Όπου και όποτε και αν μας συναντήσετε θέλουμε να γνωρίζετε ποιοι είμαστε και ποιοι είναι οι στόχοι μας. Περιεχόμενα

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "Όπου και όποτε και αν μας συναντήσετε θέλουμε να γνωρίζετε ποιοι είμαστε και ποιοι είναι οι στόχοι μας. Περιεχόμενα"

Transcript

1

2 Αυτό το βιβλίο περιγράφει τι κάνει τη Greenpeace μοναδική και τι μας εμπνέει για να εργαζόμαστε για την προστασία του πλανήτη. Παράλληλα θα έχετε την ευκαιρία να γνωρίσετε καλύτερα εμάς και τις εκστρατείες μας. Χιλιάδες άνθρωποι έρχονται κάθε χρόνο σε επικοινωνία με τη Greenpeace σε πολλά και διαφορετικά επίπεδα και καταστάσεις - δουλεύοντας ή κάνοντας εθελοντισμό για την οργάνωση, υποστηρίζοντάς μας ή συναντώντας μας, βλέποντας μας σε δράση ή στα Μ.Μ.Ε. Όπου και όποτε και αν μας συναντήσετε θέλουμε να γνωρίζετε ποιοι είμαστε και ποιοι είναι οι στόχοι μας. Περιεχόμενα Λίγη ιστορία Η Greenpeace στην Ελλάδα Γνωρίστε τη Greenpeace Οι αρχές μας Ποιοι είμαστε; Πως δουλεύουμε Οι εκστρατείες μας Οι ιστορίες μας

3

4 Λίγη ιστορία Στις 15 Σεπτεμβρίου του 1971, μια παρέα ειρηνικών ακτιβιστών έπλευσαν με ένα παλιό αλιευτικό στην Amchitka και έγραψαν ιστορία. Η περιοχή αυτή όπου θα γινόταν μια δοκιμή πυρηνικών όπλων των Η.Π.Α., ήταν το τελευταίο καταφύγιο για 3000 ενυδρίδες, φαλακρούς αετούς, πετρίτες και άλλα άγρια ζώα, καθώς και μια από τις πιο σεισμογενείς περιοχές στον κόσμο. Οι ακτιβιστές συνελήφθησαν και δεν κατάφεραν τελικά να σταματήσουν τις συγκεκριμένες δοκιμές, αλλά το τολμηρό εγχείρημά τους έγινε γνωστό σε ολόκληρο τον πλανήτη, αναγκάζοντας τις αμερικανικές αρχές να τους απελευθερώσουν και να μη χρησιμοποιήσουν ποτέ ξανά την περιοχή σαν πεδίο πυρηνικών δοκιμών. Αυτή η μικρή ομάδα ακτιβιστών έμελλε να γίνει η πιο μεγάλη και δυναμική οργάνωση υπεράσπισης του πλανήτη μας με εκατομμύρια υποστηρικτές και ακτιβιστές σε όλο τον κόσμο. Τα περισσότερα περιβαλλοντικά προβλήματα είναι εξ ολοκλήρου παγκόσμια καθώς τα σύνορα δεν περιορίζουν τις φάλαινες, ούτε όμως και τη ρύπανση. Έτσι, η ικανότητα μας να τα φέρνουμε στο προσκήνιο και να αντιμετωπίζουμε τους υπεύθυνους τους, τώρα εκτείνεται σε όλα τα μήκη και πλάτη του πλανήτη με παρουσία σε πάνω από 40 χώρες σε 5 ηπείρους με τη δύναμη πάνω από 3 εκατομμύρια υποστηρικτές. Ενώ, ο στόλος μας - τα πλοία Rainbow Warrior, Esperanza και Arctic Sunrise - είναι εξοπλισμένος με την τελευταία τεχνολογία ώστε να φέρει δυνατές εικόνες ακόμα και από τις πιο απομακρυσμένες περιοχές του πλανήτη μας.

5

6 Η Greenpeace στην Ελλάδα O δυναμισμός, ο ασυμβίβαστος χαρακτήρας και το θάρρος που ξεχωρίζει την Greenpeace ταιριάζει στην ιδιοσυγκρασία μας. Γι αυτό πολύ πριν ξεκινήσει το Ελληνικό γραφείο τη δράση του, το 1988, Έλληνες αγκάλιασαν την προσπάθεια της διεθνούς Greenpeace να στήσει μια βάση στην παγωμένη Ανταρκτική καταγράφοντας τους κινδύνους που την απειλούν και υπέγραψαν την έκκληση για την προστασία αυτής της, σπάνιας σε περιβαλλοντική αξία, περιοχής. Η δράση αυτή έθεσε τις βάσεις για τη ίδρυση του Ελληνικού γραφείου της οργάνωσης, τρία χρόνια αργότερα το 1991, από τον David MacTaggard, διευθυντή της διεθνούς Greenpeace. Σύντομα ήρθε και η απόδειξη ότι αν ενώσουμε τις δυνάμεις μας μπορούμε να καταφέρουμε πολλά: υπογράφθηκε η Συνθήκη της Μαδρίτης, η οποία απαγορεύει τη βιομηχανική εκμετάλλευση της Ανταρκτικής για τα επόμενα 50 χρόνια. Σήμερα το Ελληνικό γραφείο της Greenpeace παίζει αποφασιστικό ρόλο για τη λύση των περιβαλλοντικών προβλημάτων τις χώρας μας με τέσσερις πολύ δραστήριες εκστρατείες (κλιματικές αλλαγές και ενέργεια, μεταλλαγμένα, θαλάσσια οικολογία και δίκτυο δράσης καταναλωτών). Τη δράση μας στηρίζουν πάνω από υποστηρικτές, ενώ από τη δημιουργία του γραφείου μέχρι σήμερα πάνω από άνθρωποι έχουν βοηθήσει το έργο μας. Η Greenpeace υπάρχει γιατί ο εύθραυστος πλανήτης μας χρειάζεται μια δυνατή φωνή. Χρειάζεται λύσεις. Χρειάζεται αλλαγή. Χρειάζεται δράση.

7

8 Γνωρίστε τη Greenpeace Η Greenpeace είναι μια διεθνής μη κερδοσκοπική οργάνωση που με τη δράση της αναδεικνύει τα σημαντικότερα περιβαλλοντικά προβλήματα και προωθεί αποτελεσματικές λύσεις για ένα πράσινο και ειρηνικό μέλλον. Πώς το πετυχαίνουμε αυτό; Ερευνώντας επιστημονικά τις αιτίες των περιβαλλοντικών προβλημάτων Ασκώντας πίεση σε όσους έχουν την πολιτική και οικονομική δύναμη να φέρουν αλλαγές σε εθνικό και διεθνές επίπεδο Ενθαρρύνοντας τους ανθρώπους να χρησιμοποιήσουν την καταναλωτική τους δύναμη και να επηρεάσουν έτσι την αγορά προς το καλύτερο Εκθέτοντας και αντιμετωπίζοντας μέσα από δυναμικές δράσεις την κακομεταχείριση του περιβάλλοντος Προωθώντας οικολογικά υπεύθυνες και κοινωνικά δίκαιες λύσεις που θέτουν τις βάσεις για ένα καλύτερο μέλλον για την τωρινή και τις επόμενες γενιές Φέρνοντας κοντά μας όλους όσους νοιάζονται για το περιβάλλον και θέλουν να πάρουν την κατάσταση στα χέρια τους. Η Γη χρειάζεται μια δυνατή φωνή... Τη δική μας.

9

10 Οι αρχές μας Δυναμική και ειρηνική αντιπαράθεση: Η ειρηνική δράση είναι το κεντρικό χαρακτηριστικό της Greenpeace. Για την προστασία του πλανήτη δε διστάζουμε να έρθουμε σε ειρηνική, μη-βίαιη αντιπαράθεση με όσους θέτουν σε κίνδυνο το περιβάλλον. Πιστεύουμε ότι η βία σε οποιαδήποτε μορφή της είναι λάθος επιλογή και δεν έχει κανένα αποτέλεσμα, για αυτό στις δυναμικές μας δράσεις κανείς δεν συναντά βίαιες συμπεριφορές από τους ακτιβιστές μας που είναι εκπαιδευμένοι με τις αρχές της Μη-Βίαιης Άμεσης Δράσης. Ηθική και οικονομική ανεξαρτησία: Η Greenpeace υποστηρίζεται οικονομικά αποκλειστικά και μόνο από πολίτες. Με το να μην δεχόμαστε επιχορηγήσεις από πολιτικά κόμματα, κυβερνήσεις ή εταιρίες, διατηρούμε την ανεξαρτησία της δράσης μας. Χάρη στην ηθική και οικονομική μας ανεξαρτησία έχουμε την ελευθερία να λέμε αυτό που πιστεύουμε και να μην έχουμε περιορισμούς στις πράξεις και στα λόγια μας. Η ανεξαρτησία μας δίνει κύρος και αξιοπιστία. Πάντα επιβεβαιώνουμε την καλή χρήση της οικονομικής βοήθειας που λαμβάνουμε από τους υποστηρικτές μας μέσα από τον έλεγχο των οικονομικών μας από ορκωτούς ελεγκτες. Ο ετήσιος οικονομικός μας απολογισμός δημοσιεύεται στην ιστοσελίδα μας και στο περιοδικό των υποστηρικτών μας Η δύναμη της κοινής μας δράσης: Όταν λέμε εμείς, εννοούμε εκατομμύρια ανθρώπους σαν κι εσάς που υποστηρίζουν και συμμετέχουν ενεργά στη δράση μας. Ξεκινώντας από μια μικρή παρέα από ενθουσιώδεις ανθρώπους που πήραν την πρωτοβουλία να δράσουν, η Greenpeace έχει εξελιχθεί σε μια οργάνωση που συναντά τις οικολογικές προκλήσεις του 21ου αιώνα. Ενθαρρύνουμε όλους όσους νοιάζονται για το μέλλον του πλανήτη να έρθουν κοντά μας. Μαζί μπορούμε να αντιμετωπίσουμε τα περιβαλλοντικά προβλήματα και να προτείνουμε λύσεις. Μαζί μπορούμε να γίνουμε η δύναμη που θα δημιουργήσει ένα πράσινο και ειρηνικό μέλλον.

11

12 Ποιοι είμαστε Επιστήμονες, υπάλληλοι, φοιτητές, ελεύθεροι επαγγελματίες, νοικοκυρές, ακτιβιστές, αυτοί είμαστε εμείς, οι άνθρωποι της Greenpeace. Μπορεί να μας συναντήσετε σε κεντρικούς δρόμους, σε υπουργεία, σε δυναμικές δράσεις, στις εφημερίδες και στην τηλεόραση. Θέλει πολλή προσπάθεια για να οργανωθεί μια επιτυχημένη εκστρατεία της Greenpeace, με πολλά ταλέντα να δουλεύουν μαζί για έναν κοινό σκοπό - ένα πράσινο και ειρηνικό μέλλον. Πενήντα περίπου άνθρωποι αποτελούν την καρδιά της οργάνωσης και απασχολούνται στα τμήματα εκστρατειών, επικοινωνίας και εξεύρεσης πόρων και διοίκησης. Είναι άνθρωποι με διαφορετικές εμπειρίες και δεξιότητες που αλληλοσυμπληρώνονται και ενώνονται κάτω από ένα κοινό σκοπό: να δουλέψουν κοντά στα περιβαλλοντικά προβλήματα και να φέρουν την αλλαγή προς το καλύτερο. Η δουλειά μας υποστηρίζεται από ανθρώπους κάθε κοινωνικής τάξης απ όλο το κόσμο. Πολλοί επιλέγουν να υποστηρίξουν τους στόχους μας με δωρεές, ασκώντας πίεση σε τοπικό επίπεδο, αλλά ένας συνεχώς αυξανόμενος αριθμός ανθρώπων δίνουν αρκετό από το χρόνο τους βοηθώντας μας ως εθελοντές και ακτιβιστές. Επίσης σήμερα έχουμε παγκόσμια πάνω από ένα εκατομμύριο ακτιβιστές που δραστηριοποιούνται μέσω διαδικτύου.

13

14 Πως δουλεύουμε Η δημιουργία εκστρατειών είναι σημαντική για εμάς καθώς εκφράζει την εμμονή μας και την αφοσίωση μας στο να λύσουμε τα περιβαλλοντικά προβλήματα και να δημιουργούμε στενούς δεσμούς με τους ανθρώπους που θέλουν και μπορούν να βοηθήσουν. Οι οικολογικές προκλήσεις που βιώνουμε σήμερα είναι και τοπικές και παγκόσμιες. Υπερασπιζόμαστε την φύση και προωθούμε την ειρήνη προσφέροντας λύσεις. Όχι απλά πρόχειρες διατυπώσεις ή συμβολικές χειρονομίες αλλά αληθινές, πρακτικές και μακρόβιες απαντήσεις, που είναι οικονομικά εφαρμόσιμες και κοινωνικά δίκαιες τόσο τοπικά, όσο και παγκόσμια. Όσο τα προβλήματα με τα οποία ασχολούμαστε συνεχίζουν να εξελίσσονται, τόσο θα εξελισσόμαστε κι εμείς. Συνεργαζόμαστε με μια ευρεία γκάμα ανθρώπων, κοινοτήτων και οργανισμών για να φέρουμε θετικές αλλαγές. Πιστεύουμε στη δημιουργική επικοινωνία και αντιμετώπιση που περνάει δυνατά μηνύματα και εντυπώσεις. Η δράση μας θέλουμε να εμπνέει και να ενθαρρύνει τους ανθρώπους (από τους απλούς πολίτες μέχρι τους υπουργούς και τα στελέχη εταιριών) όχι απλά να σκέφτονται διαφορετικά, αλλά να αλλάξουν τη συμπεριφορά τους προς το περιβάλλον. Η φιλοδοξία μας είναι να φέρουμε κοντά μας μια συνεχώς αναπτυσσόμενη και διευρυνόμενη κίνηση ενός μεγάλου αριθμού ευαισθητοποιημένων ανθρώπων και μαζί τους να διασφαλίσουμε ένα καλύτερο μέλλον για τον πλανήτη.

15

16 Οι εκστρατείες μας Για τις κλιματικές αλλαγές και την ενέργεια: Όταν αρχίσαμε να μιλάμε για τις κλιματικές αλλαγές ήταν ουσιαστικά άγνωστες ενώ τώρα αποτελούν την μεγαλύτερη προτεραιότητα όλων μας. Για να ανταποκριθούμε σε αυτή την πρόκληση θα πρέπει να αλλάξουμε ριζικά τον τρόπο που παράγουμε και καταναλώνουμε ενέργεια. Θα πρέπει να ξεκινήσουμε μια πραγματική Ενεργειακή Επανάσταση για να απεξαρτηθούμε από τα ορυκτά καύσιμα, να εξοικονομήσουμε ενέργεια και να καλύψουμε τις ανάγκες μας σε ενέργεια από τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Για τη θάλασσά μας: Οι θάλασσες παράγουν το 50% του οξυγόνου που χρειαζόμαστε. Κάθε δεύτερη ανάσα που παίρνουμε έχει το άρωμά τους. Γι αυτό είναι προτεραιότητά μας να γίνει η Μεσόγειος, η δική μας θάλασσα, αληθινή πηγή ζωής, καθώς εδώ ζουν περισσότερα από είδη τα οποία αντιστοιχούν στο 8-9% της παγκόσμιας βιοποικιλότητας. Προτείνουμε τη δημιουργία ενός δικτύου θαλάσσιων καταφυγίων που θα καλύπτει το 40% της έκτασής της για την προστασία της θαλάσσιας βιοποικιλότητας και ζητάμε να σταματήσει η παράλογη εκμετάλλευσή της που έχει οδηγήσει τα 4/5 των εμπορικών ψαριών της να βρίσκονται σε κίνδυνο. Για τα μεταλλαγμένα: Οι μεταλλαγμένοι οργανισμοί μπορούν να έχουν ανεξέλεγκτες συνέπειες για το φυσικό περιβάλλον και την υγεία μας. Στόχος μας είναι να διώξουμε τα μεταλλαγμένα από τα τρόφιμα και τις ζωοτροφές. Με σύμμαχους όλους εσάς, στα 10 χρόνια από τότε που ξεκίνησε η εκστρατεία τη δράση της, καταφέραμε να είμαστε η μοναδική χώρα στην Ευρώπη όπου δεν καλλιεργούνται ούτε εισάγονται μεταλλαγμένα και όλες οι νομαρχίες της έχουν ανακηρυχθεί σε Ζώνες Ελεύθερες από Μεταλλαγμένα. Στα ράφια των σουπερμάρκετ η συντριπτική πλειοψηφία των τροφίμων δεν περιέχει τέτοια συστατικά και πλέον καταφέραμε να τα διώξουμε και από την πλειοψηφία των ζωοτροφών. Δίκτυο δράσης καταναλωτών: Αλλάζοντας συνήθειες, μπορούμε να αλλάξουμε τον κόσμο. Γι αυτό, το Δίκτυο Δράσης Καταναλωτών συσπειρώνει γύρω του χιλιάδες ανθρώπους που ενώνουν τις δυνάμεις τους και γίνονται υπεύθυνοι και συνειδητοί στη δουλειά, στο σπίτι, στις διακοπές, κάθε μέρα με δράσεις που προωθούν στους στόχους των εκστρατειών μας.

17

18 Οι ιστορίες μας Ξεκινώντας την Ενεργειακή Επανάσταση Το 1991 όταν ξεκινήσαμε τη δράση μας για τις κλιματικές αλλαγές και την ενέργεια, ήμασταν πολύ μόνοι στην προσπάθεια για την καταπολέμηση της μεγαλύτερης απειλής που αντιμετωπίζει ο πλανήτης μας. Ευτυχώς, δεν ισχύει το ίδιο και σήμερα. Σύμφωνα με την έρευνα του Ευρωβαρόμετρου (Μάρτιος 2005) το 85% των Ελλήνων γνωρίζει ότι η κύρια αιτία των κλιματικών αλλαγών είναι η χρήση ορυκτών καυσίμων για παραγωγή ενέργειας και το 90% υποστηρίζει την περαιτέρω ανάπτυξη των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ). Το γεγονός αυτό μας γέμισε αισιοδοξία για να ξεκινήσουμε μαζί μια αληθινή Ενεργειακή Επανάσταση που θα αλλάξει ριζικά τον τρόπο που παράγουμε και καταναλώνουμε ενέργεια. Μέσα στη μελέτη Ενεργειακή Επανάσταση που δημοσιεύσαμε το 2006 (τελευταία ανανέωση: 11/2008) από κοινού με το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, αποδείξαμε ότι αυτό είναι εφικτό. Μέχρι το 2050 μπορούμε να μειώσουμε κατά 50% τις παγκόσμιες εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα (CO2) με τις υπάρχουσες τεχνολογίες και να καλύψουμε το 50% των ενεργειακών μας αναγκών από τις ΑΠΕ σε συνδυασμό με την εξοικονόμηση ενέργειας. Και όλα αυτά μπορούν να γίνουν χωρίς τη χρήση πυρηνικών, μιας και η έκθεση προβλέπει κλείσιμο των πυρηνικών αντιδραστήρων μέχρι το Χρειάζεται όμως πολλή δουλειά για να υλοποιηθεί το σενάριο της Ενεργειακής Επανάστασης ιδιαίτερα σε μια χώρα σαν τη δική μας όπου οι Α.Π.Ε. και η Εξοικονόμηση Ενέργειας βρίσκονται στο περιθώριο, ενώ η Ελλάδα παραμένει ενεργειακά σπάταλη και δέσμια των συμβατικών καυσίμων. Η δική σας υποστήριξη όμως μας γεμίζει ελπίδα και μας δίνει δύναμη να εντείνουμε τις προσπάθειές μας να εκμεταλλευθούμε τις ανεξάντλητες ενεργειακές δυνατότητες που μας δίνει ο αέρας και ο ήλιος και να χρησιμοποιούμε σωστά και με υπευθυνότητα την ενέργεια που χρειαζόμαστε.

19

20 Οι ιστορίες μας Κλείνοντας την πόρτα στα μεταλλαγμένα Οι ζωοτροφές που αποτελούσαν την κερκόπορτα των μεταλλαγμένων, είναι σε μεγάλο βαθμό «καθαρές» σύμφωνα με την τελευταία έκδοση του Οδηγού Καταναλωτών της Greenpeace (Ιούλιος 2008), καθώς χάρη στην κοινή μας δράση τα μεταλλαγμένα ούτε καλλιεργούνται ούτε χρησιμοποιούνται για την παρασκευή τροφίμων. Σύμφωνα με τα στοιχεία του Οδηγού Καταναλωτών, τo 70% του γάλακτος που πίνουμε προέρχεται από αγελάδες που τρέφονται με μη μεταλλαγμένες ζωοτροφές. Πως συνέβη αυτό; Ο γνωστός Οδηγός Καταναλωτών της Greenpeace ήρθε να καλύψει ένα μεγάλο κενό που υπάρχει στην ενημέρωση των καταναλωτών σχετικά με τους μεταλλαγμένους οργανισμούς και τη χρήση τους στα τρόφιμα. Για αυτό ζητάμε από τις μεγαλύτερες βιομηχανίες τροφίμων στην Ελλάδα να δώσουν πιστοποιήτικά για τη χρήση μεταλλαγμένων οργανισμών στην παραγωγή των προϊόντων τους και στις ζωοτροφές. Οι απαντήσεις τους αποτελούν τη βάση για να συνταχθεί ο οδηγός. Παράλληλα, με ελέγχους και δειγματοληπτικές αναλύσεις, προσπαθούμε να επαληθεύσουμε «του λόγου το αληθές». Σκοπός μας δεν είναι να υποκαταστήσουμε τους ελεγκτικούς μηχανισμούς, αλλά να ενημερώσουμε τους καταναλωτές και να πιέσουμε τους αρμόδιους κρατικούς φορείς. Ο Οδηγός Καταναλωτών αποτελεί ένα εργαλείο για εσάς, που διεκδικείτε το δικαίωμα στην ενημέρωση και την επιλογή. Οι καταναλωτές μπορούν να εμπλουτίσουν τον Οδηγό, να πιέσουν τις βιομηχανίες, τους εισαγωγείς, την Πολιτεία και να απαιτήσουν προϊόντα που προέρχονται από ζώα που έχουν τραφεί με καθαρές ζωοτροφές. Η έντονη αντίδραση και η επιμονή χιλιάδων καταναλωτών στην Ελλάδα ανάγκασε την πλειοψηφία των βιομηχανιών τροφίμων να παράγουν τρόφιμα χωρίς μεταλλαγμένα συστατικά και να διαθέσουν γραπτές εγγυήσεις (πιστοποιητικά και αναλύσεις από διαπιστευμένους οργανισμούς και εργαστήρια) που το αποδεικνύουν.

21

22 Οι ιστορίες μας Αλλάζοντας συνήθειες, αλλάζουμε το κλίμα Χιλιάδες σπίτια, γραφεία και καταστήματα είπαν το 2007 Ναι στην εξοικονόμηση ενέργειας και ξεκίνησαν τη δική τους Ενεργειακή Επανάσταση. Από τότε που ξεκίνησε το Πρόγραμμα Εξοικονόμησης Ενέργειας του Δικτύου Δράσης Καταναλωτών, χιλιάδες συμπολίτες μας υιοθέτησαν τις 10+1 συμβουλές μας αποφεύγοντας την έκλυση περισσότερων από τόνων διοξειδίου του άνθρακα (CO2) στην ατμόσφαιρα. Παράλληλα, 4 μεγάλες αλυσίδες σουπερμάρκετ έχουν ήδη δεσμευθεί ύστερα από τις δράσεις μας, να αποσύρουν τους ενεργειακά σπάταλους λαμπτήρες πυρακτώσεως μέχρι το 2010! Ο στόχος μας είναι απλός: να σταματήσει η τεράστια σπατάλη ενέργειας που οφείλεται στις ηλεκτρικές συσκευές και τον τρόπο που τις χρησιμοποιούμε. Ξεκινήσαμε λοιπόν την πιο μεγάλη στα χρονικά του γραφείου μας εκστρατεία επικοινωνίας μέσα από μια διαφημιστική καμπάνια με μήνυμα Καιρός για δράση! που παρουσιάστηκε από την τηλεόραση, το ραδιόφωνο, τα περιοδικά και τις εφημερίδες, τους κινηματογράφους και με αφίσες σε όλη την Ελλάδα. Ενώ παράλληλα η Ομάδα Δράσης για την Εξοικονόμηση Ενέργειας βρέθηκε για ένα χρόνο παντού σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη ενημερώνοντας τους καταναλωτές. Το ορμητήριό μας αποτέλεσε η ιστοσελίδα μας για τις κλιματικές αλλαγές, που έγινε το σημείο συνάντησης για χιλιάδες ανθρώπους που θέλησαν να μάθουν περισσότερα και να ανταλλάξουν απόψεις. Παράλληλα, πιέσαμε τις αλυσίδες σούπερμάρκετ να δεσμευθούν ότι θα αποσύρουν από τα ράφια τους τις ενεργοβόρες λάμπες πυρακτώσεως, μέσα από επαφές με υψηλά στελέχη τους και δημιουργικές δυναμικές δράσεις. Στο πλευρό μας στάθηκαν χιλιάδες καταναλωτές που ενημερώθηκαν από την ακούραστη Ομάδα Δράσης για την Εξοικονόμηση Ενέργειας!

23

24 Οι ιστορίες μας Προστατεύοντας τα υποθαλάσσια λιβάδια της Ποσειδωνίας Το καλοκαίρι του 2008 είχαμε την ευκαιρία να κάνουμε μια βουτιά σε έναν μαγευτικό υποβρύχιο κόσμο για να χαρτογραφήσουμε την θαλάσσια περιοχή γύρω από την Άνδρο. Μείναμε άναυδοι μπροστά στην ομορφιά των υποθαλάσσιων λιβαδιών Ποσειδωνίας, νιώσαμε όμως ταυτόχρονα μεγάλη ανησυχία για το μέλλον τους. Η ιδέα για το ταξίδι στη συγκεκριμένη περιοχή προήλθε από τους ανθρώπους που βιώνουν την καταστροφή του θαλάσσιου κόσμου, της Ομοσπονδίας Παράκτιων Αλιέων Νοτίου Αιγαίου και ενισχύθηκε από την πολύτιμη βοήθεια του Δρ. Π. Παναγιωτίδη και ομάδας εθελοντών επιστημόνων καθώς και από εκατοντάδες ευαισθητοποιημένους κατοίκους της Άνδρου και της Σύρου που συναντήσαμε στο ταξίδι μας. Οι δικές τους ανησυχίες επιβεβαιώθηκαν από τις δικές μας διαπιστώσεις για την κατάσταση της Ποσειδωνίας στην περιοχή. Αν και παραμένει ακόμα ένας υποθαλάσσιος παράδεισος, απουσιάζουν από τα λιβάδια της τα μεγάλα ψάρια, αποδεικνύοντας ότι στα νερά των Βορείων Κυκλάδων υπάρχουν ήδη έντονα σημάδια υπεραλίευσης. Η Ποσειδωνία δεν είναι άλλη από την γνωστή μας φυκιάδα, και αποτελεί πηγή ζωής για μας και τις θάλασσές μας. Η Ποσειδωνία δημιουργεί υποθαλάσσια λιβάδια τεράστιας περιβαλλοντικής σημασίας, αντίστοιχης με τα δάση της στεριάς. Η ρύπανση, τα έργα στην ακτογραμμή και η υπεραλίευση είναι οι σημαντικότερες απειλές για το μέλλον αυτού του ευαίσθητου φυτού της θάλασσας. Χρειάζονται μόνο λίγα λεπτά για να καταστραφούν τα λιβάδια της Ποσειδωνίας και δεκάδες χρόνια για να αποκατασταθούν. Μέτρα για την προστασία αυτών των οικοτόπων προτεραιότητας, όπως χαρακτηρίζονται από την σχετική Οδηγία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, υπάρχουν. Βασική προϋπόθεση όμως είναι να υπάρχουν χαρτογραφημένες περιοχές λιβαδιών και στην χώρα μας αυτή τη στιγμή μόνο το 10-20% των λιβαδιών Ποσειδωνίας είναι χαρτογραφημένο και προστατεύεται. Για αυτό, ο τελευταίος σταθμός του ταξιδιού θα είναι η Αθήνα όπου θα καταθέσουμε στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης το χάρτη της Ποσειδωνίας της Άνδρου, με στόχο να δημιουργηθεί το πρώτο θαλάσσιο καταφύγιο στην ευαίσθητη αυτή περιοχή των Κυκλάδων.

25 Το έντυπο αυτό δημιουργήθηκε με σεβασμό προς το περιβάλλον, χρησιμοποιώντας χαρτιά από ελεγχόμενες φυτείες δασών, τα οποία δεν έχουν υποστεί λεύκανση με χλώριο. Για να περιορίσουμε τη χρήση χαρτιού, το έντυπο τυπώθηκε σε περιορισμένα αντίτυπα και αντίγραφό αυτού μπορείτε να βρείτε ψηφιακά ανά πάσα στιγμή στην ιστοσελίδα της Greenpeace, Ευχαριστούμε θερμά το Myrmigi Design House για τον σχεδιασμό και τη δημιουργία του παρόντος προωθητικού υλικού καθώς και την άψογη συνεργασία κατά τη διάρκεια των τελευταίων μηνών. Το υλικό αυτό έχει παραχθεί χάρη στην οικονομική υποστήριξη των χιλιάδων υποστηρικτών μας, που μοιράζονται μαζί μας τις ίδιες ανησυχίες για το μέλλον του πλανήτη μας.

26 Κλεισόβης 9, Αθήνα Τηλ.: Fax: Υποστηρίξτε τη δράση μας: Σχεδιασμός Εντύπου: Myrmigi Design House Εκτύπωση / Παραγωγή: ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΣ Α.Ε. info@metropolispress.gr

Η αποστολή: Οι στόχοι:

Η αποστολή: Οι στόχοι: ΒΑΛΕΝΤΙΝΑ ΔΙΝΑΜΑΡΚΑ Είναι το ανεξάρτητο Ελληνικό τμήμα του παγκόσμιου δικτύου του WWF. Διατηρούν στο ακέραιο την αυτοδιοίκησή τους και τη δυνατότητα να διαμορφώνουν τις δικές τους προτεραιότητες. Ταυτόχρονα

Διαβάστε περισσότερα

Απολογισμός. greenpeace.gr

Απολογισμός. greenpeace.gr 0 7 greenpeace.gr 02 Δράσης Η Greenpeace είναι μια διεθνής μη κερδοσκοπική οργάνωση που με τη δράση της αναδεικνύει τα σημαντικότερα περιβαλλοντικά προβλήματα και προωθεί αποτελεσματικές λύσεις για ένα

Διαβάστε περισσότερα

Σώζουν το περιβάλλον μας!!!

Σώζουν το περιβάλλον μας!!! Σώζουν το περιβάλλον μας!!! Η WWF (World Wide Fund for Nature ή World Wildlife Fund- Παγκόσμιο ταμείο για την φύση) είναι διεθνής μη κυβερνητικός οργάνισμός για την διατήρηση, έρευνα και αποκατάσταση του

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΛΟΓΟΣ Η ΙΔΡΥΣΗ ΤΗΣ GREENPEACE

ΠΡΟΛΟΓΟΣ Η ΙΔΡΥΣΗ ΤΗΣ GREENPEACE ΠΡΟΛΟΓΟΣ 1 Το φυσικό περιβάλλον είναι το σύνολο των φυτικών και ζωικών οργανισμών. Είναι ο χώρος όπου γεννιέται, αναπτύσσεται και πεθαίνει ο άνθρωπος, γι αυτό είναι χρέος μας να το προστατέψουμε. Η ΙΔΡΥΣΗ

Διαβάστε περισσότερα

Συμβολή στην Χαρτογράφηση Θαλάσσιων Οικοτόπων των Όρμων Κορθίου και Χώρας Άνδρου (Νοτιοανατολική Άνδρος, Κυκλάδες)

Συμβολή στην Χαρτογράφηση Θαλάσσιων Οικοτόπων των Όρμων Κορθίου και Χώρας Άνδρου (Νοτιοανατολική Άνδρος, Κυκλάδες) Συμβολή στην Χαρτογράφηση Θαλάσσιων Οικοτόπων των Όρμων Κορθίου και Χώρας Άνδρου (Νοτιοανατολική Άνδρος, Κυκλάδες) 1 1. Εισαγωγή Οι θαλάσσιοι τύποι οικοτόπων αποτελούν τμήμα του Παραρτήματος Ι της Οδηγίας

Διαβάστε περισσότερα

Λιθάνθρακας. Τι σημαίνει για τη ζωή μας;

Λιθάνθρακας. Τι σημαίνει για τη ζωή μας; Λιθάνθρακας Τι σημαίνει για τη ζωή μας; Σεπτέμβριος 2008 Ενεργειακή Επανάσταση Τώρα! Κείμενο - επιμέλεια: Στέλιος Ψωμάς Σεπτέμβριος 2008 Ελληνικό Γραφείο Greenpeace Κλεισόβης 9, 10677 Αθήνα Τ: 210 38 40

Διαβάστε περισσότερα

ΦΥΣΑ ΑΕΡΑΚΙ ΦΥΣΑ ΜΕ!

ΦΥΣΑ ΑΕΡΑΚΙ ΦΥΣΑ ΜΕ! ΦΥΣΑ ΑΕΡΑΚΙ ΦΥΣΑ ΜΕ! Το 2019 θα το θυμόμαστε ως την χρονιά που κάτι άλλαξε. Τα παιδιά βγήκαν στους δρόμους απαιτώντας από τους μεγάλους να δράσουν κατά της κλιματικής αλλαγής. Αυτό το βιβλίο που κρατάτε

Διαβάστε περισσότερα

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΝΟΤΙΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΝΟΤΙΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΝΟΤΙΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ 18 Φεβρουαρίου 2013 Εισήγηση του Περιφερειάρχη Νοτίου Αιγαίου Γιάννη ΜΑΧΑΙΡΙ Η Θέμα: Ενεργειακή Πολιτική Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου Η ενέργεια μοχλός Ανάπτυξης

Διαβάστε περισσότερα

Yπεραλίευση. Η Ευρώπη οφείλει να ξαναδώσει ζωή στις θάλασσες

Yπεραλίευση. Η Ευρώπη οφείλει να ξαναδώσει ζωή στις θάλασσες Yπεραλίευση Η Ευρώπη οφείλει να ξαναδώσει ζωή στις θάλασσες Στοιχεία και στατιστικά Τα εννέα στα δέκα Ευρωπαϊκά ιχθυαποθέματα υπεραλιεύονται (Ευρωπαϊκή Επιτροπή, 2009). Η υπεραλίευση κοστίζει παγκοσμίως

Διαβάστε περισσότερα

ΙΝΔΙΑΝΟΣ ΣΙΑΤΛ: Ένα παλιό μήνυμα για το σύγχρονο κόσμο

ΙΝΔΙΑΝΟΣ ΣΙΑΤΛ: Ένα παλιό μήνυμα για το σύγχρονο κόσμο ΙΝΔΙΑΝΟΣ ΣΙΑΤΛ: Ένα παλιό μήνυμα για το σύγχρονο κόσμο Εργασία στο μάθημα της Λογοτεχνίας Βασιλική Χανή Β4 WWF Ελλάς Κάποια ιστορικά στοιχεία Η δράση στην Ελλάδα ξεκινά το 1969 με την αποκατάσταση τού

Διαβάστε περισσότερα

ΓΙΑ ΝΑ ΣΥΝΕΧΙΣΕΙ ΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΝΑ ΜΑΣ ΕΠΙΒΡΑΒΕΥΕΙ... ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΟΥΜΕ ΕΝΕΡΓΕΙΑ & ΝΕΡΟ ΜΗ ΧΑΝΕΙΣ ΑΛΛΟ ΧΡΟΝΟ!

ΓΙΑ ΝΑ ΣΥΝΕΧΙΣΕΙ ΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΝΑ ΜΑΣ ΕΠΙΒΡΑΒΕΥΕΙ... ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΟΥΜΕ ΕΝΕΡΓΕΙΑ & ΝΕΡΟ ΜΗ ΧΑΝΕΙΣ ΑΛΛΟ ΧΡΟΝΟ! ΓΙΑ ΝΑ ΣΥΝΕΧΙΣΕΙ ΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΝΑ ΜΑΣ ΕΠΙΒΡΑΒΕΥΕΙ... ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΟΥΜΕ ΕΝΕΡΓΕΙΑ & ΝΕΡΟ ΜΗ ΧΑΝΕΙΣ ΑΛΛΟ ΧΡΟΝΟ! ΒΙΩΣΙΜΟΤΗΤΑ: Η ΕΤΑΙΡΙΚΗ ΑΞΙΑ ΠΟΥ ΜΟΙΡΑΖΕΤΑΙ - Μια εταιρία δεν μπορεί να θεωρείται «πράσινη» αν δεν

Διαβάστε περισσότερα

Το θέμα με το οποίο επιλέξαμε να ασχοληθούμε κατά τη φετινή χρονιά είναι: «Ενέργεια Τρόποι εξοικονόμησής της».

Το θέμα με το οποίο επιλέξαμε να ασχοληθούμε κατά τη φετινή χρονιά είναι: «Ενέργεια Τρόποι εξοικονόμησής της». Το σχολείο μας συνεχίζει φέτος, για τρίτη σχολική χρονιά, να συμμετέχει στο Ευρωπαϊκό εκπαιδευτικό και περιβαλλοντικό Πρόγραμμα Οικολoγικά Σχολεία, το οποίο προσφέρει στους μαθητές μια νέα εμπειρία. Το

Διαβάστε περισσότερα

ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΣΙΚΗ ΤΝΕΙΔΗΗ ΣΗ ΚΑΜΑΡΙΔΗ GLOBAL WIRE ΑΒΕΕ

ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΣΙΚΗ ΤΝΕΙΔΗΗ ΣΗ ΚΑΜΑΡΙΔΗ GLOBAL WIRE ΑΒΕΕ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΣΙΚΗ ΤΝΕΙΔΗΗ ΣΗ ΚΑΜΑΡΙΔΗ GLOBAL WIRE ΑΒΕΕ Νοιαζόμαστε για το περιβάλλον. Φροντίζουμε την περιοχή μας. Παίρνουμε συνεχώς πρωτοβουλίες που αλλάζουν τον τρόπο που δουλεύουμε και αναβαθμίζουν τη

Διαβάστε περισσότερα

ΓΣΕΕ-GREENPEACE-ATTAC Ελλάς

ΓΣΕΕ-GREENPEACE-ATTAC Ελλάς ΓΣΕΕ-GREENPEACE-ATTAC Ελλάς Το Πρωτόκολλο του Κιότο Μια πρόκληση για την ανάπτυξη και την απασχόληση «Από το Ρίο στο Γιοχάνεσµπουργκ και πέρα από το Κιότο. Ποιο µέλλον για τον Πλανήτη;» ρ Μιχαήλ Μοδινός

Διαβάστε περισσότερα

Η WWF είναι μια περιβαλλοντική οργάνωση η οποία προστατεύει τα δάση,τις θάλασσες,τους υγροτόπους αλλά και τα απειλούμενα είδη, όπως τη φώκια, τη

Η WWF είναι μια περιβαλλοντική οργάνωση η οποία προστατεύει τα δάση,τις θάλασσες,τους υγροτόπους αλλά και τα απειλούμενα είδη, όπως τη φώκια, τη Η WWF είναι μια περιβαλλοντική οργάνωση η οποία προστατεύει τα δάση,τις θάλασσες,τους υγροτόπους αλλά και τα απειλούμενα είδη, όπως τη φώκια, τη χελώνα καρέτα καρέτα κ.ά. Επίσης, φέρνει τον άνθρωπο στο

Διαβάστε περισσότερα

ΗΝΩΜΕΝΟ ΒΑΣΙΛΕΙΟ ΕΘΝΙΚΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΓΙΑ ΤΟ ΑΕΙΦΟΡΟ ΣΧΟΛΕΙΟ: ΟΙ ΟΧΤΩ ΠΥΛΕΣ

ΗΝΩΜΕΝΟ ΒΑΣΙΛΕΙΟ ΕΘΝΙΚΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΓΙΑ ΤΟ ΑΕΙΦΟΡΟ ΣΧΟΛΕΙΟ: ΟΙ ΟΧΤΩ ΠΥΛΕΣ ΗΝΩΜΕΝΟ ΒΑΣΙΛΕΙΟ ΕΘΝΙΚΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΓΙΑ ΤΟ ΑΕΙΦΟΡΟ ΣΧΟΛΕΙΟ: ΟΙ ΟΧΤΩ ΠΥΛΕΣ http://www.teachernet.gov.uk/sustainableschools/ Μετάφραση από τα αγγλικά: Ειρήνη Λυμπέρη ΤΙ ΕΙΝΑΙ Η ΑΕΙΦΟΡΟΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗ; Η αειφόρος

Διαβάστε περισσότερα

ΕΥΡΩΒΑΡΟΜΕΤΡΟ 74. Φθινόπωρο 2010 ΚΥΠΡΟΣ ΤΗΣ ΚΥΠΡΙΑΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ) Μαρτίου 2011 ΕΘΝΙΚΗ ΑΝΑΛΥΣΗ ΚΥΡΙΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ

ΕΥΡΩΒΑΡΟΜΕΤΡΟ 74. Φθινόπωρο 2010 ΚΥΠΡΟΣ ΤΗΣ ΚΥΠΡΙΑΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ) Μαρτίου 2011 ΕΘΝΙΚΗ ΑΝΑΛΥΣΗ ΚΥΡΙΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΕΥΡΩΒΑΡΟΜΕΤΡΟ 74 ΚΟΙΝΗ ΓΝΩΜΗ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΑΙΚΗ ΕΝΩΣΗ Φθινόπωρο 2010 ΕΘΝΙΚΗ ΑΝΑΛΥΣΗ ΚΥΡΙΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΚΥΠΡΟΣ (ΠΕΡΙΟΧΕΣ ΕΛΕΓΧΟΜΕΝΕΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΤΗΣ ΚΥΠΡΙΑΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ) Μαρτίου 2011 Αντιπροσωπεία της

Διαβάστε περισσότερα

ΕΡΓΑΣΙΕΣ. Α ομάδα. Αφού επιλέξεις τρία από τα παραπάνω αποσπάσματα που σε άγγιξαν περισσότερο, να καταγράψεις τις δικές σου σκέψεις.

ΕΡΓΑΣΙΕΣ. Α ομάδα. Αφού επιλέξεις τρία από τα παραπάνω αποσπάσματα που σε άγγιξαν περισσότερο, να καταγράψεις τις δικές σου σκέψεις. Α ομάδα ΕΡΓΑΣΙΕΣ 1. Η συγγραφέας του βιβλίου μοιράζεται μαζί μας πτυχές της ζωής κάποιων παιδιών, άλλοτε ευχάριστες και άλλοτε δυσάρεστες. α) Ποια πιστεύεις ότι είναι τα μηνύματα που θέλει να περάσει μέσα

Διαβάστε περισσότερα

ενεργειακό περιβάλλον

ενεργειακό περιβάλλον Προστατεύει το ενεργειακό περιβάλλον Αλλάζει τη ζωή μας www.epperaa.gr www.ypeka.gr Ε.Π. «Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη» 2007-2013 Το ΕΠΠΕΡΑΑ δημιουργεί ένα βιώσιμο Ενεργειακό Περιβάλλον βελτιώνει την

Διαβάστε περισσότερα

Μήνυμα από τη Φουκουσίμα: Οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας είναι το μέλλον!

Μήνυμα από τη Φουκουσίμα: Οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας είναι το μέλλον! Μήνυμα από τη Φουκουσίμα: Οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας είναι το μέλλον! Οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας είναι μία βιώσιμη λύση για να αντικατασταθούν οι επικίνδυνοι και πανάκριβοι πυρηνικοί και ανθρακικοί

Διαβάστε περισσότερα

Τί είναι οι μεταλλαγμένες τροφές; (Γεωργία Αποστόλου)

Τί είναι οι μεταλλαγμένες τροφές; (Γεωργία Αποστόλου) Τί είναι οι μεταλλαγμένες τροφές; (Γεωργία Αποστόλου) Date : Φεβρουαρίου 9, 2009 Οι καλλιέργειες γενετικώς μεταλλαγμένων προϊόντων αποτελούν, πλέον, τον νέο μεγάλο κίνδυνο για το περιβάλλον και την υγεία

Διαβάστε περισσότερα

ΦΥΣΗ ΚΑΙ ΒΙΟΠΟΙΚΙΛΟΤΗΤΑ. Τι έχετε να κερδίσετε;

ΦΥΣΗ ΚΑΙ ΒΙΟΠΟΙΚΙΛΟΤΗΤΑ. Τι έχετε να κερδίσετε; ΦΥΣΗ ΚΑΙ ΒΙΟΠΟΙΚΙΛΟΤΗΤΑ Τι έχετε να κερδίσετε; Η βιοποικιλότητα είναι η πολυμορφία της ζωής στον πλανήτη μας. Είναι η βάση της ευεξίας και της οικονομίας μας Εξαρτώμαστε από τη φύση για την τροφή, το νερό,

Διαβάστε περισσότερα

2015 Η ενέργεια είναι δανεική απ τα παιδιά μας

2015 Η ενέργεια είναι δανεική απ τα παιδιά μας Εκπαιδευτικά θεματικά πακέτα (ΚΙΤ) για ευρωπαϊκά θέματα Τ4Ε 2015 Η ενέργεια είναι δανεική απ τα παιδιά μας Teachers4Europe Οδηγιεσ χρησησ Το αρχείο που χρησιμοποιείτε είναι μια διαδραστική ηλεκτρονική

Διαβάστε περισσότερα

ενεργειακή επανάσταση ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗ ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΤΡΙΑ ΒΗΜΑΤΑ ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΗΣΗ ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΜΕΤΑΦΟΡΕΣ

ενεργειακή επανάσταση ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗ ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΤΡΙΑ ΒΗΜΑΤΑ ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΗΣΗ ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΜΕΤΑΦΟΡΕΣ ενεργειακή επανάσταση 3 ΜΙΑ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗ ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΤΡΙΑ ΒΗΜΑΤΑ ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΗΣΗ ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΜΕΤΑΦΟΡΕΣ Ενεργειακή Επανάσταση Τεχνική έκθεση που δείχνει τον τρόπο με τον οποίον εξασφαλίζεται ενεργειακή επάρκεια παγκοσμίως

Διαβάστε περισσότερα

Η εταιρία εφαρµόζει σχετικό σύστηµα κυρώσεων. 7. Πραγµατοποιεί η εταιρεία σας δειγµατοληπτικές αναλύσεις σε εργαστήρια διαπιστευµένα για µεταλλαγµένα,

Η εταιρία εφαρµόζει σχετικό σύστηµα κυρώσεων. 7. Πραγµατοποιεί η εταιρεία σας δειγµατοληπτικές αναλύσεις σε εργαστήρια διαπιστευµένα για µεταλλαγµένα, ΕΡΩΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ ΓΙΑ ΕΤΑΙΡΙΕΣ ΧΩΡΙΣ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗ ΑΒΓΑ ΕΤΑΙΡΙΑ: MEGAFARM 1. Σε περίπτωση που έως σήµερα δεν έχετε προχωρήσει σε πιστοποίηση από φορέα ελέγχου και πιστοποίησης, σκοπεύετε να προχωρήσετε στο

Διαβάστε περισσότερα

EL Eνωμένη στην πολυμορφία EL B8-0184/16. Τροπολογία

EL Eνωμένη στην πολυμορφία EL B8-0184/16. Τροπολογία 12.3.2019 B8-0184/16 16 Παράγραφος 5 ε (νέα) 5ε. σημειώνει ότι οι μέθοδοι αυτές περιλαμβάνουν τη χρήση ορισμένων τεχνολογιών εξάλειψης του άνθρακα, μεταξύ άλλων μέσω της δέσμευσης και αποθήκευσης ή της

Διαβάστε περισσότερα

Ιανουάριος 2019 Κείμενο / επιμέλεια: Τάκης Γρηγορίου, Δημήτρης Ιμπραήμ Τεχνικός σύμβουλος σε θέματα ΑΠΕ: Στέλιος Ψωμάς

Ιανουάριος 2019 Κείμενο / επιμέλεια: Τάκης Γρηγορίου, Δημήτρης Ιμπραήμ Τεχνικός σύμβουλος σε θέματα ΑΠΕ: Στέλιος Ψωμάς H ηλιακή κοινωνική πολιτική στην Ελλάδα Μία πρόταση για ένα πράσινο κοινωνικό τιμολόγιο 2 3 Πως η χώρα μας μπορεί να βοηθήσει 340.000 ευάλωτα νοικοκυριά να αφήσουν οριστικά πίσω τους την εξάρτηση από το

Διαβάστε περισσότερα

ENERGYFORUM «ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΗΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑ» Αθήνα Δημήτρης Καλογερόπουλος Πρόεδρος Ε.Ε.Τ.Α.Α. ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΣΊΑ ΚΑΙ ΚΤΚΛΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ENERGYFORUM «ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΗΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑ» Αθήνα Δημήτρης Καλογερόπουλος Πρόεδρος Ε.Ε.Τ.Α.Α. ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΣΊΑ ΚΑΙ ΚΤΚΛΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ENERGYFORUM «ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΗΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑ» Αθήνα 14-11-2017 Δημήτρης Καλογερόπουλος Πρόεδρος Ε.Ε.Τ.Α.Α. ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΣΊΑ ΚΑΙ ΚΤΚΛΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ Σο μεγάλο θέμα που έχει να κάνει με την προστασία του περιβάλλοντος

Διαβάστε περισσότερα

Τεχνολογίες Πληροφορικής και Επικοινωνιών και Περιβάλλον: Μπορούμε όλοι να συμβάλλουμε (για την οικολογικότερη εφαρμογή τους)

Τεχνολογίες Πληροφορικής και Επικοινωνιών και Περιβάλλον: Μπορούμε όλοι να συμβάλλουμε (για την οικολογικότερη εφαρμογή τους) Τεχνολογίες Πληροφορικής και Επικοινωνιών και Περιβάλλον: Μπορούμε όλοι να συμβάλλουμε (για την οικολογικότερη εφαρμογή τους) Ανδρέας Σουρής Ηλεκτρονικός Μηχανικός, M.Sc., e-tee Ειδικός Σύμβουλος ΤΠΕ Λογισμικό

Διαβάστε περισσότερα

Φαινόμενο του Θερμοκηπίου

Φαινόμενο του Θερμοκηπίου Φαινόμενο του Θερμοκηπίου Εργασία των μαθητών :Παράσογλου Χρύσανθος, Παρασχάκη Αλεξάνδρα, Τσαλίκογλου Αντιγόνη, Χίντρι Έγκι 3 ο Γυμνάσιο Καβάλας Σχολικό έτος 2017-2018 Καθηγητής : Χατζηαντωνίου Αλέξανδρος

Διαβάστε περισσότερα

ΕΡΩΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ ΓΙΑ ΦΡΕΣΚΟ ΓΑΛΑ ΜΕ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗ ΕΤΑΙΡΙΑ: Ω ΩΝΗ 1. Είναι πιστοποιηµένη η εταιρεία σας από φορέα ελέγχου και πιστοποίησης για χρήση µη µεταλλαγµένης σόγιας και καλαµποκιού στις ζωοτροφές µε

Διαβάστε περισσότερα

Κυρίες και Κύριοι Σύνεδροι,

Κυρίες και Κύριοι Σύνεδροι, Ομιλία της Υπουργού Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής Τίνας Μπιρμπίλη, στο 14 ο Εθνικό Συνέδριο Ενέργειας του Ινστιτούτου Ενέργειας Νοτιοανατολικής Ευρώπης Την Τρίτη 10 Νοεμβρίου 2009 Κυρίες

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ Ένα από τα σοβαρότερα προβλήματα που αντιμετωπίζει σήμερα ο άνθρωπος σε παγκόσμιο επίπεδο είναι η διασάλευση της ισορροπίας των οικοσυστημάτων και η εν γένει περιβαλλοντική

Διαβάστε περισσότερα

«ΑΓΝΩΣΤΟΙ ΑΝΑΜΕΣΑ ΜΑΣ»

«ΑΓΝΩΣΤΟΙ ΑΝΑΜΕΣΑ ΜΑΣ» «ΑΓΝΩΣΤΟΙ ΑΝΑΜΕΣΑ ΜΑΣ» ΤΑΞΗ Γ1 2 ο Δ Σ ΓΕΡΑΚΑ ΔΑΣΚ:Αθ.Κέλλη ΘΕΩΡΗΤΙΚΗ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗ Κατά τη διάρκεια της περσινής σχολικής χρονιάς η τάξη μας ασχολήθηκε με την ανάγνωση και επεξεργασία λογοτεχνικών βιβλίων

Διαβάστε περισσότερα

Κλιματικές αλλαγές σε σχέση με την οικονομία και την εναλλακτική μορφή ενέργειας. Μπασδαγιάννης Σωτήριος - Πετροκόκκινος Αλέξανδρος

Κλιματικές αλλαγές σε σχέση με την οικονομία και την εναλλακτική μορφή ενέργειας. Μπασδαγιάννης Σωτήριος - Πετροκόκκινος Αλέξανδρος Κλιματικές αλλαγές σε σχέση με την οικονομία και την εναλλακτική μορφή ενέργειας Μπασδαγιάννης Σωτήριος - Πετροκόκκινος Αλέξανδρος Ιούνιος 2014 Αρχή της οικολογίας ως σκέψη Πρώτος οικολόγος Αριστοτέλης

Διαβάστε περισσότερα

KΛΙΜΑΤΙΚΗ ΑΛΛΑΓΗ. Eιδικό Ευρωβαρόμετρο Άνοιξη 2008 Πρώτα ανεπεξέργαστα αποτελέσματα: Ευρωπαϊκός μέσος όρος και κύριες εθνικές τάσεις

KΛΙΜΑΤΙΚΗ ΑΛΛΑΓΗ. Eιδικό Ευρωβαρόμετρο Άνοιξη 2008 Πρώτα ανεπεξέργαστα αποτελέσματα: Ευρωπαϊκός μέσος όρος και κύριες εθνικές τάσεις Γενική Διεύθυνση Επικοινωνίας ΜΟΝΑΔΑ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗΣ ΤΗΣ ΚΟΙΝΗΣ ΓΝΩΜΗΣ Βρυξέλλες, 30 Ιουνίου 2008 KΛΙΜΑΤΙΚΗ ΑΛΛΑΓΗ Eιδικό Ευρωβαρόμετρο 300 - Άνοιξη 2008 Πρώτα ανεπεξέργαστα αποτελέσματα: Ευρωπαϊκός μέσος

Διαβάστε περισσότερα

«Κλιματική ή Αλλαγή: Δείκτες και Γεγονότα»

«Κλιματική ή Αλλαγή: Δείκτες και Γεγονότα» «Κλιματική ή Αλλαγή: Δείκτες και Γεγονότα» του Δημήτρη Κοσμά, icsd07055@icsd.aegean.gr d και της Γεωργίας Πολυζώη, icsd07105@icsd.aegean.gr 1 Δείκτης: Επιφανειακή Θερμοκρασία Ως μέση επιφανειακή θερμοκρασία,

Διαβάστε περισσότερα

Η θεσμοθέτηση Θαλάσσιας Προστατευόμενης Περιοχής στη Σαντορίνη, η εμπειρία της bottom-up προσέγγισης

Η θεσμοθέτηση Θαλάσσιας Προστατευόμενης Περιοχής στη Σαντορίνη, η εμπειρία της bottom-up προσέγγισης Η θεσμοθέτηση Θαλάσσιας Προστατευόμενης Περιοχής στη Σαντορίνη, η εμπειρία της bottom-up προσέγγισης Βαγγέλης Παράβας, Ανθή Αρβανίτη, Μαίρη Ζώτου, Ελβίρα Καλογεράτου, Δημήτρης Καμπανός, Παρασκευή Νομικού,

Διαβάστε περισσότερα

Η Μαρίνα Γιώτη στο agrinio-life Συνέντευξη στην Ιουλία Ιωάννου

Η Μαρίνα Γιώτη στο agrinio-life Συνέντευξη στην Ιουλία Ιωάννου Ημερομηνία 28/07/2015 Μέσο Συντάκτης Link http://agrinio-life.gr/ Ιουλία Ιωάννου http://goo.gl/kpy6j7 Η Μαρίνα Γιώτη στο agrinio-life Συνέντευξη στην Ιουλία Ιωάννου 171 Views July 28, 2015 No Comments

Διαβάστε περισσότερα

Κλιματική Αλλαγή: Φυσική διαδικασία ή ανθρώπινη επέμβαση;

Κλιματική Αλλαγή: Φυσική διαδικασία ή ανθρώπινη επέμβαση; Κλιματική Αλλαγή: Φυσική διαδικασία ή ανθρώπινη επέμβαση; TοΦαινόμενοΘερμοκηπίου Ηλιακή ακτινοβολία διαπερνάει την ατμόσφαιρα της Γης Μέρος της ηλιακής ακτινοβολίας ανακλάται από τη Γη και την ατμόσφαιρα

Διαβάστε περισσότερα

Προστατεύει το. περιβάλλον. Αλλάζει τη. ζωή μας.

Προστατεύει το. περιβάλλον. Αλλάζει τη. ζωή μας. Προστατεύει το περιβάλλον Αλλάζει τη ζωή μας www.epperaa.gr www.ypeka.gr Ε.Π. «Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη» 2007-2013 αξιοποιεί τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας Με την αξιοποίηση των ΑΠΕ αναδεικνύεται

Διαβάστε περισσότερα

Eκπαίδευση για τη βιώσιμη ανάπτυξη και αναλυτικό πρόγραμμα

Eκπαίδευση για τη βιώσιμη ανάπτυξη και αναλυτικό πρόγραμμα Eκπαίδευση για τη βιώσιμη ανάπτυξη και αναλυτικό πρόγραμμα Οι παρακάτω διαφάνειες αποτελούν προϊόν μελέτης και αποδελτίωσης του Προγράμματος Σπουδών Περιβάλλον και Εκπαίδευση για την Αειφόρο Ανάπτυξη Υποχρεωτικής

Διαβάστε περισσότερα

THE ECONOMIST ΟΜΙΛΙΑ STEVE WELLS GLOBAL FUTURIST, COO, FAST FUTURE, UK

THE ECONOMIST ΟΜΙΛΙΑ STEVE WELLS GLOBAL FUTURIST, COO, FAST FUTURE, UK THE ECONOMIST ΟΜΙΛΙΑ STEVE WELLS GLOBAL FUTURIST, COO, FAST FUTURE, UK SECOND YOUTH SUMMIT THE FUTURE WORKPLACE: THE NEW JOBS THE NEW SKILLS The youth takes over ΠΕΜΠΤΗ 28 ΜΑΡΤΙΟΥ 2019 1 THE ECONOMIST

Διαβάστε περισσότερα

Έντιμε κύριε Πρόεδρε της Δημοκρατίας, Έντιμοι κύριοι Υπουργοί. Έντιμοι κύριοι Βουλευτές, Κυρίες και Κύριοι,

Έντιμε κύριε Πρόεδρε της Δημοκρατίας, Έντιμοι κύριοι Υπουργοί. Έντιμοι κύριοι Βουλευτές, Κυρίες και Κύριοι, ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ AVRUPA KOMİSYONU EUROPEAN COMMISSION ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΕΙΑ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ KIBRIS TEMSİLCİLİĞİ REPRESENTATION IN CYPRUS Επίσημη έναρξη της λειτουργίας του Ενεργειακού Γραφείου Πολιτών Χαιρετισμός

Διαβάστε περισσότερα

ZA5223. Flash Eurobarometer 290 (Attitudes of Europeans Towards the Issue of Biodiversity, wave 2) Country Specific Questionnaire Greece

ZA5223. Flash Eurobarometer 290 (Attitudes of Europeans Towards the Issue of Biodiversity, wave 2) Country Specific Questionnaire Greece ZA5223 Flash Eurobarometer 290 (Attitudes of Europeans Towards the Issue of Biodiversity, wave 2) Country Specific Questionnaire Greece FLASH 290 BIODIVERSITY Q1. Έχετε ακούσει ποτέ τον όρο βιοποικιλότητα

Διαβάστε περισσότερα

Συχνές Ερωτήσεις και Απαντήσεις

Συχνές Ερωτήσεις και Απαντήσεις Συχνές Ερωτήσεις και Απαντήσεις 1. Τι είναι η Ώρα της Γης; Η Ώρα της Γης είναι µία παγκόσµια πρωτοβουλία της περιβαλλοντικής οργάνωσης WWF ενάντια στην κλιµατική αλλαγή. Πρόκειται για ένα κάλεσµα στους

Διαβάστε περισσότερα

Είναι ιδιαίτερη χαρά για µένα να βρίσκοµαι σήµερα εδώ. κοντά σας, στη «ιεθνή Έκθεση CLIMATHERM 2008». Θα ήθελα

Είναι ιδιαίτερη χαρά για µένα να βρίσκοµαι σήµερα εδώ. κοντά σας, στη «ιεθνή Έκθεση CLIMATHERM 2008». Θα ήθελα ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΥΠΟΥΡΓΟΣ Κυρίες και Κύριοι, Είναι ιδιαίτερη χαρά για µένα να βρίσκοµαι σήµερα εδώ κοντά σας, στη «ιεθνή Έκθεση CLIMATHERM 2008». Θα ήθελα κατ αρχάς να σας εκφράσω

Διαβάστε περισσότερα

Μεταξία Κράλλη! Ένα όνομα που γνωρίζουν όλοι οι αναγνώστες της ελληνικής λογοτεχνίας, ωστόσο, κανείς δεν ξέρει ποια

Μεταξία Κράλλη! Ένα όνομα που γνωρίζουν όλοι οι αναγνώστες της ελληνικής λογοτεχνίας, ωστόσο, κανείς δεν ξέρει ποια Δευτέρα, Ιουνίου 16, 2014 ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΗΣ ΜΕΤΑΞΙΑΣ ΚΡΑΛΛΗ Η Μεταξία Κράλλη είναι ένα από τα δημοφιλέστερα πρόσωπα της σύγχρονης ελληνικής λογοτεχνίας. Μετά την κυκλοφορία του πρώτου της βιβλίου, "Μια φορά

Διαβάστε περισσότερα

Ενίσχυση των σχέσεων και της συνεργασίας ανάμεσα στα σχολεία και στους εκπαιδευτικούς. Στηρίζεται στην ενεργητική παρουσία των συμμετεχόντων, στην

Ενίσχυση των σχέσεων και της συνεργασίας ανάμεσα στα σχολεία και στους εκπαιδευτικούς. Στηρίζεται στην ενεργητική παρουσία των συμμετεχόντων, στην Ενίσχυση των σχέσεων και της συνεργασίας ανάμεσα στα σχολεία και στους εκπαιδευτικούς. Στηρίζεται στην ενεργητική παρουσία των συμμετεχόντων, στην ανταλλαγή απόψεων και εμπειριών και στην αξιοποίηση της

Διαβάστε περισσότερα

The energy market in Europe-«The role of the Greek DSO- HEDNO» Nikolaos Chatziargyriou, President and CEO of HEDNO

The energy market in Europe-«The role of the Greek DSO- HEDNO» Nikolaos Chatziargyriou, President and CEO of HEDNO The energy market in Europe-«The role of the Greek DSO- HEDNO» Nikolaos Chatziargyriou, President and CEO of HEDNO 19thRoundtable with the Government of Greece-The Economist Kυρίες και Κύριοι Πριν ξεκινήσω

Διαβάστε περισσότερα

ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ Β ΛΥΚΕΙΟΥ 7 ου ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΛΑΡΙΣΑΣ ΜΕ ΛΥΚ. ΤΑΞΕΙΣ. Μεσόγειος: Ένας παράδεισος σε κίνδυνο

ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ Β ΛΥΚΕΙΟΥ 7 ου ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΛΑΡΙΣΑΣ ΜΕ ΛΥΚ. ΤΑΞΕΙΣ. Μεσόγειος: Ένας παράδεισος σε κίνδυνο ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ Β ΛΥΚΕΙΟΥ 7 ου ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΛΑΡΙΣΑΣ ΜΕ ΛΥΚ. ΤΑΞΕΙΣ Μεσόγειος: Ένας παράδεισος σε κίνδυνο ΥΠΕΥΘΥΝΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΣ ΧΟΥΡΜΟΥΖΙΑΔΟΥ ΔΕΣΠΟΙΝΑ «Mare Nostrum», δηλαδή «δική μας θάλασσα», αποκαλούσαν

Διαβάστε περισσότερα

Την αρωγή του κλάδου Τεχνολογιών

Την αρωγή του κλάδου Τεχνολογιών ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ & ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ & ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΠΕΡΙΒΑΛΛΛΟΝ & ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ & ΤΕΧΟΝΟΛΟΓΙΑ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ Προστασία του Περιβάλλοντος με τη χρήση Την αρωγή του κλάδου Τεχνολογιών Πληροφορικής

Διαβάστε περισσότερα

ΜΗ ΑΝΑΝΕΩΣΙΜΕΣ ΠΗΓΕΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ

ΜΗ ΑΝΑΝΕΩΣΙΜΕΣ ΠΗΓΕΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΑΝΑΝΕΩΣΙΜΕΣ ΠΗΓΕΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ Το μεγαλύτερο μέρος των ενεργειακών μας αναγκών καλύπτεται από τα ορυκτά καύσιμα, το πετρέλαιο, τους ορυκτούς άνθρακες και το φυσικό αέριο. Τα αποθέματα όμως του πετρελαίου

Διαβάστε περισσότερα

EL Eνωμένη στην πολυμορφία EL B8-0184/26. Τροπολογία

EL Eνωμένη στην πολυμορφία EL B8-0184/26. Τροπολογία 12.3.2019 B8-0184/26 26 Παράγραφος 5 ιγ (νέα) 5ιγ. υποστηρίζει την επικαιροποίηση της ΕΚΣ της Ένωσης με τον καθορισμό ενός στόχου, για το σύνολο της οικονομίας, για τη μείωση κατά 55% των εγχώριων εκπομπών

Διαβάστε περισσότερα

Η Greenpeace είναι µία διεθνής µη κερδοσκοπική οργάνωση που µε τη δράση της αναδεικνύει τα σηµαντικότερα περιβαλλοντικά προβλήµατα και προωθεί

Η Greenpeace είναι µία διεθνής µη κερδοσκοπική οργάνωση που µε τη δράση της αναδεικνύει τα σηµαντικότερα περιβαλλοντικά προβλήµατα και προωθεί Η Greenpeace είναι µία διεθνής µη κερδοσκοπική οργάνωση που µε τη δράση της αναδεικνύει τα σηµαντικότερα περιβαλλοντικά προβλήµατα και προωθεί αποτελεσµατικές λύσεις για ένα πράσινο και ειρηνικό µέλλον.

Διαβάστε περισσότερα

Το κλίμα στα χέρια τους (αλλά και τα δικά μας)

Το κλίμα στα χέρια τους (αλλά και τα δικά μας) για έναν ζωντανό πλανήτη Το κλίμα στα χέρια τους (αλλά και τα δικά μας) Συνδιάσκεψη Κορυφής για την Κλιματική Αλλαγή, Κοπεγχάγη 7-18 Δεκεμβρίου 2009 Ένα εγχειρίδιο για παιδιά 7+ Τι τρέχει επιτέλους με

Διαβάστε περισσότερα

ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ. ΑΞΟΝΕΣ ΚΑΙ ΠΡΟΟΠΤΙΚΕΣ ΧΑΤΖΗΜΠΟΥΣΙΟΥ ΕΛΕΝΗ ΕΠΙΒΛΕΠΩΝ: ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ ΚΟΥΣΚΟΥΒΕΛΗΣ ΗΛΙΑΣ

ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ. ΑΞΟΝΕΣ ΚΑΙ ΠΡΟΟΠΤΙΚΕΣ ΧΑΤΖΗΜΠΟΥΣΙΟΥ ΕΛΕΝΗ ΕΠΙΒΛΕΠΩΝ: ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ ΚΟΥΣΚΟΥΒΕΛΗΣ ΗΛΙΑΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ. ΑΞΟΝΕΣ ΚΑΙ ΠΡΟΟΠΤΙΚΕΣ ΧΑΤΖΗΜΠΟΥΣΙΟΥ ΕΛΕΝΗ ΕΠΙΒΛΕΠΩΝ: ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ ΚΟΥΣΚΟΥΒΕΛΗΣ ΗΛΙΑΣ Μέρος πρώτο: Η πορεία προς μία κοινή ενεργειακή πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης Ανάγκη για

Διαβάστε περισσότερα

Nikolaos Chatziargyriou, President and CEO of HEDNO

Nikolaos Chatziargyriou, President and CEO of HEDNO The economist-21 st roundtable with the government of Greece June 29 2017 Lights on: Power energy in Europe What changes have been made in the regulatory framework? New Memorandum provisions and Greece

Διαβάστε περισσότερα

Δηλώσεις επίσημων προσκεκλημένων

Δηλώσεις επίσημων προσκεκλημένων Δηλώσεις επίσημων προσκεκλημένων Δήλωση κ. Peter Bakker, President, World Business Council for Sustainable Development (WBCSD) «Το Action2020 είναι η πλατφόρμα, βάση της οποίας το WBCSD και τα μέλη του

Διαβάστε περισσότερα

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ Ομιλία της Υπουργού Απασχόλησης & Κοινωνικής Προστασίας κας Φάνης Πάλλη-Πετραλιά στο Διεθνές Συνέδριο «Η κλιματική αλλαγή ως πρόκληση για τις

Διαβάστε περισσότερα

ΤΟ ΦΑΙΝOΜΕΝΟ ΤΟΥ ΘΕΡΜΟΚΗΠΙΟΥ

ΤΟ ΦΑΙΝOΜΕΝΟ ΤΟΥ ΘΕΡΜΟΚΗΠΙΟΥ ΤΟ ΦΑΙΝOΜΕΝΟ ΤΟΥ ΘΕΡΜΟΚΗΠΙΟΥ Η ηλιακή ακτινοβολία που πέφτει στην επιφάνεια της Γης απορροφάται κατά ένα μέρος από αυτήν, ενώ κατά ένα άλλο μέρος εκπέμπεται πίσω στην ατμόσφαιρα με την μορφή υπέρυθρης

Διαβάστε περισσότερα

Άννα Καγιαμπάκη Περιβαλλοντολόγος MSc, PhD Διεύθυνση Περιβάλλοντος και Χωρικού Σχεδιασμού

Άννα Καγιαμπάκη Περιβαλλοντολόγος MSc, PhD Διεύθυνση Περιβάλλοντος και Χωρικού Σχεδιασμού Άννα Καγιαμπάκη Περιβαλλοντολόγος MSc, PhD Διεύθυνση Περιβάλλοντος και Χωρικού Σχεδιασμού Διαχείριση των περιοχών NATURA 2000: Νέες προκλήσεις, καλές πρακτικές και διαβούλευση με την κοινωνία Έχει ρόλο

Διαβάστε περισσότερα

ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΩΝ ΒΟΡΕΙΟΥ ΕΛΛΑΔΟΣ

ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΩΝ ΒΟΡΕΙΟΥ ΕΛΛΑΔΟΣ Χαιρετισμός Προέδρου Συνδέσμου Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδος (Σ.Β.Β.Ε.) κ. Νικόλαου Πέντζου στην εσπερίδα με τίτλο: «Εποπτεία Αγοράς Προϊόντων Δομικών Κατασκευών» Θεσσαλονίκη, Δευτέρα 2 Μαΐου 2011 Κύριε

Διαβάστε περισσότερα

ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΣ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΔΡ. ΑΝΔΡΕΑ ΠΟΥΛΛΙΚΚΑ ΡΥΘΜΙΣΤΙΚΗ ΑΡΧΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΚΥΠΡΟΥ

ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΣ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΔΡ. ΑΝΔΡΕΑ ΠΟΥΛΛΙΚΚΑ ΡΥΘΜΙΣΤΙΚΗ ΑΡΧΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΚΥΠΡΟΥ ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΣ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΔΡ. ΑΝΔΡΕΑ ΠΟΥΛΛΙΚΚΑ ΡΥΘΜΙΣΤΙΚΗ ΑΡΧΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΚΥΠΡΟΥ 59 Η ΕΤΗΣΙΑ ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΣΕΠΑΗΚ ΣΑΒΒΑΤΟ, 16 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2016 ΑΙΘΟΥΣΑ ΗΛΕΚΤΡΟΝ, ΑΗΚ Εκλεκτοί προσκεκλημένοι, αγαπητές φίλες και

Διαβάστε περισσότερα

ΟΜΙΛΙΑ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΣΤΗΝ ΕΝΑΡΚΤΗΡΙΑ ΤΕΛΕΤΗ ΤΗΣ ΥΠΟΥΡΓΙΚΗΣ ΣΥΝΟΔΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΕΙΦΟΡΟ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΣΤΗ ΜΕΣΟΓΕΙΟ

ΟΜΙΛΙΑ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΣΤΗΝ ΕΝΑΡΚΤΗΡΙΑ ΤΕΛΕΤΗ ΤΗΣ ΥΠΟΥΡΓΙΚΗΣ ΣΥΝΟΔΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΕΙΦΟΡΟ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΣΤΗ ΜΕΣΟΓΕΙΟ ΟΜΙΛΙΑ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΣΤΗΝ ΕΝΑΡΚΤΗΡΙΑ ΤΕΛΕΤΗ ΤΗΣ ΥΠΟΥΡΓΙΚΗΣ ΣΥΝΟΔΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΕΙΦΟΡΟ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΣΤΗ ΜΕΣΟΓΕΙΟ 8-9 Δεκεμβρίου 2016 Κύριε Πρόεδρε της Κυπριακής Βουλής των

Διαβάστε περισσότερα

22 Απριλίου, Ηµέρα της Γης: Τα γενέθλια του παγκόσµιου περιβαλλοντικού κινήµατος

22 Απριλίου, Ηµέρα της Γης: Τα γενέθλια του παγκόσµιου περιβαλλοντικού κινήµατος 22 Απριλίου, Ηµέρα της Γης: Τα γενέθλια του παγκόσµιου περιβαλλοντικού κινήµατος Στις 22 Απριλίου 1970, 20 εκατοµµύρια άνθρωποι κατέκλυσαν δρόµους, πάρκα, αµφιθέατρα και άλλους δηµόσιους χώρους από άκρη

Διαβάστε περισσότερα

ΕΞΕΤΑΣΤΕΑ ΥΛΗ (SYLLABUS) ΣΕΚ περιβαλλοντική διαχείριση και προστασία των φυσικών πόρων ΕΚΔΟΣΗ 1.0. Σόλωνος 108,Τηλ Φαξ 210.

ΕΞΕΤΑΣΤΕΑ ΥΛΗ (SYLLABUS) ΣΕΚ περιβαλλοντική διαχείριση και προστασία των φυσικών πόρων ΕΚΔΟΣΗ 1.0. Σόλωνος 108,Τηλ Φαξ 210. ΕΞΕΤΑΣΤΕΑ ΥΛΗ (SYLLABUS) ΣΕΚ περιβαλλοντική διαχείριση και προστασία των φυσικών πόρων ΕΚΔΟΣΗ 1.0 ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΚΑΙ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΩΝ ΦΥΣΙΚΩΝ ΠΟΡΩΝ Το πρόγραμμα αυτό απευθύνεται στους

Διαβάστε περισσότερα

ΟΝΟΜΑ ΜΑΘΗΤΗ/ΤΡΙΑΣ: ΟΝΟΜΑ ΣΧΟΛΕΙΟΥ: Ένας οδηγός για τα δικαιώματα των παιδιών σε συνεργασία με την:

ΟΝΟΜΑ ΜΑΘΗΤΗ/ΤΡΙΑΣ: ΟΝΟΜΑ ΣΧΟΛΕΙΟΥ: Ένας οδηγός για τα δικαιώματα των παιδιών σε συνεργασία με την: ΟΝΟΜΑ ΜΑΘΗΤΗ/ΤΡΙΑΣ: ΟΝΟΜΑ ΣΧΟΛΕΙΟΥ: Ένας οδηγός για τα δικαιώματα των παιδιών σε συνεργασία με την: Μάθε για τη σύμβαση. Γνώρισε τα δικαιώματά σου. Το βιβλιαράκι που κρατάς στα χέρια σου περιέχει 54 άρθρα

Διαβάστε περισσότερα

Mίλι Μαρότα. Άγρια Σαβάνα. Ζωγραφίστε και χαλαρώστε

Mίλι Μαρότα. Άγρια Σαβάνα. Ζωγραφίστε και χαλαρώστε Mίλι Μαρότα Άγρια Σαβάνα Ζωγραφίστε και χαλαρώστε Mίλι Μαρότα Άγρια Σαβάνα WILD SAVANNAH ΤΙΤΛΟΣ ΒΙΒΛΙΟΥ: ΑΓΡΙΑ ΣΑΒΑΝΑ Εικονογράφησης: Millie Marotta, 2016 Batsford, 2016 First published in Great Britain

Διαβάστε περισσότερα

Συζητάμε σήμερα για την πράσινη επιχειρηματικότητα, ένα θέμα πού θα έπρεπε να μας έχει απασχολήσει πριν από αρκετά χρόνια.

Συζητάμε σήμερα για την πράσινη επιχειρηματικότητα, ένα θέμα πού θα έπρεπε να μας έχει απασχολήσει πριν από αρκετά χρόνια. Ομιλία του Προέδρου του ΣΘΕΒ κ. Νίκου Ρώμνιου με θέμα Πράσινη Επιχειρηματικότητα στην Εκδήλωση της ΕΕΔΕ (Τμήμα Θεσσαλίας και Κεντρικής Ελλάδος) με θέμα «Πράσινη Επιχειρηματικότητα Περιβαλλοντικά Πρότυπα»

Διαβάστε περισσότερα

Ατμοσφαιρική ρύπανση και κλιματική αλλαγή. Νικόλαος Σ. Μουσιόπουλος Πολυτεχνική Σχολή Α.Π.Θ.

Ατμοσφαιρική ρύπανση και κλιματική αλλαγή. Νικόλαος Σ. Μουσιόπουλος Πολυτεχνική Σχολή Α.Π.Θ. Ατμοσφαιρική ρύπανση και κλιματική αλλαγή Νικόλαος Σ. Μουσιόπουλος Πολυτεχνική Σχολή Α.Π.Θ. AUT/LHTEE Εισαγωγή (1/3) Για 1-2 αιώνες, δηλ. ένα ελάχιστο κλάσμα της παγκόσμιας ιστορίας, καίμε μέσα σε ένα

Διαβάστε περισσότερα

ΜΑΡΙΝΑ ΓΙΩΤΗ: «Η επιτυχία της Στιγμούλας, μου δίνει δύναμη να συνεχίσω και να σπρώχνω τα όριά μου κάθε φορά ακόμα παραπέρα»

ΜΑΡΙΝΑ ΓΙΩΤΗ: «Η επιτυχία της Στιγμούλας, μου δίνει δύναμη να συνεχίσω και να σπρώχνω τα όριά μου κάθε φορά ακόμα παραπέρα» Ημερομηνία 27/11/2015 Μέσο trikalakids.gr Συντάκτης Link http://www.trikalakids.gr/bookcorner/%ce%bc%ce%b1%cf%81%ce%b9%ce%bd %CE%B1-%CE%B3%CE%B9%CF%89%CF%84%CE%B7-%CE%B7- %CE%B5%CF%80%CE%B9%CF%84%CF%85%CF%87%CE%AF%CE%B1-

Διαβάστε περισσότερα

Ομιλία Δημάρχου Αμαρουσίου Γιώργου Πατούλη Έναρξη λειτουργίας Γραφείου Ενημέρωσης ΑΜΕΑ

Ομιλία Δημάρχου Αμαρουσίου Γιώργου Πατούλη Έναρξη λειτουργίας Γραφείου Ενημέρωσης ΑΜΕΑ Ομιλία Δημάρχου Αμαρουσίου Γιώργου Πατούλη Έναρξη λειτουργίας Γραφείου Ενημέρωσης ΑΜΕΑ Κυρίες και κύριοι Αγαπητοί εργαζόμενοι Φίλες και φίλοι Θέλω να σας ευχαριστήσω για την παρουσία σας σήμερα εδώ, στο

Διαβάστε περισσότερα

Περιβαλλοντικές Επιπτώσεις

Περιβαλλοντικές Επιπτώσεις Περιβαλλοντικές Επιπτώσεις Περιβαλλοντικά Προβλήματα Παγκόσμιας κλίμακας Περιφερειακής κλίμακας Τοπικής κλίμακας Αλλαγή του παγκόσμιου κλίματος ( Θ κατά 2 ⁰C έως 2050) Εξάντληση όζοντος (αλλαγές συγκέντρωσης

Διαβάστε περισσότερα

ΟΜΙΛΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΘΕΜΑ ΤΗΣ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΩΝ ΚΑΙ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ

ΟΜΙΛΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΘΕΜΑ ΤΗΣ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΩΝ ΚΑΙ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΟΜΙΛΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΘΕΜΑ ΤΗΣ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΩΝ ΚΑΙ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ Κύριε Πρόεδρε, εκλεκτά μέλη της ακαδημαϊκής και της επιχειρηματικής κοινότητας, αγαπητοί απόφοιτοι, κυρίες και κύριοι. Βρίσκομαι απόψε

Διαβάστε περισσότερα

Περιβαλλοντική πολιτική Υπεύθυνη Παραγωγή και Κατανάλωση

Περιβαλλοντική πολιτική Υπεύθυνη Παραγωγή και Κατανάλωση ΣΧΟΛΕΙΟ ΛΕΜΕΣΟΥ ΙΔ' - ΜΕΣΑ ΓΕΙΤΟΝΙΑΣ Μακαρίου Γ, 4003 Μέσα Γειτονιά - Τηλ. 25694520 Fax: 25694525 dim-lemesos14-lem@schools.ac.cy Περιβαλλοντική πολιτική 2018-2019 Υπεύθυνη Παραγωγή και Κατανάλωση Κατά

Διαβάστε περισσότερα

«Συµβολή της Εξοικονόµησης Ενέργειας στους διάφορους τοµείς της Οικονοµίας. Εµπειρίες του ΚΑΠΕ»

«Συµβολή της Εξοικονόµησης Ενέργειας στους διάφορους τοµείς της Οικονοµίας. Εµπειρίες του ΚΑΠΕ» «Συµβολή της Εξοικονόµησης Ενέργειας στους διάφορους τοµείς της Οικονοµίας. Εµπειρίες του ΚΑΠΕ» ρ Γιώργος Αγερίδης Μηχανολόγος Μηχανικός ιευθυντής Ενεργειακής Αποδοτικότητας Κέντρο Ανανεώσιµων Πηγών και

Διαβάστε περισσότερα

Παρουσιάζουμε σήμερα το πρόγραμμα για την ενεργειακή αναβάθμιση των ιδιωτικών κατοικιών στη χώρα μας.

Παρουσιάζουμε σήμερα το πρόγραμμα για την ενεργειακή αναβάθμιση των ιδιωτικών κατοικιών στη χώρα μας. Δελτίο Τύπου Αθήνα, 28 Ιουλίου 2009 Εισαγωγική Ομιλία του Υπουργού Ανάπτυξης Κωστή Χατζηδάκη κατά την παρουσίαση του προγράμματος Ενεργειακής Αναβάθμισης Κατοικιών «Εξοικονόμηση κατ οίκον» Παρουσιάζουμε

Διαβάστε περισσότερα

e-newsletter -Προδιαγραφές κατασκευής κτιρίων Περιεχόμενα Tεύχος 2 Αρθρογραφία January 2017 ΜΑΙΧ

e-newsletter -Προδιαγραφές κατασκευής κτιρίων Περιεχόμενα Tεύχος 2 Αρθρογραφία January 2017 ΜΑΙΧ January 2017 ΜΑΙΧ +302821035020 Tεύχος 2 Ιωάννης Βουρδουμπάς, Επιστημονικός υπεύθυνος του έργου ZEROCO2 Γεώργιος Αγγελάκης, Υπεύθυνος διαχείρισης του έργου ZEROCO2 Περιεχόμενα Αρθρογραφία -Προδιαγραφές

Διαβάστε περισσότερα

[ 1 ] την εφαρμογή συγκεκριμένων περιβαλλοντικών

[ 1 ] την εφαρμογή συγκεκριμένων περιβαλλοντικών [ 1 ] [ 1 ] Υδροηλεκτρικός Σταθμός Κρεμαστών - Ποταμός Αχελώος - Ταμιευτήρας >> H Περιβαλλοντική Στρατηγική της ΔΕΗ είναι ευθυγραμμισμένη με τους στόχους της ενεργειακής πολιτικής της Ελλάδας και της Ευρωπαϊκής

Διαβάστε περισσότερα

Παγκύπριο Κίνημα Εδονόπουλων 3

Παγκύπριο Κίνημα Εδονόπουλων 3 Εισαγωγή Η δράση του Παγκύπριου Κινήματος Εδονόπουλων επικεντρώνεται σε θέματα που σχετίζονται άμεσα με την καθημερινότητα των παιδιών, καθώς επίσης με την προώθηση της συμμετοχής των παιδιών στην κοινωνία

Διαβάστε περισσότερα

Δείκτες Επιτυχίας και Δείκτες επάρκειας ανά ενότητα ΑΠ Γεωγραφίας Γυμνασίου

Δείκτες Επιτυχίας και Δείκτες επάρκειας ανά ενότητα ΑΠ Γεωγραφίας Γυμνασίου Δείκτες Επιτυχίας και Δείκτες επάρκειας ανά ενότητα ΑΠ Γεωγραφίας Γυμνασίου Γεωγραφία Β γυμνασίου: Η Ευρώπη στον κόσμο. 1η Ενότητα: Εξερευνώ την Ευρώπη ανακρίνοντας τους χάρτες Δείκτες επιτυχίας: Δείκτες

Διαβάστε περισσότερα

Π Ι Σ Τ Ο Π Ο Ι Η Σ Η Ε Π Α Ρ Κ Ε Ι Α Σ Τ Η Σ ΕΛΛΗΝΟΜΑΘΕΙΑΣ Κ Α Τ Α Ν Ο Η Σ Η Π Ρ Ο Φ Ο Ρ Ι Κ Ο Υ Λ Ο Γ Ο Υ Π Ρ Ω Τ Η Σ Ε Ι Ρ Α Δ Ε Ι Γ Μ Α Τ Ω Ν

Π Ι Σ Τ Ο Π Ο Ι Η Σ Η Ε Π Α Ρ Κ Ε Ι Α Σ Τ Η Σ ΕΛΛΗΝΟΜΑΘΕΙΑΣ Κ Α Τ Α Ν Ο Η Σ Η Π Ρ Ο Φ Ο Ρ Ι Κ Ο Υ Λ Ο Γ Ο Υ Π Ρ Ω Τ Η Σ Ε Ι Ρ Α Δ Ε Ι Γ Μ Α Τ Ω Ν Ε Π Α Ρ Κ Ε Ι Α Σ Τ Η Σ ΕΛΛΗΝΟΜΑΘΕΙΑΣ Κ Α Τ Α Ν Ο Η Σ Η Π Ρ Ο Φ Ο Ρ Ι Κ Ο Υ Λ Ο Γ Ο Υ Π Ρ Ω Τ Η Σ Ε Ι Ρ Α Δ Ε Ι Γ Μ Α Τ Ω Ν 2 5 Μ 0 Ν Α Δ Ε Σ 1 Y Π Ο Υ Ρ Γ Ε Ι Ο Π Α Ι Δ Ε Ι Α Σ Κ Α Ι Θ Ρ Η Σ Κ Ε Υ Μ Α

Διαβάστε περισσότερα

Πηγές ενέργειας - Πηγές ζωής

Πηγές ενέργειας - Πηγές ζωής Πηγές ενέργειας - Πηγές ζωής Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Καστρίου 2014 Παράγει ενέργεια το σώμα μας; Πράγματι, το σώμα μας παράγει ενέργεια! Για να είμαστε πιο ακριβείς, παίρνουμε ενέργεια από τις

Διαβάστε περισσότερα

ΕΠΤΑ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΠΡΟΣ ΥΠΟΨΗΦΙΟΥΣ ΕΥΡΩΒΟΥΛΕΥΤΕΣ

ΕΠΤΑ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΠΡΟΣ ΥΠΟΨΗΦΙΟΥΣ ΕΥΡΩΒΟΥΛΕΥΤΕΣ ΕΠΤΑ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΠΡΟΣ ΥΠΟΨΗΦΙΟΥΣ ΕΥΡΩΒΟΥΛΕΥΤΕΣ 30 Απριλίου 2014 Ως γνωστόν, η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει την αρμοδιότητα για τα σημαντικότερα περιβαλλοντικά προβλήματα που αφορούν τον τόπο μας, ενώ η Ευρωβουλή

Διαβάστε περισσότερα

EL Eνωµένη στην πολυµορφία EL A7-0430/1. Τροπολογία. Bas Eickhout εξ ονόµατος της Οµάδας Verts/ALE

EL Eνωµένη στην πολυµορφία EL A7-0430/1. Τροπολογία. Bas Eickhout εξ ονόµατος της Οµάδας Verts/ALE 8.1.2014 A7-0430/1 1 Παράγραφος -1 (νέα) -1. θεωρεί ότι δεν θα πρέπει να δοθεί δηµόσια στήριξη για την ανάπτυξη της CCS στον κλάδο της παραγωγής ενέργειας 8.1.2014 A7-0430/2 2 Παράγραφος 1 1. αναγνωρίζει

Διαβάστε περισσότερα

ΘΕΜΑ: «Παρεμβάσεις στην ΣΤ τάξη» ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΠΡΟΑΓΩΓΗΣ ΨΥΧΙΚΗΣ ΥΓΕΙΑΣ ΤΟ ΠΕΡΑΣΜΑ ΣΤΗΝ ΕΦΗΒΕΙΑ

ΘΕΜΑ: «Παρεμβάσεις στην ΣΤ τάξη» ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΠΡΟΑΓΩΓΗΣ ΨΥΧΙΚΗΣ ΥΓΕΙΑΣ ΤΟ ΠΕΡΑΣΜΑ ΣΤΗΝ ΕΦΗΒΕΙΑ ΘΕΜΑ: «Παρεμβάσεις στην ΣΤ τάξη» ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΠΡΟΑΓΩΓΗΣ ΨΥΧΙΚΗΣ ΥΓΕΙΑΣ ΤΟ ΠΕΡΑΣΜΑ ΣΤΗΝ ΕΦΗΒΕΙΑ Το Κέντρο Πρόληψης του Δήμου Γλυφάδας σε συνεργασία με το διευθυντή του 1 ου δημοτικού κο Κασσέρη, υλοποίησε

Διαβάστε περισσότερα

Greenpeace! Ελλαδα. Ράλλειο Γυμνάσιο Θηλέων Μυρτώ Χατζηκανέλλου Σμήμα: Α1

Greenpeace! Ελλαδα. Ράλλειο Γυμνάσιο Θηλέων Μυρτώ Χατζηκανέλλου Σμήμα: Α1 Greenpeace! Ελλαδα { Ράλλειο Γυμνάσιο Θηλέων Μυρτώ Χατζηκανέλλου Σμήμα: Α1 Θαλάσσιες Χημικές καταστροφές Σο έργο της Greenpeace Τα μεταλλαγμένα... είναι ζωντανοί οργανισμοί, οι οποίοι έχουν δημιουργηθεί

Διαβάστε περισσότερα

εσμεύσεις Ευρωπαϊκών πόλεων με Πράσινο Ψηφιακό Χάρτη

εσμεύσεις Ευρωπαϊκών πόλεων με Πράσινο Ψηφιακό Χάρτη εσμεύσεις Ευρωπαϊκών πόλεων με Πράσινο Ψηφιακό Χάρτη Ο χάρτης δεσμεύσεων που ακολουθεί κάνει λόγο για τις προσπάθειες αντιμετώπισης της κλιματικής αλλαγής μέσα από προσπάθειες και πρωτοβουλίες των Ευρωπαϊκών

Διαβάστε περισσότερα

Πρόβλεψηγια 70-80% ωςτο 2030!

Πρόβλεψηγια 70-80% ωςτο 2030! ΕυρωπαϊκήΕνεργειακήΠολιτική Λ. Γούτα Χηµικός Μηχανικός ΣύµβουλοςΕνέργειας, Περιβάλλοντος &Ανάπτυξης Υποψήφια Βουλευτής Ν, Α Θεσ/νίκης, 2007 1 Ενέργεια και Περιβάλλον : υο προκλήσεις Οι αλλαγές των τελευταίων

Διαβάστε περισσότερα

ΑΠΟΛΥΤΗΡΙΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ Γ ΤΑΞΗΣ ΕΝΙΑΙΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ ΠΕΜΠΤΗ 1 ΙΟΥΝΙΟΥ 2000 ΕΞΕΤΑΖΟΜΕΝΟ ΜΑΘΗΜΑ ΓΕΝΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ : ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ - ΕΚΦΡΑΣΗ ΕΚΘΕΣΗ

ΑΠΟΛΥΤΗΡΙΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ Γ ΤΑΞΗΣ ΕΝΙΑΙΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ ΠΕΜΠΤΗ 1 ΙΟΥΝΙΟΥ 2000 ΕΞΕΤΑΖΟΜΕΝΟ ΜΑΘΗΜΑ ΓΕΝΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ : ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ - ΕΚΦΡΑΣΗ ΕΚΘΕΣΗ ΑΠΟΛΥΤΗΡΙΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ Γ ΤΑΞΗΣ ΕΝΙΑΙΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ ΠΕΜΠΤΗ 1 ΙΟΥΝΙΟΥ 2000 ΕΞΕΤΑΖΟΜΕΝΟ ΜΑΘΗΜΑ ΓΕΝΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ : ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ - ΕΚΦΡΑΣΗ ΕΚΘΕΣΗ ΚΕΙΜΕΝΟ Μια σημαντική πρόκληση στο ξεκίνημα του 21 ου αιώνα

Διαβάστε περισσότερα

Τραγωδία των κοινόχρηστων πόρων. Βουζαξάκης Γιώργος, Οικονομολόγος ΠΕ80, ΓΕΛ Μοχού PhD, UNESCO ΤΠΕ για την Βιώσιμη Ανάπτυξη, Παν.

Τραγωδία των κοινόχρηστων πόρων. Βουζαξάκης Γιώργος, Οικονομολόγος ΠΕ80, ΓΕΛ Μοχού PhD, UNESCO ΤΠΕ για την Βιώσιμη Ανάπτυξη, Παν. Τραγωδία των κοινόχρηστων πόρων Βουζαξάκης Γιώργος, Οικονομολόγος ΠΕ80, ΓΕΛ Μοχού PhD, UNESCO ΤΠΕ για την Βιώσιμη Ανάπτυξη, Παν. Κρήτης MSc, Med Ας παίξουμε! Κανόνες παιχνιδιού 3 γύρων Απαγορεύεται αυστηρά

Διαβάστε περισσότερα

Όλη η Ευρώπη μαζί στον αγώνα για τη μείωση των αποβλήτων

Όλη η Ευρώπη μαζί στον αγώνα για τη μείωση των αποβλήτων Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Μείωσης Αποβλήτων 18-26 Νοεμβρίου 2017 Όλη η Ευρώπη μαζί στον αγώνα για τη μείωση των αποβλήτων Με το σλόγκαν «Δώστου μια καινούρια ζωή» πραγματοποιείται φέτος η Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Μείωσης

Διαβάστε περισσότερα

Το σπίτι μας καίγεται

Το σπίτι μας καίγεται Το σπίτι μας καίγεται Ομιλία στο Νταβός, 25 Ιανουαρίου 2019 Ήρθα εδώ για να σας πω ότι το σπίτι μας καίγεται. Σύμφωνα με τη Διακυβερνητική Επιτροπή για την Αλλαγή του Κλίματος, απέχουμε σχεδόν 12 χρόνια

Διαβάστε περισσότερα

Αειφορία και επαγγέλματα του μέλλοντος

Αειφορία και επαγγέλματα του μέλλοντος Αειφορία και επαγγέλματα του μέλλοντος ΣΧΟΛΙΚΟ Ε ΤΟΣ: 2013-2014 ΣΧΟΛΕΙΟ: Ά ΑΡΣΑΚΕΙΟ-ΤΟΣΙΤΣΕΙΟ ΛΥΚΕΙΟ ΕΚΑΛΗΣ ΤΑΞΗ: Β' ΕΠΙΒΛΕΠΟΥΣΑ ΚΑΘΗΓΗΤΡΙΑ: ΣΟΦΗ ΜΑΡΙΑ ΜΙΧΑΗΛΙΔΗΣ ΣΠΥΡΟΣ ΠΑΠΑΕΥΑΓΓΕΛΟΥ ΒΑΓΕΛΗΣ ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΙΝΟΥ

Διαβάστε περισσότερα

ΟΜΙΛΙΑ ΑΓΓΕΛΟΥ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΕΛΛΗΝΟ- ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΟΥ ΕΜΠΟΡΙΚΟΥ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟΥ

ΟΜΙΛΙΑ ΑΓΓΕΛΟΥ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΕΛΛΗΝΟ- ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΟΥ ΕΜΠΟΡΙΚΟΥ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟΥ ΟΜΙΛΙΑ ΑΓΓΕΛΟΥ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΕΛΛΗΝΟ- ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΟΥ ΕΜΠΟΡΙΚΟΥ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟΥ Στη χώρα μας η έλλειψη μακρόχρονου σχεδιασμού και στρατηγικής είναι γνωστή σε όλους σχεδόν τους τομείς

Διαβάστε περισσότερα

Γραφεία της ΑΗΚ, Λευκωσία Πέμπτη 11 Σεπτεμβρίου 2014, 11:00 π.μ.

Γραφεία της ΑΗΚ, Λευκωσία Πέμπτη 11 Σεπτεμβρίου 2014, 11:00 π.μ. Δήλωση του Γενικού Διευθυντή της Ομοσπονδίας Εργοδοτών & Βιομηχάνων,κ. Μιχάλη Πήλικου στη Δημοσιογραφική Διάσκεψη για την 10 η Έκθεση Εξοικονόμησης Ενέργειας «SAVENERGY 2014» και την 7 η Έκθεση Τεχνολογιών

Διαβάστε περισσότερα

Ξενάριου Νεφέλη Μαριέττα Β 4

Ξενάριου Νεφέλη Μαριέττα Β 4 Ξενάριου Νεφέλη Μαριέττα Β 4 ΑΡΚΤΟΥΡΟΣ Ο ΑΡΚΤΟΥΡΟΣ είναι μη κυβερνητική, μη κερδοσκοπική περιβαλλοντική οργάνωση που ιδρύθηκε το 1992, για την προστασία της άγριας ζωής και του φυσικού περιβάλλοντος, με

Διαβάστε περισσότερα

Μάθημα 16. ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ \ ΜΕ ΤΟΝ ΑΕΡΑ Η ατμοσφαιρική ρύπανση, το φαινόμενο του θερμοκηπίου, και η τρύπα του όζοντος. Η ρύπανση του αέρα

Μάθημα 16. ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ \ ΜΕ ΤΟΝ ΑΕΡΑ Η ατμοσφαιρική ρύπανση, το φαινόμενο του θερμοκηπίου, και η τρύπα του όζοντος. Η ρύπανση του αέρα Μάθημα 16 ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ \ ΜΕ ΤΟΝ ΑΕΡΑ Η ατμοσφαιρική ρύπανση, το φαινόμενο του θερμοκηπίου, και η τρύπα του όζοντος Στο μάθημα αυτό θα αναφερθούμε στην ατμοσφαιρική ρύπανση και στις συνέπειές της. Επιπλέον,

Διαβάστε περισσότερα

Εκατομμύρια σε κίνδυνο

Εκατομμύρια σε κίνδυνο Οπλανήτηςφλέγεται Εκατομμύρια σε κίνδυνο Μελέτη Stern και Tufts Η αδράνεια θα επιφέρει απώλειες έως 20% τουπαγκόσμιουαεπ Μόλις 1% του παγκόσμιου ΑΕΠ για δράσεις αποτροπής Κόστος καταπολέμησης κλιματικής

Διαβάστε περισσότερα