ΚΕΦΑΛΑΙΟ 3ο ΑΓΟΡΕΣ ΧΡΗΜΑΤΟΣ ΚΑΙ ΚΕΦΑΛΑΙΟΥ

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "ΚΕΦΑΛΑΙΟ 3ο ΑΓΟΡΕΣ ΧΡΗΜΑΤΟΣ ΚΑΙ ΚΕΦΑΛΑΙΟΥ"

Transcript

1 48 ΚΕΦΑΛΑΙΟ 3ο ΑΓΟΡΕΣ ΧΡΗΜΑΤΟΣ ΚΑΙ ΚΕΦΑΛΑΙΟΥ Στο προηγούμενο κεφάλαιο μάθατε τις βασικές έννοιες της απόδοσης και του κινδύνου. Οι έννοιες αυτές είναι απαραίτητες για την ανάλυση αξιογράφων μεταβλητού και σταθερού εισοδήματος, με τα οποία θα ασχοληθούμε στο κεφάλαιο αυτό. Η κατανόηση του κεφαλαίου αυτού αποτελεί βασική προϋπόθεση για να ασχοληθείτε με την ανάλυση και την αποτίμηση ομολογιών και μετοχών, που αναπτύσσονται σε επόμενα κεφάλαια. Το κεφάλαιο αυτό περιλαμβάνει τρεις κύριες ενότητες. Στην πρώτη ενότητα εξετάζονται τα σημαντικότερα μέσα της αγοράς χρήματος. Στη δεύτερη ενότητα αναλύονται τα βασικά χαρακτηριστικά των μετοχών και των ομολογιών. Τέλος, στην τρίτη ενότητα παρουσιάζονται τα σημαντικότερα είδη των ομολογιών. 3.1 Αγορά χρήματος Η αγορά χρήματος (money market) αναφέρεται στους οργανισμούς και στις διαδικασίες που διευκολύνουν τις συναλλαγές σε βραχυπρόθεσμα αξιόγραφα. Ο όρος «βραχυπρόθεσμα» σημαίνει ότι τα αξιόγραφα αυτά έχουν χρονική διάρκεια (δηλαδή λήξη) μέχρι ένα έτος. Η αγορά χρήματος δεν έχει γεωγραφική έννοια, αλλά ούτε και συγκεκριμένη τοποθεσία στην οποία γίνονται οι συναλλαγές, όπως στην αγορά κεφαλαίου είναι το χρηματιστήριο. Τα μέσα ή εργαλεία της αγοράς χρήματος (money market instruments) είναι οι χρηματοοικονομικές απαιτήσεις που αποτελούν αντικείμενο διαπραγμάτευσης σ αυτήν και χαρακτηρίζονται ως βραχυπρόθεσμες επενδύσεις με μεγάλη ρευστότητα (liquidity) και με χαμηλό κίνδυνο αθέτησης 1 (default risk) των υποχρεώσεων των εκδοτών τους. Τα μέσα της αγοράς χρήματος έχουν συνήθως μεγάλες ονομαστικές αξίες και γι αυτό οι περισσότερες επενδύσεις στους τίτλους αυτούς γίνονται με έμμεσο τρόπο. Τα σημαντικότερα μέσα της αγοράς χρήματος είναι τα εξής: Έντοκα Γραμμάτια του Ελληνικού Δημοσίου ΕΓΕΔ (treasury bills). Τα έντοκα γραμμάτια είναι ανώνυμοι τίτλοι οι οποίοι μεταβιβάζονται ελεύθερα, αποτελούν αντικείμενο διαπραγμάτευσης στο Χρηματιστήριο Αθηνών και διατίθενται 1 Ο κίνδυνος αθέτησης αναφέρεται στην αδυναμία καταβολής του κεφαλαίου ή/και των τόκων που έχουν δανειστεί οι εκδότες των χρηματοοικονομικών απαιτήσεων.

2 49 από την Τράπεζα της Ελλάδος, τις τράπεζες και τις χρηματιστηριακές εταιρείες. Τα έντοκα γραμμάτια δεν παρέχουν τόκο στον κάτοχό τους όταν λήξουν, αλλά προσφέρουν απόδοση, διότι εκδίδονται με έκπτωση από την ονομαστική τους αξία και στη λήξη τους εξοφλούνται στην ονομαστική τους αξία. Άρα, η έκπτωση αυτή καθορίζει την απόδοση την οποία θα έχει ο κάτοχος του γραμματίου. Όσο μεγαλύτερη είναι η έκπτωση τη στιγμή της αγοράς του έντοκου γραμματίου, τόσο μεγαλύτερη θα είναι και η απόδοση την οποία θα έχει ο κάτοχός του. Τα έντοκα γραμμάτια του Ελληνικού Δημοσίου έχουν διάρκεια 3, 6 και 12 μήνες (ή εναλλακτικά, 13, 26 και 52 εβδομάδες). Στην πρωτογενή αγορά, η απόδοση των έντοκων υπολογίζεται με βάση μήνα τριάντα (30) ημερών και έτος τριακοσίων εξήντα (360) ημερών. Στη δευτερογενή αγορά, η απόδοση των εντόκων υπολογίζεται με βάση τον πραγματικό αριθμό ημερών και έτος τριακοσίων εξήντα πέντε (365) ημερών. Το Υπουργείο Οικονομικών καθόριζε αρχικά το επιτόκιο των έντοκων γραμματίων διοικητικά. Σήμερα τα έντοκα γραμμάτια διατίθενται με τη διαδικασία της δημοπρασίας ανταγωνιστικών προσφορών (competitive auction or multiple price auction) με συμμετοχή των Βασικών Διαπραγματευτών Αγοράς (primary dealers), που προβλέπεται από τον κανονισμό λειτουργίας του θεσμού 2, ή με ελεύθερη συμμετοχή. Το Ελληνικό Δημόσιο όμως διατηρεί το δικαίωμα να μην κάνει δεκτές όλες τις προσφορές ή να μη δεχτεί καμιά προσφορά. Επιπλέον, το Ελληνικό Δημόσιο διατηρεί το δικαίωμα να διαθέτει τίτλους απ ευθείας στο κοινό με δημόσια εγγραφή. Άρα, το Ελληνικό Δημόσιο δεν έχει δεσμευτεί να ακολουθεί ένα συγκεκριμένο τρόπο έκδοσης εντόκων γραμματίων 3. Το 95% των εντόκων γραμματίων που κυκλοφορούν στην ελληνική χρηματαγορά είναι διαρκείας 12 μηνών. Μεγάλο ποσοστό των έντοκων γραμματίων κρατείται μέχρι τη λήξη τους. Κατά συνέπεια, οι συναλλαγές στην πρωτογενή αγορά βρίσκονται σε ιδιαίτερα υψηλά επίπεδα, ενώ αντίθετα οι συναλλαγές στη δευτερογενή αγορά βρίσκονται σε χαμηλά επίπεδα. Ο φόρος υπολογίζεται στη διαφορά μεταξύ ονομαστικής τιμής και τιμής έκδοσης και καταβάλλεται την ημέρα έκδοσης του εντόκου γραμματίου. Όταν η ημερομηνία λήξης των εντόκων γραμματίων είναι 2 Σύμφωνα με το Ν. 2515/1997 (άρθρο 26), οι Βασικοί Διαπραγματευτές Αγοράς είναι ορισμένα πιστωτικά ιδρύματα με έδρα ή μόνιμη εγκατάσταση την Ελλάδα, τα οποία έχουν επιλεγεί με συγκεκριμένα κριτήρια και παρέχουν υπηρεσίες στην πρωτογενή και στη δευτερογενή αγορά τίτλων του Ελληνικού Δημοσίου. 3 Θα πρέπει να σημειωθεί ότι στις προθέσεις του Υπουργείου Οικονομικών είναι να διαθέτει τους τίτλους τους οποίους εκδίδει μόνο μέσω δημοπρασιών με συμμετοχή των Βασικών Διαπραγματευτών Αγοράς.

3 50 αργία, το Υπουργείο Οικονομικών εξαργυρώνει τα έντοκα γραμμάτια την επόμενη εργάσιμη ημέρα. Στις ΗΠΑ τα έντοκα γραμμάτια εκδίδονται κάθε εβδομάδα και πωλούνται με δημοπρασία (auction). Τα έντοκα γραμμάτια έχουν ονομαστική αξία που κυμαίνεται από $ έως $ και έχουν διάρκεια 91, 182 και 365 ημέρες. Παράδειγμα 3. 1 Ένας επενδυτής αγοράζει ένα έντοκο γραμμάτιο του Ελληνικού Δημοσίου ονομαστικής αξίας ευρώ προς 980 ευρώ, το οποίο λήγει σε τρεις μήνες. Είναι γνωστό ότι οι αποδόσεις των έντοκων γραμματίων φορολογούνται με συντελεστή φορολόγησης 10% και ότι ο φόρος καταβάλλεται την ημέρα έκδοσης των εντόκων γραμματίων. Ζητείται: (α) Ποια είναι η ετήσια απόδοση του επενδυτή; (β) Από το ποσό που καταβάλλει ο επενδυτής ποιο είναι το ποσό που αντιστοιχεί στο φόρο και ποιο είναι το ποσό που αντιστοιχεί στην παρούσα αξία του τίτλου που προεξοφλείται; Απάντηση: (α) Η ετήσια απόδοση του επενδυτή βρίσκεται με εσωτερική υφαίρεση και είναι ίση με 8,16%. Η απόδοση αυτή βρίσκεται ως εξής: Kp = Kt / (1+rd) 980 = / [1+r(90/360)] r = 0,0816 ή r = 8,16% Όπου Kp είναι το ποσό που κατέβαλε ο επενδυτής, Kt η ονομαστική αξία του τίτλου, r η ετήσια απόδοση (ή το προεξοφλητικό επιτόκιο) και d το χρονικό διάστημα που μεσολαβεί από την προεξόφληση μέχρι τη λήξη του τίτλου. (β) Το ποσό που κατέβαλε ο επενδυτής (Kp) περιλαμβάνει και το φόρο (T). Ο φόρος είναι ίσος με το φορολογικό συντελεστή επί τη διαφορά μεταξύ ονομαστικής αξίας και παρούσας αξίας του τίτλου, δηλαδή T = [t (Kt K0)]. Άρα, το ποσό που αντιστοιχεί στην παρούσα αξία του τίτλου που προεξοφλείται (K0) βρίσκεται ως εξής: Kp = K0 + T Kp = K0 + [t (Kt K0)] Kp = [K0 (1 t)] + (t Kt) K0 = [Kp (t Kt)] / (1 t) Επομένως, το ποσό που αντιστοιχεί στην παρούσα αξία των ευρώ είναι κατά προσέγγιση ίσο με: K0 = [980 (0, )] / (1 0,10) 977,78 και το ποσό που αντιστοιχεί σε φόρο είναι κατά προσέγγιση ίσο με ( ,78=) 2,22 ευρώ.

4 51 Συμφωνίες επαναγοράς (repurchase agreements or repos). Είναι η πώληση ενός αξιογράφου, με τον όρο της επαναγοράς του ίδιου αξιογράφου από τον πωλητή του, σε μια προσυμφωνημένη ημερομηνία και τιμή. Μια παρόμοια συναλλαγή η οποία χρησιμοποιείται για το δανεισμό αξιογράφων είναι η αντίστροφη συμφωνία επαναγοράς. Αντίστροφη συμφωνία επαναγοράς ή συμφωνία επαναπώλησης (reverse repo or reverse) λέγεται η αγορά ενός αξιογράφου με τον όρο της επαναπώλησης του ίδιου αξιογράφου από τον αγοραστή του στον πωλητή του, σε μια προσυμφωνημένη ημερομηνία και τιμή. Και στις δύο περιπτώσεις πρόκειται για ένα δάνειο που παρέχει ο αγοραστής του αξιογράφου στον πωλητή, όπου το αξιόγραφο αποτελεί μια πρόσθετη εξασφάλιση (collateral) του δανειστή (δηλαδή του αγοραστή του αξιογράφου) για τα κεφάλαια που δανείζει. Η ονομασία της συναλλαγής εξαρτάται από το ποιος την ξεκινά. Τυπικά, εάν ένας επενδυτής αναζητά κεφάλαια, η συναλλαγή λέγεται συμφωνία επαναγοράς, ενώ εάν αναζητά αξιόγραφα, η συναλλαγή λέγεται αντίστροφη συμφωνία επαναγοράς. Η απόδοση στη συμφωνία επαναγοράς καθορίζεται από τη διαφορετική τιμή πώλησης και επαναγοράς του αξιογράφου. Στην Ελλάδα η διάρκεια των περισσοτέρων συμφωνιών επαναγοράς κυμαίνεται από 1 έως 14 ημέρες (ενώ υπάρχουν και συμφωνίες με μεγαλύτερη διάρκεια), και οι αποδόσεις τους φορολογούνται 4. Στις ΗΠΑ η ελάχιστη αξία των συμφωνιών αυτών είναι συνήθως $ και η διάρκεια τους κυμαίνεται συνήθως από 3 έως 14 ημέρες. Υπάρχουν, πάντως, και συμφωνίες επαναγοράς μίας ημέρας (overnight) ή και μερικών μηνών. Διαπραγματεύσιμα πιστοποιητικά καταθέσεων (negotiable certificates of deposit CDs). Εκδίδονται από τις περισσότερες τράπεζες σε περίπτωση μιας κατάθεσης χρημάτων. Η κατάθεση διατηρείται στην τράπεζα μέχρι τη λήξη της, οπότε ο κάτοχος του πιστοποιητικού εισπράττει το κατατεθειμένο ποσό, επαυξημένο με τον τόκο που έχει συμφωνηθεί. Στην Ελλάδα τα πιστοποιητικά καταθέσεων έχουν διάρκεια που κυμαίνεται από μία εβδομάδα μέχρι ένα έτος, οι τόκοι τους φορολογούνται και δεν είναι διαπραγματεύσιμα στη δευτερογενή αγορά. Στις ΗΠΑ τα πιστοποιητικά καταθέσεων έχουν διάρκεια που κυμαίνεται από 14 ημέρες έως 1 έτος, η ελάχιστη κατάθεση είναι συνήθως $ και όσα δεν έχουν λήξει είναι διαπραγματεύσιμα στη δευτερογενή αγορά. 4 Στην Ελλάδα οι συμφωνίες επαναγοράς λειτουργούν κυρίως ως καταθέσεις (δηλαδή είναι συμφωνίες επαναπώλησης).

5 52 Εμπορικοί πιστωτικοί τίτλοι (commercial papers). Είναι βραχυπρόθεσμοι πιστωτικοί τίτλοι που εκδίδονται από μεγάλες επιχειρήσεις χωρίς εξασφαλίσεις (unsecured). Στις ΗΠΑ οι ονομαστικές τους αξίες αρχίζουν από $ και έχουν διάρκεια μέχρι 270 ημέρες. Οι τίτλοι αυτοί πουλιούνται συνήθως προεξοφλημένοι και η δευτερογενής τους αγορά παρουσιάζει περιορισμένη κινητικότητα. Συναλλαγματική αποδεκτή από τράπεζα (banker s acceptance) Είναι μια συναλλαγματική η οποία εκδόθηκε από μια επιχείρηση και την εξόφλησή της εγγυάται κάποια τράπεζα. Η ονομασία της οφείλεται στο ότι μια τράπεζα έχει αναλάβει την τελική υποχρέωση να πληρώσει τον κάτοχό της. Χρησιμοποιούνται κυρίως για τη χρηματοδότηση εισαγωγών και εξαγωγών. Στις ΗΠΑ οι συναλλαγματικές αυτές διαπραγματεύονται στη δευτερογενή αγορά προεξοφλημένες. Έχουν διάρκεια που κυμαίνεται από 30 έως 180 ημέρες, με πιο συνηθισμένη τη συναλλαγματική των 90 ημερών. Ευρωδολάρια (eurodollars). Είναι καταθέσεις σε δολάρια ΗΠΑ, κατατεθειμένες σε τράπεζες και χρηματοπιστωτικούς οργανισμούς οι οποίοι βρίσκονται εκτός των ΗΠΑ. Οι τράπεζες αυτές μπορεί να είναι ξένες (δηλαδή μη αμερικανικές) τράπεζες ή καταστήματα αμερικανικών τραπεζών που βρίσκονται εκτός των ΗΠΑ. Η αγορά αυτή δημιουργήθηκε αρχικά στην Ευρώπη, απ όπου προέρχεται και το όνομά της. Σήμερα, πάντως, καταθέσεις σε δολάρια μπορεί να κάνει ένας επενδυτής σε πολλές χώρες και εκτός της Ευρώπης. Οι καταθέσεις σε ευρωδολάρια αποτελούνται κυρίως από προθεσμιακές καταθέσεις και πιστοποιητικά καταθέσεων. Τα τελευταία κατέχουν και το μεγαλύτερο μερίδιο της ευρωαγοράς (euromarket). Η διάρκεια των μέσων της ευρωαγοράς είναι συνήθως μέχρι 6 μήνες. Οι αποδόσεις στην ευρωαγορά υπερβαίνουν τις αποδόσεις των εγχώριων αγορών χρήματος, λόγω των λιγότερο κανονιστικών ρυθμίσεων που αυτές έχουν. Διατραπεζικά κεφάλαια (federal funds). Είναι τα κεφάλαια τα οποία διακινούνται σε μια αγορά που συμμετέχουν μόνο τα πιστωτικά ιδρύματα και γι αυτό λέγεται διατραπεζική αγορά (interbank market). Όπως είναι γνωστό, όλα τα πιστωτικά ιδρύματα είναι υποχρεωμένα να διατηρούν ορισμένες υποχρεωτικές καταθέσεις στην Κεντρική Τράπεζα. Ορισμένα όμως πιστωτικά ιδρύματα έχουν περισσότερα διαθέσιμα κεφάλαια απ όσα είναι υποχρεωμένα να καταθέσουν στην Κεντρική Τράπεζα, ενώ κάποια άλλα πιστωτικά ιδρύματα έχουν λιγότερα κεφάλαια απ όσα είναι υποχρεωμένα να καταθέσουν στην Κεντρική Τράπεζα. Στην περίπτωση αυτή, τα ιδρύματα με έλλειψη ρευστότητας μπορούν να αντλήσουν κεφάλαια από τα

6 53 ιδρύματα που έχουν πλεονάζουσα ρευστότητα. Οι συναλλαγές αυτές γίνονται στη διατραπεζική αγορά και έχουν διάρκεια η οποία κυμαίνεται από μια ημέρα (overnight) έως και 12 μήνες. Τα πρώτα βήματα για τη δημιουργία αγοράς χρήματος στην Ελλάδα έγιναν τον Ιούνιο του 1980 με τη δημιουργία της διατραπεζικής αγοράς. Μέχρι τα μέσα του 1986 στη διατραπεζική αγορά επιτρεπόταν ο δανεισμός μόνο σε χρηματικά κεφάλαια. Από τα μέσα του 1986 επιτράπηκαν οι συναλλαγές στη διατραπεζική αγορά σε έντοκα γραμμάτια του Ελληνικού Δημοσίου και πιστοποιητικά καταθέσεων. Από τα μέσα του 1985 επιτράπηκαν οι πωλήσεις έντοκων γραμματίων στο κοινό. Η αγορά χρήματος στην Ελλάδα δεν είναι ιδιαίτερα ανεπτυγμένη. Το κυριότερο πρόβλημά της είναι η έλλειψη δραστήριας δευτερογενούς αγοράς. 3.2 Αγορά κεφαλαίου Η αγορά κεφαλαίου αναφέρεται στους οργανισμούς και τις διαδικασίες που διευκολύνουν τις συναλλαγές σε μακροπρόθεσμα αξιόγραφα. Ο όρος «μακροπρόθεσμα» σημαίνει ότι τα αξιόγραφα αυτά έχουν χρονική διάρκεια μεγαλύτερη από ένα έτος. Τα αξιόγραφα τα οποία αποτελούν αντικείμενο διαπραγμάτευσης στην αγορά κεφαλαίου ενέχουν συνήθως μεγαλύτερο κίνδυνο αθέτησης απ ό,τι τα αξιόγραφα που αποτελούν αντικείμενο διαπραγμάτευσης στην αγορά χρήματος. Αυτό οφείλεται κυρίως στη μεγαλύτερη διάρκεια που έχουν τα αξιόγραφα αυτά. Είναι δε γενικά αποδεκτό ότι, όσο πιο απομακρυσμένες χρονικά είναι οι πληρωμές τις οποίες πρέπει να κάνει ο εκδότης των αξιογράφων, τόσο πιο πιθανό είναι να βρεθεί σε αδυναμία να εκπληρώσει την υποχρέωσή του αυτή. Τα σημαντικότερα μέσα της αγοράς κεφαλαίου είναι οι μετοχές (κοινές και προνομιούχες) και οι ομολογίες. Τα μέσα αυτά διακρίνονται, ανάλογα με τη διαχρονική σταθερότητα του ποσού που καταβάλλουν στον κάτοχό τους, σε αξιόγραφα μεταβλητού εισοδήματος και σε αξιόγραφα σταθερού εισοδήματος Αξιόγραφα μεταβλητού εισοδήματος Αξιόγραφα μεταβλητού εισοδήματος (variable income securities) λέγονται τα αξιόγραφα εκείνα τα οποία δεν καταβάλλουν κάθε περίοδο (για παράδειγμα, εξάμηνο ή δωδεκάμηνο) ένα συγκεκριμένο χρηματικό ποσό στον κάτοχό τους, αλλά το

7 54 εισόδημα του κατόχου τους κυμαίνεται από περίοδο σε περίοδο. Τα σημαντικότερα αξιόγραφα μεταβλητού εισοδήματος διεθνώς είναι οι κοινές μετοχές 5. Μετοχή είναι ένα μερίδιο στο κεφάλαιο μιας ανώνυμης εταιρείας. Προκειμένου να ιδρυθεί μια ανώνυμη εταιρεία συγκεντρώνεται ένα κεφάλαιο το οποίο διαιρείται σε μικρότερα ίσα μερίδια (μετοχές). Ο επενδυτής μπορεί να αγοράσει έναν αριθμό μετοχών ίσης αξίας με το ποσό των χρημάτων που θέλει να επενδύσει. Από τη στιγμή που ο επενδυτής γίνεται μέτοχος μιας εταιρείας, γίνεται εν μέρει και ιδιοκτήτης της και μπορεί να συμβάλλει στη λήψη αποφάσεων που αφορούν τη διαχείρισή της. Η κοινή μετοχή (common stock) είναι ο πιο συνηθισμένος τύπος μετοχής. Η κοινή μετοχή είναι ένα έγγραφο ο κάτοχος του οποίου αποκτά όλα τα βασικά δικαιώματα ενός μετόχου, όπως δικαίωμα συμμετοχής στα κέρδη, στην έκδοση νέων μετοχών, στο προϊόν της εκκαθάρισης, καθώς και δικαίωμα ψήφου στη Γενική Συνέλευση της εταιρείας και συμμετοχή στη διαχείρισή της 6. Οι μετοχές των ανωνύμων εταιρειών μπορούν να εισαχθούν στο χρηματιστήριο (εάν οι εταιρείες που τις έχουν εκδώσει πληρούν κάποιους όρους) και να αποτελούν αντικείμενο διαπραγμάτευσης σ αυτό. Ο αγοραστής μιας μετοχής αναμένει να έχει οφέλη από τα μελλοντικά μερίσματα και από τη μελλοντική αύξηση της χρηματιστηριακής τιμής της μετοχής. Και τα δύο αυτά συστατικά της απόδοσης ενέχουν κίνδυνο, καθώς η απόδοση στο τέλος μιας περιόδου μπορεί να είναι διαφορετική από την απόδοση που ανέμενε ο κάτοχος της μετοχής στην αρχή της περιόδου. Το τμήμα των ετήσιων καθαρών κερδών της εταιρείας το οποίο αναλογεί σε κάθε μετοχή και διανέμεται στους μετόχους με τη μορφή μετρητών λέγεται μέρισμα ανά μετοχή ή απλώς μέρισμα (dividend). Η Τακτική Γενική Συνέλευση της ανώνυμης εταιρείας, αφού εγκρίνει τις ετήσιες οικονομικές καταστάσεις, αποφασίζει το ύψος των κερδών που θα διανεμηθούν ως μέρισμα, μετά από σχετική πρόταση του Διοικητικού Συμβουλίου (Δ.Σ.) της εταιρείας. Η ημέρα αποκοπής του μερίσματος αποφασίζεται από το Δ.Σ. της ανώνυμης εταιρείας και ανακοινώνεται μέσω του τύπου. Δικαιούχοι του μερίσματος είναι όλοι οι μέτοχοι που είναι κάτοχοι μετοχών της συγκεκριμένης εταιρείας στο τέλος της συνεδρίασης του χρηματιστηρίου που προηγείται της ημερομηνίας 5 Στην Ελλάδα μπορούμε να εντάξουμε στην κατηγορία αυτή και τις προνομιούχες μετοχές. Ο λόγος στον οποίο οφείλεται η ένταξη αυτή θα αναφερθεί στη συνέχεια του κεφαλαίου. 6 Από νομικής πλευράς η μετοχή είναι ένα έγγραφο που ενσωματώνει τη μετοχική σχέση (δηλαδή αποδεικνύει την ιδιότητα του μετόχου στην ανώνυμη εταιρεία, από την οποία πηγάζει ένα σύνολο δικαιωμάτων και υποχρεώσεων).

8 55 αποκοπής του. Το μέρισμα καταβάλλεται στους μετόχους μετά τη γενική συνέλευση, το δεύτερο ή τρίτο τρίμηνο κάθε έτους. Τα μερίσματα φορολογούνται στην πηγή (στην Ανώνυμη Εταιρεία πριν τη διανομή των κερδών) και διανέμονται στον επενδυτή ελεύθερα παντός βάρους. Οι μερισματαποδείξεις (coupons) ήταν μικρές αποδείξεις που ήταν αριθμημένες και προσαρτημένες στο σώμα της μετοχής, όταν οι τελευταίες δεν ήταν άϋλες. Η μερισματαπόδειξη χρησιμοποιείτο και για την άσκηση του δικαιώματος στις αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου της εταιρείας. Τα μερίσματα των εισηγμένων εταιρειών στο χρηματιστήριο φορολογούνται. Το ποσό παρακρατείται στην πηγή, με εξάντληση της φορολογικής υποχρέωσης. Τα κέρδη κεφαλαίου (δηλαδή η θετική διαφορά μεταξύ της τιμής πώλησης μιας μετοχής και της τιμής αγοράς της) των ιδιωτών είναι αφορολόγητα στην Ελλάδα, αλλά οι μετοχές υπόκεινται σε φόρο κληρονομιάς. Η ονομαστική τιμή της μετοχής προκύπτει κατά την πρώτη έκδοση των μετοχών, διαιρώντας την αξία του μετοχικού κεφαλαίου της ανώνυμης εταιρείας με τον αριθμό μετοχών που εξέδωσε αρχικά. Αργότερα, η ονομαστική τιμή μπορεί να μεταβληθεί με απόφαση της Γενικής Συνέλευσης της εταιρείας. Η λογιστική τιμή της μετοχής απεικονίζει την πραγματική αξία της και προκύπτει διαιρώντας τα ίδια κεφάλαια της ανώνυμης εταιρείας με τον αριθμό των μετοχών της εταιρείας σε κυκλοφορία. Η χρηματιστηριακή τιμή της μετοχής διαμορφώνεται καθημερινά στη συνεδρίαση του Χρηματιστηρίου Αθηνών μέσω της προσφοράς και της ζήτησης. Η προνομιούχος μετοχή (preferred stock) προσφέρει ένα προβάδισμα έναντι των κατόχων κοινών μετοχών στη λήψη μερίσματος και στη λήψη του προϊόντος της εκκαθάρισης σε περίπτωση διάλυσης της επιχείρησης, αλλά συνήθως στερείται του δικαιώματος ψήφου και συμμετοχής στη διαχείριση της επιχείρησης. Στις ΗΠΑ, η προνομιούχος μετοχή είναι ένα αξιόγραφο που υπόσχεται στον κάτοχο του την τακτική καταβολή σταθερού μερίσματος, το οποίο όμως μπορεί και να παραληφθεί. Η προνομιούχος μετοχή αποτελεί ένα υβριδικό αξιόγραφο, διότι έχει ορισμένα χαρακτηριστικά που μοιάζουν με αξιόγραφο σταθερού εισοδήματος (για παράδειγμα, ομολογία σταθερού επιτοκίου) και άλλα που μοιάζουν με κοινή μετοχή. Η προνομιούχος μετοχή μοιάζει με αξιόγραφο σταθερού εισοδήματος, διότι παρέχει μέρισμα του οποίου το ύψος είναι συγκεκριμένο και γνωστό από τη στιγμή που έχει εκδοθεί η μετοχή. Η προνομιούχος μετοχή δεν έχει ημερομηνία λήξης και, επομένως, ο εκδότης της υποχρεούται να καταβάλει το προβλεπόμενο μέρισμα επ άπειρον.

9 56 Άρα, η προνομιούχος μετοχή μοιάζει με την διηνεκή ομολογία 7 (perpetual bond). Παρ όλα αυτά, οι περισσότερες προνομιούχες μετοχές που εκδίδονται σήμερα διεθνώς παρέχουν τη δυνατότητα ανάκλησης από τον εκδότη τους (callable preferred stocks) 8 και, επομένως, η ζωή τους δεν είναι απεριόριστη. Επιπλέον, οι μισές περίπου από τις προνομιούχες μετοχές που εκδίδονται διεθνώς είναι μετατρέψιμες σε κοινές μετοχές (convertible preferred stocks) 9. Κατά συνέπεια, ενώ οι προνομιούχες μετοχές είναι διηνεκείς εξ ορισμού, στην πραγματικότητα πολλές από αυτές δεν πρόκειται να διαρκέσουν επ άπειρον. Ο κάτοχος της προνομιούχου μετοχής μιας εταιρείας έχει μια ενδιάμεση απαίτηση μεταξύ του κατόχου ομολογίας και του μετόχου στο ενεργητικό της εταιρείας και στα κέρδη της. Κατά συνέπεια, σε περίπτωση διάλυσης της εταιρείας, πρώτα θα ικανοποιηθούν οι δανειστές της από το προϊόν εκκαθάρισης της περιουσίας της, μετά οι προνομιούχοι μέτοχοι και ύστερα οι κοινοί μέτοχοι της εταιρείας. Στην Ελλάδα προνομιούχες μετοχές λέγονται οι μετοχές εκείνες οι οποίες έχουν τα εξής προνόμια: Από τα κέρδη κάθε χρήσης δίνεται πρώτα στις προνομιούχες και μετά στις κοινές μετοχές το κάθε φορά προβλεπόμενο από το νόμο και το καταστατικό πρώτο μέρισμα. Ειδικότερα, ο νόμος ορίζει ότι πρέπει να διανέμεται ως υποχρεωτικό μέρισμα (πρώτο μέρισμα) κάθε χρόνο τουλάχιστον 6% επί της ονομαστικής αξίας της μετοχής της εταιρείας ή και περισσότερο, εάν το ορίζει το καταστατικό της εταιρείας. Σε περίπτωση που δεν υπάρχουν ή δεν επαρκούν τα κέρδη της χρήσης για να δοθεί το πρώτο μέρισμα ή ένα μέρος του στους προνομιούχους μετόχους, τότε δίνεται από τα κέρδη της αμέσως επόμενης ή των επομένων εταιρικών χρήσεων εκτός αν ορίζει διαφορετικά το καταστατικό πριν από την καταβολή του πρώτου μερίσματος στις κοινές μετοχές. Οι προνομιούχες μετοχές δικαιούνται, όπως και οι κοινές μετοχές, πρόσθετο μέρισμα που διανέμεται με οποιαδήποτε μορφή. Οι προνομιούχες μετοχές δικαιούνται είσπραξη τόκου σύμφωνα με ποσοστό επί τοις εκατό, του οποίου το ύψος καθορίζεται από το καταστατικό της εταιρείας. Ο 7 Διηνεκής ομολογία λέγεται μια ομολογία η οποία δεν έχει ημερομηνία λήξης. Περισσότερα για τη διηνεκή ομολογία θα αναπτυχθούν στη συνέχεια του κεφαλαίου. 8 Ανακλητές λέγονται οι προνομιούχες μετοχές οι οποίες παρέχουν στον εκδότη τους το δικαίωμα να τις εξαγοράσει. 9 Μετατρέψιμες προνομιούχες μετοχές είναι οι προνομιούχες μετοχές οι οποίες παρέχουν στον κάτοχο τους το δικαίωμα να τις μετατρέψει σε κοινές μετοχές της ίδιας εταιρείας που τις έχει εκδώσει, κάτω από ορισμένες συνθήκες.

10 57 τόκος υπολογίζεται, επί της ονομαστικής αξίας της μετοχής, σε ετήσια βάση για τις χρήσεις όπου δεν υπάρχουν κέρδη ή τα κέρδη δεν επαρκούν για την πληρωμή μερίσματος, οπότε συμπληρώνεται με μορφή τόκου σύμφωνα με το ανωτέρω ποσοστό. Οι προνομιούχες μετοχές δικαιούνται προνομιακή απόδοση, κατά τη διάλυση και την εκκαθάριση της εταιρείας, του μετοχικού τους κεφαλαίου που έχει καταβληθεί. Εάν το προϊόν της εκκαθάρισης είναι μεγαλύτερο από το συνολικό μετοχικό κεφάλαιο της εταιρείας, οι προνομιούχες μετοχές έχουν δικαίωμα συμμετοχής και στο επιπλέον αυτό ποσό. Οι προνομιούχες μετοχές εκδίδονται στην Ελλάδα κατά κανόνα χωρίς δικαίωμα ψήφου, γι αυτό και στο Χρηματιστήριο Αθηνών η τιμή τους είναι μικρότερη από τις κοινές μετοχές, εάν παίρνουν το ίδιο μέρισμα με αυτές. Από τα ανωτέρω γίνεται φανερό ότι το υποχρεωτικό μέρισμα (πρώτο μέρισμα) είναι ιδιαίτερα χαμηλό στην Ελλάδα και, επομένως, οι προνομιούχες μετοχές δεν θα πρέπει να θεωρούνται αξιόγραφα σταθερού εισοδήματος, αλλά θα πρέπει να κατατάσσονται στα αξιόγραφα μεταβλητού εισοδήματος. Τα τελευταία έτη οι περισσότερες επιχειρήσεις στην Ελλάδα που διέθεταν και τις δύο κατηγορίες τίτλων έχουν προχωρήσει στη μετατροπή των προνομιούχων μετοχών σε κοινές 10. Οι λόγοι για τους οποίους γίνεται η μετατροπή αυτή είναι οι εξής: πρώτον, οι εταιρείες που διαθέτουν και τις δύο κατηγορίες μετοχών θα πρέπει να παρακολουθούν και να ενημερώνουν δύο μετοχολόγια και να εκδίδουν δύο αποθετήρια δεύτερον, για να ληφθεί οποιαδήποτε απόφαση θα πρέπει να συγκληθούν δύο συνελεύσεις και οι ενημερωτικές ανακοινώσεις στον Τύπο θα πρέπει να γίνουν δύο φορές τρίτον, οι βασικοί μέτοχοι των εταιρειών πολλές φορές δεν έχουν την πλειοψηφία των προνομιούχων μετοχών, με αποτέλεσμα μερικές φορές μια μειοψηφία των συνολικών μετόχων να επιφέρει προσκόμματα σε κάθε είδους απόφαση της διοίκησης, ιδίως σε περιπτώσεις αύξησης μετοχικού κεφαλαίου. Με τη μετατροπή των προνομιούχων μετοχών σε κοινές, οι βασικοί μέτοχοι αποκτούν την αποτελεσματική πλειοψηφία της εταιρείας, με την προϋπόθεση όμως ότι κατείχαν ικανό ποσοστό κοινών μετοχών πριν από τη μετατροπή. 10 Στη μετατροπή των τίτλων βοήθησε και η αλλαγή της νομοθεσίας, η οποία απαιτεί πλέον πλειοψηφία πάνω από 75% (από 90% που ήταν πριν από την αλλαγή) για να ληφθεί η σχετική απόφαση από τις συνελεύσεις και των δύο κατηγοριών.

11 58 Το Χρηματιστήριο Αθηνών ιδρύθηκε το Σεπτέμβριο του 1876 και τα εγκαίνια της επίσημης λειτουργίας του έγιναν το Μάιο του Σήμερα το Χρηματιστήριο Αθηνών είναι Ανώνυμη Εταιρεία με μοναδικό μέτοχο την Ελληνικά Χρηματιστήρια Α.Ε. Συμμετοχών (Ε.Χ.Α.Ε.). Σκοπός της εταιρείας είναι η οργάνωση, υποστήριξη και παρακολούθηση των συναλλαγών επί κινητών αξιών 11, παραγώγων προϊόντων και λοιπών χρηματοοικονομικών προϊόντων καθώς και η διασφάλιση της εύρυθμης λειτουργίας της αγοράς, η προστασία του επενδυτικού κοινού καθώς και κάθε άλλη συναφής δραστηριότητα. Το Χρηματιστήριο Αθηνών διοικείται από 11μελές Διοικητικό Συμβούλιο, τριετούς θητείας, το οποίο απαρτίζεται από εκπροσώπους του Υπουργείου Οικονομίας & Οικονομικών, των χρηματιστηριακών εταιρειών, των εργαζομένων στο Χρηματιστήριο Αθηνών, της Τράπεζας της Ελλάδος, της Ένωσης Θεσμικών Επενδυτών και του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Αθηνών. Η εταιρεία Ελληνικά Χρηματιστήρια Ανώνυμη Εταιρεία Συμμετοχών (Ε.Χ.Α.Ε.) ιδρύθηκε το Είναι εταιρεία συμμετοχών (holding company) και σκοπός της είναι, σύμφωνα με το καταστατικό, η συμμετοχή σε εταιρείες οποιασδήποτε νομικής μορφής που αναπτύσσουν δραστηριότητες σχετικές με την υποστήριξη και λειτουργία οργανωμένων αγορών κεφαλαίου. Η Ε.Χ.Α.Ε. λειτουργεί ως η εταιρεία η οποία χαράσσει τη στρατηγική του ομίλου και παρακολουθεί την πορεία της υλοποίησής της από τις εταιρείες τις οποίες ελέγχει. Ο όμιλος εταιρειών Ε.Χ.Α.Ε. αποτελείται από τις ακόλουθες εταιρείες: Χρηματιστήριο Αθηνών Α.Ε. Κεντρικό Αποθετήριο Αξιών Α.Ε. Εταιρεία Εκκαθάρισης Συναλλαγών Επί Παραγώγων Α.Ε. Χρηματιστηριακό Κέντρο Θεσσαλονίκης Α.Ε. Ανάπτυξη Συστημάτων και Υποστήριξης Κεφαλαιαγοράς Α.Ε. Κέντρο Επαγγελματικής Κατάρτισης Χρηματιστηριακών Υπηρεσιών. Το Χρηματιστήριο εποπτεύεται από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς και το Υπουργείο Οικονομίας & Οικονομικών μέσω του Κυβερνητικού Επόπτη. Η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς είναι Νομικό Πρόσωπο Δημοσίου Δικαίου και εποπτεύεται από το Υπουργείο Οικονομίας & Οικονομικών. Στην Επιτροπή 11 Οι κινητές αξίες είναι τίτλοι που εκδίδονται από τράπεζες, εταιρείες, ιδιώτες, το δημόσιο ή άλλους δημόσιους οργανισμούς και παρέχουν στους κατόχους τους ορισμένα δικαιώματα. Στο Χρηματιστήριο Αθηνών όταν αναφερόμαστε σε κινητές αξίες εννοούμε κυρίως τις μετοχές, τις ομολογίες και τα τραπεζικά ομόλογα.

12 59 Κεφαλαιαγοράς έχει ανατεθεί κατά κύριο λόγο ο έλεγχος της εφαρμογής των διατάξεων της νομοθεσίας περί κεφαλαιαγοράς. Γενικότερα, μπορεί να λαμβάνει κανονιστικές αποφάσεις με ισχύ ανάλογη αυτής των νόμων και επίσης να εποπτεύει όλο το χώρο της κεφαλαιαγοράς, περιλαμβανομένων του Χρηματιστηρίου Αθηνών, του Κεντρικού Αποθετηρίου Αξιών, της Εταιρείας Εκκαθάρισης Συναλλαγών Επί Παραγώγων, του Χρηματιστηριακού Κέντρου Θεσσαλονίκης, των Ανωνύμων Χρηματιστηριακών Εταιρειών, των Εταιρειών Παροχής Επενδυτικών Υπηρεσιών, των Ανωνύμων Εταιρειών Επενδύσεων Χαρτοφυλακίου και των Ανωνύμων Εταιρειών Διαχείρισης Αμοιβαίων Κεφαλαίων. Ο Κυβερνητικός Επόπτης ορίζεται από το Υπουργείο Οικονομίας & Οικονομικών και εποπτεύει τη συμμόρφωση όλων των διαπραγματευόμενων μερών με τους ισχύοντες νόμους και κανονισμούς. Το 1954 συστάθηκε με το Νομοθετικό Διάταγμα 3078 το Συνεγγυητικό Κεφάλαιο Εξασφάλισης Επενδυτικών Υπηρεσιών, το οποίο αναδιαρθρώθηκε με το Ν.2533/97, και εναρμονίστηκε με τις διατάξεις της υπ αριθμ. 97/9/ΕΚ Οδηγίας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της για τα συστήματα αποζημίωσης επενδυτών. Το Συνεγγυητικό Κεφάλαιο Εξασφάλισης Επενδυτικών Υπηρεσιών παρέχει εγγύηση: Αποζημίωσης των επενδυτών σε περίπτωση που μια Ανώνυμη Χρηματιστηριακή Εταιρεία (ΑΧΕ) ή μια Ανώνυμη Χρηματιστηριακή Εταιρεία Παροχής Επενδυτικών Υπηρεσιών (ΑΧΕΠΕΥ), μέλος ή μη μέλος της Αγοράς Αξιών του Χρηματιστηρίου Αθηνών, περιέλθει σε αδυναμία να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της προς τους πελάτες της, για τις καλυπτόμενες από αυτή επενδυτικές υπηρεσίες. Τακτοποίησης των διαφορών που εκκρεμούν μεταξύ μελών ή μη μελών της Αγοράς Αξιών του Χρηματιστηρίου Αθηνών. Τέλος, από το 1997 έχει ιδρυθεί το Επικουρικό Κεφάλαιο Εκκαθάρισης της Αγοράς Αξιών του Χρηματιστηρίου Αθηνών, που έχει ως σκοπό να ενισχύσει τις ασφαλιστικές δικλείδες του συστήματος εκκαθάρισης. Αν κάποιο μέλος της Αγοράς Αξιών του Χρηματιστηρίου Αθηνών για οποιονδήποτε λόγο αδυνατεί να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις του, το Επικουρικό Κεφάλαιο μπορεί να παρέμβει άμεσα ώστε να γίνει η εκκαθάριση των συναλλαγών στο Κεντρικό Αποθετήριο Αξιών. Η ενεργοποίηση αυτής της παρέμβασης μπορεί να γίνει με απλή απόφαση της Τριμελούς Επιτροπής Ενεργοποίησης του Επικουρικού που έχει οριστεί με απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου του Χρηματιστηρίου Αθηνών. Αφού παρέμβει το

13 60 Επικουρικό Κεφάλαιο, ώστε να καταστεί δυνατή η εκκαθάριση των συναλλαγών, στη συνέχεια μπορεί να προσφύγει εναντίον των μελών της Αγοράς Αξιών του Χρηματιστηρίου Αθηνών, που προκάλεσαν το πρόβλημα και σε περίπτωση οριστικής αδυναμίας των μελών αυτών έναντι του Συνεγγυητικού Κεφαλαίου Το Χρηματιστήριο Αθηνών αποτελεί τη μοναδική οργανωμένη αγορά διαπραγμάτευσης κινητών αξιών στη χώρα μας. Οι κινητές αξίες που αποτελούν αντικείμενο διαπραγμάτευσης στο Χρηματιστήριο Αθηνών είναι κυρίως μετοχές, ομόλογα (τραπεζικά και Ελληνικού Δημοσίου), ομολογίες ανωνύμων εταιρειών (απλές και μετατρέψιμες), καθώς και δικαιώματα. Ο μεγαλύτερος όγκος συναλλαγών, καθημερινά, αφορά τις συναλλαγές των μετοχών. Τα μέλη του Χρηματιστηρίου Αθηνών, που είναι οι Ανώνυμες Χρηματιστηριακές Εταιρείες (ΑΧΕ), οι Ανώνυμες Χρηματιστηριακές Εταιρείες Παροχής Επενδυτικών Υπηρεσιών (ΑΧΕΠΕΥ) και οι τράπεζες που έχουν γίνει μέλη του Χρηματιστηρίου Αθηνών, είναι οι μόνες εταιρείες οι οποίες έχουν τη δυνατότητα να διαβιβάζουν άμεσα εντολές αγοράς και πώλησης μετοχών στο Ολοκληρωμένο Αυτοματοποιημένο Σύστημα Ηλεκτρονικών Συναλλαγών (ΟΑΣΗΣ) του Χρηματιστηρίου Αθηνών 12. Η άδεια λειτουργίας των μελών του Χρηματιστηρίου Αθηνών χορηγείται από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, ενώ η αποδοχή τους ως μελών του Χρηματιστηρίου Αθηνών γίνεται από το Δ.Σ. του Χρηματιστηρίου Αθηνών, εφόσον πληρούν συγκεκριμένα κριτήρια, ανάμεσα σε άλλα, ως προς τον εξοπλισμό τους, την οργάνωσή τους, τη στελέχωσή τους και την κεφαλαιακή τους επάρκεια. Τα μέλη του Χρηματιστηρίου Αθηνών πραγματοποιούν συναλλαγές μέσω των χρηματιστηριακών τους εκπροσώπων, οι οποίοι ευθύνονται εξ ολοκλήρου για τις συναλλαγές και πιστοποιούνται ως προς την επάρκειά τους με εξετάσεις που διενεργεί η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς. Επίσης, συναλλαγές μπορούν να πραγματοποιούν και οι εξουσιοδοτημένοι αντικριστές των μελών του Χρηματιστηρίου Αθηνών, αλλά σε κάθε περίπτωση, την ευθύνη επωμίζεται ο χρηματιστηριακός εκπρόσωπος του μέλους του Χρηματιστηρίου Αθηνών. Η χρηματιστηριακή εταιρεία, πέραν της δραστηριότητας της διεξαγωγής συναλλαγών, μπορεί επίσης να παρέχει επενδυτικές συμβουλές για επενδύσεις σε χρηματιστηριακά προϊόντα, να φυλάσσει ως θεματοφύλακας τίτλους πελατών της, να διαχειρίζεται χαρτοφυλάκιο πελατών της, 12 Σήμερα υπάρχουν και ορισμένα εξ αποστάσεως μέλη (remote members) του Χρηματιστηρίου Αθηνών, τα οποία είναι χρηματοοικονομικές εταιρείες που δικαιούνται να διενεργούν συναλλαγές εκ μέρους των πελατών τους από απόσταση χωρίς γεωγραφικούς περιορισμούς.

14 61 αποτελούμενο από μετρητά, χρηματιστηριακά πράγματα και μερίδια αμοιβαίων κεφαλαίων και να καταθέτει τα χρηματικά ποσά των πελατών της σε τραπεζικούς λογαριασμούς επ ονόματί τους, να διενεργεί συναλλαγές στην Αγορά Παραγώγων, καθώς και να παρέχει κάθε κύρια και παρεπόμενη επενδυτική υπηρεσία (σύμφωνα με τα όσα προβλέπονται από την άδεια λειτουργίας της). Οι κύριες και οι παρεπόμενες δραστηριότητες είναι οι εξής: Κύριες Επενδυτικές Υπηρεσίες: 1. Λήψη και διαβίβαση, για λογαριασμό πελατών, παραγγελιών για κατάρτιση συναλλαγών ως προς χρηματοπιστωτικά μέσα. 2. Εκτέλεση των παραγγελιών και εντολών για λογαριασμό τρίτων. 3. Διαπραγμάτευση και αγοραπωλησία για ίδιο λογαριασμό τίτλων. 4. Διαχείριση επενδυτικών χαρτοφυλακίων πελατών στα πλαίσια εντολής τους. 5. Αναδοχή της έκδοσης τίτλων και διάθεση αυτών. Παρεπόμενες Επενδυτικές Υπηρεσίες: 1. Φύλαξη ή και διακίνηση ενός ή περισσοτέρων τίτλων. 2. Ενοικίαση θυρίδων. 3. Παροχή πιστώσεων ή δανείων σε επενδυτές προς διενέργεια συναλλαγών σε τίτλους (margin), εφόσον στις συναλλαγές αυτές παρεμβάλλεται η επιχείρηση η οποία παρέχει την πίστωση ή το δάνειο. 4. Παροχή χρηματοοικονομικών συμβουλών σε επιχειρήσεις σχετικά με τη διάρθρωση του κεφαλαίου τους. 5. Υπηρεσίες συνδεόμενες με την αναδοχή έκδοσης. 6. Παροχή συμβουλών στον τομέα των επενδύσεων με αντικείμενο έναν ή περισσότερους τίτλους. 7. Υπηρεσίες ξένου συναλλάγματος εφόσον συνδέονται με την παροχή επενδυτικών υπηρεσιών. Για την καλύτερη ενημέρωση των επενδυτών και τη διευκόλυνση των συναλλαγών, το Χρηματιστήριο Αθηνών υπολογίζει και δημοσιεύει διάφορους δείκτες τιμών μετοχών. Οι δείκτες αυτοί βασίζονται στην τρέχουσα χρηματιστηριακή αξία των μετοχών που περιλαμβάνουν και περιέχουν συνήθως μετοχές που παρουσιάζουν μεγάλη εμπορευσιμότητα.

15 Αξιόγραφα σταθερού εισοδήματος Αξιόγραφα σταθερού εισοδήματος (fixed-income securities) λέγονται τα αξιόγραφα εκείνα τα οποία καταβάλλουν κάθε περίοδο (για παράδειγμα, εξάμηνο ή δωδεκάμηνο) ένα ποσό χρημάτων στον κάτοχό τους, το οποίο έχει οριστεί την ημερομηνία που εκδόθηκαν και είναι σταθερό για όλο το χρονικό διάστημα της ζωής τους. Τα σημαντικότερα αξιόγραφα σταθερού εισοδήματος διεθνώς είναι οι προνομιούχες μετοχές 13 και οι ομολογίες. Θα πρέπει, πάντως, να σημειωθεί ότι οι ομολογίες μπορεί να είναι και αξιόγραφα μεταβλητού εισοδήματος, ή, όπως συνήθως λέγονται, κυμαινόμενου επιτοκίου [floating rate notes (FRNs) or variable rate notes]. Στην περίπτωση αυτή, το ποσό που καταβάλλεται κάθε περίοδο στον κάτοχο της ομολογίας δεν παραμένει σταθερό διαχρονικά, αλλά μεταβάλλεται ανάλογα με τα επιτόκια που επικρατούν στην αγορά. Όταν μια επιχείρηση, ένας οργανισμός ή ακόμη και το Δημόσιο χρειάζεται κεφάλαια, μπορεί να τα αναζητήσει μέσω της έκδοσης ενός ομολογιακού δανείου. Το ποσό του δανείου διαιρείται σε ίσα μερίδια που αντιπροσωπεύονται με πιστωτικούς τίτλους και λέγονται ομολογίες 14 (bonds). Κατά συνέπεια, η έκδοση ενός ομολογιακού δανείου αποτελεί για τον εκδότη του μια μορφή δανεισμού, ενώ για τους κατόχους των ομολογιών αποτελεί μια μορφή επένδυσης. Από τα παραπάνω γίνεται φανερό ότι η ομολογία είναι ένα μέσο δανεισμού το οποίο αντιπροσωπεύει μια νομική υποχρέωση του εκδότη του να πληρώσει στον κάτοχό του ένα συγκεκριμένο τόκο κατά περιοδικά χρονικά διαστήματα και να αποπληρώσει το αρχικό κεφάλαιο που δανείστηκε κατά την ημερομηνία λήξης του 15. Κάθε ομολογία είναι αριθμημένη, αναγράφει την ονομαστική της αξία, το επιτόκιο του δανείου και φέρει μια σειρά μικρών αποδείξεων που λέγονται τοκομερίδια (coupons). Ο αριθμός των τοκομεριδίων που φέρει μια ομολογία είναι ίσος με τον αριθμό των τοκοφόρων περιόδων. Το τοκομερίδιο αναγράφει το ποσό του τόκου και την ημερομηνία πληρωμής του, που γίνεται συνήθως κάθε εξάμηνο ή δωδεκάμηνο. 13 Η προνομιούχος μετοχή είναι αξιόγραφο σταθερού εισοδήματος όταν προσφέρει στον κάτοχό της σταθερό μέρισμα. Όπως αναφέρθηκε προηγουμένως, το υποχρεωτικό μέρισμα (πρώτο μέρισμα) το οποίο δίνουν οι προνομιούχες μετοχές στην Ελλάδα είναι ιδιαίτερα χαμηλό και, επομένως, οι προνομιούχες μετοχές δεν θα πρέπει να θεωρούνται αξιόγραφα σταθερού εισοδήματος, αλλά θα πρέπει να κατατάσσονται στα αξιόγραφα μεταβλητού εισοδήματος. 14 Από νομικής πλευράς ομολογία είναι το αξιόγραφο το οποίο ενσωματώνει έντοκη απαίτηση κατά του εκδότη του και αποτελεί ένα από τα ίσα μέρη του δανειζομένου ποσού. 15 Οι ομολογίες αυτές συχνά λέγονται straight bonds ή plain vanilla bonds ή bullet bonds και αποτελούν τον πιο συνηθισμένο τύπο ομολογίας.

16 63 Στο τέλος κάθε τοκοφόρου περιόδου, ο κάτοχος της ομολογίας (ομολογιούχος) αποκόπτει ένα τοκομερίδιο, το οποίο και εξαργυρώνει συνήθως στην τράπεζα με την οποία συνεργάζεται ο εκδότης της ομολογίας. Στην περίπτωση που την ομολογία την έχει εκδώσει επιχείρηση, είναι υποχρεωμένη να καταβάλει στη λήξη τους τα τοκομερίδια και την ονομαστική αξία του κεφαλαίου που έχει δανειστεί, πριν από οποιαδήποτε καταβολή μερίσματος στους μετόχους της. Η χρονική διάρκεια (maturity) μιας ομολογίας είναι το διάστημα που μεσολαβεί από την έκδοση της ομολογίας μέχρι τη λήξη της. Η διάρκεια αυτή είναι συνήθως μεγαλύτερη από ένα έτος και μικρότερη από τριάντα έτη, αν και μπορεί να εκδοθούν ομολογίες οποιασδήποτε χρονικής διάρκειας. Στις ΗΠΑ οι κρατικές ομολογίες οι οποίες έχουν διάρκεια ζωής από 2-10 χρόνια λέγονται treasury notes, ενώ οι κρατικές ομολογίες των οποίων η διάρκεια ζωής υπερβαίνει τα 10 χρόνια λέγονται treasury bonds. Στην Ελλάδα με τον όρο «ομολογία» εννοούμε συνήθως αξιόγραφο το οποίο έχει μακροπρόθεσμο χρόνο λήξης (7-20 χρόνια), ενώ με τον όρο «ομόλογο» εννοούμε αξιόγραφο το οποίο έχει μεσοπρόθεσμο χρόνο λήξης (1-7 χρόνια) 16. Εκτός από τη διαφορά στην ημερομηνία λήξης, οι τίτλοι αυτοί έχουν τα ίδια χαρακτηριστικά και, επομένως, στη συνέχεια του βιβλίου θα τους χρησιμοποιούμε ως συνώνυμους. Η ονομαστική αξία (face value or par value or principal) μιας ομολογίας είναι η ορισμένη αξία η οποία αναγράφεται στο αξιόγραφο και την οποία θα εισπράξει ο κάτοχός του όταν το αξιόγραφο λήξει. Στις ανεπτυγμένες αγορές του εξωτερικού οι ονομαστικές αξίες των ομολογιών εκδίδονται συνήθως σε πολλαπλάσια των δολαρίων και κυμαίνονται από δολάρια έως δολάρια. Θα πρέπει, πάντως, να τονιστεί ότι η ονομαστική αξία μιας ομολογίας διαφέρει από την αξία που έχει αυτή στην αγορά. Η τιμή αγοράς (market price) μιας ομολογίας είναι η αξία που έχει μια ομολογία στην αγορά κεφαλαίου. Η τιμή αυτή αποτελεί την αξία στην οποία θα αγοραστεί ή θα πουληθεί μια ομολογία και μεταβάλλεται ανάλογα με τη μεταβολή των επιτοκίων. Οι τιμές συναλλαγών των ομολόγων εκφράζονται συνήθως ως ποσοστό επί τοις εκατό (%) της ονομαστικής τους αξίας (as a percentage of par value). Για παράδειγμα, μια τιμή 96,5 δεν σημαίνει ότι το ομόλογο τιμάται 96,5 ευρώ, αλλά 96,5% της ονομαστικής του αξίας. Η τιμή σε ευρώ εξάγεται από την ανωτέρω σχέση, όταν δίνεται η ονομαστική αξία του ομολόγου. Εάν η ονομαστική αξία του ομολόγου είναι ευρώ, τότε η τιμή μιας έκδοσης που διαπραγματεύεται 16 Η διαφορά αυτή τείνει να εξαλειφθεί στις ημέρες μας.

17 64 προς 96,5 θα είναι ευρώ. Εάν η ονομαστική αξία του ομολόγου είναι 100 ευρώ, τότε η τιμή μιας έκδοσης που διαπραγματεύεται προς 96,5 θα είναι 96,5 ευρώ. Έστω, για παράδειγμα, ότι η τιμή ενός ομολόγου είναι 100,020. Αυτό σημαίνει ότι όταν κάποιος επενδυτής θέλει να αγοράσει ένα ομόλογο ονομαστικής αξίας ευρώ, θα πρέπει να πληρώσει ευρώ. Όταν η τιμή αγοράς είναι ίση με την ονομαστική αξία μιας ομολογίας, τότε η ομολογία λέγεται ότι πωλείται στο άρτιο (at par value). Όταν η τιμή αγοράς είναι μεγαλύτερη της ονομαστικής αξίας μιας ομολογίας, τότε η ομολογία πωλείται υπέρ το άρτιο. Το ποσό κατά το οποίο η τιμή αγοράς υπερβαίνει την ονομαστική αξία της ομολογίας λέγεται πριμ ή υπερτίμηση (premium). Όταν η τιμή αγοράς είναι μικρότερη της ονομαστικής αξίας μιας ομολογίας, τότε η ομολογία πουλιέται υπό το άρτιο. Το ποσό κατά το οποίο η τιμή αγοράς υπολείπεται της ονομαστικής αξίας της ομολογίας λέγεται έκπτωση ή υποτίμηση (discount). Η ημερομηνία λήξης (maturity date) μιας ομολογίας είναι η ημερομηνία κατά την οποία λήγει το αξιόγραφο αυτό και ο κάτοχός του θα εισπράξει την ονομαστική του αξία. Το ονομαστικό επιτόκιο ή επιτόκιο τοκομεριδίου ή εκδοτικό επιτόκιο (coupon interest rate or discount interest rate) είναι το ορισμένο επιτόκιο το οποίο αναγράφεται πάνω στην ομολογία και πολλαπλασιαζόμενο με την ονομαστική αξία της ομολογίας, καθορίζει το ύψος του τοκομεριδίου που θα εισπράξει ο κάτοχος της ομολογίας. Το ονομαστικό επιτόκιο εκφράζεται σε ετήσια βάση. Θα πρέπει να υπογραμμιστεί ότι το ονομαστικό επιτόκιο μπορεί να διαφέρει από την απόδοση που θα έχει ο κάτοχος της ομολογίας. Η απόδοση στη λήξη (yield to maturity or redemption yield) είναι η απόδοση που θα έχει ο ομολογιούχος ο οποίος αγόρασε την ομολογία στην τρέχουσα τιμή αγοράς της και θα την κρατήσει μέχρι τη λήξη της. Το επιτόκιο αυτό υπολογίζεται με τη μέθοδο του εσωτερικού βαθμού απόδοσης (internal rate of return). Η απόδοση στη λήξη είναι μια υποσχεθείσα (promised) απόδοση, διότι θα επιτευχθεί μόνο εάν ο επενδυτής κρατήσει την ομολογία μέχρι τη λήξη της και επανεπενδύσει τα τοκομερίδια με επιτόκιο ίσο με την απόδοση στη λήξη. Εάν ο επενδυτής επανεπενδύει τα τοκομερίδια με διαφορετικό επιτόκιο από την απόδοση στη λήξη ή τα ξοδέψει, τότε η πραγματοποιηθείσα απόδοση από την ομολογία διαφέρει από την απόδοση στη λήξη, ακόμη και εάν ο επενδυτής κρατήσει την ομολογία μέχρι τη λήξη της. Η τρέχουσα απόδοση (current yield) μιας ομολογίας είναι η διαίρεση του ετήσιου τοκομεριδίου που παρέχει η ομολογία (σε ευρώ) διά της τρέχουσας τιμής της

18 65 ομολογίας στην αγορά. Η τρέχουσα απόδοση δεν προσφέρει τον καλύτερο τρόπο μέτρησης της απόδοσης μιας ομολογίας, διότι αντικατοπτρίζει μόνο το μέρος της συνολικής απόδοσης που αποτελεί το τρέχον εισόδημα που παρέχει μια ομολογία, αγνοώντας το μέρος που αποτελεί η μεταβολή της τιμής της. Παρ όλα αυτά, η τρέχουσα απόδοση είναι καλύτερο μέτρο της απόδοσης απ ό,τι το εκδοτικό επιτόκιο, διότι χρησιμοποιεί την τρέχουσα τιμή της ομολογίας και όχι την ονομαστική της τιμή. Παράδειγμα 3.2 Η εταιρεία ΑΒΓ εξέδωσε το 2005 μια δεκαπενταετή ομολογία με εκδοτικό επιτόκιο 4% και ονομαστική αξία ευρώ. Σήμερα η ομολογία αυτή πωλείται προς 800 ευρώ. Ποια είναι η τρέχουσα απόδοση της ομολογίας; Απάντηση: Το ετήσιο τοκομερίδιο που παρέχει η ομολογία είναι ίσο με (0, =) 40 ευρώ, ενώ η τιμή της ομολογίας στην αγορά είναι ίση με 800 ευρώ. Οπότε, η τρέχουσα απόδοση της ομολογίας είναι η εξής: CY = (0, ) / 800 = 0,05 ή 5%. Άρα, η τρέχουσα απόδοση της ομολογίας είναι 5%. Οι ομολογίες όταν εκδίδονται, μπορούν να πουληθούν σε μια από τις παρακάτω τρεις αξίες: Στην ονομαστική τους αξία, εάν το εκδοτικό επιτόκιο ισούται με την απόδοση στη λήξη. Στην περίπτωση αυτή, λέγεται ότι οι ομολογίες πωλούνται στο άρτιο (at par value). Στο σημείο αυτό, θα πρέπει να υπογραμμισθεί ότι οι περισσότερες νεοεκδιδόμενες ομολογίες πωλούνται στο άρτιο. Με υπερτίμηση (at a premium), εάν το εκδοτικό επιτόκιο είναι μεγαλύτερο της απόδοσης στη λήξη. Οι ομολογίες αυτές είναι ομολογίες με υψηλά τοκομερίδια (high-coupon bonds) και οι τιμές τους στην αγορά είναι μεγαλύτερες από τις ονομαστικές τους τιμές. Στην περίπτωση αυτή, λέγεται ότι οι ομολογίες πωλούνται υπέρ το άρτιο (above par value). Με υποτίμηση (at a discount), εάν το εκδοτικό επιτόκιο είναι μικρότερο της απόδοσης στη λήξη. Οι ομολογίες αυτές είναι ομολογίες με χαμηλά τοκομερίδια (low-coupon bonds) και οι τιμές τους στην αγορά είναι μικρότερες από τις ονομαστικές τους τιμές. Στην περίπτωση αυτή, λέγεται ότι οι ομολογίες πωλούνται υπό το άρτιο (below par value).

19 66 Άσκηση 3.1 Να γράψετε σε δέκα σειρές τι είναι απόδοση στη λήξη, τι τρέχουσα απόδοση και τι εκδοτικό επιτόκιο. Άσκηση 3.2 Η ονομαστική αξία μιας ομολογίας ισούται πάντα με την τιμή αγοράς της. Είναι η άποψη αυτή σωστή ή λανθασμένη και γιατί; (Η απάντηση να δοθεί σε δέκα σειρές) 3.3 Είδη ομολογιών Τα πιο γνωστά είδη ομολογιών στην Ελλάδα, είναι τα εξής: Ομόλογα του Ελληνικού Δημοσίου 17 με σταθερό επιτόκιο (fixed-rate bonds). Είναι ανώνυμοι τίτλοι, ελεύθερα μεταβιβάσιμοι, ρευστοποιούνται σχετικά εύκολα και εκδίδονται από την Τράπεζα της Ελλάδος 18. Η διάρκεια ζωής τους κυμαίνεται συνήθως από 3 15 έτη, αλλά εκδίδονται και μεγαλύτερης διάρκειας ομόλογα. Οι επενδυτές μπορούν να προμηθεύονται τους τίτλους αυτούς από τις τράπεζες και το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο. Οι τίτλοι εκδίδονται με φυσική μορφή ή με λογιστικές εγγραφές [άυλοι τίτλοι (book-entry form)] και σε ονομαστική αξία πολλαπλάσια των ευρώ 19. Τα ομόλογα εκδίδονται με σταθερό επιτόκιο, το οποίο είναι γνωστό πριν από την έκδοση του τίτλου και παραμένει το ίδιο για όλη τη διάρκεια ζωής του ομολόγου. Στην πρωτογενή αγορά, η απόδοση των ομολόγων σταθερού επιτοκίου υπολογίζεται με βάση μήνα τριάντα (30) ημερών και έτος τριακοσίων εξήντα (360) ημερών 20. Τα ομόλογα διατίθενται με τη διαδικασία της δημοπρασίας ανταγωνιστικών προσφορών (competitive auction or multiple price auction) με 17 Στο παρελθόν το Ελληνικό Δημόσιο είχε εκδώσει λαχειοφόρα δάνεια (lottery bonds), αποταμιευτικά ομόλογα, και προμέτοχα. Τα λαχειοφόρα δάνεια, εκτός από τον ετήσιο τόκο και την τυχόν κλήρωση εξόφλησης των ομολογιών υπέρ το άρτιο (όπου δηλαδή καταβάλλεται η ονομαστική αξία της ομολογίας και ένα επιπλέον ποσό), έδιναν δικαίωμα συμμετοχής σε χρηματικά λαχεία, που πραγματοποιούνταν με κλήρωση ορισμένων ομολογιών κατά διάφορα χρονικά διαστήματα. Τα αποταμιευτικά ομόλογα ήταν ανώνυμοι τίτλοι που απευθύνονταν κυρίως στους μικρούς επενδυτές και διατίθονταν στην ονομαστική τους αξία, μόνο σε φυσικά πρόσωπα με μόνιμη κατοικία στην Ελλάδα και με σχετικά μικρό ανώτατο όριο διάθεσης ανά επενδυτή για κάθε έκδοση. Τα προμέτοχα ήταν ανώνυμοι τίτλοι, χωρίς τοκομερίδια, οι οποίοι διατίθονταν σε τιμή υπό το άρτιο και παρείχαν το δικαίωμα προνομιακής ανταλλαγής τους με μετοχές του Ελληνικού Δημοσίου. 18 Τα ομόλογα ρευστοποιούνται δυσκολότερα στην Ελλάδα απ ότι τα αντίστοιχα αξιόγραφα στο εξωτερικό, λόγω της μη ύπαρξης ανεπτυγμένης δευτερογενούς αγοράς. 19 Σήμερα το Ελληνικό Δημόσιο εκδίδει τίτλους κυρίως με άυλη μορφή. 20 Ο τρόπος αυτός υπολογισμού της απόδοσης στην πρωτογενή αγορά εφαρμόζεται σε όλες τις εκδόσεις τίτλων του Ελληνικού Δημοσίου, εκτός από την έκδοση ομολογιών κυμαινομένου επιτοκίου.

20 67 συμμετοχή των Βασικών Διαπραγματευτών Αγοράς (primary dealers), που προβλέπεται από τον κανονισμό λειτουργίας του θεσμού 21 ή με ελεύθερη συμμετοχή. Το Ελληνικό Δημόσιο όμως διατηρεί το δικαίωμα να μην κάνει δεκτές όλες τις προσφορές ή να μη δεχθεί καμία προσφορά. Επιπλέον, το Ελληνικό Δημόσιο διατηρεί το δικαίωμα να διαθέτει τίτλους απ ευθείας στο κοινό με δημόσια εγγραφή. Άρα, το Ελληνικό Δημόσιο δεν έχει δεσμευθεί να ακολουθεί ένα συγκεκριμένο τρόπο έκδοσης ομολόγων 22. Μερικές φορές το Ελληνικό Δημόσιο έχει εκδώσει ομόλογα σταθερού επιτοκίου με άνοιγμα παλαιοτέρων εκδόσεων (reopening). Η εξόφληση των τίτλων γίνεται στην ονομαστική τους αξία. Εάν ο τίτλος είναι άυλος, τότε η εξόφλησή του γίνεται αυτόματα την ημερομηνία λήξης του με πίστωση του λογαριασμού ταμιευτηρίου του κατόχου του και χρέωση του λογαριασμού του Δημοσίου στην Τράπεζα της Ελλάδος. Ο τόκος εισπράττεται στο τέλος κάθε έτους. Τα τοκομερίδια των τίτλων μπορούν να αποκόπτονται (stripping) και να διαπραγματεύονται ξεχωριστά. Με τον τρόπο αυτό «χωρίζεται» το «σώμα» του ομολόγου από τα «τοκομερίδια» και αποτελούν δύο διαφορετικά αντικείμενα διαπραγμάτευσης. Μετά τον χωρισμό, το ομόλογο αυτό, μοιάζει με ομόλογο χωρίς τοκομερίδια ή ομόλογο τελικής απόδοσης (zero-coupon bond) 23. Οι τόκοι των ομολόγων υπόκεινται σε φορολόγηση. Η παρακράτηση του φόρου γίνεται κατά την εξόφληση των τοκομεριδίων. Ομόλογα του Ελληνικού Δημοσίου με κυμαινόμενο επιτόκιο (floating rate bonds). Είναι παρόμοιοι τίτλοι με τα ομόλογα του Ελληνικού Δημοσίου με σταθερό επιτόκιο, μόνο που το επιτόκιο τους είναι κυμαινόμενο. Η διάρκεια ζωής τους κυμαίνεται συνήθως από 3 15 έτη, αλλά εκδίδονται και μεγαλύτερης διάρκειας ομόλογα. Οι τίτλοι εκδίδονται σε φυσική ή άυλη μορφή και σε ονομαστική αξία πολλαπλάσια των ευρώ. Το επιτόκιο των τίτλων ορίζεται επακριβώς για την πρώτη τοκοφόρο περίοδο. Για τις επόμενες τοκοφόρους περιόδους και μέχρι τη λήξη των ομολόγων, το επιτόκιο τους είναι ίσο με ένα επιτόκιο βάσης ή αναφοράς [για παράδειγμα, το επιτόκιο των ετησίων εντόκων γραμματίων ή το London Interbank 21 Σύμφωνα με το Ν. 2515/1997 (άρθρο 26), οι Βασικοί Διαπραγματευτές Αγοράς είναι ορισμένα πιστωτικά ιδρύματα με έδρα ή μόνιμη εγκατάσταση την Ελλάδα, τα οποία έχουν επιλεγεί με συγκεκριμένα κριτήρια και παρέχουν υπηρεσίες στην πρωτογενή και δευτερογενή αγορά τίτλων του Ελληνικού Δημοσίου. 22 Θα πρέπει να σημειωθεί ότι στις προθέσεις του Υπουργείου Οικονομικών είναι να διαθέτει τους τίτλους τους οποίους εκδίδει μόνο μέσω δημοπρασιών με συμμετοχή των Βασικών Διαπραγματευτών Αγοράς. 23 Για τις ομολογίες χωρίς τοκομερίδια θα αναφερθούμε στην συνέχεια του κεφαλαίου.

21 68 Offered Rate (LIBOR), ή το Euro Interbank Offered Rate (EURIBOR)] που ισχύει συνήθως 3 εργάσιμες ημέρες πριν την έναρξη της κάθε νέας τοκοφόρου περιόδου, προσαυξημένο κατά ένα ποσοστό (για παράδειγμα, 0,2%, 0,4% 0,8% κλπ.) που κυμαίνεται ανάλογα με την αρχική διάρκεια του ομολόγου. Στην πρωτογενή αγορά, η απόδοση των ομολόγων κυμαινομένου επιτοκίου υπολογίζεται με βάση τον πραγματικό αριθμό ημερών που έχει η κάθε τοκοφόρος περίοδος από την ημερομηνία έναρξής της έως και την ημερομηνία λήξης της και έτος τριακοσίων εξήντα πέντε (365) ημερών, ανεξαρτήτως εάν αυτό είναι δίσεκτο. Τα ομόλογα διατίθενται με τη διαδικασία της δημοπρασίας ανταγωνιστικών προσφορών (competitive auction or multiple price auction) με συμμετοχή των Βασικών Διαπραγματευτών Αγοράς (primary dealers), που προβλέπεται από τον κανονισμό λειτουργίας του θεσμού. Το Ελληνικό Δημόσιο όμως διατηρεί το δικαίωμα να μην κάνει δεκτές όλες τις προσφορές ή να μη δεχθεί καμία προσφορά. Επιπλέον, το Ελληνικό Δημόσιο διατηρεί το δικαίωμα να διαθέτει τίτλους απ ευθείας στο κοινό με δημόσια εγγραφή. Άρα, το Ελληνικό Δημόσιο δεν έχει δεσμευθεί να ακολουθεί ένα συγκεκριμένο τρόπο έκδοσης ομολόγων. Η εξόφληση των τίτλων γίνεται στην ονομαστική τους αξία. Ο τόκος εισπράττεται στο τέλος κάθε χρόνου. Τα τοκομερίδια των τίτλων μπορούν να αποκόπτονται (stripping) και να διαπραγματεύονται ξεχωριστά. Ειδικότερα, στη δευτερογενή αγορά οι θεσμικοί επενδυτές προτιμούν ομόλογα κυμαινόμενου επιτοκίου χωρίς τα τοκομερίδια, τα οποία διαπραγματεύονται ανεξάρτητα μεταξύ τους. Οι τόκοι των ομολόγων υπόκεινται σε φορολόγηση. Η παρακράτηση του φόρου γίνεται κατά την εξόφληση των τοκομεριδίων. Όλα τα ομόλογα είναι διαπραγματεύσιμα στο Χρηματιστήριο. Ομόλογα του Ελληνικού Δημοσίου με ρήτρα ξένου νομίσματος (για παράδειγμα, δολαρίου ΗΠΑ) 24 (currency linked bonds). Είναι παρόμοια με τα άλλα ομόλογα, μόνο που η ονομαστική αξία και οι τόκοι είναι εκφρασμένοι σε ξένο νόμισμα. Στην περίπτωση αυτή η πληρωμή των τοκομεριδίων και του κεφαλαίου που γίνεται κατά την εξόφληση των τίτλων πραγματοποιείται σε ευρώ με βάση την ισοτιμία ευρώ/ξένου νομίσματος που έχει διαμορφωθεί κατά το χρόνο αυτό. Η συνολική επομένως απόδοση των τίτλων αυτών περιλαμβάνει, εκτός των όσων 24 Το Ελληνικό Δημόσιο εκδίδει και δάνεια σε ξένο νόμισμα (δηλαδή δάνεια που η εξόφληση των τόκων και του κεφαλαίου τους γίνεται σε ξένο νόμισμα), τα οποία συνήθως καλύπτονται από αλλοδαπούς επενδυτές.

22 69 περιλαμβάνουν τα άλλα ομόλογα και τη μεταβολή της αξίας του ξένου νομίσματος έναντι του ευρώ. Τιμαριθμοποιημένα ομόλογα με τοκομερίδια (index linked bonds). Είναι ομόλογα με σταθερή ετήσια απόδοση (για παράδειγμα, 3%) πάνω από τον ευρωπαϊκό, συνήθως, πληθωρισμό. Η διάρκεια ζωής τους κυμαίνεται συνήθως από 3 15 έτη, αλλά εκδίδονται και μεγαλύτερης διάρκειας ομόλογα. Τα τιμαριθμοποιημένα ομόλογα αγοράζονται στην ονομαστική τους αξία και εξοφλούνται σε τιμή μεγαλύτερη από αυτή επειδή αναπροσαρμόζονται με τη συνολική εξέλιξη του πληθωρισμού, από την ημερομηνία έκδοσης έως την ημερομηνία λήξης τους. Οι τίτλοι αυτοί παρέχουν πλήρη εξασφάλιση έναντι του πληθωρισμού. Η προσαρμογή του κεφαλαίου λόγω της συνολικής εξέλιξης του πληθωρισμού (τιμή εξόφλησης μείον ονομαστική αξία) υπολογίζεται και καταβάλλεται στους κομιστές κατά τη λήξη των τίτλων. Επιπλέον, οι τίτλοι αυτοί έχουν μια σταθερή πραγματική πρόσοδο (για παράδειγμα, 3%) για όλη τη διάρκεια τους, που καταβάλλεται κάθε έτος. Η πρόσοδος αυτή υπολογίζεται επί του αναπροσαρμοσμένου κάθε έτος κεφαλαίου, λόγω της επίδρασης του πληθωρισμού. Στα τιμαριθμοποιημένα ομόλογα η πραγματική τους απόδοση είναι γνωστή κατά τη χρονική στιγμή της έκδοσης, σε αντίθεση με τα συνήθη ομόλογα όπου η ονομαστική απόδοση είναι γνωστή τη στιγμή της έκδοσης αλλά η πραγματική απόδοση αβέβαιη 25. Τα τιμαριθμοποιημένα ομόλογα παρέχουν εξασφάλιση της ονομαστικής αξίας του κεφαλαίου και στην περίπτωση του αρνητικού πληθωρισμού. Έτσι ο επενδυτής που αγοράζει τιμαριθμοποιημένα ομόλογα εξασφαλίζει ότι κατά τη στιγμή της λήξης τους το ποσό που θα εισπράξει θα είναι τουλάχιστον ίσο με το αρχικό ποσό που κατέβαλε για την αγορά του. Οι τόκοι που προκύπτουν από την εξόφληση των τοκομεριδίων υπόκεινται σε φορολόγηση, ο δε φόρος παρακρατείται τη χρονική στιγμή της εξόφλησής τους. Δεν φορολογείται το ποσό της διαφοράς που προκύπτει λόγω της συνολικής εξέλιξης του Γενικού Δείκτη Τιμών Καταναλωτή (δηλαδή του πληθωρισμού), από την ημερομηνία έκδοσης έως την ημερομηνία λήξης των τιμαριθμοποιημένων ομολόγων (δηλαδή τελική αξία μείον ονομαστική αξία), αυξάνοντας έτσι την καθαρή απόδοση τους. 25 Στο σημείο αυτό θα πρέπει να υπενθυμίσουμε ότι όλα τα ομόλογα τιμαριθμοποιημένα ή μη είναι εκτεθειμένα σε κίνδυνο επιτοκίων, καθώς μια αύξηση (μείωση) των επιτοκίων της αγοράς θα οδηγήσει σε μια μείωση (αύξηση) των τιμών των ομολόγων. Επιπλέον, μια μεταβολή στα επιτόκια της αγοράς θα μεταβάλει και την πραγματοποιηθείσα απόδοση, καθώς τα τοκομερίδια του ομολόγου θα επανενδύονται με διαφορετικό επιτόκιο από την απόδοση στη λήξη.

ΧΡΗΣΙΜΟΙ ΟΡΟΙ ΟΜΟΛΟΓΩΝ

ΧΡΗΣΙΜΟΙ ΟΡΟΙ ΟΜΟΛΟΓΩΝ A Δεδουλευμένος τόκος Τοκοχρεωλυτικό ομόλογο Accrued interest Amortized or amortizing bond Ο οφειλόμενος από τον εκδότη αλλά μη απαιτητός ακόμα από τον επενδυτή (κάτοχο του ομολόγου) τόκος που έχει σωρευτεί

Διαβάστε περισσότερα

Αγορές (Χαρακτηριστικά Αγορών Κεφαλαίου, Οργανωμένες Αγορές, Πρωτογενείς Αγορές). 1 β Πρωτογενείς αγορές είναι οι αγορές στις οποίες:

Αγορές (Χαρακτηριστικά Αγορών Κεφαλαίου, Οργανωμένες Αγορές, Πρωτογενείς Αγορές). 1 β Πρωτογενείς αγορές είναι οι αγορές στις οποίες: Αγορές (Χαρακτηριστικά Αγορών Κεφαλαίου, Οργανωμένες Αγορές, Πρωτογενείς Αγορές). 1 β Πρωτογενείς αγορές είναι οι αγορές στις οποίες: α Πραγματοποιούνται ειδικού τύπου συναλλαγές. β Γίνεται η έκδοση των

Διαβάστε περισσότερα

Αγορές (Χαρακτηριστικά Αγορών Κεφαλαίου, Οργανωμένες Αγορές, Πρωτογενείς Αγορές).

Αγορές (Χαρακτηριστικά Αγορών Κεφαλαίου, Οργανωμένες Αγορές, Πρωτογενείς Αγορές). Αγορές (Χαρακτηριστικά Αγορών Κεφαλαίου, Οργανωμένες Αγορές, Πρωτογενείς Αγορές). 1. Πρωτογενείς αγορές είναι οι αγορές στις οποίες: 1) Πραγματοποιούνται ειδικού τύπου συναλλαγές. 2) Γίνεται η έκδοση των

Διαβάστε περισσότερα

Συχνές Ερωτήσεις. Ομολογιακά Δάνεια & Ομόλογα. Έκδοση 2.0 Αύγουστος 2016

Συχνές Ερωτήσεις. Ομολογιακά Δάνεια & Ομόλογα. Έκδοση 2.0 Αύγουστος 2016 ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ ΑΘΗΝΩΝ Συχνές Ερωτήσεις Ομολογιακά Δάνεια & Ομόλογα Έκδοση 2.0 Αύγουστος 2016 Σημαντική Σημείωση Το Χρηματιστήριο Αθηνών (Χ.Α.) καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια ώστε να διασφαλίσει ότι οι

Διαβάστε περισσότερα

Αγορές (Χαρακτηριστικά Αγορών Κεφαλαίου, Οργανωμένες Αγορές, Πρωτογενείς Αγορές). 1 β Πρωτογενείς αγορές είναι οι αγορές στις οποίες:

Αγορές (Χαρακτηριστικά Αγορών Κεφαλαίου, Οργανωμένες Αγορές, Πρωτογενείς Αγορές). 1 β Πρωτογενείς αγορές είναι οι αγορές στις οποίες: Αγορές (Χαρακτηριστικά Αγορών Κεφαλαίου, Οργανωμένες Αγορές, Πρωτογενείς Αγορές). 1 β Πρωτογενείς αγορές είναι οι αγορές στις οποίες: α Πραγματοποιούνται ειδικού τύπου συναλλαγές. β Γίνεται η έκδοση των

Διαβάστε περισσότερα

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 4. Αποτίμηση αξιογράφων σταθερού εισοδήματος

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 4. Αποτίμηση αξιογράφων σταθερού εισοδήματος ΚΕΦΑΛΑΙΟ 4 Αποτίμηση αξιογράφων σταθερού εισοδήματος Στο προηγούμενο κεφάλαιο μάθατε τα βασικά χαρακτηριστικά των αξιο γράφων σταθερού εισοδήματος. Οι έννοιες αυτές είναι απαραίτητες για την αποτίμηση

Διαβάστε περισσότερα

ΔΙΑΚΡΙΣΗ ΟΜΟΛΟΓΙΩΝ ΑΝΑΛΟΓΑ ΜΕ ΤΗ ΣΤΑΘΕΡΟΤΗΤΑ ΤΩΝ ΕΣΟΔΩΝ

ΔΙΑΚΡΙΣΗ ΟΜΟΛΟΓΙΩΝ ΑΝΑΛΟΓΑ ΜΕ ΤΗ ΣΤΑΘΕΡΟΤΗΤΑ ΤΩΝ ΕΣΟΔΩΝ 1 3. ΟΜΟΛΟΓΑ ΔΙΑΚΡΙΣΗ ΟΜΟΛΟΓΙΩΝ ΑΝΑΛΟΓΑ ΜΕ ΤΗ ΣΤΑΘΕΡΟΤΗΤΑ ΤΩΝ ΕΣΟΔΩΝ Ομολογίες σταθερής προσόδου: το επιτόκιο αυτών των χρεογράφων καθορίζονται κατά την έκδοσή τους και παραμένει σταθερό για όλη τη διάρκεια

Διαβάστε περισσότερα

Διεθνείς Αγορές Χρήματος και Κεφαλαίου. Ομολογίες, Διάρκεια, Προθεσμιακά Επιτόκια, Ανταλλαγές Επιτοκίων

Διεθνείς Αγορές Χρήματος και Κεφαλαίου. Ομολογίες, Διάρκεια, Προθεσμιακά Επιτόκια, Ανταλλαγές Επιτοκίων Διεθνείς Αγορές Χρήματος και Κεφαλαίου Ομολογίες, Διάρκεια, Προθεσμιακά Επιτόκια, Ανταλλαγές Επιτοκίων 1 Η ομολογία είναι ένα εμπορικό έγγραφο, με το οποίο η εκδότρια εταιρεία αναγνωρίζει (ομολογεί) ότι

Διαβάστε περισσότερα

Χρηματοοικονομική Ι. Ενότητα 7: Μετοχικοί τίτλοι. Ιωάννης Ταμπακούδης. Τμήμα Οργάνωσης και Διοίκησης Επιχειρήσεων ΧΡΗΜΑΤΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ Ι

Χρηματοοικονομική Ι. Ενότητα 7: Μετοχικοί τίτλοι. Ιωάννης Ταμπακούδης. Τμήμα Οργάνωσης και Διοίκησης Επιχειρήσεων ΧΡΗΜΑΤΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ Ι Χρηματοοικονομική Ι Ενότητα 7: Μετοχικοί τίτλοι Τμήμα Οργάνωσης και Διοίκησης Επιχειρήσεων Άδειες Χρήσης Το παρόν εκπαιδευτικό υλικό υπόκειται σε άδειες χρήσης Creative Commons. Για εκπαιδευτικό υλικό,

Διαβάστε περισσότερα

Ομόλογα (Τίτλοι σταθερού εισοδήματος, δικαιώματα και υποχρεώσεις)

Ομόλογα (Τίτλοι σταθερού εισοδήματος, δικαιώματα και υποχρεώσεις) Ομόλογα (Τίτλοι σταθερού εισοδήματος, δικαιώματα και υποχρεώσεις) 1. Για τα ομόλογα μηδενικού τοκομεριδίου (zero coupon bonds) ισχύει ότι: 1) Συναλλάσσονται συνήθως υπέρ το άρτιο. 2) Καλύπτουν στον επενδυτή

Διαβάστε περισσότερα

Ομόλογα (Τίτλοι σταθερού εισοδήματος, δικαιώματα και υποχρεώσεις) 1 δ Για τα ομόλογα μηδενικού τοκομεριδίου (zero coupon bonds) ισχύει ότι:

Ομόλογα (Τίτλοι σταθερού εισοδήματος, δικαιώματα και υποχρεώσεις) 1 δ Για τα ομόλογα μηδενικού τοκομεριδίου (zero coupon bonds) ισχύει ότι: Ομόλογα (Τίτλοι σταθερού εισοδήματος, δικαιώματα και υποχρεώσεις) 1 δ Για τα ομόλογα μηδενικού τοκομεριδίου (zero coupon bonds) ισχύει ότι: α Συναλλάσσονται συνήθως υπέρ το άρτιο. β Καλύπτουν στον επενδυτή

Διαβάστε περισσότερα

Χρηματοοικονομική ΙΙ

Χρηματοοικονομική ΙΙ Χρηματοοικονομική ΙΙ Ενότητα 3: Αποτίμηση ομολόγων Τμήμα Οργάνωσης και Διοίκησης Επιχειρήσεων Άδειες Χρήσης Το παρόν εκπαιδευτικό υλικό υπόκειται σε άδειες χρήσης Creative Commons. Για εκπαιδευτικό υλικό,

Διαβάστε περισσότερα

Αγορά Ομολόγων στο Χρηματιστήριο Αθηνών. Ξέρετε ότι ; Φεβρουάριος 2014. Athens Exchange

Αγορά Ομολόγων στο Χρηματιστήριο Αθηνών. Ξέρετε ότι ; Φεβρουάριος 2014. Athens Exchange Αγορά Ομολόγων στο Χρηματιστήριο Αθηνών Ξέρετε ότι ; Athens Exchange Φεβρουάριος 2014 τα πρώτα ομόλογα διαπραγματεύθηκαν στο ΧΑ πριν από 134 χρόνια Στο πρώτο Δελτίο Τιμών που δημοσιεύθηκε στις 12 Μαΐου

Διαβάστε περισσότερα

Μετοχές (Μετοχικοί Τίτλοι, βασικά χαρακτηριστικά, δικαιώματα και υποχρεώσεις)

Μετοχές (Μετοχικοί Τίτλοι, βασικά χαρακτηριστικά, δικαιώματα και υποχρεώσεις) Μετοχές (Μετοχικοί Τίτλοι, βασικά χαρακτηριστικά, δικαιώματα και υποχρεώσεις) 1. «Ανοικτές πωλήσεις» (short sales), έχουμε όταν: 1) Πουλάμε μετοχές, που δε βρίσκονται στην κυριότητά μας. 2) Πουλάμε μετοχές,

Διαβάστε περισσότερα

ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ Ανοικτά Ακαδημαϊκά Μαθήματα στο ΤΕΙ ΙΟΝΙΩΝ ΝΗΣΩΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ Ενότητα 13: ΧΡΗΜΑΤΟΠΙΣΤΩΤΙΚΟΙ ΘΕΣΜΟΙ ΚΑΙ ΠΡΟΪΟΝΤΑ Το περιεχόμενο του μαθήματος διατίθεται με άδεια Creative Commons εκτός και αν αναφέρεται

Διαβάστε περισσότερα

Αγορά Εταιρικών Ομολόγων στο Χρηματιστήριο Αθηνών Ξέρετε ότι ;

Αγορά Εταιρικών Ομολόγων στο Χρηματιστήριο Αθηνών Ξέρετε ότι ; Δεκέμβριος 2018 Αγορά Εταιρικών Ομολόγων στο Χρηματιστήριο Αθηνών Ξέρετε ότι ; Διεύθυνση Εξυπηρέτησης Εκδοτριών 31 Ομόλογα είναι εισηγμένα & διαπραγματεύονται σήμερα στο Χρηματιστήριο Αθηνών Σήμερα: Στην

Διαβάστε περισσότερα

Αγορά Εταιρικών Ομολόγων στο Χρηματιστήριο Αθηνών Ξέρετε ότι ;

Αγορά Εταιρικών Ομολόγων στο Χρηματιστήριο Αθηνών Ξέρετε ότι ; Οκτώβριος 2016 Version 4.0 Αγορά Εταιρικών Ομολόγων στο Χρηματιστήριο Αθηνών Ξέρετε ότι ; Διεύθυνση Εξυπηρέτησης Εκδοτριών τα πρώτα ομόλογα διαπραγματεύθηκαν στο Χρηματιστήριο Αθηνών πριν από 136 χρόνια

Διαβάστε περισσότερα

ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΑΚΗ ΑΓΟΡΑ. Της Δόκτορος ΔΕΛΗΘΕΟΥ Βασιλικής

ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΑΚΗ ΑΓΟΡΑ. Της Δόκτορος ΔΕΛΗΘΕΟΥ Βασιλικής ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΑΚΗ ΑΓΟΡΑ Της Δόκτορος ΔΕΛΗΘΕΟΥ Βασιλικής Η Έννοια της Επένδυσης Επένδυση θεωρείται η χρησιμοποίηση κεφαλαίων με σκοπό την απόδοση εισοδήματος ή κέρδους. Η επένδυση προϋποθέτει

Διαβάστε περισσότερα

ΚΕΦΑΛΑΙΟ: ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ ΑΓΟΡΩΝ ΚΕΦΑΛΑΙΟΥ

ΚΕΦΑΛΑΙΟ: ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ ΑΓΟΡΩΝ ΚΕΦΑΛΑΙΟΥ ΚΕΦΑΛΑΙΟ: ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ ΑΓΟΡΩΝ ΚΕΦΑΛΑΙΟΥ 1 Χαρακτηριστικά Αγορών Κεφαλαίου ΑΠΟΔΟΣΗ ΑΓΟΡΑΣ Η απόδοση μιας αγοράς εξαρτάται από την απόδοση των επενδυτικών προϊόντων που γίνονται αντικείμενο διαπραγμάτευσης

Διαβάστε περισσότερα

Βασικές Χρηματοοικονομικές έννοιες

Βασικές Χρηματοοικονομικές έννοιες Βασικές Χρηματοοικονομικές έννοιες 1 Περιεχόμενα Χρηματοπιστωτικό σύστημα Αγορές Χρήματος Χρηματοοικονομική Διοίκηση Μακροπρόθεσμο χρέος 2 Το χρηματοπιστωτικό σύστημα Οι μονάδες οι οποίες έχουν τρέχουσες

Διαβάστε περισσότερα

Τελική ή μέλλουσα αξία (future value) ή τελικό κεφάλαιο

Τελική ή μέλλουσα αξία (future value) ή τελικό κεφάλαιο Όρος Τελική ή μέλλουσα αξία (future value) ή τελικό κεφάλαιο Απλός τόκος Έτος πολιτικό Έτος εμπορικό Έτος μικτό Τοκάριθμος Είδη καταθέσεων Συναλλαγματική Γραμμάτιο σε διαταγή Ονομαστική αξία Παρούσα αξία

Διαβάστε περισσότερα

Σύγχρονες Μορφές Χρηματοδότησης

Σύγχρονες Μορφές Χρηματοδότησης Σύγχρονες Μορφές Χρηματοδότησης Ενότητα 3: Ομολογιακά Δάνεια Κυριαζόπουλος Γεώργιος Τμήμα Λογιστικής και Χρηματοοικονομικής Άδειες Χρήσης Το παρόν εκπαιδευτικό υλικό υπόκειται σε άδειες χρήσης Creative

Διαβάστε περισσότερα

Διάφορες αποδόσεις και Αποτίμηση Ομολόγων

Διάφορες αποδόσεις και Αποτίμηση Ομολόγων Διάφορες αποδόσεις και Αποτίμηση Ομολόγων Α. Διάφοροι ορισμοί απόδοσης ή επιτοκίων Spot rate Spot rate: ορίζεται ως η απόδοση του ομολόγου του ομολόγου χωρίς τοκομερίδιο. Αποτελεί συγχρόνως και την απόδοση

Διαβάστε περισσότερα

ΚΟΣΤΟΣ ΚΕΦΑΛΑΙΟΥ Κόστος κεφαλαίου κόστος ευκαιρίας των κεφαλαίων Υποθέσεις υπολογισμού Στάδια υπολογισμού Πηγές χρηματοδότησης (κεφαλαίου)

ΚΟΣΤΟΣ ΚΕΦΑΛΑΙΟΥ Κόστος κεφαλαίου κόστος ευκαιρίας των κεφαλαίων Υποθέσεις υπολογισμού Στάδια υπολογισμού Πηγές χρηματοδότησης (κεφαλαίου) ΚΟΣΤΟΣ ΚΕΦΑΛΑΙΟΥ Κόστος κεφαλαίου Ορισμός: είναι το κόστος ευκαιρίας των κεφαλαίων που έχουν όλοι οι επενδυτές της εταιρείας (μέτοχοι και δανειστές) Κόστος ευκαιρίας: είναι η απόδοση της καλύτερης εναλλακτικής

Διαβάστε περισσότερα

ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΧΡΗΜΑΤΟΠΙΣΤΩΤΙΚΩΝ ΜΕΣΩΝ ΣΕ ΟΡΓΑΝΩΜΕΝΕΣ ΑΓΟΡΕΣ 1 γ Η διάρκεια της ειδικής διαπραγμάτευσης ανά χρηματοπιστωτικό μέσο είναι κατ α Ετήσια και

ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΧΡΗΜΑΤΟΠΙΣΤΩΤΙΚΩΝ ΜΕΣΩΝ ΣΕ ΟΡΓΑΝΩΜΕΝΕΣ ΑΓΟΡΕΣ 1 γ Η διάρκεια της ειδικής διαπραγμάτευσης ανά χρηματοπιστωτικό μέσο είναι κατ α Ετήσια και ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΧΡΗΜΑΤΟΠΙΣΤΩΤΙΚΩΝ ΜΕΣΩΝ ΣΕ ΟΡΓΑΝΩΜΕΝΕΣ ΑΓΟΡΕΣ 1 γ Η διάρκεια της ειδικής διαπραγμάτευσης ανά χρηματοπιστωτικό μέσο είναι κατ α Ετήσια και δεν δύναται να ανανεωθεί σε καμία περίπτωση. β Διετής

Διαβάστε περισσότερα

Οι λειτουργίες του. ιδακτικοί στόχοι. χρήµατος. Αναφορά των ιδιοτήτων του. Αναφορά στα είδη του χρήµατος. Κατανόηση της λειτουργίας του

Οι λειτουργίες του. ιδακτικοί στόχοι. χρήµατος. Αναφορά των ιδιοτήτων του. Αναφορά στα είδη του χρήµατος. Κατανόηση της λειτουργίας του Χρήµα ιδακτικοί στόχοι Κατανόηση της λειτουργίας του χρήµατος. Αναφορά των ιδιοτήτων του. Αναφορά στα είδη του χρήµατος. Κατανόηση της λειτουργίας του τραπεζικού συστήµατος σε µια οικονοµία. Οι λειτουργίες

Διαβάστε περισσότερα

Πολιτική Οικονομία Ι: Μακροθεωρία και Πολιτική Νίκος Κουτσιαράς. Κυριάκος Φιλίνης

Πολιτική Οικονομία Ι: Μακροθεωρία και Πολιτική Νίκος Κουτσιαράς. Κυριάκος Φιλίνης Πολιτική Οικονομία Ι: Μακροθεωρία και Πολιτική Νίκος Κουτσιαράς Κυριάκος Φιλίνης Οργανισμοί που δέχονται καταθέσεις Εμπορικές τράπεζες ΣυνεταιριστικέςτράπεζεςΣ έ ά ζ Πιστωτικές ενώσεις Οργανισμοί αποταμιεύσεων

Διαβάστε περισσότερα

ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗΣ (Α1)

ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗΣ (Α1) ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗΣ (Α1) 1. Η τυπική απόκλιση της τιμής ενός χρηματοοικονομικού στοιχείου αποτελεί μέτρο: (α) Αποδοτικότητας (β) Ρευστότητας (γ) Κινδύνου (δ) Κανένα από τα

Διαβάστε περισσότερα

2) Στην συνέχεια υπολογίζουμε την ονομαστική αξία του πιστοποιητικού με το συγκεκριμένο αυξημένο επιτόκιο όπως και προηγουμένως, δηλαδή θα έχουμε:

2) Στην συνέχεια υπολογίζουμε την ονομαστική αξία του πιστοποιητικού με το συγκεκριμένο αυξημένο επιτόκιο όπως και προηγουμένως, δηλαδή θα έχουμε: 2) Στην συνέχεια υπολογίζουμε την ονομαστική αξία του πιστοποιητικού με το συγκεκριμένο αυξημένο επιτόκιο όπως και προηγουμένως, δηλαδή θα έχουμε: ( ) ( ) 3) Επομένως η θεωρητική αξία του πιστοποιητικού

Διαβάστε περισσότερα

Γενική Περιγραφή Αγοράς Στόχου (Target Market) 1. Γενικά. 2. Ορισμοί

Γενική Περιγραφή Αγοράς Στόχου (Target Market) 1. Γενικά. 2. Ορισμοί Γενική Περιγραφή Αγοράς Στόχου (Target Market) 1. Γενικά Η Τράπεζα Eurobank Ergasias Α.Ε. (η «Τράπεζα») συμμορφούμενη με τις απαιτήσεις διακυβέρνησης προϊόντων (product governance) που αναφέρονται στην

Διαβάστε περισσότερα

Άσκηση 2 Να βρεθεί η πραγματοποιηθείσα απόδοση της προηγούμενης άσκησης, υποθέτοντας ότι τα τοκομερίδια πληρώνονται δύο φορές το έτος.

Άσκηση 2 Να βρεθεί η πραγματοποιηθείσα απόδοση της προηγούμενης άσκησης, υποθέτοντας ότι τα τοκομερίδια πληρώνονται δύο φορές το έτος. ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΚΕΦΑΛΑΙΟΥ 4 Άσκηση 1 Η ομολογία Β εκδόθηκε στο παρελθόν και έχει διάρκεια ζωής τρία ακόμη έτη. Η ονομαστική της αξία είναι 1.000 ευρώ και το εκδοτικό της επιτόκιο είναι 8%. Τα τοκομερίδια πληρώνονται

Διαβάστε περισσότερα

ΥΠΟΣΤΗΡΙΚΤΙΚΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΕΑΠ ΔΕΟ 31 www.frontistiria-eap.gr ΧΡΗΜΑΤΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΔΕΟ 31 ΤΟΜΟΣ Β ΘΕΩΡΙΑ ΚΑΙ ΜΕΘΟΔΟΛΟΓΙΑ

ΥΠΟΣΤΗΡΙΚΤΙΚΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΕΑΠ ΔΕΟ 31 www.frontistiria-eap.gr ΧΡΗΜΑΤΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΔΕΟ 31 ΤΟΜΟΣ Β ΘΕΩΡΙΑ ΚΑΙ ΜΕΘΟΔΟΛΟΓΙΑ ΧΡΗΜΑΤΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΔΕΟ 31 ΤΟΜΟΣ Β ΘΕΩΡΙΑ ΚΑΙ ΜΕΘΟΔΟΛΟΓΙΑ ΤΩΝ ΑΣΚΗΣΕΩΝ ΑΘΗΝΑ ΟΚΤΩΒΡΙΟΣ 01 1 ΤΟΜΟΣ ΚΑΘΑΡΑ ΠΑΡΟΥΣΑ ΑΞΙΑ Η καθαρή Παρούσα Αξία ισούται με το άθροισμα προεξοφλημένων καθαρών ταμειακών

Διαβάστε περισσότερα

Ως ημερομηνία αποκοπής του δικαιώματος συμμετοχής στην παρούσα αύξηση με καταβολή μετρητών ορίζεται η 13 η Οκτωβρίου 2014. Από την ίδια ημερομηνία οι

Ως ημερομηνία αποκοπής του δικαιώματος συμμετοχής στην παρούσα αύξηση με καταβολή μετρητών ορίζεται η 13 η Οκτωβρίου 2014. Από την ίδια ημερομηνία οι ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΓΙΑ ΑΜΚ ΜΕ ΚΑΤΑΒΟΛΗ ΜΕΤΡΗΤΩΝ ΜΕ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΠΡΟΤΙΜΗΣΗΣ ΥΠΕΡ ΠΑΛΑΙΩΝ ΜΕΤΟΧΩΝ: ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ ΑΠΟΚΟΠΗΣ & ΠΕΡΙΟΔΟΣ ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΣΗΣ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΟΣ ΠΡΟΤΙΜΗΣΗΣ ΙΛΥΔΑ ΑΝΩΝΥΜΟΣ ΕΜΠΟΡΙΚΗ ΚΑΙ ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΤΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ

Διαβάστε περισσότερα

Εισαγωγή χρηματοπιστωτικών μέσων σε οργανωμένες αγορές

Εισαγωγή χρηματοπιστωτικών μέσων σε οργανωμένες αγορές Εισαγωγή χρηματοπιστωτικών μέσων σε οργανωμένες αγορές 1. Η διάρκεια της ειδικής διαπραγμάτευσης ανά χρηματοπιστωτικό μέσο είναι κατ ελάχιστο: α) Ετήσια και δεν δύναται να ανανεωθεί σε καμία περίπτωση

Διαβάστε περισσότερα

Μέρισμα σε Μετρητά & Επανεπένδυση Μερίσματος 2019 Ενημέρωση Μετόχων. Ιούνιος 2019

Μέρισμα σε Μετρητά & Επανεπένδυση Μερίσματος 2019 Ενημέρωση Μετόχων. Ιούνιος 2019 Μέρισμα σε Μετρητά & Επανεπένδυση Μερίσματος 2019 Ενημέρωση Μετόχων Ιούνιος 2019 1 Πίνακας Περιεχομένων Δήλωση Αποποίησης Ευθύνης... 2 Σημαντική Σημείωση... 2 Επισκόπηση της Διανομής και του Προγράμματος

Διαβάστε περισσότερα

ΑΠΟΦΑΣΗ 19/776/ του Διοικητικού Συμβουλίου

ΑΠΟΦΑΣΗ 19/776/ του Διοικητικού Συμβουλίου ΑΠΟΦΑΣΗ 19/776/13.2.2017 του Διοικητικού Συμβουλίου ΘΕΜΑ: Προσδιορισμός της τιμής, της απόδοσης και του επιτοκίου διάθεσης ομολογιών, όταν διατίθενται με δημόσια προσφορά και κατανομή αυτών στους επενδυτές.

Διαβάστε περισσότερα

ΤΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΟΥ ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟΥ ΑΘΗΝΩΝ Α.Ε. (Συνεδρίαση )

ΤΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΟΥ ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟΥ ΑΘΗΝΩΝ Α.Ε. (Συνεδρίαση ) ΑΠΟΦΑΣΗ 17 «Συμβάσεις πώλησης κινητών αξιών με σύμφωνο επαναγοράς (Stock Repo)», όπως τροποποιήθηκε με τις αποφάσεις των από 18/12/2008, 4/3/2010, 6/9/2010 1 και 6-10-2011 συνεδριάσεων του Δ.Σ. του Χ.Α.

Διαβάστε περισσότερα

ΛΟΓΙΣΤΙΚΗ ΕΤΑΙΡΙΩΝ 5. ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΙΑ

ΛΟΓΙΣΤΙΚΗ ΕΤΑΙΡΙΩΝ 5. ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΙΑ ΛΟΓΙΣΤΙΚΗ ΕΤΑΙΡΙΩΝ 5. ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΙΑ ΒΑΣΙΚΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ Οι φορείς της δεν φέρουν προσωπική ευθύνη για τις υποχρεώσεις της εταιρίας. Η εταιρική ιδιότητα είναι ενσωματωμένη σε μετοχές, οι οποίες μπορούν

Διαβάστε περισσότερα

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 11 ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΕΣ ΑΝΤΙΣΤΑΘΜΙΣΗΣ ΤΟΥ ΚΙΝΔΥΝΟΥ ΤΩΝ ΕΠΙΤΟΚΙΩΝ

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 11 ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΕΣ ΑΝΤΙΣΤΑΘΜΙΣΗΣ ΤΟΥ ΚΙΝΔΥΝΟΥ ΤΩΝ ΕΠΙΤΟΚΙΩΝ ΚΕΦΑΛΑΙΟ 11 ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΕΣ ΑΝΤΙΣΤΑΘΜΙΣΗΣ ΤΟΥ ΚΙΝΔΥΝΟΥ ΤΩΝ ΕΠΙΤΟΚΙΩΝ Εισαγωγή Αν μια τράπεζα θέλει να μειώσει τις διακυμάνσεις των κερδών που προέρχονται από τις μεταβολές των επιτοκίων θα πρέπει να έχει ένα

Διαβάστε περισσότερα

5. Περιγραφή Χρηματοοικονομικών Μέσων και Σχετικών Κινδύνων

5. Περιγραφή Χρηματοοικονομικών Μέσων και Σχετικών Κινδύνων 5. Περιγραφή Χρηματοοικονομικών Μέσων και Σχετικών Κινδύνων 1. Περιγραφή Επενδυτικών Κινδύνων Προειδοποίηση Γενικών Κινδύνων Η κάθε επένδυση σε χρηματοοικονομικά μέσα ενέχει κινδύνους, ο βαθμός των οποίων

Διαβάστε περισσότερα

1.1 Εισαγωγή. 1.2 Ορισμός συναλλαγματικής ισοτιμίας

1.1 Εισαγωγή. 1.2 Ορισμός συναλλαγματικής ισοτιμίας Κεφάλαιο 1: Αγορά Συναλλάγματος 1.1 Εισαγωγή Η αγορά συναλλάγματος (foreign exchange market) είναι ο τόπος ανταλλαγής νομισμάτων και στα πλαίσια αυτής συμμετέχουν εμπορικές τράπεζες, ιδιώτες, επιχειρήσεις,

Διαβάστε περισσότερα

Η ΔΕΥΤΕΡΟΓΕΝΗΣ ΑΓΟΡΑ ΟΜΟΛΟΓΩΝ στην ΕΛΛΑΔΑ

Η ΔΕΥΤΕΡΟΓΕΝΗΣ ΑΓΟΡΑ ΟΜΟΛΟΓΩΝ στην ΕΛΛΑΔΑ ΑΘΗΝΑ, Μάρτιος 1997 Η ΔΕΥΤΕΡΟΓΕΝΗΣ ΑΓΟΡΑ ΟΜΟΛΟΓΩΝ στην ΕΛΛΑΔΑ Η Λειτουργία της και οι Επιπτώσεις της στις Επενδυτικές Συνήθειες Νικόλαος Ηρ. Γεωργιάδης [, Μάρτιος 1997 ] Η Δευτερογενής Αγορά (Δ.Α.) Κρατικών

Διαβάστε περισσότερα

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΙΔΙΩΤΕΣ ΚΑΙ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΕΣ ΠΕΛΑΤΕΣ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΑ ΠΡΟΣΦΕΡΟΜΕΝΑ ΕΠΕΝΔΥΤΙΚΑ ΠΡΟΙΟΝΤΑ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΑΝΤΙΣΤΟΙΧΟΥΣ ΚΙΝΔΥΝΟΥΣ

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΙΔΙΩΤΕΣ ΚΑΙ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΕΣ ΠΕΛΑΤΕΣ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΑ ΠΡΟΣΦΕΡΟΜΕΝΑ ΕΠΕΝΔΥΤΙΚΑ ΠΡΟΙΟΝΤΑ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΑΝΤΙΣΤΟΙΧΟΥΣ ΚΙΝΔΥΝΟΥΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΙΔΙΩΤΕΣ ΚΑΙ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΕΣ ΠΕΛΑΤΕΣ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΑ ΠΡΟΣΦΕΡΟΜΕΝΑ ΕΠΕΝΔΥΤΙΚΑ ΠΡΟΙΟΝΤΑ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΑΝΤΙΣΤΟΙΧΟΥΣ ΚΙΝΔΥΝΟΥΣ Εισαγωγή Η Alpha Finance, στα πλαίσια προσαρμογής της στις διατάξεις

Διαβάστε περισσότερα

ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΙΑ (A.E.)

ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΙΑ (A.E.) ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΙΑ (A.E.) ΓΕΝΙΚΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ Η Ανώνυμη Εταιρία αποτελεί την κύρια μορφή κεφαλαιουχικής επιχείρησης. Τα βασικά χαρακτηριστικά τις Α.Ε σε σχέση με τις υπόλοιπες μορφές εταιρικής οργάνωσης,

Διαβάστε περισσότερα

Οι Διεθνείς Χρηματαγορές και οι Συναλλαγματικές Ισοτιμίες. Η Διεθνής Αγορά Συναλλάγματος και η Ακάλυπτη Ισοδυναμία των Επιτοκίων

Οι Διεθνείς Χρηματαγορές και οι Συναλλαγματικές Ισοτιμίες. Η Διεθνής Αγορά Συναλλάγματος και η Ακάλυπτη Ισοδυναμία των Επιτοκίων Οι Διεθνείς Χρηματαγορές και οι Συναλλαγματικές Ισοτιμίες Η Διεθνής Αγορά Συναλλάγματος και η Ακάλυπτη Ισοδυναμία των Επιτοκίων 1 Η Διεθνής Αγορά Συναλλάγµατος Διεθνές αποκεντρωµένο δίκτυο διαπραγµατευτών

Διαβάστε περισσότερα

Α Π Ο Φ Α Σ Η 2/460/ τoυ Διοικητικού Συμβουλίου

Α Π Ο Φ Α Σ Η 2/460/ τoυ Διοικητικού Συμβουλίου Α Π Ο Φ Α Σ Η 2/460/10.1.2008 τoυ Διοικητικού Συμβουλίου Θέμα: Κατανομή και προσδιορισμός της τελικής τιμής διάθεσης μετοχών που διατίθενται με δημόσια προσφορά. Λαμβάνοντας υπόψη: Η ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΚΕΦΑΛΑΙΑΓΟΡΑΣ

Διαβάστε περισσότερα

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 1 ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΟ ΧΡΗΜΑTOΠΙΣΤΩΤΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 1 ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΟ ΧΡΗΜΑTOΠΙΣΤΩΤΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΚΕΦΑΛΑΙΟ 1 ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΟ ΧΡΗΜΑTOΠΙΣΤΩΤΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ Περιεχόμενα 1.1 Εισαγωγή 1.2 Σπουδαιότητα και Λειτουργίες του Χρηματοπιστωτικού Συστήματος 1.3 Χρηματοπιστωτικές Αγορές 1.3.1 Δομή των Χρηματοπιστωτικών

Διαβάστε περισσότερα

Παραδείγματα υπολογισμού κόστους, προμήθειας χρεώσεων: Συναλλαγές Ομολόγων / Παραγώγων / Δικαιωμάτων Προαίρεσης

Παραδείγματα υπολογισμού κόστους, προμήθειας χρεώσεων: Συναλλαγές Ομολόγων / Παραγώγων / Δικαιωμάτων Προαίρεσης Συναλλαγές Ομολόγων / Παραγώγων / Δικαιωμάτων Προαίρεσης Σύμφωνα με την MiFID II, η Τράπεζα οφείλει, για λόγους διαφάνειας, να πληροφορεί τον πελάτη, σχετικά με το κόστος και τις επιβαρύνσεις, πριν την

Διαβάστε περισσότερα

Απόδοση/ Κίνδυνος (Είδη κινδύνου, σχέση κινδύνου- απόδοσης)

Απόδοση/ Κίνδυνος (Είδη κινδύνου, σχέση κινδύνου- απόδοσης) Απόδοση/ Κίνδυνος (Είδη κινδύνου, σχέση κινδύνου- απόδοσης) 1. Το ασφάλιστρο κινδύνου (risk premium) μιας μετοχής: 1) Είναι η διαφορά μεταξύ κεφαλαιακού κέρδους της μετοχής και μερισματικής απόδοσης της

Διαβάστε περισσότερα

Ομόλογο καλείται η μορφή επένδυσης μεταξύ δύο αντισυμβαλλομένων μελών όπου ο ένας «δανείζεται» χρήματα και καλείται εκδότης (πχ. κράτος ή εταιρίες) και ο άλλος «δανείζει» χρήματα και καλείται κάτοχος (πχ.

Διαβάστε περισσότερα

Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα. MSc in Accounting & Finance ΤΕΙ ΠΕΙΡΑΙΑ Μάθημα: ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ ΔΟΜΗ ΚΑΙ ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΤΩΝ ΑΓΟΡΩΝ

Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα. MSc in Accounting & Finance ΤΕΙ ΠΕΙΡΑΙΑ Μάθημα: ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ ΔΟΜΗ ΚΑΙ ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΤΩΝ ΑΓΟΡΩΝ Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα MSc in Accounting & Finance ΤΕΙ ΠΕΙΡΑΙΑ Μάθημα: ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ ΔΟΜΗ ΚΑΙ ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΤΩΝ ΑΓΟΡΩΝ Η Έννοια της αγοράς Οι αγορές αποτελούν τους μηχανισμούς ανταλλαγής πραγματικών περιουσιακών

Διαβάστε περισσότερα

15 years. Το νέο πλαίσιο της Φορολογίας Κινητών Αξιών. Παρουσίαση στο πλαίσιο του. Θεολόγης Γαϊτανίδης Γενικός Επιτελικός Διευθυντής Λειτουργειών

15 years. Το νέο πλαίσιο της Φορολογίας Κινητών Αξιών. Παρουσίαση στο πλαίσιο του. Θεολόγης Γαϊτανίδης Γενικός Επιτελικός Διευθυντής Λειτουργειών Το νέο πλαίσιο της Φορολογίας Κινητών Αξιών Παρουσίαση στο πλαίσιο του Θεολόγης Γαϊτανίδης Γενικός Επιτελικός Διευθυντής Λειτουργειών Θεσσαλονίκη, 11/3/2015 Γνωστοποίηση Αποποίηση ευθύνης Η HellasFin ΑΕΠΕΥ

Διαβάστε περισσότερα

ΧΡΗΜΑΤΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΘΕΩΡΙΑ ΚΑΙ ΠΡΑΚΤΙΚΗ

ΧΡΗΜΑΤΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΘΕΩΡΙΑ ΚΑΙ ΠΡΑΚΤΙΚΗ Δημήτριος Βασιλείου Καθηγητής Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου Νικόλαος Ηρειώτης Αναπληρωτής Καθηγητής Εθνικού & Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών 1 Χρηματοοικονομική Διοίκηση Θεωρία και Πρακτική Δημήτριος

Διαβάστε περισσότερα

ΕΦΗΜΕΡΙ Α ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΩΣ

ΕΦΗΜΕΡΙ Α ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΩΣ E ΕΦΗΜΕΡΙ Α ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΩΣ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ 29979 7 Σεπτεμβρίου 2016 ΤΕΥΧΟΣ ΔΕΥΤΕΡΟ Αρ. Φύλλου 2818 ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ 1 Καθορισμός επιτοκίου Εντόκων Γραμματίων διάρκειας 26 εβδομάδων με ημερομηνία

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΜΗΘΕΙΕΣ ΕΤΑΙΡΙΑΣ ΕΠΙ ΤΩΝ ΣΥΝΑΛΛΑΓΩΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΤΙΜΟΛΟΓΗΣΗΣ

ΠΡΟΜΗΘΕΙΕΣ ΕΤΑΙΡΙΑΣ ΕΠΙ ΤΩΝ ΣΥΝΑΛΛΑΓΩΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΤΙΜΟΛΟΓΗΣΗΣ Αριστείδου 9, 105 59 Αθήνα τηλ.: 210 321 3928 Fax: 210 321 6810 email: info@petropoulakis.net www.petropoulakis.gr ΤΙΜΟΛΟΓΙΑΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΠΑΡΟΧΗΣ ΕΠΕΝΔΥΤΙΚΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ Η τιμολογιακή μας πολιτική είναι εναρμονισμένη

Διαβάστε περισσότερα

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 1 ΕΙΣΑΓΩΓΙΚΕΣ ΕΝΝΟΙΕΣ ΧΡΗΜΑΤΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 1 ΕΙΣΑΓΩΓΙΚΕΣ ΕΝΝΟΙΕΣ ΧΡΗΜΑΤΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΚΕΦΑΛΑΙΟ 1 ΕΙΣΑΓΩΓΙΚΕΣ ΕΝΝΟΙΕΣ ΧΡΗΜΑΤΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ Α. Η χρηµατοοικονοµική επιστήµη εξετάζει: 1. Τον κόσµο των χρηµαταγορών,των κεφαλαιαγορών και των επιχειρήσεων 2. Θέµατα που περιλαµβάνουν τη χρονική αξία

Διαβάστε περισσότερα

Άρα η θεωρητική αξία του γραμματίου σήμερα με εφαρμογή του προαναφερομένου τύπου (1) θα είναι

Άρα η θεωρητική αξία του γραμματίου σήμερα με εφαρμογή του προαναφερομένου τύπου (1) θα είναι Ομάδα Α Θέμα 1 ο Έστω ότι ένας επενδυτής αποταμιευτής αγοράζει σήμερα ένα έντοκο γραμμάτιο διάρκειας 180 ημερών, που εκδόθηκε πριν από 60 ημέρες. Η ετήσια απόδοση του είναι 5%. Το δημόσιο οφείλει να του

Διαβάστε περισσότερα

Εισαγωγή. Σύντομη ιστορική αναδρομή

Εισαγωγή. Σύντομη ιστορική αναδρομή ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΣΙΜΑ ΑΜΟΙΒΑΙΑ ΚΕΦΑΛΑΙΑ Δ.Α.Κ. Τα Διαπραγματεύσιμα Αμοιβαία Κεφάλαια (Δ.Α.Κ.) είναι μερίδια αμοιβαίων κεφαλαίων τα οποία εκδίδονται από Ανώνυμες Εταιρίες Διαχείρισης Αμοιβαίων Κεφαλαίων (ΑΕΔΑΚ)

Διαβάστε περισσότερα

ΧΡΟΝΟΔΙΑΓΡΑΜΜΑ KAI ΤΕΛΙΚΟΙ ΟΡΟΙ ΕΚΔΟΣΗΣ ΜΕΤΑΤΡΕΨΙΜΩΝ ΑΞΙΟΓΡΑΦΩΝ ΚΕΦΑΛΑΙΟΥ

ΧΡΟΝΟΔΙΑΓΡΑΜΜΑ KAI ΤΕΛΙΚΟΙ ΟΡΟΙ ΕΚΔΟΣΗΣ ΜΕΤΑΤΡΕΨΙΜΩΝ ΑΞΙΟΓΡΑΦΩΝ ΚΕΦΑΛΑΙΟΥ Ανακοίνωση ΕΓΚΡΙΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟΥ ΔΕΛΤΙΟΥ ΓΙΑ ΔΗΜΟΣΙΑ ΠΡΟΣΦΟΡΑ ΚΑΙ ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΜΕΧΡΙ 645.327.822 ΜΕΤΑΤΡΕΨΙΜΩΝ ΑΞΙΟΓΡΑΦΩΝ ΚΕΦΑΛΑΙΟΥ ΟΝΟΜΑΣΤΙΚΗΣ ΑΞΙΑΣ 1,00 ΤΟ ΚΑΘΕ ΕΝΑ ΧΡΟΝΟΔΙΑΓΡΑΜΜΑ KAI ΤΕΛΙΚΟΙ ΟΡΟΙ ΕΚΔΟΣΗΣ

Διαβάστε περισσότερα

Μακροοικονομική. Η ζήτηση χρήματος

Μακροοικονομική. Η ζήτηση χρήματος Μακροοικονομική Η ζήτηση χρήματος Θα εξετάσουμε τη ζήτηση χρήματος (ρευστού) μέσα στην οικονομία και τους παράγοντες που την επηρεάζουν. Βασικοί παράγοντες για τη διακράτηση ρευστών είναι για συναλλαγές,

Διαβάστε περισσότερα

ΤΟ ΧΡΗΜΑΤΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΣΕ ΣΥΓΚΡΙΣΗ ΜΕ ΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ

ΤΟ ΧΡΗΜΑΤΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΣΕ ΣΥΓΚΡΙΣΗ ΜΕ ΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ 2013 ΣΧΟΛΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΛΟΓΙΣΤΙΚΗΣ ΤΟ ΧΡΗΜΑΤΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΣΕ ΣΥΓΚΡΙΣΗ ΜΕ ΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ ΕΙΣΗΓΗΤΗΣ : κ. ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΧΡΙΣΤΟΠΟΥΛΟΣ ΣΥΝΤΑΚΤΕΣ : ΜΑΚΡΑΚΗ ΕΛΠΙΣ (αρ. μητρώου 13610)

Διαβάστε περισσότερα

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 6 ΓΕΝΙΚΕΣ ΑΡΧΕΣ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΕΝΕΡΓΗΤΙΚΟΥ ΚΑΙ ΠΑΘΗΤΙΚΟΥ

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 6 ΓΕΝΙΚΕΣ ΑΡΧΕΣ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΕΝΕΡΓΗΤΙΚΟΥ ΚΑΙ ΠΑΘΗΤΙΚΟΥ ΚΕΦΑΛΑΙΟ 6 ΓΕΝΙΚΕΣ ΑΡΧΕΣ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΕΝΕΡΓΗΤΙΚΟΥ ΚΑΙ ΠΑΘΗΤΙΚΟΥ Εισαγωγή Ο σκοπός της διαχείρισης του ενεργητικού και παθητικού μιας τράπεζας είναι η μεγιστοποίηση του πλούτου των μετόχων. Η επίτευξη αυτού

Διαβάστε περισσότερα

Α Π Ο Φ Α Σ Η 3/378/ τoυ ιοικητικού Συµβουλίου

Α Π Ο Φ Α Σ Η 3/378/ τoυ ιοικητικού Συµβουλίου Α Π Ο Φ Α Σ Η 3/378/14.4.2006 τoυ ιοικητικού Συµβουλίου Θέµα: Xρήση παράγωγων χρηµατοοικονοµικών µέσων και τίτλων επιλογής από αµοιβαία κεφάλαια και ανώνυµες εταιρείες επενδύσεων χαρτοφυλακίου και διαχείριση

Διαβάστε περισσότερα

Στατιστικές Έννοιες (Υπολογισμός Χρηματοοικονομικού κινδύνου και απόδοσης, διαχρονική αξία του Χρήματος)

Στατιστικές Έννοιες (Υπολογισμός Χρηματοοικονομικού κινδύνου και απόδοσης, διαχρονική αξία του Χρήματος) Στατιστικές Έννοιες (Υπολογισμός Χρηματοοικονομικού κινδύνου και απόδοσης, διαχρονική αξία του Χρήματος) 1 γ Ποιος είναι ο αριθμητικός μέσος όρος ενός δείγματος ετησίων αποδόσεων μιας μετοχής, της οποίας

Διαβάστε περισσότερα

Εταιρικά Ομόλογα στο Χρηματιστήριο Αθηνών. 19 Ιουλίου 2016

Εταιρικά Ομόλογα στο Χρηματιστήριο Αθηνών. 19 Ιουλίου 2016 Εταιρικά Ομόλογα στο Χρηματιστήριο Αθηνών 19 Ιουλίου 2016 Δυνατότητες που παρέχει ο Όμιλος Χρηματιστηρίου Αθηνών Εκδότης Ομολόγων (εισηγμένη ή μη εισηγμένη εταιρεία) Δίκτυο Μελών ΧΑ Εισαγωγή Ομολόγων Οργανωμένη

Διαβάστε περισσότερα

ΠΕΡΙΟΔΟΣ ΑΣΚΗΣΗΣ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΟΣ ΠΡΟΤΙΜΗΣΗΣ:

ΠΕΡΙΟΔΟΣ ΑΣΚΗΣΗΣ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΟΣ ΠΡΟΤΙΜΗΣΗΣ: Ανακοίνωση για μείωση μετοχικού κεφαλαίου με μείωση της ονομαστικής αξίας της μετοχής & Αύξηση Μετοχικού Κεφαλαίου με καταβολή μετρητών με δικαίωμα προτίμησης υπέρ των παλαιών μετόχων: ημερομηνία αποκοπής

Διαβάστε περισσότερα

Στατιστικές Έννοιες (Υπολογισμός Χρηματοοικονομικού κινδύνου και απόδοσης, διαχρονική αξία του Χρήματος)

Στατιστικές Έννοιες (Υπολογισμός Χρηματοοικονομικού κινδύνου και απόδοσης, διαχρονική αξία του Χρήματος) Στατιστικές Έννοιες (Υπολογισμός Χρηματοοικονομικού κινδύνου και απόδοσης, διαχρονική αξία του Χρήματος) 1. Ποιος είναι ο αριθμητικός μέσος όρος ενός δείγματος ετησίων αποδόσεων μιας μετοχής, της οποίας

Διαβάστε περισσότερα

ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΧΡΗΜΑΤΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ ΑΓΟΡΕΣ Ενότητα 1: ΧΡΗΜΑΤΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ ΑΓΟΡΕΣ ΧΡΗΜΑΤΑΓΟΡΑ. ΚΥΡΙΑΖΟΠΟΥΛΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ Τμήμα ΛΟΓΙΣΤΙΚΗΣ ΚΑΙ ΧΡΗΜΑΤΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ

ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΧΡΗΜΑΤΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ ΑΓΟΡΕΣ Ενότητα 1: ΧΡΗΜΑΤΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ ΑΓΟΡΕΣ ΧΡΗΜΑΤΑΓΟΡΑ. ΚΥΡΙΑΖΟΠΟΥΛΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ Τμήμα ΛΟΓΙΣΤΙΚΗΣ ΚΑΙ ΧΡΗΜΑΤΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΧΡΗΜΑΤΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ ΑΓΟΡΕΣ Ενότητα 1: ΧΡΗΜΑΤΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ ΑΓΟΡΕΣ ΧΡΗΜΑΤΑΓΟΡΑ ΚΥΡΙΑΖΟΠΟΥΛΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ Τμήμα ΛΟΓΙΣΤΙΚΗΣ ΚΑΙ ΧΡΗΜΑΤΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ Άδειες Χρήσης Το παρόν εκπαιδευτικό υλικό υπόκειται σε

Διαβάστε περισσότερα

«Θεσμός εξασφάλισης των επενδυτών και υποστήριξης της αξιοπιστίας της αγοράς των επενδυτικών υπηρεσιών»

«Θεσμός εξασφάλισης των επενδυτών και υποστήριξης της αξιοπιστίας της αγοράς των επενδυτικών υπηρεσιών» «Θεσμός εξασφάλισης των επενδυτών και υποστήριξης της αξιοπιστίας της αγοράς των επενδυτικών υπηρεσιών» Μέλος του «Συνεγγυητικού Κεφαλαίου Εξασφάλισης Επενδυτικών Υπηρεσιών» Η προστασία των επενδυτών και

Διαβάστε περισσότερα

ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ ΤΗΣ ΕΚΤΑΚΤΗΣ ΓΕΝΙΚΗΣ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗΣ ΤΩΝ ΜΕΤΟΧΩΝ ΤΗΣ ATTICA BANK ΑΝΩΝΥΜΗ ΤΡΑΠΕΖΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ

ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ ΤΗΣ ΕΚΤΑΚΤΗΣ ΓΕΝΙΚΗΣ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗΣ ΤΩΝ ΜΕΤΟΧΩΝ ΤΗΣ ATTICA BANK ΑΝΩΝΥΜΗ ΤΡΑΠΕΖΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ 22/12/2017 ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ ΤΗΣ ΕΚΤΑΚΤΗΣ ΓΕΝΙΚΗΣ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗΣ ΤΩΝ ΜΕΤΟΧΩΝ ΤΗΣ ATTICA BANK ΑΝΩΝΥΜΗ ΤΡΑΠΕΖΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ Η Attica Bank Ανώνυμη Τραπεζική Εταιρεία (εφεξής: «η Τράπεζα»), σύμφωνα με το

Διαβάστε περισσότερα

ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΚΑΙ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ ΚΙΝΗΤΩΝ ΑΞΙΩΝ ΚΑΙ ΑΛΛΩΝ ΧΡΗΜΑΤΟΠΙΣΤΩΤΙΚΩΝ ΜΕΣΩΝ

ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΚΑΙ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ ΚΙΝΗΤΩΝ ΑΞΙΩΝ ΚΑΙ ΑΛΛΩΝ ΧΡΗΜΑΤΟΠΙΣΤΩΤΙΚΩΝ ΜΕΣΩΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΚΑΙ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ ΚΙΝΗΤΩΝ ΑΞΙΩΝ ΚΑΙ ΑΛΛΩΝ ΧΡΗΜΑΤΟΠΙΣΤΩΤΙΚΩΝ ΜΕΣΩΝ Στο κείµενο που ακολουθεί παρουσιάζονται οι βασικές κατηγορίες κινητών αξιών και άλλων χρηµατοπιστωτικών µέσων της Ελληνικής

Διαβάστε περισσότερα

Χρηματοοικονομικοί Κίνδυνοι Εισαγωγικά Στοιχεία των Παραγώγων. Χρηματοοικονομικών Προϊόντων Χρήση και Σημασία των Παραγώγων...

Χρηματοοικονομικοί Κίνδυνοι Εισαγωγικά Στοιχεία των Παραγώγων. Χρηματοοικονομικών Προϊόντων Χρήση και Σημασία των Παραγώγων... Πρόλογος Γ Έκδοσης... 19 κεφάλαιο 1 ΠΑΡΑΓΩΓΑ ΚΑΙ ΧΡΗΜΑΤΟΠΙΣΤΩΤΙΚΕΣ ΑΓΟΡΕΣ 1.1 Εξελίξεις στο Χρηματοπιστωτικό Χώρο και Χρηματοοικονομικοί Κίνδυνοι... 27 1.2 Εισαγωγικά Στοιχεία των Παραγώγων Χρηματοοικονομικών

Διαβάστε περισσότερα

Χρηματοοικονομικά Παράγωγα και Χρηματιστήριο

Χρηματοοικονομικά Παράγωγα και Χρηματιστήριο Χρηματοοικονομικά Παράγωγα και Χρηματιστήριο Ενότητα 14: ΑΠΟΔΟΣΗ ΑΞΙΟΓΡΑΦΩΝ ΚΑΙ ΑΜΟΙΒΑΙΑ ΚΕΦΑΛΑΙΑ Κυριαζόπουλος Γεώργιος Τμήμα Λογιστικής και Χρηματοοικονομικής Άδειες Χρήσης Το παρόν εκπαιδευτικό υλικό

Διαβάστε περισσότερα

ΔΙΑΛΕΞΗ 11 η ΑΠΟΤΙΜΗΣΗ ΜΕΤΟΧΩΝ & ΤΟ ΥΠΟΔΕΙΓΜΑ ΑΠΟΤΙΜΗΣΗΣ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΚΩΝ ΣΤΟΙΧΕΙΩΝ

ΔΙΑΛΕΞΗ 11 η ΑΠΟΤΙΜΗΣΗ ΜΕΤΟΧΩΝ & ΤΟ ΥΠΟΔΕΙΓΜΑ ΑΠΟΤΙΜΗΣΗΣ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΚΩΝ ΣΤΟΙΧΕΙΩΝ ΔΙΑΛΕΞΗ 11 η ΑΠΟΤΙΜΗΣΗ ΜΕΤΟΧΩΝ & ΤΟ ΥΠΟΔΕΙΓΜΑ ΑΠΟΤΙΜΗΣΗΣ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΚΩΝ ΣΤΟΙΧΕΙΩΝ Σαν ιδιώτης επενδυτής έχετε το δικαίωμα να επενδύσετε σε ελληνικές και ξένες μετοχές. Η αγορά μετοχών δεν είναι δύσκολη

Διαβάστε περισσότερα

Α Π Ο Φ Α Σ Η 1/364/5.12.2005 τoυ ιοικητικού Συµβουλίου

Α Π Ο Φ Α Σ Η 1/364/5.12.2005 τoυ ιοικητικού Συµβουλίου Α Π Ο Φ Α Σ Η 1/364/5.12.2005 τoυ ιοικητικού Συµβουλίου ΘΕΜΑ: Τρόποι κατανοµής και προσδιορισµού της τελικής τιµής διάθεσης µετοχών που διατίθενται µε δηµόσια προσφορά µεταξύ των διαφόρων κατηγοριών επενδυτών.

Διαβάστε περισσότερα

Στην ομάδα 3 παρακολουθούνται οι βραχυπρόθεσμες απαιτήσεις, τα αξιόγραφα και τα διαθέσιμα περιουσιακά στοιχεία της οικονομικής μονάδας.

Στην ομάδα 3 παρακολουθούνται οι βραχυπρόθεσμες απαιτήσεις, τα αξιόγραφα και τα διαθέσιμα περιουσιακά στοιχεία της οικονομικής μονάδας. 3 η ΟΜΑΔΑ Στην ομάδα 3 παρακολουθούνται οι βραχυπρόθεσμες απαιτήσεις, τα αξιόγραφα και τα διαθέσιμα περιουσιακά στοιχεία της οικονομικής μονάδας. Βραχυπρόθεσμες απαιτήσεις είναι αυτές που κατά το κλείσιμο

Διαβάστε περισσότερα

1 2,55 1.250 3,19 0,870 2,78 2 2,55 1.562 3,98 0,756 3,01 3 2,55 1.953 4,98 0,658 3,28

1 2,55 1.250 3,19 0,870 2,78 2 2,55 1.562 3,98 0,756 3,01 3 2,55 1.953 4,98 0,658 3,28 Άσκηση 1 Η κατασκευαστική εταιρία Κ εξετάζει την περίπτωση αγοράς μετοχών της εταιρίας «Ε» με πληρωμή σε μετρητά. Κατά τη διάρκεια της χρήσης που μόλις ολοκληρώθηκε, η «Ε» είχε κέρδη ανά μετοχή 4,25 και

Διαβάστε περισσότερα

Οι νέοι κωδικοί του E1 στη δήλωση του 2015

Οι νέοι κωδικοί του E1 στη δήλωση του 2015 Πίνακας περιεχομένων Εισαγωγή Αυτοαποδιδόμενα ποσά Τόκοι Καταθέσεων στην Αλλοδαπή Μερίσματα αλλοδαπής προέλευσης Φόρος Υπεραξίας από τη Μεταβίβαση τίτλων Εισοδήματα από δικαιώματα (royalties) Εισόδημα

Διαβάστε περισσότερα

ΛΟΓΙΣΤΙΚΗ Ι. Γενική Εισαγωγή ΠΡΟΒΛΕΨΕΙΣ. 1. Γενική Εισαγωγή. 2. Λογιστική Απεικόνιση o Τοκοφόρες και μη Υποχρεώσεις ΛΟΓΙΣΤΙΚΗ ΥΠΟΧΡΕΩΣΕΩΝ

ΛΟΓΙΣΤΙΚΗ Ι. Γενική Εισαγωγή ΠΡΟΒΛΕΨΕΙΣ. 1. Γενική Εισαγωγή. 2. Λογιστική Απεικόνιση o Τοκοφόρες και μη Υποχρεώσεις ΛΟΓΙΣΤΙΚΗ ΥΠΟΧΡΕΩΣΕΩΝ ΛΟΓΙΣΤΙΚΗ Ι ΛΟΓΙΣΤΙΚΗ ΥΠΟΧΡΕΩΣΕΩΝ T.E.I Κρή, Σχολή Διοίκησης & Οικονομίας Μεταπτυχιακό Δίπλωμα Ειδίκευσης στη Λογιστική και στην Ελεγκτική Χειμερινό Εξάμηνο 2012-2013 ΖΗΣΗΣ Β.,, Ph. D. ΛΟΓΙΣΤΙΚΗ ΥΠΟΧΡΕΩΣΕΩΝ

Διαβάστε περισσότερα

Version 6_xx.0x.16_SII 1

Version 6_xx.0x.16_SII 1 1 δ Ποιες θεωρούνται οργανωμένες αγορές στην Ελλάδα; α Η αγορά αξιών του Χρηματιστηρίου Αθηνών. β Η αγορά παραγώγων του Χρηματιστηρίου Αθηνών. γ Η Ηλεκτρονική Δευτερογενής Αγορά Τίτλων. 2 δ Εκδότες των

Διαβάστε περισσότερα

Α Π Ο Φ Α Σ Η 9/687/ τoυ Διοικητικού Συμβουλίου

Α Π Ο Φ Α Σ Η 9/687/ τoυ Διοικητικού Συμβουλίου Α Π Ο Φ Α Σ Η 9/687/3.7.2014 τoυ Διοικητικού Συμβουλίου Θέμα: Κατανομή και προσδιορισμός της τελικής τιμής διάθεσης μετοχών που διατίθενται με δημόσια προσφορά. Η ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΚΕΦΑΛΑΙΑΓΟΡΑΣ Λαμβάνοντας υπόψη:

Διαβάστε περισσότερα

ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΤΙΚΟ ΕΠΙΠΕΔΟΥ Δ - ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΕΣ ΛΥΣΕΙΣ ΘΕΜΑΤΩΝ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ (έκδοση )

ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΤΙΚΟ ΕΠΙΠΕΔΟΥ Δ - ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΕΣ ΛΥΣΕΙΣ ΘΕΜΑΤΩΝ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ (έκδοση ) ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΤΙΚΟ ΕΠΙΠΕΔΟΥ Δ - ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΕΣ ΛΥΣΕΙΣ ΘΕΜΑΤΩΝ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ (έκδοση 18.4.2016) 440. Για μια κατάθεση 100 με ετήσιο επιτόκιο 12% και τριμηνιαίο ανατοκισμό, η ετήσια πραγματική απόδοση είναι : α) 12,42%

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΜΕΡΙΣΜΑ σε μετρητά ύψους 0,06 κατά μετοχή - υπό μορφή μετοχών ύψους 0,50 κατά μετοχή

ΠΡΟΜΕΡΙΣΜΑ σε μετρητά ύψους 0,06 κατά μετοχή - υπό μορφή μετοχών ύψους 0,50 κατά μετοχή Ανακοίνωση Οικονομικό Ημερολόγιο ΠΡΟΜΕΡΙΣΜΑ 2010 - σε μετρητά ύψους 0,06 κατά μετοχή - υπό μορφή μετοχών ύψους 0,50 κατά μετοχή Λευκωσία, 30 Αυγούστου 2010 Το Συγκρότημα Τράπεζας Κύπρου ιδρύθηκε το 1899

Διαβάστε περισσότερα

Έννοια της Παρούσας Αξίας και Εφαρμογές: Τιμές των Ομολόγων και Επενδυτικές Αποφάσεις των Επιχειρήσεων 1. Η Έννοια της Παρούσας Αξίας

Έννοια της Παρούσας Αξίας και Εφαρμογές: Τιμές των Ομολόγων και Επενδυτικές Αποφάσεις των Επιχειρήσεων 1. Η Έννοια της Παρούσας Αξίας Έννοια της Παρούσας Αξίας και Εφαρμογές: Τιμές των Ομολόγων και Επενδυτικές Αποφάσεις των Επιχειρήσεων 1. Η Έννοια της Παρούσας Αξίας - Η Παρούσα Αξία (PV) ενός ποσού R που θα εισπραχθεί μετά από μια περίοδο

Διαβάστε περισσότερα

Δικαίωμα προτίμησης συμμετοχής στην Αύξηση (στο εξής το «Δικαίωμα Προτίμησης») θα έχουν τα ακόλουθα πρόσωπα (εφεξής από κοινού οι «Δικαιούχοι»):

Δικαίωμα προτίμησης συμμετοχής στην Αύξηση (στο εξής το «Δικαίωμα Προτίμησης») θα έχουν τα ακόλουθα πρόσωπα (εφεξής από κοινού οι «Δικαιούχοι»): 02/12/2013 Forthnet Α.Ε. Ανακοίνωση ΑΠΟΚΟΠΗ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΟΣ ΠΡΟΤΙΜΗΣΗΣ: 04/12/2013 ΠΕΡΙΟΔΟΣ ΑΣΚΗΣΗΣ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΟΣ ΠΡΟΤΙΜΗΣΗΣ: 10/12/2013-24/12/2013 ΠΕΡΙΟΔΟΣ ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΣΗΣ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΟΣ: 10/12/2013-17/12/2013

Διαβάστε περισσότερα

ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗ ΜΑΚΡΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ

ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗ ΜΑΚΡΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗ ΜΑΚΡΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ Μάθημα 7 Ζήτηση χρήματος Ζήτηση χρήματος! Όπως είδαμε στο προηγούμενο μάθημα η προσφορά χρήματος επηρεάζεται από την Κεντρική Τράπεζα και ως εκ τούτου είναι εξωγενώς δεδομένη!

Διαβάστε περισσότερα

ΤΑΧΥΔΡΟΜΙΚΟ ΤΑΜΙΕΥΤΗΡΙΟ ΕΛΛΑΔΟΣ Α.Τ.Ε. ΑΥΞΗΣΗ ΜΕΤΟΧΙΚΟΥ ΚΕΦΑΛΑΙΟΥ ΜΕ ΚΑΤΑΒΟΛΗ ΜΕΤΡΗΤΩΝ ΚΑΙ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΠΡΟΤΙΜΗΣΗΣ ΥΠΕΡ ΤΩΝ ΠΑΛΑΙΩΝ ΜΕΤΟΧΩΝ

ΤΑΧΥΔΡΟΜΙΚΟ ΤΑΜΙΕΥΤΗΡΙΟ ΕΛΛΑΔΟΣ Α.Τ.Ε. ΑΥΞΗΣΗ ΜΕΤΟΧΙΚΟΥ ΚΕΦΑΛΑΙΟΥ ΜΕ ΚΑΤΑΒΟΛΗ ΜΕΤΡΗΤΩΝ ΚΑΙ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΠΡΟΤΙΜΗΣΗΣ ΥΠΕΡ ΤΩΝ ΠΑΛΑΙΩΝ ΜΕΤΟΧΩΝ ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ Η ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ, ΕΚΔΟΣΗ Ή ΔΙΑΝΟΜΗ ΕΝ ΟΛΩ Ή ΕΝ ΜΕΡΕΙ ΣΤΙΣ ΗΝΩΜΕΝΕΣ ΠΟΛΙΤΕΙΕΣ ΤΗΣ ΑΜΕΡΙΚΗΣ, ΤΟΝ ΚΑΝΑΔΑ, ΤΗΝ ΑΥΣΤΡΑΛΙΑ, ΤΗ ΝΟΤΙΑ ΑΦΡΙΚΗ, ΤΗΝ ΙΑΠΩΝΙΑ Ή/ΚΑΙ ΟΠΟΙΑΔΗΠΟΤΕ ΑΛΛΗ ΔΙΚΑΙΟΔΟΣΙΑ ΣΤΗΝ ΟΠΟΙΑ

Διαβάστε περισσότερα

«Συμβάσεις Δανειοδοσίας ή Δανειοληψίας (Stock Lending)»

«Συμβάσεις Δανειοδοσίας ή Δανειοληψίας (Stock Lending)» ΑΠΟΦΑΣΗ 17 «Συμβάσεις Δανειοδοσίας ή (Stock Ledig)» Η ΔΙΟΙΚΟΥΣΑ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΑΚΩΝ ΑΓΟΡΩΝ ΤΟΥ ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟΥ ΑΘΗΝΩΝ Α.Ε. (Συνεδρίαση 13.11.2014) Αφού έλαβε υπόψη τους όρους της παραγράφου 3.3. του

Διαβάστε περισσότερα

Η ΔΙΟΙΚΟΥΣΑ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΑΚΩΝ ΑΓΟΡΩΝ ΤΟΥ ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟΥ ΑΘΗΝΩΝ Α.Ε. (Συνεδρίαση ) ΑΠΟΦΑΣΙΖΕΙ ΩΣ ΕΞΗΣ

Η ΔΙΟΙΚΟΥΣΑ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΑΚΩΝ ΑΓΟΡΩΝ ΤΟΥ ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟΥ ΑΘΗΝΩΝ Α.Ε. (Συνεδρίαση ) ΑΠΟΦΑΣΙΖΕΙ ΩΣ ΕΞΗΣ ΑΠΟΦΑΣΗ 20 «Διμερής δανεισμός τίτλων (Bilateral Stock Ledig)» Η ΔΙΟΙΚΟΥΣΑ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΑΚΩΝ ΑΓΟΡΩΝ ΤΟΥ ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟΥ ΑΘΗΝΩΝ Α.Ε. (Συνεδρίαση 13.11.2014) Αφού έλαβε υπόψη τους όρους της παραγράφου

Διαβάστε περισσότερα

ΠΟΛ 1122/2015 ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΠΟΛ. 1122

ΠΟΛ 1122/2015 ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΠΟΛ. 1122 ΠΟΛ 1122/2015 ιευκρινίσεις ως προς την εφαρμογή των άρθρων 1 και 2 της ΠΟΛ. 1033/2014 Απόφασης του Γενικού Γραμματέα ημοσίων Εσόδων, όπως ισχύουν μετά την τροποποίησή τους με την ΠΟΛ.1054/2015 Απόφαση

Διαβάστε περισσότερα

ΑΠΟΦΑΣΗ 8/335/ του ιοικητικού Συµβουλίου. Θέµα : Απλοποιηµένο ενηµερωτικό δελτίο αµοιβαίων κεφαλαίων του ν. 3283/2004.

ΑΠΟΦΑΣΗ 8/335/ του ιοικητικού Συµβουλίου. Θέµα : Απλοποιηµένο ενηµερωτικό δελτίο αµοιβαίων κεφαλαίων του ν. 3283/2004. ΑΠΟΦΑΣΗ 8/335/6.4.2005 του ιοικητικού Συµβουλίου Θέµα : Απλοποιηµένο ενηµερωτικό δελτίο αµοιβαίων κεφαλαίων του ν. 3283/2004. Η ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΚΕΦΑΛΑΙΑΓΟΡΑΣ Αφού έλαβε υπόψη: 1. Τα άρθρα 30 και 32 του ν. 3283/2004

Διαβάστε περισσότερα

(Κωδικοποιημένη μετά την από απόφαση της Διοικούσας Επιτροπής Χρηματιστηριακών Αγορών του Χ.Α)

(Κωδικοποιημένη μετά την από απόφαση της Διοικούσας Επιτροπής Χρηματιστηριακών Αγορών του Χ.Α) ΑΠΟΦΑΣΗ 20 «Διμερής δανεισμός τίτλων (Bilateral Stock Ledig)» (Κωδικοποιημένη μετά την από 17.4.2015 απόφαση της Διοικούσας Επιτροπής Χρηματιστηριακών Αγορών του Χ.Α) Η ΔΙΟΙΚΟΥΣΑ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΑΚΩΝ

Διαβάστε περισσότερα

ΕΤΑΙΡΕΙΕΣ ΕΠΕΝΔΥΣΕΩΝ (Ε.Ε.Χ.) Δρ. Β. Μπαμπαλός

ΕΤΑΙΡΕΙΕΣ ΕΠΕΝΔΥΣΕΩΝ (Ε.Ε.Χ.) Δρ. Β. Μπαμπαλός ΕΤΑΙΡΕΙΕΣ ΕΠΕΝΔΥΣΕΩΝ ΧΑΡΤΟΦΥΛΑΚΙΟΥ (Ε.Ε.Χ.) Δρ. Β. Μπαμπαλός Εταιρείες επενδύσεων:γενικά Μια εταιρεία επενδύσεων ορίζεται ως ένα σύνολο επενδυτικών κεφαλαίων το οποίο εισφέρεται από πολλούς ιδιώτες και

Διαβάστε περισσότερα

ΜΑΘΗΜΑ: ΔΙΘΝΕΙΣ ΧΡΗΜΑΤΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ ΣΧΕΣΕΙΣ

ΜΑΘΗΜΑ: ΔΙΘΝΕΙΣ ΧΡΗΜΑΤΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ ΣΧΕΣΕΙΣ ΜΑΘΗΜΑ: ΔΙΘΝΕΙΣ ΧΡΗΜΑΤΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ ΣΧΕΣΕΙΣ ΔΙΔΑΣΚΩΝ: Δρ. Κυριαζόπουλος Γεώργιος ΤΜΗΜΑ: Λογιστικής και Χρηματοοικονομικής 1 Άδειες Χρήσης Το παρόν εκπαιδευτικό υλικό υπόκειται σε άδειες χρήσης Creative

Διαβάστε περισσότερα

Α Π Ο Φ Α Σ Η 17/633/ του Διοικητικού Συμβουλίου. Θέμα: Ενημερωτικό δελτίο, ετήσια και εξαμηνιαία έκθεση ΟΣΕΚΑ

Α Π Ο Φ Α Σ Η 17/633/ του Διοικητικού Συμβουλίου. Θέμα: Ενημερωτικό δελτίο, ετήσια και εξαμηνιαία έκθεση ΟΣΕΚΑ ΑΝΑΡΤΗΤΕΑ ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ Α Π Ο Φ Α Σ Η 17/633/20.12.2012 του Διοικητικού Συμβουλίου Θέμα: Ενημερωτικό δελτίο, ετήσια και εξαμηνιαία έκθεση ΟΣΕΚΑ ΤΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΚΕΦΑΛΑΙΑΓΟΡΑΣ Λαμβάνοντας

Διαβάστε περισσότερα

Περιγραφή του Παράγωγου Προϊόντος Σύµβαση Επαναγορά (Repurchase Agreement RA) 1 / 12

Περιγραφή του Παράγωγου Προϊόντος Σύµβαση Επαναγορά (Repurchase Agreement RA) 1 / 12 Περιγραφή του Παράγωγου Προϊόντος Σύµβαση Επαναγοράς (Repurchase Agreement RA) για τη χρήση από τους Ειδικούς ιαπραγµατευτές µετοχών του Χ.Α.Α. Περιγραφή του Παράγωγου Προϊόντος Σύµβαση Επαναγορά (Repurchase

Διαβάστε περισσότερα

HOUSEMARKET A.E. ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ ΟΜΙΛΟΥ FOURLIS HOUSEMARKET ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΕΜΠΟΡΙΑΣ ΕΙΔΩΝ ΟΙΚΙΑΚΗΣ ΧΡΗΣΕΩΣ ΕΠΙΠΛΩΝ ΚΑΙ ΕΙΔΩΝ ΕΣΤΙΑΣΗΣ

HOUSEMARKET A.E. ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ ΟΜΙΛΟΥ FOURLIS HOUSEMARKET ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΕΜΠΟΡΙΑΣ ΕΙΔΩΝ ΟΙΚΙΑΚΗΣ ΧΡΗΣΕΩΣ ΕΠΙΠΛΩΝ ΚΑΙ ΕΙΔΩΝ ΕΣΤΙΑΣΗΣ HOUSEMARKET A.E. ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ ΟΜΙΛΟΥ FOURLIS HOUSEMARKET ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΕΜΠΟΡΙΑΣ ΕΙΔΩΝ ΟΙΚΙΑΚΗΣ ΧΡΗΣΕΩΣ ΕΠΙΠΛΩΝ ΚΑΙ ΕΙΔΩΝ ΕΣΤΙΑΣΗΣ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ - ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΠΡΟΣ ΤΟ ΕΠΕΝΔΥΤΙΚΟ ΚΟΙΝΟ ΓΙΑ ΤΗ ΔΗΜΟΣΙΑ ΠΡΟΣΦΟΡΑ

Διαβάστε περισσότερα

ΤΕΚΕ ΣΥΣΤΗΜΑ ΕΓΓΥΗΣΗΣ ΚΑΤΑΘΕΣΕΩΝ ΚΑΙ ΕΠΕΝΔΥΤΙΚΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ T.E.K.E. Ενηµερωθείτε πώς λειτουργεί και πώς σας καλύπτει. ΤΡΑΠΕΖΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

ΤΕΚΕ ΣΥΣΤΗΜΑ ΕΓΓΥΗΣΗΣ ΚΑΤΑΘΕΣΕΩΝ ΚΑΙ ΕΠΕΝΔΥΤΙΚΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ T.E.K.E. Ενηµερωθείτε πώς λειτουργεί και πώς σας καλύπτει. ΤΡΑΠΕΖΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΤΡΑΠΕΖΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΤΕΚΕ ΣΥΣΤΗΜΑ ΕΓΓΥΗΣΗΣ ΚΑΤΑΘΕΣΕΩΝ ΚΑΙ ΕΠΕΝΔΥΤΙΚΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ T.E.K.E. ΜΚΤ 9002/08-2012/5.500 801-11- 500900 210-366-9000 www.atticabank.gr Σε περισσότερα από 80 σηµεία σε όλη την Ελλάδα

Διαβάστε περισσότερα

Αποτελέσματα Εννεαμήνου 2009

Αποτελέσματα Εννεαμήνου 2009 Αποτελέσματα Εννεαμήνου Καθαρά κέρδη 111εκ. το Γ τρίμηνο, αυξημένα κατά 26,6% έναντι του Β τριμήνου Αύξηση προ προβλέψεων κερδών στο τρίμηνο κατά 6,4% σε 414εκ., ιστορικά τα υψηλότερα σε τριμηνιαία βάση

Διαβάστε περισσότερα

Ερωτήσεις και απαντήσεις σε συνέχεια της επαναλειτουργίας της Χρηματιστηριακής Αγοράς

Ερωτήσεις και απαντήσεις σε συνέχεια της επαναλειτουργίας της Χρηματιστηριακής Αγοράς 12/08/2015 Ερωτήσεις και απαντήσεις σε συνέχεια της επαναλειτουργίας της Χρηματιστηριακής Αγοράς Α. Ερωτήσεις και απαντήσεις σχετικά με τη διενέργεια χρηματιστηριακών συναλλαγών μετά την εφαρμογή της Υπουργικής

Διαβάστε περισσότερα