ΔΟΥΛΕΨΕ ΤΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΣΟΥ ΓΙΝΕ ΕΘΕΛΟΝΤΗΣ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΣΕ

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "ΔΟΥΛΕΨΕ ΤΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΣΟΥ ΓΙΝΕ ΕΘΕΛΟΝΤΗΣ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΣΕ"

Transcript

1 ΚAΙNOΤOΜΗΣΕ Νεολαία σε κίνηση: ΕΠΙΜΟΡΦΩΣΟΥ Η Ευρώπη στηρίζει τους νέους ΔΟΥΛΕΨΕ ΠΑΡΕ ΜΕΡΟΣ ΣΠΟΥΔΑΣΕ ΤΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΣΟΥ ΜΑΘΕ ΚΙΝΗΣΟΥ ΓΙΝΕ ΕΘΕΛΟΝΤΗΣ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΣΕ στην EΥPΩΠH

2 Δεν είναι υπεύθυνη ούτε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ούτε κάποιο άτομο που ενεργεί εκ μέρους της Επιτροπής για την ενδεχόμενη χρήση των πληροφοριών που περιλαμβάνονται στην έκδοση αυτή. Φωτογραφία εξωφύλλου: 123RF / istock Για τυχόν χρήση ή αναπαραγωγή φωτογραφιών που δεν καλύπτονται από το δικαίωμα πνευματικής ιδιοκτησίας των Ευρωπαϊκών Ένωση, πρέπει να χορηγηθεί άδεια απευθείας από τον/τους κάτοχο/-ους του δικαιώματος πνευματικής ιδιοκτησίας. Οι σύνδεσμοι που περιέχονται στην έκδοση αυτή ήταν σωστοί όταν ολοκληρώθηκε το χειρόγραφο. Η Άμεση Ευρώπη είναι μια υπηρεσία που σας βοηθά να βρείτε απαντήσεις στα ερωτήματά σας για την Ευρωπαϊκή Ένωση Αριθμός δωρεάν τηλεφωνικής κλήσης (*): (*) Οι πληροφορίες παρέχονται δωρεάν, και οι κλήσεις είναι γενικώς δωρεάν (ενδέχεται όμως κάποιες κλήσεις που πραγματοποιούνται μέσω ορισμένων τηλεπικοινωνιακών φορέων ή από τηλεφωνικούς θαλάμους ή ξενοδοχεία να χρεώνονται). Περισσότερες πληροφορίες για την Ευρωπαϊκή Ένωση παρέχονται από το διαδίκτυο (http://europa.eu). Λουξεμβούργο: Υπηρεσία Εκδόσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, 2014 Print ISBN doi: /7757 PDF ISBN doi: /95366 Ευρωπαϊκή Ένωση, 2014 Επιτρέπεται η αναπαραγωγή με αναφορά της πηγής. Printed in Belgium ΤΥΠΩΜΕΝΟ ΣΕ ΧΑΡΤΙ ΛΕΥΚΑΣΜΕΝΟ ΧΩΡΙΣ ΣΤΟΙΧΕΙΑΚΟ ΧΛΩΡΙΟ (ECF)

3 Αναζητάς δουλειά στη χώρα σου ή σκέφτεσαι να δοκιμάσεις την τύχη σου αλλού στην Ευρώπη; Θα ήθελες να πραγματοποιήσεις μέρος των σπουδών σου στο εξωτερικό; Εργάζεσαι ήδη, αλλά επιθυμείς να βελτιώνεις τις γνώσεις σου διαρκώς; Σκοπεύεις να αναβαθμίσεις τα επαγγελματικά σου προσόντα; Ονειρεύεσαι να δημιουργήσεις τη δική σου μικρή επιχείρηση; Θα σου άρεσε να εργαστείς εθελοντικά; Η Ευρώπη μπορεί να σε βοηθήσει! Η Ευρώπη διαθέτει ένα ευρύ φάσμα εργαλείων που θα σε βοηθήσουν να κάνεις τα όνειρά σου πραγματικότητα. Η Ευρώπη στηρίζει τους νέους Tο Erasmus είναι χωρίς αμφιβολία το πιο γνωστό ευρωπαϊκό πρόγραμμα για τους νέους. Από το 1987 έχει δώσει σε πάνω από τρία εκατομμύρια ανθρώπους την ευκαιρία να σπουδάσουν ή να βρουν θέση εργασίας στο εξωτερικό. Επίσης πολύ γνωστός είναι ο ιστότοπος του EURES, η ευρωπαϊκή πύλη για την κινητικότητα, που προσφέρει καθημερινά επιγραμμική πρόσβαση σε πάνω από ένα εκατομμύριο θέσεις εργασίας. Η Ευρώπη ενδιαφερόταν πάντοτε για το μέλλον των νέων. Δεδομένης, όμως, της τεράστιας αύξησης της ανεργίας των νέων, αποφάσισε να παρέμβει πιο δραστικά στην κατάσταση. Οι νέοι είναι το μέλλον της Ευρώπης. Τα σημερινά ποσοστά ανεργίας είναι απλώς απαράδεκτα και θέτουν σε κίνδυνο τη μελλοντική ευημερία μας. Ήξερες ότι αυτό το πρόβλημα συχνά οφείλεται στην έλλειψη προσόντων και εμπειρίας; Ήξερες ακόμη ότι η Ευρώπη διαθέτει μια σειρά καινοτόμων εργαλείων σε αυτούς ακριβώς τους τομείς;

4 Τι μπορεί να κάνει η Ευρώπη για σένα; Η πρωτοβουλία «Νεολαία σε κίνηση», η οποία τέθηκε σε εφαρμογή από την Ευρωπαϊκή Ένωση στο πλαίσιο της στρατηγικής «Ευρώπη 2020», αποτελεί μια «εργαλειοθήκη» με μέτρα τα οποία θα συμβάλουν στη δημιουργία των σωστών συνθηκών για την επίτευξη των στόχων που έχεις θέσει για την καριέρα σου. Υπάρχει ανάγκη για εκσυγχρονισμό της εκπαίδευσης, προσαρμογή της εκμάθησης στις απαιτήσεις της αγοράς εργασία, και διευκόλυνση της διαμονής στο εξωτερικό. Μπορείς να είσαι ένας από τους πάνω από νέους που θα επωφεληθούν φέτος από κάποιο πρόγραμμα κινητικότητας. Προκειμένου να παράσχει καλύτερη πληροφόρηση σχετικά με την εν λόγω πρωτοβουλία και τα διάφορα ευρωπαϊκά προγράμματα στους τομείς της εκπαίδευσης, της κατάρτισης, του πολιτισμού, της απασχόλησης, των νεοσύστατων επιχειρήσεων, της εθελοντικής εργασίας και της έρευνας τα οποία είναι στη διάθεσή σου, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει ξεκινήσει την ενημερωτική εκστρατεία «Νεολαία σε κίνηση». Τι θα έλεγες να συμμετάσχεις σε συζητήσεις, να μοιραστείς τις εμπειρίες σου και να θέσεις ερωτήματα; Μάθε τι μπορεί να κάνει η Ευρώπη για σένα! Ως απάντηση στην κρίση στον τομέα της εργασίας που πλήττει την ευρωπαϊκή νεολαία, η Επιτροπή κατάρτισε μια δέσμη μέτρων για την απασχόληση των νέων, ώστε να βοηθήσει τις χώρες της ΕΕ να αντιμετωπίσουν τα απαράδεκτα επίπεδα στα οποία έχουν φθάσει η ανεργία και ο κοινωνικός αποκλεισμός των νέων, μέσω της παροχής πρόσβασης στην εκπαίδευση, την κατάρτιση και τις θέσεις εργασίας. Το παρόν φυλλάδιο θα σου δώσει μια εικόνα των προγραμμάτων και των δραστηριοτήτων που μπορεί να σου φανούν χρήσιμα σε περίπτωση που θέλεις σταθερή ενημέρωση, μπορείς να συνδεθείς μαζί μας στο Facebook: Νεολαία σε Κίνηση! «Νεολαία σε κίνηση»: Ευρωπαϊκή δικτυακή πύλη της νεολαίας: Βοήθεια και συμβουλές για τη ζωή, την εργασία και τα ταξίδια στην ΕΕ:

5 Ταξίδεψε στο εξωτερικό στην EΥPΩΠH Ευρωπαϊκή Ένωση / Φωτογραφίες: istock

6 ΚΙΝΗΣΟΥ Ταξίδεψε στο εξωτερικό Οι πολίτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης έχουν το δικαίωμα να σπουδάζουν και να εργάζονται σε κάποιο άλλο κράτος μέλος. Η μετακίνηση σε μια άλλη χώρα προσφέρει μια μοναδική ευκαιρία για την εκμάθηση μιας νέας γλώσσας και νέων δεξιοτήτων, καθώς και για την ανακάλυψη ενός άλλου πολιτισμού. Επιπλέον, αυξάνει τις πιθανότητές σου να βρεις δουλειά. Το Erasmus+ (το πρόγραμμα της ΕΕ για την εκπαίδευση, την κατάρτιση, τη νεολαία και τον αθλητισμό για το ) στοχεύει στην ενίσχυση των δεξιοτήτων και της απασχολησιμότητας, καθώς και στον εκσυγχρονισμό των συστημάτων κατάρτισης και εκπαίδευσης. «Νεολαία σε κίνηση»: Η Ευρώπη σου: Erasmus+: Ευρωπαϊκή πύλη για την επαγγελματική κινητικότητα: Erasmus Νέοι Επιχειρηματίες:

7 Ενίσχυσε τις δεξιότητές σου στην EΥPΩΠH Ευρωπαϊκή Ένωση / Φωτογραφίες: 123RF

8 ΕΠΙΜΟΡΦΩΣΟΥ Ενίσχυσε τις δεξιότητές σου Η ΕΕ σού προσφέρει ένα ολόκληρο φάσμα δυνατοτήτων, ώστε να λάβεις την κατάρτιση που εσύ επιθυμείς και που η οικονομία έχει ανάγκη. Το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο αποτελεί το κυριότερο μέσο για τη στήριξη των θέσεων απασχόλησης, την παροχή βοήθειας για την εξεύρεση καλύτερων θέσεων εργασίας και τη διασφάλιση πιο δίκαιων ευκαιριών εργασίας για όλους τους πολίτες της ΕΕ. Το Ταμείο λειτουργεί επενδύοντας στο «ανθρώπινο κεφάλαιο» της Ευρώπης με άλλα λόγια, στους εργαζομένους, στους νέους και σε όσους αναζητούν εργασία. Το Erasmus+ προσφέρει ευρύ φάσμα επιλογών για φοιτητές, μαθητευόμενους, νέους αποφοίτους, επαγγελματίες στους τομείς της εκπαίδευσης και της κατάρτισης, και καθηγητές. Στο πλαίσιο του Erasmus+, φοιτητές επαγγελματικής εκπαίδευσης και μαθητευόμενοι θα λάβουν επιχορηγήσεις για σπουδές, κατάρτιση ή εργασία στο εξωτερικό από το 2014 έως το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο: Erasmus+ (επαγγελματική εκπαίδευση και κατάρτιση): Erasmus Νέοι Επιχειρηματίες:

9 ιεύρυνε τις γνώσεις σου στην EΥPΩΠH Ευρωπαϊκή Ένωση / Φωτογραφίες: Getty Images

10 ΣΠΟΥΔΑΣΕ Διεύρυνε τις γνώσεις σου Διάφορα προγράμματα της ΕΕ έχουν συσταθεί για να δώσουν στους Ευρωπαίους τη δυνατότητα να σπουδάζουν στο εξωτερικό. Προσφέροντας αυτές τις ευκαιρίες, η ΕΕ σού επιτρέπει να ανακαλύψεις νέες χώρες και γλώσσες, και να διευρύνεις τους ορίζοντές σου. Στο διάστημα , το Erasmus+ θα προσφέρει επιχορηγήσεις (και θέσεις πρακτικής άσκησης) σε δύο εκατομμύρια φοιτητές τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, που θα μπορέσουν έτσι να σπουδάσουν ή να εργαστούν ως ασκούμενοι στο εξωτερικό. Οι φοιτητές που σκοπεύουν να παρακολουθήσουν πλήρες μεταπτυχιακό πρόγραμμα στο εξωτερικό θα επωφεληθούν από έναν μηχανισμό εγγύησης δανείων από εθνικές τράπεζες ή οργανισμούς χορήγησης φοιτητικών δανείων, η επιλογή των οποίων θα γίνει από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων. Erasmus+ (τριτοβάθμια εκπαίδευση):

11 Μοιράσου την εμπειρία σου στην EΥPΩΠH Ευρωπαϊκή Ένωση / Φωτογραφίες: istock

12 ΜΑΘΕ Μοιράσου την εμπειρία σου Η ΕΕ προωθεί την κινητικότητα με σκοπό τη μάθηση, επειδή αποτελεί συστατικό της ιδιότητας του Ευρωπαίου, καθώς και μια δυνατότητα ανοιχτή σε όλους τους νέους της Ευρώπης. Βοηθάει τις παρούσες και μελλοντικές γενιές να αντιμετωπίζουν τις νέες προκλήσεις, να ενισχύσουν την ευρωπαϊκή τους ταυτότητα και να επιδεικνύουν πνεύμα συνεργασίας. Χάρη στο Erasmus+, πάνω από νέοι θα έχουν την ευκαιρία να συμμετάσχουν σε προγράμματα ανταλλαγής για νέους. Επιπλέον, το Erasmus+ υποστηρίζει τις συμπράξεις μεταξύ σχολικών ιδρυμάτων που μπορούν να οδηγήσουν σε ανταλλαγές διδασκόντων, μαθητών ή ολόκληρων τάξεων. Erasmus+ (νεολαία): Erasmus+ (σχολεία):

13 Μοιράσου το ταλέντο σου στην EΥPΩΠH Ευρωπαϊκή Ένωση / Φωτογραφίες: istock

14 ΠΑΡΕ ΜΕΡΟΣ Μοιράσου το ταλέντο σου Η ΕΕ θέλει οι πολίτες να έχουν λόγο σε θέματα που τους αφορούν. Εάν ένα εκατομμύριο πολίτες της ΕΕ ενώσουν τις δυνάμεις τους, μπορούν να συμμετάσχουν άμεσα στη χάραξη πολιτικής μέσω μιας πρωτοβουλίας ευρωπαίων πολιτών, ζητώντας από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να καταθέσει νομοθετική πρόταση σε τομέα στον οποίο κρίνουν ότι υφίσταται σοβαρή ανάγκη. Μέσω του δομημένου διαλόγου, η ΕΕ διαβουλεύεται με νέους ανθρώπους και οργανισμούς νεολαίας σε όλα τα επίπεδα, σε διασκέψεις νεολαίας της ΕΕ και κατά τη διάρκεια της ευρωπαϊκής εβδομάδας νεολαίας. Η ευρωπαϊκή δικτυακή πύλη της νεολαίας προσφέρει πληθώρα πληροφοριών και δίνει τη δυνατότητα σε νέους ανθρώπους να θέτουν ερωτήματα και να ανταλλάσσουν εμπειρίες. Πρωτοβουλίες ευρωπαίων πολιτών: Διάλογος και ανταλλαγή απόψεων: Ευρωπαϊκή δικτυακή πύλη της νεολαίας:

15 Ανακάλυψε καριέρες έρευνας στην στην ΕΥΡΩΠΗ EΥPΩΠH Ευρωπαϊκή Ένωση / φωτογραφίες: GraphicObsession

16 ΚΑΙΝΟΤΟΜΗΣΕ Ανακάλυψε καριέρες έρευνας Οι δράσεις Marie Skłodowska-Curie (MSCAs) υποστηρίζουν τη βελτίωση των προοπτικών σταδιοδρομίας και την κατάρτιση ερευνητών σε όλα τα επιστημονικά πεδία, μέσω της παγκόσμιας και διατομεακής κινητικότητας. Οι εν λόγω δράσεις προσφέρουν επιχορηγήσεις σε ερευνητές σε όλα τα στάδια της σταδιοδρομίας τους, από εκείνο του υποψήφιου διδάκτορα μέχρι αυτό του ιδιαιτέρως πεπειραμένου ερευνητή. Αποτελούν το κυριότερο ενωσιακό πρόγραμμα διδακτορικής κατάρτισης και χρηματοδοτούν διδακτορικά διπλώματα. Οι δράσεις αυτές συμπληρώνονται από το δίκτυο κέντρων Euraxess, το οποίο βοηθάει τους ερευνητές κατά τη μετακίνησή τους σε άλλη χώρα, παρέχοντας πληροφορίες και συνδρομή σε όλα τα θέματα που σχετίζονται με την επαγγελματική ζωή και την καθημερινότητα. Το Ευρωπαϊκό Ινστιτούτο Καινοτομίας και Τεχνολογίας προωθεί την καινοτομία, ενισχύοντας τη συνεργασία μεταξύ ανώτατων εκπαιδευτικών ιδρυμάτων, ερευνητικών κέντρων και επιχειρήσεων, προκειμένου να εστιάσουν από κοινού σε προκλήσεις όπως η ενέργεια, η κλιματική αλλαγή και η κοινωνία της πληροφορίας. Οι προσπάθειές του επικεντρώνονται σε ερευνητές, επιχειρηματίες και φοιτητές, παρέχοντάς τους τις κατάλληλες δεξιότητες, γνώσεις και τρόπους αντιμετώπισης, ώστε να τροφοδοτούν με νέες ιδέες την αγορά και να δημιουργούν νέες επιχειρήσεις. Δράσεις Marie Skłodowska-Curie: Euraxess: Ευρωπαϊκό Ινστιτούτο Καινοτομίας και Τεχνολογίας:

17 Κάνε τη διαφορά στην EΥPΩΠH Ευρωπαϊκή Ένωση / Φωτογραφίες: 123RF

18 ΓΙΝΕ ΕΘΕΛΟΝΤΗΣ Κάνε τη διαφορά Εκτιμάται ότι 100 εκατομμύρια Ευρωπαίοι έχουν κάποια στιγμή συμμετάσχει σε εθελοντικές δραστηριότητες. Ο εθελοντισμός παρέχει μια ευκαιρία να κάνεις τη διαφορά, συμβάλλοντας στο να καλλιεργηθεί ένα ισχυρότερο αίσθημα ομοψυχίας και κοινωνικής αρμονίας. Το Erasmus+ θα προσφέρει σε ακόμη περισσότερους νέους Ευρωπαίους τη δυνατότητα να εργαστούν εθελοντικά για μια σειρά έργων. Η ΕΕ έχει επίσης αρχίσει τη συγκρότηση ευρωπαϊκού σώματος εθελοντών ανθρωπιστικής βοήθειας, το οποίο θα δώσει στους νέους της Ευρώπης την ευκαιρία να επιδείξουν αλληλεγγύη σε όσους έχουν ανάγκη. Erasmus+ (νεολαία): Εθελοντές ανθρωπιστικής βοήθειας της ΕΕ:

19 Κάνε τα όνειρά σου πραγ ατικότητα στην EΥPΩΠH Ευρωπαϊκή Ένωση / Φωτογραφίες: Getty Images, 123RF

20 ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΣΕ Κάνε τα όνειρά σου πραγματικότητα Ο ευρωπαϊκός μηχανισμός μικροχρηματοδοτήσεων Progress συστάθηκε το 2010, με σκοπό να συμβάλει στην αύξηση της χορήγησης δανείων από τα μικροχρηματοδοτικά ιδρύματα της ΕΕ σε ανεξάρτητους επιχειρηματίες και επιχειρήσεις με έως και δέκα εργαζομένους. Αυτό θα θέσει περίπου δάνεια ύψους έως και ευρώ στη διάθεση των νέων Ευρωπαίων (καθώς και άλλων με περιορισμένη πρόσβαση στη συμβατική πιστωτική αγορά) που επιθυμούν να συστήσουν δικές τους επιχειρήσεις. Κάποιοι πάροχοι μικροπιστώσεων αναφέρουν ήδη αυξημένη αναλογία νεαρών πελατών. Το πρόγραμμα για την απασχόληση και την κοινωνική καινοτομία (EaSI) θα συνενώσει τις δραστηριότητες τριών ενωσιακών προγραμμάτων που μέχρι πρότινος λειτουργούσαν αυτοτελώς: Progress, EURES και Μικροχρηματοδοτήσεις Progress. Ο τρίτος «άξονάς» του θα συνεχίσει τις δραστηριότητες των Μικροχρηματοδοτήσεων Progress και επιπλέον θα παρέχει χρηματοδότηση για την ανάπτυξη ικανοτήτων των παρόχων μικροχρηματοδοτήσεων. Το πρόγραμμα θα επεκτείνει τη στήριξή του στις κοινωνικές επιχειρήσεις, περιλαμβανομένων εκείνων που βοηθούν τους νέους στην εξεύρεση απασχόλησης. Το πρόγραμμα «Erasmus Νέοι Επιχειρηματίες» δίνει τη δυνατότητα σε νέους ή επίδοξους επιχειρηματίες να μάθουν πώς να διοικούν με επιτυχία μια επιχείρηση, δουλεύοντας δίπλα σε έναν πεπειραμένο επιχειρηματία από άλλη χώρα για διάστημα έως και έξι μήνες. Η διαμονή χρηματοδοτείται από την ΕΕ. Ευρωπαϊκός μηχανισμός μικροχρηματοδοτήσεων Progress: Erasmus Νέοι Επιχειρηματίες: Χρηματοδότηση της ΕΕ για μικρομεσαίες επιχειρήσεις: Πρόγραμμα για την απασχόληση και την κοινωνική καινοτομία (EaSI):

21 Ενη ερώσου στην EΥPΩΠH Ευρωπαϊκή Ένωση / Φωτογραφίες: 123RF

22 ΤΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΣΟΥ Ενημερώσου Η ΕΕ διασφαλίζει ότι όλοι οι Ευρωπαίοι μπορούν να ασκούν τα θεμελιώδη δικαιώματά τους. Αυτά περιλαμβάνουν την απουσία διακρίσεων και καταστάσεων αποκλεισμού, την ισότητα μεταξύ ανδρών και γυναικών, και το δικαίωμα στην ιατρική περίθαλψη. Σε ολόκληρη την Ευρώπη, η ΕΕ στηρίζει δράσεις που στοχεύουν στην ευαισθητοποίηση για την ανάγκη καταπολέμησης της κοινωνικής αδικίας και διασφάλισης της προστασίας των δεδομένων. Οικοδόμηση ενός ευρωπαϊκού χώρου δικαιοσύνης: Αντιμετώπιση των διακρίσεων: Η Ευρώπη σου:

23 Πέτυχε τους στόχους σου στην EΥPΩΠH Ευρωπαϊκή Ένωση / Φωτογραφίες: 123RF

24 ΔΟΥΛΕΨΕ Πέτυχε τους στόχους σου Η είσοδος στην αγορά εργασίας είναι δύσκολη, ειδικά για τους νέους. Η ΕΕ παρέχει σε όλους τους ευρωπαίους πολίτες ένα φάσμα εργαλείων για να βελτιώσουν τις επαγγελματικές προοπτικές τους. Το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο (ΕΚΤ) είναι ένα τέτοιο παράδειγμα: περίπου 10 εκατομμύρια άνθρωποι επωφελούνται κάθε χρόνο από τα προγράμματα κατάρτισης και ένταξης στην αγορά εργασίας που χρηματοδοτεί το ΕΚΤ. Άλλο παράδειγμα είναι η ευρωπαϊκή δικτυακή πύλη για την επαγγελματική κινητικότητα EURES, η οποία παρέχει καθημερινά επιγραμμική πρόσβαση σε ένα εκατομμύριο κενές θέσεις εργασίας. Το πρόγραμμα «Η πρώτη σου δουλειά μέσω του EURES» είναι ένα πρόγραμμα επαγγελματικής κινητικότητας που αποσκοπεί στο να βοηθάει νέους ανθρώπους να βρουν δουλειά και εργοδότες να βρουν υπαλλήλους. Στόχος του είναι η «αντιστοίχιση» των νέων που αναζητούν εργασία και των ατόμων που αλλάζουν εργασία με θέσεις εργασίας σε ολόκληρη την Ευρώπη οι οποίες είναι δύσκολο να καλυφθούν. Τελευταίο αλλά εξίσου σημαντικό, το δίκτυο Enterprise Europe Network παρέχει ευρύ φάσμα υπηρεσιών για να βοηθήσει επιχειρηματίες να επεκτείνουν την επιχείρησή τους στην Ευρώπη αλλά και πέρα από αυτή. Το δίκτυο διαθέτει 600 εταίρους σε περισσότερες από 50 χώρες. Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο: EURES: https://ec.europa.eu/eures/ Enterprise Europe Network:

25 Επισκεφθείτε μας: Ιστοσελίδα της πρωτοβουλίας «Νεολαία σε κίνηση»: Η «Νεολαία σε κίνηση» στο Facebook: Φωτογραφικό υλικό της πρωτοβουλίας «Νεολαία σε κίνηση»:

26 KE EL-N

ΔΟΥΛΕΨΕ ΣΥΜΜΕΤΕΙΧΕ ΤΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΓΙΝΕ ΕΘΕΛΟΝΤΗΣ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΣΕ

ΔΟΥΛΕΨΕ ΣΥΜΜΕΤΕΙΧΕ ΤΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΓΙΝΕ ΕΘΕΛΟΝΤΗΣ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΣΕ ΣΠΟΥΔΑΣ Ε Νεολαία σε κίνηση: ΕΠΙΜΟΡΦΩΣΟΥ Η Ευρώπη στηρίζει τους νέους ΔΟΥΛΕΨΕ ΣΥΜΜΕΤΕΙΧΕ ΤΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΜΑΘΕ ΚΙΝΗΣΟΥ ΓΙΝΕ ΕΘΕΛΟΝΤΗΣ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΣΕ στην ΕΕ Δεν είναι υπεύθυνη ούτε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ούτε

Διαβάστε περισσότερα

ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΤΑΜΕΙΟ ΕΠΕΝΔΥΟΥΜΕ ΣΤΟΝ ΑΝΘΡΩΠΟ. Τι είναι και τι κάνει. Κοινωνική Ευρώπη

ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΤΑΜΕΙΟ ΕΠΕΝΔΥΟΥΜΕ ΣΤΟΝ ΑΝΘΡΩΠΟ. Τι είναι και τι κάνει. Κοινωνική Ευρώπη ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΤΑΜΕΙΟ ΕΠΕΝΔΥΟΥΜΕ ΣΤΟΝ ΑΝΘΡΩΠΟ Τι είναι και τι κάνει Κοινωνική Ευρώπη Δεν είναι υπεύθυνη ούτε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ούτε κάποιο άτομο που ενεργεί εκ μέρους της Επιτροπής για την ενδεχόμενη

Διαβάστε περισσότερα

Εκπαίδευση, κατάρτιση, νεολαία και αθλητισμός. Εκπαίδευση και κατάρτιση Το κλειδί για το μέλλον σας Η ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ ΜΕ ΑΠΛΑ ΛΟΓΙΑ

Εκπαίδευση, κατάρτιση, νεολαία και αθλητισμός. Εκπαίδευση και κατάρτιση Το κλειδί για το μέλλον σας Η ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ ΜΕ ΑΠΛΑ ΛΟΓΙΑ Η ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ ΜΕ ΑΠΛΑ ΛΟΓΙΑ Εκπαίδευση, κατάρτιση, Εκπαίδευση και κατάρτιση Το κλειδί για το μέλλον σας νεολαία και αθλητισμός Η επένδυση στην εκπαίδευση και την κατάρτιση είναι ζωτικής σημασίας για

Διαβάστε περισσότερα

Η πρώτη σου εργασία μέσω του EURES Στοχευμένο πρόγραμμα κινητικότητας

Η πρώτη σου εργασία μέσω του EURES Στοχευμένο πρόγραμμα κινητικότητας Η πρώτη σου εργασία μέσω του EURES Στοχευμένο πρόγραμμα κινητικότητας Οδηγός για Εργοδότες και Άτομα που αναζητούν εργασία eures.europa.eu ec.europa.eu/social/yourfirsteuresjob Κοινωνική Ευρώπη Η πρώτη

Διαβάστε περισσότερα

Τα πληροφοριακά δελτία χωρίζονται σε έξι θεματικές ενότητες:

Τα πληροφοριακά δελτία χωρίζονται σε έξι θεματικές ενότητες: Τι μπορεί να κάνει για σας η κοινωνική Ευρώπη Ευρωπαϊκή Επιτροπή Η παρούσα σειρά 26 πληροφοριακών δελτίων εύκολης εκτύπωσης υπογραμμίζει τον τρόπο με τον οποίο εσείς, ως πολίτες της ΕΕ, μπορείτε να επωφεληθείτε

Διαβάστε περισσότερα

Ευκαιρίες που προσφέρει η ΕΕ στην εκπαίδευση, στον πολιτισμό και τη νεολαία

Ευκαιρίες που προσφέρει η ΕΕ στην εκπαίδευση, στον πολιτισμό και τη νεολαία «Τι υπάρχει για μένα;» Ευκαιρίες που προσφέρει η ΕΕ στην εκπαίδευση, στον πολιτισμό και τη νεολαία EUROPEAN COMMISSION EΕυρωπαϊκή U R O P E A N Επιτροπή U N I O N Ευκαιρίες που προσφέρει η ΕΕ στην εκπαίδευση,

Διαβάστε περισσότερα

ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ EUROPEISKA ΕΠΙΤΡΟΠΗ KOMMISSIONEN

ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ EUROPEISKA ΕΠΙΤΡΟΠΗ KOMMISSIONEN Yπηρεσίες πληροφόρησης και βοήθειας της ΕΕ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ EUROPEISKA ΕΠΙΤΡΟΠΗ KOMMISSIONEN Μπορείτε να βρείτε το κείμενο του παρόντος φυλλαδίου καθώς και άλλες σύντομες, σαφείς επεξηγήσεις για την ΕΕ σε απευθείας

Διαβάστε περισσότερα

Ο ΟΔΗΓΟΣ ΣΑΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΕΣ ΚΟΙΝΟΤΙΚΗΣ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗΣ

Ο ΟΔΗΓΟΣ ΣΑΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΕΣ ΚΟΙΝΟΤΙΚΗΣ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗΣ 2 0 1 4 ++ ΕΥΡΩΠΑΪΚΑ ΔΙΑΡΘΡΩΤΙΚΑ ΚΑΙ ΕΠΕΝΔΥΤΙΚΑ ΤΑΜΕΙΑ (ΤΑΜΕΙΑ ΕΔΕ) ++ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΤΑΜΕΙΟ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ (ΕΤΠΑ) ++ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΤΑΜΕΙΟ (ΕΚΤ) ++ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗ ΤΩΝ ΝΕΩΝ (ΠΑΝ)++ΤΑΜΕΙΟ

Διαβάστε περισσότερα

Erasmus+ Οδηγός προγράμματος

Erasmus+ Οδηγός προγράμματος Erasmus+ Οδηγός προγράμματος Στην περίπτωση αντικρουόμενων νοημάτων μεταξύ γλωσσικών εκδόσεων, υπερισχύει η αγγλική έκδοση. Έκδοση 3: 19/12/2014 ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ ΕΙΣΑΓΩΓΗ... 6 ΜΕΡΟΣ A - ΓΕΝΙΚΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

Διαβάστε περισσότερα

Η αναπαραγωγή επιτρέπεται, εκτός από εμπορικούς σκοπούς, με την προϋπόθεση ότι αναγνωρίζεται η πηγή.

Η αναπαραγωγή επιτρέπεται, εκτός από εμπορικούς σκοπούς, με την προϋπόθεση ότι αναγνωρίζεται η πηγή. Ευρωπαϊκή Ένωση, 2011 Η αναπαραγωγή επιτρέπεται, εκτός από εμπορικούς σκοπούς, με την προϋπόθεση ότι αναγνωρίζεται η πηγή. Το Βιβλίο των Νέων της Ευρώπης εκδόθηκε και χρηματοδοτήθηκε από την Ευρωπαϊκή

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΔΙΑ ΒΙΟΥ ΜΑΘΗΣΗΣ ΓΕΝΙΚΗ ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΥΠΟΒΟΛΗΣ ΠΡΟΤΑΣΕΩΝ 2011-2013 ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΕΣ ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΕΣ 2013

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΔΙΑ ΒΙΟΥ ΜΑΘΗΣΗΣ ΓΕΝΙΚΗ ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΥΠΟΒΟΛΗΣ ΠΡΟΤΑΣΕΩΝ 2011-2013 ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΕΣ ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΕΣ 2013 ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΔΙΑ ΒΙΟΥ ΜΑΘΗΣΗΣ ΓΕΝΙΚΗ ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΥΠΟΒΟΛΗΣ ΠΡΟΤΑΣΕΩΝ 2011-2013 ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΕΣ ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΕΣ 2013 ΕΙΣΑΓΩΓΗ...5 1. Οι γενικοί και ειδικοί στόχοι του προγράμματος διά βίου μάθησης...5 2. Γενικό πλαίσιο

Διαβάστε περισσότερα

ΕΤΟΙΜΟΙ ΝΑ ΠΑΡΕΤΕ ΤΗ ΜΕΓΑΛΗ ΑΠΟΦΑΣΗ;

ΕΤΟΙΜΟΙ ΝΑ ΠΑΡΕΤΕ ΤΗ ΜΕΓΑΛΗ ΑΠΟΦΑΣΗ; ΕΤΟΙΜΟΙ ΝΑ ΠΑΡΕΤΕ ΤΗ ΜΕΓΑΛΗ ΑΠΟΦΑΣΗ; Όσα πρέπει να γνωρίζετε σχετικά µε τις συνθήκες διαβίωσης και εργασίας στο εξωτερικό κι ακόµα περισσότερα Κοινωνική Ευρώπη Ούτε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ούτε οποιοδήποτε

Διαβάστε περισσότερα

Νέα ταμεία, καλύτεροικανόνες. Οδηγός για αρχάριους. Έκδοση του 2008

Νέα ταμεία, καλύτεροικανόνες. Οδηγός για αρχάριους. Έκδοση του 2008 Νέα ταμεία, καλύτεροικανόνες Παρουσίαση των νέων δημοσιονομικών κανόνων και των δυνατοτήτων κατά την περίοδο 2007 2013 Οδηγός για αρχάριους Έκδοση του 2008 i Ευρωπαϊκή Επιτροπή Η Άμεση Ευρώπη είναι μια

Διαβάστε περισσότερα

HORIZON 2020 εν συντομία

HORIZON 2020 εν συντομία HORIZON 2020 εν συντομία Το Πρόγραμμα Πλαίσιο της ΕΕ για την Έρευνα και την Καινοτομία Έρευνα και Καινοτομία Η Άμεση Ευρώπη είναι μια υπηρεσία που σας βοηθά να βρείτε απαντήσεις στα ερωτήματά σας για την

Διαβάστε περισσότερα

Erasmus+ Οδηγός προγράμματος. Σε ισχύ από την 1 η Ιανουαρίου 2014

Erasmus+ Οδηγός προγράμματος. Σε ισχύ από την 1 η Ιανουαρίου 2014 Erasmus+ Οδηγός προγράμματος Σε ισχύ από την 1 η Ιανουαρίου 2014 2 η έκδοση: 27/02/2014 1 ΠΙΝΑΚΑΣ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΩΝ ΕΙΣΑΓΩΓΗ... 6 ΜΕΡΟΣ Α - ΓΕΝΙΚΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΓΙΑ ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ERASMUS+... 8 Ποιοι είναι οι

Διαβάστε περισσότερα

ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ. Στρασβούργο/Βρυξέλλες, 19 Νοεμβρίου 2013. Συχνές Ερωτήσεις για το Erasmus+

ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ. Στρασβούργο/Βρυξέλλες, 19 Νοεμβρίου 2013. Συχνές Ερωτήσεις για το Erasmus+ ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ Στρασβούργο/Βρυξέλλες, 19 Νοεμβρίου 2013 Συχνές Ερωτήσεις για το Erasmus+ Τι είναι το Erasmus+; Το Erasmus+ είναι το νέο πρόγραμμα της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την εκπαίδευση, την κατάρτιση,

Διαβάστε περισσότερα

επιχειρηματίες» Eφαλτήριο για τη δημιουργία και την ανάπτυξη επιχειρήσεων Συντάκτης Εσωτερική αγορά, βιομηχανία, επιχειρηματικότητα και ΜΜΕ

επιχειρηματίες» Eφαλτήριο για τη δημιουργία και την ανάπτυξη επιχειρήσεων Συντάκτης Εσωτερική αγορά, βιομηχανία, επιχειρηματικότητα και ΜΜΕ 5 χρόνια πρόγραμμα «Erasmus για νέους επιχειρηματίες» EL Eφαλτήριο για τη δημιουργία και την ανάπτυξη επιχειρήσεων Εσωτερική αγορά, βιομηχανία, επιχειρηματικότητα και ΜΜΕ Συντάκτης Erasmus για νέους επιχειρηματίες

Διαβάστε περισσότερα

Επιχειρήσεις. Μια νέα βιομηχανική επανάσταση Η ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ ΜΕ ΑΠΛΑ ΛΟΓΙΑ

Επιχειρήσεις. Μια νέα βιομηχανική επανάσταση Η ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ ΜΕ ΑΠΛΑ ΛΟΓΙΑ Η ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ ΜΕ ΑΠΛΑ ΛΟΓΙΑ Επιχειρήσεις Μια νέα βιομηχανική επανάσταση «Η Ευρώπη πρέπει να ανακτήσει την εμπιστοσύνη των πολιτών της στην ικανότητά της να δημιουργεί, να προωθεί νέα σχέδια, να καινοτομεί

Διαβάστε περισσότερα

Ανακοινωθέν της Μπριζ σχετικά με την ενισχυμένη ευρωπαϊκή συνεργασία στον τομέα της επαγγελματικής εκπαίδευσης και κατάρτισης περίοδος 2011-2020

Ανακοινωθέν της Μπριζ σχετικά με την ενισχυμένη ευρωπαϊκή συνεργασία στον τομέα της επαγγελματικής εκπαίδευσης και κατάρτισης περίοδος 2011-2020 Ανακοινωθέν της Μπριζ σχετικά με την ενισχυμένη ευρωπαϊκή συνεργασία στον τομέα της επαγγελματικής εκπαίδευσης και κατάρτισης περίοδος 2011-2020 Ανακοινωθέν των ευρωπαίων Υπουργών Επαγγελµατικής Εκπαίδευσης

Διαβάστε περισσότερα

Τελική Έκθεση. DEX, S.A. & Εταίροι έργου Youth4JOB Δεκέμβριος 2013

Τελική Έκθεση. DEX, S.A. & Εταίροι έργου Youth4JOB Δεκέμβριος 2013 Τελική Έκθεση DEX, S.A. & Εταίροι έργου Youth4JOB Δεκέμβριος 2013 Αυτή η δημοσίευση υποστηρίζεται από το πρόγραμμα της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την απασχόληση και την κοινωνική αλληλεγγύη - PROGRESS (2007-2013).

Διαβάστε περισσότερα

1. ΕΥΡΕΣΗ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΩΝ ΓΙΑ ΘΕΣΕΙΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΣΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ

1. ΕΥΡΕΣΗ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΩΝ ΓΙΑ ΘΕΣΕΙΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΣΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ 6 ΒΗΜΑΤΑ ΓΙΑ ΝΑ ΞΕΚΙΝΗΣΕΤΕ ΤΗΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗ ΣΑΣ ΣΤΑΔΙΟΔΡΟΜΙΑ ΣΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ Η μετάβαση από την φοιτητική στην επαγγελματική ζωή μπορεί να αποβεί δύσκολη. Συχνά η φάση της υποβολής αιτήσεων εργασίας είναι

Διαβάστε περισσότερα

Europe Direct. Ετήσια έκθεση 2011

Europe Direct. Ετήσια έκθεση 2011 Europe Direct Ετήσια έκθεση 2011 Βασικά στοιχεία το 2011 Europe Direct = Kέντρο Eπαφής Europe Direct Περίπου 80 000 ερωτήσεις + Δίκτυο Europe Direct 468 κέντρα πληροφόρησης Europe Direct Περισσότερες από

Διαβάστε περισσότερα

Οι διατάξεις της ΕΕ για την κοινωνική ασφάλιση

Οι διατάξεις της ΕΕ για την κοινωνική ασφάλιση Οι διατάξεις της ΕΕ για την κοινωνική ασφάλιση Επικαιροποίηση 2010 Τα δικαιώματά σας όταν μετακινείστε εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης Ευρωπαϊκή Επιτροπή Οι διατάξεις της ΕΕ για την κοινωνική ασφάλιση Τα

Διαβάστε περισσότερα

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ, ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ, ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ, ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ ική Σταδιοδρομίας ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΔΙΑ ΒΙΟΥ ΜΑΘΗΣΗΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ EΓΧΕΙΡΙΔΙΟ ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗΣ ΚΙΝΗΤΙΚΟΤΗΤΑΣ Επιστημονικό Υποστηρικτικό

Διαβάστε περισσότερα

ΚΕΝΤΡΟ ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗΣ ΚΑΙ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΛΤΔ (ΚΕΣΕΑ)

ΚΕΝΤΡΟ ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗΣ ΚΑΙ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΛΤΔ (ΚΕΣΕΑ) ΚΕΝΤΡΟ ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗΣ ΚΑΙ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΛΤΔ (ΚΕΣΕΑ) ΣΕ ΑΥΤΟ ΤΟ ΤΕΥΧΟΣ: ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΣ Σχέδιο Παροχής κινήτρων για την εργοδότηση άνεργων Πιστοποίηση Επιχειρήσεων για την ισότητα Φύλων στο εργασιακό

Διαβάστε περισσότερα

Η δική σας Ενιαία Αγορά?

Η δική σας Ενιαία Αγορά? Ευρωπαϊκή Επιτροπή Εσωτερική Αγορά και υπηρεσίες Η δική σας Ενιαία Αγορά? Η Πράξη για την Ενιαία Αγορά με στόχο μια ιδιαίτερα ανταγωνιστική κοινωνική οικονομία της αγοράς Περισσότερες πληροφορίες για την

Διαβάστε περισσότερα

ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΣΤΟ ΕΡΩΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟΥ ΕΡΩΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΟΡΙΣΘΕΝΤΑ ΕΠΙΤΡΟΠΟ. Tibor NAVRACSICS

ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΣΤΟ ΕΡΩΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟΥ ΕΡΩΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΟΡΙΣΘΕΝΤΑ ΕΠΙΤΡΟΠΟ. Tibor NAVRACSICS EL ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΣΤΟ ΕΡΩΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟΥ ΕΡΩΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΟΡΙΣΘΕΝΤΑ ΕΠΙΤΡΟΠΟ Tibor NAVRACSICS Εκπαίδευση, Πολιτισμός, Νεολαία και Ιδιότητα του πολίτη 1. Γενική επάρκεια, προσήλωση

Διαβάστε περισσότερα

Απασχόληση και ανάπτυξη στην ΕΕ Χάρτης πορείας προς ένα αειφόρο μέλλον

Απασχόληση και ανάπτυξη στην ΕΕ Χάρτης πορείας προς ένα αειφόρο μέλλον Η Ευρώπη σε εξέλιξη Απασχόληση και ανάπτυξη στην ΕΕ Χάρτης πορείας προς ένα αειφόρο μέλλον Ευρωπαϊκή Ένωση Το παρόν φυλλάδιο και άλλες σύντομες, σαφείς πληροφορίες σχετικά με την ΕΕ διατίθενται στην ηλεκτρονική

Διαβάστε περισσότερα

Αναφορά Ανάλυσης Αναγκών Ενδιαφερομένων Φορέων/Ατόμων

Αναφορά Ανάλυσης Αναγκών Ενδιαφερομένων Φορέων/Ατόμων Code RED Co-design to Re-Engage the Disengaged PROJECT NUMBER - UK/13/LLP-LdV/TOI-678 Αναφορά Ανάλυσης Αναγκών Ενδιαφερομένων Φορέων/Ατόμων Αρ. Αποτελέσματος 4 Πακέτο Εργασίας 2 Τίτλος Πακέτου Εργασίας

Διαβάστε περισσότερα

ΓΙΑ ΜΙΚΡΟΜΕΣΑΙΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

ΓΙΑ ΜΙΚΡΟΜΕΣΑΙΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ Eυρωπαϊκή Επιτροπή ΟΔΗΓΟΣ ΕΞΑΓΩΓΩΝ ΓΙΑ ΜΙΚΡΟΜΕΣΑΙΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ Αντιπροσωπεία στην Ελλάδα Επιμέλεια έκδοσης: Αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα ΕΒΕΑ Δημοσιογραφική επιμέλεια: Μαρίνα Κουρμπέλα

Διαβάστε περισσότερα