Υπέρπυκνη Γραµµική Ελαιοκαλλιέργεια. ρ. Αλέξανδρος Παπαχατζής, TEI Λάρισας Γεωπόνος - ενδροκόµος Φεβρουάριος 2010

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "Υπέρπυκνη Γραµµική Ελαιοκαλλιέργεια. ρ. Αλέξανδρος Παπαχατζής, TEI Λάρισας Γεωπόνος - ενδροκόµος Φεβρουάριος 2010"

Transcript

1 Υπέρπυκνη Γραµµική Ελαιοκαλλιέργεια ρ. Αλέξανδρος Παπαχατζής, TEI Λάρισας Γεωπόνος - ενδροκόµος Φεβρουάριος 2010

2

3 Τρέχουσα Κατάσταση στην Παγκόσµια Ελαιοκαλλιέργεια 95% της καλλιεργούµενης έκτασης βρίσκεται στη Μεσόγειο. ΜέσηΠαραγωγήΠαγκοσµίως: kgrκαρπού /στρ. Το κόστος συγκοµιδής ανέρχεται στο % του κόστους παραγωγής. Ησυγκοµιδήγίνεταιείτεχειρονακτικάείτεµεελαφρούτύπουδονητές (vibrators), µε υψηλές απαιτήσεις σε εργατικά χέρια. Ηείσοδοςστηνκαρποφορίαπραγµατοποιείταιστον 4 ο έως 5 ο έτος. ΧΑΜΗΛΗ ΠΡΟΣΟ ΟΣ. ΜΙΚΡΑΠΕΡΙΘΩΡΙΑΒΕΛΤΙΩΣΗΣΤΗΣΚΕΡ ΟΦΟΡΙΑΣ, ΚΥΡΙΩΣ ΕΞΑΙΤΙΑΣ ΤΟΥ ΥΨΗΛΟΥ ΚΟΣΤΟΥΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ

4 Τρέχουσα Κατάσταση της Ελαιοκαλλιέργειας στην Ευρώπη Η κερδοφορία εξαρτάται άµεσα από τις επιδοτήσεις της ΕΕ Σήµερα ισχύει το καθεστώς της αποδέσµευσης των επιδοτήσεων από την παραγωγή Ποιοείναιτοµέλλοντης Ευρωπαϊκής Ελαιοκαλλιέργειας?

5 Πρέπει να αλλάξουµε τη µέθοδο καλλιέργειας, εστιάζοντας στην άριστη ποιότητα και στη µείωση του κόστους παραγωγής Νέο Μοντέλο: Πυκνή Γραµµική ελαιοκαλλιέργεια

6 Σύστημα Πυκνής Γραμμικής Καλλιέργειας της Ελιάς Το ξεκίνημα στην Ελλάδα Το 2006 η εταιρεία Geoplant ξεκίνησε συνεργασία µε την Ισπανική Agromillora Iberia. Η Agromillora, είναι Ισπανική πολυεθνική εταιρεία που πρώτη ανέπτυξε το νέο σύστηµα καλλιέργειας της ελιάς αλλά και αποµόνωσε τις συµβατές µε το σύστηµα ποικιλίες. Τα φυτά αυτά σήµερα ονοµάζονται Olint

7 Θεµατικές Ενότητες Πυκνότητα Φύτευσης κι Εδαφοκλιµ/κές Συνθήκες Πολλαπλασιαστικό Υλικό Εγκατάσταση Νέου Ελαιώνα και διαµόρφωση Παραγωγή Ποιότητα Ελαιολάδου Εκµηχάνιση Καλλιεργητικών Φροντίδων Εισροές και Φιλοπεριβαλλοντική Συµπεριφορά Κοστολογικά Στοιχεία

8 Πυκνότητα Φύτευσης Εδαφοκλιµατικές Συνθήκες Η πυκνότητα φύτευσης που σήµερα επικρατεί είναι 4 µέτρα µεταξύ των γραµµών και 1,5 µέτρο µεταξύ των φυτών, δηλαδή 166 φυτά / στρέµµα. Οι ελαιώνες έχουν άριστη προσαρµογή στους περισσότερους τύπους εδαφών. Με τις νέες ποικιλίες και υβρίδια, το θερµοκρασιακό εύρος που µπορούν να εγκατασταθούν είναι υψηλό, ακόµα και σε αρκετά χαµηλές θερµοκρασίες. Με απλά λόγια, το σύστηµα µπορεί να εγκατασταθεί σε οποιαδήποτε περιοχή µπορεί να ευδοκιµήσει η ελιά.

9 Πολλαπλασιαστικό Υλικό Μέχρι στιγµής υπάρχουν 4 κλωνικές επιλογές ποικιλιών ελιάς (εκ των οποίων η µία είναι η Ελληνική Κορωνέικη) και 1 υβρίδιο Οι κλωνικές επιλογές των ποικιλιών έγιναν µε σκοπό την άριστη προσαρµογή στο σύστηµα (σταθερή παραγωγή, συµπαγής ανάπτυξη, τάση για ορθόκλαδα δέντρα, µε καλύτερη προσαρµογή στη συγκεκριµένη µηχανική συγκοµιδή)

10 Arbequina i-18i

11 Arbequina i-18i Παραδοσιακή Ισπανική Ποικιλία, διεθνούς φήµης για το άριστο ελαιόλαδό της, για το άρωµα και τη φρουτώδη γεύση του, χωρίς να πικρίζει Πολύ υψηλή παραγωγή. Ο Ο κλώνος i-18 και µόνο είναι ορθόκλαδος,, άρα και συµβατός µε το σύστηµα της πυκνής γραµµικής ελαιοκαλλιέργειας, σε αντίθεση µε την παραδοσιακή Arbequina. Γρήγορη είσοδος στην παραγωγή, ακόµα και από το 2 ο έτος. Πολύ Πολύ υψηλή αντοχή στις χαµηλές θερµοκρασίες (υψηλότερη της Χαλκιδικής).

12 Ισπανία - Μαδρίτη Ολικός Παγετός 2001, χωρίς προβλήµατα σπασίµατος στα κλαδιά από χιόνι (- 2 έως -16 για 4 ηµέρες)

13 Ισπανία - Μαδρίτη Ολικός Παγετός 2001 (- 2 έως -16 για 4 ηµέρες)

14 Αφαίρεση Κλαδιών µετά τον Ολικό παγετό την Άνοιξη 2002 Ο ελαιώνας στο τέλος του καλοκαιριού της ίδιας χρονιάς µε τον παγετό Επόµενη βλαστική περίοδος από τον παγετό (2003)

15 Arbosana i-43

16 Arbosana i-43 Παραδοσιακή Ισπανική Ποικιλία, που την καλλιεργούσαν κατά τόπους σε µικρές εκτάσεις Η παραγωγικότερη όλων, µε απαιτούµενο µήκος νεαρής βλάστησης µόλις 10 cm για επίτευξη υψηλότατων αποδόσεων. Γρήγορη είσοδος στην παραγωγή, ακόµα και από το 2 ο έτος. Μέτρια αντοχή στη χαµηλή θερµοκρασία. Μέτρια αντοχή στο κυκλοκόνιο. Ελαιόλαδο άριστο, ελαφρώς γλυκό, που την καθιστά άριστη για Blends.

17 Tosca 07

18 Tosca 07 Η γνωστή Ιταλική ποικιλία που παράγει το διεθνώς αναγνωρισµένο λάδι «Τοσκάνης», αποµονώθηκε από τους ερευνητές του Πανεπιστηµίου της Cordoba σε συνεργασία µε το Ινστιτούτο IFAPA. Χαµηλή ανάπτυξη που φτάνει το % της Arbequina. Πολύ υψηλή αντοχή στη χαµηλή θερµοκρασία. Γρήγορη είσοδος στην παραγωγή. Υψηλή ανθεκτικότητα στο κυκλοκόνιο. Ελαιόλαδο άριστο διεθνούς φήµης, ελαφρώς πικάντικό, µε πλούσια αρώµατα.

19 Sikitita

20 Sikitita Το πρώτο υβρίδιο ελιάς διεθνώς σε εµπορική κλίµακα, του Πανεπιστηµίου της Cordoba σε συνεργασία µε το Ινστιτούτο IFAPA Υψηλή ανθεκτικότητα στο κυκλοκόνιο. Μέτρια ανθεκτικότητα στον παγετό (χαµηλότερη της Tosca) Άριστη συµπεριφορά κατά την διαµόρφωση Ποιότητα ελαιολάδου υπό αξιολόγηση

21 Κορωνέικη i-38

22 Κορωνέικη i-38 Η πασίγνωστη ελληνική ποικιλία, κλωνικά επιλεγµένη για το νέο σύστηµα ελαιοκαλλιέργειας, µε το γνωστό άριστο ελαιόλαδο. Υψηλή ανθεκτικότητα στο κυκλοκόνιο. Χαµηλή ανθεκτικότητα στον παγετό.

23 Εγκατάσταση και διαµόρφωση Αρδευόµενη καλλιέργεια, µε το σύστηµα της στάγδην άρδευσης Εγκατάσταση σε κλίσεις έως και 15 % έντρα διαµορφωµένα σε κεντρικό άξονα και όχι σε κόµβους ή «µπράτσα» όπως στην παραδοσιακή

24 Εγκατάσταση Ελαιώνα Πυκνότητα Φύτευσης 1,5 µέτρο 4 µέτρα 1,5 µέτρο 1,5 µέτρο 1,5 µέτρο 1,5 µέτρο 1,5 µέτρο 1,5 µέτρο 1,5 µέτρο 4 µέτρα

25 Εγκατάσταση Ελαιώνα Προσανατολισµός ΦΩΣ ΧΩΡΙΣ ΤΟ ΕΝΑ ΕΝΤΡΟ ΝΑ ΣΚΙΑΖΕΙ ΤΟ ΑΛΛΟ ΒΟΡΡΑΣ ΥΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ

26 ΥΠΟΣΤΗΛΩΣΗ - ΣΤΗΡΙΞΗ Θα πρέπει να δοθεί µεγάλη προσοχή ώστε το κεντρικό στέλεχος των δέντρων να αναπτυχθεί ΚΑΘΕΤΑ µε το έδαφος, χωρίς κλίσεις πλαγιάσµατα. Αυτό διευκολύνει τη µηχανή συγκοµιδής να δουλέψει χωρίς προβλήµατα. 90 ο

27 ΥΠΟΣΤΗΛΩΣΗ - ΣΤΗΡΙΞΗ Μεταλλικοί πάσσαλοι στήριξης Κάθε 15 µέτρα ή Κάθε 10 φυτά

28 Ελλάδα ίον Arbequina i-38, i 2 ετών, διαµορφωµένη σε κεντρικό άξονα

29 Παραγωγή - Αποδόσεις Ηπαραγωγή ξεκινά από το 2 έτος σε όλες τις ποικιλίες, χωρίς πρακτικά να είναι δυνατή η μηχανοποιημένη συγκομιδή % της παραγωγής ξεκινά στο 3 ο έτος, ήτοι περίπου Kgr ελαιολάδου / στρέμμα. Το 100 % από το 4 ο έτος και μετά, δηλαδή 200 Kgr ελαιολάδου / στρέμμα. Το φαινόμενο της παρενιαυτοφορίας παρουσιάζεται ελάχιστα ή καθόλου.

30 Arbequina i-38, i 2 ετών

31 Arbequina i-38, i 16 µηνών, Κρανώνας Λάρισας, σε πλήρη ανθοφορία Μάιος 2008

32 Ρουπάκι Ηλείας Κορωνέικη i-38 έντρα 3 ετών 1600 kgr καρπού / στρέµµα!!!

33 Ποιότητα Ελαιολάδου Στην περίπτωση της Κορωνέικης Ι-38, έχουµε το ίδιο ελαιόλαδο µε την παραδοσιακά καλλιεργούµενη Κορωνέικη. Για πρώτη φορά εκµεταλλευόµαστε το βιοµηχανικό στάδιο ωρίµανσης. Η υψηλή ταχύτητα συγκοµιδής µας επιτρέπει την άµεση ελαιοποίηση, ακριβώς στο στάδιο ωριµότητας που επιθυµούµε. Έχουµε πολύ υψηλή ταχύτητα µεταφοράς, χωρίς σακιά που προκαλούν σηπτικές αλλοιώσεις στους καρπούς, βελτιώνοντας έτσι την ποιότητα του ελαιολάδου.

34 Καλλιεργητικές Φροντίδες, µετά το 3ο έτος (Ολοκληρωµένη ιαµόρφωση) ιατήρηση του ύψους των δέντρων µε κορυφολόγηµα (Topping), φροντίζοντας να τα κρατάµε στα 2,4 µέτρα. Με τον τρόπο αυτό αποφεύγουµε 100 % τη σκίαση και βοηθάµε τη µηχανική συγκοµιδή (Topping) - µηχανικά. Περιορισµός του µήκους των πλευρικών κλαδιών ή «ποδιές», στο ύψος των 40 cm από το έδαφος (Trimming) - µηχανικά. Ζιζανιοκτονία, µε καταστροφείς - µηχανικά. Ετήσιο κλαδοκαθάρισµα Μαρτίου, µε αφαίρεση 1 2 κλαδιών / δέντρο και συνολικού κόστους 1 ηµεροµισθίου / 5 στρέµµατα.

35

36

37 Εισροές και Φιλοπεριβαλλοντική Συµπεριφορά - ΝΕΡΟ Το νέο σύστηµα απαιτεί 132 m3 νερού / στρέµµα / έτος (Paul M. Vossen - University of California), δηλαδή 6-7 φορές λιγότερο από το βαµβάκι (στάγδην) και 9 11 φορές λιγότερο από το καλαµπόκι. Εποµένως η ελιά στο υπερεντατικό σύστηµα δεν είναι υδροβόρα καλλιέργεια, αλλά µιας πρώτης τάξεως λύση για οικολογική, αειφόρο και πράσινη ανάπτυξη.

38 Εισροές και Φιλοπεριβαλλοντική Συµπεριφορά - ΘΡΕΨΗ Το σύστηµα απαιτεί: - Aζωτο (Ν): 11,7 Kgr / στρέµµα / έτος. - Φώσφορο (P): 2-5 Kgr / στρέµµα / έτος. - Κάλιο (Κ): 15 Kgr / στρέµµα / 2 έτη. (Sample Costs to Establish SHD Olive Orchard - Paul M. Vossen, Joseph H. Connell - University of California) Εποµένως οι απαιτήσεις σε άζωτο ανέρχονται στο 35 % των απαιτήσεων του Καλαµποκιού και περίπου στο 40 % των απαιτήσεων της βαµβακοκαλλιέργειας. Επιπρόσθετα, επειδή δεν χρησιµοποιούνται κοκκώδη λιπάσµατα, η σωστή διαχείριση του θρεπτικού και υδατικού δυναµικού δεν οδηγεί σε µόλυνση των υδάτων.

39 ιάρκεια Παραγωγική Ζωής Το δέντρο της ελιάς, τόσο στο πυκνό γραµµικό σύστηµα όσο και στο παραδοσιακό, είναι αιωνόβιο. Η διαφοροποίηση που υπάρχει συγκριτικά µε την παραδοσιακή µέθοδο καλλιέργειας αφορά αποκλειστικά και µόνο στην παραγωγική διάρκεια ζωής. Μέχρι σήµερα η παλαιότερη εκµετάλλευση πυκνής καλλιέργειας είναι 17 ετών (2008), στο κτήµα La Boella, ενώ η παραγωγή της φτάνει και µερικές φορές ξεπερνά τα 200 kgr ελαιολάδου / στρέµµα. Εκτιµάται όµως πως τα δέντρα θα πρέπει να ανανεωθούν (µε Cut Down) µετά το 20ο έτος της ηλικίας τους εξαιτίας της διαταραχής της σχέσης ξύλου / νεαρής βλάστηση

40 SPAIN Vallaserra (100 ha)

41 SPAIN La Boella. 85 Ha Reus.. TARRAGONA

42 SPAIN Hacienda San Miguel. 150 Ha Alhama de Murcia. MURCIA

43 SPAIN Agroballabona.. 50 Ha Vera. ALMERIA

44 SPAIN

45 SPAIN

46 FRANCE La Barjole.. 15 Ha Fontvieille.. PROVENCE

47 FRANCE La Barjole.. 15 Ha Fontvieille.. PROVENCE

48 FRANCE Arbequina/Arbosana

49 PORTUGAL

50 USA California Olive Ranch 250.Ha Oroville. CALIFORNIA

51 USA California Olive Ranch

52 USA Borges of California

53 TUNISIA SADIRA: FIRST PLANTATION 2000 ARBEQUINA I-18

54 TUNISIA Sadira. 50 Ha Mornag.

55 TUNISIA Arbosana i-43 SADIRA Koroneiki i-38

56 El Katibia. 50 Ha TUNISIA

57 ARGENTINA La Germania. 12 Ha San Juan.

58 ARGENTINA Olivares de Poman 200 Ha Valle de Poman. CATAMARCA

59 CHILI Agricolas Las Pircas. 250 Ha V Región

60 CHILI Costanera Ha VII REGIÓN

61 ITALY Il Vecchio Frantoio. Scarlino. TOSCANA

62 AUSTRALIA Gorman Ranch. South Australia.

63 SOUTH AFRICA Costa Farm. PAARL

64 MOROCCO Atlas Farmig. MARRAKESH

65 GREECE AGRIPRO HELLAS. 31 Ha, Kranon Larissa

66 GREECE AGRIPRO HELLAS. 31 Ha, Kranon Larissa

67 Κοστολογικά Στοιχεία Κόστος Εγκατάστασης: ευρώ / στρέµµα, περιλαµβανοµένων των φυτών, σταγονιδίων, υλικών υποστύλωσης και εργατικών εγκατάστασης Payback Period (ή «απόσβεση»): Η περίοδος αποπληρωµής (ή απόσβεσης του κεφαλαίου) είναι το 6 έτος, µε µέση τιµή ελαιολάδου τα 2,3 ευρώ / κιλό Κόστος παραγωγή / Kgr Ελαιολάδου: Μικρότερο από µόλις 0,5 Euro / Kgr,, όταν στο παραδοσιακό έχουµε 1,5 1,9 Euro / Kgr. Αυτό δίνει δυνατότητα για τυποποιηµένα ελαιόλαδα ακόµα και µε 2,5 Euro / Kgr

68 Συνοψίζοντας: Γιατί προτείνουµε να επενδύσετε στο νέο σύστηµα Γιατί η εκμετάλλευση είναι μηχανοποιημένη σε πολύ υψηλό ποσοστό, με μειωμένο κόστος συντήρησης και συγκομιδής. Γιατί η ταχύτητα εισόδου στην παραγωγή είναι πολύ υψηλή, επομένως και η ταχύτητα επαναείσπραξης του κεφαλαίου της επένδυσης. Γιατί η ποιότητα του ελαιολάδου πλεονεκτεί, εξαιτίας της βιομηχανικής ωρίμανσης και της ταχύτητας ελαιοποίησης, δίδοντάς μας έτσι την ευελιξία να επιλέξουμε εμείς την σχέση ποιότητας απόδοσης, με απόλυτο τρόπο. Γιατί είναι το σύστημα με τη σταθερότερη παραγωγή. Επομένως μπορεί να υπάρξει πρόβλεψη, καθιστώντας έτσι τα«χρονοδιαγράμματα» διάθεσης του ελαιολάδου απολύτως εφικτά. Γιατί αν και αποτελεί σύστημα«εντατικής δενδροκομίας», δεν απαιτεί ιδιαίτερο χρόνο παρακολούθησης- διαχείρισης, χαρίζοντας έτσι πολύτιμο χρόνο για παράλληλες δραστηριότητες. Γιατί παρουσιάζει υψηλότερες αποδόσεις από την παραδοσιακή καλλιέργεια Γιατίσέβεταιτοπεριβάλλονμε σημαντικά μειωμένες εισροές έναντι των εκτατικών καλλιεργειών. Γιατί η οικονομική της αποτελεσματικότητα δεν είναι εξαρτημένη από τις Ευρωπαϊκές επιχορηγήσεις ή το κόστος των εργατικών, που αναμένεται να αυξηθούν. Γιατίείναιεύκολοναγίνει«ΒιολογικήΚαλλιέργεια»ήΠΟΠ ΠΓΕ. Γιατί σήμερα, είναι το σύστημα καλλιέργειας της ελιάς, με την μικρότερη έκθεση σε κίνδυνο ή επισφάλεια, για τουλάχιστον 20 έτη από την εγκατάστασή του.

69 Είναι αυτό το µέλλον της Ελαιοκαλλιέργειας στην Ελλάδα? Πότε?

70 Ευχαριστώ για την προσοχή σας

71 ρ. Αλέξανδρος Παπαχατζής, TEI Λάρισας Γεωπόνος - ενδροκόµος Φεβρουάριος 2010

γνωστό ως μονόκλωνο γραμμικό σύστημα, διαμόρφωσης των δένδρων κερασιάς

γνωστό ως μονόκλωνο γραμμικό σύστημα, διαμόρφωσης των δένδρων κερασιάς Το μονόκλωνο γραμμικό σύστημα διαμόρφωσης των δένδρων κερασιάς Προϋποθέσεις Εγκατάσταση Διαμόρφωση των δένδρων Κλάδεμα καρποφορίας Κωνσταντίνος Καζαντζής, Τεχνολόγος Γεωπονίας Ινστιτούτο Φυλλοβόλων Δένδρων

Διαβάστε περισσότερα

Για όποιον παρακολουθεί από κοντά τις εξελίξεις στην ελληνική γεωργία, ο

Για όποιον παρακολουθεί από κοντά τις εξελίξεις στην ελληνική γεωργία, ο 5/28/14 6:09 PM ΓΙΩΡΓΟΣ ΣΚΟΥΡΑΣ Οι αγώνες δεν κερδίζονται στην ταχύτητα αλλά στα φρένα ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΑΜΠΕΛΩΝΑΣ Μεγέθη, κατανοµή, κλήρος, πόροι και βιωσιµότητα ΑΜΠΕΛΟΣ & ΟΙΝΟΣ ΣΤΕΦΑΝΟΣ ΚΟΥΝ ΟΥΡΑΣ Χαρακτηριστικά

Διαβάστε περισσότερα

Καινοτομίες στην ελαιοκαλλιέργεια

Καινοτομίες στην ελαιοκαλλιέργεια του R. Gucci Πανεπιστήμιο Πίζας, Τομέας καλλιέργειας και προστασίας της δενδροκομίας Καινοτομίες στην ελαιοκαλλιέργεια Η καλλιέργεια της ελιάς, του ελαιόδεντρου συσχετίζεται συνήθως με την παράδοση. Συναντάμε

Διαβάστε περισσότερα

ΜΕΛΕΤΗ ΕΦΑΡΜΟΓΗΣ ΑΜΙΝΟ-16 ΣΤΗΝ ΕΛΙΑ

ΜΕΛΕΤΗ ΕΦΑΡΜΟΓΗΣ ΑΜΙΝΟ-16 ΣΤΗΝ ΕΛΙΑ ARTIS AgriFood Research & Technological Innovation Specialists ΜΕΛΕΤΗ ΕΦΑΡΜΟΓΗΣ ΑΜΙΝΟ-16 ΣΤΗΝ ΕΛΙΑ Δρ. ΗΛΙΑΣ ΚΑΛΦΑΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΝΟΕΜΒΡΙΟΣ 2013 Σελ. 0 «Εάν αποσυνθέσεις την Ελλάδα, στο τέλος θα δεις να

Διαβάστε περισσότερα

03-05_editorial_periexomena.indd 3

03-05_editorial_periexomena.indd 3 03-05_editorial_periexomena.indd 3 7/12/11 1:52 PM 4 ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ 18-35 Τη θέση τους στο «καλάθι» της αγροτικής παραγωγής διευρύνουν συνεχώς τα φρούτα, δηµιουργώντας ταυτόχρονα νέες συνθήκες και

Διαβάστε περισσότερα

Αρωματικά φυτά. Ο θησαυρός της ελληνικής γης με... άρωμα ανάπτυξης

Αρωματικά φυτά. Ο θησαυρός της ελληνικής γης με... άρωμα ανάπτυξης ΠΕΡΙΟΔΙΚΗ ΕΚΔΟΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΓΡΟΤΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΤΡΑΠΕΖΑ ΠΕΙΡΑΙΩΣ 03 ΤΕΥΧΟΣ Νο ΜΑΡΤΙΟΣ 2015 Αρωματικά φυτά Ο θησαυρός της ελληνικής γης με... άρωμα ανάπτυξης ΑΓΡΟΤΟΥΡΙΣΜΟΣ Η ανταγωνιστικότητα περνά

Διαβάστε περισσότερα

Εγχειρίδιο για την καλλιέργεια της ροδιάς

Εγχειρίδιο για την καλλιέργεια της ροδιάς Εγχειρίδιο για την καλλιέργεια της ροδιάς ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΦΥΛΛΟΒΟΛΩΝ ΔΕΝΔΡΩΝ ΝΑΟΥΣΑΣ Μάιος 2012 ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ Δρ Παυλίνα Δρογούδη, Αναπληρώτρια ερευνήτρια 1 Καθηγητής Μιλτιάδης Βασιλακάκης 2 Αναπλ.

Διαβάστε περισσότερα

Εγχειρίδιο καλλιέργειας Κερασιάς

Εγχειρίδιο καλλιέργειας Κερασιάς ΙΝ ΙΝ ΙΝ ΙΝ ΙΝ ΙΝ ΙΝ ΙΝ ΙΤ ΙΤ ΙΤ ΙΤ ΙΤ ΙΤ ΙΤ ΙΤ ΙΤ ΙΤ ΙΤ ΙΤ ΙΤ Ο ΤΟ ΤΟ ΤΟ ΤΟ ΤΟ ΤΟ ΤΟ ΤΟ ΤΟ ΤΟ ΤΟ Τ ΦΥΛ ΥΛ ΥΛ ΥΛ ΥΛ ΥΛ Υ ΛΟ ΛΟ ΛΟ ΛΟ ΛΟ ΛΟ ΛΟ ΛΟ ΛΟ Λ Ν ΔΕΝΔΡΩ ΡΩ ΡΩ ΡΩ ΡΩ Ρ Ν Ν 201 01 01 01 01 01 01 01

Διαβάστε περισσότερα

µε παράλληλη προσοχή στο περιβάλλον» που αρχικά

µε παράλληλη προσοχή στο περιβάλλον» που αρχικά Μέρος 1ο ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΚΟΡΕΠ ΣΤΗΝ ΟΛΟΚΛΗΡΩΜΕΝΗ ΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΚΑΙ Η ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗ Η πρόταση της ΡόδαξΑγρο ΕΠΕ για ένα µοντέλο οργανωµένης γεωργίας - Κορωνέϊκη Ελιά για λάδι Γ. Μιχαλόπουλος www.rodaxagro.gr και για

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΤΑΣΗ ΑΛΛΑΓΗΣ ΤΩΝ ΖΩΝΩΝ ΟΠΑΠ ΣΤΟ ΝΟΜΟ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ ***** Στοιχεία από την πρόσφατη μελέτη με το

ΠΡΟΤΑΣΗ ΑΛΛΑΓΗΣ ΤΩΝ ΖΩΝΩΝ ΟΠΑΠ ΣΤΟ ΝΟΜΟ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ ***** Στοιχεία από την πρόσφατη μελέτη με το 1 ΠΡΟΤΑΣΗ ΑΛΛΑΓΗΣ ΤΩΝ ΖΩΝΩΝ ΟΠΑΠ ΣΤΟ ΝΟΜΟ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ ***** Στοιχεία από την πρόσφατη μελέτη με το ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ INTERREG // ΥΠΟΔΡΑΣΗ 4 α ΚΑΘΟΡΙΣΜΟΣ ΑΜΠΕΛΟΥΡΓΙΚΩΝ ΖΩΝΩΝ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑΣ ΠΟΙΚΙΛΙΩΝ ΓΙΑ

Διαβάστε περισσότερα

Τ.Ε.Ι. ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ ΣΧΟΛΗ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΓΕΩΠΟΝΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΘΕΡΜΟΚΗΠΙΑΚΩΝ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΩΝ & ΑΝΘΟΚΟΜΙΑΣ

Τ.Ε.Ι. ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ ΣΧΟΛΗ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΓΕΩΠΟΝΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΘΕΡΜΟΚΗΠΙΑΚΩΝ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΩΝ & ΑΝΘΟΚΟΜΙΑΣ Τ.Ε.Ι. ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ ΣΧΟΛΗ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΓΕΩΠΟΝΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΘΕΡΜΟΚΗΠΙΑΚΩΝ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΩΝ & ΑΝΘΟΚΟΜΙΑΣ ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΤΡΙΩΝ ΥΒΡΙ ΙΩΝ ΜΕΛΙΤΖΑΝΑΣ ΣΤΑ ΑΓΡΟΝΟΜΙΚΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ: ΖΑΦΕΙΡΑΚΗΣ ΣΤΕΦΑΝΟΣ

Διαβάστε περισσότερα

Στο πέρασμα των αιώνων δεν υπήρξαν ουσιαστικές αλλαγές στη διαδικασία παραγωγής του, η οποία πραγματοποιείται μέσα από τρία στάδια:

Στο πέρασμα των αιώνων δεν υπήρξαν ουσιαστικές αλλαγές στη διαδικασία παραγωγής του, η οποία πραγματοποιείται μέσα από τρία στάδια: ΠΡΟΛΟΓΟΣ ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΕΛΑΙΟΛΑΔΟ Το ελαιόλαδο είναι το έλαιο που λαμβάνεται από τους καρπούς του ελαιόδεντρου με μέσα μηχανικά και επεξεργασία φυσική. Είναι ένα προϊόν απολύτως φυσικό που αφομοιώνεται από

Διαβάστε περισσότερα

Νέες τεχνολογίες στη γεωργία Γεωργία ακριβείας

Νέες τεχνολογίες στη γεωργία Γεωργία ακριβείας Νέες τεχνολογίες στη γεωργία Γεωργία ακριβείας Επιστημονική Ομάδα: Δ.Τσελές, Επιστημονικός Υπεύθυνος Γ.Κυριακαράκος Τ.Ε.Ι. ΠΕΙΡΑΙΑ -2011 1 Από την ανακάλυψη της γεωργίας, χιλιάδες χρόνια πριν μέχρι και

Διαβάστε περισσότερα

Στρατηγικό σχέδιο για την ανάπτυξη του Αγροδιατροφικού τομέα στην Περιφέρεια Θεσσαλίας ενόψη της περιόδου 2014 2020

Στρατηγικό σχέδιο για την ανάπτυξη του Αγροδιατροφικού τομέα στην Περιφέρεια Θεσσαλίας ενόψη της περιόδου 2014 2020 Στρατηγικό σχέδιο για την ανάπτυξη του Αγροδιατροφικού τομέα στην Περιφέρεια Θεσσαλίας ενόψη της περιόδου 2014 2020 Ινστιτούτο Έρευνας και Τεχνολογίας Θεσσαλίας (ΙΕΤΕΘ) Εθνικό Κέντρο Έρευνας και Τεχνολογικής

Διαβάστε περισσότερα

Δράση 04: «Καταγραφή, ανάδειξη και δημιουργία τράπεζας γενετικού υλικού για τις γηγενείς ποικιλίες φυτικών ειδών στα Επτάνησα»

Δράση 04: «Καταγραφή, ανάδειξη και δημιουργία τράπεζας γενετικού υλικού για τις γηγενείς ποικιλίες φυτικών ειδών στα Επτάνησα» Journal Odysseus Environmental & Cultural Sustainability of the Mediterranean Region: 5 (2013): 35-52. http://www.jodysseus.gr Δράση 04: «και δημιουργία υλικού για τις γηγενείς» Παύλος Μπουχάγιερ, Επίκουρος

Διαβάστε περισσότερα

Η διεθνής αγορά ελαιολάδου και οι εφαρμογές του εξαγωγικού μάρκετινγκ στην ευρωπαϊκή και διεθνή αγορά

Η διεθνής αγορά ελαιολάδου και οι εφαρμογές του εξαγωγικού μάρκετινγκ στην ευρωπαϊκή και διεθνή αγορά ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ (Τ.Ε.Ι.) ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΔΙΕΘΝΟΥΣ ΕΜΠΟΡΙΟΥ Η διεθνής αγορά ελαιολάδου και οι εφαρμογές του εξαγωγικού μάρκετινγκ στην ευρωπαϊκή και διεθνή αγορά

Διαβάστε περισσότερα

ΗΜΕΡΙΔΑ: «ΥΦΙΣΤΑΜΕΝΕΣ ΚΑΙ ΝΕΕΣ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΕΣ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΑΤΤΙΚΗΣ»

ΗΜΕΡΙΔΑ: «ΥΦΙΣΤΑΜΕΝΕΣ ΚΑΙ ΝΕΕΣ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΕΣ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΑΤΤΙΚΗΣ» ΗΜΕΡΙΔΑ: «ΥΦΙΣΤΑΜΕΝΕΣ ΚΑΙ ΝΕΕΣ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΕΣ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΑΤΤΙΚΗΣ» ΕΙΣΗΓΗΤΗΣ: ΚΩΝ/ΝΟΣ ΑΝΑΣΤΟΠΟΥΛΟΣ ΠΡΟΪΣΤΑΜΕΝΟΣ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΚΑΠΝΟΥ & ΑΡΩΜΑΤΙΚΩΝ - ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΩΝ ΦΥΤΩΝ ΤΟΥ ΥΠ.Α.Α.Τ. Καλούνται τα φυτά, από

Διαβάστε περισσότερα

Copyright 2011 Ίδρυμα Οικονομικών & Βιομηχανικών Ερευνών

Copyright 2011 Ίδρυμα Οικονομικών & Βιομηχανικών Ερευνών Κύριο Ι ΡΥΜΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ & ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΕΡΕΥΝΩΝ FOUNDATION FOR ECONOMIC & INDUSTRIAL RESEARCH Τσάµη Καρατάσου 11, 117 42 Αθήνα, Tηλ.: 210 92 11 200-10, Fax: 210 92 33 977, www.iobe.gr 11 Tsami Karatassou,

Διαβάστε περισσότερα

Τυπωμένο σε 100% ανακυκλωμένο χαρτί. Travel PLC. Οδηγίες περιβαλλοντικής βιωσιμότητας ξενοδοχείων. Μάρτιος 2011

Τυπωμένο σε 100% ανακυκλωμένο χαρτί. Travel PLC. Οδηγίες περιβαλλοντικής βιωσιμότητας ξενοδοχείων. Μάρτιος 2011 Τυπωμένο σε 0% ανακυκλωμένο χαρτί Travel PLC Οδηγίες περιβαλλοντικής βιωσιμότητας ξενοδοχείων Μάρτιος 0 ΠΡΟΛΟΓΟΣ Η Υπεύθυνη Ηγεσία είναι μια από τις τέσσερεις κύριες βασικές αξίες της TUI Travel PLC. Εάν

Διαβάστε περισσότερα

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΚΡΗΤΗΣ. Δαμιανάκης Εμμανουήλ 1, Σαμπαθιανάκης Ιωάννης 2

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΚΡΗΤΗΣ. Δαμιανάκης Εμμανουήλ 1, Σαμπαθιανάκης Ιωάννης 2 Δαμιανάκης Εμμανουήλ 1, Σαμπαθιανάκης Ιωάννης 2 1 Τμήμα Φυτικής Παραγωγής, Σχολή Τεχνολογίας Γεωπονίας, Α.Τ.Ε.Ι. Κρήτης 2 Καθηγητής στην Σχολή Τεχνολογίας Γεωπονίας του Α.Τ.Ε.Ι. Κρήτης Ο ΠΑΓΕΤΟΣ ΚΑΙ ΤΑ

Διαβάστε περισσότερα

ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ ΚΡΗΤΗΣ. Τριετές Πρόγραμμα Εργασίας των Οργανώσεων Ελαιουργικών Φορέων (Ο.Ε.Φ.) του Καν.(ΕΚ) 2080/2005 της Επιτροπής.

ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ ΚΡΗΤΗΣ. Τριετές Πρόγραμμα Εργασίας των Οργανώσεων Ελαιουργικών Φορέων (Ο.Ε.Φ.) του Καν.(ΕΚ) 2080/2005 της Επιτροπής. ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ ΚΡΗΤΗΣ Τ Μ ΗΜΑ Μ Η Χ Α Ν Ι Κ Ω Ν Π Α Ρ Α Γ Ω Γ Η Σ & Δ Ι Ο Ι Κ Η Σ Η Σ Ε Ρ Γ Α Σ Τ Η Ρ Ι Ο Σ Χ Ε Δ Ι Α Σ Μ Ο Υ Κ Α Ι Α Ν Α Π Τ Υ Ξ Η Σ Σ Υ Σ Τ Η Μ Α Τ Ω Ν Υ Π Ο Σ Τ Η Ρ Ι Ξ Η Σ Α Π Ο Φ Α Σ

Διαβάστε περισσότερα

Παραδοσιακεσ Kai Συγχρονεσ Κατασκευεσ Προστασιασ Και Καλλιεργειασ Του Εδαφουσ

Παραδοσιακεσ Kai Συγχρονεσ Κατασκευεσ Προστασιασ Και Καλλιεργειασ Του Εδαφουσ Παραδοσιακεσ Kai Συγχρονεσ Κατασκευεσ Προστασιασ Και Καλλιεργειασ Του Εδαφουσ Κωνσταντίνος Κοσμάς, Νικόλαος Γιάσογλου, Αικατερίνη Κουναλάκη, Ορέστης Καϊρης Σειρα Φυλλαδιων: Γ Aριθμος: 2 ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ ΕΙΣΑΓΩΓΗ

Διαβάστε περισσότερα

Δημιουργία καταλόγου γηγενών ποικιλιών

Δημιουργία καταλόγου γηγενών ποικιλιών ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΙΟΝΙΩΝ ΝΗΣΩΝ Τμήμα Τεχνολογίας Βιολογικής Γεωργίας & Τροφίμων Δημιουργία καταλόγου γηγενών ποικιλιών Στο πλαίσιο του έργου «Ανάδειξη του Τεχνολογικού Ιδρύματος Ιονίων Νήσων

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΩΤΟΚΟΛΛΟ ΧΑΜΗΛΩΝ ΕΙΣΡΟΩΝ

ΠΡΩΤΟΚΟΛΛΟ ΧΑΜΗΛΩΝ ΕΙΣΡΟΩΝ ΕΚΔΟΣΗ 2η - 2012 LIFE07 ENV/GR/000266 ECOPEST ΠΡΩΤΟΚΟΛΛΟ ΧΑΜΗΛΩΝ ΕΙΣΡΟΩΝ ΣΤΗ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΗ ΤΟΜΑΤΑ ΜΠΕΝΑΚΕΙΟ ΦΥΤΟΠΑΘΟΛΟΓΙΚΟ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ LIFE07 ENV/GR/000266 ECOPEST ΠΡΩΤΟΚΟΛΛΟ ΧΑΜΗΛΩΝ ΕΙΣΡΟΩΝ ΣΤΗ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΗ

Διαβάστε περισσότερα

Προτάσεις για εξοικονόµηση ενέργειας και µείωση του περιβαλλοντικού αποτυπώµατος στο ήµο Αθηναίων

Προτάσεις για εξοικονόµηση ενέργειας και µείωση του περιβαλλοντικού αποτυπώµατος στο ήµο Αθηναίων Προτάσεις για εξοικονόµηση ενέργειας και µείωση του περιβαλλοντικού αποτυπώµατος στο ήµο Αθηναίων Ιανουάριος 2008 Κλεισόβης 9, 106 77 Αθήνα, τηλ. 2103840774-5, fax. 2103804008 www.greenpeace.gr 1 ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

Διαβάστε περισσότερα

ΕΘΝΙΚΟ ΣΧΕ ΙΟ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗΣ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ 2007-2013

ΕΘΝΙΚΟ ΣΧΕ ΙΟ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗΣ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ 2007-2013 Ε Λ Λ Η Ν Ι Κ Η Η Μ Ο Κ Ρ Α Τ Ι Α ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ & ΤΡΟΦΙΜΩΝ ΕΙ ΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ Γ ΚΠΣ ΕΘΝΙΚΟ ΣΧΕ ΙΟ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗΣ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ 2007-2013 ΙΟΥΛΙΟΣ 2009 Εισαγωγή Η νέα περίοδος προγραµµατισµού

Διαβάστε περισσότερα

ΝΟΜΙΚΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΤΗΣ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΠΟΙΗΣΗΣ ΣΤΗΝ ΑΓΟΡΑ ΔΗΜΗΤΡΙΑΚΩΝ ΑΝΔΡΕΑΔΗΣ ΕΥΣΤΑΘΙΟΣ ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ. Επιβλέπων Καθηγητής Χατζηγάγιος Θωμάς

ΝΟΜΙΚΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΤΗΣ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΠΟΙΗΣΗΣ ΣΤΗΝ ΑΓΟΡΑ ΔΗΜΗΤΡΙΑΚΩΝ ΑΝΔΡΕΑΔΗΣ ΕΥΣΤΑΘΙΟΣ ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ. Επιβλέπων Καθηγητής Χατζηγάγιος Θωμάς ΝΟΜΙΚΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΤΗΣ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΠΟΙΗΣΗΣ ΣΤΗΝ ΑΓΟΡΑ ΔΗΜΗΤΡΙΑΚΩΝ ΑΝΔΡΕΑΔΗΣ ΕΥΣΤΑΘΙΟΣ ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ Επιβλέπων Καθηγητής Χατζηγάγιος Θωμάς Διατμηματικό πρόγραμμα μεταπτυχιακών σπουδών στην διοίκηση επιχειρήσεων.

Διαβάστε περισσότερα

3 Υδατικοί πόροι Βιώσιμη Διαχείριση... 18

3 Υδατικοί πόροι Βιώσιμη Διαχείριση... 18 ΠΙΝΑΚΑΣ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΩΝ Πίνακες... 5 Σχήματα... 6 Πρόλογος... 7 Εισαγωγή... 8 1 Η Έννοια της Βιώσιμης ή Αειφόρου Ανάπτυξης... 11 2 Οι υπηρεσίες γενικού οικονομικού ενδιαφέροντος - Συνοπτική παρουσίαση...

Διαβάστε περισσότερα

ΜΕΡΟΣ ΤΕΤΑΡΤΟ. H μετάβασή μας στην αειφορικότητα. Γενικά

ΜΕΡΟΣ ΤΕΤΑΡΤΟ. H μετάβασή μας στην αειφορικότητα. Γενικά 1 ΜΕΡΟΣ ΤΕΤΑΡΤΟ H μετάβασή μας στην αειφορικότητα Γενικά Η αειφορικότητα αποτέλεσε το παρασκηνιακό περιεχόμενο σχεδόν κάθε θέματος που εξετάσαμε μέχρι τώρα. Σ αυτό το τέταρτο μέρος, η αειφορικότητα θα

Διαβάστε περισσότερα

Κτίρια Χαμηλής και μηδενικής ενεργειακής κατανάλωσης με θερμομόνωση EPS

Κτίρια Χαμηλής και μηδενικής ενεργειακής κατανάλωσης με θερμομόνωση EPS Κτίρια Χαμηλής και μηδενικής ενεργειακής κατανάλωσης με θερμομόνωση EPS Ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Διογκωμένης Πολυστερίνης ΠΑ.ΣΥ.ΔΙ.Π. με αγγλικό τίτλο: HELLENIC ASSOCIATION OF EXPANDED POLYSTYRENE (ΗEPSΑ)

Διαβάστε περισσότερα