Τμήμα: Ν 1 Νηπιαγωγός: Ειρήνη Μπομπού Σχολικό Έτος:

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "Τμήμα: Ν 1 Νηπιαγωγός: Ειρήνη Μπομπού Σχολικό Έτος: 2008-09"

Transcript

1 Τμήμα: Ν 1 Νηπιαγωγός: Ειρήνη Μπομπού Σχολικό Έτος:

2 ΔΙΑΘΕΜΑΤΙΚΗ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ «ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ» ΑΦΟΡΜΗΣΗ ΕΡΕΘΙΣΜΑ Αφορμή για να ξεκινήσουμε διαθεματικά την ενότητα αυτή, στάθηκε ένα βιβλίο με τίτλο: «Η Μίλι, η Μόλι και ο Αλφ» που μας έφερε κάποιο παιδί στην τάξη. Το βιβλίο αυτό, προσεγγίζει έννοιες της διαφορετικότητας, της μοναδικότητας του καθενός αλλά και της ομοιότητας όλων των παιδιών παρά τις διαφορετικές γλωσσικές και πολιτισμικές καταβολές τους. Ρωτήσαμε λοιπόν τα παιδιά αν ήθελαν να μάθουν πώς ζουν τα παιδιά σ άλλα μέρη του κόσμου, αν είναι ίδια και αν απολαμβάνουν τα ίδια πράγματα με μας. Η ανταπόκρισή τους ήταν θετική. ΠΡΟΦΟΡΙΚΗ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ 1 Η ΣΤΟΧΟΣ: Με αφορμή το παραμύθι «Η Μίλι, η Μόλι και ο Αλφ» να ακούσουν και να σχολιάσουν ιστορίες που έχουν θέμα τη διαφορετικότητα κατανοώντας τη μοναδικότητά τους και την ομοιότητά τους με τα παιδιά του κόσμου. ΥΛΙΚΑ: Το βιβλίο «Η Μίλι, η Μόλι και ο Αλφ». Εκδόσεις Σαββάλας. Διαβάσαμε στα παιδιά την ιστορία και κατά τη διάρκεια διατυπώσαμε ερωτήσεις σχετικές με το θέμα. Σχολιάσαμε τις εικόνες και τους ήρωες της ιστορία. Τέλος, συζητήσαμε για τα μηνύματα που επιδιώκει να περάσει. ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ 2 Η ΣΤΟΧΟΣ: Να σχολιάσουν την έκθεση της Unicef για την κατάσταση των παιδιών στον κόσμο. ΥΛΙΚΑ: Υλικό από την ιστοσελίδα

3 ΕΚΘΕΣΗ UNICEF «Η ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ ΤΟ 2005» Οι επτά θανάσιμες στερήσεις Η έκθεση υποστηρίζει πως τα παιδιά βιώνουν τη φτώχεια διαφορετικά από τους ενήλικες και πως οι παραδοσιακές μετρήσεις του εισοδήματος και της κατανάλωσης δεν αντικατοπτρίζουν το πώς η φτώχεια επιδρά στην πραγματικότητα στην παιδική ηλικία. Αντί για αυτό η έκθεση αναπτύσσει τις επτά βασικές «αποστερήσεις» που βιώνουν στην πράξη τα παιδιά και έχουν ισχυρότατη επίδραση στο μέλλον τους. Συνεργαζόμενη με ερευνητές του London School of Economics και του Πανεπιστημίου του Μπρίστολ, η UNICEF διαπίστωσε πως περισσότερα από τα μισά παιδιά στον αναπτυσσόμενο κόσμο αποστερούνται σε μεγάλο βαθμό ένα ή περισσότερα από τα αγαθά ή υπηρεσίες που είναι στοιχειωδώς απαραίτητα στην παιδική ηλικία παιδιά εν έχουν ικανοποιητική στέγη παιδιά δεν έχουν πρόσβαση σε εγκαταστάσεις υγιεινής παιδιά δεν έχουν πρόσβαση σε ασφαλές νερό παιδιά στερούνται πληροφόρησης (τηλεόραση, ραδιόφωνο ή εφημερίδα) παιδιά δεν έχουν πρόσβαση σε βασικές υπηρεσίες υγείας παιδιά, η πλειοψηφία κορίτσια, δεν έχουν πάει ποτέ σχολείο παιδιά στερούνται το φαγητό σε πολύ σοβαρό βαθμό. Ακόμα περισσότερο ανησυχητικό είναι πως τουλάχιστον παιδιά υποφέρουν από τουλάχιστον δύο ή περισσότερες από τις παραπάνω στερήσεις, αναφέρει η έκθεση. Η έκθεση επίσης ξεκαθαρίζει πως η φτώχεια δεν είναι αποκλειστικότητα των αναπτυσσόμενων χωρών. Σε 11 από τις 15 βιομηχανικές χώρες, για τις οποίες υπάρχουν συγκρίσιμα στοιχεία, η αναλογία των παιδιών που ζουν σε νοικοκυριά χαμηλού εισοδήματος μέσα στην προηγούμενη δεκαετία έχει ανέλθει. Από την ιστοσελίδα του Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων: Μεταφέρουμε στα παιδιά με απλά λόγια την έκθεση της Unicef για την κατάσταση των παιδιών στον κόσμο. Συζητάμε για το περιεχόμενο της έκθεσης, προβληματιστήκαμε καθώς εκθέσαμε τις απόψεις μας για την κατάσταση και για το πώς θα ήταν η ζωή μας χωρίς κάποια βασικά αγαθά.

4 ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ 3 Η ΣΤΟΧΟΙ: Να ζητήσουν πληροφορίες από αλλοδαπά παιδιά που είναι στην τάξη για τον τρόπο ζωής στην πατρίδα τους. Να ακούσουν από ηχητικό υλικό ανθρώπους να μιλούν σε άλλη γλώσσα συνειδητοποιώντας ότι τα παιδιά όλου του κόσμου είναι ίδια παρόλο που δε μιλούν την ίδια γλώσσα και είναι διαφορετικά στην εμφάνιση. Να παρατηρήσουν διαφορετικές γραφές (π.χ. σουηδικά). ΥΛΙΚΑ: Βιβλίο γραμμένο στα σουηδικά (Barna Hedenhos Bertil Almqvist) και DVD με θέμα: «Η Πίπη η Φακιδομύτη, μεταγλωττισμένο σε 4 γλώσσες. Δείξαμε τις εικόνες ενός βιβλίου που μας έφερε ένα παιδί από Σουηδία και εξηγήσαμε στα παιδιά πως δεν μιλάμε όλοι στο κόσμο την ίδια γλώσσα και ούτε γράφουμε με τον ίδιο τρόπο. Παρακινήσαμε τα παιδιά να παρατηρήσουν το διαφορετικό αυτό τρόπο γραφής και να κατανοήσουν το περιεχόμενο τους βιβλίου μέσω της εικονογράφησης του. Ύστερα ζητήσαμε απ τα παιδιά να ακούσουν από κάποιο DVD που μας έφερε το ίδιο παιδί μια ιστοριούλα μεταγλωττισμένη σε 4 διαφορετικές γλώσσες (νορβηγικά, φιλανδικά, σουηδικά, δανέζικα). Τα ενθαρρύναμε να προσέξουν πόσο διαφορετικά ακούγεται η κάθε γλώσσα. ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ 4 Η ΣΤΟΧΟΣ: Να συζητήσουν για τα παιδιά των φαναριών και να επιχειρηματολογήσουν για τους κινδύνους που διατρέχουν από κακούς ανθρώπους. ΥΛΙΚΟ: Φωτογραφίες από το Internet. :

5 Μπήκαμε στο Internet και αναζητήσαμε εικόνες παιδιών που ζητιανεύουν στα φανάρια και στους δρόμους. Συζητήσαμε για το πώς ζουν αυτά τα παιδιά καθημερινά και πως πολλά από αυτά δουλεύουν για να βοηθήσουν την οικογένειά τους. Γενικότερα, προβληματιστήκαμε για τους κινδύνους που διατρέχουν. ΑΝΑΓΝΩΣΗ ΣΤΟΧΟΣ: Να διαβάσουν την ιστορία της Unicef μέσα από ένα πολυτροπικό κείμενο. ΥΛΙΚΑ: Το κείμενο που μιλάει για την ιστορία της Unicef (www.unicef.gr). Δείξαμε το κείμενο της Unicef στα παιδιά και τους προτείναμε να το διαβάσουμε. Παροτρύναμε τα παιδιά να διαβάζουν εκείνα όπου υπήρχε εικόνα και όταν χρειαζόταν να ανταλλάσσουν απόψεις μεταξύ τους για την καλύτερη ερμηνεία των λέξεων.

6 ΓΡΑΦΗ ΣΤΟΧΟΣ: Να υπαγορεύσουν στη νηπιαγωγό ένα γράμμα για τα παιδιά ενός νηπιαγωγείου μίας άλλης χώρας. ΥΛΙΚΑ: Χαρτόνι, μαρκαδόροι. Με αφορμή τις συζητήσεις που κάναμε τις προηγούμενες ημέρες για τα παιδιά του κόσμου και κυρίως για τον τρόπο που ζουν τα παιδιά στην Αφρική αποφασίσαμε να γράψουμε όλοι μαζί ένα γράμμα και να τους το στείλουμε. Καθίσαμε στον κύκλο και τα παιδιά πρότειναν ιδέες για το τι θα ήθελαν να γράψουμε. Η νηπιαγωγός είχε το ρόλο του γραφέα και τα παιδιά της υπαγόρευαν τι να γράψει. Στο τέλος, πρότειναν να γράψουν το όνομά τους, οπότε στην πίσω πλευρά του χαρτονιού έγραψαν όλα τα παιδιά το όνομά τους. ΠΑΙΔΙ, ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΚΑΙ ΕΚΦΡΑΣΗ ΕΙΚΑΣΤΙΚΑ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ 1 Η ΣΤΟΧΟΣ: Να δημιουργήσουν μια ομαδική εργασία με θέμα «όλα τα παιδιά της γης». ΥΛΙΚΑ: Χαρτόνια διαφόρων χρωμάτων, μαρκαδόροι, πινέλα, δακτυλομπογιές άσπρου και μαύρου χρώματος, μαύρο γκοφρέ,

7 αφρώδες κόκκινο και μαύρο, μαλλί πλεξίματος σωμών, φτερά και ξυλάκια. ΔΙΕΞΑΓΩΓΗ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ Για τη δραστηριότητα αυτή δουλέψαμε ομαδοσυνεργατικά. Χωριστήκαμε σε τέσσερις ομάδες και η κάθε μια ανέλαβε να φτιάξει από ένα παιδί. Η κάθε ομάδα είχε να ασχοληθεί με κάτι διαφορετικό. Για παράδειγμα η μαύρη ομάδα της «Αφρικάνας» έπρεπε να φτιάξει μαύρα μπαλάκια από γκοφρέ, η κίτρινη ομάδα της «Κινέζας» έπρεπε να ασχοληθεί με τα μαλλιά και τα ξυλάκια, η κόκκινη ομάδα της «Ινδιάνας» με το μαλλί πλεξίματος, το καπέλο και τα πούπουλα, τέλος η λευκή ομάδα του «Έλληνα τσολιά» με τα μαλλιά και το φεσάκι. Η κάθε ομάδα φάνηκε να το ευχαριστήθηκε και μάλιστα εξέφρασε σχόλια κρίνοντας από το αποτέλεσμα της δουλειάς. ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ 2 Η ΣΤΟΧΟΣ: Να πειραματιστούν με διάφορα υλικά και χρώματα. ΥΛΙΚΑ: Χαρτόνια, ψαλίδι, πούπουλα, χρυσός και μαύρος μαρκαδόρος, συρραπτικό, μαύρο γκοφρέ και λάστιχα. Κρίναμε απαραίτητο για την καλύτερη διεξαγωγή της δραστηριότητας να χωριστούμε σε δύο ομάδες αγοριών και κοριτσιών.

8 Η ομάδα των αγοριών ασχολήθηκε με την κατασκευή καπέλων Ινδιάνων, ενώ η ομάδα των κοριτσιών με την κατασκευή καπέλων Κινέζων. ΔΡΑΜΑΤΙΚΗ ΤΕΧΝΗ ΣΤΟΧΟΣ: Να αναπαραστήσουν σκηνές από τη ζωή και τα έθιμα άλλων λαών. ΥΛΙΚΑ: Καπέλα Ινδιάνων και Κινέζων, πούπουλα, μαρκαδόροι, μαύρο μολύβι ματιών και βεντάλιες, CD με τραγούδια άλλων λαών. Όπως πραγματοποιήθηκε η δραστηριότητα των εικαστικών για την κατασκευή των καπέλων, η ίδια διαδικασία ακολουθήθηκε και για την προκειμένη δραστηριότητα. Η ομάδα των αγοριών (φορώντας τα καπέλα και βαμμένα στα μάγουλα με γραμμές) δραματοποίησε το χορό των Ινδιάνων γύρω από τη φωτιά με τη συνοδεία κατάλληλης μουσικής. Η ομάδα των κοριτσιών (αντίστοιχα βαμμένη με σχιστά μάτια ) υποδύθηκε τις Κινέζες στον τρόπο που περπατάνε, υποκλίνονται και τρώνε. Τα παιδιά ενθουσιάστηκαν και ευχαριστήθηκαν πολύ την όλη διαδικασία.

9 ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ 1 Η ΣΤΟΧΟΣ: Να ακούσουν τραγούδια από άλλες χώρες. ΥΛΙΚΑ: CD με τραγούδια άλλων χωρών. Καθίσαμε με τα παιδιά στο κύκλο και τους ζητήσαμε να ακούσουν τραγούδια άλλων χωρών και να προσπαθήσουν να ξεχωρίσουν σε ποια φυλή μπορεί ν αντιστοιχεί το κάθε τραγούδι. Τα ενθαρρύναμε να ανταλλάξουν και απόψεις μεταξύ τους προκειμένου να ενισχύσουν την ανάπτυξη διαλόγου. ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ 2 Η ΣΤΟΧΟΣ: Να μάθουν και να τραγουδήσουν το τραγούδι «Αν όλα τα παιδιά της γης», χορεύοντάς το ρυθμικά και συνοδεύοντάς το με μουσικά όργανα. ΥΛΙΚΑ: Μουσικά όργανα της τάξης και οι στίχοι του ποιήματος: «Αν όλα τα παιδιά της γης» Αν όλα τα παιδιά της γης πιάναν γερά τα χεριά, κορίτσια αγόρια στη σειρά και στήνανε χορό, ο κύκλος θα γινότανε πολύ πολύ μεγάλος κι ολόκληρη τη Γη μας θ αγκάλιαζε θαρρώ. Αν όλα τα παιδιά της γης φωνάζαν τους μεγάλους κι αφήναν τα γραφεία τους και μπαίναν στο χορό, ο κύκλος θα γινότανε ακόμα πιο μεγάλος και δυο φορές τη Γη μας θ αγκάλιαζε θαρρώ. Θα ρχόνταν τότε τα πουλιά, θα ρχόνταν τα λουλούδια, θα ρχόνταν και η άνοιξη να μπει μες στο χορό κι ο κύκλος θα γινότανε ακόμα πιο μεγάλος και τρεις φορές τη Γη μας θ αγκάλιαζε θαρρώ! Γιάννης Ρίτσος

10 Μάθαμε το τραγούδι «Αν όλα τα παιδιά της γης», μία μία στροφή σταδιακά. Αφού κρίναμε ότι το μάθαμε, ζητήσαμε από τα παιδιά να κάνουν έναν κύκλο και να το χορέψουμε ρυθμικά σύμφωνα με τα λόγια. Στο τέλος καθίσαμε κάτω και τραγουδήσαμε τους στίχους του τραγουδιού με τη συνοδεία των μουσικών οργάνων. ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ 3 Η ΣΤΟΧΟΣ: Να ζητήσουν απ τα παιδιά της τάξης που είναι αλλόγλωσσα να τραγουδήσουν ένα τραγούδι στη γλώσσα τους. Ζητήσαμε από ένα κοριτσάκι του οποίου η καταγωγή είναι από τη Γεωργία, να μας πει ένα τραγούδι στη γλώσσα της. Ύστερα την παροτρύναμε να μας το πει δυο-τρεις φορές αργά για να μπορέσουμε και εμείς να το μάθουμε και να τραγουδήσουμε μαζί της. ΠΑΙΔΙ ΚΑΙ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΓΕΩΓΡΑΦΙΑ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ 1 Η ΣΤΟΧΟΣ: Να γνωρίσουν την υδρόγειο σφαίρα και να κατανοήσουν ότι αποτελεί αναπαράσταση της γης. ΥΛΙΚΑ: Υδρόγειος σφαίρα, αυτοκόλλητα στα χρώματα των τεσσάρων φυλών (μαύρο, κόκκινο, κίτρινο, λευκό), εποπτικό υλικό παιδιών απ όλο τον κόσμο. Καθίσαμε με τα παιδιά στη «γωνιά της συζήτησης» και παρατηρήσαμε για λίγο την υδρόγειο σφαίρα. Συζητήσαμε για τα χρώματα της και τι μπορεί να συμβολίζει το καθένα. Έπειτα δείξαμε στα παιδιά της Ηπείρους και με απλά λόγια τους εξηγήσαμε που περίπου είναι η κάθε φυλή κολλώντας παράλληλα πάνω στην υδρόγειο και το αυτοκόλλητο του αντίστοιχου χρώματος. Για την καλύτερη εμπέδωση των πληροφοριών παρουσιάσαμε εποπτικό υλικό με παιδιά απ όλο τον κόσμο και ζητήσαμε απ τα παιδιά της τάξης να μας δείξουν στην υδρόγειο που μένουν και σε ποια φυλή ανήκουν.

11 ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ 2 Η ΣΤΟΧΟΣ: Να γνωρίσουν μέσα από κατάλληλο εκπαιδευτικό υλικό τη ζωή των παιδιών σε διάφορα μέρη του κόσμου, συνειδητοποιώντας ότι παρόλο που είναι διαφορετικά στην εμφάνιση και δε μιλούν την ίδια γλώσσα, έχουν ίδιες ανάγκες για τροφή, προστασία από καιρικές συνθήκες, ιατρική περίθαλψη, μόρφωση και αγάπη. ΥΛΙΚΑ: Το βιβλίο «Μια ζωή σαν τη δική μου. Πώς ζουν τα παιδιά σ όλο τον κόσμο» (Unicef 2003, Αθήνα, Εκδόσεις Πατάκης). Μέσα από το βιβλίο «Μια ζωή σαν τη δική μου», γνωρίσαμε τον τρόπο που ζουν τα παιδιά σε διάφορα μέρη του κόσμου, πώς είναι τα σπίτια, αν πηγαίνουν σχολείο και πού, τι τρώνε, τι φοράνε, με τι παίζουν, τι τους αρέσει να κάνουν, πόσο ίδιες ή διαφορετικές είναι οι ανάγκες και οι συνθήκες ζωής τους. Επισημάναμε ομοιότητες και διαφορές καθώς συζητήσαμε για το πόσο εύκολη είναι η ζωή για ορισμένα παιδιά σε αντίθεση με κάποια άλλα, τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν, τι μπορεί να σκέφτονται και ποια να είναι τα όνειρα τους. Ύστερα απ όλα αυτά, καταλήξαμε στο συμπέρασμα ότι παρά τις τόσες διαφορές που υπάρχουν όλα τα παιδιά είναι ίδια.

12 ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ 3 Η ΣΤΟΧΟΣ: Να γνωρίσουν τη δράση οργανώσεων οι οποίες βοηθούν τα παιδιά του κόσμού που έχουν ανάγκη. ΥΛΙΚΑ: Εκπαιδευτικό υλικό των οργανώσεων. Actionaid Η Action Aid Ελλάς, μέλος της διεθνούς οργάνωσης Action Aid International, δραστηριοποιείται στην Ελλάδα από το 1998 με στόχο την ευαισθητοποίηση του κοινού στο παγκόσμιο πρόβλημα της φτώχειας, τη δημιουργία δεσμών αλληλεγγύης μεταξύ των Ελλήνων πολιτών και των κατοίκων των αναπτυσσόμενων χωρών, ενώ παράλληλα συμμετέχει ενεργά στις εκστρατείες της διεθνούς οργάνωσης για την καταπολέμηση της φτώχειας στον πλανήτη. Γιατροί χωρίς σύνορα Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα είναι μια ανεξάρτητη ανθρωπιστική οργάνωση που στόχο έχει την παροχή ιατρικής βοήθειας οπουδήποτε υπάρχει ανάγκη χωρίς καμία φυλετική, θρησκευτική, πολιτική ή άλλη διάκριση. Γιατροί του κόσμου Οι Γιατροί του Κόσμου (Medecins Du Monde) είμαι μια μη Κυβερνητική, Ανθρωπιστική Διεθνής Οργάνωση, αυστηρά Ανεξάρτητη: Δεν επηρεάζεται από καμία πολιτική εξουσία και δεν έχει καμία κομματική ή θρησκευτική δέσμευση. Είναι αυτεξούσια στις επιλογές της με μοναδικό κριτήριο τις ανάγκες και τις δυνατότητές της να προσφέρει

13 βοήθεια. Στόχος των Γιατρών του Κόσμου είναι η έγκυρη και αποτελεσματική παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας σε εκείνους που την έχουν ανάγκη. Για την εκπλήρωση του στόχου αυτού δεν διστάζουν να παραβιάσουν σύνορα, να καταγγείλουν διεφθαρμένα καθεστώτα, να ξεπεράσουν γραφειοκρατικές και διοικητικές αγκυλώσεις. Ενημερώνουμε με απλά λόγια τα παιδιά για τη δράση παγκόσμιων οργανώσεων, όπως «UNICEF», «Action Aid Ελλάς», «Γιατροί Χωρίς Σύνορα», «Γιατροί του Κόσμου» και συνάμα για την ανθρωπιστική βοήθεια που παρέχουν σε εκείνους που την έχουν ανάγκη. Συζητήσαμε για τις βασικές ανάγκες των παιδιών που καλύπτουν και παροτρύναμε τα παιδιά να σκεφτούν τι θα συνέβαινε αν δεν υπήρχαν οι παραπάνω οργανώσεις. ΙΣΤΟΡΙΑ ΣΤΟΧΟΣ: Να γνωρίσουν το κείμενο της Διακήρυξης των δικαιωμάτων του ανθρώπου (προσαρμοσμένο για παιδιά). ΥΛΙΚΑ: Αφίσα με τίτλο «Η παγκόσμια Διακήρυξη των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (προσαρμοσμένη για παιδιά). Συζητήσαμε με τα παιδιά για τα δικαιώματα που έχουμε ως μαθητές στη τάξη μας και για το ποια δικαιώματα πιστεύουμε ότι έχουμε γενικότερα ως παιδιά. Παρατηρώντας την αφίσα, σχολιάσαμε και προσπαθήσαμε να ερμηνεύσουμε τις εικόνες που αναπαριστούν τα δικαιώματα. Κατόπιν, αναφέραμε ποια ήταν τα σημεία που μας έκαναν ιδιαίτερη εντύπωση και ποια θεωρούμε περισσότερο σημαντικά. ΠΑΙΔΙ ΚΑΙ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗ ΣΤΟΧΟΣ: Να αναζητήσουν πληροφορίες στο Διαδίκτυο για το πώς ζουν τα παιδιά μακρινών πολιτισμών. ΥΛΙΚΑ: Ιστοσελίδες σχετικές με το θέμα.

14 Καθίσαμε με τα παιδιά στον Η/Υ και διαβάσαμε πληροφορίες που εντοπίσαμε στο Διαδίκτυο, σχετικές με τον τρόπο ζωής παιδιών μακρινών πολιτισμών. Παρατηρήσαμε εικόνες και κάναμε λόγο για τις διαφορές στην ενδυμασία, την κατοικία, στη διατροφή κ.α. ΠΑΙΔΙ ΚΑΙ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ 1 Η ΣΤΟΧΟΣ: Να ομαδοποιήσουν σημαίες διαφόρων χωρών σύμφωνα με το μέγεθος. ΥΛΙΚΑ: Σχοινιά και σημαίες διαφόρων χωρών κατασκευασμένες από χαρτόνι. Συγκεντρώσαμε τα παιδιά στον κύκλο και σχηματίσαμε δύο σύνολα με σκοινί. Δείξαμε στα παιδιά τις σημαίες και τους εξηγήσαμε πως διέφεραν ως προς κάποιο κριτήριο, το οποίο θα έπρεπε να εντοπίσουν. Κατόπιν, ομαδοποιήσαμε τις σημαίες σύμφωνα με το μέγεθός τους, ενώ παράλληλα ενθαρρύναμε την ανταλλαγή απόψεων προκειμένου να αναπτυχθεί η μεταξύ τους επικοινωνία και αλληλεπίδραση.

15 ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ 2 Η ΣΤΟΧΟΣ: Να αντιστοιχήσουν εικόνες παιδιών διαφορετικών φυλών με το σπίτι τους. ΥΛΙΚΑ: Φωτοτυπίες στις οποίες απεικονίζονται παιδιά διαφόρων φυλών και οι αντίστοιχες κατοικίες τους, ξυλομπογιές διαφόρων χρωμάτων. Στη συγκεκριμένη δραστηριότητα εργαστήκαμε με φύλλα εργασίας. Μοιράσαμε στα παιδιά τις φωτοτυπίες και ξυλομπογιές διαφόρων χρωμάτων. Ύστερα από συζήτηση που κάναμε για τα παιδιά όλου του κόσμου και τις διαφορετικές κατοικίες στις οποίες ζουν, τα παρακινήσαμε να ζωγραφίσουν το κάθε παιδί και την κατοικία που του αντιστοιχεί.

16 ΠΑΙΔΙ ΚΑΙ ΓΛΩΣΣΑ ΠΡΟΦΟΡΙΚΗ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ Να ακούσουν και να σχολιάσουν ιστορίες που έχουν θέμα τη διαφορετικότητα, κατανοώντας τη μοναδικότητά τους και την ομοιότητά τους με τα παιδιά του κόσμου. ζωή Να σχολιάσουν την έκθεση της UNICEF για την κατάσταση των παιδιών στον κόσμο. Να ζητήσουν πληροφορίες από αλλοδαπά παιδιά που είναι στις τάξεις για τον τρόπο ζωής στη πατρίδα τους. Να ακούσουν από ηχητικό υλικό ανθρώπους να μιλούν σε άλλη γλώσσα συνειδητοποιώντας ότι τα παιδιά όλου του κόσμου είναι ίδια παρόλο που δε μιλούν την ίδια γλώσσα και είναι διαφορετικά στην εμφάνιση. Να συζητήσουν γι τα παιδιά των φαναριών και να επιχειρηματολογήσουν για του κινδύνους που διατρέχουν από κακούς ανθρώπους. Να διαβάσουν την ιστορία της Unicef μέσα από ένα πολυτροπικό κείμενο. Να υπαγορεύουν στη νηπιαγωγό ένα γράμμα για τα παιδιά ενός νηπιαγωγείου μιας άλλης χώρας. ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ ΠΑΙΔΙ ΚΑΙ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΓΕΩΓΡΑΦΙΑ Να γνωρίσουν την υδρόγειο σφαίρα και να κατανοήσουν ότι αποτελεί αναπαράσταση της γης. Να γνωρίσουν μέσα από κατάλληλο εκπαιδευτικό υλικό τη των παιδιών σε διάφορα μέρη του κόσμου, συνειδητοποιώντας ότι παρόλο που είναι διαφορετικά στην εμφάνιση και δε μιλούν την ίδια γλώσσα, είναι ίδια. Να γνωρίσουν τη δράση οργανώσεων οι οποίες βοηθούν τα παιδιά του κόσμου που χουν ανάγκη. ΙΣΤΟΡΙΑ Να γνωρίσουν το κείμενο της Διακήρυξης των δικαιωμάτων του ανθρώπου (προσαρμοσμένη για παιδιά). ΠΑΙΔΙ ΚΑΙ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗ Να αναζητήσουν πληροφορίες στο Διαδίκτυο για το πώς ζουν τα παιδιά μακρινών πολιτισμών. ΠΑΙΔΙ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΚΑΙ ΕΚΦΡΑΣΗ ΕΙΚΑΣΤΙΚΑ Να δημιουργήσουν μια ομαδική εργασία με θέμα «Όλα τα παιδιά της γης». Να πειραματιστούν με διάφορα υλικά και χρώματα. ΔΡΑΜΑΤΙΚΗ ΤΕΧΝΗ Να αναπαραστήσουν σκηνές από τη ζωή και τα έθιμα άλλων λαών. ΜΟΥΣΙΚΗ Να ακούσουν τραγούδια από άλλες χώρες. Να μάθουν και να τραγουδήσουν το τραγούδι «Αν όλα τα παιδιά της γης», χορεύοντάς το ρυθμικά και συνοδεύοντάς το με μουσικά όργανα. ΠΑΙΔΙ ΚΑΙ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ Να ομαδοποιήσουν σημαίες διάφορων χωρών σύμφωνα με το μέγεθος. Να αντιστοιχήσουν εικόνες παιδιών διαφορετικών φυλών με το σπίτι τους.

17 Να ζητήσουν απ τα παιδιά της τάξης που είναι αλλόγλωσσα να τραγουδήσουν ένα τραγούδι στη γλώσσα τους.

Η διαφορετικότητα στο Νηπιαγωγείο. Πρόγραμμα Αγωγής Υγείας. Τζήκου Βασιλική

Η διαφορετικότητα στο Νηπιαγωγείο. Πρόγραμμα Αγωγής Υγείας. Τζήκου Βασιλική Η διαφορετικότητα στο Νηπιαγωγείο Πρόγραμμα Αγωγής Υγείας Τζήκου Βασιλική 2 ο Νηπιαγωγείο Κερατσινίου Τίτλος προγράμματος «Παίζω Παίζεις; Δε με νοιάζει που διαφέρεις!» Ένα πρόγραμμα Αγωγής Υγείας από τη

Διαβάστε περισσότερα

Τα Παιδιά Γράφουν & Ζωγραφίζουν τα Δικαιώματά τους, το 2014 ΕΠΕΤΕΙΟΣ - 25 ΧΡΟΝΙΑ ΣΥΜΒΑΣΗΣ ΤΩΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ ΤΟΥ ΠΑΙΔΙΟΥ

Τα Παιδιά Γράφουν & Ζωγραφίζουν τα Δικαιώματά τους, το 2014 ΕΠΕΤΕΙΟΣ - 25 ΧΡΟΝΙΑ ΣΥΜΒΑΣΗΣ ΤΩΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ ΤΟΥ ΠΑΙΔΙΟΥ ΕΠΕΤΕΙΟΣ - 25 ΧΡΟΝΙΑ ΣΥΜΒΑΣΗΣ ΤΩΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ ΤΟΥ ΠΑΙΔΙΟΥ Το πρόγραμμα: Πρόκειται για ένα Πανελλήνιο Εκπαιδευτικό πρόγραμμα της UNICEF που υλοποιείται σε συνεργασία με το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων

Διαβάστε περισσότερα

Θεατρικό Εργαστήρι: Η χώρα με τους παράξενους ανθρώπους Χάρις Πολυκάρπου ΘΕΑΤΡΙΚΗ ΑΓΩΓΗ

Θεατρικό Εργαστήρι: Η χώρα με τους παράξενους ανθρώπους Χάρις Πολυκάρπου ΘΕΑΤΡΙΚΗ ΑΓΩΓΗ ΘΕΑΤΡΙΚΗ ΑΓΩΓΗ Θεατρικό Εργαστήρι: Η χώρα με τους παράξενους ανθρώπους Θεατρικό Εργαστήρι: Η Χώρα με τους Παράξενους ανθρώπους ΘΕΜΑΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ: Χρώματα (Διαφορετικότητα, Διαπολιτισμικότητα, Ξενοφοβία)

Διαβάστε περισσότερα

Σούλα Μητακίδου Ευαγγελία Τρέσσου. σε συνεργασία με τον Anthony Manna. oδηγός Κ Α Λ Ε Ι ΔΟΣ ΚΟ Π Ι Ο

Σούλα Μητακίδου Ευαγγελία Τρέσσου. σε συνεργασία με τον Anthony Manna. oδηγός Κ Α Λ Ε Ι ΔΟΣ ΚΟ Π Ι Ο Σούλα Μητακίδου Ευαγγελία Τρέσσου σε συνεργασία με τον Anthony Manna oδηγός για τους εκπαιδευτικοyς Κ Α Λ Ε Ι ΔΟΣ ΚΟ Π Ι Ο Copyright Σούλα Μητακίδου, Ευαγγελία Τρέσσου Εκδόσεις Καλειδοσκόπιο Αθήνα 2006

Διαβάστε περισσότερα

Τάτση Κωστούλα, Βιολόγος, Υπεύθυνη Κ.Π.Ε. Ποροΐων Σερρών

Τάτση Κωστούλα, Βιολόγος, Υπεύθυνη Κ.Π.Ε. Ποροΐων Σερρών «Ήχος και Φύση: μια εκπαιδευτική πρόταση» Γενικά περί ήχου Διδακτικός στόχος: Τάτση Κωστούλα, Βιολόγος, Υπεύθυνη Κ.Π.Ε. Ποροΐων Σερρών 1η θεματική ενότητα Α) Να κατανοηθεί τι είναι ο ήχος, πώς παράγεται

Διαβάστε περισσότερα

» DOLCETA πρόγραμμα εκπαίδευσης και ενημέρωσης καταναλωτών μέσω διαδικτύου

» DOLCETA πρόγραμμα εκπαίδευσης και ενημέρωσης καταναλωτών μέσω διαδικτύου » DOLCETA πρόγραμμα εκπαίδευσης και ενημέρωσης καταναλωτών μέσω διαδικτύου Το Dolceta είναι ένα εργαλείο ενημέρωσης και εκπαίδευσης των καταναλωτών μέσω διαδικτύου και απευθύνεται σε καθηγητές πρωτοβάθμιας/

Διαβάστε περισσότερα

13 ο Δημ. Σχ. Ν.Ηρακλείου

13 ο Δημ. Σχ. Ν.Ηρακλείου ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ 13 ο Δημ. Σχ. Ν.Ηρακλείου Τάξη Α Σχολ. Έτος: 2014-2015 Υπεύθυνη προγράμματος: Ελένη- Άννα Νίκα ( Δασκάλα Α1) Στο πρόγραμμα συμμετείχαν: Θεοδώρα Κιόση ( Δασκάλα Α2) Κωνσταντίνα Αραπάκη

Διαβάστε περισσότερα

ΣΧΕΔΙΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ: «Πλένω τα χέρια μου»

ΣΧΕΔΙΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ: «Πλένω τα χέρια μου» ΕΘΝΙΚΟ ΚΑΙ ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ: «Εκπαίδευση των παιδιών Ρομά» Επιστημονικός Υπεύθυνος: Γεώργιος Π. Μάρκου Καθηγητής Παιδαγωγικής ΣΧΕΔΙΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ «Πλένω τα χέρια μου» Επιστημονικός

Διαβάστε περισσότερα

5.10 Project "Τα παιδιά του κόσµου: Όλη η γη µια παρέα"

5.10 Project Τα παιδιά του κόσµου: Όλη η γη µια παρέα PROJECT ΤΑ ΠΑΙ ΙΑ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ: ΌΛΗ Η ΓΗ ΜΙΑ ΠΑΡΕΑ 547 5.10 Project "Τα παιδιά του κόσµου: Όλη η γη µια παρέα" Κατερίνα Κετεντζόγλου, Στέλλα Τσέλιου, Μαρία Βαδέκα, Μαρία Βαρυπάτη, Πένυ Κουτσάκη Νηπιαγωγοί,

Διαβάστε περισσότερα

ΟΔΗΓΟΣ ΓΙΑ ΔΑΣΚΑΛΟΥΣ. Μη τυπική εκπαίδευση για την καταπολέμηση των διακρίσεων σε παιδιά σχολικής ηλικίας

ΟΔΗΓΟΣ ΓΙΑ ΔΑΣΚΑΛΟΥΣ. Μη τυπική εκπαίδευση για την καταπολέμηση των διακρίσεων σε παιδιά σχολικής ηλικίας Πρόγραμμα Ίρις - Καταπολεμώντας τα στερεότυπα και τις διακρίσεις: Δράσεις για τη συμμετοχή, την ένταξη και την εκπαίδευση Μη τυπική εκπαίδευση για την καταπολέμηση των διακρίσεων σε παιδιά σχολικής ηλικίας

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ PROJECT ΤΑ ΔΕΛΦΙΝΙΑ ΚΑΙ ΤΩΝ ΕΠΙΜΕΡΟΥΣ ΣΧΕΔΙΩΝ ΕΡΓΑΣΙΑΣ

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ PROJECT ΤΑ ΔΕΛΦΙΝΙΑ ΚΑΙ ΤΩΝ ΕΠΙΜΕΡΟΥΣ ΣΧΕΔΙΩΝ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ PROJECT ΤΑ ΔΕΛΦΙΝΙΑ ΚΑΙ ΤΩΝ ΕΠΙΜΕΡΟΥΣ ΣΧΕΔΙΩΝ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΒΕΑΤΡΙΚΗ ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΑΟΥ Ν1 2012-2013 1.ΕΙΣΑΓΩΓΗ Η διαδρομή μας προς τη γνώση και το παιχνίδι, ξεκίνησε με τον αυτονόητο στόχο να αισθανόμαστε

Διαβάστε περισσότερα

Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (UNHCR), Νοέμβριος 2014

Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (UNHCR), Νοέμβριος 2014 Το παρόν εγχειρίδιο αποτελεί συλλογή αποσπασμάτων από εκδόσεις διεθνών, περιφερειακών και εθνικών φορέων και οργανισμών, που έχουν διατεθεί στην Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες για τους σκοπούς

Διαβάστε περισσότερα

Οδηγός Εκπαιδευτικού για το Πρόγραμμα Σπουδών του Νηπιαγωγείου

Οδηγός Εκπαιδευτικού για το Πρόγραμμα Σπουδών του Νηπιαγωγείου ΕΣΠΑ 2007-13\Ε.Π. Ε&ΔΒΜ\Α.Π. 1-2-3 «ΝΕΟ ΣΧΟΛΕΙΟ (Σχολείο 21 ου αιώνα) Νέο Πρόγραμμα Σπουδών, Οριζόντια Πράξη» MIS: 295450 Με συγχρηματοδότηση της Ελλάδας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Ε. Κ. Τ.) 2011 Οδηγός

Διαβάστε περισσότερα

ΕΙΣΑΓΩΓΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ. PDF created with pdffactory Pro trial version www.pdffactory.com

ΕΙΣΑΓΩΓΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ. PDF created with pdffactory Pro trial version www.pdffactory.com ΕΙΣΑΓΩΓΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ Ζούμε στην εποχή της ραγδαίας εξάπλωσης των Μέσων Επικοινωνίας. Είμαστε στην εποχή της άμεσης γρήγορης και ταχύτατης εξάπλωσης της πληροφορίας, της πλήρους και ανεξέλεγκτης διάδοσης

Διαβάστε περισσότερα

ΔΙΔΑΚΤΙΚΕΣ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΟΙΚΙΑΚΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ

ΔΙΔΑΚΤΙΚΕΣ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΟΙΚΙΑΚΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΔΙΔΑΚΤΙΚΕΣ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΟΙΚΙΑΚΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΕΥΑΓΓΕΛΙΑ ΚΡΟΚΙΔΗ ΠΑΤΡΑ 2007 2 ISBN 978-860-89357-1-6 ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΛΑΜΠΙΡΗΣ ΠΑΤΡΑ 2007 3 ΣΚΟΠΟΣ Με το βιβλίο αυτό θα ήθελα να βάλω ένα λιθαράκι στην επιστήμη που ονομάζεται

Διαβάστε περισσότερα

4. ΙΑΘΕΜΑΤΙΚΟ ΕΝΙΑΙΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΣΠΟΥ ΩΝ ΓΙΑ ΤΟ ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟ

4. ΙΑΘΕΜΑΤΙΚΟ ΕΝΙΑΙΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΣΠΟΥ ΩΝ ΓΙΑ ΤΟ ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟ 4. ΙΑΘΕΜΑΤΙΚΟ ΕΝΙΑΙΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΣΠΟΥ ΩΝ ΓΙΑ ΤΟ ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟ 4.1. Εισαγωγή 4.1.1. Σκοπός Στα αναλυτικά προγράµµατα των νηπιαγωγείων γενικής εκπαίδευσης, αναφέρεται ότι: "Σκοπός του Νηπιαγωγείου

Διαβάστε περισσότερα

Send my Friend to School: Αποστολή Ρουάντα παρουσίαση εκπαιδευτικού υλικού

Send my Friend to School: Αποστολή Ρουάντα παρουσίαση εκπαιδευτικού υλικού Send my Friend to School: Αποστολή Ρουάντα παρουσίαση εκπαιδευτικού υλικού Κατερίνα Βίγκου 1, Θεόδωρος Γούτας 2, Έλενα Καραγιάννη 3, Θεοφάνης Κατσάνος 4, Δήμητρα Ντιρογιάννη 5, Αθανασία Χολέβα 6 1. Δασκάλα

Διαβάστε περισσότερα

ΟΔΗΓΟΣ ΓΙΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥΣ

ΟΔΗΓΟΣ ΓΙΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥΣ ΟΔΗΓΟΣ ΓΙΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥΣ ΣΟΥΛΑ ΜΗΤΑΚΙΔΟΥ - ΕΥΑΓΓΕΛΙΑ ΤΡΕΣΣΟΥ ΖΩΓΡΑΦΙΕΣ: ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΒΕΤΤΑΣ Η Μαίρη Πινέζα ΚΑΛΕΙΔΟΣΚΟΠΙΟ Το παρόν έργο αποτελεί συνοδευτικό υλικό του μεγάλου βιβλίου Η Μαίρη Πινέζα και προστατεύεται

Διαβάστε περισσότερα

Η ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΤΟΥ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥ ΥΛΙΚΟΥ ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΗΘΗΚΕ ΜΕ ΔΩΡΕΑ ΑΠΟ ΤΟ

Η ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΤΟΥ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥ ΥΛΙΚΟΥ ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΗΘΗΚΕ ΜΕ ΔΩΡΕΑ ΑΠΟ ΤΟ biblio final2.indd 1 1/20/10 4:14:14 PM Το Ελληνικό Ταμείο Μέριμνας Ζώων (GAWF), που ιδρύθηκε το 1959, είναι μια μη κερδοσκοπική οργάνωση. Σκοπός του είναι να επιφέρει σημαντική και μακροχρόνια βελτίωση

Διαβάστε περισσότερα

250579 Natural Europe CIP-ICT PSP-2009-3. Ένα εκπαιδευτικό πρόγραμμα για την προσχολική ηλικία. Οδηγίες για τον εκπαιδευτικό

250579 Natural Europe CIP-ICT PSP-2009-3. Ένα εκπαιδευτικό πρόγραμμα για την προσχολική ηλικία. Οδηγίες για τον εκπαιδευτικό 250579 Natural Europe CIP-ICT PSP-2009-3 Ένα εκπαιδευτικό πρόγραμμα για την προσχολική ηλικία Οδηγίες για τον εκπαιδευτικό Κείμενα-Σχεδιασμός-Παραγωγή: Πανεπιστήμιο Κρήτης, Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Κρήτης

Διαβάστε περισσότερα

ΔΕΞΙΌΤΗΤΕΣ ΖΩΉΣ ΔΙΑΜΟΡΦΏΝΟΝΤΑΣ ΕΝΕΡΓΟΎΣ ΠΟΛΊΤΕΣ. Cliff Parry - Mαρία Νομικού

ΔΕΞΙΌΤΗΤΕΣ ΖΩΉΣ ΔΙΑΜΟΡΦΏΝΟΝΤΑΣ ΕΝΕΡΓΟΎΣ ΠΟΛΊΤΕΣ. Cliff Parry - Mαρία Νομικού ΔΕΞΙΌΤΗΤΕΣ ΖΩΉΣ ΔΙΑΜΟΡΦΏΝΟΝΤΑΣ ΕΝΕΡΓΟΎΣ ΠΟΛΊΤΕΣ Cliff Parry - Mαρία Νομικού ΠΕΡΙΕΧΌΜΕΝΑ ΣΗΜΕΙΩΜΑ 3 ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΔΕΞΙΟΤΗΤΕΣ ΖΩΗΣ; 4 ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ LIFE SKILLS - ΔΕΞΙΟΤΗΤΕΣ ΖΩΗΣ 6 ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΤΗΝ ΠΡΑΞΗ 8

Διαβάστε περισσότερα

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΟ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΚΥΠΡΟΥ. ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΩΝ

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΟ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΚΥΠΡΟΥ. ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΩΝ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΟ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΚΥΠΡΟΥ. ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΩΝ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΟΔΗΓΟΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥ ΜΕ ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΕΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ ΓΙΑ ΥΛΟΠΟΙΗΣΗ ΘΕΜΑΤΙΚΗΣ

Διαβάστε περισσότερα

ΕΓΧΕΙΡΙ ΙΟ ΕΚΠΑΙ ΕΥΤΙΚΟΥ 8-12 ΕΤΩΝ

ΕΓΧΕΙΡΙ ΙΟ ΕΚΠΑΙ ΕΥΤΙΚΟΥ 8-12 ΕΤΩΝ 1 2 ΕΓΧΕΙΡΙ ΙΟ ΕΚΠΑΙ ΕΥΤΙΚΟΥ 8-12 ΕΤΩΝ ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΓΙΑΝΝΗΣ ΜΑΝΙΟΣ ΕΠΙΚΟΥΡΟΣ ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ ΧΑΡΟΚΟΠΕΙΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΑΘΗΝΑ 2008 Το έργο συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο και από Εθνικούς Πόρους.

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ ΣΧΟΛΗ ΑΝΘΡΩΠΙΣΤΙΚΩΝ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ ΤΜΗΜΑ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΤΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ & ΤΗΣ ΑΓΩΓΗΣ ΣΤΗΝ ΠΡΟΣΧΟΛΙΚΗ ΗΛΙΚΙΑ

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ ΣΧΟΛΗ ΑΝΘΡΩΠΙΣΤΙΚΩΝ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ ΤΜΗΜΑ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΤΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ & ΤΗΣ ΑΓΩΓΗΣ ΣΤΗΝ ΠΡΟΣΧΟΛΙΚΗ ΗΛΙΚΙΑ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ ΣΧΟΛΗ ΑΝΘΡΩΠΙΣΤΙΚΩΝ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ ΤΜΗΜΑ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΤΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ & ΤΗΣ ΑΓΩΓΗΣ ΣΤΗΝ ΠΡΟΣΧΟΛΙΚΗ ΗΛΙΚΙΑ Εργασία στο μάθημα: Διδακτική της Γλώσσας I Διδάσκουσα: Μαριάννα Κονδύλη

Διαβάστε περισσότερα

ΕΓΧΕΙΡΙ ΙΟ ΕΚΠΑΙ ΕΥΤΙΚΟΥ 9-12 ΕΤΩΝ

ΕΓΧΕΙΡΙ ΙΟ ΕΚΠΑΙ ΕΥΤΙΚΟΥ 9-12 ΕΤΩΝ ΕΓΧΕΙΡΙ ΙΟ ΕΚΠΑΙ ΕΥΤΙΚΟΥ 9-12 ΕΤΩΝ ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΓΙΑΝΝΗΣ ΜΑΝΙΟΣ ΕΠΙΚΟΥΡΟΣ ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ ΧΑΡΟΚΟΠΕΙΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΑΘΗΝΑ 2008 Το έργο συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο και από Εθνικούς Πόρους.

Διαβάστε περισσότερα

Η ΠΑΛΕΤΑ ΤΩΝ ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑΤΩΝ

Η ΠΑΛΕΤΑ ΤΩΝ ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑΤΩΝ Η ΠΑΛΕΤΑ ΤΩΝ ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑΤΩΝ ΕΙΣΑΓΩΓΙΚΕΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ- ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ Προσπαθήσαμε να τα προσαρμόσουμε από την αρχή της χρονιάς αφού τα ερεθίσματα και οι αφορμές είναι συνέχεια μπροστά μας... ΕΓΩ ΚΑΙ ΟΙ ΑΛΛΟΙ

Διαβάστε περισσότερα

Π.3.2.5 Πιλοτική εφαρμογή και αξιολόγηση αντιπροσωπευτικού αριθμού σεναρίων από κάθε τύπο σε διαφοροποιημένες εκπαιδευτικές συνθήκες πραγματικής τάξης

Π.3.2.5 Πιλοτική εφαρμογή και αξιολόγηση αντιπροσωπευτικού αριθμού σεναρίων από κάθε τύπο σε διαφοροποιημένες εκπαιδευτικές συνθήκες πραγματικής τάξης Π.3.2.5 Πιλοτική εφαρμογή και αξιολόγηση αντιπροσωπευτικού αριθμού σεναρίων από κάθε τύπο σε διαφοροποιημένες εκπαιδευτικές συνθήκες πραγματικής τάξης Νεοελληνική Λογοτεχνία Β Δημοτικού Τίτλος: «Ο παππούς

Διαβάστε περισσότερα

Το έργο συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο και από Εθνικούς Πόρους.

Το έργο συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο και από Εθνικούς Πόρους. Το έργο συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο και από Εθνικούς Πόρους. ΕΓΧΕΙΡΙ ΙΟ ΕΚΠΑΙ ΕΥΤΙΚΟΥ 9-12 ΕΤΩΝ ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΓΙΑΝΝΗΣ ΜΑΝΙΟΣ ΕΠΙΚΟΥΡΟΣ ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ ΧΑΡΟΚΟΠΕΙΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΑΘΗΝΑ 2008

Διαβάστε περισσότερα

Απόκριες Σχέδιο μαθήματος για το νηπιαγωγείο.

Απόκριες Σχέδιο μαθήματος για το νηπιαγωγείο. 0 Η Ανδρονίκη είναι νηπιαγωγός. Γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Αθήνα. Είναι πτυχιούχος του τμήματος Επιστημών της Προσχολικής Αγωγής και του Εκπαιδευτικού Σχεδιασμού του Πανεπιστημίου Αιγαίου και έχει κάνει

Διαβάστε περισσότερα

Διαμόρφωση αναπαραστάσεων του κοινωνικού φύλου σε παιδιά προσχολικής ηλικίας μέσω θεατρικών δραστηριοτήτων

Διαμόρφωση αναπαραστάσεων του κοινωνικού φύλου σε παιδιά προσχολικής ηλικίας μέσω θεατρικών δραστηριοτήτων Διαμόρφωση αναπαραστάσεων του κοινωνικού φύλου σε παιδιά προσχολικής ηλικίας μέσω θεατρικών δραστηριοτήτων Χιωτάκη Ειρήνη, M.Ed Πανεπιστημίου Κρήτης, Εκπαιδευτικός ΠΕ60 Περίληψη: Η παρούσα εργασία, απευθυνόμενη

Διαβάστε περισσότερα