Διηγούμαι και γράφω ιστορίες. (Αναδιήγηση)

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "Διηγούμαι και γράφω ιστορίες. (Αναδιήγηση)"

Transcript

1 Διηγούμαι και γράφω ιστορίες (Αναδιήγηση)

2 Επιχειρησιακό Πρόγραμμα: Άξονας Προτεραιότητας 1: Μέτρο 1. 1: Ενέργεια : Κατηγορία πράξεων 1.2.1α: Πράξη: Χρηματοδότηση: Φορέας παρακολούθησης: Φορέας υλοποίησης: Επιστημονικός υπεύθυνος: Επιστημονικός Σχεδιασμός: Υπεύθυνη δράσης: Ομάδα συγγραφής: Εικονογράφηση: Γλωσσική και Φιλολογική Επιμέλεια: Αρχική επαγγελματική εκπαίδευση και κατάρτιση Π. Προώθηση της ισότητας ευκαιριών πρόσβασης στην αγορά εργασίας για όλους και ιδιαίτερα για εκείνους που απειλούνται με κοινωνικό αποκλεισμό. Βελτίωση των συνθηκών ένταξης στο εκπαιδευτικό σύστημα ατόμων ειδικών κατηγοριών. Προγράμματα ένταξης παιδιών με πολιτισμικές και γλωσσικές ιδιαιτερότητες στο εκπαιδευτικό σύστημα. Ένταξη παιδιών των ομάδων - στόχων: μουσουλμάνων, τσιγγάνων, παλιννοστούντων, αλλοδαπών, ομογενών στο σχολείο. Ένταξη παιδιών παλιννοστούντων και αλλοδαπών στο σχολείο για την Α/θμια εκπαίδευση. Ευρωπαϊκή Ένωση - ΕΚΤ Υπουργείο Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων ΥΠΕΠΘ Ειδική Γραμματεία Π.Ο.Δ.Ε. Ειδική Γραμματέας: Ισμήνη Κριάρη Διεύθυνση Γ' ΚΠΣ Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών Επιτροπή Ερευνών Τμήμα Φ.Π.Ψ. Κέντρο Διαπολιτισμικής Αγωγής Πανεπιστημιούπολη Ζωγράφου Ιλίσια Τηλ.: Καθ. Ιωάννης Κ. Καράκωστας Αφροδίτη Βάσσου Αφροδίτη Βάσσου Σοφία Αποστολοπούλου Αφροδίτη Βάσσου Χρυσαυγή Γλένη Εύη Γεωργιάδου Ευάγγελος Μακρής Ιωάννης Ντελής-Σμυρίλιος Σοφία Παλιούρα Λιάνα Μερτζάνη Τζένη Πανταζή 2η έκδοση Το Βιβλίο δημιουργήθηκε στο ατελιέ MULTIMEDIA ΑΕ Εκτύπωση - βιβλιοδεσία: ΒΙΒΛΙΟΣΥΝΕΡΓΑΤΙΚΗ ΑΕΠΕΕ

3 fiifllm

4 CB7f Ts To κείμενο που ακολουθεί έχει τίτλο: «Καβάλα ο' ένα σύννεφο». Συζητάμε, κυκλώνουμε ή γράφουμε αυτό που νομίζουμε ότι έχει σχέση με τον τίτλο. > Η μόλυνση του περιβάλλοντος Ι ;? Το παραμύθι: «Ο Αλαντίν και το λυχνάρι» Η ζωή του θεού Δία Μια εικόνα από ένα όνειρο - Άλλο:

5 f 1/ * ti *C^ih Παρατηρούμε τα ιστορικά μνημεία που αναφέρονται στο κείμενο που ακολουθεί, τα αναγνωρίζουμε και γράφουμε τα ονόματα τους. e ( Ρ ι

6 Το ρολόι χτύπησε δέκα φορές... Είναι δέκα η ώρα. Ο ύπνος με παρασέρνει στη γλυκιά μαγεία του. Βλέπω ένα όνειρο πως... κάθομαι στοίπ^βάζι του παραθύρου μου. Ξαφνικά βλέπω σύννεφα μαζεμένα. Ωχ! Μπόρα! λέω. Ένα σύννεφο, διαφορετικό, κατάλευκο σαν τα σεντόνια που αγκαλιάζουν το μωρό μόλις έρχεται στη ζωή, σταματά μπροστά μου. Το αγγίζω τρομαγμένη. Είναι στέρεο. Μου λέει: Ανέβα! Μιλάς!, του λέω. Και βέβαια! Ανέβα! Φοβάμαι. Αφού σου το λέει το σύννεφο σου, να μη φοβάσαι. Το σύννεφο μου; Ναι. Θα σου εξηγήσω στον δρόμο. Κι αρχίζει το ταξίδι... Ξαφνικά, καταλαβαίνω ότι ανεβαίνουμε. Βλέπω το λιμάνι του Πειραιά. Περνάω από το σπίτι της γιαγιάς μου. Της φωνάζω «γεια», μα εκείνη δεν με ακούει. Έχω φύγει από την Ελλάδα. Είμαι στην Αμερική. Βλέπω τεράστιους ουρανοξύστες και υπαλλήλους - μυρμήγκια να τρέχουν αλαφιασμένοι σχηματίζοντας, άθελα τους, διάφορα αστεία σχήματα, φυσικά για να μη τους κατσαδιάσουν τ' αφεντικά τους. Είμαι στη Γαλλία. Στο ρομαντικό Παρίσι. Ο Πύργος του Αιφελ υψώνεται περήφανος μπροστά στα μάτια ενός κοριτσιού. Στα δικά μου μάτια. Οι ζωγράφοι με τους παράξενους μπερέδες, τα τελάρα τους και τις πολύχρωμες παλέτες τους, ψάχνοντας καμιά Παριζιάνα να ζωγραφίσουν. Αγγλία. Έχουμε πάρει ύψος. Το Μπιγκ Μπεν φαντάζει μινιατούρα. Και πάλι Ελλάδα. Ακροι λη, Παρθενώνας. Αχ! Η φωνή της μητέρας μου με φωνάζει και πνώ. Πάω στο περβάζι. Το σύννεφο. Λέτε να μην ήταν όνειρο; Εύη Στούγια «Οι Ερευνητές πάνε παντού» Καθημερινή, Αρ. φύλλου 60, Κυριακή 19 Μαρτίου 20β&"

7 Διαβάζουμε τις παρακάτω λέξεις, συζητάμε γι' αυτές και γράφου- U\^ με τη σημασία τους. 7ϊ είναι σύννεφο: Τι είναι όνειρο; Γ...είναι ο σχηματισμός πολύ μικρών αιωρούμενων σταγονιδίων νερού ή παγοκρυστάλλων στην ατμόσφαιρα της Γης....είναι η αλληλουχία φανταστικών γεγονότων κατά τη διάρκεια του ύπνου. 2u το περβάζι αλαφιασμένος-η-ο στερεός-ή-ό οι παλέτες (η παλέτα) ρομαντικός-ή-ό περήφανος-η-ο ο τελάρο (τα τελάρα) κατσαδιάζω οι μπερέδες (ο μπερές) Ο η μινιατούρα (οι μινιατούρες)

8 ^m7 Μ Συζητάμε και επιλέγουμε το σωστό. 1. Η συγγραφέας της ιστορίας διηγείται ένα όνειρο στους φίλους της διηγείται ένα όνειρο στους αναγνώστες ενός περιοδικού γράφει γράμμα στη γιαγιά της για ένα όνειρο 2. Η συγγραφέας της ιστορίας ξεκινά το ονειρικό της ταξίδι στις πέντε η ώρα στις οκτώ η ώρα στις δέκα η ώρα J ΙΖΖΙ 3. Στο όνειρο της συναντά ένα σύννεφο τη βροχή μια καταιγίδα 4. Της ζητά να ζωγραφίσουν ταξιδέψουν τραγουδήσουν 5. Φεύγουν μαζί και κολυμπούν τρέχουν πετούν ΙΖΖΙ ιζζ ΙΖΖΙ 6. Περιπλανιούνται πάνω από διάφορες χώρες τη ζούγκλα της Αφρικής τους πάγους της Ανταρκτικής ΙΖΖΙ ί«w ί 7. Το ονειρικό ταξίδι σταματά από τη φωνή της μητέρας έναν κεραυνό το γάβγισμα ενός σκύλου k L 8

9 CB^1* Παρατηρούμε τις παρακάτω προτάσεις του κειμένου. Κάποιες λέξεις έχουν γραφτεί με κεφαλαία γράμματα. Είναι σωστό; Γιατί; Είμαι στην Αμερική. Βλέπω το λιμάνι του Πειραιά. Το Μπιγκ Μπεν φαντάζει μινιατούρα. Είμαι στη Γαλλία, στο ρομαντικό Παρίσι. Ο Πύργος του Αιφελ υψώνεται περήφανος... KYPtAKAt mm OVfflOlffYlu' Στο παρακάτω κείμενο υπάρχουν ορισμένα λάθη στα μικρά και στα κεφαλαία γράμματα. Τα εντοπίζουμε και τα υπογραμμίζουμε. Όταν πέρασε από εδώ ο Θησέας και πολέμησε με ένα Σωρό επικίνδυνους ληστές, ήταν ακόμη έφηβος. Ο Μύθος λέει ότι ήταν όμορφος, γεροδεμένος και είχε μάτια λαμπερά σαν Άστρα. Είχε φύγει από την τροιζήνα, το βασίλειο της μητέρας του, για να πάει στην αθήνα να συναντήσει το βασιλιά της αιγέα. Ο πρώτος ληστής που συνάντησε στο δρόμο του, ο περιφήτης, ήταν ψηλός σαν Κυπαρίσσι και τρομακτικός σαν Δράκοντας. Ο περιφήτης ζούσε στην επίδαυρο. Σκότωνε τους περαστικούς μ' ένα Ρόπαλο. Q Θησέας τον σκότωσε και του πήρε το Ρόπαλο. Ύστερα συνάντησε τον δεύτερο ληστή, το σίνη, που παραφύλαγε κοντά στον ισθμό. Αυτός λύγιζε μέχρι τη γη δυο Πεύκα και στη συνέχεια τα έδενε στην κορυφή τους. Όποιος άτυχος Διαβάτης πέρναγε, τον έδενε στα λυγισμένα δέντρα, τα άφηνε κι εκείνα ξαναγυρνώντας στη θέση τους ξέσκιζαν το Θύμα. Ο Ήρωας μας κατάφερε και σκότωσε τον ληστή με τον ίδιο τρόπο. Καλλιόπη Κύρδη, Τατιάνα Σπανέλη, Ντόρα Τσιαγκάνη Γλώσσα-Ιστορία Γ'Δημοτικού «Χρονοταξιδευτές στην πύλη των Λεόντων» Εκδόσεις Μεταίχμιο 2002, σ. 100.

10 WM7 Κ Παρατηρούμε τον τίτλο του κειμένου: «Καβάλα σ' ένα σύννεφο». Ανακαλύπτουμε και γράφουμε και άλλες τέτοιες εκφράσεις του κειμένου UtTXfOp Μπορείς να είσαι «καβάλα σ' ένα σύννεφο;» Όχι! Είναι μεταφορά!! Μεταφορά έχουμε: όταν «μεταφέρουμε» τη σημασία μιας λέξης ή μιας φράσης σε άλλες. «Έχει χρυσή καρδιά!» (δηλαδή είναι καλός άνθρωπος). Αλλα παραδείγματα... * Το φαγητό τους κόπηκε στη μέση. Κρεμάστηκαν από τα χείλη του. 1 Τον παρακολουθούσαν με μεγάλο ενδιαφέρον. Πήγε η καρδιά του στον τόπο της... \ Σταμάτησαν το φαγητό τους. ι Μας κοίμιζε πάντα με τη ζεστή φωνή της....φωνή με συναίσθημα αγάπης... \ Η καρδιά του ησύχασε.

11 t ft&pouviingvf Και τότε, όταν η συγγραφέας λέει: «σύννεφο λευκό σαν το χιόνι», τι είναι; Αυτό είναι παρομοίωση! Παρομοίωση έχουμε: όταν συγκρίνουμε δύο πρόσωπα, ζώα ή πράγματα και δίνουμε μια χαρακτηριστική ιδιότητα του ενός στο άλλο, για να «ζωηρέψουμε» τον λόγο. Χρησιμοποιούμε το «σαν» και το «όπως». Αλλα παραδείγματα... Φ * > Το πρόσωπο του είναι κόκκινο σαν παπαρούνα. Το χαμόγελο του είναι γλυκό όπως το μέλι. <1 Το δέρμα της είναι απαλό όπως του μωρού. Ο Κώστας είναι ψηλός σαν κυπαρίσσι.» Το χρώμα του προσώπου του είναι κίτρινο σαν λεμόνι. Η Ελίζα είναι γρήγορη σαν ελάφι.

12 y Kii\tot*)i Όταν οι λέξεις μέσα σε φράσεις παρουσιάζουν και άλλη σημασία που ξεπερνά την πραγματικότητα; Α! Τότε λέμε ότι έχουμε υπερβολή. Υπερβολή έχουμε: όταν δίνουμε στις λέξεις υπερβολικές ιδιότητες, πέρα από το λογικό και το συνηθισμένο. Άλλα παραδείγματα... Να ζήσεις σαν τα ψηλά βουνά! Έψαξα γη και ουρανό για να σε βρω! Να ζήσεις πολλά χρόνια! Να ζήσεις χίλια χρόνια! «000 Έψαξα παντού για να σε βρω. Να ζήσεις πολλά χρόνια. uvpiojijim Καλά, κι όταν δεν έχουμε όλα αυτά τα φαινόμενα στις λέξεις, τι έχουμε; Τότε, έχουμε ΚΥΡΙΟΛΕΞΙΑ «καβάλα σε ένα άλογο»

13 CI/ Παρατηρούμε στο κείμενο ότι το σύννεφο μιλάει. Συζητάμε στην ομάδα μας και ανακαλύπτουμε πώς ονομάζεται αυτό το γραμματικό φαινόμενο. Δίνουμε και άλλα παραδείγματα. nmsaoneihxh CB7 Γ"Ύ\ Στο παρακάτω κείμενο, ένα φαινόμενο για τη σημασία των λέξεων είναι πολύ έντονο. Το διαβάζουμε και υπογραμμίζουμε τα σημεία στα οποία παρουσιάζεται. Ήτανε νύχτα. Το φεγγάρι κρεμούσε τις χρυσαφένιες του κορδέλες στους κλώνους των δέντρων. Κι εκείνα ήταν ευχαριστημένα από τη ζωή τους. Μόνο το κυπαρίσσι στέναζε και έλεγε: - Δεν είναι ζωή αυτή. Βαρέθηκα να είμαι καρφωμένο στην ίδια θέση. - Καημένο κυπαρίσσι, του λένε οι σκίνοι. Ανεβαίνεις, ανεβαίνεις και ευχαριστημένο δεν είσαι. Ποιος σ' έμαθε να είσαι τόσο... ανήσυχο; - Ο άνθρωπος. Αυτός, που ταξιδεύει στα πελάη, πετάει στ' άστρα και κάθισμα δεν έχει. - Πολύ κακό αυτό, είπαν οι σκίνοι. - Όχι δα, αντίκοψε το κυπαρίσσι. Αν μέναν οι άνθρωποι καρφωμένοι στις επιτυχίες τους, τίποτα το καινούριο δεν θα είχαν όρεξη να κάνουν. Και λέω πως θα βγάζανε ρίζες στα πόδια τους και θα φύτρωναν για πάντα στη γη. Γιώργος Κρόκος «Το κυπαρίσσι, οι σκίνοι και οι άνθρωποι» Ανθολόγιο Τα Χελιδόνια ΒΌΕΔΒ 1997, σ. 14.

14 β«7 Γ~ΥΝ Διαβάζουμε και συμπληρώνουμε. Ο Άντριαν είναι από την Πολωνία. Τα μαλλιά του είναι κατάξανθα σαν, ^-Γ Λ* και το πρόσωπο του συχνά κοκκινίζει σαν Όταν παίζει μπάλα με τους φίλους του, τρέχει πολύ γρήγορα σαν ϋ» κι όσο κι αν λαχανιάζει δεν το βάζει κάτω!! Μόνο όταν η ομάδα του βάλει το πολυπόθητο γκολ, μόνο τότε σταματά... Τότε η ανάσα του είναι γρήγορη και κοφτή σαν Οι συμμαθητές του τον φωνάζουν και «αλεπού» γιατί τα τεχνάσματα του είναι πονηρά σαν της /25*' αλεπού άνεμος τρένο παπαρούνα στάχυ

15 0Ϊ71 ^\ Διαβάζουμε το παρακάτω απόσπασμα, υπογραμμίζουμε τις παρομοιώσεις και συζητάμε τον ρόλο τους στο κείμενο... Δεν έμοιαζε με κανένα από τα γνωστά είδη ψαριών. Ήταν κοντό και πλατύ σαν φεγγαρόψαρο, με μια μύτη σαν του ξιφία και πλακουτσωτή σαν της κουτσομούρας, με ματάκια λαμπερά σαν της τσιπούρας και στόμα λοξό σαν του καρχαρία. Η ουρά του ήταν κι αυτή ένα μικρό τρίγωνο. Θα 'λέγε κανείς πως το σχήμα του έμοιαζε με το τριγωνάκι που ^λέμε τα κάλαντα... Βαγγέλης Ηλιόπουλος «Ο Τριγωνοψαρούλης» Εκδόσεις Πατάκη 1997, σ. 13. C^7 /Α. Ανακαλύπτουμε και κυκλώνουμε τις παρομοιώσεις στο «Καβάλα σ' ένα σύννεφο». ί oiihffyj

16 βί7 Συζητάμε και απαντάμε στις ερωτήσεις. Ποιος ταξιδεύει;. Τι ώρα ταξιδεύει;, Πώς ταξιδεύει;. ' Από ποιους σταθμούς περνάει; Τι βλέπει στο ταξίδι; ΐ - ί f Καβάλα σ' ένα Ψ ι σύννεφο Πώς αισθάνεται κατά τη διάρκεια του ταξιδιού;

17 fl^/r ~y\ Ακολουθούμε τη διαδρομή του σύννεφου και: α) αριθμούμε τους σταθμούς του ταξιδιού του με τη σωστή σειρά, β) ταιριάζουμε τους σταθμούς με τις πληροφορίες. Ακρόπολη των Αθηνών. Πάνω σε βράχο ύψους 156μ. χτίστηκαν από τη μυκηναϊκή εποχή βασιλικό παλάτι και ναός για τη θεά Αθηνά ( π.χ.). Αργότερα ο βράχος απέκτησε ιερό χαρακτήρα και ήταν αφιερωμένος στη θεά Αθηνά, προστάτιδα της πόλης. Μέχρι και σήμερα σώζονται σε αρκετά καλή κατάσταση ο Παρθενώνας και το Ερεχθείο, ενώ πλήθος αγαλμάτων και διακόσμων της Ακρόπολης βρίσκονται στο αντίστοιχο μουσείο. Πειραιάς. Πόλη και λιμάνι της ΝΑ Στερεάς Ελλάδας, στον Σαρωνικό κόλπο, πρωτεύουσα του ομώνυμου νομού και επαρχίας. Επίνειο της Αθήνας, το σημαντικότερο εμπορικό, ναυτικό και διαμετακομιστικό κέντρο της Ελλάδας και το μεγαλύτερο λιμάνι της Α. Μεσογείου θάλασσας. Πύργος του Αιφελ. Έμβλημα και αξιοθέατο του Παρισιού, που κατασκευάστηκε από τον Γάλλο μηχανικό για την Παγκόσμια Έκθεση του Παρισιού το Έχει ύψο 300,5μ. Ο Μπιγκ Μπεν. Ιστορικό μνημείο στο Λονδίνο. Χαρακτηριστικά μεγάλο ρολόι σε πύργο, που ανήκει στο μέγαρο του Κοι- J νοβουλίου. /~\Ή Αμερική. Η δεύτερη μεγαλύτερη ήπειρος της Γης. Χωρίζεται στη Βόρεια και Νότια Αμερική, που ενώνονται με ένα τμήμα στεριάς. Πήρε το όνομα της από τον Ιταλό θαλασσοπόρο Αμέρικο Βεσπούκι.

18 β wf & -1 * Ακούμε προσεχτικά το μυθικό και θαυμαστό ταξίδι της επιστροφής του Οδυσσέα στην Ιθάκη. Γράφουμε με σειρά τους σταθμούς του πολυτάραχου ταξιδιού του. ΤΡΟΙΑ «. L U- ΙΘΑΚΗ Τώρα, συζητάμε γγ αυτό το ταξίδι, απαντάμε στις ερωτήσεις και το παρουσιάζουμε στην τάξη. Πώς αισθάνεται ο ήρωας; Πόση διάρκεια είχε το ταξίδι; -

19 ei^rts Στην παρακάτω ιστορία λείπει ένα ολόκληρο «κομμάτι» με απαραίτητες πληροφορίες. Διαβάζουμε την ιστορία, ανακαλύπτουμε το «κομμάτι» που λείπει και το δημιουργούμε. Θυμάμαι τη σειρά με την οποία δίνονται οι πληροφορίες σ' ένα κείμενο: Τι; - Ποιος; - Πότε; - Πού; Τι έγινε; - Πώς έγινε; - Γιατί;...Είδα, λοιπόν, πως ήμουν κι εγώ ένας από τους Αχαιούς που πολεμούσαν στην Τροία, ενώ ο Οδυσσέας είχε βάλει σε εφαρμογή το πανούργο σχέδιο του Δουρείου Ίππου. Το βράδυ, μαζί με τον Οδυσσέα και άλλους στρατιώτες, κρυφτήκαμε στην κοιλιά του ξύλινου αλόγου και, νωρίς το πρωί, τα καράβια απομακρύνθηκαν από τη στεριά. Οι Τρώες πήραν μέσα στα τείχη «το δώρο» των Αχαιών και άρχισαν να γιορτάζουν το τέλος του δεκαετή πολέμου. Μέσα στην κοιλιά ήταν πολύ σκοτεινά και στενόχωρα. Ώσπου άνοιξε η πορτούλα και βγήκαμε μπροστά στα έκπληκτα μάτια των Τρώων. Τότε ξεκίνησε μάχη κι εγώ κρατούσα στο χέρι μου... ένα κλαδί!! ΟΧΙ! ΜΗ! ΕΙΡΗΝΗ! Αρχισα να τραντάζομαι και να πέφτω..., όταν ένα χέρι με συγκράτησε κι ένα φως με «τύφλωσε». Αντε, επιτέλους, ξύπνα από το όνειρο σου, παιδάκι μου! Κι άλλη φορά να μη διαβάζεις στο κρεβάτι την Ιστορία! Ήταν η αδερφή μου, ο σωτήρας μου. Την κοιτούσα απορημένος μέχρι που κατάλαβα πώς έγιναν όλα αυτά. Τι έντονο όνειρο!!

20 CK7 Διηγούμαι κι εγώ ένα όνειρο μου στην τάξη. β ^ Συζητάμε γγ αυτά και φτιάχνουμε τον «ονειροχάρτη» της τάξης μας. ρλέπσ^ fl όν^ρ

21 ei^r~ts Διαβάζουμε το παρακάτω όνειρο και του δίνουμε ένα δικό μας τέλος. Ένα όνειρο που θυμάμαι... Το μόνο όνειρο που θυμάμαι είναι το σημερινό. Ήμουνα ένα γατάκι ενός χρόνου. Με είχαν πετάξει από το σπίτι μου. Περιπλανιόμουνα σε έναν λόφο και πεινούσα πάρα πολύ. Έψαχνα να βρω τροφή. Είδα ένα πουλάκι σε ένα δέντρο. Προσπάθησα να το πιάσω, μα δεν πρόλαβα. Εκείνη την ώρα άκουσα βήματα. Φοβήθηκα πολύ και ζάρωσα στη ρίζα ενός δέντρου... Γιώργος Βοϊκλής - Καλή Βοϊκλή «Η Λαμπερούλα - Ένα κορίτσι σαν όλα τα άλλα» Εκδόσεις Καστανιώτη 1994, σ. 34

22 Χρησιμοποιούμε ακουαρέλες ή νερομπογιές και ζωγραφίζουμε τη φανταστική ιστορία! Χθες βράδυ ο Αλέξανδρος ανέβαινε την απότομη πλαγιά ενός βουνού... Όταν έφτασε αρκετά ψηλά, είδε έναν πανέμορφο ήλιο να καθρεφτίζεται σε ένα ποτάμι......μετά όμως, δεν μπορούσε να κατέβει και φώναζε φοβισμένα βοήθεια. Τότε η πλαγιά άνοιξε και εμφανίστηκε ένα αυγό!! Αμέσως, μπήκε μέσα... Εκεί, μεταμορφώθηκε σε πεταλούδα και πέταξε ξανά ελεύθερος!!! Τώρα απαντάμε στις ερωτήσεις. Ι Ποιος ανέβηκε;. Πότε ανέβηκε; - 1 Πού ανέβηκε; Τι συνέβη μετά; ι Τι είδε; Τι έγινε εκεί; 22

23 Από διάφορα περιοδικά, επιλέγουμε και κόβουμε πέντε φωτογραφίες ^$0 που μας προκαλούν εντύπωση. Τις βάζουμε με όποια σειρά θέλουμε και φτιάχνουμε το δικό μας φανταστικό όνειρο!! Το παρουσιάζουμε στην τάξη. f Γ Γ Γ I J_r r r - - ^ ^, ) _2_t 41 ΓΓΓΓΛ_«^ r^r. - L J - L >J J

24 K^Sr Συζητάμε και γράφουμε μια μικρή φανταστική ιστορία. Παρουσιάζουμε την ιστορία μας στην υπόλοιπη τάξη. Ποιος; Πότε; Πώς έγινε; Πώς αισθανόταν; Τι σκεφτόταν;

25 Wr (&" Ο παρακάτω χάρτης δείχνει μερικά από τα μέρη που πέρασε ο Φιλέας Φογκ στο: «Ο Γύρος του Κόσμου σε 80 Μέρες» του Ιουλίου Βερν. Γράφω με τη σειρά το θαυμαστό αυτό ταξίδι. Συμβουλεύομαι και το δρομολόγιο της εφημερίδας «Μόρνιγκ Κρόνικλ». ί Λονδίνο Σουέζ Νέα Υόρκη Βομβάη: > u Αγιος Φραγκίσκος % Χονγκ Κονγκ Από το Λονδίνο μέχρι το Σουέζ: Από Μον-Σενί και Πρίντεζι με τρένο και πλοίο Από το Σουέζ μέχρι τη Βομβάη με πλοίο Από τη Βομβάη στην Καλκούτα με τρένο Από την Καλκούτα μέχρι το Χονγκ Κονγκ στην Κίνα με πλοίο Από το Χονγκ Κονγκ μέχρι τη Γιοκοχάμα της Ιαπωνίας με πλοίο Από τη Γιοκοχάμα μέχρι τον Άγιο Φραγκίσκο της Αμερικής με πλοίο Από τον Άγιο Φραγκίσκο μέχρι τη Νέα Υόρκη με τρένο Από τη Νέα Υόρκη μέχρι το Λονδίνο με πλοίο και τρένο Σύνολο 7 ημέρες 13 ημέρες 3 ημέρες 3 ημέρες 6 ημέρες 22 ημέρες 7 ημέρες 9 ημέρες 80 ημέρες Ιούλιος Βερν «Ο γύρος του κόσμου σε 80 ημέρες» [δόσεις^δ*φΐανος^-βι13 Γ ΠρώΡο σχχ\ σννέ*.\α ucvtfa etc καΐόπν τ&ρς opfotept 25

26 ^y Παρατηρώ τον παγκόσμιο χάρτη και τα διάφορα μνημεία που έχουν χαθεί μαζί με τα μικρά σημειώματα τους. Προσπαθώ να βρω στον χάρτη τη χώρα προέλευσης τους. ΑΓΑΛΜΑ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ Βρίσκεται στο νησάκι Μπέντ-Ι λοου της Νέας Υόρκης και εί ναι το σύμβολο της πόλης και ολόκληρης της Αμερικής. Λεξικό «Duden» // Εκδόσεις Εξάντας /, 1992 _0 ΚΟΛΟΣΣΑΙΟ Αμφιθέατρο στη Ρώμη, που οικοδομή θηκε τον 1ο αι. και είχε θέσεις. Μολονότι χρησιμοποιήθηκε πολλά χρόνια ως λατομείο, παραμένει ακόμη ένα εντυπωσιακό αξιοθέατο. Λεξικό «Duden» =κδόσεις Εξάντας 1992 rr 177" V ΛΤΛΛΡΤίΚνΐ Η ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΤΗΣ ΑΝΑΣΤΑΣΗΣ ΤΟΥ ΧΡΙΣΤΟΥ ΣΤΗΝ ΑΓΙΑ ΠΕΤΡΟΥΠΟΛΗ ΣΤΗ ΡΩΣΙΑ Αντιπροσωπευτικό δείγμα ρωσικής αρχιτε κτονικής, δίπλα στο κανάλι Γκριμπογιέντοφ. Ο ναός, με τους πολύχρωμους γαλαζοπράσι- Ι νους τρούλους και τα χρυσά στολίδια, άρχισε J να χτίζεται το 1883, εκεί που δολοφονήθηκε ο μεταρρυθμιστής τσάρος Αλέξανδρος ο ΒΛ Χτίστηκε σε είκοσι τέσσερα χρόνια. // UlLtAtiUl «Ταξιδεύω», Κυριακάτικη / Ελευθεροτυπία, Κυριακή 30/11/2003 J ^ ^Hi Β Μορφή ταφικού μνημείου ή ναού διάφορων πα λαιών πολιτισμών. Στην αρχαία Αίγυπτο οι Βασιλικοί Τάφοι είχαν σχήμα πυραμίδας. Η πυρα μίδα συνήθως βρίσκεται σε ταφικό περίβολο, όπου υπάρχουν επίσης δύο ναοί για την προετοι μασία της ταφής, τις προσφορές και τη λατρεία των θεών. Οι νεκρικοί θάλαμοι βρίσκονται στο εσωτερικό της. Η μεγαλύτερη ήταν του Χέοπα με 146,6μ. ύψος και 230,38μ. μήκος στις πλευρές της. Λεξικό «Duden»j FKfinaF.ic FFnvrnc

27 ΣΙΝΙΚΟ ΤΕΙΧΟΣ Αμυντικό τείχος στη Β. Κίνα που κα τασκευάστηκε τον 3ο αι. π.χ. από συ μπιεσμένη άργιλο, με πολλούς πύρ γους ύψους μέχρι 12μ. και οχυρωμέ νες πύλες. Το τείχος έχει συνολικό μήκος 6.250χμ., ύψος μέχρι 9μ. και πλάτος στη βάση 7,6μ. Από την εποχή των Μινγκ ( ) διατηρεί τη σημερινή του μορφή. Το Σινικό Τεί χος είναι το μοναδικό δημιούργημα του ανθρώπου που διακρίνεται από το διάστημα. Λεξικό «Duden» κδόσεις Εξάντας 1992 >ΐκν. Η ΣΕΙΡΗΝΑ ΤΗΣ ΚΟΠΕΓΧΑΓΗΣ Ορειχάλκινο άγαλμα της Μικρής Σειρήνας, που στήθηκε προς τιμήν του IJ Δανού συγγραφέα ΑντερJ σεν, στο λιμάνι της πόλης. θεωρείται το σύμβολο / 3 της πόλης. if Εγκυκλοπαίδεια Δομή J Εκδόσεις] ΤΑΤΖ Μ) Περίφημο μαυσωλείο στην πόλη Άνγκρα της Ινδίας, που ανήγειρε την περίοδο ο Μογγόλλος αυ τοκράτορας Σαχ Τζαχάν στη μνήμη της συζύγου του. Λεξικό «Duden» Εκδόσεις Εξάντας Ι Δομή.β

28 Διαβάζω το κείμενο και απαντώ στις ερωτήσεις. ΛΓ ο όνειρο μου βγήκε αληθινό! Η 19η Αυγούστου 2001 θα μείνει έντονα χαραγμένη στη μνήμη μου, γιατί ο αγαπημένος μου οδηγός, ο τριανταδυάχρονος γερμανός πιλότος της Φεράρι Μίχαελ Σουμάχερ, νίκησε ξανά. Στο Γκραν Πρι της Ουγγαρίας τερμάτισε πρώτος σημειώνοντας την έβδομη φετινή του νίκη από τους δεκατρείς αγώνες που έχουν γίνει ως τώρα. Δεν επέτρεψε ούτε στιγμή στον Βρετανό Κούλθαρντ, τον άλλο διεκδικητή του τίτλου (ο οποίος τερμάτισε στην τρίτη θέση), να αμφισβητήσει την κυριαρχία του και πανηγύρισε με τον δικό του χαρακτηριστικό τρόπο... Το ίδιο έκανα κι εγώ, αφού για άλλη μία φορά, κρέμασα μια μεγάλη αφίσα του «Σούμι» στο δωμάτιο μου! «Οι Ερευνητές πάνε παντού» Καθημερινή, Αρ. φύλλου 136, Κυριακή 2 Σεπτεμβρίου 2001 k 28

29 Ποιος τερμάτισε πρώτος; Πότε έγινε ο αγώνας; jf 2 Σε ποια χώρα; 3 Τι ιδιαίτερο συνέβαινε σε αυτόν τον αγώνα; Cir V Διαβάζω τις παρακάτω φράσεις και τις χαρακτηρίζω για τη σημασία ν-ΐνφ τους: Μ για τη μεταφορά, Π για την παρομοίωση, ΠΟ για την προσωποποίηση, Υ για την υπερβολή και Κ για την κυριολεξία. * Τα καλοκαίρια κολυμπάει σαν δελφίνι. Το φώναξαν τα βουνά και οι κάμποι. «Ήρθε η άνοιξη». Έκλαιγε σαν μωρό παιδί. Το τραγούδι του ήταν γλυκό. Τα κατάφερε με σιδερένια θέληση. Χίλια κομμάτια κι αν με κάνεις, εγώ δεν θα σου πω. Ο Οδυσσέας είναι αρκετά ψηλός. t 29

30 C Br Γ~ITS Διαβάζω το παρακάτω κείμενο. Υπογραμμίζω τα σημεία όπου οι λέξεις αποκτούν διαφορετική σημασία και αναγνωρίζω το φαινόμενο....πλησίαζαν μεσάνυχτα. Ήταν μια γλυκιά, όμορφη ανοιξιάτικη νύχτα. Ο ουρανός, ολόοτταρτος με αστέρια που έλαμπαν σαν πολύτιμα πετράδια. Μπορούσες ν' ακούσεις τον ήχο της σιγής να ψιχαλίζει από τ' αστέρια. Μόνο το σιγανοκελάρυσμα του νερού και το βογκητό του νερόμυλου υπήρχαν. Μια κουκουβάγια φώναξε στο διπλανό χάλασμα. Ο Μάκης έβγαλε το αλευρωμένο κεφάλι του από τον φεγγίτη και αφουγκραζόταν. Γνώριζε καλά τα μυστικά μηνύματα της φύσης και του άρεσε τούτη η εποχή. Ήταν η ωραιότερη του χρόνου. Άκουγε το μεγάλωμα των φύλλων στα κλωνάρια των δένδρων. Ξεχώριζε ανάμεσα στους ήχους το σύρσιμο του σκαντζόχοιρου και το τρίψιμο του αγκαθωτού κορμιού του στον κορμό μιας συκιάς. Από πολύ μακριά έφταναν ως αυτόν τα φτερουγίσματα μιας ολόκληρης στρατιάς πυγολαμπίδων. Ίσως αυτές να κουβαλούσαν το φως του ήλιου. Ίσως να ήταν αυτές που 'διωχναν τη νύχτα. Όμορφη βραδιά στην πιο όμορφη εποχή! Θωμάς Νικολάου «Ο καβαλάρης της νύχτας» Εκδόσεις Ελληνικά γράμματα 1998, ο

31 ίϊχ Ι ΪΧ Διαβάζω το παρακάτω κείμενο, συμπληρώνω τις παρομοιώσεις με τις κατάλληλες λέξεις και... σχηματίζω ένα ποίημα! 31

32

33 * y - f a ^2L m ~Γ A ~ L _ _ p < >% ο *, ^7

34 wmr Διηγούμαι ένα όνειρο που μου έκανε εντύπωση. f Ποιος; φ Πότε; Φ Πού; φ Τι; Ι ^ Πώς; _* έ* f Γιατί; ^ Συναισθήματα... Γ^ 1 ίβ/ Το παρακάτω κείμενο μας μιλάει για το όνειρο του Προμηθέα. Τα κύρια και τα κοινά ουσιαστικά, όμως, μπερδεύτηκαν. Τα κυκλώνω και τα γράφω σωστά....πριν ξεκινήσει ο προμηθέας για τον όλυμπο, όπου θα έκλεβε τη φωτιά για να τη φέρει στους Ανθρώπους, είδε ένα παράξενο Όνειρο. Είδε ένα παράξενο Πουλί κατάμαυρο να πέφτει ξανά και ξανά με δύναμη πάνω στο σώμα του, αλλά εκείνος να μη πονά. Αντίθετα, πιο κει έβλεπε τον φίλο του τον ηρακλή να κλαίει και να προσπαθεί να τον αγκαλιάσει με το δικό του Σώμα k : 34

35 β^/ "Υχ Διαβάζω το παρακάτω κείμενο. Κυκλώνω με μπλε χρώμα την παρά γραφο που είναι πρόλογος και μιλάει για το ποιος, πού, πότε. Με πράσινο χρώμα κυκλώνω την παράγραφο που μιλάει για το τι και το πώς. Τέλος, με κόκκινο κυκλώνω την παράγραφο που μιλάει για τα συναισθήματα. Ο Αργός Ο Οδυσσέας στέκεται έξω από την αυλόπορτα του σπιτιού του. Είναι ντυμένος ζητιάνος, τα ρούχα του εί ναι κουρέλια και στον ώμο του έχει κρεμασμένο ένα ταγάρι. Μόλις τώρα, έπειτα από είκοσι χρόνια, γύρισε από τον πόλεμο και από τις περιπλανήσεις του και σε κανέναν, έξω από τον γιο του τον Τηλέμαχο, δεν έδωσε ακόμη γνωριμία. Ούτε και ο γερο-εύμαιος, ο χοιροβοσκός που τον συνόδεψε από την εξοχή στην πόλη, δεν ξέρει ποιος είναι. Λίγο πιο κει από την πόρτα είναι μαζεμένη κοπριά, που θα την έπαιρναν οι δούλοι να λιπάνουν τα χωράφια. Ένας σκύλος, που κειτόταν πάνω στον σωρό, σήκωσε το κεφάλι του και τέντωσε τα αυτιά του. Ήταν ο Αργός. Τον είχε αναθρέψει ο Οδυσσέας, αλλά δεν τον χάρηκε, γιατί έφυγε για την Τροία... Μόλις πλησίασε ο Οδυσσέας, ο Αργός ξαφνιάστη κε. Μυρίστηκε τον παλιό του αφέντη και τον αναγνώ ρισε. Είκοσι χρόνια, και ακόμα δεν τον είχε ξεχάσει. Κούνησε την ουρά του, αλλά δεν είχε τη δύναμη να πά ει κοντά του. Ο Οδυσσέας συγκινήθηκε και γύρισε από την άλλη το πρόσωπο του, για να σφουγγίσει, χω ρίς να το νιώσει ο Εύμαιος, τα δάκρυα που πλημμύρι σαν τα μάτια του... Από την «Οδύσσεια του Ομήρου» Γ^ * Ανθολόγιο Τα χελιδόνια ΟΕΔΒ 1997, σ

36 Με τις παρακάτω φράσεις ή όποιες άλλες θέλω, φτιάχνω μια φανταστική ιστορία. LΓλυκιά φωνή σαν το μέλι, Φωτεινά μάτια σαν μαργαριτάρια Ζωντανό όνειρο ~ Si ^r^ ^ ^, ^a Ο * ττ-, ^ τ. -^-,#1-4 -# *- -! k L Oi σκέψεις μου Τα λόγ α της 36 πετούσαν τριγυρνούσαν

Ο εγωιστής γίγαντας. Μεταγραφή : Γλυμίτσα Ευθυμία. Διδασκαλείο Δημοτικής Εκπαίδευσης. «Αλέξανδρος Δελμούζος»

Ο εγωιστής γίγαντας. Μεταγραφή : Γλυμίτσα Ευθυμία. Διδασκαλείο Δημοτικής Εκπαίδευσης. «Αλέξανδρος Δελμούζος» Ο εγωιστής γίγαντας Μεταγραφή : Γλυμίτσα Ευθυμία Διδασκαλείο Δημοτικής Εκπαίδευσης «Αλέξανδρος Δελμούζος» 2010-2011 Κάθε απόγευμα μετά από το σχολείο τα παιδιά πήγαιναν για να παίξουν στον κήπο του γίγαντα.

Διαβάστε περισσότερα

Από όλα τα παραμύθια που μου έλεγε ο πατέρας μου τα βράδια πριν κοιμηθώ, ένα μου άρεσε πιο πολύ. Ο Σεβάχ ο θαλασσινός. Επτά ταξίδια είχε κάνει ο

Από όλα τα παραμύθια που μου έλεγε ο πατέρας μου τα βράδια πριν κοιμηθώ, ένα μου άρεσε πιο πολύ. Ο Σεβάχ ο θαλασσινός. Επτά ταξίδια είχε κάνει ο 4 Από όλα τα παραμύθια που μου έλεγε ο πατέρας μου τα βράδια πριν κοιμηθώ, ένα μου άρεσε πιο πολύ. Ο Σεβάχ ο θαλασσινός. Επτά ταξίδια είχε κάνει ο Σεβάχ. Για να δει τον κόσμο και να ζήσει περιπέτειες.

Διαβάστε περισσότερα

«Ο βασιλιάς Φωτιάς, η Συννεφένια και η κόρη τους η Χιονένια

«Ο βασιλιάς Φωτιάς, η Συννεφένια και η κόρη τους η Χιονένια Το παράξενο ταξίδι της Συννεφένιας «Ο βασιλιάς Φωτιάς, η Συννεφένια και η κόρη τους η Χιονένια ζούσαν σε ένα παλάτι. Ο Φωτιάς δεν τις άφηνε να βγουν έξω ποτέ. Στερέωνε την πόρτα με ένα βαρύ ξύλο. Μια μέρα

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΝΑΓΙΩΣΑ ΠΑΠΑΔΗΜΗΣΡΙΟΤ. Δέκα ποιήματα για τον πατέρα μου. Αλκιβιάδη

ΠΑΝΑΓΙΩΣΑ ΠΑΠΑΔΗΜΗΣΡΙΟΤ. Δέκα ποιήματα για τον πατέρα μου. Αλκιβιάδη ΠΑΝΑΓΙΩΣΑ ΠΑΠΑΔΗΜΗΣΡΙΟΤ Αλκιβιάδη Θεσσαλονίκη Υεβρουάριος 2015 Παναγιώτα Παπαδημητρίου Αλκιβιάδη Θεσσαλονίκη Υεβρουάριος 2015 [3] Παναγιώτα Παπαδημητρίου Αφιερωμένο στον πατέρα μου Αλκιβιάδη Copyright

Διαβάστε περισσότερα

Μια νύχτα. Μπαίνω στ αμάξι με το κορίτσι μου και γέρνει γλυκά στο πλάϊ μου και το φεγγάρι λες και περπατάει ίσως θέλει κάπου να μας πάει

Μια νύχτα. Μπαίνω στ αμάξι με το κορίτσι μου και γέρνει γλυκά στο πλάϊ μου και το φεγγάρι λες και περπατάει ίσως θέλει κάπου να μας πάει Μια νύχτα Μπαίνω στ αμάξι με το κορίτσι μου και γέρνει γλυκά στο πλάϊ μου και το φεγγάρι λες και περπατάει ίσως θέλει κάπου να μας πάει Μια νύχτα σαν κι αυτή μια νύχτα σαν κι αυτή θέλω να σου πω πόσο σ

Διαβάστε περισσότερα

?r> r> *y. Πρώτο βιβλίο

?r> r> *y. Πρώτο βιβλίο ?r> r> *y Πρώτο βιβλίο Διαβάζω 3 Πρώτο Βιβλίο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών Αθήνα 2007 Επιχειρησιακό Πρόγραμμα: Αρχική επαγγελματική εκπαίδευση και κατάρτιση II. Άξονας Προτεραιότητας 1:

Διαβάστε περισσότερα

ΔΙΔΑΚΤΙΚΗ ΠΡΟΤΑΣΗ: Ταξίδι στον κόσμο των παραμυθιών μέσα από την εικονογράφηση και επεξεργασία (σελίδα-σελίδα) ενός βιβλίου

ΔΙΔΑΚΤΙΚΗ ΠΡΟΤΑΣΗ: Ταξίδι στον κόσμο των παραμυθιών μέσα από την εικονογράφηση και επεξεργασία (σελίδα-σελίδα) ενός βιβλίου ΔΙΔΑΚΤΙΚΗ ΠΡΟΤΑΣΗ: Ταξίδι στον κόσμο των παραμυθιών μέσα από την εικονογράφηση και επεξεργασία (σελίδα-σελίδα) ενός βιβλίου ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑ ΕΞΩΦΥΛΛΟΥ Γράφουμε στον πίνακα: ΤΙΤΛΟΣ : Το μυστήριο με τα μπλε βέλη

Διαβάστε περισσότερα

Τα παραμύθια της τάξης μας!

Τα παραμύθια της τάξης μας! Τα παραμύθια της τάξης μας! ΟΙ λέξεις κλειδιά: Καρδιά, γοργόνα, ομορφιά, πυξίδα, χώρα, πεταλούδα, ανηφόρα, θάλασσα, φάλαινα Μας βοήθησαν να φτιάξουμε αυτά τα παραμύθια! «Χρυσαφένια χώρα» Μια φορά κι έναν

Διαβάστε περισσότερα

Τα παιδιά της Πρωτοβουλίας και η Δώρα Νιώπα γράφουν ένα παραμύθι - αντίδωρο

Τα παιδιά της Πρωτοβουλίας και η Δώρα Νιώπα γράφουν ένα παραμύθι - αντίδωρο Τα παιδιά της Πρωτοβουλίας και η Δώρα Νιώπα γράφουν ένα παραμύθι - αντίδωρο Ο Ηλίας ανεβαίνει Ψηλά Ψηλότερα Κάθε Μάρτιο, σε μια Χώρα Κοντινή, γινόταν μια Γιορτή! Η Γιορτή των Χαρταετών. Για πρώτη φορά,

Διαβάστε περισσότερα

Τράντα Βασιλική Β εξάμηνο Ειδικής Αγωγής

Τράντα Βασιλική Β εξάμηνο Ειδικής Αγωγής Τράντα Βασιλική Β εξάμηνο Ειδικής Αγωγής Ο Μικρός Πρίγκιπας έφτασε στη γη. Εκεί είδε μπροστά του την αλεπού. - Καλημέρα, - Καλημέρα, απάντησε ο μικρός πρίγκιπας, ενώ έψαχνε να βρει από πού ακουγόταν η

Διαβάστε περισσότερα

Φωνή: Θανούλη! Φανούλη! Μαριάννα! Φανούλης: Μας φωνάζει η μαμά! Ερχόμαστε!

Φωνή: Θανούλη! Φανούλη! Μαριάννα! Φανούλης: Μας φωνάζει η μαμά! Ερχόμαστε! 20 Χειμώνας σε μια πλατεία. Χιονίζει σιωπηλά. Την ησυχία του τοπίου διαταράσσουν φωνές και γέλια παιδιών. Μπαίνουν στη σκηνή τρία παιδιά: τα δίδυμα, ο Θανούλης και ο Φανούλης, και η αδελφή τους η Μαριάννα.

Διαβάστε περισσότερα

«Ο Αϊούλαχλης και ο αετός»

«Ο Αϊούλαχλης και ο αετός» ΠΑΡΑΜΥΘΙ #25 «Ο Αϊούλαχλης και ο αετός» (Φλώρινα - Μακεδονία Καύκασος) Διαγωνισμός παραδοσιακού παραμυθιού ebooks4greeks.gr ΠΑΡΑΜΥΘΙ #25 Ψηφίστε το παραμύθι που σας άρεσε περισσότερο εδώ μέχρι 30/09/2011

Διαβάστε περισσότερα

ΕΚ ΟΣΕΙΣ ΨΥΧΟΓΙΟΣ Α.Ε.

ΕΚ ΟΣΕΙΣ ΨΥΧΟΓΙΟΣ Α.Ε. ιστορίες της 17 ιστορίες της Πρωτοχρονιάς Παραμύθια: Βαλερί Κλες, Έμιλι-Ζιλί Σαρμπονιέ, Λόρα Μιγιό, Ροζέ-Πιερ Μπρεμό, Μονίκ Σκουαρσιαφικό, Καλουάν, Ιμπέρ Μασουρέλ, Ζαν Ταμπονί-Μισεράτσι, Πολ Νέισκενς,

Διαβάστε περισσότερα

«Ο Σάββας η κλώσσα και ο αετός»

«Ο Σάββας η κλώσσα και ο αετός» ΠΑΡΑΜΥΘΙ #26 «Ο Σάββας η κλώσσα και ο αετός» (Πόντος) Διαγωνισμός παραδοσιακού παραμυθιού ebooks4greeks.gr ΠΑΡΑΜΥΘΙ #26 Ψηφίστε το παραμύθι που σας άρεσε περισσότερο εδώ μέχρι 30/09/2011 Δείτε όλα τα παραμύθια

Διαβάστε περισσότερα

ΧΑΡΤΑΕΤΟΣ UÇURTMA Orkun Bozkurt

ΧΑΡΤΑΕΤΟΣ UÇURTMA Orkun Bozkurt ΧΑΡΤΑΕΤΟΣ UÇURTMA Orkun Bozkurt - Ι - Αυτός είναι ένας ανάπηρος πριν όμως ήταν άνθρωπος. Κάθε παιδί, σαν ένας άνθρωπος. έρχεται, καθώς κάθε παιδί γεννιέται. Πήρε φροντίδα απ τη μητέρα του, ανάμεσα σε ήχους

Διαβάστε περισσότερα

Χριστούγεννα. Ελάτε να ζήσουμε τα. όπως πραγματικά έγιναν όπως τα γιορτάζει η εκκλησία μας όπως τα νιώθουν τα μικρά παιδιά

Χριστούγεννα. Ελάτε να ζήσουμε τα. όπως πραγματικά έγιναν όπως τα γιορτάζει η εκκλησία μας όπως τα νιώθουν τα μικρά παιδιά Ελάτε να ζήσουμε τα όπως πραγματικά έγιναν όπως τα γιορτάζει η εκκλησία μας όπως τα νιώθουν τα μικρά παιδιά Χριστούγεννα (μέσα από ιστορίες και χριστουγεννιάτικα παιχνίδια) 1 Στόχοι: Μέσα από διάφορες

Διαβάστε περισσότερα

Έρικα Τζαγκαράκη. Τα Ηλιοβασιλέματα. της μικρής. Σταματίας

Έρικα Τζαγκαράκη. Τα Ηλιοβασιλέματα. της μικρής. Σταματίας Έρικα Τζαγκαράκη Τα Ηλιοβασιλέματα της μικρής Σταματίας στην μικρη Ριτζάκη Σταματία-Σπυριδούλα Τα Ηλιοβασιλέματα της μικρής Σταματίας ISBN: 978-618-81493-0-4 Έρικα Τζαγκαράκη Θεσσαλονίκη 2014 Έρικα Τζαγκαράκη

Διαβάστε περισσότερα

Κεφάλαιο 5. Κωνσταντινούπολη, 29 Μαίου 1453, Τρίτη μαύρη και καταραμένη

Κεφάλαιο 5. Κωνσταντινούπολη, 29 Μαίου 1453, Τρίτη μαύρη και καταραμένη Κεφάλαιο 5 Κωνσταντινούπολη, 29 Μαίου 1453, Τρίτη μαύρη και καταραμένη Έφτασε μια μισάνοιχτη πόρτα, ένα μικρό κενό στο χώρο και το χρόνο, σαν ένα ασήμαντο λάθος της Ιστορίας για να πέσει η Πόλη. Εκείνο

Διαβάστε περισσότερα

ΕΡΩΤΙΚΑ ΠΟΙΗΜΑΤΑ ΜΑΘΗΤΏΝ ΚΑΙ ΜΑΘΗΤΡΙΩΝ

ΕΡΩΤΙΚΑ ΠΟΙΗΜΑΤΑ ΜΑΘΗΤΏΝ ΚΑΙ ΜΑΘΗΤΡΙΩΝ ΕΡΩΤΙΚΑ ΠΟΙΗΜΑΤΑ ΜΑΘΗΤΏΝ ΚΑΙ ΜΑΘΗΤΡΙΩΝ Στο πλαίσιο του μαθήματος της Νεοελληνικής Λογοτεχνίας της Γ Γυμνασίου οι μαθητές ήρθαν σε επαφή με ένα δείγμα ερωτικής ποίησης. Συγκεκριμένα διδάχτηκαν το ποίημα

Διαβάστε περισσότερα

Πριν από λίγες μέρες πήγα για κούρεμα.

Πριν από λίγες μέρες πήγα για κούρεμα. 1. Πριν από λίγες μέρες πήγα για κούρεμα. Καιρό είχες να ρθεις, Κλουζ, μου είπε ο κύριος Κολχάαζε, ανοιγοκλείνοντας το ψαλίδι του επικίνδυνα κοντά στο αριστερό μου αυτί. Εγώ τα αγαπώ τ αυτιά μου. Γι αυτό

Διαβάστε περισσότερα

The G C School of Careers

The G C School of Careers The G C School of Careers ΔΕΙΓΜΑ ΕΞΕΤΑΣΤΙΚΟΥ ΔΟΚΙΜΙΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗΝ Ε ΤΑΞΗ Χρόνος: 1 ώρα Αυτό το γραπτό αποτελείται από 7 σελίδες, συμπεριλαμβανομένης και αυτής. Να απαντήσεις σε ΟΛΕΣ τις ερωτήσεις,

Διαβάστε περισσότερα

«Ο ΥΠΕΡΡΕΑΛΙΣΜΟΣ ΣΤΙΣ ΕΙΚΑΣΤΙΚΕΣ ΤΕΧΝΕΣ & ΤΗ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ» ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ Β ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ Υπ. Καθηγήτριες: Ουρανία Φραγκουλίδου & Έλενα Κελεσίδου

«Ο ΥΠΕΡΡΕΑΛΙΣΜΟΣ ΣΤΙΣ ΕΙΚΑΣΤΙΚΕΣ ΤΕΧΝΕΣ & ΤΗ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ» ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ Β ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ Υπ. Καθηγήτριες: Ουρανία Φραγκουλίδου & Έλενα Κελεσίδου «Ο ΥΠΕΡΡΕΑΛΙΣΜΟΣ ΣΤΙΣ ΕΙΚΑΣΤΙΚΕΣ ΤΕΧΝΕΣ & ΤΗ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ» ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ Β ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ Υπ. Καθηγήτριες: Ουρανία Φραγκουλίδου & Έλενα Κελεσίδου Ένα μικρό κομμάτι της δουλειάς των μαθητών-τριών που συμμετέχουν Δώσαμε

Διαβάστε περισσότερα

Θεογονία: Πώς ξεκίνησαν όλα.

Θεογονία: Πώς ξεκίνησαν όλα. Θεογονία: Πώς ξεκίνησαν όλα. Μέσα από τα πολύχρωµα σύννεφα του ουρανού της Μυθοχώρας ξεπροβάλλει ο Πήγασος, το φτερωτό άλογο που χάρισε ο θεός της θάλασσας, ο Ποσειδώνας, στο γιο του τον Βελλερεφόντη.

Διαβάστε περισσότερα

Συγγραφέας. Ραφαέλα Ρουσσάκη. Εικονογράφηση. Αμαλία Βεργετάκη. Γεωργία Καμπιτάκη. Γωγώ Μουλιανάκη. Ζαίρα Γαραζανάκη. Κατερίνα Τσατσαράκη

Συγγραφέας. Ραφαέλα Ρουσσάκη. Εικονογράφηση. Αμαλία Βεργετάκη. Γεωργία Καμπιτάκη. Γωγώ Μουλιανάκη. Ζαίρα Γαραζανάκη. Κατερίνα Τσατσαράκη Συγγραφέας Ραφαέλα Ρουσσάκη Εικονογράφηση Αμαλία Βεργετάκη Γεωργία Καμπιτάκη Γωγώ Μουλιανάκη Ζαίρα Γαραζανάκη Κατερίνα Τσατσαράκη Μαρία Κυρικλάκη Μαριτίνα Σταματάκη Φιλία Πανδερμαράκη Χριστίνα Κλωνάρη

Διαβάστε περισσότερα

Δημοτικό Σχολείο Σκανδάλου-Γαρδικίου. Τάξη Α Σχ. Έτος 2002-2003

Δημοτικό Σχολείο Σκανδάλου-Γαρδικίου. Τάξη Α Σχ. Έτος 2002-2003 Δημοτικό Σχολείο Σκανδάλου-Γαρδικίου Τάξη Α Σχ. Έτος 2002-2003 Διδακτικοί στόχοι: Ευαισθητοποίηση της όρασης των παιδιών. Επαφή με τις έννοιες βασικά και συμπληρωματικά χρώματα. Να προβληματιστούν να πειραματιστούν,

Διαβάστε περισσότερα

Αποστολή. Κρυμμένος Θησαυρός. Λίνα Σωτηροπούλου. Εικόνες: Ράνια Βαρβάκη

Αποστολή. Κρυμμένος Θησαυρός. Λίνα Σωτηροπούλου. Εικόνες: Ράνια Βαρβάκη διαβάζω ιστορίες Αποστολή Κρυμμένος Θησαυρός Λίνα Σωτηροπούλου Εικόνες: Ράνια Βαρβάκη 11 ΚΕΦΑΛΑΙΟ 2 Το δώρο της γιαγιάς Μόλις χτύπησε το ξυπνητήρι, με έπιασε πανικός. Δεν μπορούσα να καταλάβω για ποιον

Διαβάστε περισσότερα

Το παραμύθι της αγάπης

Το παραμύθι της αγάπης Το παραμύθι της αγάπης Μια φορά και ένα καιρό, μια βασίλισσα έφερε στον κόσμο ένα παιδί τόσο άσχημο που σχεδόν δεν έμοιαζε για άνθρωποs. Μια μάγισσα που βρέθηκε σιμά στη βασίλισσα την παρηγόρησε με τούτα

Διαβάστε περισσότερα

Μια φορά και έναν καιρό ζούσε στα βάθη του ωκεανού µια µικρή σταγόνα, ο Σταγονούλης. Έπαιζε οληµερίς διάφορα παιχνίδια µε τους ιππόκαµπους και τις

Μια φορά και έναν καιρό ζούσε στα βάθη του ωκεανού µια µικρή σταγόνα, ο Σταγονούλης. Έπαιζε οληµερίς διάφορα παιχνίδια µε τους ιππόκαµπους και τις Μια φορά και έναν καιρό ζούσε στα βάθη του ωκεανού µια µικρή σταγόνα, ο Σταγονούλης. Έπαιζε οληµερίς διάφορα παιχνίδια µε τους ιππόκαµπους και τις µικρές γοργόνες και ήταν πολύ ευτυχισµένος. Όµως, ήταν

Διαβάστε περισσότερα

ΙΕ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΛΕΜΕΣΟΥ (Κ.Α.) ΣΧΟΛΙΚΗ ΧΡΟΝΙΑ:

ΙΕ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΛΕΜΕΣΟΥ (Κ.Α.) ΣΧΟΛΙΚΗ ΧΡΟΝΙΑ: ΙΕ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΛΕΜΕΣΟΥ (Κ.Α.) ΣΧΟΛΙΚΗ ΧΡΟΝΙΑ: 2007-2008 Τάξη: Γ 3 Όνομα: Η μύτη μου είναι μεγάλη. Όχι μόνο μεγάλη, είναι και στραβή. Τα παιδιά στο νηπιαγωγείο με λένε Μυτόγκα. Μα η δασκάλα τα μαλώνει: Δεν

Διαβάστε περισσότερα

Αντουάν ντε Σαιντ-Εξυπερύ. Ο Μικρός Πρίγκιπας. Μετάφραση: Μελίνα Καρακώστα. Διασκευή: Ανδρονίκη

Αντουάν ντε Σαιντ-Εξυπερύ. Ο Μικρός Πρίγκιπας. Μετάφραση: Μελίνα Καρακώστα. Διασκευή: Ανδρονίκη Αντουάν ντε Σαιντ-Εξυπερύ Ο Μικρός Πρίγκιπας Μετάφραση: Μελίνα Καρακώστα Διασκευή: Ανδρονίκη 2 Μια φορά κι έναν καιρό ήταν ένα νεαρό αγόρι, που του άρεσε πολύ να ζωγραφίζει. Μια μέρα ζωγράφισε ένα βόα

Διαβάστε περισσότερα

ΕΡΩΤΙΚΑ ΠΟΙΗΜΑΤΑ ΜΑΘΗΤΏΝ ΚΑΙ ΜΑΘΗΤΡΙΩΝ

ΕΡΩΤΙΚΑ ΠΟΙΗΜΑΤΑ ΜΑΘΗΤΏΝ ΚΑΙ ΜΑΘΗΤΡΙΩΝ ΕΡΩΤΙΚΑ ΠΟΙΗΜΑΤΑ ΜΑΘΗΤΏΝ ΚΑΙ ΜΑΘΗΤΡΙΩΝ Στο πλαίσιο του μαθήματος της Νεοελληνικής Λογοτεχνίας της Γ Γυμνασίου οι μαθητές ήρθαν σε επαφή με ένα δείγμα ερωτικής ποίησης. Συγκεκριμένα διδάχτηκαν το ποίημα

Διαβάστε περισσότερα

Και ο μπαμπάς έκανε μία γκριμάτσα κι εγώ έβαλα τα γέλια. Πήγα να πλύνω το στόμα μου, έπλυνα το δόντι μου, το έβαλα στην τσέπη μου και κατέβηκα να φάω.

Και ο μπαμπάς έκανε μία γκριμάτσα κι εγώ έβαλα τα γέλια. Πήγα να πλύνω το στόμα μου, έπλυνα το δόντι μου, το έβαλα στην τσέπη μου και κατέβηκα να φάω. 1 Εδώ και λίγες μέρες, ένα από τα πάνω δόντια μου κουνιόταν και εγώ το πείραζα με τη γλώσσα μου και μερικές φορές με πονούσε λίγο, αλλά συνέχιζα να το πειράζω. Κι έπειτα, χτες το μεσημέρι, την ώρα που

Διαβάστε περισσότερα

Ο Φώτης και η Φωτεινή

Ο Φώτης και η Φωτεινή Καλλιόπη Τσακπίνη Ο Φώτης και η Φωτεινή Μια ιστορία για ένα παιδί με αυτισμό Επιστημονική επιμέλεια: Σοφία Μαυροπούλου Εικονογράφηση: Κατερίνα Μητρούδα Βόλος 2007 Περιεχόμενα Προλογικό σημείωμα...1 Ο

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΡΑΜΥΘΙ #14. «Ο μικρός βλάκας» (Τραγάκι Ζακύνθου - Επτάνησα) Διαγωνισμός παραδοσιακού παραμυθιού ebooks4greeks.gr

ΠΑΡΑΜΥΘΙ #14. «Ο μικρός βλάκας» (Τραγάκι Ζακύνθου - Επτάνησα) Διαγωνισμός παραδοσιακού παραμυθιού ebooks4greeks.gr ΠΑΡΑΜΥΘΙ #14 «Ο μικρός βλάκας» (Τραγάκι Ζακύνθου - Επτάνησα) Διαγωνισμός παραδοσιακού παραμυθιού ebooks4greeks.gr ΠΑΡΑΜΥΘΙ #14 Ψηφίστε το παραμύθι που σας άρεσε περισσότερο εδώ μέχρι 30/09/2011 Δείτε όλα

Διαβάστε περισσότερα

Ο γιος του ψαρά. κόκκινη κλωστή δεμένη στην ανέμη τυλιγμένη, δώστου κλότσο να γυρίσει παραμύθι ν' αρχινήσει...

Ο γιος του ψαρά. κόκκινη κλωστή δεμένη στην ανέμη τυλιγμένη, δώστου κλότσο να γυρίσει παραμύθι ν' αρχινήσει... Ο γιος του ψαρά κόκκινη κλωστή δεμένη στην ανέμη τυλιγμένη, δώστου κλότσο να γυρίσει παραμύθι ν' αρχινήσει... ια φορά κι έναν καιρό ήταν ένας ψαράς που δεν είχε παιδιά. Κάποια μέρα, εκεί που πήγαινε με

Διαβάστε περισσότερα

Ας µιλήσουµε Ελληνικά

Ας µιλήσουµε Ελληνικά Ας µιλήσουµε Ελληνικά I Το όνοµά µου: Πόσων χρονών είµαι: Σε ποια τάξη πηγαίνω: Σε ποιο σχολείο πηγαίνω: Η πόλη µου / Το χωριό µου: ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ 2011 Μέρος Α Κατανόηση προφορικού λόγου 1 Άσκηση 1 Άκουσε

Διαβάστε περισσότερα

«Ο Ντίνο Ελεφαντίνο και η παρέα του»

«Ο Ντίνο Ελεφαντίνο και η παρέα του» 6/θ Δημοτικό Σχολείο Πολυδενδρίου Τάξη Γ «Ο Ντίνο Ελεφαντίνο και η παρέα του» Ζνα παραμφθι για το δικαίωμα των παιδιών ςτη φιλία, ςτο παιχνίδι και ςτο ςεβαςμό τησ προςωπικότητάσ τουσ. 6/Θ Δθμοτικό Σχολείο

Διαβάστε περισσότερα

THE ENGLISH SCHOOL ΑΓΓΛΙΚΗ ΣΧΟΛΗ ΛΕΥΚΩΣΙΑΣ

THE ENGLISH SCHOOL ΑΓΓΛΙΚΗ ΣΧΟΛΗ ΛΕΥΚΩΣΙΑΣ Student name:. Result: THE ENGLISH SCHOOL ΑΓΓΛΙΚΗ ΣΧΟΛΗ ΛΕΥΚΩΣΙΑΣ Mid-Entry Exams 2015 A τάξη ΝΕΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ Διάρκεια εξέτασης: 1 ώρα και δεκαπέντε λεπτά ΟΔΗΓΙΕΣ Διάρκεια εξέτασης: 1 ώρα και 15 λ 1. Διάβασε

Διαβάστε περισσότερα

Όσκαρ Ουάιλντ - Ο Ψαράς και η Ψυχή του

Όσκαρ Ουάιλντ - Ο Ψαράς και η Ψυχή του Όσκαρ Ουάιλντ - Ο Ψαράς και η Ψυχή του Μια φορά και έναν καιρό, σε ένα μακρινό ψαροχώρι, ένας ψαράς πήγαινε κάθε βράδυ στη θάλασσα και έριχνε τα δίχτυα του στο νερό. Όταν ο άνεμος φυσούσε από τη στεριά,

Διαβάστε περισσότερα

Πώς γράφεις αυτές τις φράσεις;

Πώς γράφεις αυτές τις φράσεις; Πρόλογος Όταν ήμουν μικρός, ούτε που γνώριζα πως ήμουν παιδί με ειδικές ανάγκες. Πώς το ανακάλυψα; Από τους άλλους ανθρώπους που μου έλεγαν ότι ήμουν διαφορετικός, και ότι αυτό ήταν πρόβλημα. Δεν είναι

Διαβάστε περισσότερα

Åðßóêåøç óôçí Áêñüðïëç

Åðßóêåøç óôçí Áêñüðïëç Åðßóêåøç óôçí Áêñüðïëç the time give orders ask and answer the Acropolis and the monuments on the hill ôá åëëçíéêü êé åìåßò... Aύριο, παιδιά, θα ανεβούμε στην Ακρόπολη. Θα είμαστε όλοι εδώ το πρωί στις

Διαβάστε περισσότερα

Μια φορά κι έναν καιρό ήταν ένα ολοκαίνουριο κόκκινο τετράδιο. Ζούσε ευτυχισμένο με την τετραδοοικογένειά του στα ράφια ενός κεντρικού βιβλιοπωλείου.

Μια φορά κι έναν καιρό ήταν ένα ολοκαίνουριο κόκκινο τετράδιο. Ζούσε ευτυχισμένο με την τετραδοοικογένειά του στα ράφια ενός κεντρικού βιβλιοπωλείου. Μια φορά κι έναν καιρό ήταν ένα ολοκαίνουριο κόκκινο τετράδιο. Ζούσε ευτυχισμένο με την τετραδοοικογένειά του στα ράφια ενός κεντρικού βιβλιοπωλείου. Κάθε μέρα έμπαινε πολύς κόσμος στο βιβλιοπωλείο και

Διαβάστε περισσότερα

ΘΕΜΑΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ. Όμορφος κόσμος

ΘΕΜΑΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ. Όμορφος κόσμος ΘΕΜΑΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ Όμορφος κόσμος Φροντίζουμε όλα τα πλάσματα Η Αγία Μελανγκέλ: η προστάτιδα του περιβάλλοντος Εξακόσια χρόνια μετά τη γέννηση του Χριστού, γεννήθηκε στα καταπράσινα δάση της Ιρλανδίας μια

Διαβάστε περισσότερα

ΤΟ ΜΟΙΡΑΣΜΑ ΤΩΝ ΔΩΡΩΝ. Δυο μέρες πριν τα Χριστούγεννα, όλος ο κόσμος τρέχει στα

ΤΟ ΜΟΙΡΑΣΜΑ ΤΩΝ ΔΩΡΩΝ. Δυο μέρες πριν τα Χριστούγεννα, όλος ο κόσμος τρέχει στα ΤΟ ΜΟΙΡΑΣΜΑ ΤΩΝ ΔΩΡΩΝ Κωνσταντίνα Αστερίου Δυο μέρες πριν τα Χριστούγεννα, όλος ο κόσμος τρέχει στα μαγαζιά να αγοράσει χριστουγεννιάτικα δώρα και στολίδια για το δένδρο. Η πόλη είναι πανέμορφα στολισμένη.

Διαβάστε περισσότερα

17.Γ. ΠΡΟΣΤΧΑ ΑΝΕΚΔΟΣΑ ΜΕ ΣΟΝ ΣΟΣΟ 2 - ΧΑΣΖΗΑΛΕΞΑΝΔΡΟΤ ΜΑΡΙΑ

17.Γ. ΠΡΟΣΤΧΑ ΑΝΕΚΔΟΣΑ ΜΕ ΣΟΝ ΣΟΣΟ 2 - ΧΑΣΖΗΑΛΕΞΑΝΔΡΟΤ ΜΑΡΙΑ Βάζει η δασκάλα εργασία για το σπίτι, να ρωτήσουν πως γεννιούνται τα παιδιά. - Μαμά, μαμά, λέει ο Σοτός μόλις πήγε σπίτι, η δασκάλα μας είπε να σας ρωτήσουμε πως γεννιούνται τα παιδιά. - Δεν μπορώ τώρα,

Διαβάστε περισσότερα

ΕΡΓΑΣΙΕΣ. Α ομάδα. Αφού επιλέξεις τρία από τα παραπάνω αποσπάσματα που σε άγγιξαν περισσότερο, να καταγράψεις τις δικές σου σκέψεις.

ΕΡΓΑΣΙΕΣ. Α ομάδα. Αφού επιλέξεις τρία από τα παραπάνω αποσπάσματα που σε άγγιξαν περισσότερο, να καταγράψεις τις δικές σου σκέψεις. Α ομάδα ΕΡΓΑΣΙΕΣ 1. Η συγγραφέας του βιβλίου μοιράζεται μαζί μας πτυχές της ζωής κάποιων παιδιών, άλλοτε ευχάριστες και άλλοτε δυσάρεστες. α) Ποια πιστεύεις ότι είναι τα μηνύματα που θέλει να περάσει μέσα

Διαβάστε περισσότερα

Φανταστικά ταξίδια στο διάστημα

Φανταστικά ταξίδια στο διάστημα Φανταστικά ταξίδια στο διάστημα Ο Πότης Ράτος ζούσε στα 1880 μαζί με τη γυναίκα του και τα παιδιά του κάπου στην Ελλάδα. Λαχταρούσε να κάνει ένα ταξίδι στο χρόνο. Όχι στο παρελθόν, αλλά στο μέλλον. Και

Διαβάστε περισσότερα

Γνωρίζω Δεν ξεχνώ Διεκδικώ

Γνωρίζω Δεν ξεχνώ Διεκδικώ 2014-2015 Γνωρίζω Δεν ξεχνώ Διεκδικώ Η τουρκική εισβολή μέσα από φωτογραφίες Εργασίες από τα παιδιά του Γ 2 Το πρωί της 20 ης Ιουλίου 1974, οι Κύπριοι ξύπνησαν από τον ήχο των σειρήνων. Ο ουρανός ήταν

Διαβάστε περισσότερα

ALBUM ΤΟ ΚΛΕΙΔΙ 2010 ΦΥΣΑΕΙ

ALBUM ΤΟ ΚΛΕΙΔΙ 2010 ΦΥΣΑΕΙ ALBUM ΤΟ ΚΛΕΙΔΙ 2010 ΦΥΣΑΕΙ Μη µου µιλάς γι' αυτά που ξεχνάω Μη µε ρωτάς για καλά κρυµµένα µυστικά Και µε κοιτάς... και σε κοιτώ... Κι είναι η στιγµή που δεν µπορεί να βγεί απ' το µυαλό Φυσάει... Κι είναι

Διαβάστε περισσότερα

THE G C SCHOOL OF CAREERS ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗ Δ ΤΑΞΗ

THE G C SCHOOL OF CAREERS ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗ Δ ΤΑΞΗ THE G C SCHOOL OF CAREERS ΔΕΙΓΜΑ ΕΞΕΤΑΣΤΙΚΟΥ ΔΟΚΙΜΙΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ 1 ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗ Δ ΤΑΞΗ Χρόνος: 40 λεπτά Αυτό το γραπτό αποτελείται από 6 σελίδες, συμπεριλαμβανομένης και αυτής. Να απαντήσεις σε ΟΛΕΣ τις

Διαβάστε περισσότερα

Μια μέρα μπήκε η δασκάλα στην τάξη κι είπε ότι θα πήγαιναν ένα μακρινό ταξίδι.

Μια μέρα μπήκε η δασκάλα στην τάξη κι είπε ότι θα πήγαιναν ένα μακρινό ταξίδι. ΤΟ ΦΑΝΤΑΣΤΙΚΟ ΤΑΞΙΔΙ ΜΙΑΣ ΠΑΡΕΑΣ ΠΑΙΔΙΩΝ Μια μέρα μπήκε η δασκάλα στην τάξη κι είπε ότι θα πήγαιναν ένα μακρινό ταξίδι. Αμέσως χάρηκαν πολύ, αλλά κι απογοητεύτηκαν ταυτόχρονα όταν έμαθαν ότι θα ήταν ένα

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΡΑΜΥΘΙ #16. «Η κόρη η μονάχη» (Καστοριά - Μακεδονία) Διαγωνισμός παραδοσιακού παραμυθιού ebooks4greeks.gr

ΠΑΡΑΜΥΘΙ #16. «Η κόρη η μονάχη» (Καστοριά - Μακεδονία) Διαγωνισμός παραδοσιακού παραμυθιού ebooks4greeks.gr ΠΑΡΑΜΥΘΙ #16 «Η κόρη η μονάχη» (Καστοριά - Μακεδονία) Διαγωνισμός παραδοσιακού παραμυθιού ebooks4greeks.gr ΠΑΡΑΜΥΘΙ #16 Ψηφίστε το παραμύθι που σας άρεσε περισσότερο εδώ μέχρι 30/09/2011 Δείτε όλα τα παραμύθια

Διαβάστε περισσότερα

ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΣ Αγαπητό μου ημερολόγιο

ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΣ Αγαπητό μου ημερολόγιο ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΣ Αγαπητό μου ημερολόγιο Ήρθε ο Γενάρης και ο ήλιος κρύφτηκε αμέσως πίσω από τα σύννεφα. Οι φίλοι του οι συλλέκτες τον περιμένουν με αγωνία αλλά απ ότι φαίνετε θα συνεχίσουν να τον περιμένουν

Διαβάστε περισσότερα

«ΑΓΝΩΣΤΟΙ ΑΝΑΜΕΣΑ ΜΑΣ»

«ΑΓΝΩΣΤΟΙ ΑΝΑΜΕΣΑ ΜΑΣ» «ΑΓΝΩΣΤΟΙ ΑΝΑΜΕΣΑ ΜΑΣ» ΤΑΞΗ Γ1 2 ο Δ Σ ΓΕΡΑΚΑ ΔΑΣΚ:Αθ.Κέλλη ΘΕΩΡΗΤΙΚΗ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗ Κατά τη διάρκεια της περσινής σχολικής χρονιάς η τάξη μας ασχολήθηκε με την ανάγνωση και επεξεργασία λογοτεχνικών βιβλίων

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΙΓΑΙΟΥ ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΟ ΤΜΗΜΑ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΔΙΔΑΣΚΑΛΕΙΟ «ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΔΕΛΜΟΥΖΟΣ» ΕΡΓΑΣΙΑ ΣΤΟ ΜΑΘΗΜΑ: «ΠΑΙΔΙΚΗ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΙΓΑΙΟΥ ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΟ ΤΜΗΜΑ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΔΙΔΑΣΚΑΛΕΙΟ «ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΔΕΛΜΟΥΖΟΣ» ΕΡΓΑΣΙΑ ΣΤΟ ΜΑΘΗΜΑ: «ΠΑΙΔΙΚΗ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΙΓΑΙΟΥ ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΟ ΤΜΗΜΑ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΔΙΔΑΣΚΑΛΕΙΟ «ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΔΕΛΜΟΥΖΟΣ» ΕΡΓΑΣΙΑ ΣΤΟ ΜΑΘΗΜΑ: «ΠΑΙΔΙΚΗ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ ΚΑΙ ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗ» ΔΙΔΑΣΚΩΝ: ΚΟΚΚΙΝΟΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΜΕΤΕΚΠΑΙΔΕΥΟΜΕΝΗ ΔΑΣΚΑΛΑ:

Διαβάστε περισσότερα

Κώστας Λεµονίδης - Κάπως Αµήχανα

Κώστας Λεµονίδης - Κάπως Αµήχανα Κώστας Λεµονίδης - Κάπως Αµήχανα 1. Παντοτινά δικός σου Ξέρεις ποιος είσαι, ελεύθερο πουλί Μέσα σου βλέπεις κι ακούς µιά φωνή Σου λέει τι να κάνεις, σου δείχνει να ζεις Μαθαίνεις το δρόµο και δεν σε βρίσκει

Διαβάστε περισσότερα

Μεγάλο βραβείο, μεγάλοι μπελάδες. Μάνος Κοντολέων. Εικονογράφηση: Τέτη Σώλου

Μεγάλο βραβείο, μεγάλοι μπελάδες. Μάνος Κοντολέων. Εικονογράφηση: Τέτη Σώλου Συλλογή Περιστέρια 148 Εικονογράφηση εξωφύλλου: Εύη Τσακνιά 1. Το σωστό γράψιμο Έχεις προσέξει πως κάποια βιβλία παρακαλούμε να μην τελειώσουν ποτέ κι άλλα, πάλι, από την πρώτη κιόλας σελίδα τα βαριόμαστε;

Διαβάστε περισσότερα

τα βιβλία των επιτυχιών

τα βιβλία των επιτυχιών Τα βιβλία των Εκδόσεων Πουκαμισάς συμπυκνώνουν την πολύχρονη διδακτική εμπειρία των συγγραφέων μας και αποτελούν το βασικό εκπαιδευτικό υλικό που χρησιμοποιούν οι μαθητές των φροντιστηρίων μας. Μέσα από

Διαβάστε περισσότερα

Στη μέση μιας ημέρας μακρύ ταξίδι κάνω, σ ένα βαγόνι σκεπτικός ξαναγυρνώ στα ίδια. Μόνος σε δύο θέσεις βολεύω το κορμί μου, κοιτώ ξανά τριγύρω μου,

Στη μέση μιας ημέρας μακρύ ταξίδι κάνω, σ ένα βαγόνι σκεπτικός ξαναγυρνώ στα ίδια. Μόνος σε δύο θέσεις βολεύω το κορμί μου, κοιτώ ξανά τριγύρω μου, Στη μέση μιας ημέρας μακρύ ταξίδι κάνω, σ ένα βαγόνι σκεπτικός ξαναγυρνώ στα ίδια. Μόνος σε δύο θέσεις βολεύω το κορμί μου, κοιτώ ξανά τριγύρω μου, την περιπλάνησή μου. Ξεκίνησε ο συρμός, αφετηρία ή προορισμός

Διαβάστε περισσότερα

ΤΡΙΓΩΝΑ ΚΑΛΑΝΤΑ. Τρίγωνα, κάλαντα σκόρπισαν παντού. κάθε σπίτι μια φωλιά του μικρού Χριστού. ήρθαν τα Χριστούγεννα κι η Πρωτοχρονιά

ΤΡΙΓΩΝΑ ΚΑΛΑΝΤΑ. Τρίγωνα, κάλαντα σκόρπισαν παντού. κάθε σπίτι μια φωλιά του μικρού Χριστού. ήρθαν τα Χριστούγεννα κι η Πρωτοχρονιά ΤΡΙΓΩΝΑ ΚΑΛΑΝΤΑ Τρίγωνα, κάλαντα, σκόρπισαν παντού κάθε σπίτι μια φωλιά του μικρού Χριστού, τρίγωνα κάλαντα μες στη γειτονιά ήρθαν τα Χριστούγεννα κι η Πρωτοχρονιά Άστρο φωτεινό, θα βγει γιορτινό μήνυμα

Διαβάστε περισσότερα

«ΠΩΣ Ν ΑΛΛΑΞΟΥΜΕ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ!!!» ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ: «ΗΤΕΧΝΗ ΣΑΝ ΠΑΡΑΜΥΘΙ» ΤΜΗΜΑ ΕΝΤΑΞΗΣ ΟΜΑΔΑ Γ (ΜΑΘΗΤΕΣ Γ ΤΑΞΗΣ)

«ΠΩΣ Ν ΑΛΛΑΞΟΥΜΕ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ!!!» ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ: «ΗΤΕΧΝΗ ΣΑΝ ΠΑΡΑΜΥΘΙ» ΤΜΗΜΑ ΕΝΤΑΞΗΣ ΟΜΑΔΑ Γ (ΜΑΘΗΤΕΣ Γ ΤΑΞΗΣ) «ΠΩΣ Ν ΑΛΛΑΞΟΥΜΕ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ!!!» ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ: «ΗΤΕΧΝΗ ΣΑΝ ΠΑΡΑΜΥΘΙ» ΤΜΗΜΑ ΕΝΤΑΞΗΣ ΟΜΑΔΑ Γ (ΜΑΘΗΤΕΣ Γ ΤΑΞΗΣ) Τουλίπες της Ολλανδίας, Κλωντ Μονέ Μια φορά κι ένα καιρό σε μια χώρα μακρινή οι άνθρωποι

Διαβάστε περισσότερα

Τάξη: Γ. Τμήμα: 2ο. Υπεύθυνη τμήματος : ΑΝΕΣΤΗ ΑΣΗΜΙΝΑ. Εκθέσεις μαθητών.. ΜΑΘΗΤΗΣ: ΓΡΑΜΜΑΤΙΚΟΠΟΥΛΟΣ ΙΩΑΝΝΗΣ.

Τάξη: Γ. Τμήμα: 2ο. Υπεύθυνη τμήματος : ΑΝΕΣΤΗ ΑΣΗΜΙΝΑ. Εκθέσεις μαθητών.. ΜΑΘΗΤΗΣ: ΓΡΑΜΜΑΤΙΚΟΠΟΥΛΟΣ ΙΩΑΝΝΗΣ. Τάξη: Γ Τμήμα: 2ο Υπεύθυνη τμήματος : ΑΝΕΣΤΗ ΑΣΗΜΙΝΑ. Εκθέσεις μαθητών.. ΜΑΘΗΤΗΣ: ΓΡΑΜΜΑΤΙΚΟΠΟΥΛΟΣ ΙΩΑΝΝΗΣ. Θέμα :Τι θέλω να αλλάξει στον κόσμο το 2011. Το έτος 2010 έγιναν πολλές καταστροφές στον κόσμο.

Διαβάστε περισσότερα

Ένας δράκος στην Ανάποδη Παραμυθοχώρα

Ένας δράκος στην Ανάποδη Παραμυθοχώρα Ένας δράκος στην Ανάποδη Παραμυθοχώρα Εκδόσεις Λευκή Σελίδα ΠΑΡΑΜΥΘΙ Κέλλυ Παντελίδη Ένας δράκος στην Ανάποδη Παραμυθοχώρα Διορθώσεις: Ελένη Ζαφειρούλη Σελιδοποίηση: Γιάννης Χατζηχαραλάμπους Μακέτα εξωφύλλου:

Διαβάστε περισσότερα

ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΡΑΦΗΝΑΣ ΜΟΥΣΙΚΟΣ ΜΑΙΟΣ 2012

ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΡΑΦΗΝΑΣ ΜΟΥΣΙΚΟΣ ΜΑΙΟΣ 2012 ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΡΑΦΗΝΑΣ ΜΟΥΣΙΚΟΣ ΜΑΙΟΣ 2012 ΤΑ ΤΡΑΓΟΥΔΙΑ ΜΑΣ ΤΡΑΓΟΥΔΑ Η ΧΟΡΩΔΙΑ ΤΟΥ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΡΑΦΗΝΑΣ ΠΑΙΖΕΙ Η ΟΡΧΗΣΤΡΑ ΤΟΥ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΡΑΦΗΝΑΣ ΜΕΛΥΔΡΟΝ ΠΥΞ-ΛΑΞ ΕΙΝΑΙ ΩΡΑΙΑ Η ΘΑΛΑΣΣΑ ΓΙΑΤΙ ΚΙΝΕΙΤΑΙ ΠΑΝΤΑ ΚΙ ΑΝ

Διαβάστε περισσότερα

Συγγραφέας: Πάνος Πλατρίτης Διαιτολόγος-Διατροφολόγος ΜΑΘΑΙΝΩ ΓΙΑ ΥΓΕΙΑ ΑΣΚΗΣΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Συγγραφέας: Πάνος Πλατρίτης Διαιτολόγος-Διατροφολόγος ΜΑΘΑΙΝΩ ΓΙΑ ΥΓΕΙΑ ΑΣΚΗΣΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ Συγγραφέας: Πάνος Πλατρίτης Διαιτολόγος-Διατροφολόγος ΜΑΘΑΙΝΩ ΓΙΑ ΥΓΕΙΑ ΑΣΚΗΣΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ Η ΠΥΡΑΜΙΔΑ ΤΗΣ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ Πάνος Πλατρίτης Διαιτολόγος-Διατροφολόγος www.panosplatritis.com Η ΠΥΡΑΜΙΔΑ ΤΗΣ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ

Διαβάστε περισσότερα

ΘΕΑΤΡΙΚΟ:ΤΟ ΚΟΥΡΔΙΣΤΟ ΑΥΓΟ

ΘΕΑΤΡΙΚΟ:ΤΟ ΚΟΥΡΔΙΣΤΟ ΑΥΓΟ ΘΕΑΤΡΙΚΟ:ΤΟ ΚΟΥΡΔΙΣΤΟ ΑΥΓΟ Α ΣΚΗΝΗ: (Αυγό+κότα) ΑΥΓΟ: Γεια σας, εγώ είμαι ο Μήτσος. Ζω σ αυτό το κοτέτσι σαν όλα τα αυγά. Βαρέθηκα όμως να μαι συνέχεια εδώ. Θέλω να γνωρίσω όλον τον κόσμο. Γι αυτό σκέφτομαι

Διαβάστε περισσότερα

Απίθανα ταξίδια με μαγικά μολύβια

Απίθανα ταξίδια με μαγικά μολύβια ...... Απίθανα ταξίδια με μαγικά μολύβια Στον Ευθύμη και την Κωνσταντίνα. Διορθώσεις: Νέστορας Χούνος Σελιδοποίηση - Μακέτα εξωφύλλου: Ευθύµης Δηµουλάς 2010 ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΜΟΥΡΙΚΗ & EKΔOΣEIΣ «AΓKYPA» Δ.A. ΠAΠAΔHMHTPIOY

Διαβάστε περισσότερα

Μια μέρα καθώς πήγαινα στο σπίτι είδα έναν κλέφτη να μπαίνει από το παράθυρο και να είναι έτοιμος να αρπάξει τα πάντα...

Μια μέρα καθώς πήγαινα στο σπίτι είδα έναν κλέφτη να μπαίνει από το παράθυρο και να είναι έτοιμος να αρπάξει τα πάντα... Μια μέρα καθώς πήγαινα στο σπίτι είδα έναν κλέφτη να μπαίνει από το παράθυρο και να είναι έτοιμος να αρπάξει τα πάντα... Αμέσως έβγαλα το κινητό από τη θήκη και έστειλα μήνυμα στο κινητό της μαμάς πού

Διαβάστε περισσότερα

Συγγραφέας: Πάνος Πλατρίτης Διαιτολόγος-Διατροφολόγος ΜΑΘΑΙΝΩ ΓΙΑ ΥΓΕΙΑ ΑΣΚΗΣΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Συγγραφέας: Πάνος Πλατρίτης Διαιτολόγος-Διατροφολόγος ΜΑΘΑΙΝΩ ΓΙΑ ΥΓΕΙΑ ΑΣΚΗΣΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ Συγγραφέας: Πάνος Πλατρίτης Διαιτολόγος-Διατροφολόγος ΜΑΘΑΙΝΩ ΓΙΑ ΥΓΕΙΑ ΑΣΚΗΣΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ 1 ΠΡΩΙΝΟ Ξυπνάω το πρωί και είμαι κουρασμένος και ούτε στο σχολείο είμαι συγκεντρωμένος. O φίλος μου ο Γιάννης που

Διαβάστε περισσότερα

ΓΙΟΡΤΗ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟΥ ΤΡΑΓΟΥ ΙΑ

ΓΙΟΡΤΗ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟΥ ΤΡΑΓΟΥ ΙΑ ΓΙΟΡΤΗ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟΥ ΤΡΑΓΟΥ ΙΑ 1 Πάλης ξεκίνηµα Πάλης ξεκίνηµα νέοι αγώνες οδηγοί της ελπίδας Όχι άλλα δάκρυα κλείσαν οι τάφοι λευτεριάς λίπασµα Λουλούδι φωτιάς βγαίνει στους τάφους µήνυµα στέλνουν Απάντηση

Διαβάστε περισσότερα

Kangourou Greek Competition 2014

Kangourou Greek Competition 2014 Thales Foundation Cyprus P.O. Box 28959, CY2084 Acropolis, Nicosia, Cyprus Kangourou Greek Competition 2014 Level 7-8 A - B Γυμνασίου 15 Νοεμβρίου/November 2014 10:00 11:15 Ερωτήσεις 1 21 = 3 βαθμοί η

Διαβάστε περισσότερα

Μάθημα 1. Ας γνωριστούμε λοιπόν!!! Σήμερα συναντιόμαστε για πρώτη φορά. Μαζί θα περάσουμε τους επόμενους

Μάθημα 1. Ας γνωριστούμε λοιπόν!!! Σήμερα συναντιόμαστε για πρώτη φορά. Μαζί θα περάσουμε τους επόμενους Μάθημα 1 Ας γνωριστούμε λοιπόν!!! Σήμερα συναντιόμαστε για πρώτη φορά. Μαζί θα περάσουμε τους επόμενους μήνες και θα μοιραστούμε πολλά! Ας γνωριστούμε λοιπόν. Ο καθένας από εμάς ας πει λίγα λόγια για τον

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ ΤΜΗΜΑ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΤΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΑΓΩΓΗΣ ΣΤΗΝ ΠΡΟΣΧΟΛΙΚΗ ΗΛΙΚΙΑ

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ ΤΜΗΜΑ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΤΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΑΓΩΓΗΣ ΣΤΗΝ ΠΡΟΣΧΟΛΙΚΗ ΗΛΙΚΙΑ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ ΤΜΗΜΑ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΤΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΑΓΩΓΗΣ ΣΤΗΝ ΠΡΟΣΧΟΛΙΚΗ ΗΛΙΚΙΑ ΕΡΓΑΣΙΑ ΣΤΟ ΜΑΘΗΜΑ ΣΥΓΚΡΟΤΗΣΗ ΚΑΙ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΤΗΣ ΛΟΓΙΚΟ-ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΗΣ ΣΚΕΨΗΣ Ονοματεπώνυμο: Κωνσταντίνα Γεωργακάκου

Διαβάστε περισσότερα

Παραμύθι για την υγιεινή διατροφή

Παραμύθι για την υγιεινή διατροφή Παραμύθι για την υγιεινή διατροφή Τζήκου Βασιλική Το δίλημμα της Λένιας 1 Παραμύθι πού έχω κάνει στο πρόγραμμα Αγωγής Υγείας που είχε τίτλο: «Γνωρίζω το σώμα μου, το αγαπώ και το φροντίζω» με την βοήθεια

Διαβάστε περισσότερα

Ο Τοτός και ο Μπόμπος εξετάζονται από το δάσκαλό τους. Ο Μπόμπος βγαίνει από την αίθουσα και λέει στον Τοτό:

Ο Τοτός και ο Μπόμπος εξετάζονται από το δάσκαλό τους. Ο Μπόμπος βγαίνει από την αίθουσα και λέει στον Τοτό: Ο Τοτός και ο Μπόμπος εξετάζονται από το δάσκαλό τους. Ο Μπόμπος βγαίνει από την αίθουσα και λέει στον Τοτό: - "Η πρώτη απάντηση είναι 1821, η δεύτερη Θεόδωρος Κολοκοτρώνης και η τρίτη δεν ξέρουμε ερευνάται

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΕΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ. Εργασία για το σπίτι. Απαντούν μαθητές του Α1 Γυμνασίου Προσοτσάνης

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΕΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ. Εργασία για το σπίτι. Απαντούν μαθητές του Α1 Γυμνασίου Προσοτσάνης ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΕΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ Εργασία για το σπίτι Απαντούν μαθητές του Α1 Γυμνασίου Προσοτσάνης 1 ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΕΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ Απαντά η Μαρίνα Βαμβακίδου Ερώτηση 1. Μπορείς να φανταστείς τη ζωή μας χωρίς

Διαβάστε περισσότερα

Η πριγκίπισσα με τη χαρτοσακούλα

Η πριγκίπισσα με τη χαρτοσακούλα Η πριγκίπισσα με τη χαρτοσακούλα Ρόμπερτ Μανσκ Μετάφραση: Κωνσταντίνος Παπαγεωργίου Κάποτε υπήρχε μια όμορφη πριγκίπισσα που ονομαζόταν Ελισάβετ Ζούσε σε ένα κάστρο και είχε ακριβά ρούχα πριγκίπισσας Επρόκειτο

Διαβάστε περισσότερα

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ Α ΜΕΡΟΣ. Μαθαίνω να σχηµατίζω απλές προτάσεις... 7. Μαθαίνω να οµορφαίνω τις προτάσεις µου... 17

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ Α ΜΕΡΟΣ. Μαθαίνω να σχηµατίζω απλές προτάσεις... 7. Μαθαίνω να οµορφαίνω τις προτάσεις µου... 17 3 ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ Α ΜΕΡΟΣ Μαθαίνω να σχηµατίζω απλές προτάσεις................ 7 Μαθαίνω να οµορφαίνω τις προτάσεις µου.............. 17 Μαθαίνω να µεγαλώνω τις προτάσεις µου............... 25 Μαθαίνω να γράφω

Διαβάστε περισσότερα

THE G C SCHOOL OF CAREERS ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗΝ Ε ΤΑΞΗ

THE G C SCHOOL OF CAREERS ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗΝ Ε ΤΑΞΗ THE G C SCHOOL OF CAREERS ΔΕΙΓΜΑ ΕΞΕΤΑΣΤΙΚΟΥ ΔΟΚΙΜΙΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ 2 ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗΝ Ε ΤΑΞΗ Χρόνος: 1 ώρα Αυτό το γραπτό αποτελείται από 7 σελίδες, συμπεριλαμβανομένης και αυτής. Να απαντήσεις σε ΟΛΕΣ τις ερωτήσεις,

Διαβάστε περισσότερα

Στην ζωή πρέπει να ξέρεις θα σε κάνουν να υποφέρεις. Μην λυγίσεις να σταθείς ψηλά! Εκεί που δεν θα μπορούν να σε φτάσουν.

Στην ζωή πρέπει να ξέρεις θα σε κάνουν να υποφέρεις. Μην λυγίσεις να σταθείς ψηλά! Εκεί που δεν θα μπορούν να σε φτάσουν. Αποστόλη Λαμπρινή (brines39@ymail.com) ΔΥΝΑΜΗ ΨΥΧΗΣ Στην ζωή πρέπει να ξέρεις θα σε κάνουν να υποφέρεις Μην λυγίσεις να σταθείς ψηλά! Εκεί που δεν θα μπορούν να σε φτάσουν. Θα σε χτυπάνε, θα σε πονάνε,

Διαβάστε περισσότερα

ΠΟΛΕΜΟΣ ΦΩΤΙΤΣΑΣ - ΣΤΑΓΟΝΙΤΣΑΣ

ΠΟΛΕΜΟΣ ΦΩΤΙΤΣΑΣ - ΣΤΑΓΟΝΙΤΣΑΣ ΠΟΛΕΜΟΣ ΦΩΤΙΤΣΑΣ - ΣΤΑΓΟΝΙΤΣΑΣ Copyright Συνοδινού Ράνια Follow me on Twitter: @RaniaSin Smashwords Edition ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η αναδημοσίευση, η αναπαραγωγή, ολική, μερική ή περιληπτική ή κατά παράφραση ή διασκευή

Διαβάστε περισσότερα

Π Ι Σ Τ Ο Π Ο Ι Η Σ Η Ε Π Α Ρ Κ Ε Ι Α Σ Τ Η Σ ΕΛΛΗΝΟΜΑΘΕΙΑΣ Κ Α Τ Α Ν Ο Η Σ Η Γ Ρ Α Π Τ Ο Υ Λ Ο Γ Ο Υ ΔΕΥΤΕΡΗ ΣΕΙΡΑ Δ Ε Ι Γ Μ Α Τ Ω Ν 02

Π Ι Σ Τ Ο Π Ο Ι Η Σ Η Ε Π Α Ρ Κ Ε Ι Α Σ Τ Η Σ ΕΛΛΗΝΟΜΑΘΕΙΑΣ Κ Α Τ Α Ν Ο Η Σ Η Γ Ρ Α Π Τ Ο Υ Λ Ο Γ Ο Υ ΔΕΥΤΕΡΗ ΣΕΙΡΑ Δ Ε Ι Γ Μ Α Τ Ω Ν 02 Ε Π Α Ρ Κ Ε Ι Α Σ Τ Η Σ ΕΛΛΗΝΟΜΑΘΕΙΑΣ Κ Α Τ Α Ν Ο Η Σ Η Γ Ρ Α Π Τ Ο Υ Λ Ο Γ Ο Υ ΔΕΥΤΕΡΗ ΣΕΙΡΑ Δ Ε Ι Γ Μ Α Τ Ω Ν 2 5 Μ 0 Ν Α Δ Ε Σ 1 Y Π Ο Υ Ρ Γ Ε Ι Ο Π Α Ι Δ Ε Ι Α Σ Κ Α Ι Θ Ρ Η Σ Κ Ε Υ Μ Α Τ Ω Ν Κ Ε Ν

Διαβάστε περισσότερα

ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΣ ΠΡΩΤΟΓΗΡΟΥ Πρωτοδίκου Διοικητικών Δικαστηρίων ΟΜΙΛΙΑ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΤΗΣ ΧΟΡΩΔΙΑΣ ΟΡΧΗΣΤΡΑΣ ΤΩΝ ΝΕΩΝ ΤΗΣ ΙΕΡΑΣ ΜΗΤΡΟΠΟΛΕΩΣ ΧΑΛΚΙΔΟΣ

ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΣ ΠΡΩΤΟΓΗΡΟΥ Πρωτοδίκου Διοικητικών Δικαστηρίων ΟΜΙΛΙΑ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΤΗΣ ΧΟΡΩΔΙΑΣ ΟΡΧΗΣΤΡΑΣ ΤΩΝ ΝΕΩΝ ΤΗΣ ΙΕΡΑΣ ΜΗΤΡΟΠΟΛΕΩΣ ΧΑΛΚΙΔΟΣ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΣ ΠΡΩΤΟΓΗΡΟΥ Πρωτοδίκου Διοικητικών Δικαστηρίων ΟΜΙΛΙΑ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΤΗΣ ΧΟΡΩΔΙΑΣ ΟΡΧΗΣΤΡΑΣ ΤΩΝ ΝΕΩΝ ΤΗΣ ΙΕΡΑΣ ΜΗΤΡΟΠΟΛΕΩΣ ΧΑΛΚΙΔΟΣ Κυριακή 19 Δεκεμβρίου 2010 Έμπλεη ευγνωμοσύνης, με βαθιά

Διαβάστε περισσότερα

Α Β Γ Δ Ε Ζ Η Θ Ι Κ Λ Μ Ν Ξ Ο Π Ρ Σ Τ Υ Φ Χ Ψ Ω

Α Β Γ Δ Ε Ζ Η Θ Ι Κ Λ Μ Ν Ξ Ο Π Ρ Σ Τ Υ Φ Χ Ψ Ω Α Β Γ Δ Ε Ζ Η Θ Ι Κ Λ Μ Ν Ξ Ο Π Ρ Σ Τ Υ Φ Χ Ψ Ω Λέγε-λέγε λόγια Λέγε-λέγε λόγια, - πώς να σου το πω - όταν σε ακούω κόβομαι στα δυό! Λέγε-λέγε κι άλλα, λέγε ως την αυγή, 1 / 17 όνειρα μεγάλα κάνουν οι

Διαβάστε περισσότερα

Κείμενα Κατανόησης Γραπτού Λόγου

Κείμενα Κατανόησης Γραπτού Λόγου Κέντρο Ελληνικής Γλώσσας Πιστοποίηση Επάρκειας της Ελληνομάθειας 18 Ιανουαρίου 2013 A2 Κείμενα Κατανόησης Γραπτού Λόγου Διάρκεια Εξέτασης 30 λεπτά Διάρκεια Εξέτασης 30 λεπτά Ερώτημα 1 (7 μονάδες) Διαβάζετε

Διαβάστε περισσότερα

Μια φορά κι έναν καιρό, όχι πολλά χρόνια πριν, μια ζεστή καλοκαιρινή μέρα, είχε τόση ζέστη, καύσωνα, που μέχρι και ο ήλιος αναγκάστηκε να φορέσει

Μια φορά κι έναν καιρό, όχι πολλά χρόνια πριν, μια ζεστή καλοκαιρινή μέρα, είχε τόση ζέστη, καύσωνα, που μέχρι και ο ήλιος αναγκάστηκε να φορέσει Κατευθυνόμενη συμμετοχική δουλειά όλης της τάξης 2ο Δημοτικό Σχολείο Συκεών Θεσσαλονίκης Τάξη Γ1 2005-2006 Μια φορά κι έναν καιρό, όχι πολλά χρόνια πριν, μια ζεστή καλοκαιρινή μέρα, είχε τόση ζέστη, καύσωνα,

Διαβάστε περισσότερα

Ο Αϊ-Βασίλης και...το όνομα του παιδιού σας...

Ο Αϊ-Βασίλης και...το όνομα του παιδιού σας... Διαβάστε αποσπασματικά το παραμύθι: Ο Αϊ-Βασίλης και...το όνομα του παιδιού σας... Το παραμύθι είναι και για αγοράκι αλλά, για της ανάγκες του δείγματος σας παρουσιάζουμε πώς μπορεί να δημιουργηθεί ένα

Διαβάστε περισσότερα

Η γυναίκα με τα χέρια από φως

Η γυναίκα με τα χέρια από φως ΛIΛH ΛAMΠPEΛΛH Σειρά: Κι αν σου μιλώ με Παραμύθια... Η γυναίκα με τα χέρια από φως Εφτά παραμύθια σχέσης από την προφορική παράδοση Τρεις τρίχες λύκου Ζούσε κάποτε, σ ένα μικρό χωριό, ένας άντρας και μια

Διαβάστε περισσότερα

«Η τύχη του άτυχου παλικαριού»

«Η τύχη του άτυχου παλικαριού» ΠΑΡΑΜΥΘΙ #15 «Η τύχη του άτυχου παλικαριού» (Κοζάνη - Μακεδονία) Διαγωνισμός παραδοσιακού παραμυθιού ebooks4greeks.gr ΠΑΡΑΜΥΘΙ #15 Ψηφίστε το παραμύθι που σας άρεσε περισσότερο εδώ μέχρι 30/09/2011 Δείτε

Διαβάστε περισσότερα

Δουλεύει, τοποθετώντας τούβλα το ένα πάνω στο άλλο.

Δουλεύει, τοποθετώντας τούβλα το ένα πάνω στο άλλο. ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ Δ Παραδείγματα με συμπληρωμένα Φύλλα εργασίας Φύλλο εργασίας Α α. Συμπληρώστε τον παρακάτω πίνακα, χρησιμοποιώντας τη φαντασία σας. Δώστε ταυτότητα στο παιδί της φωτογραφίας. Όνομα Ίντιρα Ηλικία

Διαβάστε περισσότερα

Α τάξη. παραμυθάκι. 5ο Δημοτικό Σχολείο Πολίχνης. Θεσσαλονίκη. Η γειτονιά των χρωμάτων

Α τάξη. παραμυθάκι. 5ο Δημοτικό Σχολείο Πολίχνης. Θεσσαλονίκη. Η γειτονιά των χρωμάτων Η Γειτονιά των Χρωμάτων Αναστασία Στολτίδου -Στην Γκρίζα πολιτεία που λείπει το χρώμα, που τα σπίτια, τα αυτο- κίνητα, τα μαγαζιά, ο ουρανός, ο ήλιος, οι άνθρωποι είναι γκρι, τα παι- διά δεν έχουν καμιά

Διαβάστε περισσότερα

ιαγώνισμα; Βοήθεια! Πού είναι ο Δημήτρης και τι κάνει; Ποια μαθήματα διαβάζει;

ιαγώνισμα; Βοήθεια! Πού είναι ο Δημήτρης και τι κάνει; Ποια μαθήματα διαβάζει; 3. ιαγώνισμα; Βοήθεια! Πού είναι ο Δημήτρης και τι κάνει; Ποια μαθήματα διαβάζει; Δημήτρης: Έλα, Φίλιππε, πώς πάει; Φίλιππος: Καλά, βαριέμαι. Κάθομαι και βλέπω τηλεόραση. Εσύ; Δημήτρης: Άστα! Αύριο γράφουμε

Διαβάστε περισσότερα

Η λεοπάρδαλη, η νυχτερίδα ή η κουκουβάγια βλέπουν πιο καλά μέσα στο απόλυτο σκοτάδι;

Η λεοπάρδαλη, η νυχτερίδα ή η κουκουβάγια βλέπουν πιο καλά μέσα στο απόλυτο σκοτάδι; ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ Η λεοπάρδαλη, η νυχτερίδα ή η κουκουβάγια βλέπουν πιο καλά μέσα στο απόλυτο σκοτάδι; Κανένα από αυτά τα ζώα. Στο απόλυτο σκοτάδι είναι αδύνατο να δει κανείς ο,τιδήποτε. Ποια δουλειά

Διαβάστε περισσότερα

12. Σχέδια για το καλοκαίρι

12. Σχέδια για το καλοκαίρι 12. Σχέδια για το καλοκαίρι Τι φαντάζεται ο Αντόνιο για τις διακοπές του; Τι φαντάζεται ο Αλέξανδρος για τις διακοπές του; Εσύ τι προτιμάς να κάνεις στις διακοπές σου; Είναι Μάρτιος και όλοι κάνουν σχέδια

Διαβάστε περισσότερα

ΖΑΚ ΠΡΕΒΕΡ ΠΟΙΗΜΑΤΑ ΓΙΑ ΣΕΝΑ ΑΓΑΠΗ ΜΟΥ

ΖΑΚ ΠΡΕΒΕΡ ΠΟΙΗΜΑΤΑ ΓΙΑ ΣΕΝΑ ΑΓΑΠΗ ΜΟΥ ΖΑΚ ΠΡΕΒΕΡ ΠΟΙΗΜΑΤΑ ΓΙΑ ΣΕΝΑ ΑΓΑΠΗ ΜΟΥ Πήγα στην αγορά με τα πουλιά Κι αγόρασα πουλιά Για σένα αγάπη μου Πήγα στην αγορά με τα λουλούδια Κι αγόρασα λουλούδια Για σένα αγάπη μου Πήγα στην αγορά με τα σιδερικά

Διαβάστε περισσότερα

ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΑΠΟΔΕΛΤΙΩΣΗ

ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΑΠΟΔΕΛΤΙΩΣΗ «Δεν γράφω για να είμαι αγαπητή» Βικτόρια Χίσλοπ: «Τον Ερντογάν τον φοβάμαι. Είναι δικτάτορας!» H Βικτόρια Χίσλοπ Η συγγραφέας Βικτόρια Χίσλοπ, γνωστή για «Το Νησί» που μεταφέρθηκε με μεγάλη επιτυχία στην

Διαβάστε περισσότερα

ΙΣΤΟΡΙΑ ΣΕ ΠΑΡΑΜΥΘΙ Ο Κολόµβος στην Αµερική

ΙΣΤΟΡΙΑ ΣΕ ΠΑΡΑΜΥΘΙ Ο Κολόµβος στην Αµερική ΙΣΤΟΡΙΑ ΣΕ ΠΑΡΑΜΥΘΙ Ο Κολόµβος στην Αµερική Αγαπητοί µου φίλοι ο Κολόµβος πήρε τις θάλασσες και βάλθηκε να ψάχνει ένα καινούργιο δρόµο για την Ινδία. Κάθε φορά που φουρτούνιαζε η θάλασσα ο φόβος του πληρώµατος

Διαβάστε περισσότερα

μη μου πεις! Εκπαιδευτήρια «Διονύσιος Σολωμός»

μη μου πεις! Εκπαιδευτήρια «Διονύσιος Σολωμός» μη μου πεις! Εκπαιδευτήρια «Διονύσιος Σολωμός» μη μου πεις! Μια έκδοση των Εκπαιδευτηρίων «Διονύσιος Σολωμός» Κείμενα και εικόνες: οι μαθητές της ΣΤ Τάξης 2008-2009 Επιμέλεια κειμένων: Μαρία - Έλσα Μπουκάλα

Διαβάστε περισσότερα

Ραμπιντρανάθ Ταγκόρ ΠΟΙΗΜΑΤΑ

Ραμπιντρανάθ Ταγκόρ ΠΟΙΗΜΑΤΑ Ραμπιντρανάθ Ταγκόρ ΠΟΙΗΜΑΤΑ Η κάθε του Θεού αυγή είναι γι αυτόν και μια καινούργια έκπληξη είναι τα δάκρυα της γης που κάνουνε τα γέλια της ν ανθούνε, Ποια γλώσσα είναι η δική σου θάλασσα; Η γλώσσα της

Διαβάστε περισσότερα

ΤΟ ΣΤΕΡΕΟ ΠΟΥ ΤΡΩΕΙ ΣΟΚΟΛΑΤΑ

ΤΟ ΣΤΕΡΕΟ ΠΟΥ ΤΡΩΕΙ ΣΟΚΟΛΑΤΑ g Μια ιστορία για µικρούς και µεγάλους ένα παραµύθι τεχνολογίας και ζαχαροπλαστικής. ΤΟ ΣΤΕΡΕΟ ΠΟΥ ΤΡΩΕΙ ΣΟΚΟΛΑΤΑ Μια ιστορία της. Λίνα ΣΤΑΡ!!! Τ.Ε.Ε. ΕΙ ΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ ΣΥΡΟΥ Μαθήτρια: Λίνα Βαρβαρήγου (Λίνα

Διαβάστε περισσότερα