ΚΑΣΤΡΟ α) τα στενομέτωπα μονοσπιτα β) τα αρχοντικά

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "ΚΑΣΤΡΟ α) τα στενομέτωπα μονοσπιτα β) τα αρχοντικά"

Transcript

1 ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ Παλατιανός, Μακεδών, Παλατιανή Ανθολογία, 9 βιβλίο Βακαλόπουλος, Απ., [1964], Ιστορία του Νέου Ελληνισμού, τόμος Β, Θεσσαλονίκη Βακαλόπουλος, Απ., [1973], Ιστορία του Νέου Ελληνισμού, τόμος Δ, Θεσσαλονίκη Βασιλειάδης, Δ., [1955], Εισαγωγή στην αιγαιοπελαγίτικη λαϊκή αρχιτεκτονική, Αθήνα: Εστία. Bent, Th.., [1885], The Cyclades or life among the insular Greeks, London Brook, J.K.-Young, G.M., [1949], Excavation in Siphnos, The Annual of the British School of Athens, XLIV, p Bunchon, A., [1911], Voyage dans l Eubée, les iles ioniens et les Cyclades en 1841, Paris. Γκιών, Κ., [1874], Ιστορία της νήσου Σίφνου, Σύρος. Ζερλέντης, Π., [1918], Νησιωτική επετηρίς, τομος Α, Ερμούπολις. Ζερλέντης, Π., [1913], Ιστορικαί έρευναι περί τας εκκλησίας των νήσων της ανατολικής Μεσογείου θαλάσσης, τομος Α, Ερμούπολις. Zourdain, Ph., [1828], Mémoires historiques et militaires sur les événements de la Grèce depuis 1822 jusqu au combat de Navarin, Paris: Brissot-Thivars. Ζώρα, Πόπη, [1963], Σιφνέικα πλακόστρωτα, Ζυγός, σ , Ηρόδοτος, Ιστορίαι, τόμος 6-βιβλίο Γ, εκδόσεις Πάπυρος Μaurer, G., [1943], Ο Ελληνικός λαός, μετφρ. Χ. Πράτσικα-Ε. Καραστάθη, Αθήνα. Μηλιαράκης, Α., [1874], Κυκλαδικά: ητοι γεωγραφία και ιστορία των Κυκλάδων νήσων από των αρχαιοτάτων χρόνων μέχρι της καταλήψεως αυτών υπό των Φράγκων, Αθήνα: Ελληνική Ανεξαρτησία. Miller, W., [1972], Ιστορία της Φραγκοκρατίας, τόμος Α,Β, μετφρ. Σπ. Λάμπρου, Αθήνα: Π.Σ. Παπακωνσταντίνου. Σιμόπουλος, Κ., [1976], Ξένοι ταξιδιώτες στην Ελλάδα, Αθήνα Sonnini, G.S.,[1801], Voyage en Grèce et en Turquie, τόμος 2, Paris: F.Buisson Τζάκου, Αναστ. Ε., [1976], Κεντρικοί οικισμοί της Σίφνου, μορφή και εξέλιξη σε ένα παραδοσιακό σύστημα, Αθήνα. Tournefort, Pitton de, [1717], Relation d un voyage du Levant, Lyon: Imprimerie Royale Τρουλλός, Αντ., [1974], Σίφνος, Ιστορία-Λαογραφία-Ξενάγηση, Αθήνα. Φιλιππά-Αποστόλου, Μ., [1978], Το Κάστρο της Αντιπάρου- Συμβολή στη μελέτη των αρχαίων μεσαιωνικών οικισμών του Αιγαίου, Αθήνα. Wagner, F.C., [1974], Die Topfersiedlungen der insel Siphnos, Karlsruhe

2

3 Η Σίφνος ανήκει στο σύμπλεγμα των Κυκλάδων και κατοικήθηκε από τους προϊστορικούς χρόνους, παρήκμασε κατά τη ρωμαϊκή περίοδο και ανασυγκροτείται στη βυζαντινή εποχή. Οι παραδοσιακοί οικισμοί βρίσκονται σε ένα οροπέδιο στο κέντρο του νησιού. Ο οικισμός του Κάστρου απομονωμένος από τα άλλα χωριά, πρωτεύουσα από την αρχαιότητα μέχρι τον 19ο αιώνα, αποτελεί μια κλειστή αμυντική πολεοδομική δομή σε αντίθεση με την ελεύθερη δομή των παραδοσιακών οικισμών. Η εποχή της φραγκοκρατίας επηρέασε την αρχιτεκτονική του Κάστρου και γενικότερα των άλλων οικισμών. Η εξέλιξη του σιφνέικου σπιτιού έχει τις απαρχές του στην αυστηρή τυπολογία των αρχοντικών του Κάστρου αλλά σχημάτισε πιο ανοιχτές μορφές. Κατά την όψιμη τουρκοκρατία αναπτύσσονται σημαντικά οι παραδοσιακοί οικισμοί και μεταφέρεται εκεί η πρωτεύουσα ενώ το Κάστρο αρχίζει να παρακμάζει. ΚΑΣΤΡΟ Διατηρεί την οικοδομική οχυρωματική μεσαιωνική του δομή με τις σειρές των σπιτιών να σχηματίζουν τα αμυντικά τείχη. Έχει ελλειψοειδή μορφή ακολουθώντας τη μορφολογία του εδάφους. Βασίζεται στην εν σειρά διάταξη των σπιτιών σε δακτυλίους και στο Κάστρο διακρίνονται δυο. Οι κατοικίες βλέπουν προς το εσωτερικό με μικρά ανοίγματα προς τα έξω, αποτελούνται από δυο ή τρεις ορόφους σχηματίζοντας ένα αμυντικό τείχος. Στον εξωτερικό δακτύλιο βρίσκονται αρκετά μονοσπιτα ενώ στον εσωτερικό και στο κέντρο τα μεγάλα σπίτια. Η στενότητα του χώρου και η ανάγκη για άμυνα οδήγησε στην απουσία οργανωμένης, διαμορφωμένης πλατείας. Οι βασικοί δρόμοι είναι στενοί, δεν υπάρχουν αυλές στα σπίτια παρά σε ορισμένες περιπτώσεις και σε υποτυπώδη μορφή. Διακρίνονται δυο κατηγορίες σπιτιών: α) τα στενομέτωπα μονοσπιτα Αποτελούνται από δυο ή τρεις ορόφους. Κάθε όροφος αποτελεί ανεξάρτητη κατοικία με δική της είσοδο χωρίς εσωτερική επικοινωνία. Στην κατοικία υπάρχει συνήθως ξύλινο πατάρι για ύπνο. β) τα αρχοντικά Προκύπτουν από την επανάληψη της οικοδομικής μονάδας που έδωσε το μονοσπιτο και που το πλάτος της πιθανώς να καθορίστηκε από το μήκος των ξύλινων δοκαριών. Χαρακτηριστικό είναι η μεγάλη σάλα υποδοχής η οποία υπερέχει και σε ύψος σε σχέση με τους άλλους χώρους. Εξαίρεση σε αυτό το τύπο κατοικίας αποτελεί το αρχοντικό της Καραμηλιωτάκη όπου διακρίνεται κάποιος υποτυπώδης σχεδιασμός συμμετρικής διατάξεως των χώρων του ορόφου και δυο χώροι στις άκρες που μοιάζουν με πύργους.

4 ΚΕΝΤΡΙΚΟΙ ΟΙΚΙΣΜΟΙ Οι κύριοι οικισμοί στη Σίφνο είναι οργανωμένοι σε ενα επίμηκες πλέγμα και αποτελούνται από 7 οικισμούς, τα Εξάμπελα,τη Καταβατή, την Απολλωνία(σημερινή πρωτεύουσα),το Πάνω και Κάτω Πετάλι, τον Αρτεμώνα και τον Αη-Λουκα. Η πολεοδομική δομή διαφέρει από αυτή του Κάστρου. Διακρίνονται όμως ορισμένοι πυρήνες όπου διαφαίνεται παλαιότερος πολεοδομικός ιστός συγκρίσιμος με αυτόν του Κάστρου. Στα σπίτια των παραδοσιακών οικισμών επικρατεί διαφορετική αντιληψη από αυτών του Κάστρου με περισσότερη ελευθερία στη σύνθεση των χώρων. Κατατάσσονται σε τρεις κατηγορίες: α) τα αρχοντικά που περιλαμβάνονται οι ενδιάμεσοι τύποι και τα νεοκλασικά. Τα χαρακτηριστικά που παρουσιάζουν αυτά τα σπίτια είναι ο σαφής διαχωρισμός και η ιεράρχηση των λειτουργιών κατά πτέρυγες στα ισόγεια και κατά όροφο στα διώροφα που αποτελούν την πλειοψηφία. Στο ισόγειο βρίσκονται οι βοηθητικοί χώροι και στον όροφο η σάλα και οι κοιτώνες. Η κύρια προσπέλαση γίνεται στη σάλα με εξωτερική λίθινη σκάλα ενώ για την εσωτερική επικοινωνία χρησιμοποιούνται ξύλινες σκάλες. Η δομή των αρχοντικών παρουσιάζει μια συγγένεια με τα αρχοντικά του Κάστρου. Προς το τέλος του 19ου αιώνα διαμορφώνονται οι ενδιάμεσοι μεταβατικοί τύποι επηρεασμένοι από ξένα πρότυπα και παρατηρούνται διαφορές στη διάταξη των χώρων και στη συνέχεια εμφανίζονται νεοκλασικίζοντα και νεοκλασικά σπίτια. β) τα μεσαία σπίτια Είναι κυρίως ισόγειες κατασκευές με μεγάλη λειτουργική ενότητα μεταξύ κυρίων και βοηθητικών χώρων. Οι κύριοι χώροι αποτελούνται από τη σάλα και δυο κοιτώνες στο βάθος. γ) τα μικρά στοιχειώδη σπίτια Παρατηρείται και εδώ η τυπική διάταξη των κυρίων χώρων με τη σάλα και τους δυο κοιτώνες στο βάθος ωστόσο σε αυτά τα σπίτια υπάρχει ποικιλία και διάφοροι τύποι που μοιάζουν να προέρχονται από τα μονόσπιτα. Στη Σίφνο συναντώνται αγροτικά σπίτια που ονομάζονται θημωνιές. Αποτελούν δευτερεύουσες κατοικίες των αγροτών. Συνήθως είναι πλατυμέτωπα με την είσοδο στη μεγάλη πλευρά και έχουν ένα κατοικήσιμο χώρο με τζάκι, τη πανωστριά. Συνδυάζονται με κελάρια, λιοτρίβια, περιστεριώνες και αλώνι.

5 ΜΟΡΦΟΛΟΓΙΑ Τα ιδιαίτερα μορφολογικά και αρχιτεκτονικά στοιχεία των κατοικιών της Σίφνου παρουσιάζουν τα χαρακτηριστικά γνωρίσματα που επικρατούν στην αρχιτεκτονική των Κυκλάδων και έχουν επηρεαστεί σοβαρά από την χρήση των τοπικών υλικών. Η γεωμετρικότητα των όγκων που εντείνεται από την διαφοροποίηση του ύψους της οροφής των διαφόρων χώρων των κατοικιών. Αυτό γινόταν γιατί η σάλα είχε μεγαλύτερο ύψος, ενώ οι κοιτώνες και τα βοηθητικά δωμάτια ήταν σε διαφορετικές στάθμες. Η λογική αυτή οδηγούσε στη διάσπαση των όγκων και σε ποικίλη συνθετική κλίμακα. Tο μεγάλο πάχος των τοίχων και τα μικρά ανοίγματα τόνιζαν τη γεωμετρικοτητα και τη μονολιθικότητα των κτισμάτων. Ένα στοιχείο που συμβάλλει στην ομοιογένεια των οικισμών, είναι η πλαστική υφή των σοβάδων χωρίς οδηγούς και οι χωρίς στέψη απολήξεις των τοιχωμάτων. Οι απολήξεις των κτισμάτων με ή χωρίς καμπυλότητα προεξέχουν από τα επίπεδα δώματα cm. Άλλα μορφολογικά στοιχεία είναι οι φλάροι, οι υδρορροές, αϋκλες καθώς και τα κτιστά σκαλοπάτια που χρησιμεύουν για την προσπέλαση στις ταράτσες. Στους κεντρικούς οικισμούς, κυρίως στα μεγάλα αρχοντικά χρησιμοποιήθηκαν λίθινα εγκάρσια τόξα(βόλτα) στους ισόγειους βοηθητικούς χώρους είτε στο εσωτερικό είτε στους υπόστεγους ημιυπαίθριους χώρους. ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ Για την κατασκευή των Σιφνέικων σπιτιών χρησιμοποιούνταν κυρίως υλικά τοπικής προέλευσης. Τα βασικότερα από αυτά είναι η πέτρα και το ξύλο. Ακολουθούν ο ασβέστης, η άμμος, το χώμα, τα αργιλικά χώματα, η θηραϊκή γη και τα φύκια. Οι τοιχοποιίες κατασκευάζονται από σχιστόλιθους και σαν συνδετικό υλικό απλή λάσπη. Για ενίσχυση τοποθετούνται ξυλοδεσιές από φίδες, ένα είδος δένδρου που φύτρωνε πολιά στο νησί και διαμπερείς ογκώδεις ασβεστόλιθους. Η φέρουσα κατασκευή αποτελείται από δοκίδες σκληρού ξύλου, ημικατεργασμένου συνήθως. Στη συνέχεια κάθετα προς τις δοκούς τοποθετούνται σχιστόπλακες, στους ευτελείς χώρους κλαδιά ή καλάμια και στις πλουσιότερες κατασκευές σανίδια. Ακολουθούν διάφορες μονωτικές στρώσεις από φύκια ή χώμα και για στεγανοποίηση χρησιμοποιούνταν αργιλικά χώματα. Η ταράτσα ασπρίζεται με γαλάκτωμα ασβέστη. Στα σπίτια χαμηλής και μέσης οικονομικής στάθμης τα ανοίγματα των χώρων περιορίζονται από το μήκος των δοκίδων ενώ στα αρχοντικά χρησιμοποιήθηκαν δυο μέθοδοι στην φέρουσα κατασκευή για την αντιμετώπιση των μεγάλων ανοιγμάτων. Τα λίθινα εγκάρσια τόξα, «βόλτα» και τα μεγάλα αξονικά ξύλινα δοκάρια, τα αξόνια. Στα δάπεδα τοποθετούνται σχιστόπλακες, χρήση ξύλου γινόταν μόνο στα πλούσια σπίτια. Τα κουφώματα είναι καρφωτά ή περαστά πολλές φορές ταμπλαδωτά με τα παντζούρια εξωτερικά τοποθετημένα.

6 ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ Τζάκου, Αναστ. Ε., [1979], Κεντρικοί οικισμοί της Σίφνου, μορφή και εξέλιξη σε ένα παραδοσιακό σύστημα, Αθήνα. Τζάκου, Αναστ. Ε.,[1982], Σίφνος: Ελληνική παραδοσιακή αρχιτεκτονική, Αθήνα, εκδόσεις Μέλισσα.

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΠΕΙΡΑΙΑ ΤΜΗΜΑ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΔΟΜΙΚΩΝ ΕΡΓΩΝ ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΠΕΙΡΑΙΑ ΤΜΗΜΑ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΔΟΜΙΚΩΝ ΕΡΓΩΝ ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΠΕΙΡΑΙΑ ΤΜΗΜΑ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΔΟΜΙΚΩΝ ΕΡΓΩΝ ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΜΕΛΕΤΗ ΣΥΓΚΡΟΤΗΜΑΤΟΣ ΣΤΗΝ ΠΑΡΟ ΩΣΤΕ ΝΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΕΙ ΚΕΝΤΡΟ ΥΠΟΔΟΧΗΣ ΜΕΤΑΝΑΣΤΩΝ ΑΝΔΡΕΑ ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΚΕΦΑΛΑ ΜΑΓΔΑΛΗΝΗ ΕΙΣΗΓΗΤΗΣ:

Διαβάστε περισσότερα

Project της τάξης Α 5 Υπεύθυνη του τμήματος: κα. Γιάνναρου Πέγκυ

Project της τάξης Α 5 Υπεύθυνη του τμήματος: κα. Γιάνναρου Πέγκυ Project της τάξης Α 5 Υπεύθυνη του τμήματος: κα. Γιάνναρου Πέγκυ Σε αυτή την εργασία αρχικά θα παρουσιάσουμε τα Ελληνικά νησιά του Βοριοαντολικού Αιγαίου και των Σποράδων. Βορειοαντολικό Αιγαίο: Χίος Λέσβος

Διαβάστε περισσότερα

Η ΤΡΙΜΕΡΗΣ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗ ΕΞΕΛΙΞΗ ΤΗΣ ΝΗΣΟΥ ΑΝΔΡΟΥ

Η ΤΡΙΜΕΡΗΣ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗ ΕΞΕΛΙΞΗ ΤΗΣ ΝΗΣΟΥ ΑΝΔΡΟΥ Η ΤΡΙΜΕΡΗΣ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗ ΕΞΕΛΙΞΗ ΤΗΣ ΝΗΣΟΥ ΑΝΔΡΟΥ 1 2 Ο 19ος αιώνας βρήκε τη νήσο Άνδρο σε καλή κατάσταση και με ακμάζουσα ναυτιλία. Απέκτησε την ανεξαρτησία της με το Πρωτόκολλο του Λονδίνου το 1830,

Διαβάστε περισσότερα

ΕΙΔΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ ΟΙΚΟΔΟΜΙΚΗΣ 8 ου εξ 2011 ΚΑΤΟΙΚΙΑ ΣΤΟΝ ΜΕΣΑΓΡΟ

ΕΙΔΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ ΟΙΚΟΔΟΜΙΚΗΣ 8 ου εξ 2011 ΚΑΤΟΙΚΙΑ ΣΤΟΝ ΜΕΣΑΓΡΟ ΕΙΔΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ ΟΙΚΟΔΟΜΙΚΗΣ 8 ου εξ 2011 ΚΑΤΟΙΚΙΑ ΣΤΟΝ ΜΕΣΑΓΡΟ Γενικές πληροφορίες_ Αίγινα Στέγαση Η Αίγινα βρίσκεται στη μέση του Σαρωνικού κόλπου. Είναι το κοντινότερο στην Αττική νησί, μέτριο σε μέγεθος.

Διαβάστε περισσότερα

ΤΙΤΛΟΣ: ΠΡΟΤΑΣΗ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ ΚΑΙ ΑΝΑΔΕΙΞΗΣ ΜΕ ΝΕΑ ΧΡΗΣΗ ΤΟΥ ΚΑΣΤΡΟΥ ΤΗΣ ΑΣΤΥΠΑΛΑΙΑΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΕΥΡΥΤΕΡΗΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ.

ΤΙΤΛΟΣ: ΠΡΟΤΑΣΗ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ ΚΑΙ ΑΝΑΔΕΙΞΗΣ ΜΕ ΝΕΑ ΧΡΗΣΗ ΤΟΥ ΚΑΣΤΡΟΥ ΤΗΣ ΑΣΤΥΠΑΛΑΙΑΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΕΥΡΥΤΕΡΗΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ. ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΠΕΙΡΑΙΑ ΣΧΟΛΗ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΩΝ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ ΤΜΗΜΑ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΔΟΜΙΚΩΝ ΕΡΓΩΝ ΤΟΜΕΑΣ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΟΥ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΥ ΤΙΤΛΟΣ: ΠΡΟΤΑΣΗ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ ΚΑΙ ΑΝΑΔΕΙΞΗΣ ΜΕ ΝΕΑ ΧΡΗΣΗ ΤΟΥ ΚΑΣΤΡΟΥ

Διαβάστε περισσότερα

ΘΕΜΑ. Ανακατασκευή και Επαναχρησιμοποίηση Κτηρίου στην Περιοχή του Μπούργου της Χώρας Νάξου

ΘΕΜΑ. Ανακατασκευή και Επαναχρησιμοποίηση Κτηρίου στην Περιοχή του Μπούργου της Χώρας Νάξου ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΠΕΙΡΑΙΑ ΣΧΟΛΗ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΩΝ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ ΤΜΗΜΑ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΔΟΜΙΚΩΝ ΕΡΓΩΝ ΤΟΜΕΑΣ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΟΥ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΥ ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΘΕΜΑ Ανακατασκευή και Επαναχρησιμοποίηση Κτηρίου στην

Διαβάστε περισσότερα

2.2.1. H ιστορική πόλη της Κέρκυρας, που προτείνεται για ένταξη στον. 2.2.2. Τα πραγματικά όρια του προτεινόμενου προς ένταξη Μνημείου

2.2.1. H ιστορική πόλη της Κέρκυρας, που προτείνεται για ένταξη στον. 2.2.2. Τα πραγματικά όρια του προτεινόμενου προς ένταξη Μνημείου .1. Χαρακ τηριστι κ ά θέσ ης (χάρτες 1 5 συνοδευτικού τεύχους πρότασης).. Οριοθέτηση του π ροτεινόμενου Μνημείου.1.1. Ονομασία : Παλιά Πόλη Κέρκυρας.1.. Χώρα : Ελλάδα.1.3. Περιφέρεια : Ιονίων Νήσων.1.4.

Διαβάστε περισσότερα

Πτυχιακή εργασία των σπουδαστριών: 1. Ζαφειροπούλου Ευαγγελίας 2. Μαντάλα Αικατερίνης-Μαρίας

Πτυχιακή εργασία των σπουδαστριών: 1. Ζαφειροπούλου Ευαγγελίας 2. Μαντάλα Αικατερίνης-Μαρίας ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΠΕΙΡΑΙΑ ΣΧΟΛΗ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΩΝ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ ΤΜΗΜΑ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΔΟΜΙΚΩΝ ΕΡΓΩΝ ΤΑ ΟΣΑ ΑΠΕΜΕΙΝΑΝ ΣΠΙΤΙΑ (ΚΛΠ) ΜΕ ΚΑΜΑΡΕΣ (ΘΟΛΟΥΣ) ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ ΤΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ, ΑΠΟ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟΥΣ ΑΙΩΝΕΣ Πτυχιακή

Διαβάστε περισσότερα

ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΣΠΟΥΔΑΣΤΡΙΕΣ: ΑΘΑΝΑΣΙΟΥ ΣΟΦΙΑ Α.Μ. 31578, ΠΑΠΑΧΡΗΣΤΟΥ ΜΑΡΙΑ Α.Μ 30321, ΤΣΙΓΓΟΥ ΜΑΡΙΑ Α.Μ 31906.

ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΣΠΟΥΔΑΣΤΡΙΕΣ: ΑΘΑΝΑΣΙΟΥ ΣΟΦΙΑ Α.Μ. 31578, ΠΑΠΑΧΡΗΣΤΟΥ ΜΑΡΙΑ Α.Μ 30321, ΤΣΙΓΓΟΥ ΜΑΡΙΑ Α.Μ 31906. Τ.Ε.Ι. ΠΕΙΡΑΙΑ ΣΧΟΛΗ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΩΝ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ ΤΜΗΜΑ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΔΟΜΙΚΩΝ ΕΡΓΩΝ ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΜΕΛΕΤΗ ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΕΥΤΙΚΩΝ ΚΤΙΣΜΑΤΩΝ ΣΤΗΝ ΑΝΔΡΟ, ΣΤΑ ΤΕΛΗ ΤΟΥ 19ου ΑΙΩΝΑ ΚΑΙ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΕΠΑΝΑΧΡΗΣΗΣ ΕΠΙΛΕΓΜΕΝΩΝ

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΗ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗ ΚΑΙ ΣΥΓΧΡΟΝΟΙ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΣΜΟΙ ΤΥΠΟΛΟΓΙΚΗ ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΤΙΚΗ ΑΝΑΛΥΣΗ ΟΙΚΟΔΟΜΩΝ - ΛΥΘΡΟΔΟΝΤΑΣ

ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΗ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗ ΚΑΙ ΣΥΓΧΡΟΝΟΙ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΣΜΟΙ ΤΥΠΟΛΟΓΙΚΗ ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΤΙΚΗ ΑΝΑΛΥΣΗ ΟΙΚΟΔΟΜΩΝ - ΛΥΘΡΟΔΟΝΤΑΣ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΗ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗ ΚΑΙ ΣΥΓΧΡΟΝΟΙ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΣΜΟΙ ΤΥΠΟΛΟΓΙΚΗ ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΤΙΚΗ ΑΝΑΛΥΣΗ ΟΙΚΟΔΟΜΩΝ - ΛΥΘΡΟΔΟΝΤΑΣ ΕΑΡΙΝΟ ΕΞΑΜΗΝΟ 2010-11 αμαλία πατρόκλου- μαρία χατζηγιώρκη- στέλλα χατζηχαραλάμπους ΛΥΘΡΟΔΟΝΤΑΣ

Διαβάστε περισσότερα

1 Νίκος Λιανός, αρχιτέκτων, Επ. Καθηγητής ΤΑΜ- ΠΘ. Μορφολογικά χαρακτηριστικά των κτηρίων της παλιάς πόλης της Ξάνθης. Ο πολεοδοµικός ιστός της πόλης: µια σύντοµη µορφολογική προσέγγιση. Η πρώτη φάση οικοδόµησης

Διαβάστε περισσότερα

ΠΙΝΑΚΑΣ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΩΝ ΤΟΓΠΚΟΣ ΠΡΟΣΔΙΟΡΙΣΜΟΣ -ΑΝΑΖΉΤΗΣΗ ΤΗΣ ΡΙΖΑΣ ΤΟΥ ΟΝΟΜΑΤΟΣ.. 8. Τύπος β... 23 Τύπος γ... 25 Τύπος δ... 31. Τοιχοποιίες...

ΠΙΝΑΚΑΣ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΩΝ ΤΟΓΠΚΟΣ ΠΡΟΣΔΙΟΡΙΣΜΟΣ -ΑΝΑΖΉΤΗΣΗ ΤΗΣ ΡΙΖΑΣ ΤΟΥ ΟΝΟΜΑΤΟΣ.. 8. Τύπος β... 23 Τύπος γ... 25 Τύπος δ... 31. Τοιχοποιίες... ΠΙΝΑΚΑΣ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΩΝ ΠΡΟΛΟΓΟΣ - ΕΓΠΣΚΕΨΗ ΣΤΟ ΝΗΣΙ................................. 1 ΕΙΣΑΓΩΓΉ-ΤΑ ΦΗΡΑ..................................... 2 ΤΟΓΠΚΟΣ ΠΡΟΣΔΙΟΡΙΣΜΟΣ -ΑΝΑΖΉΤΗΣΗ ΤΗΣ ΡΙΖΑΣ ΤΟΥ ΟΝΟΜΑΤΟΣ.. 8

Διαβάστε περισσότερα

Α. Η σύσταση και η δομή του οικισμού (πολεοδομική ανάπτυξη- Οργάνωση)

Α. Η σύσταση και η δομή του οικισμού (πολεοδομική ανάπτυξη- Οργάνωση) Α. Η σύσταση και η δομή του οικισμού (πολεοδομική ανάπτυξη- Οργάνωση) Η ονομασία Λύμπια είναι αρχαία Ελληνική, από Όλυμπος. Ιδρύθηκε από πρόσφυγες γειτονικών χωριών, που είχαν καταστραφεί κατά τη διάρκεια

Διαβάστε περισσότερα

Οικοδομές λαϊκής αρχιτεκτονικής

Οικοδομές λαϊκής αρχιτεκτονικής Εσωτερική αυλή και ηλιακός Η μελέτη για το Πιλοτικό Έργο ακολούθησε τη Μέθοδο RehabiMed για την αποκατάσταση αστικού τοπίου. Αφού έγιναν οι προκαταρκτικές ενέργειες για ενημέρωση και συναίνεση των τοπικών

Διαβάστε περισσότερα

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΠΕΙΡΑΙΑ ΣΧΟΛΗ ΣΤΕΦ ΤΜΗΜΑ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΔΟΜΙΚΩΝ ΕΡΓΩΝ

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΠΕΙΡΑΙΑ ΣΧΟΛΗ ΣΤΕΦ ΤΜΗΜΑ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΔΟΜΙΚΩΝ ΕΡΓΩΝ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΠΕΙΡΑΙΑ ΣΧΟΛΗ ΣΤΕΦ ΤΜΗΜΑ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΔΟΜΙΚΩΝ ΕΡΓΩΝ ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ «ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΕΣ-ΟΙΚΟΔΟΜΙΚΕΣ ΛΕΠΤΟΜΕΡΕΙΕΣ ΝΕΟΚΛΑΣΙΚΩΝ ΚΤΙΡΙΩΝ. Η ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΤΗΣ ΑΙΓΙΝΑΣ» ΣΠΟΥΔΑΣΤΗΣ ΚΑΤΙΚΟΣ

Διαβάστε περισσότερα

ΥΠΕΥΘΥΝΗ ΚΑΘΗΓΗΤΡΙΑ : κα. Π.ΓΙΑΝΑΡΟΥ

ΥΠΕΥΘΥΝΗ ΚΑΘΗΓΗΤΡΙΑ : κα. Π.ΓΙΑΝΑΡΟΥ ΥΠΕΥΘΥΝΗ ΚΑΘΗΓΗΤΡΙΑ : κα. Π.ΓΙΑΝΑΡΟΥ ΟΜΑΔΑ 1 ΑλοΪζου Δήμητρα Ανδριόπουλος Παύλος Αρχοντή Μάρση Δήμα Ειρένια Ευγενικού Δήμητρα Πελέκης Αλέξανδρος Ξάνθη Ηπειρομακεδονικής τεχνοτροπίας- Χαρακτηριστικά :

Διαβάστε περισσότερα

Πέρα Χωριό. Παραδοσιακή Αρχιτεκτονική Και Σύγχρονοι Προβληματισμοί. Θεωρητική και Σχεδιαστική Άσκηση

Πέρα Χωριό. Παραδοσιακή Αρχιτεκτονική Και Σύγχρονοι Προβληματισμοί. Θεωρητική και Σχεδιαστική Άσκηση Παραδοσιακή Αρχιτεκτονική Και Σύγχρονοι Προβληματισμοί Θεωρητική και Σχεδιαστική Άσκηση Πέρα Χωριό Χρυστάλλα Αργυρού Αλεξάνδρα Χαραλαμπίδου Αγγέλα Χαραλάμπους Γενικές πληροφορίες για τον οικισμό Το Πέρα

Διαβάστε περισσότερα

4 Ο Γυμνάσιο Μυτιλήνης Σχολικό έτος 2011-2012 ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ

4 Ο Γυμνάσιο Μυτιλήνης Σχολικό έτος 2011-2012 ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ 4 Ο Γυμνάσιο Μυτιλήνης Σχολικό έτος 2011-2012 ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ «Αστική αρχιτεκτονική στο νησί μας και στο Βόρειο Αιγαίο» ΟΙ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΕΣ ΜΑΣ ΟΜΑΔΕΣ: Οι εξερευνητές Οι ανώνυμοι Think Teen

Διαβάστε περισσότερα

Ευχαριστώ θερμά τον επιβλέποντα καθηγητή μου, κ. Σπύρο Ραυτόπουλο για τη συνεργασία, καθοδήγηση και βοήθειά του και όλους όσους με βοήθησαν να

Ευχαριστώ θερμά τον επιβλέποντα καθηγητή μου, κ. Σπύρο Ραυτόπουλο για τη συνεργασία, καθοδήγηση και βοήθειά του και όλους όσους με βοήθησαν να Ευχαριστώ θερμά τον επιβλέποντα καθηγητή μου, κ. Σπύρο Ραυτόπουλο για τη συνεργασία, καθοδήγηση και βοήθειά του και όλους όσους με βοήθησαν να συλλέξω το υλικό αυτής της εργασίας. 1 2 ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ Α. ΕΙΣΑΓΩΓΙΚΑ

Διαβάστε περισσότερα

ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΜΕ ΘΕΜΑ : ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΠΕΤΡΙΝΗΣ ΚΑΤΟΙΚΙΑΣ ΤΟΥ 1880 ΣΤΗ ΝΕΑΠΟΛΗ ΛΑΣΙΘΙΟΥ ΚΡΗΤΗΣ ΚΑΙ ΠΡΟΤΑΣΗ ΕΠΑΝΑΧΡΗΣΗΣ.

ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΜΕ ΘΕΜΑ : ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΠΕΤΡΙΝΗΣ ΚΑΤΟΙΚΙΑΣ ΤΟΥ 1880 ΣΤΗ ΝΕΑΠΟΛΗ ΛΑΣΙΘΙΟΥ ΚΡΗΤΗΣ ΚΑΙ ΠΡΟΤΑΣΗ ΕΠΑΝΑΧΡΗΣΗΣ. ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΜΕ ΘΕΜΑ : ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΠΕΤΡΙΝΗΣ ΚΑΤΟΙΚΙΑΣ ΤΟΥ 1880 ΣΤΗ ΝΕΑΠΟΛΗ ΛΑΣΙΘΙΟΥ ΚΡΗΤΗΣ ΚΑΙ ΠΡΟΤΑΣΗ ΕΠΑΝΑΧΡΗΣΗΣ. ΣΠΟΥΔΑΣΤΡΙΑ : ΒΕΡΓΙΤΣΑΚΗ ΕΡΩΦΙΛΗ ΕΠΙΒΛΕΠΩΝ ΚΑΘΗΓΗΤΡΙΑ : ΙΩΑΝΝΑ ΒΙΔΑΛΗ TMHMA : ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ

Διαβάστε περισσότερα

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ Τ.Ε.Ι ΠΕΙΡΑΙΑ ΣΧΟΛΗ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΩΝ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ ΤΜΗΜΑ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΔΟΜΙΚΩΝ ΕΡΓΩΝ

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ Τ.Ε.Ι ΠΕΙΡΑΙΑ ΣΧΟΛΗ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΩΝ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ ΤΜΗΜΑ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΔΟΜΙΚΩΝ ΕΡΓΩΝ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ Τ.Ε.Ι ΠΕΙΡΑΙΑ ΣΧΟΛΗ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΩΝ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ ΤΜΗΜΑ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΔΟΜΙΚΩΝ ΕΡΓΩΝ ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ: ΕΝΕΤΙΚΕΣ ΟΧΥΡΩΣΕΙΣ ΣΤΗ ΝΑΞΟ ΣΠΟΥΔΑΣΤΕΣ: ΚΑΛΑΒΡΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΑΝΔΡΕΑΚΟΣ ΕΥΣΤΑΘΙΟΣ

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΗ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗ ΚΑΙ ΣΥΓΧΡΟΝΟΙ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΣΜΟΙ Παραδοσιακός οικισμός Τόχνης. Περιεχόμενα

ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΗ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗ ΚΑΙ ΣΥΓΧΡΟΝΟΙ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΣΜΟΙ Παραδοσιακός οικισμός Τόχνης. Περιεχόμενα ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΗ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗ ΚΑΙ ΣΥΓΧΡΟΝΟΙ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΣΜΟΙ Παραδοσιακός οικισμός Τόχνης Περιεχόμενα Α. Η σύσταση και η δομή του οικισμού (Πολεοδομική Ανάπτυξη Οργάνωση). Εκδοχές θρύλοι και παραδόσεις για την

Διαβάστε περισσότερα

Νομός Έβρου Παραδοσιακή Αρχιτεκτονική

Νομός Έβρου Παραδοσιακή Αρχιτεκτονική Νομός Έβρου Παραδοσιακή Αρχιτεκτονική Κείμενο: Λγος (ΜΧ) Θεόδωρος Στέφου ΓΕΩΓΡΑΦΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ Ο νομός Έβρου είναι ο βορειότερος και ανατολικότερος μαζί νομός της ηπειρωτικής Ελλάδας και το χερσαίο όριό

Διαβάστε περισσότερα

Ευχαριστούμε. Κοντογιάννη Χαραλαμπία Χριστοφορίδου Παυλίνα

Ευχαριστούμε. Κοντογιάννη Χαραλαμπία Χριστοφορίδου Παυλίνα ΑΝΩΤΕΡΟ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΠΕΙΡΑΙΑ ΣΧΟΛΗ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΩΝ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ ΤΜΗΜΑ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΔΟΜΙΚΩΝ ΕΡΓΩΝ ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΘΕΜΑ ΜΕΤΑΤΡΟΠΗ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΟΥ ΚΤΙΡΙΟΥ ΣΤΑ ΖΑΓΟΡΙΑ ΣΕ ΠΑΝΣΙΟΝ ΕΙΣΗΓΗΤΗΣ Κος ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ

Διαβάστε περισσότερα

ΚΥΚΛΑΔΙΤΙΚΗ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗ ΜΕΛΕΤΗ ΓΙΑ ΜΙΑ ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΚΑΤΟΙΚΙΑ ΣΤΗ ΜΥΚΟΝΟ

ΚΥΚΛΑΔΙΤΙΚΗ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗ ΜΕΛΕΤΗ ΓΙΑ ΜΙΑ ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΚΑΤΟΙΚΙΑ ΣΤΗ ΜΥΚΟΝΟ ΚΥΚΛΑΔΙΤΙΚΗ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗ ΜΕΛΕΤΗ ΓΙΑ ΜΙΑ ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΚΑΤΟΙΚΙΑ ΣΤΗ ΜΥΚΟΝΟ ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΣΠΥΡΟΥ Γ. ΕΡΓ ΑΣΙΑ ΒΕΡΩΝΗ ΚΥΚΛΑΔΙΤΙΚΗ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗ ΜΕΛΕΤΗ ΓΙΑ ΜΙΑ ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΚΑΤΟΙΚΙΑ ΣΤΗ ΜΥΚΟΝΟ

Διαβάστε περισσότερα

ΑΤΕΙ ΠΕΙΡΑΙΑ ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΘΕΜΑ: ΝΕΡΟΜΥΛΟΙ ΤΗΣ ΑΝΔΡΟΥ ΣΧΕΔΙΑ ΑΠΟΤΥΠΩΣΗΣ, ΣΧΕΔΙΑ ΟΙΚΟΔΟΜΙΚΩΝ ΛΕΠΤΟΜΕΡΕΙΩΝ,ΑΠΟΤΥΠΩΣΗ ΣΤΕΓΑΣΗΣ ΧΩΡΟΥ

ΑΤΕΙ ΠΕΙΡΑΙΑ ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΘΕΜΑ: ΝΕΡΟΜΥΛΟΙ ΤΗΣ ΑΝΔΡΟΥ ΣΧΕΔΙΑ ΑΠΟΤΥΠΩΣΗΣ, ΣΧΕΔΙΑ ΟΙΚΟΔΟΜΙΚΩΝ ΛΕΠΤΟΜΕΡΕΙΩΝ,ΑΠΟΤΥΠΩΣΗ ΣΤΕΓΑΣΗΣ ΧΩΡΟΥ ΑΤΕΙ ΠΕΙΡΑΙΑ ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΘΕΜΑ: ΝΕΡΟΜΥΛΟΙ ΤΗΣ ΑΝΔΡΟΥ ΣΧΕΔΙΑ ΑΠΟΤΥΠΩΣΗΣ, ΣΧΕΔΙΑ ΟΙΚΟΔΟΜΙΚΩΝ ΛΕΠΤΟΜΕΡΕΙΩΝ,ΑΠΟΤΥΠΩΣΗ ΣΤΕΓΑΣΗΣ ΧΩΡΟΥ κ.α ΣΠΟΥΔΑΣΤΕΣ: ΣΚΟΥΛΙΔΑΣ ΚΩΝ/ΝΟΣ ΜΠΟΥΜΠΟΥΚΑΣ ΣΠΥΡΙΔΩΝ ΕΠΙΒΛΕΨΗ- ΕΙΣΗΓΗΣΗ:

Διαβάστε περισσότερα

ÅÃ ÅÉÑÉÄÉÏ ÎÅÑÏËÉÈÉÊÙÍ ÊÁÔÁÓÊÅÕÙÍ

Åà ÅÉÑÉÄÉÏ ÎÅÑÏËÉÈÉÊÙÍ ÊÁÔÁÓÊÅÕÙÍ Åà ÅÉÑÉÄÉÏ ÎÅÑÏËÉÈÉÊÙÍ ÊÁÔÁÓÊÅÕÙÍ Ðë. Ðýññïõ & Ìé. ÁããÝëïõ - 45332 ÉùÜííéíá Ôçë:2651036686 74187 Fax:26510/33419 e-mail: epirus@epirussa.gr Wpage: www.epirussa.gr http://www.drystonesroutes.eu ÉÙÁÍÍÉÍÁ

Διαβάστε περισσότερα

ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΤΙΚΗ ΑΝΑΛΥΣΗ ΚΑΙ ΕΠΕΜΒΑΣΗ ΣΕ ΠΑΡΑ ΟΣΙΑΚΟ ΚΤΙΣΜΑ ΣΤΑ ΤΡΙΚΑΛΑ ΚΟΡΙΝΘΙΑΣ

ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΤΙΚΗ ΑΝΑΛΥΣΗ ΚΑΙ ΕΠΕΜΒΑΣΗ ΣΕ ΠΑΡΑ ΟΣΙΑΚΟ ΚΤΙΣΜΑ ΣΤΑ ΤΡΙΚΑΛΑ ΚΟΡΙΝΘΙΑΣ ΕΙ ΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ ΟΙΚΟ ΟΜΙΚΗΣ 8ου ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΤΙΚΗ ΑΝΑΛΥΣΗ ΚΑΙ ΕΠΕΜΒΑΣΗ ΣΕ ΠΑΡΑ ΟΣΙΑΚΟ ΚΤΙΣΜΑ ΣΤΑ ΤΡΙΚΑΛΑ ΚΟΡΙΝΘΙΑΣ ΣΠΟΥΔΑΣΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ: ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΥ ΣΟΦΙΑ_ΔΑΒΒΕΤΑ ΓΕΩΡΓΙΑ_ΔΕΡΙΖΙΩΤΗ ΣΤΑΜΑΤΙΝΑ_ΔΟΜΒΡΟΓΙΑΝΝΗΣ ΧΡΙΣΤΟΦΟΡΟΣ_ΚΕΛΕΠΕΡΑ

Διαβάστε περισσότερα

Μελέτη πρότασης για τη διατήρηση της Αρχιτεκτονικής Κληρονομιάς στους οικισμούς των Β. Σποράδων

Μελέτη πρότασης για τη διατήρηση της Αρχιτεκτονικής Κληρονομιάς στους οικισμούς των Β. Σποράδων Μελέτη πρότασης για τη διατήρηση της Αρχιτεκτονικής Κληρονομιάς στους οικισμούς των Β. Σποράδων 1 1 Εισαγωγή (1) Χάρτα των Ευρωπαϊκών Πόλεων Βιώσιμης Ανάπτυξης για Αειφορία στο Άαλμποργκ της Δανίας, Σχέδιο

Διαβάστε περισσότερα

ΝΟΜΑΡΧΙΑΚΗ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ ΛΑΣΙΘΙΟΥ ΤΕΕ ΤΜΗΜΑ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΚΡΗΤΗΣ ΟΙΚΙΣΜΟΣ : ΧΟΥΜΕΡΙΑΚΟ

ΝΟΜΑΡΧΙΑΚΗ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ ΛΑΣΙΘΙΟΥ ΤΕΕ ΤΜΗΜΑ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΚΡΗΤΗΣ ΟΙΚΙΣΜΟΣ : ΧΟΥΜΕΡΙΑΚΟ ΝΟΜΑΡΙΑΚΗ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ ΛΑΣΙΘΙΟΥ ΤΕΕ ΤΜΗΜΑ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΚΡΗΤΗΣ ΕΡΓΟ : «ΚΑΤΑΓΡΑΦΗ ΤΗΣ ΠΟΛΕΟΔΟΜΙΚΗΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΑΡΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗΣ ΦΥΣΙΟΓΝΩΜΙΑΣ ΤΩΝ ΑΞΙΟΛΟΓΩΝ ΟΙΚΙΣΜΩΝ ΤΟΥ ΝΟΜΟΥ ΛΑΣΙΘΙΟΥ ΓΙΑ ΤΗ ΜΕΛΛΟΝΤΙΚΗ ΕΝΤΑΞΗ ΤΟΥΣ

Διαβάστε περισσότερα