ΕΡΜΑ & ΑΚΤΙΝΟΒΟΛΙΕΣ UVA UVB UVC

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "ΕΡΜΑ & ΑΚΤΙΝΟΒΟΛΙΕΣ UVA UVB UVC"

Transcript

1 ΕΡΜΑ & ΑΚΤΙΝΟΒΟΛΙΕΣ UVA UVB UVC Η φροντίδα του δέρµατος και γενικότερα της υγείας µας έχει να κάνει µε την αντιµετώπιση τριών ειδών ηλιακών ακτινοβολιών (των Υπερ-Ιωδών) UVA, UVB και UVC. Οι Υπερ-Ιώδεις ακτινοβολίες (Ultra-Violet ή UV) είναι υψίσυχνες ακτινοβολίες που εκπέµπονται από τον Ήλιο και αυτές διακρίνονται επίσης σε τρία είδη αναλόγως του µήκους κύµατός τους. Θα αναφερθούµε στις επιπτώσεις των ακτινοβολιών αυτών και στην επίδρασή τους στο ανθρώπινο δέρµα και την γήρανσή του, στην αντιηλιακή προστασία καθώς και στους λόγους για τους οποίους απαιτείται συνετή έκθεση σε αυτές.

2 1. UV-C (UVC) Αυτή η ακτινοβολία έχει το χαµηλότερο µήκος κύµατος και την µεγαλύτερη συχνότητα από όλες (παροµοιάζεται µε αυτήν ενός φούρνου µικροκυµάτων) και συνήθως δεν καταφέρνει να φτάσει στην επιφάνεια της Γης αφόσον την εµποδίζει απορροφώντας την το στρώµα τού όζοντος στα ανώτερα στρώµατα της ατµόσφαιρας. Όταν εξαιτίας τρύπας στο στρώµα του Όζοντος η ακτινοβολία UVC περάσει και φτάσει στην επιφάνεια της Γης, προκαλεί υπερθέµανση των κατωτέρων στρωµάτων της Ατµόσφαιρας, της ίδιας της Γης, και µπορεί να προκαλέσει εγκαύµατα στην έκθεσή της στον άνθρωπο, ακόµα και θάνατο εάν η έκθεση είναι παρατεταµένη, είναι η πιο επικίνδυνη από όλες. 2. UV-B (UVB) Είναι η Υπεριώδης Ακτινοβολία µε µεσαίο µήκος κύµατος και µεσαία συχνότητα, δεν είναι τόσο θανάσιµη όσο η προηγούµενη και µέρος της καταφέρνει να διαπεράσει το στρώµα του όζοντος και τα σύννεφα ιδιαίτερα τους µήνες που η τροχιά της Γης περνάει κοντύτερα στον Ήλιο (Χειµώνα και Καλοκαίρι). Είναι η ακτινοβολία που ευθύνεται για το κάψιµο και το ηλιακό έγκαυµα. Για πολλά χρόνια στο παρελθόν η µοναδική προστασία του ανθρώπου από αυτήν, ήταν η σκίαση. Το Πως αντιδρά το ανθρώπινο σώµα στην ακτινοβολία αυτή? απασχόλησε την Επιστήµη µόνο τις τελευταίες δεκατίες.. Η ακτινοβολία UVB διαπερνάει µόνο το ανώτερο στρώµα του δέρµατός µας που λέγεται επιδερµίδα, εκεί που δεν υπάρχουν απολείξεις ούτε αιµοφόρων αγγείων ούτε νεύρων. Η επιδερµίδα αποτελείται από ειδικά κύταρα που λέγονται κερατινοχύτες, και µελανοχύτες µαζί µε κάποια βασικά απλά κύταρα. Τα κύταρα που λέγονται µελανοχύτες είναι αυτά που εκκρίνουν (παράγουν) την τυροσινάση που είναι ένζυµο ρυθµιστής της παραγωγής µελανίνης και την χρωστική ουσία που λέγεται µελανίνη την οποία διοχετεύουν εξωτερικά στα γειτονικά κύταρα (τους κερατινοχύτες και στα άλλα κανονικά κύταρα) και έτσι τα χρωµατίζει, τα σκουραίνει. Η ακτινοβολία UVB λοιπόν διεγείρει τους µελανοχύτες ώστε να παράγουν περισσότερη µελανίνη σε σχέση πάντα µε την φυσιολογική έκκρισή τους όταν δεν εκτίθενται στην ακτινοβολία αυτή. Αν οι µελανοχύτες δεν είναι κατεστραµµένοι τότε αποκτά η επιδερµίδα το οµοιόµορφο µαύρισµα, αν όµως κάποιοι είναι διαταραγµένοι (χαλασµένοι) τότε το αποτέλεσµα είναι η υπερ-έκκριση µελανίνης σε περιοχές, που ως ορατό αποτέλεσµα έχουν την δηµιουργία φακίδων ή µελανωµάτων (µεγαλύτερων περιοχών) πιο γνωστών ως γεροντικών κηλίδων (Age Spots). Εδώ πρέπει να σηµειώσουµε ότι το Age Spot στην πραγµατικότητα δεν έχει καθόλου να κάνει µε την ηλικία (χρονολογική) αλλά µε την συνολική έκθεση ενός ανθρώπου στην ακτινοβολία UVB. Απλά όσο µεγαλύτερη είναι η ηλικία του ανθρώπου συµπερασµατικά

3 έχει παραµείνει περισσότερο εκτεθιµένος στην ακτινοβολία αυτή, χωρίς να αποκλείεται η εµφάνιση Age Spot σε πολύ νεαρή ηλικία αλλά µε παρατεταµένη ηλιοθεραπεία η άλλη τεχνητή έκθεση για µαύρισµα. Η σωστή ονοµασία του Age Spot θα ήταν Sun Spot. 3. UV-A (UVA) Οι ερµατολόγοι ασχολήθηκαν µε την ακτινοβολία αυτή στη δεκαετία του 80 και η ηλιοθεραπεία οργίασε.. Την είχαν ανακυρήξει ακίνδυνη και αντίθετα µε την UVB ασφαλή ακτινοβολία, έναν αβλαβή τρόπο να φαίνεται κανείς πιο ωραίος... Σηµειωτέο ότι η ακτινοβολία UVA έχει το µεγαλύτερο µήκος κύµατος και την µικρότερη συχνότητα από όλες τις υπεριώδεις ακτινοβολίες πλησιάζοντας έτσι προς το ορατό φάσµα. Αµέσως µετά τη δεκαετία του 80 οι επιστήµονες επανήλθαν στο θέµα όταν ανακάλυψαν ότι η η UVA κάνει µεγαλύτερη ζηµιά στο σώµα µας από ότι η UVB που θεωρούνταν η πιο επικίνδυνη. Η UVA δεν αποδυναµώνεται καθόλου όλο τον χρόνο, δεν εξαρτάται από το πόσο κοντά είναι η Γη στον Ήλιο, παροµοιάζεται δε σαν µια συνεχόµενη ακτινοβολία Χ (Xray) µε ικανότητα να διαπερνάει οποιαδήποτε ένδυση ή σκίαση στο χώρο κατοικίας, εργασίας, αυτοκίνητο ή καπέλο. Αυτό αποδυκνείεται εύκολα από το ξεθώριασµα αντικειµένων ακόµα και σε µη απευθείας έκθεση στον ήλιο (πχ έπιπλα). Ακούγεται από τις γυναίκες (κυρίως) ότι δεν βγαίνουν ποτέ (!) στον ήλιο, αλλά το ντεκολτέ πάντα έχει σπιθουράκια και είναι κοκκινισµένο και τα χέρια φαίνονται περισσότερο γηρασµένα από άλλα σηµεία γιατί το σκιάδιο του αυτοκινήτου όταν οδηγούµε δεν προστατεύει τα χέρια στο τιµόνι ή το ντεκολτέ, συχνά µόνο µέχρι τα µάτια φτάνει η σκίαση... Αυτό το φαινόµενο δεν παρατηρείται τόσο στους άντρες γιατί η επιδερµίδα τους είναι πιο παχιά από την γυναικεία και σε αυτούς είναι πιο έντονο το φαινόµενο των λεκέδων.. Η ακτινοβολία UVA διαπερνά την επιδερµίδα σαν να µην υπάρχει και χτυπάει και απορροφάται/διασκορπίζεται στο δεύτερο στρώµα που λέγεται δερµίδα και είναι το ζωντανό δέρµα όπου ζουν τα κύταρα και αναπλάθονται/γεννιούνται νέα, εκεί ζει το Κολλαγόνο, η Ελαστίνη, οι γλυκο-αµινο-γλυκάνες και το Υαλουρονικό Οξύ, ενώ είναι γεµάτο µε απολήξεις αιµοφόρων αγγείων και νεύρων.

4 Η UVA αναστέλλει και επιβραδύνει την ανάπλαση των κυτάρων που από φυσικό τρόπο θα προέκυπτε ούτως ή άλλως στην ηλικία των 28 ετών περίπου. Μετά τα 28 έτη το δέρµα µας θεωρείται ώριµο και ακόµα και άνθρωποι χωρίς υπερβολικές εκθέσεις στον ήλιο και µε πολλά µέτρα αντιηλιακής προστασίας αντιλαµβάνονται ότι το δέρµα αλλάζει όψη και υφή. Η φυσική επιβράδυνση της ανάπλασης προκαλείται από την ηλικία, η UVA ακτινοβολία την επιταχύνει και την πολλαπλασιάζει... Αυτό που κάνει είναι να σπάει το κολλαγόνο και την ελαστίνη ώστε το πάχος (ο όγκος) του δέρµατος µειώνεται και η επιδερµίδα είτε λακουβιάζει (ρυτίδα) είτε ξεχειλίζει (χαλαρότητα), σε κάθε περίπτωση όµως το σύνολο δεν εµφανίζεται µε τον αρχικό του όγκο, την σφριγηλότητα και την ελαστικότητα που είχε αρχικά. Τα αιµοφόρα αγγεία σπάνε και το δέρµα αποκτά µια κοκκινίλα, οι λιγοστοί µελανοχύτες της δερµίδας που υπάρχουν εκεί είτε πεθαίνουν (αδρανοποιούνται τελείως) και δηµιουργούν λευκές κηλίδες (τις γνωστές πανάδες) είτε υπερδειεγείρονται και δηµιουργούν µε συσσωρεύσεις µελανίνης σκουρόχρωµες (καφε) κηλίδες, µελανώµατα. Σήµερα δεν υπάρχει καµία γνωστή µέθοδος επιστηµονική ή laser που να µπορεί να εξαφανίσει αυτές τις καφέ κηλίδες, σε πολλές περιπτώσεις προσπαθειών µάλιστα αυτές επιδεινώνονται. Η UVA ακτινοβολία διασπά τα µακροµόρια του Υαλουρονικού οξέος που είναι οι υδατοπαγίδες του δέρµατος, κάνοντάς τα αναποτελεσµατικά και ανίκανα να συγκεντρώσουν νερό, και το δέρµα στεγνώνει. Υπερ-έκθεση στην ακτινοβολία αυτή µπορεί να στείλει κάποιον πολύ γρήγορα σε δερµατολόγο ή πλαστικό χειρούργο. Τα κρεβατάκια φυσικού ή τεχνητού µαυρίσµατος έχουν προκαλέσει συχνά θάνατο µε αιτία την δηλητηρίαση από ακτινοβολίες... Όπως πρέπει να γίνει κατανοητό πλέον η αντιηλιακή προστασία προέχει να είναι κατά της ακτινοβολίας UVA και δευτερευόντως κατά της UVB. εδοµένου όµως ότι η UVA Ακτινοβολία είναι υπεύθυνη και για την παραγωγή της απαραίτητης βιταµίνης D για τον οργανισµό µας, γίνεται επίσης σαφές ότι ο Ήλιος είναι απαραίτητος στη Βιολογική µας ζωή, απλά πρέπει να εκτιθέµεθα µε προφυλάξεις και µέτρο. Συνοψίζοντας, αναλόγως της έκθεσης ενός ανθρώπου στον ήλιο σε συνδιασµό µε τα µέτρα προστασίας κατά του συνόλου των υπεριωδών ακτινοβολιών, το δέρµα µας σε πρόσωπο, λαιµό, ντεκολτέ (πάνω από το στήθος) και χέρια, παρουσιάζει επιδερµικά και δερµικά διχρωµίες είτε εξαιτίας της έλλειψης έιτε εξαιτίας υπερσυγκέντρωσης µελανίνης. Για να αποτρέψουµε αυτή την διατάραξη της οµαλής λειτουργίας του συστήµατος µπορούµε µόνο προληπτικά να δράσουµε µε αντιηλιακά από πολύ µικρή ηλικία. Η καταστροφή του συστήµατος δεν είναι αναστρέψιµη και αναγκαζόµαστε εκ των υστέρων να κάνουµε προσπάθειες επαναφοράς κάποιων ιδιοτήτων µε τεχνητές µεθόδους. Η ασπίδα προστασίας των γυµνών επιφανειών του ανθρώπινου σώµατος (πρόσωπο χέρια) από τις βλαβερές Ηλιακές ακτινοβολίες, είναι οι κρέµες µε δείκτη αντιηλιακής προστασίας SPF15 ή και SPF30 και µάλιστα µε χρήση από νεαρή (παιδική) ηλικία.

5 υστηχώς κοινή αντιµετώπιση του θέµατος αντιηλιακή κρέµα είναι η χρήση προϊόντων που αποτρέπουν µεν την UVB ακτινοβολία ώστε να αποφεύγονται τα εγκαύµατα από την ηλιοθεραπεία αλλά που επιτρέπουν δε την UVA ακτινοβολία να προκαλέσει µαύρισµα και όλα τα κακά συνεπακόλουθα που περιγράφονται παραπάνω (γήρανση, µόνιµες καταστροφές). Ερχόµαστε έτσι κατοπινά, να αντιµετωπίσουµε τις προκληθείσες βλάβες µε τεχνητά µέσα επιδιώκοντας την Λεύκανση, τη συµπλήρωση Υαλουρονικού Οξέως και την ενεργοποίηση του Κολλαγόνου. Η επιστήµη µπορεί µε τεχνητούς τρόπους να οµαλοποιήσει τις διχρωµίες, αν καταφέρουµε είτε να διαλύσουµε (διασπάσουµε) τις υπερσυγκεντρώσεις και αναστείλλουµε την λειτουργία της τυροσινάσης που δίνει εντολή για παραγωγή µελανίνης, είτε να στείλουµε εκεί που υπάρχει έλλειψη κάποια από γειτονικές περιοχές. Αυτό γίνεται µε παροχή επιδερµικά µορίων Υαλουρονικού Οξέος που όταν διαπεράσουν την επιδερµίδα θα συγκεντρώσουν νερό και διογκούµενα θα ανακατέψουν την περιοχή, θα ενεργοποιήσουν το Κολλαγόνο και θα δώσουν όγκο, επιφέροντας έτσι µίξη των διχρωµιών και εξοµάλυνση του οπτικού και αισθητικού αποτελέσµατος. Τα πιο συνηθισµένα προϊόντα που χρησιµοποιούνται είναι οι Κρέµες Λεύκανσης και για πιο γρήγορα και θεαµατικά αποτελέσµατα, οι Οροί Λεύκανσης. Το αποτέλεσµα θα διαρκέσει όσο διαρκεί η ζωή του Υαλουρονικού, χρειάζεται λοιπόν µόνιµη τροφοδοσία, επιθετικά στην αρχή για να επιτευχθεί το αποτέλεσµα και αµέσως µετά µε χαµηλότερους ρυθµούς για να διατηρηθεί. Σε κάθε περίπτωση χρειάζεται πρόσθετα και επάλλειψη της περιοχής µε κρέµα ηµέρας αντιηλιακής προστασίας SPF15 ή και SPF25 (προστασία 93-95%). Η επιθετική αγωγή δέον όπως γίνεται σε περιόδους µη έντονης ηλιοφάνειας, η εποχή ης αγωγής αλλάζει αναλόγως της περιοχής της Γης στην οποία εφαρµόζεται. (για την περιοχή της Μεσογείου οι µη καλοκαιρινοί µήνες είναι οι πιο ενδεδειγµένοι).

"ΦΙΛΤΡΑΡΙΣΜΑ" ΗΛΙΑΚΗΣ ΑΚΤΙΝΟΒΟΛΙΑΣ

ΦΙΛΤΡΑΡΙΣΜΑ ΗΛΙΑΚΗΣ ΑΚΤΙΝΟΒΟΛΙΑΣ ΗΛΙΟΣ Ήλιος πηγή ενέργειας αλλά και ζωής, αφού χωρίς την ύπαρξη του δεν θα µπορούσε να αναπτυχθεί κανένας ζωντανός οργανισµός πάνω στον πλανήτη. Στον Ήλιο, το πυρακτωµένο άστρο που αποτελεί το κέντρο του

Διαβάστε περισσότερα

Press File 5-9 Μαΐου 2014 Ελληνική Εβδοµάδα κατά του Καρκίνου του έρµατος

Press File 5-9 Μαΐου 2014 Ελληνική Εβδοµάδα κατά του Καρκίνου του έρµατος Press File 5-9 Μαΐου 2014 Ελληνική Εβδοµάδα κατά του Καρκίνου του έρµατος Πληροφορίες για δηµοσιογράφους: Asset Ogilvy Public Relations Τηλ: 210 6660 400, Ρίτα Μακράκη rita.makraki@assetogilvy.gr, Κέρρυ

Διαβάστε περισσότερα

Press File 27-31 Μαΐου 2013 Ελληνική Εβδομάδα κατά του Καρκίνου του Δέρματος

Press File 27-31 Μαΐου 2013 Ελληνική Εβδομάδα κατά του Καρκίνου του Δέρματος Press File 27-31 Μαΐου 2013 Ελληνική Εβδομάδα κατά του Καρκίνου του Δέρματος Πληροφορίες για δημοσιογράφους: Asset Ogilvy Public Relations Τηλ: 210 6660 400, Ρίτα Μακράκη rita.makraki@assetogilvy.gr, Κέρρυ

Διαβάστε περισσότερα

Θέμα : Εφαρμογές των Lasers στην Αισθητική Ιατρική

Θέμα : Εφαρμογές των Lasers στην Αισθητική Ιατρική Αλεξάνδρειο Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα Θεσσαλονίκης Σχολή Επαγγελμάτων Υγείας και Πρόνοιας Τμήμα: Αισθητικής - Κοσμετολογίας Πτυχιακή εργασία Θέμα : Εφαρμογές των Lasers στην Αισθητική Ιατρική Φοιτήτρια

Διαβάστε περισσότερα

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 1 ΗΛΙΟΣ. Γενικά

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 1 ΗΛΙΟΣ. Γενικά ΚΕΦΑΛΑΙΟ 1 ΗΛΙΟΣ Γενικά Ο Ήλιος είναι μια θερμή σφαίρα αερίων στο εσωτερικό της οποίας γίνονται θερμοπυρηνικές αντιδράσεις. Αποτέλεσμα των αντιδράσεων είναι η παραγωγή ενέργειας η οποία ύστερα από εκατοντάδες

Διαβάστε περισσότερα

ΟΙ ΕΠΙΔΡΑΣΕΙΣ ΤΟΥ ΗΛΙΑΚΟΥ ΦΩΤΟΣ ΣΤΟ ΔΕΡΜΑ

ΟΙ ΕΠΙΔΡΑΣΕΙΣ ΤΟΥ ΗΛΙΑΚΟΥ ΦΩΤΟΣ ΣΤΟ ΔΕΡΜΑ ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΟ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΣΧΟΛΗ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΩΝ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΡΟΝΟΙΑΣ ΤΜΗΜΑ: ΑΙΣΘΗΤΙΚΗΣ ΚΑΙ ΚΟΣΜΕΤΟΛΟΓΙAΣ ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ: ΟΙ ΕΠΙΔΡΑΣΕΙΣ ΤΟΥ ΗΛΙΑΚΟΥ ΦΩΤΟΣ ΣΤΟ ΔΕΡΜΑ Σπουδάστρια:

Διαβάστε περισσότερα

ΑΝΑΓΚΕΣ ΤΟΥ ΔΕΡΜΑΤΟΣ ΤΩΝ ΑΝΔΡΩΝ ΣΕ ΠΡΟΣΩΠΟ ΚΑΙ ΣΩΜΑ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΤΗΣ ΖΩΗΣ ΤΟΥΣ

ΑΝΑΓΚΕΣ ΤΟΥ ΔΕΡΜΑΤΟΣ ΤΩΝ ΑΝΔΡΩΝ ΣΕ ΠΡΟΣΩΠΟ ΚΑΙ ΣΩΜΑ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΤΗΣ ΖΩΗΣ ΤΟΥΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΟ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΣΧΟΛΗ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΩΝ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΡΟΝΟΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΑΙΣΘΗΤΙΚΗΣ - ΚΟΣΜΗΤΟΛΟΓΙΑΣ ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΑΝΑΓΚΕΣ ΤΟΥ ΔΕΡΜΑΤΟΣ ΤΩΝ ΑΝΔΡΩΝ ΣΕ ΠΡΟΣΩΠΟ ΚΑΙ ΣΩΜΑ ΚΑΤΑ

Διαβάστε περισσότερα

ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΘΕΜΑ ΟΙ ΕΠΙΔΡΑΣΕΙΣ ΤΗΣ ΥΠΕΡΙΩΔΟΥΣ ΗΛΙΑΚΗΣ ΑΚΤΙΝΟΒΟΛΙΑΣ ΣΤΟ ΔΕΡΜΑ

ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΘΕΜΑ ΟΙ ΕΠΙΔΡΑΣΕΙΣ ΤΗΣ ΥΠΕΡΙΩΔΟΥΣ ΗΛΙΑΚΗΣ ΑΚΤΙΝΟΒΟΛΙΑΣ ΣΤΟ ΔΕΡΜΑ ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΟ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΣΧΟΛΗ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΡΟΝΟΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΑΙΣΘΗΤΙΚΗΣ ΚΑΙ ΚΟΣΜΗΤΟΛΟΓΙΑΣ ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΘΕΜΑ ΟΙ ΕΠΙΔΡΑΣΕΙΣ ΤΗΣ ΥΠΕΡΙΩΔΟΥΣ ΗΛΙΑΚΗΣ ΑΚΤΙΝΟΒΟΛΙΑΣ ΣΤΟ ΔΕΡΜΑ ΣΠΟΥΔΑΣΤΡΙΕΣ

Διαβάστε περισσότερα

«ΔΡΑΣΤΙΚΕΣ ΟΥΣΙΕΣ ΚΑΤΑ ΤΩΝ ΡΥΤΙΔΩΝ»

«ΔΡΑΣΤΙΚΕΣ ΟΥΣΙΕΣ ΚΑΤΑ ΤΩΝ ΡΥΤΙΔΩΝ» ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΟ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΣΧΟΛΗ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΩΝ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΡΟΝΟΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΑΙΣΘΗΤΙΚΗΣ & ΚΟΣΜΗΤΟΛΟΓΙΑΣ ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ «ΔΡΑΣΤΙΚΕΣ ΟΥΣΙΕΣ ΚΑΤΑ ΤΩΝ ΡΥΤΙΔΩΝ» ΜΙΧΑΕΛΑ ΧΑΤΖΗΜΙΧΑΗΛΙΔΟΥ

Διαβάστε περισσότερα

ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΜΕ ΘΕΜΑ:

ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΜΕ ΘΕΜΑ: ΑΝΩΤΑΤΟ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΣΧΟΛΗ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΩΝ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΡΟΝΟΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΑΙΣΘΗΤΙΚΗΣ ΚΑΙ ΚΟΣΜΗΤΟΛΟΓΙΑΣ ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΜΕ ΘΕΜΑ: ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ ΚΑΙ ΑΛΛΑΓΕΣ ΤΟΥ ΓΥΝΑΙΚΕΙΟΥ ΔΕΡΜΑΤΟΣ

Διαβάστε περισσότερα

ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΟ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΣΧΟΛΗ ΣΕΥΠ ΤΜΗΜΑ:ΑΙΣΘΗΤΙΚΗΣ ΚΑΙ ΚΟΣΜΗΤΟΛΟΓΙΑΣ ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ:

ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΟ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΣΧΟΛΗ ΣΕΥΠ ΤΜΗΜΑ:ΑΙΣΘΗΤΙΚΗΣ ΚΑΙ ΚΟΣΜΗΤΟΛΟΓΙΑΣ ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ: ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΟ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΣΧΟΛΗ ΣΕΥΠ ΤΜΗΜΑ:ΑΙΣΘΗΤΙΚΗΣ ΚΑΙ ΚΟΣΜΗΤΟΛΟΓΙΑΣ ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ: ΣΥΓΧΡΟΝΕΣ ΑΙΣΘΗΤΙΚΕΣ ΠΕΡΙΠΟΙΗΣΕΙΣ ΠΡΟΣΩΠΟΥ ΣΠΟΥΔΑΣΤΡΙΑ:ΓΚΕΡΤΣΗ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ ΚΑΘΗΓΗΤΡΙΑ:ΑΘΑΝΑΣΙΑΔΟΥ

Διαβάστε περισσότερα

Ειδικός Εφαρμογών Αισθητικής ΙΕΚ ΒΑΡΗΣ

Ειδικός Εφαρμογών Αισθητικής ΙΕΚ ΒΑΡΗΣ 2013 ΙΕΚ ΒΑΡΗΣ 1 ΘΕΡΜΟΤΗΤΑ Εισαγωγή Το φυσικό μέγεθος που εκφράζει το πόσο θερμό ή ψυχρό είναι ένα σώμα είναι η θερμοκρασία. Για να μετρήσουμε με ακρίβεια τη θερμοκρασία χρησιμοποιούμε τα θερμόμετρα. Η

Διαβάστε περισσότερα

ΜΕΣΑ ΑΝΤΙΓΗΡΑΝΣΗΣ Α.Τ.Ε.Ι ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΤΜΗΜΑ ΑΙΣΘΗΤΙΚΗΣ ΚΑΙ ΚΟΣΜΕΤΟΛΟΓΙΑΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ ΕΛΕΝΗ ΣΚΙΑΔΟΠΟΥΛΟΥ ΙΓΝΑΤΙΑ ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ

ΜΕΣΑ ΑΝΤΙΓΗΡΑΝΣΗΣ Α.Τ.Ε.Ι ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΤΜΗΜΑ ΑΙΣΘΗΤΙΚΗΣ ΚΑΙ ΚΟΣΜΕΤΟΛΟΓΙΑΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ ΕΛΕΝΗ ΣΚΙΑΔΟΠΟΥΛΟΥ ΙΓΝΑΤΙΑ ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ 2010 Α.Τ.Ε.Ι ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΤΜΗΜΑ ΑΙΣΘΗΤΙΚΗΣ ΚΑΙ ΚΟΣΜΕΤΟΛΟΓΙΑΣ ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΜΕΣΑ ΑΝΤΙΓΗΡΑΝΣΗΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ ΕΛΕΝΗ ΣΚΙΑΔΟΠΟΥΛΟΥ ΙΓΝΑΤΙΑ ΥΠΕΥΘΗΝΗ ΕΡΓΑΣΙΑΣ : κ. ΗΛΙΟΥ ΑΛΕΞΑΝΔΡΑ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ 1 ΓΗΡΑΝΣΗ 4 ΤΥΠΟΙ

Διαβάστε περισσότερα

ΟΞΕΙ ΩΤΙΚΟ ΣΤΡΕΣ & ΟΜΟΡΦΙΑ

ΟΞΕΙ ΩΤΙΚΟ ΣΤΡΕΣ & ΟΜΟΡΦΙΑ ΟΞΕΙ ΩΤΙΚΟ ΣΤΡΕΣ & ΟΜΟΡΦΙΑ Εισαγωγή Το οξυγόνο είναι απαραίτητο για την ίδια την ζωή. Γνωρίζετε όµως ότι επίσης µπορεί να αποβεί και επικίνδυνο για τη υγεία µας;? Αυτή θα µπορούσαµε να την αποκαλέσουµε

Διαβάστε περισσότερα

ΚΡΕΜΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΑ ΜΑΤΙΑ

ΚΡΕΜΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΑ ΜΑΤΙΑ ΚΡΕΜΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΑ ΜΑΤΙΑ Η περιοχή γύρω από τα μάτια είναι μια εξαιρετικά εύθραυστη ζώνη διότι: Η επιδερμίδα είναι πολύ λεπτή (0,05 mm) Το υδρολιπιδικό φιλμ (όξινος μανδύας) έχει μικρότερη

Διαβάστε περισσότερα

ΣΥΧΝΕΣ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ /ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ

ΣΥΧΝΕΣ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ /ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΣΥΧΝΕΣ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ /ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ Τι είναι ο τύπος δέρµατος; Οι διάφοροι τύποι δέρµατος κατατάσσονται σύµφωνα µε τις διαταραχές που συµβαίνουν κυρίως στον µεταβολισµό του νερού και τον µεταβολισµό των λιπών

Διαβάστε περισσότερα

Η ΓΗΡΑΝΣΗ ΤΟΥ ΔΕΡΜΑΤΟΣ ΚΑΙ Η ΑΙΣΘΗΤΙΚΗ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ

Η ΓΗΡΑΝΣΗ ΤΟΥ ΔΕΡΜΑΤΟΣ ΚΑΙ Η ΑΙΣΘΗΤΙΚΗ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΟ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΣΧΟΛΗ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΩΝ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΡΟΝΟΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΑΙΣΘΗΤΙΚΗΣ - ΚΟΣΜΗΤΟΛΟΓΙΑΣ ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ Η ΓΗΡΑΝΣΗ ΤΟΥ ΔΕΡΜΑΤΟΣ ΚΑΙ Η ΑΙΣΘΗΤΙΚΗ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΣΠΟΥΔΑΣΤΡΙΑ:

Διαβάστε περισσότερα

ΔΕΡΜΑΤΙΚΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΜΕΣΗΣ ΗΛΙΚΙΑΣ- ΠΡΟΛΗΨΗ ΚΑΙ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΤΟΥΣ

ΔΕΡΜΑΤΙΚΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΜΕΣΗΣ ΗΛΙΚΙΑΣ- ΠΡΟΛΗΨΗ ΚΑΙ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΤΟΥΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΟ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΣΧΟΛΗ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΩΝ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΡΟΝΟΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΑΙΣΘΗΤΙΚΗ ΚΑΙ ΚΟΣΜΗΤΟΛΟΓΙΑ ΔΕΡΜΑΤΙΚΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΜΕΣΗΣ ΗΛΙΚΙΑΣ- ΠΡΟΛΗΨΗ ΚΑΙ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΤΟΥΣ ΠΤΥΧΙΑΚΗ

Διαβάστε περισσότερα

ΗΛΙΟΣ ΚΑΙ ΔΕΡΜΑ ΕΠΙΔΡΑΣΕΙΣ ΤΟΥ ΗΛΙΟΥ ΚΑΡΚΙΝΟΓΕΝΕΣΗ ΦΩΤΟΓΗΡΑΝΣΗ ΦΩΤΟΔΕΡΜΑΤΟΠΑΘΕΙΕΣ ΦΩΤΟΠΡΟΣΤΑΣΙΑ

ΗΛΙΟΣ ΚΑΙ ΔΕΡΜΑ ΕΠΙΔΡΑΣΕΙΣ ΤΟΥ ΗΛΙΟΥ ΚΑΡΚΙΝΟΓΕΝΕΣΗ ΦΩΤΟΓΗΡΑΝΣΗ ΦΩΤΟΔΕΡΜΑΤΟΠΑΘΕΙΕΣ ΦΩΤΟΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΗΛΙΟΣ ΚΑΙ ΔΕΡΜΑ ΕΠΙΔΡΑΣΕΙΣ ΤΟΥ ΗΛΙΟΥ ΚΑΡΚΙΝΟΓΕΝΕΣΗ ΦΩΤΟΓΗΡΑΝΣΗ ΦΩΤΟΔΕΡΜΑΤΟΠΑΘΕΙΕΣ ΦΩΤΟΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΡΙΖΟΥ ΕΥΤΥΧΙΑ ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΣΤΡΑΤΗ ΕΥΑΝΘΙΑ Α.Τ.Ε.Ι.Θ. ΤΜΗΜΑ ΑΙΣΘΗΤΙΚΗΣ ΚΑΙ ΚΟΣΜΕΤΟΛΟΓΙΑΣ ΚΑΘΗΓΗΤΡΙΑ :

Διαβάστε περισσότερα

εξυπνεσ λυσεισ HPV Επιστροφη στη δουλεια απο τις διακοπες plus card για να αποκτησετε λαμπερο & υγιεσ δερμα μετα την εκθεση στον ηλιο

εξυπνεσ λυσεισ HPV Επιστροφη στη δουλεια απο τις διακοπες plus card για να αποκτησετε λαμπερο & υγιεσ δερμα μετα την εκθεση στον ηλιο Π ε ρ ι ο δ ι κ ό Υ γ ε ί α ς κ α ι Ο μ ο ρ φ ι ά ς www.plus.gr Τ ε ύ χ ο ς 21 ο Σ ε π τ έ μ β ρ ι ο ς - Ν ο έ μ β ρ ι ο ς 2 0 1 1 Το τεύχος διατίθεται δωρεάν HPV λοιμωξεισ απο τους ιουσ των ανθρωπινων

Διαβάστε περισσότερα

Γήρανση Διατροφή: Τρόποι Αντιμετώπισης

Γήρανση Διατροφή: Τρόποι Αντιμετώπισης Αλεξάνδρειο Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα Θεσσαλονίκης Τμήμα Αισθητικής και Κοσμητολογίας Γήρανση Διατροφή: Τρόποι Αντιμετώπισης Πτυχιακή Εργασία Θεσσαλονίκη 2014 TΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΙΔΟΥ ΒΑΣΙΛΙΚΗ Επιβλέπουσα

Διαβάστε περισσότερα

ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΝΕΑΣ ΓΕΝΙΑΣ ΚΑΛΛΥΝΤΙΚΑ ΚΑΙ ΜΗΧΑΝΗΜΑΤΑ ΛΕΥΚΟΠΟΥΛΟΥ ΣΤΕΦΑΝΙΑ ΤΣΙΤΡΟΥΛΗ ΒΑΙΑ. ΕΠΟΠΤΕΥΟΝ ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ κ. ΗΛΙΟΥ ΑΛΕΞΑΝΔΡΑ

ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΝΕΑΣ ΓΕΝΙΑΣ ΚΑΛΛΥΝΤΙΚΑ ΚΑΙ ΜΗΧΑΝΗΜΑΤΑ ΛΕΥΚΟΠΟΥΛΟΥ ΣΤΕΦΑΝΙΑ ΤΣΙΤΡΟΥΛΗ ΒΑΙΑ. ΕΠΟΠΤΕΥΟΝ ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ κ. ΗΛΙΟΥ ΑΛΕΞΑΝΔΡΑ ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΟ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΤΜΗΜΑ ΑΙΣΘΗΤΙΚΗΣ ΚΑΙ ΚΟΣΜΕΤΟΛΟΓΙΑΣ ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΝΕΑΣ ΓΕΝΙΑΣ ΚΑΛΛΥΝΤΙΚΑ ΚΑΙ ΜΗΧΑΝΗΜΑΤΑ ΛΕΥΚΟΠΟΥΛΟΥ ΣΤΕΦΑΝΙΑ ΤΣΙΤΡΟΥΛΗ ΒΑΙΑ ΕΠΟΠΤΕΥΟΝ ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ

Διαβάστε περισσότερα

PEELING ΓΙΑ ΤΗ ΦΡΟΝΤΙΔΑ ΤΟΥ ΔΕΡΜΑΤΟΣ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΑΚΜΗ

PEELING ΓΙΑ ΤΗ ΦΡΟΝΤΙΔΑ ΤΟΥ ΔΕΡΜΑΤΟΣ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΑΚΜΗ ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙO ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ PEELING ΓΙΑ ΤΗ ΦΡΟΝΤΙΔΑ ΤΟΥ ΔΕΡΜΑΤΟΣ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΑΚΜΗ ΔΕΛΗΚΩΝΣΤΑΝΤΗ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ 2009 1 ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ Πρόλογος...5 Δέρμα..6

Διαβάστε περισσότερα

Οδηγός. αντιηλιακής προστασίας ΕΙΔΙΚΗ ΕΚΔΟΣΗ 2009

Οδηγός. αντιηλιακής προστασίας ΕΙΔΙΚΗ ΕΚΔΟΣΗ 2009 Οδηγός αντιηλιακής προστασίας ΕΙΔΙΚΗ ΕΚΔΟΣΗ 2009 οδηγός αντιηλιακής προστασίας περιεχόμενα σελίδα 04 Χαρείτε τον ήλιο με μέτρο! σελίδα 06 Ήλιος: ο καλύτερος φίλος των παιδιών! σελίδα 08 Όλα όσα θέλετε

Διαβάστε περισσότερα

ΤΡΙΤΗ ΗΛΙΚΙΑ ΚΑΙ ΑΙΣΘΗΤΙΚΗ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ

ΤΡΙΤΗ ΗΛΙΚΙΑ ΚΑΙ ΑΙΣΘΗΤΙΚΗ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΤΡΙΤΗ ΗΛΙΚΙΑ ΚΑΙ ΑΙΣΘΗΤΙΚΗ ΕΙΣΗΓΗΤΗΣ : ΚΥΡΙΑΚΗ ΔΕΡΒΙΣΟΓΛΟΥ ΦΟΙΤΗΤΗΣ : ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΟΦΙΕΛΗ ΤΜΗΜΑ : ΑΙΣΘΗΤΙΚΗΣ ΚΑΙ ΚΟΣΜΗΤΟΛΟΓΙΑΣ ( Α.Τ.Ε.Ι.Θ. ) 2 ΤΡΙΤΗ ΗΛΙΚΙΑ ΚΑΙ ΑΙΣΘΗΤΙΚΗ 3 ΕΥΧΑΡΙΣΤΙΕΣ Στο σημείο αυτό, θα

Διαβάστε περισσότερα

Η υπεριώδης ακτινοβολία (UV), χωρίζεται στις ζώνες UVA, UVB και UVC. Όλες έχουν διαφορετικές

Η υπεριώδης ακτινοβολία (UV), χωρίζεται στις ζώνες UVA, UVB και UVC. Όλες έχουν διαφορετικές ΟΛΑ ΟΣΑ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΞΕΡΕΤΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΗΛΙΟΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΗΛΙΟΣ, Ο καλύτερός μας φίλος ο χειρότερός μας εχθρός. Η υπεριώδης ακτινοβολία (UV), χωρίζεται στις ζώνες UVA, UVB και UVC. Όλες έχουν διαφορετικές αρνητικές

Διαβάστε περισσότερα

Η ανάγκη της αισθητικής προσώπου και σώματος στη σύγχρονη κοινωνία

Η ανάγκη της αισθητικής προσώπου και σώματος στη σύγχρονη κοινωνία Η ανάγκη της αισθητικής προσώπου και σώματος στη σύγχρονη κοινωνία ΤΕΙ:ΑΙΣΘΗΤΙΚΗΣ Ευαγγελία Μιχαλοπούλου Επιβλέπων καθηγητής: Βαιρλή Μαρία Θεσσαλονικη, 2013 Περιεχόμενα ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ 1 ΠΡΟΛΟΓΟΣ 3 ΚΕΦΑΛΑΙΟ

Διαβάστε περισσότερα

ΔΙΑΝΕΜΕΤΑΙ ΔΩΡΕΑΝ ΜΕ ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ! Take one

ΔΙΑΝΕΜΕΤΑΙ ΔΩΡΕΑΝ ΜΕ ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ! Take one ΔΙΑΝΕΜΕΤΑΙ ΔΩΡΕΑΝ 4 ΜΕ ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ! Take one editorial Αγαπητές φίλες και φίλοι, 4 εποχές ΕΛΕΥΘΕΡΗΣ ΥΓΕΙΑΣ! Ioύνιος 2014 Με το τεύχος αυτό συμπληρώνεται o ετήσιος κύκλος 4 εκδόσεων της Free Health

Διαβάστε περισσότερα