Ανθρώπινα τεχνήματα με ενδιαφέρουσες μαθηματικές ιδιότητες

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "Ανθρώπινα τεχνήματα με ενδιαφέρουσες μαθηματικές ιδιότητες"

Transcript

1 Ανθρώπινα τεχνήματα με ενδιαφέρουσες μαθηματικές ιδιότητες

2 ΑΛΥΤΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΤΗΣ ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΑΣ ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΕΣ ΕΡΓΑΣΙΕΣ

3 Το πρόβλημα του Διπλασιασμού του Κύβου Το πρόβλημα συνίσταται στην κατασκευή ενός κύβου με διπλάσιο όγκο από ένα γνωστό κύβο πλευράς α. Ο απλός διπλασιασμός του μήκους της ακμής του κύβου οδηγεί σε οχταπλασιασμό του όγκου. Λύσεις στο Δήλιο πρόβλημα ή το πρόβλημα του Διπλασιασμού του Κύβου δόθηκαν από τον : 1) Ιπποκράτη τον Χίο ( π.χ), 2)Αρχύτα τον Ταραντίνο ( π.χ), 3) Πλάτωνα ( π.χ), 4)Μέναιχμο (γύρω στο 375 π.χ), 5) Αρχιμήδη ( π.χ), 6) Ερατοσθένη ( π.χ), 7) Απολλώνιο ( π.χ), 8) Νικομήδη (γύρω στο 200 π.χ), 9) Ήρων τον Αλεξανδρινό, 10) Διοκλή ( 1ος αιώνας π.χ), 11) Πάππο τον Αλεξανδρινό ( 3ος αιώνας μ.χ)

4 Η Τριχοτόμηση γωνίας Το πρόβλημα έγκειται στην τριχοτόμηση οξείας γωνίας, διότι αν είναι αμβλεία αφαιρούμε από αυτήν την ορθή που μπορεί να τριχοτομηθεί με χάρακα και διαβήτη. Η τριχοτόμηση όμως μιας οξείας γωνίας είναι αδύνατο να πραγματοποιηθεί μόνο με χάρακα και διαβήτη γιατί η εξίσωση που την εκφράζει είναι τρίτου βαθμού χωρίς να μπορεί να αναχθεί σε δευτέρου

5 Οι γνωστότεροι αρχαίοι γεωμέτρες που ασχοληθήκανε με το πρόβλημα της τριχοτόμησης της γωνίας είναι : Ο Ιππίας ο Ηλείος (περίπου 430 π.χ) Το πρώτο αποτέλεσμα αυτής της προσπάθειας ήταν η επινόηση από τον Ιππία τον Ηλείο της πρώτης καμπύλης στην ελληνική Γεωμετρία, μετά την περιφέρεια, της τετραγωνίζουσας, με τη βοήθεια της οποίας έδωσε και τη πρώτη λύση του προβλήματος. Ο Νικομήδης (περίπου 200 π.χ) Ο Νικομήδης ανακάλυψε την Κογχοειδής καμπύλη Με τη βοήθεια της καμπύλης αυτής λύνεται και το Δήλιο, και η Τριχοτόμηση, και ο τετραγωνισμός του κύκλου.

6 Τετραγωνισμός του κύκλου Η επίλυση του προβλήματος προϋποθέτει τον κατασκευασμό τετραγώνου ισοδύναμο με δοσμένο κύκλο, όπου R η ακτίνα του κύκλου και x η ζητούμενη πλευρά του τετραγώνου, έτσι ώστε να ισχύει η σχέση, όπου π ο λόγος του μήκους της περιφέρειας προς το μήκος της διαμέτρου του κύκλου. Παρόλο που εμπειρικά είχε διαπιστωθεί ότι ο λόγος π της περιφέρειας προς τη διάμετρο διατηρείται σταθερός, η κατασκευή αυτού του λόγου στάθηκε αδύνατη.

7 Tον τετραγωνισμό του κύκλου κατόρθωσαν : O Αρχιμήδης ( π.χ) με τη βοήθεια της "Έλικας". Ο Νικομήδης (περίπου 200 π.χ) με την καμπύλη που ονομαζόταν "ιδίως τετραγωνίζουσα". Ο Απολλώνιος ( π.χ) με την καμπύλη που ονόμαζε ο ίδιος "αδελφή της κοχλοειδούς" που ήταν όμως ίδια με την καμπύλη του Νικομήδη. Ο Κάρπος με κάποια καμπύλη την οποία ονομάζει απλά "εκ διπλής κινήσεως προερχομένη".

8 ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΟΧΗ ΣΑΣ ΚΑΘΩΣ ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΠΟΜΟΝΗ ΣΑΣ ΓΙΑΝΝΗΣ ΤΡΙΜΜΗΣ ΝΙΚΟΣ ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΑΟΥ ΓΙΩΡΓΟΣ ΤΣΙΑΔΗΣ ΚΩΣΤΑΣ ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΟΠΟΥΛΟΣ

9 Μη ευκλείδειες γεωμετριες

10 Υπερβολική Η υπερβολική γεωμετρία εφαρμόζεται στην ψευδόσφαιρα Δημιουργοί: Λομπατσέφσκι, Μπολάι Στην γεωμετρια αυτή από σημειο εκτος ευθειας αγονται περισσοτερες από μια παραλληλες

11 Από ένα σημείο εκτός ευθείας φέρονται καμιά παράλληλη. Το άθροισμα των γωνιών ενός τριγώνου είναι μικρότερο από 180 μοίρες. Σ αυτή τη γεωμετρία δυο όμοια τρίγωνα είναι πάντοτε και ίσα. Όταν αυξήσουμε την απόσταση δυο παραλλήλων η γωνία της απόστασης τους με τη μια παράλληλη τείνει στο 0 και το αντίθετο.

12 Ελλειπτική Δημιουργός Ρίμαν Χώρος: έλλειψη (πάνω από 3 διαστάσεις) Άθροισμα γωνιών τρίγωνου: από 180 έως 360 μοίρες. εμβαδόν τριγώνου: ανάλογο με τη διάφορα του αθροίσματος των γωνιών με τις 180 μοίρες

13 Φυσικη και ελλειπτικη Σύστημα του Ρίμαν υποστήριζε καλύτερα την θεωρία της σχετικότητας περί καμπυλότητας του χώρου. Σύμπαν πιθανόν σχήμα έλλειψης > οι κύριες μάζες βρίσκονται στις εστίες της (οι βαρυτικές δυνάμεις καθορίζουν το σχήμα του χώρου.)

14

15 γενικά Η σχολή του Πυθαγόρα Ο πρώτος νόμος στον οποίο υπακούει η αρμονία Ρυθμός και αριθμός Ιάννης Ξενάκης «νεοπυθαγόρειος»

16 21 Monty Hall Paradox Touch Fibonacci φ π παιχνίδι Go

17 ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ ΚΑΙ ΤΕΧΝΗ ΖΩΓΡΑΦΙΚΗ- ΓΕΩΜΕΤΡΙΑ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗ

18 ΓΕΩΜΕΤΡΙΑ οι Πυθαγόρειοι προσπάθησαν να βρουν το λόγο της διαγωνίου δ προς την πλευρά α ενός τετραγώνου αλλά και το λόγο της πλευράς προς τη διαγώνιο ενός κανονικού πενταγώνου Δηλαδή ένα τμήμα μ (κοινό μέτρο) ώστε δ = κ μ και α = λ μ (οπότε ο λόγος δ/α θα ήταν ίσος με κ/λ) Διαπίστωσαν πως δεν είναι δυνατόν να βρεθεί ένα κοινό μέτρο όσο και αν μικραίνει το μ και έτσι ο λόγος δ/α δεν μπορεί να γραφεί ως κλάσμα φυσικών Ανακάλυψη του αριθμού φ

19 ΖΩΓΡΑΦΙΚΗ Λεονάρντο Ντα Βίντσι Χρήση του αριθμού φ για τους πίνακές του Άνθρωπος του Βιτρούβιου το ανθρώπινο σώμα, με τα χέρια σε έκταση, μπορεί να χωρέσει στα δύο τέλεια γεωμετρικά σχήματα, τον κύκλο και το τετράγωνο το κέντρο του σώματος είναι ο αφαλός. Το σχέδιο και το κείμενο συχνά ονομάζονται Κανόνας των Αναλογιών

20 Μόνα Λίζα το πρόσωπο εμπεριέχεται σε μία ακολουθία χρυσών ορθογωνίων ένα ορθογώνιο στο οποίο ο λόγος της μεγάλης του πλευρά προς τη μικρο να είναι ίσος με τον λόγο της μικρής προς τη διαφορα των πλευρών η απόσταση από τα δάχτυλα της Μόνα Λίζα μέχρι την κορυφή του μετώπου και η απόσταση από τα δάχτυλα μέχρι τη βάση του λαιμού είναι 1,618 (= φ)

21 ΠΙΝΑΚΕΣ ΖΩΓΡΑΦΙΚΗΣ ΚΑΙ ΓΕΩΜΕΤΡΙΑ M.C. ESCHER, WATERFALL

22 M.C. Escher - Relativity

23 Circle limit 3 Circle limit 1

24 Vincent Van Gogh, Starry nights Wheat Field with Crows

25 H ταινία του Mobius Parade of ants

26 Penrose steps Ascending

27 ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗ

28 Αρχιτεκτονική: Τέχνη και Επιστήμη Διαίσθηση: Πρώτη άμεση κατανόηση ιδεών και βάση της δημιουργίας Σκοπός: Παρουσίαση του ωραίου μέσω της ύλης Η θεωρία πρέπει να βρει στη διαίσθηση μια δύναμη ικανή να ζωντανεύει τις μαθηματικές παραστάσεις Έντονη τέχνης Τα παρουσία μαθηματικών στον τομέα της μαθηματικά δεν εξηγούν την φυσικά συμπεριφορά ενός στοιχείου, απλά την περιγράφουν λεπτομερώς

29 ΠΑΡΘΕΝΩΝΑΣ Δημιουργοί του είναι γνωστοί καλλιτέχνες της εποχής, οι αρχιτέκτονες Ικτίνος και Καλλικράτης και ο γλύπτης Φειδίας Όλος ο Παρθενώνας είναι κατασκευασμένος σύμφωνα με την χρυσή αναλογία 4:9 που είναι γνωστή ως «Χρυσή Τομή». Αν πολλαπλασιάσουμε το ύψος του ναού με το 9 και το γινόμενο που θα προκύψει το διαιρέσουμε με το 4, τότε θα τότε θα έχουμε βρει το πλάτος του ναού Πράγματι: ( Ύψος ) 13,72*9=125,28:4=30,87 (Πλάτος). Αν πολλαπλασιάσουμε το πλάτος με το 9 και διαιρέσουμε το γινόμενο με 4, τότε θα έχουμε βρει το μήκος του ναού Πράγματι: (Πλάτος) 30,87*9=277,92:4=64,48(Μήκος)

30 Κατασκευάστηκε από τον Πολύκλειτο, τον 4ο αιώνα π.χ ΘΕΑΤΡΟ ΤΗΣ ΕΠΙΔΑΥΡΟΥ Οχρυσός αριθμός φ εμφανίζεται στο αμφιθέατρο της Επιδαύρου Ο μέσος όρος των λόγων των σκαλιών: 34+21:34=1,619 και 34:21=1,617,τείνει προς το φ Το «Θέατρον» είναι χωρισμένο σε 2 άνισα μέρη. Το πρώτο μέρος έχει 34 σειρές θέσεων ενώ το δεύτερο 21. Οι Έλληνες φαίνεται ότι το κατασκεύασαν με αυτές τις αναλογίες, επειδή παρατήρησαν πως το αισθητικό αποτέλεσμα είναι ευχάριστο στο μάτι

31 ΘΕΑΤΡΟ ΤΗΣ ΔΩΔΩΝΗΣ Το Αρχαίο θέατρο Δωδώνης χτίστηκε τον 3ο αιώνα π.χ. Αποτελείται από 3 διαζώματα με αριθμό εδωλίων 19,15 και 21. Παρατηρούμε ότι: 19+15/21=34/21=1,619=Φ /19+15=55/34=Φ Taj Mahal Ο αριθμός φ που εμφανίζεται στο Taj Mahal είναι το σημαντικότερο επίτευγμα αρχιτεκτονικής στις ανατολικές χώρες Το χρυσό ορθογώνιο είναι ένα ορθογώνιο με μήκος πλευράς που εμφανίζεται η χρυσή αναλογία, ένα προς φ(1:φ), δηλαδή περίπου 1 προς 1,618 (1:1,618)

32 ΒΊΛΛΑ STEIN Ο Le Corbusier ήταν Ελβετός αρχιτέκτονας και σχεδίασε ένα από τα σημαντικότερα κτίρια, την βίλλα stein. Kάθε πάτωμα ορόφου καθώς και η οροφή έχει το χρυσό ορθογώνιο, δηλαδή το Χρυσό Λόγο. Tο πάτωμα-βάση του σπιτιού έχει αναλογίες φ καθώς είναι φτιαγμένο σε χρυσό ορθογώνιο.

33

34 Γνωρίζοντας τον κύβο 3x3 Αποτελείται από: 54 τετράγωνα, ανά 9 όμοια 8 κορυφές 6 επιφάνειες 12 ακμές

35 Δυνατός αριθμός λύσεων Ο αριθμός των πιθανών λύσεων που μπορεί να έχει ο Κύβος του Rubik αντιστοιχεί στο αποτέλεσμα που μας δίνει ο παρακάτω αριθμός.

36 Απόδειξη Για να μπορέσουμε να κατανοήσουμε πώς προκύπτει ο αριθμός των πιθανών λύσεων, αρκεί να τον προσεγγίσουμε μαθηματικά συνδυάζοντας και τα ιδιαίτερα γνωρίσματα του κύβου. 8 κορυφές > 8 πιθανές θέσεις για την 1 η 7 πιθανές θέσεις για τη 2 η 6 πιθανές θέσεις για την 3 η κ.ο.κ Έτσι προκύπτει το 8!

37 3 επιφάνειες έχει κάθε κορυφή 8 κορυφές 3 8

38 12 τετράγωνα βρίσκονται ανάμεσα στις κορυφές > 12 πιθανές θέσεις για την 1 η 11 πιθανές θέσεις για τη 2 η 10 πιθανές θέσεις για την 3 η κ.ο.κ Έτσι προκύπτει το 12!

39 2 επιφάνειες για κάθε τετράγωνο που βρίσκεται ανάμεσα σε δύο κορυφές 12 τέτοια τετράγωνα 2 12

40 Συμπερασματικά έχουμε : 8! ! /3 x 8! 3 8 > έγκυρες 1/2 x 12! 2 12 > έγκυρες 1/2 x 1/2 12! 2 12 = 1/4 12! 2 12 > έγκυρες Άρα αποδείξαμε πως ο αριθμός των πιθανών λύσεων είναι ίσος με :

41

42 Χριστόφορος Χόντος, Σπύρος Τζεράνης, Στέφανος Χαλιάσος, Αντώνης Ρούμπος, Ιάσωνας Παφίλης

43 Οπτικά Τηλεσκόπιο Κέπλερ Ραδιοτηλεσκόπια Τηλεσκόπια ακτίνων Χ:Τηλεσκόπιο Ακτίνων Χ NuSTAR Μαθηματικά και Τηλεσκόπια

44 Οπτικά:Οπτικό τηλεσκόπιο λέγεται το τηλεσκόπιο εκείνο δια του οποίου αυξάνεται το φαινόμενο μέγεθος αντικειμένων που βρίσκονται μακριά Τύποι: Διοπτρικά τηλεσκόπια: Είναι ένας μεταλλικός σωλήνας στο ένα άκρο του οποίου προσαρμόζεται ο αντικειμενικός φακός που στρέφεται προς το σκόπευση αντικείμενο και το οποίο συλλέγει τις εκπεμπόμενες από το παρατηρούμενο σώμα φωτεινές ακτίνες και τις συγκεντρώνει στην εστία που βρίσκεται προς το μέρος του οφθαλμού κοντά στην άκρη του σωλήνα. Κατοπτρικά τηλεσκόπια: Δεν έχει αντικειμενικό φακό, αλλά χρησιμοποιείται κάτοπτρο μεταλλικό ή γυάλινο κοίλο με επιφάνεια προβολική. Οι ακτίνες αντικειμένου που προσπίπτουν σε αυτό ανακλώνται και συγκεντρώνονται στην εστία του κατόπτρου όπου και παρατίθεται προσοφθάλμιο που μεγεθύνει το είδωλο όπως και στα διοπτρικά τηλεσκόπια. Καταδιοπτρικά τηλεσκόπια: Ο αντικειμενικός του φακός συνίσταται από δύο φακούς ενός αμφίκυρτου και ενός κοιλόκυρτου, σε διάταξη τέτοια που η μία των κυρτών επιφανειών του πρώτου να εφαρμόζει στο κοίλη επιφάνεια του δεύτερου. Αυτό έχει ως συνέπεια τον πλήρη αποχρωματισμό των ειδώλων.

45 Το ραδιοτηλεσκόπιο είναι ειδικό όργανο δέκτης ραδιοκυμάτων σε μορφή κατευθυντικής ραδιοφωνικής κεραίας που χρησιμοποιείται στη Ραδιοαστρονομία, αλλά και στην παρακολούθηση τεχνητών δορυφόρων ή διαστημικών σκαφών και στη συλλογή των δεδομένων που μεταδίδουν στη Γη. Στον αστρονομικό τους ρόλο, διαφέρουν από τα συνηθισμένα (οπτικά) τηλεσκόπιο στο ότι ανιχνεύουν ραδιοκύματα αντί φως. Μπορούν επομένως να ανιχνεύσουν και να παρατηρήσουν ραδιοπηγές.

46 ΤΗΛΕΣΚΟΠΙΑ ΑΚΤΙΝΩΝ Χ:Τηλεσκόπιο Ακτίνων Χ NuSTAR Εκτοξεύτηκε σε τροχιά γύρω από την Γη και έχει την ικανότητα να επικεντρωθεί στις ακτίνες Χ που εκπέμπονται από τους πυρήνες των ατόμων. Έτσι θα χρησιμοποιηθεί για να επιθεωρήσει τα περίχωρα υπολειμμάτων υπερκαινοφανών, έτσι ώστε να κατανοήσουμε καλύτερα γιατί αυτοί οι σουπερνόβα συνέβησαν, τι είδη αντικειμένων παράχθηκαν, και ποιοι μηχανισμοί κάνουν τα περίχωρα να λάμπουν τόσο καυτά. Το NuStar θα δώσει επίσης στην ανθρωπότητα πρωτοφανή εμφάνιση στο ζεστό στέμματος του Ήλιου, θερμά αέρια μας σε σμήνη των γαλαξιών, και την υπερμεγέθη μαύρη τρύπα στο κέντρο του Γαλαξία μας. Τηλεσκόπιο Κέπλερ: Εκτοξεύτηκε το Βασική του αποστολή είναι να εντοπίζει πλανήτες σε άλλα ηλιακά συστήματα με χαρακτηριστικά παρόμοια με αυτά της Γης. Μέχρι στιγμής έχει εντοπίσει εκατοντάδες πλανήτες, ορισμένοι από τους οποίους οι επιστήμονες πιστεύουν ότι έχουν χαρακτηριστικά παρόμοια με αυτά της Γης και συνεχίζουν να τους μελετούν για να διαπιστώσουν το ποσοστό της «ομοιότητας» και αν μπορούν να υποστηρίξουν ζωή.

47 Κάτοπτρο: ονομάζεται το αντικείμενο του οποίου η επιφάνεια του ανακλά τις ακτίνες φωτός με αποτέλεσμα να σχηματίζεται το είδωλο του περιβάλλοντα χώρου πάνω σε αυτή. Επίσης, υπάρχουν τα καμπύλα κάτοπτρα που σχηματίζουν μεγεθυμένα ή είδωλα υπό σμίκρυνση, ή εστιάζουν το φως. Τα συγκεκριμένα χρησιμοποιούνται στα τηλεσκόπια με την μορφή κοίλου και κυρτού κατόπτρου. ΤακοίλακαικυρτάκάτοπτραέχουνμιαακτίνακαμπυλότηταςΡ και ένα κέντρο καμπυλότητας Ο. Ονομάζουμε Α το κέντρο του κατόπτρου. Η ευθεία που διέρχεται από τα σημεία Α και Ο ονομάζεται κύριος άξονας του κατόπτρου. Το σημείο που βρίσκεται στο μέσο του τμήματος ΑΟ ονομάζεται κύρια εστία Ε και η απόσταση ΑΕ εστιακή απόσταση f.

48 Κοίλο Κάτοπτρο: Στα κοίλα κάτοπτρα η κύρια εστία βρίσκεται μπροστά από το κάτοπτρο. Όταν μια παράλληλη δέσμη προσπίπτει πάνω σε ένα κοίλο κάτοπτρο τότε η ανακλώμενη διέρχεται από την εστία f. Κυρτό Κάτοπτρο: Αντίθετα στα κυρτά κάτοπτρα η εστία βρίσκεται πίσω από το κάτοπτρο και έτσι όταν μια παράλληλη δέσμη προσπίπτει σε ένα κυρτό κάτοπτρο τότε η προέκταση των ανακλώμενων ακτίνων διέρχεται από την κύρια εστία f.

49

50 ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ ΣΤΟ ΚΟΣΜΟ ΤΩΝ ΖΩΩΝ

51 Γιατί η μέλισσα επιλέγει το κανονικο εξάγωνο? Κλείνει επακριβώς το επίπεδο και έχει τι μικρότερη περίμετρο-οικονομία κεριού Αποθήκευση μέγιστου όγκου μελιού(επιτυγχάνετε με την επιλογή κανονικών εξαγώνων) Γιατί όμως η μέλισσα επιλέγει το κανονικό εξάγωνο και όχι το ισόπλευρο τρίγωνο ή το τετράγωνο? Η περίμετρος του εξαγώνου είναι η πιο μικρή.(κ.ε.=0,62,ι.τ.=4,56) Τέλος, Η πλευρά του εξαγώνου (=0,62) σε σχέση με την πλευρά του ισοδυνάμου τετραγώνου (=1) έχουν σχέση χρυσής τομής

52 Τα τζιτζίκια, όμως, και συγκεκριμένα τα είδη Magicicada Septendecim και magicicada tredecim, παρουσίασαν ενα ακόμα χαρακτηριστικό για την εξήγηση του οποίου οι βιολόγοι Και τα δυο αυτά είδη εμφανίζονται κάθε 17 και 13 χρόνια αντίστοιχα, ζευγαρώνουν, γενούν τα αυγά τους και πεθαίνουν. Σημασία εδώ έχει ότι ο κύκλος εμφάνισής τους είναι πάντοτε πρώτος αριθμός, δηλαδή διαιρείται μόνο με τον εαυτό του και τη μονάδα. Ενα σενάριο προέβλεπε ότι το τζιτζίκι επιχειρεί να αποφύγει κάποιο παράσιτο με παρόμοιο κύκλο ζωής. Αν, λόγου χάρη, το παράσιτο εμφανίζεται κάθε 4 χρόνια, το τζιτζίκι «αποφεύγει» έναν κύκλο που διαιρείται με το 4, αν εμφανίζεται κάθε 5 αποφεύγει έναν κύκλο που διαιρείτε με το 5

53 Στην αρχή του πρώτου μήνα έχουμε 1 ζευγάρι κουνέλια Στην αρχή του δεύτερου μήνα έχουμε πάλι ένα ζευγάρι Στην αρχή του τρίτου μήνα το ζευγάρι γεννά και έχουμε 2 ζευγάρια Στην αρχή του τέταρτου μήνα το πρώτο ζευγάρι γεννά πάλι, αλλά το δεύτερο δεν είναι σε θέση ακόμη, δηλαδή 3 ζευγάρια. Στην αρχή του πέμπτου μήνα γεννά πάλι το αρχικό ζευγάρι, γεννά και το δεύτερο, δε γεννά το τρίτο. Σύνολο 5 ζευγάρια Έτσι, το πλήθος των ζευγαριών των κουνελιών στην αρχή κάθε μήνα είναι 1, 1, 2, 3, 5, 8, 13, 21, 34,.. Παρατηρήστε ότι κάθε αριθμός στην ακολουθία είναι το άθροισμα των δύο προηγούμενων

54 Ενα μικροσκοπικό γεωμετρικό κόσμημα, μια ζωντανή ένδειξη της περίπλοκης μορφής και της γοητείας που κρύβουν τα σχήματα της φύσης. Το εξαγωνικό σχήμα επιλέγεται από την σχηματική προσαρμογή κι από την αναγκαιότητα της ύλης, έτσι ώστε να μην υπάρχουν κενά και η συγκέντρωση του ατμού σε σχηματισμούς χιονιού να γίνει πιο ομαλά Πρόκειται για ένα μικροσκοπικό εξαγωνικό κρύσταλλο, που αποτελείται από έξι σχεδόν όμοια πέταλα. Έτσι αν τον περιστρέψουμε κατά 60 ή κατά 120 μοίρες γύρω από το κέντρο του θα φαίνεται ακριβώς όμοιος.

55 ΠΑΙΧΝΊΔΙΑ ΤΎΧΗς...Ή ΚΑΙ ΤΈΧΝΗς; Χόντος Χριστόφορος Τζεράνης Σπυρίδων Ρούμπος Αντώνιος Παφίλης Ιάσων Χαλιάσος Στέφανος-Μητσάρας

56 H ΈΝΝΟΙΑ ΤΟΥ ΣΥΣΤΉΜΑΤΟς Ορισμός τυποποιημένες οδηγίες διαχείριση των στοιχημάτων του κατασκευή μαθηματικούς κανόνες Σκοπός μέθοδο επιτυχίας Όχι 100% επιτυχία

57 ΚΙΝΟ Γενικά : Το Κίνο μπορεί να παιχτεί σε μια σχεδόν ατελείωτη ποικιλία. Αυτό που παίζεται στην Ελλάδα είναι η κλήρωση 20 από 80 αριθμούς. Ο παίκτης επιλέγει ένα παιχνίδι από 1 έως 12 αριθμούς (που αναφέρονται συνήθως ως "σημεία"). Κάθε παιχνίδι είναι χωριστό, αλλά συνολικά είναι στην ίδια επιλογή 20 από τους 80 αριθμούς. Κλήρωση στο Κίνο έχουμε κάθε πέντε λεπτά. Αλλά ακόμα και να είχαμε κλήρωση 24 ώρες το 24ωρο, κάποια 20άδα αριθμών θα μπορούσε να μην κληρωθεί για περίπου 33 τρισεκατομμύρια χρόνια.

58 ΠΙΘΑΝΌΤΗΤΕς ΝΊΚΗς ΣΤΟΝ ΕΠΌΜΕΝΟ ΠΊΝΑΚΑ ΦΑΊΝΟΝΤΑΙ ΠΙΑ ΣΗΜΕΊΑ ΈΧΟΥΝ ΜΕΓΑΛΎΤΕΡΗ ΠΙΘΑΝΌΤΗΤΑ ΓΙΑ ΕΠΙΤΥΧΊΑ. Σημεία Αναλογία για 1 Πιθανότητα % Επιστέφει % ,

59 ΤΖΌΚΕΡ πίνακας κερδών για το Τζόκερ χωρίζεται σε οκτώ κατηγορίες ( 5+1, 5, 4+1, 4, 3+1, 3, 2+1, 1+1). Στην κατηγορία 5+1 επιτυχών προβλέψεων μοιράζεται το 19,90% των ακαθάριστων εισπράξεων κάθε κλήρωσης ενώ στην κατηγορία 5 επιτυχών προβλέψεων μοιράζεται το 8,85%. Για τις υπόλοιπες κατηγορίες υπάρχει συγκεκριμένο ποσό που κερδίζει ο παίκτης και για το οποίο μπορείτε να ενημερωθείτε στην ιστοσελίδα του ΟΠΑΠ. Σε περίπτωση τζάκποτ πρώτης κατηγορίας, δηλαδή αν δεν βρεθεί δελτίο που να έχει προβλέψει με επιτυχία τους πέντε αριθμούς συν τον αριθμό Τζόκερ, το ποσό μεταφέρεται στην επόμενη κλήρωση αναζωπυρώνοντας το ενδιαφέρον των παικτών. Πιθανότητες: Να πετύχεις τζακ ποτ, %, δηλαδή περίπου 4 πιθανότητες στα

60 ΠΆΜΕ ΣΤΟΊΧΗΜΑ Γκανίοτα Στον ΟΠΑΠ δεν υπάρχει τρόπος πονταρίσματος ώστε να νικάς πάντα

61 ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΕΡΙΟΡΙΣΤΗ ΠΡΟΣΟΧΗ ΣΑΣ

62 Η ρουλέτα ή ρολέτα το όνομά της οφείλεται από το υποκοριστικό που έδιναν οι Γάλλοι στο μικρό τροχό που είναι και το σήμα κατατεθέν του παιχνιδιού.

63

64 Υπάρχει η επιλογή να ποντάρεις στο 0. Αν υποθέσουμε ότι ποντάρω σε όλους τους αριθμούς r ποσό τότε το καζίνο θα μου αποδώσει 36 r. Όμως θα έχω ξοδέψει 37 r. Άρα το καζίνο κερδίζει 1 r στην ευρωπαϊκή ρουλέτα, στην αμερικανική κερδίζει 2r. Εάν ποντάρεις συνέχεια r στο κόκκινο τότε προκύπτει τελικά ότι στις 38 φορές θα κερδίσεις 18r και θα χάσεις 19 r στην ευρωπαϊκή και 20 r στην αμερικανική. Από τα παραπάνω προκύπτει ότι το ποσοστό υπέρ του καζίνο στην Ευρώπη είναι 2.7% ενώ στην Αμερική 5.25%. Το συνολικό ποσοστό των κερδών των καζίνο στα παιχνίδια Αμερικανικής ρουλέτας με το διπλό μηδέν είναι 94,7%, η Ευρωπαϊκή ρουλέτα με ένα μόνο μηδέν προσφέρει ποσοστό απόδοσης του 97,3%.

65 F(P(K))=r με Κ τα κοκκινα F(P(Σ1))= 2r με Σ1 η στηλη 1 P(K Z)=8/37 όπου Z τα Ζυγα F(P(K Z))=r+r P(Σ1 1α12)=4/37 F(P(Σ1 1α12)=2r+2r Συνδιασμοί P r K Ζ 8/37 2 Αναλογία 1/2 2 Σ1 1α12 4/37 4 Κ Ζ 8/37 2 Αναλογία 3/4 2*3/4 Σ1 Κ 6/37 3

66 Άρα, παρατηρούμε πως συμφέρει (όσον αφορά μονο τις τομές) να ποντάρουμε στον συνδιασμό Σ1 Κ αφου στην αναλογία των αποδόσεων έχουμε κέρδος περίπου 0,17 μεγαλύτερο απ ότι περιμέναμε (3/4=0,75 άρα περιμέναμε πως η αναλογία των αποδόσεων θα ήταν 4/3=1,33. Όμως παρατηρούμε ότι είναι 3/2=1,5. 1,5-1,33=0,17). P(K Ζ 1α12)=1/37 (12) f (P(K Ζ 1α12))=r+r+2r=4r P(A)=1/37 οπου Α ένας αριθμος της ρουλεττας F(P(A))=35r Αριθμοι ,16,18,30,32, 34,36 Πιθανοτητες 1/37 10/37 1/37 10/37 7/37 8/37 Αποτελεσμα +4r +2r 0 -r +r -3r 13,15,17,29,31,33, 35,0 Αρα προκυπτει ότι εχω 18/37 πιθανοτητες να κερδισω, ενώ 18/37 πιθανοτητες να χασω και 1/37 να μεινω ουδετερος.

67 Χρήστος Παπαπάνος Κωνσταντίνος Πρασάς Σάββας Ψυλλίδης Άρης Σταθόπουλος

Το Δήλιο πρόβλημα ή το πρόβλημα του Διπλασιασμού του Κύβου

Το Δήλιο πρόβλημα ή το πρόβλημα του Διπλασιασμού του Κύβου Το Δήλιο πρόβλημα ή το πρόβλημα του Διπλασιασμού του Κύβου Το Δήλιο πρόβλημα απασχόλησε πολλούς Έλληνες μαθηματικούς της αρχαιότητας, λόγω της πολυπλοκότητας που είχε στην επίλυσή του. Αυτό το πρόβλημα

Διαβάστε περισσότερα

ΛΕΟΝΤΕΙΟ ΛΥΚΕΙΟ ΝΕΑΣ ΣΜΥΡΝΗΣ. Ερευνητική Εργασία Α Λυκείου. Μαθηματικά Φυσικές Επιστήμες Τεχνολογία

ΛΕΟΝΤΕΙΟ ΛΥΚΕΙΟ ΝΕΑΣ ΣΜΥΡΝΗΣ. Ερευνητική Εργασία Α Λυκείου. Μαθηματικά Φυσικές Επιστήμες Τεχνολογία ΛΕΟΝΤΕΙΟ ΛΥΚΕΙΟ ΝΕΑΣ ΣΜΥΡΝΗΣ Ερευνητική Εργασία Α Λυκείου Μαθηματικά Φυσικές Επιστήμες Τεχνολογία Τίτλος: «Ο χρυσός Αριθμός Φ» Συντονιστές καθηγητές: Σαββοπούλου Αντιγόνη- ΠΕ 09 Φουρναράκης Φίλιππος ΠΕ

Διαβάστε περισσότερα

Αρσάκεια Τοσίτσεια Σχολεία 1. (J. Steiner 1796 1863)

Αρσάκεια Τοσίτσεια Σχολεία 1. (J. Steiner 1796 1863) Αρσάκεια Τοσίτσεια Σχολεία 1 B ΤΟΣΙΤΣΕΙΟ ΑΡΣΑΚΕΙΟ ΛΥΚΕΙΟ ΕΚΑΛΗΣ Μαθηµατικά Κατεύθυνσης Β Λυκείου Κωνικές Τοµές «οι υπολογισµοί υποκαθιστούν την σκέψη, ενώ η γεωµετρία την διεγείρει». (J. Steiner 1796 1863)

Διαβάστε περισσότερα

ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΩΝ

ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΩΝ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΘΝΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ & ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ ΕΙΔΙΚΗ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ & ΑΡΧΙΚΗ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗ ΚΑΤΑΡΤΙΣΗ (Ε.Π.Ε.Α.Ε.Κ. ΙΙ) ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΠΡΑΞΕΩΝ: 2.2.2.α. Αναμόρφωση Προπτυχιακών

Διαβάστε περισσότερα

«Μαθηματικά και φύση» Εργασία στο μάθημα «Επίλυση προβλήματος στα Μαθηματικά» Υπεύθυνη καθηγήτρια «Κολέζα Ευγενία» Καρακούση Ελένη

«Μαθηματικά και φύση» Εργασία στο μάθημα «Επίλυση προβλήματος στα Μαθηματικά» Υπεύθυνη καθηγήτρια «Κολέζα Ευγενία» Καρακούση Ελένη «Μαθηματικά και φύση» Εργασία στο μάθημα «Επίλυση προβλήματος στα Μαθηματικά» Υπεύθυνη καθηγήτρια «Κολέζα Ευγενία» Καρακούση Ελένη Πανεπιστήμιο Πατρών Παιδαγωγικό Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης Πάτρα 2010

Διαβάστε περισσότερα

τ.1 ο Joan Mirό : The Lark s Wing, Encircled With Golden Blue, Rejoins the Heart of the Poppy Sleeping on a Diamond Studded Meadow. Λύκειο Εκϖαιδευτηρίου Το Παγκρήτιον Άγιος Ιωάννης 71409 Ηράκλειο Κρήτης

Διαβάστε περισσότερα

Υπενθύμιση Δ τάξης. Παιχνίδια στην κατασκήνωση

Υπενθύμιση Δ τάξης. Παιχνίδια στην κατασκήνωση ΚΕΦΑΛΑΙΟ 1ο Υπενθύμιση Δ τάξης Παιχνίδια στην κατασκήνωση Συγκρίνω δυο αριθμούς για να βρω αν είναι ίσοι ή άνισοι. Στην περίπτωση που είναι άνισοι μπορώ να βρω ποιος είναι μεγαλύτερος (ή μικρότερος). Ανάμεσα

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΣΑΡΜΟΓΕΣ ΑΝΑΛΥΤΙΚΩΝ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΩΝ ΓΙΑ ΤΑ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ ΣΤΟ ΓΥΜΝΑΣΙΟ

ΠΡΟΣΑΡΜΟΓΕΣ ΑΝΑΛΥΤΙΚΩΝ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΩΝ ΓΙΑ ΤΑ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ ΣΤΟ ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΘΝΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΟ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ «Αναλυτικά Προγράμματα Μαθησιακών Δυσκολιών-Ενημέρωση-Ευαισθητοποίηση» ΠΡΟΣΑΡΜΟΓΕΣ ΑΝΑΛΥΤΙΚΩΝ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΩΝ ΓΙΑ ΤΑ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ ΣΤΟ ΓΥΜΝΑΣΙΟ

Διαβάστε περισσότερα

2. ΣΥΜΜΕΤΡΙΑ ΣΤΑ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ

2. ΣΥΜΜΕΤΡΙΑ ΣΤΑ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ ΣΥΜΜΕΤΡΙΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΤΙΜΑΙΟ ΩΣ ΤΟΝ FELIX KLEIN ΚΑΙ ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΟΥ ERLANGEN 2. ΣΥΜΜΕΤΡΙΑ ΣΤΑ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ Ξεκινώντας από την κάπως αόριστη αντίληψη της συµµετρίας σαν "αρµονία των αναλογιών", σε αυτό το κεφάλαιο

Διαβάστε περισσότερα

ΤΕΧΝΙΚΟ ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΤΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ Ι

ΤΕΧΝΙΚΟ ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΤΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ Ι ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΘΝΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ & ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ ΕΙΔΙΚΗ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ & ΑΡΧΙΚΗ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗ ΚΑΤΑΡΤΙΣΗ (Ε.Π.Ε.Α.Ε.Κ. ΙΙ) ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΠΡΑΞΕΩΝ: 2.2.2.α. Αναμόρφωση Προπτυχιακών

Διαβάστε περισσότερα

είναι ένα δύσκολο στην κατανόηση θέμα, διότι έχει κατασκευαστεί σε αφηρημένες δομές. Δεδομένου ότι αυτές οι αφηρημένες δομές δεν καλύπτουν τις ζωές

είναι ένα δύσκολο στην κατανόηση θέμα, διότι έχει κατασκευαστεί σε αφηρημένες δομές. Δεδομένου ότι αυτές οι αφηρημένες δομές δεν καλύπτουν τις ζωές 1.1 Η Γεωμετρία Η Γεωμετρία αποτελεί ένα σημαντικό κεφάλαιο των Μαθηματικών και κατέχει ένα βασικό ρόλο στα προγράμματα σπουδών. Η σημασία της διδασκαλίας της συνδέεται τόσο με τη χρησιμότητά της στην

Διαβάστε περισσότερα

Περιφερειακή Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Βορείου Αιγαίου. Β Λυκείου

Περιφερειακή Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Βορείου Αιγαίου. Β Λυκείου Περιφερειακή Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Βορείου Αιγαίου Β Λυκείου ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑΣ & ΔΕΥΤΕΡΟΒΑΘΜΙΑΣ

Διαβάστε περισσότερα

«Διδακτική και Μεθοδολογία των Μαθηματικών»

«Διδακτική και Μεθοδολογία των Μαθηματικών» Η παρούσα Διπλωματική Εργασία εκπονήθηκε στα πλαίσια των σπουδών για την απόκτηση του Μεταπτυχιακού Διπλώματος Ειδίκευσης που απονέμει το Διαπανεπιστημιακό Διατμηματικό Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών

Διαβάστε περισσότερα

Αναλυτικά Λυμένα Παραδείγματα. Στοιχεία Θεωρίας. Άλυτες Ασκήσεις. Ερωτήσεις Θεωρίας

Αναλυτικά Λυμένα Παραδείγματα. Στοιχεία Θεωρίας. Άλυτες Ασκήσεις. Ερωτήσεις Θεωρίας ΒΟΗΘΗΜΑ ΣΤΟ ΜΑΘΗΜΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΜΗΧΑΝΩΝ Αναλυτικά Λυμένα Παραδείγματα Στοιχεία Θεωρίας Άλυτες Ασκήσεις Ερωτήσεις Θεωρίας Νικόλαος Χονδράκης (Εκπαιδευτικός) ... Νικόλαος Γ. Χονδράκης ( chon nik o@g ma il.co

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΙΓΑΙΟΥ ΤΜΗΜΑ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΣΧΕΔΙΑΣΗΣ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ ΚΑΙ ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ ΦΩΤΙΣΜΟΥ

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΙΓΑΙΟΥ ΤΜΗΜΑ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΣΧΕΔΙΑΣΗΣ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ ΚΑΙ ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ ΦΩΤΙΣΜΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΙΓΑΙΟΥ ΤΜΗΜΑ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΣΧΕΔΙΑΣΗΣ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ ΚΑΙ ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ Θέμα: ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ ΦΩΤΙΣΜΟΥ Τίτλος: Η ΣΧΕΔΙΑΣΗ ΦΩΤΙΣΜΟΥ ΔΙΕΥΡΥΝΕΙ ΤΗΝ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗ ΣΥΝΘΕΤΙΚΗ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ. ΤΟ ΦΩΣ

Διαβάστε περισσότερα

ΣΥΜΜΕΤΡΙΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΤΙΜΑΙΟ ΩΣ ΤΟΝ FELIX KLEIN KAI ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΟΥ ERLANGEN

ΣΥΜΜΕΤΡΙΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΤΙΜΑΙΟ ΩΣ ΤΟΝ FELIX KLEIN KAI ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΟΥ ERLANGEN ΣΥΜΜΕΤΡΙΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΤΙΜΑΙΟ ΩΣ ΤΟΝ FELIX KLEIN KAI ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΟΥ ERLANGEN 4. Η ΣΥΜΜΕΤΡΙΑ ΣΤΟ ΧΩΡΟ ΠΟΛΥΕ ΡΑ Στις τρεις διαστάσεις, η συµµετρία έχει την πιο ενδιαφέρουσα εφαρµογή της στα πολύεδρα και δη

Διαβάστε περισσότερα

Προσαρμογές αναλυτικών προγραμμάτων για τα Μαθηματικά στο Γυμνάσιο

Προσαρμογές αναλυτικών προγραμμάτων για τα Μαθηματικά στο Γυμνάσιο ΤΕΥΧΟΣ B ΣΧΕΔΙΑ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑΣ ΚΑΙ ΥΠΟΣΤΗΡΙΚΤΙΚΟ ΥΛΙΚΟ ΓΙΑ ΜΑΘΗΤΕΣ ΜΕ ΜΑΘΗΣΙΑΚΕΣ ΔΥΣΚΟΛΙΕΣ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΘΝΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΟ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ «Αναλυτικά Προγράμματα Μαθησιακών Δυσκολιών-Ενημέρωση-Ευαισθητοποίηση»

Διαβάστε περισσότερα

Σχολή Θετικών και Τεχνολογικών Επιστημών Τμήμα Φυσικής, Πανεπιστήμιο Κρήτης Εισαγωγή στην Ηλεκτρονική Μικροσκοπία

Σχολή Θετικών και Τεχνολογικών Επιστημών Τμήμα Φυσικής, Πανεπιστήμιο Κρήτης Εισαγωγή στην Ηλεκτρονική Μικροσκοπία Σχολή Θετικών και Τεχνολογικών Επιστημών Τμήμα Φυσικής, Πανεπιστήμιο Κρήτης Εισαγωγή στην Ηλεκτρονική Μικροσκοπία Καθ. Γεώργιος Κυριακίδης Δρ. Βασίλειος Μπίνας Ηράκλειο 2014 Εισαγωγή στην Ηλεκτρονική Μικροσκοπία

Διαβάστε περισσότερα

ΑΡΧΑΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ

ΑΡΧΑΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ ΑΡΧΑΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ ε θα πρωτοτυπήσουµε βέβαια διαβεβαιώνοντας για µια ακόµη φορά τη τεράστια συνδροµή της αρχαίας ελληνικής σκέψης στην εδραίωση του δυτικού πολιτισµού, τις θεωρητικές και πρακτικές

Διαβάστε περισσότερα

ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΤΜΗΜΑ ΗΛΕΚΤΡΟΛΟΓΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΚΑΙ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΩΝ ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ

ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΤΜΗΜΑ ΗΛΕΚΤΡΟΛΟΓΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΚΑΙ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΩΝ ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΤΜΗΜΑ ΗΛΕΚΤΡΟΛΟΓΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΚΑΙ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΩΝ ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ Σχεδιασμός συστήματος ηχοτροφοδοσίας γραμμικής συστοιχίας σε αίθουσα πολλαπλών χρήσεων,

Διαβάστε περισσότερα

1. ΕΙΣΑΓΩΓΗ - ΙΣΤΟΡΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ

1. ΕΙΣΑΓΩΓΗ - ΙΣΤΟΡΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ Συµµετρία ΑΠΟ ΤΟΝ ΤΙΜΑΙΟ ΩΣ ΤΟΝ FELIX KLEIN ΚΑΙ ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΟΥ ERLANGEN 1. ΕΙΣΑΓΩΓΗ - ΙΣΤΟΡΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ Η ΣΥΜΜΕΤΡΙΑ ΚΑΙ Ο ΑΝΘΡΩΠΟΣ Το πρώτο και ίσως σηµαντικότερο πρόβληµα που αντιµετωπίζει κανείς όταν

Διαβάστε περισσότερα

Φ Υ Σ Ι Κ Η Β ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ

Φ Υ Σ Ι Κ Η Β ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ periex updated_periex.qxd 14/2/2013 5:54 µµ Page 1 ΦΥΣΙΚΗ Β ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ periex updated_periex.qxd 14/2/2013 5:54 µµ Page 2 ΣΥΓΓΡΑΦΕΙΣ ΚΡΙΤΕΣ-ΑΞΙΟΛΟΓΗΤΕΣ ΕΙΚΟΝΟΓΡΑΦΗΣΗ ΦΙΛΟΛΟΓΙΚΗ ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΥΠΕΥΘΥΝΟΣ ΤΟΥ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ

Διαβάστε περισσότερα

Η Λ Ι Α Κ Α Ρ Ο Λ Ο Γ Ι Α

Η Λ Ι Α Κ Α Ρ Ο Λ Ο Γ Ι Α Η Λ Ι Α Κ Α Ρ Ο Λ Ο Γ Ι Α Αναγνωστοπούλου Στρατηγούλα (5553), Σταυρίδη Δήμητρα (5861) 1 ΛΙΓΗ ΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑ 1.1 Η κίνηση της Γης Η Γη κινείται με τρεις τρόπους: περιστρέφεται γύρω από τον άξονά της σε 24h,

Διαβάστε περισσότερα

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΠΕΙΡΑΙΑ ΣΧΟΛΗ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΩΝ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ ΤΜΗΜΑ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΔΟΜΙΚΩΝ ΕΡΓΩΝ ΤΟΜΕΑΣ ΤΟΠΟΓΡΑΦΙΑΣ ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΠΕΙΡΑΙΑ ΣΧΟΛΗ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΩΝ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ ΤΜΗΜΑ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΔΟΜΙΚΩΝ ΕΡΓΩΝ ΤΟΜΕΑΣ ΤΟΠΟΓΡΑΦΙΑΣ ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΠΕΙΡΑΙΑ ΣΧΟΛΗ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΩΝ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ ΤΜΗΜΑ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΔΟΜΙΚΩΝ ΕΡΓΩΝ ΤΟΜΕΑΣ ΤΟΠΟΓΡΑΦΙΑΣ ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΑΠΟΤΥΠΩΣΗ ΤΟΥ ΑΡΧΑΙΟΥ ΘΕΑΤΡΟΥ ΤΗΣ ΕΠΙΔΑΥΡΟΥ Μελέτη Γκιόκας Αθανάσιος

Διαβάστε περισσότερα

Kάθε γνήσιο αντίτυπο φέρει την υπογραφή του συγγραφέα

Kάθε γνήσιο αντίτυπο φέρει την υπογραφή του συγγραφέα Kάθε γνήσιο αντίτυπο φέρει την υπογραφή του συγγραφέα ISBN 978-960-456-321-0 Copyright: N. X. Ράκας, Eκδόσεις ZHTH, Θεσσαλονίκη, 2012 Tο παρόν έργο πνευματικής ιδιοκτησίας προστατεύεται κατά τις διατάξεις

Διαβάστε περισσότερα

Σειρά: ΕΚΠΑΙ ΕΥΤΙΚΑ ΒΙΒΛΙΑ Tίτλος: ΙΑΓΩΝΙΣΜΑΤΑ ΓΙΑ ΤΑ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ Α ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ Συγγραφέας: ΦΩΤΗΣ ΚΟΥΝΑ ΗΣ

Σειρά: ΕΚΠΑΙ ΕΥΤΙΚΑ ΒΙΒΛΙΑ Tίτλος: ΙΑΓΩΝΙΣΜΑΤΑ ΓΙΑ ΤΑ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ Α ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ Συγγραφέας: ΦΩΤΗΣ ΚΟΥΝΑ ΗΣ Ι Α Γ Ω Ν Ι Σ Μ Α Τ Α Γ Ι Α Τ Α Μ Α Θ Η Μ Α Τ Ι Κ Α Α Γ Υ Μ Ν Α Σ Ι Ο Υ Φώτης Κουνάδης Ι Α Γ Ω Ν Ι Σ Μ Α Τ Α Γ Ι Α Τ Α Μ Α Θ Η Μ Α Τ Ι Κ Α Α Γ Υ Μ Ν Α Σ Ι Ο Υ ΕΚ ΟΤΙΚΟΣ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΛΙΒΑΝΗ ΑΘΗΝΑ 2007 Σειρά:

Διαβάστε περισσότερα

Η ΣΠΕΙΡΑ ΣΤΗΝ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗ

Η ΣΠΕΙΡΑ ΣΤΗΝ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗ Η ΣΠΕΙΡΑ ΣΤΗΝ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΙΤΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΡΑΚΗΣ - ΠΟΛΥΤΕΧΝΙΚΗ ΣΧΟΛΗ ΞΑΝΘΗΣ - ΤΜΗΜΑ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ - ΤΟΜΕΑΣ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΟΥ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΥ ΚΑΙ ΚΑΤΑΣΚΕΥΩΝ ΕΛΕΝΗ ΠΑΤΡΩΝΗ 60911 ΥΠΕΥΘΥΝΟΙ ΚΑΘΗΓΗΤΕΣ:

Διαβάστε περισσότερα

ΚΥΜΑΤΑ. Επαλληλία 48. Συμβολή 49. Στάσιμα κύματα 52. Ηλεκτρομαγνητικά κύματα 55. Ανάκλαση και διάθλαση 63. Διασκεδασμός 70. Σύνοψη 72.

ΚΥΜΑΤΑ. Επαλληλία 48. Συμβολή 49. Στάσιμα κύματα 52. Ηλεκτρομαγνητικά κύματα 55. Ανάκλαση και διάθλαση 63. Διασκεδασμός 70. Σύνοψη 72. ΚΥΜΑΤΑ 2 Επαλληλία 48 Συμβολή 49 Στάσιμα κύματα 52 Ηλεκτρομαγνητικά κύματα 55 Ανάκλαση και διάθλαση 63 Διασκεδασμός 70 Σύνοψη 72 Ασκήσεις 74 Εικ. 2.1 Κύμα στην επιφάνεια της θάλασσας. 2-1 ΕΙΣΑΓΩΓΗ Η έννοια

Διαβάστε περισσότερα

Ημερομηνία :... /.../ 201.. Όνομα :...

Ημερομηνία :... /.../ 201.. Όνομα :... ΦΥΣΙΚΗ Β ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ Φύλλα Εργασίας 1 και 2 Μονάδες Μέτρησης - Μέτρηση εμβαδού όγκου μάζας Παντελάκης Α. 3 ο Γυμνάσιο Αιγάλεω Επώνυμο :....................... Ημερομηνία :.... /..../ 201.. Όνομα :.......................

Διαβάστε περισσότερα

ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑΣ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ

ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑΣ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΔΙΔΑΚΤΙΚΟ ΥΛΙΚΟ ΓΙΑ ΚΑΘΗΓΗΤΕΣ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΩΝ ΣΧΕΔΙΑ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑΣ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ Δημήτρης Μπουνάκης Σχ. Σύμβουλος Μαθηματικών dimitrmp@sch.gr Ηράκλειο, Οκτώβριος 2010 ΘΕΜΑ : ΔΙΔΑΚΤΙΚΟ ΥΛΙΚΟ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ : ΣΧΕΔΙΑ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑΣ

Διαβάστε περισσότερα