Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΚΑΙ ΤΑ ΘΕΑΤΡΑ ΤΗΣ ΕΠΙΔΑΥΡΟΥ Β' ΑΡΣΑΚΕΙΟ ΤΟΣΙΤΣΕΙΟ ΛΥΚΕΙΟ ΕΚΑΛΗΣ Α' ΤΑΞΗ ΛΥΚΕΙΟΥ ΥΠΕΥΘΥΝΟΙ ΚΑΘΗΓΗΤΕΣ: ΗΛΙΟΥ ΕΛΕΝΗ ΚΟΚΚΙΝΙΑ ΕΥΑΓΓΕΛΙΑ

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΚΑΙ ΤΑ ΘΕΑΤΡΑ ΤΗΣ ΕΠΙΔΑΥΡΟΥ Β' ΑΡΣΑΚΕΙΟ ΤΟΣΙΤΣΕΙΟ ΛΥΚΕΙΟ ΕΚΑΛΗΣ Α' ΤΑΞΗ ΛΥΚΕΙΟΥ ΥΠΕΥΘΥΝΟΙ ΚΑΘΗΓΗΤΕΣ: ΗΛΙΟΥ ΕΛΕΝΗ ΚΟΚΚΙΝΙΑ ΕΥΑΓΓΕΛΙΑ"

Transcript

1 Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΚΑΙ ΤΑ ΘΕΑΤΡΑ ΤΗΣ ΕΠΙΔΑΥΡΟΥ Β' ΑΡΣΑΚΕΙΟ ΤΟΣΙΤΣΕΙΟ ΛΥΚΕΙΟ ΕΚΑΛΗΣ Α' ΤΑΞΗ ΛΥΚΕΙΟΥ ΥΠΕΥΘΥΝΟΙ ΚΑΘΗΓΗΤΕΣ: ΗΛΙΟΥ ΕΛΕΝΗ ΚΟΚΚΙΝΙΑ ΕΥΑΓΓΕΛΙΑ

2 Ιστορία αρχαίας Επιδαύρου Παράγοντες που ευνόησαν την ανάπτυξη πολιτισμού στη περιοχή: Προφυλαγμένη περιοχή Φυσικό περιβάλλον Ομορφιά του τοπίου Γονιμότητα του εδάφους

3 Σημαντικά ιστορικά στοιχεία Την περιοχή κατοίκησαν διάφορα ελληνικά φύλα. Συμμετοχή πόλης στον Τρωικό πόλεμο, στους Περσικούς Πολέμους και στον Πελοποννησιακό Πόλεμο.

4 Νεότεροι Χρόνοι Πρώτη εθνοσυνέλευση: 20 Δεκεμβρίου του 1821 Εκλέγεται πρόεδρος ο Μαυροκορδάτος Ψηφίζεται το πρώτο πολίτευμα της Ελλάδας Το νέο σύνταγμα είναι προοδευτικό και φιλελεύθερο Επιρροή από τη Γαλλική Επανάσταση Καθιερώνεται θρησκευτική ανεξαρτησία Ορίζεται το σχήμα και το χρώμα της ελληνικής σημαίας Η Ελλάδα αποκτά σύνταγμα και κυβέρνηση

5 Γ' Εθνοσυνέλευση 6 Απριλίου 1826 Διαλύθηκε στις 16 Απριλίου Επανάληψή της στην Τροιζήνα

6 Παλαιά Επίδαυρος Χωριό του νομού Αργολίδας. Διάσπαρτη με αρχαιότητες. Διασώζεται το μικρό θέατρο της Επιδαύρου, ερείπια της αρχαίας πόλης και το μυκηναϊκό νεκροταφείο.

7 Νέα Επίδαυρος Χωριό του νομού Αργολίδας. Χρισμένη στο εσωτερικό ενός απόκρημνου βράχου. Η επιλογή της θέσης εξυπηρετούσε την προστασία του χωρίο από τους πειρατές. Την περίοδο της τουρκοκρατίας ονομαζόταν Πιαδα

8 Μικρό θέατρο Βρίσκεται στη Δυτική πλευρά της χερσονήσου Νησί Χτίστηκε τον 4ο π.χ. Αιώνα Ήταν αφιερωμένο στον θεό Διόνυσο Ο χώρος του θεάτρου έχει φιλοξενήσει παραστάσεις δράματος, θρησκευτικές και άλλες δημόσιες εκδηλώσεις. Λειτούργησε επί 7 αιώνες. Η ανασκαφή του ξεκίνησε κατά την δεκαετία του 70.

9 Σημερινή χρήση του θεάτρου Τον Ιούλιο του 95 ξεκίνησε ένα φεστιβάλ, ο μικρός Ιούλιος. Το φεστιβάλ έγινε διάσημο και έτσι η μικρή Επίδαυρος φιλοξένει παραστάσεις και μουσικές εκδηλώσεις επί 4 διήμερα κάθε Ιούλιο.

10 ΤΟ ΜΕΓΑΛΟ ΑΡΧΑΙΟ ΘΕΑΤΡΟ ΤΗΣ ΕΠΙΔΑΥΡΟΥ Ένα από τα αρχαιότερα και πιο καλοδιατηρημένα θέατρα της αρχαιότητας που χρησιμοποιούνται μέχρι σήμερα.

11 Τοποθεσία Βρίσκεται στο νομό Αργολίδας στον αρχαιολογικό χώρο του Ασκληπιείου κοντά στο χωριό Λυγουριό. Προσεκτική επιλογή της θέσης κατασκευής.(πλαγιά Κυνόρτιου Όρους ήπιο κλίμα, ιαματικά νερά, θέα όλης της κοιλάδας και των γύρω βουνών)

12 Ιστορία Φάσεις Κατασκευής Τον 4ο αι π.χ. ( π.χ.) Στα μέσα του 2ου αι π.χ. Αρχιτέκτονας Κατασκευάστηκε από τον αρχιτέκτονα Πολύκλειτο. «Ἐπιδαυρίοις δέ ἐστι θέατρον ἐν τῷ ἱερῷ μάλιστα ἐμοὶ δοκεῖν θέας ἄξιον: τὰ μὲ Ῥωμαίων πολὺ δή τι [καὶ] ὑπερῆρε τῶν πανταχοῦ τῷ κόσμῳ, μεγέθει δὲ Ἀρκάδων τὸ ἐν Μεγάλῃ πόλει: ἁρμονίας δὲ ἢ κάλλους ἕνεκα ἀρχιτέκτων ποῖος ἐς ἅμιλλαν Πολυκλείτῳ γένοιτ' ἂν ἀξιόχρεως; Πολύκλειτος γὰρ καὶ θέατρον τοῦτο καὶ οἴκηματὸ περιφερὲς ὁ ποιήσας ἦν» Παυσανία Ελλάδος περιήγησις, Κορινθιακά 2,27,5

13 Σκοπός Το θέατρο κτίστηκε,αρχικά, για την αναψυχή των ασθενών του Ασκληπιείου αλλά και ως ένα μέσο θεραπείας(αντίληψη ότι η παρακολούθηση παραστάσεων συμβάλλει στην ψυχική και σωματική υγεία.

14 Παραστάσεις Γυμναστικοί αγώνες (αναφορά Πίνδαρος) Μουσικοί αγώνες (αναφορά Πλάτωνας : Ίωνας) «Εξ Επιδαύρου (επιδεδήμηκα) εκ των Ασκληπιείων Τα πρώτα των άλλων ηνεγκάμεθα, ω Σώκρατες» (Πλάτωνος, Ίων, 530 a,b). Δραματικές παραστάσεις χρόνια ακμής (τραγωδίες,κωμωδίες, σατυρικά δράματα) Έργα μιμικής ή παντομίμας (ρωμαϊκά χρόνια)

15 Παρακμή 395 μ.χ.(εισβολή Γότθων στην Πελοπόννησο->σοβαρές ζημιές στο Ασκληπιείο) 426 μ.χ.(μ. Θεοδόσιος απαγορεύει την λειτουργία των Ασκληπιείων -> το ιερό κλείνει οριστικά ) Φυσικές καταστροφές(κατολισθήσεις, σεισμοί )και ανθρώπινες επεμβάσεις Ερείπια (λεηλατήθηκαν κατά την περίοδο της Ενετοκρατίας και Τουρκοκρατίας)

16 Χρονικό ανασκαφών 1881->συστηματική ανασκαφή από Αρχαιολογική Εταιρεία (Π. Καββαδίας). Ο αρχαιολόγος Παναγής Καββαδίας εντόπισε από το σχήμα της περιοχής την θέση του θεάτρου. Έθεσε σκοπό της ζωής του την αποκάλυψή του και την δημιουργία μουσείου. Παρά τις εκτεταμένες καταστροφές η φύση το είχε προστατέψει και είχε διατηρηθεί σε καλή κατάσταση.

17 1907->αναστήλωση δυτικής παρόδου >Από την διεύθυνση Αναστηλώσεων του Υπουργείου Παιδείας(Α. Ορλάνδος ) νέες επεμβάσεις με στόχο την υποστύλωση ώστε να είναι ασφαλές για παραστάσεις του Φεστιβάλ Επιδαύρου.

18 1988->Από την Επιτροπή Συντήρησης Μνημείων Επιδαύρου του Υπουργείου Πολιτισμού->με επιστημονικές μεθόδους εκτεταμένες συντηρήσεις, συμπληρώσεις εδωλίων, συγκολλήσεις και επανατοποθέτηση δυτικού πυλώνα 1988->Ένταξη του θεάτρου και όλου του Ασκληπιείου στον κατάλογο Μνημείων Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO.

19 Αρχιτεκτονική Τριμερής Διάρθρωση-Ελλειψοειδές σχήμα

20 Αποτελείται από : Το κοίλο(χωρίζεται σε 2 μέρη :το κατώτερο με 34 σειρές εδωλίων και 13 κλίμακες ανόδου που το χωρίζουν σε σφηνοειδείς κερκίδες και το ανώτερο ή επιθέατρο που προστέθηκε το 2ο αι π.χ με 21 σειρές εδωλίων και 23 κλίμακες ανόδου) Την ορχήστρα(κυκλική με θυμέλη στο κέντρο) Το σκηνικό οικοδόμημα(που αποτελείται από το προσκήνιο και το κτήριο της σκηνής όπου υπήρχαν υποδοχές για τοποθέτηση ζωγραφικών πινάκων- σκηνικών) Κατασκευασμένο από πωρόλιθο Η αρμονία του οφείλεται στον σχεδιασμό του που βασίζεται σε ένα κανονικό πεντάγωνο όπου εγγράφεται η ορχήστρα και στην χρήση τριών κέντρων για την χάραξη των τόξων των εδωλίων του κοίλου. Φημισμένη και η ακουστική του. Μέχρι σήμερα έχει διατηρήσει την αρχική του μορφή από την αρχαιότητα.

21 Χρονικό παραστάσεων Οι πρώτες παραστάσεις: Η πρώτη παράσταση μετά την αρχαιότητα ήταν η Ηλέκτρα του εθνικού θεάτρου (1938). Παίχτηκε μονό με το φυσικό φως του απογεύματος. Oι πρωταγωνίστριες ήταν η Κατίνα Παξινού και η Ελένη Παπαδάκη. Η επίσημη έναρξη του φεστιβάλ της Επιδαύρου πραγματοποιήθηκε το 1955 με την Εκάβη του Ευριπίδη. Επί μια εικοσαετία στο φεστιβάλ συμμετείχε μόνο το κρατικό θέατρο.

22 Κατίνα Παξινού (Ηλέκτρα) και Χορός

23 Κατίνα Παξινού (Εκάβη), Θάνος Κωτσόπουλος (Πολυμήστορας)

24 Σκηνοθεσία παραστάσεων Διαμορφώθηκε ένα ενιαίο, εν γένει, ύφος. Σπουδαίοι ηθοποιοί ανέδειξαν την κλασικίζουσα αισθητική γραμμή του εθνικού θεάτρου.

25 Η Μαρία Κάλλας στο αργολικό θέατρο ερμήνευσε την Νόρμα του Μπελλίνι (1960) και την Μήδεια του Κερουμπίνι (1961). Νόρμα του Μπελλίνι στην Επίδαυρο (1960)

26 Το θέατρο του Πολυκλείτου υποδέχτηκε τον Αριστοφάνη με την παράσταση της Λυσιστράτης. Παρά την νεοκλασικίζουσα κομψότητα και το ζωηρό χρώμα που έφερε η αττική κωμωδία, το αρχαιοπρεπές ύφος παγιώθηκε στις σκηνοθεσίες των τραγωδιών. Μαίρη Αρώνη (Λυσιστράτη)

27 Το φεστιβάλ ανοίγει τις πύλες του... Το 1975 εντάσσεται σε αυτό το θέατρο τέχνης. Την ίδια χρονιά λαμβάνει μέρος στο φεστιβάλ το ΚΘΒΕ. Τέλος το κατώφλι του φεστιβάλ πέρασαν ο ΘΟΚ και το Αμφιθέατρο του Σπύρου Ευαγγελάτου. Σήμερα, όλοι οι θίασοι έχουν πλέον θέση στην Επίδαυρο.

28 Οι στόχοι του φεστιβάλ Να έρθει το ελληνικό κοινό σε επαφή με καλλιτέχνες του εξωτερικού. Να λειτουργήσει η τέχνη ως εργαλείο αναστοχασμού και ως μέσο γνωριμίας με το καινούριο και το άγνωστο. Να γίνει η Επίδαυρος πιο διεθνής.

29 Kέβιν Σπέισυ (The Bridge Project) The Bridge Project(2011)

30 Ορισμένες από τις πιο σπουδαίες και παγκοσμίως αναγνωρίσιμες παραστάσεις που έχουν παιχτεί πότε στο θέατρο της Επιδαύρου είναι οι εξής: Ήλεκτρα Μαρία Κεχαγιόγλου (Χρυσόθεμις), Καρυοφυλλιά Καραμπέτη (Ηλέκτρα).

31 Τάνια Παπαδοπούλου (Χρυσόθεμις), Λυδία Κονιόρδου (Ηλέκτρα)

32 Μήδεια Ταμίλα Κουλίεβα (Μήδεια), Γιάννης Μαυριτσάκης (Ιάσονας)

33 Μουτούση(Μήδεια), Λούλης (Ιάσονας)

34 Αχαρνείς Λάκης Λαζόπουλος (Δικαιόπολης), Κώστας Γαλανάκης (Ευριπίδης), Θύμιος Κούκιος (Κηφισοφώντας)

35 ΕΡΩΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ 1 (ΠΡΟΣ Κ.Ε.ΓΕΩΡΓΑΚΟΠΟΥΛΟΥ-ΨΥΧΟΛΟΓΟ) ΣΥΜΠΛΕΓΜΑ ΗΛΕΚΤΡΑΣ Υπάρχει ακόμα αυτή η σχέση πατέρα και κόρης; (έλξη) Πώς αντιμετωπίζεται; Ποια είναι τα σημάδια-συμπτώματα αυτής της κατάστασης; Πώς μπορούν να επηρεαστούν πατέρας και κόρη στην μετέπειτα ζωή τους;

36 ΕΡΩΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ 2 (ΠΡΟΣ Κ.Β.ΣΩΤΗΡΟΠΟΥΛΟ-ΠΡΩΝ ΝΟΜΑΡΧΗ) Τα κυριότερα προβλήματα του νομού Αργολίδας σε στεριά και θάλασσα. Πηγαίνει μέρος των εσόδων από τις παραστάσεις στην Επίδαυρο αλλά και από τις επισκέψεις στον αρχαιολογικό χώρο στη Νομαρχία Αργολίδας; Εκτός από τους πιο γνωστούς και αγαπημένους προορισμούς στο Νομό Αργολίδας, ποια μέρη θεωρείται εσείς εξίσου αξιόλογα, που θα έπρεπε να αναδειχτούν και να γίνουν πιο γνωστά;

37 Υπάρχουν ιδιωτικά σχολεία και φροντιστήρια στο Ναύπλιο; Πώς επηρέασε η συγχώνευση των δήμων με τον νόμο Καλλικράτη, τον Νομό Αργολίδας;

38 Ευχαριστούμε πολύ για την προσοχή σας! ΒΕΡΔΕΛΗ ΧΡΙΣΤΙΑΝΑ ΓΡΗΓΟΡΟΠΟΥΛΟΥ ΜΑΡΙΝΗ Κάντε κλικ για να επεξεργαστείτε ΔΗΜΟΠΟΥΛΟΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ τον υπότιτλο του υποδείγματος ΖΟΡΜΠΑΣ ΤΑΣΟΣ ΚΟΜΗ ΜΑΡΙΑΛΕΝΑ

ΠΕΡΙΟΔΕΙΑ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΟΥ ΔΙΑΖΩΜΑΤΟΣ κ. ΣΤΑΥΡΟΥ ΜΠΕΝΟΥ ΣΤΑ ΑΡΧΑΙΑ ΘΕΑΤΡΑ ΤΟΥ ΝΟΜΟΥ ΑΡΓΟΛΙΔΑΣ

ΠΕΡΙΟΔΕΙΑ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΟΥ ΔΙΑΖΩΜΑΤΟΣ κ. ΣΤΑΥΡΟΥ ΜΠΕΝΟΥ ΣΤΑ ΑΡΧΑΙΑ ΘΕΑΤΡΑ ΤΟΥ ΝΟΜΟΥ ΑΡΓΟΛΙΔΑΣ ΠΕΡΙΟΔΕΙΑ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΟΥ ΔΙΑΖΩΜΑΤΟΣ κ. ΣΤΑΥΡΟΥ ΜΠΕΝΟΥ ΣΤΑ ΑΡΧΑΙΑ ΘΕΑΤΡΑ ΤΟΥ ΝΟΜΟΥ ΑΡΓΟΛΙΔΑΣ Πέμπτη 19 Φεβρουαρίου 2009 Σωματείο «ΔΙΑΖΩΜΑ», Μπουμπουλίνας 30, Τ.Κ. 10682, Αθήνα www.diazoma.gr / info@diazoma.gr

Διαβάστε περισσότερα

ΑΡΧΑΙΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ

ΑΡΧΑΙΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ ΑΡΧΑΙΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ 10ήμερο εκπαιδευτικό/περιηγητικό σεμινάριο Αυτό το πρωτοποριακό πρόγραμμα στοχεύει στην ουσιαστική θεωρητική και πρακτική γνωριμία και επαφή με το Αρχαίο ελληνικό Δράμα, αυτή την

Διαβάστε περισσότερα

Ο ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ ΩΣ ΘΕΑΤΡΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΦΩΤΙΣΜΟΥ

Ο ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ ΩΣ ΘΕΑΤΡΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΦΩΤΙΣΜΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ ΤΜΗΜΑ ΙΣΤΟΡΙΑΣ ΚΑΙ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΑΣ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ ΤΜΗΜΑ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΏΝ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΙΓΑΙΟΥ ΤΜΗΜΑ ΠΟΛΙΤΙΣΜΙΚΗΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΚΑΙ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ.Π.Μ.Σ. «ΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΜΝΗΜΕΙΩΝ: ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΑ,

Διαβάστε περισσότερα

2o ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΑΓ.ΙΩΑΝ.ΡΕΝΤΗ Σχολικό Έτος : 2011-2012 ΤΑΞΗ Α3 Μάθημα : Τεχνολογία

2o ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΑΓ.ΙΩΑΝ.ΡΕΝΤΗ Σχολικό Έτος : 2011-2012 ΤΑΞΗ Α3 Μάθημα : Τεχνολογία 2o ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΑΓ.ΙΩΑΝ.ΡΕΝΤΗ Σχολικό Έτος : 2011-2012 ΤΑΞΗ Α3 Μάθημα : Τεχνολογία ΑΤΟΜΙΚΟ ΕΡΓΟ Της μαθήτριας : Τζούπη Αναστασίας ΤΙΤΛΟΣ ΘΕΜΑΤΟΣ Αρχαίο Θέατρο Καθηγητής : ΗΡ. ΝΤΟΥΣΗΣ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ ΚΕΦΑΛΑΙΑ-ΕΝΟΤΗΤΕΣ

Διαβάστε περισσότερα

ΤΑ ΑΡΧΑΙΑ ΘΕΑΤΡΑ ΤΗΣ ΑΡΓΟΛΙΔΑΣ

ΤΑ ΑΡΧΑΙΑ ΘΕΑΤΡΑ ΤΗΣ ΑΡΓΟΛΙΔΑΣ ΤΑ ΑΡΧΑΙΑ ΘΕΑΤΡΑ ΤΗΣ ΑΡΓΟΛΙΔΑΣ Μαρία Μικεδάκη Λέκτορας Αρχαίου Θεάτρου Τμήμα Θεατρικών Σπουδών Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου Η αρχαιολογική σκαπάνη έχει φέρει στο φως εννέα αρχαία θέατρα στο νομό Αργολίδας.

Διαβάστε περισσότερα

ΤΟ ΘΕΑΤΡΟ ΤΗΣ ΑΡΧΑΙΑΣ ΑΙΓΕΙΡΑΣ Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα

ΤΟ ΘΕΑΤΡΟ ΤΗΣ ΑΡΧΑΙΑΣ ΑΙΓΕΙΡΑΣ Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΘΝΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ ΚΕΝΤΡΟ ΠΕΡΙΒΑΛΟΝΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΑΚΡΑΤΑΣ ΤΟ ΘΕΑΤΡΟ ΤΗΣ ΑΡΧΑΙΑΣ ΑΙΓΕΙΡΑΣ Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα 1 Ακράτα 2003 Το Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Ακράτας λειτουργεί

Διαβάστε περισσότερα

3. ΓΕΝΙΚΕΣ ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ, ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΕΙΣ, ΣΤΟΧΟΙ ΚΑΙ ΕΙΚΤΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑ ΕΙΞΗ, ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΚΑΙ ΑΕΙΦΟΡΙΚΗ ΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΤΟΥ ΤΟΠΙΟΥ ΣΥΝΟΛΙΚΑ ΤΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ

3. ΓΕΝΙΚΕΣ ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ, ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΕΙΣ, ΣΤΟΧΟΙ ΚΑΙ ΕΙΚΤΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑ ΕΙΞΗ, ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΚΑΙ ΑΕΙΦΟΡΙΚΗ ΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΤΟΥ ΤΟΠΙΟΥ ΣΥΝΟΛΙΚΑ ΤΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΠΙΝΑΚΑΣ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΩΝ 1. ΕΙΣΑΓΩΓΗ 2. Η ΜΕΘΟ ΟΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΝΤΟΠΙΣΜΟ ΤΩΝ ΖΩΝΩΝ ΤΟΠΙΟΥ 2.1 Ανάγνωση της Περιφέρειας 2.2 Γενική περιγραφή και αναγνώριση των γενικών τύπων τοπίων κάθε Περιφερειακής Ενότητας

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ ΑΡΧΑΙΟΥ ΘΕΑΤΡΟΥ ΠΟΛΕΩΣ ΕΠΙΔΑΥΡΟΥ

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ ΑΡΧΑΙΟΥ ΘΕΑΤΡΟΥ ΠΟΛΕΩΣ ΕΠΙΔΑΥΡΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΣΥΝΤΗΡΗΣΗΣ ΜΝΗΜΕΙΩΝ ΕΠΙΔΑΥΡΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ ΑΡΧΑΙΟΥ ΘΕΑΤΡΟΥ ΠΟΛΕΩΣ ΕΠΙΔΑΥΡΟΥ Επίδαυρος, Δεκέμβριος 2009 2 Η ευθύνη για την συντήρηση, αναστήλωση και

Διαβάστε περισσότερα

Μεταπτυχιακή Διπλωματική Εργασία. Μαρίτα Τσαλκιτζόγλου. Φεστιβάλ Φιλίππων-Θάσου: Τα πρώτα χρόνια (1957-66)

Μεταπτυχιακή Διπλωματική Εργασία. Μαρίτα Τσαλκιτζόγλου. Φεστιβάλ Φιλίππων-Θάσου: Τα πρώτα χρόνια (1957-66) Μεταπτυχιακή Διπλωματική Εργασία Μαρίτα Τσαλκιτζόγλου Φεστιβάλ Φιλίππων-Θάσου: Τα πρώτα χρόνια (1957-66) Θεσσαλονίκη, Μάιος 2009 Τμήμα Θεάτρου, Σχολή Καλών Τεχνών, Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης,

Διαβάστε περισσότερα

ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΤΟΥ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΤΟΥ ΣΩΜΑΤΕΙΟΥ «ΔΙΑΖΩΜΑ» Τετάρτη 25 Φεβρουαρίου 2015

ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΤΟΥ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΤΟΥ ΣΩΜΑΤΕΙΟΥ «ΔΙΑΖΩΜΑ» Τετάρτη 25 Φεβρουαρίου 2015 ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΤΟΥ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΤΟΥ ΣΩΜΑΤΕΙΟΥ «ΔΙΑΖΩΜΑ» Τετάρτη 25 Φεβρουαρίου 2015 Σήμερα, Τετάρτη 25 Φεβρουαρίου 2015, στο επί της οδού Μπουμπουλίνας 30, γραφείο του Σωματείου «ΔΙΑΖΩΜΑ», έγινε

Διαβάστε περισσότερα

ΣΤΑ ΑΡΧΑΙΑ ΘΕΑΤΡΑ ΤΗΣ ΒΟΡΕΙΑΣ ΕΛΛΑΔΑΣ

ΣΤΑ ΑΡΧΑΙΑ ΘΕΑΤΡΑ ΤΗΣ ΒΟΡΕΙΑΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΠΕΡΙΟΔΕΙΑ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΟΥ ΣΩΜΑΤΕΙΟΥ «ΔΙΑΖΩΜΑ» κ. ΣΤΑΥΡΟΥ ΜΠΕΝΟΥ ΣΤΑ ΑΡΧΑΙΑ ΘΕΑΤΡΑ ΤΗΣ ΒΟΡΕΙΑΣ ΕΛΛΑΔΑΣ 5-10/12/2008 Σωματείο «ΔΙΑΖΩΜΑ», Μπουμπουλίνας 30, Τ.Κ. 10682, Αθήνα www.diazoma.gr / info@diazoma.gr

Διαβάστε περισσότερα

Copyright 2011 Αρχαιολογικό Ινστιτούτο Θεσσαλικών Σπουδών Δημοτικό Κέντρο Ιστορίας και Τεκμηρίωσης Βόλου Διάζωμα

Copyright 2011 Αρχαιολογικό Ινστιτούτο Θεσσαλικών Σπουδών Δημοτικό Κέντρο Ιστορίας και Τεκμηρίωσης Βόλου Διάζωμα Εκδόσεις «Διάζωμα» Σειρά: Αρχαία Θέατρα Επιστημονική επιμέλεια: Βασιλική Αδρύμη - Σισμάνη Αρχαία θέατρα στη Θεσσαλία, β' έκδοση Σελιδοποίηση Κ. Τσιρίκος Παραγωγή atto sensible communication Επιμέλεια Έκδοσης

Διαβάστε περισσότερα

Εκδόσεις «Διάζωμα» Σειρά: Αρχαία Θέατρα Λ. Κολώνας, Μ. Σταυροπούλου - Γάτση, Γ. Σταμάτης Τα αρχαία θέατρα της Αιτωλοακαρνανίας

Εκδόσεις «Διάζωμα» Σειρά: Αρχαία Θέατρα Λ. Κολώνας, Μ. Σταυροπούλου - Γάτση, Γ. Σταμάτης Τα αρχαία θέατρα της Αιτωλοακαρνανίας Εκδόσεις «Διάζωμα» Σειρά: Αρχαία Θέατρα Λ. Κολώνας, Μ. Σταυροπούλου - Γάτση, Γ. Σταμάτης Τα αρχαία θέατρα της Αιτωλοακαρνανίας Σελιδοποίηση Κ. Τσιρίκος Παραγωγή arte creative team Επιμέλεια Έκδοσης Χ.

Διαβάστε περισσότερα

ΠΕΡΙΟΔΕΙΑ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΟΥ ΔΙΑΖΩΜΑΤΟΣ κ. ΣΤΑΥΡΟΥ ΜΠΕΝΟΥ ΣΤΟΥΣ ΑΡΧΑΙΟΥΣ ΧΩΡΟΥΣ ΘΕΑΣΗΣ ΤΗΣ ΑΘΗΝΑΣ

ΠΕΡΙΟΔΕΙΑ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΟΥ ΔΙΑΖΩΜΑΤΟΣ κ. ΣΤΑΥΡΟΥ ΜΠΕΝΟΥ ΣΤΟΥΣ ΑΡΧΑΙΟΥΣ ΧΩΡΟΥΣ ΘΕΑΣΗΣ ΤΗΣ ΑΘΗΝΑΣ ΠΕΡΙΟΔΕΙΑ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΟΥ ΔΙΑΖΩΜΑΤΟΣ κ. ΣΤΑΥΡΟΥ ΜΠΕΝΟΥ ΣΤΟΥΣ ΑΡΧΑΙΟΥΣ ΧΩΡΟΥΣ ΘΕΑΣΗΣ ΤΗΣ ΑΘΗΝΑΣ 13 Δεκεμβρίου 2009 και 14 Απριλίου 2010 Σωματείο «ΔΙΑΖΩΜΑ», Μπουμπουλίνας 30, Τ.Κ. 10682, Αθήνα www.diazoma.gr

Διαβάστε περισσότερα

ΟΛΟΚΛΗΡΩΜΕΝΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗΣ ΑΝΑΔΕΙΞΗΣ ΤΟΥ ΕΥΡΥΤΕΡΟΥ ΧΩΡΟΥ ΤΟΥ ΑΣΚΛΗΠΙΕΙΟΥ ΤΗΣ ΕΠΙΔΑΥΡΟΥ

ΟΛΟΚΛΗΡΩΜΕΝΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗΣ ΑΝΑΔΕΙΞΗΣ ΤΟΥ ΕΥΡΥΤΕΡΟΥ ΧΩΡΟΥ ΤΟΥ ΑΣΚΛΗΠΙΕΙΟΥ ΤΗΣ ΕΠΙΔΑΥΡΟΥ ΟΛΟΚΛΗΡΩΜΕΝΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗΣ ΑΝΑΔΕΙΞΗΣ ΤΟΥ ΕΥΡΥΤΕΡΟΥ ΧΩΡΟΥ ΤΟΥ ΑΣΚΛΗΠΙΕΙΟΥ ΤΗΣ ΕΠΙΔΑΥΡΟΥ ΕΝΑ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΤΑΞΙΔΙ ΑΠΟ ΤΗ ΜΑΓΙΚΗ ΣΤΗΝ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΗ ΙΑΤΡΙΚΗ, ΕΝΑ ΤΑΞΙΔΙ ΣΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΤΗΣ ΙΑΣΗΣ 1. ΕΙΣΑΓΩΓΗ

Διαβάστε περισσότερα

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ - ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΣΥΝΤΗΡΗΣΗΣ ΜΝΗΜΕΙΩΝ ΕΠΙΔΑΥΡΟΥ ΣΩΜΑΤΕΙΟ «ΔΙΑΖΩΜΑ»

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ - ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΣΥΝΤΗΡΗΣΗΣ ΜΝΗΜΕΙΩΝ ΕΠΙΔΑΥΡΟΥ ΣΩΜΑΤΕΙΟ «ΔΙΑΖΩΜΑ» ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ - ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΣΥΝΤΗΡΗΣΗΣ ΜΝΗΜΕΙΩΝ ΕΠΙΔΑΥΡΟΥ ΣΩΜΑΤΕΙΟ «ΔΙΑΖΩΜΑ» ΟΛΟΚΛΗΡΩΜΕΝΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗΣ ΑΝΑΔΕΙΞΗΣ ΤΟΥ ΕΥΡΥΤΕΡΟΥ ΧΩΡΟΥ ΤΟΥ ΑΣΚΛΗΠΙΕΙΟΥ ΤΗΣ ΕΠΙΔΑΥΡΟΥ ΣΤΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΤΩΝ ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΩΝ

Διαβάστε περισσότερα

ΠΟΛΕΟΔΟΜΙΚΗ ΕΞΕΛΙΞΗ ΔΗΜΟΥ ΣΤΡΑΤΟΥ ΑΙΤΩΛΟΑΚΑΡΝΑΝΙΑΣ

ΠΟΛΕΟΔΟΜΙΚΗ ΕΞΕΛΙΞΗ ΔΗΜΟΥ ΣΤΡΑΤΟΥ ΑΙΤΩΛΟΑΚΑΡΝΑΝΙΑΣ ΣΧΟΛΗ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΩΝ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ (Σ.Τ.Ε.Φ.) ΤΜΗΜΑ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΔΟΜΙΚΩΝ ΕΡΓΩΝ ΤΟΜΕΑΣ: Α ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΟΥ ΚΑΙ ΟΙΚΟΔΟΜΙΚΟΥ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΥ ΤΙΤΛΟΣ ΠΤΥΧΙΑΚΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ: ΠΟΛΕΟΔΟΜΙΚΗ ΕΞΕΛΙΞΗ ΔΗΜΟΥ ΣΤΡΑΤΟΥ ΑΙΤΩΛΟΑΚΑΡΝΑΝΙΑΣ ΣΥΝΤΑΞΗ

Διαβάστε περισσότερα

ΕΙΣΑΓΩΓΗ Η ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΚΗ ΤΟΥ ΘΕΜΑΤΟΣ

ΕΙΣΑΓΩΓΗ Η ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΚΗ ΤΟΥ ΘΕΜΑΤΟΣ 1 Περιεχόμενα Η ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΚΗ ΤΟΥ ΘΕΜΑΤΟΣ... 3 ΟΙ ΣΤΟΧΟΙ... 3 ΤΑ ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΑ ΕΡΩΤΗΜΑΤΑ... 4 ΤΑ ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΑ ΕΡΓΑΛΕΙΑ... 4 Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ... 4 ΤΟ ΟΝΟΜΑ ΤΗΣ... 4 Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΝ ΜΕΧΡΙ ΤΗΝ ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗ(1881)...

Διαβάστε περισσότερα

ΣΤΑ ΑΡΧΑΙΑ ΘΕΑΤΡΑ ΤΩΝ ΝΟΜΩΝ ΜΑΓΝΗΣΙΑΣ ΚΑΙ ΛΑΡΙΣΑΣ

ΣΤΑ ΑΡΧΑΙΑ ΘΕΑΤΡΑ ΤΩΝ ΝΟΜΩΝ ΜΑΓΝΗΣΙΑΣ ΚΑΙ ΛΑΡΙΣΑΣ ΠΕΡΙΟΔΕΙΑ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΟΥ ΣΩΜΑΤΕΙΟΥ «ΔΙΑΖΩΜΑ» κ. ΣΤΑΥΡΟΥ ΜΠΕΝΟΥ ΣΤΑ ΑΡΧΑΙΑ ΘΕΑΤΡΑ ΤΩΝ ΝΟΜΩΝ ΜΑΓΝΗΣΙΑΣ ΚΑΙ ΛΑΡΙΣΑΣ 31/1-2/2/2009 Σωματείο «ΔΙΑΖΩΜΑ», Μπουμπουλίνας 30, Τ.Κ. 10682, Αθήνα www.diazoma.gr /

Διαβάστε περισσότερα

AQUA TO ΠEPIOΔIKO THΣ NEL LINES Kαλοκαίρι 2011

AQUA TO ΠEPIOΔIKO THΣ NEL LINES Kαλοκαίρι 2011 TO ΠEPIOΔIKO THΣ NEL LINES Mουσείο Φυσικής Iστορίας Aπολιθωμένου Δάσους Λέσβου «Παράθυρο» στην 20 εκ. ετών γεωλογική ιστορία του Aιγαίου Προορισμοί: XIOΣ AΦIEPΩMA: Mε βάση ένα κάποιο «Mοσχάτο», κρασί απ

Διαβάστε περισσότερα

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΔΗΜΟΥ ΑΘΗΝΑΙΩΝ

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΔΗΜΟΥ ΑΘΗΝΑΙΩΝ ΔΗΜΟΣ ΑΘΗΝΑΙΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΔΗΜΟΥ ΑΘΗΝΑΙΩΝ 2015 2019 Α ΦΑΣΗ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΟ ΣΧΕΔΙO 1 ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ ΕΙΣΑΓΩΓΗ... 5 1. Αντικείμενο του Επιχειρησιακού Προγράμματος... 5 2. Κύρια χαρακτηριστικά του Επιχειρησιακού

Διαβάστε περισσότερα

ΣΧΟΛΗ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΩΝ ΕΦΑΡΜΟΦΩΝ ΤΕΙ ΠΕΙΡΑΙΑ ΤΜΗΜΑ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΔΟΜΙΚΩΝ ΕΡΓΩΝ

ΣΧΟΛΗ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΩΝ ΕΦΑΡΜΟΦΩΝ ΤΕΙ ΠΕΙΡΑΙΑ ΤΜΗΜΑ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΔΟΜΙΚΩΝ ΕΡΓΩΝ ΣΧΟΛΗ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΩΝ ΕΦΑΡΜΟΦΩΝ ΤΕΙ ΠΕΙΡΑΙΑ ΤΜΗΜΑ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΔΟΜΙΚΩΝ ΕΡΓΩΝ ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΜΕ ΘΕΜΑ : MΕΤΑΤΡΟΠΗ ΛΑΤΟΜΕΙΟΥ ΠΑΛΑΙΑΣ ΠΕΝΤΕΛΗΣ Η ΑΛΛΟΥ ΛΑΤΟΜΕΙΟΥ ΣΕ ΑΝΟΙΧΤΟ ΘΕΑΤΡΟ ΠΡΟΔΙΑΓΡΑΦΕΣ ΣΠΟΥΔΑΣΤΕΣ : ΠΑΤΕΡΑΚΗΣ

Διαβάστε περισσότερα

1 4 20219 03-2015 03-2015 03-2015

1 4 20219 03-2015 03-2015 03-2015 ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΡΑΓΩΓΙΚΗΣ ΑΝΑΣΥΓΚΡΟΤΗΣΗΣ, ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΚΑΙ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΧΩΡΙΚΟΥ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΥ ΕΡΓΟ: ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟΥ ΠΛΑΙΣΙΟΥ ΧΩΡΟΤΑΞΙΚΟΥ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΥ ΚΑΙ ΑΕΙΦOΡΟΥ ΑΝAΠΤΥΞΗΣ ΠΕΡΙΦEΡΕΙΑΣ

Διαβάστε περισσότερα

Το Θέατρο του Διονύσου (νότια κλιτύς της Ακρόπολης) (από τον 6ο π.χ. αιώνα μέχρι σήμερα)

Το Θέατρο του Διονύσου (νότια κλιτύς της Ακρόπολης) (από τον 6ο π.χ. αιώνα μέχρι σήμερα) 1 Το Θέατρο του Διονύσου (νότια κλιτύς της Ακρόπολης) (από τον 6ο π.χ. αιώνα μέχρι σήμερα) Το θέατρο του Διόνυσου στην Ακρόπολη των Αθηνών ως αρχιτεκτονικό κτίσμα οφείλει την δημιουργία του στην λατρεία

Διαβάστε περισσότερα

Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας ISBN 978-960-93-5252-9. Αρχαία θέατρα της Στερεάς Ελλάδας

Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας ISBN 978-960-93-5252-9. Αρχαία θέατρα της Στερεάς Ελλάδας 2 Εκδόσεις «ιάζωµα» Σειρά: Αρχαία Θέατρα Επιστηµονική επιµέλεια: Ροζίνα Κολώνια Αρχαία θέατρα της Στερεάς Ελλάδας Σελιδοποίηση: Κ. Τσιρίκος Παραγωγή: atto sensible communication Επιµέλεια έκδοσης: Χ. Γ.

Διαβάστε περισσότερα

ΠΕΡΙΟΔΕΙΑ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΟΥ ΔΙΑΖΩΜΑΤΟΣ κ. ΣΤΑΥΡΟΥ ΜΠΕΝΟΥ ΣΤΑ ΑΡΧΑΙΑ ΘΕΑΤΡΑ ΤΗΣ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ

ΠΕΡΙΟΔΕΙΑ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΟΥ ΔΙΑΖΩΜΑΤΟΣ κ. ΣΤΑΥΡΟΥ ΜΠΕΝΟΥ ΣΤΑ ΑΡΧΑΙΑ ΘΕΑΤΡΑ ΤΗΣ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ ΠΕΡΙΟΔΕΙΑ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΟΥ ΔΙΑΖΩΜΑΤΟΣ κ. ΣΤΑΥΡΟΥ ΜΠΕΝΟΥ ΣΤΑ ΑΡΧΑΙΑ ΘΕΑΤΡΑ ΤΗΣ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ Τετάρτη 4 Νοεμβρίου 2009 Σωματείο «ΔΙΑΖΩΜΑ», Μπουμπουλίνας 30, Τ.Κ. 10682, Αθήνα www.diazoma.gr / info@diazoma.gr

Διαβάστε περισσότερα

ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΚΥΡΙΑΚΙΟΥ ΤΑΞΗ: Β ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ Σχολικό Έτος 2014-2015

ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΚΥΡΙΑΚΙΟΥ ΤΑΞΗ: Β ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ Σχολικό Έτος 2014-2015 ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΚΥΡΙΑΚΙΟΥ ΤΑΞΗ: Β ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ Σχολικό Έτος 2014-2015 ΒΙΩΜΑΤΙΚΕΣ ΔΡΑΣΕΙΣ Επιστημονικό πεδίο: Δραστηριότητες Τέχνης και Πολιτισμού Υπεύθυνη καθηγήτρια: Καραδήμου Δήμητρα (ΠΕ02) ΘΕΜΑ: «ΤΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΑΠΟ

Διαβάστε περισσότερα

Α. Τ. Ε. Ι. ΚΡΗΤΗΣ ΣΧΟΛΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ «Ο ΙΑΜΑΤΙΚΟΣ ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ»

Α. Τ. Ε. Ι. ΚΡΗΤΗΣ ΣΧΟΛΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ «Ο ΙΑΜΑΤΙΚΟΣ ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ» Α. Τ. Ε. Ι. ΚΡΗΤΗΣ ΣΧΟΛΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ «Ο ΙΑΜΑΤΙΚΟΣ ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ» ΣΠΟΥΔΑΣΤΡΙΑ: ΜΑΡΗ ΕΙΡΗΝΗ ΕΙΣΗΓΗΤΗΣ: ΤΖΩΡΑΚΟΛΕΥΘΕΡΑΚΗΣ ΖΑΧΑΡΙΑΣ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

Διαβάστε περισσότερα

YΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ. Αρχαία Ελληνικά για την Γ τάξη Γυμνασίου. Ευριπίδη ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΟ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΚΥΠΡΟΥ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΩΝ

YΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ. Αρχαία Ελληνικά για την Γ τάξη Γυμνασίου. Ευριπίδη ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΟ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΚΥΠΡΟΥ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΩΝ YΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ Αρχαία Ελληνικά για την Γ τάξη Γυμνασίου Ευριπίδη ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΟ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΚΥΠΡΟΥ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΩΝ YΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ Αρχαία Ελληνικά για την

Διαβάστε περισσότερα

Κείμενο Αρχαιολογικού Χώρου Κουρίου. Ελληνικά

Κείμενο Αρχαιολογικού Χώρου Κουρίου. Ελληνικά Κείμενο Αρχαιολογικού Χώρου Κουρίου Ελληνικά 1 ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ ΚΟΥΡΙΟΥ Πρώτη Ενότητα: ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ Η πόλη της Λεμεσού είχε την τύχη να αναπτυχθεί μεταξύ δύο σημαντικών αρχαίων βασιλείων της Κύπρου: την

Διαβάστε περισσότερα