Εξαρτησιογόνες ουσίες

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "Εξαρτησιογόνες ουσίες"

Transcript

1 Εξαρτησιογόνες ουσίες

2 Ορισµός Οι εξαρτησιογόνες ουσίες είναι χηµικές ουσίες που προκαλούν εθισµό, µια κατάσταση δηλαδή, όπου ο χρήστης διακατέχεται από µια µη ελεγχόµενη επιθυµία χρησιµοποίησης των ουσιών αυτών, που οδηγεί σε µια ψυχική και σωµατική κατάπτωση και συνοδεύεται από πολύπλοκα συµπτώµατα δυσφορίας, πόνου και εξαθλίωσης. Στις εξαρτησιογόνες ουσίες συγκαταλέγονται το αλκοόλ, η νικοτίνη, η καφεΐνη, το χασίς, το όπιο, η µορφίνη, η ηρωίνη, οι αµφεταµίνες, το LSD, οι βενζοδιαζεπίνες, τα βαρβιτουρικά.

3 ιαχωρισµός εξαρτησιογόνων ουσιών Η Παγκόσµια Οργάνωση Υγείας έχει χωρίσει τα ναρκωτικά σε δύο κατηγορίες: 1) στα «βαριά», εκείνα που προκαλούν σοβαρή βλαπτική επίδραση στο άτοµο, όπως το όπιο, η µορφίνη, η κοκαΐνη, η ηρωίνη, οι αµφεταµίνες, η µαριχουάνα (χασίς), το LSD, κ.ά. και 2) στα «ελαφρά», σε ουσίες που δεν δηµιουργούν υποχρεωτικά εθισµό, όπως τα βαρβιτουρικά και τα «ανώδυνα» (καπνός, καφές, κ.ά). Σύµφωνα µε άλλη διάκριση (Lewin, 1928), τα ναρκωτικά διακρίνονται ανάλογα µε τις συνέπειές τους σε: 1) ευφορικά (όπιο, µορφίνη, ηρωίνη), 2) φανταστικά (χασίς, παραισθησιογόνα), 3) υπνωτικά (βαρβιτουρικά), 4) µεθυστικά (αιθέρας, αλκοόλη) και 5) διεγερτικά (αµφεταµίνες, κοκαΐνη).

4 ιαχωρισµός εξαρτησιογόνων ουσιών Γενικά µπορούµε να χωρίσουµε τις ουσίες που προκαλούν εθισµό σε: 1) οποιοειδή (όπιο, µορφίνη, κωδεΐνη, ηρωίνη), 2) διεγερτικά (κοκαΐνη, αµφεταµίνες), 3) παραισθησιογόνα ή ψυχεδελικά (LSD, µεσκαλίνη, ψιλοκυβίνη, µεθοξυαµφεταµίνες, DOM, MDMA (έκσταση( έκσταση), DOET), 4) αντικαταθλιπτικά, ηρεµιστικά (βενζοδιαζεπίνες), κατασταλτικά, υπνωτικά (βαρβιτουρικά). To χασίς, γνωστό από αρχαιοτάτων χρόνων, που προέρχεται από τα φύλλα της ινδικής κάνναβης, προκαλεί διέγερση, ευφορία ή κατάθλιψη, αυτοπεποίθηση και ευθυµία, αυξάνει τη φαντασία και προκαλεί ψευδαισθήσεις οπτικές, ακουστικές και απτικές, παραµορφώνει την αίσθηση του χώρου, διαταράσσει την συνείδηση και συνήθως προκαλεί βαθύ ύπνο. Επίσης, ορισµένα παυσίπονα προκαλούν τοξικοµανία. Σε αυτά περιλαµβάνονται η υδροβρωµική φαιναζοκίνη, η πενταζοκίνη, η κυκλαζοκίνη, η µεθαδόνη (χρησιµοποιείται σήµερα για την απεξάρτηση των ηρωινοµανών), η πυρρολαµιδόνη, η πεθιδίνη, η κετοβεµιδόνη, κ.ά.

5 Χρήση στην Ιατρική Από αυτά για ιατρικούς λόγους χρησιµοποιούνται η µορφίνη, η κωδεΐνη, η µεθαδόνη, οι αµφεταµίνες, τα βαρβιτουρικά, οι βενζοδιαζεπίνες, ενώ δεν έχουν κανενός είδους θεραπευτική χρησιµότητα η µαριχουάνα (χασίς) και το LSD. Η ηρωίνη χρησιµοποιείται σε µειούµενες δόσεις για την απεξάρτηση των χρηστών ηρωίνης. Κατά τον εικοστό αιώνα διαπιστώνουµε την ανάπτυξη νέων φαρµάκων που προκαλούν ασυνήθιστα αποτελέσµατα στον εγκέφαλο, που γίνονται χρήσιµα εργαλεία για την µελέτη του «µυστηρίου» της εγκεφαλικής λειτουργίας. Επιπλέον, διαπιστώνεται η παρασκευή εξαρτησιογόνων ουσιών από τις µεγάλες φαρµακευτικές εταιρείες. Τρανταχτά παραδείγµατα η ηρωίνη, ως φάρµακο για το βήχα, η αµφεταµίνη ως υποκατάστατο της εφεδρίνης, η φενδυµετραζίνη, ως χάπι διαίτης και το LSD για την ψυχολογική ενίσχυση αλκοολικών ή καρκινοπαθών. Ο ιατρικός κόσµος µη έχοντας τις γνώσεις για την λειτουργία των ουσιών αυτών και την επίδρασή τους στο νευρικό σύστηµα καθυστερούσε να αντιδράσει, ενώ στην αρχή συνηγορούσε στο παιχνίδι των δοκιµών.

6 Ναρκωτικές ουσίες

7 Η πρώτες αναφορές Γραπτά που φαίνεται να αναφέρονται σε εκχυλίσµατα παπαρούνας µε ναρκωτικές ενέργειες έχουν βρεθεί στην περιοχή των Σουµερίων στη Μέση Ανατολή και χρονολογούνται από το π.χ.... Οι Αρχαίοι Έλληνες χρησιµοποιούσαν όπιο τόσο για τα ψυχαγωγικά όσο και για τα θεραπευτικά του αποτελέσµατα... Ο Έλληνας γιατρός Γαληνός του 2ου αιώνα µ.χ.,., αυθεντία της Ιατρικής, χορηγούσε όπιο για να καταπραΰνει τους πονοκεφάλους, τις ασθένειες της χοληδόχου κύστης, τους κολικού και τις πέτρες στα νεφρά ή ακόµη για να ανακουφίζει τους ασθενείς που παρουσίαζαν δύσπνοια, άσθµα και καρδιακή ανεπάρκεια.

8 Η πρώτες αναφορές Πολύ αργότερα τον 16ο και 17ο αιώνα οι γιατροί άρχισαν να προειδοποιούν για τους κινδύνους των ναρκωτικών. Για παράδειγµα κάποιος γιατρός σηµείωνε: «Τα αποτελέσµατα της ξαφνικής εγκατάλειψης της χρήσης όπιου ύστερα από µακροχρόνια χρήση είναι κυρίως οι µεγάλες και ακόµη αφόρητες εξαντλήσεις, αγωνίες και καταθλίψεις του πνεύµατος, που συνήθως τελειώνουν µ έναν πολύ άθλιο θάνατο συνοδευόµενο από περίεργες αγωνίες εκτός και αν ξαναγίνουν χρήστες όπιου, οπότε γρήγορα και πάλι συνέρχονται». Ήταν οι πρώτες προειδοποιήσεις για τον εθισµό που προκαλούν τα ναρκωτικά.

9 Ιστορικό πλαίσιο Η χρήση του όπιου, της πρώτης ναρκωτικής ουσίας, ήταν γνωστή από τους αρχαιότατους χρόνους. Στα 1805 ένας εικοσάχρονος Γερµανός, ο Friedrich Serturner, αποµόνωσε µια καθαρή ουσία από την παπαρούνα (Digitalis purpurea), που την ονόµασε µορφίνη από τον Μορφέα, τον θεό του ύπνου στην Αρχαία Ελλάδα, ενώ τα επόµενα χρόνια αποµονώθηκε το κινίνο, φάρµακο για την ελονοσία, από τον φλοιό του δέντρου κιγχόνη και η κοκαΐνη, το πρώτο τοπικό αναισθητικό µε απόσταξη από το δέντρο κόκα. O Alexanter Wood ανακάλυψε την υποδερµική σύριγγα στα 1853 Η πρώτη ευρύτατα διαδεδοµένη χρήση της µορφίνης µε ένεση για την αναλγησία (ανακούφιση του πόνου) έγινε στη διάρκεια του Γαλλοπρωσικού πολέµου και του Αµερικανικού εµφυλίου πολέµου. Η χρήση της µορφίνης έφερε τα πρώτα συµπτώµατα εξάρτησης σε βετεράνους του πολέµου που γύριζαν στα σπίτια τους. Η χρήση έφτασε στο σηµείο να αποκαλείται «η αρρώστια των στρατιωτών».

10 Ιστορικό πλαίσιο Η ηρωίνη είναι ένα χηµικό παράγωγο της µορφίνης, που παρασκευάζεται µε τη προσθήκη δύο ακετυλικών οµάδων, έτσι ώστε η ηρωίνη να εισχωρεί πιο εύκολα στον εγκέφαλο. Η φαρµακευτική εταιρεία Bayer ήταν η πρώτη που έβγαλε στην αγορά την ηρωίνη στα 1898, δύο χρόνια µετά την παρουσίαση της ασπιρίνης. Η ηρωίνη χορηγήθηκε στον πληθυσµό ως φάρµακο για τον βήχα και η Bayer την προώθησε σε µεγάλο βαθµό ισχυριζόµενη ότι δεν ήταν τοξική, σε αντίθεση µε τα άλλα παρασκευάσµατα για το βήχα που περιείχαν κωδεΐνη. Από το 1875, που έγινε η σύνθεση της ηρωίνης έως το 1900, η ιατρική απέτυχε να διακρίνει τις σοβαρές τοξικές ιδιότητες της ηρωίνης, εξαιτίας της χορήγησής της από τη στόµα, γεγονός που καθυστερεί την πρόσβαση του ναρκωτικού στον εγκέφαλο και βέβαια εξαιτίας του γεγονότος της µη αυστηρής αξιολόγησης, αφού επρόκειτο για ένα απλό φάρµακο για το βήχα.

11 Ιστορικό πλαίσιο Η ιστορία της κοκαΐνης αρχίζει από τους Ίνκας του Περού, όπου τα φύλλα της κόκα θεωρούνταν δώρα σταλµένα από τον θεό Ήλιο για τους ιερείς και τους βασιλείς. Όταν οι Ισπανοί µε τον Φραγκίσκο Πιζάρο το 1533, εισέβαλαν στο Περού, διαπίστωσαν την ευρύτατη χρήση της κοκαΐνης από τους ιθαγενείς. Οι ινδιάνοι τρώγοντας το χόρτο εργάζονταν ολόκληρες µέρες, µε συνέπεια η χρήση του να ενθαρρύνεται από τους Ισπανούς εργοδότες. Με αυτό τον τρόπο γινόταν και η εξόρυξη χρυσού από τους «ακούραστους» Ινδιάνους, που δούλευαν στα χρυσωρυχεία στα ψηλά Περουβιανά βουνά. Στα µέσα του 19ου αιώνα τα φύλλα τη κόκα µπαίνουν στην Ευρώπη σε µεγάλες ποσότητες και µετά στις Ηνωµένες Πολιτείες.

12 Ιστορικό πλαίσιο To 1859,, o Iταλός νευρολόγος Paolo Mantegazza δηµοσίευσε µια έκθεση όπου εκθείαζε τις ιδιότητες των φύλλων της κόκα. Η µεγάλη διάδοσή της οφείλεται στο κορσικανό χηµικό Angelo Mariani, ο οποίος το 1863 παρουσίασε το «Vin Mariani» ένα κοκαϊνούχο απόσταγµα σε κρασί που έγινε το πιο δηµοφιλές ποτό στην Ευρώπη. Παράλληλα άρχισαν να κυκλοφορούν κακαϊνούχος καραµέλα και κοκαϊνούχο τσάι. Η ευρύτατη χρήση ήταν και αποτέλεσµα της συγκατάθεσης του ιατρικού κόσµου. Ένας από τους πιο ένθερµους υποστηρικτές ήταν ο Φρόιντ, γνωστός ως ο πατέρας της ψυχανάλυσης, ο οποίος διεξήγαγε πειραµατικές µελέτες, δοκιµάζοντας και ο ίδιος κοκαΐνη. Ο ενθουσιασµός του όµως διαψεύστηκε όταν χορήγησε κοκαΐνη στον προσωπικό του φίλο, παθολόγο Ernst Fleischl von Marcow, ο οποίος είχε εθιστεί στην µορφίνη, που έπαιρνε για να ανακουφιστεί από τους πόνους του ακρωτηριασµένου του αντίχειρα. Τελικά ο Fleischl εθίστηκε στην κοκαΐνη, µε τη χρησιµοποίηση όλο και µεγαλύτερων δόσεων και έγινε τελικά ψυχωτικός. Στο µεταξύ, τα παρασκευάσµατα του Mariani αποτέλεσαν την έµπνευση του John Pemberton, ενός φαρµακοποιού από τη Γεωργία, για την σχεδίαση της coca-cola cola το Ο Pemberton αρχικά πούλησε την coca- cola σαν φάρµακο κατά του πονόλαιµου και σαν διεγερτικό. Στην αρχική φόρµουλα η coca-cola cola περιείχε κρασί, που αργότερα αντικαταστάθηκε µε εκχύλισµα καρύδας και τέλος το 1888 µε νερό που περιείχε σόδα. Ο Pemberton πούλησε τα δικαιώµατα του ποτού στο φαρµακοποιό Asa Candler ο οποίος το 1892 ίδρυσε της εταιρεία Coca-Cola Cola. Στις αρχές του 20ου αιώνα οι γιατροί άρχισαν να εκτιµούν τους τοξικούς κινδύνους της κοκαΐνης. Τελικά, το ναρκωτικό αποσύρθηκε από τη συνταγή της coca-cola cola και αντικαταστάθηκε µε αυξηµένες ποσότητες καφεΐνης.

13 Ιστορικό πλαίσιο Η λυπητερή ιστορία του φίλου του Φρόιντ επαναλήφθηκε για πολλούς άλλους ανθρώπους σε όλη την Ευρώπη. Ο διάσηµος γερµανός γιατρός Albrecht Erlenmeyer κατάγγειλε την κοκαΐνη σαν τη «τρίτη µάστιγα της ανθρωπότητας» µετά τη µορφίνη και τον αλκοολισµό. Παρόλο αυτά µια από τις παρατηρήσεις του Φρόιντ, που αφορούσε την επίδραση της κοκαΐνης ήταν ένα µούδιασµα της γλώσσας. Το γεγονός ανέφερε στον συνάδελφό του Karl Koller, ο οποίος αφού πειραµατίστηκε, έκανε την πρώτη επίδειξη τοπικής αναισθησίας του µατιού ενώπιον της γερµανικής οφθαλµολογικής εταιρείας, το Γεννήθηκε έτσι η σύγχρονη χειρουργική του µατιού. Αργότερα οι χηµικοί ανέπτυξαν παράγωγα της κοκαΐνης, όπως η προκαΐνη, που αντικατέστησε το 1905, την κοκαΐνη, ως τοπικό αναισθητικό που προκαλεί µικρή διέγερση στον ασθενή. Μέχρι και σήµερα η προκαΐνη και τα παράγωγά της είναι το κύριο στήριγµα της τοπικής αναισθησίας.

14 Ιστορικό πλαίσιο Στις αρχές του 1920, ο K. Chen, ένας φαρµακοποιός που δούλευε για την εταιρεία παρασκευής φαρµάκων Lilly στην Ινδιανάπολη, παρατήρησε ότι το φυτό ma huang (EphedraEphedra vulgaris) παρουσίαζε αντιασθµατικές ιδιότητες. Ο Chen και οι άλλοι χηµικοί της εταιρείας αποµόνωσαν το ενεργό συστατικό, που το ονόµασαν εφεδρίνη, που έγινε γρήγορα το φάρµακο εκλογής για τη θεραπεία του άσθµατος. Ο Gordon Alles στα µέσα της δεκαετίας του 1930 παρασκεύασε µια σύνθεση που την ονόµασε αµφεταµίνη, που ξεπέρασε την εφεδρίνη αφού µπορούσε να την εισπνέει ο ασθενής. Με το όνοµα βενζιδρίνη το φάρµακο είχε πλατιά διάδοση και στις δεκαετίες 1930 και 1940, πωλούνταν χωρίς συνταγή γιατρού, όπως η ασπιρίνη. Η αµφεταµίνη είχε τόσο πλατιά διάδοση ώστε την συνιστούσαν στους µαθητές κολεγίων και στους µαθητές. Επίσης µεγάλη χρήση αµφεταµινών έγινε από τους στρατιώτες κατά τον δεύτερο παγκόσµιο πόλεµο, για να αντέχουν στις εξαντλητικές πολεµικές επιχειρήσεις. Αυτή τη εποχή πολλοί χηµικοί των φαρµακευτικών εταιρειών προσπάθησαν να παρασκευάσουν παράγωγα της αµφεταµίνης που θα µπορούσαν να χρησιµοποιηθούν για τη µείωση της όρεξης, ως χάπια διαίτης. ραµατική αύξηση της χρήσης αµφεταµινών έγινε στη δεκαετία του 1960 µε το κίνηµα των χίπις.

15 Ιστορικό πλαίσιο Η αµφεταµίνη σε ενέσιµη µορφή άρχισε να χρησιµοποιείται µε συνέπεια την ανάπτυξη γρήγορης ανοχής. Το αίσθηµα ευφορίας και ευθυµίας έδινε την θέση του σε απότοµη, σοβαρή και ανυπόφορη κατάθλιψη και ο χρήστης έπεφτε εξουθενωµένος σε βαθύ κωµατώδη ύπνο για τρεις ή τέσσερις ηµέρες. Όταν ξύπναγε τροµερά πεινασµένος θα είχε µια ανάπαυλα τριών ηµερών µέχρι να ξαναρχίσει ο δραµατικός κύκλος. Επίσης, στη δεκαετία αυτή έκανε την εµφάνισή του το LSD (διαιθυλαµίνη του λυσεργενικού οξέος), ανάµεσα στους χίπις, ένα ισχυρότατο ψυχεδελικό φάρµακο που είχε συνθέσει ο Albert Hofmann στα εργαστήρια της εταιρείας Sandoz στα µέσα της δεκαετίας του 1930, στα πλαίσια ενός προγράµµατος που είχε σκοπό να παρασκευάσει µεγάλες ποσότητες συνθετικής εργοβίνης, ενός φαρµάκου που σταµατά την αιµορραγία στην µαιευτική και προκαλεί συστολή της µήτρας. Η δεκαετία του 1960, µπορεί να χαρακτηριστεί η δεκαετία των ναρκωτικών αφού εκτός από το LSD, έκαναν την εµφάνισή τους η συνθετική µεθοξυαµφεταµίνη, ως παράγωγο της µεσκαλίνης, η ψιλοκυβίνη, το κύριο συστατικού του µεξικανικού µανιταριού, το DOM, τo DOET και το Μ.D..D.Μ.Α. διάσηµο ως «έκσταση», παράγωγο της µεθοξυαµφεταµίνης, που έγινε πιο γνωστό στη δεκαετία του 1980.

16 Φάσεις τοξικοµανίας Οι φαρµακολόγοι θεωρούν ότι ο εθισµός µπορεί να διακριθεί σε τρία στάδια: 1) ανοχή, 2) εξάρτηση και 3) παθολογική συµπεριφορά αναζήτησης του ναρκωτικού.

17 Φάσεις τοξικοµανίας Ι Η ανοχή είναι µια κατάσταση κατά την οποία σταδιακά απαιτούνται όλο και µεγαλύτερες δόσεις του ναρκωτικού για να προκαλέσουν αποτελέσµατα που στην αρχή προκαλούνταν από µια πολύ µικρή δόση. µεταβολική ανοχή - κυτταρική ανοχή

18 Φάσεις τοξικοµανίας ΙΙ Η φυσική εξάρτηση γίνεται αντιληπτή όταν διακοπεί η χρήση της ουσίας. Ο εγκέφαλος συνηθίζοντας στην παρουσία του ναρκωτικού δεν µπορεί να επαναλειτουργήσει φυσιολογικά µε αποτέλεσµα να δηµιουργούνται οργανικά συµπτώµατα, όπως ναυτία, διάρροια, µη ελεγχόµενοι σπασµοί, ζαλάδα, αισθήµατα αφόρητου πόνου, οδύνης, συναισθηµατικής καταπίεσης και ψύχωσης.

19 Φάσεις τοξικοµανίας ΙΙΙ Η παθολογική συµπεριφορά αναζήτησης ναρκωτικού, η τρίτη φάση της τοξικοµανίας, είναι η αιτία της εγκληµατικής πολλές φορές συµπεριφοράς των χρηστών ναρκωτικών ουσιών. ύο είναι οι λόγοι αυτής της συµπεριφοράς, ο πρώτος περιλαµβάνει τον νοσηρό κοινωνικό περίγυρο του χρήστη (αδίστακτους εµπόρους, άλλους χρήστες) και ο δεύτερος αφορά στις βιολογικές αλλαγές που έχουν επιφέρει τα ναρκωτικά στο χρήστη µε τρόπο ώστε να κάνουν το άτοµο για πάντα εξαρτηµένο από αυτά.

20 Πώς δρουν τα ναρκωτικά στον οργανισµό; Οι ναρκωτικές ουσίες δρουν σε επίπεδο νευροδιαβιβαστών και σε συγκεκριµένα σηµεία στόχους, που διαθέτουν ειδικούς υποδοχείς. Ένας λόγος που οδήγησε στην υπόθεση ότι τα ναρκωτικά δρουν στους συγκεκριµένους υποδοχείς, ήταν η ύπαρξη ανταγωνιστών, ουσιών δηλαδή που αντιστρέφουν το αποτέλεσµα των ναρκωτικών. Ένα παράδειγµα είναι αυτό της ηρωίνης που σκοτώνει µε το να καταπιέζει την διαδικασία της αναπνοής και ο χρήστης να πεθαίνει από ασφυξία. Σήµερα είναι δυνατό οι ασθενείς που παίρνουν υπερβολική δόση να συνέλθουν από το βαθύ και αµετάκλητο κώµα µε ενδοφλέβια ένεση του αντίδοτου ναλοξόνη, που είναι ικανή να διώξει τα µόρια της ηρωίνης από το δέκτη, µε αποτέλεσµα να επανέλθει ο ασθενής. Οι µελέτες σε αυτή την κατεύθυνση απέδειξαν ότι οι δέκτες των ναρκωτικών ήταν διασκορπισµένοι σε πολύ ευδιάκριτους τόπους του εγκεφάλου, όπου βρίσκονται τα κέντρα του πόνου. Ακόµη και επιδράσεις ναρκωτικών που δεν σχετίζονται µε τον πόνο µπορούν να εξηγηθούν από την κατανοµή των υποδοχέων. Για παράδειγµα τα ναρκωτικά στενεύουν την κόρη του µατιού. Η διάµετρος της κόρης ρυθµίζεται από µια ποικιλία κυτταρικών δοµών που υπάρχουν στον εγκέφαλο και οι οποίες είναι γεµάτες µε υποδοχείς ναρκωτικών.

21

22 Πώς δρουν τα ναρκωτικά στον οργανισµό; Μερικές από τις πιο συναρπαστικές συναθροίσεις υποδοχέων µπορούν να αρχίσουν να εξηγούν πως τα ναρκωτικά προκαλούν ευφορία και πώς πυροδοτούν τη διαδικασία εθισµού. ιάφορες εγκεφαλικές δοµές που βρίσκονται κάτω από τον εγκεφαλικό φλοιό αναφέρονται συνολικά ως κυκλικό ή επιχείλιο σύστηµα επειδή σχηµατίζουν ένα δακτυλίδι ή «λίµπους» που περιβάλλει τον εγκέφαλο. Αυτές οι δοµές είναι οι βασικοί ρυθµιστές της συναισθηµατικής συµπεριφοράς. Το επιχείλιο σύστηµα συνδέεται µε τον υποθάλαµο, το µέρος του εγκεφάλου που ευθύνεται για την έκκριση των ορµονών. Έτσι, η συναισθηµατική µας κατάσταση µπορεί να διαφοροποιήσει το επίπεδο των ορµονών και να επηρεάσει την υγεία του ατόµου. Η εντυπωσιακή αφθονία των υποδοχέων στο επιχείλιο σύστηµα του εγκεφάλου δίνει µια γενική εξήγηση για τις συναισθηµατικές αλλαγές που προκαλούνται από τα ναρκωτικά και ειδικά για την ψυχική ευφορία που προκαλείται από τις ενέσεις ηρωίνης. Οι αιτίες του εθισµού είναι πολύ πιο περίπλοκες απ ότι οι διαδικασίες µε τις οποίες τα ναρκωτικά επηρεάζουν τα συναισθήµατα και δεν έχουν µέχρι σήµερα αποσαφηνισθεί.

23 Γιατί υπάρχουν οι υποδοχείς των ναρκωτικών στα εγκεφαλικά κύτταρα; Οι επιστήµονες υπέθεσαν ότι πρέπει να υπάρχουν στον εγκέφαλο ουσίες που µοιάζουν µε τη µορφίνη και να συνδέονται µε τους υποδοχείς δέκτες των ναρκωτικών. Ο Hughes και Kesterliz ήταν οι πρώτοι που µε επιτυχία αποµόνωσαν και ανάλυσαν τη δοµή του συστατικού που µοιάζει µε ναρκωτική ουσία. Τα συστατικά αυτά τα ονόµασαν εγκεφαλίνες. Άλλοι επιστήµονες χρησιµοποίησαν για τα συστατικά αυτά τον όρο ενδορφίνες για να τονίσουν τις οµοιότητες µε την µορφίνη. Πειράµατα που ακολούθησαν απέδειξαν µε εντυπωσιακό τρόπο ότι οι εγκεφαλίνες είναι νευροδιαβιβαστές, που αλληλεπιδρούν µε τους δέκτες των ναρκωτικών. Στη δεκαετία του 1990, ο κατάλογος των εγκεφαλινών µεγάλωσε και σήµερα είναι γνωστά πάνω από πενήντα πεπτίδια µε παρόµοιο ρόλο νευροδιαβιβαστή, που ρυθµίζουν την εγκεφαλική λειτουργία και ελέγχουν την συναισθηµατική συµπεριφορά. Οι φυσικές εγκεφαλίνες του σώµατος δεν είναι τοξικές επειδή καταστρέφονται γρήγορα από ειδικά ένζυµα µε αποτέλεσµα ο χρόνος που παραµένουν συνδεδεµένα µε τον υποδοχέα να είναι πολύ µικρός.

24 Γιατί υπάρχουν οι υποδοχείς των ναρκωτικών στα εγκεφαλικά κύτταρα; Αντίθετα οι ναρκωτικές ουσίες παραµένουν προσκολληµένες στους υποδοχείς για σχετικά µεγάλο χρονικό διάστηµα. Η παρατεταµένη αυτή κάλυψη οδηγεί σε µεταβολές της στερεοδιάταξης των υποδοχέων και σε µείωση των επιπέδων των εγκεφαλινών, µε συνέπεια τελικά όλο το σύστηµα να προσαρµόζεται στη παρουσία των ναρκωτικών ουσιών. Η απότοµη διακοπή της χορήγησης ναρκωτικών οδηγεί σε δυσλειτουργία των νευρωνικών κυκλωµάτων, αφού τα ενδογενή πεπτίδια δεν επαρκούν για την φυσιολογική επαναλειτουργία του συστήµατος ή λόγω της αλλαγής της στερεοδιάταξης δεν µπορούν να αναγνωρίσουν τους υποδοχείς. Ο µηχανισµός αυτός προκαλεί την σωµατική εξάρτηση.

25 Ποιες είναι οι αιτίες που οδηγούν στη χρήση ναρκωτικών ουσιών; 1) Η µικρή ηλικία 14 έως 20 ετών, όπου το άτοµο µεγιστοποιεί τα προβλήµατά του, είναι ευκολόπιστο και ψάχνει δυνατές συγκινήσεις. 2) Τα προβλήµατα στη οικογένεια, που πολλές φορές είναι τέτοια που οδηγούν τα παιδιά σε αδιέξοδο, σε απόρριψη και σε φυγή από την καθηµερινότητα. 3) Η ροπή των νέων για µιµητισµό, η ξενοµανία και η αναζήτηση «δυνατών» συγκινήσεων µπορεί να οδηγήσουν στη χρήση ναρκωτικών. 4) Το φιλικό περιβάλλον, οι παρέες µπορούν να γίνουν αιτία για να δοκιµάσει ένα άτοµο το ναρκωτικό, έτσι για «µαγκιά», χωρίς να σκεφτεί ότι εκείνη τη στιγµή αυτοκτονεί. 5) Οι δόλιοι τρόποι που οι έµποροι ναρκωτικών πλησιάζουν τα υποψήφια θύµατά τους. Ένα χάπι στο ποτό, ένα αυτοκόλλητο στο δέρµα, µπορεί να οδηγήσουν τον ανύποπτο «πελάτη» σε οδυνηρούς δρόµους. 6) Οι τάσεις αυτοκαταστροφής πολλών ατόµων ή η θέληση, προκειµένου να πληγώσουν κάποιους άλλους (γονείς, αγαπηµένα πρόσωπα), να κάνουν κακό στον εαυτό τους. 7) Η άγνοια γύρω από το θέµα των ναρκωτικών είναι µια από τις κυριότερες αιτίες της διάδοσής τους. Ο διαχωρισµός σκληρών και µαλακών ναρκωτικών, οι φράσεις κλισέ «κάνε ένα... τσιγάρο» ή «αυτός είναι χρήστης χασίς χωρίς να έχει κανένα πρόβληµα», είναι το λιγότερο ύποπτες, αφού πολύ καλά γνωρίζουµε από τους µηχανισµούς δράσης των ουσιών αυτών στη φυσιολογία και βιοχηµεία του οργανισµού, ότι βλάβες προκαλούν όλες οι εξαρτησιογόνες ουσίες.

26 Στατιστικά στοιχεία Από µια έρευνα που έκανε η Ψυχιατρική Κλινική του Πανεπιστηµίου Αθηνών διαπιστώθηκε ότι ήδη από το 1993, περισσότερα από άτοµα έκαναν χρήση ναρκωτικών ουσιών και ο αριθµός των ατόµων που έκαναν κατά διαστήµατα χρήση οπιούχων ξεπερνούσε τα άτοµα. Μια νεότερη στατιστικά µελέτης που έγινε από τη θεραπευτική κοινότητα "Στροφή" και στοιχεία της οποίας µεταδόθηκαν από τα µέσα µαζικής ενηµέρωσης, έδειξε ότι µέσα σ ένα χρόνο από το 1995 µέχρι το 1996 το ποσοστό των νέων που έκαναν χρήση ναρκωτικών αυξήθηκε κατά 66% και κατά τη διετία η αύξηση αυτή έφτασε το 114%. Ακόµη ότι η µέση ηλικία έναρξης των λεγόµενων µαλακών ναρκωτικών (χασίς, µαριχουάνα) ήταν το 14ο έτος και για σκληρά ναρκωτικά (ηρωίνη, κοκαΐνη κ.λ.π.).) το 17ο έτος της ηλικίας. Σύµφωνα µε τα επίσηµα στοιχεία που έδωσε στη δηµοσιότητα το Ευρωπαϊκό Κέντρο Παρακολούθησης των Ναρκωτικών και της Εξάρτησης, η Ελλάδα παρουσίασε το 2000 σε σχέση µε το 1985 τη µεγαλύτερη ποσοστιαία αύξηση θανάτων από ναρκωτικά (2.930%) σε σχέση µε τα υπόλοιπα 14 κράτη µέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ), ακολουθούµενη από το Λουξεµβούργο και την Πορτογαλία. Η Ελλάδα «κατάκτησε» µία ακόµη θλιβερή Ευρωπαϊκή πρωτιά. Τριάντα (30) φορές περισσότεροι ήταν οι θάνατοι από ναρκωτικά στη χώρα µας το 2000, σε σχέση µε το Η Ελλάδα εµφανίζεται ως η πρώτη χώρα στο µαύρο πίνακα της Ευρωπαϊκής Ένωσης στους θανάτους από τη χρήση «σκληρών» ναρκωτικών.

27 Στατιστικά στοιχεία Η πλέον «δηµοφιλής» ουσία στην Ευρώπη είναι η κάνναβη µε 65 εκατοµµύρια χρήστες, ακολουθεί το Ecstasy µε 8,5 εκατ. χρήστες, η κοκαΐνη µε 3,5 εκατ. χρήστες και οι αµφεταµίνες µε 2 εκατοµµύρια χρήστες. Το αποτέλεσµα είναι κάθε χρόνο να αναφέρονται θάνατοι από ναρκωτικά στην Ευρώπη, αριθµός που αντιστοιχεί στο 3% των θανάτων των ενηλίκων κάτω των 40 ετών. Μια από τις θλιβερές πρωτιές στην Ευρώπη κατέχει η χώρα µας. Σύµφωνα µε τα στοιχεία της ετήσιας έκθεσης (2006) του Ευρωπαϊκού Κέντρου Παρακολούθησης Ναρκωτικών και Τοξικοµανίας, οι θάνατοι από τα ναρκωτικά των ατόµων κάτω των 25 ετών άγγιξαν το 38% των συνολικών θανάτων σε αυτές τις ηλικίες. Η Ελλάδα περιλαµβάνεται στις πέντε χώρες οι οποίες βρίσκονται στην κορυφή του ευρωπαϊκού καταλόγου µε τα ποσοστά θανάτων από ναρκωτικά νέων ανθρώπων. Επίσης, οι σχετιζόµενοι µε τα ναρκωτικά αιφνίδιοι θάνατοι αποτελούν το 7% των θανάτων σε Έλληνες ηλικίας ετών, έναντι 3% στην ΕΕ.

28 Κοινωνικές επιπτώσεις Οι κοινωνικές επιπτώσεις της χρήσης ναρκωτικών είναι τεράστιες και το κόστος για τα εξαρτηµένα άτοµα και τις οικογένειες του δυσβάστακτο. Ο καλύτερος τρόπος για να αντιµετωπισθεί αυτό το κοινωνικό πρόβληµα είναι η όσο το δυνατό πλατιά και πλήρη ενηµέρωση του µέσου ανθρώπου και κυρίως των νέων για τα καταστρεπτικά αποτελέσµατα των ναρκωτικών στον οργανισµό. Όταν έρθει η στιγµή του πειρασµού, πρέπει το υποψήφιο θύµα να έχει ανοιχτά τα µάτια και το µυαλό και την κρίσιµη ώρα να πει «ΟΧΙ» ξέροντας ότι εκείνη τη στιγµή λέει «ΝΑΙ ΣΤΗ ΖΩΗ».

29 Καπνός

30 Ιστορικά στοιχεία Οι ισπανοί εξερευνητές του 16ου αιώνα έφεραν τον καπνό στην Ευρώπη από την Αµερική. Τα πρώτα φύλλα εισήχθηκαν στην Ισπανία το 1519 και οι πρώτοι σπόροι το Ο Jean Nicot, από τον οποίο πήρε το όνοµά της η νικοτίνη, πρόσφερε φύλλα καπνού στη βασιλοµήτορα Αικατερίνη των Μεδίκων (το 1561) και ο ίδιος συνιστούσε τον καπνό για τις «θεραπευτικές» του ιδιότητες. Τον 17ο αιώνα η χρήση του καπνού επεκτάθηκε. Ο βασιλιάς της Αγγλίας, Ιάκωβος ο 1ος, το 1604 επέβαλε δασµούς στον εισαγόµενο καπνό, βλέποντας τις αρνητικές επιπτώσεις της συνήθειας του καπνίσµατος ή της µάσησης καπνού. Τα τσιγάρα κατασκευάστηκαν στη Βραζιλία στα µέσα του 18ου αιώνα και πολύ γρήγορα διαδόθηκαν ειδικά µετά τον 1ο Παγκόσµιο Πόλεµο στους άνδρες και µετά το 2ο Παγκόσµιο Πόλεµο στις γυναίκες. Το 1964 δηµοσιεύτηκε η πρώτη έκθεση για τις επιπτώσεις του καπνίσµατος στην υγεία.

31 Μια ολέθρια συνήθεια Ο καπνός, από την καύση του τσιγάρου, περιέχει επικίνδυνες ουσίες για τον υγεία του ανθρώπου. Ανάµεσα σε αυτές η νικοτίνη, το βενζοπυρένιο, η πίσσα, το µονοξείδιο του άνθρακα, το υδροκυάνιο. Από το 1940 και µετά το κάπνισµα έχει ευθέως συσχετιστεί µε παθήσεις όπως ο καρκίνος του πνεύµονα, της στοµατικής κοιλότητας και του λάρυγγα, η βρογχίτιδα, ο έντονος βήχας και το κρυολόγηµα, το πεπτικό έλκος, η αρτηριοσκλήρυνση και άλλα καρδιακά νοσήµατα. Σε αυτά πρέπει να προστεθεί η αναπνευστική ανεπάρκεια (εύκολο λαχάνιασµα), η απώλεια µέρους της όσφρησης και της γεύσης, η δύσοσµη αναπνοή και το κιτρίνισµα των δοντιών. Στην χώρα µας κάθε χρόνο σηµειώνονται θάνατοι, από τους οποίους (10%) αποδίδονται στο κάπνισµα. Κάθε τσιγάρο ισοδυναµεί µε απώλεια 5,5 λεπτών ζωής. Ένας καπνιστής 20 τσιγάρων την ηµέρα χάνει 5 χρόνια από τη ζωή του, ενώ η πιθανότητα να προσβληθεί από καρκίνο του πνεύµονα αυξάνεται κατά 13 φορές.

32 Ποια είναι η επίδραση των κυριότερων συστατικών του καπνού στην υγεία του ανθρώπου; Νικοτίνη: Αζωτούχος οργανική ένωση µε αλκαλική αντίδραση (αλκαλοειδές) που παίρνεται από τα φύλλα του καπνού µε κατάλληλη επεξεργασία. Έχει χηµικό τύπο C 10 H 14 N 2. Είναι άχρωµο ελαιώδες υγρό, µε δυσάρεστη µυρωδιά. Απορροφάται εύκολα από τους βλεννογόνους και το δέρµα και διοχετεύεται σε όλους τους ιστούς. Στο συκώτι διασπάται σε νικοτινικό οξύ. Η νικοτίνη διεγείρει τα γάγγλια του νευρικού συστήµατος. Όταν γίνει ενδοφλέβια ένεση σε µικρή ποσότητα, παρουσιάζεται ταχυκαρδία και αύξηση της πίεσης. Στον άνθρωπο µετά από κάπνισµα ενός τσιγάρου, παρατηρείται αύξηση των σφυγµών, πέφτει η θερµοκρασία στο δέρµα και συστέλλονται τα αγγεία. Η νικοτίνη δρα στον υποθάλαµο και προκαλεί έκκριση αντιδιουρητικής ορµόνης µε συνέπεια την αναστολή της διούρησης. Στο γαστρεντερικό σωλήνα προκαλεί σύσπαση, έτσι εξηγείται η ναυτία και ο εµετός που παρατηρούνται στους πρωτάρηδες καπνιστές. Σε µικρές δόσεις προκαλεί συσπάσεις των ινιδίων των γραµµωτών ινών, ενώ σε µεγάλες δόσεις είναι τοξική. Τα συµπτώµατα της δηλητηρίασης από νικοτίνη είναι: κάψιµο στο φάρυγγα, στο στόµα και στον οισοφάγο, διάρροια, ιδρώτας και παράλυση. Ο καπνιστής µπορεί να ελαττώσει την είσοδο της νικοτίνης στον οργανισµό, αν καπνίζει το τσιγάρο µισό και όχι ολόκληρο. Τα 20 τσιγάρα σε έναν πρωτάρη καπνιστή, που δεν έχει εθιστεί, είναι αρκετά για να προκαλέσουν θανατηφόρο δηλητηρίαση.

33 Ποια είναι η επίδραση των κυριότερων συστατικών του καπνού στην υγεία του ανθρώπου; Πίσσα: Ο καπνός του τσιγάρου περιέχει πίσσα η οποία εισπνεόµενη ερεθίζει τον αναπνευστικό βλεννογόνο. Ο ερεθισµός αυτός προκαλεί αύξηση των εκκρίσεων (πτύελα) ενώ ταυτόχρονα εµφανίζεται έντονος βήχας. Το άτοµο δηλαδή παρουσιάζει χρόνια βρογχίτιδα. Βενζοπυρένιο: Είναι ένα από τα συστατικά της πίσσας στον καπνό του τσιγάρου και ανήκει σε µια κατηγορία δραστικών οργανικών ενώσεων, τους αρωµατικούς υδρογονάνθρακες. Τα µεταβολικά προϊόντα του βενζοπυρενίου είναι ηλεκτρονιόφιλα εποξείδια που αντιδρούν σε υψηλό βαθµό µε τα πυρηνόφιλα κέντρα του DNA, προκαλώντας µεταλλαγές που οδηγούν στη δηµιουργία καρκίνου. Το βενζοπυρένιο θεωρείται σήµερα ένα από τα κυριότερα καρκινογόνα. Μονοξείδιο του άνθρακα (CO): Είναι ένα άχρωµο και χωρίς οσµή αέριο που βρίσκεται στον καπνό του τσιγάρου και παράγεται κατά την ατελή καύση των φύλλων του καπνού. Το µονοξείδιο του άνθρακα έχει µεγαλύτερη χηµική συγγένεια, περίπου 200 φορές, µε την αιµοσφαιρίνη από ότι το οξυγόνο, µε συνέπεια να συνδέεται µε αυτή και να σχηµατίζει ανθρακυλαιµοσφαιρίνη. Υδροκυάνιο: Είναι αέριο, άχρωµο, µε χαρακτηριστική µυρωδιά πικραµύγδαλου. Είναι εξαιρετικά τοξικό. Περιέχεται στον καπνό και προκαλεί βλάβες στο βρογχικό επιθήλιο των πνευµόνων.

34 Αλκοόλ

35 Μια πολύ παλιά συνήθεια Η κατανάλωση οινοπνευµατωδών ποτών είναι κοινωνική συνήθεια που η έναρξη συµπίπτει µε τη αρχή της ιστορίας του ανθρώπου. Οι λαοί της Μεσογείου καλλιεργούσαν αµπέλια από το π.χ.... Στην Αρχαία Ελλάδα ο ιόνυσος ήταν ο Θεός της αµπέλου και του οίνου και οι Έλληνες κατανάλωναν ποτά σε πολλές κοινωνικές εκδηλώσεις. Το «σάκε», που σηµαίνει «νερό της ζωής» ήταν το ιερό ποτό των Κινέζων και Ιαπώνων. Οι Ίνκας έπιναν ένα είδος µπίρας, την «τσίτα», ενώ οι Εσκιµώοι, οι Ινδιάνοι της Β. Αµερικής και οι ιθαγενείς της Αυστραλίας αγνοούσαν τα οινοπνευµατώδη ποτά.

36 Επίδραση στον οργανισµό Ι Η επίδραση του οινοπνεύµατος στον ανθρώπινο οργανισµό είναι πολλαπλή και εξαρτάται από την ποσότητα και συχνότητα της κατανάλωσης αλκοολούχων ποτών. Η αιθυλική αλκοόλη (CH 3 CH 2 OH) λόγω της µεγάλης διαλυτότητάς της στο νερό απορροφάται εύκολα κατά 20% από το στοµάχι και κατά 80% από το έντερο και µέσα σε λεπτά της ώρας έχει µοιραστεί σε όλα τα υγρά και τους ιστούς του σώµατος. Πρώτος ο Ιπποκράτης είχε επισηµάνει τα προβλήµατα από την υπερβολική κατανάλωση οινοπνεύµατος και αργότερα ο Γαληνός αναλύει την ολέθρια επίδραση του οινοπνεύµατος πάνω στο νευρικό σύστηµα. Η κατάχρηση της αλκοόλης επηρεάζει πολλαπλά το πεπτικό σύστηµα. Από τη στιγµή της εισόδου, το οινόπνευµα, ερεθίζει τη στοµατική κοιλότητα και τον οισοφάγο. Στο στοµάχι προκαλεί αύξηση των εκκρίσεων που µπορεί να οδηγήσουν σε γαστρίτιδα ή φλεγµονή. Το αλκοόλ επηρεάζει επίσης την ικανότητα του λεπτού εντέρου για απορρόφηση και µεταφορά των θρεπτικών συστατικών, ειδικά των βιταµινών θειαµίνης και φιλικού οξέος και των µετάλλων. Τα ισχυρά ποτά προκαλούν ενίοτε και διάρροια µε συνέπεια να επιδεινώνεται η δυσαπορρόφηση των θρεπτικών συστατικών. Η κακή διατροφή, η έλλειψη πρωτεϊνών και υδατανθράκων από το ήπαρ, έχει ως αποτέλεσµα τον εκφυλισµό του ηπατικού ιστού και την εγκατάσταση λίπους στα ηπατικά κύτταρα. Επιπλέον, η µετατροπή της αλκοόλης σε ακεταλδεΰδη επιδεινώνει τα εκφυλιστικά φαινόµενα και το ήπαρ καταστρέφεται (κίρρωση του ήπατος).

37 Επίδραση στον οργανισµό ΙΙ Η κατανάλωση αλκοόλ σχετίζεται και µε την υπέρταση. Πιστεύεται ότι 5-10% των υπερτασικών ανδρών έχει σχέση µε την κατάχρηση αλκοόλ. Επίσης, η κατάχρηση αλκοόλ οδηγεί στην εναπόθεση λίπους στο καρδιακό µυ µε συνέπεια µειωµένη ικανότητα για συστολή, αρρυθµίες και διαταραχή στη µεταβίβαση των καρδιακών παλµών. Από την υπερκατανάλωση οινοπνεύµατος επηρεάζεται και το ανοσοποιητικό σύστηµα, αφού αναστέλλεται η ικανότητα του νωτιαίου µυελού να παράγει λευκοκύτταρα, απαραίτητα για την άµυνα του οργανισµού. Επίσης, το αλκοόλ σχετίζεται µε αρκετές µορφές καρκίνου, όπως του στοµάχου, του ήπατος, του παγκρέατος, του παχέος εντέρου και της γλώσσας και σε συνδυασµό µε το κάπνισµα αυξάνουν τις πιθανότητες καρκίνου του λάρυγγα και του οισοφάγου. Η κυριότερη επίδραση του οινοπνεύµατος, που είχε τονιστεί από τον Γαληνό, είναι πάνω στο νευρικό σύστηµα. Το αλκοόλ προκαλεί ατροφία του κυτταροπλάσµατος των νευρικών κυττάρων και φθορά, µε συνέπεια οι αλκοολικοί να έχουν µειωµένη µνήµη, σύγχυση, παραισθήσεις και ψυχωτική συµπεριφορά. Ελαττώνει την οπτική και ακουστική οξύτητα, την απόδοση της πνευµατικής και λεπτής χειρονακτικής εργασίας, καθώς και την ταχύτητα των αντανακλαστικών. Έχει παραλυτική ενέργεια σε ορισµένες περιοχές του φλοιού του εγκεφάλου, µε αποτέλεσµα τον µειωµένο µυϊκό τόνο, την µυϊκή αδυναµία, σε παράλυση του κέντρου της αναπνοής σε λήψη µεγάλων ποσοτήτων και την αποδιοργάνωση της προσωπικότητας του ατόµου µέσα σε µικρό χρονικό διάστηµα, µε την απώλεια του αυτοελέγχου και την εµφάνιση συναισθηµατικών εκρήξεων. Επιπλέον, χάνεται ο ειρµός της σκέψης και διαταράσσεται η οµιλία, ενώ το «ευφορικό» αποτέλεσµα δίνει την εντύπωση ότι το οινόπνευµα διεγείρει το νευρικό σύστηµα. Στην πραγµατικότητα όµως έχει έντονη κατασταλτική και καταπραϋντική δράση.

38 Επίδραση στον οργανισµό ΙΙΙ Ύστερα από χρόνια χρήση οινοπνεύµατος χρειάζονται υψηλότερα επίπεδα αλκοόλης στο αίµα για να επιτευχθεί το επιθυµητό αποτέλεσµα. Η κατανάλωση της αλκοόλης αυξάνεται προοδευτικά και το άτοµο µε την πάροδο του χρόνου αποκτά εξάρτηση, γίνεται δηλαδή αλκοολικός. Η διακοπή της λήψης προκαλεί κεφαλαλγία, νευρικότητα, ναυτία, πυρετό, ψευδαισθήσεις. Είναι γεγονός ότι το οινόπνευµα δρα και στον ψυχικό κόσµο του αλκοολικού. Οι αλκοολικές φρενοπάθειες είναι οι πιο συνηθισµένες, ενώ το «τροµώδες παραλήρηµα» είναι η χειρότερη µορφή φρενίτιδας που γνωρίζει η ψυχιατρική. Η µανία και η µελαγχολία των αλκοολικών συµβαδίζει µε παραλήρηµα καταδιώξεως και µε γενική παράλυση αλκοολικής φύσεως. Μοιραία κατάληξη των περισσοτέρων περιπτώσεων είναι η αλκοολική άνοια, µε αµνησία, αδιαφορία, αβουλία, κ.λ.π. Οι αλκοολικοί γίνονται κτηνώδεις, χωρίς κανένα ηθικό συναίσθηµα και µπορούν να φτάσουν στην αυτοκτονία ή το έγκληµα. Παρουσιάζουν χαρακτηριστική τρεµούλα στα χέρια και στα δάκτυλα, που είναι πιο έντονη το πρωί. Είναι παχύσαρκοι ή και αδύναµοι. Υπάρχει ατροφία των όρχεων και των ωοθηκών, σταµάτηµα της περιόδου στις γυναίκες και ελάττωση της γεννητικής ικανότητας. Υπάρχουν πόνοι στους µύες, ρευµατοειδείς πόνοι, κράµπες στις γάµπες, ατροφία του οπτικού νεύρου, που καταλήγει σε τύφλωση και επιληπτικές προσβολές. Αν ο αλκοολικός αποκτήσει παιδιά, συχνά αυτά εµφανίζουν προδιάθεση στην παραφροσύνη, στην επιληψία, στο πάθος για το οινόπνευµα και έχουν ελαττωµένη διανοητική ικανότητα.

39 Επίδραση στον οργανισµό IV Η κατανάλωση αλκοόλ κατά τη διάρκεια της εγκυµοσύνης µπορεί να είναι καταστροφική για το έµβρυο. Το οινόπνευµα διαχέεται µέσω του πλακούντα και φτάνει στο έµβρυο σε επίπεδα ίδια µε εκείνα της µητέρας. Γυναίκες που καταναλώνουν 1-2 ποτά ηµερησίως, κατά τη διάρκεια των έξι πρώτων εβδοµάδων της κύησης, έχουν µεγάλες πιθανότητες να γεννήσουν παιδιά µε διανοητική καθυστέρηση. Επίσης, εκτός από τις προκαλούµενες µε το οινόπνευµα αποβολές, η ηπατική βλάβη του εµβρύου είναι ένα πιθανό ενδεχόµενο.

40 Ποια ποσότητα αλκοόλ θεωρείται επιβλαβής ; Είναι δύσκολο να ορίσουµε την ποσότητα του αλκοόλ που είναι επιβλαβής, αφού ο κάθε άνθρωπος έχει διαφορετικό µεταβολισµό και ταχύτητα απορρόφησης της αλκοόλης. Η ταχύτητα απορρόφησης εξαρτάται από πολλούς παράγοντες. Συγκέντρωση αλκοόλης µεγαλύτερη από 0,8 g/l ορού θεωρείται ότι οδηγεί σε µέθη µε όλα τα συνακόλουθα. Γενικά κατά µέσο όρο άνδρες που καταναλώνουν 3 ποτά ηµερησίως και γυναίκες που καταναλώνουν 1½ ποτά ηµερησίως εµφανίζουν αυξηµένη πιθανότητα για κάποια ασθένεια του ήπατος. Οι γυναίκες φαίνεται να είναι περισσότερο ευαίσθητες για δύο κυρίως λόγους. Πρώτον, οι γυναίκες είναι πιο µικρόσωµες, οπότε η ίδια ποσότητα αλκοόλ θα εµφανίσει µεγαλύτερη συγκέντρωση σ ένα µικρότερο σώµα, και δεύτερον έχει αποδειχθεί ότι τα ένζυµα του στοµάχου των γυναικών διασπούν 4 φορές λιγότερη αλκοόλη απ ότι στους άνδρες. Έτσι, έγινε φανερό γιατί οι γυναίκες αναπτύσσουν ηπατικές ασθένειες µε χαµηλότερες δόσεις αλκοόλ.

41 Η κατανάλωση αλκοόλ είναι µια από τις αιτίες πρόκλησης ατυχηµάτων. Πώς το οινόπνευµα επηρεάζει την ικανότητα οδήγησης; Καθηµερινά γίνονται γνωστές πολλές περιπτώσεις ατυχηµάτων που ως µοναδική αιτία έχουν τους ευρισκόµενους σε µέθη ασυνείδητους οδηγούς. Πρέπει να τονιστεί ότι το 40% των ατυχηµάτων οφείλεται σε µεθυσµένους οδηγούς. Η ποσότητα του οινοπνεύµατος στο αίµα πάνω από την οποία ο οδηγός θεωρείται µεθυσµένος και δεν επιτρέπεται να οδηγεί είναι τα 0,5 g/l ορού. Πρέπει να τονιστεί ότι ποσότητα οινοπνεύµατος από 1-1,51,5 g/l προκαλεί απώλεια του ελέγχου, ο άνθρωπος χάνει την ισορροπία του, διαταράσσεται η ικανότητα οµιλίας και ο ειρµός των σκέψεων του και διακατέχεται από «ευφορική» διάθεση. Η ποσότητα µεγαλύτερη 3 g/l όρου είναι τοξική και στα 4 g/l ορού ο άνθρωπος πέφτει σε κώµα. Το νοµικό όριο της ποσότητας του οινοπνεύµατος στο αίµα ισοδυναµεί περίπου µε την κατανάλωση µισού ποτηριού,, 100 ml ουίσκι ή βότκα από ένα άνθρωπο 75 κιλά ή 2 ποτηριών κρασί (300 ml) ή 3 ποτηριών µπίρα (750 ml).

42 Συµπερασµατικά Οι εξαρτησιογόνες ουσίες προκαλούν αλλαγή στη φυσιολογία του οργανισµού δρώντας στα νευρικά κύτταρα του εγκεφάλου. Εκτός από τις παρενέργειές τους ως χηµικά δηλητήρια του οργανισµού, επηρεάζουν τους νευρώνες, µε ανεπανόρθωτο πολλές φορές τρόπο, µεταβάλλοντας τη λειτουργία τους και προκαλώντας εθισµό (ανοχή, εξάρτηση, παθολογική αναζήτηση ουσίας). Η τοξικοµανία αποτελεί παθολογική κατάσταση, σε βιολογικό, συναισθηµατικό και ψυχικό υπόβαθρο, που χρήζει ιατρικής και κοινωνικής φροντίδας από εξειδικευµένο επιστηµονικό προσωπικό, µε στόχο την µετρίαση των κοινωνικών επιπτώσεων και την επαναφορά των χρηστών στην αξιοπρεπή διαβίωση. Οι τοξικοµανείς, ως βιολογικά και ψυχικά ασθενείς, πρέπει να µπορούν εύκολα να εντάσσονται σε προγράµµατα απεξάρτησης και να έχουν την µέγιστη δυνατή περίθαλψη. Το πρόβληµα των ναρκωτικών και του αλκοολισµού, αφορά όλους µας και επιβάλλεται η συνεχή εγρήγορση για την προστασία των νέων ανθρώπων. Η εκρηκτική διάσταση του προβλήµατος δεν επιτρέπει ολιγωρία. Οι ιατρικές και κοινωνικές υπηρεσίες της πολιτείας και οι κοινωνικές οργανώσεις πρέπει να δραστηριοποιηθούν µε στόχο την πρόληψη του φαινοµένου.

ΠΟΛΗ ΚΑΙ ΕΓΚΛΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ, ΑΙΣΘΗΜΑ ΑΝΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΚΑΙ ΤΙΜΩΡΗΤΙΚΟΤΗΤΑ

ΠΟΛΗ ΚΑΙ ΕΓΚΛΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ, ΑΙΣΘΗΜΑ ΑΝΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΚΑΙ ΤΙΜΩΡΗΤΙΚΟΤΗΤΑ ΠΑΝΤΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΠΜΣ: «Η ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΕΓΚΛΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ ΚΑΙ Η ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΤΗΣ» ΜΑΘΗΜΑ ΠΟΛΗ ΚΑΙ ΕΓΚΛΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ, ΑΙΣΘΗΜΑ ΑΝΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΚΑΙ ΤΙΜΩΡΗΤΙΚΟΤΗΤΑ Καποδίστρια Βασιλική,

Διαβάστε περισσότερα

Εξαρτησιογόνες ουσίες

Εξαρτησιογόνες ουσίες Ναρκωτικά Ναρκωτικά-Εξάρτηση Ο όρος ναρκωτικά χρησιµοποιείται για να χαρακτηρίσει όλες τις τοξικές ψυχοτρόπες ουσίες που διακινούνται παρανόµως και προκαλούν σοβαρή διαστρέβλωση της προσωπικότητας του

Διαβάστε περισσότερα

ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΑΝΑΔΡΟΜΗ. έφθασε στην Ευρώπη από το περιβάλλον του Κολόμβου.

ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΑΝΑΔΡΟΜΗ. έφθασε στην Ευρώπη από το περιβάλλον του Κολόμβου. ΚΑΠΝΙΣΜΑ ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΑΝΑΔΡΟΜΗ Η είδηση περί καπνού και χρησιμοποιήσεώς του έφθασε στην Ευρώπη από το περιβάλλον του Κολόμβου. Αργότερα η χρήση του καπνού στην Ευρώπη ξεκινάει σαν ένα δώρο προς μια βασίλισσα

Διαβάστε περισσότερα

ΛΟΓΟΙ ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗΣ ΑΛΚΟΟΛΗΣ

ΛΟΓΟΙ ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗΣ ΑΛΚΟΟΛΗΣ ΑΛΚΟΟΛ ΛΟΓΟΙ ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗΣ ΑΛΚΟΟΛΗΣ v Μεταξύ ατόμων ηλικίας από 15 μέχρι 25 ετών βγήκαν τα ακόλουθα συμπεράσματα: Κοινωνικότητα (71%) Τους αρέσει η γεύση (51%) Δημιουργεί αίσθημα χαλάρωσης (12%) Προκαλεί

Διαβάστε περισσότερα

ΔΗΛΗΤΗΡΙΑΣΕΙΣ. Εμμ. Μ. Καραβιτάκης Παιδίατρος

ΔΗΛΗΤΗΡΙΑΣΕΙΣ. Εμμ. Μ. Καραβιτάκης Παιδίατρος ΔΗΛΗΤΗΡΙΑΣΕΙΣ Εμμ. Μ. Καραβιτάκης Παιδίατρος Δηλητηρίαση Η έκθεση σε τοξίνη που δύναται να έχει βλαπτική επίδραση στον οργανισμό Τοξίνη είναι η ουσία που προκαλεί βλάβη στη λειτουργία ενός ή περισσοτέρων

Διαβάστε περισσότερα

ΕΞΑΡΤΗΣΙΟΓΟΝΕΣ ΟΥ Ο ΣΙΕΣ

ΕΞΑΡΤΗΣΙΟΓΟΝΕΣ ΟΥ Ο ΣΙΕΣ ΕΞΑΡΤΗΣΙΟΓΟΝΕΣ ΟΥΣΙΕΣ ΙΣΤΟΡΙΑ ΕΞΑΡΤΗΣΙΟΓΟΝΩΝ ΟΥΣΙΩΝ ΚΑΠΝΟΣ Η χρήση του καπνού γινόταν από ιθαγενείς από τα αρχαία χρόνια (ενδείξεις για ύπαρξη καπνού µέσα σε αγγεία 15000 ετών). Πρωτοεµφανίστηκε στην Αµερική

Διαβάστε περισσότερα

Αισθήσεις Ψευδαισθήσεις Παραισθήσεις. Είναι ο κόσμος μας όπως τον αντιλαμβανόμαστε;

Αισθήσεις Ψευδαισθήσεις Παραισθήσεις. Είναι ο κόσμος μας όπως τον αντιλαμβανόμαστε; Αισθήσεις Ψευδαισθήσεις Παραισθήσεις Είναι ο κόσμος μας όπως τον αντιλαμβανόμαστε; Οι Αισθήσεις Οι αισθήσεις είναι η πηγή όλων των γνώσεων μας για την υλική εξωτερική πραγματικότητα. Οι αισθήσεις (του

Διαβάστε περισσότερα

Μαθαίνω να Μην καπνίζω

Μαθαίνω να Μην καπνίζω Μαθαίνω να Μην καπνίζω 1ο Βραβείο: Μπαμπά μην καπνίζεις Κεκλίκογλου Γ., Κουρουνιώτη Δ., Μολύνδρη Μ., Πλαμαντούρα, Κ. Δημοτικό Σχολείο Σταυράκη Το κάπνισμα είναι η πρώτη αποτρέψιμη αιτία θανάτου σε ολόκληρο

Διαβάστε περισσότερα

4.4 Η αναπνοή στον άνθρωπο

4.4 Η αναπνοή στον άνθρωπο 4.4 Η αναπνοή στον άνθρωπο Στον άνθρωπο οι θρεπτικές ουσίες της τροφής απορροφώνται από το λεπτό έντερο. Με την κυκλοφορία του αίματος φτάνουν σε όλα τα κύτταρα του σώματος. Εκεί, ορισμένες από αυτές,

Διαβάστε περισσότερα

ΕΡΕΥΝΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΤΗΣ Α ΤΑΞΗΣ ΜΕ ΘΕΜΑ «ΤΟ ΚΑΠΝΙΣΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΝΕΟΙ» ΕΡΩΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ

ΕΡΕΥΝΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΤΗΣ Α ΤΑΞΗΣ ΜΕ ΘΕΜΑ «ΤΟ ΚΑΠΝΙΣΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΝΕΟΙ» ΕΡΩΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ ΕΠΑΛ ΜΑΡΚΟΠΟΥΛΟΥ ΩΡΩΠΟΥ ΕΡΕΥΝΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΤΗΣ Α ΤΑΞΗΣ ΜΕ ΘΕΜΑ «ΤΟ ΚΑΠΝΙΣΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΝΕΟΙ» Παρακαλούμε να απαντήσετε ανώνυμα ΕΡΩΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ 1.Καπνίζεις; Αν ναι γιατί; 2. Αν καπνίζεις πότε

Διαβάστε περισσότερα

Τα ναρκωτικά μπορούν να διακριθούν σε ομάδες με διάφορους τρόπους: για παράδειγμα νόμιμες (νομικά αποδεκτές) και παράνομες (απαγορευμένες) ουσίες.

Τα ναρκωτικά μπορούν να διακριθούν σε ομάδες με διάφορους τρόπους: για παράδειγμα νόμιμες (νομικά αποδεκτές) και παράνομες (απαγορευμένες) ουσίες. Τι είναι ναρκωτικά; Τα ναρκωτικά είναι ουσίες που επιδρούν στον εγκέφαλο και γι' αυτό προκαλούν εθισμό. Οι άνθρωποι που τα χρησιμοποιούν θέλουν να βιώσουν τις συνέπειες των ναρκωτικών. Ορισμένα φάρμακα

Διαβάστε περισσότερα

Η ιστορία του καπνίσματος

Η ιστορία του καπνίσματος ΚΑΠΝΙΣΜΑ ΚΑΙ ΥΓΕΙΑ Η ιστορία του καπνίσματος Οι πρώτοι που ανακάλυψαν τις χαλαρωτικές ιδιότητες του καπνού ήταν οι Ινδιάνοι. Συνήθιζαν να καπνίζουν πίπα ή πούρο. Με την άφιξη των πρώτων ευρωπαίων στην

Διαβάστε περισσότερα

Η νόσος του Parkinson δεν είναι µόνο κινητική διαταραχή. Έχει υπολογισθεί ότι µέχρι και 50% των ασθενών µε νόσο Πάρκινσον, µπορεί να βιώσουν κάποια

Η νόσος του Parkinson δεν είναι µόνο κινητική διαταραχή. Έχει υπολογισθεί ότι µέχρι και 50% των ασθενών µε νόσο Πάρκινσον, µπορεί να βιώσουν κάποια ρ ZΩΗ ΚΑΤΣΑΡΟΥ Νευρολόγος ιευθύντρια ΕΣΥ Η νόσος του Parkinson δεν είναι µόνο κινητική διαταραχή. Έχει υπολογισθεί ότι µέχρι και 50% των ασθενών µε νόσο Πάρκινσον, µπορεί να βιώσουν κάποια µορφή κατάθλιψης,

Διαβάστε περισσότερα

Οφέλη του πράσινου τσαγιού για την υγεία

Οφέλη του πράσινου τσαγιού για την υγεία Τσάι Πράσινο Οι ιδιότητες και τα οφέλη του πράσινου τσαγιού είναι γνωστές εδώ και αιώνες σε πολλούς Ασιατικούς πολιτισμούς. Ωστόσο στο δυτικό κόσμο το πράσινο τσάι έγινε δημοφιλές πρόσφατα. Μόνο το τελευταίο

Διαβάστε περισσότερα

Ε Ν Η Μ Ε Ρ Ω Σ Ο Υ. νεφρά

Ε Ν Η Μ Ε Ρ Ω Σ Ο Υ. νεφρά Ε Ν Η Μ Ε Ρ Ω Σ Ο Υ νεφρά νεφρών Η υψηλή αρτηριακή πίεση (υπέρταση) είναι ένα από τα δύο κύρια αίτια χρόνιας νεφρικής νόσου παγκοσμίως (το άλλο είναι ο διαβήτης). Επίσης, τα νεφρά έχουν βασικό ρόλο στη

Διαβάστε περισσότερα

ΜΠΟΛΝΤΟ (PEUMUS BOLDUS) Βασιλείου Ιωάννα Φαρμακοποιός Μ.Ρ.Α.

ΜΠΟΛΝΤΟ (PEUMUS BOLDUS) Βασιλείου Ιωάννα Φαρμακοποιός Μ.Ρ.Α. ΜΠΟΛΝΤΟ (PEUMUS BOLDUS) Βασιλείου Ιωάννα Φαρμακοποιός Μ.Ρ.Α. ΜΠΟΛΝΤΟ (PEUMUS BOLDUS) Το μπόλντο ανήκει στην οικογένεια των Monimiaceae. Eίναι αυτοφυές της περιοχής των Άνδεων της Χιλής και του Περού, αλλά

Διαβάστε περισσότερα

ΙΑΤΡΙΚΗ ΦΑΡΜΑΚΟΛΟΓΙΑ ΑΥΤΟΧΘΟΝΑ ΒΙΟ ΡΑΣΤΙΚΑ ΜΟΡΙΑ. Π. Παππάς

ΙΑΤΡΙΚΗ ΦΑΡΜΑΚΟΛΟΓΙΑ ΑΥΤΟΧΘΟΝΑ ΒΙΟ ΡΑΣΤΙΚΑ ΜΟΡΙΑ. Π. Παππάς ΙΑΤΡΙΚΗ ΦΑΡΜΑΚΟΛΟΓΙΑ ΑΥΤΟΧΘΟΝΑ ΒΙΟ ΡΑΣΤΙΚΑ ΜΟΡΙΑ Π. Παππάς ΑΥΤΟΧΘΟΝΑ ΒΙΟ ΡΑΣΤΙΚΑ ΜΟΡΙΑ Κατηγορίες ιστικών ορµονών Αποκαρβοξυλιωµένα αµινοξέα (ισταµίνη, σεροτονίνη) Πολυπεπτίδια (κινίνες, ουσία Ρ) Εικοσανοειδή

Διαβάστε περισσότερα

Η ΔΙΑΤΟΦΗ ΤΟΥ ΣΗΜΕΡΑ. Μαθητές: Τάτσιου Ελενη,ΖάχουΚατερίνα,Κοκκινίδου Αθανασία,Καρπόζηλος Κωνσταντίνος. Καθηγητής: κ. Παπαμήτσος

Η ΔΙΑΤΟΦΗ ΤΟΥ ΣΗΜΕΡΑ. Μαθητές: Τάτσιου Ελενη,ΖάχουΚατερίνα,Κοκκινίδου Αθανασία,Καρπόζηλος Κωνσταντίνος. Καθηγητής: κ. Παπαμήτσος Η ΔΙΑΤΟΦΗ ΤΟΥ ΣΗΜΕΡΑ Μαθητές: Τάτσιου Ελενη,ΖάχουΚατερίνα,Κοκκινίδου Αθανασία,Καρπόζηλος Κωνσταντίνος Καθηγητής: κ. Παπαμήτσος ΔΙΑΤΡΟΦH Η διατροφή στην ζωή του ανθρώπου παίζει τον μεγαλύτερο ρόλο. Για

Διαβάστε περισσότερα

Επίπεδο της συνείδησης

Επίπεδο της συνείδησης Καθηγητής ρ. Λάζαρος Ι. Τσούσκας ΠΡΩΤΕΣ ΒΟΗΘΕΙΕΣ Θεσσαλονίκη 2003: 20-25 Επίπεδο της συνείδησης Η µερική ή ολική απώλεια της συνείδησης του πάσχοντος είναι µια σοβαρή κατάσταση, κατά την οποία διαταράσσεται

Διαβάστε περισσότερα

Μειώστε τον κίνδυνο για πρόωρο θάνατο µε τα Ωµέγα-3

Μειώστε τον κίνδυνο για πρόωρο θάνατο µε τα Ωµέγα-3 Μειώστε τον κίνδυνο για πρόωρο θάνατο µε τα Ωµέγα-3 Για χρόνια, οι καταναλωτές µαθαίνουν για τα οφέλη της µείωσης των καρδιαγγειακών παθήσεων µε τη λήψη ωµέγα-3 λιπαρών οξέων. Αυτή η άποψη έχει επικρατήσει,

Διαβάστε περισσότερα

Η χρήση ναρκωτικών έχει τεράστιες κοινωνικές και οικονομικές επιπτώσεις, ωστόσο ο εθισμός στα ναρκωτικά είναι πάθηση που μπορεί να θεραπευτεί.

Η χρήση ναρκωτικών έχει τεράστιες κοινωνικές και οικονομικές επιπτώσεις, ωστόσο ο εθισμός στα ναρκωτικά είναι πάθηση που μπορεί να θεραπευτεί. 1 Η χρήση ναρκωτικών έχει τεράστιες κοινωνικές και οικονομικές επιπτώσεις, ωστόσο ο εθισμός στα ναρκωτικά είναι πάθηση που μπορεί να θεραπευτεί. Η θεραπεία απεξάρτησης μπορεί να προσφέρει τα μέγιστα στο

Διαβάστε περισσότερα

ΑΥΤΟΚΤΟΝΙΑ ΚΑΙ ΨΥΧΙΚΕΣ ΙΑΤΑΡΑΧΕΣ

ΑΥΤΟΚΤΟΝΙΑ ΚΑΙ ΨΥΧΙΚΕΣ ΙΑΤΑΡΑΧΕΣ ΑΥΤΟΚΤΟΝΙΑ ΚΑΙ ΨΥΧΙΚΕΣ ΙΑΤΑΡΑΧΕΣ ΟΡΙΣΜΟΣ Η αυτοκτονική συµπεριφορά ορίζεται ως η συµπεριφορά, κατά την οποία το άτοµο θέλει να κάνει κακό στον εαυτό του µε σκοπό να δώσει ένα τέλος στη ζωή του. ιαχωρίζεται

Διαβάστε περισσότερα

Πού οφείλεται η νόσος και ποιοι παράγοντες την πυροδοτούν:

Πού οφείλεται η νόσος και ποιοι παράγοντες την πυροδοτούν: 1 Τι είναι η Κίρρωση του Ήπατος: Η κίρρωση του ήπατος είναι μία χρόνια πάθηση του ήπατος κατά την οποία παρατηρείται καταστροφή του ιστού του ήπατος και αλλαγή της αρχιτεκτονικής του, γεγονός που οδηγεί

Διαβάστε περισσότερα

ΙΧΝΟΣΤΟΙΧΕΙΑ ΚΑΙ ΥΓΕΙΑ Γεωργίου Μανουσάκη

ΙΧΝΟΣΤΟΙΧΕΙΑ ΚΑΙ ΥΓΕΙΑ Γεωργίου Μανουσάκη ΙΧΝΟΣΤΟΙΧΕΙΑ ΚΑΙ ΥΓΕΙΑ Γεωργίου Μανουσάκη Η κατανόηση του τρόπου δράσης ορισµένων ιχνοστοιχείων µπορεί να οδηγήσει στη θεραπεία πολλών και σοβαρών ασθενειών όπως είναι η σχιζοφρένεια, η στειρότητα, οι

Διαβάστε περισσότερα

που φιλοξενεί τα όργανα του ανθρώπινου οργανισμού. Ένα υγειές σύστημα με ισχυρά οστά είναι απαραίτητο για την γενική υγεία και ποιότητα ζωής.

που φιλοξενεί τα όργανα του ανθρώπινου οργανισμού. Ένα υγειές σύστημα με ισχυρά οστά είναι απαραίτητο για την γενική υγεία και ποιότητα ζωής. ΕΡΓΑΣΙΑ ΣΤΗ ΒΙΟΛΟΓΙΑ ΤΙΤΛΟΣ : ΟΙ ΠΑΘΗΣΕΙΣ ΤΩΝ ΟΣΤΩΝ ΚΑΙ ΤΑ ΑΙΤΙΑ ΠΟΥ ΤΙΣ ΠΡΟΚΑΛΟΥΝ! Εισαγωγή : Τα οστά είναι το σπίτι για να μείνουμε, είναι η στέγη που φιλοξενεί τα όργανα του ανθρώπινου οργανισμού. Ένα

Διαβάστε περισσότερα

Μύθοι που σχετίζονται µε το κάπνισµα.

Μύθοι που σχετίζονται µε το κάπνισµα. Πώς θα σου φαινόταν να ξυπνήσεις αύριο και να µην θέλεις να καπνίσεις; Να µην έχεις την ανάγκη να ανάψεις ένα τσιγάρο; Να µην βήχεις κάθε πρωί και να µην ψάχνεσαι για ένα τσιγάρο; Και την ίδια στιγµή να

Διαβάστε περισσότερα

Συνιστώνται για... Οι δονήσεις είναι αποτελεσματικές...

Συνιστώνται για... Οι δονήσεις είναι αποτελεσματικές... ΠΕΔΙΑ ΕΦΑΡΜΟΓΗΣ Εκφυλιστικές αλλοιώσεις Αγγειακές παθήσεις Παθολογίες των πνευμόνων Ουρο-γυναικολογικές διαταραχές Καρδιακές παθήσεις Παθολογίες σπονδυλικής στήλης Παθολογίες αρθρώσεων Παθολογίες συνδέσμων

Διαβάστε περισσότερα

Ο ρόλος της ΜΕΘ στη δωρεά οργάνων

Ο ρόλος της ΜΕΘ στη δωρεά οργάνων Ο ρόλος της ΜΕΘ στη δωρεά οργάνων Ανδρέας Π. Καραμπίνης Διευθυντής ΜΕΘ Π.Γ.Ν.Α. «Γ. Γεννηματάς» μεταμόσχευση ιστών και οργάνων αποτελεί σήμερα ένα από τα σημαντικότερα επιτεύγματα της σύγχρονης ιατρικής

Διαβάστε περισσότερα

Στοιχεία για τη μορφίνη και άλλα οπιούχα φάρμακα στην ανακουφιστική φροντίδα. National Community Education Initiative

Στοιχεία για τη μορφίνη και άλλα οπιούχα φάρμακα στην ανακουφιστική φροντίδα. National Community Education Initiative National Community Education Initiative Στοιχεία για τη μορφίνη και άλλα οπιούχα φάρμακα στην ανακουφιστική φροντίδα Facts about morphine and other opioid medicines in palliative care Greek Για ποιο θέμα

Διαβάστε περισσότερα

ΔΩΔΕΚΑ ΜΥΘΟΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΡΤΗΡΙΑΚΗ ΥΠΕΡΤΑΣΗ ΔΡ ΓΕΩΡΓΙΟΣ Ι. ΚΟΥΡΤΟΓΛΟΥ ΠΑΘΟΛΟΓΟΣ-ΔΙΑΒΗΤΟΛΟΓΟΣ ΔΙΔΑΚΤΩΡ ΙΑΤΡΙΚΗΣ ΑΠΘ

ΔΩΔΕΚΑ ΜΥΘΟΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΡΤΗΡΙΑΚΗ ΥΠΕΡΤΑΣΗ ΔΡ ΓΕΩΡΓΙΟΣ Ι. ΚΟΥΡΤΟΓΛΟΥ ΠΑΘΟΛΟΓΟΣ-ΔΙΑΒΗΤΟΛΟΓΟΣ ΔΙΔΑΚΤΩΡ ΙΑΤΡΙΚΗΣ ΑΠΘ ΔΩΔΕΚΑ ΜΥΘΟΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΡΤΗΡΙΑΚΗ ΥΠΕΡΤΑΣΗ ΔΡ ΓΕΩΡΓΙΟΣ Ι. ΚΟΥΡΤΟΓΛΟΥ ΠΑΘΟΛΟΓΟΣ-ΔΙΑΒΗΤΟΛΟΓΟΣ ΔΙΔΑΚΤΩΡ ΙΑΤΡΙΚΗΣ ΑΠΘ ΙΑΤΡΕΙΟ: ΜΗΤΡΟΠΟΛΕΩΣ 46 ΚΛΙΝΙΚΗ ΑΓΙΟΣ ΛΟΥΚΑΣ ΘΕΣ/ΝΙΚΗ 2310254030 ΠΑΝΟΡΑΜΑ 2310380000 Aρτηριακή

Διαβάστε περισσότερα

Πάντως η λήψη τροφής ρυθµίζεται από το νευρικό σύστηµα µε συνεργασία δύο κέντρων.

Πάντως η λήψη τροφής ρυθµίζεται από το νευρικό σύστηµα µε συνεργασία δύο κέντρων. ΛΗΨΗ ΤΗΣ ΤΡΟΦΗΣ H ανάγκη για λήψη τροφής, που ικανοποιείται µόνο µε σιτισµό, και προέρχεται από διέγερση του κέντρου θρέψης, αποτελεί το αίσθηµα της πείνας (hunger), ενώ η επιθυµία για λήψη ειδικής τροφής,

Διαβάστε περισσότερα

Tel :+30 211 40 93 230 Fax: +30 211 40 93 230 Email: info@worldcapital.gr Web: www.worldcapital.gr

Tel :+30 211 40 93 230 Fax: +30 211 40 93 230 Email: info@worldcapital.gr Web: www.worldcapital.gr Tel :+30 211 40 93 230 Fax: +30 211 40 93 230 Email: info@worldcapital.gr Web: www.worldcapital.gr ------ Χυμοί & Νέκταρ Royal Berry ------- Οι χυμοί και τα νέκταρ Royal Berry αποτελούν μια νέα καινοτόμα

Διαβάστε περισσότερα

ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΞΕΡΕΤΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΡΟΦΙΚΗ ΑΛΛΕΡΓΙΑ

ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΞΕΡΕΤΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΡΟΦΙΚΗ ΑΛΛΕΡΓΙΑ ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΞΕΡΕΤΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΡΟΦΙΚΗ ΑΛΛΕΡΓΙΑ Τι είναι η τροφική αλλεργία; Τροφική αλλεργία είναι η αναπάντεχη και μη κανονική ανοσολογική αντίδραση του οργανισμού εναντίον ενός τμήματος μιας τροφής (συνήθως

Διαβάστε περισσότερα

Η ΥΓΕΙΑ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΠΛΗΘΥΣΜΟΥ ΚΑΙ Ο ΡΟΛΟΣ ΤΗΣ ΠΡΟΛΗΨΗΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΠΡΟΑΓΩΓΗΣ ΥΓΕΙΑΣ

Η ΥΓΕΙΑ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΠΛΗΘΥΣΜΟΥ ΚΑΙ Ο ΡΟΛΟΣ ΤΗΣ ΠΡΟΛΗΨΗΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΠΡΟΑΓΩΓΗΣ ΥΓΕΙΑΣ ΕΘΝΙΚΟ ΚΑΙ ΚΑΠΟ ΙΣΤΡΙΑΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ ΙΑΤΡΙΚΗΣΧΟΛΗ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΥΓΙΕΙΝΗΣ ΚΑΙ ΕΠΙ ΗΜΙΟΛΟΓΙΑΣ ΚΕΝΤΡΟ ΜΕΛΕΤΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΥΓΕΙΑΣ Η ΥΓΕΙΑ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΠΛΗΘΥΣΜΟΥ ΚΑΙ Ο ΡΟΛΟΣ ΤΗΣ ΠΡΟΛΗΨΗΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΠΡΟΑΓΩΓΗΣ

Διαβάστε περισσότερα

Χρόνια βρογχίτιδα στην τρίτη ηλικία. Χρυσόστομος Αρβανιτάκης 7ο εξάμηνο

Χρόνια βρογχίτιδα στην τρίτη ηλικία. Χρυσόστομος Αρβανιτάκης 7ο εξάμηνο Χρόνια βρογχίτιδα στην τρίτη ηλικία Χρυσόστομος Αρβανιτάκης 7ο εξάμηνο Τι είναι η χρόνια βρογχίτιδα? Βρογχίτιδα είναι μια φλεγμονή των βρογχικών σωλήνων, που μεταφέρουν τον αέρα στους πνεύμονες. Χρόνια

Διαβάστε περισσότερα

ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΖΟΝΤΑΣ ΤΗΝ ΤΡΙΤΗ ΗΛΙΚΙΑ ΣΤΟ ΑΙΜΟΔΥΝΑΜΙΚΟ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ. ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ ΠΑΠΑΛΑΜΠΡΟΥ ΝΟΣΗΛΕΥΤΗΣ BscN, Msc(c), TCN(C).

ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΖΟΝΤΑΣ ΤΗΝ ΤΡΙΤΗ ΗΛΙΚΙΑ ΣΤΟ ΑΙΜΟΔΥΝΑΜΙΚΟ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ. ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ ΠΑΠΑΛΑΜΠΡΟΥ ΝΟΣΗΛΕΥΤΗΣ BscN, Msc(c), TCN(C). ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΖΟΝΤΑΣ ΤΗΝ ΤΡΙΤΗ ΗΛΙΚΙΑ ΣΤΟ ΑΙΜΟΔΥΝΑΜΙΚΟ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ ΠΑΠΑΛΑΜΠΡΟΥ ΝΟΣΗΛΕΥΤΗΣ BscN, Msc(c), TCN(C). ΦΡΟΝΤΙΔΑ ΗΛΙΚΙΩΜΕΝΟΥ ΑΣΘΕΝΟΥΣ Η ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΗ ΦΡΟΝΤΙΔΑ ΓΕΜΙΖΕΙ ΤΟ ΚΕΝΟ ΜΕΤΑΞΥ ΠΕΡΙΘΑΛΨΗΣ

Διαβάστε περισσότερα

Diabetes_ protect our future.mp4

Diabetes_ protect our future.mp4 Diabetes_ protect our future.mp4 14/11 Γενέθλια του νομπελίστα γιατρού Φρέντερικ Μπάντινγκ 1991 από τη Διεθνή Ομοσπονδία για το Διαβήτη 2007:επίσημη Ημέρα από τα Ηνωμένα Έθνη Θέμα 2009 2013: Εκπαίδευση

Διαβάστε περισσότερα

Πανελλήνια έρευνα για τη χρήση εξαρτησιογόνων ουσιών στους μαθητές Έρευνα ESPAD 2011 Αποτελέσματα για το Ν. Γρεβενών

Πανελλήνια έρευνα για τη χρήση εξαρτησιογόνων ουσιών στους μαθητές Έρευνα ESPAD 2011 Αποτελέσματα για το Ν. Γρεβενών Ερευνητικό Πανεπιστημιακό Ινστιτούτο Ψυχικής Υγιεινής Πανελλήνια έρευνα για τη χρήση εξαρτησιογόνων ουσιών στους μαθητές Έρευνα ESPAD 2011 Αποτελέσματα για το Ν. Γρεβενών Σε συνεργασία με το Κέντρο Πρόληψης

Διαβάστε περισσότερα

Ισορροπημένη διατροφή. της αναλογίας της μέσης προς τους. Κλασσική Πυραμίδα τροφών. Πυραμίδες Τροφών. Κατανομή λίπους και χρόνιες παθήσεις

Ισορροπημένη διατροφή. της αναλογίας της μέσης προς τους. Κλασσική Πυραμίδα τροφών. Πυραμίδες Τροφών. Κατανομή λίπους και χρόνιες παθήσεις Άσκηση και διατροφή στην πρόληψη και αντιμετώπιση ασθενειών Ισορροπημένη διατροφή Κατανομή λίπους και χρόνιες παθήσεις Ο τρόπος εναπόθεσης του σωματικού λίπους έχει αποδειχτεί τελευταία πως αποτελεί ένα

Διαβάστε περισσότερα

Μοντέλα Υγείας. Βασικές Αρχές Βιοϊατρικού Μοντέλου. Θετικές επιπτώσεις Βιοϊατρικής προσέγγισης. 2 Βασικές Ιδεολογίες για Υγεία & Αρρώστια

Μοντέλα Υγείας. Βασικές Αρχές Βιοϊατρικού Μοντέλου. Θετικές επιπτώσεις Βιοϊατρικής προσέγγισης. 2 Βασικές Ιδεολογίες για Υγεία & Αρρώστια ΜΟΝΤΕΛΑ ΥΓΕΙΑΣ-ΑΣΘΕΝΕΙΑΣ ΓΝΩΣΤΙΚΗ ΑΝΑΠΑΡΑΣΤΑΣΗ ΑΡΡΩΣΤΙΑΣ 2 Βασικές Ιδεολογίες για Υγεία & Αρρώστια Μοντέλα Υγείας Βιοιατρικό Μοντέλο Ολιστικό, Βιοψυχοκοινωνικό Μοντέλο Αρχαία Ελλάδα (Ιπποκράτης 400π.Χ.)

Διαβάστε περισσότερα

ΤΙΤΛΟΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΝΕΥΡΙΚΗ ΑΝΟΡΕΞΙΑ ΦΟΙΤΗΤΡΙΕΣ ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΡΟΓΙΑΝΝΗ ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗ ΜΑΥΡΙΔΟΥ ΠΑΡΘΕΝΑ

ΤΙΤΛΟΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΝΕΥΡΙΚΗ ΑΝΟΡΕΞΙΑ ΦΟΙΤΗΤΡΙΕΣ ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΡΟΓΙΑΝΝΗ ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗ ΜΑΥΡΙΔΟΥ ΠΑΡΘΕΝΑ ΤΜΗΜΑ ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΗΣ ΜΑΘΗΜΑ : ΚΟΙΝΟΤΙΚΗ ΝΟΣ/ΚΗ ΙΙ ΥΠ. ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ : ΚΥΠΑΡΙΣΗ ΤΙΤΛΟΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΝΕΥΡΙΚΗ ΑΝΟΡΕΞΙΑ ΦΟΙΤΗΤΡΙΕΣ ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΡΟΓΙΑΝΝΗ ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗ ΜΑΥΡΙΔΟΥ ΠΑΡΘΕΝΑ ΛΑΡΙΣΑ 2010 1 ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ 1. Εισαγωγή

Διαβάστε περισσότερα

Κάπνισμα και Κυκλοφορικό Σύστημα

Κάπνισμα και Κυκλοφορικό Σύστημα Κάπνισμα και Κυκλοφορικό Σύστημα Κάπνισμα και Κυκλοφορικό Σύστημα Αν και οι περισσότεροι άνθρωποι συσχετίζουν τους θανάτους από το κάπνισμα με καρκίνο και παθήσεις των πνευμόνων, στην πράξη, περισσότεροι

Διαβάστε περισσότερα

MANAGING AUTHORITY OF THE OPERATIONAL PROGRAMME EDUCATION AND INITIAL VOCATIONAL TRAINING ΚΑΡΚΙΝΟΣ. ΘΑΝΑΣΗΣ ΤΖΙΑΜΟΥΡΤΑΣ, Ph.D., C.S.C.

MANAGING AUTHORITY OF THE OPERATIONAL PROGRAMME EDUCATION AND INITIAL VOCATIONAL TRAINING ΚΑΡΚΙΝΟΣ. ΘΑΝΑΣΗΣ ΤΖΙΑΜΟΥΡΤΑΣ, Ph.D., C.S.C. MANAGING AUTHORITY OF THE OPERATIONAL PROGRAMME EDUCATION AND INITIAL VOCATIONAL TRAINING ΚΑΡΚΙΝΟΣ ΘΑΝΑΣΗΣ ΤΖΙΑΜΟΥΡΤΑΣ, Ph.D., C.S.C.S The "Annual Report to the Nation on the Status of Cancer,, 1975-2001*"

Διαβάστε περισσότερα

Β. ΚΑΜΙΝΕΛΛΗΣ ΒΙΟΛΟΓΙΑ. Είναι η επιστήμη που μελετά τους ζωντανούς οργανισμούς. (Αποτελούνται από ένα ή περισσότερα κύτταρα).

Β. ΚΑΜΙΝΕΛΛΗΣ ΒΙΟΛΟΓΙΑ. Είναι η επιστήμη που μελετά τους ζωντανούς οργανισμούς. (Αποτελούνται από ένα ή περισσότερα κύτταρα). ΒΙΟΛΟΓΙΑ Είναι η επιστήμη που μελετά τους ζωντανούς οργανισμούς. (Αποτελούνται από ένα ή περισσότερα κύτταρα). Είδη οργανισμών Υπάρχουν δύο είδη οργανισμών: 1. Οι μονοκύτταροι, που ονομάζονται μικροοργανισμοί

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΣΑΡΜΟΓΗ ΣΤΟ STRESS STRESS: ΠΙΕΣΗ

ΠΡΟΣΑΡΜΟΓΗ ΣΤΟ STRESS STRESS: ΠΙΕΣΗ ΠΡΟΣΑΡΜΟΓΗ ΣΤΟ STRESS STRESS: ΠΙΕΣΗ Στρεσσογόνος παράγοντας Οτιδήποτε κάνει τον άνθρωπο να βιώνει στρες Είναι μια αλλαγή στην ομοιόσταση του ατόμου Παράγοντες που προκαλούν στρες Ενδογενείς Εξωγενείς Ενδογενείς

Διαβάστε περισσότερα

ΕΛΕΓΧΟΣ ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ ΣΟΚΟΛΑΤΑΣ ΣΤΡΟΥΘΟΥ ΜΑΡΙΑ ΣΙΟΥΣΙΟΥΛΙΝΗ ΜΑΓΔΑ

ΕΛΕΓΧΟΣ ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ ΣΟΚΟΛΑΤΑΣ ΣΤΡΟΥΘΟΥ ΜΑΡΙΑ ΣΙΟΥΣΙΟΥΛΙΝΗ ΜΑΓΔΑ ΕΛΕΓΧΟΣ ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ ΣΟΚΟΛΑΤΑΣ ΣΤΡΟΥΘΟΥ ΜΑΡΙΑ ΣΙΟΥΣΙΟΥΛΙΝΗ ΜΑΓΔΑ ΙΣΤΟΡΙΑΤΗΣ ΣΟΚΟΛΑΤΑΣ Το κακαόδεντρο εμφανίστηκε πριν 12000 χρόνια στη ζούγκλα του Αμαζονίου. Οι Αζτέκοι ανακάλυψαν τη πρώτη χρήση του κακάο.

Διαβάστε περισσότερα

ΕΘΝΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ ΔΡΑΣΗΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΑΡΚΙΝΟ 2011-2015 ΕΘΝΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΠΡΟΣΥΜΠΤΩΜΑΤΙΚΟΥ ΕΛΕΓΧΟΥ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΑΡΚΙΝΟ ΤΟΥ ΤΡΑΧΗΛΟΥ ΤΗΣ ΜΗΤΡΑΣ

ΕΘΝΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ ΔΡΑΣΗΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΑΡΚΙΝΟ 2011-2015 ΕΘΝΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΠΡΟΣΥΜΠΤΩΜΑΤΙΚΟΥ ΕΛΕΓΧΟΥ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΑΡΚΙΝΟ ΤΟΥ ΤΡΑΧΗΛΟΥ ΤΗΣ ΜΗΤΡΑΣ ΕΘΝΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ ΔΡΑΣΗΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΑΡΚΙΝΟ 2011-2015 ΕΘΝΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΠΡΟΣΥΜΠΤΩΜΑΤΙΚΟΥ ΕΛΕΓΧΟΥ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΑΡΚΙΝΟ ΤΟΥ ΤΡΑΧΗΛΟΥ ΤΗΣ ΜΗΤΡΑΣ 500.000 νέα κρούσµατα καρκίνου του τραχήλου διαγιγνώσκονται ετησίως. 250.000

Διαβάστε περισσότερα

ΠEΡΙΕΧΟΜΕΝΑ. Πρόλογος... 13 ΚΕΦΑΛΑΙΟ Α ΓΕΝΙΚΕΣ ΠΑΡΑΜΕΤΡΟΙ ΤΗΣ ΘΕΡΑΠΕΙΑΣ ΤΟΥ ΠΟΝΟΥ

ΠEΡΙΕΧΟΜΕΝΑ. Πρόλογος... 13 ΚΕΦΑΛΑΙΟ Α ΓΕΝΙΚΕΣ ΠΑΡΑΜΕΤΡΟΙ ΤΗΣ ΘΕΡΑΠΕΙΑΣ ΤΟΥ ΠΟΝΟΥ ΠEΡΙΕΧΟΜΕΝΑ Πρόλογος... 13 ΚΕΦΑΛΑΙΟ Α ΓΕΝΙΚΕΣ ΠΑΡΑΜΕΤΡΟΙ ΤΗΣ ΘΕΡΑΠΕΙΑΣ ΤΟΥ ΠΟΝΟΥ Ι. Φυσιολογία και παθοφυσιολογία του πόνου... 15 1. Ορισμός και τύποι του πόνου... 15 1.1. Ο ορισμός του πόνου... 15 1.2.

Διαβάστε περισσότερα

Πόλλυ Μιχαηλίδου Κλινική Διαιτολόγος Γενικό Νοσοκοµείο Λευκωσίας, Κύπρος. 9 ο Πανελλήννιο Συνέδριο Αθηροσκλήρωσης 28 Φεβρουαρίου 2012 Θεσσαλονίκη

Πόλλυ Μιχαηλίδου Κλινική Διαιτολόγος Γενικό Νοσοκοµείο Λευκωσίας, Κύπρος. 9 ο Πανελλήννιο Συνέδριο Αθηροσκλήρωσης 28 Φεβρουαρίου 2012 Θεσσαλονίκη Πόλλυ Μιχαηλίδου Κλινική Διαιτολόγος Γενικό Νοσοκοµείο Λευκωσίας, Κύπρος 9 ο Πανελλήννιο Συνέδριο Αθηροσκλήρωσης 28 Φεβρουαρίου 2012 Θεσσαλονίκη «Το κόκκινο κρασί κάνει καλό στην καρδιά» «ΓΑΛΛΙΚΟ ΠΑΡΑΔΟΞΟ»

Διαβάστε περισσότερα

To Σύνδροµο του Άρρωστου Κτιρίου (Sick building Syndrome)

To Σύνδροµο του Άρρωστου Κτιρίου (Sick building Syndrome) To Σύνδροµο του Άρρωστου Κτιρίου (Sick building Syndrome) Επιµέλεια κειµένων : Σπύρος ρίβας,ειδικός Ιατρός Εργασίας Υπεύθυνος Κέντρου Υγείας Υγιεινής της Εργασίας ΕΛΙΝΥΑΕ Τι είναι το άρρωστο κτίριο; Ο

Διαβάστε περισσότερα

ΙΑΤΡΙΚΗ ΦΑΡΜΑΚΟΛΟΓΙΑ Ι Μη Ναρκωτικά Αναλγητικά

ΙΑΤΡΙΚΗ ΦΑΡΜΑΚΟΛΟΓΙΑ Ι Μη Ναρκωτικά Αναλγητικά ΙΑΤΡΙΚΗ ΦΑΡΜΑΚΟΛΟΓΙΑ Ι Μη Ναρκωτικά Αναλγητικά Π. ΠΑΠΠΑΣ Εργαστήριο Φαρµακολογίας Ιατρική Σχολή Πανεπιστήµιο Ιωαννίνων Αντιµετώπιση του πόνου ΑΝΑΛΓΗΤΙΚΑ αίσθηµα πόνου Ναρκωτικά αναλγητικά Μη ναρκωτικά

Διαβάστε περισσότερα

ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΠΡΩΤΟ ΓΕΝΙΚΕΣ ΑΡΧΕΣ ΥΓΙΕΙΝΗΣ ΙΑΤΡΟΦΗΣ

ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΠΡΩΤΟ ΓΕΝΙΚΕΣ ΑΡΧΕΣ ΥΓΙΕΙΝΗΣ ΙΑΤΡΟΦΗΣ Νούς υγιής εν σώµατι υγιή ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΠΡΩΤΟ ΓΕΝΙΚΕΣ ΑΡΧΕΣ ΥΓΙΕΙΝΗΣ ΙΑΤΡΟΦΗΣ ιατροφή και Υγεία Η υγεία αλλά και η νόσος είναι καταστάσεις που δεν οφείλονται ποτέ σε ένα µόνο παράγοντα. Οι κύριες οµάδες παραγόντων

Διαβάστε περισσότερα

Φύλλο Οδηγιών για το Χρήστη 1

Φύλλο Οδηγιών για το Χρήστη 1 ΦΥΛΛΟ Ο ΗΓΙΩΝ ΧΡΗΣΗΣ: ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΓΙΑ ΤΟ ΧΡΗΣΤΗ TRACHISAN Τροχίσκοι Tyrothricin + Lidocaine hydrochloride monohydrate + Chlorhexidine digluconate (0.5+1+1) mg/lozen ιαβάστε προσεκτικά ολόκληρο το φύλλο

Διαβάστε περισσότερα

χρόνιου πόνου κι των συναισθημάτων. Μάλιστα, μεγάλο μέρος αυτού

χρόνιου πόνου κι των συναισθημάτων. Μάλιστα, μεγάλο μέρος αυτού Το μαιτεχμιακό σύστημα συνδέεται με τμήματα του μετωπιαίου κι κροταφικού λοβού ( τμήματα των εγκεφαλικών ημισφαιρίων,ονομασμένα σύμφωνα με το κρανιακό οστό που τα καλύπτει). Το ίδιο σχετίζεται με τον έλεγχο

Διαβάστε περισσότερα

Oι αλληλεπιδράσεις φαρμάκων - θρεπτικών ουσιών διακρίνονται σε δύο είδη : Tις άμεσεις ή/και έμμεσες επιδράσεις της τροφής στο ρυθμό απορρόφησης ή

Oι αλληλεπιδράσεις φαρμάκων - θρεπτικών ουσιών διακρίνονται σε δύο είδη : Tις άμεσεις ή/και έμμεσες επιδράσεις της τροφής στο ρυθμό απορρόφησης ή AΛΛHΛEΠIΔPAΣEIΣ ΦAPMAKΩN - ΘPEΠTIKΩN OYΣIΩN Oι αλληλεπιδράσεις φαρμάκων - θρεπτικών ουσιών διακρίνονται σε δύο είδη : Tις άμεσεις ή/και έμμεσες επιδράσεις της τροφής στο ρυθμό απορρόφησης ή μεταβολισμού

Διαβάστε περισσότερα

Η μεταφορά των φαρμάκων γίνεται με παθητική διάχυση ή με ενεργητική μεταφορά.

Η μεταφορά των φαρμάκων γίνεται με παθητική διάχυση ή με ενεργητική μεταφορά. ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ ΓΕΝΙΚΗΣ ΦΑΡΜΑΚΟΛΟΓΙΑΣ ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΦΑΡΜΑΚΟ. Φάρμακο λέμε οποιαδήποτε ουσία που όταν χορηγηθεί στον άνθρωπο, τα ζώα ή τα φυτά με συγκεκριμένο τρόπο και σε συγκεκριμένη δόση έχει θεραπευτικό αποτέλεσμα.

Διαβάστε περισσότερα

Τα εικοσανοειδή και η σχέση τους µε την υγεία

Τα εικοσανοειδή και η σχέση τους µε την υγεία Τα εικοσανοειδή και η σχέση τους µε την υγεία ρ. Αγγελική Τριανταφύλλου - Πιτίδη Ιατρός Μικροβιολόγος Αν. Καθηγήτρια Ιατρικής Σχολής Πανεπιστηµίου Αθηνών Κύριο µέληµα του ανθρώπου ήταν και είναι, η διατήρηση

Διαβάστε περισσότερα

Στην περισσότερο επιτυχημένη αντιμετώπιση του καρκίνου έχει συμβάλλει σημαντικά η ανακά-λυψη και εφαρμογή των καρκινι-κών δεικτών.

Στην περισσότερο επιτυχημένη αντιμετώπιση του καρκίνου έχει συμβάλλει σημαντικά η ανακά-λυψη και εφαρμογή των καρκινι-κών δεικτών. Όλες μαζί οι μορφές καρκίνου αποτελούν, παγκοσμίως τη δεύτερη αιτία θανάτου μετά από τα καρδιαγγειακά νοσήματα. Τα κρούσματα συνεχώς αυξάνονται και σε πολλές αναπτυγμένες χώρες αποτελεί την πρώτη αιτία

Διαβάστε περισσότερα

(dietary fiber, nonnutritive fiber)

(dietary fiber, nonnutritive fiber) KΥΤΤΑΡΙΝΗ - ΦΥΤΙΚΕΣ ΙΝΕΣ Στα τρόφιμα, παράλληλα με τους υδατάνθρακες που πέπτονται στον ανθρώπινο οργανισμό (δηλαδή που υδρολύονται, απορροφώνται και μεταβολίζονται κατά τα γνωστά), υπάρχουν και υδατάνθρακες

Διαβάστε περισσότερα

ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΑΠΝΟΙΑ ΥΠΝΟΥ

ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΑΠΝΟΙΑ ΥΠΝΟΥ ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΑΠΝΟΙΑ ΥΠΝΟΥ ΕΠΙΔΗΜΙΟΛΟΓΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ Η κεντρική υπνική άπνοια (central sleep apnea - CSA) συναντάται σε ποσοστό 5-10% όλων των ασθενών με διαταραχή της αναπνοής στον ύπνο (sleep-disordered breathing

Διαβάστε περισσότερα

Στέργιος Ι. Τραπότσης Χειρουργός Ορθοπαιδικός Διδάκτωρ Ιατρικής Σχολής ΑΠΘ Διδάσκων ΤΕΦAΑ-ΠΘ

Στέργιος Ι. Τραπότσης Χειρουργός Ορθοπαιδικός Διδάκτωρ Ιατρικής Σχολής ΑΠΘ Διδάσκων ΤΕΦAΑ-ΠΘ Άσκηση, διατροφή & υγεία Στέργιος Ι. Τραπότσης Χειρουργός Ορθοπαιδικός Διδάκτωρ Ιατρικής Σχολής ΑΠΘ Διδάσκων ΤΕΦAΑ-ΠΘ Άσκηση, διατροφή & υγεία Μακροχρόνια επιστημονική έρευνα έχει αποδείξει ότι πολλά από

Διαβάστε περισσότερα

ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥ ΚΑΠΝΙΣΤΗ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΕΣ ΔΙΑΚΟΠΗΣ ΚΑΠΝΙΣΜΑΤΟΣ ΤΣΙΟΥΔΑ ΘΕΟΔΩΡΑ ΠΝΕΥΜΟΝΟΛΟΓΟΣ ΤΕΧΝΙΚΗ ΕΠΕΞ/ΣΙΑ ΠΕΡΣΕΦΟΝΗ ΠΕΖΙΡΚΙΑΝΙΔ

ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥ ΚΑΠΝΙΣΤΗ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΕΣ ΔΙΑΚΟΠΗΣ ΚΑΠΝΙΣΜΑΤΟΣ ΤΣΙΟΥΔΑ ΘΕΟΔΩΡΑ ΠΝΕΥΜΟΝΟΛΟΓΟΣ ΤΕΧΝΙΚΗ ΕΠΕΞ/ΣΙΑ ΠΕΡΣΕΦΟΝΗ ΠΕΖΙΡΚΙΑΝΙΔ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥ ΚΑΠΝΙΣΤΗ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΕΣ ΔΙΑΚΟΠΗΣ ΚΑΠΝΙΣΜΑΤΟΣ ΤΣΙΟΥΔΑ ΘΕΟΔΩΡΑ ΠΝΕΥΜΟΝΟΛΟΓΟΣ ΤΕΧΝΙΚΗ ΕΠΕΞ/ΣΙΑ ΠΕΡΣΕΦΟΝΗ ΠΕΖΙΡΚΙΑΝΙΔ ΤΟ ΚΑΠΝΙΣΜΑ ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΗΝ Π.Ο.Υ. ΑΠΟΤΕΛΕΙ ΜΙΑ ΧΡΟΝΙΑ ΝΟΣΟ ΜΕ ΕΞΑΡΣΕΙΣ ΚΑΙ

Διαβάστε περισσότερα

ΤΕΙ ΛΑΡΙΣΑ ΣΧΟΛΗ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΩΝ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΡΟΝΟΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΗΣ ΘΕΜΑ: ΤΟ ΣΥΝΔΡΟΜΟ ΤΟΥ BURN OUT

ΤΕΙ ΛΑΡΙΣΑ ΣΧΟΛΗ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΩΝ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΡΟΝΟΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΗΣ ΘΕΜΑ: ΤΟ ΣΥΝΔΡΟΜΟ ΤΟΥ BURN OUT ΤΕΙ ΛΑΡΙΣΑ ΣΧΟΛΗ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΩΝ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΡΟΝΟΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΗΣ ΘΕΜΑ: ΤΟ ΣΥΝΔΡΟΜΟ ΤΟΥ BURN OUT ΥΠΕΡΥΘΥΝΗ ΚΑΘΗΓΗΤΡΙΑ: ΚΥΠΑΡΙΣΗ ΣΠΟΥΔΑΣΤΡΙΕΣ : ΣΚΛΑΒΟΥ ΜΕΛΑΧΡΙΝΗ ΣΚΟΤΗ ΕΥΑΓΓΕΛΙΑ ΛΑΡΙΣΑ 2011 Σύμφωνα με

Διαβάστε περισσότερα

ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑΚΕΣ ΙΑΓΝΩΣΕΙΣ ΚΑΙ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ

ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑΚΕΣ ΙΑΓΝΩΣΕΙΣ ΚΑΙ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑΚΕΣ ΙΑΓΝΩΣΕΙΣ ΚΑΙ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΕΛΕΓΧΟΣ ΗΠΑΤΙΚΗΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ Το ήπαρ To συκώτι (ήπαρ) είναι ένα από τα µεγαλύτερα και σηµαντικότερα όργανα. Βρίσκεται κάτω από τα πλευρά, δεξιά από την κοιλιά. Ζυγίζει

Διαβάστε περισσότερα

ΝΑΡΚΩΤΙΚΑ ΝΟΜΟΘΕΣΙΑ. Ευαγγελία Ανδρουλάκη Χριστίνα Κατάκη Χρήστος Παπαδόπουλος. Επιστημονικά Υπεύθυνη Καθηγήτρια: Χριστίνα Ζαραφωνίτου

ΝΑΡΚΩΤΙΚΑ ΝΟΜΟΘΕΣΙΑ. Ευαγγελία Ανδρουλάκη Χριστίνα Κατάκη Χρήστος Παπαδόπουλος. Επιστημονικά Υπεύθυνη Καθηγήτρια: Χριστίνα Ζαραφωνίτου ΝΑΡΚΩΤΙΚΑ ΝΟΜΟΘΕΣΙΑ Ευαγγελία Ανδρουλάκη Χριστίνα Κατάκη Χρήστος Παπαδόπουλος ΠΜΣ «Η σύγχρονη εγκληματικότητα και η αντιμετώπισή της» Πάντειο Πανεπιστήμιο Επιστημονικά Υπεύθυνη Καθηγήτρια: Χριστίνα Ζαραφωνίτου

Διαβάστε περισσότερα

ΕΡΓΑΣΙΑ ΒΙΟΛΟΓΙΑΣ (με βάση το παράθεμα σελ.157 του σχολικού βιβλίου) Η νόσος Alzheimer

ΕΡΓΑΣΙΑ ΒΙΟΛΟΓΙΑΣ (με βάση το παράθεμα σελ.157 του σχολικού βιβλίου) Η νόσος Alzheimer ΕΠΩΝΥΜΟ: Κ. ΟΝΟΜΑ: ΒΑΣΙΛΕΙΑ ΤΑΞΗ-ΤΜΗΜΑ: Α 1 ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ: 26/3/2014 ΕΡΓΑΣΙΑ ΒΙΟΛΟΓΙΑΣ (με βάση το παράθεμα σελ.157 του σχολικού βιβλίου) Η νόσος Alzheimer Η νόσος Alzheimer είναι η πιο συχνή μορφή άνοιας,

Διαβάστε περισσότερα

ΦΥΣΙΟΛΟΓΙΑ ΤΟΥ ΥΠΝΟΥ. Εμμ. Μ. Καραβιτάκης Παιδίατρος

ΦΥΣΙΟΛΟΓΙΑ ΤΟΥ ΥΠΝΟΥ. Εμμ. Μ. Καραβιτάκης Παιδίατρος ΦΥΣΙΟΛΟΓΙΑ ΤΟΥ ΥΠΝΟΥ Εμμ. Μ. Καραβιτάκης Παιδίατρος ΥΠΝΟΣ αναζωογόνηση του οργανισμού επηρεάζει την καθημερινή λειτουργικότητα επηρεάζει τη σωματική και διανοητική υγεία ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ ΤΟΥ ΥΠΝΟΥ τακτική,

Διαβάστε περισσότερα

ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΑ ΠΟΤΑ ΘΕΜΑ : ΑΡΝΗΤΙΚΕΣ ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ ΤΩΝ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΩΝ ΠΟΤΩΝ

ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΑ ΠΟΤΑ ΘΕΜΑ : ΑΡΝΗΤΙΚΕΣ ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ ΤΩΝ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΩΝ ΠΟΤΩΝ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΑ ΠΟΤΑ ΘΕΜΑ : ΑΡΝΗΤΙΚΕΣ ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ ΤΩΝ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΩΝ ΠΟΤΩΝ 2ο ΛΥΚΕΙΟ ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑΣ ΣΧΟΛΙΚΟ ΕΤΟΣ 2012-2013 ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ Α ΛΥΚΕΙΟΥ Β ΤΕΤΡΑΜΗΝΟΥ ΟΝΟΜΑ ΟΜΑΔΑΣ: 3Ε ΟΝΟΜΑΤΑ ΜΕΛΩΝ: ΓΚΟΤΙΝΟΠΟΥΛΟΥ ΕΦΗ

Διαβάστε περισσότερα

είναι τα αυτοάνοσα νοσήματα

είναι τα αυτοάνοσα νοσήματα είναι τα αυτοάνοσα νοσήματα Χ.Μ. Μουτσόπουλος Καθηγητής Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Αθηνών ο ανοσολογικό (αμυντικό) σύστημα έχει σκοπό την προστασία του οργανισμού από ξένους εισβολείς, όπως είναι τα

Διαβάστε περισσότερα

Συνοπτική παρουσίαση των στοιχείων του είκτη Εκτίµησης Προβληµάτων και Αναγκών Θεραπείας για το 2010

Συνοπτική παρουσίαση των στοιχείων του είκτη Εκτίµησης Προβληµάτων και Αναγκών Θεραπείας για το 2010 Συνοπτική παρουσίαση των στοιχείων του είκτη Εκτίµησης Προβληµάτων και Αναγκών Θεραπείας για το 2010 ΣΥΝΟΛΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΩΝ Α. Λεπτοµέρειες επαφής για θεραπεία Το 2010 συλλέχθηκαν στα συµβουλευτικά κέντρα

Διαβάστε περισσότερα

ΦΥΛΛΟ ΟΔΗΓΙΩΝ ΧΡΗΣΗΣ

ΦΥΛΛΟ ΟΔΗΓΙΩΝ ΧΡΗΣΗΣ ΦΥΛΛΟ ΟΔΗΓΙΩΝ ΧΡΗΣΗΣ 1 ΦΥΛΛΟ ΟΔΗΓΙΩΝ ΧΡΗΣΗΣ: ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΧΡΗΣΤΗ MUPHORAN 200 mg, κόνις και διαλύτης για διάλυμα (προς αραίωση) για έγχυση. Fotemustine Διαβάστε προσεκτικά ολόκληρο το φύλλο οδηγιών

Διαβάστε περισσότερα

Η φλεγμονή των βρόγχων προκαλεί οίδημα και παραγωγή εκκρίσεων, και έτσι περιορίζεται περισσότερο η ροή του αέρα μέσα από τους βρόγχους.

Η φλεγμονή των βρόγχων προκαλεί οίδημα και παραγωγή εκκρίσεων, και έτσι περιορίζεται περισσότερο η ροή του αέρα μέσα από τους βρόγχους. Βρογχικό Άσθμα Το άσθμα είναι μια πάθηση που χαρακτηρίζεται από χρόνια κυτταρική φλεγμονή των αεραγωγών και βρογχική υπεραντιδραστικότητα. Έτσι προκαλείται μια μεταβλητή απόφραξη των αεροφόρων οδών που

Διαβάστε περισσότερα

ΔΙΑΓΝΩΣΤΙΚΗ ΑΘΗΝΩΝ ΒΑΣ. ΣΙΔΕΡΗΣ, ΜΕΣΟΓΕΙΩΝ 6, ΑΜΠΕΛΟΚΗΠΟΙ 115 27, ΑΘΗΝΑ, ΤΗΛ: 210 7777.654, FAX

ΔΙΑΓΝΩΣΤΙΚΗ ΑΘΗΝΩΝ ΒΑΣ. ΣΙΔΕΡΗΣ, ΜΕΣΟΓΕΙΩΝ 6, ΑΜΠΕΛΟΚΗΠΟΙ 115 27, ΑΘΗΝΑ, ΤΗΛ: 210 7777.654, FAX ΔΙΑΓΝΩΣΤΙΚΗ ΑΘΗΝΩΝ Μικροβιολογικό & Ερευνητικό Εργαστήριο Καθ έξιν Αποβολές Οι καθ 'έξιν αποβολές είναι μια ασθένεια σαφώς διακριτή από τη στειρότητα, και που ορίζεται ως δύο ή περισσότερες αποτυχημένες

Διαβάστε περισσότερα

ΦΥΛΛΟ ΟΔΗΓΙΩΝ ΧΡΗΣΗΣ: ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΧΡΗΣΤΗ

ΦΥΛΛΟ ΟΔΗΓΙΩΝ ΧΡΗΣΗΣ: ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΧΡΗΣΤΗ ΦΥΛΛΟ ΟΔΗΓΙΩΝ ΧΡΗΣΗΣ: ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΧΡΗΣΤΗ Panadol Cold & Flu (500+30) mg δισκία επικαλυμμένα με λεπτό υμένιο Παρακεταμόλη και Ψευδοεφεδρίνη υδροχλωρική Διαβάστε προσεκτικά ολόκληρο το φύλλο οδηγιών

Διαβάστε περισσότερα

Αιμιλίζα Στεφανίδου 1, Δημοσθένης Μπούρος 2, Μιλτιάδης Λειβαδίτης 2, Αθανασία Πατάκα 1, Παρασκευή Αργυροπούλου 1

Αιμιλίζα Στεφανίδου 1, Δημοσθένης Μπούρος 2, Μιλτιάδης Λειβαδίτης 2, Αθανασία Πατάκα 1, Παρασκευή Αργυροπούλου 1 Αιμιλίζα Στεφανίδου 1, Δημοσθένης Μπούρος 2, Μιλτιάδης Λειβαδίτης 2, Αθανασία Πατάκα 1, Παρασκευή Αργυροπούλου 1 1 Μονάδα Αναπνευστικής Ανεπάρκειας, Α.Π.Θ., Γ.Π.Ν. «Γ.Παπανικολάου» 2 Τμήμα Ιατρικής, Δημοκρίτειο

Διαβάστε περισσότερα

ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΚΙΝΗΤΡΩΝ ΔΙΑΚΟΠΗΣ ΚΑΠΝΙΣΜΑΤΟΣ

ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΚΙΝΗΤΡΩΝ ΔΙΑΚΟΠΗΣ ΚΑΠΝΙΣΜΑΤΟΣ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΚΙΝΗΤΡΩΝ ΔΙΑΚΟΠΗΣ ΚΑΠΝΙΣΜΑΤΟΣ Π. ΑΡΓΥΡΟΠΟΥΛΟΥ ΠΑΤΑΚΑΑΤΑΚΑ Κίνητρο Είναι ο δυναμικός παράγοντας ο οποίος διεγείρει, καθορίζει και κατευθύνει τη συμπεριφορά του ατόμου προς ένα σκοπό. Model of

Διαβάστε περισσότερα

Το Xarelto είναι φάρμακο που περιέχει τη δραστική ουσία ριβαροξαβάνη. Διατίθεται σε μορφή δισκίων (2,5, 10, 15 και 20 mg).

Το Xarelto είναι φάρμακο που περιέχει τη δραστική ουσία ριβαροξαβάνη. Διατίθεται σε μορφή δισκίων (2,5, 10, 15 και 20 mg). EMA/230698/2013 EMEA/H/C/000944 Περίληψη EPAR για το κοινό ριβαροξαβάνη Το παρόν έγγραφο αποτελεί σύνοψη της Ευρωπαϊκής Δημόσιας Έκθεσης Αξιολόγησης (EPAR) του. Επεξηγεί τον τρόπο με τον οποίο η Επιτροπή

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΙΔΙΚΗ ΠΑΧΥΣΑΡΚΙΑ ΚΟΥΜΠΟΥΡΑ ΠΑΝΑΓΙΩΤΑ. Συνεργάτης ΤΕΙ ΛΑΡΙΣΑΣ. Τμήμα Νοσηλευτικής

ΠΑΙΔΙΚΗ ΠΑΧΥΣΑΡΚΙΑ ΚΟΥΜΠΟΥΡΑ ΠΑΝΑΓΙΩΤΑ. Συνεργάτης ΤΕΙ ΛΑΡΙΣΑΣ. Τμήμα Νοσηλευτικής ΚΟΥΜΠΟΥΡΑ ΠΑΝΑΓΙΩΤΑ Συνεργάτης ΤΕΙ ΛΑΡΙΣΑΣ Τμήμα Νοσηλευτικής ΠΑΙΔΙΚΗ ΠΑΧΥΣΑΡΚΙΑ Το παιδί από τη γέννησή του μέχρι την ηλικία των 19 έως 20 ετών παρουσιάζει μία αύξηση του βάρους αλλά και του ύψους. Αν

Διαβάστε περισσότερα

Ι ΑΚΤΩΡ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΑΘΗΝΩΝ ΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΕΥΡΩΚΛΙΝΙΚΗΣ ΑΘΗΝΩΝ

Ι ΑΚΤΩΡ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΑΘΗΝΩΝ ΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΕΥΡΩΚΛΙΝΙΚΗΣ ΑΘΗΝΩΝ ΡΗΓΑΣ ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ M.D,PhD,FEBU ΚΑΠΝΙΣΜΑ H ΣΤΥΣΗ? XΕΙΡ ΟΥΡΟΛΟΓΟΣ- ΑΝ ΡΟΛΟΓΟΣ XΕΙΡ. ΟΥΡΟΛΟΓΟΣ- ΑΝ ΡΟΛΟΓΟΣ Ι ΑΚΤΩΡ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΑΘΗΝΩΝ ΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΕΥΡΩΚΛΙΝΙΚΗΣ ΑΘΗΝΩΝ Τί είναι Lifestyle? Μία έκφραση προσωπικών

Διαβάστε περισσότερα

Καρδιακή Ανεπάρκεια. Πώς δουλεύει φυσιολογικά η καρδιά

Καρδιακή Ανεπάρκεια. Πώς δουλεύει φυσιολογικά η καρδιά Καρδιακή Ανεπάρκεια Απόστολος Καραβίδας Πρόεδρος Ομάδας Εργασίας Καρδιακής Ανεπάρκειας Διευθυντής Καρδιολογικού Τμήματος, Γενικό Κρατικό Νοσοκομείο Αθήνας Η καρδιακή ανεπάρκεια είναι μια σοβαρή καρδιολογική

Διαβάστε περισσότερα

ΕΞΑΡΤΗΣΙΟΓΟΝΕΣ ΟΥΣΙΕΣ ΚΑΙ ΕΘΙΣΜΟΣ

ΕΞΑΡΤΗΣΙΟΓΟΝΕΣ ΟΥΣΙΕΣ ΚΑΙ ΕΘΙΣΜΟΣ 49 ο ΓΕΝΙΚΟ ΛΥΚΕΙΟ ΑΘΗΝΑΣ ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ: ΕΞΑΡΤΗΣΙΟΓΟΝΕΣ ΟΥΣΙΕΣ ΚΑΙ ΕΘΙΣΜΟΣ Ιστορία, χημική σύσταση και τρόπος δράσης, αίτια, επιπτώσεις, πρόληψη και αντιμετώπιση. Αθήνα, Β τετράμηνο 2011-2012 1 ΟΜΑΔΕΣ

Διαβάστε περισσότερα

Πώς να μην χάσετε στην θάλασσα ότι με κόπο κερδίσατε στην πισίνα: συμπληρώματα διατροφής και άλλα «κόλπα» Γιώργος Σακκάς PhD

Πώς να μην χάσετε στην θάλασσα ότι με κόπο κερδίσατε στην πισίνα: συμπληρώματα διατροφής και άλλα «κόλπα» Γιώργος Σακκάς PhD Πώς να μην χάσετε στην θάλασσα ότι με κόπο κερδίσατε στην πισίνα: συμπληρώματα διατροφής και άλλα «κόλπα» Γιώργος Σακκάς PhD ΤΕΦΑΑ - Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας Σήμερα θα μιλήσουμε για τα εξής θέματα: Τι κερδίζουμε

Διαβάστε περισσότερα

ΜΟΝΑΔΑ ΑΠΕΞΑΡΤΗΣΗΣ «ΓΕΦΥΡΑ» ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΥΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ

ΜΟΝΑΔΑ ΑΠΕΞΑΡΤΗΣΗΣ «ΓΕΦΥΡΑ» ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΥΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ ΜΟΝΑΔΑ ΑΠΕΞΑΡΤΗΣΗΣ «ΓΕΦΥΡΑ» ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΥΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ ΕΙΣΑΓΩΓΗ Την εποχή που διανύουμε οι ψυχοτρόπες ουσίες είναι παντού. Δυστυχώς η μάστιγα των ναρκωτικών εξαπλώνεται πολύ γρήγορα και έπαψε να είναι ένα

Διαβάστε περισσότερα

ΔΩΣΤΕ ΤΕΛΟΣ ΣΤΗΝ ΤΑΛΑΙΠΩΡΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΛΛΕΡΓΙΑ

ΔΩΣΤΕ ΤΕΛΟΣ ΣΤΗΝ ΤΑΛΑΙΠΩΡΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΛΛΕΡΓΙΑ ΔΩΣΤΕ ΤΕΛΟΣ ΣΤΗΝ ΤΑΛΑΙΠΩΡΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΛΛΕΡΓΙΑ Αλλεργία και άσθμα; Αν πάσχετε από αυτές τις παθήσεις, θα υποφέρετε για όλη σας τη ζωή ; ΟΙ ΜΕΛΕΤΕΣ ΤΗΣ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑΣ ΔΕΚΑΕΤΙΑΣ ΛΕΝΕ ΟΧΙ. Η Ελληνική Εταιρεία Αλλεργιολογίας,

Διαβάστε περισσότερα

NeuroBloc Αλλαντική τοξίνη τύπου Β ενέσιμο διάλυμα 5.000 U/ml

NeuroBloc Αλλαντική τοξίνη τύπου Β ενέσιμο διάλυμα 5.000 U/ml NeuroBloc Αλλαντική τοξίνη τύπου Β ενέσιμο διάλυμα 5.000 U/ml Σημαντικές πληροφορίες ασφάλειας για γιατρούς Σκοπός αυτού του εγχειριδίου είναι να παρέχει σε γιατρούς με δικαίωμα συνταγογράφησης και χορήγησης

Διαβάστε περισσότερα

ΦΥΛΛΟ ΟΔΗΓΙΩΝ ΧΡΗΣΗΣ ZINOCEPT 10 mg Επικαλυµµένα µε λεπτό υµένιο δισκία. (Donepezil Hydrochloride)

ΦΥΛΛΟ ΟΔΗΓΙΩΝ ΧΡΗΣΗΣ ZINOCEPT 10 mg Επικαλυµµένα µε λεπτό υµένιο δισκία. (Donepezil Hydrochloride) ΦΥΛΛΟ ΟΔΗΓΙΩΝ ΧΡΗΣΗΣ ZINOCEPT 5 mg Επικαλυµµένα µε λεπτό υµένιο δισκία ZINOCEPT 10 mg Επικαλυµµένα µε λεπτό υµένιο δισκία (Donepezil Hydrochloride) Διαβάστε προσεκτικά ολόκληρο το φύλλο οδηγιών χρήσης

Διαβάστε περισσότερα

Κλινικός Διαιτολόγος-Διατροφολόγος, Msc ΚΡΗΝΗ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ Πτυχιούχος Χαροκοπείου Πανεπιστηµίου Αθηνών Τηλ. 210 8995614, κιν.

Κλινικός Διαιτολόγος-Διατροφολόγος, Msc ΚΡΗΝΗ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ Πτυχιούχος Χαροκοπείου Πανεπιστηµίου Αθηνών Τηλ. 210 8995614, κιν. Κλινικός Διαιτολόγος-Διατροφολόγος, Msc ΚΡΗΝΗ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ Πτυχιούχος Χαροκοπείου Πανεπιστηµίου Αθηνών Τηλ. 210 8995614, κιν. 6992519192 Ονοµατεπώνυµο:... Ηµερ. συµπλήρωσης ερωτηµατολογίου:... Διεύθυνση:..

Διαβάστε περισσότερα

ΠΕΡΙΛΗΨΗ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΩΝ ΤΟΥ ΠΡΟΪΟΝΤΟΣ 1. ΕΜΠΟΡΙΚΗ ΟΝΟΜΑΣΙΑ ΤΟΥ ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΟΥ ΠΡΟΪΟΝΤΟΣ DYNAPEN 3

ΠΕΡΙΛΗΨΗ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΩΝ ΤΟΥ ΠΡΟΪΟΝΤΟΣ 1. ΕΜΠΟΡΙΚΗ ΟΝΟΜΑΣΙΑ ΤΟΥ ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΟΥ ΠΡΟΪΟΝΤΟΣ DYNAPEN 3 ΠΕΡΙΛΗΨΗ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΩΝ ΤΟΥ ΠΡΟΪΟΝΤΟΣ 1. ΕΜΠΟΡΙΚΗ ΟΝΟΜΑΣΙΑ ΤΟΥ ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΟΥ ΠΡΟΪΟΝΤΟΣ DYNAPEN 3 2. ΠΟΙΟΤΙΚΗ ΚΑΙ ΠΟΣΟΤΙΚΗ ΣΥΝΘΕΣΗ σε δραστικά συστατικά FISH OIL (EICOSAPENTAENOIC ACID) & (DOCOSAHEXAENOIC

Διαβάστε περισσότερα

Αντικείμενο. Ερμηνεία της έννοιας της ηλεκτροπληξίας. Περιγραφή των παραμέτρων που επηρεάζουν ένα επεισόδιο ηλεκτροπληξίας.

Αντικείμενο. Ερμηνεία της έννοιας της ηλεκτροπληξίας. Περιγραφή των παραμέτρων που επηρεάζουν ένα επεισόδιο ηλεκτροπληξίας. Αντικείμενο Ερμηνεία της έννοιας της ηλεκτροπληξίας. Περιγραφή των παραμέτρων που επηρεάζουν ένα επεισόδιο ηλεκτροπληξίας. Θανατηφόρα ατυχήματα από ηλεκτροπληξία στην Ελλάδα κατά την περίοδο 1980-1995

Διαβάστε περισσότερα

Διαταραχές του στομάχου.

Διαταραχές του στομάχου. Διαταραχές του στομάχου. Δυσπεψία Η δυσπεψία δεν είναι μια ασθένεια αλλά ένα σύνολο συμπτωμάτων. Πρόκειται για κατάσταση κακής λειτουργίας του πεπτικού συστήματος που δημιουργεί δυσχέρειες κατά την πέψη.

Διαβάστε περισσότερα

Διαταραχές συμπεριφοράς στην Άνοια

Διαταραχές συμπεριφοράς στην Άνοια Διαταραχές συμπεριφοράς στην Άνοια Κώστας Νικολάου ψυχίατρος Παρουσίαση βασισμένη στο: BPSD Educational Pack, International Psychogeriatric Association (IPA) 2002 Τα Συμπεριφορικά και Ψυχολογικά συμπτώματα

Διαβάστε περισσότερα

ΠΟΙΟΤΗΤΑ ΖΩΗΣ ΣΕ ΑΣΘΕΝΗ ΜΕ ΚΑΡΚΙΝΟ ΟΥΡΟΠΟΙΗΤΙΚΟΥ

ΠΟΙΟΤΗΤΑ ΖΩΗΣ ΣΕ ΑΣΘΕΝΗ ΜΕ ΚΑΡΚΙΝΟ ΟΥΡΟΠΟΙΗΤΙΚΟΥ ΠΟΙΟΤΗΤΑ ΖΩΗΣ ΣΕ ΑΣΘΕΝΗ ΜΕ ΚΑΡΚΙΝΟ ΟΥΡΟΠΟΙΗΤΙΚΟΥ ΜΠΑΡΚΟΥ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ ΑΝ Α Π Λ Η Ρ Ω Τ Ρ Ι Α Π Ρ Ο Ϊ Σ ΤΑΜ Ε Ν Η ΟΥ Ρ ΟΛΟ Γ Ι ΚΟΥ- Ο Γ ΚΟΛΟ Γ Ι ΚΟΥ Τ Μ Η Μ ΑΤΟ Σ ΑΝ Θ «Θ Ε ΑΓ Ε Ν Ε Ι Ο» ΠΟΙΟΤΗΤΑ ΖΩΗΣ Βασική

Διαβάστε περισσότερα

Φύλλο οδηγιών χρήσης: Πληροφορίες για τον Χρήστη CLARITYNE 10 mg δισκία Λοραταδίνη

Φύλλο οδηγιών χρήσης: Πληροφορίες για τον Χρήστη CLARITYNE 10 mg δισκία Λοραταδίνη Φύλλο οδηγιών χρήσης: Πληροφορίες για τον Χρήστη CLARITYNE 10 mg δισκία Λοραταδίνη Διαβάστε προσεκτικά ολόκληρο το φύλλο οδηγιών χρήσης προτού αρχίσετε να παίρνετε αυτό το φάρμακο, διότι περιλαμβάνει σημαντικές

Διαβάστε περισσότερα

Ποια η χρησιμότητα των πρωτεϊνών;

Ποια η χρησιμότητα των πρωτεϊνών; ΠΡΩΤΕΪΝΕΣ Τι είναι οι πρωτεϊνες; Η ονομασία πρωτεϊνες προέρχεται από το ρήμα πρωτεύω και σημαίνει την εξαιρετική σημασία που έχουν οι πρωτεϊνες για την υγεία του ανθρώπινου σώματος. Από την εποχή των Ολυμπιακών

Διαβάστε περισσότερα

Προληπτικά µέτρα- Ασφάλεια. 1. Πυρόσβεση ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙ ΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ. Γραφείο Ασφάλειας και Υγείας ηµοτικής Μέσης Τεχνικής Εκπαίδευσης

Προληπτικά µέτρα- Ασφάλεια. 1. Πυρόσβεση ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙ ΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ. Γραφείο Ασφάλειας και Υγείας ηµοτικής Μέσης Τεχνικής Εκπαίδευσης ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙ ΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ Γραφείο Ασφάλειας και Υγείας ηµοτικής Μέσης Τεχνικής Εκπαίδευσης 1. Πυρόσβεση Ικανοποιητικός αριθµός πυροσβεστήρων όλων των τύπων στους κατάλληλους χώρους Εργαστήρια Αίθουσα

Διαβάστε περισσότερα

Γιατί σε κάποιες περιπτώσεις, οι αλλεργίες μπορεί να είναι θανατηφόρες; Το αλλεργικό shock

Γιατί σε κάποιες περιπτώσεις, οι αλλεργίες μπορεί να είναι θανατηφόρες; Το αλλεργικό shock Γιατί σε κάποιες περιπτώσεις, οι αλλεργίες μπορεί να είναι θανατηφόρες; Το αλλεργικό shock 1 Τι συμβαίνει στο σώμα σας σε μια αλλεργική αντίδραση; Μια ξένη ουσία εισέρχεται μέσω της τροφής στο σώμα Τα

Διαβάστε περισσότερα

Φύλλο οδηγιών χρήσης: Πληροφορίες για τον Χρήστη CLARITYNE 1 mg/ml σιρόπι Λοραταδίνη

Φύλλο οδηγιών χρήσης: Πληροφορίες για τον Χρήστη CLARITYNE 1 mg/ml σιρόπι Λοραταδίνη Φύλλο οδηγιών χρήσης: Πληροφορίες για τον Χρήστη CLARITYNE 1 mg/ml σιρόπι Λοραταδίνη Διαβάστε προσεκτικά ολόκληρο το φύλλο οδηγιών χρήσης προτού αρχίσετε να παίρνετε αυτό το φάρμακο, διότι περιλαμβάνει

Διαβάστε περισσότερα

Σύμφωνα με τον παγκόσμιο οργανισμό υγείας, κάθε χρόνο υπάρχουν 1.38 εκατομμύρια καινούρια περιστατικά και περίπου 458 000 θάνατοι από τον καρκίνο του

Σύμφωνα με τον παγκόσμιο οργανισμό υγείας, κάθε χρόνο υπάρχουν 1.38 εκατομμύρια καινούρια περιστατικά και περίπου 458 000 θάνατοι από τον καρκίνο του 1 Σύμφωνα με τον παγκόσμιο οργανισμό υγείας, κάθε χρόνο υπάρχουν 1.38 εκατομμύρια καινούρια περιστατικά και περίπου 458 000 θάνατοι από τον καρκίνο του μαστού. Ο καρκίνος του μαστού είναι με μεγάλη διαφορά

Διαβάστε περισσότερα

BITAMINEΣ Ένας σημαντικός σταθμός στη διαιτολογία ήταν η ανακάλυψη, στις πρώτες δεκαετίες του εικοστού αιώνα, των βιταμινών και του σημαντικού ρόλου

BITAMINEΣ Ένας σημαντικός σταθμός στη διαιτολογία ήταν η ανακάλυψη, στις πρώτες δεκαετίες του εικοστού αιώνα, των βιταμινών και του σημαντικού ρόλου BITAMINEΣ Ένας σημαντικός σταθμός στη διαιτολογία ήταν η ανακάλυψη, στις πρώτες δεκαετίες του εικοστού αιώνα, των βιταμινών και του σημαντικού ρόλου αυτών στον οργανισμό. Οι βιταμίνες κατατάσσονται στην

Διαβάστε περισσότερα