«ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΚΑΙ ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΟΥ ΓΡΑΦΕΙΟΥ» ΙΩΑΝΝΗΣ ΤΣΙΩΡΟΣ ΜΑΥΡΙΑΣ ΟΚΤΩΜΒΡΙΟΣ 2016

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "«ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΚΑΙ ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΟΥ ΓΡΑΦΕΙΟΥ» ΙΩΑΝΝΗΣ ΤΣΙΩΡΟΣ ΜΑΥΡΙΑΣ ΟΚΤΩΜΒΡΙΟΣ 2016"

Transcript

1 «ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΚΑΙ ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΟΥ ΓΡΑΦΕΙΟΥ» ΙΩΑΝΝΗΣ ΤΣΙΩΡΟΣ ΜΑΥΡΙΑΣ ΟΚΤΩΜΒΡΙΟΣ 2016

2 Γενικά Τουρισμός είναι η πρόσκαιρη διακίνηση ατόμων από το γεωγραφικό περιβάλλον της μόνιμης διαμονής σε άλλο, με σκοπό την ψυχική ευχαρίστηση. Για να έχουμε τουρισμό, είναι απαραίτητο να Για να έχουμε τουρισμό, είναι απαραίτητο να υπάρχουν δύο τουλάχιστον τόποι, αυτός της μόνιμης κατοικίας και εκείνος του τουριστικού προορισμού.

3 Γενικά O Kotler, υποστηρίζει ότι, πλέον, ο τουρισμός κατευθύνεται σε προορισμούς οριοθετημένους από κάποιο είδος πραγματικού ή τεχνητού-νοηματικού συνόρου. Για την ακρίβεια, οι ταξιδιώτες δεν επιλέγουν πλέον τα μέρη που επισκέπτονται με βάση τα ειδικά αξιοθέατα που αυτά διαθέτουν (πχ ο πύργος της Πίζα, ή οι καταρράκτες του Νιαγάρα κλπ.). Η έννοια του προορισμού σημαίνει, στην ουσία, ότι, ακόμα και μέσα στην ίδια χώρα, οι πόλεις ανταγωνίζονται η μία την άλλη στο να κερδίσουν στη συνείδηση του κόσμου την φήμη ενός ξεχωριστού προορισμού, στον οποίο αξίζει να επενδύσει κανείς τις διακοπές του, τον ελεύθερο χρόνο και τα χρήματά του ( Kotler, Bowen& Makens, 2003).

4 Γενικά Συμπερασματικά, θα μπορούσε κανείς να πει ότι τα βασικά χαρακτηριστικά του τουρισμού συγκεντρώνονται στα εξής σημεία (Ηγουμενάκης1999): Τουρισμός νοείται η μεμονωμένη ή η ομαδική μετακίνηση προς εκπλήρωση τουριστικών αναγκών και επιθυμιών από έναν προορισμό σε έναν άλλον όταν η διαμονή στο τόπο προορισμού διαρκεί τουλάχιστον ένα 24ωρο. Δύο είναι τα βασικά στοιχεία που εννοούνται ότι συνυπάρχουν με οποιαδήποτε μορφή τουρισμού: το ταξίδι ( η μετακίνηση δηλαδή προς τον τόπο προορισμού) και η διαμονή μαζί βεβαίως με τη διατροφή. Η μετακίνηση θεωρείται δεδομένο ότι γίνεται για τουριστικούς και μόνο λόγους και πέραν του μόνιμου τόπου διαμονής των ταξιδιωτώντουριστών. Θεωρείται δεδομένη η επιστροφή των ταξιδιωτών στον τόπο διαμονής τους μετά από την μετακίνησή τους προς ένα τουριστικό επιλεγμένο προορισμό για μικρό χρονικό διάστημα (λίγες μέρες, εβδομάδες ή έστω μήνες). Οι λόγοι για τους οποίους οι ταξιδιώτες επισκέπτονται έναν προορισμό είναι καθαρά για την εκπλήρωση τουριστικών αναγκών και επιθυμιών και δεν έχουν καμία άλλη σχέση με άλλους λόγους όπως π.χ. επαγγελματικούς.

5 Γενικά Σε γενικές γραμμές οι εννοιολογικές προσεγγίσεις σε σχέση με τον «τουρισμό» είναι αρκετές. Ενδεικτικά ο τουρισμός νοείται ως (Βαγιονής, 2002): 1. Κοινωνιολογικό φαινόμενο: Από κοινωνιολογική άποψη, το τουριστικό φαινόμενο, η μετακίνηση δηλαδή με σκοπό την συλλογή εμπειριών και την ικανοποίηση αναγκών του μετακινούμενου, εμφανίζεται σε μικρότερο ή μεγαλύτερο βαθμό και χαρακτηρίζει όλες τις ελεύθερες κοινωνίες. 2. Πολιτισμικό φαινόμενο: Από άποψη πολιτισμική, το φαινόμενο του τουρισμού μπορεί να χαρακτηρισθεί σαν η διάθεση για γνωριμία ή καλύτερα για «επικοινωνία» με άλλους πολιτισμούς. Με βάση αυτό, κοινωνίες και άτομα που έχουν πολιτιστική ωριμότητα, είναι αυτά που δέχονται να γίνουν κοινωνοί, σε μικρότερο ή μεγαλύτερο βαθμό, άλλων, παρεμφερών, ή και τελείως διαφορετικών πολιτισμικών, πρακτικών, εθίμων κλπ, που χαρακτηρίζουν ένα ανθρωπογενές περιβάλλον, κατά τεκμήριο διαφορετικό από το δικό τους. 3. Οικονομικό φαινόμενο: Ο τουρισμός επίσης, είναι ένα καθαρά οικονομικό φαινόμενο και ιδιαίτερα σήμερα νοείται ως ένα τέτοιο είδος, με τεράστια εμβέλεια και μέγεθος από όλες του τις πλευρές και σε όλες του τις διαστάσεις, που αναπτύσσεται σε όλο τον κόσμο.

6 Γενικά

7 Γενικά Ο τουρισμός είναι ένα πολύπλοκο φαινόμενο, το οποίο μπορεί να παρατηρηθεί από πολλές πλευρές, ανάλογα με τα ενδιαφέροντα του παρατηρητή. Υπάρχουν πολλές αντιληπτικές γωνίες, από τις οποίες μπορεί να εξεταστεί το φαινόμενο του τουρισμού, η νομική, η θρησκευτική, η πληθυσμιακή και άλλες Αν δούμε τον τουρισμό από την πλευρά του τουρίστα, τότε θα θεωρήσουμε ότι είναι μια ευκαιρία για ξεκούραση και ψυχαγωγία. Αν δούμε τον τουρισμό από την πλευρά της χώρας υποδοχής, τοτε θα θεωρήσουμε ότι είναι πηγή συναλλαγματικής εισροής. Αν δούμε τον τουρισμό από την επιχειρηματική πλευρά, τότε θα θεωρήσουμε ότι είναι μια δραστηριότητα η οποία προσφέρει ευκαιρίες για κέρδος. Για πολλούς κατοίκους χωρών τουριστικής υποδοχής, ο τουρισμός είναι κλάδος που προσφέρει πολλές και διάφορες θέσεις εργασίας. Αν δούμε τον τουρισμό από την κοινωνιολογική πλευρά, τότε θα θεωρήσουμε ότι είναι μια δραστηριότητα η οποία εξυπηρετεί την επικοινωνία μεταξύ των διαφόρων λαών..

8 Γενικά

9 Γενικά

10 Εποχικότητα Τουριστικού προϊόντος Ένα γνώρισμα της τουριστικής ζήτησης, που επηρεάζει σε μεγάλο βαθμό το μέλλον της, είναι η εποχικότητα και οι περίοδοι αιχμής και ύφεσης των τουριστικών ροών. Αυτό κυρίως οφείλεται στις κλιματολογικές συνθήκες της χώρας-δέκτη, διότι πολλοί από τους τουριστικούς πόρους είναι από τη φύση τους εποχικοί -Θερμοκρασία και η ηλιοφάνεια. Οφείλεται όμως και στις κλιματολογικές συνθήκες των χωρών που παράγουν τουρισμό Θεσμικούς παράγοντες που περιλαμβάνουν τις σχολικές διακοπές, το κλείσιμο των εργοστασίων τον Αύγουστο, τις διακοπές του Πάσχα και των Χριστουγέννων, που κάνουν την τουριστική ζήτηση να συγκεντρώνεται σ' αυτές τις περιόδους.

11 Εποχικότητα Τουριστικού προϊόντος Πολλές χώρες έχουν δώσει μεγάλη προσοχή στην ανάπτυξη αντί-εποχικής τουριστικής πολιτικής. Σ' αρκετές περιπτώσεις έχουν ληφθεί, ενάντια στην εποχικότητα, τα παρακάτω μέτρα: Η κλιμάκωση των διακοπών. Η δημιουργία ειδικών εγκαταστάσεων. Οι προωθητικές τιμές στις περιόδους χαμηλής κίνησης, (χαμηλές τιμές τουριστικών πακέτων). Οι φθηνές εκδρομές για ηλιόλουστες περιοχές. Η επέκταση του Σαββατοκύριακου.

12 Εποχικότητα Τουριστικού προϊόντος Πολλές χώρες έχουν δώσει μεγάλη προσοχή στην ανάπτυξη αντί-εποχικής τουριστικής πολιτικής. Σ' αρκετές περιπτώσεις έχουν ληφθεί, ενάντια στην εποχικότητα, τα παρακάτω μέτρα: Η κλιμάκωση των διακοπών. Η δημιουργία ειδικών εγκαταστάσεων. Οι προωθητικές τιμές στις περιόδους χαμηλής κίνησης, (χαμηλές τιμές τουριστικών πακέτων). Οι φθηνές εκδρομές για ηλιόλουστες περιοχές. Η επέκταση του Σαββατοκύριακου. Η διαμορφωση τομέων απασχόλησης του τουρίστα οι οποίοι συμβαδίζουν με τα ενδιαφέροντά του, μπαίνουν οι βάσεις για αντίεποχικοί τουριστική πολιτική. Τέτοιες απασχολήσεις μπορούν να προσφέρουν οι πόλεις τυχερών παιχνιδιών με πολλά καζίνο κι ανάλογες εγκαταστάσεις, τα οργανωμένα χιονοδρομικά κέντρα κ.λπ. (Λαλούμης & Ρούπας,1998:74)

13 Εποχικότητα Τουριστικού προϊόντος Όπως είναι λογικό, ανάλογα με την εποχικότητα του τουρισμού γενικότερα δημιουργείται και η εποχικότητα των τουριστικών γραφείων. Είναι κάποιες ημέρες όπου τα γραφεία έχουν πολύ δουλειά και κάποιες άλλες ημέρες που δεν έχουν. Η περίοδος με την πολύ δουλειά είναι πριν τις διακοπές των Χριστουγέννων, πριν τις διακοπές του Πάσχα και βέβαια πριν τις καλοκαιρινές διακοπές. Η ζήτηση των πακέτων για αυτές τις περιόδους ξεκινά περίπου ένα με ενάμιση μήνα πριν. Για παράδειγμα η ζήτηση των Χριστουγεννιάτικων πακέτων ξεκινά από τις αρχές Νοέμβρη. Μέσα στον χρόνο όμως, ο κόσμος ζητάει και κάποιες ολιγοήμερες αποδράσεις. Οπότε όταν υπάρχουν αργίες τις εκμεταλλεύεται για διακοπές, με αποτέλεσμα πάλι τα γραφεία να ανεβάζουν την δουλειά τους λίγο πριν τις αργίες. Για παράδειγμα δημιουργούνται ειδικά πακέτα για την 25η Μαρτίου, την 28 Οκτωβρίου αλλά και για τον Δεκαπενταύγουστο. Μια άλλη περίοδος που έχει ζήτηση είναι η περίοδος των Αποκριών.

14 Οικονομικές επιδράσεις ανάπτυξης τουρισμού

15 Το τουριστικό προιόν Ο «τουριστικός προορισμός» αποτελεί ένα «ευπαθές προϊόν». Σημειώνεται ότι οι κύριο λόγοι για κάτι τέτοιο είναι: Η ικανοποίηση από έναν τουριστικό προορισμό επηρεάζεται από το ευρύτερο περιβάλλον του (Σιταράς & Τζένος, 2004). Το περιβάλλον αυτό το διαμορφώνει: 1)το τοπίο και η ομορφιά το, 2) η ιστορία και η παράδοση, 3) η υποδομή του τόπου και οι διευκολύνσεις που προσφέρει η νοοτροπία και η συμπεριφορά των κατοίκων, που αποτελούν αναπόσπαστο μέρος ολόκληρου του σκηνικού (Τα Νέα, 2007). Οι τουριστικές υπηρεσίες είναι άυλες, οπότε μη ορατές πριν από την κατανάλωσή τους. Κάτι τέτοιο είναι πολύ σημαντικό και επιβάλλει τελείως διαφορετική συμπεριφορά σε αυτόν που την παρέχει από οποιονδήποτε άλλο πωλητή. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να τελειώσει η κατανάλωση για να ξέρει ο τουρίστας τι αγόρασε τελικά.(gartner,2001). Μια άλλη ιδιαίτερη φύσης ευπάθεια των τουριστικών προϊόντων είναι ότι η ποιότητα τους δεν είναι ίδια με την ποιότητα ενός καταναλωτικού προϊόντος. Η ποιότητα του τελευταίου, με την τυποποίηση και τον έλεγχο της παραγωγής, εξασφαλίζεται σχετικά εύκολα στον τουρισμό, όμως, πρόκειται για υπηρεσίες που διαμορφώνονται διαφορετικά κάθε μέρα που περνά (Τα Νέα, 2007).

16 Το τουριστικό προιόν Προορισμός Σύμφωνα με τον Buhalis, (2000) η ιδιομορφία του τουριστικού προορισμού επηρεάζεται από τους εξής παράγοντες: 1) Ποικίλα χαρακτηριστικά τουριστών 2) Ποικίλα χαρακτηριστικά προορισμού 3) Πολύπλοκη διαδικασία τμηματοποίηση της αγοράς 4) Δυσκολία τιμολόγηση των υπηρεσιών του τουριστικού προορισμού.

17 Τουριστική κίνηση στην Ελλάδα Η σημασία του τουρισμού για την ελληνική οικονομία και κοινωνία είναι ιδιαίτερα μεγάλη. Η συμβολή της τουριστικής οικονομίας το 2009 στο ΑΕΠ της χώρας φτάνει το 15%, ενώ η συνολική απασχόληση στην τουριστική οικονομία ( θέσεις εργασίας) αντιστοιχεί στο 18,5% των απασχολουμένων. Τα συνολικά έσοδα ανέρχονται στο 10,4 δις., ενώ η μέση κατά κεφάλι δαπάνη στα 697. Οι αφίξεις αλλοδαπών στην χώρα προέρχονται κυρίως από την Γερμανία και το Ην. Βασίλειο (βλ. πίνακα 1). Σε παγκόσμιο επίπεδο, ο ελληνικός τουρισμός καταγράφει ικανοποιητικές επιδόσεις. Σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Τουρισμού (WTO) η Ελλάδα το 2009 ήταν 16η σε επίπεδο διεθνών αφίξεων και 15η σε επίπεδο εσόδων.

18 Οικονομικές επιδράσεις ανάπτυξης τουρισμού

19 Οικονομικές επιδράσεις ανάπτυξης τουρισμού

20 Οικονομικές επιδράσεις ανάπτυξης τουρισμού

21 Οικονομικές επιδράσεις ανάπτυξης τουρισμού

22 Οικονομικές επιδράσεις ανάπτυξης τουρισμού

23 Γενικά Ο βασικός διαχωρισμός των τουριστικών γραφείων είναι σε τουριστικά πρακτορεία λιανικής και σε διοργανωτές ταξιδιών (tour operators).

24 Ιστορικά στοιχεία. Στην Αμερική το πρώτο επίσημο τουριστικό γραφείο ιδρύθηκε το 1915 από την American Express, εταιρεία μέχρι τότε μεταφοράς φορτίων, αγαθών και χρημάτων, που το 1922 διοργάνωσε την πρώτη κρουαζιέρα γύρω από τον κόσμο. Στην Ελλάδα τα πρώτα ταξιδιωτικά γραφεία λειτούργησαν κυρίως σαν μεταναστευτικά κέντρα και έπαψαν να λειτουργούν με την κήρυξη του δεύτερου παγκοσμίου πολέμου. Μεταπολεμικά, τα πρώτα γραφεία άρχισαν να λειτουργούν ουσιαστικά μετά τις αρχές της δεκαετίας του '50. Την εποχή εκείνη συντελείται και η μεγάλη στροφή των γραφείων από τον περιηγητικό τουρισμό κάποιων αλλοδαπών ευγενών ή αρχαιολόγων στο μαζικό τουρισμό, με συνεργασίες με ευρωπαϊκά και αμερικάνικα γραφεία για την υποδοχή ομάδων τουριστών που επιθυμούσαν να γνωρίζουν την Αθήνα. Η πρώτη ομάδα οργανωμένων τουριστών ήταν 25 φοιτητές του Πανεπιστημίου της Σορβόννης, που έφθασαν με τρένο στο Πρίντεζι και στη συνέχεια με το πλοίο «Κολοκοτρώνης» ήλθαν στον Πειραιά. (Παπαγεωργίου, 2007:37)

25 TOUR OPERATORS TOUR OPERATOR «Διοργανωτές Ταξιδιών» Ο χονδρέμπορος του τουρισμού. Μισθώνει αεροπλάνα, κλείνει συμβόλαια με ξενοδοχεία και με τοπικούς πράκτορες που κάνουν την διαχείριση των αφιξο-αναχωρήσεων, μεταφορών και εκδρομών των τουριστών. Τις υπηρεσίες αυτές τις πουλάει σαν πακέτα διακοπών, μέσω των πρακτορείων ταξειδίων αλλά και από άλλα ηλεκτρονικά κανάλια διάθεσης.

26 TRAVEL AGENT TRAVEL AGENT «Πρακτορείο ταξιδίων», συνήθως μαγαζί λιανικής πώλησης. Τα πρακτορεία του εξωτερικού πουλάνε τα πακέτα των TOUR OPERATORS. Τα Ελληνικά πρακτορεία αναλαμβάνουν να παρέχουν υπηρεσίες για την καλή εκτέλεση των πακέτων αυτών. το ταξιδιωτικό γραφείο/πρακτορείο οργανώνει και δικά του τουριστικά προϊόντα πακέτα, συνδυάζοντας τις υπηρεσίες διαφόρων τουριστικών επιχειρήσεων. Δεν είναι σπάνιες οι φορές που μεγάλοι ταξιδιωτικοί οργανισμοί αγοράζουν τουριστικά πακέτα από συγκεκριμένα τουριστικά γραφεία και προσθέτουν σ αυτά δικές τους επιπλέον υπηρεσίες (Βιτουλαδίτη, 2000).

27 TOUR OPERATORS. ασχολούνται αποκλειστικά και μόνο με την κατάρτιση προγραμμάτων (πακέτων τουριστικών υπηρεσιών), την προβολή, την πώλησή τους και την διακίνηση μεγάλων ομάδων ατόμων σε τακτές ημερομηνίες, με ιδιόκτητα ή μισθωμένα μεταφορικά μέσα. Είναι δηλαδή, επιχειρήσεις παραγωγής και διάθεσης των προϊόντων της τουριστικής βιομηχανίας. Λειτουργούν μεταξύ των διαφόρων προμηθευτών τουριστικών υπηρεσιών και των τελικών καταναλωτών σαν κρίκος στην αλυσίδα διάθεσης του τουριστικού προϊόντος Επίσης κύριο χαρακτηριστικό των tour operators, είναι ο πολυεθνικός τους χαρακτήρας ως προς τον τρόπο λειτουργίας τους και τις στρατηγικές τους στην παραγωγή και εμπορία του τουριστικού προϊόντος. Είναι γεγονός ότι οι σύγχρονοι διοργανωτές ή όπως αποκαλούνται tour operators, εμφανίζονται όλο και πιο ισχυροί με αποτέλεσμα να παίζουν καταλυτικό ρόλο στην πορεία της τουριστικής κίνησης της κάθε χώρας αλλά και στον καθορισμό της τελικής τιμής του «πακέτου» που δημιουργούν και προωθούν (Σωτηριάδης, 2001).

28 TOUR OPERATORS. Έτσι γίνεται κατανοητό ότι οι tour operators αποτελούν σήμερα τους κυριότερους μεσολαβητές μεταξύ της τουριστικής ζήτησης που εκδηλώνεται στις χώρες προέλευσης των τουριστών και της τουριστικής προσφοράς των χωρών υποδοχής, διαδραματίζοντας έτσι σημαντικό ρόλο στην εμπορικοποίηση των τουριστικών προϊόντων. (Βαρβαρέσος 1998). Για παράδειγμα κάποιες περιοχές της Ερυθράς Θάλασσας, λόγω των κοραλλιογενών υφάλων και της πλούσιας θαλάσσιας ζωής έχουν μετατραπεί σε δημοφιλείς τουριστικούς προορισμούς. Εκεί λοιπόν ο τουρισμός οργανώνεται κυρίως από τους tour operators, οι οποίοι ασκούν φοβερή πίεση στα τουριστικά θέρετρα για να κρατούν τις τιμές τους χαμηλές, με αντάλλαγμα την εξασφάλιση ενός σταθερού ποσοστού πλήρωσης κατά τη διάρκεια του χρόνου. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα την ανάπτυξη ανταγωνισμού ανάμεσα στα θέρετρα για τη διατήρηση του ελάχιστου εισοδήματος, την αύξηση της δύναμης των tour operators και την αποδυνάμωση των επιχειρηματιών, στην διαπραγμάτευση τουριστικών πακέτων (Shaalan, 2005).

29 TOUR OPERATORS. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Τουρισμού, ο tour operator είναι : «μια επιχείρηση υπηρεσιών η οποία προετοιμάζει, πριν εκδηλωθεί η ζήτηση, τα ταξίδια και την παραμονή των τουριστών, οργανώνοντας τα μεταφορικά μέσα, πραγματοποιώντας τις κρατήσεις στα διάφορα καταλύματα και φροντίζοντας για όλες τις άλλες υπηρεσίες που απαιτούνται στον τουριστικό προορισμό. Αυτή η επιχείρηση προσφέρει μια σειρά υπηρεσιών προορισμένων να πουληθούν ως ένα σύνολο, είτε άμεσα από τα ίδια τα ταξιδιωτικά της πρακτορεία, είτε έμμεσα με τη μεσολάβηση ανεξάρτητών πρακτορείων ταξιδιών, σε ομάδες ή μεμονωμένα άτομα, σε μια προκαθορισμένη τιμή και με ημερομηνίες αναχώρησης και επιστροφής καθορισμένες εκ των προτέρων».

30 TOUR OPERATORS. Οι Tour Operators ανάλογα με τις υπηρεσίες που θέλουν να προσφέρουν και το αντικείμενο εξειδίκευσης τους διακρίνονται στις παρακάτω κατηγορίες (Σωτηριάδης, 2001): Tour Operators Μαζικού Τουρισμού Εξειδικευμένοι Tour Operators Tour Operators Εισερχόμενου Τουρισμού (Inbound) Tour Operators Εξερχόμενου Τουρισμού (Outbound) Ένας Tour Operator μπορεί να προσφέρει και συνδυασμό των παραπάνω.

31 TOUR OPERATORS. Tour Operators Μαζικού Τουρισμού Οι tour operators μαζικού τουρισμού είναι αυτοί που απευθύνονται στην ευρύτερη τουριστική αγορά, που ενδιαφέρεται να αγοράσει ένα οργανωμένο πακέτο διακοπών. Οι tour operators μαζικού τουρισμού, σχεδιάζουν τουριστικά πακέτα για τους πιο δημοφιλείς τουριστικούς προορισμούς. Ο κύριος σκοπός τους είναι να έχουν όσο το δυνατόν μεγαλύτερη πληρότητα αλλά και να πετύχουν μεγάλο κέρδος.

32 TOUR OPERATORS. Εξειδικευμένοι Tour Operators Οι εξειδικευμένοι tour operators απευθύνονται σε συγκεκριμένες ομάδες πελατών. Τέτοιες ομάδες για παράδειγμα είναι τα άτομα τρίτης ηλικίας ή επιχειρηματίες κλπ. Οι υπηρεσίες που μπορεί να περιλαμβάνει ένα πακέτο διακοπών σχεδιασμένο από έναν εξειδικευμένο tour operator είναι πιθανό να αφορούν πολυτελή και ειδικής μορφής καταλύματα, ειδικής μορφής δραστηριότητες αλλά και ξεχωριστούς προορισμούς. Οι tour operators αυτής της μορφής δεν είναι ιδιαίτερα ανεπτυγμένοι και συχνά αποτελούν τμήματα μεγάλων tour operators μαζικού τουρισμού.

33 TOUR OPERATORS. Tour Operators Εισερχόμενου Τουρισμού (Inbound) Οι tour operators εισερχόμενου τουρισμού δημιουργούν τουριστικά πακέτα τα οποία πωλούν στο εξωτερικό και τα αγοράζουν οι τουρίστες στην χώρα τους. Δηλαδή η λειτουργία ενός tour operator εισερχόμενου Δηλαδή η λειτουργία ενός tour operator εισερχόμενου τουρισμού είναι να σχεδιάζει πακέτα για τον προορισμό στον οποίο είναι εγκατεστημένος και να το πουλά σε τουρίστες άλλων χωρών που ενδιαφέρονται να επισκεφτούν τον συγκεκριμένο προορισμό.

34 TOUR OPERATORS. Tour Operators Εξερχόμενου Τουρισμού (Outbound) Ο ρόλος της μορφής αυτής των tour operators είναι να εξυπηρετούν τους εγχωρίους τουρίστες που σκοπεύουν να ταξιδέψουν σε μια χώρα του εξωτερικού. Έτσι, το τουριστικό πακέτο τους σχεδιάζεται για έναν άλλο προορισμό πέραν της χώρας που είναι εγκατεστημένος ο tour operator. Οι tour operators αυτοί συνήθως έχουν κάποιον αντιπρόσωπο στην χώρα προορισμού που μπορεί να είναι είτε ένας δικός του αντιπρόσωπος (representative) είτε έναν τοπικό τουριστικό πράκτορα που θα αναλάβει να εκπροσωπήσει τον tour operator.

35 TOUR OPERATORS. ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΕΣ Οι λειτουργίες ενός tour operator s είναι : ο σχεδιασμός και προγραμματισμός προγραμμάτων διακοπών, η προβολή / προώθηση και η πώλησή τους και γενικά, η διακίνηση μεγάλων ομάδων σε τακτές ημερομηνίες με ιδιόκτητα ή μισθωμένα μέσα. Το προϊόν τους είναι ένα πακέτο (σύνολο προϊόντων υπηρεσιών), διατίθεται από μια σειρά επιχειρήσεων (επιχειρήσεις καταλύματος, επισιτισμού, μεταφορών, αναψυχής, εμπορικές επιχειρήσεις κάθε μορφής που λειτουργούν συμπληρωματικά μέσα στο τουριστικό κύκλωμα, οργανισμοί ιδιωτικού & δημόσιου φορέα κλπ.) και πωλείται στους τουρίστες μέσω ταξιδιωτικών πρακτορείων ή συνεργατών του (λιανοπωλητές) σε μια καθορισμένη τιμή, με προκαθορισμένη διάρκεια.

36 TOUR OPERATORS. ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ Όσον αφορά τη δραστηριότητα τους, οι tour operators διακρίνονται σε δύο μεγάλες κατηγορίες: Τους Παραγωγούς Χονδρέμπορούς: οι tour operators αυτής της κατηγορίας ασχολούνται με την παραγωγή τουριστικών πακέτων τα οποία στη συνέχεια πωλούνται από το δίκτυο διαμονής των τουριστικών γραφείων. κατάλογος/μπροσούρα, αφίσες, διαφήμιση, άλλα μέσα προβολής & προώθησης Τους Παραγωγούς Χονδρέμπορούς Μεταπωλητές: οι tour operators αυτής της κατηγορίας οργανώνουν και πωλούν τα πακέτα τους οι ίδιοι, με την βοήθεια των δικών τους τουριστικών γραφείων.

37 TOUR OPERATORS. ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ Οι κύριες δραστηριότητες των Tour Operators είναι: Έρευνα αγοράς Επιλογή προορισμού Διαπραγματεύσεις με προμηθευτές και πελάτες Σύναψη συμβολαίων Σύνθεση τουριστικού πακέτου Παραγωγή Brochure Προβολή τουριστικού πακέτου Αξιολόγηση τουριστικού πακέτου Έλεγχος

38 TOUR OPERATORS. ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΕΣ

39 TOUR OPERATORS. ΟΡΓΑΝΩΤΙΚΗ ΔΟΜΗ Η σωστή λειτουργία ενός tour operator εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τη οργανωτική δομή της εταιρείας. Τα διάφορα τμήματα που την αποτελούν είναι στενά συνδεδεμένα μεταξύ τους και μερικές φορές είναι δύσκολο να οριοθετηθούν οι αρμοδιότητες του κάθε τμήματος. Η σωστή κατανομή των αρμοδιοτήτων της κάθε εργασίας, οδηγούν στην πολύ καλή οριζόντια επικοινωνία και τον συντονισμό των εργαζομένων και βοηθούν στο τελικό αποτέλεσμα.

40 TOUR OPERATORS. ΟΡΓΑΝΩΤΙΚΗ ΔΟΜΗ Στη βάση ενός τυπικού οργανογράμματος παρουσιάζεται η δομή ενός tour operator. Είναι μια εικόνα των θέσεων εργασίας μέσα στην επιχείρηση και των επίσημων σχέσεων που οι θέσεις αυτές έχουν μεταξύ τους και θα μας βοηθήσει στην κατανόηση του έργου του κάθε τμήματος και κυρίως των τμημάτων που θα μας απασχολήσουν στην παρουσίαση μας. Μέσα από την περιγραφή των θέσεων εργασίας που θα ακολουθήσει, θα γίνει κατανοητή η σημασία του ρόλου των τμημάτων marketing, δημοσίων σχέσεων & πωλήσεων αλλά και την διασύνδεσή τους με τα υπόλοιπα τμήματα με στόχο την καλύτερη προώθηση των προϊόντων - υπηρεσιών της

41 TOUR OPERATORS. ΟΡΓΑΝΩΤΙΚΗ ΔΟΜΗ

42 TOUR OPERATORS. ΟΡΓΑΝΩΤΙΚΗ ΔΟΜΗ Γενική Διεύθυνση: Αποτελείται από τον διευθυντή και την γραμματέα του. Είναι το τμήμα που παίρνει τις σημαντικότερες αποφάσεις σχετικά με την οργάνωση, διοίκηση και λειτουργία της επιχείρησης. Για παράδειγμα, επιλογή της αεροπορικής εταιρείας για ναύλωση θέσεων, επιλογή του ταξιδιωτικού πρακτορείου ανταποκριτή σε κάθε τουριστικό προορισμό κλπ..

43 TOUR OPERATORS. ΟΡΓΑΝΩΤΙΚΗ ΔΟΜΗ Τμήμα Υλοποίησης (Operation): Σε συνεργασία με την διεύθυνση, με τους προϊσταμένους των τμημάτων που ηγείται, καθώς επίσης και με το τμήμα πωλήσεων καλείται να συμβάλλει στην επιλογή των κατάλληλων συνεργατών / προμηθευτών υπηρεσιών με τους οποίους η επιχείρηση πρόκειται να συνάψει συμβόλαια για την επόμενη περίοδο και να εξασφαλίσει των απαραίτητων προϋποθέσεων για την υλοποίηση των πακέτων διακοπών. Για παράδειγμα, επιλογή πτήσεων αεροπορικών εταιρειών, ξενοδοχεία, παραγωγή και έκδοση της μπροσούρας κλπ..

44 TOUR OPERATORS. ΟΡΓΑΝΩΤΙΚΗ ΔΟΜΗ Τμήμα Μάρκετινγκ: Έχει την ευθύνη της προβολής της εταιρείας και την προώθηση των πωλήσεών της, με όλα τα μέσα και τεχνικές του μάρκετινγκ. Για παράδειγμα, ενημέρωση και πληροφόρηση, παραγωγή διαφημιστικών εντύπων, πραγματοποίηση επισκέψεων και ενημερωτικών παρουσιάσεων στα ταξιδιωτικά πρακτορεία λιανοπωλητές, πληροφόρηση για νέα προϊόντα υπηρεσίες κλπ..

45 TOUR OPERATORS. ΟΡΓΑΝΩΤΙΚΗ ΔΟΜΗ Τμήμα Πωλήσεων: Επιτελείται η επισφράγιση της επιτυχίας ή μη, όλων των ενεργειών και πρωτοβουλιών που αναπτύχθηκαν από τα υπόλοιπα τμήματα. Εδώ, επιβεβαιώνεται η ορθότητα των αποφάσεων ως προς τις διάφορες επιλογές και συνεργασίες. Για παράδειγμα, συνεργάζεται με το τμήμα Υλοποίησης για την έκδοση μπροσούρας τιμοκαταλόγου γνωρίζοντας τις αντίστοιχες υπηρεσίες τιμές του ανταγωνισμού, ενημερώνει τους πωλητές για την σωστή προώθηση των υπηρεσιών κλπ..

46 TOUR OPERATORS. ΟΡΓΑΝΩΤΙΚΗ ΔΟΜΗ Τμήμα Δημοσίων Σχέσεων: Είναι υπεύθυνο για την «εικόνα» της εταιρείας απέναντι στους συνεργάτες προμηθευτές, καταναλωτικό κοινό. Για παράδειγμα, έχει την ευθύνη της σωστής ενημέρωσης και διατήρησης του αρχείου πελατών και συνεργατών, την συνεχή επαφή μαζί τους, την εκπροσώπηση της επιχείρησης σε εκδηλώσεις, την συνεχή πληροφόρηση και επαφή με την δυνητική αγορά, με εκδοτικές εταιρείες, με εταιρείες δώρων, την διαχείριση παραπόνων κλπ..

47 TOUR OPERATORS. ΟΡΓΑΝΩΤΙΚΗ ΔΟΜΗ Τμήμα Λογιστηρίου: Τηρεί όλα τα λογιστικά στοιχεία και τους λογαριασμούς. Για παράδειγμα, ελέγχει τα τιμολόγια των προμηθευτών (ξενοδοχεία, μεταφορικές εταιρείες κλπ.) καθώς και τις χρεώσεις των πελατών, αναλαμβάνει πληρωμές συνεργατών, εταιρειών, προσωπικού της επιχείρησης κλπ..

48 TOUR OPERATORS. ΟΡΓΑΝΩΤΙΚΗ ΔΟΜΗ Τμήμα Προσωπικού: Είναι υπεύθυνο για όλα τα θέματα που αφορούν το προσωπικό της εταιρείας. Για παράδειγμα, φροντίζει για την ανεύρεση του κατάλληλου προσωπικού, έχει την ευθύνη του καθορισμού των λειτουργιών και των αρμοδιοτήτων της κάθε θέσης εργασίας κλπ.. Τμήμα Μηχανογράφησης: Στηρίζει όλα τα τμήματα στο επίπεδο των ηλεκτρονικών λειτουργιών.

49 TOUR OPERATORS. ΣΥΝΘΕΣΗ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΟΥ ΠΑΚΕΤΟΥ οι tour operators σχεδιάζουν και προωθούν ενιαία πακέτα διακοπών που περιλαμβάνουν διάφορες τουριστικές υπηρεσίες και τα οποία πωλούν στους πελάτες τους. Ο όρος «τουριστικό πακέτο» αποτελεί μια ευρύτατα χρησιμοποιούμενη έννοια η οποία περιγράφει ένα συνολικό τουριστικό προϊόν, το οποίο περιλαμβάνει μεταφορά από την χώρα αποστολής προς τον τόπο προορισμού και το αντίστροφο, διαμονή στην χώρα υποδοχής, μετακινήσεις εντός του προορισμού και πιθανότατα μια σειρά από άλλες συμπληρωματικές δραστηριότητες συνδυασμένες σε ενιαία τιμή.

50 TOUR OPERATORS. ΣΥΝΘΕΣΗ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΟΥ ΠΑΚΕΤΟΥ Τα τουριστικά πακέτα (package tours), χωρίζονται σε 2 κύριες κατηγορίες (Βιτουλαδίτη): 1) Ready Made: σχεδιάζονται για οργανωμένες ομάδες & απευθύνονται σε ευρείες κατηγορίες πελατών και 2) Tailor Made: σχεδιάζονται για μικρές ομάδες ή ακόμη και για μεμονωμένους πελάτες και οργανώνονται έπειτα από εκφρασμένη επιθυμία του πελάτη. Επίσης, μια άλλη κατηγοριοποίηση των πακέτων είναι και τα Group Inclusive Tours (GIT) & τα Individual Inclusive Tours (IIT). Τα GIT οργανώνονται για ομάδες και συνήθως είναι ready made και βασικό χαρακτηριστικό είναι ότι περιλαμβάνει και Tour Leader, εκτός από τις βασικές υπηρεσίες που αναφέρονται παραπάνω στον ορισμό. Τα IIT οργανώνονται για μεμονωμένους τουρίστες ή για ολιγομελείς ομάδες και συνήθως είναι tailor made (Βιτουλαδίτη, (2000).

51 TOUR OPERATORS. ΣΥΝΘΕΣΗ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΟΥ ΠΑΚΕΤΟΥ Τα τουριστικά πακέτα έχουν τα εξής κοινά χαρακτηριστικά (Βιτουλαδίτη, 2000): οι ταξιδιωτικές διαδικασίες οργανώνονται εκ των προτέρων τα συστατικά τους στοιχεία περιλαμβάνουν μεταφορά, διαμονή, transfer και μια σειρά υπηρεσιών που προσφέρονται στον προορισμό, πωλούνται σε μια ενιαία τιμή η οποία καλύπτει όλες τις προσφερόμενες υπηρεσίες, και εξοφλούνται πριν από την αναχώρηση. χαμηλότερες τιμές που εξασφαλίζονται για τον πελάτη σε σύγκριση με τα ατομικά ταξίδια αλλά παράλληλα, η μη δυνατότητα αλλαγών των υπηρεσιών που περιλαμβάνει ένα πακέτο. Αυτό σημαίνει ότι, όλοι οι τουρίστες - καταναλωτές που προσανατολίζονται στην αγορά ενός πακέτου, καλούνται να ταξιδέψουν στις ίδιες ημερομηνίες, να μείνουν στα ίδια ξενοδοχεία και να πραγματοποιήσουν τις ίδιες δραστηριότητες, επιτρέποντας στους tour operators να προσφέρουν ένα προϊόν «μαζικής κατανάλωσης» και να εξασφαλίσουν οικονομίες κλίμακας και χαμηλό κόστος παραγωγής ανά μονάδα

52 TOUR OPERATORS. ΣΥΝΘΕΣΗ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΟΥ ΠΑΚΕΤΟΥ τα τελευταία χρόνια παρατηρείται μια ραγδαία αλλαγή όσον αφορά στον τρόπο πωλήσεων των ξενοδοχειακών μονάδων της χώρας μέσω των μεγάλων τουριστικών γραφείων. Έχοντας σαν στόχο την αύξηση των διανυκτερεύσεων σε μία έντονα ανταγωνιστική παγκόσμια τουριστική αγορά, ολοένα και περισσότερες ελληνικές ξενοδοχειακές μονάδες παρέχουν, κυρίως στους αλλοδαπούς πελάτες τους, προπληρωμένα πακέτα διακοπών (all inclusive). Στα οικονομικά αυτά πακέτα συμπεριλαμβάνεται συνήθως πλήρης διατροφή (πρωινό, μεσημεριανό, βραδινό), ελεύθερα ποτά και διάφορα snacks σε απεριόριστες ποσότητες όλη την ημέρα, αλλά και πολλές υπηρεσίες, σπορ κλπ χωρίς χρέωση ανάλογα με το πακέτο. Αυτή η μέθοδος προσέλκυσης τουριστών, αν και έχει σαν άμεσο αποτέλεσμα την αύξηση των αφίξεων, μπορεί μακροπρόθεσμα να προκαλέσει σοβαρά προβλήματα όχι μόνο στην εκάστοτε ξενοδοχειακή μονάδα αλλά και στο σύνολο της τουριστικής βιομηχανίας της χώρας. Οι επιπτώσεις αυτές παρουσιάζονται αναλυτικά στο επόμενο κεφάλαιο.

53 TOUR OPERATORS. ΣΥΝΘΕΣΗ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΟΥ ΠΑΚΕΤΟΥ Με ποιο τρόπο συμβάλουν τα οικονομικά προπληρωμένα πακέτα all inclusive στην διαμόρφωση αυτής της «ψαλίδας» ανάμεσα στις αφίξεις και στο πραγματικό τουριστικό συνάλλαγμα; Προσπαθώντας να βγουν ανταγωνιστικές και υποκύπτοντας στην πίεση των τουριστικών πρακτόρων για ολοένα και χαμηλότερες τιμές, πολλές ξενοδοχειακές μονάδες προσφέρουν πακέτα all inclusive τόσο οικονομικά, ώστε να αναγκάζονται να προβούν σε περικοπές στην ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών για να παραμείνουν βιώσιμες. Με το τρόπο αυτό παρασύρουν και άλλες ξενοδοχειακές μονάδες σε ένα φαύλο κύκλο ολοένα χαμηλότερων τιμών με ολοένα χειρότερη ποιότητα. Είναι απολύτως κατανοητό, ότι ούτε τα τόσο οικονομικά πακέτα αλλά ούτε και η μείωση της ποιότητας των υπηρεσιών προσφέρουν το οτιδήποτε στην αύξηση του τουριστικού συναλλάγματος της χώρας. Το πακέτο all inclusive προσελκύει πρακτικά τουρίστες, που, έχοντας προπληρώσει το σύνολο των διακοπών τους (διαμονή, διατροφή, διασκέδαση), δεν έχουν λόγο αλλά ούτε και σκοπό να δαπανήσουν τίποτα παραπάνω. Ο τομέας του τουριστικού εμπορίου (εστιατόρια, καφετέριες, κοσμηματοπωλεία κ.λ.π.) δεν ωφελείται από τα παραπάνω. Ο τουρίστας λοιπόν παραμένει κυρίως στο ξενοδοχείο και, όταν απομακρυνθεί από αυτό, δεν καταναλώνει τίποτα.

54 Διακρίσεις Τουριστικών Γραφείων Τα τουριστικά γραφεία, παρά το γεγονός ότι το αντικείμενό τους φαινομενικά είναι το ίδιο, διαφέρουν μεταξύ τους. Τα τουριστικά γραφεία μπορούν να διακριθούν με πολλούς τρόπους (Παπαγεωργίου, 2007:43):

55 Διακρίσεις Τουριστικών Γραφείων 1) Σύμφωνα με τον νόμο: 1 Α. Τουριστικά γραφεία γενικού τουρισμού Τα τουριστικά γραφεία γενικού τουρισμού προσφέρουν όλο το φάσμα των υπηρεσιών σε ημεδαπούς αλλά και αλλοδαπούς πελάτες. 'Ενα γραφείο γενικού τουρισμού είναι δυνατόν να δραστηριοποιείται στον εισερχόμενο, τον εξερχόμενο, τον επαγγελματικό ή και σε οποιαδήποτε άλλη μορφή τουρισμού. ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΑ : Καταρτίζουν και εκτελούν προγράμματα εκδρομών εντός και εκτός Ελλάδας Διασφαλίζει την διαμονή των πελατών σε καταλύματα Πωλεί δικαιώματα χρονομεριστικών μισθώσεων( time-sharing)

56 Διακρίσεις Τουριστικών Γραφείων Τουριστικά γραφεία γενικού τουρισμού... Εκδίδει εισιτήρια για κάθε μεταφορικό μέσο Μεσολαβεί για την ενοικίαση αυτοκινήτων, αεροσκαφών, πλοίων και άλλων μεταφορικών μέσων Διοργανώνει συνέδρια, σεμινάρια, ημερίδες και σειρά άλλων εκδηλώσεων Διαμεσολαβεί για την έκδοση visa και την ανανέωση των διαβατηρίων, πιστοποιητικών υγείας και άλλων ταξιδιωτικών εγγράφων, Διοργανώνει ταξίδια κινήτρων(incentives) τα οποία προσφέρουν μεγάλες εταιρείες ως επιβράβευση στους υπαλλήλους τους, Παρέχει πληροφορίες για δρομολόγια, τιμές εισιτηρίων κτλ Διαθέτει έντυπα και Χάρτες

57 Διακρίσεις Τουριστικών Γραφείων Τουριστικά γραφεία γενικού τουρισμού...

58 Διακρίσεις Τουριστικών Γραφείων 1) Σύμφωνα με τον νόμο: 1. Β Τουριστικά γραφεία εσωτερικού τουρισμού Τα γραφεία εσωτερικού τουρισμού παρέχουν υπηρεσίες μόνο σε Έλληνες ταξιδιώτες και μόνο μέσα στα όρια της ελληνικής επικράτειας, με αποτέλεσμα οι αρμοδιότητες τους να είναι περιορισμένες. Ένα γραφείο εσωτερικού τουρισμού μπορεί να εξελιχθεί σε γραφείο γενικού τουρισμού, εάν πληροί τις προϋποθέσεις που απαιτεί ο νόμος.

59 Διακρίσεις Τουριστικών Γραφείων Τουριστικά γραφεία εσωτερικού τουρισμού ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΑ: Προσφέρουν υπηρεσίες μόνο σε Έλληνες τουρίστες και μόνο εντός Ελλάδας Οργανώνουν εκδρομές εντός Ελλάδας, Διαμεσολαβούν για την εξασφάλιση διαμονής, διατροφής, αναψυχής, ψυχαγωγίας και μεταφοράς πελατών εντός Ελλάδας Έκδοση Εισιτηρίων οποιουδήποτε μεταφορικού μέσου εντός Ελλάδας

60 Διακρίσεις Τουριστικών Γραφείων 2) Σύμφωνα με τη δυνατότητα έκδοσης αεροπορικών εισιτηρίων: Τουριστικά γραφεία ΙΑΤΤΑ Μια άλλη κατηγορία τουριστικών γραφείων είναι ανάλογα με την δυνατότητα ή όχι που έχουν για να εκδίδουν αεροπορικά εισιτήρια. Για πτήσεις εσωτερικού έχουν τη δυνατότητα να εκδώσουν όλα τα γραφεία, εφόσον πληρούν τις προϋποθέσεις (οικονομικές, εξοπλισμού). Αεροπορικά εισιτήρια για πτήσεις εκτός της Ελλάδας μπορούν να εκδώσουν μόνο τα γραφεία τα οποία είναι μέλη της Διεθνούς Ενώσεως Αερομεταφορών. Τα γραφεία αυτά ονομάζονται ΙΑTΤΑ Traνel Agencies, και πληρούν συγκεκριμένες προϋποθέσεις και κριτήρια, τους δίνεται συγκεκριμένος κωδικός αριθμός ο οποίος εκτυπώνεται σε όλα τα έντυπα του γραφείου και τέλος, τους χορηγείται το ειδικό σήμα εγκεκριμένου πράκτορα ΙΑTTΑ βάσει συγκεκριμένης διαδικασίας. Τουριστικά γραφεία nοn-ια ΤΤΑ Τα γραφεία non IATA συνεργάζονται με τα γραφεία ΙΑΤΑ και εισπράττουν προμήθεια 1% επί της συνολικής τιμής του εισιτηρίου.

61 Διακρίσεις Τουριστικών Γραφείων 3) Σύμφωνα με τη χώρα προέλευσης και προορισμού των διακινούμενων ταξιδιωτών: 3. Α Τουριστικά γραφεία εισερχόμενου τουρισμού (incoming) Τα γραφεία εισερχόμενου τουρισμού ειδικεύονται στη διακίνηση τουριστών από τη χώρα που μονίμως αυτοί διαμένουν στη χώρα που τα γραφεία εδρεύουν. ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΑ ΠΑΡΕΧΟΥΝ Κρατήσεις ξενοδοχείων, Παραλαβή τουριστών από αεροδρόμιο, λιμάνι κτλ και μετάφορά τους από και προς το ξενοδοχείο, Περιηγήσεις Διακοπές Ειδικού Ενδιαφέροντος (one day cruises, Κτλ)

62 Διακρίσεις Τουριστικών Γραφείων Τουριστικά γραφεία εισερχόμενου τουρισμού (incoming) Επεξηγήσεις και διερμηνείες Κρατήσεις εισιτηρίων Ενίοτε υπάρχει τμήμα Αντιπροσώπων( reps) του διοργανωτή των τουριστικών πακέτων των tour-operator. Οι αντιπρόσωποι αυτοί λογοδοτούν στην εταιρεία tour- operator και συνεργάζονται με το γραφείο για την ομαλότερη υλοποίηση των δραστηριοτήτων τους Υποδέχονται και ενημερώνουν τους τουρίστες και επιλύουν τυχόν έκτακτες ανάγκες

63 Διακρίσεις Τουριστικών Γραφείων

64 Διακρίσεις Τουριστικών Γραφείων 3) Σύμφωνα με τη χώρα προέλευσης και προορισμού των διακινούμενων ταξιδιωτών: 3.Β Τουριστικά γραφεία εξερχόμενου τουρισμού ( outgoing) Τα γραφεία εξερχόμενου τουρισμού ειδικεύονται στη διακίνηση ημεδαπών τουριστών προ το εξωτερικό. Εδρεύουν στο χώρα μονίμου κατοικίας των ταξιδιωτών, Αναλαμβάνουν την πώληση οργανωμένων ταξιδιών τρίτων (ή από το ίδιο το γραφείο) προς το εξωτερικό, Εξυπηρετούν ταξιδιώτες που θέλουν να ταξιδέψουν σε μία άλλη χώρα

65 Διακρίσεις Τουριστικών Γραφείων Τουριστικά γραφεία εξερχόμενου τουρισμού ( outgoing) ενδέχεται να έχει τμήματα όπως: Ευρώπη και Μεσογειακές χώρες Ασία και Άπω Ανατολή, ΗΠΑ και Καναδάς, Εξωτικών ταξιδίων, Οδικές εκδρομές (πούλμαν ή άλλα ΜΜΜ) Εκδρομές Ειδικών Εκδιαφερόντων

66 Διακρίσεις Τουριστικών Γραφείων 4) Σύμφωνα με την εξειδίκευση των γραφείων : Τουριστικά γραφεία επαγγελματικού τουρισμού ΕπαγγελματικόςΤουρισμός: τουρισμός που περιέχει και επαγγελματική δραστηριότητα, Ο τουρισμός κινήτρων, εκθέσεων, τα επαγγελματικά ταξίδια αλλά και τα συνέδρια ανήκουν στον επαγγελματικό τουρισμό. Συνέδριο( conference ήcongress), έκθεση (trade fair ήexhibition) και ταξίδια κινήτρων( incentive travel), Συνήθως δεν είναι τουρισμός αλλά ταξίδι ( δεν πηγαίνει ο ταξιδιώτης με δική του θέληση, ταξιδεύει λόγω επαγγελματικής υποχρέωσης)

67 Διακρίσεις Τουριστικών Γραφείων 4) Σύμφωνα με την εξειδίκευση των γραφείων : Τουριστικά γραφεία επαγγελματικού τουρισμού Ο τουρισμός κινήτρων, εκθέσεων, τα επαγγελματικά ταξίδια αλλά και τα συνέδρια ανήκουν στον επαγγελματικό τουρισμό. Τουριστικά γραφεία εναλλακτικού τουρισμού Στον εναλλακτικό τουρισμό ανήκουν νέες μορφές τουρισμού οι οποίες διαφοροποιούνται από το κλασικό πρότυπο. Νέες μορφές τουρισμού είναι ο αγροτουρισμός, ο Θρησκευτικός τουρισμός, ο τουρισμός υγείας αλλά και πολλές άλλες μορφές.

68 Διακρίσεις Τουριστικών Γραφείων 5) Σύμφωνα με την ειδική μορφή των γραφείων: Γενικοί πράκτορες πωλήσεων (General Sales Agent) Υπάρχουν τα τουριστικά γραφεία αντιπροσώπευσης όπου ένας προμηθευτής βρίσκει έναν αντιπρόσωπο. Τουριστικά γραφεία δικαιόχρησης (franchising) Όπου μια εταιρεία επιτρέπει σε μια άλλη να χρησιμοποιήσει το όνομά της. Διαδικτυακά τουριστικά γραφεία (intemet) όπου όλες οι ενέργειες γίνονται μέσω ίntemet.

69 Τουριστικό Γραφείο Γεωγραφική κατανομή

70 Τουριστικό Γραφείο Νομική μορφή

71 ΥΠΟΧΡΕΩΣΕΙΣ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΩΝ ΓΡΑΦΕΙΩΝ Τα τουριστικά γραφεία υποχρεούνται: Να διαθέτουν άρτια και ευπρεπή γραφειακή εγκατάσταση. Να αναγράφουν στα έντυπα που χρησιμοποιούν για τις συναλλαγές τους, στα ενημερωτικά τους έντυπα (brochures) και στον δικτυακό τους τόπο (website) τον αριθμό του ειδικού σήματος λειτουργίας, τον διακριτικό τίτλο και το σήμα, τον αριθμό φορολογικού μητρώου, την ακριβή διεύθυνση της επιχείρησης, τον αριθμό τηλεφώνου και fax και την ηλεκτρονική διεύθυνσή τους.

72 ΥΠΟΧΡΕΩΣΕΙΣ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΩΝ ΓΡΑΦΕΙΩΝ Να συνάπτουν συμβάσεις ή συμφωνίες για λογαριασμό των πελατών τους, είτε αυτοί είναι πρόσωπα (μεμονωμένοι ταξιδιώτες, συμμετέχοντες σε οργανωμένο ταξίδι) είτε τουριστικά γραφεία (διοργανωτές τουριστικών προγραμμάτων) του εσωτερικού ή του Εξωτερικού. Σε αντίθετη περίπτωση, η συμφωνία είναι άκυρη. τις συμβάσεις ή συμφωνίες αναγράφονται υποχρεωτικά και επί ποινή ακυρότητάς τους ο αριθμός του ειδικού σήματος λειτουργίας, η λειτουργική μορφή, η κατηγορία και ο αριθμός φορολογικού μητρώου της τουριστικής επιχείρησης, καθώς και τα στοιχεία του τουριστικού γραφείου που αναφέρονται. Όταν πρόκειται για τουριστικά γραφεία των κρατών μελών της Ε.Ε., αναγράφονται στη σύμβαση ή τη συμφωνία υποχρεωτικά τα αντίστοιχα στοιχεία που προβλέπονται από τη νομοθεσία του οικείου κράτους μέλους.

73 ΥΠΟΧΡΕΩΣΕΙΣ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΩΝ ΓΡΑΦΕΙΩΝ Για κάθε σύμβαση ή συμφωνία που υπογράφεται από αλλοδαπά τουριστικά γραφεία (εκτός χωρών Ε.Ε.), για τουριστικές υπηρεσίες που παρέχονται στην ελληνική επικράτεια στα πλαίσια οργανωμένου ταξιδιού, είναι απαραίτητη η προσυπογραφή της από τουριστικό γραφείο που λειτουργεί νόμιμα στην Ελλάδα και το οποίο εκπροσωπεί στην Ελλάδα το αλλοδαπό. Να μη διαφημίζουν τουριστικές εγκαταστάσε ις και υπηρεσίες διαφορετικού είδους ή/και κατηγορίας από εκείνες που ορίζονται στο ειδικό σήμα λειτουργίας των εγκαταστάσεων αυτό)ν, ή διαφορετικού ποιοτικού επιπέδου και σύνθεσης λειτουργιών από εκείνες που διαθέτουν (παραπλανητική διαφήμιση).

74 Τουριστικό Γραφείο Χορήγηση Σήματος ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΕΚΔΟΣΗΣ ΣΗΜΑΤΟΣ Για να λειτουργήσει ένα τουριστικό γραφείο απαιτείται η χορήγηση του ειδικού σήματος λειτουργίας. Το σήμα το χορηγεί η Περιφερειακή Υπηρεσία Τουρισμού του ΕΟΤ, στην οποία ανήκει το τουριστικό γραφείο, σε φυσικά ή νομικά πρόσωπα με ελληνική ιθαγένεια μετά από σχετική απόφαση του Γενικού Γραμματέα. Το ειδικό αυτό σήμα λειτουργίας που καθιερώθηκε με τον ν 2160/93, αντικατέστησε την άδεια λειτουργίας επιχειρήσεων που χορηγούσε μέχρι τότε ο ΕΟΤ.

75 Τουριστικό Γραφείο Χορήγηση Σήματος ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΕΚΔΟΣΗΣ ΣΗΜΑΤΟΣ Για τη χορήγηση του ειδικού σήματος σε φυσικά πρόσωπα απαιτείται η υποβολή των εξής δικαιολογητικών: 1. Αίτηση του επιχειρηματία για χορήγηση του ειδικού σήματος και έγκριση του διακριτικού τίτλου της επιχείρησης, καθώς επίσης και για τον έλεγχο της γραφειακής εγκατάστασης. 2. Υπεύθυνη δήλωση της παρ.2 του άρθρου 3 του Ν. 2160/ Αντίγραφο ποινικού μητρώου τύπου Β (όχι απόσπασμα), 3μηνης ισχύος. 4. Πιστοποιητικό Γραμματέα Πρωτοδικών, από το οποίο να φαίνεται ότι ο επιχειρηματίας α. δεν έχει κηρυχθεί σε πτώχευση, β. δεν βρίσκεται σε απαγόρευση ή δικαστικ1ί αντίληψη. 5. Φωτοτυπία της αστυνομικής ταυτότητας.

76 Τουριστικό Γραφείο Χορήγηση Σήματος ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΕΚΔΟΣΗΣ ΣΗΜΑΤΟΣ Για τη χορήγηση του ειδικού σήματος σε φυσικά πρόσωπα απαιτείται η υποβολή των εξής δικαιολογητικών:. 6. Επικυρωμένο αντίγραφο απολυτηρίου Λυκείου ή άλλης ισότιμης σχολής της Ελλάδος ή του εξωτερικού. Αν ο ενδιαφερόμενος δεν είναι κάτοχος απολυτηρίου Λυκείου, πρέπει να πληροί τις προϋποθέσεις του ΠΔ 288/ Επικυρωμένο αντίγραφο τίτλου σπουδών ξένης γλώσσας. Αν δεν υπάρχει τίτλος σπουδών, η γνώση της ξένης γλώσσας μπορεί να αποδειχθεί με εξέταση στον ειδικό υπάλληλο της Διεύθυνσης Τουρισμού. 8. Παράβολο υπέρ Δημοσίου και ΕΟΤ 293,47 ευρώ. 9. Διπλότυπο είσπραξης από Δ.Ο.Υ. για τέλη χαρτοσήμου ευρώ, συν 20% υπέρ ΟΓ Α. 1 Ο. Παράβολο υπέρ ΤΕΑΠΠΕΡΠ 58,69 ευρώ.

77 Τουριστικό Γραφείο Χορήγηση Σήματος ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΕΚΔΟΣΗΣ ΣΗΜΑΤΟΣ Για τη χορήγηση του ειδικού σήματος σε φυσικά πρόσωπα απαιτείται η υποβολή των εξής δικαιολογητικών:. 11. Εγγυητική επιστολή τράπεζας ή του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων ,81 ευρώ για γραφεία Γενικού Τουρισμού και 5.869,41 ευρώ για γραφεία Εσωτερικού Τουρισμού, που θα έχει υποχρεωτικά διάρκεια πενταετή συν ένα εξάμηνο. 12. Αποδεικτικό φορολογικής ενημερότητας του επιχειρηματία 1; βεβαίωση έναρξης της επιχείρησης.

78 Τουριστικό Γραφείο Χορήγηση Σήματος ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΕΚΔΟΣΗΣ ΣΗΜΑΤΟΣ Πέραν των ανωτέρω, γ ια την χορήγηση του ειδικού σήματος στις επιχειρήσεις τουριστικών γραφείων που εκμεταλλεύονται νομικά πρόσωπα, απαιτείται υποβολή των εξής προσθέτων δικαιολογητικών: 13. Το αρχικό καταστατικό της εταιρείας με τις τυχόν τροποποιήσεις του. 14. Για τις ΑΕ και τις ΕΠΕ τα αντίστοιχα Φ ΕΚ, στα οποία έχουν δημοσιευθεί τα καταστατικά τους. 15. Πιστοποιητικό εταιρικών μεταβολών, που εκδίδεται για τις ΕΠΕ,ΟΕ και ΕΕ από το πρωτοδικείο και για τις ΑΕ από την Υπηρεσία Εμπορίου της οικείας Νομαρχίας. Οτιδήποτε υποβληθεί σε φωτοαντίγραφο, πρέπει να είναι επικυρωμένο. 16. Βεβαίωση Γραμματέα Πρωτοδικών, από την οποία να φαίνεται ότι το νομικό πρόσωπο δεν έχει κηρυχθεί σε πτώχευση.

79 Τουριστικό Γραφείο Χορήγηση Σήματος ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΕΚΔΟΣΗΣ ΣΗΜΑΤΟΣ Για τη χορήγηση του ειδικού σήματος λειτουργίας των τουριστικών γραφείων, απαιτείται γραφειακή εγκατάσταση εμβαδού 20 τμ για γραφεία Γενικού Τουρισμού και 12 τμ για γραφεία Εσωτερικού Τουρισμού. Ο έλεγχος της γραφειακής εγκατάστασης γίνεται από την Περιφερειακί1 Υπηρεσία Τουρισμού του ΕΟΤ. Εξετάζονται: Η ύπαρξη πλήρους και ανεξάρτητης γραφειακής εγκατάστασης, του αντίστοιχου κατά περίπτωση εμβαδού. Σε περίπτωση που ο χώρος μισθώνεται από το γραφείο, απαιτείται η ύπαρξη μισθωτηρίου συμβολαίου, επικυρωμένου από την αρμόδια Δ.0.Υ. Σε περίπτωση που το γραφείο στεγάζεται σε ιδιόκτητο χώρο, πρέπει να επιδεικνύονται οι αντίστοιχοι τίτλοι ιδιοκτησίας. Σε περίπτωση που το γραφείο στεγάζεται σε υπόγειο, πρέπει να υπάρχει βεβαίωση του οικείου πολεοδομικού γραφείου ότι ο συγκεκριμένος χώρος είναι κύριας χρήσης.

80 Τουριστικό Γραφείο Οργανωτική δομή Η οργανωτική δομή ενός τουριστικού γραφείου εξαρτάται κυρίως από το μέγεθός του. Επομένως, κάθε τμήμα εξυπηρετεί εξειδικευμένες ανάγκες και λειτουργίες ξεχωριστά. Ενδεικτικά τα τμήματα του γραφείου είναι τα εξής: Γενικός Διευθυντής Τμήμα Υποδοχής Τμήμα Διαφήμισης Τμήμα μεμονωμένου ταξιδίου Τμήμα εσωτερικού τουρισμού Τμήμα πωλήσεων εξωτερικού Τμήμα σχολικών εκδρομών Τμήμα λογιστηρίου Τμήμα Συνεδρίων

ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΟ ΜΑΡΚΕΤΙΝΓΚ

ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΟ ΜΑΡΚΕΤΙΝΓΚ 2 ο ΙΕΚ Πειραιά Ειδικότητα: Υπάλληλος Τουριστικού Γραφείου ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΟ ΜΑΡΚΕΤΙΝΓΚ Κ. Τσαγκαράκης 06/10/2009 Τουριστικό Μάρκετινγκ 1 Βασικές Έννοιες Τι είναι ο Τουρισμός; Τι είναι Τουρίστας; Τι ονομάζεται

Διαβάστε περισσότερα

Τ.Ε.Ι. ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΣXOΛΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ

Τ.Ε.Ι. ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΣXOΛΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ Τ.Ε.Ι. ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΣXOΛΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ Τ Α Ξ Ι Δ Ι Ω Τ Ι Κ Ε Σ Π Ω Λ Η Σ Ε Ι Σ Κ Α Ι Σ Υ Σ Τ Η Μ Α Τ Α Δ Ι Α Ν Ο Μ Η Σ Δ Ι Δ Α Σ Κ Ω Ν : Δ

Διαβάστε περισσότερα

Εισαγωγή στον Επαγγελματικό Τουρισμό

Εισαγωγή στον Επαγγελματικό Τουρισμό Εισαγωγή στον Επαγγελματικό Τουρισμό Γενικά Ο επαγγελματικός τουρισμός αποτελεί τμήμα ενός ευρύτερου συνόλου, αυτού των εναλλακτικών μορφών τουρισμού Οι εναλλακτικές μορφές, υιοθετήθηκαν για να δημιουργηθούν

Διαβάστε περισσότερα

ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΗΤΙΚΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΧΟΡΗΓΗΣΗ ΕΙΔΙΚΟΥ ΣΗΜΑΤΟΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΩΝ ΓΡΑΦΕΙΩΝ

ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΗΤΙΚΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΧΟΡΗΓΗΣΗ ΕΙΔΙΚΟΥ ΣΗΜΑΤΟΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΩΝ ΓΡΑΦΕΙΩΝ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ ΑΤΤΙΚΗΣ ΤΜΗΜΑ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΩΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΩΝ Διεύθυνση: Τσόχα 24, Αμπελόκηποι 11521 ΑΘΗΝΑ Τηλέφωνα : 210 8707743

Διαβάστε περισσότερα

Το ταξίδι των ευκαιριών ξεκινά!

Το ταξίδι των ευκαιριών ξεκινά! Το ταξίδι των ευκαιριών ξεκινά! Τι είναι η ΜΙΤΕ; Η MITE διοργανώνεται στην Αθήνα και επιδιώκει να επιτευχθεί η μεγαλύτερη συνάντηση ανθρώπων από την τουριστική βιομηχανία της Νοτιοανατολικής Μεσογείου.Η

Διαβάστε περισσότερα

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ. Σημείωμα συγγραφέων..015 Πρόλογος Προλεγόμενα συγγραφέων ΜΕΡΟΣ Α : ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ...025

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ. Σημείωμα συγγραφέων..015 Πρόλογος Προλεγόμενα συγγραφέων ΜΕΡΟΣ Α : ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ...025 ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ Σημείωμα συγγραφέων..015 Πρόλογος...017 Προλεγόμενα συγγραφέων....019 ΜΕΡΟΣ Α : ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ...025 Κεφάλαιο Α : Εισαγωγικές έννοιες για τον τουρισμό...027 1. Γενικά...027 Τουρισμός

Διαβάστε περισσότερα

Να χαρακτηριστούν οι παρακάτω προτάσεις ως Σωστό ή Λάθος :

Να χαρακτηριστούν οι παρακάτω προτάσεις ως Σωστό ή Λάθος : 1 Ο ΕΠΑΛ ΡΕΘΥΜΝΟΥ ΤΑΞΗ Γ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΑ ΤΕΤΡΑΜΗΝΟΥ ΣΤΟ ΜΑΘΗΜΑ : ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΕΣ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΩΝ ΓΡΑΦΕΙΩΝ ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ : ΟΝΟΜΑΤΕΠΩΝΥΜΟ : ΖΗΤΗΜΑ 1 Ο : (Ποσοστό 20%) Να χαρακτηριστούν οι παρακάτω προτάσεις

Διαβάστε περισσότερα

SMILE ACADIMOS COMPANY PROFILE

SMILE ACADIMOS COMPANY PROFILE SMILE ACADIMOS COMPANY PROFILE Η ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΕΜΑΣ O ταξιδιωτικός Οργανισμός SMILE ACADIMOS αποτελεί μέλος του ομίλου εταιρειών PANOLYMPIA Α.Ε. που ιδρύθηκε στις αρχές της δεκαετίας του 60 και

Διαβάστε περισσότερα

SMILE ACADIMOS COMPANY PROFILE

SMILE ACADIMOS COMPANY PROFILE SMILE ACADIMOS COMPANY PROFILE Η ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΕΜΑΣ O ταξιδιωτικός Οργανισμός SMILE ACADIMOS αποτελεί μέλος του ομίλου εταιρειών PANOLYMPIA Α.Ε. που ιδρύθηκε στις αρχές της δεκαετίας του 60 και

Διαβάστε περισσότερα

Εκθεσιακός Τουρισμός

Εκθεσιακός Τουρισμός Εκθεσιακός Τουρισμός Περιεχόμενα Γενικά Διακρίσεις των Εκθέσεων Χαρακτηριστικά του εκθεσιακού τουρισμού Οφέλη των προορισμών Η αγορά του εκθεσιακού τουρισμού Η διοργάνωση της έκθεσης Διεθνείς τουριστικές

Διαβάστε περισσότερα

Βελισσαρίου Ευστάθιος Καθηγητής Τουριστικής Οικονομίας ΤΕΙ Θεσσαλίας 2016

Βελισσαρίου Ευστάθιος Καθηγητής Τουριστικής Οικονομίας ΤΕΙ Θεσσαλίας 2016 Βελισσαρίου Ευστάθιος Καθηγητής Τουριστικής Οικονομίας ΤΕΙ Θεσσαλίας 2016 1 Η τουριστική προσφορά Η τουριστική προσφορά (σύμφωνα με τον Hoffmann (1970) αποτελείται από την : Α) Φυσική προσφορά, Β) την

Διαβάστε περισσότερα

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ ΚΕΦΑΛΑΙΟ 1 ΕΙΣΑΓΩΓΗ

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ ΚΕΦΑΛΑΙΟ 1 ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ ΚΕΦΑΛΑΙΟ 1 ΕΙΣΑΓΩΓΗ 1.1. Χαρακτηριστικά του παγκόσμιου τουριστικού προϊόντος... 19 1.2. Η ανάπτυξη των εναλλακτικών και ειδικών μορφών τουρισμού... 21 ΚΕΦΑΛΑΙΟ 2 ΠΟΛΙΤΙΣΜΙΚΟΣ ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ 2.1.

Διαβάστε περισσότερα

Οι ιδιαιτερότητες των τουριστικών υπηρεσιών. Reference: Ηγουμενάκης, Ν.Γ. (1999) Τουριστικό Μάρκετινγκ, Εκδόσεις Interbooks (pp.81-91).

Οι ιδιαιτερότητες των τουριστικών υπηρεσιών. Reference: Ηγουμενάκης, Ν.Γ. (1999) Τουριστικό Μάρκετινγκ, Εκδόσεις Interbooks (pp.81-91). Οι ιδιαιτερότητες των τουριστικών υπηρεσιών Reference: Ηγουμενάκης, Ν.Γ. (1999) Τουριστικό Μάρκετινγκ, Εκδόσεις Interbooks (pp.81-91). α) Το άυλο των τουριστικών υπηρεσιών Λόγω του ότι οι τουριστικές υπηρεσίες

Διαβάστε περισσότερα

Διοίκηση Τουριστικών Μονάδων

Διοίκηση Τουριστικών Μονάδων Διοίκηση Τουριστικών Μονάδων Ενότητα 1: Εννοιολογική προσέγγιση και Κοινωνικοοικονομική διάσταση του Τουρισμού. Γιανναράκης Γρηγόρης ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ (ΓΡΕΒΕΝΑ) ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΚΑΙ

Διαβάστε περισσότερα

Γιώργος Α. Βερνίκος. Πρόεδρος, Vernicos Yachts Γενικός Γραμματέας, ΣΕΤΕ

Γιώργος Α. Βερνίκος. Πρόεδρος, Vernicos Yachts Γενικός Γραμματέας, ΣΕΤΕ Γιώργος Α. Βερνίκος Πρόεδρος, Γενικός Γραμματέας, ΣΕΤΕ S.A. Ελληνικός Τουρισμός: Εξέλιξη Βασικών Στοιχείων Εξέλιξη Διεθνών Τουριστικών Αφίξεων (εκατ.) 2006 2007 2008 2009 2010 2011 2012 2013 Εξέλιξη Μέσου

Διαβάστε περισσότερα

Ο Ρ Γ Α Ν ΩΣΗ Κ Α Ι ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ Τ Α Ξ Ι Δ Ι ΩΤΙΚΗΣ Β Ι Ο Μ ΗΧΑΝΙΑΣ Τ.Ε.Ι. ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΣXOΛΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ

Ο Ρ Γ Α Ν ΩΣΗ Κ Α Ι ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ Τ Α Ξ Ι Δ Ι ΩΤΙΚΗΣ Β Ι Ο Μ ΗΧΑΝΙΑΣ Τ.Ε.Ι. ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΣXOΛΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ Τ.Ε.Ι. ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΣXOΛΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ Ο Ρ Γ Α Ν ΩΣΗ Κ Α Ι ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ Τ Α Ξ Ι Δ Ι ΩΤΙΚΗΣ Β Ι Ο Μ ΗΧΑΝΙΑΣ Δ Ι Δ Α Σ Κ Ω Ν : Δ Ρ. Γ Ε Ω Ρ Γ Ι

Διαβάστε περισσότερα

Θέμα: «Πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος για κατάθεση οικονομικής προσφοράς σχετικά με την πραγματοποίηση εκπαιδευτικής εκδρομής στην Ιταλία - Πάδοβα»

Θέμα: «Πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος για κατάθεση οικονομικής προσφοράς σχετικά με την πραγματοποίηση εκπαιδευτικής εκδρομής στην Ιταλία - Πάδοβα» ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ, ΕΡΕΥΝΑΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ Π.Ε Νέα Σμύρνη, 02-12-2015 & Δ.Ε ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ Αρ. Πρωτ. : 506 Δ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΔΕΥΤΕΡΟΒΑΘΜΙΑΣ ΕΚΠ/ΣΗΣ 5 ο ΓΕΝΙΚΟ

Διαβάστε περισσότερα

ΤΟ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΟ ΚΥΚΛΩΜΑ ΚΑΙ ΟΡΓΆΝΩΣΗ ΤΟΥ ΤΑΞΙΔΙΟΥ

ΤΟ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΟ ΚΥΚΛΩΜΑ ΚΑΙ ΟΡΓΆΝΩΣΗ ΤΟΥ ΤΑΞΙΔΙΟΥ ΤΟ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΟ ΚΥΚΛΩΜΑ ΚΑΙ ΟΡΓΆΝΩΣΗ ΤΟΥ ΤΑΞΙΔΙΟΥ Κ α θ η γ η τ ή ς Β ε λ ι σ σ α ρ ί ο υ Ε υ σ τ ά θ ι ο ς Δ ι ο ί κ η σ η Το υ ρ ι σ τ ι κ ώ ν ε π ι χ ε ι ρ ή σ ε ω ν Τ Ε Ι Θ ε σ σ α λ ί α ς ΙΣΤΟΡΙΚΉ ΕΞΕΛΙΞΗ

Διαβάστε περισσότερα

Προϋποθέσεις Επίτευξης Συγκριτικού Πλεονεκτήματος μέσω των Νέων Τεχνολογιών

Προϋποθέσεις Επίτευξης Συγκριτικού Πλεονεκτήματος μέσω των Νέων Τεχνολογιών Προϋποθέσεις Επίτευξης Συγκριτικού Πλεονεκτήματος μέσω των Νέων Τεχνολογιών Στις μέρες μας υπάρχει μια μεγάλη συζήτηση για το αν το συγκριτικό πλεονέκτημα που οι νέες τεχνολογίες παρέχουν μπορεί να παραμείνει,

Διαβάστε περισσότερα

Σε ποιους απευθύνεται. Σε εργαζομένους Σε συνεργάτες της επιχείρησης Σε πελάτες

Σε ποιους απευθύνεται. Σε εργαζομένους Σε συνεργάτες της επιχείρησης Σε πελάτες Τουρισμός Κινήτρων Σε ποιους απευθύνεται Σε εργαζομένους Σε συνεργάτες της επιχείρησης Σε πελάτες Μορφές Κινήτρων Ηθική επιβράβευση με μορφή εγκωμίου Επιβράβευση με χρηματικά έπαθλα Επιβράβευση με συγκεκριμένο

Διαβάστε περισσότερα

ΕΚΘΕΣΗ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΠΡΟΣ ΤΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ ΚΑΙ ΤΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ

ΕΚΘΕΣΗ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΠΡΟΣ ΤΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ ΚΑΙ ΤΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ Βρυξέλλες, 21.6.2019 COM(2019) 270 final ΕΚΘΕΣΗ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΠΡΟΣ ΤΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ ΚΑΙ ΤΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ για τις διατάξεις της οδηγίας (ΕΕ) 2015/2302 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου

Διαβάστε περισσότερα

ΜΑΘΗΜΑ 5 ο ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΗ ΖΗΤΗΣΗ ΚΙΝΗΤΡΑ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΗΣ ΜΕΤΑΚΙΝΗΣΗΣ

ΜΑΘΗΜΑ 5 ο ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΗ ΖΗΤΗΣΗ ΚΙΝΗΤΡΑ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΗΣ ΜΕΤΑΚΙΝΗΣΗΣ ΜΑΘΗΜΑ 5 ο ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΗ ΖΗΤΗΣΗ ΚΙΝΗΤΡΑ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΗΣ ΜΕΤΑΚΙΝΗΣΗΣ ΙΔΙΑΙΤΕΡΟΤΗΤΕΣ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ Το άυλο των τουρ. υπηρεσιών Δε µπορούν να δειγµατιστούν ή να εξεταστούν πριν από την αγορά τους Η ετερογένεια

Διαβάστε περισσότερα

ΣΤΟΧΟΣ ΜΑΣ Η άψογη εξυπηρέτηση των πελατών μας συνδυάζοντας την εμπειρία των ανθρώπων μας με καινοτόμεςλύσειςκαι υπηρεσίες υψηλήςποιότητας

ΣΤΟΧΟΣ ΜΑΣ Η άψογη εξυπηρέτηση των πελατών μας συνδυάζοντας την εμπειρία των ανθρώπων μας με καινοτόμεςλύσειςκαι υπηρεσίες υψηλήςποιότητας ΣΤΟΧΟΣ ΜΑΣ Η άψογη εξυπηρέτηση των πελατών μας συνδυάζοντας την εμπειρία των ανθρώπων μας με καινοτόμεςλύσειςκαι υπηρεσίες υψηλήςποιότητας ΕΤΑΙΡΙΚΟ ΠΡΟΦΙΛ Η εταιρεία μας διαθέτει μεγάλη εμπειρία στη διαχείριση

Διαβάστε περισσότερα

ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΗΤΙΚΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΝΕΩΣΗ ΤΟΥ ΕΙΔΙΚΟΥ ΣΗΜΑΤΟΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΩΝ ΓΡΑΦΕΙΩΝ

ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΗΤΙΚΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΝΕΩΣΗ ΤΟΥ ΕΙΔΙΚΟΥ ΣΗΜΑΤΟΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΩΝ ΓΡΑΦΕΙΩΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ ΑΤΤΙΚΗΣ ΤΜΗΜΑ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΩΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΩΝ Ταχ. Διεύθυνση: Τσόχα 24, 11521 ΑΘΗΝΑ Τηλέφωνο

Διαβάστε περισσότερα

Α.Τ.Ε.Ι ΚΡΗΤΗΣ ΣΧΟΛΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΘΕΜΑ:

Α.Τ.Ε.Ι ΚΡΗΤΗΣ ΣΧΟΛΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΘΕΜΑ: Α.Τ.Ε.Ι ΚΡΗΤΗΣ ΣΧΟΛΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΘΕΜΑ: ΙΔΡΥΣΗ, ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΚΑΙ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΟΥ ΓΡΑΦΕΙΟΥ ΜΕ ΕΙΔΙΚΗ ΑΝΑΦΟΡΑ ΣΤΟΝ ΕΙΣΕΡΧΟΜΕΝΟ ΤΟΥΡΙΣΜΟ ΣΠΟΥΔΑΣΤΡΙΑ:

Διαβάστε περισσότερα

στους αποφοίτους των τμημάτων τουριστικών επιχειρήσεων του ΤΕΙ.

στους αποφοίτους των τμημάτων τουριστικών επιχειρήσεων του ΤΕΙ. ΤΕΙ Πειραιά Ο οδηγός αυτός του τουριστικού επαγγέλματος απευθύνεται: στους αποφοίτους των τμημάτων τουριστικών επιχειρήσεων του ΤΕΙ. Ο σκοπός του οδηγού είναι να ενημερώσει τους φοιτητές, τους αποφοίτους

Διαβάστε περισσότερα

Τ.Ε.Ι. ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΣXOΛΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ

Τ.Ε.Ι. ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΣXOΛΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ Τ.Ε.Ι. ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΣXOΛΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ Ο Ρ Γ Α Ν Ω Σ Η Κ Α Ι Λ Ε Ι Τ Ο Υ Ρ Γ Ι Α Τ Α Ξ Ι Δ Ι Ω Τ Ι Κ Η Σ Β Ι Ο Μ Η Χ Α Ν Ι Α Σ Δ Ι Δ Α Σ Κ

Διαβάστε περισσότερα

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ ΑΠΟΦΑΣΗ ΕΠΙ ΔΗΛΩΣΗΣ ΣΗΜΑΤΟΣ ΑΠΟΦΑΣΗ ΕΞ 2701 /

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ ΑΠΟΦΑΣΗ ΕΠΙ ΔΗΛΩΣΗΣ ΣΗΜΑΤΟΣ ΑΠΟΦΑΣΗ ΕΞ 2701 / ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ ΑΠΟΦΑΣΗ ΕΠΙ ΔΗΛΩΣΗΣ ΣΗΜΑΤΟΣ ΑΠΟΦΑΣΗ ΕΞ 2701 /19-05-2016 Σύμφωνα με: α) τις διατάξεις των άρθρων 123, 124, 135 και 136 του Ν. 4072/2012 (ΦΕΚ

Διαβάστε περισσότερα

Α ΕΤΟΣ ΚΑΤΑΡΤΙΣΗΣ (Α + Β ΕΞΑΜΗΝΟ)

Α ΕΤΟΣ ΚΑΤΑΡΤΙΣΗΣ (Α + Β ΕΞΑΜΗΝΟ) ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ ΓΕΝΙΚΗ Δ/ΝΣΗ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ & ΟΡΓΑΝΩΣΗΣ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΤΜΗΜΑ ΕΠΑΣ & ΙΕΚ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ΙV ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΠΡΑΚΤΙΚΗΣ ΑΣΚΗΣΗΣ ΚΑΤΑΡΤΙΖΟΜΕΝΩΝ Ι.Ε.Κ.

Διαβάστε περισσότερα

ΣΥΝΕΔΡΙΑΚΟΣ ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

ΣΥΝΕΔΡΙΑΚΟΣ ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ ΣΥΝΕΔΡΙΑΚΟΣ ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ ΣΥΝΕΔΡΙΑ Οργανωμένες συναντήσεις ατόμων με κοινά ενδιαφέροντα και ιδιότητες. Ανταλλαγή πληροφοριών, συζητήσεις, λήψη αποφάσεων. Σύλλογοι, επιμελητήρια, επιστημονικές εταιρείες. Congress

Διαβάστε περισσότερα

Δεν μπορούσαμε λοιπόν, παρά να στηρίξουμε την πρωτοβουλία της Helexpo με κάθε τρόπο και βεβαίως να τη θέσουμε υπό την αιγίδα του Συνδέσμου.

Δεν μπορούσαμε λοιπόν, παρά να στηρίξουμε την πρωτοβουλία της Helexpo με κάθε τρόπο και βεβαίως να τη θέσουμε υπό την αιγίδα του Συνδέσμου. «Η Τουριστική αγορά και η δυναμική του Θρησκευτικού και πολιτιστικού τουρισμού» ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΤΕΛΩΝΗΣ, Πρόεδρος ΗΑΤΤΑ Θεσσαλονίκη, Πέμπτη 22 Νοεμβρίου 2012 Παναγιώτατε, Σεβάσμιοι Μητροπολίτες,. Αξιότιμε κύριε

Διαβάστε περισσότερα

ΣΕΤΕ» Σύντομο Ιστορικό

ΣΕΤΕ» Σύντομο Ιστορικό 1 ΣΕΤΕ» Σύντομο Ιστορικό Ο Σύνδεσμος Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ) ιδρύθηκε το 1991, ύστερα από τη συνάντηση 9 επιχειρηματιών του ευρύτερου τουριστικού χώρου στο ELOUNDA MARE για να συζητήσουν

Διαβάστε περισσότερα

Οργάνωση, διοίκηση και λειτουργία ενός γραφείου εισερχομένου τουρισμού

Οργάνωση, διοίκηση και λειτουργία ενός γραφείου εισερχομένου τουρισμού ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΚΡΗΤΗΣ ΤΜΗΜΑ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ Οργάνωση, διοίκηση και λειτουργία ενός γραφείου εισερχομένου τουρισμού ΣΚΑΓΙΑΣ ΙΩΑΝΝΗΣ Α.Μ. 4320 2011 Επόπτρια καθηγήτρια

Διαβάστε περισσότερα

ΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ. Οι Ελληνικές Τουριστικές Εισπράξεις

ΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ. Οι Ελληνικές Τουριστικές Εισπράξεις ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΩΝ ΕΡΕΥΝΩΝ ΚΑΙ ΠΡΟΒΛΕΨΕΩΝ Σταδίου 24, 105 33 Τηλ. 331 2253, 331 0022 Fax: 33 120 33 Email: itep@otenet.gr URL: http://www.itep.gr Αθήνα, 7 Σεπτεµβρίου 2005 ΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ Οι Ελληνικές

Διαβάστε περισσότερα

HELLENIC MEMORIES TRAVEL SERVICES. Προσφορά για το Πρότυπο Πειραματικό ΓΕΛ Ηρακλείου

HELLENIC MEMORIES TRAVEL SERVICES. Προσφορά για το Πρότυπο Πειραματικό ΓΕΛ Ηρακλείου Προσφορά για το Πρότυπο Πειραματικό ΓΕΛ Ηρακλείου Ταυτότητα του Hellenic Memories Travel Services Μια επιχείρηση συνεπής με την ιστορία και τις υπηρεσίες. Το Hellenic Memories Travel Services δραστηριοποιείται

Διαβάστε περισσότερα

Ι.ΙΕΚ TOURISM EXPERTS. Στέλεχος Διοίκησης & Οικονομίας στον Τομέα Τουρισμού

Ι.ΙΕΚ TOURISM EXPERTS. Στέλεχος Διοίκησης & Οικονομίας στον Τομέα Τουρισμού Ι.ΙΕΚ Στέλεχος Διοίκησης & Οικονομίας στον Τομέα Τουρισμού Μαθήματα Μια ακόμη πρωτιά των σπουδαστών τουριστικών επαγγελμάτων του ΙΕΚ ΝΕΑ ΓΝΩΣΗ είναι η δυνατότητα τους να πάρουν εξειδίκευση στον Ιατρικό

Διαβάστε περισσότερα

Click to add subtitle

Click to add subtitle Company LOGO ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ ΚΑΙ ΑΕΡΟΜΕΤΑΦΟΡΕΣ ΠΡΟΚΛΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΠΡΟΟΠΤΙΚΕΣ ΣΤΗΝ ΑΓΟΡΑ ΤΗΣ ΚΡΗΤΗΣ Click to add subtitle ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ Δ.,ΣΑΡΤΖΕΤΑΚΗ Μ, CRANFIELD UNIVERSITY,SoE Department of Fluid mechanics and Computational

Διαβάστε περισσότερα

ΕΠΙΛΕΞΙΜΟΙ ΚΑΔ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ "ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΩΝ ΜΜΕ ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΚΣΥΓΧΡΟΝΙΣΜΟ ΤΟΥΣ ΚΑΙ ΤΗΝ ΠΟΙΟΤΙΚΗ ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗ ΤΩΝ ΠΑΡΕΧΟΜΕΝΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ"

ΕΠΙΛΕΞΙΜΟΙ ΚΑΔ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΩΝ ΜΜΕ ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΚΣΥΓΧΡΟΝΙΣΜΟ ΤΟΥΣ ΚΑΙ ΤΗΝ ΠΟΙΟΤΙΚΗ ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗ ΤΩΝ ΠΑΡΕΧΟΜΕΝΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΕΠΙΛΕΞΙΜΟΙ ΚΑΔ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ "ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΩΝ ΜΜΕ ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΚΣΥΓΧΡΟΝΙΣΜΟ ΤΟΥΣ ΚΑΙ ΤΗΝ ΠΟΙΟΤΙΚΗ ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗ ΤΩΝ ΠΑΡΕΧΟΜΕΝΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ" Κωδικός Η. ΜΕΤΑΦΟΡΑ ΚΑΙ ΑΠΟΘΗ 49.39.2 5 Μεταφορές επιβατών με τελεφερίκ

Διαβάστε περισσότερα

Αθλητικός Τουρισμός. Τουρισμός : Ιστορικά στοιχεία, οριοθέτηση χώρου και ορισμοί. Νικόλαος Θεοδωράκης Επίκουρος Καθηγητής Τ.Ε.Φ.Α.Α. Σερρών, Α.Π.Θ.

Αθλητικός Τουρισμός. Τουρισμός : Ιστορικά στοιχεία, οριοθέτηση χώρου και ορισμοί. Νικόλαος Θεοδωράκης Επίκουρος Καθηγητής Τ.Ε.Φ.Α.Α. Σερρών, Α.Π.Θ. ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΑΝΟΙΧΤΑ ΑΚΑΔΗΜΑΙΚΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ Τουρισμός : Ιστορικά στοιχεία, οριοθέτηση χώρου και ορισμοί Νικόλαος Θεοδωράκης Επίκουρος Καθηγητής, Α.Π.Θ. Άδειες Χρήσης Το παρόν εκπαιδευτικό

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΑΓΩΓΗΣ ΣΤΑΔΙΟΔΡΟΜΙΑΣ

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΑΓΩΓΗΣ ΣΤΑΔΙΟΔΡΟΜΙΑΣ ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΚΕΡΑΜΩΤΗΣ Α, Β και Γ Γυμνασίου ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΑΓΩΓΗΣ ΣΤΑΔΙΟΔΡΟΜΙΑΣ σχολικό έτος 2016-17 Κ Ε Ρ Α Μ Ω Τ Η Το επιχειρηματικό σχέδιο παρουσιάζει μια ολοκληρωμένη επενδυτική πρόταση μιας επιχείρησης, με

Διαβάστε περισσότερα

1. ΕΙΣΑΓΩΓΗ 2. ΤΙ ΕΙΝΑΙ Ο ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΣ ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ;

1. ΕΙΣΑΓΩΓΗ 2. ΤΙ ΕΙΝΑΙ Ο ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΣ ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ; Τίτλος Μαθήματος : Λειτουργία και εφαρμογές της πολιτιστικής διαχείρισης Ενότητα 7: Πολιτιστικός τουρισμός και τοπικό πολιτιστικό προϊόν Όνομα Καθηγητή: Δρ. Θεοκλής-Πέτρος Ζούνης Τμήμα: Επικοινωνίας και

Διαβάστε περισσότερα

H Εταιρεία στα πλαίσια του συστήματος Franchise που έχει αναπτύξει, προσφέρει στον συνεργάτη: ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΠΡΙΝ ΤΗΝ ΥΠΟΓΡΑΦΗ ΤΗΣ ΣΥΜΒΑΣΗΣ FRANCHISE

H Εταιρεία στα πλαίσια του συστήματος Franchise που έχει αναπτύξει, προσφέρει στον συνεργάτη: ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΠΡΙΝ ΤΗΝ ΥΠΟΓΡΑΦΗ ΤΗΣ ΣΥΜΒΑΣΗΣ FRANCHISE ΤΟ ΣΥΣΤΗΜΑ FRANCHISE H Εταιρεία στα πλαίσια του συστήματος Franchise που έχει αναπτύξει, προσφέρει στον συνεργάτη: ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΠΡΙΝ ΤΗΝ ΥΠΟΓΡΑΦΗ ΤΗΣ ΣΥΜΒΑΣΗΣ FRANCHISE ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΜΕΧΡΙ ΤΗΝ ΕΝΑΡΞΗ ΤΟΥ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΟΣ

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΙΓΑΙΟΥ

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΙΓΑΙΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΙΓΑΙΟΥ "ʺΤΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΙΓΑΙΟΥ ΒΑΣΙΚΟΣ ΠΑΡΑΓΟΝΤΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΤΟΥ ΑΙΓΑΙΟΠΕΛΑΓΙΤΙΚΟΥ ΧΩΡΟΥ"ʺ «Στήήριξη και Ανάάδειξη Πολυνησιωτικώών ΑΕΙ» ΔΡΑΣΗ 4: Εκπαίίδευση

Διαβάστε περισσότερα

Corporate Travel Guide

Corporate Travel Guide Corporate Travel Guide Ένας οδηγός με τις εταιρείες που εξυπηρετούν τις ταξιδιωτικές ανάγκες των στελεχών επιχειρήσεων ΤΑΞΙΔΙΩΤΙΚΑ ΓΡΑΦΕΙΑ-ΑΕΡΟΓΡΑΜΜΕΣ-ΤΑΞΙΔΙΩΤΙΚΕΣ ΑΣΦΑΛΕΙΕΣ ΠΡΟΤΑΣΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ Στο περιοδικό

Διαβάστε περισσότερα

1 η Διδακτική Ενότητα Μια εισαγωγή στον τουρισμό. Βασικές έννοιες και σύγχρονες εξελίξεις

1 η Διδακτική Ενότητα Μια εισαγωγή στον τουρισμό. Βασικές έννοιες και σύγχρονες εξελίξεις ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΙΓΑΙΟΥ Πρόγραμμα επικαιροποίησης γνώσεων αποφοίτων ΑΕΙ στην οργάνωση, διοίκηση τουριστικών επιχειρήσεων και στην προώθηση τουριστικών προορισμών 1 η Διδακτική Ενότητα Μια εισαγωγή στον τουρισμό.

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ II ΕΠΙΛΕΞΙΜΟΙ ΚΑΔ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ "ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΩΝ ΜΜΕ ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΚΣΥΓΧΡΟΝΙΣΜΟ ΤΟΥΣ ΚΑΙ ΤΗΝ ΠΟΙΟΤΙΚΗ ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗ ΤΩΝ ΠΑΡΕΧΟΜΕΝΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ"

ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ II ΕΠΙΛΕΞΙΜΟΙ ΚΑΔ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΩΝ ΜΜΕ ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΚΣΥΓΧΡΟΝΙΣΜΟ ΤΟΥΣ ΚΑΙ ΤΗΝ ΠΟΙΟΤΙΚΗ ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗ ΤΩΝ ΠΑΡΕΧΟΜΕΝΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ Περιγραφή Τομέας Προτεραιότητας : Η. ΜΕΤΑΦΟΡΑ ΚΑΙ ΑΠΟΘΗΚΕΥΣΗ 49.39.2 5 Μεταφορές επιβατών με τελεφερίκ και ανελκυστήρες χιονοδρομικών κέντρων 6. Τουρισμός Η. ΜΕΤΑΦΟΡΑ ΚΑΙ ΑΠΟΘΗΚΕΥΣΗ 49.39.20 6 Μεταφορές

Διαβάστε περισσότερα

ΒΑΘΜΟΣ ΙΚΑΝΟΠΟΙΗΣΗΣ ΤΩΝ ΤΟΥΡΙΣΤΩΝ ΠΟΥ ΕΠΙΣΚΕΠΤΟΝΤΑΙ ΤΟ ΝΟΜΟ ΚΟΡΙΝΘΙΑΣ. Έρευνα που έγινε από το. για το ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΚΟΡΙΝΘΙΑΣ.

ΒΑΘΜΟΣ ΙΚΑΝΟΠΟΙΗΣΗΣ ΤΩΝ ΤΟΥΡΙΣΤΩΝ ΠΟΥ ΕΠΙΣΚΕΠΤΟΝΤΑΙ ΤΟ ΝΟΜΟ ΚΟΡΙΝΘΙΑΣ. Έρευνα που έγινε από το. για το ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΚΟΡΙΝΘΙΑΣ. 1 ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΩΝ ΕΡΕΥΝΩΝ ΚΑΙ ΠΡΟΒΛΕΨΕΩΝ ΒΑΘΜΟΣ ΙΚΑΝΟΠΟΙΗΣΗΣ ΤΩΝ ΤΟΥΡΙΣΤΩΝ ΠΟΥ ΕΠΙΣΚΕΠΤΟΝΤΑΙ ΤΟ ΝΟΜΟ ΚΟΡΙΝΘΙΑΣ Έρευνα που έγινε από το ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΩΝ ΕΡΕΥΝΩΝ ΚΑΙ ΠΡΟΒΛΕΨΕΩΝ για το ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ

Διαβάστε περισσότερα

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΣ ΚΑΙ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ ΣΤΟΝ ΤΟΥΡΙΣΜΟ

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΣ ΚΑΙ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ ΣΤΟΝ ΤΟΥΡΙΣΜΟ ΣΧΟΛΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ - ΤΜΗΜΑ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΕΙΣΑΓΩΓΙΚΗ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΚΑΙ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΦΙΛΟΞΕΝΙΑΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΣ ΚΑΙ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ ΣΤΟΝ ΤΟΥΡΙΣΜΟ 4 η ΔΙΑΛΕΞΗ

Διαβάστε περισσότερα

Ο Ι Ε ΛΛΗΝΙΚΕΣ Τ ΟΥΡΙΣΤΙΚΕΣ Ε ΙΣΠΡΑΞΕΙΣ Σ ΥΝΟΨΗ

Ο Ι Ε ΛΛΗΝΙΚΕΣ Τ ΟΥΡΙΣΤΙΚΕΣ Ε ΙΣΠΡΑΞΕΙΣ Σ ΥΝΟΨΗ Ο Ι Ε ΛΛΗΝΙΚΕΣ Τ ΟΥΡΙΣΤΙΚΕΣ Ε ΙΣΠΡΑΞΕΙΣ Σ ΥΝΟΨΗ Σκοπός της παρούσης µελέτης είναι η ανάλυση των αλλοδαπών τουριστικών δαπανών που πραγµατοποιούνται στη χώρα τους όσο και στη διάρκεια της παραµονής τους

Διαβάστε περισσότερα

Τ.Ε.Ι. ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΣXOΛΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ

Τ.Ε.Ι. ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΣXOΛΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ Τ.Ε.Ι. ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΣXOΛΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ Ο Ρ Γ Α Ν Ω Σ Η Κ Α Ι Λ Ε Ι Τ Ο Υ Ρ Γ Ι Α Τ Α Ξ Ι Δ Ι Ω Τ Ι Κ Η Σ Β Ι Ο Μ Η Χ Α Ν Ι Α Σ Δ Ι Δ Α Σ Κ

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ Ι ΑΡΧΕΣ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ ΜΕ ΠΕΛΑΤΗ

ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ Ι ΑΡΧΕΣ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ ΜΕ ΠΕΛΑΤΗ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ Ι ΑΡΧΕΣ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ ΜΕ ΠΕΛΑΤΗ Άρθρο 1: Διαφημίσεις και εμπορικές πρακτικές Η GREEN χρησιμοποιεί ως μέσο διαφήμισης και προώθησης των υπηρεσιών προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας : την επίσημη ιστοσελίδα

Διαβάστε περισσότερα

15 η Διδακτική Ενότητα «Η ΟΡΓAΝΩΣΗ ΚΑΙ ΔΙΟIΚΗΣΗ ΕΠΙΧΕΙΡΉΣΕΩΝ ΕΙΔΙΚΏΝ ΚΑΙ ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΏΝ ΜΟΡΦΏΝ ΤΟΥΡΙΣΜΟΎ»

15 η Διδακτική Ενότητα «Η ΟΡΓAΝΩΣΗ ΚΑΙ ΔΙΟIΚΗΣΗ ΕΠΙΧΕΙΡΉΣΕΩΝ ΕΙΔΙΚΏΝ ΚΑΙ ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΏΝ ΜΟΡΦΏΝ ΤΟΥΡΙΣΜΟΎ» ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΙΓΑΙΟΥ Πρόγραμμα επικαιροποίησης γνώσεων αποφοίτων ΑΕΙ στην Oργάνωση, διοίκηση τουριστικών επιχειρήσεων και στην προώθηση τουριστικών προορισμών 15 η Διδακτική Ενότητα «Η ΟΡΓAΝΩΣΗ ΚΑΙ ΔΙΟIΚΗΣΗ

Διαβάστε περισσότερα

ΚΥΠΡΙΑΚΟΣ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ CYPRUS CONVENTION BUREAU

ΚΥΠΡΙΑΚΟΣ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ CYPRUS CONVENTION BUREAU ΚΥΠΡΙΑΚΟΣ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ CYPRUS CONVENTION BUREAU ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΠΑΡΟΧΗΣ ΦΙΛΟΞΕΝΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΔΙΕΚΠΕΡΑΙΩΣΗ ΤΑΞΙΔΙΩΝ ΕΞΟΙΚΕΙΩΣΗΣ ΣΥΝΕΔΡΙΑΚΟΥ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΤΑΞΙΔΙΩΝ ΚΙΝΗΤΡΩΝ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ Α. ΣΤΟΧΟΙ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ

Διαβάστε περισσότερα

Οι Στρατηγικοί Εταίροι

Οι Στρατηγικοί Εταίροι Εταιρική Παρουσίαση ΗΕπιχείρηση Η «Αμφιτρίτη ΚΟΙΝΣΕΠ» είναι υπό σύσταση Κοινωνική Συνεταιριστική Επιχείρηση Ένταξης (σύμφωνα με το Ν. 4019/11) και έχει ως σκοπό την ένταξη στην οικονομική και κοινωνική

Διαβάστε περισσότερα

Αξιοπιστία Παροχές Στρατηγική Ανάπτυξη. Ο ισολογισμός και η καινοτόμες ταξιδιωτικές. ευελιξία της εταιρείας λύσεις που προσφέρουν

Αξιοπιστία Παροχές Στρατηγική Ανάπτυξη. Ο ισολογισμός και η καινοτόμες ταξιδιωτικές. ευελιξία της εταιρείας λύσεις που προσφέρουν ΕΤΑΙΡΙΚΟ ΠΡΟΦΙΛ Στην εταιρία μας ενσωματώνονται οι αξίες της ευελιξίας, η υπευθυνότητα και η άψογη εξυπηρέτηση των πελατών έχει ως αποτέλεσμα την παροχή υπηρεσιών υψηλής ποιότητας με ακεραιότητα και υπευθυνότητα.

Διαβάστε περισσότερα

Αγροτικός Τουρισμός. Ενότητα 5 η : Το αγροτουριστικό προϊόν. Όλγα Ιακωβίδου Τμήμα Γεωπονίας ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

Αγροτικός Τουρισμός. Ενότητα 5 η : Το αγροτουριστικό προϊόν. Όλγα Ιακωβίδου Τμήμα Γεωπονίας ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΑΝΟΙΧΤΑ ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ Αγροτικός Τουρισμός Ενότητα 5 η : Το αγροτουριστικό προϊόν Όλγα Ιακωβίδου Άδειες Χρήσης Το παρόν εκπαιδευτικό υλικό υπόκειται σε άδειες

Διαβάστε περισσότερα

Γ Σ Α Τ Σ Ρ Τ Ο Ρ ΝΟ Ν ΜΙΚΕ Κ Σ Ε Δ ΙΑΔ Α ΡΟ Ρ ΜΕΣ

Γ Σ Α Τ Σ Ρ Τ Ο Ρ ΝΟ Ν ΜΙΚΕ Κ Σ Ε Δ ΙΑΔ Α ΡΟ Ρ ΜΕΣ ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΚΕΣ ΔΙΑΔΡΟΜΕΣ - Ο ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ ΤΩΝ ΓΕΥΣΕΩΝ Νοέμβριος 2014 H ΦΙΛΟΣΟΦΙΑ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΥ ΤΩΝ ΔΙΑΔΡΟΜΩΝ Προσπαθήσαμε να σχεδιάσουμε διαδρομές που στηρίζονται στην τοπική ταυτότητα και στο γαστρονομικό,

Διαβάστε περισσότερα

ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΚΕΦΑΛΑΙΟ 9 Η ΜΑΚΡΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΘΕΩΡΗΣΗ ΤΗΣ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΗΣ ΖΗΤΗΣΗΣ

ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΚΕΦΑΛΑΙΟ 9 Η ΜΑΚΡΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΘΕΩΡΗΣΗ ΤΗΣ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΗΣ ΖΗΤΗΣΗΣ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΚΕΦΑΛΑΙΟ 9 Η ΜΑΚΡΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΘΕΩΡΗΣΗ ΤΗΣ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΗΣ ΖΗΤΗΣΗΣ Η ΜΑΚΡΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΘΕΩΡΗΣΗ ΤΗΣ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΗΣ ΖΗΤΗΣΗΣ Βασικές έννοιες που προσδιορίζουν τα εθνικά μακροοικονομικά μεγέθη Από

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ Ι Αρχές Επικοινωνίας με Πελάτη Άρθρο 1: Διαφημίσεις και εμπορικές πρακτικές

ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ Ι Αρχές Επικοινωνίας με Πελάτη Άρθρο 1: Διαφημίσεις και εμπορικές πρακτικές ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ Ι Αρχές Επικοινωνίας με Πελάτη Άρθρο 1: Διαφημίσεις και εμπορικές πρακτικές Η Green χρησιμοποιεί ως μέσο διαφήμισης και προώθησης των υπηρεσιών προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας : την επίσημη ιστοσελίδα

Διαβάστε περισσότερα

ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΥΛΙΚΟ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΣΤΑΣΗ ΤΗΣ ΑΓΡΟΔΙΑΤΡΟΦΙΚΗΣ ΣΥΜΠΡΑΞΗΣ ΤΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΝΟΤΙΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ

ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΥΛΙΚΟ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΣΤΑΣΗ ΤΗΣ ΑΓΡΟΔΙΑΤΡΟΦΙΚΗΣ ΣΥΜΠΡΑΞΗΣ ΤΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΝΟΤΙΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΥΛΙΚΟ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΣΤΑΣΗ ΤΗΣ ΑΓΡΟΔΙΑΤΡΟΦΙΚΗΣ ΣΥΜΠΡΑΞΗΣ ΤΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΝΟΤΙΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ Τι είναι η Αγροδιατροφική Σύμπραξη; Είναι μια αστική μη κερδοσκοπική εταιρία (ΑΜΚΕ), με σκοπό την ανάδειξη,

Διαβάστε περισσότερα

Προσδιοριστικοί παράγοντες την τουριστικής ζήτησης.

Προσδιοριστικοί παράγοντες την τουριστικής ζήτησης. Τουριστική ζήτηση και προσφορά Οι τουριστικές ανάγκες πρέπει να ικανοποιηθούν και αυτό πραγματοποιείται δια των τουριστικών αγαθών. Με την ενέργεια αυτή διαμορφώνονται ορισμένες ανταλλακτικές σχέσεις.

Διαβάστε περισσότερα

Κανονισμός Υπηρεσιακών Ταξιδιών

Κανονισμός Υπηρεσιακών Ταξιδιών Κανονισμός Υπηρεσιακών Ταξιδιών To Ε.Ι.Ε καλύπτει το κόστος των μετακινήσεων του προσωπικού του καθώς και των συνεργατών του εφόσον μετακινούνται κατ εντολή του Ιδρύματος, με σκοπό την εκτέλεση εργασιών

Διαβάστε περισσότερα

Πολυσταδιακή δειγματοληψία με χρήση quota ως προς τη γεωγραφική κατανομή του πληθυσμού, το φύλο και την ηλικία.

Πολυσταδιακή δειγματοληψία με χρήση quota ως προς τη γεωγραφική κατανομή του πληθυσμού, το φύλο και την ηλικία. Επωνυμία Εταιρείας ΚΑΠΑ RESEARCH A.E. ΑΡ. ΜΗΤΡ : 5 Επωνυμία όνομα Εντολέα Σκοπός δημοσκόπησης Ιδιαίτερα χαρακτηριστικά δείγματος Μέγεθος δείγματος/ γεωγραφική κάλυψη ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΟ ΠΑΝΟΡΑΜΑ Έρευνα κοινής γνώμης

Διαβάστε περισσότερα

12 η Διδακτική Ενότητα Οι προκλήσεις για τον έμπειρο τουρίστα και οι περιηγήσεις του στον πολιτισμό ως σύγχρονη τουριστική επιχειρηματική δράση

12 η Διδακτική Ενότητα Οι προκλήσεις για τον έμπειρο τουρίστα και οι περιηγήσεις του στον πολιτισμό ως σύγχρονη τουριστική επιχειρηματική δράση ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΙΓΑΙΟΥ Πρόγραμμα επικαιροποίησης γνώσεων αποφοίτων ΑΕΙ στην οργάνωση, διοίκηση τουριστικών επιχειρήσεων και στην προώθηση τουριστικών προορισμών 12 η Διδακτική Ενότητα Οι προκλήσεις για τον

Διαβάστε περισσότερα

ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΕΡΕΥΝΑΣ

ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΕΡΕΥΝΑΣ ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΕΡΕΥΝΑΣ Η έρευνα πραγµατοποιήθηκε από την. για λογαριασµό του ΕΟΤ. Χρόνος διεξαγωγής...η συλλογή των στοιχείων έγινε στις 22-31/01/07. Περιοχή... Λεκανοπέδιο Αττικής Πληθυσµός... Άνδρες,

Διαβάστε περισσότερα

Τ.Ε.Ι. ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΣXOΛΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ

Τ.Ε.Ι. ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΣXOΛΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ Τ.Ε.Ι. ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΣXOΛΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ Τ Α Ξ Ι Δ Ι Ω Τ Ι Κ A Γ Ρ Α Φ Ε Ι Α Κ Α Ι Λ Ο Ι Π Ο Ι Μ Ε Σ Α Ζ Ο Ν Τ Ε Σ Δ Ι Δ Α Σ Κ Ω Ν : Δ Ρ. Γ Ε

Διαβάστε περισσότερα

ΜΑΘΗΜΑ 4 ο ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΟΙ ΦΟΡΕΙΣ ΚΑΙ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΙ

ΜΑΘΗΜΑ 4 ο ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΟΙ ΦΟΡΕΙΣ ΚΑΙ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΙ ΜΑΘΗΜΑ 4 ο ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΟΙ ΦΟΡΕΙΣ ΚΑΙ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΙ 1. ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ (www.gnto.gov.gr) v Ίδρυση: έτος 1950 v Αποστολή: οργάνωση, ανάπτυξη και προώθηση του τουρισµού στην Ελλάδα v Δράσεις: τουριστική

Διαβάστε περισσότερα

ΕΠΙΛΕΞΙΜΟΙ ΚΑΔ «ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΩΝ ΜΜΕ» 1/4 Κωδικός Δραστηριότητας. Περιγραφή Δραστηριότητας

ΕΠΙΛΕΞΙΜΟΙ ΚΑΔ «ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΩΝ ΜΜΕ» 1/4 Κωδικός Δραστηριότητας. Περιγραφή Δραστηριότητας ΕΠΙΛΕΞΙΜΟΙ ΚΑΔ «ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΩΝ ΜΜΕ» 1/4 Κωδικός Δραστηριότητας Επίπεδο Περιγραφή Δραστηριότητας 49.39.2 5 Μεταφορές επιβατών με τελεφερίκ και ανελκυστήρες χιονοδρομικών κέντρων 49.39.20 6 Μεταφορές

Διαβάστε περισσότερα

16PROC

16PROC 16PROC005511919 2016-12-05 ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ Κάρπαθος, 05/12/2016 ΝΟΜΟΣ ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΟΥ Αρ. Πρωτ. 10663 Κάρπαθος, 85700, Δωδεκάνησα Τηλ. 2245360116 Φαξ 2245022556 Πληρ. Λυτός Μιχαήλ ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΠΡΟΣ: ΕΜ ΤΙ

Διαβάστε περισσότερα

Ταυτότητα της Έρευνας... σελ. 4

Ταυτότητα της Έρευνας... σελ. 4 ΕΚΘΕΣΗ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΩΝ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ: Ταυτότητα της Έρευνας... σελ. 4 ΜΕΡΟΣ Α : Στοιχεία για τους επισκέπτες της Ελλάδας 1. Αριθμός ημερών παραμονής στην Ελλάδα... 7 2. Αριθμός επισκέψεων στην Ελλάδα για διακοπές...

Διαβάστε περισσότερα

ΟΙ ΝΕΕΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΕΣ ΩΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟ ΕΡΓΑΛΕΙΟ

ΟΙ ΝΕΕΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΕΣ ΩΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟ ΕΡΓΑΛΕΙΟ ΟΙ ΝΕΕΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΕΣ ΩΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟ ΕΡΓΑΛΕΙΟ Η εισαγωγή των νέων τεχνολογιών στις επιχειρήσεις την τελευταία δεκαετία και η δυναμική ανάπτυξη που προκάλεσαν στις επιχειρήσεις, εισήγαγαν μια επανάσταση

Διαβάστε περισσότερα

Τα 4P Κανάλια Διανομής

Τα 4P Κανάλια Διανομής Τα 4P Κανάλια Νικόλαος Α. Παναγιώτου Αναπληρωτής Καθηγητής Τομέας Βιομηχανικής Διοίκησης & Επιχειρησιακής Έρευνας Σχολή Μηχανολόγων Μηχανικών 1 @ Ιανουάριος 2017 Περιεχόμενα Εισαγωγικά Στοιχεία Βασικές

Διαβάστε περισσότερα

διαμοιρασμού: Η Έρευνα για την οικονομία περίπτωση της Airbnb

διαμοιρασμού: Η Έρευνα για την οικονομία περίπτωση της Airbnb Έρευνα για την οικονομία διαμοιρασμού: Η περίπτωση της Airbnb Δρ. Σοφοκλής Σκούλτσος Δρ. Αλέξιος Πατάπιος Κόντης Επίκουρη Καθηγήτρια Δέσποινα Σδράλη Δρ. Άννα Κυριακάκη Χάρτης κατοικιών που διατίθενται

Διαβάστε περισσότερα

ΘΕΜΑΤΙΚΕΣ ΕΝΟΤΗΤΕΣ ΕΚΘΕΣΗΣ

ΘΕΜΑΤΙΚΕΣ ΕΝΟΤΗΤΕΣ ΕΚΘΕΣΗΣ GREEK PANORAMA Alternative Tourism & Gastronomy Η Μοναδική Έκθεση για τον Εναλλακτικό Τουρισμό στην Ελλάδα! Αθήνα, Ζάππειο Μέγαρο, 14-16 Νοεμβρίου 2019 - Υπό την αιγίδα του Υπουργείου Τουρισμού, του Υπουργείου

Διαβάστε περισσότερα

Άρθρο 32 Ειδικοί όροι Άδειας Προμήθειας

Άρθρο 32 Ειδικοί όροι Άδειας Προμήθειας Άρθρο 30 Αντικείμενο Άδειας Προμήθειας 1. Προϋπόθεση για την πώληση φυσικού αερίου σε Επιλέγοντες και μη Επιλέγοντες Πελάτες συνιστά η κατοχή Άδειας Προμήθειας. 2. Δεν απαιτείται Άδεια Προμήθειας: α) Για

Διαβάστε περισσότερα

Πωλήσεις. Μπίτης Αθανάσιος 2017

Πωλήσεις. Μπίτης Αθανάσιος 2017 Πωλήσεις Μπίτης Αθανάσιος 2017 Τι είναι πώληση; Πώληση είναι η μεταξύ δύο προσώπων σύμβαση με την οποία ο ένας (πωλητής) αναλαμβάνει την υποχρέωση να μεταβιβάσει την κυριότητα και να παραδώσει, αντί συμφωνημένου

Διαβάστε περισσότερα

ΚΥΠΡΙΑΚΟΣ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ CYPRUS CONVENTION BUREAU

ΚΥΠΡΙΑΚΟΣ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ CYPRUS CONVENTION BUREAU ΚΥΠΡΙΑΚΟΣ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ CYPRUS CONVENTION BUREAU ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΠΑΡΟΧΗΣ ΦΙΛΟΞΕΝΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΤΑΞΙΔΙΩΝ ΕΞΟΙΚΕΙΩΣΗΣ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ ΣΥΝΕΔΡΙΩΝ ΚΑΙ ΤΑΞΙΔΙΩΝ ΚΙΝΗΤΡΩΝ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ Α. ΣΤΟΧΟΙ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ

Διαβάστε περισσότερα

ΘΕΙΚΆ ΤΑΞΙΔΙΑ.24 ΩΡΕΣ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ ΜΕ ΤΟΝ ΤΑΞΙΔΙΩΤΙΚΟ ΣΑΣ ΣΥΜΒΟΥΛΟ ΤΗΛ.ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ

ΘΕΙΚΆ ΤΑΞΙΔΙΑ.24 ΩΡΕΣ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ ΜΕ ΤΟΝ ΤΑΞΙΔΙΩΤΙΚΟ ΣΑΣ ΣΥΜΒΟΥΛΟ ΤΗΛ.ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ ΠΡΟΣΦΟΡΑ ΣΧΟΛΙΚΗΣ ΕΚΔΡΟΜΗΣ ΠΡΟΣΦΟΡΑ ΣΧΟΛΙΚΗΣ ΕΚΔΡΟΜΗΣ ΣΤΗ ΠΟΡΤΟΓΑΛΛΙΑ(14 ΜΕΡΕΣ) ΔΗΜΙΟΥΡΓΟΣ / ΟΙ: ΔΙΟΝΥΣΙΟΥ ΔΙΟΝΥΣΙΟΣ ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑΣ: 15/01/2014 ΕΜΠΙΣΤΕΥΤΙΚΟΤΗΤΑ: Το έγγραφο αυτό περιέχει πνευματική

Διαβάστε περισσότερα

Πανεπιστήμιο Αιγαίου Σχολή Κοινωνικών Επιστημών Τμήμα Πολιτισμικής Τεχνολογίας Και Επικοινωνίας

Πανεπιστήμιο Αιγαίου Σχολή Κοινωνικών Επιστημών Τμήμα Πολιτισμικής Τεχνολογίας Και Επικοινωνίας Πανεπιστήμιο Αιγαίου Σχολή Κοινωνικών Επιστημών Τμήμα Πολιτισμικής Τεχνολογίας Και Επικοινωνίας Ψηφιακό Περιεχόμενο & Ηλεκτρονικό Εμπόριο (Δ εξάμηνο) Διάλεξη # 7η: Marketing και Διαδίκτυο Το «προϊόν» της

Διαβάστε περισσότερα

FRANCHISE ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΟΣ EVEREST

FRANCHISE ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΟΣ EVEREST FRANCHISE ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΟΣ EVEREST ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ ΣΥΝΔΕΣΜΟΥ FRANCHISE EΛΛΑΔΟΣ ΓΕΝΙΚΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΓΙΑ ΤΗ ΜΕΘΟΔΟ ΤΟΥ FRANCHISE Η Δικαιόχρηση (Franchise) είναι μία εμπορική μέθοδος (συμφωνία) κατά την οποία μια επιχείρηση

Διαβάστε περισσότερα

Εισαγωγικές Έννοιες Επιχειρηματικότητας

Εισαγωγικές Έννοιες Επιχειρηματικότητας Εισαγωγικές Έννοιες Επιχειρηματικότητας Μάθημα 2 1 Εισαγωγή Χαρακτηριστικά στοιχεία της επιχείρησης ως οργανισμού Συστατικά μέρη και το περιβάλλον της επιχείρησης Διάφορες μορφές επιχειρήσεων που λειτουργούν

Διαβάστε περισσότερα

Σεμινάρια Τουριστικών Επιχειρήσεων

Σεμινάρια Τουριστικών Επιχειρήσεων Σεμινάρια Τουριστικών Επιχειρήσεων Επιδοτούμενη εκπαίδευση και κατάρτιση των απασχολούμενων στον τουρισμό Οικονομική ενίσχυση της τουριστικής επιχείρησης μέσω επιστροφής εισφορών Ειδικά για τις τουριστικές

Διαβάστε περισσότερα

Εταιρική Παρουσίαση Heraklio Travel & Θυγατρικών Εταιριών

Εταιρική Παρουσίαση Heraklio Travel & Θυγατρικών Εταιριών Εταιρική Παρουσίαση Heraklio Travel & Θυγατρικών Εταιριών με απλότητα, απόλυτα ευθυγραμμισμένες με την στρατηγική των εταιριώνπελατών μας 35 χρόνια με αποτελεσματικές και αξιόπιστες υπηρεσίες Ανακαλύψτε

Διαβάστε περισσότερα

Να δίνει την έννοια του τουρισµού. Να γνωρίζει τις κατηγορίες των τουριστών.

Να δίνει την έννοια του τουρισµού. Να γνωρίζει τις κατηγορίες των τουριστών. 1 Εισαγωγή (4 περίοδοι) : Να δίνει την έννοια του τουρισµού. Να γνωρίζει τις κατηγορίες των τουριστών. 2 Ιστορική εξέλιξη του τουρισµού (5 περίοδοι) Να γνωρίζει την ιστορική εξέλιξη του τουρισµού. Να αναφέρει

Διαβάστε περισσότερα

ΕΠΟΧΙΚΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ ΒΑΣΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ

ΕΠΟΧΙΚΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ ΒΑΣΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΕΠΟΧΙΚΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ ΒΑΣΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ Η συγκέντρωση της τουριστικής ζήτησης σε λίγους μήνες του έτους Μέτρηση Εποχικότητας Διανυκτερεύσεις Αφίξεις Δαπάνες Δείκτες Συγκέντρωσης Herfindahl - Hirschman

Διαβάστε περισσότερα

Α Π Ο Φ Α Σ Ι Ζ Ο Υ Μ Ε

Α Π Ο Φ Α Σ Ι Ζ Ο Υ Μ Ε ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ, ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΚΛΙΜΑΤΙΚΗΣ ΑΛΛΑΓΗΣ ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΚΛΙΜΑΤΙΚΗΣ ΑΛΛΑΓΗΣ Αθήνα,.2012 ΑΠ:. Δ2/A/ ΓΕΝΙΚΗ Δ/ΝΣΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ Δ/ΝΣΗ EΠOΠTEIAΣ ΤΗΣ ΔΙΑΧΕΙΡIΣΗΣ

Διαβάστε περισσότερα

ΟΙΝΟΤΟΥΡΙΣΜΟΣ ΕΘΝΙΚΕΣ ΚΑΙ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΕΣ ΙΑ ΡΟΜΕΣ

ΟΙΝΟΤΟΥΡΙΣΜΟΣ ΕΘΝΙΚΕΣ ΚΑΙ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΕΣ ΙΑ ΡΟΜΕΣ ΟΙΝΟΤΟΥΡΙΣΜΟΣ ΕΘΝΙΚΕΣ ΚΑΙ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΕΣ ΙΑ ΡΟΜΕΣ Το προσφερόµενο τουριστικό «µενού» της Ελλάδας εξακολουθεί να είναι κατά κύριο λόγο οι διακοπές «κλασσικού τύπου» Μόλις πρόσφατη η συστηµατική ανάπτυξη

Διαβάστε περισσότερα

ΜΑΘΗΜΑ 10 ο ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΗ ΠΡΟΣΦΟΡΑ 2. ΜΕΤΑΦΟΡΕΣ

ΜΑΘΗΜΑ 10 ο ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΗ ΠΡΟΣΦΟΡΑ 2. ΜΕΤΑΦΟΡΕΣ ΜΑΘΗΜΑ 10 ο ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΗ ΠΡΟΣΦΟΡΑ 2. ΜΕΤΑΦΟΡΕΣ Ι. ΑΕΡΟΠΟΡΙΚΕΣ ΜΕΤΑΦΟΡΕΣ Τα αεροπορικά ταξίδια επέτρεψαν να χτιστούν εκπληκτικά θέρετρα σε αποµακρυσµένα νησιά, έχουν ενδυναµώσει τις πολυεθνικές επιχειρήσεις

Διαβάστε περισσότερα

Η Επανατοποθέτηση της Τουριστικής Παραγωγής και Διανομής

Η Επανατοποθέτηση της Τουριστικής Παραγωγής και Διανομής Η Επανατοποθέτηση της Τουριστικής Παραγωγής και Διανομής Η χρήση των νέων τεχνολογιών έχει καταστεί πλέον αναγκαία στην τουριστική παραγωγή, διαφήμιση, διανομή και στις επιχειρησιακές λειτουργίες τόσο

Διαβάστε περισσότερα

1. ΕΤΑΙΡΙΑ/ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΟ ΓΡΑΦΕΙΟ - ΔΙΟΡΓΑΝΩΤΗΣ/ΜΕΤΑΠΩΛΗΤΗΣ

1. ΕΤΑΙΡΙΑ/ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΟ ΓΡΑΦΕΙΟ - ΔΙΟΡΓΑΝΩΤΗΣ/ΜΕΤΑΠΩΛΗΤΗΣ OΡΟΙ ΣΥΜΜΕΤΟΧHΣ Οι Γενικοί Όροι Συμμετοχής ρυθμίζουν αφενός τις ευθύνες/υποχρεώσεις του Πελάτη (Ταξιδιώτη/Μεσολαβητή) που συμμετάσχει σε οργανωμένο ταξίδι ή πακέτο ταξιδίου (αεροπορικά εισιτήρια, ακτοπλοϊκά

Διαβάστε περισσότερα

Εισαγωγή. Διαπιστεύσεις: Πιστοποιηση Ε.ΚΕ.ΠΙΣ. Πιστοποίηση ΕΛΟΤ EN ISO 9001:2008. Πιστοποίηση Ε.ΚΕ.ΠΙΣ. Πιστοποίηση ΕΛΟΤ EN ISO 9001:2008

Εισαγωγή. Διαπιστεύσεις: Πιστοποιηση Ε.ΚΕ.ΠΙΣ. Πιστοποίηση ΕΛΟΤ EN ISO 9001:2008. Πιστοποίηση Ε.ΚΕ.ΠΙΣ. Πιστοποίηση ΕΛΟΤ EN ISO 9001:2008 Εισαγωγή Το Κέντρο Επαγγελματικής Κατάρτισης του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών σας καλωσορίζει στο Πρόγραμμα Συμπληρωματικής εξ Αποστάσεως Εκπαίδευσης και συγκεκριμένα στο εκπαιδευτικό

Διαβάστε περισσότερα

8 η Διδακτική Ενότητα Οι σύγχρονες εξελίξεις στο μάρκετινγκ των τουριστικών επιχειρήσεων και των τουριστικών προορισμών

8 η Διδακτική Ενότητα Οι σύγχρονες εξελίξεις στο μάρκετινγκ των τουριστικών επιχειρήσεων και των τουριστικών προορισμών ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΙΓΑΙΟΥ Πρόγραμμα επικαιροποίησης γνώσεων αποφοίτων ΑΕΙ στην οργάνωση, διοίκηση τουριστικών επιχειρήσεων και στην προώθηση τουριστικών προορισμών 8 η Διδακτική Ενότητα Οι σύγχρονες εξελίξεις

Διαβάστε περισσότερα

Εναλλακτικές Μορφές Τουρισμού

Εναλλακτικές Μορφές Τουρισμού Εναλλακτικές Μορφές Τουρισμού ΜΑΖΙΚΟΣ ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ 19ος αιώνας: Κλειδί: Ανάπτυξη σιδηροδρόμου, Ατμόπλοιο Οργανωμένος τουρισμός Αύξηση μεσαίας τάξης και εισοδημάτων Συρρίκνωση αγροτικού τομέα Μετακίνηση πληθυσμού

Διαβάστε περισσότερα

ΜΑΘΗΜΑ: ΜΑΡΚΕΤΙΝΓΚ ΠΡΟΙΌΝΤΩΝ ΞΥΛΟΥ ΚΑΙ ΕΠΙΠΛΟΥ ΜΑΡΚΕΤΙΝΓΚ

ΜΑΘΗΜΑ: ΜΑΡΚΕΤΙΝΓΚ ΠΡΟΙΌΝΤΩΝ ΞΥΛΟΥ ΚΑΙ ΕΠΙΠΛΟΥ ΜΑΡΚΕΤΙΝΓΚ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΕΦΑΡΜΟΣΜΕΝΟΥ ΜΑΡΚΕΤΙΝΓΚ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ & ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΜΑΘΗΜΑ: ΜΑΡΚΕΤΙΝΓΚ ΠΡΟΙΌΝΤΩΝ ΞΥΛΟΥ ΚΑΙ ΕΠΙΠΛΟΥ Έρευνα μάρκετινγκ Ανάπτυξη νέων προϊόντων ΜΑΡΚΕΤΙΝΓΚ Τμηματοποίηση της αγοράς ΠΡΟΩΘΗΣΗ ΠΩΛΗΣΕΩΝ

Διαβάστε περισσότερα

Θέμα: Πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος ταξιδιωτικών γραφείων για πραγματοποίηση σχολικής εκδρομής στην Ιταλία (Βενετία-Φλωρεντία-Σιέννα-Ρώμη)

Θέμα: Πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος ταξιδιωτικών γραφείων για πραγματοποίηση σχολικής εκδρομής στην Ιταλία (Βενετία-Φλωρεντία-Σιέννα-Ρώμη) ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ ----- ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ Α/ΘΜΙΑΣ ΚΑΙ Β/ΘΜΙΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ----- 3 ο ΓΕΝΙΚΟ ΛΥΚΕΙΟ ΚΟΖΑΝΗΣ ----- Tαχ. Δ/νση: Μακρυγιάννη 24

Διαβάστε περισσότερα

Εισήγηση της ΓΓΠΠ Αγγέλας Αβούρη στην ενημερωτική συνάντηση για τη δημιουργία Οργανισμού Τουριστικής Ανάπτυξης (23-11-06)

Εισήγηση της ΓΓΠΠ Αγγέλας Αβούρη στην ενημερωτική συνάντηση για τη δημιουργία Οργανισμού Τουριστικής Ανάπτυξης (23-11-06) Εισήγηση της ΓΓΠΠ Αγγέλας Αβούρη στην ενημερωτική συνάντηση για τη δημιουργία Οργανισμού Τουριστικής Ανάπτυξης (23-11-06) Η χώρα μας είναι ένας από τους πλέον δημοφιλείς τουριστικούς προορισμούς παγκοσμίως.

Διαβάστε περισσότερα

ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΩΝ ΜΜΕ_ΕΠΙΛΕΞΙΜΟΙ ΚΑΔ 2/6

ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΩΝ ΜΜΕ_ΕΠΙΛΕΞΙΜΟΙ ΚΑΔ 2/6 Η. ΜΕΤΑΦΟΡΑ ΚΑΙ ΑΠΟΘΗΚ50.10.19.04 8 Υπηρεσίες θαλάσσιων και παράκτιων μεταφορών επιβατών με πλοία που ενεργούν πλόες εσωτερικού 6. Τουρισμός Η. ΜΕΤΑΦΟΡΑ ΚΑΙ ΑΠΟΘΗΚ50.10.19.05 8 Υπηρεσίες μεταφορών επιβατών

Διαβάστε περισσότερα

Κατά την διάρκεια ενός έτους, περίπου πόσα ταξίδια αναψυχής πραγματοποιείτε στην Ελλάδα, που απαιτούν μια διανυκτέρευση σε ξενοδοχείο ή κατάλυμα; 2001

Κατά την διάρκεια ενός έτους, περίπου πόσα ταξίδια αναψυχής πραγματοποιείτε στην Ελλάδα, που απαιτούν μια διανυκτέρευση σε ξενοδοχείο ή κατάλυμα; 2001 Κατά την διάρκεια ενός έτους, περίπου πόσα ταξίδια αναψυχής πραγματοποιείτε στην Ελλάδα, που απαιτούν μια διανυκτέρευση σε ξενοδοχείο ή κατάλυμα; 2001 1 φορά το χρόνο 32,8 2 φορές το χρόνο 22,0 3 φορές

Διαβάστε περισσότερα

Συμπεράσματα. Άμεση απασχόληση Yachting 800 εκατ Άμεση επίπτωση. Κατηγορία. Κρουαζιέρα 580 εκατ Ακτοπλοΐα 900 εκατ. 6.

Συμπεράσματα. Άμεση απασχόληση Yachting 800 εκατ Άμεση επίπτωση. Κατηγορία. Κρουαζιέρα 580 εκατ Ακτοπλοΐα 900 εκατ. 6. Σύνοψη Μελέτης / Εμπειρογνωμοσύνης με τίτλο: «Συνθετική μελέτη για τον Ναυτικό Τουρισμό (yachting, κρουαζιέρα και ακτοπλοΐα)» στο πλαίσιο υλοποίησης του Υποέργου 1 της Πράξης «Ενίσχυση της θεσμικής και

Διαβάστε περισσότερα

- Επιταγές αξίας 100 / ζευγάρι για εκδρομές στο Ντουμπάι διοργάνωσης SIGMA TRAVEL.

- Επιταγές αξίας 100 / ζευγάρι για εκδρομές στο Ντουμπάι διοργάνωσης SIGMA TRAVEL. Λεοφόρος Ηρακειδων, RHODESLAND +30 22410 71222 Φαξ:+30 22410 96697 e-mail :sigmatravel @gmail.com www. Sigma-travel.gr Kεντρικό κατάστημα : εμπορικό κέντρο Tηλ:+30 22410 90049, ΠΡΟΣ YΠΟΨΗ ΘΕΜΑ :ΓΕΝΙΚΟ

Διαβάστε περισσότερα