ΤΑΞΙΝΟΜΗΣΗ ΑΝΘΟΚΟΜΙΚΩΝ ΦΥΤΩΝ

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "ΤΑΞΙΝΟΜΗΣΗ ΑΝΘΟΚΟΜΙΚΩΝ ΦΥΤΩΝ"

Transcript

1 ΤΑΞΙΝΟΜΗΣΗ ΑΝΘΟΚΟΜΙΚΩΝ ΦΥΤΩΝ

2 ΔΙΕΘΝΗΣ ΚΩΔΙΚΑΣ ΒΟΤΑΝΙΚΗΣ Genus species L. ΟΝΟΜΑΤΟΛΟΓΙΑΣ Dianthus caryophyllus L. cv. Tanga

3 Ποικιλία: άθροισμα ατόμων, όμοιων προς τα κύρια χαρακτηριστικά τους, με διαφορές σε ορισμένα χαρακτηριστικά. Σειρά: άτομα από εγγενή αναπαραγωγή με ομοιόμορφη εμφάνιση και σταθερότητα χαρακτηριστικών που εξασφαλίζεται με επιλογή, σε σύγκριση με ένα πρότυπο. Κλώνος: ομάδα από ομοιόμορφα άτομα που προέρχονται από το ίδιο μητρικό φυτό με αγενή πολλαπλασιασμό. Πληθυσμός: περιλαμβάνει άτομα που πολλαπλασιάζονται εγγενώς και παρουσιάζουν γενετικές διαφορές. Υβρίδιο (F1): προέρχεται από διασταύρωση ποικιλιών ή σειρών που παρουσιάζουν το φαινόμενο της ετέρωσης ή ευφορίας των νόθων.

4 ΚΑΤΑΤΑΞΗ ΒΑΣΗ ΧΡΗΣΗΣ Ετήσια καλλωπιστικά: μονοετή ποώδη καλλωπιστικά, για μια περίοδο. Ανοιξιάτικα: σπέρνονται τ. Αυγούστου α. Οκτώβρη μεταφυτεύονται Οκτώβριο Δεκέμβριο ανθίζουν Χειμώνα και Άνοιξη. Καλοκαιρινά: σπέρνονται τ. Μαρτίου και Απρίλιο μεταφυτεύονται Μάιο και α. Ιουνίου ανθίζουν Ιούνιο - Νοέμβριο.

5 ΚΑΤΑΤΑΞΗ ΒΑΣΗ ΧΡΗΣΗΣ Πολυετή ποώδη. Βολβώδη Κονδυλώδη: Φέρουν υπόγεια αποθησαυριστικά όργανα με τα οποία πολλαπλασιάζονται. Ανοιξιάτικα ή χειμερινο-εαρινά: φυτεύονται Σεπτέμβρη Οκτώβρη και ανθίζουν Χειμώνα και Άνοιξη (τουλίπα, νάρκισσος, ανεμώνες, κρίνος, υάκινθος, φρέζια). Καλοκαιρινά ή θερινο-φθινοπωρινά: φυτεύονται Άνοιξη και ανθίζουν καλοκαίρι και φθινόπωρο (ντάλια, γλαδίολος, κάννα).

6 ΚΑΤΑΤΑΞΗ ΒΑΣΗ ΧΡΗΣΗΣ Αναρριχώμενα: Ποώδη ή ξυλώδη, ετήσια ή πολυετή, αναπτύσσονται γρήγορα και καλύπτουν επιφάνειες. Δέντρα και θάμνοι: Ξυλώδη φυτά με δενδρώδη ή θαμνώδη μορφή (διακρίνονται με βάση το σχήμα ή τις ιδιαίτερες ανάγκες τους). Φυτά εσωτερικών χώρων: Ποώδη ή ξυλώδη, συνήθως πολυετή (φυλλώδη, ανθοφόρα ή παχύφυτα).

7 ΚΑΤΑΤΑΞΗ ΒΑΣΗ ΧΡΗΣΗΣ Χλόες. Φυτά επιχειρηματικής ανθοκομίας. Άλλες κατηγορίες: φυτά για ειδική χρήση (βραχόκηπους, λίμνες κλπ).

8 ΠΑΡΑΓΟΝΤΕΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ 1. Θερμοκρασία 2. Φως 3. Υγρασία 4. Έδαφος

9 ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑ Αποφασιστικό ρόλο στις λειτουργίες Φωτοσύνθεσης Αναπνοής Διαπνοής Καθοριστικός ρόλος στην ανάπτυξη και άνθιση (και ποιότητα ανθέων). Απαραίτητη προϋπόθεση για την επιτυχή επιχειρηματική παραγωγή ανθοκομικών προϊόντων είναι η επιλογή περιοχών με ευνοϊκή θερμοκρασία ή με δυνατότητα ρύθμισής της.

10 ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑ Κάθε είδος φυτού έχει μια ελάχιστη βιολογική θερμοκρασία κάτω από την οποία καταστρέφεται. Επίσης υπάρχουν κατώτατα όρια θερμοκρασιών για κάθε φάση ανάπτυξης (σχηματισμού ανθοφόρων οργάνων, άνθιση, βλάστηση, γονιμοποίηση κλπ). Όπως υπάρχουν και ανώτατα όρια θερμοκρασιών για κάθε φάση ανάπτυξης. Τέλος για κάθε είδος υπάρχει η βέλτιστη θερμοκρασία ανάπτυξης.

11 ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑ 1. Θερμοκρασία νύκτας 2. Χαμηλές θερμοκρασίες 3. Υψηλές θερμοκρασίες 4. Θερμοκρασία εδάφους

12 ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑ 1. Θερμοκρασία νύκτας Αποτελεί τον περιοριστικό παράγοντα ανάπτυξης και ανθοφορίας. Γενικά επιδιώκεται να είναι 5-7 ο C χαμηλότερη από την ημερήσια θερμοκρασία για να περιορίζεται η κατανάλωση των οργανικών ουσιών που οφείλεται στην αναπνοή.

13 ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑ 2. Χαμηλές θερμοκρασίες >7 ο C. -1 ο C - -3 ο C προκαλείται πάγωμα του πλάσματος. Αύξηση διαπνοής, ξήρανση που προκύπτει από την αδυναμία αναπλήρωσης του διαπνεόμενου νερού Ακτινοβόληση θερμότητας τη νύκτα ζημιές από παγετό συμπύκνωση υδρατμών και προσβολές από παθογόνα Μείωση ρυθμούς αναπνοής δυνατότητα αποθήκευσης χωρίς νερό

14 ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑ 3. Υψηλές θερμοκρασίες <30 ο C (και οπωσδήποτε <35 ο C). Υψηλές θερμοκρασίες σε συνδυασμό με χαμηλή ατμοσφαιρική υγρασία προκαλούν ζημιές στα φύλλα λόγω έντονης διαπνοής (νεκρωτικές κηλίδες και νεκρώσεις στην περιφέρεια των φύλλων). Υψηλές θερμοκρασίες σε συνδυασμό με υψηλή ατμοσφαιρική υγρασία μπορεί να προκαλέσουν ζημιές από φυτοπαθογόνα.

15 ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑ 4. Θερμοκρασία εδάφους Επιδρά άμεσα στην απορρόφηση νερού και θρεπτικών στοιχείων από τις ρίζες. Σε χαμηλή Θ εδάφους, η ικανότητα του ρσ να απορροφά νερό είναι μειωμένη. Σε ημέρες με έντονη ηλιοφάνεια, αλλά χαμηλή Θ και χαμηλή εδαφική υγρασία παρατηρείται μάρανση των φυτών λόγω έντονης διαπνοής

16 ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑ 4. Θερμοκρασία εδάφους Χαμηλή εδαφική θερμοκρασία μείωση δραστηριότητας μικροοργανισμών εδάφους

17 ΕΠΙΔΡΑΣΗ ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑΣ ΣΤΟΝ ΠΟΛΛΑΠΛΑΣΙΑΣΜΟ Οι σπόροι των περισσότερων καλλωπιστικών φυτών φυτρώνουν σε σχετικά μεγάλο φάσμα θερμοκρασιών Γρηγορότεροι ρυθμοί σε υψηλές θερμοκρασίες. Μερικά είδη απαιτούν συγκεκριμένες θερμοκρασίες (πχ αντίρρινο: ο C) Για τα ριζωτήρια μοσχεύματα, το υπόστρωμα πρέπει να είναι σε Θ = 3-6 ο C υψηλότερη από του αέρα (περιορίζεται η διαπνοή και η αναπνοή, η απώλεια νερού και κατανάλωση οργανικής ύλης).

18 ΕΠΙΔΡΑΣΗ ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑΣ ΣΤΗΝ ΑΝΘΙΣΗ Η θερμοκρασία επιδρά άμεσα στην άνθιση και πιο συγκεκριμένα στο σχηματισμό των ανθικών καταβολών και την ανάπτυξη των ανθοφόρων οφθαλμών. Τα διάφορα είδη έχουν διαφορετικές απαιτήσεις.

19 ΦΩΣ Η σημασία των φωτός στην ανάπτυξη των φυτών είναι πολύ μεγάλη, επειδή ως γνωστό, αποτελεί τον κεντρικό ρόλο στην φωτοσύνθεση που είναι η κύρια λειτουργία για τη θρέψη τους. Η επίδραση του φωτός στα φυτά διακρίνεται ανάλογα με την ένταση, τη διάρκεια και την ποιότητά του.

20 ΕΝΤΑΣΗ ΦΩΤΟΣ Σε συνθήκες έντονου φωτισμού, τα φυτά παρουσιάζουν αυξημένα ποσά χλωροφύλλης που δείχνουν αυξημένη φωτοσυνθετική δραστηριότητα. Σε συνθήκες χαμηλού φωτισμού, τα φυτά παρουσιάζουν μειωμένα ποσά χλωροφύλλης, μεγαλύτερους μεσοκυττάριους χώρους στο σπογγώδες μεσόφυλλο και πιο υδαρή κατάσταση.

21 ΕΝΤΑΣΗ ΦΩΤΟΣ Τα περισσότερα φυτά απαιτούν υψηλές εντάσεις φωτισμού ( ftc) για την καλύτερη ανάπτυξή τους. Για το λόγο αυτό γίνεται προσπάθεια να εξασφαλίζεται ο καλύτερος δυνατός φωτισμός, εκτός από την περίπτωση φυτών που παρουσιάζουν ευαισθησία (φυτά εσωτερικών χώρων ftc). Σε βορειότερες χώρες που έχουν χαμηλές εντάσεις φωτισμού, παρέχεται συμπληρωματικός φωτισμός με ειδικούς λαμπτήρες (σημαντικός παράγοντας η εξισορρόπηση κόστους).

22 ΕΝΤΑΣΗ ΦΩΤΟΣ Τα φυτά που παρουσιάζουν ευαισθησία πρέπει να σκιάζονται, ώστε να δέχονται την κατάλληλη ένταση φωτός.

23 ΕΝΤΑΣΗ ΦΩΤΟΣ Φυτά απαιτητικά: τα περισσότερα ετήσια και πολυετή ποώδη, τα βολβώδη, οι κάκτοι κ.α. παχύφυτα και οι περισσότεροι ανθοφόροι θάμνοι. Διάχυτο φωτισμό απαιτούν τα τροπικής προέλευσης είδη. Ημισκιά απαιτούν μερικά φυτά με χρωματιστά φύλλα.

24 ΠΟΙΟΤΗΤΑ ΦΩΤΟΣ Η ποιότητα αναφέρεται στη σύσταση της ακτινοβολίας του φωτός, από άποψη μήκους κύματος. Η φωτεινή ακτινοβολία που απαιτούν τα φυτά ανήκει σχεδόν εξ ολοκλήρου στο ορατό φάσμα. Έτσι η ανάπτυξη των φυτών είναι άριστη όταν δέχονται ολόκληρο το φάσμα του ορατού φωτός.

25 ΠΟΙΟΤΗΤΑ ΦΩΤΟΣ Οι αντιδράσεις των φυτών στο φως (φωτοσύνθεση, φωτοπεριοδισμός, φωτοτροπισμός) βασίζονται σε φωτοχημικές αντιδράσεις που πραγματοποιούνται από εξειδικευμένα συμπλέγματα των χρωστικών ουσιών σε διάφορα μήκη κύματος. Φωτοσύνθεση: nm (κυανοϊώδες) κ nm (κόκκινο-πορτοκαλί) Φωτοπεριοδισμός: nm (κίτρινο-πορτοκαλί-κόκκινο) Φωτοτροπισμός: nm (ιώδες, μπλε)

26 ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΦΩΤΙΣΜΟΥ Φωτοπερίοδος: η διάρκεια που τα φυτά δέχονται φως. Φωτοπεριοδισμός: η αντίδραση των φυτών στη διάρκεια της φωτοπεριόδου. Ο φωτοπεριοδισμός επηρεάζει την άνθιση, τη ριζοβολία μοσχευμάτων, τη δραστηριότητα του καμβίου, τη βλάστηση ορισμένων ειδών σπόρων, την επιμήκυνση των βλαστών, τη φυσική φυλλόπτωση και την έκπτυξη νέων φύλλων.

27 ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΦΩΤΙΣΜΟΥ Ένα φυτό χαρακτηρίζεται ως μικρής ή μεγάλης ημέρας, αν η διάρκεια της φωτοπεριόδου που απαιτεί είναι μικρότερη ή μεγαλύτερη από ένα ορισμένο σημείο, διαφορετικό για κάθε είδος φυτού που ονομάζεται κριτική φωτοπερίοδος. Πχ τα χρυσάνθεμα είναι φυτά μικρής ημέρας και η κρίσιμη φωτοπερίοδος είναι 14,5 ώρες. Επίσης υπάρχουν φυτά ουδέτερα (τριανταφυλλιά, γαρυφαλλιά) και φυτά με ιδιομορφίες.

28 ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΦΩΤΙΣΜΟΥ Φυσικά για τον σχηματισμό των ανθικών καταβολών απαιτείται να πληρούνται και άλλες κατάλληλες συνθήκες. Η χρησιμότητα του φαινομένου του φωτοπεριοδισμού στην ανθοκομική πράξη έγκειται στη δυνατότητα πρωίμισης ή οψίμισης της ανθοφορίας.

29 ΥΓΡΑΣΙΑ Εδαφική Υγρασία Η διάθεση επαρκούς ποσότητας νερού στα φυτά, ολόκληρη την καλλιεργητική περίοδο είναι απαραίτητη προϋπόθεση για την καλή ανάπτυξη και την παραγωγή ανθέων υψηλής ποιότητας. Το νερό είναι απαραίτητο για τη φωτοσύνθεση και την αναπνοή.

30 ΥΓΡΑΣΙΑ Με επάρκεια νερού, τα κύτταρα βρίσκονται σε σπαργή και αναπτύσσονται κανονικά. Παράγονται μεγάλα φύλλα, βλαστοί και ανθικά στελέχη.

31 ΥΓΡΑΣΙΑ Αντίθετα η έλλειψη νερού προκαλεί μειωμένη βλάστηση, μικρά μεσογονάτια και καθυστέρηση της άνθισης. Ανεπαρκής εδαφική υγρασία σε κάποιο από τα κριτικά στάδια ανάπτυξης του φυτού είναι δυνατόν να προκαλέσει ανεπανόρθωτες ζημιές και μείωση της ποιότητας των παραγόμενων ανθέων.

32 ΥΓΡΑΣΙΑ Πολύ μεγάλη ποσότητα νερού στο έδαφος, προκαλεί ασφυξία και καταστροφή του ριζικού συστήματος, ως αποτέλεσμα της έλλειψης οξυγόνου.

33 ΥΓΡΑΣΙΑ Όλα τα φυτά εξασφαλίζουν το 40% της απαιτούμενης ποσότητας νερού από το ανώτερο ¼ του ριζικού τους συστήματος.

34 ΥΓΡΑΣΙΑ Έλλειψη νερού μπορεί να οφείλεται σε: Ανεπαρκή ποτίσματα κ χαμηλή εδαφική υγρασία Υψηλή συγκέντρωση αλάτων αυξημένη ωσμωτική πίεση παρεμπόδιση πρόσληψης νερού Υψηλές θερμοκρασίες και ρεύματα αέρος έντονη διαπνοή Χαμηλή θερμοκρασία εδάφους σε συνδυασμό με έντονη ηλιοφάνεια μετά από συννεφιά Παρουσία παθογόνων στο ριζικό σύστημα

35 ΥΓΡΑΣΙΑ Η συχνότητα και η ποσότητα ποτίσματος εξαρτώνται από το είδος και το στάδιο ανάπτυξης του φυτού, τον τύπο του εδάφους, την εποχή του έτους και τις ατμοσφαιρικές συνθήκες. Οι τρόποι ποτίσματος στις ανθοκομικές καλλιέργειες είναι διάφοροι, αλλά συνηθέστερος είναι το πότισμα με σταγόνες. Η ποιότητα του νερού άρδευσης πρέπει να υψηλή και αφορά στη σκληρότητα και την αλατότητα.

36 ΥΓΡΑΣΙΑ Η σκληρότητα εκφράζεται από την περιεκτικότητα του νερού σε άλατα, κυρίως ασβεστίου και μαγνησίου: Πολύ μαλακό Μαλακό Σχετικά μαλακό Σκληρό Πολύ σκληρό 0-50ppm ppm ppm ppm >300ppm (ακατάλληλο για ασβεστόφοβα φυτά όπως αζαλέα, γαρδένια, ορτανσία)

37 ΥΓΡΑΣΙΑ Η αλατότητα αναφέρεται στην περιεκτικότητα του νερού σε διαλυτά άλατα και υπολογίζεται με βάση την ηλεκτρική αγωγιμότητα: Εξαιρετικό 0-0,25 mhos x 10-3 Καλό 0,25-0,60 mhos x 10-3 Μέτριο 0,60-1,50 mhos x 10-3 Ακατάλληλο >1,50 mhos x 10-3 Ιδιαίτερη προσοχή χρειάζεται στον έλεγχο της ποιότητας του νερού για άρδευση αλατούχων εδαφών.

38 ΑΤΜΟΣΦΑΙΡΙΚΗ ΥΓΡΑΣΙΑ Η ατμοσφαιρική υγρασία εκφράζεται ως σχετική υγρασία που ορίζεται σαν το ποσοστό υδρατμών που περιέχει ο ατμοσφαιρικός αέρας σε σχέση με αυτό που θα περιείχε αν ήταν κορεσμένος σε υδρατμούς. Η σχετική υγρασία του αέρα έχει μέγιστη επίδραση στις λειτουργίες ανάπτυξης των φυτών και κυρίως στην διαπνοή, η οποία αυξάνεται καθώς η ατμοσφαιρική υγρασία μειώνεται.

39 ΑΤΜΟΣΦΑΙΡΙΚΗ ΥΓΡΑΣΙΑ Σχετική υγρασία 70-80% είναι κατάλληλη για τα περισσότερα είδη καλλωπιστικών. Τα φυλλώδη έως και 90%. Τα παχύφυτα προσαρμόζονται σε συνθήκες πολύ ξερής ατμόσφαιρας. Οι απαιτήσεις των φυτών σε ατμοσφαιρική υγρασία εξαρτόνται από το στάδιο ανάπτυξης. Η άνθιση και η καρποφορία συνήθως ευνοούνται από χαμηλή ΑΥ.

40 ΑΤΜΟΣΦΑΙΡΙΚΗ ΥΓΡΑΣΙΑ Πολύ υψηλή ΣΥ ευνοεί την ανάπτυξη μυκητολογικών ασθενειών, ενώ η πολύ χαμηλή μπορεί να προκαλέσει άλλες ζημιές στα φυτά, όπως πτώση ανθοφόρων οφθαλμών, φυλλόπτωση, περιφερειακή ξήρανση φύλλων και πετάλων κ.α. Ο έλεγχος της ατμοσφαιρικής υγρασίας σε εξωτερικές συνθήκες είναι πρακτικά αδύνατος. Στα θερμοκήπια μπορεί να ρυθμιστεί με αερισμό (για μείωση της ΑΥ) με ψεκασμούς με νερό ή υδρονέφωση ή σκίαση (για αύξηση της ΑΥ).

41 ΕΔΑΦΟΣ Παίζει καθοριστικό ρόλο στην επιτυχία κάθε καλλιέργειας.

42 ΕΔΑΦΟΣ Να περιέχει N, P, K σε αφομοιώσιμη μορφή καθώς και τα απαραίτητα ιχνοστοιχεία (Mg, Fe, Ca, Zn κλπ). Να έχει υδατοϊκανότητα, ώστε να συγκρατεί την απαιτούμενη υγρασία, αλλά να μην έχει υψηλή στάθμη υπόγειου νερού. Να έχει αρκετό πορώδες ώστε να αερίζεται ικανοποιητικά. Να έχει καλή δομή (σύσταση). Να είναι πλούσιο σε οργανική ύλη. Να έχει κατάλληλη οξύτητα. Να είναι πλούσιο σε ωφέλιμους μικροοργανισμούς.

43

44

45

46

47

48

49

50

51

52

53

54

55 Η Ζωική Kόπρος (ή Κοπριά) = μίγμα που προκύπτει από: στρωμνή ζώων + υπολείμματα τροφής + περιττώματα Ενσωμάτωση στο έδαφος Ζύμωση από διάφορους μικροοργανισμούς Μετατροπή σε χούμο.

56 Η Ζωική Kόπρος Έχει μεγάλη θρεπτική αξία για τα φυτά Αποτελεί την κύρια πηγή οργανικής λίπανσης και Βελτιώνει τις φυσικοχημικές ιδιότητες του εδάφους. Η εξεύρεσή της είναι δύσκολη.

57 Η Ζωική Kόπρος Η περιεκτικότητά της σε θρεπτικά στοιχεία εξαρτάται : Από τον τρόπο διατήρησής της και Από τον χρόνο διατήρησής της. Η περιεκτικότητά της σε θρεπτικά ποικίλει ανάλογα με: Το είδος και την ηλικία του ζώου Την σύνθεση της ζωοτροφής Το είδος της στρωμνής. Κατά μέσον όρο περιέχει 0,4-0,8% Ν, 0,2-0,5% Ρ 2 Ο 5 και 0,2-0,4% Κ 2 Ο.

58 Η Ζωική Kόπρος Συστήνεται η εφαρμογή κόπρου από βοοειδή, πρόβατα και άλογα. Η κόπρος των χοίρων και του ανθρώπου ΔΕΝ θεωρείται κατάλληλη. Η κόπρος των πουλερικών ΔΕΝ συνιστάται (υφίσταται άμεση ζύμωση απώλεια αζώτου υπό μορφή αμμωνίας). Μπορεί να χρησιμοποιηθεί μόνο αν αποξηρανθεί αμέσως.

59 Η Ζωική Kόπρος Καλή διατροφή ζώων Καλή ποιότητα κόπρου Ζωοτροφές πλούσιες σε πρωτεΐνες δίνουν προϊόν καλής ποιότητας και γρήγορης αποσύνθεσης όταν δεν χρησιμοποιούνται πλήρως από τα ζώα και αποβάλλονται μερικώς. Ζωοτροφές πλούσιες σε υδατάνθρακες δίνουν προϊόν κατώτερης ποιότητας και αργής αποσύνθεσης.

60 Η Στρωμνή Χρησιμοποιούνται κυρίως άχυρα ή άλλα φυτικά υπολείμματα και τύρφη. Βοηθά στη δημιουργία άνετου περιβάλλοντος για τα ζώα. Βοηθά στην απορρόφηση των υγρών αποβλήτων τους, των οποίων δεσμεύει τα θρεπτικά συστατικά. Είναι απαραίτητη γιατί περιέχει μεγάλες ποσότητες άνθρακα που απαιτείται για τη δραστηριοποίηση των αποσυνθετικών μικροοργανισμών.

61 ΠΡΟΣΟΧΗ!! Η ΚΟΠΡΟΣ ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΗΘΕΙ ΝΩΠΗ γιατί κατά τη διάρκεια της ζύμωσης εκλύονται φυτοτοξικές ουσίες. Χρησιμοποιείται αφού υποστεί τη διαδικασία της ζύμωσης (κν. χώνεμα) και χουμοποιηθεί.

62 Απαιτούμενη ποσότητα κόπρου Κάθε στρέμμα απαιτεί ετησίως 2-5 τόννους κόπρου Ετήσιος όγκος κόπρου βοοειδών = Β ζώου x 30. για τα άλογα x 15 και για τα αιγοπρόβατα x 23. Στις τιμές προστίθεται και ποσότητα στρωμνής 3-5 Kg/ημέρα για βοοειδή και άλογα και 0,2-0,3 Kg/ημέρα για αιγοπρόβατα.

63 Διατήρηση κόπρου Μέχρι να ολοκληρωθεί η ζύμωση πρέπει να περιορίζονται οι απώλειες σε θρεπτικά στοιχεία. Απαιτείται καθημερινή αποκομιδή ό το χώρο διαβίωσης των ζώων και μεταφορά σε ειδικό χώρο που έχει κατασκευασθεί για το σκοπό αυτό (κοπροσωρός).

64 Διατήρηση κόπρου Πρέπει να είναι σκιερός και προφυλαγμένος από ανέμους. Κατασκευάζεται συνήθως σε τσιμεντένιο δάπεδο με ελαφρά κλίση προς το εσωτερικό όπου υπάρχει μικρό αυλάκι με σχάρα για να απομακρύνονται εύκολα τα υγρά απόβλητα. Η έκταση του δαπέδου είναι ανάλογη της απαιτούμενης ποσότητας κόπρου (περίπου 3m 2 / βοοειδές / 5 μήνες).

65 Διατήρηση κόπρου Οι εναποθέσεις της κόπρου στον κοπροσωρό γίνονται κατά στρώσεις καθημερινά. Προσέχουμε ώστε στο ίδιο σημείο να τοποθετείται νέα στρώση μετά την πάροδο 5 ημερών. Η ζύμωση ολοκληρώνεται μετά από 5-10 μήνες, ανάλογα με τις κλιματικές συνθήκες. Η κόπρος πρέπει να έχει υφή χώματος, σκούρου χρώματος, και τα επί μέρους υλικά της να μην ξεχωρίζουν.

66 Επεμβάσεις κατά τη ζύμωση Κατά τη διάρκεια της ζύμωσης της κόπρου πρέπει: να ρυθμίζεται η υγρασία και ο αερισμός ή να προστίθενται υλικά που περιορίζουν τις απώλειες θρεπτικών.

67 Επεμβάσεις κατά τη ζύμωση Όταv περιέχει πολύ άχυρο ξεραίνεται γρήγορα χρειάζεται προσεκτικό βρέξιμο (εξασφάλιση απαραίτητης υγρασίας, χωρίς την εκροή πολλών υγρών δημιουργία αναερόβιων συνθηκών και καθυστέρηση της ζύμωσης.

68 Επεμβάσεις κατά τη ζύμωση Αν η θερμοκρασία υπερβεί τους ο C ο κοπροσωρός πρέπει να συμπιεσθεί Σε χαμηλή θερμοκρασία να περιορισθεί η αερόβια ζύμωση να αποφευχθούν οι απώλειες αμμωνίας. ο κοπροσωρός αναποδογυρίζεται ή ανασηκώνεται με ειδικά εργαλεία να αυξηθεί ο αερισμός και η αερόβια ζύμωση. Η έλλειψη αερισμού γίνεται αντιληπτή από την ανυπόφορη δυσοσμία.

69 Επεμβάσεις κατά τη ζύμωση Κατά τη ζύμωση μπορεί να συμβούν απώλειες σε άζωτο που οφείλονται στο σχηματισμό ανθρακικού αμμωνίου (NH 4 ) 2 CO 3 από την ουρία και άλλες αζωτούχες ουσίες με τη δράση βακτηρίων του γένους Micrococcus. Το ανθρακικό αμμώνιο είναι ευδιάλυτο και διασπάται σε αμμωνία (ΝΗ 3 ): (NH 4 ) 2 CO 3 2ΝΗ 3 + CO 2 + Η 2 Ο Η αμμωνία διαφεύγει εύκολα ως αέριο στην ατμόσφαιρα και το ανθρακικό αμμώνιο μπορεί να διαφύγει όταν ο κοπροσωρός είναι εκτεθειμένος στη βροχή.

70 Επεμβάσεις κατά τη ζύμωση Για τη συγκράτηση των απωλειών αζώτου, προστίθεται γύψος (CaSO 4 ) (δεσμεύει την NH 3 σε (NH 4 ) 2 SO 4 ) ή μπετονίτης (2-3Kg / m 3 ) ή αργιλλώδες χώμα (1-3%) ή σκόνη από ξυλοκάρβουνο.

71

72 6.

73

74

75 Φυτόχωμα Είναι υποκατάστατο της φυσικής κόπρου. Παρασκευάζεται από μίγμα φυτικών υπολειμμάτων και νεκρών ζωικών ιστών, στα οποία προστίθεται λίγη χωνεμένη κοπριά και υφίστανται ζύμωση ανάλογη με τη xoυμoπoίηση.

76 Υλικά Παρασκευής Φυτοχώματος Xωνεμένη κόπρος ("μαγιά" εμπλουτισμού με μικροοργανισμούς για ταχεία ζύμωση) Φυτικά υπολείμματα (φύλλα, θρυμματισμένα κλαριά (<2cm), αγριόχoρτα, κομμένη χλόη κ.α.) Υπολείuματα κουζίνας (φρούτων, λαχανικών, καφέ, τσαγιού κ.α.) Υλικά ζωικής προέλευσης (αποξηραμένο αίμα, οστεάλευρα, ιχθυάλευρα, τσόφλια αυγών, φτερά πουλερικών κ.α.) Διάφορα ορυκτά (σκόνες ασβεστολιθικών πετρωμάτων (ασβεστόλιθος, δολομίτης), λάβα ηφαιστείων, αργιλλώδες χώμα)

77 Υλικά Παρασκευής Φυτοχώματος!!! Απαγορεύεται η προσθήκη λιπών, ελαίων, κρεάτων, καμένου φαγητού, πλαστικών, γυαλιών και μετάλλων!!!

78 Διαδικασία Παραγωγής Φυτοχώματος Ο συνδυασμός των οργανικών αποβλήτων και η μετατροπή του σωρού σε θρεπτικό χούμο γίνεται κάτω από ελεγχόμενες συνθήκες. Αναλογία άνθρακα/αζώτου (C/N): Ιδανική σχέση C/N για την ανάπτυξη των αποσυνθετικών μικροοργανισμών είναι : 1, ενώ στο τελικό προϊόν 10-20:1. Σ(C:N) = Π1Σ1 +Π2Σ2 +.+ ΠiΣi Π1+Π2+. + Πi (παράρτημα 1)

79 Διαδικασία Παραγωγής Φυτοχώματος Σε ειδικές κατασκευές που εξασφαλίζουν τις κατάλληλες συνθήκες θερμοκρασίας, αερισμού και υγρασίας Ανάλογα με το μέγεθος της βιοκαλλιέργειας και τις απαιτήσεις της. Για μικρές μονάδες φτιάχνονται σιλό από τούβλα, ξύλα, συρμάτινα πλέγματα κ.λ.π. Για μεγαλύτερες μονάδες σε χώρο με ελαφρά κλίση, σε σκιερό μέρος, σε βάθος 20-25cm, πλάτος 2m και μήκος όσο χρειάζεται.

80

81 Διαδικασία Παραγωγής Φυτοχώματος Ο πάτος επιστρώνεται με μικρά κλαριά για να δημιουργηθεί κανάλι αερισμού Aκολουθούν βασικά υλικά (άχυρο, χωνεμένη κοπριά κ.λ.π.) Tέλος τα φυτικά, ζωικά υπολείμματα. Ο σωρός μπορεί να φτάσει έως το 1-1,50m Σκεπάζεται με 5-10cm αργιλώδες χώμα και 20cm ξερά χόρτα.

82 Διαδικασία Παραγωγής Φυτοχώματος Aν ο σωρός είναι ξερός καταβρέχεται. Αν Θ > 60 ο C, ανοίγεται, βρέχεται και προστίθεται ποσότητα χώματος. Αν < 45 ο C, εμπλουτίζεται με κοπριά ή ραντίζεται στο εσωτερικό με ζαχαρόνερο ( g ζάχαρη g μαγιά αρτοποιίας / 10lit χλιαρό νερό). Αν αναδύονται δυσάρεστες οσμές σημαίνει ότι επικρατoύν αναερόβιες ζυμώσεις και χρειάζεται αερισμό.

83

84 Αντίδραση εδάφους (ph) Το ph (potential Hydrogen ions) του εδάφους είναι μονάδα μέτρησης της οξύτητας ή αλκαλικότητας του εδάφους. Επηρεάζει την ισορροπία των θρεπτικών στοιχείων και τη δημιουργία συνθηκών τοξικότητας. Επιδρά στην διαλυτότητα των στοιχείων και στην απελευθέρωση και αφομοιωσιμότητά τους από τα φυτά. Επίσης επηρεάζει τη δραστηριότητα των μικροοργανισμών του εδάφους.

85 Αντίδραση εδάφους (ph) Πολλά φυτά και άλλοι οργανισμοί που ζουν στο έδαφος έχουν προτίμηση σε αλκαλικό ή όξινο ph. Γνωρίζοντας το ph του εδάφους, μπορούμε να επιλέξουμε τα φυτά που έχουν περισσότερες πιθανότητες να ευδοκιμήσουν σε αυτό. Επίσης, πολλές ασθένειες που πλήττουν τα φυτά, έχουν τη τάση να ευημερούν σε εδάφη με συγκεκριμένες τιμές ph. Η τιμή του ph του εδάφους, μαρτυρά το είδος των θρεπτικών συστατικών πο υπάρχουν στο έδαφος.

86 Κατηγορίες φυτών Η πλειοψηφία των φυτών προτιμά να αναπτύσσεται σε έδαφος που είναι ουδέτερο (ph = 7) ή ελαφρά όξινο (ph < 7).

87 Κατηγορίες εδαφών Ενδεικτικά αναφέρονται: Πολύ όξινα (ph μικρότερο από 5,4) Μέτρια όξινα (ph μεταξύ 5,5 και 5,9) Ελαφρώς όξινα (ph μεταξύ 6,0 και 6,9) Αλκαλικά (7.1-8)

88 Οξύφιλα φυτά Υψηλή ανάγκη σε σίδηρο. Αζαλέα (3,8-4,2) Γαρδένια (3,8-4,2) Καμέλια (3,8-4,2) Φτέρες (4,2-4,6) Φούξια (5,2-5,8) Γλοξίνια (5,8-6,6) Ορτανσία (5,8-6,6) Πολύ όξινα εδάφη Μέτρια όξινα εδάφη Ελαφρώς όξινα εδάφη

89 Ουδέτερα φυτά Τα περισσότερα είδη. Πχ. Τριανταφυλλιά (6,6-7,0) Τουλίπα (6,5-7,0) Νάρκισσος (6,5-7,5) Νεραγκούλα (6,5-7,5) Γλαδίολος (7-7,5) Γαρυφαλιά (7-7,5) Ανεμώνη (7-7,5) Χρυσάνθεμο (7-7,5)

90 Βασεόφιλα φυτά Αγαπούν τα αλκαλικά ph. Πχ. Μοσχομπίζελο (7,5-8,0) Κισσός (7,5-7,8) Ψευδόκισσος (7,8-8,8)

91 Όξινα εδάφη Ως όξινα εδάφη θεωρούνται εκείνα που έχουν γενικά ph<6,5 (6,9). Σύμφωνα με τον FAO τα όξινα εδάφη κατατάσσονται στις εξής κατηγορίες Μερικώς όξινα με ph 6,5-5,5 Εντόνως όξινα με ph 5,5-3,5 Τα εδάφη αυτά έχουν χαμηλή εναλλακτική ικανότητα (CEC) και μικρό ποσοστό κορεσμού με βάσεις. Από κλιματολογική άποψη τα όξινα εδάφη απαντούν στις τροπικές, υποτροπικές και ηπειρωτικές περιοχές.

92 Γένεση των όξινων εδαφών Τα όξινα εδάφη σχηματίζονται, όπως όλα τα λοιπά εδάφη, υπό την επίδραση των παραγόντων του κλίματος, του τοπογραφικού ανάγλυφου, της βλάστησης, του μητρικού υλικού και του χρόνου. Στις ηπειρωτικές περιοχές τα όξινα εδάφη δημιουργούνται κυρίως στις ορεινές περιοχές, λόγω υψηλών βροχοπτώσεων που επικρατούν.

93 Γένεση των όξινων εδαφών Δημιουργούνται κάτω από ανθρωπογενείς επιδράσεις, π.χ. κατά τη μακροχρόνια εφαρμογή οξινοποιών λιπασμάτων (θειική αμμωνία, ουρία, κλπ.) Όσον αφορά την επίδραση του κλίματος, τα όξινα εδάφη έχουν ιδιαίτερη έντονη παρουσία κάτω από τροπικές συνθήκες, ενώ τα όξινα θειικά εδάφη (acid sulfate soils) γεννώνται στις χαμηλές παράκτιες ελώδεις περιοχές.

94 Προβληματικότητα όξινων εδαφών Τα προβλήματα που δημιουργούνται στα φυτά οφείλονται στη μειωμένη διαθεσιμότητα των θρεπτικών στοιχείων και στην αυξημένη διαλυτότητα του Al, η οποία σε οξείς περιπτώσεις δρα τοξικά σε βάρος των φυτών.

95 Προβληματικότητα όξινων εδαφών Το πρόβλημα της τοξικότητας του Al δεν εμφανίζεται βέβαια με την ίδια ένταση σ όλες τις κατηγορίες των όξινων εδαφών. Ιδιαίτερα τοξικό είναι το αργίλιο στα όξινα θειικά εδάφη που βρίσκονται κυρίως στις τροπικές περιοχές που χαρακτηρίζονται από την παρουσία θειικού ορίζοντα. Κατά τη στράγγιση των εδαφών αυτών παράγεται θειικό οξύ λόγω της οξείδωσης του θείου (S).

96 Διαθεσιμότητα θρεπτικών στα όξινα εδάφη Το χαμηλό ph έχει δυσμενείς επιπτώσεις κυρίως στο P, ο οποίος δεσμεύεται ως αδιάλυτος φωσφορικός σίδηρος, ενώ για τα ιχνοστοίχεια Zn, Fe, Mn, το διαθέσιμο επίπεδο τους αυξάνει σημαντικά με τη μείωση του ph, λόγω αύξησης της διαλυτότητας τους.

97 Διαθεσιμότητα θρεπτικών στα όξινα εδάφη Αντίθετα, υπό όξινες συνθήκες μειώνεται σημαντικά η διαθεσιμότητα του Mo, καθώς επίσης και των βάσεων Ca, Mg & K λόγω του κορεσμού του εδαφοσυμπλόκου με ιόντα Η + και της εν συνεχεία έκπλυσης των βάσεων.

98 Δυσμενείς επιδράσεις όξινων εδαφών Άλλη συνέπεια του χαμηλού ph είναι οι αποικοδομητικές επιδράσεις στη δομή του εδάφους. Ο κορεσμός του εδαφοσυμπλόκου με Η + και η εν συνεπεία απομάκρυνση των βάσεων, επιδρά δυσμενώς στη δομή του εδάφους. Συνεπώς αποικοδομείται η συσσωμάτωση του εδάφους και αποδιοργανώνεται η δομή του. Το Ca 2+ που αποτελεί παράγοντα συσσωμάτωσης και η απομάκρυνσή του από το έδαφος, συνεπάγονται την καταστροφή της δομής.

99 Δυσμενείς επιδράσεις των όξινων εδαφών Τέλος, αυξημένη περιεκτικότητα ιόντων Η + στο εδαφοδιάλυμα, δρα δυσμενώς στην ανάπτυξη του ριζικού συστήματος των φυτών, γεγονός που επιδρά ανασταλτικά στην ανάπτυξη του υπέργειου τμήματος και σε βάρος της γεωργικής παραγωγής, τόσο ποσοτικής όσο και ποιοτικής.

100 Τα όξινα εδάφη της Ελλάδος Περίπου το 15% των ελληνικών εδαφών έχουν όξινο ph. Τα όξινα εδάφη απαντούν στις ορεινές (υψόμετρο>1000m), στις ημιορεινές (υψόμετρο < m) και πεδινές περιοχές. Οι παράγοντες που ευνοούν τη δημιουργία τους είναι τα όξινα μητρικά υλικά, τα οποία αποτελούνται από γνεύσιους, γρανίτες, μαρμαρυγιακούς σχιστόλιθους και από τους φυλλίτες. Σε ορισμένες περιπτώσεις τα όξινα εδάφη δημιουργούνται και σε ασβεστόλιθους καθώς και σε βασικά πετρώματα π.χ. λεκανοπέδιο Ιωαννίνων.

101 Τα όξινα εδάφη της Ελλάδος Η ύπαρξη όξινων εδαφών στις ορεινές περιοχές της χώρας, πέρα από την παρουσία όξινων πετρωμάτων, οφείλεται και στις υψηλές βροχοπτώσεις, καθώς και στο μικρό ρυθμό εξάτμισης. Οι συνθήκες αυτές ευνοούν την έκπλυση των βάσεων και τελικά οδηγούν στην οξίνιση του εδάφους. Τα όξινα ορεινά και ημειορινά εδάφη από άποψη μηχανικής σύστασης είναι ως επί το πλείστον ελαφράς μηχανικής σύστασης (SL έως LS), γεγονός που ευνοεί την έκπλυση.

102 Τα όξινα εδάφη της Ελλάδος Όσον αφορά τα εδάφη των χαμηλών λοφωδών περιοχών, παρά τις χαμηλές βροχοπτώσεις που επικρατούν στις υπόψη περιοχές, εν τούτοις πολλά από τα εδάφη τους έχουν ph<5,5 δηλ. είναι όξινα. Το γεγονός αυτό οφείλεται: Στην επί μακρόν χρόνο χρήση οξινοποιών αζωτούχων λιπασμάτων (θειική αμμωνία κ.λ.π.) Στην εφαρμογή υψηλών δόσεων αζώτου Στην μονοκαλλιέργεια με σιτάρι, που εφαρμόζεται εδώ και πολλά χρόνια Το ph των όξινων ελληνικών εδαφών κυμαίνεται από 5,5-4,8 και ενίοτε μπορεί να είναι 4,3-4,4.

103 Προσδιορισμός της ενεργούς οξύτητας των εδαφών Οι μέθοδοι που εφαρμόζονται είναι: α) χρωματομετρικές (χρήση κατάλληλων χρωστικών ουσιών ή δεικτών των οποίων το χρώμα αλλάζει ανάλογα με το ph) β) ηλεκτρομετρικές (χρήση ph μέτρων) Παράγοντες που επηρεάζουν την τιμή του ph: Ο τύπος των ανόργανων και οργανικών συστατικών του εδάφους Η επιλογή του εκχυλιστικού μέσου (νερό, KCl 1N, 0.01 M CaCl 2 ) Η αναλογία εδάφους/νερού Η συγκέντρωση των υδατοδιαλυτών αλάτων Η παρουσία CO 2 στο έδαφος Η ευαισθησία του οργάνου

104 Βελτίωση όξινων εδαφών Για τη βελτίωση του ph των εδαφών με ισχυρή όξινη αντίδραση, όπως ο ασβέστης, ο δολομίτης, η ασβεστόπετρα και το μάρμαρο.

105 Βελτίωση του ph των εδαφών ph: Ορίζεται ως ο αρνητικός δεκαδικός λογάριθμος της συγκέντωσης των ιόντων Η + στο εδαφικό διάλυμα ph=-log 10 [H + ] Ενεργός οξύτητα: Η ποσότητα των ιόντων Η + στο εδαφικό διάλυμα και θεωρείται μέτρο έντασης για την εκτίμηση της οξύτητας ή της αλκαλικότητας των εδαφών. Γιατί είναι απαραίτητη η γνώση της τιμή του ph των εδαφών; Για τη λήψη της σωστής ποσότητας εδαφοβελτιωτικού (ανθρακικού ασβεστίου) που θα πρέπει να προστεθεί σε ένα όξινο έδαφος προκειμένου να βελτιωθεί.

106 Βελτίωση του ph των εδαφών Η συγκέντρωση των ιόντων Η + στη στερεή φάση εξαρτώνται: Από το βαθμό αποσάρθρωσης των εδαφών Από το είδος του μητρικού υλικού Από την περιεκτικότητα των εδαφών σε άργιλλο και οργανική ουσία Διαφορά στην ποσότητα ανθρακικού ασβεστίου που απαιτείται σε εδάφη με διαφορετική δομή Αμμώδες έδαφος με μικρή περιεκτικότητα σε οργανική ουσία (μικρή εναλλακτική ικανότητα) ph=4 Απαιτεί 100 kg ανθρακικού ασβεστίου για να αυξηθεί η τιμή του ph στο 6.5 Αργιλώδες έδαφος με μεγάλη περιεκτικότητα σε οργανική ουσία (μεγάλη εναλλακτική ικανότητα) ph=4 Απαιτεί 2500 kg ανθρακικού ασβεστίου για να αυξηθεί η τιμή του ph στο 6.5

107 Βελτίωση εδαφών με υψηλό ph Για τη μείωση του ph του εδάφους, προστίθενται μεγάλες ποσότητες οργανικών ουσιών που παράγουν οργανικά οξέα (τύρφη και διάφορα φυτοχώματα, π.χ. ερεικόχωμα).

108 Βελτίωση εδαφών ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Τα διάφορα λιπάσματα μπορεί να επηρεάσουν την τιμή ph του εδάφους, γι αυτό πρέπει να γίνεται κατάλληλη επιλογή λιπάσματος ανάλογα με τον τύπο του εδάφους.

109 ΛΙΠΑΝΣΗ Οι ανάγκες των φυτών σε λίπανση καθορίζονται από: Το είδος του φυτού Το στάδιο ανάπτυξης Την εποχή Τη γονιμότητα του εδάφους/μέσου Τον τρόπο καλλιέργειας Τη γενική εμφάνιση/κατάσταση των φυτών.

110 ΣΥΝΘΕΣΗ ΑΤΜΟΣΦΑΙΡΑΣ Το οξυγόνο και το διοξείδιο του άνθρακα είναι τα βασικά συστατικά του αέρα που είναι απαραίτητα για τη φωτοσύνθεση και την αναπνοή. Άλλες ουσίες που περιέχονται στον αέρα μπορεί να είναι βλαπτικές (αιθυλένιο, μονοξείδιο, αμμωνία, παρασιτοκτόνα κ.α.)

111 ΟΞΥΓΟΝΟ Το οξυγόνο και το διοξείδιο του άνθρακα είναι τα βασικά συστατικά του αέρα που είναι απαραίτητα για τη φωτοσύνθεση και την αναπνοή. Άλλες ουσίες που περιέχονται στον αέρα μπορεί να είναι βλαπτικές (αιθυλένιο, μονοξείδιο, αμμωνία, παρασιτοκτόνα κ.α.)

112 ΟΞΥΓΟΝΟ Δεν ξεχνάμε τη σημασία του οξυγόνου για τις ρίζες των φυτών.

113 ΔΙΟΞΕΙΔΙΟ ΤΟΥ ΑΝΘΡΑΚΑ Αύξηση της περιεκτικότητας του αέρα σε CO2, έχει συνέπεια την αύξηση του ρυθμού φωτοσύνθεσης και την αύξηση της παραγωγής (μείωση του χρόνου ανάπτυξης).

114 ΑΙΘΥΛΕΝΙΟ Είναι μια ορμόνη ωρίμανσης, αλλά η συγκέντρωσή του μπορεί να αυξηθεί σε επιζήμια επίπεδα λόγω έκκλισής του από τραυματισμένους φυτικούς ιστούς, κομμένα άνθη, κλιμακτηριακούς καρπούς ή την ατελή καύση υδρογοναθράκων.

115 ΑΚΕΤΥΛΕΝΙΟ - ΒΟΥΤΥΛΕΝΙΟ Ακόρεστοι υδρογονάθρακες που μπορεί να προκαλέσουν ζημιές σε υψηλές συγκεντρώσεις.

116 ΑΜΜΩΝΙΑ Προέρχεται από την αποσύνθεση αζύμωτης κοπριάς και μπορεί να προκαλέσει φυλλόπτωση.

117 ΑΤΜΟΙ ΦΑΙΝΟΛΗΣ και άλλων φαινολικών παραγώγων. Χρησιμοποιούνται συχνά για την προστασία των ξύλων στο σκελετό των θερμοκηπίων από προσβολές εντόμων/ασθενειών, αλλά είναι τοξικά για τα φυτά.

118 ΦΥΤΟΦΑΡΜΑΚΑ - ΖΙΖΑΝΙΟΚΤΟΝΑ

119 ΡΥΘΜΙΣΤΙΚΕΣ ΟΥΣΙΕΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ Α. που προάγουν τη βλάστηση και τη ριζοβολία Β. που αναστέλλουν τη βλάστηση Γ. για το κλάδεμα ή την κορυφολόγηση Δ. που παράγουν αιθυλένιο

120 ΡΥΘΜΙΣΤΙΚΕΣ ΟΥΣΙΕΣ που προάγουν τη βλάστηση και τη ριζοβολία Αυξίνες: ευνοούν την βλάστηση σε μήκος και τη ριζοβολία, χρησιμοποιούνται για τη ριζοβολία μοσχευμάτων και την αραίωση οφθαλμών (ΙΑΑ, ΙΒA, ΝΑΑ). Κυτοκινίνες: προωθούν την κυτταροδιαίρεση, χρησιμοποιούνται στην ιστοκαλλιέργεια. Προάγουν τον αριθμό και την αύξηση των πλάγιων οφθαλμών και την άνθιση ανθοκομικών φυτών. Γιββερελλίνες: ευνοούν την βλάστηση σε μήκος αλλά εμποδίζουν τη ριζοβολία μοσχευμάτων.

121 ΡΥΘΜΙΣΤΙΚΕΣ ΟΥΣΙΕΣ που αναστέλλουν τη βλάστηση Επιβραδύνουν το ρυθμό κυτταροδιαίρεσης των επάκριων μεριστωματικών ιστών. Χρησιμοποιείται σε διακοσμητικά φυτά, πολλά από τα οποία παρουσιάζουν και πλουσιότερη άνθιση. Χλωριούχος χλωροχολίνη: περιορίζει το ύψοςκαι δίνει έντονο πράσινο χρώμα. Ancymidol: προκαλεί ανάσχεση της βλάστησης. Alar: μείωση ύψους, ισχυροποίηση στελεχών, βαθύτερος χρωματισμός. Phosphon: περιορίζει την ανάπτυξη πολλών ανθοκομικών ειδών.

122 ΡΥΘΜΙΣΤΙΚΕΣ ΟΥΣΙΕΣ για το κλάδεμα ή την κορυφολόγηση Το ναφθαλένιο και άλλες συγγενείς τους ενώσεις, όταν ψεκάζονται στα φυτά, καταστρέφουν τους πλάγιους οφθαλμούς πετυχαίνοντας το «ξεμπουμπούκιασμα». Εφαρμόζεται σε διάφορα καλλωπιστικά για να μειώσει τα απαιτούμενα κλαδέματα. Χρειάζεται προσοχή γιατί μπορεί να προκαλέσει ζημιές.

123 ΡΥΘΜΙΣΤΙΚΕΣ ΟΥΣΙΕΣ που παράγουν αιθυλένιο Ethephon: διασπάται αργά απελευθερώνοντας αιθυλένιο.

Ανθοκομία (Εργαστήριο)

Ανθοκομία (Εργαστήριο) Ανθοκομία (Εργαστήριο) Α. Λιόπα-Τσακαλίδη ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΔΥΤΙΚΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΣΧΟΛΗ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΓΕΩΠΟΝΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΤΕΧΝΟΛΟΓΩΝ ΓΕΩΠΟΝΩΝ 1 ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ 4 Πολλαπλασιασμός ανθοκομικών φυτών 2 Στα θερμοκήπια

Διαβάστε περισσότερα

ΧΗΜΙΚΕΣ ΙΔΙΟΤΗΤΕΣ ΤΩΝ ΕΔΑΦΩΝ

ΧΗΜΙΚΕΣ ΙΔΙΟΤΗΤΕΣ ΤΩΝ ΕΔΑΦΩΝ Εδαφικά κολλοειδή Ανόργανα ορυκτά (άργιλος) ή οργανική ουσία (χούμος) με διάμετρο μικρότερη από 0,001 mm ή 1μ ανήκουν στα κολλοειδή. Ηάργιλος(

Διαβάστε περισσότερα

ΒΙΟΛΟΓΙΚΕΣ ΙΔΙΟΤΗΤΕΣ ΤΩΝ ΔΑΣΙΚΩΝ

ΒΙΟΛΟΓΙΚΕΣ ΙΔΙΟΤΗΤΕΣ ΤΩΝ ΔΑΣΙΚΩΝ ΒΙΟΛΟΓΙΚΕΣ ΙΔΙΟΤΗΤΕΣ ΤΩΝ ΔΑΣΙΚΩΝ ΕΔΑΦΩΝ Οργανική ουσία Αποτελείται από πολύπλοκες ενώσεις οι οποίες παράγονται από τα υπολείμματα των φυτικών και ζωικών οργανισμών, με την επίδραση βιολογικών, χημικών

Διαβάστε περισσότερα

ΓΕΝΙΚΗΣ ΧΡΗΣΗΣ Advance mix 1. ΓΙΑ ΦΥΤΑ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΥ ΧΩΡΟΥ Advance mix 2

ΓΕΝΙΚΗΣ ΧΡΗΣΗΣ Advance mix 1. ΓΙΑ ΦΥΤΑ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΥ ΧΩΡΟΥ Advance mix 2 Η Εταιρεία Η Plants Βase είναι μια εταιρεία νεοσύστατη που εμπορεύεται φυτοχώματα και κομπόστ - εδαφοβελτιωτικά. Διαθέτει ευρεία και πάμπληθη γκάμα προϊόντων δικών της, ενώ παράλληλα με την άγαστη συνεργασία

Διαβάστε περισσότερα

ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑΣ ΑΝΘΟΚΟΜΙΚΩΝ ΦΥΤΩΝ

ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑΣ ΑΝΘΟΚΟΜΙΚΩΝ ΦΥΤΩΝ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑΣ ΑΝΘΟΚΟΜΙΚΩΝ ΦΥΤΩΝ Α. ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ ΣΤΗΝ ΥΠΑΙΘΡΟ Η επιτυχία μιας ανθοκομικής καλλιέργειας στην ύπαιθρο εξασφαλίζεται όταν οι συνθήκες είναι οι κατάλληλες για ένα συγκεκριμένο είδος.

Διαβάστε περισσότερα

ΒΙΟΛΟΓΙΚΟΙ ΜΗΧΑΝΙΣΜΟΙ ΥΠΟΒΑΘΜΙΣΗΣ ΤΡΟΦΙΜΩΝ - 2

ΒΙΟΛΟΓΙΚΟΙ ΜΗΧΑΝΙΣΜΟΙ ΥΠΟΒΑΘΜΙΣΗΣ ΤΡΟΦΙΜΩΝ - 2 31-7-14 ΒΙΟΛΟΓΙΚΟΙ ΜΗΧΑΝΙΣΜΟΙ ΥΠΟΒΑΘΜΙΣΗΣ ΤΡΟΦΙΜΩΝ - 2 Στο σχήμα 1 του άρθρου που δημοσιεύσαμε την προηγούμενη φορά φαίνεται η καθοριστικός ρόλος των μικροοργανισμών για την ύπαρξη της ζωής, αφού χωρίς

Διαβάστε περισσότερα

ΟΡΓΑΝΙΚΑ ΛΙΠΑΣΜΑΤΑ - ΝΡ. Humus Vita Stallatico Super

ΟΡΓΑΝΙΚΑ ΛΙΠΑΣΜΑΤΑ - ΝΡ. Humus Vita Stallatico Super ΟΡΓΑΝΙΚΑ ΛΙΠΑΣΜΑΤΑ - ΝΡ Humus Vita Stallatico Super ΟΡΓΑΝΙΚΟ ΛΙΠΑΣΜΑ ΝΡ O χούμος προέρχεται αποκλειστικά από την ανάμειξη εκλεκτής κοπριάς (βοοειδών και πουλερικών) αφού υποστεί μία διαδικασία ζύμωσης

Διαβάστε περισσότερα

Τα οφέλη χρήσης του Νιτρικού Καλίου έναντι του Χλωριούχου Καλίου και του Θειικού Καλίου

Τα οφέλη χρήσης του Νιτρικού Καλίου έναντι του Χλωριούχου Καλίου και του Θειικού Καλίου Τα οφέλη χρήσης του Νιτρικού Καλίου έναντι του Χλωριούχου Καλίου και του Θειικού Καλίου Τα οφέλη του καλίου, γενικά Προάγει την φωτοσύνθεση Επιταχύνει την μεταφορά των προϊόντων μεταβολισμού Ενισχύει την

Διαβάστε περισσότερα

Συντάχθηκε απο τον/την E-GEOPONOI.GR Πέμπτη, 07 Αύγουστος 2008 11:30 - Τελευταία Ενημέρωση Σάββατο, 14 Νοέμβριος 2009 14:34

Συντάχθηκε απο τον/την E-GEOPONOI.GR Πέμπτη, 07 Αύγουστος 2008 11:30 - Τελευταία Ενημέρωση Σάββατο, 14 Νοέμβριος 2009 14:34 Φυσικά λιπάσματα Τα κύρια θρεπτικά συστατικά των φυτών Τρεις είναι οι θρεπτικές ουσίες που απαιτούνται από τα φυτά σε πολύ μεγαλύτερες ποσότητες από τα άλλα στοιχεία. Είναι το άζωτο(n), ο φώσφορος(p) και

Διαβάστε περισσότερα

Αποσάθρωση. Κεφάλαιο 2 ο. ΣΧΗΜΑΤΙΣΜΟΣ ΕΔΑΦΩΝ

Αποσάθρωση. Κεφάλαιο 2 ο. ΣΧΗΜΑΤΙΣΜΟΣ ΕΔΑΦΩΝ Κεφάλαιο 2 ο. ΣΧΗΜΑΤΙΣΜΟΣ ΕΔΑΦΩΝ Αποσάθρωση Ονομάζουμε τις μεταβολές στο μέγεθος, σχήμα και την εσωτερική δομή και χημική σύσταση τις οποίες δέχεται η στερεά φάση του εδάφους με την επίδραση των παραγόντων

Διαβάστε περισσότερα

ΤΕΙ Καβάλας, Τμήμα Δασοπονίας και Διαχείρισης Φυσικού Περιβάλλοντος Εργαστήριο Εδαφολογίας. Υπεύθυνη Εργαστηρίου: Δρ Μάρθα Λαζαρίδου Αθανασιάδου

ΤΕΙ Καβάλας, Τμήμα Δασοπονίας και Διαχείρισης Φυσικού Περιβάλλοντος Εργαστήριο Εδαφολογίας. Υπεύθυνη Εργαστηρίου: Δρ Μάρθα Λαζαρίδου Αθανασιάδου Για την κανονική ανάπτυξη των φυτών είναι απαραίτητα ορισμένα θρεπτικά στοιχεία, τα οποία προσλαμβάνονται είτε από το έδαφος είτε από την ατμόσφαιρα. Τα μακροστοιχεία είναι: C,H, O,N, P, K, Ca, Mg, S Ιχνοστοιχεία

Διαβάστε περισσότερα

Η λίπανση των φυτών στα θερμοκήπια

Η λίπανση των φυτών στα θερμοκήπια Η λίπανση των φυτών στα θερμοκήπια Χημικές ιδιότητες εδάφους Περιεκτικότητα σε θρεπτικά στοιχεία Ικανότητα ανταλλαγής κατιόντων Οξύτητα εδάφους (ph) Περιεκτικότητα σε θρεπτικά στοιχεία Ολική περιεκτικότητα

Διαβάστε περισσότερα

ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ ΕΔΑΦΟΛΟΓΙΑΣ

ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ ΕΔΑΦΟΛΟΓΙΑΣ ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ ΕΔΑΦΟΛΟΓΙΑΣ Κεφάλαιο 1 ο ΟΡΥΚΤΟΛΟΓΙΚΗ ΣΥΣΤΑΣΗ ΕΔΑΦΟΥΣ 1. Κυριότερες ιδιότητες της αργίλου 2. Ποια είναι τα ποιο κοινά ορυκτά της αργίλου. Ποιο θεωρείτε σημαντικότερο. 3. Κατατάξτε τα

Διαβάστε περισσότερα

ΓΕΩΡΓΙΑ ΑΚΡΙΒΕΙΑΣ ΛΙΠΑΝΣΗ ΚΑΛΛΕΙΕΡΓΕΙΩΝ

ΓΕΩΡΓΙΑ ΑΚΡΙΒΕΙΑΣ ΛΙΠΑΝΣΗ ΚΑΛΛΕΙΕΡΓΕΙΩΝ ΓΕΩΡΓΙΑ ΑΚΡΙΒΕΙΑΣ ΛΙΠΑΝΣΗ ΚΑΛΛΕΙΕΡΓΕΙΩΝ ΠΡΟΣ ΙΟΡΙΣΜΟΣ ΤΩΝ ΑΝΑΓΚΩΝ ΤΩΝ ΦΥΤΩΝ ΣΕ ΘΡΕΠΤΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΧΡΙΣΤΟΣ ΤΣΑΝΤΗΛΑΣ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΧΑΡΤΟΓΡΑΦΗΣΗΣ ΚΑΙ ΤΑΞΙΝΟΜΗΣΗΣ ΕΔΑΦΩΝ Web: http://www.ismc.gr/ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΚΠΑΙ

Διαβάστε περισσότερα

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΝΩΤΕΡΗΣ ΚΑΙ ΑΝΩΤΑΤΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ ΠΑΓΚΥΠΡΙΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ 2015

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΝΩΤΕΡΗΣ ΚΑΙ ΑΝΩΤΑΤΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ ΠΑΓΚΥΠΡΙΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ 2015 ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΝΩΤΕΡΗΣ ΚΑΙ ΑΝΩΤΑΤΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ ΠΑΓΚΥΠΡΙΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ 2015 ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ (Ι) ΠΡΑΚΤΙΚΗΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ Μάθημα: Εισαγωγή στη Γεωργία Λαχανοκομία

Διαβάστε περισσότερα

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΝΩΤΕΡΗΣ ΚΑΙ ΑΝΩΤΑΤΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ ΠΑΓΚΥΠΡΙΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ 2008

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΝΩΤΕΡΗΣ ΚΑΙ ΑΝΩΤΑΤΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ ΠΑΓΚΥΠΡΙΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ 2008 ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΝΩΤΕΡΗΣ ΚΑΙ ΑΝΩΤΑΤΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ ΠΑΓΚΥΠΡΙΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ 2008 ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ (IΙ) ΠΡΑΚΤΙΚΗΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ Μάθημα: Ανθοκομία - Κηποτεχνία ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ

Διαβάστε περισσότερα

Η υγρασία του εδάφους επηρεάζει τους οικολογικούς παράγοντες:

Η υγρασία του εδάφους επηρεάζει τους οικολογικούς παράγοντες: Η υγρασία του εδάφους επηρεάζει τους οικολογικούς παράγοντες: Θερμοκρασία αερισμό, δραστηριότητα των μικροοργανισμών, πρόσληψη των θρεπτικών στοιχείων συγκέντρωση των τοξικών ουσιών. Η έλλειψη υγρασίας

Διαβάστε περισσότερα

Ρύπανση Υδάτων και Εδαφών

Ρύπανση Υδάτων και Εδαφών Ρύπανση Υδάτων και Εδαφών Ενότητα 3η: Φυσικοχημικές και μηχανικές ιδιότητες εδαφών Τσικριτζής Λάζαρος Τμήμα Μηχανικών Περιβάλλοντος και Μηχανικών Αντιρρύπανσης Άδειες Χρήσης Το παρόν εκπαιδευτικό υλικό

Διαβάστε περισσότερα

) η οποία απελευθερώνεται στην ατμόσφαιρα και ένα ποσοστό σε αμμωνιακά ιόντα (NH + ). Αυτή η διαδικασία

) η οποία απελευθερώνεται στην ατμόσφαιρα και ένα ποσοστό σε αμμωνιακά ιόντα (NH + ). Αυτή η διαδικασία Ιδιότητες και αποτελέσματα UTEC 46 = Ο ΕΠΙΤΥΧΗΜΕΝΟΣ ΤΥΠΟΣ ΓΙΑ ΥΨΗΛΕΣ ΑΠΟΔΟΣΕΙΣ Η Ουρία είναι ένα από τα πιο ευρέως διαδεδομένα αζωτούχα λιπάσματα, συνδυάζοντας τις υψηλές λιπαντικές μονάδες και την ευκολία

Διαβάστε περισσότερα

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΝΩΤΕΡΗΣ ΚΑΙ ΑΝΩΤΑΤΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ ΠΑΓΚΥΠΡΙΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ 2014

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΝΩΤΕΡΗΣ ΚΑΙ ΑΝΩΤΑΤΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ ΠΑΓΚΥΠΡΙΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ 2014 ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΝΩΤΕΡΗΣ ΚΑΙ ΑΝΩΤΑΤΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ ΠΑΓΚΥΠΡΙΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ 2014 ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ (ΙΙ) ΠΡΑΚΤΙΚΗΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ Μάθημα: Ανθοκομία - Κηποτεχνία Ημερομηνία

Διαβάστε περισσότερα

Απώλειες των βιταμινών κατά την επεξεργασία των τροφίμων

Απώλειες των βιταμινών κατά την επεξεργασία των τροφίμων Απώλειες των βιταμινών κατά την επεξεργασία των τροφίμων Αποφλοίωση και καθαρισμός Πολλά φυτικά προϊόντα π.χ, μήλα, πατάτες χρειάζονται αποφλοίωση ή καθαρισμό μερικών τμημάτων τους πριν από την κατεργασία.

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΑ ΦΡΟΝΤΙΣΤΗΡΙΑ ΚΟΛΛΙΝΤΖΑ

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΑ ΦΡΟΝΤΙΣΤΗΡΙΑ ΚΟΛΛΙΝΤΖΑ Κ Kάνιγγος ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΑ ΦΡΟΝΤΙΣΤΗΡΙΑ ΚΟΛΛΙΝΤΖΑ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΑ ΦΡΟΝΤΙΣΤΗΡΙΑ ΟΛΛΙΝΤΖΑ 10, (5ος όροφ. Τηλ: 210-3300296-7. www.kollintzas.gr OΙΚΟΛΟΓΙΑ 1. Όσο το ποσό της ενέργειας: α) μειώνεται προς τα ανώτερα

Διαβάστε περισσότερα

ΣΥΚΙΑ ΣΥΚΙΑ - ΠΕΤΡΟΣ ΡΟΥΣΣΟΣ

ΣΥΚΙΑ ΣΥΚΙΑ - ΠΕΤΡΟΣ ΡΟΥΣΣΟΣ ΣΥΚΙΑ Καταγωγή: Ν. Αραβία Βοτανική ταξινόµηση: Οικ.: Moraceae FicuscaricaL. Βοτανικοί Χαρακτήρες Θηλυκοδίοικο (αρρενοσυκιά-µόνοικο, ηµεροσυκιά θηλυκά άνθη) Φυλλοβόλο Μέτριο έως µεγάλο µέγεθος, µαλακό ξύλο

Διαβάστε περισσότερα

H ΑΝΑΛΥΣΗ ΕΔΑΦΟΥΣ ΚΑΙ Η ΦΥΛΛΟΔΙΑΓΝΩΣΤΙΚΗ ΩΣ ΕΡΓΑΛΕΙΟ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΑΜΟΡΦΩΣΗ ΠΡΟΤΑΣΗΣ ΛΙΠΑΝΣΗΣ ΤΗΣ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΗΣ ΤΟΜΑΤΑΣ ΧΡΙΣΤΟΣ ΤΣΑΝΤΗΛΑΣ

H ΑΝΑΛΥΣΗ ΕΔΑΦΟΥΣ ΚΑΙ Η ΦΥΛΛΟΔΙΑΓΝΩΣΤΙΚΗ ΩΣ ΕΡΓΑΛΕΙΟ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΑΜΟΡΦΩΣΗ ΠΡΟΤΑΣΗΣ ΛΙΠΑΝΣΗΣ ΤΗΣ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΗΣ ΤΟΜΑΤΑΣ ΧΡΙΣΤΟΣ ΤΣΑΝΤΗΛΑΣ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΧΑΡΤΟΓΡΑΦΗΣΗΣ ΚΑΙ ΤΑΞΙΝΟΜΗΣΗΣ ΕΔΑΦΩΝ H ΑΝΑΛΥΣΗ ΕΔΑΦΟΥΣ ΚΑΙ Η ΦΥΛΛΟΔΙΑΓΝΩΣΤΙΚΗ ΩΣ ΕΡΓΑΛΕΙΟ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΑΜΟΡΦΩΣΗ ΠΡΟΤΑΣΗΣ ΛΙΠΑΝΣΗΣ ΤΗΣ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΗΣ ΤΟΜΑΤΑΣ ΧΡΙΣΤΟΣ ΤΣΑΝΤΗΛΑΣ ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ

Διαβάστε περισσότερα

6 CO 2 + 6H 2 O C 6 Η 12 O 6 + 6 O2

6 CO 2 + 6H 2 O C 6 Η 12 O 6 + 6 O2 78 ΠΑΡΑΓΩΓΙΚΟΤΗΤΑ ΥΔΑΤΙΝΩΝ ΟΙΚΟΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ ΦΥΤΙΚΟΙ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΙ (μακροφύκη φυτοπλαγκτόν) ΠΡΩΤΟΓΕΝΕΙΣ ΠAΡΑΓΩΓΟΙ ( μετατρέπουν ανόργανα συστατικά σε οργανικές ενώσεις ) φωτοσύνθεση 6 CO 2 + 6H 2 O C 6 Η 12

Διαβάστε περισσότερα

ΦΥΣΙΚΟΧΗΜΙΚΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ ΤΟΥ ΝΕΡΟΥ

ΦΥΣΙΚΟΧΗΜΙΚΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ ΤΟΥ ΝΕΡΟΥ ΦΥΣΙΚΟΧΗΜΙΚΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ ΤΟΥ ΝΕΡΟΥ Η ΡΟΗ ΤΟΥ ΝΕΡΟΥ Η ροή του νερού μεταξύ των άλλων καθορίζει τη ζωή και τις λειτουργίες των έμβιων οργανισμών στο ποτάμι. Διαμορφώνει το σχήμα του σώματός τους, τους

Διαβάστε περισσότερα

Αναπαραγωγή Ευκαλύπτων Γιαννάκης Βαρνάβα Μελισσοκόμος

Αναπαραγωγή Ευκαλύπτων Γιαννάκης Βαρνάβα Μελισσοκόμος Αναπαραγωγή Ευκαλύπτων Γιαννάκης Βαρνάβα Μελισσοκόμος Το παρόν άρθρο το θεωρώ συνέχεια των προηγούμενων άρθρων σχετικά με τους ευκαλύπτους και μετά από πολλές ερωτήσεις φίλων μελισσοκόμων σχετικά με την

Διαβάστε περισσότερα

Θρυμματισμός Κομποστοποίηση προϊόντων κλαδέματος

Θρυμματισμός Κομποστοποίηση προϊόντων κλαδέματος Θρυμματισμός Κομποστοποίηση προϊόντων κλαδέματος Εισηγητής: Γιάννης Λιοντήρης, Γεωπόνος - MSc Περιβάλλοντος, Διευθυντής Γεωτεχνικών Υπηρεσιών Δήμου Καλαμάτας Στόχοι της συνάντησης Δεν θα εξετάσουμε όλους

Διαβάστε περισσότερα

ΕΔΑΦΟΣ ΕΝΕΡΓΗΤΙΚΗ ΣΥΣΤΑΣΗ. Άργιλος Οργανική ουσία Ενεργοί μικροοργανισμοί. Προκαλούν δομή (μικρά μεγάλα συνενωμένα συσσωματώματα)

ΕΔΑΦΟΣ ΕΝΕΡΓΗΤΙΚΗ ΣΥΣΤΑΣΗ. Άργιλος Οργανική ουσία Ενεργοί μικροοργανισμοί. Προκαλούν δομή (μικρά μεγάλα συνενωμένα συσσωματώματα) ΕΔΑΦΟΣ ΕΝΕΡΓΗΤΙΚΗ ΣΥΣΤΑΣΗ Άργιλος Οργανική ουσία Ενεργοί μικροοργανισμοί. Προκαλούν δομή (μικρά μεγάλα συνενωμένα συσσωματώματα) Α. Η άργιλος (ηλεκτρικό φορτίο) συγκρατεί κατιόντα (+) και τα ανταλλάσει

Διαβάστε περισσότερα

All from a Single Source

All from a Single Source All from a Single Source Το PeKacid TM είναι μια νέα, καινοτόμος λύση για τον φώσφορο σε ασβεστούχα εδάφη και νερά με μεγάλη σκληρότητα. Στερεό φωσφορικό οξύ σε σάκους Μονοκρυσταλλικό, με χαμηλό ph (2.2)

Διαβάστε περισσότερα

Λίπανση Κηπευτικών Καλλιεργειών

Λίπανση Κηπευτικών Καλλιεργειών Λίπανση Κηπευτικών Καλλιεργειών Βασική λίπανση Η βασική λίπανση διενεργείται κατά το στάδιο της προετοιµασίας του εδάφους και πριν την εγκατάσταση των φυτών σε αυτό. Οι ποσότητες των λιπασµάτων καθορίζονται

Διαβάστε περισσότερα

Βιολογικά προϊόντα κήπου. του γκαζόν

Βιολογικά προϊόντα κήπου. του γκαζόν Δωρεάν Δωρεάν συμβουλές συμβουλές Βιολογικά προϊόντα κήπου Το σύστημα περιποίησης του γκαζόν Ο χλοοτάπητας το "πράσινο σαλόνι"! Το μυστικό......κρύβεται σε ένα σύστημα περιποίησης γκαζόν που καλύπτει τις

Διαβάστε περισσότερα

Ποιοτικά Χαρακτηριστικά Λυµάτων

Ποιοτικά Χαρακτηριστικά Λυµάτων Ποιοτικά Χαρακτηριστικά Λυµάτων µπορούν να καταταχθούν σε τρεις κατηγορίες: Φυσικά Χηµικά Βιολογικά. Πολλές από τις παραµέτρους που ανήκουν στις κατηγορίες αυτές αλληλεξαρτώνται π.χ. η θερµοκρασία που

Διαβάστε περισσότερα

ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΤΩΝ ΘΡΕΠΤΙΚΩΝ ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΕΡΙΟΡΙΣΜΟ ΕΚΠΟΜΠΩΝ ΑΕΡΙΩΝ ΘΕΡΜΟΚΗΠΙΩΝ

ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΤΩΝ ΘΡΕΠΤΙΚΩΝ ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΕΡΙΟΡΙΣΜΟ ΕΚΠΟΜΠΩΝ ΑΕΡΙΩΝ ΘΕΡΜΟΚΗΠΙΩΝ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΤΩΝ ΘΡΕΠΤΙΚΩΝ ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΕΡΙΟΡΙΣΜΟ ΕΚΠΟΜΠΩΝ ΑΕΡΙΩΝ ΘΕΡΜΟΚΗΠΙΩΝ Το «φαινόμενο του θερμοκηπίου» αποτελεί τεράστιο θέμα, γιατί το αναμενόμενο αποτέλεσμα είναι η αλλαγή των κλιματικών συνθηκών, που

Διαβάστε περισσότερα

Εργασία Βιολογίας 3.1 ΕΝΕΡΓΕΙΑ ΚΑΙ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΙ ΜΕΤΑΒΟΛΙΣΜΟΣ

Εργασία Βιολογίας 3.1 ΕΝΕΡΓΕΙΑ ΚΑΙ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΙ ΜΕΤΑΒΟΛΙΣΜΟΣ Εργασία Βιολογίας Καθηγητής: Πιτσιλαδής Β. Μαθητής: Μ. Νεκτάριος Τάξη: Β'2 Υλικό: Κεφάλαιο 3 3.1 ΕΝΕΡΓΕΙΑ ΚΑΙ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΙ ΜΕΤΑΒΟΛΙΣΜΟΣ Την ενέργεια και τα υλικά που οι οργανισμοί εξασφαλίζουν από το περιβάλλον

Διαβάστε περισσότερα

4. ΑΝΘΡΑΚΑΣ. Επιμέλεια παρουσίασης Παναγιώτης Αθανασόπουλος Δρ - Χημικός

4. ΑΝΘΡΑΚΑΣ. Επιμέλεια παρουσίασης Παναγιώτης Αθανασόπουλος Δρ - Χημικός 4. ΑΝΘΡΑΚΑΣ Επιμέλεια παρουσίασης Παναγιώτης Αθανασόπουλος Δρ - Χημικός Σκοπός του μαθήματος: Να εντοπίζουμε τη θέση του άνθρακα στον περιοδικό πίνακα. Να ταξινομούμε τα διάφορα είδη άνθρακα σε φυσικούς

Διαβάστε περισσότερα

Ισορροπία στη σύσταση αέριων συστατικών

Ισορροπία στη σύσταση αέριων συστατικών Ισορροπία στη σύσταση αέριων συστατικών Για κάθε αέριο υπάρχουν μηχανισμοί παραγωγής και καταστροφής Ρυθμός μεταβολής ενός αερίου = ρυθμός παραγωγής ρυθμός καταστροφής Όταν: ρυθμός παραγωγής = ρυθμός καταστροφής

Διαβάστε περισσότερα

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΝΩΤΕΡΗΣ ΚΑΙ ΑΝΩΤΑΤΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ ΠΑΓΚΥΠΡΙΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ 2015

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΝΩΤΕΡΗΣ ΚΑΙ ΑΝΩΤΑΤΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ ΠΑΓΚΥΠΡΙΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ 2015 ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΝΩΤΕΡΗΣ ΚΑΙ ΑΝΩΤΑΤΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ ΠΑΓΚΥΠΡΙΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ 2015 ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ (ΙΙ) ΠΡΑΚΤΙΚΗΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ Μάθημα: Ανθοκομία - Κηποτεχνία Ημερομηνία

Διαβάστε περισσότερα

Είναι: µίγµα αέριων υδρογονανθράκων µε κύριο συστατικό το µεθάνιο, CH 4 (µέχρι και 90%)

Είναι: µίγµα αέριων υδρογονανθράκων µε κύριο συστατικό το µεθάνιο, CH 4 (µέχρι και 90%) Φυσικό αέριο Βιοαέριο Αλκάνια ΦΥΣΙΚΟ ΑΕΡΙΟ Είναι: µίγµα αέριων υδρογονανθράκων µε κύριο συστατικό το µεθάνιο, CH 4 (µέχρι και 90%) Χρησιµοποιείται ως: Καύσιµο Πρώτη ύλη στην πετροχηµική βιοµηχανία Πλεονεκτήµατα

Διαβάστε περισσότερα

2. Τι ονομάζομε μετεωρολογικά φαινόμενα, μετεωρολογικά στοιχεία, κλιματολογικά στοιχεία αναφέρατε παραδείγματα.

2. Τι ονομάζομε μετεωρολογικά φαινόμενα, μετεωρολογικά στοιχεία, κλιματολογικά στοιχεία αναφέρατε παραδείγματα. ΘΕΜΑΤΑ ΜΕΤΕΩΡΟΛΟΓΙΑΣ-ΚΛΙΜΑΤΟΛΟΓΙΑΣ 1. Διευκρινίστε τις έννοιες «καιρός» και «κλίμα» 2. Τι ονομάζομε μετεωρολογικά φαινόμενα, μετεωρολογικά στοιχεία, κλιματολογικά στοιχεία αναφέρατε παραδείγματα. 3. Ποιοι

Διαβάστε περισσότερα

ΑΣΚΗΣΕΙΣ. Τίτλοι ερευνών Διατύπωση υπόθεσης Ανεξάρτητη, εξαρτημένη και ελεγχόμενες μεταβλητές.

ΑΣΚΗΣΕΙΣ. Τίτλοι ερευνών Διατύπωση υπόθεσης Ανεξάρτητη, εξαρτημένη και ελεγχόμενες μεταβλητές. Άσκηση1: ΑΣΚΗΣΕΙΣ Τίτλοι ερευνών Διατύπωση υπόθεσης Ανεξάρτητη, εξαρτημένη και ελεγχόμενες μεταβλητές. Στις παρακάτω προτάσεις υπογραμμίστε με μια γραμμή την ανεξάρτητη και με δύο την εξαρτημένη μεταβλητή:

Διαβάστε περισσότερα

ΤΕΙ Καβάλας, Τμήμα Δασοπονίας και Διαχείρισης Φυσικού Περιβάλλοντος Μάθημα Μετεωρολογίας-Κλιματολογίας Υπεύθυνη : Δρ Μάρθα Λαζαρίδου Αθανασιάδου

ΤΕΙ Καβάλας, Τμήμα Δασοπονίας και Διαχείρισης Φυσικού Περιβάλλοντος Μάθημα Μετεωρολογίας-Κλιματολογίας Υπεύθυνη : Δρ Μάρθα Λαζαρίδου Αθανασιάδου ΑΤΜΟΣΦΑΙΡΑ ΤΕΙ Καβάλας, Τμήμα Δασοπονίας και Διαχείρισης Φυσικού Περιβάλλοντος Μάθημα Μετεωρολογίας-Κλιματολογίας Υπεύθυνη : Δρ Μάρθα Λαζαρίδου Αθανασιάδου 1. ΑΤΜΟΣΦΑΙΡΑ Ατμόσφαιρα είναι το αεριώδες περίβλημα

Διαβάστε περισσότερα

ΔΙΔΑΚΤΕΑ ΥΛΗ ΧΗΜΕΙΑΣ Β ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ 2015-16

ΔΙΔΑΚΤΕΑ ΥΛΗ ΧΗΜΕΙΑΣ Β ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ 2015-16 ΔΙΔΑΚΤΕΑ ΥΛΗ ΧΗΜΕΙΑΣ Β ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ 205-6 ΔΕΙΚΤΕΣ ΕΠΙΤΥΧΙΑΣ Οι μαθητές και οι μαθήτριες θα πρέπει να είναι σε θέση: ΔΕΙΚΤΕΣ ΕΠΑΡΚΕΙΑΣ Διδ. περ. Σύνολο διδ.περ.. Η συμβολή της Χημείας στην εξέλιξη του πολιτισμού

Διαβάστε περισσότερα

Κυρούδη Λαμπρινή. Η επίδραση του φωτός στην ανάπτυξη των φυτών

Κυρούδη Λαμπρινή. Η επίδραση του φωτός στην ανάπτυξη των φυτών Κυρούδη Λαμπρινή Η επίδραση του φωτός στην ανάπτυξη των φυτών ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΟΣ Η έρευνα αυτή διαπραγματεύεται, θέλοντας να εξηγήσει τα εξής θέματα:- Ο ρόλος του φωτός στην ανάπτυξη των φυτών-

Διαβάστε περισσότερα

ΣΥΚΙΑ. Γραμματικός Διονύσιος, Γεωπόνος, Msc Τμήμα Αμπέλου & Ξ. Κ. Δ/νση ΠΑΠ Δενδροκηπευτικής

ΣΥΚΙΑ. Γραμματικός Διονύσιος, Γεωπόνος, Msc Τμήμα Αμπέλου & Ξ. Κ. Δ/νση ΠΑΠ Δενδροκηπευτικής ΣΥΚΙΑ Γραμματικός Διονύσιος, Γεωπόνος, Msc Τμήμα Αμπέλου & Ξ. Κ. Δ/νση ΠΑΠ Δενδροκηπευτικής ΒΟΤΑΝΙΚΟΙ ΧΑΡΑΚΤΗΡΕΣ Τάξη των Αγγειόσπερμων Δικότυλων φυτών. Οικογένεια Moraceae, γένος Ficus, είδος Carica.

Διαβάστε περισσότερα

Ανθοκομία (Εργαστήριο) Α. Λιόπα-Τσακαλίδη ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΔΥΤΙΚΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ

Ανθοκομία (Εργαστήριο) Α. Λιόπα-Τσακαλίδη ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΔΥΤΙΚΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ Ανθοκομία (Εργαστήριο) Α. Λιόπα-Τσακαλίδη ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΔΥΤΙΚΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ 1 ΣΧΟΛΗ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΓΕΩΠΟΝΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΤΕΧΝΟΛΟΓΩΝ ΓΕΩΠΟΝΩΝ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ 9 2 Ανάλογα με τον χρόνο εφαρμογής της, η λίπανση

Διαβάστε περισσότερα

Η συμβολή του Καλίου στην ανάπτυξη των φυτών

Η συμβολή του Καλίου στην ανάπτυξη των φυτών Η συμβολή του Καλίου στην ανάπτυξη των φυτών 1. Τα φυτά δεσμεύουν την ηλιακή ενέργεια E H 2 O CO 2 χλωροφύλλη σάκχαρα Ηηλιακήενέργεια μετατρέπεται σε χημική ενέργεια μέσω της φωτοσύνθεσης. Αν και όλα τα

Διαβάστε περισσότερα

ΕΡΓΑΣΙΑ ΣΤΗ ΒΙΟΛΟΓΙΑ

ΕΡΓΑΣΙΑ ΣΤΗ ΒΙΟΛΟΓΙΑ ΕΡΓΑΣΙΑ ΣΤΗ ΒΙΟΛΟΓΙΑ ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: Κ. ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΤΜΗΜΑ:Β 1 ΚΕΦΑΛΑΙΟ 3.1 ΕΝΕΡΓΕΙΑ ΚΑΙ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΙ Είναι γνωστό πως οποιοσδήποτε οργανισμός, για να λειτουργήσει χρειάζεται ενέργεια. Η ενέργεια αυτή βρίσκεται

Διαβάστε περισσότερα

Καλλιεργητικέςφροντίδεςενός λαχανόκηπου

Καλλιεργητικέςφροντίδεςενός λαχανόκηπου Καλλιεργητικέςφροντίδεςενός λαχανόκηπου Απότηνστιγμήπουοάνθρωποςαπέκτησε μόνιμη κατοικία άρχισε την κατοικιδιοποίηση τωνζώωνκαιτωνφυτών. Τα πρώτα καλλιεργούμενα φυτά προήλθαν πιθανώς τυχαία από σπόρους

Διαβάστε περισσότερα

Ολοκληρωμένη Περιβαλλοντική Διαχείριση Κτηνοτροφικών Αποβλήτων «Αναλύσεις κτηνοτροφικών αποβλήτων σε κτηνοτροφικές μονάδες του Δήμου Αραδίππου»

Ολοκληρωμένη Περιβαλλοντική Διαχείριση Κτηνοτροφικών Αποβλήτων «Αναλύσεις κτηνοτροφικών αποβλήτων σε κτηνοτροφικές μονάδες του Δήμου Αραδίππου» Ολοκληρωμένη Περιβαλλοντική Διαχείριση Κτηνοτροφικών Αποβλήτων «Αναλύσεις κτηνοτροφικών αποβλήτων σε κτηνοτροφικές μονάδες του Δήμου Αραδίππου» ΤΕΙ ΚΡΗΤΗΣ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ 1. Εισαγωγή... 3 2. Μεθοδολογία...

Διαβάστε περισσότερα

Αλληλεπιδράσεις θρεπτικών συστατικών των τροφίμων

Αλληλεπιδράσεις θρεπτικών συστατικών των τροφίμων Αλληλεπιδράσεις θρεπτικών συστατικών των τροφίμων Τα τρόφιμα είναι σύνθετοι συνδυασμοί που προέρχονται από πολλές πηγες. Όλα τα τρόφιμα έχουν τη δυνατότητα αλλεπίδρασης (χημικής) σε διαφορετικό βαθμό.

Διαβάστε περισσότερα

Τ.Ε.Ι. Ηπείρου Σχολή Τεχνολογίας Γεωπονίας Τμήμα Φυτικής Παραγωγής ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΕΣ. Εργαστήριο 2 ο. Υλικό Καλλιέργειας. Δούμα Δήμητρα Άρτα, 2013

Τ.Ε.Ι. Ηπείρου Σχολή Τεχνολογίας Γεωπονίας Τμήμα Φυτικής Παραγωγής ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΕΣ. Εργαστήριο 2 ο. Υλικό Καλλιέργειας. Δούμα Δήμητρα Άρτα, 2013 Τ.Ε.Ι. Ηπείρου Σχολή Τεχνολογίας Γεωπονίας Τμήμα Φυτικής Παραγωγής ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΕΣ IN VITRO Εργαστήριο 2 ο Υλικό Καλλιέργειας Δούμα Δήμητρα Άρτα, 2013 ΥΛΙΚΟ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑΣ o Ο ζυγώτης εμφανίζει ολοδυναμικότητα

Διαβάστε περισσότερα

Η κίνηση του νερού εντός των φυτών (Soil-Plant-Atmosphere Continuum) Δημήτρης Κύρκας

Η κίνηση του νερού εντός των φυτών (Soil-Plant-Atmosphere Continuum) Δημήτρης Κύρκας Η κίνηση του νερού εντός των φυτών (Soil-Plant-Atmosphere Continuum) Δημήτρης Κύρκας Η Σεκόγια (Sequoia) «Redwood» είναι το ψηλότερο δέντρο στο κόσμο και βρίσκεται στην Καλιφόρνια των ΗΠΑ 130 μέτρα ύψος

Διαβάστε περισσότερα

1.1 ΤΑ ΟΞΕΑ. Επιμέλεια παρουσίασης Παναγιώτης Αθανασόπουλος Δρ - Χημικός

1.1 ΤΑ ΟΞΕΑ. Επιμέλεια παρουσίασης Παναγιώτης Αθανασόπουλος Δρ - Χημικός 1.1 ΤΑ ΟΞΕΑ Επιμέλεια παρουσίασης Παναγιώτης Αθανασόπουλος Δρ - Χημικός Σκοπός του μαθήματος: Να διαπιστώνουμε τον όξινο χαρακτήρα σε προϊόντα καθημερινής χρήσης Να ορίζουμε τα οξέα κατά τον Arrhenius

Διαβάστε περισσότερα

Βιολογικά προϊόντα κήπου. Οδηγός για εύκολη και γρήγορη κομποστοποίηση

Βιολογικά προϊόντα κήπου. Οδηγός για εύκολη και γρήγορη κομποστοποίηση Δωρεάν Δωρεάν συμβουλές συμβουλές Βιολογικά προϊόντα κήπου Οδηγός για εύκολη και γρήγορη κομποστοποίηση Η φύση ως πρότυπο Σε κάθε τετραγωνικό εκατοστό εδάφους, υπάρχουν εκατομμύρια μικροοργανισμοί που

Διαβάστε περισσότερα

ΑΣΚΗΣΗ 4η. Προσδιορίζεται ως η ικανότητα εξουδετέρωσης βάσεων

ΑΣΚΗΣΗ 4η. Προσδιορίζεται ως η ικανότητα εξουδετέρωσης βάσεων ΑΣΚΗΣΗ 4η Οξύτητα (Acidity) Θεωρητικό υπόβαθρο Προσδιορίζεται ως η ικανότητα εξουδετέρωσης βάσεων Εκφράζει την ποσοτική ικανότητα του νερού στην εξουδετέρωση ισχυρής βάσεως µέχρι επιθυµητής τιµής ph Οφείλεται

Διαβάστε περισσότερα

Ο ΚΟΣΜΟΣ ΤΩΝ ΜΙΚΡΟ-ΟΡΓΑΝΙΣΜΩΝ

Ο ΚΟΣΜΟΣ ΤΩΝ ΜΙΚΡΟ-ΟΡΓΑΝΙΣΜΩΝ Ο ΚΟΣΜΟΣ ΤΩΝ ΜΙΚΡΟ-ΟΡΓΑΝΙΣΜΩΝ Με απλά λόγια... Μικροοργανισμοί υπάρχουν παντού. Στον αέρα που αναπνέουμε, στο χώμα, στο νερό, στην τροφή, μέσα στους ζωντανούς οργανισμούς, στην επιδερμίδα μας, στα φυτά,

Διαβάστε περισσότερα

προϊόντων ένα τρίπτυχο: Ποιότητα Ασφάλεια καταναλωτή Περιβαλλοντική μέριμνα.

προϊόντων ένα τρίπτυχο: Ποιότητα Ασφάλεια καταναλωτή Περιβαλλοντική μέριμνα. η καλλιεργεια της μηδικης στo ΝΟΜΟ ΛΑΡΙΣΑΣ Σήμερα όσο ποτέ άλλοτε το ζητούμενο στην Ελληνική γεωργία είναι η ποιότητα και η ανταγωνιστικότητα των προϊόντων της, η γεωργική παραγωγή είναι απαραίτητο να

Διαβάστε περισσότερα

Φοιτήτρια: Τέλλου Βασιλική, Α.Μ. 331/03 Επιβλέπων: κ. Παλάτος Γεώργιος Καθηγητής Εφαρµογών

Φοιτήτρια: Τέλλου Βασιλική, Α.Μ. 331/03 Επιβλέπων: κ. Παλάτος Γεώργιος Καθηγητής Εφαρµογών ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ «ΒΙΟΛΟΓΙΚΗ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ ΤΗΣ ΕΛΙΑΣ ΣΤΟ ΝΟΜΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ» Φοιτήτρια: Τέλλου Βασιλική, Α.Μ. 331/03 Επιβλέπων: κ. Παλάτος Γεώργιος Καθηγητής Εφαρµογών ΒΙΟΛΟΓΙΚΗ ΓΕΩΡΓΙΑ ΒΙΟΛΟΓΙΚΗ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ

Διαβάστε περισσότερα

Ποιοτικό κρασί. Ποιοτικό κρασί. Συμβουλές για την λίπανση με Κάλιο, Μαγνήσιο, Θείο και ιχνοστοιχεία. H Αυθεντία στο Κάλιο και στο Μαγνήσιο

Ποιοτικό κρασί. Ποιοτικό κρασί. Συμβουλές για την λίπανση με Κάλιο, Μαγνήσιο, Θείο και ιχνοστοιχεία. H Αυθεντία στο Κάλιο και στο Μαγνήσιο Ποιοτικό κρασί Ποιοτικό κρασί Συμβουλές για την λίπανση με Κάλιο, Μαγνήσιο, Θείο και ιχνοστοιχεία H Αυθεντία στο Κάλιο και στο Μαγνήσιο Βασικές αρχές 3 Σαν βασική αρχή, όλα τα φυτά απορροφούν τα θρεπτικά

Διαβάστε περισσότερα

ΧΗΜΙΚΗ ΑΠΟΣΑΘΡΩΣΗ Σ' όλα τα επίπεδα και σ' όλα τα περιβάλλοντα, η χηµική αποσάθρωση εξαρτάται οπό την παρουσία νερού καθώς και των στερεών και αερίων

ΧΗΜΙΚΗ ΑΠΟΣΑΘΡΩΣΗ Σ' όλα τα επίπεδα και σ' όλα τα περιβάλλοντα, η χηµική αποσάθρωση εξαρτάται οπό την παρουσία νερού καθώς και των στερεών και αερίων ΑΠΟΣΑΘΡΩΣΗ Η αποσάθρωση ορίζεται σαν η διάσπαση και η εξαλλοίωση των υλικών κοντά στην επιφάνεια της Γης, µε τοσχηµατισµό προιόντων που είναι σχεδόν σε ισορροπία µε τηνατµόσφαιρα, την υδρόσφαιρα και τη

Διαβάστε περισσότερα

Σκληρότητα νερού. Μόνιμη και παροδική σκληρότητα

Σκληρότητα νερού. Μόνιμη και παροδική σκληρότητα Σκληρότητα νερού Μόνιμη και παροδική σκληρότητα Τι περιέχει το νερό της βροχής; Ποιο είναι συνήθως το ph του βρόχινου νερού; Γιατί; Τι περιέχει το νερό του εδάφους; Na +, K +, Ca 2+, Mg 2+, Cl, SO 4 2,

Διαβάστε περισσότερα

ΑΜΕΙΨΙΣΠΟΡΕΣ ΓΙΑ ΒΕΛΤΙΩΣΗ ΤΗΣ ΠΑΡΑΓΩΓΙΚΟΤΗΤΑΣ ΣΕ ΧΕΙΜΕΡΙΝΑ ΣΙΤΗΡΑ ΚΑΙ ΨΥΧΑΝΘΗ

ΑΜΕΙΨΙΣΠΟΡΕΣ ΓΙΑ ΒΕΛΤΙΩΣΗ ΤΗΣ ΠΑΡΑΓΩΓΙΚΟΤΗΤΑΣ ΣΕ ΧΕΙΜΕΡΙΝΑ ΣΙΤΗΡΑ ΚΑΙ ΨΥΧΑΝΘΗ ΑΜΕΙΨΙΣΠΟΡΕΣ ΓΙΑ ΒΕΛΤΙΩΣΗ ΤΗΣ ΠΑΡΑΓΩΓΙΚΟΤΗΤΑΣ ΣΕ ΧΕΙΜΕΡΙΝΑ ΣΙΤΗΡΑ ΚΑΙ ΨΥΧΑΝΘΗ ΚΥΠΡΙΩΤΗΣ ΕΥΡΙΠΙΔΗΣ M.Sc., Ph.D. ΕΘ.Ι.ΑΓ.Ε. Σταθμός Γεωργικής Έρευνας Κομοτηνής Σαν αμειψισπορά θεωρείται η εγκατάσταση σε

Διαβάστε περισσότερα

«Κατασκευή κομποστοποιητή στο σχολικό κήπο ή στο σπίτι» ΦΥΛΛΑ ΕΡΓΑΣΙΑΣ

«Κατασκευή κομποστοποιητή στο σχολικό κήπο ή στο σπίτι» ΦΥΛΛΑ ΕΡΓΑΣΙΑΣ «Κατασκευή κομποστοποιητή στο σχολικό κήπο ή στο σπίτι» ΦΥΛΛΑ ΕΡΓΑΣΙΑΣ Αριθμός μελών ομάδας:... Μέλη:......... Γραμματέας:... Όνομα ομάδας:... ΚΠΕ ΔΡΑΠΕΤΣΩΝΑΣ-ΤΡΟΙΖΗΝΑΣ-ΜΕΘΑΝΩΝ Ο κήπος του ΚΠΕ Τα φύλλα

Διαβάστε περισσότερα

Έκτη Διάλεξη Ονοματολογία

Έκτη Διάλεξη Ονοματολογία Έκτη Διάλεξη Ονοματολογία Α) ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗΝ ΟΝΟΜΑΤΟΛΟΓΙΑ ΜΕΤΑΛΛΑ Στοιχείο Σύμβολο Σθένος Νάτριο Να 1 Κάλιο Κ 1 Μαγνήσιο Mg 2 Ασβέστιο Ca 2 Σίδηρος Fe 2 ή 3 Χαλκός Cu 2 Ψευδάργυρος Zn 2 Λίθιο Li 1 Άργυρος

Διαβάστε περισσότερα

Γάλα ιατηρήστε το στο ψυγείο

Γάλα ιατηρήστε το στο ψυγείο Σηµειώσεις για τον καθηγητή Γάλα ιατηρήστε το στο ψυγείο Βασικές γνώσεις Ο όρος γάλα, ως βασικό τρόφιµο, χωρίς κανένα προστεθειµένο επίθετο, ισχύει συνήθως για το αγελαδινό γάλα που είναι φρέσκο, πλήρες,

Διαβάστε περισσότερα

Βιολογική µηδική. Τζουραµάνη Ε., Σιντόρη Αλ., Λιοντάκης Αγ., Ναβρούζογλου Π., Παπαευθυµίου Μ. Καρανικόλας Π. και Αλεξόπουλος Γ.

Βιολογική µηδική. Τζουραµάνη Ε., Σιντόρη Αλ., Λιοντάκης Αγ., Ναβρούζογλου Π., Παπαευθυµίου Μ. Καρανικόλας Π. και Αλεξόπουλος Γ. Ινστιτούτο Γεωργοοικονοµικών και Κοινωνιολογικών Ερευνών Εθνικό Ίδρυµα Αγροτικής Έρευνας Λ. ηµοκρατίας 61, 135 61 Αγ. Ανάργυροι, Αττική Τηλ. 210 27 56 596, Fax 210 27 51 937 Email tzouramani.inagrop@nagref.gr

Διαβάστε περισσότερα

ΜΕΡΟΣ Β: Η ΟΡΓΑΝΙΚΗ ΛΙΠΑΝΣΗ ΣΤΗ ΒΙΟΛΟΓΙΚΗ ΕΛΑΙΟΚΟΜΙΑ 1

ΜΕΡΟΣ Β: Η ΟΡΓΑΝΙΚΗ ΛΙΠΑΝΣΗ ΣΤΗ ΒΙΟΛΟΓΙΚΗ ΕΛΑΙΟΚΟΜΙΑ 1 ΜΕΡΟΣ Β: Η ΟΡΓΑΝΙΚΗ ΛΙΠΑΝΣΗ ΣΤΗ ΒΙΟΛΟΓΙΚΗ ΕΛΑΙΟΚΟΜΙΑ 1 Στη βιολογική γεωργία/ελαιοκομία ο εμπλουτισμός του εδάφους με οργανική ουσία και οι λοιποί πρωταρχικοί στόχοι, όπως τους παραθέτει και ο σχετικός

Διαβάστε περισσότερα

Η κομποστοποίηση στην πράξη ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ ΚΑΙ ΠΡΟΟΠΤΙΚΕΣ ΣΤΟ ΟΙΚΙΑΚΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ & ΣΕ ΜΟΝΑΔΕΣ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΟΡΓΑΝΙΚΩΝ ΑΠΟΒΛΗΤΩΝ

Η κομποστοποίηση στην πράξη ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ ΚΑΙ ΠΡΟΟΠΤΙΚΕΣ ΣΤΟ ΟΙΚΙΑΚΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ & ΣΕ ΜΟΝΑΔΕΣ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΟΡΓΑΝΙΚΩΝ ΑΠΟΒΛΗΤΩΝ 4 Φεβρουαρίου 2012 ΚΠΕ Δραπετσώνας Επιμορφωτική Ημερίδα Η κομποστοποίηση στην πράξη ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ ΚΑΙ ΠΡΟΟΠΤΙΚΕΣ ΣΤΟ ΟΙΚΙΑΚΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ & ΣΕ ΜΟΝΑΔΕΣ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΟΡΓΑΝΙΚΩΝ ΑΠΟΒΛΗΤΩΝ ΧΡΟΝΗ Χριστίνα Κομποστοποίηση

Διαβάστε περισσότερα

Πρακτικές Ορθής Διαχείρισης Στερεών Γεωργικών Υπολειμμάτων

Πρακτικές Ορθής Διαχείρισης Στερεών Γεωργικών Υπολειμμάτων Πρακτικές Ορθής Διαχείρισης Στερεών Γεωργικών Υπολειμμάτων ΚΑΤΣΑΜΠΑΣ ΗΛΙΑΣ Δρ. Χημικός Μηχανικός Προϊστάμενος Τμήματος Περιβάλλοντος & Υδροοικονομίας Περιφερειακής Ενότητας Μεσσηνίας Περιφέρειας Πελοποννήσου

Διαβάστε περισσότερα

071326 K-31951 (24 pages) 16/09/13 14:03 Page1 K-31951/31307 - GREECE - (GLUE PAGE) - PAGE 1

071326 K-31951 (24 pages) 16/09/13 14:03 Page1 K-31951/31307 - GREECE - (GLUE PAGE) - PAGE 1 071326 K-31951 (24 pages) 16/09/13 14:03 Page1 K-31951/31307 - GREECE - (GLUE PAGE) - PAGE 1 071326 K-31951 (24 pages) 16/09/13 14:03 Page2 K-31951/31307 - GREECE - (BASE) - PAGE 2 ΠΡΟΟΡΙΖΕΤΑΙ ΜΟΝΟ ΓΙΑ

Διαβάστε περισσότερα

Η ασβεστοποίηση ως προηγμένη επεξεργασία για τηνεξυγίανση ξγ ητης λυματολάσπης και την μείωση των οσμών

Η ασβεστοποίηση ως προηγμένη επεξεργασία για τηνεξυγίανση ξγ ητης λυματολάσπης και την μείωση των οσμών Η ασβεστοποίηση ως προηγμένη επεξεργασία για τηνεξυγίανση ξγ ητης λυματολάσπης και την μείωση των οσμών ημητριάδης Γεώργιος 2310688380 caohellas@the.forthnet.gr Λυματολάσπη Στόχοι της επεξεργασίας της

Διαβάστε περισσότερα

Ορισμός το. φλψ Στάδια επεξεργασίας λυμάτων ΘΕΜΑ: ΒΙΟΛΟΓΙΚΟΣ ΚΑΘΑΡΙΣΜΟΣ ΣΤΗΝ ΚΩ ΤΙ ΕΙΝΑΙ Ο ΒΙΟΛΟΓΙΚΟΣ ΚΑΘΑΡΙΣΜΟΣ?

Ορισμός το. φλψ Στάδια επεξεργασίας λυμάτων ΘΕΜΑ: ΒΙΟΛΟΓΙΚΟΣ ΚΑΘΑΡΙΣΜΟΣ ΣΤΗΝ ΚΩ ΤΙ ΕΙΝΑΙ Ο ΒΙΟΛΟΓΙΚΟΣ ΚΑΘΑΡΙΣΜΟΣ? ΘΕΜΑ: ΒΙΟΛΟΓΙΚΟΣ ΚΑΘΑΡΙΣΜΟΣ ΣΤΗΝ ΚΩ ΤΙ ΕΙΝΑΙ Ο ΒΙΟΛΟΓΙΚΟΣ ΚΑΘΑΡΙΣΜΟΣ? Ο βιολογικος καθαρισμος αφορα την επεξεργασια λυματων, δηλαδη τη διαδικασια μεσω της οποιας διαχωριζονται οι μολυσματικες ουσιες από

Διαβάστε περισσότερα

ΤΕΙ Καβάλας, Τμήμα Δασοπονίας και Διαχείρισης Φυσικού Περιβάλλοντος Μάθημα: Μετεωρολογία-Κλιματολογία. Υπεύθυνη : Δρ Μάρθα Λαζαρίδου Αθανασιάδου

ΤΕΙ Καβάλας, Τμήμα Δασοπονίας και Διαχείρισης Φυσικού Περιβάλλοντος Μάθημα: Μετεωρολογία-Κλιματολογία. Υπεύθυνη : Δρ Μάρθα Λαζαρίδου Αθανασιάδου 7. ΤΟ ΝΕΡΟ ΤΗΣ ΑΤΜΟΣΦΑΙΡΑΣ ΤΕΙ Καβάλας, Τμήμα Δασοπονίας και Διαχείρισης Φυσικού Περιβάλλοντος Μάθημα: Μετεωρολογία-Κλιματολογία. Υπεύθυνη : Δρ Μάρθα Λαζαρίδου Αθανασιάδου 1 7. ΤΟ ΝΕΡΟ ΤΗΣ ΑΤΜΟΣΦΑΙΡΑΣ

Διαβάστε περισσότερα

Καλλιέργεια φυτών Έχει το χώµα σηµασία;

Καλλιέργεια φυτών Έχει το χώµα σηµασία; Για τον καθηγητή Καλλιέργεια φυτών Έχει το χώµα σηµασία; Στόχοι / Ικανότητες Στόχοι 1. Να προετοιµάσουν οι µαθητές δείγµατα ξηρού χώµατος και να καταγράψουν τις παρατηρήσεις τους. 2. Να κατανοήσουν οι

Διαβάστε περισσότερα

ΥΠΟΓΕΙΑ ΣΤΑΓΔΗΝ ΑΡΔΕΥΣΗ

ΥΠΟΓΕΙΑ ΣΤΑΓΔΗΝ ΑΡΔΕΥΣΗ ΔΗΜΟΚΡΙΤΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΡΑΚΗΣ ΠΟΛΥΤΕΧΝΙΚΗ ΣΧΟΛΗ ΤΜΗΜΑ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΥΠΟΓΕΙΑ ΣΤΑΓΔΗΝ ΑΡΔΕΥΣΗ ΜΠΑΤΣΟΥΚΑΠΑΡΑΣΚΕΥΗ- ΜΑΡΙΑ ΞΑΝΘΗ 2010 ΕΙΣΑΓΩΓΗ Το νερό είναι ζωτικής σημασίας για το μέλλον της ανθρωπότητας.

Διαβάστε περισσότερα

200 κ.εκ. ATONIK SL K-22853/31007 - GREECE

200 κ.εκ. ATONIK SL K-22853/31007 - GREECE 071047 K-22853 (12 pages) 20/07/10 10:52 Page 1 K-22853/31007 - GREECE - (COVER) PAGE 1 ΠΡΟΟΡΙΖΕΤΑΙ ΜΟΝΟ ΓΙΑ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΕΣ ΧΡΗΣΤΕΣ ΦΥΛΑΞΤΕ ΤΟ ΚΛΕΙΔΩΜΕΝΟ ΜΑΚΡΙΑ ΑΠΟ ΠΑΙΔΙΑ ΑΡ. ΕΓΚΡ. ΥΠ. ΑΓΡ. ΑΝΑΠΤ. & ΤΡΟΦΙΜΩΝ:

Διαβάστε περισσότερα

Φοιτητες: Σαμακός Φώτιος Παναγιώτης 7442 Ζάπρης Αδαμάντης 7458

Φοιτητες: Σαμακός Φώτιος Παναγιώτης 7442 Ζάπρης Αδαμάντης 7458 Φοιτητες: Σαμακός Φώτιος Παναγιώτης 7442 Ζάπρης Αδαμάντης 7458 1.ΕΙΣΑΓΩΓΗ 2.ΣΤΟΙΧΕΙΑΡΥΠΑΝΣΗΣ 2.1 ΠΑΘΟΦΟΝΟΙ ΜΙΚΡΟΟΡΓΑΝΙΣΜΟΙ 2.1.1 ΒΑΚΤΗΡΙΑ 2.1.2 ΙΟΙ 2.1.3 ΠΡΩΤΟΖΩΑ 2.2 ΑΝΟΡΓΑΝΕΣ ΚΑΙ ΟΡΓΑΝΙΚΕΣ ΔΙΑΛΥΤΕΣ ΣΤΟ

Διαβάστε περισσότερα

ΜΕΡΟΣ Ι: ΘΕΩΡΗΤΙΚΕΣ ΓΝΩΣΕΙΣ

ΜΕΡΟΣ Ι: ΘΕΩΡΗΤΙΚΕΣ ΓΝΩΣΕΙΣ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ ΠΡΟΛΟΓΟΣ... 11 ΜΕΡΟΣ Ι: ΘΕΩΡΗΤΙΚΕΣ ΓΝΩΣΕΙΣ ΚΕΦΑΛΑΙΟ 1: ΓΕΝΙΚΑ... 15 1.1. ΠΟΙΟΤΙΚΗ και ΠΟΣΟΤΙΚΗ ΑΝΑΛΥΤΙΚΗ ΧΗΜΕΙΑ... 15 1.2. ΤΑΞΙΝΟΜΗΣΗ των ΑΝΑΛΥΤΙΚΩΝ ΜΕΘΟΔΩΝ... 16 1.3. ΜΕΤΡΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΚΑ

Διαβάστε περισσότερα

Κατηγορίες παραγόντων. Μικροβιολογία Τροφίµων. Μικροβιακή αύξηση. Παράγοντες ανάπτυξης. Επίδραση της θερµοκρασίας. Θεµελιώδεις Θερµοκρασίες

Κατηγορίες παραγόντων. Μικροβιολογία Τροφίµων. Μικροβιακή αύξηση. Παράγοντες ανάπτυξης. Επίδραση της θερµοκρασίας. Θεµελιώδεις Θερµοκρασίες Κατηγορίες παραγόντων Μικροβιολογία Τροφίµων Παράγοντες που επηρεάζουν την ανάπτυξη και την επιβίωση των µικροοργανισµών στα τρόφιµα. Η ανάπτυξη και η επιβίωση των µικροοργανισµών στα τρόφιµα εξαρτάται

Διαβάστε περισσότερα

ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΑΓΡΟΤΙΚΩΝ ΖΩΩΝ ΚΑΙ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ Ι. ΜΠΑΛΙΟΣ ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ Α.Π.Θ.

ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΑΓΡΟΤΙΚΩΝ ΖΩΩΝ ΚΑΙ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ Ι. ΜΠΑΛΙΟΣ ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ Α.Π.Θ. ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΑΓΡΟΤΙΚΩΝ ΖΩΩΝ ΚΑΙ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ Ι. ΜΠΑΛΙΟΣ ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ Α.Π.Θ. Η υπερβολική συγκέντρωση της εντατικής κτηνοτροφίας σε ορισμένες περιοχές, σε συνδυασμό με την αύξηση του μεγέθους των κτηνοτροφικών εκμεταλλεύσεων,

Διαβάστε περισσότερα

Ατομική μονάδα μάζας (amu) ορίζεται ως το 1/12 της μάζας του ατόμου του άνθρακα 12 6 C.

Ατομική μονάδα μάζας (amu) ορίζεται ως το 1/12 της μάζας του ατόμου του άνθρακα 12 6 C. 4.1 Βασικές έννοιες Ατομική μονάδα μάζας (amu) ορίζεται ως το 1/12 της μάζας του ατόμου του άνθρακα 12 6 C. Σχετική ατομική μάζα ή ατομικό βάρος λέγεται ο αριθμός που δείχνει πόσες φορές είναι μεγαλύτερη

Διαβάστε περισσότερα

Το κλάδεμα καρποφορίας στα Μονόκλωνα δένδρα κερασιάς

Το κλάδεμα καρποφορίας στα Μονόκλωνα δένδρα κερασιάς Το κλάδεμα καρποφορίας στα Μονόκλωνα δένδρα κερασιάς Κωνσταντίνος Καζαντζής 1 και Πασχάλης Αποστόλου 2 1 ΕΘ.Ι.ΑΓ.Ε., Ινστιτούτο Φυλλοβόλων Δένδρων, Τ.Θ. 122, 592 00 Νάουσα 2 «Φυτώρια Αποστόλου», 592 00

Διαβάστε περισσότερα

Ενέργεια από Μονάδα Βιοαερίου

Ενέργεια από Μονάδα Βιοαερίου Ενέργεια από Μονάδα Βιοαερίου... Επενδυτικές Ευκαιρίες σε Μονάδες Βιοαερίου. - Βασικά στοιχεία για το Βιοαέριο - Οι Βασικές Πρώτες Ύλες για την λειτουργία μονάδας και εργοστασίου παραγωγής - Παραδείγματα

Διαβάστε περισσότερα

Είδη Γιαουρτιού. Ανάλογα με την παρασκευή του διακρίνεται σε: Κανονικό : Παράγεται με όλα του τα συστατικά

Είδη Γιαουρτιού. Ανάλογα με την παρασκευή του διακρίνεται σε: Κανονικό : Παράγεται με όλα του τα συστατικά ΓΕΝΙΚΑ Το γιαούρτι προέρχεται από το αγελαδινό, κατσικίσιο ή πρόβειο γάλα, το οποίο βράζεται και αργότερα, όταν η θερμοκρασία του κατέβει στους 40 50 ο C προστίθεται η μαγιά και αφήνεται να πήξει. Αποτελεί

Διαβάστε περισσότερα

Φυσιολογία των μικροοργανισμών. Κεφάλαιο 3 από το βιβλίο «Εισαγωγή στην Γενική Μικροβιολογία»

Φυσιολογία των μικροοργανισμών. Κεφάλαιο 3 από το βιβλίο «Εισαγωγή στην Γενική Μικροβιολογία» Φυσιολογία των μικροοργανισμών Κεφάλαιο 3 από το βιβλίο «Εισαγωγή στην Γενική Μικροβιολογία» BIOΛOΓIA TΩN MIKPOOPΓANIΣMΩN ΠANEΠIΣTHMIAKEΣ EKΔOΣEIΣ KPHTHΣ 1. Μικροβιακή αύξηση (ή ανάπτυξη): αυξάνεται ο

Διαβάστε περισσότερα

Η ΘΡΕΨΗ ΚΑΙ Η ΛΙΠΑΝΣΗ ΤΗΣ ΕΛΙΑΣ

Η ΘΡΕΨΗ ΚΑΙ Η ΛΙΠΑΝΣΗ ΤΗΣ ΕΛΙΑΣ Η ΘΡΕΨΗ ΚΑΙ Η ΛΙΠΑΝΣΗ ΤΗΣ ΕΛΙΑΣ ΧΡΙΣΤΟΣ ΤΣΑΝΤΗΛΑΣ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΧΑΡΤΟΓΡΑΦΗΣΗΣ ΚΑΙ ΤΑΞΙΝΟΜΗΣΗΣ ΕΔΑΦΩΝ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ ΟΜΙΛΙΑΣ ΕΙΣΑΓΩΓΗ (Δεδομένα για την καλλιέργεια στο Δήμο Τεμπών, Σύντομη περιγραφή καλλιέργειας,

Διαβάστε περισσότερα

ΤΕΣΤ 30 ΕΡΩΤΗΣΕΩΝ ΓΝΩΣΤΙΚΟΥ ΧΗΜΕΙΑΣ

ΤΕΣΤ 30 ΕΡΩΤΗΣΕΩΝ ΓΝΩΣΤΙΚΟΥ ΧΗΜΕΙΑΣ ΤΕΣΤ 30 ΕΡΩΤΗΣΕΩΝ ΓΝΩΣΤΙΚΟΥ ΧΗΜΕΙΑΣ ο αριθμός Avogadro, N A, L = 6,022 10 23 mol -1 η σταθερά Faraday, F = 96 487 C mol -1 σταθερά αερίων R = 8,314 510 (70) J K -1 mol -1 = 0,082 L atm mol -1 K -1 μοριακός

Διαβάστε περισσότερα

Όγδοη Διάλεξη Οξέα - Βάσεις - Άλατα

Όγδοη Διάλεξη Οξέα - Βάσεις - Άλατα Όγδοη Διάλεξη Οξέα - Βάσεις - Άλατα Οξέα Είναι οι χημικές ενώσεις οι οποίες όταν διαλυθούν στο νερό, ελευθερώνουν κατιόντα υδρογόνου (Η + ) Ιδιότητες Οξέων 1. Έχουν όξινη γεύση. 2. Επιδρούν με τον ίδιο

Διαβάστε περισσότερα

Η εταιρεία. Η µονάδα παραγωγής µας Αδειοδοτηµένη, πιστοποιηµένη & πλήρως αυτοµατοποιηµένη. Formula-patent Vitalia Mix. 2 3 www.vitalia.com.

Η εταιρεία. Η µονάδα παραγωγής µας Αδειοδοτηµένη, πιστοποιηµένη & πλήρως αυτοµατοποιηµένη. Formula-patent Vitalia Mix. 2 3 www.vitalia.com. Η εταιρεία Η µονάδα παραγωγής µας Αδειοδοτηµένη, πιστοποιηµένη & πλήρως αυτοµατοποιηµένη Formula-patent Vitalia Mix Στην Vitalia, μία σύγχρονη Ελληνική επιχείρηση, είμαστε υπερήφανοι που παράγουμε γόνιμα

Διαβάστε περισσότερα

Τεχνολογία Προϊόντων Φυτικής Προέλευσης

Τεχνολογία Προϊόντων Φυτικής Προέλευσης Τεχνολογία Προϊόντων Φυτικής Προέλευσης Τεχνολογία Επιτραπέζιας Ελιάς Ιστορικά Η Ελιά (Olea europea) είναι από τις σηµαντικότερες καλλιέργειες στην χώρα µας όπως και στην Μεσόγειο γενικότερα. Τα ελαιόδεντρα

Διαβάστε περισσότερα

Μεταφορά Ενέργειας με Ακτινοβολία

Μεταφορά Ενέργειας με Ακτινοβολία ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗ ΕΠΙΣΤΗΜΗ - ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ Εργαστηριακή Άσκηση: Μεταφορά Ενέργειας με Ακτινοβολία Σκοπός της Εργαστηριακής Άσκησης: Να προσδιοριστεί ο τρόπος με τον οποίο μεταλλικά κουτιά με επιφάνειες διαφορετικού

Διαβάστε περισσότερα

Δημητριακά και προϊόντα Αρτοποιίας Ψωμί και Γλυκά 5

Δημητριακά και προϊόντα Αρτοποιίας Ψωμί και Γλυκά 5 31 Δημητριακά και προϊόντα Αρτοποιίας Ψωμί και Γλυκά 5 Πολύ λίγοι υδρατμοί επιλογή σωστής θερμοκρασίας Οι θερμοκρασίες ποικίλουν ανάλογα με τον τύπο του ψωμιού. Το σιταρένιο ψωμί ψήνεται σε χαμηλότερες

Διαβάστε περισσότερα

Ινστιτούτο ασικών Ερευνών. πολύτιµες ιδιότητες»

Ινστιτούτο ασικών Ερευνών. πολύτιµες ιδιότητες» ΓΕΝΙΚΗ ΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΕΡΕΥΝΑΣ Ινστιτούτο ασικών Ερευνών (Βασιλικά, Λουτρά Θέρµης) ρ. Ιωάννης Σπανός Τακτικός Ερευνητής «Κρανιά: Μία νέα καλλιέργεια µε πολύτιµες ιδιότητες» Λαµία, 16Μαϊου 2012 Τοποθέτηση

Διαβάστε περισσότερα

5. Εφαρμογές των οξέων, βάσεων και αλάτων στην καθημερινή ζωή. Επιμέλεια παρουσίασης Παναγιώτης Αθανασόπουλος Δρ - Χημικός

5. Εφαρμογές των οξέων, βάσεων και αλάτων στην καθημερινή ζωή. Επιμέλεια παρουσίασης Παναγιώτης Αθανασόπουλος Δρ - Χημικός 5. Εφαρμογές των οξέων, βάσεων και αλάτων στην καθημερινή ζωή Επιμέλεια παρουσίασης Παναγιώτης Αθανασόπουλος Δρ - Χημικός Σκοπός του μαθήματος: Να αναφέρουμε οξέα και βάσεις που σχετίζονται με τη ζωή Nα

Διαβάστε περισσότερα

Μεταβολισμός και Βιοενεργητική. [Τίτλος εγγράφου] ΣΠΥΡΟΣ Ξ. Β 2

Μεταβολισμός και Βιοενεργητική. [Τίτλος εγγράφου] ΣΠΥΡΟΣ Ξ. Β 2 Μεταβολισμός και Βιοενεργητική [Τίτλος εγγράφου] ΣΠΥΡΟΣ Ξ. Β 2 ΑΠΡΙΛΙΟΣ 2013 - Μεταβολισμός - Εισαγωγή Πολύ μεγάλο ρόλο στην λειτουργία ενός οργανισμού παίζει η ενέργεια και η κατάλληλη αξιοποίησή της.

Διαβάστε περισσότερα

ΒΙΟΛΟΓΙΚΗ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ ΑΜΠΕΛΙΟΥ ΣΤΗ ΘΗΒΑ

ΒΙΟΛΟΓΙΚΗ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ ΑΜΠΕΛΙΟΥ ΣΤΗ ΘΗΒΑ ΒΙΟΛΟΓΙΚΗ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ ΑΜΠΕΛΙΟΥ ΣΤΗ ΘΗΒΑ Βιολογική γεωργία είναι ένα σύστηµα διαχείρισης και παραγωγής αγροτικών προϊόντων που στηρίζεται σε φυσικές διεργασίες δηλαδή στη µη χρησιµοποίηση µη χηµικών µεθόδων

Διαβάστε περισσότερα

Το ΥΜΕΠΠΕΡΑΑ και η διαχείριση προδιαλεγμένων βιοαποβλήτων στην προγραμματική περίοδο 2014-2020. Εισηγητής : Βασίλης Στοϊλόπουλος Κομοτηνή, 24-4-2015

Το ΥΜΕΠΠΕΡΑΑ και η διαχείριση προδιαλεγμένων βιοαποβλήτων στην προγραμματική περίοδο 2014-2020. Εισηγητής : Βασίλης Στοϊλόπουλος Κομοτηνή, 24-4-2015 Το ΥΜΕΠΠΕΡΑΑ και η διαχείριση προδιαλεγμένων βιοαποβλήτων στην προγραμματική περίοδο 2014-2020. Εισηγητής : Βασίλης Στοϊλόπουλος Κομοτηνή, 24-4-2015 ΕΘΝΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΑΠΟΒΛΗΤΩΝ : ΣΤΟΧΟΙ - ΟΡΟΣΗΜΑ

Διαβάστε περισσότερα

ΧΡΗΣΙΜΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΕΝΖΥΜΟΥ. Ο μεταβολισμός είναι μία πολύ σημαντική λειτουργία των μονογαστρικών ζώων και επιτυγχάνεται με τη δράση φυσικών

ΧΡΗΣΙΜΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΕΝΖΥΜΟΥ. Ο μεταβολισμός είναι μία πολύ σημαντική λειτουργία των μονογαστρικών ζώων και επιτυγχάνεται με τη δράση φυσικών ΧΡΗΣΙΜΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΕΝΖΥΜΟΥ Ο μεταβολισμός είναι μία πολύ σημαντική λειτουργία των μονογαστρικών ζώων και επιτυγχάνεται με τη δράση φυσικών Ενζύμων που βρίσκονται κατά μήκος του πεπτικού τους σωλήνα. Τα ένζυμα

Διαβάστε περισσότερα

Ευάγγελος Ζήκος -Γεωπόνος M. Sc ΑΝΕΠΙΘΥΜΗΤΕΣ ΑΛΛΟΙΩΣΕΙΣ ΕΛΑΙΟΛΑΔΟΥ

Ευάγγελος Ζήκος -Γεωπόνος M. Sc ΑΝΕΠΙΘΥΜΗΤΕΣ ΑΛΛΟΙΩΣΕΙΣ ΕΛΑΙΟΛΑΔΟΥ Ευάγγελος Ζήκος -Γεωπόνος M. Sc ΑΝΕΠΙΘΥΜΗΤΕΣ ΑΛΛΟΙΩΣΕΙΣ ΕΛΑΙΟΛΑΔΟΥ Οι κύριες αλλοιώσεις του ελαιολάδου είναι : Η υδρόλυση Η οξείδωση Η υδρόλυση συμβαίνει κυρίως στο χρόνο πριν από την παραλαβή του ελαιολάδου

Διαβάστε περισσότερα