εποχή) στην προθήκη 133 με τα Καβιριακά αγγεία και ειδώλια, όπου και θα εργαστούν με συγκεκριμένα

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "εποχή) στην προθήκη 133 με τα Καβιριακά αγγεία και ειδώλια, όπου και θα εργαστούν με συγκεκριμένα"

Transcript

1

2 Έχει δοθεί στους μαθητές βιβλιογραφία για το Ιερό των Καβίρων της Θήβας από την ιστοσελίδα της κίνησης πολιτών «Διάζωμα», τα Βοιωτικά του Παυσανία και τη Ελληνική Μυθολογία της Εκδοτικής Αθηνών (τόμος Β). Έχει παρουσιαστεί το εκπαιδευτικό πρόγραμμα του Αρχαιολογικού μουσείου Θήβας, «Ο κώδων από το Καβίριο» που περιλαμβάνει: α) παρουσίαση (Power point) για το Ιερό των Καβίρων στη Θήβα, β) επιδαπέδιο παιχνίδι και γ) φύλλο δραστηριοτήτων. Έχει κατασκευαστεί η ιστοριογραμμή στον τοίχο της σχολικής αίθουσας (Από τα Ομηρικά έτη ως τα Ρωμαϊκά) και έχει γίνει από την ομάδα μαθητών «Ιστορικοί» παρουσίαση μιας διδακτικής ώρας με αναφορές στην Αρχαία Ιστορία (Ομηρικοί- Ρωμαϊκοί χρόνοι) γενικά και ειδικότερα στη ιστορία της Θήβας. Οι μαθητές έχουν λάβει φυλλάδιο για τους κανόνες συμπεριφοράς στο μουσείο. Επιπλέον τους έχει δοθεί φωτοτυπία με την κάτοψη του χώρου του μουσείου και φυσικά έχουν ενημερωθεί να έχουν μαζί τους τετράδιο σημειώσεων και στυλό. Διάρκεια επίσκεψης: 90 Ηλικία μαθητών: 16 ετών Επιδιωκόμενοι στόχοι: Οι μαθητές: να νιώσουν οικεία με το περιβάλλον του μουσείου μέσα από τη βιωματική γνώση και εμπειρία. να εμπλακούν στη διαδικασία παρατήρησης και κατανόησης των αρχαίων τεκμηρίων. να συνδέσουν τα εκθέματα του μουσείου με τις θεωρητικές γνώσεις τους για το Καβίριο να τα συσχετίσουν με τις ιστορικές, πολιτικές και κοινωνικές συνθήκες της εποχής που δημιουργήθηκαν. να αξιοποιήσουν τα εκθέματα ως ερεθίσματα για να κινητοποιήσουν τις αισθήσεις και τη φαντασία τους. να ευαισθητοποιηθούν ως προς την ανάγκη προστασίας και διατήρησης της πολιτιστικής κληρονομιάς. Οι μαθητές θα περιηγηθούν στις ενότητες 6 (προθήκες και βάρθρο 22) και 7 (προθήκες 118 και ) του μουσείου που αναφέρονται μεταξύ άλλων και στην λατρεία και τα λατρευτικά αντικείμενα στα γεωμετρικά και αρχαϊκά χρόνια αντίστοιχα και θα σταθούν στην ενότητα 8 (Κλασική εποχή) στην προθήκη 133 με τα Καβιριακά αγγεία και ειδώλια, όπου και θα εργαστούν με συγκεκριμένα φύλλα εργασίας.

3 Καλώς ήρθατε στο σπίτι μου! Να που ξανασυναντιόμαστε λοιπόν! 1 ο Ελάτε να σας ξεναγήσω και να σας γνωρίσω «τους φίλους» μου, τα άλλα καβιριακά αγγεία! φύλλο εργασίας Του μαθητή/της μαθήτριας:... Ημερομηνία:.. Σήμερα θα γνωρίσουμε από κοντά αγγεία που βρέθηκαν στον αρχαιολογικό χώρο του Ιερού των Καβίρων, θα τα παρατηρήσουμε και θα τα αφήσουμε να μας μιλήσουν για τη λατρεία των Καβίρων, τη φύση, την καθημερινή ζωή. Ας ξεκινήσουμε λοιπόν! Κοιτάξτε προσεκτικά στην προθήκη 98 το έκθεμα με αριθμό 1. Πρόκειται για μια οινοχόη. Από τι υλικό είναι κατασκευασμένη; Από πού να πήρε το όνομα της άραγε; Τι δηλώνει το όνομά της για τη χρήση της;.

4 Προσπαθήστε να την εντοπίσετε και να την κυκλώσετε στο διπλανό όστρακο που βρίσκεται στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο, το οποίο είχαμε δει στην παρουσίαση «Ο κώδων από το Καβίριο». Μπορείτε τώρα να καταλάβετε πως σχετίζεται το συγκεκριμένο αγγείο με τη λατρεία του Κάβιρου-Διονύσου; Παρατηρήστε προσεκτικά τα αγγεία στην προθήκη 99 και στο βάθρο 22. Εντοπίστε αγγεία που σχετίζονται με τη λατρεία του Κάβιρου-Διόνυσου τα οποία είχαμε δει στην παρουσίαση «Ο κώδων από το Καβίριο». Σημειώστε το σημείο που βρίσκονται, το όνομα και τον αριθμό τους... Πριν συνεχίσουμε την περιήγηση μας, ας σταθούμε για λίγο, να δούμε την ψηφιακή διαδραστική εφαρμογή και να μάθουμε περισσότερες πληροφορίες για τα μυστικά της τέχνης του κεραμέα! Ας επισκεφθούμε λοιπόν ένα εργαστήριο κεραμικής του 8 ου π.χ. αιώνα!

5 Ποια από τα αγγεία που σχετίζονται με τη λατρεία του Καβίρου-Διονύσου εντοπίζετε στις προθήκες 118, 122. Να αναφέρετε το είδος των αγγείων, τον αριθμό και τη χρήση τους... Εντοπίσατε τη μασκότ μας, τον «Κώδωνα» της μουσειοσκευής; Μα βέβαια είναι το αγγείο με αριθμό (συμπληρώστε) Όπως βλέπετε όμως δεν είναι μόνος του. Έχει μεγάλη παρέα! Πολλά «καβιριακά» αγγεία! Ας τα γνωρίσουμε λοιπόν! Ξεκινάμε! Κάθε ομάδα θα αναλάβει να εξετάσει ένα μέρος της συλλογής. Αγαπητοί «ΒΟΤΑΝΟΛΟΓΟΙ» Παρατηρήστε με προσοχή τα εικονιζόμενα αγγεία, τα οποία βρέθηκαν κατά τις ανασκαφές στο Ιερό των Καβίρων. Διαπιστώνετε ότι βρίσκονται στην προθήκη 133 που έχετε μπροστά σας. Σημειώστε τον αριθμό του καθενός απαντώντας στις ακόλουθες ερωτήσεις: 1. Πώς ονομάζονται; 2. Από τι υλικό έχουν κατασκευαστεί; 3. Πότε κατασκευάστηκαν; 4. Ποια πιστεύετε ότι ήταν η χρήση τους στο Ιερό των Καβίρων; στο διπλανό του καρτελάκι και συμπληρώστε το Ενότητα 8 Προθήκη 133 Εκθέματα (αριθμός): Όνομα: Υλικό: Χρονολόγηση: Χρήση: Ενότητα 8 Προθήκη 133 Εκθέματα: Όνομα: Υλικό: Χρονολόγηση: Χρήση:

6 Ενότητα 8 Προθήκη 133 Έκθεμα: Όνομα Υλικό Χρονολόγηση Χρήση 5. Ποιου ρυθμού (ζωγραφικής τεχνικής) είναι τα αγγεία αυτά; 6. Μπορείτε να περιγράψετε τη διακόσμησή τους; Ποιο κοινό στοιχεία παρατηρείτε όσον αφορά τη διακόσμησή τους; Παρατηρώντας τα ποιες πληροφορίες θα μπορούσατε να αντλήσετε για τα φυτά που υπήρχαν στην περιοχή;.. 8. Ποιες πληροφορίες μας δίνουν σχετικά με τις παραγωγικές ασχολίες των ανθρώπων της περιοχής; Ποιο από τα σύμβολα της λατρείας του Κάβιρου-Διόνυσου αναγνωρίζετε σε αυτά; Το βράδυ τα αγγεία ζωντανεύουν! Χωριστείτε σε ομάδες (ανάλογα με τον αριθμό του φύλλου εργασία σας), σκεφτείτε ένα φανταστικό διάλογο ανάμεσα στα εικονιζόμενα πρόσωπα του αγγείου με αριθμό 9 και στη συνέχεια να μας τον παρουσιάσετε Μετά από όλα όσα μάθατε νομίζω ότι θα είναι εύκολο να λύσετε το παρακάτω σταυρόλεξο. Πάμε λοιπόν!

7 Το Ιερό των Καβίρων στη Θήβα Οριζόντια 3. Θεά που "έδωσε" τα μυστήρια στους Καβιραίους 5. Υλικό από το οποίο ήταν κατασκευασμένα τα περισσότερα καβιριακά αγγεία 6. Θεός του Ολύμπου με τον οποίο συγχεόταν ο Κάβιρος στη Θήβα 7. Μελαμβαφές καβιριακό αγγείο 8. Είδος καβιριακού αγγείου Κάθετα 1. Ζώο που απεικονίζεται σε καβιριακούς σκύφους 2. Στο Καβίριο της Θήβας εκτός από τον Κάβιρο λατρευόταν και ο Ιερός Έτσι ονομαζόταν ο χώρος του Καβιρίου όπου γίνονταν οι μυστηριακές τελετές 7. Ιερό φυτό του θεού Διόνυσου του οποίου τα φύλλα κοσμούν καβιριακά αγγεία 9. Είδος παιχνιδιού-αναθήματος που βρέθηκε στις ανασκαφές στο Καβίριο της Θήβας

8 Αγαπημένοι μου φίλοι Χάρηκα πολύ που με επισκεφθήκατε! Θα χαρώ ακόμα περισσότερο αν μιλήσετε και σε άλλους φίλους και συμμαθητές σας για μένα και τα άλλα καβιριακά αγγεία. Έχουμε ανάγκη από την προστασία και την αγάπη σας. Σας περιμένω ξανά στο σπίτι μου, να σας γνωρίσω και άλλους συγκατοίκους μου άλλων εποχών. Μην ξεχνάτε ότι έχω φτιαχτεί για να κάνω παρέα σε παιδιά και να τα διασκεδάζω!! Είμαι πάντα στη διάθεσή σας! Αποχαιρετώντας τον Κώδωνα και τα υπόλοιπα καβιριακά εκθέματα τι θα θέλατε να τους πείτε;.

9 2 ο Καλώς ήρθατε στο σπίτι μου! Να που ξανασυναντιόμαστε λοιπόν! Ελάτε να σας ξεναγήσω και να σας γνωρίσω «τους φίλους» μου, τα άλλα καβιριακά αγγεία! φύλλο εργασίας Του μαθητή/της μαθήτριας:... Ημερομηνία:.. Σήμερα θα γνωρίσουμε από κοντά αγγεία που βρέθηκαν στον αρχαιολογικό χώρο του Ιερού των Καβίρων, θα τα παρατηρήσουμε και θα τα αφήσουμε να μας μιλήσουν για τη λατρεία των Καβίρων, τη φύση, την καθημερινή ζωή. Ας ξεκινήσουμε λοιπόν! Κοιτάξτε προσεκτικά στην προθήκη 98 το έκθεμα με αριθμό 1. Πρόκειται για μια οινοχόη. Από τι υλικό είναι κατασκευασμένη; Από πού να πήρε το όνομα της άραγε; Τι δηλώνει το όνομά της για τη χρήση της;

10 Προσπαθήστε να την εντοπίσετε και να την κυκλώσετε στο διπλανό όστρακο που βρίσκεται στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο, το οποίο είχαμε δει στην παρουσίαση «Ο κώδων από το Καβίριο». Μπορείτε τώρα να καταλάβετε πως σχετίζεται το συγκεκριμένο αγγείο με τη λατρεία του Κάβιρου-Διονύσου; Παρατηρήστε προσεκτικά τα αγγεία στην προθήκη 99 και στο βάθρο 22. Εντοπίστε αγγεία που σχετίζονται με τη λατρεία του Κάβιρου-Διόνυσου, τα οποία είχαμε δει στην παρουσίαση «Ο κώδων από το Καβίριο». Σημειώστε το σημείο που βρίσκονται, το όνομα και τον αριθμό τους.... Πριν συνεχίσουμε την περιήγηση μας, ας σταθούμε για λίγο, να δούμε την ψηφιακή διαδραστική εφαρμογή και να μάθουμε περισσότερες πληροφορίες για τα μυστικά της τέχνης του κεραμέα!

11 Ποια από τα αγγεία που σχετίζονται με τη λατρεία του Καβίρου-Διονύσου εντοπίζετε στις προθήκες 122 και 127. Να αναφέρετε το είδος των αγγείων, τον αριθμό και τη χρήση τους... Εντοπίσατε τη μασκότ μας, τον «Κώδωνα» της μουσειοσκευής; Μα βέβαια είναι το αγγείο με αριθμό (συμπληρώστε) Όπως βλέπετε όμως δεν είναι μόνος του. Έχει μεγάλη παρέα! Πολλά «καβιριακά» αγγεία! Ας τα γνωρίσουμε λοιπόν! Ξεκινάμε! Κάθε ομάδα θα αναλάβει να εξετάσει ένα μέρος της συλλογής. Αγαπητοί «ΛΑΟΓΡΑΦΟΙ» Παρατηρήστε με προσοχή το εικονιζόμενο αγγείο, το οποίο βρέθηκε κατά τις ανασκαφές στο Ιερό των Καβίρων. Διαπιστώνετε ότι βρίσκεται στην προθήκη που έχετε μπροστά σας. Σημειώστε τον αριθμό του στο διπλανό καρτελάκι και συμπληρώστε το απαντώντας στις ακόλουθες ερωτήσεις: 1. Πώς ονομάζεται; 2. Από τι υλικό έχει κατασκευαστεί; 3. Πότε κατασκευάστηκε; 4. Ποια πιστεύετε ότι ήταν η χρήση του στο Ιερό των Καβίρων; Ενότητα 8 Προθήκη 133 Έκθεμα (αριθμός): Όνομα: Υλικό: Χρονολόγηση: Χρήση 5. Ποιου ζωγραφικού ρυθμού είναι το αγγείο αυτό;..

12 6. Τι πιστεύετε ότι αφηγείται το αγγείο; Μπορείτε να φανταστείτε τα συναισθήματα των μορφών; Να εντοπίσετε ομοιότητες και διαφορές ως προς το θέμα των δύο αγγείων; Ποια από τις περιγραφόμενες σκηνές προηγείται χρονικά; Ποια από τα σύμβολα της λατρείας του Κάβιρου-Διόνυσου αναγνωρίζετε στο πρώτο από τα παραπάνω αγγεία (αριθμός 13); Ο ίδιος ο θεός απεικονίζεται; Το βράδυ τα αγγεία ζωντανεύουν! Χωριστείτε σε ομάδες (ανάλογα με τον αριθμό του φύλλου εργασία σας), σκεφτείτε ένα φανταστικό διάλογο ανάμεσα στα πρόσωπα του εικονιζόμενου αγγείου και να μας τον παρουσιάσετε Μετά από όλα όσα μάθατε νομίζω ότι θα είναι εύκολο να λύσετε το παρακάτω σταυρόλεξο. Πάμε λοιπόν!

13 Το Ιερό των Καβίρων στη Θήβα Οριζόντια 3. Θεά που "έδωσε" τα μυστήρια στους Καβιραίους 5. Υλικό από το οποίο ήταν κατασκευασμένα τα περισσότερα καβιριακά αγγεία 6. Θεός του Ολύμπου με τον οποίο συγχεόταν ο Κάβιρος στη Θήβα 7. Μελαμβαφές Καβιριακό αγγείο 8. Είδος καβιριακού αγγείου Κάθετα 1. Ζώο που απεικονίζεται σε καβιριακούς σκύφους 2. Στο Καβίριο της Θήβας εκτός από τον Κάβιρο λατρευόταν και ο Ιερός Έτσι ονομαζόταν ο χώρος του Καβιρίου όπου γίνονταν οι μυστηριακές τελετές 7. Ιερό φυτό του θεού Διόνυσου του οποίου τα φύλλα κοσμούν καβιριακά αγγεία 9. Είδος παιχνιδιού-αναθήματος που βρέθηκε στις ανασκαφές στο Καβίριο της Θήβας

14 Αγαπημένοι μου φίλοι Χάρηκα πολύ που με επισκεφθήκατε! Θα χαρώ ακόμα περισσότερο αν μιλήσετε και σε άλλους φίλους και συμμαθητές σας για μένα και τα άλλα καβιριακά αγγεία. Έχουμε ανάγκη από την προστασία και την αγάπη σας. Σας περιμένω ξανά στο σπίτι μου, να σας γνωρίσω και άλλους συγκατοίκους μου άλλων εποχών. Μην ξεχνάτε ότι έχω φτιαχτεί για να κάνω παρέα σε παιδιά και να τα διασκεδάζω!! Είμαι πάντα στη διάθεσή σας. Αποχαιρετώντας τον Κώδωνα και τα υπόλοιπα καβιριακά εκθέματα τι θα θέλατε να τους πείτε;.

15 3 ο Καλώς ήρθατε στο σπίτι μου! Να που ξανασυναντιόμαστε λοιπόν! Ελάτε να σας ξεναγήσω και να σας γνωρίσω «τους φίλους» μου, τα άλλα καβιριακά αγγεία! φύλλο εργασίας Του μαθητή/της μαθήτριας:... Ημερομηνία:.. Σήμερα θα γνωρίσουμε από κοντά αγγεία που βρέθηκαν στον αρχαιολογικό χώρο του Ιερού των Καβίρων, θα τα παρατηρήσουμε και θα τα αφήσουμε να μας μιλήσουν για τη λατρεία των Καβίρων, τη φύση, την καθημερινή ζωή. Ας ξεκινήσουμε λοιπόν! Κοιτάξτε προσεκτικά στην προθήκη 98 το έκθεμα με αριθμό 1. Πρόκειται για μια οινοχόη. Από τι υλικό είναι κατασκευασμένη; Από πού να πήρε το όνομα της άραγε; Τι δηλώνει το όνομά της για τη χρήση της; Προσπαθήστε να την εντοπίσετε και να την κυκλώσετε στο διπλανό όστρακο που βρίσκεται στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο, το οποίο είχαμε δει στην παρουσίαση «Ο κώδων από το Καβίριο».

16 Μπορείτε τώρα να καταλάβετε πως σχετίζεται το συγκεκριμένο αγγείο με τη λατρεία του Κάβιρου-Διονύσου; Παρατηρήστε προσεκτικά τα αγγεία στην προθήκη 99 και στο βάθρο 22. Εντοπίστε αγγεία που σχετίζονται με τη λατρεία του Κάβιρου-Διόνυσου, τα οποία είχαμε δει στην παρουσίαση «Ο κώδων από το Καβίριο». Σημειώστε το σημείο που βρίσκονται, το όνομα και τον αριθμό τους... Πριν συνεχίσουμε την περιήγηση μας, ας σταθούμε για λίγο, να δούμε την ψηφιακή διαδραστική εφαρμογή και να μάθουμε περισσότερες πληροφορίες για τα μυστικά της τέχνης του κεραμέα! Ποια από τα αγγεία που σχετίζονται με τη λατρεία του Καβίρου-Διονύσου εντοπίζετε στις προθήκες 124,127. Να αναφέρετε το είδος των αγγείων, τον αριθμό και τη χρήση τους.

17 Εντοπίσατε τη μασκότ μας, τον «Κώδωνα» της μουσειοσκευής; Μα βέβαια είναι το αγγείο με αριθμό (συμπληρώστε) Όπως βλέπετε όμως δεν είναι μόνος του, έχει μεγάλη παρέα! Πολλά «καβιριακά» αγγεία! Ας τα γνωρίσουμε λοιπόν! Ξεκινάμε! Κάθε ομάδα θα αναλάβει να εξετάσει ένα μέρος της συλλογής. Αγαπητοί «ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΟΙ-ΣΥΝΤΗΡΗΤΕΣ» Παρατηρήστε με προσοχή τα εικονιζόμενα αγγεία τα οποία βρέθηκαν κατά τις ανασκαφές στο Ιερό των Καβίρων. Διαπιστώνετε ότι βρίσκονται στην προθήκη που έχετε μπροστά σας. Σημειώστε τον αριθμό του καθενός απαντώντας στις ακόλουθες ερωτήσεις: στο διπλανό του καρτελάκι και συμπληρώστε το 1. Όπως διαπιστώνετε πρόκειται για κομμάτια αγγείων. Πώς ονομάζονται τα τεμάχια αυτά;.. 2. Πως ονομάζονται τα αγγεία από τα οποία προέρχονται τα συγκεκριμένα κομμάτια; 3. Από τι υλικό έχουν κατασκευαστεί; 4. Πότε κατασκευάστηκαν; 5. Ποια πιστεύετε ότι ήταν η χρήση τους στο Ιερό των Καβίρων; Ενότητα 8 Προθήκη 133 Εκθέματα (αριθμοί): Όνομα: Υλικό: Χρονολόγηση: Χρήση:

18 Ενότητα 8 Προθήκη 133 Εκθέματα (αριθμοί): Όνομα: Υλικό: Χρονολόγηση: Χρήση: 6. Ποιου ρυθμού (ζωγραφικής τεχνικής) είναι τα αγγεία αυτά; 7. Φανταστείτε ότι βρίσκεστε κι εσείς μέσα στην παράσταση του αγγείου με αριθμό 25. Μπορείτε να περιγράψετε με λεπτομέρεια τι εικονίζει; 8. Προσπαθήστε να ανασυνθέσετε την παράσταση των αγγείων 20 και 24. Σε ποια παραγωγική δραστηριότητα των ανθρώπων της εποχής αναφέρονται; 9. Ποιο από τα σύμβολα της λατρείας του Κάβιρου-Διόνυσου αναγνωρίζετε στα πέντε αυτά εκθέματα; 10. Το βράδυ τα αγγεία ζωντανεύουν! Χωριστείτε σε ομάδες (ανάλογα με τον αριθμό του φύλλου εργασία σας), σκεφτείτε ένα φανταστικό διάλογο ανάμεσα στα εικονιζόμενα πρόσωπα του αγγείου με αριθμό 9 και να μας τον παρουσιάσετε. 11. Μετά από όλα όσα μάθατε νομίζω ότι θα είναι εύκολο να λύσετε το παρακάτω σταυρόλεξο. Πάμε λοιπόν!

19 Το Ιερό των Καβίρων στη Θήβα Οριζόντια 3. Θεά που "έδωσε" τα μυστήρια στους Καβιραίους 5. Υλικό από το οποίο ήταν κατασκευασμένα τα περισσότερα καβιριακά αγγεία 6. Θεός του Ολύμπου με τον οποίο συγχεόταν ο Κάβιρος στη Θήβα 7. Μελαμβαφές καβιριακό αγγείο 8. Είδος καβιριακού αγγείου Κάθετα 1. Ζώο που απεικονίζεται σε καβιριακούς σκύφους 2. Στο Καβίριο της Θήβας εκτός από τον Κάβιρο λατρευόταν και ο Ιερός Έτσι ονομαζόταν ο χώρος του Καβιρίου όπου γίνονταν οι μυστηριακές τελετές 7. Ιερό φυτό του θεού Διόνυσου του οποίου τα φύλλα κοσμούν καβιριακά αγγεία 9. Είδος παιχνιδιού-αναθήματος που βρέθηκε στις ανασκαφές στο Καβίριο της Θήβας

20 Αγαπημένοι μου φίλοι Χάρηκα πολύ που με επισκεφθήκατε! Θα χαρώ ακόμα περισσότερο αν μιλήσετε και σε άλλους φίλους και συμμαθητές σας για μένα και τα άλλα καβιριακά αγγεία. Έχουμε ανάγκη από την προστασία και την αγάπη σας. Σας περιμένω ξανά στο σπίτι μου, να σας γνωρίσω και άλλους συγκατοίκους μου άλλων εποχών. Μην ξεχνάτε ότι έχω φτιαχτεί για να κάνω παρέα σε παιδιά και να τα διασκεδάζω!! Είμαι πάντα στη διάθεσή σας. Αποχαιρετώντας τον Κώδωνα και τα υπόλοιπα καβιριακά εκθέματα τι θα θέλατε να τους πείτε;.

21 4 ο Καλώς ήρθατε στο σπίτι μου! Να που ξανασυναντιόμαστε λοιπόν! Ελάτε να σας ξεναγήσω και να σας γνωρίσω «τους φίλους» μου, τα άλλα καβιριακά αγγεία! φύλλο εργασίας Του μαθητή/της μαθήτριας:... Ημερομηνία:.. Σήμερα θα γνωρίσουμε από κοντά αγγεία που βρέθηκαν στον αρχαιολογικό χώρο του Ιερού των Καβίρων, θα τα παρατηρήσουμε και θα τα αφήσουμε να μας μιλήσουν για τη λατρεία των Καβίρων, τη φύση, την καθημερινή ζωή. Ας ξεκινήσουμε λοιπόν! Κοιτάξτε προσεκτικά στην προθήκη 98 το έκθεμα με αριθμό 1. Πρόκειται για μια οινοχόη. Από τι υλικό είναι κατασκευασμένη; Από πού να πήρε το όνομα της άραγε; Τι δηλώνει το όνομά της για τη χρήση της;

22 Προσπαθήστε να την εντοπίσετε και να την κυκλώσετε στο διπλανό όστρακο που βρίσκεται στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο, το οποίο είχαμε δει στην παρουσίαση «Ο κώδων από το Καβίριο». Μπορείτε τώρα να καταλάβετε πως σχετίζεται το συγκεκριμένο αγγείο με τη λατρεία του Κάβιρου-Διονύσου; Παρατηρήστε προσεκτικά τα αγγεία στην προθήκη 99 και στο βάθρο 22. Εντοπίστε αγγεία που σχετίζονται με τη λατρεία του Κάβιρου-Διόνυσου, τα οποία είχαμε δει στην παρουσίαση «Ο κώδων από το Καβίριο». Σημειώστε το σημείο που βρίσκονται, το όνομα και τον αριθμό τους. Πριν συνεχίσουμε την περιήγηση μας, ας σταθούμε για λίγο, να δούμε την ψηφιακή διαδραστική εφαρμογή και να μάθουμε περισσότερες πληροφορίες για τα μυστικά της τέχνης του κεραμέα!

23 Ποια από τα αγγεία που σχετίζονται με τη λατρεία του Καβίρου-Διονύσου εντοπίζετε στις προθήκες 123,118. Να αναφέρετε το είδος των αγγείων, τον αριθμό και τη χρήση τους. Εντοπίσατε τη μασκότ μας, τον «Κώδωνα» της μουσειοσκευής; Μα βέβαια είναι το αγγείο με αριθμό (συμπληρώστε) Όπως βλέπετε όμως δεν είναι μόνος του, έχει μεγάλη παρέα! Πολλά «καβιριακά» αγγεία! Ας τα γνωρίσουμε λοιπόν! Ξεκινάμε! Κάθε ομάδα θα αναλάβει να εξετάσει ένα μέρος της συλλογής. Αγαπητοί «ΠΑΙΔΑΓΩΓΟΙ» Παρατηρήστε με προσοχή τα εικονιζόμενα αντικείμενα, τα οποία βρέθηκαν κατά τις ανασκαφές στο Ιερό των Καβίρων. Διαπιστώνετε ότι βρίσκονται στην προθήκη που έχετε μπροστά σας. Σημειώστε τον αριθμό τους στο διπλανό καρτελάκι και συμπληρώστε το απαντώντας στις ακόλουθες ερωτήσεις: 1. Πώς ονομάζεται το καθένα από τα εικονιζόμενα εκθέματα; 2. Πότε κατασκευάστηκε το καθένα; 3. Από τι υλικό έχει κατασκευαστεί; 4. Είναι όλα από το ίδιο υλικό κατασκευασμένα; 5. Τα συγκεκριμένα ευρήματα αποτελούν αναθήματα; Τι σημαίνει ο όρος; Σκεφτείτε ποια ήταν η χρήση τους στο Ιερό των Καβίρων; Ενότητα 8 Προθήκη 133 Εκθέματα (αριθμός): Ονόματα: Υλικά: Χρονολόγηση: Χρήση:

24 6. Ποιου άλλου θεϊκού προσώπου τη λατρεία πιστοποιούν; 7. Ποιου ζωγραφικού ρυθμού είναι τα αγγεία 1 και 4 ; 8. Ποιο σύμβολο του Κάβιρου- Διονύσου παρατηρείτε στα αγγεία 1 και 4;. 9. Σε ποια συμπεράσματα οδηγούμαστε σχετικά με τις ασχολίες των κατοίκων της περιοχής από την παρατήρηση των παραπάνω ειδωλίων και αγγείων; Το βράδυ τα αγγεία ζωντανεύουν! Χωριστείτε σε ομάδες (ανάλογα με τον αριθμό του φύλλου εργασία σας), σκεφτείτε ένα φανταστικό διάλογο ανάμεσα στα εικονιζόμενα πρόσωπα του αγγείου ( αριθ. 9) και να μας τον παρουσιάσετε. 11. Μετά από όλα όσα μάθατε νομίζω ότι θα είναι εύκολο να λύσετε το παρακάτω σταυρόλεξο. Πάμε λοιπόν!

25 Το Ιερό των Καβίρων στη Θήβα Οριζόντια 3. Θεά που "έδωσε" τα μυστήρια στους Καβιραίους 5. Υλικό από το οποίο ήταν κατασκευασμένα τα περισσότερα καβιριακά αγγεία 6. Θεός του Ολύμπου με τον οποίο συγχεόταν ο Κάβιρος στη Θήβα 7. Μελαμβαφές καβιριακό αγγείο 8. Είδος καβιριακού αγγείου Κάθετα 1. Ζώο που απεικονίζεται σε καβιριακούς σκύφους 2. Στο Καβίριο της Θήβας εκτός από τον Κάβιρο λατρευόταν και ο Ιερός Έτσι ονομαζόταν ο χώρος του Καβιρίου όπου γίνονταν οι μυστηριακές τελετές 7. Ιερό φυτό του θεού Διόνυσου του οποίου τα φύλλα κοσμούν καβιριακά αγγεία 9. Είδος παιχνιδιού-αναθήματος που βρέθηκε στις ανασκαφές στο Καβίριο της Θήβας

26 Αγαπημένοι μου φίλοι Χάρηκα πολύ που με επισκεφθήκατε! Θα χαρώ ακόμα περισσότερο αν μιλήσετε και σε άλλους φίλους και συμμαθητές σας για μένα και τα άλλα καβιριακά αγγεία. Έχουμε ανάγκη από την προστασία και την αγάπη σας. Σας περιμένω ξανά στο σπίτι μου, να σας γνωρίσω και άλλους συγκατοίκους μου άλλων εποχών. Μην ξεχνάτε ότι έχω φτιαχτεί για να κάνω παρέα σε παιδιά και να τα διασκεδάζω!! Είμαι πάντα στη διάθεσή σας. Αποχαιρετώντας τον Κώδωνα και τα υπόλοιπα καβιριακά εκθέματα τι θα θέλατε να τους πείτε;.

27 5 ο Καλώς ήρθατε στο σπίτι μου! Να που ξανασυναντιόμαστε λοιπόν! Ελάτε να σας ξεναγήσω και να σας γνωρίσω «τους φίλους» μου, τα άλλα καβιριακά αγγεία! φύλλο εργασίας Του μαθητή/της μαθήτριας:... Ημερομηνία: Σήμερα θα γνωρίσουμε από κοντά αγγεία που βρέθηκαν στον αρχαιολογικό χώρο του Ιερού των Καβίρων, θα τα παρατηρήσουμε και θα τα αφήσουμε να μας μιλήσουν για τη λατρεία των Καβίρων, τη φύση, την καθημερινή ζωή. Ας ξεκινήσουμε λοιπόν! Κοιτάξτε προσεκτικά στην προθήκη 98 το έκθεμα με αριθμό 1. Πρόκειται για μια οινοχόη. Από τι υλικό είναι κατασκευασμένη; Από πού να πήρε το όνομα της άραγε; Τι δηλώνει το όνομά της για τη χρήση της; Προσπαθήστε να την εντοπίσετε και να την κυκλώσετε στο διπλανό όστρακο που βρίσκεται στο Εθνικό Αρχαιολογικό μουσείο, το οποίο είχαμε δει στην παρουσίαση «Ο κώδων από το Καβίριο».

28 Μπορείτε τώρα να καταλάβετε πως σχετίζεται το συγκεκριμένο αγγείο με τη λατρεία του Κάβιρου-Διονύσου;.. Παρατηρήστε προσεκτικά τα αγγεία στην προθήκη 99 και στο βάθρο 22. Εντοπίστε αγγεία που σχετίζονται με τη λατρεία του Κάβιρου-Διόνυσου, τα οποία είχαμε δει στην παρουσίαση «Ο κώδων από το Καβίριο». Σημειώστε το σημείο που βρίσκονται, το όνομα και τον αριθμό τους. Πριν συνεχίσουμε την περιήγηση μας, ας σταθούμε για λίγο, να δούμε την ψηφιακή διαδραστική εφαρμογή και να μάθουμε περισσότερες πληροφορίες για τα μυστικά της τέχνης του κεραμέα! Ποια από τα αγγεία που σχετίζονται με τη λατρεία του Καβίρου-Διονύσου εντοπίζετε στις προθήκες 124,127. Να αναφέρετε το είδος των αγγείων, τον αριθμό και τη χρήση τους. Εντοπίσατε τη μασκότ μας, τον «Κώδωνα» της μουσειοσκευής; Μα βέβαια είναι το αγγείο με αριθμό (συμπληρώστε) Όπως βλέπετε όμως δεν είναι μόνος του, έχει μεγάλη παρέα! Πολλά «καβιριακά» αγγεία!

29 Ας τα γνωρίσουμε λοιπόν! Ξεκινάμε! Κάθε ομάδα θα αναλάβει να εξετάσει ένα μέρος της συλλογής. Αγαπητοί «ΟΙΝΟΠΟΙΟΙ» Παρατηρήστε με προσοχή τα εικονιζόμενα αγγεία, τα οποία βρέθηκαν κατά τις ανασκαφές στο Ιερό των Καβίρων. Διαπιστώνετε ότι βρίσκονται στην προθήκη 133 που έχετε μπροστά σας. Σημειώστε τον αριθμό του καθενός απαντώντας στις ακόλουθες ερωτήσεις: 1. Πώς ονομάζονται; 2. Από τι υλικό έχουν κατασκευαστεί; 3. Πότε κατασκευάστηκαν; στο διπλανό του καρτελάκι και συμπληρώστε το 4. Ποια πιστεύετε ότι ήταν η χρήση τους στις τελετές στο ιερό των Καβίρων; Ενότητα 8 Προθήκη 133 Εκθέματα (αριθμός): Όνομα: Υλικό: Χρονολόγηση: Χρήση: 5. Μπορείτε να διακρίνετε την επιγραφή που φέρουν; Τι γράφει;.. 6. Ποιο άλλο είδος αγγείων γνωρίζετε που είχε παρόμοια χρήση στις τελετές των Καβίρων;. 7. Ποιου θεού τη λατρεία στο ιερό των Καβίρων πιστοποιούν; Θυμηθείτε την παράσταση στο όστρακο από το Εθνικό αρχαιολογικό Μουσείο, πριν απαντήσετε.

30 8. Για ποιες ασχολίες των κατοίκων της περιοχής πληροφορούμαστε έστω και έμμεσα από τα αγγεία αυτά;.. 9. Ποια διαφορά παρατηρείτε ανάμεσα στα δύο αγγεία ως προς το ρυθμό ζωγραφικής; 10. Το βράδυ τα αγγεία ζωντανεύουν! Χωριστείτε σε ομάδες (ανάλογα με τον αριθμό του φύλλου εργασία σας), σκεφτείτε ένα φανταστικό διάλογο ανάμεσα στα εικονιζόμενα πρόσωπα του αγγείου ( αριθ. 9) και να μας τον παρουσιάσετε. 11. Μετά από όλα όσα μάθατε νομίζω ότι θα είναι εύκολο να λύσετε το παρακάτω σταυρόλεξο. Πάμε λοιπόν!

31 Το Ιερό των Καβίρων στη Θήβα Οριζόντια 3. Θεά που "έδωσε" τα μυστήρια στους Καβιραίους 5. Υλικό από το οποίο ήταν κατασκευασμένα τα περισσότερα καβιριακά αγγεία 6. Θεός του Ολύμπου με τον οποίο συγχεόταν ο Κάβιρος στη Θήβα 7. Μελαμβαφές καβιριακό αγγείο 8. Είδος καβιριακού αγγείου Κάθετα 1. Ζώο που απεικονίζεται σε καβιριακούς σκύφους 2. Στο Καβίριο της Θήβας εκτός από τον Κάβιρο λατρευόταν και ο Ιερός Έτσι ονομαζόταν ο χώρος του Καβιρίου όπου γίνονταν οι μυστηριακές τελετές 7. Ιερό φυτό του θεού Διόνυσου του οποίου τα φύλλα κοσμούν καβιριακά αγγεία 9. Είδος παιχνιδιού-αναθήματος που βρέθηκε στις ανασκαφές στο Καβίριο της Θήβας

32 Αγαπημένοι μου φίλοι Χάρηκα πολύ που με επισκεφθήκατε! Θα χαρώ ακόμα περισσότερο αν μιλήσετε και σε άλλους φίλους και συμμαθητές σας για μένα και τα άλλα καβιριακά αγγεία. Έχουμε ανάγκη από την προστασία και την αγάπη σας. Σας περιμένω ξανά στο σπίτι μου, να σας γνωρίσω και άλλους συγκατοίκους μου άλλων εποχών. Μην ξεχνάτε ότι έχω φτιαχτεί για να κάνω παρέα σε παιδιά και να τα διασκεδάζω!! Είμαι πάντα στη διάθεσή σας. Αποχαιρετώντας τον Κώδωνα και τα υπόλοιπα καβιριακά εκθέματα τι θα θέλατε να τους πείτε;.

33 6 ο Καλώς ήρθατε στο σπίτι μου! Να που ξανασυναντιόμαστε λοιπόν! Ελάτε να σας ξεναγήσω και να σας γνωρίσω «τους φίλους» μου, τα άλλα καβιριακά αγγεία! φύλλο εργασίας Του μαθητή/της μαθήτριας:... Ημερομηνία:.. Σήμερα θα γνωρίσουμε από κοντά αγγεία που βρέθηκαν στον αρχαιολογικό χώρο του Ιερού των Καβίρων, θα τα παρατηρήσουμε και θα τα αφήσουμε να μας μιλήσουν για τη λατρεία των Καβίρων, τη φύση, την καθημερινή ζωή. Ας ξεκινήσουμε λοιπόν! Κοιτάξτε προσεκτικά στην προθήκη 98 το έκθεμα με αριθμό 1. Πρόκειται για μια οινοχόη. Από τι υλικό είναι κατασκευασμένη; Από πού να πήρε το όνομα της άραγε; Τι δηλώνει το όνομά της για τη χρήση της;

34 Προσπαθήστε να την εντοπίσετε και να την κυκλώσετε στο διπλανό όστρακο που βρίσκεται στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο, το οποίο είχαμε δει στην παρουσίαση «Ο κώδων από το Καβίριο». Μπορείτε τώρα να καταλάβετε πως σχετίζεται το συγκεκριμένο αγγείο με τη λατρεία του Κάβιρου-Διονύσου; Παρατηρήστε προσεκτικά τα αγγεία στην προθήκη 99 και στο βάθρο 22. Εντοπίστε αγγεία που σχετίζονται με τη λατρεία του Κάβιρου-Διόνυσου, τα οποία είχαμε δει στην παρουσίαση «Ο κώδων από το Καβίριο». Σημειώστε το σημείο που βρίσκονται, το όνομα και τον αριθμό τους. Πριν συνεχίσουμε την περιήγηση μας, ας σταθούμε για λίγο, να δούμε την ψηφιακή διαδραστική εφαρμογή και να μάθουμε περισσότερες πληροφορίες για τα μυστικά της τέχνης του κεραμέα!

35 Ποια από τα αγγεία που σχετίζονται με τη λατρεία του Καβίρου-Διονύσου εντοπίζετε στις προθήκες 122 και 127. Να αναφέρετε το είδος των αγγείων, τον αριθμό και τη χρήση τους. Εντοπίσατε τη μασκότ μας, τον «Κώδωνα» της μουσειοσκευής; Μα βέβαια είναι το αγγείο με αριθμό (συμπληρώστε) Όπως βλέπετε όμως δεν είναι μόνος του, έχει μεγάλη παρέα! Πολλά «καβιριακά» αγγεία! Ας τα γνωρίσουμε λοιπόν! Ξεκινάμε! Κάθε ομάδα θα αναλάβει να εξετάσει ένα μέρος της συλλογής. Αγαπητοί «ΛΑΟΓΡΑΦΟΙ 2» Παρατηρήστε με προσοχή το εικονιζόμενο αγγείο το οποίο βρέθηκε κατά τις ανασκαφές στο Ιερό των Καβίρων. Διαπιστώνετε ότι βρίσκεται στην προθήκη που έχετε μπροστά σας. Σημειώστε τον αριθμό του στο διπλανό καρτελάκι και συμπληρώστε το απαντώντας στις ακόλουθες ερωτήσεις: 1. Πώς ονομάζεται; 2. Από τι υλικό έχει κατασκευαστεί; 3. Πότε κατασκευάστηκε; 4. Ποια πιστεύετε ότι ήταν η χρήση του στο Ιερό των Καβίρων; Ενότητα 8 Προθήκη 133 Έκθεμα (αριθμός): Όνομα: Υλικό: Χρονολόγηση: Χρήση 5. Ποιου ζωγραφικού ρυθμού είναι το αγγείο αυτό;

36 6. Τι πιστεύετε ότι αφηγείται το αγγείο αυτό και σε τι ύφος; 7. Μπορείτε να φανταστείτε τα συναισθήματα των μορφών; 8. Ποια από τα σύμβολα της λατρείας του Κάβιρου-Διόνυσου αναγνωρίζετε σε αυτό; Ο ίδιος ο θεός απεικονίζεται; 9. Να εντοπίσετε ομοιότητες και διαφορές ως προς το θέμα των δύο αγγείων; Ποια από τις περιγραφόμενες σκηνές προηγείται χρονικά; Το βράδυ τα αγγεία ζωντανεύουν! Χωριστείτε σε ομάδες (ανάλογα με τον αριθμό του φύλλου εργασία σας), σκεφτείτε ένα φανταστικό διάλογο ανάμεσα στα εικονιζόμενα πρόσωπα του αγγείου με αριθμό 9 και να μας τον παρουσιάσετε. 11. Μετά από όλα όσα μάθατε νομίζω ότι θα είναι εύκολο να λύσετε το παρακάτω σταυρόλεξο. Πάμε λοιπόν!

37 Το Ιερό των Καβίρων στη Θήβα Οριζόντια 3. Θεά που "έδωσε" τα μυστήρια στους Καβιραίους 5. Υλικό από το οποίο ήταν κατασκευασμένα τα περισσότερα καβιριακά αγγεία 6. Θεός του Ολύμπου με τον οποίο συγχεόταν ο Κάβιρος στη Θήβα 7. Μελαμβαφές καβιριακό αγγείο 8. Είδος καβιριακού αγγείου Κάθετα 1. Ζώο που απεικονίζεται σε καβιριακούς σκύφους 2. Στο Καβίριο της Θήβας εκτός από τον Κάβιρο λατρευόταν και ο Ιερός Έτσι ονομαζόταν ο χώρος του Καβιρίου όπου γίνονταν οι μυστηριακές τελετές 7. Ιερό φυτό του θεού Διόνυσου του οποίου τα φύλλα κοσμούν καβιριακά αγγεία 9. Είδος παιχνιδιού-αναθήματος που βρέθηκε στις ανασκαφές στο Καβίριο της Θήβας

38 Αγαπημένοι μου φίλοι Χάρηκα πολύ που με επισκεφθήκατε! Θα χαρώ ακόμα περισσότερο αν μιλήσετε και σε άλλους φίλους και συμμαθητές σας για μένα και τα άλλα καβιριακά αγγεία. Έχουμε ανάγκη από την προστασία και την αγάπη σας. Σας περιμένω ξανά στο σπίτι μου, να σας γνωρίσω και άλλους συγκατοίκους μου άλλων εποχών. Μην ξεχνάτε ότι έχω φτιαχτεί για να κάνω παρέα σε παιδιά και να τα διασκεδάζω!! Είμαι πάντα στη διάθεσή σας. Αποχαιρετώντας τον Κώδωνα και τα υπόλοιπα καβιριακά εκθέματα τι θα θέλατε να τους πείτε;.

39 Επιστρέφοντας στο σχολείο. Συζήτηση-ενδεικτικές δράσεις: Οι μαθητές και οι μαθήτριες μοιράζονται μεταξύ τους συναισθήματα και εντυπώσεις από την επίσκεψή τους στο μουσείο. Α) Επεξεργάζονται με τη βοήθεια του εκπαιδευτικού τα φύλλα εργασίας μέσα από ερωτήσεις όπως: Πώς μπορεί οι ονομασίες «Κισσοφόρος» και «Άνθιος» του Διόνυσου, τον οποίο οι Θηβαίοι ταυτίζουν με τον Κάβιρο, να ταιριάζουν με τις παραστάσεις των αγγείων αυτής της ενότητας; Ποια θεά της μυθολογίας σχετίζεται με τη γη και τη βλάστηση και με τα Καβίρια μυστήρια; Τι αναφέρει ο μύθος σχετικά με αυτή; Γιατί οι άνθρωποι εκείνης της εποχής ένιωθαν την ανάγκη να πιστεύουν σε θεότητες που προστάτευαν τη βλάστηση και τη γονιμότητα της γης και των ζώων; Έχεις υπόψη σου παραδείγματα από άλλες εποχές και κοινωνίες; Απ όλα όσα είδες και άκουσες, γιατί τελικά πιστεύεις ότι οι άνθρωποι λάτρευαν τον Κάβιρο- Διόνυσο; Αν έπρεπε να δημιουργήσεις το δικό σου ψηφιακό μουσείο ποια αντικείμενα που σχετίζονται με τη λατρείας θα εξέθετες για τους επισκέπτες του μέλλοντος; Β) Προβαίνουν σε δράσεις όπως: Αναζήτηση πληροφοριών για τους μύθους που συνδέουν το Διόνυσο με το αμπέλι και τον κισσό. Ζωγραφική ή κατασκευή με αφορμή ένα έκθεμα του μουσείου που τους τράβηξε ιδιαίτερα την προσοχή. Τους ζητάμε να γράψουν λίγα πράγματα γι αυτό σε μια λεζάντα. Σύνταξη άρθρου στην εφημερίδα του σχολείου για την επίσκεψη που πραγματοποίησαν. Ζητάμε να διαλέξουν μία παράσταση αγγείου ή κάποιο άλλο έκθεμα που τους έκανε εντύπωση. Στη συνέχεια ζητάμε να κάνουν παντομίμα, ώστε οι συμμαθητές τους να μαντέψουν τι παριστάνουν. Ζητάμε να επιλέξουν ένα από τα εκθέματα που τους έκανε ιδιαίτερη εντύπωση και συζητάμε τα κριτήρια της επιλογής τους; Ζητάμε να γράψουν μια ευχαριστήρια επιστολή στο Μουσείο. Να δημιουργήσουν το λεύκωμα της τάξης με φωτογραφίες από την επίσκεψή τους στο μουσείο. Ζητάμε να γράψουν ένα φανταστικό διάλογο ανάμεσα στον «Κώδωνα» και ένα μικρό Σύριο πρόσφυγα όπου ο ένας αφηγείται στον άλλο τις περιπέτειες της ζωής του και να εντοπίσουν αναλογίες ( ξεριζωμός, εκμετάλλευση από επιτηδείους: πολεμοκάπηλους-αρχαιοκάπηλους, προστασία από ευαισθητοποιημένα άτομα/οργανώσεις/επαγγελματίες, εγκατάσταση σε νέο τόπο).

40 Β. Αξιολόγηση: Αναπόσπαστο κομμάτι για την ολοκλήρωση του προγράμματος είναι η διαδικασία της αξιολόγησης, η οποία έρχεται να ανατροφοδοτήσει τόσο τον εκπαιδευτικό όσο και τους μαθητές. Από την πλευρά μας ελέγχουμε κατά πόσο επιτεύχθηκαν οι στόχοι που θέσαμε, εντοπίζουμε τα δυνατά και αδύναμα σημεία της εκπαιδευτικής διαδικασίας και επαναπροσδιορίζουμε μία παρόμοια μελλοντική δράση. Στο πλαίσιο αυτό ζητάμε και τη γνώμη των μαθητών μας για τη μορφή και το περιεχόμενο του εκπαιδευτικού προγράμματος και παράλληλα την αξιολόγηση της δικής τους εργασίας, είτε εργάστηκαν ατομικά είτε σε ομάδες. Μετά την επίσκεψη δίνουμε στους μαθητές φύλλο αξιολόγησης με λίγες απλές ερωτήσεις. ΦΥΛΛΟ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ 1. Η επίσκεψη στο Μουσείο μου άρεσε: a. Πολύ Λίγο b. Μέτρια c. Αρκετά d. Με ενθουσίασε Κυκλώστε την επιλογή που σας εκφράζει και δικαιολογήστε τη Τι μου φάνηκε πιο ενδιαφέρον απ όσα είδα και άκουσα σε αυτή την επίσκεψη; 3. Τι νέο έμαθα που δεν γνώριζα πριν; 4. Σε μια επόμενη επίσκεψη τι άλλο θα ήθελα να δω και να μάθω;

41 Δικτυογραφία-Βιβλιογραφία pdf

Τέλος αξιοποιώντας το Google map ζητάμε από τους μαθητές να σχεδιάσουν τη διαδρομή Βάγια- Καβίριο.

Τέλος αξιοποιώντας το Google map ζητάμε από τους μαθητές να σχεδιάσουν τη διαδρομή Βάγια- Καβίριο. 1 Έχει προηγηθεί επίσκεψη στο Αρχαιολογικό Μουσείο Θήβας, σύμφωνα με το εκπαιδευτικό Πρόγραμμα «Τα καβιρικά αγγεία της Θήβας ζωντανεύουν» Γίνεται «χαρτογράφηση» της επίσκεψής προκειμένου οι μαθητές να

Διαβάστε περισσότερα

ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ ΙΒ ΕΠΚΑ ΠΟΥΛΙΑ ΚΑΙ ΖΩΑ ΣΤΟ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ

ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ ΙΒ ΕΠΚΑ ΠΟΥΛΙΑ ΚΑΙ ΖΩΑ ΣΤΟ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ ΙΒ ΕΠΚΑ ΠΟΥΛΙΑ ΚΑΙ ΖΩΑ ΣΤΟ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ Μάιος 2010-2011 Αρχαιολογικό Μουσείο Ιωαννίνων Πλατεία 25 ης Μαρτίου 6 45221, Ιωάννινα τηλ.2651001089, fax: 2651001051

Διαβάστε περισσότερα

Όψεις Βυζαντίου... στο Αρχαιολογικό Μουσείο Ηγουμενίτσας. Εφορεία Αρχαιοτήτων Θεσπρωτίας

Όψεις Βυζαντίου... στο Αρχαιολογικό Μουσείο Ηγουμενίτσας. Εφορεία Αρχαιοτήτων Θεσπρωτίας Εφορεία Αρχαιοτήτων Θεσπρωτίας... στο Αρχαιολογικό Μουσείο Ηγουμενίτσας Το φυλλάδιο αυτό είναι του/της... που επισκέφθηκε το Αρχαιολογικό Μουσείο Ηγουμενίτσας στις... Το φυλλάδιο που κρατάς στα χέρια σου

Διαβάστε περισσότερα

Mικροί - Mεγάλοι σε δράση

Mικροί - Mεγάλοι σε δράση Υπουργείο Πολιτισμού, Παιδείας και Θρησκευμάτων Γενική Διεύθυνση Αρχαιοτήτων και Πολιτιστικής Κληρονομιάς Διεύθυνση Μουσείων Τμήμα Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων και Επικοινωνίας Εφορεία Αρχαιοτήτων Αθηνών

Διαβάστε περισσότερα

Mικροί - Mεγάλοι σε δράση

Mικροί - Mεγάλοι σε δράση Υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού Γενική Διεύθυνση Αρχαιοτήτων και Πολιτιστικής Κληρονομιάς Διεύθυνση Μουσείων, Εκθέσεων και Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων Τμήμα Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων και Επικοινωνίας

Διαβάστε περισσότερα

Σχεδιάζοντας μία εκπαιδευτική περιήγηση στο Αρχαιολογικό Μουσείο Θηβών

Σχεδιάζοντας μία εκπαιδευτική περιήγηση στο Αρχαιολογικό Μουσείο Θηβών Σχεδιάζοντας μία εκπαιδευτική περιήγηση στο Αρχαιολογικό Μουσείο Θηβών Αθηνά Παπαδάκη Αρχαιολόγος Εφορείας Αρχαιοτήτων Βοιωτίας Επιμορφωτικό Σεμινάριο Θήβα 8 Σεπτεμβρίου 2016 Διαχρονικά ο πολιτισμός της

Διαβάστε περισσότερα

Εκπαιδευτικό πρόγραμμα: «Στον κήπο με τα φυτά του Μουσείου»

Εκπαιδευτικό πρόγραμμα: «Στον κήπο με τα φυτά του Μουσείου» Εκπαιδευτικό πρόγραμμα: «Στον κήπο με τα φυτά του Μουσείου» Υλικό για προαιρετική ενασχόληση των μαθητών πριν και μετά την επίσκεψη στο Μουσείο Ακρόπολης. Κατά την επίσκεψη της σχολικής σας ομάδας στο

Διαβάστε περισσότερα

ΣΕΝΑΡΙΟ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑΣ ΓΝΩΣΤΙΚΟ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΟ: ΙΣΤΟΡΙΑ

ΣΕΝΑΡΙΟ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑΣ ΓΝΩΣΤΙΚΟ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΟ: ΙΣΤΟΡΙΑ ΣΕΝΑΡΙΟ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑΣ ΓΝΩΣΤΙΚΟ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΟ: ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΑΞΗ: Α ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ, Α ΛΥΚΕΙΟΥ ΔΙΔΑΚΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ: Μυκηναϊκός Πολιτισμός ΕΙΣΗΓΗΤΗΣ: ΚΑΛΛΙΑΔΟΥ ΜΑΡΙΑ ΘΕΜΑ: «Η καθημερινή ζωή στον Μυκηναϊκό Κόσμο» Οι μαθητές

Διαβάστε περισσότερα

Πολιτιστικό Πρόγραμμα «Αγγεία πολλά,μα και φαγητά σ αυτά υγιεινά και διαφορετικά!!» Σχ. έτος

Πολιτιστικό Πρόγραμμα «Αγγεία πολλά,μα και φαγητά σ αυτά υγιεινά και διαφορετικά!!» Σχ. έτος Πολιτιστικό Πρόγραμμα «Αγγεία πολλά,μα και φαγητά σ αυτά υγιεινά και διαφορετικά!!» Σχ. έτος 2012-13 Υπεύθυνος Εκπαιδευτικός: Ανδριάνα Καρρά Τάξη: 1 ο Νηπ/γείο Βραχναιίκων τμ. Α2 Ποιοι είμαστε Το παραπάνω

Διαβάστε περισσότερα

Επιστηµονικός και Πολιτιστικός Οργανισµός των Ηνωµένων Εθνών. Πρόγραµµα Ηνωµένων Σχολείων για την Προώθηση της Παγκόσµιας Εκπαίδευσης.

Επιστηµονικός και Πολιτιστικός Οργανισµός των Ηνωµένων Εθνών. Πρόγραµµα Ηνωµένων Σχολείων για την Προώθηση της Παγκόσµιας Εκπαίδευσης. Επιστηµονικός και Πολιτιστικός Οργανισµός των Ηνωµένων Εθνών. Πρόγραµµα Ηνωµένων Σχολείων για την Προώθηση της Παγκόσµιας Εκπαίδευσης. Έκθεση για την Εκπαιδευτική Επίσκεψη στον Ναό του Επίκουρου Απόλλωνα

Διαβάστε περισσότερα

Γνωστικό αντικείμενο του σεναρίου διδασκαλίας: Σύνδεση με ενότητες του Σχολικού Εγχειριδίου: Σύνδεση με άλλες γνωστικές περιοχές:

Γνωστικό αντικείμενο του σεναρίου διδασκαλίας: Σύνδεση με ενότητες του Σχολικού Εγχειριδίου: Σύνδεση με άλλες γνωστικές περιοχές: Αναζητώντας τεκμήρια μινωικού πολιτισμού στο Αρχαιολογικό Μουσείο Ηρακλείου: Μια γέφυρα δημιουργίας ανάμεσα στο σχολικό εγχειρίδιο και στο έκθεμα (Ιστορία Α Γυμνασίου) Μαράκη Διονυσία Φιλόλογος Πειραματικού

Διαβάστε περισσότερα

1 φωτοτυπία ανά μαθητή με τα διαγράμματα παραγωγή προφορικού λόγου, παραγωγή γραπτού λόγου, κατανόηση γραπτού λόγου

1 φωτοτυπία ανά μαθητή με τα διαγράμματα παραγωγή προφορικού λόγου, παραγωγή γραπτού λόγου, κατανόηση γραπτού λόγου Κατανόηση προφορικού λόγου Επίπεδο B Πρώτη διδακτική πρόταση Διάλεξη Ενδεικτική διάρκεια: Ομάδα-στόχος: Διδακτικός στόχος: Στρατηγικές: Υλικό: Ενσωμάτωση δραστηριοτήτων: 1 διδακτική ώρα νεαροί ενήλικες

Διαβάστε περισσότερα

Εκπαιδευτικό πρόγραμμα: «παιδιά, έφηβοι, νέοι»

Εκπαιδευτικό πρόγραμμα: «παιδιά, έφηβοι, νέοι» Εκπαιδευτικό πρόγραμμα: «παιδιά, έφηβοι, νέοι» Υλικό για προαιρετική ενασχόληση των μαθητών πριν και μετά την επίσκεψη στο Μουσείο Ακρόπολης. Κατά την επίσκεψη της σχολικής σας ομάδας στο Μουσείο Ακρόπολης,

Διαβάστε περισσότερα

Εκπαιδευτικό πρόγραμμα: «Στον κήπο με τα ζώα του Μουσείου»

Εκπαιδευτικό πρόγραμμα: «Στον κήπο με τα ζώα του Μουσείου» Εκπαιδευτικό πρόγραμμα: «Στον κήπο με τα ζώα του Μουσείου» Υλικό για προαιρετική ενασχόληση των μαθητών πριν και μετά την επίσκεψη στο Μουσείο Ακρόπολης. Κατά την επίσκεψη της σχολικής σας ομάδας στο Μουσείο

Διαβάστε περισσότερα

ΙΔΡΥΜΑ ΝΙΚΟΛΑΟΥ & ΝΤΟΛΛΗΣ ΓΟΥΛΑΝΔΡΗ ΜΟΥΣΕΙΟ ΚΥΚΛΑΔΙΚΗΣ ΤΕΧΝΗΣ

ΙΔΡΥΜΑ ΝΙΚΟΛΑΟΥ & ΝΤΟΛΛΗΣ ΓΟΥΛΑΝΔΡΗ ΜΟΥΣΕΙΟ ΚΥΚΛΑΔΙΚΗΣ ΤΕΧΝΗΣ ΙΔΡΥΜΑ ΝΙΚΟΛΑΟΥ & ΝΤΟΛΛΗΣ ΓΟΥΛΑΝΔΡΗ ΜΟΥΣΕΙΟ ΚΥΚΛΑΔΙΚΗΣ ΤΕΧΝΗΣ Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης Τμήμα εκπαιδευτικών προγραμμάτων Εκπαιδευτικές Μουσειοσκευές Οι Μουσειοσκευές είναι βαλίτσες που ταξιδεύουν από σχολείο

Διαβάστε περισσότερα

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΕΘΝΙΚΟΥ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟΥ ΜΟΥΣΕΙΟΥ

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΕΘΝΙΚΟΥ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟΥ ΜΟΥΣΕΙΟΥ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΕΘΝΙΚΟΥ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟΥ ΜΟΥΣΕΙΟΥ Για τη σχολική χρονιά 2015-2016 (διάστημα Οκτωβρίου-Δεκεμβρίου) θα πραγματοποιούνται δωρεάν για μαθητές Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΟΥ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΟΥ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ Πατησίων 44, 106 82 Αθήνα Τηλ. 213 214 4813-14, 213 214 4837, Φαξ: 210 8230800 email: eam@.culture.gr, predu.eam@culture.gr www.namuseum.gr Τίτλος προγράμματος: «Μύθοι..μύθοι..παραμύθι». Ιστορίες με μυθικά

Διαβάστε περισσότερα

ΣΤΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΤΩΝ ΜΥΚΗΝΩΝ. «Τα μυστικά ενός αγγείου»

ΣΤΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΤΩΝ ΜΥΚΗΝΩΝ. «Τα μυστικά ενός αγγείου» ΣΤΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΤΩΝ ΜΥΚΗΝΩΝ «Τα μυστικά ενός αγγείου» ΜΠΙΛΙΟΥΡΗ ΑΡΓΥΡΗ 2011 ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΜΟΥΣΕΙΑΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ «ΤΑ ΜΥΣΤΙΚΑ ΕΝΟΣ ΑΓΓΕΙΟΥ» ΘΕΜΑ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ Η παρούσα εργασία αποτελεί το θεωρητικό

Διαβάστε περισσότερα

ΤΟ ΜΟΥΣΙΚΟ ΠΑΕΙ ΜΟΥΣΕΙΟ! Η Α ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΤΟΥ Μ.Σ.Θ.

ΤΟ ΜΟΥΣΙΚΟ ΠΑΕΙ ΜΟΥΣΕΙΟ! Η Α ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΤΟΥ Μ.Σ.Θ. ΤΟ ΜΟΥΣΙΚΟ ΠΑΕΙ ΜΟΥΣΕΙΟ! ΜΟΥΣΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΜΟΥΣΕΙΑΚΗ ΑΓΩΓΗ, 2012-2013 ΥΠΕΥΘΥΝΕΣ ΚΑΘΗΓΗΤΡΙΕΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ: Α. ΑΡΖΟΓΛΟΥ & Ε. ΤΖΗΜΟΥΛΗ ΚΑΘΗΓΗΤΕΣ-ΣΥΝΟΔΟΙ: Τ. ΚΥΡΙΑΖΙΚΙΔΟΥ & Δ. ΤΖΟΒΑΝΑΚΗΣ Παρασκευή,

Διαβάστε περισσότερα

ποδράσηη Σχέδια εργασίας σχολείων-μουσείων σχολικού έτους ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΕΣ ΕΠΙΣΚΕΨΕΙΣ ΜΑΘΗΤΩΝ

ποδράσηη Σχέδια εργασίας σχολείων-μουσείων σχολικού έτους ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΕΣ ΕΠΙΣΚΕΨΕΙΣ ΜΑΘΗΤΩΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΕΣ ΕΠΙΣΚΕΨΕΙΣ ΜΑΘΗΤΩΝ 9 ποδράσηη 5 Σχέδια εργασίας σχολείων-μουσείων σχολικού έτους 2011-2012 Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης 7ο Γυμνάσιο Αθηνών Η καθημερινή ζωή και το ένδυμα στην αρχαία Ελλάδα -

Διαβάστε περισσότερα

ΕΚΠΑΙ ΕΥΤΙΚΟΙ ΣΤΟΧΟΙ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΟΥ ΕΚΠΑΙ ΕΥΤΙΚΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ

ΕΚΠΑΙ ΕΥΤΙΚΟΙ ΣΤΟΧΟΙ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΟΥ ΕΚΠΑΙ ΕΥΤΙΚΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ Πατησίων 44, 106 82 Αθήνα Τηλ. 210 8217724, Φαξ: 210 8230800 email: eam @.culture.gr www.namuseum.gr Τίτλος προγράμματος : «Κάτι μου θυμίζουν αυτά τα παιχνίδια» Ηλικία παιδιών : ημοτικού Χώρος διεξαγωγής

Διαβάστε περισσότερα

Φυτά και ζώα στα νομίσματα και στον διάκοσμο του Νομισματικού Μουσείου. 24o Δημοτικό Αχαρνών. Νομισματικό Μουσείο Αθηνών

Φυτά και ζώα στα νομίσματα και στον διάκοσμο του Νομισματικού Μουσείου. 24o Δημοτικό Αχαρνών. Νομισματικό Μουσείο Αθηνών Νομισματικό Μουσείο Αθηνών 24o Δημοτικό Αχαρνών Φυτά και ζώα στα νομίσματα και στον διάκοσμο του Νομισματικού Μουσείου 1 Υποδράση: Εκπαιδευτικές Επισκέψεις Μαθητών Συμμετέχοντες Σχολείο: 24o Δημοτικό Αχαρνών

Διαβάστε περισσότερα

ΞΕΦΥΛΛΙΖΟΝΤΑΣ ΤΟ ΦΥΤΟΛΟΓΙΟ ΤΟΥ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟΥ ΜΟΥΣΕΙΟΥ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ. Φυτολόγιο ΜΑΙΟΣ 2013

ΞΕΦΥΛΛΙΖΟΝΤΑΣ ΤΟ ΦΥΤΟΛΟΓΙΟ ΤΟΥ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟΥ ΜΟΥΣΕΙΟΥ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ. Φυτολόγιο ΜΑΙΟΣ 2013 Φυτολόγιο ΤΙΤΛΟΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ: «Ξεφυλλίζοντας το φυτολόγιο του Αρχαιολογικού Μουσείου Ιωαννίνων» ΚΟΙΝΟ: Νηπιαγωγείο ΧΩΡΟΣ ΙΕΞΑΓΩΓΗΣ: Αρχαιολογικό Μουσείο Ιωαννίνων ΙΑΡΚΕΙΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ: 60 λεπτά ΑΡΙΘΜΟΣ

Διαβάστε περισσότερα

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΕΘΝΙΚΟΥ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟΥ ΜΟΥΣΕΙΟΥ

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΕΘΝΙΚΟΥ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟΥ ΜΟΥΣΕΙΟΥ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΕΘΝΙΚΟΥ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟΥ ΜΟΥΣΕΙΟΥ Στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο πραγματοποιούνται προγράμματα που πλαισιώνουν τις Μόνιμες Συλλογές του. Αναλυτικότερα, για τη σχολική χρονιά 2015-2016

Διαβάστε περισσότερα

Χρησιμοποιήθηκε ο πίνακας, ό- που σημείωνα τις απαντήσεις τους.

Χρησιμοποιήθηκε ο πίνακας, ό- που σημείωνα τις απαντήσεις τους. Αποτίμηση της διδασκαλίας της Κοινωνικής & Πολιτικής Αγωγής ΣΤ Τάξη Δημοτικού Ονοματεπώνυμο:. Ομάδα:Α Γενική εκτίμηση της διδασκαλίας: Πιστεύω ότι η διδασκαλία μου ήταν αποτελεσματική και πολύ ευχάριστη

Διαβάστε περισσότερα

Ελληνικό Παιδικό Μουσείο Κυδαθηναίων 14, 105 58 Αθήνα Τηλ.: 2103312995, Fax: 2103241919 E-Mail: info@hcm.gr, www.hcm.gr

Ελληνικό Παιδικό Μουσείο Κυδαθηναίων 14, 105 58 Αθήνα Τηλ.: 2103312995, Fax: 2103241919 E-Mail: info@hcm.gr, www.hcm.gr Ελληνικό Παιδικό Μουσείο Κυδαθηναίων 14, 105 58 Αθήνα Τηλ.: 2103312995, Fax: 2103241919 E-Mail: info@hcm.gr, www.hcm.gr Το έργο υλοποιείται με δωρεά από το ΕΠΜ_2014 Εκπαιδευτικό Έργο «Το Κινητό Μουσείο»

Διαβάστε περισσότερα

Πώς περνάμε τη μέρα μας;

Πώς περνάμε τη μέρα μας; Πώς περνάμε τη μέρα μας; Διδακτική πρόταση 2: Συνοπτικό πλαίσιο καθημερινής ζωής Ερώτημα-κλειδί Πώς περνούμε τη μέρα μας από τα πολύ παλιά χρόνια μέχρι σήμερα; Σύνδεση με το προηγούμενο μάθημα Στο προηγούμενο

Διαβάστε περισσότερα

Γνωριμία με τη φωτογραφική έκφραση για παιδιά του Δημοτικού

Γνωριμία με τη φωτογραφική έκφραση για παιδιά του Δημοτικού Μένης Θεοδωρίδης Γνωριμία με τη φωτογραφική έκφραση για παιδιά του Δημοτικού Η μικρή εισαγωγή στη φωτογραφική έκφραση για παιδιά 6-12 χρόνων που ακολουθεί, γράφτηκε με σκοπό να ενθαρρύνει τους εκπαιδευτικούς

Διαβάστε περισσότερα

άλλα. Καταλήγουν στην τεχνική της συγγραφής περιγραφής προσώπου «ΕΧΕΙ ΕΙΝΑΙ ΚΑΝΕΙ»

άλλα. Καταλήγουν στην τεχνική της συγγραφής περιγραφής προσώπου «ΕΧΕΙ ΕΙΝΑΙ ΚΑΝΕΙ» : Υπό διαπραγμάτευση κείμενο: «Ο φίλος μου ο Μιχάλης» Τάξεις: Β Στ Βασικός σκοπός: Τα παιδιά να αξιοποιούν την τεχνική «ΕΧΕΙ ΕΙΝΑΙ ΚΑΝΕΙ», για να περιγράφουν πρόσωπα Δείκτες Επιτυχίας και Επάρκειας (για

Διαβάστε περισσότερα

Ενότητα στις Εικαστικές Τέχνες

Ενότητα στις Εικαστικές Τέχνες Ενότητα στις Εικαστικές Τέχνες Τίτλος: Ιστορίες δωματίων Βαθμίδα: 2 Τάξη: Ε Διάρκεια: 6 Χ 80 Περιγραφή Ενότητας Οι μαθητές και οι μαθήτριες μέσα από διάφορες δραστηριότητες που αφορούν στο δωμάτιό τους

Διαβάστε περισσότερα

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΕΘΝΙΚΟΥ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟΥ ΜΟΥΣΕΙΟΥ

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΕΘΝΙΚΟΥ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟΥ ΜΟΥΣΕΙΟΥ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΕΘΝΙΚΟΥ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟΥ ΜΟΥΣΕΙΟΥ Στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο για το διάστημα Οκτωβρίου Δεκεμβρίου 2018 θα πραγματοποιούνται δωρεάν για μαθητές Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας

Διαβάστε περισσότερα

ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗΣ ΔΡΑΣΗΣ

ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗΣ ΔΡΑΣΗΣ ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗΣ ΔΡΑΣΗΣ Τίτλος: Η «ομορφιά» ντύνεται και στολίζεται Προτεινόμενες τάξεις: Γ, Δ, Ε και Στ Δημοτικού Χώροι διεξαγωγής: Στο σχολείο: προετοιμασία Στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο: έρευνα

Διαβάστε περισσότερα

ΙΕΡΟ ΤΩΝ ΚΑΒΙΡΩΝ (ΚΑΒΙΡΕΙΟ) Καβίρειο

ΙΕΡΟ ΤΩΝ ΚΑΒΙΡΩΝ (ΚΑΒΙΡΕΙΟ) Καβίρειο ΙΕΡΟ ΤΩΝ ΚΑΒΙΡΩΝ (ΚΑΒΙΡΕΙΟ) Καβίρειο Ιερό τοπικής λατρείας αφιερωμένο στον θεό Κάβιρο (γενειοφόρο θεό με στεφάνι κισσού στο κεφάλι και κάνθαρο στο χέρι υπόσταση του Διονύσου) και το Θεό Παίδα (θεϊκό παιδί

Διαβάστε περισσότερα

ΣΥΝΘΕΤΙΚΕΣ - ΗΜΙΟΥΡΓΙΚΕΣ ΕΡΓΑΣΙΕΣ

ΣΥΝΘΕΤΙΚΕΣ - ΗΜΙΟΥΡΓΙΚΕΣ ΕΡΓΑΣΙΕΣ ΣΥΝΘΕΤΙΚΕΣ - ΗΜΙΟΥΡΓΙΚΕΣ ΕΡΓΑΣΙΕΣ Υπάρχει µεγάλη ποικιλία θεµάτων που θα µπορούσαν να δοθούν ως συνθετικές δηµιουργικές εργασίες. Όποιο θέµα όµως και να δοθεί, θα ήταν καλό να έχει ως στόχο τη στροφή του

Διαβάστε περισσότερα

ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗΣ ΔΡΑΣΗΣ

ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗΣ ΔΡΑΣΗΣ ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗΣ ΔΡΑΣΗΣ Τίτλος: Αν η ομορφιά μιλούσε Προτεινόμενες τάξεις: Νήπια, Α και Β Δημοτικού Χώροι διεξαγωγής: Στο σχολείο: προετοιμασία Στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο: έρευνα Προτεινόμενος

Διαβάστε περισσότερα

MΟΥΣΕΙΟ. Ένα ανοιχτό παράθυρο στον κόσμο της γνώσης

MΟΥΣΕΙΟ. Ένα ανοιχτό παράθυρο στον κόσμο της γνώσης MΟΥΣΕΙΟ Ένα ανοιχτό παράθυρο στον κόσμο της γνώσης 3ο ΜΕΙΟΝΟΤΙΚΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΚΟΜΟΤΗΝΗΣ Δασκάλα: Γκοδοσίδου Ελένη Tάξη:Ε2 Σχολική χρονιά: 2014-2015 Οι επισκέψεις στα Μουσεία αποτελούν ένα δημοφιλή

Διαβάστε περισσότερα

Μιλώντας με τα αρχαία

Μιλώντας με τα αρχαία Επίσκεψη στο μαντείο της Δωδώνης Πώς έβλεπαν το μέλλον οι αρχαίοι; Πώς λειτουργούσε το πιο αρχαίο μαντείο της Ελλάδας; Τι μορφή, σύμβολα και ρόλο είχε ο κύριος θεός του, ο Δίας; Τι σημασία είχαν εκεί οι

Διαβάστε περισσότερα

Στο θέατρο των Γιτάνων

Στο θέατρο των Γιτάνων Εφορεία Αρχαιοτήτων Θεσπρωτίας τετράδιο για τον μαθητή Στο θέατρο των Γιτάνων εκπαιδευτική περιήγηση Εφορεία Αρχαιοτήτων Θεσπρωτίας Κύπρου 68, 461 00 Ηγουμενίτσα, e-mail: efathe@culture.gr, amig@culture.gr

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ 1 ΔΑΣΟΣ-ΜΥΘΟΛΟΓΙΑ ΟΛΥΜΠΟΥ Αριθμός μαθητών: 27 Σχολικό έτος: 2007-2008 Διάρκεια προγράμματος: 6μηνη Δάσκαλοι: Στογιάννος Ιωάννης- Ζαφειρίου Ευαγγελία 2o Δημοτικό Σχολείο:

Διαβάστε περισσότερα

Εκπαιδευτικά Προγράμματα

Εκπαιδευτικά Προγράμματα Εκπαιδευτικά Προγράμματα Μουσείου Σχολικής Ζωής και Εκπαίδευσης Εθνικό Κέντρο Έρευνας και Διάσωσης Σχολικού Υλικού www.polarisekdoseis.gr Υπό την Αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού, Παιδείας και Θρησκευμάτων

Διαβάστε περισσότερα

Τίτλος διδακτικού σεναρίου: Ας ταξιδέψουμε στο βουνό των 12 θεών του Ολύμπου κι ας τους γνωρίσουμε από κοντά.

Τίτλος διδακτικού σεναρίου: Ας ταξιδέψουμε στο βουνό των 12 θεών του Ολύμπου κι ας τους γνωρίσουμε από κοντά. ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΣΕΝΑΡΙΟ ΣΥΝΟΠΤΙΚΗ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΟΥ ΣΕΝΑΡΙΟΥ Τίτλος διδακτικού σεναρίου: Ας ταξιδέψουμε στο βουνό των 12 θεών του Ολύμπου κι ας τους γνωρίσουμε από κοντά. Τάξη/εις στις οποίες απευθύνεται: Το

Διαβάστε περισσότερα

Η ΣΥΓΚΡΟΤΗΣΗ ΤΩΝ ΔΙΔΑΚΤΙΚΩΝ ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΤΟΥ ΜΟΥΣΕΙΟΥ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΑΣ ΚΑΙ ΙΣΤΟΡΙΑΣ ΤΗΣ ΤΕΧΝΗΣ:

Η ΣΥΓΚΡΟΤΗΣΗ ΤΩΝ ΔΙΔΑΚΤΙΚΩΝ ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΤΟΥ ΜΟΥΣΕΙΟΥ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΑΣ ΚΑΙ ΙΣΤΟΡΙΑΣ ΤΗΣ ΤΕΧΝΗΣ: Η ΣΥΓΚΡΟΤΗΣΗ ΤΩΝ ΔΙΔΑΚΤΙΚΩΝ ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΤΟΥ ΜΟΥΣΕΙΟΥ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΑΣ ΚΑΙ ΙΣΤΟΡΙΑΣ ΤΗΣ ΤΕΧΝΗΣ: πρόσωπα και αντικείμενα Γνωρίζετε ότι: το Μουσείο Αρχαιολογίας και Ιστορίας της Τέχνης ιδρύθηκε στις αρχές του 20

Διαβάστε περισσότερα

Πολιτιστικό Πρόγραμμα «Τα αγγεία λένε την ιστορία τους- Από την ανασκαφή στην προθήκη του Μουσείου» Σχ. έτος

Πολιτιστικό Πρόγραμμα «Τα αγγεία λένε την ιστορία τους- Από την ανασκαφή στην προθήκη του Μουσείου» Σχ. έτος Πολιτιστικό Πρόγραμμα «Τα αγγεία λένε την ιστορία τους- Από την ανασκαφή στην προθήκη του Μουσείου» Σχ. έτος 2012-13 Υπεύθυνος Εκπαιδευτικός: Ανδριοπούλου Ελένη Τάξη: 1ο Νηπιαγωγείο Βραχναιίκων- Τμήμα

Διαβάστε περισσότερα

ΔΙΗΜΕΡΙΔΑ (ΑΛΛΗΛΟ)ΔΙΔΑΚΤΙΚΗΣ ΦΙΛΟΛΟΓΙΚΩΝ ΜΑΘΗΜΑΤΩΝ ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2012

ΔΙΗΜΕΡΙΔΑ (ΑΛΛΗΛΟ)ΔΙΔΑΚΤΙΚΗΣ ΦΙΛΟΛΟΓΙΚΩΝ ΜΑΘΗΜΑΤΩΝ ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2012 ΔΙΗΜΕΡΙΔΑ (ΑΛΛΗΛΟ)ΔΙΔΑΚΤΙΚΗΣ ΦΙΛΟΛΟΓΙΚΩΝ ΜΑΘΗΜΑΤΩΝ 14 15 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2012 ΟΨΕΙΣ ΤΟΥ ΜΙΝΩΙΚΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΜΙΑ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ ΣΤΟ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ : ΒΙΩΜΑΤΙΚΗ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗ ΜΙΑΣ ΔΙΔΑΚΤΙΚΗΣ

Διαβάστε περισσότερα

ΕΠΙΣΚΕΨΕΙΣ ΣΕ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟΥΣ ΧΩΡΟΥΣ ΑΓΓΕΛΟΠΟΥΛΟΣ ΗΡΑΚΛΗΣ ΣΧΟΛΙΚΟΣ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ

ΕΠΙΣΚΕΨΕΙΣ ΣΕ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟΥΣ ΧΩΡΟΥΣ ΑΓΓΕΛΟΠΟΥΛΟΣ ΗΡΑΚΛΗΣ ΣΧΟΛΙΚΟΣ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ ΕΠΙΣΚΕΨΕΙΣ ΣΕ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟΥΣ ΧΩΡΟΥΣ «Η ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΤΩΝ ΔΕΛΦΩΝ» ΑΓΓΕΛΟΠΟΥΛΟΣ ΗΡΑΚΛΗΣ ΣΧΟΛΙΚΟΣ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ Δημιουργικός Χαρακτήρας των Επισκέψεων Οι επισκέψεις των μαθητών σε χώρους ιστορικού-πολιτιστικού χαρακτήρα

Διαβάστε περισσότερα

Νιώθω, νιώθεις, νιώθει.νιώθουμε ΟΜΑΔΑ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΣΧΟΛΕΙΟ. Χανιά

Νιώθω, νιώθεις, νιώθει.νιώθουμε ΟΜΑΔΑ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΣΧΟΛΕΙΟ. Χανιά Νιώθω, νιώθεις, νιώθει.νιώθουμε ΟΜΑΔΑ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ Σμαράγδα Τσιραντωνάκη, ΠΕ70 ΣΧΟΛΕΙΟ Ιδιωτικά Εκπαιδευτήρια Θεοδωρόπουλου Χανιά Μάϊος 2015 Σελίδα 1 από 10 1. Συνοπτική περιγραφή της καλής πρακτικής Η παρούσα

Διαβάστε περισσότερα

ΕΘΝΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΒΙΒΛΙΟΥ

ΕΘΝΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΒΙΒΛΙΟΥ ΕΘΝΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΒΙΒΛΙΟΥ Το Εθνικό Κέντρο Βιβλίου (Ε.ΚΕ.ΒΙ.) είναι ένας οργανισμός που ιδρύθηκε από το Υπουργείο Πολιτισμού το 1994 με σκοπό να βοηθήσει και να οργανώσει την εξάπλωση του βιβλίου.* Για τον

Διαβάστε περισσότερα

Eκπαιδευτικό υλικό. Για το βιβλίο της Κατερίνας Ζωντανού. Σημαία στον ορίζοντα

Eκπαιδευτικό υλικό. Για το βιβλίο της Κατερίνας Ζωντανού. Σημαία στον ορίζοντα Eκπαιδευτικό υλικό Για το βιβλίο της Κατερίνας Ζωντανού Σημαία στον ορίζοντα Α) Συζητάμε για εμάς με αφορμή το κείμενο. 1. Τι δώρο θα ονειρευόσουν εσύ να βρεις μέσα σε ένα κουτί; 2. Τι δώρο πιστεύεις ότι

Διαβάστε περισσότερα

Πώς και γιατί μετακινούμαστε;

Πώς και γιατί μετακινούμαστε; Πώς και γιατί μετακινούμαστε; Διδακτική πρόταση 1: Συνοπτικό πλαίσιο μετακίνησης και εγκατάστασης Ερωτήματα-κλειδιά Γιατί και πώς μετακινούμαστε από τα πολύ παλιά χρόνια μέχρι σήμερα; Πού μένουμε από τα

Διαβάστε περισσότερα

ΣΧΕ ΙΑΣΜΟΣ : ΣΕΡ ΑΚΗ ΕΥΑΓΓΕΛΙΑ, ΦΙΛΟΛΟΓΟΣ ΙΑΓΡΑΜΜΑ ΕΙΣΗΓΗΣΗΣ

ΣΧΕ ΙΑΣΜΟΣ : ΣΕΡ ΑΚΗ ΕΥΑΓΓΕΛΙΑ, ΦΙΛΟΛΟΓΟΣ ΙΑΓΡΑΜΜΑ ΕΙΣΗΓΗΣΗΣ ΟΨΕΙΣ ΤΟΥ ΜΙΝΩΙΚΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΜΙΑ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ ΣΤΟ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ : ΒΙΩΜΑΤΙΚΗ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗ ΜΙΑΣ Ι ΑΚΤΙΚΗΣ ΕΝΟΤΗΤΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ Α ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΣΧΕ ΙΑΣΜΟΣ : ΣΕΡ ΑΚΗ ΕΥΑΓΓΕΛΙΑ, ΦΙΛΟΛΟΓΟΣ

Διαβάστε περισσότερα

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΕΘΝΙΚΟΥ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟΥ ΜΟΥΣΕΙΟΥ

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΕΘΝΙΚΟΥ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟΥ ΜΟΥΣΕΙΟΥ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΕΘΝΙΚΟΥ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟΥ ΜΟΥΣΕΙΟΥ Στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο πραγματοποιούνται προγράμματα που πλαισιώνουν τις Μόνιμες Συλλογές του. Αναλυτικότερα, για το διάστημα Οκτωβρίου

Διαβάστε περισσότερα

ΦΟΡΜΑ ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΟΥ ΣΧΕΔΙΟΥ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ

ΦΟΡΜΑ ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΟΥ ΣΧΕΔΙΟΥ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ ΦΟΡΜΑ ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΟΥ ΣΧΕΔΙΟΥ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ ΜΑΘΗΜΑ: Ασφάλεια στο Διαδίκτυο (Μια διδακτική ώρα, στην τάξη ) ΤΑΞΗ: Δ, Ε, Στ ΕΝΟΤΗΤΑ/ΕΣ: Γνωριμία, Υποχρεώσεις και Δικαιώματα στο Διαδίκτυο ΕΙΣΗΓΗΤΗΣ: Γιώργος Παπαναστασίου

Διαβάστε περισσότερα

Μαθημα 1. Η λατρεία στη ζωή των πιστών σήμερα

Μαθημα 1. Η λατρεία στη ζωή των πιστών σήμερα Μαθημα 1. Η λατρεία στη ζωή των πιστών σήμερα ΣΤΟΧΟΙ: Οι μαθητές να 1. Διατυπώνουν τους προβληματισμούς τους γύρω από τη λατρεία. 2. Υποστηρίζουν με επιχειρήματα ότι στη χριστιανική θρησκεία η λατρεία

Διαβάστε περισσότερα

ρόλο στην προετοιμασία του θέματός μας αποτέλεσε το ιστόγραμμα που φτιάξαμε με τα παιδιά με πράγματα που ήθελαν να μάθουν για τους ζωγράφους.

ρόλο στην προετοιμασία του θέματός μας αποτέλεσε το ιστόγραμμα που φτιάξαμε με τα παιδιά με πράγματα που ήθελαν να μάθουν για τους ζωγράφους. Προπρονήπια Α 2015 ΠΙΝΑΚΕΣ ΖΩΓΡΑΦΙΚΗΣ Το δίμηνο Οκτωβρίου-Νοεμβρίου ασχοληθήκαμε με το θέμα «Πίνακες Ζωγραφικής». Αφορμή στάθηκε μια συζήτηση που κάναμε με τα παιδιά για το φθινόπωρο και τις αλλαγές του

Διαβάστε περισσότερα

«Σενάριο κατευθυνόμενης διερεύνησης με ιστοεξερεύνηση (WEB QUEST): ΕΛΛΗΝΕΣ ΠΟΥ ΞΕΧΩΡΙΣΑΝ»

«Σενάριο κατευθυνόμενης διερεύνησης με ιστοεξερεύνηση (WEB QUEST): ΕΛΛΗΝΕΣ ΠΟΥ ΞΕΧΩΡΙΣΑΝ» Όλγα Κασσώτη Πέτρος Κλιάπης Εργασία στα πλαίσια της επιμόρφωσης στο ΠΑΚΕ Κεντρικής Μακεδονίας Θέμα: «Σενάριο κατευθυνόμενης διερεύνησης με ιστοεξερεύνηση (WEB QUEST): ΕΛΛΗΝΕΣ ΠΟΥ ΞΕΧΩΡΙΣΑΝ» 1 Περιγραφή

Διαβάστε περισσότερα

Γιούλη Βαϊοπούλου Ανδρονίκη Χατζηαποστόλου

Γιούλη Βαϊοπούλου Ανδρονίκη Χατζηαποστόλου Γιούλη Βαϊοπούλου Ανδρονίκη Χατζηαποστόλου 1 Διάρκεια: 14 διδακτικές ώρες Μέθοδος: Διαθεματικό σχέδιο εργασίας (project) Τάξη: ΣΤ Δημοτικού 2 Project: Ένας τρόπος ομαδικής διδασκαλίας, στην οποία συμμετέχουν

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΕΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ. Εργασία για το σπίτι. Απαντούν μαθητές του Α1 Γυμνασίου Προσοτσάνης

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΕΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ. Εργασία για το σπίτι. Απαντούν μαθητές του Α1 Γυμνασίου Προσοτσάνης ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΕΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ Εργασία για το σπίτι Απαντούν μαθητές του Α1 Γυμνασίου Προσοτσάνης 1 ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΕΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ Απαντά η Μαρίνα Βαμβακίδου Ερώτηση 1. Μπορείς να φανταστείς τη ζωή μας χωρίς

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΡ. 6.2: ΦΩΣ ΚΑΙ ΣΚΙΑ ΣΤΟΧΟΙ: Ο μαθητής θα πρέπει:

ΠΑΡ. 6.2: ΦΩΣ ΚΑΙ ΣΚΙΑ ΣΤΟΧΟΙ: Ο μαθητής θα πρέπει: ΠΑΡ. 6.2: ΦΩΣ ΚΑΙ ΣΚΙΑ ΣΤΟΧΟΙ: Ο μαθητής θα πρέπει: 1. Να πειραματιστεί σχετικά με το σχηματισμό σκιάς όταν ένα αντικείμενο διακόπτει τη διαδρομή του φωτός. 2. Να παρατηρήσει ότι το σχήμα της σκιάς που

Διαβάστε περισσότερα

Το παιχνίδι των δοντιών

Το παιχνίδι των δοντιών Το παιχνίδι των δοντιών Ρία Φελεκίδου Εικόνες: Γεωργία Στύλου Εκπαιδευτικό υλικό από τη συγγραφέα του βιβλίου [1] EΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΥΛΙΚΟ ΤΟ ΠΑΙΧΝΙΔΙ ΤΩΝ ΔΟΝΤΙΩΝ ΘΕΜΑΤΙΚΕΣ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΣΗ - ΤΑΞΙΔΙ ΤΟ ΠΑΙΧΝΙΔΙ

Διαβάστε περισσότερα

ΕΝΤΥΠΟ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΥ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ 1

ΕΝΤΥΠΟ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΥ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ 1 ΕΝΤΥΠΟ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΥ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ 1 Όνομα Εκπαιδευτικού: Νικολάου Χριστιάνα Σχολείο: Περιφερειακό Δημοτικό Σχολείο Τίμης Τάξη: Α Ζήτημα της Αειφόρου Περιβαλλοντικής Εκπαιδευτικής Πολιτικής του σχολείου: Οι καταναλωτικές

Διαβάστε περισσότερα

Διδακτική πρόταση 4: Συνοπτικό πλαίσιο πολιτικής και κοινωνικής οργάνωσης. Ερώτημα-κλειδί Πώς οργανωνόμαστε από τα πολύ παλιά χρόνια μέχρι σήμερα;

Διδακτική πρόταση 4: Συνοπτικό πλαίσιο πολιτικής και κοινωνικής οργάνωσης. Ερώτημα-κλειδί Πώς οργανωνόμαστε από τα πολύ παλιά χρόνια μέχρι σήμερα; Πώς οργανωνόμαστε; Διδακτική πρόταση 4: Συνοπτικό πλαίσιο πολιτικής και κοινωνικής οργάνωσης Ερώτημα-κλειδί Πώς οργανωνόμαστε από τα πολύ παλιά χρόνια μέχρι σήμερα; Σύνδεση με το προηγούμενο μάθημα Στα

Διαβάστε περισσότερα

Διδακτική πρόταση 2 1 : Οι μετακινήσεις ανθρώπων σε άλλες περιοχές της γης κατά την Αρχαϊκή Εποχή

Διδακτική πρόταση 2 1 : Οι μετακινήσεις ανθρώπων σε άλλες περιοχές της γης κατά την Αρχαϊκή Εποχή Διδακτική πρόταση 2 1 : Οι μετακινήσεις ανθρώπων σε άλλες περιοχές της γης κατά την Αρχαϊκή Εποχή Ερώτημα-κλειδί 2 Οι άνθρωποι της Αρχαϊκής Εποχής μετακινούνταν για τους ίδιους λόγους και με τον ίδιο τρόπο

Διαβάστε περισσότερα

Προάσπιση και αλλαγή

Προάσπιση και αλλαγή Προάσπιση και αλλαγή Οι συμμετέχοντες θα μάθουν για την έννοια της προάσπισης εντοπίζοντας ένα πρόβλημα που επηρεάζει την κοινότητά τους και σκεπτόμενοι δύο αλλαγές που θα ήθελαν να δουν να πραγματοποιούνται

Διαβάστε περισσότερα

Πρόγραμμα Σχολικών Δραστηριοτήτων

Πρόγραμμα Σχολικών Δραστηριοτήτων Πρόγραμμα Σχολικών Δραστηριοτήτων 2015-2016 ΕΠΙΘΥΜΩ Η ΑΠΟΤΥΠΩΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΝΑ ΑΝΑΡΤΗΘΕΙ ΣΤΟ ΑΠΟΘΕΤΗΡΙΟ ΠΣΔ ΤΗΣ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗΣ Π.Ε. ΗΜΑΘΙΑΣ ΟΧΙ Σχολική Μονάδα: 5 ο ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑΣ Τίτλος

Διαβάστε περισσότερα

Κατανόηση γραπτού λόγου

Κατανόηση γραπτού λόγου Κατανόηση γραπτού λόγου Επίπεδο Α (αρχάριο) Τρίτη διδακτική πρόταση Μικρές Αγγελίες Ενδεικτική διάρκεια: Ομάδα στόχος: Διδακτικός στόχος: Στρατηγικές: Ενσωμάτωση δεξιοτήτων: Υλικό: 1 διδακτική ώρα παιδιά

Διαβάστε περισσότερα

Προσπάθησα να τον τραβήξω, να παίξουμε στην άμμο με τα κουβαδάκια μου αλλά αρνήθηκε. Πιθανόν και να μην κατάλαβε τι του ζητούσα.

Προσπάθησα να τον τραβήξω, να παίξουμε στην άμμο με τα κουβαδάκια μου αλλά αρνήθηκε. Πιθανόν και να μην κατάλαβε τι του ζητούσα. Μια μέρα πήγαμε στην παιδική χαρά με τις μαμάδες μας. Ο Φώτης πάντα με το κορδόνι στο χέρι. Αν και ήταν ένα χρόνο μεγαλύτερός μου, ένιωθα πως έπρεπε πάντα να τον προστατεύω. Σίγουρα δεν ήταν σαν όλα τα

Διαβάστε περισσότερα

ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΜΑΘΙΑΤΗ ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ

ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΜΑΘΙΑΤΗ ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΜΑΘΙΑΤΗ ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ «Η θέση του κινητού τηλεφώνου στη ζωή των παιδιών σχολικής ηλικίας (6-12 χρονών) Χρήση Πληροφόρηση Ασφάλεια» Σκοπός Να διαπιστωθoύν: η έκταση χρήσης του κινητού

Διαβάστε περισσότερα

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ Β ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΔΙΔΑΚΤΙΚΗ ΠΡΟΤΑΣΗ. 1 η ενότητα:

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ Β ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΔΙΔΑΚΤΙΚΗ ΠΡΟΤΑΣΗ. 1 η ενότητα: 1 η ενότητα: Από τον τόπο μου σ όλη την Ελλάδα Ταξίδια, περιηγήσεις, γνωριμία με ανθρώπους, έθιμα πολιτισμό Περίοδοι διδασκαλίας: 7 1 η περίοδος: Μέρος Α Εισαγωγικά κείμενα Μέσα από κείμενα οι μαθητές:

Διαβάστε περισσότερα

Βιωματική Δράση Α Γυμνασίου. Υπεύθυνη καθηγήτρια: Α. Γεωργατζά

Βιωματική Δράση Α Γυμνασίου. Υπεύθυνη καθηγήτρια: Α. Γεωργατζά Βιωματική Δράση Α Γυμνασίου Υπεύθυνη καθηγήτρια: Α. Γεωργατζά Ποιοι είμαστε; Είμαστε οι Μην αρχίζεις την μουρμούρα και λογικά τώρα θα σκέφτεστε ότι το όνομα το πήραμε από το σήριαλ και έχετε δίκιο. Όπως

Διαβάστε περισσότερα

«Οι σελίδες αφηγούνται»

«Οι σελίδες αφηγούνται» Πειραματικό Δ.Σ. Φλώρινας Υπεύθυνη εκπαιδευτικός : Πουγαρίδου Παρασκευή Τάξη : Δ «Οι σελίδες αφηγούνται» 1. Θέμα project κριτήρια επιλογής θέματος Η επιλογή του συγκεκριμένου project σχετίζεται άμεσα με

Διαβάστε περισσότερα

ΣΕΝΑΡΙΟ: ΖΟΥΜΕ ΜΑΖΙ, ΣΥΝΕΡΓΑΖΟΜΑΣΤΕ ΚΑΙ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΜΑΣΤΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ ΜΑΣ.

ΣΕΝΑΡΙΟ: ΖΟΥΜΕ ΜΑΖΙ, ΣΥΝΕΡΓΑΖΟΜΑΣΤΕ ΚΑΙ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΜΑΣΤΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ ΜΑΣ. ΣΕΝΑΡΙΟ: ΖΟΥΜΕ ΜΑΖΙ, ΣΥΝΕΡΓΑΖΟΜΑΣΤΕ ΚΑΙ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΜΑΣΤΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ ΜΑΣ. ΤΙΤΛΟΣ: H ΖΩΗ ΣΤΗΝ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ. ΤΑΞΗ: Γ ΓΝΩΣΤΙΚΟ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΟ: ΜΕΛΕΤΗ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ,ΑΙΣΘΗΤΙΚΗ ΑΓΩΓΗ ΧΡΟΝΟΣ: 3 ΔΙΔΑΚΤΙΚΕΣ ΩΡΕΣ

Διαβάστε περισσότερα

ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ

ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ Δημοτική Πινακοθήκη Λάρισας Μουσείο Γ.Ι. Κατσίγρα Γυμνάσιο Αγιάς Η ιδέα του Ωραίου από εποχή σε εποχή και από τόπο σε τόπο 1 Συμμετέχοντες Σχολείο: Γυμνάσιο Αγιάς Τμήμα: Β2 Αριθμός μαθητών: 19 Αριθμός

Διαβάστε περισσότερα

2 Ο Νηπιαγωγείο Ν. Επιβατών

2 Ο Νηπιαγωγείο Ν. Επιβατών 2 Ο Νηπιαγωγείο Ν. Επιβατών Οι άθλοι του Ηρακλή Παρουσίαση πολιτιστικού προγράμματος που εκπονήθηκε κατά τη διάρκεια του σχολικού έτους 2015-2016 από τις νηπιαγωγούς Ελένη Χαραλαμπίδου και Αγγελική Φαναριώτου

Διαβάστε περισσότερα

ÊÚÔ ÙË ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΜΟΥΣΕΙΑΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ

ÊÚÔ ÙË ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΜΟΥΣΕΙΑΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ ΕΠΑΡΧΙΑΚΟ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΛΕΜΕΣΟΥ appleúè ÊÚÔ ÙË ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΜΟΥΣΕΙΑΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ- ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΜΕ ΤΗ ΣΤΗΡΙΞΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ

Διαβάστε περισσότερα

ΘΕΜΑ: ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΟΙ ΧΟΡΟΙ ΚΑΙ ΤΡΑΓΟΥΔΙΑ ΤΗΣ ΑΓΙΑΣΟΥ

ΘΕΜΑ: ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΟΙ ΧΟΡΟΙ ΚΑΙ ΤΡΑΓΟΥΔΙΑ ΤΗΣ ΑΓΙΑΣΟΥ 2/Θ ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟ ΑΓΙΑΣΟΥ ΠΡΌΓΡΑΜΜΑ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ Σχολικό έτος 2004 2005 ΘΕΜΑ: ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΟΙ ΧΟΡΟΙ ΚΑΙ ΤΡΑΓΟΥΔΙΑ ΤΗΣ ΑΓΙΑΣΟΥ ΥΠΕΥΘΥΝΕΣ ΝΗΠΙΑΓΩΓΟΙ: ΖΟΥΜΠΟΥΛΗ ΜΑΤΕΛΗ ΜΥΡΣΙΝΗ ΣΑΜΟΘΡΑΚΗ ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΤΖΑΝΗ ΕΙΡΗΝΗ

Διαβάστε περισσότερα

Θέμα: Ηφαίστεια- Σεισμοί

Θέμα: Ηφαίστεια- Σεισμοί ΚΑΙΝΟΤΟΜΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ-ΒΙΩΜΑΤΙΚΕΣ ΔΡΑΣΕΙΣ Θέμα: Ηφαίστεια- Σεισμοί Το πρόγραμμα σχεδιάστηκε και υλοποιήθηκε στο 3ο Δημοτικό Σχολείου Κορυδαλλού από τους μαθητές της Ε1 τάξης κατά τη σχολική χρονιά 2013-2014

Διαβάστε περισσότερα

Πώς και γιατί μετακινούμαστε;

Πώς και γιατί μετακινούμαστε; Πώς και γιατί μετακινούμαστε; Διδακτική πρόταση 4: Γιατί και πώς μετακινούνταν οι άνθρωποι της Εποχής του Χαλκού; Ερωτήματα-κλειδιά Γιατί μετακινούνταν οι άνθρωποι της Εποχής του Χαλκού; Πώς μετακινούνταν

Διαβάστε περισσότερα

Μιλώντας με τα αρχαία

Μιλώντας με τα αρχαία Μιλώντας με τα αρχαία Μέσα στο μουσείο θα συναντήσετε παράξενα αντικείμενα άλλων εποχών. Μπορείτε να τα κάνετε να μιλήσουν για πανάρχαιους ανθρώπους και πολιτισμούς; Πάρτε φακούς, μέτρα, μολύβι και χαρτί

Διαβάστε περισσότερα

O Νικηφόρος ανακαλύπτει τα συναισθήματα

O Νικηφόρος ανακαλύπτει τα συναισθήματα Ελένη Γερουλάνου O Νικηφόρος ανακαλύπτει τα συναισθήματα Με οδηγό τα κυκλαδικά ειδώλια εικονογράφηση Φίλιππος Φωτιάδης Τα συναισθήματα, όπως η χαρά, ο θαυμασμός, ο φόβος, η αμηχανία, είναι έννοιες που

Διαβάστε περισσότερα

Σχέδιο διδασκαλίας με χρήση ΝΤ. Θέμα: Ελληνιστική περίοδος Πολιτική, Οικονομική, Κοινωνική ζωή, Πολιτισμός.

Σχέδιο διδασκαλίας με χρήση ΝΤ. Θέμα: Ελληνιστική περίοδος Πολιτική, Οικονομική, Κοινωνική ζωή, Πολιτισμός. Σχέδιο διδασκαλίας με χρήση ΝΤ Θέμα: Ελληνιστική περίοδος Πολιτική, Οικονομική, Κοινωνική ζωή, Πολιτισμός. Εισαγωγή: Για μια ενδιαφέρουσα ιστορική προσέγγιση κάθε εποχής απαραίτητο είναι βέβαια το έγκυρο

Διαβάστε περισσότερα

Διαβάστε προσεκτικά το παρακάτω κείμενο και σημειώστε αν οι προτάσεις που ακολουθούν συμφωνούν (Σ) ή όχι (Λ) με τo κείμενo.

Διαβάστε προσεκτικά το παρακάτω κείμενο και σημειώστε αν οι προτάσεις που ακολουθούν συμφωνούν (Σ) ή όχι (Λ) με τo κείμενo. υγγραφέας: Μαρίνα Ματθαιουδάκη Δεξιότητα: Κατανόηση γραπτού λόγου Τύπος κειμένου: Αφήγηση Θεματική: Ελεύθερος χρόνος, διασκέδαση, καθημερινή ζωή Άσκηση κατανόησης Διαβάστε προσεκτικά το παρακάτω κείμενο

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΜΕΤΑΒΑΣΗΣ ΑΠΟ ΤΟ ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟ ΣΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΜΕΤΑΒΑΣΗΣ ΑΠΟ ΤΟ ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟ ΣΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΜΕΤΑΒΑΣΗΣ ΑΠΟ ΤΟ ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟ ΣΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟ Ν.ΠΟΤΙΔΑΙΑΣ ΣΧΟΛΙΚΟ ΕΤΟΣ 2013-2014 Νηπιαγωγοί που συμμετέχουν: Αργυροπούλου Βασιλική Μαντζιρίδου Φεβρωνία Συμμετέχων δάσκαλος: Μαργωμένος

Διαβάστε περισσότερα

ΦΟΙΤΗΤΡΙΑ: ΠΑΤΣΑΤΖΑΚΗ ΕΛΕΝΗ, ΑΕΜ:3196 ΕΡΓΑΣΙΑ ΣΤΟ ΜΑΘΗΜΑ : ΥΕ258 ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΕΣ ΜΟΡΦΕΣ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ ΤΩΝ ΓΛΩΣΣΙΚΩΝ ΔΕΞΙΟΤΗΤΩΝ

ΦΟΙΤΗΤΡΙΑ: ΠΑΤΣΑΤΖΑΚΗ ΕΛΕΝΗ, ΑΕΜ:3196 ΕΡΓΑΣΙΑ ΣΤΟ ΜΑΘΗΜΑ : ΥΕ258 ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΕΣ ΜΟΡΦΕΣ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ ΤΩΝ ΓΛΩΣΣΙΚΩΝ ΔΕΞΙΟΤΗΤΩΝ 2015 ΕΡΓΑΣΙΑ ΣΤΟ ΜΑΘΗΜΑ : ΥΕ258 ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΕΣ ΜΟΡΦΕΣ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ ΤΩΝ ΓΛΩΣΣΙΚΩΝ ΔΕΞΙΟΤΗΤΩΝ ΦΟΙΤΗΤΡΙΑ: ΠΑΤΣΑΤΖΑΚΗ ΕΛΕΝΗ, ΑΕΜ:3196 ΕΠΙΒΛΕΠΟΥΣΑ ΚΑΘΗΓΗΤΡΙΑ: ΓΡΙΒΑ ΕΛΕΝΗ 5/2/2015 ΕΙΣΑΓΩΓΗ Αυτό το portfolio φτιάχτηκε

Διαβάστε περισσότερα

Μεσαιωνικά κάστρα Λεμεσού και Πάφου

Μεσαιωνικά κάστρα Λεμεσού και Πάφου ΙΓ Δημοτικό Σχολείο Λεμεσού (Κ.Β ) Μεσαιωνικά κάστρα Λεμεσού και Πάφου Δρ. Παύλος Ρήγας Χριστιάνα Λιασίδου Εισαγωγή Πώς προέκυψε η ιδέα ενότητα Κατοικία / Γλώσσα ενότητα Οι εξελίξεις στην Ευρώπη κατά τους

Διαβάστε περισσότερα

Το φυλλάδιο αυτό είναι του/της. που επισκέφθηκε το Ιστορικό Ιατρικό Μουσείο Χίου στις..του 201

Το φυλλάδιο αυτό είναι του/της. που επισκέφθηκε το Ιστορικό Ιατρικό Μουσείο Χίου στις..του 201 ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΙΑΤΡΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΧΙΟΥ Το φυλλάδιο αυτό είναι του/της. που επισκέφθηκε το Ιστορικό Ιατρικό Μουσείο Χίου στις..του 201 Το εκπαιδευτικό φυλλάδιο σχεδιάστηκε για να σε βοηθήσει να γνωρίσεις καλύτερα

Διαβάστε περισσότερα

1. ΜΑΘΗΜΑ: ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗ. ΕΝΟΤΗΤΑ 4 η - ΚΕΦ. 11 ο : Γνωριμία με το Διαδίκτυο. 2. ΤΑΞΗ: Α Γυμνασίου

1. ΜΑΘΗΜΑ: ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗ. ΕΝΟΤΗΤΑ 4 η - ΚΕΦ. 11 ο : Γνωριμία με το Διαδίκτυο. 2. ΤΑΞΗ: Α Γυμνασίου ΣΧΕΔΙΟ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ Καράκιζα Τσαμπίκα 1. ΜΑΘΗΜΑ: ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗ 2. ΤΑΞΗ: Α Γυμνασίου ΕΝΟΤΗΤΑ 4 η - ΚΕΦ. 11 ο : Γνωριμία με το Διαδίκτυο 3. Εκπαιδευτικές ανάγκες: Οι μαθητές είναι στη μεγάλη πλειοψηφία τους νυν

Διαβάστε περισσότερα

ΕΡΕΥΝΑ ΠΕΔΙΟΥ- «ΠΟΣΟ ΚΑΛΑ ΓΝΩΡΙΖΟΥΜΕ ΤΟΝ ΜΑΝΟΛΗ ΑΝΔΡΟΝΙΚΟ;»

ΕΡΕΥΝΑ ΠΕΔΙΟΥ- «ΠΟΣΟ ΚΑΛΑ ΓΝΩΡΙΖΟΥΜΕ ΤΟΝ ΜΑΝΟΛΗ ΑΝΔΡΟΝΙΚΟ;» ΕΡΕΥΝΑ ΠΕΔΙΟΥ- «ΠΟΣΟ ΚΑΛΑ ΓΝΩΡΙΖΟΥΜΕ ΤΟΝ ΜΑΝΟΛΗ ΑΝΔΡΟΝΙΚΟ;» ΕΙΣΑΓΩΓΗ Η έρευνα «ΠΟΣΟ ΚΑΛΑ ΓΝΩΡΙΖΟΥΜΕ ΤΟΝ ΜΑΝΟΛΗ ΑΝΔΡΟΝΙΚΟ;» πραγματοποιήθηκε τους μήνες Φεβρουάριο-Μάρτιο 2014 σε πέντε σχολεία της Θεσσαλονίκης

Διαβάστε περισσότερα

Παραδειγματικό σενάριο στο μάθημα της Νεοελληνικής Γλώσσας. «Ζώα στη ζωγραφική»

Παραδειγματικό σενάριο στο μάθημα της Νεοελληνικής Γλώσσας. «Ζώα στη ζωγραφική» Π.3.1.4 Ολοκληρωμένα παραδείγματα εκπαιδευτικών σεναρίων ανά γνωστικό αντικείμενο με εφαρμογή των αρχών σχεδίασης Παραδειγματικό σενάριο στο μάθημα της Νεοελληνικής Γλώσσας «Ζώα στη ζωγραφική» ΕΥΑΓΓΕΛΙΑ

Διαβάστε περισσότερα

ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΜΕΝΙΔΙΟΥ ΑΜΦΙΛΟΧΙΑΣ ΕΥΕΛΙΚΤΗ ΖΩΝΗ ΤΑΞΗ: ΣΤ ΣΧ. ΕΤΟΣ: ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ

ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΜΕΝΙΔΙΟΥ ΑΜΦΙΛΟΧΙΑΣ ΕΥΕΛΙΚΤΗ ΖΩΝΗ ΤΑΞΗ: ΣΤ ΣΧ. ΕΤΟΣ: ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΜΕΝΙΔΙΟΥ ΑΜΦΙΛΟΧΙΑΣ ΕΥΕΛΙΚΤΗ ΖΩΝΗ ΤΑΞΗ: ΣΤ ΣΧ. ΕΤΟΣ:2012-13 ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΕΠΙΛΟΓΗ ΘΕΜΑΤΟΣ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΜΕΝΙΔΙΟΥ ΑΜΦΙΛΟΧΙΑΣ ΣΧ. ΈΤΟΣ: 2012-13 ΤΑΞΗ: ΣΤ ΕΥΕΛΙΚΤΗ ΖΩΝΗ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ Υπεύθυνος

Διαβάστε περισσότερα

Εισαγωγή. Ειρήνη Σταματούδη, LL.M., Ph.D. Διευθύντρια Ο.Π.Ι.

Εισαγωγή. Ειρήνη Σταματούδη, LL.M., Ph.D. Διευθύντρια Ο.Π.Ι. Εισαγωγή Ο οδηγός που κρατάς στα χέρια σου είναι μέρος μιας σειράς ενημερωτικών οδηγών του Οργανισμού Πνευματικής Ιδιοκτησίας. Σκοπό έχει να δώσει απαντήσεις σε κάποια βασικά ερωτήματα που μπορεί να έχεις

Διαβάστε περισσότερα

Εφαρμόζοντας το Πρόγραμμα. Παρουσίαση από μαθητές της Στ τάξης του. Σχ.έτος

Εφαρμόζοντας το Πρόγραμμα. Παρουσίαση από μαθητές της Στ τάξης του. Σχ.έτος Εφαρμόζοντας το Πρόγραμμα - - Ενδυναμώνω Παρουσίαση από μαθητές της Στ τάξης του 4 ου Δημοτικού Σχοελίου Αγίων Αναργύρων «Αδαμάντιος Κοραής» Σχ.έτος 2015 16 Υπεύθυνοι Εκπαιδευτικοί Δακτυλίδης Σταμάτης

Διαβάστε περισσότερα

Πρότυπο Πειραματικό Σχολείο Φλώρινας Πρόγραμμα Περιβαλλοντικής Αγωγής. «Ένας περίπατος στο ηλιακό μας σύστημα»

Πρότυπο Πειραματικό Σχολείο Φλώρινας Πρόγραμμα Περιβαλλοντικής Αγωγής. «Ένας περίπατος στο ηλιακό μας σύστημα» Πρότυπο Πειραματικό Σχολείο Φλώρινας Πρόγραμμα Περιβαλλοντικής Αγωγής «Ένας περίπατος στο ηλιακό μας σύστημα» Εκπαιδευτικός: Μπλούχου Στεφανία Τάξη: Β Σχολικό έτος: 2012-13 ΣΧΕΔΙΟ ΥΠΟΒΟΛΗΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ

Διαβάστε περισσότερα

ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο 18o Δημοτικό Σχολείο Αθηνών Παραμύθια και παιχνίδια με τη συντροφιά μυθικών πλασμάτων 1 Υποδράση: Εκπαιδευτικές Επισκέψεις Μαθητών Συμμετέχοντες Σχολείο: 18 ο Δημοτικό Αθηνών

Διαβάστε περισσότερα

ÍÈ Â ÔÓÙ ÌÂ ÙËÓ «Î Ú ÙË Ìapple»

ÍÈ Â ÔÓÙ ÌÂ ÙËÓ «Î Ú ÙË Ìapple» EΠΑΡΧΙΑΚΟ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΠΑΦΟΥ ÍÈ Â ÔÓÙ ÌÂ ÙËÓ «Î Ú ÙË Ìapple» ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΜΟΥΣΕΙΑΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ- ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΜΕ ΤΗ ΣΤΗΡΙΞΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ

Διαβάστε περισσότερα

Αναρτήθηκε από τον/την Δρομπόνης Σωτήριος Πέμπτη, 18 Απρίλιος :48 - Τελευταία Ενημέρωση Πέμπτη, 18 Απρίλιος :49

Αναρτήθηκε από τον/την Δρομπόνης Σωτήριος Πέμπτη, 18 Απρίλιος :48 - Τελευταία Ενημέρωση Πέμπτη, 18 Απρίλιος :49 Στις 17 Απριλίου 2013 επισκεφθήκαμε το Αρχαιολογικό Μουσείο Μεγάρων. Η αρχαιολόγος κα Τσάλκου (την οποία θερμά ευχαριστούμε) μας παρουσίασε τα πολύ εντυπωσιακά ευρήματα της περιοχής μας δίνοντάς μας αναλυτικές

Διαβάστε περισσότερα

1) Γιατί ασχοληθήκατε με το Έργο EduRom

1) Γιατί ασχοληθήκατε με το Έργο EduRom Στις 28 Φεβρουαρίου, δύο από τους εθελοντές του Edurom από το Μεσογειακό Σχολείο της Ταρραγόνα βρέθηκαν στην Ημέρα Εκπαίδευσης του «Δικτύου για τη δημοκρατική εκπαίδευση των ενηλίκων: μπροστά με τη δύναμη

Διαβάστε περισσότερα

Η Γυναίκα στην Αρχαία Αθήνα. Χουτουρίδου Κλαούντια, καθ. κλ. ΠΕ07

Η Γυναίκα στην Αρχαία Αθήνα. Χουτουρίδου Κλαούντια, καθ. κλ. ΠΕ07 Η Γυναίκα στην Αρχαία Αθήνα Χουτουρίδου Κλαούντια, καθ. κλ. ΠΕ07 Η ιδέα Η θέση και ο ρόλος της γυναίκας στο κοινωνικό σύνολο διαφοροποιείται από κοινωνία σε κοινωνία και από εποχή σε εποχή. Είναι πολύ

Διαβάστε περισσότερα

"Μια σημαία μια ιδέα"

Μια σημαία μια ιδέα Τελική Εργασία "Μια σημαία μια ιδέα" Καρακώτσογλου Αντώνης 19ο Δημοτικό Σχολείο Θεσσαλονίκης Τάξη Στ` Υπεύθυνη ομάδας εργασίας: Δούβλη Γεωργία ΜΑΙΟΣ 2014 Abstract - Περίληψη Η παρούσα εργασία εκπονήθηκε

Διαβάστε περισσότερα

Παλαμήδι: Ο δικός μας Τιτανικός. Φρούριο Παλαμήδι. Ναυπλίου. 3o Δημοτικό Σχολείο. Ναυπλίου. Υποδράση: Εκπαιδευτικές Επισκέψεις Μαθητών

Παλαμήδι: Ο δικός μας Τιτανικός. Φρούριο Παλαμήδι. Ναυπλίου. 3o Δημοτικό Σχολείο. Ναυπλίου. Υποδράση: Εκπαιδευτικές Επισκέψεις Μαθητών Φρούριο Παλαμήδι Ναυπλίου 3o Δημοτικό Σχολείο Ναυπλίου Παλαμήδι: Ο δικός μας Τιτανικός 1 Συμμετέχοντες Σχολείο: 3 ο Δημοτικό Ναυπλίου Τάξη / Τμήμα: Στ1 Αριθμός μαθητών: 17 Αριθμός παλιννοστούντων / αλλοδαπών

Διαβάστε περισσότερα

Σχεδιασμός μαθήματος σε τμήματα αλλόγλωσσων μαθητών με βάση τη διαφοροποίηση

Σχεδιασμός μαθήματος σε τμήματα αλλόγλωσσων μαθητών με βάση τη διαφοροποίηση Σχεδιασμός μαθήματος σε τμήματα αλλόγλωσσων μαθητών με βάση τη διαφοροποίηση ΕΝΟΤΗΤΑ 7 Τότε και Τώρα (Βιβλίο Ελληνικά με την παρέα μου 2) ΜΑΘΗΜΑ 1 Πώς ήσασταν έτσι; ΣΚΟΠΟΣ Προχωρημένοι Να μπορούν να αφηγηθούν

Διαβάστε περισσότερα