ΤΑΞΙΝΟΜΗΣΗ ΑΝΘΟΚΟΜΙΚΩΝ ΦΥΤΩΝ

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "ΤΑΞΙΝΟΜΗΣΗ ΑΝΘΟΚΟΜΙΚΩΝ ΦΥΤΩΝ"

Transcript

1 ΤΑΞΙΝΟΜΗΣΗ ΑΝΘΟΚΟΜΙΚΩΝ ΦΥΤΩΝ

2 ΔΙΕΘΝΗΣ ΚΩΔΙΚΑΣ ΒΟΤΑΝΙΚΗΣ Genus species L. ΟΝΟΜΑΤΟΛΟΓΙΑΣ Dianthus caryophyllus L. cv. Tanga

3 Ποικιλία: άθροισμα ατόμων, όμοιων προς τα κύρια χαρακτηριστικά τους, με διαφορές σε ορισμένα χαρακτηριστικά. Σειρά: άτομα από εγγενή αναπαραγωγή με ομοιόμορφη εμφάνιση και σταθερότητα χαρακτηριστικών που εξασφαλίζεται με επιλογή, σε σύγκριση με ένα πρότυπο. Κλώνος: ομάδα από ομοιόμορφα άτομα που προέρχονται από το ίδιο μητρικό φυτό με αγενή πολλαπλασιασμό. Πληθυσμός: περιλαμβάνει άτομα που πολλαπλασιάζονται εγγενώς και παρουσιάζουν γενετικές διαφορές. Υβρίδιο (F1): προέρχεται από διασταύρωση ποικιλιών ή σειρών που παρουσιάζουν το φαινόμενο της ετέρωσης ή ευφορίας των νόθων.

4 ΚΑΤΑΤΑΞΗ ΒΑΣΗ ΧΡΗΣΗΣ Ετήσια καλλωπιστικά: μονοετή ποώδη καλλωπιστικά, για μια περίοδο. Ανοιξιάτικα: σπέρνονται τ. Αυγούστου α. Οκτώβρη μεταφυτεύονται Οκτώβριο Δεκέμβριο ανθίζουν Χειμώνα και Άνοιξη. Καλοκαιρινά: σπέρνονται τ. Μαρτίου και Απρίλιο μεταφυτεύονται Μάιο και α. Ιουνίου ανθίζουν Ιούνιο - Νοέμβριο.

5 ΚΑΤΑΤΑΞΗ ΒΑΣΗ ΧΡΗΣΗΣ Πολυετή ποώδη. Βολβώδη Κονδυλώδη: Φέρουν υπόγεια αποθησαυριστικά όργανα με τα οποία πολλαπλασιάζονται. Ανοιξιάτικα ή χειμερινο-εαρινά: φυτεύονται Σεπτέμβρη Οκτώβρη και ανθίζουν Χειμώνα και Άνοιξη (τουλίπα, νάρκισσος, ανεμώνες, κρίνος, υάκινθος, φρέζια). Καλοκαιρινά ή θερινο-φθινοπωρινά: φυτεύονται Άνοιξη και ανθίζουν καλοκαίρι και φθινόπωρο (ντάλια, γλαδίολος, κάννα).

6 ΚΑΤΑΤΑΞΗ ΒΑΣΗ ΧΡΗΣΗΣ Αναρριχώμενα: Ποώδη ή ξυλώδη, ετήσια ή πολυετή, αναπτύσσονται γρήγορα και καλύπτουν επιφάνειες. Δέντρα και θάμνοι: Ξυλώδη φυτά με δενδρώδη ή θαμνώδη μορφή (διακρίνονται με βάση το σχήμα ή τις ιδιαίτερες ανάγκες τους). Φυτά εσωτερικών χώρων: Ποώδη ή ξυλώδη, συνήθως πολυετή (φυλλώδη, ανθοφόρα ή παχύφυτα).

7 ΚΑΤΑΤΑΞΗ ΒΑΣΗ ΧΡΗΣΗΣ Χλόες. Φυτά επιχειρηματικής ανθοκομίας. Άλλες κατηγορίες: φυτά για ειδική χρήση (βραχόκηπους, λίμνες κλπ).

8 ΠΑΡΑΓΟΝΤΕΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ 1. Θερμοκρασία 2. Φως 3. Υγρασία 4. Έδαφος

9 ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑ Αποφασιστικό ρόλο στις λειτουργίες Φωτοσύνθεσης Αναπνοής Διαπνοής Καθοριστικός ρόλος στην ανάπτυξη και άνθιση (και ποιότητα ανθέων). Απαραίτητη προϋπόθεση για την επιτυχή επιχειρηματική παραγωγή ανθοκομικών προϊόντων είναι η επιλογή περιοχών με ευνοϊκή θερμοκρασία ή με δυνατότητα ρύθμισής της.

10 ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑ Κάθε είδος φυτού έχει μια ελάχιστη βιολογική θερμοκρασία κάτω από την οποία καταστρέφεται. Επίσης υπάρχουν κατώτατα όρια θερμοκρασιών για κάθε φάση ανάπτυξης (σχηματισμού ανθοφόρων οργάνων, άνθιση, βλάστηση, γονιμοποίηση κλπ). Όπως υπάρχουν και ανώτατα όρια θερμοκρασιών για κάθε φάση ανάπτυξης. Τέλος για κάθε είδος υπάρχει η βέλτιστη θερμοκρασία ανάπτυξης.

11 ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑ 1. Θερμοκρασία νύκτας 2. Χαμηλές θερμοκρασίες 3. Υψηλές θερμοκρασίες 4. Θερμοκρασία εδάφους

12 ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑ 1. Θερμοκρασία νύκτας Αποτελεί τον περιοριστικό παράγοντα ανάπτυξης και ανθοφορίας. Γενικά επιδιώκεται να είναι 5-7 ο C χαμηλότερη από την ημερήσια θερμοκρασία για να περιορίζεται η κατανάλωση των οργανικών ουσιών που οφείλεται στην αναπνοή.

13 ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑ 2. Χαμηλές θερμοκρασίες >7 ο C. -1 ο C - -3 ο C προκαλείται πάγωμα του πλάσματος. Αύξηση διαπνοής, ξήρανση που προκύπτει από την αδυναμία αναπλήρωσης του διαπνεόμενου νερού Ακτινοβόληση θερμότητας τη νύκτα ζημιές από παγετό συμπύκνωση υδρατμών και προσβολές από παθογόνα Μείωση ρυθμούς αναπνοής δυνατότητα αποθήκευσης χωρίς νερό

14 ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑ 3. Υψηλές θερμοκρασίες <30 ο C (και οπωσδήποτε <35 ο C). Υψηλές θερμοκρασίες σε συνδυασμό με χαμηλή ατμοσφαιρική υγρασία προκαλούν ζημιές στα φύλλα λόγω έντονης διαπνοής (νεκρωτικές κηλίδες και νεκρώσεις στην περιφέρεια των φύλλων). Υψηλές θερμοκρασίες σε συνδυασμό με υψηλή ατμοσφαιρική υγρασία μπορεί να προκαλέσουν ζημιές από φυτοπαθογόνα.

15 ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑ 4. Θερμοκρασία εδάφους Επιδρά άμεσα στην απορρόφηση νερού και θρεπτικών στοιχείων από τις ρίζες. Σε χαμηλή Θ εδάφους, η ικανότητα του ρσ να απορροφά νερό είναι μειωμένη. Σε ημέρες με έντονη ηλιοφάνεια, αλλά χαμηλή Θ και χαμηλή εδαφική υγρασία παρατηρείται μάρανση των φυτών λόγω έντονης διαπνοής

16 ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑ 4. Θερμοκρασία εδάφους Χαμηλή εδαφική θερμοκρασία μείωση δραστηριότητας μικροοργανισμών εδάφους

17 ΕΠΙΔΡΑΣΗ ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑΣ ΣΤΟΝ ΠΟΛΛΑΠΛΑΣΙΑΣΜΟ Οι σπόροι των περισσότερων καλλωπιστικών φυτών φυτρώνουν σε σχετικά μεγάλο φάσμα θερμοκρασιών Γρηγορότεροι ρυθμοί σε υψηλές θερμοκρασίες. Μερικά είδη απαιτούν συγκεκριμένες θερμοκρασίες (πχ αντίρρινο: ο C) Για τα ριζωτήρια μοσχεύματα, το υπόστρωμα πρέπει να είναι σε Θ = 3-6 ο C υψηλότερη από του αέρα (περιορίζεται η διαπνοή και η αναπνοή, η απώλεια νερού και κατανάλωση οργανικής ύλης).

18 ΕΠΙΔΡΑΣΗ ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑΣ ΣΤΗΝ ΑΝΘΙΣΗ Η θερμοκρασία επιδρά άμεσα στην άνθιση και πιο συγκεκριμένα στο σχηματισμό των ανθικών καταβολών και την ανάπτυξη των ανθοφόρων οφθαλμών. Τα διάφορα είδη έχουν διαφορετικές απαιτήσεις.

19 ΦΩΣ Η σημασία των φωτός στην ανάπτυξη των φυτών είναι πολύ μεγάλη, επειδή ως γνωστό, αποτελεί τον κεντρικό ρόλο στην φωτοσύνθεση που είναι η κύρια λειτουργία για τη θρέψη τους. Η επίδραση του φωτός στα φυτά διακρίνεται ανάλογα με την ένταση, τη διάρκεια και την ποιότητά του.

20 ΕΝΤΑΣΗ ΦΩΤΟΣ Σε συνθήκες έντονου φωτισμού, τα φυτά παρουσιάζουν αυξημένα ποσά χλωροφύλλης που δείχνουν αυξημένη φωτοσυνθετική δραστηριότητα. Σε συνθήκες χαμηλού φωτισμού, τα φυτά παρουσιάζουν μειωμένα ποσά χλωροφύλλης, μεγαλύτερους μεσοκυττάριους χώρους στο σπογγώδες μεσόφυλλο και πιο υδαρή κατάσταση.

21 ΕΝΤΑΣΗ ΦΩΤΟΣ Τα περισσότερα φυτά απαιτούν υψηλές εντάσεις φωτισμού ( ftc) για την καλύτερη ανάπτυξή τους. Για το λόγο αυτό γίνεται προσπάθεια να εξασφαλίζεται ο καλύτερος δυνατός φωτισμός, εκτός από την περίπτωση φυτών που παρουσιάζουν ευαισθησία (φυτά εσωτερικών χώρων ftc). Σε βορειότερες χώρες που έχουν χαμηλές εντάσεις φωτισμού, παρέχεται συμπληρωματικός φωτισμός με ειδικούς λαμπτήρες (σημαντικός παράγοντας η εξισορρόπηση κόστους).

22 ΕΝΤΑΣΗ ΦΩΤΟΣ Τα φυτά που παρουσιάζουν ευαισθησία πρέπει να σκιάζονται, ώστε να δέχονται την κατάλληλη ένταση φωτός.

23 ΕΝΤΑΣΗ ΦΩΤΟΣ Φυτά απαιτητικά: τα περισσότερα ετήσια και πολυετή ποώδη, τα βολβώδη, οι κάκτοι κ.α. παχύφυτα και οι περισσότεροι ανθοφόροι θάμνοι. Διάχυτο φωτισμό απαιτούν τα τροπικής προέλευσης είδη. Ημισκιά απαιτούν μερικά φυτά με χρωματιστά φύλλα.

24 ΠΟΙΟΤΗΤΑ ΦΩΤΟΣ Η ποιότητα αναφέρεται στη σύσταση της ακτινοβολίας του φωτός, από άποψη μήκους κύματος. Η φωτεινή ακτινοβολία που απαιτούν τα φυτά ανήκει σχεδόν εξ ολοκλήρου στο ορατό φάσμα. Έτσι η ανάπτυξη των φυτών είναι άριστη όταν δέχονται ολόκληρο το φάσμα του ορατού φωτός.

25 ΠΟΙΟΤΗΤΑ ΦΩΤΟΣ Οι αντιδράσεις των φυτών στο φως (φωτοσύνθεση, φωτοπεριοδισμός, φωτοτροπισμός) βασίζονται σε φωτοχημικές αντιδράσεις που πραγματοποιούνται από εξειδικευμένα συμπλέγματα των χρωστικών ουσιών σε διάφορα μήκη κύματος. Φωτοσύνθεση: nm (κυανοϊώδες) κ nm (κόκκινο-πορτοκαλί) Φωτοπεριοδισμός: nm (κίτρινο-πορτοκαλί-κόκκινο) Φωτοτροπισμός: nm (ιώδες, μπλε)

26 ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΦΩΤΙΣΜΟΥ Φωτοπερίοδος: η διάρκεια που τα φυτά δέχονται φως. Φωτοπεριοδισμός: η αντίδραση των φυτών στη διάρκεια της φωτοπεριόδου. Ο φωτοπεριοδισμός επηρεάζει την άνθιση, τη ριζοβολία μοσχευμάτων, τη δραστηριότητα του καμβίου, τη βλάστηση ορισμένων ειδών σπόρων, την επιμήκυνση των βλαστών, τη φυσική φυλλόπτωση και την έκπτυξη νέων φύλλων.

27 ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΦΩΤΙΣΜΟΥ Ένα φυτό χαρακτηρίζεται ως μικρής ή μεγάλης ημέρας, αν η διάρκεια της φωτοπεριόδου που απαιτεί είναι μικρότερη ή μεγαλύτερη από ένα ορισμένο σημείο, διαφορετικό για κάθε είδος φυτού που ονομάζεται κριτική φωτοπερίοδος. Πχ τα χρυσάνθεμα είναι φυτά μικρής ημέρας και η κρίσιμη φωτοπερίοδος είναι 14,5 ώρες. Επίσης υπάρχουν φυτά ουδέτερα (τριανταφυλλιά, γαρυφαλλιά) και φυτά με ιδιομορφίες.

28 ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΦΩΤΙΣΜΟΥ Φυσικά για τον σχηματισμό των ανθικών καταβολών απαιτείται να πληρούνται και άλλες κατάλληλες συνθήκες. Η χρησιμότητα του φαινομένου του φωτοπεριοδισμού στην ανθοκομική πράξη έγκειται στη δυνατότητα πρωίμισης ή οψίμισης της ανθοφορίας.

29 ΥΓΡΑΣΙΑ Εδαφική Υγρασία Η διάθεση επαρκούς ποσότητας νερού στα φυτά, ολόκληρη την καλλιεργητική περίοδο είναι απαραίτητη προϋπόθεση για την καλή ανάπτυξη και την παραγωγή ανθέων υψηλής ποιότητας. Το νερό είναι απαραίτητο για τη φωτοσύνθεση και την αναπνοή.

30 ΥΓΡΑΣΙΑ Με επάρκεια νερού, τα κύτταρα βρίσκονται σε σπαργή και αναπτύσσονται κανονικά. Παράγονται μεγάλα φύλλα, βλαστοί και ανθικά στελέχη.

31 ΥΓΡΑΣΙΑ Αντίθετα η έλλειψη νερού προκαλεί μειωμένη βλάστηση, μικρά μεσογονάτια και καθυστέρηση της άνθισης. Ανεπαρκής εδαφική υγρασία σε κάποιο από τα κριτικά στάδια ανάπτυξης του φυτού είναι δυνατόν να προκαλέσει ανεπανόρθωτες ζημιές και μείωση της ποιότητας των παραγόμενων ανθέων.

32 ΥΓΡΑΣΙΑ Πολύ μεγάλη ποσότητα νερού στο έδαφος, προκαλεί ασφυξία και καταστροφή του ριζικού συστήματος, ως αποτέλεσμα της έλλειψης οξυγόνου.

33 ΥΓΡΑΣΙΑ Όλα τα φυτά εξασφαλίζουν το 40% της απαιτούμενης ποσότητας νερού από το ανώτερο ¼ του ριζικού τους συστήματος.

34 ΥΓΡΑΣΙΑ Έλλειψη νερού μπορεί να οφείλεται σε: Ανεπαρκή ποτίσματα κ χαμηλή εδαφική υγρασία Υψηλή συγκέντρωση αλάτων αυξημένη ωσμωτική πίεση παρεμπόδιση πρόσληψης νερού Υψηλές θερμοκρασίες και ρεύματα αέρος έντονη διαπνοή Χαμηλή θερμοκρασία εδάφους σε συνδυασμό με έντονη ηλιοφάνεια μετά από συννεφιά Παρουσία παθογόνων στο ριζικό σύστημα

35 ΥΓΡΑΣΙΑ Η συχνότητα και η ποσότητα ποτίσματος εξαρτώνται από το είδος και το στάδιο ανάπτυξης του φυτού, τον τύπο του εδάφους, την εποχή του έτους και τις ατμοσφαιρικές συνθήκες. Οι τρόποι ποτίσματος στις ανθοκομικές καλλιέργειες είναι διάφοροι, αλλά συνηθέστερος είναι το πότισμα με σταγόνες. Η ποιότητα του νερού άρδευσης πρέπει να υψηλή και αφορά στη σκληρότητα και την αλατότητα.

36 ΥΓΡΑΣΙΑ Η σκληρότητα εκφράζεται από την περιεκτικότητα του νερού σε άλατα, κυρίως ασβεστίου και μαγνησίου: Πολύ μαλακό Μαλακό Σχετικά μαλακό Σκληρό Πολύ σκληρό 0-50ppm ppm ppm ppm >300ppm (ακατάλληλο για ασβεστόφοβα φυτά όπως αζαλέα, γαρδένια, ορτανσία)

37 ΥΓΡΑΣΙΑ Η αλατότητα αναφέρεται στην περιεκτικότητα του νερού σε διαλυτά άλατα και υπολογίζεται με βάση την ηλεκτρική αγωγιμότητα: Εξαιρετικό 0-0,25 mhos x 10-3 Καλό 0,25-0,60 mhos x 10-3 Μέτριο 0,60-1,50 mhos x 10-3 Ακατάλληλο >1,50 mhos x 10-3 Ιδιαίτερη προσοχή χρειάζεται στον έλεγχο της ποιότητας του νερού για άρδευση αλατούχων εδαφών.

38 ΑΤΜΟΣΦΑΙΡΙΚΗ ΥΓΡΑΣΙΑ Η ατμοσφαιρική υγρασία εκφράζεται ως σχετική υγρασία που ορίζεται σαν το ποσοστό υδρατμών που περιέχει ο ατμοσφαιρικός αέρας σε σχέση με αυτό που θα περιείχε αν ήταν κορεσμένος σε υδρατμούς. Η σχετική υγρασία του αέρα έχει μέγιστη επίδραση στις λειτουργίες ανάπτυξης των φυτών και κυρίως στην διαπνοή, η οποία αυξάνεται καθώς η ατμοσφαιρική υγρασία μειώνεται.

39 ΑΤΜΟΣΦΑΙΡΙΚΗ ΥΓΡΑΣΙΑ Σχετική υγρασία 70-80% είναι κατάλληλη για τα περισσότερα είδη καλλωπιστικών. Τα φυλλώδη έως και 90%. Τα παχύφυτα προσαρμόζονται σε συνθήκες πολύ ξερής ατμόσφαιρας. Οι απαιτήσεις των φυτών σε ατμοσφαιρική υγρασία εξαρτόνται από το στάδιο ανάπτυξης. Η άνθιση και η καρποφορία συνήθως ευνοούνται από χαμηλή ΑΥ.

40 ΑΤΜΟΣΦΑΙΡΙΚΗ ΥΓΡΑΣΙΑ Πολύ υψηλή ΣΥ ευνοεί την ανάπτυξη μυκητολογικών ασθενειών, ενώ η πολύ χαμηλή μπορεί να προκαλέσει άλλες ζημιές στα φυτά, όπως πτώση ανθοφόρων οφθαλμών, φυλλόπτωση, περιφερειακή ξήρανση φύλλων και πετάλων κ.α. Ο έλεγχος της ατμοσφαιρικής υγρασίας σε εξωτερικές συνθήκες είναι πρακτικά αδύνατος. Στα θερμοκήπια μπορεί να ρυθμιστεί με αερισμό (για μείωση της ΑΥ) με ψεκασμούς με νερό ή υδρονέφωση ή σκίαση (για αύξηση της ΑΥ).

41 ΕΔΑΦΟΣ Παίζει καθοριστικό ρόλο στην επιτυχία κάθε καλλιέργειας.

42 ΕΔΑΦΟΣ Να περιέχει N, P, K σε αφομοιώσιμη μορφή καθώς και τα απαραίτητα ιχνοστοιχεία (Mg, Fe, Ca, Zn κλπ). Να έχει υδατοϊκανότητα, ώστε να συγκρατεί την απαιτούμενη υγρασία, αλλά να μην έχει υψηλή στάθμη υπόγειου νερού. Να έχει αρκετό πορώδες ώστε να αερίζεται ικανοποιητικά. Να έχει καλή δομή (σύσταση). Να είναι πλούσιο σε οργανική ύλη. Να έχει κατάλληλη οξύτητα. Να είναι πλούσιο σε ωφέλιμους μικροοργανισμούς.

43

44

45

46

47

48

49

50

51

52

53

54

55 Η Ζωική Kόπρος (ή Κοπριά) = μίγμα που προκύπτει από: στρωμνή ζώων + υπολείμματα τροφής + περιττώματα Ενσωμάτωση στο έδαφος Ζύμωση από διάφορους μικροοργανισμούς Μετατροπή σε χούμο.

56 Η Ζωική Kόπρος Έχει μεγάλη θρεπτική αξία για τα φυτά Αποτελεί την κύρια πηγή οργανικής λίπανσης και Βελτιώνει τις φυσικοχημικές ιδιότητες του εδάφους. Η εξεύρεσή της είναι δύσκολη.

57 Η Ζωική Kόπρος Η περιεκτικότητά της σε θρεπτικά στοιχεία εξαρτάται : Από τον τρόπο διατήρησής της και Από τον χρόνο διατήρησής της. Η περιεκτικότητά της σε θρεπτικά ποικίλει ανάλογα με: Το είδος και την ηλικία του ζώου Την σύνθεση της ζωοτροφής Το είδος της στρωμνής. Κατά μέσον όρο περιέχει 0,4-0,8% Ν, 0,2-0,5% Ρ 2 Ο 5 και 0,2-0,4% Κ 2 Ο.

58 Η Ζωική Kόπρος Συστήνεται η εφαρμογή κόπρου από βοοειδή, πρόβατα και άλογα. Η κόπρος των χοίρων και του ανθρώπου ΔΕΝ θεωρείται κατάλληλη. Η κόπρος των πουλερικών ΔΕΝ συνιστάται (υφίσταται άμεση ζύμωση απώλεια αζώτου υπό μορφή αμμωνίας). Μπορεί να χρησιμοποιηθεί μόνο αν αποξηρανθεί αμέσως.

59 Η Ζωική Kόπρος Καλή διατροφή ζώων Καλή ποιότητα κόπρου Ζωοτροφές πλούσιες σε πρωτεΐνες δίνουν προϊόν καλής ποιότητας και γρήγορης αποσύνθεσης όταν δεν χρησιμοποιούνται πλήρως από τα ζώα και αποβάλλονται μερικώς. Ζωοτροφές πλούσιες σε υδατάνθρακες δίνουν προϊόν κατώτερης ποιότητας και αργής αποσύνθεσης.

60 Η Στρωμνή Χρησιμοποιούνται κυρίως άχυρα ή άλλα φυτικά υπολείμματα και τύρφη. Βοηθά στη δημιουργία άνετου περιβάλλοντος για τα ζώα. Βοηθά στην απορρόφηση των υγρών αποβλήτων τους, των οποίων δεσμεύει τα θρεπτικά συστατικά. Είναι απαραίτητη γιατί περιέχει μεγάλες ποσότητες άνθρακα που απαιτείται για τη δραστηριοποίηση των αποσυνθετικών μικροοργανισμών.

61 ΠΡΟΣΟΧΗ!! Η ΚΟΠΡΟΣ ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΗΘΕΙ ΝΩΠΗ γιατί κατά τη διάρκεια της ζύμωσης εκλύονται φυτοτοξικές ουσίες. Χρησιμοποιείται αφού υποστεί τη διαδικασία της ζύμωσης (κν. χώνεμα) και χουμοποιηθεί.

62 Απαιτούμενη ποσότητα κόπρου Κάθε στρέμμα απαιτεί ετησίως 2-5 τόννους κόπρου Ετήσιος όγκος κόπρου βοοειδών = Β ζώου x 30. για τα άλογα x 15 και για τα αιγοπρόβατα x 23. Στις τιμές προστίθεται και ποσότητα στρωμνής 3-5 Kg/ημέρα για βοοειδή και άλογα και 0,2-0,3 Kg/ημέρα για αιγοπρόβατα.

63 Διατήρηση κόπρου Μέχρι να ολοκληρωθεί η ζύμωση πρέπει να περιορίζονται οι απώλειες σε θρεπτικά στοιχεία. Απαιτείται καθημερινή αποκομιδή ό το χώρο διαβίωσης των ζώων και μεταφορά σε ειδικό χώρο που έχει κατασκευασθεί για το σκοπό αυτό (κοπροσωρός).

64 Διατήρηση κόπρου Πρέπει να είναι σκιερός και προφυλαγμένος από ανέμους. Κατασκευάζεται συνήθως σε τσιμεντένιο δάπεδο με ελαφρά κλίση προς το εσωτερικό όπου υπάρχει μικρό αυλάκι με σχάρα για να απομακρύνονται εύκολα τα υγρά απόβλητα. Η έκταση του δαπέδου είναι ανάλογη της απαιτούμενης ποσότητας κόπρου (περίπου 3m 2 / βοοειδές / 5 μήνες).

65 Διατήρηση κόπρου Οι εναποθέσεις της κόπρου στον κοπροσωρό γίνονται κατά στρώσεις καθημερινά. Προσέχουμε ώστε στο ίδιο σημείο να τοποθετείται νέα στρώση μετά την πάροδο 5 ημερών. Η ζύμωση ολοκληρώνεται μετά από 5-10 μήνες, ανάλογα με τις κλιματικές συνθήκες. Η κόπρος πρέπει να έχει υφή χώματος, σκούρου χρώματος, και τα επί μέρους υλικά της να μην ξεχωρίζουν.

66 Επεμβάσεις κατά τη ζύμωση Κατά τη διάρκεια της ζύμωσης της κόπρου πρέπει: να ρυθμίζεται η υγρασία και ο αερισμός ή να προστίθενται υλικά που περιορίζουν τις απώλειες θρεπτικών.

67 Επεμβάσεις κατά τη ζύμωση Όταv περιέχει πολύ άχυρο ξεραίνεται γρήγορα χρειάζεται προσεκτικό βρέξιμο (εξασφάλιση απαραίτητης υγρασίας, χωρίς την εκροή πολλών υγρών δημιουργία αναερόβιων συνθηκών και καθυστέρηση της ζύμωσης.

68 Επεμβάσεις κατά τη ζύμωση Αν η θερμοκρασία υπερβεί τους ο C ο κοπροσωρός πρέπει να συμπιεσθεί Σε χαμηλή θερμοκρασία να περιορισθεί η αερόβια ζύμωση να αποφευχθούν οι απώλειες αμμωνίας. ο κοπροσωρός αναποδογυρίζεται ή ανασηκώνεται με ειδικά εργαλεία να αυξηθεί ο αερισμός και η αερόβια ζύμωση. Η έλλειψη αερισμού γίνεται αντιληπτή από την ανυπόφορη δυσοσμία.

69 Επεμβάσεις κατά τη ζύμωση Κατά τη ζύμωση μπορεί να συμβούν απώλειες σε άζωτο που οφείλονται στο σχηματισμό ανθρακικού αμμωνίου (NH 4 ) 2 CO 3 από την ουρία και άλλες αζωτούχες ουσίες με τη δράση βακτηρίων του γένους Micrococcus. Το ανθρακικό αμμώνιο είναι ευδιάλυτο και διασπάται σε αμμωνία (ΝΗ 3 ): (NH 4 ) 2 CO 3 2ΝΗ 3 + CO 2 + Η 2 Ο Η αμμωνία διαφεύγει εύκολα ως αέριο στην ατμόσφαιρα και το ανθρακικό αμμώνιο μπορεί να διαφύγει όταν ο κοπροσωρός είναι εκτεθειμένος στη βροχή.

70 Επεμβάσεις κατά τη ζύμωση Για τη συγκράτηση των απωλειών αζώτου, προστίθεται γύψος (CaSO 4 ) (δεσμεύει την NH 3 σε (NH 4 ) 2 SO 4 ) ή μπετονίτης (2-3Kg / m 3 ) ή αργιλλώδες χώμα (1-3%) ή σκόνη από ξυλοκάρβουνο.

71

72 6.

73

74

75 Φυτόχωμα Είναι υποκατάστατο της φυσικής κόπρου. Παρασκευάζεται από μίγμα φυτικών υπολειμμάτων και νεκρών ζωικών ιστών, στα οποία προστίθεται λίγη χωνεμένη κοπριά και υφίστανται ζύμωση ανάλογη με τη xoυμoπoίηση.

76 Υλικά Παρασκευής Φυτοχώματος Xωνεμένη κόπρος ("μαγιά" εμπλουτισμού με μικροοργανισμούς για ταχεία ζύμωση) Φυτικά υπολείμματα (φύλλα, θρυμματισμένα κλαριά (<2cm), αγριόχoρτα, κομμένη χλόη κ.α.) Υπολείuματα κουζίνας (φρούτων, λαχανικών, καφέ, τσαγιού κ.α.) Υλικά ζωικής προέλευσης (αποξηραμένο αίμα, οστεάλευρα, ιχθυάλευρα, τσόφλια αυγών, φτερά πουλερικών κ.α.) Διάφορα ορυκτά (σκόνες ασβεστολιθικών πετρωμάτων (ασβεστόλιθος, δολομίτης), λάβα ηφαιστείων, αργιλλώδες χώμα)

77 Υλικά Παρασκευής Φυτοχώματος!!! Απαγορεύεται η προσθήκη λιπών, ελαίων, κρεάτων, καμένου φαγητού, πλαστικών, γυαλιών και μετάλλων!!!

78 Διαδικασία Παραγωγής Φυτοχώματος Ο συνδυασμός των οργανικών αποβλήτων και η μετατροπή του σωρού σε θρεπτικό χούμο γίνεται κάτω από ελεγχόμενες συνθήκες. Αναλογία άνθρακα/αζώτου (C/N): Ιδανική σχέση C/N για την ανάπτυξη των αποσυνθετικών μικροοργανισμών είναι : 1, ενώ στο τελικό προϊόν 10-20:1. Σ(C:N) = Π1Σ1 +Π2Σ2 +.+ ΠiΣi Π1+Π2+. + Πi (παράρτημα 1)

79 Διαδικασία Παραγωγής Φυτοχώματος Σε ειδικές κατασκευές που εξασφαλίζουν τις κατάλληλες συνθήκες θερμοκρασίας, αερισμού και υγρασίας Ανάλογα με το μέγεθος της βιοκαλλιέργειας και τις απαιτήσεις της. Για μικρές μονάδες φτιάχνονται σιλό από τούβλα, ξύλα, συρμάτινα πλέγματα κ.λ.π. Για μεγαλύτερες μονάδες σε χώρο με ελαφρά κλίση, σε σκιερό μέρος, σε βάθος 20-25cm, πλάτος 2m και μήκος όσο χρειάζεται.

80

81 Διαδικασία Παραγωγής Φυτοχώματος Ο πάτος επιστρώνεται με μικρά κλαριά για να δημιουργηθεί κανάλι αερισμού Aκολουθούν βασικά υλικά (άχυρο, χωνεμένη κοπριά κ.λ.π.) Tέλος τα φυτικά, ζωικά υπολείμματα. Ο σωρός μπορεί να φτάσει έως το 1-1,50m Σκεπάζεται με 5-10cm αργιλώδες χώμα και 20cm ξερά χόρτα.

82 Διαδικασία Παραγωγής Φυτοχώματος Aν ο σωρός είναι ξερός καταβρέχεται. Αν Θ > 60 ο C, ανοίγεται, βρέχεται και προστίθεται ποσότητα χώματος. Αν < 45 ο C, εμπλουτίζεται με κοπριά ή ραντίζεται στο εσωτερικό με ζαχαρόνερο ( g ζάχαρη g μαγιά αρτοποιίας / 10lit χλιαρό νερό). Αν αναδύονται δυσάρεστες οσμές σημαίνει ότι επικρατoύν αναερόβιες ζυμώσεις και χρειάζεται αερισμό.

83

84 Αντίδραση εδάφους (ph) Το ph (potential Hydrogen ions) του εδάφους είναι μονάδα μέτρησης της οξύτητας ή αλκαλικότητας του εδάφους. Επηρεάζει την ισορροπία των θρεπτικών στοιχείων και τη δημιουργία συνθηκών τοξικότητας. Επιδρά στην διαλυτότητα των στοιχείων και στην απελευθέρωση και αφομοιωσιμότητά τους από τα φυτά. Επίσης επηρεάζει τη δραστηριότητα των μικροοργανισμών του εδάφους.

85 Αντίδραση εδάφους (ph) Πολλά φυτά και άλλοι οργανισμοί που ζουν στο έδαφος έχουν προτίμηση σε αλκαλικό ή όξινο ph. Γνωρίζοντας το ph του εδάφους, μπορούμε να επιλέξουμε τα φυτά που έχουν περισσότερες πιθανότητες να ευδοκιμήσουν σε αυτό. Επίσης, πολλές ασθένειες που πλήττουν τα φυτά, έχουν τη τάση να ευημερούν σε εδάφη με συγκεκριμένες τιμές ph. Η τιμή του ph του εδάφους, μαρτυρά το είδος των θρεπτικών συστατικών πο υπάρχουν στο έδαφος.

86 Κατηγορίες φυτών Η πλειοψηφία των φυτών προτιμά να αναπτύσσεται σε έδαφος που είναι ουδέτερο (ph = 7) ή ελαφρά όξινο (ph < 7).

87 Κατηγορίες εδαφών Ενδεικτικά αναφέρονται: Πολύ όξινα (ph μικρότερο από 5,4) Μέτρια όξινα (ph μεταξύ 5,5 και 5,9) Ελαφρώς όξινα (ph μεταξύ 6,0 και 6,9) Αλκαλικά (7.1-8)

88 Οξύφιλα φυτά Υψηλή ανάγκη σε σίδηρο. Αζαλέα (3,8-4,2) Γαρδένια (3,8-4,2) Καμέλια (3,8-4,2) Φτέρες (4,2-4,6) Φούξια (5,2-5,8) Γλοξίνια (5,8-6,6) Ορτανσία (5,8-6,6) Πολύ όξινα εδάφη Μέτρια όξινα εδάφη Ελαφρώς όξινα εδάφη

89 Ουδέτερα φυτά Τα περισσότερα είδη. Πχ. Τριανταφυλλιά (6,6-7,0) Τουλίπα (6,5-7,0) Νάρκισσος (6,5-7,5) Νεραγκούλα (6,5-7,5) Γλαδίολος (7-7,5) Γαρυφαλιά (7-7,5) Ανεμώνη (7-7,5) Χρυσάνθεμο (7-7,5)

90 Βασεόφιλα φυτά Αγαπούν τα αλκαλικά ph. Πχ. Μοσχομπίζελο (7,5-8,0) Κισσός (7,5-7,8) Ψευδόκισσος (7,8-8,8)

91 Όξινα εδάφη Ως όξινα εδάφη θεωρούνται εκείνα που έχουν γενικά ph<6,5 (6,9). Σύμφωνα με τον FAO τα όξινα εδάφη κατατάσσονται στις εξής κατηγορίες Μερικώς όξινα με ph 6,5-5,5 Εντόνως όξινα με ph 5,5-3,5 Τα εδάφη αυτά έχουν χαμηλή εναλλακτική ικανότητα (CEC) και μικρό ποσοστό κορεσμού με βάσεις. Από κλιματολογική άποψη τα όξινα εδάφη απαντούν στις τροπικές, υποτροπικές και ηπειρωτικές περιοχές.

92 Γένεση των όξινων εδαφών Τα όξινα εδάφη σχηματίζονται, όπως όλα τα λοιπά εδάφη, υπό την επίδραση των παραγόντων του κλίματος, του τοπογραφικού ανάγλυφου, της βλάστησης, του μητρικού υλικού και του χρόνου. Στις ηπειρωτικές περιοχές τα όξινα εδάφη δημιουργούνται κυρίως στις ορεινές περιοχές, λόγω υψηλών βροχοπτώσεων που επικρατούν.

93 Γένεση των όξινων εδαφών Δημιουργούνται κάτω από ανθρωπογενείς επιδράσεις, π.χ. κατά τη μακροχρόνια εφαρμογή οξινοποιών λιπασμάτων (θειική αμμωνία, ουρία, κλπ.) Όσον αφορά την επίδραση του κλίματος, τα όξινα εδάφη έχουν ιδιαίτερη έντονη παρουσία κάτω από τροπικές συνθήκες, ενώ τα όξινα θειικά εδάφη (acid sulfate soils) γεννώνται στις χαμηλές παράκτιες ελώδεις περιοχές.

94 Προβληματικότητα όξινων εδαφών Τα προβλήματα που δημιουργούνται στα φυτά οφείλονται στη μειωμένη διαθεσιμότητα των θρεπτικών στοιχείων και στην αυξημένη διαλυτότητα του Al, η οποία σε οξείς περιπτώσεις δρα τοξικά σε βάρος των φυτών.

95 Προβληματικότητα όξινων εδαφών Το πρόβλημα της τοξικότητας του Al δεν εμφανίζεται βέβαια με την ίδια ένταση σ όλες τις κατηγορίες των όξινων εδαφών. Ιδιαίτερα τοξικό είναι το αργίλιο στα όξινα θειικά εδάφη που βρίσκονται κυρίως στις τροπικές περιοχές που χαρακτηρίζονται από την παρουσία θειικού ορίζοντα. Κατά τη στράγγιση των εδαφών αυτών παράγεται θειικό οξύ λόγω της οξείδωσης του θείου (S).

96 Διαθεσιμότητα θρεπτικών στα όξινα εδάφη Το χαμηλό ph έχει δυσμενείς επιπτώσεις κυρίως στο P, ο οποίος δεσμεύεται ως αδιάλυτος φωσφορικός σίδηρος, ενώ για τα ιχνοστοίχεια Zn, Fe, Mn, το διαθέσιμο επίπεδο τους αυξάνει σημαντικά με τη μείωση του ph, λόγω αύξησης της διαλυτότητας τους.

97 Διαθεσιμότητα θρεπτικών στα όξινα εδάφη Αντίθετα, υπό όξινες συνθήκες μειώνεται σημαντικά η διαθεσιμότητα του Mo, καθώς επίσης και των βάσεων Ca, Mg & K λόγω του κορεσμού του εδαφοσυμπλόκου με ιόντα Η + και της εν συνεχεία έκπλυσης των βάσεων.

98 Δυσμενείς επιδράσεις όξινων εδαφών Άλλη συνέπεια του χαμηλού ph είναι οι αποικοδομητικές επιδράσεις στη δομή του εδάφους. Ο κορεσμός του εδαφοσυμπλόκου με Η + και η εν συνεπεία απομάκρυνση των βάσεων, επιδρά δυσμενώς στη δομή του εδάφους. Συνεπώς αποικοδομείται η συσσωμάτωση του εδάφους και αποδιοργανώνεται η δομή του. Το Ca 2+ που αποτελεί παράγοντα συσσωμάτωσης και η απομάκρυνσή του από το έδαφος, συνεπάγονται την καταστροφή της δομής.

99 Δυσμενείς επιδράσεις των όξινων εδαφών Τέλος, αυξημένη περιεκτικότητα ιόντων Η + στο εδαφοδιάλυμα, δρα δυσμενώς στην ανάπτυξη του ριζικού συστήματος των φυτών, γεγονός που επιδρά ανασταλτικά στην ανάπτυξη του υπέργειου τμήματος και σε βάρος της γεωργικής παραγωγής, τόσο ποσοτικής όσο και ποιοτικής.

100 Τα όξινα εδάφη της Ελλάδος Περίπου το 15% των ελληνικών εδαφών έχουν όξινο ph. Τα όξινα εδάφη απαντούν στις ορεινές (υψόμετρο>1000m), στις ημιορεινές (υψόμετρο < m) και πεδινές περιοχές. Οι παράγοντες που ευνοούν τη δημιουργία τους είναι τα όξινα μητρικά υλικά, τα οποία αποτελούνται από γνεύσιους, γρανίτες, μαρμαρυγιακούς σχιστόλιθους και από τους φυλλίτες. Σε ορισμένες περιπτώσεις τα όξινα εδάφη δημιουργούνται και σε ασβεστόλιθους καθώς και σε βασικά πετρώματα π.χ. λεκανοπέδιο Ιωαννίνων.

101 Τα όξινα εδάφη της Ελλάδος Η ύπαρξη όξινων εδαφών στις ορεινές περιοχές της χώρας, πέρα από την παρουσία όξινων πετρωμάτων, οφείλεται και στις υψηλές βροχοπτώσεις, καθώς και στο μικρό ρυθμό εξάτμισης. Οι συνθήκες αυτές ευνοούν την έκπλυση των βάσεων και τελικά οδηγούν στην οξίνιση του εδάφους. Τα όξινα ορεινά και ημειορινά εδάφη από άποψη μηχανικής σύστασης είναι ως επί το πλείστον ελαφράς μηχανικής σύστασης (SL έως LS), γεγονός που ευνοεί την έκπλυση.

102 Τα όξινα εδάφη της Ελλάδος Όσον αφορά τα εδάφη των χαμηλών λοφωδών περιοχών, παρά τις χαμηλές βροχοπτώσεις που επικρατούν στις υπόψη περιοχές, εν τούτοις πολλά από τα εδάφη τους έχουν ph<5,5 δηλ. είναι όξινα. Το γεγονός αυτό οφείλεται: Στην επί μακρόν χρόνο χρήση οξινοποιών αζωτούχων λιπασμάτων (θειική αμμωνία κ.λ.π.) Στην εφαρμογή υψηλών δόσεων αζώτου Στην μονοκαλλιέργεια με σιτάρι, που εφαρμόζεται εδώ και πολλά χρόνια Το ph των όξινων ελληνικών εδαφών κυμαίνεται από 5,5-4,8 και ενίοτε μπορεί να είναι 4,3-4,4.

103 Προσδιορισμός της ενεργούς οξύτητας των εδαφών Οι μέθοδοι που εφαρμόζονται είναι: α) χρωματομετρικές (χρήση κατάλληλων χρωστικών ουσιών ή δεικτών των οποίων το χρώμα αλλάζει ανάλογα με το ph) β) ηλεκτρομετρικές (χρήση ph μέτρων) Παράγοντες που επηρεάζουν την τιμή του ph: Ο τύπος των ανόργανων και οργανικών συστατικών του εδάφους Η επιλογή του εκχυλιστικού μέσου (νερό, KCl 1N, 0.01 M CaCl 2 ) Η αναλογία εδάφους/νερού Η συγκέντρωση των υδατοδιαλυτών αλάτων Η παρουσία CO 2 στο έδαφος Η ευαισθησία του οργάνου

104 Βελτίωση όξινων εδαφών Για τη βελτίωση του ph των εδαφών με ισχυρή όξινη αντίδραση, όπως ο ασβέστης, ο δολομίτης, η ασβεστόπετρα και το μάρμαρο.

105 Βελτίωση του ph των εδαφών ph: Ορίζεται ως ο αρνητικός δεκαδικός λογάριθμος της συγκέντωσης των ιόντων Η + στο εδαφικό διάλυμα ph=-log 10 [H + ] Ενεργός οξύτητα: Η ποσότητα των ιόντων Η + στο εδαφικό διάλυμα και θεωρείται μέτρο έντασης για την εκτίμηση της οξύτητας ή της αλκαλικότητας των εδαφών. Γιατί είναι απαραίτητη η γνώση της τιμή του ph των εδαφών; Για τη λήψη της σωστής ποσότητας εδαφοβελτιωτικού (ανθρακικού ασβεστίου) που θα πρέπει να προστεθεί σε ένα όξινο έδαφος προκειμένου να βελτιωθεί.

106 Βελτίωση του ph των εδαφών Η συγκέντρωση των ιόντων Η + στη στερεή φάση εξαρτώνται: Από το βαθμό αποσάρθρωσης των εδαφών Από το είδος του μητρικού υλικού Από την περιεκτικότητα των εδαφών σε άργιλλο και οργανική ουσία Διαφορά στην ποσότητα ανθρακικού ασβεστίου που απαιτείται σε εδάφη με διαφορετική δομή Αμμώδες έδαφος με μικρή περιεκτικότητα σε οργανική ουσία (μικρή εναλλακτική ικανότητα) ph=4 Απαιτεί 100 kg ανθρακικού ασβεστίου για να αυξηθεί η τιμή του ph στο 6.5 Αργιλώδες έδαφος με μεγάλη περιεκτικότητα σε οργανική ουσία (μεγάλη εναλλακτική ικανότητα) ph=4 Απαιτεί 2500 kg ανθρακικού ασβεστίου για να αυξηθεί η τιμή του ph στο 6.5

107 Βελτίωση εδαφών με υψηλό ph Για τη μείωση του ph του εδάφους, προστίθενται μεγάλες ποσότητες οργανικών ουσιών που παράγουν οργανικά οξέα (τύρφη και διάφορα φυτοχώματα, π.χ. ερεικόχωμα).

108 Βελτίωση εδαφών ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Τα διάφορα λιπάσματα μπορεί να επηρεάσουν την τιμή ph του εδάφους, γι αυτό πρέπει να γίνεται κατάλληλη επιλογή λιπάσματος ανάλογα με τον τύπο του εδάφους.

109 ΛΙΠΑΝΣΗ Οι ανάγκες των φυτών σε λίπανση καθορίζονται από: Το είδος του φυτού Το στάδιο ανάπτυξης Την εποχή Τη γονιμότητα του εδάφους/μέσου Τον τρόπο καλλιέργειας Τη γενική εμφάνιση/κατάσταση των φυτών.

110 ΣΥΝΘΕΣΗ ΑΤΜΟΣΦΑΙΡΑΣ Το οξυγόνο και το διοξείδιο του άνθρακα είναι τα βασικά συστατικά του αέρα που είναι απαραίτητα για τη φωτοσύνθεση και την αναπνοή. Άλλες ουσίες που περιέχονται στον αέρα μπορεί να είναι βλαπτικές (αιθυλένιο, μονοξείδιο, αμμωνία, παρασιτοκτόνα κ.α.)

111 ΟΞΥΓΟΝΟ Το οξυγόνο και το διοξείδιο του άνθρακα είναι τα βασικά συστατικά του αέρα που είναι απαραίτητα για τη φωτοσύνθεση και την αναπνοή. Άλλες ουσίες που περιέχονται στον αέρα μπορεί να είναι βλαπτικές (αιθυλένιο, μονοξείδιο, αμμωνία, παρασιτοκτόνα κ.α.)

112 ΟΞΥΓΟΝΟ Δεν ξεχνάμε τη σημασία του οξυγόνου για τις ρίζες των φυτών.

113 ΔΙΟΞΕΙΔΙΟ ΤΟΥ ΑΝΘΡΑΚΑ Αύξηση της περιεκτικότητας του αέρα σε CO2, έχει συνέπεια την αύξηση του ρυθμού φωτοσύνθεσης και την αύξηση της παραγωγής (μείωση του χρόνου ανάπτυξης).

114 ΑΙΘΥΛΕΝΙΟ Είναι μια ορμόνη ωρίμανσης, αλλά η συγκέντρωσή του μπορεί να αυξηθεί σε επιζήμια επίπεδα λόγω έκκλισής του από τραυματισμένους φυτικούς ιστούς, κομμένα άνθη, κλιμακτηριακούς καρπούς ή την ατελή καύση υδρογοναθράκων.

115 ΑΚΕΤΥΛΕΝΙΟ - ΒΟΥΤΥΛΕΝΙΟ Ακόρεστοι υδρογονάθρακες που μπορεί να προκαλέσουν ζημιές σε υψηλές συγκεντρώσεις.

116 ΑΜΜΩΝΙΑ Προέρχεται από την αποσύνθεση αζύμωτης κοπριάς και μπορεί να προκαλέσει φυλλόπτωση.

117 ΑΤΜΟΙ ΦΑΙΝΟΛΗΣ και άλλων φαινολικών παραγώγων. Χρησιμοποιούνται συχνά για την προστασία των ξύλων στο σκελετό των θερμοκηπίων από προσβολές εντόμων/ασθενειών, αλλά είναι τοξικά για τα φυτά.

118 ΦΥΤΟΦΑΡΜΑΚΑ - ΖΙΖΑΝΙΟΚΤΟΝΑ

119 ΡΥΘΜΙΣΤΙΚΕΣ ΟΥΣΙΕΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ Α. που προάγουν τη βλάστηση και τη ριζοβολία Β. που αναστέλλουν τη βλάστηση Γ. για το κλάδεμα ή την κορυφολόγηση Δ. που παράγουν αιθυλένιο

120 ΡΥΘΜΙΣΤΙΚΕΣ ΟΥΣΙΕΣ που προάγουν τη βλάστηση και τη ριζοβολία Αυξίνες: ευνοούν την βλάστηση σε μήκος και τη ριζοβολία, χρησιμοποιούνται για τη ριζοβολία μοσχευμάτων και την αραίωση οφθαλμών (ΙΑΑ, ΙΒA, ΝΑΑ). Κυτοκινίνες: προωθούν την κυτταροδιαίρεση, χρησιμοποιούνται στην ιστοκαλλιέργεια. Προάγουν τον αριθμό και την αύξηση των πλάγιων οφθαλμών και την άνθιση ανθοκομικών φυτών. Γιββερελλίνες: ευνοούν την βλάστηση σε μήκος αλλά εμποδίζουν τη ριζοβολία μοσχευμάτων.

121 ΡΥΘΜΙΣΤΙΚΕΣ ΟΥΣΙΕΣ που αναστέλλουν τη βλάστηση Επιβραδύνουν το ρυθμό κυτταροδιαίρεσης των επάκριων μεριστωματικών ιστών. Χρησιμοποιείται σε διακοσμητικά φυτά, πολλά από τα οποία παρουσιάζουν και πλουσιότερη άνθιση. Χλωριούχος χλωροχολίνη: περιορίζει το ύψοςκαι δίνει έντονο πράσινο χρώμα. Ancymidol: προκαλεί ανάσχεση της βλάστησης. Alar: μείωση ύψους, ισχυροποίηση στελεχών, βαθύτερος χρωματισμός. Phosphon: περιορίζει την ανάπτυξη πολλών ανθοκομικών ειδών.

122 ΡΥΘΜΙΣΤΙΚΕΣ ΟΥΣΙΕΣ για το κλάδεμα ή την κορυφολόγηση Το ναφθαλένιο και άλλες συγγενείς τους ενώσεις, όταν ψεκάζονται στα φυτά, καταστρέφουν τους πλάγιους οφθαλμούς πετυχαίνοντας το «ξεμπουμπούκιασμα». Εφαρμόζεται σε διάφορα καλλωπιστικά για να μειώσει τα απαιτούμενα κλαδέματα. Χρειάζεται προσοχή γιατί μπορεί να προκαλέσει ζημιές.

123 ΡΥΘΜΙΣΤΙΚΕΣ ΟΥΣΙΕΣ που παράγουν αιθυλένιο Ethephon: διασπάται αργά απελευθερώνοντας αιθυλένιο.

Εδαφοκλιματικό Σύστημα και Άμπελος

Εδαφοκλιματικό Σύστημα και Άμπελος Εδαφοκλιματικό Σύστημα και Άμπελος Δολαπτσόγλου Χριστίνα ΤΕΙ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΚΑΙ ΘΡΑΚΗΣ ΤΜΗΜΑ ΟΙΝΟΛΟΓΙΑΣ ΚΑΙ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΠΟΤΩΝ ΔΡΑΜΑ 2019 Chr. Dolaptsoglou Οργανική ουσία είναι όλα τα οργανικά υπολείμματα

Διαβάστε περισσότερα

ΕΠΙΔΡΑΣΗ ΕΔΑΦΟΚΛΙΜΑΤΙΚΩΝ ΣΥΝΘΗΚΩΝ ΣΤΗΝ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ ΤΗΣ ΑΜΠΕΛΟΥ

ΕΠΙΔΡΑΣΗ ΕΔΑΦΟΚΛΙΜΑΤΙΚΩΝ ΣΥΝΘΗΚΩΝ ΣΤΗΝ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ ΤΗΣ ΑΜΠΕΛΟΥ ΕΠΙΔΡΑΣΗ ΕΔΑΦΟΚΛΙΜΑΤΙΚΩΝ ΣΥΝΘΗΚΩΝ ΣΤΗΝ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ ΤΗΣ ΑΜΠΕΛΟΥ ΕΔΑΦΟΣ Φυσικές ιδιότητες Δομή και σύσταση Χρώμα Βάθος Διαπερατότητα Διαθέσιμη υγρασία Θερμοκρασία Χημικές ιδιότητες ph Αλατότητα Γονιμότητα

Διαβάστε περισσότερα

ΕΝΑΕΡΙΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΘΕΡΜΟΚΗΠΙΟΥ

ΕΝΑΕΡΙΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΘΕΡΜΟΚΗΠΙΟΥ ΕΝΑΕΡΙΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΘΕΡΜΟΚΗΠΙΟΥ ΠΑΡΑΜΕΤΡΟΙ ΕΝΑΕΡΙΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ Συστατικά αέρα Ηλιακή ακτινοβολία Θερμοκρασία αέρα Υγρασία αέρα Συστατικά ατμοσφαιρικού αέρα Οξυγόνο Συγκέντρωση διοξειδίου του άνθρακα

Διαβάστε περισσότερα

Έδαφος. Οι ιδιότητες και η σημασία του

Έδαφος. Οι ιδιότητες και η σημασία του Έδαφος Οι ιδιότητες και η σημασία του ΕΔΑΦΟΣ : Είναι το χαλαρό επιφανειακό στρώμα του στερεού φλοιού της γης. ΕΔΑΦΟΓΕΝΕΣΗ: Το έδαφος σχηματίζεται από την αποσάθρωση των μητρικών πετρωμάτων με την επίδραση

Διαβάστε περισσότερα

ΧΗΜΙΚΕΣ ΙΔΙΟΤΗΤΕΣ ΤΩΝ ΕΔΑΦΩΝ

ΧΗΜΙΚΕΣ ΙΔΙΟΤΗΤΕΣ ΤΩΝ ΕΔΑΦΩΝ Εδαφικά κολλοειδή Ανόργανα ορυκτά (άργιλος) ή οργανική ουσία (χούμος) με διάμετρο μικρότερη από 0,001 mm ή 1μ ανήκουν στα κολλοειδή. Ηάργιλος(

Διαβάστε περισσότερα

econteplusproject Organic.Edunet Χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση econtentplus programme ΒΙΟΛΟΓΙΚΗ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ ΤΟΜΑΤΑΣ 1

econteplusproject Organic.Edunet Χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση econtentplus programme ΒΙΟΛΟΓΙΚΗ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ ΤΟΜΑΤΑΣ 1 econteplusproject Organic.Edunet Χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση econtentplus programme ΤΟΜΑΤΑΣ 1 econteplusproject Organic.Edunet ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΒΙΟΛΟΓΙΚΗΣ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑΣ ΣΟΛΑΝΩΔΩΝ ΛΑΧΑΝΙΚΩΝ Χαράλαμπος

Διαβάστε περισσότερα

Ανθοκομία (Εργαστήριο)

Ανθοκομία (Εργαστήριο) Ανθοκομία (Εργαστήριο) Α. Λιόπα-Τσακαλίδη ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΔΥΤΙΚΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΣΧΟΛΗ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΓΕΩΠΟΝΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΤΕΧΝΟΛΟΓΩΝ ΓΕΩΠΟΝΩΝ 1 ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ 4 Πολλαπλασιασμός ανθοκομικών φυτών 2 Στα θερμοκήπια

Διαβάστε περισσότερα

econteplusproject Organic.Edunet Χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση econtentplus programme ΒΙΟΛΟΓΙΚΗ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ ΜΕΛΙΤΖΑΝΑΣ 1

econteplusproject Organic.Edunet Χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση econtentplus programme ΒΙΟΛΟΓΙΚΗ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ ΜΕΛΙΤΖΑΝΑΣ 1 econteplusproject Organic.Edunet Χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση econtentplus programme ΜΕΛΙΤΖΑΝΑΣ 1 econteplusproject Organic.Edunet ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΒΙΟΛΟΓΙΚΗΣ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑΣ ΣΟΛΑΝΩΔΩΝ ΛΑΧΑΝΙΚΩΝ Χαράλαμπος

Διαβάστε περισσότερα

ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑΣ ΑΝΘΟΚΟΜΙΚΩΝ ΦΥΤΩΝ

ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑΣ ΑΝΘΟΚΟΜΙΚΩΝ ΦΥΤΩΝ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑΣ ΑΝΘΟΚΟΜΙΚΩΝ ΦΥΤΩΝ Α. ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ ΣΤΗΝ ΥΠΑΙΘΡΟ Η επιτυχία μιας ανθοκομικής καλλιέργειας στην ύπαιθρο εξασφαλίζεται όταν οι συνθήκες είναι οι κατάλληλες για ένα συγκεκριμένο είδος.

Διαβάστε περισσότερα

Η λίπανση της ελιάς μπορεί να εφαρμοστεί είτε με ανόργανα λιπάσματα, είτε με οργανικά υλικά (ζωική κοπριά, κομπόστα ή χλωρή λίπανση).

Η λίπανση της ελιάς μπορεί να εφαρμοστεί είτε με ανόργανα λιπάσματα, είτε με οργανικά υλικά (ζωική κοπριά, κομπόστα ή χλωρή λίπανση). Λίπανση της Ελιάς Η ελιά γενικά δεν θεωρείται απαιτητικό είδος και μπορεί να αναπτυχθεί σε μεγάλη ποικιλία εδαφικών τύπων. Η λίπανση αποτελεί ένα σημαντικό μέρος της διαχείρισης του ελαιώνα και στοχεύει

Διαβάστε περισσότερα

Πιο ενεργά συστατικά κολλοειδή κλασματα Διάμετρο μικρότερη από 0,001 mm ή 1μ ανήκουν στα κολλοειδή.

Πιο ενεργά συστατικά κολλοειδή κλασματα Διάμετρο μικρότερη από 0,001 mm ή 1μ ανήκουν στα κολλοειδή. Δρ. Γεώργιος Ζαΐμης Πιο ενεργά συστατικά κολλοειδή κλασματα Διάμετρο μικρότερη από 0,001 mm ή 1μ ανήκουν στα κολλοειδή. Ανόργανα ορυκτά (άργιλος) οργανική ουσία (χούμος) Η άργιλος (< 2μ) των εδαφών, διαμέτρου

Διαβάστε περισσότερα

ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΣΤΟ ΜΑΘΗΜΑ ΕΔΑΦΟΛΟΓΙΑ ΛΙΠΑΣΜΑΤΟΛΟΓΙΑ ΤΟΥ 4 ΟΥ ΕΞΑΜΗΝΟΥ ΑΠΡΙΛΙΟΣ 2012

ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΣΤΟ ΜΑΘΗΜΑ ΕΔΑΦΟΛΟΓΙΑ ΛΙΠΑΣΜΑΤΟΛΟΓΙΑ ΤΟΥ 4 ΟΥ ΕΞΑΜΗΝΟΥ ΑΠΡΙΛΙΟΣ 2012 ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΣΤΟ ΜΑΘΗΜΑ ΕΔΑΦΟΛΟΓΙΑ ΛΙΠΑΣΜΑΤΟΛΟΓΙΑ ΤΟΥ 4 ΟΥ ΕΞΑΜΗΝΟΥ ΑΠΡΙΛΙΟΣ 2012 ΟΝΟΜΑΤΕΠΩΝΥΜΟ: ΤΜΗΜΑ: 1. Οι εδαφικές ιδιότητες μεταβάλλονται: Α. Κατά μήκος των τριών αξόνων (x, y, z) Β. Με το πέρασμα του

Διαβάστε περισσότερα

Τίτλος Διάλεξης: Ο ρόλος του ανταγωνισμού των θρεπτικών στοιχείωνστηνανάπτυξηκαιτην. Χ. Λύκας

Τίτλος Διάλεξης: Ο ρόλος του ανταγωνισμού των θρεπτικών στοιχείωνστηνανάπτυξηκαιτην. Χ. Λύκας ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών «ΑΕΙΦΟΡΟΣ ΑΓΡΟΤΙΚΗ ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΚΑΙ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ» Μάθημα: «Επίδραση του αβιοτικού και βιοτικού περιβάλλοντος στην παραγωγή των φυτών» Τίτλος

Διαβάστε περισσότερα

ΒΙΟΚΛΙΜΑΤΟΛΟΓΙΑ ΘΕΡΜΟΚΗΠΙΩΝ ΤΕΙ ΔΥΤΙΚΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ

ΒΙΟΚΛΙΜΑΤΟΛΟΓΙΑ ΘΕΡΜΟΚΗΠΙΩΝ ΤΕΙ ΔΥΤΙΚΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΒΙΟΚΛΙΜΑΤΟΛΟΓΙΑ ΘΕΡΜΟΚΗΠΙΩΝ ΥΓΡΑΣΙΑ Δρ.Ι. Λυκοσκούφης ΤΕΙ ΔΥΤΙΚΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ 1 Η ΥΓΡΑΣΙΑ Ο ατμοσφαιρικός αέρας στη φυσική του κατάσταση είναι μίγμα αερίων, οξυγόνου, αζώτου, διοξειδίου του άνθρακα, αργού,

Διαβάστε περισσότερα

Παραγωγική Ανθοκομία. Ορτανσία. Εργαστήριο Παραγωγική Ανθοκομία. Γεώργιος Δημόκας. * Καθηγητής Εφαρμογών - Τ.Ε.Ι. Πελοποννήσου

Παραγωγική Ανθοκομία. Ορτανσία. Εργαστήριο Παραγωγική Ανθοκομία. Γεώργιος Δημόκας. * Καθηγητής Εφαρμογών - Τ.Ε.Ι. Πελοποννήσου TEI Πελοποννήσου Εργαστήριο Παραγωγική Ανθοκομία Θέμα Παραγωγική Ανθοκομία Ποικιλίες Καλλιέργεια Απαιτήσεις Ορτανσία Προβλήματα Ασθένειες Εχθροί Γεώργιος Δημόκας * Καθηγητής Εφαρμογών - Τ.Ε.Ι. Πελοποννήσου

Διαβάστε περισσότερα

Η θρέψη και η λίπανση της βιομηχανικής τομάτας

Η θρέψη και η λίπανση της βιομηχανικής τομάτας Η θρέψη και η λίπανση της βιομηχανικής τομάτας Αθανάσιος Κουκουνάρας Λέκτορας Εργαστήριο Λαχανοκομίας Τμήμα Γεωπονίας ΑΠΘ thankou@agro.auth.gr 9 Μαρτίου 2015, Λάρισα Κύρια σημεία Η ανάγκη για λίπανση Οργανική

Διαβάστε περισσότερα

ΒΙΟΛΟΓΙΚΟΙ ΜΗΧΑΝΙΣΜΟΙ ΥΠΟΒΑΘΜΙΣΗΣ ΤΡΟΦΙΜΩΝ - 2

ΒΙΟΛΟΓΙΚΟΙ ΜΗΧΑΝΙΣΜΟΙ ΥΠΟΒΑΘΜΙΣΗΣ ΤΡΟΦΙΜΩΝ - 2 31-7-14 ΒΙΟΛΟΓΙΚΟΙ ΜΗΧΑΝΙΣΜΟΙ ΥΠΟΒΑΘΜΙΣΗΣ ΤΡΟΦΙΜΩΝ - 2 Στο σχήμα 1 του άρθρου που δημοσιεύσαμε την προηγούμενη φορά φαίνεται η καθοριστικός ρόλος των μικροοργανισμών για την ύπαρξη της ζωής, αφού χωρίς

Διαβάστε περισσότερα

Οικολογικό περιβάλλον της ελιάς Γεωγραφικό πλάτος

Οικολογικό περιβάλλον της ελιάς Γεωγραφικό πλάτος Οικολογικό περιβάλλον της ελιάς Κλίμα Γεωγραφικό πλάτος μεταξύ 30 ο και 45 ο, τροπικές περιοχές (ισημερινός) αναπτύσσεται αλλά δεν καρποφορεί λόγω έλλειψης ψύχους για διαφοροποίηση ανθοφόρων οφθαλμών ή

Διαβάστε περισσότερα

ΒΙΟΛΟΓΙΚΕΣ ΙΔΙΟΤΗΤΕΣ ΤΩΝ ΔΑΣΙΚΩΝ

ΒΙΟΛΟΓΙΚΕΣ ΙΔΙΟΤΗΤΕΣ ΤΩΝ ΔΑΣΙΚΩΝ ΒΙΟΛΟΓΙΚΕΣ ΙΔΙΟΤΗΤΕΣ ΤΩΝ ΔΑΣΙΚΩΝ ΕΔΑΦΩΝ Οργανική ουσία Αποτελείται από πολύπλοκες ενώσεις οι οποίες παράγονται από τα υπολείμματα των φυτικών και ζωικών οργανισμών, με την επίδραση βιολογικών, χημικών

Διαβάστε περισσότερα

ΦΩΤΟΣΥΝΘΕΣΗ. Αυτότροφοι και ετερότροφοι οργανισμοί. Καρβουντζή Ηλιάνα Βιολόγος

ΦΩΤΟΣΥΝΘΕΣΗ. Αυτότροφοι και ετερότροφοι οργανισμοί. Καρβουντζή Ηλιάνα Βιολόγος ΦΩΤΟΣΥΝΘΕΣΗ Αυτότροφοι και ετερότροφοι οργανισμοί Η ζωή στον πλανήτη μας στηρίζεται στην ενέργεια του ήλιου. Η ενέργεια αυτή εκπέμπεται με τη μορφή ακτινοβολίας. Ένα πολύ μικρό μέρος αυτής της ακτινοβολίας

Διαβάστε περισσότερα

Δασική Εδαφολογία. Χημικές ιδιότητες του εδάφους

Δασική Εδαφολογία. Χημικές ιδιότητες του εδάφους Δασική Εδαφολογία Χημικές ιδιότητες του εδάφους Χημικές ιδιότητες εδάφους Εδαφικά κολλοειδή Ηλεκτρικά φορτία των ανόργανων κολλοειδών Εναλλακτική ικανότητα του εδάφους Βαθμός κορεσμού με βάσεις Ανταλλαγή

Διαβάστε περισσότερα

Δασική Εδαφολογία. Εδαφογένεση

Δασική Εδαφολογία. Εδαφογένεση Δασική Εδαφολογία Εδαφογένεση Σχηματισμός της στερεάς φάσης του εδάφους Η στερεά φάση του εδάφους σχηματίζεται από τα προϊόντα της αποσύνθεσης των φυτικών και ζωικών υπολειμμάτων μαζί με τα προϊόντα της

Διαβάστε περισσότερα

Α1.Να χαρακτηρίσετε τις προτάσεις που ακολουθούν με τη λέξη Σωστό, αν η πρόταση είναι σωστή ή τη λέξη Λάθος, αν η πρόταση είναι λανθασμένη(23 ΜΟΝΑΔΕΣ)

Α1.Να χαρακτηρίσετε τις προτάσεις που ακολουθούν με τη λέξη Σωστό, αν η πρόταση είναι σωστή ή τη λέξη Λάθος, αν η πρόταση είναι λανθασμένη(23 ΜΟΝΑΔΕΣ) ΜΑΘΗΜΑ / ΤΑΞΗ : ΑΝΘΟΚΗΠΕΥΤΙΚΕΣ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΕΣ ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ: 21-02-2016 ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΑΤΟΣ: ΜΠΑΣΤΟΥΝΟΠΟΥΛΟΥ ΜΑΡΙΝΑ ΘΕΜΑ Α Α1.Να χαρακτηρίσετε τις προτάσεις που ακολουθούν με τη λέξη Σωστό, αν η πρόταση

Διαβάστε περισσότερα

Παραγωγική Ανθοκομία. Γυψοφίλη. Εργαστήριο Παραγωγική Ανθοκομία. Γεώργιος Δημόκας. * Καθηγητής Εφαρμογών - Τ.Ε.Ι. Πελοποννήσου

Παραγωγική Ανθοκομία. Γυψοφίλη. Εργαστήριο Παραγωγική Ανθοκομία. Γεώργιος Δημόκας. * Καθηγητής Εφαρμογών - Τ.Ε.Ι. Πελοποννήσου TEI Πελοποννήσου Εργαστήριο Παραγωγική Ανθοκομία Θέμα Παραγωγική Ανθοκομία Ποικιλίες Καλλιέργεια Απαιτήσεις Γυψοφίλη Προβλήματα Ασθένειες Εχθροί Γεώργιος Δημόκας * Καθηγητής Εφαρμογών - Τ.Ε.Ι. Πελοποννήσου

Διαβάστε περισσότερα

Τα οφέλη χρήσης του Νιτρικού Καλίου έναντι του Χλωριούχου Καλίου και του Θειικού Καλίου

Τα οφέλη χρήσης του Νιτρικού Καλίου έναντι του Χλωριούχου Καλίου και του Θειικού Καλίου Τα οφέλη χρήσης του Νιτρικού Καλίου έναντι του Χλωριούχου Καλίου και του Θειικού Καλίου Τα οφέλη του καλίου, γενικά Προάγει την φωτοσύνθεση Επιταχύνει την μεταφορά των προϊόντων μεταβολισμού Ενισχύει την

Διαβάστε περισσότερα

econteplusproject Organic.Edunet Χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση econtentplus programme ΒΙΟΛΟΓΙΚΗ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ ΜΕΛΙΤΖΑΝΑΣ 1

econteplusproject Organic.Edunet Χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση econtentplus programme ΒΙΟΛΟΓΙΚΗ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ ΜΕΛΙΤΖΑΝΑΣ 1 econteplusproject Organic.Edunet Χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση econtentplus programme ΜΕΛΙΤΖΑΝΑΣ 1 econteplusproject Organic.Edunet ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΒΙΟΛΟΓΙΚΗΣ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑΣ ΣΟΛΑΝΩΔΩΝ ΛΑΧΑΝΙΚΩΝ Χαράλαμπος

Διαβάστε περισσότερα

Αρωματικά Φυτά στην Κουζίνα

Αρωματικά Φυτά στην Κουζίνα Αρωματικά Φυτά Αρωματικά Φυτά στην Κουζίνα Η προσθήκη του κατάλληλου βοτάνου μπορεί να κάνει πιο γευστικό και πιο ελκυστικό κάποιο φαγητό. Η γεύση, όμως, είναι ζήτημα προσωπικής προτίμησης και υπάρχει

Διαβάστε περισσότερα

Υποστρώματα λαχανικών Χρήση υποστρωμάτων:

Υποστρώματα λαχανικών Χρήση υποστρωμάτων: Υποστρώματα λαχανικών Χρήση υποστρωμάτων: Για παραγωγή σποροφύτων στα φυτώρια Για καλλιέργεια βρώσιμων λαχανικών Εδαφικά υποστρώματα Ως εδαφικό υπόστρωμα μπορεί να χρησιμοποιηθεί κάθε είδος διαθέσιμου

Διαβάστε περισσότερα

ΟΡΓΑΝΙΚΑ ΛΙΠΑΣΜΑΤΑ - ΝΡ. Humus Vita Stallatico Super

ΟΡΓΑΝΙΚΑ ΛΙΠΑΣΜΑΤΑ - ΝΡ. Humus Vita Stallatico Super ΟΡΓΑΝΙΚΑ ΛΙΠΑΣΜΑΤΑ - ΝΡ Humus Vita Stallatico Super ΟΡΓΑΝΙΚΟ ΛΙΠΑΣΜΑ ΝΡ O χούμος προέρχεται αποκλειστικά από την ανάμειξη εκλεκτής κοπριάς (βοοειδών και πουλερικών) αφού υποστεί μία διαδικασία ζύμωσης

Διαβάστε περισσότερα

ΔΠΘ - Τμήμα Δασολογίας & Διαχείρισης Περιβάλλοντος & Φυσικών Πόρων ΦΥΣΙΟΛΟΓΙΑ ΦΥΤΩΝ ΡΥΘΜΙΣΤΕΣ ΤΗΣ ΑΥΞΗΣΗΣ ΤΩΝ ΦΥΤΩΝ

ΔΠΘ - Τμήμα Δασολογίας & Διαχείρισης Περιβάλλοντος & Φυσικών Πόρων ΦΥΣΙΟΛΟΓΙΑ ΦΥΤΩΝ ΡΥΘΜΙΣΤΕΣ ΤΗΣ ΑΥΞΗΣΗΣ ΤΩΝ ΦΥΤΩΝ ΔΠΘ - Τμήμα Δασολογίας & Διαχείρισης Περιβάλλοντος & Φυσικών Πόρων ΦΥΣΙΟΛΟΓΙΑ ΦΥΤΩΝ ΡΥΘΜΙΣΤΕΣ ΤΗΣ ΑΥΞΗΣΗΣ ΤΩΝ ΦΥΤΩΝ Θερινό εξάμηνο 2011 Αύξηση Η μη αντιστρέψιμη μεγέθυνση ή διόγκωση, που συνοδεύεται από

Διαβάστε περισσότερα

econteplusproject Organic.Edunet Χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση econtentplus programme ΒΙΟΛΟΓΙΚΗ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ ΠΙΠΕΡΙΑΣ 1

econteplusproject Organic.Edunet Χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση econtentplus programme ΒΙΟΛΟΓΙΚΗ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ ΠΙΠΕΡΙΑΣ 1 econteplusproject Organic.Edunet Χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση econtentplus programme ΠΙΠΕΡΙΑΣ 1 econteplusproject Organic.Edunet ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΒΙΟΛΟΓΙΚΗΣ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑΣ ΣΟΛΑΝΩΔΩΝ ΛΑΧΑΝΙΚΩΝ Χαράλαμπος

Διαβάστε περισσότερα

ΚΑΣΤΑΝΙΑ. Καταγωγή: Μ. Ασία Βοτανική ταξινόμηση:

ΚΑΣΤΑΝΙΑ. Καταγωγή: Μ. Ασία Βοτανική ταξινόμηση: ΚΑΣΤΑΝΙΑ Καταγωγή: Μ. Ασία Βοτανική ταξινόμηση: Οικ.: Faqgaceae Castanea mollissima (κινέζικη Καστανιά) Α: έλκος και μελάνωση C. crenata (Ιαπωνική Καστανιά) Α: έλκος και μελάνωση C. sativa (Ευρωπαϊκή Καστανιά)

Διαβάστε περισσότερα

Ε ΑΦΟΣ. Έδαφος: ανόργανα οργανικά συστατικά

Ε ΑΦΟΣ. Έδαφος: ανόργανα οργανικά συστατικά Ε ΑΦΟΣ Έδαφος: ανόργανα οργανικά συστατικά ρ. Ε. Λυκούδη Αθήνα 2005 Έδαφος Το έδαφος σχηµατίζεται από τα προϊόντα της αποσάθρωσης των πετρωµάτων του υποβάθρου (µητρικό πέτρωµα) ή των πετρωµάτων τω γειτονικών

Διαβάστε περισσότερα

ΚΟΜΠΟΣΤΟΠΟΙΗΣΗ ΠΩΣ ΝΑ ΞΕΚΙΝΗΣΕΤΕ ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ΚΑΙ ΜΥΣΤΙΚΑ

ΚΟΜΠΟΣΤΟΠΟΙΗΣΗ ΠΩΣ ΝΑ ΞΕΚΙΝΗΣΕΤΕ ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ΚΑΙ ΜΥΣΤΙΚΑ Δήμος Καλαμαριάς ΚΟΜΠΟΣΤΟΠΟΙΗΣΗ ΠΩΣ ΝΑ ΞΕΚΙΝΗΣΕΤΕ ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ΚΑΙ ΜΥΣΤΙΚΑ Αντιδημαρχία Καθαριότητας, Ανακύκλωσης & Πρασίνου Διεύθυνση Καθαριότητας - Ανακύκλωσης ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΚΟΜΠΟΣΤΟΠΟΙΗΣΗ Η κομποστοποίηση είναι

Διαβάστε περισσότερα

Αποσάθρωση. Κεφάλαιο 2 ο. ΣΧΗΜΑΤΙΣΜΟΣ ΕΔΑΦΩΝ

Αποσάθρωση. Κεφάλαιο 2 ο. ΣΧΗΜΑΤΙΣΜΟΣ ΕΔΑΦΩΝ Κεφάλαιο 2 ο. ΣΧΗΜΑΤΙΣΜΟΣ ΕΔΑΦΩΝ Αποσάθρωση Ονομάζουμε τις μεταβολές στο μέγεθος, σχήμα και την εσωτερική δομή και χημική σύσταση τις οποίες δέχεται η στερεά φάση του εδάφους με την επίδραση των παραγόντων

Διαβάστε περισσότερα

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΝΩΤΕΡΗΣ ΚΑΙ ΑΝΩΤΑΤΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ ΠΑΓΚΥΠΡΙΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ 2010

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΝΩΤΕΡΗΣ ΚΑΙ ΑΝΩΤΑΤΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ ΠΑΓΚΥΠΡΙΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ 2010 ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΝΩΤΕΡΗΣ ΚΑΙ ΑΝΩΤΑΤΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ ΠΑΓΚΥΠΡΙΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ 2010 ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ (ΙΙ) ΠΡΑΚΤΙΚΗΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ Μάθημα: Ανθοκομία - Κηποτεχνία ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ

Διαβάστε περισσότερα

ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΟ. Θεματική Ενότητα: Επαναχρησιμοποίηση υποπροϊόντων αγροκτήματος Επαναχρησιμοποίηση υπολειμμάτων κλαδέματος μετά από επεξεργασία

ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΟ. Θεματική Ενότητα: Επαναχρησιμοποίηση υποπροϊόντων αγροκτήματος Επαναχρησιμοποίηση υπολειμμάτων κλαδέματος μετά από επεξεργασία Ο.Ε.Φ. ΑΓΡΟΤΙΚΟΣ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΟΣ ΜΕΣΟΛΟΓΓΙΟΥ ΝΑΥΠΑΚΤΙΑΣ «Η Ε Ν Ω Σ Η» ΟΜΑΔΑ ΠΑΡΑΓΩΓΩΝ ΕΛΙΑΣ ΚΑΙ ΕΛΑΙΟΛΑΔΟΥ ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΟ Θεματική Ενότητα: Επαναχρησιμοποίηση υποπροϊόντων αγροκτήματος Επαναχρησιμοποίηση υπολειμμάτων

Διαβάστε περισσότερα

Από τον Δρ. Φρ. Γαΐτη* για το foodbites.eu

Από τον Δρ. Φρ. Γαΐτη* για το foodbites.eu Από τον Δρ. Φρ. Γαΐτη* για το foodbites.eu Η μικροβιακή αύξηση μπορεί να επηρεάζεται από διάφορους ενδογενείς (εσωτερικούς) και εξωγενείς (εξωτερικούς) παράγοντες. Η αξιολόγηση αυτών των παραγόντων είναι

Διαβάστε περισσότερα

Συντάχθηκε απο τον/την E-GEOPONOI.GR Πέμπτη, 07 Αύγουστος 2008 11:30 - Τελευταία Ενημέρωση Σάββατο, 14 Νοέμβριος 2009 14:34

Συντάχθηκε απο τον/την E-GEOPONOI.GR Πέμπτη, 07 Αύγουστος 2008 11:30 - Τελευταία Ενημέρωση Σάββατο, 14 Νοέμβριος 2009 14:34 Φυσικά λιπάσματα Τα κύρια θρεπτικά συστατικά των φυτών Τρεις είναι οι θρεπτικές ουσίες που απαιτούνται από τα φυτά σε πολύ μεγαλύτερες ποσότητες από τα άλλα στοιχεία. Είναι το άζωτο(n), ο φώσφορος(p) και

Διαβάστε περισσότερα

ΓΕΝΙΚΗΣ ΧΡΗΣΗΣ Advance mix 1. ΓΙΑ ΦΥΤΑ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΥ ΧΩΡΟΥ Advance mix 2

ΓΕΝΙΚΗΣ ΧΡΗΣΗΣ Advance mix 1. ΓΙΑ ΦΥΤΑ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΥ ΧΩΡΟΥ Advance mix 2 Η Εταιρεία Η Plants Βase είναι μια εταιρεία νεοσύστατη που εμπορεύεται φυτοχώματα και κομπόστ - εδαφοβελτιωτικά. Διαθέτει ευρεία και πάμπληθη γκάμα προϊόντων δικών της, ενώ παράλληλα με την άγαστη συνεργασία

Διαβάστε περισσότερα

ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ ΕΔΑΦΟΛΟΓΙΑΣ

ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ ΕΔΑΦΟΛΟΓΙΑΣ ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ ΕΔΑΦΟΛΟΓΙΑΣ Κεφάλαιο 1 ο ΟΡΥΚΤΟΛΟΓΙΚΗ ΣΥΣΤΑΣΗ ΕΔΑΦΟΥΣ 1. Κυριότερες ιδιότητες της αργίλου 2. Ποια είναι τα ποιο κοινά ορυκτά της αργίλου. Ποιο θεωρείτε σημαντικότερο. 3. Κατατάξτε τα

Διαβάστε περισσότερα

Ανδρέας Αθανασόπουλος Γεωπόνος, Υπεύθυνος Κ.Π.Ε. Λαυρίου

Ανδρέας Αθανασόπουλος Γεωπόνος, Υπεύθυνος Κ.Π.Ε. Λαυρίου Ανδρέας Αθανασόπουλος Γεωπόνος, Υπεύθυνος Κ.Π.Ε. Λαυρίου Μακροστοιχεία ( C O Η ) Ν Ρ Κ Με αυτή τη σειρά και στα λιπάσματα Ιχνοστοιχεία Mn Mg Zn B... (Fe) 15/10/2011 ΚΠΕ Λαυρίου 2 Ανόργανη Οργανική (χηλική)

Διαβάστε περισσότερα

Τύποι Φυτών. Ετήσια Διετή Πολυετή. Ποώδη. Ξυλώδη

Τύποι Φυτών. Ετήσια Διετή Πολυετή. Ποώδη. Ξυλώδη Τύποι Φυτών Ετήσια Διετή Πολυετή Ποώδη Ξυλώδη Δένδρα Θάμνοι Ανατομική των αγγειωδών φυτών Κύτταρο Ιστός Όργανο Φυτό Υπόγειο μέρος Υπέργειο μέρος Ρίζα Βλαστοί ή στελέχη Ιστοί του βλαστού Εφυμενίδα Επιδερμίδα

Διαβάστε περισσότερα

Εισαγωγή στην Επιστήμη του Μηχανικού Περιβάλλοντος Δ Ι Δ Α Σ Κ Ο Υ Σ Α Κ Ρ Ε Σ Τ Ο Υ Α Θ Η Ν Α Δ Ρ. Χ Η Μ Ι Κ Ο Σ Μ Η Χ Α Ν Ι Κ Ο Σ

Εισαγωγή στην Επιστήμη του Μηχανικού Περιβάλλοντος Δ Ι Δ Α Σ Κ Ο Υ Σ Α Κ Ρ Ε Σ Τ Ο Υ Α Θ Η Ν Α Δ Ρ. Χ Η Μ Ι Κ Ο Σ Μ Η Χ Α Ν Ι Κ Ο Σ Εισαγωγή στην Επιστήμη του Μηχανικού Περιβάλλοντος Δ Ι Δ Α Σ Κ Ο Υ Σ Α Κ Ρ Ε Σ Τ Ο Υ Α Θ Η Ν Α Δ Ρ. Χ Η Μ Ι Κ Ο Σ Μ Η Χ Α Ν Ι Κ Ο Σ Εισαγωγή στην Επιστήμη του Μηχανικού Περιβάλλοντος 1 ΜΑΘΗΜΑ 2 Ο & 3 O

Διαβάστε περισσότερα

Η υγρασία του εδάφους επηρεάζει τους οικολογικούς παράγοντες:

Η υγρασία του εδάφους επηρεάζει τους οικολογικούς παράγοντες: Η υγρασία του εδάφους επηρεάζει τους οικολογικούς παράγοντες: Θερμοκρασία αερισμό, δραστηριότητα των μικροοργανισμών, πρόσληψη των θρεπτικών στοιχείων συγκέντρωση των τοξικών ουσιών. Η έλλειψη υγρασίας

Διαβάστε περισσότερα

econteplusproject Organic.Edunet Χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση econtentplus programme ΒΙΟΛΟΓΙΚΗ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ ΑΓΚΙΝΑΡΑ 1

econteplusproject Organic.Edunet Χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση econtentplus programme ΒΙΟΛΟΓΙΚΗ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ ΑΓΚΙΝΑΡΑ 1 econteplusproject Organic.Edunet Χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση econtentplus programme ΑΓΚΙΝΑΡΑ 1 econteplusproject Organic.Edunet ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΒΙΟΛΟΓΙΚΗΣ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑΣ ΠΟΛΥΕΤΩΝ ΛΑΧΑΝΙΚΩΝ Χαράλαμπος

Διαβάστε περισσότερα

Περιεχομενα ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΚΕΦΑΛΑΙΟ

Περιεχομενα ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΚΕΦΑΛΑΙΟ Περιεχομενα ΚΕΦΑΛΑΙΟ 1...1 1.1 Βασικά εδαφικά συστατικά...1 1.2 Στερεή εδαφική φάση:...2 1.3 Υγρή εδαφική φάση...2 1.4 Αέρια εδαφική φάση:...3 1.5 Σχηματική απεικόνιση των τριών φάσεων εδάφους...3 1.6

Διαβάστε περισσότερα

Αίτια: Κλιματικοί παράγοντες Εδαφικοί παράγοντες (δυσμενείς συνθήκες υγρασίας, έλλειψη ή περίσσεια θρεπτικών στοιχείων)

Αίτια: Κλιματικοί παράγοντες Εδαφικοί παράγοντες (δυσμενείς συνθήκες υγρασίας, έλλειψη ή περίσσεια θρεπτικών στοιχείων) ΜΗ ΜΕΤΑΔΟΤΙΚΕΣ ΑΣΘΕΝΕΙΕΣ Αίτια: Κλιματικοί παράγοντες Εδαφικοί παράγοντες (δυσμενείς συνθήκες υγρασίας, έλλειψη ή περίσσεια θρεπτικών στοιχείων) Ατμοσφαιρικοί ρυπαντές Ασθένειες που προκαλούνται από κλιματικούς

Διαβάστε περισσότερα

ΒΙΟΓΕΩΧΗΜΙΚΟΙ ΚΥΚΛΟΙ Βιογεωχημικός κύκλος

ΒΙΟΓΕΩΧΗΜΙΚΟΙ ΚΥΚΛΟΙ Βιογεωχημικός κύκλος ΒΙΟΓΕΩΧΗΜΙΚΟΙ ΚΥΚΛΟΙ Βιογεωχημικός κύκλος ενός στοιχείου είναι, η επαναλαμβανόμενη κυκλική πορεία του στοιχείου στο οικοσύστημα. Οι βιογεωχημικοί κύκλοι, πραγματοποιούνται με την βοήθεια, βιολογικών, γεωλογικών

Διαβάστε περισσότερα

Περιβαλλοντικά Συστήματα Ενότητα 8: Οικοσυστήματα (II)

Περιβαλλοντικά Συστήματα Ενότητα 8: Οικοσυστήματα (II) Περιβαλλοντικά Συστήματα Ενότητα 8: Οικοσυστήματα (II) Χαραλαμπίδης Γεώργιος Τμήμα Μηχανικών Περιβάλλοντος και Μηχανικών Αντιρρύπανσης Άδειες Χρήσης Το παρόν εκπαιδευτικό υλικό υπόκειται σε άδειες χρήσης

Διαβάστε περισσότερα

Εργαστήριο Βιολογικής. Γεωργίας. «Κομποστοποίηση» Εργαστήριο 4. Γεώργιος Δημόκας. Χρήστος Μουρούτογλου. * Καθηγητής Εφαρμογών - Τ.Ε.Ι.

Εργαστήριο Βιολογικής. Γεωργίας. «Κομποστοποίηση» Εργαστήριο 4. Γεώργιος Δημόκας. Χρήστος Μουρούτογλου. * Καθηγητής Εφαρμογών - Τ.Ε.Ι. Εργαστήριο Βιολογικής Γεωργίας «Κομποστοποίηση» Γεώργιος Δημόκας * Καθηγητής Εφαρμογών - Τ.Ε.Ι. 12 / 10 / 2015 Χρήστος Μουρούτογλου Κομποστοποίηση (Composting) Κομποστοποίηση είναι ο μετασχηματισμός της

Διαβάστε περισσότερα

ΑΝΘΡΑΚΙΚΕΣ ΕΝΩΣΕΙΣ. Συνολική ποσότητα άνθρακα στην ατμόσφαιρα: 700 x 10 9 tn

ΑΝΘΡΑΚΙΚΕΣ ΕΝΩΣΕΙΣ. Συνολική ποσότητα άνθρακα στην ατμόσφαιρα: 700 x 10 9 tn ΑΝΘΡΑΚΙΚΕΣ ΕΝΩΣΕΙΣ CO 2, CO, CH 4, NMHC Συνολική ποσότητα άνθρακα στην ατμόσφαιρα: 700 x 10 9 tn Διοξείδιο του άνθρακα CO 2 : Άχρωμο και άοσμο αέριο Πηγές: Καύσεις Παραγωγή τσιμέντου Βιολογικές διαδικασίες

Διαβάστε περισσότερα

Τύποι Φυτών. Ετήσια Διετή Πολυετή. Ποώδη. Ξυλώδη

Τύποι Φυτών. Ετήσια Διετή Πολυετή. Ποώδη. Ξυλώδη Τύποι Φυτών Ετήσια Διετή Πολυετή Ποώδη Ξυλώδη Δένδρα Θάμνοι Ανατομική των αγγειωδών φυτών Κύτταρο Ιστός Όργανο Φυτό Υπόγειο μέρος Υπέργειο μέρος Ρίζα Βλαστοί ή στελέχη Ιστοί του βλαστού Εφυμενίδα Επιδερμίδα

Διαβάστε περισσότερα

Για Ροδάκινα- Δαμάσκηνα - Βερίκοκα

Για Ροδάκινα- Δαμάσκηνα - Βερίκοκα Οι γενικές αρχές λίπανσης...... αξιοποιούνται μαζί με τις Εδαφολογικές και Φυλλοδιαγνωστικές Αναλύσεις και τα στοιχεία από τα Ερωτηματολόγια Λίπανσης για την έκδοση των Οδηγιών Λίπανσης στο κάθε αγροτεμάχιο.

Διαβάστε περισσότερα

Υποστρώματα σποράς λαχανικών

Υποστρώματα σποράς λαχανικών Υποστρώματα σποράς λαχανικών Εδαφικά υποστρώματα Ως εδαφικό υπόστρωμα μπορεί να χρησιμοποιηθεί κάθε είδος διαθέσιμου φυσικού χώματος, είτε οργανικό είτε ανόργανο, εφόσον: δεν είναι υπερβολικά βαρύ, δεν

Διαβάστε περισσότερα

ΕΠΙΔΡΑΣΕΙΣ ΤΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΣΤΑ ΛΙΒΑΔΙΑ

ΕΠΙΔΡΑΣΕΙΣ ΤΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΣΤΑ ΛΙΒΑΔΙΑ ΕΠΙΔΡΑΣΕΙΣ ΤΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΣΤΑ ΛΙΒΑΔΙΑ ΠΑΡΑΓΟΝΤΕΣ ΤΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ Η σχέση μεταξύ βλάστησης και των παραγόντων του περιβάλλοντος, δηλαδή του κλίματος (cl), του μητρικού πετρώματος(p), του ανάγλυφου

Διαβάστε περισσότερα

ΟΡΜΟΝΕΣ ΚΑΙ ΡΥΘΜΙΣΤΕΣ ΑΥΞΗΣΕΩΣ

ΟΡΜΟΝΕΣ ΚΑΙ ΡΥΘΜΙΣΤΕΣ ΑΥΞΗΣΕΩΣ ΟΡΜΟΝΕΣ ΚΑΙ ΡΥΘΜΙΣΤΕΣ Φυτική ορμόνη Κυτοκινίνες Αυξίνες Γιββερελλίνες Αμπσισικό οξύ Αιθυλένιο ΑΥΞΗΣΕΩΣ Η αποτελεσματικότητά τους Ουσία που σε πολύ μικρή συγκέντρωση προκαλεί κάποια φυσιολογική αντίδραση

Διαβάστε περισσότερα

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΝΩΤΕΡΗΣ ΚΑΙ ΑΝΩΤΑΤΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ ΠΑΓΚΥΠΡΙΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ 2007

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΝΩΤΕΡΗΣ ΚΑΙ ΑΝΩΤΑΤΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ ΠΑΓΚΥΠΡΙΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ 2007 ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΝΩΤΕΡΗΣ ΚΑΙ ΑΝΩΤΑΤΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ ΠΑΓΚΥΠΡΙΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ 2007 ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ (ΙΙ) ΠΡΑΚΤΙΚΗΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ Μάθημα: Ανθοκομία - Κηποτεχνία ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ

Διαβάστε περισσότερα

ΕΡΓΑΣΙΑ ΒΙΟΛΟΓΙΑΣ 3.1 ΕΝΕΡΓΕΙΑ ΚΑΙ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΙ

ΕΡΓΑΣΙΑ ΒΙΟΛΟΓΙΑΣ 3.1 ΕΝΕΡΓΕΙΑ ΚΑΙ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΙ ΕΡΓΑΣΙΑ ΒΙΟΛΟΓΙΑΣ 3.1 ΕΝΕΡΓΕΙΑ ΚΑΙ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΙ Οι οργανισμοί εξασφαλίζουν ενέργεια, για τις διάφορες λειτουργίες τους, διασπώντας θρεπτικές ουσίες που περιέχονται στην τροφή τους. Όμως οι φωτοσυνθετικοί

Διαβάστε περισσότερα

ΘΕΜΑ 1 Ο Α. Να επιλέξετε τη φράση που συμπληρώνει ορθά κάθε μία από τις ακόλουθες προτάσεις:

ΘΕΜΑ 1 Ο Α. Να επιλέξετε τη φράση που συμπληρώνει ορθά κάθε μία από τις ακόλουθες προτάσεις: ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΘΕΜΑ 1 Ο Α. Να επιλέξετε τη φράση που συμπληρώνει ορθά κάθε μία από τις ακόλουθες προτάσεις: 1. Μία αλεπού και ένα τσακάλι που ζουν σε ένα οικοσύστημα ανήκουν: Α. Στον ίδιο πληθυσμό Β. Στην

Διαβάστε περισσότερα

econteplusproject Organic.Edunet Χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση econtentplus programme ΒΙΟΛΟΓΙΚΗ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ ΧΛΩΡΟΥ ΣΚΟΡΔΟΥ 1

econteplusproject Organic.Edunet Χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση econtentplus programme ΒΙΟΛΟΓΙΚΗ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ ΧΛΩΡΟΥ ΣΚΟΡΔΟΥ 1 econteplusproject Organic.Edunet Χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση econtentplus programme ΧΛΩΡΟΥ ΣΚΟΡΔΟΥ 1 econteplusproject Organic.Edunet ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΒΙΟΛΟΓΙΚΗΣ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑΣ ΒΟΛΒΩΔΩΝ ΛΑΧΑΝΙΚΩΝ Χαράλαμπος

Διαβάστε περισσότερα

Οι Ανάγκες των Καλλιεργειών σε Νερό

Οι Ανάγκες των Καλλιεργειών σε Νερό Οι Ανάγκες των Καλλιεργειών σε Νερό Το φυτό, αφού συγκρατήσει τα αναγκαία θρεπτικά συστατικά, αποβάλλει το νερό (με μορφή υδρατμών) από τα φύλλα (διαπνοή). Τα φυτά αποβάλλουν με τη διαπνοή το 99,8 % του

Διαβάστε περισσότερα

econteplusproject Organic.Edunet Χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση econtentplus programme ΒΙΟΛΟΓΙΚΗ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ ΞΕΡΟΥ ΚΡΕΜΜΥΔΙΟΥ 1

econteplusproject Organic.Edunet Χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση econtentplus programme ΒΙΟΛΟΓΙΚΗ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ ΞΕΡΟΥ ΚΡΕΜΜΥΔΙΟΥ 1 econteplusproject Organic.Edunet Χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση econtentplus programme ΞΕΡΟΥ ΚΡΕΜΜΥΔΙΟΥ 1 econteplusproject Organic.Edunet ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΒΙΟΛΟΓΙΚΗΣ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑΣ ΒΟΛΒΩΔΩΝ ΛΑΧΑΝΙΚΩΝ Χαράλαμπος

Διαβάστε περισσότερα

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΝΩΤΕΡΗΣ ΚΑΙ ΑΝΩΤΑΤΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ ΠΑΓΚΥΠΡΙΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ 2009

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΝΩΤΕΡΗΣ ΚΑΙ ΑΝΩΤΑΤΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ ΠΑΓΚΥΠΡΙΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ 2009 ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΝΩΤΕΡΗΣ ΚΑΙ ΑΝΩΤΑΤΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ ΠΑΓΚΥΠΡΙΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ 2009 ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ (ΙΙ) ΠΡΑΚΤΙΚΗΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ Μάθημα: Ανθοκομία - Κηποτεχνία ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ

Διαβάστε περισσότερα

ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΣΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΩΝ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ 2018 ΕΞΕΤΑΖΟΜΕΝΟ ΜΑΘΗΜΑ ΑΡΧΕΣ ΒΙΟΛΟΓΙΚΗΣ ΓΕΩΡΓΙΑΣ

ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΣΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΩΝ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ 2018 ΕΞΕΤΑΖΟΜΕΝΟ ΜΑΘΗΜΑ ΑΡΧΕΣ ΒΙΟΛΟΓΙΚΗΣ ΓΕΩΡΓΙΑΣ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΣΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΩΝ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ 2018 ΕΞΕΤΑΖΟΜΕΝΟ ΜΑΘΗΜΑ ΑΡΧΕΣ ΒΙΟΛΟΓΙΚΗΣ ΓΕΩΡΓΙΑΣ ΘΕΜΑ Α Α1 α) Λάθος β) Σωστό γ) Σωστό δ) Λάθος ε) Σωστό Α2 1- ε 2- δ 3- στ 4- α 5- γ ΘΕΜΑ Β Β1 Η χλωρή λίπανση

Διαβάστε περισσότερα

ΒΙΟΚΛΙΜΑΤΟΛΟΓΙΑ ΘΕΡΜΟΚΗΠΙΩΝ ΘΕΡΜΟΤΗΤΑΡΥΘΜΙΣΗ ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑΣ. Δρ. Λυκοσκούφης Ιωάννης

ΒΙΟΚΛΙΜΑΤΟΛΟΓΙΑ ΘΕΡΜΟΚΗΠΙΩΝ ΘΕΡΜΟΤΗΤΑΡΥΘΜΙΣΗ ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑΣ. Δρ. Λυκοσκούφης Ιωάννης ΤΕΙ ΔΥΤΙΚΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΒΙΟΚΛΙΜΑΤΟΛΟΓΙΑ ΘΕΡΜΟΚΗΠΙΩΝ ΘΕΡΜΟΤΗΤΑΡΥΘΜΙΣΗ ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑΣ Δρ. Λυκοσκούφης Ιωάννης 1 Ισόθερμες καμπύλες τον Ιανουάριο 1 Κλιματικές ζώνες Τα διάφορα μήκη κύματος της θερμικής ακτινοβολίας

Διαβάστε περισσότερα

Σημασία των φύλλων. αναπνοή. Φωτοσύνθεση > αναπνοή. Διαθέτουν χαρακτηριστικά: φωτοσύνθεσης αναπνοής διαπνοής. Βιοσυνθέτουν:

Σημασία των φύλλων. αναπνοή. Φωτοσύνθεση > αναπνοή. Διαθέτουν χαρακτηριστικά: φωτοσύνθεσης αναπνοής διαπνοής. Βιοσυνθέτουν: Σημασία των φύλλων Διαθέτουν χαρακτηριστικά: φωτοσύνθεσης αναπνοής διαπνοής Βιοσυνθέτουν: υδατάνθρακες αμινοξέα πρωτεΐνες αυξητικές ρυθμιστικές ουσίες (φλοριζίνη κλπ) χρωστικές φαινολικές κλπ. Φωτοσύνθεση

Διαβάστε περισσότερα

ΑΖΩΤΟΥΧΟΣ ΛΙΠΑΝΣΗ ΚΑΙ ΟΡΘΗ ΓΕΩΡΓΙΚΗ ΠΡΑΚΤΙΚΗ. Δρ. Γιάννης Ασημακόπουλος Πρώην Καθηγητής Γεωπονικού Παν/μίου Αθηνών

ΑΖΩΤΟΥΧΟΣ ΛΙΠΑΝΣΗ ΚΑΙ ΟΡΘΗ ΓΕΩΡΓΙΚΗ ΠΡΑΚΤΙΚΗ. Δρ. Γιάννης Ασημακόπουλος Πρώην Καθηγητής Γεωπονικού Παν/μίου Αθηνών ΑΖΩΤΟΥΧΟΣ ΛΙΠΑΝΣΗ ΚΑΙ ΟΡΘΗ ΓΕΩΡΓΙΚΗ ΠΡΑΚΤΙΚΗ Δρ. Γιάννης Ασημακόπουλος Πρώην Καθηγητής Γεωπονικού Παν/μίου Αθηνών ΟΡΙΣΜΟΣ ΤΗΣ ΕΝΝΟΙΑΣ ΤΟΥ ΛΙΠΑΣΜΑΤΟΣ. Με την κλασσική έννοια, ως λίπασμα ορίζεται κάθε ουσία

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΑ ΦΡΟΝΤΙΣΤΗΡΙΑ ΚΟΛΛΙΝΤΖΑ

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΑ ΦΡΟΝΤΙΣΤΗΡΙΑ ΚΟΛΛΙΝΤΖΑ Κ Kάνιγγος ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΑ ΦΡΟΝΤΙΣΤΗΡΙΑ ΚΟΛΛΙΝΤΖΑ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΑ ΦΡΟΝΤΙΣΤΗΡΙΑ ΟΛΛΙΝΤΖΑ 10, (5ος όροφ. Τηλ: 210-3300296-7. www.kollintzas.gr OΙΚΟΛΟΓΙΑ 1. Όσο το ποσό της ενέργειας: α) μειώνεται προς τα ανώτερα

Διαβάστε περισσότερα

6 CO 2 + 6H 2 O C 6 Η 12 O 6 + 6 O2

6 CO 2 + 6H 2 O C 6 Η 12 O 6 + 6 O2 78 ΠΑΡΑΓΩΓΙΚΟΤΗΤΑ ΥΔΑΤΙΝΩΝ ΟΙΚΟΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ ΦΥΤΙΚΟΙ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΙ (μακροφύκη φυτοπλαγκτόν) ΠΡΩΤΟΓΕΝΕΙΣ ΠAΡΑΓΩΓΟΙ ( μετατρέπουν ανόργανα συστατικά σε οργανικές ενώσεις ) φωτοσύνθεση 6 CO 2 + 6H 2 O C 6 Η 12

Διαβάστε περισσότερα

Τυπικό έδαφος (πηλώδες) μισοί πόροι αέρα άλλοι μισοί νερό. Νερό επηρεάζει χημική και φυσική συμπεριφορά Μέσο διάλυσης και μεταφοράς θρεπτικών

Τυπικό έδαφος (πηλώδες) μισοί πόροι αέρα άλλοι μισοί νερό. Νερό επηρεάζει χημική και φυσική συμπεριφορά Μέσο διάλυσης και μεταφοράς θρεπτικών Δρ. Γεώργιος Ζαΐμης Τυπικό έδαφος (πηλώδες) μισοί πόροι αέρα άλλοι μισοί νερό. Νερό επηρεάζει χημική και φυσική συμπεριφορά Μέσο διάλυσης και μεταφοράς θρεπτικών συστατικών Απαραίτητο φωτοσύνθεση και διαπνοή

Διαβάστε περισσότερα

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΝΩΤΕΡΗΣ ΚΑΙ ΑΝΩΤΑΤΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ ΠΑΓΚΥΠΡΙΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ 2015

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΝΩΤΕΡΗΣ ΚΑΙ ΑΝΩΤΑΤΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ ΠΑΓΚΥΠΡΙΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ 2015 ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΝΩΤΕΡΗΣ ΚΑΙ ΑΝΩΤΑΤΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ ΠΑΓΚΥΠΡΙΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ 2015 ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ (Ι) ΠΡΑΚΤΙΚΗΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ Μάθημα: Εισαγωγή στη Γεωργία Λαχανοκομία

Διαβάστε περισσότερα

ΑΡΧΕΣ ΛΙΠΑΝΣΗΣ ΑΜΠΕΛΩΝΑ

ΑΡΧΕΣ ΛΙΠΑΝΣΗΣ ΑΜΠΕΛΩΝΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΚΑΙ ΤΡΟΦΙΜΩΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΓΕΩΡΓΙΚΩΝ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ ΚΑΙ ΑΝΑΛΥΣΗΣ ΛΙΠΑΣΜΑΤΩΝ ΚΡΗΤΗΣ Ταχ. /νση: T.Θ: 2222 Τηλέφωνο: 2810.331290 Καστοριάς και Θερµοπυλών

Διαβάστε περισσότερα

ΚΥΚΛΟΙ ΣΤΟΙΧΕΙΩΝ. Η ύλη που υπάρχει διαθέσιμη στη βιόσφαιρα είναι περιορισμένη. Ενώσεις και στοιχεία όπως:

ΚΥΚΛΟΙ ΣΤΟΙΧΕΙΩΝ. Η ύλη που υπάρχει διαθέσιμη στη βιόσφαιρα είναι περιορισμένη. Ενώσεις και στοιχεία όπως: ΚΥΚΛΟΙ ΣΤΟΙΧΕΙΩΝ Η ύλη που υπάρχει διαθέσιμη στη βιόσφαιρα είναι περιορισμένη. Ενώσεις και στοιχεία όπως: Το νερό (Η 2 Ο) Το οξυγόνο (Ο 2 ) Ο άνθρακας (C) Το άζωτο (N 2 ) Το θείο (S) Οφώσφορος(P) κυκλοφορούν

Διαβάστε περισσότερα

Τρόπος Δράσης. Ιδιότητες. Κυριότερα Πλεονεκτήματα

Τρόπος Δράσης. Ιδιότητες. Κυριότερα Πλεονεκτήματα Η αύξηση των αποδόσεων των καλλιεργειών και η υψηλή ποιότητα των παραγόμενων προϊόντων εξαρτάται από την αρμονική και προσαρμοσμένη στις απαιτήσεις των φυτών θρέψη. Για την εξασφάλιση της ιδανικής θρεπτικής

Διαβάστε περισσότερα

Για να σχηματιστεί το έδαφος Επιδρούν μακροχρόνιες διεργασίες εδαφογένεσης Διαδικασία μετατροπής μητρικού πετρώματος σε έδαφος

Για να σχηματιστεί το έδαφος Επιδρούν μακροχρόνιες διεργασίες εδαφογένεσης Διαδικασία μετατροπής μητρικού πετρώματος σε έδαφος Δρ. Γεώργιος Ζαΐμης Για να σχηματιστεί το έδαφος Επιδρούν μακροχρόνιες διεργασίες εδαφογένεσης Διαδικασία μετατροπής μητρικού πετρώματος σε έδαφος Κύριες διαδικασίες: 1) Αποσάθρωση 1) Μετακίνηση Έκπλυση

Διαβάστε περισσότερα

ΕΠΙΔΡΑΣΕΙΣ ΤΗΣ ΒΟΣΚΗΣΗΣ ΣΤΑ ΛΙΒΑΔΙΚΑ ΦΥΤΑ

ΕΠΙΔΡΑΣΕΙΣ ΤΗΣ ΒΟΣΚΗΣΗΣ ΣΤΑ ΛΙΒΑΔΙΚΑ ΦΥΤΑ ΕΠΙΔΡΑΣΕΙΣ ΤΗΣ ΒΟΣΚΗΣΗΣ ΣΤΑ ΛΙΒΑΔΙΚΑ ΦΥΤΑ Βόσκηση είναι η αποκοπή τμημάτων ή ολόκληρων φυτών από τα ζώα, με σκοπό την κάλυψη των αναγκών τους σε τροφή. Με τον όρο ένταση νοείται ο βαθμός ή η ποσότητα της

Διαβάστε περισσότερα

E. Καµπουράκης. Τηλ.. 281 0 245851, Fax.. 281 0 245873 ekab@nagref-her.gr

E. Καµπουράκης. Τηλ.. 281 0 245851, Fax.. 281 0 245873 ekab@nagref-her.gr ΛίπανσηστηνΒιολογικήΓεωργία E. Καµπουράκης Εθνικό Ίδρυµα Αγροτικής Έρευνας (ΕΘΙΑΓΕ) Ταχ. Θυρ.. 2229, 71003 Ηράκλειο, Κρήτη Ελλάδα Τηλ.. 281 0 245851, Fax.. 281 0 245873 ekab@nagref-her.gr Λίπανσηστηνβιολογικήγεωργία

Διαβάστε περισσότερα

ΤΕΙ Καβάλας, Τμήμα Δασοπονίας και Διαχείρισης Φυσικού Περιβάλλοντος Εργαστήριο Εδαφολογίας. Υπεύθυνη Εργαστηρίου: Δρ Μάρθα Λαζαρίδου Αθανασιάδου

ΤΕΙ Καβάλας, Τμήμα Δασοπονίας και Διαχείρισης Φυσικού Περιβάλλοντος Εργαστήριο Εδαφολογίας. Υπεύθυνη Εργαστηρίου: Δρ Μάρθα Λαζαρίδου Αθανασιάδου Για την κανονική ανάπτυξη των φυτών είναι απαραίτητα ορισμένα θρεπτικά στοιχεία, τα οποία προσλαμβάνονται είτε από το έδαφος είτε από την ατμόσφαιρα. Τα μακροστοιχεία είναι: C,H, O,N, P, K, Ca, Mg, S Ιχνοστοιχεία

Διαβάστε περισσότερα

) η οποία απελευθερώνεται στην ατμόσφαιρα και ένα ποσοστό σε αμμωνιακά ιόντα (NH + ). Αυτή η διαδικασία

) η οποία απελευθερώνεται στην ατμόσφαιρα και ένα ποσοστό σε αμμωνιακά ιόντα (NH + ). Αυτή η διαδικασία Ιδιότητες και αποτελέσματα UTEC 46 = Ο ΕΠΙΤΥΧΗΜΕΝΟΣ ΤΥΠΟΣ ΓΙΑ ΥΨΗΛΕΣ ΑΠΟΔΟΣΕΙΣ Η Ουρία είναι ένα από τα πιο ευρέως διαδεδομένα αζωτούχα λιπάσματα, συνδυάζοντας τις υψηλές λιπαντικές μονάδες και την ευκολία

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΤΥΠΟ ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΚΟ ΛΥΚΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΠΑΤΡΩΝ 2013-14

ΠΡΟΤΥΠΟ ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΚΟ ΛΥΚΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΠΑΤΡΩΝ 2013-14 ΘΕΜΑΤΑ ΟΙΚΟΛΟΓΙΑΣ Μπορεί να λειτουργήσει ένα οικοσύστημα α) με παραγωγούς και καταναλωτές; β) με παραγωγούς και αποικοδομητές; γ)με καταναλωτές και αποικοδομητές; Η διατήρηση των οικοσυστημάτων προϋποθέτει

Διαβάστε περισσότερα

ΣΥΚΙΑ ΣΥΚΙΑ - ΠΕΤΡΟΣ ΡΟΥΣΣΟΣ

ΣΥΚΙΑ ΣΥΚΙΑ - ΠΕΤΡΟΣ ΡΟΥΣΣΟΣ ΣΥΚΙΑ Καταγωγή: Ν. Αραβία Βοτανική ταξινόµηση: Οικ.: Moraceae FicuscaricaL. Βοτανικοί Χαρακτήρες Θηλυκοδίοικο (αρρενοσυκιά-µόνοικο, ηµεροσυκιά θηλυκά άνθη) Φυλλοβόλο Μέτριο έως µεγάλο µέγεθος, µαλακό ξύλο

Διαβάστε περισσότερα

Η λίπανση των φυτών στα θερμοκήπια

Η λίπανση των φυτών στα θερμοκήπια Η λίπανση των φυτών στα θερμοκήπια Χημικές ιδιότητες εδάφους Περιεκτικότητα σε θρεπτικά στοιχεία Ικανότητα ανταλλαγής κατιόντων Οξύτητα εδάφους (ph) Περιεκτικότητα σε θρεπτικά στοιχεία Ολική περιεκτικότητα

Διαβάστε περισσότερα

Βραβευμένο σύστημα τροφής φυτών!

Βραβευμένο σύστημα τροφής φυτών! Βραβευμένο σύστημα τροφής φυτών! Powder Feeding Τα οργανικά και ορυκτά λιπάσματα χρησιμοποιούνται στη γεωργία εδώ και χιλιάδες χρόνια, ωστόσο, οι γεωργικές τεχνικές και τα χρησιμοποιούμενα μέσα δεν έχουν

Διαβάστε περισσότερα

Ανθοκομία (Εργαστήριο) Α. Λιόπα-Τσακαλίδη ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΔΥΤΙΚΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ

Ανθοκομία (Εργαστήριο) Α. Λιόπα-Τσακαλίδη ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΔΥΤΙΚΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ Ανθοκομία (Εργαστήριο) Α. Λιόπα-Τσακαλίδη ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΔΥΤΙΚΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ 1 ΣΧΟΛΗ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΓΕΩΠΟΝΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΤΕΧΝΟΛΟΓΩΝ ΓΕΩΠΟΝΩΝ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ 7 2 Τα υπόγεια βλαστικά όργανα αγενούς αναπαραγωγής

Διαβάστε περισσότερα

Ενεργειακή Αξιοποίηση Βιομάζας. Δρ Θρασύβουλος Μανιός Αναπληρωτής Καθηγητής ΤΕΙ Κρήτης ΣΕΠ στην ΠΣΕ50

Ενεργειακή Αξιοποίηση Βιομάζας. Δρ Θρασύβουλος Μανιός Αναπληρωτής Καθηγητής ΤΕΙ Κρήτης ΣΕΠ στην ΠΣΕ50 Ενεργειακή Αξιοποίηση Βιομάζας Δρ Θρασύβουλος Μανιός Αναπληρωτής Καθηγητής ΤΕΙ Κρήτης ΣΕΠ στην ΠΣΕ50 Τι ορίζουμε ως «βιομάζα» Ως βιομάζα ορίζεται η ύλη που έχει βιολογική (οργανική) προέλευση. Πρακτικά,

Διαβάστε περισσότερα

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΝΩΤΕΡΗΣ ΚΑΙ ΑΝΩΤΑΤΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ ΠΑΓΚΥΠΡΙΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ 2008

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΝΩΤΕΡΗΣ ΚΑΙ ΑΝΩΤΑΤΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ ΠΑΓΚΥΠΡΙΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ 2008 ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΝΩΤΕΡΗΣ ΚΑΙ ΑΝΩΤΑΤΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ ΠΑΓΚΥΠΡΙΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ 2008 ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ (IΙ) ΠΡΑΚΤΙΚΗΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ Μάθημα: Ανθοκομία - Κηποτεχνία ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ

Διαβάστε περισσότερα

ΡΟΥΣΣΟΣ ΠΕΤΡΟΣ. Άρδευση

ΡΟΥΣΣΟΣ ΠΕΤΡΟΣ. Άρδευση Άρδευση Δένδρο ανθεκτικό σε ξηρασία και άλατα Ανταποκρίνεται στην άρδευση με αυξημένη παραγωγή και ποιότητα προϊόντων Μέθοδος άρδευσης κυρίως με σταγόνες και εκτοξευτήρες Σε περιοχές με ετήσιο ύψος βροχόπτωσης

Διαβάστε περισσότερα

ΓΕΩΡΓΙΑ ΑΚΡΙΒΕΙΑΣ ΛΙΠΑΝΣΗ ΚΑΛΛΕΙΕΡΓΕΙΩΝ

ΓΕΩΡΓΙΑ ΑΚΡΙΒΕΙΑΣ ΛΙΠΑΝΣΗ ΚΑΛΛΕΙΕΡΓΕΙΩΝ ΓΕΩΡΓΙΑ ΑΚΡΙΒΕΙΑΣ ΛΙΠΑΝΣΗ ΚΑΛΛΕΙΕΡΓΕΙΩΝ ΠΡΟΣ ΙΟΡΙΣΜΟΣ ΤΩΝ ΑΝΑΓΚΩΝ ΤΩΝ ΦΥΤΩΝ ΣΕ ΘΡΕΠΤΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΧΡΙΣΤΟΣ ΤΣΑΝΤΗΛΑΣ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΧΑΡΤΟΓΡΑΦΗΣΗΣ ΚΑΙ ΤΑΞΙΝΟΜΗΣΗΣ ΕΔΑΦΩΝ Web: http://www.ismc.gr/ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΚΠΑΙ

Διαβάστε περισσότερα

ΑΚΤΙΝΙ ΙΟ ΑΚΤΙΝΙ ΙΑ - ΠΕΤΡΟΣ ΡΟΥΣΣΟΣ. Καταγωγή: Κίνα. Βοτανική ταξινόµηση: Οικ.: Actinidiaceae Actinidia chinensis var. hispida τύπου hispida L.

ΑΚΤΙΝΙ ΙΟ ΑΚΤΙΝΙ ΙΑ - ΠΕΤΡΟΣ ΡΟΥΣΣΟΣ. Καταγωγή: Κίνα. Βοτανική ταξινόµηση: Οικ.: Actinidiaceae Actinidia chinensis var. hispida τύπου hispida L. Καταγωγή: Κίνα ΑΚΤΙΝΙ ΙΟ Βοτανική ταξινόµηση: Οικ.: Actinidiaceae Actinidia chinensis var. hispida τύπου hispida L. Καρπός πλούσιος σε βιταµίνη C ΒοτανικοίΧαρακτήρες ίοικο Φυλλοβόλο, αναρριχώµενο, πολυετές

Διαβάστε περισσότερα

Για την κανονική ανάπτυξη των φυτών είναι απαραίτητα ορισμένα θρεπτικά στοιχεία, τα οποία προσλαμβάνονται είτε από το έδαφος είτε από την ατμόσφαιρα.

Για την κανονική ανάπτυξη των φυτών είναι απαραίτητα ορισμένα θρεπτικά στοιχεία, τα οποία προσλαμβάνονται είτε από το έδαφος είτε από την ατμόσφαιρα. Δρ. Γεώργιος Ζαΐμης Για την κανονική ανάπτυξη των φυτών είναι απαραίτητα ορισμένα θρεπτικά στοιχεία, τα οποία προσλαμβάνονται είτε από το έδαφος είτε από την ατμόσφαιρα. Φαινόμενο θρέψης πολύπλοκο και

Διαβάστε περισσότερα

Κεφάλαιο 3 ΜΕΤΑΒΟΛΙΣΜΟΣ

Κεφάλαιο 3 ΜΕΤΑΒΟΛΙΣΜΟΣ Κεφάλαιο 3 ΜΕΤΑΒΟΛΙΣΜΟΣ 3.1 Ενέργεια και οργανισμοί Όλοι οι οργανισμοί, εκτός από αυτούς από αυτούς που έχουν την ικανότητα να φωτοσυνθέτουν, εξασφαλίζουν ενέργεια διασπώντας τις θρεπτικές ουσιές που περιέχονται

Διαβάστε περισσότερα

ΟΔΗΓΙΑ ΕΡΓΑΣΙΑΣ 15 (ΟΕ-15) ΑΡΔΕΥΣΗ Κωδικός Έκδοση Έγκριση ΣΟΔ-Λ-ΕΓΧ 1 η /2016 ΟΕΦ-ΕΑΣ ΛΑΚΩΝΙΑΣ ΑΕ ΑΕΣ -ΕΟΠ

ΟΔΗΓΙΑ ΕΡΓΑΣΙΑΣ 15 (ΟΕ-15) ΑΡΔΕΥΣΗ Κωδικός Έκδοση Έγκριση ΣΟΔ-Λ-ΕΓΧ 1 η /2016 ΟΕΦ-ΕΑΣ ΛΑΚΩΝΙΑΣ ΑΕ ΑΕΣ -ΕΟΠ 1. ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΟΔΗΓΙΑ ΕΡΓΑΣΙΑΣ 15 (ΟΕ-15) H άρδευση έχει ευνοϊκή επίδραση στη βλάστηση, ανθοφορία και καρποφορία των ελαιόδεντρων. Η ελιά διαθέτει πολύ καλό μηχανισμό άμυνας στην ξηρασία και για αυτό είναι

Διαβάστε περισσότερα

μελετά τις σχέσεις μεταξύ των οργανισμών και με το περιβάλλον τους

μελετά τις σχέσεις μεταξύ των οργανισμών και με το περιβάλλον τους Η ΕΠΙΣΤΗΜΗ ΤΗΣ ΟΙΚΟΛΟΓΙΑΣ μελετά τις σχέσεις μεταξύ των οργανισμών και με το περιβάλλον τους Οι οργανισμοί αλληλεπιδρούν με το περιβάλλον τους σε πολλά επίπεδα στα πλαίσια ενός οικοσυστήματος Οι φυσικές

Διαβάστε περισσότερα

Παραγωγική Ανθοκομία. Λίλιουμ. Εργαστήριο Παραγωγική Ανθοκομία. Γεώργιος Δημόκας. * Καθηγητής Εφαρμογών - Τ.Ε.Ι. Πελοποννήσου

Παραγωγική Ανθοκομία. Λίλιουμ. Εργαστήριο Παραγωγική Ανθοκομία. Γεώργιος Δημόκας. * Καθηγητής Εφαρμογών - Τ.Ε.Ι. Πελοποννήσου TEI Πελοποννήσου Εργαστήριο Παραγωγική Ανθοκομία Θέμα Παραγωγική Ανθοκομία Ποικιλίες Καλλιέργεια Απαιτήσεις Λίλιουμ Προβλήματα Ασθένειες Εχθροί Γεώργιος Δημόκας * Καθηγητής Εφαρμογών - Τ.Ε.Ι. Πελοποννήσου

Διαβάστε περισσότερα

ΕΔΑΦΟΚΛΙΜΑΤΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΚΑΙ ΑΜΠΕΛΟΣ

ΕΔΑΦΟΚΛΙΜΑΤΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΚΑΙ ΑΜΠΕΛΟΣ Page 1 ΕΔΑΦΟΚΛΙΜΑΤΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΚΑΙ ΑΜΠΕΛΟΣ ΠΑΝΤΕΛΑΚΗΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ Δρ. Γεωπόνος Εγγείων Βελτιώσεων, Εδαφολογίας και Γεωργικής Μηχανικής Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης ΤΕΙ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΚΑΙ

Διαβάστε περισσότερα

9/5/2015. Απαραίτητα θρεπτικά στοιχεία για τα φυτά

9/5/2015. Απαραίτητα θρεπτικά στοιχεία για τα φυτά Δηµοκρίτειο Πανεπιστήµιο Θράκης Τµήµα Αγροτικής Ανάπτυξης ΦΥΣΙΟΛΟΓΙΑ ΦΥΤΩΝ «Θρεπτικά στοιχεία» Θρεπτικές ουσίες Απαραίτητα θρεπτικά στοιχεία για την αύξηση των φυτών: Μακροστοιχεία: C, H, O, N, P, S, K,

Διαβάστε περισσότερα

Παραγωγική Ανθοκομία. Κυκλάμινο. Εργαστήριο Παραγωγική Ανθοκομία. Γεώργιος Δημόκας. * Καθηγητής Εφαρμογών - Τ.Ε.Ι. Πελοποννήσου

Παραγωγική Ανθοκομία. Κυκλάμινο. Εργαστήριο Παραγωγική Ανθοκομία. Γεώργιος Δημόκας. * Καθηγητής Εφαρμογών - Τ.Ε.Ι. Πελοποννήσου TEI Πελοποννήσου Εργαστήριο Παραγωγική Ανθοκομία Θέμα Παραγωγική Ανθοκομία Ποικιλίες Καλλιέργεια Απαιτήσεις Κυκλάμινο Προβλήματα Ασθένειες Εχθροί Γεώργιος Δημόκας * Καθηγητής Εφαρμογών - Τ.Ε.Ι. Πελοποννήσου

Διαβάστε περισσότερα

Εργασία για το μάθημα της Βιολογίας. Περίληψη πάνω στο κεφάλαιο 3 του σχολικού βιβλίου

Εργασία για το μάθημα της Βιολογίας. Περίληψη πάνω στο κεφάλαιο 3 του σχολικού βιβλίου Εργασία για το μάθημα της Βιολογίας Περίληψη πάνω στο κεφάλαιο 3 του σχολικού βιβλίου Στο 3 ο κεφάλαιο του βιβλίου η συγγραφική ομάδα πραγματεύεται την ενέργεια και την σχέση που έχει αυτή με τους οργανισμούς

Διαβάστε περισσότερα

Πόσο λίπασμα θα ρίξουμε;

Πόσο λίπασμα θα ρίξουμε; Θρέψη φυτού Θρέψη αζώτου: τον Χειμώνα όχι πρόσληψη Ν, Άνοιξη έως και άνθιση έδαφος ψυχρό και απαιτήσεις μηδαμινές άρα ελάχιστη πρόσληψη Ν, με εκβλάστηση μεγάλες απαιτήσεις από αποθηκευμένο Ν και από το

Διαβάστε περισσότερα