Κατασκευή Πρότυπων Σελίδων. Νικόλαος Ζ. Ζάχαρης

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "Κατασκευή Πρότυπων Σελίδων. Νικόλαος Ζ. Ζάχαρης"

Transcript

1 Κατασκευή Πρότυπων Σελίδων (Templates) Νικόλαος Ζ. Ζάχαρης

2 Τι είναι η πρότυπη σελίδα Είναι ένα σύνολο από αρχεία συμπιεσμένο σε μορφή zip, τo οποίo καθορίζει την συνολικήεμφάνισητουδικτυακούτόπου, όπως : 1. τους χρωµατισµούς που θα χρησιμοποιηθούν για τα κείμενα και τα γραφικά (κείµενα περιεχοµένου, σύνδεσµοι, µενούκλπ) 2. τα µεγέθη χαρακτήρων, εικόνων και λοιπών στοιχείων που απαρτίζουν την κάθε σελίδα 3. τα γραφικά στοιχεία (όπως λογότυπα και άλλες εικόνες και σχέδια) που θα χρησιμοποιηθούνστηνεμφάνισητηςσελίδας. 4. η τοποθεσία και διάταξη των διάφορων στοιχείων της ιστοσελίδας (επικεφαλίδα, λογότυπο, κυρίωςπεριεχόµενο, µενού επιλογών, αριθµός και µέγεθος στηλώνκλπ) Αφού έχουμε κατασκευάσει (ή αγοράσει ήκατεβάσει δωρεάν από το διαδίκτυο) μια πρότυπη σελίδα μπορούμε να ορίσουμε στο Joomla να παρουσιάσει όλα (ή μέρος) από τα στοιχεία του δικτυακού τόπου σύμφωνα με τη λογική και τη γραφική απεικόνιση της πρότυπηςσελίδας. Με την εγκατάσταση του Joomla υπάρχουν διαθέσιμα 3 πρότυπα σελίδας για το δικτυακότόποκαι 1 πρότυποσελίδαςγιατοδιαχειριστικόμέρος.

3 Ποια τα οφέλη των πρότυπων σελίδων Πλήρης παραμετροποίηση στην εμφάνιση ενός δικτυακού τόπου. Το Joomla δεν αποτελεί πλέον ένα κλειστό σύστημα που έχει μερικούς μόνο τρόπους εμφάνισης του περιεχομένου, αλλά οκαθέναςμπορείναδιαμορφώσειτηδικήτουσελίδα. Πολύγρήγορεςαλλαγέςστηνεμφάνισητουδικτυακούτόπου, αφούηεγκατάστασηκαι ηενεργοποίησηενόςνέουπροτύπουσελίδαςείναι υπόθεσηλίγωνλεπτών. Πλήρης διαχωρισμός του περιεχομένου του δικτυακού τόπου, που ησυντήρηση του και επεξεργασία του μπορεί να γίνεται από χρήστες που δεν έχει σχέση με την κατασκευήδικτυακώντόπων, και από την εμφάνιση του, όπουοι πρότυπεςσελίδες μπορούν νακατασκευάζονταικαι νασυντηρούνται απόγραφίστεςκαι προγραμματιστές δικτυακώντόπων. Καλύτερη διαχείριση και συντήρηση αφού οι αλλαγές στην εμφάνιση του δικτυακού τόπουγίνονται σεέναμόνοσημείο.

4 Εμφάνιση των Templates Από το μενού Extensions επιλέγουμε Template Manager (1) και στη οθόνη που εμφανίζεται επιλέγουμε το template beez (2). Εν συνεχεία πατάμε Default (3). Τέλος το πλήκτρο Preview (4) γιαναδούμετηνεφαρμογήτουνέουπροτύπου. Επαναλαμβάνουμε γιατο JA_Purity (5).

5 Δωρεάν templates Ξεκινήστε από το Google με ερώτηση free joomla templates και κατεβάστε στο δίσκο σας ένα αρχειο zip με το νέο template. Προσοχή, πριν κατεβάσετε το αρχείο να ελέγξετε τη έκδοση του, δηλαδή αν είναι κατάλληλο για την έκδοση 1.5.

6 Εγκατάσταση νέου template Από το μενού Extensions επιλέγουμε Install/Unistall (1) και στη οθόνη που εμφανίζεται πατάμε το πλήκτρο Browse.. (2) για να δείξουμε το μονοπάτι του αρχείου και εν συνεχεία πατάμε το Upload File &Install γιανατοεγκαταστήσουμε (3). Μια νέα οθόνη εμφανίζει στοιχεία σχετικά με τηνεπιτυχία τηςδιαδικασίας (4).

7 Απεγκατάσταση ενός template Από το μενού Extensions επιλέγουμε Install/Unistall (1) και στη οθόνη που εμφανίζεται πατάμε Templates (2). Επιλέγουμε ένα template (3) καιπατάμε Uninstall (4). H ίδια διαδικασία ακολουθείται και για τα υπόλοιπα αντικείμενα που έχουμε εγκαταστήσει στοδικτυακόκόμβο, απλάδενθαεπιλέξουμε templates (2) αλλάτηκαρτέλατους (5).

8 Εφαρμογή του template σε μια σελίδα Από το μενού Extensions επιλέγουμε Template Manager (1) και στη οθόνη που εμφανίζεται επιλέγουμετο rhuk_milkway (2) καιτοκάνουμε Default (3). Ενσυνεχείαεπιλέγουμετο beez (4) καιπατάμε Edit (5). Σεόλοτοδικτυακόκόμβοθέλουμετοπρότυπο rhuk_milkway εκτόςαπόμιαήπερισσότερες σελίδεςστιςοποίες θαεφρμόσουμε τοπρότυπο beez.

9 Οι παράμετροι του beez Επιλέγουμε Select from list (1) και εν συνεχεία με πατημένο το πλήκτρο Ctrl επιλέγουμε τουςσυνδέσμους στουςοποίους θα εφαρμοστεί το beez (2). Τέλος πατάμε Save (3).

10 H εμφάνιση του template beez

11 Τεχνολογίες για την κατασκευή των πρότυπων σελίδων.

12 Οι τεχνολογίες ανάπτυξης HTML CSS XML PHP

13 HyperTextMarkup Language (HTML) Νίκος Ζ. Ζάχαρης

14 HyperTextMarkup Language (HTML) Η HTML είναι η γλώσσα που χρησιμοποιείται για την περιγραφή της εμφάνισης του περιεχομένου (π.χ. κείμενο, εικόνες κ.λπ.) στο διαδίκτυο. Δεν είναι μια γλώσσα προγραμματισμού όπως για παράδειγμα η C, Java κ.λπ. αλλά είναι μια γλώσσα περιγραφής, που χρησιμοποιεί ετικέτες (tags) σε ζευγάρια για να δηλώσει την έναρξη καιτηνλήξητηςμορφοποίησης πουθαεφαρμοστείστοπεριεχόμενο. Οι ετικέτες έχουν τη μορφή <ΌνομαΕτικέτας> και </ΌνομαΕτικέτας>. Για παράδειγμα για να δηλώσουμε ότι ηλέξη Καλημέρα θα πρέπει να εμφανιστεί έντονα τότε θα πρέπει πριν τη λέξη να τοποθετήσουμε την ετικέτα <b> που σηματοδοτεί την έναρξη της λειτουργίας έντονη γραφή και μετά τη λέξη να τοποθετήσουμε την ετικέτα </b> πουσηματοδοτείτηνλήξητηςλειτουργίαςέντονηγραφή. Συνολικά : <b>καλημέρα</b> Όλο το περιεχόμενο μαζί με τις ετικέτες μορφοποίησης τα γράφουμε σε απλά αρχεία κειμένου και τα αποθηκεύουμε με την κατάληξη html ή htm. Έτσι για παράδειγμα το αρχείο test.html ανάμεσα στις άλλες εντολές έχει και τη μορφοποίηση για τη λέξη καλημέρα. Αν στη συνέχεια διαβάσουμε το αρχείο test.html με ένα πρόγραμμα που καταλαβαίνει τη γλώσσα HTML δεν θα εμφανίσει τις ετικέτες αλλά μόνο τη λέξη Καλημέρα σεέντονηγραφή.

15 Τι θα χρειαστώ για να αναπτύξω σελίδες HTML Α) Για τη συγγραφή των ιστοσελίδων θα χρειαστούμε έναν απλό κειμενογράφο, όπως για παράδειγμα είναι το Σημειωματάριο (Notepad), NotePad++, ή ένα εξειδικευμένο WYSIWYG HTML editor όπως KompoZer,SeaMonkey ή εξειδικευμένα εργαλεία όπως το HTML-kit. kompozer Β) Για τη εμφάνιση των ιστοσελίδων θα χρειαστούμε έναν πρόγραμμα που καταλαβαίνει τη γλώσσα HTML,όπως για παράδειγμα ένα πρόγραμμα πλοήγησης για τοδιαδίκτυο.

16 Το αρχείο first.html <html> Η δομή ενός αρχείου HTML <head> <title>η πρώτη ιστοσελίδα</title> </head> <body> <b>καλημέρα</b> </body> </html> Έναρξη <head> και λήξη </head> της επικεφαλίδας τουεγγράφου. Έναρξη <body> και λήξη </body> του σώματος του περιεχομένου Έναρξη <html> και λήξη </html> τουεγγράφου. Στο τμήμα του body τοποθετούμε το περιεχόμενο με τη μορφοποίηση όπως ακριβώς θέλουμε να εμφανιστεί στο παράθυροτουπρογράμματοςπλοήγησης. Στο τμήμα head τοποθετούμε οδηγίες εμφάνισης ήάλλες πληροφορίες σχετικές μετοέγγραφο.

17 H επικεφαλίδα του εγγράφου <HEAD> Στο τμήμα του head εκτός από την ετικέτα <title> που είναι ο τίτλος του εγγράφου και εμφανίζεταιπάνωαριστεράστοπρόγραμμαπλοήγησηςκαμίαάλληπληροφορίαδενέχει οπτικό αποτέλεσμα. Τοτμήμα αυτό χρησιμοποιείται για : Α) νατοποθετήσουμεοδηγίεςεμφάνισης ή ή <meta http-equiv="content-type" content="text/html; charset=windows-1253"> <metahttp-equiv="content-type" content="text/html;charset=utf-8" > < metahttp-equiv ="Content-Type" content ="text/html; charset=iso "> Β) νατοποθετήσουμεάλλεςπληροφορίεςσχετικέςμετο έγγραφο Γ) τιςενέργειεςπουπρέπειναγίνουναπότοπρόγραμμαπλοήγησης. ή <meta name="keywords" content="σεμινάρια, Δημόσια, Διοίκηση"> <meta name="description" content="o δικτυακός τόπος του ΕΚΔΔΑ"> <meta name="generator" content ="Microsoft Word 12"> <meta name="author" content ="Nick Z. Zacharis"> <meta name="expires" content ="Tue, 12 Aug :27:28 GMT"> <metahttp-equiv="refresh" content="10"> <metahttp-equiv="refresh" content="10; URL=

18 Παράδειγμα επικεφαλίδας <HEAD> Το αρχείο header.html <html> <head> <meta http-equiv="content-type" content="text/html; charset=windows-1253"> <meta name="keywords" content="σεμινάρια, Δημόσια, Διοίκηση"> <meta name="description" content="o δικτυακός τόπος του ΕΚΔΔΑ"> <meta name="generator" content ="Microsoft Word 12"> <meta name="author" content ="Nick Z. Zacharis"> <meta name="expires" content ="Tue, 12 Aug :27:28 GMT"> <meta http-equiv="refresh" content="10; URL= <title>η δεύτερη ιστοσελίδα</title> </head> <body> <b>καλημέρα</b> </body> </html>

19 Το σώμα του εγγράφου <body> Το σώμα του εγγράφου περικλείεται από τις ετικέτες <body> και </body> και μπορούμε προαιρετικά δίπλα από το όνομα της ετικέτας να ορίσουμε ζεύγη ιδιοτήτων (χαρακτηριστικών) μετιςαντίστοιχεςτιμέςτους. Ιδιότητα Λειτουργία bgcolor Προσδιορίζειτοχρώμαφόντουτηςιστοσελίδας. background Προσδιορίζει την διεύθυνση της εικόνας που θα χρησιμοποιηθείσανφόντοστηνιστοσελίδα. text Προσδιορίζει τo προκαθορισμένο χρώμα του κειμένου link Προσδιορίζει τoχρώμα των υπερσυνδέσμων που δεν έχειεπισκεφτείοχρήστης. alink Προσδιορίζειτoχρώματουυπερσυνδέσμουτηνστιγμή πουοχρήστηςέκανεκλικπάνωτου. vlink Προσδιορίζει τoχρώμα των υπερσυνδέσμων που έχει επισκεφτείοχρήστης. lang Προσδιορίζει την προκαθορισμένη γλώσσα του κειμένου style Προσδιορίζειτoστυλεμφάνισηςτουκειμένου.

20 To στυλ εμφάνισης του κειμένου Ιδιότητα Ενδεικτικές Τιμές Περιγραφή font-family Courier Arial Ορίζει την οικογένεια της γραμματοσειράς small font-size medium Ορίζει το μέγεθος της γραμματοσειράs σε ένα large προκαθορισμένομέγεθοςήσεμιααριθμητικήτιμή. 10 normal Ορίζει το στυλ της γραμματοσειράς του κειμένου (italic - font-style italic πλάγιοι χαρακτήρες, normal κανονικοί, oblique -πλάγιοι oblique και έντονοι χαρακτήρες) font-variant small-caps Εμφανίζει το κείμενο με κεφαλαία γράμματα font-weight normal bold Ορίζει την έντονη γραφή της γραμματοσειράς font-stretch normal condensed Ορίζει την απόσταση μεταξύ των γραμμάτων wider text-align left right justify center Ορίζει την στοίχιση των γραμμάτων

21 Παράδειγμα της ετικέτας <body> Το αρχείο body.html <html> <head> <meta http-equiv="content-type" content="text/html; charset=windows-1253"> <title>η ετικέτα BODY</title> </head> <body lang="el" style="text-align:justify; color:#ff0000; font-family: Arial; font-size:24;"> Το σώμα του εγγράφου. </body> </html> Όλες οι ετικέτες μπορούν να χρησιμοποιηθούν μόνες τους, όπου σε αυτή τη περίπτωση έχουν μια προκαθορισμένη συμπεριφορά, όμως αρκετές από τις ετικέτες δίνουν την δυνατότητανακαθορίσουμεζεύγηιδιοτήτωνκαιτιμών. <ετικέτα ιδιότητα="τιμή" ιδιότητα="τιμή" ιδιότητα="τιμή">

22 Ετικέτες μορφοποίησης κειμένου Ετικέτα Λειτουργία <br/> ή <br> Αλλαγήγραμμής. <b>κείμενο</b> Εμφανίζειτοκείμενοσεέντονηγραφή <i>κείμενο</i> Εμφανίζειτοκείμενοσεπλάγιαγραφή <u>κείμενο</u> Εμφανίζειτοκείμενουπογραμμισμένο. <strike>κείμενο </strike> Εμφανίζειτοκείμενομεδιαγράμμιση <em>κείμενο </em> Εμφανίζειτοκείμενομεέμφαση <sub>κείμενο</sub> Εμφανίζει το κείμενο σαν δείκτη, κάτω από την κανονική γραμμή κειμένου. <sup>κείμενο</sup> Εμφανίζει το κείμενο σαν εκθέτη, πάνω από την κανονική γραμμήκειμένου. <h1>κείμενο</h1> Χρησιμοποιείται για επικεφαλίδες και το μέγεθος της <h6>κείμενο</h6> γραμματοσειράς μπορεί να είναι σε μια κλίμακα από το 1 μέχρι το 6, όπου το 1 είναι το μεγαλύτερο μέγεθος ενώ το 6 το μικρότερο. <big>κείμενο</big> Εμφανίζει το κείμενο σε μέγεθος της γραμματοσειράς μεγαλύτεροαπότοκανονικόκαιέντονα. <small>κείμενο</small> Εμφανίζει το κείμενο σε μέγεθος της γραμματοσειράς μικρότεροαπότοκανονικό.

23 Ετικέτες μορφοποίησης κειμένου (συν.) Ετικέτα Λειτουργία <strong>κείμενο<strong> Εμφανίζειτοκείμενοσεέντονηγραφή. <tt>κείμενο</tt> Εμφανίζειτοκείμενοσανέχειτυπωθείσεγραφομηχανή. <!-- κείμενο --> Τοκείμενο παραμένει αμετάφραστο μέσα στις ετικέτες <!-- και -->. Χρησιμοποιείται για την δημιουργία διευκρινιστικώνσχολίωνστοκώδικατης HTML. <p>κείμενο</p> Οι ετικέτες <p> και </p> ορίζουνμια παράγραφο. Όλα τα κενάήοιαλλαγέςγραμμήςαγνοούνται. Χρησιμοποιείται για την εμφάνιση του κενού χαρακτήρα. <hr> Δημιουργείμια ευθείαγραμμή. Οι ιδιότητες alignsize και width καθορίζουν την στοίχιση τηςγραμμής, το μέγεθος και τοπλάτος. <blockquote>κείμενο Εμφανίζειτοκείμενοαρχίζονταςσεδεξιότερηεσοχή. </blockquote> <pre>κείμενο</pre> Εμφανίζει το κείμενο όπως ακριβώς το πληκτρολογούμε με τακενάκαιτιςαλλαγέςγραμμής. Η ετικέτα <div> ορίζει ένα τμήμα (υποδιαίρεση) του HTML κειμένου και μας βοηθά να ορίσουμετοίδιοστυλμορφοποίησηςσεόλεςτιςετικέτεςπουανήκουνσεαυτότοτμήμα.

24 Παράδειγμα μορφοποίησης κειμένου Το αρχείο textformat.html <html> <head> <meta http-equiv="content-type" content="text/html; charset=windows-1253"> <title>παραδείγματα μορφοποίησης</title> </head> <body style="color:#6000ff" lang="el"> Κανονικό Κείμενο <b>έντονη γραφή </b> <i>πλάγια γραφή<i><br/> <u>υπογραμμισμένο κείμενο</u><br/> <strike>κείμενο με διαγράμμιση</strike> <em>κείμενο με έμφαση</em><br/> Το Χ με δείκτη το 3 Χ<sub>3</sub><br/> Το Χ υψωμένο στο τετράγωνο Χ<sup>2</sup> <h1>επικεφαλίδα με μέγεθος γραφής 1</h1> <h4>επικεφαλίδα με μέγεθος γραφής 4</h4> <big>μεγάλο Κείμενο</big> <small>μικρό κείμενο</small> <strong>έντονο κείμενο</strong> <tt>κείμενο γραφομηχανής</tt> <!-- Διευκρινιστικά Σχόλια -->

25 Παράδειγμα μορφοποίησης κειμένου (συν.) Το αρχείο textformat.html <p>μια παράγραφο κειμένου</p> <hr width="50%" align="center" size="3" style="color:#00ff00"> <blockquote>κείμενο που αρχίζει σε δεξιότερη εσοχή.</blockquote> <pre> for i =1 to 20 do if x < 10 then print x end if next </pre> <div style="color:#00ff00"> <h2>επικεφαλίδα 2</h2> <p>>μια παράγραφο κειμένου</p> </div> </body> </html>

26 Το αρχείο numberlist.html Αριθμημένη Λίστα <html> <head> <meta http-equiv="content-type" content="text/html; charset=windows-1253"> </head> <body> <olstart=7> <li>αθήνα</li> <li>λαμία</li> <li>χανιά</li> </ol> </body> </html> Για μη αριθμημένες λίστες αντικαταστήστε το <ol> με <ul> Εν συνεχεία προσθέστε στην ετικέτα <ul> την ιδιότητα TYPE τιμή ένα από τα CIRCLE, DISC, SQUARE. Για παράδειγμα <ul TYPE=CIRCLE>

27 ΛίσταΟρισμών (definition list) Το αρχείο deflist.html <html> <head> <meta http-equiv="content-type" content="text/html; charset=windows-1253"> </head> <body> <dl> <dt>ανωτάτη Εκπαίδευση</dt> <dd>αει</dd> <dd>τει</dd> <dt>μεταπτυχιακή Εκπαίδευση</dt> <dd>msc</dd> <dd>phd</dd> </dl> </body> </html> Σε μια λίστα ορισμών μπορούμε να ορίσουμε έναν ή περισσότερους τίτλους (definition titles) και για το κάθε τίτλο ένα ή περισσότερους ορισμούς (definition data)

28 Υπερσύνδεσμοι A) Υπερσύνδεσμοι Τo πλήρες μονοπάτι στην ιστοσελίδα <a href=" σελίδαβ</a> Η σχετική διαδρομή στην ιστοσελίδα <a href="b.html">h σελίδα Β</a> Β) Σελιδοδείκτης <a name="chap1">κεφάλαιο 1</a> <a href =" το Κεφάλαιο 1</a>

29 Παράδειγμα Υπερσυνδέσμων PageC A.html TA NEA Page B B.html Επιστροφή Α ΕΚΔΔΑ Κεφάλαιο 1 months Σελίδα C.html Επιστροφή Α

30 Παράδειγμα Υπερσυνδέσμων (συν.) Το αρχείο A.html <html> <head> <meta http-equiv="content-type" content="text/html; charset=windows-1253"> <title>page A</title> </head> <body> <a href=" NEA</a><br/> <a href=" <a href="β.html">page B</a><br/> <a href="c.html">page C</a><br/> </body> </html>

31 Παράδειγμα Υπερσυνδέσμων (συν.) Το αρχείο Β.html <html> <head> <meta http-equiv="content-type" content="text/html; charset=windows-1253"> <title>page Β</title> </head> <body> <a href="a.html">επιστροφή Α</a><br/> <a href="months/c.html#chapter1">κεφάλαιο 1</a><br/> </body> </html>

32 Παράδειγμα Υπερσυνδέσμων (συν.) Το αρχείο C.html <html> <head> <metahttp-equiv="content-type" content="text/html; charset=windows-1253"> <title>page C</title> </head> <body> Για «σκηνικό χειμώνα» το Σαββατοκύριακο, κάνει λόγο η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία. Ειδικότερα για αύριο προβλέπονται νεφώσεις με κατά τόπους ισχυρές βροχέςκαικαταιγίδες. Χιονοπτώσειςθαπέσουνστακεντρικάκαιβόρειαορεινά. <br> <br> <b><aname="chapter1">kεφάλαιο 1</a></b><br> Αντιγράψτε 10 φορέςτηκόκκινηπαράγραφο <br><br> <ahref="../a.html">pagea</a><br/> </body> </html>

33 Η ιδιότητα target του υπερσυνδέσμου Τιμή Η ιστοσελίδα που δείχνει ο σύνδεσμος θα : _blank _parent _self _top ανοίξει σε νέο παράθυρο. ανοίξει στο παράθυρο που είναι στο αμέσως ανωτέρω επίπεδο. εμφανιστεί στο ίδιο παράθυρο που εμφανίζεται οσύνδεσμος. Προκαθορισμένη συμπεριφορά. ανοίξει στο ριζικό παράθυρο ανεξαρτήτως επιπέδου. Οι τιμές _parent και _top μπορεί να γίνουν κατανοητές με χρήση πλαισίων (Frames) Στην σελίδα A.html προσθέστε την δυνατότητα να ανοίγουν οι εξωτερικοί σύνδεσμοι σενέαπαράθυρο.

34 Πολυμέσα 1) Εικόνα <img src="spongebob.jpg"> 2) Flash video <html> <body> <div style='text-align:center'> <object width='560' height='450' id='fiveminplayer' classid='clsid:d27cdb6e-ae6d-11cf- 96b '> <paramname='allowfullscreen' value='true'/> <param name='allowscriptaccess' value='always'/> <paramname='movie' value=' <paramname='wmode' value='opaque' /> <embed name='fiveminplayer' src=' type='application/x-shockwave-flash' width='560' height='450' allowfullscreen='true' allowscriptaccess='always' wmode='opaque'> </embed> </object> </div> </body> </html>

35 Πίνακες Οι πίνακες χρησιμοποιούνται για την παρουσίαση/στοίχιση πληροφοριών σε μια ιστοσελίδα. ΌνομαΕτικέτας <table> </table> <caption></caption> <tr> </tr> <th></th> <td> </td> Περιγραφή Αρχήκαιτέλοςτουπίνακα Τίτλοςτουπίνακα Αρχήκαιτέλοςγραμμής Αρχήκαιτέλοςκελιούμεέντονηγραφή Αρχή και τέλος κελιού με κανονική γραφή

36 Παράδειγμα πίνακα Το αρχείο table.html <html> <head> <meta http-equiv="content-type" content="text/html; charset=windows-1253"> </head> <body> <table border="1"> <caption>πωλήσεις από το 2005 έως το 2007</caption> <tr><th>χρονολογία</th><th>πώλησεις (σε χιλιάδες ευρό)</th></tr> <tr><td>2005</td><td>240</td></tr> <tr><td>2006</td><td>202</td></tr> <tr><td>2007</td><td>208</td></tr> </table> </body> </html>

37 Πλαίσια Το αρχείο frames.html <html> <head> <meta http-equiv="content-type" content="text/html; charset=windows-1253"> <title>σύνθετοπαράδειγμα πλαισίων</title> </head> <frameset rows="70,*,70"> <frame name="header" src="header.html"> <frameset cols="200,*"> <frame name="menu" src="menu.html"> <frame name="content" src="introduction.html"> </frameset> <frame name="footer" src="footer.html"> </frameset> </html> menu header content footer

38 Πλαίσια -To αρχείο επικεφαλίδα Το αρχείο header.html <html> <head> <meta http-equiv="content-type" content="text/html; charset=windows-1253"> <title>επικεφαλίδα</title> </head> <body> <p style="text-align:right;"> ΕνωσηΦίλων του Υπολογιστή </p> </body> </html>

39 Πλαίσια -To αρχείο υποσέλιδο Το αρχείο footer.html <html> <head> <meta http-equiv="content-type" content="text/html; charset=windows-1253"> <title>υποσέλιδο</title> </head> <body> <p style="text-align:center;"> Πειραιώς 250<br> Τηλ <br></p> </body> </html>

40 Πλαίσια -To αρχείο περιεχόμενο Το αρχείο introduction.html <html> <head> <meta http-equiv="content-type" content="text/html; charset=windows-1253"> <title>περιεχόμενο</title> </head> <body> Ιστορικό</br> Η ένωση μας δημιουργήθηκε το </body> </html>

41 Πλαίσια -To αρχείο menu Το αρχείο menu.html <html> <head> <meta http-equiv="content-type" content="text/html; charset=windows-1253"> <title>μενού</title> </head> <body> <a href="introduction.html" target="content">ιστορικό</a><br/> <a href=" target="content">ta NEA</a><br/> </body> </html>

42 ΦΟΡΜA ΑΠΟΣΤΟΛΗΣ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ Το αρχείο forma.html <html> <head> <meta http-equiv="content-type" content="text/html; charset=windows-1253"> <title>φόρμα αποστολής δεδομένων</title> </head> <body> <form action=" method="get"> Εισόδημα <input type="text" name="noa" value="5" maxlength="10"/><br> Κωδικός <input type="password" name="pass" value="" maxlength="10"/><br> Περιγραφή<br><textarea name="question" cols="20" rows="4"></textarea><br> <input type="radio" name="sex" value="male" /> Άντρας <br/> <input type="radio" name="sex" value="female" checked="checked" />Γυναίκα<br/> <input type="hidden" name="age" value="25"/> <input type="submit" value="αποστολή Φόρμας" /> <input type="reset" value="καθαρισμός Φόρμας" /> <form> </body></html>

43 ΦΟΡΜA ΑΠΟΣΤΟΛΗΣ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ Το αρχείο formb.html <html> <head> <meta http-equiv="content-type" content="text/html; charset=windows-1253"> <title>φόρμα αποστολής δεδομένων</title> </head> <body> <form action=" method="get"> Υπολογιστή <input type="checkbox" name="pc" value="yes" checked="checked" /><br> Internet<input type="checkbox" name="internet" value="yes" checked="checked" /><br> Πόλη<select name="city"> <option value="1">αθήνα</option> <option value="2" selected="selected">λαμία</option> <option value="3">τρίκαλα</option> </select><br> <input type="submit" value="αποστολή Φόρμας" > <input type="reset" value="καθαρισμός Φόρμας" > <form> </body></html>

44 Μέθοδοι Αποστολής Δεδομένων Έστω η παρακάτω φόρμα : <form action=" method="get"> Όνομα <input type="text" name="name" value=""/><br> Ηλικία <input type="text" name="age" value=""/><br> <input type="submit" value="αποστολή"/> <form> Αν ο χρήστης πληκτρολογήσει στα αντίστοιχα πεδία nick και 25 τότε το πρόγραμμα πλοήγησης ανάλογα με τη μέθοδο αποστολής θα κάνει τη παρακάτω αιτήσεις : GET /save.php?name=nick&age=25 HTTP/1.0 ΚΕΝΗ ΓΡΑΜΜΗ POST /save.php HTTP/1.0 Content-Length: 16 ΚΕΝΗ ΓΡΑΜΜΗ name=nick&age=25 ΠΛΕΟΝΕΚΤΗΜΑΤΑ ΜΕΙΟΝΕΚΤΗΜΑΤΑ?

45 Το αρχείο css1.html Cascading Style Sheets (CSS) <html><head> <meta http-equiv="content-type" content="text/html; charset=windows-1253"> <title>cascading Style Sheets</title> <style> <!-- h1.best { font-family: Tahoma; color: #00FF00; font-size: 18pt; font-style: italic; font-weight: bold } { font-family: serif; font-size: 8pt; text-decoration: underline; font-weight: bold } p { font-family: Arial; font-size: 12pt; color: #000080; text-align: justify; border-style: solid; border-width: 1px; padding-left: 4px; padding-right: 4px; padding-top: 1px; padding-bottom: 1px } --> </style> </head> <body><h1>ιστορικό</h1><p>ο σύλλογος δημιουργήθηκε...</p> <p class="best">ταγραφεία μας </p><div class="best">τοτελευταίο μήνα..</div> </body>

46 Το αρχείο css2.html Cascading Style Sheets (συν.) <html><head> <meta http-equiv="content-type" content="text/html; charset=windows-1253"> <title>cascading Style Sheets</title> <link rel="stylesheet" type="text/css" href="mystyle.css"> </head> <body> <h1>ιστορικό</h1> <p>ο σύλλογος δημιουργήθηκε...</p> </body> Το αρχείο mystyle.css h1 { font-family: Tahoma; color: #00FF00; font-size: 18pt; font-style: italic; font-weight: bold }.best { font-family: serif; font-size: 8pt; text-decoration: underline; font-weight: bold } p { font-family: Arial; font-size: 12pt; color: #000080; text-align: justify; border-style: solid; border-width: 1px; padding-left: 4px; padding-right: 4px; padding-top: 1px; padding-bottom: 1px } Στο αρχείο mystyle.css δεν απαιτούνται οι ετικέτες <style> και </style>

47 H δήλωση <!DOCTYPE> H δήλωση <!DOCTYPE> θα πρέπει να προηγείται ενός HTML εγγράφου και δηλώνει το σύνολο κανόνων που διέπουν το έγγραφο ώστε να μπορεί το πρόγραμμα πλοήγησης να κάνει σωστά τη σχεδίαση της σελίδας. Ηδήλωση δεν είναι ετικέτα της HTML. <!DOCTYPE html PUBLIC "-//W3C//DTD XHTML 1.0 Transitional//EN" " <html> <head> <title></title> </head> <body> </body> </html> XHTML 1.0 Transitional επιτρέπονται όλες οι html ετικέτες, εκτός από framesets, και οι ετικέτες θα πρέπει να γραφούν στη σωστή μορφή XML 1.0 <!DOCTYPE HTML PUBLIC "-//W3C//DTD HTML 4.01//EN" " Έλεγχος της εγκυρότητας των ετικετών HTML 4.01 Strict - δεν επιτρέπονται framesets, fonts, και όλα εκείνα τα στοιχεία παρουσίασης που θα πρέπει να αποφεύγονται (deprecated).

48 extensible Markup Language Νικόλαος Ζ. Ζάχαρης

49 breakfast.xml Παράδειγμα αρχείου xml <?xml version="1.0" encoding="iso "?> <breakfast> <food> <name>γαλλικός Καφές</name> <price>1.5</price> <description>ποικιλία Arabika</description> <calories>50</calories> </food> <food> </food> <food> </food> </breakfast> <name>φρυγανιές</name> <price>1</price> <description>ολικής αλέσεως</description> <calories>400</calories> <name>γάλα</name> <price>0.8</price> <description>πλήρες</description> <calories>200</calories>

50 To testxml.html <html> <body> <script type="text/javascript"> if (window.xmlhttprequest) { // IE7+, Firefox, Chrome, Opera, Safari xmlhttp=new XMLHttpRequest(); } else { // IE 5 or 6 xmlhttp=new ActiveXObject("Microsoft.XMLHTTP"); } xmlhttp.open("get","breakfast.xml",false); xmlhttp.send(); xmldoc=xmlhttp.responsexml; document.write("<table border='1'>"); varx=xmldoc.getelementsbytagname("food"); for (i=0;i<x.length;i++) { document.write("<tr><td>"); document.write(x[i].getelementsbytagname("name")[0].childnodes[0].nodevalue); document.write("</td><td>"); document.write(x[i].getelementsbytagname("price")[0].childnodes[0].nodevalue); document.write("</td></tr>"); } document.write("</table>"); </script> </body> </html>

51 Χαρακτηριστικά του XML Tα XML αρχεία θα πρέπει να έχουν ριζικό στοιχείο. <breakfast> Κάθε στοιχείο σε ένα XML αρχεία θα πρέπει να περικλείεται από μια αρχική και μια τελική ετικέτα. Λάθος Στις ετικέτες της XML έχει σημασία ο τρόπος γραφής τους (case sensitive). Λάθος <price>. </price> <name>. </ΝΑΜΕ> Οι ετικέτες στην XML θα πρέπει να είναι εμφωλευμένες με τη σωστή σειρά. Λάθος <food> <name>. </food> </name> Οι ιδιότητες των ετικετών θα πρέπει να εμπεριέχονται σε ". <food type="liquid"> </food>

52 Document Type Definition (DTD) Τα αρχεία μπορεί να περιέχουν εσωτερικά ή εξωτερικά σε αρχείο τους κανόνες επικύρωσηςτωνδεδομένων. breakfast.xml <?xml version="1.0" encoding="iso "?> <!DOCTYPE breakfast SYSTEM "breakfast.dtd"> <breakfast> <food> <name>γαλλικός Καφές</name> <price>1.5 </price> <description>ποικιλία Arabika</description> <calories>50</calories> </food> <food> <name>γάλα</name> <price>0.8 </price> <description>πλήρες</description> <calories>200</calories> </food> </breakfast> breakfast.dtd <!DOCTYPE breakfast [ <!ELEMENT breakfast (food+)> <!ELEMENT food (name,price,description, calories)> <!ELEMENT name (#PCDATA)> <!ELEMENT price (#PCDATA)> <!ELEMENT description (#PCDATA)> <!ELEMENT calories (#PCDATA)> ]> PCDATA - Parsed Character Data

53 PHP PHP: Hypertext Preprocessor <<Τοακρωνύμιο ακολουθεί μια ιστορικήπαράδοσηστοχώρο των υπολογιστών σύμφωνα με την οποία, ένα ακρωνύμιο θα πρέπει να ορίζεται αναδρομικά και αυτό ισχύει αφού η πρώτηλέξηαπότοακρωνύμιοείναιτοακρωνύμιο.>> Νικόλαος Ζ. Ζάχαρης

54 Το πρώτο σενάριο Σε ένα επεξεργαστή κειμένου πληκτρολογούμε τις παρακάτω εντολές : simple.php <?php echo "Good morning...";?> simple2.php <?php echo "Good morning...";?> <?php echo "Good night...";?> και τις αποθηκεύουμε στα αντίστοιχα αρχεία. Οι εντολές της PHP θα πρέπει να βρίσκονται μέσα στις ετικέτες <?php και?> οι οποίες μπορεί να επαναλαμβάνονται αρκετές φορές μέσα σε ένα σενάριο. Για την εκτέλεση ενός σεναρίου, θα πρέπει από τηνγραμμήεντολών να πληκτρολογήσουμε : C:\php\php.exe simple.php Θεωρούμε ότι η εγκατάσταση της php έχει γίνει στο φάκελο c:\php

55 Χρήση της PHP σε ιστοσελίδες first.php <html> <head> <title>σενάριο PHP</title> </head> <body> <b>μια σελίδα HTML<b> </body> </html> second.php <html> <head> <title>σενάριο PHP</title> </head> <body> <?php echo "<b>php περιεχόμενο<b>";?> </body> </html></html> info.php <?php phpinfo();?> third.php <?php echo "<html>"; echo "<head>"; echo "<title>σενάριο PHP</title>"; echo "</head>"; echo "<body>"; echo "<b>ολόκληρη η σελίδα PHP<b>"; echo "</body>"; echo "</html>";?> Ένα σενάριο σε php μπορεί να περιέχει : a) μόνο ετικέτες σε HTML b) ετικέτες HTML και εντολές σε PHP a) μόνο εντολές σε PHP

56 Η εντολή echo Στην εντολή echo μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε τα μονά είτε τα διπλά εισαγωγικά. Γιαπαράδειγμα, οιπαρακάτωεντολές : echo "Hello"; και echo 'hello'; Έχουν το ίδιο αποτέλεσμα. Η κύρια χρήση του μονού εισαγωγικού είναι να μπορούμε να γράφουμε HTML ετικέτες οι οποίες περιέχουν τα διπλά εισαγωγικά, π.χ. echo '<a href=" αντί του echo "<a href=\" όμως όταν θέλουμε να γράψουμε ειδικούς χαρακτήρες, όπως το \n θα πρέπει να χρησιμοποιήσουμε υποχρεωτικά διπλά εισαγωγικά. echo "Hel\nlo"; θα εκτυπώσει Hel lo ενώ με τη χρήση μονού εισαγωγικού echo 'Hel\nlo'; θα εκτυπώσει Hel\nlo

57 Μεταβλητές Οι μεταβλητές στη PHP δεν έχουν συγκεκριμένο τύπο αλλά η συμπεριφορά τους ερμηνεύεται απότητιμήτουςήτιςπράξεις πουενεργούνται σεαυτές : vars.php <?php $x= "50"; // H μεταβλητή x έχει σαν τιμή το αλφαριθμητικό "50" $apot= $x + 4; // Η μεταβλητή x μετατρέπεται σε αριθμό αφού πρόκειται να γίνει // η πράξη της πρόσθεσης. Το ίδιο θα γινόταν αν η εντολή ήταν // $apot = $x + "4"; echo "Apotelesma = $apot"; // Θα εκτυπωθεί Apotelesma = 54 echo 'Apotelesma = $apot'; echo "Apotelesma = \$apot";?> // Θα εκτυπωθεί Apotelesma = $apot // Στα μονά εισαγωγικά δεν ερμηνεύονται οι // μεταβλητές, αλλά παραμένουν αλφαριθμητικά. // Θα εκτυπωθεί Apotelesma = $apot // Ο χαρακτήρας διαφυγής (escape) αναστέλλει την // λειτουργία της ερμηνείας της μεταβλητής.

58 Μεταβλητές Λόγω της ιδιαιτερότητας των μεταβλητών θα πρέπει να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί στιςπράξεις που ενεργούνται σε αυτές : <?php $x = "50"; // H μεταβλητή x έχει σαν τιμή το αλφαριθμητικό "50" $x = $x. ".46"; // Η πράξη της συνένωσης (concatenate) δύο αλφαριθμητικών // γίνεται με το χαρακτήρα. Η τιμή της x είναι "50.46" $apot= $x + "20"; // Η x όπως και το "20" μετατρέπονται σε αριθμούς. echo "$apot". "\n"; // Εκτυπώνεται η τιμή 70.46?> <?php $x = "50"; // H μεταβλητή x έχει σαν τιμή το αλφαριθμητικό "50" $x = "hello45". $x; // Η μεταβλητή x έχει σαν τιμή "hello4550" $apot= $x + "20"; // H ερμηνεία του x αποτυγχάνει και θεωρείται 0 echo "$apot". "\n"; // Εκτυπώνει τη τιμή 20?>

59 Ακέραιες Μεταβλητές Κάθε μεταβλητή χωρίς διπλά εισαγωγικά και δεκαδικό χαρακτήρα θεωρείται ακέραιος αριθμός. Αν το θεωρούμε αναγκαίο μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε τη ρητή δήλωση τύπου (type casting) γράφοντας μπροστά από μια έκφραση (int) int.php <?php $x = 50; // H μεταβλητή x έχει σαν τιμή το 50 $y = (int) "76.54"; // Η μεταβλητή y έχει σαν τιμή το 76 $z = (int) "hello"; // Η μεταβλητή z έχει σαν τιμή το 0 $k = (int) "45day"; // Η μεταβλητή 45 έχει σαν τιμή το 45 echo "$x $y $z $k"; // ?>

60 Πραγματικές Μεταβλητές Κάθε μεταβλητή χωρίς διπλά εισαγωγικά και με δεκαδικό χαρακτήρα θεωρείται πραγματικός αριθμός. Αν το θεωρούμε αναγκαίο μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε τη ρητήδήλωσητύπου (type casting) γράφοντας μπροστά από μια έκφραση (float) float.php <?php $x = ; // H μεταβλητή x έχει σαν τιμή το $y = (float) "76.54"; // Η μεταβλητή y έχει σαν τιμή το $z = (float) "hello"; // Η μεταβλητή z έχει σαν τιμή το 0 $k = (float) "45.23day"; // Η μεταβλητή 45 έχει σαν τιμή το echo "$x $y $z $k"; // ?> Θα πρέπει να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί όταν χρησιμοποιούμε πραγματικούς αριθμούς σε συγκρίσεις, όπως θα δούμε παρακάτω, γιατί ηδιαίρεση 1/3 δεν έχει σαν αποτέλεσμα 0.33 αλλά

Κατασκευή Πρότυπων Σελίδων. Νικόλαος Ζ. Ζάχαρης

Κατασκευή Πρότυπων Σελίδων. Νικόλαος Ζ. Ζάχαρης Κατασκευή Πρότυπων Σελίδων (Templates) Νικόλαος Ζ. Ζάχαρης Τι είναι η πρότυπη σελίδα Είναι ένα σύνολο από αρχεία συμπιεσμένο σε μορφή zip, τo οποίo καθορίζει την συνολικήεμφάνισητουδικτυακούτόπου, όπως

Διαβάστε περισσότερα

Άσκηση 6 Επαναληπτική Άσκηση HTML

Άσκηση 6 Επαναληπτική Άσκηση HTML Άσκηση 6 Επαναληπτική Άσκηση HTML ΕΤΙΚΕΤΕΣ HTML ΕΤΙΚΕΤΑ ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΙΔΙΟΤΗΤΕΣ ΙΔΙΟΤΗΤΑ ΤΙΜΗ ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ Βασικές Ορίζει τον τύπο του αρχείου Ορίζει ένα αρχείο HTML Ορίζει ένα τίτλο

Διαβάστε περισσότερα

Ετικέτες HTML. <!-->: Τα σχόλια χρησιμοποιούνται για να γράφουμε σημειώσεις μέσα στον

Ετικέτες HTML. <!-->: Τα σχόλια χρησιμοποιούνται για να γράφουμε σημειώσεις μέσα στον Ετικέτες HTML : Τα σχόλια χρησιμοποιούνται για να γράφουμε σημειώσεις μέσα στον πηγαίο κώδικα για να διευκολύνουμε την επεξεργασία και την συντήρηση του αρχείου. Τα σχόλια δεν εμφανίζονται στην οθόνη

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ AΙΓΑIΟΥ & ΑΕΙ ΠΕΙΡΑΙΑ Τ.Τ. Τμήματα Ναυτιλίας και Επιχειρηματικών Υπηρεσιών & Μηχ. Αυτοματισμού ΤΕ. Εισαγωγή στη Python

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ AΙΓΑIΟΥ & ΑΕΙ ΠΕΙΡΑΙΑ Τ.Τ. Τμήματα Ναυτιλίας και Επιχειρηματικών Υπηρεσιών & Μηχ. Αυτοματισμού ΤΕ. Εισαγωγή στη Python ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ AΙΓΑIΟΥ & ΑΕΙ ΠΕΙΡΑΙΑ Τ.Τ. Τμήματα Ναυτιλίας και Επιχειρηματικών Υπηρεσιών & Μηχ. Αυτοματισμού ΤΕ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΚΑΙ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΣ Η/Υ Εισαγωγή στη Python Νικόλαος Ζ. Ζάχαρης Αναπληρωτής

Διαβάστε περισσότερα

Τεχνολογίες Διαδικτύου. Server Side Scripting I PHP

Τεχνολογίες Διαδικτύου. Server Side Scripting I PHP Τεχνολογίες Διαδικτύου Server Side Scripting I PHP Εισαγωγή PHP PHP:Hypertext Preprocessor Mηχανή που συνοδεύει web servers όπως ο IIS και ο Apache Η PHP είναι γλώσσα προγραμματισμού για web εφαρμογές

Διαβάστε περισσότερα

Η γλώσσα HTML. Επιμέλεια: Δέγγλερη Σοφία

Η γλώσσα HTML. Επιμέλεια: Δέγγλερη Σοφία Η γλώσσα HTML Επιμέλεια: Δέγγλερη Σοφία Υπερκείμενο Το δομικό χαρακτηριστικό του Παγκόσμιου Ιστού Ένα αρχείο Απλό κείμενο και υπερσύνδεσμοι Υπερσύνδεσμος Μετάβαση σε διάφορα άλλα έγγραφα Αποτελείται από

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΙΓΑIΟΥ & ΑΕΙ ΠΕΙΡΑΙΑ Τ.Τ.

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΙΓΑIΟΥ & ΑΕΙ ΠΕΙΡΑΙΑ Τ.Τ. ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΙΓΑIΟΥ & ΑΕΙ ΠΕΙΡΑΙΑ Τ.Τ. Τμήματα Ναυτιλίας και Επιχειρηματικών Υπηρεσιών & Μηχ. Αυτοματισμού ΤΕ Εισαγωγή στη MySQL Νικόλαος Ζ. Ζάχαρης Τι είναι η MySql Είναι ένα Σχεσιακό Σύστημα Διαχείρισης

Διαβάστε περισσότερα

<a href="http://www.somepage.com/somepage.html">μετάβαση στο κείμενο</a>.

<a href=http://www.somepage.com/somepage.html>μετάβαση στο κείμενο</a>. HTML Τα αρχεία της HTML έχουν ετικέτες (tags) που ορίζουν τη δομή και τη μορφοποίηση των ιστοσελίδων. Οι περισσότερες HTML ετικέτες τις συναντούμε ως ζεύγη τα οποία ενεργούν στα περιεχόμενα μεταξύ των

Διαβάστε περισσότερα

Πληροφορική Τμήμα Σχεδιασμού & Τεχνολογίας Ξύλου & Επίπλου Αντώνιος Καραγεώργος Ευανθία Τσιλιχρήστου. Μάθημα 5 ο Τεχνολογίες Διαδικτύου: HTML I

Πληροφορική Τμήμα Σχεδιασμού & Τεχνολογίας Ξύλου & Επίπλου Αντώνιος Καραγεώργος Ευανθία Τσιλιχρήστου. Μάθημα 5 ο Τεχνολογίες Διαδικτύου: HTML I Πληροφορική Τμήμα Σχεδιασμού & Τεχνολογίας Ξύλου & Επίπλου Αντώνιος Καραγεώργος Ευανθία Τσιλιχρήστου Μάθημα 5 ο Τεχνολογίες Διαδικτύου: HTML I Διαδικτυακή Εφαρμογή (1/2) Ως διαδικτυακή εφαρμογή μπορούμε

Διαβάστε περισσότερα

Εφαρµογές διαδικτύου µε PHP

Εφαρµογές διαδικτύου µε PHP Εφαρµογές διαδικτύου µε PHP Σταύρος Πολυβίου Αρχιτεκτονική τριών επιπέδων (three-tier architecture) SQL HTTP request Αποτελέσµατα (πίνακες) PHP HTML Σύστηµα διαχείρισης δεδοµένων (Database Management System)

Διαβάστε περισσότερα

Εργαστήριο 9. Προγραμματιστικές Εφαρμογές στο Διαδίκτυο. Στόχος. Προετοιμασία περιβάλλοντος εργασίας

Εργαστήριο 9. Προγραμματιστικές Εφαρμογές στο Διαδίκτυο. Στόχος. Προετοιμασία περιβάλλοντος εργασίας Εργαστήριο 9 Προγραμματιστικές Εφαρμογές στο Διαδίκτυο Στόχος Στόχος του εργαστηρίου είναι η εκμάθηση των βασικών εργασιών στην MySQL και η εξοικείωση με το περιβάλλον του εργαλείου διαχείρισης phpmyadmin.

Διαβάστε περισσότερα

Δρ. Δημήτριος Α. Κουτσομητρόπουλος. Τμήμα Επιχειρηματικού Σχεδιασμού και Πληροφοριακών Συστημάτων Α.Τ.Ε.Ι. Πάτρας 2012-2013

Δρ. Δημήτριος Α. Κουτσομητρόπουλος. Τμήμα Επιχειρηματικού Σχεδιασμού και Πληροφοριακών Συστημάτων Α.Τ.Ε.Ι. Πάτρας 2012-2013 Εισαγωγή στην PHP Δρ. Δημήτριος Α. Κουτσομητρόπουλος Τμήμα Επιχειρηματικού Σχεδιασμού και Πληροφοριακών Συστημάτων Α.Τ.Ε.Ι. Πάτρας 2012-2013 Εισαγωγή στην PHP PHP : Hypertext Preprocessor Η PHP είναι μία

Διαβάστε περισσότερα

Τεχνολογίες Διαδικτύου - Εργαστήριο 1 ο

Τεχνολογίες Διαδικτύου - Εργαστήριο 1 ο Τεχνολογίες Διαδικτύου - Εργαστήριο 1 ο 1. Δημιουργία μιας απλής σελίδας HTML Στον προσωπικό σας κατάλογο δημιουργήστε ένα φάκελο με όνομα HTML. Ανοίξτε το Notepad ακολουθώντας τη διαδρομή (Start All Programs

Διαβάστε περισσότερα

ΔΗ Μ Ι Ο ΥΡ Γ Ι Α W I K I με τ η χρήση τ η ς υπ ηρεσίας h t t p : /www.wik id ot.com /

ΔΗ Μ Ι Ο ΥΡ Γ Ι Α W I K I με τ η χρήση τ η ς υπ ηρεσίας h t t p : /www.wik id ot.com / ΔΗ Μ Ι Ο ΥΡ Γ Ι Α W I K I με τ η χρήση τ η ς υπ ηρεσίας h t t p : /www.wik id ot.com / 1. Τι είναι το wikidot Το wikidot είναι ένας δικτυακός τόπος στον οποίο κάθε χρήστης έχει το δικαίωμα να δημιουργήσει

Διαβάστε περισσότερα

Εισαγωγή σε HTML και CSS. Παναγιώτης Τσαρχόπουλος

Εισαγωγή σε HTML και CSS. Παναγιώτης Τσαρχόπουλος Εισαγωγή σε HTML και CSS Παναγιώτης Τσαρχόπουλος Περιεχόμενα Εισαγωγικές έννοιες Ορολογία και σύνταξη Κείμενο σε HTML έγγραφα Σύνδεσμοι Ψηφιακές - Ευφυείς Πόλεις - Εισαγωγή σε HTML και CSS 2 Εισαγωγικές

Διαβάστε περισσότερα

Δυναμικές Ιστοσελίδες Εισαγωγή στην Javascript για προγραμματισμό στην πλευρά του client

Δυναμικές Ιστοσελίδες Εισαγωγή στην Javascript για προγραμματισμό στην πλευρά του client ΕΣΔ 516 Τεχνολογίες Διαδικτύου Δυναμικές Ιστοσελίδες Εισαγωγή στην Javascript για προγραμματισμό στην πλευρά του client Περιεχόμενα Περιεχόμενα Javascript και HTML Βασική σύνταξη Μεταβλητές Τελεστές Συναρτήσεις

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΣΟΧΗ: Οι απαντήσεις πολλαπλής επιλογής µόνο πάνω στο ΦΥΛΛΟ ΑΠΑΝΤΗΣΕΩΝ

ΠΡΟΣΟΧΗ: Οι απαντήσεις πολλαπλής επιλογής µόνο πάνω στο ΦΥΛΛΟ ΑΠΑΝΤΗΣΕΩΝ ΤΕΙ Σερρών Σχολή Τεχνολογικών Εφαρμογών, Τμήμα Πληροφορικής και Επικοινωνιών Προγραμματιστικές Εφαρμογές στο Διαδίκτυο (Θ) Τελική Εξέταση Διδάσκων: Δ. Κοτζίνος Όνοµα: Α.Μ. : Εξάµηνο : Αίθουσα Έδωσα Project

Διαβάστε περισσότερα

Σχεδιασμός Βάσεων Δεδομένων

Σχεδιασμός Βάσεων Δεδομένων Πανεπιστήμιο Πειραιώς Τμήμα Ψηφιακών Συστημάτων Σχεδιασμός Βάσεων Δεδομένων Εργαστήριο 4 Δρ. Βασιλική Κούφη Περιεχόμενα Υλοποίηση Βάσεως Δεδομένων Εκτέλεση ερωτημάτων SQL στην Βάση Δεδομένων BHMA 1. Σχεδιασμός

Διαβάστε περισσότερα

7-22 Οκτωβρίου Μία γιορτή δημιουργίας με κώδικα. Europe Code Week

7-22 Οκτωβρίου Μία γιορτή δημιουργίας με κώδικα. Europe Code Week 7-22 Οκτωβρίου 2017 Μία γιορτή δημιουργίας με κώδικα @ #codeeu codeeu 7-22 October 2017 Europe Code Week Εισαγωγή στο Web Development HTML Λίγα λόγια... Η HTML είναι η βασική γλώσσα γραφής των ιστοσελίδων!

Διαβάστε περισσότερα

NetBeans και σχετικά προγράμματα. Κακαρόντζας Γεώργιος Κέντρο Αριστείας Ανοιχτού Λογισμικού ΑΠΘ 1ο Θερινό Σχολείο Κώδικα

NetBeans και σχετικά προγράμματα. Κακαρόντζας Γεώργιος Κέντρο Αριστείας Ανοιχτού Λογισμικού ΑΠΘ 1ο Θερινό Σχολείο Κώδικα NetBeans και σχετικά προγράμματα Κακαρόντζας Γεώργιος Κέντρο Αριστείας Ανοιχτού Λογισμικού ΑΠΘ 1ο Θερινό Σχολείο Κώδικα Ατζέντα Εγκατάσταση προγραμμάτων Java NetBeans MySQL Δημιουργία απλής εφαρμογής διαδικτύου

Διαβάστε περισσότερα

Οδηγίες Χρήσης της MySQL

Οδηγίες Χρήσης της MySQL ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΕΙΡΑΙΩΣ ΤΜΗΜΑ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ ΣΕ ΒΑΣΕΙΣ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ Οδηγίες Χρήσης της MySQL Διδάσκων: Γιάννης Θεοδωρίδης Συντάκτης Κειμένου: Βαγγέλης Κατσικάρος Νοέμβριος 2007 1 Περιεχόμενα Εισαγωγή...2

Διαβάστε περισσότερα

ΤΕΙ ΚΑΒΑΛΑΣ. Πτυχιακή εργασία ΕΙΣΑΓΩΓΗ. Μιλτιάδης Κακλαμάνης

ΤΕΙ ΚΑΒΑΛΑΣ. Πτυχιακή εργασία ΕΙΣΑΓΩΓΗ. Μιλτιάδης Κακλαμάνης Σελίδα 1από ΤΕΙ ΚΑΒΑΛΑΣ Πτυχιακή εργασία Δικτυακή Εφαρμογή διαχείρισης ηλεκτρονικών εγγράφων υπηρεσίας. ΕΙΣΑΓΩΓΗ Μιλτιάδης Κακλαμάνης Σελίδα 2από Κατάλογος περιεχομένων ΕΙΣΑΓΩΓΗ...1 Σχετιζόμενα πρόσωπα...3

Διαβάστε περισσότερα

Α ΛΥΚΕΙΟΥ - ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ ΜΑΪΟΣ 2019 ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΕΣ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΚΑΤΑΝΟΗΣΗΣ

Α ΛΥΚΕΙΟΥ - ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ ΜΑΪΟΣ 2019 ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΕΣ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΚΑΤΑΝΟΗΣΗΣ Το υλικό αυτό δίνεται στους μαθητές για τη σωστή μελέτη της διδαχθείσας ύλης του μέρους Β. Πρόκειται για ένα συμπαγή κορμό ερωτήσεων και ασκήσεων οι οποίες καλύφθηκαν κατά τη διάρκεια της έως τώρα σχολικής

Διαβάστε περισσότερα

JOOMLA CMS ΒΑΣΙΚΗ ΠΑΡΑΜΕΤΡΟΠΟΙΗΣΗ (PART I)

JOOMLA CMS ΒΑΣΙΚΗ ΠΑΡΑΜΕΤΡΟΠΟΙΗΣΗ (PART I) JOOMLA CMS ΒΑΣΙΚΗ ΠΑΡΑΜΕΤΡΟΠΟΙΗΣΗ (PART I) Δημήτρης Μακρής Advanced Topics in Telecoms 1 Ο ΒΗΜΑ: ΞΕΚΙΝΩΝΤΑΣ ΤΟ JOOMLA 1 Ο ΒΗΜΑ: ΞΕΚΙΝΩΝΤΑΣ ΤΟ JOOMLA 1 Ο ΒΗΜΑ: ΞΕΚΙΝΩΝΤΑΣ ΤΟ JOOMLA 2 Ο ΒΗΜΑ: ΔΙΑΧΕΙΡΙΖΟΝΤΑΣ

Διαβάστε περισσότερα

Θέματα Προγραμματισμού Διαδικτύου ~ PHP ~

Θέματα Προγραμματισμού Διαδικτύου ~ PHP ~ Θέματα Προγραμματισμού Διαδικτύου ~ PHP ~ Στελιος Σφακιανάκης Εαρινό 2019 Αυτή η εργασία χορηγείται με άδεια Creative Commons Αναφορά Δημιουργού - Μη Εμπορική Χρήση - Παρόμοια Διανομή 1 Server-side programming

Διαβάστε περισσότερα

2. Επιλέξτε την σωστή ετικέτα HTML που προσφέρει το μεγαλύτερο φόντο κειμένου. <head> <heading> <h6> <h1>

2. Επιλέξτε την σωστή ετικέτα HTML που προσφέρει το μεγαλύτερο φόντο κειμένου. <head> <heading> <h6> <h1> ΤΜΗΜΑ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗΣ Τομέας Υπολογιστικών Συστημάτων και Ελέγχου Τεχνολογίες Πολυμέσων - Εφαρμογές Δρ. Β. ΒΑΛΑΜΟΝΤΕΣ Ε-mail: vala@teiath.gr Να απαντήσετε στις παρακάτω ερωτήσεις. 1. Τι σημαίνουν τα αρχικά

Διαβάστε περισσότερα

Βάσεις Δεδομένων 2η εργαστηριακή άσκηση

Βάσεις Δεδομένων 2η εργαστηριακή άσκηση Βάσεις Δεδομένων 2η εργαστηριακή άσκηση Εισαγωγή στο περιβάλλον της oracle Δημιουργία πινάκων Δρ. Εύη Φαλιάγκα 1. Login Χρησιμοποιώντας έναν web explorer, μπαίνετε στο http://10.0.0.6:8080/apex και συμπληρώνετε

Διαβάστε περισσότερα

Σχεδιασμός και Ανάπτυξη Ιστοτόπων. ΕΠΑ.Λ. ΑΛΙΜΟΥ Τομέας Πληροφορικής Κ. Φλώρος

Σχεδιασμός και Ανάπτυξη Ιστοτόπων. ΕΠΑ.Λ. ΑΛΙΜΟΥ Τομέας Πληροφορικής Κ. Φλώρος Σχεδιασμός και Ανάπτυξη Ιστοτόπων ΕΠΑ.Λ. ΑΛΙΜΟΥ Τομέας Πληροφορικής Κ. Φλώρος H γλώσσα HTML Άλλες Βιβλιογραφικές πηγές για HTML http://www.w3schools.com/html/ http://www.it.uom.gr/project/html2/lessons.html

Διαβάστε περισσότερα

Επαναληπτική Άσκηση ΕΤΙΚΕΤΕΣ HTML

Επαναληπτική Άσκηση ΕΤΙΚΕΤΕΣ HTML Επαναληπτική Άσκηση ΕΤΙΚΕΤΕΣ HTML ΕΤΙΚΕΤΑ ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΙΔΙΟΤΗΤΕΣ ΙΔΙΟΤΗΤΑ ΤΙΜΗ ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ Βασικές Ορίζει ένα αρχείο HTML Ορίζει ένα τίτλο για το αρχείο Ορίζει το σώµα της background URL

Διαβάστε περισσότερα

Φόρμες. Γενικοί κανόνες. Η ετικέτα <form>

Φόρμες. Γενικοί κανόνες. Η ετικέτα <form> Φόρμες Οι φόρμες περιέχουν τα στοιχεία φόρμας στο οποία ένας χρήστης μπορεί να εισαγάγει δεδομένα τα οποία στη συνέχεια αποστέλλονται σε έναν εξυπηρετητή για παραπέρα επεξεργασία. Γενικοί κανόνες Για τις

Διαβάστε περισσότερα

Διάλεξη 3η HTML intermediate

Διάλεξη 3η HTML intermediate Διάλεξη 3η HTML intermediate Στέλιος Μόσχογλου Θεοδόσης Σουργκούνης Αντώνης Χρυσόπουλος I S S E L D e. c o. d e (Intelligent Systems & Software Engineering Lab) Στόχος της ώρας Επέκταση γνώσεων στην html

Διαβάστε περισσότερα

2. ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗΝ HTML ΓΙΩΡΓΟΣ ΓΙΑΝΝΑΚΑΚΗΣ, ΜΑΝΩΛΗΣ ΤΣΙΚΝΑΚΗΣ

2. ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗΝ HTML ΓΙΩΡΓΟΣ ΓΙΑΝΝΑΚΑΚΗΣ, ΜΑΝΩΛΗΣ ΤΣΙΚΝΑΚΗΣ 2014 2. ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗΝ HTML ΓΙΩΡΓΟΣ ΓΙΑΝΝΑΚΑΚΗΣ, ΜΑΝΩΛΗΣ ΤΣΙΚΝΑΚΗΣ H HTML είναι μία γλώσσα σήμανσης και αποτελεί την κύρια γλώσσα δημιουργίας ιστοσελίδων του διαδικτύου. Είναι το ακρωνύμιο των λέξεων HyperText

Διαβάστε περισσότερα

Προγραμματισμός Παγκόσμιου Ιστού

Προγραμματισμός Παγκόσμιου Ιστού Πανεπιστήμιο Πειραιώς Τμήμα Ψηφιακών Συστημάτων Προγραμματισμός Παγκόσμιου Ιστού 10 η Διάλεξη Δημοσθένης Κυριαζής Δευτέρα 22 Μαΐου 2017 Σημερινή διάλεξη Σύνοψη προηγούμενης διάλεξης SQL Δημιουργία ΒΔ Δημιουργία

Διαβάστε περισσότερα

Εργαστήριο Βάσεων Δεδομένων. Triggers

Εργαστήριο Βάσεων Δεδομένων. Triggers Εργαστήριο Βάσεων Δεδομένων Triggers CREATE TRIGGER Δήλωση δημιουργίας Trigger: CREATE [DEFINER = { user CURRENT_USER }] TRIGGER trigger_name trigger_time trigger_event ON tbl_name FOR EACH ROW trigger_stmt

Διαβάστε περισσότερα

Γιάννης Σαμωνάκης. 1 ο ΣΧΟΛΕΙΟ ΚΩΔΙΚΑ «Βασικά Θέματα Προγραμματισμού στην Ανάπτυξη Δυναμικών Διαδικτυακών Εφαρμογών» (Part 4 - PHP)

Γιάννης Σαμωνάκης. 1 ο ΣΧΟΛΕΙΟ ΚΩΔΙΚΑ «Βασικά Θέματα Προγραμματισμού στην Ανάπτυξη Δυναμικών Διαδικτυακών Εφαρμογών» (Part 4 - PHP) ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΚΡΗΤΗΣ 1 ο ΣΧΟΛΕΙΟ ΚΩΔΙΚΑ «Βασικά Θέματα Προγραμματισμού στην Ανάπτυξη Δυναμικών Διαδικτυακών Εφαρμογών» (Part 4 - PHP) Γιάννης Σαμωνάκης 1 Περιεχόμενα Τι είναι η PHP Που μπορεί να χρησιμοποιηθεί

Διαβάστε περισσότερα

databases linux - terminal (linux / windows terminal)

databases linux - terminal (linux / windows terminal) databases linux - terminal (linux / windows terminal) 1) ανοίγουμε την mysql -> $ mysql -u root -p (enter) password (enter) TIP: αν κατά την εντολή αυτή μας γράψει, ERROR 2002 (HY000): Can't connect to

Διαβάστε περισσότερα

Σχολή Κοινωνικών Επιστημών Τμήμα Πολιτισμικής Τεχνολογίας Και Επικοινωνίας

Σχολή Κοινωνικών Επιστημών Τμήμα Πολιτισμικής Τεχνολογίας Και Επικοινωνίας Πανεπιστήμιο Αιγαίου Σχολή Κοινωνικών Επιστημών Τμήμα Πολιτισμικής Τεχνολογίας Και Επικοινωνίας Δικτυακά Πολυμέσα Ι (Β Έτος, 3ο εξ) Διάλεξη #5η: HTML: πίνακες (tables), πλαίσια (frames) Γαβαλάς Δαμιανός

Διαβάστε περισσότερα

Εργαλεία Ανάπτυξης Εφαρμογών Internet. Δ.Ι.Ε.Κ. Γλυφάδας Τεχνικός Εφαρμογών Πληροφορικής

Εργαλεία Ανάπτυξης Εφαρμογών Internet. Δ.Ι.Ε.Κ. Γλυφάδας Τεχνικός Εφαρμογών Πληροφορικής Εργαλεία Ανάπτυξης Εφαρμογών Internet Δ.Ι.Ε.Κ. Γλυφάδας Τεχνικός Εφαρμογών Πληροφορικής Το πρότυπο CSS Α Μέρος 2 CSS (Cascading Style Sheets)(1) Ορίζουν την εμφάνιση των στοιχείων σε ένα έγγραφο HTML.

Διαβάστε περισσότερα

Εισαγωγή στην Επιστήμη Υπολογιστών. Εισαγωγή στην HTML. Άννα Κεφάλα Παναγιώτα Μιχόλια

Εισαγωγή στην Επιστήμη Υπολογιστών. Εισαγωγή στην HTML. Άννα Κεφάλα Παναγιώτα Μιχόλια Εισαγωγή στην Επιστήμη Υπολογιστών Εισαγωγή στην HTML Άννα Κεφάλα Παναγιώτα Μιχόλια Εργαστηριακές Σημειώσεις ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗ ΓΛΩΣΣΑ HTML ΜΕΡΟΣ Β': CSS ΚΑΙ FORMS 2 Cascading Style Sheets (CSS) Cascading Style

Διαβάστε περισσότερα

ΕΠΛ 003: ΕΠΙΣΤΗΜΗ ΤΗΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ ΚΑΙ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΚΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ HTML

ΕΠΛ 003: ΕΠΙΣΤΗΜΗ ΤΗΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ ΚΑΙ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΚΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ HTML ΕΠΛ 003: ΕΠΙΣΤΗΜΗ ΤΗΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ ΚΑΙ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΚΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ HTML Στόχοι 1 Να δημιουργήσουμε υπερκείμενα με την Γλώσσα Επισημείωσης Υπερκειμένων (hypertext markup language, HTML). Υπολογιστικά συστήματα:

Διαβάστε περισσότερα

Τεχνολογίες Διαδικτύου (Εξασκηθείτε στην HTML)

Τεχνολογίες Διαδικτύου (Εξασκηθείτε στην HTML) Τεχνολογίες Διαδικτύου (Εξασκηθείτε στην HTML) 1. Δημιουργία μιας απλής σελίδας HTML Ανοίξτε το Notepad ακολουθώντας τη διαδρομή Start All Programs Accessories Notepad Πληκτρολογήστε το ακόλουθο κείμενο:

Διαβάστε περισσότερα

ΕΠΛ 012 Εισαγωγή στο Παγκόσμιο Πλέγμα Πληροφοριών

ΕΠΛ 012 Εισαγωγή στο Παγκόσμιο Πλέγμα Πληροφοριών ΕΠΛ 012 Εισαγωγή στο Παγκόσμιο Πλέγμα Πληροφοριών World Wide Web (WWW) Θέματα Επεξεργασία δεδομένων στο Web Δημιουργία απλών σελίδων HTML Περιγραφή κάποιων XHTML στοιχείων (tags) Εξέλιξης του WWW Το WWW

Διαβάστε περισσότερα

Οδηγίες για προσθήκη Web Frames Tools to the Quick Access Bar σε μεταγενέστερη έκδοση του Word

Οδηγίες για προσθήκη Web Frames Tools to the Quick Access Bar σε μεταγενέστερη έκδοση του Word Οδηγίες για προσθήκη Web Frames Tools to the Quick Access Bar σε μεταγενέστερη έκδοση του Word Επειδή οι μεταγενέστερες εκδόσεις του Word δεν περιλαμβάνουν στο μενού τη δυνατότητα δημιουργίας πολλαπλών

Διαβάστε περισσότερα

Οδηγίες Χρήσης της MySQL

Οδηγίες Χρήσης της MySQL ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΕΙΡΑΙΩΣ ΤΜΗΜΑ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ ΣΕ ΒΑΣΕΙΣ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ Οδηγίες Χρήσης της MySQL Διδάσκων: Γιάννης Θεοδωρίδης Συντάκτης Κειμένου: Βαγγέλης Κατσικάρος Απρίλιος 2007 1 Περιεχόμενα Εισαγωγή...2

Διαβάστε περισσότερα

Βαρβάκειο Πρότυπο Γυμνάσιο

Βαρβάκειο Πρότυπο Γυμνάσιο Παραδόσεις & εργαστηριακές ασκήσεις στην HTML Βαρβάκειο Πρότυπο Γυμνάσιο Σχολ. Χρονιά 2016-2017 Θ. Οτζάκογλου Εργαστήρι Πληροφορικής Σχολ. Έτος 2016 2017 Αν και δεν είναι μία ακόμη «γλώσσα προγραμματισμού»,

Διαβάστε περισσότερα

Java & Java EE 3o Μέρος: Διασφάλιση ασφάλειας σε εφαρμογές Java Enterprise Edition. Κακαρόντζας Γεώργιος

Java & Java EE 3o Μέρος: Διασφάλιση ασφάλειας σε εφαρμογές Java Enterprise Edition. Κακαρόντζας Γεώργιος Java & Java EE 3o Μέρος: Διασφάλιση ασφάλειας σε εφαρμογές Java Enterprise Edition Κακαρόντζας Γεώργιος Μεθοδολογία Θα υλοποιήσουμε την λεγόμενη πιστοποίηση μέσω φόρμας στοιχείων εισόδου (form-based authentication)

Διαβάστε περισσότερα

ΒΑΣΙΚΕΣ ΑΡΧΕΣ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΥ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ

ΒΑΣΙΚΕΣ ΑΡΧΕΣ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΥ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ ΒΑΣΙΚΕΣ ΑΡΧΕΣ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΥ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ Βαγγελιώ Καβακλή Τμήμα Πολιτισμικής Τεχνολογίας & Επικοινωνίας 8 Μαρτίου 2001 Hypertext Markup Language (HTML)! Σε μια ιστοσελίδα μπορούν να εμφανίζονται διαφορετικά

Διαβάστε περισσότερα

Εργαστήριο Δομημένος Προγραμματισμός (C#) Τμήμα Μηχανολογίας Νικόλαος Ζ. Ζάχαρης Καθηγητής Εφαρμογών

Εργαστήριο Δομημένος Προγραμματισμός (C#) Τμήμα Μηχανολογίας Νικόλαος Ζ. Ζάχαρης Καθηγητής Εφαρμογών Εργαστήριο Δομημένος Προγραμματισμός (C#) Τμήμα Μηχανολογίας Νικόλαος Ζ. Ζάχαρης Καθηγητής Εφαρμογών Σκοπός Nα κατασκευάσουν πίνακες από δεδομένα. Να κατασκευάσουν συναρτήσεις με πίνακες. Να κάνουν χρήση

Διαβάστε περισσότερα

ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗΝ HTML ΣΧΟΛΙΚΟ ΒΙΒΛΙΟ ΚΕΦΑΛΑΙΟ 11 Ευάγγελος Χ. Ζιούλας (Καθηγητής Πληροφορικής)

ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗΝ HTML ΣΧΟΛΙΚΟ ΒΙΒΛΙΟ ΚΕΦΑΛΑΙΟ 11 Ευάγγελος Χ. Ζιούλας (Καθηγητής Πληροφορικής) http://www.zioulas.gr ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗΝ HTML ΣΧΟΛΙΚΟ ΒΙΒΛΙΟ ΚΕΦΑΛΑΙΟ 11 Ευάγγελος Χ. Ζιούλας (Καθηγητής Πληροφορικής) WEB SERVER Είναι μια εφαρμογή software που αναλαμβάνει την αποστολή μιας ιστοσελίδας σε

Διαβάστε περισσότερα

Η HTML χρησιμοποιεί εντολές που ονομάζονται HTML tags δίνοντας εντολές στους Web browsers για το πώς να εμφανίζουν την κάθε ιστοσελίδα.

Η HTML χρησιμοποιεί εντολές που ονομάζονται HTML tags δίνοντας εντολές στους Web browsers για το πώς να εμφανίζουν την κάθε ιστοσελίδα. ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗΝ PHP Τι θα μάθουμε; Να καταλάβουμε τι είναι η PHP και πώς δουλεύουν τα PHP scripts Τι χρειάζεται για να ξεκινήσουμε με την PHP Να δημιουργήσουμε και να τρέξουμε ένα απλό script HTML PHP Η

Διαβάστε περισσότερα

Εργαστήριο 8. Προγραμματιστικές Εφαρμογές στο Διαδίκτυο

Εργαστήριο 8. Προγραμματιστικές Εφαρμογές στο Διαδίκτυο Εργαστήριο 8 Προγραμματιστικές Εφαρμογές στο Διαδίκτυο Στόχος Στόχος του εργαστηρίου είναι η εκμάθηση των βασικών προγραμματιστικών δομών της γλώσσας PHP και η δημιουργία φορμών για την επεξεργασία υποβαλλόμενων

Διαβάστε περισσότερα

ΕισαγωγήστουςΗ/Υ. PHP Hypertext Preprocessor

ΕισαγωγήστουςΗ/Υ. PHP Hypertext Preprocessor ΕισαγωγήστουςΗ/Υ PHP Hypertext Preprocessor ΤιείναιηPHP; PHP είναιµία server-based scripting language σχεδιασµένη ειδικά για το web. Σε µία html σελίδα µπορούµε να ενσωµατώσουµε php κώδικα που εκτελείται

Διαβάστε περισσότερα

XAMPP Apache MySQL PHP javascript xampp

XAMPP Apache MySQL PHP javascript xampp XAMPP Το xampp είναι ένα δωρεάν πρόγραμμα με το οποίο μπορούμε να κάνουμε εγκατάσταση τον Apache, τη MySQL και την PHP. Apache. Ο Apache είναι ένας Web Server. Είναι δηλαδή πρόγραμμα το οποίο τρέχει μόνιμα

Διαβάστε περισσότερα

Β. Εισαγωγή στον Προγραμματισμό Η/Υ με την JavaScript

Β. Εισαγωγή στον Προγραμματισμό Η/Υ με την JavaScript Β. Εισαγωγή στον Προγραμματισμό Η/Υ με την JavaScript Β.1 Τύποι Δεδομένων Όλες οι γλώσσες προγραμματισμού (πρέπει να) υποστηρίζουν πέντε (5) πρωταρχικούς τύπους δεδομένων: char (character) int (integer)

Διαβάστε περισσότερα

HTML... 1. Εισαγωγή στην HTML και τα CSS

HTML... 1. Εισαγωγή στην HTML και τα CSS HTML...... 1 Εισαγωγή στην HTML και τα CSS HTML...... 2 HTML. H HTML (HYPERTEXT MARKUP LANGUAGE), είναι µία γλώσσα η οποία «λέει» στον υπολογιστή πως θα πρέπει να εµφανίσει µία ιστοσελίδα. Τα αρχεία στα

Διαβάστε περισσότερα

ΔΟΜΗ. Διδάσκοντες: Π. Αγγελάτος, Δ. Ζήνδρος Επιμέλεια διαφανειών: Δ. Ζήνδρος Σχολή Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών

ΔΟΜΗ. Διδάσκοντες: Π. Αγγελάτος, Δ. Ζήνδρος Επιμέλεια διαφανειών: Δ. Ζήνδρος Σχολή Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών ΔΟΜΗ Διδάσκοντες: Π. Αγγελάτος, Δ. Ζήνδρος Επιμέλεια διαφανειών: Δ. Ζήνδρος Σχολή Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών Άδεια Χρήσης Το παρόν εκπαιδευτικό υλικό υπόκειται σε άδειες χρήσης Creative

Διαβάστε περισσότερα

Cascading Style Sheets (CSS)

Cascading Style Sheets (CSS) Cascading Style Sheets (CSS) Τα Cascading Style Sheets προσφέρουν έναν εύκολο τρόπο για να ορίσουμε τη μορφοποίηση που επιθυμούμε να έχουν οι σελίδες μία τοποθεσίας του Παγκόσμιου Ιστού που δημιουργούμε.

Διαβάστε περισσότερα

Εισαγωγή στον Παγκόσμιο ιστό και στη γλώσσα Html. Χρ. Ηλιούδης

Εισαγωγή στον Παγκόσμιο ιστό και στη γλώσσα Html. Χρ. Ηλιούδης Εισαγωγή στον Παγκόσμιο ιστό και στη γλώσσα Html Χρ. Ηλιούδης Παγκόσμιος Ιστός (WWW) Ο Παγκόσμιος Ιστός (World Wide Web WWW), ή απλώς Ιστός, βασίζεται στην ιδέα των κατανεμημένων πληροφοριών. Αντί όλες

Διαβάστε περισσότερα

Ιατρική Πληροφορική. Δρ. Π. ΑΣΒΕΣΤΑΣ ΤΜΗΜΑ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΒΙΟΪΑΤΡΙΚΗΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ Τ.Ε.

Ιατρική Πληροφορική. Δρ. Π. ΑΣΒΕΣΤΑΣ ΤΜΗΜΑ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΒΙΟΪΑΤΡΙΚΗΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ Τ.Ε. Ιατρική Πληροφορική Δρ. Π. ΑΣΒΕΣΤΑΣ ΤΜΗΜΑ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΒΙΟΪΑΤΡΙΚΗΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ Τ.Ε. Χρήσιμοι Σύνδεσμοι Σημειώσεις μαθήματος: http://medisp.bme.teiath.gr/eclass/courses/tio103/ https://eclass.teiath.gr/courses/tio100/

Διαβάστε περισσότερα

PHP 1. Διδάσκοντες: Π. Αγγελάτος, Δ. Ζήνδρος Επιμέλεια διαφανειών: Δ. Ζήνδρος Σχολή Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών

PHP 1. Διδάσκοντες: Π. Αγγελάτος, Δ. Ζήνδρος Επιμέλεια διαφανειών: Δ. Ζήνδρος Σχολή Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών PHP 1 Διδάσκοντες: Π. Αγγελάτος, Δ. Ζήνδρος Επιμέλεια διαφανειών: Δ. Ζήνδρος Σχολή Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών Άδεια Χρήσης Το παρόν εκπαιδευτικό υλικό υπόκειται σε άδειες χρήσης Creative

Διαβάστε περισσότερα

Ιατρική Πληροφορική. Δρ. Π. ΑΣΒΕΣΤΑΣ ΤΜΗΜΑ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΒΙΟΪΑΤΡΙΚΗΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ Τ.Ε.

Ιατρική Πληροφορική. Δρ. Π. ΑΣΒΕΣΤΑΣ ΤΜΗΜΑ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΒΙΟΪΑΤΡΙΚΗΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ Τ.Ε. Ιατρική Πληροφορική Δρ. Π. ΑΣΒΕΣΤΑΣ ΤΜΗΜΑ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΒΙΟΪΑΤΡΙΚΗΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ Τ.Ε. Χρήσιμοι Σύνδεσμοι Σημειώσεις μαθήματος: http://medisp.bme.teiath.gr/eclass/courses/tio103/ https://eclass.teiath.gr/courses/tio100/

Διαβάστε περισσότερα

Εισαγωγη στην html. Η δομή μιας ιστοσελίδας (αρχείο html) Η βασική δομή ενός αρχείου html είναι η εξής: <html> <head>

Εισαγωγη στην html. Η δομή μιας ιστοσελίδας (αρχείο html) Η βασική δομή ενός αρχείου html είναι η εξής: <html> <head> Εισαγωγη στην html Ο παγκόσμιος ιστός (αγγ.: World Wide Web ή www) είναι η πιο δημοφιλής υπηρεσία που μας παρέχει το Διαδίκτυο (Internet) και είναι ένα σύστημα διασυνδεδεμένων πληροφοριών (κειμένου, εικόνας,

Διαβάστε περισσότερα

Παράρτημα A: PHP, HTML φόρμες και το πρωτόκολλο HTTP.

Παράρτημα A: PHP, HTML φόρμες και το πρωτόκολλο HTTP. Εργαστήριο #5 Τι πρέπει να έχετε ολοκληρώσει από το προηγούμενο εργαστήριο. Θα πρέπει να ξέρετε να εισάγετε ένα βασικό πρόγραμμα PHP μέσα σε μια ιστοσελίδα, τη χρήση της echo και τον χειρισμό απλών μεταβλητών

Διαβάστε περισσότερα

Ref.: SLWS 1 5Copyright 2005 The European Computer Driving Licence Foundation Ltd Σελίδα 1 από 7

Ref.: SLWS 1 5Copyright 2005 The European Computer Driving Licence Foundation Ltd Σελίδα 1 από 7 The European Computer Driving Licence Foundation Ltd Σελίδα 1 από 7 ΣΤΟΧΟΙ ΕΞΕΤΑΣΗΣ Η ενότητα ECDL WebStarter απαιτεί από τον Υποψήφιο να κατανοεί τις κύριες έννοιες της σχεδίασης και δημοσίευσης δικτυακών

Διαβάστε περισσότερα

Η Βίβλος των CSS. Εισαγωγή στα CSS

Η Βίβλος των CSS. Εισαγωγή στα CSS Η Βίβλος των CSS Εισαγωγή στα CSS Τα Διαδοχικά Φύλλα Στυλ (CSS, Cascading Style Sheets) αποτελούν ένα πολύ καλό εργαλείο για να μπορούμε να αλλάζουμε την εμφάνιση και τη διάταξη (layout) των ιστοσελίδων

Διαβάστε περισσότερα

Ποιες είναι οι κύριες ετικέτες που χρησιμοποιεί η HTML για την περιγραφή της συνολικής δομής μιας ιστοσελίδας;

Ποιες είναι οι κύριες ετικέτες που χρησιμοποιεί η HTML για την περιγραφή της συνολικής δομής μιας ιστοσελίδας; Τι είναι η HTML; Η HTML είναι το ακρωνύμιο των λέξεων HyperText Markup Language, δηλαδή Γλώσσα Χαρακτηρισμού Υπερ Κειμένου και βασίζεται στη γλώσσα SGML, Standard Generalized Markup Language, που είναι

Διαβάστε περισσότερα

Εργαστήριο #10 (Ε10) 1

Εργαστήριο #10 (Ε10) 1 Εργαστήριο #10 Από τα προηγούμενα εργαστήρια......θα χρειαστείτε ορισμένες από τις οδηγίες μορφοποίησης CSS (ανατρέξτε στις εκφωνήσεις του 8 ου και 9 ου εργαστηρίου).! Οδηγίες Στη δυναμική δημιουργία ιστοσελίδων

Διαβάστε περισσότερα

<HTML> <HEAD> <TITLE> <BODY>

<HTML> <HEAD> <TITLE> <BODY> ΑΣΚΗΣΗ 1 1. Ανοίξτε τον επεξεργαστή ιστοσελίδων 2. Αποθηκεύστε στο X:/mathimata/html/askiseis/ με όνομα askisi1b.html 3. Θα φτιάξουμε μια νέα ιστοσελίδα, χρησιμοποιώντας τις βασικές ετικέτες

Διαβάστε περισσότερα

Εισαγωγή στην HTML (1)

Εισαγωγή στην HTML (1) Εισαγωγή στην HTML (1) Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου Τμήμα Επιστήμης & Τεχνολογίας Τηλεπικοινωνιών Ευάγγελος Α. Κοσμάτος HTML HyperText Mark-up Language Καθορίζει τον τρόπο που ο browser εμφανίζει τα διάφορα

Διαβάστε περισσότερα

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΚΑΙ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΣ Η/Υ

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΚΑΙ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΣ Η/Υ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ AΙΓΑIΟΥ & ΑΕΙ ΠΕΙΡΑΙΑ Τ.Τ. Τμήματα Ναυτιλίας και Επιχειρηματικών Υπηρεσιών & Μηχ. Αυτοματισμού ΤΕ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΚΑΙ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΣ Η/Υ Εισαγωγή στη Python Νικόλαος Ζ. Ζάχαρης Αναπληρωτής

Διαβάστε περισσότερα

Βασικά στοιχεία του CSS

Βασικά στοιχεία του CSS Βασικά στοιχεία του CSS Περιεχόμενα Τι είναι CSS Πλεονεκτήματα CSS μορφοποίησης Συντακτικό του CSS Ιδιότητες CSS Εφαρμογή CSS κανόνων Επικάλυψη CSS κανόνων 2 Μορφοποίηση με HTML Η HTML είναι σχεδιασμένη

Διαβάστε περισσότερα

Java & Java EE 1o Μέρος: Servlets και Java Server Pages. Κακαρόντζας Γεώργιος

Java & Java EE 1o Μέρος: Servlets και Java Server Pages. Κακαρόντζας Γεώργιος Java & Java EE 1o Μέρος: Servlets και Java Server Pages Κακαρόντζας Γεώργιος Διάκριση μεταξύ Web και πλήρους προφίλ Στη Java EE υπάρχει η διάκριση μεταξύ web προφίλ και πλήρους προφίλ. Το Web προφίλ περιλαμβάνει

Διαβάστε περισσότερα

PHPMyAdmin: Σύντομος οδηγός για αρχάριους

PHPMyAdmin: Σύντομος οδηγός για αρχάριους 2014 PHPMyAdmin: Σύντομος οδηγός για αρχάριους Καρούσος Νικόλαος Επιστημονικός Συνεργάτης Παρασκευά Σταυρούλα Φοιτήτρια, Εργαστηριακή Βοηθός, τμήμα ΕΠΔΟ Μεσολογγίου 33 Έκδοση 1.1 Πρόλογος... - 2-1. Είσοδος

Διαβάστε περισσότερα

Ιατρική Πληροφορική. Δρ. Π. ΑΣΒΕΣΤΑΣ ΤΜΗΜΑ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΒΙΟΪΑΤΡΙΚΗΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ Τ. Ε. Χρήσιμοι Σύνδεσμοι

Ιατρική Πληροφορική. Δρ. Π. ΑΣΒΕΣΤΑΣ ΤΜΗΜΑ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΒΙΟΪΑΤΡΙΚΗΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ Τ. Ε. Χρήσιμοι Σύνδεσμοι Ιατρική Πληροφορική Δρ. Π. ΑΣΒΕΣΤΑΣ ΤΜΗΜΑ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΒΙΟΪΑΤΡΙΚΗΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ Τ. Ε. Χρήσιμοι Σύνδεσμοι Σημειώσεις μαθήματος: http://medisp.bme.teiath.gr/eclass/courses/tio103/ https://eclass.teiath.gr/courses/tio100/

Διαβάστε περισσότερα

Γαβαλάς Δαμιανός dgavalas@aegean.gr. Δικτυακά Πολυμέσα ΙΙ Εργαστήριο #3 0 : Εισαγωγή στacascading Style Sheets (CSS)

Γαβαλάς Δαμιανός dgavalas@aegean.gr. Δικτυακά Πολυμέσα ΙΙ Εργαστήριο #3 0 : Εισαγωγή στacascading Style Sheets (CSS) Δικτυακά Πολυμέσα ΙΙ Εργαστήριο #3 0 : Εισαγωγή στacascading Style Sheets (CSS) Γαβαλάς Δαμιανός dgavalas@aegean.gr Επικαλυπτόμενα Φύλλα Στυλ (Cascading Style Sheets, CSS) Η (X)HTML προσδιορίζει τη βασική

Διαβάστε περισσότερα

1. <body> 2. <header> 3. <h1> My Page </h1> 4. </header> 5. <section>

1. <body> 2. <header> 3. <h1> My Page </h1> 4. </header> 5. <section> Ενδεικτικές ερωτήσεις 1. Τι σημαίνουν τα αρχικά CSS 2. Τι σημαίνουν τα αρχικά HTML 3. Ποια η διαφορά μεταξύ Internet και Web; a. Είναι το ίδιο b. Το Web είναι μια υπηρεσία του διαδικτύου 4. Ποια η διαφορά

Διαβάστε περισσότερα

Σε αυτό το μάθημα θα ασχοληθούμε με τη βελτίωση της εμφάνισης ενός ιστοτόπου, αλλά και τον εύκολο χειρισμό όλων των αλλαγών τις οποίες επιθυμούμε να

Σε αυτό το μάθημα θα ασχοληθούμε με τη βελτίωση της εμφάνισης ενός ιστοτόπου, αλλά και τον εύκολο χειρισμό όλων των αλλαγών τις οποίες επιθυμούμε να Σε αυτό το μάθημα θα ασχοληθούμε με τη βελτίωση της εμφάνισης ενός ιστοτόπου, αλλά και τον εύκολο χειρισμό όλων των αλλαγών τις οποίες επιθυμούμε να κάνουμε μέσω ενός εξωτερικού αρχείου.το αρχείο αυτό

Διαβάστε περισσότερα

Διάλεξη 2η Εισαγωγή στο CSS

Διάλεξη 2η Εισαγωγή στο CSS Διάλεξη 2η Εισαγωγή στο CSS Στέλιος Μόσχογλου Θεοδόσης Σουργκούνης Αντώνης Χρυσόπουλος I S S E L D e c o d e (Intelligent Systems & Software Engineering Lab) Στόχος της ώρας Τι είναι το CSS? Γιατί να χρησιμοποιήσω

Διαβάστε περισσότερα

ΕΠΛ 012. JavaScripts

ΕΠΛ 012. JavaScripts ΕΠΛ 012 JavaScripts Γλώσσα JavaScript (JS) ηµιουργεί δυναµικές ιστοσελίδες και αλληλεπιδράσεις µε το χρήστη εν είναι Java, αλλά είναι αντικειµενοστραφής (απλό µοντέλο υποκειµένων) Objects, properties (τιµές

Διαβάστε περισσότερα

Στην τεχνολογία των CSS, οι κανόνες στυλ (style

Στην τεχνολογία των CSS, οι κανόνες στυλ (style Δικτυακά Πολυμέσα ΙΙ Εργαστήριο #4 0 : CSS: Βασικές και προχωρημένες τεχνικές επιλογής, τα στοιχεία και , ψευδο κλάσεις και ψευδο επιλογείς Γαβαλάς Δαμιανός dgavalas@aegean.gr CSS κανόνες στυλ

Διαβάστε περισσότερα

JAVASCRIPT 1. Διδάσκοντες: Π. Αγγελάτος, Δ. Ζήνδρος Επιμέλεια διαφανειών: Π. Αγγελάτος Σχολή Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών

JAVASCRIPT 1. Διδάσκοντες: Π. Αγγελάτος, Δ. Ζήνδρος Επιμέλεια διαφανειών: Π. Αγγελάτος Σχολή Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών JAVASCRIPT 1 Διδάσκοντες: Π. Αγγελάτος, Δ. Ζήνδρος Επιμέλεια διαφανειών: Π. Αγγελάτος Σχολή Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών Άδεια Χρήσης Το παρόν εκπαιδευτικό υλικό υπόκειται σε άδειες

Διαβάστε περισσότερα

Οδηγίες Στο σημερινό εργαστήριο θα αρχίσετε να χρησιμοποιείτε βασικές οδηγίες μορφοποίησης της ιστοσελίδας σας (κάτι που έχουμε αποφύγει έως τώρα!).

Οδηγίες Στο σημερινό εργαστήριο θα αρχίσετε να χρησιμοποιείτε βασικές οδηγίες μορφοποίησης της ιστοσελίδας σας (κάτι που έχουμε αποφύγει έως τώρα!). Εργαστήριο #8 Τι πρέπει να έχετε ολοκληρώσει από το προηγούμενο εργαστήριο. Το σημερινό εργαστήριο είναι ανεξάρτητο από τα προηγούμενα, επειδή όμως θα ζητηθεί να ανακυκλώσετε υλικό από εκείνα, βεβαιωθείτε

Διαβάστε περισσότερα

MySQL + Γλώσσα Προγραμματισμού. Βάσεις Δεδομένων Ευαγγελία Πιτουρά 1

MySQL + Γλώσσα Προγραμματισμού. Βάσεις Δεδομένων Ευαγγελία Πιτουρά 1 MySQL + Γλώσσα Προγραμματισμού Ευαγγελία Πιτουρά 1 Database drivers Για να χρησιμοποιήσουμε μια βάση δεδομένων από μια γλώσσα προγραμματισμού χρειαζόμαστε έναν driver. JDBC είναι το API για τη Java και

Διαβάστε περισσότερα

SQL Τύποι Δεδομένων Δημιουργία Πίνακα Παράδειγμα.. Εργαστήριο Βάσεων Δεδομένων. Εισαγωγή στη MySQL (1)

SQL Τύποι Δεδομένων Δημιουργία Πίνακα Παράδειγμα.. Εργαστήριο Βάσεων Δεδομένων. Εισαγωγή στη MySQL (1) Εργαστήριο Βάσεων Δεδομένων Εισαγωγή στη My (1) Η (Structured Query Language) είναι μια πλήρης γλώσσα Βάσεων Δεδομενων Είναι δομημένη σε βάσεις που περιέχουν πίνακες Οι πίνακες αποτελούνται από γραμμές

Διαβάστε περισσότερα

Πληροφορική Τμήμα Σχεδιασμού & Τεχνολογίας Ξύλου & Επίπλου Αντώνιος Καραγεώργος Ευανθία Τσιλιχρήστου. Μάθημα 6 ο Τεχνολογίες Διαδικτύου: HTML II

Πληροφορική Τμήμα Σχεδιασμού & Τεχνολογίας Ξύλου & Επίπλου Αντώνιος Καραγεώργος Ευανθία Τσιλιχρήστου. Μάθημα 6 ο Τεχνολογίες Διαδικτύου: HTML II Πληροφορική Τμήμα Σχεδιασμού & Τεχνολογίας Ξύλου & Επίπλου Αντώνιος Καραγεώργος Ευανθία Τσιλιχρήστου Μάθημα 6 ο Τεχνολογίες Διαδικτύου: HTML II Εισαγωγή Εικόνων Οι φυλλομετρητές μπορούν να εμφανίσουν ένθετες

Διαβάστε περισσότερα

Εργαστήριο Βάσεων Δεδομένων

Εργαστήριο Βάσεων Δεδομένων Εργαστήριο Βάσεων Δεδομένων Άσκηση 2 Σκοπός της άσκησης είναι: 1. Με δεδομένο το σχεσιακό διάγραμμα, η υλοποίηση μιας βάσης σε MySQL. 2. Η εισαγωγή δεδομένων στη βάση. 3. Η υλοποίηση απλών ερωτημάτων mysql

Διαβάστε περισσότερα

Εργαστήριο Βάσεων Δεδομένων

Εργαστήριο Βάσεων Δεδομένων Εργαστήριο Βάσεων Δεδομένων Άσκηση 2 Σκοπός της άσκησης είναι: 1. Με δεδομένο το σχεσιακό διάγραμμα, η υλοποίηση μιας βάσης σε MySQL. 2. Η εισαγωγή δεδομένων στη βάση. Για το κείμενο των προδιαγραφών της

Διαβάστε περισσότερα

Βασίλειος Κοντογιάννης ΠΕ19

Βασίλειος Κοντογιάννης ΠΕ19 Ενότητα3 Επικοινωνία και Διαδίκτυο 11.1 Γενική Εισαγωγή στην HTML Τι είναι η HTML (HyperText Markup Language); Είναι μια γλώσσα σήμανσης (Markup) με την οποία πραγματοποιείται η δόμηση σελίδων του Παγκόσμιου

Διαβάστε περισσότερα

Συλλογή και Επεξεργασία Δεδομένων με Φόρμες

Συλλογή και Επεξεργασία Δεδομένων με Φόρμες Συλλογή και Επεξεργασία Δεδομένων με Φόρμες Οι φόρμες αποτελούν τον πιο δημοφιλή τρόπο για τη συλλογή δεδομένων μέσω του World Wide Web (WWW). Επιτρέπουν στους χρήστες να επικοινωνούν με τη βοήθεια του

Διαβάστε περισσότερα

9η Εργαστηριακή Άσκηση: Stored Procedures - Triggers. Αποθηκευμένες Διαδικασίες (Stored Procedures):

9η Εργαστηριακή Άσκηση: Stored Procedures - Triggers. Αποθηκευμένες Διαδικασίες (Stored Procedures): 9η Εργαστηριακή Άσκηση: Stored Procedures - Triggers Σκοπός της παρούσας εργαστηριακής άσκησης, είναι η εξοικείωση του σπουδαστή με τη δημιουργία αποθηκευμένων διαδικασιών (Stored Procedures) και σκανδάλης

Διαβάστε περισσότερα

ΤΑΞΙΝΟΜΗΣΗ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΩΝ ΕΡΩΤΗΜΑΤΟΣ

ΤΑΞΙΝΟΜΗΣΗ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΩΝ ΕΡΩΤΗΜΑΤΟΣ ΤΑΞΙΝΟΜΗΣΗ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΩΝ ΕΡΩΤΗΜΑΤΟΣ Η συνθήκη WHERE βάζει περιορισμούς στις εγγραφές που επιστρέφονται. Ο όρος ORDER BY ταξινομεί τις εγγραφές που επιστρέφονται. Παράδειγμα: SELECT * FROM table_name ORDER

Διαβάστε περισσότερα

3. ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΟ CSS ΓΙΩΡΓΟΣ ΓΙΑΝΝΑΚΑΚΗΣ, ΜΑΝΩΛΗΣ ΤΣΙΚΝΑΚΗΣ

3. ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΟ CSS ΓΙΩΡΓΟΣ ΓΙΑΝΝΑΚΑΚΗΣ, ΜΑΝΩΛΗΣ ΤΣΙΚΝΑΚΗΣ 2014 3. ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΟ CSS ΓΙΩΡΓΟΣ ΓΙΑΝΝΑΚΑΚΗΣ, ΜΑΝΩΛΗΣ ΤΣΙΚΝΑΚΗΣ Εισαγωγή Το CSS (Cascading Style Sheets) είναι αρχεία με κατάληξη.css τα οποία καθορίζουν την μορφοποίηση των ιστοσελίδων. Μέσω αυτών επιτυγχάνεται

Διαβάστε περισσότερα

Σπουδές CAD, Πληροφορικής, Οικονομίας, Διοίκησης και D.T.P. με Σύστημα διδασκαλίας facetoface

Σπουδές CAD, Πληροφορικής, Οικονομίας, Διοίκησης και D.T.P. με Σύστημα διδασκαλίας facetoface Copyright 2009-2012 -SYSTEM- All rights reserved 2/159 ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ Μάθημα 1: New - Save Μάθημα 2: Εισαγωγή στη CSS Μάθημα 3: Τρόπος Σύνταξης Μάθημα 4: Σχόλια Μάθημα 5: ID Μάθημα 6: Class Μάθημα 7: Background

Διαβάστε περισσότερα

Η SQL αποτελείται από δύο υποσύνολα, τη DDL και τη DML.

Η SQL αποτελείται από δύο υποσύνολα, τη DDL και τη DML. Κεφάλαιο 5 Η γλώσσα SQL 5.1 Εισαγωγή Η γλώσσα SQL (Structured Query Language) είναι η πιο διαδεδομένη διαλογική γλώσσα ερωταπαντήσεων που χρησιμοποιείται για την επικοινωνία του χρήστη με σχεσιακές ΒΔ.

Διαβάστε περισσότερα

Μπορείτε τα δείτε βιντεάκι με τη διαδικασία εδώ: http://www.greektuts.net/greek-in-joomla/

Μπορείτε τα δείτε βιντεάκι με τη διαδικασία εδώ: http://www.greektuts.net/greek-in-joomla/ 1) Εμφάνιση ιστοσελίδας Ανοίγουμε το πρόγραμμα πλοήγησης (Firefox, Chrome, Internet Explorer κτλ) και στη γραμμή διευθύνσεων πληκτρολογούμε τη διεύθυνση http://localhost ή http://127.0.0.1. Αν δεν βλέπουμε

Διαβάστε περισσότερα

Εργαστήριο Βάσεων Δεδομένων. Δικαιώματα Χρηστών Προβολές

Εργαστήριο Βάσεων Δεδομένων. Δικαιώματα Χρηστών Προβολές Εργαστήριο Βάσεων Δεδομένων Δικαιώματα Χρηστών Προβολές Επικοινωνία με MySQL mysql host DB server queries results Client host Β Δ Η χρήση της mysql βασίζεται στο μοντέλο client server Remote access to

Διαβάστε περισσότερα

Κεφάλαιο 11: Εισαγωγή στην HTML. Εφαρμογές Πληροφορικής Κεφ. 11 Καραμαούνας Πολύκαρπος

Κεφάλαιο 11: Εισαγωγή στην HTML. Εφαρμογές Πληροφορικής Κεφ. 11 Καραμαούνας Πολύκαρπος Κεφάλαιο 11: Εισαγωγή στην HTML 1 11.1 Γενική εισαγωγή στην HTML Τι είναι η HTML HyperText Markup Language - Γλώσσα Χαρακτηρισμού Υπερ-Κειμένου είναι η βασική γλώσσα με την οποία πραγματοποιείται η δόμηση

Διαβάστε περισσότερα

Αντώνης Χρυσόπουλος Στέλιος Μόσχογλου Θεοδόσης Σουργκούνης ΔΟΜΗΣΗ ΚΩΔΙΚΑ. Μαθαίνω παίζοντας

Αντώνης Χρυσόπουλος Στέλιος Μόσχογλου Θεοδόσης Σουργκούνης ΔΟΜΗΣΗ ΚΩΔΙΚΑ. Μαθαίνω παίζοντας Αντώνης Χρυσόπουλος Στέλιος Μόσχογλου Θεοδόσης Σουργκούνης ΔΟΜΗΣΗ ΚΩΔΙΚΑ Μαθαίνω παίζοντας Σήμερα παιδάκια μου θα μάθουμε... 1. Δόμηση Κώδικα 2. Στυλ Κώδικα 3. Συνεργασία Σε Ομάδες - Διαχωρισμός Σε Αρχεία

Διαβάστε περισσότερα

Λειτουργικά. Συστήματα Ι. Φ ρ ο ν τ ι σ τ ή ρ ι ο. Αριστείδης Ηλίας. Εργαστήριο Ηλεκτρονικών Υπολογιστών

Λειτουργικά. Συστήματα Ι. Φ ρ ο ν τ ι σ τ ή ρ ι ο. Αριστείδης Ηλίας. Εργαστήριο Ηλεκτρονικών Υπολογιστών Λειτουργικά Αριστείδης Ηλίας Συστήματα Ι Φ ρ ο ν τ ι σ τ ή ρ ι ο Shell Scripting Εισαγωγή Ένα shell script είναι μια λίστα εντολών που εκτελούνται ακολουθιακά Εκτελούνται ανάλογα με το κέλυφος και για

Διαβάστε περισσότερα

CSS. Εισαγωγή & Βασικές έννοιες. Cascading Style Sheets. Επικαλυπτόμενα φύλλα στυλ

CSS. Εισαγωγή & Βασικές έννοιες. Cascading Style Sheets. Επικαλυπτόμενα φύλλα στυλ CSS Εισαγωγή & Βασικές έννοιες Cascading Style Sheets Επικαλυπτόμενα φύλλα στυλ Περιεχόμενα Τι είναι CSS Πλεονεκτήματα CSS μορφοποίησης Συντακτικό του CSS Ιδιότητες CSS Εφαρμογή CSS κανόνων Επικάλυψη CSS

Διαβάστε περισσότερα