Διηγούμαι και γράφω ιστορίες. (Αναδιήγηση)

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "Διηγούμαι και γράφω ιστορίες. (Αναδιήγηση)"

Transcript

1 Διηγούμαι και γράφω ιστορίες (Αναδιήγηση)

2 Επιχειρησιακό Πρόγραμμα: Άξονας Προτεραιότητας 1: Μέτρο 1. 1: Ενέργεια : Κατηγορία πράξεων 1.2.1α: Πράξη: Χρηματοδότηση: Φορέας παρακολούθησης: Φορέας υλοποίησης: Επιστημονικός υπεύθυνος: Επιστημονικός Σχεδιασμός: Υπεύθυνη δράσης: Ομάδα συγγραφής: Εικονογράφηση: Γλωσσική και Φιλολογική Επιμέλεια: Αρχική επαγγελματική εκπαίδευση και κατάρτιση Π. Προώθηση της ισότητας ευκαιριών πρόσβασης στην αγορά εργασίας για όλους και ιδιαίτερα για εκείνους που απειλούνται με κοινωνικό αποκλεισμό. Βελτίωση των συνθηκών ένταξης στο εκπαιδευτικό σύστημα ατόμων ειδικών κατηγοριών. Προγράμματα ένταξης παιδιών με πολιτισμικές και γλωσσικές ιδιαιτερότητες στο εκπαιδευτικό σύστημα. Ένταξη παιδιών των ομάδων - στόχων: μουσουλμάνων, τσιγγάνων, παλιννοστούντων, αλλοδαπών, ομογενών στο σχολείο. Ένταξη παιδιών παλιννοστούντων και αλλοδαπών στο σχολείο για την Α/θμια εκπαίδευση. Ευρωπαϊκή Ένωση - ΕΚΤ Υπουργείο Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων ΥΠΕΠΘ Ειδική Γραμματεία Π.Ο.Δ.Ε. Ειδική Γραμματέας: Ισμήνη Κριάρη Διεύθυνση Γ' ΚΠΣ Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών Επιτροπή Ερευνών Τμήμα Φ.Π.Ψ. Κέντρο Διαπολιτισμικής Αγωγής Πανεπιστημιούπολη Ζωγράφου Ιλίσια Τηλ.: information@keda.gr Καθ. Ιωάννης Κ. Καράκωστας Αφροδίτη Βάσσου Αφροδίτη Βάσσου Σοφία Αποστολοπούλου Αφροδίτη Βάσσου Χρυσαυγή Γλένη Εύη Γεωργιάδου Ευάγγελος Μακρής Ιωάννης Ντελής-Σμυρίλιος Σοφία Παλιούρα Λιάνα Μερτζάνη Τζένη Πανταζή 2η έκδοση Το Βιβλίο δημιουργήθηκε στο ατελιέ MULTIMEDIA ΑΕ Εκτύπωση - βιβλιοδεσία: ΒΙΒΛΙΟΣΥΝΕΡΓΑΤΙΚΗ ΑΕΠΕΕ

3 fiifllm

4 CB7f Ts To κείμενο που ακολουθεί έχει τίτλο: «Καβάλα ο' ένα σύννεφο». Συζητάμε, κυκλώνουμε ή γράφουμε αυτό που νομίζουμε ότι έχει σχέση με τον τίτλο. > Η μόλυνση του περιβάλλοντος Ι ;? Το παραμύθι: «Ο Αλαντίν και το λυχνάρι» Η ζωή του θεού Δία Μια εικόνα από ένα όνειρο - Άλλο:

5 f 1/ * ti *C^ih Παρατηρούμε τα ιστορικά μνημεία που αναφέρονται στο κείμενο που ακολουθεί, τα αναγνωρίζουμε και γράφουμε τα ονόματα τους. e ( Ρ ι

6 Το ρολόι χτύπησε δέκα φορές... Είναι δέκα η ώρα. Ο ύπνος με παρασέρνει στη γλυκιά μαγεία του. Βλέπω ένα όνειρο πως... κάθομαι στοίπ^βάζι του παραθύρου μου. Ξαφνικά βλέπω σύννεφα μαζεμένα. Ωχ! Μπόρα! λέω. Ένα σύννεφο, διαφορετικό, κατάλευκο σαν τα σεντόνια που αγκαλιάζουν το μωρό μόλις έρχεται στη ζωή, σταματά μπροστά μου. Το αγγίζω τρομαγμένη. Είναι στέρεο. Μου λέει: Ανέβα! Μιλάς!, του λέω. Και βέβαια! Ανέβα! Φοβάμαι. Αφού σου το λέει το σύννεφο σου, να μη φοβάσαι. Το σύννεφο μου; Ναι. Θα σου εξηγήσω στον δρόμο. Κι αρχίζει το ταξίδι... Ξαφνικά, καταλαβαίνω ότι ανεβαίνουμε. Βλέπω το λιμάνι του Πειραιά. Περνάω από το σπίτι της γιαγιάς μου. Της φωνάζω «γεια», μα εκείνη δεν με ακούει. Έχω φύγει από την Ελλάδα. Είμαι στην Αμερική. Βλέπω τεράστιους ουρανοξύστες και υπαλλήλους - μυρμήγκια να τρέχουν αλαφιασμένοι σχηματίζοντας, άθελα τους, διάφορα αστεία σχήματα, φυσικά για να μη τους κατσαδιάσουν τ' αφεντικά τους. Είμαι στη Γαλλία. Στο ρομαντικό Παρίσι. Ο Πύργος του Αιφελ υψώνεται περήφανος μπροστά στα μάτια ενός κοριτσιού. Στα δικά μου μάτια. Οι ζωγράφοι με τους παράξενους μπερέδες, τα τελάρα τους και τις πολύχρωμες παλέτες τους, ψάχνοντας καμιά Παριζιάνα να ζωγραφίσουν. Αγγλία. Έχουμε πάρει ύψος. Το Μπιγκ Μπεν φαντάζει μινιατούρα. Και πάλι Ελλάδα. Ακροι λη, Παρθενώνας. Αχ! Η φωνή της μητέρας μου με φωνάζει και πνώ. Πάω στο περβάζι. Το σύννεφο. Λέτε να μην ήταν όνειρο; Εύη Στούγια «Οι Ερευνητές πάνε παντού» Καθημερινή, Αρ. φύλλου 60, Κυριακή 19 Μαρτίου 20β&"

7 Διαβάζουμε τις παρακάτω λέξεις, συζητάμε γι' αυτές και γράφου- U\^ με τη σημασία τους. 7ϊ είναι σύννεφο: Τι είναι όνειρο; Γ...είναι ο σχηματισμός πολύ μικρών αιωρούμενων σταγονιδίων νερού ή παγοκρυστάλλων στην ατμόσφαιρα της Γης....είναι η αλληλουχία φανταστικών γεγονότων κατά τη διάρκεια του ύπνου. 2u το περβάζι αλαφιασμένος-η-ο στερεός-ή-ό οι παλέτες (η παλέτα) ρομαντικός-ή-ό περήφανος-η-ο ο τελάρο (τα τελάρα) κατσαδιάζω οι μπερέδες (ο μπερές) Ο η μινιατούρα (οι μινιατούρες)

8 ^m7 Μ Συζητάμε και επιλέγουμε το σωστό. 1. Η συγγραφέας της ιστορίας διηγείται ένα όνειρο στους φίλους της διηγείται ένα όνειρο στους αναγνώστες ενός περιοδικού γράφει γράμμα στη γιαγιά της για ένα όνειρο 2. Η συγγραφέας της ιστορίας ξεκινά το ονειρικό της ταξίδι στις πέντε η ώρα στις οκτώ η ώρα στις δέκα η ώρα J ΙΖΖΙ 3. Στο όνειρο της συναντά ένα σύννεφο τη βροχή μια καταιγίδα 4. Της ζητά να ζωγραφίσουν ταξιδέψουν τραγουδήσουν 5. Φεύγουν μαζί και κολυμπούν τρέχουν πετούν ΙΖΖΙ ιζζ ΙΖΖΙ 6. Περιπλανιούνται πάνω από διάφορες χώρες τη ζούγκλα της Αφρικής τους πάγους της Ανταρκτικής ΙΖΖΙ ί«w ί 7. Το ονειρικό ταξίδι σταματά από τη φωνή της μητέρας έναν κεραυνό το γάβγισμα ενός σκύλου k L 8

9 CB^1* Παρατηρούμε τις παρακάτω προτάσεις του κειμένου. Κάποιες λέξεις έχουν γραφτεί με κεφαλαία γράμματα. Είναι σωστό; Γιατί; Είμαι στην Αμερική. Βλέπω το λιμάνι του Πειραιά. Το Μπιγκ Μπεν φαντάζει μινιατούρα. Είμαι στη Γαλλία, στο ρομαντικό Παρίσι. Ο Πύργος του Αιφελ υψώνεται περήφανος... KYPtAKAt mm OVfflOlffYlu' Στο παρακάτω κείμενο υπάρχουν ορισμένα λάθη στα μικρά και στα κεφαλαία γράμματα. Τα εντοπίζουμε και τα υπογραμμίζουμε. Όταν πέρασε από εδώ ο Θησέας και πολέμησε με ένα Σωρό επικίνδυνους ληστές, ήταν ακόμη έφηβος. Ο Μύθος λέει ότι ήταν όμορφος, γεροδεμένος και είχε μάτια λαμπερά σαν Άστρα. Είχε φύγει από την τροιζήνα, το βασίλειο της μητέρας του, για να πάει στην αθήνα να συναντήσει το βασιλιά της αιγέα. Ο πρώτος ληστής που συνάντησε στο δρόμο του, ο περιφήτης, ήταν ψηλός σαν Κυπαρίσσι και τρομακτικός σαν Δράκοντας. Ο περιφήτης ζούσε στην επίδαυρο. Σκότωνε τους περαστικούς μ' ένα Ρόπαλο. Q Θησέας τον σκότωσε και του πήρε το Ρόπαλο. Ύστερα συνάντησε τον δεύτερο ληστή, το σίνη, που παραφύλαγε κοντά στον ισθμό. Αυτός λύγιζε μέχρι τη γη δυο Πεύκα και στη συνέχεια τα έδενε στην κορυφή τους. Όποιος άτυχος Διαβάτης πέρναγε, τον έδενε στα λυγισμένα δέντρα, τα άφηνε κι εκείνα ξαναγυρνώντας στη θέση τους ξέσκιζαν το Θύμα. Ο Ήρωας μας κατάφερε και σκότωσε τον ληστή με τον ίδιο τρόπο. Καλλιόπη Κύρδη, Τατιάνα Σπανέλη, Ντόρα Τσιαγκάνη Γλώσσα-Ιστορία Γ'Δημοτικού «Χρονοταξιδευτές στην πύλη των Λεόντων» Εκδόσεις Μεταίχμιο 2002, σ. 100.

10 WM7 Κ Παρατηρούμε τον τίτλο του κειμένου: «Καβάλα σ' ένα σύννεφο». Ανακαλύπτουμε και γράφουμε και άλλες τέτοιες εκφράσεις του κειμένου UtTXfOp Μπορείς να είσαι «καβάλα σ' ένα σύννεφο;» Όχι! Είναι μεταφορά!! Μεταφορά έχουμε: όταν «μεταφέρουμε» τη σημασία μιας λέξης ή μιας φράσης σε άλλες. «Έχει χρυσή καρδιά!» (δηλαδή είναι καλός άνθρωπος). Αλλα παραδείγματα... * Το φαγητό τους κόπηκε στη μέση. Κρεμάστηκαν από τα χείλη του. 1 Τον παρακολουθούσαν με μεγάλο ενδιαφέρον. Πήγε η καρδιά του στον τόπο της... \ Σταμάτησαν το φαγητό τους. ι Μας κοίμιζε πάντα με τη ζεστή φωνή της....φωνή με συναίσθημα αγάπης... \ Η καρδιά του ησύχασε.

11 t ft&pouviingvf Και τότε, όταν η συγγραφέας λέει: «σύννεφο λευκό σαν το χιόνι», τι είναι; Αυτό είναι παρομοίωση! Παρομοίωση έχουμε: όταν συγκρίνουμε δύο πρόσωπα, ζώα ή πράγματα και δίνουμε μια χαρακτηριστική ιδιότητα του ενός στο άλλο, για να «ζωηρέψουμε» τον λόγο. Χρησιμοποιούμε το «σαν» και το «όπως». Αλλα παραδείγματα... Φ * > Το πρόσωπο του είναι κόκκινο σαν παπαρούνα. Το χαμόγελο του είναι γλυκό όπως το μέλι. <1 Το δέρμα της είναι απαλό όπως του μωρού. Ο Κώστας είναι ψηλός σαν κυπαρίσσι.» Το χρώμα του προσώπου του είναι κίτρινο σαν λεμόνι. Η Ελίζα είναι γρήγορη σαν ελάφι.

12 y Kii\tot*)i Όταν οι λέξεις μέσα σε φράσεις παρουσιάζουν και άλλη σημασία που ξεπερνά την πραγματικότητα; Α! Τότε λέμε ότι έχουμε υπερβολή. Υπερβολή έχουμε: όταν δίνουμε στις λέξεις υπερβολικές ιδιότητες, πέρα από το λογικό και το συνηθισμένο. Άλλα παραδείγματα... Να ζήσεις σαν τα ψηλά βουνά! Έψαξα γη και ουρανό για να σε βρω! Να ζήσεις πολλά χρόνια! Να ζήσεις χίλια χρόνια! «000 Έψαξα παντού για να σε βρω. Να ζήσεις πολλά χρόνια. uvpiojijim Καλά, κι όταν δεν έχουμε όλα αυτά τα φαινόμενα στις λέξεις, τι έχουμε; Τότε, έχουμε ΚΥΡΙΟΛΕΞΙΑ «καβάλα σε ένα άλογο»

13 CI/ Παρατηρούμε στο κείμενο ότι το σύννεφο μιλάει. Συζητάμε στην ομάδα μας και ανακαλύπτουμε πώς ονομάζεται αυτό το γραμματικό φαινόμενο. Δίνουμε και άλλα παραδείγματα. nmsaoneihxh CB7 Γ"Ύ\ Στο παρακάτω κείμενο, ένα φαινόμενο για τη σημασία των λέξεων είναι πολύ έντονο. Το διαβάζουμε και υπογραμμίζουμε τα σημεία στα οποία παρουσιάζεται. Ήτανε νύχτα. Το φεγγάρι κρεμούσε τις χρυσαφένιες του κορδέλες στους κλώνους των δέντρων. Κι εκείνα ήταν ευχαριστημένα από τη ζωή τους. Μόνο το κυπαρίσσι στέναζε και έλεγε: - Δεν είναι ζωή αυτή. Βαρέθηκα να είμαι καρφωμένο στην ίδια θέση. - Καημένο κυπαρίσσι, του λένε οι σκίνοι. Ανεβαίνεις, ανεβαίνεις και ευχαριστημένο δεν είσαι. Ποιος σ' έμαθε να είσαι τόσο... ανήσυχο; - Ο άνθρωπος. Αυτός, που ταξιδεύει στα πελάη, πετάει στ' άστρα και κάθισμα δεν έχει. - Πολύ κακό αυτό, είπαν οι σκίνοι. - Όχι δα, αντίκοψε το κυπαρίσσι. Αν μέναν οι άνθρωποι καρφωμένοι στις επιτυχίες τους, τίποτα το καινούριο δεν θα είχαν όρεξη να κάνουν. Και λέω πως θα βγάζανε ρίζες στα πόδια τους και θα φύτρωναν για πάντα στη γη. Γιώργος Κρόκος «Το κυπαρίσσι, οι σκίνοι και οι άνθρωποι» Ανθολόγιο Τα Χελιδόνια ΒΌΕΔΒ 1997, σ. 14.

14 β«7 Γ~ΥΝ Διαβάζουμε και συμπληρώνουμε. Ο Άντριαν είναι από την Πολωνία. Τα μαλλιά του είναι κατάξανθα σαν, ^-Γ Λ* και το πρόσωπο του συχνά κοκκινίζει σαν Όταν παίζει μπάλα με τους φίλους του, τρέχει πολύ γρήγορα σαν ϋ» κι όσο κι αν λαχανιάζει δεν το βάζει κάτω!! Μόνο όταν η ομάδα του βάλει το πολυπόθητο γκολ, μόνο τότε σταματά... Τότε η ανάσα του είναι γρήγορη και κοφτή σαν Οι συμμαθητές του τον φωνάζουν και «αλεπού» γιατί τα τεχνάσματα του είναι πονηρά σαν της /25*' αλεπού άνεμος τρένο παπαρούνα στάχυ

15 0Ϊ71 ^\ Διαβάζουμε το παρακάτω απόσπασμα, υπογραμμίζουμε τις παρομοιώσεις και συζητάμε τον ρόλο τους στο κείμενο... Δεν έμοιαζε με κανένα από τα γνωστά είδη ψαριών. Ήταν κοντό και πλατύ σαν φεγγαρόψαρο, με μια μύτη σαν του ξιφία και πλακουτσωτή σαν της κουτσομούρας, με ματάκια λαμπερά σαν της τσιπούρας και στόμα λοξό σαν του καρχαρία. Η ουρά του ήταν κι αυτή ένα μικρό τρίγωνο. Θα 'λέγε κανείς πως το σχήμα του έμοιαζε με το τριγωνάκι που ^λέμε τα κάλαντα... Βαγγέλης Ηλιόπουλος «Ο Τριγωνοψαρούλης» Εκδόσεις Πατάκη 1997, σ. 13. C^7 /Α. Ανακαλύπτουμε και κυκλώνουμε τις παρομοιώσεις στο «Καβάλα σ' ένα σύννεφο». ί oiihffyj

16 βί7 Συζητάμε και απαντάμε στις ερωτήσεις. Ποιος ταξιδεύει;. Τι ώρα ταξιδεύει;, Πώς ταξιδεύει;. ' Από ποιους σταθμούς περνάει; Τι βλέπει στο ταξίδι; ΐ - ί f Καβάλα σ' ένα Ψ ι σύννεφο Πώς αισθάνεται κατά τη διάρκεια του ταξιδιού;

17 fl^/r ~y\ Ακολουθούμε τη διαδρομή του σύννεφου και: α) αριθμούμε τους σταθμούς του ταξιδιού του με τη σωστή σειρά, β) ταιριάζουμε τους σταθμούς με τις πληροφορίες. Ακρόπολη των Αθηνών. Πάνω σε βράχο ύψους 156μ. χτίστηκαν από τη μυκηναϊκή εποχή βασιλικό παλάτι και ναός για τη θεά Αθηνά ( π.χ.). Αργότερα ο βράχος απέκτησε ιερό χαρακτήρα και ήταν αφιερωμένος στη θεά Αθηνά, προστάτιδα της πόλης. Μέχρι και σήμερα σώζονται σε αρκετά καλή κατάσταση ο Παρθενώνας και το Ερεχθείο, ενώ πλήθος αγαλμάτων και διακόσμων της Ακρόπολης βρίσκονται στο αντίστοιχο μουσείο. Πειραιάς. Πόλη και λιμάνι της ΝΑ Στερεάς Ελλάδας, στον Σαρωνικό κόλπο, πρωτεύουσα του ομώνυμου νομού και επαρχίας. Επίνειο της Αθήνας, το σημαντικότερο εμπορικό, ναυτικό και διαμετακομιστικό κέντρο της Ελλάδας και το μεγαλύτερο λιμάνι της Α. Μεσογείου θάλασσας. Πύργος του Αιφελ. Έμβλημα και αξιοθέατο του Παρισιού, που κατασκευάστηκε από τον Γάλλο μηχανικό για την Παγκόσμια Έκθεση του Παρισιού το Έχει ύψο 300,5μ. Ο Μπιγκ Μπεν. Ιστορικό μνημείο στο Λονδίνο. Χαρακτηριστικά μεγάλο ρολόι σε πύργο, που ανήκει στο μέγαρο του Κοι- J νοβουλίου. /~\Ή Αμερική. Η δεύτερη μεγαλύτερη ήπειρος της Γης. Χωρίζεται στη Βόρεια και Νότια Αμερική, που ενώνονται με ένα τμήμα στεριάς. Πήρε το όνομα της από τον Ιταλό θαλασσοπόρο Αμέρικο Βεσπούκι.

18 β wf & -1 * Ακούμε προσεχτικά το μυθικό και θαυμαστό ταξίδι της επιστροφής του Οδυσσέα στην Ιθάκη. Γράφουμε με σειρά τους σταθμούς του πολυτάραχου ταξιδιού του. ΤΡΟΙΑ «. L U- ΙΘΑΚΗ Τώρα, συζητάμε γγ αυτό το ταξίδι, απαντάμε στις ερωτήσεις και το παρουσιάζουμε στην τάξη. Πώς αισθάνεται ο ήρωας; Πόση διάρκεια είχε το ταξίδι; -

19 ei^rts Στην παρακάτω ιστορία λείπει ένα ολόκληρο «κομμάτι» με απαραίτητες πληροφορίες. Διαβάζουμε την ιστορία, ανακαλύπτουμε το «κομμάτι» που λείπει και το δημιουργούμε. Θυμάμαι τη σειρά με την οποία δίνονται οι πληροφορίες σ' ένα κείμενο: Τι; - Ποιος; - Πότε; - Πού; Τι έγινε; - Πώς έγινε; - Γιατί;...Είδα, λοιπόν, πως ήμουν κι εγώ ένας από τους Αχαιούς που πολεμούσαν στην Τροία, ενώ ο Οδυσσέας είχε βάλει σε εφαρμογή το πανούργο σχέδιο του Δουρείου Ίππου. Το βράδυ, μαζί με τον Οδυσσέα και άλλους στρατιώτες, κρυφτήκαμε στην κοιλιά του ξύλινου αλόγου και, νωρίς το πρωί, τα καράβια απομακρύνθηκαν από τη στεριά. Οι Τρώες πήραν μέσα στα τείχη «το δώρο» των Αχαιών και άρχισαν να γιορτάζουν το τέλος του δεκαετή πολέμου. Μέσα στην κοιλιά ήταν πολύ σκοτεινά και στενόχωρα. Ώσπου άνοιξε η πορτούλα και βγήκαμε μπροστά στα έκπληκτα μάτια των Τρώων. Τότε ξεκίνησε μάχη κι εγώ κρατούσα στο χέρι μου... ένα κλαδί!! ΟΧΙ! ΜΗ! ΕΙΡΗΝΗ! Αρχισα να τραντάζομαι και να πέφτω..., όταν ένα χέρι με συγκράτησε κι ένα φως με «τύφλωσε». Αντε, επιτέλους, ξύπνα από το όνειρο σου, παιδάκι μου! Κι άλλη φορά να μη διαβάζεις στο κρεβάτι την Ιστορία! Ήταν η αδερφή μου, ο σωτήρας μου. Την κοιτούσα απορημένος μέχρι που κατάλαβα πώς έγιναν όλα αυτά. Τι έντονο όνειρο!!

20 CK7 Διηγούμαι κι εγώ ένα όνειρο μου στην τάξη. β ^ Συζητάμε γγ αυτά και φτιάχνουμε τον «ονειροχάρτη» της τάξης μας. ρλέπσ^ fl όν^ρ

21 ei^r~ts Διαβάζουμε το παρακάτω όνειρο και του δίνουμε ένα δικό μας τέλος. Ένα όνειρο που θυμάμαι... Το μόνο όνειρο που θυμάμαι είναι το σημερινό. Ήμουνα ένα γατάκι ενός χρόνου. Με είχαν πετάξει από το σπίτι μου. Περιπλανιόμουνα σε έναν λόφο και πεινούσα πάρα πολύ. Έψαχνα να βρω τροφή. Είδα ένα πουλάκι σε ένα δέντρο. Προσπάθησα να το πιάσω, μα δεν πρόλαβα. Εκείνη την ώρα άκουσα βήματα. Φοβήθηκα πολύ και ζάρωσα στη ρίζα ενός δέντρου... Γιώργος Βοϊκλής - Καλή Βοϊκλή «Η Λαμπερούλα - Ένα κορίτσι σαν όλα τα άλλα» Εκδόσεις Καστανιώτη 1994, σ. 34

22 Χρησιμοποιούμε ακουαρέλες ή νερομπογιές και ζωγραφίζουμε τη φανταστική ιστορία! Χθες βράδυ ο Αλέξανδρος ανέβαινε την απότομη πλαγιά ενός βουνού... Όταν έφτασε αρκετά ψηλά, είδε έναν πανέμορφο ήλιο να καθρεφτίζεται σε ένα ποτάμι......μετά όμως, δεν μπορούσε να κατέβει και φώναζε φοβισμένα βοήθεια. Τότε η πλαγιά άνοιξε και εμφανίστηκε ένα αυγό!! Αμέσως, μπήκε μέσα... Εκεί, μεταμορφώθηκε σε πεταλούδα και πέταξε ξανά ελεύθερος!!! Τώρα απαντάμε στις ερωτήσεις. Ι Ποιος ανέβηκε;. Πότε ανέβηκε; - 1 Πού ανέβηκε; Τι συνέβη μετά; ι Τι είδε; Τι έγινε εκεί; 22

23 Από διάφορα περιοδικά, επιλέγουμε και κόβουμε πέντε φωτογραφίες ^$0 που μας προκαλούν εντύπωση. Τις βάζουμε με όποια σειρά θέλουμε και φτιάχνουμε το δικό μας φανταστικό όνειρο!! Το παρουσιάζουμε στην τάξη. f Γ Γ Γ I J_r r r - - ^ ^, ) _2_t 41 ΓΓΓΓΛ_«^ r^r. - L J - L >J J

24 K^Sr Συζητάμε και γράφουμε μια μικρή φανταστική ιστορία. Παρουσιάζουμε την ιστορία μας στην υπόλοιπη τάξη. Ποιος; Πότε; Πώς έγινε; Πώς αισθανόταν; Τι σκεφτόταν;

25 Wr (&" Ο παρακάτω χάρτης δείχνει μερικά από τα μέρη που πέρασε ο Φιλέας Φογκ στο: «Ο Γύρος του Κόσμου σε 80 Μέρες» του Ιουλίου Βερν. Γράφω με τη σειρά το θαυμαστό αυτό ταξίδι. Συμβουλεύομαι και το δρομολόγιο της εφημερίδας «Μόρνιγκ Κρόνικλ». ί Λονδίνο Σουέζ Νέα Υόρκη Βομβάη: > u Αγιος Φραγκίσκος % Χονγκ Κονγκ Από το Λονδίνο μέχρι το Σουέζ: Από Μον-Σενί και Πρίντεζι με τρένο και πλοίο Από το Σουέζ μέχρι τη Βομβάη με πλοίο Από τη Βομβάη στην Καλκούτα με τρένο Από την Καλκούτα μέχρι το Χονγκ Κονγκ στην Κίνα με πλοίο Από το Χονγκ Κονγκ μέχρι τη Γιοκοχάμα της Ιαπωνίας με πλοίο Από τη Γιοκοχάμα μέχρι τον Άγιο Φραγκίσκο της Αμερικής με πλοίο Από τον Άγιο Φραγκίσκο μέχρι τη Νέα Υόρκη με τρένο Από τη Νέα Υόρκη μέχρι το Λονδίνο με πλοίο και τρένο Σύνολο 7 ημέρες 13 ημέρες 3 ημέρες 3 ημέρες 6 ημέρες 22 ημέρες 7 ημέρες 9 ημέρες 80 ημέρες Ιούλιος Βερν «Ο γύρος του κόσμου σε 80 ημέρες» [δόσεις^δ*φΐανος^-βι13 Γ ΠρώΡο σχχ\ σννέ*.\α ucvtfa etc καΐόπν τ&ρς opfotept 25

26 ^y Παρατηρώ τον παγκόσμιο χάρτη και τα διάφορα μνημεία που έχουν χαθεί μαζί με τα μικρά σημειώματα τους. Προσπαθώ να βρω στον χάρτη τη χώρα προέλευσης τους. ΑΓΑΛΜΑ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ Βρίσκεται στο νησάκι Μπέντ-Ι λοου της Νέας Υόρκης και εί ναι το σύμβολο της πόλης και ολόκληρης της Αμερικής. Λεξικό «Duden» // Εκδόσεις Εξάντας /, 1992 _0 ΚΟΛΟΣΣΑΙΟ Αμφιθέατρο στη Ρώμη, που οικοδομή θηκε τον 1ο αι. και είχε θέσεις. Μολονότι χρησιμοποιήθηκε πολλά χρόνια ως λατομείο, παραμένει ακόμη ένα εντυπωσιακό αξιοθέατο. Λεξικό «Duden» =κδόσεις Εξάντας 1992 rr 177" V ΛΤΛΛΡΤίΚνΐ Η ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΤΗΣ ΑΝΑΣΤΑΣΗΣ ΤΟΥ ΧΡΙΣΤΟΥ ΣΤΗΝ ΑΓΙΑ ΠΕΤΡΟΥΠΟΛΗ ΣΤΗ ΡΩΣΙΑ Αντιπροσωπευτικό δείγμα ρωσικής αρχιτε κτονικής, δίπλα στο κανάλι Γκριμπογιέντοφ. Ο ναός, με τους πολύχρωμους γαλαζοπράσι- Ι νους τρούλους και τα χρυσά στολίδια, άρχισε J να χτίζεται το 1883, εκεί που δολοφονήθηκε ο μεταρρυθμιστής τσάρος Αλέξανδρος ο ΒΛ Χτίστηκε σε είκοσι τέσσερα χρόνια. // UlLtAtiUl «Ταξιδεύω», Κυριακάτικη / Ελευθεροτυπία, Κυριακή 30/11/2003 J ^ ^Hi Β Μορφή ταφικού μνημείου ή ναού διάφορων πα λαιών πολιτισμών. Στην αρχαία Αίγυπτο οι Βασιλικοί Τάφοι είχαν σχήμα πυραμίδας. Η πυρα μίδα συνήθως βρίσκεται σε ταφικό περίβολο, όπου υπάρχουν επίσης δύο ναοί για την προετοι μασία της ταφής, τις προσφορές και τη λατρεία των θεών. Οι νεκρικοί θάλαμοι βρίσκονται στο εσωτερικό της. Η μεγαλύτερη ήταν του Χέοπα με 146,6μ. ύψος και 230,38μ. μήκος στις πλευρές της. Λεξικό «Duden»j FKfinaF.ic FFnvrnc

27 ΣΙΝΙΚΟ ΤΕΙΧΟΣ Αμυντικό τείχος στη Β. Κίνα που κα τασκευάστηκε τον 3ο αι. π.χ. από συ μπιεσμένη άργιλο, με πολλούς πύρ γους ύψους μέχρι 12μ. και οχυρωμέ νες πύλες. Το τείχος έχει συνολικό μήκος 6.250χμ., ύψος μέχρι 9μ. και πλάτος στη βάση 7,6μ. Από την εποχή των Μινγκ ( ) διατηρεί τη σημερινή του μορφή. Το Σινικό Τεί χος είναι το μοναδικό δημιούργημα του ανθρώπου που διακρίνεται από το διάστημα. Λεξικό «Duden» κδόσεις Εξάντας 1992 >ΐκν. Η ΣΕΙΡΗΝΑ ΤΗΣ ΚΟΠΕΓΧΑΓΗΣ Ορειχάλκινο άγαλμα της Μικρής Σειρήνας, που στήθηκε προς τιμήν του IJ Δανού συγγραφέα ΑντερJ σεν, στο λιμάνι της πόλης. θεωρείται το σύμβολο / 3 της πόλης. if Εγκυκλοπαίδεια Δομή J Εκδόσεις] ΤΑΤΖ Μ) Περίφημο μαυσωλείο στην πόλη Άνγκρα της Ινδίας, που ανήγειρε την περίοδο ο Μογγόλλος αυ τοκράτορας Σαχ Τζαχάν στη μνήμη της συζύγου του. Λεξικό «Duden» Εκδόσεις Εξάντας Ι Δομή.β

28 Διαβάζω το κείμενο και απαντώ στις ερωτήσεις. ΛΓ ο όνειρο μου βγήκε αληθινό! Η 19η Αυγούστου 2001 θα μείνει έντονα χαραγμένη στη μνήμη μου, γιατί ο αγαπημένος μου οδηγός, ο τριανταδυάχρονος γερμανός πιλότος της Φεράρι Μίχαελ Σουμάχερ, νίκησε ξανά. Στο Γκραν Πρι της Ουγγαρίας τερμάτισε πρώτος σημειώνοντας την έβδομη φετινή του νίκη από τους δεκατρείς αγώνες που έχουν γίνει ως τώρα. Δεν επέτρεψε ούτε στιγμή στον Βρετανό Κούλθαρντ, τον άλλο διεκδικητή του τίτλου (ο οποίος τερμάτισε στην τρίτη θέση), να αμφισβητήσει την κυριαρχία του και πανηγύρισε με τον δικό του χαρακτηριστικό τρόπο... Το ίδιο έκανα κι εγώ, αφού για άλλη μία φορά, κρέμασα μια μεγάλη αφίσα του «Σούμι» στο δωμάτιο μου! «Οι Ερευνητές πάνε παντού» Καθημερινή, Αρ. φύλλου 136, Κυριακή 2 Σεπτεμβρίου 2001 k 28

29 Ποιος τερμάτισε πρώτος; Πότε έγινε ο αγώνας; jf 2 Σε ποια χώρα; 3 Τι ιδιαίτερο συνέβαινε σε αυτόν τον αγώνα; Cir V Διαβάζω τις παρακάτω φράσεις και τις χαρακτηρίζω για τη σημασία ν-ΐνφ τους: Μ για τη μεταφορά, Π για την παρομοίωση, ΠΟ για την προσωποποίηση, Υ για την υπερβολή και Κ για την κυριολεξία. * Τα καλοκαίρια κολυμπάει σαν δελφίνι. Το φώναξαν τα βουνά και οι κάμποι. «Ήρθε η άνοιξη». Έκλαιγε σαν μωρό παιδί. Το τραγούδι του ήταν γλυκό. Τα κατάφερε με σιδερένια θέληση. Χίλια κομμάτια κι αν με κάνεις, εγώ δεν θα σου πω. Ο Οδυσσέας είναι αρκετά ψηλός. t 29

30 C Br Γ~ITS Διαβάζω το παρακάτω κείμενο. Υπογραμμίζω τα σημεία όπου οι λέξεις αποκτούν διαφορετική σημασία και αναγνωρίζω το φαινόμενο....πλησίαζαν μεσάνυχτα. Ήταν μια γλυκιά, όμορφη ανοιξιάτικη νύχτα. Ο ουρανός, ολόοτταρτος με αστέρια που έλαμπαν σαν πολύτιμα πετράδια. Μπορούσες ν' ακούσεις τον ήχο της σιγής να ψιχαλίζει από τ' αστέρια. Μόνο το σιγανοκελάρυσμα του νερού και το βογκητό του νερόμυλου υπήρχαν. Μια κουκουβάγια φώναξε στο διπλανό χάλασμα. Ο Μάκης έβγαλε το αλευρωμένο κεφάλι του από τον φεγγίτη και αφουγκραζόταν. Γνώριζε καλά τα μυστικά μηνύματα της φύσης και του άρεσε τούτη η εποχή. Ήταν η ωραιότερη του χρόνου. Άκουγε το μεγάλωμα των φύλλων στα κλωνάρια των δένδρων. Ξεχώριζε ανάμεσα στους ήχους το σύρσιμο του σκαντζόχοιρου και το τρίψιμο του αγκαθωτού κορμιού του στον κορμό μιας συκιάς. Από πολύ μακριά έφταναν ως αυτόν τα φτερουγίσματα μιας ολόκληρης στρατιάς πυγολαμπίδων. Ίσως αυτές να κουβαλούσαν το φως του ήλιου. Ίσως να ήταν αυτές που 'διωχναν τη νύχτα. Όμορφη βραδιά στην πιο όμορφη εποχή! Θωμάς Νικολάου «Ο καβαλάρης της νύχτας» Εκδόσεις Ελληνικά γράμματα 1998, ο

31 ίϊχ Ι ΪΧ Διαβάζω το παρακάτω κείμενο, συμπληρώνω τις παρομοιώσεις με τις κατάλληλες λέξεις και... σχηματίζω ένα ποίημα! 31

32

33 * y - f a ^2L m ~Γ A ~ L _ _ p < >% ο *, ^7

34 wmr Διηγούμαι ένα όνειρο που μου έκανε εντύπωση. f Ποιος; φ Πότε; Φ Πού; φ Τι; Ι ^ Πώς; _* έ* f Γιατί; ^ Συναισθήματα... Γ^ 1 ίβ/ Το παρακάτω κείμενο μας μιλάει για το όνειρο του Προμηθέα. Τα κύρια και τα κοινά ουσιαστικά, όμως, μπερδεύτηκαν. Τα κυκλώνω και τα γράφω σωστά....πριν ξεκινήσει ο προμηθέας για τον όλυμπο, όπου θα έκλεβε τη φωτιά για να τη φέρει στους Ανθρώπους, είδε ένα παράξενο Όνειρο. Είδε ένα παράξενο Πουλί κατάμαυρο να πέφτει ξανά και ξανά με δύναμη πάνω στο σώμα του, αλλά εκείνος να μη πονά. Αντίθετα, πιο κει έβλεπε τον φίλο του τον ηρακλή να κλαίει και να προσπαθεί να τον αγκαλιάσει με το δικό του Σώμα k : 34

35 β^/ "Υχ Διαβάζω το παρακάτω κείμενο. Κυκλώνω με μπλε χρώμα την παρά γραφο που είναι πρόλογος και μιλάει για το ποιος, πού, πότε. Με πράσινο χρώμα κυκλώνω την παράγραφο που μιλάει για το τι και το πώς. Τέλος, με κόκκινο κυκλώνω την παράγραφο που μιλάει για τα συναισθήματα. Ο Αργός Ο Οδυσσέας στέκεται έξω από την αυλόπορτα του σπιτιού του. Είναι ντυμένος ζητιάνος, τα ρούχα του εί ναι κουρέλια και στον ώμο του έχει κρεμασμένο ένα ταγάρι. Μόλις τώρα, έπειτα από είκοσι χρόνια, γύρισε από τον πόλεμο και από τις περιπλανήσεις του και σε κανέναν, έξω από τον γιο του τον Τηλέμαχο, δεν έδωσε ακόμη γνωριμία. Ούτε και ο γερο-εύμαιος, ο χοιροβοσκός που τον συνόδεψε από την εξοχή στην πόλη, δεν ξέρει ποιος είναι. Λίγο πιο κει από την πόρτα είναι μαζεμένη κοπριά, που θα την έπαιρναν οι δούλοι να λιπάνουν τα χωράφια. Ένας σκύλος, που κειτόταν πάνω στον σωρό, σήκωσε το κεφάλι του και τέντωσε τα αυτιά του. Ήταν ο Αργός. Τον είχε αναθρέψει ο Οδυσσέας, αλλά δεν τον χάρηκε, γιατί έφυγε για την Τροία... Μόλις πλησίασε ο Οδυσσέας, ο Αργός ξαφνιάστη κε. Μυρίστηκε τον παλιό του αφέντη και τον αναγνώ ρισε. Είκοσι χρόνια, και ακόμα δεν τον είχε ξεχάσει. Κούνησε την ουρά του, αλλά δεν είχε τη δύναμη να πά ει κοντά του. Ο Οδυσσέας συγκινήθηκε και γύρισε από την άλλη το πρόσωπο του, για να σφουγγίσει, χω ρίς να το νιώσει ο Εύμαιος, τα δάκρυα που πλημμύρι σαν τα μάτια του... Από την «Οδύσσεια του Ομήρου» Γ^ * Ανθολόγιο Τα χελιδόνια ΟΕΔΒ 1997, σ

36 Με τις παρακάτω φράσεις ή όποιες άλλες θέλω, φτιάχνω μια φανταστική ιστορία. LΓλυκιά φωνή σαν το μέλι, Φωτεινά μάτια σαν μαργαριτάρια Ζωντανό όνειρο ~ Si ^r^ ^ ^, ^a Ο * ττ-, ^ τ. -^-,#1-4 -# *- -! k L Oi σκέψεις μου Τα λόγ α της 36 πετούσαν τριγυρνούσαν

Ο εγωιστής γίγαντας. Μεταγραφή : Γλυμίτσα Ευθυμία. Διδασκαλείο Δημοτικής Εκπαίδευσης. «Αλέξανδρος Δελμούζος»

Ο εγωιστής γίγαντας. Μεταγραφή : Γλυμίτσα Ευθυμία. Διδασκαλείο Δημοτικής Εκπαίδευσης. «Αλέξανδρος Δελμούζος» Ο εγωιστής γίγαντας Μεταγραφή : Γλυμίτσα Ευθυμία Διδασκαλείο Δημοτικής Εκπαίδευσης «Αλέξανδρος Δελμούζος» 2010-2011 Κάθε απόγευμα μετά από το σχολείο τα παιδιά πήγαιναν για να παίξουν στον κήπο του γίγαντα.

Διαβάστε περισσότερα

ΤΟ ΟΝΕΙΡΟ ΚΑΙ ΤΟ Σ ΑΓΑΠΑΩ

ΤΟ ΟΝΕΙΡΟ ΚΑΙ ΤΟ Σ ΑΓΑΠΑΩ ΤΟ ΟΝΕΙΡΟ ΚΑΙ ΤΟ Σ ΑΓΑΠΑΩ (Αόρατος) ΑΦΗΓΗΤΗΣ: Κάποτε στη γη γεννήθηκε το Όνειρο. Το όνομά του δεν ήταν έτσι, όμως επειδή συνεχώς ονειρευόταν, όλοι το φώναζαν Όνειρο. Δεν ήταν κάτι το σπουδαίο, ήταν σαν

Διαβάστε περισσότερα

Από όλα τα παραμύθια που μου έλεγε ο πατέρας μου τα βράδια πριν κοιμηθώ, ένα μου άρεσε πιο πολύ. Ο Σεβάχ ο θαλασσινός. Επτά ταξίδια είχε κάνει ο

Από όλα τα παραμύθια που μου έλεγε ο πατέρας μου τα βράδια πριν κοιμηθώ, ένα μου άρεσε πιο πολύ. Ο Σεβάχ ο θαλασσινός. Επτά ταξίδια είχε κάνει ο 4 Από όλα τα παραμύθια που μου έλεγε ο πατέρας μου τα βράδια πριν κοιμηθώ, ένα μου άρεσε πιο πολύ. Ο Σεβάχ ο θαλασσινός. Επτά ταξίδια είχε κάνει ο Σεβάχ. Για να δει τον κόσμο και να ζήσει περιπέτειες.

Διαβάστε περισσότερα

«Ο βασιλιάς Φωτιάς, η Συννεφένια και η κόρη τους η Χιονένια

«Ο βασιλιάς Φωτιάς, η Συννεφένια και η κόρη τους η Χιονένια Το παράξενο ταξίδι της Συννεφένιας «Ο βασιλιάς Φωτιάς, η Συννεφένια και η κόρη τους η Χιονένια ζούσαν σε ένα παλάτι. Ο Φωτιάς δεν τις άφηνε να βγουν έξω ποτέ. Στερέωνε την πόρτα με ένα βαρύ ξύλο. Μια μέρα

Διαβάστε περισσότερα

Μια νύχτα. Μπαίνω στ αμάξι με το κορίτσι μου και γέρνει γλυκά στο πλάϊ μου και το φεγγάρι λες και περπατάει ίσως θέλει κάπου να μας πάει

Μια νύχτα. Μπαίνω στ αμάξι με το κορίτσι μου και γέρνει γλυκά στο πλάϊ μου και το φεγγάρι λες και περπατάει ίσως θέλει κάπου να μας πάει Μια νύχτα Μπαίνω στ αμάξι με το κορίτσι μου και γέρνει γλυκά στο πλάϊ μου και το φεγγάρι λες και περπατάει ίσως θέλει κάπου να μας πάει Μια νύχτα σαν κι αυτή μια νύχτα σαν κι αυτή θέλω να σου πω πόσο σ

Διαβάστε περισσότερα

Τράντα Βασιλική Β εξάμηνο Ειδικής Αγωγής

Τράντα Βασιλική Β εξάμηνο Ειδικής Αγωγής Τράντα Βασιλική Β εξάμηνο Ειδικής Αγωγής Ο Μικρός Πρίγκιπας έφτασε στη γη. Εκεί είδε μπροστά του την αλεπού. - Καλημέρα, - Καλημέρα, απάντησε ο μικρός πρίγκιπας, ενώ έψαχνε να βρει από πού ακουγόταν η

Διαβάστε περισσότερα

Τα παραμύθια της τάξης μας!

Τα παραμύθια της τάξης μας! Τα παραμύθια της τάξης μας! ΟΙ λέξεις κλειδιά: Καρδιά, γοργόνα, ομορφιά, πυξίδα, χώρα, πεταλούδα, ανηφόρα, θάλασσα, φάλαινα Μας βοήθησαν να φτιάξουμε αυτά τα παραμύθια! «Χρυσαφένια χώρα» Μια φορά κι έναν

Διαβάστε περισσότερα

Η Μόνα, η μικρή χελώνα, μετακόμισε σε ένα καινούριο σπίτι κοντά στη λίμνη του μεγάλου δάσους.

Η Μόνα, η μικρή χελώνα, μετακόμισε σε ένα καινούριο σπίτι κοντά στη λίμνη του μεγάλου δάσους. Η Μόνα, η μικρή χελώνα, μετακόμισε σε ένα καινούριο σπίτι κοντά στη λίμνη του μεγάλου δάσους. Κάθεται στο παράθυρο του δωματίου της και σκέφτεται, στεναχωρημένη τους παλιούς της φίλους και συμμαθητές.

Διαβάστε περισσότερα

ΔΙΔΑΚΤΙΚΗ ΠΡΟΤΑΣΗ: Ταξίδι στον κόσμο των παραμυθιών μέσα από την εικονογράφηση και επεξεργασία (σελίδα-σελίδα) ενός βιβλίου

ΔΙΔΑΚΤΙΚΗ ΠΡΟΤΑΣΗ: Ταξίδι στον κόσμο των παραμυθιών μέσα από την εικονογράφηση και επεξεργασία (σελίδα-σελίδα) ενός βιβλίου ΔΙΔΑΚΤΙΚΗ ΠΡΟΤΑΣΗ: Ταξίδι στον κόσμο των παραμυθιών μέσα από την εικονογράφηση και επεξεργασία (σελίδα-σελίδα) ενός βιβλίου ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑ ΕΞΩΦΥΛΛΟΥ Γράφουμε στον πίνακα: ΤΙΤΛΟΣ : Το μυστήριο με τα μπλε βέλη

Διαβάστε περισσότερα

?r> r> *y. Πρώτο βιβλίο

?r> r> *y. Πρώτο βιβλίο ?r> r> *y Πρώτο βιβλίο Διαβάζω 3 Πρώτο Βιβλίο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών Αθήνα 2007 Επιχειρησιακό Πρόγραμμα: Αρχική επαγγελματική εκπαίδευση και κατάρτιση II. Άξονας Προτεραιότητας 1:

Διαβάστε περισσότερα

Το μαγικό βιβλίο. Σαν διαβάζω ένα βιβλίο λες και είμαι μια νεράιδα που πετώ στον ουρανό.

Το μαγικό βιβλίο. Σαν διαβάζω ένα βιβλίο λες και είμαι μια νεράιδα που πετώ στον ουρανό. Το μαγικό βιβλίο Σαν διαβάζω ένα βιβλίο λες και είμαι μια νεράιδα που πετώ στον ουρανό. Σαν διαβάζω ένα βιβλίο λες και είμαι μια γοργόνα μέσα στα καταγάλανα νερά. Σαν διαβάζω ένα βιβλίο λες και γίνομαι

Διαβάστε περισσότερα

Εικόνες: Eύα Καραντινού

Εικόνες: Eύα Καραντινού Εικόνες: Eύα Καραντινού H Kοκκινοσκουφίτσα Mια φορά κι έναν καιρό, έμεναν σ ένα χωριουδάκι μια γυναίκα με το κοριτσάκι της, που φορούσε μια κόκκινη σκουφίτσα. Γι αυτό ο κόσμος την φώναζε Κοκκινοσκουφίτσα.

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΝΑΓΙΩΣΑ ΠΑΠΑΔΗΜΗΣΡΙΟΤ. Δέκα ποιήματα για τον πατέρα μου. Αλκιβιάδη

ΠΑΝΑΓΙΩΣΑ ΠΑΠΑΔΗΜΗΣΡΙΟΤ. Δέκα ποιήματα για τον πατέρα μου. Αλκιβιάδη ΠΑΝΑΓΙΩΣΑ ΠΑΠΑΔΗΜΗΣΡΙΟΤ Αλκιβιάδη Θεσσαλονίκη Υεβρουάριος 2015 Παναγιώτα Παπαδημητρίου Αλκιβιάδη Θεσσαλονίκη Υεβρουάριος 2015 [3] Παναγιώτα Παπαδημητρίου Αφιερωμένο στον πατέρα μου Αλκιβιάδη Copyright

Διαβάστε περισσότερα

Κατερίνα Χριστόγερου. Είμαι 3 και μπορώ. Δραστηριότητες για παιδιά από 3 ετών

Κατερίνα Χριστόγερου. Είμαι 3 και μπορώ. Δραστηριότητες για παιδιά από 3 ετών Κατερίνα Χριστόγερου Είμαι 3 και μπορώ Δραστηριότητες για παιδιά από 3 ετών Περιεχόμενα Συμβουλές για γονείς και παιδαγωγούς... 7 Είμαι 3 και μπορώ!...10 Το κόκκινο...12 Το κίτρινο...13 Κόκκινο Κίτρινο...14

Διαβάστε περισσότερα

Τα παιδιά της Πρωτοβουλίας και η Δώρα Νιώπα γράφουν ένα παραμύθι - αντίδωρο

Τα παιδιά της Πρωτοβουλίας και η Δώρα Νιώπα γράφουν ένα παραμύθι - αντίδωρο Τα παιδιά της Πρωτοβουλίας και η Δώρα Νιώπα γράφουν ένα παραμύθι - αντίδωρο Ο Ηλίας ανεβαίνει Ψηλά Ψηλότερα Κάθε Μάρτιο, σε μια Χώρα Κοντινή, γινόταν μια Γιορτή! Η Γιορτή των Χαρταετών. Για πρώτη φορά,

Διαβάστε περισσότερα

«Ο Αϊούλαχλης και ο αετός»

«Ο Αϊούλαχλης και ο αετός» ΠΑΡΑΜΥΘΙ #25 «Ο Αϊούλαχλης και ο αετός» (Φλώρινα - Μακεδονία Καύκασος) Διαγωνισμός παραδοσιακού παραμυθιού ebooks4greeks.gr ΠΑΡΑΜΥΘΙ #25 Ψηφίστε το παραμύθι που σας άρεσε περισσότερο εδώ μέχρι 30/09/2011

Διαβάστε περισσότερα

Ένα παραμύθι φτιαγμένο από τα παιδιά της Δ, Ε και Στ τάξης του Ζ Δημοτικού Σχολείου Πάφου κατά τη διάρκεια της συνάντησής τους με τη συγγραφέα Αμαλία

Ένα παραμύθι φτιαγμένο από τα παιδιά της Δ, Ε και Στ τάξης του Ζ Δημοτικού Σχολείου Πάφου κατά τη διάρκεια της συνάντησής τους με τη συγγραφέα Αμαλία Ένα παραμύθι φτιαγμένο από τα παιδιά της Δ, Ε και Στ τάξης του Ζ Δημοτικού Σχολείου Πάφου κατά τη διάρκεια της συνάντησής τους με τη συγγραφέα Αμαλία Πικρίδου-Λούκα. 2014 Μια φορά κι έναν καιρό υπήρχε

Διαβάστε περισσότερα

Σιώμος Θεόδωρος του Κωνσταντίνου, 11 ετών

Σιώμος Θεόδωρος του Κωνσταντίνου, 11 ετών Σιώμος Θεόδωρος του Κωνσταντίνου, 11 ετών Το μυστήριο του πασχαλινού λαγού Του Κώστα Στοφόρου «Να βγούμε;» «Όχι ακόμα», είπε ο μπαμπάς. «Δεν θα έχει έρθει. Είναι πολύ νωρίς. Κάτσε να ξυπνήσει κι ο Δημήτρης».

Διαβάστε περισσότερα

Φωνή: Θανούλη! Φανούλη! Μαριάννα! Φανούλης: Μας φωνάζει η μαμά! Ερχόμαστε!

Φωνή: Θανούλη! Φανούλη! Μαριάννα! Φανούλης: Μας φωνάζει η μαμά! Ερχόμαστε! 20 Χειμώνας σε μια πλατεία. Χιονίζει σιωπηλά. Την ησυχία του τοπίου διαταράσσουν φωνές και γέλια παιδιών. Μπαίνουν στη σκηνή τρία παιδιά: τα δίδυμα, ο Θανούλης και ο Φανούλης, και η αδελφή τους η Μαριάννα.

Διαβάστε περισσότερα

Μια φορά και έναν καιρό, σ' ένα μεγάλο κήπο, ήταν ένα σαλιγκάρι μέσα στην φωλιά του. Ένα παιδάκι ο Γιωργάκης, έξω από την φωλιά του σαλιγκαριού

Μια φορά και έναν καιρό, σ' ένα μεγάλο κήπο, ήταν ένα σαλιγκάρι μέσα στην φωλιά του. Ένα παιδάκι ο Γιωργάκης, έξω από την φωλιά του σαλιγκαριού Μια φορά και έναν καιρό, σ' ένα μεγάλο κήπο, ήταν ένα σαλιγκάρι μέσα στην φωλιά του. Ένα παιδάκι ο Γιωργάκης, έξω από την φωλιά του σαλιγκαριού έπαιζε με την μπάλα του. Μετά από ένα δυνατό χτύπημα η μπάλα

Διαβάστε περισσότερα

ΧΑΡΤΑΕΤΟΣ UÇURTMA Orkun Bozkurt

ΧΑΡΤΑΕΤΟΣ UÇURTMA Orkun Bozkurt ΧΑΡΤΑΕΤΟΣ UÇURTMA Orkun Bozkurt - Ι - Αυτός είναι ένας ανάπηρος πριν όμως ήταν άνθρωπος. Κάθε παιδί, σαν ένας άνθρωπος. έρχεται, καθώς κάθε παιδί γεννιέται. Πήρε φροντίδα απ τη μητέρα του, ανάμεσα σε ήχους

Διαβάστε περισσότερα

ΕΚ ΟΣΕΙΣ ΨΥΧΟΓΙΟΣ Α.Ε.

ΕΚ ΟΣΕΙΣ ΨΥΧΟΓΙΟΣ Α.Ε. ιστορίες της 17 ιστορίες της Πρωτοχρονιάς Παραμύθια: Βαλερί Κλες, Έμιλι-Ζιλί Σαρμπονιέ, Λόρα Μιγιό, Ροζέ-Πιερ Μπρεμό, Μονίκ Σκουαρσιαφικό, Καλουάν, Ιμπέρ Μασουρέλ, Ζαν Ταμπονί-Μισεράτσι, Πολ Νέισκενς,

Διαβάστε περισσότερα

ΣΤΟ ΒΆΘΟΣ ΤΗΣ ΘΆΛΑΣΣΑΣ, κάτω από την επιφάνεια των αγριεμένων κυμάτων, βρίσκεται η κοινωνία των ψαριών. Εκεί, όλα παραμένουν ίδια για αιώνες.

ΣΤΟ ΒΆΘΟΣ ΤΗΣ ΘΆΛΑΣΣΑΣ, κάτω από την επιφάνεια των αγριεμένων κυμάτων, βρίσκεται η κοινωνία των ψαριών. Εκεί, όλα παραμένουν ίδια για αιώνες. ΣΤΟ ΒΆΘΟΣ ΤΗΣ ΘΆΛΑΣΣΑΣ, κάτω από την επιφάνεια των αγριεμένων κυμάτων, βρίσκεται η κοινωνία των ψαριών. Εκεί, όλα παραμένουν ίδια για αιώνες. Τίποτα δεν αλλάζει! Τα ψάρια αφήνουν τα αυγά τους στα ίδια

Διαβάστε περισσότερα

Τοπαλίδης Ιπποκράτης, 13 ετών

Τοπαλίδης Ιπποκράτης, 13 ετών Τοπαλίδης Ιπποκράτης, 13 ετών Το μυστήριο του πασχαλινού λαγού Του Κώστα Στοφόρου «Να βγούμε;» «Όχι ακόμα», είπε ο μπαμπάς. «Δεν θα έχει έρθει. Είναι πολύ νωρίς. Κάτσε να ξυπνήσει κι ο Δημήτρης». «Ο Δημήτρης

Διαβάστε περισσότερα

«Ο Σάββας η κλώσσα και ο αετός»

«Ο Σάββας η κλώσσα και ο αετός» ΠΑΡΑΜΥΘΙ #26 «Ο Σάββας η κλώσσα και ο αετός» (Πόντος) Διαγωνισμός παραδοσιακού παραμυθιού ebooks4greeks.gr ΠΑΡΑΜΥΘΙ #26 Ψηφίστε το παραμύθι που σας άρεσε περισσότερο εδώ μέχρι 30/09/2011 Δείτε όλα τα παραμύθια

Διαβάστε περισσότερα

The G C School of Careers

The G C School of Careers The G C School of Careers ΔΕΙΓΜΑ ΕΞΕΤΑΣΤΙΚΟΥ ΔΟΚΙΜΙΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗ Δ ΤΑΞΗ Χρόνος: 1 ώρα και 30 λεπτά Αυτό το γραπτό αποτελείται από 6 σελίδες, συμπεριλαμβανομένης και αυτής. Να απαντήσεις σε

Διαβάστε περισσότερα

Αγγελική Δαρλάση. Το παλιόπαιδο. Εικονογράφηση Ίρις Σαμαρτζή

Αγγελική Δαρλάση. Το παλιόπαιδο. Εικονογράφηση Ίρις Σαμαρτζή Αγγελική Δαρλάση Το παλιόπαιδο Εικονογράφηση Ίρις Σαμαρτζή σε όλους αυτούς που οραματίστηκαν έναν καλύτερο κόσμο και προσπαθούν για να γίνει, έστω και λίγο, καλύτερος 6 «Φτώχεια δεν είναι μόνο η έλλειψη

Διαβάστε περισσότερα

ΛΕΟΝΑΡΝΤ ΚΟΕΝ. Στίχοι τραγουδιών του. Δεν υπάρχει γιατρειά για την αγάπη (Ain t no cure for love)

ΛΕΟΝΑΡΝΤ ΚΟΕΝ. Στίχοι τραγουδιών του. Δεν υπάρχει γιατρειά για την αγάπη (Ain t no cure for love) http://hallofpeople.com/gr.php?user=κοέν%20λέοναρντ ΛΕΟΝΑΡΝΤ ΚΟΕΝ Στίχοι τραγουδιών του Από το http://lyricstranslate.com/el/leonard-cohen-lyrics.html (Ain t no cure for love) Σε αγαπούσα για πολύ, πολύ

Διαβάστε περισσότερα

Σε μια μικρή παραθαλάσσια πόλη

Σε μια μικρή παραθαλάσσια πόλη Σε μια μικρή παραθαλάσσια πόλη υπάρχει ένα σπίτι με άσπρα παράθυρα. Μέσα σε αυτό θα βρούμε ένα χαρούμενο δωμάτιο, γεμάτο γέλια και φωνές, και δυο παιδιά που θέλω να σας γνωρίσω «Τάσι, αυτή η πιτζάμα σού

Διαβάστε περισσότερα

Ελάτε να ζήσουμε τα Χριστούγεννα όπως πραγματικά έγιναν όπως τα γιορτάζει η εκκλησία μας όπως τα νιώθουν τα μικρά παιδιά

Ελάτε να ζήσουμε τα Χριστούγεννα όπως πραγματικά έγιναν όπως τα γιορτάζει η εκκλησία μας όπως τα νιώθουν τα μικρά παιδιά Ελάτε να ζήσουμε τα Χριστούγεννα όπως πραγματικά έγιναν όπως τα γιορτάζει η εκκλησία μας όπως τα νιώθουν τα μικρά παιδιά Πριν πολλά χρόνια, ζούσε σε μια πόλη της Ναζαρέτ μια νέα και καλή γυναίκα που την

Διαβάστε περισσότερα

Ρένα Ρώσση-Ζαΐρη: Στόχος μου είναι να πείσω τους αναγνώστες μου να μην σκοτώσουν το μικρό παιδί που έχουν μέσα τους 11 May 2018

Ρένα Ρώσση-Ζαΐρη: Στόχος μου είναι να πείσω τους αναγνώστες μου να μην σκοτώσουν το μικρό παιδί που έχουν μέσα τους 11 May 2018 Ρένα Ρώσση-Ζαΐρη: Στόχος μου είναι να πείσω τους αναγνώστες μου να μην σκοτώσουν το μικρό παιδί που έχουν μέσα τους 11 May 2018 by Rena Mavridou Αγαπητή Ρένα Ρώσση-Ζαΐρη, πώς προέκυψε η συγγραφή στη ζωή

Διαβάστε περισσότερα

Δημοτικό Σχολείο Σκανδάλου-Γαρδικίου. Τάξη Α Σχ. Έτος 2002-2003

Δημοτικό Σχολείο Σκανδάλου-Γαρδικίου. Τάξη Α Σχ. Έτος 2002-2003 Δημοτικό Σχολείο Σκανδάλου-Γαρδικίου Τάξη Α Σχ. Έτος 2002-2003 Διδακτικοί στόχοι: Ευαισθητοποίηση της όρασης των παιδιών. Επαφή με τις έννοιες βασικά και συμπληρωματικά χρώματα. Να προβληματιστούν να πειραματιστούν,

Διαβάστε περισσότερα

Κεφάλαιο 5. Κωνσταντινούπολη, 29 Μαίου 1453, Τρίτη μαύρη και καταραμένη

Κεφάλαιο 5. Κωνσταντινούπολη, 29 Μαίου 1453, Τρίτη μαύρη και καταραμένη Κεφάλαιο 5 Κωνσταντινούπολη, 29 Μαίου 1453, Τρίτη μαύρη και καταραμένη Έφτασε μια μισάνοιχτη πόρτα, ένα μικρό κενό στο χώρο και το χρόνο, σαν ένα ασήμαντο λάθος της Ιστορίας για να πέσει η Πόλη. Εκείνο

Διαβάστε περισσότερα

Πριν από λίγες μέρες πήγα για κούρεμα.

Πριν από λίγες μέρες πήγα για κούρεμα. 1. Πριν από λίγες μέρες πήγα για κούρεμα. Καιρό είχες να ρθεις, Κλουζ, μου είπε ο κύριος Κολχάαζε, ανοιγοκλείνοντας το ψαλίδι του επικίνδυνα κοντά στο αριστερό μου αυτί. Εγώ τα αγαπώ τ αυτιά μου. Γι αυτό

Διαβάστε περισσότερα

Αδαμοπούλου Μαρία του Δημητρίου, 9 ετών

Αδαμοπούλου Μαρία του Δημητρίου, 9 ετών Αδαμοπούλου Μαρία του Δημητρίου, 9 ετών Το μυστήριο του πασχαλινού λαγού Του Κώστα Στοφόρου «Να βγούμε;» «Όχι ακόμα», είπε ο μπαμπάς. «Δεν θα έχει έρθει. Είναι πολύ νωρίς. Κάτσε να ξυπνήσει κι ο Δημήτρης».

Διαβάστε περισσότερα

Εργασία Οδύσσειας: θέμα 2 ο «Γράφω το ημερολόγιο του κεντρικού ήρωα ή κάποιου άλλου προσώπου» Το ημερολόγιο της Πηνελόπης

Εργασία Οδύσσειας: θέμα 2 ο «Γράφω το ημερολόγιο του κεντρικού ήρωα ή κάποιου άλλου προσώπου» Το ημερολόγιο της Πηνελόπης Το ημερολόγιο της Πηνελόπης Εργασία Οδύσσειας: θέμα 2 ο «Γράφω το ημερολόγιο του κεντρικού ήρωα ή κάποιου άλλου προσώπου» Το ημερολόγιο της Πηνελόπης Το ημερολόγιο: «ημέρα της αποχώρησης Αγαπημένο μου

Διαβάστε περισσότερα

ΑΝ ΚΑΙ ΖΩ ΣΤΟΝ ΒΥΘΌ, το ξέρω καλά πια. Ο καλύτερος τρόπος να επικοινωνήσεις με τους ανθρώπους και να τους πεις όσα θέλεις είναι να γράψεις ένα

ΑΝ ΚΑΙ ΖΩ ΣΤΟΝ ΒΥΘΌ, το ξέρω καλά πια. Ο καλύτερος τρόπος να επικοινωνήσεις με τους ανθρώπους και να τους πεις όσα θέλεις είναι να γράψεις ένα ΑΝ ΚΑΙ ΖΩ ΣΤΟΝ ΒΥΘΌ, το ξέρω καλά πια. Ο καλύτερος τρόπος να επικοινωνήσεις με τους ανθρώπους και να τους πεις όσα θέλεις είναι να γράψεις ένα βιβλίο. Υπάρχουν έξι βιβλία με τις ιστορίες μου, μα σε όλα

Διαβάστε περισσότερα

ταν ήμουνα μικρή, σαν κι εσάς και πιο μικρή, ο παππούς μου μου έλεγε παραμύθια για νεράιδες και μάγισσες, στοιχειωμένους πύργους, δράκους και ξωτικά. Εγώ φοβόμουν πολύ και τότε εκείνος μου έσφιγγε το χέρι

Διαβάστε περισσότερα

«Ο Ντίνο Ελεφαντίνο και η παρέα του»

«Ο Ντίνο Ελεφαντίνο και η παρέα του» 6/θ Δημοτικό Σχολείο Πολυδενδρίου Τάξη Γ «Ο Ντίνο Ελεφαντίνο και η παρέα του» Ζνα παραμφθι για το δικαίωμα των παιδιών ςτη φιλία, ςτο παιχνίδι και ςτο ςεβαςμό τησ προςωπικότητάσ τουσ. 6/Θ Δθμοτικό Σχολείο

Διαβάστε περισσότερα

Χαρούμενη Άνοιξη! Το μαθητικό περιοδικό του 12ου Δημοτικού Σχολείου Περιστερίου ΜΑΡΤΙΟΣ 2014

Χαρούμενη Άνοιξη! Το μαθητικό περιοδικό του 12ου Δημοτικού Σχολείου Περιστερίου ΜΑΡΤΙΟΣ 2014 Χαρούμενη Άνοιξη! Το μαθητικό περιοδικό του 12 ου Δημοτικού Σχολείου Περιστερίου ΜΑΡΤΙΟΣ 2014 ΒΙΒΛΙΟΠΟΝΤΙΚΕΣ 2013-2014 ΓΕΙΑ ΣΑΣ, ΕΙΜΑΣΤΕ ΟΙ ΜΑΘΗΤΕΣ ΤΟΥ 12 ΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ ΠΕΡΙΣΤΕΡΙΟΥ. ΕΜΕΙΣ ΓΡΑΨΑΜΕ

Διαβάστε περισσότερα

«Η νίκη... πλησιάζει»

«Η νίκη... πλησιάζει» «Η νίκη... πλησιάζει» έµµετρο θεατρικό για της 25 η Μαρτίου εµπνευσµένο απ το παραµύθι της Ευγενίας Φακίνου «Τα Ελληνάκια» www.mkitra.com 1 Πράξη Πρώτη Σκηνή 1η Βγαίνουν δύο αφηγήτριες. Μια φορά κι έναν

Διαβάστε περισσότερα

ΠΕΡΙΓΡΑΦΩ ΕΙΚΟΝΕΣ ΜΕ ΠΕΡΙΟΡΙΣΜΟΥΣ. Μια ολοκληρωμένη περιγραφή της εικόνας: Βρέχει. Σήμερα βρέχει. Σήμερα βρέχει όλη την ημέρα και κάνει κρύο.

ΠΕΡΙΓΡΑΦΩ ΕΙΚΟΝΕΣ ΜΕ ΠΕΡΙΟΡΙΣΜΟΥΣ. Μια ολοκληρωμένη περιγραφή της εικόνας: Βρέχει. Σήμερα βρέχει. Σήμερα βρέχει όλη την ημέρα και κάνει κρύο. ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΠΡΟΦΟΡΙΚΟΥ ΚΑΙ ΓΡΑΠΤΟΥ ΛΟΓΟΥ (Γ ΤΑΞΗ) ΟΝΟΜΑ; ΠΕΡΙΓΡΑΦΩ ΕΙΚΟΝΕΣ ΜΕ ΠΕΡΙΟΡΙΣΜΟΥΣ ΜΕ ΜΙΑ ΛΕΞΗ (ρήμα) Μια ολοκληρωμένη περιγραφή της εικόνας: ΜΕ ΔΥΟ ΛΕΞΕΙΣ ΜΕ ΟΣΕΣ ΛΕΞΕΙΣ ΘΕΛΕΙΣ Βρέχει.

Διαβάστε περισσότερα

Χριστούγεννα. Ελάτε να ζήσουμε τα. όπως πραγματικά έγιναν όπως τα γιορτάζει η εκκλησία μας όπως τα νιώθουν τα μικρά παιδιά

Χριστούγεννα. Ελάτε να ζήσουμε τα. όπως πραγματικά έγιναν όπως τα γιορτάζει η εκκλησία μας όπως τα νιώθουν τα μικρά παιδιά Ελάτε να ζήσουμε τα όπως πραγματικά έγιναν όπως τα γιορτάζει η εκκλησία μας όπως τα νιώθουν τα μικρά παιδιά Χριστούγεννα (μέσα από ιστορίες και χριστουγεννιάτικα παιχνίδια) 1 Στόχοι: Μέσα από διάφορες

Διαβάστε περισσότερα

Έρικα Τζαγκαράκη. Τα Ηλιοβασιλέματα. της μικρής. Σταματίας

Έρικα Τζαγκαράκη. Τα Ηλιοβασιλέματα. της μικρής. Σταματίας Έρικα Τζαγκαράκη Τα Ηλιοβασιλέματα της μικρής Σταματίας στην μικρη Ριτζάκη Σταματία-Σπυριδούλα Τα Ηλιοβασιλέματα της μικρής Σταματίας ISBN: 978-618-81493-0-4 Έρικα Τζαγκαράκη Θεσσαλονίκη 2014 Έρικα Τζαγκαράκη

Διαβάστε περισσότερα

ΜΙΚΡΕΣ ΚΑΛΗΝΥΧΤΕΣ. Η Τρίτη μάγισσα. Τα δύο αδέρφια και το φεγγάρι

ΜΙΚΡΕΣ ΚΑΛΗΝΥΧΤΕΣ. Η Τρίτη μάγισσα. Τα δύο αδέρφια και το φεγγάρι ΜΙΚΡΕΣ ΚΑΛΗΝΥΧΤΕΣ Α 1 2017-2018 6 ο Δημοτικό Σχολείο Ευόσμου Περιλήψεις βιβλίων που έχουν διαβάσει τα παιδιά από τη σειρά «μικρές καληνύχτες». Η Τρίτη μάγισσα Τα δύο αδέρφια και το φεγγάρι Μου έκανε εντύπωση

Διαβάστε περισσότερα

Γεια σας, παιδιά. Είμαι η Μαρία, το κοριτσάκι της φωτογραφίας, η εγγονή

Γεια σας, παιδιά. Είμαι η Μαρία, το κοριτσάκι της φωτογραφίας, η εγγονή ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗ ΣΗΜΕΡΙΝΗ ΕΚΔΟΣΗ Γεια σας, παιδιά. Είμαι η Μαρία, το κοριτσάκι της φωτογραφίας, η εγγονή της Θείας Λένας. Η γιαγιά μου εξέδωσε αυτό το βιβλίο το 1964. Είναι ένα βιβλίο για μικρά παιδιά, με

Διαβάστε περισσότερα

Ο Φώτης και η Φωτεινή

Ο Φώτης και η Φωτεινή Καλλιόπη Τσακπίνη Ο Φώτης και η Φωτεινή Μια ιστορία για ένα παιδί με αυτισμό Επιστημονική επιμέλεια: Σοφία Μαυροπούλου Εικονογράφηση: Κατερίνα Μητρούδα Βόλος 2007 Περιεχόμενα Προλογικό σημείωμα...1 Ο

Διαβάστε περισσότερα

Πρόλογος. Καλή τύχη! Carl-Johan Forssén Ehrlin

Πρόλογος. Καλή τύχη! Carl-Johan Forssén Ehrlin Πρόλογος Νιώθουμε πολύ άσχημα όταν βλέπουμε ένα παιδί να κλαίει ή να πονάει χωρίς να μπορούμε να κάνουμε κάτι, ιδιαίτερα αν είμαστε γονείς. Ανάλογα με τις περιστάσεις τα παιδιά είναι άλλοτε χαρούμενα,

Διαβάστε περισσότερα

Μπεχτσή Μαρία του Κωνσταντίνου, 11 ετών

Μπεχτσή Μαρία του Κωνσταντίνου, 11 ετών Μπεχτσή Μαρία του Κωνσταντίνου, 11 ετών Το μυστήριο του πασχαλινού λαγού Του Κώστα Στοφόρου «Να βγούμε;» «Όχι ακόμα», είπε ο μπαμπάς. «Δεν θα έχει έρθει. Είναι πολύ νωρίς. Κάτσε να ξυπνήσει κι ο Δημήτρης».

Διαβάστε περισσότερα

The G C School of Careers

The G C School of Careers The G C School of Careers ΔΕΙΓΜΑ ΕΞΕΤΑΣΤΙΚΟΥ ΔΟΚΙΜΙΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗ Δ ΤΑΞΗ Χρόνος: 1 ώρα και 30 λεπτά Αυτό το γραπτό αποτελείται από 6 σελίδες, συμπεριλαμβανομένης και αυτής. Να απαντήσεις σε

Διαβάστε περισσότερα

Δύο ιστορίες που ρωτάνε

Δύο ιστορίες που ρωτάνε ...... Δύο ιστορίες που ρωτάνε Διορθώσεις: Νέστορας Χούνος Σελιδοποίηση - Μακέτα εξωφύλλου: Ευθύµης Δηµουλάς 1991 MANOΣ KONTOΛEΩN & EKΔOΣEIΣ «AΓKYPA» Δ.A. ΠAΠAΔHMHTPIOY A.B.E.E. Η παρούσα 18η έκδοση, Φεβρουάριος

Διαβάστε περισσότερα

Ο γιος του ψαρά. κόκκινη κλωστή δεμένη στην ανέμη τυλιγμένη, δώστου κλότσο να γυρίσει παραμύθι ν' αρχινήσει...

Ο γιος του ψαρά. κόκκινη κλωστή δεμένη στην ανέμη τυλιγμένη, δώστου κλότσο να γυρίσει παραμύθι ν' αρχινήσει... Ο γιος του ψαρά κόκκινη κλωστή δεμένη στην ανέμη τυλιγμένη, δώστου κλότσο να γυρίσει παραμύθι ν' αρχινήσει... ια φορά κι έναν καιρό ήταν ένας ψαράς που δεν είχε παιδιά. Κάποια μέρα, εκεί που πήγαινε με

Διαβάστε περισσότερα

Το παραμύθι της αγάπης

Το παραμύθι της αγάπης Το παραμύθι της αγάπης Μια φορά και ένα καιρό, μια βασίλισσα έφερε στον κόσμο ένα παιδί τόσο άσχημο που σχεδόν δεν έμοιαζε για άνθρωποs. Μια μάγισσα που βρέθηκε σιμά στη βασίλισσα την παρηγόρησε με τούτα

Διαβάστε περισσότερα

Η ιστορία του δάσους

Η ιστορία του δάσους 7 ο Δημοτικό Σχολείο Ευόσμου, Τμήμα Γ 1 Η ιστορία του δάσους Ήτανε μια φορά ένας γέρος και μια γριά που ζούσανε ειρηνικά και ευτυχισμένα μέσα σ ένα καταπράσινο δάσος με θεόρατα δέντρα.. Μέσα σ αυτό ζούσανε

Διαβάστε περισσότερα

Θεογονία: Πώς ξεκίνησαν όλα.

Θεογονία: Πώς ξεκίνησαν όλα. Θεογονία: Πώς ξεκίνησαν όλα. Μέσα από τα πολύχρωµα σύννεφα του ουρανού της Μυθοχώρας ξεπροβάλλει ο Πήγασος, το φτερωτό άλογο που χάρισε ο θεός της θάλασσας, ο Ποσειδώνας, στο γιο του τον Βελλερεφόντη.

Διαβάστε περισσότερα

Αναστασία Μπούτρου. Εργασία για το βιβλίο «Παπούτσια με φτερά»

Αναστασία Μπούτρου. Εργασία για το βιβλίο «Παπούτσια με φτερά» Αναστασία Μπούτρου Εργασία για το βιβλίο «Παπούτσια με φτερά» α) Αν κάποιος έχει φαντασία, μπορεί και φαντάζεται έναν καλύτερο κόσμο. Κλείνει τα μάτια του και βλέπει αυτό που ποθεί. Αυτό το απόσπασμα εννοεί

Διαβάστε περισσότερα

Μια φορά και έναν καιρό ζούσε στα βάθη του ωκεανού µια µικρή σταγόνα, ο Σταγονούλης. Έπαιζε οληµερίς διάφορα παιχνίδια µε τους ιππόκαµπους και τις

Μια φορά και έναν καιρό ζούσε στα βάθη του ωκεανού µια µικρή σταγόνα, ο Σταγονούλης. Έπαιζε οληµερίς διάφορα παιχνίδια µε τους ιππόκαµπους και τις Μια φορά και έναν καιρό ζούσε στα βάθη του ωκεανού µια µικρή σταγόνα, ο Σταγονούλης. Έπαιζε οληµερίς διάφορα παιχνίδια µε τους ιππόκαµπους και τις µικρές γοργόνες και ήταν πολύ ευτυχισµένος. Όµως, ήταν

Διαβάστε περισσότερα

τα βιβλία των επιτυχιών

τα βιβλία των επιτυχιών Τα βιβλία των Εκδόσεων Πουκαμισάς συμπυκνώνουν την πολύχρονη διδακτική εμπειρία των συγγραφέων μας και αποτελούν το βασικό εκπαιδευτικό υλικό που χρησιμοποιούν οι μαθητές των φροντιστηρίων μας. Μέσα από

Διαβάστε περισσότερα

Αυτό το βιβλίo είναι μέρος μιας δραστηριότητας του Προγράμματος Comenius

Αυτό το βιβλίo είναι μέρος μιας δραστηριότητας του Προγράμματος Comenius Μάρτιος 2011 Αυτό το βιβλίo είναι μέρος μιας δραστηριότητας του Προγράμματος Comenius Ο ΘΡΥΛΟΣ ΤΟΥ ΜΑΣΤΡΟ-ΜΑΝΩΛΗ Πολύ παλιά, αιώνες πριν, ο Negru Voda, ο κυβερνήτης της Ρουμανίας, ήθελε να χτίσει ένα μοναστήρι

Διαβάστε περισσότερα

21 ΜΑΡΤΙΟΥ 2016 ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΚΑΤΆ ΤΟΥ ΡΑΤΣΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΤΩΝ ΦΥΛΕΤΙΚΩΝ ΔΙΑΚΡΙΣΕΩΝ

21 ΜΑΡΤΙΟΥ 2016 ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΚΑΤΆ ΤΟΥ ΡΑΤΣΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΤΩΝ ΦΥΛΕΤΙΚΩΝ ΔΙΑΚΡΙΣΕΩΝ 21 ΜΑΡΤΙΟΥ 2016 ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΚΑΤΆ ΤΟΥ ΡΑΤΣΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΤΩΝ ΦΥΛΕΤΙΚΩΝ ΔΙΑΚΡΙΣΕΩΝ 1 ο Νηπιαγωγείο Κυπαρισσίας Διαβάσαμε το παραμύθι: «ΧΑΡΟΥΜΕΝΟ ΛΙΒΑΔΙ» Ερώτηση: ΠΟΙΟΙ ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΔΕΧΟΝΤΑΙ ΔΙΑΚΡΙΣΕΙΣ; - Αυτοί

Διαβάστε περισσότερα

Το ημερολόγιό μου Πηνελόπη

Το ημερολόγιό μου Πηνελόπη Το ημερολόγιό μου Πηνελόπη Οι πρώτες μου σκέψεις Ο Οδυσσέας έφυγε και τώρα είμαι μόνη μου. Πρέπει να τα έχω όλα υπό έλεγχο Όμως, με τους μνηστήρες στα πόδια μου δε μπορώ άλλο!!! Πρέπει κάτι να κάνω γιατί

Διαβάστε περισσότερα

Κωνσταντινίδου Αγγελίνα του Χρήστου, 8 ετών

Κωνσταντινίδου Αγγελίνα του Χρήστου, 8 ετών Κωνσταντινίδου Αγγελίνα του Χρήστου, 8 ετών Το μυστήριο του πασχαλινού λαγού Του Κώστα Στοφόρου «Να βγούμε;» «Όχι ακόμα», είπε ο μπαμπάς. «Δεν θα έχει έρθει. Είναι πολύ νωρίς. Κάτσε να ξυπνήσει κι ο Δημήτρης».

Διαβάστε περισσότερα

ΕΡΩΤΙΚΑ ΠΟΙΗΜΑΤΑ ΜΑΘΗΤΏΝ ΚΑΙ ΜΑΘΗΤΡΙΩΝ

ΕΡΩΤΙΚΑ ΠΟΙΗΜΑΤΑ ΜΑΘΗΤΏΝ ΚΑΙ ΜΑΘΗΤΡΙΩΝ ΕΡΩΤΙΚΑ ΠΟΙΗΜΑΤΑ ΜΑΘΗΤΏΝ ΚΑΙ ΜΑΘΗΤΡΙΩΝ Στο πλαίσιο του μαθήματος της Νεοελληνικής Λογοτεχνίας της Γ Γυμνασίου οι μαθητές ήρθαν σε επαφή με ένα δείγμα ερωτικής ποίησης. Συγκεκριμένα διδάχτηκαν το ποίημα

Διαβάστε περισσότερα

«Πώς να ξέρει κανείς πού στέκει; Με αγγίζεις στο παρελθόν, σε νιώθω στο παρόν» Μυρσίνη-Νεφέλη Κ. Παπαδάκου «Νερό. Εγώ»

«Πώς να ξέρει κανείς πού στέκει; Με αγγίζεις στο παρελθόν, σε νιώθω στο παρόν» Μυρσίνη-Νεφέλη Κ. Παπαδάκου «Νερό. Εγώ» «Πώς να ξέρει κανείς πού στέκει; Με αγγίζεις στο παρελθόν, σε νιώθω στο παρόν» Μυρσίνη-Νεφέλη Κ. Παπαδάκου «Νερό. Εγώ» ΚΕΦΆΛΑΙΟ 1 ΘΑ ΣΟΥ ΠΩ τι πιστεύω για την εξαφάνιση, αλλά δώσε μου λίγο χρόνο. Όχι,

Διαβάστε περισσότερα

ΕΡΩΤΙΚΑ ΠΟΙΗΜΑΤΑ ΜΑΘΗΤΏΝ ΚΑΙ ΜΑΘΗΤΡΙΩΝ

ΕΡΩΤΙΚΑ ΠΟΙΗΜΑΤΑ ΜΑΘΗΤΏΝ ΚΑΙ ΜΑΘΗΤΡΙΩΝ ΕΡΩΤΙΚΑ ΠΟΙΗΜΑΤΑ ΜΑΘΗΤΏΝ ΚΑΙ ΜΑΘΗΤΡΙΩΝ Στο πλαίσιο του μαθήματος της Νεοελληνικής Λογοτεχνίας της Γ Γυμνασίου οι μαθητές ήρθαν σε επαφή με ένα δείγμα ερωτικής ποίησης. Συγκεκριμένα διδάχτηκαν το ποίημα

Διαβάστε περισσότερα

Συγγραφέας. Ραφαέλα Ρουσσάκη. Εικονογράφηση. Αμαλία Βεργετάκη. Γεωργία Καμπιτάκη. Γωγώ Μουλιανάκη. Ζαίρα Γαραζανάκη. Κατερίνα Τσατσαράκη

Συγγραφέας. Ραφαέλα Ρουσσάκη. Εικονογράφηση. Αμαλία Βεργετάκη. Γεωργία Καμπιτάκη. Γωγώ Μουλιανάκη. Ζαίρα Γαραζανάκη. Κατερίνα Τσατσαράκη Συγγραφέας Ραφαέλα Ρουσσάκη Εικονογράφηση Αμαλία Βεργετάκη Γεωργία Καμπιτάκη Γωγώ Μουλιανάκη Ζαίρα Γαραζανάκη Κατερίνα Τσατσαράκη Μαρία Κυρικλάκη Μαριτίνα Σταματάκη Φιλία Πανδερμαράκη Χριστίνα Κλωνάρη

Διαβάστε περισσότερα

Α Σ Τ Ε Ρ Η Σ. -Εσύ είσαι ο Άρχος γιατί είσαι δυνατός και τα φύλλα σου μοιάζουν με στέμμα

Α Σ Τ Ε Ρ Η Σ. -Εσύ είσαι ο Άρχος γιατί είσαι δυνατός και τα φύλλα σου μοιάζουν με στέμμα Α Σ Τ Ε Ρ Η Σ Συγγραφέας: Μαρία Παπαδοπούλου Στην πλαγιά ενός βουνού, μπροστά από μια μεγάλη φουντωτή βελανιδιά, ζούσε ένα μικρό λουλούδι. Ηλιάνθη ήταν το όνομά της και της ταίριαζε πολύ γιατί τα πέταλά

Διαβάστε περισσότερα

μετάφραση: Μαργαρίτα Ζαχαριάδου

μετάφραση: Μαργαρίτα Ζαχαριάδου μετάφραση: Μαργαρίτα Ζαχαριάδου Τέσσερα ΜΠΡΟΜΠΝΤΙΝΓΚΝΑΓΚ Έπειτα από το ταξίδι του στη μικροσκοπική χώρα των Λιλλιπούτειων, ο Γκιούλλιβερ έμεινε στο σπίτι με τη γυναίκα του και τα παιδιά του αλλά πριν περάσουν

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΡΑΜΥΘΙ #14. «Ο μικρός βλάκας» (Τραγάκι Ζακύνθου - Επτάνησα) Διαγωνισμός παραδοσιακού παραμυθιού ebooks4greeks.gr

ΠΑΡΑΜΥΘΙ #14. «Ο μικρός βλάκας» (Τραγάκι Ζακύνθου - Επτάνησα) Διαγωνισμός παραδοσιακού παραμυθιού ebooks4greeks.gr ΠΑΡΑΜΥΘΙ #14 «Ο μικρός βλάκας» (Τραγάκι Ζακύνθου - Επτάνησα) Διαγωνισμός παραδοσιακού παραμυθιού ebooks4greeks.gr ΠΑΡΑΜΥΘΙ #14 Ψηφίστε το παραμύθι που σας άρεσε περισσότερο εδώ μέχρι 30/09/2011 Δείτε όλα

Διαβάστε περισσότερα

THE G C SCHOOL OF CAREERS ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗ Δ ΤΑΞΗ

THE G C SCHOOL OF CAREERS ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗ Δ ΤΑΞΗ THE G C SCHOOL OF CAREERS ΔΕΙΓΜΑ ΕΞΕΤΑΣΤΙΚΟΥ ΔΟΚΙΜΙΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ 2 ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗ Δ ΤΑΞΗ Χρόνος: 40 λεπτά Αυτό το γραπτό αποτελείται από 5 σελίδες, συμπεριλαμβανομένης και αυτής. Να απαντήσεις σε ΟΛΕΣ τις

Διαβάστε περισσότερα

ΙΕ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΛΕΜΕΣΟΥ (Κ.Α.) ΣΧΟΛΙΚΗ ΧΡΟΝΙΑ:

ΙΕ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΛΕΜΕΣΟΥ (Κ.Α.) ΣΧΟΛΙΚΗ ΧΡΟΝΙΑ: ΙΕ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΛΕΜΕΣΟΥ (Κ.Α.) ΣΧΟΛΙΚΗ ΧΡΟΝΙΑ: 2007-2008 Τάξη: Γ 3 Όνομα: Η μύτη μου είναι μεγάλη. Όχι μόνο μεγάλη, είναι και στραβή. Τα παιδιά στο νηπιαγωγείο με λένε Μυτόγκα. Μα η δασκάλα τα μαλώνει: Δεν

Διαβάστε περισσότερα

2 ο Δημοτικό Σχολείο Λιτοχώρου

2 ο Δημοτικό Σχολείο Λιτοχώρου 2 ο Δημοτικό Σχολείο Λιτοχώρου Μικροί λογοτέχνες του Σχολείου μας βραβεύονται Το 2 ο Δημοτικό Σχολείο Λιτοχώρου συμμετείχε στον 4 ο Πανελλήνιο και Παγκύπριο διαγωνισμό για παιδιά και εφήβους στην κατηγορία

Διαβάστε περισσότερα

ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΤΑ ΜΑΤΙΑ ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ

ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΤΑ ΜΑΤΙΑ ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ Μαθητική εφημερίδα της Ε1 τάξης του 3 ου Δ. Σ. Πρέβεζας, Μάρτιος 2014 σελ. 1 ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΤΑ ΜΑΤΙΑ ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ ΤΑ ΚΟΜΙΚΣ ΚΑΙ ΕΜΕΙΣ Στο τεύχος αυτό επιλέξαμε να κάνουμε κάτι διαφορετικό. Επειδή μας

Διαβάστε περισσότερα

Ας µιλήσουµε Ελληνικά

Ας µιλήσουµε Ελληνικά Ας µιλήσουµε Ελληνικά I Το όνοµά µου: Πόσων χρονών είµαι: Σε ποια τάξη πηγαίνω: Σε ποιο σχολείο πηγαίνω: Η πόλη µου / Το χωριό µου: ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ 2011 Μέρος Α Κατανόηση προφορικού λόγου 1 Άσκηση 1 Άκουσε

Διαβάστε περισσότερα

Νάιμ. Μόνο η αγάπη. Λίγα λόγια για την ιστορία

Νάιμ. Μόνο η αγάπη. Λίγα λόγια για την ιστορία Νάιμ Μόνο η αγάπη ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ ΦΙΛΑΝΑΓΝΩΣΙΑΣ & ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑΣ ΤΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ Συγγραφέας: Γιώργος Κατσέλης Εικονογράφηση: Κατερίνα Χαδουλού Σειρά: Φραουλίτσα Έτος έκδοσης: 2018 Λίγα λόγια για την ιστορία Μπορεί

Διαβάστε περισσότερα

ΟΝΕΙΡΟ ΜΙΑΣ ΚΑΠΟΙΑΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ. ακριβώς το που.την μητέρα μου και τα αδέρφια μου, ήμουν πολύ μικρός για να τους

ΟΝΕΙΡΟ ΜΙΑΣ ΚΑΠΟΙΑΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ. ακριβώς το που.την μητέρα μου και τα αδέρφια μου, ήμουν πολύ μικρός για να τους ΟΝΕΙΡΟ ΜΙΑΣ ΚΑΠΟΙΑΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ. Γεννήθηκα πολύ μακριά. Δεν γνωρίζω ακριβώς το που.την μητέρα μου και τα αδέρφια μου, ήμουν πολύ μικρός για να τους θυμάμαι. Το μόνο που μου έρχεται στο μυαλό σαν ανάμνηση

Διαβάστε περισσότερα

ΤΑ ΜΠΑΛΟΝΙΑ ΤΗΣ ΦΙΛΙΑΣ

ΤΑ ΜΠΑΛΟΝΙΑ ΤΗΣ ΦΙΛΙΑΣ ΤΑ ΜΠΑΛΟΝΙΑ ΤΗΣ ΦΙΛΙΑΣ Μια φορά κι έναν καιρό ζούσε ένα κόκκινο μπαλόνι σε έναν παιδότοπο. Ήταν μόνο του και παρόλο που τα παιδάκια έπαιζαν μαζί του, δεν είχε κανέναν φίλο που να είναι σαν κι αυτό. Όλη

Διαβάστε περισσότερα

Τα λουλούδια που δεν είχαν όνομα ''ΜΥΘΟΣ''

Τα λουλούδια που δεν είχαν όνομα ''ΜΥΘΟΣ'' 1 2 Τα λουλούδια που δεν είχαν όνομα ''ΜΥΘΟΣ'' 3 Τα λουλούδια χωρίς όνομα, τα έχει ο καθένας από μας, αλλά δεν το ξέρουμε. Δεν μας μαθαίνουν τίποτα και ψάχνουμε μόνοι μας άσκοπα να βρούμε κάτι, για να

Διαβάστε περισσότερα

Ιωάννα Κυρίτση. Η μπουγάδα. του Αι-Βασίλη. Εικονογράφηση Ελίζα Βαβούρη ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ

Ιωάννα Κυρίτση. Η μπουγάδα. του Αι-Βασίλη. Εικονογράφηση Ελίζα Βαβούρη ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ Ιωάννα Κυρίτση Η μπουγάδα του Αι-Βασίλη Εικονογράφηση Ελίζα Βαβούρη ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ Σήμερα ο Αϊ-Βασίλης ξυπνά απ τα χαράματα. Έξι μόνο μέρες μένουν ως την παραμονή της Πρωτοχρονιάς κι ένα σωρό δουλειές τον

Διαβάστε περισσότερα

Κατερίνα Ζωντανού. Γράμματα. Στη Νεφέλη και στον Αναστάση. K.Z. Εικονογράφηση: Γεωργία Στύλου. από τον

Κατερίνα Ζωντανού. Γράμματα. Στη Νεφέλη και στον Αναστάση. K.Z. Εικονογράφηση: Γεωργία Στύλου. από τον Κατερίνα Ζωντανού Γράμματα από τον Στη Νεφέλη και στον Αναστάση. K.Z. Εικονογράφηση: Γεωργία Στύλου Τ ελευταίες μέρες του χρόνου και ο Αϊ-Βασίλης ετοιμάζεται πυρετωδώς για τη μεγάλη του αποστολή. Έχει

Διαβάστε περισσότερα

Μια φορά κι έναν καιρό, τον πολύ παλιό καιρό, τότε που όλη η γη ήταν ένα απέραντο δάσος, ζούσε μέσα στο ξύλινο καλύβι της, στην καρδιά του δάσους,

Μια φορά κι έναν καιρό, τον πολύ παλιό καιρό, τότε που όλη η γη ήταν ένα απέραντο δάσος, ζούσε μέσα στο ξύλινο καλύβι της, στην καρδιά του δάσους, Μια φορά κι έναν καιρό, τον πολύ παλιό καιρό, τότε που όλη η γη ήταν ένα απέραντο δάσος, ζούσε μέσα στο ξύλινο καλύβι της, στην καρδιά του δάσους, μια γριά γυναίκα. Τ όνομά της ήταν Μαραλά. Κανένας δεν

Διαβάστε περισσότερα

Συγγραφή: Αλεξίου Θωμαή ΕΠΙΠΕΔΟ: A1 ΘΕΜΑΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ: ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΧΡΟΝΟΣ - ΔΙΑΣΚΕΔΑΣΗ ΚΑΤΑΝΟΗΣΗ ΓΡΑΠΤΟΥ ΛΟΓΟΥ. ΑΠΟ:

Συγγραφή: Αλεξίου Θωμαή ΕΠΙΠΕΔΟ: A1 ΘΕΜΑΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ: ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΧΡΟΝΟΣ - ΔΙΑΣΚΕΔΑΣΗ ΚΑΤΑΝΟΗΣΗ ΓΡΑΠΤΟΥ ΛΟΓΟΥ. ΑΠΟ: Συγγραφή: Αλεξίου Θωμαή ΕΠΙΠΕΔΟ: A1 ΘΕΜΑΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ: ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΧΡΟΝΟΣ - ΔΙΑΣΚΕΔΑΣΗ ΚΑΤΑΝΟΗΣΗ ΓΡΑΠΤΟΥ ΛΟΓΟΥ ΑΠΟ: alexandra2005@yahoo.gr ΠΡΟΣ:elenitsasiop@gmail.com ΘΕΜΑ: Κυριακή, στο σπίτι μου! 1 Άσκηση

Διαβάστε περισσότερα

The G C School of Careers

The G C School of Careers The G C School of Careers ΔΕΙΓΜΑ ΕΞΕΤΑΣΤΙΚΟΥ ΔΟΚΙΜΙΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗΝ Ε ΤΑΞΗ Χρόνος: 1 ώρα Αυτό το γραπτό αποτελείται από 7 σελίδες, συμπεριλαμβανομένης και αυτής. Να απαντήσεις σε ΟΛΕΣ τις ερωτήσεις,

Διαβάστε περισσότερα

Σταυροπούλου Φωτεινή του Θεοδώρου, 12 ετών

Σταυροπούλου Φωτεινή του Θεοδώρου, 12 ετών Σταυροπούλου Φωτεινή του Θεοδώρου, 12 ετών Γίνεται Πάσχα χωρίς κόκκινα αυγά; Του Βαγγέλη Ηλιόπουλου Όταν έμαθα ότι για πρώτη φορά ο παππούς και η γιαγιά δεν θα έρχονταν να κάνουν Πάσχα μαζί μας, αλλά θα

Διαβάστε περισσότερα

ΤΡΑΚΑΡΑΜΕ! ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΜΕ ΤΙΤΛΟ ΚΑΙ ΖΩΓΡΑΦΙΑ ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ. Β ο Δημοτικό Σχολείο Ευόσμου

ΤΡΑΚΑΡΑΜΕ! ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΜΕ ΤΙΤΛΟ ΚΑΙ ΖΩΓΡΑΦΙΑ ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ. Β ο Δημοτικό Σχολείο Ευόσμου ΤΡΑΚΑΡΑΜΕ! ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΜΕ ΤΙΤΛΟ ΚΑΙ ΖΩΓΡΑΦΙΑ ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ Β 1 2006-2007 6 ο Δημοτικό Σχολείο Ευόσμου Μια μέρα πηγαίναμε στην πλατεία. Εκεί είχε κόκκινο φανάρι. Και ο πίσω μας ο Ηλίας επειδή ήθελε να περάσει

Διαβάστε περισσότερα

Αποστολή. Κρυμμένος Θησαυρός. Λίνα Σωτηροπούλου. Εικόνες: Ράνια Βαρβάκη

Αποστολή. Κρυμμένος Θησαυρός. Λίνα Σωτηροπούλου. Εικόνες: Ράνια Βαρβάκη διαβάζω ιστορίες Αποστολή Κρυμμένος Θησαυρός Λίνα Σωτηροπούλου Εικόνες: Ράνια Βαρβάκη 11 ΚΕΦΑΛΑΙΟ 2 Το δώρο της γιαγιάς Μόλις χτύπησε το ξυπνητήρι, με έπιασε πανικός. Δεν μπορούσα να καταλάβω για ποιον

Διαβάστε περισσότερα

Αγαπητό ημερολόγιο, Τον τελευταίο καιρό μου λείπει πολύ η πατρίδα μου, η γυναίκα μου και το παιδί μου. Θέλω απεγνωσμένα να επιστρέψω στον λαό μου και

Αγαπητό ημερολόγιο, Τον τελευταίο καιρό μου λείπει πολύ η πατρίδα μου, η γυναίκα μου και το παιδί μου. Θέλω απεγνωσμένα να επιστρέψω στον λαό μου και Αγαπητό ημερολόγιο, Τον τελευταίο καιρό μου λείπει πολύ η πατρίδα μου, η γυναίκα μου και το παιδί μου. Θέλω απεγνωσμένα να επιστρέψω στον λαό μου και να πατήσω το χώμα της θαλασσοφίλητης Ιθάκης. Έτσι,

Διαβάστε περισσότερα

Πρώτη έκδοση Νοέμβριος 2017 ISBN

Πρώτη έκδοση Νοέμβριος 2017 ISBN 2 3 Πρώτη έκδοση Νοέμβριος 2017 ISBN 978-960-572-205-0 2014, Κείμενο Μαρία Αγγελίδου, Αντώνης Παπαθεοδούλου 2014, Εικονογράφηση Χρήστος Κούρτογλου 2014, Εκδόσεις Ίκαρος Τυπογραφική επιμέλεια: Μαρία Ζουράρη

Διαβάστε περισσότερα

Ο νονός μου είναι ο καλύτερος συγγραφέας τρελών ιστοριών του κόσμου.

Ο νονός μου είναι ο καλύτερος συγγραφέας τρελών ιστοριών του κόσμου. Ο νονός μου είναι ο καλύτερος συγγραφέας τρελών ιστοριών του κόσμου. Ζητήστε του την Κοκκινοσκουφίτσα... δεν την ξέρει, τη Σταχτοπούτα ούτε αυτή την ξέρει, τη Μικρή Γοργόνα ή το λύκο και τα τρία γουρουνάκια

Διαβάστε περισσότερα

Μεγάλο βραβείο, μεγάλοι μπελάδες. Μάνος Κοντολέων. Εικονογράφηση: Τέτη Σώλου

Μεγάλο βραβείο, μεγάλοι μπελάδες. Μάνος Κοντολέων. Εικονογράφηση: Τέτη Σώλου Συλλογή Περιστέρια 148 Εικονογράφηση εξωφύλλου: Εύη Τσακνιά 1. Το σωστό γράψιμο Έχεις προσέξει πως κάποια βιβλία παρακαλούμε να μην τελειώσουν ποτέ κι άλλα, πάλι, από την πρώτη κιόλας σελίδα τα βαριόμαστε;

Διαβάστε περισσότερα

Παίζονταςμετουςτίτλουςτωνβιβλίων! Τα βιβλία που μας «δάνεισαν» τους τίτλους τους:

Παίζονταςμετουςτίτλουςτωνβιβλίων! Τα βιβλία που μας «δάνεισαν» τους τίτλους τους: Παίζονταςμετουςτίτλουςτωνβιβλίων! Αν σου δώσω τον τίτλο ενός βιβλίου, τι μπορείς να φανταστείς για αυτό; Μπορείς να μαντέψεις το περιεχόμενό του; να περιγράψεις τους ήρωές του; να αφηγηθείς τις ιστορίες

Διαβάστε περισσότερα

Ξέρεις ένα μικρό χω ριου δάκι μπροστά

Ξέρεις ένα μικρό χω ριου δάκι μπροστά Ξέρεις ένα μικρό χω ριου δάκι μπροστά σε μια μεγάλη πα ραλία με βουνά απαλής, λευκής άμμου, όπου μόνο τα σπίτια έχουν όνομα, ενώ οι δρόμοι όχι; Σε ένα από αυτά τα αξιαγάπητα σπίτια, με το όνομα Βαλκάρλος,

Διαβάστε περισσότερα

ΘΕΜΑΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ. Όμορφος κόσμος

ΘΕΜΑΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ. Όμορφος κόσμος ΘΕΜΑΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ Όμορφος κόσμος Φροντίζουμε όλα τα πλάσματα Η Αγία Μελανγκέλ: η προστάτιδα του περιβάλλοντος Εξακόσια χρόνια μετά τη γέννηση του Χριστού, γεννήθηκε στα καταπράσινα δάση της Ιρλανδίας μια

Διαβάστε περισσότερα

ΕΡΓΑΣΙΕΣ. Α ομάδα. Αφού επιλέξεις τρία από τα παραπάνω αποσπάσματα που σε άγγιξαν περισσότερο, να καταγράψεις τις δικές σου σκέψεις.

ΕΡΓΑΣΙΕΣ. Α ομάδα. Αφού επιλέξεις τρία από τα παραπάνω αποσπάσματα που σε άγγιξαν περισσότερο, να καταγράψεις τις δικές σου σκέψεις. Α ομάδα ΕΡΓΑΣΙΕΣ 1. Η συγγραφέας του βιβλίου μοιράζεται μαζί μας πτυχές της ζωής κάποιων παιδιών, άλλοτε ευχάριστες και άλλοτε δυσάρεστες. α) Ποια πιστεύεις ότι είναι τα μηνύματα που θέλει να περάσει μέσα

Διαβάστε περισσότερα

Αντουάν ντε Σαιντ-Εξυπερύ. Ο Μικρός Πρίγκιπας. Μετάφραση: Μελίνα Καρακώστα. Διασκευή: Ανδρονίκη

Αντουάν ντε Σαιντ-Εξυπερύ. Ο Μικρός Πρίγκιπας. Μετάφραση: Μελίνα Καρακώστα. Διασκευή: Ανδρονίκη Αντουάν ντε Σαιντ-Εξυπερύ Ο Μικρός Πρίγκιπας Μετάφραση: Μελίνα Καρακώστα Διασκευή: Ανδρονίκη 2 Μια φορά κι έναν καιρό ήταν ένα νεαρό αγόρι, που του άρεσε πολύ να ζωγραφίζει. Μια μέρα ζωγράφισε ένα βόα

Διαβάστε περισσότερα

«Ο ΥΠΕΡΡΕΑΛΙΣΜΟΣ ΣΤΙΣ ΕΙΚΑΣΤΙΚΕΣ ΤΕΧΝΕΣ & ΤΗ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ» ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ Β ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ Υπ. Καθηγήτριες: Ουρανία Φραγκουλίδου & Έλενα Κελεσίδου

«Ο ΥΠΕΡΡΕΑΛΙΣΜΟΣ ΣΤΙΣ ΕΙΚΑΣΤΙΚΕΣ ΤΕΧΝΕΣ & ΤΗ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ» ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ Β ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ Υπ. Καθηγήτριες: Ουρανία Φραγκουλίδου & Έλενα Κελεσίδου «Ο ΥΠΕΡΡΕΑΛΙΣΜΟΣ ΣΤΙΣ ΕΙΚΑΣΤΙΚΕΣ ΤΕΧΝΕΣ & ΤΗ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ» ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ Β ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ Υπ. Καθηγήτριες: Ουρανία Φραγκουλίδου & Έλενα Κελεσίδου Ένα μικρό κομμάτι της δουλειάς των μαθητών-τριών που συμμετέχουν Δώσαμε

Διαβάστε περισσότερα

T: Έλενα Περικλέους

T: Έλενα Περικλέους T: 7000 0090 www.greendot.com.cy Έλενα Περικλέους Ο πρασινομπαλίτσας επιστρέφει... γιατί τα παραμύθια λένε πάντα την ΑΛΗΘΕΙΑ Συγγραφή: Έλενα Περικλέους Εποπτεία: Άρτεμις Παλαιογιάννη / Σάκης Θεοδοσίου

Διαβάστε περισσότερα

«Η ΣΕΛΗΝΟΜΟΡΦΗ» Πράσινη κλωστή κλωσμένη. στην ανέμη τυλιγμένη. δωσ της κλώτσο να γυρίσει. παραμύθι ν αρχίσει

«Η ΣΕΛΗΝΟΜΟΡΦΗ» Πράσινη κλωστή κλωσμένη. στην ανέμη τυλιγμένη. δωσ της κλώτσο να γυρίσει. παραμύθι ν αρχίσει «Η ΣΕΛΗΝΟΜΟΡΦΗ» Πράσινη κλωστή κλωσμένη στην ανέμη τυλιγμένη δωσ της κλώτσο να γυρίσει παραμύθι ν αρχίσει και την καλή μας συντροφιά να την καλησπερίσει Μ ια φορά κι ένα καιρό σ ένα μακρινό βασίλειο ζούσε

Διαβάστε περισσότερα

ΣΚΕΤΣ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΝΟΜΙΛΙΑ. ΑΡΗΣ (Συναντώνται μπροστά στη σκηνή ο Άρης με τον Χρηστάκη.) Γεια σου Χρηστάκη, τι κάνεις;

ΣΚΕΤΣ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΝΟΜΙΛΙΑ. ΑΡΗΣ (Συναντώνται μπροστά στη σκηνή ο Άρης με τον Χρηστάκη.) Γεια σου Χρηστάκη, τι κάνεις; ΣΚΕΤΣ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΝΟΜΙΛΙΑ ΑΡΗΣ (Συναντώνται μπροστά στη σκηνή ο Άρης με τον Χρηστάκη.) Γεια σου Χρηστάκη, τι κάνεις; ΧΡΗΣΤΑΚΗΣ Μια χαρά είμαι. Εσύ; ΑΡΗΣ Κι εγώ πολύ καλά. Πάρα πολύ καλά! ΧΡΗΣΤΑΚΗΣ Σε βλέπω

Διαβάστε περισσότερα

Σελίδα 1 Σελίδα 2 Το παρόν έργο είναι πνευματική ιδιοκτησία της συγγραφέα και προστατεύεται σύμφωνα με τις διατάξεις του Ελληνικού Νόμου 2121/1993 και τους κανόνες του Διεθνούς Δικαίου που ισχύουν και

Διαβάστε περισσότερα