Ελλάδα. Γενικές πληροφορίες για το ελληνικό σύστημα Ανώτατης εκπαίδευσης. Ανανεώσιμοι ενέργεια στην Ελλάδα

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "Ελλάδα. Γενικές πληροφορίες για το ελληνικό σύστημα Ανώτατης εκπαίδευσης. Ανανεώσιμοι ενέργεια στην Ελλάδα"

Transcript

1 Ελλάδα Γενικές πληροφορίες για το ελληνικό σύστημα Ανώτατης εκπαίδευσης Ανανεώσιμοι ενέργεια στην Ελλάδα Γενικότερα οι μαθητές περνάνε στο ανώτερο εκπαιδευτικό σύστημα αφού τελειώσουν το Λύκειο. Η ανώτατη εκπαίδευση περιλαμβάνει την πανεπιστημιακή και υψηλότερη τεχνολογική εκπαίδευση εισαγωγή και στα δύο γίνεται με εξετάσεις, που διευθύνονται από κεντρικά γραφεία και διενεργούνται ταυτόχρονα, για όλους τους υποψήφιους σε όλη τη χώρα. Τα πανεπιστήμια (Α.Ε.Ι.) παρέχουν επιστημονική εκπαίδευση με διάρκεια από τέσσερα έως έξι χρόνια, συνήθως. Τα ανώτατα τεχνολογικά εκπαιδευτικά ιδρύματα (Α.Τ.Ε.Ι.) παρέχουν τεχνολογική εκπαίδευση διάρκειας τεσσάρων χρόνων συμπεριλαμβανομένης μιας πρακτικής κατάρτισης έξι μηνών. Τα Α.Τ.Ε.Ι. πρόσφατα κατάφεραν να επιτύχουν την κατάρτιση του πανεπιστημίου μετά από κατάλληλη επικύρωση. Από το σύνταγμα τα ελληνικά πανεπιστήμια είναι δημόσια και αυτόνομα. Εκτός αυτού στην ανώτατη εκπαίδευση, υπάρχει επαγγελματική κατάρτιση, η οποία απαρτίζεται: από Βασική και Ανώτερη εκπαίδευση Βασική εκπαίδευση παρέχεται από τα Ιδρύματα Επαγγελματικής Κατάρτισης (Ι.Ε.Κ.). Ο αντικειμενικός σκοπός των δημόσιων και ιδιωτικών Ι.Ε.Κ. είναι να παρέχουν όλους τους τύπους επαγγελματικής εκπαίδευσης σε περίοδο ενός ή δύο χρόνων, βασική και ανώτερη, και πιστοποιούν ότι οι μαθητές κατέχουν τα απαραίτητα προσόντα. Η συνεχόμενη επαγγελματική εκπαίδευση συμπεριλαμβάνει όλη την επαγγελματική εκπαίδευση και περαιτέρω ενέργειες που οργανώνονται έξω από την κοινή βασική επαγγελματική εκπαίδευση και το εκπαιδευτικό σύστημα. Τα προγράμματα επαγγελματικής εκπαίδευσης είναι βραχυπρόθεσμα και οι δημόσιοι και ιδιωτικοί αντιπροσωπευτικοί τομείς που οργανώνουν συνεχώς προγράμματα επαγγελματικής εκπαίδευσης, είναι τα Κέντρα Επαγγελματικής Κατάρτισης (Κ.Ε.Κ.) Η Ελλάδα έχει πολλά μικρά νησιά και απομονωμένες περιοχές βουνών με ηλιακή και αιολική ενεργειακή δυνατότητα. Οι οικονομικές δραστηριότητες των νησιών αυτών βασίζονται κυρίως στον τουρισμό. Νέες μικρές εγκαταστάσεις Α.Π.Ε. είναι ιδανικές για αυτές τις περιπτώσεις και φαίνεται σημαντική η ανάπτυξη της χρήσης ανανεώσιμης ενέργειας σ αυτές τις περιοχές πρώτα, ειδικότερα αν το σχέδιο οικοτουρισμού προωθείται παράλληλα. Η κατανομή ανανεώσιμης ενέργειας από την κατανάλωση της αρχικής γεωλογικής ενεργείας στην Ελλάδα είναι περίπου 5%,το ανανεώσιμο κομμάτι από την ηλεκτρική κατανάλωση περίπου 8%.Αυτό το κομμάτι θα πρέπει να αυξηθεί στο 20,1% το 2010, σύμφωνα με τους φιλόδοξους πειραματικούς στόχους της ελληνικής κυβέρνησης.

2 Οι κυριότερες ανανεώσιμες πηγές είναι η υδροηλεκτρική, η αιολική, η βιομάζα και η ηλιοθερμική ενέργεια. Οι εγκαταστάσεις ηλιοθερμικών συλλεκτών ανά περιοχή είναι αξιοσημείωτα υψηλές στην Ελλάδα (281 τετραγωνικά μέτρα). Η φωτοβολταική ενέργεια ίσως παίξει σημαντικότερο ρόλο στο μέλλον κυρίως σε απομακρυσμένες από τον ήλιο περιοχές όπου απλές ηλεκτρικές γεννήτριες θα ήταν πολυέξοδες και άβολες.

3 ΕΘΝΙΚΟ ΜΕΤΣΟΒΙΟ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ εκπαιδευτικά προγράμματα Τύπος: : Διάρκεια: Κόστος: Το Ε.Μ.Π. προσφέρει φοίτηση 5 χρόνων στη σχολή ηλεκτρολόγων μηχανικών και μεταπτυχιακό ενός χρόνου στην παραγωγή και διαχείριση ενέργειας. Ηλεκτρολόγων Μηχανικών Μεταπτυχιακό στην Παραγωγή και Διαχείριση Ενέργειας Ηλεκτρολόγοι Μηχανικοί Πανεπιστημιακές σπουδές Το πρόγραμμα πανεπιστημιακών σπουδών περιλαμβάνει 5 εξάμηνα βασικών μαθημάτων τα οποία είναι κοινά για όλους τους σπουδαστές και παρέχουν το ουσιαστικό γνωστικό υπόβαθρο. Έπειτα οι σπουδαστές διαλέγουν μαθήματα από 10 διαφορετικές κατηγορίες μαθημάτων που βασίζονται στην κατεύθυνση που επιθυμούν, οι σπουδαστές, να ακολουθήσουν. Μια από αυτές τις κατηγορίες απευθύνεται στους σπουδαστές που επιθυμούν να εμβαθύνουν στην κατηγορία των ηλεκτρικών ενεργειακών συστημάτων και γενικότερα σε θέματα σχετικά με την εκμετάλλευση, διαχείριση και αποθήκευση κάθε είδους ενέργειας. Τα μαθήματα αυτή της κατηγορίας καλύπτουν την τεχνολογία παραγωγής (από συμβατικές ή ανανεώσιμες πηγές), τη μεταφορά, τον έλεγχο και τη διανομή της ηλεκτρικής ενέργειας. Υπάρχουν επίσης μαθήματα που αναφέρονται στο κόστος και την αξιοπιστία της ηλεκτρικής ενέργειας, όπως στην ενεργειακή ανάλυση. Απόφοιτοι λυκείου που έχουν περάσει επιτυχώς της πανελλήνιες εξετάσεις 5 χρόνια (10 εξάμηνα) Χωρίς δίδακτρα Μεταπτυχιακό στην Παραγωγή και Διαχείριση Ενέργειας Τύπος: Μεταπτυχιακές σπουδές : Το πρόγραμμα προσφέρει μία ολοκληρωμένη μεταπτυχιακή εκπαίδευση στις ακόλουθες θεματικές ενότητες: Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας Εγκαταστάσεις και Συστήματα ηλεκτρικών γεννητριών Καύσιμα (άνθρακας, λάδι, φυσικό αέριο, βιολογικά καύσιμα, πράσινη βενζίνη κ.λ.π.) Άλλα θέματα είναι: Ενέργεια και κτίρια (παθητικά και ενεργειακά συστήματα θέρμανσης και ψύξης, ελαχιστοποίηση των θερμικών απωλειών, διαχείριση ενεργειακών συστημάτων) Ενεργειακές και βιομηχανικές εγκαταστάσεις (θερμικές και ηλεκτρικές χρήσεις, συνδυασμός θέρμανσης και ενέργειας, ανάκτηση θερμότητας) Ενέργεια και μεταφορά Αποθήκευση ενέργειας

4 στόχοι Διάρκεια: Κόστος: Διαχείριση ενέργειας και Διαχείριση προγράμματος. Μηχανολόγοι Ηλεκτρονικοί και Μηχανολόγοι Η/Υ, Μηχανολόγοι Μηχανικοί, Χημικοί Μηχανικοί, Ναυπηγοί Μηχανολόγοι Μηχανικοί 1 χρόνος (υποδιαιρούμενος σε τρία τετράμηνα) Μη διαθέσιμες πληροφορίες επικοινωνίας: Κτίριο Ηλεκτρολόγων Μηχανικών Ηλεκτρονικών Υπολογιστών Πολυτεχνειούπολη Ζωγράφου Ηρώων Πολυτεχνείου 9, 15773, Ζωγράφου Ηλ. Διεύθυνση: Γραμματεία τμήματος Ηλεκτρολόγων Μηχανικών Η/Υ: Αφροδίτη Μανάβη Fax Τηλ: /4/5/6/7/ / 3522/ 1492 Γραμματεία προγράμματος Παραγωγής και Διαχειρίσεις Ενέργειας Κα Κουτσογιάννη Φωτεινή Τηλ.: Fax: Ηλ. Ταχυδρομείο:

5 Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών εκπαιδευτικά προγράμματα Το τμήμα εκμετάλλευσης των φυσικών πόρων και των γεωργικών μηχανημάτων Γ.Π.Α. έχει οργανώσει ένα μεταπτυχιακό πρόγραμμα, με το πλεονέκτημα της απόκτησης ενός PhD διδακτορικού διπλώματος στο ίδιο πεδίο. Μεταπτυχιακό στην εκμετάλλευση των φυσικών πόρων και των γεωργικών μηχανημάτων PhD στην εκμετάλλευση των φυσικών πόρων και των γεωργικών μηχανημάτων Μεταπτυχιακό στην εκμετάλλευση των φυσικών πόρων και των γεωργικών μηχανημάτων Τύπος: Μεταπτυχιακές σπουδές : Το αντικείμενο του προγράμματος είναι η προώθηση της έρευνας και της ανάπτυξης της τεχνογνωσίας που απαιτείται για τη βιώσιμη γεωργία καθώς επίσης και τη μεταφορά της νέας τεχνογνωσίας στην πράξη. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει έναν αριθμό μαθημάτων που αφορούν: 1. Την ανάπτυξη και προστασία της επιφάνειας και του βυθού της θάλασσας, στην ανάπτυξη, την προστασία, την ορθολογική χρήση και την αύξηση της παραγωγικότητας των εδαφικών πόρων, όπως επίσης την προστασία και την ορθολογική διαχείριση του περιβάλλοντος και 2. Στον προγραμματισμό, τη λειτουργία και τη διαχείριση των γεωργικών κατασκευών (όπως μονάδες κτηνιατρικών χειρούργων, θερμοκήπια κ.λ.π.), του γεωργικού εξοπλισμού, στον εξοπλισμό των γεωργικών εκμεταλλεύσεων, όπως επίσης στον αυτοματισμό των ενεργειών παραγωγής και στη διατήρηση των τροφών και την ανάπτυξη των απαλών ενεργειακών φορμών οι οποίες θα υποστηρίξουν την αρχική παραγωγή. στόχοι Διάρκεια: Κόστος: Μηχανικοί, Γεωπόνοι Η χρονική διάρκεια του προγράμματος διαφοροποιείται ανάλογα με το ρυθμό μελέτης. Κανονικό πρόγραμμα μελέτης: 1 χρόνος Πρόγραμμα μεγάλης διάρκειας: 2 χρόνια Χωρίς δίδακτρα

6 PhD στην εκμετάλλευση των φυσικών πόρων και των γεωργικών μηχανημάτων Τύπος: Μεταπτυχιακές σπουδές - PhD : Σκοπός αυτού του προγράμματος σπουδών είναι για τους υποψήφιους PhD ώστε να αποκτήσουν υψηλού επιπέδου επιστημονική γνώση στους τομείς: Βελτίωση, προστασία, ορθολογική χρήση και αύξηση της παραγωγικότητας των εδαφικών πόρων, Προστασία και ορθολογική διαχείριση του περιβάλλοντος, Ανάπτυξη των απαλών ενεργειακών φορμών οι οποίες θα υποστηρίξουν την αρχική παραγωγή. Μηχανικοί, Γεωπόνοι, Γεωπόνοι Μηχανικοί στόχοι Διάρκεια: Τουλάχιστον 2 χρόνια (το πολύ 5) Κόστος : Χωρίς δίδακτρα επικοινωνίας: Τμήμα Εκμετάλλευσης Φυσικών Πόρων και Γεωργικών Μηχανημάτων Ηλ.Διεύθυνση : Γραφείο Οργάνωσης, συντονισμού και γραμματειακής υποστήριξης Ε. Σπυροπούλου Ιερά οδός 75, Βοτανικός, Αθήνα Τηλ./Fax : Ηλ. Ταχυδρομείο: Επιστημονικός Διευθυντής Καθηγητής Κος Κ. Κοσμάς Τηλ.: FAX: Ηλ. Ταχυδρομείο:

7 Πανεπιστήμιο Πειραιά εκπαιδευτικά προγράμματα Το Τμήμα Βιομηχανικής Διαχειρίσεις του Πα.Πει. σκοπό έχει την επιμόρφωση και εκπαίδευση των σπουδαστών στις νέες τεχνολογίες και στα συστήματα παραγωγής και παρέχει ένα διετές Μεταπτυχιακό δίπλωμα στα Συστήματα Διαχείρισης ενέργειας και την Προστασία του Περιβάλλοντος Μεταπτυχιακό στα Συστήματα Διαχείρισης ενέργειας και την Προστασία του Περιβάλλοντος Μεταπτυχιακό στα Συστήματα Διαχείρισης ενέργειας και την Προστασία του Τύπος: : στόχοι Διάρκεια: Κόστος: Περιβάλλοντος Μεταπτυχιακές σπουδές Το πρόγραμμα εστιάζει σε πεδία γνωστικού αντικειμένου όπως: Ανάλυση Συστημάτων Λήψη αποφάσεων στις καταστάσεις αβεβαιότητας Επίλυση των περιβαλλοντικών/ενεργειακών προβλημάτων Οικονομία των φυσικών πόρων Ανάλυση Κύκλου Ζωής (ΑΚΖ) Βιώσιμη ανάπτυξη Επιλογή και διαχείριση τεχνολογίας Μηχανικοί 2 χρόνια (4 εξάμηνα) Κανένα δίδακτρο Κος Τρυποσκούφης Tηλ: Κα Καϊρή Τηλ: Γραμματεία Μεταπτυχιακού Προγράμματος Τηλ: Fax: Δεληγιώργη , Πειραιάς Ηλ.Διεύθυνση :

8 Πανεπιστήμιο Αιγαίου Το Τμήμα Περιβαλλοντικής λειτουργίας είναι ένα τετραετές μεταπτυχιακό πρόγραμμα και τρία πτυχιακά προγράμματα τα οποία προσφέρουν Επιστημονικό Πτυχίο (M.Sc.),εξειδικευμένους βαθμούς σε κάθε πρόγραμμα και Διδακτορικό στη Φιλοσοφία (Ph.D.), βαθμούς στην Περιβαλλοντική Επιστήμη. Επιπρόσθετα, έχει τη διοικητική ευθύνη για το Περιβαλλοντικό Χαρτογραφικό Πρόγραμμα, το οποίο ιδρύθηκε το 1998 και οι τελευταίοι σπουδαστές που καταχωρήθηκαν ήταν το Περιβάλλον Μεταπτυχιακό στην Περιβαλλοντική Πολιτική και Διαχείριση Τύπος: : Διάρκεια: Κόστος: Περιβάλλον Πανεπιστημιακές σπουδές Τα μαθήματα όπου προσφέρονται στο προπτυχιακό πρόγραμμα του Τμήματος Περιβάλλοντος είναι χωρισμένα σε τρεις κατηγορίες: Περιβαλλοντική Επιστήμη Ισχύουσα Περιβαλλοντική Επιστήμη και Τεχνολογία Περιβαλλοντική Διαχείριση Απόφοιτοι Λυκείου που πέρασαν επιτυχώς τις πανελλήνιες εξετάσεις 4 χρόνια (8 εξάμηνα) Κανένα δίδακτρο Μεταπτυχιακό στην Περιβαλλοντική Πολιτική και Διαχείριση Τύπος: Διαβαθμισμένο Πρόγραμμα Μελετών - Μεταπτυχιακό : Το Πρόγραμμα Erasmus Mundus Μεταπτυχιακό στην Περιβαλλοντική Πολιτική και Διαχείριση (ΜΠΠΔ) χρησιμοποιείται από μια κοινοπραξία τεσσάρων κύριων ευρωπαϊκών οργάνων για την περιβαλλοντική έρευνα και μεταπτυχιακή εκπαίδευση το Κεντρικό Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο (Ουγγαρία), το Πανεπιστήμιο Λαντ (Συντονιστικό όργανο, Σουηδία), το Πανεπιστήμιο Αιγαίου (Ελλάδα) και το Πανεπιστήμιο του Μάντσεστερ (Η.Β.). Το ΜΠΠΔ υποστηρίζεται από το πρόγραμμα Erasmus Mundus της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Το αντικείμενο του προγράμματος είναι ο προγραμματισμός, οι εφαρμογές και η αξιολόγηση των πολιτικών σχετικά με τα περιβαλλοντικά προβλήματα, την οικολογία και τη διαχείριση οικοσυστημάτων. Πτυχιούχοι ενός περιβαλλοντικός-σχετικού πτυχίου πανεπιστημίου.

9 Διάρκεια: Το ΜΠΠΔ πρόγραμμα μελέτης διαρκεί 2 χρόνια. Ο πρώτος χρόνος γίνεται στο Κ.Ε.Π., Βουδαπέστη. Κατά τη διαρκεί του πρώτου μισού του δεύτερου χρόνου οι σπουδαστές μπορούν να επιλέξουν να μελετήσουν στο Λαντ ή στο Μάντσεστερ. Το τέταρτο εξάμηνο μπορείτε να φιλοξενηθείτε από οποιουσδήποτε από τους εταίρους της κοινοπραξίας. Κόστος: 9,000 ευρώ/χρόνο για σπουδαστές εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης 1,000 ευρώ/χρόνο για εθνικότητες μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Τμήμα Περιβάλλοντος Κτίριο Ξενία Λόφος Πανεπιστημίου Μυτιλήνη Τήλ.: , FAX: ΗΛ.Ταχυδρομείο : ΗΛ.Διεύθυνση : MESPOM Coordinator, International Institute for Industrial Environmental Economics at Lund University Box SE Lund Visiting address: Tegnérplatsen 4 Phone: Web :

10 Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων Οι σπουδαστές του τμήματος Φυσικής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, έρχονται σε επαφή με τις πιο καινοτόμες ανακαλύψεις της επιστήμης τους και με τις πιο καινοτόμες λύσεις των βιομηχανικών προβλημάτων. Κατά συνέπεια, ενημερώνονται για τα προβλήματα της παρούσας εκμετάλλευσης της πρώτης ύλης. Φυσική Τύπος: : Διάρκεια: Κόστος: Φυσική Πανεπιστημιακές σπουδές Μερικοί από τους τομείς που τα μαθήματα αναφέρονται είναι: Ενεργειακή ανάλυση των φυσικών και χημικών ενεργειών. Βιομηχανική ψύξη και κλιματισμός. Διαχείριση ενέργειας (μετασχηματισμός, αποθήκευση, ανακύκλωση, βελτίωση). Ανανεώσιμες φόρμες ενέργειας στη βιομηχανία. Απόφοιτοι Λυκείου που πέρασαν επιτυχώς τις πανελλήνιες εξετάσεις 5 χρόνια (10 εξάμηνα) Κανένα δίδακτρο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, Τμήμα Φυσικής Τ.Κ , Ιωάννινα Γραμματεία τμήματος Φυσικής Τηλ: , Ηλ. Διεύθυνση:

11 Πολυτεχνείο Κρήτης προγράμματα Το τμήμα μηχανικών Περιβάλλοντος του Πολυτεχνείου Κρήτης παρέχει ένα πενταετές πανεπιστημιακό πτυχίο στο πεδίο των Μηχανικών Περιβάλλοντος, καθώς οι σπουδαστές στα μέσα των σπουδών τους μπορούν να επιλέξουν κάποιον ειδικότερο τομέα στα ενεργειακά θέματα. Μηχανικός Περιβάλλοντος Τύπος: : Διάρκεια: Κόστος: Μηχανικός Περιβάλλοντος Πανεπιστημιακές σπουδές Τα πρώτα τρία χρόνια των γενικών σπουδών ενέργειας, περιβάλλοντος και διαχείρισης των πηγών ενέργειας που αναπτύσσονται, όπου στο τέταρτο και τον τελευταίο χρόνο τρεις διαφορετικοί τομείς μελέτης είναι διαθέσιμοι να τους ακολουθήσουν οι σπουδαστές: Παραγωγή ενέργειας Περιβαλλοντική και ενεργειακή χρήση Ενεργειακή πολιτική Απόφοιτοι Λυκείου που πέρασαν επιτυχώς τις πανελλήνιες εξετάσεις 5 χρόνια (10 εξάμηνα) Κανένα Δίδακτρο Πονηρίδου Γεωργία Πολυτεχνείο Κρήτης (Τμήμα Μηχανικών Περιβάλλοντος) Κουνουπιδιανά Χανιά, Κρήτη Τηλ.: Fax: Ηλ.Ταχυδρομείο : Ηλ.Διεύθυνση :

12 Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης Το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης παρέχει ένα τετραετές πτυχίο στη Δασοκομία, Διαχείριση Περιβάλλοντος και Φυσικών Πόρων. Δασοκομία, Διαχείριση Περιβάλλοντος και Φυσικών Πόρων. Δασοκομία, Διαχείριση Περιβάλλοντος και Φυσικών Πόρων. Τύπος: Πανεπιστημιακές σπουδές : Σκοπός της ίδρυσης και λειτουργίας του τμήματος είναι η κουλτούρα και προώθηση της επιστήμης της δασοκομίας και της επιστήμης του περιβάλλοντος με ιδιαίτερη έμφαση στη διαχείριση των φυσικών πόρων και στην κατάρτιση των επιστημόνων ώστε να είναι ικανοί να μελετούν, να ερευνούν, να κατανοούν και να εφαρμόζουν σύγχρονες μεθόδους ανάπτυξης, βελτίωσης, προστασίας και διαχείρισης των δασών και επεκτάσεων του και του φυσικού περιβάλλοντος. Μερικά από τα μαθήματα αναφέρονται: Ενέργεια και Περιβάλλον Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας Απόφοιτοι Λυκείου που έχουν περάσει επιτυχώς της πανελλήνιες εξετάσεις Διάρκεια: 4 χρόνια (8 εξάμηνα) Κόστος: Κανένα Δίδακτρο Πανταζίδου 193, Νέα Ορεστιάδα Τηλ.: , Ηλ.Ταχυδρομείο: Ηλ.Διεύθυνση :

13 Πανεπιστήμιο Πατρών Το τμήμα της Γεωλογίας του Πανεπιστημίου Πατρών παρέχει τέσσερα χρόνια προπτυχιακών σπουδών σε βασικά θέματα Γεωλογίας καθώς επίσης και δύο χρόνια μεταπτυχιακού προγράμματος στη Χρησιμοποίηση της Ενέργειας και του Περιβάλλοντος. Το Τμήμα Μηχανολόγων Μηχανικών και Αεροναυτών παρέχει μια ευρεία σειρά προηγμένων μεταπτυχιακών μαθημάτων και ευκαιριών για έρευνα στα Εργαστήρια του Τμήματος. Γεωλογία (Τμήμα Γεωλογίας) Μεταπτυχιακό στη Χρησιμοποίηση της Ενέργειας και του Περιβάλλοντος (Τμήμα Γεωλογίας) PhD στους Μηχανολόγους Μηχανικούς και Αεροναύτες (Τμήμα Μηχανολόγων Μηχανικών και Αεροναυτών) Μεταπτυχιακό στους Χημικούς Μηχανικούς (Τμήμα Χημικών Μηχανικών) Τύπος : : Διάρκεια : Κόστος : Γεωλογία Πανεπιστημιακές σπουδές Στις σειρές μαθημάτων αναπτύσσονται διάφορα ζητήματα. Μερικά από αυτά είναι: Άνθρωπος και Ενέργεια, Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, Γεωθερμική Ενέργεια, Γεωθερμική Μεταβολή. Αναπτυσόμενες πλευρές. Απόφοιτοι Λυκείου που πέρασαν επιτυχώς τις πανελλήνιες εξετάσεις 4 χρόνια (8 εξάμηνα) Χωρίς δίδακτρα Μεταπτυχιακό στη Χρησιμοποίηση της Ενέργειας και του Περιβάλλοντος Τύπος : : Μεταπτυχιακές σπουδές Το πρόγραμμα καλύπτει ένα ευρύ φάσμα θεμάτων όπως: Συμβατικές και εναλλακτικές πηγές ενέργειας. Φυσικά καύσιμα, πυρηνική σύντηξη. Γεωθερμική ενέργεια, ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Μεταφορά, αποθήκευση και χρήση ενέργειας. Περιβαλλοντικές επιπτώσεις από την εκμετάλλευση, τη μεταφορά και τη χρήση ενεργειακών πρώτων υλών. Αποθήκευση και Βελτιστοποίηση της χρήσης ενέργειας σε

14 Διάρκεια : Κόστος : κτίρια, βιομηχανίες, γεωργία και μεταφορά. Βιομάζα, ενέργεια, περιβάλλον. Γεωλόγοι, Μηχανικοί Περιβάλλοντος, Μηχανικοί Πρώτων Υλών 2 χρόνια (4 εξάμηνα) Μη διαθέσιμες πληροφορίες PhD στους Μηχανολόγους Μηχανικούς και Αεροναυτών Τύπος : Μεταπτυχιακές σπουδές - PhD : Το τμήμα περιλαμβάνει τις ακόλουθες ενότητες: 1. Κατασκευαστική, με αντικείμενο το σχεδιασμό και την κατασκευή μηχανικών συστημάτων και συστημάτων παραγωγής, 2. Ενέργεια, Αεροναυτική και Περιβάλλον με αντικείμενο την ενέργεια, την αεροναυτική και το περιβάλλον, 3. Εφαρμοσμένη Μηχανική και Τεχνολογία των Υλικών, με αντικείμενο την τεχνολογία και βελτίωση των υλικών και 4. Διοίκηση και Οργάνωση, με αντικείμενο την οργάνωση και διοίκηση επιχειρήσεων Μηχανικοί (όλες οι ειδικότητες) Διάρκεια : 3 χρόνια (6 εξάμηνα) Κόστος : Μη διαθέσιμες πληροφορίες Τύπος : : Διάρκεια : Κόστος : Μεταπτυχιακό στους Χημικούς Μηχανικούς Μεταπτυχιακές σπουδές Ο διαβαθμισμένος βαθμός ειδίκευσης προσφέρει την ειδίκευση σε μια από τις ακόλουθες περιοχές: Επιστήμη Υλικών και Τεχνολογίας Ενέργεια και Περιβάλλον Φυσική, Χημική και Βιοχημική Διαδικασία Διαδικασία Προσομοίωσης, Βελτιστοποίηση και Έλεγχος. Χημικοί Μηχανικοί και Φυσικοί 2 χρόνια (4 εξάμηνα) Μη διαθέσιμες Πληροφορίες Πανεπιστήμιο Πατρών Τ.Κ.26500, Ρίο Πατρών Τομέας Φυσικών Υλικών Τμήμα Γεωλογίας Τηλ.: , Fax: , Web: Τμήμα Μηχανολόγων Μηχανικών και Αεροναυτών

15 Tel.: , Fax: Ηλ.Ταχυδρομείο : Ηλ.Διευθυνση : Τμήμα Χημικών Μηχανικών Τηλ: , Fax: Ηλ.Ταχυδρομείο : Ηλ.Διεύθυνση :

16 Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας - Κοζάνη Το Τμήμα Μηχανικών Διαχείρισης Ενεργειακών Πόρων Διαχείρισης αποτελεί ένα Τμήμα Μηχανολόγων Μηχανικών στο οποίο δίνεται έμφαση σε ενεργειακά θέματα για την παραγωγή και διαχείριση της ενέργειας. Το Μ.Δ.Ε.Π. παρέχει πανεπιστημιακό δίπλωμα στη διαχείριση ενεργειακών πόρων. Διαχείριση Ενεργειακών Πόρων Τύπος : : Διάρκεια : Κόστος : Διαχείριση Ενεργειακών Πόρων Πανεπιστημιακές σπουδές Τα τρία πρώτα χρόνια σπουδών πάνω σε γενικά ζητήματα ενέργειας, περιβάλλοντος και διαχείρισης των ενεργειακών πόρων που έχουν αναπτυχθεί, στον τέταρτο και τελευταίο χρόνο είναι διαθέσιμες 3 ειδικότητες που μπορούν να ακολουθήσουν οι σπουδαστές: Παραγωγή Ενέργειας Περιβαλλοντική και ενεργειακή χρήση Ενεργειακή Πολιτική Απόφοιτοι Λυκείου που πέρασαν επιτυχώς τις πανελλήνιες εξετάσεις 4 χρόνια (8 εξάμηνα) Χωρίς δίδακτρα Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας - Κοζάνη (Τμήμα Μηχανικών Διαχείρισης Ενεργειακών Πόρων) Καστοριάς & Φλέμινγκ 50100, Κοζάνη Τηλ.: Ηλ.Ταχυδρομείο : Ηλ.Διεύθυνση :

17 Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα (Τ.Ε.Ι.) Πειραιά Ανοικτό Πανεπιστήμιο Μεγάλης Βρετανίας Το T.E.I. Πειραιά φέρει ένα Προοδευτικό Πρόγραμμα Σπουδών και με τη βοήθεια του Ανοικτού Πανεπιστημίου της Μεγάλης Βρετανίας μέσω της εκπαίδευσης από απόσταση δίνεται ένα Προοδευτικό Πιστοποιητικό Σπουδών στους σπουδαστές. Προοδευτικό Πρόγραμμα Σπουδών στα συστήματα Διαχείρισης Ενέργειας Προοδευτικό Πρόγραμμα Σπουδών στα συστήματα Διαχείρισης Ενέργειας Τύπος : Μεταπτυχιακές σπουδές : Το Προοδευτικό Πιστοποιητικό Σπουδών του T.E.I. Πειραιά αναγνωρίζεται από το Ανοικτό Πανεπιστήμιο της Μεγάλης Βρετανίας και δίνει το πλεονέκτημα να συνεχίσουν οι σπουδαστές τις σπουδές τους έτσι ώστε να αποκτήσουν ένα Μεταπτυχιακό Επιστημονικό Δίπλωμα του Ανοικτού Πανεπιστημίου από την Ελλάδα. Το πρόγραμμα βασίζεται σε τέσσερα διαφορετικά πεδία: Οικονομική Ανάλυση και Συστήματα Διαχείρισης Συστήματα Ενεργειακής Ανάλυσης Αποταμίευση και Αποθήκευση Ενέργειας Πτυχιούχοι Πανεπιστημίου και Τ.Ε.Ι. Διάρκεια : 1 χρόνος (2 εξάμηνα) Κόστος : Χωρίς δίδακτρα T.E.I. Πειραιά Κέντρο Εκπαίδευσης από απόσταση Πέτρου Ράλλη & Θηβών , Αιγάλεω Τηλ: Fax: Ηλ.Ταχυδρομείο : Ηλ.Διεύθυνση :

18 Πανεπιστήμιο Κρήτης (Τμήμα Χημείας) Τεχνολογική Εκπαιδευτικό Ίδρυμα (Τ.Ε.Ι.) Κρήτης Το Πανεπιστήμιο της Κρήτης σε συνεργασία με το Τ.Ε.Ι. Κρήτης παρέχουν ένα ετήσιο Μεταπτυχιακό Δίπλωμα στις Τεχνολογίες Προστασίας Περιβάλλοντος. Μεταπτυχιακό στις Τεχνολογίες Προστασίας Περιβάλλοντος. Μεταπτυχιακό στις Τεχνολογίες Προστασίας Περιβάλλοντος Τύπος : Μεταπτυχιακές σπουδές : Σκοπός του προγράμματος Τεχνολογίες Προστασίας Περιβάλλοντος είναι η απόκτηση γνώσης στην ανάπτυξη και την εφαρμογή ειδικών τεχνολογιών για την παρεμπόδιση και επίλυση των περιβαλλοντικών προβλημάτων από τους πτυχιούχους θετικών επιστημών, Μηχανικούς και ικανούς πτυχιούχους των τεχνολογικών εφαρμογών του Τ.Ε.Ι. Χημικοί, Μηχανικοί, Μηχανικοί Περιβάλλοντος Διάρκεια : 1 χρόνος Κόστος : Χωρίς δίδακτρα Κα Σοφία Κορναράκη, Πανεπιστήμιο Κρήτης, Τμήμα Χημείας Ηράκλειο, Κρήτη Τηλ , Fax: Ηλ.Ταχυδρομείο : Ηλ.Διεύθυνση :

19 Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα (Τ.Ε.Ι.) Αθήνας Το Τμήμα Ενεργειακής Τεχνολογίας του Τ.Ε.Ι. Αθήνας παρέχει ένα τετραετές δίπλωμα στο πεδίο της Ενεργειακής Τεχνολογίας. Ενεργειακή Τεχνολογία Τύπος : : Στόχος Διάρκεια : Κόστος : Ενεργειακή Τεχνολογία Πανεπιστημιακές σπουδές Το πρόγραμμα δίνει έμφαση στους τομείς: Διαχείριση ενέργειας, Τεχνολογίες ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, συμπαραγωγή, περιβάλλον και βιώσιμη ανάπτυξη Επίσης σημαντικό βάρος δίνεται στις βασικές γνώσεις σχετικά με οικονομικά και νομικά ζητήματα. a. Ενεργειακή Μηχανική b. Ενεργειακή Ηλεκτρολογία c. Εκμετάλλευση Ενεργειακών Πηγών και Συστήματα Διαχείρισης Απόφοιτοι Λυκείου που πέρασαν επιτυχώς τις πανελλήνιες εξετάσεις 4 χρόνια (7 εξάμηνα+ 1 εξάμηνο πρακτικής εξάσκησης σε ειδικούς οργανισμούς και επιχειρήσεις). Χωρίς δίδακτρα T.E.I. Αθήνας Τμήμα Ενεργειακής Τεχνολογίες Αγ.Σπυρίδωνα , Αιγάλεω Τηλ.: Fax: Ηλ.Ταχυδρομείο : Ηλ.Διεύθυνση :

20 Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα (T.E.I.) Ιονίων Νήσων Το Τμήμα Οικολογίας και Περιβάλλοντος παρέχει ένα τετραετές πανεπιστημιακό δίπλωμα στην Οικολογία και την Περιβαλλοντολογία. Οικολογία και Περιβάλλον Τύπος : : Διάρκεια : Κόστος : Οικολογία και Περιβάλλον Πανεπιστημιακές σπουδές Το πρόγραμμα σπουδών έχει συντεθεί πάνω στους ακόλουθους άξονες: 1. Γνώση γενικής υποδομής σχετικά με την οικολογία. 2. Γνώση γενικής υποδομής των θετικών επιστημών (μαθηματικά, φυσική, χημεία, μηχανική) που βοηθούν στην απόκτηση ειδικών γνώσεων στην περιβαλλοντική τεχνολογία. 3. Ειδική γνώση σε ζητήματα τεχνολογίας ποιότητας και περιβάλλοντος, όπως ρύπανση, απόβλητα και φυσικούς πόρους. 4. Ειδική γνώση σε ζητήματα διαχείρισης, εγγύησης ποιότητας, ελέγχου και προστασίας περιβάλλοντος. 5. Γνώση από επιστήμες ανθρωπιστικής μελέτης (όπως πολιτική, κοινωνιολογία) σκοπεύοντας στην ευαισθησία των σπουδαστών. Απόφοιτοι Λυκείου που έχουν περάσει επιτυχώς τις πανελλήνιες εξετάσεις 4 χρόνια (7 εξάμηνα + 1 εξάμηνο πρακτικής εξάσκησης σε ειδικούς οργανισμούς και επιχειρήσεις ). Χωρίς δίδακτρα Κα Παπαδάτου Θεοδώρα Κτίριο νεότητας, πλατεία Κάλβου 29100, Ζάκυνθος Τηλ. : Ηλ.Διεύθυνση :

21 Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα (T.E.I.) Χαλκίδας Το Τμήμα Ηλεκτρικής Εφαρμοσμένης Μηχανικής είναι μέρος του Τμήματος Δεξιοτήτων Τεχνολογικών Εφαρμογών του Τ.Ε.Ι. Χαλκίδας. Οι σπουδές στο Τμήμα τελειώνουν σε 4 χρόνια. Ηλεκτρική Εφαρμοσμένη Μηχανική Τύπος : : Διάρκεια : Κόστος : Ηλεκτρική Εφαρμοσμένη Μηχανική Πανεπιστημιακές σπουδές Μερικά από τα μαθήματα εστιάζουν: Στην Ηλιακή Ενέργεια, μετατροπή ηλιακής ενέργειας σε θερμική, Στα Συστήματα Θέρμανσης Στην Αιολική Ενέργεια Στη Βιομάζα Στη Γεωθερμική Σε άλλες εναλλακτικές μορφές ενέργειας. Απόφοιτοι Λυκείου που έχουν περάσει επιτυχώς τις πανελλήνιες εξετάσεις 4 χρόνια (7 εξάμηνα+ 1 εξάμηνο πρακτικής εξάσκησης σε ειδικούς οργανισμούς και επιχειρήσεις). Χωρίς Δίδακτρα Γραμματεία Τμήματος Ηλεκτρικής Εφαρμοσμένης Μηχανικής Τηλ.: , Ηλ.Ταχυδρομείο: Ηλ.Διεύθυνση :

22 Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα (T.E.I.) Κρήτης Τα τμήματα των Μηχανολόγων Μηχανικών και Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος Του Τ.Ε.Ι. Κρήτης παρέχουν αντίστοιχα τετραετείς πανεπιστημιακές σπουδές στα πεδία Μηχονολογικής Εφαρμοσμένης Μηχανικής και Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος. Μηχονολογική Εφαρμοσμένη Μηχανική Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος Τύπος : : Διάρκεια : Κόστος : Μηχονολογική Εφαρμοσμένη Μηχανική Πανεπιστημιακές σπουδές Στα 4 πρώτα εξάμηνα οι σπουδαστές παίρνουν τις βασικές γνώσεις της Μηχανικής. Στο πέμπτο εξάμηνο οι σπουδαστές διαλέγουν δύο από τα πέντε διαθέσιμα πεδία μαθημάτων. Ένα από αυτά είναι το πεδίο της Ενέργειας, Το οποίο συμφωνεί με τα ακόλουθα μαθήματα: Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας Αιολικά Συστήματα Σύνταξη Συστημάτων Ενέργειας Ηλιακά Συστήματα Οι σπουδαστές έχουν ακόμα τη δυνατότητα να παρακολουθούν εργαστηριακά μαθήματα για την Αιολική Ενέργεια, όπου οι σπουδαστές μαθαίνουν πως μπορούν να εκμεταλλευτούν την Αιολική Ενέργεια. Απόφοιτοι Λυκείου που έχουν περάσει επιτυχώς τις πανελλήνιες εξετάσεις 4 χρόνια(7 εξάμηνα + 1 εξάμηνο πρακτικής εξάσκησης σε ειδικούς οργανισμούς και επιχειρήσεις). Χωρίς δίδακτρα Τύπος : : Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος Πανεπιστημιακές σπουδές Οι σπουδές του Τμήματος καλύπτουν ενότητες ανάπτυξης και υποστήριξης τεχνολογιών για τους Φυσικούς Πόρους και το Περιβάλλον. Έμφαση δίνεται σε ενότητες τεχνολογίας και διαχείρισης Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, Περιβαλλοντικές Πηγές, Υδάτινες Πηγές.

23 Διάρκεια : Κόστος : Απόφοιτοι Λυκείου που πέρασαν επιτυχώς τις πανελλήνιες εξετάσεις 4 χρόνια (7 εξάμηνα + 1 εξάμηνο πρακτικής εξάσκησης σε ειδικούς οργανισμούς και επιχειρήσεις). Χωρίς δίδακτρα Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα (T.E.I.) Κρήτης Τμήμα Μηχανολόγων Μηχανικών 71004, Ηράκλειο Τηλ/Fax: Ηλ.Ταχυδρομείο : Ηλ.Διεύθυνση : Τμήμα Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος Ρομανού 3, Χαλέπα Χανιά, Τηλ: Ηλ.Ταχυδρομείο :

24 Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα (T.E.I.) Καβάλας Το Τμήμα Μηχανολόγων Μηχανικών του T.E.I. Καβάλας παρέχει ένα τετραετές δίπλωμα Μηχανολόγου Μηχανικού. Μηχονολογική Εφαρμοσμένη Μηχανική Τύπος : : Διάρκεια : Κόστος : Μηχονολογική Εφαρμοσμένη Μηχανική Πανεπιστημιακές σπουδές Το πρόγραμμα σπουδών είναι οργανωμένο έτσι ώστε να δίνεται η δυνατότητα στους σπουδαστές να οδηγούνται αυθόρμητα σε μία ή περισσότερες ειδικότητες: Βιομηχανική Ανάπτυξη Ενέργεια και Περιβάλλον Υλικά και Θεραπίες Συντήρηση και ασφάλεια Ελεύθερη απασχόληση Απόφοιτοι Λυκείου που πέρασαν επιτυχώς τις πανελλήνιες εξετάσεις 4 χρόνια (7 εξάμηνα + 1 εξάμηνο πρακτικής εξάσκησης σε ειδικούς οργανισμούς και επιχειρήσεις). Χωρίς δίδακτρα Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα (T.E.I.) Καβάλας Τμήμα Μηχανολόγων Μηχανικών Τηλ: Fax: Ηλ.Ταχυδρομείο : Ηλ.διέυθυνση :

25 Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Καστοριάς Το Κ.Π.Ε.Κ. οργανώνει σεμινάρια τα οποία γενικά μπορούν να διδαχθούν σε μαθητές λυκείου, άλλα και από οποιονδήποτε ενδιαφέρεται προσωπικά να αποκτήσει σφαιρική γνώση για την Ενέργεια. Σεμινάριο για την Ενέργεια Τύπος : : Διάρκεια : Κόστος : Ενέργεια Σεμινάριο Σε αυτό το πρόγραμμα βασικός σκοπός είναι η επεξήγηση και κατανόηση: Της Ενέργειας, της Ενεργειακής Ροής, των Ενεργειακών Μορφών, της ισχύος, των Ενεργειακών Κανόνων, συντήρηση μεταφορά Ενέργειας, Ενεργειακές πηγές (ανανεώσιμες και μη ανανεώσιμες), Ηλιακή Ενέργεια, Αιολική Ενέργεια, Γεωθερμική Ενέργεια, Υδροηλεκτρική Ενέργεια, Ενέργεια Βιομάζας, αποθήκευση Ενέργειας, συστήματα, βιώσιμη (παρατεινόμενη) ανάπτυξη, περιβαλλοντική προστασία. Μαθητές Λυκείου Θεωρητικό μέρος: 1 ώρα και 30 λεπτά Πρακτικό μέρος: 2 ώρες και 30 λεπτά Αξιολόγηση: 1 ώρα Σύνολο : 5 ώρες Χωρίς δίδακτρα Επικοινωνίας : Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Καστοριάς Γ.Παλαιολόγου 1, 52100, Καστοριά Τηλ , Fax Ηλ.Ταχυδρομείο : Ηλ.Διεύθυνση:

26 Ίδρυμα Εκπαίδευσης και Κατάρτισης Μελών Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας (IEKEM TEE) Σκοπός του IEKEM TEE είναι να συνεχίσει να εκπαιδεύει τα μέλη του, καθώς όλοι οι τεχνικοί, οι επιστήμονες και άτομα που δεν είναι μέλη του ΤΕΕ μπορούν να παρακολουθήσουν προγράμματα του ΙΕΚΕΜ ΤΕΕ. Το IEKEM TEE προσφέρει δύο σεμινάρια, ένα για τις εγκαταστάσεις φυσικού αερίου και ένα στη μελέτη του περιβαλλοντικού αντίκτυπου Σεμινάριο για την εγκατάσταση του φυσικού αερίου με πίεση μέχρι ένα bar Σεμινάριο στη μελέτη του περιβαλλοντικού αντίκτυπου Τύπος : Σεμινάριο για την εγκατάσταση του φυσικού αερίου Σεμινάριο : Διάρκεια : Κόστος : Σκοπός του σεμιναρίου είναι να παρουσιάσει το νομοθετικό πλαίσιο που εφαρμόζεται στις εγκαταστάσεις του φυσικού αερίου στον οικιστικό τομέα, η μελέτη, ο σχεδιασμός και οι κατασκευαστικές απαιτήσεις της εγκατάστασης του φυσικού αερίου σύμφωνα με τον κανονισμό των εγκαταστάσεων του φυσικού αερίου με πίεση μέχρι 1 bar. Μηχανικοί 16 ώρες Μη διαθέσιμες πληροφορίες Σεμινάριο στη μελέτη του περιβαλλοντικού αντίκτυπου Τύπος : Σεμινάριο : Για όλων των ειδών τους Μηχανικούς που επιθυμούν να εμβαθύνουν τη γνώση τους σε θέματα που αφορούν το περιβάλλον. Το σεμινάριο περιλαμβάνει τις ακόλουθες θεματικές ενότητες: I. Συνεχής παρακολούθηση και έλεγχος του περιβάλλοντος II. Διαχείριση και επικυνδυνότητα των αποβλήτων III. Διαχείριση αστικών απορριμάτων IV. Μελέτες περιβαλλοντικού αντίκτυπου Μηχανικοί (όλες οι ειδικότητες) Διάρκεια : 40 ώρες Κόστος : Μη διαθέσιμες πληροφορίες Οδός Κολωνού 12-14

ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ Γ. Μοντέλα εκπαίδευσης στην Ελλάδα

ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ Γ. Μοντέλα εκπαίδευσης στην Ελλάδα ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ Γ Μοντέλα εκπαίδευσης στην Ελλάδα 11 Πέτρου Πατιά Γ1: Μοντέλα προπτυχιακών σπουδών των πολυτεχνικών σχολών της χώρας Πηγή: Ελληνικά Α.Ε.Ι. Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο

Διαβάστε περισσότερα

ΣΥΝΟΠΤΙΚΗ ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΣΠΟΥΔΩΝ

ΣΥΝΟΠΤΙΚΗ ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΣΠΟΥΔΩΝ ΕΘΝΙΚΟ ΜΕΤΣΟΒΙΟ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ ΔΙΑΤΜΗΜΑΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ «Παραγωγή και Διαχείριση Ενέργειας» ΣΥΝΟΠΤΙΚΗ ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΣΠΟΥΔΩΝ Ακαδημαϊκού Έτους 2015-2016 Αθήνα, Ιούνιος 2015

Διαβάστε περισσότερα

514 Τεχνολογιών Αντιρρύπανσης ΤΕΙ Δυτ. Μακεδονίας (Κοζάνη)

514 Τεχνολογιών Αντιρρύπανσης ΤΕΙ Δυτ. Μακεδονίας (Κοζάνη) 514 Τεχνολογιών Αντιρρύπανσης ΤΕΙ Δυτ. Μακεδονίας (Κοζάνη) Το Τμήμα Τεχνολογιών Αντιρρύπανσης του ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας συστάθηκε στα πλαίσια της Ενέργειας "Διεύρυνση της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης" του

Διαβάστε περισσότερα

698 Οικολογίας και Περιβάλλοντος ΤΕΙ Ιονίων Νήσων (Ζάκυνθο)

698 Οικολογίας και Περιβάλλοντος ΤΕΙ Ιονίων Νήσων (Ζάκυνθο) 698 Οικολογίας και Περιβάλλοντος ΤΕΙ Ιονίων Νήσων (Ζάκυνθο) Το γνωστικό αντικείμενο του Τμήματος Το περιεχόμενο σπουδών του τμήματος «Οικολογίας & Περιβάλλοντος» με έδρα τη Ζάκυνθο καλύπτει το γνωστικό

Διαβάστε περισσότερα

GLOBAL COLLEGE. Γλώσσα Διδασκαλίας

GLOBAL COLLEGE. Γλώσσα Διδασκαλίας GLOBAL COLLEGE 9. Τεχνικός Μηχανολογικών Εγκαταστάσεων (2 Έτη, Δίπλωμα) Εγγεγραμμένος Διάρκεια Σπουδών: 2 Έτη Τίτλος Σπουδών: Δίπλωμα Τεχνικού Μηχανολογικών Εγκαταστάσεων Στόχοι του κλάδου Σκοπός του Προγράμματος

Διαβάστε περισσότερα

ΚΛΩΣΤΟΫΦΑΝΤΟΥΡΓΟΥ ΜΗΧΑΝΙΚΟΥ

ΚΛΩΣΤΟΫΦΑΝΤΟΥΡΓΟΥ ΜΗΧΑΝΙΚΟΥ ΚΛΩΣΤΟΫΦΑΝΤΟΥΡΓΟΥ ΜΗΧΑΝΙΚΟΥ ΚΩΔΙΚΟΠΟΙΗΣΗ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΟΣ 8590 ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΟΣ Οι Κλωστοϋφαντουργοί Μηχανικοί Τ.Ε. με βάση τις εξειδικευμένες επιστημονικές και τεχνικές τους γνώσεις, ασχολούνται είτε

Διαβάστε περισσότερα

Μεταπτυχιακά προγράμματα ειδίκευσης που δυνητικά ενδιαφέρουν τους πτυχιούχους Τμήματος Μηχανολόγων Μηχανικών ΠΔΜ

Μεταπτυχιακά προγράμματα ειδίκευσης που δυνητικά ενδιαφέρουν τους πτυχιούχους Τμήματος Μηχανολόγων Μηχανικών ΠΔΜ Μεταπτυχιακά προγράμματα ειδίκευσης που δυνητικά ενδιαφέρουν τους πτυχιούχους Τμήματος Μηχανολόγων Μηχανικών ΠΔΜ Επιμέλεια: Ανανίας Τομπουλίδης Καθηγητής ΤΜΜ ΠΔΜ Συνεργάτης Γραφείου Διασύνδεσης ΠΔΜ 1.

Διαβάστε περισσότερα

Εισαγωγική Σειρά Μαθημάτων για την Ενέργεια από το ΙΕΝΕ (Μάρτιος Απρίλιος 2011)

Εισαγωγική Σειρά Μαθημάτων για την Ενέργεια από το ΙΕΝΕ (Μάρτιος Απρίλιος 2011) «Ο Κύκλος της Ενέργειας» Εισαγωγική Σειρά Μαθημάτων για την Ενέργεια από το ΙΕΝΕ (Μάρτιος Απρίλιος 2011) Σύνολο ωρών: 36 2η Σειρά Σεµιναρίων 1 η Ενότητα Τετάρτη, 2 Μαρτίου Εισαγωγικές Ομιλίες Τι είναι

Διαβάστε περισσότερα

Μελέτη κάλυψης ηλεκτρικών αναγκών νησιού με χρήση ΑΠΕ

Μελέτη κάλυψης ηλεκτρικών αναγκών νησιού με χρήση ΑΠΕ Τ.Ε.Ι. ΠΕΙΡΑΙΑ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΤΜΗΜΑ ΗΛΕΚΤΡΟΛΟΓΙΑΣ Μελέτη κάλυψης ηλεκτρικών αναγκών νησιού με χρήση ΑΠΕ Σπουδαστές: ΤΣΟΛΑΚΗΣ ΧΡΗΣΤΟΣ ΧΡΥΣΟΒΙΤΣΙΩΤΗ ΣΟΦΙΑ Επιβλέπων καθηγητής: ΒΕΡΝΑΔΟΣ ΠΕΤΡΟΣ

Διαβάστε περισσότερα

5ο Επιστημονικό Πεδίο ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΚΑΙ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ

5ο Επιστημονικό Πεδίο ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΚΑΙ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ 3ο Επιστημονικό Πεδίο 3 5ο Επιστημονικό Πεδίο ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΚΑΙ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ Οι πτυχιούχοι της Σχολής: Στατιστικής του Πειραιά εγγράφονται στο Οικονομικό Επιμελητήριο, ενώ του Αιγαίου (2ο Πεδίο) δεν

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ΔΙΠΛΩΜΑΤΟΣ

ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ΔΙΠΛΩΜΑΤΟΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ (Τ.Ε.Ι. ΑΘΗΝΑΣ) ΣΧΟΛΗ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΩΝ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ ΤΜΗΜΑ ΝΑΥΠΗΓΙΚΗΣ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ΔΙΠΛΩΜΑΤΟΣ Αυτό το παράρτημα διπλώματος ακολουθεί το υπόδειγμα που ανέπτυξε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή,

Διαβάστε περισσότερα

» με έδρα τα Χανιά. Στο ΠΜΣ γίνονται δεκτοί μετά από επιλογή:

» με έδρα τα Χανιά. Στο ΠΜΣ γίνονται δεκτοί μετά από επιλογή: Το Τμήμα Ηλεκτρονικών Μηχανικών του ΤΕΙ Κρήτης οργανώνει το Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών (ΠΜΣ) «Ηλεκτρονικά Συστήματα Τηλεπικοινωνιών & Αυτοματισμών» με έδρα τα Χανιά. Το ΠΜΣ έχει διάρκεια τριών (3)

Διαβάστε περισσότερα

Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΗ & ΚΥΨΕΛΩΝ ΚΑΥΣΙΜΟΥ. Δρ. Μ. Ζούλιας Γραμματεία της Πλατφόρμας, Κέντρο Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας

Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΗ & ΚΥΨΕΛΩΝ ΚΑΥΣΙΜΟΥ. Δρ. Μ. Ζούλιας Γραμματεία της Πλατφόρμας, Κέντρο Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΗ ΠΛΑΤΦΟΡΜΑ ΥΔΡΟΓΟΝΟΥ & ΚΥΨΕΛΩΝ ΚΑΥΣΙΜΟΥ Δρ. Μ. Ζούλιας Γραμματεία της Πλατφόρμας, Κέντρο Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας Γενικές Πληροφορίες Η Ελληνική Τεχνολογική Πλατφόρμα Υδρογόνου

Διαβάστε περισσότερα

235 Χημικών Mηχανικών ΕΜΠ

235 Χημικών Mηχανικών ΕΜΠ 235 Χημικών Mηχανικών ΕΜΠ Επαγγελματικές Διέξοδοι Για την άσκηση του επαγγέλματος του Χημικού Μηχανικού είναι απαραίτητη άδεια που χορηγείται από το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας κατόπιν εξετάσεων. Οι πτυχιούχοι

Διαβάστε περισσότερα

ΣΧΕΔΙΟ ΠΡΟΕΔΡΙΚΟΥ ΔΙΑΤΑΓΜΑΤΟΣ

ΣΧΕΔΙΟ ΠΡΟΕΔΡΙΚΟΥ ΔΙΑΤΑΓΜΑΤΟΣ ΣΧΕΔΙΟ ΠΡΟΕΔΡΙΚΟΥ ΔΙΑΤΑΓΜΑΤΟΣ Καθορισμός επαγγελματικών δικαιωμάτων των πτυχιούχων Μηχανικών των Τμημάτων α) Ηλεκτρολογίας, β) Μηχανολογίας, γ) Ενεργειακής Τεχνολογίας και δ) Αυτοματισμού της Σχολής Τεχνολογικών

Διαβάστε περισσότερα

Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα Σπουδών στην Ενέργεια (MSc in Energy)

Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα Σπουδών στην Ενέργεια (MSc in Energy) Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα Σπουδών στην Ενέργεια (MSc in Energy) Παρουσίαση: Επιστημονικός Υπεύθυνος ΜΠΣ Δρ Ι. Κ. Καλδέλλης Εργαστήριο Ήπιων Μορφών Ενέργειας και Προστασίας Περιβάλλοντος www.sealab.gr Στόχος

Διαβάστε περισσότερα

ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΩΝ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΙΚΩΝ ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ

ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΩΝ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΙΚΩΝ ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΩΝ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΙΚΩΝ ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ ΚΩΔΙΚΟΠΟΙΗΣΗ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΟΣ 3121 ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΟΣ Οι πτυχιούχοι του τμήματος Ηλεκτρονικών Υπολογιστικών Συστημάτων (ΗΥΣ) του Τ.Ε.Ι. Πειραιά διαθέτουν τις εξειδικευμένες

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ΔΙΠΛΩΜΑΤΟΣ

ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ΔΙΠΛΩΜΑΤΟΣ Ε Λ Λ Η Ν Ι Κ Η Δ Η Μ Ο Κ Ρ Α Τ Ι Α ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ ΚΡΗΤΗΣ ΣΧΟΛΗ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟΥΠΟΛΗ-ΑΚΡΩΤΗΡΙ, 73100 - ΧΑΝΙΑ - ΤΗΛ. +30-2821037781 - FAX: +30-2821037858 - http://www.enveng.tuc.gr ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ

Διαβάστε περισσότερα

ΤΕΙ Θεσσαλίας - Τεχνολογικών Εφαρμογών (ΣΤΕΦ) Τμήμα Μηχανολόγων Μηχανικών Τ.Ε.

ΤΕΙ Θεσσαλίας - Τεχνολογικών Εφαρμογών (ΣΤΕΦ) Τμήμα Μηχανολόγων Μηχανικών Τ.Ε. ΤΕΙ Θεσσαλίας - Τεχνολογικών Εφαρμογών (ΣΤΕΦ) Τμήμα Μηχανολόγων Μηχανικών Τ.Ε. Λάρισα 04/09/2015 Προκήρυξη Αριθμός Πρωτοκόλλου: 3339/16-6-2015 ΑΞΙΟΛΟΓΙΚΟΣ ΠΙΝΑΚΑΣ - Τομέας: Κατασκευαστικής Κατεύθυνσης

Διαβάστε περισσότερα

22 Αρχιτέκτονες, μηχανικοί και ασκούντες συναφή επαγγέλματα

22 Αρχιτέκτονες, μηχανικοί και ασκούντες συναφή επαγγέλματα 22 Αρχιτέκτονες, μηχανικοί και ασκούντες συναφή επαγγέλματα Συνοπτική Περιγραφή Η ευρεία επαγγελματική κατηγορία Αρχιτέκτονες, μηχανικοί και ασκούντες συναφή επαγγέλματα περιλαμβάνει, σύμφωνα με την Στατιστική

Διαβάστε περισσότερα

Περιγραφή του σεμιναρίου «Συστήματα αξιοποίησης Ηλιακής Ενέργειας»

Περιγραφή του σεμιναρίου «Συστήματα αξιοποίησης Ηλιακής Ενέργειας» Περιγραφή του σεμιναρίου «Συστήματα αξιοποίησης Ηλιακής Ενέργειας» Εννέα καθηγητές του 1 ο ΕΠΑΛ Ευόσμου συμμετείχαν σε εγκεκριμένο από το Ι.Κ.Υ. Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα ERASMUS+ για το σχολικό έτος 2015-2016

Διαβάστε περισσότερα

ΟΔΗΓΟΣ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΟΣ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΗΛΕΚΤΡΟΛΟΓΙΑΣ ΠΑΝΤΕΛΗΣ ΜΑΛΑΤΕΣΤΑΣ ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ - ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΗΛΕΚΤΡΟΛΟΓΙΑΣ

ΟΔΗΓΟΣ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΟΣ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΗΛΕΚΤΡΟΛΟΓΙΑΣ ΠΑΝΤΕΛΗΣ ΜΑΛΑΤΕΣΤΑΣ ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ - ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΗΛΕΚΤΡΟΛΟΓΙΑΣ ΟΔΗΓΟΣ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΟΣ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΗΛΕΚΤΡΟΛΟΓΙΑΣ ΠΑΝΤΕΛΗΣ ΜΑΛΑΤΕΣΤΑΣ ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ - ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΗΛΕΚΤΡΟΛΟΓΙΑΣ Το Τμήμα Ηλεκτρολογίας, ανήκει στη Σχολή Τεχνολογικών Εφαρμογών (Σ.Τ.ΕΦ.) του Τ.Ε.Ι. Πειραιά.

Διαβάστε περισσότερα

Δ Ε Λ Τ Ι Ο Τ Υ Π Ο Υ

Δ Ε Λ Τ Ι Ο Τ Υ Π Ο Υ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΕΘΝΙΚΗΣ ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔOΣ Δ Ε Λ Τ Ι Ο Τ Υ Π Ο Υ Πειραιάς 28 /12/2009 ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΕΣ ΤΡΙΤΟΒΑΘΜΙΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΟΥ ΕΤΟΥΣ 2008/09

Διαβάστε περισσότερα

Προσφερόμενα Διπλώματα (Προσφερόμενοι Τίτλοι)

Προσφερόμενα Διπλώματα (Προσφερόμενοι Τίτλοι) Εισαγωγή Το Τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών του Πανεπιστημίου Κύπρου προσφέρει ολοκληρωμένα προπτυχιακά και μεταπτυχιακά προγράμματα σπουδών στους κλάδους του Ηλεκτρολόγου Μηχανικού

Διαβάστε περισσότερα

Συνοπτική Παρουσίαση Εγκεκριμένων Πράξεων

Συνοπτική Παρουσίαση Εγκεκριμένων Πράξεων Αυτοτελές Τμήμα ΕΟΧ Εθνικό Σημείο Επαφής Διαχειριστής Προγράμματος Χρηματοδοτικός Μηχανισμός Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου (XM- EOX) 2009-14 Πρόγραμμα GR-03 «Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας» Συνοπτική Παρουσίαση

Διαβάστε περισσότερα

Άρθρα. Τ άξεις λογιστών-φοροτεχνικών και δικαιούχοι αδειών. 08/05/ Επιμέλεια επιστημονική ομάδα T axheaven. Ανανέωση 20.9.

Άρθρα. Τ άξεις λογιστών-φοροτεχνικών και δικαιούχοι αδειών. 08/05/ Επιμέλεια επιστημονική ομάδα T axheaven. Ανανέωση 20.9. Άρθρα Τ άξεις Λογιστών - Φοροτεχνικών και Δικαιούχοι Αδειών 08/05/2013 - Επιμέλεια επιστημονική ομάδα T axheaven. Ανανέωση 20.9.2013 Τ άξεις λογιστών-φοροτεχνικών και δικαιούχοι αδειών Πως διαμορφώνονται

Διαβάστε περισσότερα

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΜΒΑΘΥΝΣΕΙΣ

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΜΒΑΘΥΝΣΕΙΣ ΕΘΝΙΚΟ ΜΕΤΣΟΒΙΟ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ ΣΧΟΛΗ ΧΗΜΙΚΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ Επιτροπή Σπουδών ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΜΒΑΘΥΝΣΕΙΣ ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΟ ΕΤΟΣ 2010-2011 ΟΙ ΕΜΒΑΘΥΝΣΕΙΣ ΣΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΠΟΥΔΩΝ ΧΜ ΕΜΠ Η Σχολή Χημικών Μηχανικών του Ε.Μ.Π.

Διαβάστε περισσότερα

ΤΕΙ ΛΑΡΙΣΑΣ-ΣΧΟΛΉ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΏΝ ΕΦΑΡΜΟΓΏΝ (ΣΤΕΦ) ΤΜΗΜΑ ΗΛΕΚΤΡΟΛΟΓΊΑΣ

ΤΕΙ ΛΑΡΙΣΑΣ-ΣΧΟΛΉ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΏΝ ΕΦΑΡΜΟΓΏΝ (ΣΤΕΦ) ΤΜΗΜΑ ΗΛΕΚΤΡΟΛΟΓΊΑΣ ΤΕΙ ΛΑΡΙΣΑΣ-ΣΧΟΛΉ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΏΝ ΕΦΑΡΜΟΓΏΝ (ΣΤΕΦ) ΤΜΗΜΑ ΗΛΕΚΤΡΟΛΟΓΊΑΣ Λάρισα 25/10/2010 T.E.I. :ΛΑΡΙΣΑΣ ΣΧΟΛΗ :ΣΧΟΛΉ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΏΝ ΕΦΑΡΜΟΓΏΝ (ΣΤΕΦ) ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΕΚΤΑΚΤΟΥ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΑ : ΑΞΙΟΛΟΓΙΚΟΣ

Διαβάστε περισσότερα

ΕΦΑΡΜΟΣΜΕΝΗΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ & ΠΟΛΥΜΕΣΩΝ

ΕΦΑΡΜΟΣΜΕΝΗΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ & ΠΟΛΥΜΕΣΩΝ ΕΦΑΡΜΟΣΜΕΝΗΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ & ΠΟΛΥΜΕΣΩΝ ΚΩΔΙΚΟΠΟΙΗΣΗ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΟΣ ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΟΣ 3121 Με την ολοκλήρωση των σπουδών τους οι πτυχιούχοι του τμήματος Εφαρμοσμένης Πληροφορικής και Πολυμέσων αποκτούν

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ ΓΙΑ ΥΠΟΒΟΛΗ ΠΡΟΤΑΣΕΩΝ ΠΡΟΣ ΣΥΝΑΨΗ ΣΥΜΒΑΣΕΩΝ ΜΙΣΘΩΣΗΣ ΕΡΓΟΥ ΙΔΙΩΤΙΚΟΥ ΔΙΚΑΙΟΥ

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ ΓΙΑ ΥΠΟΒΟΛΗ ΠΡΟΤΑΣΕΩΝ ΠΡΟΣ ΣΥΝΑΨΗ ΣΥΜΒΑΣΕΩΝ ΜΙΣΘΩΣΗΣ ΕΡΓΟΥ ΙΔΙΩΤΙΚΟΥ ΔΙΚΑΙΟΥ ΑΝΑΡΤΗΤΕΑ ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ (Τ.Ε.Ι.) Π Ε Ι Ρ Α Ι Α ΤΜΗΜΑ ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΩΝ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΩΝ (ΕΙΔΙΚΟΣ ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟΣ ΚΟΝΔΥΛΙΩΝ ΕΡΕΥΝΑΣ) Ταχ. Δ/νση: Π. Ράλλη & Θηβών 250

Διαβάστε περισσότερα

Η Αναβάθμιση της Mέσης Τεχνικής και Επαγγελματικής Εκπαίδευσης

Η Αναβάθμιση της Mέσης Τεχνικής και Επαγγελματικής Εκπαίδευσης Η Αναβάθμιση της Mέσης Τεχνικής και Επαγγελματικής Εκπαίδευσης 1 ΜΕΣΗ ΤΕΧΝΙΚΗ ΚΑΙ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΤΕΧΝΙΚΗ ΣΧΟΛΗ ΜΑΚΑΡΙΟΣ Γ ΛΕΥΚΩΣΙΑΣ 2016-2017 ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΝΩΡΙΖΩ ΓΙΑ ΤΗ ΜΕΣΗ ΤΕΧΝΙΚΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Διαβάστε περισσότερα

ετών Αποκλειστική δωρεά: Μια δράση του:

ετών Αποκλειστική δωρεά: Μια δράση του: ετών Αποκλειστική δωρεά: Μια δράση του: Πρόγραμμα Δωρεάν Κατάρτισης ΝΕΕΣ ΓΝΩΣΕΙΣ - ΝΕΕΣ ΠΡΟΟΠΤΙΚΕΣ Από το Ινστιτούτο Βιομηχανικής και Επιχειρησιακής Επιμόρφωσης & Κατάρτισης (ΣΕΒ-ΙΒΕΠΕ) Με την ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΗ

Διαβάστε περισσότερα

Η Κατάσταση των ΑΠΕ στην Κρήτη: Δυνατότητες Περιφερειακής Καινοτομίας

Η Κατάσταση των ΑΠΕ στην Κρήτη: Δυνατότητες Περιφερειακής Καινοτομίας 1 Ο Διεθνές Συνέδριο «BIOSOL 2011» Εσπερίδα: «ΑΠΕ: Συνεργασία Έρευνας και Βιομηχανίας» Χανιά 16/9/2011 Η Κατάσταση των ΑΠΕ στην Κρήτη: Δυνατότητες Περιφερειακής Καινοτομίας Δρ. Ν. Ζωγραφάκης Περιφέρεια

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ΔΙΠΛΏΜΑΤΟΣ Αριθμός Πτυχίου :..

ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ΔΙΠΛΏΜΑΤΟΣ Αριθμός Πτυχίου :.. ΤΕΙ ΛΑΡΙΣΑΣ ΣΧΟΛΗ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΩΝ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ ΤΜΗΜΑ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΕΡΓΩΝ ΥΠΟΔΟΜΗΣ ΤΚ41110 Λάρισα Τηλ. 2410684600 http://www.teilar.gr ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ΔΙΠΛΏΜΑΤΟΣ Αριθμός Πτυχίου :.. Αυτό το παράρτημα διπλώματος ακολουθεί

Διαβάστε περισσότερα

MEΣΗ ΤΕΧΝΙΚΗ ΚΑΙ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΕΠΙΛΟΓΗ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ - ΚΛΑΔΟΥ ΣΠΟΥΔΩΝ - ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΑΣ

MEΣΗ ΤΕΧΝΙΚΗ ΚΑΙ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΕΠΙΛΟΓΗ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ - ΚΛΑΔΟΥ ΣΠΟΥΔΩΝ - ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΑΣ MEΣΗ ΤΕΧΝΙΚΗ ΚΑΙ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΕΠΙΛΟΓΗ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ - ΚΛΑΔΟΥ ΣΠΟΥΔΩΝ - ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΑΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗ - ΚΛΑΔΟΙ ΣΠΟΥΔΩΝ - ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΕΣ Ο μαθητής κατά την εγγραφή του στο Α έτος πρέπει να επιλέξει Kατεύθυνση,

Διαβάστε περισσότερα

ΕΝΤΟΠΙΣΜΟΣ ΑΝΑΓΚΩΝ ΣΕ ΠΡΑΣΙΝΕΣ ΔΕΞΙΟΤΗΤΕΣ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΙΑΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ. Διεύθυνση Έρευνας και Προγραμματισμού

ΕΝΤΟΠΙΣΜΟΣ ΑΝΑΓΚΩΝ ΣΕ ΠΡΑΣΙΝΕΣ ΔΕΞΙΟΤΗΤΕΣ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΙΑΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ. Διεύθυνση Έρευνας και Προγραμματισμού ΕΝΤΟΠΙΣΜΟΣ ΑΝΑΓΚΩΝ ΣΕ ΠΡΑΣΙΝΕΣ ΔΕΞΙΟΤΗΤΕΣ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΙΑΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ Διεύθυνση Έρευνας και Προγραμματισμού 1 H ΑνΑΔ Ημικρατικός Οργανισμός ο οποίος αναφέρεται στην κυβέρνηση μέσω του Υπουργού Εργασίας και

Διαβάστε περισσότερα

ΑΡΧΙΚΕΣ ΘΕΣΕΙΣ ΓΙΑ ΜΕΤΕΓΓΡΑΦΗ ΘΕΣΕΙΣ ΠΟΥ ΚΑΛΥΦΘΗΚΑΝ

ΑΡΧΙΚΕΣ ΘΕΣΕΙΣ ΓΙΑ ΜΕΤΕΓΓΡΑΦΗ ΘΕΣΕΙΣ ΠΟΥ ΚΑΛΥΦΘΗΚΑΝ ΙΔΡΥΜΑ ΚΩΔ. ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΤΜΗΜΑ ΒΑΘΜΟΣ ΠΡΩΤΟΥ ΒΑΘΜΟΣ ΤΕΛΕΥΤΑΙΟΥ ΑΡΧΙΚΕΣ ΘΕΣΕΙΣ ΓΙΑ ΜΕΤΕΓΓΡΑΦΗ ΘΕΣΕΙΣ ΠΟΥ ΚΑΛΥΦΘΗΚΑΝ ΘΕΣΕΙΣ ΠΟΥ ΔΕΝ ΚΑΛΥΦΘΗΚΑΝ ΑΝΩΤΑΤΗ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣΤΙΚΗ ΑΚΑΔΗΜΙΑ ΑΘΗΝΩΝ 413 ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΙΕΡΑΤΙΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ

Διαβάστε περισσότερα

Τμήμα Οχημάτων. Αλεξάνδρειο Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα Θεσσαλονίκης

Τμήμα Οχημάτων. Αλεξάνδρειο Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα Θεσσαλονίκης Τμήμα Οχημάτων Αλεξάνδρειο Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα Θεσσαλονίκης Συνοπτική Παρουσίαση Αντικείμενο Σπουδών Δομή των Σπουδών Ερευνητικό Έργο Διεθνείς Δραστηριότητες Μεταπτυχιακές Σπουδές Αντικείμενο

Διαβάστε περισσότερα

ΤΕΙ Θεσσαλίας - Τεχνολογικών Εφαρμογών (ΣΤΕΦ) Τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών Τ.Ε.

ΤΕΙ Θεσσαλίας - Τεχνολογικών Εφαρμογών (ΣΤΕΦ) Τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών Τ.Ε. ΤΕΙ Θεσσαλίας - Τεχνολογικών Εφαρμογών (ΣΤΕΦ) Τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών Τ.Ε. Λάρισα 07/09/2015 Προκήρυξη Αριθμός Πρωτοκόλλου: 3332/16-6-2015(ΣΥΝ) ΑΞΙΟΛΟΓΙΚΟΣ ΠΙΝΑΚΑΣ - Τομέας: Ενιαίος ΑΝΑΛΥΣΗ ΗΛΕΚΤΡΙΚΩΝ

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΤΑΣΗ ΟΛΤΕΕ ΓΙΑ ΤΟ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΛΥΚΕΙΟ

ΠΡΟΤΑΣΗ ΟΛΤΕΕ ΓΙΑ ΤΟ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΛΥΚΕΙΟ Ο.Λ.Τ.Ε.Ε. ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΩΝ ΤΕΧΝΙΚΗΣ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ Δ/NΣΗ : ΑΧΙΛΛΕΩΣ 37 Τ.Κ 10436 - ΑΘΗΝΑ ΤΗΛ: 210 5238973-210 5121399 6932798177 FAX: 210 5202798-210 5121399 ΗΛΕΚΤ/ΚΗ ΣΕΛΙΔΑ: http://www.oltee.gr

Διαβάστε περισσότερα

ΑΝΑΜΟΡΦΩΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΣΠΟΥΔΩΝ ΤΟΥ ΔΠΜΣ «ΕΠΙΣΤΗΜΗ ΚΑΙ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΥΔΑΤΙΚΩΝ ΠΟΡΩΝ»

ΑΝΑΜΟΡΦΩΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΣΠΟΥΔΩΝ ΤΟΥ ΔΠΜΣ «ΕΠΙΣΤΗΜΗ ΚΑΙ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΥΔΑΤΙΚΩΝ ΠΟΡΩΝ» ΑΝΑΜΟΡΦΩΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΣΠΟΥΔΩΝ ΤΟΥ ΔΠΜΣ «ΕΠΙΣΤΗΜΗ ΚΑΙ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΥΔΑΤΙΚΩΝ ΠΟΡΩΝ» Γενικά Στόχος των μεταπτυχιακών σπουδών είναι η απόκτηση του Μεταπτυχιακού Διπλώματος Ειδίκευσης (ΜΔΕ). Το πρόγραμμα

Διαβάστε περισσότερα

271 Διαχείρισης Περιβάλλοντος και Φυσικών Πόρων Ιωαννίνων (Αγρίνιο)

271 Διαχείρισης Περιβάλλοντος και Φυσικών Πόρων Ιωαννίνων (Αγρίνιο) 271 Διαχείρισης Περιβάλλοντος και Φυσικών Πόρων Ιωαννίνων (Αγρίνιο) Το Τμήμα Διαχείρισης Περιβάλλοντος και Φυσικών Πόρων, θεσμοθετήθηκε το 1998 (Π.Δ. 96/98) και άρχισε να λειτουργεί στην πόλη του Αγρινίου

Διαβάστε περισσότερα

Περιφερειακός Σχεδιασµός. για την Ενέργεια στην Κρήτη

Περιφερειακός Σχεδιασµός. για την Ενέργεια στην Κρήτη Τεχνολογίες και Εφαρµογές Ανανεώσιµων Πηγών Ενέργειας στην Κρήτη Τεχνικό Επιµελητήριο Ελλάδας Περιφερειακό Τµήµα υτ. Κρήτης 22-23 Μαΐου 2009, Χανιά Περιφερειακός Σχεδιασµός για την Ενέργεια στην Κρήτη

Διαβάστε περισσότερα

ΤΗΛΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΚΩΝ ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ ΚΑΙ ΔΙΚΤΥΩΝ

ΤΗΛΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΚΩΝ ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ ΚΑΙ ΔΙΚΤΥΩΝ ΤΗΛΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΚΩΝ ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ ΚΑΙ ΔΙΚΤΥΩΝ ΚΩΔΙΚΟΠΟΙΗΣΗ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΟΣ ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΟΣ 3114 Μέσα από ένα τετραετές πρόγραμμα σπουδών, το Τμήμα καλύπτει ένα ευρύ φάσμα, Τηλεπικοινωνιών και Δικτύων επιτρέποντας

Διαβάστε περισσότερα

ΕΡΩΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ ΠΡΟΣ ΠΡΟΠΤΥΧΙΑΚΟΥΣ ΦΟΙΤΗΤΕΣ ΤΕΙ ΠΕΙΡΑΙΑ

ΕΡΩΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ ΠΡΟΣ ΠΡΟΠΤΥΧΙΑΚΟΥΣ ΦΟΙΤΗΤΕΣ ΤΕΙ ΠΕΙΡΑΙΑ ΕΡΩΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ ΠΡΟΣ ΠΡΟΠΤΥΧΙΑΚΟΥΣ ΦΟΙΤΗΤΕΣ ΤΕΙ ΠΕΙΡΑΙΑ «ΤΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ, ΑΝΤΙΛΗΨΕΙΣ ΚΑΙ ΠΡΟΣΔΟΚΙΕΣ ΣΠΟΥΔΑΣΤΩΝ ΓΙΑ ΤΟ ΕΠΙΠΕΔΟ ΣΠΟΥΔΩΝ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗ ΤΟΥΣ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ.» ΜΕΡΟΣ

Διαβάστε περισσότερα

Υποδοχή Πρωτοετών, 1 / 11 / 2013

Υποδοχή Πρωτοετών, 1 / 11 / 2013 ΤΜΗΜΑ ΕΠΙΣΤΗΜΗΣ ΚΑΙ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΥΛΙΚΩΝ (TETY) Υποδοχή Πρωτοετών, 1 / 11 / 2013 Παρουσίαση Τμήματος Παρουσίαση συμβουλευτικού κέντρου φοιτητών Παρουσίαση ΟΦΕΑΚ Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα (Γ.Κ) ΕΠΙΣΤΗΜΗ ΥΛΙΚΩΝ

Διαβάστε περισσότερα

ΘΕΟΔΩΡΟΣ Σ. ΚΑΡΑΚΩΣΤΑΣ

ΘΕΟΔΩΡΟΣ Σ. ΚΑΡΑΚΩΣΤΑΣ ΜΕΤΕΩΡΟΣΚΟΠΕΙΟ ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΣΧΟΛΗ ΘΕΤΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ, ΤΜΗΜΑ ΓΕΩΛΟΓΙΑΣ ΤΟΜΕΑΣ ΜΕΤΕΩΡΟΛΟΓΙΑΣ ΚΑΙ ΚΛΙΜΑΤΟΛΟΓΙΑΣ ΘΕΟΔΩΡΟΣ Σ. ΚΑΡΑΚΩΣΤΑΣ ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ Α. Π. Θ. 1. ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΔΙΑΔΡΟΜΗ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

Διαβάστε περισσότερα

Νέο Πρόγραμμα Σπουδών Τμήματος Μηχανολόγων Μηχανικών Τ.Ε.Ι. Κρήτης

Νέο Πρόγραμμα Σπουδών Τμήματος Μηχανολόγων Μηχανικών Τ.Ε.Ι. Κρήτης Νέο Πρόγραμμα Σπουδών Τμήματος Μηχανολόγων Μηχανικών Τ.Ε.Ι. Κρήτης Πρόσφατα το Τμήμα Μηχανολογίας της Σχολής Τεχνολογικών Εφαρμογών του Τ.Ε.Ι. Κρήτης μετονομάστηκε σε Τμήμα Μηχανολόγων Μηχανικών Τ.Ε. με

Διαβάστε περισσότερα

Χαράλαμπος Μαλαματένιος Μηχανολόγος Μηχανικός ΕΜΠ (PhD) ΥπεύθυνοςΤμήματοςΕκπαίδευσης Διεύθυνση Ενεργειακής Πολιτικής & Σχεδιασμού

Χαράλαμπος Μαλαματένιος Μηχανολόγος Μηχανικός ΕΜΠ (PhD) ΥπεύθυνοςΤμήματοςΕκπαίδευσης Διεύθυνση Ενεργειακής Πολιτικής & Σχεδιασμού Πλαίσιο στο οποίο εντάσσεται η 2 η Συνάντηση Εργασίας με θέμα: «ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗ ΤΩΝ ΔΕΞΙΟΤΗΤΩΝ ΤΩΝ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΤΩΝ ΤΩΝ ΜΙΚΡΗΣ ΚΛΙΜΑΚΑΣ ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ ΑΠΕ ΣΤΑ ΚΤΗΡΙΑ» Χαράλαμπος Μαλαματένιος Μηχανολόγος Μηχανικός

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΚΗΡΥΞΗ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΩΝ ΚΑΙ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑΚΩΝ ΣΥΝΕΡΓΑΤΩΝ ΓΙΑ ΤO ΕΑΡΙΝΟ ΕΞΑΜΗΝΟ ΤΟΥ AKAΔΗΜΑΪΚΟΥ ΕΤΟΥΣ

ΠΡΟΚΗΡΥΞΗ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΩΝ ΚΑΙ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑΚΩΝ ΣΥΝΕΡΓΑΤΩΝ ΓΙΑ ΤO ΕΑΡΙΝΟ ΕΞΑΜΗΝΟ ΤΟΥ AKAΔΗΜΑΪΚΟΥ ΕΤΟΥΣ 2 AΛΕΞΑΝΔΡΕΙΟ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ Ν. ΜΟΥΔΑΝΙΩΝ ΤΜΗΜΑ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΑΛΙΕΙΑΣ ΚΑΙ ΥΔΑΤΟΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΩΝ ΠΡΟΚΗΡΥΞΗ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΩΝ ΚΑΙ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑΚΩΝ ΣΥΝΕΡΓΑΤΩΝ ΓΙΑ ΤO ΕΑΡΙΝΟ ΕΞΑΜΗΝΟ

Διαβάστε περισσότερα

Φωτο-βολταϊκά Συστήματα & στις άλλες Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας για Ανάπτυξη του Επιχειρηματικού Πνεύματος

Φωτο-βολταϊκά Συστήματα & στις άλλες Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας για Ανάπτυξη του Επιχειρηματικού Πνεύματος Ιούλιος 1-10, 2013 Πάτρα, Ελλάδα Το Τ.Ε.Ι. Πάτρας με άλλα Πανεπιστημιακά Ιδρύματα και Κοινωνικούς Εταίρους Οργανώνει την Διεθνή Εβδομάδα Καινοτομίας και Επιχειρηματικότητας στις Α.Π.Ε. 10 Μέρες Εντατικής

Διαβάστε περισσότερα

ΠΕΡΙΓΡΑΜΜΑ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ "ΑΝΑΝΕΩΣΙΜΕΣ ΠΗΓΕΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ Ι"

ΠΕΡΙΓΡΑΜΜΑ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ ΑΝΑΝΕΩΣΙΜΕΣ ΠΗΓΕΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ Ι ΠΕΡΙΓΡΑΜΜΑ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ "ΑΝΑΝΕΩΣΙΜΕΣ ΠΗΓΕΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ Ι" 1. ΓΕΝΙΚΑ ΣΧΟΛΗ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΩΝ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ ΤΜΗΜΑ ΗΛΕΚΤΡΟΛΟΓΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ Τ.Ε. ΕΠΙΠΕΔΟ ΣΠΟΥΔΩΝ ΠΡΟΠΤΥΧΙΑΚΟ ΚΩΔΙΚΟΣ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ 2105505 ΕΞΑΜΗΝΟ ΣΠΟΥΔΩΝ 5 ο ΤΙΤΛΟΣ

Διαβάστε περισσότερα

215 Μηχανικών Η/Υ και Πληροφορικής Πάτρας

215 Μηχανικών Η/Υ και Πληροφορικής Πάτρας 215 Μηχανικών Η/Υ και Πληροφορικής Πάτρας Το Τμήμα ασχολείται με τη διδασκαλία και την έρευνα στην επιστήμη και τεχνολογία των υπολογιστών και τη μελέτη των εφαρμογών τους. Το Τμήμα ιδρύθηκε το 1980 (ως

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΕΠΑ.Λ. Γεωργία Κωστοπούλου Σύμβουλος Σταδιοδρομίας Υπεύθυνη ΚΕ.ΣΥ.Π. Γαλατσίου

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΕΠΑ.Λ. Γεωργία Κωστοπούλου Σύμβουλος Σταδιοδρομίας Υπεύθυνη ΚΕ.ΣΥ.Π. Γαλατσίου ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΕΠΑ.Λ Γεωργία Κωστοπούλου Σύμβουλος Σταδιοδρομίας Υπεύθυνη ΚΕ.ΣΥ.Π. Γαλατσίου ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΕΓΓΡΑΦΕΣ: Στην Α εγγράφονται κάτοχοι απολυτηρίου Γυμνασίου Στη Β τάξη οι προαγόμενοι στη από την Α τάξη

Διαβάστε περισσότερα

http://sep4u.gr Oι συνολικές θέσεις εισακτέων το 2009 στα Ελληνικά ΑΕΙ: 4370 και το 2014 3.925

http://sep4u.gr Oι συνολικές θέσεις εισακτέων το 2009 στα Ελληνικά ΑΕΙ: 4370 και το 2014 3.925 1 ο Επιστημονικό Πεδίο Κοινά με άλλα Επιστημονικά Πεδία 1ο και 4ο - Διαχείρισης Πολιτισμικού Περιβάλλοντος και Νέων Τεχνολογιών (Αγρίνιο) -Πολιτισμικής Τεχ/γίας και Επικ/νίας (Μυτιλήνη) -Τεχνών Ήχου και

Διαβάστε περισσότερα

2ο (NEO) ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟ ΠΕΔΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑ

2ο (NEO) ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟ ΠΕΔΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑ 2ο (NEO) ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟ ΠΕΔΙΟ ΟΝΟΜΑ ΣΧΟΛΗΣ ΙΔΡΥΜΑ ΕΙΔΟΣ ΘΕΣΗΣ ΜΟΡΙΑ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑ ΑΓΡΟΝΟΜΩΝ & ΤΟΠΟΓΡΑΦΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ (ΑΘΗΝΑ) ΕΜΠ ΓΕΛ ΓΕΝ.ΣΕΙΡΑ ΗΜ. (ΝΕΟ) 14.942 ΑΓΡΟΝΟΜΩΝ & ΤΟΠΟΓΡΑΦΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ (ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ)

Διαβάστε περισσότερα

Τμήμα Τεχνολογίας Τροφίμων

Τμήμα Τεχνολογίας Τροφίμων Τμήμα Τεχνολογίας Τροφίμων ΣΧΟΛΗ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΤΡΟΦΙΜΩΝ ΚΑΙ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΟ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ Τι καλείται τρόφιμο; Τρόφιμο ονομάζουμε οποιαδήποτε ουσία ή προϊόν, είτε αυτό έχει υποστεί

Διαβάστε περισσότερα

219 Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών Θεσσαλονίκης

219 Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών Θεσσαλονίκης 219 Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών Θεσσαλονίκης Το Τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών ιδρύθηκε με το ΒΔ.400/72 και άρχισε να λειτουργεί το 1972-73. Το ΑΠΘ είχε τότε ήδη 28.000 φοιτητές. Η ακριβής

Διαβάστε περισσότερα

ΣΕΦΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΤΣΙΚΟ ΙΔΡΤΜΑ ΛΑΡΙΑ ΠΑΡΑΡΣΗΜΑ ΣΡΙΚΑΛΩΝ ΣΜΗΜΑ ΑΝΑΚΑΙΝΙΗ ΚΑΙ ΑΠΟΚΑΣΑΣΑΗ ΚΣΙΡΙΩΝ ΝΕΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΠΟΤΔΩΝ

ΣΕΦΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΤΣΙΚΟ ΙΔΡΤΜΑ ΛΑΡΙΑ ΠΑΡΑΡΣΗΜΑ ΣΡΙΚΑΛΩΝ ΣΜΗΜΑ ΑΝΑΚΑΙΝΙΗ ΚΑΙ ΑΠΟΚΑΣΑΣΑΗ ΚΣΙΡΙΩΝ ΝΕΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΠΟΤΔΩΝ ΣΕΦΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΤΣΙΚΟ ΙΔΡΤΜΑ ΛΑΡΙΑ ΠΑΡΑΡΣΗΜΑ ΣΡΙΚΑΛΩΝ ΣΜΗΜΑ ΑΝΑΚΑΙΝΙΗ ΚΑΙ ΑΠΟΚΑΣΑΣΑΗ ΚΣΙΡΙΩΝ ΝΕΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΠΟΤΔΩΝ ΥΕΒΡΟΤΑΡΙΟ 2010 ΓΝΩΣΙΚΟ ΑΝΣΙΚΕΙΜΕΝΟ 1. Γνωστικό Αντικείμενο του Σμήματος Η απόφαση του

Διαβάστε περισσότερα

ΓΡΑΦΕΙΟ ΣΕΠ ΛΙΒΑΝΕΙΟΥ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΚΑΡΔΑΜΥΛΩΝ 2009

ΓΡΑΦΕΙΟ ΣΕΠ ΛΙΒΑΝΕΙΟΥ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΚΑΡΔΑΜΥΛΩΝ 2009 ΓΡΑΦΕΙΟ ΣΕΠ ΛΙΒΑΝΕΙΟΥ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΚΑΡΔΑΜΥΛΩΝ 009 ΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΑΕΙ/ΑΤΕΙ ΙΕΚ ΑΓΟΡΑ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΓΤΑΞΗ ΓΤΑΞΗ ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΕΣ Β ΤΑΞΗ ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΕΣ ΒΤΑΞΗ ΒΤΑΞΗ ΤΟΜΕΙΣ Α ΤΑΞΗ ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΕΣ ΑΤΑΞΗ ΑΤΑΞΗ

Διαβάστε περισσότερα

ΠΕΡΙΓΡΑΜΜΑ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ

ΠΕΡΙΓΡΑΜΜΑ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ ΠΕΡΙΓΡΑΜΜΑ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ 1. ΓΕΝΙΚΑ ΣΧΟΛΗ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΩΝ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ ΤΜΗΜΑ ΗΛΕΚΤΡΟΛΟΓΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ Τ.Ε. ΕΠΙΠΕΔΟ ΣΠΟΥΔΩΝ ΠΡΟΠΤΥΧΙΑΚΟ ΚΩΔΙΚΟΣ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ 2105505 ΕΞΑΜΗΝΟ ΣΠΟΥΔΩΝ 5 ο ΤΙΤΛΟΣ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ ΑΥΤΟΤΕΛΕΙΣ ΔΙΔΑΚΤΙΚΕΣ

Διαβάστε περισσότερα

4 Πτυχιούχοι ΤΕΙ Ιχθυοκομίας ή συναφούς τμήματος Περιγραφή Έργου Συλλογή και επεξεργασία δεδομένων από τους αλιευτικούς στόλους της Κρήτης.

4 Πτυχιούχοι ΤΕΙ Ιχθυοκομίας ή συναφούς τμήματος Περιγραφή Έργου Συλλογή και επεξεργασία δεδομένων από τους αλιευτικούς στόλους της Κρήτης. Ανάβυσσος: 21/2/2014 Αρ.πρωτ: 20043/1284 ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ Το Νομικό Πρόσωπο Δημοσίου Δικαίου (Ν.Π.Δ.Δ.) με την επωνυμία Ελληνικό Κέντρο Θαλασσίων Ερευνών (ΕΛ.ΚΕ.Θ.Ε.) το οποίο εδρεύει

Διαβάστε περισσότερα

Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών

Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών TECHNOLOGICAL EDUCATION INSTITUTE OF CENTRAL MACEDONIA SCHOOL OF TECHNOLOGICAL APPLICATIONS DEPARTMENT OF MECHANICAL ENGINEERING Graduate Studies Program: Academic Year 2015-16 Renewable Energy Systems:

Διαβάστε περισσότερα

Το Ελληνικό Εκπαιδευτικό Σύστημα

Το Ελληνικό Εκπαιδευτικό Σύστημα Το Ελληνικό Εκπαιδευτικό Σύστημα Δομή Το Ελληνικό Εκπαιδευτικό Σύστημα διαρθρώνεται σε τρεις διαδοχικές βαθμίδες: την Πρωτοβάθμια, τη Δευτεροβάθμια και την Τριτοβάθμια Εκπαίδευση. Η Εκπαίδευση στην Ελλάδα

Διαβάστε περισσότερα

Τετάρτη, 3 Σεπτεμβρίου 2014, 5 6 μμ. Σας καλωσορίζουμε!

Τετάρτη, 3 Σεπτεμβρίου 2014, 5 6 μμ. Σας καλωσορίζουμε! Τετάρτη, 3 Σεπτεμβρίου 2014, 5 6 μμ Σας καλωσορίζουμε! ΣΥΝΟΠΤΙΚΑ Εισαγωγή Τμήματα Πολυτεχνικής Σχολής Προγράμματα Μεταπτυχιακού Επιπέδου Μάστερ (M.Eng. & M.Sc.) Υποστήριξη Ερωτήσεις Απαντήσεις Διατμηματικό

Διαβάστε περισσότερα

ΚΕΣΥΠ ΝΕΑΠΟΛΗΣ. Υπεύθυνοι ΣΕΠ: ΤΣΙΟΝΚΗ Μ.- ΚΑΖΑΝΤΖΙΔΗΣ Σ. ΝΕΑΠΟΛΗ: Αγ. Στεφάνου 26 Τηλέφωνο :

ΚΕΣΥΠ ΝΕΑΠΟΛΗΣ. Υπεύθυνοι ΣΕΠ: ΤΣΙΟΝΚΗ Μ.- ΚΑΖΑΝΤΖΙΔΗΣ Σ. ΝΕΑΠΟΛΗ: Αγ. Στεφάνου 26 Τηλέφωνο : ΚΕΣΥΠ ΝΕΑΠΟΛΗΣ Υπεύθυνοι ΣΕΠ: ΤΣΙΟΝΚΗ Μ.- ΚΑΖΑΝΤΖΙΔΗΣ Σ. ΝΕΑΠΟΛΗ: Αγ. Στεφάνου 26 Τηλέφωνο : 2310550240 Νίκος Νικολόπουλος Ηλεκτρολόγος Μηχανικός Τ.Ε., M.Ed. Εκπαιδευτικός ΠΕ 17 Επαγγελματικά Λύκεια Αναλυτική

Διαβάστε περισσότερα

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ. ΠΡΟΛΟΓΟΣ Σελίδα 13 ΚΕΦΑΛΑΙΟ 1. ΕΝΕΡΓΕΙΑ (ΓΕΝΙΚΑ) «17

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ. ΠΡΟΛΟΓΟΣ Σελίδα 13 ΚΕΦΑΛΑΙΟ 1. ΕΝΕΡΓΕΙΑ (ΓΕΝΙΚΑ) «17 ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ ΠΡΟΛΟΓΟΣ Σελίδα 13 ΚΕΦΑΛΑΙΟ 1. ΕΝΕΡΓΕΙΑ (ΓΕΝΙΚΑ) «17 1.1.Ορισμός, ιστορική αναδρομή «17 1.2. Μορφές ενέργειας «18 1.3. Θερμική ενέργεια «19 1.4. Κινητική ενέργεια «24 1.5. Δυναμική ενέργεια

Διαβάστε περισσότερα

Σχολή Ηλεκτρολόγων Μηχανικών & Μηχανικών Υπολογιστών

Σχολή Ηλεκτρολόγων Μηχανικών & Μηχανικών Υπολογιστών Σχολή Ηλεκτρολόγων Μηχανικών & Μηχανικών Υπολογιστών ίδα, 7 Ιουνίο ου 2012 Ημερ ΣχολήΗλεκτρολόγων Μηχ. & Μηχ. Υπολογιστών Προπτυχιακά μαθήματα ανά θεματική περιοχή: Ενεργειακή Διαχείριση Περιβάλλον Ποιότητα

Διαβάστε περισσότερα

4ο Πεδίο Τεχνολογικές Επιστήμες. 4ο ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑ ΕΙΔΙΚΟ ΜΑΘΗΜΑ. 4ο ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑ

4ο Πεδίο Τεχνολογικές Επιστήμες. 4ο ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑ ΕΙΔΙΚΟ ΜΑΘΗΜΑ. 4ο ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑ 4ο Πεδίο Τεχνολογικές Επιστήμες 4ο ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑ ΕΙΔΙΚΟ ΜΑΘΗΜΑ 231 ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ (ΑΘΗΝΑ) ΕΜΠ 112 20.193 1.476 19.044 19.767 19.866 233 ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ (ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ) ΑΠΘ 112 19.170 1.570

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ΔΙΠΛΩΜΑΤΟΣ

ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ΔΙΠΛΩΜΑΤΟΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ (Τ.Ε.Ι.) ΣΤΕΡΕΑΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΣΧΟΛΗ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΩΝ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ ΤΜΗΜΑ ΜΗΧΑΝΟΛΟΓΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ Τ.Ε. ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ΔΙΠΛΩΜΑΤΟΣ Αυτό το παράρτημα διπλώματος ακολουθεί το υπόδειγμα που ανέπτυξε

Διαβάστε περισσότερα

Τμήμα Ψηφιακών Συστημάτων Δικτυοκεντρικών Ψηφιακών Συστημάτων και Υπηρεσιών Τηλεπικοινωνιακών Συστημάτων και Δικτύων Πτυχίο Ψηφιακά Συστήμα- τα

Τμήμα Ψηφιακών Συστημάτων Δικτυοκεντρικών Ψηφιακών Συστημάτων και Υπηρεσιών Τηλεπικοινωνιακών Συστημάτων και Δικτύων Πτυχίο Ψηφιακά Συστήμα- τα 2 Πρόλογος Το Τμήμα Ψηφιακών Συστημάτων του Πανεπιστημίου Πειραιώς καλύπτει δύο σημαντικούς κλάδους της Ψηφιακής Οικονομίας και της Κοινωνίας της Γνώσης: τον κλάδο των Δικτυοκεντρικών Ψηφιακών Συστημάτων

Διαβάστε περισσότερα

Ιούλιος Το Νέο Επαγγελματικό Λύκειο

Ιούλιος Το Νέο Επαγγελματικό Λύκειο Ιούλιος 2016 Το Νέο Επαγγελματικό Λύκειο Το Νέο Επαγγελματικό Λύκειο Η παρουσίαση εδράζεται στο Ν.Δ. 4186 (ΦΕΚ 193/17.09.2013) Ν.Δ. 4203 (ΦΕΚ 235/01.11.2013 Ν.Δ. 4327 (ΦΕΚ 50/14.05.2015) και ΦΕΚ 1489 τ.β

Διαβάστε περισσότερα

ΧΗΜΙΚΟΣ ΜΗΧΑΝΙΚΟΣ: ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΟ ΤΟΥ ΧΗΜΙΚΟΥ ΜΗΧΑΝΙΚΟΥ, ΣΠΟΥΔΕΣ, ΠΡΟΟΠΤΙΚΕΣ ΕΞΕΛΙΞΗΣ, ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗ ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

ΧΗΜΙΚΟΣ ΜΗΧΑΝΙΚΟΣ: ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΟ ΤΟΥ ΧΗΜΙΚΟΥ ΜΗΧΑΝΙΚΟΥ, ΣΠΟΥΔΕΣ, ΠΡΟΟΠΤΙΚΕΣ ΕΞΕΛΙΞΗΣ, ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗ ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΧΗΜΙΚΟΣ ΜΗΧΑΝΙΚΟΣ: ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΟ ΤΟΥ ΧΗΜΙΚΟΥ ΜΗΧΑΝΙΚΟΥ, ΣΠΟΥΔΕΣ, ΠΡΟΟΠΤΙΚΕΣ ΕΞΕΛΙΞΗΣ, ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗ ΤΜΗΜΑ Χ Η Μ Ι Κ Ω Ν ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ Θεσσαλονίκη, 2016 Η συνεισφορά της Χημικής

Διαβάστε περισσότερα

Συγκριτικό Αναπτυξιακό Πλεονέκτηµα

Συγκριτικό Αναπτυξιακό Πλεονέκτηµα ιεθνής Συνάντηση για την Πράσινη Ανάπτυξη στην Πράξη Οργανισµός Ανάπτυξης Σητείας Σητεία 21-22/9/2010 Η Ανάπτυξη των ΑΠΕ στην Κρήτη: Συγκριτικό Αναπτυξιακό Πλεονέκτηµα ρ. Ν. Ζωγραφάκης Περιφέρεια Κρήτης

Διαβάστε περισσότερα

ΣΧΕΔΙΟ ΥΠΟΥΡΓΙΚΗΣ ΑΠΟΦΑΣΗΣ O ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ, ΔΙΑ ΒΙΟΥ ΜΑΘΗΣΗΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ

ΣΧΕΔΙΟ ΥΠΟΥΡΓΙΚΗΣ ΑΠΟΦΑΣΗΣ O ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ, ΔΙΑ ΒΙΟΥ ΜΑΘΗΣΗΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ ΣΧΕΔΙΟ ΥΠΟΥΡΓΙΚΗΣ ΑΠΟΦΑΣΗΣ O ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ, ΔΙΑ ΒΙΟΥ ΜΑΘΗΣΗΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ Έχοντας υπόψη: 1. Τις διατάξεις του ν. 3685/2008 (ΦΕΚ 148/Α /6-7-2008) «Θεσμικό πλαίσιο για τις μεταπτυχιακές

Διαβάστε περισσότερα

737 Τεχνολογίας Αεροσκαφών ΤΕΙ Χαλκίδας

737 Τεχνολογίας Αεροσκαφών ΤΕΙ Χαλκίδας 737 Τεχνολογίας Αεροσκαφών ΤΕΙ Χαλκίδας 1. Εισαγωγή Η ασφάλεια πτήσεων εξαρτάται σε πολύ μεγάλο βαθμό από την επιμελημένη και σωστή συντήρηση των διαφόρων τύπων αεροσκαφών. Ο ρόλος λοιπόν των μηχανικών

Διαβάστε περισσότερα

Innovative Energy Solutions

Innovative Energy Solutions Innovative Energy Solutions Εταιρική παρουσίαση Βιζυηνού 20, Αλεξανδρούπολη www.kriton-energy.com info@kriton-energy.gr T. 25515 50717 F. 25510 32030 Η εταιρεία Η KRITON ENERGY ιδρύθηκε το 2011 από διπλωματούχους

Διαβάστε περισσότερα

Μάρτιος Το Νέο Επαγγελματικό Λύκειο

Μάρτιος Το Νέο Επαγγελματικό Λύκειο Μάρτιος 2016 Το Νέο Επαγγελματικό Λύκειο Επαγγελματικό Λύκειο (ΕΠΑ.Λ.) Δευτεροβάθμιος Κύκλος Σπουδών Τριετής φοίτηση Μεταδευτεροβάθμιος Κύκλος Σπουδών «Τάξη Μαθητείας» Μονοετής φοίτηση Επαγγελματικό Λύκειο

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΧΩΡΟΤΑΞΙΑΣ, ΠΟΛΕΟΔΟΜΙΑΣ & ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΤΜΗΜΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΔΙΑΤΜΗΜΑΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ ΚΑΙ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

Διαβάστε περισσότερα

ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΚΥΠΡΙΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ

ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΚΥΠΡΙΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ «ΧΡΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΩΝ ΑΝΑΝΕΩΣΙΜΩΝ ΠΗΓΩΝ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΣΤΟΝ ΟΙΚΙΑΚΟ ΤΟΜΕΑ» Κωδικός Προγράμματος Π000116 Σκοπός: Το Ενεργειακό Γραφείο Κυπρίων Πολιτών διοργανώνει Εκπαιδευτικό

Διαβάστε περισσότερα

Τα ΜΙΕΕΚ είναι η συνεχής σχέση του Ευρωπαίου πολίτη με τον χώρο της εκπαίδευσης και κατάρτισης που αποτελεί μέρος της Ευρωπαικής Πολιτικής.

Τα ΜΙΕΕΚ είναι η συνεχής σχέση του Ευρωπαίου πολίτη με τον χώρο της εκπαίδευσης και κατάρτισης που αποτελεί μέρος της Ευρωπαικής Πολιτικής. Τα ΜΙΕΕΚ είναι η συνεχής σχέση του Ευρωπαίου πολίτη με τον χώρο της εκπαίδευσης και κατάρτισης που αποτελεί μέρος της Ευρωπαικής Πολιτικής. Είναι ένα συγχρηματοδοτούμενο Έργο από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό

Διαβάστε περισσότερα

ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΕΣ ΣΠΟΥ ΕΣ ΣΤΗΝ ΕΝΕΡΓΕΙΑ

ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΕΣ ΣΠΟΥ ΕΣ ΣΤΗΝ ΕΝΕΡΓΕΙΑ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΕΣ ΣΠΟΥ ΕΣ ΣΤΗΝ ΕΝΕΡΓΕΙΑ Άρθρο γραµµένο από την Ειδική ιατµηµατική Επιτροπή του ιατµηµατικού Προγράµµατος Μεταπτυχιακών Σπουδών «Παραγωγή και ιαχείριση Ενέργειας» του ΕΜΠ 1. Σύγχρονες εξελίξεις

Διαβάστε περισσότερα

Τουριστικών Επαγγελμάτων ΑΣΤΕ Ρόδου (613)

Τουριστικών Επαγγελμάτων ΑΣΤΕ Ρόδου (613) Τουριστικών Επαγγελμάτων ΑΣΤΕ Ρόδου (613) Η Ανώτερη Σχολή Τουριστικής Εκπαίδευσης Ρόδου (ΑΣΤΕΡ), ιδρύθηκε το 1956, ήταν η πρώτη Σχολή στην Ελλάδα και από τότε λειτουργεί στη πραγματικότητα ως αμιγής ξενοδοχειακή

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ΔΙΠΛΩΜΑΤΟΣ

ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ΔΙΠΛΩΜΑΤΟΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΣΧΟΛΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ ΣΤΗΝ ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣΤΙΚΩΝ ΜΟΝΑΔΩΝ Τέρμα Μαγνησίας, 62124,

Διαβάστε περισσότερα

ΣΥΓΚΡΙΤΙΚΟ ΒΑΣΕΩΝ --ΕΠΙΛΟΓΗ 90% ΓΕΛ,ΕΠΑΛΒ-- 2014 & 2013

ΣΥΓΚΡΙΤΙΚΟ ΒΑΣΕΩΝ --ΕΠΙΛΟΓΗ 90% ΓΕΛ,ΕΠΑΛΒ-- 2014 & 2013 ΙΔΡΥΜΑ ΟΝΟΜΑ ΕΙΔΟΣ ΘΕΣΗΣ ΑΚΑΔΗΜΙΕΣ ΕΜΠΟΡΙΚΟΥ ΝΑΥΤΙΚΟΥ 817 ΣΧΟΛΗ ΠΛΟΙΑΡΧΩΝ 90% ΓΕΝΙΚΗ ΣΕΙΡΑ 10,338 10,651-313 -2.9% ΑΚΑΔΗΜΙΕΣ ΕΜΠΟΡΙΚΟΥ ΝΑΥΤΙΚΟΥ 817 ΣΧΟΛΗ ΠΛΟΙΑΡΧΩΝ 90% ΓΕΝΙΚΗ ΣΕΙΡΑ ΕΣΠΕΡΙΝΑ 8,708 8,136

Διαβάστε περισσότερα

Π Ο Λ Υ Τ Ε Χ Ν Ε Ι Ο K Ρ Η Τ Η Σ ΓΕΝΙΚΟ ΤΜΗΜΑ

Π Ο Λ Υ Τ Ε Χ Ν Ε Ι Ο K Ρ Η Τ Η Σ ΓΕΝΙΚΟ ΤΜΗΜΑ Π Ο Λ Υ Τ Ε Χ Ν Ε Ι Ο K Ρ Η Τ Η Σ ΓΕΝΙΚΟ ΤΜΗΜΑ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ & ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ Όπως τροποποιήθηκε από την 41 η Γ.Σ.Ε.Σ. 30 ΙΟΥΝΙΟΥ 2003 2 Η Γ.Σ.Ε.Σ. του Γενικού Τμήματος του Πολυτεχνείου Κρήτης,

Διαβάστε περισσότερα

ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗΣ ΚΩΔΙΚΟΠΟΙΗΣΗ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΟΣ ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΟΣ ΣΥΝΑΦΕΙΣ ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΕΣ ΚΑΙ ΤΜΗΜΑΤΑ ΤΕΙ ΕΡΓΑΣΙΑ ΣΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ ΤΟΜΕΑ

ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗΣ ΚΩΔΙΚΟΠΟΙΗΣΗ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΟΣ ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΟΣ ΣΥΝΑΦΕΙΣ ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΕΣ ΚΑΙ ΤΜΗΜΑΤΑ ΤΕΙ ΕΡΓΑΣΙΑ ΣΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ ΤΟΜΕΑ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗΣ ΚΩΔΙΚΟΠΟΙΗΣΗ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΟΣ ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΟΣ 3114 Ηλεκτρονική είναι η τεχνολογία που ασχολείται με την ανάπτυξη και τη συμπεριφορά των ηλεκτρονικών συσκευών (υπολογιστές, κινητά τηλέφωνα)

Διαβάστε περισσότερα

Τετάρτη, 11 Ιανουαρίου 2017, 04:00 μμ. Σας καλωσορίζουμε!

Τετάρτη, 11 Ιανουαρίου 2017, 04:00 μμ. Σας καλωσορίζουμε! Τετάρτη, 11 Ιανουαρίου 2017, 04:00 μμ Σας καλωσορίζουμε! ΣΥΝΟΠΤΙΚΑ Εισαγωγή Τμήματα Πολυτεχνικής Σχολής Προγράμματα Μεταπτυχιακού Επιπέδου Μάστερ (M.Eng. & M.Sc.) Υποστήριξη Ερωτήσεις - Απαντήσεις Διατμηματικό

Διαβάστε περισσότερα

Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας

Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας Ορισμός «Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ) είναι οι μη ορυκτές ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, δηλαδή η αιολική, η ηλιακή και η γεωθερμική ενέργεια, η ενέργεια κυμάτων, η παλιρροϊκή ενέργεια, η υδραυλική

Διαβάστε περισσότερα

ΜΗΧΑΝΟΛΟΓΟΥ ΜΗΧΑΝΙΚΟΥ

ΜΗΧΑΝΟΛΟΓΟΥ ΜΗΧΑΝΙΚΟΥ ΜΗΧΑΝΟΛΟΓΟΥ ΜΗΧΑΝΙΚΟΥ ΚΩΔΙΚΟΠΟΙΗΣΗ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΟΣ 3115 ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΟΣ Με την ολοκλήρωση των σπουδών τους οι πτυχιούχοι των τμημάτων Μηχανολογίας των ΤΕΙ αποκτούν τις απαραίτητες επιστημονικές και

Διαβάστε περισσότερα

Γεωπονικό Παν. 2&3 13119

Γεωπονικό Παν. 2&3 13119 ΟΝΟΜΑΣΙΑ ΣΧΟΛΗΣ ΙΔΡΥΜΑ ΠΕΔΙΟ ΒΑΣΗ 2015 Αγρονόμων και Τοπογράφων Μηχανικών (Αθήνα) ΕΜΠ 2 14533 Αγρονόμων και Τοπογράφων Μηχανικών (Θεσσαλονίκη) ΑΠΘ 2 13993 Αγροτικής Ανάπτυξης (Ορεστιάδα) ΔΠΘ 2&3 10426

Διαβάστε περισσότερα

Εξοικονόμηση ενέργειας και κτίρια: Επισκόπηση εξελίξεων για τον τεχνικό κόσμο

Εξοικονόμηση ενέργειας και κτίρια: Επισκόπηση εξελίξεων για τον τεχνικό κόσμο ΤΕΧΝΙΚΟ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΕΛΛΑΔΟΣ - ΤΜΗΜΑ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ Εξοικονόμηση ενέργειας και κτίρια: Επισκόπηση εξελίξεων για τον τεχνικό κόσμο Εισηγητής: Αμανατίδης Άνθιμος Διπλ. Μηχανολόγος Μηχανικός Α.Π.Θ.

Διαβάστε περισσότερα

Αθήνα, Α.Π.: ΠΡΟΣ: Όπως ο Πίνακας Αποδεκτών. Διεύθυνση: Κοραή 4, Αθήνα Διεύθυνση ιστοσελίδας:

Αθήνα, Α.Π.: ΠΡΟΣ: Όπως ο Πίνακας Αποδεκτών. Διεύθυνση: Κοραή 4, Αθήνα Διεύθυνση ιστοσελίδας: ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ, ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ ΕΙΔΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΤΟΜΕΑΚΩΝ Ε.Π. ΤΟΥ ΕΚΤ ΕΙΔΙΚΗ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ Ε.Π. ANAΠTYΞΗ ΑΝΘΡΩΠΙΝΟΥ ΔΥΝΑΜΙΚΟΥ, ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΚΑΙ ΔΙΑ ΒΙΟΥ

Διαβάστε περισσότερα

Τα ΜΙΕΕΚ είναι η συνεχής σχέση του Ευρωπαίου πολίτη με τον χώρο της εκπαίδευσης και κατάρτισης που αποτελεί μέρος της Ευρωπαικής Πολιτικής.

Τα ΜΙΕΕΚ είναι η συνεχής σχέση του Ευρωπαίου πολίτη με τον χώρο της εκπαίδευσης και κατάρτισης που αποτελεί μέρος της Ευρωπαικής Πολιτικής. Τα ΜΙΕΕΚ είναι η συνεχής σχέση του Ευρωπαίου πολίτη με τον χώρο της εκπαίδευσης και κατάρτισης που αποτελεί μέρος της Ευρωπαικής Πολιτικής. Είναι ένα συγχρηματοδοτούμενο Έργο από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό

Διαβάστε περισσότερα

ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΣΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ

ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΣΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΣΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ Το Ινστιτούτο Δια Βίου Εκπαίδευσης και το Τμήμα Διοίκησης Μονάδων Υγείας και Πρόνοιας της Σχολής Διοίκησης και Οικονομίας

Διαβάστε περισσότερα

Τα Μεταπτυχιακά Προγράμματα και τα Προγράμματα Κατάρτισης της Α.Σ.ΠΑΙ.Τ.Ε.

Τα Μεταπτυχιακά Προγράμματα και τα Προγράμματα Κατάρτισης της Α.Σ.ΠΑΙ.Τ.Ε. Τα Μεταπτυχιακά Προγράμματα και τα Προγράμματα Κατάρτισης της Α.Σ.ΠΑΙ.Τ.Ε. Σπύρος Πανέτσος Επιστ. Υπευθ. Γραφείου Διασύνδεσης Α.Σ.ΠΑΙ.Τ.Ε. ΤΙ ΕΙΝΑΙ Η Α.Σ.ΠΑΙ.Τ.Ε. Η Ανώτατη Σχολή Παιδαγωγικής και Τεχνολογικής

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΕΔΡΩΝ ΚΑΙ ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΩΝ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΩΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΙΔΡΥΜΑΤΩΝ. + ερωτήσεις. για τα Τ Ε Ι

ΠΡΟΕΔΡΩΝ ΚΑΙ ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΩΝ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΩΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΙΔΡΥΜΑΤΩΝ. + ερωτήσεις. για τα Τ Ε Ι ΠΡΟΕΔΡΩΝ ΚΑΙ ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΩΝ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΩΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΙΔΡΥΜΑΤΩΝ + ερωτήσεις για τα Τ Ε Ι 1 Τι είναι ; είναι τα αρχικά των λέξεων για τα Τεχνολογικά Εκπαιδευτικά Ιδρύματα που ανήκουν στον τεχνολογικό

Διαβάστε περισσότερα

Ένωση Πληροφορικών Ελλάδας Κοδριγκτώνος 33, 5ος όροφος ΤΚ 10434, Αθήνα http://www.epe.org.gr e-mail: info@epe.org.gr

Ένωση Πληροφορικών Ελλάδας Κοδριγκτώνος 33, 5ος όροφος ΤΚ 10434, Αθήνα http://www.epe.org.gr e-mail: info@epe.org.gr Ένωση Πληροφορικών Ελλάδας Κοδριγκτώνος 33, 5ος όροφος ΤΚ 10434, Αθήνα http://www.epe.org.gr e-mail: info@epe.org.gr ΠΡΟΣ: ΕΤΕΚ Επιστημονικό Τεχνικό Επιμελητήριο Κύπρου Τ.Θ. 21826 1513, Λευκωσία, Κύπρος

Διαβάστε περισσότερα

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΤΑΥΤΟΤΗΤΑΣ

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΤΑΥΤΟΤΗΤΑΣ 1 ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΤΑΥΤΟΤΗΤΑΣ Ονοματεπώνυμο : Σπανουδάκη Κατερίνα Όνομα Πατρός Μητρός : Εμμανουήλ Ειρήνη Έτος Γέννησης : 1977 Αριθμός Ταυτότητας : Ρ 834308 Τόπος Γέννησης : Ηράκλειο Κρήτης

Διαβάστε περισσότερα

(ΝΕΟ) ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟ ΛΥΚΕΙΟ

(ΝΕΟ) ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟ ΛΥΚΕΙΟ ΑΓΟΡΑ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΤΑΞΗ ΜΑΘΗΤΕΙΑΣ ΠΤΥΧΙΟ ΕΠΙΠΕΔΟΥ 4 ΙΕΚ ΔΙΠΛΩΜΑ ΕΠΙΠΕΔΟΥ 4 ΤΡΙΤΟΒΑΘΜΙΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ (ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ) ΑΠΟΛΥΤΗΡΙΟ + ΠΤΥΧΙΟ ΕΠΙΠΕΔΟΥ 3 ΕΝΔΟΣΧΟΛΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ Γ' ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ Μαθήματα

Διαβάστε περισσότερα