Πρώτες Βοήθειες. στο Χώρο της Άθλησης. A (Airway) Αεραγωγός (Φάρυγγας, Τραχεία) Βασικές Προυποθέσεις Α Βοηθειών. Αρχική Εκτίµηση Τραυµατία ή Ασθενούς

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "Πρώτες Βοήθειες. στο Χώρο της Άθλησης. A (Airway) Αεραγωγός (Φάρυγγας, Τραχεία) Βασικές Προυποθέσεις Α Βοηθειών. Αρχική Εκτίµηση Τραυµατία ή Ασθενούς"

Transcript

1 1 Πρώτες Βοήθειες στο Χώρο Άθλησης Οδυσσέας Παξινός MD, PhD, FACS, FEBOT Ορθοπεδικός Χειρουργός Αθλητίατρος Δίπλωµα Επείγουσας Προνοσοκ. Ιατρικής Ιατρός Εθνικής Ενόργανης και Ρυθµικής Ιατρός Ελληνικής Ολυµπιακής Επιτροπής Ιατρός Ανωτάτου Αθλητικού Συµβουλίου Ενόπλων Δυνάµεων Το κείµενο βασίζεται στις οδηγίες του Αµερικάνικου Κολεγίου Ορθοπεδικών Χειρουργών, του Αµερικάνικου Κολεγίου Αθλητιατρικής και της Αµερικανικής Εταιρίας Καρδιολογίας. Το κείµενο είναι απλουστευµένο και απευθύνεται στον προπονητή ή καθηγητή φυσικής αγωγής που µπορεί να έλθει αντιµέτωπος µε ιατρικά επείγοντα στον χώρο της άθλησης. Οι πληροφορίες του κειµένου παρέχουν ένα πλαίσιο γενικών κατευθύνσεων και σε καµία περίπτωση δεν µπορούν να αποτελέσουν επίσηµες οδηγίες, καθόσον το κάθε ιατρικό περιστατικό είναι τελείως ιδιαίτερο. A (Airway) Αεραγωγός (Φάρυγγας, Τραχεία) ΕΛΕΓΧΟΣ Ελέγχουµε αν αναπνέει (αν µιλά ή αν βγάζει ήχους τότε αναπνέει). Ελέγχουµε για ξένα σώµατα στο φάρυγγα. Η γλώσσα δεν «γυρίζει» όπως πολύς κόσµος πιστεύει. Απλά µε το βάρος της πέφτει προς τα πίσω όταν ο αθλητής είναι ανάσκελα και φράζει τον φάρυγγα µε αποτέλεσµα την άπνοια. ΕΝΕΡΓΕΙΕΣ Η λύση στο πρόβληµα της απόφραξης του αεραγωγού είναι να στρέψει κάποιος το σαγόνι προς τα πάνω και το µέτωπο πρός τα πίσω γιατί αυτή η κίνηση παρασύρει µαζί και την γλώσσα. Το κείµενο χορηγήθηκε σαν σηµειώσεις της διάλεξης επί του θέµατος που δόθηκε στις στον Αλµυρό στο επιµορφωτικό σεµινάριο του Γυµναστικού Συλλόγου Αλµυρού. Βασικές Προυποθέσεις Α Βοηθειών στο Χώρο της Άθλησης 1. Παρουσία Ιατρού ή Νοσηλευτή 2. Επαρκές ιατρικό υλικό 3. Διαθέσιµο ασθενοφόρο 4. Συνεργασία µε νοσοκοµείο 5. Εκπαίδευση προπονητών και αθλητών στις πρώτες βοήθειες. Σε αναίσθητους αθλητές µε σηµεία ζωής (αναπνοή, κινήσεις ή σφυγµό) η άµεση κίση είναι να γυρίσει το σώµα και το κεφάλι του αθλητή προς το πλάι (θέση ανάνηψης) οπότε η γλώσσα µε το βάρος της αποµακρύνεται από το φάρυγγα, ενώ άν κάνει εµετό δεν θα συµβεί εισρόφηση. Αρχική Εκτίµηση Τραυµατία ή Ασθενούς Αυτή στο χώρο άθλησης γίνεται µε απλά µέσα: Α) Βλέπουµε. Β) Ακούµε. Γ) Ψηλαφούµε Η πρώτη ερώτηση είναι: «Είσαι καλά» και τον πιάνουµε να δούµε αν αντιδρά. Κατόπιν ακολουθούµε την σειρά εκτίµησης A,B,C,D, η οποία µας εξασφαλίζει ότι θα αντιµετωπίσουµε πρώτα τις πιο επικίνδυνες και επείγουσες καταστάσεις για την ζωή και δεν θα τα χάσουµε. Αν υπάρχει διαθέσιµος στοµατοφαρυγγικός αεραγωγός τότε µπορούµε να τον χρησιµοποιήσουµε εφόσον ο αθλητής δεν έχει επαφή µε το περιβάλλον.

2 2 ΑΠΟΦΡΑΞΗ ΑΕΡΑΓΩΓΟΥ ΑΠΟ ΞΕΝΟ ΣΩΜΑ Μερικές φορές κάποιο ξένο σώµα (καραµέλλα, πλαστικό, τρόφιµο) µπορεί να σφηνώσει στο λαιµό και να προκαλέσει απόφραξη αεραγωγού. Ο άνθρωπος που πραγµατικά πνίγεται δεν µπορεί να µιλήσει ούτε να βγάλει ήχους, ούτε να βήξει. (δηλαδή άν κάποιος λέει «πνιγοµαι» δεν πνίγεται). ύφασµα, πχ: πουκάµισο), είτε µε ειδικές µάσκες. Κρατάµε την µύτη κλειστή µε το ένα χέρι και µε το άλλο σπρώχνουµε το σαγόνι προς τα πάνω για να µην αφήνουµε την γλώσσα να πέφτει πίσω και κλείνει την είσοδο του φάρυγγα. Για να µην σπρώχνουµε µέσω του φάρυγγα και του οισοφάγου τον αέρα στο στοµάχι, καλό θα είναι όταν κάνουµε τεχνητή αναπνοή να πιέζουµε µε το χέρι µας την τραχεία του ασθενή λίγο κάτω από τον λάρυγγα. Αυτή η κίνηση αποφράσει τον οισοφάγο οπότε αναγκαστικά ο αέρας οδηγείται στους πνεύµονες κάνοντας πιο αποτελεσµατική την αναζωογόνηση. Επίσης µας προφυλάσσει από πιθανό εµετό του ασθενή. Η απόφραξη του αεραγωγού από ξένο σώµα αντιµετωπίζεται αγκαλίαζοντας µε τα δύο µας χέρια απο πίσω το θύµα και πιέζοντας δυνατά την γροθιά µας µέσα στο στοµάχι µε φορά από κάτω πρός τα πάνω. Μερικές φροές χρειάζεται πάνω από µία προσπάθεια. Β (Breathing) Αναπνοή (Λειτουργία πνεύµονα) ΕΛΕΓΧΟΣ Αφού εξασφαλίσουµε τον αεραγωγό µόνο τότε ελέγχουµε αν υπάρχει αναπνοή. Κοιτάµε για κίνηση του θώρακα και ακούµε για αναπνοή. Σε περιπτώσεις που υπάρχει πολύ θόρυβος στον αγωνιστικό χώρο και δεν µπορούµε να ακούσουµε, βοηθά και ένα µικρό καθρεπτάκι το οποίο βάζουµε µπροστά από το στόµα (χωρίς να ακουµπά). Αν θολώσει το καθρεπτάκι, τότε ο αθλητής αναπνέει. Αν δεν αναπνέει ελέγχουµε αµέσως αν έχει σφυγµό στην καρωτίδα. Στην περίπτωση που δεν υπάρχει σφυγµός ξεκινούµε άµεσα µαλάξεις. ΕΝΕΡΓΕΙΕΣ Η τεχνητή αναπνοή γίνεται είτε στόµα µε στόµα (καλύτερα να παρεµβάλλεται ένα Όταν ο αθλητής έχει δική του αναπνοή και σφυγµό αλλά είναι αναίσθητος τότε απλά τον γυρίζουµε στην πλάγια θέση και τον σκεπάζουµε µέχρι να έλθει ιατρική βοήθεια. Αν έχουµε οξυγόνο του χορηγούµε µε παροχή 4 λίτρα το λεπτό. ΚΡΙΣΗ ΑΣΘΜΑΤΟΣ Μία ειδική περίπτωση αναπνευστικής ανεπάρκειας σε αθλητή είναι η κρίση άσθµατος. Αυτή οφείλεται σε σύσπαση και στένωση των µικρών σωληνίσκων που µεταφέρουν τον αέρα στο πνεύµονα (βρογχιόλια). Ο αθλητής µε άσθµα συνήθως ξέρει το πρόβληµά του και µεταφέρει µαζί του σπρέι βρογχοδιασταλτικών ουσιών. Οι ενέργειές µας σε αυτή την περίπτωση είναι η άµεση µεταφορά του αθλητή σε θερµό και υγρό περιβάλλον και η χορήγηση οξυγόνου. Αν έχουµε σπρέι σαλβουταµόλης (Aerolin) ή ένεση κορτιζόνης (Solucortef 500mg) του τα χορηγούµε άµεσα. Αν δεν έχουµε τίποτα από αυτά τον βάζουµε να αναπνέει ατµούς από ρόφηµα τσάι (έχει θεοφυλλίνη που είναι βρογχοδιασταλτικό) και οξυγόνο και τον µεταφέρουµε στο νοσοκοµείο άµεσα. Αν κάνει αναπνευστική ανακοπή ακολουθούµε τα παραπάνω.

3 3 C (Circulation) Κυκλοφορία ΕΛΕΓΧΟΣ Ελέγχουµε τις σφίξεις στην κερκιδική αρτηρία (στό καρπό) και στην καρωτίδα. Αν υπάρχουν σφίξεις στο καρπό τότε σηµαίνει ότι ο αθλητής έχει καλή πίεση. Αν δεν υπάρχουν σφίξεις ούτε στο καρπό ούτε στην καρωτίδα αυτό σηµαίνει η καρδιά δεν λειτουργεί σωστά (ανακοπή, αρρυθµία) και ότι ο εγκέφαλος δεν οξυγονώνεται! Έχουµε ελάχιστο χρόνο (λιγότερο από 2-3 λεπτά) για να σώσουµε την ζωή του αθλητή. ΕΝΕΡΓΕΙΕΣ Αρχίζουµε αµέσως µαλάξεις µε ρυθµό 30 µαλάξεις και 2 αναπνοές. Οι µαλάξεις πρέπει να είναι γρήγορες (περίπου 100/λεπτό) και το στέρνο να πιέζεται περίπου 5 εκατοστά. Αρχικά και για τα πρώτα 3 λεπτά δεν χρειάζονται αναπνοές καθώς ο ασθενής έχει επαρκή ποσότητα οξυγόνου στο σώµα του. Αν για οποιοδήποτε λόγο δεν µπορούµε να δώσουµε αναπνοές (τραύµα στο στόµα, εµετός κλπ) τότε κάνουµε συνεχώς µαλάξεις και δεν σταµατάµε µέχρι να έρθει ιατρική βοήθεια. Μεγάλη σηµασία έχει η άµεση κλήση ιατρικής βοήθειας! Άµεσα κάποιος καλεί ασθενοφόρο! Προσοχή! Δεν σταµατάµε ποτέ την αναζωογόνηση αν δεν εµφανιστεί ιατρική βοήθεια! ΑΠΙΝΙΔΩΤΗΣ Εφόσον έχουµε φορητό αυτόµατο απινιδωτή (Automatic External Defibrillator: AED) τον τοποθετούµε ενώ κάποιος συνεχίζει να κάνει τεχνητή αναπνοή και µαλάξεις. Ο αυτόµατος απινιδωτής µιλάει και απλά ακολουθούµε τις οδηγίες που πλεόν είναι και στα Ελληνικά. Η συσκευή κάνει µόνη της ανάλυση ρυθµού και αποφασίζει άν πρέπει να γίνει απινίδωση (ηλεκτρικό σόκ). Μόλις η συσκευή δώσει το σήµα αποµακρυνθείτε από τον αθλητή και πατήστε για την απινίδωση. Αν δεν επανέλθει ο σφυγµός συνεχίσετε τεχνητές αναπνοές και µαλάξεις µέχρι να έλθει ιατρική βοήθεια. ΑΛΛΕΡΓΙΚΟ SHOCK Αν ήµαστε δύο διασώστες τότε ο ένας κάνει συνεχώς µαλάξεις και ο άλλος συνεχώς αναπνοές, χωρίς να έχουµε ιδιαίτερη αγωνία για το ρυθµό. Θα πρέπει να βρούµε άµεσα και άλλους δύο διασώστες που θα µας διαδεχθούν καθώς οι µαλάξεις και η τεχνητή αναπνοή κουράζουν πολύ. Μία άλλη µορφή επείγουσας κατάστασης είναι το αλλεργικό shock. Σε αυτή την περίπτωση ο αθλητής λέει ότι κάτι έφαγε που τον πείραξε (συνήθως φυστίκια ή οστρακοειδή) ή τον τσίµπησε κάποιο έντοµο. Αυτή η κατάσταση µπορεί να οδηγήσει σε ασθµατική κρίση, πτώση της πίεσης ακόµη και ανακοπή. Εφόσον υπάρχει αναπνοή και σφίξεις χορηγούµε οξυγόνο εφόσον έχουµε και τον µεταφέρουµε άµεσα στο νοσοκοµείο. Άν η ιατρική βοήθεια είναι µακριά µπορούµεν να κάνουµε και µία ένεση κορτιζόνης (Solucortef 500mg) ενδοµυικά (συνήθως στο δελτοειδή ή στον τετρακέφαλο). Αν ο ασθενής κάνει ανακοπή για οποιοδήποτε λόγο τότε ξεκινάµε µαλάξεις και τεχνητή αναπνοή.

4 4 D (Disability) Νευρολογικά Προβλήµατα ΕΝΕΡΓΕΙΕΣ Ο αθλητής που είναι αναίσθητος αλλά έχει σφίξεις και αναπνοές κινδυνεύει άµεσα µόνο από την απόφραξη του αεραγωγού από την γλώσσα του (προσοχή η γλώσσα δεν «γυρίζει» απλά πέφτει πίσω). Για αυτό τον λόγο τον γυρίζουµε µαλακά στο πλάι στην θέση ασφάλειας έτσι ώστε η γλώσσα να αποµακρύνεται από τον φάρυγγα µε την βοήθεια της βαρύτητας. Αν έχουµε οξυγόνο του χορηγούµε 4 λίτρα το λεπτό. Τον σκεπάζουµε µε µία κουβέρτα και περιµένουµε ιατρική βοήθεια. Αν χρειαστεί να τον διακοµίσουµε, τον µεταφέρουµε µε ένα φορείο σε αυτή την στάση. Ποτέ ανάσκελα! Τα αίτια που µπορεί να προκαλέσουν απώλεια αισθήσεων είναι πάρα πολλά για να αναπτυχθούν εδώ. Τα πιο συνηθισµένα σε νέους αθλητές είναι η επιληψία, η υπογλυκαιµία και η κρανιοεγκεφαλική κάκωση. ΕΠΙΛΗΨΙΑ Η επιληψία οφείλεται αρκετές φορές στην ανωριµότητα του παιδικού εγκεφάλου, µπορεί όµως να υποκρύπτει και κάποιο πολύ σοβαρό νόσηµα. Μπορεί να παρουσιαστεί µε σπασµούς (πολύ έντονους µερικές φορές) ή απλά µε απώλεια αισθήσεων. Η κρίση διαρκεί συνήθως λίγα λεπτά και σταµατά αυτόµατα. Δεν υπάρχουν επιστηµονικά δεδοµένα που να υποστηρίζουν ότι η άθληση προκαλεί την κρίση επιληψίας, αντίθετα φαίνεται ότι βοηθά έναν επιληπτικό ασθενή. Ο ασθενής µε επιληπτική κρίση δεν κινδυνεύει να πεθάνει! Δεν µπορούµε σε επίπεδο αθλητικών εγκαταστάσεων να κάνουµε τίποτα περισσότερο από το να τον προστατεύσουµε από τραυµατισµούς (συνήθως εξάρθρηµα του ώµου) και να τον γυρίσουµε στο πλάι στην θέση ασφάλειας περιµένοντας να σταµατήσουν οι σπασµοί. Μετά τον διακοµίζουµε στο νοσοκοµείο σε θέση ασφάλειας. ΥΠΟΓΛΥΚΑΙΜΙΑ Η υπογλυκαιµία είναι το πιο συνηθισµένο αίτιο απώλειας αισθήσεων. Με λίγη ζάχαρη κάτω από την γλώσσα ο αθλητής θα συνέλθει άµεσα. (µην δίνετε υγρά για τον κίνδυνο εισρόφησης). Επειδή είναι πολύ συνηθισµένη αιτία και επειδή λίγη ζάχαρη κάτω από το στόµα δεν θα βλάψει κανένα, µπορούµε είναι να το δοκιµάζουµε σε όλες τις περιπτώσεις απώλειας αισθήσεων. ΚΡΑΝΙΟΕΓΚΕΦΑΛΙΚΕΣ ΚΑΚΩΣΕΙΣ Οι κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις είναι πολύ συνηθισµένες στους αθλητικούς χώρους. Συνήθως είναι απλά καρούµπαλα. Σε αυτά τοποθετούµε µία πετσέτα µε πάγο και πιέζουµε για να περιοριστεί το αιµάτωµα. Εφόσον υπάρχει αιµορραγία από το τριχωτό της κεφαλής αυτή σταµατά µε άµεση πίεση µε µία καθαρή γάζα. Οι πιό σοβαρές κακώσεις της κεφαλής διακρίνονται στις ακόλουθες κατηγορίες: 1. Διάσειση 1 ου Βαθµού Δεν υπάρχει απώλεια αισθήσεων, ούτε πονοκέφαλος αλλά µόνο παροδική σύγχυση ή αίσθηµα κόπωσης που κρατά λιγότερο από 15 λεπτά. Εφόσον ο αθλητής δεν έχει κανένα σύµπτωµα την επόµενη ηµέρα µπορεί να επιστρέψει στην προπόνηση. 2. Διάσειση 2 ου και 3 ου Βαθµού Η απώλεια αισθήσεων, ο εµετός, η ζάλη, η υπνηλία η αµνησία και ο έντονος πονοκέφαλος δηλώνουν σοβαρό τραυµατισµό! Σε κάθε τέτοια περίπτωση ο αθλητής θα πρέπει να µεταφέρεται στο νοσοκοµείο µε αυχενικό κολλάρο, τοποθετηµένος σε φορείο σε πλάγια θέση (ασφάλειας) µε συνεχή παροχή οξυγόνου (υπάρχει κίνδυνος εµετού και εισρόφησης ή απόφραξης αεραγωγού). Αν δεν υπάρχει κάποιο κατάλληλο κολλάρο τότε θα πρέπει να κατασκευάζεται ένα µε µιά διπλωµένη πετσέτα γύρω από το λαιµό σταθεροποιηµένη µε λευκοπλάστ.

5 5 Ε (Exposure) Αποκάλυψη Αλλων Κακώσεων Εφόσον έχουµε διασφαλίσει ότι ο αθλητής αναπνέει και έχει τις αισθήσεις του µπορούµε να ασχοληθούµε µε άλλα προβλήµατα ή κακώσεις. Οι κακώσεις διακρίνονται σε δύο είδη: εσωτερικές και εξωτερικές. ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΚΑΚΩΣΕΙΣ Ο τραυµατισµός κάποιου σπλάχνου είναι µία πολύ ύπουλη κάκωση. Οι αθλητές λόγω καλής φυσικής κατάστασης µπορεί να φαίνονται για αρκετή ώρα ότι είναι καλά µόνο και µόνο για να καταρρεύσουν απότοµα µετά από λίγο. Δυστυχώς µετά την κατάρρευση δεν υπάρχουν πλέον πολλά χρονικά περιθώρια. Οι πιό συνηθισµένες κακώσεις στον αθλητισµό είναι τα κατάγµατα των πλευρών και οι κακώσεις του πνεύµονα, η ρήξη του σπλήνα και οι κακώσεις των νεφρών και των όρχεων. ΚΑΚΩΣΕΙΣ ΠΛΕΥΡΩΝ - ΠΝΕΥΜΟΝΑ κάθε κάκωση της κοιλιάς ή σε συνεχή πόνο στην περιοχή του θώρακα ή της κοιλιάς θα πρέπει να υποπτευόµαστε τραυµατισµό σπλάχνου. Ο αθλητής θα πρέπει άµεσα να µεταφέρεται σε πλάγια θέση ασφάλειας µε οξυγόνο και µε ασθενοφόρο στο πλησιέστερο νοσοκοµείο. Μην δίνετε στον αθλητή να πιεί τίποτα αλλο παρά µόνο λίγο νερό γιατί µπορεί να χρειαστεί να µπεί χειρουργείο άµεσα! Στους τραυµατισµούς των όρχεων καλό είναι να βάζουµε πάνω στους όρχεις µία παγοκύστη τυλιγµένη µε πετσέτα για να περιοριστεί το οίδηµα. Αν ο αθλητής πονά υπερβολικά και δεν µπορεί να αγγίξει τον όρχη τότε υποπτευθείτε συστροφή όρχεως. Αυτή είναι µία επείγουσα κατάσταση που θέλει άµεσα ιατρική βοήθεια. ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΚΑΚΩΣΕΙΣ ΑΝΟΙΧΤΑ ΤΡΑΥΜΑΤΑ Όλα τα τραύµατα θα πρέπει να ξεπλένονται άµεσα µε άφθονο νερό (βάλτε το τραύµα κάτω από την βρύση). Μετά βάλτε λίγο Betadine και καλύψτε το µε αποστειρωµένη γάζα. Μην βάζετε βαµβάκι ή άλλα υλικά (πχ: καπνό τσιγάρου) πάνω στο τραύµα! Αν συνεχίζεται η αιµορραγία µην βγάλετε την αρχική γάζα (διότι θα χαλάσετε τον θρόµβο που πάει να κάνει αιµόσταση) αλλά προσθέστε και άλλες από επάνω και πιέστε σφικτά. Θα πρέπει να υποπτευόµαστε κάκωση του πνεύµονα ή και της καρδιάς όποτε υπάρχει σοβαρός τραυµατισµός του θώρακα και δύσπνοια ή απώλεια αισθήσεων. Μία απλή µέθοδος για να ελέγξουµε την κατάσταση του πνεύµονα είναι να ζητήσουµε από τον αθλητή να µετρήσει δυνατά µέχρι το 10. Εφόσον υπάρχει δύσπνοια χορηγούµε οξυγόνο - άν έχουµε - και µεταφέρουµε άµεσα τον αθλητή στο νοσοκοµείο. Εφόσον υπάρχει πόνος στα πλευρά τότε τα σταθεροποιούµε µε µία ελαστική ζώνη ή µε αυτοκόλλητη ταινία και µεταφέρουµε άµεσα τον αθλητή στο νοσοκοµείο. ΚΑΚΩΣΕΙΣ ΚΟΙΛΙΑΣ Οι κακώσεις της κοιλιάς δεν είναι εύκολο να διαγνωσθούν ακόµη και από γιατρούς. Απαιτούνται ειδικές εξετάσεις (υπέρηχο και αξονική τοµογραφία) για την διάγνωση. Σε Αν η αιµορραγία δεν σταµατά βάλτε ένα ίσχαιµο επίδεσµο για να σταµατήσετε την αιµορραγία! Προσοχή όµως! Η ισχαιµία του άκρου που θα ακολουθήσει πονά πολύ και το δέσιµο σε καµµία περίπτωση δεν πρέπει να κρατήσει πάνω από 1-2 ώρες! Διακοµίστε τον αθλητή στο νοσοκοµείο.

6 6 ΕΓΚΑΥΜΑΤΑ δοκιµάσετε άλλες κινήσεις! Διακοµίστε τον αθλητή στο νοσοκοµείο. Πλύντε το έγκαυµα µε άφθονο νερό άµεσα! Αν έχετε βάλτε λίγο αλοιφή εγκαύµατος. Αλλιώς σκεπάστε το απλώς µε µία βρεγµένη γάζα. Μην βάζετε άλλες αλοιφές (τοµατοπολτό, οδοντόκρεµα κτλπ)! Διακοµίστε τον αθλητή στο νοσοκοµείο. ΕΞΑΡΘΡΗΜΑΤΑ Η διάγνωση µεταξύ κατάγµατος και εξαρθρήµατος δεν είναι εύκολη και απαιτεί ακτινογραφία! (ακόµη και το συνηθισµένο εξάρθρηµα του ώµου µπορεί να κρύβει κάταγµα!). Μην προσπαθήσετε να ανατάξετε το εξάρθρηµα! Απλά σταθεροποιήστε στο χέρι ή το πόδι σε µία θέση που ανακουφίζει τον τραυµατία και διακοµίστε τον! ΚΑΤΑΓΜΑΤΑ Ακινητοποιήστε το σπασµένο άκρο µε ένα πρόχειρο νάρθηκα (διπλωµένη εφηµερίδα, διπλωµένο µαξιλάρι, τεµάχιο ξύλου κτλπ) και σταθεροποιήστε το. Αν το κάταγµα βρίσκεται στο άνω άκρο τότε κρεµάστε το από τον αυχένα µε ένα µαντήλι. Αν το κάταγµα αφορά το κάτω άκρο, τότε σταθεροποιήστε το µε το διπλανό πόδι, ή πάνω στο φορείο. ΔΙΑΣΤΡΕΜΜΑΤΑ ΚΑΚΩΣΕΙΣ ΣΥΝΔΕΣΜΙΚΕΣ Αυτές είναι πολύ συχνές στους αθλητικούς χώρους και τις περισσότερες φορές δεν απαιτούν ιδιαίτερη φροντίδα. Υπάρχουν όµως και πολύ σοβαρές συνδεσµικές κακώσεις οι οποίες τελικά χρειάζονται χειρουργείο για την θεραπεία τους? Πώς όµως µπορούµε να κάνουµε την διάκριση? Για το κάτω άκρο υπάρχει ο κανόνας των «τεσσάρων βηµάτων». Μπορείτε να τραβήξετε το σπασµένο άκρο στην ευθεία του για να διορθώσετε λίγο τη παραµόρφωση του κατάγµατος. Η έλξη στην ευθεία είναι ασφαλής µέθοδος. Μην Εφόσον ο αθλητής µετά τον τραυµατισµό του ποδιού του (γόνατο, ποδοκνηµική) µπορεί να περπατήσει τρία βήµατα πάνω στο τραυµατισµένο πόδι η κάκωση είναι πιθανότατα µία απλή διάταση συνδέσµων («διάστρεµµα»). Σε αυτή την περίπτωση η

7 7 αρχική αντιµετώπιση γίνεται µε την κλασσική τετράδα RICE (Rest Ice Compression Elevation): Ανύψωση του άκρου, ελαστική επίδεση, πάγο και ανάπαυση. ΕΙΔΙΚΕΣ ΚΑΚΩΣΕΙΣ ΚΑΚΩΣΕΙΣ ΤΟΥ ΟΦΘΑΛΜΟΥ Τα τραύµατα στον οφθαλµό απαιτούν άµεση διακοµιδή σε οφθαλµίατρο γιατί µπορεί να υποκρύπτουν σοβαρή βλάβη (πχ: αποκόλληση αµφιβληστροειδούς). Ακόµη και ελαφρότερες κακώσεις (εκδορά κερατοειδούς) απαιτούν ιατρική φροντίδα. Εφόσον ο αθλητής δεν µπορεί να στηριχθεί στο τραυµατισµένο άκρο, η πιθανότητα για σοβαρότερο τραυµατισµό είναι υψηλή και θα πρέπει να διακοµιστεί. Το τραυµατισµένο µάτι θα πρέπει να καλύπτεται µε µία αποστειρωµένη γάζα και να παραµένει κλειστό µέχρι να εξεταστεί από οφθαλµίατρο. Αν έχουν µπεί ξένα σώµατα ή χηµικά στο µάτι τότε πρίν το κλείσουµε θα πρέπει να το πλύνουµε κάτω από µία βρύση µε άφθονο νερό. ΚΑΚΩΣΕΙΣ ΤΗΣ ΜΥΤΗΣ Η µύτη πολύ συχνά µατώνει ή ακόµη και σπάει σε πολλά αθλήµατα. Αν έχει στραβώσει εµφανώς τότε ο αθλητής θα πρέπει να πάει άµεσα στον γιατρό γιατί µπορεί να σχηµατιστεί αιµάτωµα που να προκαλέσει νέκρωση του διαφράγµατος (κάτι που ήταν πολύ συχνό παλαιότερα στούς πυγµάχους µε την πλακουτσωτή µύτη). Για τα δάκτυλα του χεριού εφόσον ο αθλητής µπορεί να τα κινήσει χωρίς σηµαντικό πόνο τότε βάζουµε πάγο και τα ακινητοποιούµε µε ένα νάρθηκα για µία ηµέρα. Αν την επόµενη ηµέρα ο πόνος έχει υποχωρήσει τότε µπορούµε να αρχίσουµε την κινησιοθεραπεία προστατεύοντας το τραυµατισµένο δάκτυλο µε επίδεση µε το διπλανό του. Αν τα δάκτυλα έχουνπαραµόρφωση ή µεγάλο οίδηµα ή αιµάτωµα, τότε τα ακινητοποιούµε σε ένα πρόχειρο νάρθηκα και µεταφέρουµε τον αθλητή στο νοσοκοµείο. Κακώσεις του καρπού του αγκώνα και του ώµου χρειάζονται οπωσδήποτε ιατρική εκτίµηση καθώς πολύ σοβαρές κακώσεις (πχ κάταγµα σκαφοειδούς, κάταγµα κεφαλής κερκίδος) µπορούν πολύ εύκολα να διαφύγουν της διάγνωσης. Την ρινορραγία την αντιµετωπίζουµε βάζοντας πάγο στο µέτωπο και πιέζοντας µε τα δάκτυλα την µύτη. Αν η αιµορραγία δεν σταµατά τότε µπορούµε να βάλουµε λίγο βαµβάκι µέσα στο ρουθούνι και µετά να ξαναπιέσουµε από έξω. Αν δεν σταµατήσει και τώρα µεταφέρουµε τον αθλητή στο νοσκοµείο. Ποτέ δεν γέρνουµε το κεφάλι προς τα πίσω καθώς αυτό δεν σταµατά την αιµορραγία αλλά απλά κατεβάζει το άιµα στο στοµάχι µας.

8 8 ΤΡΑΥΜΑ ΩΤΩΝ Αιµατώµατα στα αφτιά που πονάνε θα πρέπει άµεσα να εκτιµούνται από ιατρό για τον κίνδυνο νέκρωσης του χόνδρου του πτερυγίου (αφτί παλαιστή) ΤΡΑΥΜΑΤΑ ΣΤΟΜΑΤΟΣ Τα τραύµατα του στόµατος (δόντια, γλώσσα) απαιτούν άµεση ιατρική εκτίµηση γιατί µπορεί να αποτελέσουν αιτία για απόφραξη αεραγωγού (πχ: σπασµένο δόντι που εισπνέεεται κα παγιδεύεται στην τραχεία, ή οίδηµα της επιγλωττίδας). Τα δόντια που έχουν βγεί από τα ούλα δεν τα πετάµε! Ζώζονται αν αντιµετωπιστούν σωστά. Αν δεν έχουν φύγει πολύ από την θέση τους τα ξαναβάζουµε πίσω στα ούλα και δίνουµε στον αθλητή µία γάζα να τα πιέζει στην θέση τους µέχρι να πάει σε οδοντίατρο. ΚΑΤΑΓΜΑΤΑ ΣΠΟΝΔΥΛΙΚΗΣ ΣΤΗΛΗΣ Οι κακώσεις της σπονδυλικής στήλης µπορούν να είναι καταστροφικές τόσο για την αθλήτική καριέρα όσο και για την ζωή ενός αθλητή. Οποτεδήποτε αναφέρει ένας αθλητής πόνο µετά από τραυµατισµό του αυχένα απαιτείται να µπαίνει ένα αυχενικό κολλάρο και να διακοµίζεται στο νοσκοµείο. Αθλητής που έχει χάσει τις αισθήσεις του ή µετά από τραυµατισµό αναφέρει µούδιασµα, ρεύµα ή αδυναµία στα άκρα του θα πρέπει να θεωρείται ότι έχει κάκωση της σπονδυλικής στήλης σε κάποιο σηµείο της και να µεταφέρεται στο νοσοκοµείο πάνω σε φορείο µε αυχενικό κολλάρο. Τα δόντια πού έχουν φύγει τελείως παό την θέση τους αφού τα πλύνουµε µε νερό τα βάζουµε είτε κάτω από την γλώσσα του αθλητή είτε σε ένα ποτήρι µε κρύο γάλα. Ποτέ δεν τα σκουπίζουµε µε γάζα ούτε τα αφήνουµε να ξηρανθούν στον αέρα γιατί τότε δεν µπορούνε να επανεµφυτευθούν. Μεγάλη προσοχή χρειάζεται στην µεταφορά του αθλητή πάνω στο φορείο. Σε καµµία περίπτωση δεν πρέπει το σώµα του να στρίψει αντίθετα από το κεφάλι του. Πάντα ένας στηρίζει τον αυχένα και το κεφάλι και δίνει οδηγίες στους υπόλοιπους για την µεταφορά του τραυµατία.

9 9 ΧΩΡΟΣ ΣΗΜΕΙΩΣΕΩΝ

ΤΑΞΙΝΟΜΗΣΗ ΤΩΝ ΕΠΕΙΓΟΝΤΩΝ ΠΕΡΙΣΤΑΤΙΚΩΝ

ΤΑΞΙΝΟΜΗΣΗ ΤΩΝ ΕΠΕΙΓΟΝΤΩΝ ΠΕΡΙΣΤΑΤΙΚΩΝ ΤΑΞΙΝΟΜΗΣΗ ΤΩΝ ΕΠΕΙΓΟΝΤΩΝ ΠΕΡΙΣΤΑΤΙΚΩΝ ΑΝΑΚΟΠΗ ΚΑΡΔΙΑΚΗΣ ΑΝΑΠΝΕΥΣΤΙΚΗΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΑΜΕΣΗ ΕΠΙ ΤΟΠΟΥ ΕΠΕΜΒΑΣΗ Άμεση ανάγκη (μεταφορά και αντιμετώπιση το ταχύτερο δυνατόν) ΜΑΖΙΚΗ ΑΙΜΟΡΡΑΓΙΑ ΒΑΡΥΣ ΤΡΑΥΜΑΤΙΣΜΟΣ

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΩΤΕΣ ΒΟΗΘΕΙΕΣ ΣΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ

ΠΡΩΤΕΣ ΒΟΗΘΕΙΕΣ ΣΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΠΡΩΤΕΣ ΒΟΗΘΕΙΕΣ ΣΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ Πρώτες Βοήθειες Με τον όρο πρώτες βοήθειες εννοούμε τη βοήθεια που προσφέρει κάποιος σε ένα άρρωστο πριν φτάσει το ασθενοφόρο. Ποιοι είναι οι στόχοι του Πρώτου Βοηθού α. Να

Διαβάστε περισσότερα

ΕΕΣ/ΣΕΣ ΑΘΗΝΩΝ. Μέρος Α

ΕΕΣ/ΣΕΣ ΑΘΗΝΩΝ. Μέρος Α 1 Μέρος Α 1 6 Νοσοκοµείο! Υπηρεσίες ιάσωσης Πρώτες Βοήθειες Κλήση για Βοήθεια Ασφάλεια /Εκτίµηση 7 2 ΠΡΩΤΕΣ ΒΟΗΘΕΙΕΣ Είναι οι πρώτες ενέργειες που πρέπει να κάνουµε στον τόπο του ατυχήµατος: 1. για τη

Διαβάστε περισσότερα

ΕΠΕΙΓΟΥΣΕΣ Α ΒΟΗΘΕΙΕΣ

ΕΠΕΙΓΟΥΣΕΣ Α ΒΟΗΘΕΙΕΣ ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ 22-10-2015 ΕΠΕΙΓΟΥΣΕΣ Α ΒΟΗΘΕΙΕΣ ΙΣΡΑΗΛΙΤΙΚΗ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΕΒΡΑΪΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΕΚΠ. ΚΕΝΤΡΟ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗΣ ΖΩΗΣ ΔΑΥΙΔ ΜΩΥΣΗΣ ΠΕ 11 ΦΑ ABLS ΓΙΑ ΤΙΣ Α ΒΟΗΘΕΙΕΣ;

Διαβάστε περισσότερα

ΕΠΕΙΓΟΥΣΕΣ Α ΒΟΗΘΕΙΕΣ

ΕΠΕΙΓΟΥΣΕΣ Α ΒΟΗΘΕΙΕΣ ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ 29-10-2015 ΕΠΕΙΓΟΥΣΕΣ Α ΒΟΗΘΕΙΕΣ ΙΣΡΑΗΛΙΤΙΚΗ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΕΒΡΑΪΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΕΚΠ. ΚΕΝΤΡΟ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗΣ ΖΩΗΣ ΔΑΥΙΔ ΜΩΥΣΗΣ ΠΕ 11 ΦΑ ABLS Α ΒΟΗΘΕΙΕΣ

Διαβάστε περισσότερα

Πρώτες Βοήθειες στο Χώρο Εργασίας. Δρ. Χρήστος Γιαννακόπουλος Ορθοπαιδικός Χειρουργός

Πρώτες Βοήθειες στο Χώρο Εργασίας. Δρ. Χρήστος Γιαννακόπουλος Ορθοπαιδικός Χειρουργός Πρώτες Βοήθειες στο Χώρο Εργασίας Δρ. Χρήστος Γιαννακόπουλος Ορθοπαιδικός Χειρουργός Τι είναι Α Βοήθειες Η βοήθεια που παρέχεται σε ασθενείς άμεσα μετά τον τραυματισμό ή την πάθηση και πριν προσέλθει ιατρική

Διαβάστε περισσότερα

Πρώτες Βοήθειες και Επείγουσα Φροντίδα

Πρώτες Βοήθειες και Επείγουσα Φροντίδα Πρώτες Βοήθειες και Επείγουσα Φροντίδα Η πρόληψη επειγουσών καταστάσεων είναι θεµελιώδους σηµασίας. Γι αυτό το λόγο πρέπει να είµαστε προετοιµασµένοι και εξοπλισµένοι µε τις κατάλληλες γνώσεις, προκειµένου

Διαβάστε περισσότερα

KOYTIA ΠΡΩΤΩΝ ΒΟΗΘΕΙΩΝ

KOYTIA ΠΡΩΤΩΝ ΒΟΗΘΕΙΩΝ KOYTIA ΠΡΩΤΩΝ ΒΟΗΘΕΙΩΝ ΑΡΙΘΜΟΙ ΕΚΤΑΚΤΗΣ ΑΝΑΓΚΗΣ Σε περίπτωση που έχετε αμφιβολίες σχετικά με την κατάσταση του θύματος ή αν δεν είστε βέβαιοι πώς να χειριστείτε την κατάσταση, καλέστε 166 ή αναζητήστε

Διαβάστε περισσότερα

ΓΕΝΙΚΟ ΕΠΙΤΕΛΕΙΟ ΣΤΡΑΤΟΥ ΔΝΣΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΓΕΝΙΚΟ ΕΠΙΤΕΛΕΙΟ ΣΤΡΑΤΟΥ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΑΤΟΜΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΒΟΗΘΗΜΑ ΣΤΙΣ ΠΡΩΤΕΣ ΒΟΗΘΕΙΕΣ

ΓΕΝΙΚΟ ΕΠΙΤΕΛΕΙΟ ΣΤΡΑΤΟΥ ΔΝΣΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΓΕΝΙΚΟ ΕΠΙΤΕΛΕΙΟ ΣΤΡΑΤΟΥ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΑΤΟΜΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΒΟΗΘΗΜΑ ΣΤΙΣ ΠΡΩΤΕΣ ΒΟΗΘΕΙΕΣ ΓΕΝΙΚΟ ΕΠΙΤΕΛΕΙΟ ΣΤΡΑΤΟΥ ΔΝΣΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΓΕΝΙΚΟ ΕΠΙΤΕΛΕΙΟ ΣΤΡΑΤΟΥ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΑΤΟΜΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΒΟΗΘΗΜΑ ΣΤΙΣ ΠΡΩΤΕΣ ΒΟΗΘΕΙΕΣ ΑΘΗΝΑ, ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΣ 2006 2 Έλεγχος Αιμορραγίας Αιμόσταση Έλεγχος

Διαβάστε περισσότερα

ΓΕΝΙΚΕΣ ΑΡΧΕΣ ΠΑΡΟΧΗΣ A ΒΟΗΘΕΙΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΙΔΙΚΗ ΑΔΕΙΑ ΟΔΗΓΗΣΗΣ Ε.Δ.Χ. AYTOKINHTOY

ΓΕΝΙΚΕΣ ΑΡΧΕΣ ΠΑΡΟΧΗΣ A ΒΟΗΘΕΙΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΙΔΙΚΗ ΑΔΕΙΑ ΟΔΗΓΗΣΗΣ Ε.Δ.Χ. AYTOKINHTOY ΓΕΝΙΚΕΣ ΑΡΧΕΣ ΠΑΡΟΧΗΣ A ΒΟΗΘΕΙΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΙΔΙΚΗ ΑΔΕΙΑ ΟΔΗΓΗΣΗΣ Ε.Δ.Χ. AYTOKINHTOY 1. Η βασική καρδιοπνευμονική αναζωογόνηση περιλαμβάνει : Α) Άμεση αναγνώριση απώλειας αισθήσεων, αναπνοής και κυκλοφορίας.

Διαβάστε περισσότερα

Καθηγητής ρ. Λάζαρος Ι. Τσούσκας ΠΡΩΤΕΣ ΒΟΗΘΕΙΕΣ Θεσσαλονίκη 2003: 26-34. Αεροφόροι οδοί

Καθηγητής ρ. Λάζαρος Ι. Τσούσκας ΠΡΩΤΕΣ ΒΟΗΘΕΙΕΣ Θεσσαλονίκη 2003: 26-34. Αεροφόροι οδοί Καθηγητής ρ. Λάζαρος Ι. Τσούσκας ΠΡΩΤΕΣ ΒΟΗΘΕΙΕΣ Θεσσαλονίκη 2003: 26-34 Αεροφόροι οδοί Οι αεροφόροι οδοί επιτρέπουν την είσοδο του αέρα από το Περιβάλλον µέχρι τους πνεύµονες κατά τη φάση της εισπνοής

Διαβάστε περισσότερα

Καπάδοχος Θεόδωρος, Βασιλόπουλος Γεώργιος, Κουτελέκος Ιωάννης Νοσηλευτές, Καθηγητές Εφαρμογών, Τμήμα Νοσηλευτικής, Σχολή Επαγγελμάτων Υγείας &

Καπάδοχος Θεόδωρος, Βασιλόπουλος Γεώργιος, Κουτελέκος Ιωάννης Νοσηλευτές, Καθηγητές Εφαρμογών, Τμήμα Νοσηλευτικής, Σχολή Επαγγελμάτων Υγείας & Καπάδοχος Θεόδωρος, Βασιλόπουλος Γεώργιος, Κουτελέκος Ιωάννης Νοσηλευτές, Καθηγητές Εφαρμογών, Τμήμα Νοσηλευτικής, Σχολή Επαγγελμάτων Υγείας & Πρόνοιας, ΤΕΙ Αθήνας ΟΡΙΣΜΟΙ Τραύμα: Είναι οξεία έκθεση σε

Διαβάστε περισσότερα

ΒΑΣΙΚΗ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ ΑΝΑΓΝΩΣΤΑΚΗΣ ΝΙΚΟΣ. ΖΩΗΣ ΤΗΣ (ενηλίκων) Συστάσεις του ERC για την Αναζωογόνηση - 2005

ΒΑΣΙΚΗ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ ΑΝΑΓΝΩΣΤΑΚΗΣ ΝΙΚΟΣ. ΖΩΗΣ ΤΗΣ (ενηλίκων) Συστάσεις του ERC για την Αναζωογόνηση - 2005 ΒΑΣΙΚΗ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ ΖΩΗΣ ΤΗΣ (ενηλίκων) Συστάσεις του ERC για την Αναζωογόνηση - 2005 ΑΝΑΓΝΩΣΤΑΚΗΣ ΝΙΚΟΣ Τι είναι αναζωογόνηση ; Για τη διατήρηση της ζωής χρειάζεται συνεχής τροφοδοσία όλων των οργάνων με

Διαβάστε περισσότερα

ΑΥΤΟΜΑΤΟΠΟΙΗΜΕΝΗ ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΑΠΙΝΙΔΩΣΗ

ΑΥΤΟΜΑΤΟΠΟΙΗΜΕΝΗ ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΑΠΙΝΙΔΩΣΗ ΑΥΤΟΜΑΤΟΠΟΙΗΜΕΝΗ ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΑΠΙΝΙΔΩΣΗ Στόχοι Να γνωρίζουμε βασικά θέματα του ΑΕΑ (AED) Να εφαρμόζουμε τον ΑΕΑ Να γνωρίζουμε να εφαρμόζουμε ΚΑΡ.Π.Α. σε συνδυασμό με ΑΕΑ Να γνωρίζουμε βασικά στοιχεία για

Διαβάστε περισσότερα

ΟΔΗΓΟΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΕΝΩΝ ΣΕΜΙΝΑΡΙΩΝ ΠΡΩΤΩΝ ΒΟΗΘΕΙΩΝ

ΟΔΗΓΟΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΕΝΩΝ ΣΕΜΙΝΑΡΙΩΝ ΠΡΩΤΩΝ ΒΟΗΘΕΙΩΝ ΟΔΗΓΟΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΕΝΩΝ ΣΕΜΙΝΑΡΙΩΝ ΠΡΩΤΩΝ ΒΟΗΘΕΙΩΝ Τηλ: 210 7623301, 697 2910407 Website: www.empfirstaid.gr Email: akonovesi@empfirstaid.gr ΟΔΗΓΟΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΕΝΩΝ ΣΕΜΙΝΑΡΙΩΝ ΠΡΩΤΩΝ ΒΟΗΘΕΙΩΝ Τα εκπαιδευτικά

Διαβάστε περισσότερα

Tι είναι πρώτες βοήθειες;

Tι είναι πρώτες βοήθειες; Α Βοήθειες ΠΕΡΙΟΧΟΜΕΝΑ Τι είναι πρώτες βοήθειες. Γενικά χαρακτηριστικά των ατόμων που παρέχουν πρώτες βοήθειες. Αντιμετώπιση του επείγοντος περιστατικού. Τηλέφωνα άμεσης ανάγκης. Τι πρέπει να περιλαμβάνει

Διαβάστε περισσότερα

Η ασκούµενη πίεση του αίµατος στα τοιχώµατα των αρτηριών κατά την έξοδο του αίµατος από την καρδιά.

Η ασκούµενη πίεση του αίµατος στα τοιχώµατα των αρτηριών κατά την έξοδο του αίµατος από την καρδιά. Πρώτες βοήθειες Αρτηριακή πίεση Η ασκούµενη πίεση του αίµατος στα τοιχώµατα των αρτηριών κατά την έξοδο του αίµατος από την καρδιά. Πως µετράµε την πίεση Η µέτρηση της αρτηριακής πίεσης αποτελεί µια από

Διαβάστε περισσότερα

Για τη ΔΗΛΩΣΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ κάντε κλικ εδώ. "EFR - Πρώτες Βοήθειες για παιδιά και βρέφη"

Για τη ΔΗΛΩΣΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ κάντε κλικ εδώ. EFR - Πρώτες Βοήθειες για παιδιά και βρέφη Για τη ΔΗΛΩΣΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ κάντε κλικ εδώ "EFR - Πρώτες Βοήθειες για παιδιά και βρέφη" Θεματολόγιο: Εισαγωγή, ABCABS της Γραμμής ζωής του παιδιού, ABCABS της Γραμμής ζωής του βρέφους, Καρδιοπνευμονική αναζωογόνηση-καρπα

Διαβάστε περισσότερα

Αυτόματη Εξωτερική Απινίδωση

Αυτόματη Εξωτερική Απινίδωση Αυτόματη Εξωτερική Απινίδωση European Resuscitation Council www.erc.edu Αιφνίδιος Καρδιακός Θάνατος Το πρόβλημα 75.000 εξωνοσοκομειακοί θάνατοι από ΑΚΑ/έτος στο UK & 330.000 στις USA Πιθανότητα επιβίωσης

Διαβάστε περισσότερα

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΝΑΥΤΙΛΙΑΣ ΚΑΙ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΝΑΥΣΙΠΛΟΪΑΣ ΙΕΥΘΥΝΣΗ ΛΙΜΕΝΙΚΗΣ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑΣ

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΝΑΥΤΙΛΙΑΣ ΚΑΙ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΝΑΥΣΙΠΛΟΪΑΣ ΙΕΥΘΥΝΣΗ ΛΙΜΕΝΙΚΗΣ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑΣ ΕΝΤΥΠΟ 3 ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΝΑΥΤΙΛΙΑΣ ΚΑΙ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΝΑΥΣΙΠΛΟΪΑΣ ΙΕΥΘΥΝΣΗ ΛΙΜΕΝΙΚΗΣ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑΣ ΓΙΑ ΣΕΝΑ, ΠΟΥ Η ΓΝΩΣΗ ΚΑΙ Η ΠΡΟΛΗΨΗ ΑΠΟΤΕΛΟΥΝ ΤΑ ΕΡΓΑΛΕΙΑ

Διαβάστε περισσότερα

Αλγόριθμοι Αντιμετώπισης Επείγουσων Καταστάσεων. www.steliosk.gr

Αλγόριθμοι Αντιμετώπισης Επείγουσων Καταστάσεων. www.steliosk.gr www.steliosk.gr www.steliosk.gr www.steliosk.gr ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ ΚΑΡ ΙΟ-ΑΝΑΠΝΕΥΣΤΙΚΗΣ ΑΝΑΖΩΟΓΟΝΗΣΗΣ Η γνώση βασικών αρχών παροχής αναζωογόνησης σε ενήλικες και παιδιά σε περίπτωση ανακοπής έχει καταστεί πλέον

Διαβάστε περισσότερα

ΙΑΦΑΝΕΙΑ 3 Ο διασώστης έχει προτεραιότητες µε την άφιξη στο τόπο του ατυχήµατος: - ΕΚΤΙΜΗΣΗ ΣΤΟ ΧΩΡΟ ΤΟΥ ΑΤΥΧΗΜΑΤΟΣ

ΙΑΦΑΝΕΙΑ 3 Ο διασώστης έχει προτεραιότητες µε την άφιξη στο τόπο του ατυχήµατος: - ΕΚΤΙΜΗΣΗ ΣΤΟ ΧΩΡΟ ΤΟΥ ΑΤΥΧΗΜΑΤΟΣ 1 ΙΑΦΑΝΕΙΑ 3 Ο διασώστης έχει προτεραιότητες µε την άφιξη στο τόπο του ατυχήµατος: - ΕΚΤΙΜΗΣΗ ΣΤΟ ΧΩΡΟ ΤΟΥ ΑΤΥΧΗΜΑΤΟΣ - ΠΡΩΤΟΓΕΝΗΣ ΕΚΤΙΜΗΣΗ - ΕΥΤΕΡΟΓΕΝΗΣ ΕΚΤΙΜΗΣΗ - ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗ-ΕΠΑΝΕΚΤΙΜΗΣΗ 1)Αξιολόγηση

Διαβάστε περισσότερα

Αιτίες τραυµάτων στη στοµατική κοιλότητα

Αιτίες τραυµάτων στη στοµατική κοιλότητα Οι τραυµατισµοί στην παιδική και εφηβική ηλικία είναι συνηθισµένο φαινόµενο ειδικά στις ηλικίες 7-14 ετών το στόµα είναι µία περιοχή που τραυµατίζεται περισσότερο από οποιαδήποτε άλλη, ειδικά κατά τη διάρκεια

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΩΤΕΣ ΒΟΗΘΕΙΕΣ για Πολίτες

ΠΡΩΤΕΣ ΒΟΗΘΕΙΕΣ για Πολίτες ΠΡΩΤΕΣ ΒΟΗΘΕΙΕΣ για Πολίτες Copyright Ιούνιος 2009, Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός Διεύθυνση Σώµατος Σαµαρειτών, Διασωστών και Ναυαγοσωστών Τµήµα Εκπαίδευσης 1 ΠΡΩΤΕΣ ΒΟΗΘΕΙΕΣ για Πολίτες Εγχειρίδιο Εκπαιδευόµενου

Διαβάστε περισσότερα

ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ Α! ΒΟΗΘΕΙΩΝ ΕΚΠ/ΚΩΝ Α /ΘΜΙΑΣ & Β /ΘΜΙΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΓΡΑΦΕΙΑ ΑΓΩΓΗΣ ΥΓΕΙΑΣ Α /ΘΜΙΑΣ & Β /ΘΜΙΑΣ Δ/ΝΣΗΣ ΕΚΠ/ΣΗΣ ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ ΣΕ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ

ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ Α! ΒΟΗΘΕΙΩΝ ΕΚΠ/ΚΩΝ Α /ΘΜΙΑΣ & Β /ΘΜΙΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΓΡΑΦΕΙΑ ΑΓΩΓΗΣ ΥΓΕΙΑΣ Α /ΘΜΙΑΣ & Β /ΘΜΙΑΣ Δ/ΝΣΗΣ ΕΚΠ/ΣΗΣ ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ ΣΕ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ Α! ΒΟΗΘΕΙΩΝ ΕΚΠ/ΚΩΝ Α /ΘΜΙΑΣ & Β /ΘΜΙΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΓΡΑΦΕΙΑ ΑΓΩΓΗΣ ΥΓΕΙΑΣ Α /ΘΜΙΑΣ & Β /ΘΜΙΑΣ Δ/ΝΣΗΣ ΕΚΠ/ΣΗΣ ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ ΣΕ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΜΕ ΤΟ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΕΡΥΘΡΟΥ ΣΤΑΥΡΟΥ ΚΑΣΤΟΡΙΑ

Διαβάστε περισσότερα

Πρώτες Βοήθειες γύρω από το νερό. Διδακτική Κολύμβησης Μάιος 2011

Πρώτες Βοήθειες γύρω από το νερό. Διδακτική Κολύμβησης Μάιος 2011 Πρώτες Βοήθειες γύρω από το νερό Διδακτική Κολύμβησης Μάιος 2011 Μανούβρα του HEIMLICH Δίδεται όταν: Το άτομο δεν μπορεί να μιλήσει ή να φωνάξει Το άτομο αρχίζει και μελανιάζει από έλλειψη οξυγόνου Το

Διαβάστε περισσότερα

Certified First Aid Provider Έκδοση 1.0

Certified First Aid Provider Έκδοση 1.0 Πνευµατικά ικαιώµατα Το παρόν είναι πνευµατική ιδιοκτησία της ACTA Α.Ε. και προστατεύεται από την Ελληνική και Ευρωπαϊκή νοµοθεσία που αφορά τα πνευµατικά δικαιώµατα. Απαγορεύεται ρητώς η δηµιουργία αντιγράφου,

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΩΤΕΣ ΒΟΗΘΕΙΕΣ ΣΤΥΛΙΑΝΟΣ ΚΟΤΖΑΜΠΑΣΑΚΗΣ. ΙΑΤΡΟΣ, Δρ ΠΑΝ/ΜΙΟΥ ΑΘΗΝΩΝ, ΠΛΑΣΤ. ΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ

ΠΡΩΤΕΣ ΒΟΗΘΕΙΕΣ ΣΤΥΛΙΑΝΟΣ ΚΟΤΖΑΜΠΑΣΑΚΗΣ. ΙΑΤΡΟΣ, Δρ ΠΑΝ/ΜΙΟΥ ΑΘΗΝΩΝ, ΠΛΑΣΤ. ΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ ΠΡΩΤΕΣ ΒΟΗΘΕΙΕΣ ΣΤΥΛΙΑΝΟΣ ΚΟΤΖΑΜΠΑΣΑΚΗΣ ΙΑΤΡΟΣ, Δρ ΠΑΝ/ΜΙΟΥ ΑΘΗΝΩΝ, ΠΛΑΣΤ. ΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ Πρώτη Βοήθεια είναι η άμεση και προσωρινή φροντίδα που παρέχεται στο θύμα ενός ατυχήματος ή σε κάποιον που αρρώστησε

Διαβάστε περισσότερα

Αλγόριθµος των Πρώτων Βοηθειών

Αλγόριθµος των Πρώτων Βοηθειών Καθηγητής ρ. Λάζαρος Ι. Τσούσκας ΠΡΩΤΕΣ ΒΟΗΘΕΙΕΣ Θεσσαλονίκη 2003: 7-13 Αλγόριθµος των Πρώτων Βοηθειών Οι Πρώτες Βοήθειες είναι η αποδεκτή µέθοδος επείγουσας αντιµετώπισης των αιφνιδίως πασχόντων ατόµων,

Διαβάστε περισσότερα

Πρώτες βοήθειες: τηλεφωνικές οδηγίες προς τον ιδιοκτήτη. Γιώργος Μ. Καζάκος ΜΑΕΘ, Κτηνιατρική Σχολή, Α.Π.Θ.

Πρώτες βοήθειες: τηλεφωνικές οδηγίες προς τον ιδιοκτήτη. Γιώργος Μ. Καζάκος ΜΑΕΘ, Κτηνιατρική Σχολή, Α.Π.Θ. Πρώτες βοήθειες: τηλεφωνικές οδηγίες προς τον ιδιοκτήτη Γιώργος Μ. Καζάκος ΜΑΕΘ, Κτηνιατρική Σχολή, Α.Π.Θ. Τηλεφωνικές οδηγίες (telephone triage) Η διαχείριση της υγείας ενός ασθενούς από απόσταση με τη

Διαβάστε περισσότερα

ΒΑΣΙΚΗ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ ΤΗΣ ΖΩΗΣ ΣΕ ΕΝΗΛΙΚΕΣ

ΒΑΣΙΚΗ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ ΤΗΣ ΖΩΗΣ ΣΕ ΕΝΗΛΙΚΕΣ Η αλληλεπίδραση μεταξύ του συστήματος αναφοράς επειγόντων περιστατικών - ΕΚΑΒ, των πολιτών που μπορούν να εφαρμόσουν αποτελεσματική ΚΑΡΠΑ και της έγκαιρης χρήσης αυτόματου εξωτερικού απινιδωτή είναι τα

Διαβάστε περισσότερα

ΔΙΑΙΡΕΣΗ ΚΑΚΩΣΕΩΝ (ανάλογα με το βλαπτικό αίτιο)

ΔΙΑΙΡΕΣΗ ΚΑΚΩΣΕΩΝ (ανάλογα με το βλαπτικό αίτιο) ΚΑΚΩΣΕΙΣ Κάκωση είναι κάθε βλάβη του οργανισμού που προκαλείται από εξωγενές (εξωτερικό) αίτιο. (βλαπτικό αίτιο ή βλαπτικός παράγοντας) ΔΙΑΙΡΕΣΗ ΚΑΚΩΣΕΩΝ (ανάλογα με το βλαπτικό αίτιο) ΚΑΚΩΣΕΙΣ Μηχανικές

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΩΤΕΣ ΒΟΗΘΕΙΕΣ για Πολίτες

ΠΡΩΤΕΣ ΒΟΗΘΕΙΕΣ για Πολίτες ΠΡΩΤΕΣ ΒΟΗΘΕΙΕΣ για Πολίτες Copyright Ιούνιος 2009, Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός Διεύθυνση Σώµατος Σαµαρειτών, Διασωστών και Ναυαγοσωστών Τµήµα Εκπαίδευσης 1 ΠΡΩΤΕΣ ΒΟΗΘΕΙΕΣ για Πολίτες Εγχειρίδιο Εκπαιδευόµενου

Διαβάστε περισσότερα

Επίπεδο της συνείδησης

Επίπεδο της συνείδησης Καθηγητής ρ. Λάζαρος Ι. Τσούσκας ΠΡΩΤΕΣ ΒΟΗΘΕΙΕΣ Θεσσαλονίκη 2003: 20-25 Επίπεδο της συνείδησης Η µερική ή ολική απώλεια της συνείδησης του πάσχοντος είναι µια σοβαρή κατάσταση, κατά την οποία διαταράσσεται

Διαβάστε περισσότερα

Όπου έργο και πρόληψη

Όπου έργο και πρόληψη Κωνσταντίνος Γ. Βροντάκης Ειδικός Ιατρός Εργασίας, PHD Επιστημ. Υπεύθυνος Υγείας ErgoProlipsis Γιατί χρειάζεται ο διασώστης εργασίας; Το 80% από τις επείγουσες καταστάσεις και τα ατυχήματα τα οποία θα

Διαβάστε περισσότερα

CEDERROTHS Πρώτες Βοήθειες Οδηγίες

CEDERROTHS Πρώτες Βοήθειες Οδηγίες CEDERROTHS Πρώτες Βοήθειες Οδηγίες ιαβάστε µε προσοχή το περιεχόµενο πριν συµβεί το ατύχηµα 1 Πριν δώσεις τις Πρώτες Βοήθειες εξακρίβωσε την κατάσταση! Προσπάθησε γρήγορα και ψύχραιµα Να εντοπίσεις τι

Διαβάστε περισσότερα

Αυτόματη Εξωτερική Απινίδωση (AED)

Αυτόματη Εξωτερική Απινίδωση (AED) Σεμινάριο Eκπαίδευσης στη Βασική Υποστήριξη της Ζωής (BLS) και την Αυτόματη Εξωτερική Απινίδωση (AED) ΣΤΟΧΟΙ Στο τέλος του σεμιναρίου οι συμμετέχοντες θα μπορούν να εφαρμόσουν τον τρόπο: Προσέγγισηςενόςθύματοςπουέχεικαταρρεύσει.

Διαβάστε περισσότερα

Κυκλοφορία του αίµατος

Κυκλοφορία του αίµατος Καθηγητής ρ. Λάζαρος Ι. Τσούσκας ΠΡΩΤΕΣ ΒΟΗΘΕΙΕΣ Θεσσαλονίκη 2003: 46-54 Κυκλοφορία του αίµατος Η µεταφορά του οξυγόνου από τους πνεύµονες σε όλα τα µέρη του ανθρώπινου οργανισµού εξασφαλίζεται µε τη λειτουργία

Διαβάστε περισσότερα

ESCAPE: Μιαεκπαιδευτική αθλητική πρόκλησηγιατηνενίσχυση τηςαυτογνωσίαςτωνµαθητών

ESCAPE: Μιαεκπαιδευτική αθλητική πρόκλησηγιατηνενίσχυση τηςαυτογνωσίαςτωνµαθητών ESCAPE: Μιαεκπαιδευτική αθλητική πρόκλησηγιατηνενίσχυση τηςαυτογνωσίαςτωνµαθητών 21 ο Γυµνάσιο Πάτρας Σχ. Έτος 2012-13 13 ΑΘΛΟΥΜΑΣΤΕ CITIUS ALTIUS FORTIUS πιο γρήγορα πιο ψηλά πιο δυνατά Ντόπινγκ

Διαβάστε περισσότερα

ΒΛΑΒΕΡΕΣ ΕΠΙΔΡΑΣΕΙΣ ΤΟΥ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΥ ΑΠΟ ΥΨΗΛΗ ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑ. Εμμ. Μ. Καραβιτάκης Παιδίατρος

ΒΛΑΒΕΡΕΣ ΕΠΙΔΡΑΣΕΙΣ ΤΟΥ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΥ ΑΠΟ ΥΨΗΛΗ ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑ. Εμμ. Μ. Καραβιτάκης Παιδίατρος ΒΛΑΒΕΡΕΣ ΕΠΙΔΡΑΣΕΙΣ ΤΟΥ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΥ ΑΠΟ ΥΨΗΛΗ ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑ Εμμ. Μ. Καραβιτάκης Παιδίατρος Στοιβάδες δέρματος Επιδερμίδα (τέσσερις στοιβάδες κυττάρων) Χόριο (άφθονα αγγεία και νεύρα) Υποδερμάτιο πέταλο (περιέχει

Διαβάστε περισσότερα

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ 1. ΚΑΚΩΣΕΙΣ ΜΑΛΑΚΩΝ ΜΟΡΙΩΝ & ΣΚΕΛΕΤΟΥ

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ 1. ΚΑΚΩΣΕΙΣ ΜΑΛΑΚΩΝ ΜΟΡΙΩΝ & ΣΚΕΛΕΤΟΥ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ 1. ΚΑΚΩΣΕΙΣ ΜΑΛΑΚΩΝ ΜΟΡΙΩΝ & ΣΚΕΛΕΤΟΥ ΣΥΝΔΕΣΜΙΚΕΣ ΚΑΚΩΣΕΙΣ ΜΥΙΚΕΣ ΚΑΚΩΣΕΙΣ ΚΑΚΩΣΕΙΣ ΤΕΝΟΝΤΩΝ ΔΙΑΣΤΡΕΜΜΑ ΕΞΑΡΘΡΗΜΑ ΚΑΚΩΣΕΙΣ ΟΣΤΩΝ 2. ΚΡΑΝΙΟΕΓΚΕΦΑΛΙΚΕΣ ΚΑΚΩΣΕΙΣ Α. ΚΑΚΩΣΕΙΣ ΕΓΚΕΦΑΛΙΚΟΥ ΚΡΑΝΙΟΥ

Διαβάστε περισσότερα

ΟΔΗΓΙΑ ΕΡΓΑΣΙΑΣ 4 (ΟΕ-04) ΠΡΩΤΕΣ ΒΟΗΘΕΙΕΣ Κωδικός Έκδοση Έγκριση ΣΟΔ-Λ-ΕΓΧ 1 η /2016 ΟΕΦ-ΕΑΣ ΛΑΚΩΝΙΑΣ ΑΕ ΑΕΣ -ΕΟΠ

ΟΔΗΓΙΑ ΕΡΓΑΣΙΑΣ 4 (ΟΕ-04) ΠΡΩΤΕΣ ΒΟΗΘΕΙΕΣ Κωδικός Έκδοση Έγκριση ΣΟΔ-Λ-ΕΓΧ 1 η /2016 ΟΕΦ-ΕΑΣ ΛΑΚΩΝΙΑΣ ΑΕ ΑΕΣ -ΕΟΠ 1. ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ 1.1. Έκθεση σε Φυτοφάρμακο 1.1.1. Επαφή με τα μάτια Πλύνετε με άφθονο νερό τα μάτια τουλάχιστον για 10 λεπτά. Ζητήστε ιατρική βοήθεια όταν αυτό είναι εφικτό / απαραίτητο. 1.1.2. Επαφή με το

Διαβάστε περισσότερα

ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ ΠΡΩΤΩΝ ΒΟΗΘΕΙΩΝ ΣΕ ΛΕΙΤΟΥΡΓΟΥΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΠΑΙΔΕΙΑΣ. Στόχος:

ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ ΠΡΩΤΩΝ ΒΟΗΘΕΙΩΝ ΣΕ ΛΕΙΤΟΥΡΓΟΥΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΠΑΙΔΕΙΑΣ. Στόχος: ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΥΓΕΙΑΣ ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ ΠΡΩΤΩΝ ΒΟΗΘΕΙΩΝ ΣΕ ΛΕΙΤΟΥΡΓΟΥΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΕΠΙΣΚΕΠΤΕΣ/ΤΡΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ Σε συνεργασία με τον Λειτουργό Αναζωογόνησης του Υπουργείου Υγείας ΠΡΩΤΕΣ ΒΟΗΘΕΙΕΣ:

Διαβάστε περισσότερα

Αναπνοή. Εικόνα 13. Η πνευµονική αναπνοή.

Αναπνοή. Εικόνα 13. Η πνευµονική αναπνοή. Καθηγητής ρ. Λάζαρος Ι. Τσούσκας ΠΡΩΤΕΣ ΒΟΗΘΕΙΕΣ Θεσσαλονίκη 2003: 35-45 Αναπνοή Η αναπνοή είναι η βασική λειτουργία του οργανισµού, κατά την οποία χρησιµοποιείται το οξυγόνο και αποβάλλεται το διοξείδιο

Διαβάστε περισσότερα

Τεύχος 1 ο - Άρθρο 7 o

Τεύχος 1 ο - Άρθρο 7 o Τεύχος 1 ο - Άρθρο 7 o BLS. BASIC LIFE SUPPORT AND AUTOMATIC EXTERNAL DEFIBRILLATION (ΒΑΣΙΚΗ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ ΤΗΣ ΖΩΗΣ ΚΑΙ ΑΥΤΟΜΑΤΗ ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΑΠΙΝΙΔΩΣΗ). Συγγραφέας: Τούλιος Γεώργιος* Ιατρικό Τμήμα Πανεπιστημίου

Διαβάστε περισσότερα

ΚΑΚΩΣΕΙΣ ΘΩΡΑΚΑ A. ΚΑΤΑΓΜΑΤΑ ΠΛΕΥΡΩΝ B. ΠΝΕΥΜΟΘΩΡΑΚΑΣ

ΚΑΚΩΣΕΙΣ ΘΩΡΑΚΑ A. ΚΑΤΑΓΜΑΤΑ ΠΛΕΥΡΩΝ B. ΠΝΕΥΜΟΘΩΡΑΚΑΣ ΚΑΚΩΣΕΙΣ ΘΩΡΑΚΑ A. ΚΑΤΑΓΜΑΤΑ ΠΛΕΥΡΩΝ Συχνότερα τα κατάγματα 5 ης - 9 ης πλευράς. Τα κατάγματα 1 ης -2 ης πλευράς απαιτούν πολύ ισχυρή δύναμη, γεγονός που τα συνδέει με αυξημένη πιθανότητα κάκωσης ενδοθωρακικών

Διαβάστε περισσότερα

Τίτλος Μαθήματος: Πρώτες Βοήθειες για Γενικό Πληθυσμό

Τίτλος Μαθήματος: Πρώτες Βοήθειες για Γενικό Πληθυσμό Τίτλος Μαθήματος: Πρώτες Βοήθειες για Γενικό Πληθυσμό Ενότητα: Απώλεια αισθήσεων Διδάσκοντες: Γιάνης Δημολιάτης (υπεύθυνος), Ευαγγελία Ντζάνη, Αικατερίνη Καβλακούδη, Ελένη Γαλανοπούλου, Κωνσταντία- Παρασκευή

Διαβάστε περισσότερα

Τίτλος Μαθήματος: Πρώτες Βοήθειες για Γενικό Πληθυσμό

Τίτλος Μαθήματος: Πρώτες Βοήθειες για Γενικό Πληθυσμό Τίτλος Μαθήματος: Πρώτες Βοήθειες για Γενικό Πληθυσμό Ενότητα: Μυοσκελετικές κακώσεις Διδάσκοντες: Γιάνης Δημολιάτης (υπεύθυνος), Ευαγγελία Ντζάνη, Αικατερίνη Καβλακούδη, Ελένη Γαλανοπούλου, Κωνσταντία-

Διαβάστε περισσότερα

Βασική Υποστήριξη της Ζωής (BLS) Αυτόματη Εξωτερική Απινίδωση (AED) Σεμινάριο Eκπαίδευσης στη. και την. European Resuscitation Council

Βασική Υποστήριξη της Ζωής (BLS) Αυτόματη Εξωτερική Απινίδωση (AED) Σεμινάριο Eκπαίδευσης στη. και την. European Resuscitation Council Σεμινάριο Eκπαίδευσης στη Βασική Υποστήριξη της Ζωής (BLS) και την Αυτόματη Εξωτερική Απινίδωση (AED) ΣΤΟΧΟΙ Στο τέλος του σεμιναρίου οι συμμετέχοντες θα μπορούν να εφαρμόσουν τον τρόπο: Προσέγγισης ενός

Διαβάστε περισσότερα

11 ο ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΕΘΝΙΚΟΥ ΔΙΑΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΔΙΚΤΥΟΥ ΥΓΙΩΝ ΠΟΛΕΩΝ ΠΡΟΑΓΩΓΗΣ ΥΓΕΙΑΣ 19-20 ΙΟΥΝΙΟΥ 2015 - ΔΗΜΑΡΧΕΙΟ ΑΙΓΑΛΕΩ

11 ο ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΕΘΝΙΚΟΥ ΔΙΑΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΔΙΚΤΥΟΥ ΥΓΙΩΝ ΠΟΛΕΩΝ ΠΡΟΑΓΩΓΗΣ ΥΓΕΙΑΣ 19-20 ΙΟΥΝΙΟΥ 2015 - ΔΗΜΑΡΧΕΙΟ ΑΙΓΑΛΕΩ 11 ο ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΕΘΝΙΚΟΥ ΔΙΑΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΔΙΚΤΥΟΥ ΥΓΙΩΝ ΠΟΛΕΩΝ ΠΡΟΑΓΩΓΗΣ ΥΓΕΙΑΣ 19-20 ΙΟΥΝΙΟΥ 2015 - ΔΗΜΑΡΧΕΙΟ ΑΙΓΑΛΕΩ Ομιλητές: Παντελής Καστρινάκης Φρύνη Υψηλάντη Η Ε.Δ.Ο.Κ. είναι μια εθελοντική

Διαβάστε περισσότερα

ΠΩΣ ΕΝΑΣ ΓΙΑΤΡΟΣ ΘΑ ΙΑΓΝΩΣΕΙ ΜΙΑ ΣΥΓΓΕΝΗ ΚΑΡ ΙΟΠΑΘΕΙΑ

ΠΩΣ ΕΝΑΣ ΓΙΑΤΡΟΣ ΘΑ ΙΑΓΝΩΣΕΙ ΜΙΑ ΣΥΓΓΕΝΗ ΚΑΡ ΙΟΠΑΘΕΙΑ 2 ΠΩΣ ΕΝΑΣ ΓΙΑΤΡΟΣ ΘΑ ΙΑΓΝΩΣΕΙ ΜΙΑ ΣΥΓΓΕΝΗ ΚΑΡ ΙΟΠΑΘΕΙΑ Κατά κανόνα, η διάγνωση µιας συγγενούς καρδιοπάθειας γίνεται στη βρεφική ηλικία, αν και αρκετές περιπτώσεις µπορούν να διαγνωσθούν σε οποιαδήποτε

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΩΤΕΣ ΒΟΗΘΕΙΕΣ για Πολίτες

ΠΡΩΤΕΣ ΒΟΗΘΕΙΕΣ για Πολίτες ΠΡΩΤΕΣ ΒΟΗΘΕΙΕΣ για Πολίτες Copyright Ιούνιος 2009, Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός Διεύθυνση Σώµατος Σαµαρειτών, Διασωστών και Ναυαγοσωστών Τµήµα Εκπαίδευσης 1 ΠΡΩΤΕΣ ΒΟΗΘΕΙΕΣ για Πολίτες Εγχειρίδιο Εκπαιδευόµενου

Διαβάστε περισσότερα

Αιµορραγία. Η αιµορραγία αυτή προέρχεται από τη διατοµή µιας φλέβας και

Αιµορραγία. Η αιµορραγία αυτή προέρχεται από τη διατοµή µιας φλέβας και Καθηγητής ρ. Λάζαρος Ι. Τσούσκας ΠΡΩΤΕΣ ΒΟΗΘΕΙΕΣ Θεσσαλονίκη 2003: 55-62 Αιµορραγία Στο κυκλοφορικό σύστηµα του ενήλικα ανθρώπου υπάρχουν έξι λίτρα περίπου αίµατος, το οποίο µεταφέρει στα κύτταρα των ιστών

Διαβάστε περισσότερα

ΒΑΣΙΚΕΣ ΑΡΧΕΣ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗΣ ΤΟΥ ΒΑΡΕΩΣ ΠΑΣΧΟΝΤΟΣ

ΒΑΣΙΚΕΣ ΑΡΧΕΣ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗΣ ΤΟΥ ΒΑΡΕΩΣ ΠΑΣΧΟΝΤΟΣ ΒΑΣΙΚΕΣ ΑΡΧΕΣ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗΣ ΤΟΥ ΒΑΡΕΩΣ ΠΑΣΧΟΝΤΟΣ Βασικός εχθρός στην αντιμετώπιση του τραυματία και του ασθενούς είναι ο χρόνος. Σ ένα τραυματία οι πιθανότητες επιβίωσης ελαττώνονται αν δεν αντιμετωπισθεί

Διαβάστε περισσότερα

Γράφει: Γεώργιος Σ. Σταυρουλάκης, Ειδικός Αλλεργιολόγος παίδων & ενηλίκων

Γράφει: Γεώργιος Σ. Σταυρουλάκης, Ειδικός Αλλεργιολόγος παίδων & ενηλίκων Γράφει: Γεώργιος Σ. Σταυρουλάκης, Ειδικός Αλλεργιολόγος παίδων & ενηλίκων Η αναφυλακτική αντίδραση είναι μια σοβαρή αλλεργική αντίδραση που εξελίσσεται πολύ γρήγορα και μπορεί να είναι απειλητική για τη

Διαβάστε περισσότερα

ΚΡΑΝΙΟΕΓΚΕΦΑΛΙΚΕΣ ΚΑΚΩΣΕΙΣ µάθηµα 3ο

ΚΡΑΝΙΟΕΓΚΕΦΑΛΙΚΕΣ ΚΑΚΩΣΕΙΣ µάθηµα 3ο ΤΑΞΙΝΟΜΗΣΗ ΚΡΑΝΙΟΕΓΚΕΦΑΛΙΚΩΝ ΚΑΚΩΣΕΩΝ Οι ΚΕΚ ταξινοµούνται ανάλογα µε: ΚΡΑΝΙΟΕΓΚΕΦΑΛΙΚΕΣ ΚΑΚΩΣΕΙΣ µάθηµα 3ο Με τον όρο αυτό χαρακτηρίζεται οποιοδήποτε τραύµα της κεφαλής που µπορεί Να οδηγήσει σε κακώσεις

Διαβάστε περισσότερα

Τραυματισμοί στο Ποδόσφαιρο

Τραυματισμοί στο Ποδόσφαιρο Τραυματισμοί στο Ποδόσφαιρο Φάουλ Κάποια φάουλ μπορεί να είναι πολύ βίαια και ο ποδοσφαιριστής που δέχτηκε το φάουλ μπορεί να τραυματιστεί ή ελαφρά ή σοβαρά. Στον ελαφρό τραυματισμό (π.χ. μελανιά, γρατσουνιά,

Διαβάστε περισσότερα

Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυµα Λάρισας. Οµάδα Πολιτικής Άµυνας 1

Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυµα Λάρισας. Οµάδα Πολιτικής Άµυνας 1 Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυµα Λάρισας Οµάδα Πολιτικής Άµυνας 1 Πρώτες Βοήθειες Τεχνητή αναπνοή Εγκαύµατα Αιµορραγίες Καρδιακή µάλαξη Λιποθυµία Φαρµακείο πρώτων βοηθειών Για κάθε επείγον περιστατικό καλέστε:

Διαβάστε περισσότερα

2o ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΠΡΩΤΕΣ ΒΟΗΘΕΙΕΣ. Dr ΠΑΠΑΓΙΑΝΝΗΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΤΕΙ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΙΑΤΡΙΚΩΝ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΩΝ

2o ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΠΡΩΤΕΣ ΒΟΗΘΕΙΕΣ. Dr ΠΑΠΑΓΙΑΝΝΗΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΤΕΙ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΙΑΤΡΙΚΩΝ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΩΝ 2o ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΠΡΩΤΕΣ ΒΟΗΘΕΙΕΣ Dr ΠΑΠΑΓΙΑΝΝΗΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΤΕΙ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΙΑΤΡΙΚΩΝ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΩΝ Αιμορραγίες Ρινορραγία Εγκεφαλική αιμορραγία Αιμορραγία από την κοιλιακή χώρα Γενικές οδηγίες αντιμετώπισης

Διαβάστε περισσότερα

Γενικές Μετεγχειρητικές Οδηγίες

Γενικές Μετεγχειρητικές Οδηγίες Γενικές Μετεγχειρητικές Οδηγίες 1. Σκοπός της άμεσης μετεγχειρητικής περιόδου είναι η επούλωση των τραυμάτων από τον χειρουργικό τραυματισμό, η αναλγησία και η προετοιμασία για την έναρξη του προγράμματος

Διαβάστε περισσότερα

Μετεκπαιδευτικά μαθήματα από τον Ι.Σ.Α. και την Ιατρική Σχολή ΕΚΠΑ Β' ΚΥΚΛΟΣ:

Μετεκπαιδευτικά μαθήματα από τον Ι.Σ.Α. και την Ιατρική Σχολή ΕΚΠΑ Β' ΚΥΚΛΟΣ: Μετεκπαιδευτικά μαθήματα από τον Ι.Σ.Α. και την Ιατρική Σχολή ΕΚΠΑ Β' ΚΥΚΛΟΣ: ΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΗ ΚΑΙ ΤΡΑΥΜΑΤΙΟΛΟΓΙΑ 2η ενότητα: ΠΡΟΛΗΨΗ ΚΑΙ ΠΡΟΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑΚΗ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΕΠΕΙΓΟΝΤΩΝ ΠΕΡΙΣΤΑΤΙΚΩΝ Ασφάλεια στον τόπο

Διαβάστε περισσότερα

ΝΕΕΣ ΟΔΗΓΙΕΣ ΒΑΣΙΚΗΣ ΚΑΡΔΙΟΑΝΑΠΝΕΥΣΤΙΚΗΣ ΑΝΑΖΩΟΓΟΝΗΣΗΣ (BLS) ΟΙ ΑΛΛΑΓΕΣ ΣΤΙΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΤΗΡΙΕΣ ΟΔΗΓΙΕΣ ΕΞΕΙΔΙΚΕΥΜΕΝΗΣ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗΣ ΖΩΗΣ (ALS)

ΝΕΕΣ ΟΔΗΓΙΕΣ ΒΑΣΙΚΗΣ ΚΑΡΔΙΟΑΝΑΠΝΕΥΣΤΙΚΗΣ ΑΝΑΖΩΟΓΟΝΗΣΗΣ (BLS) ΟΙ ΑΛΛΑΓΕΣ ΣΤΙΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΤΗΡΙΕΣ ΟΔΗΓΙΕΣ ΕΞΕΙΔΙΚΕΥΜΕΝΗΣ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗΣ ΖΩΗΣ (ALS) ΝΕΕΣ ΟΔΗΓΙΕΣ ΒΑΣΙΚΗΣ ΚΑΡΔΙΟΑΝΑΠΝΕΥΣΤΙΚΗΣ ΑΝΑΖΩΟΓΟΝΗΣΗΣ (BLS) ΟΙ ΑΛΛΑΓΕΣ ΣΤΙΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΤΗΡΙΕΣ ΟΔΗΓΙΕΣ ΕΞΕΙΔΙΚΕΥΜΕΝΗΣ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗΣ ΖΩΗΣ (ALS) Καφαντάρης Ιωάννης 1, Μεϊμέτη Ευαγγελία 2 1. Ειδικευόμενος Καρδιολόγος,

Διαβάστε περισσότερα

Οδηγίες Τοποθέτησης και Χρήσης του Νάρθηκα Απαγωγής του Ώμου μετά από Αρθροσκοπική Θεραπεία Ρήξεων του Τενοντίου Πετάλου

Οδηγίες Τοποθέτησης και Χρήσης του Νάρθηκα Απαγωγής του Ώμου μετά από Αρθροσκοπική Θεραπεία Ρήξεων του Τενοντίου Πετάλου Οδηγίες Τοποθέτησης και Χρήσης του Νάρθηκα Απαγωγής του Ώμου μετά από Αρθροσκοπική Θεραπεία Ρήξεων του Τενοντίου Πετάλου Ο λειτουργικός νάρθηκας απαγωγής του Ώμου αποτελείται από 5 τμήματα (#1-5): το μαξιλάρι

Διαβάστε περισσότερα

ΚΑΡΔΙΑΚΗ ΑΝΑΚΟΠΗ ΣΕ ΕΙΔΙΚΕΣ ΠΕΡΙΠΤΩΣΕΙΣ 1. 31/3/2011 Bogdan Raitsiou M.D 1

ΚΑΡΔΙΑΚΗ ΑΝΑΚΟΠΗ ΣΕ ΕΙΔΙΚΕΣ ΠΕΡΙΠΤΩΣΕΙΣ 1. 31/3/2011 Bogdan Raitsiou M.D 1 ΚΑΡΔΙΑΚΗ ΑΝΑΚΟΠΗ ΣΕ ΕΙΔΙΚΕΣ ΠΕΡΙΠΤΩΣΕΙΣ 1 Bogdan Raitsiou M.D 1 Πνιγμός στο νερό Ξένο σώμα Θερμοπληξία Υποθερμία Bogdan Raitsiou M.D 2 ΠΝIΓΜΟΣ Εμβύθιση ή κατάδυση εντός υγρού, συχνά συνδυάζεται με : *

Διαβάστε περισσότερα

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΜΑΛΑΜΑ ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΟ Α ΒΟΗΘΕΙΩΝ

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΜΑΛΑΜΑ ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΟ Α ΒΟΗΘΕΙΩΝ ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΜΑΛΑΜΑ ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΟ Α ΒΟΗΘΕΙΩΝ Γνωρίζουμε πλέον τι είναι σπήλαιο, πως έχει δημιουργηθεί, τις τεχνικές ανάβασης και κατάβασης, τους κινδύνους που μπορεί να συναντήσουμε και πως θα τους αντιμετωπίσουμε.

Διαβάστε περισσότερα

Οδηγίες για Ασθενείς που Φέρουν Νάρθηκες

Οδηγίες για Ασθενείς που Φέρουν Νάρθηκες Οδηγίες για Ασθενείς που Φέρουν Νάρθηκες Ποιος είναι ο σκοπός της χρήσης ναρθήκων; Οι νάρθηκες που τοποθετούνται στα άνω και στα κάτω άκρα έχουν ως σκοπό την ακινητοποίηση ενός μέρους του σώματος προκειμένου

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΩΤΕΣ ΒΟΗΘΕΙΕΣ ΤΕΕ ΕΙΔΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ ΣΥΡΟΥ 2009-2010

ΠΡΩΤΕΣ ΒΟΗΘΕΙΕΣ ΤΕΕ ΕΙΔΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ ΣΥΡΟΥ 2009-2010 ΠΡΩΤΕΣ ΒΟΗΘΕΙΕΣ ΤΕΕ ΕΙΔΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ ΣΥΡΟΥ 2009-2010 ΠΡΩΤΕΣ ΒΟΗΘΕΙΕΣ ΤΕΕ ΕΙΔΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ ΣΥΡΟΥ Σχολικό έτος 2009-2010 Με το θέμα ασχολήθηκαν : Οι μαθητές και μαθήτριες της Α και Β τάξης Η εκπαιδευτικός: Ακούτα

Διαβάστε περισσότερα

ΙΕΚ ΜΥΤΙΛΗΝΗΣ ΚΕΦΑΛΑΙΟ 10 ΠΡΩΤΕΣ ΒΟΗΘΕΙΕΣ

ΙΕΚ ΜΥΤΙΛΗΝΗΣ ΚΕΦΑΛΑΙΟ 10 ΠΡΩΤΕΣ ΒΟΗΘΕΙΕΣ ΙΕΚ ΜΥΤΙΛΗΝΗΣ ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΑ: Βοηθός Φαρμακείου Ημ/νια: 04/02/2014 ΕΞΑΜΗΝΟ: Α Χειμερινό Εισηγητής : Εμμανουήλ Νικόλαος Μάθημα: Ασφάλεια και Υγιεινή Ενότητα: Κεφάλαιο 10 ΚΕΦΑΛΑΙΟ 10 ΠΡΩΤΕΣ ΒΟΗΘΕΙΕΣ Πρώτη Βοήθεια

Διαβάστε περισσότερα

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ ΘΕΜΑΤΑ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗΣ ΑΡΧΙΚΗΣ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗΣ ΚΑΤΑΡΤΙΣΗΣ ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΑΣ Ι.Ε.Κ. " ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΗΣ ΤΡΑΥΜΑΤΟΛΟΓΙΑΣ"

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ ΘΕΜΑΤΑ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗΣ ΑΡΧΙΚΗΣ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗΣ ΚΑΤΑΡΤΙΣΗΣ ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΑΣ Ι.Ε.Κ.  ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΗΣ ΤΡΑΥΜΑΤΟΛΟΓΙΑΣ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ ΘΕΜΑΤΑ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗΣ ΑΡΧΙΚΗΣ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗΣ ΚΑΤΑΡΤΙΣΗΣ ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΑΣ Ι.Ε.Κ. " " 1 η ΠΕΡΙΟΔΟΣ 2014 ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ 1. Εξετάσεις Πιστοποίησης Αρχικής Επαγγελματικής

Διαβάστε περισσότερα

ΤΟ ΑΓΓΕΙΑΚΟ ΕΓΚΕΦΑΛΙΚΟ ΕΠΕΙΣΟΔΙΟ ΘΕΟΦΑΝΙΔΗΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ

ΤΟ ΑΓΓΕΙΑΚΟ ΕΓΚΕΦΑΛΙΚΟ ΕΠΕΙΣΟΔΙΟ ΘΕΟΦΑΝΙΔΗΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΤΟ ΑΓΓΕΙΑΚΟ ΕΓΚΕΦΑΛΙΚΟ ΕΠΕΙΣΟΔΙΟ ΘΕΟΦΑΝΙΔΗΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΜΙΑ ΒΡΑΔΙΑ ΣΤΑ ΕΠΕΙΓΟΝΤΑ... «Ήταν μια χαρά μέχρι πριν από 1 ώρα» σας λέει με αγωνία η κόρη του 68χρονου που έχει έρθει στα επείγοντα όπου εργάζεστε.

Διαβάστε περισσότερα

ασκήσεις για τη μέση

ασκήσεις για τη μέση ασκήσεις για τη μέση 1 η άσκηση ύπτια θέση (ανάσκελα) Λυγίζουμε τα δύο γόνατα και τα τραβάμε με τα χέρια δυνατά προς το στήθος. Μετράμε αργά μέχρι το 5 και επαναφέρουμε τα πόδια στην αρχική θέση. Χαλαρώνουμε

Διαβάστε περισσότερα

Καρδιοπνευμονική Αναζωογόννηση

Καρδιοπνευμονική Αναζωογόννηση Καρδιοπνευμονική Αναζωογόννηση Βασική Υποστήριξη Ζωής & Αυτόματος Εξωτερικός Απινιδωτής 2 Αντικειμενικός Στόχος Εκτίμηση ατόμου που έχει καταρρεύσει Εκτέλεση Θωρακικών Συμπιέσεων & Εμφυσήσεων Χειρισμός

Διαβάστε περισσότερα

ΥΠΗΡΕΣΙΑ«ΑΓΩΓΗ ΥΓΕΙΑΣ» TOMEAΣ ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΗΣ Ε.Ε.Σ. ΠΡΩΤΕΣ ΒΟΗΘΕΙΕΣ

ΥΠΗΡΕΣΙΑ«ΑΓΩΓΗ ΥΓΕΙΑΣ» TOMEAΣ ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΗΣ Ε.Ε.Σ. ΠΡΩΤΕΣ ΒΟΗΘΕΙΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑ«ΑΓΩΓΗ ΥΓΕΙΑΣ» TOMEAΣ ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΗΣ Ε.Ε.Σ. ΠΡΩΤΕΣ ΒΟΗΘΕΙΕΣ ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΡΟΣΕΞΩ ΟΤΑΝ ΣΥΜΒΕΙ ΕΝΑ ΑΤΥΧΗΜΑ 1. Μένω ψύχραιμος 2. Eίναι ασφαλές να πλησιάσω; 3. Tι έχει συμβεί; 4. Φωνάζω κάποιον ενήλικα

Διαβάστε περισσότερα

- Ενδεικτικές διδακτικές προσεγγίσεις στο µάθηµα της Φυσικής Αγωγής

- Ενδεικτικές διδακτικές προσεγγίσεις στο µάθηµα της Φυσικής Αγωγής Βασικές γνώσεις Πρώτων Βοηθειών - Ενδεικτικές διδακτικές προσεγγίσεις στο µάθηµα της Φυσικής Αγωγής ρ. Απόστολος Ντάνης Σχολικός Σύµβουλος Φυσικής Αγωγής ιδασκαλία των Πρώτων Βοηθειών στα πλαίσια της Φυσικής

Διαβάστε περισσότερα

ΠΥΡΕΤΙΚΟΙ ΣΠΑΣΜΟΙ. *Στην πλειονότητα των περιπτώσεων οι σπασμοί. υποχωρούν μόνοι τους χωρίς να προλάβουμε να δώσουμε κάποια θεραπεία.

ΠΥΡΕΤΙΚΟΙ ΣΠΑΣΜΟΙ. *Στην πλειονότητα των περιπτώσεων οι σπασμοί. υποχωρούν μόνοι τους χωρίς να προλάβουμε να δώσουμε κάποια θεραπεία. ΠΥΡΕΤΙΚΟΙ ΣΠΑΣΜΟΙ Παρασκευή Λογοθέτη Νοσηλεύτρια ΤΕ, Υπεύθυνη Παιδιατρικής Κλινικής Δεν υπάρχει τίποτα που να τρομοκρατεί περισσότερο ένα γονιό από τους σπασμούς. Έρχονται στα Εξωτερικά ιατρεία τρέχοντας

Διαβάστε περισσότερα

Γενική μεθοδολογία της μελέτης Ανάλυση των αποτελεσμάτων του ερωτηματολογίου υποκειμενικής εκτίμησης των εργαζομένων

Γενική μεθοδολογία της μελέτης Ανάλυση των αποτελεσμάτων του ερωτηματολογίου υποκειμενικής εκτίμησης των εργαζομένων Γενική μεθοδολογία της μελέτης Ανάλυση των αποτελεσμάτων του ερωτηματολογίου υποκειμενικής εκτίμησης των εργαζομένων Ο κλάδος της διαμόρφωσης πλαστικών Σπύρος Δοντάς Δρ. Χημικός ΕΛ.ΙΝ.Υ.Α.Ε. Στόχος: Μεθοδολογία

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΩΤΕΣ ΒΟΗΘΕΙΕΣ για Πολίτες

ΠΡΩΤΕΣ ΒΟΗΘΕΙΕΣ για Πολίτες ΠΡΩΤΕΣ ΒΟΗΘΕΙΕΣ για Πολίτες Copyright Ιούνιος 2009, Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός Διεύθυνση Σώµατος Σαµαρειτών, Διασωστών και Ναυαγοσωστών Τµήµα Εκπαίδευσης 1 ΠΡΩΤΕΣ ΒΟΗΘΕΙΕΣ για Πολίτες Εγχειρίδιο Εκπαιδευόµενου

Διαβάστε περισσότερα

Α ΒΟΗΘΕΙΕΣ Δρ Βασιλική Ρόκα- Σκαφιδάκη Πλωτάρχης (ΥΝ) ΠΝ

Α ΒΟΗΘΕΙΕΣ Δρ Βασιλική Ρόκα- Σκαφιδάκη Πλωτάρχης (ΥΝ) ΠΝ Α ΒΟΗΘΕΙΕΣ Δρ Βασιλική Ρόκα- Σκαφιδάκη Πλωτάρχης (ΥΝ) ΠΝ ΝΝΑ, Γραφείο Εκπαίδευσης & Έρευνας Επιστημονικός Συνεργάτης Τμ. Νοσ/κης ΕΚΠΑ Εργαστηριακός Συνεργάτης ΤΕΙ/ Τμ. Νοσ/κης Α Εκπαιδεύτρια ΙΕΚ Εισηγήτρια

Διαβάστε περισσότερα

ΘΩΡΑΚΟΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΗ ΕΠΕΙΓΟΝΤΑ ΣΤΟ ΠΛΟΙΟ. Πλωτάρχης (YΙ) Π. Χουντής ΠΝ

ΘΩΡΑΚΟΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΗ ΕΠΕΙΓΟΝΤΑ ΣΤΟ ΠΛΟΙΟ. Πλωτάρχης (YΙ) Π. Χουντής ΠΝ ΘΩΡΑΚΟΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΗ ΕΠΕΙΓΟΝΤΑ ΣΤΟ ΠΛΟΙΟ Πλωτάρχης (YΙ) Π. Χουντής ΠΝ ΠΟΛΛΑΠΛΕΣ ΚΑΚΩΣΕΙΣ ΘΩΡΑΚΟΣ ΣΕ ΠΟΛΥΤΡΑΥΜΑΤΙΑ ΣΥΧΝΟΤΗΤΑ ΘΝΗΤΟΤΗΤΑ ΚΟΙΛΙΑ 23% 31% ΘΩΡΑΚΑΣ + ΑΚΡΑ 52% 11% ΚΕΦΑΛΙ 41% 26% Ι. ΒΑΡΕΙΕΣ ΚΑΚΩΣΕΙΣ

Διαβάστε περισσότερα

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΘΕΜΑΤΑ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΣΤΟΥΣ ΧΩΡΟΥΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΘΕΜΑΤΑ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΣΤΟΥΣ ΧΩΡΟΥΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΘΕΜΑΤΑ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΣΤΟΥΣ ΧΩΡΟΥΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΤΕΧΝΙΚΗ ΥΠΗΡΕΣΙΑ Ι.Τ.Ε. ΕΤΗΣΙΟΣ ΕΛΕΓΧΟΣ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΩΝ ΧΗΜΙΚΟΙ ΠΑΡΑΓΟΝΤΕΣ ΠΟΥ ΕΛΕΓΧΟΝΤΑΙ ΣΕ ΤΥΧΑΙΟΥΣ ΧΩΡΟΥΣ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΩΝ ΚΑΘΕ ΧΡΟΝΟ ΑΠΟ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ

Διαβάστε περισσότερα

ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ Α ΒΟΗΘΕΙΩΝ

ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ Α ΒΟΗΘΕΙΩΝ ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ Α ΒΟΗΘΕΙΩΝ Μαρία Γιανναδάκη ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ 1. Πρώτες Βοήθειες 1.1 Τι Περιλαμβάνει το Φαρμακείο 2. Τραύματα 1 1 2 2.1 Αιμορραγία 2 2.1.1 Συμπτώματα Αιμορραγίας 2 2.1.2 Α Βοήθειες 2 2.1.2.1 Εσωτερική

Διαβάστε περισσότερα

ΑΣΚΗΣΙΟΛΟΓΙΟ ΑΣΚΗΣΗ 1 ΑΣΚΗΣΗ 2

ΑΣΚΗΣΙΟΛΟΓΙΟ ΑΣΚΗΣΗ 1 ΑΣΚΗΣΗ 2 Οι κοιλιακοί είναι από τα σηµαντικότερα σηµεία του σώµατος µας για την να φαινόµαστε γυµνασµένοι. Πέρα από αυτό όµως είναι και από τους σηµαντικότερους µύες για την υγεία µας. Σε αυτόν τον οδηγό θα βρείτε

Διαβάστε περισσότερα

Πρώτες Βοήθειες. Ioannis Lazarettos. MD PhD Orthopaedic Surgeon

Πρώτες Βοήθειες. Ioannis Lazarettos. MD PhD Orthopaedic Surgeon Πρώτες Βοήθειες Ioannis Lazarettos MD PhD Κακώσεις Βλάβη που συμβαίνει στον οργανισμό σαν αποτέλεσμα της επίδρασης εξωγενών βλαπτικών παραγόντων 2 Εκδορά Μικρές ή μεγαλύτερες αποσπάσεις της επιδερμίδας

Διαβάστε περισσότερα

«ΑΣΦΑΛΕΙΑΣΤΟΔΡΟΜΟΑΣΦΑΛΕΙΑ ΣΤΗΖΩΗ ΑΦΙΕΡΩΜΑΣΤΟΥΣΝΕΟΥΣ»

«ΑΣΦΑΛΕΙΑΣΤΟΔΡΟΜΟΑΣΦΑΛΕΙΑ ΣΤΗΖΩΗ ΑΦΙΕΡΩΜΑΣΤΟΥΣΝΕΟΥΣ» «ΑΣΦΑΛΕΙΑΣΤΟΔΡΟΜΟΑΣΦΑΛΕΙΑ ΣΤΗΖΩΗ ΑΦΙΕΡΩΜΑΣΤΟΥΣΝΕΟΥΣ» ΕΚΑΒΠΡΙΝ& ΜΕΤΑ, ΓΙΑΜΙΑΖΩΗΜΕΤΑ Παπανικολάου Σπυρίδων Γενικός Χειρουργός, Εντατικολόγος ΙατρόςΕπείγουσαςΙατρικής (ΕΚΑΒ) Ε.Κ.Α.Β. Ι Είναι ο μοναδικός επίσημος

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΩΤΕΣ ΒΟΗΘΕΙΕΣ ΣΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ

ΠΡΩΤΕΣ ΒΟΗΘΕΙΕΣ ΣΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΠΡΩΤΕΣ ΒΟΗΘΕΙΕΣ ΣΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ Σκοπός τού να δοθούν οι πρώτες βοήθειες, είναι: α) η διατήρηση του πάσχοντα στην ζωή, β) η μη χειροτέρευση της καταστάσεώς του και γ) η όσο το δυνατόν γρηγορότερη ανάρρωσή του

Διαβάστε περισσότερα

Μαρία Παυλίδου Εκπαιδεύτρια Πρώτων Βοηθειών Συνδέσμου και Τάγματος Αγίου Ιωάννη ΛΥΚΕΙΟ ΛΑΚΑΤΑΜΙΑΣ ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΜΑΡΙΑ ΠΑΥΛΙΔΟΥ 21 1 2015

Μαρία Παυλίδου Εκπαιδεύτρια Πρώτων Βοηθειών Συνδέσμου και Τάγματος Αγίου Ιωάννη ΛΥΚΕΙΟ ΛΑΚΑΤΑΜΙΑΣ ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΜΑΡΙΑ ΠΑΥΛΙΔΟΥ 21 1 2015 Μαρία Παυλίδου Εκπαιδεύτρια Πρώτων Βοηθειών Συνδέσμου και Τάγματος Αγίου Ιωάννη 1 Ιδρύθηκε το 1926 Αγαθοεργό ίδρυμα συνδεδεμένο με το St John Order Ηνωμένου Βασιλείου (σε 42 χώρες). Aπό το 2009 ο Σύνδεσμος

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΩΤΕΣ ΒΟΗΘΕΙΕΣ - ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΓΚΟΥΡΤΣΑΣ ΠΡΩΤΕΣ ΒΟΗΘΕΙΕΣ. Νικόλαος Β. Γκούρτσας. Διασώστης Διευθυντής Εκπαίδευσης του Ευρωπαϊκού Koλλεγίου Αθλητιάτρων

ΠΡΩΤΕΣ ΒΟΗΘΕΙΕΣ - ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΓΚΟΥΡΤΣΑΣ ΠΡΩΤΕΣ ΒΟΗΘΕΙΕΣ. Νικόλαος Β. Γκούρτσας. Διασώστης Διευθυντής Εκπαίδευσης του Ευρωπαϊκού Koλλεγίου Αθλητιάτρων ΠΡΩΤΕΣ ΒΟΗΘΕΙΕΣ Νικόλαος Β. Γκούρτσας Διασώστης Διευθυντής Εκπαίδευσης του Ευρωπαϊκού Koλλεγίου Αθλητιάτρων Λίγα λόγια για τον συγγραφέα Γεννήθηκε στην Ελευθερούπολη της Καβάλας αλλά έζησε τα παιδικά και

Διαβάστε περισσότερα

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΙ ΣΤΟΧΟΙ ΟΡΘΟΠΑΙΔΙΚΗΣ

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΙ ΣΤΟΧΟΙ ΟΡΘΟΠΑΙΔΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΙ ΣΤΟΧΟΙ ΟΡΘΟΠΑΙΔΙΚΗΣ ΘΕΜΑΤΙΚΕ Σ ΕΝΟΤΗΤΕΣ ΜΑ ΘΗΜΑΤΟΣ ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗΝ ΟΡΘΟΠΑΙΔΙΚΗ- ΒΑΣΙΚΕΣ ΓΝΩΣΕΙΣ ΑΤLS- ΠΟΛΥΤΡΑΥΜΑΤΙΑΣ ΤΡΑΥΜΑΤΟΛΟΓΙΑ -ΚΑΤΑΓΜΑΤΑ ΛΕΚΑΝΗΣ -ΚΑΤΑΓΜΑΤΑ ΙΣΧΙΟΥ -ΚΑΤΑΓΜΑΤΑ ΠΕΡΙ ΤΟ ΓΟΝΑΤΟ

Διαβάστε περισσότερα

Μετεκπαιδευτικά μαθήματα από τον Ι.Σ.Α. και την Ιατρική Σχολή ΕΚΠΑ Β' ΚΥΚΛΟΣ: 2η ενότητα: ΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΗ ΚΑΙ ΤΡΑΥΜΑΤΙΟΛΟΓΙΑ

Μετεκπαιδευτικά μαθήματα από τον Ι.Σ.Α. και την Ιατρική Σχολή ΕΚΠΑ Β' ΚΥΚΛΟΣ: 2η ενότητα: ΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΗ ΚΑΙ ΤΡΑΥΜΑΤΙΟΛΟΓΙΑ Μετεκπαιδευτικά μαθήματα από τον Ι.Σ.Α. και την Ιατρική Σχολή ΕΚΠΑ Β' ΚΥΚΛΟΣ: ΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΗ ΚΑΙ ΤΡΑΥΜΑΤΙΟΛΟΓΙΑ 2η ενότητα: ΠΡΟΛΗΨΗ ΚΑΙ ΠΡΟΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑΚΗ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΕΠΕΙΓΟΝΤΩΝ ΠΕΡΙΣΤΑΤΙΚΩΝ Σωστικές ενέργειες

Διαβάστε περισσότερα

ΜΑΘΑΙΝΩ ΤΟ Η.Κ.Γ. ΣΩΖΩ ΖΩΕΣ

ΜΑΘΑΙΝΩ ΤΟ Η.Κ.Γ. ΣΩΖΩ ΖΩΕΣ ΜΑΘΑΙΝΩ ΤΟ Η.Κ.Γ. ΣΩΖΩ ΖΩΕΣ ΣΥΡΟΠΟΥΛΟΥ ΔΑΦΝΗ ΝΟΣΗΛΕΥΤΡΙΑ ΣΤΟ Γ.Ν.Α «ΑΣΚΛΗΠΙΕΙΟ ΒΟΥΛΑΣ» ΕΙΣΑΓΩΓΗ Το ηλεκτροκαρδιογράφημα ( Η.Κ.Γ ), ως απλή και εύχρηστος εργαστηριακή μέθοδος, είναι βοηθητικό και πολλές

Διαβάστε περισσότερα

ΙΑΦΥΓΟΝΤΑ ΚΑΤΑΓΜΑΤΑ ΑΣΤΡΑΓΑΛΟΥ ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΜΙΚΡΗΣ ΒΙΑΣ ΣΤΡΟΦΙΚΕΣ ΚΑΚΩΣΕΙΣ ΤΗΣ ΠΟ ΟΚΝΗΜΙΚΗΣ.

ΙΑΦΥΓΟΝΤΑ ΚΑΤΑΓΜΑΤΑ ΑΣΤΡΑΓΑΛΟΥ ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΜΙΚΡΗΣ ΒΙΑΣ ΣΤΡΟΦΙΚΕΣ ΚΑΚΩΣΕΙΣ ΤΗΣ ΠΟ ΟΚΝΗΜΙΚΗΣ. ΙΑΦΥΓΟΝΤΑ ΚΑΤΑΓΜΑΤΑ ΑΣΤΡΑΓΑΛΟΥ ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΜΙΚΡΗΣ ΒΙΑΣ ΣΤΡΟΦΙΚΕΣ ΚΑΚΩΣΕΙΣ ΤΗΣ ΠΟ ΟΚΝΗΜΙΚΗΣ. Ο ΡΟΛΟΣ ΤΗΣ ΑΞΟΝΙΚΗΣ ΤΟΜΟΓΡΑΦΙΑΣ (CT)( N.Λασανιάνος, Ν.Κανακάρης, Α.Παπαθανασόπουλος, Π.Γιαννούδης 65o Πανελλήνιο

Διαβάστε περισσότερα

Γενική μεθοδολογία της μελέτης Ανάλυση των αποτελεσμάτων του ερωτηματολογίου υποκειμενικής εκτίμησης των εργαζομένων Ο κλάδος της παραγωγής χρωμάτων

Γενική μεθοδολογία της μελέτης Ανάλυση των αποτελεσμάτων του ερωτηματολογίου υποκειμενικής εκτίμησης των εργαζομένων Ο κλάδος της παραγωγής χρωμάτων Γενική μεθοδολογία της μελέτης Ανάλυση των αποτελεσμάτων του ερωτηματολογίου υποκειμενικής εκτίμησης των εργαζομένων Ο κλάδος της παραγωγής χρωμάτων Σπύρος Δοντάς Δρ. Χημικός ΕΛ.ΙΝ.Υ.Α.Ε. Στόχος: Μεθοδολογία

Διαβάστε περισσότερα

Τα ενδοφλέβια υγρά θα αναπληρώνουν τις ανάγκες του οργανισµού σας για µερικές ηµέρες µέχρις ότου µπορέσετε να τρέφεστε κανονικά.

Τα ενδοφλέβια υγρά θα αναπληρώνουν τις ανάγκες του οργανισµού σας για µερικές ηµέρες µέχρις ότου µπορέσετε να τρέφεστε κανονικά. Μετά την χειρουργική επέµβαση Η ανάρρωση µετά από την χειρουργική επέµβαση στους πνεύµονες επέρχεται µετά από πάροδο µερικών εβδοµάδων. Κάποιοι ασθενείς φυσικά αναρρώνουν πιο γρήγορα από άλλους. Υπάρχουν

Διαβάστε περισσότερα

Μηχανικές ιδιότητες των οστών

Μηχανικές ιδιότητες των οστών Τα οστά δρουν σαν κατασκευές υποστήριξης και μεταφέρουν φορτία: h Απλή συμπίεση h Λυγισμός (φόρτιση του ενός φλοιού ελκυσμός του άλλου) h Στρέψη Μηχανικές ιδιότητες των οστών h Ισχυρότερα στη συμπίεση

Διαβάστε περισσότερα

ΟΛΙΚΗ ΑΡΘΡΟΠΛΑΣΤΙΚΗ ΙΣΧΙΟΥ: ΟΔΗΓΙΕΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΣΘΕΝΗ

ΟΛΙΚΗ ΑΡΘΡΟΠΛΑΣΤΙΚΗ ΙΣΧΙΟΥ: ΟΔΗΓΙΕΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΣΘΕΝΗ ΟΛΙΚΗ ΑΡΘΡΟΠΛΑΣΤΙΚΗ ΙΣΧΙΟΥ: ΟΔΗΓΙΕΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΣΘΕΝΗ Ασκήσεις για εύρος κινήσεων Κάμψη ισχίου και γόνατος: Ξαπλωμένος με τη πλάτη και τα πόδια τεντωμένα, τα δάκτυλα των ποδιών να βλέπουν κατά το ταβάνι και

Διαβάστε περισσότερα

Διάλεξη 8η Οργανικά Νοσήματα: Επιληψία, Καρδιακές Παθήσεις

Διάλεξη 8η Οργανικά Νοσήματα: Επιληψία, Καρδιακές Παθήσεις ΕΠΕΑΕΚ: ΑΝΑΜΟΡΦΩΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΣΠΟΥΔΩΝ ΤΟΥ ΤΕΦΑΑ, ΠΘ ΑΥΤΕΠΙΣΤΑΣΙΑ Διάλεξη 8η Οργανικά Νοσήματα: Επιληψία, Καρδιακές Παθήσεις Κοκαρίδας Δημήτριος Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας ΤΕΦΑΑ, Τρίκαλα Επιληψία Η επιληψία

Διαβάστε περισσότερα

Τελικό τεστ στην Ενότητα 5

Τελικό τεστ στην Ενότητα 5 Ενότητα 5 - Σελίδα 1 Τελικό τεστ στην Ενότητα 5 1. Διαβάστε τις προτάσεις και εισάγετε τη σωστή έκφραση. εισπνεύσετε, οσφυαλγίας, Η οστεοπόρωση, αποτέλεσμα, δισκία, με ραντεβού, εξετάσεις, αϋπνία, χοληστερίνη,

Διαβάστε περισσότερα

ασκήσεις για τον αυχένα

ασκήσεις για τον αυχένα ασκήσεις για τον αυχένα 1 η ΑΣΚΗΣΗ θέση καθιστή ή όρθια Έχοντας σταθερούς τους ώμους, κατεβάζουμε το κεφάλι προς τα κάτω, έτσι ώστε το πηγούνι να ακουμπήσει στο στέρνο. στην αρχική θέση. Σηκώνουμε το κεφάλι

Διαβάστε περισσότερα

Οι αιτίες είναι πάρα πολλές και µπορούν να χωριστούν σε ιδιοπαθείς και ετεροπαθείς.

Οι αιτίες είναι πάρα πολλές και µπορούν να χωριστούν σε ιδιοπαθείς και ετεροπαθείς. Κακώσεις τενόντων, µυών, συνδέσµων Οι κακώσεις θα χωριστούν σε τενοντίτιδες, θλάσεις και συνδεσµικές κακώσεις. Τενοντίτιδα αναφέρεται ως η φλεγµονή σε οποιοδήποτε σηµείο του τένοντα. Συνήθως η φλεγµονή

Διαβάστε περισσότερα