ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΚΑΙ ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΛΕΒΗΤΩΝ ΣΤΕΡΕΩΝ ΚΑΥΣΙΜΩΝ

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΚΑΙ ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΛΕΒΗΤΩΝ ΣΤΕΡΕΩΝ ΚΑΥΣΙΜΩΝ"

Transcript

1 1 ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΚΑΙ ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΛΕΒΗΤΩΝ ΣΤΕΡΕΩΝ ΚΑΥΣΙΜΩΝ ΛΕΒΗΤΕΣ ΣΤΕΡΕΩΝ ΚΑΥΣΙΜΩΝ Οι λέβητες αυτοί είναι κατασκευασμένοι για καύση ξύλων, ή μιας ομάδας καυσίμων όπως : θρυμματισμένο κάρβουνο, pellets, πυρήνα, κοκ, φλοιούς ή κουκούτσια καρπών. Συνήθως έχουν μεγαλύτερο θάλαμο καύσης από τους άλλους λέβητες και χώρο συγκέντρωσης της τέφρας (στάχτης) που παράγεται. Ανάλογα με το καύσιμο που καίνε, η απομάκρυνση της τέφρας μπορεί να γίνεται σε καθημερινή βάση ή αραιότερα. Τα υλικά κατασκευής τους είναι από χάλυβα ή χυτοσίδηρο. Ο σχεδιασμός τους διαφέρει από κατασκευαστή σε κατασκευαστή. Η απαγωγή των καυσαερίων μπορεί να είναι με φυσικό ή τεχνητό ελκυσμό. Διακρίνουμε δύο κατηγορίες λεβήτων στερεών καυσίμων: 1. με αυτόματη τροφοδοσία καυσίμου μέσω ατέρμονα κοχλία. 2. με χειρονακτική τροφοδοσία Το σημαντικότερο πρόβλημα που έχουμε να αντιμετωπίσουμε στους λέβητες αυτούς είναι ότι ο έλεγχος (η ταχύτητα) της καύσης δεν μπορεί να γίνει άμεσα, διακόπτοντας την τροφοδοσία του καυσίμου, όπως κάνουμε στους λέβητες υγρών και αερίων καυσίμων. Στους λέβητες αυτούς ακόμη και όταν διακόπτουμε την τροφοδοσία τους με καύσιμο, η καύση συνεχίζεται για κάποιο (συχνά σημαντικό) χρονικό διάστημα δημιουργώντας πρόσθετα προβλήματα υπερθέρμανσης του νερού.

2 2 Λέβητες με αυτόματη τροφοδοσία καυσίμου. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν στην κατηγορία αυτή οι λέβητες pellet οι οποίοι έχουν εξελιχθεί εντυπωσιακά τα τελευταία χρόνια, προσφέροντας μεγάλη ασφάλεια, οικονομία, πλήρη αυτοματισμό και οικολογική λειτουργία. Τα pellet τοποθετούνται σε δεξαμενή που είτε είναι ενσωματωμένη στο λέβητα ή δίπλα από αυτόν και προωθούνται με μηχανισμό ατέρμονα κοχλία. Υπάρχουν ασφαλιστικές διατάξεις (π.χ. βαλβίδες ψεκασμού νερού), που δεν επιτρέπουν την διείσδυση της φλόγας στον χώρο της δεξαμενής. Ένας ανεμιστήρας φροντίζει να εισάγει τον απαιτούμενο αέρα για την καύση. Ο θάλαμος καύσης είναι συχνά επενδυμένος με πυρίμαχα υλικά. Το άναμμα του καυσίμου, γίνεται με ηλεκτρική αντίσταση ή με φυσητήρα υπέρθερμου αέρα. Η μετάδοση της θερμότητας στον θάλαμο καύσης γίνεται κυρίως με ακτινοβολία, ενώ στις διαδρομές με αγωγιμότητα. Κατά την διαδρομή τους, τα καυσέρια μπορούν να διέρχονται μέσα από σωλήνες (φλογαυλωτοί λέβητες), οι οποίες διαβρέχονται από το νερό της εγκατάστασης, ή αντίθετα, το νερό να περνά από τις σωλήνες και τα καυσαέρια γύρω από αυτές (υδραυλωτοί λέβητες). Μια κεντρική μονάδα ελέγχου (PLC), φροντίζει για την ασφαλή και αποδοτική λειτουργία του λέβητα. Η μονάδα αυτή, παίρνει πληροφορίες με αισθητήρες, από διάφορα σημεία, όπως θερμοκρασία νερού, θερμοκρασία καυσαερίων, θερμοκρασία περιβάλλοντος και ανάλογα με τη ζήτηση θερμότητας προσαρμόζει την ταχύτητα του ατέρμονα, την παροχή του αέρα κ.λπ. Οι πιο σύγχρονες μονάδες διαθέτουν ακόμα και αισθητήρα λάμδα για τα καυσαέρια. Καυστήρες pellets Ο καυστήρας pellet είναι μία συσκευή που έχει ως αποστολή, την τροφοδοσία του λέβητα με καύσιμο, το άναμμα της φλόγας, την παροχή του αέρα καύσης και τον έλεγχο της καύσης. Αν και οι διαφορές από κατασκευαστή σε κατασκευαστή είναι συχνά σημαντικές, στους περισσότερους καυστήρες pellet διακρίνουμε τα παρακάτω συστήματα :

3 Σύστημα τροφοδοσίας καυσίμου. 2. Σύστημα παροχής αέρα. 3. Σύστημα έναυσης του καυσίμου. 4. Σύστημα ελέγχου και ασφάλειας. Αν και στις περισσότερες κατασκευές, τα παραπάνω συστήματα ενσωματώνονται σε ενιαίο block, δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις που θα τα δούμε ξεχωριστά. Το σύστημα τροφοδοσίας αποτελείται, από την δεξαμενή καυσίμου, τον κινητήρα και τον ενσωματωμένο μειωτήρα στροφών, τον ατέρμονα κοχλία και την εστία ή κεφαλή καύσης. 1. Ηλεκτροκινητήρας και μειωτήρας στροφών 2. Ατέρμονας κοχλίας προώθησης καυσίμου 3. Εστία καύσης 4. Δεξαμενή καυσίμου (σιλό) 5. Φυσητήρας παροχής αέρα καύσης 6. Θάλαμος συγκέντρωσης τέφρας Ο ηλεκτροκινητήρας μπορεί να είναι συνεχούς ή εναλλασσόμενου ρεύματος, με δυνατότητα ρύθμισης στροφών. Συνεργάζεται με μειωτή στροφών, για αύξηση της ροπής προώθησης. 1. Ηλεκτροκινητήρας 2. Σύνδεση με ηλεκτρικό ρεύμα 3. Μειωτής στροφών 4. Άξονας σύνδεσης με ατέρμονα Ο ατέρμονας κοχλίας είναι μια στιβαρή κατασκευή, με υλικά κατασκευής το χάλυβα, το χυτοσίδηρο ή τον ανοξείδωτο χάλυβα. Το βήμα του και η διάμετρος του εξαρτώνται από την ισχύ του καυστήρα (παροχή καυσίμου).

4 4 Η εστία καύσης είναι ως επί το πλείστον κατασκευασμένη από χυτοσίδηρο και φέρει οπές, από τις οποίες διέρχεται ο αέρας καύσης. Σε αυτή, προσαρμόζεται ο σωλήνας του ατέρμονα καθώς και ο σωλήνας του αέρα και φέρει υποδοχή τοποθέτησης της ηλεκτρικής αντίστασης, για την έναυση του καυσίμου. Σε κάποιους καυστήρες, η κεφαλή καύσης κατασκευάζεται από χάλυβα και επενδύεται με πυρίμαχο κεραμικό υλικό. Κατά την σχεδίαση της εστίας, πρέπει να υπάρχει πρόβλεψη προώθησης και απόρριψης της στάχτης σε δοχείο συλλογής. Για την δεξαμενή καυσίμου έχουν επικρατήσει δύο σχεδιαστικές προσεγγίσεις. Η πρώτη, που εφαρμόζεται σε λέβητες μικρής κυρίως ισχύος, τοποθετεί την δεξαμενή πάνω από τον καυστήρα και αποτελεί με αυτόν ενιαίο σύνολο. Το καύσιμο πηγαίνει στον ατέρμονα του καυστήρα με την βαρύτητα.

5 5 Σε λέβητες μεγαλύτερης ισχύος η δεξαμενή αποτελεί χωριστό κομμάτι που τοποθετείται πλησίον του καυστήρα. Στην περίπτωση αυτή υπάρχει δεύτερος ατέρμονας που εισχωρεί στην δεξαμενή από την οποία παίρνει τα pellets, τα ανυψώνει και τα ρίχνει σε ένα ελαστικό σωλήνα μέσω του οποίου φθάνουν στον ατέρμονα του καυστήρα. Οι δεξαμενές pellets έχουν πυθμένα σχήματος ανεστραμμένου κώνου, για να μη μένει στο τέλος άκαυτο καύσιμο και πρέπει να κλείνουν καλά με καπάκι για να μην μπαίνει υγρασία. Ο φυσητήρας ή ανεμιστήρας, παρέχει τον απαραίτητο για την καύση, αέρα. Η ποσότητα του αέρα αυτού δεν είναι σταθερή, αλλά εξαρτάται από την ποσότητα του καυσίμου και κατά συνέπεια από την ισχύ του λέβητα, καθώς και από την φάση λειτουργίας του καυστήρα (την έναυση, τη θερμοκρασία του νερού, ή το σταμάτημα της λειτουργίας). Η ρύθμιση της παροχής του αέρα, γίνεται με αυξομείωση των στροφών του ηλεκτροκινητήρα που κινεί την φτερωτή του φυσητήρα, ή με την ρύθμιση του ανοίγματος, στην είσοδο του αέρα.

6 6 Ο ανεμιστήρας τοποθετείται, είτε στην είσοδο του αέρα στον θάλαμο καύσης, δημιουργώντας υπερπίεση που ωθεί τα καυσαέρια προς την καμινάδα, ή στην έξοδο των καυσαερίων, απορροφώντας τα και δημιουργώντας υποπίεση που αναγκάζει τον αέρα να εισέλθει στον θάλαμο καύσης. Όταν το άναμμα του pellets δεν γίνεται από επαφή με ηλεκτρική αντίσταση αλλά με υπέρθερμο αέρα, τότε ο ανεμιστήρας τοποθετείται στην κατάθλιψη και στο στόμιο εξόδου υπάρχουν ισχυρές αντιστάσεις που λειτουργούν κατά την διάρκεια της έναυσης. Κατά την φάση αυτή ο ανεμιστήρας λειτουργεί με τις ελάχιστες στροφές. Ο πίνακας ελέγχου των καυστήρων pellets είναι κρίσιμης σημασίας, λόγω της σημαντικής και δύσκολης αποστολής του, που είναι να ελέγξει και να ρυθμίσει την καύση στερεού καυσίμου. Οι σύγχρονοι πίνακες ελέγχου των λεβήτων στερεών καυσίμων, είναι ψηφιακοί και διαθέτουν μία σειρά προγραμμάτων για καύση διαφόρων καυσίμων, όπως pellets, φλοιούς καρπών, πετροκάρβουνο, ξύλο κ.λπ. Η επιλογή του καυσίμου, γίνεται από το menu του πίνακα και ανάλογα με την επιθυμητή ισχύ του λέβητα, ο πίνακας ρυθμίζει: 1. Την ταχύτητα τροφοδοσίας του καυσίμου (η λειτουργία αυτή δεν είναι δυνατή αν έχει επιλεγεί σαν καύσιμο το ξύλο). 2. Την παροχή αέρα του φυσητήρα. 3. Την μέγιστη επιτρεπόμενη θερμοκρασία νερού. 4. Τους νεκρούς χρόνους μη τροφοδοσίας. 5. Τους χρόνους ανάφλεξης του καυσίμου. Για την επίτευξη των παραπάνω, διαθέτει φωτοκύτταρο, αισθητήριο θερμοκρασίας νερού και αισθητήριο θερμοκρασίας καυσαερίων. Κάποιοι πίνακες, έχουν επιπλέον αισθητήρα καυσαερίων τύπου λάμδα και αν ενσωματώνουν και λειτουργία αντιστάθμισης, συνοδεύονται και με εξωτερικό αισθητήριο θερμοκρασίας περιβάλλοντος. Ενδέχεται ο πίνακας να έχει δυνατότητα ελέγχου ηλεκτροβαλβίδας νερού, για ψεκασμό νερού στην εστία ή στον ατέρμονα, αν διαπιστωθεί επικίνδυνη αύξηση της θερμοκρασίας του νερού.

7 7 Ορισμένοι πίνακες διαθέτουν και menu, προσβάσιμο μόνο από τους κατασκευαστές. Από το μενού αυτό, μπορεί ο ειδικός τεχνικός να διαχειριστεί, καταστάσεις υψηλών θερμοκρασιών, διαστήματα service, χρόνους καθαρισμού της εστίας κ.α. Ο κάθε πίνακας ελέγχου, ανάλογα με το πόσο εξελιγμένος είναι, μπορεί να προσφέρει περισσότερες ή λιγότερες δυνατότητες και αντίστοιχα περισσότερη ή λιγότερη οικονομία καυσίμου.

8 8 ΛΕΒΗΤΕΣ ΞΥΛΟΥ Όταν τα στερεά καύσιμα είναι pellet, agropellet, βιομάζα, φλοιοί καρπών, ή δημητριακά, η καύση ρυθμίζεται από την ταχύτητα τροφοδοσίας του καυσίμου (ταχύτητα περιστροφής του ατέρμονα κοχλία) και από την ποσότητα του αέρα καύσης. Αν όμως το καύσιμο είναι το ξύλο ή μπρικέτες ξύλου, ή ξυλοκάρβουνο, η τροφοδοσία δεν μπορεί να γίνει αυτόματα και ο έλεγχος της ταχύτητας καύσης γίνεται μόνο ελέγχοντας τον αέρα καύσης που εισέρχεται στον λέβητα. Ο έλεγχος της καύσης μόνο από τον προσαγόμενο αέρα έχει μεγάλο χρόνο ανταπόκρισης με αποτέλεσμα οι πιθανότητες υπερθέρμανσης να είναι αυξημένες και γι αυτό θα πρέπει να λαμβάνονται πρόσθετα μέτρα ασφάλειας όπως: 1. Θερμοστατική βαλβίδα ασφαλείας. 2. Θερμοστατική βαλβίδα υπερθέρμανσης. 3. Ανοικτό δοχείο διαστολής. 4. Αν είναι αναγκαίο να τοποθετηθεί κλειστό δοχείο διαστολής να είναι υπερδιαστολογημένο κατά 80%. Ο έλεγχος του αέρα στους ξυλολέβητες γίνεται με τον μηχανικό θερμοστάτη. Ο μηχανικός θερμοστάτης τοποθετείται στο επάνω μέρος του λέβητα και το αισθητήριο του εμβαπτίζεται στο θερμό νερό. Η διαστολή που υφίσταται μεταφέρεται και κινεί ένα μοχλό ο οποίος με την σειρά του κλείνει το τάμπερ του αέρα. Ο θερμοστάτης έχει μία περιοχή ρύθμισης από 30 C έως 90 C, η οποία μπορεί να ρυθμιστεί από ένα πλαστικό περιστρεφόμενο διαβαθμισμένο διακόπτη. Η μέγιστη θερμοκρασία στον αισθητήρα μπορεί να είναι έως 120 C. Έτσι με το κλείσιμο του τάμπερ περιορίζεται η ταχύτητα καύσης του ξύλου προλαβαίνοντας την υπερθέρμανση του νερού που θα συμβεί από πιθανή υπερτροφοδοσία του θαλάμου καύσης με ξύλα. Για επιπλέον ασφάλεια από υπερθέρμανση, σε κάποιους ξυλολέβητες έχουν ενσωματωθεί συστήματα ψεκασμού νερού στα ξύλα για μείωση της έντασης της καύσης.

9 9 Θερμοστατική βαλβίδα ασφαλείας λεβήτων στερεών καυσίμων Οι βαλβίδες αυτές χρησιμοποιούνται σε λέβητες ξύλου, σε λέβητες πυρήνα, pellet, σε τζάκια κεντρικής θέρμανσης και γενικά όπου δεν είναι δυνατός ο άμεσος έλεγχος της καύσης. Οι λέβητες αυτοί, είναι σκόπιμο να λειτουργούν, για λόγους ασφαλείας, με ανοικτά δοχεία διαστολής και δε θέλουμε σε καμία περίπτωση η θερμοκρασία του νερού να υπερβεί τους 100 o C, προκειμένου να αποφύγουμε την ατμοποίηση. Οι θερμοστατικές βαλβίδες ασφαλείας έχουν αισθητήριο, ενσωματωμένο ή αποστάσεως, το οποίο εμβαπτίζεται στο νερό του λέβητα. Έτσι, όταν η θερμοκρασία του νερού πλησιάσει τους 100 o C, ανοίγουν και μεταφέρουν μία ποσότητα θερμού νερού εκτός εγκατάστασης και ταυτόχρονα αντίστοιχη ποσότητα κρύου νερού έρχεται για αντικατάσταση από το ανοικτό δοχείο διαστολής, οπότε η θερμοκρασία του νερού της εγκατάστασης μειώνεται. Για λόγους ασφαλείας, καλό είναι οι λέβητες στερεών καυσίμων να συνδέονται με ανοιχτό δοχείο διαστολής. Στην περίπτωση που η εγκατάσταση γίνει με κλειστό δοχείο διαστολής, αυτό θα πρέπει να είναι μεγαλύτερο κατά 80% σε σχέση με αυτό που θα έμπαινε αν το καύσιμο ήταν πετρέλαιο ή αέριο και να ληφθούν επιπλέον μέτρα ασφαλείας.

10 10 Ειδικά όταν έχουμε ξυλολέβητα με κλειστό δοχείο διαστολής, θα πρέπει να τοποθετείται στην εγκατάσταση θερμοστατική βαλβίδα υπερθέρμανσης. Η βαλβίδα αυτή συνδέεται όπως απεικονίζεται στο σχέδιο και ενεργοποιείται όταν το νερό στο λέβητα πάει να ξεπεράσει τους 95 ο C. Κατά την ενεργοποίηση της ανοίγει και διώχνει μία ποσότητα νερού προς την αποχέτευση, ενώ συγχρόνως εισάγει ισόποση ποσότητα κρύου νερού από το δίκτυο ύδρευσης, κατεβάζοντας με αυτόν τον τρόπο την θερμοκρασία του νερού στον λέβητα.

11 11 ΕΛΕΓΧΟΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΣΤΟ ΣΥΣΤΗΜΑ LADDOMAT Στους λέβητες στερεών καυσίμων και ιδιαίτερα στους λέβητες ξύλου παρατηρούνται αυξημένες διαβρώσεις και εναπόθεση πίσσας στα τοιχώματα. Αυτό οφείλεται στην υγρασία που υπάρχει στα καύσιμα αυτά. Τα φαινόμενα της διάβρωσης είναι εντονότερα κατά την εκκίνηση που το νερό του λέβητα είναι κρύο και τα συμπυκνώματα της υγρασίας αυξημένα. Για την αποφυγή του παραπάνω, αλλά και για καλύτερο έλεγχο της λειτουργίας, αλλά και για εξοικονόμηση ενέργειας προτείνεται η τοποθέτηση του συστήματος Laddomat σε συνδυασμό με δοχείο αδρανείας. Το δοχείο αδρανείας Το δοχείο αδράνειας λειτουργεί μια ενδιάμεση δεξαμενή αποθήκευσης ζεστού νερού. Ο λέβητας ζεσταίνει το νερό στη δεξαμενή και το ζεστό νερό παρέχεται στα θερμαντικά σώματα από τον κυκλοφορητή της εγκατάστασης. Με μια δεξαμενή αποθήκευσης ο λέβητας θα ζητάει πολύ πιο σπάνια τροφοδότηση με καύσιμη ύλη. Τo σύστημα Laddomat Το σύστημα αυτό αποτελείται από μία τρίοδη βάνα ανάμιξης, που ελέγχεται θερμοστατικά και από έναν κυκλοφορητή, που εκκινεί από έναν πυροστάτη καυσαερίων που τοποθετείται στην καμινάδα πολύ κοντά στον λέβητα.

12 12 Η ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ Κατά την εκκίνηση της λειτουργίας της εγκατάστασης (Φάση 1 η ) όλο το νερό ανακυκλοφορεί στον λέβητα μέσω του κυκλοφορητή του Laddomat. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα την γρήγορη θέρμανση του λέβητα και την δραστική μείωση της διάρκειας των υγροποιήσεων στο εσωτερικό του με σημαντικά οφέλη στη διάρκεια της ζωής του. Στην συνέχεια και αφού το νερό στον λέβητα έχει ζεσταθεί (Φάση 2 η ) η τρίοδη θερμοστατική βαλβίδα αναμιγνύει κρύο νερό από το δοχείο αδρανείας με ζεστό νερό από τον λέβητα και το στέλνει στην επιστροφή του με θερμοκρασία μεγαλύτερη από την θερμοκρασία υγροποίησης των υδρατμών. Έτσι και ο λέβητας προστατεύεται και το νερό στο δοχείο θερμαίνεται. Η ποσότητα του νερού που πηγαίνει στην δεξαμενή είναι τόση ώστε να μη χαλάει η διαστρωμάτωση της.

13 13 Καθώς το νερό στο δοχείο αδρανείας βαίνει να θερμανθεί πλήρως (Φάση 3 η ), η θερμοστατική τρίοδη διακόπτει προοδευτικά το by pass και όλο το νερό από τον λέβητα οδεύει στο δοχείο. Λόγω της αύξησης της θερμοκρασίας του νερού στον λέβητα, το τάμπερ του αέρα κλείνει και η καύση σταματά. Σε περίπτωση που για κάποιο λόγο (π.χ. διακοπή ρεύματος) ο κυκλοφορητής θα σταματήσει να λειτουργεί, θα ανοίξει η βαλβίδα αντεπιστροφής και θα υπάρξει μια φυσική ανακυκλοφορεία ικανή για να μην έχουμε υπερθέρμανση.

14 14 ΟΙ ΤΡΕΙΣ ΦΑΣΕΙΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΤΗΣ ΤΡΙΟΔΗΣ ΒΑΛΒΙΔΑΣ

22. ΚΑΥΣΤΗΡΕΣ PELLETS

22. ΚΑΥΣΤΗΡΕΣ PELLETS Τα πάντα για τις ΚΕΝΤΡΙΚΕΣ ΘΕΡΜΑΝΣΕΙΣ 375 22. ΚΑΥΣΤΗΡΕΣ PELLETS Ο καυστήρας pellet είναι μία συσκευή που αποστολή έχει την τροφοδοσία του λέβητα με καύσιμο, του άναμμα της φλόγας, την παροχή του αέρα καύσης

Διαβάστε περισσότερα

Λέβητας βιομάζας-ξύλου. Bioplex HL ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΟ ΧΡΗΣΗΣ ΚΑΙ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ ΕΚΔΟΣΗ: 1.3

Λέβητας βιομάζας-ξύλου. Bioplex HL ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΟ ΧΡΗΣΗΣ ΚΑΙ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ ΕΚΔΟΣΗ: 1.3 Λέβητας βιομάζας-ξύλου Bioplex HL ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΟ ΧΡΗΣΗΣ ΚΑΙ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ ΕΚΔΟΣΗ: 1.3 Περιεχόμενα ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΟ ΧΡΗΣΗΣ ΚΑΙ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ... 1 1 ΓΕΝΙΚΕΣ ΥΠΟΔΕΙΞΕΙΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ... 3 2 ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΕΓΓΡΑΦΟΥ... 3 3 ΓΕΝΙΚΗ

Διαβάστε περισσότερα

ΧΑΛΥΒΔΙΝΟΣ ΛΕΒΗΤΑΣ ΣΤΕΡΕΩΝ ΚΑΥΣΙΜΩΝ K ENERGY MENSA ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΟ ΟΔΗΓΙΩΝ

ΧΑΛΥΒΔΙΝΟΣ ΛΕΒΗΤΑΣ ΣΤΕΡΕΩΝ ΚΑΥΣΙΜΩΝ K ENERGY MENSA ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΟ ΟΔΗΓΙΩΝ ΧΑΛΥΒΔΙΝΟΣ ΛΕΒΗΤΑΣ ΣΤΕΡΕΩΝ ΚΑΥΣΙΜΩΝ K ENERGY MENSA ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΟ ΟΔΗΓΙΩΝ Περιεχόμενα Λέβητας Στερεών Καύσιμων MENSA Σελ. 1 Γενικές υποδείξεις ασφάλειας 3 2 Γενική περιγραφή 3 3 Τεχνική περιγραφή 5 4 Τύποι

Διαβάστε περισσότερα

Λέβητας βιομάζας-ξύλου. Bioplex HL ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΟ ΧΡΗΣΗΣ ΚΑΙ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ ΕΚΔΟΣΗ: 1.2

Λέβητας βιομάζας-ξύλου. Bioplex HL ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΟ ΧΡΗΣΗΣ ΚΑΙ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ ΕΚΔΟΣΗ: 1.2 Λέβητας βιομάζας-ξύλου Bioplex HL ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΟ ΧΡΗΣΗΣ ΚΑΙ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ ΕΚΔΟΣΗ: 1.2 Περιεχόμενα 1 ΓΕΝΙΚΕΣ ΥΠΟΔΕΙΞΕΙΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ... 3 2 ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΕΓΓΡΑΦΟΥ... 3 3 ΓΕΝΙΚΗ ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ... 4 4 ΠΑΡΑΛΑΒΗ... 4 5 ΤΕΧΝΙΚΗ

Διαβάστε περισσότερα

ΛΕΒΗΤΕΣ ΚΕΝΤΡΙΚΩΝ ΘΕΡΜΑΝΣΕΩΝ

ΛΕΒΗΤΕΣ ΚΕΝΤΡΙΚΩΝ ΘΕΡΜΑΝΣΕΩΝ 5 ΛΕΒΗΤΕΣ ΚΕΝΤΡΙΚΩΝ ΘΕΡΜΑΝΣΕΩΝ Ορισμός. Ο λέβητας είναι μία μεταλλική κατασκευή στην οποία γίνεται η μετάδοση της θερμότητας που παράγεται από την καύση του καυσίμου, σε ένα ρευστό το οποίο μπορεί να είναι

Διαβάστε περισσότερα

ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ Α.Τ.Ε.Ι. ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ

ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ Α.Τ.Ε.Ι. ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ Α.Τ.Ε.Ι. ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΘΕΜΑ: Έλεγχος κεντρικών συστημάτων θέρμανσης με χρήση τρίοδης βάνας και ελεγκτή αντιστάθμισης Περιγραφή: θα κατασκευαστεί ένα σύστημα κεντρικής θέρμανσης αποτελούμενη

Διαβάστε περισσότερα

ΜΑΝΤΕΜΕΝΙΟΣ ΛΕΒΗΤΑΣ ΣΤΕΡΕΩΝ ΚΑΥΣΙΜΩΝ ΧYLON

ΜΑΝΤΕΜΕΝΙΟΣ ΛΕΒΗΤΑΣ ΣΤΕΡΕΩΝ ΚΑΥΣΙΜΩΝ ΧYLON ΜΑΝΤΕΜΕΝΙΟΣ ΛΕΒΗΤΑΣ ΣΤΕΡΕΩΝ ΚΑΥΣΙΜΩΝ ΧYLON ΟΔΗΓΙΕΣ ΧΡΗΣΗΣ - ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ - ΣΥΝΤΗΡΗΣΗΣ l Σχεδόν τριπλάσια διάρκεια ζωής σε σύγκριση με αυτής των χαλύβδινων l Υψηλή αντίσταση στην οξείδωση-επιφανειακή φθορά

Διαβάστε περισσότερα

ΤΕΧΝΙΚΟ ΕΓΧΕΙΡΙ ΙΟ ΚΑΙ Ο ΗΓΙΕΣ ΧΡΗΣΗΣ ΤΟΥ ΛΕΒΗΤΑ ΒΙΟΜΑΖΑΣ PRIMUS

ΤΕΧΝΙΚΟ ΕΓΧΕΙΡΙ ΙΟ ΚΑΙ Ο ΗΓΙΕΣ ΧΡΗΣΗΣ ΤΟΥ ΛΕΒΗΤΑ ΒΙΟΜΑΖΑΣ PRIMUS ΜΑΚΕ ΟΝΙΚΗ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ ΛΕΒΗΤΩΝ ΤΕΧΝΙΚΟ ΕΓΧΕΙΡΙ ΙΟ ΚΑΙ Ο ΗΓΙΕΣ ΧΡΗΣΗΣ ΤΟΥ ΛΕΒΗΤΑ ΒΙΟΜΑΖΑΣ PRIMUS ιαβάστε προσεκτικά τις οδηγίες του παρόντος εγχειριδίου πριν την εγκατάσταση. H ΜΑΒΙΛ ΑΒΕΕ έχει το δικαίωµα

Διαβάστε περισσότερα

ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ Α ΤΑΞΗΣ ΓΕΛ ΚΑΛΑΜΠΑΚΙΟΥ 2011 ΘΕΜΑ: «ΘΕΡΜΑΝΣΗ ΚΑΤΟΙΚΙΩΝ»

ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ Α ΤΑΞΗΣ ΓΕΛ ΚΑΛΑΜΠΑΚΙΟΥ 2011 ΘΕΜΑ: «ΘΕΡΜΑΝΣΗ ΚΑΤΟΙΚΙΩΝ» ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ Α ΤΑΞΗΣ ΓΕΛ ΚΑΛΑΜΠΑΚΙΟΥ 2011 ΘΕΜΑ: «ΘΕΡΜΑΝΣΗ ΚΑΤΟΙΚΙΩΝ» ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΣ 2012 ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ Α ΛΥΚΕΙΟΥ ΚΑΛΑΜΠΑΚΙΟΥ ΘΕΜΑ: «ΘΕΡΜΑΝΣΗ ΚΑΤΟΙΚΙΩΝ» ΥΠΕΥΘΥΝΟΣ ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ Κ. ΜΑΛΙΑΜΑΝΗΣ ΘΕΟΔΩΡΟΣ

Διαβάστε περισσότερα

IGNIS PELLET 35/65 [ΟΔΗΓΙΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗ ΤΗ ΧΡΗΣΗ ΚΑΙ ΤΗ ΣΥΝΤΗΡΗΣΗ] ΛΕΒΗΤΑΣ ΞΥΛΟΥ-ΠΕΛΛΕΤ IGNIS 35/65 kw

IGNIS PELLET 35/65 [ΟΔΗΓΙΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗ ΤΗ ΧΡΗΣΗ ΚΑΙ ΤΗ ΣΥΝΤΗΡΗΣΗ] ΛΕΒΗΤΑΣ ΞΥΛΟΥ-ΠΕΛΛΕΤ IGNIS 35/65 kw IGNIS PELLET 35/65 ΛΕΒΗΤΑΣ ΞΥΛΟΥ-ΠΕΛΛΕΤ IGNIS 35/65 kw [ΟΔΗΓΙΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗ ΤΗ ΧΡΗΣΗ ΚΑΙ ΤΗ ΣΥΝΤΗΡΗΣΗ] Το εγχειρίδιο οδηγιών χρήσης αποτελεί αναπόσπαστο μέρος του προϊόντος ΛΕΒΗΤΑΣ ΞΥΛΟΥ-ΠΕΛΛΕΤ

Διαβάστε περισσότερα

Στο παρόν εγχειρίδιο περιλαμβάνονται όλες οι απαραίτητες πληροφορίες για τη σωστή τοποθέτηση και λειτουργία του προϊόντος σας.

Στο παρόν εγχειρίδιο περιλαμβάνονται όλες οι απαραίτητες πληροφορίες για τη σωστή τοποθέτηση και λειτουργία του προϊόντος σας. Σας ευχαριστούμε για την εμπιστοσύνη που δείξατε στα προϊόντα PROTHERM. Μέριμνα της εταιρείας αποτελεί η διατήρηση της υψηλής ποιότητας του τελικού προϊόντος και η συνέχιση της πάγιας αίσθησης εμπιστοσύνης

Διαβάστε περισσότερα

Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα Καβάλας Σχολή Τεχνολογικών Εφαρμογών Τμήμα Μηχανολογίας Τομέας Κατασκευών - Εγκαταστάσεων - Παραγωγής

Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα Καβάλας Σχολή Τεχνολογικών Εφαρμογών Τμήμα Μηχανολογίας Τομέας Κατασκευών - Εγκαταστάσεων - Παραγωγής Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα Καβάλας Σχολή Τεχνολογικών Εφαρμογών Τμήμα Μηχανολογίας Τομέας Κατασκευών - Εγκαταστάσεων - Παραγωγής Πτυχιακή Εργασία Τεχνική ανάλυση εγκαταστάσεων θέρμανσης Όνομα Φοιτητή:

Διαβάστε περισσότερα

5. Να εξηγήσετε τη σημασία, για την καύση, της σωστής ποσότητας του αέρα.

5. Να εξηγήσετε τη σημασία, για την καύση, της σωστής ποσότητας του αέρα. 1 1. Πότε μια εγκατάσταση λέγεται κεντρική; «Για τη θέρμανση χώρων κατοικίας, εργασίας, και πολλών άλλων δραστηριοτήτων, είναι απαραίτητη η μετατροπή ενέργειας που διατίθεται σε κάποια άλλη μορφή σε θερμότητα.

Διαβάστε περισσότερα

Λέβητας ξύλου. Multiplex MCL /MCL-F ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΟ ΧΡΗΣΗΣ ΚΑΙ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ ΕΚΔΟΣΗ: 1.0

Λέβητας ξύλου. Multiplex MCL /MCL-F ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΟ ΧΡΗΣΗΣ ΚΑΙ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ ΕΚΔΟΣΗ: 1.0 Λέβητας ξύλου Multiplex MCL /MCL-F ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΟ ΧΡΗΣΗΣ ΚΑΙ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ ΕΚΔΟΣΗ: 1.0 1 Περιεχόμενα 1 ΓΕΝΙΚΕΣ ΥΠΟΔΕΙΞΕΙΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ 3 2 ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΕΓΓΡΑΦΟΥ 3 3 ΓΕΝΙΚΗ ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ 4 4 ΠΑΡΑΛΑΒΗ 4 5 ΤΕΧΝΙΚΗ ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ

Διαβάστε περισσότερα

ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΣΥΓΚΡΙΣΗ ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ ΘΕΡΜΑΝΣΗΣ ΣΕ ΚΤΙΡΙΟ ΚΑΤΟΙΚΙΩΝ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΕΣ ΑΠΑΙΤΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΚΟΣΤΟΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ

ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΣΥΓΚΡΙΣΗ ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ ΘΕΡΜΑΝΣΗΣ ΣΕ ΚΤΙΡΙΟ ΚΑΤΟΙΚΙΩΝ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΕΣ ΑΠΑΙΤΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΚΟΣΤΟΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΠΟΛΥΤΕΧΝΙΚΗ ΣΧΟΛΗ ΤΜΗΜΑ ΜΗΧΑΝΟΛΟΓΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗΣ ΣΥΣΚΕΥΩΝ ΔΙΕΡΓΑΣΙΩΝ ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ: Καθ. Α. ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΣΥΓΚΡΙΣΗ ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ ΘΕΡΜΑΝΣΗΣ

Διαβάστε περισσότερα

ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΗΣΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΣΕ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΘΕΡΜΑΝΣΗΣ ΚΑΙ ΚΛΙΜΑΤΙΣΜΟΥ. Κ. Τ. Παπακώστας, Δρ. Μηχανολόγος Μηχανικός

ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΗΣΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΣΕ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΘΕΡΜΑΝΣΗΣ ΚΑΙ ΚΛΙΜΑΤΙΣΜΟΥ. Κ. Τ. Παπακώστας, Δρ. Μηχανολόγος Μηχανικός ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΗΣΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΣΕ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΘΕΡΜΑΝΣΗΣ ΚΑΙ ΚΛΙΜΑΤΙΣΜΟΥ Κ. Τ. Παπακώστας, Δρ. Μηχανολόγος Μηχανικός 1. ΕΙΣΑΓΩΓΗ 1.1 Κατανάλωση ενέργειας στα κτίρια στην Ελλάδα - περιβαλλοντικές επιπτώσεις Στις χώρες

Διαβάστε περισσότερα

Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα Καβάλας. Σχολή Τεχνολογικών Εφαρμογών. Τμήμα Τεχνολογίας Πετρελαίου & Φυσικού Αερίου ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ

Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα Καβάλας. Σχολή Τεχνολογικών Εφαρμογών. Τμήμα Τεχνολογίας Πετρελαίου & Φυσικού Αερίου ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα Καβάλας Σχολή Τεχνολογικών Εφαρμογών Τμήμα Τεχνολογίας Πετρελαίου & Φυσικού Αερίου ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΚΑΥΣΤΗΡΕΣ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΕΓΚΑΤΑ- ΣΤΑΣΕΩΝ ΠΕΤΡΕΛΑΙΟΥ- ΦΥΣΙΚΟΥ ΑΕΡΙΟΥ ΚΑΙ

Διαβάστε περισσότερα

Συστήματα Θέρμανσης θερμοκηπίων. Εργαστήριο Γεωργικών Κατασκευών και Ελέγχου Περιβάλλοντος Ν. Κατσούλας, Κ. Κίττας

Συστήματα Θέρμανσης θερμοκηπίων. Εργαστήριο Γεωργικών Κατασκευών και Ελέγχου Περιβάλλοντος Ν. Κατσούλας, Κ. Κίττας Συστήματα Θέρμανσης θερμοκηπίων Εργαστήριο Γεωργικών Κατασκευών και Ελέγχου Περιβάλλοντος Ν. Κατσούλας, Κ. Κίττας Θέρμανση Μη θερμαινόμενα Ελαφρώς θερμαινόμενα Πλήρως θερμαινόμενα θερμοκήπια Συστήματα

Διαβάστε περισσότερα

ΟΔΗΓΙΕΣ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ & ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ PELLET BOILER

ΟΔΗΓΙΕΣ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ & ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ PELLET BOILER ΟΔΗΓΙΕΣ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ & ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ PELLET BOILER Αποκλειστική Αντιπροσωπεία Παράπλευρος Εγνατίας Οδού Τ.Θ. 1200 Τ.Κ. 57 008 Κόµβος ιαβατών, Θεσσαλονίκη Τηλ.: 2310 574 920, 2310 574 803 Fax.: 2310 574 893

Διαβάστε περισσότερα

Σε αυτό το σημείο θέλω να ευχαριστήσω όσους με βοήθησαν για την περάτωση του παρών πονήματος.

Σε αυτό το σημείο θέλω να ευχαριστήσω όσους με βοήθησαν για την περάτωση του παρών πονήματος. ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙ ΕΥΤΙΚΟ Ι ΡΥΜΑ (Τ.Ε.Ι) ΚΡΗΤΗΣ ΣΧΟΛΗ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΩΝ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ ΤΜΗΜΑ ΜΗΧΑΝΟΛΟΓΙΑΣ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΚΑΙ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΗΣΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ Σ Ε ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣΣ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΘΕΡΜΑΝΣΗΣ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗΣ

Διαβάστε περισσότερα

Λέβητας πετρελαίου-αερίου. Enersave ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΟ ΧΡΗΣΗΣ ΚΑΙ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ ΕΚΔΟΣΗ: 1.2

Λέβητας πετρελαίου-αερίου. Enersave ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΟ ΧΡΗΣΗΣ ΚΑΙ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ ΕΚΔΟΣΗ: 1.2 Λέβητας πετρελαίου-αερίου Enersave ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΟ ΧΡΗΣΗΣ ΚΑΙ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ ΕΚΔΟΣΗ: 1.2 Περιεχόμενα ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΟ ΧΡΗΣΗΣ ΚΑΙ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ... 1 1 ΓΕΝΙΚΕΣ ΥΠΟΔΕΙΞΕΙΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ... 3 2 ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΕΓΓΡΑΦΟΥ... 3 3 ΓΕΝΙΚΗ

Διαβάστε περισσότερα

Περιεχόμενα. Εισαγωγή - ορισμός... 29 Είδη καυστήρων... 29 1 ΔΕΞΑΜΕΝΕΣ ΚΑΥΣΙΜΩΝ...15 2 ΚΑΥΣΤΗΡΕΣ...29

Περιεχόμενα. Εισαγωγή - ορισμός... 29 Είδη καυστήρων... 29 1 ΔΕΞΑΜΕΝΕΣ ΚΑΥΣΙΜΩΝ...15 2 ΚΑΥΣΤΗΡΕΣ...29 Περιεχόμενα 1 ΔΕΞΑΜΕΝΕΣ ΚΑΥΣΙΜΩΝ...15 Εισαγωγή... 15 Πλαστικές δεξαμενές... 15 Μεταλλικές δεξαμενές... 16 Πάχος χαλυβδόφυλλου (λαμαρίνας)... 17 Σωλήνες δεξαμενής... 17 Σωλήνας παροχής πετρελαίου... 17

Διαβάστε περισσότερα

ΜΙΑ ΠΡΩΤΗ ΓΝΩΡΙΜΙΑ ΜΕ ΤΟΥΣ ΠΙΕΣΤΙΟΥΣ ΚΑΥΣΤΗΡΕΣ ΠΕΤΡΕΛΑΙΟΥ

ΜΙΑ ΠΡΩΤΗ ΓΝΩΡΙΜΙΑ ΜΕ ΤΟΥΣ ΠΙΕΣΤΙΟΥΣ ΚΑΥΣΤΗΡΕΣ ΠΕΤΡΕΛΑΙΟΥ 1 ΜΙΑ ΠΡΩΤΗ ΓΝΩΡΙΜΙΑ ΜΕ ΤΟΥΣ ΠΙΕΣΤΙΟΥΣ ΚΑΥΣΤΗΡΕΣ ΠΕΤΡΕΛΑΙΟΥ Του Φαντάκη Παναγιώτη μηχανολόγου εκπαιδευτικού. Καυστήρες διασκορπισμού υψηλής πίεσης. Ένας καυστήρας πετρελαίου είναι ένα σύνολο εξαρτημάτων

Διαβάστε περισσότερα

Η ενεργειακή επιθεώρηση στα κτίρια και στη βιομηχανία και η προετοιμασία των μηχανικών στην Κρήτη, ΤΕΕ Τμ. Αν.& Δυτ. Κρήτης, Οκτ.

Η ενεργειακή επιθεώρηση στα κτίρια και στη βιομηχανία και η προετοιμασία των μηχανικών στην Κρήτη, ΤΕΕ Τμ. Αν.& Δυτ. Κρήτης, Οκτ. 4.6 ΕΞΕ ΣΤΙΣ ΕΓΚ/ΣΕΙΣ ΘΕΡΜΑΝΣΗΣ ΑΕΡΙΣΜΟΥ - ΚΛΙΜΑΤΙΣΜΟΥ Οι επεµβάσεις εξοικονόµησης ενέργειας που σχετίζονται µε τις εγκαταστάσεις πλήρους κλιµατισµού (Θ.Α.Κ. - HVAC) στοχεύουν ή έχουν ως αποτέλεσµα ένα

Διαβάστε περισσότερα

Enersave / Enersave Plus

Enersave / Enersave Plus Λέβητας πετρελαίου-αερίου Enersave / Enersave Plus ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΟ ΧΡΗΣΗΣ ΚΑΙ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ Έκδοση 1.2 10/2014 Περιεχόμενα 1 ΓΕΝΙΚΕΣ ΥΠΟΔΕΙΞΕΙΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ 3 2 ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΕΓΓΡΑΦΟΥ 3 3 ΓΕΝΙΚΗ ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ 4 4 ΠΑΡΑΛΑΒΗ

Διαβάστε περισσότερα

Εγχειρίδιο εγκατάστασης και χρήστη S A T U R N. για τη σειρά λεβήτων. Caltherm. Μοντέλα CT 35F έως 70F. 19/03/2012v5

Εγχειρίδιο εγκατάστασης και χρήστη S A T U R N. για τη σειρά λεβήτων. Caltherm. Μοντέλα CT 35F έως 70F. 19/03/2012v5 Εγχειρίδιο εγκατάστασης και χρήστη για τη σειρά λεβήτων Caltherm Μοντέλα CT 35F έως 70F S A T U R N 19/03/2012v5 2 Σας ευχαριστούµε που αγοράσατε τον λέβητα στερεών καυσίµων Caltherm. Παρακαλούµε διαβάστε

Διαβάστε περισσότερα

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ ΧΑΛΥΒΔΙΝΩΝ ΛΕΒΗΤΩΝ ΠΕΤΡΕΛΑΙΟΥ & ΑΕΡΙΟΥ EUROPA STEEL. 10 χρόνια εγγύηση ΟΔΗΓΟΣ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ ΧΡΗΣΗΣ ΚΑΙ ΣΥΝΤΗΡΗΣΗΣ.

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ ΧΑΛΥΒΔΙΝΩΝ ΛΕΒΗΤΩΝ ΠΕΤΡΕΛΑΙΟΥ & ΑΕΡΙΟΥ EUROPA STEEL. 10 χρόνια εγγύηση ΟΔΗΓΟΣ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ ΧΡΗΣΗΣ ΚΑΙ ΣΥΝΤΗΡΗΣΗΣ. ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ ΧΑΛΥΒΔΙΝΩΝ ΛΕΒΗΤΩΝ ΠΕΤΡΕΛΑΙΟΥ & ΑΕΡΙΟΥ 10 χρόνια εγγύηση ΟΔΗΓΟΣ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ ΧΡΗΣΗΣ ΚΑΙ ΣΥΝΤΗΡΗΣΗΣ από το 1931 ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ Περιγραφή- κατασκευή...σελ. 3 Τεχνικά χαρακτηριστικά...σελ.

Διαβάστε περισσότερα

Εγχειρίδιο Χρήσης Εγκατάστασης & Λειτουργίας

Εγχειρίδιο Χρήσης Εγκατάστασης & Λειτουργίας Λέβητας Pellet Εγχειρίδιο Χρήσης Εγκατάστασης & Λειτουργίας Περιεχόμενα 1. Εισαγωγή... 4 2. Οδηγίες εγκατάστασης... 6 Καμινάδα - εισαγωγή... 6 Κατάληξη καμινάδας (καπέλο)... 7 Χώρος εγκατάστασης (Λεβητοστάσιο)...

Διαβάστε περισσότερα

EKY / S ΣΕΙΡΑ ΣΤΕΡΕΩΝ ΚΑΥΣΙΜΩΝ ΛΕΒΗΤΕΣ Λέβητας με αυτόματη φόρτωση ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΚΑΙ ΧΡΗΣΗΣ ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΟ

EKY / S ΣΕΙΡΑ ΣΤΕΡΕΩΝ ΚΑΥΣΙΜΩΝ ΛΕΒΗΤΕΣ Λέβητας με αυτόματη φόρτωση ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΚΑΙ ΧΡΗΣΗΣ ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΟ EKY / S ΣΕΙΡΑ ΣΤΕΡΕΩΝ ΚΑΥΣΙΜΩΝ ΛΕΒΗΤΕΣ Λέβητας με αυτόματη φόρτωση ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΚΑΙ ΧΡΗΣΗΣ ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΟ 1 ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ Προειδοποιήσεις ασφαλείας.3 EKY / S 25-100 Τεχνικές Προδιαγραφές Πίνακας...5 EKY / S 125P-250P

Διαβάστε περισσότερα

ΟΔΗΓΙΕΣ. εγκατάστασης και χρήσης. του αυτοματοποιημένου καυστήρα pellet "ΕΡΑΤΩ GP20 +" (Μοντέλα: ΕΡΑΤΩ GP20 + / 25 και ΕΡΑΤΩ GP20 + / 32) σελ.

ΟΔΗΓΙΕΣ. εγκατάστασης και χρήσης. του αυτοματοποιημένου καυστήρα pellet ΕΡΑΤΩ GP20 + (Μοντέλα: ΕΡΑΤΩ GP20 + / 25 και ΕΡΑΤΩ GP20 + / 32) σελ. ΟΔΗΓΙΕΣ εγκατάστασης και χρήσης του αυτοματοποιημένου καυστήρα pellet "ΕΡΑΤΩ GP20 +" (Μοντέλα: ΕΡΑΤΩ GP20 + / 25 και ΕΡΑΤΩ GP20 + / 32) σελ. 1/54 http://www.erato.bg Κατασκευή ΕΡΑΤΩ Product LTD Διεύθυνση

Διαβάστε περισσότερα