ΓΕΥΣΙΓΝΩΜΙΑ BURGUNDY. Παρασκευή 17 Μαίου Wine Loft

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "ΓΕΥΣΙΓΝΩΜΙΑ BURGUNDY. Παρασκευή 17 Μαίου Wine Loft"

Transcript

1 ΓΕΥΣΙΓΝΩΜΙΑ BURGUNDY Παρασκευή 17 Μαίου Wine Loft

2 Η Βουργουνδία βρίσκεται στην Ανατολική Γαλλία και είναι γνωστή για τα λευκά της κρασιά απο Chardonnay και τα κόκκινα απο Pinot Noir. Το διαμέρισμα της Cote D Or χωρίζεται σε δύο περιοχές την Cote De Nuits (γνωστή για τα κόκκινα κρασιά) και την Cote de Beaune (γνωστή κυρίως για τα λευκά κρασιά της). Στην ευρύτερη περιοχή της Βουργουνδίας ανήκουν το Chablis στα Βόρεια με παραγωγή μόνο λευκών κρασιών. Νοτιότερα υπάρχουν η Cote Chalonaise και το Maconnais.

3 ΙΣΤΟΡΙΑ Τα μοναστήρια έπαιξαν σημαντικό ρόλο στην καλλιέργεια των αμπελιών κάτω απο την προστασία του Καρλομάγνου. Είχαν σημαντικά πλεονεκτήματα έναντι των χωρικών λόγω του ότι είχαν χώρους αποθήκευσης, κράταγαν αρχεία και διέθεταν κάθετη οργάνωση για την παραγωγή και την βελτιστοποίηση των διαδικασιών. Το τάγμα των Βενεδικτίνων απο το Cluny ήταν αυτοί που αναπτύχθηκαν με σημαντικές εκτάσεις γης απο το 927 μέχρι το 1157 όχι μόνο στη Γαλλία αλλά και Ιταλία, Ισπανία, Αγγλία και Γερμανία. Από την άλλη οι Σιστερσιανοί μοναχοί αν και με πιο μοναχικό βίο και αυστηρή ζωή, βρέθηκαν μετά από δωρεές να κατέχουν τεράστιες εκτάσεις γης. Ήταν οι πρώτοι που πάραξαν κρασί στο Chablis πίσω στο Ήταν επίσης αυτοί που αναγνώρισαν την αξία του terroir και ξέχωρισαν τα crus. Γύρω στο 1400 ο Δούκας Φίλλιπος ο τολμηρός εξακόντησε το Gamay απο τη Βουργουνδία. Εκείνη την εποχή εμφανίζεται το Pinot Noir ως Noirien, ενώ το chardonnay δεν έχει εμφανιστεί ακόμα στον χάρτη

4 ΙΣΤΟΡΙΑ Από τον 17 ο αιώνα, όταν και η λευκή Βουργουνδία μπαίνει στην βασιλική αυλή και δημιουργούνται τα πρώτα οδικά δίκτυα ξεκινάει η συγχρονη εποχή, με τους εμπόρους να ξεκινούν την δραστηριότητα τους. Από τους πρώτους ο Bouchard Pere et Fils to Τότε ήταν και η εποχή που ξεκινάει και η αναγνώριση της ποιότητας του Pinot Noir στην Cotes de Nuits. Μετά την Γαλλική Επανάσταση το 1791 ο κλήρος περνάει στον λαό, όπου μεταβιβάζεται μόνο οικογενειακά σε ίσα μέρη, με αποτέλεσμα τον κατακερματισμό των αμπελοτεμαχίων. Με την επιδρομή της φυλλοξήρας και την καταστροφή των αμπελώνων, έγινε πλήρη αναμπέλωση με γνώμονα τα ιστορικά δεδομένα αιώνων και την ποιοτική κατάταξη των αμπελώνων που επισημοποιήθηκε το Αργότερα, το 1930 κατοχυρώθηκε και νομικά με τις νομοθεσίες Ονομασίες Προέλευσης που συμπεριλάμβανε και τα Premier και Grand Crus. Επίσης τότε έχουμε και τις πρώτες ιδιωτικές εμφιαλώσεις εκτός εμπόρων και συνεταιρισμών.

5 BURGUNDY VINEYARDS EFFECT

6 ΓΕΩΓΡΑΦΙΑ ΚΑΙ ΚΛΙΜΑ Το έδαφος στην Βουργουνδία είναι κυρίως ασβεστολιθικό απο την Ιουρασική περίοδο. Αυτό το έδαφος όπου έχει σκληρύνει και έχει γίνει κιμωλία όπως στο Chablis είναι ιδανικό για το Chardonnay ενώ όπου έχει μεγαλύτερο ποσοστό σε πηλό είναι ιδανικό για Pinot Noir. Το κλίμα είναι ηπειρωτικό. Είναι πιο ψυχρό απο αυτό του Bordeaux κατά τους χειμερινούς μήνες, παρόμειες θερμοκρασίες την άνοιξη, με μεγαλύτερο κίνδυνο παγετού και χαλάζι στη Βουργουνδία και ειδικά στο Chablis. Το καλοκαίρι είναι πιο δροσερό αλλά πιο σύντομο. Η βροχή πέφτει κυρίως τον Μάϊο και τον Ιούνιο και μετά τον Οκτώβριο. Η βροχόπτωση στη Dijon 650 χιλιοστά έναντι 890 στο Bordeaux το χρόνο. Η Βουργουνδία είναι στο όριο της ικανότητας του αμπελιού να ωριμάσει τα σταφύλια του και για αυτό μόνο πρώιμες ποικιλίες όπως το Chardonnay και το Pinot Noir μπορούν να ανταπεξέλθουν, για την παραγωγή ποιοτικών κρασιών.

7 ΧΡΟΝΙΑ 2010 Η χρονιά του 2010 ήταν κατά 25%χαμηλότερη απο το 2009, κυρίως λόγω παγετού την περίοδο των Χριστουγέννων που κατέστρεψαν αρκετά αμπέλια στα πεδινά της Cote de Nuits, κάτι που είχε να συμβεί απο το Ο ψυχρός χειμώνας και άνοιξη καθυστέρησαν τον βλαστικό κύκλο κατά τρεις εβδομάδες που διορθώθηκε στην πορεία από έναν εξαιρετικό Ιούλιο όπου έφερε μια ισορροπία στην ωρίμανση. Στη συνέχεια ξανά καταιγίδες και ψυχρός καιρός δυσκόλεψαν την ωρίμανση. Ως συνήθως η κατάσταση σώθηκε απο τον καλό Σεπτέμβριο με υψηλή ηλιοφάνεια και κανονικές θερμοκρασίες. Τα κόκκινα κρασιά, παρουσιάζουν καλή οξύτητα και αλκοόλ σε συνδυασμό με συγκεντρωμένο φρούτο και τανίνες.

8 ΧΡΟΝΙΑ 2011 Η χρονιά του 2011 ήταν κατά 13,7% πιο παραγωγική απο αυτή του 2010 και 11,5% χαμηλότερα απο το Ο χειμώνας ήταν κρύος, συννεφιασμένος με αρκετό χιόνι. Από τον Ιανουάριο η θερμοκρασία ανέβαινε σταδιακά και τον Απρίλιο, όπως και το 2007 το καλοκαίρι εμφανίστηκε πρόωρα με τις θερμοκρασίες να φθάνουν στους 30 ο C. Η ανάπτυξη του αμπελιού άρχισε πρόωρα και εξελίχθηκε με γοργούς ρυθμούς. Ο Μάιος ήταν ζεστός, ο Ιούνιος ευχάριστος, χωρίς να είναι ιδιαίτερα θερμός, ενώ ο Ιούλιος εξελίχθηκε κρύος και υγρός. Ο καιρός βελτιώθηκε σταδιακά τον Αύγουστο με εξαίρεση ένα βροχερό τριήμερο στις Αυγούστου, που άγχωσε τους παραγωγούς για το ξεκίνημα του τρύγου. Ο καιρός βελτιώθηκε και συνεχίστηκε όλο το Σεπτέμβριο με ζεστό και ξηρό καιρό. Στην Cote de Beaune οι αποδόσεις κυμάνθηκαν μεταξύ 450 και 520 κιλά στο στρέμμα και του ph μεταξύ 3.10 και Το αλκοόλ χαμηλότερα απο τις 2 προηγούμενες χρονιές.

9 CHARDONNAY Το Chardonnay έχει πάρει το όνομα του από ένα μικρό χωριό στην περιοχή του Maconnais. Είναι μια ποικιλία με χαμηλό αρωματικό δυναμικό. Όμως προσαρμόζεται εξαιρετικά σε διαφορετικά κλίματα και οινοποιητικές τεχνικές. Τα τσαμπιά του Chardonnay είναι παρόμοια με αυτά του Pinot Noir αλλά πιο μακριά και πιο αραιά, που σε συνδυασμό με την χονδρή φλούδα του το κάνουν πιο ανθεκτικό στη σήψη. Σημαντικές διαφοροποιήσεις στο στυλ του παρουσιάζονται ανάλογα με το που καλλιεργείται και πως το μεταχειρίζεται ο εκάστοτε παραγωγός. Για παράδειγμα στο Chablis επικρατεί η υψηλή οξύτητα και η ορυκτότητα, με σπάνια τη χρήση του βαρελιού. Ενώ στην Cote de Beaune η παραμονή με τις φλούδες, η ανάδευση με τις οινολάσπες, το βαρέλι δίνουν κρασιά πολύπλοκα και ταυτόχρονα φινετσάτα. Ενώ στο Pouilly- Fuisse έχουμε γεμάτο σώμα και πιο εξωτικό φρούτο. Αυτές οι ικανότητες του chardonnay το κατέστησαν ένα εξαιρετικό σήμα για πολλούς παραγωγούς που το καλλιεργούν σε ολόκληρο τον κόσμο.

10 POUILLY-FUISSE Δεν θα πρέπει να το συγχέουμε με το Pouilly-Fume απο την κοιλάδα του Λίγηρα που γίνεται με Sauvignon Blanc. Οι αμπελώνες βρίσκονται σε αμφιθεατρική διάταξη κυρίως στις πλαγιές των λόφων Solutre & Vergisson όπου συγκεντρώνουν την ηλιακή ακτινοβολία και ωριμάζουν το Chardonnay σε μεγαλύτερο βαθμό απο την Cote de Beaune. Το έδαφος είναι διαφορετικό με αργιλοασβεστολιθική σύσταση και κατάλοιπα απο σκληρά κοράλια. Τα κρασιά εδώ έχουν πιο πλούσιο σώμα, υψηλότερο αλκοόλ και μικρότερη φινέτσα των λευκών της Cote de Beaune. Η έκταση των αμπελώνων με chardonnay είναι εκτάρια.

11 POUILLY-FUISSE Δεν θα πρέπει να το συγχέουμε με το Pouilly-Fume απο την κοιλάδα του Λίγηρα που γίνεται με Sauvignon Blanc. Οι αμπελώνες βρίσκονται σε αμφιθεατρική διάταξη κυρίως στις πλαγιές των λόφων Solutre & Vergisson όπου συγκεντρώνουν την ηλιακή ακτινοβολία και ωριμάζουν το Chardonnay σε μεγαλύτερο βαθμό απο την Cote de Beaune. Το έδαφος είναι διαφορετικό με αργιλοασβεστολιθική σύσταση και κατάλοιπα απο σκληρά κοράλια. Τα κρασιά εδώ έχουν πιο πλούσιο σώμα, υψηλότερο αλκοόλ και μικρότερη φινέτσα των λευκών της Cote de Beaune. Η έκταση των αμπελώνων με chardonnay είναι εκτάρια.

12 POUILLY-FUISSE BOUCHARD PERE &FILS Αµπελώνας: Pouilly-Fuisse, Maconnais. Οινοποίηση:Οινοποίηση σε ανοξείδωτες δεξαµενές µε ελεγχόµενη θερµοκρασία, και στη συνέχεια το 15% µεταφέρεται για να ολοκληρώσει τη ζύµωση σε βαρέλια. Το υπόλοιπο ωριµάζει µε τις ζύµες για 8 µήνες. Χαρακτηριστικά: Κοµψό, µε πλούσιο άρωµα λευκόσαρκων φρούτων, λουλουδιών και απαλές νότες δρυός. Γεµάτο σώµα µε έντονη δροσερή οξύτητα, διακριτικό άρωµα µελιού και ελαφρά µεταλική επίγευση. Απολαύστε το στους: C. Παλαίωση: 3 χρόνια. Cellier notes:είναι ένα Chardonnay που έχει αρκετά διακριτικό βαρέλι έτσι ώστε να αρέσει και σε όσους δεν προτιµούν το Chardonnay λόγω έντονου βαρελιού. Πιείτε το νέο για να απολαύσετε τη φρεσκάδα του.

13 CHABLIS GRAND CRU Η ποιοτική πυραμίδα των αμπελώνων της περιοχής του Chablis έχει ως εξής: Petit Chablis, Chablis, Chablis Premier Cru & Chablis Grand Cruέτσι όπως έχει αναγνωριστεί νομοθετικά απο τον Ιανουάριο του Ο αμπελώνας του Grand Cru Chablis όπου περιλαμβάνει 7 «Climats» που βρίσκονται σε υψόμετρο απο 100 έως 250 μέτρα υψόμετρο στην δεξιά πλευρά του ποταμού Serein. Από Βόρεια προς Νότια τα 7 «Climats» είναι τα Bougros, Preuses, Vaudesir, Grenouille, Valmur, Les Clos & Blanchot. Η έκταση είναι 102,92 εκτάρια με το Les Clos να είναι το μεγαλύτερο με 25,87 ha, το οποίο πιθανότατα αποτελεί και τον πυρήνα όλου του Chablis όπου εκεί οι Σιστερσιανοί μοναχοί ανακάλυψαν την διαφορετικότητα των αμπελώνων της περιοχής. Το έδαφος είναι σφιχτό ασβεστολιθικό σε μορφή κιμωλίας που περιέχει μικροσκοπικά απολιθώματα απο όστρακα (exogyra virgula).

14 CHABLIS GRAND CRU LES CLOS

15 CHABLIS GRAND CRU LES CLOS

16 CHABLIS GRAND CRU LES CLOS J. MOREAU & FILS Αμπελώνας:Το έδαφος είναι βαρύ και γεμάτο με απολιθωμένα στρειδιά γνωστά ως Exogyra Virgula. Οινοποίηση:Αργή πίεση των σταφυλιών ακολουθείται από κρυοστατική απολάσπωση. Η αλκοολική ζύμωση πραγματοποιείται σε ανοξείδωτες δεξαμενές όπου μετά από 3 ημέρες, περίπου το 10% του ζυμωμένου γλεύκους μεταφέρεται σε μικρά δρύινα βαρέλια για την ολοκλήρωση της ζύμωσης. Το υπόλοιπο ζυμώνει στις δεξαμενέςγια 7 έως 10ημέρες σε ελεγχόμενη θερμοκρασία (18-20 C). Η μηλογαλακτική ζύμωση ολοκληρώνεται στα μέσα Ιανουαρίου. Το κρασί ωριμάζει συνολικά για 7 μήνες με τις οινολάσπες. Χαρακτηριστικά:Χρυσαφί χρώμα, με έντονο άρωμα από νότες ώριμων, εξωτικών φρούτων που συνδυάζεται αρμονικά με καπνιστές νότες φουντουκιού. Πλούσιο, λιπαρό σώμα, με οξύτητα και νότες εσπεριδοειδών που οδηγούν σε μια ευχάριστη μεταλλική επίγευση, στοιχεία που εξασφαλίζουν μεγάλη παλαίωση. Συνδυάζεται με:ψάρια που παρασκευάζονται με ελαφριές σάλτσες ή με ψητά λευκά κρέατα. Απολαύστε το στους: 12 C. Παλαίωση: χρόνια τουλάχιστον.

17 CHASSAGNE-MONTRACHET Μαζί με το Puligny-Montrachet μοιράζονται στην περιφέρεια τους τα Grand Cru: Le Montrachet, Batard-Montrachet, Chevalier-Montrachet, Criots-Batard-Montrachet & Bienvnnues-Batard-Montrachet. Το 1937 έλαβε το νομοθετικό status για τους premier cru αμπελώνες. Η ή εκταση των αμπελώνων είναι 187,16 εκτάρια για το Chardonnay εκ των οποίων τα 166,6 αναλογούν για τα Premier cru αμπελοτεμάχια. Για το Pinot Noir οι αμπελώνες έχουν έκταση 114,27 εκτάρια εκ των οποίων τα 33,44 είναι Premier Cru αμπελοτεμάχια. Είναι χαρακτηριστικό ότι μέχρι τη δεκαετία του 1980 το Pinot Noir ήταν περισσότερο.

18

19 CHASSAGNE-MONTRACHET JOSEPH DROUHIN Αμπελώνας:βρίσκεται στα νότια της Côte de Beaune. Το έδαφος είναι σύνθετο και αποτελείται από ασβεστόλιθο, κίτρινο ή κόκκινο πηλό και χαλίκι. Ήπια κλίση και με καλή έκθεση στον ήλιο. Οινοποίηση:Αργή πίεση των σταφυλιών, με τις τελευταίες πιέσεις να απομακρύνονται. Ο μούστος, χωρίς την προσθήκη ζυμών και ενζύμων μεταφέρεται, μετά την απολάσπωση σε γαλλικά δρύινα βαρέλια (εκ των οποίων το 25% καινούργια), για 12 μήνες. Χαρακτηριστικά:Ένα πλούσιο και κομψό κρασί με ελαφρύ χρυσαφί χρώμα. Έντονα αρώματα λουλουδιών, τσουρεκιού και ζαχαρωμένα αρώματα λεμονιού, με νότες φουντουκιού και μπαχαρικών. Στο στόμα είναι ξηρό, φινετσάτο και με μακρά επίγευση, όπου κυριαρχούν ανθικά αρώματα. Απολαύστε το στους: 12ºC. Παλαίωση:για 4 έως 5 χρόνια.

20 PULIGNY-MONTRACHET Το 1879 προσέθεσε το όνομα του γειτονικού Grand Cru και έκτοτε απέκτησε ανάλογη φήμη. Το 1937 έλαβε το νομοθετικό status για τους premier cru αμπελώνες. Η ή εκταση των αμπελώνων είναι 206,72 εκτάρια για το Chardonnay εκ των οποίων τα 96,58 αναλογούν για τα Premier cru αμπελοτεμάχια. Γειτονεύοντας ή περικλύοντας στην επικράτεια του με τα 4 Grand Cru και κατέχοντας σε 13 αμπελώνες το status Premier Crusαποτελεί μια περιοχή με μερικά απο τα καλύτερα ξηρά κρασιά στον κόσμο. Μερικά απο τα P.C. στα καλύτερα τους φτάνουν στο ποιοτικό επίπεδο των G.C. Ανάμεσα τους το Les Pucelles απέναντι απο το L.M., Le Clavoillon, Les Perrieres. Οι αμπελώνες έχουν ανατολική δυτική τοποθέτηση στις γραμμές τους, ακολουθώντας κυρίως τις γραμμές του τοπίου.

21 PULIGNY-MONTRACHET BOUCHARD PERE &FILS Αμπελώνας: Το έδαφος είναι ασβεστολιθικό συνδυασμένο με άργιλο σε ασβεστώδες υπέδαφος. Οινοποίηση: Το κρασί παλαιώνει για μήνες σε γαλλικά δρύινα βαρέλια, εκ των οποίων το 15% είναι καινούργια. Χαρακτηριστικά: Απαλό χρυσαφί χρώμα με πράσινες ανταύγειες. Σύνθετο μπουκέτο με απαλό άρωμα ζαχαρωμένων φρούτων, συνδυάζονται με καραμέλα γάλακτος και φλούδες πορτοκαλιού. Στο στόμα υπάρχει η τέλεια ισορροπία μεταξύ πλούτου και φρεσκάδας, με εξαιρετικό τελείωμα. Απολαύστε το στους:12-14 C. Παλαίωση: για 5 χρόνια τουλάχιστον.

22 PULIGNY-MONTRACHET PREMIER CRU LES CHALUMAUX BOUCHARD PERE &FILS Αμπελώνας:Cote de Beaune με έδαφος ασβεστολιθικό και άργιλο σε ασβεστώδες υπέδαφος. Οινοποίηση: Παραδοσιακή Βουργουνδέζικη λευκή οινοποίηση με ζύμωση σε γαλλικά δρύινα βαρέλια (εκ των οποίων το 15% καινούργια) και παραμονή του κρασιού σε αυτά για περίπου ένα χρόνο παράλληλα με battonage (ανάδευση των ζυμών). Χαρακτηριστικά:Λαμπερό χρυσοκίτρινο με απαλές πράσινες ανταύγειες. Στη μύτη είναι έντονο, σύνθετο και συγκεντρωμένο. Αρώματα ώριμων κίτρινων φρούτων σε συνδυασμό με ισορροπημένα αρώματα από το βαρέλι, βανίλια, ξηρούς καρπούς και καβουρδισμένα αρώματα. Στο στόμα είναι ξηρό, με γεμάτο σώμα, δροσερή οξύτητα και ορυκτότητα. Απολαύστε το στους: C. Παλαίωση:Στην κορυφή του σε 2 χρόνια από τώρα και για τα επόμενα 5.

23 MERSAULT Το Mersault δεν έχει G.C. status, είναι λιγότερο φινετσάτο απο το P.M. αλλά έχει μεγαλύτερη ομοιομορφία, αν και μεγαλύτερο σε έκταση. Το λευκό Mersault καταλαμβάνει μια έκταση στρεμμάτων, απο τα οποία τα 100 είναι Premier cru και μόλις 150 στρέμματα με Pinot Noir. Σημαντικά 1er cru είναι το Les Perrieres που θα μπορούσε να ήταν ανάμεσα στα G.C. αμπελοτόπια κατά την κατάταξη τους το Ο χαρακτήρας του ωφείλεται σε μεγάλο βαθμό απο τις πέτρες, απο τις οποίες πήρε και το όνομα του, που ακτινοβολούν την θερμοκρασία δίνοντας την δυνατότητα να παραχθεί το πιο πλούσιο κρασί της περιοχής. Πολύ κοντά ακολουθεί το Les Genevrieres παράγοντας εξαιρετικά φινετσάτα κρασιά. Το Les Charmes που είναι και το μεγαλύτερο σε έκταση απο τα τρία, παράγει κρασιά αρκετά εξωστρεφή ακόμα και στη νεότητα τους. Σε αντίθεση με το P.M. που ο υδάτινος ορίζοντας είναι πιο ψηλά, στο Mersault οι παραγωγοί μπορούν να σκάψουν βαθιά κελάρια και να διατηρήσουν το κρασί σε βαρέλια για δεύτερη χρονιά

24

25 MERSAULT BOUCHARD PERE &FILS Αµπελώνας: Η κοινότητα του Meursault βρίσκεται στην Côte de Beaune στην περιοχή Côte d'or. Οινοποίηση: Κλασική Βουργουνδέζικη λευκή οινοποίηση. Το κρασί ζυµώνεται και ωριµάζει µε τις οινολάσπες του σε δρύινα βαρέλια για 12 µήνες. Χαρακτηριστικά: Λαµπερό κιτρινοπράσινο χρώµα και αρώµατα ώριµων φρούτων και καβουρδισµένων ξηρών καρπών. Στο στόµα είναι ξηρό, µε πλούσιο σώµα και µακριά επίγευση. Απολαύστε το στους: C. Παλαίωση: 5 χρόνια.

26 MERSAULT PREMIER CRU GENEVRIERES BOUCHARD PERE &FILS Αμπελώνας:Το έδαφος είναι χαλικώδες ασβεστολιθικό με υψηλά ποσοστά σιδήρου. Ιδιόκτητοι αμπελώνες 26,5 στρεμμάτων. Ο πρώτος τρύγος Chardonnay. Οινοποίηση: Χειρωνακτικός τρύγος σε μικρά κιβώτια και αυστηρή επιλογή των σταφυλιών. Η ζύμωση γίνεται στα βαρέλια όπου και παραμένει για 12 μήνες, εκ των οποίων το 15% είναι καινούργιο. Χαρακτηριστικά:Λαμπερό χρυσοκίτρινο. Στη μύτη είναι έντονο, σύνθετο και συγκεντρωμένο. Αρώματα ώριμων κίτρινων φρούτων σε συνδυασμό με ισορροπημένα αρώματα από το βαρέλι, βανίλια, ξηρούς καρπούς και καβουρδισμένα αρώματα με χαρακτηριστική ορυκτότητα.. Στο στόμα είναι ξηρό, με γεμάτο σώμα, δροσερή οξύτητα και μακριά επίγευση.. Απολαύστε το στους: C. Παλαίωση: για 10 χρόνια απο τον τρύγο

27

ΓΕΥΣΙΓΝΩΜΙΑ BURGUNDY. Τετάρτη 20 Φεβρουαρίου Wine Loft

ΓΕΥΣΙΓΝΩΜΙΑ BURGUNDY. Τετάρτη 20 Φεβρουαρίου Wine Loft ΓΕΥΣΙΓΝΩΜΙΑ BURGUNDY Τετάρτη 20 Φεβρουαρίου Wine Loft Η Βουργουνδία βρίσκεται στην Ανατολική Γαλλία και είναι γνωστή για τα λευκά της κρασιά απο Chardonnay και τα κόκκινα απο Pinot Noir. Το διαμέρισμα

Διαβάστε περισσότερα

ΓΕΥΣΙΓΝΩΜΙΑ ΤΟΣΚΑΝΗΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 22 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2013 CELLIER ΣΥΝΤΑΓΜΑ

ΓΕΥΣΙΓΝΩΜΙΑ ΤΟΣΚΑΝΗΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 22 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2013 CELLIER ΣΥΝΤΑΓΜΑ ΓΕΥΣΙΓΝΩΜΙΑ ΤΟΣΚΑΝΗΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 22 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2013 CELLIER ΣΥΝΤΑΓΜΑ ΙΤΑΛΙΑ Η Ιταλία μαζί με τη Γαλλία είναι οι δύο χώρες με τη μεγαλύτερη παραγωγή κρασιού. Είναι η τρίτη σε έκταση αμπελώνων πίσω απο την

Διαβάστε περισσότερα

CHATEAU MUSAR CELLIER ΣΥΝΤΑΓΜΑ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 16 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2015. Νίκος Λουκάκης Cellier Wine Manager

CHATEAU MUSAR CELLIER ΣΥΝΤΑΓΜΑ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 16 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2015. Νίκος Λουκάκης Cellier Wine Manager CHATEAU MUSAR CELLIER ΣΥΝΤΑΓΜΑ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 16 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2015 Νίκος Λουκάκης Cellier Wine Manager ΜΟΝΑΔΙΚΑ ΚΡΑΣΙΑ ΑΠΟ ΜΙΑ ΠΕΡΙΟΧΗ ΜΕ ΠΑΝΑΡΧΑΙΑ ΙΣΤΟΡΙΑ Η οικογένεια Hochar φτιάχνει κρασιά στην περιοχή της

Διαβάστε περισσότερα

ΓΕΥΣΙΓΝΩΜΙΑ ΙΤΑΛΙΑ. ΔΕΥΤΕΡΑ 22 ΑΠΡΙΛΙΟΥ Wine Loft

ΓΕΥΣΙΓΝΩΜΙΑ ΙΤΑΛΙΑ. ΔΕΥΤΕΡΑ 22 ΑΠΡΙΛΙΟΥ Wine Loft ΓΕΥΣΙΓΝΩΜΙΑ ΙΤΑΛΙΑ ΔΕΥΤΕΡΑ 22 ΑΠΡΙΛΙΟΥ Wine Loft ΙΤΑΛΙΑ Η Ιταλία μαζί με τη Γαλλία είναι οι δύο χώρες με τη μεγαλύτερη παραγωγή κρασιού. Είναι η τρίτη σε έκταση αμπελώνων πίσω απο την Ισπανία και τη Γαλλία.

Διαβάστε περισσότερα

ΓΕΥΣΙΓΝΩΜΙΑ BORDEAUX 2009. Τρίτη 18 Δεκεμβρίου Wine Loft

ΓΕΥΣΙΓΝΩΜΙΑ BORDEAUX 2009. Τρίτη 18 Δεκεμβρίου Wine Loft ΓΕΥΣΙΓΝΩΜΙΑ BORDEAUX 2009 Τρίτη 18 Δεκεμβρίου Wine Loft MEDOC CLIMATE Το κλίμα στην περιοχή του Bordeaux είναι παραθαλάσσιο με πολλές βροχές το φθινόπωρο και την άνοιξη. Μια ζώνη δάσους με πεύκα προστατεύει

Διαβάστε περισσότερα

ΓΕΥΣΙΓΝΩΜΙΑ ΧΙΛΗ. ΤΡΙΤΗ 19 ΜΑΡΤΙΟΥ Wine Loft

ΓΕΥΣΙΓΝΩΜΙΑ ΧΙΛΗ. ΤΡΙΤΗ 19 ΜΑΡΤΙΟΥ Wine Loft ΓΕΥΣΙΓΝΩΜΙΑ ΧΙΛΗ ΤΡΙΤΗ 19 ΜΑΡΤΙΟΥ Wine Loft Τα φυσικά γεωγραφικά όρια της Χιλής είναι αυτά που την καθορίζουν ως ένα μοναδικό γεωγραφικό φαινόμενο. Η έρημος Atacama σαν βόρειο σύνορο, οι Άνδεις στα ανατολικά,

Διαβάστε περισσότερα

ΙΤΑΛΙΑ ΕΡΥΘΡΕΣ ΠΟΙΚΙΛΙΕΣ

ΙΤΑΛΙΑ ΕΡΥΘΡΕΣ ΠΟΙΚΙΛΙΕΣ ΙΤΑΛΙΑ ΕΡΥΘΡΕΣ ΠΟΙΚΙΛΙΕΣ CELLIER ΣΥΝΤΑΓΜΑ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 14 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ Νίκος Λουκάκης Cellier Wine Manager CASA VINICOLA ZONIN Η ιστορία του οίκου Zonin ξεκινάει το 1821 στην πόλη Gambellara στην καρδιά της

Διαβάστε περισσότερα

ΓΕΥΣΙΓΝΩΜΙΑ E.GUIGAL Δευτέρα 19 Νοεμβρίου Wine Loft

ΓΕΥΣΙΓΝΩΜΙΑ E.GUIGAL Δευτέρα 19 Νοεμβρίου Wine Loft ΓΕΥΣΙΓΝΩΜΙΑ E.GUIGAL Δευτέρα 19 Νοεμβρίου Wine Loft E. GUIGAL "The history of the GUIGAL family reflects the glory of the wines of the Côte-Rôtie. Three generations working with land over 24 centuries

Διαβάστε περισσότερα

ΜΟΣΧΟΦΙΛΕΡΟ & BEYOND Παρασκευή 21 Μαρτίου 2014 Cellier Κριεζώτου

ΜΟΣΧΟΦΙΛΕΡΟ & BEYOND Παρασκευή 21 Μαρτίου 2014 Cellier Κριεζώτου ΜΟΣΧΟΦΙΛΕΡΟ & BEYOND ΜΟΣΧΟΦΙΛΕΡΟ & BEYOND Παρασκευή 21 Μαρτίου 2014 Cellier Κριεζώτου ΜΟΣΧΟΦΙΛΕΡΟ Το Μοσχοφίλερο πιθανότατα είναι µια απο τις πιο παλιές Ελληνικές ποικιλίες, καθώς σύµφωνα µε ισχυρισµούς

Διαβάστε περισσότερα

ΙΤΑΛΙΑ ΛΕΥΚΕΣ ΠΟΙΚΙΛΙΕΣ

ΙΤΑΛΙΑ ΛΕΥΚΕΣ ΠΟΙΚΙΛΙΕΣ ΙΤΑΛΙΑ ΛΕΥΚΕΣ ΠΟΙΚΙΛΙΕΣ Το Feudo Principi di Butera είναι ένα κτήμα που κάποτε ανήκε σε οικογένειες ευγενών της Σικελίας, ένας από τους ευγενείς που έζησε εκεί το 1543 ήταν και ο πρώτος πρίγκηπας Ambrogio

Διαβάστε περισσότερα

ΣΥΝΟΨΗ ΣΗΜΕΙΩΣΕΩΝ ΟΙΝΟΛΟΓΙΑΣ

ΣΥΝΟΨΗ ΣΗΜΕΙΩΣΕΩΝ ΟΙΝΟΛΟΓΙΑΣ ΣΥΝΟΨΗ ΣΗΜΕΙΩΣΕΩΝ ΟΙΝΟΛΟΓΙΑΣ ΚΡΑΣΙ Το κρασί μπορεί να κατηγοριοποιηθεί και να περιγραφεί ως: Κόκκινο, λευκό ή ροζέ Ξηρό, ημίξηρο, ημίγλυκο ή γλυκό Αδύνατο, μέτριο ή με γεμάτο σώμα Ενδυναμωμένο, Ενδυναμωμένο

Διαβάστε περισσότερα

ΔΕΛΤΙΟ ΤΡΥΓΟΥ 2011. Υψηλής ποιότητας και τιμής τα σταφύλια το 2011

ΔΕΛΤΙΟ ΤΡΥΓΟΥ 2011. Υψηλής ποιότητας και τιμής τα σταφύλια το 2011 ΔΕΛΤΙΟ ΤΡΥΓΟΥ 2011 Υψηλής ποιότητας και τιμής τα σταφύλια το 2011 Η εσοδεία 2011 έχει πολλά ενδιαφέροντα νέα να μας διηγηθεί. Κλιματολογικά υπήρξε μία υπέροχη χρονιά αφού αρκετές βροχοπτώσεις τον χειμώνα

Διαβάστε περισσότερα

ΓΕΥΣΙΓΝΩΜΙΑCHAMPAGNE PRESTIGE CUVEE. Παρασκευή 13 Δεκεμβρίου 2013

ΓΕΥΣΙΓΝΩΜΙΑCHAMPAGNE PRESTIGE CUVEE. Παρασκευή 13 Δεκεμβρίου 2013 ΓΕΥΣΙΓΝΩΜΙΑCHAMPAGNE PRESTIGE CUVEE Παρασκευή 13 Δεκεμβρίου 2013 ΕΙΣΑΓΩΓΗ Ø Ο πιο βόρειος αμπελώνας της Ευρώπης (μετά την Νότια Αγγλία) που παράγεται κρασί. Ø Βασική αρχή το blending (ποικιλίες, χρονιές,

Διαβάστε περισσότερα

ΓΕΥΣΙΓΝΩMΙΑ JPV ΚΥΡΙΑΚΗ 14 ΑΠΡΙΛΙΟΥ

ΓΕΥΣΙΓΝΩMΙΑ JPV ΚΥΡΙΑΚΗ 14 ΑΠΡΙΛΙΟΥ ΓΕΥΣΙΓΝΩMΙΑ JPV ΚΥΡΙΑΚΗ 14 ΑΠΡΙΛΙΟΥ JOE PHELPS Ο Joe Phelps ξεκίνησε στην οικογενειακή κατασκευαστική επιχείρηση του πατέρα του, το 1952, που τότε ήταν μια τοπική εταιρεία. Το 1957 ανέλαβε ως πρόεδρος

Διαβάστε περισσότερα

ΔΕΛΤΙΟ ΤΡΥΓΟΥ 2013. Εσοδεία 2013 : Και του χρόνου, τα ίδια!

ΔΕΛΤΙΟ ΤΡΥΓΟΥ 2013. Εσοδεία 2013 : Και του χρόνου, τα ίδια! ΔΕΛΤΙΟ ΤΡΥΓΟΥ 2013 Εσοδεία 2013 : Και του χρόνου, τα ίδια! Εξαιρετική χρονιά από κάθε άποψη η φετινή. Όλοι οι παράγοντες ήταν στο ραντεβού και μάλιστα από νωρίς αφού η χρονιά υπήρξε η πιο πρώιμη των τελευταίων

Διαβάστε περισσότερα

Υφιστάμενες ονομασίες οίνων Τεχνικός φάκελος

Υφιστάμενες ονομασίες οίνων Τεχνικός φάκελος ΤΕΧΝΙΚΌΣ ΦΆΚΕΛΟΣ 1 /14 Αριθμός πρωτοκόλλου: PGI-GR-A1565 Υφιστάμενες ονομασίες οίνων Τεχνικός φάκελος I. ΌΝΟΜΑ (Ή ΟΝΌΜΑΤΑ) ΠΡΟΣ ΚΑΤΑΧΏΡΗΣΗ Ηράκλειο (el) II. ΣΤΟΙΧΕΊΑ ΑΙΤΟΎΝΤΑ Όνομα και τίτλος αιτούντα:

Διαβάστε περισσότερα

Κατάλογος Συνεργαζόµενων Κτηµάτων

Κατάλογος Συνεργαζόµενων Κτηµάτων Κατάλογος Συνεργαζόµενων Κτηµάτων 1 ENOTRIA ΕΡΥΘΡΟ ENOTRIA ΛΕΥΚΟ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ: Π.Γ.Ε Κρήτη ΠΟΙΚΙΛΙΑ: Λιάτικο 30%, Κοτσιφάλι 30%, Syrah 40%. ΓΕΥΣΤΙΚΟ ΠΡΟΦΙΛ: Zωηρό κόκκινο χρώµα. Πληθωρικά αρώµατα φρούτων.

Διαβάστε περισσότερα

ΚΡΑΣΙΑ ΚΑΙ ΤΥΡΙΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑ ΑΣ

ΚΡΑΣΙΑ ΚΑΙ ΤΥΡΙΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑ ΑΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙ ΕΥΤΙΚΟ Ι ΡΥΜΑ ΚΡΗΤΗΣ ΣΧΟΛΗ ΙΟΙΚΗΣΗΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΚΡΑΣΙΑ ΚΑΙ ΤΥΡΙΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑ ΑΣ ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΚΑΡΑΚΟΛΗ ΚΥΡΙΑΚΗΣ ΥΠΕΥΘΥΝΟΣ ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ : ΦΡΑΓΚΟΥΛΗΣ ΑΝΤΩΝΗΣ

Διαβάστε περισσότερα

ΔΕΛΤΙΟ ΤΡΥΓΟΥ 2014. Νίκης 34, 105 57, Αθήνα, Τηλ.: 210 322.60.53, Fax: 210 323.79.43 e-mail: info@greekwinefederation.gr www.greekwinefederation.

ΔΕΛΤΙΟ ΤΡΥΓΟΥ 2014. Νίκης 34, 105 57, Αθήνα, Τηλ.: 210 322.60.53, Fax: 210 323.79.43 e-mail: info@greekwinefederation.gr www.greekwinefederation. ΔΕΛΤΙΟ ΤΡΥΓΟΥ 2014 «Ήταν ίσως το πιο κουραστικό καλοκαίρι της καριέρας μου και αυτό χωρίς το αναμενόμενο αποτέλεσμα» συμπυκνώνει τα χαρακτηριστικά της εσοδείας 2014 παλιός αμπελουργός-οινοποιός από την

Διαβάστε περισσότερα

Τ.Ε.Ι. ΚΡΗΤΗΣ ΣΧΟΛΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ & ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ

Τ.Ε.Ι. ΚΡΗΤΗΣ ΣΧΟΛΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ & ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ Τ.Ε.Ι. ΚΡΗΤΗΣ ΣΧΟΛΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ & ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΜΕ ΘΕΜΑ: «ΟΙΝΟΛΟΓΙΚΟΣ ΧΑΡΤΗΣ ΚΡΑΣΙΩΝ ΟΝΟΜΑΣΙΑΣ ΠΡΟΕΛΕΥΣΗΣ ΣΤΗΝ ΚΡΗΤΗ» ΤΗΣ: ΦΟΥΝΤΟΥΛΑΚΗΣ Δ. ΓΕΩΡΓΙΑΣ ΕΙΣΗΓΗΤΗΣ:

Διαβάστε περισσότερα

ΣΗΜΕΙΏΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΟΙΝΟΛΟΓΙΑ ΞΕΥ Α. ΤΟΥ Χ. ΚΑΚΑΡΟΥΓΚΑ (Ma) www.touristikiekpaideysi.gr

ΣΗΜΕΙΏΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΟΙΝΟΛΟΓΙΑ ΞΕΥ Α. ΤΟΥ Χ. ΚΑΚΑΡΟΥΓΚΑ (Ma) www.touristikiekpaideysi.gr ΣΗΜΕΙΏΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΟΙΝΟΛΟΓΙΑ ΞΕΥ Α ΤΟΥ Χ. ΚΑΚΑΡΟΥΓΚΑ (Ma) www.touristikiekpaideysi.gr ΟΤΕΚ 2011-2012 Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ ΚΡΑΣΙΟΥ Αίγυπτος : Είχε μακρότατη παράδοση οινοποιίας, με τις αρχές της να χάνονται πριν

Διαβάστε περισσότερα

real WINE EXTRA TEYXOΣ ΚΥΡΙΑΚΗ 31.07.2011 Κυριάκος Κυνηγόπουλος ΓΙΑ το Ελληνικο κρασι Βαθμολογια

real WINE EXTRA TEYXOΣ ΚΥΡΙΑΚΗ 31.07.2011 Κυριάκος Κυνηγόπουλος ΓΙΑ το Ελληνικο κρασι Βαθμολογια taste&style EXTRA TEYXOΣ WINE real ΚΥΡΙΑΚΗ 31.07.2011 KAΛOKAIΡINA ΚΡΑΣΙΑ ΒΑΓΓΕΛΗσ ΚΟΥΜΠΙΑΔΗΣ ΝΟΣΤΙΜΕΣ συνταγές ΑΠΟ ΤΟΝ ΓΝΩΣΤΟ CHEF ΠΑΝΤΡΕΜΕΝΕΣ ΜΕ ΚΡΑΣΙ Κυριάκος Κυνηγόπουλος Ο ΚΟΡΥΦΑΙΟΣ ΟΙΝΟΛΟΓΟΣ ΜΙΛΑ

Διαβάστε περισσότερα

Υφιστάμενες ονομασίες οίνων Τεχνικός φάκελος

Υφιστάμενες ονομασίες οίνων Τεχνικός φάκελος ΤΕΧΝΙΚΌΣ ΦΆΚΕΛΟΣ 1 /14 Αριθμός πρωτοκόλλου: PGI-GR-A1326 Υφιστάμενες ονομασίες οίνων Τεχνικός φάκελος I. ΌΝΟΜΑ (Ή ΟΝΌΜΑΤΑ) ΠΡΟΣ ΚΑΤΑΧΏΡΗΣΗ Σιάτιστα (el) II. ΣΤΟΙΧΕΊΑ ΑΙΤΟΎΝΤΑ Όνομα και τίτλος αιτούντα:

Διαβάστε περισσότερα

ΤO ΚΤΗΜΑ ΜΕΡΚΟΥΡΗ ΚΑΙ ΤΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ ΤΟΥ

ΤO ΚΤΗΜΑ ΜΕΡΚΟΥΡΗ ΚΑΙ ΤΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ ΤΟΥ ΤO ΚΤΗΜΑ ΜΕΡΚΟΥΡΗ ΚΑΙ ΤΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ ΤΟΥ 2015 Κτήμα Μερκούρη Α.Ε. Ανώνυμη Εταιρεία Παραγωγής Οίνου & Λοιπών Αγροτικών Προϊόντων - 271 00 Κορακοχώρι Ηλείας - Τηλ. : 26210 41601 - Fax : 26210 41901 - e-mail

Διαβάστε περισσότερα

real WINE EXTRA TEYXOΣ FRANCOIS FREReS Κυριάκος Κυνηγόπουλος

real WINE EXTRA TEYXOΣ FRANCOIS FREReS Κυριάκος Κυνηγόπουλος taste EXTRA TEYXOΣ real &style ΣΑΒΒΑΤΟ 24.12.2011 WINE ΕΛΛΗΝΟΦΡΕΝΕΙΑ ΤΙ ΠΙΝΟΥΝ ΚΑΙ ΔΕΝ ΜΑΣ ΔΙΝΟΥΝ! ΤΑ ΚΡΑΣΙΑ ΤΟΥ ΧΕΙΜΩΝΑ ΝΟΣΤΙΜΕΣ ΣΥΝΤΑΓΕΣ ΒΡΙΣΚΟΥΝ ΤΟ ΟΙΝΙΚΟ ΤΑΙΡΙ ΤΟΥΣ FRANCOIS FREReS TO KAΛΥΤΕΡΟ ΒΑΡΕΛΟΠΟΙΕΙΟ

Διαβάστε περισσότερα

Δελτίο Τρύγου ΚΕΟΣΟΕ 2012: Καλή συγκοµιδή για τον ελληνικό αµπελώνα αλλά µε κακούς οιωνούς στην αγορά

Δελτίο Τρύγου ΚΕΟΣΟΕ 2012: Καλή συγκοµιδή για τον ελληνικό αµπελώνα αλλά µε κακούς οιωνούς στην αγορά Δελτίο Τρύγου ΚΕΟΣΟΕ 2012: Καλή συγκοµιδή για τον ελληνικό αµπελώνα αλλά µε κακούς οιωνούς στην αγορά Η ανθοφορία και ωρίµαση των σταφυλιών κατά τους κρίσιµους µήνες εξελίχθηκε οµαλά φέτος, αν και επιτυχάνθηκε

Διαβάστε περισσότερα

Η ΑΓΟΡΑ ΚΡΑΣΙΟΥ ΣΤΟΝ Ν. ΔΡΑΜΑΣ

Η ΑΓΟΡΑ ΚΡΑΣΙΟΥ ΣΤΟΝ Ν. ΔΡΑΜΑΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΚΑΒΑΛΑΣ ΣΧΟΛΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ Η ΑΓΟΡΑ ΚΡΑΣΙΟΥ ΣΤΟΝ Ν. ΔΡΑΜΑΣ ΦΟΙΤΗΤΗΣ: ΜΙΧΑΛΗΣ ΧΑΡΑΚΙΔΗΣ ΕΙΣΗΓΗΤΗΣ: ΧΑΤΖΟΥΔΗΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ

Διαβάστε περισσότερα

Μοναδική γη, Αυθεντικό πάθος, Κρασιά με ιστορία. Οι δεσμοί της γης

Μοναδική γη, Αυθεντικό πάθος, Κρασιά με ιστορία. Οι δεσμοί της γης Μοναδική γη, Αυθεντικό πάθος, Κρασιά με ιστορία. Οι δεσμοί της γης Η περιοχή Μαντούρια της Απουλίας είναι ο τόπος των αμπελώνων Varvaglione, εκεί όπου το παρελθόν ανταμώνει με το μέλλον, την παράδοση και

Διαβάστε περισσότερα

Υφιστάμενες ονομασίες οίνων Τεχνικός φάκελος

Υφιστάμενες ονομασίες οίνων Τεχνικός φάκελος ΤΕΧΝΙΚΌΣ ΦΆΚΕΛΟΣ 1 /20 Αριθμός πρωτοκόλλου: PDO-GR-A1610 Υφιστάμενες ονομασίες οίνων Τεχνικός φάκελος I. ΌΝΟΜΑ (Ή ΟΝΌΜΑΤΑ) ΠΡΟΣ ΚΑΤΑΧΏΡΗΣΗ Νάουσα (el) II. ΣΤΟΙΧΕΊΑ ΑΙΤΟΎΝΤΑ Ι. ΜΠΟΥΤΑΡΗΣ & ΥΙΟΣ ΟΙΝΟΠΟΙΗΤΙΚΗ

Διαβάστε περισσότερα

ΑΤΕΙ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ ΣΧΟΛΗ: ΙΟΙΚΗΣΗΣ & ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΤΜΗΜΑ : ΙΟΙΚΗΣΗΣ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΤΟ ΚΡΑΣΙ ΣΤΟ ΕΣΤΙΑΤΟΡΙΟ

ΑΤΕΙ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ ΣΧΟΛΗ: ΙΟΙΚΗΣΗΣ & ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΤΜΗΜΑ : ΙΟΙΚΗΣΗΣ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΤΟ ΚΡΑΣΙ ΣΤΟ ΕΣΤΙΑΤΟΡΙΟ ΑΤΕΙ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ ΣΧΟΛΗ: ΙΟΙΚΗΣΗΣ & ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΤΜΗΜΑ : ΙΟΙΚΗΣΗΣ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΤΟ ΚΡΑΣΙ ΣΤΟ ΕΣΤΙΑΤΟΡΙΟ ΕΙΣΗΓΗΤΡΙΑ: ΒΕΡΝΑ ΟΥ ΕΙΡΗΝΗ ΣΠΟΥ ΑΣΤΡΙΑ: ΑΝΤΩΝΙΑ ΑΜΑΡΓΙΩΤΑΚΗ ΗΡΑΚΛΕΙΟ 2007 Στην Οδύσσεια (9.5)

Διαβάστε περισσότερα