ΑΠΟ ΤΟ ΔΙΘΥΡΑΜΒΟ ΣΤΟΝ 20 Ο ΑΙΩΝΑ

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "ΑΠΟ ΤΟ ΔΙΘΥΡΑΜΒΟ ΣΤΟΝ 20 Ο ΑΙΩΝΑ"

Transcript

1 ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΒΕΛΒΕΝΤΟΥ ΣΧΟΛΙΚΟ ΕΤΟΣ ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΣΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ ΑΠΟ ΤΟ ΔΙΘΥΡΑΜΒΟ ΣΤΟΝ 20 Ο ΑΙΩΝΑ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΟΡΤΑΣΜΟ ΤΗΣ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑΣ ΗΜΕΡΑΣ ΘΕΑΤΡΟΥ 27 ΜΑΡΤΙΟΥ 2013

2 ΑΡΧΑΙΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΔΡΑΜΑ Για να αναζητήσουμε τις ρίζες του θεάτρου πρέπει να γυρίσουμε πίσω αρκετές εκατοντάδες χρόνια πριν. Η αρχή του αρχαίου ελληνικού δράματος, και κατ επέκταση του θεάτρου, εντοπίζεται στις τελετουργίες (δρώμενα) θρησκευτικού κυρίως χαρακτήρα των πρώτων κοινωνιών, όπως η αναπαράσταση του γάμου του Δία και της Ήρας στη Σάμο, η μάχη του Απόλλωνα με το δράκοντα στους Δελφούς, η γέννηση του Δία στην Κρήτη κλπ. Στις τελετές όμως του Διονύσου τα δρώμενα ήταν λαμπρότερα και πιο επίσημα. Στη διάρκεια αυτών των τελετών οι οπαδοί λάτρευαν τον θεό σε κατάσταση ιερής μανίας, άφθονης οινοποσίας, πολλών αστεϊσμών και έξαλλου ενθουσιασμού. Χαρακτηριστικό γνώρισμα των λατρευτικών τους εκδηλώσεων ήταν η «έκσταση», η συναισθηματική μέθη που τους μετέθετε σε μια κατάσταση θεϊκή. Ήταν μεταμφιεσμένοι σε σατύρους, τυλιγμένοι με δέρματα ζώων, φορούσαν στεφάνια από κισσό, άλειφαν το πρόσωπό τους με «τρυγία», δηλ το κατακάθι του κρασιού και πρόσθεταν ουρές και κέρατα. Λατρευτικές εκδηλώσεις προς τιμή του Διόνυσου. Απεικόνιση σε αγγείο.

3 Ο ΔΙΘΥΡΑΜΒΟΣ Η γέννηση του διθυράμβου μπορούμε να πούμε πως αποτελεί την καταγωγή του θεάτρου. Ο διθύραμβος ήταν χορικό άσμα και τραγουδιόταν γύρω από το βωμό του Διόνυσου, του θεού του κρασιού. Σταθμό στην εξέλιξη του διθυράμβου σημείωσε ο Αρίων από τη Μήθυμνα της Λέσβου ο οποίος διαμόρφωσε καλλιτεχνικά το διθύραμβο συνθέτοντας τους στίχους και τη μουσική. Ο ποιητής Αρίων ο Μυθημναίος Το περιεχόμενο του διθυράμβου ήταν στην αρχή σχετικό με μύθους που συνδέονταν με το Διόνυσο, αργότερα όμως και με άλλα μυθικά πρόσωπα ή ήρωες. Ο διθύραμβος του Αρίωνα ερμηνεύονταν από ένα χορό πενήντα ανδρών, τον οποίο ασκούσε ο ίδιος ο ποιητής. Ο χορός αυτός τραγουδώντας το διθύραμβο με τη συνοδεία κιθάρας «ωρχείτο» δηλαδή έκανε χορευτικές κινήσεις γύρω από το βωμό του Διονύσου, οι δε χορευτές ήταν μεταμφιεσμένοι σε σατύρους.

4 Το μεγάλο βήμα από το διθύραμβο στην τραγωδία έγινε από το Θέσπη στα μέσα του 6 ου αιώνα π.χ, ο οποίος έδωσε ανεξάρτητο ρόλο από το χορό στον εξάρχοντα (πρωτοτραγουδιστή) του διθυράμβου, τον ξεχώρισε οριστικά από την ομάδα-χορό και τον ταύτισε με το πρόσωπο που υποδύονταν. Αυτός ήταν ο πρώτος υποκριτής (ηθοποιός), ο οποίος απήγγειλε στίχους αρχικά, οι χορευτές απαντούσαν και έτσι παρουσίαζαν το μύθο δηλ. την υπόθεση του έργου. Οι στίχοι αυτοί αποτέλεσαν τα πρώτα θεατρικά στοιχεία. Ο Θέσπης δημιούργησε ένα μικρό θίασο, «Το άρμα Θέσπιδος» με το οποίο περιόδευε στα χωριά της Αττικής και έπαιρνε μέρος στις ανοιξιάτικες Διονυσιακές γιορτές. Το άρμα του Θέσπιδος με το Διόνυσο και δύο Σειληνούς.

5 Η ΑΡΧΑΙΑ ΤΡΑΓΩΔΙΑ Η λέξη τραγωδία έχει αβέβαιη προέλευση. Οι δύο γνωστές απόψεις ότι δηλαδή τραγωδία σημαίνει 1)ωδή των τράγων= χορικό άσμα των λατρευτών του Διονύσου που φορούσαν δέρματα τράγων ή 2) χορικό άσμα σε διαγωνισμό, όπου το βραβείο για το νικητή ήταν ένας τράγος θεωρούνται αυθαίρετες επιστημονικά. Ο Διόνυσος με τους ακολούθους του. Απεικόνιση σε αγγείο. Ο Αριστοτέλης στο έργο του «Ποιητική» δίνει τον ορισμό της αρχαίας τραγωδίας ως εξής: «Εστιν οὗν τραγῳδία μίμησις πράξεως σπουδαίας καὶ τελείας μέγεθος εχούσης, ηδυσμένω λόγῳ χωρὶς ἑκάστῳ τῶν εἰδῶν ἑν τοῖς μορίοις, δρώντων καὶ οὐ δι ἀπαγγελίας, δι ἐλέου καὶ φόβου περαίνουσα τὴν τῶν τοιούτων παθημάτων κάθαρσιν.» Η τραγωδία σύμφωνα με τον Αριστοτέλη, αποτελεί εξέλιξη του διθυράμβου. Είναι μίμηση, ελεύθερη αναπαράσταση μίας αξιόλογης πράξης, η οποία έχει αρχή, μέση και τέλος και χαρακτηρίζεται από την ύπαρξη μελωδίας. Όλα όμως αυτά τα στοιχεία δεν είναι τυχαία και ανομοιόμορφα διασκορπισμένα, αλλά ακολουθούν μία συγκεκριμένη αλληλουχία. Κυρίαρχο γνώρισμα είναι η δράση, δηλαδή δεν περιορίζεται στην απλή απαγγελία αλλά προχωρά στην μίμηση των ηρώων. Μέσα από τις καταστάσεις του ελέου και του φόβου, επέρχεται η κάθαρση, η λύτρωση, η ψυχική ανακούφιση στην οποία φτάνουν οι θεατές με το να συμπάσχουν, να ταυτίζονται και να αγωνιούν για την τύχη των ηρώων.

6 Αισχύλου "Χοηφόροι" Άννα Συνοδινού Εδώ ακριβώς βρίσκεται το μεγαλείο των τραγικών ηρώων καθώς και των ίδιων των θεατών. Η κάθαρση αποτελεί τη γέφυρα για την μετάβαση από την άγνοια στην γνώση και όχι στην γνώμη "δόξα" αλλά στην γνώση "επιστήμη". Μέσα από την σύγκρουση με ανώτερες δυνάμεις και την ολοκληρωτική συντριβή ακολουθεί η ηθική ελευθερία και η γενικότερη αποκατάσταση της ηθικής τάξης. Τα θέματα των τραγωδιών ήταν παρμένα από την ιστορία και την μυθολογία και προορίζονταν εξ' αρχής να παρασταθούν στη σκηνή. Ευριπίδη " Εκάβη". Η Ελένη Παπαδάκη στο ρόλο της Εκάβης.

7 ΤΑ ΜΕΡΗ ΤΗΣ ΤΡΑΓΩΔΙΑΣ Τα μέρη της τραγωδίας χωρίζονται σε δύο βασικές κατηγορίες, στα κατά ποσόν και στα κατά ποιον. Κατά ποσόν είναι τα εξωτερικά μέρη που υποδιαιρούνται σε επικά και λυρικά. Επικά είναι ο πρόλογος, τα επεισόδια και η έξοδος. Λυρικά είναι η πάροδος και τα στάσιμα. Ο πρόλογος (πρώτος λόγος) είτε με την μορφή μονολόγου είτε με την διαλογική μορφή εισήγαγε τον θεατή στην υπόθεση της τραγωδίας. Τα επεισόδια είναι οι πράξεις που διαδραματίζονται ανάμεσα στους υποκριτές, μεταξύ τους ή με τον χορό. Ο θεμελιώδης ρόλος τους έγκειται στο ότι περιέχουν τις συγκρούσεις των προσώπων και έτσι προωθείται η δράση. Η έξοδος, το τελευταίο μέρος μίας τραγωδίας, έκλεινε με το εξόδιο άσμα του Χορού, καθώς αυτός αποχωρούσε από την σκηνή. Από τα χορικά μέρη, η πάροδος, ήταν τραγούδι που έψελνε ο Χορός με την είσοδό του στην ορχήστρα, με συγκεκριμένη ρύθμιση του βηματισμού και του σχηματισμού. Όταν ο χορός είχε μπει και είχε λάβει την θέση του στην ορχήστρα, τραγουδούσε κάποιες ωδές, τα στάσιμα των οποίων συνόδευε με χορευτικές κινήσεις. Τα κατά ποιόν είναι τα εσωτερικά και ουσιαστικότερα μέρη της τραγωδίας. Τα δομικά αυτά μέρη, όπως αναφέρει ο Αριστοτέλης, είναι ο μύθος, το ήθος, η λέξη, η διάνοια, το μέλος και η όψη. Ο μύθος είναι η ραχοκοκαλιά της τραγωδίας, αυτό που στο σύγχρονο θέατρο ονομάζουμε σενάριο, και ανεξάρτητα απορρέουν οι σκέψεις, ο ψυχικός κόσμος, και η αντίδραση του ήρωα στις όποιες περίπλοκες και αντιφατικές καταστάσεις. Η διάνοια ήταν οι ιδέες και τα επιχειρήματα των σκέψεων που εξέφραζε ο ήρωας για την ζωή. Λέξη ήταν τα λεκτικά στοιχεία, το κείμενο, τα μέτρα, οι ρυθμοί, οι εκφραστικοί τρόποι, το ύφος. Όσο για το μέλος, τα μουσικά στοιχεία, οι πληροφορίες είναι ελλιπείς. Η όψη ήταν το "φαίνεσθαι" της παράστασης, η λεγόμενη σκηνογραφία και η ενδυματολογία. Όλα αυτά τα μέρη ήταν καθοριστικά για την σκηνική αναπαράσταση μίας τραγωδίας. Το κάθε ένα λειτουργούσε συμπληρωματικά και όλα μαζί συναποτελούσαν την τραγωδία.

8 Η Κατίνα Παξινού στο ρόλο της Κλυταιμνήστρας στην τραγωδία του Αισχύλου "Αγαμέμνων" ΟΙ ΤΡΕΙΣ ΜΕΓΑΛΟΙ ΤΡΑΓΙΚΟΙ ΑΙΣΧΥΛΟΣ Ο Αισχύλος γεννήθηκε στην Ελευσίνα το 525 π.χ. Πολέμησε στο Μαραθώνα, στη Σαλαμίνα, στις Πλαταιές με αυτοθυσία. Στη μάχη του Μαραθώνα, το 490 π.χ. πληγώθηκε βαριά, ενώ ο αδελφός του Κυναίγειρος έπεσε ηρωικά στην μάχη. Η ευγενική καταγωγή του και το θρησκευτικό, οικογενειακό του περιβάλλον επέδρασαν στο χαρακτήρα του πλουτίζοντάς τον με ήθος και ευσέβεια. Από τα νεανικά του χρόνια έδειξε ενδιαφέρον για την ποίηση. Απέκτησε μεγάλη φήμη που ξεπέρασε τα όρια της Αττικής. Ο Συρακούσιος τύραννος Ιέρωνας τον κάλεσε στην Σικελία για να διδάξει. Πέθανε στην Γέλα της Σικελίας το 456 π.χ. Το έργο του ήταν πολύμορφο. Έγραψε ελεγείες και παιάνες όμως γρήγορα αφοσιώθηκε στην τραγική ποίηση. Κέρδισε 13 νίκες από τις οποίες την πρώτη το 486 π.χ. σε ηλικία 40 ετών. Από τις τραγωδίες, άρτιες σώθηκαν επτά, "Πέρσαι", "Επτά επί Θήβας", "Ικέτιδες", "Προμηθεύς Δεσμώτης" και η τριλογία "Ορέστεια" (Αγαμέμνων- Χοηφόροι, Ευμενίδες). Χαρακτηριστικά των έργων του ήταν η θρησκευτικότητα, η φαντασία, η φιλοσοφική σκέψη, και η γλωσσοπλαστική του ικανότητα (δυνατές εικόνες, τολμηρές μεταφορές, σχήματα λόγου, προσθήκη νέων λέξεων, μεγαλόπρεπες συλλήψεις). Οι μορφές του έχουν τιτάνιες διαστάσεις. Θέτει τα προβλήματα που απορρέουν από το αυτεξούσιο, την ανθρώπινη βούληση και την πρωτοβουλία, καθώς και από την θεία πρόνοια σε συνδυασμό με την ανθρώπινη αλαζονεία. Δίκαια θεωρείται ο πατέρας της τραγωδίας και για τη μοναδικότητα

9 της ποίησής του αλλά και για τις καινοτομίες που έφερε στη σκηνική παρουσίαση των έργων του. Η σημαντικότερη καινοτομία του ήταν η εισαγωγή του δεύτερου υποκριτή. Επιπλέον πρόσθεσε χορό, βελτίωσε τα σκηνικά, μείωσε τους άνδρες του χορού από 50 σε 12 και περιόρισε τα λυρικά μέρη δίνοντας μεγαλύτερο βάρος στα επεισόδια. Αισχύλου «Ικέτιδες» Η σύγκρουση με τις Θείες δυνάμεις φυλάσσει τις μεγάλες αξίες (έθιμα, φυσικοί νόμοι, θεσμοί). Αισχύλου «Επτά επί Θήβας» Οι θεοί τιμωρούν αυτούς που παρασύρονται στο μεθύσι της εξουσίας.

10 Αισχύλου «Πέρσες» Ο αλαζόνας ηγεμόνας συντρίβεται Αισχύλου «Ορέστεια». Η πορεία του ανθρώπου από το πρωτόγονο, φυσικό δίκαιο στο θετό, λογικό δίκαιο Αισχύλου "Προμηθέας Δεσμώτης" Ο Μάνος Κατράκης στον ομώνυμο ρόλο

11 ΣΟΦΟΚΛΗΣ Γεννήθηκε στον Κολωνό της Αττικής το 496 π.χ. Γιος εύπορου Αθηναίου, έλαβε καλή ανατροφή και μόρφωση. Είχε σωματική δύναμη και υπηρέτησε πιστά την πατρίδα του καταλαμβάνοντας στρατιωτικές, οικονομικές, θρησκευτικές και διπλωματικές θέσεις. Διατέλεσε στρατηγός στην εκστρατεία της Σάμου, ταμίας στην Αθηναϊκή συμμαχία, ιερέας και μέλος διπλωματικών αποστολών. Έζησε ήρεμα και πέθανε το 406 π.χ. σε ηλικία 90 ετών, τιμημένος για το πολύ σπουδαίο έργο του. Έγραψε 123 τραγωδίες, από τις οποίες σώθηκαν επτά "Αίας", "Αντιγόνη", "Τραχίνιαι", "Οιδίπους Τύραννος", "Οιδίπους επί Κολωνώ", "Ηλέκτρα", "Φιλοκτήτης" και ένα μέρος από το σατυρικό δράμα "Ιχνευταί". Έλαβε 24 βραβεία σε τριάντα περίπου δραματικούς αγώνες. Σοφοκλή "Αντιγόνη" Η Ειρήνη Παπά στον ρόλο της Αντιγόνης. Πρωταρχικό γνώρισμα στα έργα του είναι η ηθική τάξη. Προκειμένου να κρίνει τις ανθρώπινες πράξεις, αναζητεί τα βαθύτερα κίνητρα και την εσωτερική διάθεση των ανθρώπων που τις διέπραξαν. Οι ήρωές του δεν έχουν τις μυθικές διαστάσεις του Αισχύλου, ούτε το πάθος του Ευριπίδη. Είναι γενναιότεροι από το μέσο άνθρωπο και παλεύουν αβοήθητοι, με ακλόνητη δύναμη. Αλλά εκτελούν το καθήκον τους ακόμη και κάτω από άθλιες συνθήκες. Δεν είναι έρμαια της τύχης τους, παρόλο που πέφτουν σε σφάλματα, αλλά έχουν ηθική ελευθερία και συνείδηση του χρέους τους. Όπως είπε ο Αριστοτέλης, ο Σοφοκλής παριστάνει τους ήρωες "οίους δει είναι".

12 Σοφοκλή "Αντιγόνη". Μαρία Σκούντζου-Νόρα Βαλσάμη Οι δευτεραγωνιστές δεν είναι αποφασιστικοί και υπερήφανοι, αλλά αδύναμοι και αμαθείς. Έτσι ο χαρακτήρας του ήρωα διαγράφεται πληρέστερα, καθώς συγκρίνεται με κάποιο άλλο πρόσωπο. Ο Σοφοκλής σέβεται τις θρησκευτικές αντιλήψεις και τις μυθικές παραδόσεις, άλλωστε στο έργο του οι θεοί συμβολίζουν την γαλήνη, το φως και τη δύναμη. Ο άνθρωπος είναι ασταθής και εφήμερος, γι αυτό και οι θεϊκοί νόμοι συγκρινόμενοι με τους ανθρώπινους υπερισχύουν. Μεταξύ των καινοτομιών του συγκαταλέγονται η αύξηση των χορευτών από 12 σε 15, η ελάττωση των χορικών, η αύξηση των διαλογικών μερών, η εισαγωγή του τρίτου υποκριτή, η τελειοποίηση της σκηνογραφίας με την χρήση των περιάκτων και η διάσπαση της ενιαίας τριλογίας σε τρία αυτοτελή δράματα. Η γλώσσα του διακρίνεται για την κομψότητα και τη λεπτότητα. Χρησιμοποιεί λόγιες λέξεις, ενώ διαγράφει με λίγους στίχους έξοχες εικόνες. Μεταχειρίζεται αριστοτεχνικά την τραγική ειρωνεία, την περιπέτεια και την αναγνώριση, παρουσιάζοντας με άριστο τρόπο το ήθος των ηρώων του. Η ανυπέρβλητη πλοκή (συγκρούσεις, εναλλαγές, αναγνωρίσεις), η περίτεχνη δομή, η αρμονική έκφραση και η ποιητική ομορφιά των έργων του ανέβασαν την τραγωδία στην ύψιστη τελειότητα. Γιαυτό και οι αρχαίοι τον αποκαλούσαν «Μέλιττα» Σοφοκλή "Οιδίπους Τύραννος" Αριστερά ο Αλέξης Μινωτής και δεξιά ο Μάνος Κατράκης

13 ΕΥΡΙΠΙΔΗΣ Γεννήθηκε στην Σαλαμίνα γύρω στο 480 με 485 π.χ. Ήταν γιος του εύπορου κτηματία Μνήσαρχου, και έλαβε μεγάλη μόρφωση. Διατηρούσε την μεγαλύτερη βιβλιοθήκη, και συχνά έγραφε τα έργα του μόνος, κοντά στην θάλασσα. Ήταν κλειστός και ιδιόμορφος χαρακτήρας και ίσως γι αυτό αντιμετώπισε σκληρό ανταγωνισμό και ειρωνεία. Ο Αριστοφάνης τον διακωμώδησε, ενώ οι συμπολίτες του τον κατηγόρησαν ως ασεβή. Λίγα χρόνια πριν τον θάνατό του πήγε στην Πέλλα της Μακεδονίας στην αυλή του βασιλιά Αρχέλαου όπου και πέθανε το 406 π.χ. Έλαβε μέρος στους δραματικούς αγώνες το 455 π.χ. και κέρδισε 4 νίκες. (την πρώτη το 441 π.χ.) Από τα 92 δράματα σώθηκαν τα 19. "Άλκηστις", "Ηρακλείδαι", "Μήδεια", "Ιππόλυτος", "Ανδρομάχη", "Εκάβη", "Ηρακλής μαινόμενος", "Ικέτιδες", "Ηλέκτρα", Ευριπίδη "Ιππόλυτος" "Ιφιγένεια η εν Ταύροις", "Ελένη", "Φοίνισσαι", "Ορέστης", "Ιφιγένεια η εν Αυλίδι", "Βάκχαι", "Ίων", "Τρωάδες", το σατυρικό δράμα "Κύκλωψ" και ο "Ρήσος" που αμφισβητείται αν του ανήκει. Η αξία των έργων του Ευριπίδη βρίσκεται στο εξής: Ενώ ο Σοφοκλής παρουσίαζε τα πράγματα όπως πρέπει να είναι στο μέλλον και ο Αισχύλος όπως ήταν στο παρελθόν, ο Ευριπίδης απηχούσε τα προβλήματα του καιρού του, παρουσιάζοντας τα γεγονότα όπως πραγματικά είναι. Αναφέρθηκε στα ανθρώπινα πάθη, και χαρακτήρισε τους θεούς ανήθικους και αχάριστους. Γι' αυτό κατηγορήθηκε για αθεΐα. Είναι ρεαλιστής, νεωτεριστής και ορθολογιστής αλλά δεν καταφέρεται εναντίον της θρησκείας.

14 Η αμφισβήτηση των μυθικών λαϊκών αντιλήψεων και η υψηλή του σύλληψη για έναν απρόσιτο θεό, μπορεί να έδωσαν αφορμή για επικριτικά σχόλια όμως δεν εμπόδισαν το χαρακτηρισμό του ως τραγικότατο και από σκηνής φιλόσοφο. Επιπλέον αναφέρθηκε στην θέση και στην υποκρισία των γυναικών αλλά κατέκρινε και τους άνδρες για την κακία και την υπεροψία τους. Τέλος ασχολήθηκε με τον πόλεμο και την απανθρωπιά. Η Κατίνα Παξινού στην "Εκάβη" του Ευριπίδη Οι ήρωές του είναι καθημερινοί άνθρωποι, με πάθη και αδυναμίες. Μπροστά στο αδιέξοδο, είναι μόνοι τους και ευθύνονται για τις πράξεις τους. Δεν έχουν υπερφυσικές ιδιότητες και συντρίβονται. Τα θέματά του τα αντλεί από την πολιτική και την ηθική ζωή της εποχής του. Διαγράφει ρεαλιστικά τους χαρακτήρες. Παρότι θεωρείται κατώτερος ως προς την ποιητική τέχνη, αφού δεν φρόντιζε τόσο τη μορφή, με την τραγικότητα του κατόρθωνε να συναρπάζει. Ευριπίδη "Μήδεια" Κατίνα Παξινού "Ιφιγένεια η εν Ταύροις" Ελένη Παπαδάκη Βασική καινοτομία του ήταν η εισαγωγή του από μηχανής θεού. Μονιμοποίησε τους μακρούς προλόγους, περιόρισε τα χορικά μέρη και αύξησε τις μονωδίες. Στη μελωδία και στο ρυθμό επηρεάστηκε από την ανατολή κάτι που έκανε τους σύγχρονούς του να τον κατηγορήσουν ως βάρβαρος. Το έργο του ακολούθησαν τόσο οι Λατίνοι και οι Αναγεννησιακοί όσο και όλοι οι νεότεροι Ευρωπαίοι.

15 Η ΑΡΧΑΙΑ ΚΩΜΩΔΙΑ «Ἡ δὲ κωμῳδία ἐστὶν ὥσπερ εἴπομεν μίμησις φαυλοτέρων μέν, οὐ μέντοι κατὰ πᾶσαν κακίαν, ἀλλὰ τοῦ αἰσχροῦ ἐστι τὸ γελοῖόν ἐστιν ἁμάρτημά τι καὶ αἶσχος ἀνώδυνον καὶ οὐ φθαρτικόν, οἶον εὐθὺς τὸ γελοῖον πρόσωπον αἰσχρόν τι καὶ διεστραμμένον ἄνευ ὀδύνης. Αριστοτέλους, Ποιητική Οι ρίζες της κωμωδίας στην αρχαιότητα εντοπίζονται στον Αθηναίο ποιητή Σουσαρίωνα, που σύμφωνα με την παράδοση ήταν ο πρώτος κωμικός συγγραφέας. Οι σύγχρονοι μελετητές πιστεύουν ότι η κωμωδία προήρθε από χορικά άσματα (κυρίως βακχικά και φαλλικά) τα οποία ενσωματώθηκαν με ανάλογη σειρά ανάμεσα σε διαλόγους των ηρώων και του χορού. Κύριοι εκπρόσωποι της κωμωδίας υπήρξαν ο Αριστοφάνης ( π. Χ. ), ο Κρατίνος (του οποίου οι κωμωδίες δεν έχουν σωθεί), ο Μένανδρος ( π. Χ.) και ο Ήρωνδας ( π. Χ.), με σημαντικότερο βέβαια τον Αθηναίο ποιητή Αριστοφάνη. Ο ποιητής Μένανδρος. Μόνο ένα έργο του σώζεται ολόκληρο, «Ο Δύσκολος,» ενώ σχεδόν ολόκληρα σώζονται «Οι Επιτρέποντες», «Η Σαμία» και «Η Περικειρομένη» που αρκούν όμως για να καταδείξουν την μεγάλη τέχνη του Μένανδρου.

16 ΑΡΙΣΤΟΦΑΝΗΣ ( π. Χ) Ο Αριστοφάνης θεωρείται ο μεγαλύτερος απ τους κωμικούς ποιητές της αρχαιότητας που άφησε εποχή στην εξέλιξη της αρχαίας κωμωδίας, στην οποίαν αναδείχτηκε ο σημαντικότερος εκπρόσωπος και διαμορφωτής. Ήταν Αθηναίος, απ τον δήμο των Κυδαθηναίων κι απ την Παντιονίδα φυλή. Ονομαζόταν ακόμα κι Αιγινίτης, γιατί έμενε σχεδόν συνέχεια στ αγρόκτημά του στην Αίγινα. Είχε εξαιρετική μόρφωση και παρακολουθούσε με πολύ ενδιαφέρον την πολιτική και κοινωνική ζωή της Αθήνας σατιρίζοντας στις κωμωδίες του, που τις παρουσίαζε στη σκηνή με ψευδώνυμο, τα τρωτά προσώπων και γεγονότων μ απαράμιλλο τρόπο. Έγραψε 44 κωμωδίες απ τις οποίες ολόκληρες σωθήκαν 11 που είναι σε χρονολογική σειρά οι εξής : «Αχαρνείς», «Ιππείς», «Νεφέλαι», «Σφήκες», «Ειρήνη», «Όρνιθες», «Λυσιστράτη», «Θεσμοφοριάζουσες», «Πλούτος», «Βάτραχοι», «Εκκλησιάζουσες». Στα έργα του που ήταν γεμάτα από αισχρολογίες, οι οποίες δεν θεωρούνταν τότε απρεπείς, περιέλαβε τα ζωντανότερα και πιο καθημερινά γλωσσικά στοιχεία, δίνοντας έτσι στην αττική διάλεκτο ξεχωριστό ύφος και λεπτότητα. Αριστοφάνη "Σφήκες" Ο Χορός

17 ΚΑΤΟΨΗ ΑΡΧΑΙΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΘΕΑΤΡΟΥ ΚΑΙ ΤΑ ΜΕΡΗ ΣΚΗΝΗΣ, ΟΡΧΗΣΤΡΑΣ ΚΑΙ ΚΟΙΛΟΥ Η σκηνή ήταν ένα ορθογώνιο, μακρόστενο κτήριο, που προστέθηκε κατά τον 5ο αι. π.χ. στην περιφέρεια της ορχήστρας απέναντι από το κοίλον. Στην αρχή ήταν ισόγειο και χρησιμοποιούταν μόνο ως αποδυτήρια, όπως τα σημερινά παρασκήνια και τα καμαρίνια. Το προσκήνιο ήταν μια στοά με κίονες μπροστά από τη σκηνή. Ανάμεσα στα διαστήματα των κιόνων βρίσκονταν θυρώματα και ζωγραφικοί πίνακες (τα σκηνικά). Τα θυρώματα του προσκηνίου απέδιδαν τρεις πύλες, από τις οποίες έβγαιναν οι υποκριτές. Το προσκήνιο ήταν αρχικά πτυσσόμενο, πιθανώς ξύλινο. Τα παρασκήνια είναι τα δύο άκρα της σκηνής που προεξέχουν δίνοντάς της ένα σχήμα σαν Π όπως φαίνεται στην κάτοψη.

18 Οι πάροδοι είναι οι διάδρομοι δεξιά και αριστερά από τη σκηνή που οδηγούν στην ορχήστρα. Συνήθως σκεπάζονταν με αψίδες. Από τη δεξιά Πάροδο έμπαιναν όσοι έρχονταν από τα χωράφια και από την αριστερή όσοι έρχονταν από το λιμάνι. Το δεξί και το αριστερό μέρος ορίζεται σε σχέση με τη σκηνή και έχει να κάνει από το γεωγραφικό προσανατολισμό του θεάτρου του Διονύσου. Στα δεξιά βρίσκεται το υπόλοιπο της Αττικής (χωράφια κατά την αρχαιότητα) και αριστερά το λιμάνι του Πειραιά Η ορχήστρα είναι η ημικυκλική ή κυκλική πλατεία στο κέντρο του θεάτρου. Συνήθως είναι πλακόστρωτη και είναι το σημείο όπου δρούσε ο χορός. Το κοίλον είναι όλος ο αμφιθεατρικός χώρος (με τα εδώλια, τις σκάλες και τα διαζώματα) γύρω από την ορχήστρα όπου κάθονταν οι θεατές. Τα διαζώματα είναι οι οριζόντιοι διάδρομοι που χωρίζουν τις θέσεις των θεατών σε οριζόντιες ζώνες. Οι κερκίδες είναι οι ομάδες των καθισμάτων σε σφηνοειδή τμήματα που δημιουργούνται από τον χωρισμό των ζωνών με τις σκάλες. Τα εδώλια είναι τα καθίσματα, οι θέσεις των θεατών. Η προεδρία είναι η πρώτη σειρά των καθισμάτων όπου κάθονταν οι επίσημοι. Η θυμέλη ο βωμός του Διονύσου βρίσκονταν στο κέντρο της ορχήστρας. Το Θεολογείο ήταν ο χώρος που εμφανίζονταν οι θεοί. Όπως ήταν φυσικό στο θέατρο γινόταν χρήση μηχανημάτων για να καλυφθούν οι ανάγκες του έργου. Μηχανή ή αιώρημα ήταν ο γερανός που χρησίμευε για να παρουσιάζει τους θεούς αιωρούμενους.

19 Οι περίακτοι ήταν ξύλινες πρισματικοί δοκοί που άλλαζαν το σκηνικό, όποτε το απαιτούσε το έργο. Το εκκύκλημα ήταν ένα είδος πλατφόρμας που παρουσίαζε τους νεκρούς, γιατί σπάνια γινόταν φόνος ή αυτοκτονία μπροστά στους θεατές. Οι Κλίμακες του Χάρωνα οι νεκροί κατέβαιναν στον Άδη, ή εμφανίζονταν στον πάνω κόσμο σα φαντάσματα. Το αρχαίο θέατρο της Επιδαύρου

20 ΓΙΟΡΤΕΣ ΚΑΙ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΕΣ ΔΡΑΜΑΤΙΚΟΙ ΑΓΩΝΕΣ Ο κύριος συντελεστής μίας παράστασης ήταν στην αρχή ο ποιητής. Οι τραγικοί ποιητές του 5ου π.χ. αι., ειδικότερα ο Φρύνιχος και ο Αισχύλος όχι μόνο συνέθεταν τα έργα τους αλλά τα σκηνοθετούσαν, τα χορογραφούσαν και έπαιζαν σ' αυτά ως ηθοποιοί. Ουσιαστικά δίδασκαν μέσω της θεατρικής παραγωγής, γεγονός που αποδίδει στην αρχαιοελληνική δραματουργία -εκτός του πολιτικού και θρησκευτικού-και παιδευτικό χαρακτήρα. Άλλωστε, με βάση τα επιγραφικά στοιχεία για τους νικητές των δραματικών αγώνων, οι θεατρικές παραστάσεις αποδίδονται ως διδασκαλίαι. "Οιδίπους Τύραννος" Αλέξης Μινωτής Όμως, με τον πολλαπλασιασμό των παραστάσεων και την βαθμιαία αύξηση των υποκριτών, δημιουργήθηκαν συντεχνίες ηθοποιών και τους παραπάνω ρόλους αναλάμβαναν διαφορετικοί συντελεστές. Η εμφάνιση των ηθοποιών στην σκηνή ήταν λαμπρή, και μεγαλειώδης, όπως ταίριαζε και στους ρόλους αλλά και στον γενικότερο χαρακτήρα του θεάτρου του οποίου βασικό γνώρισμα ήταν η μεγαλοπρέπεια. Ο υποκριτής φορούσε προσωπείο και κουστούμι, ανάλογο με το ρόλο του. Τα κουστούμια ήταν εξογκωμένα για οπτικούς και λειτουργικούς λόγους, έτσι ώστε οι ήρωες να είναι επιβλητικοί. Ηθοποιοί σε θεατρική παράσταση. Απεικόνιση σε αγγείο.

21 Τα προσωπεία,( μάσκες ) ήταν έντονα ζωγραφισμένα και χρησίμευαν αφενός στην εξιδανίκευση των ηρώων αφετέρου στην γέννηση κατάλληλων συναισθημάτων στους θεατές. Έδειχναν περισσότερο "φυσικά" από τα γυμνά πρόσωπα, αν και είχαν το φυσικό μέγεθος του προσώπου και μεγάλο άνοιγμα στο στόμα για να επιτρέπουν την καθαρή ομιλία. Τα υλικά της κατασκευής τους ποίκιλαν. Άλλα ήταν καμωμένα από ξύλο, άλλα από δέρμα και άλλα από ύφασμα και αλευρόπαστα. Μάσκες αρχαίου θεάτρου Ακόμη φορούσαν υπερυψωμένα υποδήματα που ονομάζονταν κόθορνοι. Ο κόθορνος ήταν ένα φαρδύ, άνετο και κλειστό υπόδημα, κοινό και για άντρες και για γυναίκες, που ταίριαζε και στα δύο πόδια. Την ονομασία αυτή την έδωσε ο Αισχύλος. Κοθόρνους φορούσαν συνήθως οι πρωταγωνιστές και όσοι από τους ηθοποιούς υποδύονταν θεούς. Ο ηθοποιός έφτανε σε ύψος το 1,90μ. περίπου και η παρουσία του στη σκηνή ήταν επιβλητική. Όμως έπρεπε να ασκηθεί αρκετά για να μην πέφτει, γιατί το μεγάλο ύψος του υποδήματος δυσκόλευε την κίνησή του.

22 Η "Εκάβη" του Ευριπίδη. Ο Χορός. Ο Χορός παράλληλα με το τραγούδι χόρευε με εκφραστικές και μιμητικές κινήσεις και εξέφραζε τα συναισθήματά του. Η ενδυμασία τους ήταν απλούστερη απ' αυτή των υποκριτών. Ο Χορός ήταν πρωταρχικός παράγοντας του αρχαίου θεάτρου. Ως εκπρόσωπος της κοινής γνώμης και ουδέτερος παρατηρητής, προέβαλε τα πάθη των ηρώων και τα μηνύματα των ποιητών και διαμόρφωνε το λεκτικό, το ηχητικό, και το νοηματικό πλαίσιο της παράστασης. Ο Χορός έμπαινε από τη δεξιά προς το θεατή πάροδο κατά ζυγά(5χ3) ή κατά στοίχους(3χ5). Τραγουδούσε τις επωδούς ακίνητος. Όμως, με τον ίδιο ήχο και την ίδια όρχηση εκτελούσε τις στροφές από τα αριστερά προς τα δεξιά, ενώ τις αντιστροφές αντίθετα. Το χαρούμενο τραγούδι, το υπόρχημα, το συνόδευε ζωηρός χορός. Συνήθως το έψαλλαν προς τιμή του Απόλλωνα. Κατά τη διδασκαλία του δράματος ο Χορός είχε τα νώτα στραμμένα προς τους θεατές και μόνο ο Οι "Πέρσες" του Αισχύλου. Ο Χορός κορυφαίος διαλεγόταν με τους υποκριτές. Επικεφαλής του Χορού ήταν ο αυλητής, που με την συνοδεία αυλού πλαισίωνε την κίνηση και την όρχηση και έμπαινε από την δεξιά πάροδο. Το θέατρο του Διονύσου Τόπος διεξαγωγής των δραματικών αγώνων ήταν το θέατρο του Διονύσου στην Αθήνα. Εκεί οι τραγικοί ποιητές παρουσίαζαν τα έργα τους. Οι αγωνιστικές γιορτές γίνονταν την άνοιξη, εποχή που συνδέεται με την

23 αναγέννηση και η λατρεία του Διονύσου ήταν εντονότερη. Οι αγώνες γίνονταν με μεγάλη συμμετοχή του κόσμου και στο θέατρο συγκεντρώνονταν χιλιάδες Αθηναίοι κάθε ηλικίας. Το κράτος χορηγούσε στους φτωχούς πολίτες δωρεάν εισιτήρια, τα θεωρικά, ώστε να μπορούν να παρακολουθήσουν θέατρο που είχε παιδαγωγικό και ψυχαγωγικό ρόλο. Οι θεατές βρίσκονταν στο θέατρο από την ανατολή του ηλίου, που άρχιζαν οι παραστάσεις, ως αργά το βράδυ. Το κοινό επικροτούσε, επιδοκίμαζε, ενώ Ηθοποιοί ετοιμάζονται να αντίθετα όταν κάτι του φαινόταν φορέσουν τις μάσκες τους άδικο τολμούσε να το κατακρίνει, με Αναπαράσταση σε αγγείο. δριμύτητα. Τρεις ήταν οι γιορτές που συνδέονταν με διδασκαλίες και όλες προς τιμή του Διόνυσου: "Τα εν άστει Διονύσια", τα "Λήναια" και τα "Μικρά ή κατ' αγρούς Διονύσια". Στα εν άστει Διονύσια, τον μήνα Ελαφηβολιώνα (τέλη Μαρτίου) οι δραματικοί αγώνες ήταν επισημότεροι, και κρατούσαν 6 ημέρες. Στα μικρά ή κατ' αγρούς Διονύσια, τον μήνα Ποσειδεώνα (τέλη Δεκεμβρίου) παρουσιάζονταν επαναλήψεις των δύο προηγούμενων γιορτών. Ο άρχων βασιλεύς ήταν υπεύθυνος για την οργάνωση των Ληναίων, ενώ ο επώνυμος άρχοντας για την επιμέλεια των Μεγάλων Διονυσίων. Ο επώνυμος άρχοντας είχε πολλές δικαιοδοσίες. Διάβαζε τα έργα των ποιητών και με την βοήθεια επιτροπής, ενέκρινε τρία. Στους ποιητές αυτών των έργων παραχωρούσε το δικαίωμα συγκρότησης χορού. Γι' αυτό το σκοπό, δηλαδή για να καλυφθούν τα έξοδα της παράστασης (αμοιβές για χορευτές, υποκριτές και προμήθεια της σκευής)αναλάμβαναν οι Χορηγοί, 3 εύποροι Αθηναίοι, τη Χορηγία μία λειτουργία, και κάλυπταν τη χρηματοδότηση της παράστασης. Οι κριτές ήταν δέκα, αιρετοί με κλήρο Αθηναίοι πολίτες. Στο τέλος της παράστασης ο καθένας έγραφε την κρίση του σε πινακίδα και οι πινακίδες ρίχνονταν σε κάλπη.

24 Έτσι ανάλογα με τις ψήφους του κάθε έργου βραβευόταν το καλύτερο έργο. Το έπαθλο ήταν ένα στεφάνι από κισσό, που ήταν το ιερό φυτό του Διονύσου. Το χορηγικό μνημείο του Λυσικράτη στην Αθήνα Οι νικητές ποιητές και Χορηγοί μπορούσαν να οικοδομήσουν χορηγικά μνημεία ένα τέτοιο είναι το περίφημο χορηγικό μνημείο του Λυσικράτη στην Αθήνα- και επιπλέον να καταθέσουν τα ονόματά τους σε δημόσιες πλάκες, τις διδασκαλίες. Το θέατρο στην αρχαία Ελλάδα δεν υπήρξε ποτέ μόνο ένα απλό ψυχαγωγικό δρώμενο. Διαμόρφωνε συνειδήσεις και την ίδια στιγμή διαμορφωνόταν από τη συλλογική συνείδηση. Συνδυάζοντας τη θρησκεία, την κοινωνική και πολιτική κριτική με την εκπαίδευση, έγινε κόμβος, ένα σημαντικό σταυροδρόμι για τις συνιστώσες που παράγουν συνήθως πολιτισμική δράση. Από αυτή την άποψη θεωρούμενο ενσωμάτωσε τους κανόνες της πόλης και την ίδια στιγμή έγινε ένα μεγάλο λαϊκό δικαστήριο για την κρίση της κοινωνικής της διαχείρισης.

25 Η ΠΡΟΣΦΟΡΑ ΚΑΙ ΤΑ ΜΗΝΥΜΑΤΑ ΤΗΣ ΑΡΧΑΙΑΣ ΤΡΑΓΩΔΙΑΣ Η αρχαία τραγωδία δεν υπήρξε μία κοινή μορφή τέχνης, αλλά αποτελεί μέχρι σήμερα ένα ηθικό δίδαγμα. Μέσα απ' αυτήν προβάλλονται οι υπέρτατες αξίες και διαφυλάσσονται τα υψηλότερα ιδανικά, γι' αυτό αποτελεί τον οδηγό του ανθρώπινου γένους όλων των εποχών. Η καθολική εμβέλεια της τραγωδίας, οφείλεται στο ότι θέτει βασικά και επίκαιρα θέματα, ηθικά, πολιτικά, κοινωνικά. Έχει ως επίκεντρο τον άνθρωπο και τα προβλήματα που τον απασχολούν και προσπαθεί μέσα από συγκρούσεις και καταστάσεις να τον βελτιώσει. Ευριπίδη "Μήδεια" Μελίνα Μερκούρη- Φαίδων Γεωργίτσης Επίσης έχει ως σκοπό να διδάξει τον άνθρωπο, ιδίως σε ζητήματα ηθικής. Μετά την ολοκληρωτική του συντριβή μετατρέπεται από αλαζόνα σε ταπεινόφρονα από δυνατό σε αδύναμο, από ευτυχή σε δυστυχή. Εδώ ακριβώς βρίσκεται και η μεγαλύτερη προσφορά της τραγωδίας. Η μεταστροφή του τραγικού ήρωα από την υπεροψία στην ταπείνωση οδηγεί στην ύψωση της ανθρώπινης προσωπικότητας. Το άτομο συνειδητοποιεί τις συνέπειες της αλαζονείας και της απληστίας, απαλλάσσεται από ψευδαισθήσεις και από την πλάνη του. Μαθαίνει ότι οι θεοί και το θείο δίκαιο προτάσσονται από το θετό δίκαιο και γίνεται ευσεβής και υπεύθυνος. Το αντικείμενο της τραγωδίας είναι γενικότερα τα ηθικά διλήμματα, συλλογικού και ατομικού περιεχομένου. Συγκρούονται η δημοκρατία με την τυραννία, και οι αρχές τις οποίες ο καθένας πιστεύει και υπερασπίζεται. Έτσι προκύπτει ένα τραγικό δίλημμα: Από την μία ο άνθρωπος είναι πολίτης και έχει την υποχρέωση να τηρεί τους νόμους της πολιτείας.

26 Από την άλλη είναι υπόλογος των θεών και τον δένουν στενοί οικογενειακοί δεσμοί. Θα πρέπει να σεβαστεί τους ανθρώπινους κανόνες ή τους άγραφους εθιμικούς νόμους; Αυτό το βασανιστικό ερώτημα ταλαιπωρεί όλους τους τραγικούς ήρωες. Η εκτέλεση του ενός καθήκοντος αναιρεί το άλλο. Αν ο ήρωας υπακούσει στους θετούς νόμους θεωρείται σωστός πολίτης και απολαμβάνει τιμές από την πόλη του, όμως δεν κερδίζει την εύνοια των θεών και των συγγενών του. Σοφοκλή "Αντιγόνη" Η Ελένη Παπαδάκη στο ρόλο της Αντιγόνης Αν υπερασπιστεί τον ηθικό νόμο και εκτελέσει το χρέος του προς το οικογενειακό του περιβάλλον περιφρονείται από την πολιτεία ως προδότης. Επομένως πρέπει να εξεταστεί η διαφορά μεταξύ φαινομενικής και πραγματικής δουλείας. Ενώ στην αρχή ο ιεραρχικά κατώτερος φαίνεται να είναι δούλος του ισχυρότερου, μετά την λύση του δράματος ο υπήκοος παρουσιάζεται δίκαιος και ελεύθερος. Επιπλέον ο άνθρωπος πρέπει να βασίζεται στον ορθολογισμό και να μην επιδιώκει τα αδύνατα γιατί το υπερβολικά υψηλό φρόνημα έχει αξεπέραστες δυσκολίες. Όμως η ανάγκη τον ωθεί στην θυσία ενός αγαθού και στην προστασία ενός άλλου ανώτερης αξίας και διαχρονικής ισχύος. Αυτή όμως η απόφαση προεξοφλεί την καταστροφή. Μέσα από ηθικές ταλαντεύσεις, και αφόρητη ψυχική πίεση ο ήρωας αντιτίθεται και αυτοκαταστρέφεται. Παρόλα αυτά δεν πεθαίνει, δεν χάνεται, αλλά παραδειγματίζεται και θεμελιώνει μια νέα ζωή που στηρίζεται στην πνευματική και ηθική ελευθερία. Τονίζεται ιδιαίτερα η προσωπική ευθύνη του ατόμου απέναντι στις επιλογές του. Ο άνθρωπος οφείλει να κατανοήσει την

27 ταπεινή του θέση μπροστά στους θεούς, και να μην τοποθετεί τον εαυτό του έξω και πίσω απ' αυτούς. Επίσης καταβάλλει μία επίπονη προσπάθεια για να συντηρήσει τις μεγάλες αξίες. Είναι όμως ένας πόνος και μία καταστροφή η οποία δεν έχει ως αποτέλεσμα το χαμό και την αποσύνθεση, αλλά την λύτρωση, την εξύψωση και την ανασύσταση της προσωπικότητας. Ο Χορός στις "Ικέτιδες" του Ευριπίδη. Αριστερά σε παράσταση στην Επίδαυρο το 1954 και δεξιά στις Δελφικές Γιορτές το 1930.

28 ΑΠΟ ΤΟ ΒΥΖΑΝΤΙΟ ΩΣ ΤΟ 19 Ο ΑΙΩΝΑ Ο Χριστιανισµός δεν µπόρεσε, ακόμη και μετά από τις πρώτες συγκρούσεις με την αρχαία θρησκεία, να ενσωματώσει µέσα του τα πολιτιστικά στοιχεία του αρχαίου κόσμου. Οι διοικούντες τα εκκλησιαστικά δίωξαν την παλιά θρησκεία και ότι στοιχείο υπήρχε που τη θύµιζε εκτός των άλλων και στο θέατρο, στη ζωγραφική, στη γλυπτική, κ.λπ. Έτσι τη βυζαντινή περίοδο το θέατρο παραμένει στάσιμο. Βυζαντινά θεατρικά έργα δεν υπάρχουν εκτός από το θρησκευτικό δράμα «Ο Χριστός Πάσχων», άγνωστου συγγραφέα. Οι ανάγκες του βυζαντινού λαού για θέαμα καλύπτονταν από τον Ιππόδρομο. Το 16ο αιώνα ο κρητικός πολιτισμός, που διαμορφώθηκε μέσα από συνεχείς εξεγέρσεις και επαναστάσεις, αναπτύσσει τα γράμματα και τις τέχνες. Οι λόγιοι της Κρήτης, επηρεασμένοι από την ιταλική και γενικότερα τη δυτική λογοτεχνία, δημιουργούν σπουδαία έργα στον τομέα του δράματος και της κωμωδίας. Ερωτόκριτος και Αρετούσα. Η εικόνα είναι από χειρόγραφο του Ερωτόκριτου του Τα αξιολογότερα έργα της Κρητικής θεατρικής παραγωγής είναι: "Ο Ερωτόκριτος", "Η θυσία του Αβραάμ", "Ερωφίλη" "Ζήνωνας" "Φορτουνάτος", "Γύπαρις", "Κατζούρμπος". Οι κύριοι εκπρόσωποι του κρητικού θεάτρου είναι ο Βιτζέντζος Κορνάρος και ο Γεώργιος Χορτάτζης.

29 Παράσταση του έργου «Κατζούρμπος" του Γεωργίου Χορτάτζη από το Εθνικό Θέατρο το 1983 Γιώργος Παρτσαλάκης Θεόδωρος Κατσαφάδος. Ζαν Ρασίν ή Ρακίνας Κατά την εποχή της Αναγέννησης η τραγωδία έγινε αντικείμενο έρευνας. Η μελέτη όμως ήταν μόνο θεωρητική, δηλαδή τα έργα δεν παίζονταν στο θέατρο. Ερευνώντας τις θεωρίες του Αριστοτέλη, προχωρούσαν σε διασκευή του αρχαίου κειμένου και επεξεργάζονταν τα θέματα της τραγωδίας για να πλάσουν ιδιότυπα έργα. Ένας ποιητής ο οποίος θεωρείται κορυφαίος στο θεατρικό στερέωμα του 17ου αιώνα είναι ο Γάλλος κλασικιστής Ρακίνας. Ο νεοελληνικός Διαφωτισμός, που αποβλέπει στην ανεξαρτησία των Ελλήνων έχει ως κύριο μέλημά του την παιδεία που αναπτύσσεται και με το θέατρο. Το νεοελληνικό θέατρο εξελίσσεται γρηγορότερα στις ελληνικές περιοχές που είχαν μακροχρόνια επαφή με το δυτικό πολιτισμό όπως οι βενετοκρατούμενες, οι κοινότητες του εξωτερικού και οι τουρκοκρατούμενες (Πόλη, Σμύρνη, Ηγεμονίες). Τα ξένα θεατρικά έργα αρχίζουν να μεταφράζονται, και οι πρωτότυπες δημιουργίες διαδέχονται η μία την άλλη. Ταυτόχρονα παρατηρείται μία στροφή προς την κλασσική αρχαιότητα, ένας

30 ανθρωπισμός που εκφράζεται με θεατρικά έργα (Η Ελλάς και ο Ξένος, ο θάνατος του Δημοσθένους). Λίγο αργότερα στην Οδησσό οι θεατρικές παραστάσεις παρακολουθούνται από τον αυτοκράτορα, ενώ στο Βουκουρέστι ανθεί η θεατρική τέχνη. Η άνθηση αυτή ξεκινάει από το 1814 και συνεχίζεται μετά την εθνική απελευθέρωση. Τα έργα είναι ρομαντικά με ιστορικό χαρακτήρα. Το 1835 διαμορφώνεται το πρώτο υπαίθριο θέατρο και το 1840 το πρώτο χειμερινό της Αθήνας στην οδό Μενάνδρου. Τα επόμενα χρόνια ακολούθησαν αριστουργηματικά επιτεύγματα στον νεοελληνικό θεατρικό λόγο. Συνυφασμένη με την τραγωδία ήταν και η ρητορική. Οι ποιητές, θέλοντας να διαποτίσουν τα ήθη με τους εθνικούς αγώνες, χρησιμοποιούσαν ρητορικά σχήματα. Μερικές ελληνικές περιοχές, όπως η Ερμούπολη και η Ζάκυνθος, ανέπτυξαν μία πρώιμη θεατρική δραστηριότητα. Τα γνωστά ως τότε ελληνικά έργα, "Φροσύνη" και "Παραμονή της Ελληνικής Επαναστάσεως" καθώς και οι λαϊκές θεατρικές προσθήκες και τροποποιήσεις σε συνάρτηση με την ευρωπαϊκή ζωή, καθόρισαν την πορεία της τραγωδίας. Βέβαια, η νεοελληνική θεατρική ζωή απαλλάχτηκε από τις ξένες επιρροές, κυρίως απ τα μέσα του περασμένου αιώνα, στον οποίο το νεοελληνικό θέατρο ανέπτυξε την δική του φυσιογνωμία αντανακλώντας τα εθνικά βιώματα. Οι παράγοντες που επηρέασαν το νεοελληνικό θέατρο, ήταν πολλοί. Πρώτα απ' όλα το θέατρο αυτό έπρεπε να προσαρμοστεί στις ιδιόμορφες τοπικές απαιτήσεις, ώστε να βρει μία ικανοποιητική απήχηση. Επιπλέον η αρχαιολατρεία, η αριστοκρατία, ο ρομαντισμός, η τάση των νέων εκφραστικών μέσων και η λαϊκή, γλωσσική έκφραση που συγκροτούσαν την ελληνική ζωή ήταν τα στοιχεία που θα υποβάλλουν και θα

31 επιβάλλουν το περιεχόμενο και την κατοπινή εξέλιξη του νεοελληνικού θεάτρου. Ως την δεκαετία του 1880 κυριαρχεί η κλασικίζουσα ρομαντική τραγωδία Μέχρι το τέλος του αιώνα, με την συνδρομή σπουδαίων καλλιτεχνών το θέατρο πλάθεται και τελειοποιείται. Αποφασιστικό βήμα ήταν η εισαγωγή του κωμειδυλλίου, συνδυασμός της κωμωδίας, του νατουραλιστικού θεάτρου και του δραματικού ειδυλλίου ("Η τύχη της Μαρούλας", "Ο Αγαπητικός Οι ηθοποιοί Δημήτρης Τσακίρης και Νίνα Αφεντάκη στην ταινία του 1932 της βοσκοπούλας" του "Ο Αγαπητικός της Βοσκοπούλας Δημητρίου Κορομηλά). Δεύτερο βήμα ήταν η επιθεώρηση. Οι αλλαγές αυτές θα σημαδέψουν την ιστορία του ελληνικού θεάτρου.

32 ΘΕΑΤΡΟ ΣΚΙΩΝ ΜΙΑ ΠΑΛΙΟΤΕΡΗ ΜΟΡΦΗ ΘΕΑΤΡΟΥ Ο Καραγκιόζης ήρθε από την Ασία σαν λαϊκή θεατρική τέχνη, διαμορφωμένη από το αλάθευτο ένστιχτο του πλήθους. Για αιώνες παιζόταν σε αυλές ηγεμόνων στην περιοχή των Βαλκανίων που ανήκε στην Οθωμανική επικράτεια. Ο Άγγλος περιηγητής Hobhouse μνημονεύει παράσταση Καραγκιόζη που είδε στα Γιάννενα το Την έδωσε σε ένα καφενείο Εβραίος καραγκιοζοπαίχτης, που είχε πάει εκεί για το ραμαζάνι. Οι διάλογοι ήταν στα τουρκικά. Από τις μαρτυρίες που υπάρχουν, φαίνεται ότι η επαρχία και κυρίως η Ήπειρος, υπήρξε ο χώρος υποδοχής του Καραγκιόζη. Εδώ απόχτησε τους λαϊκούς τύπους του, εδώ βρήκε το ρυθμό του. Στον ελληνικό χώρο ριζώνει και σταδιακά εξελληνίζεται. Χάνει το βωμολοχικό και Ο Καραγκιόζης, ο Μπαρμπαγιώργος, ο Σιόρ Διονύσιος, ο Μορφονιός και ο Σταύρακας. χυδαίο χαρακτήρα του. Εμπνέεται από την ελληνική κοινωνία και δημιουργεί τον Σιορ-Διονύσιο,, τον Σταύρακα τον Μπαρμπαγιώργο, τον Μορφονιό,, την Αγλαΐα την Καραγκιόζαινα, το Κολλητήρι, το Μέγα Αλέξανδρο κ.ά. Το κάθε πρόσωπο έχει το ύφος του, τη φωνή του, το χαρακτήρα του, την ιδιότυπη κουβέντα του. Όλα αυτά χαραγμένα με αδρές, παχιές γραμμές, χωρίς αστείους ρεαλισμούς. Το κάθε πρόσωπο είναι χονδροκομμένος συνθετικός τύπος με αλήθεια μέσα του, ο Αρβανίτης, Ο Καραγκιόζης και ο Χατζηαβάτης

33 ο Τούρκος, ο Εβραίος, ο Νησιώτης, ο Ζακυνθινός. Ανάμεσα σ αυτούς, πιο ανεπτυγμένος, πιο συνθετικός, ο τύπος του πονηρού ραγιά: ο Καραγκιόζης. Ο καραγκιοζοπαίχτης μιμείται γλωσσικά ιδιώματα και προφορές. Όμως τα υποτάσσει όλα σ ένα ρυθμό που τον ακούς καθαρά, τον νιώθεις. Ο Πασάς, ο Καραγκιόζης και ο Χατζηαβάτης Η μισοκομμένη πάντα, γρήγορη φράση του Βελή Γκέκα και τα λόγια του που θαρρείς και κατρακυλούν σαν κοτρόνια, τα τεχνητά ή αυθόρμητα μονοσύλλαβά του, η παχιά λιπαρή κουβέντα του μπαρμπα-γιώργου, η οξεία, τενορίστικη φωνή του Ζακυνθινού, συρτή και δυναμωμένη σε κάθε τελική συλλαβή και τέλος ο «σπηλαιώδης» τόνος του Κραγκιόζη, η αλλόκοτη εκείνη φωνή που αποκαλύπτει βάραθρα πονηριάς, σμίγουν όλα σ ένα θεατρικό ρυθμό ζωηρότατο. Χάρη στον εξελληνισμό του και τη σύνδεσή του με την παράδοση, το ελληνικό Θέατρο Παράσταση Καραγκιόζη Σκιών καταφέρνει να επιβιώσει. Σαν ζωντανή τέχνη επηρεάζεται σε μεγάλο βαθμό από το περιβάλλον του και συνήθως προσαρμόζεται, σχεδόν αυτόματα, στις υπάρχουσες συνθήκες, γιατί αυτό του εξασφαλίζει τη ζωντανή λειτουργία του. Στις υπόλοιπες χώρες των Βαλκανίων καθώς και στην Τουρκία, το Θέατρο Σκιών ατονεί και χάνεται. Στα τέλη του

34 19ου αιώνα ο Καραγκιόζης διαμορφώνει οριστικά τον ελληνικό χαρακτήρα του και οι πρώτες δεκαετίες του 20ού αιώνα θεωρούνται ως η κλασική περίοδος. Η κρίση που αντιμετωπίζει ο Καραγκιόζης, περίπου στα 1930, εξαιτίας του θεάτρου και του κινηματογράφου, αναγκάζει τους καραγκιοζοπαίχτες να επιστρατεύσουν καινούριες, μοντέρνες θεματολογίες, οργανοπαίχτες για τη μουσική επένδυση των έργων, ζωγράφους-επιγραφοποιούς για τα σκηνικά. Καινούριες φιγούρες σχεδιάζονται πάνω σε χοντρή ζελατίνα και καμηλόδερμα. Τεχνικά και οπτικά εφέ επιστρατεύονται για ρεαλιστικότερη απόδοση. Ο Μέγας Αλέξανδρος και το καταραμένο φίδι" Σε σκίτσο του ΜΠΟΣΤ Ο καραγκιοζοπαίχτης Βασίλαρος στην Πελοπόννησο, συναντούσε τους λαϊκούς αγιογράφους που γύριζαν στην επαρχία με «τα πινέλα στο σελάχι», αναλαμβάνοντας οποιαδήποτε παραγγελία, από εικονογράφηση εκκλησιών ως τις ταμπέλες του χωριού, μας διαβεβαιώνει ο Γλιάτας, βοηθός του Βασίλαρου και του Κόντογλου. Σ αυτούς τους ανώνυμους φορείς της λαϊκής τέχνης

35 οφείλουμε το πλήθος των λαϊκοβυζαντινών εικόνων που συναντούμε σ όλη την Ελλάδα, στις χιλιάδες τα μικρά ξωκλήσια. Αυτούς χρησιμοποιούσαν και οι καραγκιοζοπαίχτες της εποχής. ΗΧΗΤΙΚΑ ΕΦΕ στο Θέατρο Σκιών κουδούνι: προαναγγέλλει την εναρξη. Χτύπημα καδρονιού σε τενεκέ: πυροβολισμός. Κλάξον αυτοκινήτου. Χαλίκια σε λαμαρίνα: βροχή. Σφυρίχτρα. Λυγισμένη σανίδα έτοιμη να πέσει στο πάτωμα: κανονιά. Χτύπημα με καδρόνι στις περόνες της καρέκλας: ήχοι άγκυρας. Λαλίτσα Ρακέτα: σφαλιάρα,χαστουκιέρα. Νουνούρα. Κουδούνια, τροκάνια. Τενεκές γεμάτος βότσαλα κατρακυλά με φασαρία ή γίνεται τουμπερλέκι για τις ανάγκες της παράστασης.

36 ΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ ΤΟΥ 20ου ΑΙΩΝΑ Η πρώτη σοβαρή προσπάθεια για να ανέβουν στην σκηνή τα έργα των μεγάλων τραγικών έγινε στο κατώφλι του 20ου αιώνα. Τότε παρουσιάστηκε η "Άλκηστη" του Ευριπίδη από τον θίασο της "Νέας Σκηνής", και το 1903 η "Ορέστεια" του Αισχύλου από το "Βασιλικό Θέατρο". Προσωρινά το 1908 σταματούν, όμως θα συνεχιστούν από αξιόλογους καλλιτέχνες όπως από την Μαρίκα Κοτοπούλη. Ο μακεδονικός αγώνας επαναφέρει στο προσκήνιο το δραματικό ειδύλλιο που με μία σειρά από πατριωτικά έργα ξεσηκώνει εθνικά τους Έλληνες. Το 1919 ο Φώτος Πολίτης μετέφρασε και ανέβασε τον "Οιδίποδα τύραννο" στον οποίο πρωταγωνίστησε ο μεγάλος ηθοποιός Αιμίλιος Βεάκης, ενώ το 1927 σκηνοθέτησε την "Εκάβη" με την Μαρίκα Κοτοπούλη. Την ίδια χρονιά παρουσιάζεται από τον Άγγελο Σικελιανό και την γυναίκα του Εύα ο "Προμηθέας Δεσμώτης" και την επόμενη οι "Ικέτιδες". Η Ηθοποιός Μαρίκα Κοτοπούλη Eκείνη την περίοδο το θέατρο βρισκόταν στην φάση της αναβίωσης των τραγωδιών. Ο Φώτος Πολίτης Παρόλα αυτά, ο πόλεμος και η μικρασιατική καταστροφή εμπόδισαν την πραγματοποίηση των επιδιώξεων του ελληνικού θεάτρου, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι το κατήργησαν. Δοξασμένοι θίασοι σε όλη την Ελλάδα επωμίζονταν το βάρος της τέχνης αυτής. Η αρχαία τραγωδία, η επιθεώρηση, η οπερέτα, ερμηνεύονται από κορυφαίους καλλιτέχνες. (Μ. Κοτοπούλη, Α. Βεάκης, Κυβέλη, Χ. Νέζερ, Γ. Γληνός, Δ. Μυράτ, Β.

37 Αργυρόπουλος, Η. Λογοθετίδης, Τ. Λεπενιώτης). Το 1930 το Βασιλικό Θέατρο ιδρύεται ξανά και μετονομάζεται "Εθνικό Θέατρο". Από το 1932, χρονολογία αφετηρίας των παραστάσεων του Εθνικού, η αρχαία τραγωδία αναβιώνει στην σκηνή μεταφρασμένη από τον Το Εθνικό θέατρο Φώτο Πολίτη. Διευθυντής του, ήταν ο Ιωάννης Γρυπάρης. Η φήμη του Εθνικού έγινε παγκόσμια. Με την ερμηνεία της αρχαίας τραγωδίας βρήκε διεθνή καταξίωση, τόση που στα αρχαία θέατρα ξαναζεί η ελληνική τραγωδία και κωμωδία. Για πρώτη φορά το 1938 παίζεται στην Επίδαυρο η "Ηλέκτρα" του Σοφοκλή με πρωταγωνίστρια την Κατίνα Παξινού και σκηνοθέτη τον Δημήτρη Ροντήρη η οποία σημείωσε εξαιρετική επιτυχία. Το 1944 ο λυρικός κλάδος γίνεται ανεξάρτητος από τους υπόλοιπους και περιέχεται σε ένα ειδικό οργανισμό την "Εθνική Λυρική Σκηνή". "Ηλέκτρα" του Σοφοκλή. Η παράσταση στην Επίδαυρο το Από το 1954 τα Επιδαύρια καθιερώνονται ως επίσημος ετήσιος θεσμός. Αυτό το γεγονός αποτέλεσε την αφορμή ώστε το ελληνικό θέατρο να εξελιχθεί με γιγαντιαία βήματα. Το 1961 ιδρύεται στην Θεσσαλονίκη το "Κρατικόν Θέατρο Βορείου Ελλάδος", που από τότε και μετά θα αναδειχθεί η βάση της Βόρειας Ελλάδας, γιατί αυτό εδρεύει και περιοδεύει σ' αυτήν την περιοχή.

38 Παράλληλα καλλιεργήθηκε το "ελεύθερο θέατρο" το οποίο δεν ήταν κρατικό, και λειτουργούσε με συγκροτήματα για όλα τα θεατρικά είδη. Το παλαιότερο απ' αυτά, το "Θέατρο Τέχνης" του Καρόλου Κουν ανέβασε έργα από το ελληνικό και διεθνές ρεπερτόριο, ερμηνεύοντας τις αρχαίες τραγωδίες και κωμωδίες με το δικό του ξεχωριστό τρόπο, και με την δική του οπτική γωνία. Γενικά, στην σύγχρονη εποχή, υπάρχει αρκετά ανεπτυγμένη θεατρική δραστηριότητα. Τα Φεστιβάλ που διεξάγονται στην Επίδαυρο, στην Αθήνα, στους Φιλίππους, στην Δωδώνη και αλλού, και οι περιοδείες θιάσων στην επαρχία, αποδεικνύουν ότι το ελληνικό θέατρο ακολούθησε μια ταχεία διαδικασία εξέλιξης. Δημιουργούνται πολυάριθμες ιδιωτικές δραματικές σχολές, δύο κρατικές σκηνές πρόζας, μία μελοδραματική και πολλοί θίασοι με σημαντικά ονόματα (Κ. Παξινού, Ρ. Μουσούρη, Δ. Μυράτ, Ε. Βεργή, Δ. Χόρν, Ε. Λαμπέτη, Τ. Καρέζη, Ν. Ηλιόπουλος) που πρωταγωνιστούν σε ποιοτικές και αξιόλογες παραστάσεις. Έλλη Λαμπέτη - Δημήτρης Χορν

39 ΘΕΑΤΡΙΚΑ ΜΠΟΥΛΟΥΚΙΑ «Αχ, αυτά τα υπέροχα μικρά θεατρικά εργαστήρια που λέγονται μπουλούκια!» Καλή Καλό, Ηθοποιός «Το ταξίδι τους στην ιστορία έχει ξεκινήσει πολύ πριν από το όνομά τους. Ο Θέσπις που ταξίδευε με τον αραμπά του και μετακινούσε τη θεατρική πράξη από τόπο σε τόπο, έζησε το 550 π.χ. Αυτή θα πρέπει να θεωρήσουμε αφετηρία της συνεχούς αέναης μετακίνησης των μπουλουκιών...» Γ. Χατζηδάκης, Συγγραφέας-Κριτικός Θεάτρου Ταξίδευαν πάντα με εισιτήριο τρίτης θέσης στο τρένο, έπαιζαν σε καφενεία ή σε αυλές σχολείων. Σκηνή από την ταινία του Θ. Αγγελόπουλου "Ο Θίασος" Tο ρεπερτόριό τους ήταν συγκεκριμένο, έμεναν όπου μπορούσαν συχνά κάτω από άθλιες συνθήκες και βρίσκονταν συνεχώς σχεδόν, σε κίνηση.

40 Και παίρνουν τις βαλίτσες Το Φθινόπωρο Και με πικρία μιαν ημέρα ξεκινάνε Και στο σταθμό δεν βρίσκεται Ένας γνώριμος Το μπουλούκι του Νικολάου Αλεξάνδρου. Κι ένα μαντήλι απ το λιμάνι δεν κουνάνε... Και πάνε σε άλλες πιάτσες Για να παίξουνε Και ταξιδεύουν μες "Ο Θίασος" Σκηνή από την ταινία του Θ. Αγγελόπουλου Στα ξύλινα βαγόνια Με τρίτης θέσης πάντοτε εισιτήριο Και μ αγωνία σιγοτρέμουν τα σαγόνια. Μίμης Τραϊφόρος «Τα μπουλούκια» «Όποτε ακούσεις μπουλούκι, έρχεται στο μυαλό σου η εικόνα ενός άτακτου πλήθους, χωρίς αρχές, χωρίς φραγμούς. Μεγάλο λάθος όσον αφορά τα θεατρικά μπουλούκια. Τα μικρά αυτά πανεπιστήμια της θεατρικής τέχνης δεν ήταν τίποτε άλλο από μικρές οικογένειες Το τσαντήρι του Νίκου Θηβαίου

41 ηθοποιών, που ακόμα δεν είχαν γίνει φίρμες κι έτσι δεν μπορούσαν να σταθούν στην Αθήνα που άλλωστε δεν είχε παραπάνω από δύο, το πολύ τρεις Θιάσους μαζί με την Οπερέτα. Μιλάμε για το » Καλή Καλό, Ηθοποιός Είμαστε όλοι πολύ μικροί δίχως φίρμα «μπουλούκια» μας λένε. Άγνωστοι θεατρινοί. Ένας Μίμης, μια Κατινίτσα, κάποια Ίρμα Κι άλλοι πολλοί ακόμη, Θλιμμένοι Αρλεκίνοι. Μίμης Φωτόπουλος Τα θεατρικά μπουλούκια άκμασαν κυρίως το 19ο αιώνα έως και το πρώτο μισό του 20ού, δημιούργησαν σχολή από την οποία πέρασαν και μεγάλα ονόματα του ελληνικού θεάτρου: "Γκόλφω" Γιάννης και Τερέζα Γακίδη

42 Βεάκης, Μουσούρης, Μαυρέας, Αυλωνίτης, Κοτοπούλη, Καλουτά, Χατζηχρήστος, Φωτόπουλος, Καλή Καλό, Βρανά, Στρατηγός, Νέζερ κ.ά. Η λαϊκότροπη θεατρική πρακτική αλλά και η συνεχής μετακίνησή τους σε χωριά και αστικά κέντρα της ελληνικής επικράτειας, ανέδειξαν τα μπουλούκια ως το κλασικό πρότυπο της ελληνικής θεατρικής παράδοσης. Κι αν είχαν επιτελέσει έργο, σπουδαίο κατά γενική ομολογία, ήταν πως είχαν εκπαιδεύσει θεατρικά - με τον τρόπο τους βέβαια ολόκληρη την ελληνική επαρχία. Η Γκόλφω, Ο Αγαπητικός της Βοσκοπούλας, Αι Δύο Ορφαναί Η Ωραία του Πέραν, η Εσμέ η Τουρκοπούλα, Η Τιμή και το Χρήμα, Η Γενοβέφα, Ο Αρχισιδηρουργός, Ο Κουρσάρος, Το στραβόξυλο, το Ζητείται Ψεύτης, κ.ά. ήταν μερικά από τα έργα του ρεπερτορίου των μπουλουκιών. «"Αι Δύο Ορφαναί" από το μπουλούκι του Κουνάδη.

43 Το στήσιμο του τσαντιριού ήταν αντρική δουλειά. Όσο κρατούσε, οι γυναίκες και τα παιδιά αράζανε στο καφενείο του χωριού. Προσωρινή ανάπαυλα με γλυκό του κουταλιού και καφέ κάτω από τα εξεταστικά βλέμματα των πιτσιρικάδων. Βλέπεις αυτές οι γυναίκες δεν ήταν σαν τις μανάδες τους, άσε που καπνίζανε κιόλας...» Κ. Γακίδης, ηθοποιός «Με το χαμήλωμα του ήλιου, στα σιωπηλά σοκάκια ακουγόταν η κουδούνα και η φωνή του ντελάλη που διαλαλούσε το μαντάτο και καλούσε τον κόσμο στο θέατρο:... 5 δραχμές για τους μεγάλους και 2 για τα παιδιά!» Κ. Γακίδης, ηθοποιός Τόπος συνάντησης των μπουλουκιών ήταν η Αθήνα και η Θεσσαλονίκη. Εκεί αποφάσιζαν ποιοι θα συμμετέχουν και γιατί. Ανάλογα πάντα με το ρεπερτόριο. Στην περίοδο της ακμής τους κανένα από τα μπουλούκια που σεβόταν τον εαυτό του δεν πήγαινε στα πανηγύρια. Το θεωρούσαν ύστατο στάδιο ξεπεσμού. Ωστόσο, μετά τον πόλεμο, όταν πια είχαν δημιουργηθεί οι πρώτες θεατρικές αίθουσες και είχε αρχίσει να εξαπλώνεται ο κινηματογράφος, πολλά μπουλούκια μετήλθαν κι αυτό το μέσον για να ανταπεξέλθουν. Ο 20ός αιώνας έφερε σε πρώτο πλάνο την ανάγκη για τη συγκρότηση θιάσων διαφορετικού τύπου, πιο αρμονικά ευθυγραμμισμένων με τα ευρωπαϊκά πρότυπα. Ωστόσο, το μπουλούκι συνέχισε τη θεατρική του διαδρομή ως τα οριακά σημεία επαφής του με τα μοντέρνα μέσα λαϊκής ψυχαγωγίας, την τηλεόραση και τον κινηματογράφο. Οι ηθοποιοί-μπουλουκτσήδες κράτησαν ζωντανή την εμπειρία του πλανόδιου θεάτρου στην

44 Ελλάδα περισσότερο από μισό αιώνα και κατάφεραν με όλα τα πενιχρά, πρόχειρα και στοιχειώδη μέσα που διέθεταν να αποτελέσουν ένα ξεχωριστό κεφάλαιο στην ιστορία του επαγγελματικού θεάτρου. "Ο Θίασος" Σκηνή από την ταινία του Θ. Αγγελόπουλου

45 «Κάνουμε θέατρο για την ψυχή μας» Το «Θέατρο Τέχνης» είναι μια εκδήλωση ζωής. Δεν κάνουμε θέατρο για το θέατρο. Δεν κάνουμε θέατρο για να ζήσουμε. Κάνουμε θέατρο για να πλουτίσουμε τους εαυτούς μας, το κοινό που μας παρακολουθεί και όλοι μαζί να βοηθήσουμε να δημιουργηθεί ένας πλατύς, ψυχικά πλούσιος και ακέραιος πολιτισμός στον τόπο μας. Το θέατρο, ως μορφή Τέχνης, δίνει τη δυνατότητα να συνδεθούμε, να συγκινηθούμε, ν αγγίξουμε ο ένας τον άλλον, να νιώσουμε μαζί μια αλήθεια. Το θέατρο είναι κάτι που δεν υποτάσσεται, δεν μπορεί να περιοριστεί μέσα σε μια στατική αντίληψη. Είναι κάτι που δεν σταματά ποτέ. Είναι μια συνεχής ροή. Το θέατρο είναι μια συνεχής μαθητεία που μάλιστα σου δημιουργεί την αγωνία πως δεν θα την προλάβεις. Καθημερινές εμπειρίες συναντώνται διαρκώς με τις παλιές και φανερώνουν τα πράγματα και τις καταστάσεις σε νέες σχέσεις. Μια λεπτή κλωστή σε τραβά διαρκώς παραπέρα Όσο δίνεις στο θέατρο, άλλο τόσο παίρνεις. Μόνο που αυτό που παίρνεις δε μετριέται στα δάκτυλα, δεν είναι υλικό.

46 Το θέατρο για μένα είναι η ανάγκη για επαφή με τους ανθρώπους, η ανάγκη να ξεφύγεις από τη μοναξιά. Αισθάνομαι πιο ελεύθερος και πιο ευτυχισμένος όταν μπορώ να έχω αυτήν την επαφή με τους ανθρώπους. Τα όνειρά μου είναι πάντα ίδια, απλώς άλλαξαν σχήματα και ρυθμούς. Όνειρό μου ήταν να φτιάξω ένα θέατρο. Τώρα σκέπτομαι πως θα το κρατήσω. Κάθε μέρα είναι για μένα μια πάλη. Δεν κατακάθισα ποτέ, δεν επαναπαύτηκα. Εκείνο που πιστεύω ότι έχει μεγάλη σημασία για έναν άνθρωπο είναι να μπορεί να ονειρεύεται. Έτσι εμείς οι νεώτεροι Έλληνες, έχουμε το μεγάλο προνόμιο να μπορούμε να ζούμε και να ξεχωρίζουμε, μέρα με τη μέρα, τις μορφές, τα σχήματα, τους ρυθμούς, τους ήχους, λίγο πολύ όπως τα ζούσε και τα ξεχώριζε ο απλός αρχαίος Έλληνας, όπως τα ζούσε και τα ξεχώριζε ο Όμηρος, ο Αισχύλος, ο Σοφοκλής, ο Ευριπίδης, ο Αριστοφάνης, καθώς οι μέρες κυλούσαν άλλοτε

47 πλούσιες σε γεγονότα κι άλλοτε λιτές, άλλοτε στενόχωρες κι άλλοτε ειρηνεμένες, ενώ ο νους και η ψυχή τους έπλαθαν το θέατρο. Γι αυτό, αν θέλουμε να ερμηνεύσουμε το θέατρό τους δημιουργικά, ας πλησιάσουμε και ας ξεχωρίσουμε όλα αυτά που εισχώρησαν συνειδητά ή υποσυνείδητα στην ψυχή τους, ας γνωρίσουμε τα μεγάλα μυστικά που τους απεκάλυψε η φύση, ο ουρανός, η θάλασσα, η πέτρα, ο ήλιος, κι ο άνθρωπος σ αυτό το βράχο κάτω απ αυτόν τον ήλιο. Αυτά τα ζωντανά στοιχεία που υπάρχουν και σήμερα γύρω μας στον τόπο αυτό, θα μας βοηθήσουν να γνωρίσουμε και να νιώσουμε τη σκέψη και την ποίηση μέσα στο έργο τους, πολύ περισσότερο απ όλες τις περισπούδαστες και σοφές γνώσεις και ιστορικές μελέτες για την εξωτερική μορφή της αρχαίας παράστασης. Κάρολος Κουν

48 ΠΡΟΣΦΟΡΑ ΤΟΥ ΘΕΑΤΡΟΥ Η προσφορά του σύγχρονου θεάτρου είναι ανεκτίμητη. Από την αρχαιότητα έως και σήµερα, το θέατρο απέκτησε πολλαπλές µορφές, έκφρασης σε όλα τα επίπεδα αλλά ένας είναι ο στόχος και η πορεία του, να ακολουθεί και να εκφράζει την απορία και τον πολιτισµό του ανθρώπου. Το θέατρο δεν είναι απλά ένα μέσο διασκέδασης, αλλά προπάντων θέτει προβληματισμούς με ατομικές, πολιτικές και κοινωνικές επεκτάσεις. Διευρύνει το πνεύμα και βάζει τον άνθρωπο σε ένα πεδίο διαφορετικό από την συνήθη καθημερινότητα, η οποία δεν είναι πεζή και στατική αλλά απηχεί τα κοινωνικά προβλήματα, τις ατομικές ανησυχίες και τις πολιτικές φιλοδοξίες. Γι' αυτό και οι υπηρέτες του θεάτρου που θυσιάζονται γι' αυτό τον σκοπό, ονομάζονται πνευματικοί. Το θέατρο έχει κυρίως σκοπό παιδευτικό.

49 Το υλικό για το αφιέρωμα στο Ελληνικό θέατρο πάρθηκε από: α) Τα ένθετα της εφημερίδας «Καθημερινή» β) Το βιβλίο του Καρόλου Κουν «Οι παραστάσεις» γ) Το βιβλίο της Ελένης Καλλία «Η ζωή ενός θεάτρου είναι σαν παραμύθι» δ) Θεατρική Επιθεώρηση Οκτώβρης «Αφιέρωμα στο Εθνικό θέατρο.» ε) Σοφοκλέους «Αντιγόνη» Εισαγωγή. Σχολικό εγχειρίδιο της Β Λυκείου ΟΕΔΒ στ ) Ιστοσελίδες Διαδικτύου. Κείμενα- Επιμέλεια: Ανδρεάδου- Φραγγούδη Βαρβάρα ΠΕ06 Βλάχου Βαϊτσα ΠΕ15 Ηλεκτρονική επεξεργασία: Φραγγούδης Αλέξανδρος ΠΕ 04.01

«ΕΛΕΝΗ» ΕΥΡΙΠΙΔΗ ΕΙΣΑΓΩΓΗ

«ΕΛΕΝΗ» ΕΥΡΙΠΙΔΗ ΕΙΣΑΓΩΓΗ «ΕΛΕΝΗ» ΕΥΡΙΠΙΔΗ ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΑΡΧΑΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΟΙΗΣΗ ΕΠΟΣ ΛΥΡΙΚΗ ΠΟΙΗΣΗ ΔΡΑΜΑ ΠΡΟΕΛΕΥΣΗ Συνδέεται με θρησκευτικές τελετές Λατρεία Διονύσου (πανελλήνιο χαρακτήρα) Έκσταση (=ο πιστός έφευγε από την πραγματικότητα)

Διαβάστε περισσότερα

Οι ρίζες του δράματος

Οι ρίζες του δράματος Οι ρίζες του δράματος Σύνθετη ποιητική δημιουργία Το δράμα, το έπος και η λυρική ποίηση = αρχαίος ελληνικός ποιητικός λόγος. ράμα: θεατρικό είδος. Περιλάμβανε το λόγο, τη μουσική και την όρχηση (κίνηση).

Διαβάστε περισσότερα

ΑΡΧΑΙΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ. Επιµέλεια: Μαρία Γραφιαδέλλη

ΑΡΧΑΙΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ. Επιµέλεια: Μαρία Γραφιαδέλλη ΑΡΧΑΙΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ Επιµέλεια: Μαρία Γραφιαδέλλη ΡΑΜΑ σύνθετη ποιητική δηµιουργία στοιχεία από το Έπος και τη Λυρική Ποίηση µουσική όρχηση Προέλευση του δράµατος θρησκευτικά δρώµενα παραστάσεις µε δραµατικό

Διαβάστε περισσότερα

ΑΡΧΑΙΟ ΘΕΑΤΡΟ. 2 ο Γυμνάσιο Μελισσίων Σχολικό έτος: Γ Γυμνασίου Επιμέλεια Νίκος Καρδαμήλας Ανδρέας Αργύρης

ΑΡΧΑΙΟ ΘΕΑΤΡΟ. 2 ο Γυμνάσιο Μελισσίων Σχολικό έτος: Γ Γυμνασίου Επιμέλεια Νίκος Καρδαμήλας Ανδρέας Αργύρης ΑΡΧΑΙΟ ΘΕΑΤΡΟ 2 ο Γυμνάσιο Μελισσίων Σχολικό έτος: 2017-18 Γ Γυμνασίου Επιμέλεια Νίκος Καρδαμήλας Ανδρέας Αργύρης Υπεύθυνη Καθηγήτρια: κα Φ. Ηλιοπούλου ΑΡΧΑΙΟ ΘΕΑΤΡΟ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ Το αρχαίο ελληνικό θέατρο

Διαβάστε περισσότερα

ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ Ι. Το δράμα ΙΙ. Η τραγωδία

ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ Ι. Το δράμα ΙΙ. Η τραγωδία ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ Ι. Το δράμα 1. Ποια είναι τα χαρακτηριστικά του δράματος και τι νέο προσέφερε στο κοινό σε σχέση με το έπος και τη λυρική ποίηση; 2. Ποια είναι η προσέλευση του δράματος και με ποια γιορτή συνδέθηκε;

Διαβάστε περισσότερα

ραµατική Ποίηση Το δράµα - Η τραγωδία - Το αρχαίο θέατρο Ερωτήσεις κλειστού τύπου ή συνδυασµός κλειστού και ανοικτού τύπου 1. Αφού λάβετε υπόψη σας τι

ραµατική Ποίηση Το δράµα - Η τραγωδία - Το αρχαίο θέατρο Ερωτήσεις κλειστού τύπου ή συνδυασµός κλειστού και ανοικτού τύπου 1. Αφού λάβετε υπόψη σας τι ραµατική Ποίηση Το δράµα - Η τραγωδία - Το αρχαίο θέατρο Ερωτήσεις κλειστού τύπου ή συνδυασµός κλειστού και ανοικτού τύπου 1. φού λάβετε υπόψη σας τις σκηνοθετικές συνήθειες που είχαν επικρατήσει στην

Διαβάστε περισσότερα

ΓΝΩΣΤΙΚΟ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΟ: ΑΡΧΑΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΟΙΔΙΠΟΥΣ ΤΥΡΑΝΝΟΣ ΤΑΞΗ: Β ΛΥΚΕΙΟΥ. Οι μαθητές και οι μαθήτριες να είναι σε θέση να:

ΓΝΩΣΤΙΚΟ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΟ: ΑΡΧΑΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΟΙΔΙΠΟΥΣ ΤΥΡΑΝΝΟΣ ΤΑΞΗ: Β ΛΥΚΕΙΟΥ. Οι μαθητές και οι μαθήτριες να είναι σε θέση να: ΓΝΩΣΤΙΚΟ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΟ: ΑΡΧΑΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΟΙΔΙΠΟΥΣ ΤΥΡΑΝΝΟΣ ΤΑΞΗ: Β ΛΥΚΕΙΟΥ ΜΑΘΗΣΙΑΚΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΓΕΝΙΚΟΙ ΔΕΙΚΤΕΣ ΕΠΙΤΥΧΙΑΣ ΜΑΘΗΣΙΑΚΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΕΙΔΙΚΟΙ ΔΕΙΚΤΕΣ ΕΠΙΤΥΧΙΑΣ ΑΝΤΙΣΤΟΙΧΑ ΔΙΔΑΚΤΕΑ

Διαβάστε περισσότερα

Γέρασε ανάμεσα στη φωτιά της Tροίας και στα λατομεία της Σικελίας. Tου άρεσαν οι σπηλιές στην αμμουδιά κι οι ζωγραφιές της θάλασσας.

Γέρασε ανάμεσα στη φωτιά της Tροίας και στα λατομεία της Σικελίας. Tου άρεσαν οι σπηλιές στην αμμουδιά κι οι ζωγραφιές της θάλασσας. Γέρασε ανάμεσα στη φωτιά της Tροίας και στα λατομεία της Σικελίας. Tου άρεσαν οι σπηλιές στην αμμουδιά κι οι ζωγραφιές της θάλασσας. Eίδε τις φλέβες των ανθρώπων σαν ένα δίχτυ των θεών, όπου μας πιάνουν

Διαβάστε περισσότερα

Η Ακουστική Λειτουργία της Σκηνογραφίας σε Σύγχρονες Παραστάσεις Αρχαίου Δράματος

Η Ακουστική Λειτουργία της Σκηνογραφίας σε Σύγχρονες Παραστάσεις Αρχαίου Δράματος 5ο Πανελλήνιο Συνέδριο ΑΚΟΥΣΤΙΚΗ 2010 - Αθήνα, 4 έως 6 Οκτωβρίου 2010 Η Ακουστική Λειτουργία της Σκηνογραφίας σε Σύγχρονες Παραστάσεις Αρχαίου Δράματος 1950 1975 Μαρία Αγγελική Ζάννη mazanni@teemail.gr

Διαβάστε περισσότερα

ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΤΡΑΠΕΖΑ ΘΕΜΑΤΩΝ ΣΤΗΝ ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΤΗΣ ΑΝΤΙΓΟΝΗΣ Β ΛΥΚΕΙΟΥ

ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΤΡΑΠΕΖΑ ΘΕΜΑΤΩΝ ΣΤΗΝ ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΤΗΣ ΑΝΤΙΓΟΝΗΣ Β ΛΥΚΕΙΟΥ Ι. Το δράμα 1. Τι είναι το δράμα και ποια στοιχεία χρησιμοποιήθηκαν σε αυτό από προγενέστερες μορφές ποίησης; ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Σχολικό βιβλίο σελίδα 9: «Το δράμα είναι μια σύνθετη στους θεατές». 2. Από πού προήλθε

Διαβάστε περισσότερα

Γ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΔΡΑΜΑΤΙΚΗ ΠΟΙΗΣΗ Ελένη του Ευριπίδη. Εισαγωγή

Γ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΔΡΑΜΑΤΙΚΗ ΠΟΙΗΣΗ Ελένη του Ευριπίδη. Εισαγωγή Γ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΔΡΑΜΑΤΙΚΗ ΠΟΙΗΣΗ Ελένη του Ευριπίδη Εισαγωγή Δραματική ποίηση Το δράμα χρησιμοποιεί στοιχεία από το έπος (διάλογοι) και τη λυρική ποίηση (τραγούδι, μουσική) Στην παράσταση συμμετέχουν αυλητής

Διαβάστε περισσότερα

ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ «ΕΝ ΑΡΧΗ ΗΝ Ο ΛΟΓΟΣ» ΥΠΟΘΕΜΑ: ΑΡΧΑΙΟ ΘΕΑΤΡΟ

ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ «ΕΝ ΑΡΧΗ ΗΝ Ο ΛΟΓΟΣ» ΥΠΟΘΕΜΑ: ΑΡΧΑΙΟ ΘΕΑΤΡΟ ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ «ΕΝ ΑΡΧΗ ΗΝ Ο ΛΟΓΟΣ» ΥΠΟΘΕΜΑ: ΑΡΧΑΙΟ ΘΕΑΤΡΟ Το θέατρο είναι ο κλάδος της τέχνης που αναφέρεται στην απόδοση ιστοριών μπροστά σε κοινό, με τη χρήση κυρίως του λόγου, αλλά και της μουσικής

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΛΟΓΟΣ: 1 η σκηνή: στίχοι 1-82

ΠΡΟΛΟΓΟΣ: 1 η σκηνή: στίχοι 1-82 ΠΡΟΛΟΓΟΣ: 1 η σκηνή: στίχοι 1-82 1.Α. Ο ρόλος και η λειτουργία του Προλόγου ως δομικό στοιχείο της τραγωδίας: Ο πρόλογος μιας τραγωδίας αποτελεί τα πρώτο από τα απαγγελλόμενα μέρη και εκτελείται από τους

Διαβάστε περισσότερα

ΤΟ ΑΡΧΑΙΟ ΘΕΑΤΡΟ ΤΗΣ. ΓΙΩΡΓΟΣ ΝΙΚΟΛΑΪΔΗΣ Βαρβάκειο Πρότυπο Πειραματικό Γυμνάσιο, 2011-2012

ΤΟ ΑΡΧΑΙΟ ΘΕΑΤΡΟ ΤΗΣ. ΓΙΩΡΓΟΣ ΝΙΚΟΛΑΪΔΗΣ Βαρβάκειο Πρότυπο Πειραματικό Γυμνάσιο, 2011-2012 ΤΟ ΑΡΧΑΙΟ ΘΕΑΤΡΟ ΤΗΣ ΔΩΔΩΝΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ ΝΙΚΟΛΑΪΔΗΣ Βαρβάκειο Πρότυπο Πειραματικό Γυμνάσιο, 2011-2012 Περιεχόμενα Αρχαία Δωδώνη γεωγραφικά στοιχεία Κοίλον Ορχήστρα Σκηνή Ρωμαϊκά χρόνια Παραστάσεις που φιλοξενήθηκαν

Διαβάστε περισσότερα

ΑΡΧΑΙΟ ΘΕΑΤΡΟ:ΛΟΓΟΣ ΚΑΙ ΠΡΑΞΗ

ΑΡΧΑΙΟ ΘΕΑΤΡΟ:ΛΟΓΟΣ ΚΑΙ ΠΡΑΞΗ ΑΡΧΑΙΟ ΘΕΑΤΡΟ:ΛΟΓΟΣ ΚΑΙ ΠΡΑΞΗ ΛΟΓΟΣ Ο ΠΡΩΤΟΣ ΣΤΟΧΟΣ ΤΟΥ PROJECT HTAN H ΥΛΟΠΟΙΗΣΗ ΕΡΕΥΝΑΣ ΓΙΑ ΤΟ ΑΡΧΑΙΟ ΔΡΑΜΑ 1.ΔΙΟΝΥΣΙΑΚΗ ΛΑΤΡΕΙΑ ΤΟ ΑΡΧΑΙΟ ΘΕΑΤΡΟ ΠΡΟΕΡΧΕΤΑΙ ΑΠΟ ΤΙΣ ΔΙΟΝΥΣΙΑΚΕΣ ΓΙΟΡΤΕΣ ΟΙ ΟΠΟΙΕΣ ΓΙΝΟΝΤΑΝ

Διαβάστε περισσότερα

ΣΟΦΟΚΛΗΣ. Επιμέλεια: Αγκιλάρ Νίκη - Γλάρου Αναστασία. 2 ο Γυμνάσιο Μελισσίων. Σχολικό Έτος Τμήμα Γ1, Α Τετράμηνο ΔΡΑΜΑΤΙΚΗ ΠΟΙΗΣΗ

ΣΟΦΟΚΛΗΣ. Επιμέλεια: Αγκιλάρ Νίκη - Γλάρου Αναστασία. 2 ο Γυμνάσιο Μελισσίων. Σχολικό Έτος Τμήμα Γ1, Α Τετράμηνο ΔΡΑΜΑΤΙΚΗ ΠΟΙΗΣΗ 2 ο Γυμνάσιο Μελισσίων Σχολικό Έτος 2017-2018 Τμήμα Γ1, Α Τετράμηνο ΔΡΑΜΑΤΙΚΗ ΠΟΙΗΣΗ ΣΟΦΟΚΛΗΣ Επιμέλεια: Αγκιλάρ Νίκη - Γλάρου Αναστασία Υπεύθυνη καθηγήτρια: Ηλιοπούλου Φωτεινή ΓΕΝΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ Κορυφαίος

Διαβάστε περισσότερα

1 Αρχαία γενικής παιδείας ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΤΗΣ «ΑΝΤΙΓΟΝΗΣ»

1 Αρχαία γενικής παιδείας ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΤΗΣ «ΑΝΤΙΓΟΝΗΣ» 1 Β Λυκείου: 1 Αρχαία γενικής παιδείας ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΤΗΣ «ΑΝΤΙΓΟΝΗΣ» ( σύμφωνα με τις ερωτήσεις αξιολόγησης του υπουργείου Παιδείας) α ) Tο δράμα 1) Ποια είναι τα χαρακτηριστικά

Διαβάστε περισσότερα

Απαγορεύεται η οποιαδήποτε μερική ή ολική ανατύπωση χωρίς την άδεια του εκδότη

Απαγορεύεται η οποιαδήποτε μερική ή ολική ανατύπωση χωρίς την άδεια του εκδότη Συντονισμός έργου: Μαρία Λαγογιάννη, Δρ Αρχαιολόγος Σουζάνα Χούλια-Καπελώνη, Αρχαιολόγος Γενική επιμέλεια: Έλενα Μπαζίνη, Αρχαιολόγος Επιστημονική τεκμηρίωση-αρχική ιδέα σεναρίου: Έλενα Μπαζίνη, Αρχαιολόγος

Διαβάστε περισσότερα

ΑΡΧΑΙΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ. υπαίθρια αμφιθεατρική κατασκευή ημικυκλικής κάτοψης γύρω από μια κυκλική πλατεία

ΑΡΧΑΙΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ. υπαίθρια αμφιθεατρική κατασκευή ημικυκλικής κάτοψης γύρω από μια κυκλική πλατεία ΑΡΧΑΙΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ υπαίθρια αμφιθεατρική κατασκευή ημικυκλικής κάτοψης γύρω από μια κυκλική πλατεία Μέρη αρχαίου θεάτρου σκηνή: ορθογώνιο, μακρόστενο κτίριο προσκήνιο: στοά με κίονες μπροστά από τη

Διαβάστε περισσότερα

Ερευνητική Εργασία. 1. Κριτήρια επιλογής θέματος

Ερευνητική Εργασία. 1. Κριτήρια επιλογής θέματος 11 ΓΕΛ ΠΑΤΡΑΣ Σχ. 'Έτος 13-1 Τμήμα Α Ερευνητική Εργασία 1. Κριτήρια επιλογής θέματος Σου προκαλεί αφοσίωση, αγωνία, προσήλωση!!...ο κινηματογράφος δεν θεωρείται τυχαία ως 7η τέχνη. Η μεγάλη οθόνη σε κάνει

Διαβάστε περισσότερα

κάθε μήνα έχουμε... θέμα!

κάθε μήνα έχουμε... θέμα! Στο αρχαίο θέατρο οι υποκριτές και τα μέλη του χορού έπαιζαν φορώντας προσωπεία, δηλαδή θεατρικές μάσκες. Το προσωπείο δημιουργούσε ένα πρόσωπο χωρίς ατομικά χαρακτηριστικά περισσότερο απέδιδε ένα χαρακτήρα.

Διαβάστε περισσότερα

Το Θέατρο στην Ελλάδα

Το Θέατρο στην Ελλάδα Το Θέατρο στην Ελλάδα από το χτες στο σήμερα Διοργάνωση Θερινών Σχολείων για έλληνες μαθητές, μαθητές ευρωπαϊκών κλασικών λυκείων και μαθητές σχολείων της Αμερικής, Αυστραλίας και Ασίας Το Έργο «Ακαδημία

Διαβάστε περισσότερα

ΙΣΤΟΡΙΑ ΚΑΙ ΤΕΧΝΙΚΗ ΤΟΥ ΘΕΑΤΡΟΥ

ΙΣΤΟΡΙΑ ΚΑΙ ΤΕΧΝΙΚΗ ΤΟΥ ΘΕΑΤΡΟΥ ΙΣΤΟΡΙΑ ΚΑΙ ΤΕΧΝΙΚΗ ΤΟΥ ΘΕΑΤΡΟΥ ΕΙΣΑΓΩΓΗ -Ποικίλες αφορμές οδήγησαν μαθητές και εκπαιδευτικό να ασχοληθούν με την επεξεργασία του συγκεκριμένου θέματος: Τα μαθήματα της Ιστορίας και των Αρχαίων Ελληνικών,

Διαβάστε περισσότερα

Ι ΤΟ ΡΑΜΑ. Αρχαίος ελληνικός ποιητικός λόγος έπος λυρική ποίηση δράµα

Ι ΤΟ ΡΑΜΑ. Αρχαίος ελληνικός ποιητικός λόγος έπος λυρική ποίηση δράµα Ι ΤΟ ΡΑΜΑ Αρχαίος ελληνικός ποιητικός λόγος έπος λυρική ποίηση δράµα Το δράµα µιµείται µια πράξη µπροστά στους θεατές. ηµιουργήθηκε για παράσταση (dqçy,-ÿ = pqçtty). Προέλευση: Το δράµα συνδέεται µε τις

Διαβάστε περισσότερα

Διδακτικοί Στόχοι. Να διαµορφώσουµε µια πρώτη εικόνα για τον Μενέλαο, τον άλλο βασικό ήρωα του δράµατος.

Διδακτικοί Στόχοι. Να διαµορφώσουµε µια πρώτη εικόνα για τον Μενέλαο, τον άλλο βασικό ήρωα του δράµατος. Eυριπίδη «Ελένη» Α επεισόδιο Α σκηνή στιχ.437-494494 καθηγήτρια:τσούτσα Σταυρούλα Διδακτικοί Στόχοι Να διαµορφώσουµε µια πρώτη εικόνα για τον Μενέλαο, τον άλλο βασικό ήρωα του δράµατος. Να εµβαθύνουµε

Διαβάστε περισσότερα

Μια επανάληψη στην Εισαγωγή του αρχαίου δράματος με ερωτήσεις. (παρά μίαν τεσσαράκοντα)

Μια επανάληψη στην Εισαγωγή του αρχαίου δράματος με ερωτήσεις. (παρά μίαν τεσσαράκοντα) Μια επανάληψη στην Εισαγωγή του αρχαίου δράματος με ερωτήσεις (παρά μίαν τεσσαράκοντα) 1.Κυκλώστε το γράμμα που αντιστοιχεί στη σωστή απάντηση. Α. Το αρχαίο δράμα έχει τις ρίζες του στη λατρεία α. του

Διαβάστε περισσότερα

Το Θέατρο στην Ελλάδα

Το Θέατρο στην Ελλάδα Το Θέατρο στην Ελλάδα α ό το χτες στο σήµερα Διοργάνωση Θερινών Σχολείων για έλληνες μαθητές, μαθητές ευρωπαϊκών κλασικών λυκείων και μαθητές σχολείων της Αμερικής, Αυστραλίας και Ασίας Το Έργο «Ακαδημία

Διαβάστε περισσότερα

Νικολάου Γεώργιος, «Ψηφιακός φιλόλογος» georgenikolaou.blogspot.com ΤΑ ΕΙΔΗ ΤΗΣ ΑΡΧΑΙΑΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΠΟΙΗΣΗΣ

Νικολάου Γεώργιος, «Ψηφιακός φιλόλογος» georgenikolaou.blogspot.com ΤΑ ΕΙΔΗ ΤΗΣ ΑΡΧΑΙΑΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΠΟΙΗΣΗΣ ΤΑ ΕΙΔΗ ΤΗΣ ΑΡΧΑΙΑΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΠΟΙΗΣΗΣ Η αρχαία ελληνική ποίηση περιλαμβάνει: α. Το έπος Το έπος υμνεί τα κατορθώματα των ανθρώπων και των θεών και δεν εκφράζει προσωπικά συναισθήματα του ποιητή. Απαγγέλλεται

Διαβάστε περισσότερα

ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ: ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΤΩΝ ΑΝΘΡΩΠΩΝ ΚΑΙ ΠΑΡΟΧΗ ΤΩΝ ΚΡΑΤΩΝ ΜΕ ΣΤΟΧΟ ΤΗΝ ΕΥΕΞΙΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΠΟΙΟΤΗΤΑ ΖΩΗΣ

ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ: ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΤΩΝ ΑΝΘΡΩΠΩΝ ΚΑΙ ΠΑΡΟΧΗ ΤΩΝ ΚΡΑΤΩΝ ΜΕ ΣΤΟΧΟ ΤΗΝ ΕΥΕΞΙΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΠΟΙΟΤΗΤΑ ΖΩΗΣ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ: ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΤΩΝ ΑΝΘΡΩΠΩΝ ΚΑΙ ΠΑΡΟΧΗ ΤΩΝ ΚΡΑΤΩΝ ΜΕ ΣΤΟΧΟ ΤΗΝ ΕΥΕΞΙΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΠΟΙΟΤΗΤΑ ΖΩΗΣ Οι μαθητές χωρίστηκαν σε ομάδες σχετικά με το άθλημα της αρεσκείας τους (ποδόσφαιρο, τένις, βόλεϋ, κολύμβηση,

Διαβάστε περισσότερα

ΑΡΧΑΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΟΙΗΣΗ ΔΡΑΜΑΤΙΚΗ ΠΟΙΗΣΗ

ΑΡΧΑΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΟΙΗΣΗ ΔΡΑΜΑΤΙΚΗ ΠΟΙΗΣΗ ΑΡΧΑΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΟΙΗΣΗ ΕΠΙΚΗ ΠΟΙΗΣΗ συλλογικοί μύθοι απαγγελία ΔΡΑΜΑΤΙΚΗ ΠΟΙΗΣΗ ΛΥΡΙΚΗ ΠΟΙΗΣΗ καθημερινή ζωή μουσική, χορός διαλογικά μέρη (τα απαγγέλλουν υποκριτές = ηθοποιοί) έξοδος επεισόδια πρόλογος

Διαβάστε περισσότερα

Η περίοδος της άνθησης

Η περίοδος της άνθησης Η περίοδος της άνθησης 1960-1965 anemourion.blogspot.gr /2017/09/1960-1965_83.html Η εξομάλυνση της πολιτικής ζωής του τέλους της δεκαετίας 1950-1960 επιτρέπει τη διεύρυνση της θεατρικής δραστηριότητας

Διαβάστε περισσότερα

Κατερίνα Δεσποτοπούλου: Έφη Τριγκίδου:

Κατερίνα Δεσποτοπούλου: Έφη Τριγκίδου: Κατερίνα Δεσποτοπούλου: «Σε ποια ηλικία κατάλαβες ότι ήθελες να ασχοληθείς με το θέατρο και ποιο ήταν το 'εναρκτήριο λάκτισμα';» Γύρω στα δώδεκα με δεκατρία μου γεννήθηκε η αγάπη για το θέατρο. Το έχω

Διαβάστε περισσότερα

ΔΡΑΜΑΤΙΚΗ ΠΟΙΗΣΗ ΕΥΡΥΠΙΔΗ ΕΛΕΝΗ (ΕΙΣΑΓΩΓΗ)

ΔΡΑΜΑΤΙΚΗ ΠΟΙΗΣΗ ΕΥΡΥΠΙΔΗ ΕΛΕΝΗ (ΕΙΣΑΓΩΓΗ) Η ΕΛΕΝΗ ΤΟΥ ΕΥΡΥΠΙΔΗ ΑΡΧΑΙΑ ΑΠΟ ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ Γ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΔΡΑΜΑΤΙΚΗ ΠΟΙΗΣΗ ΕΥΡΥΠΙΔΗ ΕΛΕΝΗ (ΕΙΣΑΓΩΓΗ) Είδη αρχαίου ποιητικού λόγου 1. Επική ποίηση : Γεωμετρική εποχή (1100-800 π.χ) 2. Λυρική ποίηση : Αρχαϊκή

Διαβάστε περισσότερα

Τζωρτζίνα Μπαρλαμπά, ΒΠΠΓ

Τζωρτζίνα Μπαρλαμπά, ΒΠΠΓ Τζωρτζίνα Μπαρλαμπά, ΒΠΠΓ Χτισμένοιστιςνοτιοδυτικέςπλαγιές του Παρνασσού σε υψόμετρο 570 μ. Πόλη αρχαίας Φωκίδας Σε απόσταση 21 χλμ. από την Άμφισσα Εδώ λειτούργησε το σημαντικότερο μαντείο του αρχαιοελληνικού

Διαβάστε περισσότερα

Φλιούκα Αλίκη, μαθήτρια Β2 Λυκείου του Μουσικού Σχολείου Τρικάλων Διδάσκουσα-επιβλέπουσα καθηγήτρια: Αμαλία Κ. Ηλιάδη, φιλόλογος-ιστορικός (ΠΕ02)

Φλιούκα Αλίκη, μαθήτρια Β2 Λυκείου του Μουσικού Σχολείου Τρικάλων Διδάσκουσα-επιβλέπουσα καθηγήτρια: Αμαλία Κ. Ηλιάδη, φιλόλογος-ιστορικός (ΠΕ02) Μουσικό Σχολείο Τρικάλων Σχολικό Έτος 2016-17 Συνθετική-δημιουργική εργασία με θέμα: ΣΟΦΟΚΛΕΟΥΣ ΑΝΤΙΓΟΝΗ «Η σημασία της τραγωδίας Αντιγόνη στον ελληνικό και ευρωπαϊκό πολιτισμό». Φλιούκα Αλίκη, μαθήτρια

Διαβάστε περισσότερα

ΓΕΛ ΑΛΙΑΡΤΟΥ Σχ. Έτος ΟΜΑΔΑ: Κατερίνα Αραπίτσα Κατερίνα Βίτση Ειρήνη Γκραμόζι Σοφία Ντασιώτη

ΓΕΛ ΑΛΙΑΡΤΟΥ Σχ. Έτος ΟΜΑΔΑ: Κατερίνα Αραπίτσα Κατερίνα Βίτση Ειρήνη Γκραμόζι Σοφία Ντασιώτη ΓΕΛ ΑΛΙΑΡΤΟΥ Σχ. Έτος 2015-2016 ΟΜΑΔΑ: Κατερίνα Αραπίτσα Κατερίνα Βίτση Ειρήνη Γκραμόζι Σοφία Ντασιώτη Η ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ Η ΒΙΟΓΡΑΦΙΑ ΤΟΥ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ ΚΑΒΑΦΗ Η ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑ ΣΤΗΝ ΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥ ΚΑΒΑΦΗ

Διαβάστε περισσότερα

Θεμελιώδης αντίθεση που διατρέχει ολόκληρο το έργο και αποτελεί έναν από τους βασικούς άξονές του. Απαντάται με ποικίλες μορφές και συνδέεται με

Θεμελιώδης αντίθεση που διατρέχει ολόκληρο το έργο και αποτελεί έναν από τους βασικούς άξονές του. Απαντάται με ποικίλες μορφές και συνδέεται με Θεμελιώδης αντίθεση που διατρέχει ολόκληρο το έργο και αποτελεί έναν από τους βασικούς άξονές του. Απαντάται με ποικίλες μορφές και συνδέεται με προβληματισμούς για την αλήθεια και τη γνώση. Απηχεί τις

Διαβάστε περισσότερα

Α.Π.Θ. Α.Π.Θ. Πρόγραμμα. Πρόγραμμα. Διά Βίου Μάθησης. Μάθησης. Ποίηση και Θέατρο. Ποίηση και Θέατρο. στην Αρχαία Ελλάδα

Α.Π.Θ. Α.Π.Θ. Πρόγραμμα. Πρόγραμμα. Διά Βίου Μάθησης. Μάθησης. Ποίηση και Θέατρο. Ποίηση και Θέατρο. στην Αρχαία Ελλάδα Α.Π.Θ. Α.Π.Θ. Πρόγραμμα Πρόγραμμα Διά Βίου Μάθησης Μάθησης Ποίηση και Θέατρο Ποίηση και Θέατρο στην Αρχαία Ελλάδα στην Αρχαία Ελλάδα Στόχος του προγράμματος Το πρόγραμμα επιμόρφωσης Ποίηση και Θέατρο στην

Διαβάστε περισσότερα

1. Να μεταφραστεί το τμήμα: Καὶ νιν καλεῖτ τοῦτ ἔχων ἅπαντ ἔχω. Μονάδες 30

1. Να μεταφραστεί το τμήμα: Καὶ νιν καλεῖτ τοῦτ ἔχων ἅπαντ ἔχω. Μονάδες 30 ΘΕΜΑ 201 ον οφοκλέους, Αντιγόνη, στ. 491-507 1. Να μεταφραστεί το τμήμα: Καὶ νιν καλεῖτ τοῦτ ἔχων ἅπαντ ἔχω. 2. Ποια ήταν η κατάρα του Οιδίποδα για τους δύο γιους του και ποια η αιτία της; 3. εἶδον, φιλεῖ,

Διαβάστε περισσότερα

Ένα γόνιμο μέλλον. στο παρόν και πνευματικές ιδιότητες που εκδηλώνουν οι Έλληνες όταν κάνουν τα καλά τους έργα

Ένα γόνιμο μέλλον. στο παρόν και πνευματικές ιδιότητες που εκδηλώνουν οι Έλληνες όταν κάνουν τα καλά τους έργα 1 Ένα γόνιμο μέλλον Ένα γόνιμο μέλλον χρειάζεται μια καλή συνείδηση στο παρόν και πνευματικές ιδιότητες που εκδηλώνουν οι Έλληνες όταν κάνουν τα καλά τους έργα Χρειαζόμαστε οι Έλληνες να συνδεθούμε πάλι

Διαβάστε περισσότερα

Αρχαίο Ελληνικό Δράμα: Αισχύλος - Σοφοκλής Ενότητα 01: Οι αρχές του δράματος

Αρχαίο Ελληνικό Δράμα: Αισχύλος - Σοφοκλής Ενότητα 01: Οι αρχές του δράματος Αρχαίο Ελληνικό Δράμα: Αισχύλος - Σοφοκλής Ενότητα 01: Οι αρχές του δράματος Ευφημία Καρακάντζα Σχολή Ανθρωπιστικών & Κοινωνικών Επιστημών Τμήμα Φιλολογίας Σκοποί ενότητας Παρουσίαση των διαθέσιμων στοιχείων

Διαβάστε περισσότερα

Αντιγόνη Σοφοκλέους. Στ

Αντιγόνη Σοφοκλέους. Στ «5η Διημερίδα (αλληλο-)διδακτικής. Διδάσκοντας με λογισμό και με όνειρο. Έμπνευση και Δημιουργία στη διδασκαλία των φιλολογικών μαθημάτων στο Γυμνάσιο και το Λύκειο. Σχολικό έτος 2016-17.» Διοργάνωση:

Διαβάστε περισσότερα

1. Να μεταφραστεί το τμήμα: Ὦ κοινὸν αὐτάδελφον τῶν ἐχθρῶν κακά; Μονάδες 30

1. Να μεταφραστεί το τμήμα: Ὦ κοινὸν αὐτάδελφον τῶν ἐχθρῶν κακά; Μονάδες 30 ΘΕΜΑ ον οφοκλέους, Αντιγόνη, στ. -9 Α. ΚΕΙΜΕΝΟ 0 οὔθ ἡδὺς οὔτ ἀλγεινὸς ἵκετ ἐξ ὅτου Ηιδη καλῶς, καί σ ἐκτὸς αὐλείων πυλῶν. Να μεταφραστεί το τμήμα: Ὦ κοινὸν αὐτάδελφον τῶν ἐχθρῶν κακά; 2. Τι είναι το δράμα

Διαβάστε περισσότερα

Ελληνικό Φαινόμενο στη Γεωργιανή Τέχνη

Ελληνικό Φαινόμενο στη Γεωργιανή Τέχνη Ελληνικό Φαινόμενο στη Γεωργιανή Τέχνη NINO BADASHVILI Φιλόλογος Γεωργία Με την ευκαιρία της Συνάντησης, θα ήθελα να επισημάνω κάποια ίσως άγνωστα στοιχεία που είναι ιστορικά ορόσημα στις ελληνογεωργιανές

Διαβάστε περισσότερα

Α' ΕΠΕΙΣΟΔΙΟ 1 η σκηνή: στίχοι 437-494

Α' ΕΠΕΙΣΟΔΙΟ 1 η σκηνή: στίχοι 437-494 Α' ΕΠΕΙΣΟΔΙΟ 1 η σκηνή: στίχοι 437-494 1.α. Από τον Πρόλογο στο Επεισόδιο: Η Ελένη, μαζί με τις γυναίκες που αποτελούν το Χορό του δράματος, μπαίνουν μέσα στο παλάτι προκειμένου να ζητήσουν πληροφορίες

Διαβάστε περισσότερα

ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗ ΔΡΑΜΑΤΙΚΗ ΠΟΙΗΣΗ

ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗ ΔΡΑΜΑΤΙΚΗ ΠΟΙΗΣΗ ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗ ΔΡΑΜΑΤΙΚΗ ΠΟΙΗΣΗ 1. Διόνυσος, ο Θεός του κρασιού και του γλεντιού Για να μιλήσει κανείς για τη δραματική ποίηση, θα πρέπει πρώτα να αναφερθεί στο Θεό Διόνυσο. Ο Διόνυσος (ή Βάκχος) δεν ανήκει

Διαβάστε περισσότερα

Από το 0 μέχρι τη συγγραφή ενός σεναρίου μυθοπλασίας. (βιωματικό εργαστήρι) Βασισμένο σε μια ιδέα του Γιώργου Αποστολίδη

Από το 0 μέχρι τη συγγραφή ενός σεναρίου μυθοπλασίας. (βιωματικό εργαστήρι) Βασισμένο σε μια ιδέα του Γιώργου Αποστολίδη Από το 0 μέχρι τη συγγραφή ενός σεναρίου μυθοπλασίας (βιωματικό εργαστήρι) Βασισμένο σε μια ιδέα του Γιώργου Αποστολίδη Περιγραφή εργαστηρίου Οι ιστορίες είναι γεγονότα ζωής ή του μυαλού ή μήπως απλώς

Διαβάστε περισσότερα

ΜΑΘΗΜΑ ΘΕΑΤΡΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ Ι. ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ ΚΑΙ ΔΟΜΗ ΤΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ

ΜΑΘΗΜΑ ΘΕΑΤΡΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ Ι. ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ ΚΑΙ ΔΟΜΗ ΤΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ ΜΑΘΗΜΑ ΘΕΑΤΡΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ Ι. ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ ΚΑΙ ΔΟΜΗ ΤΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ Το μάθημα της Θεατρικής Αγωγής θα διδάσκεται από φέτος στην Ε και Στ Δημοτικού. Πρόκειται για μάθημα βιωματικού χαρακτήρα, με κύριο

Διαβάστε περισσότερα

ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΗ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ ΘΕΩΡΗΤΙΚΗΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ. Α1. Η επίδραση του Ευρωπαϊκού Ρομαντισμού είναι πρόδηλη στο έργο του

ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΗ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ ΘΕΩΡΗΤΙΚΗΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ. Α1. Η επίδραση του Ευρωπαϊκού Ρομαντισμού είναι πρόδηλη στο έργο του ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΗ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ ΘΕΩΡΗΤΙΚΗΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ Α1. Η επίδραση του Ευρωπαϊκού Ρομαντισμού είναι πρόδηλη στο έργο του Σολωμού. Το μεταφυσικό στοιχείο εντοπίζεται λόγου χάρη στο στίχο 54 όπου ανιχνεύουμε

Διαβάστε περισσότερα

Παραδειγματικό σενάριο στο μάθημα των Αρχαίων Ελληνικών

Παραδειγματικό σενάριο στο μάθημα των Αρχαίων Ελληνικών Π.3.1.4 Ολοκληρωμένα παραδείγματα εκπαιδευτικών σεναρίων ανά γνωστικό αντικείμενο με εφαρμογή των αρχών σχεδίασης Παραδειγματικό σενάριο στο μάθημα των Αρχαίων Ελληνικών Πάμε θέατρο: Εισαγωγή στη δραματική

Διαβάστε περισσότερα

Χαρακτηριστικές εικόνες από την Ιλιάδα του Ομήρου

Χαρακτηριστικές εικόνες από την Ιλιάδα του Ομήρου Χαρακτηριστικές εικόνες από την Ιλιάδα του Ομήρου Η γυναίκα ως σύζυγος και μητέρα Η γυναίκα ως πολεμικό λάφυρο Γυναίκα και επιτάφιες τιμές ηρώων Η τύχη του γυναικείου πληθυσμού μετά την άλωση μιας πόλης

Διαβάστε περισσότερα

1. Να μεταφραστεί το τμήμα: Σὲ δή, σὲ τὴν νεύουσαν ὑπερβαίνειν νόμους; Μονάδες 30

1. Να μεταφραστεί το τμήμα: Σὲ δή, σὲ τὴν νεύουσαν ὑπερβαίνειν νόμους; Μονάδες 30 ΘΕΜΑ 141 ον οφοκλέους, Αντιγόνη, στ. 441-457 1. Να μεταφραστεί το τμήμα: Σὲ δή, σὲ τὴν νεύουσαν ὑπερβαίνειν νόμους; 2. Τι προσωποποιούσε ο θεός Διόνυσος και ποιες σχετικές αντιλήψεις είχαν οι λατρευτές

Διαβάστε περισσότερα

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ, ΕΡΕΥΝΑΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΣΟΦΟΚΛΕΟΥΣ ΑΝΤΙΓΟΝΗ

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ, ΕΡΕΥΝΑΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΣΟΦΟΚΛΕΟΥΣ ΑΝΤΙΓΟΝΗ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ, ΕΡΕΥΝΑΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΣΟΦΟΚΛΕΟΥΣ ΑΝΤΙΓΟΝΗ B ΓΕΝΙΚΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ Πρόγραμμα Γενικής Παιδείας ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΩΝ ΚΑΙ ΕΚΔΟΣΕΩΝ «ΔΙΟΦΑΝΤΟΣ»

Διαβάστε περισσότερα

Ι. ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗΝ ΑΝΤΙΓΟΝΗ - ΠΑΡΑ ΕΙΓΜΑΤΑ ΕΡΩΤΗΣΕΩΝ. 1.1 Ερωτήσεις ανοικτού τύπου (ανάπτυξης και σύντοµης απάντησης)

Ι. ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗΝ ΑΝΤΙΓΟΝΗ - ΠΑΡΑ ΕΙΓΜΑΤΑ ΕΡΩΤΗΣΕΩΝ. 1.1 Ερωτήσεις ανοικτού τύπου (ανάπτυξης και σύντοµης απάντησης) Ι. ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗΝ ΑΝΤΙΓΟΝΗ - ΠΑΡΑ ΕΙΓΜΑΤΑ ΕΡΩΤΗΣΕΩΝ 1. Το δράµα - Η τραγωδία - Το αρχαίο θέατρο 1.1 Ερωτήσεις ανοικτού τύπου (ανάπτυξης και σύντοµης απάντησης) α) Το δράµα 1. Ποια είναι τα χαρακτηριστικά

Διαβάστε περισσότερα

Διήμερο σεμινάριο. Εισαγωγή στη θεατρική Σκηνοθεσία. Bar theater

Διήμερο σεμινάριο. Εισαγωγή στη θεατρική Σκηνοθεσία. Bar theater Διήμερο σεμινάριο Εισαγωγή στη θεατρική Σκηνοθεσία Bar theater & Γιατί η υποκριτική είναι Τέχνη Σάββατο και Κυριακή 19 και 20 Οκτωβρίου 2013 στην αίθουσα του ''Θυρεάτη''(παραπλεύρως Αφων Καρκούλη) Έναρξη

Διαβάστε περισσότερα

1. Να μεταφραστεί το τμήμα: Οἴμοι φρόνησον ἐπαλλήλοιν χεροῖν. Μονάδες 30

1. Να μεταφραστεί το τμήμα: Οἴμοι φρόνησον ἐπαλλήλοιν χεροῖν. Μονάδες 30 ΘΕΜΑ 5 ον οφοκλέους, Αντιγόνη, στ. 49-68. Να μεταφραστεί το τμήμα: Οἴμοι φρόνησον ἐπαλλήλοιν χεροῖν. 2. Τι γνωρίζετε για τον Σοφοκλή: γέννηση, οικογενειακό περιβάλλον, μόρφωση, ιδιαίτερα προσόντα. 3. α)

Διαβάστε περισσότερα

H IONIKH ENOTHTA σας πάει... Αρχαίο Θέατρο : «Πλούτος» (13/7) και «Ηλέκτρα» (21/7) στην Επίδαυρο

H IONIKH ENOTHTA σας πάει... Αρχαίο Θέατρο : «Πλούτος» (13/7) και «Ηλέκτρα» (21/7) στην Επίδαυρο H IONIKH ENOTHTA σας πάει Αρχαίο Θέατρο : «Πλούτος» (13/7) και «Ηλέκτρα» (21/7) στην Επίδαυρο Σίγουρα πλέον έχετε συνηθίσει η ΙΟΝΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ να σας πηγαίνει στις καλύτερες θεατρικές παραστάσεις, αλλά η

Διαβάστε περισσότερα

ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΚΑΙ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΚΑΙ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΚΑΙ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ (μάθημα επιλογής) Α τάξη Γενικού Λυκείου Α) Αναλυτικό Πρόγραμμα Σπουδών (ΑΠΣ) Στο πλαίσιο της διδασκαλίας του μαθήματος επιλογής «Ελληνικός και Ευρωπαϊκός πολιτισμός»,

Διαβάστε περισσότερα

ΓΕΝΙΚΟ ΛΥΚΕΙΟ ΛΙΤΟΧΩΡΟΥ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ

ΓΕΝΙΚΟ ΛΥΚΕΙΟ ΛΙΤΟΧΩΡΟΥ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΓΕΝΙΚΟ ΛΥΚΕΙΟ ΛΙΤΟΧΩΡΟΥ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΤΙΤΛΟΣ:«ΚΑΤΑ ΠΟΙΟΝ ΜΕΡΗ: O ΣΤΟΝ ΠΡΟΛΟΓΟ ΤΗΣ ΑΝΤΙΓΟΝΗΣ ΤΟΥ ΣΟΦΟΚΛΗ» ΜΑΘΗΤΗΣ: ΠΛΕΣΙΑΣ ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ, Β4 ΕΠΙΒΛΕΠΩΝ ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ: ΝΤΑΒΑΡΟΣ ΧΡΗΣΤΟΣ ΣΧΟΛΙΚΟ ΕΤΟΣ

Διαβάστε περισσότερα

ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΠΑΓΚΑΛΟΣ. Συντροφιά με την Κιθάρα ΕΚΔΟΣΗ: ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΙΕΡΟΥ ΝΑΟΥ ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΤΡΙΑΣ ΠΕΙΡΑΙΩΣ

ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΠΑΓΚΑΛΟΣ. Συντροφιά με την Κιθάρα ΕΚΔΟΣΗ: ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΙΕΡΟΥ ΝΑΟΥ ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΤΡΙΑΣ ΠΕΙΡΑΙΩΣ ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΠΑΓΚΑΛΟΣ Συντροφιά με την Κιθάρα ΕΚΔΟΣΗ: ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΙΕΡΟΥ ΝΑΟΥ ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΤΡΙΑΣ ΠΕΙΡΑΙΩΣ Συντροφιά με την Κιθάρα ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΠΑΓΚΑΛΟΣ Συντροφιά με την Κιθάρα ΑΘΗΝΑ 2011 Έκδοση: c Πνευματικό

Διαβάστε περισσότερα

Α.Π.Θ. Α.Π.Θ. Διά Βίου Μάθησης. Μάθησης. Ποίηση και Θέατρο Αρχαία Ελλάδα

Α.Π.Θ. Α.Π.Θ. Διά Βίου Μάθησης. Μάθησης. Ποίηση και Θέατρο Αρχαία Ελλάδα Α.Π.Θ. Α.Π.Θ. Πρόγραµµα Πρόγραµµα Διά Βίου Μάθησης Μάθησης Ποίηση και Θέατρο στην Ποίηση και Θέατρο στην Αρχαία Ελλάδα Αρχαία Ελλάδα + Στόχος του προγράμματος Το πρόγραμμα επιμόρφωσης Ποίηση και Θέατρο

Διαβάστε περισσότερα

Σημειώσεις της Μαριάννας Κουτάλου Σημειώσεις της Μαριάννας Κουτάλου Σημειώσεις του Άγγελου Κοβότσου

Σημειώσεις της Μαριάννας Κουτάλου Σημειώσεις της Μαριάννας Κουτάλου Σημειώσεις του Άγγελου Κοβότσου Το Σενάριο Σημειώσεις της Μαριάννας Κουτάλου... 2-10 Σενάριο Ντοκιμαντέρ Σημειώσεις της Μαριάννας Κουτάλου. 11 12 Σημειώσεις για ένα Σενάριο Ντοκιμαντέρ Σημειώσεις του Άγγελου Κοβότσου... 13-19 Το σενάριο

Διαβάστε περισσότερα

ΘΕΑΤΡΟ ΟΜΑΔΑ 3 ΣΠΥΡΟΣ ΜΑΚΡΟΔΗΜΗΤΡΗΣ ΜΙΛΤΟΣ ΛΙΑΚΟΥΡΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ ΜΑΓΓΙΝΑΣ ΙΑΣΟΝΑΣ ΚΑΛΟΓΗΡΟΣ ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΔΕΝΔΡΙΝΟΣ

ΘΕΑΤΡΟ ΟΜΑΔΑ 3 ΣΠΥΡΟΣ ΜΑΚΡΟΔΗΜΗΤΡΗΣ ΜΙΛΤΟΣ ΛΙΑΚΟΥΡΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ ΜΑΓΓΙΝΑΣ ΙΑΣΟΝΑΣ ΚΑΛΟΓΗΡΟΣ ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΔΕΝΔΡΙΝΟΣ ΘΕΑΤΡΟ ΟΜΑΔΑ 3 ΣΠΥΡΟΣ ΜΑΚΡΟΔΗΜΗΤΡΗΣ ΜΙΛΤΟΣ ΛΙΑΚΟΥΡΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ ΜΑΓΓΙΝΑΣ ΙΑΣΟΝΑΣ ΚΑΛΟΓΗΡΟΣ ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΔΕΝΔΡΙΝΟΣ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ α)τι είναι θέατρο β) γέννηση θεάτρου στην Αρχαία Ελλάδα γ)αρχαίο θέατρο δ)ανάλυση

Διαβάστε περισσότερα

Ο ΡΟΛΟΣ ΤΗΣ ΜΟΥΣΙΚΗΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΑ (Μέρος Β )

Ο ΡΟΛΟΣ ΤΗΣ ΜΟΥΣΙΚΗΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΑ (Μέρος Β ) Ο ΡΟΛΟΣ ΤΗΣ ΜΟΥΣΙΚΗΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΑ (Μέρος Β ) Σύνοδοι των περί τον Διόνυσον τεχνιτών Μετά τον 4 ο π.χ. αιώνα στην Αθήνα, στη Νεμέα, στη Θήβα, στην Τέω της Ιωνίας, στη Χίο, στην Αμμόχωστο ή Σαλαμίνα

Διαβάστε περισσότερα

Αναστασία Μπούτρου. Εργασία για το βιβλίο «Παπούτσια με φτερά»

Αναστασία Μπούτρου. Εργασία για το βιβλίο «Παπούτσια με φτερά» Αναστασία Μπούτρου Εργασία για το βιβλίο «Παπούτσια με φτερά» α) Αν κάποιος έχει φαντασία, μπορεί και φαντάζεται έναν καλύτερο κόσμο. Κλείνει τα μάτια του και βλέπει αυτό που ποθεί. Αυτό το απόσπασμα εννοεί

Διαβάστε περισσότερα

Ίων Ευριπίδη -Υπόθεση

Ίων Ευριπίδη -Υπόθεση 2003-04 «Ίων» του Ευριπίδη. Το έργο παίχτηκε στο θεατρικό χώρο του σχολείου, στα πλαίσια του προγράμματος Ισότητας των φύλων με τίτλο «Ισότητα των φύλων-αλήθειες και ψέματα». Ίων Ευριπίδη -Υπόθεση Τραγωδία

Διαβάστε περισσότερα

Με τα λόγια του Ι. Θ. Κακριδή, πριν από σαράντα χρόνια, τα αρχαία ελληνικά ενδιαφέρουν για τρεις λόγους:

Με τα λόγια του Ι. Θ. Κακριδή, πριν από σαράντα χρόνια, τα αρχαία ελληνικά ενδιαφέρουν για τρεις λόγους: Με τα λόγια του Ι. Θ. Κακριδή, πριν από σαράντα χρόνια, τα αρχαία ελληνικά ενδιαφέρουν για τρεις λόγους: «Πρώτ? απ? όλα γιατί είμαστε Έλληνες: από τον καιρό του Ομήρου ως σήμερα έχουν περάσει 2700 χρόνια.

Διαβάστε περισσότερα

Μύθοι. Τοπικοί μύθοι Η ανάγκη των ανθρώπων οδήγησε στη δημιουργία μύθων

Μύθοι. Τοπικοί μύθοι Η ανάγκη των ανθρώπων οδήγησε στη δημιουργία μύθων Μύθοι Τοπικοί μύθοι Η ανάγκη των ανθρώπων οδήγησε στη δημιουργία μύθων Ορισμός : Προσπαθώντας να δώσουμε έναν ορισμό στο µζύθο µπορθούμε να πούμε ότι είναι µια φανταστική, πλαστή διήγηση µε στοιχεία συχνά

Διαβάστε περισσότερα

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ. «Η Νίκη της Δράμας»

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ. «Η Νίκη της Δράμας» Δράμα 29-10-2013 ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ «Η Νίκη της Δράμας» Πραγματοποιήθηκαν στις 28 Οκτώβρη 2013 τα αποκαλυπτήρια του μνημείου - σύμβολο για την επέτειο των 100 χρόνων από την απελευθέρωση του τόπου μας, που γιορτάζουμε

Διαβάστε περισσότερα

ΕΡΓΑΣΙΕΣ. Α ομάδα. Αφού επιλέξεις τρία από τα παραπάνω αποσπάσματα που σε άγγιξαν περισσότερο, να καταγράψεις τις δικές σου σκέψεις.

ΕΡΓΑΣΙΕΣ. Α ομάδα. Αφού επιλέξεις τρία από τα παραπάνω αποσπάσματα που σε άγγιξαν περισσότερο, να καταγράψεις τις δικές σου σκέψεις. Α ομάδα ΕΡΓΑΣΙΕΣ 1. Η συγγραφέας του βιβλίου μοιράζεται μαζί μας πτυχές της ζωής κάποιων παιδιών, άλλοτε ευχάριστες και άλλοτε δυσάρεστες. α) Ποια πιστεύεις ότι είναι τα μηνύματα που θέλει να περάσει μέσα

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΤΥΠΟ ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΚΟ ΛΥΚΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΠΑΤΡΩΝ

ΠΡΟΤΥΠΟ ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΚΟ ΛΥΚΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΠΑΤΡΩΝ ΘΕΜΑ: ΑΚΟΥΣΤΙΚΗ ΚΑΙ ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΞΕΝΑΓΗΣΗ ΤΩΝ ΑΡΧΑΙΩΝ ΘΕΑΤΡΩΝ_ ΘΕΑΤΡΟ ΟΙΝΙΑΔΩΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΙ ΣΤΟΧΟΙ: Οι μαθητές να είναι σε θέση: να αναγνωρίζουν τα µέρη του Αρχαίου Θεάτρου µε τις αντίστοιχες ονοµασίες τους

Διαβάστε περισσότερα

Η Ιφιγένεια στην Αυλίδα

Η Ιφιγένεια στην Αυλίδα Η Ιφιγένεια στην Αυλίδα Περιεχόμενο τραγωδίας Η τραγωδία διαδραματίζεται στην Αυλίδα, τόπος διαμονής των Ελλήνων μέχρι να βρουν τρόπο για να πάνε στην Τροία. Τη λύση την δίνει ο μάντης Κάλχας στον Βασιλιά

Διαβάστε περισσότερα

ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΑ ΕΚΦΡΑΣΗ ΕΚΘΕΣΗ Γ ΛΥΚΕΙΟΥ

ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΑ ΕΚΦΡΑΣΗ ΕΚΘΕΣΗ Γ ΛΥΚΕΙΟΥ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΑ ΕΚΦΡΑΣΗ ΕΚΘΕΣΗ Γ ΛΥΚΕΙΟΥ ΚΕΙΜΕΝΟ Εισαγωγικό σημείωμα: Το παρακάτω κείμενο που αποτελεί το τελευταίο ιδιόγραφο του Άγγελου Σικελιανού δόθηκε για δημοσίευση στο «Περιοδικόν μας» από τον Νικηφόρο

Διαβάστε περισσότερα

Θέματα Εξετάσεων Τελικής Εξεταστικής ΕΛΠ 31 Ακαδ. Έτος

Θέματα Εξετάσεων Τελικής Εξεταστικής ΕΛΠ 31 Ακαδ. Έτος Θέματα Εξετάσεων Τελικής Εξεταστικής ΕΛΠ 31 Ακαδ. Έτος 2011-2012 1. (Κείμενο Ι) Να εντοπίσετε τις ανακρίβειες που υπάρχουν στο κείμενο, διευκρινίζοντας συγχρόνως ποιο είναι το σωστό. 2. (Κείμενο ΙΙ Αισχύλου

Διαβάστε περισσότερα

Ονοματεπώνυμο: Γιώργος Κωνσταντινίδης Τάξη: Γ 5 Σχολείο: Γυμνάσιο Αγίου Αθανασίου Διδάσκουσα: Σελιώτη Χ Χριστοδούλου Βασιλική

Ονοματεπώνυμο: Γιώργος Κωνσταντινίδης Τάξη: Γ 5 Σχολείο: Γυμνάσιο Αγίου Αθανασίου Διδάσκουσα: Σελιώτη Χ Χριστοδούλου Βασιλική Ονοματεπώνυμο: Γιώργος Κωνσταντινίδης Τάξη: Γ 5 Σχολείο: Γυμνάσιο Αγίου Αθανασίου Διδάσκουσα: Σελιώτη Χ Χριστοδούλου Βασιλική 1 Δευτερότοκος γιος του Κωνσταντή και της Αιμιλίας Δούκα. Γεννήθηκε στις 6

Διαβάστε περισσότερα

Ο Άνθρωπος Δημιουργός στην Αθήνα. «ΠΟΛΙΣ». Ο χώρος των ανθρώπων-δημιουργών στην Αρχαία Αθήνα ζωντανεύει στην σύγχρονη Ελλάδα.

Ο Άνθρωπος Δημιουργός στην Αθήνα. «ΠΟΛΙΣ». Ο χώρος των ανθρώπων-δημιουργών στην Αρχαία Αθήνα ζωντανεύει στην σύγχρονη Ελλάδα. 1 Ο Άνθρωπος Δημιουργός στην Αθήνα «ΠΟΛΙΣ». Ο χώρος των ανθρώπων-δημιουργών στην Αρχαία Αθήνα ζωντανεύει στην σύγχρονη Ελλάδα. Κάποτε, στην αρχαία Εποχή, στην Αθήνα υπήρχε ευημερία σημαντική, κανένας άνθρωπος

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΡΑ ΟΣΙΑΚΟΙ ΧΟΡΟΙ. Ερευνητική Εργασία Α Τετραμήνου 4ο Γενικό Λύκειο Λαμίας Τμήμα: Α 6 Σχ. Έτος :

ΠΑΡΑ ΟΣΙΑΚΟΙ ΧΟΡΟΙ. Ερευνητική Εργασία Α Τετραμήνου 4ο Γενικό Λύκειο Λαμίας Τμήμα: Α 6 Σχ. Έτος : ΠΑΡΑ ΟΣΙΑΚΟΙ ΧΟΡΟΙ Ερευνητική Εργασία Α Τετραμήνου 4ο Γενικό Λύκειο Λαμίας Τμήμα: Α 6 Σχ. Έτος : 2016-2017 ΣΚΟΠΟΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ Σκοπός της εργασίας είναι η ευαισθητοποίηση των νέων για τους παραδοσιακούς χορούς

Διαβάστε περισσότερα

ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ (PROJECT) Α ΛΥΚΕΙΟΥ Α ΤΕΤΡΑΜΗΝΟΥ

ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ (PROJECT) Α ΛΥΚΕΙΟΥ Α ΤΕΤΡΑΜΗΝΟΥ 7o ΓΥΜΝΑΣΙΟ & ΛΥΚΕΙΑΚΕΣ ΤΑΞΕΙΣ ΛΑΡΙΣΑΣ ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ (PROJECT) Α ΛΥΚΕΙΟΥ Α ΤΕΤΡΑΜΗΝΟΥ ΣΧΟΛΙΚΟ ΕΤΟΣ 2011-2012 «ΑΡΧΑΙΟ ΘΕΑΤΡΟ ΛΑΡΙΣΑΣ: ΧΩΡΟΣ ΑΝΘΗΣΗΣ ΤΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΑΞΙΩΝ. Η ΜΕΤΑΒΑΣΗ

Διαβάστε περισσότερα

Πανηγυρική η έναρξη της 50ης Διεθνούς Γιορτής Πολιτισμού Καραϊσκάκεια

Πανηγυρική η έναρξη της 50ης Διεθνούς Γιορτής Πολιτισμού Καραϊσκάκεια Πανηγυρικά και με κάθε επισημότητα ξεκίνησαν, το βράδυ της Τετάρτης 21 Ιουνίου στην κεντρική πλατεία της Καρδίτσας, οι εκδηλώσεις της 50ης Διεθνούς Γιορτής Πολιτισμού Καραϊσκάκεια που οργανώνει η Ένωση

Διαβάστε περισσότερα

«Θεσμοφοριάζουσες» του Αριστοφάνη Κριτική για την παράσταση του Βαγ. Θεοδωρόπουλου Θέατρο Δάσους Θεσσαλονίκης 16/7

«Θεσμοφοριάζουσες» του Αριστοφάνη Κριτική για την παράσταση του Βαγ. Θεοδωρόπουλου Θέατρο Δάσους Θεσσαλονίκης 16/7 «Θεσμοφοριάζουσες» του Αριστοφάνη Κριτική για την παράσταση του Βαγ. Θεοδωρόπουλου Θέατρο Δάσους Θεσσαλονίκης 16/7 stellasview.gr/1184 View all posts by Αναστάσιος Νέστορας July 18, 2018 Ο σκηνοθέτης Βαγγέλης

Διαβάστε περισσότερα

«Εμείς και το θέατρο»

«Εμείς και το θέατρο» «Εμείς και το θέατρο» Υπεύθυνες καθηγήτριες: Καλαμαρά Μαριέττα Πρεβενιού Κυριακή Ομάδα σεναρίου: Βλασταρά Αθανασία, Δημοπούλου Τζένη, Κουτσόγιωργα Κατερίνα, Χαροκοπάκη Τζωρτζίνα Λίγα λόγια για το Σοφοκλή...

Διαβάστε περισσότερα

ΣΟΦΟΚΛΕΟΥΣ ΤΡΑΓΩΔΙΑΙ ΑΝΤΙΓΟΝΗ - ΦΙΛΟΚΤΗΤΗΣ Β ΓΕΝΙΚΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ

ΣΟΦΟΚΛΕΟΥΣ ΤΡΑΓΩΔΙΑΙ ΑΝΤΙΓΟΝΗ - ΦΙΛΟΚΤΗΤΗΣ Β ΓΕΝΙΚΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ ΣΟΦΟΚΛΕΟΥΣ ΤΡΑΓΩΔΙΑΙ ΑΝΤΙΓΟΝΗ - ΦΙΛΟΚΤΗΤΗΣ Β ΓΕΝΙΚΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΡΧΙΚΗΣ ΕΚ ΟΣΗΣ ΣΥΓΓΡΑΦΕΙΣ ΣΟΦΟΚΛΕΟΥΣ ΑΝΤΙΓΟΝΗ Δημήτριος Δρακόπουλος Κώστας Ναστούλης Χρίστος Γ. Ρώμας Καθηγητής Β/θμιας Εκπαίδευσης

Διαβάστε περισσότερα

«Το αγόρι στο θεωρείο»

«Το αγόρι στο θεωρείο» Λογοτεχνικό Εξωσχολικό Ανάγνωσμα «Το αγόρι στο θεωρείο» Μανώλης Λεγάκης Στο βιβλίο της Α. Δαρλάση τα ιστορικά στοιχεία συνυφαίνονται με τα μυθιστορηματικά: πρόσωπα φανταστικά υφίστανται σε ατομικό και

Διαβάστε περισσότερα

Χάρτινη Αγκαλιά Συγγραφέας: Ιφιγένεια Μαστρογιάννη

Χάρτινη Αγκαλιά Συγγραφέας: Ιφιγένεια Μαστρογιάννη Χάρτινη Αγκαλιά Συγγραφέας: Ιφιγένεια Μαστρογιάννη Επιμέλεια εργασίας: Παναγιώτης Γιαννόπουλος Περιεχόμενα Ερώτηση 1 η : σελ. 3-6 Ερώτηση 2 η : σελ. 7-9 Παναγιώτης Γιαννόπουλος Σελίδα 2 Ερώτηση 1 η Η συγγραφέας

Διαβάστε περισσότερα

Η λειτουργία των Εδρών Νεοελληνικής Γλώσσας και Πολιτισμού και τα προγράμματα Ελληνικών σπουδών στη Λετονία

Η λειτουργία των Εδρών Νεοελληνικής Γλώσσας και Πολιτισμού και τα προγράμματα Ελληνικών σπουδών στη Λετονία Η λειτουργία των Εδρών Νεοελληνικής Γλώσσας και Πολιτισμού και τα προγράμματα Ελληνικών σπουδών στη Λετονία ΣΑΝΤΡΑ ΚΡΟΠΑ Πρόεδρος του Συλλόγου Φιλελλήνων της Λετονίας «Ο Ερμής» Ο ελληνισμός για τον καθένα

Διαβάστε περισσότερα

1. Να μεταφραστεί το τμήμα: Τὶ δ', ὦ ταλαῖφρον μ εἲργειν μέτα. Μονάδες 30

1. Να μεταφραστεί το τμήμα: Τὶ δ', ὦ ταλαῖφρον μ εἲργειν μέτα. Μονάδες 30 Α. ΚΕΙΜΕΝΟ ΘΕΜΑ 4 ον οφοκλέους, Αντιγόνη, στ. 39-57. Να μεταφραστεί το τμήμα: Τὶ δ', ὦ ταλαῖφρον μ εἲργειν μέτα. 2. α) Να αναφέρετε ονομαστικά τους συντελεστές της αρχαίας παράστασης. β) Ποιος ήταν ο βασικός

Διαβάστε περισσότερα

Όταν είσαι χορεύτρια, ηθοποιός, τραγουδίστρια, καλλιτέχνης γενικότερα, είσαι ένα σύμπαν που φωτοβολεί.

Όταν είσαι χορεύτρια, ηθοποιός, τραγουδίστρια, καλλιτέχνης γενικότερα, είσαι ένα σύμπαν που φωτοβολεί. Όταν είσαι χορεύτρια, ηθοποιός, τραγουδίστρια, καλλιτέχνης γενικότερα, είσαι ένα σύμπαν που φωτοβολεί. Όταν σε βλέπουν και σε «τραβούν» κοντά τους «γαλαξίες», όπως ο Καρβέλας και η Βίσση και ο «αυστηρός»

Διαβάστε περισσότερα

Ειδικά θέματα αρχιτεκτονικής μορφολογίας. Κατεύθυνση Α: Σκηνογραφία, Ιστορική προσέγγιση

Ειδικά θέματα αρχιτεκτονικής μορφολογίας. Κατεύθυνση Α: Σκηνογραφία, Ιστορική προσέγγιση Ειδικά θέματα αρχιτεκτονικής μορφολογίας Κατεύθυνση Α: Σκηνογραφία, Ιστορική προσέγγιση Υπεύθυνος Καθηγητής: Σ. Γυφτόπουλος Σπουδάστριες: Χ. Τζοβλά, Χ. Χαρατσάρη Το θέατρο αποτελεί μια επικοινωνιακή

Διαβάστε περισσότερα

ΕΝΤΥΠΩΣΙΑΣΜΕΝΗ Η ΚΡΙΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΤΟΥ 34ΟΥ ΠΦΕΘΚ ΑΠΟ ΤΟ ΕΠΙΠΕΔΟ ΤΗΣ ΔΙΟΡΓΑΝΩΣΗΣ

ΕΝΤΥΠΩΣΙΑΣΜΕΝΗ Η ΚΡΙΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΤΟΥ 34ΟΥ ΠΦΕΘΚ ΑΠΟ ΤΟ ΕΠΙΠΕΔΟ ΤΗΣ ΔΙΟΡΓΑΝΩΣΗΣ Τις εντυπώσεις τους από την οργάνωση του 34 ου Πανελλήνιου Φεστιβάλ Ερασιτεχνικού Θεάτρου Καρδίτσας (που πραγματοποιεί η Ένωση Πολιτιστικών Συλλόγων του Νομού από 9 έως 18 Μαρτίου στο Δημοτικό Κινηματοθέατρο)

Διαβάστε περισσότερα

β) Αν είχες τη δυνατότητα να «φτιάξεις» εσύ έναν ιδανικό κόσμο, πώς θα ήταν αυτός;

β) Αν είχες τη δυνατότητα να «φτιάξεις» εσύ έναν ιδανικό κόσμο, πώς θα ήταν αυτός; 1 α) H πραγματική ζωή κρύβει χαρά, αγάπη, στόχους, όνειρα, έρωτα, αλλά και πόνο, απογοήτευση, πίκρες, αγώνα. αν λείπουν όλα αυτά τα συναισθήματα και οι ανατροπές, αν χαθεί η καρδιά και η ψυχή, η ελευθερία,

Διαβάστε περισσότερα

Ο Ευριπίδης παρωδεί την Ηλέκτρα του Αισχύλου

Ο Ευριπίδης παρωδεί την Ηλέκτρα του Αισχύλου Ευριπίδης Ο Ευριπίδης είναι ο νεότερος από τους σημαντικότερους τραγικούς ποιητές μετά τον Αισχύλο και τον Σοφοκλή. Είναι ρεαλιστής. Φέρνει τη τραγωδία κοντά στην πραγματικότητα. Παρουσιάζει τους μυθικούς

Διαβάστε περισσότερα

Η συγγραφέας Πένυ Παπαδάκη και το «ΦΩΣ ΣΤΙΣ ΣΚΙΕΣ» Σάββατο, 21 Νοεμβρίου :20

Η συγγραφέας Πένυ Παπαδάκη και το «ΦΩΣ ΣΤΙΣ ΣΚΙΕΣ» Σάββατο, 21 Νοεμβρίου :20 Η συγγραφέας Πένυ Παπαδάκη και το «ΦΩΣ ΣΤΙΣ ΣΚΙΕΣ» Σάββατο, 21 Νοεμβρίου 2015-22:20 Από τη Μαίρη Γκαζιάνη «Μέσω της μυθοπλασίας, αποδίδω τη δικαιοσύνη που θα ήθελα να υπάρχει» μας αποκαλύπτει η συγγραφέας

Διαβάστε περισσότερα

ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΘΕΜΑ: ΣΥΓΧΡΟΝΟ ΘΕΑΤΡΟ

ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΘΕΜΑ: ΣΥΓΧΡΟΝΟ ΘΕΑΤΡΟ ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΘΕΜΑ: ΣΥΓΧΡΟΝΟ ΘΕΑΤΡΟ ΟΝΟΜΑ: ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΜΟΥΡΤΖΑ ΓΕΝΙΚΟ ΛΥΚΕΙΟ ΨΥΧΙΚΟΥ Η λέξη θέατρο προέρχεται από τα αρχαία ελληνικά και αρχικά σήμαινε σύνολο θεατών. Αργότερα, πήρε τη σημασία του τόπου

Διαβάστε περισσότερα

www.kalymnikifilia.gr

www.kalymnikifilia.gr Η επιρροή του ελληνικού πολιτισμού και της ελληνικής γλώσσας στη διαμόρφωση του ρωσικού εκπαιδευτικού συστήματος (το παράδειγμα των Εκπαιδευτικών ιδρυμάτων της Μόσχας) ΒΑΝΤΙΜ ΓΙΑΡΟΒΟÏ Kαθηγητής μουσικής

Διαβάστε περισσότερα

1. Να μεταφραστεί το τμήμα: Οὐδὲν γὰρ ἀνθρώποισιν ὡς δοῦναι δίκην. Μονάδες Να αναφερθείτε αναλυτικά στο επικό μέρος της τραγωδίας.

1. Να μεταφραστεί το τμήμα: Οὐδὲν γὰρ ἀνθρώποισιν ὡς δοῦναι δίκην. Μονάδες Να αναφερθείτε αναλυτικά στο επικό μέρος της τραγωδίας. ΘΕΜΑ 121 ον οφοκλέους, Αντιγόνη, στ. -314 1. Να μεταφραστεί το τμήμα: Οὐδὲν γὰρ ἀνθρώποισιν ὡς δοῦναι δίκην. 2. Να αναφερθείτε αναλυτικά στο επικό μέρος της τραγωδίας. 3. α) πρᾶξις, πρᾶγμα, πράκτωρ, δόσις,

Διαβάστε περισσότερα

ΡΟΜΑΝΤΙΣΜΟΣ. Το κίνημα του ρομαντισμού κυριάρχησε στην ευρωπαϊκή λογοτεχνία από τα τέλη του 18ου αιώνα μέχρι τα μέσα του 19ου αιώνα.

ΡΟΜΑΝΤΙΣΜΟΣ. Το κίνημα του ρομαντισμού κυριάρχησε στην ευρωπαϊκή λογοτεχνία από τα τέλη του 18ου αιώνα μέχρι τα μέσα του 19ου αιώνα. ΡΟΜΑΝΤΙΣΜΟΣ Το κίνημα του ρομαντισμού κυριάρχησε στην ευρωπαϊκή λογοτεχνία από τα τέλη του 18ου αιώνα μέχρι τα μέσα του 19ου αιώνα. Ο ρομαντισμός προβάλλει το συναίσθημα και τη φαντασία. Στα ποιήματα υπάρχει

Διαβάστε περισσότερα

Ελληνιστική Περίοδος Πολιτισμός. Τάξη: Α4 Ονόματα μαθητών : Παρλιάρου Βάσω Σφήκας Ηλίας

Ελληνιστική Περίοδος Πολιτισμός. Τάξη: Α4 Ονόματα μαθητών : Παρλιάρου Βάσω Σφήκας Ηλίας Ελληνιστική Περίοδος Πολιτισμός Τάξη: Α4 Ονόματα μαθητών : Παρλιάρου Βάσω Σφήκας Ηλίας ελληνιστικός ονομάστηκε o πολιτισμός που προήλθε από τη σύνθεση ελληνικών και ανατολικών στοιχείων κατά τους τρεις

Διαβάστε περισσότερα

Λύκειο Αποστόλου Βαρνάβα Θεατρική Παράσταση

Λύκειο Αποστόλου Βαρνάβα Θεατρική Παράσταση Λύκειο Αποστόλου Βαρνάβα Θεατρική Παράσταση 2017-2018 All my sons Arthur Miller Ήταν όλοι τους παιδιά μου Άρθουρ Μίλλερ Το «Ήταν όλοι τους παιδιά μου» είναι ένα έργο ορόσημο, που σηματοδοτεί την έναρξη

Διαβάστε περισσότερα

ΘΩΜΑΣ ΑΚΙΝΑΤΗΣ

ΘΩΜΑΣ ΑΚΙΝΑΤΗΣ http://hallofpeople.com/gr/bio/aquinas.php ΘΩΜΑΣ ΑΚΙΝΑΤΗΣ Ο μεγαλύτερος και σπουδαιότερος φιλόσοφος του δευτέρου μισού του Μεσαίωνα ήταν ο Θωμάς ο Ακινάτης, που έζησε από το 1225 ως το 1274. Υπήρξε ο σημαντικότερος

Διαβάστε περισσότερα

Η Ελλάδα στα Βαλκάνια και στον κόσµο χθες, σήµερα και αύριο

Η Ελλάδα στα Βαλκάνια και στον κόσµο χθες, σήµερα και αύριο Η Ελλάδα στα Βαλκάνια και στον κόσµο χθες, σήµερα και αύριο Χωρίς αµφιβολία οι αρχαίοι Έλληνες στοχαστές, ποιητές και φιλόσοφοι πρώτοι έχουν αναπτύξει τις αξίες πάνω στις οποίες θεµελιώνεται η Ευρωπαϊκή

Διαβάστε περισσότερα