A. ΕΙΣΑΓΩΓΗ. Εξοχώτατε Κύριε Πρόεδρε της Ελληνικής Δημοκρατίας,

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "A. ΕΙΣΑΓΩΓΗ. Εξοχώτατε Κύριε Πρόεδρε της Ελληνικής Δημοκρατίας,"

Transcript

1 Ομιλία του Στέφανου Τραχανά, Διευθυντή των Πανεπιστημιακών Εκδόσεων Κρήτης, κατά την επίσημη επίσκεψη της Α.Ε. του Προέδρου της Δημοκρατίας Κυρίου Καρόλου Παπούλια στις Πανεπιστημιακές Εκδόσεις Κρήτης, Τετάρτη 14 Μαΐου A. ΕΙΣΑΓΩΓΗ Εξοχώτατε Κύριε Πρόεδρε της Ελληνικής Δημοκρατίας, Εκ μέρους της Εκδοτικής Επιτροπής, του προσωπικού, των συγγραφέων και των επιστημονικών συνεργατών των Πανεπιστημιακών Εκδόσεων Κρήτης σας καλωσορίζω κι εγώ σε τούτο το χώρο σε τούτη την εστία για το επιστημονικό βιβλίο, όπως επιδιώκουμε να είναι και σας εκφράζω την ευγνωμοσύνη μας για τη μέγιστη τιμή που μας κάνετε να είστε σήμερα εδώ. Μια τιμή που την αισθανόμαστε ακόμη πιο ξεχωριστή, επειδή γνωρίζουμε την βαθειά αγάπη σας για το βιβλίο και την εκτίμησή σας για το ρόλο που διαδραμάτισε στην ιστορία του πολιτισμού μας και των δημοκρατικών θεσμών του. Όπως γνωρίζουμε επίσης ότι η αγάπη σας αυτή είναι μια πολύτιμη κληρονομιά των παιδικών σας χρόνων σ ένα ακριτικό χωριό της χώρας, αλλά με το προνόμιο μιας πλούσιας πατρικής βιβλιοθήκης να περιμένει να την εξερευνήσετε.το οποίο και κάνατε με ιδιαίτερο ζήλο, σύμφωνα με τις αφηγήσεις των τότε συμμαθητών σας. Με αποτέλεσμα όπως μαρτυρούν σήμερα οι στενοί σας φίλοι για να κινηθεί κανείς στη βιβλιοθήκη του σπιτιού σας στο Παγκράτι, πρέπει να λύσει ένα πρόβλημα λαβυρίνθου. Να βρει το δρόμο του ανάμεσα σε στίβες βιβλίων.

2 Όμως εμείς οι Κρητικοί κάτι ξέρουμε από λαβυρίνθους. Σήμερα βρίσκεστε λοιπόν στον σωστό τόπο. Την πατρίδα των λαβυρίνθων. Μια πολύ ατίθαση πατρίδα, όπως γνωρίζετε, που κλείνει φέτος 100 χρόνια από τότε που ο Ελευθέριος Βενιζέλος αψηφώντας τη θέληση των Μεγάλων Δυνάμεων αλλά και της ελληνικής κυβέρνησης κήρυξε «αυθαίρετα» την ανεξαρτησία της και την ένωσή της με την Ελλάδα. (Μια «ένωση» που θα πραγματοποιηθεί βέβαια «επισήμως» 5 χρόνια αργότερα.) Και δεν μπορούμε να μην θυμηθούμε, με τούτη την ευκαιρία, ότι ο παππούς σας ο υπολοχαγός τότε του πεζικού Ναπολέων Παπούλιας υπήρξε ο πρώτος τραυματίας του τακτικού ελληνικού στρατού κατά τη μάχη του Πύργου των Βουκολιών το 1897: Την μάχη που έκρινε σε σημαντικό βαθμό τις μετέπειτα εξελίξεις του Κρητικού αγώνα. Η φιλολογική μας επιμελήτρια κ. Ειρήνη Λυδάκη πραγματοποίησε μια μικρή έρευνα για το θέμα μέσω των αρχείων της Βουλής, και από τον φάκελλο των ευρημάτων της κυρίως δημοσιεύματα του αθηναϊκού Τύπου σας παραθέτω μερικές σχετικές «εικόνες»:...εκ μεν των ημετέρων ετραυματίσθη βαρέως ο ανθυπολοχαγός του πεζικού Παπούλιας... [...] Ούτω η Κρήτη ποτίζεται με τον πρώτον αίμα του ελληνικού στρατού, το οποίον είνε πλέον δι αυτήν δεσμός άλυτος μετά της Μητρός Ελλάδος. Εφημ. Σκριπ, 8/2/1897 Ο Παπούλιας διεσώθη, διότι η σφαίρα η κτυπήσασα αυτόν προσέκρουσε επί του πολυκρότου του, όπερ κατά τύχην έφερε την ημέραν εκείνην εις το αριστερόν μέρος της οσφύος. Eφημ. Aκρόπολις, Δευτέρα 17/2/1897 Η πρώτη μάχη του ελληνικού στρατού κατοχής με τους Τούρκους στον Πύργο των Βουκολιών, 7 Φεβρουαρίου 1897 (λαϊκή ζωγραφιά). Σκίτσο του Ναπολέοντα Παπούλια από τον Οδυσσέα Φωκά, εφημ. Άστυ, 9 Φεβρουαρίου 1897 Με την Κίσσαν αφίχθη και ο εν Βουκολιαίς τραυματισθείς πρώτος Έλλην αξιωματικός κ. Ναπολέων Παπούλιας, υπολοχαγός του πεζικού. Είνε πληγωμένος εις την μέσην, καταβεβλημένος δε ένεκα της ατελούς οπωσδήποτε θεραπείας και των κακουχιών ας υπέφερεν. Εφημ. Ακρόπολις, 17/2/1897

3 Λαβύρινθος είναι όμως και το σήμα των Πανεπιστημιακών Εκδόσεων Κρήτης: Μια σαφής αναφορά στην κρητική μας ταυτότητα αλλά και στην ίδια τη φύση της επιστήμης, την οποία κυρίως υπηρετούν τα βιβλία μας. Διότι τί άλλο είναι ένα επιστημονικό πρόβλημα από έναν λαβύρινθο που «λύνεται» αφού πρώτα δοκιμαστούν αρκετές αδιέξοδες διαδρομές; Θα μας επιτρέψετε, παρόλα αυτά παραμερίζοντας τα κρητικά μας αισθήματα να μην δούμε την παρουσία σας εδώ με κριτήρια γεωγραφικής ή ακαδημαϊκής εντοπιότητας, αλλά ως μια έκφραση τιμής στο βιβλίο γενικά. Κι όχι μόνο στο βιβλίο, αλλά και στον χώρο που το φιλοξενεί το βιβλιοπωλείο. Εκείνο το μοναδικό μέρος αυτόν τον ναό της ελεύθερης σκέψης όπου άνθρωποι και ιδέες έμαθαν να συναντώνται, μακρυά από το μάτι του εκάστοτε Μεγάλου Αδελφού. Εκείνο τον χώρο που δημιούργησε η ανάγκη ελεύθερων πολιτών να μην αναθέτουν την επιλογή της πνευματικής τους τροφής σε κανέναν....μακρυά από το μάτι του Μεγάλου Αδελφού

4 Θα μας επιτρέψετε όμως επίσης να δούμε την παρουσία σας εδώ και ως μια έκφραση τιμής σε κάτι ειδικότερο: Την έννοια του university press: Του πανεπιστημιακού εκδοτικού οίκου. Ενός θεσμού που φύτρωσε μέσα στην «καρδιά» του μεσαιωνικού πανεπιστημίου για να γίνει βαθμιαία η πιο εμβληματική έκφραση της ακαδημαϊκής ελευθερίας: του δικαιώματος να εκφράζεις και να τυπώνεις τις ιδέες σου. Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης: Έδρα του πρώτου University Press στον κόσμο. Ενός δικαιώματος που αποτέλεσε αργότερα τον πυρήνα των θεμελιωδών δικαιωμάτων των πολιτών μιας δημοκρατικής πολιτείας. Το άρθρο για την ελευθερία του τύπου. Ελληνικό Σύνταγμα, 1844.

5 Και φτάνω έτσι στο κύριο θέμα της παρουσίασής μου, που είναι: «O θεσμός του πανεπιστημιακού εκδοτικού οίκου στην Ελλάδα: το «πείραμα της Κρήτης». Δεν θα μπορούσα όμως να μιλήσω ιδιαίτερα ενώπιόν σας για το δικό μας αβέβαιο σημερινό εγχείρημα, χωρίς να αποδώσω πρώτα την οφειλόμενη τιμή στη μεγάλη παράδοση της Κρητικής τυπογραφίας των Κρητικών Εκδόσεων του 15 ου αιώνα. Και αναφέρομαι βέβαια στους μεγάλους Κρήτες κωδικογράφους εκείνης της εποχής που υπήρξαν επίσης οι πρώτοι Έλληνες τυπογράφοι και, στην πραγματικότητα, οι θεμελιωτές της ελληνικής τυπογραφίας στην αμέσως μετά Γουτεμβέργιο εποχή. Με πεδίο δράσεως, βέβαια, την Ιταλία, και κυρίως τα μεγάλα πνευματικά της κέντρα, τη Βενετία και τη Φλωρεντία. Ας τους αφιερώσουμε λίγα λεπτά από την προσοχή μας:

6 B. KΡΗΤΕΣ ΤΥΠΟΓΡΑΦΟΙ

7

8

9

10

11

12

13

14

15 Γ. ΤΟ ΠΕΙΡΑΜΑ ΤΗΣ ΚΡΗΤΗΣ Στο φόντο αυτής της μεγάλης εκδοτικής παράδοσης, η δική μας σημερινή προσπάθεια το «πείραμα της Κρήτης» μοιάζει βέβαια πολύ φτωχή. Θα επιχειρήσω να σας την παρουσιάσω παρόλα αυτά, ζητώντας εκ των προτέρων την επιείκειά σας. Ξεκινήσαμε το 1984, όταν η Παγκρητική Ένωση Αμερικής, τιμώντας μια άλλη μεγάλη παράδοση του απόδημου ελληνισμού την έγνοια για την παιδεία του γενέθλιου τόπου αποφάσισε να διαθέσει υιοθετώντας σχετική εισήγηση της τότε ηγεσίας του Πανεπιστημίου Κρήτης και του ΙΤΕ ένα ποσό της τάξεως των ευρώ ετησίως (τους τόκους ενός αρχικού κεφαλαίου που είχε σχηματισθεί από εθελοντικές εισφορές των μελών της ενώσεως) για την αρχική χρηματοδότηση της λειτουργίας ενός πανεπιστημιακού εκδοτικού οίκου κατά τα πρότυπα των university presses του αγγλοσαξωνικού κόσμου. Με κοινή συμφωνία του ΙΤΕ και της ΠΕΑ, οι ΠΕΚ λειτουργούν έκτοτε ως ανεξάρτητο τμήμα του ιδρύματος, το οποίο τις καλύπτει από πλευράς κτηριακής υποδομής (στο Ηράκλειο) και λογιστικών υπηρεσιών ενώ, από το 1994 και μετά, ενισχύει την προσπάθειά τους και με μια ετήσια επιχορήγηση της τάξεως του 2% του τακτικού προϋπολογισμού του. Οι βασικοί στόχοι που τέθηκαν ήταν (α) να δημιουργηθεί μια πανεπιστημιακή βιβλιογραφία στο ύψος των καθιερωμένων διεθνών προτύπων (β) να υποστηριχθεί εκδοτικά η επιστημονική έρευνα της ελληνικής ιστορίας και του ελληνικού πολιτισμού και (γ) η διάδοση των επιστημονικών ιδεών και του επιστημονικού πολιτισμού στο ευρύτερο κοινό. Δεν θα συνεχίσω όμως με τα σχέδια που κάναμε τότε, διότι σήμερα πια περίπου 25 χρόνια μετά την έναρξη του «πειράματος» υπάρχουν τα αποτελέσματα για να κρίνουν τις προθέσεις. Επιτρέψτε μου να σας τα εκθέσω:

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31

32

33

34

35 Εξοχώτατε Κύριε Πρόεδρε της Ελληνικής Δημοκρατίας, Τα όσα σας εξέθεσα προηγουμένως είναι τα πεπραγμένα ενός δημόσιου οργανισμού. Και δεν μπορώ να μην θυμηθώ ότι, όταν ξεκινούσαμε τούτη την προσπάθεια, πολλοί λίγοι πίστευαν ίσως ούτε κι εμείς ότι ένας δημόσιος οργανισμός μπορούσε να εκπληρώσει τους απαιτητικούς ποιοτικούς στόχους που θέσαμε. Στη συνείδηση των περισσοτέρων, κι όχι άδικα, δημόσιο και υψηλή ποιότητα και, πολύ περισσότερο, δημόσιο και αποτελεσματικότητα ήταν έννοιες πρακτικά ασύμβατες. Νομίζω ότι, ύστερα από ένα πείραμα 24ετούς ήδη διάρκειας, δικαιούμαι να διατυπώσω ως πρώτο γενικό συμπέρασμα το εξής: ΣυμπΕρασμα 1: Αντίθετα με ό,τι γενικά πιστεύεται, είναι όντως δυνατόν να υπάρχουν δημόσιοι οργανισμοί που μπορούν να συνδυάζουν την ευγένεια των σκοπών (που είναι σύμφυτη με τον δημόσιο χαρακτήρα τους) με την αποτελεσματικότητα και την υψηλή ποιότητα. Δημόσιο και υψηλή ποιότητα δεν είναι έννοιες ασύμβατες. Στην υψηλότερη εκδοχή τους ίσως να είναι και αλληλένδετες. Κι αν αυτό όντως αληθεύει στην περίπτωση των ΠΕΚ, αυτό οφείλεται πρωτίστως στους 12 ανθρώπους που ανέφερα. Οι οποίοι κατάφεραν να δημιουργήσουν ένα περιβάλλον εργασίας που ζητάει απ όλους τον καλύτερό τους εαυτό. Και να απολαμβάνουν έτσι τη χαρά μιας δημιουργικής εργασίας με κοινωνικό περιεχόμενο. Αυτό το λέγαμε κάποτε μεράκι, και ουδείς ουδείς διανοούνταν να το συνδέσει με κάποιο υλικό κίνητρο. Ήταν στάση και περιεχόμενο ζωής. Περιέργως, τέτοιοι άνθρωποι υπάρχουν και σήμερα.

36 Παρ όλα αυτά, τίποτε τελικά δεν θα συνέβαινε και το «πείραμα» θα είχε μείνει μετέωρο αν η προσπάθεια δεν «συντονιζόταν» και με μια «εξωτερική» ανάγκη. Αν «εκεί έξω» δεν υπήρχε μια κοινωνία πολιτών με ποιοτικές απαιτήσεις και, λίγο κοντύτερα, ένα ακαδημαϊκό περιβάλλον που επιζητούσε μια ποιοτική δημόσια παρέμβαση στο επιστημονικό βιβλίο. Με βάση τα παραπάνω «πειραματικά δεδομένα» μπορώ λοιπόν να διατυπώσω κι ένα δεύτερο γενικό συμπέρασμα. Το εξής: ΣυμπΕρασμα 2. Εκεί έξω» υπάρχει πράγματι μια κοινωνία πολιτών με ποιοτικές απαιτήσεις, που μπορεί να στηρίξει έναν δημόσιο οργανισμό που κάνει καλά τη δουλειά του και υπηρετεί έναν ευδιάκριτο κοινωνικό σκοπό. Το πείραμα έγινε, βέβαια, στην Κρήτη. Και ήταν μικρό μόνο μέρος ενός πολύ μεγαλύτερου πειράματος που φιλοδοξούσε να λειτουργήσει ως καταλύτης μιας συνολικής αναγέννησης του εκπαιδευτικού και ερευνητικού συστήματος της χώρας. Και μιλώ βέβαια για το Πανεπιστήμιο και το Ερευνητικό Κέντρο Κρήτης, το μετέπειτα Ίδρυμα Τεχνολογίας και Έρευνας. Όμως ένας εκδοτικός οίκος στην Κρήτη; Σε μια εκδοτική έρημο όπως είναι όλη η χώρα πλην Αθηνών; Όταν, ακόμα και η Θεσσαλονίκη, δεν κατάφερε να έχει έναν εκδοτικό οίκο πανελλήνιας εμβέλειας; Αν λοιπόν το πείραμα πέτυχε ή τουλάχιστον διαρκεί ακόμα αυτό κάτι πρέπει να λέει και για τον τόπο διεξαγωγής του. Κάτι ειδικό πρέπει να υπάρχει σ αυτόν τον «περίεργο» τόπο που να ευνοεί τον πειραματισμό και την αναζήτηση του καινούργιου. Όμως όταν ένας Κρητικός μιλάει για την Κρήτη, το παράδοξο του Επιμενίδη πλανάται στην ατμόσφαιρα. Αφήνω λοιπόν λευκό το Συμπέρασμα 3...

37

38 ... και συνοψίζω όλα τα προηγούμενα σε μια μόνον φράση. Σε ένα τελικό συμπέρασμα:

ένστολα επαγγέλματα Ένοπλες δυνάμεις, σώματα ασφαλείας, αεροπορία, ναυτικό, εκκλησιαστικές ακαδημίες

ένστολα επαγγέλματα Ένοπλες δυνάμεις, σώματα ασφαλείας, αεροπορία, ναυτικό, εκκλησιαστικές ακαδημίες 99 ένστολα επαγγέλματα Ένοπλες δυνάμεις, σώματα ασφαλείας, αεροπορία, ναυτικό, εκκλησιαστικές ακαδημίες 100 2007-2008 Επάγγελμα Υπερασπίζομαι την Πατρίδα Έχουν περάσει πάνω από πενήντα χρόνια από τότε

Διαβάστε περισσότερα

τριτοβάθμια εκπαίδευση Μία συνοπτική παρουσίαση

τριτοβάθμια εκπαίδευση Μία συνοπτική παρουσίαση τριτοβάθμια εκπαίδευση Μία συνοπτική παρουσίαση 16 2007-2008 Η τριτοβάθμια εκπαίδευση στην Ελλάδα Μετά τις μεταρρυθμίσεις στο χώρο της Ανώτατης Εκπαίδευσης, στα τελευταία χρόνια του προηγούμενου αιώνα,

Διαβάστε περισσότερα

Μεγάλη επιστήμη ενδιαφέρουσες ζωές

Μεγάλη επιστήμη ενδιαφέρουσες ζωές ΣΤΕΦΑΝΟΣ Λ. ΤΡΑΧΑΝΑΣ Μεγάλη επιστήμη ενδιαφέρουσες ζωές Οι πρωταγωνιστές της κβαντικής επανάστασης έκδοση εκτός εμπορίου ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΕΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΚΡΗΤΗΣ Ιδρυτική δωρεά Παγκρητικής Ενώσεως Αμερικής ΗΡΑΚΛΕΙΟ

Διαβάστε περισσότερα

ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΜΟΡΦΩΤΙΚΩΝ ΥΠΟΘΕΣΕΩΝ Π Ρ Α Κ Τ Ι Κ Ο

ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΜΟΡΦΩΤΙΚΩΝ ΥΠΟΘΕΣΕΩΝ Π Ρ Α Κ Τ Ι Κ Ο ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΜΟΡΦΩΤΙΚΩΝ ΥΠΟΘΕΣΕΩΝ (Α Τµήµα) Η ΠΡΟΕ ΡΟΣ ΟΙ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΣ Π Ρ Α Κ Τ Ι Κ Ο Στην Αθήνα σήµερα, 3 Σεπτεµβρίου 2005, ηµέρα Σάββατο και ώρα 09.00', στην Αίθουσα Γερουσίας του Μεγάρου της Βουλής, συνεδρίασε

Διαβάστε περισσότερα

Εισαγωγή. σχεδιασμός», Νέα Σύνορα, Α. Λιβάνης, Αθήνα, σελ.13.

Εισαγωγή. σχεδιασμός», Νέα Σύνορα, Α. Λιβάνης, Αθήνα, σελ.13. Εισαγωγή Ζω στην Ήπειρο και συγκεκριμένα στην πόλη των Ιωαννίνων. Περπατώντας στους δρόμους της πόλης μου, πολλές φορές το βλέμμα μου έπεσε πάνω σε αγάλματα ή προτομές ανθρώπων και σε μνημεία όπως αυτό

Διαβάστε περισσότερα

ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΥΠΟΘΕΣΕΩΝ Γ ΤΜΗΜΑ

ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΥΠΟΘΕΣΕΩΝ Γ ΤΜΗΜΑ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΥΠΟΘΕΣΕΩΝ Γ ΤΜΗΜΑ Π Ρ Α Κ Τ Ι Κ Ο Στην Αθήνα σήμερα, 3 Σεπτεμβρίου 2006, ημέρα Κυριακή και ώρα 09.00' συνεδρίασε στην Αίθουσα 151 του Μεγάρου της Βουλής η Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων

Διαβάστε περισσότερα

ΤΟ ΜΟΝΤΕΣΣΟΡΙΑΝΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΣΗΜΕΡΑ ΚΑΙ ΑΥΡΙΟ: ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΣΜΟΙ ΚΑΙ ΠΡΟΟΠΤΙΚΕΣ

ΤΟ ΜΟΝΤΕΣΣΟΡΙΑΝΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΣΗΜΕΡΑ ΚΑΙ ΑΥΡΙΟ: ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΣΜΟΙ ΚΑΙ ΠΡΟΟΠΤΙΚΕΣ ΤΟ ΜΟΝΤΕΣΣΟΡΙΑΝΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΣΗΜΕΡΑ ΚΑΙ ΑΥΡΙΟ: ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΣΜΟΙ ΚΑΙ ΠΡΟΟΠΤΙΚΕΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΧΑΣΑΠΗΣ Επιμέλεια Πρακτικά πανελληνίου συνεδρίου με διεθνή συμμετοχή Αθήνα 20 & 21 Δεκεμβρίου2013 ΙΔΡΥΜΑ ΜΑΡΙΑΣ

Διαβάστε περισσότερα

«ΕΠΙΜΟΡΦΩΣΗ ΣΤΕΛΕΧΩΝ ΤΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ: ΔΡΑΣΕΙΣ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΠΡΟΟΠΤΙΚΕΣ»

«ΕΠΙΜΟΡΦΩΣΗ ΣΤΕΛΕΧΩΝ ΤΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ: ΔΡΑΣΕΙΣ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΠΡΟΟΠΤΙΚΕΣ» «ΕΠΙΜΟΡΦΩΣΗ ΣΤΕΛΕΧΩΝ ΤΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ: ΔΡΑΣΕΙΣ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΠΡΟΟΠΤΙΚΕΣ» Πρακτικά Συνεδρίου 19 20 Ιουνίου 2008 ΒΟΛΟΣ ISBN 978 960 407 198 2 Επιστημονική Επιτροπή Συνεδρίου: Βασιλική Περάκη Παναγιώτης Μαντάς

Διαβάστε περισσότερα

Η ΣΥΓΚΡΟΥΣΗ μεταξύ. ΥΠΟΤΙΤΛΟΣ: Τα κοινωνικά αίτια μιας σύγχρονης ελληνικής τραγωδίας. ΣΤΑΥΡΟΣ Γ ΠΑΠΑΣΤΑΥΡΙΔΗΣ, Καθηγητής ΕΚΠΑ, Μέλος ΔΣ ΕΜΕ

Η ΣΥΓΚΡΟΥΣΗ μεταξύ. ΥΠΟΤΙΤΛΟΣ: Τα κοινωνικά αίτια μιας σύγχρονης ελληνικής τραγωδίας. ΣΤΑΥΡΟΣ Γ ΠΑΠΑΣΤΑΥΡΙΔΗΣ, Καθηγητής ΕΚΠΑ, Μέλος ΔΣ ΕΜΕ Η ΣΥΓΚΡΟΥΣΗ μεταξύ του ΘΕΣΜΟΥ του ΛΥΚΕΙΟΥ και της ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑΣ ΠΡΟΣΒΑΣΗΣ ΣΤΗΝ ΤΡΙΤΟΒΑΘΜΙΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΥΠΟΤΙΤΛΟΣ: Τα κοινωνικά αίτια μιας σύγχρονης ελληνικής τραγωδίας. ΣΤΑΥΡΟΣ Γ ΠΑΠΑΣΤΑΥΡΙΔΗΣ, Καθηγητής

Διαβάστε περισσότερα

ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ συνεργασιασ

ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ συνεργασιασ 1η ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ συνεργασιασ MΕΛΕΤΕΣ ΜΟΡΦΟΛΟΓΙΚΩΝ ΚΑΝΟΝΩΝ ΔΟΜΗΣΗΣ & ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑ ΝΑΥΠΑΚΤΟΣ 24, 25 & 26 24, 25 & 26 2014.....-... - 15 105 55 : 210 3215146 F: 210 3215147 E: sadas-pea@tee.gr

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΑΚΤΙΚΟ (Άρθρο 40 του Κ.τ.Β.)

ΠΡΑΚΤΙΚΟ (Άρθρο 40 του Κ.τ.Β.) ΒΟΥΛΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΠΕΡΙΟ ΟΣ ΙΑ ΣΥΝΟ ΟΣ Β ΙΑΡΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΜΟΡΦΩΤΙΚΩΝ ΥΠΟΘΕΣΕΩΝ ΠΡΑΚΤΙΚΟ (Άρθρο 40 του Κ.τ.Β.) Στην Αθήνα σήμερα, 19 Σεπτεμβρίου 2006, ημέρα Τρίτη και ώρα 18:30, συνεδρίασε στην Αίθουσα 150

Διαβάστε περισσότερα

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ, ΔΙΑ ΒΙΟΥ ΜΑΘΗΣΗΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ ΚΕΝΤΡΟ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΓΛΩΣΣΑΣ. Θεσσαλονίκη

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ, ΔΙΑ ΒΙΟΥ ΜΑΘΗΣΗΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ ΚΕΝΤΡΟ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΓΛΩΣΣΑΣ. Θεσσαλονίκη ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ, ΔΙΑ ΒΙΟΥ ΜΑΘΗΣΗΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ ΚΕΝΤΡΟ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΓΛΩΣΣΑΣ οδηγός για τις εξετάσεις πιστοποίησης της ελληνομάθειας Θεσσαλονίκη Επιστημονική επιτροπή πιστοποίησης ελληνομάθειας: Σ. Ευσταθιάδης

Διαβάστε περισσότερα

Πρόγραμμα Σπουδών. για το "Νέο Σχολείο" πεδίο: Πολιτισμός - Δραστηριότητες Τέχνης για την Υποχρεωτική Εκπαίδευση (πρόταση β')

Πρόγραμμα Σπουδών. για το Νέο Σχολείο πεδίο: Πολιτισμός - Δραστηριότητες Τέχνης για την Υποχρεωτική Εκπαίδευση (πρόταση β') 2011 Πρόγραμμα Σπουδών για το "Νέο Σχολείο" πεδίο: Πολιτισμός - Δραστηριότητες Τέχνης για την Υποχρεωτική Εκπαίδευση (πρόταση β') Τα προτεινόμενα Προγράμματα Σπουδών στηρίζονται σε σειρά δραστηριοτήτων

Διαβάστε περισσότερα

ΠΕΡΙΟ ΟΣ ΙΓ - ΣΥΝΟ ΟΣ Γ ΕΙ ΙΚΗ ΜΟΝΙΜΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΕΡΕΥΝΑΣ ΚΑΙ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ Α ΙΟΡΘΩΤΑ Π Ρ Α Κ Τ Ι Κ Ο. (Άρθρο 40 παρ. 1 του Κ.τ.Β.)

ΠΕΡΙΟ ΟΣ ΙΓ - ΣΥΝΟ ΟΣ Γ ΕΙ ΙΚΗ ΜΟΝΙΜΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΕΡΕΥΝΑΣ ΚΑΙ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ Α ΙΟΡΘΩΤΑ Π Ρ Α Κ Τ Ι Κ Ο. (Άρθρο 40 παρ. 1 του Κ.τ.Β.) ΑΥΓΕΡΑΝΤΩΝΗ 11.10.2011 FATA1011.AY1 ΒΟΥΛΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΠΕΡΙΟ ΟΣ ΙΓ - ΣΥΝΟ ΟΣ Γ ΕΙ ΙΚΗ ΜΟΝΙΜΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΕΡΕΥΝΑΣ ΚΑΙ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ Α ΙΟΡΘΩΤΑ Π Ρ Α Κ Τ Ι Κ Ο (Άρθρο 40 παρ. 1 του Κ.τ.Β.) Στην Αθήνα σήµερα, 11

Διαβάστε περισσότερα

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ ΚΩΣΤΗ ΧΑΤΖΗΔΑΚΗ

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ ΚΩΣΤΗ ΧΑΤΖΗΔΑΚΗ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΜΕΤΑΦΟΡΩΝ ΚΑΙ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΩΝ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ ΚΩΣΤΗ ΧΑΤΖΗΔΑΚΗ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΜΕΤΑΦΟΡΩΝ ΚΑΙ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΩΝ ΤΡΙΤΗ 1 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2008 ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΗΣ: Θα ξεκινήσουμε την παρουσίαση για την αισθητική

Διαβάστε περισσότερα

Π Ρ Α Κ Τ Ι Κ Ο. (Άρθρο 40 παρ. 1 του Κ.τ.Β.) Στην Αθήνα σήμερα, 18 Ιανουαρίου 2011, ημέρα Τρίτη και ώρα 16:45, στην Αίθουσα

Π Ρ Α Κ Τ Ι Κ Ο. (Άρθρο 40 παρ. 1 του Κ.τ.Β.) Στην Αθήνα σήμερα, 18 Ιανουαρίου 2011, ημέρα Τρίτη και ώρα 16:45, στην Αίθουσα ΤΖΩΡΤΖΗ ΤΖΩΡΤΖΗ BBFP0118.MT1 ΒΟΥΛΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΠΕΡΙΟ ΟΣ ΙΓ - ΣΥΝΟ ΟΣ Β ΙΑΡΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΚΑΙ ΕΜΠΟΡΙΟΥ Α ΙΟΡΘΩΤΑ Π Ρ Α Κ Τ Ι Κ Ο (Άρθρο 40 παρ. 1 του Κ.τ.Β.) Στην Αθήνα σήμερα, 18 Ιανουαρίου 2011,

Διαβάστε περισσότερα

ΠΛΑΝΟ ΔΡΑΣΗΣ 2021 ΣΥΜΒΟΛΑΙΟ ΔΙΑΔΡΑΣΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗ ΤΗΣ ΑΘΗΝΑΣ

ΠΛΑΝΟ ΔΡΑΣΗΣ 2021 ΣΥΜΒΟΛΑΙΟ ΔΙΑΔΡΑΣΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗ ΤΗΣ ΑΘΗΝΑΣ ΠΛΑΝΟ ΔΡΑΣΗΣ 2021 ΣΥΜΒΟΛΑΙΟ ΔΙΑΔΡΑΣΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗ ΤΗΣ ΑΘΗΝΑΣ PROGRAMMA.indd 1 Μήνυμα του Υποψηφίου Δημάρχου Αθηναίων Άρη Σπηλιωτόπουλου Η Αθήνα μπορεί να γίνει μια σύγχρονη, ζωντανή πόλη. Η υποδειγματική

Διαβάστε περισσότερα

ΕΙΣΗΓΗΣΗ. Εισηγητής: Δρ. Στυλιανός Γ. Σκιάς, ΔΠΘ

ΕΙΣΗΓΗΣΗ. Εισηγητής: Δρ. Στυλιανός Γ. Σκιάς, ΔΠΘ ΕΙΣΗΓΗΣΗ Θέμα: Η Κρίση οι Νέοι και στην Ελλάδα: πως από τα σωρευμένα λάθη του παρελθόντος και την απόγνωση του σήμερα θα οδηγηθούμε, σταδιακά, σ ένα φωτεινό αύριο; Εισηγητής: Δρ. Στυλιανός Γ. Σκιάς, ΔΠΘ

Διαβάστε περισσότερα

αρχιτέκτονες Περιεχόµενα Περιοδικό του ΣA AΣ-ΠEA τεύχος 53 περίοδος B Σεπτέµβριος/Οκτώβριος 2005

αρχιτέκτονες Περιεχόµενα Περιοδικό του ΣA AΣ-ΠEA τεύχος 53 περίοδος B Σεπτέµβριος/Οκτώβριος 2005 ΠEPIO IKO ΣYΛΛOΓOY APXITEKTONΩN IΠΛΩMATOYXΩN ANΩTATΩN ΣXOΛΩN ΠANEΛΛHNIAΣ ENΩΣHΣ APXITEKTONΩN Bρυσακίου 15 & Kλάδου, 105 55 Aθήνα τηλ.: 210 3215 146/fax: 210 3215 147 e-mail: sadas-pea@tee.gr www.sadas-pea.gr

Διαβάστε περισσότερα

H E.O.Π.Ε. αλλάζει φυσιογνωμία

H E.O.Π.Ε. αλλάζει φυσιογνωμία 6 ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ>ΒΑΣΙΛΗΣ ΓΕΩΡΓΟΥΛΙΑΣ H E.O.Π.Ε. αλλάζει φυσιογνωμία Η Ε.Ο.Π.Ε. «μεγάλωσε» και έχει πλέον το ανάστημα να συνομιλεί με την πολιτεία με ίσους όρους. Η Ε.Ο.Π.Ε. κάνει το επόμενο βήμα της με το

Διαβάστε περισσότερα

Ξεκίνησαν οι κινητοποιήσεις των Αγροτών στο Αμύνταιο

Ξεκίνησαν οι κινητοποιήσεις των Αγροτών στο Αμύνταιο ΕΒΔΟΜΑΔΙΑΙΑ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΟΥΝΟΜΟΥ ΦΛΩΡΙΝΑΣ ΕΤΟΣ 3o ΑΡ. ΦΥΛΛΟΥ 107 ΤΕΤΑΡΤΗ 09 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2011 ΤΙΜΗ ΦΥΛΛΟΥ 1,00 ΕΥΡΩ Έλλειψη ετοιμότητας του νομού για την απορρόφηση κονδυλίων από το ΕΣΠΑ σελ. 3 Διαμαρτυρία

Διαβάστε περισσότερα

ΘΕΜΑ. Business plan για την έκδοση μιας νέας δωρεάν (free press) εφημερίδας

ΘΕΜΑ. Business plan για την έκδοση μιας νέας δωρεάν (free press) εφημερίδας ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙ ΕΥΤΙΚΟ Ι ΡΥΜΑ ΚΡΗΤΗΣ ΣΧΟΛΗ ΙΟΙΚΗΣΗΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΕΜΠΟΡΙΑΣ & ΙΑΦΗΜΙΣΗΣ ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΘΕΜΑ Business plan για την έκδοση μιας νέας δωρεάν (free press) εφημερίδας Εισηγητής: Παναγιώτα

Διαβάστε περισσότερα

ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ, ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΚΑΙ ΕΜΠΟΡΙΟΥ

ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ, ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΚΑΙ ΕΜΠΟΡΙΟΥ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ, ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΚΑΙ ΕΜΠΟΡΙΟΥ Π Ρ Α Κ Τ Ι Κ Ο Στην Αθήνα σήμερα, 19 Ιανουαρίου 2008, ημέρα Σάββατο και ώρα 12.30' συνεδρίασε στην Αίθουσα Γερουσίας του Μεγάρου της Βουλής η Επιτροπή Οικονομικών

Διαβάστε περισσότερα

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ ΜΑΝΟΛΗ ΚΕΦΑΛΟΓΙΑΝΝΗ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΕΜΠΟΡΙΚΗΣ ΝΑΥΤΙΛΙΑΣ

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ ΜΑΝΟΛΗ ΚΕΦΑΛΟΓΙΑΝΝΗ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΕΜΠΟΡΙΚΗΣ ΝΑΥΤΙΛΙΑΣ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΜΠΟΡΙΚΗΣ ΝΑΥΤΙΛΙΑΣ ΓΡΑΦΕΙΟ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ ΚΑΙ Μ.Μ.Ε. ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ ΜΑΝΟΛΗ ΚΕΦΑΛΟΓΙΑΝΝΗ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΕΜΠΟΡΙΚΗΣ ΝΑΥΤΙΛΙΑΣ ΤΕΤΑΡΤΗ 23 ΜΑΡΤΙΟΥ 2005 ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Θέλω να σας ζητήσω συγνώμη, διότι για πρώτη

Διαβάστε περισσότερα

ΤΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ. sd Σάββατο 2 - Κυριακή 3 Ιουλίου 2011. Bασίλης Κασκαρέλης: O πρέσβης για τα δύσκολα

ΤΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ. sd Σάββατο 2 - Κυριακή 3 Ιουλίου 2011. Bασίλης Κασκαρέλης: O πρέσβης για τα δύσκολα ΤΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ sd Σάββατο 2 - Κυριακή 3 Ιουλίου 2011 Bασίλης Κασκαρέλης: O πρέσβης για τα δύσκολα 2 ΠΡΟΣΩΠΑ ΕΘΝΙΚΟΣ ΚΗΡΥΞ Bασίλης Κασκαρέλης: O πρέσβης για τα δύσκολα Του Θεοδώρου Καλμούκου Στις εξαιρετικά

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΣΩΡΙΝΗ ΗΜΕΡΗΣΙΑ ΔΙΑΤΑΞΗ 81ης Γ.Σ. ΤΟΥ ΚΛΑΔΟΥ ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ

ΠΡΟΣΩΡΙΝΗ ΗΜΕΡΗΣΙΑ ΔΙΑΤΑΞΗ 81ης Γ.Σ. ΤΟΥ ΚΛΑΔΟΥ ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ P O S T P R E S S ΠΛΗΡΩΜΕΝΟ ΤΕΛΟΣ Ταχ. Γραφείο KEMΠ ΚΡΥΟΝΕΡΙΟΥ Αριθµός Αδείας X+7 P O S T P R E S S ENTYΠO KΛEIΣTO AP. A EIAΣ 1117/1996 KEMΠA Ξενοφώντος 15A 105 57 Aθήνα, Tηλ. 210-32.21.316 Κωδικός 01-2753

Διαβάστε περισσότερα

ΘΕΑΤΡΟ ΚΑΙ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΣΤΟ ΚΕΝΤΡΟ ΤΗΣ ΣΚΗΝΗΣ 471. ΜΕΡΟΣ ΣΤ' Εκπαίδευση και καλλιτεχνική έκφραση

ΘΕΑΤΡΟ ΚΑΙ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΣΤΟ ΚΕΝΤΡΟ ΤΗΣ ΣΚΗΝΗΣ 471. ΜΕΡΟΣ ΣΤ' Εκπαίδευση και καλλιτεχνική έκφραση ΘΕΑΤΡΟ ΚΑΙ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΣΤΟ ΚΕΝΤΡΟ ΤΗΣ ΣΚΗΝΗΣ 471 ΜΕΡΟΣ ΣΤ' Εκπαίδευση και καλλιτεχνική έκφραση 472 6Η ΔΙΕΘΝΗΣ ΣΥΝΔΙΑΣΚΕΨΗ ΓΙΑ ΤΟ ΘΕΑΤΡΟ ΣΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ Επενδύοντας μουσικά ιστορίες, μύθους και παραμύθια

Διαβάστε περισσότερα

ΟΜΙΛΟΣ UNESCO ΔΗΜΟΥ ΑΜΑΡΟΥΣΙΟΥ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΑΤΤΙΚΗΣ

ΟΜΙΛΟΣ UNESCO ΔΗΜΟΥ ΑΜΑΡΟΥΣΙΟΥ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΑΤΤΙΚΗΣ Η εφημερίδα των νέων μας ΟΜΙΛΟΣ UNESCO ΔΗΜΟΥ ΑΜΑΡΟΥΣΙΟΥ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΑΤΤΙΚΗΣ Η εφημερίδα των νέων μας Τεύχος 2, Οκτώβριος 2006 URL: www.unesco.gr E-mail: info@unesco.gr - - ΓΙΝΕΤΕ ΚΙ ΕΣΕΙΣ ΜΕΛΟΣ!!! UNESCO

Διαβάστε περισσότερα

Συμβούλιο για την Πολιτιστική Συνεργασία Επιτροπή Παιδείας Τμήμα Σύγχρονων Γλωσσών, Στρασβούργο Συμβούλιο της Ευρώπης

Συμβούλιο για την Πολιτιστική Συνεργασία Επιτροπή Παιδείας Τμήμα Σύγχρονων Γλωσσών, Στρασβούργο Συμβούλιο της Ευρώπης Κοινό Ευρωπαϊκό Πλαίσιο αναφοράς για τη γλώσσα: εκμάθηση, διδασκαλία, αξιολόγηση Συμβούλιο για την Πολιτιστική Συνεργασία Επιτροπή Παιδείας Τμήμα Σύγχρονων Γλωσσών, Στρασβούργο Συμβούλιο της Ευρώπης i

Διαβάστε περισσότερα