Διηγούμαι και γράφω ιστορίες. (Αναδιήγηση)

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "Διηγούμαι και γράφω ιστορίες. (Αναδιήγηση)"

Transcript

1 Διηγούμαι και γράφω ιστορίες (Αναδιήγηση)

2 Επιχειρησιακό Πρόγραμμα: Άξονας Προτεραιότητας 1: Μέτρο 1. 1: Ενέργεια : Κατηγορία πράξεων 1.2.1α: Πράξη: Χρηματοδότηση: Φορέας παρακολούθησης: Φορέας υλοποίησης: Επιστημονικός υπεύθυνος: Επιστημονικός Σχεδιασμός: Υπεύθυνη δράσης: Ομάδα συγγραφής: Εικονογράφηση: Γλωσσική και Φιλολογική Επιμέλεια: Αρχική επαγγελματική εκπαίδευση και κατάρτιση Π. Προώθηση της ισότητας ευκαιριών πρόσβασης στην αγορά εργασίας για όλους και ιδιαίτερα για εκείνους που απειλούνται με κοινωνικό αποκλεισμό. Βελτίωση των συνθηκών ένταξης στο εκπαιδευτικό σύστημα ατόμων ειδικών κατηγοριών. Προγράμματα ένταξης παιδιών με πολιτισμικές και γλωσσικές ιδιαιτερότητες στο εκπαιδευτικό σύστημα. Ένταξη παιδιών των ομάδων - στόχων: μουσουλμάνων, τσιγγάνων, παλιννοστούντων, αλλοδαπών, ομογενών στο σχολείο. Ένταξη παιδιών παλιννοστούντων και αλλοδαπών στο σχολείο για την Α/θμια εκπαίδευση. Ευρωπαϊκή Ένωση - ΕΚΤ Υπουργείο Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων ΥΠΕΠΘ Ειδική Γραμματεία Π.Ο.Δ.Ε. Ειδική Γραμματέας: Ισμήνη Κριάρη Διεύθυνση Γ' ΚΠΣ Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών Επιτροπή Ερευνών Τμήμα Φ.Π.Ψ. Κέντρο Διαπολιτισμικής Αγωγής Πανεπιστημιούπολη Ζωγράφου Ιλίσια Τηλ.: Καθ. Ιωάννης Κ. Καράκωστας Αφροδίτη Βάσσου Αφροδίτη Βάσσου Σοφία Αποστολοπούλου Αφροδίτη Βάσσου Χρυσαυγή Γλένη Εύη Γεωργιάδου Ευάγγελος Μακρής Ιωάννης Ντελής-Σμυρίλιος Σοφία Παλιούρα Λιάνα Μερτζάνη Τζένη Πανταζή 2η έκδοση Το Βιβλίο δημιουργήθηκε στο ατελιέ MULTIMEDIA ΑΕ Εκτύπωση - βιβλιοδεσία: ΒΙΒΛΙΟΣΥΝΕΡΓΑΤΙΚΗ ΑΕΠΕΕ

3 fiifllm

4 CB7f Ts To κείμενο που ακολουθεί έχει τίτλο: «Καβάλα ο' ένα σύννεφο». Συζητάμε, κυκλώνουμε ή γράφουμε αυτό που νομίζουμε ότι έχει σχέση με τον τίτλο. > Η μόλυνση του περιβάλλοντος Ι ;? Το παραμύθι: «Ο Αλαντίν και το λυχνάρι» Η ζωή του θεού Δία Μια εικόνα από ένα όνειρο - Άλλο:

5 f 1/ * ti *C^ih Παρατηρούμε τα ιστορικά μνημεία που αναφέρονται στο κείμενο που ακολουθεί, τα αναγνωρίζουμε και γράφουμε τα ονόματα τους. e ( Ρ ι

6 Το ρολόι χτύπησε δέκα φορές... Είναι δέκα η ώρα. Ο ύπνος με παρασέρνει στη γλυκιά μαγεία του. Βλέπω ένα όνειρο πως... κάθομαι στοίπ^βάζι του παραθύρου μου. Ξαφνικά βλέπω σύννεφα μαζεμένα. Ωχ! Μπόρα! λέω. Ένα σύννεφο, διαφορετικό, κατάλευκο σαν τα σεντόνια που αγκαλιάζουν το μωρό μόλις έρχεται στη ζωή, σταματά μπροστά μου. Το αγγίζω τρομαγμένη. Είναι στέρεο. Μου λέει: Ανέβα! Μιλάς!, του λέω. Και βέβαια! Ανέβα! Φοβάμαι. Αφού σου το λέει το σύννεφο σου, να μη φοβάσαι. Το σύννεφο μου; Ναι. Θα σου εξηγήσω στον δρόμο. Κι αρχίζει το ταξίδι... Ξαφνικά, καταλαβαίνω ότι ανεβαίνουμε. Βλέπω το λιμάνι του Πειραιά. Περνάω από το σπίτι της γιαγιάς μου. Της φωνάζω «γεια», μα εκείνη δεν με ακούει. Έχω φύγει από την Ελλάδα. Είμαι στην Αμερική. Βλέπω τεράστιους ουρανοξύστες και υπαλλήλους - μυρμήγκια να τρέχουν αλαφιασμένοι σχηματίζοντας, άθελα τους, διάφορα αστεία σχήματα, φυσικά για να μη τους κατσαδιάσουν τ' αφεντικά τους. Είμαι στη Γαλλία. Στο ρομαντικό Παρίσι. Ο Πύργος του Αιφελ υψώνεται περήφανος μπροστά στα μάτια ενός κοριτσιού. Στα δικά μου μάτια. Οι ζωγράφοι με τους παράξενους μπερέδες, τα τελάρα τους και τις πολύχρωμες παλέτες τους, ψάχνοντας καμιά Παριζιάνα να ζωγραφίσουν. Αγγλία. Έχουμε πάρει ύψος. Το Μπιγκ Μπεν φαντάζει μινιατούρα. Και πάλι Ελλάδα. Ακροι λη, Παρθενώνας. Αχ! Η φωνή της μητέρας μου με φωνάζει και πνώ. Πάω στο περβάζι. Το σύννεφο. Λέτε να μην ήταν όνειρο; Εύη Στούγια «Οι Ερευνητές πάνε παντού» Καθημερινή, Αρ. φύλλου 60, Κυριακή 19 Μαρτίου 20β&"

7 Διαβάζουμε τις παρακάτω λέξεις, συζητάμε γι' αυτές και γράφου- U\^ με τη σημασία τους. 7ϊ είναι σύννεφο: Τι είναι όνειρο; Γ...είναι ο σχηματισμός πολύ μικρών αιωρούμενων σταγονιδίων νερού ή παγοκρυστάλλων στην ατμόσφαιρα της Γης....είναι η αλληλουχία φανταστικών γεγονότων κατά τη διάρκεια του ύπνου. 2u το περβάζι αλαφιασμένος-η-ο στερεός-ή-ό οι παλέτες (η παλέτα) ρομαντικός-ή-ό περήφανος-η-ο ο τελάρο (τα τελάρα) κατσαδιάζω οι μπερέδες (ο μπερές) Ο η μινιατούρα (οι μινιατούρες)

8 ^m7 Μ Συζητάμε και επιλέγουμε το σωστό. 1. Η συγγραφέας της ιστορίας διηγείται ένα όνειρο στους φίλους της διηγείται ένα όνειρο στους αναγνώστες ενός περιοδικού γράφει γράμμα στη γιαγιά της για ένα όνειρο 2. Η συγγραφέας της ιστορίας ξεκινά το ονειρικό της ταξίδι στις πέντε η ώρα στις οκτώ η ώρα στις δέκα η ώρα J ΙΖΖΙ 3. Στο όνειρο της συναντά ένα σύννεφο τη βροχή μια καταιγίδα 4. Της ζητά να ζωγραφίσουν ταξιδέψουν τραγουδήσουν 5. Φεύγουν μαζί και κολυμπούν τρέχουν πετούν ΙΖΖΙ ιζζ ΙΖΖΙ 6. Περιπλανιούνται πάνω από διάφορες χώρες τη ζούγκλα της Αφρικής τους πάγους της Ανταρκτικής ΙΖΖΙ ί«w ί 7. Το ονειρικό ταξίδι σταματά από τη φωνή της μητέρας έναν κεραυνό το γάβγισμα ενός σκύλου k L 8

9 CB^1* Παρατηρούμε τις παρακάτω προτάσεις του κειμένου. Κάποιες λέξεις έχουν γραφτεί με κεφαλαία γράμματα. Είναι σωστό; Γιατί; Είμαι στην Αμερική. Βλέπω το λιμάνι του Πειραιά. Το Μπιγκ Μπεν φαντάζει μινιατούρα. Είμαι στη Γαλλία, στο ρομαντικό Παρίσι. Ο Πύργος του Αιφελ υψώνεται περήφανος... KYPtAKAt mm OVfflOlffYlu' Στο παρακάτω κείμενο υπάρχουν ορισμένα λάθη στα μικρά και στα κεφαλαία γράμματα. Τα εντοπίζουμε και τα υπογραμμίζουμε. Όταν πέρασε από εδώ ο Θησέας και πολέμησε με ένα Σωρό επικίνδυνους ληστές, ήταν ακόμη έφηβος. Ο Μύθος λέει ότι ήταν όμορφος, γεροδεμένος και είχε μάτια λαμπερά σαν Άστρα. Είχε φύγει από την τροιζήνα, το βασίλειο της μητέρας του, για να πάει στην αθήνα να συναντήσει το βασιλιά της αιγέα. Ο πρώτος ληστής που συνάντησε στο δρόμο του, ο περιφήτης, ήταν ψηλός σαν Κυπαρίσσι και τρομακτικός σαν Δράκοντας. Ο περιφήτης ζούσε στην επίδαυρο. Σκότωνε τους περαστικούς μ' ένα Ρόπαλο. Q Θησέας τον σκότωσε και του πήρε το Ρόπαλο. Ύστερα συνάντησε τον δεύτερο ληστή, το σίνη, που παραφύλαγε κοντά στον ισθμό. Αυτός λύγιζε μέχρι τη γη δυο Πεύκα και στη συνέχεια τα έδενε στην κορυφή τους. Όποιος άτυχος Διαβάτης πέρναγε, τον έδενε στα λυγισμένα δέντρα, τα άφηνε κι εκείνα ξαναγυρνώντας στη θέση τους ξέσκιζαν το Θύμα. Ο Ήρωας μας κατάφερε και σκότωσε τον ληστή με τον ίδιο τρόπο. Καλλιόπη Κύρδη, Τατιάνα Σπανέλη, Ντόρα Τσιαγκάνη Γλώσσα-Ιστορία Γ'Δημοτικού «Χρονοταξιδευτές στην πύλη των Λεόντων» Εκδόσεις Μεταίχμιο 2002, σ. 100.

10 WM7 Κ Παρατηρούμε τον τίτλο του κειμένου: «Καβάλα σ' ένα σύννεφο». Ανακαλύπτουμε και γράφουμε και άλλες τέτοιες εκφράσεις του κειμένου UtTXfOp Μπορείς να είσαι «καβάλα σ' ένα σύννεφο;» Όχι! Είναι μεταφορά!! Μεταφορά έχουμε: όταν «μεταφέρουμε» τη σημασία μιας λέξης ή μιας φράσης σε άλλες. «Έχει χρυσή καρδιά!» (δηλαδή είναι καλός άνθρωπος). Αλλα παραδείγματα... * Το φαγητό τους κόπηκε στη μέση. Κρεμάστηκαν από τα χείλη του. 1 Τον παρακολουθούσαν με μεγάλο ενδιαφέρον. Πήγε η καρδιά του στον τόπο της... \ Σταμάτησαν το φαγητό τους. ι Μας κοίμιζε πάντα με τη ζεστή φωνή της....φωνή με συναίσθημα αγάπης... \ Η καρδιά του ησύχασε.

11 t ft&pouviingvf Και τότε, όταν η συγγραφέας λέει: «σύννεφο λευκό σαν το χιόνι», τι είναι; Αυτό είναι παρομοίωση! Παρομοίωση έχουμε: όταν συγκρίνουμε δύο πρόσωπα, ζώα ή πράγματα και δίνουμε μια χαρακτηριστική ιδιότητα του ενός στο άλλο, για να «ζωηρέψουμε» τον λόγο. Χρησιμοποιούμε το «σαν» και το «όπως». Αλλα παραδείγματα... Φ * > Το πρόσωπο του είναι κόκκινο σαν παπαρούνα. Το χαμόγελο του είναι γλυκό όπως το μέλι. <1 Το δέρμα της είναι απαλό όπως του μωρού. Ο Κώστας είναι ψηλός σαν κυπαρίσσι.» Το χρώμα του προσώπου του είναι κίτρινο σαν λεμόνι. Η Ελίζα είναι γρήγορη σαν ελάφι.

12 y Kii\tot*)i Όταν οι λέξεις μέσα σε φράσεις παρουσιάζουν και άλλη σημασία που ξεπερνά την πραγματικότητα; Α! Τότε λέμε ότι έχουμε υπερβολή. Υπερβολή έχουμε: όταν δίνουμε στις λέξεις υπερβολικές ιδιότητες, πέρα από το λογικό και το συνηθισμένο. Άλλα παραδείγματα... Να ζήσεις σαν τα ψηλά βουνά! Έψαξα γη και ουρανό για να σε βρω! Να ζήσεις πολλά χρόνια! Να ζήσεις χίλια χρόνια! «000 Έψαξα παντού για να σε βρω. Να ζήσεις πολλά χρόνια. uvpiojijim Καλά, κι όταν δεν έχουμε όλα αυτά τα φαινόμενα στις λέξεις, τι έχουμε; Τότε, έχουμε ΚΥΡΙΟΛΕΞΙΑ «καβάλα σε ένα άλογο»

13 CI/ Παρατηρούμε στο κείμενο ότι το σύννεφο μιλάει. Συζητάμε στην ομάδα μας και ανακαλύπτουμε πώς ονομάζεται αυτό το γραμματικό φαινόμενο. Δίνουμε και άλλα παραδείγματα. nmsaoneihxh CB7 Γ"Ύ\ Στο παρακάτω κείμενο, ένα φαινόμενο για τη σημασία των λέξεων είναι πολύ έντονο. Το διαβάζουμε και υπογραμμίζουμε τα σημεία στα οποία παρουσιάζεται. Ήτανε νύχτα. Το φεγγάρι κρεμούσε τις χρυσαφένιες του κορδέλες στους κλώνους των δέντρων. Κι εκείνα ήταν ευχαριστημένα από τη ζωή τους. Μόνο το κυπαρίσσι στέναζε και έλεγε: - Δεν είναι ζωή αυτή. Βαρέθηκα να είμαι καρφωμένο στην ίδια θέση. - Καημένο κυπαρίσσι, του λένε οι σκίνοι. Ανεβαίνεις, ανεβαίνεις και ευχαριστημένο δεν είσαι. Ποιος σ' έμαθε να είσαι τόσο... ανήσυχο; - Ο άνθρωπος. Αυτός, που ταξιδεύει στα πελάη, πετάει στ' άστρα και κάθισμα δεν έχει. - Πολύ κακό αυτό, είπαν οι σκίνοι. - Όχι δα, αντίκοψε το κυπαρίσσι. Αν μέναν οι άνθρωποι καρφωμένοι στις επιτυχίες τους, τίποτα το καινούριο δεν θα είχαν όρεξη να κάνουν. Και λέω πως θα βγάζανε ρίζες στα πόδια τους και θα φύτρωναν για πάντα στη γη. Γιώργος Κρόκος «Το κυπαρίσσι, οι σκίνοι και οι άνθρωποι» Ανθολόγιο Τα Χελιδόνια ΒΌΕΔΒ 1997, σ. 14.

14 β«7 Γ~ΥΝ Διαβάζουμε και συμπληρώνουμε. Ο Άντριαν είναι από την Πολωνία. Τα μαλλιά του είναι κατάξανθα σαν, ^-Γ Λ* και το πρόσωπο του συχνά κοκκινίζει σαν Όταν παίζει μπάλα με τους φίλους του, τρέχει πολύ γρήγορα σαν ϋ» κι όσο κι αν λαχανιάζει δεν το βάζει κάτω!! Μόνο όταν η ομάδα του βάλει το πολυπόθητο γκολ, μόνο τότε σταματά... Τότε η ανάσα του είναι γρήγορη και κοφτή σαν Οι συμμαθητές του τον φωνάζουν και «αλεπού» γιατί τα τεχνάσματα του είναι πονηρά σαν της /25*' αλεπού άνεμος τρένο παπαρούνα στάχυ

15 0Ϊ71 ^\ Διαβάζουμε το παρακάτω απόσπασμα, υπογραμμίζουμε τις παρομοιώσεις και συζητάμε τον ρόλο τους στο κείμενο... Δεν έμοιαζε με κανένα από τα γνωστά είδη ψαριών. Ήταν κοντό και πλατύ σαν φεγγαρόψαρο, με μια μύτη σαν του ξιφία και πλακουτσωτή σαν της κουτσομούρας, με ματάκια λαμπερά σαν της τσιπούρας και στόμα λοξό σαν του καρχαρία. Η ουρά του ήταν κι αυτή ένα μικρό τρίγωνο. Θα 'λέγε κανείς πως το σχήμα του έμοιαζε με το τριγωνάκι που ^λέμε τα κάλαντα... Βαγγέλης Ηλιόπουλος «Ο Τριγωνοψαρούλης» Εκδόσεις Πατάκη 1997, σ. 13. C^7 /Α. Ανακαλύπτουμε και κυκλώνουμε τις παρομοιώσεις στο «Καβάλα σ' ένα σύννεφο». ί oiihffyj

16 βί7 Συζητάμε και απαντάμε στις ερωτήσεις. Ποιος ταξιδεύει;. Τι ώρα ταξιδεύει;, Πώς ταξιδεύει;. ' Από ποιους σταθμούς περνάει; Τι βλέπει στο ταξίδι; ΐ - ί f Καβάλα σ' ένα Ψ ι σύννεφο Πώς αισθάνεται κατά τη διάρκεια του ταξιδιού;

17 fl^/r ~y\ Ακολουθούμε τη διαδρομή του σύννεφου και: α) αριθμούμε τους σταθμούς του ταξιδιού του με τη σωστή σειρά, β) ταιριάζουμε τους σταθμούς με τις πληροφορίες. Ακρόπολη των Αθηνών. Πάνω σε βράχο ύψους 156μ. χτίστηκαν από τη μυκηναϊκή εποχή βασιλικό παλάτι και ναός για τη θεά Αθηνά ( π.χ.). Αργότερα ο βράχος απέκτησε ιερό χαρακτήρα και ήταν αφιερωμένος στη θεά Αθηνά, προστάτιδα της πόλης. Μέχρι και σήμερα σώζονται σε αρκετά καλή κατάσταση ο Παρθενώνας και το Ερεχθείο, ενώ πλήθος αγαλμάτων και διακόσμων της Ακρόπολης βρίσκονται στο αντίστοιχο μουσείο. Πειραιάς. Πόλη και λιμάνι της ΝΑ Στερεάς Ελλάδας, στον Σαρωνικό κόλπο, πρωτεύουσα του ομώνυμου νομού και επαρχίας. Επίνειο της Αθήνας, το σημαντικότερο εμπορικό, ναυτικό και διαμετακομιστικό κέντρο της Ελλάδας και το μεγαλύτερο λιμάνι της Α. Μεσογείου θάλασσας. Πύργος του Αιφελ. Έμβλημα και αξιοθέατο του Παρισιού, που κατασκευάστηκε από τον Γάλλο μηχανικό για την Παγκόσμια Έκθεση του Παρισιού το Έχει ύψο 300,5μ. Ο Μπιγκ Μπεν. Ιστορικό μνημείο στο Λονδίνο. Χαρακτηριστικά μεγάλο ρολόι σε πύργο, που ανήκει στο μέγαρο του Κοι- J νοβουλίου. /~\Ή Αμερική. Η δεύτερη μεγαλύτερη ήπειρος της Γης. Χωρίζεται στη Βόρεια και Νότια Αμερική, που ενώνονται με ένα τμήμα στεριάς. Πήρε το όνομα της από τον Ιταλό θαλασσοπόρο Αμέρικο Βεσπούκι.

18 β wf & -1 * Ακούμε προσεχτικά το μυθικό και θαυμαστό ταξίδι της επιστροφής του Οδυσσέα στην Ιθάκη. Γράφουμε με σειρά τους σταθμούς του πολυτάραχου ταξιδιού του. ΤΡΟΙΑ «. L U- ΙΘΑΚΗ Τώρα, συζητάμε γγ αυτό το ταξίδι, απαντάμε στις ερωτήσεις και το παρουσιάζουμε στην τάξη. Πώς αισθάνεται ο ήρωας; Πόση διάρκεια είχε το ταξίδι; -

19 ei^rts Στην παρακάτω ιστορία λείπει ένα ολόκληρο «κομμάτι» με απαραίτητες πληροφορίες. Διαβάζουμε την ιστορία, ανακαλύπτουμε το «κομμάτι» που λείπει και το δημιουργούμε. Θυμάμαι τη σειρά με την οποία δίνονται οι πληροφορίες σ' ένα κείμενο: Τι; - Ποιος; - Πότε; - Πού; Τι έγινε; - Πώς έγινε; - Γιατί;...Είδα, λοιπόν, πως ήμουν κι εγώ ένας από τους Αχαιούς που πολεμούσαν στην Τροία, ενώ ο Οδυσσέας είχε βάλει σε εφαρμογή το πανούργο σχέδιο του Δουρείου Ίππου. Το βράδυ, μαζί με τον Οδυσσέα και άλλους στρατιώτες, κρυφτήκαμε στην κοιλιά του ξύλινου αλόγου και, νωρίς το πρωί, τα καράβια απομακρύνθηκαν από τη στεριά. Οι Τρώες πήραν μέσα στα τείχη «το δώρο» των Αχαιών και άρχισαν να γιορτάζουν το τέλος του δεκαετή πολέμου. Μέσα στην κοιλιά ήταν πολύ σκοτεινά και στενόχωρα. Ώσπου άνοιξε η πορτούλα και βγήκαμε μπροστά στα έκπληκτα μάτια των Τρώων. Τότε ξεκίνησε μάχη κι εγώ κρατούσα στο χέρι μου... ένα κλαδί!! ΟΧΙ! ΜΗ! ΕΙΡΗΝΗ! Αρχισα να τραντάζομαι και να πέφτω..., όταν ένα χέρι με συγκράτησε κι ένα φως με «τύφλωσε». Αντε, επιτέλους, ξύπνα από το όνειρο σου, παιδάκι μου! Κι άλλη φορά να μη διαβάζεις στο κρεβάτι την Ιστορία! Ήταν η αδερφή μου, ο σωτήρας μου. Την κοιτούσα απορημένος μέχρι που κατάλαβα πώς έγιναν όλα αυτά. Τι έντονο όνειρο!!

20 CK7 Διηγούμαι κι εγώ ένα όνειρο μου στην τάξη. β ^ Συζητάμε γγ αυτά και φτιάχνουμε τον «ονειροχάρτη» της τάξης μας. ρλέπσ^ fl όν^ρ

21 ei^r~ts Διαβάζουμε το παρακάτω όνειρο και του δίνουμε ένα δικό μας τέλος. Ένα όνειρο που θυμάμαι... Το μόνο όνειρο που θυμάμαι είναι το σημερινό. Ήμουνα ένα γατάκι ενός χρόνου. Με είχαν πετάξει από το σπίτι μου. Περιπλανιόμουνα σε έναν λόφο και πεινούσα πάρα πολύ. Έψαχνα να βρω τροφή. Είδα ένα πουλάκι σε ένα δέντρο. Προσπάθησα να το πιάσω, μα δεν πρόλαβα. Εκείνη την ώρα άκουσα βήματα. Φοβήθηκα πολύ και ζάρωσα στη ρίζα ενός δέντρου... Γιώργος Βοϊκλής - Καλή Βοϊκλή «Η Λαμπερούλα - Ένα κορίτσι σαν όλα τα άλλα» Εκδόσεις Καστανιώτη 1994, σ. 34

22 Χρησιμοποιούμε ακουαρέλες ή νερομπογιές και ζωγραφίζουμε τη φανταστική ιστορία! Χθες βράδυ ο Αλέξανδρος ανέβαινε την απότομη πλαγιά ενός βουνού... Όταν έφτασε αρκετά ψηλά, είδε έναν πανέμορφο ήλιο να καθρεφτίζεται σε ένα ποτάμι......μετά όμως, δεν μπορούσε να κατέβει και φώναζε φοβισμένα βοήθεια. Τότε η πλαγιά άνοιξε και εμφανίστηκε ένα αυγό!! Αμέσως, μπήκε μέσα... Εκεί, μεταμορφώθηκε σε πεταλούδα και πέταξε ξανά ελεύθερος!!! Τώρα απαντάμε στις ερωτήσεις. Ι Ποιος ανέβηκε;. Πότε ανέβηκε; - 1 Πού ανέβηκε; Τι συνέβη μετά; ι Τι είδε; Τι έγινε εκεί; 22

23 Από διάφορα περιοδικά, επιλέγουμε και κόβουμε πέντε φωτογραφίες ^$0 που μας προκαλούν εντύπωση. Τις βάζουμε με όποια σειρά θέλουμε και φτιάχνουμε το δικό μας φανταστικό όνειρο!! Το παρουσιάζουμε στην τάξη. f Γ Γ Γ I J_r r r - - ^ ^, ) _2_t 41 ΓΓΓΓΛ_«^ r^r. - L J - L >J J

24 K^Sr Συζητάμε και γράφουμε μια μικρή φανταστική ιστορία. Παρουσιάζουμε την ιστορία μας στην υπόλοιπη τάξη. Ποιος; Πότε; Πώς έγινε; Πώς αισθανόταν; Τι σκεφτόταν;

25 Wr (&" Ο παρακάτω χάρτης δείχνει μερικά από τα μέρη που πέρασε ο Φιλέας Φογκ στο: «Ο Γύρος του Κόσμου σε 80 Μέρες» του Ιουλίου Βερν. Γράφω με τη σειρά το θαυμαστό αυτό ταξίδι. Συμβουλεύομαι και το δρομολόγιο της εφημερίδας «Μόρνιγκ Κρόνικλ». ί Λονδίνο Σουέζ Νέα Υόρκη Βομβάη: > u Αγιος Φραγκίσκος % Χονγκ Κονγκ Από το Λονδίνο μέχρι το Σουέζ: Από Μον-Σενί και Πρίντεζι με τρένο και πλοίο Από το Σουέζ μέχρι τη Βομβάη με πλοίο Από τη Βομβάη στην Καλκούτα με τρένο Από την Καλκούτα μέχρι το Χονγκ Κονγκ στην Κίνα με πλοίο Από το Χονγκ Κονγκ μέχρι τη Γιοκοχάμα της Ιαπωνίας με πλοίο Από τη Γιοκοχάμα μέχρι τον Άγιο Φραγκίσκο της Αμερικής με πλοίο Από τον Άγιο Φραγκίσκο μέχρι τη Νέα Υόρκη με τρένο Από τη Νέα Υόρκη μέχρι το Λονδίνο με πλοίο και τρένο Σύνολο 7 ημέρες 13 ημέρες 3 ημέρες 3 ημέρες 6 ημέρες 22 ημέρες 7 ημέρες 9 ημέρες 80 ημέρες Ιούλιος Βερν «Ο γύρος του κόσμου σε 80 ημέρες» [δόσεις^δ*φΐανος^-βι13 Γ ΠρώΡο σχχ\ σννέ*.\α ucvtfa etc καΐόπν τ&ρς opfotept 25

26 ^y Παρατηρώ τον παγκόσμιο χάρτη και τα διάφορα μνημεία που έχουν χαθεί μαζί με τα μικρά σημειώματα τους. Προσπαθώ να βρω στον χάρτη τη χώρα προέλευσης τους. ΑΓΑΛΜΑ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ Βρίσκεται στο νησάκι Μπέντ-Ι λοου της Νέας Υόρκης και εί ναι το σύμβολο της πόλης και ολόκληρης της Αμερικής. Λεξικό «Duden» // Εκδόσεις Εξάντας /, 1992 _0 ΚΟΛΟΣΣΑΙΟ Αμφιθέατρο στη Ρώμη, που οικοδομή θηκε τον 1ο αι. και είχε θέσεις. Μολονότι χρησιμοποιήθηκε πολλά χρόνια ως λατομείο, παραμένει ακόμη ένα εντυπωσιακό αξιοθέατο. Λεξικό «Duden» =κδόσεις Εξάντας 1992 rr 177" V ΛΤΛΛΡΤίΚνΐ Η ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΤΗΣ ΑΝΑΣΤΑΣΗΣ ΤΟΥ ΧΡΙΣΤΟΥ ΣΤΗΝ ΑΓΙΑ ΠΕΤΡΟΥΠΟΛΗ ΣΤΗ ΡΩΣΙΑ Αντιπροσωπευτικό δείγμα ρωσικής αρχιτε κτονικής, δίπλα στο κανάλι Γκριμπογιέντοφ. Ο ναός, με τους πολύχρωμους γαλαζοπράσι- Ι νους τρούλους και τα χρυσά στολίδια, άρχισε J να χτίζεται το 1883, εκεί που δολοφονήθηκε ο μεταρρυθμιστής τσάρος Αλέξανδρος ο ΒΛ Χτίστηκε σε είκοσι τέσσερα χρόνια. // UlLtAtiUl «Ταξιδεύω», Κυριακάτικη / Ελευθεροτυπία, Κυριακή 30/11/2003 J ^ ^Hi Β Μορφή ταφικού μνημείου ή ναού διάφορων πα λαιών πολιτισμών. Στην αρχαία Αίγυπτο οι Βασιλικοί Τάφοι είχαν σχήμα πυραμίδας. Η πυρα μίδα συνήθως βρίσκεται σε ταφικό περίβολο, όπου υπάρχουν επίσης δύο ναοί για την προετοι μασία της ταφής, τις προσφορές και τη λατρεία των θεών. Οι νεκρικοί θάλαμοι βρίσκονται στο εσωτερικό της. Η μεγαλύτερη ήταν του Χέοπα με 146,6μ. ύψος και 230,38μ. μήκος στις πλευρές της. Λεξικό «Duden»j FKfinaF.ic FFnvrnc

27 ΣΙΝΙΚΟ ΤΕΙΧΟΣ Αμυντικό τείχος στη Β. Κίνα που κα τασκευάστηκε τον 3ο αι. π.χ. από συ μπιεσμένη άργιλο, με πολλούς πύρ γους ύψους μέχρι 12μ. και οχυρωμέ νες πύλες. Το τείχος έχει συνολικό μήκος 6.250χμ., ύψος μέχρι 9μ. και πλάτος στη βάση 7,6μ. Από την εποχή των Μινγκ ( ) διατηρεί τη σημερινή του μορφή. Το Σινικό Τεί χος είναι το μοναδικό δημιούργημα του ανθρώπου που διακρίνεται από το διάστημα. Λεξικό «Duden» κδόσεις Εξάντας 1992 >ΐκν. Η ΣΕΙΡΗΝΑ ΤΗΣ ΚΟΠΕΓΧΑΓΗΣ Ορειχάλκινο άγαλμα της Μικρής Σειρήνας, που στήθηκε προς τιμήν του IJ Δανού συγγραφέα ΑντερJ σεν, στο λιμάνι της πόλης. θεωρείται το σύμβολο / 3 της πόλης. if Εγκυκλοπαίδεια Δομή J Εκδόσεις] ΤΑΤΖ Μ) Περίφημο μαυσωλείο στην πόλη Άνγκρα της Ινδίας, που ανήγειρε την περίοδο ο Μογγόλλος αυ τοκράτορας Σαχ Τζαχάν στη μνήμη της συζύγου του. Λεξικό «Duden» Εκδόσεις Εξάντας Ι Δομή.β

28 Διαβάζω το κείμενο και απαντώ στις ερωτήσεις. ΛΓ ο όνειρο μου βγήκε αληθινό! Η 19η Αυγούστου 2001 θα μείνει έντονα χαραγμένη στη μνήμη μου, γιατί ο αγαπημένος μου οδηγός, ο τριανταδυάχρονος γερμανός πιλότος της Φεράρι Μίχαελ Σουμάχερ, νίκησε ξανά. Στο Γκραν Πρι της Ουγγαρίας τερμάτισε πρώτος σημειώνοντας την έβδομη φετινή του νίκη από τους δεκατρείς αγώνες που έχουν γίνει ως τώρα. Δεν επέτρεψε ούτε στιγμή στον Βρετανό Κούλθαρντ, τον άλλο διεκδικητή του τίτλου (ο οποίος τερμάτισε στην τρίτη θέση), να αμφισβητήσει την κυριαρχία του και πανηγύρισε με τον δικό του χαρακτηριστικό τρόπο... Το ίδιο έκανα κι εγώ, αφού για άλλη μία φορά, κρέμασα μια μεγάλη αφίσα του «Σούμι» στο δωμάτιο μου! «Οι Ερευνητές πάνε παντού» Καθημερινή, Αρ. φύλλου 136, Κυριακή 2 Σεπτεμβρίου 2001 k 28

29 Ποιος τερμάτισε πρώτος; Πότε έγινε ο αγώνας; jf 2 Σε ποια χώρα; 3 Τι ιδιαίτερο συνέβαινε σε αυτόν τον αγώνα; Cir V Διαβάζω τις παρακάτω φράσεις και τις χαρακτηρίζω για τη σημασία ν-ΐνφ τους: Μ για τη μεταφορά, Π για την παρομοίωση, ΠΟ για την προσωποποίηση, Υ για την υπερβολή και Κ για την κυριολεξία. * Τα καλοκαίρια κολυμπάει σαν δελφίνι. Το φώναξαν τα βουνά και οι κάμποι. «Ήρθε η άνοιξη». Έκλαιγε σαν μωρό παιδί. Το τραγούδι του ήταν γλυκό. Τα κατάφερε με σιδερένια θέληση. Χίλια κομμάτια κι αν με κάνεις, εγώ δεν θα σου πω. Ο Οδυσσέας είναι αρκετά ψηλός. t 29

30 C Br Γ~ITS Διαβάζω το παρακάτω κείμενο. Υπογραμμίζω τα σημεία όπου οι λέξεις αποκτούν διαφορετική σημασία και αναγνωρίζω το φαινόμενο....πλησίαζαν μεσάνυχτα. Ήταν μια γλυκιά, όμορφη ανοιξιάτικη νύχτα. Ο ουρανός, ολόοτταρτος με αστέρια που έλαμπαν σαν πολύτιμα πετράδια. Μπορούσες ν' ακούσεις τον ήχο της σιγής να ψιχαλίζει από τ' αστέρια. Μόνο το σιγανοκελάρυσμα του νερού και το βογκητό του νερόμυλου υπήρχαν. Μια κουκουβάγια φώναξε στο διπλανό χάλασμα. Ο Μάκης έβγαλε το αλευρωμένο κεφάλι του από τον φεγγίτη και αφουγκραζόταν. Γνώριζε καλά τα μυστικά μηνύματα της φύσης και του άρεσε τούτη η εποχή. Ήταν η ωραιότερη του χρόνου. Άκουγε το μεγάλωμα των φύλλων στα κλωνάρια των δένδρων. Ξεχώριζε ανάμεσα στους ήχους το σύρσιμο του σκαντζόχοιρου και το τρίψιμο του αγκαθωτού κορμιού του στον κορμό μιας συκιάς. Από πολύ μακριά έφταναν ως αυτόν τα φτερουγίσματα μιας ολόκληρης στρατιάς πυγολαμπίδων. Ίσως αυτές να κουβαλούσαν το φως του ήλιου. Ίσως να ήταν αυτές που 'διωχναν τη νύχτα. Όμορφη βραδιά στην πιο όμορφη εποχή! Θωμάς Νικολάου «Ο καβαλάρης της νύχτας» Εκδόσεις Ελληνικά γράμματα 1998, ο

31 ίϊχ Ι ΪΧ Διαβάζω το παρακάτω κείμενο, συμπληρώνω τις παρομοιώσεις με τις κατάλληλες λέξεις και... σχηματίζω ένα ποίημα! 31

32

33 * y - f a ^2L m ~Γ A ~ L _ _ p < >% ο *, ^7

34 wmr Διηγούμαι ένα όνειρο που μου έκανε εντύπωση. f Ποιος; φ Πότε; Φ Πού; φ Τι; Ι ^ Πώς; _* έ* f Γιατί; ^ Συναισθήματα... Γ^ 1 ίβ/ Το παρακάτω κείμενο μας μιλάει για το όνειρο του Προμηθέα. Τα κύρια και τα κοινά ουσιαστικά, όμως, μπερδεύτηκαν. Τα κυκλώνω και τα γράφω σωστά....πριν ξεκινήσει ο προμηθέας για τον όλυμπο, όπου θα έκλεβε τη φωτιά για να τη φέρει στους Ανθρώπους, είδε ένα παράξενο Όνειρο. Είδε ένα παράξενο Πουλί κατάμαυρο να πέφτει ξανά και ξανά με δύναμη πάνω στο σώμα του, αλλά εκείνος να μη πονά. Αντίθετα, πιο κει έβλεπε τον φίλο του τον ηρακλή να κλαίει και να προσπαθεί να τον αγκαλιάσει με το δικό του Σώμα k : 34

35 β^/ "Υχ Διαβάζω το παρακάτω κείμενο. Κυκλώνω με μπλε χρώμα την παρά γραφο που είναι πρόλογος και μιλάει για το ποιος, πού, πότε. Με πράσινο χρώμα κυκλώνω την παράγραφο που μιλάει για το τι και το πώς. Τέλος, με κόκκινο κυκλώνω την παράγραφο που μιλάει για τα συναισθήματα. Ο Αργός Ο Οδυσσέας στέκεται έξω από την αυλόπορτα του σπιτιού του. Είναι ντυμένος ζητιάνος, τα ρούχα του εί ναι κουρέλια και στον ώμο του έχει κρεμασμένο ένα ταγάρι. Μόλις τώρα, έπειτα από είκοσι χρόνια, γύρισε από τον πόλεμο και από τις περιπλανήσεις του και σε κανέναν, έξω από τον γιο του τον Τηλέμαχο, δεν έδωσε ακόμη γνωριμία. Ούτε και ο γερο-εύμαιος, ο χοιροβοσκός που τον συνόδεψε από την εξοχή στην πόλη, δεν ξέρει ποιος είναι. Λίγο πιο κει από την πόρτα είναι μαζεμένη κοπριά, που θα την έπαιρναν οι δούλοι να λιπάνουν τα χωράφια. Ένας σκύλος, που κειτόταν πάνω στον σωρό, σήκωσε το κεφάλι του και τέντωσε τα αυτιά του. Ήταν ο Αργός. Τον είχε αναθρέψει ο Οδυσσέας, αλλά δεν τον χάρηκε, γιατί έφυγε για την Τροία... Μόλις πλησίασε ο Οδυσσέας, ο Αργός ξαφνιάστη κε. Μυρίστηκε τον παλιό του αφέντη και τον αναγνώ ρισε. Είκοσι χρόνια, και ακόμα δεν τον είχε ξεχάσει. Κούνησε την ουρά του, αλλά δεν είχε τη δύναμη να πά ει κοντά του. Ο Οδυσσέας συγκινήθηκε και γύρισε από την άλλη το πρόσωπο του, για να σφουγγίσει, χω ρίς να το νιώσει ο Εύμαιος, τα δάκρυα που πλημμύρι σαν τα μάτια του... Από την «Οδύσσεια του Ομήρου» Γ^ * Ανθολόγιο Τα χελιδόνια ΟΕΔΒ 1997, σ

36 Με τις παρακάτω φράσεις ή όποιες άλλες θέλω, φτιάχνω μια φανταστική ιστορία. LΓλυκιά φωνή σαν το μέλι, Φωτεινά μάτια σαν μαργαριτάρια Ζωντανό όνειρο ~ Si ^r^ ^ ^, ^a Ο * ττ-, ^ τ. -^-,#1-4 -# *- -! k L Oi σκέψεις μου Τα λόγ α της 36 πετούσαν τριγυρνούσαν

ΕΝΟΤΗΤΑ Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών Αθήνα 2007

ΕΝΟΤΗΤΑ Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών Αθήνα 2007 ΕΝΟΤΗΤΑ i ^v Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών Αθήνα 2007 Βήματα στον κόσμο Περιγράφω Επιχειρησιακό Πρόγραμμα: Άξονας Προτεραιότητας 1: Μέτρο 1. 1: Ενεργεία 1. 1.1.: Κατηγορία πράξεων 1.2.1α:

Διαβάστε περισσότερα

βιβλίο παιδικων ονείρων

βιβλίο παιδικων ονείρων Ë Ï Ã Ï Í Å Ù Í & Ê Ó Η ΠΡΟΟ ΟΣ 1971 - ΓΕΡΑΚΑ - ΑΤΤΙΚΗΣ - ΣΥΛΛ. ΓΟΝΕΩΝ & ΚΗ ΕΜΟΝΩΝ ΜΑΘΗΤ. Β ΗΜΟΤ. ΣΧΟΛ. Σύλλογοι Γονέων & Κηδεμόνων 2 ου & 5 ου Δημοτικού Σχολείου Γέρακα Ï Ë Õ Ã Ó Ï 5 o õ Ä Ç Ì Ï Ô É Ê

Διαβάστε περισσότερα

Μια παρέα με... καρδιά!

Μια παρέα με... καρδιά! Μια παρέα με.. καρδιά! Copyright: Ευρωπαϊκή Επιτροπή, Αντιπροσωπεία στην Ελλάδα Βασ. Σοφίας 2 ΑΘΗΝΑ 10674 Tηλ. 210-7272100 Fax: 210-7244620 URL: http://ec.europa.eu/ellada e-mail: comm-rep-athens@ec.europa.eu

Διαβάστε περισσότερα

ΓΛΩΣΣΑ Α ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ. Γράμματα Λέξεις Ιστορίες ΤΕΤΡΑΔΙΟ ΕΡΓΑΣΙΩΝ ΔΕΥΤΕΡΟ ΤΕΥΧΟΣ

ΓΛΩΣΣΑ Α ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ. Γράμματα Λέξεις Ιστορίες ΤΕΤΡΑΔΙΟ ΕΡΓΑΣΙΩΝ ΔΕΥΤΕΡΟ ΤΕΥΧΟΣ ΓΛΩΣΣΑ Α ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ Γράμματα Λέξεις Ιστορίες ΤΕΤΡΑΔΙΟ ΕΡΓΑΣΙΩΝ ΔΕΥΤΕΡΟ ΤΕΥΧΟΣ 10-0005-02.indb 1 29/1/2013 12:27:00 μμ ΣΥΓΓΡΑΦΕΙΣ Ελένη Καραντζόλα, Επίκουρη Καθηγήτρια του Πανεπιστημίου Αθηνών Καλλιόπη Κύρδη,

Διαβάστε περισσότερα

Ελληνικά με την παρέα μου

Ελληνικά με την παρέα μου Ελληνικά με την παρέα μου 2. Ε.ΔΙΑ.Μ.ΜΕ., Ρέθυμνο 2004 Πανεπιστήμιο Κρήτης Παιδαγωγικό Τμήμα Δ.Ε. Εργαστήριο Διαπολιτισμικών και Μεταναστευτικών Μελετών (Ε.ΔΙΑ.Μ.ΜΕ.) Πανεπιστημιούπολη 74 100 Ρέθυμνο Τηλέφωνο:

Διαβάστε περισσότερα

Αλφαβητική σειρά. Ασκήσεις. π.χ. αρχίζω, βόδι, γάτα, δάσος

Αλφαβητική σειρά. Ασκήσεις. π.χ. αρχίζω, βόδι, γάτα, δάσος 0 Ενότητα 1 Ένα ακόμα σκαλί Ο Σεπτέμβρης Αλφαβητική σειρά Στα λεξικά, στις εγκυκλοπαίδειες, στις ατζέντες, στους καταλόγους κ.α. οι λέξεις δε γράφονται τυχαία αλλά κατ αλφαβητική σειρά. Πρώτα γράφονται

Διαβάστε περισσότερα

Tο καλύτερο καλοκαίρι μου! - Θοδωρή Φριλίγκου (Α Βραβείο)

Tο καλύτερο καλοκαίρι μου! - Θοδωρή Φριλίγκου (Α Βραβείο) Tο καλύτερο καλοκαίρι μου! - Θοδωρή Φριλίγκου (Α Βραβείο) Φέτος το καλοκαίρι πέρασα πολύ ωραία και θα σας το εξηγήσω πολύ καλά! Για πρώτη φορά, μόλις τέλειωσαν τα σχολεία, μετά από λίγες μέρες με πήρε

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΑ ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ τεύχος Β

ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΑ ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ τεύχος Β ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΑ ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ τεύχος Β Ελένη ΚΑΜΠΕΡΗ - ΤΖΟΥΡΙΑΔΟΥ Σχολική Σύμβουλος Προσχολικής Αγωγής Σταυρούλα ΠΑΝΤΑΖΗ Νηπιαγωγός ΙΩΑΝΝΙΝΑ 2004 1 λίγα λόγια για τις δραστηριότητες Στο τεύχος αυτό περιλαμβάνονται:

Διαβάστε περισσότερα

Με λογισμό και μ όνειρο Α Ν Θ Ο Λ Ο Γ Ι Ο ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΚΩΝ Κ Ε Ι Μ Ε Ν Ω Ν

Με λογισμό και μ όνειρο Α Ν Θ Ο Λ Ο Γ Ι Ο ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΚΩΝ Κ Ε Ι Μ Ε Ν Ω Ν Με λογισμό και μ όνειρο Α Ν Θ Ο Λ Ο Γ Ι Ο ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΚΩΝ Κ Ε Ι Μ Ε Ν Ω Ν ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΡΧΙΚΗΣ ΕΚΔΟΣΗΣ ΣΥΓΓΡΑΦΙΚΗ ΟΜΑΔΑ Άντα Κατσίκη-Γκίβαλου, καθηγήτρια Ελληνικής Φιλολογίας Π.Τ.Δ.Ε. Πανεπιστημίου Αθηνών Τζίνα

Διαβάστε περισσότερα

3. Η Μαρία και η Κατερίνα. 4. Το κείμενο έχει είναι. είναι. θέμα α. ένα γράμμα. α. την οικογένεια. β. μια αφίσα. α. μαμά και κόρη.

3. Η Μαρία και η Κατερίνα. 4. Το κείμενο έχει είναι. είναι. θέμα α. ένα γράμμα. α. την οικογένεια. β. μια αφίσα. α. μαμά και κόρη. ΕΤΟΙΜΑΖΩ ΤΑΞΙΔΙ... ΚΑΤΑΝΟΗΣΗ ΓΡΑΠΤΟΥ ΓΡΑΠΤΟΥ ΛΟΓΟΥ ΛΟΓΟΥ - Τι βλέπεις στις φωτογραφίες; - Εσύ ταξιδεύεις; - Πού θέλεις να ταξιδέψεις; Άσκηση 1 Διαβάζεις γρήγορα το παρακάτω κείμενο και βάζεις σε κύκλο

Διαβάστε περισσότερα

Δυο κουβέντες στο γιο μου... - Δημητρίου Φθενάκη (Α Βραβείο)

Δυο κουβέντες στο γιο μου... - Δημητρίου Φθενάκη (Α Βραβείο) Δυο κουβέντες στο γιο μου... - Δημητρίου Φθενάκη (Α Βραβείο) Γιε μου, έχω φθάσει τα 50 και εσύ είσαι ακόμη 17. Κι όμως, σε αυτό το μισό αιώνα περιπλάνησής μου σε ένα κόσμο άγνωστο και βάναυσο, όμορφο και

Διαβάστε περισσότερα

Πρώτη έκδοση: Σεπτέμβριος 2012, 2.000 αντίτυπα ISBN 978-960-496-559-5

Πρώτη έκδοση: Σεπτέμβριος 2012, 2.000 αντίτυπα ISBN 978-960-496-559-5 M Y Θ Ι Σ Τ Ο Ρ Η Μ Α ΤΙΤΛΟΣ ΠΡΩΤΟΤΥΠΟΥ: OTEL BRUNI Από τις Εκδόσεις MONDADORI, Μιλάνο 2011 ΤΙΤΛΟΣ ΒΙΒΛΙΟΥ: Ξενοδοχείο Μπρούνι ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ: Valerio Massimo Manfredi ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ: Άμπυ Ραΐκου ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΔΙΟΡΘΩΣΗ

Διαβάστε περισσότερα

ªÂ ÙÔ «ÛÂÈ» Î È Ì ÙÔ «Û»

ªÂ ÙÔ «ÛÂÈ» Î È Ì ÙÔ «Û» ΕΝΟΤΗΤΑ 2 ªÂ ÙÔ «ÛÂÈ» Î È Ì ÙÔ «Û» Ú ÙËÚÒ ÙÈ ÂÈÎfiÓ ÙÔ μè Ï Ô ÙÔ Ì ıëù (σελίδα 21) Παρατήρησε τις εικόνες. ΑΠΑΝΤΗΣΗ Στις εικόνες αυτές, που είναι ίδιες, βλέπουμε δυο μικρά παιδιά, ένα αγόρι και ένα κορίτσι,

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΩΤΗ ΕΚΔΟΣΗ: 10.000 ANTITYΠΑ

ΠΡΩΤΗ ΕΚΔΟΣΗ: 10.000 ANTITYΠΑ ΠΡΩΤΗ ΕΚΔΟΣΗ: 10.000 ANTITYΠΑ ΤΙΤΛΟΣ ΠΡΩΤΟΤΥΠΟΥ: THE BURIED GIANT Από τις Εκδόσεις Faber & Faber, Λονδίνο 2015 ΤΙΤΛΟΣ ΒΙΒΛΙΟΥ: Ο θαμμένος γίγαντας ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ: Kazuo Ishiguro ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ: Αργυρώ Μαντόγλου

Διαβάστε περισσότερα

ΕΜΕΝΑ: ΓΑΛΑΗΑΙΧΩ ΜΡΑΦΩ ΑΝΘΡΩΠΟΣ ΚΑΙ ΦΥΣΗ ΑΝΘΡΩΠΟΣ ΚΑΙ ΖΩΑ. Σε αυτή την ενότητα:

ΕΜΕΝΑ: ΓΑΛΑΗΑΙΧΩ ΜΡΑΦΩ ΑΝΘΡΩΠΟΣ ΚΑΙ ΦΥΣΗ ΑΝΘΡΩΠΟΣ ΚΑΙ ΖΩΑ. Σε αυτή την ενότητα: ΕΜΕΝΑ: ΓΑΛΑΗΑΙΧΩ ΜΡΑΦΩ Σε αυτή την ενότητα: θα διαβάσουμε για τις βόλτες ενός άσπρου γάτου και τα αποτελέσματα τους θα διαβάσουμε διάφορες ιστορίες με λύκους και θα δούμε αν οι άνθρωποι τους φοβούνται

Διαβάστε περισσότερα

Από τα σπορ στην καθημερινή ζωή. Όλοι διαφορετικοί, όλοι ίσοι.

Από τα σπορ στην καθημερινή ζωή. Όλοι διαφορετικοί, όλοι ίσοι. Εφαρμογή Προγραμμάτων που προωθούν την Ισότητα στην Κοινωνία - ΚΑΛΛΙΠΑΤΕΙΡΑ Από τα σπορ στην καθημερινή ζωή. Όλοι διαφορετικοί, όλοι ίσοι. ΤΕΤΡΑΔΙΟ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΩΝ (Α', Β, Γ Δημοτικού) 1 ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΘΝΙΚΗΣ

Διαβάστε περισσότερα

Ο Ταχυδρόμος της Κάντζας

Ο Ταχυδρόμος της Κάντζας Ο Ταχυδρόμος της Κάντζας Ο Ταχυδρόμος της Κάντζας 24ο ΤΕΥΧΟΣ ΤΕΥΧΟΣ 24ο IOYNIOΣ 2010 ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ ΤΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ ΤΟΥ ΚΟΛΛΕΓΙΟΥ ΑΘΗΝΩΝ Αγαπητά μας παιδιά, Ο Ταχυδρόμος της Κάντζας έρχεται και φέτος

Διαβάστε περισσότερα

Διδακτικές προτάσεις για το μάθημα της λογοτεχνίας

Διδακτικές προτάσεις για το μάθημα της λογοτεχνίας Εκπαίδευση Μουσουλμανοπαίδων 2002-2004 Διδακτικές προτάσεις για το μάθημα της λογοτεχνίας Επιμέλεια: Βενετία Αποστολίδου & Ελένη Χοντολίδου Β Γυμνασίου ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΜΟΥΣΟΥΛΜΑΝΟΠΑΙΔΩΝ 2002-2004 ΕΠΕΑΕΚ II

Διαβάστε περισσότερα

ΓΙΑΝΝΗΣ Α. ΠΕΡ ΙΚΗΣ ΤΟ ΠΕΡΙΒΟΛΙ ΜΕ ΤΙΣ ΜΙΚΡΕΣ ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΚΑΙ ΕΝΑ ΙΗΓΗΜΑ

ΓΙΑΝΝΗΣ Α. ΠΕΡ ΙΚΗΣ ΤΟ ΠΕΡΙΒΟΛΙ ΜΕ ΤΙΣ ΜΙΚΡΕΣ ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΚΑΙ ΕΝΑ ΙΗΓΗΜΑ ΓΙΑΝΝΗΣ Α. ΠΕΡ ΙΚΗΣ ΤΟ ΠΕΡΙΒΟΛΙ ΜΕ ΤΙΣ ΜΙΚΡΕΣ ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΚΑΙ ΕΝΑ ΙΗΓΗΜΑ Θεσσαλονίκη, Νοέµβρης 2004 2 Φωτογραφία εξωφύλλου: Οικογενειακό αρχείο Επιµέλεια κειµένου: Θεανώ και Στέλλα Περδίκη Γραφικά: Σοφία

Διαβάστε περισσότερα

Το Μεταναστευτικό Ταξίδι των Πουλιών στα Ιόνια Νησιά

Το Μεταναστευτικό Ταξίδι των Πουλιών στα Ιόνια Νησιά Το Μεταναστευτικό Ταξίδι των Πουλιών στα Ιόνια Νησιά ΥΛΙΚΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙ ΕΥΣΗΣ ΓΙΑ ΠΑΙ ΙΑ ΗΛΙΚΙΑΣ 4-16 ΕΤΩΝ ΦΥΛΛΑ ΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΩΝ ΦΥΛΛΑ ραστηριοτήτων Επιμέλεια έκδοσης Ευγενία Πανώριου Παιδαγωγικές

Διαβάστε περισσότερα

ΦΙΛΟΣΟΦΙΑ ΚΑΙ ΝΕΡΟ Α. ΘΑΛΗΣ

ΦΙΛΟΣΟΦΙΑ ΚΑΙ ΝΕΡΟ Α. ΘΑΛΗΣ 2 ΦΙΛΟΣΟΦΙΑ ΚΑΙ ΝΕΡΟ Α. ΘΑΛΗΣ Ένα από τα βασικά ερωτήματα στα οποία επιχείρησαν να απαντήσουν οι προσωκρατικοί φιλόσοφοι ήταν αυτό της δομής του κόσμου. Ένας απ αυτούς ήταν ο Θαλής ο Μιλήσιος (624-546

Διαβάστε περισσότερα

Χρυσηίδα Δημουλίδου, 2014 Φωτογραφιών εξωφύλλου: Stephen Carroll/Trevillion Images, Altin Osmanaj/123 rf.com. ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΨΥΧΟΓΙΟΣ Α.Ε.

Χρυσηίδα Δημουλίδου, 2014 Φωτογραφιών εξωφύλλου: Stephen Carroll/Trevillion Images, Altin Osmanaj/123 rf.com. ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΨΥΧΟΓΙΟΣ Α.Ε. ΤΙΤΛΟΣ ΒΙΒΛΙΟΥ: Το κελάρι της ντροπής ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ: Χρυσηίδα Δημουλίδου ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΔΙΟΡΘΩΣΗ ΚΕΙΜΕΝΟΥ: Μαρία Μπανούση ΣΥΝΘΕΣΗ ΕΞΩΦΥΛΛΟΥ: Χρυσούλα Μπουκουβάλα ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΣΕΛΙΔΟΠΟΙΗΣΗ: Ραλλού Ρουχωτά Χρυσηίδα

Διαβάστε περισσότερα

Στέλιος Πελασγός & Βασίλης Κόλλιας. Σταματήστε το γαργαλητό και Το πιο δροσερό νερό

Στέλιος Πελασγός & Βασίλης Κόλλιας. Σταματήστε το γαργαλητό και Το πιο δροσερό νερό Στέλιος Πελασγός & Βασίλης Κόλλιας Σταματήστε το γαργαλητό και Το πιο δροσερό νερό Στέλιος Πελασγός & Βασίλης Κόλλιας Σταματήστε το γαργαλητό! Μ ια φορά κι έναν καιρό πάνω στη Γη δεν ζούσαν μόνο άνθρωποι

Διαβάστε περισσότερα

2013, Έλενα Μονογιού monoyioue@hotmail.com

2013, Έλενα Μονογιού monoyioue@hotmail.com ΑΝΑΛΥΤΙΚΗ ΛΙΣΤΑ ΠΑΡΑΜΥΘΙΩΝ ΜΕ ΘΕΜΑ ΤΗ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΟΤΗΤΑ (με αλφαβητική σειρά βάση του τίτλου των παραμυθιών) 1. Διακαινισάκη, Π. (2003). Ας βγάλουμε άλλη φωτογραφία. Αθήνα: Κέδρος. Θέμα: Διαφορετική εμφάνιση

Διαβάστε περισσότερα

Βελτιώνω την ορθογραφία μου

Βελτιώνω την ορθογραφία μου ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΔΙΑ ΒΙΟΥ ΜΑΘΗΣΗΣ Βελτιώνω την ορθογραφία μου ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΥΛΙΚΟ ΓΙΑ ΤΑ ΚΕΝΤΡΑ ΔΙΑ ΒΙΟΥ ΜΑΘΗΣΗΣ Συγγραφέας Αικατερίνη Τζαμαλή Υπεύθυνος διαμόρφωσης

Διαβάστε περισσότερα

ΓρAμμα σ Eνα παιδi για τη

ΓρAμμα σ Eνα παιδi για τη Γράμμα σ ένα παιδί για τη Φιλαναγνωσία ΓρAμμα σ Eνα παιδi για τη ΦΙΛΑΝΑΓΝΩΣIΑ Οκτώ συγγραφείς απευθύνουν μια σύντομη επιστολή στο παιδί που έχουν στην καρδιά τους για να του εμπνεύσουν την αγάπη για την

Διαβάστε περισσότερα

2. Να συμπληρώσετε τα κενά με το γράμμα ε με τόνο ή χωρίς τόνο να

2. Να συμπληρώσετε τα κενά με το γράμμα ε με τόνο ή χωρίς τόνο να 1 ΓΛΩΣΣΙΚΕΣ ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΗΜΟΤΙΚΟΥ 1 η ενότητα ΤΑ ΓΡΑΜΜΑΤΑ, ΟΙ ΛΕΞΕΙΣ, ΟΙ ΣΥΛΛΑΒΕΣ 1. Να συμπληρώσετε τα κενά με το γράμμα α με τόνο ή χωρίς τόνο να διαβάσετε με φωνή τις λέξεις που σχηματίζονται και να τις

Διαβάστε περισσότερα

Η Μ Ι Ο Υ Ρ Γ Ι Κ Ο Ε Ρ Γ Α Σ Τ Η Ρ Ι Ν Ε Ω Ν

Η Μ Ι Ο Υ Ρ Γ Ι Κ Ο Ε Ρ Γ Α Σ Τ Η Ρ Ι Ν Ε Ω Ν ΝΟΕΒΡΙΟΣ 2007 Τεύχος 11 Η Ι Ο Υ Ρ Γ Ι Κ Ο Ε Ρ Γ Α Σ Τ Η Ρ Ι Ν Ε Ω Ν τσι ξεκινάνε οι ιστορίες µας στο τεύχος αυτό και γεµάτες φαντασία µας οδηγούν σε µέρη µαγικά. Έ ιαφορετικοί χαρακτήρες αναδύονται και

Διαβάστε περισσότερα

Τ 45 45 ΜΑΡΤΙΟΣ ΜΑΡΤΙΟ

Τ 45 45 ΜΑΡΤΙΟΣ ΜΑΡΤΙΟ Μηνιάτικη ηλεκτρονική έκδοση του Πανελλήνιου Σωματείου Θεάτρου Σκιών Τεύχος 45 ΜΑΡΤΙΟΣ 2011 28 Μάρτη Ο 4ος γιορτασμός της Παγκόσμιας μέρας Θεάτρου Σκιών Την μέρα αυτή, όπου παίζεται παράσταση Θεάτρου Σκιών,

Διαβάστε περισσότερα