ΚΕΦΑΛΑΙΟ 7 ο ΑΠΟ ΤΗ ΣΥΝΘΗΚΗ ΤΗΣ ΒΕΣΤΦΑΛΙΑΣ ( 1648) ΕΩΣ ΤΟ ΣΥΝΕ ΡΙΟ ΤΗΣ ΒΙΕΝΝΗΣ (1815) ΕΙΣΑΓΩΓΗ

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "ΚΕΦΑΛΑΙΟ 7 ο ΑΠΟ ΤΗ ΣΥΝΘΗΚΗ ΤΗΣ ΒΕΣΤΦΑΛΙΑΣ ( 1648) ΕΩΣ ΤΟ ΣΥΝΕ ΡΙΟ ΤΗΣ ΒΙΕΝΝΗΣ (1815) ΕΙΣΑΓΩΓΗ"

Transcript

1 1 ΚΕΦΑΛΑΙΟ 7 ο ΑΠΟ ΤΗ ΣΥΝΘΗΚΗ ΤΗΣ ΒΕΣΤΦΑΛΙΑΣ ( 1648) ΕΩΣ ΤΟ ΣΥΝΕ ΡΙΟ ΤΗΣ ΒΙΕΝΝΗΣ (1815) ΕΙΣΑΓΩΓΗ Ο 18 ος αι. είναι η εποχή του ορθολογισµού και του φιλελευθερισµού. Τα δύο αυτά ρεύµατα εξέφρασε ο ιαφωτισµός. Με τον ορθολογισµό δίνεται το προβάδισµα στην κριτική σκέψη και τίθενται υπό αµφισβήτηση όλες τις αξίες των προηγούµενων αιώνων. Με τον φιλελευθερισµό αντιτάσσονται στην απολυταρχία τα φυσικά δικαιώµατα του ανθρώπου και η ελευθερία του ατόµου και προτείνονται βαθιές οικονοµικές, κοινωνικές και πολιτικές αλλαγές. Ο ορθολογισµός και ο φιλελευθερισµός επηρέασαν και την οικονοµική σκέψη. Οι οικονοµικές µεταβολές τροφοδοτούν τις οικονοµικές θεωρίες και αντίστροφα, µε αποτέλεσµα η Ευρώπη κατά το δεύτερο µισό του 18 ου αι. να γνωρίσει την απαρχή της Βιοµηχανικής Επανάστασης και του οικονοµικού φιλελευθερισµού. Οικονοµική σκέψη & πράξη συµβαδίζουν & επιταχύνουν την επικράτηση κεφαλαιοκρατικού συστήµατος. Κατά το τελευταίο τέταρτο του 18 ου αι., οι πολιτικές θεωρίες των διαφωτιστών εφαρµόζονται στην πράξη, εκδηλώνονται µεγάλα επαναστατικά κινήµατα στην Αµερική και στην Ευρώπη. Προηγείται ο επιτυχής αγώνας για την Αµερικανική Ανεξαρτησία, ο οποίος αποτελεί ορόσηµο για τις µετέπειτα πολιτικές εξελίξεις σε ολόκληρο τον πλανήτη. Το σπουδαιότερο γεγονός στην ιστορία των επαναστάσεων υπήρξε η Γαλλική Επανάσταση ( ). Με το σύνθηµα "Ελευθερία, Ισότητα, Αδελφοσύνη" άνοιξαν νέοι δρόµοι σε ολόκληρη την Ευρώπη και ανετράπη ο µέχρι τότε πολιτικός και κοινωνικός χάρτης της. Παρά τις αντιδράσεις που προκάλεσε και τις ποικίλες διακυµάνσεις της, συνέβαλε στη γέννηση ενός καινούριου κόσµου µε κύρια χαρακτηριστικά τη φιλελευθεροποίηση της κοινωνίας και την εγκαθίδρυση της αστικής τάξης στην εξουσία. Η λατινοκρατία στον ελληνικό χώρο φτάνει στο τέλος της και η Οθωµανική Αυτοκρατορία εισέρχεται, από το 17 ο αι. σε τροχιά παρακµής και κρίσης. Οι ευρωπαϊκές δυνάµεις ανάλογα µε τα εκάστοτε συµφέροντα και τις συγκυρίες επιθυµούν τη διατήρηση ή το διαµελισµό της. Καθίσταται κυρίαρχο το ζήτηµα της τύχης των εδαφών της αχανούς αυτοκρατορίας στις διεθνείς σχέσεις και δηµιουργείται το λεγόµενο Ανατολικό ζήτηµα ΕΝΟΤΗΤΕΣ 1. Ο ιαφωτισµός 2. Οικονοµικές εξελίξεις : Οι απαρχές της βιοµηχανικής επανάστασης, οι οικονοµικές θεωρίες. 3. Η Αµερικανική Επανάσταση 4. Η Γαλλική Επανάσταση και η Ναπολεόντια περίοδος ( ) α. Η Γαλλία σε κρίση. β. Η έκρηξη της Επανάστασης. στ. Η εποχή του Ναπολέοντα ( ). ζ. Ο χαρακτήρας και το έργο της Επανάστασης.

2 2 1. Ο ιαφωτισµός α. Το πλαίσιο διαµόρφωσής του Από τα τέλη του 17 ου αιώνα οι χώρες της δυτικής Ευρώπης γνωρίζουν ταχύτατους ρυθµούς οικονοµικής ανάπτυξης και πνευµατικής προόδου. ενώ οι χώρες της κεντρικής και της βόρειας Ευρώπης παρακολουθούν από απόσταση τις µεταβολές ή παραµένουν στο περιθώριο. Αλλά ακόµη και µεταξύ των δυτικών χωρών υπάρχει ανισοµερής ανάπτυξη, ανάλογα µε το βαθµό συµµετοχής τους στις εξελίξεις. Η Αγγλία, (αφετηρία του ιαφωτισµού) από τις αρχές του 18 ου αιώνα, αναδεικνύεται ως η µεγαλύτερη εµπορική και ναυτική δύναµη στον κόσµο. µε την Ένδοξη Επανάσταση (1688), η αστική τάξη επικρατεί στην πολιτική σκηνή επιβάλλοντας τη συνταγµατική µοναρχία και τον κοινοβουλευτισµό. Έκτοτε η χώρα αυτή θα γίνει πόλος έλξης των ανθρώπων εκείνων που απεχθάνονται την απολυταρχία και θέλουν να ζήσουν σε συνθήκες φιλελευθερισµού. Αντίθετα, στη Γαλλία (επίκεντρο του ιαφωτισµού) υπάρχει µια παρατεταµένη κρίση, που καθίσταται ολοένα και οξύτερη. Η απόλυτη µοναρχία αποτελεί τροχοπέδη στη δραστηριότητα και στις επιδιώξεις της αστικής τάξης, ενώ η αστική τάξη θέτει υπό αµφισβήτηση την πολιτική και κοινωνική δοµή του κράτους και επιδιώκει γενικότερες αλλαγές. Η αντιπαράθεση αυτή θα κορυφωθεί προς το τέλος του 18 ου αιώνα (1789 : Γαλλική Επανάσταση), όταν πλέον ο µοναρχικός θεσµός θα βρεθεί αντιµέτωπος µε την κρίση, επειδή ήταν αποκοµµένος από τα δρώµενα και δεν είχε συνειδητοποιήσει τις ζυµώσεις που είχαν συντελεστεί στη γαλλική κοινωνία,. Την εποχή αυτή αναπτύχθηκε ο ιαφωτισµός ή Αιώνας των Φώτων ( ) ένα γενικότερο ιδεολογικό κίνηµα, που οι πιο σηµαντικές εκφράσεις του ήταν : Η τάση για πολιτικές, οικονοµικές και κοινωνικές µεταβολές, η ανάπτυξη της κριτικής σκέψης και της επιστήµης, η πίστη στην πρόοδο του ανθρώπου.

3 3 β. Οι ιδέες και οι φορείς τους Οι φιλόσοφοι, είναι οι εκφραστές του νέου πνεύµατος, αναλύουν τα κοινωνικά φαινόµενα, στηρίζονται στις επιτυχίες της επιστήµης και στον ορθό λόγο προτείνουν λύσεις για τη βελτίωση του ανθρώπου και την ανάπλαση της κοινωνίας. Ανεξιθρησκεία και πνευµατική ανεκτικότητα Οι φορείς του ιαφωτισµού στρέφονται κατά του θρησκευτικού φανατισµού και επιχειρηµατολογούν υπέρ της ανεξιθρησκίας και γενικότερα της πνευµατικής ανεκτικότητας. Στον τοµέα αυτό διακρίθηκε, κυρίως, ο Βολταίρος ( ), ο οποίος, για την υπεράσπιση των ιδεών του, δεν δίστασε να έλθει σε σύγκρουση ακόµη και µε την κρατική εξουσία. Πολιτική σκέψη και ιδεολογία Οι διαφωτιστές είχαν ως πρότυπο τους το αγγλικό σύστηµα διακυβέρνησης ήταν θεωρητικά επηρεασµένοι από τον Τζόν Λοκ Ο Άγγλος Τζον Λοκ ( ) ήταν ένας από τους σπουδαιότερους προδρόµους του ιαφωτισµού. ιατύπωσε την αρχή του κοινωνικού συµβολαίου, ότι δηλαδή οι κυβερνήσεις συγκροτούνται βάσει συµφωνίας µε το λαό. Η παραβίαση της συµφωνίας αυτής εκ µέρους των κυβερνώντων παρέχει αυτόµατα στο λαό το δικαίωµα της αντίστασης και της επανάοτασης. Ο Γάλλος Μοντεσκιέ ( ) Ήταν σηµαντικός εκπρόσωπος των πολιτικών ιδεών του ιαφωτισµού. Στο βιβλίο του µε τίτλο «Το Πνεύµα των Νόµων» διατυπώνει τη θεωρία της διάκρισης των εξουσιών σε νοµοθετική, εκτελεστική και δικαστική µε στόχο να αποτρέπεται ο κίνδυνος αυταρχικής διακυβέρνησης. Η θεωρία αυτή άσκησε µεγάλη επίδραση στην πολιτική σκέψη και αποτέλεσε συστατικό στοιχείο των σηµαντικότερων πολιτικών και πολιτειακών κειµένων της εποχής (π.χ. της ιακήρυξης των ικαιωµάτων του Ανθρώπου και του Πολίτη κατά τη Γαλλική Επανάσταση).

4 4 Τη σκέψη των ιαφωτιστών απασχόλησαν και τα ζητήµατα της ελευθερίας του ατόµου και της ισότητας των ανθρώπων. Ο Ρουσσό ( ) στο έργο του «Κοινωνικό Συµβόλαιο» (17ό2) υπερασπίζεται την ελευθερία του ανθρώπου δέχεται ως κυρίαρχη µόνο τη γενική βούληση Η εκάστοτε κυβέρνηση πρέπει να εκφράζει τη γενική βούληση και να υποτάσσεται σ αυτήν. Αυτό όµως προϋποθέτει δηµοκρατικό πολίτευµα, το οποίο δεν νοείται χωρίς το σεβασµό των νόµων. Η πολιτική θεωρία του Ρουσσό δεν εγγυάται µόνο την ελευθερία αλλά και την ισότητα, Η ισότητα υποστήριξε ο Ρουσσό απαιτεί ριζική αναµόρφωση της κοινωνίας επειδή : υπήρχε στη φυσική κοινωνία και καταργήθηκε, όταν δηµιουργήθηκε ο θεσµός της ιδιοκτησίας και της εξουσίας. Για να ξεπεραστεί η κοινωνική ανισότητα, κατά τον Ρουσσό, πρέπει να επιστρέψουν οι άνθρωποι σε µια ενδιάµεση κοινωνία µεταξύ της φυσικής & της σύγχρονης χωρίς αυτό να σηµαίνει - επιστροφή σε πρωτόγονες συνθήκες διαβίωσης - ή απόρριψη της προόδου και του θεσµού της ιδιοκτησίας. Παιδεία Η παιδεία του λαού θεωρήθηκε αναγκαία προϋπόθεση για τη βελτίωση της κοινωνίας, η οποία αποτελούσε βασικό σκοπό του ιαφωτισµού. Ο Ρουσσό στο έργο του Αιµίλιος ή περί Αγωγής (1762) διακήρυξε το σεβασµό της προσωπικότητας του παιδιού και καθόρισε τις αρχές µιας παιδαγωγικής µεθόδου που βασίζεται στη φυσική διδασκαλία. Ποινική δικαιοσύνη Από τους διαφωτιστές προτάθηκαν, κοινωνικές µεταρρυθµίσεις για την προστασία της αξιοπρέπειας του ανθρώπου. Σηµαντικό υπήρξε στον τοµέα αυτό το έργο του Μπεκαρία ( ), ο οποίος στο βιβλίο του «Περί εγκληµάτων και ποινών» (1764) αναφέρεται στον εξανθρωπισµό της ποινικής δικαιοσύνης. ουλεία Τέλος, άλλοι διαφωτιστές µίλησαν και για την κατάργηση της δουλείας.

5 5 γ. Η διάδοση των ιδεών του ιαφωτισµού Τα κέντρα και οι φορείς του ιαφωτισµού πολλαπλασιάστηκαν µε την πάροδο του χρόνου. Στη διάδοση των νέων ιδεών συνέβαλαν αποφασιστικά οι εφηµερίδες, τα βιβλία, η Γαλλική Εγκυκλοπαίδεια, οι κοινωνικές συγκεντρώσεις σε σαλόνια ή σε άλλους χώρους, οι επιστηµονικές ακαδηµίες, οι λέσχες οι µυστικές ενώσεις τα ταξίδια των ιαφωτιστών στο εξωτερικό, όπου εξέθεταν τις απόψεις τους, προσκεκληµένοι συχνά από ηγεµόνες της λεγόµενης φωτισµένης δεσποτείας, όπως ήταν ο Φρειδερίκος Β της Πρωσίας και η Μεγάλη Αικατερίνη της Ρωσίας. Ο µετασχηµατισµός του λεξιλογίου και η διαφοροποίηση της σηµασίας ορισµένων λέξεων (π.χ. λαός : παλιά σήµαινε αυτόν που σκέφτεται απλά και κοινά / από τα 1750 σηµαίνει το πιο πολυάριθµο και χρήσιµο τµήµα του έθνους). Κατά το 18 ο αι. εµφανίζονται στο καθηµερινό λεξιλόγιο των ευρωπαϊκών γλωσσών έννοιες όπως εξουσία, κράτος, κοινωνία, µεσαία τάξη, φύση, ευτυχία, αρετή, πρόοδος, τεχνική, Βέβαια, όλοι οι εκπρόσωποι του ιαφωτισµού δεν δίνουν το ίδιο περιεχόµενο σ' αυτές τις έννοιες, υπάρχουν όµως πολλά πεδία στα οποία αποκαλύπτεται το κοινό πνεύµα του αιώνα. Πρόκειται για µια επανάσταση του λεξιλογίου αντίστοιχη εκείνης των ιδεών. Στον τοµέα αυτό υπήρξε αποφασιστική η συµβολή των λεξικών της εποχής, όπως το «Φιλοσοφικό Λεξικό» του Βολταίρου και ιδίως η «Εγκυκλοπαίδεια, ή Συστηµατικό λεξικό των Επιστηµών, των Τεχνών & των Επαγγελµάτων» που εκδόθηκε ( ) από µια οµάδα διαφωτιστών µε επικεφαλής τον Ντιντερό ( ). δ. Οι επιδράσεις του ιαφωτισµού Οι νέες ιδέες Προς µια νέα κοινωνία διαµόρφωσαν το κατάλληλο πνευµατικό υπόβαθρο για ριζικές αλλαγές και δροµολόγησαν ραγδαίες εξελίξεις στην Ευρώπη και την Αµερική. Συνέβαλαν στη βελτίωση της ζωής του ανθρώπου, στη διεύρυνση της εκπαίδευσης, στην υποχώρηση του θρησκευτικού φανατισµού, στην ενίσχυση του αιτήµατος για ισότητα µεταξύ των ανθρώπων και για κατάργηση της δουλείας. Αποφασιστική ήταν η επίδραση των ιδεών αυτών σε κρίσιµες στιγµές της παγκόσµιος Ιστορίας: του Λοκ στην αµερικανική ιακήρυξη της Ανεξαρτησίας (1776), του Μοντεσκιέ στα βασικά άρθρα του Αµερικανικού Συντάγµατος (1787) και του Ρουσσό στη Γαλλική Επανάσταση (1789).

6 6 Η απήχηση στον ελλαδικό χώρο και στη Βαλκανική Ο ιαφωτισµός µεταδόθηκε και στον υπόδουλο Ελληνισµό, µέσω των παροικιών όµως µε κάποια καθυστέρηση, λόγω ιδιαίτερων συνθηκών που επικρατούσαν στις τουρκοκρατούµενες ελληνικές περιοχές. Ο Νεοελληνικός ιαφωτισµός, ένα πνευµατικό κίνηµα ανάλογο του Ευρωπαϊκού δηµιουργήθηκε στον ελληνικό χώρο κατά την περίοδο χάρη στη µεταβολή των οικονοµικών και κοινωνικών συνθηκών Αναπτύχθηκε έντονη πνευµατική δραστηριότητα γύρω από θεµελιώδεις ιδέες (όπως ελευθερία, δικαιοσύνη, ανεξιθρησκία, αρετή, επιστήµη) µε αντικειµενικό σκοπό το φωτισµό των υπόδουλων Ελλήνων, ώστε να διεκδικήσουν την απελευθέρωσή τους. Παράλληλα ιδρύθηκαν σχολεία, εκδόθηκαν βιβλία, µελετήθηκαν οι θετικές επιστήµες και επιδιώχθηκε η σύνδεση µε την αρχαιότητα. Οι ιδεολογικοί προσανατολισµοί των φορέων του ελληνικού ιαφωτισµού έχουν µεγάλο εύρος και εκτείνονται από την προσκόλληση σε παραδοσιακές αξίες µέχρι την πλήρη αποδοχή των ευρωπαϊκών ιδεών. Εκπρόσωποι Νεοελληνικού ιαφωτισµού Σηµαντικοί εκπρόσωποι του Νεοελληνικού ιαφωτισµού είναι, µεταξύ άλλων, ο Ευγένιος Βούλγαρις, ο Ιώσηπος Μοισιόδακας, ο ηµήτριος Καταρτζής, οι ανιήλ Φιλιππίδης και Γρηγόριος Κωνσταντάς, συγγραφείς της Νεωτερικής Γεωγραφίας και ο Ανώνυµος συγγραφέας της Ελληνικής Νοµαρχίας. Κορυφαίοι, όµως, αναδείχθηκαν ο Ρήγας Βελεστινλής και ο Αδαµάντιος Κοραής. Ο Ρήγας Βελεστινλής ή Φεραίος ( ) επιδιώκει µε το µεταφραστικό και το πρωτότυπο συγγραφικό έργο του να καταστήσει τους Έλληνες κοινωνούς της δυτικής σκέψης και να τους προετοιµάσει για τη διεκδίκηση της ελευθερίας τους. Χαρακτηριστικό από την άποψη αυτή είναι το έργο του «Φυσικής Απάνθισµα», µε το οποίο επιχειρεί µέσω των φυσικών επιστηµών να εµφυσήσει στους συµπατριώτες του την ορθολογική σκέψη. Στα τέλη του 18 ου αι., εµπνευσµένος από τον άνεµο της ελευθερίας που πνέει στη Γαλλία & τη. Ευρώπη τυπώνει µια σειρά από χάρτες, µεταξύ των οποίων και τη Μεγάλη Χάρτα της Ελλάδος, όπου δείχνει παραστατικά την έκταση και την ακτινοβολία του Ελληνισµού, καθώς και βιβλία µε πατριωτικό περιεχόµενο, µε πιο σηµαντικό το «Νέα Πολιτική ιοίκησις», µέρος του οποίου αποτελεί και ο περίφηµος Θούριος. Ο Ρήγας οραµατιζόταν κοινή εξέγερση όλων των βαλκανικών λαών εναντίον του δυνάστη και την ίδρυση µιας παµβαλκανικής Ελληνικής ηµοκρατίας. Όµως τα επαναστατικά του σχέδια µαταιώθηκαν, όταν οι αυστριακές αρχές τον συνέλαβαν στην Τεργέστη µαζί µε τους συντρόφους του και τον παρέδωσαν στις οθωµανικές αρχές του Βελιγραδίου, όπου και εκτελέστηκε στις 24 Ιουνίου 1798.

7 7 Ο Αδαµάντιος Κοραής ( ), Είναι βαθύτατα επηρεασµένος και αυτός από τη γαλλική σκέψη. Ακολουθεί τη µέση οδό στις γλωσσικές, πολιτικές και κοινωνικές ιδέες γιατί αν και είναι υπέρµαχος της εξέλιξης και της προόδου ωστόσο απορρίπτει τις επαναστατικές ακρότητες. Υπερασπίζεται όµως θερµά τις φιλελεύθερες ιδέες µε την Αδελφική ιδασκαλία (1798), που αποτελεί δριµύτατο κατηγορητήριο ενάντια στους εθελόδουλους και τους συντηρητικούς. Υποστηρίζει τη µετακένωση, δηλαδή τη µετάδοση στους Ελληνες των αξιών και γενικότερα της παιδείας την οποία οι δυτικοευρωπαίοι δέχθηκαν από την ελληνική κλασική Αρχαιότητα Αφοσιώνεται, από το 1804, στην έκδοση αρχαίων Ελλήνων συγγραφέων µε προλεγόµενα, όπου εκθέτει τις γλωσσικές και παιδαγωγικές του απόψεις. Από συντηρητικούς κύκλους εκδηλώθηκαν αντιδράσεις κατά του ενθουσιασµού για τη δυτική παιδεία των προοδευτικών εκπροσώπων του ιαφωτισµού. Παράδειγµα αποτελεί το έργο του Αθανάσιου Πάριου «Αντιφώνησις προς τον παράλογον ζήλον των από της Ευρώπης ερχοµένων φιλοσόφων» (1802). Οι πνευµατικές ζυµώσεις παρά τις ιδεολογικές αντιθέσεις, που σε ορισµένες περιπτώσεις υπήρξαν οξύτατες, συντέλεσαν στην ωρίµανση της ιδέας για εθνική απελευθέρωση που θα στηριζόταν µόνον σε ελληνικές δυνάµεις. Ο ιαφωτισµός διαδόθηκε και σε άλλες χώρες της Βαλκανικής υπό οθωµανική κυριαρχία, κυρίως όµως στη Μολδοβλαχία µε φορείς τους ηγεµόνες Έλληνες και εξελληνισµένους.

8 8 ΑΣΚΗΣΕΙΣ 1. Κάτω από ποιες συνθήκες (οικονοµικές, κοινωνικές και πολιτικές) εκδηλώθηκε το κίνηµα του ιαφωτισµού; 2. Ποια χώρα υπήρξε η αφετηρία του ιαφωτισµού και ποια το επίκεντρό του; 3. Να προσδιορίσετε το περιεχόµενο του όρου ιαφωτισµός και να αναφερθείτε στα γενικά χαρακτηριστικά του γνωρίσµατα. 4. Ποιες υπήρξαν οι ιδέες των ιαφωτιστών σχετικά µε την ανεξιθρησκεία και την πνευµατική ανεκτικότητα; 5. Αφού µελετήσετε προσεκτικά τα παραθέµατα της σελ. 162 και το πρώτο παράθεµα της σελ. 163 του σχολικού βιβλίου από το έργο του Βολταίρου, να απαντήσετε στα εξής ερωτήµατα: α) Γιατί είναι αναγκαία η αµοιβαία ανοχή των ανθρώπων, κατά τον Βολταίρο; β) Σε ποιους αναφέρεται η πρώτη παράγραφος του παραθέµατος «Περί Ανεξιθρησκίας»; γ) Ποια χώρα θεωρεί ο Βολταίρος υπόδειγµα για την ελευθερία της θρησκευτικής συνείδησης και γιατί; 6. Ποιες υπήρξαν οι ιδέες των φορέων του ιαφωτισµού αναφορικά µε την πολιτική; 7. Ποιο περιεχόµενο δίνει ο Τζον Λοκ στον όρο «κοινωνικό συµβόλαιο»; 8. Με βάση τις ιστορικές σας γνώσεις και αξιοποιώντας το δεύτερο παράθεµα της σελ. 163 του σχολικού βιβλίου να εξηγήσετε ποια είδη πολιτευµάτων διακρίνει ο Μοντεσκιέ και ποιον κίνδυνο επισηµαίνει; 9. Αφού µελετήσετε το τρίτο παράθεµα της σελ. 163 και τα δύο πρώτα παραθέµατα της σελ. 164 του σχολικού βιβλίου και µε βάση τις ιστορικές σας γνώσεις να αναφερθείτε στο περιεχόµενο που δίνει ο Ρουσσό στη Γενική Βούληση και στη θέση που κατέχει ο νόµος στη θεωρία του για την πολιτική ζωή. 10. Ποιες υπήρξαν οι ιδέες των φορέων του ιαφωτισµού για την παιδεία; Να λάβετε υπ όψιν και το τρίτο παράθεµα της σελ. 164 του σχολικού βιβλίου. 11. Να προσδιορίσετε το περιεχόµενο της έννοιας αρετή µε βάση το παράθεµα της σελ. 165 του σχολικού βιβλίου. Για ποιους λόγους οι διαφωτιστές έδιναν αυτό το περιεχόµενο στην αρετή; 1. Μετασχηµατισµός λεξιλογίου και διαφοροποίηση της σηµασίας ορισµένων λέξεων (2 η και 3 η του γ) 2. Αιτιολόγηση : Σε εποχές έντονων ιδεολογικών ζυµώσεων προσαρµόζεται ανάλογα και ο γλωσσικός κώδικας. Η λέξη αρετή απέκτησε νέα σηµασία στην εποχή του ιαφωτισµού για να ανταποκριθεί το περιεχόµενό της στις νέες συνθήκες. Παλαιότερα, ενάρετος θεωρούνταν όποιος ενεργεί βάσει ορισµένων αξιών µε σκοπό να ωφελήσει τον εαυτό του. Στην εποχή του ιαφωτισµού, όµως, ενάρετος θεωρείται όποιος προσφέρει στο κοινωνικό σύνολο, επειδή το κίνηµα του ιαφωτισµού απέβλεπε στην ενοποίηση όλων των δυνάµεων της αστικής τάξης µε σκοπό την ανατροπή της απολυταρχίας (του παλαιού καθεστώτος) και την ανάληψη της εξουσίας εκ µέρους της. Για το σκοπό αυτό χρειαζόταν να αναπτύξει κάθε άτοµο σαφή κοινωνική συνείδηση. 12. Ποιοι παράγοντες συνέβαλαν στη διάδοση των ιδεών του ιαφωτισµού; 13. Ποια υπήρξε η επίδραση των ιδεών του ιαφωτισµού στην Ευρώπη και στον υπόλοιπο κόσµο; 14. Να προσδιορίσετε το περιεχόµενο του όρου Νεοελληνικός ιαφωτισµός και να αναφερθείτε στα χρονικά του όρια, τα αίτια, τα κύρια χαρακτηριστικά του και τους σηµαντικότερους εκπροσώπους του. 15. Με βάση τις ιστορικές σας γνώσεις και λαµβάνοντας υπ όψιν και το παράθεµα της σελ. 166 του σχολικού βιβλίου, να αναφερθείτε στις ιδέες και το έργο του Ρήγα Βελεστινλή. 16. Ποιες υπήρξαν οι ιδέες και το έργο του Αδαµάντιου Κοραή στα πλαίσια του Νεοελληνικού ιαφωτισµού; Να λάβετε υπ όψιν και τα παραθέµατα της σελ. 167 του σχολικού βιβλίου. 17. Ποιο νόηµα δίνει ο Κοραής στον όρο «µετακένωση»; 18. Ποιες αντιδράσεις εκδηλώθηκαν κατά του κινήµατος του Νεοελληνικού ιαφωτισµού και ποια ήταν τα αποτελέσµατά του; 19. Ποια θέση εκφράζει ο συγγραφέας της Ελληνικής Νοµαρχίας στο παράθεµα της σελ. 168 του σχολικού βιβλίου και µε ποια επιχειρήµατα την στηρίζει; 20. Ποια υπήρξε η διάδοση του ιαφωτισµού στη Βαλκανική χερσόνησο (εκτός ελλαδικού χώρου);

9 9 2. Οικονοµικές εξελίξεις Οι απαρχές της βιοµηχανικής επανάστασης και οι οικονοµικές θεωρίες α. Οι απαρχές της βιοµηχανικής επανάστασης Οι οικονοµικές εξελίξεις συντελούνται στη υτική Ευρώπη προοδευτικά, από την περίοδο των ανακαλύψεων, κατά το 18 ο αιώνα, λαµβάνουν τη µορφή ριζικών µεταβολών, µε κύρια χαρακτηριστικά την αύξηση της νοµισµατικής κυκλοφορίας, την αλµατώδη ανάπτυξη του τραπεζικού συστήµατος, του εµπορίου και της βιοτεχνίας. Αίτια - Παράγοντες Οι οικονοµικές δραστηριότητες απέφεραν υψηλά κέρδη και προκάλεσαν µεγάλη συσσώρευση κεφαλαίων που επενδύονταν στη βιοτεχνική παραγωγή. Η βελτίωση των όρων διαβίωσης των πληθυσµών προκάλεσε δηµογραφική έκρηξη και αυξηµένη ζήτηση αγαθών ενώ µεγάλες µάζες του αγροτικού πληθυσµού συνέρρεαν στις πόλεις για να εργαστούν στις βιοτεχνίες. Για να ανταποκριθούν στην αυξηµένη ζήτηση οι βιοτεχνίες, µετεξελίσσονταν σε βιοµηχανίες, αξιοποιώντας τη νέα τεχνολογία, τη χρήση δηλαδή των µηχανών και τις νέες πηγές ενέργειας, το γαιάνθρακα και τον ατµό. Με την τελειοποίηση της ατµοµηχανής από τον Βατ ( ) αυξήθηκαν κατακόρυφα ο ρυθµός και η ποσότητα της παραγωγής. Η µηχανή διαδόθηκε ταχύτατα, αρχικά στην υφαντουργία και αργότερα στη µεταλλουργία. Η βιοµηχανική Επανάσταση (Έναρξη και επέκταση) Κατά το δεύτερο µισό του 18 ου αι. διαµορφώθηκαν οι κατάλληλες συνθήκες για την έναρξη της βιοµηχανικής επανάστασης, που ήταν ένας ριζικός οικονοµικός µετασχηµατισµός, δεν περιορίσθηκε µόνο στη βιοµηχανία, αλλά επεκτάθηκε και στούς τοµείς των χερσαίων και θαλάσσιων µεταφορών, µε τη διευρυνόµενη χρήση του σιδηροδρόµου και του ατµόπλοιου. Η βιοµηχανική επανάσταση το 18 ο αι., ξεκίνησε πρώτα από την Αγγλία, κατά το 19 ο αι., επεκτάθηκε και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες τις πρώτες δεκαετίες του 19 ου αι., άρχισε στην ηπειρωτική Ευρώπη, µε την ανάπτυξη βιοµηχανιών υφαντουργίας στη Γαλλία, στο Βέλγιο και στη Γερµανία. Μετά τα µέσα του αιώνα θα αρχίσει η ταχεία εκβιοµηχάνιση o των χωρών της ηπειρωτικής Ευρώπης, o καθώς και των Ηνωµένων Πολιτειών της Αµερικής. στο περιθώριο των εξελίξεων παρέµειναν για µεγάλο διάστηµα οι µεσογειακές χώρες και οι χώρες της ανατολικής Ευρώπης.

10 10 β. Οι οικονοµικές θεωρίες Τα νέα δεδοµένα που προέκυψαν µετά την εκδήλωση της βιοµηχανικής επανάστασης ανάγκασαν τα κράτη να επαναπροσδιορίσουν την οικονοµική τους πολιτική, τόσο στο εσωτερικό όσο και στις διεθνείς σχέσεις. Σ αυτό συνέβαλε αποφασιστικά και η οικονοµική σκέψη του ιαφωτισµού, η οποία επιζητούσε αποδέσµευση της οικονοµικής ζωής από τον µερκαντιλισµό των προηγούµενων αιώνων (16 ος -17 ος ), δηλαδή, τον κρατικό παρεµβατισµό που περιόριζε την ελεύθερη οικονοµική δραστηριότητα. Εναντίον της οικονοµικής αντίληψης του µερκαντιλισµού στρέφονται οι οικονοµολόγοι που ονοµάζονται φυσιοκράτες και οι οπαδοί της φιλελεύθερης οικονοµίας. Οι φυσιοκράτες, θεωρούσαν τη γεωργία ως βασική πηγή πλούτου, υποστήριζαν ότι οι νόµοι της φύσης δεν εµποδίζουν την ελεύθερη οικονοµική δραστηριότητα έπρεπε να εφαρµοστούν και στην οικονοµία. Οι σπουδαιότεροι φυσιοκράτες ήταν ο Κεναί ( ), ο Γκουρναί ( ) και ο Τυργκό ( ). Ο αγροτικός χαρακτήρας της γαλλικής οικονοµίας επηρέασε τους Γάλλους οικονοµολόγους στη διαµόρφωση της οικονοµικής τους αντίληψης. Ωστόσο, ο Γκουρναί εκφράζει µε τη θεωρία του µια γενικότερη οικονοµική αντίληψη που προοιωνίζεται τον οικονοµικό φιλελευθερισµό (liberalismus). Η φιλελεύθερη οικονοµία Ο Σκώτος Ανταµ Σµιθ ( ) είναι ο θεµελιωτής του οικονοµικού φιλελευθερισµού. Στο έργο του «Έρευνα για τα αίτια του πλούτου των εθνών» (1776) διατυπώνει το νόµο της προσφοράς και της ζήτησης και υποστηρίζει ότι αυτός ο νόµος ουσιαστικά ρυθµίζει την παραγωγή, τη διακίνηση και τις τιµές των αγαθών. Το κράτος δεν πρέπει να παρεµβαίνει στην οικονοµική δραστηριότητα µε δασµούς και φόρους. Η θεωρία της φιλελεύθερης οικονοµίας αναπτύχθηκε κυρίως στην Αγγλία, όπου είχε προχωρήσει η εκβιοµηχάνιση. Η ελευθερία στις οικονοµικές δραστηριότητες εκφράστηκε µε την επιγραµµατική διατύπωση «Laissez faire laissez passer», «αφήστε τους ανθρώπους να δρουν ελεύθεροι στην οικονοµική ζωή, αφήστε τα αγαθά να διακινούνται ελεύθερα». Η διατύπωση αυτή απηχούσε τις απόψεις της αστικής τάξης και οδήγησε στη διαµόρφωση του κεφαλαιοκρατικού ή καπιταλιστικού συστήµατος 1. 1 Κεφαλαιοκρατικό ή Καπιταλιστικό Σύστηµα : Οικονοµικό σύστηµα που επικράτησε σταδιακά στη ύση µετά την πτώση της φεουδαρχίας και µετά την Α Βιοµηχανική Επανάσταση. Στο πλαίσιό του, η κατοχή και η εκµετάλλευση των µέσων παραγωγής βρίσκεται στα χέρια ιδιωτών, που έχουν επενδύσει τα κεφάλαιά τους σ αυτά µε σκοπό την αποκόµιση κέρδους. Το σύστηµα αυτό θεωρεί το ιδιωτικό κεφάλαιο ως βάση και κινητήρια δύναµη της οικονοµίας.

11 11 Συνέπειες Το καπιταλιστικό σύστηµα συνέβαλε στην οικονοµική ανάπτυξη, αλλά και προκάλεσε κοινωνικά αδιέξοδα και νέες ιδεολογικές αναζητήσεις. Ο µονόπλευρος καταµερισµός του πλούτου οδήγησε σε µεγάλες κοινωνικές ανισότητες και προκάλεσε έντονες κοινωνικές συγκρούσεις κατά το 19 ο αιώνα. Η βιοµηχανική επανάσταση και η εφαρµογή του οικονοµικού φιλελευθερισµού είχαν ως συνέπεια την αύξηση της παραγωγής, την ανάπτυξη των χερσαίων και των θαλάσσιων συγκοινωνιών και τη δηµιουργία νέων οικονοµικών δραστηριοτήτων. Παράλληλα, όµως, η ανάγκη αναζήτησης νέων αγορών και πρώτων υλών όξυνε τους ανταγωνισµούς µεταξύ των µεγάλων δυνάµεων και αποτέλεσε τροφοδότη του ιµπεριαλισµού. εν είναι τυχαίο ότι η βιοµηχανική επανάσταση είχε ως επίκεντρο την Αγγλία, τη µεγαλύτερη αποικιακή δύναµη στον κόσµο. Η οικονοµική ανάπτυξη βρίσκονταν το µέγεθος και των µητροπόλεων σε µε και των αποικιών η ισχύς συνάρτηση την έκταση Εποµένως χώρες, όπως η Αγγλία, η Γαλλία και η Ολλανδία, επιδόθηκαν σε οξύ ανταγωνισµό µεταξύ τους. Εκδήλωση του ανταγωνισµού είναι οι πολεµικές συγκρούσεις περιορισµένης ή και ευρύτερης κλίµακας. Η αντιπαράθεση Αγγλίας-Γαλλίας είναι η πιο χαρακτηριστική έκφρασή τους αφού οι δύο αυτές χώρες πρωταγωνίστησαν σχεδόν σε όλους τους ευρωπαϊκούς πολέµους του 18 ου αιώνα. ΑΣΚΗΣΕΙΣ 1. Ποιοι παράγοντες συνέβαλαν στη γένεση της Βιοµηχανικής Επανάστασης; Γιατί, κατά τη γνώµη σας, αυτή ξεκίνησε από την Αγγλία; 2. Σε ποια χώρα πραγµατοποιήθηκε η έναρξη της βιοµηχανικής επανάστασης και πώς επεκτάθηκε στη συνέχεια; 3. Αφού εξηγήσετε την οικονοµική πρακτική του Μερκαντιλισµού, αξιοποιώντας το πρώτο παράθεµα της σελ. 170 του σχολικού βιβλίου, να εξηγήσετε γιατί ήταν απορριπτέος από την οικονοµική σκέψη του ιαφωτισµού. 4. Ποιες υπήρξαν οι βασικές οικονοµικές θεωρίες του ιαφωτισµού και ποιοι οι εκφραστές τους; 5. Να επισηµάνετε τον οικονοµικό τοµέα στον οποίο ο Κεναί δίνει προτεραιότητα µε βάση το δεύτερο παράθεµα της σελ. 170 του σχολικού βιβλίου και να προσπαθήσετε να ερµηνεύσετε τη θέση του αυτή. 6. Να κατατάξετε σε κατηγορίες τις συνέπειες του οικονοµικού φιλελευθερισµού. Να επισηµάνετε µία θετική και µία αρνητική. 7. Να προσδιορίσετε τις συνέπειες της Βιοµηχανικής Επανάστασης: στο επίπεδο των διεθνών σχέσεων στο εσωτερικό των ευρωπαϊκών κοινωνιών.

12 12 3. Η Αµερικανική Επανάσταση α. Η Αγγλία και οι αποικίες της στην Αµερική Από τις ευρωπαϊκές χώρες που στράφηκαν προς την οικονοµική εκµετάλλευση των αποικιών, η Ολλανδία, η Αγγλία και η Γαλλία αποκόµισαν τα περισσότερα οφέλη. Αντίθετα, οι Ισπανοί και οι Πορτογάλοι, αν και πρωτοστάτησαν στις ανακαλύψεις, δεν κατόρθωσαν να αναδειχθούν σε ισχυρές οικονοµικές δυνάµεις, λόγω έλλειψης ορθολογικού σχεδιασµού και ευέλικτης πολιτικής. Κατά το 18 ο αιώνα η Αγγλία κατείχε δεκατρείς αποικίες στη βόρεια Αµερική, που ιδρύθηκαν κατά την περίοδο από το 1607 έως το εκτείνονταν από τον Ατλαντικό Ωκεανό µέχρι τα Απαλλάχια όρη και παρουσίαζαν µεταξύ τους σηµαντικές διαφορές, οι οποίες οφείλονταν τόσο στη διαφορετική προέλευση των κατοίκων, όσο και στις κλιµατολογικες και εδαφολογικές συνθήκες. Κατά τα τέλη του 18 ου αιώνα οι αποικίες είχαν αναπτυχθεί οικονοµικά και διέθεταν µεγάλη αυτονοµία σε πολιτικό επίπεδο. Οι κάτοικοι των αποικιών ήταν υποχρεωµένοι να διατηρούν εµπορικές σχέσεις µόνο µε τη µητρόπολη Αυτό αποτελούσε αιτία δυσαρέσκειας και έντασης. β. Η ρήξη (1774) και ο πόλεµος της Ανεξαρτησίας ( ) Το 1763, µετά τη λήξη του Επταετούς Πολέµου ( ) µεταξύ της Γαλλίας και της Αγγλίας, ο Καναδάς που ανήκε µέχρι τότε στη Γαλλία περιήλθαν και η Λουιζιάνα που ανήκε µέχρι τότε στην Ισπανία, στην Αγγλία. Η ρήξη Η αγγλική κυβέρνηση απαγόρευσε στους αποίκους την οικονοµική εκµετάλλευση των νέων περιοχών, => έντονες αντιδράσεις. επέβαλε στις αποικίες, για την κάλυψη των δαπανών του πολέµου αφενός πρόσθετη φορολογία σε µια σειρά από προϊόντα, όπως το τσάι και η ζάχαρη, αφετέρου ειδικό φόρο χαρτοσήµου στις εφηµερίδες και στα εµπορικά έγγραφα. η ενέργεια αυτή θεωρήθηκε ότι υπονόµευε την οικονοµία των αποικιών => κορυφώθηκε η δυσαρέσκεια το 1773 ξέσπασαν ταραχές στη Βοστώνη, που αποτέλεσαν το έναυσµα αλυσιδωτών αντιδράσεων παρά τη µερική υποχώρηση της αγγλικής πολιτικής στο ζήτηµα αυτό. Το Σεπτέµβριο του 1774 συνήλθαν στη Φιλαδέλφεια για πρώτη φορά οι αντιπρόσωποι των δεκατριών αποικιών, διεκδικούσαν την αυτοδιοίκησή τους και απηύθυναν στον βασιλιά µια διακήρυξη δικαιωµάτων. Η ανένδοτη στάση της Αγγλίας προκάλεσε την οριστική ρήξη των αποικιών µε τη µητρόπολη. Η ιδεολογία της Αµερικανικής Επανάστασης στηρίχθηκε στη ιακήρυξη της Ανεξαρτησίας, που ψήφισε η Συνέλευση της Φιλαδέλφειας στις 4 Ιουλίου συντάχθηκε µε την καθοδήγηση του Βενιαµίν Φραγκλίνου και του Θωµά Τζέφερσον και αποτελεί την πρώτη πρακτική εφαρµογή των πολιτικών ιδεών του ιαφωτισµού.

13 13 Ο πόλεµος της Ανεξαρτησίας κράτησε επτά χρόνια υπήρξε στην αρχή µια δεινή δοκιµασία για τον ανοργάνωτο στρατό των αποίκων. Ωστόσο οι Αµερικανοί, ενισχύθηκαν από Γάλλους αλλά και από άλλους Ευρωπαίους εθελοντές, κατόρθωσαν να αποκτήσουν στρατιωτική υπεροχή χάρη στις ικανότητες του αρχιστράτηγου Γεωργίου Ουάσινγκτον και στην ευνοϊκή στάση πολλών ευρωπαϊκών δυνάµεων. Από τις Ευρωπαϊκές δυνάµεις Η Γαλλία, επιθυµούσε να περιορίσει τη βρετανική αποικιακή αυτοκρατορία, συµµάχησε µε τους Αµερικανούς (1778) και κήρυξε τον πόλεµο εναντίον της Αγγλίας. Η Ισπανία και η Ολλανδία ακολούθησαν το παράδειγµα της Γαλλίας για τους ίδιους λόγους. Η Ρωσία, η ανία και η Σουηδία αντιστάθηκαν στην απόφαση της Αγγλίας να διενεργεί νηοψία σε πλοία ουδετέρων χωρών για την ανεύρεση εχθρικού φορτίου. Αποτέλεσµα : Η Αγγλία, µετά τη διπλωµατική της αποµόνωση και την ολοκληρωτική στρατιωτική ήττα της στο Γιόρκταουν, αναγνώρισε την ανεξαρτησία των 13 αποικιών (Συνθήκη των Βερσαλλιών, Σεπτέµβριος 1783). γ. Η γέννηση ενός νέου κράτους Μετά την κατάκτηση της ανεξαρτησίας, άρχισαν οι ζυµώσεις για τη δοµή και τη συγκρότηση του νέου κράτους. Το Συντακτικό Κογκρέσο (Συνέλευση), συγκλήθηκε το 1787 στη Φιλαδέλφεια, συγκέρασε τις δύο επικρατούσες αντίθετες τάσεις, τη µια που επιθυµούσε ισχυρή κεντρική εξουσία και την άλλη που επιδίωκε διατήρηση της αυτονοµίας κάθε πολιτείας, και να ψηφίσει το Σύνταγµα των Ηνωµένων Πολιτειών (Σεπτέµβριος 1787). Το Σύνταγµα των Ηνωµένων Πολιτειών, ισχύει ως σήµερα µε ορισµένες τροποποιήσεις, στηρίζεται στην αρχή της διάκρισης των εξουσιών (Μοντεσκιέ) προβλέπει µια οµοσπονδιακή κεντρική κυβέρνηση µε αρµοδιότητες για την εξωτερική πολιτική, την άµυνα και τα οικονοµικά. Κάθε Πολιτεία όµως διατηρεί τη νοµοθετική και την εκτελεστική εξουσία σε θέµατα της τοπικής αυτοδιοίκησης, της αστυνοµίας, της δικαιοσύνης και της εκπαίδευσης. Οι εξουσίες του οµόσπονδου κράτους Η νοµοθετική εξουσία ανήκει στο Κογκρέσο, που αποτελείται από δύο σώµατα, τη Βουλή, όπου εκπροσωπείται κάθε Πολιτεία από αριθµό αντιπροσώπων κατ' αναλογία του πληθυσµού της και τη Γερουσία, όπου εκπροσωπείται κάθε Πολιτεία από δύο Γερουσιαστές, ανεξαρτήτως του πληθυσµού της. Η εκτελεστική εξουσία ασκείται από τον Πρόεδρο που εκλέγεται από εκλέκτορες για τέσσερα χρόνια µε δυνατότητα επανεκλογής για µια ακόµα θητεία. Πρώτος πρόεδρος και για 2 συνεχείς τετραετίες εξελέγη ο Γεώργιος Ουάσιγκτον ( ), πρωτεργάτης της επανάστασης, Η δικαστική εξουσία µε επικεφαλής το Ανώτατο ικαστήριο, είναι ανεξάρτητη.

14 14 δ. Οι συνέπειες ηµιουργήθηκε ένα νέο Έθνος και όχι µόνο ένα νέο κράτος, επειδή οι πολιτικές και ιδεολογικές ζυµώσεις κατά τη διάρκεια της αµερικανικής επανάστασης παραµέρισαν σταδιακά τις επιµέρους εθνικές ιδιαιτερότητες των αποίκων. Το Αµερικανικό Σύνταγµα, όπως και η ιακήρυξη της Ανεξαρτησίας, απηχούν βέβαια και µεταφέρει στο πρακτικό πεδίο τις ιδέες του ιαφωτισµού. Ταυτόχρονα όµως προχωρεί περισσότερο, καθιερώνοντας δύο άγνωστους µέχρι τότε πολιτειακούς θεσµούς, το θεσµό της οµοσπονδίας και της αβασίλευτης δηµοκρατίας. Παράλληλα, η αµερικανική ανεξαρτησία αποτέλεσε το πρώτο παράδειγµα επιτυχούς έκβασης µιας επανάστασης και διαδραµάτισε ρόλο καταλύτη. Έτσι, στις αρχές του 19 ου αιώνα επαναστάτησαν οι ισπανικές αποικίες στη Λατινική Αµερική, ενώ στην Ευρώπη δηµιουργήθηκε ένας επαναστατικός άνεµος, που εξαπλώθηκε διαδοχικά στην Ελβετία, στην Ολλανδία, στο Βέλγιο και στη Γαλλία. Το νέο κράτος, παρά τις αρχικές δυσχέρειες, παρουσίασε ταχύτατη ανάπτυξη σε όλους τους τοµείς και αναδείχθηκε σύντοµα σε µεγάλη δύναµη. Με τη Συνθήκη της Γάνδης (1814) οι ΗΠΑ επέβαλαν την οριστική αποµάκρυνσή της Αγγλίας από την Αµερική, ενώ µε το όγµα Μονρόε (1823) εγκαταλείφθηκαν οριστικά οι αποικιακές βλέψεις των Ευρωπαίων στην ήπειρο αυτή. ΑΣΚΗΣΕΙΣ 1. Ποιες ευρωπαϊκές χώρες στράφηκαν στην οικονοµική εκµετάλλευση των Νέων Χωρών και ποιες αποκόµισαν τα περισσότερα οφέλη; 2. Ποιοι παράγοντες οδήγησαν στη ρήξη τις αγγλικές αποικίες µε τη µητρόπολη Αγγλία; 3. Ο πόλεµος της Ανεξαρτησίας και η συµµετοχή των ευρωπαϊκών δυνάµεων σ αυτόν. 4. Με βάση και αφετηρία το απόσπασµα από τη ιακήρυξη της Ανεξαρτησίας από το παράθεµα της σελ. 174 του σχολικού βιβλίου να απαντήσετε στα εξής : Πότε ο λαός έχει δικαίωµα να καταργήσει και να αλλάξει µια κυβέρνηση; Πώς ονοµάζεται αυτό το δικαίωµα και από από ποια αρχή απορρέει; Γιατί το Κογκρέσο αντικατέστησε το δικαίωµα της ιδιοκτησίας µε την επιδίωξη της ευτυχίας; Από ποιες ιδέες επηρεάστηκε; 5. «Οι κυβερνήσεις... µια νέα κυβέρνηση»: Να συγκριθεί το απόσπασµα αυτό µε τις ιδέες του Λοκ. 6. Ποια υπήρξε η δοµή του αµερικανικού κράτους σύµφωνα µε το Αµερικανικό Σύνταγµα; 7. Στις αρχές του 18 ου αι. οι αγγλικές αποικίες της Β. Αµερικής αριθµούσαν περίπου 4 εκ. κατοίκους που προέρχονταν, στο µεγαλύτερο µέρος τους, από όλες σχεδόν τις χώρες της Ευρώπης. Ποιοι δεσµοί ένωναν αυτούς τους ανθρώπους, ώστε να ανταποκριθούν στην κήρυξη του αγώνα εναντίον των Αγγλων; 8. Ποιες υπήρξαν οι συνέπειες της Αµερικανική Επανάστασης; 9. Ποιες είναι οι ιδιαιτερότητες που αποδίδονται στους Αµερικανούς και τους διαφοροποιούν από τους άλλους λαούς µε βάση το παράθεµα της σελ. 175 του σχολικού βιβλίου; Πώς τις εξηγεί ο συγγραφέας;

15 15 4. Η Γαλλική Επανάσταση και η Ναπολεόντεια περίοδος ( ) α. Η Γαλλία σε κρίση Κοινωνική ένταση και πολιτική αµφισβήτηση (Κοινωνικά και πολιτικά αίτια) Κατά το 18 ο αιώνα Οι νέες οικονοµικές συνθήκες που επικράτησαν µε την ανάπτυξη του εµπορίου και την πορεία προς τη βιοµηχανική επανάσταση µετασχηµάτισαν ριζικά την κοινωνία της δυτικής Ευρώπης. Η αστική τάξη, ο στυλοβάτης των νέων οικονοµικών δραστηριοτήτων, προς το τέλος του αιώνα µεταβλήθηκε σε ρυθµιστικό παράγοντα των εξελίξεων. Οι µεταβολές αυτές σηµειώνονταν ως ένα βαθµό και στη Γαλλία. Ωστόσο η γαλλική κοινωνία εξακολουθούσε να είναι αριστοκρατική και φεουδαρχική. έµενε χωρισµένη σε τρεις τάξεις που υφίσταντο από την περίοδο του Μεσαίωνα: τον Κλήρο και τους Ευγενείς, που κατείχαν όλα τα προνόµια και την Τρίτη Τάξη, που είχε µόνο υποχρεώσεις. κύριο χαρακτηριστικό της ήταν η ύπαρξη σοβαρών αντινοµιών, στα τέλη του 18 ου αιώνα. Η αριστοκρατία, παρά τη σοβαρή συρρίκνωση του ρόλου της, που οφειλόταν στην απροθυµία της να προσαρµοστεί στις νέες οικονοµικές συνθήκες, διατηρούσε τον έλεγχο του κρατικού µηχανισµού και µέσω αυτού παρεµπόδιζε την ελεύθερη οικονοµική δραστηριότητα. Η αστική τάξη, αντίθετα, ενώ συγκέντρωνε στα χέρια της τη µεγαλύτερη οικονοµική ισχύ, δεν είχε ανάλογο µερίδιο στην πολιτική εξουσία. Παράλληλα, στα κατώτερα στρώµατα υπήρχε έντονη δυσαρέσκεια. Οι λαϊκές τάξεις των πόλεων έβλεπαν να ανεβαίνουν συνεχώς οι τιµές των αγαθών και να καθηλώνονται τα εισοδήµατα τους, ενώ οι αγρότες εξαναγκάζονταν σε καταβολή υπερβολικά υψηλών φόρων, για να γεµίσουν τα κρατικά και τα φεουδαρχικά ταµεία. Μάλιστα οι ευγενείς, από το 1760, επανέφεραν σε ισχύ ξεχασµένα φεουδαρχικά δικαιώµατα επιβαρύνοντας ακόµα περισσότερο τους εξαθλιωµένους ήδη αγρότες. Οι οικονοµικές δυσχέρειες (Οικονοµικά αίτια) Κατά το 18 ο αι., Η γαλλική οικονοµία δεν ανταποκρίθηκε στις νέες οικονοµικές απαιτήσεις παρά τις προόδους της. Η Γαλλία, σε αντίθεση προς την Αγγλία παρέµενε κυρίως χώρα αγροτική, ενώ στο δευτερογενή τοµέα καθηλώθηκε στη βιοτεχνική δραστηριότητα και δεν προχώρησε στην εκβιοµηχάνισή της. Κατά το δεύτερο µισό του 18 ου αι. οι σπατάλες της Αυλής και οι πόλεµοι πολλαπλασίασαν τις κρατικές δαπάνες και αύξησαν τα ελλείµµατα. εν εφαρµόστηκαν οι µεταρρυθµιστικές προτάσεις των οικονοµολόγων Τυργκό και Νεκέρ επί Λουδοβίκου ΙΣΤ, λόγω της αντίδρασης των ευγενών που δεν αποδέχονταν ούτε τον περιορισµό της βασιλικής χορηγίας προς αυτούς ούτε και κάποιο σχέδιο για φορολόγησή τους. Εξάλλου, δυσµενείς καιρικές συνθήκες επιδείνωσαν την οικονοµική κρίση ( ). Μάλιστα το χειµώνα του η τιµή του ψωµιού ανέβηκε στα ύψη, µε αποτέλεσµα η αγορά του βασικού αυτού αγαθού να απαιτεί το 88% του λαϊκού οικογενειακού εισοδήµατος.

16 16 β. Η έκρηξη της Επανάστασης Η σύγκληση των Γενικών Τάξεων Η οικονοµική κρίση υποχρέωσε τον βασιλιά Λουδοβίκο να επαναφέρει ως υπουργό οικονοµικών το Νεκέρ (1788). Ο Νεκέρ πρότεινε ως µόνη λύση τη σύγκληση των Γενικών Τάξεων, τη συνέλευση δηλαδή των αντιπροσώπων και των τριών τάξεων, για να εγκρίνουν νέους φόρους. Όταν άρχισε τις εργασίες της η συνέλευση, στις 5 Μαΐου 1789, τα µισά περίπου µέλη της προέρχονταν από τους ευγενείς και τους κληρικούς και τα άλλα µισά από την Τρίτη Τάξη, η οποία υπερείχε µε ελαφρά πλειοψηφία. Οι αντιπρόσωποι της Τρίτης Τάξης αν και ανέµεναν την εξαγγελία µεταρρυθµιστικών προτάσεων από τον Λουδοβίκο, διαπίστωσαν ότι ο αντικειµενικός στόχος ήταν η επιβολή νέων φόρων που θα πλήρωναν µόνο αυτοί. Αντέδρασαν άµεσα και αυτοανακηρύχθηκαν Εθνική Συνέλευση, µε το επιχείρηµα ότι εκπροσωπούσαν το 98% των Γάλλων Ο Λουδοβίκος όµως δεν αναγνώρισε την Εθνική Συνέλευση. έδωσαν τον Όρκο του Σφαιριστηρίου (από την αίθουσα των ανακτόρων όπου συγκεντρώθηκαν), στις 20 Ιουνίου µε τον οποίο δεσµεύθηκαν να µην αποχωρήσουν αν δεν δώσουν σύνταγµα στη Γαλλία. ανακήρυξαν τα µέλη της Εθνικής Συνέλευσης απαραβίαστα, από φόβο µήπως συλληφθούν. Ο Λουδοβίκος µάταια αποπειράθηκε να εµποδίσει τη λήψη των αποφάσεων αυτών και την προσχώρηση στην Εθνική Συνέλευση αντιπροσώπων του κλήρου και των ευγενών Μετά τη µάταιη απόπειρα του βασιλιά, η Συνέλευση µετατράπηκε σε Συντακτική. Το τέλος του Παλαιού Καθεστώτος Η Συντακτική Συνέλευση προσπάθησε να ψηφίσει Σύνταγµα Ο βασιλιάς αντέδρασε έντονα και συγκέντρωνε στρατό στις Βερσαλλίες. Η ενέργεια αυτή προκάλεσε την αγανάκτηση του λαού, που ανέλαβε ενεργό δράση. µε το σύνθηµα ελευθερία, ισότητα, αδελφοσύνη Στις 14 Ιουλίου ο λαός κατέλαβε τη Βαστίλλη, σύµβολο της απολυταρχικής καταπίεσης, (φυλακή αντιφρονούντων). Από το Παρίσι η εξέγερση µεταδόθηκε στις επαρχίες, όπου καταλύθηκαν οι δηµοτικές αρχές και εκλέχθηκαν νέες, οργανώθηκε η εθνοφυλακή και λεηλατήθηκαν οι πύργοι των ευγενών. Στο µεταξύ η Συντακτική Συνέλευση προχώρησε στις 4 Αυγούστου 1789 στην κατάργηση των προνοµίων, πράξη που σήµανε το τέλος του παλαιού καθεστώτος και στις 26 Αυγούστου ψήφισε τη ιακήρυξη των ικαιωµάτων του Ανθρώπου και του Πολίτη, µε την οποία προβάλλονταν οι θεµελιώδεις αρχές του ιαφωτισµού (ελευθερία, ισότητα, δικαιοσύνη), επάνω στις οποίες θα θεµελιωνόταν το νέο καθεστώς. Ο βασιλιάς υποχρεώθηκε να επικυρώσει τα τετελεσµένα και να εγκατασταθεί στο Παρίσι, ώστε να βρίσκεται υπό τον έλεγχο των επαναστατών.

17 17 στ. Η εποχή του Ναπολέοντα ( ) Ο Ναπολέων στην αρχή ως ύπατος ( ) και µετά ως αυτοκράτορας ( ) Αντιµετώπισε νικηφόρα τους αντιγαλλικούς συνασπισµούς κατέλαβε µεγάλο µέρος της Ευρώπης από την Ιταλία µέχρι την Ισπανία και την Πορτογαλία, ενώ ετοίµαζε απόβαση και στην Αγγλία. το 1812 (Ιούνιος- εκέµβριος) εκστράτευσε στη Ρωσία κι αυτό αποτέλεσε την αρχή του τέλους της γαλλικής κυριαρχίας στον ευρωπαϊκό χώρο. ηττήθηκε από τις ενωµένες ευρωπαϊκές δυνάµεις, σε δύο κρίσιµες µάχες, στη Λειψία (1813) και στο Βατερλό (1815) εξορίστηκε από τους συµµάχους στην Αγία Ελένη, ένα νησί του Ατλαντικού, εκεί πέθανε το Οι νικήτριες ευρωπαϊκές δυνάµεις επανέφεραν την παλαιά τάξη πραγµάτων σε ολόκληρη την Ευρώπη και αποκατέστησαν τα απολυταρχικά καθεστώτα. Παράλληλα καθιερώθηκαν ως κανόνες του διεθνούς δικαίου οι αρχές της ισορροπίας δυνάµεων και της νοµιµότητας. Η νέα συγκυρία που διαµορφώθηκε καθόρισε και τη θέση καθεµιάς από τις µεγάλες δυνάµεις, όχι µόνο στον ευρωπαϊκό χώρο αλλά και σε παγκόσµια κλίµακα. Κύρια χαρακτηριστικά των µεταβολών αυτών είναι η υποχώρηση της γαλλικής δύναµης, η διαίρεση της Ευρώπης σε τρεις ζώνες επιρροής, αυστριακή, ρωσική και πρωσική, και η αναγνώριση του ρόλου της Αγγλίας ως παγκόσµιας δύναµης. Το πλέγµα αυτό των διεθνών σχέσεων προσδιόρισε και το συµβατικό πλαίσιο του µεταναπολεόντειου status quo που διατυπώθηκε, µετά από µακρές διαπραγµατεύσεις των συµµάχων, µε µια σειρά διπλωµατικών πράξεων που είχαν ως επιστέγασµα τις αποφάσεις του Συνεδρίου της Βιέννης (1815). ζ. Ο χαρακτήρας και το έργο της Επανάστασης Τα ανακτοβούλια της Ευρώπης προσπαθούσαν µάταια να ανατρέψουν τη ροή των γεγονότων µε τις αποφάσεις τους στο Συνέδριο της Βιέννης Η Γαλλική Επανάσταση επιτέλεσε έργο διαχρονικό όχι µόνο για τη Γαλλία αλλά και για ολόκληρο τον κόσµο. εν υπήρξε µια απλή πολιτική επανάσταση αλλά επέφερε άµεσα ή έµµεσα µεταβολές σε όλο το φάσµα της οικονοµικής, κοινωνικής κοι πολιτικής ζωής. Στον πολιτικό τοµέα εκφράζεται η έννοια της λαϊκής κυριαρχίας µε το δικαίωµα ψήφου ο θεσµός των Λεσχών προοιωνίζεται τα µετέπειτα πολιτικά κόµµατα. κατοχυρώνονται οι ελευθερίες, η ισότητα και τα δικαιώµατα των πολιτών, δίνεται στην έννοια πολίτης η σηµασία του υπεύθυνου ατόµου µε συνείδηση υποχρεώσεων και δικαιωµάτων για πρώτη φορά µετά την ελληνική αρχαιότητα. Τα δικαιώµατα αυτά κατοχυρώνονται και νοµοθετικά, όχι µόνο µε τα συντάγµατα, αλλά και µε τη θέσπιση Αστικού ικαίου (Ναπολεόντειος Κώδικας, 1804)

18 18 Οι µάζες αναλαµβάνουν πρωταγωνιστικό ρόλο στο ιστορικό γίγνεσθαι µε τη συµµετοχή του λαού στα γεγονότα της Επανάστασης. Ο τύπος ως εκφραστής πολιτικών & κοινωνικών οµάδων αναδεικνύει τη σηµασία της κοινής γνώµης στις εξελίξεις. Η έννοια του Έθνους Μέχρι τώρα οι µονάρχες αποτελούσαν το σηµείο αναφοράς που συνέδεε τις διάφορες εθνικές οµάδες. Οι ιδέες της πολιτικής και εθνικής ελευθερίας της Γαλλικής Επανάστασης προέβαλαν την έννοια του Έθνους ως δύναµης ενοποιητικής, κυρίαρχης και ως ανώτατης πηγής όλων των εξουσιών. κατά το 19 ο αιώνα Η ίδια έννοια θα αποτελέσει την κινητήρια δύναµη των εθνικών απελευθερωτικών κινηµάτων. Παράλληλα δηµιουργείται στρατός εθνικός µε την κινητοποίηση των πολιτών, για να υπερασπιστούν τα εθνικά τους συµφέροντα και τις κοινωνικές κατακτήσεις. Έτσι τα γαλλικά στρατεύµατα την εποχή του Ναπολέοντα, ως φορέας εθνικής και κοινωνικής συνείδησης, θα διασπείρουν τις ιδέες της εθνικής ανεξαρτησίας και της πολιτικής ελευθερίας σε ολόκληρη την Ευρώπη. Στον οικονοµικό και κοινωνικό τοµέα γίνονται επίσης βαθιές αλλαγές µε την κατάργηση των φεουδαρχικών δικαιωµάτων, µε τη δήµευση των περιουσιών πολλών ευγενών και της Εκκλησίας για χάρη του γενικού συµφέροντος, µε τη λήψη µέτρων υπέρ των ασθενέστερων τάξεων. Στην εκπαίδευση καθιερώνεται η δωρεάν και υποχρεωτική παιδεία και ιδρύονται ανώτερα πνευµατικά ιδρύµατα. Η επιστηµονική έρευνα ενισχύεται µε την καθιέρωση του θεσµού των επιστηµονικών ινστιτούτων. Παράλληλα αναγνωρίζεται η αξία της πολιτιστικής κληρονοµιάς και λαµβάνεται µέριµνα για τη συγκέντρωση και διαφύλαξή της σε µουσεία. Ανεξιθρησκεία Υλοποιείται το αίτηµα για ανεξιθρησκεία, αφού το κράτος επιδεικνύει ανεκτική στάση στα θρησκευτικό ζητήµατα. Η Εκκλησία χωρίζεται από το κράτος και περιορίζεται στις θρησκευτικές της αρµοδιότητες. Συνολική αποτίµηση Η Ενδοξη Επανάσταση στην Αγγλία & η Αµερικανική επανάσταση περιορίστηκαν µόνο στην πολιτική ισότητα Η Γαλλική Επανάσταση επιδίωξε και την κοινωνική. Στην πορεία φαλκιδεύτηκαν µερικές από τις κατακτήσεις της ή εκδηλώθηκαν υπαναχωρήσεις σε αναχρονιστικούς θεσµούς, Ωστόσο η Γαλλική Επανάσταση στο σύνολο της αποτέλεσε την αστείρευτη πηγή ενός γενικότερου προβληµατισµού που θα λάµβανε σάρκα και οστά στο µέλλον

19 19 ΑΣΚΗΣΕΙΣ 1. Ποια υπήρξαν τα αίτια της Γαλλικής Επανάστασης; 2. Ποια υπήρξαν τα κοινωνικά και πολιτικά αίτια της Γαλλικής Επανάστασης; 3. Ποια υπήρξαν τα οικονοµικά αίτια της Γαλλικής Επανάστασης; 4. Αφού µελετήσετε τη γκραβούρα και το παράθεµα της σελ. 176 του σχολικού βιβλίου και µε βάση τις ιστορικές σας γνώσεις : α) να εξηγήσετε ποια ήταν η θέση της Τρίτης τάξης στην προεπαναστατική γαλλική κοινωνία και πώς την αξιολογεί ο Αβάς Σεγιές β) να εντοπίσετε τα στοιχεία που καταδεικνύουν ότι ο συγγραφέας του παραθέµατος είναι οπαδός των ιδεών του ιαφωτισµού 5. Ποια διαδικασία οδήγησε στην έκρηξη της Γαλλικής Επανάστασης, ποια υπήρξε η συµµετοχή του γαλλικού λαού και ποιες συγκεκριµένες πράξεις σηµατοδοτούν το τέλος του παλαιού καθεστώτος; 6. Ποια υπήρξε η πορεία του Ναπολέοντα από την αναρρίχησή του στο αξίωµα του υπάτου έως το θάνατό του; 7. Ποιες ρυθµίσεις επέβαλαν στην Ευρώπη οι νικήτριες δυνάµεις µετά την ήττα του Ναπολέοντα και ποιοι λόγοι τις υπαγόρευσαν; α) το σχετικό απόσπασµα από τη στ. ενότητα του κεφαλαίου β) Αιτιολόγηση : Οι ηγεµόνες της Ευρώπης µετά την πτώση του Ναπολέοντα είχαν ως στόχους : 1. την αποκατάστασή τους στους θρόνους τους 2. την αναστολή της εξάπλωσης των επαναστατικών ιδεών 3. τον πλήρη έλεγχο της Γαλλίας Η Αγγλία, ανα και φιλελεύθερη χώρα προσυπέγραψε αυτήν την πολιτική γιατί η επαναφορά της Γαλλίας στις αναχρονιστικές δοµές του Παλαιού καθεστώτος εξυπηρετούσε τα ασυµφέροντά της. ηλαδή, η ίδια θα παρέµενε χωρίς σοβαρό ανταγωνιστή στη βιοµηχανική ανάπτυξη στο διεθνές εµπόριο και στην αποικιακή εξάπλωση. 8. Να εξηγήσετε το συµβολισµό της γκραβούρας µε τον τίτλο «Το συνέδριο της Βιέννης χορεύει» της σελ. 182 του σχολικού βιβλίου σε συνδυασµό µε τη φράση διπλωµάτη της εποχής : «Το συνέδριο χόρευε αλλά δεν προχωρούσε». 9. Ποια υπήρξε η προσφορά της Γαλλικής Επανάστασης α) στον πολιτικό τοµένα β) όσον αφορά τη διαµόρφωση της έννοιας του Έθνους γ) στον οικονοµικό και κοινωνικό τοµέα δ) στον τοµέα της εκπαίδευσης ε) όσον αφορά την ανεξιθρησκεία

1. ΔΙΑΦΩΣΙΜΟ. υμπλήρωση κενών. Πολλαπλής επιλογής

1. ΔΙΑΦΩΣΙΜΟ. υμπλήρωση κενών. Πολλαπλής επιλογής 1. ΔΙΑΦΩΣΙΜΟ υμπλήρωση κενών Να συμπληρώσετε τα κενά του αποσπάσματος, βάζοντας στην κατάλληλη θέση μία από τις ακόλουθες λέξεις /φράσεις (τρεις περισσεύουν): Μοντεσκιέ, Ανθρωπισμός, κοινωνικό συμβόλαιο,

Διαβάστε περισσότερα

Η Αγγλία και οι αποικίες της στην Αμερική.

Η Αγγλία και οι αποικίες της στην Αμερική. Η Αγγλία και οι αποικίες της στην Αμερική. Κατά το 18 ο αιώνα η Αγγλία κατείχε δεκατρείς αποικίες στην Αμερική. Οι αποικίες αυτές παρουσίαζαν σημαντικές διαφορές που οφείλονταν: - Στη διαφορετική προέλευση

Διαβάστε περισσότερα

Η ΕΥΡΩΠΗ ΤΟ 17 ο ΚΑΙ 18 ο ΑΙΩΝΑ

Η ΕΥΡΩΠΗ ΤΟ 17 ο ΚΑΙ 18 ο ΑΙΩΝΑ Η ΕΥΡΩΠΗ ΤΟ 17 ο ΚΑΙ 18 ο ΑΙΩΝΑ Α. ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ αύξηση πληθυσμού αγροτική επανάσταση (μεγάλα αγροκτήματα νέες μέθοδοι εισαγωγή μηχανημάτων) ανάπτυξη εμπορίου α. Ευρώπη Αφρική Αμερική (τριγωνικό

Διαβάστε περισσότερα

1 E ANA H TIKA EMATA Kεφάλαιο Πρώτο

1 E ANA H TIKA EMATA Kεφάλαιο Πρώτο 1 Kεφάλαιο E ANA H TIKA EMATA Πρώτο 2 IΣTOPIA Γ ΓYMNAΣIOY Επαναληπτικά θέµατα Α. Να χαρακτηρίσετε τις ακόλουθες προτάσεις ως σωστές ή λανθασµένες σηµειώνοντας Χ στο αντίστοιχο τετραγωνάκι. Ενότητα 1 Σ

Διαβάστε περισσότερα

Η Γαλλική επανάσταση (1789-1794)

Η Γαλλική επανάσταση (1789-1794) Η Γαλλική επανάσταση (1789-1794) Το πλαίσιο 18 ος αιώνας, Γαλλία: Παλαιό Καθεστώς, δηλ. 3 θεσμοθετημένες τάξεις: Κλήρος (0,5%) Ευγενείς (1,5%) Υπόλοιποι, δηλ. αστοί, αγρότες εργάτες (98%) Κριτήρια ένταξης:

Διαβάστε περισσότερα

Η εποχή του Διαφωτισμού

Η εποχή του Διαφωτισμού Ομαδική εργασία μαθητών Γ1 (12-01-2015) ΕΝΟΤΗΤΑ 1 Η εποχή του Διαφωτισμού ΟΜΑΔΑ 1 Κωνσταντίνος Σταύρος Χρήστος - Γιάννης Εξελίξεις στην Ευρώπη κατά τον 17 ο και 18 ο αιώνα Οικονομικές μεταβολές Αγροτική

Διαβάστε περισσότερα

Ιστορία Γ Γυμνασίου. Διαγώνισμα στο 1 ο Κεφάλαιο

Ιστορία Γ Γυμνασίου. Διαγώνισμα στο 1 ο Κεφάλαιο Ιστορία Γ Γυμνασίου Διαγώνισμα στο 1 ο Κεφάλαιο Ενότητα 1 1. Να δώσετε σύντομους ορισμούς για τις παρακάτω έννοιες: αγροτική επανάσταση, βιομηχανική επανάσταση, κίνημα του Διαφωτισμού. Αγροτική Επανάσταση

Διαβάστε περισσότερα

Η εποχή του Διαφωτισμού

Η εποχή του Διαφωτισμού ΟΜΑΔΑ 1 Σοφία Μαρία Χριστίνα Χρύσα - Ιωάννα ΕΝΟΤΗΤΑ 1 Η εποχή του Διαφωτισμού Ομαδική εργασία μαθητών Γ2 (13-10-2015) Εξελίξεις στην Ευρώπη κατά τον 17 ο και 18 ο αιώνα Αύξηση του πληθυσμού Αύξηση του

Διαβάστε περισσότερα

Σ ΧΕ ΙΑ ΚΡΙΤΗΡΙΩΝ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ ΤΟΥ ΜΑΘΗΤΗ Σ ΤΟ Β ΚΕΦΑΛΑΙΟ

Σ ΧΕ ΙΑ ΚΡΙΤΗΡΙΩΝ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ ΤΟΥ ΜΑΘΗΤΗ Σ ΤΟ Β ΚΕΦΑΛΑΙΟ Σ ΧΕ ΙΑ ΚΡΙΤΗΡΙΩΝ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ ΤΟΥ ΜΑΘΗΤΗ Σ ΤΟ Β ΚΕΦΑΛΑΙΟ 102 Ι ΑΚΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ: ιάρκεια: Ολιγόλεπτο Θέµατα: 3 1ο ΣΧΕ ΙΟ Κοινωνική και οικονοµική κατάσταση στη Γαλλία µέχρι το 1789 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΤΟΥ ΜΑΘΗΤΗ ΟΝΟΜΑΤΕΠΩΝΥΜΟ:...

Διαβάστε περισσότερα

Σ ΧΕ ΙΑ ΚΡΙΤΗΡΙΩΝ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ ΤΟΥ ΜΑΘΗΤΗ Σ ΤΟ Γ ΚΕΦΑΛΑΙΟ

Σ ΧΕ ΙΑ ΚΡΙΤΗΡΙΩΝ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ ΤΟΥ ΜΑΘΗΤΗ Σ ΤΟ Γ ΚΕΦΑΛΑΙΟ Σ ΧΕ ΙΑ ΚΡΙΤΗΡΙΩΝ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ ΤΟΥ ΜΑΘΗΤΗ Σ ΤΟ Γ ΚΕΦΑΛΑΙΟ 142 Ι ΑΚΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ: ιάρκεια: 1 διδακτική ώρα Θέµατα: 4 1ο ΣΧΕ ΙΟ Ευνοϊκές συγκυρίες για τον Ελληνισµό κατά τον 18 ο αιώνα Ο Νεοελληνικός ιαφωτισµός

Διαβάστε περισσότερα

Οι 13 βρετανικές αποικίες Η Αγγλία ήταν η θαλασσοκράτειρα δύναμη από τον 17 ο αιώνα ίδρυσε 13 αποικίες στη βόρεια Αμερική. Ήταν ο προορ

Οι 13 βρετανικές αποικίες Η Αγγλία ήταν η θαλασσοκράτειρα δύναμη από τον 17 ο αιώνα ίδρυσε 13 αποικίες στη βόρεια Αμερική. Ήταν ο προορ Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής Γνωρίζετε τι είναι οι Η.Π.Α σήμερα; Θα δούμε πώς δημιουργήθηκαν και ποια είναι τα θεμέλια της ισχύος τους. Οι 13 βρετανικές αποικίες Η Αγγλία ήταν η θαλασσοκράτειρα δύναμη

Διαβάστε περισσότερα

Σ ΧΕ ΙΑ ΚΡΙΤΗΡΙΩΝ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ ΤΟΥ ΜΑΘΗΤΗ Σ ΤΟ Α ΚΕΦΑΛΑΙΟ

Σ ΧΕ ΙΑ ΚΡΙΤΗΡΙΩΝ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ ΤΟΥ ΜΑΘΗΤΗ Σ ΤΟ Α ΚΕΦΑΛΑΙΟ Σ ΧΕ ΙΑ ΚΡΙΤΗΡΙΩΝ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ ΤΟΥ ΜΑΘΗΤΗ Σ ΤΟ Α ΚΕΦΑΛΑΙΟ 36 1ο ΣΧΕ ΙΟ Ι ΑΚΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ: ιάρκεια: Ολιγόλεπτο Θέµατα: 4 Οι Οικονοµικές Θεωρίες ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΤΟΥ ΜΑΘΗΤΗ ΟΝΟΜΑΤΕΠΩΝΥΜΟ:... ΤΑΞΗ:...ΤΜΗΜΑ:... ΜΑΘΗΜΑ:...

Διαβάστε περισσότερα

Ενότητα 20 - Από την έξωση του Όθωνα (1862) έως το κίνημα στο Γουδί (1909) Ιστορία Γ Γυμνασίου. Η άφιξη του βασιλιά Γεωργίου του Α.

Ενότητα 20 - Από την έξωση του Όθωνα (1862) έως το κίνημα στο Γουδί (1909) Ιστορία Γ Γυμνασίου. Η άφιξη του βασιλιά Γεωργίου του Α. Ενότητα 20 - Από την έξωση του Όθωνα (1862) έως το κίνημα στο Γουδί (1909) Ιστορία Γ Γυμνασίου Η άφιξη του βασιλιά Γεωργίου του Α. Χρονολόγιο 1844: Συνταγματική μοναρχία (σύνταγμα) 1862: Έξωση του Όθωνα

Διαβάστε περισσότερα

«ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ» ΟΡΙΣΜΟΣ

«ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ» ΟΡΙΣΜΟΣ «ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ» ΟΡΙΣΜΟΣ Η δημοκρατία είναι το πολίτευμα στο οποίο η εξουσία πηγάζει από το λαό, ασκείται από τον λαό και υπηρετεί τα συμφέροντά του. Βασικό χαρακτηριστικό της είναι η λήψη αποφάσεων με ψηφοφορία

Διαβάστε περισσότερα

ΑΠΟ ΤΟ ΜΕΣΑΙΩΝΑ ΣΤΗΝΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗ

ΑΠΟ ΤΟ ΜΕΣΑΙΩΝΑ ΣΤΗΝΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗ ΑΠΟ ΤΟ ΜΕΣΑΙΩΝΑ ΣΤΗΝΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗ εμφανίζεται ΣΤΗ ΒΟΡΕΙΑ ΙΤΑΛΙΑ Επηρεάζεται από το ελληνικό και ρωμαϊκό πολιτισμό ΟΥΜΑΝΙΣΜΟΣ ΖΩΓΡΑΦΙΚΗ ΘΕΑΤΡΟ ΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑ Αξία στον ΝΤΑ ΒΙΝΤΣΙ ΣΑΙΞΠΗΡ ΚΟΠΕΡΝΙΚΟΣ Άνθρωπο ΜΙΧΑΗΛ

Διαβάστε περισσότερα

ο ΡΗΓΑΧ Φ^ΑΙ Χ ο ΡΗΓΑΧ Φ^ΑΙ Σ Η Χάρτα Διασυνδέσεις ΒιΒλιογραφία

ο ΡΗΓΑΧ Φ^ΑΙ Χ ο ΡΗΓΑΧ Φ^ΑΙ Σ Η Χάρτα Διασυνδέσεις ΒιΒλιογραφία Η Χάρτα ο ΡΗΓΑΧ Φ^ΑΙ Χ Εκείνη την εποχή η περιοχή που καλύπτει τη σημερινή Ελλάδα ήταν τμήμα της Οθωμανικής αυτοκρατορίας. Ο Ρήγας σπούδασε στην Κωνσταντινούπολη, έμαθε γαλλικά, ιταλικά και γερμανικά και

Διαβάστε περισσότερα

Ενότητα 12 - Η ωρίμανση της βιομηχανικής επανάστασης

Ενότητα 12 - Η ωρίμανση της βιομηχανικής επανάστασης Ενότητα 12 - Η ωρίμανση της βιομηχανικής επανάστασης Ιστορία Γ Γυμνασίου Αίθουσα με μηχανές στο εργοστάσιο Chemnitz του Richard Hartmann (1868) Η ωρίμανση της βιομηχανικής επανάστασης Εκβιομηχάνιση οικονομίας

Διαβάστε περισσότερα

Η ΓΑΛΛΙΚΗ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ ΚΑΙ Η ΝΑΠΟΛΕΟΝΤΕΙΑ ΠΕΡΙΟΔΟΣ

Η ΓΑΛΛΙΚΗ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ ΚΑΙ Η ΝΑΠΟΛΕΟΝΤΕΙΑ ΠΕΡΙΟΔΟΣ Η ΓΑΛΛΙΚΗ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ ΚΑΙ Η ΝΑΠΟΛΕΟΝΤΕΙΑ ΠΕΡΙΟΔΟΣ α. Η Γαλλία σε κρίση Γαλλική κοινωνία: (αριστοκρατική φεουδαρχική) Κλήρος Ευγενείς : συρρίκνωση ρόλου απροθυμία προσαρμογής στις νέες οικον. συνθήκες, εντούτοις

Διαβάστε περισσότερα

Κεφάλαιο 6. Η κρίση στα Βαλκάνια (σελ )

Κεφάλαιο 6. Η κρίση στα Βαλκάνια (σελ ) Ιστορία ΣΤ τάξης 4 η Ενότητα «Η Ελλάδα στον 19 ο αιώνα» 1 Κεφάλαιο 6 Η κρίση στα Βαλκάνια (σελ. 170 173) Στη διάρκεια του 19ου αιώνα η Οθωµανική Αυτοκρατορία αντιµετώπισε πολλά προβλήµατα και άρχισε σταδιακά

Διαβάστε περισσότερα

<<Ευρωπαϊκός ιαφωτισµός>>

<<Ευρωπαϊκός ιαφωτισµός>> Κατά τον 17 ο και 18 ο αιώνα συντελέστηκαν στην Ευρώπη σηµαντικές µεταβολές, οι οποίες στιγµάτισαν την πορεία της ανθρωπότητας στο πέρασµα των χρόνων. Οι µεταβολές αυτές αφορούν

Διαβάστε περισσότερα

1. Ποιο πολίτευμα συναντάμε σε όλα σχεδόν τα ευρωπαϊκά κράτη το 17ο και 18ο αιώνα ;

1. Ποιο πολίτευμα συναντάμε σε όλα σχεδόν τα ευρωπαϊκά κράτη το 17ο και 18ο αιώνα ; Ενότητα 1. Η εποχή του Διαφωτισμού 1. Ποιο πολίτευμα συναντάμε σε όλα σχεδόν τα ευρωπαϊκά κράτη το 17ο και 18ο αιώνα ; 2. Τι ήταν ο Διαφωτισμός και ποιες ήταν οι βασικές του θέσεις; 3. Που και πότε εμφανίστηκε

Διαβάστε περισσότερα

Κεφάλαιο 3. Οι Βαλκανικοί Πόλεµοι (σελ )

Κεφάλαιο 3. Οι Βαλκανικοί Πόλεµοι (σελ ) Ιστορία ΣΤ τάξης 5 η ενότητα «Η Ελλάδα στον 20 ο αιώνα» 1 Κεφάλαιο 3 Οι Βαλκανικοί Πόλεµοι (σελ. 186 189) Οι προσδοκίες, που καλλιέργησε στους υπόδουλους χριστιανικούς λαούς το κίνηµα των Νεοτούρκων το

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΡΑ ΕΙΓΜΑ ΤΡΙΩΡΗΣ ΕΞΕΤΑΣΗΣ ΟΜΑ Α Α

ΠΑΡΑ ΕΙΓΜΑ ΤΡΙΩΡΗΣ ΕΞΕΤΑΣΗΣ ΟΜΑ Α Α ΠΑΡΑ ΕΙΓΜΑ ΤΡΙΩΡΗΣ ΕΞΕΤΑΣΗΣ ΟΜΑ Α Α ΘΕΜΑ 1ο: Η Κίνηση των Ιδεών στο 18ο αιώνα - Ο ιαφωτισµός ΒΑΘ/ΓΙΑ Οδηγία για τις ερωτήσεις Α.1.1., Α.1.2., Α.1.3.: Να γράψετε στο τετράδιό σας τον αριθµό της ερώτησης

Διαβάστε περισσότερα

Η εποχή του Ναπολέοντα ( ) και το Συνέδριο της Βιέννης (1815)

Η εποχή του Ναπολέοντα ( ) και το Συνέδριο της Βιέννης (1815) Η εποχή του Ναπολέοντα (1799 1815) και το Συνέδριο της Βιέννης (1815) 1799 1804: Πρώτος Ύπατος «ένας ισχυρός λαϊκός ηγέτης που δεν ήταν βασιλιάς» Ο Ναπολέων «σώζει» το Διευθυντήριο Μάρτιος 1797: οι πρώτες

Διαβάστε περισσότερα

ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΑΝΟΙΧΤΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΣΠΟΥΔΕΣ ΣΤΟΝ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟ Θ.Ε.: ΕΠΟ 11 Κοινωνική και οικονομική ιστορία της Ευρώπης

ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΑΝΟΙΧΤΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΣΠΟΥΔΕΣ ΣΤΟΝ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟ Θ.Ε.: ΕΠΟ 11 Κοινωνική και οικονομική ιστορία της Ευρώπης ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΑΝΟΙΧΤΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΣΠΟΥΔΕΣ ΣΤΟΝ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟ Θ.Ε.: ΕΠΟ 11 Κοινωνική και οικονομική ιστορία της Ευρώπης 2 η εργασία 2012 13 ΘΕΜΑ: «Στις παραμονές της λεγόμενης βιομηχανικής επανάστασης,

Διαβάστε περισσότερα

Η κρίση της Αυτοκρατορίας των Αψβούργων Η ιταλική και γερμανική ενοποίηση. Φύλλο Εργασίας

Η κρίση της Αυτοκρατορίας των Αψβούργων Η ιταλική και γερμανική ενοποίηση. Φύλλο Εργασίας Η κρίση της Αυτοκρατορίας των Αψβούργων Η ιταλική και γερμανική ενοποίηση Φύλλο Εργασίας 1. Αφού συμβουλευτείτε τη σελίδα 44 του βιβλίου σας καθώς και το χάρτη που παρατίθεται, να συμπληρώσετε την πιο

Διαβάστε περισσότερα

Ενότητα 1 Η εποχή του Διαφωτισμού

Ενότητα 1 Η εποχή του Διαφωτισμού Ενότητα 1 Η εποχή του Διαφωτισμού Ιστορία Γ Γυμνασίου Συγκέντρωση στο σαλόνι της Μαντάμ Ζεοφρέν,Gabriel Lemonnier Εξελίξεις στην Ευρώπη κατά τον 17ο και 18ο αιώνα (1) Σημαντική αύξηση του πληθυσμού Αγροτική

Διαβάστε περισσότερα

ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΚΑΙ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΚΑΙ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΚΑΙ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ (μάθημα επιλογής) Α τάξη Γενικού Λυκείου Α) Αναλυτικό Πρόγραμμα Σπουδών (ΑΠΣ) Στο πλαίσιο της διδασκαλίας του μαθήματος επιλογής «Ελληνικός και Ευρωπαϊκός πολιτισμός»,

Διαβάστε περισσότερα

Ενότητα 19 - Από την 3η Σεπτεμβρίου 1843 έως την έξωση του Όθωνα (1862) Ιστορία Γ Γυμνασίου

Ενότητα 19 - Από την 3η Σεπτεμβρίου 1843 έως την έξωση του Όθωνα (1862) Ιστορία Γ Γυμνασίου Ενότητα 19 - Από την 3η Σεπτεμβρίου 1843 έως την έξωση του Όθωνα (1862) Ιστορία Γ Γυμνασίου Ο Όθων συνδιαλέγεται με τον έφιππο συνταγματάρχη Δημήτριο Καλλέργη που του ζητά την παραχώρηση συντάγματος Καθιέρωση

Διαβάστε περισσότερα

1)Στην αρχαιότητα δεν υπήρχε διάκριση των κοινωνικών επιστημών από τη φιλοσοφία. Σ Λ

1)Στην αρχαιότητα δεν υπήρχε διάκριση των κοινωνικών επιστημών από τη φιλοσοφία. Σ Λ 1.2.1 1)α)Σε ποιους, ας τους πούμε κλάδους, διαιρούσε ο Αριστοτέλης τη Φιλοσοφία (6 μονάδες); β)ποιο ήταν το περιεχόμενο κάθε κλάδου από αυτούς; β)ποιος από αυτούς ασχολούνταν, έστω και έμμεσα, με την

Διαβάστε περισσότερα

Πολυεπίπεδη διακυβέρνηση. Δρ. Κωνσταντίνος Αδαμίδης

Πολυεπίπεδη διακυβέρνηση. Δρ. Κωνσταντίνος Αδαμίδης Πολυεπίπεδη διακυβέρνηση Δρ. Κωνσταντίνος Αδαμίδης Πολυεπίπεδη διακυβέρνηση -Η έννοια της πολυεπίπεδης διακυβέρνησης επιχειρεί να συλλάβει τις περίπλοκες σχέσεις ανάμεσα στα διάφορα κυβερνητικά επίπεδα.

Διαβάστε περισσότερα

Πολιτική, Πόλεμος, Στρατηγική

Πολιτική, Πόλεμος, Στρατηγική ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΑΝΟΙΚΤΑ ΑΚΑ ΗΜΑΪΚΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ Ενότητα 11: Από την Παλινόρθωση στον Αποικισμό Γιώργος Μαργαρίτης Άδειες Χρήσης Το παρόν εκπαιδευτικό υλικό υπόκειται σε άδειες χρήσης

Διαβάστε περισσότερα

ΑΣΚΗΣΗ Επαναστάσεις από το

ΑΣΚΗΣΗ Επαναστάσεις από το ΑΣΚΗΣΗ Επαναστάσεις από το 1789 1848 Συγκρίνετε τις επαναστάσεις και τις µεταρρυθµίσεις από το 1789 1848. Ποιες ιδεολογικές, πολιτικές, οικονοµικές και κοινωνικές παράµετροι καθόρισαν το χαρακτήρα των

Διαβάστε περισσότερα

Η ΡΩΣΙΚΗ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ - I ΡΥΣΗ ΚΑΙ ΕΞEΛΙΞΗ ΤΗΣ ΣΟΒΙΕΤΙΚHΣ EΝΩΣΗΣ

Η ΡΩΣΙΚΗ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ - I ΡΥΣΗ ΚΑΙ ΕΞEΛΙΞΗ ΤΗΣ ΣΟΒΙΕΤΙΚHΣ EΝΩΣΗΣ ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΚΓ Η ΡΩΣΙΚΗ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ - I ΡΥΣΗ ΚΑΙ ΕΞEΛΙΞΗ ΤΗΣ ΣΟΒΙΕΤΙΚHΣ EΝΩΣΗΣ ΩΣ ΤΟ 1941 100 Α. ΚΛΕΙΣΤΕΣ Ή ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ (ενδεικτικά παραδείγµατα) Ερωτήσεις διαζευκτικής απάντησης ή του τύπου

Διαβάστε περισσότερα

Τζων Λοκ. Λήδα Ευαγγελινού

Τζων Λοκ. Λήδα Ευαγγελινού Τζων Λοκ Λήδα Ευαγγελινού Στην Αγγλία του 17 ου αιώνα εμφανίζονται τα προιόντα της Ένδοξης Επανάστασης κατά του βασιλειά : ο δημοκρατικός ριζοσπαστισμός των Ισοπεδωτών (Levellers) και ο κουμμουνισμός των

Διαβάστε περισσότερα

Ειδικό Φροντιστήριο Στην Ελληνική Γλώσσα Απαντήσεις

Ειδικό Φροντιστήριο Στην Ελληνική Γλώσσα Απαντήσεις Απαντήσεις Α1. α. Κόμμα του Γ. Θεοτόκη: το κόμμα του Γ. θεοτόκη Αντιβενιζελικών. Σελ. 92-93 και Από τα Αντιβενιζελικά κόμματα..το πιο διαλλακτικό.σελ92 β. Προσωρινή Κυβέρνηση της Κρήτης(1905): Στο μεταξύ

Διαβάστε περισσότερα

ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΓΕΝΙΚΑ ΟΡΙΣΜΟΣ

ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΓΕΝΙΚΑ ΟΡΙΣΜΟΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΓΕΝΙΚΑ Για τη δημοκρατία έγιναν κινήματα, εξεγέρσεις, επαναστάσεις, εμφύλιοι πόλεμοι. διώχθηκαν, βασανίστηκαν άνθρωποι και τιμήθηκαν τυραννοκτόνοι. Αποτέλεσε όχι μόνο το σκοπό κοινωνικών και

Διαβάστε περισσότερα

Το Συνταγματικό Δίκαιο και το Σύνταγμα. 1. Το Σύνταγμα ως αντικείμενο των πολιτειακών επιστημών

Το Συνταγματικό Δίκαιο και το Σύνταγμα. 1. Το Σύνταγμα ως αντικείμενο των πολιτειακών επιστημών Εισαγωγή στο Διεθνές και Ευρωπαϊκό Δίκαιο Α εξάμηνο 2015/2016 Ν. Κανελλοπούλου Αναπλ. Καθηγ. Συνταγματικού Δικαίου Το Συνταγματικό Δίκαιο και το Σύνταγμα Διάγραμμα του μαθήματος της Δευτέρας 2/11/2015

Διαβάστε περισσότερα

Διαφωτισμός και Επανάσταση. 3 ο μάθημα

Διαφωτισμός και Επανάσταση. 3 ο μάθημα Διαφωτισμός και Επανάσταση 3 ο μάθημα 24.10.2018 Διαφωτισμός Τι πρεσβεύουν οι Διαφωτιστές; 1. τον ορθολογισμό και την πίστη στην πρόοδο, 2. αλλαγές σε όλες τις πτυχές της ανθρώπινης δράσης (στους πολιτικοκοινωνικούς

Διαβάστε περισσότερα

Το Συνταγματικό Δίκαιο και το Σύνταγμα. 3. Η παραγωγή του Συντάγματος και των συνταγματικών κανόνων

Το Συνταγματικό Δίκαιο και το Σύνταγμα. 3. Η παραγωγή του Συντάγματος και των συνταγματικών κανόνων Εισαγωγή στο Διεθνές και Ευρωπαϊκό Δίκαιο Α εξάμηνο 2015/2016 Ν. Κανελλοπούλου Αναπλ. Καθηγ. Συνταγματικού Δικαίου Το Συνταγματικό Δίκαιο και το Σύνταγμα Διάγραμμα του μαθήματος της Δευτέρας 7/12/2015

Διαβάστε περισσότερα

ΕΠΑΝΑΛΗΠΤΙΚΕΣ ΑΣΚΗΣΕΙΣ 4 ο ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΕΝΟΤΗΤΕΣ

ΕΠΑΝΑΛΗΠΤΙΚΕΣ ΑΣΚΗΣΕΙΣ 4 ο ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΕΝΟΤΗΤΕΣ ΕΠΑΝΑΛΗΠΤΙΚΕΣ ΑΣΚΗΣΕΙΣ 4 ο ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΕΝΟΤΗΤΕΣ 17-18 -19-20 1 η ΕΡΩΤΗΣΗ: Αντιστοιχίστε τα στοιχεία της στήλης Α με αυτά της στήλης Β 1.Σύνταγμα 1844 2.Σύνταγμα 1864 3.εισηγήθηκε την αρχή της δεδηλωμένης

Διαβάστε περισσότερα

Πολιτεύματα Πολιτειακές εξελίξεις

Πολιτεύματα Πολιτειακές εξελίξεις Αρχαϊκή εποχή (750-480 π.χ) Πολιτεύματα Πολιτειακές εξελίξεις Σελ. 92-94 1 Δεμοιράκου Μαρία, φιλόλογος Ο Θεσμός της πόλης-κράτους και τα πολιτεύματα Μέσα στο θεσμό της πόλης κράτους λειτούργησαν κοινωνικοί

Διαβάστε περισσότερα

ΓΕΝEΣΗ ΚΑΙ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΕΣ ΤΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ Κοινωνίες αγροτικού τύπου (παραδοσιακές, στατικές κοινωνίες)

ΓΕΝEΣΗ ΚΑΙ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΕΣ ΤΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ Κοινωνίες αγροτικού τύπου (παραδοσιακές, στατικές κοινωνίες) ΓΕΝEΣΗ ΚΑΙ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΕΣ ΤΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ Κοινωνίες αγροτικού τύπου (παραδοσιακές, στατικές κοινωνίες) Αξίες αδιαµφισβήτητες από γενιά σε γενιά Οι σχέσεις καθορισµένες από ήθη και έθιµα Εξωτερική ηθική Κοινωνίες

Διαβάστε περισσότερα

ΙΣΤΟΡΙΑ ΘΕΩΡΗΤΙΚΗΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ ΟΜΑΔΑ ΠΡΩΤΗ

ΙΣΤΟΡΙΑ ΘΕΩΡΗΤΙΚΗΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ ΟΜΑΔΑ ΠΡΩΤΗ ΙΣΤΟΡΙΑ ΘΕΩΡΗΤΙΚΗΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ ΟΜΑΔΑ ΠΡΩΤΗ Α1 α. σχολικό βιβλίο, σελ. 46. Φεντερασιόν: ήταν μεγάλη πολυεθνική εργατική οργάνωση της Θεσσαλονίκης, με πρωτεργάτες σοσιαλιστές από την ανοικτή σε νέες ιδέες

Διαβάστε περισσότερα

ÖÑÏÍÔÉÓÔÇÑÉÏ ÈÅÙÑÇÔÉÊÏ ÊÅÍÔÑÏ ÁÈÇÍÁÓ - ÐÁÔÇÓÉÁ

ÖÑÏÍÔÉÓÔÇÑÉÏ ÈÅÙÑÇÔÉÊÏ ÊÅÍÔÑÏ ÁÈÇÍÁÓ - ÐÁÔÇÓÉÁ ΘΕΜΑ Α1 ΙΣΤΟΡΙΑ Γ ΛΥΚΕΙΟΥ ΓΕΝΙΚΗΣ ΠΑΙ ΕΙΑΣ 2008 ΕΚΦΩΝΗΣΕΙΣ ΟΜΑ Α Α Α1.1. Να χαρακτηρίσετε τις προτάσεις που ακολουθούν γράφοντας στο τετράδιό σας τη λέξη Σωστό ή Λάθος δίπλα στο γράµµα που αντιστοιχεί

Διαβάστε περισσότερα

{ Μοναρχία. Κωνσταντίνος-Ιωάννης Δημητρόπουλος

{ Μοναρχία. Κωνσταντίνος-Ιωάννης Δημητρόπουλος { Μοναρχία Κωνσταντίνος-Ιωάννης Δημητρόπουλος ΟΡΙΣΜΟΣ: Η Μοναρχία ή Βασιλεία είναι ο θεσμός διακυβέρνησης, όπου ο αρχηγός του κράτους είναι ο Βασιλιάς. Αυτό που τη χαρακτηρίζει είναι ότι ο τελευταίος κρατά

Διαβάστε περισσότερα

Ενότητα 29 Οι Βαλκανικοί πόλεμοι Ιστορία Γ Γυμνασίου. Η απελευθέρωση της Θεσσαλονίκης (26 Οκτωβρίου 1912)

Ενότητα 29 Οι Βαλκανικοί πόλεμοι Ιστορία Γ Γυμνασίου. Η απελευθέρωση της Θεσσαλονίκης (26 Οκτωβρίου 1912) Ενότητα 29 Οι Βαλκανικοί πόλεμοι 1912-1913 Ιστορία Γ Γυμνασίου Η απελευθέρωση της Θεσσαλονίκης (26 Οκτωβρίου 1912) Χρονολόγιο 1897-1908 Μακεδόνικος Αγώνας 1912-1913 Βαλκανικοί πόλεμοι 1914-1918 Α' Παγκόσμιος

Διαβάστε περισσότερα

Αρχαϊκή εποχή. Πότε; Π.Χ ΔΕΜΟΙΡΑΚΟΥ ΜΑΡΙΑ

Αρχαϊκή εποχή. Πότε; Π.Χ ΔΕΜΟΙΡΑΚΟΥ ΜΑΡΙΑ Αρχαϊκή εποχή 1 Πότε; 750 480 Π.Χ Τι εποχή είναι; 2 Εποχή προετοιμασίας και απαρχών : Οικονομικής Πολιτικής Πολιτιστικής εξέλιξης Πώς αντιμετωπίστηκε η κρίση του ομηρικού κόσμου στα μέσα του 8 ου αι π.χ.

Διαβάστε περισσότερα

1.3 1.Ποια κατάσταση επικρατούσε στην προϊσλαµική Αραβία; 2.Ποια η δράση του Μωάµεθ µεταξύ ;

1.3 1.Ποια κατάσταση επικρατούσε στην προϊσλαµική Αραβία; 2.Ποια η δράση του Μωάµεθ µεταξύ ; 1. Από την αρχαιότητα στο Μεσαίωνα 2. Ποια γεγονότα προετοίµασαν το πέρασµα από την αρχαιότητα στο Μεσαίωνα; 3. Γιατί η περίοδος 330-641 έχει διπλή ονοµασία; 4.Ποια πολιτισµικά στοιχεία διακρίνουν το ανατολικό

Διαβάστε περισσότερα

ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΑ ΣΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟΥ 5/11/2017 ΟΜΑΔΑ ΠΡΩΤΗ. Να δώσετε το περιεχόμενο των ακόλουθων όρων :

ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΑ ΣΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟΥ 5/11/2017 ΟΜΑΔΑ ΠΡΩΤΗ. Να δώσετε το περιεχόμενο των ακόλουθων όρων : ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΑ ΣΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟΥ 5/11/2017 ΟΜΑΔΑ ΠΡΩΤΗ ΘΕΜΑ Α1. Να δώσετε το περιεχόμενο των ακόλουθων όρων : α. Φεντερασιόν β. Διεθνής Οικονομικός Έλεγχος γ. Κλήριγκ Μονάδες 15 ΘΕΜΑ Α2. Να χαρακτηρίσετε

Διαβάστε περισσότερα

ΣΧΕ ΙΑ ΚΡΙΤΗΡΙΩΝ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ ΤΟΥ ΜΑΘΗΤΗ

ΣΧΕ ΙΑ ΚΡΙΤΗΡΙΩΝ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ ΤΟΥ ΜΑΘΗΤΗ ΣΧΕ ΙΑ ΚΡΙΤΗΡΙΩΝ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ ΤΟΥ ΜΑΘΗΤΗ 1ο Σχέδιο Ι ΑΚΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ: ιάρκεια: Ολιγόλεπτο Θέµατα: 3 ΘΕΜΑ 1ο Ο Β Παγκόσµιος πόλεµος και οι µεταπολεµικές σχέσεις Ελλάδας-Αλβανίας ΠΗΓΗ Το πώς έβλεπε η αλβανική

Διαβάστε περισσότερα

ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΕΣ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ ΟΜΑΔΑ ΠΡΩΤΗ

ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΕΣ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ ΟΜΑΔΑ ΠΡΩΤΗ ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΕΣ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ ΘΕΜΑ Α1 ΟΜΑΔΑ ΠΡΩΤΗ α. Κόμμα του Γ. Θεοτόκη: «Το κόμμα του Γ. Θεοτόκη πυρήνα των Αντιβενιζελικών.», σελ. 92-93 β. Προσωρινή Κυβέρνησις της Κρήτης (1905)

Διαβάστε περισσότερα

ΙΣΤΟΡΙΑ ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟΥ (ΝΕΟ ΣΥΣΤΗΜΑ) ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ (ΠΑΛΑΙΟ ΣΥΣΤΗΜΑ) ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΣΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ 2016

ΙΣΤΟΡΙΑ ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟΥ (ΝΕΟ ΣΥΣΤΗΜΑ) ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ (ΠΑΛΑΙΟ ΣΥΣΤΗΜΑ) ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΣΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ 2016 ΙΣΤΟΡΙΑ ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟΥ (ΝΕΟ ΣΥΣΤΗΜΑ) ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ (ΠΑΛΑΙΟ ΣΥΣΤΗΜΑ) ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΣΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ 2016 ΘΕΜΑ Α1 ΟΜΑΔΑ ΠΡΩΤΗ α) Απάντηση σελ. 93 σχολ. βιβλίου : «Το κόμμα των Αντιβενιζελικών.» β) Απάντηση

Διαβάστε περισσότερα

ȀǼǿȂǼȃȅ ī ȅǻǿīǿǽȉ (ȖȚĮ IJȠȣȢ İȟİIJĮȗȠȝȑȞȠȣȢ) 1. ȈIJȠ İȟȫijȣȜȜȠ ȈIJȠ İıȫijȣȜȜȠ ʌȑȟȧ- ʌȑȟȧ ȈIJȘȞ ĮȡȤȒ IJȦȞ ĮʌĮȞIJȒıİȫȞ ıįȣ ȃį ȝșȟ ĮȞIJȚȖȡȐȥİIJİ ȞĮ ȝș ȖȡȐȥİIJİ 2.

ȀǼǿȂǼȃȅ ī ȅǻǿīǿǽȉ (ȖȚĮ IJȠȣȢ İȟİIJĮȗȠȝȑȞȠȣȢ) 1. ȈIJȠ İȟȫijȣȜȜȠ ȈIJȠ İıȫijȣȜȜȠ ʌȑȟȧ- ʌȑȟȧ ȈIJȘȞ ĮȡȤȒ IJȦȞ ĮʌĮȞIJȒıİȫȞ ıįȣ ȃį ȝșȟ ĮȞIJȚȖȡȐȥİIJİ ȞĮ ȝș ȖȡȐȥİIJİ 2. 1 & 23 2016 : ( )- ( ) : (4) 1 :... (1905).. 15 2,,,,,, :. 19.. 18 1901.. 1913.... 1932. 10 1 ( 7) (1914-1918), ( 6). 13 2 1920; 12 1, : 1 4 2 &.. 1864,, ( 8) ( 10) ( 7). 25, 29 1874,, «;». [ ] [ ],.,

Διαβάστε περισσότερα

Κεφάλαιο 17. Ο Ιωάννης Καποδίστριας και το έργο του (σελ )

Κεφάλαιο 17. Ο Ιωάννης Καποδίστριας και το έργο του (σελ ) Ιστορία ΣΤ τάξης Γ Ενότητα «Η Μεγάλη Επανάσταση (1821-1830)» 1 Κεφάλαιο 17 Ο Ιωάννης Καποδίστριας και το έργο του (σελ. 138 141) Ο Ιωάννης Καποδίστριας καταγόταν από αριστοκρατική οικογένεια της Κέρκυρας.

Διαβάστε περισσότερα

Κεφάλαιο 8. Ο Ρήγας Βελεστινλής και ο Αδαµάντιος Κοραής

Κεφάλαιο 8. Ο Ρήγας Βελεστινλής και ο Αδαµάντιος Κοραής 1 Κεφάλαιο 8 Ο Ρήγας Βελεστινλής και ο Αδαµάντιος Κοραής Ανάµεσα στους δασκάλους του Γένους ξεχωρίζουν για τη δράση τους ο λόγιος επαναστάτης Ρήγας Βελεστινλής και ο Αδαµάντιος Κοραής, ένας Έλληνας φιλόλογος

Διαβάστε περισσότερα

Γ ΤΑΞΗΣ ΔΕΥΤΕΡΑ 23 ΜΑΪΟΥ 2016 ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟΥ (ΝΕΟ ΣΥΣΤΗΜΑ) - ΙΣΤΟΡΙΑ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ (ΠΑΛΑΙΟ ΣΥΣΤΗΜΑ)

Γ ΤΑΞΗΣ ΔΕΥΤΕΡΑ 23 ΜΑΪΟΥ 2016 ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟΥ (ΝΕΟ ΣΥΣΤΗΜΑ) - ΙΣΤΟΡΙΑ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ (ΠΑΛΑΙΟ ΣΥΣΤΗΜΑ) Γ ΤΑΞΗΣ ΔΕΥΤΕΡΑ 23 ΜΑΪΟΥ 2016 ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟΥ (ΝΕΟ ΣΥΣΤΗΜΑ) - ΙΣΤΟΡΙΑ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ (ΠΑΛΑΙΟ ΣΥΣΤΗΜΑ) ΟΜΑΔΑ ΠΡΩΤΗ ΘΕΜΑ Α1 α) Κόµµα του Γ. Θεοτόκη : «Το κόµµα του Γ. Θεοτόκη... των

Διαβάστε περισσότερα

Εισαγωγή στη Νεοελληνική Ιστορία

Εισαγωγή στη Νεοελληνική Ιστορία ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΑΝΟΙΚΤΑ ΑΚΑΔΗΜΑΙΚΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ Εισαγωγή στη Νεοελληνική Ιστορία Ενότητα 4η: Φιλική Εταιρεία Ελευθερία Μαντά, Λέκτορας Νεότερης Ελληνικής Ιστορίας Άδειες Χρήσης Το παρόν

Διαβάστε περισσότερα

ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΤΩΝ ΕΥΡΩΠΑΪΚΩΝ ΚΟΙΝΟΤΗΤΩΝ. Πρόταση ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ

ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΤΩΝ ΕΥΡΩΠΑΪΚΩΝ ΚΟΙΝΟΤΗΤΩΝ. Πρόταση ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΤΩΝ ΕΥΡΩΠΑΪΚΩΝ ΚΟΙΝΟΤΗΤΩΝ Βρυξέλλες, 17.11.2003 COM(2003) 700 τελικό 2003/0274 (COD) Πρόταση ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ για την τροποποίηση της απόφασης αριθ. 1419/1999/ΕΚ

Διαβάστε περισσότερα

ΙΣΤΟΡΙΑ ΓΕΝΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΣΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ 2016

ΙΣΤΟΡΙΑ ΓΕΝΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΣΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ 2016 ΙΣΤΟΡΙΑ ΓΕΝΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΣΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ 2016 ΘΕΜΑ Α1 ΟΜΑΔΑ ΠΡΩΤΗ α) Απάντηση σελ. 66-67 σχολ. βιβλίου : «Και οι της χώρας.» β) Απάντηση σελ. 107-108 σχολ. βιβλίου : «Η Ελλάδα αυτό αποτέλεσμα.»

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΑΓΩΓΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ Β ΤΑΞΗΣ ΕΝΙΑΙΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ ΣΑΒΒΑΤΟ 3 ΙΟΥΝΙΟΥ 2000 ΕΞΕΤΑΖΟΜΕΝΟ ΜΑΘΗΜΑ ΓΕΝΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ : ΙΣΤΟΡΙΑ

ΠΡΟΑΓΩΓΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ Β ΤΑΞΗΣ ΕΝΙΑΙΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ ΣΑΒΒΑΤΟ 3 ΙΟΥΝΙΟΥ 2000 ΕΞΕΤΑΖΟΜΕΝΟ ΜΑΘΗΜΑ ΓΕΝΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ : ΙΣΤΟΡΙΑ ΠΡΟΑΓΩΓΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ Β ΤΑΞΗΣ ΕΝΙΑΙΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ ΣΑΒΒΑΤΟ 3 ΙΟΥΝΙΟΥ 2000 ΕΞΕΤΑΖΟΜΕΝΟ ΜΑΘΗΜΑ ΓΕΝΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ : ΙΣΤΟΡΙΑ ΟΜΑΔΑ Α ΘΕΜΑ Α1 Α.1.1. Να γράψετε στο τετράδιό σας το γράμμα που αντιστοιχεί στη σωστή

Διαβάστε περισσότερα

ΘΕΩΡΗΤΙΚΟ ΦΡΟΝΤΙΣΤΗΡΙΟ

ΘΕΩΡΗΤΙΚΟ ΦΡΟΝΤΙΣΤΗΡΙΟ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΣΤΙΣ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ Γ ΤΑΞΗΣ ΗΜΕΡΗΣΙΟΥ ΓΕΝΙΚΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ ΚΑΙ ΕΠΑΛ (ΟΜΑΔΑ Β ) ΔΕΥΤΕΡΑ 23 ΜΑΪΟΥ 2016 ΕΞΕΤΑΖΟΜΕΝΟ ΜΑΘΗΜΑ: ΙΣΤΟΡΙΑ ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟΥ (ΝΕΟ ΣΥΣΤΗΜΑ) ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ (ΠΑΛΑΙΟ ΣΥΣΤΗΜΑ)

Διαβάστε περισσότερα

ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟΥ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΓΡΟΤΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΣΤΗΝ ΑΣΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗ. Γ. ΟΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΚΑΤΑ ΤΟΝ 20ο ΑΙΩΝΑ

ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟΥ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΓΡΟΤΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΣΤΗΝ ΑΣΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗ. Γ. ΟΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΚΑΤΑ ΤΟΝ 20ο ΑΙΩΝΑ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟΥ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΓΡΟΤΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΣΤΗΝ ΑΣΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗ Γ. ΟΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΚΑΤΑ ΤΟΝ 20ο ΑΙΩΝΑ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΚΛΕΙΣΤΟΥ ΤΥΠΟΥ Α. Ερωτήσεις σύντομης απάντησης 1. Το αγροτικό ζήτημα

Διαβάστε περισσότερα

Πανελλαδικές εξετάσεις 2016

Πανελλαδικές εξετάσεις 2016 Πανελλαδικές εξετάσεις 2016 Ενδεικτικές απαντήσεις στο μάθημα «ΙΣΤΟΡΙΑ» ΟΜΑΔΑ ΠΡΩΤΗ ΘΕΜΑ Α1 α. Κόμμα του Γ. Θεοτόκη: Σχολικό βιβλίο, σελ. 92, «Από τα αντιβενιχελικά κόμματα πιο διαλλακτικό.» και σχολικό

Διαβάστε περισσότερα

Σάββατο, 01 Ιουνίου 2002 ΘΕΩΡΗΤΙΚΗ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗ Γ ΛΥΚΕΙΟΥ ΙΣΤΟΡΙΑ ΟΜΑ Α Α

Σάββατο, 01 Ιουνίου 2002 ΘΕΩΡΗΤΙΚΗ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗ Γ ΛΥΚΕΙΟΥ ΙΣΤΟΡΙΑ ΟΜΑ Α Α Σάββατο, 01 Ιουνίου 2002 ΘΕΩΡΗΤΙΚΗ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗ Γ ΛΥΚΕΙΟΥ ΙΣΤΟΡΙΑ ΟΜΑ Α Α ΘΕΜΑ Α1 α. Να περιγράψετε το πρόγραµµα του καθενός από τα παρακάτω πολιτικά κόµµατα: Ραλλικό Κόµµα Λαϊκό Κόµµα (1910) Σοσιαλιστικό

Διαβάστε περισσότερα

α. Προς αναζήτηση νέων δρόμων της τουρκικής κατάκτησης που είχε διακόψει την επικοινωνία Ευρώπης Ασίας της έλλειψης πολύτιμων μετάλλων στην Ευρώπη

α. Προς αναζήτηση νέων δρόμων της τουρκικής κατάκτησης που είχε διακόψει την επικοινωνία Ευρώπης Ασίας της έλλειψης πολύτιμων μετάλλων στην Ευρώπη Σελ. 122 3. Οι ανακαλύψεις α. Προς αναζήτηση νέων δρόμων Η αναζήτηση νέων δρόμων είναι αναγκαία εξαιτίας : της τουρκικής κατάκτησης που είχε διακόψει την επικοινωνία Ευρώπης Ασίας της έλλειψης πολύτιμων

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ Γ ΤΑΞΗΣ ΗΜΕΡΗΣΙΟΥ ΓΕΝΙΚΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ ΙΣΤΟΡΙΑ ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΕΣ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΘΕΜΑΤΩΝ

ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ Γ ΤΑΞΗΣ ΗΜΕΡΗΣΙΟΥ ΓΕΝΙΚΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ ΙΣΤΟΡΙΑ ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΕΣ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΘΕΜΑΤΩΝ ΙΣΤΟΡΙΑ 10:30 Σελίδα 2 από 8 ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ Γ ΤΑΞΗΣ ΗΜΕΡΗΣΙΟΥ ΓΕΝΙΚΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ ΕΞΕΤΑΣΗΣ: 12/06/2019 ΕΞΕΤΑΖΟΜΕΝΟ ΜΑΘΗΜΑ: ΙΣΤΟΡΙΑ ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΕΣ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΘΕΜΑΤΩΝ ΟΜΑΔΑ Α ΘΕΜΑ Α1 α. Φεντερασιόν:

Διαβάστε περισσότερα

Αμερικανική Επανάσταση

Αμερικανική Επανάσταση Αμερικανική Επανάσταση για τη διδακτική ενότητα «Οι απαρχές διαμόρφωσης του νεότερου κόσμου» της Γ Γυμνασίου ΠΑΛΙΑΤΣΟΥ ΟΥΡΑΝΙΑ Παλιάτσου Ο. 1 προτείνουμε σενάριο για Αξιοποίηση και ένταξη εξωκειμενικών

Διαβάστε περισσότερα

Τειχισμένο, κέντρο διοίκησης. Ο τρόπος άσκησης της εξουσίας και ο βαθμός συμμετοχής των πολιτών. Κώμες & καλλιεργήσιμες εκτάσεις

Τειχισμένο, κέντρο διοίκησης. Ο τρόπος άσκησης της εξουσίας και ο βαθμός συμμετοχής των πολιτών. Κώμες & καλλιεργήσιμες εκτάσεις Τα πολιτεύματα Ποιες ήταν οι επιδιώξεις κάθε πόλης-κράτους; ελευθερία-αυτονομία-αυτάρκειααυτάρκεια Ποια είναι τα συστατικά στοιχεία της πόλης-κράτους; γεωγραφικά-οργανωτικά Τα πολιτεύματα Ποιες ήταν οι

Διαβάστε περισσότερα

Ανατολικο ζητημα κριμαϊκοσ πολεμοσ. Μάθημα 4ο

Ανατολικο ζητημα κριμαϊκοσ πολεμοσ. Μάθημα 4ο Ανατολικο ζητημα κριμαϊκοσ πολεμοσ Μάθημα 4ο Ανατολικο ζητημα = η πολύπλοκη πολιτική κατάσταση που δημιουργήθηκε στα Βαλκάνια και στην Εγγύς Ανατολή, κυρίως μετά τον 18ο αιώνα, ως αποτέλεσμα της παρακμής

Διαβάστε περισσότερα

ΒΑΣΙΚΕΣ ΑΡΧΕΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ

ΒΑΣΙΚΕΣ ΑΡΧΕΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ 1 ΒΑΣΙΚΕΣ ΑΡΧΕΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ Β ΤΑΞΗ ΓΕΝΙΚΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟΣ ΑΝΘΡΩΠΙΣΤΙΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ 2 ΚΕΦΑΛΑΙΟ 4Ο ΒΑΣΙΚΕΣ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΕΠΙΣΤΗΜΗ 4.1 Η πολιτική 4.1 Η ΠΟΛΙΤΙΚΗ 1/21 Η λέξη πολιτική

Διαβάστε περισσότερα

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΥΛΙΚΟ ΓΙΑ ΤΟ ΜΑΘΗΜΑ "ΒΑΛΚΑΝΙΚΟΙ ΠΟΛΕΜΟΙ ΚΑΙ ΕΝΩΣΗ "

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΥΛΙΚΟ ΓΙΑ ΤΟ ΜΑΘΗΜΑ ΒΑΛΚΑΝΙΚΟΙ ΠΟΛΕΜΟΙ ΚΑΙ ΕΝΩΣΗ ΕΘΝΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΕΡΕΥΝΩΝ ΚΑΙ ΜΕΛΕΤΩΝ "ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΣ Κ. ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ" ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΕΣ ΔΡΑΣΕΙΣ ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΥΛΙΚΟ ΓΙΑ ΤΟ ΜΑΘΗΜΑ "ΒΑΛΚΑΝΙΚΟΙ ΠΟΛΕΜΟΙ ΚΑΙ ΕΝΩΣΗ 1911-1913" Κεφάλαιο 5 Ο χάρτης των Βαλκανίων

Διαβάστε περισσότερα

Η Ελλάδα στα Βαλκάνια και στον κόσµο χθες, σήµερα και αύριο

Η Ελλάδα στα Βαλκάνια και στον κόσµο χθες, σήµερα και αύριο Η Ελλάδα στα Βαλκάνια και στον κόσµο χθες, σήµερα και αύριο Χωρίς αµφιβολία οι αρχαίοι Έλληνες στοχαστές, ποιητές και φιλόσοφοι πρώτοι έχουν αναπτύξει τις αξίες πάνω στις οποίες θεµελιώνεται η Ευρωπαϊκή

Διαβάστε περισσότερα

ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΑΝΟΙΧΤΑ ΑΚΑΔΗΜΑΙΚΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ. Διάλεξη 9 η. Κυριάκος Κυριαζόπουλος, Επίκουρος Καθηγητής Τμήμα Νομικής ΑΠΘ

ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΑΝΟΙΧΤΑ ΑΚΑΔΗΜΑΙΚΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ. Διάλεξη 9 η. Κυριάκος Κυριαζόπουλος, Επίκουρος Καθηγητής Τμήμα Νομικής ΑΠΘ ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΑΝΟΙΧΤΑ ΑΚΑΔΗΜΑΙΚΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ Διάλεξη 9 η Κυριάκος Κυριαζόπουλος, Επίκουρος Καθηγητής ΑΠΘ Άδειες Χρήσης Το παρόν εκπαιδευτικό υλικό υπόκειται σε άδειες χρήσης Creative

Διαβάστε περισσότερα

Προτεινόμενα Θέματα Ιστορία Γενικής Παιδείας

Προτεινόμενα Θέματα Ιστορία Γενικής Παιδείας ΘΕΜΑ Α1 Προτεινόμενα Θέματα Ιστορία Γενικής Παιδείας 2-5-2017 Να δώσετε το περιεχόμενο των παρακάτω όρων: ΘΕΜΑ Α2 Α) «Συλλογική ασφάλεια» Β) Δίκη της Νυρεμβέργης Γ) Ψυχρός πόλεμος Να χαρακτηρίσετε τις

Διαβάστε περισσότερα

Φορείς των νέων ιδεών ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΙ ΥΠΟΨΗΦΙΟΙ

Φορείς των νέων ιδεών ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΙ ΥΠΟΨΗΦΙΟΙ Δ. ΑΝΑΝΕΩΣΗ- ΔΙΧΑΣΜΟΣ (1909-1922) 1. Το κόμμα των φιλελευθέρων 1. Πριν τις εκλογές της 8ης Αυγούστου 1910 κανένα ΜΕΓΑΛΟ κόμμα δεν υποστήριζε τις μεταρρυθμίσεις που προτάθηκαν το 1909/1910 Φορείς των νέων

Διαβάστε περισσότερα

ΙΣΤΟΡΙΑ ΓΕΝΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ Γ ΛΥΚΕΙΟΥ ΚΕΦΑΛΑΙΟ Α: Η ΕΥΡΩΠΗ ΚΑΙ Ο ΚΟΣΜΟΣ ΤΟΝ 19 Ο ΑΙΩΝΑ

ΙΣΤΟΡΙΑ ΓΕΝΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ Γ ΛΥΚΕΙΟΥ ΚΕΦΑΛΑΙΟ Α: Η ΕΥΡΩΠΗ ΚΑΙ Ο ΚΟΣΜΟΣ ΤΟΝ 19 Ο ΑΙΩΝΑ ΙΣΤΟΡΙΑ ΓΕΝΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ Γ ΛΥΚΕΙΟΥ ΚΕΦΑΛΑΙΟ Α: Η ΕΥΡΩΠΗ ΚΑΙ Ο ΚΟΣΜΟΣ ΤΟΝ 19 Ο ΑΙΩΝΑ 09/10/2016 ΟΝΟΜΑΤΕΠΩΝΥΜΟ:. ΟΜΑΔΑ Α Α1.1. Να δώσετε το περιεχόμενο των ακόλουθων όρων: α. Εθνικά κινήματα β. Ιερή Συμμαχία

Διαβάστε περισσότερα

ΘΕΜΑ: ΤΟ ΟΛΛΑΝΔΙΚΟ ΣΥΝΤΑΓΜΑ (Συνοπτική παρουσίαση) ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ:ΦΩΤΗΣ ΜΟΡΦΟΠΟΥΛΟΣ

ΘΕΜΑ: ΤΟ ΟΛΛΑΝΔΙΚΟ ΣΥΝΤΑΓΜΑ (Συνοπτική παρουσίαση) ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ:ΦΩΤΗΣ ΜΟΡΦΟΠΟΥΛΟΣ ΕΘΝΙΚΟ ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ ΤΟΜΕΑΣ ΔΗΜΟΣΙΟΥ ΔΙΚΑΙΟΥ ΜΑΘΗΜΑ:ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ:ΑΝΔΡΕΑΣ ΔΗΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ ΘΕΜΑ: ΤΟ ΟΛΛΑΝΔΙΚΟ ΣΥΝΤΑΓΜΑ (Συνοπτική παρουσίαση)

Διαβάστε περισσότερα

Σελίδα 1 από 5. Τ

Σελίδα 1 από 5. Τ Σελίδα 1 από 5 ΔΕΟ 10 ΒΑΣΙΚΕΣ ΕΝΝΟΙΕΣ ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΟΥ ΕΙΣΑΓΩΓΗΣ ΣΤΟ ΔΙΚΑΙΟ ΕΥΡΩΠΑΙΚΟ- ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΤΟΜΟΙ Α & Α1 & Β ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΟ 1. Τι είναι κράτος; Κράτος: είναι η διαρκής σε νομικό πρόσωπο οργάνωση λαού

Διαβάστε περισσότερα

ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΑΓΙΟΥ ΣΤΥΛΙΑΝΟΥ ΣΧΟΛΙΚΗ ΧΡΟΝΙΑ: ΓΡΑΠΤΕΣ ΑΠΟΛΥΤΗΡΙΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΙΟΥΝΙΟΥ Μάθημα: ΙΣΤΟΡΙΑ Ημερομηνία: 15 Ιουνίου 2015

ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΑΓΙΟΥ ΣΤΥΛΙΑΝΟΥ ΣΧΟΛΙΚΗ ΧΡΟΝΙΑ: ΓΡΑΠΤΕΣ ΑΠΟΛΥΤΗΡΙΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΙΟΥΝΙΟΥ Μάθημα: ΙΣΤΟΡΙΑ Ημερομηνία: 15 Ιουνίου 2015 ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΑΓΙΟΥ ΣΤΥΛΙΑΝΟΥ ΣΧΟΛΙΚΗ ΧΡΟΝΙΑ: 2014-2015 ΓΡΑΠΤΕΣ ΑΠΟΛΥΤΗΡΙΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΙΟΥΝΙΟΥ 2015 Μάθημα: ΙΣΤΟΡΙΑ Ημερομηνία: 15 Ιουνίου 2015 Τάξη: Γ Γυμνασίου Χρόνος εξέτασης: 2 ώρες Ώρα: 8:00-10:00 π.μ.

Διαβάστε περισσότερα

ΟΜΑ Α Α ΘΕΜΑ Α1 : ΓΑΛΛΙΚΗ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ. Α.1.1. Να γράψετε στο τετράδιό σας τη λέξη που αντιστοιχεί στη σωστή απάντηση.

ΟΜΑ Α Α ΘΕΜΑ Α1 : ΓΑΛΛΙΚΗ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ. Α.1.1. Να γράψετε στο τετράδιό σας τη λέξη που αντιστοιχεί στη σωστή απάντηση. ΑΡΧΗ ΜΗΝΥΜΑΤΟΣ ΠΡΟΑΓΩΓΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ Β ΤΑΞΗΣ ΕΝΙΑΙΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ ΤΡΙΤΗ 15 ΙΟΥΝΙΟΥ 1999 ΕΞΕΤΑΖΟΜΕΝΟ ΜΑΘΗΜΑ: ΙΣΤΟΡΙΑ ΓΕΝΙΚΗΣ ΠΑΙ ΕΙΑΣ ΣΥΝΟΛΟ ΣΕΛΙ ΩΝ:ΕΠΤΑ (7) ΟΜΑ Α Α ΘΕΜΑ Α1 : ΓΑΛΛΙΚΗ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ Α.1.1. Να γράψετε

Διαβάστε περισσότερα

Κεφάλαιο 4. Η Ελλάδα στον Α' Παγκόσµιο Πόλεµο (σελ )

Κεφάλαιο 4. Η Ελλάδα στον Α' Παγκόσµιο Πόλεµο (σελ ) Ιστορία ΣΤ τάξης Ε Ενότητα «Η Ελλάδα στον 20 ο αιώνα» 1 Κεφάλαιο 4 Η Ελλάδα στον Α' Παγκόσµιο Πόλεµο (σελ. 190 193) Το 1914 ξέσπασε στην Ευρώπη ο Α' Παγκόσµιος Πόλεµος. Η Ελλάδα, αφού οδηγήθηκε σε διχασµό

Διαβάστε περισσότερα

ΟΜΑ Α Α ΑΡΧΗ 1ΗΣ ΣΕΛΙ ΑΣ Γ ΤΑΞΗ

ΟΜΑ Α Α ΑΡΧΗ 1ΗΣ ΣΕΛΙ ΑΣ Γ ΤΑΞΗ ΑΡΧΗ 1ΗΣ ΣΕΛΙ ΑΣ ΑΠΟΛΥΤΗΡΙΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ Σ ΕΝΙΑΙΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ ΣΑΒΒΑΤΟ 1 ΙΟΥΝΙΟΥ 2002 ΕΞΕΤΑΖΟΜΕΝΟ ΜΑΘΗΜΑ ΘΕΩΡΗΤΙΚΗΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ: ΘΕΜΑΤΑ ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ ΣΥΝΟΛΟ ΣΕΛΙ ΩΝ: ΠΕΝΤΕ (5) ΟΜΑ Α Α ΘΕΜΑ Α1 α. Να περιγράψετε

Διαβάστε περισσότερα

ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ ΑΡΧΑΙΟΥ ΚΟΣΜΟΥ ΑΡΧΑΪΚΗ ΕΠΟΧΗ ΣΤΗΝ Τράπεζα Θεμάτων

ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ ΑΡΧΑΙΟΥ ΚΟΣΜΟΥ ΑΡΧΑΪΚΗ ΕΠΟΧΗ ΣΤΗΝ Τράπεζα Θεμάτων ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ ΑΡΧΑΙΟΥ ΚΟΣΜΟΥ ΑΡΧΑΪΚΗ ΕΠΟΧΗ ΣΤΗΝ Τράπεζα Θεμάτων Ερωτήσεις ανάπτυξης 1. Να αναφέρετε και να εξηγήσετε ποιες ήταν οι βασικές προϋποθέσεις για την ύπαρξη και εξέλιξη της πόλης- κράτους. 2. Να

Διαβάστε περισσότερα

ΒΑΣΙΚΕΣ ΑΡΧΕΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ

ΒΑΣΙΚΕΣ ΑΡΧΕΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ 1 ΒΑΣΙΚΕΣ ΑΡΧΕΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ Β ΤΑΞΗ ΓΕΝΙΚΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟΣ ΑΝΘΡΩΠΙΣΤΙΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ 2 ΚΕΦΑΛΑΙΟ 2 Ο - ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ 2.1 Το δουλοκτητικό σύστημα 2.1 ΤΟ ΔΟΥΛΟΚΤΗΤΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ

Διαβάστε περισσότερα

18 ος 19 ος αι. ΣΟ ΑΝΑΣΟΛΙΚΟ ΖΗΣΗΜΑ. «Σώστε με από τους φίλους μου!»

18 ος 19 ος αι. ΣΟ ΑΝΑΣΟΛΙΚΟ ΖΗΣΗΜΑ. «Σώστε με από τους φίλους μου!» 18 ος 19 ος αι. ΣΟ ΑΝΑΣΟΛΙΚΟ ΖΗΣΗΜΑ «Σώστε με από τους φίλους μου!» Σο Ανατολικό ζήτημα, ορισμός Είναι το ζήτημα της διανομής των εδαφών της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, η οποία από τις αρχές του 18ου αιώνα

Διαβάστε περισσότερα

Πόλεμος και Πολιτική

Πόλεμος και Πολιτική ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΑΝΟΙΚΤΑ ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ Μάθημα 11 ο : Από την Παλινόρθωση στον Αποικισμό 1815 1913 Γεώργιος Μαργαρίτης, Καθηγητής, ΑΠΘ Άδειες Χρήσης Το παρόν εκπαιδευτικό υλικό

Διαβάστε περισσότερα

Η Ελλάδα από το 1914 ως το 1924

Η Ελλάδα από το 1914 ως το 1924 Γ. ΕΡΓΑΣΙΕΣ - ΑΣΚΗΣΕΙΣ (ενδεικτικά παραδείγµατα) Η Ελλάδα από το 1914 ως το 1924 Με βάση τα στοιχεία που παρέχει το κεφάλαιο ΚΒ του σχολικού σας βιβλίου (σσ. 73-119) να συντάξετε έναν χρονολογικό πίνακα

Διαβάστε περισσότερα

ΔΗΜΟΣΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ Ι

ΔΗΜΟΣΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ Ι ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΚΡΗΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ Ι Ενότητα 1: Εισαγωγή στη Δημόσια Οικονομική Κουτεντάκης Φραγκίσκος - Γαληνού Αργυρώ Τμήμα Οικονομικών Επιστημών Άδειες Χρήσης Το παρόν εκπαιδευτικό

Διαβάστε περισσότερα

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ΠΟΛΥΞΕΝΗΣ ΠΑΠΑΔΑΚΗ

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ΠΟΛΥΞΕΝΗΣ ΠΑΠΑΔΑΚΗ ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ΠΟΛΥΞΕΝΗΣ ΠΑΠΑΔΑΚΗ 1. Παπαδάκη Πολυξένη, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια, γνωστικό αντικείμενο «Γενική Πολιτειολογία», Φ.Ε.Κ. διορισμού: 1/ 11-1-2016. 2. Διοικητική θέση στο Πανεπιστήμιο: Πρόεδρος του

Διαβάστε περισσότερα

Θέµατα Ιστορίας Γενικής Παιδείας Β Λυκείου 2000

Θέµατα Ιστορίας Γενικής Παιδείας Β Λυκείου 2000 Θέµατα Ιστορίας Γενικής Παιδείας Β Λυκείου 2000 ΕΚΦΩΝΗΣΕΙΣ Θέµα Α.1 Α.1.1. Να γράψετε στο τετράδιο σας το γράµµα που αντιστοιχεί στη σωστή απάντηση. "Το Πνεύµα των Νόµων" (1748) ήταν έργο του: α. Βολταίρου

Διαβάστε περισσότερα

ΙΣΟΡΙΑ Γ ΓΤΜΝΑΙΟΤ. Σχεδιαγράμματα-Φύλλα εργασίας ΦΙΛΕΚΠΑΙΔΕΤΣΙΚΗ ΕΣΑΙΡΕΙΑ ΜΕΡΟ ΠΡΩΣΟ

ΙΣΟΡΙΑ Γ ΓΤΜΝΑΙΟΤ. Σχεδιαγράμματα-Φύλλα εργασίας ΦΙΛΕΚΠΑΙΔΕΤΣΙΚΗ ΕΣΑΙΡΕΙΑ ΜΕΡΟ ΠΡΩΣΟ *Πληκτρολογθςτε κείμενο+ ΦΙΛΕΚΠΑΙΔΕΤΣΙΚΗ ΕΣΑΙΡΕΙΑ ΜΕΡΟ ΠΡΩΣΟ Ο ΚΟΜΟ ΑΠΟ ΣΙ ΠΑΡΑΜΟΝΕ ΣΗ ΓΑΛΛΙΚΗ ΕΠΑΝΑΣΑΗ ΕΩ ΣΑ ΣΕΛΗ ΣΟΤ 19 ΟΤ ΑΙΩΝΑ. ΙΣΟΡΙΑ Γ ΓΤΜΝΑΙΟΤ Σχεδιαγράμματα-Φύλλα εργασίας ΤΝΣΟΝΙΜΟ ΦΙΛΟΛΟΓΙΚΩΝ

Διαβάστε περισσότερα

ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΑΝΟΙΧΤΑ ΑΚΑΔΗΜΑΙΚΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ. Διάλεξη 1 η. Κυριάκος Κυριαζόπουλος, Επίκουρος Καθηγητής Τμήμα Νομικής ΑΠΘ

ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΑΝΟΙΧΤΑ ΑΚΑΔΗΜΑΙΚΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ. Διάλεξη 1 η. Κυριάκος Κυριαζόπουλος, Επίκουρος Καθηγητής Τμήμα Νομικής ΑΠΘ ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΑΝΟΙΧΤΑ ΑΚΑΔΗΜΑΙΚΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ Διάλεξη 1 η Κυριάκος Κυριαζόπουλος, Επίκουρος Καθηγητής ΑΠΘ Άδειες Χρήσης Το παρόν εκπαιδευτικό υλικό υπόκειται σε άδειες χρήσης Creative

Διαβάστε περισσότερα

ΟΜΑΔΑ Α ΘΕΜΑ Α1 : ΓΑΛΛΙΚΗ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ. Α.1.1. Να γράψετε στο τετράδιό σας τη λέξη που αντιστοιχεί στη σωστή απάντηση.

ΟΜΑΔΑ Α ΘΕΜΑ Α1 : ΓΑΛΛΙΚΗ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ. Α.1.1. Να γράψετε στο τετράδιό σας τη λέξη που αντιστοιχεί στη σωστή απάντηση. ΠΡΟΑΓΩΓΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ Β ΤΑΞΗΣ ΕΝΙΑΙΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ ΤΕΤΑΡΤΗ 15 ΙΟΥΝΙΟΥ 1999 ΕΞΕΤΑΖΟΜΕΝΟ ΜΑΘΗΜΑ : ΙΣΤΟΡΙΑ ΓΕΝΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΟΜΑΔΑ Α ΘΕΜΑ Α1 : ΓΑΛΛΙΚΗ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ Α.1.1. Να γράψετε στο τετράδιό σας τη λέξη που αντιστοιχεί

Διαβάστε περισσότερα

ΕΡΓΑΣΙΑ 1 η ΜΕ ΘΕΜΑ: «Η ΑΡΧΗ ΤΟΥ ΑΠΑΡΑΒΙΑΣΤΟΥ ΤΗΣ ΑΝΘΡΩΠΙΝΗΣ ΑΞΙΑΣ» Ι ΑΣΚΩΝ ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ: κ. ΑΝ ΡΕΑΣ ΗΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ

ΕΡΓΑΣΙΑ 1 η ΜΕ ΘΕΜΑ: «Η ΑΡΧΗ ΤΟΥ ΑΠΑΡΑΒΙΑΣΤΟΥ ΤΗΣ ΑΝΘΡΩΠΙΝΗΣ ΑΞΙΑΣ» Ι ΑΣΚΩΝ ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ: κ. ΑΝ ΡΕΑΣ ΗΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ ΕΘΝΙΚΟ ΚΑΙ ΚΑΠΟ ΙΣΤΡΙΑΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ ΣΧΟΛΗ ΝΟΜΙΚΩΝ, ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΤΜΗΜΑ ΝΟΜΙΚΗΣ, ΤΟΜΕΑΣ ΗΜΟΣΙΟΥ ΙΚΑΙΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΩΝ ΣΠΟΥ ΩΝ ΗΜΟΣΙΟΥ ΙΚΑΙΟΥ ΜΑΘΗΜΑ: «ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΟ

Διαβάστε περισσότερα

ΑΡΧΑΪΚΗ ΕΠΟΧΗ (σελ.84-97) Α. Βασιλεία α. Δικαίωμα να ψηφίζουν για ζητήματα της πόλης είχαν όλοι οι πολίτες, ακόμα και οι πιο φτωχοί

ΑΡΧΑΪΚΗ ΕΠΟΧΗ (σελ.84-97) Α. Βασιλεία α. Δικαίωμα να ψηφίζουν για ζητήματα της πόλης είχαν όλοι οι πολίτες, ακόμα και οι πιο φτωχοί 1. Να αντιστοιχήσετε τις λέξεις της στήλης Α με αυτές της στήλης Β. Α Β Α. Βασιλεία α. Δικαίωμα να ψηφίζουν για ζητήματα της πόλης είχαν όλοι οι πολίτες, ακόμα και οι πιο φτωχοί Β. Αριστοκρατία β. Κριτήριο

Διαβάστε περισσότερα

Να δώσετε το περιεχόµενο των παρακάτω όρων: α. Οργανικός νόµος 1900 β. Συνθήκη φιλίας και συνεργασίας γ. «Ηνωµένη αντιπολίτευσις»

Να δώσετε το περιεχόµενο των παρακάτω όρων: α. Οργανικός νόµος 1900 β. Συνθήκη φιλίας και συνεργασίας γ. «Ηνωµένη αντιπολίτευσις» Να δώσετε το περιεχόµενο των παρακάτω όρων: α. Οργανικός νόµος 1900 β. Συνθήκη φιλίας και συνεργασίας γ. «Ηνωµένη αντιπολίτευσις» Β. Να αντιστοιχίσετε τα γράµµατα της στήλης Α µε αυτά της στήλης 1.Επανάσταση

Διαβάστε περισσότερα

ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΑΝΟΙΧΤΑ ΑΚΑΔΗΜΑΙΚΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ. Διάλεξη 10 η. Κυριάκος Κυριαζόπουλος, Επίκουρος Καθηγητής Τμήμα Νομικής ΑΠΘ

ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΑΝΟΙΧΤΑ ΑΚΑΔΗΜΑΙΚΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ. Διάλεξη 10 η. Κυριάκος Κυριαζόπουλος, Επίκουρος Καθηγητής Τμήμα Νομικής ΑΠΘ ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΑΝΟΙΧΤΑ ΑΚΑΔΗΜΑΙΚΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ Διάλεξη 10 η Κυριάκος Κυριαζόπουλος, Επίκουρος Καθηγητής ΑΠΘ Άδειες Χρήσης Το παρόν εκπαιδευτικό υλικό υπόκειται σε άδειες χρήσης Creative

Διαβάστε περισσότερα

A8-0375/22. Luke Ming Flanagan, Paloma López Bermejo, Marina Albiol Guzmán, Ángela Vallina εξ ονόματος Ομάδας GUE/NGL

A8-0375/22. Luke Ming Flanagan, Paloma López Bermejo, Marina Albiol Guzmán, Ángela Vallina εξ ονόματος Ομάδας GUE/NGL 5.12.2018 A8-0375/22 22 Luke Ming Flanagan, Paloma López Bermejo, Marina Albiol Guzmán, Ángela Vallina Αιτιολογική αναφορά 10 έχοντας υπόψη το έγγραφο προβληματισμού σχετικά με το μέλλον της ευρωπαϊκής

Διαβάστε περισσότερα

η πορεία προς την πτώση της πρώτης δηµοκρατίας και η δικτατορία της 4 ης Αυγούστου

η πορεία προς την πτώση της πρώτης δηµοκρατίας και η δικτατορία της 4 ης Αυγούστου ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΚΕ Η ΠΕΡΙΟ ΟΣ ΤΟΥ ΜΕΣΟΠΟΛΕΜΟΥ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑ Α: η πορεία προς την πτώση της πρώτης δηµοκρατίας και η δικτατορία της 4 ης Αυγούστου 122 Α. ΚΛΕΙΣΤΕΣ Ή ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ (ενδεικτικά παραδείγµατα)

Διαβάστε περισσότερα