ΜΕΛΕΤΗ ΤΟΥ SPANNING TREE PROTOCOL ΜΕ ΧΡΗΣΗ ΤΟΥ GNS3

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "ΜΕΛΕΤΗ ΤΟΥ SPANNING TREE PROTOCOL ΜΕ ΧΡΗΣΗ ΤΟΥ GNS3"

Transcript

1 ΜΕΛΕΤΗ ΤΟΥ SPANNING TREE PROTOCOL ΜΕ ΧΡΗΣΗ ΤΟΥ GNS3 ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΠΤΥΧΙΑΚΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΤΟΥ ΠΑΝΤΑΖΗ ΑΘΑΝΑΣΙΟΥ (2695) Επιβλέπων: Αναστάσιος Χ. Πολίτης, Καθηγητής Εφαρµογών ΣΕΡΡΕΣ, ΜΑΪΟΣ 2017

2 ΕΙΣΑΓΩΓΗ (A) Το πρώτο τοπικό δίκτυο τεχνολογίας Ethernet (Ethernet LAN) αναπτύχθηκε από την εταιρία Xerox PARCγύρω στο Τη δεκαετία του 1980 τυποποιήθηκε από την οργάνωση IEEE µε το πρότυπο Με το πέρασµα του χρόνου και την ανάπτυξη της τεχνολογίας φτάσαµε στη δηµιουργία του Internet και των πρώτων προσωπικών υπολογιστών (PCs) που άρχισαν να χρησιµοποιούνται στα τοπικά δίκτυα. Αποτέλεσµα ήταν η υπερβολική αύξηση των χρηστών και η εµφάνιση προβληµάτων στη λειτουργία των Ethernet LAN λόγω του φόρτου κίνησης.

3 ΕΙΣΑΓΩΓΗ (B) Για την αντιµετώπιση και επίλυση των προβληµάτων που δηµιουργήθηκαν, κατασκευάστηκαν δικτυακές συσκευές για τον διαχωρισµό των τοπικών δικτύων σε τµήµατα. Οι πρώτες συσκευές κατασκευάστηκαν το 1980 και ονοµάστηκαν γέφυρες (bridges). Οι γέφυρες αποτελούνταν από δύο θύρες έχοντας την ικανότητα διασύνδεσης δύο LAN µεταξύ τους. Εποµένως, τα διαχωριζόµενα τµήµατα ενός δίκτυο ήταν ελάχιστα, σε αντίθεση µε τα πεδία σύγκρουσης (collision domain) που δηµιουργόντουσαν λόγω της αυξηµένης κίνησης δεδοµένων και των πολλών χρηστών ενός δικτύου. Για τον λόγο αυτό, µετά από λίγα χρόνια αναπτύχθηκαν οι µεταγωγείς (switches).

4 SWITCHES Το switchείναι µία δικτυακή συσκευή που περιέχει πολλαπλές γέφυρες ενσωµατωµένες και κατασκευάστηκε στα τέλη της δεκαετίας του Τα switches χωρίζονται σετρεις κατηγορίες ανάλογα µε το επίπεδο χρησιµοποίησης σύµφωνα µε το µοντέλο αναφοράς OSI: 1. Τα Layer 2 switches 2. Τα Layer 3 switches 3. Τα Multilayer switches

5 LAYER 2 SWITCHES ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΕΣ (Α) 1. Τα Layer 2 switches επικοινωνούν µε τις συσκευές ενός LAN,ανταλλάσσονταςδεδοµένα σε µορφή πλαισίων (Ethernet Frames) τα οποία χωρίζονται σε τρεις κατηγορίες: a) Broadcast Frames (πλαίσια µετάδοσης):τέτοιου είδος πλαίσια λαµβάνονται και αποστέλλονται από τα switches προς κάθε συσκευή στο δίκτυο. Παράγονται όταν ορισµένες υπηρεσίες του δικτύου πρέπει να κάνουν ανακοινώσεις σε άλλους κόµβους στο δίκτυο. b) Multicast Frames (πολλαπλής µετάδοσης πλαίσια):τέτοιου είδους πλαίσια αποστέλλονται από ένα ή περισσότερα switches προς ένα ή πολλαπλά σηµεία. c) Unknown Unicast Frames (άγνωστα πλαίσια µοναδικής διανοµής): Αυτό του είδους πλαισίου αποστέλλεται όταν η διεύθυνση προορισµού είναι άγνωστη από το switch. Σε αυτή τη περίπτωση, το switchπροωθεί το πλαίσιο ακολουθώντας την ίδια διαδικασία µε το broadcast frame. Το πλαίσιο αποστέλλεται σε όλες τις θύρες εκτός της θύρας που έλαβε το πλαίσιο.

6 LAYER 2 SWITCHES ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΕΣ (Β) 2. Address Learning (εκµάθηση διευθύνσεων): Tα switchesαποθηκεύουν και διατηρούν τις φυσικές διευθύνσεις (Media Access Control Addresses) των υλικών πηγών του κάθε πλαισίου που λαµβάνονται σε µια διασύνδεση και εισάγουν τις πληροφορίες αυτές σε µια βάση δεδοµένων φυσικών διευθύνσεων που λέγεται πίνακας forward/filter. 3. Forward/Filter Decisions (αποφάσεις προώθηση/φιλτραρίσµατος):όταν ένα πλαίσιο λαµβάνεται σε µία διασύνδεση, το switchκοιτάζει τη διεύθυνση υλικού προορισµού και έπειτα διαλέγει από το πίνακα forward/filterτη κατάλληλη διεπαφή εξόδου για να αποστείλει το πλαίσιο. Με αυτό τον τρόπο, το πλαίσιο προωθείται µόνο από τη σωστή θύρα προορισµού. 4. Loop Avoidance (αποφυγή βρόχου):αν δηµιουργήσουµε πολλαπλές συνδέσεις µεταξύ των switches σε ένα δίκτυο για λόγους εφεδρείας τότε υπάρχει το ενδεχόµενα να προκληθούν δικτυακοί βρόχοι. Το Spanning Tree Protocolχρησιµοποιείται για να εµποδίσει τη δηµιουργία βρόχων στο δίκτυο επιτρέποντας την ύπαρξη εφεδρικών διαδροµών µεταξύ των switches.

7 LAYER 3 SWITCHES Στο επίπεδο 3του µοντέλου αναφοράς OSIλειτουργούν οι συσκευές router. Υπάρχουνόµως και Layer 3 switchesπου έχουν τις δυνατότητες των Layer 2 switches και επιπλέον µπορούν να εκτελέσουν λειτουργίες ενός routerµεταφέροντας δεδοµένα µεταξύ LANsκαι WANsµε την ταχύτητα του καλωδίου. Τα επιπέδου 3 switchesείναι κατασκευασµένα για τη µεταγωγή πλαισίων και πακέτων και αυτό τα κάνει να διαφέρουν από τα επιπέδου 2 switches. Κάποιες από τις τεχνολογίες που εφαρµόζουν τα Layer 3 switchesσυµπεριλαµβάνουν πρωτόκολλα δροµολόγησης πύλης δικτύου όπως το RIP (Routing Information Protocol) και το OSPF (Open Shortest Path First). Τα Layer 3 switchesδροµολογούν δεδοµένα µεταξύ διαφορετικών τµηµάτων του δικτύου περιορίζοντας τον αριθµό των πρωτοκόλλων δροµολόγησης, και χρησιµοποιώντας περισσότερο την τεχνολογία των ASIC κυκλωµάτων παρά των RISC κυκλωµάτων ή το λογισµικό.

8 LAYER 3 SWITCHES - ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΕΣ 1. Μία µέθοδος δροµολόγησης είναι πως όταν λάβουν ένα πακέτο δεδοµένων το αποστέλλουν προς ένα routerή route serverώστε να αποφασιστεί αν τα επόµενα πακέτα δεδοµένων θα πρέπει να δροµολογηθούν ή να γίνει µεταγωγή. Αν αποφασιστεί να δροµολογηθούν τότε η µετάδοση των πακέτων γίνεται µέσω του δροµολογητή. Αν αποφασιστεί πως η µεταγωγή είναι ταχύτερη µέθοδος τότε τα πακέτα θα προωθηθούν δια µέσου του Layer 3 switch. 2. Τα Layer 3 switchesέχουν δύο µεθόδους µεταγωγής δεδοµένων. a) Μέθοδος Packet-by-Packet Layer 3 (PPL3): τα switchesψάχνουν κάθε πακέτο για να προσδιορίσουν τη λογική διεύθυνση προορισµού επιπέδου 3 (όπως είναι η διεύθυνση IP προορισµού). b) Μέθοδος δροµολόγησης πακέτων Cut-Throughή Flow Control:τα switchesελέγχουν το πρώτο πακέτο, από µια σειρά πακέτων που δέχονται, για να καθορίσουν τη λογική διεύθυνση προορισµού επιπέδου 3, και στη συνέχεια προωθούν τα υπόλοιπα πακέτα χρησιµοποιώντας τη φυσική διεύθυνση του επιπέδου 2.

9 MULTILAYER SWITCHES - MLS Το MLSέχει τη δυνατότητα να λειτουργεί στα υψηλότερα επίπεδα του µοντέλου αναφοράς OSI, σε αντίθεση µε τα παραδοσιακά switchesπου λειτουργούν στο δεύτερο επίπεδο, εκτελώντας ταυτόχρονα λειτουργίες των switches και routers µε γρήγορη ταχύτητα. Ένα άλλο όνοµα για τα MLS επίσης είναι το NetFlow-Based Switching. Τo MLS χρησιµοποιεί κυκλώµατα ASICγια την εκτέλεση δροµολόγησης πακέτων σε αντίθεση µε τα παραδοσιακά routersπου βασίζονται σε µικροεπεξεργαστές και χρησιµοποιούν εφαρµογές που εκτελούνται σε αυτό, για να εκτελέσουν τις λειτουργίες δροµολόγησης τους. Το MLSεξετάζει αναλυτικότερα τις πληροφορίες που λαµβάνει ή αποστέλλει (σε πακέτα ή σε επίπεδο τοµέα).

10 SPANNING TREE PROTOCOL Το Spanning Tree Protocol (STP) είναι ένα πρωτόκολλο διαχείρισης σύνδεσης (802.1D), που ανήκει στο επίπεδο 2 του µοντέλου αναφοράς OSI, το επίπεδο σύνδεσης δεδοµένων και λειτουργεί στις συσκευές διασύνδεσης, τα switches. Βασίζεται σε αλγόριθµο, τον οποίο ανέπτυξε η Radia Perlmanενώ εργαζόταν για την εταιρία Digital Equipment Corporation (DEC) τo Η βασική λειτουργία του πρωτοκόλλου είναι η εξασφάλιση της εξάλειψης βρόχων σε ένα τοπικό δίκτυο µεταγωγής, όταν πολλά switches συνδέονται µέσω πολλαπλών διαδροµών, µε στόχο να επιτρέπει την καλύτερηδιαδροµήµεταξύ δύο switches. Oiεπιπλέον διαδροµές µπλοκάρονται προσωρινά και διατηρούνται ως εφεδρικές σε περίπτωση που µια ενεργή διαδροµή παύει να λειτουργεί ή αντιµετωπίζει πρόβληµα. Τότε αντικαθίσταται από κάποια εφεδρική.

11 STP BPDUΜΗΝΥΜΑΤΑ (A) Τα switches επικοινωνούν µεταξύ τους µε την ανταλλαγή µηνυµάτων,τα BPDUs, που περιέχουν πληροφορίες για το κάθε ένα switch που συµµετέχει στη διαδικασία του STP. Υπάρχουν τρεις τύποι ενός µηνύµατος BPDU: 1. Configuration BPDU (CBPDU) 2. Topology Change Notification BPDU (TCN BPDU) 3. Topology Notification Acknowledgement (TCA BPDU)

12 STP BPDUΜΗΝΥΜΑΤΑ (B) Ένα Configuration BPDU περιέχει τα εξής στοιχεία: a) Protocol Identifier (2 bytes): Περιέχει τη τιµή 0000 για το πρότυπο IEEE 802.1d. b) Version Identifier (1 byte): Περιέχει τη τιµή 0. c) Message Type (1 byte): Περιέχει το τύπου του µηνύµατος του BPDU, Configuration ή TCN BPDU. d) Flags (1 byte): Περιέχει 8 bit. e) Root ID (8 bytes): Περιέχει το µοναδικό αναγνωριστικό του switch f) Root Path Cost (4 bytes): Περιέχει τη πληροφορία του κόστους της διαδροµής από τη θύρα µετάδοσης προς το root switch. g) Bridge ID ή Switch ID (8 bytes): Περιέχει το µοναδικό αναγνωριστικό του switch που µεταδίδει το µήνυµα. h) Port ID (2 bytes): Περιέχει το αναγνωριστικό της θύρας του switch µέσω του οποίου µεταδόθηκε το µήνυµα. i) Message Age (2 bytes): Περιέχει το συνολικό χρόνο που έκανε το µήνυµα BPDU να µεταδοθεί από το root switch προς το επόµενο switch. j) Maximum Ageή Max Age (2 bytes): Περιέχει τη τιµή του χρονικού ορίουχρησιµοποιείται για να περιοριστεί το χρονικό διάστηµα για το οποίο θεωρείται έγκυρο το τελευταίο µήνυµα και µετά διαγράφεται. k) Hello Time (2 bytes): Περιέχει τη χρονική στιγµή για το πόσο συχνά στέλνονται τα µηνύµατα από το root switch. l) Forward Delay (2 bytes): Περιέχει το χρονικό όριο για το οποίο τα switchesθα πρέπει να περιµένουν πριν µεταβούν σε µια νέα κατάσταση.

13 STP ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΕΣ (Α) Το STP εκλέγει ένα Root Switch ως σηµείο αναφοράς µε βάση τη MAC address και το Bridge Priority. Το switch µε τη µικρότερη MAC address,σε περίπτωση ισοτιµίας του Bridge Priority εκλέγεται ως Root Switch. ιαφορετικά το switchµε το µικρότερο Bridge Priority εκλέγεται ως Root Switch. Ορίζει τις θύρες όλων των switches που έχουν ως προορισµό το Root Switch, ως Root Ports. Ορίζει τις θύρες των switches που καταλήγουν σε άλλα switches ή τερµατικούς σταθµούς, ως Designated Ports. Τις θύρες των switchesπου δεν έχουν οριστεί ως Root ή Designated Ports, ορίζονται ως Alternative ή Non Designated Ports.

14 STP ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΕΣ (Β) Οι θύρες των switches µεταβαίνουν σε διάφορες καταστάσεις οι οποίες είναι: 1. Blocking: εν έχουµε προώθηση κίνησης, δέχεται µηνύµατα BPDUS. 2. Listening: εν έχουµε προώθηση κίνησης, δέχεται µηνύµατα BPDUS, προορίζεται για Root ή Designated Port. 3. Learning: εν έχουµε προώθηση κίνησης, δέχεται µηνύµατα BPDUS,µπορεί να προσθέτει MAC addresses στο πίνακα του άλλων συσκευών. 4. Forwarding: H θύρα βρίσκεται σε πλήρη λειτουργικότητα. 5. Disabled:Οι θύρες µεταβαίνουν σε αυτή τη κατάσταση όταν απενεργοποιούνται από τον διαχειριστή του δικτύου.

15 STP ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΕΣ (Γ) Το STP αναγνωρίζει µεταβολές στη τοπολογία του δικτύου µε δύο τρόπους. 1. Όταν υπάρξει µεταβολή κατάστασης µια θύρας ενός switch σε κατάσταση forwarding ενώ είναι ταυτόχρονα και designated port. 2. Όταν υπάρξει µεταβολή κατάστασης µιας θύρας ενός switch σε κατάσταση blocking. Η ενηµέρωση των switches για τις αλλαγές γίνεται µέσω της µετάδοσης των TCN BPDUs.

16 STP ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΕΣ ( ) Όταν τα switchesκαταλήξουνστη τελική τους διαµόρφωση, τότε το STP έχει ολοκληρώσει τη λειτουργία του και τα switches έχουν συγκλίνει στο τελικό στάδιο. Τα switches χρειάζεται να επανασυγκλίνουν όταν: 1. Έχουµε µετάβαση των καταστάσεων των θυρών και απαιτείται χρόνος δευτερόλεπτα. 2. Έχουµε επαναδιαµόρφωση της τοπολογίας του STP λόγω κάποια βλάβης των συνδέσεων µεταξύ των switches. Η δεύτερη περίπτωση επανασύγκλισης µπορεί να οφείλεται σε δύο ειδών βλάβης: 1. Την άµεση βλάβη (Direct Failure) 2. Την έµµεση βλάβη (Indirect Failure)

17 RAPID SPANNING TREE PROTOCOL - RSTP To RSTP θεωρείται µια αναβάθµιση του αρχικού STPδιότι µπορεί να συγκλίνει σε λιγότερο χρόνο από το STPκαιορίζεται στο πρότυπο IEEE 802.1w. Είναι συµβατό µε το STP IEEE 802.1d χωρίς τη ταχύτερη σύγκλιση. Λειτουργεί µόνο σε συνδέσεις point-to-point.

18 RSTP ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΕΣ (Α) 1. Εκλέγει το root switch χρησιµοποιώντας τους κανόνες του STP. 2. Επιλέγει το root port και τις designated ports σε κάθε switch µε τους ίδιους κανόνες του STP. 3. Τοποθετεί τις θύρες των switches στις διάφορες καταστάσεις (forwarding,blocking ) 4. Προσθέτει τρία νέα είδη θυρών: a) Alternate port: είναι µία θύρα του switchπου θα µπορούσε να χρησιµοποιηθεί ως εναλλακτική της Root Portσε περίπτωση που υπάρξει κάποια βλάβη στη θύρα. b) Backup Port: είναι η θύρα του switch η οποία παρέχει τη θέση της ως εφεδρική για την Designated Port. c) Edge Ports: είναι οι θύρες συνδέουν µόνο µία συσκευή (PC ή Server) στην άκρη του δικτύου.

19 RSTP ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΕΣ (Β) Το RSTPπαρέχει σαφή διαφοροποίηση µεταξύ των καταστάσεων µιας θύρας (π.χ forwarding or blocking) και το ρόλο στη λειτουργία του STP (π.χ root port, ή designated port). Με το RSTP υπάρχουν µόνο τρεις καταστάσεις στις οποίες µπορεί να βρεθεί µια θύρα. 1. Discarding:Η θύρα δέχεται πακέτα δεδοµένων, αλλά δεν τα προωθεί. εν µαθαίνει τις φυσικές διευθύνσεις και ακούει για τα BPDUsµηνύµατα. Σε αυτή τη κατάσταση έχουν ενσωµατωθεί οι τρεις καταστάσεις του STP, blocking, listeningκαι disabled. 2. Learning: Η θύρα δέχεται και µεταδίδει BPDUsµηνύµατα και µαθαίνει φυσικές διευθύνσεις, αλλά δεν µπορεί να προωθήσει πακέτα δεδοµένων. 3. Forwarding: Η θύρα δέχεται και στέλνει πακέτα δεδοµένων, δέχεται και µεταδίδει BPDUsµηνύµατα, µαθαίνει φυσικές διευθύνσεις και βρίσκεται σε πλήρη λειτουργικότητα.

20 RSTP ΛΕΙΤΟΥΓΡΙΕΣ (Γ) Το RSTP χειρίζεται τις µεταβολές στην τοπολογία του δικτύου πιο αποτελεσµατικά σε σχέση µε το STP. Στο RSTP, αλλαγή της τοπολογίας συµβαίνει µόνο όταν µία θύρα που δεν είναι edge portµεταβεί στη κατάσταση forward. Κάθε switch µπορεί να εντοπίσει αλλαγή στη τοπολογία. Να δηµιουργήσει και να προωθήσει TC BPDUs µηνύµατα για την ενηµέρωση των γειτονικών switchesως προς τις αλλαγές και να επιτευχθεί ταχύτερη σύγκλιση. Όταν ένα switchλάβει ένα TC BPDUµήνυµα, διαγράφει τη µνήµη των φυσικών διευθύνσεων σε όλες τις θύρες εκτός της θύρας-παραλήπτη και αποστέλλει το δικό του TC BPDUστο root portκαι τις designated portsώστε η ειδοποίηση της αλλαγή στη τοπολογία να εξαπλωθεί άµεσα στο δίκτυο χωρίς να βασιστεί στο root switch.

21 RSTP ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΕΣ ( ) Η σύγκλιση στο RSTPγίνεται αµέσως χωρίς χρονικούς περιορισµούς. Οι θύρες των switchesµπορούν να µεταβαίνουν σε κατάσταση discarding χωρίς την ύπαρξη ρίσκου δηµιουργίας βρόχων στο δίκτυο. Η µεταβολή της κατάστασης των θυρών σε κατάσταση forwardingείναι ριψοκίνδυνες διότι πρέπει να συµφωνούν µε τις καταστάσεις των θυρών των γειτονικών switches. Το RSTPµεταβάλει µια alternate portσεκατάσταση forwardingµόλις εντοπιστεί βλάβη σε ένα root portγιατί η µόνη αλλαγή που θα προκύψει στο δίκτυο και είναι αναγκαία, είναι διαγραφή των διευθύνσεων στο προς τα πάνω γειτονικό switch στο διάγραµµα του δέντρου. Για τη µεταβολή της κατάστασης όµως µιας designated portσε κατάσταση forwarding, η συµφωνία µεταξύ των ρόλων που θα έχουν οι θύρες ενός switchεπιτυγχάνεται µέσω µιας ρητής χειραψίας µεταξύ των γειτονικών switches.

22 ΕΙΚΟΝΙΚΑ ΙΚΤΥΑ - VLANS ΟΡΙΣΜΟΣ:Ένα εικονικό τοπικό δίκτυο (Virtual Local Area Network-VLAN) είναι µια οµάδα αποτελούµενη από σταθµούς εργασίας, διακοµιστές και δικτυακές συσκευές που φαίνεται να ανήκουν στο ίδιο τοπικό δίκτυο ανεξαρτήτως της γεωγραφική τους θέσης και ορίζεται στο πρότυπο IEEE 802.1q. Το vlanεπιτρέπει σε υπολογιστές και χρήστες να επικοινωνούν σε ένα τεχνητό περιβάλλον σαν να συνυπάρχουν σε ένα τοπικό δίκτυο και να µοιράζονται ένα ενιαίο τοµέα σύγκρουσης και ένα ενιαίο τοµέα µετάδοσης. Τα vlansεφαρµόζονται για την επέκταση ενός τοπικού δικτύου. Για την ασφάλεια τους, την εύκολη διαχείριση αφού προσαρµόζονται στις αλλαγές και στις απαιτήσεις του δικτύου γρήγορα, καθώς και στην εύκολη µετεγκατάσταση των σταθµών εργασίας και των διακοµιστών.

23 PER VLAN STP - PVST Η έλλειψη γνώσης των vlansοδήγησε στην ανάπτυξη ενός άλλου συνόλου κατοχυρωµένων βελτιώσεων, από τον οργανισµό IEEEκαι την εταιρία CISCO, για την λειτουργία των vlansστο STP, όπως το PVSTκαι το PVST+. Το PVST επιτρέπει στο δίκτυο την ύπαρξη και εκτέλεση διαφορετικών περιπτώσεων του STP. Το PVSTείναι µια ανεπτυγµένη λύση της εταιρίας CISCOγια τα προβλήµατα κλιµάκωσης και σταθερότητας που σχετίζονται µε το STPσε µεγάλης κλίµακας δίκτυα που εκτείνονται στη τοπολογία µορφής δέντρου. Ξεχωριστές περιπτώσεις του PVST σε κάθε vlan, µειώνουν το χρόνο σύγκλισης για τον υπολογισµό εκ νέου του STPκαι αυξάνουν την αξιοπιστία του δικτύου. Ωστόσο, δηµιουργεί µειονεκτήµατα στη τοπολογία του STPαφού χρησιµοποιεί περισσότερη επεξεργαστική ισχύ και καταναλώνει περισσότερο εύρος ζώνης για να µπορεί να υποστηρίξει τη διατήρηση της τοπολογίας του STPκαι τα µηνύµατα BPDUs για κάθε vlan.

24 PVST+ Το PVST+ είναι συµβατό και λειτουργικό µε τα switchesτου τύπου Mono Spanning Tree (MST) και τα PVST switches. Επίσης υποστηρίζει τρεις οµάδες του STPπου είναι λειτουργικές σε ένα κοινό δίκτυο. Switches που υποστηρίζουν το PVST, PVST+ και το CST/MST πάνω στο πρότυπο IEEE 802.1Q µπορούν να επικοινωνούν και να δουλεύουν άρτια. Είναι τύπου λειτουργίας plug-and-play. Παρέχει αποτελεσµατική εκλογή του root switch. Η επιλογή του αποδοτικότερου root switch επιτρέπει ταχύτερη σύγκλιση και βέλτιστη διαδροµή προορισµού. Για την λειτουργία του PVST+, υπάρχει ένα πεδίο στα µηνύµατα BPDUsπου δέχεται το εκτεταµένο IDσυστήµατος (Extended System ID) ώστε το PVST+ να µπορεί να έχει ένα διαµορφωµένο root switch για κάθε περίπτωση του STP. To PVST+ λειτουργεί ως µεταφραστής µεταξύ των STP switches και των PVST switches. Το PVST+ µπορεί να επικοινωνήσει απευθείας µε το µε PVST µέσω των ISL καναλιών.

25 MULTIPLE SPANNING TREE PROTOCOL - MSTP Το Multiple Spanning Tree Protocol (MSTP) θεωρείται ως εξέλιξη του STP και του RSTP. Αρχικά τυποποιήθηκε ως πρότυπο ΙΕΕΕ 802.1s και αργότερα ενσωµατώθηκε στο πρότυπο 802.1Q Το MSTPαναπτύχθηκε για την επίλυση προβληµάτων που υπήρχαν σχετικά µε την έλλειψη γνώσεων των vlansγύρω από STPκαι τις ανεπάρκειες του PVST.

26 MSTP ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΕΣ (Α) Για να µπορέσουν τα δίκτυα µεταγωγής επιπέδου 2 να υποστηρίξουν ένα εύρος ποικιλόµορφων vlans : Το MSTPεισάγει την έννοια των περιοχών MST. Το MSTορίζει ένα Internal Spanning Tree (IST), µία περίπτωση του RSTPπου εκτείνεται σε όλα τα switchesστη συγκεκριµένη περιοχή. Αντιπροσωπεύει ολόκληρη τη MSTπεριοχή ως ένα µοναδικό εικονικό switch που παίρνει µέρος στο STP. Για τα περισσότερα συστήµατα της εταιρίας Cisco, µία περιοχή µπορεί να περιέχει το µέγιστο 16 MSTIs (0-15). Εξ ορισµού, όλα τα VLANs ανήκουν στη περίπτωση 0. Τα όρια τον περιοχών του MSTκαθορίζονται από της θύρες ορίων (Boundary Ports) που συνδέουν τις περιοχές µεταξύ τους.

27 MSTP ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΕΣ (Β) Τα µηνύµατα BPDUsτων MSTπεριπτώσεων δεν προωθούνται από τις θύρες ορίων, αλλά µόνο τα CST BPDUsµηνύµατα. Το MSTείναι συµβατό µε όλες τις εφαρµογές του STP. Αν µία MSTπεριοχή δεν είναι κατανοητή από switchesπου δεν υποστηρίζουντο MSTP, τότε αντιµετωπίζεται ολόκληρη η περιοχή ως µεµονωµένο STP switch ή ως RSTP switch.

28 ΠΡΟΣΟΜΟΙΩΣΕΙΣ Προσοµοίωση 1: Αποτελείται από δύο EtherSwitchesτύπου c3725, συνδεδεµένα µεταξύ τους, σε σειρά, µε δύο καλώδια. Προσοµοίωση 2:Αποτελείται από τρία EtherSwitchesτύπου c3725, συνδεδεµένα µεταξύ τους, σε σχήµα τριγώνου, µε τρία καλώδια. Προσοµοίωση 3:Αποτελείται απότέσσερα EtherSwitchesτύπου c3725, συνδεδεµένα µεταξύ τους µε τέσσερα καλώδια, σε σχήµα τετραγώνου. Προσοµοίωση 4:Αποτελείται από τρία EtherSwitchesτύπου c3725, συνδεδεµένα µεταξύ τους, σε τριγωνικό σχήµα, µε τρία καλώδια. Προσοµοίωση 5:Αποτελείται από δύο EtherSwitchesτύπου c3725, συνδεδεµένα µεταξύ τους, σε σειρά, µε ένα καλώδιο.

29 ΠΡΟΣΟΜΟΙΩΣΗ 1 (Α) Στόχος προσοµοίωσης: Τρόπος εµφάνισης των βασικών χαρακτηριστικών των switches του STP. ΚΥΚΛΩΜΑ ΠΡΟΣΟΜΟΙΩΣΗΣ 1

30 ΠΡΟΣΟΜΟΙΩΣΗ 1 (B) Χρησιµοποίηση της εντολής <show spanning-tree brief> στα switches ESW1 και ESW2.

31 ΠΡΟΣΟΜΟΙΩΣΗ 2 (Α) Στόχος προσοµοίωσης: Τρόπος αλλαγής τιµών προτεραιότητας σε κάθε switch, και την επιρροή της εκλογής του root switch. ΚΥΚΛΩΜΑ ΠΡΟΣΟΜΟΙΩΣΗΣ 2

32 ΠΡΟΣΟΜΟΙΩΣΗ 2 (Β) Χρησιµοποίηση της εντολής <show spanning-tree brief> στα switches ESW1, ESW2 και ESW3.

33 ΠΡΟΣΟΜΟΙΩΣΗ 2 (Γ) Εισαγωγή σε κατάσταση διαµόρφωσης του ESW3 και αλλαγή της τιµής προτεραιότητας µε τις αντίστοιχες εντολές <config terminal> και <spanning-tree vlan 1 priority 10000>.

34 ΠΡΟΣΟΜΟΙΩΣΗ 2 ( ) Εµφάνιση νέων στοιχείων του ESW3 µετά την αλλαγή και του ESW2.

35 ΠΡΟΣΟΜΟΙΩΣΗ 3 (Α) Στόχος προσοµοίωσης:τρόπος καθορισµού της επιλογής ρόλων των θυρών στα switchesκαι εµφάνιση τους. ΚΥΚΛΩΜΑ ΠΡΟΣΟΜΟΙΩΣΗΣ 3

36 ΠΡΟΣΟΜΟΙΩΣΗ 3 (Β) Εµφάνιση πληροφοριών των θυρών των switches ESW1, ESW2, ESW3 και ESW4 µε τη χρήση της εντολής <show spanning-tree>.

37 ΠΡΟΣΟΜΟΙΩΣΗ 3 (Γ) ΚΥΚΛΩΜΑ ΠΡΟΣΟΜΟΙΩΣΗΣ 3 ΡΟΛΟΙ ΘΥΡΩΝ

38 ΠΡΟΣΟΜΟΙΩΣΗ 4 (Α) Στόχος προσοµοίωσης:εµφάνιση µεταβολών καταστάσεων θυρών ενός switch, όταν ενεργοποιείται για πρώτη φορά το switchκαι οι διεπαφέςτου. Εµφάνιση χρόνου µεταβολών και επιρροή του STPαπό τις µεταβολές. ΚΥΚΛΩΜΑ ΠΡΟΣΟΜΟΙΩΣΗΣ 4

39 ΠΡΟΣΟΜΟΙΩΣΗ 4 (Β) Εκτέλεση εντολής <show spanning-tree brief> στο ESW3. Εκτέλεση εντολής <debug spanning-tree events> στο ESW3. Εκτέλεση εντολής <config terminal> και µετάβαση σε κατάσταση διαµόρφωσης επαφής f1/2

40 ΠΡΟΣΟΜΟΙΩΣΗ 4 (Γ) Απενεργοποίηση της διεπαφής f1/2 µε την εντολή <shutdown> και µεταβολή καταστάσεων της διεπαφής f1/3 του ESW3. Παράλληλη ενηµέρωση αλλαγών στο ESW1 και ESW2

41 ΠΡΟΣΟΜΟΙΩΣΗ 5 (Α) Στόχος προσοµοίωσης:εµφάνιση περιεχοµένου µηνυµάτων BPDUκαι τρόπος αποστολής µεταξύ των switches µέσω του GNS3 και του Wireshark. ΚΥΚΛΩΜΑ ΠΡΟΣΟΜΟΙΩΣΗΣ 5

42 ΠΡΟΣΟΜΟΙΩΣΗ 5 (Β) Εµφάνιση µεταδιδόµενων µηνυµάτων BPDUαπό το ESW1 προς το ESW2 στο GNS3 µε χρήση της εντολής <debug spanning-tree bpdu>.

43 ΠΡΟΣΟΜΟΙΩΣΗ 5 (Γ) Εµφάνιση µεταδιδόµενων µηνυµάτων BPDU από το ESW1 προς το ESW2 µέσω του Wireshark εκτελώντας την λειτουργία <capture> του GNS3.

44 ΠΡΟΣΟΜΟΙΩΣΗ 5 ( ) Αντιστοιχία πεδίου Root Bridge Priority σε µορφή byte ενός πλαισίου.

45 ΠΡΟΣΟΜΟΙΩΣΗ 5 (Ε) Αλλαγή τιµή προτεραιότητας του ESW2, εκτελώντας τις εντολές <configure terminal> και <spanningtree vlan 1 priority 4096>.

46 ΠΡΟΣΟΜΟΙΩΣΗ 5 (ΣΤ) Εµφάνιση µηνυµάτων BPDU µετά την αλλαγή της τιµής προτεραιότητας του ESW2.

47 ΠΡΟΣΟΜΟΙΩΣΗ 5 (Ζ) Αναλυτικές πληροφορίες του νέου µηνύµατος BPDU.

48 ΤΕΛΙΚΑ ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ ΠΡΟΣΟΜΟΙΩΣΕΩΝ Το Spanning Tree Protocol αποτελεί ένα θεµελιώδης µέρος ενός δικτύου Ethernet. Εξασφαλίζει τη σταθερότητα ενός δικτύου που αποτελείται από πολλά switches. Βελτιώνει την απόδοση ενός δικτύου, αποτρέποντας την δηµιουργία πληµµύρας µε πακέτα, µε την καταστολή των επιπλέον διαδροµών µεταξύ των switches,. Εντοπίζονται τεχνικά προβλήµατα εντός του δικτύου. Βοηθάει στη γρήγορη προσαρµογή των αλλαγών που συµβαίνουν στη τοπολογία ενός δικτύου. Ο χρόνος παίζει σηµαντικό ρόλο που απαιτείται για τη σύγκλιση των switches καθώς εξαρτάται απόλυτα από τα χρονόµετρα του πρωτοκόλλου, κάτι το οποίο στις προσοµοιώσεις φαίνεται πως τηρεί απόλυτα για την ορθή λειτουργία των switches αλλά και του δικτύου.

49 ΤΕΛΟΣ ΠΑΡΑΣΟΥΣΙΑΣΗΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΠΟΛΥ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΣΑΣ

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΔΙΚΤΥΩΝ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΩΝ 5ο ΚΕΦΑΛΑΙΟ

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΔΙΚΤΥΩΝ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΩΝ 5ο ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΔΙΚΤΥΩΝ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΩΝ 5ο ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ - ΑΣΚΗΣΕΙΣ 14. Ποιος είναι ο ρόλος των καρτών δικτύου (Network Interface Card, NIC); Απάντηση: Οι κάρτες δικτύου χρησιμοποιούνται για να συνδέσουν

Διαβάστε περισσότερα

ΜΕΛΕΤΗ ΤΟΥ SPANNING TREE PROTOCOL ΜΕ ΧΡΗΣΗ ΤΟΥ GNS3

ΜΕΛΕΤΗ ΤΟΥ SPANNING TREE PROTOCOL ΜΕ ΧΡΗΣΗ ΤΟΥ GNS3 ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙ ΕΥΤΙΚΟ Ι ΡΥΜΑ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕ ΟΝΙΑΣ ΣΧΟΛΗ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΩΝ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ ΤΜΗΜΑ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ Τ.Ε ΜΕΛΕΤΗ ΤΟΥ SPANNING TREE PROTOCOL ΜΕ ΧΡΗΣΗ ΤΟΥ GNS3 ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ του ΠΑΝΤΑΖΗ ΑΘΑΝΑΣΙΟΥ

Διαβάστε περισσότερα

Συσκευές Τηλεπικοινωνιών και Δικτύωσης. Επικοινωνίες Δεδομένων Μάθημα 9 ο

Συσκευές Τηλεπικοινωνιών και Δικτύωσης. Επικοινωνίες Δεδομένων Μάθημα 9 ο Συσκευές Τηλεπικοινωνιών και Δικτύωσης Επικοινωνίες Δεδομένων Μάθημα 9 ο Εισαγωγή Ένα δίκτυο αποτελείται από ενεργά και παθητικά στοιχεία. Στα παθητικά στοιχεία εντάσσονται τα καλώδια και τα εξαρτήματα

Διαβάστε περισσότερα

Β. Μάγκλαρης 9/11/2015

Β. Μάγκλαρης  9/11/2015 ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΔΙΚΤΥΩΝ Αρχιτεκτονικές & Πρωτόκολλα Δρομολόγησης στο Internet (I) Επίπεδο 3: EGP/BGP Επίπεδο 3: IGP/OSPF Επίπεδο 2: Ethernet Switches, VLANs Spanning Tree Protocol Β. Μάγκλαρης maglaris@netmode.ntua.gr

Διαβάστε περισσότερα

ΔΙΑΣΥΝΔΕΣΗ ΔΙΚΤΥΩΝ (INTERNETWORKING)

ΔΙΑΣΥΝΔΕΣΗ ΔΙΚΤΥΩΝ (INTERNETWORKING) ΔΙΑΣΥΝΔΕΣΗ ΔΙΚΤΥΩΝ (INTERNETWORKING) Α. Α. Οικονομίδης Πανεπιστήμιο Μακεδονίας Διασυνδεδεμένο δίκτυο διασύνδεση δικτύων που το καθένα διατηρεί την ταυτότητά του χρησιμοποιώντας ειδικούς μηχανισμούς διασύνδεσης

Διαβάστε περισσότερα

T.E.I. ΗΠΕΙΡΟΥ ΤΜΗΜΑ ΤΗΛΕΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ & ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ

T.E.I. ΗΠΕΙΡΟΥ ΤΜΗΜΑ ΤΗΛΕΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ & ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ T.E.I. ΗΠΕΙΡΟΥ ΤΜΗΜΑ ΤΗΛΕΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ & ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΘΕΜΑ: ΜΕΛΕΤΗ & ΡΥΘΜΙΣΕΙΣ ΠΡΩΤΟΚΟΛΛΟΥ ΔΡΟΜΟΛΟΓΗΣΗΣ RIP ΕΠΙΒΛΕΠΩΝ ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ: ΣΤΕΡΓΙΟΥ ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΣ ΣΠΟΥΔΑΣΤΡΙΑ: ΤΣΙΜΠΙΔΑ ΙΩΑΝΝΑ- ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ

Διαβάστε περισσότερα

8 η ιάλεξη: σε δίκτυα δεδομένων

8 η ιάλεξη: σε δίκτυα δεδομένων Εργαστήριο ικτύων Υπολογιστών 8 η ιάλεξη: Βασικές αρχές δρομολόγησης Βασικές αρχές δρομολόγησης σε δίκτυα δεδομένων ρομολόγηση (Routing) Μεταφορά μηνυμάτων μέσω του διαδικτύου από μία πηγή σε ένα προορισμό

Διαβάστε περισσότερα

1.5.1 ΓΕΦΥΡΑ (BRIDGE) Εικόνα Επίπεδα λειτουργίας επαναλήπτη, γέφυρας, δρομολογητή και πύλης ως προς το μοντέλο OSI.

1.5.1 ΓΕΦΥΡΑ (BRIDGE) Εικόνα Επίπεδα λειτουργίας επαναλήπτη, γέφυρας, δρομολογητή και πύλης ως προς το μοντέλο OSI. 40 Σύγχρονα τηλεπικοινωνιακά και δικτυακά πρωτόκολλα Εικόνα 1.5.1 Επίπεδα λειτουργίας επαναλήπτη, γέφυρας, δρομολογητή και πύλης ως προς το μοντέλο OSI. 1.5.1 ΓΕΦΥΡΑ (BRIDGE) Οι γέφυρες λειτουργούν τόσο

Διαβάστε περισσότερα

Β. Μάγκλαρης. Multi-Protocol Label Switching (MPLS)

Β. Μάγκλαρης.  Multi-Protocol Label Switching (MPLS) ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΔΙΚΤΥΩΝ Αρχιτεκτονική & Δρομολόγηση στο Internet Επίπεδο 3: Direct Routing, Interior Gateway Protocols (OSPF, IS-IS), Border Gateway Protocols (BGP) Επίπεδο 2: Ethernet Switches, Virtual Local

Διαβάστε περισσότερα

Ethernet Ethernet ΙΕΕΕ CSMA/CD

Ethernet Ethernet ΙΕΕΕ CSMA/CD Ethernet Τα τοπικά δίκτυα είναι συνήθως τύπου Ethernet ή λέμε ότι ακολουθούν το πρότυπο ΙΕΕΕ 802.3 Ακολουθούν το μηχανισμό CSMA/CD (Πολλαπλή πρόσβαση με Ακρόαση Φέροντος και Ανίχνευση Συγκρούσεων). Πολλαπλή

Διαβάστε περισσότερα

ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΔΙΚΤΥΩΝ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΕΣ & ΑΛΓΟΡΙΘΜΟΙ ΔΡΟΜΟΛΟΓΗΣΗΣ ΣΤΟ INTERNET:

ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΔΙΚΤΥΩΝ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΕΣ & ΑΛΓΟΡΙΘΜΟΙ ΔΡΟΜΟΛΟΓΗΣΗΣ ΣΤΟ INTERNET: ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΔΙΚΤΥΩΝ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΕΣ & ΑΛΓΟΡΙΘΜΟΙ ΔΡΟΜΟΛΟΓΗΣΗΣ ΣΤΟ INTERNET: Επίπεδο 3 (IGP/OSPF, BGP) Επίπεδο 2 (VLANs, Bridged Ethernets - STP) Β. Μάγκλαρης maglaris@netmode.ntua.gr www.netmode.ntua.gr

Διαβάστε περισσότερα

Επαναληπτικές Ασκήσεις Μαθήματος

Επαναληπτικές Ασκήσεις Μαθήματος Επαναληπτικές Ασκήσεις Μαθήματος Ερώτηση: EAM1. Ποιο από τα παρακάτω χαρακτηριστικά δεν αποτελεί κριτήριο κατηγοριοποίησης δικτύων. Κλίμακα Τεχνολογία μετάδοσης Πλήθος τερματικών εντός του δικτύου Ερώτηση:

Διαβάστε περισσότερα

Υλοποίηση Δικτυακών Υποδομών και Υπηρεσιών: Δρομολόγηση

Υλοποίηση Δικτυακών Υποδομών και Υπηρεσιών: Δρομολόγηση Υλοποίηση Δικτυακών Υποδομών και Υπηρεσιών: Δρομολόγηση Δρ. Απόστολος Γκάμας Διδάσκων 407/80 gkamas@uop.gr Υλοποίηση Δικτυακών Υποδομών και Υπηρεσιών Διαφάνεια 1 Δρομολόγηση Εισαγωγή Ιεραρχική δρομολόγηση

Διαβάστε περισσότερα

ΔΙΚΤΥΑ Η/Υ ΙΙ. Γέφυρες

ΔΙΚΤΥΑ Η/Υ ΙΙ. Γέφυρες ΔΙΚΤΥΑ Η/Υ ΙΙ Γέφυρες Γενικά Οι γέφυρες (bridges) είναι συσκευές που επιτυγχάνουν τη διασύνδεση ενός απλού τοπικού δικτύου με άλλα παρόμοια τοπικά δίκτυα. Μια γενικότερη συσκευή και για τη διασύνδεση με

Διαβάστε περισσότερα

Ενότητα 3. Στρώµα Ζεύξης: Αρχές Λειτουργίας & Το Υπόδειγµα του Ethernet

Ενότητα 3. Στρώµα Ζεύξης: Αρχές Λειτουργίας & Το Υπόδειγµα του Ethernet Ενότητα 3 Στρώµα Ζεύξης: Αρχές Λειτουργίας & Το Υπόδειγµα του Ethernet Εισαγωγή στις βασικές έννοιες του στρώµατος Ζεύξης (Data Link Layer) στα δίκτυα ΗΥ Γενικές Αρχές Λειτουργίας ηµιουργία Πλαισίων Έλεγχος

Διαβάστε περισσότερα

Περίληψη. Ethernet Δίκτυα Δακτυλίου, (Token Ring) Άλλα Δίκτυα Σύνδεση Τοπικών Δικτύων.

Περίληψη. Ethernet Δίκτυα Δακτυλίου, (Token Ring) Άλλα Δίκτυα Σύνδεση Τοπικών Δικτύων. Τοπικά Δίκτυα Περίληψη Ethernet Δίκτυα Δακτυλίου, (Token Ring) Άλλα Δίκτυα Σύνδεση Τοπικών Δικτύων. Αναµεταδότες, Γέφυρες, Μεταγωγείς, δροµολογητές και Πύλες (repeaters, hubs, bridges, switches, routers,

Διαβάστε περισσότερα

1.1 Επαναλήπτες (repeaters ή regenerators)

1.1 Επαναλήπτες (repeaters ή regenerators) 1.1 Επαναλήπτες (repeaters ή regenerators) Οι επαναλήπτες λειτουργούν στο φυσικό επίπεδο του OSI μοντέλου. Χρησιμεύουν για την ενίσχυση των σημάτων που μεταφέρονται στο δίκτυο. Ένα σήμα μπορεί να ταξιδέψει

Διαβάστε περισσότερα

Τοπικά Δίκτυα. Ethernet Δίκτυα Δακτυλίου, (Token Ring) Άλλα Δίκτυα Σύνδεση Τοπικών Δικτύων.

Τοπικά Δίκτυα. Ethernet Δίκτυα Δακτυλίου, (Token Ring) Άλλα Δίκτυα Σύνδεση Τοπικών Δικτύων. Τοπικά Δίκτυα Περίληψη Ethernet Δίκτυα Δακτυλίου, (Token Ring) Άλλα Δίκτυα Σύνδεση Τοπικών Δικτύων. Αναμεταδότες, Γέφυρες, Μεταγωγείς, δρομολογητές και Πύλες (repeaters, hubs, bridges, switches, routers,

Διαβάστε περισσότερα

Διάρθρωση. Δίκτυα Υπολογιστών I Δίκτυα Μεταγωγής και Διαδίκτυα: Μέρος Β. Διάρθρωση. Αναγκαιότητα της διευθυνσιοδότησης. Ευάγγελος Παπαπέτρου

Διάρθρωση. Δίκτυα Υπολογιστών I Δίκτυα Μεταγωγής και Διαδίκτυα: Μέρος Β. Διάρθρωση. Αναγκαιότητα της διευθυνσιοδότησης. Ευάγγελος Παπαπέτρου Δίκτυα Υπολογιστών I Δίκτυα Μεταγωγής και Διαδίκτυα: Μέρος Β Ευάγγελος Παπαπέτρου Τμ. Μηχ. Η/Υ & Πληροφορικής, Παν. Ιωαννίνων 2 Ε.Παπαπέτρου (Τμ.Μηχ. Η/Υ & Πληροφορικής) MYY703: Δίκτυα Υπολογιστών I 1

Διαβάστε περισσότερα

J. Glenn Brookshear. Copyright 2008 Pearson Education, Inc. Publishing as Pearson Addison-Wesley

J. Glenn Brookshear. Copyright 2008 Pearson Education, Inc. Publishing as Pearson Addison-Wesley Κεφάλαιο 4: ικτύωση και ιαδίκτυο Η Επιστήµη των Υπολογιστών: Μια Ολοκληρωµένη Παρουσίαση (δέκατη αµερικανική έκδοση) J. Glenn Brookshear Copyright 2008 Pearson Education, Inc. Publishing as Pearson Addison-Wesley

Διαβάστε περισσότερα

Δίκτυα Υπολογιστών I

Δίκτυα Υπολογιστών I Δίκτυα Υπολογιστών I Δίκτυα Μεταγωγής και Διαδίκτυα: Μέρος Β Ευάγγελος Παπαπέτρου Τμ. Μηχ. Η/Υ & Πληροφορικής, Παν. Ιωαννίνων Ε.Παπαπέτρου (Τμ.Μηχ. Η/Υ & Πληροφορικής) MYY703: Δίκτυα Υπολογιστών I 1 /

Διαβάστε περισσότερα

Βασικές ρυθμίσεις, στατική δρομολόγηση και VLANs

Βασικές ρυθμίσεις, στατική δρομολόγηση και VLANs Βασικές ρυθμίσεις, στατική δρομολόγηση και VLANs Όσοι γνωρίζουν από δίκτυα ξέρουν ότι η κορυφαία εταιρεία σε εξοπλισμό δικτύων (routers, switches κτλ) είναι η Cisco. Είναι λοιπόν ουσιώδες να γνωρίζουμε

Διαβάστε περισσότερα

7.9 ροµολόγηση. Ερωτήσεις

7.9 ροµολόγηση. Ερωτήσεις 7.9 ροµολόγηση Ερωτήσεις 1. Να δώσετε τον ορισµό της δροµολόγησης; 2. Από τι εξαρτάται η χρονική στιγµή στην οποία λαµβάνονται οι αποφάσεις δροµολόγησης; Να αναφέρετε ποια είναι αυτή στην περίπτωση των

Διαβάστε περισσότερα

Ενότητα 4. Πρωτόκολλα ροµολόγησης: Αρχές Λειτουργίας του OSPF (Open Shortest Path First)

Ενότητα 4. Πρωτόκολλα ροµολόγησης: Αρχές Λειτουργίας του OSPF (Open Shortest Path First) Ενότητα 4 Πρωτόκολλα ροµολόγησης: Αρχές Λειτουργίας του OSPF (Open Shortest Path First) Πρωτόκολλα ροµολόγησης Πρωτόκολλα ιανύσµατος Απόστασης Πρωτόκολλα Κατάστασης Ζεύξης Πρωτόκολλα ιανύσµατος Απόστασης

Διαβάστε περισσότερα

Πρωτόκολλα Διαδικτύου Μέρος 2ο. Επικοινωνίες Δεδομένων Μάθημα 3 ο

Πρωτόκολλα Διαδικτύου Μέρος 2ο. Επικοινωνίες Δεδομένων Μάθημα 3 ο Πρωτόκολλα Διαδικτύου Μέρος 2ο Επικοινωνίες Δεδομένων Μάθημα 3 ο Internet Protocol (IP) Στο επίπεδο δικτύου της τεχνολογίας TCP/IP, συναντάμε το πρωτόκολλο IP. Η λειτουργία του IP βασίζεται αποκλειστικά

Διαβάστε περισσότερα

Δίκτυα Υπολογιστών I

Δίκτυα Υπολογιστών I Δίκτυα Υπολογιστών I Βασικές Αρχές Δικτύωσης Ευάγγελος Παπαπέτρου Τμ. Μηχ. Η/Υ & Πληροφορικής, Παν. Ιωαννίνων Ε.Παπαπέτρου (Τμ.Μηχ. Η/Υ & Πληροφορικής) MYY703: Δίκτυα Υπολογιστών I 1 / 22 Διάρθρωση 1 Βασικές

Διαβάστε περισσότερα

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΕΣ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ ΚΑΙ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΕΣ INTERNET

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΕΣ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ ΚΑΙ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΕΣ INTERNET ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΕΣ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ ΚΑΙ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΕΣ INTERNET Κεφάλαιο 6: Συσκευές τηλεπικοινωνιών και δικτύωσης (Θ) Ενεργά στοιχεία δικτύων Δύο συστήματα Η/Υ μπορούν να συνδεθούν χρησιμοποιώντας: Δια-αποδιαμορφωτές

Διαβάστε περισσότερα

Δίκτυα Υπολογιστών Ι. ΝΙΚΟΛΟΥΔΑΚΗΣ ΓΙΑΝΝΗΣ (Τετάρτη 15:00-21:00)

Δίκτυα Υπολογιστών Ι. ΝΙΚΟΛΟΥΔΑΚΗΣ ΓΙΑΝΝΗΣ (Τετάρτη 15:00-21:00) Δίκτυα Υπολογιστών Ι ΝΙΚΟΛΟΥΔΑΚΗΣ ΓΙΑΝΝΗΣ giannis.nikoloudakis@gmail.com (Τετάρτη 15:00-21:00) Δομή Πίνακα Δρομολόγησης Ο πίνακας δρομολόγησης είναι αποθηκευμένος στη RAM και περιέχει πληροφορίες για:

Διαβάστε περισσότερα

Κεφάλαιο 2. Υπολογιστές και Τεχνολογία Επικοινωνιών Παρελθόν - Παρόν - Μέλλον

Κεφάλαιο 2. Υπολογιστές και Τεχνολογία Επικοινωνιών Παρελθόν - Παρόν - Μέλλον Κεφάλαιο 2 Υπολογιστές και Τεχνολογία Επικοινωνιών Παρελθόν - Παρόν - Μέλλον Εισαγωγή Μέσα αποθήκευσης Δίκτυα υπολογιστών Βάσεις δεδομένων Δίκτυα Υπολογιστών Σύνολο από υπολογιστές ή συσκευές διασυνδεδεμένες

Διαβάστε περισσότερα

Εργαστήριο «Δίκτυα Υπολογιστών Ι»

Εργαστήριο «Δίκτυα Υπολογιστών Ι» 1 Εργαστήριο «Δίκτυα Υπολογιστών Ι» Άσκηση 1 η Τμήμα Mηχ. Πληροφορικής & Υπολογιστών Παν. Δυτικής Αττικής Ημερομηνία έκδοσης: 3/10/2018 Επιμέλεια: Ιωάννης Ξυδάς, Αντώνης Μπόγρης Υλοποίηση ενός Τοπικού

Διαβάστε περισσότερα

VLANs (Virtual LANs) Επιμέλεια-μετάφραση: I. Ξυδάς. Εργ. Δίκτυα Υπολ.Ι Τμήμα Μηχ. Πληροφορικής & Υπολογιστών

VLANs (Virtual LANs) Επιμέλεια-μετάφραση: I. Ξυδάς. Εργ. Δίκτυα Υπολ.Ι Τμήμα Μηχ. Πληροφορικής & Υπολογιστών VLANs (Virtual LANs) Copywrite: Cisco Επιμέλεια-μετάφραση: I. Ξυδάς Εργ. Δίκτυα Υπολ.Ι Τμήμα Μηχ. Πληροφορικής & Υπολογιστών ΠΑΔΑ VLAN εισαγωγή Default vlan 1 vlan 10 Default vlan 1 VLANs προσφέρουν κατάτμηση

Διαβάστε περισσότερα

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΔΙΚΤΥΩΝ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΩΝ 1 ο ΚΕΦΑΛΑΙΟ

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΔΙΚΤΥΩΝ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΩΝ 1 ο ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΔΙΚΤΥΩΝ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΩΝ 1 ο ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ - ΑΣΚΗΣΕΙΣ 1. Έστω ότι θέλετε να συνδέσετε 20 υπολογιστές με συνδέσεις από σημείο σε σημείο (point-to-point), ώστε να είναι δυνατή η επικοινωνία όλων

Διαβάστε περισσότερα

Βασίλειος Κοντογιάννης ΠΕ19

Βασίλειος Κοντογιάννης ΠΕ19 Ενότητα3 Επικοινωνία και Διαδίκτυο Κεφ8: Δίκτυα Υπολογιστών 8.1 Επικοινωνία και Δίκτυα Υπολογιστών Τι εννοούμε με τον όρο δίκτυο; Εννοούμε ένα σύνολο αντικειμένων (π.χ. τηλεφώνων, υπολογιστών) ή ανθρώπων

Διαβάστε περισσότερα

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΕΣ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ ΚΑΙ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΕΣ INTERNET

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΕΣ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ ΚΑΙ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΕΣ INTERNET ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΕΣ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ ΚΑΙ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΕΣ INTERNET Κεφάλαιο 4: Τεχνικές Μετάδοσης ΜΕΤΑΓΩΓΗ Τεχνική µεταγωγής ονομάζεται ο τρόπος µε τον οποίο αποκαθίσταται η επικοινωνία ανάµεσα σε δύο κόµβους με σκοπό την

Διαβάστε περισσότερα

ΗY335: Δίκτυα Υπολογιστών Χειμερινό Εξάμηνο Τμήμα Επιστήμης Υπολογιστών Πανεπιστήμιο Κρήτης Διδάσκουσα: Μαρία Παπαδοπούλη 16 Νοεμβρίου 2013

ΗY335: Δίκτυα Υπολογιστών Χειμερινό Εξάμηνο Τμήμα Επιστήμης Υπολογιστών Πανεπιστήμιο Κρήτης Διδάσκουσα: Μαρία Παπαδοπούλη 16 Νοεμβρίου 2013 ΗY335: Δίκτυα Υπολογιστών Χειμερινό Εξάμηνο 2013-2014 Τμήμα Επιστήμης Υπολογιστών Πανεπιστήμιο Κρήτης Διδάσκουσα: Μαρία Παπαδοπούλη 16 Νοεμβρίου 2013 Λύσεις Πρώτης Προόδου (συνολικά 100 μονάδες) 1. Αντιπαραθέσετε

Διαβάστε περισσότερα

ίκτυα - Internet Μάθηµα 5ο Ενότητες Μαθήµατος Παρασκευή 01 ΕΚ 2006 ιευθυνσιοδότηση στα Τοπικά ίκτυα (LAN).

ίκτυα - Internet Μάθηµα 5ο Ενότητες Μαθήµατος Παρασκευή 01 ΕΚ 2006 ιευθυνσιοδότηση στα Τοπικά ίκτυα (LAN). Ιόνιο Πανεπιστήµιο Τµήµα Αρχειονοµίας-Βιβλιοθηκονοµίας, Κέρκυρα Παρασκευή 01 ΕΚ 2006 ίκτυα - Internet Μάθηµα 5ο Ενότητες Μαθήµατος 1. Τεχνικές Πολλαπλής Πρόσβασης Πρωτόκολλα LAN ιευθυνσιοδότηση στα Τοπικά

Διαβάστε περισσότερα

Δίκτυα Επικοινωνιών ΙΙ: Δρομολόγηση

Δίκτυα Επικοινωνιών ΙΙ: Δρομολόγηση Δίκτυα Επικοινωνιών ΙΙ: Δρομολόγηση Δρ. Απόστολος Γκάμας Διδάσκων 407/80 gkamas@uop.gr Δίκτυα Επικοινωνιών ΙΙ Διαφάνεια 1 Δρομολόγηση Εισαγωγή Ιεραρχική δρομολόγηση - Αυτόνομα συστήματα Δρομολόγηση αυτόνομου

Διαβάστε περισσότερα

ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑΚΗ ΑΣΚΗΣΗ #3 Στρώµα ικτύου:ip Πρωτόκολλο και Πρωτόκολλα ροµολόγησης

ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑΚΗ ΑΣΚΗΣΗ #3 Στρώµα ικτύου:ip Πρωτόκολλο και Πρωτόκολλα ροµολόγησης ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑΚΗ ΑΣΚΗΣΗ #3 Στρώµα ικτύου:ip Πρωτόκολλο και Πρωτόκολλα ροµολόγησης 1. Αντικείµενο Η εργαστηριακή άσκηση αποσκοπεί στην εξοικείωση των φοιτητών µε το ζήτηµα των λογικών διαδικασιών, οι οποίες

Διαβάστε περισσότερα

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 1: Τα είδη των Δικτύων Εισαγωγή

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 1: Τα είδη των Δικτύων Εισαγωγή ΚΕΦΑΛΑΙΟ 1: Τα είδη των Δικτύων 1.1. Εισαγωγή Γενικότερα δεν υπάρχει κάποια ταξινόμηση των πιθανών δικτύων κάτω από την οποία να ταιριάζουν όλα τα δίκτυα. Παρόλα αυτά η ταξινόμηση τους είθισται να γίνεται

Διαβάστε περισσότερα

Κεφάλαιο 3.3: Δίκτυα. Επιστήμη ΗΥ Κεφ. 3.3 Καραμαούνας Πολύκαρπος

Κεφάλαιο 3.3: Δίκτυα. Επιστήμη ΗΥ Κεφ. 3.3 Καραμαούνας Πολύκαρπος Κεφάλαιο 3.3: Δίκτυα 1 3.3.1 Τι είναι ένα Δίκτυο Υπολογιστών Δίκτυο Υπολογιστών/Επικοινωνιών: ένα σύνολο συνδεδεμένων μεταξύ τους συσκευών με φυσικές συνδέσεις οι οποίες μπορούν να παράγουν, να στέλνουν,

Διαβάστε περισσότερα

Α5.1 Εισαγωγή στα Δίκτυα. Α Λυκείου

Α5.1 Εισαγωγή στα Δίκτυα. Α Λυκείου Α5.1 Εισαγωγή στα Δίκτυα Α Λυκείου Εισαγωγή Δίκτυο Υπολογιστών (Computer Network) είναι μια ομάδα από δύο ή περισσότερους υπολογιστές ή άλλες συσκευές που συνδέονται μεταξύ τους με σκοπό να ανταλλάσσουν

Διαβάστε περισσότερα

ιαδίκτυα & Ενδοδίκτυα Η/Υ

ιαδίκτυα & Ενδοδίκτυα Η/Υ ιαδίκτυα & Ενδοδίκτυα Η/Υ ΙΑ ΙΚΤΥΑΚΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ (Kεφ. 16) ΠΡΩΤΟΚΟΛΛΑ ΡΟΜΟΛΟΓΗΣΗΣ Αυτόνοµα Συστήµατα Πρωτόκολλο Συνοριακών Πυλών OSPF ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗ ΟΛΟΚΛΗΡΩΜΕΝΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ (ISA) Κίνηση ιαδικτύου Προσέγγιση

Διαβάστε περισσότερα

Δίκτυα Ι Αρχές Δικτύων

Δίκτυα Ι Αρχές Δικτύων Δίκτυα Ι Αρχές Δικτύων Συσκευές Δικτύων Διδάσκων : Ψαρράς Δημήτριος 1 Όπως είναι γνωστό, η μόνη σύνδεση των απομακρυσμένων υπολογιστών είναι δυνατή μόνο με τη χρήση του υπάρχοντος τηλεφωνικού δικτύου.

Διαβάστε περισσότερα

7.6 ιευθυνσιοδότηση. Ερωτήσεις

7.6 ιευθυνσιοδότηση. Ερωτήσεις 7.6 ιευθυνσιοδότηση Ερωτήσεις 1. Να εξηγήσετε τους όρους διεύθυνση, όνοµα και διαδροµή στην τεχνολογία TCP/IP και να εξηγήσετε πώς σχετίζονται αυτοί µεταξύ τους. 2. Τι είναι η φυσική διεύθυνση ή διεύθυνση

Διαβάστε περισσότερα

Συσκευές Διασύνδεσης. Θα εξετάσουμε: Τον επαναλήπτη (repeater) Το διανομέα (hub) Την γέφυρα (bridge) Το Switch Το δρομολογητή (router)

Συσκευές Διασύνδεσης. Θα εξετάσουμε: Τον επαναλήπτη (repeater) Το διανομέα (hub) Την γέφυρα (bridge) Το Switch Το δρομολογητή (router) Συσκευές Διασύνδεσης Οι βασικές συσκευές που θα παρουσιάσουμε παρακάτω, χρησιμοποιούνται για την διασύνδεση τοπικών δικτύων. Θα δούμε τις βασικές λειτουργίες τους, τις βασικές διαφορές μεταξύ τους και

Διαβάστε περισσότερα

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 5o - Διατάξεις Συνδέσεων Δικτύου

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 5o - Διατάξεις Συνδέσεων Δικτύου ΚΕΦΑΛΑΙΟ 5o - Διατάξεις Συνδέσεων Δικτύου Layer 2 Switches (Μεταγωγείς επιπέδου 2) Οι μεταγωγείς είναι ηλεκτρονικές συσκευές που χρησιμοποιούνται σε δίκτυα υπολογιστών, για την προώθηση πλαισίων (frames)

Διαβάστε περισσότερα

ΔΙΚΤΥΑ (13) Π. Φουληράς

ΔΙΚΤΥΑ (13) Π. Φουληράς ΔΙΚΤΥΑ (13) Π. Φουληράς Τεχνολογίες WAN και Δρομολόγηση LAN Επεκτείνεται μόνον σε ένα κτίριο ή ομάδα κτιρίων WAN (Wide Area Network) Επεκτείνονται σε μεγάλες περιοχές MAN Ενδιάμεσο ως προς το μέγεθος της

Διαβάστε περισσότερα

Κινητές Επικοινωνίες & Τηλεπικοινωνιακά Δίκτυα

Κινητές Επικοινωνίες & Τηλεπικοινωνιακά Δίκτυα ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ Ανώτατο Εκπαιδευτικό Ίδρυμα Πειραιά Τεχνολογικού Τομέα Κινητές Επικοινωνίες & Τηλεπικοινωνιακά Δίκτυα Ενότητα : Στρώμα Ζεύξης στα Δίκτυα ΗΥ- Ethernet MAC Στρώμα Σαββαΐδης Στυλιανός

Διαβάστε περισσότερα

Δίκτυα Η/Υ Θεωρία. Διάλεξη 2η

Δίκτυα Η/Υ Θεωρία. Διάλεξη 2η Δίκτυα Η/Υ Θεωρία Διάλεξη 2η Kάρτες Δικτύωσης (NIC-Network Interface Controller) Βασικές εντολές δρομολόγησης και ανίχνευσης Η κάρτα δικτύου συνδέει τον υπολογιστή στο τοπικό δίκτυο παράγει και λαμβάνει

Διαβάστε περισσότερα

Ειδικά Θέματα Δικτύων Ι

Ειδικά Θέματα Δικτύων Ι Ειδικά Θέματα Δικτύων Ι Ενότητα 8: Διαχείριση φόρτου Νικολάου Σπύρος Τμήμα Μηχανικών Πληροφορικής ΤΕ Άδειες Χρήσης Το παρόν εκπαιδευτικό υλικό υπόκειται σε άδειες χρήσης Creative Commons. Για εκπαιδευτικό

Διαβάστε περισσότερα

Πρωτόκολλα Επικοινωνίας Πρωτόκολλο IP

Πρωτόκολλα Επικοινωνίας Πρωτόκολλο IP Πρωτόκολλα Επικοινωνίας Πρωτόκολλο IP Πρωτόκολλα επικοινωνίας Ορισμός Σύνολα προσυμφωνημένων κανόνων που απαιτούνται για τον καθορισμό του τρόπου με τον οποίο επιτυγχάνεται η ανταλλαγή δεδομένων, και επομένως

Διαβάστε περισσότερα

Β. Μάγκλαρης. Multi-Protocol Label Switching (MPLS)

Β. Μάγκλαρης.   Multi-Protocol Label Switching (MPLS) ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΔΙΚΤΥΩΝ Αρχιτεκτονική & Δρομολόγηση στο Internet Επίπεδο 3: Direct Routing, Interior Gateway Protocols (OSPF, IS-IS), Border Gateway Protocols (BGP) Επίπεδο 2: Ethernet Switches, Virtual Local

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ ΘΕΜΑΤΑ ΣΤΑ ΔΙΚΤΥΑ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΩΝ ΙΙ Γ Τάξη Ε.Π.Α.Λ.

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ ΘΕΜΑΤΑ ΣΤΑ ΔΙΚΤΥΑ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΩΝ ΙΙ Γ Τάξη Ε.Π.Α.Λ. ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ ΘΕΜΑΤΑ ΣΤΑ ΔΙΚΤΥΑ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΩΝ ΙΙ 2016 Γ Τάξη Ε.Π.Α.Λ. ΘΕΜΑ Α Α1. Να γράψετε στο τετράδιό σας τον αριθµό καθεµιάς από τις παρακάτω προτάσεις και δίπλα το γράµµα Σ, αν είναι σωστή, ή το γράµµα

Διαβάστε περισσότερα

ΔΙΚΤΥΑ Η/Υ ΙΙ. Διαδικτύωση

ΔΙΚΤΥΑ Η/Υ ΙΙ. Διαδικτύωση ΔΙΚΤΥΑ Η/Υ ΙΙ Διαδικτύωση Γενικά Διαδικτύωση είναι η διασύνδεση υπολογιστικών συστημάτων μέσω τηλεπικοινωνιακών δικτύων με σκοπό το διαμοιρασμό των πόρων και των υπηρεσιών τους. Τοπικά δίκτυα (LANs) Ευρείας

Διαβάστε περισσότερα

ίκτυα υπολογιστών Στόχοι κεφαλαίου ίκτυα

ίκτυα υπολογιστών Στόχοι κεφαλαίου ίκτυα Στόχοι κεφαλαίου ίκτυα υπολογιστών (Κεφαλαιο 15 στο βιβλιο) Περιγραφή των κύριων θεµάτων σχετικά µε τα δίκτυα υπολογιστών Αναφορά στα διάφορα είδη δικτύων Περιγραφή των διαφόρων τοπολογιών των τοπικών

Διαβάστε περισσότερα

Δίκτυα Υψηλών Ταχυτήτων Ενότητα 2: Τοπικά Δίκτυα

Δίκτυα Υψηλών Ταχυτήτων Ενότητα 2: Τοπικά Δίκτυα Δίκτυα Υψηλών Ταχυτήτων Ενότητα 2: Τοπικά Δίκτυα Μιχάλας Άγγελος Τμήμα Μηχανικών Πληροφορικής ΤΕ Άδειες Χρήσης Το παρόν εκπαιδευτικό υλικό υπόκειται σε άδειες χρήσης Creative Commons. Για εκπαιδευτικό

Διαβάστε περισσότερα

Διάρθρωση. Δίκτυα Υπολογιστών I Βασικές Αρχές Δικτύωσης. Διάρθρωση. Δίκτυο Υπολογιστών: ένας απλός ορισμός. Ευάγγελος Παπαπέτρου

Διάρθρωση. Δίκτυα Υπολογιστών I Βασικές Αρχές Δικτύωσης. Διάρθρωση. Δίκτυο Υπολογιστών: ένας απλός ορισμός. Ευάγγελος Παπαπέτρου Δίκτυα Υπολογιστών I Βασικές Αρχές Δικτύωσης Ευάγγελος Παπαπέτρου Τμ. Μηχ. Η/Υ & Πληροφορικής, Παν. Ιωαννίνων Ε.Παπαπέτρου (Τμ.Μηχ. Η/Υ & Πληροφορικής) MYY703: Δίκτυα Υπολογιστών I 1 / 22 Ε.Παπαπέτρου

Διαβάστε περισσότερα

1.2.1 Το μοντέλο αναφοράς για τη Διασύνδεση Ανοικτών Συστημάτων (OSI) 1 / 19

1.2.1 Το μοντέλο αναφοράς για τη Διασύνδεση Ανοικτών Συστημάτων (OSI) 1 / 19 1.2.1 Το μοντέλο αναφοράς για τη Διασύνδεση Ανοικτών Συστημάτων (OSI) 1 / 19 2 / 19 Το Φυσικό Επίπεδο Το Φυσικό Επίπεδο ή στρώμα (Physical layer) ασχολείται με τη μετάδοση των bit (1 0) που απαρτίζουν

Διαβάστε περισσότερα

2η Σειρά Ασκήσεων ΗΥ-335α Network layer Παράδοση Παρασκευή 27/11/ :55

2η Σειρά Ασκήσεων ΗΥ-335α Network layer Παράδοση Παρασκευή 27/11/ :55 2η Σειρά Ασκήσεων ΗΥ-335α Network layer Παράδοση Παρασκευή 27/11/2015 23:55 Ευριπίδης Τζαμούσης (tzamusis@csd.uoc.gr) Μαρία Πλακιά (plakia@csd.uoc.gr) Ερώτηση 1 (5 μονάδες) Ποια είναι η διαφορά μεταξύ

Διαβάστε περισσότερα

Ειδικά Θέματα Δικτύων Ι

Ειδικά Θέματα Δικτύων Ι Ειδικά Θέματα Δικτύων Ι Ενότητα 6: Δρομολόγηση (Μέρος 2) Νικολάου Σπύρος Τμήμα Μηχανικών Πληροφορικής ΤΕ Άδειες Χρήσης Το παρόν εκπαιδευτικό υλικό υπόκειται σε άδειες χρήσης Creative Commons. Για εκπαιδευτικό

Διαβάστε περισσότερα

Πρωτόκολλα Διαδικτύου

Πρωτόκολλα Διαδικτύου Πρωτόκολλα Διαδικτύου Ερωτήσεις Ασκήσεις Επικοινωνίες Δεδομένων Μάθημα 3 ο Ερωτήσεις 1. Τι είναι το intranet και ποια τα πλεονεκτήματα που προσφέρει; 2. Τι δηλώνει ο όρος «TCP/IP»; 3. Να αναφέρετε τα πρωτόκολλα

Διαβάστε περισσότερα

ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑΚΗ ΑΣΚΗΣΗ #2 Ethernet MAC Στρώµα

ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑΚΗ ΑΣΚΗΣΗ #2 Ethernet MAC Στρώµα ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑΚΗ ΑΣΚΗΣΗ #2 Ethernet MAC Στρώµα 1. Αντικείµενο Η εργαστηριακή άσκηση αποσκοπεί στην εξοικείωση των φοιτητών µε το ζήτηµα των λογικών διαδικασιών, οι οποίες υλοποιούνται στο επίπεδο του στρώµατος

Διαβάστε περισσότερα

Δίκτυα Υπολογιστών I Εργαστήρια

Δίκτυα Υπολογιστών I Εργαστήρια Δίκτυα Υπολογιστών I Εργαστήρια Άσκηση 6 η Δίκτυα Ethernet Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων Τμήμα Μηχανικών Η/Υ και Πληροφορικής Διδάσκων: Παπαπέτρου Ευάγγελος 2 1 Εισαγωγή Σκοπός της παρούσας άσκησης είναι η μελέτη

Διαβάστε περισσότερα

3.3 Πρωτόκολλα ανεύρεσης και απόδοσης διευθύνσεων, Address Resolution Protocol (ARP) και Dynamic Host Configuration Protocol (DHCP)

3.3 Πρωτόκολλα ανεύρεσης και απόδοσης διευθύνσεων, Address Resolution Protocol (ARP) και Dynamic Host Configuration Protocol (DHCP) 3.3 Πρωτόκολλα ανεύρεσης και απόδοσης διευθύνσεων, Address Resolution Protocol (ARP) και Dynamic Host Configuration Protocol (DHCP) 1 / 32 Σε έναν κόμβο ο οποίος επιθυμεί να αποστείλει δεδομένα σε κάποιον

Διαβάστε περισσότερα

Κεφάλαιο 5: Τοπικά ίκτυα

Κεφάλαιο 5: Τοπικά ίκτυα Κεφάλαιο 5: Τοπικά ίκτυα 5.1 ΤοΠρωτόκολλο ALOHA Αλγόριθµοι επίλυσης συγκρούσεων µε βάση το δυαδικό δένδρο 5.2 ίκτυα Ethernet Πρότυπο ΙΕΕΕ 802.3 5.3 ίκτυα Token Ring - Πρότυπο ΙΕΕΕ 802.5 Τοπικά ίκτυα 5-1

Διαβάστε περισσότερα

Δροµολόγηση (Routing)

Δροµολόγηση (Routing) Δροµολόγηση (Routing) Περίληψη Flooding Η Αρχή του Βέλτιστου και Δυναµικός Προγραµµατισµός Dijkstra s Algorithm Αλγόριθµοi Δροµολόγησης Link State Distance Vector Δροµολόγηση σε Κινητά Δίκτυα Δροµολόγηση

Διαβάστε περισσότερα

Β. Μάγκλαρης.

Β. Μάγκλαρης. ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΔΙΚΤΥΩΝ Δρομολόγηση Επιπέδου IP στο Internet Άμεση Έμμεση Δρομολόγηση Δρομολόγηση εντός Αυτόνομης Περιοχής (IGP) Δρομολόγηση μεταξύ Αυτονόμων Περιοχών (BGP) Αλγόριθμοι Distance Vector (Bellman)

Διαβάστε περισσότερα

Τη φυσική (MAC) διεύθυνση που δίνει ο κατασκευαστής του δικτυακού υλικού στις συσκευές του (π.χ. στις κάρτες δικτύου). Η περιοχή διευθύνσεων που

Τη φυσική (MAC) διεύθυνση που δίνει ο κατασκευαστής του δικτυακού υλικού στις συσκευές του (π.χ. στις κάρτες δικτύου). Η περιοχή διευθύνσεων που 7.7 Πρωτόκολλο ARP 1 ύο είδη διευθύνσεων: MAC - IP Τη φυσική (MAC) διεύθυνση που δίνει ο κατασκευαστής του δικτυακού υλικού στις συσκευές του (π.χ. στις κάρτες δικτύου). Η περιοχή διευθύνσεων που µπορεί

Διαβάστε περισσότερα

ΒΑΣΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ Βελώνης Γεώργιος ΤΟΥ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟΥ. Μάθημα 2ο. Βελώνης Γεώργιος - 1ο Τ.Ε.Ε. Κατερίνης. Καθηγητής Πληροφορικής ΠΕ20 2-1

ΒΑΣΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ Βελώνης Γεώργιος ΤΟΥ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟΥ. Μάθημα 2ο. Βελώνης Γεώργιος - 1ο Τ.Ε.Ε. Κατερίνης. Καθηγητής Πληροφορικής ΠΕ20 2-1 ΒΑΣΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ Βελών ΤΟΥ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟΥ Μάθημα 2ο Βελών - 1ο Τ.Ε.Ε. Κατερίν Καθηγητής Πληροφορικής ΠΕ20 2-1 Τεχνολογίες Μεταγωγής Δεδομένων Δίκτυα Μεταγωγής Βελών Βελών Δίκτυα Μεταγωγής Δίκτυα Μεταγωγής

Διαβάστε περισσότερα

Εργαστήριο «Δίκτυα Υπολογιστών Ι»

Εργαστήριο «Δίκτυα Υπολογιστών Ι» Εργαστήριο «Δίκτυα Υπολογιστών Ι» Άσκηση 5 η Τμήμα Mηχ. Πληροφορικής & Υπολογιστών Παν. Δυτικής Αττικής Ημερομηνία έκδοσης: 3/10/2018 Επιμέλεια: Ιωάννης Ξυδάς, Αντώνης Μπόγρης 1. Εισαγωγή Διαχείριση συσκευών

Διαβάστε περισσότερα

ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΙΣ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΙΣ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΙΣ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΦΘΙΝΟΠΩΡΟ 2003 ΗΜΗΤΡΗΣ ΖΗΣΙΑ ΗΣ 2003 ηµήτρης Ζησιάδης Απαγορεύεται η χρησιµοποίηση όλου ή µέρους του υλικού αυτού σε οποιαδήποτε µορφή (ούτε και σε φωτοαντίγραφα) ή

Διαβάστε περισσότερα

ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΔΙΚΤΥΩΝ Εισαγωγή Πρότυπο τριών Διαστάσεων Λειτουργίας Μοντέλο Διαχείρισης FCAPS Το Δίκτυο του Ε.Μ.Π. Περιβάλλον Εργαστηριακών Ασκήσεων

ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΔΙΚΤΥΩΝ Εισαγωγή Πρότυπο τριών Διαστάσεων Λειτουργίας Μοντέλο Διαχείρισης FCAPS Το Δίκτυο του Ε.Μ.Π. Περιβάλλον Εργαστηριακών Ασκήσεων ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΔΙΚΤΥΩΝ Εισαγωγή Πρότυπο τριών Διαστάσεων Λειτουργίας Μοντέλο Διαχείρισης FCAPS Το Δίκτυο του Ε.Μ.Π. Περιβάλλον Εργαστηριακών Ασκήσεων Β. Μάγκλαρης maglaris@netmode.ntua.gr www.netmode.ntua.gr

Διαβάστε περισσότερα

Γενικές Αρχές. Τεχνολογία ικτύων Επικοινωνιών ΙΙ

Γενικές Αρχές. Τεχνολογία ικτύων Επικοινωνιών ΙΙ Τεχνολογία ικτύων Επικοινωνιών ΙΙ 7.1.1. Γενικές Αρχές 1. Τι ονοµάζεται επικοινωνιακό υποδίκτυο και ποιο είναι το έργο του; Το σύνολο όλων των ενδιάµεσων κόµβων που εξασφαλίζουν την επικοινωνία µεταξύ

Διαβάστε περισσότερα

7.5 Πρωτόκολλο IP. Τεχνολογία ικτύων Επικοινωνιών ΙΙ

7.5 Πρωτόκολλο IP. Τεχνολογία ικτύων Επικοινωνιών ΙΙ Τεχνολογία ικτύων Επικοινωνιών ΙΙ 7.5 Πρωτόκολλο IP 38. Τι είναι το πρωτόκολλο ιαδικτύου (Internet Protocol, IP); Είναι το βασικό πρωτόκολλο του επιπέδου δικτύου της τεχνολογίας TCP/IP. Βασίζεται στα αυτοδύναµα

Διαβάστε περισσότερα

Διασύνδεση τοπικών δικτύων

Διασύνδεση τοπικών δικτύων Κεφάλαιο 10 Διασύνδεση τοπικών δικτύων ------------------------- Μάθημα 10.1 : Αρχές διασύνδεσης τοπικών δικτύων Μάθημα 10.2 : Επιλογή τοπικού δικτύου και μέσου μετάδοσης Μάθημα 10.3 : Επιλογή τοπικού

Διαβάστε περισσότερα

Παραδείγµατα δικτυακών τεχνολογιών. Ethernet Internet ATM

Παραδείγµατα δικτυακών τεχνολογιών. Ethernet Internet ATM Παραδείγµατα δικτυακών τεχνολογιών Ethernet Internet ATM Τοπικά δίκτυα (LANs) Τα πιο απλά δίκτυα Κάθε υπολογιστής έχει όνοµα διεύθυνση δικτύου (Internet) διεύθυνση τοπικού δικτύου (Ethernet) alice 28 35

Διαβάστε περισσότερα

Σχολή Προγραµµατιστών Ηλεκτρονικών Υπολογιστών (ΣΠΗΥ) Τµήµα Προγραµµατιστών Σειρά 112

Σχολή Προγραµµατιστών Ηλεκτρονικών Υπολογιστών (ΣΠΗΥ) Τµήµα Προγραµµατιστών Σειρά 112 Σχολή Προγραµµατιστών Ηλεκτρονικών Υπολογιστών (ΣΠΗΥ) Τµήµα Προγραµµατιστών Σειρά 112 Πλωτάρχης Γ. ΚΑΤΣΗΣ ΠΝ Γιατί χρησιµοποιούµε δίκτυα? Δίκτυο Σύνολο Η/Υ και συσκευών Συνδεδεµένα µε κάποιο µέσο Stand-alone

Διαβάστε περισσότερα

Τεχνολογία TCP/IP ΙΑ ΙΚΤΥΩΣΗ- INTERNET. Τεχνολογίες Τηλεκπαίδευσης & Εφαρµογές - Ιούλιος 09 1 http://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/3.

Τεχνολογία TCP/IP ΙΑ ΙΚΤΥΩΣΗ- INTERNET. Τεχνολογίες Τηλεκπαίδευσης & Εφαρµογές - Ιούλιος 09 1 http://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/3. Τεχνολογία TCP/IP ΙΑ ΙΚΤΥΩΣΗ- INTERNET Εφαρµογές - Ιούλιος 09 1 Εισαγωγή στην τεχνολογία TCP/IP Τεχνολογία TCP/IP TCP/IP Πρωτόκολλα TCP/IP ή τεχνολογία TCP/IP ή τεχνολογία ιαδικτύου (Internet)( ιαδίκτυο

Διαβάστε περισσότερα

ΔΙΚΤΥΑ Η/Υ ΙΙ. Πρωτόκολλα δρομολόγησης

ΔΙΚΤΥΑ Η/Υ ΙΙ. Πρωτόκολλα δρομολόγησης ΔΙΚΤΥΑ Η/Υ ΙΙ Πρωτόκολλα δρομολόγησης Εσωτερικά πρωτόκολλα δρομολόγησης Interior Routing Protocols Distance-vector routing Link-state routing Exterior Routing Protocols 2 Δίκτυα Η/Υ ΙΙ Distance-Vector

Διαβάστε περισσότερα

Ειδικά Θέματα Δικτύων Ι

Ειδικά Θέματα Δικτύων Ι Ειδικά Θέματα Δικτύων Ι Ενότητα 7: Δρομολόγηση (Μέρος 3) Νικολάου Σπύρος Τμήμα Μηχανικών Πληροφορικής ΤΕ Άδειες Χρήσης Το παρόν εκπαιδευτικό υλικό υπόκειται σε άδειες χρήσης Creative Commons. Για εκπαιδευτικό

Διαβάστε περισσότερα

ίκτυα - Internet Μάθηµα 3ο Ενότητα Β: Το Πρότυπο ΤCP/IP Eισαγωγή - Επικοινωνία µεταξύ δύο Υπολογιστών Παρασκευή 10 NOE 2006 ιευθύνσεις

ίκτυα - Internet Μάθηµα 3ο Ενότητα Β: Το Πρότυπο ΤCP/IP Eισαγωγή - Επικοινωνία µεταξύ δύο Υπολογιστών Παρασκευή 10 NOE 2006 ιευθύνσεις Ιόνιο Πανεπιστήµιο Τµήµα Αρχειονοµίας-Βιβλιοθηκονοµίας, Κέρκυρα Παρασκευή 10 NOE 2006 ίκτυα - Internet Μάθηµα 3ο Ενότητα Β: Το Πρότυπο ΤCP/IP Eισαγωγή - Επικοινωνία µεταξύ δύο Υπολογιστών Α Ίδιο τοπικό

Διαβάστε περισσότερα

2 η Σειρά Ασκήσεων Data Link Layer

2 η Σειρά Ασκήσεων Data Link Layer HY335: Δίκτυα Υπολογιστών Χειμερινό Εξάμηνο 2017-2018 Διδάσκουσα: Μαρία Παπαδοπούλη Τμήμα Επιστήμης Υπολογιστών, Πανεπιστημίου Κρήτης 2 η Σειρά Ασκήσεων Data Link Layer Άσκηση 1 Αναφέρεται τα 4 επιθυμητά

Διαβάστε περισσότερα

ΔΙΚΤΥΑ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΩΝ Ι. Σημειώσεις Θεωρίας

ΔΙΚΤΥΑ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΩΝ Ι. Σημειώσεις Θεωρίας Ινστιτούτα Επαγγελματική Κατάρτισης ΔΙΚΤΥΑ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΩΝ Ι Σημειώσεις Θεωρίας Επιμέλεια: Ματθές Δημήτριος Αθήνα 2017 Μάθημα 1: Βασικές Έννοιες στα Δίκτυα Υπολογιστών 1.1 Δίκτυο Υπολογιστών Ένα δίκτυο είναι

Διαβάστε περισσότερα

ιαδίκτυα και το ιαδίκτυο (Internetworking and the Internet)

ιαδίκτυα και το ιαδίκτυο (Internetworking and the Internet) ιαδίκτυα και το ιαδίκτυο (Internetworking and the Internet) Περίληψη Πως τα διάφορα δίκτυα διαφέρουν µεταξύ τους Πως συνδέονται ανοµοιογενή δίκτυα µεταξύ τους Εικονικά κυκλώµατα συνδεδεµένα σε σειρά ιαδικτύωση

Διαβάστε περισσότερα

Δίκτυα Επικοινωνιών ΙΙ: Δρομολόγηση στο Διαδίκτυο, RIP, OSPF

Δίκτυα Επικοινωνιών ΙΙ: Δρομολόγηση στο Διαδίκτυο, RIP, OSPF Δίκτυα Επικοινωνιών ΙΙ: Δρομολόγηση στο Διαδίκτυο, RIP, OSPF Δρ. Απόστολος Γκάμας Διδάσκων 407/80 gkamas@uop.gr Δίκτυα Επικοινωνιών ΙΙ Διαφάνεια 1 1 RIP: Routing Information Protocol Συμπεριλήφθηκε στην

Διαβάστε περισσότερα

Αρχές Δικτύων Επικοινωνιών. Επικοινωνίες Δεδομένων Μάθημα 4 ο

Αρχές Δικτύων Επικοινωνιών. Επικοινωνίες Δεδομένων Μάθημα 4 ο Αρχές Δικτύων Επικοινωνιών Επικοινωνίες Δεδομένων Μάθημα 4 ο Τα επικοινωνιακά δίκτυα και οι ανάγκες που εξυπηρετούν Για την επικοινωνία δύο συσκευών απαιτείται να υπάρχει μεταξύ τους σύνδεση από σημείο

Διαβάστε περισσότερα

Η παρακάτω τοπολογία θα χρησιμοποιηθεί για την παρουσίαση του πρωτοκόλλου

Η παρακάτω τοπολογία θα χρησιμοποιηθεί για την παρουσίαση του πρωτοκόλλου Redundancy και High Availability είναι δύο στοιχεία επιθυμητά σε κάθε δίκτυο προκειμένου να μη παρατηρείται από τους τελικούς χρήστες downtime. Στο πλαίσιο αυτό, η Cisco δημιούργησε το πρωτόκολλο GLBP

Διαβάστε περισσότερα

Χρήση µιας Γέφυρας. διαιρώντας το LAN σε 2 ή περισσότερα µέρη έχουµε: καλύτερηδιαχείριση. καλύτερηασφάλεια. καλύτερηαπόδοση. εύκολεςεπιδιορθώσεις.

Χρήση µιας Γέφυρας. διαιρώντας το LAN σε 2 ή περισσότερα µέρη έχουµε: καλύτερηδιαχείριση. καλύτερηασφάλεια. καλύτερηαπόδοση. εύκολεςεπιδιορθώσεις. ΓΕΦΥΡΕΣ (BRIDGES) Χρήση µιας Γέφυρας. διασύνδεειόµοιαήδιαφορετικούτύπου LANs µπορεί να συνδέει LANs µε διαφορετικού τύπου καλώδια. Τοπική Γέφυρα (Local Bridge) θεωρείται όταν τα δύο LANs βρίσκονταισεαπόστασηµέχρι

Διαβάστε περισσότερα

Επίπεδο Δικτύου: Διαδικτύωση

Επίπεδο Δικτύου: Διαδικτύωση Επίπεδο Δικτύου: Διαδικτύωση Μάθημα «Δίκτυα Υπολογιστών» Τμήμα Πληροφορικής Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών Εαρινό Εξάμηνο 2013-14 Γεώργιος Ξυλωμένος Γεώργιος Δ. Σταμούλης Βασίλειος Σύρης Εισαγωγή Υπάρχει

Διαβάστε περισσότερα

ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ Χ. ΖΙΟΥΛΑΣ

ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ Χ. ΖΙΟΥΛΑΣ ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ (ΕΠΙΛΟΓΗΣ - Α ΛΥΚΕΙΟΥ) ΚΕΦ. 8 ΔΙΚΤΥΑ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΩΝ ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ ΘΕΩΡΙΑΣ 2014-2015 Καθηγητής ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ Χ. ΖΙΟΥΛΑΣ e-mail: vczioulas@yahoo.com site: http://www.zioulas.gr ΚΕΦ.8 ΔΙΚΤΥΑ

Διαβάστε περισσότερα

Ενότητα 1. Εισαγωγή στις βασικές έννοιες των ικτύων ΗΥ

Ενότητα 1. Εισαγωγή στις βασικές έννοιες των ικτύων ΗΥ Ενότητα 1 Εισαγωγή στις βασικές έννοιες των ικτύων ΗΥ Εύρος Ζώνης και Ταχύτητα Μετάδοσης Η ταχύτητα µετάδοσης [εύρος ζώνης (banwidth)] των δεδοµένων αποτελεί ένα δείκτη επίδοσης των δικτύων και συνήθως

Διαβάστε περισσότερα

Υλοποίηση Δικτυακών Υποδομών και Υπηρεσιών: ATM / IP over ATM / LANE / VLAN

Υλοποίηση Δικτυακών Υποδομών και Υπηρεσιών: ATM / IP over ATM / LANE / VLAN Υλοποίηση Δικτυακών Υποδομών και Υπηρεσιών: ATM / IP over ATM / LANE / VLAN Δρ. Απόστολος Γκάμας Διδάσκων (407/80) gkamas@uop.gr Υλοποίηση Δικτυακών Υποδομών και Υπηρεσιών Διαφάνεια 1 1 Θέματα διάλεξης

Διαβάστε περισσότερα

Ειδικά Θέματα Δικτύων ΙΙ

Ειδικά Θέματα Δικτύων ΙΙ Ειδικά Θέματα Δικτύων ΙΙ Ενότητα 11: OSPF - Open Shortest Path First (Μέρος 3) Νικολάου Σπύρος Τμήμα Μηχανικών Πληροφορικής ΤΕ Άδειες Χρήσης Το παρόν εκπαιδευτικό υλικό υπόκειται σε άδειες χρήσης Creative

Διαβάστε περισσότερα

Εισαγωγή στην πληροφορική

Εισαγωγή στην πληροφορική Τμήμα Μηχανικών Πληροφορικής & Τηλεπικοινωνιών Εισαγωγή στην πληροφορική Ενότητα 7: Εισαγωγή στα δίκτυα Η/Υ (μέρος Α) Αγγελίδης Παντελής Τμήμα Μηχανικών Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών Άδειες Χρήσης Το

Διαβάστε περισσότερα

Gigabit Ethernet. H επιτροπή ΙΕΕΕ 802.3ab

Gigabit Ethernet. H επιτροπή ΙΕΕΕ 802.3ab LAN µεταχύτητα 1000 Mbps= 1 Gbps. δηµιούργηµα της επιτροπής ΙΕΕΕ 802.3z (1998). λειτουργεί µε half-duplex και full-duplex τρόπο λειτουργίας. χρησιµοποιεί την τεχνική (CSMA/CD και όχι µόνο) µε υποστήριξη

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ ΤΜΗΜΑ ΕΠΙΣΤΗΜΗΣ ΚΑΙ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΤΗΛΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΩΝ Υλοποίηση Δικτυακών Υποδομών και Υπηρεσιών

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ ΤΜΗΜΑ ΕΠΙΣΤΗΜΗΣ ΚΑΙ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΤΗΛΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΩΝ Υλοποίηση Δικτυακών Υποδομών και Υπηρεσιών ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ ΤΜΗΜΑ ΕΠΙΣΤΗΜΗΣ ΚΑΙ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΤΗΛΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΩΝ Υλοποίηση Δικτυακών Υποδομών και Υπηρεσιών Διδάσκων: Απόστολος Γκάμας (Διδάσκων ΠΔ 407/80) Ενδεικτική Λύση 2 ης Εργαστηριακής

Διαβάστε περισσότερα

Ενότητα 1. Εισαγωγή στις βασικές έννοιες των ικτύων ΗΥ

Ενότητα 1. Εισαγωγή στις βασικές έννοιες των ικτύων ΗΥ Ενότητα 1 Εισαγωγή στις βασικές έννοιες των ικτύων ΗΥ Εισαγωγή στις βασικές έννοιες των δικτύων υπολογιστών ικτυακός Καταµερισµός Εργασίας Το υπόδειγµα του Internet Εξοπλισµός ικτύου Κατηγοριοποίηση ικτύων

Διαβάστε περισσότερα

ΕΠΛ 001: ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗΝ ΕΠΙΣΤΗΜΗ ΤΗΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ. Δίκτυα Υπολογιστών

ΕΠΛ 001: ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗΝ ΕΠΙΣΤΗΜΗ ΤΗΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ. Δίκτυα Υπολογιστών ΕΠΛ 001: ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗΝ ΕΠΙΣΤΗΜΗ ΤΗΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ Δίκτυα Υπολογιστών Στόχοι 1 Να εξηγήσουμε τι είναι τα δίκτυα υπολογιστών, ποιες είναι οι βασικές κατηγορίες τους και ποιες οι πιο συνηθισμένες τοπολογίες

Διαβάστε περισσότερα

Στόχοι. Υπολογιστικά συστήματα: Στρώματα. Βασικές έννοιες [7]

Στόχοι. Υπολογιστικά συστήματα: Στρώματα. Βασικές έννοιες [7] Στόχοι ΕΠΛ 003: ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗΝ ΕΠΙΣΤΗΜΗ ΤΗΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ 1 Να εξηγήσουμε τι είναι τα δίκτυα υπολογιστών, ποιες είναι οι βασικές κατηγορίες τους και ποιες οι πιο συνηθισμένες τοπολογίες τους. Να περιγράψουμε

Διαβάστε περισσότερα

Νέες Επικοινωνιακές Τεχνολογίες

Νέες Επικοινωνιακές Τεχνολογίες Νέες Επικοινωνιακές Τεχνολογίες Λύσεις Θεμάτων http://nop33.wordpress.com Τι ορίζουμε ως Τοπικό Δίκτυο Υπολογιστών; Ποια είναι τα βασικά χαρακτηριστικά των Τοπικών Δικτύων; Ποιες οι βασικές τοπολογίες

Διαβάστε περισσότερα