Πρώτες Βοήθειες. στο Χώρο της Άθλησης. A (Airway) Αεραγωγός (Φάρυγγας, Τραχεία) Βασικές Προυποθέσεις Α Βοηθειών. Αρχική Εκτίµηση Τραυµατία ή Ασθενούς

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "Πρώτες Βοήθειες. στο Χώρο της Άθλησης. A (Airway) Αεραγωγός (Φάρυγγας, Τραχεία) Βασικές Προυποθέσεις Α Βοηθειών. Αρχική Εκτίµηση Τραυµατία ή Ασθενούς"

Transcript

1 1 Πρώτες Βοήθειες στο Χώρο Άθλησης Οδυσσέας Παξινός MD, PhD, FACS, FEBOT Ορθοπεδικός Χειρουργός Αθλητίατρος Δίπλωµα Επείγουσας Προνοσοκ. Ιατρικής Ιατρός Εθνικής Ενόργανης και Ρυθµικής Ιατρός Ελληνικής Ολυµπιακής Επιτροπής Ιατρός Ανωτάτου Αθλητικού Συµβουλίου Ενόπλων Δυνάµεων Το κείµενο βασίζεται στις οδηγίες του Αµερικάνικου Κολεγίου Ορθοπεδικών Χειρουργών, του Αµερικάνικου Κολεγίου Αθλητιατρικής και της Αµερικανικής Εταιρίας Καρδιολογίας. Το κείµενο είναι απλουστευµένο και απευθύνεται στον προπονητή ή καθηγητή φυσικής αγωγής που µπορεί να έλθει αντιµέτωπος µε ιατρικά επείγοντα στον χώρο της άθλησης. Οι πληροφορίες του κειµένου παρέχουν ένα πλαίσιο γενικών κατευθύνσεων και σε καµία περίπτωση δεν µπορούν να αποτελέσουν επίσηµες οδηγίες, καθόσον το κάθε ιατρικό περιστατικό είναι τελείως ιδιαίτερο. A (Airway) Αεραγωγός (Φάρυγγας, Τραχεία) ΕΛΕΓΧΟΣ Ελέγχουµε αν αναπνέει (αν µιλά ή αν βγάζει ήχους τότε αναπνέει). Ελέγχουµε για ξένα σώµατα στο φάρυγγα. Η γλώσσα δεν «γυρίζει» όπως πολύς κόσµος πιστεύει. Απλά µε το βάρος της πέφτει προς τα πίσω όταν ο αθλητής είναι ανάσκελα και φράζει τον φάρυγγα µε αποτέλεσµα την άπνοια. ΕΝΕΡΓΕΙΕΣ Η λύση στο πρόβληµα της απόφραξης του αεραγωγού είναι να στρέψει κάποιος το σαγόνι προς τα πάνω και το µέτωπο πρός τα πίσω γιατί αυτή η κίνηση παρασύρει µαζί και την γλώσσα. Το κείµενο χορηγήθηκε σαν σηµειώσεις της διάλεξης επί του θέµατος που δόθηκε στις στον Αλµυρό στο επιµορφωτικό σεµινάριο του Γυµναστικού Συλλόγου Αλµυρού. Βασικές Προυποθέσεις Α Βοηθειών στο Χώρο της Άθλησης 1. Παρουσία Ιατρού ή Νοσηλευτή 2. Επαρκές ιατρικό υλικό 3. Διαθέσιµο ασθενοφόρο 4. Συνεργασία µε νοσοκοµείο 5. Εκπαίδευση προπονητών και αθλητών στις πρώτες βοήθειες. Σε αναίσθητους αθλητές µε σηµεία ζωής (αναπνοή, κινήσεις ή σφυγµό) η άµεση κίση είναι να γυρίσει το σώµα και το κεφάλι του αθλητή προς το πλάι (θέση ανάνηψης) οπότε η γλώσσα µε το βάρος της αποµακρύνεται από το φάρυγγα, ενώ άν κάνει εµετό δεν θα συµβεί εισρόφηση. Αρχική Εκτίµηση Τραυµατία ή Ασθενούς Αυτή στο χώρο άθλησης γίνεται µε απλά µέσα: Α) Βλέπουµε. Β) Ακούµε. Γ) Ψηλαφούµε Η πρώτη ερώτηση είναι: «Είσαι καλά» και τον πιάνουµε να δούµε αν αντιδρά. Κατόπιν ακολουθούµε την σειρά εκτίµησης A,B,C,D, η οποία µας εξασφαλίζει ότι θα αντιµετωπίσουµε πρώτα τις πιο επικίνδυνες και επείγουσες καταστάσεις για την ζωή και δεν θα τα χάσουµε. Αν υπάρχει διαθέσιµος στοµατοφαρυγγικός αεραγωγός τότε µπορούµε να τον χρησιµοποιήσουµε εφόσον ο αθλητής δεν έχει επαφή µε το περιβάλλον.

2 2 ΑΠΟΦΡΑΞΗ ΑΕΡΑΓΩΓΟΥ ΑΠΟ ΞΕΝΟ ΣΩΜΑ Μερικές φορές κάποιο ξένο σώµα (καραµέλλα, πλαστικό, τρόφιµο) µπορεί να σφηνώσει στο λαιµό και να προκαλέσει απόφραξη αεραγωγού. Ο άνθρωπος που πραγµατικά πνίγεται δεν µπορεί να µιλήσει ούτε να βγάλει ήχους, ούτε να βήξει. (δηλαδή άν κάποιος λέει «πνιγοµαι» δεν πνίγεται). ύφασµα, πχ: πουκάµισο), είτε µε ειδικές µάσκες. Κρατάµε την µύτη κλειστή µε το ένα χέρι και µε το άλλο σπρώχνουµε το σαγόνι προς τα πάνω για να µην αφήνουµε την γλώσσα να πέφτει πίσω και κλείνει την είσοδο του φάρυγγα. Για να µην σπρώχνουµε µέσω του φάρυγγα και του οισοφάγου τον αέρα στο στοµάχι, καλό θα είναι όταν κάνουµε τεχνητή αναπνοή να πιέζουµε µε το χέρι µας την τραχεία του ασθενή λίγο κάτω από τον λάρυγγα. Αυτή η κίνηση αποφράσει τον οισοφάγο οπότε αναγκαστικά ο αέρας οδηγείται στους πνεύµονες κάνοντας πιο αποτελεσµατική την αναζωογόνηση. Επίσης µας προφυλάσσει από πιθανό εµετό του ασθενή. Η απόφραξη του αεραγωγού από ξένο σώµα αντιµετωπίζεται αγκαλίαζοντας µε τα δύο µας χέρια απο πίσω το θύµα και πιέζοντας δυνατά την γροθιά µας µέσα στο στοµάχι µε φορά από κάτω πρός τα πάνω. Μερικές φροές χρειάζεται πάνω από µία προσπάθεια. Β (Breathing) Αναπνοή (Λειτουργία πνεύµονα) ΕΛΕΓΧΟΣ Αφού εξασφαλίσουµε τον αεραγωγό µόνο τότε ελέγχουµε αν υπάρχει αναπνοή. Κοιτάµε για κίνηση του θώρακα και ακούµε για αναπνοή. Σε περιπτώσεις που υπάρχει πολύ θόρυβος στον αγωνιστικό χώρο και δεν µπορούµε να ακούσουµε, βοηθά και ένα µικρό καθρεπτάκι το οποίο βάζουµε µπροστά από το στόµα (χωρίς να ακουµπά). Αν θολώσει το καθρεπτάκι, τότε ο αθλητής αναπνέει. Αν δεν αναπνέει ελέγχουµε αµέσως αν έχει σφυγµό στην καρωτίδα. Στην περίπτωση που δεν υπάρχει σφυγµός ξεκινούµε άµεσα µαλάξεις. ΕΝΕΡΓΕΙΕΣ Η τεχνητή αναπνοή γίνεται είτε στόµα µε στόµα (καλύτερα να παρεµβάλλεται ένα Όταν ο αθλητής έχει δική του αναπνοή και σφυγµό αλλά είναι αναίσθητος τότε απλά τον γυρίζουµε στην πλάγια θέση και τον σκεπάζουµε µέχρι να έλθει ιατρική βοήθεια. Αν έχουµε οξυγόνο του χορηγούµε µε παροχή 4 λίτρα το λεπτό. ΚΡΙΣΗ ΑΣΘΜΑΤΟΣ Μία ειδική περίπτωση αναπνευστικής ανεπάρκειας σε αθλητή είναι η κρίση άσθµατος. Αυτή οφείλεται σε σύσπαση και στένωση των µικρών σωληνίσκων που µεταφέρουν τον αέρα στο πνεύµονα (βρογχιόλια). Ο αθλητής µε άσθµα συνήθως ξέρει το πρόβληµά του και µεταφέρει µαζί του σπρέι βρογχοδιασταλτικών ουσιών. Οι ενέργειές µας σε αυτή την περίπτωση είναι η άµεση µεταφορά του αθλητή σε θερµό και υγρό περιβάλλον και η χορήγηση οξυγόνου. Αν έχουµε σπρέι σαλβουταµόλης (Aerolin) ή ένεση κορτιζόνης (Solucortef 500mg) του τα χορηγούµε άµεσα. Αν δεν έχουµε τίποτα από αυτά τον βάζουµε να αναπνέει ατµούς από ρόφηµα τσάι (έχει θεοφυλλίνη που είναι βρογχοδιασταλτικό) και οξυγόνο και τον µεταφέρουµε στο νοσοκοµείο άµεσα. Αν κάνει αναπνευστική ανακοπή ακολουθούµε τα παραπάνω.

3 3 C (Circulation) Κυκλοφορία ΕΛΕΓΧΟΣ Ελέγχουµε τις σφίξεις στην κερκιδική αρτηρία (στό καρπό) και στην καρωτίδα. Αν υπάρχουν σφίξεις στο καρπό τότε σηµαίνει ότι ο αθλητής έχει καλή πίεση. Αν δεν υπάρχουν σφίξεις ούτε στο καρπό ούτε στην καρωτίδα αυτό σηµαίνει η καρδιά δεν λειτουργεί σωστά (ανακοπή, αρρυθµία) και ότι ο εγκέφαλος δεν οξυγονώνεται! Έχουµε ελάχιστο χρόνο (λιγότερο από 2-3 λεπτά) για να σώσουµε την ζωή του αθλητή. ΕΝΕΡΓΕΙΕΣ Αρχίζουµε αµέσως µαλάξεις µε ρυθµό 30 µαλάξεις και 2 αναπνοές. Οι µαλάξεις πρέπει να είναι γρήγορες (περίπου 100/λεπτό) και το στέρνο να πιέζεται περίπου 5 εκατοστά. Αρχικά και για τα πρώτα 3 λεπτά δεν χρειάζονται αναπνοές καθώς ο ασθενής έχει επαρκή ποσότητα οξυγόνου στο σώµα του. Αν για οποιοδήποτε λόγο δεν µπορούµε να δώσουµε αναπνοές (τραύµα στο στόµα, εµετός κλπ) τότε κάνουµε συνεχώς µαλάξεις και δεν σταµατάµε µέχρι να έρθει ιατρική βοήθεια. Μεγάλη σηµασία έχει η άµεση κλήση ιατρικής βοήθειας! Άµεσα κάποιος καλεί ασθενοφόρο! Προσοχή! Δεν σταµατάµε ποτέ την αναζωογόνηση αν δεν εµφανιστεί ιατρική βοήθεια! ΑΠΙΝΙΔΩΤΗΣ Εφόσον έχουµε φορητό αυτόµατο απινιδωτή (Automatic External Defibrillator: AED) τον τοποθετούµε ενώ κάποιος συνεχίζει να κάνει τεχνητή αναπνοή και µαλάξεις. Ο αυτόµατος απινιδωτής µιλάει και απλά ακολουθούµε τις οδηγίες που πλεόν είναι και στα Ελληνικά. Η συσκευή κάνει µόνη της ανάλυση ρυθµού και αποφασίζει άν πρέπει να γίνει απινίδωση (ηλεκτρικό σόκ). Μόλις η συσκευή δώσει το σήµα αποµακρυνθείτε από τον αθλητή και πατήστε για την απινίδωση. Αν δεν επανέλθει ο σφυγµός συνεχίσετε τεχνητές αναπνοές και µαλάξεις µέχρι να έλθει ιατρική βοήθεια. ΑΛΛΕΡΓΙΚΟ SHOCK Αν ήµαστε δύο διασώστες τότε ο ένας κάνει συνεχώς µαλάξεις και ο άλλος συνεχώς αναπνοές, χωρίς να έχουµε ιδιαίτερη αγωνία για το ρυθµό. Θα πρέπει να βρούµε άµεσα και άλλους δύο διασώστες που θα µας διαδεχθούν καθώς οι µαλάξεις και η τεχνητή αναπνοή κουράζουν πολύ. Μία άλλη µορφή επείγουσας κατάστασης είναι το αλλεργικό shock. Σε αυτή την περίπτωση ο αθλητής λέει ότι κάτι έφαγε που τον πείραξε (συνήθως φυστίκια ή οστρακοειδή) ή τον τσίµπησε κάποιο έντοµο. Αυτή η κατάσταση µπορεί να οδηγήσει σε ασθµατική κρίση, πτώση της πίεσης ακόµη και ανακοπή. Εφόσον υπάρχει αναπνοή και σφίξεις χορηγούµε οξυγόνο εφόσον έχουµε και τον µεταφέρουµε άµεσα στο νοσοκοµείο. Άν η ιατρική βοήθεια είναι µακριά µπορούµεν να κάνουµε και µία ένεση κορτιζόνης (Solucortef 500mg) ενδοµυικά (συνήθως στο δελτοειδή ή στον τετρακέφαλο). Αν ο ασθενής κάνει ανακοπή για οποιοδήποτε λόγο τότε ξεκινάµε µαλάξεις και τεχνητή αναπνοή.

4 4 D (Disability) Νευρολογικά Προβλήµατα ΕΝΕΡΓΕΙΕΣ Ο αθλητής που είναι αναίσθητος αλλά έχει σφίξεις και αναπνοές κινδυνεύει άµεσα µόνο από την απόφραξη του αεραγωγού από την γλώσσα του (προσοχή η γλώσσα δεν «γυρίζει» απλά πέφτει πίσω). Για αυτό τον λόγο τον γυρίζουµε µαλακά στο πλάι στην θέση ασφάλειας έτσι ώστε η γλώσσα να αποµακρύνεται από τον φάρυγγα µε την βοήθεια της βαρύτητας. Αν έχουµε οξυγόνο του χορηγούµε 4 λίτρα το λεπτό. Τον σκεπάζουµε µε µία κουβέρτα και περιµένουµε ιατρική βοήθεια. Αν χρειαστεί να τον διακοµίσουµε, τον µεταφέρουµε µε ένα φορείο σε αυτή την στάση. Ποτέ ανάσκελα! Τα αίτια που µπορεί να προκαλέσουν απώλεια αισθήσεων είναι πάρα πολλά για να αναπτυχθούν εδώ. Τα πιο συνηθισµένα σε νέους αθλητές είναι η επιληψία, η υπογλυκαιµία και η κρανιοεγκεφαλική κάκωση. ΕΠΙΛΗΨΙΑ Η επιληψία οφείλεται αρκετές φορές στην ανωριµότητα του παιδικού εγκεφάλου, µπορεί όµως να υποκρύπτει και κάποιο πολύ σοβαρό νόσηµα. Μπορεί να παρουσιαστεί µε σπασµούς (πολύ έντονους µερικές φορές) ή απλά µε απώλεια αισθήσεων. Η κρίση διαρκεί συνήθως λίγα λεπτά και σταµατά αυτόµατα. Δεν υπάρχουν επιστηµονικά δεδοµένα που να υποστηρίζουν ότι η άθληση προκαλεί την κρίση επιληψίας, αντίθετα φαίνεται ότι βοηθά έναν επιληπτικό ασθενή. Ο ασθενής µε επιληπτική κρίση δεν κινδυνεύει να πεθάνει! Δεν µπορούµε σε επίπεδο αθλητικών εγκαταστάσεων να κάνουµε τίποτα περισσότερο από το να τον προστατεύσουµε από τραυµατισµούς (συνήθως εξάρθρηµα του ώµου) και να τον γυρίσουµε στο πλάι στην θέση ασφάλειας περιµένοντας να σταµατήσουν οι σπασµοί. Μετά τον διακοµίζουµε στο νοσοκοµείο σε θέση ασφάλειας. ΥΠΟΓΛΥΚΑΙΜΙΑ Η υπογλυκαιµία είναι το πιο συνηθισµένο αίτιο απώλειας αισθήσεων. Με λίγη ζάχαρη κάτω από την γλώσσα ο αθλητής θα συνέλθει άµεσα. (µην δίνετε υγρά για τον κίνδυνο εισρόφησης). Επειδή είναι πολύ συνηθισµένη αιτία και επειδή λίγη ζάχαρη κάτω από το στόµα δεν θα βλάψει κανένα, µπορούµε είναι να το δοκιµάζουµε σε όλες τις περιπτώσεις απώλειας αισθήσεων. ΚΡΑΝΙΟΕΓΚΕΦΑΛΙΚΕΣ ΚΑΚΩΣΕΙΣ Οι κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις είναι πολύ συνηθισµένες στους αθλητικούς χώρους. Συνήθως είναι απλά καρούµπαλα. Σε αυτά τοποθετούµε µία πετσέτα µε πάγο και πιέζουµε για να περιοριστεί το αιµάτωµα. Εφόσον υπάρχει αιµορραγία από το τριχωτό της κεφαλής αυτή σταµατά µε άµεση πίεση µε µία καθαρή γάζα. Οι πιό σοβαρές κακώσεις της κεφαλής διακρίνονται στις ακόλουθες κατηγορίες: 1. Διάσειση 1 ου Βαθµού Δεν υπάρχει απώλεια αισθήσεων, ούτε πονοκέφαλος αλλά µόνο παροδική σύγχυση ή αίσθηµα κόπωσης που κρατά λιγότερο από 15 λεπτά. Εφόσον ο αθλητής δεν έχει κανένα σύµπτωµα την επόµενη ηµέρα µπορεί να επιστρέψει στην προπόνηση. 2. Διάσειση 2 ου και 3 ου Βαθµού Η απώλεια αισθήσεων, ο εµετός, η ζάλη, η υπνηλία η αµνησία και ο έντονος πονοκέφαλος δηλώνουν σοβαρό τραυµατισµό! Σε κάθε τέτοια περίπτωση ο αθλητής θα πρέπει να µεταφέρεται στο νοσοκοµείο µε αυχενικό κολλάρο, τοποθετηµένος σε φορείο σε πλάγια θέση (ασφάλειας) µε συνεχή παροχή οξυγόνου (υπάρχει κίνδυνος εµετού και εισρόφησης ή απόφραξης αεραγωγού). Αν δεν υπάρχει κάποιο κατάλληλο κολλάρο τότε θα πρέπει να κατασκευάζεται ένα µε µιά διπλωµένη πετσέτα γύρω από το λαιµό σταθεροποιηµένη µε λευκοπλάστ.

5 5 Ε (Exposure) Αποκάλυψη Αλλων Κακώσεων Εφόσον έχουµε διασφαλίσει ότι ο αθλητής αναπνέει και έχει τις αισθήσεις του µπορούµε να ασχοληθούµε µε άλλα προβλήµατα ή κακώσεις. Οι κακώσεις διακρίνονται σε δύο είδη: εσωτερικές και εξωτερικές. ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΚΑΚΩΣΕΙΣ Ο τραυµατισµός κάποιου σπλάχνου είναι µία πολύ ύπουλη κάκωση. Οι αθλητές λόγω καλής φυσικής κατάστασης µπορεί να φαίνονται για αρκετή ώρα ότι είναι καλά µόνο και µόνο για να καταρρεύσουν απότοµα µετά από λίγο. Δυστυχώς µετά την κατάρρευση δεν υπάρχουν πλέον πολλά χρονικά περιθώρια. Οι πιό συνηθισµένες κακώσεις στον αθλητισµό είναι τα κατάγµατα των πλευρών και οι κακώσεις του πνεύµονα, η ρήξη του σπλήνα και οι κακώσεις των νεφρών και των όρχεων. ΚΑΚΩΣΕΙΣ ΠΛΕΥΡΩΝ - ΠΝΕΥΜΟΝΑ κάθε κάκωση της κοιλιάς ή σε συνεχή πόνο στην περιοχή του θώρακα ή της κοιλιάς θα πρέπει να υποπτευόµαστε τραυµατισµό σπλάχνου. Ο αθλητής θα πρέπει άµεσα να µεταφέρεται σε πλάγια θέση ασφάλειας µε οξυγόνο και µε ασθενοφόρο στο πλησιέστερο νοσοκοµείο. Μην δίνετε στον αθλητή να πιεί τίποτα αλλο παρά µόνο λίγο νερό γιατί µπορεί να χρειαστεί να µπεί χειρουργείο άµεσα! Στους τραυµατισµούς των όρχεων καλό είναι να βάζουµε πάνω στους όρχεις µία παγοκύστη τυλιγµένη µε πετσέτα για να περιοριστεί το οίδηµα. Αν ο αθλητής πονά υπερβολικά και δεν µπορεί να αγγίξει τον όρχη τότε υποπτευθείτε συστροφή όρχεως. Αυτή είναι µία επείγουσα κατάσταση που θέλει άµεσα ιατρική βοήθεια. ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΚΑΚΩΣΕΙΣ ΑΝΟΙΧΤΑ ΤΡΑΥΜΑΤΑ Όλα τα τραύµατα θα πρέπει να ξεπλένονται άµεσα µε άφθονο νερό (βάλτε το τραύµα κάτω από την βρύση). Μετά βάλτε λίγο Betadine και καλύψτε το µε αποστειρωµένη γάζα. Μην βάζετε βαµβάκι ή άλλα υλικά (πχ: καπνό τσιγάρου) πάνω στο τραύµα! Αν συνεχίζεται η αιµορραγία µην βγάλετε την αρχική γάζα (διότι θα χαλάσετε τον θρόµβο που πάει να κάνει αιµόσταση) αλλά προσθέστε και άλλες από επάνω και πιέστε σφικτά. Θα πρέπει να υποπτευόµαστε κάκωση του πνεύµονα ή και της καρδιάς όποτε υπάρχει σοβαρός τραυµατισµός του θώρακα και δύσπνοια ή απώλεια αισθήσεων. Μία απλή µέθοδος για να ελέγξουµε την κατάσταση του πνεύµονα είναι να ζητήσουµε από τον αθλητή να µετρήσει δυνατά µέχρι το 10. Εφόσον υπάρχει δύσπνοια χορηγούµε οξυγόνο - άν έχουµε - και µεταφέρουµε άµεσα τον αθλητή στο νοσοκοµείο. Εφόσον υπάρχει πόνος στα πλευρά τότε τα σταθεροποιούµε µε µία ελαστική ζώνη ή µε αυτοκόλλητη ταινία και µεταφέρουµε άµεσα τον αθλητή στο νοσοκοµείο. ΚΑΚΩΣΕΙΣ ΚΟΙΛΙΑΣ Οι κακώσεις της κοιλιάς δεν είναι εύκολο να διαγνωσθούν ακόµη και από γιατρούς. Απαιτούνται ειδικές εξετάσεις (υπέρηχο και αξονική τοµογραφία) για την διάγνωση. Σε Αν η αιµορραγία δεν σταµατά βάλτε ένα ίσχαιµο επίδεσµο για να σταµατήσετε την αιµορραγία! Προσοχή όµως! Η ισχαιµία του άκρου που θα ακολουθήσει πονά πολύ και το δέσιµο σε καµµία περίπτωση δεν πρέπει να κρατήσει πάνω από 1-2 ώρες! Διακοµίστε τον αθλητή στο νοσοκοµείο.

6 6 ΕΓΚΑΥΜΑΤΑ δοκιµάσετε άλλες κινήσεις! Διακοµίστε τον αθλητή στο νοσοκοµείο. Πλύντε το έγκαυµα µε άφθονο νερό άµεσα! Αν έχετε βάλτε λίγο αλοιφή εγκαύµατος. Αλλιώς σκεπάστε το απλώς µε µία βρεγµένη γάζα. Μην βάζετε άλλες αλοιφές (τοµατοπολτό, οδοντόκρεµα κτλπ)! Διακοµίστε τον αθλητή στο νοσοκοµείο. ΕΞΑΡΘΡΗΜΑΤΑ Η διάγνωση µεταξύ κατάγµατος και εξαρθρήµατος δεν είναι εύκολη και απαιτεί ακτινογραφία! (ακόµη και το συνηθισµένο εξάρθρηµα του ώµου µπορεί να κρύβει κάταγµα!). Μην προσπαθήσετε να ανατάξετε το εξάρθρηµα! Απλά σταθεροποιήστε στο χέρι ή το πόδι σε µία θέση που ανακουφίζει τον τραυµατία και διακοµίστε τον! ΚΑΤΑΓΜΑΤΑ Ακινητοποιήστε το σπασµένο άκρο µε ένα πρόχειρο νάρθηκα (διπλωµένη εφηµερίδα, διπλωµένο µαξιλάρι, τεµάχιο ξύλου κτλπ) και σταθεροποιήστε το. Αν το κάταγµα βρίσκεται στο άνω άκρο τότε κρεµάστε το από τον αυχένα µε ένα µαντήλι. Αν το κάταγµα αφορά το κάτω άκρο, τότε σταθεροποιήστε το µε το διπλανό πόδι, ή πάνω στο φορείο. ΔΙΑΣΤΡΕΜΜΑΤΑ ΚΑΚΩΣΕΙΣ ΣΥΝΔΕΣΜΙΚΕΣ Αυτές είναι πολύ συχνές στους αθλητικούς χώρους και τις περισσότερες φορές δεν απαιτούν ιδιαίτερη φροντίδα. Υπάρχουν όµως και πολύ σοβαρές συνδεσµικές κακώσεις οι οποίες τελικά χρειάζονται χειρουργείο για την θεραπεία τους? Πώς όµως µπορούµε να κάνουµε την διάκριση? Για το κάτω άκρο υπάρχει ο κανόνας των «τεσσάρων βηµάτων». Μπορείτε να τραβήξετε το σπασµένο άκρο στην ευθεία του για να διορθώσετε λίγο τη παραµόρφωση του κατάγµατος. Η έλξη στην ευθεία είναι ασφαλής µέθοδος. Μην Εφόσον ο αθλητής µετά τον τραυµατισµό του ποδιού του (γόνατο, ποδοκνηµική) µπορεί να περπατήσει τρία βήµατα πάνω στο τραυµατισµένο πόδι η κάκωση είναι πιθανότατα µία απλή διάταση συνδέσµων («διάστρεµµα»). Σε αυτή την περίπτωση η

7 7 αρχική αντιµετώπιση γίνεται µε την κλασσική τετράδα RICE (Rest Ice Compression Elevation): Ανύψωση του άκρου, ελαστική επίδεση, πάγο και ανάπαυση. ΕΙΔΙΚΕΣ ΚΑΚΩΣΕΙΣ ΚΑΚΩΣΕΙΣ ΤΟΥ ΟΦΘΑΛΜΟΥ Τα τραύµατα στον οφθαλµό απαιτούν άµεση διακοµιδή σε οφθαλµίατρο γιατί µπορεί να υποκρύπτουν σοβαρή βλάβη (πχ: αποκόλληση αµφιβληστροειδούς). Ακόµη και ελαφρότερες κακώσεις (εκδορά κερατοειδούς) απαιτούν ιατρική φροντίδα. Εφόσον ο αθλητής δεν µπορεί να στηριχθεί στο τραυµατισµένο άκρο, η πιθανότητα για σοβαρότερο τραυµατισµό είναι υψηλή και θα πρέπει να διακοµιστεί. Το τραυµατισµένο µάτι θα πρέπει να καλύπτεται µε µία αποστειρωµένη γάζα και να παραµένει κλειστό µέχρι να εξεταστεί από οφθαλµίατρο. Αν έχουν µπεί ξένα σώµατα ή χηµικά στο µάτι τότε πρίν το κλείσουµε θα πρέπει να το πλύνουµε κάτω από µία βρύση µε άφθονο νερό. ΚΑΚΩΣΕΙΣ ΤΗΣ ΜΥΤΗΣ Η µύτη πολύ συχνά µατώνει ή ακόµη και σπάει σε πολλά αθλήµατα. Αν έχει στραβώσει εµφανώς τότε ο αθλητής θα πρέπει να πάει άµεσα στον γιατρό γιατί µπορεί να σχηµατιστεί αιµάτωµα που να προκαλέσει νέκρωση του διαφράγµατος (κάτι που ήταν πολύ συχνό παλαιότερα στούς πυγµάχους µε την πλακουτσωτή µύτη). Για τα δάκτυλα του χεριού εφόσον ο αθλητής µπορεί να τα κινήσει χωρίς σηµαντικό πόνο τότε βάζουµε πάγο και τα ακινητοποιούµε µε ένα νάρθηκα για µία ηµέρα. Αν την επόµενη ηµέρα ο πόνος έχει υποχωρήσει τότε µπορούµε να αρχίσουµε την κινησιοθεραπεία προστατεύοντας το τραυµατισµένο δάκτυλο µε επίδεση µε το διπλανό του. Αν τα δάκτυλα έχουνπαραµόρφωση ή µεγάλο οίδηµα ή αιµάτωµα, τότε τα ακινητοποιούµε σε ένα πρόχειρο νάρθηκα και µεταφέρουµε τον αθλητή στο νοσοκοµείο. Κακώσεις του καρπού του αγκώνα και του ώµου χρειάζονται οπωσδήποτε ιατρική εκτίµηση καθώς πολύ σοβαρές κακώσεις (πχ κάταγµα σκαφοειδούς, κάταγµα κεφαλής κερκίδος) µπορούν πολύ εύκολα να διαφύγουν της διάγνωσης. Την ρινορραγία την αντιµετωπίζουµε βάζοντας πάγο στο µέτωπο και πιέζοντας µε τα δάκτυλα την µύτη. Αν η αιµορραγία δεν σταµατά τότε µπορούµε να βάλουµε λίγο βαµβάκι µέσα στο ρουθούνι και µετά να ξαναπιέσουµε από έξω. Αν δεν σταµατήσει και τώρα µεταφέρουµε τον αθλητή στο νοσκοµείο. Ποτέ δεν γέρνουµε το κεφάλι προς τα πίσω καθώς αυτό δεν σταµατά την αιµορραγία αλλά απλά κατεβάζει το άιµα στο στοµάχι µας.

8 8 ΤΡΑΥΜΑ ΩΤΩΝ Αιµατώµατα στα αφτιά που πονάνε θα πρέπει άµεσα να εκτιµούνται από ιατρό για τον κίνδυνο νέκρωσης του χόνδρου του πτερυγίου (αφτί παλαιστή) ΤΡΑΥΜΑΤΑ ΣΤΟΜΑΤΟΣ Τα τραύµατα του στόµατος (δόντια, γλώσσα) απαιτούν άµεση ιατρική εκτίµηση γιατί µπορεί να αποτελέσουν αιτία για απόφραξη αεραγωγού (πχ: σπασµένο δόντι που εισπνέεεται κα παγιδεύεται στην τραχεία, ή οίδηµα της επιγλωττίδας). Τα δόντια που έχουν βγεί από τα ούλα δεν τα πετάµε! Ζώζονται αν αντιµετωπιστούν σωστά. Αν δεν έχουν φύγει πολύ από την θέση τους τα ξαναβάζουµε πίσω στα ούλα και δίνουµε στον αθλητή µία γάζα να τα πιέζει στην θέση τους µέχρι να πάει σε οδοντίατρο. ΚΑΤΑΓΜΑΤΑ ΣΠΟΝΔΥΛΙΚΗΣ ΣΤΗΛΗΣ Οι κακώσεις της σπονδυλικής στήλης µπορούν να είναι καταστροφικές τόσο για την αθλήτική καριέρα όσο και για την ζωή ενός αθλητή. Οποτεδήποτε αναφέρει ένας αθλητής πόνο µετά από τραυµατισµό του αυχένα απαιτείται να µπαίνει ένα αυχενικό κολλάρο και να διακοµίζεται στο νοσκοµείο. Αθλητής που έχει χάσει τις αισθήσεις του ή µετά από τραυµατισµό αναφέρει µούδιασµα, ρεύµα ή αδυναµία στα άκρα του θα πρέπει να θεωρείται ότι έχει κάκωση της σπονδυλικής στήλης σε κάποιο σηµείο της και να µεταφέρεται στο νοσοκοµείο πάνω σε φορείο µε αυχενικό κολλάρο. Τα δόντια πού έχουν φύγει τελείως παό την θέση τους αφού τα πλύνουµε µε νερό τα βάζουµε είτε κάτω από την γλώσσα του αθλητή είτε σε ένα ποτήρι µε κρύο γάλα. Ποτέ δεν τα σκουπίζουµε µε γάζα ούτε τα αφήνουµε να ξηρανθούν στον αέρα γιατί τότε δεν µπορούνε να επανεµφυτευθούν. Μεγάλη προσοχή χρειάζεται στην µεταφορά του αθλητή πάνω στο φορείο. Σε καµµία περίπτωση δεν πρέπει το σώµα του να στρίψει αντίθετα από το κεφάλι του. Πάντα ένας στηρίζει τον αυχένα και το κεφάλι και δίνει οδηγίες στους υπόλοιπους για την µεταφορά του τραυµατία.

9 9 ΧΩΡΟΣ ΣΗΜΕΙΩΣΕΩΝ

ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ Α ΒΟΗΘΕΙΩΝ

ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ Α ΒΟΗΘΕΙΩΝ ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ Α ΒΟΗΘΕΙΩΝ Μαρία Γιανναδάκη ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ 1. Πρώτες Βοήθειες 1.1 Τι Περιλαμβάνει το Φαρμακείο 2. Τραύματα 1 1 2 2.1 Αιμορραγία 2 2.1.1 Συμπτώματα Αιμορραγίας 2 2.1.2 Α Βοήθειες 2 2.1.2.1 Εσωτερική

Διαβάστε περισσότερα

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 1ο ΠΡΩΤΕΣ ΒΟΗΘΕΙΕΣ. Ορισμός. Εκτίμηση της κατάστασης του θύματος. Σειρά παροχής πρώτων Βοηθειών. Φαρμακείο

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 1ο ΠΡΩΤΕΣ ΒΟΗΘΕΙΕΣ. Ορισμός. Εκτίμηση της κατάστασης του θύματος. Σειρά παροχής πρώτων Βοηθειών. Φαρμακείο 1 ΚΕΦΑΛΑΙΟ 1ο ΠΡΩΤΕΣ ΒΟΗΘΕΙΕΣ Ορισμός Εκτίμηση της κατάστασης του θύματος Σειρά παροχής πρώτων Βοηθειών Φαρμακείο Ορισμός Πρώτη Βοήθεια είναι η άμεση και προσωρινή φροντίδα που παρέχεται στο θύμα ενός

Διαβάστε περισσότερα

Υγιεινή & Ασφάλεια στους χώρους εργασίας 1992 ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΕΤΟΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΥΓΙΕΙΝΗΣ ΚΑΙ ΥΓΕΙΑΣ ΣΤΟ ΧΩΡΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ

Υγιεινή & Ασφάλεια στους χώρους εργασίας 1992 ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΕΤΟΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΥΓΙΕΙΝΗΣ ΚΑΙ ΥΓΕΙΑΣ ΣΤΟ ΧΩΡΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ Υγιεινή & Ασφάλεια στους χώρους εργασίας 1992 ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΕΤΟΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΥΓΙΕΙΝΗΣ ΚΑΙ ΥΓΕΙΑΣ ΣΤΟ ΧΩΡΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ Tο παρόν βιβλίο αποτελεί μετάφραση και προσαρμογή στα Ελληνικά δεδομένα του βιβλίου "SAFETY

Διαβάστε περισσότερα

Διακοπές χωρίς τον παιδίατρο

Διακοπές χωρίς τον παιδίατρο Διακοπές χωρίς τον παιδίατρο Πώς θα µπορέσουµε - στο βουνό ή τη θάλασσα - να αντιµετωπίσουµε χωρίς την παρουσία του παιδίατρου τραύµατα, τσιµπήµατα, αλλεργίες και πυρετούς; Η ψυχραιµία, µια ορισµένη εκπαίδευση

Διαβάστε περισσότερα

KOYTIA ΠΡΩΤΩΝ ΒΟΗΘΕΙΩΝ

KOYTIA ΠΡΩΤΩΝ ΒΟΗΘΕΙΩΝ KOYTIA ΠΡΩΤΩΝ ΒΟΗΘΕΙΩΝ ΑΡΙΘΜΟΙ ΕΚΤΑΚΤΗΣ ΑΝΑΓΚΗΣ Σε περίπτωση που έχετε αμφιβολίες σχετικά με την κατάσταση του θύματος ή αν δεν είστε βέβαιοι πώς να χειριστείτε την κατάσταση, καλέστε 166 ή αναζητήστε

Διαβάστε περισσότερα

Ορθοπαιδικός χειρουργός Τραυµατολόγος ιδάκτωρ Πανεπιστηµίου Αθηνών Μετεκπαιδευτείς στις Η.Π.Α. και στη Γερµανία 6974450878-2291053124

Ορθοπαιδικός χειρουργός Τραυµατολόγος ιδάκτωρ Πανεπιστηµίου Αθηνών Μετεκπαιδευτείς στις Η.Π.Α. και στη Γερµανία 6974450878-2291053124 Παναγιώτης Τσαϊλάς Ορθοπαιδικός χειρουργός Τραυµατολόγος ιδάκτωρ Πανεπιστηµίου Αθηνών Μετεκπαιδευτείς στις Η.Π.Α. και στη Γερµανία 6974450878-2291053124 ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΦΥΛΛΑ ΙΟ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΑΣΘΕΝΕΙΣ ΠΟΥ ΘΑ ΥΠΟΒΛΗΘΟΥΝ

Διαβάστε περισσότερα

[αφιέρωμα] Τμήμα Χειρουργικής Χεριού - Άνω Άκρου, Ορθοπαιδικής Επανορθωτικής Μικροχειρουργικής Ιατρικού Κέντρου Αθηνών

[αφιέρωμα] Τμήμα Χειρουργικής Χεριού - Άνω Άκρου, Ορθοπαιδικής Επανορθωτικής Μικροχειρουργικής Ιατρικού Κέντρου Αθηνών [αφιέρωμα] 20 χρόνια 1993-2013 Τμήμα Χειρουργικής Χεριού - Άνω Άκρου, Ορθοπαιδικής Επανορθωτικής Μικροχειρουργικής Ιατρικού Κέντρου Αθηνών 20 χρόνια - Τμήμα Χειρουργικής Χεριού - Άνω Άκρου, Ορθοπαιδικής

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΩΤΕΣ ΒΟΗΘΕΙΕΣ για Πολίτες

ΠΡΩΤΕΣ ΒΟΗΘΕΙΕΣ για Πολίτες ΠΡΩΤΕΣ ΒΟΗΘΕΙΕΣ για Πολίτες Copyright Ιούνιος 2009, Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός Διεύθυνση Σώµατος Σαµαρειτών, Διασωστών και Ναυαγοσωστών Τµήµα Εκπαίδευσης ΠΡΩΤΕΣ ΒΟΗΘΕΙΕΣ για Πολίτες Εγχειρίδιο Εκπαιδευόµενου

Διαβάστε περισσότερα

ΕΝΟΤΗΤΑ 1 http://www.bronchoscopy.org/education

ΕΝΟΤΗΤΑ 1 http://www.bronchoscopy.org/education Ο Επαρκής Βρογχοσκόπος Μαθαίνοντας τη θεωρία της βρογχοσκόπησης στον κόσμο του σήμερα ΕΝΟΤΗΤΑ 1 http://www.bronchoscopy.org/education ΣΤΟΧΟΙ ΕΚΜΑΘΗΣΗΣ ΣΤΗΝ ΕΝΟΤΗΤΑ Ι Καλωσήρθατε στην Ενότητα Ι του Επαρκούς

Διαβάστε περισσότερα

ΚΑΤΑΝΟΩΝΤΑΣ ΤΟΝ ΚΑΡΚΙΝΟ ΤΟΥ ΠΝΕΥΜΟΝΑ

ΚΑΤΑΝΟΩΝΤΑΣ ΤΟΝ ΚΑΡΚΙΝΟ ΤΟΥ ΠΝΕΥΜΟΝΑ ΚΑΤΑΝΟΩΝΤΑΣ ΤΟΝ ΚΑΡΚΙΝΟ ΤΟΥ ΠΝΕΥΜΟΝΑ Εισαγωγή Αυτό το βιβλιάριο έχει γραφτεί µε σκοπό να σας δώσει κάποιες σηµαντικές πληροφορίες ώστε να κατανοήσετε ευκολότερα τι ακριβώς είναι ο καρκίνος του πνεύµονα.

Διαβάστε περισσότερα

ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΘΕΜΑ Ο ΡΟΛΟΣ ΤΟΥ ΝΟΣΗΛΕΥΤΗ ΣΤΗΝ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΑΝΑΠΝΕΥΣΤΙΚΩΝ ΑΣΘΕΝΩΝ

ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΘΕΜΑ Ο ΡΟΛΟΣ ΤΟΥ ΝΟΣΗΛΕΥΤΗ ΣΤΗΝ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΑΝΑΠΝΕΥΣΤΙΚΩΝ ΑΣΘΕΝΩΝ ΑΤΕΙ ΚΡΗΤΗΣ ΣΧΟΛΗ ΣΕΥΠ ΤΜΗΜΑ ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΗΣ ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΘΕΜΑ Ο ΡΟΛΟΣ ΤΟΥ ΝΟΣΗΛΕΥΤΗ ΣΤΗΝ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΑΝΑΠΝΕΥΣΤΙΚΩΝ ΑΣΘΕΝΩΝ ΣΠΟΥ ΑΣΤΡΙΕΣ ΚΑΡΛΑΚΗ ΜΑΡΙΑ ΜΠΑΙΡΑΜΙ Η ΕΥΑΝΘΙΑ ΕΠΙΒΛΕΠΩΝ ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ Κ.ΧΑΤΖΑΚΗΣ

Διαβάστε περισσότερα

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΘΕΜΑΤΑ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΣΤΟΥΣ ΧΩΡΟΥΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΘΕΜΑΤΑ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΣΤΟΥΣ ΧΩΡΟΥΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΘΕΜΑΤΑ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΣΤΟΥΣ ΧΩΡΟΥΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΤΕΧΝΙΚΗ ΥΠΗΡΕΣΙΑ Ι.Τ.Ε. ΕΤΗΣΙΟΣ ΕΛΕΓΧΟΣ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΩΝ ΧΗΜΙΚΟΙ ΠΑΡΑΓΟΝΤΕΣ ΠΟΥ ΕΛΕΓΧΟΝΤΑΙ ΣΕ ΤΥΧΑΙΟΥΣ ΧΩΡΟΥΣ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΩΝ ΚΑΘΕ ΧΡΟΝΟ ΑΠΟ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ

Διαβάστε περισσότερα

ΕΠΙΔΡΑΣΗ ΗΛΕΚΤΡΙΚΟΥ ΡΕΥΜΑΤΟΣ ΣΤΟΝ ΑΝΘΡΩΠΙΝΟ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟ ΗΛΕΚΤΡΟΠΛΗΞΙΑ

ΕΠΙΔΡΑΣΗ ΗΛΕΚΤΡΙΚΟΥ ΡΕΥΜΑΤΟΣ ΣΤΟΝ ΑΝΘΡΩΠΙΝΟ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟ ΗΛΕΚΤΡΟΠΛΗΞΙΑ ΕΠΙΔΡΑΣΗ ΗΛΕΚΤΡΙΚΟΥ ΡΕΥΜΑΤΟΣ ΣΤΟΝ ΑΝΘΡΩΠΙΝΟ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟ ΗΛΕΚΤΡΟΠΛΗΞΙΑ Εισαγωγή Στη σύγχρονη εποχή μας, αυξάνεται ραγδαία ο αριθμός των ηλεκτρικών και ηλεκτρονικών συσκευών που χρησιμοποιούνται στον οικιακό

Διαβάστε περισσότερα

ΧΑΡΕΙΤΕ ΤΟ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ ΣΑΣ ΜΕ ΑΣΦΑΛΕΙΑ Τι πρέπει να γνωρίζουµε για δραστηριότητες και παιχνίδια σε θάλασσα και πισίνα

ΧΑΡΕΙΤΕ ΤΟ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ ΣΑΣ ΜΕ ΑΣΦΑΛΕΙΑ Τι πρέπει να γνωρίζουµε για δραστηριότητες και παιχνίδια σε θάλασσα και πισίνα ΧΑΡΕΙΤΕ ΤΟ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ ΣΑΣ ΜΕ ΑΣΦΑΛΕΙΑ Τι πρέπει να γνωρίζουµε για δραστηριότητες και παιχνίδια σε θάλασσα και πισίνα 1. ΚΟΛΥΜΒΗΣΗ ΜΕ ΑΝΑΠΝΕΥΣΤΗΡΑ Οι μάσκες θα πρέπει να είναι κατασκευασμένες από ειδικό

Διαβάστε περισσότερα

για τη Βασική Υποστήριξη της Ζωής στους Ενήλικες

για τη Βασική Υποστήριξη της Ζωής στους Ενήλικες ΘΕΜΑΤΑ ΑΝΑΙΣΘΗΣΙΟΛΟΓΙΑΣ ΚΑΙ ΕΝΊΑΊΙΚΗΣ ΙΑΊΡΙΚΗΣ 9 Κατευθυντήριε; Οδηγίες 2000 του Ευρωπα'ίκού Συμβουλίου Αναζωογόνηση; για τη Βασική Υποστήριξη της Ζωής στους Ενήλικες Μια δήλωση της Ομάδας εργασίας για

Διαβάστε περισσότερα

Αισθητική Σώματος Ι. -Η μπλούζα μας πρέπει να είναι άνετη: ώστε να κινούμαστε εύκολα Φοράμε λίγα ρούχα, μια και το δωμάτιο είναι ζεστό.

Αισθητική Σώματος Ι. -Η μπλούζα μας πρέπει να είναι άνετη: ώστε να κινούμαστε εύκολα Φοράμε λίγα ρούχα, μια και το δωμάτιο είναι ζεστό. Υποχρεώσεις του Αισθητικού Πριν αρχίσουμε τη μάλαξη ελέγχουμε τα χέρια μας. * Πρέπει να είναι: - Kαθαρά -Zεστά -Tα νύχια κοντά. - Φροντίζουμε να έχουμε τα μαλλιά μας μαζεμένα, ώστε να μην πέφτουν στο πρόσωπο

Διαβάστε περισσότερα

ΡΟΧΑΛΗΤΟ : ΕΝΟΧΛΗΤΙΚΗ ΣΥΝΗΘΕΙΑ Ή ΣΟΒΑΡΗ ΝΟΣΟΣ ;

ΡΟΧΑΛΗΤΟ : ΕΝΟΧΛΗΤΙΚΗ ΣΥΝΗΘΕΙΑ Ή ΣΟΒΑΡΗ ΝΟΣΟΣ ; ΡΟΧΑΛΗΤΟ : ΕΝΟΧΛΗΤΙΚΗ ΣΥΝΗΘΕΙΑ Ή ΣΟΒΑΡΗ ΝΟΣΟΣ ; Όλοι μας έχουμε κατηγορηθεί ότι ροχαλίζουμε, έστω περιστασιακά, σε κάποια φάση της ζωής μας. Όταν είμαστε αρκετά κουρασμένοι ή έχουμε φάει αργά το βράδυ

Διαβάστε περισσότερα

Κατανοώντας τα Ιδιοπαθή Φλεγμονώδη Νοσήματα του Εντέρου. Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία των Συλλόγων Ασθενών με Νόσο Crohn & Ελκώδη Κολίτιδα (EFCCA)

Κατανοώντας τα Ιδιοπαθή Φλεγμονώδη Νοσήματα του Εντέρου. Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία των Συλλόγων Ασθενών με Νόσο Crohn & Ελκώδη Κολίτιδα (EFCCA) Κατανοώντας τα Ιδιοπαθή Φλεγμονώδη Νοσήματα του Εντέρου Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία των Συλλόγων Ασθενών με Νόσο Crohn & Ελκώδη Κολίτιδα (EFCCA) Με την ευγενική χορηγία της Κατανοώντας τα Ιδιοπαθή Φλεγμονώδη

Διαβάστε περισσότερα

Κατανοώντας τα Ιδιοπαθή Φλεγμονώδη Νοσήματα του Εντέρου. Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία των Συλλόγων Ασθενών με Νόσο Crohn & Ελκώδη Κολίτιδα (EFCCA)

Κατανοώντας τα Ιδιοπαθή Φλεγμονώδη Νοσήματα του Εντέρου. Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία των Συλλόγων Ασθενών με Νόσο Crohn & Ελκώδη Κολίτιδα (EFCCA) Κατανοώντας τα Ιδιοπαθή Φλεγμονώδη Νοσήματα του Εντέρου Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία των Συλλόγων Ασθενών με Νόσο Crohn & Ελκώδη Κολίτιδα (EFCCA) Με την ευγενική χορηγία της Κατανοώντας τα Ιδιοπαθή Φλεγμονώδη

Διαβάστε περισσότερα

Εξ Υπογυίου ΣΑΒΒΑΣ ΞΗΡΟΣ. Έκδοση Α.ROMERO. Εισαγωγή ΜΑΖΙΚΗ ΧΟΡΗΓΗΣΗ ΟΥΣΙΩΝ ΣΤΙΣ ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΦΥΛΑΚΕΣ

Εξ Υπογυίου ΣΑΒΒΑΣ ΞΗΡΟΣ. Έκδοση Α.ROMERO. Εισαγωγή ΜΑΖΙΚΗ ΧΟΡΗΓΗΣΗ ΟΥΣΙΩΝ ΣΤΙΣ ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΦΥΛΑΚΕΣ ΣΑΒΒΑΣ ΞΗΡΟΣ Εξ Υπογυίου ΜΑΖΙΚΗ ΧΟΡΗΓΗΣΗ ΟΥΣΙΩΝ ΣΤΙΣ ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΦΥΛΑΚΕΣ Η ΒΙΟΧΗΜΙΚΗ ΚΑΤΑΣΤΟΛΗ ΣΤΑ ΕΙ ΙΚΑ ΙΚΑΣΤΗΡΙΑ ΚΑΙ ΣΤΑ ΛΕΥΚΑ ΚΕΛΙΑ ΟΙ Α ΗΛΕΣ ΣΥΝΘΗΚΕΣ ΚΡΑΤΗΣΗΣ Έκδοση Α.ROMERO Εισαγωγή Κατά την εξάχρονη

Διαβάστε περισσότερα

ΈΝΑ ΙΕΘΝΕΣ 'GOLD STA DARD' ΓΙΑ ΠΛΑΣΤΙΚΗ ΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΗ ΜΥΤΗΣ- OSEPLASTY KΛΙΝΙΚΗ Καλωσορίσατε στην oseplasty Κλινική Μύτης, µια από τις καλύτερα και πλέον εξειδικευµένα κέντρα ρινοπλαστικής στον κόσµο. Αυτή

Διαβάστε περισσότερα

Νόσος Dupuytren Χειρουργική αντιμετώπιση

Νόσος Dupuytren Χειρουργική αντιμετώπιση Νόσος Dupuytren Χειρουργική αντιμετώπιση Ορθοπαιδική χειρουργική Νόσος Dupuytren Χειρουργική αντιμετώπιση Ορθοπαιδικός Χειρουργός: Ελληνική Εταιρεία Αρθροσκόπησης, Χειρουργικής Γόνατος & Αθλητικών Κακώσεων

Διαβάστε περισσότερα

ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ. Εγκαυματική νόσος στην παιδική ηλικία. Εκτίμηση επιπτώσεων στους ασθενείς & στις οικογένειες τους

ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ. Εγκαυματική νόσος στην παιδική ηλικία. Εκτίμηση επιπτώσεων στους ασθενείς & στις οικογένειες τους ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΚΡΗΤΗΣ ΣΧΟΛΗ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΩΝ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΡΟΝΟΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΗΣ ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ Εγκαυματική νόσος στην παιδική ηλικία. Εκτίμηση επιπτώσεων στους ασθενείς & στις οικογένειες

Διαβάστε περισσότερα

Η σύνταξη της μελέτης εκτίμησης επαγγελματικού κινδύνου έγινε με σκοπό να μειωθούν οι πιθανότητες εργατικού ατυχήματος στο χώρο εργασίας.

Η σύνταξη της μελέτης εκτίμησης επαγγελματικού κινδύνου έγινε με σκοπό να μειωθούν οι πιθανότητες εργατικού ατυχήματος στο χώρο εργασίας. Ι. ΕΙΣΑΓΩΓΗ Στόχος της μελέτης είναι ο εντοπισμός κ η αναγνώριση της πάσης φύσης μορφής και αιτιολογίας κινδύνων καθώς κ την υποβολή προτάσεων για την λήψη αναγκαίων μέτρων που θα περιορίσουν ή θα εξαλείψουν

Διαβάστε περισσότερα

ΟΙ EΘΙΣΜΟΙ ΤΩΝ ΕΦΗΒΩΝ

ΟΙ EΘΙΣΜΟΙ ΤΩΝ ΕΦΗΒΩΝ ΟΙ EΘΙΣΜΟΙ ΤΩΝ ΕΦΗΒΩΝ ΣΧΟΛΙΚΟ ΕΤΟΣ 1 2013-2014 ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΝΤΕΣ Ομάδα Α: JigglyPuff Κλεοπάτρα Αγγελετοπούλου 4Α Χρύσα Αλεβίζου 4Α Ανδριάνα Αυγερινού 4Α Ιάσονας Δράσσας 4Β Ιωάννα Θεοδωράτου 4Β Ομάδα Β: ΕΞΠΑ

Διαβάστε περισσότερα

Οδηγός ενημέρωσης ασθενών με νεοπλασίες

Οδηγός ενημέρωσης ασθενών με νεοπλασίες Οδηγός ενημέρωσης ασθενών με νεοπλασίες Σε αυτό το φυλλάδιο μπορείτε να διαβάσετε θέματα σχετικά με την αντιμετώπιση του καρκίνου. Περιλαμβάνει πληροφορίες σχετικά με τις φυσικές επιπτώσεις, όπως ο πόνος

Διαβάστε περισσότερα

www.pediatric-rheumathology.printo.it ΣΥΣΤΗΜΑΤΙΚΟΣ ΕΡΥΘΗΜΑΤΩ ΗΣ ΛΥΚΟΣ

www.pediatric-rheumathology.printo.it ΣΥΣΤΗΜΑΤΙΚΟΣ ΕΡΥΘΗΜΑΤΩ ΗΣ ΛΥΚΟΣ www.pediatric-rheumathology.printo.it ΣΥΣΤΗΜΑΤΙΚΟΣ ΕΡΥΘΗΜΑΤΩ ΗΣ ΛΥΚΟΣ Τι είναι; Ο συστηµατικός ερυθηµατώδης λύκος (ΣΕΛ) είναι µια χρόνια αυτοάνοση νόσος που µπορεί να προσβάλλει διάφορα όργανα του σώµατος,

Διαβάστε περισσότερα

104 ΘΕΜΑΤΑ ΑΝΑΙΣΘΗΣΙΟΛΟΓΙΑΣ ΚΑΙ ΕΝΤΑΊΙΚΗΣ ΙΑΤΡΙΚΗΣ. Ηλεκτροπληξία ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΤΑΣΙΑΝΑΣ

104 ΘΕΜΑΤΑ ΑΝΑΙΣΘΗΣΙΟΛΟΓΙΑΣ ΚΑΙ ΕΝΤΑΊΙΚΗΣ ΙΑΤΡΙΚΗΣ. Ηλεκτροπληξία ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΤΑΣΙΑΝΑΣ 104 ΘΕΜΑΤΑ ΑΝΑΙΣΘΗΣΙΟΛΟΓΙΑΣ ΚΑΙ ΕΝΤΑΊΙΚΗΣ ΙΑΤΡΙΚΗΣ Ηλεκτροπληξία ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΤΑΣΙΑΝΑΣ Εισαγωγή Σαν ρεύμα ορίζεται η ροή ηλεκτρονίων μέσω ενός αγωγού, ενώ ηλεκτροπληξία είναι η διέλευση του ηλεκτρικού ρεύματος

Διαβάστε περισσότερα

ΡΕΥΜΑΤΙΚΑ ΝΟΣΗΜΑΤΑ. Γενικά Τι είναι η ρευµατολογία και τι ο ρευµατισµός

ΡΕΥΜΑΤΙΚΑ ΝΟΣΗΜΑΤΑ. Γενικά Τι είναι η ρευµατολογία και τι ο ρευµατισµός ΡΕΥΜΑΤΙΚΑ ΝΟΣΗΜΑΤΑ Γενικά Τι είναι η ρευµατολογία και τι ο ρευµατισµός Η ρευµατολογία είναι ο κλάδος (ειδικότητα) της ιατρικής επιστήµης που ασχολείται µε την παθολογία των νοσηµάτων (αρθρίτιδα και ρευµατισµός)

Διαβάστε περισσότερα