Εξαρτησιογόνες ουσίες

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "Εξαρτησιογόνες ουσίες"

Transcript

1 Εξαρτησιογόνες ουσίες

2 Ορισµός Οι εξαρτησιογόνες ουσίες είναι χηµικές ουσίες που προκαλούν εθισµό, µια κατάσταση δηλαδή, όπου ο χρήστης διακατέχεται από µια µη ελεγχόµενη επιθυµία χρησιµοποίησης των ουσιών αυτών, που οδηγεί σε µια ψυχική και σωµατική κατάπτωση και συνοδεύεται από πολύπλοκα συµπτώµατα δυσφορίας, πόνου και εξαθλίωσης. Στις εξαρτησιογόνες ουσίες συγκαταλέγονται το αλκοόλ, η νικοτίνη, η καφεΐνη, το χασίς, το όπιο, η µορφίνη, η ηρωίνη, οι αµφεταµίνες, το LSD, οι βενζοδιαζεπίνες, τα βαρβιτουρικά.

3 ιαχωρισµός εξαρτησιογόνων ουσιών Η Παγκόσµια Οργάνωση Υγείας έχει χωρίσει τα ναρκωτικά σε δύο κατηγορίες: 1) στα «βαριά», εκείνα που προκαλούν σοβαρή βλαπτική επίδραση στο άτοµο, όπως το όπιο, η µορφίνη, η κοκαΐνη, η ηρωίνη, οι αµφεταµίνες, η µαριχουάνα (χασίς), το LSD, κ.ά. και 2) στα «ελαφρά», σε ουσίες που δεν δηµιουργούν υποχρεωτικά εθισµό, όπως τα βαρβιτουρικά και τα «ανώδυνα» (καπνός, καφές, κ.ά). Σύµφωνα µε άλλη διάκριση (Lewin, 1928), τα ναρκωτικά διακρίνονται ανάλογα µε τις συνέπειές τους σε: 1) ευφορικά (όπιο, µορφίνη, ηρωίνη), 2) φανταστικά (χασίς, παραισθησιογόνα), 3) υπνωτικά (βαρβιτουρικά), 4) µεθυστικά (αιθέρας, αλκοόλη) και 5) διεγερτικά (αµφεταµίνες, κοκαΐνη).

4 ιαχωρισµός εξαρτησιογόνων ουσιών Γενικά µπορούµε να χωρίσουµε τις ουσίες που προκαλούν εθισµό σε: 1) οποιοειδή (όπιο, µορφίνη, κωδεΐνη, ηρωίνη), 2) διεγερτικά (κοκαΐνη, αµφεταµίνες), 3) παραισθησιογόνα ή ψυχεδελικά (LSD, µεσκαλίνη, ψιλοκυβίνη, µεθοξυαµφεταµίνες, DOM, MDMA (έκσταση( έκσταση), DOET), 4) αντικαταθλιπτικά, ηρεµιστικά (βενζοδιαζεπίνες), κατασταλτικά, υπνωτικά (βαρβιτουρικά). To χασίς, γνωστό από αρχαιοτάτων χρόνων, που προέρχεται από τα φύλλα της ινδικής κάνναβης, προκαλεί διέγερση, ευφορία ή κατάθλιψη, αυτοπεποίθηση και ευθυµία, αυξάνει τη φαντασία και προκαλεί ψευδαισθήσεις οπτικές, ακουστικές και απτικές, παραµορφώνει την αίσθηση του χώρου, διαταράσσει την συνείδηση και συνήθως προκαλεί βαθύ ύπνο. Επίσης, ορισµένα παυσίπονα προκαλούν τοξικοµανία. Σε αυτά περιλαµβάνονται η υδροβρωµική φαιναζοκίνη, η πενταζοκίνη, η κυκλαζοκίνη, η µεθαδόνη (χρησιµοποιείται σήµερα για την απεξάρτηση των ηρωινοµανών), η πυρρολαµιδόνη, η πεθιδίνη, η κετοβεµιδόνη, κ.ά.

5 Χρήση στην Ιατρική Από αυτά για ιατρικούς λόγους χρησιµοποιούνται η µορφίνη, η κωδεΐνη, η µεθαδόνη, οι αµφεταµίνες, τα βαρβιτουρικά, οι βενζοδιαζεπίνες, ενώ δεν έχουν κανενός είδους θεραπευτική χρησιµότητα η µαριχουάνα (χασίς) και το LSD. Η ηρωίνη χρησιµοποιείται σε µειούµενες δόσεις για την απεξάρτηση των χρηστών ηρωίνης. Κατά τον εικοστό αιώνα διαπιστώνουµε την ανάπτυξη νέων φαρµάκων που προκαλούν ασυνήθιστα αποτελέσµατα στον εγκέφαλο, που γίνονται χρήσιµα εργαλεία για την µελέτη του «µυστηρίου» της εγκεφαλικής λειτουργίας. Επιπλέον, διαπιστώνεται η παρασκευή εξαρτησιογόνων ουσιών από τις µεγάλες φαρµακευτικές εταιρείες. Τρανταχτά παραδείγµατα η ηρωίνη, ως φάρµακο για το βήχα, η αµφεταµίνη ως υποκατάστατο της εφεδρίνης, η φενδυµετραζίνη, ως χάπι διαίτης και το LSD για την ψυχολογική ενίσχυση αλκοολικών ή καρκινοπαθών. Ο ιατρικός κόσµος µη έχοντας τις γνώσεις για την λειτουργία των ουσιών αυτών και την επίδρασή τους στο νευρικό σύστηµα καθυστερούσε να αντιδράσει, ενώ στην αρχή συνηγορούσε στο παιχνίδι των δοκιµών.

6 Ναρκωτικές ουσίες

7 Η πρώτες αναφορές Γραπτά που φαίνεται να αναφέρονται σε εκχυλίσµατα παπαρούνας µε ναρκωτικές ενέργειες έχουν βρεθεί στην περιοχή των Σουµερίων στη Μέση Ανατολή και χρονολογούνται από το π.χ.... Οι Αρχαίοι Έλληνες χρησιµοποιούσαν όπιο τόσο για τα ψυχαγωγικά όσο και για τα θεραπευτικά του αποτελέσµατα... Ο Έλληνας γιατρός Γαληνός του 2ου αιώνα µ.χ.,., αυθεντία της Ιατρικής, χορηγούσε όπιο για να καταπραΰνει τους πονοκεφάλους, τις ασθένειες της χοληδόχου κύστης, τους κολικού και τις πέτρες στα νεφρά ή ακόµη για να ανακουφίζει τους ασθενείς που παρουσίαζαν δύσπνοια, άσθµα και καρδιακή ανεπάρκεια.

8 Η πρώτες αναφορές Πολύ αργότερα τον 16ο και 17ο αιώνα οι γιατροί άρχισαν να προειδοποιούν για τους κινδύνους των ναρκωτικών. Για παράδειγµα κάποιος γιατρός σηµείωνε: «Τα αποτελέσµατα της ξαφνικής εγκατάλειψης της χρήσης όπιου ύστερα από µακροχρόνια χρήση είναι κυρίως οι µεγάλες και ακόµη αφόρητες εξαντλήσεις, αγωνίες και καταθλίψεις του πνεύµατος, που συνήθως τελειώνουν µ έναν πολύ άθλιο θάνατο συνοδευόµενο από περίεργες αγωνίες εκτός και αν ξαναγίνουν χρήστες όπιου, οπότε γρήγορα και πάλι συνέρχονται». Ήταν οι πρώτες προειδοποιήσεις για τον εθισµό που προκαλούν τα ναρκωτικά.

9 Ιστορικό πλαίσιο Η χρήση του όπιου, της πρώτης ναρκωτικής ουσίας, ήταν γνωστή από τους αρχαιότατους χρόνους. Στα 1805 ένας εικοσάχρονος Γερµανός, ο Friedrich Serturner, αποµόνωσε µια καθαρή ουσία από την παπαρούνα (Digitalis purpurea), που την ονόµασε µορφίνη από τον Μορφέα, τον θεό του ύπνου στην Αρχαία Ελλάδα, ενώ τα επόµενα χρόνια αποµονώθηκε το κινίνο, φάρµακο για την ελονοσία, από τον φλοιό του δέντρου κιγχόνη και η κοκαΐνη, το πρώτο τοπικό αναισθητικό µε απόσταξη από το δέντρο κόκα. O Alexanter Wood ανακάλυψε την υποδερµική σύριγγα στα 1853 Η πρώτη ευρύτατα διαδεδοµένη χρήση της µορφίνης µε ένεση για την αναλγησία (ανακούφιση του πόνου) έγινε στη διάρκεια του Γαλλοπρωσικού πολέµου και του Αµερικανικού εµφυλίου πολέµου. Η χρήση της µορφίνης έφερε τα πρώτα συµπτώµατα εξάρτησης σε βετεράνους του πολέµου που γύριζαν στα σπίτια τους. Η χρήση έφτασε στο σηµείο να αποκαλείται «η αρρώστια των στρατιωτών».

10 Ιστορικό πλαίσιο Η ηρωίνη είναι ένα χηµικό παράγωγο της µορφίνης, που παρασκευάζεται µε τη προσθήκη δύο ακετυλικών οµάδων, έτσι ώστε η ηρωίνη να εισχωρεί πιο εύκολα στον εγκέφαλο. Η φαρµακευτική εταιρεία Bayer ήταν η πρώτη που έβγαλε στην αγορά την ηρωίνη στα 1898, δύο χρόνια µετά την παρουσίαση της ασπιρίνης. Η ηρωίνη χορηγήθηκε στον πληθυσµό ως φάρµακο για τον βήχα και η Bayer την προώθησε σε µεγάλο βαθµό ισχυριζόµενη ότι δεν ήταν τοξική, σε αντίθεση µε τα άλλα παρασκευάσµατα για το βήχα που περιείχαν κωδεΐνη. Από το 1875, που έγινε η σύνθεση της ηρωίνης έως το 1900, η ιατρική απέτυχε να διακρίνει τις σοβαρές τοξικές ιδιότητες της ηρωίνης, εξαιτίας της χορήγησής της από τη στόµα, γεγονός που καθυστερεί την πρόσβαση του ναρκωτικού στον εγκέφαλο και βέβαια εξαιτίας του γεγονότος της µη αυστηρής αξιολόγησης, αφού επρόκειτο για ένα απλό φάρµακο για το βήχα.

11 Ιστορικό πλαίσιο Η ιστορία της κοκαΐνης αρχίζει από τους Ίνκας του Περού, όπου τα φύλλα της κόκα θεωρούνταν δώρα σταλµένα από τον θεό Ήλιο για τους ιερείς και τους βασιλείς. Όταν οι Ισπανοί µε τον Φραγκίσκο Πιζάρο το 1533, εισέβαλαν στο Περού, διαπίστωσαν την ευρύτατη χρήση της κοκαΐνης από τους ιθαγενείς. Οι ινδιάνοι τρώγοντας το χόρτο εργάζονταν ολόκληρες µέρες, µε συνέπεια η χρήση του να ενθαρρύνεται από τους Ισπανούς εργοδότες. Με αυτό τον τρόπο γινόταν και η εξόρυξη χρυσού από τους «ακούραστους» Ινδιάνους, που δούλευαν στα χρυσωρυχεία στα ψηλά Περουβιανά βουνά. Στα µέσα του 19ου αιώνα τα φύλλα τη κόκα µπαίνουν στην Ευρώπη σε µεγάλες ποσότητες και µετά στις Ηνωµένες Πολιτείες.

12 Ιστορικό πλαίσιο To 1859,, o Iταλός νευρολόγος Paolo Mantegazza δηµοσίευσε µια έκθεση όπου εκθείαζε τις ιδιότητες των φύλλων της κόκα. Η µεγάλη διάδοσή της οφείλεται στο κορσικανό χηµικό Angelo Mariani, ο οποίος το 1863 παρουσίασε το «Vin Mariani» ένα κοκαϊνούχο απόσταγµα σε κρασί που έγινε το πιο δηµοφιλές ποτό στην Ευρώπη. Παράλληλα άρχισαν να κυκλοφορούν κακαϊνούχος καραµέλα και κοκαϊνούχο τσάι. Η ευρύτατη χρήση ήταν και αποτέλεσµα της συγκατάθεσης του ιατρικού κόσµου. Ένας από τους πιο ένθερµους υποστηρικτές ήταν ο Φρόιντ, γνωστός ως ο πατέρας της ψυχανάλυσης, ο οποίος διεξήγαγε πειραµατικές µελέτες, δοκιµάζοντας και ο ίδιος κοκαΐνη. Ο ενθουσιασµός του όµως διαψεύστηκε όταν χορήγησε κοκαΐνη στον προσωπικό του φίλο, παθολόγο Ernst Fleischl von Marcow, ο οποίος είχε εθιστεί στην µορφίνη, που έπαιρνε για να ανακουφιστεί από τους πόνους του ακρωτηριασµένου του αντίχειρα. Τελικά ο Fleischl εθίστηκε στην κοκαΐνη, µε τη χρησιµοποίηση όλο και µεγαλύτερων δόσεων και έγινε τελικά ψυχωτικός. Στο µεταξύ, τα παρασκευάσµατα του Mariani αποτέλεσαν την έµπνευση του John Pemberton, ενός φαρµακοποιού από τη Γεωργία, για την σχεδίαση της coca-cola cola το Ο Pemberton αρχικά πούλησε την coca- cola σαν φάρµακο κατά του πονόλαιµου και σαν διεγερτικό. Στην αρχική φόρµουλα η coca-cola cola περιείχε κρασί, που αργότερα αντικαταστάθηκε µε εκχύλισµα καρύδας και τέλος το 1888 µε νερό που περιείχε σόδα. Ο Pemberton πούλησε τα δικαιώµατα του ποτού στο φαρµακοποιό Asa Candler ο οποίος το 1892 ίδρυσε της εταιρεία Coca-Cola Cola. Στις αρχές του 20ου αιώνα οι γιατροί άρχισαν να εκτιµούν τους τοξικούς κινδύνους της κοκαΐνης. Τελικά, το ναρκωτικό αποσύρθηκε από τη συνταγή της coca-cola cola και αντικαταστάθηκε µε αυξηµένες ποσότητες καφεΐνης.

13 Ιστορικό πλαίσιο Η λυπητερή ιστορία του φίλου του Φρόιντ επαναλήφθηκε για πολλούς άλλους ανθρώπους σε όλη την Ευρώπη. Ο διάσηµος γερµανός γιατρός Albrecht Erlenmeyer κατάγγειλε την κοκαΐνη σαν τη «τρίτη µάστιγα της ανθρωπότητας» µετά τη µορφίνη και τον αλκοολισµό. Παρόλο αυτά µια από τις παρατηρήσεις του Φρόιντ, που αφορούσε την επίδραση της κοκαΐνης ήταν ένα µούδιασµα της γλώσσας. Το γεγονός ανέφερε στον συνάδελφό του Karl Koller, ο οποίος αφού πειραµατίστηκε, έκανε την πρώτη επίδειξη τοπικής αναισθησίας του µατιού ενώπιον της γερµανικής οφθαλµολογικής εταιρείας, το Γεννήθηκε έτσι η σύγχρονη χειρουργική του µατιού. Αργότερα οι χηµικοί ανέπτυξαν παράγωγα της κοκαΐνης, όπως η προκαΐνη, που αντικατέστησε το 1905, την κοκαΐνη, ως τοπικό αναισθητικό που προκαλεί µικρή διέγερση στον ασθενή. Μέχρι και σήµερα η προκαΐνη και τα παράγωγά της είναι το κύριο στήριγµα της τοπικής αναισθησίας.

14 Ιστορικό πλαίσιο Στις αρχές του 1920, ο K. Chen, ένας φαρµακοποιός που δούλευε για την εταιρεία παρασκευής φαρµάκων Lilly στην Ινδιανάπολη, παρατήρησε ότι το φυτό ma huang (EphedraEphedra vulgaris) παρουσίαζε αντιασθµατικές ιδιότητες. Ο Chen και οι άλλοι χηµικοί της εταιρείας αποµόνωσαν το ενεργό συστατικό, που το ονόµασαν εφεδρίνη, που έγινε γρήγορα το φάρµακο εκλογής για τη θεραπεία του άσθµατος. Ο Gordon Alles στα µέσα της δεκαετίας του 1930 παρασκεύασε µια σύνθεση που την ονόµασε αµφεταµίνη, που ξεπέρασε την εφεδρίνη αφού µπορούσε να την εισπνέει ο ασθενής. Με το όνοµα βενζιδρίνη το φάρµακο είχε πλατιά διάδοση και στις δεκαετίες 1930 και 1940, πωλούνταν χωρίς συνταγή γιατρού, όπως η ασπιρίνη. Η αµφεταµίνη είχε τόσο πλατιά διάδοση ώστε την συνιστούσαν στους µαθητές κολεγίων και στους µαθητές. Επίσης µεγάλη χρήση αµφεταµινών έγινε από τους στρατιώτες κατά τον δεύτερο παγκόσµιο πόλεµο, για να αντέχουν στις εξαντλητικές πολεµικές επιχειρήσεις. Αυτή τη εποχή πολλοί χηµικοί των φαρµακευτικών εταιρειών προσπάθησαν να παρασκευάσουν παράγωγα της αµφεταµίνης που θα µπορούσαν να χρησιµοποιηθούν για τη µείωση της όρεξης, ως χάπια διαίτης. ραµατική αύξηση της χρήσης αµφεταµινών έγινε στη δεκαετία του 1960 µε το κίνηµα των χίπις.

15 Ιστορικό πλαίσιο Η αµφεταµίνη σε ενέσιµη µορφή άρχισε να χρησιµοποιείται µε συνέπεια την ανάπτυξη γρήγορης ανοχής. Το αίσθηµα ευφορίας και ευθυµίας έδινε την θέση του σε απότοµη, σοβαρή και ανυπόφορη κατάθλιψη και ο χρήστης έπεφτε εξουθενωµένος σε βαθύ κωµατώδη ύπνο για τρεις ή τέσσερις ηµέρες. Όταν ξύπναγε τροµερά πεινασµένος θα είχε µια ανάπαυλα τριών ηµερών µέχρι να ξαναρχίσει ο δραµατικός κύκλος. Επίσης, στη δεκαετία αυτή έκανε την εµφάνισή του το LSD (διαιθυλαµίνη του λυσεργενικού οξέος), ανάµεσα στους χίπις, ένα ισχυρότατο ψυχεδελικό φάρµακο που είχε συνθέσει ο Albert Hofmann στα εργαστήρια της εταιρείας Sandoz στα µέσα της δεκαετίας του 1930, στα πλαίσια ενός προγράµµατος που είχε σκοπό να παρασκευάσει µεγάλες ποσότητες συνθετικής εργοβίνης, ενός φαρµάκου που σταµατά την αιµορραγία στην µαιευτική και προκαλεί συστολή της µήτρας. Η δεκαετία του 1960, µπορεί να χαρακτηριστεί η δεκαετία των ναρκωτικών αφού εκτός από το LSD, έκαναν την εµφάνισή τους η συνθετική µεθοξυαµφεταµίνη, ως παράγωγο της µεσκαλίνης, η ψιλοκυβίνη, το κύριο συστατικού του µεξικανικού µανιταριού, το DOM, τo DOET και το Μ.D..D.Μ.Α. διάσηµο ως «έκσταση», παράγωγο της µεθοξυαµφεταµίνης, που έγινε πιο γνωστό στη δεκαετία του 1980.

16 Φάσεις τοξικοµανίας Οι φαρµακολόγοι θεωρούν ότι ο εθισµός µπορεί να διακριθεί σε τρία στάδια: 1) ανοχή, 2) εξάρτηση και 3) παθολογική συµπεριφορά αναζήτησης του ναρκωτικού.

17 Φάσεις τοξικοµανίας Ι Η ανοχή είναι µια κατάσταση κατά την οποία σταδιακά απαιτούνται όλο και µεγαλύτερες δόσεις του ναρκωτικού για να προκαλέσουν αποτελέσµατα που στην αρχή προκαλούνταν από µια πολύ µικρή δόση. µεταβολική ανοχή - κυτταρική ανοχή

18 Φάσεις τοξικοµανίας ΙΙ Η φυσική εξάρτηση γίνεται αντιληπτή όταν διακοπεί η χρήση της ουσίας. Ο εγκέφαλος συνηθίζοντας στην παρουσία του ναρκωτικού δεν µπορεί να επαναλειτουργήσει φυσιολογικά µε αποτέλεσµα να δηµιουργούνται οργανικά συµπτώµατα, όπως ναυτία, διάρροια, µη ελεγχόµενοι σπασµοί, ζαλάδα, αισθήµατα αφόρητου πόνου, οδύνης, συναισθηµατικής καταπίεσης και ψύχωσης.

19 Φάσεις τοξικοµανίας ΙΙΙ Η παθολογική συµπεριφορά αναζήτησης ναρκωτικού, η τρίτη φάση της τοξικοµανίας, είναι η αιτία της εγκληµατικής πολλές φορές συµπεριφοράς των χρηστών ναρκωτικών ουσιών. ύο είναι οι λόγοι αυτής της συµπεριφοράς, ο πρώτος περιλαµβάνει τον νοσηρό κοινωνικό περίγυρο του χρήστη (αδίστακτους εµπόρους, άλλους χρήστες) και ο δεύτερος αφορά στις βιολογικές αλλαγές που έχουν επιφέρει τα ναρκωτικά στο χρήστη µε τρόπο ώστε να κάνουν το άτοµο για πάντα εξαρτηµένο από αυτά.

20 Πώς δρουν τα ναρκωτικά στον οργανισµό; Οι ναρκωτικές ουσίες δρουν σε επίπεδο νευροδιαβιβαστών και σε συγκεκριµένα σηµεία στόχους, που διαθέτουν ειδικούς υποδοχείς. Ένας λόγος που οδήγησε στην υπόθεση ότι τα ναρκωτικά δρουν στους συγκεκριµένους υποδοχείς, ήταν η ύπαρξη ανταγωνιστών, ουσιών δηλαδή που αντιστρέφουν το αποτέλεσµα των ναρκωτικών. Ένα παράδειγµα είναι αυτό της ηρωίνης που σκοτώνει µε το να καταπιέζει την διαδικασία της αναπνοής και ο χρήστης να πεθαίνει από ασφυξία. Σήµερα είναι δυνατό οι ασθενείς που παίρνουν υπερβολική δόση να συνέλθουν από το βαθύ και αµετάκλητο κώµα µε ενδοφλέβια ένεση του αντίδοτου ναλοξόνη, που είναι ικανή να διώξει τα µόρια της ηρωίνης από το δέκτη, µε αποτέλεσµα να επανέλθει ο ασθενής. Οι µελέτες σε αυτή την κατεύθυνση απέδειξαν ότι οι δέκτες των ναρκωτικών ήταν διασκορπισµένοι σε πολύ ευδιάκριτους τόπους του εγκεφάλου, όπου βρίσκονται τα κέντρα του πόνου. Ακόµη και επιδράσεις ναρκωτικών που δεν σχετίζονται µε τον πόνο µπορούν να εξηγηθούν από την κατανοµή των υποδοχέων. Για παράδειγµα τα ναρκωτικά στενεύουν την κόρη του µατιού. Η διάµετρος της κόρης ρυθµίζεται από µια ποικιλία κυτταρικών δοµών που υπάρχουν στον εγκέφαλο και οι οποίες είναι γεµάτες µε υποδοχείς ναρκωτικών.

21

22 Πώς δρουν τα ναρκωτικά στον οργανισµό; Μερικές από τις πιο συναρπαστικές συναθροίσεις υποδοχέων µπορούν να αρχίσουν να εξηγούν πως τα ναρκωτικά προκαλούν ευφορία και πώς πυροδοτούν τη διαδικασία εθισµού. ιάφορες εγκεφαλικές δοµές που βρίσκονται κάτω από τον εγκεφαλικό φλοιό αναφέρονται συνολικά ως κυκλικό ή επιχείλιο σύστηµα επειδή σχηµατίζουν ένα δακτυλίδι ή «λίµπους» που περιβάλλει τον εγκέφαλο. Αυτές οι δοµές είναι οι βασικοί ρυθµιστές της συναισθηµατικής συµπεριφοράς. Το επιχείλιο σύστηµα συνδέεται µε τον υποθάλαµο, το µέρος του εγκεφάλου που ευθύνεται για την έκκριση των ορµονών. Έτσι, η συναισθηµατική µας κατάσταση µπορεί να διαφοροποιήσει το επίπεδο των ορµονών και να επηρεάσει την υγεία του ατόµου. Η εντυπωσιακή αφθονία των υποδοχέων στο επιχείλιο σύστηµα του εγκεφάλου δίνει µια γενική εξήγηση για τις συναισθηµατικές αλλαγές που προκαλούνται από τα ναρκωτικά και ειδικά για την ψυχική ευφορία που προκαλείται από τις ενέσεις ηρωίνης. Οι αιτίες του εθισµού είναι πολύ πιο περίπλοκες απ ότι οι διαδικασίες µε τις οποίες τα ναρκωτικά επηρεάζουν τα συναισθήµατα και δεν έχουν µέχρι σήµερα αποσαφηνισθεί.

23 Γιατί υπάρχουν οι υποδοχείς των ναρκωτικών στα εγκεφαλικά κύτταρα; Οι επιστήµονες υπέθεσαν ότι πρέπει να υπάρχουν στον εγκέφαλο ουσίες που µοιάζουν µε τη µορφίνη και να συνδέονται µε τους υποδοχείς δέκτες των ναρκωτικών. Ο Hughes και Kesterliz ήταν οι πρώτοι που µε επιτυχία αποµόνωσαν και ανάλυσαν τη δοµή του συστατικού που µοιάζει µε ναρκωτική ουσία. Τα συστατικά αυτά τα ονόµασαν εγκεφαλίνες. Άλλοι επιστήµονες χρησιµοποίησαν για τα συστατικά αυτά τον όρο ενδορφίνες για να τονίσουν τις οµοιότητες µε την µορφίνη. Πειράµατα που ακολούθησαν απέδειξαν µε εντυπωσιακό τρόπο ότι οι εγκεφαλίνες είναι νευροδιαβιβαστές, που αλληλεπιδρούν µε τους δέκτες των ναρκωτικών. Στη δεκαετία του 1990, ο κατάλογος των εγκεφαλινών µεγάλωσε και σήµερα είναι γνωστά πάνω από πενήντα πεπτίδια µε παρόµοιο ρόλο νευροδιαβιβαστή, που ρυθµίζουν την εγκεφαλική λειτουργία και ελέγχουν την συναισθηµατική συµπεριφορά. Οι φυσικές εγκεφαλίνες του σώµατος δεν είναι τοξικές επειδή καταστρέφονται γρήγορα από ειδικά ένζυµα µε αποτέλεσµα ο χρόνος που παραµένουν συνδεδεµένα µε τον υποδοχέα να είναι πολύ µικρός.

24 Γιατί υπάρχουν οι υποδοχείς των ναρκωτικών στα εγκεφαλικά κύτταρα; Αντίθετα οι ναρκωτικές ουσίες παραµένουν προσκολληµένες στους υποδοχείς για σχετικά µεγάλο χρονικό διάστηµα. Η παρατεταµένη αυτή κάλυψη οδηγεί σε µεταβολές της στερεοδιάταξης των υποδοχέων και σε µείωση των επιπέδων των εγκεφαλινών, µε συνέπεια τελικά όλο το σύστηµα να προσαρµόζεται στη παρουσία των ναρκωτικών ουσιών. Η απότοµη διακοπή της χορήγησης ναρκωτικών οδηγεί σε δυσλειτουργία των νευρωνικών κυκλωµάτων, αφού τα ενδογενή πεπτίδια δεν επαρκούν για την φυσιολογική επαναλειτουργία του συστήµατος ή λόγω της αλλαγής της στερεοδιάταξης δεν µπορούν να αναγνωρίσουν τους υποδοχείς. Ο µηχανισµός αυτός προκαλεί την σωµατική εξάρτηση.

25 Ποιες είναι οι αιτίες που οδηγούν στη χρήση ναρκωτικών ουσιών; 1) Η µικρή ηλικία 14 έως 20 ετών, όπου το άτοµο µεγιστοποιεί τα προβλήµατά του, είναι ευκολόπιστο και ψάχνει δυνατές συγκινήσεις. 2) Τα προβλήµατα στη οικογένεια, που πολλές φορές είναι τέτοια που οδηγούν τα παιδιά σε αδιέξοδο, σε απόρριψη και σε φυγή από την καθηµερινότητα. 3) Η ροπή των νέων για µιµητισµό, η ξενοµανία και η αναζήτηση «δυνατών» συγκινήσεων µπορεί να οδηγήσουν στη χρήση ναρκωτικών. 4) Το φιλικό περιβάλλον, οι παρέες µπορούν να γίνουν αιτία για να δοκιµάσει ένα άτοµο το ναρκωτικό, έτσι για «µαγκιά», χωρίς να σκεφτεί ότι εκείνη τη στιγµή αυτοκτονεί. 5) Οι δόλιοι τρόποι που οι έµποροι ναρκωτικών πλησιάζουν τα υποψήφια θύµατά τους. Ένα χάπι στο ποτό, ένα αυτοκόλλητο στο δέρµα, µπορεί να οδηγήσουν τον ανύποπτο «πελάτη» σε οδυνηρούς δρόµους. 6) Οι τάσεις αυτοκαταστροφής πολλών ατόµων ή η θέληση, προκειµένου να πληγώσουν κάποιους άλλους (γονείς, αγαπηµένα πρόσωπα), να κάνουν κακό στον εαυτό τους. 7) Η άγνοια γύρω από το θέµα των ναρκωτικών είναι µια από τις κυριότερες αιτίες της διάδοσής τους. Ο διαχωρισµός σκληρών και µαλακών ναρκωτικών, οι φράσεις κλισέ «κάνε ένα... τσιγάρο» ή «αυτός είναι χρήστης χασίς χωρίς να έχει κανένα πρόβληµα», είναι το λιγότερο ύποπτες, αφού πολύ καλά γνωρίζουµε από τους µηχανισµούς δράσης των ουσιών αυτών στη φυσιολογία και βιοχηµεία του οργανισµού, ότι βλάβες προκαλούν όλες οι εξαρτησιογόνες ουσίες.

26 Στατιστικά στοιχεία Από µια έρευνα που έκανε η Ψυχιατρική Κλινική του Πανεπιστηµίου Αθηνών διαπιστώθηκε ότι ήδη από το 1993, περισσότερα από άτοµα έκαναν χρήση ναρκωτικών ουσιών και ο αριθµός των ατόµων που έκαναν κατά διαστήµατα χρήση οπιούχων ξεπερνούσε τα άτοµα. Μια νεότερη στατιστικά µελέτης που έγινε από τη θεραπευτική κοινότητα "Στροφή" και στοιχεία της οποίας µεταδόθηκαν από τα µέσα µαζικής ενηµέρωσης, έδειξε ότι µέσα σ ένα χρόνο από το 1995 µέχρι το 1996 το ποσοστό των νέων που έκαναν χρήση ναρκωτικών αυξήθηκε κατά 66% και κατά τη διετία η αύξηση αυτή έφτασε το 114%. Ακόµη ότι η µέση ηλικία έναρξης των λεγόµενων µαλακών ναρκωτικών (χασίς, µαριχουάνα) ήταν το 14ο έτος και για σκληρά ναρκωτικά (ηρωίνη, κοκαΐνη κ.λ.π.).) το 17ο έτος της ηλικίας. Σύµφωνα µε τα επίσηµα στοιχεία που έδωσε στη δηµοσιότητα το Ευρωπαϊκό Κέντρο Παρακολούθησης των Ναρκωτικών και της Εξάρτησης, η Ελλάδα παρουσίασε το 2000 σε σχέση µε το 1985 τη µεγαλύτερη ποσοστιαία αύξηση θανάτων από ναρκωτικά (2.930%) σε σχέση µε τα υπόλοιπα 14 κράτη µέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ), ακολουθούµενη από το Λουξεµβούργο και την Πορτογαλία. Η Ελλάδα «κατάκτησε» µία ακόµη θλιβερή Ευρωπαϊκή πρωτιά. Τριάντα (30) φορές περισσότεροι ήταν οι θάνατοι από ναρκωτικά στη χώρα µας το 2000, σε σχέση µε το Η Ελλάδα εµφανίζεται ως η πρώτη χώρα στο µαύρο πίνακα της Ευρωπαϊκής Ένωσης στους θανάτους από τη χρήση «σκληρών» ναρκωτικών.

27 Στατιστικά στοιχεία Η πλέον «δηµοφιλής» ουσία στην Ευρώπη είναι η κάνναβη µε 65 εκατοµµύρια χρήστες, ακολουθεί το Ecstasy µε 8,5 εκατ. χρήστες, η κοκαΐνη µε 3,5 εκατ. χρήστες και οι αµφεταµίνες µε 2 εκατοµµύρια χρήστες. Το αποτέλεσµα είναι κάθε χρόνο να αναφέρονται θάνατοι από ναρκωτικά στην Ευρώπη, αριθµός που αντιστοιχεί στο 3% των θανάτων των ενηλίκων κάτω των 40 ετών. Μια από τις θλιβερές πρωτιές στην Ευρώπη κατέχει η χώρα µας. Σύµφωνα µε τα στοιχεία της ετήσιας έκθεσης (2006) του Ευρωπαϊκού Κέντρου Παρακολούθησης Ναρκωτικών και Τοξικοµανίας, οι θάνατοι από τα ναρκωτικά των ατόµων κάτω των 25 ετών άγγιξαν το 38% των συνολικών θανάτων σε αυτές τις ηλικίες. Η Ελλάδα περιλαµβάνεται στις πέντε χώρες οι οποίες βρίσκονται στην κορυφή του ευρωπαϊκού καταλόγου µε τα ποσοστά θανάτων από ναρκωτικά νέων ανθρώπων. Επίσης, οι σχετιζόµενοι µε τα ναρκωτικά αιφνίδιοι θάνατοι αποτελούν το 7% των θανάτων σε Έλληνες ηλικίας ετών, έναντι 3% στην ΕΕ.

28 Κοινωνικές επιπτώσεις Οι κοινωνικές επιπτώσεις της χρήσης ναρκωτικών είναι τεράστιες και το κόστος για τα εξαρτηµένα άτοµα και τις οικογένειες του δυσβάστακτο. Ο καλύτερος τρόπος για να αντιµετωπισθεί αυτό το κοινωνικό πρόβληµα είναι η όσο το δυνατό πλατιά και πλήρη ενηµέρωση του µέσου ανθρώπου και κυρίως των νέων για τα καταστρεπτικά αποτελέσµατα των ναρκωτικών στον οργανισµό. Όταν έρθει η στιγµή του πειρασµού, πρέπει το υποψήφιο θύµα να έχει ανοιχτά τα µάτια και το µυαλό και την κρίσιµη ώρα να πει «ΟΧΙ» ξέροντας ότι εκείνη τη στιγµή λέει «ΝΑΙ ΣΤΗ ΖΩΗ».

29 Καπνός

30 Ιστορικά στοιχεία Οι ισπανοί εξερευνητές του 16ου αιώνα έφεραν τον καπνό στην Ευρώπη από την Αµερική. Τα πρώτα φύλλα εισήχθηκαν στην Ισπανία το 1519 και οι πρώτοι σπόροι το Ο Jean Nicot, από τον οποίο πήρε το όνοµά της η νικοτίνη, πρόσφερε φύλλα καπνού στη βασιλοµήτορα Αικατερίνη των Μεδίκων (το 1561) και ο ίδιος συνιστούσε τον καπνό για τις «θεραπευτικές» του ιδιότητες. Τον 17ο αιώνα η χρήση του καπνού επεκτάθηκε. Ο βασιλιάς της Αγγλίας, Ιάκωβος ο 1ος, το 1604 επέβαλε δασµούς στον εισαγόµενο καπνό, βλέποντας τις αρνητικές επιπτώσεις της συνήθειας του καπνίσµατος ή της µάσησης καπνού. Τα τσιγάρα κατασκευάστηκαν στη Βραζιλία στα µέσα του 18ου αιώνα και πολύ γρήγορα διαδόθηκαν ειδικά µετά τον 1ο Παγκόσµιο Πόλεµο στους άνδρες και µετά το 2ο Παγκόσµιο Πόλεµο στις γυναίκες. Το 1964 δηµοσιεύτηκε η πρώτη έκθεση για τις επιπτώσεις του καπνίσµατος στην υγεία.

31 Μια ολέθρια συνήθεια Ο καπνός, από την καύση του τσιγάρου, περιέχει επικίνδυνες ουσίες για τον υγεία του ανθρώπου. Ανάµεσα σε αυτές η νικοτίνη, το βενζοπυρένιο, η πίσσα, το µονοξείδιο του άνθρακα, το υδροκυάνιο. Από το 1940 και µετά το κάπνισµα έχει ευθέως συσχετιστεί µε παθήσεις όπως ο καρκίνος του πνεύµονα, της στοµατικής κοιλότητας και του λάρυγγα, η βρογχίτιδα, ο έντονος βήχας και το κρυολόγηµα, το πεπτικό έλκος, η αρτηριοσκλήρυνση και άλλα καρδιακά νοσήµατα. Σε αυτά πρέπει να προστεθεί η αναπνευστική ανεπάρκεια (εύκολο λαχάνιασµα), η απώλεια µέρους της όσφρησης και της γεύσης, η δύσοσµη αναπνοή και το κιτρίνισµα των δοντιών. Στην χώρα µας κάθε χρόνο σηµειώνονται θάνατοι, από τους οποίους (10%) αποδίδονται στο κάπνισµα. Κάθε τσιγάρο ισοδυναµεί µε απώλεια 5,5 λεπτών ζωής. Ένας καπνιστής 20 τσιγάρων την ηµέρα χάνει 5 χρόνια από τη ζωή του, ενώ η πιθανότητα να προσβληθεί από καρκίνο του πνεύµονα αυξάνεται κατά 13 φορές.

32 Ποια είναι η επίδραση των κυριότερων συστατικών του καπνού στην υγεία του ανθρώπου; Νικοτίνη: Αζωτούχος οργανική ένωση µε αλκαλική αντίδραση (αλκαλοειδές) που παίρνεται από τα φύλλα του καπνού µε κατάλληλη επεξεργασία. Έχει χηµικό τύπο C 10 H 14 N 2. Είναι άχρωµο ελαιώδες υγρό, µε δυσάρεστη µυρωδιά. Απορροφάται εύκολα από τους βλεννογόνους και το δέρµα και διοχετεύεται σε όλους τους ιστούς. Στο συκώτι διασπάται σε νικοτινικό οξύ. Η νικοτίνη διεγείρει τα γάγγλια του νευρικού συστήµατος. Όταν γίνει ενδοφλέβια ένεση σε µικρή ποσότητα, παρουσιάζεται ταχυκαρδία και αύξηση της πίεσης. Στον άνθρωπο µετά από κάπνισµα ενός τσιγάρου, παρατηρείται αύξηση των σφυγµών, πέφτει η θερµοκρασία στο δέρµα και συστέλλονται τα αγγεία. Η νικοτίνη δρα στον υποθάλαµο και προκαλεί έκκριση αντιδιουρητικής ορµόνης µε συνέπεια την αναστολή της διούρησης. Στο γαστρεντερικό σωλήνα προκαλεί σύσπαση, έτσι εξηγείται η ναυτία και ο εµετός που παρατηρούνται στους πρωτάρηδες καπνιστές. Σε µικρές δόσεις προκαλεί συσπάσεις των ινιδίων των γραµµωτών ινών, ενώ σε µεγάλες δόσεις είναι τοξική. Τα συµπτώµατα της δηλητηρίασης από νικοτίνη είναι: κάψιµο στο φάρυγγα, στο στόµα και στον οισοφάγο, διάρροια, ιδρώτας και παράλυση. Ο καπνιστής µπορεί να ελαττώσει την είσοδο της νικοτίνης στον οργανισµό, αν καπνίζει το τσιγάρο µισό και όχι ολόκληρο. Τα 20 τσιγάρα σε έναν πρωτάρη καπνιστή, που δεν έχει εθιστεί, είναι αρκετά για να προκαλέσουν θανατηφόρο δηλητηρίαση.

33 Ποια είναι η επίδραση των κυριότερων συστατικών του καπνού στην υγεία του ανθρώπου; Πίσσα: Ο καπνός του τσιγάρου περιέχει πίσσα η οποία εισπνεόµενη ερεθίζει τον αναπνευστικό βλεννογόνο. Ο ερεθισµός αυτός προκαλεί αύξηση των εκκρίσεων (πτύελα) ενώ ταυτόχρονα εµφανίζεται έντονος βήχας. Το άτοµο δηλαδή παρουσιάζει χρόνια βρογχίτιδα. Βενζοπυρένιο: Είναι ένα από τα συστατικά της πίσσας στον καπνό του τσιγάρου και ανήκει σε µια κατηγορία δραστικών οργανικών ενώσεων, τους αρωµατικούς υδρογονάνθρακες. Τα µεταβολικά προϊόντα του βενζοπυρενίου είναι ηλεκτρονιόφιλα εποξείδια που αντιδρούν σε υψηλό βαθµό µε τα πυρηνόφιλα κέντρα του DNA, προκαλώντας µεταλλαγές που οδηγούν στη δηµιουργία καρκίνου. Το βενζοπυρένιο θεωρείται σήµερα ένα από τα κυριότερα καρκινογόνα. Μονοξείδιο του άνθρακα (CO): Είναι ένα άχρωµο και χωρίς οσµή αέριο που βρίσκεται στον καπνό του τσιγάρου και παράγεται κατά την ατελή καύση των φύλλων του καπνού. Το µονοξείδιο του άνθρακα έχει µεγαλύτερη χηµική συγγένεια, περίπου 200 φορές, µε την αιµοσφαιρίνη από ότι το οξυγόνο, µε συνέπεια να συνδέεται µε αυτή και να σχηµατίζει ανθρακυλαιµοσφαιρίνη. Υδροκυάνιο: Είναι αέριο, άχρωµο, µε χαρακτηριστική µυρωδιά πικραµύγδαλου. Είναι εξαιρετικά τοξικό. Περιέχεται στον καπνό και προκαλεί βλάβες στο βρογχικό επιθήλιο των πνευµόνων.

34 Αλκοόλ

35 Μια πολύ παλιά συνήθεια Η κατανάλωση οινοπνευµατωδών ποτών είναι κοινωνική συνήθεια που η έναρξη συµπίπτει µε τη αρχή της ιστορίας του ανθρώπου. Οι λαοί της Μεσογείου καλλιεργούσαν αµπέλια από το π.χ.... Στην Αρχαία Ελλάδα ο ιόνυσος ήταν ο Θεός της αµπέλου και του οίνου και οι Έλληνες κατανάλωναν ποτά σε πολλές κοινωνικές εκδηλώσεις. Το «σάκε», που σηµαίνει «νερό της ζωής» ήταν το ιερό ποτό των Κινέζων και Ιαπώνων. Οι Ίνκας έπιναν ένα είδος µπίρας, την «τσίτα», ενώ οι Εσκιµώοι, οι Ινδιάνοι της Β. Αµερικής και οι ιθαγενείς της Αυστραλίας αγνοούσαν τα οινοπνευµατώδη ποτά.

36 Επίδραση στον οργανισµό Ι Η επίδραση του οινοπνεύµατος στον ανθρώπινο οργανισµό είναι πολλαπλή και εξαρτάται από την ποσότητα και συχνότητα της κατανάλωσης αλκοολούχων ποτών. Η αιθυλική αλκοόλη (CH 3 CH 2 OH) λόγω της µεγάλης διαλυτότητάς της στο νερό απορροφάται εύκολα κατά 20% από το στοµάχι και κατά 80% από το έντερο και µέσα σε λεπτά της ώρας έχει µοιραστεί σε όλα τα υγρά και τους ιστούς του σώµατος. Πρώτος ο Ιπποκράτης είχε επισηµάνει τα προβλήµατα από την υπερβολική κατανάλωση οινοπνεύµατος και αργότερα ο Γαληνός αναλύει την ολέθρια επίδραση του οινοπνεύµατος πάνω στο νευρικό σύστηµα. Η κατάχρηση της αλκοόλης επηρεάζει πολλαπλά το πεπτικό σύστηµα. Από τη στιγµή της εισόδου, το οινόπνευµα, ερεθίζει τη στοµατική κοιλότητα και τον οισοφάγο. Στο στοµάχι προκαλεί αύξηση των εκκρίσεων που µπορεί να οδηγήσουν σε γαστρίτιδα ή φλεγµονή. Το αλκοόλ επηρεάζει επίσης την ικανότητα του λεπτού εντέρου για απορρόφηση και µεταφορά των θρεπτικών συστατικών, ειδικά των βιταµινών θειαµίνης και φιλικού οξέος και των µετάλλων. Τα ισχυρά ποτά προκαλούν ενίοτε και διάρροια µε συνέπεια να επιδεινώνεται η δυσαπορρόφηση των θρεπτικών συστατικών. Η κακή διατροφή, η έλλειψη πρωτεϊνών και υδατανθράκων από το ήπαρ, έχει ως αποτέλεσµα τον εκφυλισµό του ηπατικού ιστού και την εγκατάσταση λίπους στα ηπατικά κύτταρα. Επιπλέον, η µετατροπή της αλκοόλης σε ακεταλδεΰδη επιδεινώνει τα εκφυλιστικά φαινόµενα και το ήπαρ καταστρέφεται (κίρρωση του ήπατος).

37 Επίδραση στον οργανισµό ΙΙ Η κατανάλωση αλκοόλ σχετίζεται και µε την υπέρταση. Πιστεύεται ότι 5-10% των υπερτασικών ανδρών έχει σχέση µε την κατάχρηση αλκοόλ. Επίσης, η κατάχρηση αλκοόλ οδηγεί στην εναπόθεση λίπους στο καρδιακό µυ µε συνέπεια µειωµένη ικανότητα για συστολή, αρρυθµίες και διαταραχή στη µεταβίβαση των καρδιακών παλµών. Από την υπερκατανάλωση οινοπνεύµατος επηρεάζεται και το ανοσοποιητικό σύστηµα, αφού αναστέλλεται η ικανότητα του νωτιαίου µυελού να παράγει λευκοκύτταρα, απαραίτητα για την άµυνα του οργανισµού. Επίσης, το αλκοόλ σχετίζεται µε αρκετές µορφές καρκίνου, όπως του στοµάχου, του ήπατος, του παγκρέατος, του παχέος εντέρου και της γλώσσας και σε συνδυασµό µε το κάπνισµα αυξάνουν τις πιθανότητες καρκίνου του λάρυγγα και του οισοφάγου. Η κυριότερη επίδραση του οινοπνεύµατος, που είχε τονιστεί από τον Γαληνό, είναι πάνω στο νευρικό σύστηµα. Το αλκοόλ προκαλεί ατροφία του κυτταροπλάσµατος των νευρικών κυττάρων και φθορά, µε συνέπεια οι αλκοολικοί να έχουν µειωµένη µνήµη, σύγχυση, παραισθήσεις και ψυχωτική συµπεριφορά. Ελαττώνει την οπτική και ακουστική οξύτητα, την απόδοση της πνευµατικής και λεπτής χειρονακτικής εργασίας, καθώς και την ταχύτητα των αντανακλαστικών. Έχει παραλυτική ενέργεια σε ορισµένες περιοχές του φλοιού του εγκεφάλου, µε αποτέλεσµα τον µειωµένο µυϊκό τόνο, την µυϊκή αδυναµία, σε παράλυση του κέντρου της αναπνοής σε λήψη µεγάλων ποσοτήτων και την αποδιοργάνωση της προσωπικότητας του ατόµου µέσα σε µικρό χρονικό διάστηµα, µε την απώλεια του αυτοελέγχου και την εµφάνιση συναισθηµατικών εκρήξεων. Επιπλέον, χάνεται ο ειρµός της σκέψης και διαταράσσεται η οµιλία, ενώ το «ευφορικό» αποτέλεσµα δίνει την εντύπωση ότι το οινόπνευµα διεγείρει το νευρικό σύστηµα. Στην πραγµατικότητα όµως έχει έντονη κατασταλτική και καταπραϋντική δράση.

38 Επίδραση στον οργανισµό ΙΙΙ Ύστερα από χρόνια χρήση οινοπνεύµατος χρειάζονται υψηλότερα επίπεδα αλκοόλης στο αίµα για να επιτευχθεί το επιθυµητό αποτέλεσµα. Η κατανάλωση της αλκοόλης αυξάνεται προοδευτικά και το άτοµο µε την πάροδο του χρόνου αποκτά εξάρτηση, γίνεται δηλαδή αλκοολικός. Η διακοπή της λήψης προκαλεί κεφαλαλγία, νευρικότητα, ναυτία, πυρετό, ψευδαισθήσεις. Είναι γεγονός ότι το οινόπνευµα δρα και στον ψυχικό κόσµο του αλκοολικού. Οι αλκοολικές φρενοπάθειες είναι οι πιο συνηθισµένες, ενώ το «τροµώδες παραλήρηµα» είναι η χειρότερη µορφή φρενίτιδας που γνωρίζει η ψυχιατρική. Η µανία και η µελαγχολία των αλκοολικών συµβαδίζει µε παραλήρηµα καταδιώξεως και µε γενική παράλυση αλκοολικής φύσεως. Μοιραία κατάληξη των περισσοτέρων περιπτώσεων είναι η αλκοολική άνοια, µε αµνησία, αδιαφορία, αβουλία, κ.λ.π. Οι αλκοολικοί γίνονται κτηνώδεις, χωρίς κανένα ηθικό συναίσθηµα και µπορούν να φτάσουν στην αυτοκτονία ή το έγκληµα. Παρουσιάζουν χαρακτηριστική τρεµούλα στα χέρια και στα δάκτυλα, που είναι πιο έντονη το πρωί. Είναι παχύσαρκοι ή και αδύναµοι. Υπάρχει ατροφία των όρχεων και των ωοθηκών, σταµάτηµα της περιόδου στις γυναίκες και ελάττωση της γεννητικής ικανότητας. Υπάρχουν πόνοι στους µύες, ρευµατοειδείς πόνοι, κράµπες στις γάµπες, ατροφία του οπτικού νεύρου, που καταλήγει σε τύφλωση και επιληπτικές προσβολές. Αν ο αλκοολικός αποκτήσει παιδιά, συχνά αυτά εµφανίζουν προδιάθεση στην παραφροσύνη, στην επιληψία, στο πάθος για το οινόπνευµα και έχουν ελαττωµένη διανοητική ικανότητα.

39 Επίδραση στον οργανισµό IV Η κατανάλωση αλκοόλ κατά τη διάρκεια της εγκυµοσύνης µπορεί να είναι καταστροφική για το έµβρυο. Το οινόπνευµα διαχέεται µέσω του πλακούντα και φτάνει στο έµβρυο σε επίπεδα ίδια µε εκείνα της µητέρας. Γυναίκες που καταναλώνουν 1-2 ποτά ηµερησίως, κατά τη διάρκεια των έξι πρώτων εβδοµάδων της κύησης, έχουν µεγάλες πιθανότητες να γεννήσουν παιδιά µε διανοητική καθυστέρηση. Επίσης, εκτός από τις προκαλούµενες µε το οινόπνευµα αποβολές, η ηπατική βλάβη του εµβρύου είναι ένα πιθανό ενδεχόµενο.

40 Ποια ποσότητα αλκοόλ θεωρείται επιβλαβής ; Είναι δύσκολο να ορίσουµε την ποσότητα του αλκοόλ που είναι επιβλαβής, αφού ο κάθε άνθρωπος έχει διαφορετικό µεταβολισµό και ταχύτητα απορρόφησης της αλκοόλης. Η ταχύτητα απορρόφησης εξαρτάται από πολλούς παράγοντες. Συγκέντρωση αλκοόλης µεγαλύτερη από 0,8 g/l ορού θεωρείται ότι οδηγεί σε µέθη µε όλα τα συνακόλουθα. Γενικά κατά µέσο όρο άνδρες που καταναλώνουν 3 ποτά ηµερησίως και γυναίκες που καταναλώνουν 1½ ποτά ηµερησίως εµφανίζουν αυξηµένη πιθανότητα για κάποια ασθένεια του ήπατος. Οι γυναίκες φαίνεται να είναι περισσότερο ευαίσθητες για δύο κυρίως λόγους. Πρώτον, οι γυναίκες είναι πιο µικρόσωµες, οπότε η ίδια ποσότητα αλκοόλ θα εµφανίσει µεγαλύτερη συγκέντρωση σ ένα µικρότερο σώµα, και δεύτερον έχει αποδειχθεί ότι τα ένζυµα του στοµάχου των γυναικών διασπούν 4 φορές λιγότερη αλκοόλη απ ότι στους άνδρες. Έτσι, έγινε φανερό γιατί οι γυναίκες αναπτύσσουν ηπατικές ασθένειες µε χαµηλότερες δόσεις αλκοόλ.

41 Η κατανάλωση αλκοόλ είναι µια από τις αιτίες πρόκλησης ατυχηµάτων. Πώς το οινόπνευµα επηρεάζει την ικανότητα οδήγησης; Καθηµερινά γίνονται γνωστές πολλές περιπτώσεις ατυχηµάτων που ως µοναδική αιτία έχουν τους ευρισκόµενους σε µέθη ασυνείδητους οδηγούς. Πρέπει να τονιστεί ότι το 40% των ατυχηµάτων οφείλεται σε µεθυσµένους οδηγούς. Η ποσότητα του οινοπνεύµατος στο αίµα πάνω από την οποία ο οδηγός θεωρείται µεθυσµένος και δεν επιτρέπεται να οδηγεί είναι τα 0,5 g/l ορού. Πρέπει να τονιστεί ότι ποσότητα οινοπνεύµατος από 1-1,51,5 g/l προκαλεί απώλεια του ελέγχου, ο άνθρωπος χάνει την ισορροπία του, διαταράσσεται η ικανότητα οµιλίας και ο ειρµός των σκέψεων του και διακατέχεται από «ευφορική» διάθεση. Η ποσότητα µεγαλύτερη 3 g/l όρου είναι τοξική και στα 4 g/l ορού ο άνθρωπος πέφτει σε κώµα. Το νοµικό όριο της ποσότητας του οινοπνεύµατος στο αίµα ισοδυναµεί περίπου µε την κατανάλωση µισού ποτηριού,, 100 ml ουίσκι ή βότκα από ένα άνθρωπο 75 κιλά ή 2 ποτηριών κρασί (300 ml) ή 3 ποτηριών µπίρα (750 ml).

42 Συµπερασµατικά Οι εξαρτησιογόνες ουσίες προκαλούν αλλαγή στη φυσιολογία του οργανισµού δρώντας στα νευρικά κύτταρα του εγκεφάλου. Εκτός από τις παρενέργειές τους ως χηµικά δηλητήρια του οργανισµού, επηρεάζουν τους νευρώνες, µε ανεπανόρθωτο πολλές φορές τρόπο, µεταβάλλοντας τη λειτουργία τους και προκαλώντας εθισµό (ανοχή, εξάρτηση, παθολογική αναζήτηση ουσίας). Η τοξικοµανία αποτελεί παθολογική κατάσταση, σε βιολογικό, συναισθηµατικό και ψυχικό υπόβαθρο, που χρήζει ιατρικής και κοινωνικής φροντίδας από εξειδικευµένο επιστηµονικό προσωπικό, µε στόχο την µετρίαση των κοινωνικών επιπτώσεων και την επαναφορά των χρηστών στην αξιοπρεπή διαβίωση. Οι τοξικοµανείς, ως βιολογικά και ψυχικά ασθενείς, πρέπει να µπορούν εύκολα να εντάσσονται σε προγράµµατα απεξάρτησης και να έχουν την µέγιστη δυνατή περίθαλψη. Το πρόβληµα των ναρκωτικών και του αλκοολισµού, αφορά όλους µας και επιβάλλεται η συνεχή εγρήγορση για την προστασία των νέων ανθρώπων. Η εκρηκτική διάσταση του προβλήµατος δεν επιτρέπει ολιγωρία. Οι ιατρικές και κοινωνικές υπηρεσίες της πολιτείας και οι κοινωνικές οργανώσεις πρέπει να δραστηριοποιηθούν µε στόχο την πρόληψη του φαινοµένου.

Εξαρτησιογόνες ουσίες

Εξαρτησιογόνες ουσίες Εξαρτησιογόνες ουσίες Ορισµός Οι εξαρτησιογόνες ουσίες είναι χηµικές ουσίες που προκαλούν εθισµό, µια κατάσταση δηλαδή, όπου ο χρήστης διακατέχεται από µια µη ελεγχόµενη επιθυµία χρησιµοποίησης των ουσιών

Διαβάστε περισσότερα

ΟΥΣΙΕΣ ΠΟΥ ΠΡΟΚΑΛΟΥΝ ΕΘΙΣΜΟ. Το πέρασμα από τη χρήση στον εθισμό έχει ασαφή όρια

ΟΥΣΙΕΣ ΠΟΥ ΠΡΟΚΑΛΟΥΝ ΕΘΙΣΜΟ. Το πέρασμα από τη χρήση στον εθισμό έχει ασαφή όρια ΟΥΣΙΕΣ ΠΟΥ ΠΡΟΚΑΛΟΥΝ ΕΘΙΣΜΟ Το πέρασμα από τη χρήση στον εθισμό έχει ασαφή όρια Βασικές έννοιες Εθισμός Μερικές από τις ουσίες που καταναλώνει ο άνθρωπος προκαλούν εθισμό, δηλαδή μεταβάλλουν τη λειτουργία

Διαβάστε περισσότερα

Κάποιες ναρκωτικές ουσίες δρουν µόνο στο βιολογικό υπόστρωµα και άλλες δρουν σε βιολογικό και σε ψυχικό επίπεδο συγχρόνως, προκαλούν αλλαγές στις σωµα

Κάποιες ναρκωτικές ουσίες δρουν µόνο στο βιολογικό υπόστρωµα και άλλες δρουν σε βιολογικό και σε ψυχικό επίπεδο συγχρόνως, προκαλούν αλλαγές στις σωµα Ψυχοδιεγερτικά Παραισθησιογόνα Ηρεµιστικά ναρκωτικά Κάποιες ναρκωτικές ουσίες δρουν µόνο στο βιολογικό υπόστρωµα και άλλες δρουν σε βιολογικό και σε ψυχικό επίπεδο συγχρόνως, προκαλούν αλλαγές στις σωµατικές

Διαβάστε περισσότερα

ΚΟΚΑΪΝΗ. Λεξιλόγιο της «πιάτσας»: αναψυκτικό, κοκό, κόκα. ΤΙ ΕΙΝΑΙ Η ΚΟΚΑΪΝΗ

ΚΟΚΑΪΝΗ. Λεξιλόγιο της «πιάτσας»: αναψυκτικό, κοκό, κόκα. ΤΙ ΕΙΝΑΙ Η ΚΟΚΑΪΝΗ ΚΟΚΑΪΝΗ Λεξιλόγιο της «πιάτσας»: αναψυκτικό, κοκό, κόκα. ΤΙ ΕΙΝΑΙ Η ΚΟΚΑΪΝΗ Η κοκαΐνη προέρχεται από την πολτοποίηση των φύλλων του φυτού «ερυθρόξυλο κόκα» που φύεται στη Νότιο Αμερική, στα υψίπεδα των

Διαβάστε περισσότερα

Β Α Σ Ι Κ Ε Σ Ε Ν Ν Ο Ι Ε Σ

Β Α Σ Ι Κ Ε Σ Ε Ν Ν Ο Ι Ε Σ ΒΑΣΙΚΕΣ ΕΝΝΟΙΕΣ Εξαρτησιογόνες ουσίες ονοµάζονται όλες οι ουσίες που προκαλούν εξάρτηση ψυχική ή σωµατική και που η χρήση τους δηµιουργεί µεταβολές στον εγκέφαλο (γνωστικές λειτουργίες και συναισθήµατα)

Διαβάστε περισσότερα

08/09/2010 ΕΡΓΑΣΙΑ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ 2010

08/09/2010 ΕΡΓΑΣΙΑ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ 2010 ΕΡΓΑΣΙΑ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ 2010 ΜΑΥΡΟΠΟΥΛΟΥ ΓΙΩΤΑ 1. Τι είναι τα ναρκωτικά; 2. Τα ναρκωτικά κατατάσσονται σε 3 κατηγορίες: 3. Οι πιο κοινές ουσίες από κάθε κατηγορία 4. Εικόνες ουσιών 5. Όταν τα παιδιά αρχίζουν

Διαβάστε περισσότερα

Άν καπνίζεις... Η ιστορία του καπνίσματος

Άν καπνίζεις... Η ιστορία του καπνίσματος Άν καπνίζεις... Η ιστορία του καπνίσματος Οι πρώτοι που ανακάλυψαν τις χαλαρωτικές ιδιότητες του καπνού ήταν οι Ινδιάνοι. Συνήθιζαν να καπνίζουν πίπα ή πούρο. Με την άφιξη των πρώτων ευρωπαίων στην αμερικανική

Διαβάστε περισσότερα

ΑΛΚΟΟΛ. Φλίγκος Γιώργος Φραγκούλιας Κων/νος. νος Παναγιωταροπούλου Φωτεινή Ξυδιά Φωτεινή Λύκα Μαρία Βασιλόγιαννη Μαρία

ΑΛΚΟΟΛ. Φλίγκος Γιώργος Φραγκούλιας Κων/νος. νος Παναγιωταροπούλου Φωτεινή Ξυδιά Φωτεινή Λύκα Μαρία Βασιλόγιαννη Μαρία ΑΛΚΟΟΛ Φλίγκος Γιώργος Φραγκούλιας Κων/νος νος Παναγιωταροπούλου Φωτεινή Ξυδιά Φωτεινή Λύκα Μαρία Βασιλόγιαννη Μαρία Λίγα λόγια για την ιστορία του Ο Διόνυσος ήταν ο θεός του κρασιού, γιος του Δία και

Διαβάστε περισσότερα

ΝΑΡΚΩΤΙΚΑ. Είναι δραστικές ουσίες οι οποίες Μουδιάζουν ή νεκρώνουν σημεία του σώματος Προκαλούν απώλεια αισθήσεων

ΝΑΡΚΩΤΙΚΑ. Είναι δραστικές ουσίες οι οποίες Μουδιάζουν ή νεκρώνουν σημεία του σώματος Προκαλούν απώλεια αισθήσεων ΝΑΡΚΩΤΙΚΑ Είναι δραστικές ουσίες οι οποίες Μουδιάζουν ή νεκρώνουν σημεία του σώματος Προκαλούν απώλεια αισθήσεων ΕΙΔΗ ΝΑΡΚΩΤΙΚΩΝ Μαριχουάνα - Χασίς (ινδική κάναβη) Έκσταση Ηρωίνη Μορφίνη Καρπός παπαρούνας

Διαβάστε περισσότερα

ΛΟΓΟΙ ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗΣ ΑΛΚΟΟΛΗΣ

ΛΟΓΟΙ ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗΣ ΑΛΚΟΟΛΗΣ ΑΛΚΟΟΛ ΛΟΓΟΙ ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗΣ ΑΛΚΟΟΛΗΣ v Μεταξύ ατόμων ηλικίας από 15 μέχρι 25 ετών βγήκαν τα ακόλουθα συμπεράσματα: Κοινωνικότητα (71%) Τους αρέσει η γεύση (51%) Δημιουργεί αίσθημα χαλάρωσης (12%) Προκαλεί

Διαβάστε περισσότερα

Στον χρόνιο αλκοολισμό, παρουσιάζονται διαταραχές ποικίλου βαθμού του νευρικού συστήματος (τρεμούλιασμα, πολυνευρίτιδα, διανοητική σύγχυση,

Στον χρόνιο αλκοολισμό, παρουσιάζονται διαταραχές ποικίλου βαθμού του νευρικού συστήματος (τρεμούλιασμα, πολυνευρίτιδα, διανοητική σύγχυση, Αλκοολισμός ΟΡΙΣΜΟΣ Ο όρος αναφέρεται για πρώτη φορά από έναν Ολλανδό γιατρό στα τέλη της δεκαετίας του 1840, ενώ αναλύθηκε σε νόσο το 1972 από το γιατρό John Coakley Lettson. Αλκοολισμός σημαίνει δηλητηρίαση

Διαβάστε περισσότερα

Ναρκωτικά. Εργασία από τους: Γιώργος Παναγάκης Χάρης Μιχαηλίδης Κων/νος Μικρόπουλος Μάνθος Χαρίδης Κυριάκος Χαλκιώτης

Ναρκωτικά. Εργασία από τους: Γιώργος Παναγάκης Χάρης Μιχαηλίδης Κων/νος Μικρόπουλος Μάνθος Χαρίδης Κυριάκος Χαλκιώτης Ναρκωτικά Εργασία από τους: Γιώργος Παναγάκης Χάρης Μιχαηλίδης Κων/νος Μικρόπουλος Μάνθος Χαρίδης Κυριάκος Χαλκιώτης Ο όρος ναρκωτικό Ο όρος ναρκωτικό πιστεύεται ότι προτάθηκε από τον Γαληνό για να περιγράψει

Διαβάστε περισσότερα

Αλκοολισμός. Α'2 Ομάδα -5Δημήτρης Τέκος. Άννα-Μαρία Τότσι Αναστάσης Μπαρκούτσης Αντώνης Ποταμίτης Περικλής Μωραΐτης

Αλκοολισμός. Α'2 Ομάδα -5Δημήτρης Τέκος. Άννα-Μαρία Τότσι Αναστάσης Μπαρκούτσης Αντώνης Ποταμίτης Περικλής Μωραΐτης Αλκοολισμός Α'2 Ομάδα -5Δημήτρης Τέκος Άννα-Μαρία Τότσι Αναστάσης Μπαρκούτσης Αντώνης Ποταμίτης Περικλής Μωραΐτης Ορισμός Ο όρος αλκοολισμός αναφέρεται για πρώτη φορά από έναν Ολλανδό γιατρό στα τέλη της

Διαβάστε περισσότερα

Το αλκοόλ με χαλαρώνει. Το αλκοόλ αποτελεί πρώτη ουσία θανάτου παγκοσμίως (π.χ. ατυχήματα στο δρόμο, στο σπίτι, στο χώρο εργασίας )

Το αλκοόλ με χαλαρώνει. Το αλκοόλ αποτελεί πρώτη ουσία θανάτου παγκοσμίως (π.χ. ατυχήματα στο δρόμο, στο σπίτι, στο χώρο εργασίας ) με χαλαρώνει είναι κατασταλτική ουσία, η οποία φτάνει αμέσως στον εγκέφαλο και αλλοιώνει λειτουργίες όπως: αυτοέλεγχος, αντανακλαστικά, κρίση, προσανατολισμός, όραση, μνήμη μου δίνει στυλ αποτελεί πρώτη

Διαβάστε περισσότερα

ΑΓΓΕΛΙΚΗ ΓΚΡΕΚΑ ΜΑΡΙΑΝΝΑ ΚΟΛΙΟΠΑΝΟΥ ΝΑΝΤΙΑ ΤΣΟΜΟΥ ΓΙΩΡΓΟΣ ΑΛΕΞΑΝ ΡΟΠΟΥΛΟΣ ΘΑΝΑΣΗΣ ΣΠΥΡΟΠΟΥΛΟΣ ΜΑΡΙΟΣ ΛΑΜΠΡΟΠΟΥΛΟΣ ΕΣΠΟΙΝΑ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΥ

ΑΓΓΕΛΙΚΗ ΓΚΡΕΚΑ ΜΑΡΙΑΝΝΑ ΚΟΛΙΟΠΑΝΟΥ ΝΑΝΤΙΑ ΤΣΟΜΟΥ ΓΙΩΡΓΟΣ ΑΛΕΞΑΝ ΡΟΠΟΥΛΟΣ ΘΑΝΑΣΗΣ ΣΠΥΡΟΠΟΥΛΟΣ ΜΑΡΙΟΣ ΛΑΜΠΡΟΠΟΥΛΟΣ ΕΣΠΟΙΝΑ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΥ ΑΓΓΕΛΙΚΗ ΓΚΡΕΚΑ ΜΑΡΙΑΝΝΑ ΚΟΛΙΟΠΑΝΟΥ ΝΑΝΤΙΑ ΤΣΟΜΟΥ ΓΙΩΡΓΟΣ ΑΛΕΞΑΝ ΡΟΠΟΥΛΟΣ ΘΑΝΑΣΗΣ ΣΠΥΡΟΠΟΥΛΟΣ ΜΑΡΙΟΣ ΛΑΜΠΡΟΠΟΥΛΟΣ ΕΣΠΟΙΝΑ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΥ Είναι αναµφισβήτητη αλήθεια πια ότι η νικοτίνη(τοτσιγάρο) προκαλείταχύτατα

Διαβάστε περισσότερα

Ναρκωτικά και Εφηβεία

Ναρκωτικά και Εφηβεία Μάθημα: Project 2ο ΕΠΑ.Λ. Καρδίτσας 2014 Ναρκωτικά και Εφηβεία Η πρόληψη είναι η καλύτερη θεραπεία... Η γνώση είναι η καλύτερη προφύλαξη... Η έρευνα Πραγματοποιήθηκε έρευνα με τη χρήση ερωτηματολογίου

Διαβάστε περισσότερα

Αλκοολισμός και Προβληματική Κατανάλωση Προβλήματα με την κατανάλωση αλκοόλ Κοινωνική κατανάλωση οινοπνεύματος

Αλκοολισμός και Προβληματική Κατανάλωση Προβλήματα με την κατανάλωση αλκοόλ Κοινωνική κατανάλωση οινοπνεύματος Αλκοολισμός και Προβληματική Κατανάλωση (Πηγή: http://www.patient.co.uk/health/alcoholism-and-problem-drinking) Απόδοση στα ελληνικά: Αθανάσιος Μπάκας (υπεύθυνος του προγράμματος) Αλκοολισμός είναι η λέξη

Διαβάστε περισσότερα

ΝΑΡΚΩΤΙΚΑ ΚΑΙ ΕΦΗΒΕΙΑ ΓΕΝΙΚΑ ΓΙΑ ΤΑ ΝΑΡΚΩΤΙΚΑ

ΝΑΡΚΩΤΙΚΑ ΚΑΙ ΕΦΗΒΕΙΑ ΓΕΝΙΚΑ ΓΙΑ ΤΑ ΝΑΡΚΩΤΙΚΑ ΝΑΡΚΩΤΙΚΑ ΚΑΙ ΕΦΗΒΕΙΑ ΓΕΝΙΚΑ ΓΙΑ ΤΑ ΝΑΡΚΩΤΙΚΑ Είναι γνωστό το πρόβλημα της χρήσης ναρκωτικών ουσιών. Με τα χρόνια παρουσιάζεται ραγδαία αύξηση των θυμάτων που εθίζονται σε εξαρτισιογόνες ουσίες. Πιο συγκεκριμένα,τα

Διαβάστε περισσότερα

Εξαρτησιογόνες ουσίες

Εξαρτησιογόνες ουσίες Ναρκωτικά Ναρκωτικά-Εξάρτηση Ο όρος ναρκωτικά χρησιµοποιείται για να χαρακτηρίσει όλες τις τοξικές ψυχοτρόπες ουσίες που διακινούνται παρανόµως και προκαλούν σοβαρή διαστρέβλωση της προσωπικότητας του

Διαβάστε περισσότερα

Τι περιέχει? Το κάπνισμα πραγματοποιείτε μέσω του τσιγάρου το οποίο περιέχει 13 δηλητήρια:

Τι περιέχει? Το κάπνισμα πραγματοποιείτε μέσω του τσιγάρου το οποίο περιέχει 13 δηλητήρια: Τι είναι? Κάπνισμα ονομάζεται η πρακτική της εισπνοής καπνού προερχόμενου από την καύση φύλλων του φυτού καπνός. Η καύση γίνεται συνήθως σε τσιγάρο ή με άλλο τρόπο. Η πρακτική αυτή ήταν συνήθεια των κατοίκων

Διαβάστε περισσότερα

ΕΘΙΣΜΟΣ, ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΤΗΣ ΕΞΑΡΤΗΣΗΣ ΑΠΟ ΜΕΘΑΜΦΕΤΑΜΙΝΗ ( CRYSTAL ICE) ΙΣΤΟΡΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ

ΕΘΙΣΜΟΣ, ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΤΗΣ ΕΞΑΡΤΗΣΗΣ ΑΠΟ ΜΕΘΑΜΦΕΤΑΜΙΝΗ ( CRYSTAL ICE) ΙΣΤΟΡΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΕΘΙΣΜΟΣ, ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΤΗΣ ΕΞΑΡΤΗΣΗΣ ΑΠΟ ΜΕΘΑΜΦΕΤΑΜΙΝΗ ( CRYSTAL ICE) ΙΣΤΟΡΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ Η μεθαμφεταμίνη είναι συνθετική ουσία και αποτελεί εξέλιξη μιας προγενέστερης ουσίας, της αμφεταμίνης. Για πρώτη φορά

Διαβάστε περισσότερα

ΟΡΙΣΜΟΙ ΕΝΝΟΙΩΝ ΑΛΚΟΟΛ

ΟΡΙΣΜΟΙ ΕΝΝΟΙΩΝ ΑΛΚΟΟΛ ΑΛΚΟΟΛ ΟΡΙΣΜΟΙ ΕΝΝΟΙΩΝ "Αλκοολούχα ποτά" ονομάζονται όλα τα ποτά που περιέχουν αιθυλική αλκοόλη (οινόπνευμα) γεωργικής προέλευσης, σε οποιοδήποτε ποσοστό. ΤΣΙΓΑΡΟ Είναι το κάπνισμα των φύλλων του καπνού

Διαβάστε περισσότερα

DRUGOMANIA ΝΑΡΚΩΤΙΚΑ

DRUGOMANIA ΝΑΡΚΩΤΙΚΑ DRUGOMANIA ΝΑΡΚΩΤΙΚΑ Ποια είναι τα συμπτώματα που εμφανίζει ο χρήστης; Η χρήση ναρκωτικών ουσιών διαταράσσει τη λειτουργία εγκεφαλικών περιοχών που είναι κρίσιμες για την κίνηση, τη μνήμη, τη μάθηση, την

Διαβάστε περισσότερα

Σημαντικές πληροφορίες για το κάπνισμα

Σημαντικές πληροφορίες για το κάπνισμα ΕΡΓΑΣΙΑ ΣΤΗΝ ΟΙΚΙΑΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΚΑΠΝΙΣΜΑ Σημαντικές πληροφορίες για το κάπνισμα Το κάπνισμα του τσιγάρου είναι η πιο διαδεδομένη μορφή κατανάλωσης του καπνού. Πρόκειται για μια συνήθεια που σε αρχικό

Διαβάστε περισσότερα

ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΑΝΑΔΡΟΜΗ. έφθασε στην Ευρώπη από το περιβάλλον του Κολόμβου.

ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΑΝΑΔΡΟΜΗ. έφθασε στην Ευρώπη από το περιβάλλον του Κολόμβου. ΚΑΠΝΙΣΜΑ ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΑΝΑΔΡΟΜΗ Η είδηση περί καπνού και χρησιμοποιήσεώς του έφθασε στην Ευρώπη από το περιβάλλον του Κολόμβου. Αργότερα η χρήση του καπνού στην Ευρώπη ξεκινάει σαν ένα δώρο προς μια βασίλισσα

Διαβάστε περισσότερα

Δρ Αφροδίτη Ελισσαίου-Ξενοφώντος

Δρ Αφροδίτη Ελισσαίου-Ξενοφώντος ΟΡΙΣΜΟΣ ΣΕΑ ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ ΣΕΑ ΕΠΙΔΡΑΣΗ ΑΛΚΟΟΛΗΣ ΣΤΑ ΤΡΙΑ ΤΡΙΜΗΝΑ ΤΗΣ ΕΓΚΥΜΟΣΥΝΗΣ ΘΗΛΑΣΜΟΣ ΚΑΙ ΑΛΚΟΟΛ ΕΞΑΡΤΗΣΙΟΓΟΝΕΣ ΟΥΣΙΕΣ ΣΤΗΝ ΚΥΗΣΗ ΚΑΙ ΘΗΛΑΣΜΟ ΚΑΠΝΙΣΜΑ ΣΤΗΝ ΚΥΗΣΗ ΚΑΙ ΘΗΛΑΣΜΟ Σύνδρομο

Διαβάστε περισσότερα

ΠΟΛΗ ΚΑΙ ΕΓΚΛΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ, ΑΙΣΘΗΜΑ ΑΝΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΚΑΙ ΤΙΜΩΡΗΤΙΚΟΤΗΤΑ

ΠΟΛΗ ΚΑΙ ΕΓΚΛΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ, ΑΙΣΘΗΜΑ ΑΝΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΚΑΙ ΤΙΜΩΡΗΤΙΚΟΤΗΤΑ ΠΑΝΤΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΠΜΣ: «Η ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΕΓΚΛΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ ΚΑΙ Η ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΤΗΣ» ΜΑΘΗΜΑ ΠΟΛΗ ΚΑΙ ΕΓΚΛΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ, ΑΙΣΘΗΜΑ ΑΝΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΚΑΙ ΤΙΜΩΡΗΤΙΚΟΤΗΤΑ Καποδίστρια Βασιλική,

Διαβάστε περισσότερα

ΕΡΕΥΝΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΤΗΣ Α ΤΑΞΗΣ ΜΕ ΘΕΜΑ «ΤΟ ΚΑΠΝΙΣΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΝΕΟΙ» ΕΡΩΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ

ΕΡΕΥΝΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΤΗΣ Α ΤΑΞΗΣ ΜΕ ΘΕΜΑ «ΤΟ ΚΑΠΝΙΣΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΝΕΟΙ» ΕΡΩΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ ΕΠΑΛ ΜΑΡΚΟΠΟΥΛΟΥ ΩΡΩΠΟΥ ΕΡΕΥΝΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΤΗΣ Α ΤΑΞΗΣ ΜΕ ΘΕΜΑ «ΤΟ ΚΑΠΝΙΣΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΝΕΟΙ» Παρακαλούμε να απαντήσετε ανώνυμα ΕΡΩΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ 1.Καπνίζεις; Αν ναι γιατί; 2. Αν καπνίζεις πότε

Διαβάστε περισσότερα

Ποιες συνέπειες από την χρήση ναρκωτικών σε προσωπικό και κοινωνικό επίπεδο;

Ποιες συνέπειες από την χρήση ναρκωτικών σε προσωπικό και κοινωνικό επίπεδο; Ποιες συνέπειες από την χρήση ναρκωτικών σε προσωπικό και κοινωνικό επίπεδο; Οι συνέπειες από τη χρήση των ναρκωτικών ποικίλουν και εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό απ' πολλούς παράγοντες (π.χ. το περιεχόμενο

Διαβάστε περισσότερα

ΝΑΡΚΩΤΙΚΑ ΚΑΙ ΟΥΣΙΕΣ

ΝΑΡΚΩΤΙΚΑ ΚΑΙ ΟΥΣΙΕΣ ΝΑΡΚΩΤΙΚΑ ΚΑΙ ΟΥΣΙΕΣ ΜΕΛΗ ΟΜΑΔΑΣ: Ευαγγελία Κωνσταντινοπούλου Μαρίνα Παπαϊωάννου Λυδία Παραστατίδη Ιωάννα Μαυραγάνη Ζωή Παπαγιάννη Έλενα Μερντάνι ΥΠΕΥΘΥΝΗ ΚΑΘΗΓΗΤΡΙΑ: Σταυρούλα Μανιάτη ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ ΕΙΣΑΓΩΓΗ

Διαβάστε περισσότερα

ΔΙΑΤΑΡΑΧΕΣ ΣΥΝΔΕΟΜΕΝΕΣ ΜΕ ΤΗ ΧΡΗΣΗ ΨΥΧΟΔΡΑΣΤΙΚΩΝ ΟΥΣΙΩΝ

ΔΙΑΤΑΡΑΧΕΣ ΣΥΝΔΕΟΜΕΝΕΣ ΜΕ ΤΗ ΧΡΗΣΗ ΨΥΧΟΔΡΑΣΤΙΚΩΝ ΟΥΣΙΩΝ ΔΙΑΤΑΡΑΧΕΣ ΣΥΝΔΕΟΜΕΝΕΣ ΜΕ ΤΗ ΧΡΗΣΗ ΨΥΧΟΔΡΑΣΤΙΚΩΝ ΟΥΣΙΩΝ Ελένη Γεωργίλα Απαρτιωμένη Διδασκαλία Οι διαταραχές που σχετίζονται με τη χρήση ψυχοδραστικών ουσιών, θεωρούνται διεθνώς ένα από τα μεγαλύτερα κοινωνικά

Διαβάστε περισσότερα

ΚΑΠΝΙΣΜΑ: Ιανουάριος ο Ενημερωτικό Σημείωμα

ΚΑΠΝΙΣΜΑ: Ιανουάριος ο Ενημερωτικό Σημείωμα Ιανουάριος 2018 14 ο Ενημερωτικό Σημείωμα Το 14 ο ενημερωτικό σημείωμα του Παρατηρητηρίου της Γενικής Γραμματείας Ισότητας των Φύλων (Γ.Γ.Ι.Φ.) εντάσσεται στο θεματικό πεδίο Γυναίκες και Υγεία. Συγκεκριμένα,

Διαβάστε περισσότερα

ΤΙ ΑΚΡΙΒΩΣ ΓΙΝΕΤΑΙ ΜΕΣΑ ΜΑΣ ΟΤΑΝ ΑΝΑΒΟΥΜΕ ΤΣΙΓΑΡΟ - ΓΙΑΤΙ ΜΑΣ "ΑΝΕΒΑΖΕΙ" Η ΝΙΚΟΤΙΝΗ;

ΤΙ ΑΚΡΙΒΩΣ ΓΙΝΕΤΑΙ ΜΕΣΑ ΜΑΣ ΟΤΑΝ ΑΝΑΒΟΥΜΕ ΤΣΙΓΑΡΟ - ΓΙΑΤΙ ΜΑΣ ΑΝΕΒΑΖΕΙ Η ΝΙΚΟΤΙΝΗ; 1 ΤΙ ΑΚΡΙΒΩΣ ΓΙΝΕΤΑΙ ΜΕΣΑ ΜΑΣ ΟΤΑΝ ΑΝΑΒΟΥΜΕ ΤΣΙΓΑΡΟ - ΓΙΑΤΙ ΜΑΣ "ΑΝΕΒΑΖΕΙ" Η ΝΙΚΟΤΙΝΗ; " ούρειος Ίππος" για το τσιγάρο είναι η νικοτίνη, μία ελαιώδης χημική ένωση που περιέχει άζωτο. Αν υποθέσουμε ότι

Διαβάστε περισσότερα

συκώτι (ήπαρ) στομάχι χοληδόχος κύστη πάγκρεας δωδεκαδάκτυλο έντερο

συκώτι (ήπαρ) στομάχι χοληδόχος κύστη πάγκρεας δωδεκαδάκτυλο έντερο Αλκοόλ και ασθένειες του Συκωτιού (Πηγή: http://www.patient.co.uk/health/alcohol-and-liver-disease) Απόδοση στα ελληνικά: Αθανάσιος Μπάκας (υπεύθυνος του προγράμματος) Η κατανάλωση μεγάλων ποσοτήτων αλκοόλ

Διαβάστε περισσότερα

ΔΗΛΗΤΗΡΙΑΣΕΙΣ. Εμμ. Μ. Καραβιτάκης Παιδίατρος

ΔΗΛΗΤΗΡΙΑΣΕΙΣ. Εμμ. Μ. Καραβιτάκης Παιδίατρος ΔΗΛΗΤΗΡΙΑΣΕΙΣ Εμμ. Μ. Καραβιτάκης Παιδίατρος Δηλητηρίαση Η έκθεση σε τοξίνη που δύναται να έχει βλαπτική επίδραση στον οργανισμό Τοξίνη είναι η ουσία που προκαλεί βλάβη στη λειτουργία ενός ή περισσοτέρων

Διαβάστε περισσότερα

ΕΞΑΡΤΗΣΙΟΓΟΝΕΣ ΟΥΣΙΕΣ. Εργαστήριο Φαρμακολογίας Ιατρική Σχολή Ιωαννίνων

ΕΞΑΡΤΗΣΙΟΓΟΝΕΣ ΟΥΣΙΕΣ. Εργαστήριο Φαρμακολογίας Ιατρική Σχολή Ιωαννίνων ΕΞΑΡΤΗΣΙΟΓΟΝΕΣ ΟΥΣΙΕΣ Εργαστήριο Φαρμακολογίας Ιατρική Σχολή Ιωαννίνων Ορισμοί - Έννοιες Εξαρτησιογόνες ουσίες (ή Ναρκωτικά ) «Tα φάρμακα εκείνα που μεταβάλλουν το επίπεδο της συνείδησης και επηρεάζουν

Διαβάστε περισσότερα

Β Α Σ Ι Κ Ε Σ Ε Ν Ν Ο Ι Ε Σ

Β Α Σ Ι Κ Ε Σ Ε Ν Ν Ο Ι Ε Σ ΒΑΣΙΚΕΣ ΕΝΝΟΙΕΣ Εξαρτησιογόνες ουσίες ονοµάζονται όλες οι ουσίες που προκαλούν εξάρτηση ψυχική ή σωµατική και που η χρήση τους δηµιουργεί µεταβολές στον εγκέφαλο (γνωστικές λειτουργίες και συναισθήµατα)

Διαβάστε περισσότερα

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΣΤΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ ΚΥΠΡΙΑ ΓΥΝΑΙΚΑ 1999

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΣΤΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ ΚΥΠΡΙΑ ΓΥΝΑΙΚΑ 1999 ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΣΤΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ ΚΥΠΡΙΑ ΓΥΝΑΙΚΑ 1999 Δρ. Κυριάκος Βερεσιές Νευρολόγος-Ψυχίατρος Επιστημονικός Διευθυντής του ΚΕΝΘΕΑ ΑΛΚΟΟΛ-ΧΡΗΣΗ ΚΑΤΑΧΡΗΣΗ-ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ. ΕΡ: Απο πότε είναι γνωστό το αλκοόλ στον κόσμο;

Διαβάστε περισσότερα

Γράφει: Νίκος Δ. Χαΐνης, Πνευμονολόγος

Γράφει: Νίκος Δ. Χαΐνης, Πνευμονολόγος Γράφει: Νίκος Δ. Χαΐνης, Πνευμονολόγος Η πλέον διαδεδομένη κατάχρηση ουσίας που γίνεται παγκοσμίως είναι η νικοτίνη. Σύμφωνα με στοιχεία της Παγκόσμιας Οργάνωσης Υγείας, 1,1 δισεκατομμύρια άτομα σε όλο

Διαβάστε περισσότερα

Όνομα: Νίκος Γ. Τάξη-Τμήμα: Ά-1. Κάπνισμα

Όνομα: Νίκος Γ. Τάξη-Τμήμα: Ά-1. Κάπνισμα Όνομα: Νίκος Γ. Τάξη-Τμήμα: Ά-1 Κάπνισμα Κάπνισμα ονομάζεται η πρακτική της εισπνοής καπνού προερχόμενου από την καύση φύλλων του φυτού καπνός. Η καύση γίνεται συνήθως σε τσιγάρο, πούρο ή με άλλο τρόπο.

Διαβάστε περισσότερα

ΝΑΡΚΩΤΙΚΑ ΕΙΣΑΓΩΓΙΚΕΣ ΕΝΝΟΙΕΣ ΚΑΙ ΔΙΕΥΚΡΙΝΗΣΕΙΣ ΟΡΩΝ ΤΖΟΥΛΙΑ ΑΤΤΑ ΠΟΛΙΤΟΥ

ΝΑΡΚΩΤΙΚΑ ΕΙΣΑΓΩΓΙΚΕΣ ΕΝΝΟΙΕΣ ΚΑΙ ΔΙΕΥΚΡΙΝΗΣΕΙΣ ΟΡΩΝ ΤΖΟΥΛΙΑ ΑΤΤΑ ΠΟΛΙΤΟΥ ΝΑΡΚΩΤΙΚΑ ΕΙΣΑΓΩΓΙΚΕΣ ΕΝΝΟΙΕΣ ΚΑΙ ΔΙΕΥΚΡΙΝΗΣΕΙΣ ΟΡΩΝ ΤΖΟΥΛΙΑ ΑΤΤΑ ΠΟΛΙΤΟΥ ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΡΙΑ ΚΑΘΗΓΗΤΡΙΑ ΕΡΓ. ΑΝΑΛΥΤΙΚΗΣ ΧΗΜΕΙΑΣ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΧΗΜΕΙΑΣ ΕΘΝΙΚΟΥ ΚΑΙ ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑΚΟΥ ΠΑΝ/ΜΙΟΥ ΑΘΗΝΩΝ 1 ΝΑΡΚΩΤΙΚΑ Ουσίες

Διαβάστε περισσότερα

ΕΘΙΣΜΟΣ. Κατηγορίες: Τσιγάρο Καφές Φαγητό Σεξουαλική επαφή

ΕΘΙΣΜΟΣ. Κατηγορίες: Τσιγάρο Καφές Φαγητό Σεξουαλική επαφή ΕΘΙΣΜΟΣ Κατηγορίες: Τσιγάρο Καφές Φαγητό Σεξουαλική επαφή Εθισμός στο τσιγάρο Το τσιγάρο αποτελείται από μικρά κομμάτια επεξεργασμένου καπνού που είναι τυλιγμένα σε χαρτί. Έχει κυλινδρικό σχήμα και μπορεί

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ ΑΝΟΙΚΤΑ ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ. Φαρμακολογία Ι

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ ΑΝΟΙΚΤΑ ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ. Φαρμακολογία Ι ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ ΑΝΟΙΚΤΑ ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ Φαρμακολογία Ι Φάρμακα Κ.Ν.Σ. Διδάσκοντες: Μ. Μαρσέλος, Μ. Κωνσταντή, Π. Παππάς, Κ. Αντωνίου, Γ. Λεονταρίτης Άδειες Χρήσης Το παρόν εκπαιδευτικό υλικό

Διαβάστε περισσότερα

Ναρκωτικά Η μάστιγα του αιώνα

Ναρκωτικά Η μάστιγα του αιώνα Ναρκωτικά Η μάστιγα του αιώνα Τι είναι τα ναρκωτικά; Τα ναρκωτικά είναι,στην ουσία,δηλητήρια. Η ποσότητα που λαμβάνεται καθορίζει και το αποτέλεσμα που θα έχουν.μια μικρή ποσότητα δρα ως διεγερτικό,μια

Διαβάστε περισσότερα

ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΝΑΛΤΡΕΞΟΝΗ (NALTREXONE) ΚΑΙ ΤΗΝ ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΑΠΟ ΤΟ ΑΛΚΟΟΛ Η Ναλτρεξόνη

ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΝΑΛΤΡΕΞΟΝΗ (NALTREXONE) ΚΑΙ ΤΗΝ ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΑΠΟ ΤΟ ΑΛΚΟΟΛ Η Ναλτρεξόνη ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΝΑΛΤΡΕΞΟΝΗ (NALTREXONE) ΚΑΙ ΤΗΝ ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΑΠΟ ΤΟ ΑΛΚΟΟΛ Η Ναλτρεξόνη Στη θεραπεία της εξάρτησης από το αλκοόλ Οδηγίες για τους ασθενείς και τις οικογένειες τους. Η Ναλτρεξόνη

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΛΗΠΤΙΚΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΚΑΠΝΙΣΜΑ

ΠΡΟΛΗΠΤΙΚΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΚΑΠΝΙΣΜΑ ΠΡΟΛΗΠΤΙΚΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΚΑΠΝΙΣΜΑ ΤΟ ΚΑΠΝΙΣΜΑ ΕΙΝΑΙ Η ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΗ ΕΠΙΔΗΜΙΑ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΕΠΟΧΩΝ Σήμερα, πεθαίνουν παγκοσμίως πάνω από 6 εκ. άνθρωποι το χρόνο από το κάπνισμα. Δηλαδή ένας άνθρωπος κάθε οκτώ

Διαβάστε περισσότερα

Πρόκειται για ουσίες οι οποίες παρασκευάζονται από χημική διαφοροποίηση ήδη υπαρχόντων ουσιών που κυκλοφορούν στο εμπόριο.

Πρόκειται για ουσίες οι οποίες παρασκευάζονται από χημική διαφοροποίηση ήδη υπαρχόντων ουσιών που κυκλοφορούν στο εμπόριο. ΣΥΝΘΕΤΙΚΑ ΝΑΡΚΩΤΙΚΑ Πρόκειται για ουσίες οι οποίες παρασκευάζονται από χημική διαφοροποίηση ήδη υπαρχόντων ουσιών που κυκλοφορούν στο εμπόριο. DESIGNER DRUGS (ΝΑΡΚΩΤΙΚΑ ΣΧΕΔΙΑΣΤΩΝ) Ναρκωτικές ουσίες στις

Διαβάστε περισσότερα

ΕΞΑΡΤΗΣΙΟΓΟΝΕΣ ΟΥΣΙΕΣ ΤΡΟΠΟΣ ΔΡΑΣΗΣ ΣΥΝΕΠΕΙΕΣ

ΕΞΑΡΤΗΣΙΟΓΟΝΕΣ ΟΥΣΙΕΣ ΤΡΟΠΟΣ ΔΡΑΣΗΣ ΣΥΝΕΠΕΙΕΣ ΕΞΑΡΤΗΣΙΟΓΟΝΕΣ ΟΥΣΙΕΣ ΤΡΟΠΟΣ ΔΡΑΣΗΣ ΣΥΝΕΠΕΙΕΣ ΚΟΡΡΕ ΒΑΛΕΝΤΙΝΑ Γ 1 1 ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ Ορισμός εξαρτησιογόνων ουσιών Διαχωρισμός εξαρτησιογόνων ουσιών Πρώτες αναφορές Παράγοντες που συντέλεσαν στη διάδοση κι

Διαβάστε περισσότερα

ΜΕΤΑΜΟΣΧΕΥΣΗ ΝΕΦΡΟΥ. Λειτουργία των νεφρών. Συμπτώματα της χρόνιας νεφρικής ανεπάρκειας

ΜΕΤΑΜΟΣΧΕΥΣΗ ΝΕΦΡΟΥ. Λειτουργία των νεφρών. Συμπτώματα της χρόνιας νεφρικής ανεπάρκειας ΜΕΤΑΜΟΣΧΕΥΣΗ ΝΕΦΡΟΥ Η χρόνια νεφρική ανεπάρκεια είναι η προοδευτική, μη αναστρέψιμη μείωση της νεφρικής λειτουργίας, η οποία προκαλείται από βλάβη του νεφρού ποικίλης αιτιολογίας. Η χρόνια νεφρική ανεπάρκεια

Διαβάστε περισσότερα

Αισθήσεις Ψευδαισθήσεις Παραισθήσεις. Είναι ο κόσμος μας όπως τον αντιλαμβανόμαστε;

Αισθήσεις Ψευδαισθήσεις Παραισθήσεις. Είναι ο κόσμος μας όπως τον αντιλαμβανόμαστε; Αισθήσεις Ψευδαισθήσεις Παραισθήσεις Είναι ο κόσμος μας όπως τον αντιλαμβανόμαστε; Οι Αισθήσεις Οι αισθήσεις είναι η πηγή όλων των γνώσεων μας για την υλική εξωτερική πραγματικότητα. Οι αισθήσεις (του

Διαβάστε περισσότερα

Η νόσος του Parkinson δεν είναι µόνο κινητική διαταραχή. Έχει υπολογισθεί ότι µέχρι και 50% των ασθενών µε νόσο Πάρκινσον, µπορεί να βιώσουν κάποια

Η νόσος του Parkinson δεν είναι µόνο κινητική διαταραχή. Έχει υπολογισθεί ότι µέχρι και 50% των ασθενών µε νόσο Πάρκινσον, µπορεί να βιώσουν κάποια ρ ZΩΗ ΚΑΤΣΑΡΟΥ Νευρολόγος ιευθύντρια ΕΣΥ Η νόσος του Parkinson δεν είναι µόνο κινητική διαταραχή. Έχει υπολογισθεί ότι µέχρι και 50% των ασθενών µε νόσο Πάρκινσον, µπορεί να βιώσουν κάποια µορφή κατάθλιψης,

Διαβάστε περισσότερα

ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ ΑΣΘΕΝ-Ν ΣΤΗ ΣΤΕΦΑΝΙΑΙΑ ΜΟΝΑΔΑ ΚΑΙ ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΗ ΑΝΤΙΜΕΤ-ΠΙΣΗ

ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ ΑΣΘΕΝ-Ν ΣΤΗ ΣΤΕΦΑΝΙΑΙΑ ΜΟΝΑΔΑ ΚΑΙ ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΗ ΑΝΤΙΜΕΤ-ΠΙΣΗ ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ ΑΣΘΕΝ-Ν ΣΤΗ ΣΤΕΦΑΝΙΑΙΑ ΜΟΝΑΔΑ ΚΑΙ ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΗ ΑΝΤΙΜΕΤ-ΠΙΣΗ ΧΑΤΖΗΣΤΕΦΑΝΟΥ ΦΑΝΗ ΝΟΣΗΛΕΥΤΡΙΑ Τ.Ε. Β Γ ΚΑΡΔΙΟΛΟΓΙΚΗ ΚΛΙΝΙΚΗ ΙΠΠΟΚΡΑΤΕΙΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ Η στεφανιαία µονάδα είναι ένας χώρος

Διαβάστε περισσότερα

ΑΛΚΟΟΛΙΣΜΟΣ ΓΥΜΝΑΣΙΟ Λ.Τ

ΑΛΚΟΟΛΙΣΜΟΣ ΓΥΜΝΑΣΙΟ Λ.Τ ΑΛΚΟΟΛΙΣΜΟΣ ΓΥΜΝΑΣΙΟ Λ.Τ. ΣΧΟΙΝΟΥΣΑΣ ΣΧΟΛΙΚΟ ΕΤΟΣ: 2016-2017 ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ Β ΛΥΚΕΙΟΥ ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ: 23/3/2017 ΜΑΘΗΤΡΙΑ: ΚΑΛΛΙΟΠΗ ΣΚΑΡΛΑΤΟΥ ΥΠΕΥΘΥΝΗ ΚΑΘΗΓΗΤΡΙΑ: ΣΗΜΕΛΑ ΖΑΖΟΠΟΥΛΟΥ (ΠΕ02) Ο ΑΛΚΟΟΛΙΣΜΟΣ

Διαβάστε περισσότερα

ΟΣΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΝΩΡΙΖΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΟ ΑΛΚΟΟΛ

ΟΣΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΝΩΡΙΖΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΟ ΑΛΚΟΟΛ ΟΣΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΝΩΡΙΖΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΟ ΑΛΚΟΟΛ Το πιο πιθανό είναι να έχετε ακούσει ότι λίγο αλκοόλ κάνει καλό στην υγεία. Αλλά γνωρίζετε όλα τα δεδομένα σχετικά με το αλκοόλ; Πόσο είναι πάρα πολύ; Ανακαλύψτε

Διαβάστε περισσότερα

ΕΞΑΡΤΗΣΙΟΓΟΝΕΣ ΟΥΣΙΕΣ ΤΡΟΠΟΣ ΔΡΑΣΗΣ ΣΥΝΕΠΕΙΕΣ ΕΡΓΑΣΙΑ ΣΤΟ ΜΑΘΗΜΑ ΤΗΣ ΒΙΟΛΟΓΙΑΣ 2014-2015

ΕΞΑΡΤΗΣΙΟΓΟΝΕΣ ΟΥΣΙΕΣ ΤΡΟΠΟΣ ΔΡΑΣΗΣ ΣΥΝΕΠΕΙΕΣ ΕΡΓΑΣΙΑ ΣΤΟ ΜΑΘΗΜΑ ΤΗΣ ΒΙΟΛΟΓΙΑΣ 2014-2015 2014 Γιώργος Τσομίδης ΕΞΑΡΤΗΣΙΟΓΟΝΕΣ ΟΥΣΙΕΣ ΤΡΟΠΟΣ ΔΡΑΣΗΣ ΣΥΝΕΠΕΙΕΣ ΕΡΓΑΣΙΑ ΣΤΟ ΜΑΘΗΜΑ ΤΗΣ ΒΙΟΛΟΓΙΑΣ 2014-2015 Περιεχόμενα-υποενότητες 1. Ορισμός εξαρτησιογόνων ουσιών 2. Διαχωρισμός των εξαρτησιογόνων

Διαβάστε περισσότερα

ΕΞΑΡΤΗΣΙΟΓΟΝΕΣ ΟΥ Ο ΣΙΕΣ

ΕΞΑΡΤΗΣΙΟΓΟΝΕΣ ΟΥ Ο ΣΙΕΣ ΕΞΑΡΤΗΣΙΟΓΟΝΕΣ ΟΥΣΙΕΣ ΙΣΤΟΡΙΑ ΕΞΑΡΤΗΣΙΟΓΟΝΩΝ ΟΥΣΙΩΝ ΚΑΠΝΟΣ Η χρήση του καπνού γινόταν από ιθαγενείς από τα αρχαία χρόνια (ενδείξεις για ύπαρξη καπνού µέσα σε αγγεία 15000 ετών). Πρωτοεµφανίστηκε στην Αµερική

Διαβάστε περισσότερα

Λεξιλόγιο της «πιάτσας»: χόρτο, γκρας, μαύρο/μαύρη, κέρατο, μελαχρινή, φούντα, αφγάνι, λιβάνι.

Λεξιλόγιο της «πιάτσας»: χόρτο, γκρας, μαύρο/μαύρη, κέρατο, μελαχρινή, φούντα, αφγάνι, λιβάνι. ΙΝΔΙΚΗ ΚΑΝΝΑΒΗ (ΧΑΣΙΣ) Λεξιλόγιο της «πιάτσας»: χόρτο, γκρας, μαύρο/μαύρη, κέρατο, μελαχρινή, φούντα, αφγάνι, λιβάνι. ΤΙ ΕΙΝΑΙ Η ΚΑΝΝΑΒΗ Η κάνναβη είναι ένα θαμνώδες φυτό με οδοντωτά φύλλα και ραβδωτά

Διαβάστε περισσότερα

Ε Ν Η Μ Ε Ρ Ω Σ Ο Υ. νεφρά

Ε Ν Η Μ Ε Ρ Ω Σ Ο Υ. νεφρά Ε Ν Η Μ Ε Ρ Ω Σ Ο Υ νεφρά νεφρών Η υψηλή αρτηριακή πίεση (υπέρταση) είναι ένα από τα δύο κύρια αίτια χρόνιας νεφρικής νόσου παγκοσμίως (το άλλο είναι ο διαβήτης). Επίσης, τα νεφρά έχουν βασικό ρόλο στη

Διαβάστε περισσότερα

Τα ναρκωτικά μπορούν να διακριθούν σε ομάδες με διάφορους τρόπους: για παράδειγμα νόμιμες (νομικά αποδεκτές) και παράνομες (απαγορευμένες) ουσίες.

Τα ναρκωτικά μπορούν να διακριθούν σε ομάδες με διάφορους τρόπους: για παράδειγμα νόμιμες (νομικά αποδεκτές) και παράνομες (απαγορευμένες) ουσίες. Τι είναι ναρκωτικά; Τα ναρκωτικά είναι ουσίες που επιδρούν στον εγκέφαλο και γι' αυτό προκαλούν εθισμό. Οι άνθρωποι που τα χρησιμοποιούν θέλουν να βιώσουν τις συνέπειες των ναρκωτικών. Ορισμένα φάρμακα

Διαβάστε περισσότερα

Η χρήση ναρκωτικών έχει τεράστιες κοινωνικές και οικονομικές επιπτώσεις, ωστόσο ο εθισμός στα ναρκωτικά είναι πάθηση που μπορεί να θεραπευτεί.

Η χρήση ναρκωτικών έχει τεράστιες κοινωνικές και οικονομικές επιπτώσεις, ωστόσο ο εθισμός στα ναρκωτικά είναι πάθηση που μπορεί να θεραπευτεί. 1 Η χρήση ναρκωτικών έχει τεράστιες κοινωνικές και οικονομικές επιπτώσεις, ωστόσο ο εθισμός στα ναρκωτικά είναι πάθηση που μπορεί να θεραπευτεί. Η θεραπεία απεξάρτησης μπορεί να προσφέρει τα μέγιστα στο

Διαβάστε περισσότερα

ΑΥΤΟΚΤΟΝΙΑ ΚΑΙ ΨΥΧΙΚΕΣ ΙΑΤΑΡΑΧΕΣ

ΑΥΤΟΚΤΟΝΙΑ ΚΑΙ ΨΥΧΙΚΕΣ ΙΑΤΑΡΑΧΕΣ ΑΥΤΟΚΤΟΝΙΑ ΚΑΙ ΨΥΧΙΚΕΣ ΙΑΤΑΡΑΧΕΣ ΟΡΙΣΜΟΣ Η αυτοκτονική συµπεριφορά ορίζεται ως η συµπεριφορά, κατά την οποία το άτοµο θέλει να κάνει κακό στον εαυτό του µε σκοπό να δώσει ένα τέλος στη ζωή του. ιαχωρίζεται

Διαβάστε περισσότερα

Μέλη Ομάδας. Κυριακοπούλου Νεκταρία Μαγκαβίλα Δήμητρα Παίδαρου Δήμητρα Ράπτη Ιωάννα

Μέλη Ομάδας. Κυριακοπούλου Νεκταρία Μαγκαβίλα Δήμητρα Παίδαρου Δήμητρα Ράπτη Ιωάννα Κάπνισμα Μέλη Ομάδας Κυριακοπούλου Νεκταρία Μαγκαβίλα Δήμητρα Παίδαρου Δήμητρα Ράπτη Ιωάννα Ορισμός Καπνίσματος Το κάπνισμα είναι μία συνήθεια, που ξαφνιάζει και αναστατώνει τον ανθρώπινο οργανισμό, τον

Διαβάστε περισσότερα

Καρκίνος. Note: Σήμερα όμως πάνω από το 50% των διαφόρων καρκινικών τύπων είναι θεραπεύσιμοι

Καρκίνος. Note: Σήμερα όμως πάνω από το 50% των διαφόρων καρκινικών τύπων είναι θεραπεύσιμοι Ο πιο απλός ορισμός είναι ότι ο καρκίνος είναι μια ομάδα ασθενειών που χαρακτηρίζεται από ανεξέλεγκτη ανάπτυξη και διασπορά ανώμαλων κυττάρων. Αν η εξάπλωση δεν ελεγχθεί θα οδηγήσει στο θάνατο. Ποσοστό

Διαβάστε περισσότερα

ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΜΑΘΗΤΡΙΕΣ: 15o Λύκειο Θεσσαλονίκης. Θέμα: ΑΛΚΟΟΛ ΚΑΙ ΑΛΚΟΟΛΙΣΜΟΣ ΜΑΤΙΝΑ ΛΕΥΚΟΠΟΥΛΟΥ. Τι είναι ο αλκοολισµός; ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ ΧΑΤΖΗΚΩΣΤΗ

ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΜΑΘΗΤΡΙΕΣ: 15o Λύκειο Θεσσαλονίκης. Θέμα: ΑΛΚΟΟΛ ΚΑΙ ΑΛΚΟΟΛΙΣΜΟΣ ΜΑΤΙΝΑ ΛΕΥΚΟΠΟΥΛΟΥ. Τι είναι ο αλκοολισµός; ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ ΧΑΤΖΗΚΩΣΤΗ ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ 15o Λύκειο Θεσσαλονίκης Θέμα: ΑΛΚΟΟΛ ΚΑΙ ΑΛΚΟΟΛΙΣΜΟΣ ΜΑΘΗΤΡΙΕΣ: ΜΑΤΙΝΑ ΛΕΥΚΟΠΟΥΛΟΥ Αλκοόλ Και Αλκοολισµός Τι είναι ο αλκοολισµός; ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ ΧΑΤΖΗΚΩΣΤΗ ΠΩΛΙΝΑ ΚΕΧΑΓΙΟΓΛΟΥ Ο όρος αναφέρεται

Διαβάστε περισσότερα

Κατάσταση των παράνομων ουσιών εξάρτησης και του αλκοόλ στην Κύπρο

Κατάσταση των παράνομων ουσιών εξάρτησης και του αλκοόλ στην Κύπρο Κατάσταση των παράνομων ουσιών εξάρτησης και του αλκοόλ στην Κύπρο ΠΑΡΑΝΟΜΕΣ ΟΥΣΙΕΣ: Δείκτης Έκτασης της Χρήσης στο Γενικό και Μαθητικό Πληθυσμό: Για την εφαρμογή του δείκτη επικράτησης της χρήσης στο

Διαβάστε περισσότερα

Από τον Κώστα κουραβανα

Από τον Κώστα κουραβανα Από τον Κώστα κουραβανα Περιεχόμενα Γενικός ορισμός παχυσαρκίας Ορμονικοί-Γονιδιακοί-παράγοντες Επιπτώσεις στην υγεία Θεραπεία-Δίαιτα Γενικός ορισμός παχυσαρκίας Παχυσαρκία είναι κλινική κατάσταση στην

Διαβάστε περισσότερα

Μαθαίνω να Μην καπνίζω

Μαθαίνω να Μην καπνίζω Μαθαίνω να Μην καπνίζω 1ο Βραβείο: Μπαμπά μην καπνίζεις Κεκλίκογλου Γ., Κουρουνιώτη Δ., Μολύνδρη Μ., Πλαμαντούρα, Κ. Δημοτικό Σχολείο Σταυράκη Το κάπνισμα είναι η πρώτη αποτρέψιμη αιτία θανάτου σε ολόκληρο

Διαβάστε περισσότερα

Εθισμοί και εξαρτήσεις νέων. Δημιουργία Αθηνά Σφέικου

Εθισμοί και εξαρτήσεις νέων. Δημιουργία Αθηνά Σφέικου Εθισμοί και εξαρτήσεις νέων ᄡ Δημιουργία Αθηνά Σφέικου Εθισμός Εθισμός είναι το καθεστώς εγκεφαλικής δυσλειτουργίας κατα το οποίο το άτομο θεωρεί απαραίτητες για την επιβίωση του πραξεις που προκαλούν

Διαβάστε περισσότερα

Μειώστε τον κίνδυνο για πρόωρο θάνατο µε τα Ωµέγα-3

Μειώστε τον κίνδυνο για πρόωρο θάνατο µε τα Ωµέγα-3 Μειώστε τον κίνδυνο για πρόωρο θάνατο µε τα Ωµέγα-3 Για χρόνια, οι καταναλωτές µαθαίνουν για τα οφέλη της µείωσης των καρδιαγγειακών παθήσεων µε τη λήψη ωµέγα-3 λιπαρών οξέων. Αυτή η άποψη έχει επικρατήσει,

Διαβάστε περισσότερα

Παθητικό κάπνισμα Θεοτοκά Σοφία Α1 6/5/2014

Παθητικό κάπνισμα Θεοτοκά Σοφία Α1 6/5/2014 Παθητικό κάπνισμα Θεοτοκά Σοφία Α1 6/5/2014 Παθητικό Κάπνισμα Το παθητικό κάπνισμα θεωρείται σήμερα η τρίτη προλήψιμη αιτία θνησιμότητας. «Ο εισπνεόμενος και εκπνεόμενος από τους καπνιστές καπνός (καπνός

Διαβάστε περισσότερα

Κατάσταση των ναρκωτικών στην Κύπρο και τρόποι αντιμετώπισης

Κατάσταση των ναρκωτικών στην Κύπρο και τρόποι αντιμετώπισης Κατάσταση των ναρκωτικών στην Κύπρο και τρόποι αντιμετώπισης Ιωάννα Γιασεμή Αν. Προϊστάμενη Τμήματος Παρακολούθησης/ ΕΚΤΕΠΝ Αντιναρκωτικό Συμβούλιο Κύπρου Δείκτης επικράτησης της χρήσης στο γενικό και

Διαβάστε περισσότερα

Παράρτημα III. Τροποποιήσεις στις σχετικές παραγράφους των πληροφοριών προϊόντος

Παράρτημα III. Τροποποιήσεις στις σχετικές παραγράφους των πληροφοριών προϊόντος Παράρτημα III Τροποποιήσεις στις σχετικές παραγράφους των πληροφοριών προϊόντος Σημείωση: Οι αλλαγές στις σχετικές παραγράφους της Περίληψης των Χαρακτηριστικών Προϊόντος και του Φύλλου Οδηγιών Χρήσης

Διαβάστε περισσότερα

Γενικό Λύκειο Αρκαλοχωρίου. ''Εθισμός στο κάπνισμα,στο αλκοόλ και στα ναρκωτικά''

Γενικό Λύκειο Αρκαλοχωρίου. ''Εθισμός στο κάπνισμα,στο αλκοόλ και στα ναρκωτικά'' Γενικό Λύκειο Αρκαλοχωρίου Σχ. Ετος:2011-2012 ''Εθισμός στο κάπνισμα,στο αλκοόλ και στα ναρκωτικά'' Τμήμα: Β2 Μαθητές Μιχάλης Μουρτζάκης Μανώλης Χατζηνικολάκης Εισηγητής Θέματος Κάββαλος Στυλιανός Εκπαιδευτικός

Διαβάστε περισσότερα

Εγκέφαλος-Αισθητήρια Όργανα και Ορμόνες. Μαγδαληνή Γκέιτς Α Τάξη Γυμνάσιο Αμυγδαλεώνα

Εγκέφαλος-Αισθητήρια Όργανα και Ορμόνες. Μαγδαληνή Γκέιτς Α Τάξη Γυμνάσιο Αμυγδαλεώνα Εγκέφαλος-Αισθητήρια Όργανα και Ορμόνες O εγκέφαλος Ο εγκέφαλος είναι το κέντρο ελέγχου του σώματος μας και ελέγχει όλες τις ακούσιες και εκούσιες δραστηριότητες που γίνονται μέσα σε αυτό. Αποτελεί το

Διαβάστε περισσότερα

Ιστορική αναδρομή. Έκταση του φαινομένου. Κάπνισμα και ιατροί. Ουσίες του τσιγάρου. Βλαπτική δράση της πίσσας 14/3/2013 ΚΑΠΝΙΣΜΑ & ΠΝΕΥΜΟΝΑΣ

Ιστορική αναδρομή. Έκταση του φαινομένου. Κάπνισμα και ιατροί. Ουσίες του τσιγάρου. Βλαπτική δράση της πίσσας 14/3/2013 ΚΑΠΝΙΣΜΑ & ΠΝΕΥΜΟΝΑΣ Ιστορική αναδρομή ΚΑΠΝΙΣΜΑ & ΠΝΕΥΜΟΝΑΣ Πνευμονολογική Κλινική ΠΓΝΠατρών 600 π.χ. Εμφάνιση του φυτού στην Αμερική 1492 μ.χ. Rodrigo de Jerez- 7 έτη φυλάκιση 1600 Καθολική Εκκλησία 1633 Τουρκία Σουλτάνος

Διαβάστε περισσότερα

Συστηματικός ερυθηματώδης λύκος: το πρότυπο των αυτόάνοσων ρευματικών νοσημάτων

Συστηματικός ερυθηματώδης λύκος: το πρότυπο των αυτόάνοσων ρευματικών νοσημάτων Συστηματικός ερυθηματώδης λύκος: το πρότυπο των αυτόάνοσων ρευματικών νοσημάτων Φ.Ν. Σκοπούλη Καθηγήτρια τον Χαροκόπειου Πανεπιστημίου Αθηνών συστηματικός ερυθηματώδης λύκος θεωρείται η κορωνίδα των αυτοάνοσων

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΚΑΠΝΙΣΜΑΤΟΣ, 31 ΜΑΙΟΥ 2019

ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΚΑΠΝΙΣΜΑΤΟΣ, 31 ΜΑΙΟΥ 2019 ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΚΑΠΝΙΣΜΑΤΟΣ, 31 ΜΑΙΟΥ 2019 Το Υπουργείο Υγείας ακολουθώντας τις συστάσεις του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας έχει αναπτύξει ένα πλαίσιο δράσεων που στοχεύει στην πρόληψη και στη

Διαβάστε περισσότερα

Σακχαρώδης Διαβήτης. Ένας σύγχρονος ύπουλος εχθρός

Σακχαρώδης Διαβήτης. Ένας σύγχρονος ύπουλος εχθρός Σακχαρώδης Διαβήτης Ένας σύγχρονος ύπουλος εχθρός Φιρούζα Κουρτίδου Ειδικός Παθολόγος με μετεκπαίδευση στο Σακχαρώδη Διαβήτη Φιρούζα Κουρτίδου Ειδικός Παθολόγος Μετεκπαιδευθείσα στο Σακχαρώδη Διαβήτη Περιεχόμενα

Διαβάστε περισσότερα

Ψυχολογία ασθενών με καρδιακή ανεπάρκεια στο Γενικό Νοσοκομείο

Ψυχολογία ασθενών με καρδιακή ανεπάρκεια στο Γενικό Νοσοκομείο Ψυχολογία ασθενών με καρδιακή ανεπάρκεια στο Γενικό Νοσοκομείο ΤΖΙΝΕΒΗ ΜΥΡΤΩ - ΧΑΤΖΗΣΤΕΦΑΝΟΥ ΦΑΝΗ ΝΟΣΗΛΕΥΤΡΙΕΣ Τ.Ε. Β & Γ ΚΑΡΔΙΟΛΟΓΙΚΗ ΚΛΙΝΙΚΗ ΙΠΠΟΚΡΑΤΕΙΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ Η καρδιακή ανεπάρκεια

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΛΗΨΗ ΚΑΡΚΙΝΟΥ: ΑΛΛΑΓΕΣ ΣΤΟ ΤΡΟΠΟ ΖΩΗΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΑΙΔΙΚΗ ΗΛΙΚΙΑ

ΠΡΟΛΗΨΗ ΚΑΡΚΙΝΟΥ: ΑΛΛΑΓΕΣ ΣΤΟ ΤΡΟΠΟ ΖΩΗΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΑΙΔΙΚΗ ΗΛΙΚΙΑ ΠΡΟΛΗΨΗ ΚΑΡΚΙΝΟΥ: ΑΛΛΑΓΕΣ ΣΤΟ ΤΡΟΠΟ ΖΩΗΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΑΙΔΙΚΗ ΗΛΙΚΙΑ Τι είναι ο καρκίνος; Ο καρκίνος περιλαμβάνει μια ομάδα ασθενειών που χαρακτηρίζονται από ανεξέλεγκτο πολλαπλασιασμό μη υγιών κυττάρων σε

Διαβάστε περισσότερα

4.4 Η αναπνοή στον άνθρωπο

4.4 Η αναπνοή στον άνθρωπο 4.4 Η αναπνοή στον άνθρωπο Στον άνθρωπο οι θρεπτικές ουσίες της τροφής απορροφώνται από το λεπτό έντερο. Με την κυκλοφορία του αίματος φτάνουν σε όλα τα κύτταρα του σώματος. Εκεί, ορισμένες από αυτές,

Διαβάστε περισσότερα

Αλκοόλ, Εθεβεία & Εγκέθαλορ. Γιώργος Παναγής Πανεπιστήμιο Κρήτης Τμήμα Ψυχολογίας Εργαστήριο Νευροεπιστημών & Συμπεριφοράς

Αλκοόλ, Εθεβεία & Εγκέθαλορ. Γιώργος Παναγής Πανεπιστήμιο Κρήτης Τμήμα Ψυχολογίας Εργαστήριο Νευροεπιστημών & Συμπεριφοράς Αλκοόλ, Εθεβεία & Εγκέθαλορ Γιώργος Παναγής Πανεπιστήμιο Κρήτης Τμήμα Ψυχολογίας Εργαστήριο Νευροεπιστημών & Συμπεριφοράς Κατανάλωση οινοπνευματωδών στους Έλληνες μαθητές (2011) Στην Ελλάδα, τα αγόρια

Διαβάστε περισσότερα

Βλέννα, υδαρές υγρό. ή τοιχωματικό ή οξυπαραγωγικό = HCl + ενδογενή παράγοντα. βλέννα. ή ζυμογόνο ή πεπτικό = πεψινογόνο

Βλέννα, υδαρές υγρό. ή τοιχωματικό ή οξυπαραγωγικό = HCl + ενδογενή παράγοντα. βλέννα. ή ζυμογόνο ή πεπτικό = πεψινογόνο Στόμαχος Δομή βλεννογόνου στομάχου - Γαστρικοί αδένες Βλέννα, υδαρές υγρό ή τοιχωματικό ή οξυπαραγωγικό = HCl + ενδογενή παράγοντα βλέννα ή ζυμογόνο ή πεπτικό = πεψινογόνο Κύτταρα G = γαστρίνη Διάσπαρτα

Διαβάστε περισσότερα

ΣΤΡΕΣ ΚΑΙ ΕΓΚΕΦΑΛΟΣ ΜΑΡΓΑΡΙΤΑ ΜΑΝΩΛΙΑ ΑΦΡΟΔΙΤΗ ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ ΣΤΕΛΛΑ ΠΑΝΑΓΟΥΛΗ ΕΥΗ ΡΕΜΕΔΙΑΚΗ

ΣΤΡΕΣ ΚΑΙ ΕΓΚΕΦΑΛΟΣ ΜΑΡΓΑΡΙΤΑ ΜΑΝΩΛΙΑ ΑΦΡΟΔΙΤΗ ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ ΣΤΕΛΛΑ ΠΑΝΑΓΟΥΛΗ ΕΥΗ ΡΕΜΕΔΙΑΚΗ ΣΤΡΕΣ ΚΑΙ ΕΓΚΕΦΑΛΟΣ ΜΑΡΓΑΡΙΤΑ ΜΑΝΩΛΙΑ ΑΦΡΟΔΙΤΗ ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ ΣΤΕΛΛΑ ΠΑΝΑΓΟΥΛΗ ΕΥΗ ΡΕΜΕΔΙΑΚΗ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ Το στρες Πρώτη νευροενδοκρινολογική απάντηση Δεύτερη νευροενδοεκρινολογική απάντηση Ο υποθάλαμος Κορτιζόλη

Διαβάστε περισσότερα

29 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ: ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΚΑΡΔΙΑΣ ΑΣΚΗΣΗ & ΚΑΡΔΙΑ

29 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ: ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΚΑΡΔΙΑΣ ΑΣΚΗΣΗ & ΚΑΡΔΙΑ ΠΑΠΑΠΑΝΤΕΛΗΣ ΝΙΚΗΤΑΣ ΕΚΠ/ΚΟΣ ΦΥΣΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ e-mail: nikitpapa@yahoo.gr (ΑΡΘΡΟ) 29 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ: ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΚΑΡΔΙΑΣ ΑΣΚΗΣΗ & ΚΑΡΔΙΑ Σεπτεμβρίου Κάθε χρόνο από το 1999, η Παγκόσμια Ομοσπονδία Καρδιολογίας

Διαβάστε περισσότερα

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΓΙΑ ΑΣΘΕΝΕΙΣ

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΓΙΑ ΑΣΘΕΝΕΙΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΓΙΑ ΑΣΘΕΝΕΙΣ Μετεµµηνοπαυσιακό Ορµονικό Προφίλ Εµµηνόπαυση καλείται η παύση της εµµήνου ρύσης µιας γυναίκας και σηµατοδότηση το τέλος της δυνατότητας τεκνοποίησης µε φυσιολογικό τρόπο. Αποτελεί

Διαβάστε περισσότερα

Υπάρχουν κάποια συμπτώματα που τις περισσότερες φορές δηλώνουν κάποια σοβαρή νόσο.

Υπάρχουν κάποια συμπτώματα που τις περισσότερες φορές δηλώνουν κάποια σοβαρή νόσο. Υπάρχουν κάποια συμπτώματα που τις περισσότερες φορές δηλώνουν κάποια σοβαρή νόσο. Τα συμπτώματα αυτά δεν πρέπει ποτέ να τα αγνοούμε γιατί η έγκαιρη διάγνωση και αντιμετώπιση της νόσου μπορεί να σώσει

Διαβάστε περισσότερα

Είναι σχεδόν βέβαιο, είτε να γνωρίζετε κάποιον που πάσχει από μια τέτοια ασθένεια είτε να έχετε μια εσείς οι ίδιοι.

Είναι σχεδόν βέβαιο, είτε να γνωρίζετε κάποιον που πάσχει από μια τέτοια ασθένεια είτε να έχετε μια εσείς οι ίδιοι. Γράφει: Δημήτρης Τσουκαλάς, Ιατρός Φυσικής Υγείας Τα αυτοάνοσα νοσήματα είναι ασθένειες που προκύπτουν γιατί το σώμα μας επιτίθεται και καταστρέφει τα δικά του κύτταρα και όργανα. Γνωρίζετε ότι ένας στους

Διαβάστε περισσότερα

Ημερίδα με Θέμα Η ΠΡΟΑΓΩΓΗ ΤΗΣ ΣΩΜΑΤΙΚΗΣ ΥΓΕΙΑΣ ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ ΩΣ ΔΙΑΧΡΟΝΙΚΟ ΑΙΤΗΜΑ:

Ημερίδα με Θέμα Η ΠΡΟΑΓΩΓΗ ΤΗΣ ΣΩΜΑΤΙΚΗΣ ΥΓΕΙΑΣ ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ ΩΣ ΔΙΑΧΡΟΝΙΚΟ ΑΙΤΗΜΑ: Ημερίδα με Θέμα Η ΠΡΟΑΓΩΓΗ ΤΗΣ ΣΩΜΑΤΙΚΗΣ ΥΓΕΙΑΣ ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ ΩΣ ΔΙΑΧΡΟΝΙΚΟ ΑΙΤΗΜΑ: ΓΝΩΡΙΖΩ-ΠΡΟΛΑΜΒΑΝΩ-ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΖΩ 2 Ιουνίου 2014 / 14 O Δημοτικό Σχολείο Ιλίου ΒΡΟΧΙΚΟ ΑΣΜΑ & ΠΑΙΔΙΑ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ Π. ΚΩΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗΣ

Διαβάστε περισσότερα

Η ΕΠΙΔΡΑΣΗ ΤΟΥ ΚΑΠΝΙΣΜΑΤΟΣ

Η ΕΠΙΔΡΑΣΗ ΤΟΥ ΚΑΠΝΙΣΜΑΤΟΣ Η ΕΠΙΔΡΑΣΗ ΤΟΥ ΚΑΠΝΙΣΜΑΤΟΣ ΣΤΗΝ ΚΥΗΣΗ ΚΑΙ ΣΤΟ ΝΕΟΓΝΟ 7ο ΕΤΗΣΙΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΑΘΗΡΟΣΚΛΗΡΩΣΗΣ Δρ. Μαρία Τζητηρίδου- Χατζοπούλου Παιδίατρος Νεογνολόγος-Αναπτυξιολόγος Διδάκτωρ Ιατρικής Σχολής ΑΠΘ ΕΙΣΑΓΩΓΗ Π.Ο.Υ

Διαβάστε περισσότερα

ΒΙΟΛΟΓΙΑ Γ ΛΥΚΕΙΟΥ ΓΕΝΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ

ΒΙΟΛΟΓΙΑ Γ ΛΥΚΕΙΟΥ ΓΕΝΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΒΙΟΛΟΓΙΑ Γ ΛΥΚΕΙΟΥ ΓΕΝΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΝΟΤΑ ΛΑΖΑΡΑΚΗ - ΙΟΡΔΑΝΗΣ ΣΑΡΑΝΤΟΣ ΒΙΟΛΟΓΙΑ Γ ΛΥΚΕΙΟΥ ΓΕΝΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ Αθήνα 2007 3 4 Π Ρ Ο Λ Ο Γ Ο Σ Η μελέτη των αλληλεπιδράσεων του ανθρώπινου οργανισμού με τον περιβάλλοντα

Διαβάστε περισσότερα

ΜΕ ΑΦΟΡΜΗ ΤΗ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΕΠΙΔΗΜΙΑ ΔΙΑΒΗΤΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΠΡΟΣΒΟΛΗ ΑΠ ΑΥΤΟΝ ΑΤΟΜΩΝ ΝΕΑΡΗΣ ΗΛΙΚΙΑΣ

ΜΕ ΑΦΟΡΜΗ ΤΗ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΕΠΙΔΗΜΙΑ ΔΙΑΒΗΤΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΠΡΟΣΒΟΛΗ ΑΠ ΑΥΤΟΝ ΑΤΟΜΩΝ ΝΕΑΡΗΣ ΗΛΙΚΙΑΣ ΜΕ ΑΦΟΡΜΗ ΤΗ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΕΠΙΔΗΜΙΑ ΔΙΑΒΗΤΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΠΡΟΣΒΟΛΗ ΑΠ ΑΥΤΟΝ ΑΤΟΜΩΝ ΝΕΑΡΗΣ ΗΛΙΚΙΑΣ Δρ Γεώργιος Ι Κούρτογλου Παθολόγος-Διαβητολόγος Διδάκτωρ Ιατρικής ΑΠΘ Εκρηκτικές διαστάσεις λαμβάνει πλέον ο σακχαρώδης

Διαβάστε περισσότερα

Κατερίνα Μιχοπούλου Γ 3 Σχ. έτος 2014-2015

Κατερίνα Μιχοπούλου Γ 3 Σχ. έτος 2014-2015 Κατερίνα Μιχοπούλου Γ 3 Σχ. έτος 2014-2015 Περιεχόμενα: Η νικοτίνη και ο εγκέφαλος Τι είναι η ακετυλοχολίνη; Συνέπειες Η νικοτίνη και ο εγκέφαλος Ο καπνός προέρχεται από το φυτό Nicotiana tabacum. Αν και

Διαβάστε περισσότερα

ΕΠΙΔΗΜΙΟΛΟΓΙΑ+ΚΑΡΚΙΝΟΥ+ΠΝΕΥΜΟΝΑ

ΕΠΙΔΗΜΙΟΛΟΓΙΑ+ΚΑΡΚΙΝΟΥ+ΠΝΕΥΜΟΝΑ ΔΓ ΕΠΙΔΗΜΙΟΛΟΓΙΑ+ΚΑΡΚΙΝΟΥ+ΠΝΕΥΜΟΝΑ + ΠΑΠΑΊΏΑΝΝΟΥ+ΑΝΤΩΝΙΟΣ τ.+ειδικευόμενος+πνευμονολογικήςdογκολογικής Κλινικής++ Α.Ν.Θ.++ΘΕΑΓΕΝΕΙΟ Ειδικευόμενος++Πνευμονολογικής+Κλινικής+Α.Π.Θ. Γ.Ν.Θ.+++Γ.+ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΑΟΥ++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++

Διαβάστε περισσότερα

ΨΕΥΔΑΙΣΘΗΣΙΟΓΟΝΑ Πρόκληση παρωδικών ψυχώσεων, μεταβολές στο επίπεδο της συνείδησης, του συναισθήματος και της βούλησης Παραισθήσεις, ψευδαισθήσεις

ΨΕΥΔΑΙΣΘΗΣΙΟΓΟΝΑ Πρόκληση παρωδικών ψυχώσεων, μεταβολές στο επίπεδο της συνείδησης, του συναισθήματος και της βούλησης Παραισθήσεις, ψευδαισθήσεις ΨΕΥΔΑΙΣΘΗΣΙΟΓΟΝΑ Πρόκληση παρωδικών ψυχώσεων, μεταβολές στο επίπεδο της συνείδησης, του συναισθήματος και της βούλησης Παραισθήσεις, ψευδαισθήσεις Ινδόλες (αλκαλοειδή της ερυσιβώδους όλυρας, LSD, χαρμαλίνη,

Διαβάστε περισσότερα

Η ΥΓΕΙΑ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΠΛΗΘΥΣΜΟΥ ΚΑΙ Ο ΡΟΛΟΣ ΤΗΣ ΠΡΟΛΗΨΗΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΠΡΟΑΓΩΓΗΣ ΥΓΕΙΑΣ

Η ΥΓΕΙΑ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΠΛΗΘΥΣΜΟΥ ΚΑΙ Ο ΡΟΛΟΣ ΤΗΣ ΠΡΟΛΗΨΗΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΠΡΟΑΓΩΓΗΣ ΥΓΕΙΑΣ ΕΘΝΙΚΟ ΚΑΙ ΚΑΠΟ ΙΣΤΡΙΑΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ ΙΑΤΡΙΚΗΣΧΟΛΗ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΥΓΙΕΙΝΗΣ ΚΑΙ ΕΠΙ ΗΜΙΟΛΟΓΙΑΣ ΚΕΝΤΡΟ ΜΕΛΕΤΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΥΓΕΙΑΣ Η ΥΓΕΙΑ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΠΛΗΘΥΣΜΟΥ ΚΑΙ Ο ΡΟΛΟΣ ΤΗΣ ΠΡΟΛΗΨΗΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΠΡΟΑΓΩΓΗΣ

Διαβάστε περισσότερα

Απόσπασμα από το βιβλίο «Πως να ζήσετε 150 χρόνια» του Dr. Δημήτρη Τσουκαλά

Απόσπασμα από το βιβλίο «Πως να ζήσετε 150 χρόνια» του Dr. Δημήτρη Τσουκαλά Απόσπασμα από το βιβλίο «Πως να ζήσετε 150 χρόνια» του Dr. Δημήτρη Τσουκαλά Κεφάλαιο 1 - Το μυστικό της ιατρικής Σε κάθε θέμα ή επιστήμη υπάρχει πάντα ένα δεδομένο που είναι σημαντικότερο σε σύγκριση με

Διαβάστε περισσότερα

ΙΑΤΡΙΚΗ ΦΑΡΜΑΚΟΛΟΓΙΑ ΑΥΤΟΧΘΟΝΑ ΒΙΟ ΡΑΣΤΙΚΑ ΜΟΡΙΑ. Π. Παππάς

ΙΑΤΡΙΚΗ ΦΑΡΜΑΚΟΛΟΓΙΑ ΑΥΤΟΧΘΟΝΑ ΒΙΟ ΡΑΣΤΙΚΑ ΜΟΡΙΑ. Π. Παππάς ΙΑΤΡΙΚΗ ΦΑΡΜΑΚΟΛΟΓΙΑ ΑΥΤΟΧΘΟΝΑ ΒΙΟ ΡΑΣΤΙΚΑ ΜΟΡΙΑ Π. Παππάς ΑΥΤΟΧΘΟΝΑ ΒΙΟ ΡΑΣΤΙΚΑ ΜΟΡΙΑ Κατηγορίες ιστικών ορµονών Αποκαρβοξυλιωµένα αµινοξέα (ισταµίνη, σεροτονίνη) Πολυπεπτίδια (κινίνες, ουσία Ρ) Εικοσανοειδή

Διαβάστε περισσότερα

ΕΘΝΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ ΔΡΑΣΗΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΑΡΚΙΝΟ 2011-2015 ΕΘΝΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΠΡΟΣΥΜΠΤΩΜΑΤΙΚΟΥ ΕΛΕΓΧΟΥ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΑΡΚΙΝΟ ΤΟΥ ΤΡΑΧΗΛΟΥ ΤΗΣ ΜΗΤΡΑΣ

ΕΘΝΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ ΔΡΑΣΗΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΑΡΚΙΝΟ 2011-2015 ΕΘΝΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΠΡΟΣΥΜΠΤΩΜΑΤΙΚΟΥ ΕΛΕΓΧΟΥ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΑΡΚΙΝΟ ΤΟΥ ΤΡΑΧΗΛΟΥ ΤΗΣ ΜΗΤΡΑΣ ΕΘΝΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ ΔΡΑΣΗΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΑΡΚΙΝΟ 2011-2015 ΕΘΝΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΠΡΟΣΥΜΠΤΩΜΑΤΙΚΟΥ ΕΛΕΓΧΟΥ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΑΡΚΙΝΟ ΤΟΥ ΤΡΑΧΗΛΟΥ ΤΗΣ ΜΗΤΡΑΣ 500.000 νέα κρούσµατα καρκίνου του τραχήλου διαγιγνώσκονται ετησίως. 250.000

Διαβάστε περισσότερα