ΠΡΩΤΟΠΟΡΙΕΣ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΤΕΧΝΗ ΤΟΥ 20 ού ΑΙΩΝΑ. Άννα-Μαρίνα Κατσιγιάννη Τμήμα Φιλολογίας

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "ΠΡΩΤΟΠΟΡΙΕΣ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΤΕΧΝΗ ΤΟΥ 20 ού ΑΙΩΝΑ. Άννα-Μαρίνα Κατσιγιάννη Τμήμα Φιλολογίας"

Transcript

1 ΠΡΩΤΟΠΟΡΙΕΣ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΤΕΧΝΗ ΤΟΥ 20 ού ΑΙΩΝΑ Ενότητα 7: Ανδρέας Εμπειρίκος - Νικόλας Κάλας (μέρος α ) Άννα-Μαρίνα Κατσιγιάννη Τμήμα Φιλολογίας

2 Σκοποί Ενότητας Βασικός σκοπός της έβδομης διδακτικής ενότητας είναι η διερεύνηση της συμβολής του Ανδρέα Εμπειρίκου και του Νικόλα Κάλας στη διαμόρφωση του ελληνικού υπερρεαλιστικού κινήματος.

3 Περιεχόμενα ενότητας 1. Ανδρέας Εμπειρίκος 2. Νικόλας Κάλας (μέρος α )

4 Περιγραφή μαθήματος Στην έβδομη διδακτική ενότητα θα διερευνηθεί η συμβολή του Ανδρέα Εμπειρίκου και του Νικόλα Κάλας στη διαμόρφωση του ελληνικού υπερρεαλιστικού κινήματος.

5 Ανδρέας Εμπειρίκος Ανδρέας Εμπειρίκος ( ): Έλληνας ποιητής, πεζογράφος, φωτογράφος και ψυχαναλυτής. Γεννήθηκε στη Ρουμανία και εγκαταστάθηκε στην Ελλάδα το Παρακολούθησε μαθήματα φιλοσοφίας και αγγλικής φιλολογίας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και στο King's College του Λονδίνου. Την περίοδο έζησε στο Παρίσι, όπου συνδέθηκε με τον κύκλο των υπερρεαλιστών και ασχολήθηκε ενεργά με την ψυχανάλυση, κοντά στον ιδρυτή της Ψυχαναλυτικής Εταιρείας του Παρισιού, Ρενέ Λαφόργκ. Το 1931 εγκαταστάθηκε οριστικά στην Ελλάδα, πραγματοποιώντας την πρώτη εμφάνισή του στα ελληνικά γράμματα το 1935 με την Υψικάμινο. Πηγή:https://commons.wikimedia.org/wiki/File:AE1920.jpg

6 Ανδρέας Εμπειρίκος Ως λογοτέχνης ανήκει στη γενιά του '30 και είναι ο κύριος εκπρόσωπος του ελληνικού υπερρεαλισμού, καθώς και ο πρώτος που άσκησε τις ψυχαναλυτικές μεθόδους στην Ελλάδα. Από το σύνολο του έργου του ξεχωρίζουν η πρώτη ποιητική συλλογή, με τίτλο Υψικάμινος, ως το πρώτο αμιγώς υπερρεαλιστικό κείμενο στην Ελλάδα και η ποιητική συλλογή Ενδοχώρα, ενώ ανάμεσα στα πεζά έργα του διακρίνεται το τολμηρό ερωτογράφημα Ο Μέγας Ανατολικός, που προκάλεσε αντιδράσεις για την ελευθεροστομία και το ερωτικό περιεχόμενό του. Πηγή:https://en.wikipedia.org/wiki/File:A%CE%B D%CE%B4%CF%81%CE%AD%CE%B1%CF%82%CE %95%CE%BC%CF%80%CE%B5%CE%B9%CF%81% CE%AF%CE%BA%CE%BF%CF%82.jpg

7 Ανδρέας Εμπειρίκος Εισάγει στην Ελλάδα την αυτόματη γραφή, και μέσω αυτής τον υπερρεαλισμό, ως διεθνιστικό και επαναστατικό κίνημα. Διαμορφώνει μια ποιητική θεωρία που έχει ως επίκεντρο την επιθυμία, όπως αυτή προσεγγίζεται από την ψυχανάλυση. Η εισαγωγή του υπερρεαλισμού στην Ελλάδα συντελείται το 1935 με την «Περί σουρρεαλισμού» διάλεξη αρχικά και τη δημοσίευση της συλλογής Υψικάμινος αργότερα, η οποία αποτελεί το μανιφέστο της αυτόματης γραφής. Πηγή:http://www.greek-language.gr/Resources/literature/education/literature_history/search.html?details=45

8 Ανδρέας Εμπειρίκος Η διάλεξη του Εμπειρίκου «Περί σουρρεαλισμού» αρθρώνεται σε τρεις άξονες: 1. Διασαφηνίζει, στο ελληνικό κοινό, τις σχέσεις του υπερρεαλισμού με τον ντανταϊσμό, ως συγγενεύοντα με τον ρομαντισμό κινήματα, αλλά δηλώνει και τις διαφορές τους. 2. Τονίζει την κεντρική θέση του αυτοματισμού, οποίος συνιστά χαρακτηριστικό του υπερρεαλισμού και αποτελεί μέσο σύνδεσης συνειδητού ασύνειδου. 3. Συζητά την κατάργηση των ορίων ανάμεσα στη ζωή και την τέχνη (ποιητικώς ζήν).

9 Ανδρέας Εμπειρίκος Η Υψικάμινος είναι υπερρεαλιστικό μανιφέστο: Το μότο της συλλογής προέρχεται από το μανιφέστο του γαλλικού υπερρεαλισμού (1924) και αναφέρεται στην υπερρεαλιστική φωνή. Τα κείμενα της συλλογής δεν φέρουν επιμέρους αφιερώσεις, αναφέρεται μόνο το όνομα του Μπρετόν. Κανένα από τα κείμενα δεν είχε δημοσιευτεί και δεν φέρει χρονολογική ένδειξη συγγραφής. Σύμφωνα με τον συγγραφέα γράφτηκαν το 1934, λίγο πριν τη δημοσίευσή τους.

10 Τα ποιήματα της συλλογής: Ανδρέας Εμπειρίκος Έχουν βασικό στόχο την άμεση σύνδεση ζωής και λογοτεχνίας. Δεν ακολουθούν τους κοινά αποδεκτούς κανόνες αισθητικής. Αμφισβητούν τα όρια ανάμεσα στην ποίηση και την πεζογραφία. Αμφισβητούν τις κανονιστικές απόψεις για τη γλώσσα και αναμειγνύουν την καθαρεύουσα με τη δημοτική. Είναι επηρεασμένα από την ψυχανάλυση.

11 Ανδρέας Εμπειρίκος Ο Εμπειρίκος διαβάζει Εμπειρίκο - Από την Υψικάμινο Πηγή: https://www.youtube.com/watch?v=u4j18blm0c4 Πηγή: https://www.youtube.com/watch?v=rdxrswbxvoe

12 Η κριτική για την Υψικάμινο: Ανδρέας Εμπειρίκος Η ελληνική κριτική του μεσοπολέμου δεν δύναται να αντιληφθεί τον μηχανισμό της αυτόματης γραφής και τον αμφισβητεί, εκφράζοντας απόρριψη για το αισθητικό αποτέλεσμα και άρνηση για τα κείμενα. Η νεότερη κριτική αίρει τις επιφυλάξεις του μεσοπολέμου. Θεωρεί την Υψικάμινο δείγμα εφαρμογής της αυτόματης γραφής και έκφραση του ασύνειδου, χωρίς όμως να προσεγγίζει ουσιαστικά αυτούς τους δύο όρους.

13 Ανδρέας Εμπειρίκος Η Ενδοχώρα και η ποιητική της επιθυμίας: Η ποιητική της επιθυμίας εισάγεται με την ποιητική συλλογή Ενδοχώρα (1937) και αναπτύσσεται περαιτέρω σε ορισμένα κείμενα που περιλαμβάνονται στα Γραπτά ή προσωπική μυθολογία. Η τελειότερη έκφραση της ποιητικής της επιθυμίας βρίσκεται στο αφήγημα Αργώ ή πλους αεροστάτου. Η επιθυμία μπορεί να εκφράζεται ως: ερωτική - ηδονική, επαναστατική, αισθητική και ερμηνευτική. Συνδέεται, επίσης, με μωαμεθανικά στοιχεία, ενώ αντιδρά στη χριστιανική διδασκαλία που προτείνει την καθυπόταξη της επιθυμίας. Η ποιητική της επιθυμίας έχει ως βασικό άξονα την ψυχανάλυση, η οποία διακρίνει την κατάσταση της επιθυμίας από αυτή της πράξης. Αντίθετα με την Υψικάμινο, η κριτική για την Ενδοχώρα είναι θετική.

14 Ανδρέας Εμπειρίκος Πηγές: https://www.ianos.gr/endoxora html https://www.ianos.gr/grapta-i-prosopiki-mithologia.html 3c4-3bf-3c5/dp/images/

15 Νικόλας Κάλας Πηγή:http://www.biblionet.gr/author/12402/%CE%9D%CE%B9%CE%BA%CF%8C%CE%BB%CE%B1%CE%BF%CF% 82_%CE%9A%CE%AC%CE%BB%CE%B1%CF%82

16 Νικόλας Κάλας Νικόλας Κάλας ( ): Έλληνας κριτικός και ποιητής. Το 1934 αναχώρησε για το Παρίσι, όπου εντάχθηκε στην υπερρεαλιστική ομάδα. Στα προλεγόμενα του τρίτου μανιφέστου του υπερρεαλισμού, ο Αντρέ Μπρετόν τον κατέταξε στα «πιο φωτεινά και τα πιο τολμηρά» μυαλά της εποχής. Εκτός από το ποιητικό του έργο μετέφρασε Τ. Σ. Έλιοτ και Λουί Αραγκόν και συνεργάστηκε με ελληνικά και διεθνή περιοδικά, όπου δημοσίευε θεωρητικά κείμενα και δοκίμια. Το 1977 τιμήθηκε με το Κρατικό βραβείο ποίησης για τη συλλογή Οδός Νικήτα Ράντου, που είχε δημοσιεύσει με το ψευδώνυμο Νικόλαος Κάλας.

17 Νικόλας Κάλας Πηγή: https://www.ianos.gr/odos-nikita-rantou html

18 Νικόλας Κάλας Στο άρθρο του «Προβλήματα προλεταριακής τέχνης»: Ασκεί κριτική στον ρεαλισμό ως καλλιτεχνικό κίνημα. Εκφράζει αρνητική στάση απέναντι στη θεωρία της αντανάκλασης του ρεαλισμού, η οποία καταστρέφει το σύμβολο, την καλλιτεχνική εξιδανίκευση και καταργεί τη δυνατότητα της φυγής. Στο δοκίμιό του «Καλλιτέχνες και κομουνισμός»: Φαίνεται η αναζήτηση ενός συστήματος που να συσχετίζει την επιστήμη, την τέχνη και την πολιτική.

19 Νικόλας Κάλας Στο δοκίμιό του «Παρατηρήσεις πάνω στο καβαφικό έργο»: Θεωρεί ότι η ποίηση του Καβάφη ανήκει στην παραγωγή εκείνη της αστικής τάξης, η οποία ενδιαφέρει την επαναστατική αριστερά και το προλεταριάτο. Ο Καβάφης δεν πιστεύει στον πατριωτισμό της αστικής τάξης, ούτε εκφράζει αστικές ιδέες περί προόδου. Ακόμη, δεν τάσσεται υπέρ του γλωσσικού θετικισμού, δεν υποστηρίζει, δηλαδή, με την τέχνη του ούτε τις απόψεις των δημοτικιστών, ούτε γράφει σε καθαρεύουσα.

20 Ανδρέας Εμπειρίκος Εργογραφία και βιβλιογραφία του Ανδρέα Εμπειρίκου (Επιλογή εργογραφίας) Υψικάμινος, Αθήνα, Κασταλία, 1935, Άγρα, Ενδοχώρα ( ), Αθήνα, Το Τετράδιο, 1945, Άγρα, Γραπτά ή Προσωπική μυθολογία ( ), Αθήνα, Δίφρος, 1960, Άγρα, Αργώ ή Πλους αεροστάτου, Αθήνα, Πάλι, τχ. 1 4, , Ύψιλον, Οκτάνα, Αθήνα, Ίκαρος, Αι γενεαί πάσαι ή Η σήμερον ως αύριον και ως χθες, Αθήνα, Άγρα, «Συζήτηση στη Θεσσαλονίκη», Χάρτης, τχ (1985) Ο Μέγας Ανατολικός, τ. 1-8, Αθήνα, Άγρα,

21 Ανδρέας Εμπειρίκος Εργογραφία και βιβλιογραφία του Ανδρέα Εμπειρίκου (Επιλογή εργογραφίας) Ες-Ες-Ες-Ερ Ρωσσία, Αθήνα, Άγρα, Ζεμφύρα ή Το μυστικόν της Πασιφάης, Αθήνα, Άγρα, Νικόλαος Εγγονόπουλος ή Το θαύμα του Ελμπασάν και του Βοσπόρου και Διάλεξη για τον Νίκο Εγγονόπουλο, Αθήνα, Άγρα, Μια περίπτωσις ιδεοψυχαναγκαστικής νευρώσεως με πρόωρες εκσπερματώσεις και άλλα ψυχαναλυτικά κείμενα, Αθήνα, Άγρα, Ταξίδι στη Ρωσσία Ημερολόγιο και φωτογραφίες, Δεκέμβριος 1962, Αθήνα, Άγρα, «Ανέκδοτα κείμενα», Αντί, τχ. 731 (Φεβρ. 2001) Ανδρέας Εμπειρίκος, 1934, Προϊστορία ή καταγωγή, εισαγωγή, επιμ. Γιώργης Γιατρομανωλάκης, Αθήνα, Άγρα, 2014.

22 Ανδρέας Εμπειρίκος Εργογραφία και βιβλιογραφία του Ανδρέα Εμπειρίκου (Επιλογή βιβλιογραφίας) Νάσος Βαγενάς, Ο ποιητής και ο χορευτής. Μια εξέταση της ποιητικής και της ποίησης του Σεφέρη, Αθήνα, Κέδρος, Οδυσσέας Ελύτης, Αναφορά στον Ανδρέα Εμπειρίκο, Αθήνα, Ύψιλον, Mαντώ Αραβαντινού, «Α. Εμπειρίκος: Διάπλους γλώσσας και πολιτισμών», Δελτίο της Εταιρείας Σπουδών Νεοελληνικού Πολιτισμού και Γενικής Παιδείας, τχ. 5 (1981) 69. Γιώργης Γιατρομανωλάκης, Ανδρέας Εμπειρίκος, Ο ποιητής του έρωτα και του νόστου, Αθήνα, Κέδρος, Αλέξ. Αργυρίου, Διαδοχικές αναγνώσεις ελλήνων υπερρεαλιστών, Αθήνα, Γνώση, 1983.

23 Ανδρέας Εμπειρίκος Εργογραφία και βιβλιογραφία του Ανδρέα Εμπειρίκου (Επιλογή βιβλιογραφίας) Γιώργος Κεχαγιόγλου, «Εις την οδόν των Φιλελλήνων» του Ανδρέα Εμπειρίκου. Μια ανάγνωση, Αθήνα, Πολύτυπο, Ι. Μ. Βούρτσης, Βιβλιογραφία Ανδρέα Εμπειρίκου ( ), Αθήνα, Ε.Λ.Ι.Α., Ι. Μ. Βούρτσης, «Χρονολόγιο Ανδρέα Λ. Εμπειρίκου», Χάρτης, τχ (1985) Μιχάλης Χρυσανθόπουλος, «Για να γιορτάσης..., Η σήμερον ως αύριον και ως χθες... του Ανδρέα Εμπειρίκου», Το Τέταρτο, τχ. 1 (1985) Μιχάλης Χρυσανθόπουλος, «Αφηγηματικές συμπτώσεις σε ένα κείμενο του Εμπειρίκου», Ο Πολίτης, τχ. 72 (1986)

24 Ανδρέας Εμπειρίκος Εργογραφία και βιβλιογραφία του Ανδρέα Εμπειρίκου (Επιλογή βιβλιογραφίας) Γιώργος Κεχαγιόγλου, «Διαβάζοντας ποιήματα από την Οκτάνα: «Αι λέξεις», στον τόμο Μνήμη Ανδρέα Εμπειρίκου. Εκδηλώσεις στην Άνδρο για τα δέκα χρόνια από τον θάνατό του, Αθήνα, Πολύτυπο, 1987, σ Γιώργος Κεχαγιόγλου, Ανδρέας Εμπειρίκος, «Αι λέξεις». Μορφολογία του μύθου, Θεσσαλονίκη, University Studio Press, Ι.Μ.Βούρτσης, La poétique surréaliste: versification et figures rhétoriques. Le cas de Andréas Embirikos et de Nikos Engonopoulos, Paris, Université de Paris-Sorbonne, 1989 (αδημοσίευτη διδακτορική διατριβή). Διαμαντή Αναγνωστοπούλου, Η ποιητική του έρωτα στο έργο του Ανδρέα Εμπειρίκου, Αθήνα, Ύψιλον, Μιχάλης Χρυσανθόπουλος, «Φαντασίωση του μυθιστορήματος, μυθιστόρημα των φαντασιώσεων», Λόγου χάριν, τχ. 74 (Φθινόπωρο 1992)

25 Ανδρέας Εμπειρίκος Εργογραφία και βιβλιογραφία του Ανδρέα Εμπειρίκου (Επιλογή βιβλιογραφίας) Μ. Τσιανίκας, «Τότε κάτι αφάνταστον συνέβη ή η συμπτωματολογική μνημειακότητα στο έργο του Ανδρέα Εμπειρίκου», Modern Greek Studies, τχ. 2 (1994) Δημήτρης Τζιόβας, «Η ρητορική της αποστροφής στον Εμπειρίκο», Ποίηση, τχ. 5 (Άνοιξη 1995) Γιώργος Κεχαγιόγλου, «Ο Ανδρέας Εμπειρίκος ως προφήτης της όγδοης ημέρας, ή Περί αναγραμματισμών», Πόρφυρας, τχ. 74 (Ιούλιος Σεπτέμβριος 1995) Παντελής Βουτουρής, Η συνοχή του τοπίου. Εισαγωγή στην ποιητική του Ανδρέα Εμπειρίκου, Αθήνα, Καστανιώτης, 1997.

26 Ανδρέας Εμπειρίκος Εργογραφία και βιβλιογραφία του Ανδρέα Εμπειρίκου (Επιλογή βιβλιογραφίας) Γιώργος Κεχαγιόγλου, «Ποίηση του Εμπειρίκου και σύγχρονες ανθολογήσεις: Μερικές σκέψεις και προτάσεις», Πόρφυρας, τχ (Απρίλιος - Σεπτέμβριος 1997) Γ. Βασιλακάκος, «Η μουσικοποίηση στο έργο του Ανδρέα Εμπειρίκου», Σημείο, τχ. 5 (1998) Αλέξανδρος Ν. Ακριτόπουλος, Για την ποιητική και τη ρητορική του Ανδρέα Εμπειρίκου (Δυο μελέτες), Θεσσαλονίκη, University Studio Press, Άντεια Φραντζή, «Η πρωτοχρονιά του Εμπειρίκου το 1945», Αντί, τχ. 731 (Φεβρουάριος 2001)

27 Ανδρέας Εμπειρίκος Εργογραφία και βιβλιογραφία του Ανδρέα Εμπειρίκου (Επιλογή βιβλιογραφίας) S. Ekdawi, «Το αντικείμενο του πόθου στους Ιμέρους του Άγγελου Σικελιανού», Θέματα Λογοτεχνίας, τχ. 17 (Μάρτιος - Ιούνιος 2001) Jacques Bouchard, Με τον Ανδρέα Εμπειρίκο παρά δήμον ονείρων. Δέκα κείμενα, Αθήνα, Άγρα, Guy Saunier, Ανδρέας Εμπειρίκος, Μυθολογία και Ποιητική. Δοκίμια, Αθήνα, Άγρα, Νάνος Βαλαωρίτης, «Ανδρέας Εμπειρίκος και Άγγελος Σικελιανός: Μια Εισαγωγή», Ομπρέλα, τχ. 54 (Σεπτέμβριος - Νοέμβριος 2001) Guy Saunier, «Η μετακίνηση ως στοιχείο μύησης και ποιητικής στο έργο του Εμπειρίκου», Ακτή, τχ. 49 (Χειμώνας 2001)

28 Ανδρέας Εμπειρίκος Εργογραφία και βιβλιογραφία του Ανδρέα Εμπειρίκου (Επιλογή βιβλιογραφίας) Γιάννης Δάλλας, «Σχόλια στη διαπολιτισμική βιοσοφία του Σικελιανού. ( Ο εν σιγή θεριζόμενος στάχυς )», Πόρφυρας, τχ. 101 (Δεκέμβριος 2001) Γιώργος Κεχαγιόγλου, «Ολοκληρωτισμός, υπαρκτός τεχνοκρατικός σοσιαλισμός και οι ποιητικές απαντήσεις του φιλήδονου σοσιαλιστή Ανδρέα Εμπειρίκου», Ομπρέλα, τχ. 55 (Δεκέμβριος 2001-Φεβρουάριος 2002) Guy Saunier, Για το λεξιλόγιο του Α. Εμπειρίκου, ανάτυπο από το Λεξικογραφικόν Δελτίον της Ακαδημίας Αθηνών, τχ. 24 (2003). Γιώργος Κεχαγιόγλου, «Αφηγηματολογικές παρατηρήσεις στον Εμπειρίκο. Ο ποιητής/πεζογράφος ως παραμυθάς», Πόρφυρας, τχ. 112 (Ιούλιος - Σεπτέμβριος 2004)

29 Ανδρέας Εμπειρίκος Εργογραφία και βιβλιογραφία του Ανδρέα Εμπειρίκου (Επιλογή βιβλιογραφίας) Μιχάλης Κ. Άνθης, «Ο Μυητικός πλους στην ποίηση του Άγγελου Σικελιανού, του Ανδρέα Εμπειρίκου και του Οδυσσέα Ελύτη», Πόρφυρας, τχ (Απρίλιος Ιούνιος 2005) Κατερίνα Κωστίου, «Ο Ανδρέας Εμπειρίκος και το ανιδιοτελές παιχνίδισμα της σκέψης», Κονδυλοφόρος, τχ. 5 (2006) Νίκος Σιγάλας, Ο Ανδρέας Εμπειρίκος και η ιστορία του ελληνικού υπερρεαλισμού, Αθήνα, Άγρα, 2012.

30 Νικόλας Κάλας Εργογραφία και βιβλιογραφία του Νικόλα Κάλας (Επιλογή εργογραφίας) Οδός Νικήτα Ράντου, Αθήνα, Ίκαρος, , Κείμενα ποιητικής και αισθητικής, Αλέξ. Αργυρίου (επιμ.), Αθήνα, Πλέθρον,1982. Γραφή και φως, Αθήνα, Ίκαρος, Η τέχνη στην εποχή της διακύβευσης και άλλα δοκίμια του Νικόλα Κάλας, μετάφρ. Ανδρέα Λάππα, Αθήνα, Άγρα, Δεκαέξι γαλλικά ποιήματα και αλληλογραφία με τον Ουίλλιαμ Κάρλος Ουίλλιαμς, μετάφ. σχόλια Σπήλιος Αργυρόπουλος, Βασιλική Κολοκοτρώνη, Αθήνα, Ύψιλον, 2002.

31 Νικόλας Κάλας Εργογραφία και βιβλιογραφία του Νικόλα Κάλας (Επιλογή βιβλιογραφίας) Mario Vitti, «O Νικήτας Ράντος και η πρώτη του λογοτεχνική δραστηριότητα (μορφές της ποιητικής πρωτοπορίας στην Ελλάδα, )», Επιστημονικὴ Επετηρίς της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, τ. 16, 1977, σ Δ.Ζ. Ανδριόπουλος, «Φροϋδομαρξιστική αισθητική. Η περίπτωση του Ν. Κάλας», Νέα Εστία, τχ. 124 (1988) Νικόλας Κάλας, ξαναδιαβάζοντας το έργο του , Πρακτικά Διεθνούς Επιστημονικού Συνεδρίου, Οργανωτές: Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, περ. Μανδραγόρας, Δήμος Κομοτηνής, Αθήνα, Μανδραγόρας, Lena Hoff, Nicolas Calas and the Challenge of Surrealism, Copenhagen, Museum Tusculanum Press, 2014.

32 Τέλος Ενότητας

33 Σημείωμα Αναφοράς Copyright Πανεπιστήμιο Πατρών, Άννα-Μαρίνα Κατσιγιάννη, Τίτλος μαθήματος: «Πρωτοπορίες στην ευρωπαϊκή λογοτεχνία και στην τέχνη του 20 ού αιώνα. Ενότητα 7: Ανδρέας Εμπειρίκος - Νικόλας Κάλας (μέρος α )». Έκδοση: 1.0. Πάτρα Διαθέσιμο από τη δικτυακή διεύθυνση: https://eclass.upatras.gr/courses/lit1853/ 33

34 Σημείωμα Αδειοδότησης Το παρόν υλικό διατίθεται με τους όρους της άδειας χρήσης Creative Commons Αναφορά, Μη Εμπορική Χρήση Παρόμοια Διανομή 4.0 [1] ή μεταγενέστερη, Διεθνής Έκδοση. Εξαιρούνται τα αυτοτελή έργα τρίτων π.χ. φωτογραφίες, διαγράμματα κ.λ.π., τα οποία εμπεριέχονται σε αυτό και τα οποία αναφέρονται μαζί με τους όρους χρήσης τους στο «Σημείωμα Χρήσης Έργων Τρίτων». [1] Ως Μη Εμπορική ορίζεται η χρήση: που δεν περιλαμβάνει άμεσο ή έμμεσο οικονομικό όφελος από την χρήση του έργου, για το διανομέα του έργου και αδειοδόχο που δεν περιλαμβάνει οικονομική συναλλαγή ως προϋπόθεση για τη χρήση ή πρόσβαση στο έργο που δεν προσπορίζει στο διανομέα του έργου και αδειοδόχο έμμεσο οικονομικό όφελος (π.χ. διαφημίσεις) από την προβολή του έργου σε διαδικτυακό τόπο Ο δικαιούχος μπορεί να παρέχει στον αδειοδόχο ξεχωριστή άδεια να χρησιμοποιεί το έργο για εμπορική χρήση, εφόσον αυτό του ζητηθεί.

35 Διατήρηση Σημειωμάτων Οποιαδήποτε αναπαραγωγή ή διασκευή του υλικού θα πρέπει να συμπεριλαμβάνει: το Σημείωμα Αναφοράς το Σημείωμα Αδειοδότησης τη δήλωση Διατήρησης Σημειωμάτων το Σημείωμα Χρήσης Έργων Τρίτων (εφόσον υπάρχει) μαζί με τους συνοδευόμενους υπερσυνδέσμους. 35

36 Χρηματοδότηση Το παρόν εκπαιδευτικό υλικό έχει αναπτυχθεί στo πλαίσιo του εκπαιδευτικού έργου του διδάσκοντα. Το έργο «Ανοικτά Ακαδημαϊκά Μαθήματα στο Πανεπιστήμιο Πατρών» έχει χρηματοδοτήσει μόνο την αναδιαμόρφωση του εκπαιδευτικού υλικού. Το έργο υλοποιείται στο πλαίσιο του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Εκπαίδευση και Δια Βίου Μάθηση» και συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση (Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο) και από εθνικούς πόρους. 36

Διαφήμιση και Δημόσιες Σχέσεις Ενότητα 9: Σχέσεις διαφημιστή-διαφημιζόμενου

Διαφήμιση και Δημόσιες Σχέσεις Ενότητα 9: Σχέσεις διαφημιστή-διαφημιζόμενου Διαφήμιση και Δημόσιες Σχέσεις Ενότητα 9: Σχέσεις διαφημιστή-διαφημιζόμενου Θεοδωρίδης Προκόπης Σχολή Οργάνωσης και Διοίκησης Επιχειρήσεων Τμήμα Διοίκησης Επιχειρήσεων Αγροτικών Προϊόντων & Τροφίμων (Δ.Ε.Α.Π.Τ.)

Διαβάστε περισσότερα

Εισαγωγικές έννοιες θεωρίας Συστημάτων Αυτομάτου Ελέγχου

Εισαγωγικές έννοιες θεωρίας Συστημάτων Αυτομάτου Ελέγχου Εισαγωγικές έννοιες θεωρίας Συστημάτων Αυτομάτου Ελέγχου Ενότητα 4 η : ΕΥΣΤΑΘΕΙΑ ΤΩΝ ΓΡΑΜΜΙΚΩΝ ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ ΑΥΤΟΜΑΤΟΥ ΕΛΕΓΧΟΥ Επ. Καθηγητής Γαύρος Κωνσταντίνος ΤΜΗΜΑ ΗΛΕΚΤΡΟΛΟΓΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΤΕ Άδειες Χρήσης

Διαβάστε περισσότερα

Ο ΕΜΠΕΙΡΙΚΟΣ ΣΥΝΟΜΙΛΕΙ ΜΕ ΤΟΝ ΣΙΚΕΛΙΑΝΟ

Ο ΕΜΠΕΙΡΙΚΟΣ ΣΥΝΟΜΙΛΕΙ ΜΕ ΤΟΝ ΣΙΚΕΛΙΑΝΟ Ο Αντρέας Κ. Φυλακτού με το βιβλίο του Ο Εμπειρίκος συνομιλεί με τον Σικελιανό. Συμβολή στη μελέτη των πηγών και της ποιητικής του Ανδρέα Εμπειρίκου, μελετάει τις λογοτεχνικές σχέσεις των δυο μεγάλων ποιητών

Διαβάστε περισσότερα

Σχεδίαση και Ανάλυση Αλγορίθμων Ενότητα 10: ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΥ ΚΑΙ ΑΝΑΛΥΣΗΣ ΑΛΓΟΡΙΘΜΩΝ ΓΙΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΜΕ ΑΠΑΓΟΡΕΥΤΙΚΟ ΑΡΙΘΜΟ ΠΕΡΙΠΤΩΣΕΩΝ

Σχεδίαση και Ανάλυση Αλγορίθμων Ενότητα 10: ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΥ ΚΑΙ ΑΝΑΛΥΣΗΣ ΑΛΓΟΡΙΘΜΩΝ ΓΙΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΜΕ ΑΠΑΓΟΡΕΥΤΙΚΟ ΑΡΙΘΜΟ ΠΕΡΙΠΤΩΣΕΩΝ Σχεδίαση και Ανάλυση Αλγορίθμων Ενότητα 10: ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΥ ΚΑΙ ΑΝΑΛΥΣΗΣ ΑΛΓΟΡΙΘΜΩΝ ΓΙΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΜΕ ΑΠΑΓΟΡΕΥΤΙΚΟ ΑΡΙΘΜΟ ΠΕΡΙΠΤΩΣΕΩΝ Δημήτριος Κουκόπουλος Σχολή Οργάνωσης και Διοίκησης Επιχειρήσεων

Διαβάστε περισσότερα

Κική Δημοπούλου Όλγα Γρηγοριάδου, Βιβλιογραφία Τάκη Σινόπουλου (1934-2004)

Κική Δημοπούλου Όλγα Γρηγοριάδου, Βιβλιογραφία Τάκη Σινόπουλου (1934-2004) Κική Δημοπούλου Προλεγόμενα στην έκδοση: Κική Δημοπούλου Όλγα Γρηγοριάδου, Βιβλιογραφία Τάκη Σινόπουλου (1934-2004) Θεσσαλονίκη University Studio Press 2009 Ο Τάκης Σινόπουλος, η πρώτη μεταπολεμική γενιά

Διαβάστε περισσότερα

Εικόνα εξωφύλλου: Alfred Gockel, «Endless love». www.24grammata.com

Εικόνα εξωφύλλου: Alfred Gockel, «Endless love». www.24grammata.com Εικόνα εξωφύλλου: Alfred Gockel, «Endless love». 1 ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΦΙΛΟΣΟΦΙΚΗ ΣΧΟΛΗ: Τμήμα Φιλολογίας Οκτάνα: έμφυλη ερωτική επιθυμία Κατσίβελη- Σιάχου Σταματίνα Μανούκας Δημήτρης

Διαβάστε περισσότερα

Αγγέλα Καστρινάκη Υ Π Ο Μ Ν Η Μ Α Ε Π Ι Σ Τ Η Μ Ο Ν Ι Κ Η Σ Κ Α Ι Δ Ι Δ Α Κ Τ Ι Κ Η Σ Δ Ρ Α Σ Τ Η Ρ Ι Ο Τ Η Τ Α Σ

Αγγέλα Καστρινάκη Υ Π Ο Μ Ν Η Μ Α Ε Π Ι Σ Τ Η Μ Ο Ν Ι Κ Η Σ Κ Α Ι Δ Ι Δ Α Κ Τ Ι Κ Η Σ Δ Ρ Α Σ Τ Η Ρ Ι Ο Τ Η Τ Α Σ Αγγέλα Καστρινάκη Υ Π Ο Μ Ν Η Μ Α Ε Π Ι Σ Τ Η Μ Ο Ν Ι Κ Η Σ Κ Α Ι Δ Ι Δ Α Κ Τ Ι Κ Η Σ Δ Ρ Α Σ Τ Η Ρ Ι Ο Τ Η Τ Α Σ ΡΕΘΥΜΝΟ Σεπτέμβριος 2014 1 Βιογραφικό σημείωμα Γεννήθηκα στην Αθήνα το 1961. Τελείωσα το

Διαβάστε περισσότερα

Εισαγωγή στη Μουσική Τεχνολογία Ενότητα: Μουσική Τεχνολογία: Ορισμός και εφαρμογές

Εισαγωγή στη Μουσική Τεχνολογία Ενότητα: Μουσική Τεχνολογία: Ορισμός και εφαρμογές Εισαγωγή στη Μουσική Τεχνολογία Ενότητα: Μουσική Τεχνολογία: Ορισμός και εφαρμογές Αναστασία Γεωργάκη Τμήμα Μουσικών Σπουδών Περιεχόμενα 1. Μουσική Τεχνολογία: Ορισμός και εφαρμογές... 3 1.1 Ορισμός του

Διαβάστε περισσότερα

Εργαστήριο Ανάλυσης Συστημάτων Ηλεκτρικής Ενέργειας

Εργαστήριο Ανάλυσης Συστημάτων Ηλεκτρικής Ενέργειας Εργαστήριο Ανάλυσης Συστημάτων Ηλεκτρικής Ενέργειας Ενότητα: Άσκηση 6: Αντιστάθμιση γραμμών μεταφοράς με σύγχρονους αντισταθμιστές Νικόλαος Βοβός, Γαβριήλ Γιαννακόπουλος, Παναγής Βοβός Τμήμα Ηλεκτρολόγων

Διαβάστε περισσότερα

ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗ Α. ΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΥ

ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗ Α. ΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΥ ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΦΙΛΟΣΟΦΙΚΗ ΣΧΟΛΗ ΤΜΗΜΑ ΦΙΛΟΛΟΓΙΑΣ ΤΟΜΕΑΣ ΜΕΣΑΙΩΝΙΚΩΝ & ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ Ο αρχαίος ελληνικός μύθος στην ποίηση του Δ. Π. Παπαδίτσα Διπλωματική Εργασία ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗ

Διαβάστε περισσότερα

Καθηγητής Ερατοσθένης Γ. Καψωμένος (επιβλέπων) Καθηγήτρια Σόνια Ιλίνσκαγια Επίκουρος καθηγήτρια Γεωργία Λαδογιάννη

Καθηγητής Ερατοσθένης Γ. Καψωμένος (επιβλέπων) Καθηγήτρια Σόνια Ιλίνσκαγια Επίκουρος καθηγήτρια Γεωργία Λαδογιάννη Όνομα Επώνυμο Πατρώνυμο Μητρώνυμο Τόπος γέννησης Ημερομηνία γέννησης Τόπος κατοικίας Τηλ. επικοινωνίας Οικογενειακή κατάσταση Χρήστος Δανιήλ Δημήτριος Ξανθούλα Εμμανουήλ Παπάς Σερρών 2 Νοεμβρίου 1969 Επανομή

Διαβάστε περισσότερα

(E) Κώδικας. Το περιεχόμενο. Προγράμματος. διαφορετικά

(E) Κώδικας. Το περιεχόμενο. Προγράμματος. διαφορετικά Ανοικτά Ακαδημαϊκά Μαθήματα Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα Αθήνας Ηλεκτροτεχνία, ηλ. μηχανές & εγκαταστάσεις πλοίου (E) Ενότητα 1: Ο Νόμος του ΟΗΜ και ο Χρωματικός Κώδικας Δημήτριος Νικόλαος Παγώνης Τμήμα

Διαβάστε περισσότερα

Οδηγός: Δικαιώματα. Πνευματικής Ιδιοκτησίας

Οδηγός: Δικαιώματα. Πνευματικής Ιδιοκτησίας Οδηγός: Δικαιώματα Πίνακας περιεχομένων 1. Εκπαιδευτικό υλικό... Error! Bookmark not defined. Διάκριση εκπαιδευτικού υλικού... Error! Bookmark not defined. Πνευματικής Ιδιοκτησίας Υλικό που έχει αναπτυχθεί

Διαβάστε περισσότερα

Φύλο και Ιστορία. Ενότητα 1: Εισαγωγή: μελετώντας την ιστορία των γυναικών και του φύλου στην πρώιμη νεότερη Ευρώπη (15ος-18ος αι.

Φύλο και Ιστορία. Ενότητα 1: Εισαγωγή: μελετώντας την ιστορία των γυναικών και του φύλου στην πρώιμη νεότερη Ευρώπη (15ος-18ος αι. Φύλο και Ιστορία Ενότητα 1: Εισαγωγή: μελετώντας την ιστορία των γυναικών και του φύλου στην πρώιμη νεότερη Ευρώπη (15ος-18ος αι.) Ανδρονίκη Διαλέτη Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας Τμήμα: Ιστορίας, Αρχαιολογίας,

Διαβάστε περισσότερα

Εισαγωγή στην Κλασική Αρχαιολογία ΙΙ (5ος - 4ος αι. π.χ.) Ιφιγένεια Λεβέντη

Εισαγωγή στην Κλασική Αρχαιολογία ΙΙ (5ος - 4ος αι. π.χ.) Ιφιγένεια Λεβέντη Εισαγωγή στην Κλασική Αρχαιολογία ΙΙ (5ος - 4ος αι. π.χ.) Ιφιγένεια Λεβέντη Τμήμα: Ιστορίας, Αρχαιολογίας και Κοινωνικής Ανθρωπολογίας Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας 12. Γλύπτες του 4 ου αι. π.χ. Σκόπας, Ευφράνωρ,

Διαβάστε περισσότερα

ΕΛΛΗΝΕΣ ΛΟΓΟΤΕΧΝΕΣ ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ Η ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΚΗ ΣΥΛΛΟΓΗ ΠΟΘΕΓ (www.potheg.gr) Νεόφυτος Χαριλάου. Νικόλαος Γλάρος. Σοφία Γιαγιάτσου

ΕΛΛΗΝΕΣ ΛΟΓΟΤΕΧΝΕΣ ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ Η ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΚΗ ΣΥΛΛΟΓΗ ΠΟΘΕΓ (www.potheg.gr) Νεόφυτος Χαριλάου. Νικόλαος Γλάρος. Σοφία Γιαγιάτσου ΕΛΛΗΝΕΣ ΛΟΓΟΤΕΧΝΕΣ ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ Η ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΚΗ ΣΥΛΛΟΓΗ ΠΟΘΕΓ (www.potheg.gr) Νεόφυτος Χαριλάου Νικόλαος Γλάρος Σοφία Γιαγιάτσου Α. O σχεδιασμός για τη δημιουργία της συλλογής ΠΟΘΕΓ. Άξονες - κριτήρια επιλογής

Διαβάστε περισσότερα

ΓΣΓ285: ΜΟΝΤΕΡΝΙΣΜΟΣ Μιχάλης Χρυσανθόπουλος BIBΛIOΓΡAΦIA

ΓΣΓ285: ΜΟΝΤΕΡΝΙΣΜΟΣ Μιχάλης Χρυσανθόπουλος BIBΛIOΓΡAΦIA ΓΣΓ285: ΜΟΝΤΕΡΝΙΣΜΟΣ Μιχάλης Χρυσανθόπουλος BIBΛIOΓΡAΦIA Ρομαντισμός, Μοντερνισμός, Νεοτερικότητα, Πρωτοπορία (Avant-Garde), Kitsch, Decadentia και Μεταμοντέρνο: σχέσεις. Θεωρητικές σκέψεις για το Μοντερνισμό

Διαβάστε περισσότερα

(E) Το περιεχόμενο. Προγράμματος. διαφορετικά

(E) Το περιεχόμενο. Προγράμματος. διαφορετικά Ανοικτά Ακαδημαϊκά Μαθήματα Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα Αθήνας Ηλεκτροτεχνία, ηλ. μηχανές & εγκαταστάσεις πλοίου (E) Ενότητα 12: Ηλεκτρικός Ισολογισμόςς Πλοίου Δημήτριος Νικόλαος Παγώνης Τμήμα Ναυπηγών

Διαβάστε περισσότερα

ΓIA TH ΛOΓOTEXNIA TO EΠIΣTHMONIKO KAI ΠANEΠIΣTHMIAKO BIBΛIO ΣTIΣ EKΔOΣEIΣ ΠATAKH OKTΩBPIOΣ 2010

ΓIA TH ΛOΓOTEXNIA TO EΠIΣTHMONIKO KAI ΠANEΠIΣTHMIAKO BIBΛIO ΣTIΣ EKΔOΣEIΣ ΠATAKH OKTΩBPIOΣ 2010 TO EΠIΣTHMONIKO KAI ΠANEΠIΣTHMIAKO BIBΛIO ΣTIΣ EKΔOΣEIΣ ΠATAKH OKTΩBPIOΣ 2010 ΓIA TH ΛOΓOTEXNIA Iστορία και κριτική της νεοελληνικής λογοτεχνίας Iστορία και κριτική της παγκόσμιας λογοτεχνίας Θεωρία λογοτεχνίας

Διαβάστε περισσότερα

Μ. ΚΑΡΑΓΑΤΣΗΣ 2014. 3 ο Πανελλήνιο Συνέδριο Νεοελληνικής Λογοτεχνίας

Μ. ΚΑΡΑΓΑΤΣΗΣ 2014. 3 ο Πανελλήνιο Συνέδριο Νεοελληνικής Λογοτεχνίας 3 ο Πανελλήνιο Συνέδριο Νεοελληνικής Λογοτεχνίας Μ. ΚΑΡΑΓΑΤΣΗΣ 2014 «Η παρουσία της Θεσσαλίας στη νεοελληνική λογοτεχνία από την απελευθέρωση μέχρι τον Β Παγκόσμιο Πόλεμο» Λάρισα, 4 & 5 Απριλίου 2014 Ραψάνη,

Διαβάστε περισσότερα

Εισαγωγή στην πληροφορική

Εισαγωγή στην πληροφορική Τμήμα Μηχανικών Πληροφορικής & Τηλεπικοινωνιών Εισαγωγή στην πληροφορική Ενότητα 2: Βασικές αρχές λειτουργίας και χρήσης του υπολογιστή Αγγελίδης Παντελής Τμήμα Μηχανικών Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών

Διαβάστε περισσότερα

nouveau roman: Tziovas, Dimitrios

nouveau roman: Tziovas, Dimitrios nouveau roman: Tziovas, Dimitrios Citation for published version (Harvard): Tziovas, D 2012, ' nouveau roman: '. in A Kastrinaki, A Politis & D Tziovas (eds),. University of Crete Publications & Benaki

Διαβάστε περισσότερα

Εισαγωγή στην Διοίκηση Επιχειρήσεων

Εισαγωγή στην Διοίκηση Επιχειρήσεων Εισαγωγή στην Διοίκηση Επιχειρήσεων Ενότητα 8: ΤΟΠΟΣ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ Μαυρίδης Δημήτριος Τμήμα Λογιστικής και Χρηματοοικονομικής Άδειες Χρήσης Το παρόν εκπαιδευτικό υλικό υπόκειται σε άδειες χρήσης Creative

Διαβάστε περισσότερα

Τοµές και ρήξεις στη λογοτεχνία της Θεσσαλονίκης. Σωτηρία Σταυρακοπούλου

Τοµές και ρήξεις στη λογοτεχνία της Θεσσαλονίκης. Σωτηρία Σταυρακοπούλου Τοµές και ρήξεις στη λογοτεχνία της Θεσσαλονίκης Σωτηρία Σταυρακοπούλου Θέλω πρώτα να αποσαφηνίσω τον τίτλο της εισήγησής µου. Όταν µιλώ για «Λογοτεχνία της Θεσσαλονίκης», δεν αναφέροµαι σε µια επαρχιακή

Διαβάστε περισσότερα

Ελληνική Δημοκρατία Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα Ηπείρου. Μικροοικονομική. Ενότητα 2:Οικονομική σκέψη Καραμάνης Κωνσταντίνος

Ελληνική Δημοκρατία Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα Ηπείρου. Μικροοικονομική. Ενότητα 2:Οικονομική σκέψη Καραμάνης Κωνσταντίνος Ελληνική Δημοκρατία Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα Ηπείρου Μικροοικονομική Ενότητα 2:Οικονομική σκέψη Καραμάνης Κωνσταντίνος 1 Ανοιχτά Ακαδημαϊκά Μαθήματα στο ΤΕΙ Ηπείρου Λογιστικής και χρηματοοικονομικής

Διαβάστε περισσότερα

Οδηγίες για τη διδασκαλία της Νεοελληνικής Λογοτεχνίας στη Β Λυκείου

Οδηγίες για τη διδασκαλία της Νεοελληνικής Λογοτεχνίας στη Β Λυκείου Οδηγίες για τη διδασκαλία της Νεοελληνικής Λογοτεχνίας στη Β Λυκείου Ομάδα εργασίας: Βενετία Αποστολίδου (συντονίστρια) Βασίλης Βασιλειάδης Ειρήνη Γαμβρού Αγάθη Γεωργιάδου Νικολίνα Κουντουρά Γρηγόρης Πασχαλίδης

Διαβάστε περισσότερα

ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗ ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΗ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΣΥΛΛΟΓΗΣ ΚΕΙΜΕΝΩΝ: ΝΙΚΟΣ ΙΟΝΥΣΟΠΟΥΛΟΣ ΑΠΟ ΤΗ ΓΕΝΙΑ ΤΟΥ 1880 ΣΤΗ ΓΕΝΙΑ ΤΟΥ 1930

ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗ ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΗ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΣΥΛΛΟΓΗΣ ΚΕΙΜΕΝΩΝ: ΝΙΚΟΣ ΙΟΝΥΣΟΠΟΥΛΟΣ ΑΠΟ ΤΗ ΓΕΝΙΑ ΤΟΥ 1880 ΣΤΗ ΓΕΝΙΑ ΤΟΥ 1930 ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗ ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΗ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΣΥΛΛΟΓΗΣ ΚΕΙΜΕΝΩΝ: ΝΙΚΟΣ ΙΟΝΥΣΟΠΟΥΛΟΣ ΑΠΟ ΤΗ ΓΕΝΙΑ ΤΟΥ 1880 ΣΤΗ ΓΕΝΙΑ ΤΟΥ 1930 ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗ ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΗ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ ΑΠΟ ΤΗ ΓΕΝΙΑ ΤΟΥ 1880 ΣΤΗ ΓΕΝΙΑ

Διαβάστε περισσότερα

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΕΝΟ ΣΥΓΓΡΑΦΙΚΟ ΚΑΙ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟ ΕΡΓΟ ΑΝΑΛΥΤΙΚΟ ΥΠΟΜΝΗΜΑ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΩΝ ΕΡΓΑΣΙΩΝ

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΕΝΟ ΣΥΓΓΡΑΦΙΚΟ ΚΑΙ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟ ΕΡΓΟ ΑΝΑΛΥΤΙΚΟ ΥΠΟΜΝΗΜΑ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΩΝ ΕΡΓΑΣΙΩΝ ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΕΝΟ ΣΥΓΓΡΑΦΙΚΟ ΚΑΙ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟ ΕΡΓΟ & ΑΝΑΛΥΤΙΚΟ ΥΠΟΜΝΗΜΑ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΩΝ ΕΡΓΑΣΙΩΝ Κατερίνα Κωστίου αναπληρώτρια καθηγήτρια νεοελληνικής φιλολογίας Τμήμα Φιλολογίας Πανεπιστημίου

Διαβάστε περισσότερα

ΧΡΙΣΤΙΑΝΙΚΗ ΗΘΙΚΗ. Ενότητα 20: ΤΑ ΝΕΑ ΔΕΔΟΜΕΝΑ ΤΟΥ ΣΥΓΧΡΟΝΟΥ ΚΟΣΜΟΥ. ΜΑΡΙΑ Κ. ΚΑΡΑΜΠΕΛΙΑ Τμήμα Ιερατικών Σπουδών

ΧΡΙΣΤΙΑΝΙΚΗ ΗΘΙΚΗ. Ενότητα 20: ΤΑ ΝΕΑ ΔΕΔΟΜΕΝΑ ΤΟΥ ΣΥΓΧΡΟΝΟΥ ΚΟΣΜΟΥ. ΜΑΡΙΑ Κ. ΚΑΡΑΜΠΕΛΙΑ Τμήμα Ιερατικών Σπουδών ΧΡΙΣΤΙΑΝΙΚΗ ΗΘΙΚΗ Ενότητα 20: ΤΑ ΝΕΑ ΔΕΔΟΜΕΝΑ ΤΟΥ ΣΥΓΧΡΟΝΟΥ ΚΟΣΜΟΥ ΜΑΡΙΑ Κ. ΚΑΡΑΜΠΕΛΙΑ Τμήμα Ιερατικών Σπουδών Άδειες Χρήσης Το παρόν εκπαιδευτικό υλικό υπόκειται σε άδειες χρήσης Creative Commons. Για

Διαβάστε περισσότερα

ΦΥΣΙΚΗ. Ενότητα 5: ΟΙ ΝΟΜΟΙ ΤΗΣ ΚΙΝΗΣΗΣ. Αν. Καθηγητής Πουλάκης Νικόλαος ΤΜΗΜΑ ΗΛΕΚΤΡΟΛΟΓΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ Τ.Ε.

ΦΥΣΙΚΗ. Ενότητα 5: ΟΙ ΝΟΜΟΙ ΤΗΣ ΚΙΝΗΣΗΣ. Αν. Καθηγητής Πουλάκης Νικόλαος ΤΜΗΜΑ ΗΛΕΚΤΡΟΛΟΓΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ Τ.Ε. ΦΥΣΙΚΗ Ενότητα 5: ΟΙ ΝΟΜΟΙ ΤΗΣ ΚΙΝΗΣΗΣ Αν. Καθηγητής Πουλάκης Νικόλαος ΤΜΗΜΑ ΗΛΕΚΤΡΟΛΟΓΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ Τ.Ε. Άδειες Χρήσης Το παρόν εκπαιδευτικό υλικό υπόκειται σε άδειες χρήσης Creative Commons. Για εκπαιδευτικό

Διαβάστε περισσότερα