Ν. Παπαγεωργίου

Νεογνικές και παιδιατρικές μεταγγίσεις. Ελισάβετ Γεωργίου Αιματολόγος, Επίμ. Β Αιματολογικό Τμήμα Γ. Ν. Παπαγεωργίου Νεογνικές και παιδιατρικές μεταγγίσεις Ελισάβετ Γεωργίου Αιματολόγος, Επίμ. Β Αιματολογικό Τμήμα Γ. Ν. Παπαγεωργίου Μεταγγίσεις σε νεογνά και παιδιά Μεταγγίσεις στον νεογνικό πληθυσμό Μεταγγίσεις στον

Διαβάστε περισσότερα

Πνευμονική εμβολή. Ενότητα 10: Πνευμονική εμβολή

Πνευμονική εμβολή. Ενότητα 10: Πνευμονική εμβολή Πνευμονική εμβολή Ενότητα 10: Πνευμονική εμβολή Κωνσταντίνος Σπυρόπουλος, Καθηγητής Κυριάκος Καρκούλιας, Επίκουρος Καθηγητής Σχολή Επιστημών Υγείας Τμήμα Ιατρικής Σκοποί ενότητας Διάγνωση της πνευμονικής

Διαβάστε περισσότερα

Εφαρμογές αρχών φαρμακολογίας

Εφαρμογές αρχών φαρμακολογίας Εφαρμογές αρχών φαρμακολογίας Χριστίνα Δάλλα Λέκτορας Φαρμακολογίας Ιατρική Σχολή, Πανεπιστήμιο Αθηνών cdalla@med.uoa.gr www.med.uoa.gr/pharmacology Ισχύς (potency) ενός φαρμάκου (συνήθως εκφράζεται σε

Διαβάστε περισσότερα

Διαταραχές της αιμόστασης (μέρος ΙΙ) Στ. Τσιάρα Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Παθολογίας

Διαταραχές της αιμόστασης (μέρος ΙΙ) Στ. Τσιάρα Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Παθολογίας Διαταραχές της αιμόστασης (μέρος ΙΙ) Στ. Τσιάρα Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Παθολογίας Ψευδοθρομβοπενία Ex vivo φαινόμενο Ενεργοποίηση των ΑΜΠΤ όταν συλλέγονται σε EDTA Δεν έχει καμία κλινική σημασία Η αληθής

Διαβάστε περισσότερα

Γράφει: Ευθυμία Πετράτου, Ειδική Παθολόγος, Υπεύθυνη Ιατρείου Διαταραχής Λιπιδίων, Ιατρικού Π. Φαλήρου

Γράφει: Ευθυμία Πετράτου, Ειδική Παθολόγος, Υπεύθυνη Ιατρείου Διαταραχής Λιπιδίων, Ιατρικού Π. Φαλήρου Γράφει: Ευθυμία Πετράτου, Ειδική Παθολόγος, Υπεύθυνη Ιατρείου Διαταραχής Λιπιδίων, Ιατρικού Π. Φαλήρου Οι δυσλιπιδαιμίες είναι παθολογικές καταστάσεις με διαταραχές των λιπιδίων του αίματος ποσοτικές αλλά

Διαβάστε περισσότερα

ΠΕΡΙΛΗΨΗ ΤΩΝ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΩΝ ΤΟΥ ΠΡΟΙΟΝΤΟΣ EVATON Β 12 Επικαλυμένα με λεπτό υμένιο δισκία (200+250+1.5) mg

ΠΕΡΙΛΗΨΗ ΤΩΝ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΩΝ ΤΟΥ ΠΡΟΙΟΝΤΟΣ EVATON Β 12 Επικαλυμένα με λεπτό υμένιο δισκία (200+250+1.5) mg ΠΕΡΙΛΗΨΗ ΤΩΝ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΩΝ ΤΟΥ ΠΡΟΙΟΝΤΟΣ EVATON Β 12 Επικαλυμένα με λεπτό υμένιο δισκία (200+250+1.5) mg 1. ΕΜΠΟΡΙΚΗ ΟΝΟΜΑΣΙΑ ΤΟΥ ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΟΥ ΠΡΟΙΟΝΤΟΣ: EVATON B 12 2. ΠΟΙΟΤΙΚΗ & ΠΟΣΟΤΙΚΗ ΣΥΝΘΕΣΗ :

Διαβάστε περισσότερα

Το Soliris είναι πυκνό διάλυμα για την παρασκευή διαλύματος προς έγχυση. Περιέχει τη δραστική ουσία εκουλιζουμάμπη.

Το Soliris είναι πυκνό διάλυμα για την παρασκευή διαλύματος προς έγχυση. Περιέχει τη δραστική ουσία εκουλιζουμάμπη. EMA/669881/2015 EMEA/H/C/000791 Περίληψη EPAR για το κοινό εκουλιζουμάμπη Το παρόν έγγραφο αποτελεί σύνοψη της Ευρωπαϊκής Δημόσιας Έκθεσης Αξιολόγησης (EPAR) του. Επεξηγεί τον τρόπο με τον οποίο η Επιτροπή

Διαβάστε περισσότερα

Αυξάνει γλοιότητα και πηκτικότητα Μειώνει ευκαµπτότητα ερυθρών αιµοσφαιρίων

Αυξάνει γλοιότητα και πηκτικότητα Μειώνει ευκαµπτότητα ερυθρών αιµοσφαιρίων Κάπνισµα Προάγει την αθηρογένεση Περιορίζει την αιµατική ροή Αυξάνει γλοιότητα και πηκτικότητα Μειώνει ευκαµπτότητα ερυθρών αιµοσφαιρίων Επηρεάζει τη πήξη Μειώνει πλασµινογόνο και τον ενεργοποιητή του

Διαβάστε περισσότερα

ΑΝΟΣΟΚΑΤΑΣΤΑΛΤΙΚΑ ΣΧΗΜΑΤΑ ΣΤΗ ΜΕΤΑΜΟΣΧΕΥΣΗ ΝΕΦΡΟΥ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ Σ. ΓΟΥΜΕΝΟΣ

ΑΝΟΣΟΚΑΤΑΣΤΑΛΤΙΚΑ ΣΧΗΜΑΤΑ ΣΤΗ ΜΕΤΑΜΟΣΧΕΥΣΗ ΝΕΦΡΟΥ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ Σ. ΓΟΥΜΕΝΟΣ ΑΝΟΣΟΚΑΤΑΣΤΑΛΤΙΚΑ ΣΧΗΜΑΤΑ ΣΤΗ ΜΕΤΑΜΟΣΧΕΥΣΗ ΝΕΦΡΟΥ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ Σ. ΓΟΥΜΕΝΟΣ Γενικά Η πρόληψη των επεισοδίων οξείας απόρριψης και η μακροχρόνια διατήρηση του νεφρικού μοσχεύματος αποτελούν τους στόχους της

Διαβάστε περισσότερα

ΑΝΤΙΘΡΟΜΒΩΤΙΚΑ ΦΑΡΜΑΚΑ

ΑΝΤΙΘΡΟΜΒΩΤΙΚΑ ΦΑΡΜΑΚΑ Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών «ΜΟΝΑΔΕΣ ΕΝΤΑΤΙΚΗΣ ΘΕΡΑΠΕΙΑΣ» 2017-2018 ΑΝΤΙΘΡΟΜΒΩΤΙΚΑ ΦΑΡΜΑΚΑ Αντιπηκτικά Αντιαιμοπεταλιακά Θρομβολυτικά Χριστίνα Μάνδηλα Καρδιολόγος- Εντατικολόγος Επιμ. Α ΜΕΘ ΓΝΑ «Γ

Διαβάστε περισσότερα

Αιμορραγική διάθεση ή αιμορραγική εκδήλωση; Δεν είναι πάντα το ίδιο...

Αιμορραγική διάθεση ή αιμορραγική εκδήλωση; Δεν είναι πάντα το ίδιο... Αιμορραγική διάθεση ή αιμορραγική εκδήλωση; Δεν είναι πάντα το ίδιο... Μαρίνα Οικονόμου Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Παιδιατρικής Αιματολογίας Α Π/Δ Κλινική ΑΠΘ ΔΗΛΩΣΗ ΣΥΓΚΡΟΥΣΗΣ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΩΝ Η ομιλήτρια δεν

Διαβάστε περισσότερα

ΠEΡΙΛΗΨΗ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΩΝ ΤΟΥ ΠΡΟΪΟΝΤΟΣ

ΠEΡΙΛΗΨΗ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΩΝ ΤΟΥ ΠΡΟΪΟΝΤΟΣ ΠEΡΙΛΗΨΗ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΩΝ ΤΟΥ ΠΡΟΪΟΝΤΟΣ 1. ΟΝΟΜΑΣΙΑ ΤΟΥ ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΟΥ ΠΡΟΪΟΝΤΟΣ CLEXANE 2. ΠΟΙΟΤΙΚΗ ΚΑΙ ΠΟΣΟΤΙΚΗ ΣΥΝΘΕΣΗ Συγκέντρωση 10.000 anti-xa IU/ml (100 mg/ml) Ανά προγεμισμένη σύριγγα: CLEXANE INJ.

Διαβάστε περισσότερα

ΜΕΤΑΜΟΣΧΕΥΣΗ ΝΕΦΡΟΥ. Λειτουργία των νεφρών. Συμπτώματα της χρόνιας νεφρικής ανεπάρκειας

ΜΕΤΑΜΟΣΧΕΥΣΗ ΝΕΦΡΟΥ. Λειτουργία των νεφρών. Συμπτώματα της χρόνιας νεφρικής ανεπάρκειας ΜΕΤΑΜΟΣΧΕΥΣΗ ΝΕΦΡΟΥ Η χρόνια νεφρική ανεπάρκεια είναι η προοδευτική, μη αναστρέψιμη μείωση της νεφρικής λειτουργίας, η οποία προκαλείται από βλάβη του νεφρού ποικίλης αιτιολογίας. Η χρόνια νεφρική ανεπάρκεια

Διαβάστε περισσότερα

Πρόκειται για 4 μικρούς αδένες στο μέγεθος "φακής" που βρίσκονται πίσω από το θυρεοειδή αδένα. Οι αδένες αυτοί παράγουν μια ορμόνη που λέγεται

Πρόκειται για 4 μικρούς αδένες στο μέγεθος φακής που βρίσκονται πίσω από το θυρεοειδή αδένα. Οι αδένες αυτοί παράγουν μια ορμόνη που λέγεται Πρόκειται για 4 μικρούς αδένες στο μέγεθος "φακής" που βρίσκονται πίσω από το θυρεοειδή αδένα. Οι αδένες αυτοί παράγουν μια ορμόνη που λέγεται παραθορμόνη και ρυθμίζει τα επίπεδα ασβεστίου στο αίμα. Ορμόνες

Διαβάστε περισσότερα

Η κλινική εµπειρία από τη χρήση του συµπυκνωµένου προθροµβινικού συµπλέγµατος (PCC)

Η κλινική εµπειρία από τη χρήση του συµπυκνωµένου προθροµβινικού συµπλέγµατος (PCC) Η κλινική εµπειρία από τη χρήση του συµπυκνωµένου προθροµβινικού συµπλέγµατος (PCC) Μαριάννα Παπαϊωάννου, MD, MSc Επιµελήτρια Β Αναισθησιολόγος, Γ.Ν. «Ασκληπιείο Βούλας» Σκοπός Ποια είναι τα σύγχρονα κλινικά

Διαβάστε περισσότερα

Written by Δρ Δημήτριος Ν. Γκέλης, Ιατρός, Οδοντίατρος, Ωτορινολαρυγγολόγος, -

Written by Δρ Δημήτριος Ν. Γκέλης, Ιατρός, Οδοντίατρος, Ωτορινολαρυγγολόγος, - ALTAXA ΠΕΡΙΛΗΨΗ ΤΟΝ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΩΝ ΤΟΥ ΠΡΟΪΟΝΤΟΣ ΠΟΙΟΤΙΚΗ & ΠΟΣΟΤΙΚΗ ΣΥΝΘΕΣΗ ΣΕ ΔΡΑΣΤΙΚΑ ΣΥΣΤΑΤΙΚΑ α. α)sumatriptan succinate 50mg/δισκίο β). Sumatriptan succinate 100mg/ δισκίο Για τα έκδοχα βλίπε 'Φαρμακευτικά

Διαβάστε περισσότερα

ΕΠΙΠΛΟΚΕΣ ΔΙΑΔΕΡΜΙΚΩΝ ΣΤΕΦΑΝΙΑΙΩΝ ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΩΝ ΦΑΛΙΑΓΚΑΣ ΠΕΤΡΟΣ ΕΙΔΙΚΕΥΟΜΕΝΟΣ ΚΑΡΔΙΟΛΟΓΙΑΣ Β ΚΑΡΔΙΟΛΟΓΙΚΗ ΚΛΙΝΙΚΗ ΓΝΘ ΙΠΠΟΚΡΑΤΕΙΟ

ΕΠΙΠΛΟΚΕΣ ΔΙΑΔΕΡΜΙΚΩΝ ΣΤΕΦΑΝΙΑΙΩΝ ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΩΝ ΦΑΛΙΑΓΚΑΣ ΠΕΤΡΟΣ ΕΙΔΙΚΕΥΟΜΕΝΟΣ ΚΑΡΔΙΟΛΟΓΙΑΣ Β ΚΑΡΔΙΟΛΟΓΙΚΗ ΚΛΙΝΙΚΗ ΓΝΘ ΙΠΠΟΚΡΑΤΕΙΟ ΕΠΙΠΛΟΚΕΣ ΔΙΑΔΕΡΜΙΚΩΝ ΣΤΕΦΑΝΙΑΙΩΝ ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΩΝ ΦΑΛΙΑΓΚΑΣ ΠΕΤΡΟΣ ΕΙΔΙΚΕΥΟΜΕΝΟΣ ΚΑΡΔΙΟΛΟΓΙΑΣ Β ΚΑΡΔΙΟΛΟΓΙΚΗ ΚΛΙΝΙΚΗ ΓΝΘ ΙΠΠΟΚΡΑΤΕΙΟ ΔΙΑΔΕΡΜΙΚΗ ΣΤΕΦΑΝΙΑΙΑ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ (PERCUTANEOUS CORONARY INTERVENTION-PCI)

Διαβάστε περισσότερα

Απαρτιωμένη διδασκαλία στην Αιματολογία 2014 Αργύρης Σ. Συμεωνίδης

Απαρτιωμένη διδασκαλία στην Αιματολογία 2014 Αργύρης Σ. Συμεωνίδης Απαρτιωμένη διδασκαλία στην Αιματολογία 2014 Αργύρης Σ. Συμεωνίδης Λεμφοϋπερπλασία με παραγωγή IgM ανοσοσφαιρίνης Ταξινόμηση στα λεμφώματα οριακής ζώνης Υβριδικά χαρακτηριστικά μεταξύ λεμφώματος μυελώματος

Διαβάστε περισσότερα

ταχύτητα καθίζησης ερυθρών (ΤΚΕ)

ταχύτητα καθίζησης ερυθρών (ΤΚΕ) ταχύτητα καθίζησης ερυθρών (ΤΚΕ) ταχύτητα καθίζησης ερυθρών (ΤΚΕ) {Erythrocyte Sedimentation Rate (ESR)} η ταχύτητα με την οποία καθιζάνουν τα ερυθρά αιμοσφαίρια μέσα στον εξεταστικό σωλήνα του μεγαλύτερου

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΙΔΙΑ ΚΑΙ ΦΑΡΜΑΚΑ. Γεώργιος Ι. Πανουτσόπουλος Δρ. Φυσιολογίας του Ανθρώπου Τμήμα Νοσηλευτικής Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου

ΠΑΙΔΙΑ ΚΑΙ ΦΑΡΜΑΚΑ. Γεώργιος Ι. Πανουτσόπουλος Δρ. Φυσιολογίας του Ανθρώπου Τμήμα Νοσηλευτικής Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου ΠΑΙΔΙΑ ΚΑΙ ΦΑΡΜΑΚΑ Γεώργιος Ι. Πανουτσόπουλος Δρ. Φυσιολογίας του Ανθρώπου Τμήμα Νοσηλευτικής Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου 1 Ο πρώτος χρόνος μετά τη γέννηση έχει τις μεγαλύτερες και ταχύτερες φυσιολογικές

Διαβάστε περισσότερα

Ελένη Αποστολοπούλου

Ελένη Αποστολοπούλου Στρατηγικές θεραπείας και αποτελέσµατα των ασθενών µε έµφραγµα µυοκαρδίου µε ανάσπαση του ST διαστήµατος που µεταφέρονται µετά τη χορήγηση ινωδολυτικού φαρµάκου Ελένη Αποστολοπούλου Μονάδα Εµφραγµάτων

Διαβάστε περισσότερα

SEA-OIL. (Αιθυλεστέρες των ω-3 λιπαρών οξέων-90)

SEA-OIL. (Αιθυλεστέρες των ω-3 λιπαρών οξέων-90) SEA-OIL (Αιθυλεστέρες των ω-3 λιπαρών οξέων-90) 1. ΕΜΠΟΡΙΚΗ ΟΝΟΜΑΣΙΑ ΤΟΥ ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΟΥ ΠΡΟΪΟΝΤΟΣ SEA-OIL 1000mg καψάκια, μαλακά 2. ΠΟΙΟΤΙΚΗ ΚΑΙ ΠΟΣΟΤΙΚΗ ΣΥΝΘΕΣΗ Κάθε καψάκιο περιέχει 1000mg αιθυλεστέρων

Διαβάστε περισσότερα

ΠΕΡΙΛΗΨΗ ΤΩΝ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΩΝ ΤΟΥ ΠΡΟΙΟΝΤΟΣ

ΠΕΡΙΛΗΨΗ ΤΩΝ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΩΝ ΤΟΥ ΠΡΟΙΟΝΤΟΣ ΠΕΡΙΛΗΨΗ ΤΩΝ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΩΝ ΤΟΥ ΠΡΟΙΟΝΤΟΣ 1. ΟΝΟΜΑΣΙΑ ΤΟΥ ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΟΥ ΠΡΟΙΟΝΤΟΣ Zodin 1000 mg καψάκιο, μαλακό 2. ΠΟΙΟΤΙΚΗ ΚΑΙ ΠΟΣΟΤΙΚΗ ΣΥΝΘΕΣΗ Ένα καψάκιο, μαλακό περιέχει : Αιθυλεστέρες των ω 3 λιπαρών

Διαβάστε περισσότερα

Η ΣΗΜΑΣΙΑ ΤΗΣ ΕΓΚΑΙΡΗΣ ΔΙΑΓΝΩΣΤΙΚΗΣ ΜΕΛΕΤΗΣ ΤΟΥ ΚΑΡΔΙΑΓΓΕΙΑΚΟΥ ΚΙΝΔΥΝΟΥ, ΣΕ ΔΙΑΒΗΤΙΚΑ ΑΤΟΜΑ. ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΔΙΑΒΗΤΟΛΟΓΟΥ ΚΑΙ ΚΑΡΔΙΟΛΟΓΟΥ.

Η ΣΗΜΑΣΙΑ ΤΗΣ ΕΓΚΑΙΡΗΣ ΔΙΑΓΝΩΣΤΙΚΗΣ ΜΕΛΕΤΗΣ ΤΟΥ ΚΑΡΔΙΑΓΓΕΙΑΚΟΥ ΚΙΝΔΥΝΟΥ, ΣΕ ΔΙΑΒΗΤΙΚΑ ΑΤΟΜΑ. ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΔΙΑΒΗΤΟΛΟΓΟΥ ΚΑΙ ΚΑΡΔΙΟΛΟΓΟΥ. Η ΣΗΜΑΣΙΑ ΤΗΣ ΕΓΚΑΙΡΗΣ ΔΙΑΓΝΩΣΤΙΚΗΣ ΜΕΛΕΤΗΣ ΤΟΥ ΚΑΡΔΙΑΓΓΕΙΑΚΟΥ ΚΙΝΔΥΝΟΥ, ΣΕ ΔΙΑΒΗΤΙΚΑ ΑΤΟΜΑ. ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΔΙΑΒΗΤΟΛΟΓΟΥ ΚΑΙ ΚΑΡΔΙΟΛΟΓΟΥ. Καφαντάρης Ι., Μεϊμέτη Ε., Δόνου Α., Βογιατζόγλου Δ. Γενικό Νοσοκομείο

Διαβάστε περισσότερα

ΔOMH KAI ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΟΥ ΑΙΜΑΤΟΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΑΝΔΡΙΤΣΟΠΟΥΛΟΣ ΓΑΣΤΡΕΝΤΕΡΟΛΟΓΟΣ - ΗΠΑΤΟΛΟΓΟΣ

ΔOMH KAI ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΟΥ ΑΙΜΑΤΟΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΑΝΔΡΙΤΣΟΠΟΥΛΟΣ ΓΑΣΤΡΕΝΤΕΡΟΛΟΓΟΣ - ΗΠΑΤΟΛΟΓΟΣ ΔOMH KAI ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΟΥ ΑΙΜΑΤΟΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΑΝΔΡΙΤΣΟΠΟΥΛΟΣ ΓΑΣΤΡΕΝΤΕΡΟΛΟΓΟΣ - ΗΠΑΤΟΛΟΓΟΣ ΣΥΝΘΕΣΗ ΤΟΥ ΑΙΜΑΤΟΣ Το αίμα αποτελεί το 7% του βάρους του ανθρώπινου σώματος και, ο μέσος ενήλικας έχει συνολικό

Διαβάστε περισσότερα

ΦΥΛΛΟ ΟΔΗΓΙΩΝ: ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΓΙΑ ΤΟ ΧΡΗΣΤΗ Cloplate 75mg δισκία επικαλυμμένα με λεπτό υμένιο κλοπιδογρέλη

ΦΥΛΛΟ ΟΔΗΓΙΩΝ: ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΓΙΑ ΤΟ ΧΡΗΣΤΗ Cloplate 75mg δισκία επικαλυμμένα με λεπτό υμένιο κλοπιδογρέλη ΦΥΛΛΟ ΟΔΗΓΙΩΝ: ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΓΙΑ ΤΟ ΧΡΗΣΤΗ Cloplate 75mg δισκία επικαλυμμένα με λεπτό υμένιο κλοπιδογρέλη Διαβάστε προσεκτικά ολόκληρο το φύλλο οδηγιών χρήσης προτού αρχίσετε να χρησιμοποιείτε αυτό το φάρμακο.

Διαβάστε περισσότερα

Διπλωματική Εργασία Αντιπηκτική αγωγή στην Καρδιολογία

Διπλωματική Εργασία Αντιπηκτική αγωγή στην Καρδιολογία ΕΘΝΙΚΟ & ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ ΙΑΤΡΙΚΗ ΣΧΟΛΗ Διπλωματική Εργασία Αντιπηκτική αγωγή στην Καρδιολογία Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών ΘΡΟΜΒΩΣΗ ΑΙΜΟΡΡΑΓΙΑ ΙΑΤΡΙΚΗ ΤΩΝ ΜΕΤΑΓΓΙΣΕΩΝ Επιστημονική

Διαβάστε περισσότερα

Εκτίµηση αιµορραγικού κινδύνου και προετοιµασία για προγραµµατισµένο χειρουργείο. Κων/νος Γ. Τούτουζας Αν. Καθηγητής Χειρουργικής ΕΚΠΑ

Εκτίµηση αιµορραγικού κινδύνου και προετοιµασία για προγραµµατισµένο χειρουργείο. Κων/νος Γ. Τούτουζας Αν. Καθηγητής Χειρουργικής ΕΚΠΑ Εκτίµηση αιµορραγικού κινδύνου και προετοιµασία για προγραµµατισµένο χειρουργείο Κων/νος Γ. Τούτουζας Αν. Καθηγητής Χειρουργικής ΕΚΠΑ Επείγον χειρουργείο... who cares! Επείγον χειρουργείο... who cares!

Διαβάστε περισσότερα

Καρδιολογική Εταιρεία Κύπρου

Καρδιολογική Εταιρεία Κύπρου Προστάτεψε την καρδία σου Καρδιολογική Εταιρεία Κύπρου Καρδιοαγγειακές παθήσεις και γυναικείο φύλο Εισαγωγή Οι καρδιαγγειακές παθήσεις αποτελούν σε παγκόσμιο επίπεδο την κυριότερη αιτία θανάτου στο γυναικείο

Διαβάστε περισσότερα

Διάρκεια Διπλής Αντιαιμοπεταλιακής Αγωγής μετά από PCI

Διάρκεια Διπλής Αντιαιμοπεταλιακής Αγωγής μετά από PCI Διάρκεια Διπλής Αντιαιμοπεταλιακής Αγωγής μετά από PCI Αθανάσιος Αγγελής Επιστημονικός Συνεργάτης Ά Πανεπιστημιακής Καρδιολογικής Κλινικής Ιπποκράτειο ΓΝΑ Δήλωση Συμφερόντων Δεν έχω κανένα οικονομικό ή

Διαβάστε περισσότερα

Συστήματα επικοινωνίας Ανθρωπίνου σώματος. ενδοκρινολογικό νευρικό σύστημα

Συστήματα επικοινωνίας Ανθρωπίνου σώματος. ενδοκρινολογικό νευρικό σύστημα Κύτταρο Το κύτταρο αποτελείται από μέρη τα οποία έχουν συγκεκριμένη δομή και επιτελούν μία συγκεκριμένη λειτουργία στην όλη οργάνωση του κυττάρου. Δομή κυτταροπλασματικής μεμβράνης Συστήματα επικοινωνίας

Διαβάστε περισσότερα

Περιοχική αναισθησία στον ασθενή υπό αντιπηκτική αγωγή. Κ.Θεοδωράκη

Περιοχική αναισθησία στον ασθενή υπό αντιπηκτική αγωγή. Κ.Θεοδωράκη Περιοχική αναισθησία στον ασθενή υπό αντιπηκτική αγωγή Κ.Θεοδωράκη Οφέλη επισκληριδίου αναισθησίας και αναλγησίας Καλύτερη αναλγησία Μείωση απώλειας αίματος και ανάγκης για μετάγγιση Καλύτερη λειτουργία

Διαβάστε περισσότερα

ΚΑΡΔΙΟΛΟΓΙΚΟΣ ΑΣΘΕΝΗΣ ΚΑΙ ΚΑΡΚΙΝΟΣ TXHΣ (ΥΝ) ΓΟΥΛΑ ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΑΙΜΟΔΥΝΑΜΙΚΟ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ 424 ΓΣΝΕ

ΚΑΡΔΙΟΛΟΓΙΚΟΣ ΑΣΘΕΝΗΣ ΚΑΙ ΚΑΡΚΙΝΟΣ TXHΣ (ΥΝ) ΓΟΥΛΑ ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΑΙΜΟΔΥΝΑΜΙΚΟ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ 424 ΓΣΝΕ Πανελλήνια Σεμινάρια Ομάδων Εργασίας 2019 ΚΑΡΔΙΟΛΟΓΙΚΟΣ ΑΣΘΕΝΗΣ ΚΑΙ ΚΑΡΚΙΝΟΣ TXHΣ (ΥΝ) ΓΟΥΛΑ ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΑΙΜΟΔΥΝΑΜΙΚΟ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ 424 ΓΣΝΕ ΕΙΣΑΓΩΓΗ Οι καρδιακές παθήσεις μπορεί να προϋπάρχουν της θεραπείας

Διαβάστε περισσότερα

ΟΞΕΙΑ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΚΗ ΑΝΕΠΑΡΚΕΙΑ

ΟΞΕΙΑ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΚΗ ΑΝΕΠΑΡΚΕΙΑ SHOCK ΟΞΕΙΑ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΚΗ ΑΝΕΠΑΡΚΕΙΑ ΕΙΔΟΣ SHOCK ανάλογα με το αίτιο Εκτεταμένη ισχαιμία Πιθανή πτώση ΑΠ Πιθανώς ωχρά κρύα άκρα (ισχαιμία αγγειοσύσπαση) Πιθανώς ιδρώτες ταχυκαρδία (υπερέκκριση αδρεναλίνης)

Διαβάστε περισσότερα

ΠΕΡΙΛΗΨΗ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΩΝ ΤΟΥ ΠΡΟΪΟΝΤΟΣ 1. ΕΜΠΟΡΙΚΗ ΟΝΟΜΑΣΙΑ ΤΟΥ ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΟΥ ΠΡΟΪΟΝΤΟΣ DYNAPEN 3

ΠΕΡΙΛΗΨΗ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΩΝ ΤΟΥ ΠΡΟΪΟΝΤΟΣ 1. ΕΜΠΟΡΙΚΗ ΟΝΟΜΑΣΙΑ ΤΟΥ ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΟΥ ΠΡΟΪΟΝΤΟΣ DYNAPEN 3 ΠΕΡΙΛΗΨΗ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΩΝ ΤΟΥ ΠΡΟΪΟΝΤΟΣ 1. ΕΜΠΟΡΙΚΗ ΟΝΟΜΑΣΙΑ ΤΟΥ ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΟΥ ΠΡΟΪΟΝΤΟΣ DYNAPEN 3 2. ΠΟΙΟΤΙΚΗ ΚΑΙ ΠΟΣΟΤΙΚΗ ΣΥΝΘΕΣΗ σε δραστικά συστατικά FISH OIL (EICOSAPENTAENOIC ACID) & (DOCOSAHEXAENOIC

Διαβάστε περισσότερα

Αντιαιμοπεταλιακή αγωγή στις σύμπλοκες αγγειοπλαστικές

Αντιαιμοπεταλιακή αγωγή στις σύμπλοκες αγγειοπλαστικές Αντιαιμοπεταλιακή αγωγή στις σύμπλοκες αγγειοπλαστικές Νάσος Μαγγίνας MD, FACC, FESC Νοσοκομείο Mediterraneo Γλυφάδα Σύμπλοκες αγγειοπλαστικές και πρόγνωση Στόχοι ΑΑΑ μετά από σύμπλοκες αγγειοπλαστικές

Διαβάστε περισσότερα

Το Soliris είναι ένα φάρμακο που ενδείκνυται για τη θεραπεία ενηλίκων και παιδιών με:

Το Soliris είναι ένα φάρμακο που ενδείκνυται για τη θεραπεία ενηλίκων και παιδιών με: EMA/431295/2017 EMEA/H/C/000791 Περίληψη EPAR για το κοινό εκουλιζουμάμπη Το παρόν έγγραφο αποτελεί σύνοψη της Ευρωπαϊκής Δημόσιας Έκθεσης Αξιολόγησης (EPAR) του. Επεξηγεί τον τρόπο με τον οποίο ο Οργανισμός

Διαβάστε περισσότερα

1. ΟΝΟΜΑΣΙΑ ΤΟΥ ΚΤΗΝΙΑΤΡΙΚΟΥ ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΟΥ ΠΡΟΪΟΝΤΟΣ. Metacam 5 mg/ml ενέσιμο διάλυμα για βοοειδή και χοίρους 2. ΠΟΙΟΤΙΚΗ ΚΑΙ ΠΟΣΟΤΙΚΗ ΣΥΝΘΕΣΗ

1. ΟΝΟΜΑΣΙΑ ΤΟΥ ΚΤΗΝΙΑΤΡΙΚΟΥ ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΟΥ ΠΡΟΪΟΝΤΟΣ. Metacam 5 mg/ml ενέσιμο διάλυμα για βοοειδή και χοίρους 2. ΠΟΙΟΤΙΚΗ ΚΑΙ ΠΟΣΟΤΙΚΗ ΣΥΝΘΕΣΗ 1. ΟΝΟΜΑΣΙΑ ΤΟΥ ΚΤΗΝΙΑΤΡΙΚΟΥ ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΟΥ ΠΡΟΪΟΝΤΟΣ Metacam 5 mg/ml ενέσιμο διάλυμα για βοοειδή και χοίρους 2. ΠΟΙΟΤΙΚΗ ΚΑΙ ΠΟΣΟΤΙΚΗ ΣΥΝΘΕΣΗ Ένα ml περιέχει: Δραστικό συστατικό: Μελοξικάμη 5 mg Έκδοχο:

Διαβάστε περισσότερα

Dr ΣΑΡΡΗΣ Ι. - αµ. επ. καθηγ. ΑΒΡΑΜΙ ΗΣ Α. ενδοκρινολόγοι. gr

Dr ΣΑΡΡΗΣ Ι. - αµ. επ. καθηγ. ΑΒΡΑΜΙ ΗΣ Α. ενδοκρινολόγοι.  gr Dr ΣΑΡΡΗΣ Ι. - αµ. επ. καθηγ. ΑΒΡΑΜΙ ΗΣ Α. ενδοκρινολόγοι ΕΙΣΑΓΩΓΗ Κατά τη διάρκεια υποσιτισµού ή βαριάς µη θυρεοειδικής νόσου, παρατηρούνται µεταβολές των επιπέδων των θυρεοειδικών ορµονών στο αίµα, που

Διαβάστε περισσότερα

Μικροαγγειοπαθητικές Αιμολυτικές Αναιμίες Α Θ Η Ν A ΜΟY Γ Ι Ο Υ Α Ι Μ Α Τ Ο Λ O Γ Ο Σ Π Γ Ν Π

Μικροαγγειοπαθητικές Αιμολυτικές Αναιμίες Α Θ Η Ν A ΜΟY Γ Ι Ο Υ Α Ι Μ Α Τ Ο Λ O Γ Ο Σ Π Γ Ν Π Μικροαγγειοπαθητικές Αιμολυτικές Αναιμίες Α Θ Η Ν A ΜΟY Γ Ι Ο Υ Α Ι Μ Α Τ Ο Λ O Γ Ο Σ Π Γ Ν Π 17-03- 2 0 1 7 Μικροαγγειοπαθητικές Αιμολυτικές Αναιμίες Ετερογενής ομάδα νοσημάτων που χαρακτηρίζονται από

Διαβάστε περισσότερα

ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ 4 ο Θ Ε Ρ Ι Ν Ο Σ Χ Ο Λ Ε Ι Ο Ε λ λ η ν ι κ ή ς Ε τ α ι ρ ε ί α ς Α θ η ρ ο σ κ λ ή ρ ωσ η ς Αθηροθρόμβωση: Από τ ην Πα θοφυσ ιολογία σ τη Θ ε ραπ ε ία 30 Ιουνίου 2 Ιουλίου 2011, Ξενοδοχείο Crowne Plaza,

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ ΑΝΟΙΚΤΑ ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ ΑΝΟΙΚΤΑ ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ ΑΝΟΙΚΤΑ ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ Φαρμακολογία ΙI Κυτταροτοξικά Διδάσκοντες: Μ. Μαρσέλος, Μ. Κωνσταντή, Π. Παππάς, Κ. Αντωνίου Άδειες Χρήσης Το παρόν εκπαιδευτικό υλικό υπόκειται σε άδειες

Διαβάστε περισσότερα

Κορίτσι 20 ετών προσήλθε εξαιτίας εκούσιας λήψης 20 tb παρακεταμόλης (10γρ.) και 30 tb βαλεριάνας Aναφέρεται ταυτόχρονη λήψη αλκοόλ Λήψη ουσιών δύο

Κορίτσι 20 ετών προσήλθε εξαιτίας εκούσιας λήψης 20 tb παρακεταμόλης (10γρ.) και 30 tb βαλεριάνας Aναφέρεται ταυτόχρονη λήψη αλκοόλ Λήψη ουσιών δύο ΤΟΥΛΟΥΜΤΖΗ ΜΑΡΙΑ Κορίτσι 20 ετών προσήλθε εξαιτίας εκούσιας λήψης 20 tb παρακεταμόλης (10γρ.) και 30 tb βαλεριάνας Aναφέρεται ταυτόχρονη λήψη αλκοόλ Λήψη ουσιών δύο ώρες πριν την προσέλευση Αίσθημα ζάλης

Διαβάστε περισσότερα

ΦΥΛΛΟ ΟΔΗΓΙΩΝ: ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΓΙΑ ΤΟ ΧΡΗΣΤΗ Clovelen 75mg δισκία επικαλυμμένα με λεπτό υμένιο κλοπιδογρέλη

ΦΥΛΛΟ ΟΔΗΓΙΩΝ: ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΓΙΑ ΤΟ ΧΡΗΣΤΗ Clovelen 75mg δισκία επικαλυμμένα με λεπτό υμένιο κλοπιδογρέλη ΦΥΛΛΟ ΟΔΗΓΙΩΝ: ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΓΙΑ ΤΟ ΧΡΗΣΤΗ Clovelen 75mg δισκία επικαλυμμένα με λεπτό υμένιο κλοπιδογρέλη Διαβάστε προσεκτικά ολόκληρο το φύλλο οδηγιών χρήσης πρίν αρχίσετε να χρησιμοποιείτε αυτό το φάρμακο.

Διαβάστε περισσότερα

από τις ενδείξεις στην κλινική πράξη

από τις ενδείξεις στην κλινική πράξη Kλοπιδογρέλη από τις ενδείξεις στην κλινική πράξη Χ.Κυρπιζίδης, Α.Κεϊβανίδου, Γ.Παπανικολάου, Κ.Τσιπτσής, Μ.Ξαφένιας, Α.Πεχλεβάνης. Καρδιολογική κλινική Στεφανιαία μονάδα 2 ου Νοσοκομείου ΙΚΑ-ΕΤΑΜ Θεσσαλονίκης

Διαβάστε περισσότερα

ΠΩΣ ΕΠΙΔΡΑ Η ΑΣΚΗΣΗ ΣΤΑ ΔΙΑΦΟΡΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΤΟΥ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΥ

ΠΩΣ ΕΠΙΔΡΑ Η ΑΣΚΗΣΗ ΣΤΑ ΔΙΑΦΟΡΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΤΟΥ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΥ ΠΩΣ ΕΠΙΔΡΑ Η ΑΣΚΗΣΗ ΣΤΑ ΔΙΑΦΟΡΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΤΟΥ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΥ Η άσκηση, επιφέρει ευεργετικά αποτελέσματα στα διάφορα συστήματα του οργανισμού. Τα αποτελέσματα αυτά ενδέχεται να είναι παροδικά ή μόνιμα ανάλογα

Διαβάστε περισσότερα

ΠΕΡΙΛΗΨΗ ΤΩΝ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΩΝ ΤΟΥ ΠΡΟΪΟΝΤΟΣ (SPC) AFLEN

ΠΕΡΙΛΗΨΗ ΤΩΝ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΩΝ ΤΟΥ ΠΡΟΪΟΝΤΟΣ (SPC) AFLEN ΠΕΡΙΛΗΨΗ ΤΩΝ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΩΝ ΤΟΥ ΠΡΟΪΟΝΤΟΣ (SPC) AFLEN 1. ΟΝΟΜΑΣΙΑ ΤΟΥ ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΟΥ ΠΡΟΪΟΝΤΟΣ : AFLEN 2. ΠΟΙΟΤΙΚΗ & ΠΟΣΟΤΙΚΗ ΣΥΝΘΕΣΗ : Κάθε κάψουλα περιέχει 300 mg Triflusal Triflusal (INN) : C 10 H 7

Διαβάστε περισσότερα

Η μεταφορά των φαρμάκων γίνεται με παθητική διάχυση ή με ενεργητική μεταφορά.

Η μεταφορά των φαρμάκων γίνεται με παθητική διάχυση ή με ενεργητική μεταφορά. ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ ΓΕΝΙΚΗΣ ΦΑΡΜΑΚΟΛΟΓΙΑΣ ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΦΑΡΜΑΚΟ. Φάρμακο λέμε οποιαδήποτε ουσία που όταν χορηγηθεί στον άνθρωπο, τα ζώα ή τα φυτά με συγκεκριμένο τρόπο και σε συγκεκριμένη δόση έχει θεραπευτικό αποτέλεσμα.

Διαβάστε περισσότερα

Πεπτικός σωλήνας Κύρια λειτουργία του είναι η εξασφάλιση του διαρκούς ανεφοδιασμού του οργανισμού με νερό, ηλεκτρολύτες και θρεπτικά συστατικά.

Πεπτικός σωλήνας Κύρια λειτουργία του είναι η εξασφάλιση του διαρκούς ανεφοδιασμού του οργανισμού με νερό, ηλεκτρολύτες και θρεπτικά συστατικά. Πεπτικός σωλήνας Κύρια λειτουργία του είναι η εξασφάλιση του διαρκούς ανεφοδιασμού του οργανισμού με νερό, ηλεκτρολύτες και θρεπτικά συστατικά. Στον πεπτικό σωλήνα πραγματοποιείται ο τεμαχισμός της τροφής

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΔΙΑ ΒΙΟΥ ΜΑΘΗΣΗΣ ΑΕΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΚΑΙΡΟΠΟΙΗΣΗ ΓΝΩΣΕΩΝ ΑΠΟΦΟΙΤΩΝ ΑΕΙ (ΠΕΓΑ)

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΔΙΑ ΒΙΟΥ ΜΑΘΗΣΗΣ ΑΕΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΚΑΙΡΟΠΟΙΗΣΗ ΓΝΩΣΕΩΝ ΑΠΟΦΟΙΤΩΝ ΑΕΙ (ΠΕΓΑ) ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΔΙΑ ΒΙΟΥ ΜΑΘΗΣΗΣ ΑΕΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΚΑΙΡΟΠΟΙΗΣΗ ΓΝΩΣΕΩΝ ΑΠΟΦΟΙΤΩΝ ΑΕΙ (ΠΕΓΑ) «Οι σύγχρονες τεχνικές βιο-ανάλυσης στην υγεία, τη γεωργία, το περιβάλλον και τη διατροφή» Η κυκλοφορία του αίματος και

Διαβάστε περισσότερα

ΚΑΡΔΙΑΓΓΕΙΑΚΕΣ ΠΑΘΗΣΕΙΣ Ι

ΚΑΡΔΙΑΓΓΕΙΑΚΕΣ ΠΑΘΗΣΕΙΣ Ι ΚΑΡΔΙΑΓΓΕΙΑΚΕΣ ΠΑΘΗΣΕΙΣ Ι MK1118 ΑΣΚΗΣΗ ΣΕ ΚΛΙΝΙΚΟΥΣ ΠΛΗΘΥΣΜΟΥΣ ΔΙΑΛΕΞΗ 4 ΑΝΤΩΝΙΑ ΚΑΛΤΣΑΤΟΥ, PHD ΣΥΓΧΡΟΝΕΣ ΑΙΤΙΕΣ ΘΝΗΤΟΤΗΤΑΣ ΑΡΙΘΜΟΣ ΘΑΝΑΤΩΝ 450,000 400,000 350,000 300,000 250,000 200,000 150,000 100,000

Διαβάστε περισσότερα

Κανένα για αυτήν την παρουσίαση. Εκπαιδευτικές-ερευνητικές-συμβουλευτικές επιχορηγήσεις την τελευταία διετία: Abbvie,Novartis, MSD, Angelini,

Κανένα για αυτήν την παρουσίαση. Εκπαιδευτικές-ερευνητικές-συμβουλευτικές επιχορηγήσεις την τελευταία διετία: Abbvie,Novartis, MSD, Angelini, Κανένα για αυτήν την παρουσίαση Εκπαιδευτικές-ερευνητικές-συμβουλευτικές επιχορηγήσεις την τελευταία διετία: Abbvie,Novartis, MSD, Angelini, 2 Κυκλοσπορίνη-θεραπευτικές ενδείξεις 3 Θεραπεία σοβαρών μορφών

Διαβάστε περισσότερα