ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ Χειμερινό εξάμηνο Κ. Ποϊραζίδης Μ. Γραμματικάκη

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ Χειμερινό εξάμηνο Κ. Ποϊραζίδης Μ. Γραμματικάκη"

Transcript

1 Διαχείριση Άγριας Πανίδας ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ Χειμερινό εξάμηνο Κ. Ποϊραζίδης Μ. Γραμματικάκη

2 Διαχείριση Άγριας Πανίδας Ενότητα 2: ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΚΟΣ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ

3 Εργαστήριο 5: Πειραματικός Σχεδιασμός ΜΕΘΟΔΟΙ ΒΙΟΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗΣ απογραφικές δειγματοληπτικές άμεσες έμμεσες

4 Εργαστήριο 5: Πειραματικός Σχεδιασμός Με τις απογραφικές μεθόδους μπορούμε να υπολογίσουμε το πραγματικό μέγεθος ενός πληθυσμού με ακρίβεια και χωρίς στατιστικά σφάλματα. Αλλά οι απογραφικές μέθοδοι είναι χρονοβόρες, δαπανηρές, απαιτούν αρκετούς ερευνητές και εφαρμόζονται σε περιοχές μικρής έκτασης.

5 Εργαστήριο 5: Πειραματικός Σχεδιασμός Από την άλλη, οι δειγματοληπτικές μέθοδοι πλεονεκτούν σε όλα τα παραπάνω, αλλά συνήθως οδηγούν σε κάποιο στατιστικό σφάλμα Για να αποφευχθεί ή να ελαχιστοποιηθεί το σφάλμα αυτό, είναι απαραίτητος ένας σωστός πειραματικός σχεδιασμός.

6 Εργαστήριο 5: Πειραματικός Σχεδιασμός Βασικά στοιχεία σε οποιονδήποτε πειραματικό σχεδιασμό είναι: i) η ακρίβεια (accuracy) ii) η συνέπεια (precision) iii) η έλλειψη μεροληψίας (bias)

7 Εργαστήριο 5: Πειραματικός Σχεδιασμός i) Ακρίβεια Αναφέρεται στο κατά πόσο η εκτίμησή μας προσεγγίζει στην πραγματική τιμή Για παράδειγμα, αν το μέγεθος ενός πληθυσμού είναι 60 άτομα κι εμείς το υπολογίσουμε στα 58 άτομα, τότε η μέθοδος που χρησιμοποιήσαμε θεωρείται ακριβής. Αν όμως υπολογίσουμε τον ίδιο πληθυσμό στα 120 άτομα, τότε η εκτίμηση εμπεριέχει μεγάλο σφάλμα και θεωρείται ανακριβής. Στην πραγματικότητα όμως, σπάνια γνωρίζουμε το αληθινό μέγεθος ενός πληθυσμού και έτσι συνήθως δε μπορούμε να γνωρίζουμε και την ακρίβεια της εκτίμησής μας

8 Εργαστήριο 5: Πειραματικός Σχεδιασμός i) Ακρίβεια Ιδιαίτερα σημαντικό ρόλο για να επιτύχουμε ακρίβεια στις μετρήσεις μας, παίζει: - η επιλογή αντιπροσωπευτικών δειγματοληπτικών επιφανειών/ μονάδων - το μέγεθος του δείγματος (sample size), ή αλλιώς ο αριθμός των δειγματοληψιών

9 Εργαστήριο 5: Πειραματικός Σχεδιασμός Επιλογή αντιπροσωπευτικών επιφανειών α) Τυχαία δειγματοληψία: η επιλογή των δειγματοληπτικών επιφανειών γίνεται με τυχαίο τρόπο β) Στρωματωμένη δειγματοληψία: η περιοχή διαιρείται σε στρώματα, τα οποία μπορεί να είναι τύποι ενδιαιτημάτων, ζώνες βλάστησης, χρήσεις γης κ.ά. Βασική προυπόθεση στη στρωματωμένη δειγματοληψία είναι να γνωρίζουμε την κατανομή του είδους, έτσι ώστε οι δειγματοληπτικές επιφάνειες να περιλαμβάνουν όλα τα στρώματα στα οποία κατανέμεται το είδος.

10 a) Τυχαία δειγματοληψία b) Στρωματωμένη δειγματοληψία Τα διαφορετικά χρώματα στα τετράγωνα υποδηλώνουν διαφορετικά στρώματα, πχ διαφορετικά ενδιαιτήματα (Bibby et al, 1992)

11 Μέγεθος δείγματος ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ: Πόσες δειγματοληψίες χρειάζονται για την ακριβή εκτίμηση του πληθυσμού της σταρήθρας (Alauda arvensis) σε μια περιοχή; Γνωρίζουμε οτι ο πραγματικός πληθυσμός είναι 70 πουλιά/ km 2 α) Με τρεις δειγματοληψίες, το αποτέλεσμα ήταν 81.6 πουλιά/ km 2 β) Με δέκα δειγματοληψίες, το αποτέλεσμα ήταν 75 πουλιά/ km 2 β) Με εκατό δειγματοληψίες, το αποτέλεσμα ήταν 71.2 πουλιά/ km 2 (Bibby et al, 1992)

12 Εργαστήριο 5: Πειραματικός Σχεδιασμός Μέγεθος δείγματος Η ακρίβεια αυξάνεται όσο αυξάνεται το μέγεθος του δείγματος Στην πράξη, ο αριθμός των δειγματοληψιών που θα πραγματοποιήσουμε εξαρτάται από πολλούς παράγοντες. Τέτοιοι παράγοντες είναι το διαθέσιμο επιστημονικό προσωπικό, τα χρονικά περιθώρια, αλλά και οι οικονομικές δυνατότητες

13 Εργαστήριο 5: Πειραματικός Σχεδιασμός ii) Συνέπεια Aναφέρεται στο κατά πόσο οι (επαναλαμβανόμενες) καταγραφές μας, δίνουν παρόμοια αποτελέσματα. Για παράδειγμα, αν το μέγεθος ενός πληθυσμού είναι 60 άτομα και οι τρεις καταγραφές μας δώσουν τιμές 58, 59, 62 τότε η μέθοδος που χρησιμοποιήσαμε έχει μεγάλη συνέπεια (οι καταγραφές δίνουν παρόμοια αποτελέσματα) Το ίδιο όμως ισχύει και αν οι καταγραφές μας δώσουν τιμές 30, 34, 38: η μέθοδος μας έχει μεγάλη συνέπεια, άσχετα με το αν οι καταγραφές απέχουν πολύ από το πραγματικό μέγεθος του πληθυσμού.

14 Εργαστήριο 5: Πειραματικός Σχεδιασμός ii) Συνέπεια Άρα η συνέπεια δε σχετίζεται με το πραγματικό μέγεθος του πληθυσμού, αλλά με το αν οι τιμές των καταγραφών μας μοιάζουν μεταξύ τους Μπορεί να μετρηθεί με τη βοήθεια της στατιστικής (πχ ως διακύμανση, τυπικό σφάλμα κτλ)

15 Εργαστήριο 5: Πειραματικός Σχεδιασμός ii) Συνέπεια Η συνέπεια επηρεάζεται από τον αριθμό των καταγραφών: όσο περισσότερες επαναλήψεις πραγματοποιούμε, τόσο μεγαλύτερη συνέπεια επιτυγχάνουμε Υπάρχει όμως ένας αριθμός καταγραφών μετά από τον οποίο ελάχιστα βελτιώνεται η συνέπεια. Αυτός είναι και ο βέλτιστος αριθμός καταγραφών.

16 Εργαστήριο 5: Πειραματικός Σχεδιασμός ii) Συνέπεια Τέλος, η συνέπεια επηρεάζεται επίσης από τη διακύμανση των τιμών των καταγραφών στις διαφορετικές δειγματοληπτικές επιφάνειες. όταν δηλαδή ένα είδος διατάσσεται ομοιόμορφα σε ένα τύπο ενδιαιτήματος, η εκτίμηση του πληθυσμού γίνεται με σχετικά μεγάλη συνέπεια (αφού οι καταγραφές σε διαφορετικές δειγματοληπτικές επιφάνειες αποδίδουν παρόμοιες τιμές)

17 Εργαστήριο 5: Πειραματικός Σχεδιασμός iii) Μεροληψία Μπορεί να οφείλεται: - σε λανθασμένο σχεδιασμό - στην εφαρμογή ακατάλληλης μεθόδου - σε συνδυασμό των δύο παραπάνω Σκοπός μας είναι να εντοπίζουμε κάθε φορά τις πιθανές πηγές μεροληψίας και να προσπαθούμε να τις ελαχιστοποιήσουμε, όσο αυτό είναι δυνατό.

18 Εργαστήριο 5: Πειραματικός Σχεδιασμός Συνηθισμένες πηγές μεροληψίας: 1. Σφάλμα εξαιτίας του παρατηρητή Διαφορετικοί παρατηρητές έχουν διαφορετική οξύτητα παρατήρησης ή διαφορετική εμπειρία 2. Σφάλμα εξαιτίας της μεθόδου καταγραφής Η μέθοδος πρέπει να επιλέγεται πολύ προσεχτικά, ανάλογα με το στόχο της μελέτης, το συγκεκριμένο είδος που μελετάται, τα χαρακτηριστικά της περιοχής μελέτης κτλ

19 ύο διαφορετικές μέθοδοι για την καταγραφή των πουλιών σε μια περιοχή: a) Μετράμε τα πουλιά που πετάνε-καταγράφονται τέσσερα πουλιά b) Μετράμε τα πουλιά που τραγουδούν-καταγράφεται ένα πουλί Και στις δύο περιπτώσεις, το αποτέλεσμα είναι μικρότερο από τον πραγματικό αριθμό των παρόντων πουλιών (επτά) (Bibby et al, 1992)

20 Εργαστήριο 5: Πειραματικός Σχεδιασμός Συνηθισμένες πηγές μεροληψίας: 3. Σφάλμα εξαιτίας της προσπάθειας και της ταχύτητας καταγραφής - διαφορετικοί ερευνητές κάνουν διαφορετική προσπάθεια - μεγαλύτερη προσπάθεια σημαίνει καταγραφή περισσότερων ειδών - μεγαλύτερη ταχύτητα σημαίνει οτι «χάνουμε» κάποια είδη (Bibby et al, 1992)

21 Εργαστήριο 5: Πειραματικός Σχεδιασμός Συνηθισμένες πηγές μεροληψίας: 4. Σφάλμα εξαιτίας του τύπου ενδιαιτήματος Κάποια είδη εντοπίζονται ευκολότερα σε συγκεκριμένους τύπους ενδιαιτημάτων απ οτι σε άλλους Ο τύπος του ενδιαιτήματος πρέπει να λαμβάνεται υπόψη κατά την επιλογή της μεθόδου δειγματοληψίας

22 Εργαστήριο 5: Πειραματικός Σχεδιασμός Τα πουλιά εντοπίζονται πιο εύκολα σε ανοιχτά ενδιαιτήματα απ οτι σε πυκνούς θαμνότοπους ή δάση. (Bibby et al, 1992)

23 Εργαστήριο 5: Πειραματικός Σχεδιασμός Συνηθισμένες πηγές μεροληψίας: 5. Συμπεριφορά/ δραστηριότητα του είδους Υπάρχουν είδη που εντοπίζονται ευκολότερα, για παράδειγμα κάποια είδη πουλιών είναι πολύ περισσότερο δραστήρια και θορυβώδη από άλλα.

24 Εργαστήριο 5: Πειραματικός Σχεδιασμός Συνηθισμένες πηγές μεροληψίας: 6. Πυκνότητα του είδους Όταν τα είδη βρίσκονται σε υψηλές πυκνότητες, πιθανόν να μη μπορούν να αναγνωριστούν και να καταγραφούν όλα τα άτομα από τον ερευνητή. Αντίθετα, σε χαμηλές πυκνότητες, κάποιες φορές ο ερευνητής δε δίνει την πρέπουσα σημασία. (Bibby et al, 1992)

25 Εργαστήριο 5: Πειραματικός Σχεδιασμός Συνηθισμένες πηγές μεροληψίας: 7. Εποχή του έτους Οι καταγραφές πρέπει να γίνονται πάντα συγκεκριμένη εποχή, ανάλογα με το είδος. Για παράδειγμα οι καταγραφές των πουλιών γίνονται συνήθως την άνοιξη (αναπαραγωγική περίοδος) 8. Ώρα της ημέρας Οι καταγραφές πρέπει να γίνονται συγκεκριμένη ώρα της ημέρας, ανάλογα με το είδος. Για παράδειγμα τα πουλιά είναι συνήθως πιο δραστήρια λίγο μετά την ανατολή και λίγο πριν τη δύση του ήλιου.

26 Καταγραφές πουλιών που τραγουδούν σε διάφορες ώρες της ημέρας (Bibby et al, 1992)

27 Εργαστήριο 5: Πειραματικός Σχεδιασμός Συνηθισμένες πηγές μεροληψίας: 9. Καιρικές συνθήκες Τα έντονα καιρικά φαινόμενα (πχ βροχή, αέρας, πολύ υψηλή θερμοκρασία) μπορεί να επηρεάσουν τόσο τη δραστηριότητα των ειδών, όσο και την αποτελεσματικότητα του ερευνητή. (Bibby et al, 1992)

28 Εφαρμογή Καταγραφή της ορνιθοπανίδας στους ελαιώνες της Λέσβου

29 Βήμα 1 ο : Βιβλιογραφική ανασκόπηση Πολλά παραδείγματα ειδών ορνιθοπανίδας που έχουν ιδιαίτερη σχέση με τα αγροοικοσυστήματα, πχ αμπέλια, ετήσιες καλλιέργειες, οπωροφόρα δένδρα κτλ Ιδιαίτερα στους ελαιώνες έχουν καταγραφεί πάρα πολλά είδη πουλιών Αυτό συμβαίνει για διάφορους λόγους, όπως είναι η εύρεση τροφής, η παροχή κάλυψης στο φύλλωμα των ελαιόδενδρων και το κούρνιασμα στα κλαδιά, καθώς και η δημιουργία φωλεών στο φύλλωμα, σε τρύπες, σχισμές, ή σε κουφάλες του κορμού.

30 Βήμα 2 ο : Επιλογή της περιοχής μελέτης Επιλέχθηκαν χαρακτηριστικοί ελαιώνες στην περιοχή της Λέσβου

31 Βήμα 2 ο : Επιλογή των περιοχών μελέτης Η επιλογή των περιοχών έγινε αρχικά με τη βοήθεια χαρτών βλάστησης και δορυφορικών φωτογραφιών και στη συνέχεια με τη διενέργεια επιτόπιων διερευνητικών επισκέψεων

32 Βήμα 2 ο : Επιλογή των περιοχών μελέτης Στόχος ήταν η επιλογή περιοχών με επαρκή έκταση ώστε: - οι καταγραφές μας στον ελαιώνα να μην επηρεάζονται από τα διπλανά ενδιαιτήματα - να είναι δυνατή η πραγματοποίηση μεγάλου αριθμού καταγραφών χωρίς να χάνεται πολύς χρόνος σε μετακινήσεις μεταξύ των περιοχών

33 Βήμα 3 ο : Επιλογή μεθόδου καταγραφής Οι πιο διαδεδομένες μέθοδοι καταγραφής πουλιών είναι η χαρτογράφηση επικρατειών, η σύλληψη και μαρκάρισμα, οι γραμμικές διαδρομές και οι σημειακές καταμετρήσεις. Η επιλογή της μεθόδου εξαρτάται από τις ανάγκες της μελέτης, αλλά και από τα διαθέσιμα μέσα

34 Βήμα 3 ο : Επιλογή μεθόδου καταγραφής (υπενθύμιση πιθανών μεθόδων) 1. Χαρτογράφηση χωροκρατειών (territory mapping method) Περιλαμβάνει τη χαρτογράφηση των σημείων όπου τα άτομα διαφόρων ειδών εμφανίζουν συμπεριφορά κατοχής επικράτειας (ειδικά καλέσματα, επίδειξη και επιθετική συμπεριφορά προς άλλα άτομα). Είναι ακριβής μέθοδος, αλλά πολύ χρονοβόρα και προτείνεται συνήθως όταν επιθυμούμε τη διεξοδική καταγραφή της ορνιθοπανίδας μιας συγκεκριμένης περιοχής.

35 Βήμα 3 ο : Επιλογή μεθόδου καταγραφής (υπενθύμιση πιθανών μεθόδων) 2. Σύλληψη και μαρκάρισμα. Συλλαμβάνονται κάποια άτομα από τον πληθυσμό και μαρκάρονται με διαφόρους τρόπους (μεταλλικά ή χρωματιστά δαχτυλίδια, βαφή πτερώματος, κολάρα λαιμού κλπ.). Μέσω του ρυθμού επανασύλληψης των ατόμων, υπολογίζονται κάποιοι σχετικοί πληθυσμιακοί δείκτες Επίσης ιδιαίτερα χρονοβόρα μέθοδος

36 Βήμα 3 ο : Επιλογή μεθόδου καταγραφής (υπενθύμιση πιθανών μεθόδων) 3. Γραμμικές διαδρομές (Line transects) Περιλαμβάνει την καταγραφή της ορνιθοπανίδας κατά μήκος μιας ευθείας διαδρομής σε συγκεκριμένη απόσταση από τον άξονα της διαδρομής. Γενικά ενδείκνυται σε περιπτώσεις οπού είναι εφικτή η σάρωση μιας επιφάνειας περπατώντας και η παράλληλη καταγραφή της ορνιθοπανίδας (συνήθως δηλαδή σε ανοικτά οικοσυστήματα με μικρή ή μέτρια κλίση) Ευνοεί τη συγκομιδή μεγάλου αριθμού δεδομένων σε σχετικά μικρό χρονικό διάστημα

37 Βήμα 3 ο : Επιλογή μεθόδου καταγραφής (υπενθύμιση πιθανών μεθόδων) 4. Σημειακές καταμετρήσεις (Point counts) Στηρίζεται στην καταγραφή της ορνιθοπανίδας σε μια επιφάνεια, με τον παρατηρητή να βρίσκεται σε ένα σταθερό σημείο. Η ακτίνα της επιφάνειας μπορεί να είναι σταθερή ή μεταβαλλόμενη, οπότε η ορνιθοπανίδα καταγράφεται σε διάφορους δακτυλίους απόστασης (π.χ. 0-50mκαι 50-άπειρο). Ευκολία στην επιλογή των σημείων και στην καταμέτρηση (συνθήκες ησυχίας) Συγκομιδή μεγάλου αριθμού δεδομένων σε σχετικά μικρό χρονικό διάστημα.

38 Βήμα 3 ο : Επιλογή μεθόδου καταγραφής Η μέθοδος που επιλέχθηκε για τη συγκεκριμένη μελέτη, ήταν εκείνη των σημειακών καταμετρήσεων (pointcounts), για τους εξής λόγους: 1. Ενδιαφερόμαστε να εκτιμήσουμε τα χαρακτηριστικά των βιοκοινοτήτων πουλιών σε τοπικό επίπεδο και όχι να πραγματοποιήσουμε καταγραφή των βιοκοινοτήτων τους στο σύνολο της ευρύτερης περιοχής 2. Οι ελαιώνες δεν έχουν συνήθως μεγάλη έκταση, οπότε είναι δύσκολα πραγματοποιήσιμη η μέθοδος των γραμμικών διαδρομών

39 Βήμα 3 ο : Επιλογή μεθόδου καταγραφής 3. Σε αρκετές περιπτώσεις εντοπίστηκαν εγκαταλειμμένες καλλιέργειες, άλλου τύπου καλλιέργειες ή ανθρωπογενείς κατασκευές (σημεία συγκέντρωσης νερού, οικήματα κλπ) μέσα στους ελαιώνες. Επίσης, πολλές φορές στα επιλεγμένα σημεία διεξάγονταν καλλιεργητικές επεμβάσεις την ημέρα της καταγραφής (συγκομιδή καρπών, κλάδεμα κ.ά.), καθιστώντας αδύνατη την καταμέτρηση της ορνιθοπανίδας. Η μέθοδος των σημειακών καταμετρήσεων είναι αρκετά ευέλικτη, ώστε να μπορεί να αντικατασταθεί το συγκεκριμένο σημείο καταγραφής (όπου εντοπίζεται το «πρόβλημα») με κάποιο άλλο, χωρίς να επηρεάζεται ο σχεδιασμός και η αποτελεσματικότητα των μετρήσεων.

40 Βήμα 4 ο : Χαρακτηριστικά καταγραφής 1. Ακτίνα καταγραφής Από ανάλογες μελέτες που έχουν διενεργηθεί στον ελλαδικό χώρο και με παρόμοιους σκοπούς, καθώς επίσης και δοκιμαστικές καταγραφές στο πεδίο, αποφασίστηκε πως καταλληλότερη για της ανάγκες της συγκεκριμένης μελέτης ήταν η καταγραφή σε δύο ζώνες (0-50m και 50m έως άπειρο) Ως κέντρο της περιοχής καταγραφής λαμβάνεται η θέση του παρατηρητή

41 Βήμα 4 ο : Χαρακτηριστικά καταγραφής 2. Διάρκεια καταγραφής Η καταγραφή αρχίζει 5 λεπτά αφότου ο παρατηρητής φτάσειστηθέσητου, ώστε να επιστρέψουν στην επικράτειά τους τα πουλιά που ενοχλήθηκαν από την παρουσία του. Η διάρκεια της καταγραφής είναι 10 λεπτά Καταγράφονται όλα τα είδη πουλιών που εντοπίζονται οπτικά και ηχητικά να καταλαμβάνουν την περιοχή.

42 Βήμα 4 ο : Χαρακτηριστικά καταγραφής 3. Εποχή καταγραφής Σκοπός της μελέτης ήταν να διερευνηθεί η σχέση των πουλιών με τους ελαιώνες Έτσι, πραγματοποιήθηκαν καταγραφές τόσο την ανοιξη (αναπαραγωγική περίοδος), όσο και το χειμώνα, όταν ο καρπός της ελιάς είναι διαθέσιμος.

43 Βήμα 4 ο : Χαρακτηριστικά καταγραφής 4. Αριθμός καταγραφών Αρχικά προσδιορίστηκε η σχέση μεταξύ των πραγματοποιούμενων καταμετρήσεων και των ειδών πουλιών που καταγράφηκαν. Έτσι, υπολογίστηκε ο επαρκής αριθμός σημειακών καταμετρήσεων για ορθή αντιπροσώπευση της βιοκοινότητας της ορνιθοπανίδας.

44 ΑΝΟΙΞΗ νέα είδη πλήθος καταγραφών Ο αριθμός των καινούριων ειδών που παρατηρούνταν σε κάθε καταγραφή στους ελαιώνες, ελάχιστα βρέθηκε να αυξάνεται πέρα από τις 25 καταγραφές Άρα οι 25 σημειακές καταμετρήσεις θεωρούνται επαρκείς για την ορθή αντιπροσώπευση της βιοκοινότητας της ορνιθοπανίδας την άνοιξη

45 Χειμώνας νέα είδη πλήθος καταγραφών Ο αριθμός των καινούριων ειδών που παρατηρούνταν σε κάθε καταγραφή στους ελαιώνες, ελάχιστα βρέθηκε να αυξάνεται πέρα από τις 18 καταγραφές Άρα οι 18 σημειακές καταμετρήσεις θεωρούνται επαρκείς για την ορθή αντιπροσώπευση της βιοκοινότητας της ορνιθοπανίδας το χειμώνα

46 Βήμα 4 ο : Χαρακτηριστικά καταγραφής 5. Ειδικές προφυλάξεις α) Ώρες καταγραφής: Οι καταγραφές των πουλιών πραγματοποιούνται από το χάραμα και για τρεις-τέσσερις ώρες (δηλαδή περίπου από τις 6:00 μέχρι τις 9:30 το πρωί) και επίσης δύο ώρες πριν τη δύση (6:00-8:00 το απόγευμα περίπου). Τιςώρεςαυτές, η δραστηριότητα των παρόντων πουλιών είναι η μέγιστη που μπορεί να παρατηρηθεί στη διάρκεια μιας ημέρας, κάνοντας ευκολότερη την αναγνώριση και καταγραφή τους.

47 Βήμα 4 ο : Χαρακτηριστικά καταγραφής 5. Ειδικές προφυλάξεις β) Καιρικές συνθήκες: Δεν πραγματοποιούνται καταμετρήσεις σε περιπτώσεις που πνέει άνεμος άνω των 3 Beaufort ήεπικρατούσε βροχόπτωση, ώστε να μην καταγράφεται λανθασμένα η δραστηριότητα των πουλιών, αλλά και να μην αλλοιώνεται η δυνατότητα αναγνώρισής τους από τον παρατηρητή.

48 Βήμα 4 ο : Χαρακτηριστικά καταγραφής 5. Ειδικές προφυλάξεις γ) Επίδραση φαινομένου άκρων (edge-effect): Το κέντρο της σημειακής καταγραφής απείχε 300 μέτρα τόσο από κάθε γειτονικό του κέντρο, όσο και από γειτονικά ενδιαιτήματα. Απείχε επίσης 200 μέτρα από δρόμους συχνής κυκλοφορίας ή άλλες ενοχλητικές ανθρωπογενείς δραστηριότητες (κτηνοτροφικές εγκαταστάσεις κ.ά.).

49 Βήμα 4 ο : Χαρακτηριστικά καταγραφής 5. Ειδικές προφυλάξεις δ) Κυρίαρχη βλάστηση: Η βλάστηση στην επιφάνεια καταγραφής δεν εμφανιζόταν διαφορετική- σε ποσοστό μεγαλύτερο του 20% της επιφάνειας- από αυτή που χαρακτηρίζει το ενδιαίτημα τοπικά (για παράδειγμα, αποφεύγονται τα ξέφωτα, δέντρα ή συστάδες δέντρων διαφορετικού είδους από το κυρίαρχο).

50 Βήμα 5 ο : Τελική επιλογή των κέντρων για τις σημειακές καταμετρήσεις Με βάση όλα τα παραπάνω, αρχικά σημειώνονται σε χάρτη τα σημεία που θα μπορούσαν να γίνουν καταμετρήσεις, κυρίως λαμβάνοντας υπόψη τις αποστάσεις μεταξύ τους και αυτών από ανεπιθύμητα στοιχεία του περιβάλλοντος. Για παράδειγμα, θα προτιμηθεί μια περιοχή όπου μπορεί να γίνουν δέκα καταμετρήσεις σε ένα πρωινό από μια στην οποία μπορεί να γίνουν λιγότερες και η επόμενη υποψήφια περιοχή απέχει χρονικά περισσότερο από 15. Με τον τρόπο αυτό, δημιουργούνται «διαδρομές» μεταξύ των πιθανών σημείων καταγραφής, ώστε να γίνεται εκμετάλλευση στο έπακρο της χρονικής περιόδου πραγματοποίησης έγκυρων καταμετρήσεων.

51 Βήμα 5 ο : Τελική επιλογή των κέντρων για τις σημειακές καταμετρήσεις Στη συνέχεια, με επιτόπια επίσκεψη στα σημεία, εξαιρούνται εκείνα που δεν είναι κατάλληλα για την πραγματοποίηση καταμετρήσεων (για παράδειγμα εγκαταλελειμμένη καλλιέργεια, ύπαρξη ή άμεση γειτνίαση με άλλα ενδιαιτήματα κλπ). Η ακαταλληλότητα των σημείων αυτών δεν είναι συνήθως εμφανής στο διαθέσιμο χάρτη (βλάστησης, δορυφορική φωτογραφία), αλλά γίνεται αντιληπτή μόνο από κοντά. Σε κάθε τέτοια περίπτωση, το σημείο απορρίπτεται και στη θέση του επιλέγεται το αμέσως επόμενο στην ίδια «διαδρομή».

52 Επιλογή πιθανών σημείων πραγματοποίησης καταμετρήσεων, από δορυφορική φωτογραφία. Με κόκκινο σταυρό σημειώνονται τα επιλεγμένα σημεία, ενώ με λευκό κύκλο αυτό που τελικά εξαιρέθηκαν (πχ το προεπιλεγμένο σημείο 2 βρέθηκε σε εγκαταλελειμμένη καλλιέργεια). Με βέλη σημειώνεται η διαδρομή που ακολουθήθηκε για τη βέλτιστη δυνατή εκμετάλλευση χώρου και χρόνου

53 Βήμα 5 ο : Τελική επιλογή των κέντρων για τις σημειακές καταμετρήσεις Τέλος, κατά τη διενέργεια των καταγραφών στα επιλεγμένα σημεία της δειγματοληψίας εξαιρούνται αυτά όπου κατά την ημέρα της επίσκεψης παρατηρήθηκε ανθρώπινη δραστηριότητα, για παράδειγμα κλάδεμα των ελαιώνων (αν άνθρωποι και μηχανήματα προκαλούσαν όχληση ικανή να στρεβλώσει την πραγματική εικόνα της κοινότητας).

54 Αποτελέσματα- Άνοιξη Οικογένεια Είδος Ελληνική ονομασία Colum bidae Streptopelia decaocto Δεκοχτούρα + Streptopelia turtur Τρυγόνι + Cuculidae Cuculus canorus Κούκος + Upupidae Upupa epops Τσαλαπετεινός + Picidae Dendrocopos medius Μεσαίος Δρυοκολάπτης + Alaudidae Turdidae Sylviidae Galerida cristata Κατσουλιέρης + Lullula arborea Δενδροσταρήθρα + Luscinia megarynchos Αηδόνι + Oenanthe hispanica Ασπροκωλίνα + Turdus merula Κότσυφας + Hippollais pallida Ωχροστριτσίδα + Hippollais olivetorum Λιοστριτσίδα + Sylvia communis Θαμνοτσιροβάκος + S ylvia cantillans Κοκκινοτσιροβάκος + Sylvia melanocephala Μαυροτσιροβάκος + Paridae Parus caeruleus Γαλαζοπαπαδίτσα + P arus m ajo r Καλόγερος + Certhiidae Certhia brachydactyla Καμποδεντροβάτης + Laniidae Lanius nubicus Παρδαλοκεφαλάς + Lanius senator Κοκκινοκεφαλάς + Lanius collurio Αετομάχος + Corvidae Garrulus glandarius Κίσσα + Passeridae Passer dom esticus Σπουργίτης + Fringillidae Em berizidae Fringila coelebs Σπίνος + Carduelis carduelis Καρδερίνα + Carduelis chloris Φλ ώρ ος + Emberiza cirlus Σιρλοτσίχλονο + Emberiza caesia Σκουρόβλαχος + Emberiza melanocephala Αμπελουργός + Millia ria cala nd ra Καμποτσίχλονο + ΕΛΑΙΩΝΕΣ ΣΥΝΟΛΟ ΕΙΔ ΩΝ 29

55 Αποτελέσματα- Χειμώνας Από τα 22 είδη, τα 10 παρατηρήθηκαν αποκλειστικά σε ελαιώνες! Οικογένεια Είδος Ελληνική ονομασία Columbidae Streptopelia decaocto Δεκοχτούρα + Picidae Dendrocopos medius Μεσαίος Δρυοκολάπτης + Lullula arborea Δεντροσταρήθρα + Troglodytidae Troglodytes troglodytes Τρυποφράχτης + Turdidae Erithacus rubecula Κοκκινολαίμης + Sylviidae Paridae ΕΛΑΙΩΝΕΣ Turdus merula Κότσυφας + Turdus philomelos Τσίχλα + Turdus pilaris Γερακότσιχλα + Sylvia atricapilla Μαυροσκούφης + Sylvia melanocephala Μαυροτσιροβάκος + Philoscopus collybita Δενδροφυλλοσκόπος + Regulus regulus Χρυσοβασιλίσκος + Parus caeruleus Γαλαζοπαπαδίτσα + Parus lugubris Κλειδωνάς + Parus major Καλόγερος + Corvidae Garrulus glandarius Κίσσα + Fringilidae Fringila coelebs Σπίνος + Serinus serinus Σκαρθάκι + Carduelis chloris Φλ ώρος + Carduelis carduelis Καρδερίνα + Carduelis spinus Λούγαρο + Emberizidae Emberiza cirlus Σιρλοτσίχλονο + ΣΥΝΟΛΟ ΕΙΔΩΝ 22

56 ΑΝΑΦΟΡΕΣ: Bibby C.J, Burgess N.D., Hill D.A. (1992), Bird census techniques, Academic Press

Η ποικιλότητα της πανίδας στους ελαιώνες της Μεσσηνίας Ασπόνδυλα Πτηνά

Η ποικιλότητα της πανίδας στους ελαιώνες της Μεσσηνίας Ασπόνδυλα Πτηνά ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΚΑΙ ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΜΕΘΟΔΟΥ ΠΡΟΣΔΙΟΡΙΣΜΟΥ ΤΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΟΥ ΑΠΟΤΥΠΩΜΑΤΟΣ ΓΙΑ ΑΕΙΦΟΡΑ ΑΓΡΟ- ΟΙΚΟΣΥΣΤΗΜΑΤΑ: Η ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΤΟΥ ΜΕΣΟΓΕΙΑΚΟΥ ΕΛΑΙΩΝΑ Χρονική Διάρκεια: Οκτώβριος 2010 Ιούνιος 2014 Προϋπολογισμός:

Διαβάστε περισσότερα

Δακτυλιώσεις πουλιών στο Ινστιτούτο Δασικών Ερευνών

Δακτυλιώσεις πουλιών στο Ινστιτούτο Δασικών Ερευνών Δακτυλιώσεις πουλιών στο Ινστιτούτο Δασικών Ερευνών Δρ Σάββας Καζαντζίδης, Εντεταλμένος Ερευνητής Ινστιτούτο Δασικών Ερευνών Ένα ζευγάρι Κότσυφες (το αρσενικό δεξιά). Η δακτυλίωση είναι μια μέθοδος για

Διαβάστε περισσότερα

Η ποικιλότητα της πανίδας στους ελαιώνες των Πεζών και του Μεραμβέλλου Κρήτης

Η ποικιλότητα της πανίδας στους ελαιώνες των Πεζών και του Μεραμβέλλου Κρήτης ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΚΑΙ ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΜΕΘΟΔΟΥ ΠΡΟΣΔΙΟΡΙΣΜΟΥ ΤΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΟΥ ΑΠΟΤΥΠΩΜΑΤΟΣ ΓΙΑ ΑΕΙΦΟΡΑ ΑΓΡΟ- ΟΙΚΟΣΥΣΤΗΜΑΤΑ: Η ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΤΟΥ ΜΕΣΟΓΕΙΑΚΟΥ ΕΛΑΙΩΝΑ Χρονική Διάρκεια: Οκτώβριος 2010 Ιούνιος 2014 Προϋπολογισμός:

Διαβάστε περισσότερα

ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ Χειμερινό εξάμηνο Κ. Ποϊραζίδης Μ. Γραμματικάκη

ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ Χειμερινό εξάμηνο Κ. Ποϊραζίδης Μ. Γραμματικάκη Διαχείριση Άγριας Πανίδας ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ Χειμερινό εξάμηνο 2011-2012 Κ. Ποϊραζίδης Μ. Γραμματικάκη Διαχείριση Άγριας Πανίδας Ενότητα 1: ΒΙΟΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗ ΠΛΗΘΥΣΜΩΝ ΜΕΘΟΔΟΙ ΒΙΟΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗΣ απογραφικές δειγματοληπτικές

Διαβάστε περισσότερα

ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ Χειμερινό εξάμηνο Κ. Ποϊραζίδης Μ. Γραμματικάκη

ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ Χειμερινό εξάμηνο Κ. Ποϊραζίδης Μ. Γραμματικάκη Διαχείριση Άγριας Πανίδας ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ Χειμερινό εξάμηνο 2011-2012 Κ. Ποϊραζίδης Μ. Γραμματικάκη Εργαστήριο 3: Βιοπαρακολούθηση- εφαρμογή Ενότητα 1: Βιοπαρακολούθηση ΜΕΘΟΔΟΙ ΒΙΟΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗΣ απογραφικές

Διαβάστε περισσότερα

Εκπαιδευτικές δραστηριότητες

Εκπαιδευτικές δραστηριότητες Εκπαιδευτικές δραστηριότητες Παναγιώτης ΛΑΤΣΟΥΔΗΣ Αθήνα 2010 Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία Αθήνα: Βασιλέως Ηρακλείου 24, 106 82 Αθήνα Τηλ.: 210 8228704 Fax: 210 8227937 Θεσσαλονίκη: Τηλ/Fax: 2310 244245

Διαβάστε περισσότερα

Οι επιπτώσεις της πυρκαγιάς στην ορνιθοπανίδα της Ολυμπίας και η συμβολή των εργασιών αποκατάστασης της βλάστησης

Οι επιπτώσεις της πυρκαγιάς στην ορνιθοπανίδα της Ολυμπίας και η συμβολή των εργασιών αποκατάστασης της βλάστησης Οι επιπτώσεις της πυρκαγιάς στην ορνιθοπανίδα της Ολυμπίας και η συμβολή των εργασιών αποκατάστασης της βλάστησης Δρ Γεώργιος Λυριντζής, Διατελέσας Τακτικός Ερευνητής του ΕΘΙΑΓΕ Υπεύθυνος Γενικού Συντονισμού

Διαβάστε περισσότερα

Passeriformes Στρουθιόµορφα πουλιά

Passeriformes Στρουθιόµορφα πουλιά Passeriformes Στρουθιόµορφα πουλιά 1. Τι είναι τα ωδικά πουλιά ; 2. Ποια η κατάταξή τους; 3. Πώς εξελίχθηκαν; 4. Πού ζουν; 5. Με τι τρέφονται; 6. Γιατί τραγουδούν; 7. Είναι καλοί περιβαλλοντικοί δείκτες;

Διαβάστε περισσότερα

ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ Χειμερινό εξάμηνο Κ. Ποϊραζίδης Μ. Γραμματικάκη

ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ Χειμερινό εξάμηνο Κ. Ποϊραζίδης Μ. Γραμματικάκη Διαχείριση Άγριας Πανίδας ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ Χειμερινό εξάμηνο 2011-2012 Κ. Ποϊραζίδης Μ. Γραμματικάκη Διαχείριση Άγριας Πανίδας ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ 1: ΒΙΟΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗ ΠΛΗΘΥΣΜΩΝ Για να προβλέψουμε τη μελλοντική πορεία

Διαβάστε περισσότερα

ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΑΓΡΙΑΣ ΠΑΝΙΔΑΣ 7. ΜΕΘΟΔΟΙ ΔΕΙΚΤΩΝ

ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΑΓΡΙΑΣ ΠΑΝΙΔΑΣ 7. ΜΕΘΟΔΟΙ ΔΕΙΚΤΩΝ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΑΓΡΙΑΣ ΠΑΝΙΔΑΣ 7. ΔΕΙΚΤΩΝ Δειγματοληπτικές μέθοδοι Δ. Μέθοδοι δεικτών σχετικής αφθονίας Μέθοδος κοπρανοσωρών Καταγραφή ιχνών Καταγραφή με προβολέα Έμμεση μέθοδος με μαθηματικά υποδείγματα -

Διαβάστε περισσότερα

22 Ιανουαρίου ΖΩΝΗ ΕΙΔΙΚΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ «ΠΕΡΙΟΧΗ ΑΤΣΑ- ΑΓ.ΘΕΟΔΩΡΟΥ» ΟΡΝΙΘΟΠΑΝΙΔΑ ΚΑΙ ΒΙΟΤΟΠΟΙ

22 Ιανουαρίου ΖΩΝΗ ΕΙΔΙΚΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ «ΠΕΡΙΟΧΗ ΑΤΣΑ- ΑΓ.ΘΕΟΔΩΡΟΥ» ΟΡΝΙΘΟΠΑΝΙΔΑ ΚΑΙ ΒΙΟΤΟΠΟΙ ΕΤΟΙΜΑΣΙΑ ΣΤΟΧΩΝ ΔΙΑΤΗΡΗΣΗΣ & ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΙΚΩΝ ΣΧΕΔΙΩΝ ΓΙΑ ΤΙΣ ΖΩΝΕΣ ΕΙΔΙΚΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ (ΖΕΠ) ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΚΑΘΟΡΙΣΤΕΙ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΗΝ ΟΔΗΓΙΑ ΓΙΑ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΠΤΗΝΑ (2009/147/ΕΚ) ΖΩΝΗ ΕΙΔΙΚΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ

Διαβάστε περισσότερα

Η χρήση των θαμνολίβαδων πουρναριού από την ορνιθοπανίδα στην περιοχή Λαγκαδά Θεσσαλονίκης

Η χρήση των θαμνολίβαδων πουρναριού από την ορνιθοπανίδα στην περιοχή Λαγκαδά Θεσσαλονίκης Η χρήση των θαμνολίβαδων πουρναριού από την ορνιθοπανίδα στην περιοχή Λαγκαδά Θεσσαλονίκης Σ. Παπούλια 1, Σ. Καζαντζίδης 2 και Γ. Τσιουρλής 2, 3 1 Ιοφώντος 2, 116 34 Παγκράτι, Αθήνα, E-mail: papoulst@hotmail.com

Διαβάστε περισσότερα

Επίδραση του τύπου ενδιαιτήματος στην κατανομή, αφθονία και ποικιλότητα της ορνιθοπανίδας σε αγροδασικά οικοσυστήματα

Επίδραση του τύπου ενδιαιτήματος στην κατανομή, αφθονία και ποικιλότητα της ορνιθοπανίδας σε αγροδασικά οικοσυστήματα Επίδραση του τύπου ενδιαιτήματος στην κατανομή, αφθονία και ποικιλότητα της ορνιθοπανίδας σε αγροδασικά οικοσυστήματα Σ. Πλεξίδα και Α. Σφουγγάρης Εργαστήριο Διαχείρισης Οικοσυστημάτων και Βιοποικιλότητας,

Διαβάστε περισσότερα

ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΑΓΡΙΑΣ ΠΑΝΙΔΑΣ 5. ΜΕΘΟΔΟΙ ΛΩΡΙΔΩΝ

ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΑΓΡΙΑΣ ΠΑΝΙΔΑΣ 5. ΜΕΘΟΔΟΙ ΛΩΡΙΔΩΝ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΑΓΡΙΑΣ ΠΑΝΙΔΑΣ 5. ΜΕΘΟΔΟΙ ΛΩΡΙΔΩΝ ΔΕΙΓΜΑΤΟΛΗΠΤΙΚΕΣ ΜΕΘΟΔΟΙ Δειγματοληπτικές μέθοδοι Β. Λωρίδες Σημεία μέσα σε λωρίδες Διαδρομές μέσα σε λωρίδες - Μέθοδοι που προσεγγίζουν το πραγματικό μέγεθος

Διαβάστε περισσότερα

Oρνιθοπανίδα της Οίτης

Oρνιθοπανίδα της Οίτης Oρνιθοπανίδα της Οίτης Έργο: Παρακολούθηση ειδών και τύπων οικοτόπων Το Πρόγραμμα Παρακολούθησης Ειδών και Τύπων Οικοτόπων Η παρακολούθηση των τύπων οικοτόπων και ειδών κοινοτικού ενδιαφέροντος στην Ελλάδα

Διαβάστε περισσότερα

ΜΑΘΗΜΑ: Γενική Οικολογία

ΜΑΘΗΜΑ: Γενική Οικολογία ΤΕΙ ΙΟΝΙΩΝ ΝΗΣΩΝ Τμήμα Τεχνολόγων Περιβάλλοντος Κατεύθυνση Τεχνολογιών Φυσικού Περιβάλλοντος ΜΑΘΗΜΑ: Γενική Οικολογία 1 η Άσκηση Έρευνα στο πεδίο - Οργάνωση πειράματος Μέθοδοι Δειγματοληψίας Εύρεση πληθυσμιακής

Διαβάστε περισσότερα

ΖΩΝΗ ΕΙΔΙΚΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ «ΒΟΥΝΟΚΟΡΦΕΣ ΜΑΔΑΡΗΣ ΠΑΠΟΥΤΣΑΣ» ΟΡΝΙΘΟΠΑΝΙΔΑ ΚΑΙ ΒΙΟΤΟΠΟΙ

ΖΩΝΗ ΕΙΔΙΚΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ «ΒΟΥΝΟΚΟΡΦΕΣ ΜΑΔΑΡΗΣ ΠΑΠΟΥΤΣΑΣ» ΟΡΝΙΘΟΠΑΝΙΔΑ ΚΑΙ ΒΙΟΤΟΠΟΙ ΕΤΟΙΜΑΣΙΑ ΣΤΟΧΩΝ ΔΙΑΤΗΡΗΣΗΣ & ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΙΚΩΝ ΣΧΕΔΙΩΝ ΓΙΑ ΤΙΣ ΖΩΝΕΣ ΕΙΔΙΚΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ (ΖΕΠ) ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΚΑΘΟΡΙΣΤΕΙ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΗΝ ΟΔΗΓΙΑ ΓΙΑ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΠΤΗΝΑ (2009/147/ΕΚ) ΖΩΝΗ ΕΙΔΙΚΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ

Διαβάστε περισσότερα

ΕΙΔΙΚΗ ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΗ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ

ΕΙΔΙΚΗ ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΗ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΕΙΔΙΚΗ ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΗ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ COSMOTE ΚΙΝΗΤΕΣ ΤΗΛΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΕΣ Α.Ε. 1 ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ ΓΕΝΙΚΑ 3 ΣΥΝΟΨΗ ΤΗΣ ΚΕΙΜΕΝΗΣ ΝΟΜΟΘΕΣΙΑΣ 4 ΣΚΟΠΟΣ ΕΙΔΙΚΗΣ ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΗΣ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ 5 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΦΥΣΙΚΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ 5 ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ

Διαβάστε περισσότερα

ΜΕΘΟΔΟΛΟΓΙΑ ΕΡΕΥΝΑΣ. 3 η ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ. Ι. Δημόπουλος Τμήμα Διοίκησης Επιχειρήσεων και Οργανισμών. ΤΕΙ Πελοποννήσου

ΜΕΘΟΔΟΛΟΓΙΑ ΕΡΕΥΝΑΣ. 3 η ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ. Ι. Δημόπουλος Τμήμα Διοίκησης Επιχειρήσεων και Οργανισμών. ΤΕΙ Πελοποννήσου ΜΕΘΟΔΟΛΟΓΙΑ ΕΡΕΥΝΑΣ 3 η ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ Ι. Δημόπουλος Τμήμα Διοίκησης Επιχειρήσεων και Οργανισμών. ΤΕΙ Πελοποννήσου Συλλογή δεδομένων Πρωτογενή δεδομένα Εργαστηριακές μετρήσεις Παρατήρηση Παρατήρηση με συμμετοχή,

Διαβάστε περισσότερα

Εισαγωγή στην κοινωνική έρευνα. Earl Babbie. Κεφάλαιο 6. Δειγματοληψία 6-1

Εισαγωγή στην κοινωνική έρευνα. Earl Babbie. Κεφάλαιο 6. Δειγματοληψία 6-1 Εισαγωγή στην κοινωνική έρευνα Earl Babbie Κεφάλαιο 6 Δειγματοληψία 6-1 Σύνοψη κεφαλαίου Σύντομη ιστορία της δειγματοληψίας Μη πιθανοτική δειγματοληψία Θεωρία και λογική της πιθανοτικής Δειγματοληψίας

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗΣ ΤΟΥ ΠΛΗΘΥΣΜΟΥ ΤΩΝ ΑΝΑΠΑΡΑΓΟΜΕΝΩΝ ΚΟΙΝΩΝ ΕΙΔΩΝ ΠΟΥΛΙΩΝ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗΣ ΤΟΥ ΠΛΗΘΥΣΜΟΥ ΤΩΝ ΑΝΑΠΑΡΑΓΟΜΕΝΩΝ ΚΟΙΝΩΝ ΕΙΔΩΝ ΠΟΥΛΙΩΝ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗΣ ΤΟΥ ΠΛΗΘΥΣΜΟΥ ΤΩΝ ΑΝΑΠΑΡΑΓΟΜΕΝΩΝ ΚΟΙΝΩΝ ΕΙΔΩΝ ΠΟΥΛΙΩΝ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ HELLENIC COMMON BREEDING BIRD MONITORING SCHEME ΜΕΘΟΔΟΛΟΓΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΡΝΙΘΟΛΟΓΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ, 2013 ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ Εισαγωγή...

Διαβάστε περισσότερα

Φάκελος Τροποποίησης ΑΕΠΟ Ελλάδας Παράρτημα 6.3 Μελέτη Υφιστάμενης Κατάστασης για την Ορνιθοπανίδα

Φάκελος Τροποποίησης ΑΕΠΟ Ελλάδας Παράρτημα 6.3 Μελέτη Υφιστάμενης Κατάστασης για την Ορνιθοπανίδα για την Ορνιθοπανίδα Έργου: Σελίδα 2 από 47 Πίνακας Περιεχομένων 1 ΕΙΣΑΓΩΓΗ 4 Γενικές πληροφορίες για την ορνιθοπανίδα των πεδινών εκτάσεων της Ανατολικής Μακεδονίας και Ροδόπης 4 Βασική νομοθεσία 4 Συνοπτική

Διαβάστε περισσότερα

ΜΕΘΟΔΟΛΟΓΙΑ ΕΡΕΥΝΑΣ Δειγµατοληψια. Καθηγητής Α. Καρασαββόγλου Επίκουρος Καθηγητής Π. Δελιάς

ΜΕΘΟΔΟΛΟΓΙΑ ΕΡΕΥΝΑΣ Δειγµατοληψια. Καθηγητής Α. Καρασαββόγλου Επίκουρος Καθηγητής Π. Δελιάς ΜΕΘΟΔΟΛΟΓΙΑ ΕΡΕΥΝΑΣ Δειγµατοληψια Καθηγητής Α. Καρασαββόγλου Επίκουρος Καθηγητής Π. Δελιάς ΔΕΙΓΜΑΤΟΛΗΨΙΑ Η διαδικασία επιλογής παρατηρήσεων Ποια δηµοσκόπηση πιστεύετε πως θα είναι πιο ακριβής: Αυτή που

Διαβάστε περισσότερα

Τι είναι η Ορνιθόπολις; Ποιος είναι ο στόχος; Η Ορνιθόπολις έχει δύο βασικούς στόχους: Γιατί να παρατηρώ τα πουλιά;

Τι είναι η Ορνιθόπολις; Ποιος είναι ο στόχος; Η Ορνιθόπολις έχει δύο βασικούς στόχους: Γιατί να παρατηρώ τα πουλιά; Οδηγός Παρατήρησης Τι είναι η Ορνιθόπολις; Η Ορνιθόπολις είναι ένα ερευνητικό πρόγραμμα με σκοπό τη γνωριμία και τη συνεργασία των πολιτών με την επιστημονική κοινότητα του Πανεπιστημίου Πατρών. Μέσα από

Διαβάστε περισσότερα

Κατανομή στρουθιόμορφων ειδών σε λιβαδικά και δασικά

Κατανομή στρουθιόμορφων ειδών σε λιβαδικά και δασικά Κατανομή στρουθιόμορφων ειδών σε λιβαδικά και δασικά οικοσυστήματα Σ. Παπούλια 1, Σ. Καζαντζίδης 2, Σ. Γαλατσίδας 3 και Γ. Τσιουρλής 2,4 1 Ιοφώντος 2, 116 34 Παγκράτι, e-mail: papoulst@hotmail.com, 2 Ινστιτούτο

Διαβάστε περισσότερα

Μεθοδολογία της έρευνας και Ιατρική στατιστική

Μεθοδολογία της έρευνας και Ιατρική στατιστική ΤΕΙ Αθήνας Μεθοδολογία της έρευνας και Ιατρική στατιστική Ενότητα 1: Πληθυσμός και δείγμα - Δειγματοληπτικές μέθοδοι και δειγματοληπτικό σφάλμα Δρ.Ευσταθία Παπαγεωργίου, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Συλλογή

Διαβάστε περισσότερα

Δειγματοληψία στην Ερευνα. Ετος

Δειγματοληψία στην Ερευνα. Ετος ΓΕΩΠΟΝΙΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ Τμήμα Αγροτικής Οικονομίας & Ανάπτυξης Μέθοδοι Γεωργοοικονομικής και Κοινωνιολογικής Ερευνας Δειγματοληψία στην Έρευνα (Μέθοδοι Δειγματοληψίας - Τρόποι Επιλογής Τυχαίου Δείγματος)

Διαβάστε περισσότερα

Τα στρουθιόμορφα των αγροδασικών συστημάτων στην Ελλάδα

Τα στρουθιόμορφα των αγροδασικών συστημάτων στην Ελλάδα Τα στρουθιόμορφα των αγροδασικών συστημάτων στην Ελλάδα Ε. Κοτσώνας, Μ. Παπακώστα και Χ. Βλάχος Εργαστήριο Άγριας Πανίδας και Ιχθυοπονίας Γλυκέων Υδάτων, Σχολή Δασολογίας και Φυσικού Περιβάλλοντος, Αριστοτέλειο

Διαβάστε περισσότερα

Σ ΤΑΤ Ι Σ Τ Ι Κ Η. Statisticum collegium iv

Σ ΤΑΤ Ι Σ Τ Ι Κ Η. Statisticum collegium iv Σ ΤΑΤ Ι Σ Τ Ι Κ Η i Statisticum collegium iv Στατιστική Συμπερασματολογία Ι Σημειακές Εκτιμήσεις Διαστήματα Εμπιστοσύνης Στατιστική Συμπερασματολογία (Statistical Inference) Το πεδίο της Στατιστικής Συμπερασματολογία,

Διαβάστε περισσότερα

Διαχείριση Άγριας Πανίδας

Διαχείριση Άγριας Πανίδας Διαχείριση Άγριας Πανίδας ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ Διαχείριση Άγριας Πανίδας ΒΙΟΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗ ΠΛΗΘΥΣΜΩΝ Εαρινό 2010 2011 Για να προβλέψουμε τη μελλοντική πορεία του πληθυσμού ενός είδους, θα πρέπει να 1. μετρήσουμε

Διαβάστε περισσότερα

Η ΣΗΜΑΣΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΑΠΟΤΑΜΙΩΝ ΟΙΚΟΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ ΤΟΥ ΠΗΝΕΙΟΥ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΑΤΗΡΗΣΗ ΤΗΣ ΒΙΟΠΟΙΚΙΛΟΤΗΤΑΣ ΣΤΟ ΘΕΣΣΑΛΙΚΟ ΑΓΡΟΤΙΚΟ ΤΟΠΙΟ

Η ΣΗΜΑΣΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΑΠΟΤΑΜΙΩΝ ΟΙΚΟΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ ΤΟΥ ΠΗΝΕΙΟΥ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΑΤΗΡΗΣΗ ΤΗΣ ΒΙΟΠΟΙΚΙΛΟΤΗΤΑΣ ΣΤΟ ΘΕΣΣΑΛΙΚΟ ΑΓΡΟΤΙΚΟ ΤΟΠΙΟ Η ΣΗΜΑΣΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΑΠΟΤΑΜΙΩΝ ΟΙΚΟΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ ΤΟΥ ΠΗΝΕΙΟΥ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΑΤΗΡΗΣΗ ΤΗΣ ΒΙΟΠΟΙΚΙΛΟΤΗΤΑΣ ΣΤΟ ΘΕΣΣΑΛΙΚΟ ΑΓΡΟΤΙΚΟ ΤΟΠΙΟ Μακρή Μαρία, Βιολόγος, Υπ. Διδάκτορας Βλαχόπουλος Κωνσταντίνος, Περιβαλλοντολόγος,

Διαβάστε περισσότερα

Διαχείριση Άγριας Πανίδας ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ

Διαχείριση Άγριας Πανίδας ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ Διαχείριση Άγριας Πανίδας ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ Διαχείριση Άγριας Πανίδας ΒΙΟΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗ ΠΛΗΘΥΣΜΩΝ Για να προβλέψουμε τη μελλοντική πορεία του πληθυσμού ενός είδους, θα πρέπει να 1. μετρήσουμε τα άτομα που αποτελούν

Διαβάστε περισσότερα

Ανάλυση και Σχεδιασμός Μεταφορών Ι Δειγματοληψία - Μέθοδοι συλλογής στοιχείων

Ανάλυση και Σχεδιασμός Μεταφορών Ι Δειγματοληψία - Μέθοδοι συλλογής στοιχείων Δειγματοληψία - Μέθοδοι συλλογής στοιχείων Παναγιώτης Παπαντωνίου Δρ. Πολιτικός Μηχανικός, Συγκοινωνιολόγος ppapant@upatras.gr Πάτρα, 2017 Στόχοι Βασικές έννοιες στατιστικής Μέθοδοι συλλογής στοιχείων

Διαβάστε περισσότερα

Διαχείριση Άγριας Πανίδας

Διαχείριση Άγριας Πανίδας Διαχείριση Άγριας Πανίδας Χειμερινό 2013-2014 Διάλεξη 3 Γενικά στοιχεία για την άγρια πανίδα Ως ενδιαίτημα ορίζεται η οικολογική ή περιβαλλοντική περιοχή όπου διαβιεί ένας οργανισμός, ή όπου, με βάση τις

Διαβάστε περισσότερα

Ανάλυση διακύμανσης (Μέρος 1 ο ) 17/3/2017

Ανάλυση διακύμανσης (Μέρος 1 ο ) 17/3/2017 Ανάλυση διακύμανσης (Μέρος 1 ο ) 17/3/2017 2 Γιατί ανάλυση διακύμανσης; (1) Ας θεωρήσουμε k πληθυσμούς με μέσες τιμές μ 1, μ 2,, μ k, αντίστοιχα Πως μπορούμε να συγκρίνουμε τις μέσες τιμές k πληθυσμών

Διαβάστε περισσότερα

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΡΝΙΘΟΛΟΓΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ. Πρόγραµµα Παρακολούθησης του Πληθυσµού των Αναπαραγόµενων Κοινών Ειδών Πουλιών της Ελλάδας

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΡΝΙΘΟΛΟΓΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ. Πρόγραµµα Παρακολούθησης του Πληθυσµού των Αναπαραγόµενων Κοινών Ειδών Πουλιών της Ελλάδας ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΡΝΙΘΟΛΟΓΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ Πρόγραµµα Παρακολούθησης του Πληθυσµού των Αναπαραγόµενων Κοινών Ειδών Πουλιών της Ελλάδας Συνοπτική Παρουσίαση προγράµµατος τριετίας 2007-2009 Πρώτα αποτελέσµατα Πληθυσµιακών

Διαβάστε περισσότερα

ΜΕΘΟΔΟΛΟΓΙΑ ΕΡΕΥΝΑΣ ΓΙΑ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΑ ΣΤΕΛΕΧΗ

ΜΕΘΟΔΟΛΟΓΙΑ ΕΡΕΥΝΑΣ ΓΙΑ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΑ ΣΤΕΛΕΧΗ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ Ανώτατο Εκπαιδευτικό Ίδρυμα Πειραιά Τεχνολογικού Τομέα ΜΕΘΟΔΟΛΟΓΙΑ ΕΡΕΥΝΑΣ ΓΙΑ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΑ ΣΤΕΛΕΧΗ Ενότητα # 7: Δειγματοληψία Μιλτιάδης Χαλικιάς Τμήμα Διοίκησης Επιχειρήσεων Άδειες Χρήσης

Διαβάστε περισσότερα

Ανοικτά Ακαδημαϊκά Μαθήματα στο ΤΕΙ Ιονίων Νήσων Τμήμα Τεχνολόγων Περιβάλλοντος Κατεύθυνση Τεχνολογιών Φυσικού Περιβάλλοντος. ΜΑΘΗΜΑ: Γενική Οικολογία

Ανοικτά Ακαδημαϊκά Μαθήματα στο ΤΕΙ Ιονίων Νήσων Τμήμα Τεχνολόγων Περιβάλλοντος Κατεύθυνση Τεχνολογιών Φυσικού Περιβάλλοντος. ΜΑΘΗΜΑ: Γενική Οικολογία Ανοικτά Ακαδημαϊκά Μαθήματα στο ΤΕΙ Ιονίων Νήσων Τμήμα Τεχνολόγων Περιβάλλοντος Κατεύθυνση Τεχνολογιών Φυσικού Περιβάλλοντος ΜΑΘΗΜΑ: Γενική Οικολογία 1 η Ενότητα Έρευνα στο πεδίο - Οργάνωση πειράματος

Διαβάστε περισσότερα

ΒΙΟΛΟΓΙΑ ΑΓΡΙΑΣ ΠΑΝΙΔΑΣ 10. ΔΡΥΟΚΟΛΑΠΤΕΣ ΤΣΙΧΛΕΣ - ΚΟΡΑΚΟΕΙΔΗ

ΒΙΟΛΟΓΙΑ ΑΓΡΙΑΣ ΠΑΝΙΔΑΣ 10. ΔΡΥΟΚΟΛΑΠΤΕΣ ΤΣΙΧΛΕΣ - ΚΟΡΑΚΟΕΙΔΗ ΒΙΟΛΟΓΙΑ ΑΓΡΙΑΣ ΠΑΝΙΔΑΣ 10. ΔΡΥΟΚΟΛΑΠΤΕΣ ΤΣΙΧΛΕΣ - ΚΟΡΑΚΟΕΙΔΗ 1. Αλκυόνη Alcedo atthis Περιγραφή πολύ μεγάλο κεφάλι, μακρύ και οξύληκτο ράμφος μήκους 3-4 εκ., κοντές φτερούγες, πόδια και ουρά, πάνω μέρος

Διαβάστε περισσότερα

Ενότητα 7: Απογραφή Πληθυσμού Θαλασσοπουλιών ως Βιοδείκτες

Ενότητα 7: Απογραφή Πληθυσμού Θαλασσοπουλιών ως Βιοδείκτες Ενότητα 7: Απογραφή Πληθυσμού Θαλασσοπουλιών ως Βιοδείκτες Το περιεχόμενο του μαθήματος διατίθεται με άδεια Creative Commons εκτός και αν αναφέρεται διαφορετικά Το έργο υλοποιείται στο πλαίσιο του Επιχειρησιακού

Διαβάστε περισσότερα

Σ ΤΑΤ Ι Σ Τ Ι Κ Η ΤΜΗΜΑ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ

Σ ΤΑΤ Ι Σ Τ Ι Κ Η ΤΜΗΜΑ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ Σ ΤΑΤ Ι Σ Τ Ι Κ Η i ΤΜΗΜΑ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ Κατανομή Δειγματοληψίας του Δειγματικού Μέσου Ο Δειγματικός Μέσος X είναι μια Τυχαία Μεταβλητή. Καθώς η επιλογή και χρήση διαφορετικών δειγμάτων από έναν

Διαβάστε περισσότερα

ΕΙΔΗ Κατάλογος ειδών για την περίοδο από 1/1/2017 έως 31/12/2017

ΕΙΔΗ Κατάλογος ειδών για την περίοδο από 1/1/2017 έως 31/12/2017 ΕΙΔΗ Κατάλογος ειδών για την περίοδο από 1/1/2017 έως 31/12/2017 Είδος Κοινό όνομα Αριθμός Accipiter gentilis Διπλοσάινο 1 Accipiter nisus Ξεφτέρι 64 Acrocephalus arundinaceus Τσιχλοποταμίδα 3 Aegithalos

Διαβάστε περισσότερα

Μαθησιακοί στόχοι κεφαλαίου

Μαθησιακοί στόχοι κεφαλαίου Δειγματοληψία Μαθησιακοί στόχοι κεφαλαίου Να κατανοήσετε τις διάφορες τεχνικές δειγματοληψίας και την ανάγκη να τις συνδυάζετε στα πλαίσια ενός ερευνητικού έργου Να επιλέγετε τις κατάλληλες τεχνικές δειγματοληψίας

Διαβάστε περισσότερα

ΓΕΩΛΟΓΙΑ - ΓΕΩΓΡΑΦΙΑ Α ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ

ΓΕΩΛΟΓΙΑ - ΓΕΩΓΡΑΦΙΑ Α ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΓΕΩΛΟΓΙΑ - ΓΕΩΓΡΑΦΙΑ Α ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΣΧΟΛΙΚΟ ΕΤΟΣ 2018 2019 ΤΟ ΣΧΟΛΙΚΟ ΒΙΒΛΙΟ ΜΕ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ- ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ 1 Περιεχόμενα ΕΝΟΤΗΤΑ Α : ΧΑΡΤΕΣ Α1.4 Ποιον χάρτη να διαλέξω;. 3 Α1.3 Η χρήση των χαρτών στην καθημερινή

Διαβάστε περισσότερα

Έλεγχος υποθέσεων και διαστήματα εμπιστοσύνης

Έλεγχος υποθέσεων και διαστήματα εμπιστοσύνης 1 Έλεγχος υποθέσεων και διαστήματα εμπιστοσύνης Όπως γνωρίζουμε από προηγούμενα κεφάλαια, στόχος των περισσότερων στατιστικών αναλύσεων, είναι η έγκυρη γενίκευση των συμπερασμάτων, που προέρχονται από

Διαβάστε περισσότερα

ΓΕΩΡΓΙΚΟΣ ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΣΜΟΣ 1ο Εργαστήριο «ΣΧΕΔΙΑΣΗ ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΚΟΥ ΑΓΡΟΥ»

ΓΕΩΡΓΙΚΟΣ ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΣΜΟΣ 1ο Εργαστήριο «ΣΧΕΔΙΑΣΗ ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΚΟΥ ΑΓΡΟΥ» ΓΕΩΡΓΙΚΟΣ ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΣΜΟΣ 1ο Εργαστήριο «ΣΧΕΔΙΑΣΗ ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΚΟΥ ΑΓΡΟΥ» Α. ΓΕΝΙΚΕΣ ΕΝΝΟΙΕΣ ΓΕΩΡΓΙΚΟΥ ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΣΜΟΥ Ηλιοφάνεια Γονιμότητα εδάφους Γενετικό υλικό Απόδοση ποικιλίας Εντομολογικές και φυτοπαθολογικές

Διαβάστε περισσότερα

Έρευνα διάρθρωσης γεωργικών και κτηνοτροφικών εκμεταλλεύσεων ΕΙΔΟΣ. Δειγματοληπτική έρευνα / Απογραφική έρευνα

Έρευνα διάρθρωσης γεωργικών και κτηνοτροφικών εκμεταλλεύσεων ΕΙΔΟΣ. Δειγματοληπτική έρευνα / Απογραφική έρευνα Έρευνα διάρθρωσης γεωργικών και κτηνοτροφικών εκμεταλλεύσεων ΕΙΔΟΣ Δειγματοληπτική έρευνα / Απογραφική έρευνα Ερευνώμενος Πληθυσμός και Δειγματοληπτικό Πλαίσιο Η έρευνα πραγματοποιήθηκε σε όλους τους Νομούς

Διαβάστε περισσότερα

ΔΕΙΓΜΑΤΟΛΗΨΙΑ. Ματσάγκος Ιωάννης-Μαθηματικός

ΔΕΙΓΜΑΤΟΛΗΨΙΑ. Ματσάγκος Ιωάννης-Μαθηματικός 1 ΔΕΙΓΜΑΤΟΛΗΨΙΑ -Είναι γνωστό, ότι στη Στατιστική, όταν χρησιμοποιούμε τον όρο πληθυσμός, δηλώνουμε, το σύνολο των ατόμων ή αντικειμένων, στα οποία αναφέρονται οι παρατηρήσεις μας Τα στοιχεία του συνόλου

Διαβάστε περισσότερα

To θετικό πρόσημο σημαίνει ότι το πεδίο προσφέρει την ενέργεια για τη μετακίνηση αυτή.

To θετικό πρόσημο σημαίνει ότι το πεδίο προσφέρει την ενέργεια για τη μετακίνηση αυτή. Ασκήσεις 3 ου Κεφαλαίου, Ηλεκτρικό Δυναμικό 23.21.Δύο σημειακά φορτία q 1 =+2,4 nc q 2 =-6,5 nc βρίσκονται σε απόσταση 0,1 m το ένα από το άλλο. Το σημείο Α βρίσκεται στο μέσον της απόστασής τους και το

Διαβάστε περισσότερα

Μια από τις σημαντικότερες δυσκολίες που συναντά ο φυσικός στη διάρκεια ενός πειράματος, είναι τα σφάλματα.

Μια από τις σημαντικότερες δυσκολίες που συναντά ο φυσικός στη διάρκεια ενός πειράματος, είναι τα σφάλματα. Εισαγωγή Μετρήσεις-Σφάλματα Πολλές φορές θα έχει τύχει να ακούσουμε τη λέξη πείραμα, είτε στο μάθημα είτε σε κάποια είδηση που αφορά τη Φυσική, τη Χημεία ή τη Βιολογία. Είναι όμως γενικώς παραδεκτό ότι

Διαβάστε περισσότερα

ΜΕΘΟΔΟΛΟΓΙΑ ΕΡΕΥΝΑΣ. Ι. Δημόπουλος, Καθηγητής, Τμήμα Διοίκησης Επιχειρήσεων και Οργανισμών-ΤΕΙ Πελοποννήσου

ΜΕΘΟΔΟΛΟΓΙΑ ΕΡΕΥΝΑΣ. Ι. Δημόπουλος, Καθηγητής, Τμήμα Διοίκησης Επιχειρήσεων και Οργανισμών-ΤΕΙ Πελοποννήσου ΜΕΘΟΔΟΛΟΓΙΑ ΕΡΕΥΝΑΣ Ι. Δημόπουλος, Καθηγητής, Τμήμα Διοίκησης Επιχειρήσεων και Οργανισμών-ΤΕΙ Πελοποννήσου Σχηματική παρουσίαση της ερευνητικής διαδικασίας ΣΚΟΠΟΣ-ΣΤΟΧΟΣ ΘΕΩΡΙΑ ΥΠΟΘΕΣΕΙΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ Ερευνητικά

Διαβάστε περισσότερα

ΑΝΑΛΥΣΗ ΔΙΑΚΥΜΑΝΣΗΣ. Επικ. Καθ. Στέλιος Ζήμερας. Τμήμα Μαθηματικών Κατεύθυνση Στατιστικής και Αναλογιστικά Χρηματοοικονομικά Μαθηματικά

ΑΝΑΛΥΣΗ ΔΙΑΚΥΜΑΝΣΗΣ. Επικ. Καθ. Στέλιος Ζήμερας. Τμήμα Μαθηματικών Κατεύθυνση Στατιστικής και Αναλογιστικά Χρηματοοικονομικά Μαθηματικά ΑΝΑΛΥΣΗ ΔΙΑΚΥΜΑΝΣΗΣ Επικ. Καθ. Στέλιος Ζήμερας Τμήμα Μαθηματικών Κατεύθυνση Στατιστικής και Αναλογιστικά Χρηματοοικονομικά Μαθηματικά 015 Ανάλυση Διακύμανσης Η Ανάλυση Διακύμανσης είναι μία τεχνική που

Διαβάστε περισσότερα

2. ΑΝΑΛΥΣΗ ΣΦΑΛΜΑΤΩΝ

2. ΑΝΑΛΥΣΗ ΣΦΑΛΜΑΤΩΝ 1. ΑΝΑΛΥΣΗ ΣΦΑΛΜΑΤΩΝ 1. Σφάλματα Κάθε μέτρηση ενός φυσικού μεγέθους χαρακτηρίζεται από μία αβεβαιότητα που ονομάζουμε σφάλμα, το οποίο αναγράφεται με τη μορφή Τιμή ± αβεβαιότητα π.χ έστω ότι σε ένα πείραμα

Διαβάστε περισσότερα

ΠΕΡΙΓΡΑΦΙΚΗ και ΕΠΑΓΩΓΙΚΗ ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΗ

ΠΕΡΙΓΡΑΦΙΚΗ και ΕΠΑΓΩΓΙΚΗ ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΗ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΚΡΗΤΗΣ ΠΕΡΙΓΡΑΦΙΚΗ και ΕΠΑΓΩΓΙΚΗ ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΗ Εισήγηση 9Α: Απλή Τυχαία Δειγματοληψία Διδάσκων: Δαφέρμος Βασίλειος ΤΜΗΜΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΕΠΙΣΤΗΜΗΣ ΣΧΟΛΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ Άδειες

Διαβάστε περισσότερα

ΟΙΚΟΝΟΜΕΤΡΙΑ. Ενότητα 1: Εκτιμητές και Ιδιότητες. Αναπλ. Καθηγητής Νικόλαος Σαριαννίδης Τμήμα Διοίκησης Επιχειρήσεων (Γρεβενά)

ΟΙΚΟΝΟΜΕΤΡΙΑ. Ενότητα 1: Εκτιμητές και Ιδιότητες. Αναπλ. Καθηγητής Νικόλαος Σαριαννίδης Τμήμα Διοίκησης Επιχειρήσεων (Γρεβενά) ΟΙΚΟΝΟΜΕΤΡΙΑ Ενότητα 1: Εκτιμητές και Ιδιότητες. Αναπλ. Καθηγητής Νικόλαος Σαριαννίδης Τμήμα Διοίκησης Επιχειρήσεων (Γρεβενά) Άδειες Χρήσης Το παρόν εκπαιδευτικό υλικό υπόκειται σε άδειες χρήσης Creative

Διαβάστε περισσότερα

ΟΙΚΟΛΟΓΙΑ ΤΟΠΙΟΥ. Σχετικά με το μάθημα

ΟΙΚΟΛΟΓΙΑ ΤΟΠΙΟΥ. Σχετικά με το μάθημα ΟΙΚΟΛΟΓΙΑ ΤΟΠΙΟΥ Εργαστήριο Εαρινό εξάμηνο 2010 2011 Κ. Ποϊραζίδης Ορισμός και έννοια του τοπίου. Δομή του τοπίου. Ποσοτικοποίηση των χαρακτηριστικών του τοπίου. Κατανόηση των βασικών δεικτών τοπίου. Ανάλυση

Διαβάστε περισσότερα

ΔΗΜΟΠΑΘΟΛΟΓΙΑ ΤΗΣ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ

ΔΗΜΟΠΑΘΟΛΟΓΙΑ ΤΗΣ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ ΔΗΜΟΠΑΘΟΛΟΓΙΑ ΤΗΣ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ 6 Η (Θ) ΔΕΙΓΜΑΤΟΛΗΨΙΑ ΤΗΣ ΕΠΙΔΗΜΙΟΛΟΓΙΚΗΣ ΕΡΕΥΝΑΣ 1 ΔΕΙΓΜΑΤΟΛΗΨΙΑ 2 Δειγματοληψία Ορισμός: Η διαδικασία κατά την οποία ορισμένα άτομα από έναν συγκεκριμένο πληθυσμό

Διαβάστε περισσότερα

Έλεγχος Υποθέσεων. Δρ. Αθανάσιος Δαγούμας, Επ. Καθηγητής Οικονομικής της Ενέργειας & των Φυσικών Πόρων, Πανεπιστήμιο Πειραιώς

Έλεγχος Υποθέσεων. Δρ. Αθανάσιος Δαγούμας, Επ. Καθηγητής Οικονομικής της Ενέργειας & των Φυσικών Πόρων, Πανεπιστήμιο Πειραιώς Δρ. Αθανάσιος Δαγούμας, Επ. Καθηγητής Οικονομικής της Ενέργειας & των Φυσικών Πόρων, Πανεπιστήμιο Πειραιώς Η μηδενική υπόθεση είναι ένας ισχυρισμός σχετικά με την τιμή μιας πληθυσμιακής παραμέτρου. Είναι

Διαβάστε περισσότερα

Μεθοδολογία Έρευνας Διάλεξη 6 η : Μέθοδοι Δειγματοληψίας

Μεθοδολογία Έρευνας Διάλεξη 6 η : Μέθοδοι Δειγματοληψίας Μεθοδολογία Έρευνας Διάλεξη 6 η : Μέθοδοι Δειγματοληψίας Δρ. Αλέξανδρος Αποστολάκης Email: aapostolakis@staff.teicrete.gr Τηλ.: 2810379603 E-class μαθήματος: https://eclass.teicrete.gr/courses/pgrad_omm104/

Διαβάστε περισσότερα

Ανάλυση διακύμανσης (Μέρος 2 ο ) 31/3/2017

Ανάλυση διακύμανσης (Μέρος 2 ο ) 31/3/2017 Ανάλυση διακύμανσης (Μέρος 2 ο ) 31/3/2017 2 Σχέδιο τυχαιοποιημένων πλήρων ομάδων (1) Αποτελεί ευθεία γενίκευση του σχεδίου που γνωρίσαμε όταν μιλήσαμε για τη σύγκριση κατά ζεύγη δύο μέσων μ 1 και μ 2

Διαβάστε περισσότερα

ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ Χειμερινό εξάμηνο Κ. Ποϊραζίδης Μ. Γραμματικάκη

ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ Χειμερινό εξάμηνο Κ. Ποϊραζίδης Μ. Γραμματικάκη Διαχείριση Άγριας Πανίδας ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ Χειμερινό εξάμηνο 2011-2012 Κ. Ποϊραζίδης Μ. Γραμματικάκη Διαχείριση Άγριας Πανίδας Ενότητα 4: ΡΑΔΙΟΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗ ΑΓΡΙΑΣ ΠΑΝΙΔΑΣ ΧΡΗΣΗ/ ΕΠΙΛΟΓΗ ΒΙΟΤΟΠΟΥ Ραδιοπαρακολούθηση

Διαβάστε περισσότερα

ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑ ΣΤΟ ΜΟΥΣΕΙΟ: Τα ζώα στο φακό του στερεοσκοπίου. Δρ Σταύρος Ξηρουχάκης

ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑ ΣΤΟ ΜΟΥΣΕΙΟ: Τα ζώα στο φακό του στερεοσκοπίου. Δρ Σταύρος Ξηρουχάκης ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑ ΣΤΟ ΜΟΥΣΕΙΟ: Τα ζώα στο φακό του στερεοσκοπίου Πτηνά Aves Δρ Σταύρος Ξηρουχάκης ΜΦΙΚ/ Ηράκλειο 2015 ΠΑΝΙΔΑ Η πανίδα της Ελλάδας (Fauna Europaea 2004): 23.000 είδη (χέρσο & γλυκά ύδατα) + 3.500

Διαβάστε περισσότερα

Μελέτες ασθενών-μαρτύρων

Μελέτες ασθενών-μαρτύρων Μελέτες ασθενών-μαρτύρων Η πρώτη ΜΑΜ δημοσιεύθηκε το 1920 και αφορούσε τη σχέση καπνιστικής συνήθειας και επιθηλιώματος των χειλιών (μορφή καρκίνου του δέρματος) Το 1950, δημοσιεύθηκαν οι πρώτες 4 μελέτες

Διαβάστε περισσότερα

ΟΙΚΟΛΟΓΙΑ ΤΟΠΙΟΥ. Χειμερινό εξάμηνο

ΟΙΚΟΛΟΓΙΑ ΤΟΠΙΟΥ. Χειμερινό εξάμηνο ΟΙΚΟΛΟΓΙΑ ΤΟΠΙΟΥ Χειμερινό εξάμηνο 2009 2010 Κ. Ποϊραζίδης Ανάλυση ψηφίδων ΕΙΣΗΓΗΣΗ 4 Οικολογία Τοπίου 22 Νοεμβρίου 2009 Ανάλυση ψηφίδων Το μέγεθος τους (Patch size / perimeter / edges ) Έκταση Περίμετρος

Διαβάστε περισσότερα

Σύγκριση μέσου όρου πληθυσμού με τιμή ελέγχου. One-Sample t-test

Σύγκριση μέσου όρου πληθυσμού με τιμή ελέγχου. One-Sample t-test 1 Σύγκριση μέσου όρου πληθυσμού με τιμή ελέγχου One-Sample t-test 2 Μια σύντομη αναδρομή Στα τέλη του 19 ου αιώνα μια μεγάλη αλλαγή για την επιστήμη ζυμώνονταν στην ζυθοποιία Guinness. Ο William Gosset

Διαβάστε περισσότερα

Επώνυμο: Όνομα: Εξάμηνο:

Επώνυμο: Όνομα: Εξάμηνο: ΤΕΙ ΛΑΡΙΣΑΣ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ ΤΜΗΜΑ ΔΑΣΟΠΟΝΙΑΣ & ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΦΥΣΙΚΟΥ ΠΕΡΙΒ/ΝΤΟΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ Α ΠΕΡΙΟΔΟΥ / ΧΕΙΜΕΡΙΝΟΥ ΕΞΑΜΗΝΟΥ 2006-2007 ΜΑΘΗΜΑ: ΓΕΩΓΡΑΦΙΚΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΩΝ (ΓΣΠ) ΚΑΙ ΧΑΡΤΟΓΡΑΦΗΣΗ ΦΥΣΙΚΩΝ

Διαβάστε περισσότερα

Παρακολούθηση και αξιολόγηση της κατάστασης. του Εθνικού Πάρκου Χελμού-Βουραϊκού Μ. Τζάλη, Ν. Προμπονάς, Τ. Δημαλέξης, J. Fric

Παρακολούθηση και αξιολόγηση της κατάστασης. του Εθνικού Πάρκου Χελμού-Βουραϊκού Μ. Τζάλη, Ν. Προμπονάς, Τ. Δημαλέξης, J. Fric Παρακολούθηση και αξιολόγηση της κατάστασης διατήρησης της ορνιθοπανίδας του Εθνικού Πάρκου Χελμού-Βουραϊκού Μ. Τζάλη, Ν. Προμπονάς, Τ. Δημαλέξης, J. Fric Εθνικό Πάρκο Χελμού Βουραϊκού, «Βιοποικιλότητα

Διαβάστε περισσότερα

Τάξη Πυγοποδόμορφα Σκουφοβουτηχτάρι, Podiceps cristatus

Τάξη Πυγοποδόμορφα Σκουφοβουτηχτάρι, Podiceps cristatus Τάξη Πυγοποδόμορφα Σκουφοβουτηχτάρι, Podiceps cristatus Ζουν σε λίμνες ή υφάλμυρα νερά. Φτιάχνουν τις φωλιές τους στην επιφάνεια της λίμνης πάνω σε υδρόβια φυτά. Σπάνια απομακρύνεται από την όχθη. Τάξη

Διαβάστε περισσότερα

ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΟΣ ΣΧΕ ΙΑΣΜΟΣ ΑΣΤΙΚΩΝ ΠΑΡΚΩΝ ΜΕ ΣΤΟΧΟ ΤΗΝ ΠΡΟΣΕΛΚΥΣΗ ΕΙ ΩΝ ΤΗΣ ΑΓΡΙΑΣ ΠΤΗΝΟΠΑΝΙ ΑΣ

ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΟΣ ΣΧΕ ΙΑΣΜΟΣ ΑΣΤΙΚΩΝ ΠΑΡΚΩΝ ΜΕ ΣΤΟΧΟ ΤΗΝ ΠΡΟΣΕΛΚΥΣΗ ΕΙ ΩΝ ΤΗΣ ΑΓΡΙΑΣ ΠΤΗΝΟΠΑΝΙ ΑΣ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΟΣ ΣΧΕ ΙΑΣΜΟΣ ΑΣΤΙΚΩΝ ΠΑΡΚΩΝ ΜΕ ΣΤΟΧΟ ΤΗΝ ΠΡΟΣΕΛΚΥΣΗ ΕΙ ΩΝ ΤΗΣ ΑΓΡΙΑΣ ΠΤΗΝΟΠΑΝΙ ΑΣ Μασλαρινού Ο. 1,2, Μπίρτσας Π. 3 και Νικολάου Κ. 1,4 1 Σχολή Θετικών Επιστηµών & Τεχνολογίας, Ελληνικό Ανοικτό

Διαβάστε περισσότερα

Δασική Βιομετρία ΙΙ. Ενότητα 1: Εισαγωγή. Γεώργιος Σταματέλλος Τμήμα Δασολογίας & Φυσικού Περιβάλλοντος ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

Δασική Βιομετρία ΙΙ. Ενότητα 1: Εισαγωγή. Γεώργιος Σταματέλλος Τμήμα Δασολογίας & Φυσικού Περιβάλλοντος ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΑΝΟΙΧΤΑ ΑΚΑΔΗΜΑΙΚΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ Ενότητα 1: Εισαγωγή Γεώργιος Σταματέλλος Τμήμα Δασολογίας & Φυσικού Περιβάλλοντος Άδειες Χρήσης Το παρόν εκπαιδευτικό υλικό υπόκειται

Διαβάστε περισσότερα

Στατιστική Ι (ΨΥΧ-1202) ιάλεξη 3

Στατιστική Ι (ΨΥΧ-1202) ιάλεξη 3 (ΨΥΧ-1202) Λεωνίδας Α. Ζαμπετάκης Β.Sc., M.Env.Eng., M.Ind.Eng., D.Eng. Εmail: statisticsuoc@gmail.com ιαλέξεις: ftp://ftp.soc.uoc.gr/psycho/zampetakis/ ιάλεξη 3 ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΚΡΗΤΗΣ ΤΜΗΜΑ ΨΥΧΟΛΟΓΙΑΣ Ρέθυμνο,

Διαβάστε περισσότερα

HELLENIC OPEN UNIVERSITY School of Social Sciences ΜΒΑ Programme. Επιλογή δείγματος. Κατερίνα Δημάκη

HELLENIC OPEN UNIVERSITY School of Social Sciences ΜΒΑ Programme. Επιλογή δείγματος. Κατερίνα Δημάκη HELLENIC OPEN UNIVERSITY School of Social Sciences ΜΒΑ Programme Επιλογή δείγματος Κατερίνα Δημάκη Αν. Καθηγήτρια Τμήμα Στατιστικής Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών 1 Τρόποι Συλλογής Δεδομένων Απογραφική

Διαβάστε περισσότερα

Ανάλυση Δεδομένων με χρήση του Στατιστικού Πακέτου R

Ανάλυση Δεδομένων με χρήση του Στατιστικού Πακέτου R Ανάλυση Δεδομένων με χρήση του Στατιστικού Πακέτου R, Επίκουρος Καθηγητής, Τομέας Μαθηματικών, Σχολή Εφαρμοσμένων Μαθηματικών και Φυσικών Επιστημών, Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Περιεχόμενα Εισαγωγή στο

Διαβάστε περισσότερα

Ερευνητική υπόθεση. Η ερευνητική υπόθεση αναφέρεται σε μια συγκεκριμένη πρόβλεψη σχετικά με τη σχέση ανάμεσα σε δύο ή περισσότερες μεταβλητές.

Ερευνητική υπόθεση. Η ερευνητική υπόθεση αναφέρεται σε μια συγκεκριμένη πρόβλεψη σχετικά με τη σχέση ανάμεσα σε δύο ή περισσότερες μεταβλητές. Ερευνητική υπόθεση Η ερευνητική υπόθεση αναφέρεται σε μια συγκεκριμένη πρόβλεψη σχετικά με τη σχέση ανάμεσα σε δύο ή περισσότερες μεταβλητές. Στα πειραματικά ερευνητικά σχέδια, η ερευνητική υπόθεση αναφέρεται

Διαβάστε περισσότερα

ΚΑΝΑΡΙΝΙΑ ΦΩΝΗΣ Α, Β, C ΛΙΠΟΧΡΩΜΙΚΑ

ΚΑΝΑΡΙΝΙΑ ΦΩΝΗΣ Α, Β, C ΛΙΠΟΧΡΩΜΙΚΑ ΚΑΝΑΡΙΝΙΑ ΦΩΝΗΣ Α, Β, C Τετράδες Μονά Κατηγορία A001 A003 Χαρτζ - Κλασσικό - Μόνο Φωνή A002 A000 Χαρτζ - Κλασσικό - Μόνο Φωνή 2άδα B001 B003 Μαλινουά - Κλασσικό - Μόνο Φωνή B002 B000 Μαλινουά - Κλασσικό

Διαβάστε περισσότερα

Δομή, σύνθεση και κατανομή της ορνιθοπανίδας σε ορεινά ποολίβαδα της Ζώνης Ειδικής Προστασίας Μενοικίου όρους

Δομή, σύνθεση και κατανομή της ορνιθοπανίδας σε ορεινά ποολίβαδα της Ζώνης Ειδικής Προστασίας Μενοικίου όρους Δομή, σύνθεση και κατανομή της ορνιθοπανίδας σε ορεινά ποολίβαδα της Ζώνης Ειδικής Προστασίας Μενοικίου Σ. Στάης 1 και Μ. Πυροβέτση 2 1 Υψηλάντου 5, 661 00 Δράμα, e-mail: stais@dra.forthnet.gr, 2 Αριστοτέλειο

Διαβάστε περισσότερα

ΓΕΩΓΡΑΦΙΚΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΩΝ ΚΑΙ ΧΑΡΤΟΓΡΑΦΗΣΗ ΦΥΣΙΚΩΝ ΠΟΡΩΝ

ΓΕΩΓΡΑΦΙΚΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΩΝ ΚΑΙ ΧΑΡΤΟΓΡΑΦΗΣΗ ΦΥΣΙΚΩΝ ΠΟΡΩΝ ΓΕΩΓΡΑΦΙΚΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΩΝ ΚΑΙ ΧΑΡΤΟΓΡΑΦΗΣΗ ΦΥΣΙΚΩΝ ΠΟΡΩΝ ΓΕΩΓΡΑΦΙΚΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΩΝ Τα Γεωγραφικά Συστήματα Πληροφοριών (G.I.S.), επιτυγχάνουν με τη βοήθεια υπολογιστών την ανάπτυξη και τον

Διαβάστε περισσότερα

. Τι πρακτική αξία έχουν αυτές οι πιθανότητες; (5 Μονάδες)

. Τι πρακτική αξία έχουν αυτές οι πιθανότητες; (5 Μονάδες) Εργαστήριο Μαθηματικών & Στατιστικής Α ΣΕΙΡΑ ΘΕΜΑΤΩΝ η Πρόοδος στο Μάθημα Στατιστική //7 ο Θέμα α) Περιγράψτε τη σχέση Θεωρίας Πιθανοτήτων και Στατιστικής. β) Αν Α, Β ενδεχόμενα του δειγματικού χώρου Ω

Διαβάστε περισσότερα

ΡΟΥΣΣΟΣ ΠΕΤΡΟΣ. Άρδευση

ΡΟΥΣΣΟΣ ΠΕΤΡΟΣ. Άρδευση Άρδευση Δένδρο ανθεκτικό σε ξηρασία και άλατα Ανταποκρίνεται στην άρδευση με αυξημένη παραγωγή και ποιότητα προϊόντων Μέθοδος άρδευσης κυρίως με σταγόνες και εκτοξευτήρες Σε περιοχές με ετήσιο ύψος βροχόπτωσης

Διαβάστε περισσότερα

Δείγμα & Δειγματοληψία στην Έρευνα ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΕΡΕΥΝΑΣ (#252) Θυμηθείτε. Γιατί δειγματοληψία; Δειγματοληψία

Δείγμα & Δειγματοληψία στην Έρευνα ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΕΡΕΥΝΑΣ (#252) Θυμηθείτε. Γιατί δειγματοληψία; Δειγματοληψία Θυμηθείτε εισήγηση 7η Δείγμα & Δειγματοληψία στην Έρευνα ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΕΡΕΥΝΑΣ (#252) Η Στατιστική είναι ένας μηχανισμός που από τα δεδομένα παράγει πληροφόρηση: Δεδομένα Στατιστική Πληροφορίες Αλλά από πού

Διαβάστε περισσότερα

Οδηγίες μακροσκοπικών ελέγχων για τον επιβλαβή οργανισμό. Grapholita molesta Busck. (Lepidoptera: Tortricidae) (κν.

Οδηγίες μακροσκοπικών ελέγχων για τον επιβλαβή οργανισμό. Grapholita molesta Busck. (Lepidoptera: Tortricidae) (κν. Οδηγίες μακροσκοπικών ελέγχων για τον επιβλαβή οργανισμό Grapholita molesta Busck. (Lepidoptera: Tortricidae) (κν. βλαστορύκτης της ροδακινιάς) σε ροδάκινα και νεκταρίνια για εξαγωγή στη Ρωσία Για φυτοϋγειονομικούς

Διαβάστε περισσότερα

ΒΕΛΤΙΣΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΔΕΙΓΜΑΤΟΣ

ΒΕΛΤΙΣΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΔΕΙΓΜΑΤΟΣ ΒΕΛΤΙΣΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΔΕΙΓΜΑΤΟΣ Dafia maga Κόστος πειράματος Περιορισμοί σε χρόνο χώρο, κ.λπ. Προστασία σπάνιων ειδών. Μπορεί να κρίνουμε ότι τελικά δεν αξίζει τον κόπο..!!!! Ακρίβεια (αξιοπιστία) Αμεροληψία

Διαβάστε περισσότερα

ΙΕΚ ΞΑΝΘΗΣ. Μάθημα : Στατιστική Ι. Υποενότητα : Τρόποι και μέθοδοι δειγματοληψίας

ΙΕΚ ΞΑΝΘΗΣ. Μάθημα : Στατιστική Ι. Υποενότητα : Τρόποι και μέθοδοι δειγματοληψίας ΙΕΚ ΞΑΝΘΗΣ Μάθημα : Στατιστική Ι Υποενότητα : Τρόποι και μέθοδοι δειγματοληψίας Επαμεινώνδας Διαμαντόπουλος Ιστοσελίδα : http://users.sch.gr/epdiaman/ Email : epdiamantopoulos@yahoo.gr 1 Στόχοι της υποενότητας

Διαβάστε περισσότερα

Εισαγωγή - Πειραματικοί Σχεδιασμοί. Κατσιλέρος Αναστάσιος

Εισαγωγή - Πειραματικοί Σχεδιασμοί. Κατσιλέρος Αναστάσιος Εισαγωγή - Πειραματικοί Σχεδιασμοί Κατσιλέρος Αναστάσιος 2017 Παραλλακτικότητα To φαινόμενο εμφάνισης διαφορών μεταξύ ατόμων ή αντικειμένων ή παρατηρήσεων-μετρήσεων, που ανήκουν στην ίδια ομάδα-κατηγορία,

Διαβάστε περισσότερα

Χαρακτηριστικά είδη πουλιών. της Σκύρου. Εθελοντική Ομάδα Διατήρησης της Βιοποικιλότητας Σκύρου

Χαρακτηριστικά είδη πουλιών. της Σκύρου. Εθελοντική Ομάδα Διατήρησης της Βιοποικιλότητας Σκύρου Χαρακτηριστικά είδη πουλιών της Σκύρου Εθελοντική Ομάδα Διατήρησης της Βιοποικιλότητας Σκύρου Χαρακτηριστικά είδη πουλιών της Σκύρου Νησιώτικη Πέρδικα Αρτέμης Θαλασσοκόρακας Λευκοτσικνιάς Γερακίνα Σπιζαετός

Διαβάστε περισσότερα

ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΟ Θεματική Ενότητα:

ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΟ Θεματική Ενότητα: Ο.Ε.Φ. ΑΓΡΟΤΙΚΟΣ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΟΣ ΜΕΣΟΛΟΓΓΙΟΥ ΝΑΥΠΑΚΤΙΑΣ «Η Ε Ν Ω Σ Η» ΟΜΑΔΑ ΠΑΡΑΓΩΓΩΝ ΕΛΙΑΣ ΚΑΙ ΕΛΑΙΟΛΑΔΟΥ ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΟ Θεματική Ενότητα: Τεχνικές κλαδέματος Εφαρμογή ορθών τεχνικών κλαδέματος Πρόγραμμα συγχρηματοδοτούμενο

Διαβάστε περισσότερα

1 η ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑΚΗ ΑΣΚΗΣΗ

1 η ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑΚΗ ΑΣΚΗΣΗ ΑΕΙ ΠΕΙΡΑΙΑ ΤΤ ΤΜΗΜΑ ΜΗΧΑΝΟΛΟΓΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ Τ.Ε. ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΜΗΧΑΝΙΚΗΣ ΤΩΝ ΡΕΥΣΤΩΝ Σκοπός της άσκησης 1 η ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑΚΗ ΑΣΚΗΣΗ Σκοπός αυτής της άσκησης είναι η εξοικείωση των σπουδαστών με τα σφάλματα που

Διαβάστε περισσότερα

Τάξη: Passeriformes (Στρουθιόµορφα) Οικογένεια: Sturnidae (Ψαρόνια) Είδος: Sturnus vulgaris (Ψαρόνι)

Τάξη: Passeriformes (Στρουθιόµορφα) Οικογένεια: Sturnidae (Ψαρόνια) Είδος: Sturnus vulgaris (Ψαρόνι) Τάξη: Passeriformes (Στρουθιόµορφα) Οικογένεια: Sturnidae (Ψαρόνια) Είδος: Sturnus vulgaris (Ψαρόνι) Γνωρίσµατα:Έχει µέγεθος 22 εκ., µακρύ ράµφος, κοντή ουρά και παρουσιάζει εποχικό διµορφισµό. Το καλοκαίρι

Διαβάστε περισσότερα

5. ΣΥΣΤΗΜΑΤΙΚΗ ΔΕΙΓΜΑΤΟΛΗΨΙΑ (Systematic Sampling)

5. ΣΥΣΤΗΜΑΤΙΚΗ ΔΕΙΓΜΑΤΟΛΗΨΙΑ (Systematic Sampling) 5. ΣΥΣΤΗΜΑΤΙΚΗ ΔΕΙΓΜΑΤΟΛΗΨΙΑ (Systematic Sampling) Συχνά, είναι ταχύτερη και ευκολότερη η επιλογή των μονάδων του πληθυσμού, αν αυτή γίνεται από κάποιο κατάλογο ξεκινώντας από κάποιο τυχαίο αρχικό σημείο

Διαβάστε περισσότερα

ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗ ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΗ

ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗ ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΗ ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗ ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΗ Μ.Ν. Ντυκέν, Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας Τ.Μ.Χ.Π.Π.Α. Ε. Αναστασίου, Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας Τ.Μ.Χ.Π.Π.Α. ΔΙΑΛΕΞΗ 07 & ΔΙΑΛΕΞΗ 08 ΣΗΜΠΕΡΑΣΜΑΤΙΚΗ ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΗ Βόλος, 016-017 ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗΝ

Διαβάστε περισσότερα

Αντικείμενο του κεφαλαίου είναι: Ανάλυση συσχέτισης μεταξύ δύο μεταβλητών. Εξίσωση παλινδρόμησης. Πρόβλεψη εξέλιξης

Αντικείμενο του κεφαλαίου είναι: Ανάλυση συσχέτισης μεταξύ δύο μεταβλητών. Εξίσωση παλινδρόμησης. Πρόβλεψη εξέλιξης Γραμμική Παλινδρόμηση και Συσχέτιση Αντικείμενο του κεφαλαίου είναι: Ανάλυση συσχέτισης μεταξύ δύο μεταβλητών Εξίσωση παλινδρόμησης Πρόβλεψη εξέλιξης Διμεταβλητές συσχετίσεις Πολλές φορές χρειάζεται να

Διαβάστε περισσότερα

Στατιστική. Εκτιμητική

Στατιστική. Εκτιμητική Στατιστική Εκτιμητική Χατζόπουλος Σταύρος 28/2/2018 και 01 /03/2018 Εισαγωγή Το αντικείμενο της Στατιστικής είναι η εξαγωγή συμπερασμάτων που αφορούν τον πληθυσμό ή το φαινόμενο που μελετάμε, με τη βοήθεια

Διαβάστε περισσότερα

Στάδιο Εκτέλεσης

Στάδιο Εκτέλεσης 16 ΚΕΦΑΛΑΙΟ 1Ο 1.4.2.2 Στάδιο Εκτέλεσης Το στάδιο της εκτέλεσης μίας έρευνας αποτελεί αυτό ακριβώς που υπονοεί η ονομασία του. Δηλαδή, περιλαμβάνει όλες εκείνες τις ενέργειες από τη στιγμή που η έρευνα

Διαβάστε περισσότερα

Χημική Τεχνολογία. Ενότητα 1: Στατιστική Επεξεργασία Μετρήσεων. Ευάγγελος Φουντουκίδης Τμήμα Μηχανολόγων Μηχανικών Τ.Ε.

Χημική Τεχνολογία. Ενότητα 1: Στατιστική Επεξεργασία Μετρήσεων. Ευάγγελος Φουντουκίδης Τμήμα Μηχανολόγων Μηχανικών Τ.Ε. ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ Ανώτατο Εκπαιδευτικό Ίδρυμα Πειραιά Τεχνολογικού Τομέα Χημική Τεχνολογία Ενότητα 1: Στατιστική Επεξεργασία Μετρήσεων Ευάγγελος Φουντουκίδης Τμήμα Μηχανολόγων Μηχανικών Τ.Ε. Άδειες Χρήσης

Διαβάστε περισσότερα

ΠΕΡΙΛΗΨΗ ΠΡΟΚΑΤΑΡΚΤΙΚΗ ΔΙΕΡΕΥΝΗΣΗ ΤΟΥ ΠΛΗΘΥΣΜΟΥ ΤΟΥ ΖΑΡΚΑΔΙΟΥ ΣΤΟ ΟΡΟΣ ΟΙΤΗ

ΠΕΡΙΛΗΨΗ ΠΡΟΚΑΤΑΡΚΤΙΚΗ ΔΙΕΡΕΥΝΗΣΗ ΤΟΥ ΠΛΗΘΥΣΜΟΥ ΤΟΥ ΖΑΡΚΑΔΙΟΥ ΣΤΟ ΟΡΟΣ ΟΙΤΗ ΠΕΡΙΛΗΨΗ ΠΡΟΚΑΤΑΡΚΤΙΚΗ ΔΙΕΡΕΥΝΗΣΗ ΤΟΥ ΠΛΗΘΥΣΜΟΥ ΤΟΥ ΖΑΡΚΑΔΙΟΥ ΣΤΟ ΟΡΟΣ ΟΙΤΗ Τσαπάρης Δημήτρης (δρ. Βιολόγος), Ηλιόπουλος Γιώργος (δρ. Βιολόγος), 2013 Η Οίτη και οι γειτονικοί ορεινοί όγκοι των Βαρδουσίων,

Διαβάστε περισσότερα

Γεωργικός Πειραµατικός Σχεδιασµός: Πρακτικές Συµβουλές

Γεωργικός Πειραµατικός Σχεδιασµός: Πρακτικές Συµβουλές Γεωργικός Πειραµατικός Σχεδιασµός: Πρακτικές Συµβουλές Επιστηµονική Επιµέλεια ρ. Γεώργιος Μενεξές Τοµέας Φυτών Μεγάλης Καλλιέργειας και Οικολογίας, Εργαστήριο Γεωργίας Viola adorata Η Γεωργία Εισαγωγή

Διαβάστε περισσότερα

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 2 ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΩΝ ΓΝΩΣΕΩΝ: ΕΚΤΙΜΗΤΕΣ

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 2 ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΩΝ ΓΝΩΣΕΩΝ: ΕΚΤΙΜΗΤΕΣ ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΩΝ ΓΝΩΣΕΩΝ: ΕΚΤΙΜΗΤΕΣ Ως γνωστό δείγμα είναι ένα σύνολο παρατηρήσεων από ένα πληθυσμό. Αν ο πληθυσμός αυτός θεωρηθεί μονοδιάστατος τότε μπορεί να εκφρασθεί με τη συνάρτηση

Διαβάστε περισσότερα

Σφάλματα Είδη σφαλμάτων

Σφάλματα Είδη σφαλμάτων Σφάλματα Σφάλματα Κάθε μέτρηση ενός φυσικού μεγέθους χαρακτηρίζεται από μία αβεβαιότητα που ονομάζουμε σφάλμα, το οποίο αναγράφεται με τη μορφή Τιμή ± αβεβαιότητα π.χ έστω ότι σε ένα πείραμα μετράμε την

Διαβάστε περισσότερα

ΦΕ1. Περιεχόμενα. Η φυσική. Υπόθεση και φυσικό μέγεθος

ΦΕ1. Περιεχόμενα. Η φυσική. Υπόθεση και φυσικό μέγεθος Περιεχόμενα ΦΕ1 ΤΑ ΦΥΣΙΚΑ ΜΕΓΕΘΗ ΚΑΙ Η ΜΕΤΡΗΣΗ ΤΟΥΣ ΤΟ ΜΗΚΟΣ 2015-16 6 ο ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΑΘΗΝΑΣ Τα φυσικά μεγέθη Η Μέτρηση των φυσικών μεγεθών Μια μονάδα μέτρησης για όλους Το φυσικό μέγεθος Μήκος Όργανα μέτρησης

Διαβάστε περισσότερα

ΕΦΑΡΜΟΣΜΕΝΗ ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΗ Ι Συμπληρωματικές Σημειώσεις Δημήτριος Παντελής

ΕΦΑΡΜΟΣΜΕΝΗ ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΗ Ι Συμπληρωματικές Σημειώσεις Δημήτριος Παντελής ΕΦΑΡΜΟΣΜΕΝΗ ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΗ Ι Συμπληρωματικές Σημειώσεις Δημήτριος Παντελής ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΕΣ ΕΚΤΙΜΗΣΕΙΣ Οι συναρτήσεις πιθανότητας ή πυκνότητας πιθανότητας των διαφόρων τυχαίων μεταβλητών χαρακτηρίζονται από κάποιες

Διαβάστε περισσότερα