πρώτη έκδοση: Απρίλιος 2013 isbn

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "πρώτη έκδοση: Απρίλιος 2013 isbn 978-960-496-784-1"

Transcript

1

2 ΤίΤλοσ πρωτοτύπου: 40 THiNGs i WANT TO Tell YOu Από τις Εκδόσεις HarperTrophycanada, Τορόντο 2012 ΤίΤλοσ βιβλiου: Σαράντα πράγματα που θέλω να σου πω συγγραφeασ: Alice Kuipers MΕΤAφρΑση: ράνια Μπουμπουρή ΕπιΜeλΕιΑ διoρθωση κειμeνου: Έλπη κυργιοπούλου συνθεση ΕΞωφυλλου: γιώργος παζάλος ηλεκτρονικh σελιδοποiηση: Μερσίνα λαδοπούλου ΕκΤύπωση: Α. & φ. δεληγιάννης ο.ε. βιβλιοδεσια: ηλιόπουλος θ. ροδόπουλους π. ο.ε. Alice Kuipers, 2012 By arrangement with Westwood creative Artists ltd. φωτογραφίας εξωφύλλου: Jochen schoenfeld/www.shutterstock.com ΕκδοσΕισ Ψυχογιοσ Α.Ε., Αθήνα 2013 πρώτη έκδοση: Απρίλιος 2013 isbn Τυπώθηκε σε χαρτί ελεύθερο χημικών ουσιών, προερχόμενο αποκλειστικά και μόνο από δάση που καλλιεργούνται για την παραγωγή χαρτιού. Τοπαρόν έργοπνευματικής ιδιοκτησίαςπροστατεύεται κατά τιςδιατάξεις τουελληνικού νόμου (ν. 2121/1993όπως έχει τροποποιηθεί και ισχύει σήμερα) και τις διεθνείς συμβάσεις περί πνευματικής ιδιοκτησίας. Απαγορεύεται απολύτως η άνευ γραπτής αδείας του εκδότη κατά οποιονδήποτε τρόπο ή μέσο αντιγραφή, φωτοανατύπωση και εν γένει αναπαραγωγή, διανομή, εκμίσθωση ή δανεισμός, μετάφραση, διασκευή, αναμετάδοση, παρουσίαση στο κοινό σε οποιαδήποτε μορφή (ηλεκτρονική, μηχανική ή άλλη) και η εν γένει εκμετάλλευση του συνόλου ή μέρους του έργου. ΕκδοσΕισ Ψυχογιοσ Α.Ε. psichogios publications s.a. Έδρα: Τατοΐου 121 Head office: 121, Tatoiou str Μεταμόρφωση Metamorfossi, Greece βιβλιοπωλείο: Μαυρομιχάλη 1 Bookstore: 1, Mavromichali str Αθήνα Athens, Greece Τηλ.: Tel.: Telefax: Telefax:

3 ÌåôÜöñáóç: Ράνια Μπουµπουρή

4 Στον μπαμπά μου διότι πίστεψε σ εμένα.

5 ΜΕΡΟΣ ΠΡΩΤΟ

6 1 υπάρχει κάτι που σκόπευα να σου πω». Ακούμπησα πίσω στην καρέκλα του γραφείου μου, στηρίζοντας το τηλέφωνο ανάμεσα στο αυτί και το μάγουλό μου, και κοίταξα το σημειωματάριο που βρισκόταν δίπλα στον υπολογιστή μου. Είχα σημειώσει μια λίστα με δέκα πράγματα που έπρεπε να κάνω και τράβηξα μια μολυβιά στο τέταρτο: Να το πω στην Κλίο. «Το έκανες με τον γκρίφιν;» τσίριξε. κρυφογέλασα. «στα γενέθλιά μου θα το κάνουμε. Όχι νωρίτερα». «πώς αντέχεις; Έχεις τόσο αυτοέλεγχο!» φαντάστηκα την κλίο να κάθεται στο τεράστιο κρεβάτι της, να βάφει κατά πάσα πιθανότητα τα νύχια των ποδιών της καθώς μου μιλούσε, με τα πανέμορφα μαύρα της μαλλιά και τη σκούρα της επιδερμίδα να έρχονται σε αντίθεση με τα λευκά και κρεμ χρώματα του υπνοδωματίου της. «λοιπόν, εντάξει», είπα. «δεν είναι και κανένα σπουδαίο μυστικό. Ή μάλλον είναι». η φωνή της χαμήλωσε. «Τι εννοείς; Τι μυστικό θα μπορούσες να έχεις που να μην το ξέρω εγώ;» κατάλαβα ότι με πείραζε.

7 ΑΛΙΣ ΚΑΪΠΕΡΣ «Ε, σιγά τα λάχανα». «Αμάν, βρε Μπερντ, λέγε επιτέλους». «να, πριν από δύο μήνες ξεκίνησα έναν ιστότοπο στο διαδίκτυο ένα website». σταμάτησα, γιατί ένιωθα σαν χαζή. Μου φάνηκε πως έκανα πολλή φασαρία για το τίποτα. «δεν ήθελα να το πω σε κανέναν, επειδή είναι από αυτούς τους ιστότοπους που δίνουν συμβουλές, κι έτσι σκέφτηκα πως θα ταν καλύτερο να το κρατήσω μυστικό, αλλά να... ο ιστότοπός μου δέχεται πολλές επισκέψεις καθημερινά και με απασχολεί πολύ το τι θα γράψω... και μόλις διάβαζα το μήνυμα μιας αναγνώστριας, η οποία ρωτάει τι να κάνει με τον τύπο που καψουρεύτηκε...» «Είσαι, σαν να λέμε, ένα κορίτσι που δίνει συμβουλές μέσω διαδικτύου! Τέλειο! για πες μου πώς λένε τον ιστότοπο για να σε βρω». Της είπα και την άκουσα να πληκτρολογεί. Ακολούθησε μακροσκελής παύση. «ναι;» φώναξα. «Είμαι ακόμα στη γραμμή, περιμένω να σου μιλήσω». «ηρέμησε», είπε, «και μίλα όσο θες, σε ακούω. Μα είναι υπέροχο! Μ αρέσει πολύ. στ αλήθεια μπαίνει κόσμος και σου κάνει όλες αυτές τις ερωτήσεις;» «να σου πω την αλήθεια; Έγραψα μόνη μου τις δυο τρεις πρώτες, ύστερα όμως άρχισε να μπαίνει κόσμος και να γράφει. προσπαθώ ν απαντώ μόνο όταν έχω χρόνο και κάτι να πω. δεν απαντώ σε όλους». Μιλούσα πολύ γρήγορα και σκέφτηκα πόση ζωντάνια αντλούσα από τη δραστηριότητά μου αυτή μέσω του διαδικτύου. «πώς ξέρεις τι ν απαντήσεις; ωωω, σε διαβάζω τώρα.

8 ΣΑΡΑΝΤΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ ΠΟΥ ΘΕΛΩ ΝΑ ΣΟΥ ΠΩ Μ αρέσουν αυτά που γράφεις έξυπνα. Μ αρέσει και το ψευδώνυμό σου». «Ψάχνω το θέμα, ενώ ανατρέχω και σ εμπειρίες από τη δική μου ζωή. Απαντώ σε ερωτήσεις στις οποίες νιώθω ότι έχω κάτι να πω. Όταν ξεκίνησα αυτή την ιστορία, δεν μπορούσα να φανταστώ ότι θα γινόταν, ξέρεις, κάτι τόσο δημοφιλές τόσο σύντομα». «συμβουλές από σένα σε θέματα σεξ!» «σκάσε. Εντάξει, τι να κάνουμε, δεν έχω εμπειρία σ αυτό τον τομέα. Όχι ακόμη. Αυτή η απάντησή μου βασίστηκε σε έρευνα. Επιπλέον, ακούω πολλά κι από σένα». Έβαλε τα γέλια. «Αν προχωρούσες με τον γκρίφιν και το κάνατε, θα γινόσουν ειδικός σε θέματα σεξ. σεξειδικός!» Ακολούθησε πάλι σιωπή, κι ύστερα ήρθε το ξέσπασμα: «ω θεέ μου, πρέπει να με πληρώσεις γι αυτή την ατάκα: Ένα κακό αγόρι ίσως είναι ελκυστικό, αλλά έρχεται πακέτο με ένα σωρό μπελάδες και δεν πρόκειται ν αλλάξει για χάρη σου. Εγώ σ το είπα αυτό». «γι αυτό κι εγώ ένιωθα πως έπρεπε να σου μιλήσω για τον ιστότοπό μου. Εσύ ξέρεις διάφορα. Τι να γράψω εγώ σε ένα κορίτσι που καψουρεύτηκε έναν τύπο, αφού έχω να νιώσω καψουρεμένη από τότε που ήμουν πόσο να μουν; μια σταλιά, κι έκανα σαν τρελή για έναν τύπο από ένα μουσικό συγκρότημα;» «και ποιος ο λόγος να καψουρευτείς εσύ, αφού το αγόρι σου μένει στη διπλανή πόρτα; Εξάλλου, η καψούρα θα ήταν, δεν ξέρω, κάτι τελείως ανεξέλεγκτο για σένα. θα ήταν κάτι άγριο». «Μπορεί να μου ταιριάζει το άγριο», αντιγύρισα.

9 ΑΛΙΣ ΚΑΪΠΕΡΣ «Αφού το λες εσύ...» «Μόλις διέγραψα κάτι από τη λίστα με τα πράγματα που πρέπει να κάνω. ορίστε κάτι άγριο», αστειεύτηκα. «Τέλος πάντων, σ αρέσει;» «σταμάτα τη φλυαρία, διαβάζω ακόμη. πω, πω, Μπερντ, είναι πολύ καλό! γιατί το κράτησες κρυφό από μένα; δε θα το έλεγα σε κανέναν». «σκέφτηκα ότι θα έφτιαχνα τον ιστότοπό μου και κανείς δε θα ενδιαφερόταν να μου γράψει, κι αν το ήξεραν όλοι αυτό θα ένιωθα τελείως βλάκας». «δε με νοιάζει αν κάνεις και βλακείες». «δεν ήξερα ότι θα μ ενδιέφερε τελικά τόσο πολύ και θα ασχολούμουν τόσο». «ναι, λες κι αφήνεις ποτέ τίποτα στη μέση εσύ. πώς σου ήρθε ν ασχοληθείς με κάτι τέτοιο;» χτύπησα το στιλό πάνω στο σημειωματάριό μου. «Ε, να, το βρίσκω διασκεδαστικό. κι είναι πολύ ωραία όταν κάποιος ρωτάει κάτι κι εγώ μπορώ να σκεφτώ μιαν απάντηση και να του την παρουσιάσω με τρόπο που ίσως τον βοηθήσει να αποκτήσει τον έλεγχο της ζωής του. δεν ξέρω. Μάλλον μου αρέσει να διορθώνω τις καταστάσεις για τους άλλους». «Όπως και να χει, για μένα είσαι σίγουρα το νούμερο ένα κορίτσι για συμβουλές. πάντως, αφού μπορείς να δίνεις συμβουλές για το σεξ, σίγουρα μπορείς ν αντιμετωπίσεις κι αυτή την καψουρεμένη κοπέλα αλλά κολακεύομαι που ζητάς τη βοήθειά μου». «Ήθελα απλώς και τη δική σου συμμετοχή σε όλο αυτό. λοιπόν, καμιά σκέψη;» «για στάσου, ο γκρίφιν το ξέρει;»

10 ΣΑΡΑΝΤΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ ΠΟΥ ΘΕΛΩ ΝΑ ΣΟΥ ΠΩ «Όχι βέβαια! Είναι μυστικό ο ιστότοπός μου είναι ανώνυμος, ώστε ο κάθε επισκέπτης να μπορεί να γράφει ό,τι θέλει». «Εντάξει, μεγάλη μου τιμή να ξέρω το alter ego σου. Τώρα, δεσποινίς πάρε-τον-έλεγχο, πρέπει να μου πεις τι να κάνω με τον χαβιέ. θα βρεθούμε απόψε». «Ξέρεις τη γνώμη μου γι αυτόν. Αχ, μου τηλεφωνεί ο γκρίφιν. πρέπει να κλείσω. γρήγορα, συμβουλές για την καψούρα...» «να κόψει την επαφή μαζί του μαχαίρι. να κρατηθεί σε απόσταση. υπ όψιν ότι κάποια στιγμή σίγουρα θα τον ξεπεράσει. να κάνει άλλα πράγματα, και τα λοιπά. Αν εκείνος δεν τη θέλει, εκείνος θα χάσει σωστά;» «Τέλεια». Την έκλεισα κι απάντησα στον γκρίφιν. «πώς πάει; Τελείωσες το διάβασμα;» Ακούστηκε η απαλή φωνή του: «σχεδόν. στο περίπου. Έλεγα μήπως ήθελες να έρθεις από δω. θα μπορούσαμε να... διαβάσουμε». «πρέπει να κάνεις όλες τις εργασίες σου, μην το ξεχνάς. Έχεις να ρίξεις πολύ διάβασμα φέτος». Τον πείραζα, αλλά παράλληλα προσπαθούσα να του υπενθυμίσω ότι έπρεπε να μείνει προσηλωμένος στο στόχο του. κοίταξα απ το παράθυρο και τον είδα να κάθεται μπροστά στο δικό του και να μου χαμογελά. Τα παράθυρα των υπνοδωματίων μας ήταν αντικριστά όταν ήμασταν μικρά παιδιά, γράφαμε ο ένας μηνύματα στον άλλο και τα διαβάζαμε από μακριά, συνεννοούμασταν με νοήματα ή αναβοσβήνοντας τα φώτα. στα δεκάξι μας πλέον, με τα τηλέφωνα και το διαδίκτυο, είχαμε αφήσει τη νοηματική στην

11 ΑΛΙΣ ΚΑΪΠΕΡΣ άκρη. παρ όλα αυτά, πάντα κοιτούσα αυτομάτως προς το παράθυρό του όποτε μου τηλεφωνούσε. φορούσε, ως συνήθως, λευκό πουκάμισο και τζιν παντελόνι. Ήταν ωραίος, με ομορφιά κλασική: λευκή μωρουδίστικη επιδερμίδα και βαθυγάλαζα μάτια. Ήταν ψηλός, μυώδης μα λεπτός. γυμναζόταν συστηματικά, διάβαζε πολύ για το σχολείο, δεν είχε πολλούς φίλους αλλά λίγους και καλούς. Εξέπεμπε γαλήνη. Με την ανοιχτόχρωμη επιδερμίδα και τα σκούρα μαλλιά, θα μπορούσε κάλλιστα να παίζει το σέξι βρικόλακα σε κάποια από τις ταινίες του είδους. κάνα δυο κορίτσια στο σχολείο τον έκοβαν από πάνω μέχρι κάτω, εκείνος όμως δεν τους έριχνε ποτέ ούτε ένα βλέμμα, δεν έδειχνε να έχει προσέξει καν τις επίμονες ματιές τους, επειδή αγαπούσε εμένα. Αν δεν τον πλάκωνε τόσο συχνά το στρώμα το πρωί, θα ήταν στ αλήθεια τέλειος. «δεν μπορώ, γκριφ», είπα λυπημένα. «Έχω πολλά να κάνω». και κοίταξα τη λίστα μου. Να διαβάσω ένα κεφάλαιο Ιστορία. Να μάθω την υποτακτική είκοσι νέων ρημάτων που έχω για τα Ισπανικά. Να ανεβάσω καινούριες φωτογραφίες στον υπολογιστή και να τις ταξινομήσω. Να το πω στην Κλίο. Να κάνω την εργασία που έχω στη Γλώσσα. Να διαβάσω τα νέα ηλεκτρονικά μηνύματα του ιστότοπου και ν απαντήσω στην ερώτηση για την καψούρα. Να ξεκινήσω τη νέα ενότητα του ιστότοπου: «Κορυφαίες Συμβουλές».

12 ΣΑΡΑΝΤΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ ΠΟΥ ΘΕΛΩ ΝΑ ΣΟΥ ΠΩ Να κάνω διαδικτυακό μάθημα Πιλάτες λεπτά. Να φτιάξω κατάλογο με τα χριστουγεννιάτικα δώρα για όλους άντε, επιτέλους! Να τακτοποιήσω το δωμάτιο και να ετοιμάσω τη σχολική μου τσάντα για αύριο. Με κοίταξε κατσουφιασμένος από το παράθυρό του. «Μην κάνεις έτσι», είπα και χαμογέλασα βλέποντας την παραπονιάρικη φατσούλα του που θύμιζε κουτάβι. «κοίτα» συνέχισα σηκώνοντας το βιβλίο των ισπανικών. «Έχω να ξεμπερδέψω μ αυτό, γιατί όμως δεν έρχεσαι απόψε για φαγητό; η μαμά θα φτιάξει ψητό, ως συνήθως. πάω να τη ρωτήσω και τα λέμε». «Εντάξει, τηλεφώνησέ μου. νιώθω ότι δεν έχουμε ιδωθεί καθόλου τον τελευταίο καιρό». «Με βλέπεις αυτή τη στιγμή». Ζάρωσε τη μύτη. «ναι, καλά. στις ομορφιές σου είσαι σήμερα, παρεμπιπτόντως». «Αλήθεια; σ ευχαριστώ». φορούσα το αγαπημένο μου τζιν κι ένα γαλάζιο ζιβάγκο πολύ άνετα ρούχα και τα δυο. Είμαι σχεδόν ένα εβδομήντα, όχι τόσο λεπτή όσο θα θελα αλλά εντάξει από άποψη κιλών όχι σαν την κλίο, που είναι εντυπωσιακή. Έχω σγουρά μαλλιά (δηλαδή, τελείως κατσαρά, γι αυτό και τα ισιώνω) και φακίδες στη μούρη, αυτό που μ αρέσει όμως είναι τα μάτια μου, που αλλάζουν χρώμα ανάλογα με τον καιρό γαλάζια/πράσινα/γκρίζα. Όλοι πάντα μου λένε πως κάποια τους θυμίζω. «Εντάξει, τηλεφώνησέ μου να μου πεις για μετά». Με χαιρέτησε κουνώντας το χέρι κι έκλεισε το τηλέφωνο.

13 ΑΛΙΣ ΚΑΪΠΕΡΣ Απομακρύνθηκα απ το παράθυρο και διάβασα ξανά τη λίστα μου, παίρνοντας την απόφαση να ξεκινήσω με τον ιστότοπό μου. Άνοιξα το μήνυμα της καψουρεμένης κι έπιασα δουλειά. Μου άρεσε πολύ να είμαι η δεσποινίς πάρε-τον-έλεγχο-της-ζωής-σου. πάρα πολύ. Κυρ., 3 Οκτ. Αγαπητή Δεσποινίς Πάρε-Τον-Έλεγχο-Της-Ζωής-Σου, Είναι ένας τύπος στο σχολείο, ο οποίος δεν ξέρει καν ότι υπάρχω. Δεν ξέρει ούτε το όνομά μου, αλλά εγώ τον σκέφτομαι όλη την ώρα και θα θελα να τον κάνω να με προσέξει. Όμως είναι μεγάλη τρέλα αφού τα έχει ήδη με κάποια Τις νύχτες κλαίω γιατί ξέρω ότι δε γίνεται να είμαστε μαζί και ξεσπάω στις φίλες μου γιατί τον σκέφτομαι συνέχεια Όλο το σύμπαν έχει περιοριστεί σ αυτή την ιστορία θέλω να τον βγάλω απ το μυαλό μου, θέλω να προχωρήσω στη ζωή μου βοήθεια, βοήθεια, βοήθεια!!! Μερσέντες, 12 Αγαπητή Μερσέντες, Συμβουλές για ν Ανακτήσεις τον Έλεγχο Κόψε την επαφή μαχαίρι. Κρατήσου σε απόσταση. Υπενθύμιζε διαρκώς στον εαυτό σου πως σου αξίζει ένας τύπος ο οποίος να βλέπει πόσο υπέροχη είσαι και να μην έχει ήδη σχέση. Ίσως τώρα σου φαίνεται πως εκείνος είναι κι άλλος δεν είναι στον κόσμο για σένα, όμως λόγω τιμής αυτό θα σου περάσει. Σύντομα δε θα μπορείς να θυμηθείς τι του βρήκες.

14 ΣΑΡΑΝΤΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ ΠΟΥ ΘΕΛΩ ΝΑ ΣΟΥ ΠΩ Όταν ο νους σου τρέχει σ αυτόν, πίεσε τον εαυτό σου να σκεφτεί κάτι ολότελα διαφορετικό. Κάποιο άλλο αγόρι. Ή το πρόβλημα μιας φίλης σου. Ή το διάβασμα για το σχολείο. Ή οτιδήποτε. Συνέχισε να μιλάς στις φίλες σου γι αυτό μην ξεσπάς όμως τα νεύρα σου πάνω τους. Μοιράσου τις σκέψεις σου μαζί τους, κι έτσι δε θα νιώθεις έτοιμη να εκραγείς από στιγμή σε στιγμή. Σαν έφηβη προς έφηβη Δεσποινίς Πάρε-Τον-Έλεγχο-Της-Ζωής-Σου Τελείωσα την εργασία μου, έμαθα τα ρήματα που είχα στα ισπανικά, ανέβασα τις φωτογραφίες μου κι έκανα το μάθημα πιλάτες. συμμάζεψα τα ρούχα μου και έβγαλα αυτά που θα φορούσα την επομένη. Άκυρο το δείπνο τελικά, αφού η μαμά είπε πως δε θα μαγείρευε πράγμα παράξενο κυριακάτικα κι έτσι, αφού προτιμούσα ν αξιοποιήσω το χρόνο για να προχωρήσω την ενότητα «κορυφαίες συμβουλές», έφτιαξα ένα σάντουιτς για να το φάω στο γραφείο μου κι έστειλα μήνυμα στον γκριφ για ν ακυρώσω το αποψινό. Μου απάντησε κι αυτός με μήνυμα στη στιγμή. Όλα καλά; Σίγουρα; Απάντησα. Φυσικά. Τα λέμε αύριο. xxx Το τηλέφωνό μου δονήθηκε. Έχει να κάνει με το σεξ; Ένιωσα να ξεραίνεται ο λαιμός μου. Με το σεξ. διάβασα το μήνυμα μια δυο φορές. πω, πω! Τι κεραμίδα ήταν αυτή! καθώς σκεφτόμουν τι να του απαντήσω, έστειλε κι άλλο μήνυμα.

15 ΑΛΙΣ ΚΑΪΠΕΡΣ Τι συμβαίνει;;; Του τηλεφώνησα αμέσως. «Τίποτα δε συμβαίνει, γκριφ», του είπα με το που το σήκωσε. «Όλα καλά. δεν έχει να κάνει με το σεξ». «γιατί δεν μπορούμε να βρεθούμε ακόμα κι αν η μαμά σου δεν έχει μαγειρέψει, ως συνήθως; Επίσης, πας πολύ νωρίς στο σχολείο τις τελευταίες δέκα δεκαπέντε μέρες κι έτσι δεν ξέρω δεν κάνουμε τόση παρέα όπως παλιά. σκέφτομαι» κοίταξα από το παράθυρό μου, εκείνος όμως δε με κοιτούσε. η φωνή του ήταν τελείως κλαψιάρικη. «γκρίφιν, φέρεσαι παράξενα. Τίποτα δε συμβαίνει, λόγω τιμής». «Είναι φυσικό ένα αγόρι να θέλει να κάνει σεξ με την κοπέλα του». Τα μάγουλά μου πήραν φωτιά. «πώς σου ήρθε τώρα αυτό; Αφού είπαμε ότι θα το κάνουμε στα γενέθλιά μου». «Τα γενέθλιά σου αργούν πολύ ακόμα. θες να το αναβάλουμε επ αόριστον». «Όχι. Έχω πολύ διάβασμα για το σχολείο, αυτό είναι όλο. Αφού με ξέρεις, γκριφ». «σε ξέρω. Απλώς νιώθω πως βλεπόμασταν περισσότερο προτού τα φτιάξουμε, ενώ δε θα πρεπε να είναι έτσι» Έκοψε την κουβέντα. κι ύστερα άκουσα ένα πνιχτό: «πρόσεξε, μαμά». και μετά ξαναμίλησε σ εμένα: «πρέπει να κλείσω. σ αγαπάω». κατέβασα το ακουστικό νιώθοντας το στομάχι μου να δένεται κόμπος από την ανησυχία. ο γκρίφιν ήταν ο καλύτερός μου φίλος μέχρι που τα φτιάξαμε κιόλας, πάνε τρεις μήνες, κάτι που ήρθε εύκολα στην αρχή. Αν είχα ακυρώ-

16 ΣΑΡΑΝΤΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ ΠΟΥ ΘΕΛΩ ΝΑ ΣΟΥ ΠΩ σει ένα δείπνο παλιότερα, δε θα είχε γίνει θέμα. Τώρα ο γκρίφιν έμοιαζε να έχει γαντζωθεί πάνω μου. Άφησα το βλέμμα μου να κατευθυνθεί αργά προς την οθόνη του υπολογιστή όπου, στην κορυφή της ιστοσελίδας, πρόβαλλε με μεγάλους χαρακτήρες το διαδικτυακό ψευδώνυμό μου: Δεσποινίς Πάρε-Τον-Έλεγχο-Της-Ζωής-Σου. πάντα με βοηθούσε πολύ το να εστιάζω την προσοχή μου σε μια δουλειά όταν κάτι με άγχωνε. Άρχισα να στήνω τη νέα ενότητα που είχα σκεφτεί. κάθε φορά που θα πρόσθετα υλικό στην ενότητα αυτή, οι λέξεις Κορυφαίες Συμβουλές θα ξεπετάγονταν στην οθόνη, ώστε ο αναγνώστης να κατευθύνεται προς τη μόνιμη πλαϊνή στήλη του ιστότοπου. Μόλις τελείωσα με το στήσιμο, πληκτρολόγησα: Έφτασε η ώρα ν αρχίσω τη νέα μου ενότητα, Κορυφαίες Συμβουλές, που τη σχεδίαζα από καιρό. Οι Κορυφαίες Συμβουλές είναι πράγματα που θέλω να σας πω, πράγματα που ίσως εκτιμήσετε, επιπλέον συμβουλές Απολαύστε τες! Θα τις βρείτε ΕΔΩ. Προσεχώς, κι άλλες Κορυφαίες Συμβουλές στην οθόνη σας. Τώρα έπρεπε να γράψω μια συμβουλή. χτύπησα τα δάχτυλά μου στο γραφείο. διάβασα μερικά αποφθέγματα στο διαδίκτυο, για ν αντλήσω έμπνευση. Ήθελα η πρώτη αυτή συμβουλή μου να είναι ολόσωστη. σκέφτηκα δυο τρεις: Υπάρχει πάντα κι άλλη μια ιστορία Όταν αμφιβάλλεις, μην Μέτρα μέχρι το δέκα, προτού πεις κάτι για το οποίο θα μετανιώσεις Τις ξαναδιάβασα. κι ύστερα θυμήθηκα κάτι που μου

17 ΑΛΙΣ ΚΑΪΠΕΡΣ έλεγε συχνά ο μπαμπάς και μου φάνηκε πως θα ήταν η τέλεια αρχή για την καινούρια μου αυτή ενότητα. Ήταν λέξεις που με πλημμύριζαν ενθουσιασμό για το μέλλον: ΚΟΡΥΦΑΙΑ ΣΥΜΒΟΥΛΗ 1: ΠΟΤΕ ΔΕΝ ΞΕΡΕΙΣ ΤΙ ΣΕ ΠΕΡΙΜΕΝΕΙ ΑΓΚΑΛΙΑΣΕ ΤΟ ΑΠΡΟΣΔΟΚΗΤΟ.

18 2 Δευτ., 4 Οκτ. - Αγαπητή Δεσποινίς Πάρε-Τον-Έλεγχο-Της-Ζωής-Σου, Χρειάζομαι επειγόντως μια συμβουλή. Νομίζω ότι το αγόρι μου σκοπεύει να με παρατήσει, μα εγώ δε θέλω να χωρίσουμε. Δεν απαντά ποτέ στις κλήσεις μου και μου φέρεται λες και δεν του αρέσω καθόλου. Πώς να τον κάνω να με ξαναερω- τευτεί; Νίκι-Μ ορισμένες από τις ερωτήσεις αυτές ήταν πολύ δύσκολες. δεν ήμουν σίγουρη ότι είχα κάτι να πω στη νίκι για το θέμα της φαινόταν περίπλοκο. κι αν εκείνη του τηλεφωνούσε εκατό φορές τη μέρα; ίσως αυτός να είχε δίκιο που δεν απαντούσε σε όλες τις κλήσεις της. πήγα να βάλω μια κούπα καφέ κι επέστρεψα μπροστά στην οθόνη του υπολογιστή μου για να το σκεφτώ λίγο περισσότερο. Μπορούσα να τα καταφέρω. Μπορούσα να βρω έναν τρόπο να βελτιώσω την κατάσταση για τη νίκι. Αγαπητή Νίκι-Μ, Συμβουλές για ν Ανακτήσεις τον Έλεγχο Alice Kuipers 2012 / ΕκδοσΕισ Ψυχογιοσ 2013

Sarah Darer Littman, 2011 φωτογραφίας εξωφύλλου: Stavchansky Yakov/Shutterstock images LLC ΕκδοσΕισ Ψυχογιοσ Α.Ε., Αθήνα 2012

Sarah Darer Littman, 2011 φωτογραφίας εξωφύλλου: Stavchansky Yakov/Shutterstock images LLC ΕκδοσΕισ Ψυχογιοσ Α.Ε., Αθήνα 2012 ΤίΤλοσ πρωτοτύπου: Want to GO PriVate? Από τις Εκδόσεις Scholastic Press, Νέα υόρκη 2011 ΤίΤλοσ βιβλiου: Θέλεις να κάνουμε chat; συγγραφeασ: Sarah Darer Littman mετaφραση: πετρούλα γαβριηλίδου ΕπιμeλΕιΑ

Διαβάστε περισσότερα

ΒΡΑΒΕΙΟ ΜΥΘΙΣΤΟΡΗΜΑΤΟΣ ΓΥΝΑΙΚΕΙΑΣ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΚΗΣ ΣΥΝΤΡΟΦΙΑΣ

ΒΡΑΒΕΙΟ ΜΥΘΙΣΤΟΡΗΜΑΤΟΣ ΓΥΝΑΙΚΕΙΑΣ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΚΗΣ ΣΥΝΤΡΟΦΙΑΣ ΒΡΑΒΕΙΟ ΜΥΘΙΣΤΟΡΗΜΑΤΟΣ ΓΥΝΑΙΚΕΙΑΣ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΚΗΣ ΣΥΝΤΡΟΦΙΑΣ ΣΕΙΡΑ: ΜΙΚΡΗ ΠΥΞΙΔΑ ΤΙΤΛΟΣ ΒΙΒΛΙΟΥ: Χωρίς τη μαμά μου ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ: Τζένη Θεοφανοπούλου ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΔΙΟΡΘΩΣΗ ΚΕΙΜΕΝΟΥ: Αναστασία Σακελλαρίου ΣΥΝΘΕΣΗ

Διαβάστε περισσότερα

Γιώτα Φώτου, 2015 Φωτογραφιών εξωφύλλου: Stephen Mulcahey/Arcangel Images, Reinhold Leitner, extradeda/www.shutterstock.com

Γιώτα Φώτου, 2015 Φωτογραφιών εξωφύλλου: Stephen Mulcahey/Arcangel Images, Reinhold Leitner, extradeda/www.shutterstock.com ΤΙΤΛΟΣ ΒΙΒΛΙΟΥ: Το διώροφο της Τσιμισκή ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ: Γιώτα Φώτου ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΔΙΟΡΘΩΣΗ ΚΕΙΜΕΝΟΥ: Χρυσούλα Τσιρούκη ΣΥΝΘΕΣΗ ΕΞΩΦΥΛΛΟΥ: Γιώργος Ανδρεάδης ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΣΕΛΙΔΟΠΟΙΗΣΗ: Μερσίνα Λαδοπούλου Γιώτα Φώτου,

Διαβάστε περισσότερα

Tι μπορεί να πάει στραβά...

Tι μπορεί να πάει στραβά... Tι μπορεί να πάει στραβά... ΤΙΤΛΟΣ ΠΡΩΤΟΤΥΠΟΥ: WEDDING NIGHT Από τις Εκδόσεις Transworld, Λονδίνο 2013 ΤΙΤΛΟΣ ΒΙΒΛΙΟΥ: Νύχτα γάμου ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ: Sophie Kinsella ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ: Έλλη Συλογίδου ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΔΙΟΡΘΩΣΗ

Διαβάστε περισσότερα

Gayle Forman Inc., 2013 φωτογραφιών εξωφύλλου: matelly/cultura/corbis & martin m303/www.shutterstock.com ΕκδοσΕισ Ψυχογιοσ Α.Ε.

Gayle Forman Inc., 2013 φωτογραφιών εξωφύλλου: matelly/cultura/corbis & martin m303/www.shutterstock.com ΕκδοσΕισ Ψυχογιοσ Α.Ε. ΤίΤλοσ πρωτοτύπου: JUST one Day Από τις Εκδόσεις Dutton Books, Νέα υόρκη 2013 ΤίΤλοσ βιβλiου: Μια μέρα μόνο συγγραφeασ: Gayle Forman mετaφραση: Μιχάλης Μακρόπουλος ΕπιΜeλΕιΑ διoρθωση κειμeνου: Αναστασία

Διαβάστε περισσότερα

e-mail: info@ekdoseistoulipa.gr e-mail: info@ekdoseistoulipa.gr

e-mail: info@ekdoseistoulipa.gr e-mail: info@ekdoseistoulipa.gr Το παρόν έργο πνευματικής ιδιοκτησίας προστατεύεται κατά τις διατάξεις του Ελληνικού Νόμου (Ν. 2121/1993 όπως έχει τροποποιηθεί και ισχύει σήμερα) και τις διεθνείς συμβάσεις περί πνευματικής ιδιοκτησίας.

Διαβάστε περισσότερα

ΤΙΤΛΟΣ ΠΡΩΤΟΤΥΠΟΥ: THE VIOLETS OF MARCH Από τις Εκδόσεις Plume, Νέα Υόρκη 2011

ΤΙΤΛΟΣ ΠΡΩΤΟΤΥΠΟΥ: THE VIOLETS OF MARCH Από τις Εκδόσεις Plume, Νέα Υόρκη 2011 ΤΙΤΛΟΣ ΠΡΩΤΟΤΥΠΟΥ: THE VIOLETS OF MARCH Από τις Εκδόσεις Plume, Νέα Υόρκη 2011 ΤΙΤΛΟΣ ΒΙΒΛΙΟΥ: Οι βιολέτες του Μαρτίου ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ: Sarah Jio ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ: Πηνελόπη Τριαδά ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΔΙΟΡΘΩΣΗ ΚΕΙΜΕΝΟΥ: Έλενα

Διαβάστε περισσότερα

ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ ΚΑΙ ΤΟ ΔΕΥΤΕΡΟ ΒΙΒΛΙΟ ΤΗΣ ΣΕΙΡΑΣ HEARTSIDE BAY!

ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ ΚΑΙ ΤΟ ΔΕΥΤΕΡΟ ΒΙΒΛΙΟ ΤΗΣ ΣΕΙΡΑΣ HEARTSIDE BAY! ΒΙΒΛΙΟ 1 ΤΊΤΛΟΣ ΠΡΩΤΟΤΎΠΟΥ: HEARTSIDE BAY 1 THE NEW GIRL Από τις Εκδόσεις Scholastic Children s Books, Λονδίνο 2014 ΤΊΤΛΟΣ ΒΙΒΛIΟΥ: Heartside Bay 1 Το καινούργιο κορίτσι ΣΥΓΓΡΑΦEΑΣ: Cathy Cole MΕΤAΦΡΑΣΗ:

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΩΤΗ ΕΚΔΟΣΗ: 10.000 ANTITYΠΑ

ΠΡΩΤΗ ΕΚΔΟΣΗ: 10.000 ANTITYΠΑ ΠΡΩΤΗ ΕΚΔΟΣΗ: 10.000 ANTITYΠΑ ΤΙΤΛΟΣ ΒΙΒΛΙΟΥ: Η νύχτα των γιασεμιών ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ: Φανή Πανταζή ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΔΙΟΡΘΩΣΗ ΚΕΙΜΕΝΟΥ: Αρετή Κολλάτου ΣΥΝΘΕΣΗ ΕΞΩΦΥΛΛΟΥ: Χρυσούλα Μπουκουβάλα ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΣΕΛΙΔΟΠΟΙΗΣΗ:

Διαβάστε περισσότερα

ΠΩΣ ΝΑ ΓΙΝΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗΣ

ΠΩΣ ΝΑ ΓΙΝΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗΣ ΣΕΙΡΑ: ΜΙΚΡΗ ΠΥΞΙΔΑ ΤΙΤΛΟΣ ΠΡΩΤΟΤΥΠΟΥ: POPULAR Από τις Εκδόσεις DUTTON BOOKS, Νέα Υόρκη 2014 TΙΤΛΟΣ ΒΙΒΛΙΟΥ: Πώς να γίνεις δημοφιλής ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ: Maya Van Wagenen ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ: Πετρούλα Γαβριηλίδου ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ

Διαβάστε περισσότερα

Ν Ε Α Ν Ι Κ Η Λ Ο Γ Ο Τ Ε Χ Ν Ι Α

Ν Ε Α Ν Ι Κ Η Λ Ο Γ Ο Τ Ε Χ Ν Ι Α Ν Ε Α Ν Ι Κ Η Λ Ο Γ Ο Τ Ε Χ Ν Ι Α ΤΙΤΛΟΣ ΠΡΩΤΟΤΥΠΟΥ: ONE LOVE. ONE DIRECTION Από τις Εκδόσεις Sperling & Kupfer, Μιλάνο 2014 ΤΙΤΛΟΣ ΒΙΒΛΙΟΥ: One love. one direction ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ: Barbara Beckam ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ:

Διαβάστε περισσότερα

Alyson Noël, 2009 All rights reserved. Εικόνας εξωφύλλου: Zen Shui Photography/Veer ΕΚΔοςΕις ΨυΧογιος Α.Ε., Αθήνα 2010

Alyson Noël, 2009 All rights reserved. Εικόνας εξωφύλλου: Zen Shui Photography/Veer ΕΚΔοςΕις ΨυΧογιος Α.Ε., Αθήνα 2010 ΤίΤλος πρωτοτύπου: THE IMMORTAL SERIES: BLUE MOON Από τις Εκδόσεις ST. MARTIN S, Νέα υόρκη 2009 ΤίΤλος βιβλiου: Οι αθάνατοι: γαλάζια σελήνη ςυγγραφeας: Alyson Noël MΕΤAφρΑςη: Ντίνα Καρύδη ΕπιμEλΕιΑ ΔιOρθωςη

Διαβάστε περισσότερα

2010 Universal Studios Licensing LLLP. Nanny McPhee and the Big Bang Universal Studios. All rights reserved. Πρώτη έκδοση: Σεπτέμβριος 2010

2010 Universal Studios Licensing LLLP. Nanny McPhee and the Big Bang Universal Studios. All rights reserved. Πρώτη έκδοση: Σεπτέμβριος 2010 ΣΕΙΡΑ: ΜΙΚΡΗ ΠΥΞΙΔΑ ΤΙΤΛΟΣ ΠΡΩΤΟΤΥΠΟΥ: NANNY MCPHEE AND THE BIG BANG Aπό τις Εκδόσεις Bloomsbury, Λονδίνο 2010 ΤΙΤΛΟΣ ΒΙΒΛΙΟΥ: Η Νάννι Μακ Φι και ο μεγάλος σαματάς ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ: Emma Thompson ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ:

Διαβάστε περισσότερα

ΤΙΤΛΟΣ ΠΡΩΤΟΤΥΠΟΥ: IL SENTIERO DEI PROFUMI Από τις Εκδόσεις Garzanti Libri, Μιλάνο 2014

ΤΙΤΛΟΣ ΠΡΩΤΟΤΥΠΟΥ: IL SENTIERO DEI PROFUMI Από τις Εκδόσεις Garzanti Libri, Μιλάνο 2014 ΤΙΤΛΟΣ ΠΡΩΤΟΤΥΠΟΥ: IL SENTIERO DEI PROFUMI Από τις Εκδόσεις Garzanti Libri, Μιλάνο 2014 ΤΙΤΛΟΣ ΒΙΒΛΙΟΥ: Το μονοπάτι των αρωμάτων ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ: Cristina Caboni ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ: Άμπυ Ραΐκου ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΔΙΟΡΘΩΣΗ ΚΕΙΜΕΝΟΥ:

Διαβάστε περισσότερα

Γιώτα Φώτου, 2014 Εικόνας εξωφύλλου: Μάιρα Στέφου. Πρώτη έκδοση: Φεβρουάριος 2014 ISBN 978-618-01-0208-6

Γιώτα Φώτου, 2014 Εικόνας εξωφύλλου: Μάιρα Στέφου. Πρώτη έκδοση: Φεβρουάριος 2014 ISBN 978-618-01-0208-6 ÓÅÉÑÁ: ÌÉÊÑÇ ÐÕÎÉÄÁ ΤΙΤΛΟΣ ΒΙΒΛΙΟΥ: Όταν χάσαμε την Ντόλυ ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ: Γιώτα Φώτου ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΔΙΟΡΘΩΣΗ ΚΕΙΜΕΝΟΥ: Χρυσούλα Τσιρούκη ΣΥΝΘΕΣΗ ΕΞΩΦΥΛΛΟΥ: Γιώργος Παζάλος ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΣΕΛΙΔΟΠΟΙΗΣΗ: Μερσίνα Λαδοπούλου

Διαβάστε περισσότερα

Ρένα Ρώσση-Ζα ρη, 2005, 2014 Φωτογραφίας εξωφύλλου: Allan Jenkins/Trevillon Images/UK

Ρένα Ρώσση-Ζα ρη, 2005, 2014 Φωτογραφίας εξωφύλλου: Allan Jenkins/Trevillon Images/UK ΤΙΤΛΟΣ ΒΙΒΛΙΟΥ: Ο τελευταίος χορός της Σαλώµης ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ: Ρένα Ρώσση-Ζα ρη ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΙΟΡΘΩΣΗ ΚΕΙΜΕΝΟΥ: Κατερίνα Λελούδη ΣΥΝΘΕΣΗ ΕΞΩΦΥΛΛΟΥ: Θοδωρής Πιτσιρίκος ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΣΕΛΙ ΟΠΟΙΗΣΗ: Ελένη Σταυροπούλου

Διαβάστε περισσότερα

ΧΡΥΣΟΘΕΑ ΜΠΑΣΙΑ. Μαμά, γιατί το κοριτσάκι είναι μαύρο; Και άλλες σοφές απορίες

ΧΡΥΣΟΘΕΑ ΜΠΑΣΙΑ. Μαμά, γιατί το κοριτσάκι είναι μαύρο; Και άλλες σοφές απορίες ΧΡΥΣΟΘΕΑ ΜΠΑΣΙΑ Μαμά, γιατί το κοριτσάκι είναι μαύρο; Και άλλες σοφές απορίες H Χρυσοθέα Μπασιά είναι φοιτήτρια στο μεταπτυχιακό πρόγραμμα «Modern Indian Studies» του πανεπιστημίου του Γκέτινγκεν στη Γερμανία.

Διαβάστε περισσότερα

Liz Kessler, 2009 Εικονογράφησης: Natacha Ledwidge, 2009. Πρώτη έκδοση: Μάιος 2010, 3.000 αντίτυπα ISBN 978-960-453-722-8

Liz Kessler, 2009 Εικονογράφησης: Natacha Ledwidge, 2009. Πρώτη έκδοση: Μάιος 2010, 3.000 αντίτυπα ISBN 978-960-453-722-8 ΣΕΙΡΑ: ΜΙΚΡΗ ΠΥΞΙΔΑ ΤΙΤΛΟΣ ΠΡΩΤΟΤΥΠΟΥ: EMILY WINDSNAP AND THE SIREN'S SECRET Από τις Εκδόσεις Orion Children s Books, Λονδίνο 2009 ΤΙΤΛΟΣ ΒΙΒΛΙΟΥ: Η Έμιλι Γ. και το μυστικό της σειρήνας ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ: Liz

Διαβάστε περισσότερα

ΣΕΙΡΑ: ΜΙΚΡΗ ΠΥΞΙΔΑ ΤΙΤΛΟΣ ΠΡΩΤΟΤΥΠΟΥ: GANGSTA GRANNY Από τις Εκδόσεις HarperCollins Children s Books, Λονδίνο 2011

ΣΕΙΡΑ: ΜΙΚΡΗ ΠΥΞΙΔΑ ΤΙΤΛΟΣ ΠΡΩΤΟΤΥΠΟΥ: GANGSTA GRANNY Από τις Εκδόσεις HarperCollins Children s Books, Λονδίνο 2011 ΣΕΙΡΑ: ΜΙΚΡΗ ΠΥΞΙΔΑ ΤΙΤΛΟΣ ΠΡΩΤΟΤΥΠΟΥ: GANGSTA GRANNY Από τις Εκδόσεις HarperCollins Children s Books, Λονδίνο 2011 TΙΤΛΟΣ ΒΙΒΛΙΟΥ: Η γιαγιά μου η κλέφτρα ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ: David Walliams ΕΙΚΟΝΟΓΡΑΦΗΣΗ: Tony

Διαβάστε περισσότερα

Πρώτη έκδοση: Ιούλιος 2013, 3.000 αντίτυπα ISBN 978-618-80128-8-2

Πρώτη έκδοση: Ιούλιος 2013, 3.000 αντίτυπα ISBN 978-618-80128-8-2 Το παρόν έργο πνευματικής ιδιοκτησίας προστατεύεται κατά τις διατάξεις του Ελληνικού Νόμου (Ν. 2121/1993 όπως έχει τροποποιηθεί και ισχύει σήμερα) και τις διεθνείς συμβάσεις περί πνευματικής ιδιοκτησίας.

Διαβάστε περισσότερα

Καίτη Οικονόμου, 2013 Φωτογραφιών εξωφύλλου: Dudarev Mikhail, Gayvoronskaya Yana/www.shutterstock.com. Πρώτη έκδοση: Μάιος 2013, 40.

Καίτη Οικονόμου, 2013 Φωτογραφιών εξωφύλλου: Dudarev Mikhail, Gayvoronskaya Yana/www.shutterstock.com. Πρώτη έκδοση: Μάιος 2013, 40. ΤΙΤΛΟΣ ΒΙΒΛΙΟΥ: Η καρδιά θυμάται ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ: Καίτη Οικονόμου ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΔΙΟΡΘΩΣΗ ΚΕΙΜΕΝΟΥ: Αρετή Κολλάτου ΣΥΝΘΕΣΗ ΕΞΩΦΥΛΛΟΥ: Θοδωρής Πιτσιρίκος ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΣΕΛΙΔΟΠΟΙΗΣΗ: Ραλλού Ρουχωτά ΕΚΤΥΠΩΣΗ ΒΙΒΛΙΟΔΕΣΙΑ:

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΩΤΗ ΕΚΔΟΣΗ: 20.000 ΑΝΤΙΤΥΠΑ

ΠΡΩΤΗ ΕΚΔΟΣΗ: 20.000 ΑΝΤΙΤΥΠΑ ΠΡΩΤΗ ΕΚΔΟΣΗ: 20.000 ΑΝΤΙΤΥΠΑ ΤΙΤΛΟΣ ΒΙΒΛΙΟΥ: Ιόλη ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ: Μαρία Τζιρίτα ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΔΙΟΡΘΩΣΗ ΚΕΙΜΕΝΟΥ: Χρυσούλα Τσιρούκη ΣΥΝΘΕΣΗ ΕΞΩΦΥΛΛΟΥ: Ηλίας Μασούρης ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΣΕΛΙΔΟΠΟΙΗΣΗ: Ραλλού Ρουχωτά Μαρία

Διαβάστε περισσότερα

Ρένα Ρώσση-Ζαΐρη, 2014 Φωτογραφιών εξωφύλλου: Yolande de Kort/Trevillion Images, Janno Loide & Aptyp_koK/www.shutterstock.com

Ρένα Ρώσση-Ζαΐρη, 2014 Φωτογραφιών εξωφύλλου: Yolande de Kort/Trevillion Images, Janno Loide & Aptyp_koK/www.shutterstock.com ΤΙΤΛΟΣ ΒΙΒΛΙΟΥ: Δίδυμα φεγγάρια ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ: Ρένα Ρώσση-Ζαΐρη ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΔΙΟΡΘΩΣΗ ΚΕΙΜΕΝΟΥ: Κατερίνα Λελούδη ΣΥΝΘΕΣΗ ΕΞΩΦΥΛΛΟΥ: Θοδωρής Πιτσιρίκος ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΣΕΛΙΔΟΠΟΙΗΣΗ: Ραλλού Ρουχωτά Ρένα Ρώσση-Ζαΐρη,

Διαβάστε περισσότερα

Jonas Jonasson, 2010 By agreement with Pontas Literary & Film Agency. Πρώτη έκδοση: Σεπτέμβριος 2013 ΙSBN 978-960-496-859-6

Jonas Jonasson, 2010 By agreement with Pontas Literary & Film Agency. Πρώτη έκδοση: Σεπτέμβριος 2013 ΙSBN 978-960-496-859-6 ΤΙΤΛΟΣ ΠΡΩΤΟΤΥΠΟΥ: HUNDRAÅRINGEN SOM KLEV UT GENOM FÖNSTRET OCH FORSVANN Από τις Εκδόσεις Piratförlaget, Στοκχόλμη 2009 ΤΙΤΛΟΣ ΒΙΒΛΙΟΥ: Ο εκατοντάχρονος που πήδηξε από το παράθυρο και εξαφανίστηκε ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ:

Διαβάστε περισσότερα