Το Σούνιο μέσα απ τα μάτια του καλλιτέχνη

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "Το Σούνιο μέσα απ τα μάτια του καλλιτέχνη"

Transcript

1 Ελπίδα Χαίρη-Παπαγιαννάκου Δρ Αρχιτέκτων, Αρχαιολόγος Το Σούνιο μέσα απ τα μάτια του καλλιτέχνη ΕΙΝΑΙ ΔΥΣΚΟΛΟ να περιγράψει κανείς συνοπτικά τι μπορεί να εκφράζει διαχρονικά ένας χώρος με τόσο ιδιαίτερη αισθητική αξία αλλά και επιβλητική ιερότητα, όπως το Σούνιο. Ο δημοφιλέστερος ταξιδιωτικός οδηγός του 19ου αιώνα 1 τον περιγράφει ως εξής: «Ο ναός, χτισμένος από λευκό μάρμαρο, τοποθετημένος σ αυτή την ευγενική τοποθεσία και ορατός σε μεγάλη απόσταση από τη θάλασσα, θύμιζε στον ξένο που τον πλησίαζε με το καράβι... ότι έφτανε σε μια χώρα φημισμένη για τη δεξιότητά της στις πιο χαριτωμένες τέχνες... Και όπως αυτό το έργο, το αφιερωμένο στην Αθηνά, ήταν προσιτό από ένα πρόπυλο και τριγυρισμένο από έναν καθαγιασμένο περίβολο, έτσι και ολόκληρη η γη της ίδιας της Αττικής ήταν ένα ιερό Τέμενος, που τα όριά του ήταν θάλασσες και βουνά και τα Προπύλαιά του ο ναός της Αθηνάς στο ακρωτήριο του Σουνίου». Αν και η επίσημη «ανακάλυψη» της Ελλάδας στους νεότερους χρόνους σηματοδοτείται από τη δημοσίευση της εργασίας των James Stuart και Nicolas Revett 2 το 1762, οι διασημότεροι τόποι της χώρας μας περιγράφονται σε προσωπικά ημερολόγια και αποτυπώνονται σε σκόρπια σκίτσα από τους περιηγητές ήδη από πολύ παλαιότερα. Οι προορισμοί και οι στάσεις των περιηγητών είναι μάλλον στερεότυποι και προκαθορισμένοι. Ένας συνεπής ταξιδιώτης που επισκέπτεται την Αττική, δεν θα παραλείψει να επισκεφθεί την εξοχή «εκτός των τειχών» και θα συμπεριλάβει στις στάσεις του τους κυριότερους ιστορικούς τόπους που του υποδεικνύει η ταξιδιωτική βιβλιογραφία της εποχής: Μαραθώνα, Ραμνούντα, Ωρωπό, Λαύριο, Σούνιο Ch. Wordsworth, Η Ελλάς εικονογραφημένη, περιγραμμένη και ιστορημένη, J. Stuart N. Revett, Antiquities of Athens, 1762.

2 284 ΕΛΠΙΔΑ ΧΑΙΡΗ-ΠΑΠΑΓΙΑΝΝΑΚΟΥ Ανάμεσα σ αυτούς τους πρωτοπόρους που αποτυπώνουν τη φύση και τα μνημεία, αξίζει να αναφέρουμε τον αρχιτέκτονα Julien-David Le Roy, που το 1754 ζωγραφίζει την ανατολική όψη του ναού του Ποσειδώνα στο Σούνιο. 3 Το έργο αυτό του Le Roy έγινε αργότερα χαλκογραφία και ανήκει στη συλλογή Διοσκουρίδη. Βρισκόμαστε στην καρδιά της ρομαντικής εποχής, όπου προβάλλεται ο συγκινησιακός ρόλος των ερειπίων, ενώ η πιστότητα της αποτύπωσης δεν παίζει ακόμα σημαντικό ρόλο. Κύριο χαρακτηριστικό, τα χορταριασμένα ερείπια και οι εξωπραγματικές λεπτομέρειες, όπως οι ακαθόριστες μορφές με τους μανδύες και το περιβάλλον του ναού, που παραμένει ασαφές, δίνοντας την εντύπωση ότι το μνημείο αιωρείται τρόπον τινά λίγο πάνω από τη στάθμη της θάλασσας. Έναν από τους πραγματικούς λόγους αυτής της απεικόνισης αποτελεί πιθανότατα το γεγονός ότι μόνο το συνοπτικό σκίτσο γινόταν επιτόπου και το έργο ολοκληρωνόταν στο εργαστήριο, όπου ο καλλιτέχνης πρόσθετε και άλλα, φανταστικά στοιχεία. Έτσι, οι επισκέπτες αναπαρίστανται ανά ζεύγη, με μανδύες, στραμμένοι σε διαφορετικές κατευθύνσεις, σε μάλλον θεατρικές στάσεις. Μόνος ο αγωγιάτης ξεκουράζεται σε φυσική στάση, καθισμένος στα βραχάκια, χωρίς να δείχνει ίχνος συγκίνησης για το χώρο. Στο πρώτο πλάνο υπάρχει ποικίλη και πλούσια βλάστηση, με ρόλο καθαρά διακοσμητικό. Πολλές φορές, εντούτοις, αυτές οι αποτυπώσεις, παρά την υπερβολή και την εξιδανίκευση που τις χαρακτηρίζει, αποτελούν μαρτυρία για τη μορφή και την κατάσταση των μνημείων, που δεν παύουν να καταστρέφονται από το ανθρώπινο χέρι, ιδιαίτερα κατά τη διάρκεια της Τουρκοκρατίας. Ένας άλλος σημαντικός πρωτοπόρος, ο Αγγλο-ολλανδός Thomas Hope, επισκέπτεται την Ελλάδα μεταξύ 1787 και 1799 και αφιερώνει στο Σούνιο δύο σχέδια που ανήκουν στη συλλογή του Μουσείου Μπενάκη: 4 την «Άποψη του ακρωτηρίου Κολώνα από τα βόρεια και Νήσο του Αγ. Γεωργίου του δέντρου», μολύβι και σέπια σε χαρτί διαστ και τον «Ναό της Σουνιάδας Αθηνάς στο ακρωτήριο Κολώνα», πενάκι και ακουαρέλα σε χαρτί διαστ Σαφής συνθετική επιλογή, εξαιρετικά λεπτομερής απόδοση του κυρίως θέματος με ταυτόχρονη αφαίρεση των περιττών λεπτομερειών χαρακτηρίζουν το έργο του νεαρού μάλλον αυτοδίδακτου αριστοκράτη. Στον Sir William Gell οφείλουμε τη μικρή ακουαρέλα σε χαρτί (19 34) που φυλάσσεται στο Μουσείο Μπενάκη 5 (εικ. 1). Τιτλοφορείται «Άποψη του Σουνίου» και έχει γίνει μεταξύ 1801 και Πρόκειται για συνοπτικό σκίτσο, όπου 3. Τόπος και Εικόνα, τόμος Γ, σ F.-M. Tsigakou, Thomas Hope ( ), Pictures from 18th century Greece, Αθήνα 1985, σ Φ.-Μ. Τσιγκάκου, Βρετανικές Εικόνες της Ελλάδας από τις συλλογές του Μουσείου Μπενάκη, σ

3 ΤΟ ΣΟΥΝΙΟ ΜΕΣΑ ΑΠ ΤΑ ΜΑΤΙΑ ΤΟΥ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΗ 285 το τοπίο παίζει πρωτεύοντα ρόλο, φωτισμένο από τα ανατολικά, ενώ τα ερείπια υποδηλώνονται χωρίς ιδιαίτερη έμφαση. Στον Simone Pomardi, ζωγράφο που συνόδευσε τον Ιρλανδό αρχαιολόγο Dodwell στα ταξίδια του στην Ελλάδα, οφείλουμε μια εξαιρετική έγχρωμη χαλκογραφία (ακουαντίνα) του Έγινε για την εικονογράφηση του ταξιδιωτικού Οδοιπορικού που εξέδωσε αργότερα ο Dodwell. 6 Διαστάσεων 25 40, δίνει μια ζωντανή και ρεαλιστική εικόνα του χώρου, σχεδόν φωτογραφική, όπου βέβαια τα ερείπια έχουν τον πρωταγωνιστικό ρόλο. Όμως, το τοπίο, αν και συμπληρώνει τα κενά της σύνθεσης, δεν υστερεί σε ποιότητα. Ο καλλιτέχνης απεικονίζει το μνημείο μετωπικά αλλά με διάθεση να αποδώσει πανοραμική άποψη. Σημειώνουμε ότι μεταφέρει την παρατήρηση και όχι την εντύπωση, όπως οι περισσότεροι συνάδελφοί του. Οι δύο ανθρώπινες φιγούρες δίνουν ζωή με τη φυσικότητά τους και οι θάμνοι, γρήγορα σχεδιασμένοι, δεν αποτελούν διακοσμητικό αλλά πραγματικό συνοδευτικό στοιχείο. Κατά τον Μανόλη Βλάχο, που έχει αναλύσει το έργο του ζωγράφου αυτού, είναι απαραίτητη η παράλληλη ανάγνωση εικόνας και κειμένου, αφού οι πίνακες προορίζονταν να εικονογραφήσουν και να συμπληρώσουν τα κείμενα του βιβλίου. Κατά συνέπεια, το έργο δεν πρέπει να θεωρηθεί αυτοτελές αλλά να συμπληρωθεί από την ανάγνωση του αντίστοιχου κειμένου. Στο διάστημα μεταξύ , επισκέπτεται το Σούνιο ο Ουαλός ζωγράφος Hugh Williams. Κυριευμένος από το πνεύμα του αγγλικού ρομαντισμού, με χαρακτηριστικά τη γραφικότητα, την πνευματικότητα και την πίστη στο έργο της Θείας Πρόνοιας, συγκινείται από την αλήθεια και την ομορφιά της φύσης, την οποίαν θεωρεί το κατ εξοχήν εικαστικό αντικείμενο. Από τις εμπεριστατωμένες ακαδημαϊκές σπουδές του αποκομίζει τη λατρεία του κλασικού ιδεώδους, του μέτρου και της αρμονίας. Έτσι, ενώ στα έργα του επιδιώκει να αποτυπώνει τα αρχιτεκτονήματα, η επαφή με τα ελληνικά μνημεία τον ωθεί να υπερβεί την απεικόνιση και να συλλάβει τις έννοιες που αυτά εκπροσωπούν. Συνθέτει το «ελληνικό όραμα», δηλ. το κάλλος, την καθαρότητα, το μέτρο έξω από το χρόνο. Θα αναφερθούμε σε δύο έργα του, 7 που αποτελούν παραλλαγές του ίδιου βασικού σχεδιάσματος: «Το ακρωτήριο Σούνιο από τη θάλασσα», χαλκογραφία διαστάσεων 10 15, που ανήκει σε ιδιωτική συλλογή και το «Ναό του Ποσειδώνα στο Σούνιο», ακουαρέλα διαστάσεων , που εκτίθεται στο Εδιμβούργο, στην Εθνική Πινακοθήκη της Σκωτίας. Στο «Ναό του Ποσειδώνα στο Σούνιο», λέει ο Μανόλης Βλάχος, 8 «η παρεμβολή των κιόνων του ναού στη θύελλα των ουρανών 6. E. Dodwell, A Classical and Topographical Tour through Greece during the Years 1801, 1805 and 1806, Λονδίνο Επίσης, Τόπος και Εικόνα, τόμος ΣΤ, σ Ibid., τόμος ΣΤ, σ. 203 και 212 αντιστοίχως. 8. Ibid., τόμ. ΣΤ, σ. 179.

4 286 ΕΛΠΙΔΑ ΧΑΙΡΗ-ΠΑΠΑΓΙΑΝΝΑΚΟΥ και την οργή της θάλασσας, υλοποιεί τη ρομαντική ιδέα της πάλης των φυσικών στοιχείων, που διεκδικούν την ανθρώπινη δημιουργία». Παρατηρούμε ότι η χρήση του χρώματος και της φωτοσκίασης παραπέμπει περισσότερο στην αγγλική τοπιογραφία, ειδικότερα στον Turner, από τον οποίον και εμπνέεται ο ζωγράφος, παρά στα αληθινά χρώματα του τοπίου. Ο Δανός Koch ζωγραφίζει το 1819 μια ακουαρέλα με ιστορική σημασία, 9 αφού μας διασώζει την από ΒΑ άποψη του ναού με τους 3 κίονες να φέρουν ακόμα το επιστύλιό τους στη βορεινή πλευρά, 2 κίονες και 2 παραστάδες στην ανατολική και 9 κίονες στη νότια όψη. Πρόκειται για την τελευταία απεικόνιση σ αυτή τη μορφή. Μεταξύ 1818 και 1829 συντελείται και νέα καταστροφή στο ιερό, με αποτέλεσμα να αναπαρίστανται σταδιακά όλο και λιγότεροι κίονες χωρίς πλέον τα επιστύλιά τους. Ακολουθεί ο Γάλλος αρχιτέκτονας Abel Blouet, που ηγείται της Επιστημονικής Αποστολής του Μορέως. 10 Η δραστηριότητά του στο Σούνιο είναι χαρακτηριστική. Εκτελεί εντεταλμένη αποστολή με σκοπό να αποτυπώσει το σύνολο των μνημείων της ελεύθερης Ελλάδας, με την άδεια της ελληνικής Εθνοσυνέλευσης. Όμως, η περιοχή του Σουνίου δεν έχει ακόμα απελευθερωθεί και άδεια από τις τουρκικές αρχές δεν έχει δοθεί. Έτσι, η αποστολή νοικιάζει γολέτα, ο Έλληνας πλοίαρχος επικαλείται βλάβη έναντι αδρής αμοιβής, αγκυροβολεί σε κοντινό ορμίσκο και οι εργασίες εκτελούνται με ταχύτητα κατά τη διάρκεια της μέρας, ενώ το σούρουπο η ομάδα επιστρέφει στο πλοίο για διανυκτέρευση. Με τις συνθήκες αυτές έχουμε την πρώτη επιστημονική αποτύπωση του ναού του Ποσειδώνα, έργο που δεν στερείται και καλλιτεχνικής αξίας. Ο William Henry Bartlett πρωτοαντίκρισε το Σούνιο από τη θάλασσα περί τα τέλη του 1834 ή τις αρχές του 1835, πλέοντας από την Αλεξάνδρεια στην Αθήνα. Οι ιστορικοί της Τέχνης βλέπουν στη σύνθεσή του 11 ακουαρέλα και γκουάς σε χαρτί, διαστ τις επιρροές από το ρομαντικό πνεύμα του Βύρωνα. Το έργο αποτελεί παραλλαγή του αντίστοιχου έργου του Williams και ανήκει στη συλλογή του Μουσείου Μπενάκη (εικ. 2). Ωστόσο, η συστηματική καλλιτεχνική απεικόνιση του ελληνικού τοπίου και της καθημερινής ζωής των κατοίκων θα συντελεστεί την τρίτη και τέταρτη δεκαετία του 19ου αιώνα από καλλιτέχνες στην πλειοψηφία τους επαγγελματίες διαφόρων προελεύσεων, κυρίως Γερμανούς και Άγγλους. 9. Το έργο φυλάσσεται στη Βασιλική Ακαδημία Καλών Τεχνών της Κοπεγχάγης, έργο JHK 040, βλ. M. Bendtsen, Sketches and Measurings, Danish Architects in Greece, , Κοπεγχάγη 1993, εικ Επίσης, Α. Παπανικολάου-Κρίστενσεν, Αθήνα , Έργα Δανών Καλλιτεχνών, Αθήνα 1985, σ. 33, εικ A. Blouet, Mission Scientifi que de Morée, Παρίσι Φ.-Μ. Τσιγκάκου, op. cit., σ. 150, 151.

5 ΤΟ ΣΟΥΝΙΟ ΜΕΣΑ ΑΠ ΤΑ ΜΑΤΙΑ ΤΟΥ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΗ 287 Οι καλλιτέχνες αυτοί είναι τοπιογράφοι αλλά και ηθογράφοι. Λίγοι ανάμεσά τους δεσμεύονται από παραγγελίες από το εξωτερικό ή το εσωτερικό. Η δραστηριότητά τους εντάσσεται μέσα στα ευρύτερα πλαίσια του «ανατολισμού», δηλ. της αναζήτησης της γραφικής και εξωτικής ατμόσφαιρας της Ανατολής, σε συνδυασμό με το λεγόμενο «φιλελληνικό» ρεύμα, που ανθεί κυρίως μετά την Ελληνική Επανάσταση. Ειδικότερα, μετά το 1830 έρχεται στην Ελλάδα σειρά Γερμανών ζωγράφων με εξαιρετική ακαδημαϊκή παιδεία και πείρα σε μνημειακές τοιχογραφίες και μεγάλους πίνακες. Ανάμεσά τους θα διακρίνουμε τον Carl Rottmann, ο οποίος ειδικεύεται στο ελληνικό ιστορικό τοπίο και τον Ludwig Lange, που ήταν αρχιτέκτονας και τον συνόδευε. Η αποστολή που τους έχει ανατεθεί από τον Λουδοβίκο Α της Βαυαρίας συνίσταται στο να αποδώσουν τη φυσιογνωμία της Ελλάδας της εποχής και ιδιαίτερα των φημισμένων αρχαιολογικών τόπων. Τα προσχέδιά τους αυτά θα αποτελέσουν μετέπειτα τη βάση μιας σειράς μεγάλων πινάκων που θα κοσμήσουν τη δυτική στοά του βασιλικού κήπου του Hofgarten. Πρόκειται λοιπόν, στην πραγματικότητα, για τις πρώτες απεικονίσεις της Ελλάδας μετά την Απελευθέρωση. Οι δύο καλλιτέχνες δεν εργάζονται μαζί, όμως η επιλογή των θεμάτων τους πολλές φορές συμπίπτει και η παραγωγή τους είναι μεγάλη στο περιορισμένο διάστημα της παραμονής τους στη χώρα μας. Ο Rottmann επισκέπτεται το Σούνιο στις αρχές του καλοκαιριού του Σχεδιάζει με μολύβι και ακουαρέλα πέντε μικρά σκίτσα (17 25 και 21 31) και μια μεγαλύτερη σύνθεση (40 60). Τα σχέδια φυλάσσονται στο Μόναχο στην Κρατική Συλλογή Γραφικών Τεχνών 12 και μερικά είχαν εκτεθεί στην Αθήνα, στην Εθνική Πινακοθήκη, το Αντίθετα με το εξαιρετικά επιμελημένο πρώτο πλάνο άλλων σχεδίων του και τη λεπτομερή καταγραφή των πληροφοριών του τοπίου, στα σκίτσα του Σουνίου διακρίνουμε την προσπάθειά του να συγκρατήσει τα χρώματα που εναλλάσσονται καθώς και τις εντυπώσεις που αποδίδουν τα συναισθήματά του. Οι κριτικοί τέχνης πιστεύουν ότι η ποικιλία των σκίτσων του οφείλεται στην ευσυνείδητη προ σπάθειά του να αποδώσει πιστά το πρότυπό του. 13 Στην περίπτωση του Σουνίου όμως, είναι φανερό ότι ο καλλιτέχνης «τρέχει» ας μας επιτραπεί η έκφραση πίσω από μια εικόνα που συνεχώς αλλάζει. Την εναλλαγή αυτή πρέπει να τη δούμε όχι μόνο στις φωτοσκιάσεις αλλά και στις αποχρώσεις ακόμα και στα ίδια τα χρώματα του τοπίου, χρώματα που απαιτούν σπουδή δουλεμένη ελεύθε- 12. Μ. Καλλιγά, Εικόνες του Ελληνικού χώρου μετά την Απελευθέρωση, Εμπορική Τράπεζα, Αθήνα Μ. Παπανικολάου, Γερμανοί ζωγράφοι στην Ελλάδα κατά τον 19ο αιώνα ( ), Θεσσαλονίκη 1981, σ. 63 κ.ε.

6 288 ΕΛΠΙΔΑ ΧΑΙΡΗ-ΠΑΠΑΓΙΑΝΝΑΚΟΥ ρα αλλά γρήγορα. Είναι ίσως ο πρώτος από τους συγχρόνους του που εργάζεται μεγάλο διάστημα στη φύση, σαν τους Εμπρεσσιονιστές, και όχι στο εργαστήρι βάσει σκίτσων, αποδίδοντας τα χρώματα όχι συμβατικά αλλά με φυσικότητα, κυρίως την περίφημη γκάμα με τα μαβιά, τόνους που αυτός πρώτος τόλμησε να χρησιμοποιήσει σε τόση ποικιλία και έκταση. Δεν τον ενδιαφέρουν τόσο οι αρχαιότητες, δεν αποτελούν ποτέ το κύριο θέμα του. Τις αποτυπώνει όμως πιστά, επειδή με τη μορφή τους και το χαρακτήρα τους αποτελούν μέρος του τοπίου, τις υποτάσσει τρόπον τινά, σαν περιβάλλον, στο τοπίο που τον ενδιαφέρει. Σαν τοπιογράφος και μάλιστα ρομαντικός, ζωγραφίζει συνήθως τη θάλασσα σε μεγαλειώδεις στιγμές έντασης της φύσης. Εξαίρεση αποτελεί η μεγαλύτερη σύνθεσή του για το Σούνιο, όπου η θάλασσα αποδίδεται ακίνητη σαν λίμνη. Τα σχέδια του Σουνίου χαρακτηρίζονται από ένα άλλο γνώρισμα του ρομαντισμού: τις πολλαπλές φυγές και προοπτικές σ έναν ευρύτατο ορίζοντα, έτσι που το τοπίο να καθίσταται μνημειακό και απρόσιτο. Ένα στοιχείο που τον εμπνέει είναι σίγουρα η διαδοχή των βουνών, όπου το χρώμα σβήνει αχνά στο βάθος. Αυτό είναι βέβαια ένα κύριο χαρακτηριστικό του σουνιακού τοπίου, δεν παύει όμως να αποτελεί και βασικό λόγο επιλογής του θέματος από όλους τους Ευρωπαίους καλλιτέχνες, που εντυπωσιάζονται βαθύτατα από το ελληνικό ανάγλυφο. Αντίθετα με τους περισσότερους καλλιτέχνες που δίνουν την άποψη του ναού από τη θάλασσα, με τον απότομο βράχο να βγαίνει από το νερό, εκείνος προτιμά το ήρεμο, ειδυλλιακό πρωινό φως, την άπνοια, αναδεικνύοντας το νησί του Πατρόκλου, τα βουνά της Πελοποννήσου, τους λόφους της Αναβύσσου σε μαβιούς τόνους. Ο επισκέπτης θαυμάζει το τοπίο και ο αγωγιάτης ξεκουράζεται στα αρχαία μάρμαρα κι όλα είναι ταυτόχρονα αθόρυβα κι αμέριμνα, η ζωή στέκεται με διακριτικότητα μπροστά στο ιδεώδες, το αναλλοίωτο, την αθανασία. Ο μετέπειτα δημοφιλής ζωγράφος της Βικτωριανής περιόδου Harry John Johnson επισκέπτεται στα 17 του χρόνια το Σούνιο 14 και αφήνει τις εντυπώσεις του σε μια μικρή ακουαρέλα σε χαρτί, διαστάσεων (εικ. 3). Το τοπίο αλλάζει κάτω από το εκτυφλωτικό καλοκαιρινό φως. Είναι ενδιαφέρουσα η άποψη που επιλέγει ο καλλιτέχνης, η απουσία της θάλασσας που ενώνεται με τον θολό ορίζοντα και ο αφαιρετικός τρόπος της απόδοσης. Μεθοδικός και προσεκτικός ο Δανός Laurits Winstrup αποτυπώνει το ναό του Ποσειδώνα 15 το 1850 με μόνο δύο κίονες πια στη βορεινή πλευρά, χωρίς επιστύ- 14. Φ.-Μ. Τσιγκάκου, op. cit., σ. 158, M. Bendtsen, Sketches and Measurings, Danish Architects in Greece, , Κοπεγχάγη 1993, σ. 16, 353, έργα LAW 145, LAW 146 αντιστοίχως. Α. Παπανικολάου-Κρίστενσεν, op. cit., σ. 133, εικ. 160.

7 ΤΟ ΣΟΥΝΙΟ ΜΕΣΑ ΑΠ ΤΑ ΜΑΤΙΑ ΤΟΥ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΗ 289 λιο, μια παραστάδα και έναν κίονα στον πρόναο και εννέα κίονες στη δυτική όψη. Σκοπός του η αποκλειστική αρχιτεκτονική αποτύπωση των μνημείων κάθε εποχής και η παραγωγικότητα και αντοχή του τεράστιες. Στα σκίτσα του χρησιμοποιεί μολύβι απλό ή μολύβι και ακουαρέλα. Έχουμε υπόψη δύο έργα του, τα οποία φυλάσσονται στη Βασιλική Ακαδημία Καλών Τεχνών της Κοπεγχάγης: το πρώτο, με μολύβι και ακουαρέλα, στο οποίο ήδη αναφερθήκαμε, διαστάσεων 0,287 0,449, καθώς και άποψη του Σουνίου από τη θάλασσα, διαστάσεων 0,284 0,407, με μολύβι, έργο καθαρά τοπιογραφικό και σχηματικό. Στον Χριστιανό Χάνσεν οφείλεται η μελέτη του ιωνικού κιονοκράνου από τον ναό της Αθηνάς του Σουνίου, 16 που βρέθηκε σε δεύτερη χρήση στο ΝΔ ναό της Αρχαίας Αγοράς στην Αθήνα. Από τους Γάλλους αξίζει να αναφέρουμε επίσης τον αρχιτέκτονα Louis-Victor Louvet, που το 1855 επισκέπτεται το Σούνιο 17 και συγκινείται τόσο από τη θέα του μνημείου ώστε κάνει μια «επαναστατική» αφαίρεση όλων των εξωτερικών στοιχείων και το αποδίδει στα σχέδιά του όσο πιο λιτό και λευκό μπορεί. Το αποτέλεσμα είναι τόσο εξιδανικευμένο, ιδιαίτερα αν το συγκρίνουμε με την έντονη πολυχρωμία που επικρατεί στις αποκαταστάσεις μνημείων της εποχής του, που η εργασία του κρίθηκε ψυχρή και αυστηρά ακαδημαϊκή. Στα Αρχεία της Σχολής Καλών Τεχνών του Παρισιού φυλάσσονται 7 αρχιτεκτονικά σχέδιά του υπογεγραμμένα και χρονολογημένα, σε χαρτί ενισχυμένο με ύφασμα, σχεδιασμένα με σινική και ακουαρέλα (εικ. 4). Ένα χαριτωμένο και δροσερό έργο της δεκαετίας του 50, με την τεχνοτροπία ναΐφ, μας δείχνει το συνεχές και ζωντανό ενδιαφέρον των καλλιτεχνών για το Σούνιο. Πρόκειται για έργο του Λαούδη, 18 ερασιτέχνη ζωγράφου, που ειδικεύεται στα θαλασσινά θέματα. Στο πρώτο πλάνο, στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος, το καΐκι, σχεδιασμένο με αρκετές λεπτομέρειες, με φόντο το ναό του Ποσειδώνα, σε σχηματική απόδοση. Το έργο τιτλοφορείται «Σούνιο». 16. Ibid., σ. 12, 167. Σχετικό σκίτσο και ακουαρέλα φυλάσσονται στη Βασιλική Ακαδημία Καλών Τεχνών της Κοπεγχάγης, έργα ChrH 368, ChrH 369 αντιστοίχως. Α. Παπανικολάου- Κρίστενσεν, op. cit., σ. 37, εικ Επιλογή των σχεδίων του δημοσιεύτηκε στους τόμους d Espouy-Seure, Monuments, πίν. 12 και d Espouy, Fragments II, πίν. 71, 72. Σύντομη συνολική παρουσίαση του έργου του για το Σούνιο δημοσιεύεται στον κατάλογο της έκθεσης Paris-Rome-Athènes, Le voyage en Grèce des architectes français aux XIXe et XXe siècles, Παρίσι 1982, σ Σ. Λυδάκης, Οι Έλληνες Ναΐφ ζωγράφοι, σ. 35, εικ. 30.

8 290 ΕΛΠΙΔΑ ΧΑΙΡΗ-ΠΑΠΑΓΙΑΝΝΑΚΟΥ Φωτογράφοι Μια λιτή όσο και μεγαλόπρεπη άποψη του ναού και όχι του τοπίου μάς έχει κληροδοτήσει ο Ρωμαΐδης 19 περί το Το φως είναι έντονο, οι σκιές σαφείς και κοφτερές, ταιριαστές με το δωρικό ρυθμό και την αυστηρότητα του επιβλητικού κτηρίου. Συγγραφείς Θα ήταν μεγάλη παράλειψη να μη θυμηθούμε την τόσο ποιητική περιγραφή του ηλιοβασιλέματος και της νύχτας στο Σούνιο του René de Chateaubriand. 20 «Οι Έλληνες αποδείχτηκαν εξαιρετικοί όχι μόνο στην αρχιτεκτονική των κτηρίων τους αλλά και στην επιλογή των χώρων όπου τα έκτισαν... Τα μνημεία, περιτριγυρισμένα από δάση και βράχους, κάτω από τόσα διαφορετικά παιχνιδίσματα του φωτός, πότε μέσα στα σύννεφα και τ αστραπόβροντα, πότε στο φεγγαρόφωτο, στο ηλιοβασίλεμα ή την αυγή, προσέδιναν στις ακτές ασύγκριτη ωραιότητα: η γη, με τέτοια στολίδια έμοιαζε στα μάτια του ταξιδευτή με την αρχαία Κυβέλη, που στεφανωμένη πύργους και καθισμένη στην όχθη, πρόσταζε το γιο της τον Ποσειδώνα να σκορπίσει τα κύματά του στα πόδια της... Ανακάλυπτα παρακάτω τη θάλασσα του Αρχιπελάγους με όλα της τα νησιά: ο ήλιος που έδυε κοκκίνιζε τις ακτές της Τζιας και τους δεκατέσσερις ωραίους μαρμάρινους κίονες... οι φασκομηλιές και οι κέδροι σκορπούσαν γύρω από τα ερείπια το άρωμά τους κι ο ήχος των κυμάτων μόλις που έφτανε στ αυτιά μου... Το ωραιότερο ηλιοβασίλεμα διαδέχτηκε η ωραιότερη νύχτα... Το άστρο της νύχτας, πιστή σύντροφος του ταξιδιού μου, ετοιμαζόταν να χαθεί στον ορίζοντα. Δεν το διέκρινες πια παρά μόνο από τις μακριές ακτίνες που άφηνε πού και πού να κατεβούν ως τα κύματα, σαν ένα φως που σιγοσβήνει. Ένα περαστικό αεράκι θόλωνε στη θάλασσα την εικόνα του ουρανού, ζωντάνευε τους αστερισμούς κι ερχόταν να ξεφυσήσει ανάμεσα στους κίονες του ναού ένα αδύναμο μουρμούρισμα». Λιγότερο γνωστή παραμένει ίσως η παρατήρηση του Βύρωνα 21 που εντυπωσιασμένος θα συνοψίσει την αισθητική αξία του χώρου με τα ακόλουθα λόγια: «Ρώτησε τον ταξιδιώτη, τι του φαίνεται πιο ποιητικό, οι κίονες του Σουνίου ή το ακρωτήριο το ίδιο; Υπάρχουν χιλιάδες βράχοι περισσότερο γραφικοί. Αλλά είναι η τέχνη, οι κίονες, ο ναός που τους προσδίδει την αρχαία και τη σύγχρονη ποίηση» La Grèce, La croisière des savants, , σ F.-R. de Chateaubriand, Itinéraire de Paris à Jérusalem, Παρίσι 1963, σ. 131, 132. Το κείμενο παρατίθεται εδώ σε μετάφραση της υπογράφουσας. 21. Th. Moore, Letters and Journals of Lord Byron, with Notices of his Life, Λονδίνο Μέρος της ανωτέρω ανακοίνωσης δημοσιεύθηκε στο βιβλίο του Γ. Ιατρού, Σούνιο, Λαύριο, Κερατέα. Η τεθλασμένη της μνήμης, εκδ. ΤΟΥΜΠΗΣ Α.Ε. ΧΡΥΣΗ ΤΟΜΗ, Κερατέα 2003, σ

9 ΤΟ ΣΟΥΝΙΟ ΜΕΣΑ ΑΠ ΤΑ ΜΑΤΙΑ ΤΟΥ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΗ 291 Εικ 1. Sir William Gell, Άποψη του Σουνίου, Εικ 2. William Henry Bartlett, Άποψη του Σουνίου,

10 292 ΕΛΠΙΔΑ ΧΑΙΡΗ-ΠΑΠΑΓΙΑΝΝΑΚΟΥ Εικ 3. Harry John Johnson R.A., Ο ναός του Ποσειδώνα στο Σούνιο, περί το Εικ 4. Louis-Victor Louvet, Ναός του Ποσειδώνα, αποκατάσταση πλάγιας όψης, ακουαρέλλα και σινική, διαστ. 1,265 x 2,39, κλ. 1/33.

Η θεώρηση και επεξεργασία του θέματος οφείλει να γίνεται κυρίως από αρχιτεκτονικής απόψεως. Προσπάθεια κατανόησης της συνθετικής και κατασκευαστικής

Η θεώρηση και επεξεργασία του θέματος οφείλει να γίνεται κυρίως από αρχιτεκτονικής απόψεως. Προσπάθεια κατανόησης της συνθετικής και κατασκευαστικής ΑΝΑΓΝΩΣΗ - ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΜΝΗΜΕΙΟΥ ΝΑΟΣ ΤΟΥ ΗΦΑΙΣΤΟΥ Η θεώρηση και επεξεργασία του θέματος οφείλει να γίνεται κυρίως από αρχιτεκτονικής απόψεως. Προσπάθεια κατανόησης της συνθετικής και κατασκευαστικής δομής

Διαβάστε περισσότερα

«Η θάλασσα μάς ταξιδεύει» The sea travels us e-twinning project 2014-2015. Έλληνες ζωγράφοι. Της Μπιλιούρη Αργυρής. (19 ου -20 ου αιώνα)

«Η θάλασσα μάς ταξιδεύει» The sea travels us e-twinning project 2014-2015. Έλληνες ζωγράφοι. Της Μπιλιούρη Αργυρής. (19 ου -20 ου αιώνα) «Η θάλασσα μάς ταξιδεύει» The sea travels us e-twinning project 2014-2015 Έλληνες ζωγράφοι (19 ου -20 ου αιώνα) Της Μπιλιούρη Αργυρής Η ιστορία της ζωγραφικής στην νεοελληνική ζωγραφική Η Ελληνική ζωγραφική

Διαβάστε περισσότερα

Α. ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΤΗΣ ΓΡΑΦΙΣΤΙΚΗΣ ΕΚΦΡΑΣΗΣ 6. ΧΩΡΟΣ

Α. ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΤΗΣ ΓΡΑΦΙΣΤΙΚΗΣ ΕΚΦΡΑΣΗΣ 6. ΧΩΡΟΣ Α. ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΤΗΣ ΓΡΑΦΙΣΤΙΚΗΣ ΕΚΦΡΑΣΗΣ 6. ΧΩΡΟΣ Ο καλλιτέχνης μπορεί να συμπεριλάβει ή να αγνοήσει τη διάσταση του χώρου στην απεικόνιση που εκτελεί. Όταν περιγράφει το βάθος του οπτικού πεδίου με διάφορους

Διαβάστε περισσότερα

ΕΛΕΥΘΕΡΟ - ΠΡΟΟΠΤΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ Β Ενιαίου Λυκείου (Μάθημα : Κατεύθυνσης)

ΕΛΕΥΘΕΡΟ - ΠΡΟΟΠΤΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ Β Ενιαίου Λυκείου (Μάθημα : Κατεύθυνσης) ΕΛΕΥΘΕΡΟ - ΠΡΟΟΠΤΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ Β Ενιαίου Λυκείου (Μάθημα : Κατεύθυνσης) ΓΕΝΙΚΟΙ ΣΚΟΠΟΙ ΚΑΙ ΣΤΟΧΟΙ Το μάθημα απευθύνεται σε μαθητές με ειδικό ενδιαφέρον για το ΣΧΕΔΙΟ (Ελεύθερο και Προοπτικό) και που ενδέχεται

Διαβάστε περισσότερα

Ανάγνωση - Περιγραφή Μνημείου: Ναός του Ηφαίστου

Ανάγνωση - Περιγραφή Μνημείου: Ναός του Ηφαίστου ΕΘΝΙΚΟ ΜΕΤΣΟΒΙΟ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ Εργαστήριο Συγκοινωνιακής Τεχνικής Σχολή Αγρονόμων-Τοπογράφων Μηχανικών Τομές Τοπογραφίας Αποτυπώσεις Μνημείων Υπεύθυνος Διδάσκων: Γεωργόπουλος Ανδρέας Ανάγνωση - Περιγραφή

Διαβάστε περισσότερα

1ο χειμ. Εξαμηνο, 2013-2014

1ο χειμ. Εξαμηνο, 2013-2014 1ο χειμ. Εξαμηνο, 2013-2014 Το σκίτσο: μέσο διερεύνησης - ερμηνείας - έκφρασης τεχνική και αποτέλεσμα Εισαγωγη στην Αρχιτεκτονικη Συνθεση Θεμα 1ο ΜΑΡΓΑΡΙΤΑ ΓΡΑΦΑΚΟΥ Καθηγητρια της Σχολης Αρχιτεκτονων Ε.Μ.Π.

Διαβάστε περισσότερα

ΕΛΕΥΘΕΡΟ - ΠΡΟΟΠΤΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ

ΕΛΕΥΘΕΡΟ - ΠΡΟΟΠΤΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ ΕΛΕΥΘΕΡΟ - ΠΡΟΟΠΤΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ Γ' Ενιαίου Λυκείου (Μάθημα : Κατεύθυνσης) ΓΕΝΙΚΟΙ ΣΚΟΠΟΙ ΚΑΙ ΣΤΟΧΟΙ Το μάθημα απευθύνεται σε μαθητές με ειδικό ενδιαφέρον για το ΕΛΕΥΘΕΡΟ-ΠΡΟΟΠΤΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ ( Εικαστική και Αρχιτεκτονική

Διαβάστε περισσότερα

ΘΕΜΑΤΑ ΤΕΧΝΗΣ Β και Γ ΛΥΚΕΙΟΥ. Ηρεμία, στατικότατα, σταθερότητα

ΘΕΜΑΤΑ ΤΕΧΝΗΣ Β και Γ ΛΥΚΕΙΟΥ. Ηρεμία, στατικότατα, σταθερότητα ΘΕΜΑΤΑ ΤΕΧΝΗΣ Β και Γ ΛΥΚΕΙΟΥ (μάθημα κατεύθυνσης) Τι είναι η δομή και η σύνθεση ενός εικαστικού έργου. Είναι η οργάνωση όλων των στοιχείων ενός έργου σε ένα ενιαίο σύνολο με στόχο να εκφράσουν κάποια

Διαβάστε περισσότερα

Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΑΝΑΣΤΗΛΩΣΗ

Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΑΝΑΣΤΗΛΩΣΗ ΑΚΡΟΠΟΛΗ ΑΘΗΝΩΝ Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΑΝΑΣΤΗΛΩΣΗ 18 Sunday Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΣΠΑΕΙ ΤΑ ΕΣΜΑ ΤΗΣ Ίσως είναι το πιο αναγνωρίσιμο μνημείο παγκοσμίως, συνυφασμένο με τη δημοκρατία που γεννήθηκε και ζει(;) σε αυτήν τη χώρα. Και

Διαβάστε περισσότερα

ΠΕΡΙΟΔΟΣ Β έως ΗΜΕΡΗΣΙΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΘΕΡΙΝΩΝ ΣΧΟΛΕΙΩΝ 2014

ΠΕΡΙΟΔΟΣ Β έως ΗΜΕΡΗΣΙΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΘΕΡΙΝΩΝ ΣΧΟΛΕΙΩΝ 2014 Κυριακή, 6 Ιουλίου Άφιξη στην Αθήνα. Μεταφορά στο Ξενοδοχείο Κέρασμα και συνάντηση με τους υπέυθυνους των Θερινών Σχολείων Δείπνο - Διανυκτέρευση 08:30-09.30 Πρωϊνό 09:30-10:00 του Ιδρύματος Ωνάση. Η Στέγη

Διαβάστε περισσότερα

Μιλώντας με τα αρχαία

Μιλώντας με τα αρχαία Επίσκεψη στο μαντείο της Δωδώνης Πώς έβλεπαν το μέλλον οι αρχαίοι; Πώς λειτουργούσε το πιο αρχαίο μαντείο της Ελλάδας; Τι μορφή, σύμβολα και ρόλο είχε ο κύριος θεός του, ο Δίας; Τι σημασία είχαν εκεί οι

Διαβάστε περισσότερα

Απόστολος Θηβαίος - Παιδικές Ζωγραφιές

Απόστολος Θηβαίος - Παιδικές Ζωγραφιές . 1 Απόστολος Θηβαίος - Παιδικές Ζωγραφιές Παιδικές Ζωγραφιές Απόστολος Θηβαίος. 3 Τίτλος: Παιδικές Ζωγραφιές Συγγραφέας: Απόστολος Θηβαίος ISBN: 978-618-81318-1-1 Επίλεκτες Ψηφιακές Εκδόσεις: 24grammata.com

Διαβάστε περισσότερα

Μιλώντας με τα αρχαία

Μιλώντας με τα αρχαία Μιλώντας με τα αρχαία Μέσα στο μουσείο θα συναντήσετε παράξενα αντικείμενα άλλων εποχών. Μπορείτε να τα κάνετε να μιλήσουν για πανάρχαιους ανθρώπους και πολιτισμούς; Πάρτε φακούς, μέτρα, μολύβι και χαρτί

Διαβάστε περισσότερα

ΜΑΘΗΜΑ ΙΣΤΟΡΙΑΣ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ

ΜΑΘΗΜΑ ΙΣΤΟΡΙΑΣ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ ΜΑΘΗΜΑ ΙΣΤΟΡΙΑΣ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ Ιερό Αφροδίτης Π α ν α γ ι ώ τ η ς Ν ε ο φ ύ τ ο υ Β 2 Υπεύθυνη καθηγήτρια: Μαρία Χατζημιχαήλ 1 ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ Γενική Εισαγωγή..σελ.3 Ιστορική αναδρομή..σελ.3 Περιγραφή του χώρου.σελ.4

Διαβάστε περισσότερα

Μιχάλης Μακρή EFIAP. www.michalismakri.com

Μιχάλης Μακρή EFIAP. www.michalismakri.com Μιχάλης Μακρή EFIAP www.michalismakri.com Γιατί κάποιες φωτογραφίες είναι πιο ελκυστικές από τις άλλες; Γιατί κάποιες φωτογραφίες παραμένουν κρεμασμένες σε γκαλερί για μήνες ή και για χρόνια για να τις

Διαβάστε περισσότερα

Φθινοπωρινή Κρήτη: Ηράκλειο-Κνωσός ΗΡΑΚΛΕΙΟ-ΚΝΩΣΟΣ

Φθινοπωρινή Κρήτη: Ηράκλειο-Κνωσός ΗΡΑΚΛΕΙΟ-ΚΝΩΣΟΣ Φθινοπωρινή Κρήτη: Ηράκλειο-Κνωσός ΗΡΑΚΛΕΙΟ-ΚΝΩΣΟΣ Ένας από τους ωραιότερους αρχαιλογικούς χώρους της Ελλάδας, βρίσκεται στα περίχωρα της Κρητικής μεγαλούπουλης. Είναι ο αγαπημένος μας γιατί πρόκειται

Διαβάστε περισσότερα

Ερευνητική εργασία Da Vinci «ΖΩΓΡΑΦΙΚΗ» 2º ΛΥΚΕΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΣΧΟΛΙΚΟ ΕΤΟΣ

Ερευνητική εργασία Da Vinci «ΖΩΓΡΑΦΙΚΗ» 2º ΛΥΚΕΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΣΧΟΛΙΚΟ ΕΤΟΣ Ερευνητική εργασία Da Vinci «ΖΩΓΡΑΦΙΚΗ» 2º ΛΥΚΕΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΣΧΟΛΙΚΟ ΕΤΟΣ 2012-2013 Υπεύθυνοι μαθητές Τζούρι Άρτεμις Σίμος Νίκος Πέτσιος Αναστάσης Σακελλίων Γρηγόρης Υπεύθυνοι καθηγητές: Αδαμάρα Ζούλας

Διαβάστε περισσότερα

ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΚΙΝΣΤΕΡΝΑ. Καλυβιώτη Κωνσταντίνου. Ένα μεγαλοπρεπή μνημείο ύδρευσης της Κωνσταντινούπολης

ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΚΙΝΣΤΕΡΝΑ. Καλυβιώτη Κωνσταντίνου. Ένα μεγαλοπρεπή μνημείο ύδρευσης της Κωνσταντινούπολης 3 o ΓΕΝΙΚΟ ΛΥΚΕΙΟ ΓΑΛΑΤΣΙΟΥ Σ.Χ. ΕΤΟΣ 2011-2012 ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ: «ΓΝΩΡΙΖΟΝΤΑΣ ΤΟΥΣ ΓΕΙΤΟΝΕΣ ΜΑΣ» ΤΑ ΜΝΗΜΕΙΑ ΤΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗΣ ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΚΙΝΣΤΕΡΝΑ Ένα μεγαλοπρεπή μνημείο ύδρευσης της Κωνσταντινούπολης

Διαβάστε περισσότερα

ΤΕΛΛΟΓΛΕΙΟ ΙΔΡΥΜΑ ΤΕΧΝΩΝ Α.Π.Θ ΓΙΑ ΣΧΟΛΕΙΑ ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑΣ ΚΑΙ ΔΕΥΤΕΡΟΒΑΘΜΙΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ. ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΕΚΘΕΣΗΣ

ΤΕΛΛΟΓΛΕΙΟ ΙΔΡΥΜΑ ΤΕΧΝΩΝ Α.Π.Θ ΓΙΑ ΣΧΟΛΕΙΑ ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑΣ ΚΑΙ ΔΕΥΤΕΡΟΒΑΘΜΙΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ. ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΕΚΘΕΣΗΣ Θεσσαλονίκη, 18 Σεπτεμβρίου 2018 Αριθ. Πρωτοκόλλου: 3228 ΠΡΟΣ: Τμήμα Πολιτιστικών Θεμάτων, Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ανατολικής Θεσσαλονίκης ΘΕΜΑ: ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΕΝΑΡΞΗΣ ΝΕΩΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΩΝ

Διαβάστε περισσότερα

Μιχάλης Μακρή EFIAP. Copyright: 2013 Michalis Makri

Μιχάλης Μακρή EFIAP. Copyright: 2013 Michalis Makri Μιχάλης Μακρή EFIAP Copyright: 2013 Michalis Makri Copyright: 2013 Michalis Makri Less is more Less but better Copyright: 2013 Michalis Makri Ο μινιμαλισμός ορίζεται ως η εξάλειψη όλων των στοιχείων που

Διαβάστε περισσότερα

Η ωραιότερη ιστορία της τέχνης

Η ωραιότερη ιστορία της τέχνης ΦΡΑΝΣΟΥΆ ΛΕ ΛΙΟΝΝΑΊ Η ωραιότερη ιστορία της τέχνης Ένα όνειρο στο στρατόπεδο Ντόρα-Μιττελμπάου ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ ΑΠΟ ΤΑ ΓΑΛΛΙΚΑ ΓΙΑΝΝΗΣ ΣΤΡΙΓΚΟΣ ΣΥΝΈΒΗ ένα πρωί κατά τη διάρκεια μίας εξ αυτών των συναθροίσεων

Διαβάστε περισσότερα

Γοτθική εποχή. Ανδρουλάκη Ειρήνη Καθηγήτρια εικαστικός, MA art in education

Γοτθική εποχή. Ανδρουλάκη Ειρήνη Καθηγήτρια εικαστικός, MA art in education Γοτθική εποχή Ανδρουλάκη Ειρήνη Καθηγήτρια εικαστικός, MA art in education e-mail irini_androulaki@yahoo.com Γοτθική τέχνη Μπαρόκ Ρομαντισμός Γερμανικός εξπρεσιονισμός Goth Μεσαίωνας Βικτωριανή εποχή Duomo

Διαβάστε περισσότερα

ΣΥΝΘΕΤΙΚΕΣ ΑΡΧΕΣ ΕΙΚΟΝΩΝ

ΣΥΝΘΕΤΙΚΕΣ ΑΡΧΕΣ ΕΙΚΟΝΩΝ ΣΥΝΘΕΤΙΚΕΣ ΑΡΧΕΣ ΕΙΚΟΝΩΝ ΤΙ ΡΩΤΑΜΕ ΜΙΑ ΕΙΚΟΝΑ ; ΤΙ ΜΑΣ ΑΦΗΓΕΙΤΑΙ ΜΙΑ ΕΙΚΟΝΑ ; ΠΩΣ ΜΑΣ ΤΟ ΑΦΗΓΕΙΤΑΙ ΜΙΑ ΕΙΚΟΝΑ ; ΣΥΝΘΕΣΗ: Οργάνωση ενός συνόλου από επιμέρους στοιχεία σε μια ενιαία διάταξη Αρχική ιδέα σύνθεσης

Διαβάστε περισσότερα

Η ανάλυση του τοπίου

Η ανάλυση του τοπίου Η αισθητική τοπίου Περιγραφή της αισθητικής τοπίου Η ανάλυση του τοπίου Βασικοί συνθετικοί τύποι τοπίου Βασικοί συνθετικοί τύποι τοπίου Πανοραμικό τοπίο Απεριόριστη θέα Βασικοί συνθετικοί τύποι τοπίου

Διαβάστε περισσότερα

Β Α Λ Η Κ Ο Λ Ο Τ Ο Υ Ρ Ο Υ

Β Α Λ Η Κ Ο Λ Ο Τ Ο Υ Ρ Ο Υ ΕΚΘΕΣΗ ΖΩΓΡΑΦΙΚΗΣ Β Α Λ Η Κ Ο Λ Ο Τ Ο Υ Ρ Ο Υ η εικόνα ως πρόσχημα ΕΓΚΑΙΝΙΑ 15 ΙΟΥΝΙΟΥ 2015, 19:30 μ.μ. ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΠΙΝΑΚΟΘΗΚΗ ΠΕΙΡΑΙΑ Φ Ι Λ Ω Ν Ο Σ 29, 18535, Π Ε Ι Ρ Α Ι Α Σ 14 έως 21 Iουνίου 2015 ώρες

Διαβάστε περισσότερα

Διήμερη εκδρομή στην Αθήνα

Διήμερη εκδρομή στην Αθήνα Διήμερη εκδρομή στην Αθήνα Την Πέμπτη 16 Ιανουαρίου ξεκινήσαμε το πρωί από τα Τρίκαλα για την διήμερη εκδρομή που είχε οργανώσει το σχολείο μας με προορισμό την Αθήνα. Όλοι ανυπομονούσαμε γι αυτήν την

Διαβάστε περισσότερα

Η ιστορική εξέλιξη των μουσείων από την Αρχαία Ελλάδα έως και τον 20ο αιώνα

Η ιστορική εξέλιξη των μουσείων από την Αρχαία Ελλάδα έως και τον 20ο αιώνα 1 Απριλίου 2014 Η ιστορική εξέλιξη των μουσείων από την Αρχαία Ελλάδα έως και τον 20ο αιώνα Πολιτισμός / Μουσεία Αναστασία Ματσαρίδου, Εικαστικός Νέο μουσείο Ακρόπολης Αθηνών Το μουσείο χαράζει μια μακραίωνη

Διαβάστε περισσότερα

ΤΑΞΗ Ε. Pc8 ΝΤΙΝΟΣ & ΒΑΣΙΛΙΚΗ Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΑΚΡΟΠΟΛΗΣ

ΤΑΞΗ Ε. Pc8 ΝΤΙΝΟΣ & ΒΑΣΙΛΙΚΗ Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΑΚΡΟΠΟΛΗΣ ΤΑΞΗ Ε Pc8 ΝΤΙΝΟΣ & ΒΑΣΙΛΙΚΗ Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΑΚΡΟΠΟΛΗΣ 4/12/2015 Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΑΚΡΟΠΟΛΗΣ Η Ακρόπολη Αθηνών είναι ένας βραχώδης λόφος ύψους 156 μ. από την επιφάνεια της θάλασσας και 70 μ. περίπου από το επίπεδο

Διαβάστε περισσότερα

ψ Ρ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΣΤΗΝ ΑΚΡΟΠΟΛΗ ΚΑΙ ΣΤΟ ΚΕΝΤΡΟ ΜΕΛΕΤΩΝ ΑΚΡΟΠΟΛΗΣ -N^ ->5^ **' ΑΣΗΜΙΝΑ ΛΕΟΝΤΗ

ψ Ρ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΣΤΗΝ ΑΚΡΟΠΟΛΗ ΚΑΙ ΣΤΟ ΚΕΝΤΡΟ ΜΕΛΕΤΩΝ ΑΚΡΟΠΟΛΗΣ -N^ ->5^ **' ΑΣΗΜΙΝΑ ΛΕΟΝΤΗ ψ Ρ ' '.'."» *?' Ρ -N^ ->5^ ι"*** **' "HSf % ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΣΤΗΝ ΑΚΡΟΠΟΛΗ ΚΑΙ ΣΤΟ ΚΕΝΤΡΟ ΜΕΛΕΤΩΝ ΑΚΡΟΠΟΛΗΣ ΑΣΗΜΙΝΑ ΛΕΟΝΤΗ Το Τμήμα Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων της Υπηρεσίας Συντήρησης Μνημείων

Διαβάστε περισσότερα

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ. «Η Νίκη της Δράμας»

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ. «Η Νίκη της Δράμας» Δράμα 29-10-2013 ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ «Η Νίκη της Δράμας» Πραγματοποιήθηκαν στις 28 Οκτώβρη 2013 τα αποκαλυπτήρια του μνημείου - σύμβολο για την επέτειο των 100 χρόνων από την απελευθέρωση του τόπου μας, που γιορτάζουμε

Διαβάστε περισσότερα

Ας έλθομε στο Ερέχθειον και στο προκείμενο βιβλίο.

Ας έλθομε στο Ερέχθειον και στο προκείμενο βιβλίο. Ομιλία του προέδρου της ΕΣΜΑ, Ομοτ. Καθ. ΕΜΠ Χαράλαμπου Μπούρα στην παρουσίαση της απόδοσης του έργου αποκατάστασης του Ερεχθείου 1979-1987. Μουσείο Ακρόπολης, 10.04.2013. Η Αποκατάσταση του Ερεχθείου,

Διαβάστε περισσότερα

Ακολούθησέ με... στην ακρόπολη των Μυκηνών

Ακολούθησέ με... στην ακρόπολη των Μυκηνών ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ, ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ ΓΕΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΩΝ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗΣ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑΣ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΜΟΥΣΕΙΩΝ TMHMA ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΩΝ ΚΑΙ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ Ακολούθησέ με... στην ακρόπολη

Διαβάστε περισσότερα

Η προσεγγιση της. Αρχιτεκτονικης Συνθεσης. ΜΑΡΓΑΡΙΤΑ ΓΡΑΦΑΚΟΥ Καθηγητρια της Σχολης Αρχιτεκτονων Ε.Μ.Π.

Η προσεγγιση της. Αρχιτεκτονικης Συνθεσης. ΜΑΡΓΑΡΙΤΑ ΓΡΑΦΑΚΟΥ Καθηγητρια της Σχολης Αρχιτεκτονων Ε.Μ.Π. 1ο χειμ. Εξαμηνο, 2013-2014 Η προσεγγιση της Αρχιτεκτονικης Συνθεσης Εισαγωγη στην Αρχιτεκτονικη Συνθεση Θεμα 1ο ΜΑΡΓΑΡΙΤΑ ΓΡΑΦΑΚΟΥ Καθηγητρια της Σχολης Αρχιτεκτονων Ε.Μ.Π. Εικονογραφηση υπομνηση του

Διαβάστε περισσότερα

Η Λίνδος απέχει 50 χλμ. νότια από την πόλη της Ρόδου. Ο οικισμός διατηρεί το χρώμα και την ατμόσφαιρα μιας άλλης εποχής. Κυρίαρχο στοιχείο ο

Η Λίνδος απέχει 50 χλμ. νότια από την πόλη της Ρόδου. Ο οικισμός διατηρεί το χρώμα και την ατμόσφαιρα μιας άλλης εποχής. Κυρίαρχο στοιχείο ο Η Λίνδος απέχει 50 χλμ. νότια από την πόλη της Ρόδου. Ο οικισμός διατηρεί το χρώμα και την ατμόσφαιρα μιας άλλης εποχής. Κυρίαρχο στοιχείο ο ρομαντισμός, που καταλαμβάνει τον επισκέπτη, μόλις φθάσει στο

Διαβάστε περισσότερα

ΦΥΛΛΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ (ΦΑΣΗ 1 η )

ΦΥΛΛΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ (ΦΑΣΗ 1 η ) ΦΥΛΛΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ (ΦΑΣΗ 1 η ) 1 ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΟΥ JACKSON POLLOCK ΣΤΟΝ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟ WILLIAM WRIGHT ΤΟ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ ΤΟΥ 1950. Το καλοκαίρι του 1950 o δημοσιογράφος William Wright πήρε μια πολύ ενδιαφέρουσα ηχογραφημένη

Διαβάστε περισσότερα

Βασικοί κανόνες σύνθεσης στη φωτογραφία

Βασικοί κανόνες σύνθεσης στη φωτογραφία Βασικοί κανόνες σύνθεσης στη φωτογραφία Πάτρα, Δεκέμβρης 2012 Ποια είναι η σχέση ανάμεσα στην τέχνη και την πληροφόρηση; Πώς μπορεί η φωτογραφία να είναι τέχνη, εάν είναι στενά συνδεδεμένη με την αυτόματη

Διαβάστε περισσότερα

Α Κύκλος: 1 14 Ιουλίου 2013

Α Κύκλος: 1 14 Ιουλίου 2013 Α Κύκλος: 1 14 Ιουλίου 2013 ΔΕΥΤΕΡΑ, 1 Ιουλίου Άφιξη στο ξενοδοχείο Ιλισός και τακτοποίηση στα δωμάτια 17:30 Κέρασμα και συνάντηση με τους υπεύθυνους των Θερινών Σχολείων 20:30-23:00 ΤΡΙΤΗ, 2 Ιουλίου 09:30-10:00

Διαβάστε περισσότερα

ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ, ΚΡΙΤΙΚΕΣ Κ.Α. ΑΝΑΦΟΡΕΣ ΣΤΟ ΕΡΓΟ ΤΟΥ ΓΛΥΠΤΗ. Μιχάλη Κευγά. ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑ:http://www.mkevgas.gr/ Ιστοσελίδα:

ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ, ΚΡΙΤΙΚΕΣ Κ.Α. ΑΝΑΦΟΡΕΣ ΣΤΟ ΕΡΓΟ ΤΟΥ ΓΛΥΠΤΗ. Μιχάλη Κευγά. ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑ:http://www.mkevgas.gr/ Ιστοσελίδα: ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ, ΚΡΙΤΙΚΕΣ Κ.Α. ΑΝΑΦΟΡΕΣ ΣΤΟ ΕΡΓΟ ΤΟΥ ΓΛΥΠΤΗ Μιχάλη Κευγά ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑ:http://www.mkevgas.gr/ Ιστοσελίδα: http://www.mkevgas.gr/ Ιστοσελίδα: http://www.mkevgas.gr/ Ιστοσελίδα:

Διαβάστε περισσότερα

Αναρτήθηκε από τον/την Δρομπόνης Σωτήριος Πέμπτη, 18 Απρίλιος :48 - Τελευταία Ενημέρωση Πέμπτη, 18 Απρίλιος :49

Αναρτήθηκε από τον/την Δρομπόνης Σωτήριος Πέμπτη, 18 Απρίλιος :48 - Τελευταία Ενημέρωση Πέμπτη, 18 Απρίλιος :49 Στις 17 Απριλίου 2013 επισκεφθήκαμε το Αρχαιολογικό Μουσείο Μεγάρων. Η αρχαιολόγος κα Τσάλκου (την οποία θερμά ευχαριστούμε) μας παρουσίασε τα πολύ εντυπωσιακά ευρήματα της περιοχής μας δίνοντάς μας αναλυτικές

Διαβάστε περισσότερα

Πέτερ Μπρέγκελ ( ):

Πέτερ Μπρέγκελ ( ): ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗ Πέτερ Μπρέγκελ (1525 1569) Πέτερ Μπρέγκελ (1525 1569): Ήταν ένας από τους μεγαλύτερους Ολλανδούς ζωγράφους και χαράκτες της εποχής του, πρωτοπόρος της Βορειοευρωαπαϊκής Αναγέννησης. Ασχολήθηκε

Διαβάστε περισσότερα

Ποιός πάει πού; Πόσο μένει; Πόσα ξοδεύει; Ανάλυση εισερχόμενου τουρισμού στην Ελλάδα ανά Περιφέρεια και ανά αγορά, 2017.

Ποιός πάει πού; Πόσο μένει; Πόσα ξοδεύει; Ανάλυση εισερχόμενου τουρισμού στην Ελλάδα ανά Περιφέρεια και ανά αγορά, 2017. Ποιός πάει πού; Πόσο μένει; Πόσα ξοδεύει; Ανάλυση εισερχόμενου τουρισμού στην Ελλάδα ανά Περιφέρεια και ανά αγορά, 2017 Ιούλιος 2018 Ευαγγελία Λάμπρου Δρ. Άρης Ίκκος, ISHC Ερευνήτρια - Στατιστικολόγος

Διαβάστε περισσότερα

Ο μαθητής (σχεδιαστής) πρέπει να αναπτύξει την ικανότητα επικοινωνίας, με τη βοήθεια σχεδίων ή σκίτσων.

Ο μαθητής (σχεδιαστής) πρέπει να αναπτύξει την ικανότητα επικοινωνίας, με τη βοήθεια σχεδίων ή σκίτσων. ΓΡΑΦΙΚΗ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ Η Γραφική Επικοινωνία αναφέρεται στις γραφικές δεξιότητες και τεχνικές που χρησιμοποιούνται στην Τεχνολογία. Περιλαμβάνει σχέδιο, χρήση χρωμάτων, καταχώρηση πληροφοριών και παρουσίαση

Διαβάστε περισσότερα

Ακολούθησέ με... στο ανάκτορο της Φαιστού

Ακολούθησέ με... στο ανάκτορο της Φαιστού Ακολούθησέ με... στο ανάκτορο της Φαιστού Ακολούθησέ με... στο ανάκτορο της Φαιστού Το ανάκτορο της Φαιστού είναι το δεύτερο σε μέγεθος ανάκτορο της μινωικής Κρήτης με έκταση.000 τ.μ. Βρίσκεται στα νοτιοδυτικά

Διαβάστε περισσότερα

Ταυτότητα της Έρευνας... σελ. 4

Ταυτότητα της Έρευνας... σελ. 4 ΕΚΘΕΣΗ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΩΝ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ: Ταυτότητα της Έρευνας... σελ. 4 ΜΕΡΟΣ Α : Στοιχεία για τους επισκέπτες της Ελλάδας 1. Αριθμός ημερών παραμονής στην Ελλάδα... 7 2. Αριθμός επισκέψεων στην Ελλάδα για διακοπές...

Διαβάστε περισσότερα

Ποιος πάει πού; Πόσο μένει; Πόσα ξοδεύει; Ανάλυση εισερχόμενου τουρισμού ανά Περιφέρεια και ανά Αγορά

Ποιος πάει πού; Πόσο μένει; Πόσα ξοδεύει; Ανάλυση εισερχόμενου τουρισμού ανά Περιφέρεια και ανά Αγορά Ποιος πάει πού; Πόσο μένει; Πόσα ξοδεύει; Ανάλυση εισερχόμενου τουρισμού ανά Περιφέρεια και ανά Αγορά Σύνοψη Ευαγγελία Λάμπρου Ερευνήτρια Στατιστικολόγος Άρης Ίκκος, ISHC Επιστημονικός Διευθυντής ΙΝΣΕΤΕ

Διαβάστε περισσότερα

Κάθε Σάββατο και διαφορετική εμπειρία στο Μουσείο Ακρόπολης

Κάθε Σάββατο και διαφορετική εμπειρία στο Μουσείο Ακρόπολης Κάθε Σάββατο και διαφορετική εμπειρία στο Μουσείο Ακρόπολης Εναλλασσόμενες θεματικές παρουσιάσεις Κάθε Σάββατο και διαφορετική εμπειρία στο Μουσείο Ακρόπολης Εναλλασσόμενες θεματικές παρουσιάσεις Ποιοι

Διαβάστε περισσότερα

Η Στρατιά της Ανατολής ζωγραφίζει τη Θεσσαλονίκη

Η Στρατιά της Ανατολής ζωγραφίζει τη Θεσσαλονίκη ΘΕΜΑ: ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΕΝΑΡΞΗΣ ΝΕΩΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΩΝ ΤΕΛΛΟΓΛΕΙΟ ΙΔΡΥΜΑ ΤΕΧΝΩΝ Α.Π.Θ ΓΙΑ ΣΧΟΛΕΙΑ ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑΣ ΚΑΙ ΔΕΥΤΕΡΟΒΑΘΜΙΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ. Τίτλος έκθεσης : Η Στρατιά της Ανατολής ζωγραφίζει τη Θεσσαλονίκη

Διαβάστε περισσότερα

H Λισαβόνα 5* Καλοκαίρι 2017 ιάρκεια: 4,5 ΗΜΕΡΕΣ τιµή από 529

H Λισαβόνα 5* Καλοκαίρι 2017 ιάρκεια: 4,5 ΗΜΕΡΕΣ τιµή από 529 H Λισαβόνα 5* Καλοκαίρι 2017 ιάρκεια: 4,5 ΗΜΕΡΕΣ τιµή από 529 Travel Identity Η Λισαβόνα στην πιο πλήρη και πλούσια µορφή της. Ένα ταξίδι σε µία σύγχρονη πρωτεύουσα, που διατηρεί ατόφια την αρχιτεκτονική

Διαβάστε περισσότερα

Ο αρχαίος Ναός Δήμητρας και Κόρης στο Θορικό (Γιώργος Πρίμπας)

Ο αρχαίος Ναός Δήμητρας και Κόρης στο Θορικό (Γιώργος Πρίμπας) Ο αρχαίος Ναός Δήμητρας και Κόρης στο Θορικό (Γιώργος Πρίμπας) (1) εγκαταστάσεις ΔΕΗ και βιομηχανίας χημικών (2) Ι Ν Αγίου Νικολάου (3) θολωτοί μυκηναϊκοί τάφοι (4) κορυφή λόφου Βελατούρι (5) αρχαία πόλη

Διαβάστε περισσότερα

ΚΥΚΛΑΔΙΚΟΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ ΙΣΤΟΡΙΑ Α ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ

ΚΥΚΛΑΔΙΚΟΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ ΙΣΤΟΡΙΑ Α ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΚΥΚΛΑΔΙΚΟΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ ΙΣΤΟΡΙΑ Α ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ Το υλικό που χρησιμοποιήθηκε για τα φύλλα εργασίας προέρχεται εξολοκλήρου από το Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης Διαβάζουμε: Οι Κυκλάδες οφείλουν το όνομά τους στη γεωγραφική

Διαβάστε περισσότερα

ΙΑ119 Θεωρητικές και μεθοδολογικές αρχές στη μελέτη της κλασικής τέχνης. Δημήτρης Πλάντζος

ΙΑ119 Θεωρητικές και μεθοδολογικές αρχές στη μελέτη της κλασικής τέχνης. Δημήτρης Πλάντζος ΙΑ119 Θεωρητικές και μεθοδολογικές αρχές στη μελέτη της κλασικής τέχνης Δημήτρης Πλάντζος Η παλιννόστηση του κλασικού: Νοσταλγία για την κλασική αρχαιότητα ως επινοημένη παιδική ηλικία της ανθρωπότητας

Διαβάστε περισσότερα

ΙΑΠΩΝΙΑ Α Τ Ε Λ Ι Ω Τ Η

ΙΑΠΩΝΙΑ Α Τ Ε Λ Ι Ω Τ Η ΙΑΠΩΝΙΑ Α Τ Ε Λ Ι Ω Τ Η Α Ν Α Κ Α Λ Υ Ψ Η Βουνό Φούτζι και λιμνη Χακόνε Κιότο Καμακούρα Universal Studios Ντίσνεϋλαντ TRAVEL & TOURS Α Π Α Ρ Α Μ Ι Λ Λ Η Φ Υ Σ Ι Κ Η Ο Μ Ο Ρ Φ Ι Α ΒΟΥΝΟ ΦΟΥΤΖΙ & ΛΙΜΝΗ ΧΑΚΟΝΕ

Διαβάστε περισσότερα

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΝΩΤΕΡΗΣ ΚΑΙ ΑΝΩΤΑΤΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ ΠΑΓΚΥΠΡΙΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ 2011

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΝΩΤΕΡΗΣ ΚΑΙ ΑΝΩΤΑΤΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ ΠΑΓΚΥΠΡΙΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ 2011 - 1 - ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΝΩΤΕΡΗΣ ΚΑΙ ΑΝΩΤΑΤΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ ΠΑΓΚΥΠΡΙΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ 2011 Μάθημα: ΓΡΑΦΙΚΕΣ ΤΕΧΝΕΣ Ημερομηνία και ώρα εξέτασης: Tετάρτη, 8 Ιουνίου

Διαβάστε περισσότερα

Το νησάκι της Δοκού απέχει 7 ναυτικά μίλια από το

Το νησάκι της Δοκού απέχει 7 ναυτικά μίλια από το ΔΙΑΔΡΟΜΗ 5 ΝΗΣΟΣ ΔΟΚΟΣ Προβλήτα στο ΚΑΣΤΕΛΛΙ ΚΑΣΤΡΟ Κορυφή ΔΟΚΟΥ Μήκος διαδρομής Χρόνος χωρίς στάσεις Ομορφιά διαδρομής 5,8 χλμ. 2 ώρ. 05 3 * Το νησάκι της Δοκού απέχει 7 ναυτικά μίλια από το λιμάνι της

Διαβάστε περισσότερα

ΛΕΥΚΟΣ ΠΥΡΓΟΣ Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ ΣΤΟ ΠΕΡΑΣΜΑ ΤΩΝ ΑΙΩΝΩΝ

ΛΕΥΚΟΣ ΠΥΡΓΟΣ Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ ΣΤΟ ΠΕΡΑΣΜΑ ΤΩΝ ΑΙΩΝΩΝ ΛΕΥΚΟΣ ΠΥΡΓΟΣ Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ ΣΤΟ ΠΕΡΑΣΜΑ ΤΩΝ ΑΙΩΝΩΝ Μια πολύπαθη Ιστορία κουβαλάει στους πέτρινους τοίχους του το κατ εξοχήν σύμβολο της Θεσσαλονίκης. Ο Λευκός Πύργος της Θεσσαλονίκης είναι ένας Πύργος

Διαβάστε περισσότερα

Η Σπιναλόγκα του Σαρωνικού. Γιώργος Πρίμπας

Η Σπιναλόγκα του Σαρωνικού. Γιώργος Πρίμπας Η Σπιναλόγκα του Σαρωνικού Γιώργος Πρίμπας Η Σπιναλόγκα του Σαρωνικού. Φεύγοντας απ το λιμάνι του Περάματος για το λιμάνι των Παλουκιών της Σαλαμίνας, στο δεξί μας μέρος, βλέπουμε το νησί του Αγίου Γεωργίου

Διαβάστε περισσότερα

Διοικητικό Συμβούλιο. Πρόλογος

Διοικητικό Συμβούλιο. Πρόλογος Διοικητικό Συμβούλιο Πρόεδρος: Χ. Παπαφράγκος Αντιπρόεδρος: Ε. Σκληρός Γραμματέας/Ταμίας: Α. Σωτηρόπουλος Μέλη: Φ. Καρακώστας Σ. Σκούρτης Πρόλογος Αγαπητοί συνάδελφοι, Με χαρά σας προσκαλούμε στις 3 προγραμματισμένες

Διαβάστε περισσότερα

ΓΟΥΙΛΙΑΜ ΜΠΛΕΗΚ (William Blake)

ΓΟΥΙΛΙΑΜ ΜΠΛΕΗΚ (William Blake) http://hallofpeople.com/gr/bio/ουίλιαμ-μπλέηκ.php ΓΟΥΙΛΙΑΜ ΜΠΛΕΗΚ (William Blake) ΟΙ ΠΑΡΟΙΜΙΕΣΤΗΣ ΚΟΛΑΣΗΣ (επιλεγμένες) Οι Γάμοι του Ουρανού και της Κόλασης (The Marriage of Heaven and Hell, 1793), έργο

Διαβάστε περισσότερα

Φανταστικά, μαγικά, παράξενα λουλούδια

Φανταστικά, μαγικά, παράξενα λουλούδια 65 Φανταστικά, μαγικά, παράξενα λουλούδια Σωτήριος Δρομπόνης ΠΕ70 3 ο Δ.Σ. Μεγάρων Τάξη Γ και Ε Διάρκεια 4 διδακτικές ώρες Στόχοι Να γνωρίσουν οι μαθητές την αξία και την ομορφιά των λουλουδιών στη γη.

Διαβάστε περισσότερα

Η Μίνα Παπαθεοδώρου-Βαλυράκη έφτιαξε το εξώφυλλό μας

Η Μίνα Παπαθεοδώρου-Βαλυράκη έφτιαξε το εξώφυλλό μας athensvoice.gr http://www.athensvoice.gr/article/city-news-voices/συνεντευξη/η-μίνα-παπαθεοδώρου-βαλυράκη-έφτιαξε-το-εξώφυλλό-μας Η Μίνα Παπαθεοδώρου-Βαλυράκη έφτιαξε το εξώφυλλό μας Στα έργα της Μίνας

Διαβάστε περισσότερα

ΕΘΝΙΚΟ ΚΑΙ ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ ΤΜΗΜΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΚΑΙ ΑΓΩΓΗΣ ΣΤΗΝ ΠΡΟΣΧΟΛΙΚΗ ΗΛΙΚΙΑ. Μάθημα: «Παιδικό σχέδιο: σύγχρονες προσεγγίσεις»

ΕΘΝΙΚΟ ΚΑΙ ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ ΤΜΗΜΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΚΑΙ ΑΓΩΓΗΣ ΣΤΗΝ ΠΡΟΣΧΟΛΙΚΗ ΗΛΙΚΙΑ. Μάθημα: «Παιδικό σχέδιο: σύγχρονες προσεγγίσεις» ΕΘΝΙΚΟ ΚΑΙ ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ ΤΜΗΜΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΚΑΙ ΑΓΩΓΗΣ ΣΤΗΝ ΠΡΟΣΧΟΛΙΚΗ ΗΛΙΚΙΑ Μάθημα: «Παιδικό σχέδιο: σύγχρονες προσεγγίσεις» Διδάσκουσα: Κούβου Ουρανία Φοιτήτρια: Παπαϊωάννου Αργυρώ

Διαβάστε περισσότερα

Ακολούθησέ με... στο ανάκτορο της Φαιστού

Ακολούθησέ με... στο ανάκτορο της Φαιστού Ακολούθησέ με... στο ανάκτορο της Φαιστού Ακολούθησέ με... στο ανάκτορο της Φαιστού Το ανάκτορο της Φαιστού είναι το δεύτερο σε μέγεθος ανάκτορο της μινωικής Κρήτης με έκταση 18.000 τ.μ. B 11 Βρίσκεται

Διαβάστε περισσότερα

Η τέχνη του ψηφιδωτού (με αφορμή επίσκεψη στον Όσιο Λουκά)

Η τέχνη του ψηφιδωτού (με αφορμή επίσκεψη στον Όσιο Λουκά) 28/01/2019 Η τέχνη του ψηφιδωτού (με αφορμή επίσκεψη στον Όσιο Λουκά) / Επικαιρότητα Tα ψηφιδωτά αποτελούν είδος της εικονιστικής τέχνης που καλλιεργείται στους ελληνιστικούς και ρωμαϊκούς χρόνους, αλλά

Διαβάστε περισσότερα

Κυκλαδική τέχνη και σύγχρονη αφηρημένη τέχνη

Κυκλαδική τέχνη και σύγχρονη αφηρημένη τέχνη ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΑΓΙΟΥ ΑΘΑΝΑΣΙΟΥ Κυκλαδική τέχνη και σύγχρονη αφηρημένη τέχνη Νάγια Οικονομίδου 2014-2015 1 Περιεχόμενα Πρόλογος...3 1. Γνωρίσματα Κυκλαδικής Τέχνης...4 Πτυόσχημα ειδώλια.5 Βιολόσχημα ειδώλια 6

Διαβάστε περισσότερα

Βάσω Ψαράκη, εικονογράφος και συγγραφέας «Γλώσσα πέρα από σύνορα και πολιτισμούς...» της Σωτηρίας Μέμου

Βάσω Ψαράκη, εικονογράφος και συγγραφέας «Γλώσσα πέρα από σύνορα και πολιτισμούς...» της Σωτηρίας Μέμου Βάσω Ψαράκη, εικονογράφος και συγγραφέας «Γλώσσα πέρα από σύνορα και πολιτισμούς...» της Σωτηρίας Μέμου αναδημοσιευση αρθρου του περιοδικου +design τευχοσ #60 - σεπ + οκτ 08 «Πώς καταφέρνετε να ζωγραφίζετε

Διαβάστε περισσότερα

ΚΑΡΤΑ XVII: ΤΟ ΑΣΤΕΡΙ. Συντάχθηκε απο τον/την Ονειρόκοσμος Τετάρτη, 11 Αυγούστου 2010 13:27 * ΤΟ ΑΣΤΕΡΙ * 1 / 5

ΚΑΡΤΑ XVII: ΤΟ ΑΣΤΕΡΙ. Συντάχθηκε απο τον/την Ονειρόκοσμος Τετάρτη, 11 Αυγούστου 2010 13:27 * ΤΟ ΑΣΤΕΡΙ * 1 / 5 * ΤΟ ΑΣΤΕΡΙ * 1 / 5 Τ αστέρι που εικονίζεται σ αυτή την κάρτα είναι ο πλανήτης Αφροδίτη, ο Έσπερος των αρχαίων, που ο λαός τον ονομάζει Αποσπερίτη. Το ίδιο άστρο, όταν προβάλλει την αυγή πριν ανατείλει

Διαβάστε περισσότερα

Παρατηρώντας κβαντικά φαινόμενα δια γυμνού οφθαλμού

Παρατηρώντας κβαντικά φαινόμενα δια γυμνού οφθαλμού Παρατηρώντας κβαντικά φαινόμενα δια γυμνού οφθαλμού του Δρ. Γεωργίου Καβουλάκη Όπως αναφέρεται στην ειδησεογραφία του παρόντος τεύχους, το ΤΕΙ Κρήτης μετέχει σε ένα δίκτυο έρευνας του Ευρωπαϊκού Ιδρύματος

Διαβάστε περισσότερα

Έχετε δει ή έχετε ακούσει κάτι για τον πίνακα αυτό του Πικάσο;

Έχετε δει ή έχετε ακούσει κάτι για τον πίνακα αυτό του Πικάσο; Έχετε δει ή έχετε ακούσει κάτι για τον πίνακα αυτό του Πικάσο; Πάμπλο Πικάσο (25 Οκτωβρίου, 1881-8 Απριλίου, 1973) ήταν και είναι ένας από τους κυριότερους Ισπανούς εκπροσώπους της τέχνης του 20ου αιώνα,

Διαβάστε περισσότερα

_μουσείο αλιείας και αλιευτικών σκαφών στο αλιευτικό καταφύγιο Ραφήνας

_μουσείο αλιείας και αλιευτικών σκαφών στο αλιευτικό καταφύγιο Ραφήνας _μουσείο αλιείας και αλιευτικών σκαφών στο αλιευτικό καταφύγιο Ραφήνας _φοιτήτρια :Τριβυζά Ειρήνη _επιβλέποντες : Παρθένιος Παναγιώτης, Γιαννούδης Σωκράτης _επιτροπή: Βαρουδάκης Αριστομένης, Κωτσάκη Αμαλία

Διαβάστε περισσότερα

Έτσι ήταν η Θεσσαλονίκη στην αρχαιότητα - Υπέροχη ψηφιακή απεικόνιση

Έτσι ήταν η Θεσσαλονίκη στην αρχαιότητα - Υπέροχη ψηφιακή απεικόνιση Έτσι ήταν η Θεσσαλονίκη στην αρχαιότητα - Υπέροχη ψηφιακή απεικόνιση - Με την βοήθεια της τεχνολογίας αρχαιολόγοι κατάφεραν να απεικονίσουν την Θεσσαλονίκη της αρχαιότητας - Μια ζηλευτή πόλη με Ιππόδρομο,

Διαβάστε περισσότερα

ΑΠΕΙΚΟΝΙΣΗ ΤΗΣ ΜΟΡΦΗΣ ΤΗΣ ΓΗΪΝΗΣ ΕΠΙΦΑΝΕΙΑΣ. 22/5/2006 Λύσανδρος Τσούλος Χαρτογραφία Ι 1

ΑΠΕΙΚΟΝΙΣΗ ΤΗΣ ΜΟΡΦΗΣ ΤΗΣ ΓΗΪΝΗΣ ΕΠΙΦΑΝΕΙΑΣ. 22/5/2006 Λύσανδρος Τσούλος Χαρτογραφία Ι 1 ΑΠΕΙΚΟΝΙΣΗ ΤΗΣ ΜΟΡΦΗΣ ΤΗΣ ΓΗΪΝΗΣ ΕΠΙΦΑΝΕΙΑΣ 22/5/2006 Λύσανδρος Τσούλος Χαρτογραφία Ι 1 Τοποθέτηση του προβλήµατος Η γήϊνη επιφάνεια [ανάγλυφο] αποτελεί ένα ορατό, φυσικό, συνεχές φαινόµενο, το οποίο εµπίπτει

Διαβάστε περισσότερα

ΕΚΦΡΑΖΟΝΤΑΣ ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑΤΑ Η ΑΓΑΠΗ

ΕΚΦΡΑΖΟΝΤΑΣ ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑΤΑ Η ΑΓΑΠΗ ΕΚΦΡΑΖΟΝΤΑΣ ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑΤΑ Η ΑΓΑΠΗ Μεθοδολογία: Συνεργατική Βιωματική προσέγγιση. Στόχοι: Ανάπτυξη δεξιοτήτων δημιουργικού χειρισμού εννοιών σε κλίμα καλής επικοινωνίας και συνεργασίας. Απόπειρα δημιουργικής

Διαβάστε περισσότερα

ΤόνιαΝικολαϊδη: Έργα

ΤόνιαΝικολαϊδη: Έργα ΤόνιαΝικολαϊδη: Έργα 1947-2010 Η Τόνια Νικολαΐδη ανήκει στους καλλιτέχνες που πιστεύουν πως ο λόγος που εξασκούν μία τέχνη είναι για να βγάλουν από μέσα τους τον αληθινό τους κόσμο ώστε να συνομιλήσει

Διαβάστε περισσότερα

Ακολούθησέ με... στο ανάκτορο της Τίρυνθας

Ακολούθησέ με... στο ανάκτορο της Τίρυνθας ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ, ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ ΓΕΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΩΝ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗΣ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑΣ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΜΟΥΣΕΙΩΝ TMHMA ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΩΝ ΚΑΙ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ Ακολούθησέ με... στο ανάκτορο

Διαβάστε περισσότερα

ΣΧΟΛΗ ΓΡΑΦΙΚΩΝ ΤΕΧΝΩΝ & ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΙΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ Α.Τ.Ε.Ι. ΕΞΑΜΗΝΟ ΕΑΡΙΝΟ ΜΑΘΗΜΑ: AΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟΥ ΧΩΡΟΥ / ΧΩΡΟΙ ΑΝΑΨΥΧΗΣ

ΣΧΟΛΗ ΓΡΑΦΙΚΩΝ ΤΕΧΝΩΝ & ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΙΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ Α.Τ.Ε.Ι. ΕΞΑΜΗΝΟ ΕΑΡΙΝΟ ΜΑΘΗΜΑ: AΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟΥ ΧΩΡΟΥ / ΧΩΡΟΙ ΑΝΑΨΥΧΗΣ ΣΧΟΛΗ ΓΡΑΦΙΚΩΝ ΤΕΧΝΩΝ & ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΙΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ Α.Τ.Ε.Ι. ΤΜΗΜΑ ΕΣΩΤΕΡΙΚΗΣ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗΣ, ΔΙΑΚΟΣΜΗΣΗΣ ΚΑΙ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΥ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΟΥ ΕΞΑΜΗΝΟ ΕΑΡΙΝΟ 2011-12 ΜΑΘΗΜΑ: AΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟΥ ΧΩΡΟΥ / ΧΩΡΟΙ ΑΝΑΨΥΧΗΣ

Διαβάστε περισσότερα

Η ΒΑΣΙΛΙΚΗ «ΑΓ. ΣΟΦΙΑ» Η ΝΕΚΡΟΠΟΛΗ

Η ΒΑΣΙΛΙΚΗ «ΑΓ. ΣΟΦΙΑ» Η ΝΕΚΡΟΠΟΛΗ Η ΒΑΣΙΛΙΚΗ «ΑΓ. ΣΟΦΙΑ» Η ΝΕΚΡΟΠΟΛΗ Η ΒΑΣΙΛΙΚΗ «ΑΓ. ΣΟΦΙΑ» Η ΝΕΚΡΟΠΟΛΗ Η σημερινή βασιλική «Αγ. Σοφία» βρίσκεται στο κέντρο της κύριας νεκρόπολης της αρχαίας πόλης Σέρντικα. Σ αυτή την περιοχή έχουν ανακαλυφθεί

Διαβάστε περισσότερα

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΝΩΤΕΡΗΣ ΚΑΙ ΑΝΩΤΑΤΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ ΠΑΓΚΥΠΡΙΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ 2007

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΝΩΤΕΡΗΣ ΚΑΙ ΑΝΩΤΑΤΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ ΠΑΓΚΥΠΡΙΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ 2007 ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΝΩΤΕΡΗΣ ΚΑΙ ΑΝΩΤΑΤΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ ΠΑΓΚΥΠΡΙΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ 2007 Μάθημα: ΓΡΑΦΙΚΕΣ ΤΕΧΝΕΣ Ημερομηνία και ώρα εξέτασης: Τετάρτη, 6 Ιουνίου 2007 7:30

Διαβάστε περισσότερα

ΤΟ ΧΡΟΝΙΚΟ ΤΗΣ ΕΞΕΛΙΞΗΣ ΤΩΝ ΟΠΤΙΚΩΝ ΕΚΦΡΑΣΤΙΚΩΝ ΜΕΣΩΝ ΤΗΣ ΚΙΝΟΥΜΕΝΗΣ ΕΙΚΟΝΑΣ

ΤΟ ΧΡΟΝΙΚΟ ΤΗΣ ΕΞΕΛΙΞΗΣ ΤΩΝ ΟΠΤΙΚΩΝ ΕΚΦΡΑΣΤΙΚΩΝ ΜΕΣΩΝ ΤΗΣ ΚΙΝΟΥΜΕΝΗΣ ΕΙΚΟΝΑΣ Ο Μ Α Δ Α 2 3 ΤΟ ΧΡΟΝΙΚΟ ΤΗΣ ΕΞΕΛΙΞΗΣ ΤΩΝ ΟΠΤΙΚΩΝ ΕΚΦΡΑΣΤΙΚΩΝ ΜΕΣΩΝ ΤΗΣ ΚΙΝΟΥΜΕΝΗΣ ΕΙΚΟΝΑΣ Ε Ξ Α Ρ Χ Ο Π Ο Υ Λ Ο Υ Κ Α Τ Ε Ρ Ι Ν Α Κ Ο Σ Μ Α Σ Σ Ω Τ Η Ρ Η Σ Κ Υ Ρ Ι Α Κ Ο Π Ο Υ Ο Υ Α Γ Γ Ε Λ Ι Κ Η Από

Διαβάστε περισσότερα

Με πρωταγωνιστή τη θέα

Με πρωταγωνιστή τη θέα 222 TA TA ΟΜΟΡΦΟΤΕΡΑ KAΛYTEPA ΣΠITIA THΣ THΣ KYΠPOY 223 Με πρωταγωνιστή τη θέα Κείμενο/STyling Παυλίνα Τελεβάντου Φωτογραφία ΝταΪνα Κάπρου TA TA ΟΜΟΡΦΟΤΕΡΑ KAΛYTEPA ΣΠITIA THΣ THΣ KYΠPOY 225 224 Ένα διαμέρισμα

Διαβάστε περισσότερα

ΠΙΝΑΚΙΔΕΣ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗΣ

ΠΙΝΑΚΙΔΕΣ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗΣ ΠΙΝΑΚΙΔΕΣ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗΣ ΥΠΑΡΧΟΝΤΟΣ ΚΤΗΡΙΟΥ Ή ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΥ ΝΕΟΥ ΚΤΗΡΙΟΥ Ένα από τα πιο κρίσιμα σημεία της διαδικασίας σχεδιασμού είναι η παρουσίαση της ανάλυσης της ιδέας σας 1. Έχετε εργαστεί στη διαδικασία

Διαβάστε περισσότερα

Τα 7 θαύματα του αρχαίου κόσμου Χαρίδης Φίλιππος

Τα 7 θαύματα του αρχαίου κόσμου Χαρίδης Φίλιππος Τα 7 θαύματα του αρχαίου κόσμου Χαρίδης Φίλιππος 1. Η μεγάλη Πυραμίδα της Γκίζας Η τεράστια αυτή πυραμίδα είναι το αρχαιότερο από τα εφτά θαύματα του Αρχαίου Κόσμου, αλλά είναι το μόνο που διασώζετε 4.000χ.Όταν

Διαβάστε περισσότερα

Ιερός Ναός Αγίων Θεοδώρων, Κάμπος Αβίας

Ιερός Ναός Αγίων Θεοδώρων, Κάμπος Αβίας ΕΘΝΙΚΌ ΑΣΤΕΡΟΣΚΟΠΕΊΟ ΑΘΗΝΏΝ ΓΕΩΔΥΝΑΜΙΚΌ ΙΝΣΤΙΤΟΎΤΟ Π3.2.2 Μνημείο Καλαμάτας Ιερός Ναός Αγίων Θεοδώρων, Κάμπος Αβίας Σταυροειδής εγγεγραμμένος ναός μετά τρούλου, του οποίου η κατασκευή τοποθετείται μέσα

Διαβάστε περισσότερα

ΝΙΚΟΣ ΤΣΑΓΚΑΡΕΛΗΣ (Γεν.Δ/ντής ''ΦΟΥΓΑΡΟ'') : Μα ρκετινγκ Η αξιά του branding

ΝΙΚΟΣ ΤΣΑΓΚΑΡΕΛΗΣ (Γεν.Δ/ντής ''ΦΟΥΓΑΡΟ'') : Μα ρκετινγκ Η αξιά του branding ΝΙΚΟΣ ΤΣΑΓΚΑΡΕΛΗΣ (Γεν.Δ/ντής ''ΦΟΥΓΑΡΟ'') : Μα ρκετινγκ Η αξιά του branding Ο Γενικός Διευθυντής του ''ΦΟΥΓΑΡΟΥ'' Νίκος Τσαγκαρέλης ήταν από τους βασικούς ομιλητές στην εκδήλωση που διοργάνωσε η οργανωτική

Διαβάστε περισσότερα

ΤΑ ΝΕΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ «ΠΑΜΕ ΣΤΗΝ ΑΚΡΟΠΟΛΗ» ΚΑΙ «ΠΑΜΕ ΣΤΟΝ ΑΡΧΑΙΟ ΠΕΡΙΠΑΤΟ ΤΗΣ ΑΚΡΟΠΟΛΗΣ»

ΤΑ ΝΕΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ «ΠΑΜΕ ΣΤΗΝ ΑΚΡΟΠΟΛΗ» ΚΑΙ «ΠΑΜΕ ΣΤΟΝ ΑΡΧΑΙΟ ΠΕΡΙΠΑΤΟ ΤΗΣ ΑΚΡΟΠΟΛΗΣ» ,,^ -^,;-,..:..,, : χ λ κ«:! «e.«?s"'h. ΗΗΗΜΗΗΒ ΤΑ ΝΕΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ «ΠΑΜΕ ΣΤΗΝ ΑΚΡΟΠΟΛΗ» ΚΑΙ «ΠΑΜΕ ΣΤΟΝ ΑΡΧΑΙΟ ΠΕΡΙΠΑΤΟ ΤΗΣ ΑΚΡΟΠΟΛΗΣ» ΕΙΡΗΝΗ ΚΑΙΜΑΡΑ Τα καινούρια προγράμματα του Τμήματος Εκπαιδευτικών

Διαβάστε περισσότερα

ΜΟΥΣΕΙΟ ΑΚΡΟΠΟΛΗΣ. Μουσειακή παρουσίαση του οικοδομικού προγράμματος του Αυτοκράτορα Αδριανού. Μουσείο Ακρόπολης, Ισόγειο.

ΜΟΥΣΕΙΟ ΑΚΡΟΠΟΛΗΣ. Μουσειακή παρουσίαση του οικοδομικού προγράμματος του Αυτοκράτορα Αδριανού. Μουσείο Ακρόπολης, Ισόγειο. ΜΟΥΣΕΙΟ ΑΚΡΟΠΟΛΗΣ Μουσειακή παρουσίαση του οικοδομικού προγράμματος του Αυτοκράτορα Αδριανού για την Αθήνα του 2 ου αιώνα μ.χ Μουσείο Ακρόπολης, Ισόγειο Ελεύθερη πρόσβαση Ώρες λειτουργίας του Μουσείου

Διαβάστε περισσότερα

Τα Γλυπτά του Παρθενώνα στο Βρετανικό Μουσείο: Πρόταση για διαμεσολάβηση της UNESCO

Τα Γλυπτά του Παρθενώνα στο Βρετανικό Μουσείο: Πρόταση για διαμεσολάβηση της UNESCO Courtesy translation Προς τον κ. Alfredo Pérez de Armiñán Βοηθό Γενικό Διευθυντή για τον Πολιτισμό Εκπαιδευτική, Επιστημονική και Πολιτιστική Οργάνωση των Ηνωμένων Εθνών Οδός Miollis 1 75732 Παρίσι Cedex

Διαβάστε περισσότερα

Αθήνα. Μία επίσκεψη στην Ακρόπολη

Αθήνα. Μία επίσκεψη στην Ακρόπολη Αθήνα Μία επίσκεψη στην Ακρόπολη Αυτό ήτανε, είμαστε πια στην Ελλάδα. Φτάσαμε στην Αθήνα χθες, αργά το απόγευμα. Μέχρι να έρθουμε στο κέντρο με το λεωφορείο που κάνει το δρομολόγιο από το αεροδρόμιο στην

Διαβάστε περισσότερα

Ο πίνακας The Agnew Clinic του Τόμας Ίκινς

Ο πίνακας The Agnew Clinic του Τόμας Ίκινς Ο πίνακας The Agnew Clinic του Τόμας Ίκινς Γεώργιος Νικ. Σχορετσανίτης 2 3 Ο πίνακας The Agnew Clinic του Τόμας Ίκινς Το 1876, ο Τόμας Ίκινς (Thomas Eakins) ολοκλήρωσε ένα πορτραίτο του John Hill Brinton

Διαβάστε περισσότερα

Β. ΚΑΝΟΝΕΣ ΤΗΣ ΓΡΑΦΙΣΤΙΚΗΣ ΕΚΦΡΑΣΗΣ 5. ΣΥΝΘΕΤΙΚΟΣ ΡΥΘΜΟΣ

Β. ΚΑΝΟΝΕΣ ΤΗΣ ΓΡΑΦΙΣΤΙΚΗΣ ΕΚΦΡΑΣΗΣ 5. ΣΥΝΘΕΤΙΚΟΣ ΡΥΘΜΟΣ Β. ΚΑΝΟΝΕΣ ΤΗΣ ΓΡΑΦΙΣΤΙΚΗΣ ΕΚΦΡΑΣΗΣ 5. ΣΥΝΘΕΤΙΚΟΣ ΡΥΘΜΟΣ Ο ρυθμός είναι μια έννοια που ξεκινάει από την επαναλαμβανόμενη αλλαγή κατά τακτά χρονικά διαστήματα κάποιας χαρακτηριστικής κατάστασης. Στη μουσική

Διαβάστε περισσότερα

ΑΡΜΟΝΙΚΕΣ ΧΑΡΑΞΕΙΣ ΣΤΟ ΕΡΓΟ ΤΟΥ ΣΠ. ΠΑΠΑΛΟΥΚΑ

ΑΡΜΟΝΙΚΕΣ ΧΑΡΑΞΕΙΣ ΣΤΟ ΕΡΓΟ ΤΟΥ ΣΠ. ΠΑΠΑΛΟΥΚΑ ΑΡΜΟΝΙΚΕΣ ΧΑΡΑΞΕΙΣ ΣΤΟ ΕΡΓΟ ΤΟΥ ΣΠ. ΠΑΠΑΛΟΥΚΑ α) Ειρήνη Χρυσοβαλάντη Ρουμπάνη β) Μαρία Πανακάκη «Το τοπίο είναι αντικείμενα σε διάφορες αποστάσεις, που χαρακτηρίζονται με χρώματα, σε διάφορες πλάκες, οριζόντιες,

Διαβάστε περισσότερα

ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΜΝΗΜΕΙΩΝ ΙΔΙΑΙΤΕΡΑ ΣΕ ΑΣΤΙΚΟ ΚΑΙ ΠΕΡΙΑΣΤΙΚΟ ΧΩΡΟ

ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΜΝΗΜΕΙΩΝ ΙΔΙΑΙΤΕΡΑ ΣΕ ΑΣΤΙΚΟ ΚΑΙ ΠΕΡΙΑΣΤΙΚΟ ΧΩΡΟ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΜΝΗΜΕΙΩΝ ΙΔΙΑΙΤΕΡΑ ΣΕ ΑΣΤΙΚΟ ΚΑΙ ΠΕΡΙΑΣΤΙΚΟ ΧΩΡΟ Η ΟΛΟΚΛΗΡΩΜΕΝΗ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΩΝ ΜΝΗΜΕΙΩΝ Σύγχρονο περιεχόμενο Α Πρόταση: Ø Διεπιστημονική έρευνα και τεκμηρίωση προσαρμοσμένη στο είδος και τις

Διαβάστε περισσότερα

Ο φιλαθήναιος αυτοκράτορας Αδριανός: όσα δεν ξέρετε γι αυτόν

Ο φιλαθήναιος αυτοκράτορας Αδριανός: όσα δεν ξέρετε γι αυτόν 19 Ιανουαρίου 2017 Ο φιλαθήναιος αυτοκράτορας Αδριανός: όσα δεν ξέρετε γι αυτόν Επιστήμες / Ιστορία / Μουσεία Το Μουσείο της Ακρόπολης τιμά την επέτειο των 1900 χρόνων από την άνοδο στο θρόνο του φιλαθήναιου

Διαβάστε περισσότερα

Σύμβολα και σχεδιαστικά στοιχεία. Μάθημα 3

Σύμβολα και σχεδιαστικά στοιχεία. Μάθημα 3 Σύμβολα και σχεδιαστικά στοιχεία Μάθημα 3 Τα αρχιτεκτονικά σύμβολα αποτελούν μια διεθνή, συγκεκριμένη και απλή γλώσσα. Είναι προορισμένα να γίνονται κατανοητά από τον καθένα, ακόμα και από μη ειδικούς.

Διαβάστε περισσότερα

Η εικαστική δράση που παρουσιάζεται στηρίζεται: φιλοσοφία των ΝΑΠ της Αγωγής Υγείας και των Εικαστικών Τεχνών ενεργητικές παιδαγωγικές προσεγγίσεις

Η εικαστική δράση που παρουσιάζεται στηρίζεται: φιλοσοφία των ΝΑΠ της Αγωγής Υγείας και των Εικαστικών Τεχνών ενεργητικές παιδαγωγικές προσεγγίσεις Η εικαστική δράση που παρουσιάζεται στηρίζεται: φιλοσοφία των ΝΑΠ της Αγωγής Υγείας και των Εικαστικών Τεχνών ενεργητικές παιδαγωγικές προσεγγίσεις ενεργό συμμετοχή των μαθητών την έμφαση στις κοινωνικές

Διαβάστε περισσότερα

«Εκπαιδευτικές δραστηριότητες: κυνήγι θησαυρού»

«Εκπαιδευτικές δραστηριότητες: κυνήγι θησαυρού» «Εκπαιδευτικές δραστηριότητες: κυνήγι θησαυρού» Η ταξινόµηση µνηµείων σε εκπαιδευτικές δραστηριότητες αναζήτησης. Παιχνίδι θησαυρού: «Ο Πλάτων ταξιδεύει στην περιοχή σου! Ένα φανταστικό ταξίδι...» Αθανασία

Διαβάστε περισσότερα

Συντάχθηκε απο τον/την Administrator Πέμπτη, 02 Ιούλιος :00 - Τελευταία Ενημέρωση Πέμπτη, 30 Ιούλιος :12

Συντάχθηκε απο τον/την Administrator Πέμπτη, 02 Ιούλιος :00 - Τελευταία Ενημέρωση Πέμπτη, 30 Ιούλιος :12 από: Meteora Museum προς: vrisika@gmail.com Προς: Πολιτιστικοί Σύλλογοι Νομού Έβρου Καλαμπάκα, 27 / 07 / 2015 Κυρίες, Κύριοι, Με την επιστολή μας αυτή, θα θέλαμε να σας γνωστοποιήσουμε

Διαβάστε περισσότερα

ΑΝΩΤΑΤΗ ΣΧΟΛΗ ΚΑΛΩΝ ΤΕΧΝΩΝ ΤΜΗΜΑ ΕΙΚΑΣΤΙΚΩΝ ΤΕΧΝΩΝ ΤΟΜΕΑΣ ΖΩΓΡΑΦΙΚΗΣ

ΑΝΩΤΑΤΗ ΣΧΟΛΗ ΚΑΛΩΝ ΤΕΧΝΩΝ ΤΜΗΜΑ ΕΙΚΑΣΤΙΚΩΝ ΤΕΧΝΩΝ ΤΟΜΕΑΣ ΖΩΓΡΑΦΙΚΗΣ ΑΝΩΤΑΤΗ ΣΧΟΛΗ ΚΑΛΩΝ ΤΕΧΝΩΝ ΤΜΗΜΑ ΕΙΚΑΣΤΙΚΩΝ ΤΕΧΝΩΝ ΤΟΜΕΑΣ ΖΩΓΡΑΦΙΚΗΣ Α Εργαστήριο Ζωγραφικής Διευθυντής Εργαστηρίου : ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ ΑΓΓΕΛΗΣ ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ Διδακτικό Προσωπικό 1 2 3 4 5 6 Διδακτέα ύλη & κατανομή

Διαβάστε περισσότερα

ΕΚ ΟΣΕΙΣ ΨΥΧΟΓΙΟΣ Α.Ε.

ΕΚ ΟΣΕΙΣ ΨΥΧΟΓΙΟΣ Α.Ε. ιστορίες της 17 ιστορίες της Πρωτοχρονιάς Παραμύθια: Βαλερί Κλες, Έμιλι-Ζιλί Σαρμπονιέ, Λόρα Μιγιό, Ροζέ-Πιερ Μπρεμό, Μονίκ Σκουαρσιαφικό, Καλουάν, Ιμπέρ Μασουρέλ, Ζαν Ταμπονί-Μισεράτσι, Πολ Νέισκενς,

Διαβάστε περισσότερα

ΓΕΩΛΟΓΙΑ - ΓΕΩΓΡΑΦΙΑ Α ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ

ΓΕΩΛΟΓΙΑ - ΓΕΩΓΡΑΦΙΑ Α ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΓΕΩΛΟΓΙΑ - ΓΕΩΓΡΑΦΙΑ Α ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΣΧΟΛΙΚΟ ΕΤΟΣ 2018 2019 ΤΟ ΣΧΟΛΙΚΟ ΒΙΒΛΙΟ ΜΕ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ- ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ 1 Περιεχόμενα ΕΝΟΤΗΤΑ Α : ΧΑΡΤΕΣ Α1.4 Ποιον χάρτη να διαλέξω;. 3 Α1.3 Η χρήση των χαρτών στην καθημερινή

Διαβάστε περισσότερα

ΘΕΜΑ 1 ης ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΕΠΕΞΗΓΗΣΕΙΣ- ΔΙΕΥΚΡΙΝΙΣΕΙΣ

ΘΕΜΑ 1 ης ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΕΠΕΞΗΓΗΣΕΙΣ- ΔΙΕΥΚΡΙΝΙΣΕΙΣ ΕΛΠ 12: 1 η Γραπτή Εργασία 2012-2013 ΘΕΜΑ 1 ης ΕΡΓΑΣΙΑΣ Σύμφωνα με το Εγχειρίδιο (τ. Δ : σελ. 37), η αρχαία ελληνική αρχιτεκτονική διακρίνεται, μεταξύ άλλων, και για τον τρόπο διάταξης (οργάνωσης) των

Διαβάστε περισσότερα