Ο χαρακτήρας εμπεριέχει τόσο τις βρεφικές/νηπιακές σεξουαλικές απαιτήσεις των ενορμήσεων των 5 σταδίων, όσο και τις άμυνες που, λόγω των

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "Ο χαρακτήρας εμπεριέχει τόσο τις βρεφικές/νηπιακές σεξουαλικές απαιτήσεις των ενορμήσεων των 5 σταδίων, όσο και τις άμυνες που, λόγω των"

Transcript

1

2

3 Ο χαρακτήρας εμπεριέχει τόσο τις βρεφικές/νηπιακές σεξουαλικές απαιτήσεις των ενορμήσεων των 5 σταδίων, όσο και τις άμυνες που, λόγω των απαγορεύσεων, ματαιώσεων και αναστολών, κινητοποιούνται εναντίον τους, δηλ. δομείται από τις συγκρούσεις ενορμήσεων και αμυνών. Οι άμυνες μπορεί να κατευθύνονται εναντίον ενορμήσεων του ίδιου σταδίου που καθηλώθηκε ο χαρακτήρας (π.χ. οι φαλλικές άμυνες εναντίον φαλλικών ενορμήσεων των φαλλικών χαρακτήρων) ή εναντίον ενορμήσεων άλλου σταδίου (π.χ. οι πρωκτικές άμυνες των υστερικών χαρακτήρων εναντίον των γενετήσιων ενορμήσεων, ή οι στοματικές άμυνες των φαλλικών)

4 Διάκριση αγκίστρωσης και μπλοκαρίσματος Μπλοκάρισμα: τοπική συγκράτηση της ενέργειας και αναστολή της αυθόρμητης ροής της στο σώμα, περιφερικότερα της περιοχής δέσμευσής της. Αγκίστρωση: ένα μπλοκάρισμα που είναι εξαιρετικά δύσκολο να διαλυθεί και στη θεραπεία δίνει την εντύπωση ότι στο σημείο εκείνο ο θεραπευόμενος έχει «πιαστεί» όπως το ψάρι στο αγκίστρι της πετονιάς και «σπαρταράει»: η περιοχή της αγκίστρωσης μένει σχεδόν ακίνητη, ενώ το υπόλοιπο σώμα εμφανίζει ακανόνιστες συσπάσεις ή περιοχικές τρομώδεις κινήσεις. Η αγκίστρωση μπορεί να δημιουργηθεί από την ίδια τη θεραπεία, αν «ανοίξει» πρώιμα η λεκάνη, χωρίς δηλαδή να έχουν από πριν ελευθερωθεί τα προηγούμενα τμήματα της θωράκισης. Αυτό συμβαίνει συνήθως σε θεραπευόμενους με υψηλή ενεργειακή φόρτιση.

5 Τα μπλοκαρίσματα στις ερωτογόνες ζώνες μπορεί να είναι δύο τύπων, να έχουν κατεσταλμένο ή ανικανοποίητο χαρακτήρα. Ο οργανισμός, παρά τα μπλοκαρίσματα αυτά συνεχίζει να εξελίσσεται, δηλαδή να προχωρά στα επόμενα ψυχοσεξουλικά στάδια, ωστόσο, επειδή σε καθένα από αυτά η λιμπιντική λειτουργία δεν ολοκληρώθηκε ποτέ, λόγω ακριβώς αυτών των μπλοκαρισμάτων, δεν τα εγκαταλείπει ολοκληρωτικά επομένως «επιστρέφει» πάντα σε αυτά για να αντλήσει ικανοποίηση, με αποτέλεσμα αυτά αφενός να παράγουν συμπτώματα, αφού δεσμεύουν ενέργεια, και αφετέρου, να την αποστερούν από τη γενετήσια εκφόρτιση, περιορίζοντας την ηδονή.

6 Όλοι οι νευρωτικοί χαρακτήρες «έφτασαν» μέχρι το φαλλικό στάδιο, δηλαδή είχαν περισσότερη ενέργεια από αυτήν που καθηλώθηκε στις τρεις προηγούμενες προγενετήσιες περιοχές (οπτική, στοματική, πρωκτική) στα αντίστοιχα στάδια της ψυχοσεξουαλικής τους εξέλιξης (οπτικό, στοματικό και πρωκτικό στάδιο). Ωστόσο, στη συνέχεια, είτε «παρέμειναν» σε αυτό (οι φαλλικοί χαρακτήρες) γιατί δεν είχαν περίσσεια διαθέσιμη λιμπιντική ενέργεια για να προχωρήσουν στο γενετήσιο στάδιο, είτε παραιτήθηκαν από αυτό και «επέστρεψαν» σε προηγούμενα στάδια και συγκεκριμένα εκεί όπου είχε δεσμευτεί η περισσότερη ενέργεια, άρα εκεί από όπου θα αντλούσαν τη μεγαλύτερη ικανοποίηση. Αντίθετα, όσοι «προχωρούν» στο γενετήσιο στάδιο γίνονται γενετήσιοι χαρακτήρες, δηλαδή εδραιώνουν τη γενετησιότητα και η γενετήσια επαφή αποκτά προτεραιότητα στη ζωή τους.

7 Οι φαλλικοί και οι γενετήσιοι χαρακτήρες δεν εμφανίζουν αντιδραστικούς μηχανισμούς, επομένως οι ενορμήσεις δεν διχάζονται και δεν αλλάζουν κατεύθυνση στρεφόμενες κατά του ίδιου τους του εαυτού.

8 Η θωράκιση κατεσταλμένου τύπου είναι πληρέστερη από εκείνην του ανικανοποίητου τύπου σε κάθε χαρακτήρα: στον ανικανοποίητο τύπο οι ενορμήσεις διαπερνούν το μπλοκάρισμα, αλλά εκδηλώνονται με υποκατάστατο τρόπο και επομένως δεν μπορούν να επιφέρουν επαρκή ικανοποίηση.

9 Ανικανοποίητος τύπος: συνεχής απαίτηση για έκφραση των ενορμήσεων αλλά αυτό γίνεται πάντα με υποκατάστατο τρόπο και επομένως έχουμε έκφραση δευτερογενών παρορμήσεων. Καταπιεσμένος τύπος: πλήρης καταστολή της ενόρμησης, δεν υφίσταται δεύτερος διχασμός και επομένως δεν εμφανίζονται υποκατάστατοι τρόποι επαφής, δεν έχουμε δευτερογενείς παρορμήσεις και ο χαρακτήρας αυτός αισθάνεται μόνο άγχος.

10

11 ανικανοποίητο μπλοκάρισμα καταπιεσμένο μπλοκάρισμα

12 Ηλικίες και στάδια

13

14 Δεν παρουσιάζουν μόνιμη ή άκαμπτη θωράκιση, δηλαδή χρόνια. «Έφθασαν» στο γενετήσιο στάδιο χωρίς σοβαρές προγενετήσιες καθηλώσεις και έχουν εδραιώσει τη γενετήσια προτεραιότητα του οργασμού. Δεν εμφανίζουν αιμομικτικές επιθυμίες, άρα δεν επιθυμούν να «εξοντώσουν» τον ομόφυλο γονέα, και εκδηλώνουν ετερόφυλο σεξουαλικό ενδιαφέρον, δηλαδή έχουν επιλύσει επιτυχώς το οιδιπόδειο σύμπλεγμα και δεν το καταπίεσαν αναπτύσσοντας κάποιον χαρακτήρα.

15 Οι προγενετήσιες ενορμήσεις εκφράζονται μόνο στο προκαταρκτικό ερωτικό παιχνίδι (και αυτές όχι απαραίτητα και ούτε οπωσδήποτε όλες) ή μετουσιώνονται στις πολιτισμικές επιδιώξεις. Στις προκλήσεις της ζωής εμφανίζουν υγιή, φυσική επιθετικότητα, διεκδικώντας τα δικαιώματά τους, υπερασπίζοντας τη σωματική τους ακεραιότητα και την ηθική τους αξιοπρέπεια και τιμή, χωρίς να εκφράζονται προσβλητικά προς τους άλλους. όχι απώθηση, αλλά άρνηση της ικανοποίησης και αλλαγή της κατεύθυνσης από το Εγώ αρχικός σκοπός μετουσιωμένος Π: Πυρήνας = πηγή πρωτογενών ενορμήσεων Σ: Αρχικός και μετουσιωμένος σκοπός = επίτευγμα

16 Αντιπαραβολή μηχανισμών μετουσίωσης και αντιδραστικού σχηματισμού αρχικός σκοπός μετουσιωμένος αντιδραστικός σχηματισμός όχι απώθηση, αλλά άρνηση της ικανοποίησης και αλλαγή της κατεύθυνσης από το Εγώ αναστροφή της κατεύθυνσης απώθηση της ενόρμησης και στροφή της εναντίον του εαυτού απώθηση ο αρχικός σκοπός διατηρείται στο ασυνείδητο Π: Πυρήνας = πηγή πρωτογενών ενορμήσεων Σ: Αρχικός και μετουσιωμένος σκοπός = επίτευγμα ΑΣ: Αντιδραστικός σχηματισμός: εκλογικευμένη δραστηριότητα (αντιπαραγωγική, μη επωφελής κοινωνικά, προκαλεί άγχος η διακοπή της, «καλύπτει» απωθημένες ενορμήσεις)

17 Έχουν ακέραιη την αίσθηση του υγιούς και του πρέποντος και είναι υπεύθυνοι. Υπάρχει αρμονική συνύπαρξη του Εγώ και του Υπερεγώ, το οποίο είναι υπέρ της υγιούς σεξουαλικότητας, είναι «μαλακό» και όχι τιμωρητικό (όπως των νευρωτικών χαρακτήρων). Το Εγώ, αφού δεν χρειάζεται να συμβιβαστεί με ένα αυστηρό Υπερεγώ, ικανοποιεί ανεμπόδιστα και κατά προτεραιότητα τις ενστικτικές ενορμήσεις και ελεύθερα και αυτόνομα επενεργεί στον εξωτερικό κόσμο, χωρίς να του είναι απαραίτητη η αυτόεπιβεβαίωση μέσω των κοινωνικών του δραστηριοτήτων.

18 Η θωράκιση είναι ελαστική, προσωρινή και υιοθετείται ανάλογα με τις εξωτερικές συνθήκες. Είναι σε θέση να αισθανθούν όλο το εύρος των υγιών συναισθημάτων που είναι φυσιολογικό να προκύπτουν όταν έρχονται σε επαφή με το περιβάλλον τους. Είναι οργασμικά ικανοί, σεξουαλικά αυτορρυθμιζόμενοι, έχουν ερωτική αυτοπεποίθηση και αποστρέφονται τις διαστροφές και την πορνογραφία.

19 Είναι έμφυτα ηθικοί, όχι ηθικολόγοι σύμφωνα με την καταπιεστική πατριαρχική ηθική. Είναι υπεύθυνοι, εσωτερικά ελεύθεροι, αλλά όχι ασύδοτοι ή ελευθεριακοί και επιτρεπτικοί. Κατανοούν και ευνοούν την παιδική σεξουαλικότητα. Δεν είναι ασκητικοί, αλλά μονογαμικοί συνάπτοντας σχέσεις ποικίλης διάρκειας. Είναι ικανοί για εργασία, παραγωγική και δημιουργική, και την απολαμβάνουν. Το σώμα τους είναι υγιές, χαλαρό και δυνατό, ζωντανό και εκφραστικό και είναι ήρεμοι.

20 20

21 Χαρακτηρίζεται από: ελεύθερη ροή ενέργειας στο σώμα λόγω απουσίας σοβαρών προγενετήσιων καθηλώσεων και άκαμπτης, μόνιμης μυϊκής θωράκισης οργασμική ικανότητα Η γενετησιότητα επιτυγχάνεται στο τελικό στάδιο της ψυχοσεξουαλικής ανάπτυξης, μετά την εδραίωση της γενετήσιας προτεραιότητας, στην ηλικία των τεσσάρων έως έξι χρόνων, αφού το παιδί έχει «περάσει» από τα άλλα προγενέστερα στάδια (οπτικό, στοματικό, πρωκτικό και φαλλικό) χωρίς τραυματικές ματαιώσεις που να έχουν προκαλέσει σοβαρές προγενετήσιες καθηλώσεις. 21

22 Χαρακτηριστικά γνωρίσματα του γενετήσιου χαρακτήρα Αυτορρύθμιση. Μεσαίο στρώμα χωρίς δευτερογενείς παρορμήσεις (άρα μη σαδιστικό). Οργονοτική επαφή με τον πυρήνα, το περιβάλλον, το σύμπαν. Έλλειψη μόνιμης θωράκισης και εμφάνιση προσωρινής όταν οι συνθήκες το επιβάλλουν. Λειτουργική σχέση με τον κόσμο, όχι άκαμπτα και παγιωμένα πρότυπα συμπεριφοράς και αντιδράσεων ανεξάρτητα από τις συνθήκες του περιβάλλοντος. Ικανότητα βίωσης της ζωής και έκφρασης συναισθημάτων ολόκληρου του συγκινησιακού φάσματος (π.χ. από αγάπη, εμπιστοσύνη και τρυφερότητα, έως οργή και μίσος) ανάλογα με την περίσταση. Ελεύθερη ταλάντωση της ενέργειας μεταξύ της εργασίας (δημιουργικής και ταυτόχρονα απολαυστικής) και της ερωτικής εκφόρτισης (οργασμική ικανότητα, αντανακλαστικό του οργασμού) 22

23 Διαφορές γενετήσιου και νευρωτικού χαρακτήρα Βασική διαφορά η οργασμική ανικανότητα του νευρωτικού χαρακτήρα λόγω χρόνιας θωράκισης (πάντα παρούσα σε άλλοτε άλλο βαθμό). 23

24 Διαφορές σε Εγώ, Υπερεγώ και Id Id γενετήσιου Οργασμική ικανότητα Οι προγενετήσιες επιθυμίες είναι υποταγμένες πλήρως στη γενετησιότητα, άρα δεν χρειάζεται η απώθησή τους Το οιδιπόδειο έχει επιλυθεί, άρα απουσιάζει το αιμομικτικό άγχος Ετερόφυλος εστιασμός Id νευρωτικού Οργασμική ανικανότητα Προγενετήσια σεξουαλικότητα, δηλαδή προγενετήσιες παρορμήσεις από οπτικό, στοματικό, πρωκτικό και φαλλικό στάδιο που «συγκρατούν» ενέργεια και την εκφορτίζουν ηδονικά, αλλά προγενετήσια, δηλαδή με περιορισμένη ικανοποίηση συγκριτικά με την οργασμική εκφόρτιση των γεννητικών οργάνων. Η προγενετήσια σεξουαλικότητα είναι πάντα απωθημένη σε άλλοτε άλλο βαθμό και από το Υπερεγώ Οιδιπόδειο σύμπλεγμα, δηλαδή ενδοβολή της άλυτης οιδιπόδειας σύγκρουσης, και ταύτιση του ετερόφυλου ερωτικού αντικειμένου με τον γονέα του αντιθέτου φύλου Ετεροφυλόφιλος ή ομοφυλόφιλος εστιασμός 24

25 Υπερεγώ γενετήσιου Υπέρ της σεξουαλικότητας Σε αρμονία με το id Τα κοινωνικά επιτεύγματα προσφέρουν γνήσια ικανοποίηση και δεν είναι αναπληρώσεις Υπερεγώ νευρωτικού Σεξουαλικά αρνητικό Σύγκρουση με id λόγω ανεπίλυτης οιδιπόδειας σύγκρουσης Τα κοινωνικά επιτεύγματα, χρησιμοποιούνται ως τεκμήρια ικανότητας και αναπληρώνουν το αίσθημα κατωτερότητας Αίσθημα κενού και ανικανότητας, λόγω υψηλού ιδανικού του εγώ 25

26 Εγώ γενετήσιου Ευλύγιστη θωράκιση Αρμονική σχέση Id-Yπερεγώ, έτσι δεν ασκείται πίεση στο Εγώ από κανένα εκ των δύο Αυτοεκτίμηση Η λιμπιντική οικονομία ρυθμίζεται με την οργασμική εκφόρτιση και δευτερευόντως με τη μετουσίωση, όχι μέσω αντιδραστικού σχηματισμού και απώθησης Ρεαλιστική επίλυση συγκρούσεων Ικανότητα βίωσης της ζωής Εγώ νευρωτικού Άκαμπτη και χρόνια θωράκιση Δέχεται πιέσεις από το μόνιμα ανικανοποίητο Id και από το βίαιο και αυστηρό Υπερεγώ Είναι εχθρικό απέναντι στο Id και δουλικό απέναντι στο Υπερεγώ, αλλά ταυτόχρονα φλερτάρει με το Id και υπογείως εξεγείρεται εναντίον του Υπερεγώ Αίσθημα ανικανότητας και αναπληρώσεις ναρκισσιστικής φύσεως Κυριαρχούν οι αντιδραστικοί σχηματισμοί και η απώθηση Μειωμένη ικανότητα βίωσης της ζωής 26

27 Το σώμα του γενετήσιου χαρακτήρα είναι δυνατό, χωρίς όμως περιττό πάχος, έχει λαμπερά μάτια με βαθύ βλέμμα που κάνει πλήρη επαφή, ζεστό και ακτινοβόλο δέρμα, αισθησιακά χείλη, ελεύθερη και καλοανεπτυγμένη λεκάνη. Υπάρχουν πολλά ιστορικά παραδείγματα γενετήσιων χαρακτήρων, π.χ. Ιησούς και κάτοικοι των νησιών Τρόμπριαντ 27

28 Γενετησιότητα και ερωτική επαφή Γενετήσια αγάπη μεταξύ ενηλίκων, αμοιβαία έλξη μεταξύ δύο ατόμων του αντίθετου φύλου, που φωταυγούν αυθόρμητα και επιζητούν τη σεξουαλική ένωση. Φλερτ: Εδραίωση επαφής, εξοικείωση, ενοποίηση αντίληψης και διέγερσης, αποκαθιστά την εμπιστοσύνη. Το υγιές άτομο δεν μπορεί να σκεφτεί τη σεξουαλική επαφή χωρίς κάποιο φλερτάρισμα. Στάδια ερωτικής επαφής: έλξη, διέγερση (και φωταύγεια) προκαταρκτικό παιχνίδι γενετήσια ένωση οργασμικός σπασμός Υπάρχει προγενετήσια διέγερση, αλλά είναι απλώς ένα πρώτο στάδιο στην πορεία προς τη γενετήσια ένωση. 28

29 Η πληρότητα του οργασμού εξαρτάται από την απόλυτη απουσία αναστολών και θωράκισης του οργανισμού. Κανόνας οργασμού ένταση φόρτιση εκφόρτιση χαλάρωση (υπέρθεση) (οργασμικός σπασμός) Χρειάζεται εξοικείωση μεταξύ των ενεργειακών πεδίων των δύο συντρόφων μέχρι να φτάσει η ερωτική τους εμπειρία να είναι αμοιβαία ικανοποιητική. Ο συγχρονισμός με τον σύντροφο και ο αμοιβαίος οργασμός προσφέρουν τη μεγαλύτερη ικανοποίηση. Επίσης, η συμβατότητα/ασυμβατότητα των εραστών πιθανόν να οφείλονται σε διαφορετικούς ρυθμούς του οργονοτικού τους παλμού. 29

30 Κολπικός και κλειτοριδικός οργασμός Κλειτοριδικός οργασμός τοπικό φαινόμενο. Κολπικός οργασμός αφορά όλο το σώμα, η ενέργεια ρέει παντού. Ο κλειτοριδικός οργασμός μειώνει και ίσως εμποδίζει πλήρως την κολπική ανταπόκριση. Είναι λιγότερο έντονος από τον κολπικό οργασμό. 30

31 Αυνανισμός Τουλάχιστον στην κοινωνία μας, η αυτοϊκανοποίηση είναι ένα απαραίτητο προαπαιτούμενο για τη μετέπειτα γενετήσια προτεραιότητα, για μία ικανοποιητική ερωτική ζωή, για τη συναισθηματική υγεία γενικότερα. Ο αυνανισμός είναι παθολογικός όταν ένας ενήλικος τον προτιμά από το ερωτική συνεύρεση και οφείλεται στη μειωμένη ικανότητα πλήρους επαφής. Δύο παράγοντες που ευνοούν τον αυνανισμό είναι: Ο φόβος να κολλήσει κανείς κάποια αρρώστια κατά τη συνουσία. Η άποψη ότι η σεξουαλική πράξη είναι σαδιστική. 31

32 Διαταραχές της γενετησιότητας Χωρίζονται σε δύο κατηγορίες Βιοπαθητικές Μη βιοπαθητικές Και οι δύο έχουν ως αποτέλεσμα τη λίμναση. Επιπροσθέτως, η πρώτη έχει τη λίμναση και ως αιτία και ως αποτέλεσμα. Βιοπαθητικές: οφειλόμενες στη θωράκιση Μη βιοπαθητικές κοινωνικές διαταραχές: άγνοια και πιθανώς οικονομικά προβλήματα (π.χ. οι συνθήκες διαβίωσης δεν επιτρέπουν την ιδιωτικότητα). 32

33 Βιοπαθητικές διαταραχές Οργασμική ανικανότητα: έχει χαθεί η ενεργειακή φόρτιση στα γεννητικά όργανα και επικρατεί η έλλειψη επαφής. Η πρόωρη εκσπερμάτιση οφείλεται στο άγχος, και ευνοείται από τη χαμηλή ενέργεια του βιοσυστήματος. Ομοφυλοφιλία: ταύτιση με τον γονέα του αντίθετου φύλου. Βασική αιτία της ομοφυλοφιλίας είναι ο φόβος της ετεροφυλοφιλίας. Σεξουαλικές φαντασιώσεις: αποτελούν έναν τρόπο φυγής και πρέπει να αποφεύγονται. Όσο περισσότερο ένα ερωτικό αντικείμενο αποκλίνει από το επιθυμητό, τόσο πρέπει να χρησιμοποιηθούν φαντασιώσεις για να αντιστοιχιστούν τα δύο μεταξύ τους. Σφίξιμο στον λαιμό και στον πρωκτό (δύο έξοδοι του τροφικού σωλήνα) μπλοκάρει τη ροή της ενέργειας. 33

34 Η νοσηρή επιθετικότητα στο σεξ πολλές φορές εκφράζεται: Με την άρνησή του Με την υπερβολική δραστηριότητα, αλλά με τρόπο που εμπεριέχει σαδιστικά στοιχεία Οι γρήγορες, σκληρές κινήσεις οφείλονται στην έλλειψη επαφής και καλύπτουν οποιαδήποτε φυσική αίσθηση παράδοσης. Άλλες συνηθισμένες μέθοδοι για την αποφυγή διέγερσης: Κράτημα της αναπνοής Ήχοι που επιφέρουν έλεγχο Κινήσεις που επιφέρουν έλεγχο ή γρήγορες, σπασμωδικές κινήσεις Τοποθέτηση στήθους σε σχήμα τόξου Τέντωμα και σφίξιμο των ποδιών 34

35 Διάφορες διαταραχές και σε ποια φάση από τις τέσσερις εντοπίζεται το πρόβλημα: Στυτική ανικανότητα Πρόωρη εκσπερμάτιση Σατυρίαση / νυμφομανία «Ψυχρή στύση» Άγχος οργασμού Ένταση φόρτιση εκφόρτιση χαλάρωση Ένταση φόρτιση εκφόρτιση χαλάρωση Ένταση φόρτιση εκφόρτιση χαλάρωση Ένταση φόρτιση εκφόρτιση χαλάρωση Ένταση φόρτιση εκφόρτιση χαλάρωση Η αγάπη γίνεται κυρίως αισθητή στα γεννητικά όργανα, επειδή η λεκάνη μπορεί να κρατήσει το μεγαλύτερο ποσό ενέργειας. Αυτό ισχύει για τη μη σεξουαλική αγάπη. Παρ όλα αυτά η άποψη πολλών ανθρώπων είναι πως τη μη σεξουαλική αγάπη, π.χ. για τα παιδιά, τη νιώθουμε κυρίως στο στήθος και τα χέρια (αγκαλιά). 35

36 Η γενετησιότητα στη θεραπεία Η γενετησιότητα είναι ο στόχος της θεραπείας. Ακόμα και να μην επιτευχθεί, όπως συμβαίνει στις περισσότερες περιπτώσεις, ο ασθενής πετυχαίνει ένα σαφώς ανώτερο επίπεδο λειτουργικότητας απ ό,τι πριν. Δεν υπάρχει ιδανική υγεία. Η γενετησιότητα δεν μπορεί να είναι μόνιμη και συνεχής στις υπάρχουσες συνθήκες, αλλά εμφανίζεται σαν «νησιά» μέσα στη ζωή μας. 36

37 Νεύρωση και Λίμναση Ατελής εκφόρτιση διέγερσης ή/και αναστολή της διέγερσης => λίμναση => ενεργειακή τροφοδοσία της νεύρωσης, δηλαδή των νευρωτικών συμπτωμάτων => αναστολή διέγερσης και εκφόρτισης της σεξουαλικής ενέργειας Συμπτώματα λίμνασης: δυσθυμία, ευερεθιστότητα, παραλογισμός, γρήγορη εκφόρτιση στη συνουσία στους άνδρες και δύσκολη στις γυναίκες. Όταν επιμένει, μπορεί να επιφέρει «απόσυρση» της σεξουαλικής διέγερσης σε προγενετήσιες ερωτογόνες ζώνες και να προκαλέσει προσωρινά νευρωτική συμπεριφορά και σε γενετήσιους χαρακτήρες, η οποία, όμως, «αυτοϊάται» όταν αποκατασταθεί η γενετήσια λειτουργία.

38

39 Ως κλινική οντότητα εντάσσεται στις διαταραχές του γενετήσιου χαρακτήρα ο οποίος εδραίωσε μεν τη γενετησιότητά του, αλλά αυτό επιτεύχθηκε με την ταυτόχρονη παρουσία έντονου γενετήσιου αιμομικτικού άγχους (Γενετησιότητα με Άγχος). Είναι γυναίκες που έφτασαν στο γενετήσιο στάδιο χωρίς σοβαρές προγενετήσιες καθηλώσεις, αλλά επειδή η γενετησιότητά τους δεν έγινε αποδεκτή, κατακλύζονται από άγχος όταν πλησιάζουν στη γενετήσια επαφή. Η εσωτερική αυτή σύγκρουση τις ωθεί μεν προς την επιδίωξη της γενετήσιας επαφής (λόγω γενετήσιας προτεραιότητας), αλλά ταυτόχρονα (λόγω του άγχους) τις εξωθεί να την αποφεύγουν. Το αποτέλεσμα είναι η αδυναμία της πλήρους γενετήσιας εκφόρτισης και ικανοποίησης και συνεπώς η λίμναση, η οποία στη συνέχεια επιδεινώνει τα συμπτώματα του συγκεκριμένου χαρακτήρα.

40 ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ & ΓΕΝΙΚΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ Άγχος, αγωνία, γενική ανησυχία, δυσφορία, ευερεθιστότητα, ζωντάνια που δεν είναι διαχειρίσιμη, τάσεις φυγής. Η σεξουαλική ενέργεια πλημμυρίζει τον οργανισμό και «σεξουαλικοποιεί» όλες τις κινήσεις και τις εκφράσεις: προκλητικότητα στις κινήσεις (περπάτημα, στήσιμο του σώματος), σεξουαλική χροιά της φωνής, συνεχές και συχνά ασυνείδητο φλερτάρισμα. Σκοπός του φλερτ είναι η ανίχνευση των σεξουαλικών «κινδύνων» του περιβάλλοντος όταν υπάρχει ανταπόκριση τότε ο υστερικός χαρακτήρας αντιδρά με παθητικότητα, απόσυρση ή φυγή. Συνουσία με άγχος που οδηγεί είτε στην παθητικότητα, στη διάρκεια της επαφής, είτε σε υπερδραστήρια συμπεριφορά, χωρίς αυτή να συνοδεύεται από επίταση των ηδονικών αισθήσεων, αλλά μάλλον από την άμβλυνσή τους.

41 Υποβόλιμα άτομα με συχνές αλλαγές στη συμπεριφορά τους. Συχνές και έντονες απογοητεύσεις. Φυγή από την πραγματικότητα μέσω φαντασιώσεων. Κατάλληλα υποκείμενα για ύπνωση (λόγω υποβολιμότητας) Παθολογικά ψέματα (με μεγάλη ευκολία και συχνά χωρίς να το συνειδητοποιούν) που ενδέχεται και να τα πιστεύουν. Όλες οι προγενετήσιες ζώνες, που έχουν δεσμεύσει λιμπιντική διέγερση, αποκτούν φαντασιακά γενετήσια χροιά (στόμα και πρωκτός φαντασιώνονται ως κόλπος). Η θωράκιση που αναπτύσσουν στοχεύει στην προστασία και αποφυγή της γενετήσιας επαφής που ισοδυναμεί ασυνείδητα με αιμομιξία. Ο υστερικός χαρακτήρας φοβάται περισσότερο αυτό που, λόγω της γενετησιότητάς του, διακαώς επιθυμεί, τη γενετήσια επαφή, και για τον λόγο αυτόν επιλέγει τη φυγή.

42 Θωράκιση: απαλή, μικρής έως μέτριας έντασης, μεταβαλλόμενη, καλός γενικός μυϊκός τόνος. Η ήπια θωράκιση αδυνατεί να δεσμεύσει τη σεξουαλική ενέργεια η οποία, όμως, λόγω του γενετήσιου άγχους δεν μπορεί ούτε να εκφραστεί ελεύθερα και ούτε να εκφορτιστεί ικανοποιητικά. Η ανεκφόρτιστη σεξουαλική ενέργεια προκαλεί ανησυχία, δηλαδή διάχυτο άγχος και έντονη σωματοποίηση. Δεν χρησιμοποιείται ο μηχανισμός του αντιδραστικού σχηματισμού (δηλαδή, ο διχασμός της ενόρμησης και η αλλαγή της κατεύθυνσής της). Η εξιδανίκευση, τα διανοητικά επιτεύγματα ή η πολιτιστική δραστηριότητα δεν είναι συχνές.

43 Χωρίς σοβαρά προγενετήσια μπλοκαρίσματα, που θα ευνοούσαν την παλινδρόμηση σε πρωιμότερα στάδια, οι μοναδικές επιλογές του υστερικού χαρακτήρα στην προσπάθειά του να αμυνθεί στις γενετήσιες επιθυμίες του είναι οι εξής: 1. Έλλειψη επαφής και φυγή, δηλαδή έξαλλη συμπεριφορά, όταν υπάρχει ανικανοποίητο μπλοκάρισμα στο γενετήσιο στάδιο, με αποτέλεσμα την εμφάνιση υστερικών κρίσεων, υστερικού γέλιου ή κλάματος, σωματικής εγρήγορσης, τικ και περιστατικών φυγής. 2. Ήρεμη συμπεριφορά και παθητικότητα, όταν υπάρχει μπλοκάρισμα καταστολής, με συμπτώματα σωματικής παράλυσης, ψυχικής απόσυρσης, αναισθησίας, αμνησίας, «παγώματος» του οργανισμού.

44 Γενετησιότητα με άγχος Ελένη Βλάχου

45 Πιθανή η εκδήλωση ανοιχτής ομοφυλόφιλης συμπεριφοράς λόγω φόβου του αντίθετου φύλου («ψευδής» ομοφυλοφιλία) και όχι εξαιτίας της ταύτισης με το αντίθετο φύλο (όπως συμβαίνει στην «πραγματική» ομοφυλοφιλία). Πρόκειται για μηχανισμό άμυνας απέναντι στο γενετήσιο άγχος, τρόπο αποφυγής της οιδιπόδειας σύγκρουσης και της αιμομιξίας. Το γενετήσιο άγχος υποχωρεί και η ευθύνη απομακρύνεται όταν η γενετήσια επαφή επιβάλλεται ή εξαναγκάζεται σε αυτή, οπότε δεν υπάρχουν ενοχές. Το ίδιο συμβαίνει και όταν η ερωτική επαφή δεν συνδέεται από αισθήματα αγάπης.

46 Υστερικός χαρακτήρας - Γένεση Το κορίτσι έχει φτάσει στο γενετήσιο στάδιο χωρίς ιδιαίτερα προγενετήσια μπλοκαρίσματα. Στο γενετήσιο στάδιο η μητέρα καταστέλλει την έκφραση των γενετήσιων ενορμήσεων, ως εκφραστής και θεματοφύλακας της πατριαρχικής ηθικής με δύο τρόπους: 1. Έμμεσα, αποδομώντας την εικόνα των αντρών, είτε απαξιώνοντάς τους, είτε τονίζοντας τους «κινδύνους» της ερωτικής επαφής. 2. Άμεσα, καταστέλλοντας την κοριτσίστικη σεξουαλικότητα προς τον πατέρα (κάποιες φορές και λόγω ζήλειας) Στην 1η περίπτωση επέρχεται σύγκρουση των ιδεών με τις σωματικές αισθήσεις και τα συναισθήματα, και στη 2η το κορίτσι αισθάνεται θυμό και φόβο προς τη μητέρα, ενώ και στις δύο ταυτίζεται με τη μητέρα σε γενετήσιο επίπεδο. Τα συμπτώματα εμφανίζονται με τη σεξουαλική ώθηση της εφηβείας: κάθε ερωτικά επιθυμητός άνδρας γίνεται σύμβολο του αιμομικτικά απαγορευμένου πατέρα, με αποτέλεσμα την εμφάνιση γενετήσιου άγχους, την αποφυγή της συνουσίας και τη φυγή από αυτήν.

47 Ελένη Βλάχου

48 Υστερικός χαρακτήρας Θεραπεία Συνειδητοποίηση της προκλητικότητας. Χαρακτηρολογική επίλυση της οιδιπόδειας σύγκρουσης: εκφόρτιση της οργής προς τη μητέρα (ο ομόφυλος ματαιωτικός γονέας), συνειδητοποίηση και έκφραση του φόβου προς αυτήν που δημιουργήθηκε από τις απαγορεύσεις και την απόρριψή της (άμεση ή καλυμμένη), εξάλειψη ενοχών και αναστολών. Αποφυγή φυγής. Αυτοΐαση, μέσω επιτυχημένου γάμου.

49 Υστερικός χαρακτήρας Παράγοντες διαμόρφωσης 1. Χρόνος: ποιοτικό στοιχείο, γενετήσιο στάδιο ( 3,5-5 ή 6 ετών) 2. Ένταση: ποσοτικό στοιχείο, αφορά τη σοβαρότητα του μπλοκαρίσματος και της γενετήσιας ματαίωσης. 3. Είδος ενορμήσεων: γενετήσιες. 4. Αναλογία καταστολής ή ανικανοποίητου: ηρεμία παθητικότητα, «πάγωμα» ή έξαλλη συμπεριφορά (έως νυμφομανία). 5. Φύλο ματαιωτικού γονέα: γονέας ιδίου φύλου (μητέρα). 6. Αντιφάσεις των ματαιώσεων: όχι ιδιαίτερες.

50 Υστερικός χαρακτήρας Υποτύποι 1. Απλός υστερικός χαρακτήρας χωρίς οπτική θωράκιση: φυγή, ελκυστικότητα, καμπύλες, κανονικοί μαστοί. 2. Υστερικός χαρακτήρας με οπτικό μπλοκάρισμα: μικρή διάσπαση ψηλό και αδύνατο σώμα, πλούσιο στήθος, «γεμάτη» λεκάνη, αδύναμο Εγώ διάσπαση αντίληψης και διέγερσης. 3. Οπτικός υστερικός χαρακτήρας: φυγή μέσω διάσπασης ψηλό και αδύνατο σώμα, πλούσιο στήθος, «γεμάτη» λεκάνη, αδύναμο Εγώ διάσπαση αντίληψης και διέγερσης. 4. Ηβηφρενικός υστερικός χαρακτήρας: διάσπαση μέσω φυγής. Πρόκειται για οπτικό χαρακτήρα με υστερικά χαρακτηριστικά διάσπαση αντίληψης και διέγερσης.

51 Υπενθύμιση Οι ιδέες δημιουργούνται από τη σύνθεση της αντίληψης (των συναισθημάτων και των αισθήσεων) και της διέγερσης που αυτή συνεπιφέρει, ενώ ο υστερικός χαρακτήρας ταλανίζεται από τη διάσταση και σύγκρουση των ιδεών με τις σωματικές αισθήσεις και τα συναισθήματα.

52 Υστερικός χαρακτήρας Υποτύποι (συνέχεια) 5. Υστερικός χαρακτήρας με στοματική καταστολή: ανεπτυγμένοι μηροί, «γεμάτη» λεκάνη, αδύνατο σώμα πάνω από τη λεκάνη, μικροί μαστοί, τάση για κατάθλιψη και σοβαρότητα. Φυγή μέσω στοματικής συγκράτησης. 6. Υστερικός χαρακτήρας με στοματικό ανικανοποίητο: μικρό ύψος, γερό και δυνατό σώμα, φαρδείς ώμοι, «πλούσιο» στήθος, βουλιμία, τάση για παχυσαρκία (το λίπος δεσμεύει τη σεξουαλική διέγερση), η δίαιτα προκαλεί έντονο άγχος, συναισθηματική αστάθεια. Φυγή μέσω της παράδοσης στις στοματικές ενορμήσεις. 7. Υστερικός χαρακτήρας με πρωκτικό μπλοκάρισμα: υστερικά και ψυχαναγκαστικά συμπτώματα (σχολαστικότητα, υπερβολικός έλεγχος, τσιγκουνιά, εμμονή με την τάξη, οργάνωση και στην καθαριότητα, ακαμψία, συλλεκτικότητα, επιφυλακτικότητα, αμφιβολία και αναποφασιστικότητα). Φυγή μέσω ψυχαναγκασμών. 8. Φαλλικός υστερικός χαρακτήρας: Φυγή μέσω φαλλικής επιθετικότητας. Υποτύπος του φαλλικού υστερικού χαρακτήρα είναι ο διανοούμενος υστερικός χαρακτήρας (το «μεγάλο κεφάλι») που χρησιμοποιεί το μυαλό του, τη διάνοιά του ως υποκατάστατο του φαλλού, αλλά με επιθετικό τρόπο (για να κατατροπώσει τους άνδρες και να αμυνθεί απέναντι στο γενετήσιο άγχος).

53 Κόνια: Λειτουργική σκέψη και ιατρική πράξη Η θεραπεία αποτελεί το πεδίο συσχέτισης του θεραπευτή και του θεραπευόμενου. Ο χαρακτήρας και τα προσόντα και των δύο καθορίζουν τη σχέση τους, όπως επίσης και οι βασικές αρχές της εφαρμοζόμενης θεραπευτικής τεχνικής.

54 Συνθήκες διαμόρφωσης του χαρακτήρα 1. Χρόνος ματαίωσης των ενορμήσεων. 2. Μέγεθος και ένταση της ματαίωσης. Πρόκειται για γενικούς παράγοντες που αφορούν συνολικά στις διαταραχές: i. μέχρι το 1ο έτος Προγεννητικά: ενδομήτριες διαταραχές, συγγενείς ανωμαλίες 1ου τριμήνου κύησης, νευρολογικές διαταραχές 2ου και 3ου τριμήνου (ΔΕΠΥ, αυτισμός, δυσλεξία, μαθησιακές διαταραχές). ii. Στα 5 στάδια της ψυχοσεξουαλικής ανάπτυξης, όπου η έκταση και η ένταση του μπλοκαρίσματος επιτείνει τη σοβαρότητα της διαταραχής, ενώ οι σωματικές βιοπάθειες εδραιώνονται συνήθως μέχρι το πρώτο έτος της ζωής. 3. Είδος ματαιωμένων ενορμήσεων: αυτές καθορίζουν τον γενικό τύπο του χαρακτήρα (οπτικός, στοματικός, πρωκτικός, φαλλικός ή γενετήσιος).

55 4. Αναλογία αποδοχής και ματαίωσης των ενορμήσεων: i. Πλήρης και πρώιμη καταστολή: κατεσταλμένος υποτύπος. ii. Ατελής ή μεταγενέστερη καταστολή (συνήθως υπάρχει αποδοχή αρχικά των ενορμήσεων και μερική ικανοποίησή της): ανικανοποίητος υποτύπος. 5. Φύλο ματαιωτικού γονέα: πάντα του αντίθετου φύλου εκτός από τον υστερικό χαρακτήρα. Το παιδί ταυτίζεται με τον ματαιωτικό γονέα (ψυχική ταύτιση) και αυτό μπορεί να γίνει σε κάθε στάδιο (π.χ. ο υστερικός χαρακτήρας ταυτίζεται με τη μητέρα σε γενετήσιο επίπεδο, ενώ ο φαλλικός χαρακτήρας ταυτίζεται μαζί της σε φαλλικό επίπεδο, κ.ο.κ.). 6. Αντιφάσεις ματαιώσεων: π.χ. στον πρωκτικό ψυχαναγκαστικό χαρακτήρα αποθαρρύνεται η φαλλική επιθετικότητα, ενώ ενθαρρύνεται η πρωκτική, ενώ στον παρορμητικό χαρακτήρα συναντάμε πολλές και έντονες αντιφάσεις και ασυνέπειες στις ματαιώσεις.

56 Παρορμητικοί χαρακτήρες Η αποδοχή των ενορμήσεων είναι κατά πολύ ισχυρότερη των ματαιώσεων. Η ματαίωση έρχεται πάντα πολύ όψιμα, όταν έχει πλέον εδραιωθεί η ικανοποίηση και η επιδίωξή της σε κάθε στάδιο. Η ματαίωση είναι βίαιη και ξαφνική, απότομη. Δεν υπάρχουν σταθερές άμυνες. Εκδραμάτιση των δευτερογενών παρορμήσεων με σαδιστική χροιά και πάντα συνοδεύεται από ενοχές.

57 Αντίθεση ορμής και άμυνας

58 Ποιοτικές και ποσοτικές εξισώσεις Ε = Α AN + Δ.Π. ( ΑΝ) => Υ.Ε. Ε = Α K ( Κ) => Ε.Ε. όπου Α AN << Ε όπου Α K Ε

59 Έλλειψη επαφής και Υποκατάστατη επαφή Νευρωτική λειτουργικότητα: Εξωτερική συμπεριφορά Γνωρίσματα χαρακτήρα Ψυχική βιοπάθεια Δευτερογενείς παρορμήσεις Αντιδραστική εργασία Σωματικά συμπτώματα Σωματική βιοπάθεια Πολιτική ιδεολογία Κοινωνικοπολιτική βιοπάθεια Αντιδραστική εργασία

60 Στις βιοπάθειες (σωματικές και ψυχικές) η λιμνάζουσα ενέργεια εκφορτίζεται με τα σωματικά συμπτώματα (σωματικές βιοπάθειες) και τη νευρωτική συμπεριφορά ή την υποκατάστατη επαφή (ψυχικές βιοπάθειες). Αυτό συμβαίνει όταν η θωράκιση δεν είναι επαρκής ώστε να δεσμεύσει την ανεκφόρτιστη πλεονάζουσα σεξουαλική διέγερση και, επομένως, έχουμε την εμφάνιση γενικευμένου άγχους, σωματικών βιοπαθειών ή κοινωνικού παραλογισμού.

61 Παράδειγμα έντονος φαλλικός ναρκισσισμός επικριτικότητα και απόρριψη της συντρόφου βαθύτερα αισθήματα αναξιότητας και ανεπάρκειας μετά την απαγόρευση της υποκατάστατης, δηλαδή της επίκρισης

62 Λόγω της διαστρωμάτωσης της θωράκισης οι δευτερογενείς παρορμήσεις από τα επιφανειακά στρώματα λειτουργούν ως άμυνες για τις βαθύτερες παρορμήσεις και αυτό συνεχίζεται μέχρι την απελευθέρωση των πρωτογενών ενορμήσεων. Η ανεπαρκής θωράκιση, η σχιζοφρένεια, οι ψυχοπαθητικοί/κοινωνικοπαθητικοί και οι παρορμητικοί χαρακτήρες, όπως και η λανθασμένη εφαρμογή της θεραπείας, έχουν ως αποτέλεσμα την ανεξέλεγκτη, χαοτική συμπεριφορά, λόγω της ανάδυσης των παρορμήσεων από διάφορα στρώματα του βάθους της θωράκισης, χωρίς πρώτα να έχει απομακρυνθεί το επιφανειακότερο.

63 Η ίδια η παρόρμηση (1), αφού διχαστεί, θα στραφεί εναντίον του εαυτού της [αμυνόμενη εναντίον της ανάδυσής της (1α)], προκειμένου να αποφύγει το άγχος που προκαλεί η επιδίωξη της ικανοποίησής της. Η παρόρμηση (1) καταπιέζει μια ακόμη βαθύτερη, την παρόρμηση (2), η οποία μπορεί να αναδυθεί μόνο όταν αφαιρεθεί η πρώτη. Οι παρορμήσεις (δευτερογενείς) ανήκουν σε διαφορετικά στρώματα της θωράκισης και η σωστή εφαρμογή της ψυχιατρικής οργονοθεραπείας απαιτεί πάντα την αφαίρεση της επιφανειακότερης άμυνας (εδώ της 1α) ώστε να αναδυθεί η βαθύτερη παρόρμηση (2) στη συνέχεια, αφαιρούμε την άμυνα (2α) κ.ο.κ.

64 Η θεραπεία των καταπιεσμένων υποτύπων είναι πιο εύκολη από εκείνη των ανικανοποίητων. Ο θεραπευόμενος με καταπιεσμένο μπλοκάρισμα, σε οποιοδήποτε στάδιο της ψυχοσεξουαλικής του ανάπτυξης, χρειάζεται να εκφράσει τις καταπιεσμένες ενορμήσεις του αντίστοιχου σταδίου, αφού αφαιρεθούν οι άμυνες και οι αναστολές, και να αντέξει βιοενεργειακά τη διαστολή της ικανοποίησής τους. Στο ανικανοποίητου τύπου μπλοκάρισμα χρειάζεται πολύ περισσότερη προσπάθεια (από τον θεραπευτή και τον θεραπευόμενο) προκειμένου, εκτός από τα ανωτέρω, να μην εκφραστούν οι δευτερογενείς παρορμήσεις, ούτε να υιοθετηθεί οποιαδήποτε υποκατάστατη επαφή και δραστηριότητα, που επιφέρει δευτερογενή ικανοποίηση και, επομένως, η εγκατάλειψή τους προκαλεί άγχος στον θεραπευόμενο (νευρωτικό φλερτ, συχνή αλλαγή ερωτικών συντρόφων, υπερφαγία, αλκοολισμό, χρήση ουσιών, ομοφυλοφιλία, )

65

66 Η άμυνα εναντίον του ενστίκτου και το ένστικτο είναι συζευγμένες αντιθετικές λειτουργίες, με κοινή αρχή λειτουργίας την καταπίεση της αρχικής ενόρμησης που προκαλεί τον διχασμό της. Ως ένστικτο εδώ νοείται η διαστρεβλωμένη, λόγω της καταστολής, αρχική ενόρμηση, δηλαδή η δευτερογενής παρόρμηση και τα «υπολείμματα» της αρχικής ενόρμησης.

67 Χρειάζεται μεγάλη εγρήγορση και επαφή του θεραπευτή με τον θεραπευόμενο, προκειμένου αφενός να εστιάζεται στην αποδόμηση/απομάκρυνση της επιφανειακότερης κάθε φορά άμυνας και αφετέρου να είναι σε θέση να αναγνωρίσει, πότε μια άμυνα που έρχεται στην επιφάνεια, είναι ταυτόχρονα και μια προσπάθεια να εκφραστεί μια γνήσια ενόρμηση από ένα βαθύτερο στρώμα. Π.χ. η επιτηδευμένη ηπιότητα του παθητικού θηλυπρεπή χαρακτήρα, ως επιφανειακή άμυνα, καταστέλλει τη βαθύτερη φαλλική επιθετικότητα, αλλά ως γνήσια ηπιότητα αποτελεί μια φυσική ανταπόκριση του οργανισμού στο τέλος της θεραπείας, στη φάση της οργασμικής παράδοσης).

68 Επομένως, απαιτείται συνεπής επαγρύπνηση του θεραπευτή και ικανότητα διαρκούς εκτίμησης της πραγματικής κατάστασης του θεραπευόμενου, προκειμένου να υπάρχει πλήρης κατανόηση των ισορροπιών των ενορμήσεων και των αμυνών που κινητοποιούνται εναντίον τους, και σαφής αντίληψη του πότε πρέπει να επέμβει και προς ποια κατεύθυνση (αποθάρρυνση έκφρασης δευτερογενών παρορμήσεων και ενθάρρυνση έκφρασης των πρωτογενών, με την ταυτόχρονη αποδόμηση/απομάκρυνση των κατάλληλων κάθε φορά αμυνών).

69 Τύπος Χαρακτήρα Ενόρμηση που πρέπει να αποκρούσει Άμυνα που κινητοποιείται εναντίον της ενόρμησης Υστερικός Γενετήσια Φυγή: μακριά από σεξουαλικότητα προς τη σεξουαλικότητα αλλά χωρίς επαφή Φαλλικός Παθητικότητα, πρωκτικότητα Φαλλική επιθετικότητα Μανιοκαταθλιπτικός Παθητικότητα, πρωκτικότητα Φαλλική επιθετικότητα και συνεχής επιδίωξη «ικανοποίησης» των ανικανοποίητων στοματικών ενορμήσεων Χρόνιος καταθλιπτικός Παθητικότητα, πρωκτικότητα Φαλλική επιθετικότητα και στοματική αναστολή Παθητικός θηλυπρεπής Φαλλική επιθετικότητα Παθητικότητα και πρωκτικότητα Μαζοχιστής Διαστολή / ηδονή Συστολή / φόβος ηδονής Ψυχαναγκαστικός Πρωκτικός σαδισμός Πρωκτικός έλεγχος / συγκράτηση

70 Η αγάπη, η εργασία και η γνώση είναι οι αστείρευτες πηγές της ζωής μας και αυτές θα πρέπει να την κυβερνούν. Βίλχελμ Ράιχ 70

2 Ο ΜΑΘΗΜΑ 2 Ο ΕΙΣΑΓΩΓΙΚΟ ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ ΟΡΓΟΝΟΜΙΑΣ. Τα στάδια ανάπτυξης του ανθρώπου και η επίδρασή. στους διάφορους τύπους χαρακτήρων

2 Ο ΜΑΘΗΜΑ 2 Ο ΕΙΣΑΓΩΓΙΚΟ ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ ΟΡΓΟΝΟΜΙΑΣ. Τα στάδια ανάπτυξης του ανθρώπου και η επίδρασή. στους διάφορους τύπους χαρακτήρων 2 Ο ΕΙΣΑΓΩΓΙΚΟ ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ ΟΡΓΟΝΟΜΙΑΣ 2 Ο ΜΑΘΗΜΑ Τα στάδια ανάπτυξης του ανθρώπου και η επίδρασή τους στη διαμόρφωση του χαρακτήρα. Εισαγωγή στους διάφορους τύπους χαρακτήρων ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑΤΙΚΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ: ΕΡΩΤΟΓΟΝΕΣ

Διαβάστε περισσότερα

ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗΝ ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ με έμφαση στις γνωστικές λειτουργίες. Θεματική Ενότητα 6: Σχολές σκέψης στην ψυχολογία: IV

ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗΝ ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ με έμφαση στις γνωστικές λειτουργίες. Θεματική Ενότητα 6: Σχολές σκέψης στην ψυχολογία: IV ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗΝ ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ με έμφαση στις γνωστικές λειτουργίες Θεματική Ενότητα 6: Σχολές σκέψης στην ψυχολογία: IV Θεματική Ενότητα 6 Στόχοι: Η εισαγωγή των φοιτητών στις κλινικές καταβολές της ψυχολογίας

Διαβάστε περισσότερα

ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ ΚΙΝΗΤΡΩΝ. Θεματική Ενότητα 4: Η ψυχαναλυτική θεωρία των κινήτρων

ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ ΚΙΝΗΤΡΩΝ. Θεματική Ενότητα 4: Η ψυχαναλυτική θεωρία των κινήτρων ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ ΚΙΝΗΤΡΩΝ Θεματική Ενότητα 4: Η ψυχαναλυτική θεωρία των κινήτρων Θεματική Ενότητα 4 Στόχοι: Η εισαγωγή των φοιτητών στην ψυχαναλυτική θεωρία και, κυρίως, σε εκείνο το τμήμα της θεωρίας που αναφέρεται

Διαβάστε περισσότερα

2 Στους γενετήσιους χαρακτήρες το άλλο φύλο δεν

2 Στους γενετήσιους χαρακτήρες το άλλο φύλο δεν 2 5 I 2 Στους γενετήσιους χαρακτήρες το άλλο φύλο δεν προκαλεί φόβο, ούτε διεγείρει την ανταγωνιστικότητα, αλλά είναι ερωτικά επιθυμητό με γενετήσιο τρόπο και θεωρείται ισότιμο. Στο φαλλικό στάδιο, δεν

Διαβάστε περισσότερα

ΨΥΧΑΝΑΛΥΤΙΚΗ ΚΑΙ ΠΑΙΔΟΨΥΧΟΛΟΓΙΑ

ΨΥΧΑΝΑΛΥΤΙΚΗ ΚΑΙ ΠΑΙΔΟΨΥΧΟΛΟΓΙΑ ΨΥΧΑΝΑΛΥΤΙΚΗ ΚΑΙ ΠΑΙΔΟΨΥΧΟΛΟΓΙΑ Θεμελιωτής της ψυχαναλυτικής: Σιγκμουντ Φρουντ (1856-1939) Αυστριακός Ιατρός, ψυχίατρος. Το έργο και οι θεωρίες του είχαν μεγάλη επίδραση στην ανθρωπολογία, τη φιλοσοφία,

Διαβάστε περισσότερα

Εισαγωγή στην Ψυχολογία με έμφαση στις γνωστικές λειτουργίες

Εισαγωγή στην Ψυχολογία με έμφαση στις γνωστικές λειτουργίες ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ ΑΝΟΙΚΤΑ ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ Εισαγωγή στην Ψυχολογία με έμφαση στις γνωστικές λειτουργίες Σχολές σκέψης στην ψυχολογία: IV Διδάσκουσα: Επίκ. Καθ. Γεωργία Α. Παπαντωνίου Άδειες Χρήσης

Διαβάστε περισσότερα

Σεξουαλικά προβλήματα

Σεξουαλικά προβλήματα Σεξουαλικά προβλήματα Στην ανταγωνιστική σημερινή μας κοινωνία το άτομο βρίσκεται συνεχώς κάτω από μια διαρκή πίεση να αποδώσει σε διάφορους τομείς της καθημερινής του δραστηριότητας. Στον σεξουαλικό τομέα

Διαβάστε περισσότερα

ΨΥΧΟΛΟΓΙΚΟΙ ΜΗΧΑΝΙΣΜΟΙ ΑΜΥΝΑΣ

ΨΥΧΟΛΟΓΙΚΟΙ ΜΗΧΑΝΙΣΜΟΙ ΑΜΥΝΑΣ ΨΥΧΟΛΟΓΙΚΟΙ ΜΗΧΑΝΙΣΜΟΙ ΑΜΥΝΑΣ Κωνσταντίνος Ασημακόπουλος Απαρτιωμένη Διδασκαλία ΨΥΧΟΛΟΓΙΚΟΙ ΜΗΧΑΝΙΣΜΟΙ ΑΜΥΝΑΣ Ορισμός: Είναι λειτουργίες του εγώ που έχουν σκοπό να απαλλάξουν το άτομο από το άγχος ή άλλα

Διαβάστε περισσότερα

ΚΕΙΜΕΝΑ ΓΙΑ ΣΧΟΛΙΑΣΜΟ ΣΤΟ ΜΑΘΗΜΑ ΤΗΣ ΧΡΙΣΤΙΑΝΙΚΗΣ ΗΘΙΚΗΣ (αποσπάσματα από το βιβλίο του Έριχ Φρομ «η τέχνη της αγάπης», Εκδόσεις Μπουκουμάνη).

ΚΕΙΜΕΝΑ ΓΙΑ ΣΧΟΛΙΑΣΜΟ ΣΤΟ ΜΑΘΗΜΑ ΤΗΣ ΧΡΙΣΤΙΑΝΙΚΗΣ ΗΘΙΚΗΣ (αποσπάσματα από το βιβλίο του Έριχ Φρομ «η τέχνη της αγάπης», Εκδόσεις Μπουκουμάνη). ΚΕΙΜΕΝΑ ΓΙΑ ΣΧΟΛΙΑΣΜΟ ΣΤΟ ΜΑΘΗΜΑ ΤΗΣ ΧΡΙΣΤΙΑΝΙΚΗΣ ΗΘΙΚΗΣ (αποσπάσματα από το βιβλίο του Έριχ Φρομ «η τέχνη της αγάπης», Εκδόσεις Μπουκουμάνη). 1. Σ ένα πολιτισμό όπου επικρατεί το εμπορικό πνεύμα και η

Διαβάστε περισσότερα

Κυριακή Γ. Γιώτα Ψυχολόγος MSc., Ph.D. Η Ψυχαναλυτική Θεωρία του Freud για την Προσωπικότητα

Κυριακή Γ. Γιώτα Ψυχολόγος MSc., Ph.D. Η Ψυχαναλυτική Θεωρία του Freud για την Προσωπικότητα Κυριακή Γ. Γιώτα Ψυχολόγος MSc., Ph.D. Η Ψυχαναλυτική Θεωρία του Freud για την Προσωπικότητα Sigmund Freud (1856-1939) Το 1873 ξεκίνησε σπουδές ιατρικής στη σχολή του Πανεπιστημίου της Βιέννης. Το 1886

Διαβάστε περισσότερα

Γράφει: Ευάγγελος Γκικόντες, Μαιευτήρας - Χειρουργός Γυναικολόγος

Γράφει: Ευάγγελος Γκικόντες, Μαιευτήρας - Χειρουργός Γυναικολόγος Γράφει: Ευάγγελος Γκικόντες, Μαιευτήρας - Χειρουργός Γυναικολόγος Τι ακριβώς εννοούμε με τον όρο δυσπανευρία; Είναι η επώδυνη σεξουαλική επαφή. Η γυναίκα, είτε όταν την εξετάζει ο γυναικολόγος είτε κατά

Διαβάστε περισσότερα

Οι σχέσεις των εφήβων

Οι σχέσεις των εφήβων Οι σχέσεις των εφήβων «Το πρόσωπο με τις πολλές στιγμές, συγκινήσεις και φορτίσεις, που ζει το σήμερα» Δρ. Θάνος Ε. Ασκητής Νευρολόγος-Ψυχίατρος Πρόεδρος του Ινστιτούτου Ψυχικής και Σεξουαλικής Υγείας

Διαβάστε περισσότερα

Έφηβοι και αυτοεκτίμηση

Έφηβοι και αυτοεκτίμηση Έφηβοι και αυτοεκτίμηση Με τον όρο αυτοεκτίμηση εννοούμε τον βαθμό στον οποίο εκτιμούμε, σεβόμαστε αλλά και αποδεχόμαστε τον εαυτό μας όπως είναι. Με λίγα και απλά λόγια, είναι η εσωτερική αντίληψη που

Διαβάστε περισσότερα

Γράφει: Ειρήνη Τζελέπη, Συμβουλευτική Ψυχολόγος-Ψυχοθεραπεύτρια, Pg.Dipl., MSc., City University, Λονδίνο

Γράφει: Ειρήνη Τζελέπη, Συμβουλευτική Ψυχολόγος-Ψυχοθεραπεύτρια, Pg.Dipl., MSc., City University, Λονδίνο Γράφει: Ειρήνη Τζελέπη, Συμβουλευτική Ψυχολόγος-Ψυχοθεραπεύτρια, Pg.Dipl., MSc., City University, Λονδίνο Για πολλούς ανθρώπους αποτελεί ένα τεράστιο ερωτηματικό το ζήτημα της ποιότητας της σεξουαλικής

Διαβάστε περισσότερα

Γεωργία Ζαβράκα, MSc. Ψυχολόγος Ψυχοδυναμική Ψυχοθεραπεύτρια

Γεωργία Ζαβράκα, MSc. Ψυχολόγος Ψυχοδυναμική Ψυχοθεραπεύτρια 5 ο Συμπόσιο Νοσηλευτικής Ογκολογίας "Οι Ψυχολογικές Επιπτώσεις στον Ογκολογικό Ασθενή και ο Πολυδιάστατος Ρόλος της Συμβουλευτικής στην Αντιμετώπισής τους" Γεωργία Ζαβράκα, MSc. Ψυχολόγος Ψυχοδυναμική

Διαβάστε περισσότερα

Ελληνικό Ερωτηματολόγιο Στάσεων προς τη Σεξουαλικότητα

Ελληνικό Ερωτηματολόγιο Στάσεων προς τη Σεξουαλικότητα Ελληνικό Ερωτηματολόγιο Στάσεων προς τη Σεξουαλικότητα Οι παρακάτω προτάσεις αφορούν μια ποικιλία θεμάτων σχετικά με στάσεις απέναντι στο σεξ, στη σεξουαλικότητα, την σεξουαλική αγωγή και τα άτομα με νοητική

Διαβάστε περισσότερα

Ψυχολογία ασθενών με καρδιακή ανεπάρκεια στο Γενικό Νοσοκομείο

Ψυχολογία ασθενών με καρδιακή ανεπάρκεια στο Γενικό Νοσοκομείο Ψυχολογία ασθενών με καρδιακή ανεπάρκεια στο Γενικό Νοσοκομείο ΤΖΙΝΕΒΗ ΜΥΡΤΩ - ΧΑΤΖΗΣΤΕΦΑΝΟΥ ΦΑΝΗ ΝΟΣΗΛΕΥΤΡΙΕΣ Τ.Ε. Β & Γ ΚΑΡΔΙΟΛΟΓΙΚΗ ΚΛΙΝΙΚΗ ΙΠΠΟΚΡΑΤΕΙΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ Η καρδιακή ανεπάρκεια

Διαβάστε περισσότερα

Η εφαρµογή της Γ/Σ θεραπείας στις σεξουαλικές δυσλειτουργίες

Η εφαρµογή της Γ/Σ θεραπείας στις σεξουαλικές δυσλειτουργίες Η εφαρµογή της Γ/Σ θεραπείας στις σεξουαλικές δυσλειτουργίες Κωνσταντίνος Ευθυµίου Εισήγηση για την ιηµερίδα: "Εκπαίδευση στην Γνωσιακή - Συµπεριφοριστική Ψυχοθεραπεία" Αθήνα, Αula Φιλοσοφικής Σχολής Εθνικού

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ ΑΝΟΙΚΤΑ ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ. Ψυχολογία Κινήτρων

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ ΑΝΟΙΚΤΑ ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ. Ψυχολογία Κινήτρων ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ ΑΝΟΙΚΤΑ ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ Ψυχολογία Κινήτρων Η ΨΥΧΑΝΑΛΥΤΙΚΗ ΘΕΩΡΙΑ ΤΩΝ ΚΙΝΗΤΡΩΝ Διδάσκουσα: Επίκ. Καθ. Γεωργία Α. Παπαντωνίου Άδειες Χρήσης Το παρόν εκπαιδευτικό υλικό υπόκειται

Διαβάστε περισσότερα

Ψυχοσεξουαλική ανάπτυξη

Ψυχοσεξουαλική ανάπτυξη Ψυχοσεξουαλική ανάπτυξη Sigmund Freud (1856-1939) 1939) Η οικογένεια Ψυχαναλυτική προσέγγιση της παιδικής ηλικίας Η παιδική ηλικία ως «λανθάνουσα περίοδος». Στάση στην εξέλιξη ξητης σεξουαλικότητας. Δεν

Διαβάστε περισσότερα

ΤΙΤΛΟΙ ΘΕΜΑΤΩΝ ΕΝΟΤΗΤΑΣ

ΤΙΤΛΟΙ ΘΕΜΑΤΩΝ ΕΝΟΤΗΤΑΣ EΠEAEK Αναμόρφωση του Προγράμματος Προπτυχιακών Σπουδών του ΤΕΦΑΑ - Αυτεπιστασία Αναπτυξιακή Ψυχολογία Ειρήνη Δερμιτζάκη -Μάριος Γούδας Διάλεξη 9: To παιχνίδι ως αναπτυξιακή διαδικασία ΤΙΤΛΟΙ ΘΕΜΑΤΩΝ ΕΝΟΤΗΤΑΣ

Διαβάστε περισσότερα

ΤΣΑΠΑΤΣΑΡΗ ε.

ΤΣΑΠΑΤΣΑΡΗ ε. Ο σακχαρώδης διαβήτης μπορεί να εμφανιστεί στον καθένα ανεξάρτητα από την ηλικία, το χρώμα ή το φύλο. Είναι μια χρόνια νόσος που όταν δεν είναι σωστά ρυθμισμένη μπορεί να δημιουργήσει απειλητικές για τη

Διαβάστε περισσότερα

«Η Διατήρηση της Σεξουαλικότητας μετά τον Γυναικολογικό Καρκίνο»

«Η Διατήρηση της Σεξουαλικότητας μετά τον Γυναικολογικό Καρκίνο» «Η Διατήρηση της Σεξουαλικότητας μετά τον Γυναικολογικό Καρκίνο» Βασιλική Κουμαντάκη Ψυχολόγος Εθελόντρια & Μέλος Εξελεγκτικής Επιτροπής Συλλόγου «Κ.Ε.Φ.Ι.» Αθηνών Επιστημονικός Συνεργάτης «ΚΕΝΤΡΟ ΜΑΣΤΟΥ»

Διαβάστε περισσότερα

Το Αρνητικό στην Ψυχανάλυση

Το Αρνητικό στην Ψυχανάλυση Το Αρνητικό στην Ψυχανάλυση Εργασία στο πλαίσιο του Προγράμματος «Εισαγωγική Εκπαίδευση στην Ψυχαναλυτική Πράξη» ΕΠΕΚΕΙΝΑ Επιμέλεια: Αφροδίτη Στυλιαρά ψυχολόγος - Αγγελική Καραγιάννη ψυχολόγος. Εποπτεία:

Διαβάστε περισσότερα

«Το νόημα της σεξουαλικής ζωής στον άνθρωπο σήμερα»

«Το νόημα της σεξουαλικής ζωής στον άνθρωπο σήμερα» «Το νόημα της σεξουαλικής ζωής στον άνθρωπο σήμερα» DR. ΘΑΝΟΣ Ε. ΑΣΚΗΤΗΣ ΝΕΥΡΟΛΟΓΟΣ ΨΥΧΙΑΤΡΟΣ ΔΙΔΑΚΤΩΡ ΨΥΧΙΑΤΡΙΚΗΣ ΠΑΝΜΙΟΥ ΑΘΗΝΩΝ ΔΝΤΗΣ ΤΟΥ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟΥ ΨΥΧΙΚΗΣ Κ ΣΕΞΟΥΑΛΙΚΗΣ ΥΓΕΙΑΣ ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ

Διαβάστε περισσότερα

Κορίτσι ή Αγόρι: Η Ανάπτυξη της Ταυτότητας Φύλου. Ίλια Χατζή Ψυχολόγος MSc

Κορίτσι ή Αγόρι: Η Ανάπτυξη της Ταυτότητας Φύλου. Ίλια Χατζή Ψυχολόγος MSc Κορίτσι ή Αγόρι: Η Ανάπτυξη της Ταυτότητας Φύλου Ίλια Χατζή Ψυχολόγος MSc Τι είναι Ταυτότητα; Περιγράφει τα χαρακτηριστικά που μας προσδιορίζουν και μας διαφοροποιούν ή μας ταξινομούν σε ομάδες ή υποομάδες.

Διαβάστε περισσότερα

Ψυχοπαθολογία Ενηλίκων

Ψυχοπαθολογία Ενηλίκων 1 Ελληνική Δημοκρατία Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα Ηπείρου Ψυχοπαθολογία Ενηλίκων Ενότητα 9: Σεξουαλικές Δυσλειτουργίες Σιαφάκα Βασιλική 2 Ανοιχτά Ακαδημαϊκά Μαθήματα στο ΤΕΙ Ηπείρου Τμήμα Λογοθεραπείας

Διαβάστε περισσότερα

ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΕΣ ΔΙΑΤΑΡΑΧΕΣ ΤΩΝ ΝΕΩΝ

ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΕΣ ΔΙΑΤΑΡΑΧΕΣ ΤΩΝ ΝΕΩΝ ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΕΣ ΔΙΑΤΑΡΑΧΕΣ ΤΩΝ ΝΕΩΝ ΕΙΣΑΓΩΓΗ Η φροντίδα για τη λήψη τροφής αποτελεί μια από τις κυριότερες ασχολίες του ανθρώπου. Όσο σημαντική είναι για τον άνθρωπο η τροφή τόσο σημαντική είναι και η στέρηση

Διαβάστε περισσότερα

ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ ΑΣΘΕΝ-Ν ΣΤΗ ΣΤΕΦΑΝΙΑΙΑ ΜΟΝΑΔΑ ΚΑΙ ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΗ ΑΝΤΙΜΕΤ-ΠΙΣΗ

ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ ΑΣΘΕΝ-Ν ΣΤΗ ΣΤΕΦΑΝΙΑΙΑ ΜΟΝΑΔΑ ΚΑΙ ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΗ ΑΝΤΙΜΕΤ-ΠΙΣΗ ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ ΑΣΘΕΝ-Ν ΣΤΗ ΣΤΕΦΑΝΙΑΙΑ ΜΟΝΑΔΑ ΚΑΙ ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΗ ΑΝΤΙΜΕΤ-ΠΙΣΗ ΧΑΤΖΗΣΤΕΦΑΝΟΥ ΦΑΝΗ ΝΟΣΗΛΕΥΤΡΙΑ Τ.Ε. Β Γ ΚΑΡΔΙΟΛΟΓΙΚΗ ΚΛΙΝΙΚΗ ΙΠΠΟΚΡΑΤΕΙΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ Η στεφανιαία µονάδα είναι ένας χώρος

Διαβάστε περισσότερα

Γιατί οι νέοι καταφεύγουν σε πράξεις βίας, αναζήτηση ταυτότητας ή συναισθηματικές δυσκολίες;

Γιατί οι νέοι καταφεύγουν σε πράξεις βίας, αναζήτηση ταυτότητας ή συναισθηματικές δυσκολίες; Γιατί οι νέοι καταφεύγουν σε πράξεις βίας, αναζήτηση ταυτότητας ή συναισθηματικές δυσκολίες; Δρ. Ευγενία Σουμάκη Παιδοψυχίατρος - Ψυχαναλύτρια Γρ. Ελληνικής Εταιρίας Ψυχαναλυτικής Ψυχοθεραπείας Μέλος Δ.Σ.

Διαβάστε περισσότερα

Συμπτώματα συνεξάρτησης

Συμπτώματα συνεξάρτησης Συμπτώματα συνεξάρτησης Οι συνεξαρτητικές συμπεριφορές είναι αυτοκαταστροφικές συμπεριφορές. Το συνεξαρτητικό άτομο προσπαθεί να βοηθήσει τους άλλους καταστρέφοντας τον εαυτό του. Τέτοιου είδους συμπεριφορές

Διαβάστε περισσότερα

ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ ΚΙΝΗΤΡΩΝ. Θεματική Ενότητα 2: Βιολογική και φυσιολογική βάση των κινήτρων

ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ ΚΙΝΗΤΡΩΝ. Θεματική Ενότητα 2: Βιολογική και φυσιολογική βάση των κινήτρων ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ ΚΙΝΗΤΡΩΝ Θεματική Ενότητα 2: Βιολογική και φυσιολογική βάση των κινήτρων Θεματική Ενότητα 2 Στόχοι: Η κατανόηση, εκ μέρους των φοιτητών, της βιολογικής και φυσιολογικής βάσης των κινήτρων, καθώς

Διαβάστε περισσότερα

Έφηβος και Διαδίκτυο Ο Ρόλος του Γονέα

Έφηβος και Διαδίκτυο Ο Ρόλος του Γονέα Έφηβος και Διαδίκτυο Ο Ρόλος του Γονέα 22 Μαρτίου 2014 Ανδρέας Ευαγόρου Ψυχολόγος Εφηβεία Ψυχική και σωματική ανάπτυξη Πέρασμα από την παιδική στην ενήλικη ζωή Ενδοψυχικές αναδομήσεις Ανάγκη αυτονομίας

Διαβάστε περισσότερα

Βασιλόπουλος Φ. Στέφανος. Παιδαγωγικό Τμήμα Δ. Ε. Πανεπιστήμιο Πατρών

Βασιλόπουλος Φ. Στέφανος. Παιδαγωγικό Τμήμα Δ. Ε. Πανεπιστήμιο Πατρών Βασιλόπουλος Φ. Στέφανος Παιδαγωγικό Τμήμα Δ. Ε. Πανεπιστήμιο Πατρών Τις τελευταίες δεκαετίες, η παιδική και εφηβική κατάθλιψη έχει μετατραπεί σε ένα υπαρκτό πρόβλημα που ταλανίζει τους νέους. Τα ποσοστά

Διαβάστε περισσότερα

Ψυχικές διαταραχές στην περιγεννητική περίοδο. Δέσποινα Δριβάκου Ψυχολόγος Msc Οικογενειακή θεραπεύτρια

Ψυχικές διαταραχές στην περιγεννητική περίοδο. Δέσποινα Δριβάκου Ψυχολόγος Msc Οικογενειακή θεραπεύτρια Ψυχικές διαταραχές στην περιγεννητική περίοδο Δέσποινα Δριβάκου Ψυχολόγος Msc Οικογενειακή θεραπεύτρια με τον όρο περιγεννητική περίοδος αναφερόμαστε στο χρονικό διάστημα της κύησης, της λοχείας και των

Διαβάστε περισσότερα

ΜΥΘΟΙ ΚΑΙ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΕΣ ΓΙΑ ΤΑ ΛΟΑΤΚΙ ΑΤΟΜΑ. Επιμέλεια: Μαρία Πατεράκη, Πολύχρωμο Σχολείο (2018)

ΜΥΘΟΙ ΚΑΙ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΕΣ ΓΙΑ ΤΑ ΛΟΑΤΚΙ ΑΤΟΜΑ. Επιμέλεια: Μαρία Πατεράκη, Πολύχρωμο Σχολείο (2018) ΜΥΘΟΙ ΚΑΙ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΕΣ ΓΙΑ ΤΑ ΛΟΑΤΚΙ ΑΤΟΜΑ Επιμέλεια: Μαρία Πατεράκη, Πολύχρωμο Σχολείο (2018) Το να είναι κάποιο άτομο ΛΟΑΤΚΙ δεν είναι φυσιολογικό. Μη φυσιολογικό στην προκειμένη περίπτωση σημαίνει

Διαβάστε περισσότερα

Οδηγός γονέων Διαταραχή Ελλειμματικής προσοχής με ή χωρίς υπερκινητικότητα (ΔΕΠ/Υ)

Οδηγός γονέων Διαταραχή Ελλειμματικής προσοχής με ή χωρίς υπερκινητικότητα (ΔΕΠ/Υ) Οδηγός γονέων Διαταραχή Ελλειμματικής προσοχής με ή χωρίς υπερκινητικότητα (ΔΕΠ/Υ) ΤΙ ΕΙΝΑΙ Η ΔΕΠΥ; Αποτελεί μια ομάδα διαταραχών όπου τα συμπτώματα εμφανίζονται πριν από την ηλικία των 12 ετών. Τα κυριότερα

Διαβάστε περισσότερα

ΒΑΣΙΚΕΣ ΕΝΝΟΙΕΣ ΣΕΞΟΥΑΛΙΚΗΣ ΥΓΕΙΑΣ

ΒΑΣΙΚΕΣ ΕΝΝΟΙΕΣ ΣΕΞΟΥΑΛΙΚΗΣ ΥΓΕΙΑΣ ΒΑΣΙΚΕΣ ΕΝΝΟΙΕΣ ΣΕΞΟΥΑΛΙΚΗΣ ΥΓΕΙΑΣ Φύλο (sex) Σεξουαλικότητα (sexuality) Σεξουαλική υγεία (sexual health) Κοινωνική ταυτότητα (γένος) (gender) Κοινωνική ταυτότητα φύλου (gender identity) Σεξουαλικός προσανατολισµός

Διαβάστε περισσότερα

Πολλοί άνθρωποι θεωρούν λανθασμένα ότι δεν είναι «ψυχικά δυνατοί». Άλλοι μπορεί να φοβούνται μήπως δεν «φανούν» ψυχικά δυνατοί στο περιβάλλον τους.

Πολλοί άνθρωποι θεωρούν λανθασμένα ότι δεν είναι «ψυχικά δυνατοί». Άλλοι μπορεί να φοβούνται μήπως δεν «φανούν» ψυχικά δυνατοί στο περιβάλλον τους. Πολλοί άνθρωποι θεωρούν λανθασμένα ότι δεν είναι «ψυχικά δυνατοί» Άλλοι μπορεί να φοβούνται μήπως δεν «φανούν» ψυχικά δυνατοί στο περιβάλλον τους Η αυτοεικόνα μας «σχηματίζεται» ως ένα σχετικά σταθερό

Διαβάστε περισσότερα

Γονείς και Έφηβοι Λίγο Πριν τις Πανελλαδικές: Τρόποι Αποδοτικής Μελέτης και Διαχείρισης του Άγχους Τι είναι το Άγχος και τι το Προκαλεί;

Γονείς και Έφηβοι Λίγο Πριν τις Πανελλαδικές: Τρόποι Αποδοτικής Μελέτης και Διαχείρισης του Άγχους Τι είναι το Άγχος και τι το Προκαλεί; Γονείς και Έφηβοι Λίγο Πριν τις Πανελλαδικές: Τρόποι Αποδοτικής Μελέτης και Διαχείρισης του Άγχους Τι είναι το Άγχος και τι το Προκαλεί; Τι είναι το άγχος; Άγχος είναι ο τρόπος με τον οποίο αντιδρά το

Διαβάστε περισσότερα

Γράφει: Ο Νικόλαος Ονουφριάδης, Ψυχολόγος & η Άννα Πετράκη, Ψυχολόγος - Ψυχοθεραπεύτρια στο Ινστιτούτο Ψυχικής και Σεξουαλικής Υγείας

Γράφει: Ο Νικόλαος Ονουφριάδης, Ψυχολόγος & η Άννα Πετράκη, Ψυχολόγος - Ψυχοθεραπεύτρια στο Ινστιτούτο Ψυχικής και Σεξουαλικής Υγείας Γράφει: Ο Νικόλαος Ονουφριάδης, Ψυχολόγος & η Άννα Πετράκη, Ψυχολόγος - Ψυχοθεραπεύτρια στο Ινστιτούτο Ψυχικής και Σεξουαλικής Υγείας Η καλή και ομαλή σεξουαλική λειτουργία της γυναίκας είναι εξίσου σημαντική

Διαβάστε περισσότερα

Εφηβεία και Πρότυπα. 2)Τη στάση του απέναντι στους άλλους, ενήλικες και συνομηλίκους

Εφηβεία και Πρότυπα. 2)Τη στάση του απέναντι στους άλλους, ενήλικες και συνομηλίκους Εφηβεία και Πρότυπα Τι σημαίνει εφηβεία; Η εφηβεία είναι η περίοδος της ζωής του ανθρώπου που αρχίζει με το τέλος της παιδικής ηλικίας και οδηγεί στην ενηλικίωση. Είναι μια εξελικτική φάση που κατά τη

Διαβάστε περισσότερα

Από τη μεγάλη γκάμα των δεξιοτήτων ζωής που μπορεί κανείς να αναπτύξει παρακάτω παρουσιάζονται τρεις βασικοί άξονες.

Από τη μεγάλη γκάμα των δεξιοτήτων ζωής που μπορεί κανείς να αναπτύξει παρακάτω παρουσιάζονται τρεις βασικοί άξονες. Δεξιότητες ζωής είναι οι ικανότητες οι οποίες συμβάλλουν σε μια πετυχημένη, παραγωγική και γεμάτη ικανοποίηση ζωή. Οι δεξιότητες ζωής αποτελούν το σύνολο των στάσεων και συμπεριφορών που προσφέρουν στους

Διαβάστε περισσότερα

Ψυχαναλυτική προσέγγιση: Ψυχανάλυση- Freud

Ψυχαναλυτική προσέγγιση: Ψυχανάλυση- Freud Ψυχαναλυτική προσέγγιση: Ψυχανάλυση- Freud Τεχνική για διερεύνηση ασυνειδήτου μέσω ελεύθερων συνειρμών Θεραπεία που στηρίζεται στην τεχνική αυτή για την αντιμετώπιση των νευρωτικών διαταραχών Συγκρότηση

Διαβάστε περισσότερα

Διαταραχές Πρόσληψης Τροφής στην Εφηβεία

Διαταραχές Πρόσληψης Τροφής στην Εφηβεία Διαταραχές Πρόσληψης Τροφής στην Εφηβεία Β. Α. Παπαγεωργίου MD, Med, Δρ. Α.Π.Θ. Παιδοψυχίατρος - TEACCH Consultant τ. Επίκουρος Καθηγήτρια Παιδοψυχιατρικής Οι Δ.Π.Τ. Δεν είναι απλώς αποκλίνουσες διατροφικές

Διαβάστε περισσότερα

Μπορεί να συναντηθεί ο έφηβος με το δάσκαλο; Προσέγγιση των δυσκολιών στη σχέση μεταξύ εκπαιδευτικού και μαθητή

Μπορεί να συναντηθεί ο έφηβος με το δάσκαλο; Προσέγγιση των δυσκολιών στη σχέση μεταξύ εκπαιδευτικού και μαθητή Μπορεί να συναντηθεί ο έφηβος με το δάσκαλο; Προσέγγιση των δυσκολιών στη σχέση μεταξύ εκπαιδευτικού και μαθητή Αυτή, δεν είναι μία κανονική παρουσίαση. Είναι μόνο μία αφορμή για προβληματισμό. Παρατηρήσεις

Διαβάστε περισσότερα

Γνωριµία µε τις Ψυχοσεξουαλικές θεραπείες Ηλιάνα Παυλοπούλου Ψυχολόγος

Γνωριµία µε τις Ψυχοσεξουαλικές θεραπείες Ηλιάνα Παυλοπούλου Ψυχολόγος Γνωριµία µε τις Ψυχοσεξουαλικές θεραπείες Ηλιάνα Παυλοπούλου Ψυχολόγος Επιστηµονική Συνεργάτης στο Ειδικό Ιατρείο Σεξουαλικών Διαταραχών- Αιγινήτειο Νοσοκοµείο και στη Μονάδα Θεραπείας Συµπεριφοράς Ε.ΚΕ.Ψ.Υ.Ε.

Διαβάστε περισσότερα

Ατομική Ψυχολογία. Alfred Adler. Εισηγήτρια: Παπαχριστοδούλου Ελένη Υπ. Διδάκτωρ Συμβουλευτικής Ψυχολογίας. Υπεύθυνη καθηγήτρια: Μ.

Ατομική Ψυχολογία. Alfred Adler. Εισηγήτρια: Παπαχριστοδούλου Ελένη Υπ. Διδάκτωρ Συμβουλευτικής Ψυχολογίας. Υπεύθυνη καθηγήτρια: Μ. Ατομική Ψυχολογία Alfred Adler Εισηγήτρια: Παπαχριστοδούλου Ελένη Υπ. Διδάκτωρ Συμβουλευτικής Ψυχολογίας Υπεύθυνη καθηγήτρια: Μ. Μαλικιώση- Λοΐζου Ατομική Ψυχολογία Τονίζει τη μοναδικότητα της προσωπικότητας

Διαβάστε περισσότερα

Εργάζομαι αισθάνομαι... πετυχαίνω!!!!!

Εργάζομαι αισθάνομαι... πετυχαίνω!!!!! Εργάζομαι αισθάνομαι... πετυχαίνω!!!!! Η παραδοχή ενός πρώην νοσηλευτή της ΜΤΝ Κλεισαρχάκη Σοφία Κοινωνική Λειτουργός Εργάζομαι. Ως επαγγελματίας και είμαι Ηθικά ευαίσθητος στην ευπάθεια του ασθενούς Βιώνω

Διαβάστε περισσότερα

Διπολική διαταραχή μανιοκατάθλιψη,

Διπολική διαταραχή μανιοκατάθλιψη, ΨΥΧΙΚΕΣ ΔΙΑΤΑΡΑΧΕΣ Ο όρος ψυχική διαταραχή περιλαμβάνει ένα μεγάλο εύρος προβλημάτων που έχουν σχέση με την ψυχική κατάσταση και την συμπεριφορά ενός ατόμου. Οι διάφορες ψυχικές διαταραχές εκδηλώνονται

Διαβάστε περισσότερα

ΓΕΝΙΚΟ ΛΥΚΕΙΟ ΠΑΡΑΛΙΑΣ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ ΚΑΙ ΔΙΑΤΡΟΦΗ Η ΟΜΑΔΑ ΜΑς : ΚΟΝΤΟΠΟΥΛΟΥ ΒΑΣΙΛΙΚΗ, ΚΟΛΛΙΟΠΟΥΛΟΣ ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ, ΚΟΤΤΑΣ ΧΡΗΣΤΟΣ, ΛΑΖΑΝΗ ΚΩΝ/ΝΑ Η ΥΠΕΥΘΥΝΗ

ΓΕΝΙΚΟ ΛΥΚΕΙΟ ΠΑΡΑΛΙΑΣ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ ΚΑΙ ΔΙΑΤΡΟΦΗ Η ΟΜΑΔΑ ΜΑς : ΚΟΝΤΟΠΟΥΛΟΥ ΒΑΣΙΛΙΚΗ, ΚΟΛΛΙΟΠΟΥΛΟΣ ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ, ΚΟΤΤΑΣ ΧΡΗΣΤΟΣ, ΛΑΖΑΝΗ ΚΩΝ/ΝΑ Η ΥΠΕΥΘΥΝΗ ΓΕΝΙΚΟ ΛΥΚΕΙΟ ΠΑΡΑΛΙΑΣ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ ΚΑΙ ΔΙΑΤΡΟΦΗ Η ΟΜΑΔΑ ΜΑς : ΚΟΝΤΟΠΟΥΛΟΥ ΒΑΣΙΛΙΚΗ, ΚΟΛΛΙΟΠΟΥΛΟΣ ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ, ΚΟΤΤΑΣ ΧΡΗΣΤΟΣ, ΛΑΖΑΝΗ ΚΩΝ/ΝΑ Η ΥΠΕΥΘΥΝΗ ΚΑΘΗΓΗΤΡΙΑ : ΛΟΥΚΟΠΟΥΛΟΥ ΝΕΚΤΑΡΙΑ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ Πρώτο ερευνητικό

Διαβάστε περισσότερα

9 ο Συνέδριο της Ελληνικής Ψυχαναλυτικής Εταιρείας

9 ο Συνέδριο της Ελληνικής Ψυχαναλυτικής Εταιρείας 1 9 ο Συνέδριο της Ελληνικής Ψυχαναλυτικής Εταιρείας ΤΑ ΠΕΠΡΩΜΕΝΑ ΤΟΥ ΕΥΝΟΥΧΙΣΜΟΥ: ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΠΩΘΗΣΗ ΜΕΧΡΙ ΤΗ ΔΙΑΨΕΥΣΗ Βασίλης Δηµόπουλος Στην ψυχανάλυση η έννοια του ευνουχισµού αναφέρεται σε µία πολυσύνθετη

Διαβάστε περισσότερα

ΟΡΓΑΝΩΣΙΑΚΗ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑ

ΟΡΓΑΝΩΣΙΑΚΗ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑ ΟΡΓΑΝΩΣΙΑΚΗ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑ Γκορέζης Παναγιώτης Επιστημονικός Συνεργάτης ΑΠΘ Μπέλλου Βικτώρια Επίκ. Καθηγήτρια ΠΘ 2 Αντίληψη Διαδικασία λήψης & ερμηνείας των ερεθισμάτων του περιβάλλοντος Βοηθούν στην επεξεργασία

Διαβάστε περισσότερα

ΕΓΚΛΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ ΝΕΑΝΙΚΗ ΠΑΡΑΒΑΤΙΚΟΤΗΤΑ. 2 ο Λύκειο Αμαρουσίου Β Τάξη 1 ο project Σχολικό Έτος: Υπεύθυνη καθηγήτρια: κα Σπανού

ΕΓΚΛΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ ΝΕΑΝΙΚΗ ΠΑΡΑΒΑΤΙΚΟΤΗΤΑ. 2 ο Λύκειο Αμαρουσίου Β Τάξη 1 ο project Σχολικό Έτος: Υπεύθυνη καθηγήτρια: κα Σπανού ΕΓΚΛΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ ΝΕΑΝΙΚΗ ΠΑΡΑΒΑΤΙΚΟΤΗΤΑ 2 ο Λύκειο Αμαρουσίου Β Τάξη 1 ο project Σχολικό Έτος: 2016-2017 Υπεύθυνη καθηγήτρια: κα Σπανού ΠΑΡΑΒΑΤΙΚΟΤΗΤΑ ΣΤΟΥΣ ΕΦΗΒΟΥΣ ΚΑΙ ΝΕΟΥΣ Εργασία των μαθητριών: Ανθούλα

Διαβάστε περισσότερα

Ονοματεπώνυμο: Ελένη Ντίμερη Τάξη: Α Λυκείου Τμήμα: Α3 Σχολείο: 7 Λύκειο Καλλιθέας. Δημοσκοπική Έρευνα

Ονοματεπώνυμο: Ελένη Ντίμερη Τάξη: Α Λυκείου Τμήμα: Α3 Σχολείο: 7 Λύκειο Καλλιθέας. Δημοσκοπική Έρευνα Ονοματεπώνυμο: Ελένη Ντίμερη Τάξη: Α Λυκείου Τμήμα: Α3 Σχολείο: 7 Λύκειο Καλλιθέας Δημοσκοπική Έρευνα Εισαγωγή Στην εφηβική ηλικία μπορεί να παρατηρηθούν διαταραχές πρόσληψης της τροφής, για παράδειγμα

Διαβάστε περισσότερα

ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΑΛΛΟΔΑΠΩΝ ΚΑΙ ΠΑΛΙΝΝΟΣΤΟΥΝΤΩΝ ΓΟΝΕΩΝ

ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΑΛΛΟΔΑΠΩΝ ΚΑΙ ΠΑΛΙΝΝΟΣΤΟΥΝΤΩΝ ΓΟΝΕΩΝ ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΑΛΛΟΔΑΠΩΝ ΚΑΙ ΠΑΛΙΝΝΟΣΤΟΥΝΤΩΝ ΓΟΝΕΩΝ Τερψιχόρη Γκιόκα Μέλος ΠΟΔ Αττικής Η «Συμβουλευτική Ψυχολογία» είναι ο εφαρμοσμένος κλάδος της Ψυχολογίας, ο οποίος διευκολύνει την δια βίου προσωπική

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΑΚΤΙΚΕΣ ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΤΟΥ ΑΓΧΟΥΣ ΤΩΝ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ:

ΠΡΑΚΤΙΚΕΣ ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΤΟΥ ΑΓΧΟΥΣ ΤΩΝ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ: ΠΡΑΚΤΙΚΕΣ ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΤΟΥ ΑΓΧΟΥΣ ΤΩΝ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ: Τι είναι άγχος: Είναι ο τρόπος με τον οποίο αντιδρά το μυαλό και το σώμα σας σε κάθε νέα απειλητική ή συγκινησιακή ( συναρπαστική ) κατάσταση.

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΣΑΡΜΟΓΗ ΣΤΟ STRESS STRESS: ΠΙΕΣΗ

ΠΡΟΣΑΡΜΟΓΗ ΣΤΟ STRESS STRESS: ΠΙΕΣΗ ΠΡΟΣΑΡΜΟΓΗ ΣΤΟ STRESS STRESS: ΠΙΕΣΗ Στρεσσογόνος παράγοντας Οτιδήποτε κάνει τον άνθρωπο να βιώνει στρες Είναι μια αλλαγή στην ομοιόσταση του ατόμου Παράγοντες που προκαλούν στρες Ενδογενείς Εξωγενείς Ενδογενείς

Διαβάστε περισσότερα

ΣΕΞΟΥΑΛΙΚΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΑΤΟΜΩΝ ΜΕ ΔΙΑΤΑΡΑΧΕΣ ΑΥΤΙΣΤΙΚΟΥ ΦΑΣΜΑΤΟΣ

ΣΕΞΟΥΑΛΙΚΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΑΤΟΜΩΝ ΜΕ ΔΙΑΤΑΡΑΧΕΣ ΑΥΤΙΣΤΙΚΟΥ ΦΑΣΜΑΤΟΣ ΣΕΞΟΥΑΛΙΚΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΑΤΟΜΩΝ ΜΕ ΔΙΑΤΑΡΑΧΕΣ ΑΥΤΙΣΤΙΚΟΥ ΦΑΣΜΑΤΟΣ Κάθε ζωντανό πλάσμα που έχει ζήσει και ζει στον πλανήτη είναι το αποτέλεσμα της σεξουαλικότητας. Όπως και τα υπόλοιπα θηλαστικά, έτσι και

Διαβάστε περισσότερα

Παρακάτω, έχετε μια λίστα με ερωτήσεις για κάθε θέμα, οι οποίες θα σας βοηθήσουν.

Παρακάτω, έχετε μια λίστα με ερωτήσεις για κάθε θέμα, οι οποίες θα σας βοηθήσουν. ΓΝΩΣΗ ΤΩΝ ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑΤΩΝ Οδηγός για τον δάσκαλο / εκπαιδευτικό / μέντορα Πριν ξεκινήσετε με τα αναφερόμενα θέματα, πρέπει να ζητήσετε από τους συμμετέχοντες να συμπληρώσουν τα Ερωτηματολόγια για τους εκπαιδευτικούς

Διαβάστε περισσότερα

Οι θεωρίες του Βίλχελμ Ράιχ για τη σεξουαλικότητα του Έλσγουορθ Μπέικερ (Elsworth Baker) Μ.D.

Οι θεωρίες του Βίλχελμ Ράιχ για τη σεξουαλικότητα του Έλσγουορθ Μπέικερ (Elsworth Baker) Μ.D. του Έλσγουορθ Μπέικερ (Elsworth Baker) Μ.D. Το άρθρο αυτό γράφτηκε το 1982. Μερικά τμήματά του είναι από το βιβλίο του συγγραφέα «Man in the trap» (Άνθρωπος σε παγίδα) από τον εκδοτικό οίκο Macmillan Co,

Διαβάστε περισσότερα

Γράφει: Diane M. Rowles, Νοσηλεύτρια στο Rehabilitation Institute of Chicago Απόδοση: Αλέξανδρος Γεωργουλής

Γράφει: Diane M. Rowles, Νοσηλεύτρια στο Rehabilitation Institute of Chicago Απόδοση: Αλέξανδρος Γεωργουλής Γράφει: Diane M. Rowles, Νοσηλεύτρια στο Rehabilitation Institute of Chicago Απόδοση: Αλέξανδρος Γεωργουλής Στις γυναίκες, τα κέντρα του νωτιαίου μυελού μεταξύ Θ11 * και Ο2 * ευθύνονται για τη νεύρωση

Διαβάστε περισσότερα

Θέµατα της παρουσίασης. Οικογενειακό περιβάλλον και αγωγή. Η οικογένεια. Στάδια κοινωνικοποίησης µέσα από την οικογένεια:

Θέµατα της παρουσίασης. Οικογενειακό περιβάλλον και αγωγή. Η οικογένεια. Στάδια κοινωνικοποίησης µέσα από την οικογένεια: ΕΠΕΑΕΚ: ΑΝΑΜΟΡΦΩΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΣΠΟΥ ΩΝ ΤΟΥ ΤΕΦΑΑ, ΠΘ - ΑΥΤΕΠΙΣΤΑΣΙΑ Θέµατα της παρουσίασης Οικογενειακό περιβάλλον και αγωγή Σακελλαρίου Κίµων Πανεπιστήµιο Θεσσαλίας ΤΕΦΑΑ, Τρίκαλα H οικογένεια ως

Διαβάστε περισσότερα

Η ΑΝΥΠΑΚΟΗ ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ

Η ΑΝΥΠΑΚΟΗ ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ Η ΑΝΥΠΑΚΟΗ ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ Γράφει η Μαρία Παπαδοπούλου, Συμβουλευτική Ψυχολόγος Παίδων & Ενηλίκων, Κινητή Μονάδα Ψυχικής Υγείας Παιδιών Εφήβων, Ψυχιατρικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης ΥΠΑΚΟΗ - ΑΝΥΠΑΚΟΗ Τα πρώτα

Διαβάστε περισσότερα

Το παιδί μου έχει αυτισμό Τώρα τι κάνω

Το παιδί μου έχει αυτισμό Τώρα τι κάνω Το παιδί μου έχει αυτισμό Τώρα τι κάνω Το όνειρο Ένα ζευγάρι περιμένει παιδί. Τότε αρχίζει να ονειρεύεται αυτό το παιδί. Κτίζει την εικόνα ενός παιδιού μέσα στο μυαλό του. Βάσει αυτής της εικόνας, κάνει

Διαβάστε περισσότερα

ΑΓΓΕΛΙΚΗ ΑΝΤΩΝΑΚΟΠΟΥΛΟΥ, Μ.Α. ΨΥΧΟΛΟΓΟΣ

ΑΓΓΕΛΙΚΗ ΑΝΤΩΝΑΚΟΠΟΥΛΟΥ, Μ.Α. ΨΥΧΟΛΟΓΟΣ Ενισχύστε την Αυτοπεποίθηση των Παιδιών Βελτιώνοντας & Μαθαίνοντας τον Γονεϊκό Τύπο!!! ΑΓΓΕΛΙΚΗ ΑΝΤΩΝΑΚΟΠΟΥΛΟΥ, Μ.Α. ΨΥΧΟΛΟΓΟΣ Κλεισθένους 12 (Στοά Κοββατζή) 1 ος όροφος Τηλ.: 2742029421 Κιν.: 6979985566

Διαβάστε περισσότερα

ΣΧΟΛΙΚΟ ΕΤΟΣ Μια μικρή έρευνα της μαθήτριας της Γ τάξης Μαριγώς Ρήνα

ΣΧΟΛΙΚΟ ΕΤΟΣ Μια μικρή έρευνα της μαθήτριας της Γ τάξης Μαριγώς Ρήνα ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΜΑΡΑΘΟΚΑΜΠΟΥ ΣΧΟΛΙΚΟ ΕΤΟΣ 2013-2014 Μια μικρή έρευνα της μαθήτριας της Γ τάξης Μαριγώς Ρήνα ΣΥΜΜΕΤΕΙΧΑΝ 75 παιδιά 43 αγόρια 32 κορίτσια Από την Α Γυμνασίου 22 : 12 κ./10 αγ. Από την Β Γυμνασίου

Διαβάστε περισσότερα

Το ιδιαίτερο γνώρισμα της δομής της φαρισαικής συγκρούσεως

Το ιδιαίτερο γνώρισμα της δομής της φαρισαικής συγκρούσεως 18/02/2019 Το ιδιαίτερο γνώρισμα της δομής της φαρισαικής συγκρούσεως / Γνώμες Ιωάννης Κορναράκης, Ομότιμος Καθηγητής Θεολογικής Σχολής Πανεπιστημίου Αθηνών (+) Μία βασική δομή της ψυχικής συγκρούσεως

Διαβάστε περισσότερα

Τίτλος Μαθήματος: Εισαγωγή στην Κριτική Αναπτυξιακή Ψυχολογία. Ενότητα: Η ΘΕΩΡΙΑ ΤΟΥ FREUD ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΙΔΙΚΗ ΣΕΞΟΥΑΛΙΚΟΤΗΤΑ

Τίτλος Μαθήματος: Εισαγωγή στην Κριτική Αναπτυξιακή Ψυχολογία. Ενότητα: Η ΘΕΩΡΙΑ ΤΟΥ FREUD ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΙΔΙΚΗ ΣΕΞΟΥΑΛΙΚΟΤΗΤΑ Τίτλος Μαθήματος: Εισαγωγή στην Κριτική Αναπτυξιακή Ψυχολογία Ενότητα: Η ΘΕΩΡΙΑ ΤΟΥ FREUD ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΙΔΙΚΗ ΣΕΞΟΥΑΛΙΚΟΤΗΤΑ Διδάσκων: Επίκουρος Καθηγητής Παπασταθόπουλος Στάθης Τμήμα: Φιλοσοφίας, Παιδαγωγικής

Διαβάστε περισσότερα

Ποια είναι τα είδη της κατάθλιψης;

Ποια είναι τα είδη της κατάθλιψης; Ολοι κάποιες φορές νιώθουμε μελαγχολία ή θλίψη, αλλά αυτά τα συναισθήματα συνήθως περνούν μετά από λίγες μέρες. Όταν ένα άτομο έχει κατάθλιψη, η διαταραχή αυτή επηρεάζει την καθημερινή του ζωή, τη φυσιολογική

Διαβάστε περισσότερα

ΤΙΤΛΟΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΝΕΥΡΙΚΗ ΑΝΟΡΕΞΙΑ ΦΟΙΤΗΤΡΙΕΣ ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΡΟΓΙΑΝΝΗ ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗ ΜΑΥΡΙΔΟΥ ΠΑΡΘΕΝΑ

ΤΙΤΛΟΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΝΕΥΡΙΚΗ ΑΝΟΡΕΞΙΑ ΦΟΙΤΗΤΡΙΕΣ ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΡΟΓΙΑΝΝΗ ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗ ΜΑΥΡΙΔΟΥ ΠΑΡΘΕΝΑ ΤΜΗΜΑ ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΗΣ ΜΑΘΗΜΑ : ΚΟΙΝΟΤΙΚΗ ΝΟΣ/ΚΗ ΙΙ ΥΠ. ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ : ΚΥΠΑΡΙΣΗ ΤΙΤΛΟΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΝΕΥΡΙΚΗ ΑΝΟΡΕΞΙΑ ΦΟΙΤΗΤΡΙΕΣ ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΡΟΓΙΑΝΝΗ ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗ ΜΑΥΡΙΔΟΥ ΠΑΡΘΕΝΑ ΛΑΡΙΣΑ 2010 1 ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ 1. Εισαγωγή

Διαβάστε περισσότερα

ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗ ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΗ ΕΠΙΣΤΗΜΗ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ Α ΕΞΑΜΗΝΟ

ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗ ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΗ ΕΠΙΣΤΗΜΗ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ Α ΕΞΑΜΗΝΟ ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗ ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΗ ΕΠΙΣΤΗΜΗ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ Α ΕΞΑΜΗΝΟ ΚΑΥΚΙΑ ΘΕΟΔΩΡΑ ΚΑΘΗΓΗΤΡΙΑ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ 1 ο Μάθημα Προγραμματισμένα μαθήματα 2/10, 9/10, 16/10, 23/10, 30/10, 6/11, 13/11, 20/11, 27/11, 4/12, 11/12,

Διαβάστε περισσότερα

2 ο Εισαγωγικό Σεμινάριο Οργονομίας

2 ο Εισαγωγικό Σεμινάριο Οργονομίας Η αγάπη, η εργασία και η γνώση είναι οι αστείρευτες πηγές της ζωής μας και αυτές θα πρέπει να την κυβερνούν. Βίλχελμ Ράιχ 2 ο Εισαγωγικό Σεμινάριο Οργονομίας ΙΣΤΟΡΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ Ο Ράιχ στον Πρώτο Παγκόσμιο

Διαβάστε περισσότερα

Η νόσος του Parkinson δεν είναι µόνο κινητική διαταραχή. Έχει υπολογισθεί ότι µέχρι και 50% των ασθενών µε νόσο Πάρκινσον, µπορεί να βιώσουν κάποια

Η νόσος του Parkinson δεν είναι µόνο κινητική διαταραχή. Έχει υπολογισθεί ότι µέχρι και 50% των ασθενών µε νόσο Πάρκινσον, µπορεί να βιώσουν κάποια ρ ZΩΗ ΚΑΤΣΑΡΟΥ Νευρολόγος ιευθύντρια ΕΣΥ Η νόσος του Parkinson δεν είναι µόνο κινητική διαταραχή. Έχει υπολογισθεί ότι µέχρι και 50% των ασθενών µε νόσο Πάρκινσον, µπορεί να βιώσουν κάποια µορφή κατάθλιψης,

Διαβάστε περισσότερα

MAΘΗΜΑ 4-ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ ΘΕΡΑΠΕΥΤΙΚΕΣ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΕΙΣ P S Y 2 0 5 - M Α Θ Η Μ Α 4 Ο 1

MAΘΗΜΑ 4-ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ ΘΕΡΑΠΕΥΤΙΚΕΣ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΕΙΣ P S Y 2 0 5 - M Α Θ Η Μ Α 4 Ο 1 MAΘΗΜΑ 4-ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ ΘΕΡΑΠΕΥΤΙΚΕΣ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΕΙΣ P S Y 2 0 5 - M Α Θ Η Μ Α 4 Ο 1 ΔΟΜΗ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ Η ψυχοδυναμική προσέγγιση Η συμπεριφορική προσέγγιση P S Y 2 0 5 - M Α Θ Η Μ Α 4 Ο 2 ΘΕΩΡΗΤΙΚΑ ΡΕΥΜΑΤΑ ΠΟΥ ΑΝΑΠΤΥΧΘΗΚΑΝ

Διαβάστε περισσότερα

Γιάννης Θεοδωράκης (2010). ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΙΔΗ

Γιάννης Θεοδωράκης (2010). ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΙΔΗ Γιάννης Θεοδωράκης (2010). ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΙΔΗ Πολύ συχνά, τα άτομα, παρατηρώντας τους άλλους, εντοπίζουν υπερβολές και ακρότητες στις συμπεριφορές τους. Παρατηρούν υπερβολές στους χώρους της εργασίας.

Διαβάστε περισσότερα

μαθημα δεύτερο: Βασικοί ορισμοί και κανόνεσ 9 MAΘΗΜΑ ΤΡΙΤΟ: Το συναισθηματικό μας υπόβαθρο 16

μαθημα δεύτερο: Βασικοί ορισμοί και κανόνεσ 9 MAΘΗΜΑ ΤΡΙΤΟ: Το συναισθηματικό μας υπόβαθρο 16 περιεχόμενα μάθημα πρώτο: αστρολογία & σχέσεις 6 μαθημα δεύτερο: Βασικοί ορισμοί και κανόνεσ 9 MAΘΗΜΑ ΤΡΙΤΟ: Το συναισθηματικό μας υπόβαθρο 16 ΜΑΘΗΜΑ ΤΕΤΑΡΤΟ: με ποιον τρόπο αγαπάμε 42 ΜΑΘΗΜΑ ΠΕΜΠΤΟ: με

Διαβάστε περισσότερα

Η Ψυχολογία του Υπέρβαρου Ατόμου

Η Ψυχολογία του Υπέρβαρου Ατόμου Η Ψυχολογία του Υπέρβαρου Ατόμου Υπερβολική κατανάλωση τροφής σημαίνει ότι κάποιο άτομο καταναλώνει μεγαλύτερες ποσότητες τροφής από αυτές που χρειάζεται το σώμα του, έτσι οι περιττές τροφές μετατρέπονται

Διαβάστε περισσότερα

Η οικονομική κρίση & η σεξουαλική υγεία των νέων

Η οικονομική κρίση & η σεξουαλική υγεία των νέων Public Opinion Strategies Communication Η οικονομική κρίση & η σεξουαλική υγεία των νέων Member of Επωνυμία Εταιρείας ΚΑΠΑ RESEARCH A.E. ΑΡ. ΜΗΤΡ : 5 Επωνυμία όνομα Εντολέα Σκοπός δημοσκόπησης Ιδιαίτερα

Διαβάστε περισσότερα

Αναστασία Κωσταρίδου-Ευκλείδη Ομότιμη καθηγήτρια, Τμήμα Ψυχολογίας, Α.Π.Θ. Συνέδριο Εταιρείας Νόσου Alzheimer, Θεσσαλονίκη, 2 Φεβρουαρίου 2017

Αναστασία Κωσταρίδου-Ευκλείδη Ομότιμη καθηγήτρια, Τμήμα Ψυχολογίας, Α.Π.Θ. Συνέδριο Εταιρείας Νόσου Alzheimer, Θεσσαλονίκη, 2 Φεβρουαρίου 2017 Αναστασία Κωσταρίδου-Ευκλείδη Ομότιμη καθηγήτρια, Τμήμα Ψυχολογίας, Α.Π.Θ. Συνέδριο Εταιρείας Νόσου Alzheimer, Θεσσαλονίκη, 2 Φεβρουαρίου 2017 1 Ποια από τις παρακάτω εικόνες εκφράζει καλύτερα τα συναισθήματα

Διαβάστε περισσότερα

Γράφει: Θάνος Ασκητής, Νευρολόγος - Ψυχίατρος. Τι ορίζεται ως ομοφυλοφιλία;

Γράφει: Θάνος Ασκητής, Νευρολόγος - Ψυχίατρος. Τι ορίζεται ως ομοφυλοφιλία; Γράφει: Θάνος Ασκητής, Νευρολόγος - Ψυχίατρος Τι ορίζεται ως ομοφυλοφιλία; Ομοφυλοφιλία ονομάζεται η σεξουαλική έλξη και συμπεριφορά προς άτομα του ίδιου φύλου, δηλαδή ενός άνδρα προς έναν άλλον άνδρα

Διαβάστε περισσότερα

Οι ψυχολογικοί παράγοντες των σεξουαλικών διαταραχών

Οι ψυχολογικοί παράγοντες των σεξουαλικών διαταραχών Οι ψυχολογικοί παράγοντες των σεξουαλικών διαταραχών Έ γάλο ποσοστό των σεξουαλικών διαταραχών έχει τις ρίζες υ σε ψυχολογικούς όχι οργανικούς / βιολογικούς παράγοντες ειδικά όταν μιλά για ηλικίες κάτω

Διαβάστε περισσότερα

Για την Αγάπη 1 του Έλσγουορθ Μπέικερ (Elsworth Baker), M.D. 2

Για την Αγάπη 1 του Έλσγουορθ Μπέικερ (Elsworth Baker), M.D. 2 1 του Έλσγουορθ Μπέικερ (Elsworth Baker), M.D. 2 Προοδευτικά έχουμε γίνει πιο ελεύθεροι στο να εκφραζόμαστε συγκινησιακά και λεκτικά. Παρ όλα αυτά μια και δεν έχει γίνει αντίστοιχη αλλαγή στη δομή μας,

Διαβάστε περισσότερα

ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑΤΙΚΗ ΝΟΗΜΟΣΥΝΗ, ΕΞΕΛΙΞΗ ΚΑΙ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑΤΙΚΗ ΝΟΗΜΟΣΥΝΗ, ΕΞΕΛΙΞΗ ΚΑΙ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑΤΙΚΗ ΝΟΗΜΟΣΥΝΗ, ΕΞΕΛΙΞΗ ΚΑΙ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ 5ο μάθημα Διδάσκουσα Δήμητρα Ιορδάνογλου ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΣΤΡΕΣ Διεθνές Εθνικό Οργανισμού Πανεπιστημίου Διαπροσωπικό Ατομικό ΜΕΡΙΚΟΙ ΟΡΙΣΜΟΙ ΑΓΧΟΣ: Ένας "μη

Διαβάστε περισσότερα

Η αλληλεπίδραση Σεξουαλικής λειτουργίας, Σκέψης, Συναισθηματικής διάθεσης και Αισθήσεων

Η αλληλεπίδραση Σεξουαλικής λειτουργίας, Σκέψης, Συναισθηματικής διάθεσης και Αισθήσεων Η αλληλεπίδραση Σεξουαλικής λειτουργίας, Σκέψης, Συναισθηματικής διάθεσης και Αισθήσεων Οι περισσότεροι άνθρωποι θεωρούμε, ότι βλέπουμε τον εξωτερικό κόσμο με τα μάτια μας, στην πραγματικότητα όμως, αυτό

Διαβάστε περισσότερα

710 -Μάθηση - Απόδοση. Κινητικής Συμπεριφοράς: Προετοιμασία

710 -Μάθηση - Απόδοση. Κινητικής Συμπεριφοράς: Προετοιμασία 710 -Μάθηση - Απόδοση Διάλεξη 5η Ποιοτική αξιολόγηση της Κινητικής Συμπεριφοράς: Προετοιμασία Περιεχόμενο ενοτήτων Ποιοτική αξιολόγηση Ορισμός και στάδια που περιλαμβάνονται Περιεχόμενο: στοιχεία που τη

Διαβάστε περισσότερα

ΕΥΑΝΘΙΑ ΣΟΥΜΠΑΣΗ ΑΠΑΡΤΙΩΜΕΝΗ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑ

ΕΥΑΝΘΙΑ ΣΟΥΜΠΑΣΗ ΑΠΑΡΤΙΩΜΕΝΗ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑ ΔΙΑΤΑΡΑΧΕΣ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΑΣ ΕΥΑΝΘΙΑ ΣΟΥΜΠΑΣΗ ΑΠΑΡΤΙΩΜΕΝΗ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑ Εισαγωγή Ψυχική διαταραχή : αφορά τον τρόπο με τον οποίο το άτομο σκέπτεται, συμπεριφέρεται προς τους άλλους, και σχετίζεται με τον εαυτό

Διαβάστε περισσότερα

Ιδέες για ένα σωστό πρωινό

Ιδέες για ένα σωστό πρωινό Ιδέες για ένα σωστό πρωινό Υγιεινή Διατροφή Ισορροπία Ποικιλία Μέτρο Ομάδες τροφίμων Γάλα-γαλακτοκομικά προϊόντα (γιαούρτι) Φρούτα-απλοί υδατάνθρακες Λαχανικά (κυρίως πράσινα φυλλώδη) Ψωμί-αμυλώδη τρόφιμα

Διαβάστε περισσότερα

Η σεξουαλικότητα στον καρκίνο

Η σεξουαλικότητα στον καρκίνο Η σεξουαλικότητα στον καρκίνο Η σεξουαλικότητα είναι ένα πολύ προσωπικό ζήτηµα για όλους µας. Η σεξουαλική συµπεριφορά και η στάση απέναντι σε αυτή διαφέρει σηµαντικά από άτοµο σε άτοµο και διαµορφώνεται

Διαβάστε περισσότερα

Ψυχωτικές διαταραχές και θεραπευτική αντιμετώπιση - Ο Δρόμος για την Θεραπεία Σάββατο, 10 Ιούλιος :29

Ψυχωτικές διαταραχές και θεραπευτική αντιμετώπιση - Ο Δρόμος για την Θεραπεία Σάββατο, 10 Ιούλιος :29 Γράφει: Νικόλαος Βακόνδιος, Ψυχολόγος Η λέξη «ψύχωση» είναι μία λέξη η οποία χρησιμοποιείται υπερβολικά συχνά από τον κόσμο με λάθος νόημα και περιεχόμενο. Στο κείμενο αυτό, γίνεται μία προσπάθεια να δοθεί

Διαβάστε περισσότερα

Μητρικός Θηλασμός μετά το Πρώτο Έτος.

Μητρικός Θηλασμός μετά το Πρώτο Έτος. Μητρικός Θηλασμός μετά το Πρώτο Έτος. Αντιγόνη Συμεωνίδου Ψυχολόγος MA, PgD Υπαρξιακή Ψυχοθεραπεύτρια. Προγεννητική Ψυχολόγος, υπό Πιστοποίηση ΕΚΠΑ Ψυχικές κ συναισθηματικές ανάγκες Επαφή Σύνδεση Αίσθηση

Διαβάστε περισσότερα

2 ο Πρότυπο Πειραματικό Γενικό Λύκειο Αθηνών

2 ο Πρότυπο Πειραματικό Γενικό Λύκειο Αθηνών 2 ο Πρότυπο Πειραματικό Γενικό Λύκειο Αθηνών 4 η ομάδα: ΤΑ ΟΦΕΛΗ ΤΗΣ ΑΣΚΗΣΗΣ ΣΤΗΝ ΥΓΕΙΑ: ΕΠΙΔΡΑΣΗ ΣΤΗ ΓΗΡΑΝΣΗ και ΣΤΗ ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ Κόντου Κλαυδία Λέκκας Λευτέρης Λιοπούλου Ιωαννέτα Γκούνεβα Ιολίτα Άγχος και

Διαβάστε περισσότερα

Η ΕΠΙΔΡΑΣΗ ΤΟΥ ΑΛΚΟΟΛ ΣΤΟ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ (ΓΟΝΕΙΣ-ΕΦΗΒΟΙ) Λιοδάκη Νεκταρία Κοινωνική Λειτουργός Κοινωνική Υπηρεσία- Αλκοολογικό Ιατρείο ΠαΓΝΗ

Η ΕΠΙΔΡΑΣΗ ΤΟΥ ΑΛΚΟΟΛ ΣΤΟ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ (ΓΟΝΕΙΣ-ΕΦΗΒΟΙ) Λιοδάκη Νεκταρία Κοινωνική Λειτουργός Κοινωνική Υπηρεσία- Αλκοολογικό Ιατρείο ΠαΓΝΗ Η ΕΠΙΔΡΑΣΗ ΤΟΥ ΑΛΚΟΟΛ ΣΤΟ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ (ΓΟΝΕΙΣ-ΕΦΗΒΟΙ) Λιοδάκη Νεκταρία Κοινωνική Λειτουργός Κοινωνική Υπηρεσία- Αλκοολογικό Ιατρείο ΠαΓΝΗ Πολιτισµικές Επιδράσεις Λανθασμένα Πρότυπα: Παρατηρείται

Διαβάστε περισσότερα

«Ο ρόλος της οικογένειας στην ανάπτυξη του παιδιού»

«Ο ρόλος της οικογένειας στην ανάπτυξη του παιδιού» «Ο ρόλος της οικογένειας στην ανάπτυξη του παιδιού» Είναι γενικά αποδεκτό ότι σε μια κοινωνία πρέπει να υπάρχει ισορροπία μεταξύ αγάπης και εξουσίας, μεταξύ αλληλεγγύης και ανταγωνισμού. Στην «κοινωνία»

Διαβάστε περισσότερα

Σύνδρομο Gilles de la Tourette η Tourette

Σύνδρομο Gilles de la Tourette η Tourette Σύνδρομο Gilles de la Tourette η Tourette Σαββίδου Αβρόρα. Παιδίατρος Το 1885, ο Georges Gilles de Tourette περιέγραψε 9 ασθενείς που εμφάνιζαν συνδυασμό κινητικών τικ που συνοδεύονταν από ανεξέλεγκτα

Διαβάστε περισσότερα

μάθημα πρώτο: συναστρία 6 μάθημα δεύτερο: Ήλιοσ 8 μάθημα τρίτο: σελήνη 32 μάθημα τέταρτο: ερμησ 50 μάθημα πεμπτο: αφροδίτη 64 μάθημα εκτο: αρης 76

μάθημα πρώτο: συναστρία 6 μάθημα δεύτερο: Ήλιοσ 8 μάθημα τρίτο: σελήνη 32 μάθημα τέταρτο: ερμησ 50 μάθημα πεμπτο: αφροδίτη 64 μάθημα εκτο: αρης 76 περιεχόμενα μάθημα πρώτο: συναστρία 6 μάθημα δεύτερο: Ήλιοσ 8 μάθημα τρίτο: σελήνη 32 μάθημα τέταρτο: ερμησ 50 μάθημα πεμπτο: αφροδίτη 64 μάθημα εκτο: αρης 76 μάθημα έβδομο: δίας 82 μάθημα ογδοο: κρονοσ

Διαβάστε περισσότερα

Αλλαγές Κατά τη Διάρκεια της Εγκυμοσύνης

Αλλαγές Κατά τη Διάρκεια της Εγκυμοσύνης Η εγκυμοσύνη αποτελεί μια φυσιολογική αναπτυξιακή κρίση που περιλαμβάνει σημαντικές σωματικές και ψυχολογικές αλλαγές και επηρεάζει όλες τις εγκύους ανεξάρτητα από την ψυχολογική τους υγεία. Όπως κάθε

Διαβάστε περισσότερα

Διεκδικητική Συμπεριφορά - Εκπαίδευση και χρησιμότητα

Διεκδικητική Συμπεριφορά - Εκπαίδευση και χρησιμότητα Διεκδικητική Συμπεριφορά - Εκπαίδευση και χρησιμότητα O ορισμός της διεκδικητικ ής συμπεριφο&r ho;άς (assertiveness) είι το διεκδικεί κάποιος τα δικαιώματά του, χωρίς όμως παραβιάζει τα δικαιώματα του

Διαβάστε περισσότερα