Ελλάδα. Γενικές πληροφορίες για το ελληνικό σύστημα Ανώτατης εκπαίδευσης. Ανανεώσιμοι ενέργεια στην Ελλάδα

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "Ελλάδα. Γενικές πληροφορίες για το ελληνικό σύστημα Ανώτατης εκπαίδευσης. Ανανεώσιμοι ενέργεια στην Ελλάδα"

Transcript

1 Ελλάδα Γενικές πληροφορίες για το ελληνικό σύστημα Ανώτατης εκπαίδευσης Ανανεώσιμοι ενέργεια στην Ελλάδα Γενικότερα οι μαθητές περνάνε στο ανώτερο εκπαιδευτικό σύστημα αφού τελειώσουν το Λύκειο. Η ανώτατη εκπαίδευση περιλαμβάνει την πανεπιστημιακή και υψηλότερη τεχνολογική εκπαίδευση εισαγωγή και στα δύο γίνεται με εξετάσεις, που διευθύνονται από κεντρικά γραφεία και διενεργούνται ταυτόχρονα, για όλους τους υποψήφιους σε όλη τη χώρα. Τα πανεπιστήμια (Α.Ε.Ι.) παρέχουν επιστημονική εκπαίδευση με διάρκεια από τέσσερα έως έξι χρόνια, συνήθως. Τα ανώτατα τεχνολογικά εκπαιδευτικά ιδρύματα (Α.Τ.Ε.Ι.) παρέχουν τεχνολογική εκπαίδευση διάρκειας τεσσάρων χρόνων συμπεριλαμβανομένης μιας πρακτικής κατάρτισης έξι μηνών. Τα Α.Τ.Ε.Ι. πρόσφατα κατάφεραν να επιτύχουν την κατάρτιση του πανεπιστημίου μετά από κατάλληλη επικύρωση. Από το σύνταγμα τα ελληνικά πανεπιστήμια είναι δημόσια και αυτόνομα. Εκτός αυτού στην ανώτατη εκπαίδευση, υπάρχει επαγγελματική κατάρτιση, η οποία απαρτίζεται: από Βασική και Ανώτερη εκπαίδευση Βασική εκπαίδευση παρέχεται από τα Ιδρύματα Επαγγελματικής Κατάρτισης (Ι.Ε.Κ.). Ο αντικειμενικός σκοπός των δημόσιων και ιδιωτικών Ι.Ε.Κ. είναι να παρέχουν όλους τους τύπους επαγγελματικής εκπαίδευσης σε περίοδο ενός ή δύο χρόνων, βασική και ανώτερη, και πιστοποιούν ότι οι μαθητές κατέχουν τα απαραίτητα προσόντα. Η συνεχόμενη επαγγελματική εκπαίδευση συμπεριλαμβάνει όλη την επαγγελματική εκπαίδευση και περαιτέρω ενέργειες που οργανώνονται έξω από την κοινή βασική επαγγελματική εκπαίδευση και το εκπαιδευτικό σύστημα. Τα προγράμματα επαγγελματικής εκπαίδευσης είναι βραχυπρόθεσμα και οι δημόσιοι και ιδιωτικοί αντιπροσωπευτικοί τομείς που οργανώνουν συνεχώς προγράμματα επαγγελματικής εκπαίδευσης, είναι τα Κέντρα Επαγγελματικής Κατάρτισης (Κ.Ε.Κ.) Η Ελλάδα έχει πολλά μικρά νησιά και απομονωμένες περιοχές βουνών με ηλιακή και αιολική ενεργειακή δυνατότητα. Οι οικονομικές δραστηριότητες των νησιών αυτών βασίζονται κυρίως στον τουρισμό. Νέες μικρές εγκαταστάσεις Α.Π.Ε. είναι ιδανικές για αυτές τις περιπτώσεις και φαίνεται σημαντική η ανάπτυξη της χρήσης ανανεώσιμης ενέργειας σ αυτές τις περιοχές πρώτα, ειδικότερα αν το σχέδιο οικοτουρισμού προωθείται παράλληλα. Η κατανομή ανανεώσιμης ενέργειας από την κατανάλωση της αρχικής γεωλογικής ενεργείας στην Ελλάδα είναι περίπου 5%,το ανανεώσιμο κομμάτι από την ηλεκτρική κατανάλωση περίπου 8%.Αυτό το κομμάτι θα πρέπει να αυξηθεί στο 20,1% το 2010, σύμφωνα με τους φιλόδοξους πειραματικούς στόχους της ελληνικής κυβέρνησης.

2 Οι κυριότερες ανανεώσιμες πηγές είναι η υδροηλεκτρική, η αιολική, η βιομάζα και η ηλιοθερμική ενέργεια. Οι εγκαταστάσεις ηλιοθερμικών συλλεκτών ανά περιοχή είναι αξιοσημείωτα υψηλές στην Ελλάδα (281 τετραγωνικά μέτρα). Η φωτοβολταική ενέργεια ίσως παίξει σημαντικότερο ρόλο στο μέλλον κυρίως σε απομακρυσμένες από τον ήλιο περιοχές όπου απλές ηλεκτρικές γεννήτριες θα ήταν πολυέξοδες και άβολες.

3 ΕΘΝΙΚΟ ΜΕΤΣΟΒΙΟ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ εκπαιδευτικά προγράμματα Τύπος: : Διάρκεια: Κόστος: Το Ε.Μ.Π. προσφέρει φοίτηση 5 χρόνων στη σχολή ηλεκτρολόγων μηχανικών και μεταπτυχιακό ενός χρόνου στην παραγωγή και διαχείριση ενέργειας. Ηλεκτρολόγων Μηχανικών Μεταπτυχιακό στην Παραγωγή και Διαχείριση Ενέργειας Ηλεκτρολόγοι Μηχανικοί Πανεπιστημιακές σπουδές Το πρόγραμμα πανεπιστημιακών σπουδών περιλαμβάνει 5 εξάμηνα βασικών μαθημάτων τα οποία είναι κοινά για όλους τους σπουδαστές και παρέχουν το ουσιαστικό γνωστικό υπόβαθρο. Έπειτα οι σπουδαστές διαλέγουν μαθήματα από 10 διαφορετικές κατηγορίες μαθημάτων που βασίζονται στην κατεύθυνση που επιθυμούν, οι σπουδαστές, να ακολουθήσουν. Μια από αυτές τις κατηγορίες απευθύνεται στους σπουδαστές που επιθυμούν να εμβαθύνουν στην κατηγορία των ηλεκτρικών ενεργειακών συστημάτων και γενικότερα σε θέματα σχετικά με την εκμετάλλευση, διαχείριση και αποθήκευση κάθε είδους ενέργειας. Τα μαθήματα αυτή της κατηγορίας καλύπτουν την τεχνολογία παραγωγής (από συμβατικές ή ανανεώσιμες πηγές), τη μεταφορά, τον έλεγχο και τη διανομή της ηλεκτρικής ενέργειας. Υπάρχουν επίσης μαθήματα που αναφέρονται στο κόστος και την αξιοπιστία της ηλεκτρικής ενέργειας, όπως στην ενεργειακή ανάλυση. Απόφοιτοι λυκείου που έχουν περάσει επιτυχώς της πανελλήνιες εξετάσεις 5 χρόνια (10 εξάμηνα) Χωρίς δίδακτρα Μεταπτυχιακό στην Παραγωγή και Διαχείριση Ενέργειας Τύπος: Μεταπτυχιακές σπουδές : Το πρόγραμμα προσφέρει μία ολοκληρωμένη μεταπτυχιακή εκπαίδευση στις ακόλουθες θεματικές ενότητες: Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας Εγκαταστάσεις και Συστήματα ηλεκτρικών γεννητριών Καύσιμα (άνθρακας, λάδι, φυσικό αέριο, βιολογικά καύσιμα, πράσινη βενζίνη κ.λ.π.) Άλλα θέματα είναι: Ενέργεια και κτίρια (παθητικά και ενεργειακά συστήματα θέρμανσης και ψύξης, ελαχιστοποίηση των θερμικών απωλειών, διαχείριση ενεργειακών συστημάτων) Ενεργειακές και βιομηχανικές εγκαταστάσεις (θερμικές και ηλεκτρικές χρήσεις, συνδυασμός θέρμανσης και ενέργειας, ανάκτηση θερμότητας) Ενέργεια και μεταφορά Αποθήκευση ενέργειας

4 στόχοι Διάρκεια: Κόστος: Διαχείριση ενέργειας και Διαχείριση προγράμματος. Μηχανολόγοι Ηλεκτρονικοί και Μηχανολόγοι Η/Υ, Μηχανολόγοι Μηχανικοί, Χημικοί Μηχανικοί, Ναυπηγοί Μηχανολόγοι Μηχανικοί 1 χρόνος (υποδιαιρούμενος σε τρία τετράμηνα) Μη διαθέσιμες πληροφορίες επικοινωνίας: Κτίριο Ηλεκτρολόγων Μηχανικών Ηλεκτρονικών Υπολογιστών Πολυτεχνειούπολη Ζωγράφου Ηρώων Πολυτεχνείου 9, 15773, Ζωγράφου Ηλ. Διεύθυνση: Γραμματεία τμήματος Ηλεκτρολόγων Μηχανικών Η/Υ: Αφροδίτη Μανάβη Fax Τηλ: /4/5/6/7/ / 3522/ 1492 Γραμματεία προγράμματος Παραγωγής και Διαχειρίσεις Ενέργειας Κα Κουτσογιάννη Φωτεινή Τηλ.: Fax: Ηλ. Ταχυδρομείο:

5 Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών εκπαιδευτικά προγράμματα Το τμήμα εκμετάλλευσης των φυσικών πόρων και των γεωργικών μηχανημάτων Γ.Π.Α. έχει οργανώσει ένα μεταπτυχιακό πρόγραμμα, με το πλεονέκτημα της απόκτησης ενός PhD διδακτορικού διπλώματος στο ίδιο πεδίο. Μεταπτυχιακό στην εκμετάλλευση των φυσικών πόρων και των γεωργικών μηχανημάτων PhD στην εκμετάλλευση των φυσικών πόρων και των γεωργικών μηχανημάτων Μεταπτυχιακό στην εκμετάλλευση των φυσικών πόρων και των γεωργικών μηχανημάτων Τύπος: Μεταπτυχιακές σπουδές : Το αντικείμενο του προγράμματος είναι η προώθηση της έρευνας και της ανάπτυξης της τεχνογνωσίας που απαιτείται για τη βιώσιμη γεωργία καθώς επίσης και τη μεταφορά της νέας τεχνογνωσίας στην πράξη. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει έναν αριθμό μαθημάτων που αφορούν: 1. Την ανάπτυξη και προστασία της επιφάνειας και του βυθού της θάλασσας, στην ανάπτυξη, την προστασία, την ορθολογική χρήση και την αύξηση της παραγωγικότητας των εδαφικών πόρων, όπως επίσης την προστασία και την ορθολογική διαχείριση του περιβάλλοντος και 2. Στον προγραμματισμό, τη λειτουργία και τη διαχείριση των γεωργικών κατασκευών (όπως μονάδες κτηνιατρικών χειρούργων, θερμοκήπια κ.λ.π.), του γεωργικού εξοπλισμού, στον εξοπλισμό των γεωργικών εκμεταλλεύσεων, όπως επίσης στον αυτοματισμό των ενεργειών παραγωγής και στη διατήρηση των τροφών και την ανάπτυξη των απαλών ενεργειακών φορμών οι οποίες θα υποστηρίξουν την αρχική παραγωγή. στόχοι Διάρκεια: Κόστος: Μηχανικοί, Γεωπόνοι Η χρονική διάρκεια του προγράμματος διαφοροποιείται ανάλογα με το ρυθμό μελέτης. Κανονικό πρόγραμμα μελέτης: 1 χρόνος Πρόγραμμα μεγάλης διάρκειας: 2 χρόνια Χωρίς δίδακτρα

6 PhD στην εκμετάλλευση των φυσικών πόρων και των γεωργικών μηχανημάτων Τύπος: Μεταπτυχιακές σπουδές - PhD : Σκοπός αυτού του προγράμματος σπουδών είναι για τους υποψήφιους PhD ώστε να αποκτήσουν υψηλού επιπέδου επιστημονική γνώση στους τομείς: Βελτίωση, προστασία, ορθολογική χρήση και αύξηση της παραγωγικότητας των εδαφικών πόρων, Προστασία και ορθολογική διαχείριση του περιβάλλοντος, Ανάπτυξη των απαλών ενεργειακών φορμών οι οποίες θα υποστηρίξουν την αρχική παραγωγή. Μηχανικοί, Γεωπόνοι, Γεωπόνοι Μηχανικοί στόχοι Διάρκεια: Τουλάχιστον 2 χρόνια (το πολύ 5) Κόστος : Χωρίς δίδακτρα επικοινωνίας: Τμήμα Εκμετάλλευσης Φυσικών Πόρων και Γεωργικών Μηχανημάτων Ηλ.Διεύθυνση : Γραφείο Οργάνωσης, συντονισμού και γραμματειακής υποστήριξης Ε. Σπυροπούλου Ιερά οδός 75, Βοτανικός, Αθήνα Τηλ./Fax : Ηλ. Ταχυδρομείο: Επιστημονικός Διευθυντής Καθηγητής Κος Κ. Κοσμάς Τηλ.: FAX: Ηλ. Ταχυδρομείο:

7 Πανεπιστήμιο Πειραιά εκπαιδευτικά προγράμματα Το Τμήμα Βιομηχανικής Διαχειρίσεις του Πα.Πει. σκοπό έχει την επιμόρφωση και εκπαίδευση των σπουδαστών στις νέες τεχνολογίες και στα συστήματα παραγωγής και παρέχει ένα διετές Μεταπτυχιακό δίπλωμα στα Συστήματα Διαχείρισης ενέργειας και την Προστασία του Περιβάλλοντος Μεταπτυχιακό στα Συστήματα Διαχείρισης ενέργειας και την Προστασία του Περιβάλλοντος Μεταπτυχιακό στα Συστήματα Διαχείρισης ενέργειας και την Προστασία του Τύπος: : στόχοι Διάρκεια: Κόστος: Περιβάλλοντος Μεταπτυχιακές σπουδές Το πρόγραμμα εστιάζει σε πεδία γνωστικού αντικειμένου όπως: Ανάλυση Συστημάτων Λήψη αποφάσεων στις καταστάσεις αβεβαιότητας Επίλυση των περιβαλλοντικών/ενεργειακών προβλημάτων Οικονομία των φυσικών πόρων Ανάλυση Κύκλου Ζωής (ΑΚΖ) Βιώσιμη ανάπτυξη Επιλογή και διαχείριση τεχνολογίας Μηχανικοί 2 χρόνια (4 εξάμηνα) Κανένα δίδακτρο Κος Τρυποσκούφης Tηλ: Κα Καϊρή Τηλ: Γραμματεία Μεταπτυχιακού Προγράμματος Τηλ: Fax: Δεληγιώργη , Πειραιάς Ηλ.Διεύθυνση :

8 Πανεπιστήμιο Αιγαίου Το Τμήμα Περιβαλλοντικής λειτουργίας είναι ένα τετραετές μεταπτυχιακό πρόγραμμα και τρία πτυχιακά προγράμματα τα οποία προσφέρουν Επιστημονικό Πτυχίο (M.Sc.),εξειδικευμένους βαθμούς σε κάθε πρόγραμμα και Διδακτορικό στη Φιλοσοφία (Ph.D.), βαθμούς στην Περιβαλλοντική Επιστήμη. Επιπρόσθετα, έχει τη διοικητική ευθύνη για το Περιβαλλοντικό Χαρτογραφικό Πρόγραμμα, το οποίο ιδρύθηκε το 1998 και οι τελευταίοι σπουδαστές που καταχωρήθηκαν ήταν το Περιβάλλον Μεταπτυχιακό στην Περιβαλλοντική Πολιτική και Διαχείριση Τύπος: : Διάρκεια: Κόστος: Περιβάλλον Πανεπιστημιακές σπουδές Τα μαθήματα όπου προσφέρονται στο προπτυχιακό πρόγραμμα του Τμήματος Περιβάλλοντος είναι χωρισμένα σε τρεις κατηγορίες: Περιβαλλοντική Επιστήμη Ισχύουσα Περιβαλλοντική Επιστήμη και Τεχνολογία Περιβαλλοντική Διαχείριση Απόφοιτοι Λυκείου που πέρασαν επιτυχώς τις πανελλήνιες εξετάσεις 4 χρόνια (8 εξάμηνα) Κανένα δίδακτρο Μεταπτυχιακό στην Περιβαλλοντική Πολιτική και Διαχείριση Τύπος: Διαβαθμισμένο Πρόγραμμα Μελετών - Μεταπτυχιακό : Το Πρόγραμμα Erasmus Mundus Μεταπτυχιακό στην Περιβαλλοντική Πολιτική και Διαχείριση (ΜΠΠΔ) χρησιμοποιείται από μια κοινοπραξία τεσσάρων κύριων ευρωπαϊκών οργάνων για την περιβαλλοντική έρευνα και μεταπτυχιακή εκπαίδευση το Κεντρικό Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο (Ουγγαρία), το Πανεπιστήμιο Λαντ (Συντονιστικό όργανο, Σουηδία), το Πανεπιστήμιο Αιγαίου (Ελλάδα) και το Πανεπιστήμιο του Μάντσεστερ (Η.Β.). Το ΜΠΠΔ υποστηρίζεται από το πρόγραμμα Erasmus Mundus της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Το αντικείμενο του προγράμματος είναι ο προγραμματισμός, οι εφαρμογές και η αξιολόγηση των πολιτικών σχετικά με τα περιβαλλοντικά προβλήματα, την οικολογία και τη διαχείριση οικοσυστημάτων. Πτυχιούχοι ενός περιβαλλοντικός-σχετικού πτυχίου πανεπιστημίου.

9 Διάρκεια: Το ΜΠΠΔ πρόγραμμα μελέτης διαρκεί 2 χρόνια. Ο πρώτος χρόνος γίνεται στο Κ.Ε.Π., Βουδαπέστη. Κατά τη διαρκεί του πρώτου μισού του δεύτερου χρόνου οι σπουδαστές μπορούν να επιλέξουν να μελετήσουν στο Λαντ ή στο Μάντσεστερ. Το τέταρτο εξάμηνο μπορείτε να φιλοξενηθείτε από οποιουσδήποτε από τους εταίρους της κοινοπραξίας. Κόστος: 9,000 ευρώ/χρόνο για σπουδαστές εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης 1,000 ευρώ/χρόνο για εθνικότητες μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Τμήμα Περιβάλλοντος Κτίριο Ξενία Λόφος Πανεπιστημίου Μυτιλήνη Τήλ.: , FAX: ΗΛ.Ταχυδρομείο : ΗΛ.Διεύθυνση : MESPOM Coordinator, International Institute for Industrial Environmental Economics at Lund University Box SE Lund Visiting address: Tegnérplatsen 4 Phone: Web :

10 Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων Οι σπουδαστές του τμήματος Φυσικής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, έρχονται σε επαφή με τις πιο καινοτόμες ανακαλύψεις της επιστήμης τους και με τις πιο καινοτόμες λύσεις των βιομηχανικών προβλημάτων. Κατά συνέπεια, ενημερώνονται για τα προβλήματα της παρούσας εκμετάλλευσης της πρώτης ύλης. Φυσική Τύπος: : Διάρκεια: Κόστος: Φυσική Πανεπιστημιακές σπουδές Μερικοί από τους τομείς που τα μαθήματα αναφέρονται είναι: Ενεργειακή ανάλυση των φυσικών και χημικών ενεργειών. Βιομηχανική ψύξη και κλιματισμός. Διαχείριση ενέργειας (μετασχηματισμός, αποθήκευση, ανακύκλωση, βελτίωση). Ανανεώσιμες φόρμες ενέργειας στη βιομηχανία. Απόφοιτοι Λυκείου που πέρασαν επιτυχώς τις πανελλήνιες εξετάσεις 5 χρόνια (10 εξάμηνα) Κανένα δίδακτρο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, Τμήμα Φυσικής Τ.Κ , Ιωάννινα Γραμματεία τμήματος Φυσικής Τηλ: , Ηλ. Διεύθυνση:

11 Πολυτεχνείο Κρήτης προγράμματα Το τμήμα μηχανικών Περιβάλλοντος του Πολυτεχνείου Κρήτης παρέχει ένα πενταετές πανεπιστημιακό πτυχίο στο πεδίο των Μηχανικών Περιβάλλοντος, καθώς οι σπουδαστές στα μέσα των σπουδών τους μπορούν να επιλέξουν κάποιον ειδικότερο τομέα στα ενεργειακά θέματα. Μηχανικός Περιβάλλοντος Τύπος: : Διάρκεια: Κόστος: Μηχανικός Περιβάλλοντος Πανεπιστημιακές σπουδές Τα πρώτα τρία χρόνια των γενικών σπουδών ενέργειας, περιβάλλοντος και διαχείρισης των πηγών ενέργειας που αναπτύσσονται, όπου στο τέταρτο και τον τελευταίο χρόνο τρεις διαφορετικοί τομείς μελέτης είναι διαθέσιμοι να τους ακολουθήσουν οι σπουδαστές: Παραγωγή ενέργειας Περιβαλλοντική και ενεργειακή χρήση Ενεργειακή πολιτική Απόφοιτοι Λυκείου που πέρασαν επιτυχώς τις πανελλήνιες εξετάσεις 5 χρόνια (10 εξάμηνα) Κανένα Δίδακτρο Πονηρίδου Γεωργία Πολυτεχνείο Κρήτης (Τμήμα Μηχανικών Περιβάλλοντος) Κουνουπιδιανά Χανιά, Κρήτη Τηλ.: Fax: Ηλ.Ταχυδρομείο : Ηλ.Διεύθυνση :

12 Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης Το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης παρέχει ένα τετραετές πτυχίο στη Δασοκομία, Διαχείριση Περιβάλλοντος και Φυσικών Πόρων. Δασοκομία, Διαχείριση Περιβάλλοντος και Φυσικών Πόρων. Δασοκομία, Διαχείριση Περιβάλλοντος και Φυσικών Πόρων. Τύπος: Πανεπιστημιακές σπουδές : Σκοπός της ίδρυσης και λειτουργίας του τμήματος είναι η κουλτούρα και προώθηση της επιστήμης της δασοκομίας και της επιστήμης του περιβάλλοντος με ιδιαίτερη έμφαση στη διαχείριση των φυσικών πόρων και στην κατάρτιση των επιστημόνων ώστε να είναι ικανοί να μελετούν, να ερευνούν, να κατανοούν και να εφαρμόζουν σύγχρονες μεθόδους ανάπτυξης, βελτίωσης, προστασίας και διαχείρισης των δασών και επεκτάσεων του και του φυσικού περιβάλλοντος. Μερικά από τα μαθήματα αναφέρονται: Ενέργεια και Περιβάλλον Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας Απόφοιτοι Λυκείου που έχουν περάσει επιτυχώς της πανελλήνιες εξετάσεις Διάρκεια: 4 χρόνια (8 εξάμηνα) Κόστος: Κανένα Δίδακτρο Πανταζίδου 193, Νέα Ορεστιάδα Τηλ.: , Ηλ.Ταχυδρομείο: Ηλ.Διεύθυνση :

13 Πανεπιστήμιο Πατρών Το τμήμα της Γεωλογίας του Πανεπιστημίου Πατρών παρέχει τέσσερα χρόνια προπτυχιακών σπουδών σε βασικά θέματα Γεωλογίας καθώς επίσης και δύο χρόνια μεταπτυχιακού προγράμματος στη Χρησιμοποίηση της Ενέργειας και του Περιβάλλοντος. Το Τμήμα Μηχανολόγων Μηχανικών και Αεροναυτών παρέχει μια ευρεία σειρά προηγμένων μεταπτυχιακών μαθημάτων και ευκαιριών για έρευνα στα Εργαστήρια του Τμήματος. Γεωλογία (Τμήμα Γεωλογίας) Μεταπτυχιακό στη Χρησιμοποίηση της Ενέργειας και του Περιβάλλοντος (Τμήμα Γεωλογίας) PhD στους Μηχανολόγους Μηχανικούς και Αεροναύτες (Τμήμα Μηχανολόγων Μηχανικών και Αεροναυτών) Μεταπτυχιακό στους Χημικούς Μηχανικούς (Τμήμα Χημικών Μηχανικών) Τύπος : : Διάρκεια : Κόστος : Γεωλογία Πανεπιστημιακές σπουδές Στις σειρές μαθημάτων αναπτύσσονται διάφορα ζητήματα. Μερικά από αυτά είναι: Άνθρωπος και Ενέργεια, Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, Γεωθερμική Ενέργεια, Γεωθερμική Μεταβολή. Αναπτυσόμενες πλευρές. Απόφοιτοι Λυκείου που πέρασαν επιτυχώς τις πανελλήνιες εξετάσεις 4 χρόνια (8 εξάμηνα) Χωρίς δίδακτρα Μεταπτυχιακό στη Χρησιμοποίηση της Ενέργειας και του Περιβάλλοντος Τύπος : : Μεταπτυχιακές σπουδές Το πρόγραμμα καλύπτει ένα ευρύ φάσμα θεμάτων όπως: Συμβατικές και εναλλακτικές πηγές ενέργειας. Φυσικά καύσιμα, πυρηνική σύντηξη. Γεωθερμική ενέργεια, ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Μεταφορά, αποθήκευση και χρήση ενέργειας. Περιβαλλοντικές επιπτώσεις από την εκμετάλλευση, τη μεταφορά και τη χρήση ενεργειακών πρώτων υλών. Αποθήκευση και Βελτιστοποίηση της χρήσης ενέργειας σε

14 Διάρκεια : Κόστος : κτίρια, βιομηχανίες, γεωργία και μεταφορά. Βιομάζα, ενέργεια, περιβάλλον. Γεωλόγοι, Μηχανικοί Περιβάλλοντος, Μηχανικοί Πρώτων Υλών 2 χρόνια (4 εξάμηνα) Μη διαθέσιμες πληροφορίες PhD στους Μηχανολόγους Μηχανικούς και Αεροναυτών Τύπος : Μεταπτυχιακές σπουδές - PhD : Το τμήμα περιλαμβάνει τις ακόλουθες ενότητες: 1. Κατασκευαστική, με αντικείμενο το σχεδιασμό και την κατασκευή μηχανικών συστημάτων και συστημάτων παραγωγής, 2. Ενέργεια, Αεροναυτική και Περιβάλλον με αντικείμενο την ενέργεια, την αεροναυτική και το περιβάλλον, 3. Εφαρμοσμένη Μηχανική και Τεχνολογία των Υλικών, με αντικείμενο την τεχνολογία και βελτίωση των υλικών και 4. Διοίκηση και Οργάνωση, με αντικείμενο την οργάνωση και διοίκηση επιχειρήσεων Μηχανικοί (όλες οι ειδικότητες) Διάρκεια : 3 χρόνια (6 εξάμηνα) Κόστος : Μη διαθέσιμες πληροφορίες Τύπος : : Διάρκεια : Κόστος : Μεταπτυχιακό στους Χημικούς Μηχανικούς Μεταπτυχιακές σπουδές Ο διαβαθμισμένος βαθμός ειδίκευσης προσφέρει την ειδίκευση σε μια από τις ακόλουθες περιοχές: Επιστήμη Υλικών και Τεχνολογίας Ενέργεια και Περιβάλλον Φυσική, Χημική και Βιοχημική Διαδικασία Διαδικασία Προσομοίωσης, Βελτιστοποίηση και Έλεγχος. Χημικοί Μηχανικοί και Φυσικοί 2 χρόνια (4 εξάμηνα) Μη διαθέσιμες Πληροφορίες Πανεπιστήμιο Πατρών Τ.Κ.26500, Ρίο Πατρών Τομέας Φυσικών Υλικών Τμήμα Γεωλογίας Τηλ.: , Fax: , Web: Τμήμα Μηχανολόγων Μηχανικών και Αεροναυτών

15 Tel.: , Fax: Ηλ.Ταχυδρομείο : Ηλ.Διευθυνση : Τμήμα Χημικών Μηχανικών Τηλ: , Fax: Ηλ.Ταχυδρομείο : Ηλ.Διεύθυνση :

16 Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας - Κοζάνη Το Τμήμα Μηχανικών Διαχείρισης Ενεργειακών Πόρων Διαχείρισης αποτελεί ένα Τμήμα Μηχανολόγων Μηχανικών στο οποίο δίνεται έμφαση σε ενεργειακά θέματα για την παραγωγή και διαχείριση της ενέργειας. Το Μ.Δ.Ε.Π. παρέχει πανεπιστημιακό δίπλωμα στη διαχείριση ενεργειακών πόρων. Διαχείριση Ενεργειακών Πόρων Τύπος : : Διάρκεια : Κόστος : Διαχείριση Ενεργειακών Πόρων Πανεπιστημιακές σπουδές Τα τρία πρώτα χρόνια σπουδών πάνω σε γενικά ζητήματα ενέργειας, περιβάλλοντος και διαχείρισης των ενεργειακών πόρων που έχουν αναπτυχθεί, στον τέταρτο και τελευταίο χρόνο είναι διαθέσιμες 3 ειδικότητες που μπορούν να ακολουθήσουν οι σπουδαστές: Παραγωγή Ενέργειας Περιβαλλοντική και ενεργειακή χρήση Ενεργειακή Πολιτική Απόφοιτοι Λυκείου που πέρασαν επιτυχώς τις πανελλήνιες εξετάσεις 4 χρόνια (8 εξάμηνα) Χωρίς δίδακτρα Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας - Κοζάνη (Τμήμα Μηχανικών Διαχείρισης Ενεργειακών Πόρων) Καστοριάς & Φλέμινγκ 50100, Κοζάνη Τηλ.: Ηλ.Ταχυδρομείο : Ηλ.Διεύθυνση :

17 Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα (Τ.Ε.Ι.) Πειραιά Ανοικτό Πανεπιστήμιο Μεγάλης Βρετανίας Το T.E.I. Πειραιά φέρει ένα Προοδευτικό Πρόγραμμα Σπουδών και με τη βοήθεια του Ανοικτού Πανεπιστημίου της Μεγάλης Βρετανίας μέσω της εκπαίδευσης από απόσταση δίνεται ένα Προοδευτικό Πιστοποιητικό Σπουδών στους σπουδαστές. Προοδευτικό Πρόγραμμα Σπουδών στα συστήματα Διαχείρισης Ενέργειας Προοδευτικό Πρόγραμμα Σπουδών στα συστήματα Διαχείρισης Ενέργειας Τύπος : Μεταπτυχιακές σπουδές : Το Προοδευτικό Πιστοποιητικό Σπουδών του T.E.I. Πειραιά αναγνωρίζεται από το Ανοικτό Πανεπιστήμιο της Μεγάλης Βρετανίας και δίνει το πλεονέκτημα να συνεχίσουν οι σπουδαστές τις σπουδές τους έτσι ώστε να αποκτήσουν ένα Μεταπτυχιακό Επιστημονικό Δίπλωμα του Ανοικτού Πανεπιστημίου από την Ελλάδα. Το πρόγραμμα βασίζεται σε τέσσερα διαφορετικά πεδία: Οικονομική Ανάλυση και Συστήματα Διαχείρισης Συστήματα Ενεργειακής Ανάλυσης Αποταμίευση και Αποθήκευση Ενέργειας Πτυχιούχοι Πανεπιστημίου και Τ.Ε.Ι. Διάρκεια : 1 χρόνος (2 εξάμηνα) Κόστος : Χωρίς δίδακτρα T.E.I. Πειραιά Κέντρο Εκπαίδευσης από απόσταση Πέτρου Ράλλη & Θηβών , Αιγάλεω Τηλ: Fax: Ηλ.Ταχυδρομείο : Ηλ.Διεύθυνση :

18 Πανεπιστήμιο Κρήτης (Τμήμα Χημείας) Τεχνολογική Εκπαιδευτικό Ίδρυμα (Τ.Ε.Ι.) Κρήτης Το Πανεπιστήμιο της Κρήτης σε συνεργασία με το Τ.Ε.Ι. Κρήτης παρέχουν ένα ετήσιο Μεταπτυχιακό Δίπλωμα στις Τεχνολογίες Προστασίας Περιβάλλοντος. Μεταπτυχιακό στις Τεχνολογίες Προστασίας Περιβάλλοντος. Μεταπτυχιακό στις Τεχνολογίες Προστασίας Περιβάλλοντος Τύπος : Μεταπτυχιακές σπουδές : Σκοπός του προγράμματος Τεχνολογίες Προστασίας Περιβάλλοντος είναι η απόκτηση γνώσης στην ανάπτυξη και την εφαρμογή ειδικών τεχνολογιών για την παρεμπόδιση και επίλυση των περιβαλλοντικών προβλημάτων από τους πτυχιούχους θετικών επιστημών, Μηχανικούς και ικανούς πτυχιούχους των τεχνολογικών εφαρμογών του Τ.Ε.Ι. Χημικοί, Μηχανικοί, Μηχανικοί Περιβάλλοντος Διάρκεια : 1 χρόνος Κόστος : Χωρίς δίδακτρα Κα Σοφία Κορναράκη, Πανεπιστήμιο Κρήτης, Τμήμα Χημείας Ηράκλειο, Κρήτη Τηλ , Fax: Ηλ.Ταχυδρομείο : Ηλ.Διεύθυνση :

19 Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα (Τ.Ε.Ι.) Αθήνας Το Τμήμα Ενεργειακής Τεχνολογίας του Τ.Ε.Ι. Αθήνας παρέχει ένα τετραετές δίπλωμα στο πεδίο της Ενεργειακής Τεχνολογίας. Ενεργειακή Τεχνολογία Τύπος : : Στόχος Διάρκεια : Κόστος : Ενεργειακή Τεχνολογία Πανεπιστημιακές σπουδές Το πρόγραμμα δίνει έμφαση στους τομείς: Διαχείριση ενέργειας, Τεχνολογίες ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, συμπαραγωγή, περιβάλλον και βιώσιμη ανάπτυξη Επίσης σημαντικό βάρος δίνεται στις βασικές γνώσεις σχετικά με οικονομικά και νομικά ζητήματα. a. Ενεργειακή Μηχανική b. Ενεργειακή Ηλεκτρολογία c. Εκμετάλλευση Ενεργειακών Πηγών και Συστήματα Διαχείρισης Απόφοιτοι Λυκείου που πέρασαν επιτυχώς τις πανελλήνιες εξετάσεις 4 χρόνια (7 εξάμηνα+ 1 εξάμηνο πρακτικής εξάσκησης σε ειδικούς οργανισμούς και επιχειρήσεις). Χωρίς δίδακτρα T.E.I. Αθήνας Τμήμα Ενεργειακής Τεχνολογίες Αγ.Σπυρίδωνα , Αιγάλεω Τηλ.: Fax: Ηλ.Ταχυδρομείο : Ηλ.Διεύθυνση :

20 Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα (T.E.I.) Ιονίων Νήσων Το Τμήμα Οικολογίας και Περιβάλλοντος παρέχει ένα τετραετές πανεπιστημιακό δίπλωμα στην Οικολογία και την Περιβαλλοντολογία. Οικολογία και Περιβάλλον Τύπος : : Διάρκεια : Κόστος : Οικολογία και Περιβάλλον Πανεπιστημιακές σπουδές Το πρόγραμμα σπουδών έχει συντεθεί πάνω στους ακόλουθους άξονες: 1. Γνώση γενικής υποδομής σχετικά με την οικολογία. 2. Γνώση γενικής υποδομής των θετικών επιστημών (μαθηματικά, φυσική, χημεία, μηχανική) που βοηθούν στην απόκτηση ειδικών γνώσεων στην περιβαλλοντική τεχνολογία. 3. Ειδική γνώση σε ζητήματα τεχνολογίας ποιότητας και περιβάλλοντος, όπως ρύπανση, απόβλητα και φυσικούς πόρους. 4. Ειδική γνώση σε ζητήματα διαχείρισης, εγγύησης ποιότητας, ελέγχου και προστασίας περιβάλλοντος. 5. Γνώση από επιστήμες ανθρωπιστικής μελέτης (όπως πολιτική, κοινωνιολογία) σκοπεύοντας στην ευαισθησία των σπουδαστών. Απόφοιτοι Λυκείου που έχουν περάσει επιτυχώς τις πανελλήνιες εξετάσεις 4 χρόνια (7 εξάμηνα + 1 εξάμηνο πρακτικής εξάσκησης σε ειδικούς οργανισμούς και επιχειρήσεις ). Χωρίς δίδακτρα Κα Παπαδάτου Θεοδώρα Κτίριο νεότητας, πλατεία Κάλβου 29100, Ζάκυνθος Τηλ. : Ηλ.Διεύθυνση :

21 Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα (T.E.I.) Χαλκίδας Το Τμήμα Ηλεκτρικής Εφαρμοσμένης Μηχανικής είναι μέρος του Τμήματος Δεξιοτήτων Τεχνολογικών Εφαρμογών του Τ.Ε.Ι. Χαλκίδας. Οι σπουδές στο Τμήμα τελειώνουν σε 4 χρόνια. Ηλεκτρική Εφαρμοσμένη Μηχανική Τύπος : : Διάρκεια : Κόστος : Ηλεκτρική Εφαρμοσμένη Μηχανική Πανεπιστημιακές σπουδές Μερικά από τα μαθήματα εστιάζουν: Στην Ηλιακή Ενέργεια, μετατροπή ηλιακής ενέργειας σε θερμική, Στα Συστήματα Θέρμανσης Στην Αιολική Ενέργεια Στη Βιομάζα Στη Γεωθερμική Σε άλλες εναλλακτικές μορφές ενέργειας. Απόφοιτοι Λυκείου που έχουν περάσει επιτυχώς τις πανελλήνιες εξετάσεις 4 χρόνια (7 εξάμηνα+ 1 εξάμηνο πρακτικής εξάσκησης σε ειδικούς οργανισμούς και επιχειρήσεις). Χωρίς Δίδακτρα Γραμματεία Τμήματος Ηλεκτρικής Εφαρμοσμένης Μηχανικής Τηλ.: , Ηλ.Ταχυδρομείο: Ηλ.Διεύθυνση :

22 Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα (T.E.I.) Κρήτης Τα τμήματα των Μηχανολόγων Μηχανικών και Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος Του Τ.Ε.Ι. Κρήτης παρέχουν αντίστοιχα τετραετείς πανεπιστημιακές σπουδές στα πεδία Μηχονολογικής Εφαρμοσμένης Μηχανικής και Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος. Μηχονολογική Εφαρμοσμένη Μηχανική Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος Τύπος : : Διάρκεια : Κόστος : Μηχονολογική Εφαρμοσμένη Μηχανική Πανεπιστημιακές σπουδές Στα 4 πρώτα εξάμηνα οι σπουδαστές παίρνουν τις βασικές γνώσεις της Μηχανικής. Στο πέμπτο εξάμηνο οι σπουδαστές διαλέγουν δύο από τα πέντε διαθέσιμα πεδία μαθημάτων. Ένα από αυτά είναι το πεδίο της Ενέργειας, Το οποίο συμφωνεί με τα ακόλουθα μαθήματα: Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας Αιολικά Συστήματα Σύνταξη Συστημάτων Ενέργειας Ηλιακά Συστήματα Οι σπουδαστές έχουν ακόμα τη δυνατότητα να παρακολουθούν εργαστηριακά μαθήματα για την Αιολική Ενέργεια, όπου οι σπουδαστές μαθαίνουν πως μπορούν να εκμεταλλευτούν την Αιολική Ενέργεια. Απόφοιτοι Λυκείου που έχουν περάσει επιτυχώς τις πανελλήνιες εξετάσεις 4 χρόνια(7 εξάμηνα + 1 εξάμηνο πρακτικής εξάσκησης σε ειδικούς οργανισμούς και επιχειρήσεις). Χωρίς δίδακτρα Τύπος : : Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος Πανεπιστημιακές σπουδές Οι σπουδές του Τμήματος καλύπτουν ενότητες ανάπτυξης και υποστήριξης τεχνολογιών για τους Φυσικούς Πόρους και το Περιβάλλον. Έμφαση δίνεται σε ενότητες τεχνολογίας και διαχείρισης Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, Περιβαλλοντικές Πηγές, Υδάτινες Πηγές.

23 Διάρκεια : Κόστος : Απόφοιτοι Λυκείου που πέρασαν επιτυχώς τις πανελλήνιες εξετάσεις 4 χρόνια (7 εξάμηνα + 1 εξάμηνο πρακτικής εξάσκησης σε ειδικούς οργανισμούς και επιχειρήσεις). Χωρίς δίδακτρα Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα (T.E.I.) Κρήτης Τμήμα Μηχανολόγων Μηχανικών 71004, Ηράκλειο Τηλ/Fax: Ηλ.Ταχυδρομείο : Ηλ.Διεύθυνση : Τμήμα Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος Ρομανού 3, Χαλέπα Χανιά, Τηλ: Ηλ.Ταχυδρομείο :

24 Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα (T.E.I.) Καβάλας Το Τμήμα Μηχανολόγων Μηχανικών του T.E.I. Καβάλας παρέχει ένα τετραετές δίπλωμα Μηχανολόγου Μηχανικού. Μηχονολογική Εφαρμοσμένη Μηχανική Τύπος : : Διάρκεια : Κόστος : Μηχονολογική Εφαρμοσμένη Μηχανική Πανεπιστημιακές σπουδές Το πρόγραμμα σπουδών είναι οργανωμένο έτσι ώστε να δίνεται η δυνατότητα στους σπουδαστές να οδηγούνται αυθόρμητα σε μία ή περισσότερες ειδικότητες: Βιομηχανική Ανάπτυξη Ενέργεια και Περιβάλλον Υλικά και Θεραπίες Συντήρηση και ασφάλεια Ελεύθερη απασχόληση Απόφοιτοι Λυκείου που πέρασαν επιτυχώς τις πανελλήνιες εξετάσεις 4 χρόνια (7 εξάμηνα + 1 εξάμηνο πρακτικής εξάσκησης σε ειδικούς οργανισμούς και επιχειρήσεις). Χωρίς δίδακτρα Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα (T.E.I.) Καβάλας Τμήμα Μηχανολόγων Μηχανικών Τηλ: Fax: Ηλ.Ταχυδρομείο : Ηλ.διέυθυνση :

25 Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Καστοριάς Το Κ.Π.Ε.Κ. οργανώνει σεμινάρια τα οποία γενικά μπορούν να διδαχθούν σε μαθητές λυκείου, άλλα και από οποιονδήποτε ενδιαφέρεται προσωπικά να αποκτήσει σφαιρική γνώση για την Ενέργεια. Σεμινάριο για την Ενέργεια Τύπος : : Διάρκεια : Κόστος : Ενέργεια Σεμινάριο Σε αυτό το πρόγραμμα βασικός σκοπός είναι η επεξήγηση και κατανόηση: Της Ενέργειας, της Ενεργειακής Ροής, των Ενεργειακών Μορφών, της ισχύος, των Ενεργειακών Κανόνων, συντήρηση μεταφορά Ενέργειας, Ενεργειακές πηγές (ανανεώσιμες και μη ανανεώσιμες), Ηλιακή Ενέργεια, Αιολική Ενέργεια, Γεωθερμική Ενέργεια, Υδροηλεκτρική Ενέργεια, Ενέργεια Βιομάζας, αποθήκευση Ενέργειας, συστήματα, βιώσιμη (παρατεινόμενη) ανάπτυξη, περιβαλλοντική προστασία. Μαθητές Λυκείου Θεωρητικό μέρος: 1 ώρα και 30 λεπτά Πρακτικό μέρος: 2 ώρες και 30 λεπτά Αξιολόγηση: 1 ώρα Σύνολο : 5 ώρες Χωρίς δίδακτρα Επικοινωνίας : Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Καστοριάς Γ.Παλαιολόγου 1, 52100, Καστοριά Τηλ , Fax Ηλ.Ταχυδρομείο : Ηλ.Διεύθυνση:

26 Ίδρυμα Εκπαίδευσης και Κατάρτισης Μελών Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας (IEKEM TEE) Σκοπός του IEKEM TEE είναι να συνεχίσει να εκπαιδεύει τα μέλη του, καθώς όλοι οι τεχνικοί, οι επιστήμονες και άτομα που δεν είναι μέλη του ΤΕΕ μπορούν να παρακολουθήσουν προγράμματα του ΙΕΚΕΜ ΤΕΕ. Το IEKEM TEE προσφέρει δύο σεμινάρια, ένα για τις εγκαταστάσεις φυσικού αερίου και ένα στη μελέτη του περιβαλλοντικού αντίκτυπου Σεμινάριο για την εγκατάσταση του φυσικού αερίου με πίεση μέχρι ένα bar Σεμινάριο στη μελέτη του περιβαλλοντικού αντίκτυπου Τύπος : Σεμινάριο για την εγκατάσταση του φυσικού αερίου Σεμινάριο : Διάρκεια : Κόστος : Σκοπός του σεμιναρίου είναι να παρουσιάσει το νομοθετικό πλαίσιο που εφαρμόζεται στις εγκαταστάσεις του φυσικού αερίου στον οικιστικό τομέα, η μελέτη, ο σχεδιασμός και οι κατασκευαστικές απαιτήσεις της εγκατάστασης του φυσικού αερίου σύμφωνα με τον κανονισμό των εγκαταστάσεων του φυσικού αερίου με πίεση μέχρι 1 bar. Μηχανικοί 16 ώρες Μη διαθέσιμες πληροφορίες Σεμινάριο στη μελέτη του περιβαλλοντικού αντίκτυπου Τύπος : Σεμινάριο : Για όλων των ειδών τους Μηχανικούς που επιθυμούν να εμβαθύνουν τη γνώση τους σε θέματα που αφορούν το περιβάλλον. Το σεμινάριο περιλαμβάνει τις ακόλουθες θεματικές ενότητες: I. Συνεχής παρακολούθηση και έλεγχος του περιβάλλοντος II. Διαχείριση και επικυνδυνότητα των αποβλήτων III. Διαχείριση αστικών απορριμάτων IV. Μελέτες περιβαλλοντικού αντίκτυπου Μηχανικοί (όλες οι ειδικότητες) Διάρκεια : 40 ώρες Κόστος : Μη διαθέσιμες πληροφορίες Οδός Κολωνού 12-14

Τ.Ε.Ι. ΠΕΙΡΑΙΑ Σχολή Τεχνολογικών Εφαρμογών (ΣΤΕΦ) ΤΜΗΜΑ ΜΗΧΑΝΟΛΟΓΙΑΣ. Οδηγός Επαγγέλματος

Τ.Ε.Ι. ΠΕΙΡΑΙΑ Σχολή Τεχνολογικών Εφαρμογών (ΣΤΕΦ) ΤΜΗΜΑ ΜΗΧΑΝΟΛΟΓΙΑΣ. Οδηγός Επαγγέλματος Τ.Ε.Ι. ΠΕΙΡΑΙΑ Σχολή Τεχνολογικών Εφαρμογών (ΣΤΕΦ) ΤΜΗΜΑ ΜΗΧΑΝΟΛΟΓΙΑΣ Οδηγός Επαγγέλματος Μηχανολόγου Μηχανικού Τεχνολογικής Εκπαίδευσης ΑΙΓΑΛΕΩ 2012 /blog /emagazine Γραφείο Διασύνδεσης gdias.teipir.gr

Διαβάστε περισσότερα

(ΕΤΑΣ) Απρίλιος 2015 9 η έκδοση

(ΕΤΑΣ) Απρίλιος 2015 9 η έκδοση Π ΠΟΛΥΤΕΧΝΙΚΗ ΣΧΟΛΗ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΚΥΠΡΟΥ ΟΔΗΓΟΣ ΣΠΟΥΔΩΝ Διατμηματικού Μεταπτυχιακού Προγράμματος (ΔΜΠ) «Ενεργειακές Τεχνολογίες και Αειφόρος Σχεδιασμός» (ΕΤΑΣ) Απρίλιος 2015 9 η έκδοση Πίνακας περιεχομένων

Διαβάστε περισσότερα

Οδηγός Επαγγελµάτων Πτυχιούχων

Οδηγός Επαγγελµάτων Πτυχιούχων Τ.Ε.Ι. Σερρών Σχολή Τεχνολογικών Εφαρµογών Τµήµα Πολιτικών Δοµικών Έργων Οδηγός Επαγγελµάτων Πτυχιούχων Τµήµατος Πολιτικών Δοµικών Έργων Συντάκτης Δηµήτριος Κακαλέτσης Αναπληρωτής Καθηγητής Σέρρες, Φεβρουάριος

Διαβάστε περισσότερα

ΠΕΡΙΓΡΑΦΕΣ ΘΕΣΕΩΝ ΕΡΓΑΣΙΑΣ

ΠΕΡΙΓΡΑΦΕΣ ΘΕΣΕΩΝ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΠΕΡΙΓΡΑΦΕΣ ΘΕΣΕΩΝ ΕΡΓΑΣΙΑΣ Σε αυτό το τμήμα μπορείτε να βρείτε τις περιγραφές των θέσεων εργασίας των κύριων επαγγελμάτων στην αγορά εργασίας των ΑΠΕ. Η πλειοψηφία των θέσεων εργασίας μπορεί να βρεθεί

Διαβάστε περισσότερα

Οδηγός επαγγέλματος τεχνολόγου τροφίμων ΓΡΑΦΕΙΟ ΙΑΣΥΝ ΕΣΗΣ

Οδηγός επαγγέλματος τεχνολόγου τροφίμων ΓΡΑΦΕΙΟ ΙΑΣΥΝ ΕΣΗΣ Οδηγός επαγγέλματος τεχνολόγου τροφίμων ΓΡΑΦΕΙΟ ΙΑΣΥΝ ΕΣΗΣ 2 Οδηγός επαγγέλματος τεχνολόγου τροφίμων Γραφείο Διασύνδεσης A.Τ.Ε.Ι. Θεσσαλονίκης 3 Σύνταξη οδηγού: Δημήτριος Πετρίδης Καθηγητής ΑΤΕΙ-Θ Συντονισμός

Διαβάστε περισσότερα

ΗΜΕΡΙΔΑ ΣΧΟΛΙΚΟΥ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΥ ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟΥ

ΗΜΕΡΙΔΑ ΣΧΟΛΙΚΟΥ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΥ ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟΥ ΗΜΕΡΙΔΑ ΣΧΟΛΙΚΟΥ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΥ ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟΥ ΣΧΟΛΕΣ Α.Ε.Ι. ΚΑΙ Τ.Ε.Ι ΣΤΟ 5 Ο ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟ ΠΕΔΙΟ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ & ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ Το 5 ο πεδίο περιλαμβάνει τμήματα τα οποία επικεντρώνονται κυρίως στις

Διαβάστε περισσότερα

Οδηγός Επαγγελµάτων Πτυχιούχων

Οδηγός Επαγγελµάτων Πτυχιούχων Τ.Ε.Ι. Σερρών Σχολή Διοίκησης & Οικονοµίας Τµήµα Διοίκησης Επιχειρήσεων Οδηγός Επαγγελµάτων Πτυχιούχων Τµήµατος Διοίκησης Επιχειρήσεων Συντάκτης Ευάγγελος Κεχρής Καθηγητής Σέρρες, Φεβρουάριος 2012 ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΙΓΑΙΟΥ ΣΧΟΛΗ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΤΗΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΤΜΗΜΑ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΚΑΙ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΙΓΑΙΟΥ ΣΧΟΛΗ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΤΗΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΤΜΗΜΑ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΚΑΙ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΤΜΗΜΑ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΚΑΙ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΟΔΗΓΟΣ ΣΠΟΥΔΩΝ ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΟΥ ΕΤΟΥΣ 2014-2015 Χίος, Μάρτιος 2015. Περιεχόμενα TΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΙΓΑΙΟΥ... 5 ΊΔΡΥΣΗ ΚΑΙ ΑΝΑΠΤΥΞΗ... 5 ΔΙΟΙΚΗΣΗ... 7 Το Συμβούλιο... 7

Διαβάστε περισσότερα

2. ΔΙΑΠΙΣΤΕΥΣΕΙΣ: ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗ Ε.ΚΕ.ΠΙΣ. ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗ DQS DIN EN ISO 9001:2008

2. ΔΙΑΠΙΣΤΕΥΣΕΙΣ: ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗ Ε.ΚΕ.ΠΙΣ. ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗ DQS DIN EN ISO 9001:2008 1. ΕΙΣΑΓΩΓΗ Το Κέντρο Επαγγελματικής Κατάρτισης του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών σας καλωσορίζει στο Πρόγραμμα Συμπληρωματικής εξ Αποστάσεως Εκπαίδευσης και συγκεκριμένα στο εκπαιδευτικό

Διαβάστε περισσότερα

ΦΡΟΝΤΙΣΤΗΡΙΑ Μ.Ε. ΜΑΘΕΙΝ

ΦΡΟΝΤΙΣΤΗΡΙΑ Μ.Ε. ΜΑΘΕΙΝ Αγρονόμων και Τοπογράφων Μηχανικών Θεσσαλονίκη... 5 Αγρονόμων και Τοπογράφων Μηχανικών Αθήνα... 7 Αγροτικής Ανάπτυξης Ορεστιάδα... 13 Αγροτικής Οικονομίας και Ανάπτυξης Αθήνα... 16 Ανακαίνισης και Αποκατάστασης

Διαβάστε περισσότερα

ΕΙΣΑΓΩΓΗ 05 ΜΕΡΟΣ Α ΠΡOΣΚΛΗΣΗ 07 ΔΗΜΟΣΙΑ ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ 07 ΚΕΝΤΡΙΚΟΙ ΣΤΟΧΟΙ ΑΡΧΕΣ - ΔΟΜΗ 09 ΣΤΟΧΟΙ 09 ΓΕΝΙΚΕΣ ΑΡΧΕΣ 11 ΔΟΜΗ 13

ΕΙΣΑΓΩΓΗ 05 ΜΕΡΟΣ Α ΠΡOΣΚΛΗΣΗ 07 ΔΗΜΟΣΙΑ ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ 07 ΚΕΝΤΡΙΚΟΙ ΣΤΟΧΟΙ ΑΡΧΕΣ - ΔΟΜΗ 09 ΣΤΟΧΟΙ 09 ΓΕΝΙΚΕΣ ΑΡΧΕΣ 11 ΔΟΜΗ 13 ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ ΕΙΣΑΓΩΓΗ 05 ΜΕΡΟΣ Α ΠΡOΣΚΛΗΣΗ 07 ΔΗΜΟΣΙΑ ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ 07 ΚΕΝΤΡΙΚΟΙ ΣΤΟΧΟΙ ΑΡΧΕΣ - ΔΟΜΗ 09 ΣΤΟΧΟΙ 09 ΓΕΝΙΚΕΣ ΑΡΧΕΣ 11 ΔΟΜΗ 13 ΜΕΡΟΣ Β ΓΕΝΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ 16 ΑΞΟΝΑΣ Ι. «ΠΟΛΥΘΕΜΑΤΙΚΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΤΗΣ ΕΡΕΥΝΑΣ»

Διαβάστε περισσότερα

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΚΥΠΡΟΥ. Πληροφορίες για υποψήφιους προπτυχιακούς φοιτητές 2015/2016

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΚΥΠΡΟΥ. Πληροφορίες για υποψήφιους προπτυχιακούς φοιτητές 2015/2016 ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΚΥΠΡΟΥ Πληροφορίες για υποψήφιους προπτυχιακούς φοιτητές 2015/2016 ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ Γενικές Πληροφορίες 5 Σχολές και Τμήματα 7 Περιγραφή Προγραμμάτων Σπουδών 9 Διαδικασίες Εισαγωγής

Διαβάστε περισσότερα

ΣΧΟΛΗ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΚΑΙ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΤΗΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ ΟΔΗΓΟΣ ΠΡΟΠΤΥΧΙΑΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ 2014-2015

ΣΧΟΛΗ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΚΑΙ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΤΗΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ ΟΔΗΓΟΣ ΠΡΟΠΤΥΧΙΑΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ 2014-2015 ΣΧΟΛΗ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΚΑΙ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΤΗΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ ΟΔΗΓΟΣ ΠΡΟΠΤΥΧΙΑΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ 2014-2015 ΑΘΗΝΑ, ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΣ 2014 2 Πληροφορίες Επικοινωνίας Τμήμα Διεύθυνση: Τμήμα Πληροφορικής, Οικονομικό

Διαβάστε περισσότερα

Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα Σπουδών στην Ενέργεια (MSc in Energy)

Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα Σπουδών στην Ενέργεια (MSc in Energy) Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα Σπουδών στην Ενέργεια (MSc in Energy) Παρουσίαση: Επιστημονικός Υπεύθυνος ΜΠΣ Δρ Ι. Κ. Καλδέλλης Εργαστήριο Ήπιων Μορφών Ενέργειας και Προστασίας Περιβάλλοντος www.sealab.gr Στόχος

Διαβάστε περισσότερα

ΓΕΩΠΟΝΙΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ ΤΜΗΜΑ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ & ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ

ΓΕΩΠΟΝΙΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ ΤΜΗΜΑ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ & ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΓΕΩΠΟΝΙΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ ΤΜΗΜΑ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ & ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΜΑ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ (Π.Μ.Σ.) ΟΛΟΚΛΗΡΩΜΕΝΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ & ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΤΟΥ ΑΓΡΟΤΙΚΟΥ ΧΩΡΟΥ Οδηγός σπουδών ακαδημαϊκού έτους 2013-2014

Διαβάστε περισσότερα

ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΥΓΙΕΙΝΗΣ ΚΑΙ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΤΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ. Oμάδα Eργασίας: Αφ. Δαΐκου, Δ. Πινότση

ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΥΓΙΕΙΝΗΣ ΚΑΙ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΤΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ. Oμάδα Eργασίας: Αφ. Δαΐκου, Δ. Πινότση ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΥΓΙΕΙΝΗΣ ΚΑΙ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΤΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ Oμάδα Eργασίας: Αφ. Δαΐκου, Δ. Πινότση «Η Υγεία και η Ασφάλεια της Εργασίας στην εκπαίδευση» ISBN: 978-960-6818-26-4 Α Έκδοση: 2013 Copyright Ελληνικό

Διαβάστε περισσότερα

Τμήμα Χημείας. Τμήμα Χημείας ΕΤΗΣΙΑ ΕΣΩΤΕΡΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ. Τμήμα Χημείας. Ακαδημαϊκού Έτους 2011-2012 ΤΜΗΜΑ ΧΗΜΕΙΑΣ. http:///www.chem.upatras.

Τμήμα Χημείας. Τμήμα Χημείας ΕΤΗΣΙΑ ΕΣΩΤΕΡΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ. Τμήμα Χημείας. Ακαδημαϊκού Έτους 2011-2012 ΤΜΗΜΑ ΧΗΜΕΙΑΣ. http:///www.chem.upatras. ΤΜΗΜΑ ΧΗΜΕΙΑΣ http:///www.chem.upatras.gr ΕΤΗΣΙΑ ΕΣΩΤΕΡΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ Ακαδημαϊκού Έτους 2011-2012 Τμήμα Χημείας Τμήμα Χημείας Τμήμα Χημείας ΥΠOΥΡΓΕΙO ΠΑΙΔΕΙΑΣ KAI ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ ΣΧΟΛΗ ΘΕΤΙΚΩΝ

Διαβάστε περισσότερα

5ο Επιστημονικό Πεδίο ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΚΑΙ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ

5ο Επιστημονικό Πεδίο ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΚΑΙ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ 3ο Επιστημονικό Πεδίο 3 5ο Επιστημονικό Πεδίο ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΚΑΙ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ Οι πτυχιούχοι της Σχολής: Στατιστικής του Πειραιά εγγράφονται στο Οικονομικό Επιμελητήριο, ενώ του Αιγαίου (2ο Πεδίο) δεν

Διαβάστε περισσότερα

Οδηγός Προπτυχιακών Σπουδών 2014-2015

Οδηγός Προπτυχιακών Σπουδών 2014-2015 Οδηγός Σπουδών 2013-2014 ΣΧΟΛΗ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ & ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ Οδηγός Προπτυχιακών Σπουδών 2014-2015 www.pem.tuc.gr ΧΑΝΙΑ 2014 0 ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΣΧΟΛΗΣ ΚΟΣΜΗΤΟΡΑΣ Καθηγητής Νικόλαος Τσουρβελούδης ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΗΣ

Διαβάστε περισσότερα

ΜΕΛΛΟΝΤΙΚΗ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗ ΑΠΟΦΟΙΤΩΝ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΚΥΠΡΟΥ

ΜΕΛΛΟΝΤΙΚΗ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗ ΑΠΟΦΟΙΤΩΝ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΚΥΠΡΟΥ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΣΠΟΥΔΩΝ ΚΑΙ ΦΟΙΤΗΤΙΚΗΣ ΜΕΡΙΜΝΑΣ ΤΟΜΕΑΣ ΠΡΟΠΤΥΧΙΑΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ ΜΕΛΛΟΝΤΙΚΗ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗ ΑΠΟΦΟΙΤΩΝ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΚΥΠΡΟΥ ΤΜΗΜΑΤΑ Αγγλικών Σπουδών ΜΕΛΛΟΝΤΙΚΗ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗ Πτυχίο Αγγλικής Γλώσσας και Λογοτεχνίας:

Διαβάστε περισσότερα

Προγραµµατική Περίοδος 2007 2013

Προγραµµατική Περίοδος 2007 2013 Ε. Π «ΕΚΠΑΙ ΕΥΣΗ & ΙΑ ΒΙΟΥ ΜΑΘΗΣΗΣ» Προγραµµατική Περίοδος 2007 2013 Επιχειρησιακό Πρόγραµµα Τίτλος: Κωδικός Ε.Π.: 6 CCI: ΕΚΠΑΙ ΕΥΣΗ ΚΑΙ ΙΑ ΒΙΟΥ ΜΑΘΗΣΗ 2007GR05UPO002 ΕΠΙΣΗΜΗ ΥΠΟΒΟΛΗ Αθήνα, Οκτώβριος 2007

Διαβάστε περισσότερα

ΟΔΗΓΟΣ ΠΡΟΠΤΥΧΙΑΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ

ΟΔΗΓΟΣ ΠΡΟΠΤΥΧΙΑΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ ΤΜΗΜΑ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ ΟΔΗΓΟΣ ΠΡΟΠΤΥΧΙΑΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ Διεύθυνση: Τμήμα Πληροφορικής, Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, Πατησίων 76, 104 34 Αθήνα. Τηλέφωνο Τμήματος: +30-210-8203314-6

Διαβάστε περισσότερα

Μαρούσι, Απρίλιος 2006. Κυρία, Κύριε,

Μαρούσι, Απρίλιος 2006. Κυρία, Κύριε, Μαρούσι, Απρίλιος 2006 Κυρία, Κύριε, Με την εμπειρία 26 χρόνων στη διοργάνωση Ημερίδων ενημέρωσης των μαθητών και γονέων για τις σχολές, το αντικείμενο σπουδών και τη σχέση με την αγορά εργασίας, αποτολμώ

Διαβάστε περισσότερα

ΣΥΝΟΠΤΙΚΗ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΩΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ ΚΑΙ ΤΡΕΧΟΥΣΕΣ ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΕΙΣ ΕΛΛΑΔΑ ΑΠΡΙΛΙΟΣ 2009

ΣΥΝΟΠΤΙΚΗ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΩΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ ΚΑΙ ΤΡΕΧΟΥΣΕΣ ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΕΙΣ ΕΛΛΑΔΑ ΑΠΡΙΛΙΟΣ 2009 ΣΥΝΟΠΤΙΚΗ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΩΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ ΚΑΙ ΤΡΕΧΟΥΣΕΣ ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΕΙΣ ΕΛΛΑΔΑ ΑΠΡΙΛΙΟΣ 2009 1. Αριθμός σπουδαστών και γλώσσα εκπαίδευσης Με την έναρξη του 2007/08 σχολικού έτους, 1

Διαβάστε περισσότερα

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΑΡΧΗ ΔΙΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΤΗΣ ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ ΣΤΗΝ ΑΝΩΤΑΤΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΕΚΘΕΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΟΙΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΑΝΩΤΑΤΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ 2010-11

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΑΡΧΗ ΔΙΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΤΗΣ ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ ΣΤΗΝ ΑΝΩΤΑΤΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΕΚΘΕΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΟΙΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΑΝΩΤΑΤΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ 2010-11 ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΑΡΧΗ ΔΙΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΤΗΣ ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ ΣΤΗΝ ΑΝΩΤΑΤΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΕΚΘΕΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΟΙΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΑΝΩΤΑΤΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ 2010-11 ΕΚΘΕΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΟΙΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΑΝΩΤΑΤΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ 2010-11 ΑΘΗΝΑ ΙΟΥΛΙΟΣ

Διαβάστε περισσότερα

Έκθεση Εσωτερικής Αξιολόγησης

Έκθεση Εσωτερικής Αξιολόγησης Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα Αθήνας Σχολή Διοίκησης και Οικονομίας Ακαδημαϊκό έτος 2009-2010 (Σεπτέμβριος 2009-Aύγουστος 2010) Αγίου Σπυρίδωνος Αιγάλεω, Αθήνα 12210, τηλ. 210-5385205 15-12-2010 2 ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

Διαβάστε περισσότερα

ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΣ ΟΔΗΓΟΣ ΠΤΥΧΙΟΥΧΩΝ ΖΩΙΚΗΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ

ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΣ ΟΔΗΓΟΣ ΠΤΥΧΙΟΥΧΩΝ ΖΩΙΚΗΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΣ ΟΔΗΓΟΣ ΠΤΥΧΙΟΥΧΩΝ ΖΩΙΚΗΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ 2 Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα ΗΠΕΙΡΟΥ Τμήμα Ζωικής Παραγωγής Νοέμβριος 2007 3 Π Ε Ρ Ι Ε Χ Ο Μ Ε Ν Α ΣΥΝΤΟΜΟΓΡΑΦΙΕΣ.. 7 ΕΙΣΑΓΩΓΗ. 8 ΚΕΦΑΛΑΙΟ 1 ο ΓΕΝΙΚΑ

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΑΚΤΙΚΗ ΑΣΚΗΣΗ ΜΙΑ ΕΜΠΕΙΡΙΑ ΖΩΗΣ

ΠΡΑΚΤΙΚΗ ΑΣΚΗΣΗ ΜΙΑ ΕΜΠΕΙΡΙΑ ΖΩΗΣ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΙΓΑΙΟΥ ΔΟΜΗ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗΣ ΚΑΙ ΣΤΑΔΙΟΔΡΟΜΙΑΣ ΓΡΑΦΕΙΟ ΠΡΑΚΤΙΚΗΣ ΑΣΚΗΣΗΣ (ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΔΟΜΗ) ΠΡΑΚΤΙΚΗ ΑΣΚΗΣΗ ΜΙΑ ΕΜΠΕΙΡΙΑ ΖΩΗΣ Το έργο υλοποιείται στο πλαίσιο του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Εκπαίδευση

Διαβάστε περισσότερα

Οδηγός Eπαγγέλματος. Μηχανικών Γεωτεχνολογίας & Περιβάλλοντος ΚΟΖΑΝΗ, ΙΟΥΝΙΟΣ 2007

Οδηγός Eπαγγέλματος. Μηχανικών Γεωτεχνολογίας & Περιβάλλοντος ΚΟΖΑΝΗ, ΙΟΥΝΙΟΣ 2007 Οδηγός Eπαγγέλματος Μηχανικών Γεωτεχνολογίας & Περιβάλλοντος ΚΟΖΑΝΗ, ΙΟΥΝΙΟΣ 2007 Κύριος Ερευνητής: Δρ. Κ. Ι. Βατάλης Επίκουρος Καθηγητής ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας Επιστημονικός Υπεύθυνος: Δρ. Λ. Ι. Τσικριτζής

Διαβάστε περισσότερα

ρογραμματα 2014-2020 ΔΙΕΥΡΥΝΟΝΤΑΙ ΤΑ LEADER Τοπική ανάπτυξη Σύσταση Ομάδων ΜΈΣΑ ΌΛΟΙ ΟΙ ΚΛΆΔΟΙ

ρογραμματα 2014-2020 ΔΙΕΥΡΥΝΟΝΤΑΙ ΤΑ LEADER Τοπική ανάπτυξη Σύσταση Ομάδων ΜΈΣΑ ΌΛΟΙ ΟΙ ΚΛΆΔΟΙ IOYΛΙΟΣ 2014 ΚΥΚΛΟΦΟΡΕΙ ΔΩΡΕΑΝ ΜΑΖΙ ΜΕ ΤΗΝ AGRENDA 2014-2020 AgroNews.gr ΕΒ ΟΜΑ ΙΑΙΑ ΕΦΗΜΕΡΙ Α ΑΓΟΡΩΝ & ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΤΗΣ ΥΠΑΙΘΡΟΥ ρογραμματα ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ 2014-2020 Έμφαση σε

Διαβάστε περισσότερα