Η ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΕΝΟΣ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΟΥ ΟΔΗΓΟΥ ΤΗΣ ΑΓΓΛΙΑΣ

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "Η ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΕΝΟΣ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΟΥ ΟΔΗΓΟΥ ΤΗΣ ΑΓΓΛΙΑΣ"

Transcript

1 ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΥΠ. ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΔΙΑ ΒΙΟΥ ΜΑΘΗΣΗΣ & ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ ΠΕΡΙΦΕΡ. Δ/ΝΣΗ Π. & Δ. ΕΚΠ/ΣΗΣ ΚΡΗΤΗΣ Δ/ΝΣΗ Β/ΘΜΙΑΣ ΕΚΠ/ΣΗΣ ΡΕΘΥΜΝΟΥ 2 ο ΓΕΝΙΚΟ ΛΥΚΕΙΟ ΡΕΘΥΜΝΟΥ Η ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΕΝΟΣ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΟΥ ΟΔΗΓΟΥ ΤΗΣ ΑΓΓΛΙΑΣ PROJECT A7 (Β Τετράμηνο )

2 Γενικά στοιχεία Η Αγγλία είναι η μεγαλύτερη από τις χώρες που αποτελούν το Ηνωμένο Βασίλειο της Μεγάλης Βρετανίας και Βορείου Ιρλανδίας. Η έκταση της είναι km 2 και ο πληθυσμός της σύμφωνα με την απογραφή του 2011 ανέρχεται στους κατοίκους. Το νόμισμα της είναι η Στερλίνα που είναι γνωστή ως και Λίρα της Αγγλίας. Πολλές φορές το όνομά της χώρας χρησιμοποιείται λανθασμένα αντί του ονόματος του Ηνωμένου Βασιλείου. Το όνομά της το πήρε από τους Άγγλους, ένα από τα φύλα τα οποία αρχικά κατοικούσαν στην Βόρεια Γερμανία και μετανάστευσαν στην Αγγλία κατά τον 6ο αιώνα μ.χ.. Από εκεί προέρχεται και η λατινική ονομασία Anglia. Η πρωτεύουσα της Αγγλίας, το Λονδίνο, είναι και πρωτεύουσα του Ηνωμένου Βασιλείου. Μεγάλες πόλεις της Αγγλίας είναι το Μάντσεστερ, το Λίβερπουλ και το Νιούκαστλ. Προστάτης Άγιος της Αγγλίας είναι ο Άγιος Γεώργιος. Πολίτευμα Το πολίτευμα της Αγγλίας είναι η Βασιλευόμενη Κοινοβουλευτική Δημοκρατία, μία μορφή Κοινοβουλευτικής Δημοκρατίας και αποτελεί τη σύγχρονη εξέλιξη της Συνταγματικής Μοναρχίας, στην οποία η Βασίλισσα έχει πολύ περιορισμένη δικαιοδοσία στις υποθέσεις του κράτους. Οι εξουσίες ασκούνται από το κοινοβούλιο και την κυβέρνηση, η οποία και φέρει την απόλυτη ευθύνη όλων των πράξεών της και εφόσον απολαύει της εμπιστοσύνης του Κοινοβουλίου. Στην Βασίλισσα ανήκουν μόνο αντιπροσωπευτικές δικαιοδοσίες - αρμοδιότητες και κυρίως οι επικυρώσεις νόμων και διαταγμάτων. Οι μονάρχες μέσα στο πέρασμα των αιώνων παραχώρησαν σταδιακά τις εξουσίες τους στους αντιπροσώπους των υπηκόων τους. Έτσι το Κοινοβούλιο ως έκφραση της λαϊκής βούλησης έγινε ο μοναδικός πόλος εξουσίας εγκαθιδρύοντας τη Κοινοβουλευτική Δημοκρατία. Οι μονάρχες περιορίζονται σε εθιμοτυπικά καθήκοντα και συμβολίζουν την ιστορία, την παράδοση της χώρας όπου βασιλεύουν. Βασίλισσα της Αγγλίας είναι η Ελισάβετ Β και πρωθυπουργός ο Ντέιβιντ Κάμερον.

3 Θρήσκευμα Αγγλικανική Εκκλησία αποκαλείται το σύνολο των αυτόνομων χριστιανικών εκκλησιών οι οποίες ακολουθούν την τελετουργική παράδοση της Εκκλησίας της Αγγλίας (η οποία θεωρείται η «μητέρα εκκλησία») και βρίσκονται σε πλήρη κοινωνία μαζί της, μέσω της Αγγλικανικής Κοινωνίας. Μετά τους Ρωμαιοκαθολικούς και τους Ορθόδοξους, οι Αγγλικανοί είναι η τρίτη σε μέγεθος χριστιανική εκκλησία, στην οποία αριθμούν πάνω από ογδόντα εκατομμύρια. Πνευματικός ηγέτης της Αγγλικανικής Εκκλησίας είναι ο Αρχιεπίσκοπος του Καντέρμπουρι. Η Αγγλικανική Εκκλησία θεωρεί τον εαυτό της κομμάτι της μίας, αγίας, καθολικής και αποστολικής εκκλησίας και ότι είναι ταυτόχρονα καθολική και μεταρρυθμισμένη, και οι επίσκοποί της διεκδικούν αποστολική διαδοχή. Για μερικούς Αγγλικανούς εκπροσωπεί μια μορφή ρωμαιοκαθολικισμού χωρίς τον Πάπα, για άλλους μια μορφή Προτεσταντισμού, και για άλλους έναν συνδυασμό των δύο. Η Αγγλικανική Εκκλησία βρίσκεται σε πλήρη κοινωνία με τις λουθηρανικές εκκλησίες της Σκανδιναβίας και της Βόρειας Αμερικής, και με τους Παλαιοκαθολικούς. Πρόσβαση Αεροπορικώς Στην Αγγλία μπορούμε αρχικά να πάμε με αεροπλάνο με απευθείας πτήσεις από Ελλάδα. Η συγκοινωνία στη βρετανική πρωτεύουσα εξυπηρετείται από δύο μεγάλα και δύο μικρότερα αεροδρόμια. Πρόκειται για το Διεθνές Αεροδρόμιο Χίθροου (Heathrow) και το Γκάτγουικ (Gatwick). Το Χίθροου είναι το τρίτο πιο πολυσύχναστο αεροδρόμιο στον κόσμο και το πιο πολυσύχναστο παγκοσμίως όσον αφορά την κίνηση διεθνών επιβατών. Το Μάρτιο του 2008 άρχισε να λειτουργεί ο πέμπτος τερματικός σταθμός και σχεδιάζεται η κατασκευή και έκτου. Παρόμοιες πτήσεις εξυπηρετεί και το αεροδρόμιο του Γκάτγουικ. Τα αεροδρόμια του Στάνστεντ (Stansted) και του Λούτον (Luton) εξυπηρετούν κυρίως εταιρείες τσάρτερ, χαμηλού κόστους ή καινούργιες εταιρείες, που δεν βρίσκουν διαθέσιμα "διάκενα" στα μεγάλα αεροδρόμια. Το μικρότερο και πιο κεντρικό αεροδρόμιο είναι αυτό του Σίτι, το οποίο εξυπηρετεί κυρίως τους επιχειρηματίες (ιδιωτικά αεροσκάφη) και μεγάλο τμήμα της εμπορευματικής κίνησης σχετικής με την ηπειρωτική Ευρώπη.

4 Σιδηροδρομικώς Με το τρένο μπορείτε να διασχίσετε μοναδικές διαδρομές και να επισκεφτείτε διαφορετικές πόλεις ή και χώρες με ασφάλεια, ταχύτητα και άνεση. Οι ευρωπαϊκοί σιδηρόδρομοι, με μικρές εξαιρέσεις, είναι αρκετά συνεπείς μηδενίζοντας ουσιαστικά τον χρόνο αναμονής που θα είχατε σε ένα αεροδρόμιο. Επιπλέον οι σταθμοί των τρένων, σχεδόν σε όλες τις μεγάλες πόλεις, βρίσκονται κοντά στο κέντρο διευκολύνοντας έτσι την πρόσβασή σας. Οι περισσότερες σιδηροδρομικές εταιρείες προσφέρουν δυνατότητα κράτησης εισιτηρίου online, κάτι που θα διευκολύνει αρκετά την οργάνωση του ταξιδιού σας. Παράλληλα θα μπορείτε να εκμεταλλευτείτε εκπτώσεις στην τιμή των εισιτηρίων που συχνά προσφέρονται για έγκαιρη κράτηση. Τέλος, αν σκοπεύετε να χρησιμοποιήσετε αρκετά το τρένο, υπάρχει η δυνατότητα αγοράς πάσου της Rail Europe ή πάσου για νέους έως 26 ετών τα οποία θα σας προσφέρουν δωρεάν ή φθηνότερες διαδρομές. Ακτοπλοϊκώς Στα ανατολικά της πόλης βρίσκεται το σημαντικό για την οικονομία ποτάμιο λιμάνι του Λονδίνου. Το συνολικό μήκος των εγκαταστάσεών του είναι γύρω στα 150 χλμ. και ως τη δεκαετία του 50 απολάμβανε διεθνούς ακτινοβολίας. Ως τη Γέφυρα του Λονδίνου (Tower Bridge) φθάνουν πλοία μέχρι τόνων. Τα δύο τμήματα της γέφυρας ανοίγουν σε πέντε λεπτά για να επιτρέψουν τη διέλευση των πλοίων. Κάποια άλλα λιμάνια είναι τα εξής: Γουέιμαουθ, Λίβερπουλ, Λίβερπουλ Μπίρκενχεντ, Λίμινγκτον, Νιούκαστλ, Νιουχάβεν Ντόβερ, Σάουθσι, Φόλκστοουν, Χαλ, Πλύμουθ, Πόρτσμουθ, Ράμσγκεϊτ, Χάργουιτς, Χέισαμ.

5 Λεωφορεία Το δίκτυο λεωφορείων στο Λονδίνο είναι ένα από τα μεγαλύτερα του κόσμου και λειτουργεί σε 24ωρη βάση. Κυκλοφορούν λεωφορεία, γίνονται 700 διαδρομές με λεωφορεία και πάνω από δρομολόγια επιβατών κάθε ημέρα της εβδομάδας. Το 2003 η κίνηση στο δίκτυο υπολογίστηκε στα 1,5 δισ. δρομολόγια, περισσότερα από εκείνα του μετρό. Η πόλη έχει επίσης το μεγαλύτερο δίκτυο στον κόσμο που είναι προσβάσιμο με αναπηρικό αμαξίδιο. Από το 2007 εισήχθησαν και οι οπτικοακουστικές ανακοινώσεις, με αποτέλεσμα να διευκολύνονται τα άτομα με προβλήματα όρασης και ακοής. Τα - διπλά στην πλειοψηφία τους- λεωφορεία μαζί με το Μετρό και τα μαύρα ταξί είναι σήμα κατατεθέν της πόλης διεθνώς. Οδικό δίκτυο Παρά το γεγονός ότι η πλειονότητα των μετακινήσεων στο κεντρικό Λονδίνο γίνεται με τα μέσα μαζικής μεταφοράς, έξω από την πόλη κυριαρχεί η κυκλοφορία αυτοκινήτων. Το Λονδίνο περιβάλλεται από ένα κυκλικό αυτοκινητόδρομο (Μ25), ο οποίος συνδέεται τόσο με το κέντρο όσο και με τις υπόλοιπες οδικές αρτηρίες προς την Βρετανική ενδοχώρα, δίκην ακτίνων τροχού. Κλίμα Το κλίμα επηρεάζεται από την θάλασσα, έτσι τα καλοκαίρια είναι θερμά και υγρά, ενώ οι χειμώνες κρύοι και υγροί. Οι δυτικές ακτές και οι ορεινές περιοχές έχουν τις περισσότερες βροχοπτώσεις. Οι νοτιοανατολικές περιοχές έχουν περισσότερο ήλιο και λιγότερες βροχές. Η νοτιοδυτική Αγγλία και τα νησιά της Μάγχης έχουν το πιο ήπιο κλίμα.

6 Βροχή, χαλάζι, χιονόνερο ή χιόνι. mm/inch Αριθμός ημερών βροχής 1 χιλιοστού Μηνιαίος μέσος αριθμός ωρών ηλιοφάνειας Ένδυση Το καλοκαίρι ελαφρά ρούχα και λίγο πιο ζεστά για τις ορεινές περιοχές. Το χειμώνα από μέτρια έως βαριά ρούχα και πολύ βαριά για τις ορεινές περιοχές. Το αδιάβροχο χρειάζεται ολόκληρο το χρόνο. Το σπορ ντύσιμο είναι γενικά αποδεκτό, ενώ πιο επίσημη ενδυμασία χρειάζεται σε ορισμένα εστιατόρια και clubs. Το τόπλες είναι αποδεκτό σε ορισμένες παραλίες. Στα επιχειρηματικά μίτινγκ συνιστάται το κοστούμι.

7 Χρήσιμες πληροφορίες Νόμισμα: Λίρα Στερλίνα Αγγλίας (GBP) = 100Pence. Χαρτονομίσματα: 5,10, 20, 50. Κέρματα: 1GBP και 1, 2, 5, 10, 20, 50 pence. Πρεσβεία και Προξενείο της Ελλάδας: 1A Holland ark London W11 3TP, τηλ: (171) Ώρες Καταστημάτων: Τράπεζες: Δευ. Παρ. Μερικές τράπεζες ανοίγουν και το Σάββατο το πρωί. Γραφεία: Δευ. Παρ. Καταστήματα: Δευ. Παρ. Άδεια οδήγησης: Διεθνής. Κυκλοφορία: Αριστερά. Ηλεκτρισμός: 240V AC 50HZ. Διεθνής κλήση: Πρώτες Βοήθειες Αστυνομία - Πυροσβεστική: 999.

8 Ιστορία της Αγγλίας

9 Σημάδια ανθρώπινης δραστηριότητας στην Αγγλία υπάρχουν για παραπάνω από χρόνια πριν, παρόλο που η Εποχή των Παγετώνων έκανε κατά διαστήματα την Αγγλία ακατοίκητη. Κατά την Εποχή του Λίθου, αναπτύχθηκε στην Αγγλία μία από τις παλαιότερες καλλιεργητικές κοινότητες του κόσμου, αν όχι η παλαιότερη, οι οποίες αντικατέστησαν τους κυνηγούς. Στην Δυτική Αγγλία εμφανίζονται, χρόνια πριν, ανεπτυγμένες μεγαλιθικές κοινότητες με μεγαλύτερο επίτευγμα αυτών το Stonehenge. Ακολούθησαν τα κέλτικα φύλα που ήρθαν από την Δυτική Ευρώπη, κυρίως από τη Γαλλία, περνώντας από τη χερσόνησο της Βρετάνης, εξ ου και η ονομασία "Βρετανοί". Αυτά τα φύλα είχαν επαφές με τους Φοίνικες, στοιχείο που δείχνει ότι από τότε η Βρετανία ήταν σημαντικό κομμάτι του Πανευρωπαϊκού εμπορικού δικτύου! Οι Βρετανοί ήταν σημαντικοί παράγοντες σε θέματα της υπόλοιπης Ευρώπης και υποστήριξαν τους Γαλάτες συμμάχους τους, στους Γαλατικούς Πολέμους εναντίον της Ρωμαϊκής Δημοκρατίας. Αυτό προκάλεσε τους Ρωμαίους να επιτεθούν στην Βρετανία και σταδιακά να κατακτήσουν όλο το νότιο κομμάτι. Η Αγγλία ξέφυγε της Ρωμαϊκής κυριαρχίας στον 5ο αιώνα όταν η Ρώμη περνούσε κρίση. Χωρίς τη στήριξη του Ρωμαϊκού στρατού, η Βρετανία δεν μπορούσε να απωθήσει τα Γερμανικά φύλα που έφταναν τον 4ο και 5ο αιώνα, τα οποία πλέον αποτελούν την πλειοψηφία των σημερινών Άγγλων. Πολλοί Ρωμαίοι όμως παρέμειναν στο νησί, οι οποίοι απορροφήθηκαν από τα άλλα φύλα. Τα νέα φύλα στην Βρετανία ήταν τρία: οι Άγγλοι, οι Σάξονες και οι Ιούτοι. Σταδιακά, διαμορφώθηκαν κράτη τα οποία απορροφήθηκαν μεταξύ τους, με πιο γνωστή την Αγγλοσαξονική Επταρχία. Σύντομα, εμφανίστηκε ένας βασιλιάς-ηγέτης για όλους τους Αγγλοσάξονες, ο οποίος είχε τον έλεγχο όλων ή των περισσότερων Άγγλων. Είναι αδύνατο να προσδιοριστεί με ακρίβεια το πότε το Αγγλικό Βασίλειο ενώθηκε πλήρως. Μία άποψη είναι ότι η πλήρης ένωση των Άγγλων προέκυψε από την ανάγκη να αμυνθούν στην επίθεση των Δανών Βίκινγκ, οι οποίοι κατέκτησαν το Ανατολικό κομμάτι της Αγγλίας τον 8ο αιώνα. Ο Εγκβέρτος, Βασιλιάς του Ουέσεξ (839 μ.χ.), θεωρείται ο πρώτος Βασιλιάς όλων των Άγγλων, αν και ο τίτλος "Βασιλιάς της Αγγλίας" χρησιμοποιήθηκε πρώτη φορά επίσημα από τον Αλφρέδο τον Μέγα ( ). Η πολιτιστική κληρονομιά που δεν άφησαν σε αυτήν την περιοχή οι Βρετανοί, φαίνεται ειδικά στην τοπωνυμία. Πολλές ονομασίες τοποθεσιών στην Αγγλία και στην Σκωτία, προέρχονται από Κέλτικα Αγγλικά ονόματα, όπως το Λονδίνο, Ντουμπάρτον, Γιόρκη, Ντόρκεστερ, Ντόβερ και Κόλτσεστερ. Η ουαλική ονομασία για την Αγγλία είναι Lloegr, με άγνωστη προέλευση, αν και πιθανολογείται να σημαίνει "Χαμένες Χώρες" (Lost Lands). Μέχρι πρόσφατα, θεωρούσαμε ότι όταν οι Αγγλο-Σάξονες μετανάστευσαν στην Βρετανία, οι Βρετανοί είχαν απωθηθεί από το νησί. Όμως, γενετικές μελέτες απέδειξαν ότι οι αρχαίοι Άγγλοι δεν μετανάστευσαν. Πολλές αρχαιοαγγλικές φυλές παρέμειναν εκεί όπου αργότερα θα σχηματιζόταν το έθνος της Αγγλίας. Τα ευρήματα του Καπέλλι ενίσχυσαν την έρευνα του Στήβεν Μπάσετ από το Πανεπιστήμιο του Μπέρμινγχαμ, η οποία έρευνα κατά την δεκαετία του 1990, έλεγε ότι η περιοχή των Ουέστ Μίντλαντς ακόμη και σήμερα αποτελείται πιο πολύ από αρχαία Αγγλικά φύλα παρά από Αγγλοσαξονικά.

10 Γεγονότα κλειδιά στην αγγλική ιστορία Η μάχη του Hastings (1066) Ήταν 14 του Οκτώβρη του 1066 όταν στο Hastings της Βρετανίας δόθηκε η πιο αποφασιστική μάχη στα πλαίσια της Νορμανδικής Κατάκτησης της Αγγλίας. Οι αντίπαλοι ήταν ο Νορμανδικός στρατός υπό τον William τον Κατακτητή και ο Αγγλοσαξονικός στρατός υπό τον Harold Godwinson. Η πραγματική τοποθεσία της μάχης ήταν ο λόφος Senlac, περίπου 6 μίλια βορειοδυτικά του Hastings, κοντά στη σημερινή πόλη του Ανατολικού Sussex. Ο Νορμανδικός στρατός υπολογίζονταν στους 8400 άνδρες, από τους οποίους οι 2200 ήταν ιππείς, 4500 πεζοί και 1700 τοξότες και χειριστές καταπελτών. Η περίφημή τακτική του William στηριζόταν στην εξασθένιση των αντιπάλων από τους τοξότες, η οποία ακολουθούταν από τη γενική προέλαση του πεζικού και σε καταληκτικό στάδιο την επέλαση του ιππικού. Ο Νορμανδικός στρατός αποτελούνταν από ευγενείς, μισθοφόρους και στρατεύματα από τη Γαλλία και την υπόλοιπή Ευρώπη, κυρίως από τη Νότια Ιταλία. Ο Αγγλικός στρατός υπολογίστηκε στους 7500 άντρες, οι οποίοι ήταν αποκλειστικά πεζικάριοι. Σύμφωνα με τους ιστορικούς της εποχής οι Άγγλοι ήρθαν στο πεδίο με άλογα, αλλά ξεπέζεψαν για να δώσουν τη μάχη πεζοί. Η μάχη εξελίχτηκε σε μία αποφασιστική νίκη για τους Νορμανδούς, μία νίκη που καθόρισε και το αποτέλεσμα της κατάκτησης του νησιού. Ο Harold II σκοτώθηκε, σύμφωνα με το μύθο τοξεύτηκε στο μάτι. Παρόλα που η αντίσταση των Άγγλων συνεχίστηκε, για τους ιστορικούς αυτή η μάχη θεωρείται ως το αποφασιστικό βήμα του William για να αποκτήσει τον έλεγχο της Αγγλίας. Η μάχη του Hastings μπορεί να μην συγκαταλέγεται στις περίφημες και πολύχρωμες μάχες, δόθηκε κυρίως μέσα στις λάσπες και σώμα με σώμα, χωρίς σπουδαίες κινήσεις τακτικής, είναι όμως μία καθοριστική μάχη, από αυτές που κρίνουν το αποτέλεσμα των πολέμων. Magna Carta (1215) Η Magna Carta, ή «Μείζων Χάρτης» που υπογράφηκε από τον βασιλιά της Αγγλίας το 1215, ήταν μια κρίσιμη καμπή στα ανθρώπινα δικαιώματα. Η Μάγκνα Κάρτα ήταν αναμφίβολα η πιο σημαντική πρώιμη επιρροή στην ευρεία ιστορική διαδικασία που οδήγησε στον κανόνα του συνταγματικού δικαίου στον σημερινό Αγγλόφωνο κόσμο. Το 1215, αφού ο βασιλιάς της Αγγλίας Ιωάννης παραβίασε πολλούς από τους αρχαίους νόμους και τα

11 έθιμα βάσει των οποίων κυβερνούνταν η Αγγλία, οι υπήκοοί του τον ανάγκασαν να υπογράψει τη Μάγκνα Κάρτα στην οποία απαριθμούνται αυτά που αργότερα θεωρήθηκαν ως ανθρώπινα δικαιώματα. Μεταξύ αυτών ήταν το δικαίωμα της εκκλησίας να μην υφίσταται κυβερνητικές επεμβάσεις, το δικαίωμα όλων των ελεύθερων πολιτών να κατέχουν και να κληροδοτούν περιουσία και να προστατεύονται από υπέρμετρη φορολογία. Εδραίωσε το δικαίωμα στις χήρες που είχαν περιουσία να επιλέγουν να μη ξαναπαντρεύονται και εγκαθίδρυσε αρχές νόμιμων διαδικασιών και ισότητα ενώπιον του νόμου. Περιείχε επίσης προβλέψεις για την απαγόρευση της δωροδοκίας και τις παραβάσεις καθήκοντος των αξιωματούχων. Η Μάγκνα Κάρτα θεωρείται γενικώς ως ένα από τα πλέον σημαντικά νομικά έγγραφα στην εξέλιξη της σύγχρονης δημοκρατίας και αποτέλεσε ένα σημείο καμπής στην μάχη για την θεμελίωση της ελευθερίας. Ο Εκατονταετής Πόλεμος ( ) Ο Εκατονταετής Πόλεμος διεξήχθη μεταξύ των βασιλικών οίκων της Γαλλίας και της Αγγλίας την τελευταία περίοδο του μεσαίωνα και διήρκησε, με μια ανακωχή 35 χρόνων, πάνω από εκατό χρόνια, από το 1337 έως το Είχε δυναστικό, εθνικό και οικονομικό χαρακτήρα και η αφορμή του ήταν οι ταραχές για τη διαδοχή του γαλλικού θρόνου. Οι Άγγλοι πρόβαλαν απαιτήσεις και δικαιώματα πάνω στη Γαλλία. Ο πόλεμος ξέσπασε μετά το θάνατο του Καρόλου Δ, βασιλιά της Γαλλίας και τελευταίου απόγονου της δυναστείας των Καπετιδών, όταν το στέμμα που περιήλθε στο Φίλιππο ΣΤ Βαλουά ( ) το διεκδίκησε ο Εδουάρδος Γ της Αγγλίας. Πραγματικά και οι δύο βασιλείς συγγένευαν με τη δυναστεία των Καπετιδών και πρόβαλλαν ανάλογα δικαιώματα στη διαδοχή του θρόνου. Ο Εκατονταετής πόλεμος, ενώ άρχισε ως κλασικός φεουδαρχικός πόλεμος, τερματίστηκε ως πόλεμος μεταξύ εθνών. Αν και από την αρχή φαινόταν ότι οι Γάλλοι ήταν περισσότεροι και ισχυρότεροι, παρόλα αυτά ο πόλεμος πέρασε από πολλές ταλαντεύσεις. Η αποφασιστική επιχείρηση ήταν η πολιορκία της Ορλεάνης το Ήταν η αρχή της γαλλικής νίκης. Οι Άγγλοι, που είχαν καταλάβει ένα μεγάλο μέρος του γαλλικού εδάφους, διώχθηκαν σχεδόν από παντού, εκτός απ' το Καλέ. Ιδιαίτερο χαρακτηριστικό του πολέμου αυτού είναι ότι κατά τη διάρκειά του η Γαλλία και η Αγγλία διαμορφώθηκαν στα σύγχρονα έθνη. Η Γαλλία, αν και μεγαλύτερη και πλουσιότερη χώρα από την Αγγλία, στον πόλεμο αποδείχτηκε κατώτερη, γιατί πολεμούσε μόνο με τους ευγενείς, ενώ ο Εδουάρδος Γ μετέτρεψε τη διαμάχη αυτή σε αγώνα όλου του λαού. Αργότερα όμως, όταν πήρε μέρος στον αγώνα και ο γαλλικός λαός, η υπόθεση πήρε διαφορετική τροπή. Ο πόλεμος άρχισε με σειρά από νίκες των Άγγλων. Κατέστρεψαν το γαλλικό στόλο και τα αγγλικά καράβια κυριάρχησαν σε όλη τη θάλασσα της Μάγχης. Νίκησαν στο Κρεσί, όπου για πρώτη φορά στην ιστορία χρησιμοποιήθηκαν πυροβόλα όπλα (1346), πολιόρκησαν και κυρίευσαν το Καλέ. Ο ίδιος ο βασιλιάς της Γαλλίας Ιωάννης Β νικήθηκε από το Μαύρο Πρίγκιπα (γιος του βασιλιά της Αγγλίας) στο Πουατιέ (1356), αιχμαλωτίστηκε και αναγκάστηκε να υπογράψει την ταπεινωτική ειρήνη του Μπρετινί το Η κατάσταση της Γαλλίας βελτιώθηκε αρκετά στα χρόνια του Καρόλου Ε ( ) και οι Άγγλοι περιορίστηκαν στην κατοχή λίγων, αλλά σπουδαίων λιμανιών. Επιδεινώθηκε όμως πάλι τα χρόνια του Καρόλου ΣΤ, του παράφρονα βασιλιά ( ). Η μάχη του Αζανκούρ, το 1415, ήταν καταστρεπτική για τους Γάλλους. Ακολούθησε η συνθήκη του Τρουά, το 1420 και η Γαλλία δέχτηκε να περιέλθει το στέμμα της μετά το θάνατο του Καρόλου ΣΤ, στο βασιλιά της Αγγλίας Ερρίκο Ε, ( ). Ωστόσο η εφαρμογή της συνθήκης δεν πραγματοποιήθηκε, γιατί ο Ερρίκος Ε, πέθανε πριν από τον Κάρολο ΣΤ, αφήνοντας διάδοχο ένα βρέφος. Στην τελευταία περίοδο του πολέμου (1429-

12 1453) κυριάρχησε η φυσιογνωμία της Ζαν ντ` Αρκ, που αναδείχτηκε ηρωίδα, μιας απλή κοπέλας του λαού, που, με μόνο όπλο την πίστη της ανέλαβε την ηγεσία των γαλλικών στρατευμάτων, απελευθέρωσε την Ορλεάνη, έστεψε βασιλιά της Γαλλίας τον Κάρολο Ζ, και χάρισε με τη στρατηγική της πολλές νίκες στους Γάλλους. Ακολούθησαν ήττες των Άγγλων σε πολλές μάχες (Φορμινί 1450, Καστιγιόν 1453 κ.α.), που αναγκάστηκαν να αποχωρήσουν από τη Γαλλία. Από όλες τις παλιές κτήσεις τους στο γαλλικό έδαφος οι Άγγλοι διατήρησαν μόνο το Καλέ και τα νορμαδικά νησιά, ώσπου στο τέλος κατόρθωσαν να τη συλλάβουν και τη θανάτωσαν στην πυρά ως μάγισσα, ενώ ο καθολικισμός την ανακήρυξε αγία. Ο εκατονταετής πόλεμος άρχισε σαν πόλεμος κλασικά φεουδαρχικός και τελείωσε το 1453 σαν σύρραξη εθνών, χωρίς καμιά συνθήκη ειρήνης, αφήνοντας τις δύο χώρες τελείως εξαντλημένες, αν και σταθεροποίησε την εθνική συνείδηση των δύο λαών. Black Death (Μαύρη Πανώλη) Ο Μαύρος Θάνατος ξεκίνησε από την Ασία και εξαπλώθηκε πολύ γρήγορα και στην Ευρώπη στα τέλη του 14ου αιώνα μ.χ., το 1/3 του πληθυσμού είχε αφανιστεί, δηλαδή 20 εκατομμύρια άνθρωποι, εκτός από εκείνους που δεν είχαν καταγραφεί και συνεχίστηκε έως και τον 17ο αιώνα κατά καιρούς, σε διαφορετική ένταση Μεσαίωνας και Μαύρος Θάνατος συμβάδισαν αγκαλιά! Είχε τόσο δραστικά αποτελέσματα στον πληθυσμό, εφόσον ήταν υπεύθυνος για τον θάνατο των 2/3 περίπου του πληθυσμού, ώστε άλλαξε την κοινωνική δομή της Ευρώπης. Ήταν υπεύθυνος για μία από τις πιο αφανιστικές πανδημίες στην ανθρώπινη ιστορία. Τα θύματα εμφάνιζαν πυρετό και διάφορα εξογκώματα στο σώμα τους, μέχρι να πεθάνουν μέσα στον τρόμο.ήταν η πιο τρομακτική ασθένεια από όλες και οι ασθενείς πέθαιναν μέσα στην αγωνία σε λίγες μέρες. Ακόμα και πόλεις ολόκληρες αφανίζονταν. Το 1665 ήταν το χτύπημα της μεγάλης πανούκλας, για παράδειγμα στο Λονδίνο βρήκαν φρικτό θάνατο περίπου άνθρωποι. Πολλές χώρες έχτιζαν μεγάλα νοσοκομεία, τα λεγόμενα λοιμοκαθαρτήρια και κρατούσαν τους ασθενείς εκεί, όμως στην Αγγλία προτίμησαν φθηνότερους τρόπους, μιας και πέρναγαν στον κόσμο πως ήταν διάταγμα της πανούκλας της ίδιας να κλείνονται οι ασθενείς στα σπίτια τους μέχρι να πεθάνουν. Οι πόρτες καρφώνονταν για να μην μπορούν να ξεφύγουν τα θύματα και η οικογένειά τους και σημαδεύονταν με ένα μεγάλο κόκκινο σταυρό. Νοσοκόμες προσλαμβάνονταν για να προσφέρουν φαγητό και κάποιες βασικές φροντίδες και φύλακες για να παραφυλάνε σε περίπτωση που ο ασθενής ή κάποιος από την οικογένεια δραπετεύσει. Οι άνθρωποι γίνονταν εξεταστές που έβρισκαν και κατέγραφαν τους αρρώστους και καθάριζαν τους δρόμους και άλλοι που φυλούσαν τα σπίτια των θυμάτων. Γυναίκες πληρώνονταν ως νοσοκόμες για να πάνε στα σπίτια των θυμάτων και να τους φροντίσουν και άλλες που έψαχναν για πτώματα. Οι καμπάνες χτυπούσαν συνεχώς για αναγγελίες θανάτων. Φωτιές έκαιγαν έξω από κάθε έκτο σπίτι και φώτιζαν για μέρες και νύχτες με την ελπίδα πως η έντονη οσμή θα έστελνε μακριά τον μολυσμένο αέρα. Όμως η εξάπλωση ήταν μεγάλη και λόγω του καιρού που ήταν αρκετά ζεστός, ώστε οι άνθρωποι έπεφταν άρρωστοι μέσα στους δρόμους. Οι πλούσιοι έφευγαν καθώς και πολλοί γιατροί και ιερείς, έτσι ο απλός λαός εγκαταλείφθηκε. Οι άνθρωποι έψαχναν απεγνωσμένα τρόπους για να προφυλαχτούν, μύριζαν βότανα και προσεύχονταν στον θεό. Τα φαρμακεία δούλευαν πυρετωδώς αφού όλοι έτρεχαν για να αγοράσουν φάρμακα για πρόληψη και θρησκευτικά ή μαγικά θυμιατήρια και φυλαχτά και σκότωσαν όλα τα σκυλιά και τις γάτες αν και αυτό έκανε τα πράγματα χειρότερα αφού τα ποντίκια ήταν ελεύθερα πλέον από τα αρπακτικά που τα κυνηγούσαν.

13 Κουστούμι που φορούσαν οι γιατροί της πανούκλας για προστασία από το μολυσμένο αέρα. Διασπορά της Μαύρης Πανώλης στην Ευρώπη Υπήρχαν πολλές θεωρίες για την εξάπλωση του λοιμού. Κάποιοι πίστευαν πως η μετάδοσή του γινόταν μέσα από τον δηλητηριώδη βρώμικο αέρα που εισέπνεαν. Άλλοι πίστευαν πως ήταν η θεϊκή τιμωρία για τις αμαρτίες τους και άλλοι πως ερχόταν από τις τροφές των εκτρεφόμενων ζώων. Πολλοί ήταν εκείνοι που καταλάβαιναν πως έχουν την αρρώστια από την τάση των υπόλοιπων να μην τους πλησιάζουν. Στην Αγγλία οι άνθρωποι διάβαζαν με τρόμο τις λίστες για το ποσοστό θνησιμότητας οι οποίες δημοσιεύονταν κάθε εβδομάδα. Ο Πόλεμος των Ρόδων ( ) O Πόλεμος των Ρόδων οδήγησε στην πιο αιματηρή μάχη στην ιστορία της Αγγλίας. Παντού στις δύο πόλεις (Λάνκαστερ Υόρκη) υπάρχουν σύμβολα, αναπαραστάσεις και εικόνες που αναβιώνουν την αντιπαλότητα μεταξύ των δύο περιοχών ενώ κάθε χρόνο, από το 1965, πραγματοποιείται το λεγόμενο Τουρνουά των Ρόδων ανάμεσα στο Πανεπιστήμιο του Λάνκαστερ και το Πανεπιστήμιο της Υόρκης στην Αγγλία.

14 Ο Πόλεμος των Ρόδων ήταν ένας εμφύλιος πόλεμος που ξέσπασε στην Αγγλία για τη διαδοχή στο θρόνο και διήρκεσε 30 χρόνια, από το 1455 μέχρι το Το όνομα του οφείλεται στα εμβλήματα των δυο αντιμαχόμενων Οίκων, το λευκό ρόδο του Οίκου της Υόρκης και το κόκκινο ρόδο του οίκου των Λάνκαστερ. Κατά τη διάρκεια αυτών των 30 χρόνων, επικρατούσε άλλοτε η μια κι άλλοτε η άλλη πλευρά, πράγμα που είχε ως συνέπεια συχνές αλλαγές στη διαδοχή του θρόνου. Ο Ριχάρδος Γ της Αγγλίας υπήρξε ο τελευταίος Βασιλιάς της Αγγλίας από τον Οίκο της Υόρκης. Το 1485, νικήθηκε από τα στρατεύματά του Ερρίκου Τυδώρ, ο οποίος ανέβηκε στον θρόνο ως Ερρίκος Ζ της Αγγλίας, βάζοντας τέλος στον πόλεμο των Ρόδων και εγκαινιάζοντας τη δυναστεία των Τυδώρ, η οποία θα βασιλεύσει συνεχώς σε Αγγλία και Ουαλία για 116 χρόνια. Το κόκκινο ρόδο του Λάνκαστερ To λευκό ρόδο της Υόρκης To έμβλημα των Τυδώρ, ένας συνδυασμός των δυο Ρόδων της Υόρκης και του Λάνκαστερ Η ονομασία "Πόλεμος των Ρόδων" δε θεωρείται ότι χρησιμοποιήθηκε κατά τη διάρκεια του πολέμου, αλλά προέρχεται από τα εραλδικά σύμβολα των δυο βασιλικών οίκων της Υόρκης και του Λάνκαστερ. Ο όρος χρησιμοποιήθηκε ευρέως το 19ο αιώνα, μετά την έκδοση του μυθιστορήματος "Anne of Geierstein" του σερ Γουόλτερ Σκοτ. Ο Σκοτ βασίστηκε σε μια σκηνή από το θεατρικό έργο του Σαίξπηρ Ερρίκος ο ΣΤ', μέρος 1, όπου ένας απλός καυγάς ανάμεσα σε εκπροσώπους των δύο οίκων τους έκανε να φοράνε στο καπέλο τους αντίστοιχα ένα άσπρο ή ένα κόκκινο τριαντάφυλλο. Αν και τα τριαντάφυλλα δε χρησιμοποιούνταν παρά λίγες μόνο φορές ως σύμβολα κατά τη διάρκεια του Πολέμου, οι περισσότεροι από τους συμμετέχοντες φορούσαν εμβλήματα, που σχετίζονταν με τον άμεσο φεουδάρχη άρχοντα ή προστάτη τους. Για παράδειγμα, οι δυνάμεις του Ερρίκου Ζ' στη μάχη του Μπόσγουορθ πολέμησαν με έμβλημα τον Κόκκινο Δράκο (βρίσκεται και στη σημαία της Ουαλίας), ενώ ο στρατός των Υορκιστών χρησιμοποίησε το προσωπικό έμβλημα του Ριχάρδου Γ', ένα λευκό κάπρο.

15 Ωστόσο, απόδειξη για τη σπουδαιότητα των συμβόλων των ρόδων αποτελεί το γεγονός ότι ο βασιλιάς Ερρίκος Ζ' της Αγγλίας επέλεξε στο τέλος του Πολέμου να συνδυάσει το κόκκινο και το λευκό ρόδο του κάθε οίκου για να δημιουργήσει το έμβλημα της δυναστείας των Τυδώρ. Οι ονομασίες των οίκων δεν έχουν σχέση με τις πόλεις του Γιορκ και του Λάνκαστερ ή τις κομητείες Γιόρκσαϊρ και Λάνκασαϊρ, αν και στις μέρες μας, αθλητικές αναμετρήσεις μεταξύ των δυο κομητειών στο κρίκετ ή στο ράγκμπι συχνά χαρακτηρίζονται ως "Πόλεμος των Ρόδων". Στην πραγματικότητα, τα εδάφη του Δουκάτου των Λάνκαστερ βρίσκονταν κυρίως στο Γκλόστερσαϊρ, το Τσέσαϊρ και τη βόρεια Ουαλία, ενώ τα εδάφη και κάστρα του Δουκάτου της Υόρκης απλώνονταν σε όλη την Αγγλία, καθώς και στην Ουαλία. * Ξεκινά ο Πόλεμος των Ρόδων, με τους υποστηρικτές του Οίκου της Υόρκης να νικούν στην πρώτη μάχη του Αγίου Αλβανού και να αιχμαλωτίζεται ο βασιλιάς Ερρίκο ΣΤ' της Αγγλίας. Εγκαθιδρύεται το κρατίδιο της Υόρκης και ο Ριχάρδος της Υόρκης γίνεται λόρδος προστάτης του βασιλείου. * Ο Ερρίκος ΣΤ' αναλαμβάνει την εξουσία, αλλά το 1459 καταρρέει. Υποστηρικτές της Υόρκης ωθήθηκαν σε εξορία και οι περιουσίες τους κατασχέθηκαν. * Ο Εδουάρδος του Νόργουιτς, γιος του Ριχάρδου της Υόρκης, νικά στη μάχη του Νορθάμπτον και ο Ερρίκος ΣΤ' αιχμαλωτίζεται εκ νέου. Εκτελούνται οι ηγέτες του οίκου του Λάνκαστερ. O Ερρίκος συνεχίζει να ασκεί εξουσία, αλλά με την προϋπόθεση ότι με το θάνατό του ο θρόνος θα περνούσε στον Εδουάρδο. Η βασίλισσα Μαργαρίτα του Ανζού δε δέχτηκε τους όρους και καταφεύγει στη Σκωτία. Ο στρατός των Λάνκαστερ, πιστός στον Ερρίκο ΣΤ', νικά στη μάχη του Γουέικφιλντ και σκοτώνεται ο Ριχάρδος της Υόρκης. * Στη δεύτερη μάχη του Αγίου Αλβανού, η Μαργαρίτα του Ανζού νικά τους Υορκιστές κι απελευθερώνει το σύζυγό της, Ερρίκο ΣΤ'. Ωστόσο, ο Εδουάρδος της Υόρκης, που έχει νικήσει στη μάχη του Μόρτιμερ Κρος, καταλαμβάνει το Λονδίνο και ανακηρύσσεται βασιλιάς ως Εδουάρδος Δ' της Αγγλίας. Στη Μάχη του Τάουτον, ο Εδουάρδος νικά τη βασίλισσα Μαργαρίτα του Ανζού κι οι Λάνκαστερ δολοφονούνται, εξορίζονται ή εκτελούνται. * Οι Λάνκαστερ ηττούνται στη Μάχη του Χέξαμ και την επόμενη χρονιά αιχμαλωτίζεται ο Ερρίκος ΣΤ'. * Ο Εδουάρδος Δ' της Αγγλίας συμμαχεί με τη Βουργουνδία, επιστρέφει στην Αγγλία και κερδίζει στη μάχη του Μπάρνετ τους Λάνκαστερ. Στη μάχη σκοτώνεται ο Ρίτσαρντ Νέβιλ, 16ος κόμης του Γουόρικ. Με τη μάχη του Τιούκσμπερι, τίθεται προσωρινό τέλος στις διεκδικήσεις των Λάνκαστερ στον αγγλικό θρόνο και μεσολαβούν 14 χρόνια ειρήνης μέχρι το επόμενο πραξικόπημα. * Ο Εδουάρδος Δ' της Αγγλίας πεθαίνει και ο Ριχάρδος Γ' της Αγγλίας σφετερίζεται το θρόνο από τα αδέρφια Εδουάρδο Ε' και Ριχάρδο, τους Πρίγκιπες του Πύργου, οι οποίοι αιχμαλωτίζονται και πεθαίνουν. Ανέρχεται ο Ερρίκος Τυδώρ, κόμης του Ρίτσμοντ, απόγονος του Εδουάρδου Γ'. * Με τη μάχη του Μπόσγουορθ, νικούν οι Λάνκαστερ και πεθαίνει ο Ριχάρδος Γ' της Αγγλίας. Στο θρόνο ανεβαίνει ο Ερρίκος Τυδώρ ως Ερρίκος Ζ' της Αγγλίας

16 Gunpowder Plot (1605) Η Συνωμοσία της Πυρίτιδας (Gunpowder Plot) του 1605 είχε οργανωθεί από μια ομάδα Καθολικών, με σκοπό τη δολοφονία του βασιλιά Ιακώβου Α' της Αγγλίας, της οικογένειάς του και πολλών μελών της αριστοκρατίας, με την ανατίναξη των κτιρίων του Βρετανικού Κοινοβουλίου στο Λονδίνο κατά την έναρξη της Βουλής στις 5 Νοεμβρίου Ανάμεσα στους συνωμότες πιο γνωστός είναι ο Guy Fawkes, Άγγλος στρατιώτης από το York. Η Συνωμοσία οργανώθηκε σαν αντίδραση στην τυραννική βασιλεία του Ιακώβου Α' και στα σκληρά μέτρα του προτεστάντη βασιλιά απέναντι στους Καθολικούς. Οι συνωμότες βρήκαν ένα κελάρι κάτω από το κτίριο της Βουλής των Λόρδων και συγκέντρωσαν 36 βαρέλια πυρίτιδας, τα οποία θα ανατίναζαν για να δολοφονήσουν τα μέλη του Κοινοβουλίου. Κάποιοι συνωμότες, ωστόσο, ανησυχούσαν από το γεγονός ότι στο κτίριο της Βουλής θα βρίσκονταν κι άλλοι Καθολικοί, σαν κι αυτούς, των οποίων η ζωή μπορεί να κινδύνευε. Έτσι στάλθηκε μια προειδοποιητική επιστολή στο Λόρδο Monteagle, τον οποίον προειδοποιούσαν να μην παρουσιαστεί στη συνέλευση. Του δημιουργήθηκαν όμως υποψίες κι έτσι ξεκίνησαν οι έρευνες στις υπόγειες σήραγγες κάτω από τη Βουλή των Λόρδων. Ο Guy Fawkes ανακαλύφθηκε και συνελήφθη το πρωινό της 5ης Νοεμβρίου. Μετά από βασανιστήρια, αποκάλυψε τα ονόματα των υπόλοιπων συνωμοτών, που είτε ήταν ήδη γνωστοί είτε νεκροί. Οι συνωμότες καταδικάστηκαν και στις 31 Ιανουαρίου εκτελέστηκαν με αγχόνη και διαμελισμό. Εις ανάμνησιν της αποτυχημένης απόπειρας του Guy Fawkes να ανατινάξει το Κοινοβούλιο, στην Αγγλία και άλλες χώρες η 5η Νοεμβρίου εορτάζεται σαν Νύχτα του Guy Fawkes (Guy Fawkes Night ή Bonfire Night). Πυροτεχνήματα λάμπουν στον αέρα, ενώ επικρατεί το έθιμο να καίγεται στη φωτιά ένα ομοίωμα του Guy Fawkes. Επίσης, σε ανάμνηση της Συνωμοσίας της Πυρίτιδας, λέγονται οι παρακάτω στίχοι:

17 Remember, remember, the 5th of November The Gunpowder Treason and plot; I know of no reason why Gunpowder Treason Should ever be forgot. Guy Fawkes, Guy Fawkes, 'Twas his intent. To blow up the King and the Parliament. Three score barrels of powder below. Poor old England to overthrow. By God's providence he was catch'd, With a dark lantern and burning match Holloa boys, Holloa boys, let the bells ring Holloa boys, Holloa boys, God save the King! Hip hip Hoorah! Hip hip Hoorah! A penny loaf to feed ol'pope, A farthing cheese to choke him. A pint of beer to rinse it down, A faggot of sticks to burn him. Burn him in a tub of tar,' Burn him like a blazing star. Burn his body from his head, Then we'll say: ol'pope is dead. Ο «αποτυχημένος εμπρηστής» έχει γίνει σύμβολο για όσους επιθυμούν την ανατροπή της τυραννίας προς τους λαούς. Η μάσκα του Guy Fawkes έχει γίνει έμβλημα των ακτιβιστών Anonymous, εμφανίζεται στο κίνημα Occupy στις Η.Π.Α και σε όλο τον κόσμο, στις διαμαρτυρίες για την εμπορική συμφωνία ACTA και εξακολουθεί να είναι ένα από τα πλέον πιο περιζήτητα προϊόντα στο ηλεκτρονικό κατάστημα Amazon.com.

18 Εμφύλιος Πόλεμος ( ) Ο Αγγλικός Εμφύλιος Πόλεμος ( ) ήταν μια σειρά ένοπλων συγκρούσεων και πολιτικών μηχανορραφιών μεταξύ των Κοινοβουλευτικών και των Βασιλοφρόνων. Στον πρώτο ( ) και τον δεύτερο ( ) εμφύλιο πόλεμο αντιπαρατάχθηκαν οι υποστηρικτές του Βασιλιά Καρόλου Α' εναντίον των υποστηρικτών του Μακρέως Κοινοβουλίου, ενώ ο τρίτος πόλεμος ( ) αποτελούνταν από διαμάχη μεταξύ των υποστηρικτών του Βασιλιά Καρόλου Β' και τους υποστηρικτές του Κολοβού Κοινοβουλίου. Ο Εμφύλιος Πόλεμος τελείωσε με την Κοινοβουλευτική νίκη στη Μάχη του Ουόρσεστερ στις 3 Σεπτεμβρίου Ο Εμφύλιος Πόλεμος οδήγησε στη δίκη και εκτέλεση του Καρόλου Α', την εξορία του γιου του, Καρόλου Β', και την αντικατάσταση της Αγγλικής Μοναρχίας με πρώτα, την Κοινοπολιτεία της Αγγλίας ( ), και μετά με ένα Προτεκτοράτο ( ), υπό την προσωπική διοίκηση του Όλιβερ Κρόμγουελ. Το μονοπώλιο της Εκκλησίας της Αγγλίας στη Χριστιανική λατρεία τελείωσε με τους νικητές να σταθεροποιούν την εγκαθιδρυμένη Προτεσταντική Υπεροχή στην Ιρλανδία. Συνταγματικά, οι πόλεμοι εγκαθίδρυσαν το προηγούμενο ότι ένας Άγγλος μονάρχης δεν μπορεί να κυβερνήσει χωρίς την συγκατάθεση του Κοινοβουλίου, αν και αυτή η γενική ιδέα νομικά εγκαθιδρύθηκε μόνο με την Ένδοξη Επανάσταση αργότερα στον αιώνα. Ο όρος Αγγλικός Εμφύλιος Πόλεμος εμφανίζεται πιο κοινά στην ενική μορφή, αν και οι ιστορικοί συχνά διαιρούν την σύγκρουση σε δύο ή τρεις ξεχωριστούς πολέμους. Αν και ο όρος περιγράφει τα γεγονότα να συμβαίνουν στην Αγγλία, από την αρχή οι συγκρούσεις περιελάμβαναν πολέμους με και εμφύλιους πολέμους στην Σκωτία και την Ιρλανδία. Αντίθετα με άλλους εμφύλιους πολέμους στην Αγγλία, που επικεντρώνονταν στο ποιος κυβερνούσε, αυτός ο πόλεμος επίσης ήταν σχετικός με τον τρόπο διακυβέρνησης της Βρετανίας και της Ιρλανδίας. Οι ιστορικοί μερικές φορές αναφέρονται στον Αγγλικό Εμφύλιο Πόλεμο ως η Αγγλική Επανάσταση ή τον αποκαλούν Μεγάλη Εξέγερση (Great Rebellion). Οι Μαρξιστές ιστορικοί όπως ο Κρίστοφερ Χιλ ( ) έχουν μακράν ευνοήσει τον όρο English Revolution. Ο πόλεμος ξέσπασε λιγότερο από σαράντα έτη μετά τον θάνατο της Ελισάβετ Α' το Κατά την άνοδο του Καρόλου Α' το 1625, η Αγγλία και η Σκωτία είχαν αμφότερες βιώσει σχετική ειρήνη, και εσωτερικά και στις σχέσεις μεταξύ τους, για όσο μπορούσε να θυμηθεί κανείς. Ο Κάρολος ήλπιζε να ενώσει τα βασίλεια της Αγγλίας, της Σκωτίας και της Ιρλανδίαας σε ένα νέο ενιαίο βασίλειο, εκπληρώνοντας το όνειρο του πατέρα του, Ιακώβου Α' της Αγγλίας (James VI of Scotland). Κατά τη διάρκεια του εμφυλίου εμφανίστηκε και το λαϊκό κίνημα των Ισοπεδωτών. Η Βιομηχανική Επανάσταση Από τα 1750 ξεκίνησε στην Αγγλία μια εξέλιξη η οποία μετέτρεψε τη χώρα αυτή σε παγκόσμιο κέντρο της βιομηχανίας. Μέχρι την εποχή εκείνη η Αγγλία ήταν κατά βάση μια αγροτική χώρα. Το Λονδίνο, όπου επικεντρωνόταν μέχρι τότε η περιορισμένη βιομηχανική παραγωγή, ήταν η μοναδική πόλη με συγκριτικά μεγάλη συγκέντρωση πληθυσμού, ενώ λιγοστές διάσπαρτες βιομηχανίες υπήρχαν στην περιφέρεια, που αφορούσαν τους τομείς της υφαντουργίας, της εξόρυξης άνθρακα και της σιδηρουργίας. Οι αποικίες, βέβαια, που είχαν δημιουργήσει οι Άγγλοι σε όλες τις ηπείρους αλλά και η ανάπτυξη του εμπορίου, είχαν καταστήσει τη χώρα αυτή τη μεγαλύτερη οικονομική δύναμη της εποχής. Η σημαντική εξέλιξη για την Αγγλία στον τομέα της βιομηχανίας συνέβη μεταξύ 1750 και

19 1850, όταν ο πληθυσμός της χώρας αυξήθηκε ραγδαία: Το 1851 οι κάτοικοι είχαν φθάσει τα 21 εκατομμύρια, οι μισοί από τους οποίους είχαν εγκατασταθεί πλέον σε μεγάλες πόλεις που είχαν δημιουργηθεί κυρίως γύρω από περιοχές με ανθρακωρυχεία. Η αύξηση του πληθυσμού δημιούργησε την ανάγκη για ανάλογη αύξηση της παραγωγής των αγαθών, η οποία με τη σειρά της οδήγησε στην εφεύρεση μηχανών που θα επιτάχυναν τις διαδικασίες παραγωγής. Η εκμηχάνιση της παραγωγής, δηλαδή η χρήση μηχανών που αυτοματοποιούσαν τις εργασίες που μέχρι τότε γίνονταν χειρονακτικά, ήταν ένα πρωτοφανές φαινόμενο στην Ιστορία και σύντομα οδήγησε στην εκβιομηχάνιση, δηλαδή τη μαζική παραγωγή σε εργοστάσια. Οι ιστορικοί χαρακτηρίζουν τη μεταβολή αυτή ως την Α Βιομηχανική Επανάσταση, αφού η Αγγλία κατά την περίοδο αυτή αναδεικνύεται ως η κυρίαρχη βιομηχανική χώρα παγκοσμίως και ως παγκόσμιο βιομηχανικό εργαστήριο, με μεγάλες βιομηχανίες υφαντουργίας, χάλυβα και σιδήρου, ανθρακωρυχεία και ναυπηγεία. Η βιομηχανική αυτή έκρηξη ήταν μάλιστα τόσο πρωτοφανής, ώστε το 1851 οι Άγγλοι διοργάνωσαν στο Λονδίνο τη «Μεγάλη Έκθεση» (Great Exhibition) προκειμένου να επιδείξουν στις υπόλοιπες ισχυρές χώρες της εποχής τα τεχνολογικά και βιομηχανικά τους επιτεύγματα. Μία πολύ σημαντική πτυχή της εκβιομηχάνισης, όμως, ήταν οι άθλιες συνθήκες εργασίας για τους εργάτες των εργοστασίων. Μέχρι τα 1830 είχαν προσληφθεί σε βιομηχανίες υφαντουργίας στην Αγγλία σχεδόν εργάτες, ανάμεσα στους οποίους και παιδιά κάτω των 13 ετών. Οι γυναίκες αμείβονταν με το μισό ημερομίσθιο από αυτό των ανδρών, ενώ τα παιδιά με το ένα τρίτο του κανονικού μισθού. Δεν υπήρχαν κανονισμοί για την προστασία της ασφάλειας των εργαζομένων και τα εργατικά ατυχήματα ήταν καθημερινό φαινόμενο. Ο κακός εξαερισμός των εργοστασίων είχε ως συνέπεια τη διάδοση ασθενειών, ενώ οι ώρες εργασίας συχνά ξεπερνούσαν τις δεκαπέντε και τα πρόστιμα για όσους αργοπορούσαν ή ακόμα και συνομιλούσαν μεταξύ τους την ώρα που εργάζονταν ήταν πολύ υψηλά. Οι αδυσώπητες μηχανές κυβερνούσαν πια τις ζωές των εργατών που είχαν συνηθίσει να ελέγχουν οι ίδιοι τις ώρες και τον τρόπο δουλειάς τους πριν από τη βιομηχανική αυτή έκρηξη.

20 Αξιοθέατα

21 Big Ben and the Houses of Parliament London Το κοινοβούλιο του Ηνωμένου Βασιλείου είναι χτισμένο στην βόρεια όχθη του Τάμεση στην καρδιά της πόλης. Η φωτιά του 1834 κατέστρεψε το παλάτι του Γουεστμίνστερ όπου στεγαζόταν η Βουλή και ανάμεσα στα 96 σχέδια που προτάθηκαν κέρδισε το νεογοτθικό σχέδιο του Σερ Τσάρλς Μπάρι με την κατασκευή να ολοκληρώνεται το Το σήμα κατατεθέν όχι μόνο του Λονδίνου αλλά και του Ηνωμένου Βασιλείου είναι το Big Ben! Ο πύργος του ρολογιού βρίσκεται στην άκρη του κοινοβουλίου. Το επιβλητικό αυτό ρολόι είναι το μεγαλύτερο στο είδος του παγκοσμίως και από την 7η Σεπτεμβρίου 1859 λειτουργεί αδιάκοπα κρατώντας με τους χτύπους της καμπάνας των 14,5 τόνων τους Λονδρέζους πάντα στην ώρα τους Trafalgar Square Η πλατεία Τραφάλγκαρ είναι η μεγαλύτερη πλατεία του Λονδίνου και σημείο συνάντησης από τα χρόνια του μεσαίωνα μέχρι σήμερα. Το όνομα της πλατείας παλιά ήταν Τσάρινγκ Κρός (Charing Cross) και έτσι ονομάζεται ακόμα ο σταθμός του μετρό στο νότιο άκρο της. Στην βόρεια πλευρά της πλατείας δεσπόζει η Εθνική Πινακοθήκη που στεγάζει πάνω από 2 χιλιάδες αξιόλογα έργα. Το μνημείο που εντυπωσιάζει στην πλατεία δεν είναι παρά η στήλη του Λόρδου Ναυάρχου Οράτιου

22 Νέλσον ο οποίος νίκησε τον στόλο του Ναπολέων το 1805 αν και έπεσε στη μάχη. Η στήλη συνοδεύεται από τέσσερα αγάλματα λιονταριών. Στην νότια πλευρά της πλατείας υπάρχει η επιβλητική πύλη του Ναυάρχου όπου ο δρόμος οδηγεί μέσα από ένα πάρκο στο παλάτι του Μπάκιγχαμ. Στην πλατεία υπάρχουν επίσης και πολλές πρεσβείες διαφόρων κρατών. Madame Tussaud s Στο διάσημο μουσείο κέρινων ομοιωμάτων του Λονδίνου Μαντάμ Τισό, μπορείτε να δείτε σε αληθινές διαστάσεις διάσημα πρόσωπα από την ιστορία ή την σύγχρονη εποχή και να φωτογραφηθείτε μαζί τους. Το εισιτήριο της έκθεσης είναι 22,50 λίρες. Το μουσείο δημιουργήθηκε από την Γαλλίδα καλλιτέχνιδα Marie Tussaud, πατρικό όνομα Anna Maria Grosholtz. Η μητέρα της Μαρίας, δούλευε ως οικονόμος για έναν διάσημο φυσικό, των Dr. Philippe Curtius στην Βέρνη της Αυστρίας. Ο Philippe Curtius ήταν και ειδικός στην τέχνη των κέρινων ομοιωμάτων και δίδαξε την γνώση του στην Marie Tussaud και αυτή ξεκίνησε μια μεγάλη καριέρα με την δημιουργία του κέρινου ομοιώματος του Βολταίρου, το Αρκετά χρόνια αργότερα και συγκεκριμένα το 1835 η Marie εγκαταστάθηκε στο Λονδίνο και άνοιξε το μουσείο. Buckingham Palace Το 1826, ο βασιλιάς Γεώργιος IV ζήτησε από τον φημισμένο αρχιτέκτονα John Nash να επεκτείνει το σπίτι - τότε γνωστό ως Buckingham House - σε ένα παλάτι. Ο ίδιος απεβίωσε πριν ολοκληρωθεί και έτσι η Βασίλισσα Βικτωρία ήταν η πρώτη που έμεινε στο παλάτι. Τον Ιούλιο του 1837, τρεις εβδομάδες μετά την προσχώρησή της στο θρόνο, μετακόμισε από το Παλάτι του Κένσινγκτον, στο νέο

23 παλάτι του Μπάκιγχαμ. Το παλάτι έχει περίπου 600 δωμάτια, συμπεριλαμβανομένων αίθουσα του θρόνου, μία αίθουσα χορού, πινακοθήκη και ακόμη και μια πισίνα. Όταν η Βασίλισσα βρίσκεται εντός του παλατιού υψώνεται μία σημαία. Καθημερινά στις 11π.μ. γίνεται η αλλαγή της φρουράς που αποτελεί πόλο έλξης πολλών τουριστών. Αν και υπάρχουν αρκετά δωμάτια που μπορείτε να επισκεφτείτε όλο το χρόνο, κατά τους δύο καλοκαιρινούς μήνες που η βασιλική οικογένεια απουσιάζει μπορείτε να επισκεφτείτε μεγάλο μέρος των ανακτόρων. Tower Bridge Η διάσημη αυτή γέφυρα των 265 μέτρων ολοκληρώθηκε το Είναι κινούμενη επιτρέποντας τα μεγάλα πλοία να συνεχίσουν το ταξίδι τους μέχρι τη γέφυρα του Λονδίνου. Μπορείτε να επισκεφτείτε το εσωτερικό των δύο πύργων που κρύβουν τον μηχανισμό ανέλκυσης της γέφυρας και να περπατήσετε στην πεζογέφυρα που ενώνει τους πύργους. Στις μέρες μας ανοιγοκλείνει περίπου 1000 φορές το χρόνο και μπορείτε να δείτε στην ιστοσελίδα της γέφυρας το πρόγραμμα αν θέλετε να την δείτε σε λειτουργία. St. Paul s Cathedral Ο μεγαλοπρεπής καθεδρικός ναός του Αγίου Παύλου χτίστηκε από τον Christopher Wren μεταξύ 1675 και Είναι ένας από τους μεγαλύτερους καθεδρικούς ναούς της Ευρώπης και ο τρούλος του είναι έρχεται δεύτερος σε μέγεθος μετά από εκείνο του Αγίου Πέτρου στη Ρώμη. Ο τρούλος

24 φθάνει σε ύψος 111 μέτρα και βάρος περίπου τόνων. Οκτώ καμάρες στηρίζουν τον τρούλο και στην κορυφή του θόλου στηρίζεται ένα μεγάλο φανάρι με βάρος 850 τόνων. Τα 560 σκαλοπάτια που οδηγούν στην κορυφή του τρούλου θα σας περιηγήσουν στις τρεις πινακοθήκες που στεγάζονται εντός του θόλου. Από την κορυφή θα απολαύσετε μία καταπληκτική θέα της πόλης. British Museum Το Βρετανικό μουσείο είναι το διασημότερο αξιοθέατο της μεγάλης Βρετανίας με 6,04 εκατομμύρια επισκέπτες το χρόνο και το αρχαιότερο εθνικό μουσείο του πλανήτη καθώς ιδρύθηκε το Διαθέτει περισσότερα από 7 εκατομμύρια εκθέματα από όλη την παγκόσμια κληρονομία και την εξέλιξη του ανθρώπινου πολιτισμού από την αρχή του μέχρι και σήμερα. Το κτίριο που στεγάζει το Βρετανικό μουσείο είναι ένα χαρακτηριστικό δείγμα Ελληνικής αναγεννησιακής αρχιτεκτονικής, με 44 στήλες Ιονικού ρυθμού, ύψους 45 μέτρων. Ανάμεσα στα εκθέματα του βρετανικού μουσείου βρίσκονται και τα πολυσυζητημένα μάρμαρα του Παρθενώνα τα οποία αφαίρεσε ο Λόρδος Έλγιν κατά την τουρκοκρατία. London Eye Με ύψος 135 και δίπλα στον Τάμεση αυτή η τεράστια ρόδα προσφέρει μία καταπληκτική θέα όλης της περιοχής του Λονδίνου. Η ρόδα-παρατηρητήριο κατασκευάστηκε για το millennium έπειτα από πρωτοβουλία της British Airways. Η διάρκεια της βόλτας κρατάει μισή ώρα και με μικρές στάσεις θα

25 σας δώσει όλο το χρόνο να απολαύσετε την πανοραμική θέα που με καθαρό καιρό σας επιτρέπει να δείτε μέχρι και 40 χιλιόμετρα μακριά. Το βράδυ που δεν έχει πολλούς επισκέπτες και με την πόλη φωταγωγημένη, το θέαμα είναι εκπληκτικό. Covent Garden, Leicester Square, Piccadilly Circus Αυτές οι τρεις πλατείες του κεντρικού Λονδίνου αποτελούν πόλο έλξης για τους τουρίστες αλλά και για τους ντόπιους. Το Covent Garden ήταν η πρώτη πλατεία της πόλης με την κεντρική αγορά τροφίμων και λαχανικών η οποία απομακρύνθηκε το 1973 και με μία ανακαίνιση η πλατεία προσφέρει πολλά μικρά μαγαζιά, καφέ και πολλούς πλανόδιους μουσικούς και καλλιτέχνες. Υπάρχουν επίσης πολλά θέατρα περιμετρικά της πλατείας. Η πλατεία Leicester γίνονται οι πρεμιέρες γνωστών ταινιών με κόκκινα χαλιά και πλειάδα αστέρων να παραβρίσκονται κάθε φορά. Στην πλατεία υπάρχουν και πολλά θέατρα και ένα γραφείο εισιτηρίων όπου διαθέτει τα εισιτήρια για τα θεάματα στη μισή τιμή! Η πλατεία Piccadilly Circus έχει στο κέντρο της το γνωστό αγαλματάκι του φτερωτού θεού Έρωτα. Είναι κομβικό σημείο της κυκλοφορίας του κέντρου και οι τεράστιες γιγαντοοθόνες με τις διαφημίσεις παρομοιάζουν την Piccadilly με την πλατεία Times της Νέας Υόρκης. Bank of England Η Μεγάλη Κυρία της οδού Threadneedle, όπως αποκαλούν την Τράπεζα της Αγγλίας, αποτελεί την κεντρική τράπεζα του Ηνωμένου Βασιλείου, συμβάλλοντας περισσότερους από 3 αιώνες τώρα, στην προώθηση της οικονομικής ευημερίας της Μεγάλης Βρετανίας. Ιδρύθηκε το 1694 ως ιδιωτική, κρατικοποιήθηκε το 1946 και απέκτησε και πάλι την ανεξαρτησία της το Όλα αυτά τα χρόνια οι λειτουργίες και οι υπηρεσίες της έχουν διαφοροποιηθεί, ανάλογα με τις συνθήκες και τις ανάγκες της εποχής, και πλέον σήμερα, εκτός από την παροχή τραπεζικών υπηρεσιών, διαχειρίζεται το ξένο

26 συνάλλαγμα και τα αποθέματα χρυσού της χώρας. Στην ανατολική πλευρά της τράπεζας βρίσκεται το μουσείο της, που δημιουργήθηκε για να εξιστορήσει τα επιτεύγματα της ίσως πιο ιστορικής τράπεζας του κόσμου. Μέσα από μία θαυμάσια συλλογή που περιλαμβάνει βιβλία, έγγραφα, πίνακες ζωγραφικής, κέρματα, χαρτονομίσματα, αλλά και ένα πλούσιο φωτογραφικό υλικό οι επισκέπτες με τη βοήθεια της σύγχρονης τεχνολογίας που παρέχεται, έχουν τη δυνατότητα να μάθουν τα πάντα για την ιστορία και το σημερινό ρόλο της Τράπεζας της Αγγλίας. Tate Galleries Στην πόλη υπάρχουν δύο γκαλερί του οργανισμού Tate, η Tate Britain και η Tate Modern. H Tate Britain είναι η παλιότερα γνωστή Tate Gallery και παρουσιάζει τη μεγαλύτερη συλλογή βρετανικής τέχνης στον κόσμο. Εδώ μπορεί κανείς να εξερευνήσει πάνω από 500 χρόνια καλλιτεχνικής δημιουργίας. Οι εκθέσεις αυτής της εκτενούς συλλογής παρουσιάζονται δωρεάν στο κοινό και συμπληρώνονται όλο το χρόνο από προσωρινές εκθέσεις για την Βρετανική τέχνη. Η Tate Modern είναι η κύρια πινακοθήκη μοντέρνας τέχνης του Ηνωμένου Βασιλείου και ένα από τα πιο αγαπημένα αξιοθέατα για τους επισκέπτες του Λονδίνου. Στεγάζεται σε έναν πρώην σταθμό παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας και παρουσιάζει εκθέσεις διεθνούς μοντέρνας τέχνης από το 1900 έως σήμερα. Στις εκθέσεις συμπεριλαμβάνονται έργα σημαντικών καλλιτεχνών του 20ου αιώνα, όπως ο Picasso, ο Warhol και ο Dali. Cartoon Museum Το Cartoon Museum είναι ένα μουσείο στο Λονδίνο που θα βρείτε πολιτικές γελοιογραφίες, κόμικς, βιβλία και μεγάλη συλλογή σκίτσων. Hyde park

27 Tο Hyde Park είναι ένα από τα μεγαλύτερα πάρκα στο κεντρικό Λονδίνο, του Ηνωμένου Βασίλειου, και είναι ένα από τα βασιλικά πάρκα του Λονδίνου, γνωστό για την Γωνιά ομιλητών της. Το πάρκο χωρίζεται σε δύο μέρη από την σερπαντίνα. Το πάρκο είναι συνεχόμενο με τους κήπους του Kensington. Παρόλο που συχνά εξακολουθούν να θεωρούνται ότι είναι μέρος του Χάιντ Παρκ, οι κήποι του Kensington είναι τεχνικά ξεχωριστό κομμάτι από το 1728, όταν η Βασίλισσα Caroline έβαλε ένα διαχωρισμό μεταξύ των δύο. Το Hyde Park καλύπτει 142 εκτάρια και οι κήποι του Kensington καλύπτουν 111 εκτάρια, δίνοντας μια συνολική έκταση 253 εκταρίων, καθιστώντας την συνδυασμένη έκταση μεγαλύτερη από το Πριγκιπάτο του Μονακό, όμως μικρότερο από το Central Park της Νέας Υόρκης. Στα νοτιοανατολικά, έξω από το πάρκο, είναι το Hyde Park Corner. Παρά το γεγονός ότι, κατά τη διάρκεια της ημέρας, τα δύο πάρκα συγχωνεύονται άψογα το ένα στο άλλο, οι κήποι του Kensington κλείνουν κατά το σούρουπο, αλλά το Hyde Park παραμένει ανοιχτό όλο το χρόνο από τις 5 π.μ. έως τα μεσάνυχτα. Chelsea Physic Garden Ο κήπος Chelsea Physic είναι κρυμμένος στην καρδιά της πρωτεύουσας πίσω από ψηλούς τοίχους δίπλα στον ποταμό Τάμεση. Αυτός είναι ένα από τους Μυστικούς Κήπους του Λονδίνου και ακόμη και πολλοί Λονδρέζοι δεν τον γνωρίζουν καν. Ιδρύθηκε το 1673 από το Worshipful Society of Apothecaries, και είναι ένα θεσπέσιο μέρος με απίστευτη ομορφιά, χρώματα, μυρωδιές, ιδανικό για

28 χαλάρωση. Είναι επίσης ένα κέντρο περιβαλλοντικής εκπαίδευσης στο όποιο συνεχίζεται η έρευνα για τις ιδιότητες, την προέλευση και τη διατήρηση των 5000 φυτών που διαθέτει για πάνω από 300 χρόνια. Ο κήπος Chelsea Physic είναι ο παλαιότερος βοτανικός κήπος του Λονδίνου και ένα μοναδικό ζωντανό μουσείο. Αυτός ο καταπράσινος παράδεισος, κρυμμένος στο χαοτικό αστικό κέντρο του Λονδίνου, δημιουργήθηκε για να προωθήσει τη μελέτη των φυτών και πώς μπορούν να είναι χρήσιμα για τους ανθρώπους. Σίγουρα θα γοητευτείτε από τον Κήπο της Παγκόσμιας Ιατρικής, είναι ο πρώτος κήπος Εθνοβοτανικής (!) στη Βρετανία, η οποία είναι η μελέτη της βοτανικής των διαφόρων πολιτισμών και των ιθαγενών πληθυσμών. Αυτός ο μαγευτικός κήπος εξετάζει τις χρήσεις των φυτών για ιατρικούς σκοπούς στο πλαίσιο των διαφόρων πολιτισμών και τις απόψεις τους για τις φυσικές θεραπείες επούλωσης Ο κήπος Chelsea Physic διαθέτει επίσης τον αρχαιότερο βραχόκηπο της Ευρώπης, τα νέα Pharmaceutical Beds και μια βικτοριανή πτεριδοφυτεία. Eltham Palace Στην περιοχή Έλθαμ στο Γκρίνουιτς του Λονδίνου βρίσκεται ένα αριστουργηματικό δείγμα της art deco αρχιτεκτονικής, το Eltham Palace. Χτίστηκε το 1933 από την οικογένεια Courtaud στη θέση μίας βασιλικής κατοικίας που υπήρχε εδώ από τον 14ο αιώνα. Εδώ είχε φιλοξενηθεί τον Δεκέμβριο του 1400 ο μοναδικός Βυζαντινός Αυτοκράτορας που επισκέφθηκε ποτέ το Λονδίνο, Μανουήλ Β Παλαιολόγος. Η οικογένεια Courtaud που το μίσθωσε το 1933 έκανε σημαντικές επεμβάσεις στην αρχιτεκτονική του παλατιού, με σημαντικότερες αυτές στην Αίθουσα Υποδοχής και την Κεντρική Αίθουσα, η οποία διαθέτει μία από τις μεγαλύτερες στέγες τύπου hammerbeam (αγγλική γοτθική αρχιτεκτονική) στην Αγγλία. Το ανάκτορο του Έλθαμ εγκαταλείφθηκε από την οικογένεια κατά τη διάρκεια των βομβαρδισμών του Λονδίνου το 1944, όπου η οροφή της Κεντρικής Αίθουσας υπέστησε σοβαρές ζημιές, για να παραχωρθεί στη συνέχεια στο Βασιλικό Στρατό, μέχρι το 1995 όπου τη διαχείρισή του ανέλαβε το ίδρυμα της Αγγλικής Κληρονομιάς (English Heritage), ενώ το 1999 ολοκληρώθηκαν οι επισκευές και αποκαταστάσεις των εσωτερικών και εξωτερικών χώρων. Σήμερα το ανάκτορο του Έλθαμ είναι επισκέψιμο, συχνά διατίθεται για διάφορες εκδηλώσεις και δεν είναι τυχαίο ότι πολλές κινηματογραφικές ταινίες έχουν γυριστεί εδώ, συμπεριλαμβανομένου της ταινίας

29 Revolver, του Γκάι Ρίτσι. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον στο εσωτερικό του παλατιού παρουσιάζει το δωμάτιο του λεμούριου που είχε η οικογένεια Courtaud ως κατοικίδιο, ενώ στο εξωτερικό του εντυπωσιάζουν οι απέραντοι κήποι του με την χαρακτηριστική τάφρο. Στις εγκαταστάσεις του ανακτόρου περιλαμβάνονται επίσης ένα καφέ και ένα κατάστημα δώρων. Royal Albert Hall Με την καθιερωθείσα ονομασία Άλμπερτ Χωλ φέρεται η περισπούδαστη και ιστορική αίθουσα συναυλιών στο Λονδίνο, της οποίας η επίσημη ονομασία της είναι Βασιλική Αίθουσα Αλβέρτου. Πρόκειται για ένα ιστορικό κτήριο σχήματος ροτόντας που βρίσκεται στην περιοχή του νοτίου Κένσινγκτον, γνωστότερη ως Αλβερτόπολη. Την ιδέα της δημιουργίας του είχε ο φιλόμουσος και ερασιτέχνης συνθέτης βασιλικός σύζυγος της Βασίλισσας Βικτωρίας, πρίγκιπας Αλβέρτος όταν στα πλαίσια της μεγάλης έκθεσης του Λονδίνου που πραγματοποιήθηκε στο Χάιντ παρκ το 1851, της οποίας ήταν πρόεδρος, βλέποντας το Κρύσταλ Πάλας που είχε ανεγερθεί τότε για τις ανάγκες της έκθεσης και που σημείωσε μεγάλη επιτυχία ανήγγειλε την ανάγκη της μελλοντικής ίδρυσης μιας μόνιμης μεγάλης αίθουσας τεχνών και επιστημών. Το 1861 πέθανε ο πρίγκιπας Αλβέρτος χωρίς να προλάβει να δει την ιδέα του να πραγματοποιείται. Τότε αποφασίστηκε να ξεκινήσουν οι διεργασίες της πραγμάτωσης του ονείρου του. Ένα μέρος των χρημάτων δόθηκε από τα έσοδα της προηγούμενης έκθεσης ενώ το μεγαλύτερο μέρος καλύφθηκε από δημόσιο έρανο που ενέκρινε η Βασίλισσα. Έτσι στις 20 Μαΐου του 1867 η Βασίλισσα Βικτώρια έθεσε το θεμέλιο λίθο ονομάζοντας το υπό ανέγερση κτίριο "Ρόαγιαλ Άλμπερτ Χωλ τιμώντας το νεκρό σύζυγό της. Κάστρο του Windsor Είναι το πιο διάσημο από όλα τα κάστρα στην Αγγλία και μια κύρια κατοικία της βρετανικής βασιλικής οικογένειας. Είναι επίσης το μεγαλύτερο και αρχαιότερο κατοικημένο κάστρο στον κόσμο καθώς αποτελεί βασιλική κατοικία για σχεδόν χρόνια, από την εποχή του Γουλιέλμου του Κατακτητή! Κατά την πάροδο του χρόνου, όλοι οι μονάρχες έχουν βάλει τη δική τους σφραγίδα στο κάστρο, αλλά ο λόφος τριγύρω και εξωτερικοί τοίχοι είναι ακόμα στην ίδια θέση όπως στην εποχή του Γουλιέλμου. Η στρατηγική θέση του Windsor, 20 μίλια δυτικά του Λονδίνου, κοντά στις όχθες του ποταμού Τάμεση, έκανε επιτακτική την ανέγερση ενός φρουρίου. Ο βασιλιάς Ερρίκος ο Β κατασκεύασε το

30 πρώτο πέτρινο κτίριο στην περιοχή του Windsor Castle στο 1170s. Ο βασιλιάς Εδουάρδος Γ ', ο οποίος γεννήθηκε στο κάστρο, κατεδάφισε τα περισσότερα κτίρια του Ερρίκου στο 1350 και τα αντικατέστησε με ένα νέο κάστρο με κυκλικό τείχος και με υπερυψωμένο ανάχωμα στο κέντρο του κάστρου. Αυτή η κεντρική κατασκευή έχει επιβιώσει μέχρι σήμερα, αν και με σημαντικές μετατροπές. Το παρεκκλήσι του Αγίου Γεωργίου που βρίσκεται μέσα στο φρούριο ξεκίνησε κατά τη διάρκεια της βασιλείας του βασιλιά Εδουάρδου Δ '( ). Το εκκλησάκι ολοκληρώθηκε από το βασιλιά Ερρίκο Θ ( ), ο οποίος είναι θαμμένος εκεί μαζί με εννέα άλλους Βρετανούς μονάρχες. Το πιο αιματηρό επεισόδιο στην ιστορία του κάστρου του Windsor πραγματοποιήθηκε κατά τον αγγλικό εμφύλιο πόλεμο, όταν τα στρατεύματα του Όλιβερ Κρόμγουελ (Oliver Cromwell) κατέλαβαν το κάστρο και το χρησιμοποίησαν ως φρούριο και έδρα της κοινοβουλευτικής παράταξης. Ο έκπτωτος μονάρχης Κάρολος, φυλακίστηκε εν συντομία στο και θάφτηκε εδώ μετά τον αποκεφαλισμό του το Μετά την αποκατάσταση της μοναρχίας το 1660, ο Κάρολος ο Β άρχισε μια από τις πιο εκτεταμένες περιόδους αποκατάστασης και επέκτασης στην ιστορία του Windsor. Μιμούμενος την υπερβολή των Βερσαλλιών στη Γαλλία, ο Κάρολος σχεδίασε δεντρόφυτους λεωφόρους και όμορφους κήπους και ανοικοδόμησε και τα βασιλικά διαμερίσματα. Μετά το θάνατο του Καρόλου Β ', οι διάδοχοι Βασιλείς μέχρι τον Γεώργιο τον Γ προτιμούσαν να ζουν σε άλλα παλάτια και κάστρα στην Αγγλία. Κατά τη διάρκεια της βασιλείας του γιου του Γεωργίου ΙΙΙ, Γεωργίου Δ ( ), ξεκίνησε το μία ανοικοδόμηση που μετέτρεψε το κάστρο στο θεαματικό γοτθικό παλάτι θα βλέπετε σήμερα. Το Windsor εξακολουθεί στις μέρες μας να αποτελεί κύρια κατοικία της βασιλικής οικογένειας, αλλά ένα μεγάλο μέρος του είναι πλέον ανοιχτό για το κοινό. Άλλα αξιοθέατα στο κάστρο του Windsor περιλαμβάνουν την καθημερινή αλλαγή της φρουράς, που είναι πολύ πιο εντυπωσιακή από ό, τι στο Buckingham Palace. Οι κοινόχρηστοι χώροι περιλαμβάνουν έναν πλούτο έργων ζωγραφικής, εξαιρετικών διακοσμήσεων και επίπλων αντίκες. Μια πυρκαγιά το 1992 κατέστρεψε τμήματα των βασιλικών διαμερισμάτων που έχουν αποκατασταθεί όπως ακριβώς ήταν. Μια επίσκεψη στο κάστρο του Windsor θα σας είναι ένα ευχάριστο διάλειμμα από τα αξιοθέατα της πρωτεύουσας. Το κάστρο βρίσκεται επίσης μόλις τρία χιλιόμετρα από τη Legoland, ένα καλό μέρος για να διασκεδάσουν τα παιδιά μετά από την ορθοστασία και την πεζοπορία τους στο ιστορικό φρούριο. One Canada Square Είναι το δεύτερο ψηλότερο κτίριο στο Ηνωμένο Βασίλειο. Ονομάζεται One Canada Square αλλά είναι περισσότερο γνωστό ως Canary Wharf Tower. Έχει ύψος 244 μέτρων και καλύπτεται από ανοξείδωτο ατσάλι. Αποτελείται από 50 ορόφους, οι οποίοι στεγάζουν γραφεία.

ΑΝΑΛΥΣΗ ΤΗΣ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑΣ ΤΩΝ ΓΑΛΛΩΝ ΤΟΥΡΙΣΤΩΝ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΜΑΡΙΑ ΜΑΓΔΑΛΗΝΗ ΠΑΡΑΣΚΕΥΑ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΕΙΡΑΙΩΣ

ΑΝΑΛΥΣΗ ΤΗΣ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑΣ ΤΩΝ ΓΑΛΛΩΝ ΤΟΥΡΙΣΤΩΝ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΜΑΡΙΑ ΜΑΓΔΑΛΗΝΗ ΠΑΡΑΣΚΕΥΑ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΕΙΡΑΙΩΣ 2009 ΤΜΗΜΑ ΟΡΓΑΝΩΣΗΣ ΚΑΙ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΠΟΥΔΩΝ ΣΤΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΜΑΝΑΤΖΜΕΝΤ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ ( M B A ) ΑΝΑΛΥΣΗ ΤΗΣ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑΣ ΤΩΝ ΓΑΛΛΩΝ ΤΟΥΡΙΣΤΩΝ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΜΑΡΙΑ ΜΑΓΔΑΛΗΝΗ

Διαβάστε περισσότερα

ΗΝΩΜΕΝΟ ΒΑΣΙΛΕΙΟ. ΕΘΝΙΚΟΣ ΥΜΝΟΣ Τον εθνικό ύμνο του Ηνωμένου Βασιλείου μπορούμε να τον ακούσουμε από το CD- ROM του βιβλίου.

ΗΝΩΜΕΝΟ ΒΑΣΙΛΕΙΟ. ΕΘΝΙΚΟΣ ΥΜΝΟΣ Τον εθνικό ύμνο του Ηνωμένου Βασιλείου μπορούμε να τον ακούσουμε από το CD- ROM του βιβλίου. ΗΝΩΜΕΝΟ ΒΑΣΙΛΕΙΟ ΤΙ ΘΑ ΜΑΘΟΥΜΕ Ιστορία του Ηνωµένου Βασιλείου Γεωγραφικά στοιχεία Οικονοµία του Ηνωµένου Βασιλείου Believe it or not, OpenOffice is officially 5 years old! And this is probably a very succesful

Διαβάστε περισσότερα

Αγία Πετρούπολη. Η Βενετία του Βορρά

Αγία Πετρούπολη. Η Βενετία του Βορρά Αγία Πετρούπολη Η Βενετία του Βορρά Στο μυχό του Φιννικού Κόλπου, εκεί όπου εκβάλλει ο ποταμός Νέβας, τυλιγμένη ανάμεσα σε υδάτινους δρόμους και νησίδες, βρίσκεται η Αγία Πετρούπολη. Είναι το αστικό θαύμα

Διαβάστε περισσότερα

ΑΤΕΙ ΠΕΙΡΑΙΑ. Σχολή ιοίκησης και Οικονομίας (Σ Ο) Τμήμα Λογιστικης ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΘΕΜΑ: Η ΛΕΥΚΑΔΑ ΩΣ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΟ ΠΡΟΪΟΝ

ΑΤΕΙ ΠΕΙΡΑΙΑ. Σχολή ιοίκησης και Οικονομίας (Σ Ο) Τμήμα Λογιστικης ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΘΕΜΑ: Η ΛΕΥΚΑΔΑ ΩΣ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΟ ΠΡΟΪΟΝ ΑΤΕΙ ΠΕΙΡΑΙΑ Σχολή ιοίκησης και Οικονομίας (Σ Ο) Τμήμα Λογιστικης ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΘΕΜΑ: Η ΛΕΥΚΑΔΑ ΩΣ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΟ ΠΡΟΪΟΝ ΚΑΡΤΑΝΟΣ ΕΥΣΤΑΘΙΟΣ Α.Μ 11005 Επιβλέπων Καθηγήτης: Νικόλαος Συκιανάκης 1 ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

Διαβάστε περισσότερα

ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ ΤΕΛΕΙΟΦΟΙΤΩΝ 2004 «ΟΙ ΠΡΟΟΠΤΙΚΕΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΤΗΣ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΗΣ ΥΠΟΔΟΜΗΣ ΚΑΙ ΑΝΩΔΟΜΗΣ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΤΗΣ ΗΠΕΙΡΟΥ»

ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ ΤΕΛΕΙΟΦΟΙΤΩΝ 2004 «ΟΙ ΠΡΟΟΠΤΙΚΕΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΤΗΣ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΗΣ ΥΠΟΔΟΜΗΣ ΚΑΙ ΑΝΩΔΟΜΗΣ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΤΗΣ ΗΠΕΙΡΟΥ» ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ ΤΕΛΕΙΟΦΟΙΤΩΝ 2004 «ΟΙ ΠΡΟΟΠΤΙΚΕΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΤΗΣ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΗΣ ΥΠΟΔΟΜΗΣ ΚΑΙ ΑΝΩΔΟΜΗΣ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΤΗΣ ΗΠΕΙΡΟΥ» ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΤΕΛΕΙΟΦΟΙΤΩΝ 2004 Θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε το κύριο Μιχαήλ Διακομιχάλη

Διαβάστε περισσότερα

Οι ευρωπαϊκές κοινωνίες σε κίνηση, οι αυτοκρατορίες σε κρίση (δεύτερο μισό 18ου -- αρχές 19ου αιώνα)

Οι ευρωπαϊκές κοινωνίες σε κίνηση, οι αυτοκρατορίες σε κρίση (δεύτερο μισό 18ου -- αρχές 19ου αιώνα) Κεφάλαιο 1 Οι ευρωπαϊκές κοινωνίες σε κίνηση, οι αυτοκρατορίες σε κρίση () Το 18ο αιώνα το πολίτευμα στα περισσότερα ευρωπαϊκά κράτη είναι η απόλυτη μοναρχία. Τα κράτη της δυτικής Ευρώπης κυριαρχούν στο

Διαβάστε περισσότερα

T.E.I. ΚΡΗΤΗΣ ΣΧΟΛΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ:

T.E.I. ΚΡΗΤΗΣ ΣΧΟΛΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ: T.E.I. ΚΡΗΤΗΣ ΣΧΟΛΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ: ΑΣΤΙΚΟΣ ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ ΣΕ ΠΟΛΕΙΣ ΜΕ ΠΛΟΥΣΙΑ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗ ΠΑΡΑΔΟΣΗ ΜΕ ΙΔΙΑΙΤΕΡΗ ΑΝΑΦΟΡΑ ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ ΤΩΝ ΑΘΗΝΩΝ Της Σπουδάστριας

Διαβάστε περισσότερα

Θέμα: Η τουριστική κίνηση του νομού Ρεθύμνης. Εξέλιξη και προοπτική.

Θέμα: Η τουριστική κίνηση του νομού Ρεθύμνης. Εξέλιξη και προοπτική. Α.Τ.Ε.Ι ΚΑΒΑΛΑΣ Σχολή Διοίκησης και Οικονομίας Τμήμα Διοίκησης Επιχειρήσεων Πτυχιακή Εργασία Θέμα: Η τουριστική κίνηση του νομού Ρεθύμνης. Εξέλιξη και προοπτική. Σπουδάστρια: Κατσιπουλάκη Βασιλεία Υπεύθυνος

Διαβάστε περισσότερα

Παρίσι. Ταξιδιωτικός & Τουριστικός Οδηγός ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΜΟΥΣΕΙΑ ΜΝΗΜΕΙΑ ΣΥΓΚΟΙΝΩΝΙΕΣ

Παρίσι. Ταξιδιωτικός & Τουριστικός Οδηγός ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΜΟΥΣΕΙΑ ΜΝΗΜΕΙΑ ΣΥΓΚΟΙΝΩΝΙΕΣ Παρίσι Ταξιδιωτικός & Τουριστικός Οδηγός ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΜΟΥΣΕΙΑ ΜΝΗΜΕΙΑ ΣΥΓΚΟΙΝΩΝΙΕΣ Πληροφορίες Χώρα: Γαλλία (τηλ. κωδικός +33, νόμισμα: Ευρώ) Πληθυσμός: 11.769.433 Αεροδρόμια: Paris-Charles de

Διαβάστε περισσότερα

Η κρίση του ρωµαϊκού κόσµου

Η κρίση του ρωµαϊκού κόσµου Εισαγωγή Ως πολιτισµός θα µπορούσε να ορισθεί η έννοια που υποδηλώνει τη σχέση του ανθρώπου µε το περιβάλλον του και το µετασχηµατισµό του εξωτερικού κόσµου, µέσω της ανθρώπινης δραστηριότητας στο πλαίσιο

Διαβάστε περισσότερα

ΑΝΩΤΑΤΟ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΣΕΡΡΩΝ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΝΟΜΟΥ ΕΒΡΟΥ

ΑΝΩΤΑΤΟ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΣΕΡΡΩΝ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΝΟΜΟΥ ΕΒΡΟΥ ΑΝΩΤΑΤΟ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΣΕΡΡΩΝ Πτυχιακή Εργασία με θέμα: ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΝΟΜΟΥ ΕΒΡΟΥ Πατέλη Μάρθα ΕΠΙΒΛΕΠΩΝ ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ: κ. Τσούκας Βασίλειος Σέρρες, Ιούνιος 2012 ΕΙΣΑΓΩΓΗ Ο τουρισμός

Διαβάστε περισσότερα

Κράτη και κοινωνίες στην Ευρώπη (δεύτερο μισό 19ου -- αρχές 20ού αιώνα)

Κράτη και κοινωνίες στην Ευρώπη (δεύτερο μισό 19ου -- αρχές 20ού αιώνα) Κεφάλαιο 5 Κράτη και κοινωνίες στην Ευρώπη (δεύτερο μισό 19ου -- αρχές 20ού αιώνα) Το δεύτερο μισό του 19ου αιώνα στην Ευρώπη δημιουργούνται νέα κράτη. Σε πολλά το πολιτικό καθεστώς αλλάζει και περισσότεροι

Διαβάστε περισσότερα

Θέμα : Προοπτικές Ανάπτυξης του Κρητικού τουρισμού

Θέμα : Προοπτικές Ανάπτυξης του Κρητικού τουρισμού A.T.E.I ΚΡΗΤΗΣ Σχολή Διοίκησης και Οικονομίας Τμήμα Τουριστικών Επιχειρήσεων Πτυχιακή Εργασία Θέμα : Προοπτικές Ανάπτυξης του Κρητικού τουρισμού Σπουδαστές : Κουκάκης Μάνος Καπετάνιος Γιάννης Επόπτης καθηγητής

Διαβάστε περισσότερα

ΤΕΙ ΚΡΗΤΗΣ ΣΧΟΛΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΤΟΥΡΙΣΤΚΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ

ΤΕΙ ΚΡΗΤΗΣ ΣΧΟΛΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΤΟΥΡΙΣΤΚΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΤΕΙ ΚΡΗΤΗΣ ΣΧΟΛΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΤΟΥΡΙΣΤΚΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΙΣ,ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΟΣ ΠΡΟΟΡΙΣΜΟΣ ΕΛΛΗΝΩΝ ΕΠΙΣΚΕΠΤΩΝ ΠΡΟΣΚΥΝΗΜΑΤΙΚΟΥ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ.ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΟΛΟΚΛΗΡΩΜΕΝΩΝ

Διαβάστε περισσότερα

«ΠΡΟΟΠΤΙΚΕΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΤΟΥ ΑΣΤΙΚΟΥ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ ΣΤΟ ΡΕΘΥΜΝΟ»

«ΠΡΟΟΠΤΙΚΕΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΤΟΥ ΑΣΤΙΚΟΥ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ ΣΤΟ ΡΕΘΥΜΝΟ» ΑΝΩΤΑΤΟ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΚΡΗΤΗΣ «ΠΡΟΟΠΤΙΚΕΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΤΟΥ ΑΣΤΙΚΟΥ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ ΣΤΟ ΡΕΘΥΜΝΟ» Περιγιάλι καθαρό και πλατύ, με ψιλή και άσπρην άμμο Από την άλλη μεριά που πέφτουν τα Χανιά, μια

Διαβάστε περισσότερα

Πτυχιακή Εργασία : «Τουριστική ανάπτυξη και περιβαλλοντικές επιπτώσεις. Η περίπτωση της Χίου.» Συγγραφείς: Κωσταρής Παναγιώτης -Τσόφλιας Νικόλαος

Πτυχιακή Εργασία : «Τουριστική ανάπτυξη και περιβαλλοντικές επιπτώσεις. Η περίπτωση της Χίου.» Συγγραφείς: Κωσταρής Παναγιώτης -Τσόφλιας Νικόλαος ΑΝΩΤΑΤΟ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΚΑΒΑΛΑΣ ΣΧΟΛΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ & ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΩΝ Πτυχιακή Εργασία : «Τουριστική ανάπτυξη και περιβαλλοντικές επιπτώσεις. Η περίπτωση της Χίου.» Συγγραφείς:

Διαβάστε περισσότερα

2ο ΓΕΛ ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ. PROJECT 2ου ΤΕΤΡΑΜΗΝΟΥ ΤΜΗΜΑ 4 Η ΖΩΗ ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ ΜΟΥ. Ράϊκου Κων/να, Τζαφάλια Έλλη, Μαργιολά Μαργέλα,Πούλιου Μαρία- Ελένη

2ο ΓΕΛ ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ. PROJECT 2ου ΤΕΤΡΑΜΗΝΟΥ ΤΜΗΜΑ 4 Η ΖΩΗ ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ ΜΟΥ. Ράϊκου Κων/να, Τζαφάλια Έλλη, Μαργιολά Μαργέλα,Πούλιου Μαρία- Ελένη 2ο ΓΕΛ ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ PROJECT 2ου ΤΕΤΡΑΜΗΝΟΥ ΤΜΗΜΑ 4 Σ Χ Ο Λ Ι Κ Ο Ε Τ Ο Σ 2 Η ΖΩΗ ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ ΜΟΥ Ράϊκου Κων/να, Τζαφάλια Έλλη, Μαργιολά Μαργέλα,Πούλιου Μαρία- Ελένη Μπρακατσούλα Μαράϊα, Κοράκη Μαίρη, Λάππα

Διαβάστε περισσότερα

Κεφάλαιο 10 Η δυτική Ευρώπη και η Ρωσία από το 16ο μέχρι τις αρχές του 18ου αιώνα

Κεφάλαιο 10 Η δυτική Ευρώπη και η Ρωσία από το 16ο μέχρι τις αρχές του 18ου αιώνα ΚΕΦΑΛΑΙΟ 10 Κεφάλαιο 10 Η δυτική Ευρώπη και η Ρωσία από το 16ο μέχρι τις αρχές του 18ου αιώνα Α. Ο 16ος αιώνας, αιώνας της μεταρρύθμισης Προτεσταντισμός Π 10.1 Ο προτεσταντισμός δημιουργήθηκε από τη μεταρρύθμιση

Διαβάστε περισσότερα

Η πόλη μου. Μια Έρευνα των μαθητών της Έκτης τάξης του σχολικού συγκροτήματος ΤΑΛΩΣ Π Ρ Ο Λ Ο Γ Ο Σ

Η πόλη μου. Μια Έρευνα των μαθητών της Έκτης τάξης του σχολικού συγκροτήματος ΤΑΛΩΣ Π Ρ Ο Λ Ο Γ Ο Σ Η πόλη μου Μια Έρευνα των μαθητών της Έκτης τάξης του σχολικού συγκροτήματος ΤΑΛΩΣ Π Ρ Ο Λ Ο Γ Ο Σ Στο πλαίσιο του προγράμματος Περιβαλλοντικής εκπαίδευσης, η ΣΤ τάξη του 4 ου και 5 ου Δημοτικού Σχολείου

Διαβάστε περισσότερα

«ΑΓΙΑ ΠΕΤΡΟΥΠΟΛΗ (1703-1796): ΕΝΑ ΠΑΡΑΘΥΡΟ ΣΤΗΝ ΔΥΣΗ»

«ΑΓΙΑ ΠΕΤΡΟΥΠΟΛΗ (1703-1796): ΕΝΑ ΠΑΡΑΘΥΡΟ ΣΤΗΝ ΔΥΣΗ» «ΑΓΙΑ ΠΕΤΡΟΥΠΟΛΗ (1703-1796): ΕΝΑ ΠΑΡΑΘΥΡΟ ΣΤΗΝ ΔΥΣΗ» Π Ε Ρ Ι Ε Χ Ο Μ Ε Ν Α 1. Εισαγωγή...5 1.1 Ο Συμβολισμός της νέας πόλης...7 2. Αγία Πετρούπολη (1703-1796)...7 3. Η περίοδος βασιλείας του Πέτρου Ι

Διαβάστε περισσότερα

ΑΝΑΛΥΣΗ ΑΦΙΞΕΩΝ-ΠΡΟΒΛΕΨΕΙΣ ΙΤΑΛΩΝ ΤΟΥΡΙΣΤΩΝ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΕΥΓΕΝΙΑ ΚΟΥΛΑΝΔΡΟΥ

ΑΝΑΛΥΣΗ ΑΦΙΞΕΩΝ-ΠΡΟΒΛΕΨΕΙΣ ΙΤΑΛΩΝ ΤΟΥΡΙΣΤΩΝ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΕΥΓΕΝΙΑ ΚΟΥΛΑΝΔΡΟΥ 2009 ΤΜΗΜΑ ΟΡΓΑΝΩΣΗΣ ΚΑΙ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΠΟΥΔΩΝ ΣΤΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΜΑΝΑΤΖΜΕΝΤ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ ( M B A ) ΑΝΑΛΥΣΗ ΑΦΙΞΕΩΝ-ΠΡΟΒΛΕΨΕΙΣ ΙΤΑΛΩΝ ΤΟΥΡΙΣΤΩΝ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΕΥΓΕΝΙΑ ΚΟΥΛΑΝΔΡΟΥ

Διαβάστε περισσότερα

Α.Τ.Ε.Ι ΚΡΗΤΗΣ ΣΧΟΛΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ:

Α.Τ.Ε.Ι ΚΡΗΤΗΣ ΣΧΟΛΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ: Α.Τ.Ε.Ι ΚΡΗΤΗΣ ΣΧΟΛΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ: ΣΠΟΥΔΑΣΤΡΙΑ: ΝΙΚΟΛΑΚΑΚΗ ΕΛΕΝΗ ΕΠΟΠΤΗΣ ΚΑΘΗΓΗΤΡΙΑ: ΓΙΑΝΝΟΥΛΙΔΟΥ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΗΡΑΚΛΕΙΟ ΚΡΗΤΗΣ ΜΑΙΟΣ 2007 Γραμβούσα,

Διαβάστε περισσότερα

Η δυτική Ευρώπη και η Ρωσία από το 16ο μέχρι τις αρχές του 18ου αιώνα

Η δυτική Ευρώπη και η Ρωσία από το 16ο μέχρι τις αρχές του 18ου αιώνα 16ος -- αρχές 18oυ αιώνα Κεφάλαιο 10 Η δυτική Ευρώπη και η Ρωσία από το 16ο μέχρι τις αρχές του 18ου αιώνα Κεφάλαιο 11 Η παρακμή της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας και οι υπήκοοι του σουλτάνου (17ος αιώνας)

Διαβάστε περισσότερα

Εδιμβούργο. κερδίζει τις εντυπώσεις

Εδιμβούργο. κερδίζει τις εντυπώσεις Εδιμβούργο κερδίζει τις εντυπώσεις Ο Sean Connery μοίραζε γάλα με το άλογο στους δρόμους της πόλης πριν γίνει διάσημος... Στην πλατεία Grassmarket, οι διαβόητοι δολοφόνοι Burke and Hare σκότωναν ανυποψίαστους

Διαβάστε περισσότερα

Η Θεζζαλονίκη. ζηο σώπο και ηο σπόνο

Η Θεζζαλονίκη. ζηο σώπο και ηο σπόνο Η Θεζζαλονίκη ζηο σώπο και ηο σπόνο ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ Τίτλος Η Θεσσαλονίκη στο χώρο και το χρόνο Περιεχόμενα Περίληψη Εισαγωγή Α ΜΕΡΟΣ Χάρτες Β ΜΕΡΟΣ Η Γεωγραφική θέση της πόλης-πυρκαγιά-σημερινή μορφή

Διαβάστε περισσότερα

3 ο ΓΕΛ ΚΑΛΑΜΑΡΙΑΣ ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ Α ΛΥΚΕΙΟΥ Β ΤΕΤΡΑΜΗΝΟΥ

3 ο ΓΕΛ ΚΑΛΑΜΑΡΙΑΣ ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ Α ΛΥΚΕΙΟΥ Β ΤΕΤΡΑΜΗΝΟΥ 3 ο ΓΕΛ ΚΑΛΑΜΑΡΙΑΣ ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ Α ΛΥΚΕΙΟΥ Β ΤΕΤΡΑΜΗΝΟΥ ΘΕΜΑ: ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ ΑΓΡΟΤΟΥΡΙΣΜΟΣ ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΠΡΟΟΡΙΣΜΟΙ ΣΤΗ ΧΩΡΑ ΜΑΣ ΣΧΟΛΙΚΟ ΕΤΟΣ : 2013-14 0 3 ο ΓΕΛ ΚΑΛΑΜΑΡΙΑΣ ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ Α ΛΥΚΕΙΟΥ Β

Διαβάστε περισσότερα

ΤΑΞΙΔΕΥΟΝΤΑΣ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ

ΤΑΞΙΔΕΥΟΝΤΑΣ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ Α ΛΥΚΕΙΟΥ ΤΑΞΙΔΕΥΟΝΤΑΣ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ Επιβλέποντες καθηγητές: Νικολοπούλου Γεωργία Καραγιάννη Ευδοξία ΤΑΞΙΔΕΥΟΝΤΑΣ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ Όπως ακριβώς δηλώνει το όνομα του Project Ταξιδεύοντας στην

Διαβάστε περισσότερα

ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΘΕΜΑ:

ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΘΕΜΑ: ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΚΑΒΑΛΑΣ ΣΧΟΛΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΛΟΓΙΣΤΙΚΗΣ ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΘΕΜΑ: Ο ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ ΣΤΗ ΡΟΔΟ ΚΑΙ ΟΙ ΠΡΟΟΠΤΙΚΕΣ ΒΕΛΤΙΩΣΗΣ ΤΟΥ: ΜΙΑ ΕΜΠΕΙΡΙΚΗ ΕΡΕΥΝΑ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ ΣΑΒΒΙΔΟΥ

Διαβάστε περισσότερα

ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ A.T.E.I. ΚΡΗΤΗΣ ΣΧΟΛΗ: ΙΟΙΚΗΣΗΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΤΜΗΜΑ: ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΝΟΜΟΥ ΧΑΝΙΩΝ

ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ A.T.E.I. ΚΡΗΤΗΣ ΣΧΟΛΗ: ΙΟΙΚΗΣΗΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΤΜΗΜΑ: ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΝΟΜΟΥ ΧΑΝΙΩΝ A.T.E.I. ΚΡΗΤΗΣ ΣΧΟΛΗ: ΙΟΙΚΗΣΗΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΤΜΗΜΑ: ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΝΟΜΟΥ ΧΑΝΙΩΝ Σπουδάστρια Ελένη Σκουντριδάκη ΗΡΑΚΛΕΙΟ 2005 1 .ΕΙΣΑΓΩΓΗ Τουρισµός είναι

Διαβάστε περισσότερα

Η παρακμή της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας και οι υπήκοοι του σουλτάνου 18ος αρχές 19ου αιώνα

Η παρακμή της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας και οι υπήκοοι του σουλτάνου 18ος αρχές 19ου αιώνα Λίγη ακόμη ιστορία... δεύτερο μισό 18ου αρχές 19ου αιώνα Κεφάλαιο 1 Οι ευρωπαϊκές κοινωνίες σε κίνηση, οι αυτοκρατορίες σε κρίση (δεύτερο μισό 18ου αρχές 19ου αιώνα) Κεφάλαιο 2 Η παρακμή της Οθωμανικής

Διαβάστε περισσότερα