Πέφτοντας από τις σκάλες

Save this PDF as:
 WORD  PNG  TXT  JPG

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "Πέφτοντας από τις σκάλες"

Transcript

1 Χαράλαµπος Γιάννου Copyright 2007 by Charalampos Giannou Αγ. Παντελεήµονος 4-6 Αθήνα,

2 Πρόσωπα: Χανς, ο µικρός αδελφός Γκρέτα, η µεγάλη αδελφή του Κα Γκλουπ, η µητέρα τους Τζον Σµιθ, νέος, γύρω στα 17 Άντρας Χώρος: Το σπίτι των Γκλουπ

3 1 Απόλυτο σκοτάδι. Ένα κορίτσι τραγουδάει χαµηλόφωνα. Ένα αγόρι µιλάει στην ίδια ένταση. Γκρέτα: Όταν την ανεβαίνεις/ Χανς: Σταµάτα! Γκρέτα: Άλλος την κατεβαίνεις/ Χανς: Σταµάτα. Γκρέτα: Και τώρα η σειρά σου/ Χανς: (µε λυγµό) Σε παρακαλώ. Γκρέτα: Να γκρεµοτσακιστείς/ Λυγµός από το αγόρι. Το κορίτσι γελάει σε χαµηλή ένταση. Γκρέτα: Έλα, ένα σκαλί έµεινε Χανς: Πες µου µια ιστορία. Γκρέτα: Πάλι τα ίδια; Χανς: Έλα τώρα.μια φορά ήταν

4 Γκρέτα: Ένα αγόρι κι ένα κορίτσι ήταν! Παύση Χανς: Ναι ήταν ένα αγόρι κι ένα Γκρέτα: Κάθε φορά ήταν ένα αγόρι κι ένα κορίτσι. Κι ανέβηκαν την σκάλα! Χανς: Όχι, δεν πάει έτσι! Γκρέτα: Έλα, ένα σκαλάκι ακόµα! Χανς: (φοβισµένος) Απαγορεύεται! Παύση Γκρέτα: Φοβάσαι! Χανς: Φοβάµαι! Γκρέτα: Είσαι ένας χέστης! Χανς: Όχι, είµαι ένα αγοράκι! Γκρέτα: Ανέβα το σκαλί! Χανς: Θα πέσω. εν θέλω να πέσω. Γκρέτα: Κράτα το χέρι µου. Χανς: Κι άµα πέσω; Γκρέτα: Θα πέσουµε µαζί.

5 Χανς: Υπόσχεσαι; Γκρέτα: Υπόσχοµαι! Ένα ροχαλητό. Τα παιδιά σταµατάνε. Χανς: Ένα «χρρ»! Γκρέτα: εν είναι «χρρ», ροχαλητό είναι. Kάνε γρήγορα. Χανς: Να ανάψουµε το κερί; Γκρέτα: εν θα καείς! Χανς: εν θα καώ! Γκρέτα: Ορκίζεσαι; Χανς: Ορκίζοµαι! Γκρέτα: Ορκίστηκες. Με το ένα µε το δύο µε το τρία Το κορίτσι ανάβει ένα σπίρτο. Μετά ανάβει το κερί της. Η σκάλα φωτίζεται. Τα παιδιά βρίσκονται, γονατισµένα, στο προτελευταίο σκαλί. εν είναι ορατό που οδηγεί αυτή η σκάλα. Το αγόρι ανάβει ένα άλλο σπίρτο. Μένει µε το σπίρτο στο χέρι. Γκρέτα: Βλέπεις; Μόνο ένα σκαλί έµεινε. Ακόµα ένα ροχαλητό. Τα παιδιά κοιτάνε προς τα κάτω. Χανς: Έκανε ακόµα ένα!

6 Το κορίτσι πάει να ανέβει το τελευταίο σκαλί. Χανς: Μη µε αφήνεις µόνο. Το αγόρι καίγεται από το σπίρτο. Χανς: Άουτς! Το κορίτσι παίρνει γρήγορα το δάκτυλο του αγοριού και το βάζει στο στόµα της. Κοιτάνε έντροµοι προς τα κάτω. Χανς: Ακόµα ένα και θα ξυπνήσει! Ακόµα ένα ροχαλητό. Ακούγεται µία άγρια φωνή. Κα Γκλουπ: Ποιος διάολος ανέβηκε τις σκάλες; Παύση Κα Γκλουπ: Χανς! Χανς: Η Γκρέτα, µαµά. Η Γκρέτα του δαγκώνει το δάκτυλο. Χανς: Άουτς! Ο Χανς τραβάει το δάκτυλό του από το στόµα της. Κα Γκλουπ: Γκρέτα! Πόσες φορές το έχω πει; Γκρέτα: Χίλιες φορές, µητέρα.

7 Κα Γκλουπ: Το όνοµά µου το ξέρεις - τίποτα που να µε κάνει ευτυχισµένη δεν ξέρεις; Γκρέτα: Σαν τι; Κα Γκλουπ: Σαν που βρίσκεται το φάρµακό µου!; Η Γκρέτα κατεβαίνει τις σκάλες µε το αναµµένο κερί στο χέρι. Ο Χανς την ακολουθεί κρατώντας το δικό του. Χανς: Πρόσεχε Γκρέτα. Γκρέτα (χαµηλόφωνα): Χέστη! Χανς: Ο Χανς είµαι! Η Γκρέτα παίρνει το χέρι του Χανς και κατεβαίνουν µαζί τη σκάλα. Στο φως του κεριού, εµφανίζονται στοιχεία από το εσωτερικό ενός ετοιµόρροπου σπιτιού. Στη βάση της σκάλας, ένα τραπέζι µε τέσσερις καρέκλες και στα αριστερά της σκηνής,η κεντρική είσοδος. Πίσω από το τραπέζι ένα παράθυρο, σφραγισµένο. Στη δεξιά πλευρά, κάτω από τη σκάλα, η πόρτα του υπογείου. Σκορπισµένα στο πάτωµα, πάρα πολλά χαρτάκια, σαν περιτυλίγµατα σοκολάτας. Μόλις κατέβουν τα παιδιά, η Γκρέτα αρχίζει να ψάχνει νευρικά ανάµεσα στα χαρτάκια. Κα Γκλουπ (στην Γκρέτα): Τι περιµένεις; εν βλέπεις ότι δεν είµαι στα καλά µου; Γκρέτα: εν βλέπω τίποτα. Κα Γκλουπ: Χανς, η αδερφή σου δεν βλέπει. Χανς: Ναι, µαµά!

8 Ο Χανς ανάβει το κερί του. Χανς: Ένα για µένα. Η Γκρέτα βρίσκει µια άθικτη συσκευασία στο πάτωµα. Γκρέτα: Βρήκα ένα, µητέρα! Κα Γκλουπ (ανήσυχα): Όχι τόσο σφιχτά, θα το λιώσεις. Η Γκρέτα σηκώνεται και πάει προς το µέρος της κας Γκλουπ. Ο Χανς ανάβει ένα δεύτερο κερί. Χανς: Ένα για σένα. Κα Γκλουπ (στην Γκρέτα): Τι µε κοιτάς, άνοιξε το. Η Γκρέτα ξετυλίγει το περιτύλιγµα. Ο Χανς ανάβει ένα τρίτο κερί. Χανς: Κι ένα για τη µαµά. Το σπίτι φωτίζεται. Στο κέντρο της σκηνής εµφανίζεται ένα ξεφτισµένο ανάκλιντρο µε ροδάκια. Πάνω του βρίσκεται, σκεπασµένη µε µία κουβέρτα, µια πολύ χοντρή γυναίκα. Ξεχωρίζουν µόνο ένα χέρι, ένα πόδι και το κεφάλι της. Γύρω από το χέρι της µία αρµαθιά µε κλειδιά. Η Γκρέτα κρατάει τη συσκευασία απαλά στο χέρι της. Κα Γκλουπ (στην Γκρέτα): Βάλ το στο στόµα µου. Η Γκρέτα προχωράει προς το ανάκλιντρο. Βάζει το περιεχόµενο στο στόµα της κας Γκλουπ διστακτικά, η οποία της δαγκώνει το δάχτυλο. Το κορίτσι δέχεται την δαγκωνιά, αδιαµαρτύρητα.

9 Η κα Γκλουπ µασάει λίγο και καταπίνει. Απότοµη αλλαγή διάθεσης. Κα Γκλουπ: Ποτέ η ζωή δεν ήταν τόσο γλυκιά. (τρυφερά) Ελάτε κοντά µου. Πλησιάζουν. Κα Γκλουπ (σοβαρά): Ξέρω πως το έχω πει χιλιάδες φορές. Μα θα το πω άλλες τόσες. Γιατί αυτή, δεν είναι µια σκάλα σαν τις άλλες Γκρέτα: Μια τοσοδούλα σκόνη, το παραµικρό σκουπιδάκι Χανς: µπορεί να την κάνει την ζηµιά. Τα αγκαλιάζει και γελάνε όλοι µαζί σαρκαστικά. Μετά χτυπάει τα χέρια της συνθηµατικά. Τα παιδιά τρέχουν προς τη σκάλα και αρχίζουν να την γυαλίζουν µε κέφι. Χρησιµοποιούν τα ρούχα τους αντί για ξεσκονόπανα. Χανς : τι εγώ και τι εσύ/ Γκρέτα: τι φως και τι σκοτάδι/ Χανς: ο κόσµος να χαλάσει/ Γκρέτα: τίποτα δεν αλλάζει/ Χανς: όσο είµαστε µαζί. Τα παιδιά τελειώνουν. Η σκάλα λάµπει. Γκρέτα: Η σκάλα γυάλισε µητέρα. Χανς: Όπως πάντα, µαµά.

10 Κα Γκλουπ: Για κοιτάξτε καλά. Γκρέτα: εν υπάρχει το παραµικρό σκουπιδάκι. Χανς: Μια τοσοδούλα σκόνη. Γκρέτα: Να καθαρίσω και το τελευταίο σκαλί; Κα Γκλουπ: Η σκάλα τελειώνει εκεί που βρίσκεσαι. Πιο πάνω, ούτε εγώ δεν ανεβαίνω. Χανς: ηλαδή, απαγορεύεται! Γκρέτα: Γιατί δεν ανεβαίνεις κι εσύ µια φορά, µητέρα; Κα Γκλουπ: Γιατί µπορεί να µην ξανακατέβω. Και τότε δεν θα έχετε µαµά. Χανς: Έτσι έγινε και µε τον µπαµπά. Κα Γκλουπ: Έτσι γίνεται µε όλους. Σκοτάδι.

11 2 Η Γκρέτα µε ένα κερί στο χέρι, ψάχνει νευρικά ανάµεσα στα χαρτάκια στο πάτωµα. Ο Χανς ανάβει τα υπόλοιπα κεριά. Η κα Γκλουπ στο ανάκλιντρό, σε αλλόφρονα κατάσταση. Κα Γκλουπ: Ακόµα; Γκρέτα: Είναι όλα άδεια. Κα Γκλουπ: Ψάξε καλά. εν βλέπεις πως δεν είµαι στα καλά µου; Γκρέτα: Το βλέπω µητέρα. Κα Γκλουπ: Και τι κάνεις γι αυτό; Η κα Γκλουπ χτυπάει τα χέρια της και τα παιδιά τοποθετούνται πίσω από το ανάκλιντρο. Σπρώχνουν. Η κα Γκλουπ κοιτάει αριστερά-δεξιά. Κα Γκλουπ: Βάλτε λίγη δύναµη. Όλα εγώ πρέπει να τα κάνω; Τα παιδιά αγκοµαχούν. Χανς: Είναι πολύ, παρά πολύ/ Γκρέτα: Και δεν το σήκωσε κανείς/ Χανς: Είναι το βάρος της µαµάς/

12 Γκρέτα: Έλα και πάρ το αν τολµάς! Κάποιος κτυπάει την εξώπορτα, συνθηµατικά. Από τη Γκρέτα ξεφεύγει µια κραυγή ενθουσιασµού. Γκρέτα: Ο Τζον Σµιθ µητέρα. Κα Γκλουπ: Καιρός ήταν! Χανς (µε ενθουσιασµό) : Ανοίγω, µαµά; Κα Γκλουπ: Περίµενε λίγο, Χανς. Γκρέτα, δίπλα µου. Υπακούει. Στρέφει το ανάκλιντρο, ώστε να βλέπει την είσοδο. Χανς (µε ενθουσιασµό) : Ανοίγω, µαµά; Κα Γκλουπ (επίσηµα και δυνατά): Ανοίγεις την πόρτα, Χάνσελ; Χανς :Μάλιστα, µητέρα. Την ανοίγω. Ο Χανς ανοίγει την πόρτα. Το φως από ένα φακό πέφτει στο πρόσωπό του. Ακούγεται µια ευδιάθετη φωνή. Τζον Σµιθ (χασκογελώντας): Καλησπέρα, Χανς. Χανς (µε ενθουσιασµό): Καλησπέρα, Τζον Σµιθ. Τζον Σµιθ (χασκογελώντας): Η µητέρα σου είναι στο σπίτι; Χανς (µε ενθουσιασµό): Όπως πάντα, Τζον Σµιθ. Τζον Σµιθ (χασκογελώντας): Ναι το ξέρω, αλλά είπα να ρωτήσω έτσι και αλλιώς.

13 Εµφανίζεται ένα λεπτοκαµωµένο αγόρι 17 ετών µε ένα φακό στο χέρι. Φοράει κράνος όπως αυτά που φοράνε οι υπάλληλοι ντελίβερι. Γυρνάει τον φακό προς το µέρος της Γκρέτα. Την κοιτάει. Κα Γκλουπ (επίσηµα και αυστηρά): Σβήσε το φακό. Όπως βλέπεις, έχουµε όσο φως χρειαζόµαστε. Σβήνει το φακό και βγάζει το κράνος. Τζον Σµιθ : Ε λοιπόν, δεν θα το πιστέψετε αυτό που µου συνέβη, κυρία Γκλουπ. Χανς: εν το πιστεύω. Γκρέτα: Τι δεν πιστεύεις; Χανς: Αυτό που του συνέβη. Γκρέτα: εν είναι ευγενικό να διακόπτεις κάποιον, Χάνσελ! Κα Γκλουπ: Αυτόν τον κάποιον, καλά κάνει και τον διακόπτει. (στον Τζον Σµιθ) Έφερες το φάρµακό µου; Τζον Σµιθ: Αυτό θα σας έλεγα. Όπως ερχόµουνα να φέρω το φάρµακό σας, σκεφτόµουνα Κα Γκλουπ: Σκεφτόσουνα; Τζον Σµιθ : Σκεφτόµουνα αυτό που λέτε πάντα: ότι κανείς δεν µπορεί να σηκώσει το βάρος µιας µάνας! Κα Γκλουπ: Γιατί; Λες να το προσπαθήσεις; Τζον Σµιθ : Ούτε που µου πέρασε από το µυαλό.

14 Κα Γκλουπ: Και τότε τι σκεφτόσουνα; Τζον Σµιθ : Ε, σκεφτόµουνα.τίποτα δεν σκεφτόµουνα. Κα Γκλουπ (στη Γκρέτα): Κατάλαβες; εν µπορείς να διακόψεις κάποιον που δεν σκέφτεται τίποτα. Γκρέτα: Ναι, µητέρα. Κα Γκλουπ (στον Τζον Σµιθ): Ωραία,και τώρα που το διευθετήσαµε Ο Τζον Σµιθ µε κινήσεις επαγγελµατία,βγάζει ένα µικρό σακουλάκι από το εσωτερικό του τζάκετ του. Το κουνάει επιδεικτικά. Κα Γκλουπ: Αυτό είναι όλο; εν θα κρατήσει ούτε για µία µέρα. Τζον Σµιθ : Υπάρχει έλλειψη κα Γκλουπ. Κι αυτό µε δυσκολία το βρήκα. Κα Γκλουπ: Μην περιµένεις ότι θα πληρωθείς γι αυτό. Τζον Σµιθ : Κανένα πρόβληµα. ώστε ό,τι µπορείτε. Κα Γκλουπ: Καλώς. Χανς, φέρε το σακουλάκι στη µαµά. Της πάει το σακουλάκι. Αυτή το ανοίγει, ξετυλίγει ένα και το καταπίνει µε ηδυπάθεια. Ο Τζον Σµιθ, κλείνει το µάτι στην Γκρέτα. Ο Χανς το αντιλαµβάνεται και µιµείται. Κα Γκλουπ (ανακουφισµένη) : Ωραία. Πολύ καλά. Εξαιρετικά. Χανς: Να πάρω κι εγώ λίγο φάρµακο, µαµά; Κα Γκλουπ: Και για τη µαµά τι θα µείνει;

15 Γκρέτα (πετάγεται): Τίποτα, µητέρα. Κα Γκλουπ: Τώρα ποιος είναι αυτός που διακόπτει; Η Γκρέτα κατεβάζει το κεφάλι. Τζον Σµιθ: Πως νοιώθετε τώρα, κα Γκλουπ; Κα Γκλουπ (καταβροχθίζοντας): Πολύ καλύτερα, χάρη σε σένα. Τι φτιάξατε για τον Τζον Σµιθ; Ο Χανς τρέχει στο τραπέζι και φέρνει µία άµορφη κατασκευή από περιτυλίγµατα. Κα Γκλουπ (χωρίς να τον κοιτάει): Πως σου φαίνεται; Μην µου πεις ότι δεν είναι τέλειο. Τα παιδιά ξενύχτησαν για να το τελειώσουν. Τζον Σµιθ (κοιτώντας την Γκρέτα): Πολύ όµορφο. εν είµαι σίγουρος µε τι µοιάζει, αλλά σίγουρα αξίζει τα λεφτά του...(κλείσιµο µατιού) Χανς: Είναι ένα αγόρι κι ένα κορίτσι!(κλείσιµο µατιού) Τζον Σµιθ: Όπως πάντα, Χανς. Κα Γκλουπ: Λοιπόν, καλό βράδυ. Και µην µε ξεχάσεις έτσι; Παίρνει τα πράγµατά του. Τζον Σµιθ: Καληνύχτα κα Γκλουπ, καληνύχτα παιδιά. Χανς και Γκρέτα: Καληνύχτα, Τζον Σµιθ.

16 Ανοίγει την πόρτα, η οποία χτυπάει πάνω σε κάτι µε γδούπο. Ακούγεται µια εξασθενηµένη κραυγή. Τζον Σµιθ: Α, θυµάστε πριν που σας έλεγα ότι κανείς δεν µπορεί να σηκώσει το βάρος µιας µάνας!; Κα Γκλουπ: Ναι; Και τι µε αυτό; Τζον Σµιθ: Ε, βρήκα κάποιον που µπορεί να βοηθήσει. Κα Γκλουπ: Ποιον; Τραβάει µε κόπο ένα σώµα µέσα στο σπίτι. Τζον Σµιθ: Αυτόν. Κα Γκλουπ : Και ποιος διάολος είναι αυτός; Γκρέτα: Ένας άντρας! Κα Γκλουπ: Είσαι σοβαρός; Αυτός θα µας βοηθήσει; Αυτός δεν µπορεί να πάρει τα πόδια του. Το σώµα ανήκει σε έναν µεσόκοπο άντρα που µουγκρίζει. Άντρας (σβήνοντας): Κονιάκ! Γκρέτα: Μιλάει! Φοράει µια φόρµα εργασίας κι είναι σε κακό χάλι. Ο Χανς τρέχει κοντά στη Γκρέτα. Χανς (στην Γκρέτα): Έτσι θα µιλάω, όταν µεγαλώσω!

17 Τζον Σµιθ (ύφος επαγγελµατία): Σκέφτηκα ότι µπορεί να βοηθήσει µε το σπίτι. Κα Γκλουπ: Ποιος θα βοηθήσει ποιόν; Ας γελάσω. Άντρας (σβήνοντας): Κονιάκ! Χανς (µιµούµενος τον άντρα): Κονιάκ! Τζον Σµιθ: Σκέφτηκα να φέρω κάτι σαν δώρο! Κα Γκλουπ: ώρο; Σε προτιµούσα τότε που δεν σκεφτόσουνα. Άντρας (σβήνοντας): Λίγο κονιάκ. Τζον Σµιθ: Καλά, δεν µου χρωστάτε τίποτα. Κα Γκλουπ: Αυτό µας έλειπε, να σου χρωστάω για αυτόν τον άχρηστο. Και για να είµαστε σίγουροι, πάρε τον µαζί σου όπως φεύγεις. Ο Τζον Σµιθ βγάζει το κράνος του αποφασισµένος. Τζον Σµιθ: Μην τον βλέπετε έτσι. Κα Γκλουπ: Και πως να τον δω; Τζον Σµιθ (µε ύφος έµπειρου πωλητή) : Κοιτάξτε τον καλά. Ελάτε κοντά. Τα παιδιά σπρώχνουν το ανάκλιντρο της κας Γκλουπ µε κόπο. Επεξεργάζονται τον νεοφερµένο. Τζον Σµιθ (µε ύφος πωλητή): Τώρα φαίνεται ένα µάτσο χάλια, αλλά παρατηρήστε λίγο τα µπράτσα του. εν είναι εξαιρετικά γεροδεµένος; Μπορεί να περιποιείται τον κήπο. Μπορεί να σας µετακινεί από µόνος του χωρίς να

18 κουράζονται τα παιδιά. Ξέρετε πόσο επικίνδυνο είναι το βάρος σε αυτήν την ηλικία ειδικά για τον µικρό Χανς. Και αν δεν µείνετε ευχαριστηµένη, τον παίρνω πίσω όποτε µου το ζητήσετε. Γνωρίζετε ότι µπορείτε να έχετε ό,τι ζητήσετε -όποτε το ζητήσετε αν µε καταλαβαίνετε (κλείσιµο µατιού) Κα Γκλουπ: Σταµάτα να κλείνεις το µάτι σε αυτήν την οικογένεια Τζον Σµιθ. Τζον Σµιθ: Με συγχωρείτε. (γελάκι) Η δύναµη της συνήθειας. Κα Γκλουπ: Η µόνη συνήθεια που έχεις, είναι να φλυαρείς. Όµως χρειάζοµαι κάτι περισσότερο από λόγια χρειάζοµαι αποδείξεις. Τζον Σµιθ: Να σας πω Κα Γκλουπ: Καλύτερα να πεις σε αυτόν να µε κουβαλήσει µέχρι τις σκάλες. Αν µπορεί φυσικά. Τζον Σµιθ: εν νοµίζω ότι τώρα είναι σε θέση Κα Γκλουπ: Αποδείξεις Τζον Σµιθ. Μπορεί να βοηθήσει; Ή όχι; Άντρας: Λίγο κονιάκ για όνοµα του θεού! Γκρέτα: Τι να του δώσουµε µητέρα; Τζον Σµιθ (χασκογελώντας): Λίγο νεράκι είναι ότι πρέπει. Κα Γκλουπ: Πέτυχες διάνα. Τους ξέρω αυτούς τους τύπους. Καλύτερα να τους δώσεις δηλητήριο. Γκρέτα: Να του δώσουµε το φάρµακο;!

19 Κα Γκλουπ (σφίγγοντας το σακουλάκι): Όχι, κανείς δεν ακουµπάει το φάρµακο µου. Γκρέτα: Μα δεν είναι στα καλά του, µητέρα. Όπως κι εσύ. Κα Γκλουπ (βρυχάται): Άλλο εγώ! Άντρας: Ότι να ναι,για όνοµα του θεού! Ο Τζον Σµιθ ψάχνει στο τζάκετ του, παίρνει µία συσκευασία και την πετάει στον Χανς. Τζον Σµιθ: Κοίτα τι βρήκα Τσάκωσε! Χανς: Τσάκωσα, Τζον Σµιθ! Κα Γκλουπ: Το έκρυβες!; Τζον Σµιθ: Για ώρα ανάγκης! Ο Τζον Σµιθ ανοίγει το στόµα του Άντρα. Ο Χανς βάζει προσεκτικά το περιεχόµενο της συσκευασίας στο στόµα του. Κα Γκλουπ: Μη! Ο Τζον Σµιθ του κλείνει το στόµα. Όλοι παρακολουθούν µε κοµµένη την ανάσα. Ο Άντρας, αφού το µασουλάει για λίγο, το φτύνει. Ορθώνεται, µουγκρίζοντας σαν θηρίο. Πιάνει το στόµα του και βγαίνει έξω. Κα Γκλουπ: Το δώρο σου την κοπάνησε. Τρέξε να το προλάβεις. Τζον Σµιθ: Μην ανησυχείτε. εν θα πάει µακριά. Κα Γκλουπ: Αυτό είναι που µε ανησυχεί. Ο Άντρας ακούγεται να κάνει εµετό.

20 Σχεδόν αµέσως, επιστρέφει άλλος άνθρωπος. Κοιτάει µε συγκίνηση τους παριστάµενους. Άντρας: Μήπως ονειρεύοµαι; Κα Γκλουπ: Α, αυτός δεν είναι στα καλά του. Γκρέτα: Να του δώσουµε κι άλλο φάρµακο µητέρα; Η κα Γκλουπ, συγχυσµένη, χτυπάει συνθηµατικά τα χέρια της. Τα παιδιά τρέχουν όλο χαρά και σκουπίζουν τη σκάλα. Γκρέτα: τι φως και τι σκοτάδι Χανς: ο κόσµος να χαλάσει/ Γκρέτα: τίποτα δεν αλλάζει Η κα Γκλουπ χτυπάει ξανά τα χέρια της εκνευρισµένα. Κα Γκλουπ: Πίσω µου! Τα παιδιά κατεβαίνουν απρόθυµα τη σκάλα. Άντρας: Ό,τι ονειρευόµουνα. Τζον Σµιθ (χασκογελώντας): Ναι, το ξέρω. Κα Γκλουπ: Και τι ακριβώς ονειρευότανε ο κύριος; Τζον Σµιθ: Να, του είπα ότι υπάρχει µια οικογένεια που ψάχνει για έναν άντρα. Κα Γκλουπ: Κι εγώ ονειρεύοµαι να µην κρύβεις το φάρµακό µου, αλλά δεν το βλέπω να πραγµατοποιείται. Και ποιος σου είπε ότι ψάχνω για άντρα;

21 Τζον Σµιθ: Όλοι ψάχνουν για κάποιον. Έτσι πάει το πράµα. εν ξέρω γιατί. Μάλλον γιατί δεν την παλεύουµε από µόνοι µας. Σκεφτείτε τι θα έκαναν τα παιδιά χωρίς εσάς ή εσείς χωρίς εµένα. Όλοι χρειαζόµαστε κάποιον οπωσδήποτε. Ο Άντρας υποκλίνεται. Κα Γκλουπ: Κι αυτός είναι που χρειαζόµαστε; Οπωσδήποτε; (στον άντρα)το όνοµά σας κύριε; Ο Άντρας παγώνει. Άντρας: Εεε. εν έχω τη παραµικρή ιδέα! Κα Γκλουπ (στον Τζον Σµιθ): Ποιον έβαλες µέσα στο σπίτι µου; Άντρας: Τζίφος. Λες και κάποιος έσβησε τα φώτα. Τζον Σµιθ: Τι καλύτερο από κάποιον που δεν έχει ιδέα ποιος είναι; Αν δεν θυµάται, πάει να πει πως δεν έχει κάτι να κρύψει. Σωστά; εν κινδυνεύεις από κάποιον χωρίς µυστικά. Κα Γκλουπ: Μα αυτός δεν θυµάται τίποτα! Τζον Σµιθ: Τόσο το καλύτερο. Αν δεν θυµάται πόση ώρα έχει δουλέψει γιατί να κουραστεί; Ό,τι κι αν κρυφακούσει το ξεχνάει στο πι και φι, και το κυριότερο. αν δεν θυµάται ποιος είναι πάει να πει πως θα είναι όποιος θέλετε εσείς. Θείο δώρο. Που θα βρείτε καλύτερο βοηθό; Κα Γκλουπ: Αποδείξεις Τζον Σµιθ. Τώρα που κατάπιε το φάρµακό µου, φαντάζοµαι ότι είναι σε θέση.

22 Ο Τζον Σµιθ γυρνάει προς τον Άντρα και του εξηγεί κάτι,µε ψιθύρους και χειρονοµίες. Ο Άντρας δείχνει έκπληκτος αλλά αποδέχεται την πρόταση. Άντρας: Ας το πάρει το ποτάµι! Τεντώνεται λες και κάνει προθέρµανση πριν από ένα σηµαντικό αγώνα. Άντρας (κοιτάει το τέρµα της σκάλας): Να σας πάω µέχρι επάνω; Παύση Άντρας (µε ανησυχία): Πάνω θα κοιµάµαι; Κα Γκλουπ: Πολύ υψηλές προσδοκίες έχετε κύριε. Το υπόγειο σκεφτόµουνα για σας. Αν αποφασίσουµε να µείνετε εδώ. Προσεγγίζει την κα Γκλουπ. Πάει να την πιάσει για να την σηκώσει. Άντρας (ξέπνοα): εν θυµάµαι να έχω γνωρίσει γυναίκα σαν και σας. Κα Γκλουπ: Να είστε σίγουρος γι αυτό... Πάει να την σηκώσει. εν τα καταφέρνει. Κατά λάθος την χουφτώνει. Κα Γκλουπ: Προσέξτε κύριε. Είµαι πολύτιµη γι αυτό το σπίτι. Πιο πολύ από κάθε άντρα. Ο Άντρας προσπαθεί εκ νέου. εύτερη αποτυχηµένη προσπάθεια. Κα Γκλουπ: εν σας άρεσε το φάρµακό µου, ελπίζω; Άντρας: Με το συµπάθιο, όχι.

23 Κα Γκλουπ: Φροντίστε να µην αλλάξετε γνώµη. Άντρας: Φάρµακο µε γεύση σοκολάτα; Τι σόι αρρώστια είναι αυτή; Την σηκώνει λίγο. Σκοτάδι.

24 3 Τα παιδιά κάθονται οκλαδόν πάνω στο τραπέζι, δίπλα τους ένα κερί αναµµένο. Ο Χανς φτιάχνει µια κατασκευή από περιτυλίγµατα. Η Γκρέτα, µεταξύ ύπνου και ξύπνου. Η κα Γκλουπ στην γνωστή θέση. Χανς: Γκρέτα; Γκρέτα: Τι είναι πάλι Χανς; Χανς: Πότε θα µεγαλώσω; Γκρέτα: εν ξέρω. Όταν θα µεγαλώσεις,χάνσελ. Χανς: Τώρα γιατί µε λες Χάνσελ. Θύµωσες; Παύση Χανς: Άντρας θα γίνω; Γκρέτα: εν µπορείς να γίνεις άντρας. Χανς: Γιατί; Γκρέτα: Γιατί δεν γίνεσαι άντρας από µόνος σου. Χρειάζεσαι βοήθεια. Χανς: Βοήθησε µε να γίνω άντρας. Παύση

25 Χανς: Γιατί δεν µε βοηθάς; Γκρέτα: Γιατί για να γίνεις άντρας χρειάζεσαι µια γυναίκα. Χανς: Εσύ είσαι γυναίκα Γκρέτα; Γκρέτα: Όπου να ναι. Χανς: Θα µε βοηθήσεις όπου να ναι; Γκρέτα: εν γίνεται. Χανς: Γιατί; Γκρέτα: Υποσχέθηκα να βοηθήσω τον Τζον Σµιθ. Ακούγεται συνθηµατικό σφύριγµα. Χανς: Ένα «φίου». Γκρέτα: εν είναι «φίου» Ακόµα ένα σφύριγµα. Χανς: Κι άλλο «φίου». Ακόµα ένα και θα ξυπνήσει. Γκρέτα: εν είναι φίου, είναι ένα σφύριγµα. εν µπορείς να κοιµάσαι και να σφυρίζεις. Η Γκρέτα παίρνει το κερί και πάει προς το υπόγειο. Ο Χανς την ακολουθεί. Γκρέτα: Κύριε,είστε καλά;

26 Ακούγεται η φωνή του Άντρα. Άντρας: Χανς, εσύ είσαι παλιόφιλε; άνοιξε παιδί µου. Είναι ανάγκη. Γκρέτα: εν γίνεται κύριε. Χανς: Απαγορεύεται. Άντρας: Κάνε µου τη χάρη Για όνοµα του θεού πρέπει να πάω προς νερού µου! Γκρέτα: Σσσ εν γίνεται κύριε. Η µαµά είπε να µην ανοίξουµε την πόρτα, ό,τι κι αν γίνει. Άντρας: εν χρειάζεται να της το πούµε. Γκρέτα: Θα το καταλάβει. Άντρας: Την ακούω που ροχαλίζει. Κάποιος που ροχαλίζει τόσο βαθιά, δεν καταλαβαίνει τίποτα. Παύση Άντρας: Ξέρεις τι µου είπε ο Τζον Σµιθ. Γκρέτα: Τι είπε ο Τζον Σµιθ; Άντρας: Άνοιξε πρώτα. Χανς: Όχι, απαγορεύεται. Γκρέτα: εν ξέρεις τι πάει να πει απαγορεύεται. Η Γκρέτα πλησιάζει την κα Γκλουπ. Γυρνάει προς τον Χανς.

27 Γκρέτα: Θα µε βοηθήσεις; Ο Χανς δεν απαντά. Η Γκρέτα χτυπάει τα χέρια της, επιτακτικά όπως η µητέρα της, αλλά σε χαµηλή ένταση. Γκρέτα: Χάνσελ Γκλουπ! Ο Χανς σηκώνεται και πάει προς το ανάκλιντρο. Βοηθάει την Γκρέτα να το µετακινήσει δίπλα στην πόρτα του υπογείου. Η Γκρέτα επιλέγει ένα κλειδί και τεντώνει το χέρι της κας Γκλουπ ώστε να φτάνει την κλειδαριά. Ξεκλειδώνει προσεκτικά. Ο Άντρας βγαίνει βιαστικά. Άντρας: Καιρός ήταν. Κόντεψα να σκάσω εκεί µέσα. Μυρίζει λίγο τον αέρα. Άντρας: Όχι ότι εδώ είναι καλύτερα. Βλέπει το σακουλάκι µε το φάρµακο, παίρνει ένα, γλύφει και το πετάει µε αηδία. Τα παιδιά παρακολουθούν µε αγωνία. Άντρας: Φάρµακα και πράσινα άλογα Κατευθύνεται προς την κεντρική είσοδο. Γκρέτα: Ποτέ δεν ανοίγουµε αυτή την πόρτα. Χανς (χασκογελάει): Μόνο για τον Τζον Σµιθ. Φυσικά. Άντρας: Και για πες µου, που να κατουρήσω χρυσό µου παιδί; Χανς και Γκρέτα (δείχνοντας): Στον κουβά.

28 Ο Άντρας παίρνει προσεκτικά τον κουβά, πάει δίπλα στην σκάλα, κοιτάει τα παιδιά, αυτά γυρνάνε το κεφάλι τους. Γκρέτα: Τι σας είπε ο Τζον Σµιθ, κύριε; Άντρας: Μη µου µιλάς κορίτσι µου. Πρέπει να είµαι προσεκτικός. Ήχοι από κατούρηµα. Άντρας: Στο τσακ. Ξέχειλος ήταν. Γκρέτα: Ο Τζον Σµιθ, κύριε. Σας είπε κάτι για µένα; Άντρας: εν ξέρω αν µπορώ να το πω. Ο Άντρας κλείνει το φερµουάρ του και επιστρέφει προσεκτικά τον κουβά στη θέση του. Χανς: Απαγορεύεται; Άντρας: Κατά κάποιο τρόπο. Γκρέτα: Πείτε µου κύριε. Άντρας: Αν µου υποσχεθείτε να µου ανοίγετε κάθε βράδυ. Έτσι, για ένα κατούρηµα. Και λίγη κουβεντούλα. Πόσο να αντέξει ένας άνθρωπος µόνος του µες το σκοτάδι; Εσείς το ξέρετε καλύτερα από όλους. Γκρέτα: εν γίνεται να το υποσχεθώ αυτό κύριε. Θα θυµώσει η µητέρα. Άντρας: Η µάνα σας κοιµάται. Η κα Γκλουπ ροχαλίζει. Χανς (ανήσυχος): Ένα «χρρ».

29 Γκρέτα: Πρέπει να επιστρέψετε στο υπόγειο. Η µαµά ροχαλίζει τρεις φορές και µετά ξυπνά. Τι σας είπε ο Τζον Σµιθ κύριε; Γρήγορα, σας παρακαλώ! Άντρας: Κι εγώ τι θα πάρω; Γκρέτα: Τι να σας δώσω; Άντρας: Να µου ανοίγεις κάθε βράδυ. Μετά βλέπουµε. Γκρέτα: εν ξέρω αν γίνεται κύριε. Άντρας: Έλα τώρα, δεν χρειάζεστε κι εσείς λίγη παρεούλα; Άνθρωποι είστε. Και ότι µου λέει ο Τζον Σµιθ θα το µαθαίνεις πρώτη. Έκλεισε; Της προτείνει το χέρι του. Η Γκρέτα προτείνει το δικό της. Ο Άντρας της πιάνει το χέρι. Χειραψία. Άντρας: Έκλεισε. Τώρα είµαστε φίλοι. Ένας φίλος δεν κάνει πίσω. Ο Χανς προτείνει το χέρι του. Χανς: Να γίνω κι εγώ φίλος; Χειραψία. Βλέπει την κατασκευή από περιτυλίγµατα. Άντρας:Τι είναι αυτό παλιόφιλε; Τον χαϊδεύει. Κάτι πρωτόγνωρο για τον Χανς. Χανς: Το έφτιαχνα όλο το βράδυ, φίλε. Άντρας: εν θα έπρεπε να κοιµάστε τέτοια ώρα;

30 Γκρέτα: Είµαστε πολύ µικροί ακόµα για να κοιµηθούµε. Άντρας: Α, ναι; Και πόσο µεγάλος πρέπει να είναι κάποιος για να κοιµηθεί; Γκρέτα: Όσο... Η κα Γκλουπ ροχαλίζει για δεύτερη φορά. Άντρας: Πρέπει να κατέβω στο µπουντρούµι τώρα, έτσι; Γκρέτα: Κύριε, µου υποσχεθήκατε. Άντρας: Κύριε, κύριε. Σταµάτα αυτό το κύριε. Γκρέτα: Και τι να λέω; Άντρας: Είπαµε, είµαστε φίλοι. Γκρέτα: Τι είπε ο Τζον Σµιθ; Ρυθµικοί κτύποι από το παράθυρο. Άντρας: Γιατί δεν ρωτάς τον ίδιο; Ο Άντρας ανοίγει το παράθυρο µε κόπο. Εµφανίζεται ο Τζον Σµιθ, µε κράνος και φακό αναµµένο. Τζον Σµιθ: Σπέρα Άνδρας (στον Τζον Σµιθ): Έφερες αυτό που είπαµε; Τζον Σµιθ: Ό,τι ζητήσετε- όποτε το ζητήσετε Άνδρας: Έλα στο ψητό. ε θέλω να ξυπνήσει η γελάδα και να σε βρει εδώ πέρα.

31 Σβήνει τον φακό και εµφανίζει ένα µπουκάλι κονιάκ. Ο Άνδρας ανοίγει το µπουκάλι και πίνει µια γερή γουλιά. Ηρεµεί. Άνδρας: Τέλειο. Τώρα θα κοιµηθώ σαν πουλάκι. Χανς: Κοιµάσαι; Άντρας: Όλοι κοιµούνται µικρέ. Όλοι, εκτός από εσένα. Τζον Σµιθ: Καλησπέρα Γκρέτα. Γκρέτα: Καλησπέρα Τζον Σµιθ. Κοιτάζονται. Χανς(ενθουσιασµένος): Τώρα την έκανε γυναίκα; Άντρας: εν χρειάζεται να πούµε αυτά που έγιναν σήµερα στη µαµά, έτσι Χανς; Χανς: Γιατί δεν χρειάζεται; Άντρας: Γιατί εµείς είµαστε φίλοι. Και οι φίλοι δεν λένε τα µυστικά τους. Έκλεισε; Χανς: Έκλεισε!(χειραψία) Άντρας (Κλείνοντας το παράθυρο στα µούτρα του Τζον Σµιθ): Έκλεισε λοιπόν! Τρίτο «χρρ» από την κα Γκλουπ. Σκοτάδι

32 4 Τα παιδιά καθαρίζουν την σκάλα τραγουδώντας. Η κα Γκλουπ τρώει και πετάει τα περιτυλίγµατα στο πάτωµα. Χανς: Όταν την ανεβαίνεις/ Γκρέτα: εν ξέρω τι συµβαίνει / Χανς: Άλλος την κατεβαίνεις/ Γκρέτα: εν είσαι πια εσύ/ Χανς: Σκονούλα αν αφήσεις/ Γκρέτα: Πρόσεξε, θα γλιστρήσεις/ Χανς: Το είπε κι η µαµά µου / Γκρέτα: θα γκρεµοτσακιστείς! Γελάνε σαρκαστικά και συνεχίζουν το καθάρισµα. Μπαίνει ο Άντρας, µε τη µύτη κατακόκκινη. Αφήνει την πόρτα ανοιχτή. Άντρας: Σπουδαία παιδιά. Κα Γκλουπ: Το γνωρίζω, εγώ τα γέννησα. Άντρας: Αλλά πολύ παιδιά για την ηλικία τους.

33 Κα Γκλουπ: Έτσι τα προτιµώ. Άντρας: Αυτά τι προτιµάνε; Να σας ρωτήσω; Χωρίς παρεξήγηση. Κα Γκλουπ: Ρωτήστε και βλέπουµε. Άντρας: Γιατί καθαρίζετε την σκάλα; Κα Γκλουπ: εν θέλω σκουπίδια στο δρόµο µου. Άντρας: Μα δεν την ανεβαίνει κανείς. Χανς: Απαγορεύεται, φίλε. Γκρέτα: Έτσι χάσαµε τον µπαµπά. Χανς: Ναι, πες του την ιστορία µε τον µπαµπά. Κα Γκλουπ: Είχε πιει πολύ. Ξέρετε εσείς. Άντρας: Το έκοψα. Κα Γκλουπ: Αυτή ήταν η τελευταία του κουβέντα. Και µετά πήγε να κατέβει τη σκάλα,για να µου το αποδείξει. Άντρας: Ναι, αλλά γιατί την γυαλίζετε; Γκρέτα: Για να θυµόµαστε, κύριε. Χανς: Για να µην ξεχνάµε

34 Κα Γκλουπ: Ότι όταν πάρεις ένα δρόµο δεν υπάρχει σίγουρος γυρισµός. Όταν την ανέβηκε ήµουνα σύζυγος, όταν την κατέβηκε ήµουνα χήρα µε δύο παιδιά. Μέσα σε δυο λεπτά άλλαξαν όλα. Κλείσαµε µε τις ερωτήσεις; Ο Χανς προτείνει το χέρι του στην µαµά. Χανς: Έκλεισε, φίλε. Κα Γκλουπ: εν είµαι φίλος Χανς, είµαι η µαµά.(γυρνάει στον Άντρα) Και στο εξής,κρατείστε τις ηλίθιες συνήθειες για τον εαυτό σας. Καταλαβαινόµαστε; Αυτά που ξέρατε να τα ξεχάσετε. Ο Άντρας κτυπάει το κεφάλι του µε τη γροθιά. Άντρας: Και να ήθελα να θυµηθώ... Κα Γκλουπ: Ωραία, και τώρα που το διευθετήσαµε...που είναι ο κουβάς; Κοιτάει κάτω από το κρεβάτι. Τραβάει τον κουβά προς τα έξω. Κα Γκλουπ: Καλέ αυτός ξεχείλισε. Πότε πρόλαβε; Η κα Γκλουπ, µυρίζει το περιεχόµενο του κουβά και κοιτάει τον Άντρα. Κα Γκλουπ: Και µυρίζει άσχηµα. Άντρας: Λογικό. Κα Γκλουπ: Θέλω να πω, δεν µυρίζει όπως συνήθως. Πριν µύριζε γλυκά, τώρα λες και έχει ξινίσει. Άντρας: Κι η σοκολάτα µουχλιάζει κάποτε.

35 Κα Γκλουπ: Τίποτα δεν προλαβαίνει να µουχλιάσει εδώ πέρα. (του δείχνει τα δόντια της)το τρώω. Η κα Γκλουπ χτυπάει ρυθµικά τα χέρια της. Ο Άντρας κάνει τα τεντώµατά του και πάει να σηκώσει την κα Γκλουπ. Κα Γκλουπ: Πιωµένος είστε. Το χνώτο σας βρωµάει αλκοόλ. Άντρας: Και το δικό σας σοκολάτα. Κα Γκλουπ: Που το βρήκατε το κονιάκ; Η πόρτα χτυπάει συνθηµατικά. Η Γκρέτα αναστατώνεται. Γκρέτα: Ο Τζον Σµιθ µητέρα. Ο Χανς τρέχει και ανοίγει την πόρτα. Μπαίνει ο Τζον Σµιθ µε το κράνος και το φακό. Κοιτάει τον Άντρα που προσπαθεί να σηκώσει την κα Γκλουπ. Τζον Σµιθ: Ακριβώς όπως σας άφησα. Ακόµα να την σηκώσετε; Κα Γκλουπ: Η αλήθεια είναι ότι ούτε γι αυτό είναι καλός. Άντρας: Η αλήθεια είναι ότι είσαι πολύ χοντρή για να σε σηκώσω και πολύ ηλίθια για να µε κρίνεις. Κα Γκλουπ: Θέλω να φύγεις. Τζον Σµιθ: Ας µην το παρακάνουµε κα Γκλουπ. Κα Γκλουπ: Ποιος το έχει παρακάνει Τζον Σµιθ; Εσύ έβαλες αυτό το σατανά στο σπίτι µου.

36 Χανς: εν είναι σατανάς, µαµά. Είναι ένας φίλος. Κα Γκλουπ: Χάνσελ µη διακόπτεις τη µαµά, όταν µιλά. Τζον Σµιθ: Εγώ ήρθα να αφήσω κάτι και να φύγω. Κα Γκλουπ: Άφησέ το και πάρε αυτόν µαζί σου. Γκρέτα: Όχι, µητέρα. Κα Γκλουπ: Γκρέτα, το κάνω για το καλό σας. Άντρας: Ναι, ξέρεις το καλό τους, γι αυτό δεν τα αφήνεις να κοιµηθούν, να ανάψουν το φως και να δουν τα χάλια τους. Κα Γκλουπ: Και το ξέρεις εσύ. Ένας µέθυσος. Άντρας: Κι εσύ µια χοντρή που δεν αφήνει τα παιδιά της να φάνε τη σοκολάτα της. Κα Γκλουπ: Τζον Σµιθ πάρε το φίλο σου και ξεκουµπιστείτε. Γκρέτα: Ο Τζον Σµιθ είναι φίλος µας. Χανς: Ναι µαµά, θα την κάνει γυναίκα όπου να ναι. Γκρέτα: Χάνσελ. Χανς: Είναι µυστικό; Κα Γκλουπ: Μυστικό! που έµαθες αυτή τη λέξη Χανς; Άντρας: Από µένα.

37 Τζον Σµιθ: Θα ψηφίσουµε. Όποιος θέλει να µείνει ο φίλος στο σπίτι να σηκώσει το χέρι του. Ο Τζον Σµιθ σηκώνει το χέρι του. Η Γκρέτα ακολουθεί. Το ίδιο κι ο Χανς. Άντρας: Μπορώ κι εγώ να ψηφίσω; Τζον Σµιθ: Φυσικά, φίλε. Ο Άντρας σηκώνει το χέρι του. Τζον Σµιθ: Μην κάνετε το κόπο να ψηφίσετε κα Γκλουπ. Σκοτάδι

38 5 Ανάβουν ένα, δύο, τρία κεριά. Ο Χανς ανάβει ακόµα ένα. Χανς: Κι ένα για τη µαµά. Ο Χανς όρθιος. Η κα Γκλουπ στο ανάκλιντρο. Η Γκρέτα, ο Άντρας και ο Τζον Σµιθ κάθονται στις καρέκλες του τραπεζιού. Ένα µπουκάλι κονιάκ µπροστά στον Άντρα. Στο χέρι του είναι περασµένη, η αρµαθιά από κλειδιά. Χανς (στον Άντρα): Πες µας κι άλλη ιστορία φίλε. Άντρας: Τι θα µου δώσεις; Ο Χανς του δείχνει µια κατασκευή πάνω στο τραπέζι. Άντρας: Και τι είναι αυτό; Χανς: Είναι πολλοί φίλοι κι ένα τραπέζι. Άντρας: Τότε αξίζει τον κόπο, φίλε µου. Ο Τζον Σµιθ πιάνει το πόδι της Γκρέτα. Ο Άντρας τον χαστουκίζει. Άντρας: Κοντά τα χέρια σου Τζον Σµιθ! Τζον Σµιθ: Ποιο είναι το πρόβληµά σου; (πάει να πάρει το µπουκάλι)πατέρας της είσαι;

39 Ο Άντρας δεν τον αφήνει. Άντρας: Γιατί, δεν σου γεµίζω το µάτι; Κα Γκλουπ (στον Άντρα): Έχουν πατέρα. Άντρας: εν τον βλέπω πουθενά. Πίνει από το µπουκάλι. Κα Γκλουπ: Τζον Σµιθ, δώσε µου λίγο φάρµακο και θα σε συγχωρήσω για όλα. Ο Τζον Σµιθ το σκέφτεται. Άντρας (στον Τζον Σµιθ) : Ούτε που να το σκέφτεσαι. Ο Άντρας κουνάει επιδεικτικά την αρµαθιά από κλειδιά. Άντρας (ειρωνικά): Ανοίξτε τα µάτια σας. Τα πράγµατα άλλαξαν. Από σήµερα οι πόρτες µένουν ανοικτές, κα Γκλουπ! Κα Γκλουπ: Ζοζεφίνα! Έτσι που ήρθαν τα πράµατα, οι τυπικότητες είναι περιττές. εν νοµίζετε; Άντρας: Έτσι µπράβο. Το έπιασες το νόηµα. Κα Γκλουπ: Τώρα που γίναµε φίλοι, δώσε µου από αυτό που πίνεις. Άντρας: Ευχαρίστως,Ζοζεφίνα. Παίρνει το µπουκάλι και την πλησιάζει. Της το δίνει. Πίνει µια γερή γουλιά. Άντρας: Με το µαλακό έτσι;

40 Ο Χανς πλησιάζει. Το ίδιο κι η Γκρέτα. Χανς: Να πιω κι εγώ µαµά; Κα Γκλουπ: Ρώτα τον κύριο. Χανς: Να πιω µια γουλιά; Άντρας: Φυσικά. Πίνει µία γουλιά και ξινίζει τα µούτρα του. Γκρέτα: Να πιω κι εγώ µητέρα; Κα Γκλουπ: Φυσικά. Η Γκρέτα πίνει. Ο Άντρας συγκινείται. Κάθεται στο ανάκλιντρο. Άντρας: Κοίταξε µας Τζον Σµιθ. Όλα τα µοιραζόµαστε. Σαν µια κανονική οικογένεια. Τζον Σµιθ: Αυτό ξαναπές το. Άντρας: Ζοζεφίνα µην ανησυχείς για τίποτα. Τώρα αναλαµβάνω εγώ. Παιδιά µπορείτε να µε φωνάζετε µπαµπά αν συµφωνεί κι η µαµά σας Παύση Άντρας: Πες κάτι Ζοζεφίνα Κα Γκλουπ: Μου είναι αδύνατον. Είµαι τόσο συγκινηµένη.

41 Της πιάνει το χέρι. Αυτή ανταποκρίνεται θερµά. Άντρας: Σε καταλαβαίνω. Όταν όλα πάνε κατά διαόλου και ξαφνικά συµβαίνει το θαύµα, τι µπορείς να πεις. Κα Γκλουπ: εν θα µπορούσε να ειπωθεί καλύτερα. Συγνώµη αν παραφέρθηκα. Ήµουν εκτός εαυτού. Άντρας: Και ποιος δεν είναι,ζοζεφίνα. Όµως ξέρεις κάτι; ίπλα σου, ξέρω ποιος είµαι. Κα Γκλουπ: Κι εγώ ξέρω ποιος είσαι. Ο Τζον Σµιθ σηκώνεται. Τζον Σµιθ: Η περίσταση σηκώνει φιλί. Η Γκρέτα ντρέπεται. Χανς: Φιλί; Ο Άντρας χαµηλώνει το βλέµµα. Η κα Γκλουπ χτυπάει παλαµάκια. Κα Γκλουπ: Παιδιά κοιτάξτε την σκάλα. Τα παιδιά γυρνάνε προς την σκάλα. Τραγουδάνε. Όσο διαρκεί το τραγούδι, η κα Γκλουπ σηκώνει το κεφάλι του Άντρα. Τον κοιτάει για λίγο, χαµογελάει και φέρνει το πρόσωπό του κοντά στο δικό της. Αυτός κλαίει. Χανς: Όταν την ανεβαίνεις/ Γκρέτα: εν ξέρω τι συµβαίνει /

42 Χανς: Άλλος την κατεβαίνεις/ Γκρέτα: εν είσαι πια εσύ/ Χανς: Σκονούλα αν αφήσεις/ Γκρέτα: Πρόσεξε, θα γλιστρήσεις/ Χανς: Το είπε κι η µαµά µου / Γκρέτα: θα γκρεµοτσακιστείς! Παθιασµένο φιλί. Η κα Γκλουπ του δαγκώνει τη γλώσσα µε µανία. Ο Άντρας πέφτει στο πάτωµα κρατώντας το στόµα του. Κα Γκλουπ: Πόσες φορές θα στο πω. Έχουν πατέρα. Άντρας: Θα θε θκοτώθω. Κα Γκλουπ: Πόσο ηλίθιος είσαι; Νοµίζεις πως θα σ άφηνα να παριστάνεις τον πατέρα των παιδιών µου; Ο Άντρας παίρνει το µπουκάλι από το τραπέζι και κάνει να χτυπήσει την κα Γκλουπ. Χανς και Γκρέτα: Όχι µπαµπά. Μην την σκοτώνεις. Ο Άντρας συγκρατείται. Άντρας: Θου θυµπεριφέρθηκα µε τον καλύτερο τρόπο και τι κατάλαβα; Εξαγριωµένος, προσπαθεί να σπρώξει το ανάκλιντρο µε φόρα. Του πέφτει βαρύ. Ξαναπροσπαθεί, αγκοµαχώντας. Όσο σπρώχνει, τα παιδιά τραγουδούν. Χανς: Είναι βαρύ, πολύ βαρύ/

43 Γκρέτα: Και δεν το σήκωσε κανείς/ Χανς: Είναι το βάρος της µαµάς/ Γκρέτα: Έλα και πάρ το αν τολµάς! Τοποθετεί το ανάκλιντρο µε τέτοιο τρόπο, ώστε η κα Γκλουπ να µην έχει οπτική επαφή µε το τραπέζι. Κα Γκλουπ: Θέλω να φύγεις. Άντρας: Ήρθα για να µείνω. Βάλτο για τα καλά θτη χοντροκεφάλα θου! Ο Άντρας πίνει µια γερή γουλιά και πάει προς το τραπέζι. Αποκατάσταση της οµιλίας του. Άντρας: Που είχαµε µείνει; Χανς: Πες µας µια ιστορία φίλε. Άντρας: Μπορείς να µε λες µπαµπά. Μια φορά κι έναν καιρό ήταν ένας άντρας Χανς: Θα γίνω άντρας µπαµπά; Άντρας: Θέλεις δεν θέλεις παιδί µου. Θέλεις δεν θέλεις Χανς: Θα µε βοηθήσεις Τζον Σµιθ; Άντρας: Ποιος σου είπε ότι χρειάζεσαι βοήθεια. Άντρας γίνεσαι από µόνος σου. Χανς (στην Γκρέτα): Είδες που θα γίνω άντρας; Άντρας: Ήταν ένας άντρας, λοιπόν.

44 Γκρέτα: Και πως τον έλεγαν; Άντρας: εν έχει σηµασία. Χανς: Όλοι έχουν όνοµα. Ακόµα κι η µαµά. Άντρας: Ας πούµε ότι τον έλεγαν Άντριου. Άντριου Νάτσκι Αυτό που έχει σηµασία ήταν ότι ήταν ένας άντρας. Σαν όλους τους άντρες. Χανς: Πως είναι όλοι οι άντρες; Άντρας: Έχουν γυναίκα και παιδιά. Τζον Σµιθ: Ε δεν έχουν όλοι γυναίκα και παιδιά. Άντρας: Όσοι δεν έχουν, κακό του κεφαλιού τους. Αλλά όταν έχεις γυναίκα και παιδιά,δουλεύεις από το πρωί µέχρι το βράδυ για να τα έχουν όλα. Χανς: Τι είναι όλα; Άντρας: Ότι χρειάζεται ένα παιδί για να µεγαλώσει. Πολύ ύπνο, φως, καλό φαΐ. Κι όταν λέω φαΐ,βάζω µέσα και τις σοκολάτες. Ο Τζον Σµιθ βγάζει από το τζάκετ του ένα σακουλάκι µε σοκολάτες. Τζον Σµιθ: Α ποιος θέλει σοκολάτα; Η κα Γκλουπ φωνάζει. Κα Γκλουπ: Το φάρµακό µου. Άντρας: Τέρµα οι σοκολάτες για σένα Ζοζεφίνα. Και τα ψέµατα. Για το καλό σου.

45 Κα Γκλουπ: Ότι πείτε κύριε Νάτσκι. Άντρας: εν είµαι ο Νάτσκι. Κα Γκλουπ: Τέρµα τα ψέµατα για σένα, Άντριου! Γκρέτα: Και τι έγινε αυτός ο άντρας; Άντρας: Αυτός ο άντρας λοιπόν τα έδινε όλα για την οικογένειά του. Το χρόνο του, τη ζωή του, Ξυπνούσε πρώτος και κοιµόταν τελευταίος. Έκανε αυτό που έπρεπε, αυτό που θα έκανε κάθε άντρας στη θέση του. Χωρίς µουρµούρες. Και δεν ήθελε τίποτα για αντάλλαγµα. Ήταν ευτυχισµένος όπως ήταν. Μέχρι που τα έχασε όλα. Κα Γκλουπ: Καλά να πάθει. Όλοι µαζί: Σσς! Χανς: Όλα; Άντρας: Όλα. Αυτά για τα οποία δούλεψε µια ζωή χάθηκαν σε µια στιγµή. (σβήνει ένα κερί) Κι έµεινε µόνος του. εν ήταν άντρας πια. Χανς: (ανήσυχος)και τι ήταν; Κα Γκλουπ: Ένας µεθύστακας. Άντρας: Άλλοι µεθάνε κι άλλοι παχαίνουν. Γκρέτα: Και τι έγινε αυτός ο άντρας; Κα Γκλουπ: Κτύπησε την πόρτα µας Γκρέτα. Αυτό έγινε. Και µετά έκλεψε την οικογένεια µας.

46 Άντρας: Αν δεν το βουλώσεις θα βρεθείς στο υπόγειο. Μαζί µε τον σκατοκουβά σου. Παύση Άντρας: Μετά αυτός ο άντρας έκλαψε πολύ και παρακάλεσε το θεό να του στείλει µια οικογένεια. Να γίνει ο άντρας που ήταν. Αυτός που έµαθε να είναι. Κι ο καλός θεούλης τον άκουσε. Τέλος. Χανς: Ωραία ιστορία, φίλε. Άντρας: Μπορείς να µε λες µπαµπά. Ο Τζον Σµιθ παίρνει το µπουκάλι. Τζον Σµιθ: Αυτό σηκώνει πρόποση. Στον άντρα που βρήκε την οικογένειά του. Πίνει µια γερή γουλιά. ίνει ένα ζουµερό φιλί στο µάγουλο της Γκρέτα. Ο Άντρας τον στραβοκοιτά. Τζον Σµιθ: Και µακάρι, ο καλός θεούλης να µε βοηθήσει να του µοιάσω. Βγάζει ακόµα ένα µπουκάλι από το τζάκετ του. Άντρας: Τότε δεν υπάρχει κανένα πρόβληµα. Γκρέτα: Να πιω κι εγώ λίγο; Μπαµπά; Άντρας: Πιες όσο θες. Σήµερα έχουµε γιορτή. Σκοτάδι

47 6 Το σπίτι φωτίζεται ελαφρά από ένα κερί. Ο Άντρας και ο Τζον Σµιθ είναι µεθυσµένοι. Πίνουν από το µπουκάλι. Όλοι οι άλλοι κοιµούνται. Ο Χανς στην αρχή της σκάλας, η Γκρέτα δίπλα στο τραπέζι, η κα Γκλουπ στο ανάκλιντρο. Ο Τζον Σµιθ κοιτάει µέσα στο στόµα του άντρα µε τον φακό αναµµένο. Τζον Σµιθ: Όλα στη θέση τους. Άντρας: Παραλίγο να µου φάει τη γλώσσα, η παλιογελάδα. Τζον Σµιθ: Τα ίδια θα έκανες κι εσύ στη θέση της. Άντρας: εν θα είµαι ποτέ στη θέση της δεν είναι γυναίκα αυτή. Τζον Σµιθ: Έλα τώρα. Το πήρες στραβά το πράµα. Άντρας: εν πήρα τίποτα στραβά. Αυτή πήρε τη γλώσσα µου για σοκολατάκι. Τζον Σµιθ: Ό,τι έκανε, το έκανε για τα παιδιά της. Άντρας: Αν ήθελε το καλό τους, ας έκοβε τη δικιά της γλώσσα. Όχι τη δική µου. Τζον Σµιθ: (χασκογελώντας) εν µου φάνηκε κοµµένη την τελευταία φορά που την κοίτακθα. Άντρας: Κοµµένη η πλάκα.

48 Τζον Σµιθ(χασκογελώντας): Μάνα είναι. εν σκεφτόταν. Άντρας: Αυτό είναι το πρόβληµα. Οι γυναίκες δεν σκέφτονται. Θα έπρεπε να γεννάνε και µετά να µας αδειάζουν τη γωνιά. Τζον Σµιθ: Μου λες ότι θα ήσουνα καλύτερος από αυτήν; Άντρας: Λέω ότι δεν θα ήθελα τέτοια µάνα για τα παιδιά µου αν είχα παιδιά. Παύση Τζον Σµιθ: Τελικά ποιος είσαι; θυµάσαι ή δεν θυµάσαι; Άντρας: Ξέρω πολύ καλά ποιος είµαι. Σηκώνεται από την καρέκλα και κατευθύνεται απειλητικά προς το ανάκλιντρο της κας Γκλουπ. Άντρας: Έτσι µου έρχεται να την πνίξω. Τζον Σµιθ: Ήρεµα φίλε, τώρα µιλάει το κονιάκ. Άντρας: Κοίτα την. Το σπίτι διαλύεται- κι αυτή το µόνο που ξέρει να κάνει είναι να χλαπακιάζει. Ούτε το µικρό της δαχτυλάκι δεν µπορεί να κουνήσει από το πάχος. Κάνει να πιει από το µπουκάλι. Τζον Σµιθ: Εσύ τι θα έκανες στη θέση της; Άντρας: Όλα θα τα άλλαζα, για αυτά τα παιδιά. Κι όταν λέω όλα, εννοώ τα πάντα - πόρτες, παράθυρα, την σκάλα, από πού να ξεκινήσω Τζον Σµιθ: Τι θα άλλαζες σε σένα φίλε µου- αυτό είναι που έχει σηµασία.

49 Άντρας: εν χρειάζεται να αλλάξω κάτι. Είµαι αυτός που είµαι. Αυτό που βλέπεις. Άντρας. Τζον Σµιθ: Κι εγώ άντρας είµαι, αλλά δεν έχω καµιά διάθεση να αρχίσω τα µαστορέµατα για να το αποδείξω. Άντρας: Είσαι σίγουρος; Τζον Σµιθ: Ούτε µεντεσέ. Άντρας: εν θα κάνεις κάτι- για την µικρή Γκρέτα; Ο Τζον Σµιθ ρίχνει το φως του φακού πάνω στην Γκρέτα, που κοιµάται ανήσυχη. Τζον Σµιθ: Θα κάνω την δουλειά µου και µετά θα εξαφανιστώ. Άντρας: Σε αυτό διαφέρουµε φίλε µου. Εγώ ποτέ δεν θα εξαφανιζόµουνα. Τζον Σµιθ: Το ίδιο θα έλεγε κι η κα Γκλουπ. Βλέπεις ότι δεν διαφέρετε και πάρα πολύ; Άντρας: Χέσε µε. Άκου Τζον. Είµαστε οι µοναδικοί άντρες σε αυτό το σπίτι. Είµαστε υποχρεωµένοι να αναλάβουµε δράση. Τζον Σµιθ: ώσε µου µια δυο µερούλες. Να το σκεφτώ. Άντρας: Άντρες είµαστε. εν σκεφτόµαστε- κάνουµε. Τζον Σµιθ: Κάτσε, οι γυναίκες δεν είναι που δεν σκέφτονται; Ο Άντρας χτυπάει τη γροθιά του στο τραπέζι.

50 Τζον Σµιθ: Εξάλλου είναι κι ο Χανς. Μην ξεχνάς ότι έχουµε άλλον ένα άντρα στο σπίτι. Φωτίζει τον Χανς µε το φακό. Άντρας: Ο µικρός; Άντρας; εν είσαι στα καλά σου. Αυτός δεν ξέρει που παν τα τέσσερα. Ιδέα δεν έχει. Τζον Σµιθ: Ναι, αλλά µπορεί να γίνει όποιος θέλει. Άντρας: Μόνο γι αυτό τον ζηλεύω. Κάνουν να κοιµηθούν. Ο Άντρας πίνει µια γερή γουλιά από το µπουκάλι και, χωρίς να το αφήσει, ακουµπάει το κεφάλι του πάνω στο τραπέζι. Ο Τζον Σµιθ πάει να ξαπλώσει δίπλα στην Γκρέτα. Ο Άντρας τον παρακολουθεί µε νόηµα και µετά χτυπάει το χέρι του στο τραπέζι µε ρυθµό. Τζον Σµιθ: Καλά ντε, πως κάνεις έτσι; Μάνα τους είσαι; Άντρας: Γιατί, λίγος σου πέφτω; Πάει παραδίπλα. Τζον Σµιθ: Εδώ, καλά είναι; Ανάβει τον φακό πάνω στην Γκρέτα, αυτή ανοίγει τα µάτια της. Ο Τζον Σµιθ της κλείνει το µάτι. Ανταποκρίνεται νυσταγµένη και ξανακοιµάται. Άντρας (θυµωµένος): Σβήσε το φακό. Ένα κερί δεν σου φτάνει; Σβήνει τον φακό. Τζον Σµιθ: (χασκογελώντας) Τώρα αρχίζεις να µου θυµίζεις την κα Γκλουπ.

51 Άντρας: Κάνε όνειρα. εν θα γίνω ποτέ σαν κι αυτήν. Ο Άντρας σβήνει το κερί. Σκοτάδι

52 7 Περιτυλίγµατα σοκολάτας καλύπτουν και την σκάλα. Όλες οι πόρτες και το παράθυρο ανοικτά. Έντονο φως. Η Γκρέτα και ο Τζον Σµιθ, άφαντοι. Ο Χανς και ο Άντρας όπως στην προηγούµενη σκηνή. Η κα Γκλουπ ξυπνάει απότοµα σαν από όνειρο. Σηκώνεται µε δυσκολία. Είναι πολύ αδυνατισµένη. Κάνει λες και πρώτη φορά βλέπει τον χώρο. Αγκαλιάζει τον εαυτό της λες και κρυώνει. Κάνει να περπατήσει. Πέφτει. Μπουσουλάει. Παίρνει ένα περιτύλιγµα, το µυρίζει και µετά το γλύφει. Το πετάει µε αηδία. Πάει κοντά στο τραπέζι και παρατηρεί τον Άντρα. Αυτός ροχαλίζει µία φορά. Προσπαθεί να περπατήσει. Τρεκλίζοντας, αλλά µε ταχύ ρυθµό, όπως το µωρό που περπατάει για πρώτη φορά, φτάνει µέχρι τη σκάλα. Κοιτάει τον Χανς. Κλαίει. Ο Άντρας ροχαλίζει για δεύτερη φορά. Τον κοιτάει µε τρόµο. Σέρνεται σαν κυνηγηµένο ζώο γρήγορα µέχρι πάνω στις σκάλες και χάνεται. Ο Άντρας ροχαλίζει τρίτη φορά και µετά ξυπνάει. Τεντώνεται. Άντρας : Αυτό πάει να πει ύπνος. Λες και κοιµήθηκα ένα χρόνο. (κλείνει τα µάτια του ενοχληµένος από το φως) Ποιος διάολος άνοιξε πάλι την πόρτα; Σηκώνεται. Πιάνει το κεφάλι του µε οδύνη. Πίνει µια γουλιά από το µπουκάλι. Κατευθύνεται προς την πόρτα, την χτυπάει µε δύναµη, τρίζει και πέφτει πάνω του. Την σηκώνει και τη βάζει στη θέση της. Κλείνει και το παράθυρο. Βλέπει τον Χανς. Άντρας: Χανς; Εσύ είσαι παιδί µου; Καµία απάντηση.

53 Πάει κοντά του προσεκτικά. Κοιτάει πάνω στο τέρµα της σκάλας. Θυµάται κάτι. Σκουντάει τον Χανς ανήσυχος. Άντρας: Χανς. Συγχώρεσε µε. Τον αγκαλιάζει και κλαίει. Ακούγεται η φωνή του Τζον Σµιθ από το υπόγειο. Τζον Σµιθ: Μη φωνάζεις φίλε. Θα τους ξυπνήσεις όλους. Άντρας: Η Γκρέτα. Που είναι η Γκρέτα; Ο Τζον Σµιθ εµφανίζεται από το υπόγειο, µε ένα φακό στο χέρι. Τζον Σµιθ: Σσς. Ήρεµα, µόλις έχω ξυπνήσει. Ο Άντρας του δείχνει τον Χανς. Άντρας: Ο µικρός Τζον Σµιθ: Ο µικρός, τι; Άντρας: Τον σκότωσα. Τον σκότωσα. Νόµισα ότι το ονειρεύτηκα. Μόλις αδειάσαµε το µπουκάλι,ήµασταν λιώµα, και µου λέει, φίλε πες µου πως να γίνω άντρας, κι εγώ γέλασα και του λέω, δεν ξέρω πως µου ήρθε η διαολεµένη ιδέα να του πω: ανέβα την σκάλα και µόλις την κατέβεις θα είσαι άντρας, ξέρεις, όπως αυτό το ηλίθιο τραγουδάκι που λέγανε τα παιδιά, και µου λέει γιατί µου το έκρυβες τόσο καιρό κι εγώ γελούσα. Ήθελε λέει να ανέβει τις σκάλες -και του είπα καλύτερα να κάτσεις στα αυγά σου, µε τόσο κονιάκ που έχεις πιει...αλλά γελούσα,πώς να µε πάρει κανείς στα σοβαρά; Προτού το πάρω χαµπάρι, ανέβηκε µε δύο δρασκελιές τη σκάλα και χάθηκε στο δωµάτιο. Μετά από δύο λεπτά, το θυµάµαι καθαρά τώρα, δεν πέρασαν ούτε δυο λεπτά- κι ήταν εκεί στο κεφαλόσκαλο, ντυµένος µε ένα κοστούµι, δεν ξέρω που πήγε και το βρήκε, αλλά ήταν λες κι ήταν κοµµένο και ραµµένο

54 στα µέτρα του. Μόλις κοίταξε τα σκαλιά από πάνω τα έχασε. Κι εγώ γελούσα- και άρχισα να του κτυπάω παλαµάκια και να του πετάω αυτά τα χαρτάκια της σοκολάτας κατέβα του έλεγα, µόλις κατέβεις θα είσαι άντρας, και δώστου παλαµάκια κάθε φορά που κατέβαινε ένα σκαλί, και δώστου χαρτάκια. Στην αρχή κρατιότανε γερά από την κουπαστή, αλλά µε κάθε σκαλί που κατέβαινε έπαιρνε θάρρος, λες και δεν τον ένοιαζε αν θα πέσει, σαν να ήθελε ντε και καλά να πέσει- και µετά σήκωσε τα χέρια του ψηλά σαν να χόρευε, ήταν τόσο χαρούµενος Μέχρι που πάτησε ένα από αυτά τα καταραµένα χαρτάκια, γούρλωσε τα µάτια του για µια στιγµή, µε κοίταξε σοβαρός και είπε τέρµα τα ψέµατα Και µετά γκρεµοτσακίστηκε. Κι εγώ συνέχισα να γελάω και έλεγα από µέσα µου : Εντάξει. Όνειρο είναι. Τζον Σµιθ: Ο Χανς κοιµάται. Πολύ καιρό τώρα. Όπως όλοι µας. Άντρας: Μα δεν κουνιέται. Τζον Σµιθ: Όνειρο ήταν. Άφησε τον να κοιµηθεί. Άντρας: εν ήταν όνειρο, σου λέω. Τζον Σµιθ: Τότε που πήγε το κοστούµι; Παύση Τζον Σµιθ: Μα καλά δεν βλέπεις ότι αναπνέει; Ο Άντρας αφουγκράζεται την αναπνοή του Χανς. Άντρας: (ανακουφισµένος): ίκιο έχεις. Ακούγονται βήµατα από το υπόγειο. Είναι η Γκρέτα που εµφανίζεται τυλιγµένη µε µια κουβέρτα και µε ένα κερί στο χέρι. Είναι αναµαλλιασµένη αλλά πολύ ήρεµη κι ευτυχής. Η έκφραση στο πρόσωπο της µοιάζει µε αυτή του Χανς. Μιλάει σαν τον Χανς. Τους κοιτάει. Την κοιτάνε.

55 Άντρας: Γκρέτα παιδί µου. Γκρέτα: εν είµαι παιδί πια, φίλε. Είµαι γυναίκα. Άντρας: Ο αδελφός σου Γκρέτα: Ο αδελφός µου, τι; Τζον Σµιθ (χασκογελώντας): Τίποτα. Είδε λέει όνειρο, ότι ο Χανς ήθελε να γίνει άντρας, και µετά φόρεσε ένα κοστούµι πάτησε ένα χαρτάκι κι έπεσε από τις σκάλες. Γκρέτα: Κοστούµι; Τζον Σµιθ (χασκογελώντας): Φοβήθηκε µήπως έγιναν όλα στα αλήθεια. Γι αυτό φώναζε. Γκρέτα: Θα µου πείτε το όνειρο κύριε; Άντρας: Γκρέτα παιδί µου, τι έπαθες; Γιατί µιλάς έτσι; Γκρέτα: Πως µιλάω; Άντρας: εν ξέρω. Λες κι είσαι ο Χανς. Γκρέτα: (µε παράπονο): Η Γκρέτα είµαι. Άντρας: Κάτι πάει στραβά. Είναι λες και ονειρεύοµαι ακόµα. Τζον Σµιθ: εν ξέρω για το δικό σου όνειρο φίλε µου, αλλά το δικό µου σίγουρα έγινε πραγµατικότητα. Άντρας: Και ποιο ήταν το όνειρο σου, αν επιτρέπεται;

56 Η Γκρέτα παραµερίζει την κουβέρτα και χαϊδεύει την κοιλιά της. Είναι φουσκωµένη σαν µπαλόνι. Μένει να την κοιτάει έκθαµβη. Άντρας: Τι έκανες στο παιδί µου, Τζον Σµιθ; Γκρέτα (µε γνήσια απορία): Τι µου έκανες, Τζον Σµιθ; Τζον Σµιθ (στον Άντρα): Ήρεµα,φίλε. Τώρα εσύ είσαι αυτός που µιλάει περίεργα. Άντρας: Κος Νάτσκι για σένα. Και δεν είµαι φίλος σου. Τζον Σµιθ: Άλλα έλεγες, όταν κατέβαζες το κονιάκ µου. Άντρας: Θέλω να εξαφανιστείς. Τζον Σµιθ: Κάνε όνειρα. Άντρας: Θα σε σκοτώσω. Ο Άντρας ορµάει στον Τζον Σµιθ και του δαγκώνει το χέρι. Ουρλιάζει. Ο Χανς σηκώνεται απότοµα και µιλάει µε βαριά αντρική φωνή. Χανς: Ποιος διάολος, φωνάζει; Τον κοιτάνε όλοι µε ανοικτό το στόµα. Περπατάει βαριά. Πάει προς τον κουβά, κατεβάζει το φερµουάρ, γυρνάει προς τους άλλους µε νόηµα. Οι άλλοι γυρίζουν την πλάτη τους. Κατουράει. Τελειώνει, ανεβάζει το φερµουάρ. Χανς: Το στόµα µου στέγνωσε. Τζον Σµιθ, που είναι αυτό το υπέροχο κονιάκ σου; εν απαντάει.

57 Χανς: Τι έπαθες καλέ; Κάνεις λες και είδες φάντασµα. Γκρέτα: Φάντασµα; Ο Τζον Σµιθ παίρνει µε µηχανικές κινήσεις το µπουκάλι από το τραπέζι. Το δίνει στον Χανς. Χανς: Με κοροϊδεύεις; Αυτό δεν θα µε κρατήσει ούτε για µια µέρα. Ο Άντρας τον πλησιάζει ανήσυχος. Άντρας: Χανς, τι έπαθες παιδάκι µου; Ξύπνα σε παρακαλώ. Χανς: Σου φαίνοµαι να κοιµάµαι; Τζον Σµιθ: Σωστά, σου φαίνεται να κοιµάται; Γκρέτα: εν γίνεται να κοιµάται και να µιλάει. Άντρας: Άσε το µπουκάλι σε παρακαλώ. Χανς: Πάρε τα βρωµόχερα σου από πάνω µου. Άντρας (αυστηρά): Χάνσελ. Χανς: εν θα µου πεις τι θα κάνω. Άντρας: Άκουσε µε, είναι για το καλό σου. Χανς: Και που ξέρεις ποιο είναι το καλό µου; Τζον Σµιθ: Σωστά. Άντρας: Τζον Σµιθ, µη µε διακόπτεις. Ακόµα να φύγεις;

58 Γκρέτα: Όχι, είναι φίλος. Άντρας: Φύγε τώρα. Τζον Σµιθ: Ας ψηφίσουµε. Ποιος θέλει να φύγω; Μόνο ο Άντρας σηκώνει το χέρι του. Τζον Σµιθ: Μην κάνετε τον κόπο, κύριε Νάτσκι. Τώρα, ποιος θέλει να φύγει αυτός; Σηκώνουν όλοι τα χέρια πλην του Άντρα. Άντρας: εν κατάλαβα, θα µε διώξετε από το σπίτι µου; Πάνω από το πτώµα µου. Τζον Σµιθ: Αποφασίστηκε. Τον πλησιάζουν όλοι απειλητικά. Υποχωρεί προς τις σκάλες. Τον ρίχνουν κάτω, δίπλα στις σκάλες. Αντιδρά. Άντρας: Χανς, Γκρέτα. Λυπηθείτε µε. Οι άλλοι σταµατάνε και κοιτάζονται µεταξύ τους µε απορία. Σκουντάνε τον Άντρα προσπαθώντας να τον ξυπνήσουν. Η κοιλιά της Γκρέτα έχει εξαφανιστεί. Τζον Σµιθ: Έλα φίλε, ξύπνα. Χανς: Ει, φίλε άνοιξε τα µάτια σου. Γκρέτα: Ξυπνήστε κύριε. Μα γιατί κάνει έτσι; Τζον Σµιθ: Μάλλον βλέπει κανένα άσχηµο όνειρο. Χανς: Που το βλέπει; Αφού τα µάτια του είναι κλειστά.

59 Ο Άντρας ξυπνάει από τον εφιάλτη. Σπρώχνει τα χέρια τους µακριά του. Τους κοιτάει µε επιφύλαξη. Άντρας: εν φεύγω, που να µε χτυπάτε εκατό χρόνια, καταλάβατε; Χέστηκα για την ψηφοφορία σας. Χανς: Μη φύγεις, φίλε. Τζον Σµιθ: Ποια ψηφοφορία; Γκρέτα: Όνειρο βλέπατε κύριε. Άντρας: Όνειρο; Χανς: Ναι, µε τα µάτια κλειστά! Τζον Σµιθ: Ε, ναι το παρακάναµε λίγο µε το κονιάκ. Πάει να σηκωθεί. Άντρας: Ζαλίζοµαι. Πρέπει να ξαπλώσω. Τον τοποθετούν πάνω στο άδειο ανάκλιντρο. Χανς: Τι όνειρο είδες φίλε; Άντρας (στον Χανς): Κάτι αστεία πράµατα. Αλλά το χειρότερο από όλα, ήταν πως εγώ µιλούσα όπως η µάνα σας. Αν είναι δυνατόν! Συνειδητοποιούν ότι η κα Γκλουπ λείπει από το ανάκλιντρο. Τζον Σµιθ: Που είναι η κα Γκλουπ;

60 Στο τέρµα της σκάλας στέκεται η κα Γκλουπ, ντυµένη µε ανδρικό κοστούµι. Κα Γκλουπ: Μαζεύτηκε πολύ σκουπίδι σε αυτό το σπίτι. Άντρας: Τι κάνετε εκεί πάνω; Κα Γκλουπ: Πήρατε τη θέση µου Άντρας: Τι µασκαρέµατα είναι αυτά; εν είστε µε τα καλά σας. Γκρέτα: Είναι επειδή δεν πήρε το φάρµακό της. Χανς: Που πήγε η µαµά; Κα Γκλουπ: Η µαµά έφυγε Χανς. Την διώξατε. Άντρας: Κατέβα Ζοζεφίνα. Ξέρουµε ποια είσαι. Κα Γκλουπ: εν πιστεύω να έχουµε ξανασυναντηθεί, κύριε. εν ξέρετε ποιος είµαι. Άντρας: Α, ναι; Και ποιος είστε; Κα Γκλουπ: Είµαι ο Θίοντορ Γκλουπ. Πατέρας των Γκρέτελ και Χάνσελ. Και τώρα η σειρά σας να συστηθείτε. Άντρας: Άσε τα κόλπα Ζοζεφίνα. εν περνάνε αυτά σε µένα. Κα Γκλουπ: Και ποιος είστε εσείς κύριε; Άντρας: Αυτός που έχωσε τη γλώσσα του στο στόµα σου. εν µε θυµάσαι; Κα Γκλουπ: Κι εγώ είµαι αυτός που θα κόψει τη γλώσσα σου. εν καταλάβατε που είστε κύριοι. Είστε στο σπίτι µου. Παραβιάσατε τον ιδιωτικό µου χώρο. Λυπάµαι, αλλά θα σας ζητήσω να φύγετε.

61 Τζον Σµιθ: Κύριε Γκλουπ. Υποτίθεται ότι είστε νεκρός. Κα Γκλουπ: Ήµουνα! εν µε αφήσατε να ησυχάσω. Άντρας: εν γίνονται αυτά τα πράµατα. Τι λες Τζον Σµιθ, πάµε να της ρίξουµε ένα χεράκι ξύλο; Τζον Σµιθ: Εγώ έκανα τη δουλειά µου. εν έχω άλλη δουλειά σε αυτό το σπίτι. Υποχωρεί σιγά-σιγά προς την έξοδο. Κα Γκλουπ (στον Άντρα): Μην πλησιάζετε κύριε. Αυτές οι σκάλες είναι επικίνδυνες. Άντρας: Τώρα τρόµαξα! Κράτα τις ιστορίες σου για τα παιδιά, Ζοζεφίνα Ή όπως σκατά σε λένε. Ο Άντρας ετοιµάζεται να ανέβει τις σκάλες. Κα Γκλουπ: Εγώ τουλάχιστον, ξέρω ποιος είµαι. Άντρας: Θες να πεις ότι εγώ δεν ξέρω; Κα Γκλουπ: Είµαι όλος αυτιά..λοιπόν, ποιος είσαι; Χανς: Είναι ένας φίλος. Άντρας: Σκασµός. Ξέρω πολύ καλά ποιος είµαι. Το ξέρω από τον καιρό που γεννήθηκα. Μου το έλεγαν τόσο συχνά που κουράστηκα να το ακούω. Μου το έλεγαν τόσο συχνά που δεν γίνεται να το ξεχάσω. Γι αυτό µη ρωτάς ποιος είµαι. Είµαι αυτό που δεν είσαι συ. Άντρας. Κα Γκλουπ: εν είσαι άντρας επειδή το λένε οι άλλοι.

62 Άντρας: Οι άλλοι ξέρουν τι βλέπουν. Της δείχνει τα αρχίδια του. Κα Γκλουπ: Αν έχω αρχίδια, θα εξαφανιστείς; Άντρας: Αν εσύ έχεις αρχίδια, εγώ δεν είχα ποτέ. Βγάζει τα ρούχα της. Καθώς τα διπλώνει, τα τοποθετεί τακτοποιηµένα στην κουπαστή. Μένει γυµνή. Είναι όντως ένας άντρας. Κα Γκλουπ: Είµαι ο Θίοντορ Γκλουπ. Ένας άντρας που έγινε γυναίκα για τα παιδιά του. Αυτοπροσώπως! Παύση Άντρας: εν θα σε ξαναρωτήσω. Που είναι η Ζοζεφίνα; Κα Γκλουπ: Μιλάς για τη γυναίκα που γέννησε τα παιδιά µου. Είναι θαµµένη κάτω από τις σκάλες. Η γυναίκα που τα µεγάλωσε, στέκεται πάνω σε αυτές. Άντρας: Την σκότωσες. Κα Γκλουπ: Ξέρεις πόσο εύκολο είναι να τσακίσει κανείς το σβέρκο του; Το µόνο που χρειάζεται, είναι να βρεθεί ένα σκουπίδι στο δρόµο σου. Μέσα σε µια στιγµή βρίσκεσαι από το πρώτο σκαλί στο τελευταίο, µε τα πόδια ψηλά. Άντρας(στα παιδιά): Αυτός σκότωσε τη µάνα σας. Κα Γκλουπ: Όταν τσάκισε τον σβέρκο της η γυναίκα µου, εγώ ανέβηκα τις σκάλες, πήγα στο δωµάτιο µας, φόρεσα το φουστάνι της και µετά τις κατέβηκα (κλαίει) µάνα- χωρίς να πέσω. Για το καλό των παιδιών µου

63 Άντρας: Και µετά, έφαγες σοκολάτες του σκασµού- µέχρι που κατέβασες βυζιά και κώλο- και βρήκες το µητρικό σου ένστικτο. Κα Γκλουπ: Κάπως έτσι. εν θυµάµαι. Έγινε πριν από πολύ καιρό. εν έχει σηµασία να θυµάµαι. Η Γκρέτα κλαίει. Γκρέτα: Και τώρα, δεν έχουµε µαµά; Κα Γκλουπ: Είχατε, µέχρι χθες. Από σήµερα έχετε πατέρα. Άντρας: εν αλλάζουν τόσο εύκολα τα πράµατα. Κα Γκλουπ: εν έχετε ιδέα. Κατεβαίνει σιγά-σιγά τις σκάλες. Γλιστράει σε ένα χαρτάκι και τρεκλίζει. Κα Γκλουπ: Τέρµα τα ψέµατα. Σκοτάδι

64 8 Ο Χανς και η Γκρέτα κάθονται οκλαδόν, στο τραπέζι. ίπλα τους ένα κερί αναµµένο. Χανς: Γκρέτα; Γκρέτα: Τι είναι πάλι Χανς; Χανς: Θα µου πεις µια ιστορία; Γκρέτα: Άσε µε να κοιµηθώ. Χανς: Έλα τώρα ήταν ένας άντρας που έγινε γυναίκα Γκρέτα: εν είναι ιστορία πια. Χανς: Γιατί δεν είναι ιστορία; Γκρέτα: Γιατί έγινε! Χανς: Τι έγινε; Γκρέτα: Έγινε γυναίκα για τα παιδιά του. Τέλος. Χανς: Τότε πες µου για τα παιδιά που έµειναν µόνα τους. Γκρέτα: Τέλος οι ιστορίες Χανς. Χανς: Τέλος;

65 Γκρέτα: Τέλος! Χανς: Αλήθεια µου λες Γκρέτα; εν είναι αλήθεια, έτσι; Γκρέτα: Τέρµα τα ψέµατα, Χανς. Το είπε κι η µαµά. Χανς: Και τι κάνουµε τώρα; Γκρέτα: Τώρα κοιµόµαστε. Χανς: Πως κοιµόµαστε; Γκρέτα: Κλείσε τα µάτια σου. Χανς: Τα έκλεισα. Και τώρα; Γκρέτα: Τώρα κοιµάσαι. Χανς: Κοιµάµαι. Και τώρα; Γκρέτα: Τώρα βλέπεις όνειρο. Χανς: Με τα µάτια κλειστά; Γκρέτα: Έτσι γίνεται Χανς: Μα δεν βλέπω τίποτα Παύση Χανς(ενθουσιασµένος): Α, Γκρέτα έχεις δίκιο, το βλέπω. Βλέπω το όνειρο. Το βλέπεις κι εσύ; Γκρέτα: εν έκλεισα τα µάτια µου.

66 Χανς: Κλείσε τα µάτια σου. Έκανε ένα «χρρ». Γκρέτα: Ποιος έκανε «χρρ»; Χανς: Η µαµά. Βλέπει κι αυτή το όνειρο. Γκρέτα: Η µαµά δεν θα ξανάρθει, Χανς. Έπεσε από τις σκάλες. Χανς: Κλείσε τα µάτια σου. Έλα, κλείσε τα µάτια σου. Παύση Γκρέτα: Τα έκλεισα. εν βλέπω τίποτα. Χανς: εν την ακούς; Α, έκανε ένα ακόµα. Γκρέτα: εν ακούω τίποτα. Ο Χανς µιλάει χαµηλόφωνα. Χανς: Είναι γιατί κάνει ησυχία. εν θέλει να χαλάσει το όνειρο. Γκρέτα: Ποιο όνειρο; Χανς: To όνειρο - που η µαµά κατεβαίνει τις σκάλες. Το βλέπει κι αυτή. Γκρέτα (θυµωµένα): εν έχουµε µαµά, Χάνσελ. Χανς: Καλά, θύµωσε όσο θέλεις. Παύση Χανς: εν την ακούς; Έκανε ακόµα ένα «χρρ» και ξύπνησε.

Από όλα τα παραμύθια που μου έλεγε ο πατέρας μου τα βράδια πριν κοιμηθώ, ένα μου άρεσε πιο πολύ. Ο Σεβάχ ο θαλασσινός. Επτά ταξίδια είχε κάνει ο

Από όλα τα παραμύθια που μου έλεγε ο πατέρας μου τα βράδια πριν κοιμηθώ, ένα μου άρεσε πιο πολύ. Ο Σεβάχ ο θαλασσινός. Επτά ταξίδια είχε κάνει ο 4 Από όλα τα παραμύθια που μου έλεγε ο πατέρας μου τα βράδια πριν κοιμηθώ, ένα μου άρεσε πιο πολύ. Ο Σεβάχ ο θαλασσινός. Επτά ταξίδια είχε κάνει ο Σεβάχ. Για να δει τον κόσμο και να ζήσει περιπέτειες.

Διαβάστε περισσότερα

Α ΜΕΡΟΣ ΤΙΤΑ ΑΡΗΣ ΤΙΤΑ ΑΡΗΣ ΤΙΤΑ

Α ΜΕΡΟΣ ΤΙΤΑ ΑΡΗΣ ΤΙΤΑ ΑΡΗΣ ΤΙΤΑ Α ΜΕΡΟΣ Μικρό, σύγχρονο οικογενειακό διαμέρισμα. Στο μπροστινό μέρος της σκηνής βλέπουμε δυο παιδικά δωμάτια, ένα στ αριστερά κι ένα στα δεξιά. Από το εσωτερικό τους καταλαβαίνουμε αμέσως ότι αριστερά

Διαβάστε περισσότερα

Μια νύχτα. Μπαίνω στ αμάξι με το κορίτσι μου και γέρνει γλυκά στο πλάϊ μου και το φεγγάρι λες και περπατάει ίσως θέλει κάπου να μας πάει

Μια νύχτα. Μπαίνω στ αμάξι με το κορίτσι μου και γέρνει γλυκά στο πλάϊ μου και το φεγγάρι λες και περπατάει ίσως θέλει κάπου να μας πάει Μια νύχτα Μπαίνω στ αμάξι με το κορίτσι μου και γέρνει γλυκά στο πλάϊ μου και το φεγγάρι λες και περπατάει ίσως θέλει κάπου να μας πάει Μια νύχτα σαν κι αυτή μια νύχτα σαν κι αυτή θέλω να σου πω πόσο σ

Διαβάστε περισσότερα

Και ο μπαμπάς έκανε μία γκριμάτσα κι εγώ έβαλα τα γέλια. Πήγα να πλύνω το στόμα μου, έπλυνα το δόντι μου, το έβαλα στην τσέπη μου και κατέβηκα να φάω.

Και ο μπαμπάς έκανε μία γκριμάτσα κι εγώ έβαλα τα γέλια. Πήγα να πλύνω το στόμα μου, έπλυνα το δόντι μου, το έβαλα στην τσέπη μου και κατέβηκα να φάω. 1 Εδώ και λίγες μέρες, ένα από τα πάνω δόντια μου κουνιόταν και εγώ το πείραζα με τη γλώσσα μου και μερικές φορές με πονούσε λίγο, αλλά συνέχιζα να το πειράζω. Κι έπειτα, χτες το μεσημέρι, την ώρα που

Διαβάστε περισσότερα

ΘΕΑΤΡΙΚΟ 2 ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΚΟΥΖΙΝΑ

ΘΕΑΤΡΙΚΟ 2 ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΚΟΥΖΙΝΑ ΘΕΑΤΡΙΚΟ 2 ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΚΟΥΖΙΝΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΚΟΥΖΙΝΑ ΕΓΓΟΝΟΣ: Παππού, γιατί προτιμάς να βάζεις κανέλα και όχι κύμινο στα σουτζουκάκια; ΠΑΠΠΟΥΣ: Το κύμινο είναι κομματάκι δυνατό. Κάνει τους ανθρώπους να κλείνονται

Διαβάστε περισσότερα

17.Γ. ΠΡΟΣΤΧΑ ΑΝΕΚΔΟΣΑ ΜΕ ΣΟΝ ΣΟΣΟ 2 - ΧΑΣΖΗΑΛΕΞΑΝΔΡΟΤ ΜΑΡΙΑ

17.Γ. ΠΡΟΣΤΧΑ ΑΝΕΚΔΟΣΑ ΜΕ ΣΟΝ ΣΟΣΟ 2 - ΧΑΣΖΗΑΛΕΞΑΝΔΡΟΤ ΜΑΡΙΑ Βάζει η δασκάλα εργασία για το σπίτι, να ρωτήσουν πως γεννιούνται τα παιδιά. - Μαμά, μαμά, λέει ο Σοτός μόλις πήγε σπίτι, η δασκάλα μας είπε να σας ρωτήσουμε πως γεννιούνται τα παιδιά. - Δεν μπορώ τώρα,

Διαβάστε περισσότερα

Τράντα Βασιλική Β εξάμηνο Ειδικής Αγωγής

Τράντα Βασιλική Β εξάμηνο Ειδικής Αγωγής Τράντα Βασιλική Β εξάμηνο Ειδικής Αγωγής Ο Μικρός Πρίγκιπας έφτασε στη γη. Εκεί είδε μπροστά του την αλεπού. - Καλημέρα, - Καλημέρα, απάντησε ο μικρός πρίγκιπας, ενώ έψαχνε να βρει από πού ακουγόταν η

Διαβάστε περισσότερα

Ο Τοτός και ο Μπόμπος εξετάζονται από το δάσκαλό τους. Ο Μπόμπος βγαίνει από την αίθουσα και λέει στον Τοτό:

Ο Τοτός και ο Μπόμπος εξετάζονται από το δάσκαλό τους. Ο Μπόμπος βγαίνει από την αίθουσα και λέει στον Τοτό: Ο Τοτός και ο Μπόμπος εξετάζονται από το δάσκαλό τους. Ο Μπόμπος βγαίνει από την αίθουσα και λέει στον Τοτό: - "Η πρώτη απάντηση είναι 1821, η δεύτερη Θεόδωρος Κολοκοτρώνης και η τρίτη δεν ξέρουμε ερευνάται

Διαβάστε περισσότερα

17.Β. ΜΙΚΡΑ ΑΝΕΚΔΟΤΑ ΜΕ ΤΟΝ ΤΟΤΟ 2 - ΧΑΤΖΗΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ ΜΑΡΙΑ

17.Β. ΜΙΚΡΑ ΑΝΕΚΔΟΤΑ ΜΕ ΤΟΝ ΤΟΤΟ 2 - ΧΑΤΖΗΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ ΜΑΡΙΑ Λέει ο Σοτός στη μαμά του: - Μαμά, έμαθα να προβλέπω το μέλλον! - Μπα; Κάνε μου μια πρόβλεψη! - Όπου να είναι θα έρθει ο γείτονας να μας πει να πληρώσουμε το τζάμι που του έσπασα!!! Ενώ ο πατέρας διαβάζει

Διαβάστε περισσότερα

ALBUM ΤΟ ΚΛΕΙΔΙ 2010 ΦΥΣΑΕΙ

ALBUM ΤΟ ΚΛΕΙΔΙ 2010 ΦΥΣΑΕΙ ALBUM ΤΟ ΚΛΕΙΔΙ 2010 ΦΥΣΑΕΙ Μη µου µιλάς γι' αυτά που ξεχνάω Μη µε ρωτάς για καλά κρυµµένα µυστικά Και µε κοιτάς... και σε κοιτώ... Κι είναι η στιγµή που δεν µπορεί να βγεί απ' το µυαλό Φυσάει... Κι είναι

Διαβάστε περισσότερα

17.Γ. ΠΡΟΣΤΧΑ ΑΝΕΚΔΟΣΑ ΜΕ ΣΟΝ ΣΟΣΟ 4 - ΧΑΣΖΗΑΛΕΞΑΝΔΡΟΤ ΜΑΡΙΑ

17.Γ. ΠΡΟΣΤΧΑ ΑΝΕΚΔΟΣΑ ΜΕ ΣΟΝ ΣΟΣΟ 4 - ΧΑΣΖΗΑΛΕΞΑΝΔΡΟΤ ΜΑΡΙΑ το Δημοτικό η δασκάλα λέει στους μαθητές της: -Παιδιά, ελάτε να κάνουμε ένα τεστ εξυπνάδας! Ριχάρδο, πες μου ποιο είναι αυτό το ζωάκι: Περπατά στα κεραμίδια, έχει μουστάκι, κάνει νιάου και αλλά έχει και

Διαβάστε περισσότερα

ΜΙΑ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΙΑΤΙΚΗ ΙΣΤΟΡΙΑ του Κάρολου Ντίκενς. Διασκευή - Διάλογοι: Αμάντα Ηλιοπούλου

ΜΙΑ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΙΑΤΙΚΗ ΙΣΤΟΡΙΑ του Κάρολου Ντίκενς. Διασκευή - Διάλογοι: Αμάντα Ηλιοπούλου 1 ΜΙΑ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΙΑΤΙΚΗ ΙΣΤΟΡΙΑ του Κάρολου Ντίκενς Διασκευή - Διάλογοι: Αμάντα Ηλιοπούλου ΠΡΟΣΩΠΑ: Εμπενίζερ Σκρουτζ Τζέικομπ Μάρλεη (συνέταιρος του Σκρουτζ) Μπομπ Κράτσιτ (υπάλληλος του Σκρουτζ) Η γυναίκα

Διαβάστε περισσότερα

Ο εγωιστής γίγαντας. Μεταγραφή : Γλυμίτσα Ευθυμία. Διδασκαλείο Δημοτικής Εκπαίδευσης. «Αλέξανδρος Δελμούζος»

Ο εγωιστής γίγαντας. Μεταγραφή : Γλυμίτσα Ευθυμία. Διδασκαλείο Δημοτικής Εκπαίδευσης. «Αλέξανδρος Δελμούζος» Ο εγωιστής γίγαντας Μεταγραφή : Γλυμίτσα Ευθυμία Διδασκαλείο Δημοτικής Εκπαίδευσης «Αλέξανδρος Δελμούζος» 2010-2011 Κάθε απόγευμα μετά από το σχολείο τα παιδιά πήγαιναν για να παίξουν στον κήπο του γίγαντα.

Διαβάστε περισσότερα

ΣΚΕΤΣ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΝΟΜΙΛΙΑ. ΑΡΗΣ (Συναντώνται μπροστά στη σκηνή ο Άρης με τον Χρηστάκη.) Γεια σου Χρηστάκη, τι κάνεις;

ΣΚΕΤΣ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΝΟΜΙΛΙΑ. ΑΡΗΣ (Συναντώνται μπροστά στη σκηνή ο Άρης με τον Χρηστάκη.) Γεια σου Χρηστάκη, τι κάνεις; ΣΚΕΤΣ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΝΟΜΙΛΙΑ ΑΡΗΣ (Συναντώνται μπροστά στη σκηνή ο Άρης με τον Χρηστάκη.) Γεια σου Χρηστάκη, τι κάνεις; ΧΡΗΣΤΑΚΗΣ Μια χαρά είμαι. Εσύ; ΑΡΗΣ Κι εγώ πολύ καλά. Πάρα πολύ καλά! ΧΡΗΣΤΑΚΗΣ Σε βλέπω

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΡΑΜΥΘΙ #14. «Ο μικρός βλάκας» (Τραγάκι Ζακύνθου - Επτάνησα) Διαγωνισμός παραδοσιακού παραμυθιού ebooks4greeks.gr

ΠΑΡΑΜΥΘΙ #14. «Ο μικρός βλάκας» (Τραγάκι Ζακύνθου - Επτάνησα) Διαγωνισμός παραδοσιακού παραμυθιού ebooks4greeks.gr ΠΑΡΑΜΥΘΙ #14 «Ο μικρός βλάκας» (Τραγάκι Ζακύνθου - Επτάνησα) Διαγωνισμός παραδοσιακού παραμυθιού ebooks4greeks.gr ΠΑΡΑΜΥΘΙ #14 Ψηφίστε το παραμύθι που σας άρεσε περισσότερο εδώ μέχρι 30/09/2011 Δείτε όλα

Διαβάστε περισσότερα

ΙΕ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΛΕΜΕΣΟΥ (Κ.Α.) ΣΧΟΛΙΚΗ ΧΡΟΝΙΑ:

ΙΕ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΛΕΜΕΣΟΥ (Κ.Α.) ΣΧΟΛΙΚΗ ΧΡΟΝΙΑ: ΙΕ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΛΕΜΕΣΟΥ (Κ.Α.) ΣΧΟΛΙΚΗ ΧΡΟΝΙΑ: 2007-2008 Τάξη: Γ 3 Όνομα: Η μύτη μου είναι μεγάλη. Όχι μόνο μεγάλη, είναι και στραβή. Τα παιδιά στο νηπιαγωγείο με λένε Μυτόγκα. Μα η δασκάλα τα μαλώνει: Δεν

Διαβάστε περισσότερα

*Ο Άντρας και ο Αστυνομικός παίζονται από τον ίδιο ηθοποιό

*Ο Άντρας και ο Αστυνομικός παίζονται από τον ίδιο ηθοποιό HER LIFE AS DEAD Charalampos Giannou Πρόσωπα Γυναίκα Άντρας* Μητέρα Πατέρας Αστυνομικός* *Ο Άντρας και ο Αστυνομικός παίζονται από τον ίδιο ηθοποιό Χώροι Η πρώτη και τελευταία σκηνή, σε αίθουσα νεκροτομείου

Διαβάστε περισσότερα

«Ο Αϊούλαχλης και ο αετός»

«Ο Αϊούλαχλης και ο αετός» ΠΑΡΑΜΥΘΙ #25 «Ο Αϊούλαχλης και ο αετός» (Φλώρινα - Μακεδονία Καύκασος) Διαγωνισμός παραδοσιακού παραμυθιού ebooks4greeks.gr ΠΑΡΑΜΥΘΙ #25 Ψηφίστε το παραμύθι που σας άρεσε περισσότερο εδώ μέχρι 30/09/2011

Διαβάστε περισσότερα

ΤΟ ΣΤΕΡΕΟ ΠΟΥ ΤΡΩΕΙ ΣΟΚΟΛΑΤΑ

ΤΟ ΣΤΕΡΕΟ ΠΟΥ ΤΡΩΕΙ ΣΟΚΟΛΑΤΑ g Μια ιστορία για µικρούς και µεγάλους ένα παραµύθι τεχνολογίας και ζαχαροπλαστικής. ΤΟ ΣΤΕΡΕΟ ΠΟΥ ΤΡΩΕΙ ΣΟΚΟΛΑΤΑ Μια ιστορία της. Λίνα ΣΤΑΡ!!! Τ.Ε.Ε. ΕΙ ΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ ΣΥΡΟΥ Μαθήτρια: Λίνα Βαρβαρήγου (Λίνα

Διαβάστε περισσότερα

Πριν από λίγες μέρες πήγα για κούρεμα.

Πριν από λίγες μέρες πήγα για κούρεμα. 1. Πριν από λίγες μέρες πήγα για κούρεμα. Καιρό είχες να ρθεις, Κλουζ, μου είπε ο κύριος Κολχάαζε, ανοιγοκλείνοντας το ψαλίδι του επικίνδυνα κοντά στο αριστερό μου αυτί. Εγώ τα αγαπώ τ αυτιά μου. Γι αυτό

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΩΤΗ ΠΡΑΞΗ. Σκηνή 1 η

ΠΡΩΤΗ ΠΡΑΞΗ. Σκηνή 1 η ΠΡΩΤΗ ΠΡΑΞΗ Σκηνή 1 η Το σπίτι του ακατάστατο. Μπαίνει η υπηρέτρια κι από πίσω μπαίνει ο. Κάθε πρωί η ίδια ιστορία. `Ερχεστε και μας βρίσκετε με την κρέμα ημέρας. Ορίστε, δεν πρόλαβα ούτε να την απλώσω

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΝΑΓΙΩΣΑ ΠΑΠΑΔΗΜΗΣΡΙΟΤ. Δέκα ποιήματα για τον πατέρα μου. Αλκιβιάδη

ΠΑΝΑΓΙΩΣΑ ΠΑΠΑΔΗΜΗΣΡΙΟΤ. Δέκα ποιήματα για τον πατέρα μου. Αλκιβιάδη ΠΑΝΑΓΙΩΣΑ ΠΑΠΑΔΗΜΗΣΡΙΟΤ Αλκιβιάδη Θεσσαλονίκη Υεβρουάριος 2015 Παναγιώτα Παπαδημητρίου Αλκιβιάδη Θεσσαλονίκη Υεβρουάριος 2015 [3] Παναγιώτα Παπαδημητρίου Αφιερωμένο στον πατέρα μου Αλκιβιάδη Copyright

Διαβάστε περισσότερα

ΕΚ ΟΣΕΙΣ ΨΥΧΟΓΙΟΣ Α.Ε.

ΕΚ ΟΣΕΙΣ ΨΥΧΟΓΙΟΣ Α.Ε. ιστορίες της 17 ιστορίες της Πρωτοχρονιάς Παραμύθια: Βαλερί Κλες, Έμιλι-Ζιλί Σαρμπονιέ, Λόρα Μιγιό, Ροζέ-Πιερ Μπρεμό, Μονίκ Σκουαρσιαφικό, Καλουάν, Ιμπέρ Μασουρέλ, Ζαν Ταμπονί-Μισεράτσι, Πολ Νέισκενς,

Διαβάστε περισσότερα

Ο ΓΙΑΝΝΗΣ ΓΥΜΝΑΖΕΤΑΙ (Κωµικό σκετς)

Ο ΓΙΑΝΝΗΣ ΓΥΜΝΑΖΕΤΑΙ (Κωµικό σκετς) 1 Ο ΓΙΑΝΝΗΣ ΓΥΜΝΑΖΕΤΑΙ (Κωµικό σκετς) ΠΑΙΖΟΥΝ ΛΟΧΑΓΟΣ ΛΟΧΙΑΣ ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΩΣΤΑΣ ΝΙΚΟΣ (στρατιώτες) Σήµερα θα πάµε µαζί να κάνουµε ασκήσεις και θεωρία. Για κάντε γραµµή. Αρχίζω. Προσέξτε. Πρώτα πρώτα ν ακούτε

Διαβάστε περισσότερα

17.Β. ΜΙΚΡΑ ΑΝΕΚΔΟΤΑ ΜΕ ΤΟΝ ΤΟΤΟ 4 - ΧΑΤΖΗΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ ΜΑΡΙΑ

17.Β. ΜΙΚΡΑ ΑΝΕΚΔΟΤΑ ΜΕ ΤΟΝ ΤΟΤΟ 4 - ΧΑΤΖΗΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ ΜΑΡΙΑ Ήταν ο Σοτός στην τάξη και η δασκάλα σηκώνει την Αννούλα στον χάρτη και τη ρωτάει: Αννούλα, βρες μου την Αμερική. Σην βρίσκει η Αννούλα και ρωτάει μετά τον Σοτό η δασκάλα: -Σοτέ, ποιος ανακάλυψε την Αμερική;

Διαβάστε περισσότερα

Την επομένη ήρθε προς το μέρος μου και μου είπε καλημέρα.

Την επομένη ήρθε προς το μέρος μου και μου είπε καλημέρα. Τ ην πρώτη μέρα, την είδα να χαμογελάει. Ήθελα αμέσως να τη γνωρίσω. Ήμουν σίγουρη ότι δεν θα τη γνώριζα. Δεν ήμουν ικανή να την πλησιάσω. Πάντα περίμενα τους άλλους να το κάνουν και ποτέ δεν ερχόταν κανείς.

Διαβάστε περισσότερα

Παραμύθι για την υγιεινή διατροφή

Παραμύθι για την υγιεινή διατροφή Παραμύθι για την υγιεινή διατροφή Τζήκου Βασιλική Το δίλημμα της Λένιας 1 Παραμύθι πού έχω κάνει στο πρόγραμμα Αγωγής Υγείας που είχε τίτλο: «Γνωρίζω το σώμα μου, το αγαπώ και το φροντίζω» με την βοήθεια

Διαβάστε περισσότερα

Αποστολή. Κρυμμένος Θησαυρός. Λίνα Σωτηροπούλου. Εικόνες: Ράνια Βαρβάκη

Αποστολή. Κρυμμένος Θησαυρός. Λίνα Σωτηροπούλου. Εικόνες: Ράνια Βαρβάκη διαβάζω ιστορίες Αποστολή Κρυμμένος Θησαυρός Λίνα Σωτηροπούλου Εικόνες: Ράνια Βαρβάκη 11 ΚΕΦΑΛΑΙΟ 2 Το δώρο της γιαγιάς Μόλις χτύπησε το ξυπνητήρι, με έπιασε πανικός. Δεν μπορούσα να καταλάβω για ποιον

Διαβάστε περισσότερα

Οι αριθμοί σελίδων με έντονη γραφή δείχνουν τα κύρια κεφάλαια που σχετίζονται με το θέμα. ΣΧΕΣΗ ΜΕ ΜΑΘΗΜΑ

Οι αριθμοί σελίδων με έντονη γραφή δείχνουν τα κύρια κεφάλαια που σχετίζονται με το θέμα. ΣΧΕΣΗ ΜΕ ΜΑΘΗΜΑ Τί σε απασχολεί; Διάβασε τον κατάλογο που δίνουμε παρακάτω και, όταν συναντήσεις κάποιο θέμα που απασχολεί κι εσένα, πήγαινε στις σελίδες που αναφέρονται εκεί. Διάβασε τα κεφάλαια, που θα βρεις σ εκείνες

Διαβάστε περισσότερα

Μαρία Κωνσταντινοπούλου Ψυχολόγος - ειδική παιδαγωγός

Μαρία Κωνσταντινοπούλου Ψυχολόγος - ειδική παιδαγωγός ΠΑΡΑΞΕΝΑ ΟΜΟΡΦΟ Ένα παραμύθι για τη διαφορετικότητα, για μικρούς αλλά και για μεγάλους (αυτισμός) Τα παιδιά είναι ελεύθερα να ζωγραφίσουν τις παρακάτω σελίδες όπως αυτά αισθάνονται... Μαρία Κωνσταντινοπούλου

Διαβάστε περισσότερα

Φωνή: Θανούλη! Φανούλη! Μαριάννα! Φανούλης: Μας φωνάζει η μαμά! Ερχόμαστε!

Φωνή: Θανούλη! Φανούλη! Μαριάννα! Φανούλης: Μας φωνάζει η μαμά! Ερχόμαστε! 20 Χειμώνας σε μια πλατεία. Χιονίζει σιωπηλά. Την ησυχία του τοπίου διαταράσσουν φωνές και γέλια παιδιών. Μπαίνουν στη σκηνή τρία παιδιά: τα δίδυμα, ο Θανούλης και ο Φανούλης, και η αδελφή τους η Μαριάννα.

Διαβάστε περισσότερα

«Οδική ασφάλεια... για κλάµατα!» (Θεατρικό γραµµένο από τα παιδιά της Β 1)

«Οδική ασφάλεια... για κλάµατα!» (Θεατρικό γραµµένο από τα παιδιά της Β 1) «Οδική ασφάλεια... για κλάµατα!» (Θεατρικό γραµµένο από τα παιδιά της Β 1) Πρόσωπα: Μαθητές ασκάλα Κύριος Τροχαιάκης (αστυνοµικός της τροχαίας) Παιδιά ΣΚΗΝΗ 1 (στην τάξη) Χτυπά κουδούνι και µπαίνει µέσα

Διαβάστε περισσότερα

«Πούλα τα όσο θες... πούλα ας πούµε το καλάµι από 200 ευρώ, 100. Κατάλαβες;»

«Πούλα τα όσο θες... πούλα ας πούµε το καλάµι από 200 ευρώ, 100. Κατάλαβες;» «Πούλα τα όσο θες... πούλα ας πούµε το καλάµι από 200 ευρώ, 100. Κατάλαβες;» Οπου (Α) ο καλούµενος - χρήστης της υπ' αριθ. 698... (µέλος της Χ.Α.) Οπου (Β) ο καλών Ηµεροµηνία: 20/09/2013 Εναρξη: 22:12':00''

Διαβάστε περισσότερα

Κάποια μέρα, όπως όλοι παντρεύονται, έτσι παντρεύτηκε και ο Σοτός. Σον ρωτάει η γυναίκα του:

Κάποια μέρα, όπως όλοι παντρεύονται, έτσι παντρεύτηκε και ο Σοτός. Σον ρωτάει η γυναίκα του: Κάποια μέρα, όπως όλοι παντρεύονται, έτσι παντρεύτηκε και ο Σοτός. Σον ρωτάει η γυναίκα του: -Σότε, μ' απατάς; Ναι η Ου; - Ουουουου!!! Σοτός: Έλα να κάνουμε ερώτα μέχρι το πρωί Αννούλα: Σι λες ρε βλάκα,

Διαβάστε περισσότερα

0001 00:00:11:17 00:00:13:23. Έλα δω να δεις. 0002 00:00:13:23 00:00:15:18. Η Χλόη είναι αυτή; 0003 00:00:16:21 00:00:18:10. Ναι.

0001 00:00:11:17 00:00:13:23. Έλα δω να δεις. 0002 00:00:13:23 00:00:15:18. Η Χλόη είναι αυτή; 0003 00:00:16:21 00:00:18:10. Ναι. 0001 00:00:11:17 00:00:13:23 Έλα δω να δεις. 0002 00:00:13:23 00:00:15:18 Η Χλόη είναι αυτή; 0003 00:00:16:21 00:00:18:10 Ναι. 0004 00:01:06:17 00:01:07:17 Σου έδειξα τη φωτογραφία; 0005 00:01:07:17 00:01:10:10

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΠΑΙΔΙΩΝ. Τραγούδι:

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΠΑΙΔΙΩΝ. Τραγούδι: Ανακύκλωση Είμαι πολύ περήφανος που θα σας πω για μένα πως μια λέξη έμαθα με ύψιλον κι ωμέγα. Όχι, δε μου την έβαλε κανείς ορθογραφία, εγώ όμως την έμαθα απ έξω με τη μια. Θα πρέπει να την ξέρετε, μικροί

Διαβάστε περισσότερα

Κώστας Λεµονίδης - Κάπως Αµήχανα

Κώστας Λεµονίδης - Κάπως Αµήχανα Κώστας Λεµονίδης - Κάπως Αµήχανα 1. Παντοτινά δικός σου Ξέρεις ποιος είσαι, ελεύθερο πουλί Μέσα σου βλέπεις κι ακούς µιά φωνή Σου λέει τι να κάνεις, σου δείχνει να ζεις Μαθαίνεις το δρόµο και δεν σε βρίσκει

Διαβάστε περισσότερα

Τριγωνοψαρούλη, μην εμπιστεύεσαι ΠΟΤΕ... αχινό! Εκπαιδευτικός σχεδιασμός παιχνιδιού: Βαγγέλης Ηλιόπουλος, Βασιλική Νίκα.

Τριγωνοψαρούλη, μην εμπιστεύεσαι ΠΟΤΕ... αχινό! Εκπαιδευτικός σχεδιασμός παιχνιδιού: Βαγγέλης Ηλιόπουλος, Βασιλική Νίκα. Ήρθε ένας νέος μαθητής στην τάξη. Όλοι τον αποκαλούν ο «καινούριος». Συμφωνείς; 1 Δεν είναι σωστό να μη φωνάζουμε κάποιον με το όνομά του. Είναι σαν να μην τον αναγνωρίζουμε. Σωστά. Έχει όνομα και με αυτό

Διαβάστε περισσότερα

Ο Τόμπυ και οι Μέλισσες

Ο Τόμπυ και οι Μέλισσες Ο Τόμπυ και οι Μέλισσες Είναι άνοιξη και, όπως και πέρυσι, ο Τόμπυ επισκέπτεται τον θείο του στο αγρόκτημα. «Επιτέλους, έχω διακοπές!» φωνάζει ο Τόμπυ. Ανυπομονεί να ξαναδεί την αγαπημένη του αγελάδα,

Διαβάστε περισσότερα

ΛΥΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟ ΣΧΟΛΙΚΟ ΕΚΦΟΒΙΣΜΟ ΚΑΙ ΑΠΟΚΛΕΙΣΜΟ ΣΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ: Περιγραφή μίας αποτελεσματικής μεθοδολογίας σε μορφή διαλόγου

ΛΥΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟ ΣΧΟΛΙΚΟ ΕΚΦΟΒΙΣΜΟ ΚΑΙ ΑΠΟΚΛΕΙΣΜΟ ΣΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ: Περιγραφή μίας αποτελεσματικής μεθοδολογίας σε μορφή διαλόγου ΛΥΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟ ΣΧΟΛΙΚΟ ΕΚΦΟΒΙΣΜΟ ΚΑΙ ΑΠΟΚΛΕΙΣΜΟ ΣΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ: Περιγραφή μίας αποτελεσματικής μεθοδολογίας σε μορφή διαλόγου 1 Από το Παράρτημα: SOLUTIONS FOR BULLYING IN PRIMARY SCHOOLS της Sue

Διαβάστε περισσότερα

ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΣ ΠΡΩΤΟΓΗΡΟΥ Πρωτοδίκου Διοικητικών Δικαστηρίων ΟΜΙΛΙΑ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΤΗΣ ΧΟΡΩΔΙΑΣ ΟΡΧΗΣΤΡΑΣ ΤΩΝ ΝΕΩΝ ΤΗΣ ΙΕΡΑΣ ΜΗΤΡΟΠΟΛΕΩΣ ΧΑΛΚΙΔΟΣ

ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΣ ΠΡΩΤΟΓΗΡΟΥ Πρωτοδίκου Διοικητικών Δικαστηρίων ΟΜΙΛΙΑ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΤΗΣ ΧΟΡΩΔΙΑΣ ΟΡΧΗΣΤΡΑΣ ΤΩΝ ΝΕΩΝ ΤΗΣ ΙΕΡΑΣ ΜΗΤΡΟΠΟΛΕΩΣ ΧΑΛΚΙΔΟΣ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΣ ΠΡΩΤΟΓΗΡΟΥ Πρωτοδίκου Διοικητικών Δικαστηρίων ΟΜΙΛΙΑ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΤΗΣ ΧΟΡΩΔΙΑΣ ΟΡΧΗΣΤΡΑΣ ΤΩΝ ΝΕΩΝ ΤΗΣ ΙΕΡΑΣ ΜΗΤΡΟΠΟΛΕΩΣ ΧΑΛΚΙΔΟΣ Κυριακή 19 Δεκεμβρίου 2010 Έμπλεη ευγνωμοσύνης, με βαθιά

Διαβάστε περισσότερα

ΣΧΕ ΙΑΣΜΟΣ ΚΑΙ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΣΧΕ ΙΟ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ ΘΕΜΑ: εξιότητες κοψίματος Σβούρες ΤΑΞΗ: Α-Β

ΣΧΕ ΙΑΣΜΟΣ ΚΑΙ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΣΧΕ ΙΟ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ ΘΕΜΑ: εξιότητες κοψίματος Σβούρες ΤΑΞΗ: Α-Β ΣΧΕ ΙΑΣΜΟΣ ΚΑΙ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΣΧΕ ΙΟ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ ΘΕΜΑ: εξιότητες κοψίματος Σβούρες ΤΑΞΗ: Α-Β ΗΜ/ΝΙΑ ΠΟΡΕΙΑ ΕΡΓΑΣΙΑ ΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ Σεπτέμβριος Αφόρμηση: ίνω στα παιδιά σε χαρτόνι φωτοτυπημένη μια σβούρα και τους

Διαβάστε περισσότερα

Τα παιδιά της Πρωτοβουλίας και η Δώρα Νιώπα γράφουν ένα παραμύθι - αντίδωρο

Τα παιδιά της Πρωτοβουλίας και η Δώρα Νιώπα γράφουν ένα παραμύθι - αντίδωρο Τα παιδιά της Πρωτοβουλίας και η Δώρα Νιώπα γράφουν ένα παραμύθι - αντίδωρο Ο Ηλίας ανεβαίνει Ψηλά Ψηλότερα Κάθε Μάρτιο, σε μια Χώρα Κοντινή, γινόταν μια Γιορτή! Η Γιορτή των Χαρταετών. Για πρώτη φορά,

Διαβάστε περισσότερα

«Ο Σάββας η κλώσσα και ο αετός»

«Ο Σάββας η κλώσσα και ο αετός» ΠΑΡΑΜΥΘΙ #26 «Ο Σάββας η κλώσσα και ο αετός» (Πόντος) Διαγωνισμός παραδοσιακού παραμυθιού ebooks4greeks.gr ΠΑΡΑΜΥΘΙ #26 Ψηφίστε το παραμύθι που σας άρεσε περισσότερο εδώ μέχρι 30/09/2011 Δείτε όλα τα παραμύθια

Διαβάστε περισσότερα

Λήστευαν το δημόσιο χρήμα - Το B' Μέρος με τους αποκαλυπτικούς διαλόγους Άκη - Σμπώκου

Λήστευαν το δημόσιο χρήμα - Το B' Μέρος με τους αποκαλυπτικούς διαλόγους Άκη - Σμπώκου Λήστευαν το δημόσιο χρήμα - Το B' Μέρος με τους αποκαλυπτικούς διαλόγους Άκη - Σμπώκου - από τον Φουάτ σε τρεις εταιρίες χρήματα... μπλου μπρουμέλ, άλλη μια P.A κάπως έτσι και άλλη μία που μου είχες πει

Διαβάστε περισσότερα

6. '' Καταλαβαίνεις οτι κάτι έχει αξία, όταν το έχεις στερηθεί και το αναζητάς. ''

6. '' Καταλαβαίνεις οτι κάτι έχει αξία, όταν το έχεις στερηθεί και το αναζητάς. '' 1. '' Τίποτα δεν είναι δεδομένο. '' 2. '' Η μουσική είναι η τροφή της ψυχής. '' 3. '' Να κάνεις οτι έχει νόημα για σένα, χωρίς όμως να παραβιάζεις την ελευθερία του άλλου. '' 4. '' Την πραγματική μόρφωση

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΕΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ. Εργασία για το σπίτι. Απαντούν μαθητές του Α1 Γυμνασίου Προσοτσάνης

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΕΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ. Εργασία για το σπίτι. Απαντούν μαθητές του Α1 Γυμνασίου Προσοτσάνης ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΕΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ Εργασία για το σπίτι Απαντούν μαθητές του Α1 Γυμνασίου Προσοτσάνης 1 ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΕΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ Απαντά η Μαρίνα Βαμβακίδου Ερώτηση 1. Μπορείς να φανταστείς τη ζωή μας χωρίς

Διαβάστε περισσότερα

ΙΑ ΧΕΙΡΙΣΗ ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑΤΩΝ

ΙΑ ΧΕΙΡΙΣΗ ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑΤΩΝ 1η Σελίδα Η Γιώτα θα πάει για πρώτη φορά κατασκήνωση. Φαντάζεται πως θα περάσει πολύ άσχημα μακριά από τους γονείς και τα παιχνίδια της για μια ολόκληρη εβδομάδα. Αγχώνεσαι ή νοιώθεις άβολα όταν είσαι

Διαβάστε περισσότερα

2 ο ΒΡΑΒΕΙΟ ΛΥΚΕΙΟΥ ΕΛΕΝΗ ΚΟΤΣΙΡΑ ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΚΟ ΓΕΝΙΚΟ ΛΥΚΕΙΟ ΖΑΝΝΕΙΟΥ ΣΧΟΛΗΣ ΠΕΙΡΑΙΑ Β ΤΑΞΗ ΤΙΤΛΟΣ: «ΕΠΙΔΙΟΡΘΩΣΕΙΣ-ΜΕΤΑΠΟΙΗΣΕΙΣ ΜΑΙΡΗ»

2 ο ΒΡΑΒΕΙΟ ΛΥΚΕΙΟΥ ΕΛΕΝΗ ΚΟΤΣΙΡΑ ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΚΟ ΓΕΝΙΚΟ ΛΥΚΕΙΟ ΖΑΝΝΕΙΟΥ ΣΧΟΛΗΣ ΠΕΙΡΑΙΑ Β ΤΑΞΗ ΤΙΤΛΟΣ: «ΕΠΙΔΙΟΡΘΩΣΕΙΣ-ΜΕΤΑΠΟΙΗΣΕΙΣ ΜΑΙΡΗ» 2 ο ΒΡΑΒΕΙΟ ΛΥΚΕΙΟΥ ΕΛΕΝΗ ΚΟΤΣΙΡΑ ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΚΟ ΓΕΝΙΚΟ ΛΥΚΕΙΟ ΖΑΝΝΕΙΟΥ ΣΧΟΛΗΣ ΠΕΙΡΑΙΑ Β ΤΑΞΗ ΤΙΤΛΟΣ: «ΕΠΙΔΙΟΡΘΩΣΕΙΣ-ΜΕΤΑΠΟΙΗΣΕΙΣ ΜΑΙΡΗ» Δεν είχε καλά χαράξει και η κυρία Μαίρη άνοιξε το μαγαζί. Πέταξε τα

Διαβάστε περισσότερα

ΑΠΟΔΡΑΣΗ ΑΠΟ ΤΗ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ ΤΟΥ ΤΡΟΜΟΥ

ΑΠΟΔΡΑΣΗ ΑΠΟ ΤΗ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ ΤΟΥ ΤΡΟΜΟΥ ΑΠΟΔΡΑΣΗ ΑΠΟ ΤΗ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ ΤΟΥ ΤΡΟΜΟΥ - Α,α,α,α,α,α,α! ούρλιαξε η Νεφέλη - Τρομερό! συμπλήρωσε η Καλλιόπη - Ω, Θεέ μου! αναφώνησα εγώ - Απίστευτα τέλειο! είπε η Ειρήνη και όλες την κοιτάξαμε λες και είπε

Διαβάστε περισσότερα

Μια φορά και έναν καιρό ζούσε στα βάθη του ωκεανού µια µικρή σταγόνα, ο Σταγονούλης. Έπαιζε οληµερίς διάφορα παιχνίδια µε τους ιππόκαµπους και τις

Μια φορά και έναν καιρό ζούσε στα βάθη του ωκεανού µια µικρή σταγόνα, ο Σταγονούλης. Έπαιζε οληµερίς διάφορα παιχνίδια µε τους ιππόκαµπους και τις Μια φορά και έναν καιρό ζούσε στα βάθη του ωκεανού µια µικρή σταγόνα, ο Σταγονούλης. Έπαιζε οληµερίς διάφορα παιχνίδια µε τους ιππόκαµπους και τις µικρές γοργόνες και ήταν πολύ ευτυχισµένος. Όµως, ήταν

Διαβάστε περισσότερα

17.Α.ΜΕΓΑΛΑ ΑΝΕΚΔΟΤΑ ΜΕ ΤΟΝ ΤΟΤΟ 1 - ΧΑΤΖΗΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ ΜΑΡΙΑ

17.Α.ΜΕΓΑΛΑ ΑΝΕΚΔΟΤΑ ΜΕ ΤΟΝ ΤΟΤΟ 1 - ΧΑΤΖΗΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ ΜΑΡΙΑ Μια φορά η δασκάλα του Τοτού του είπε να γράψει 3 προτάσεις. Όταν πήγε σπίτι του ρωτάει τη μαμά του που έκανε δουλειές: - Μαμά πες μου μια πρόταση. - Άσε με τώρα, δεν μπορώ. Ο Τοτός τη γράφει. Μετά πηγαίνει

Διαβάστε περισσότερα

ΕΚΕΙΝΗ ΕΝΑ ΤΡΑΓΟΥ Ι ΓΙΑ ΤΟΝ Γ

ΕΚΕΙΝΗ ΕΝΑ ΤΡΑΓΟΥ Ι ΓΙΑ ΤΟΝ Γ Πέρος Ζαχαρίας Ζαχαρίας Πέρος ψευδώνυμο, του σπουδαστή της Αντιρύπανσης Ζαχαρία Περογαμβράκη. Στην Κοζάνη ασχολήθηκε με το Θέατρο σαν ερασιτέχνης ηθοποιός σε αρκετές παραστάσεις, συμμετείχε σε μία ταινία

Διαβάστε περισσότερα

Τα λουλούδια που δεν είχαν όνομα ''ΜΥΘΟΣ''

Τα λουλούδια που δεν είχαν όνομα ''ΜΥΘΟΣ'' 1 2 Τα λουλούδια που δεν είχαν όνομα ''ΜΥΘΟΣ'' 3 Τα λουλούδια χωρίς όνομα, τα έχει ο καθένας από μας, αλλά δεν το ξέρουμε. Δεν μας μαθαίνουν τίποτα και ψάχνουμε μόνοι μας άσκοπα να βρούμε κάτι, για να

Διαβάστε περισσότερα

KEΦΑΛΑΙΟ 1 AN HMΟΥΝ ΜΕΓΑΛΟΣ. Όταν είσαι μικρός ένα πράγμα είναι σίγουρο. Ότι θέλεις να μεγαλώσεις όσο πιο γρήγορα γίνεται.

KEΦΑΛΑΙΟ 1 AN HMΟΥΝ ΜΕΓΑΛΟΣ. Όταν είσαι μικρός ένα πράγμα είναι σίγουρο. Ότι θέλεις να μεγαλώσεις όσο πιο γρήγορα γίνεται. KEΦΑΛΑΙΟ 1 AN HMΟΥΝ ΜΕΓΑΛΟΣ Όταν είσαι μικρός ένα πράγμα είναι σίγουρο. Ότι θέλεις να μεγαλώσεις όσο πιο γρήγορα γίνεται. Ο μπαμπάς μου λέει ότι αυτά είναι χαζομάρες και ότι όταν μεγαλώσω θα θέλω να ήμουν

Διαβάστε περισσότερα

''Μιλω ντας επιγραμματικα για την ανα γκη δημιουργι ας του νε ου ανθρω που''

''Μιλω ντας επιγραμματικα για την ανα γκη δημιουργι ας του νε ου ανθρω που'' ''Μιλω ντας επιγραμματικα για την ανα γκη δημιουργι ας του νε ου ανθρω που'' ''Ο άνθρωπος δεν αρκείται πια στις μέχρι τώρα θεωρήσεις φιλοσοφικές και μη και νιώθει την ανάγκη δημιουργίας μιας δικής του

Διαβάστε περισσότερα

ΕΡΩΤΙΚΑ ΠΟΙΗΜΑΤΑ ΜΑΘΗΤΏΝ ΚΑΙ ΜΑΘΗΤΡΙΩΝ

ΕΡΩΤΙΚΑ ΠΟΙΗΜΑΤΑ ΜΑΘΗΤΏΝ ΚΑΙ ΜΑΘΗΤΡΙΩΝ ΕΡΩΤΙΚΑ ΠΟΙΗΜΑΤΑ ΜΑΘΗΤΏΝ ΚΑΙ ΜΑΘΗΤΡΙΩΝ Στο πλαίσιο του μαθήματος της Νεοελληνικής Λογοτεχνίας της Γ Γυμνασίου οι μαθητές ήρθαν σε επαφή με ένα δείγμα ερωτικής ποίησης. Συγκεκριμένα διδάχτηκαν το ποίημα

Διαβάστε περισσότερα

Η ΆΝΝΑ ΚΑΙ Ο ΑΛΈΞΗΣ ΕΝΆΝΤΙΑ ΣΤΟΥΣ ΠΑΡΑΧΑΡΆΚΤΕΣ

Η ΆΝΝΑ ΚΑΙ Ο ΑΛΈΞΗΣ ΕΝΆΝΤΙΑ ΣΤΟΥΣ ΠΑΡΑΧΑΡΆΚΤΕΣ ΤΟ ΠΑΙΧΝΙΔΙ EURO RUN www.nea-trapezogrammatia-euro.eu Η ΆΝΝΑ ΚΑΙ Ο ΑΛΈΞΗΣ ΕΝΆΝΤΙΑ ΣΤΟΥΣ ΠΑΡΑΧΑΡΆΚΤΕΣ - 2 - Η Άννα και ο Αλέξης είναι συμμαθητές και πολύ καλοί φίλοι. Μπλέκουν πάντοτε σε φοβερές καταστάσεις.

Διαβάστε περισσότερα

You & I. ΑΝΤΡΑΣ Γεια σου.

You & I. ΑΝΤΡΑΣ Γεια σου. You & I 1 η σκηνή Μια ερηµική στάση λεωφορείου στη µέση του πουθενά. Ένα αµάξι σταµατάει στη µέση ενός επαρχιακού δρόµου. Ένας άντρας (του οποίου το πρόσωπο δεν βλέπουµε) βγαίνει από το όχηµα και κάνει

Διαβάστε περισσότερα

Η Αλφαβητοχώρα. Γιώργος Αμπατζίδης. Ελλάδα. A sea of words 5 th year

Η Αλφαβητοχώρα. Γιώργος Αμπατζίδης. Ελλάδα. A sea of words 5 th year Η Αλφαβητοχώρα Γιώργος Αμπατζίδης. Ελλάδα Η μέρα έμοιαζε συνηθισμένη στην Αλφαβητοχώρα. Ο κύριος ې διαφήμιζε τα φρέσκα λαχανικά του στο μανάβικο δείχνοντας με καμάρι πως το μαρούλι είχε ακόμα την πρωινή

Διαβάστε περισσότερα

ΧΑΡΤΑΕΤΟΣ UÇURTMA Orkun Bozkurt

ΧΑΡΤΑΕΤΟΣ UÇURTMA Orkun Bozkurt ΧΑΡΤΑΕΤΟΣ UÇURTMA Orkun Bozkurt - Ι - Αυτός είναι ένας ανάπηρος πριν όμως ήταν άνθρωπος. Κάθε παιδί, σαν ένας άνθρωπος. έρχεται, καθώς κάθε παιδί γεννιέται. Πήρε φροντίδα απ τη μητέρα του, ανάμεσα σε ήχους

Διαβάστε περισσότερα

Τα παραμύθια της τάξης μας!

Τα παραμύθια της τάξης μας! Τα παραμύθια της τάξης μας! ΟΙ λέξεις κλειδιά: Καρδιά, γοργόνα, ομορφιά, πυξίδα, χώρα, πεταλούδα, ανηφόρα, θάλασσα, φάλαινα Μας βοήθησαν να φτιάξουμε αυτά τα παραμύθια! «Χρυσαφένια χώρα» Μια φορά κι έναν

Διαβάστε περισσότερα

12. Σχέδια για το καλοκαίρι

12. Σχέδια για το καλοκαίρι 12. Σχέδια για το καλοκαίρι Τι φαντάζεται ο Αντόνιο για τις διακοπές του; Τι φαντάζεται ο Αλέξανδρος για τις διακοπές του; Εσύ τι προτιμάς να κάνεις στις διακοπές σου; Είναι Μάρτιος και όλοι κάνουν σχέδια

Διαβάστε περισσότερα

μετάφραση: Μαργαρίτα Ζαχαριάδου

μετάφραση: Μαργαρίτα Ζαχαριάδου μετάφραση: Μαργαρίτα Ζαχαριάδου Δύο Σε μια σπουδαία αρχαία πόλη που την έλεγαν Ουρούκ, ζούσε ένας νεαρός βασιλιάς, ο Γκιλγκαμές. Πατέρας του Γκιλγκαμές ήταν ο βασιλιάς Λουγκαλμπάντα και μητέρα του η

Διαβάστε περισσότερα

Παναγιώτης Πεϊκίδης PAE8397. Σενάριο μικρού μήκους

Παναγιώτης Πεϊκίδης PAE8397. Σενάριο μικρού μήκους Παναγιώτης Πεϊκίδης PAE8397 Σενάριο μικρού μήκους Παναγιώτης Πεϊκίδης 2/11/2009 This work is licensed under the Creative Commons Creative Commons Attribution-Non- Commercial-Share Alike 3.0 Greece Licence.

Διαβάστε περισσότερα

Αυτήν εκεί την κοπελιά την ξέρεις; Πού είναι τα παιδιά; Γιατί δεν είναι μέσα στις τάξεις τους;

Αυτήν εκεί την κοπελιά την ξέρεις; Πού είναι τα παιδιά; Γιατί δεν είναι μέσα στις τάξεις τους; 1. Αυτήν εκεί την κοπελιά την ξέρεις; Πού είναι τα παιδιά; Γιατί δεν είναι μέσα στις τάξεις τους; Σήμερα αρχίζουν τα μαθήματα των ελληνικών. Η Ελένη έχει αγωνία: φοβάται ότι ξέχασε όλα όσα έμαθε το καλοκαίρι

Διαβάστε περισσότερα

Το τέλος -ένας µονόλογος-

Το τέλος -ένας µονόλογος- Το τέλος -ένας µονόλογος- Γυναίκα µόνη, όµορφη, τριακονταετής. Καθιστή, µετά όρθια, πάντα µόνη. Χώρος κλειστός, ελάχιστα φωτεινός, παλιά ωραίος. Η ατµόσφαιρα έχει κάτι το πένθιµο. Το πρόσωπο κάτι το µόνιµο

Διαβάστε περισσότερα

ΤΟ ΑΡΩΜΑ ΤΟΥ ΘΕΟΥ. του Prem Rawat

ΤΟ ΑΡΩΜΑ ΤΟΥ ΘΕΟΥ. του Prem Rawat ΤΟ ΑΡΩΜΑ ΤΟΥ ΘΕΟΥ του Prem Rawat TΙΣ ΠΡΟΑΛΛΕΣ σκεφτόμουν τι είναι η ειρήνη. Και κατάλαβα κάτι: η ειρήνη είναι το άρωμα. Όταν ο Θεός βρίσκεται κοντά σου, αναδύεται αυτό το άρωμα. Είναι εξαίσιο. Είναι όμορφο.

Διαβάστε περισσότερα

Ο Αϊ-Βασίλης και...το όνομα του παιδιού σας...

Ο Αϊ-Βασίλης και...το όνομα του παιδιού σας... Διαβάστε αποσπασματικά το παραμύθι: Ο Αϊ-Βασίλης και...το όνομα του παιδιού σας... Το παραμύθι είναι και για αγοράκι αλλά, για της ανάγκες του δείγματος σας παρουσιάζουμε πώς μπορεί να δημιουργηθεί ένα

Διαβάστε περισσότερα

Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ

Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Διασκευή για Παιδικό Θέατρο Χαραμή Ευγενία Αύγουστος 2008 Επικοινωνία: echarami@yahoo.gr Περιεχόμενα ΕΙΚΟΝΑ 1- Ένα ορφανό στα σκαλιά της Εκκλησιάς...3 ΕΙΚΟΝΑ 2- Οι καμπάνες...7 ΕΙΚΟΝΑ

Διαβάστε περισσότερα

ΘΕΑΤΡΙΚΟ:ΤΟ ΚΟΥΡΔΙΣΤΟ ΑΥΓΟ

ΘΕΑΤΡΙΚΟ:ΤΟ ΚΟΥΡΔΙΣΤΟ ΑΥΓΟ ΘΕΑΤΡΙΚΟ:ΤΟ ΚΟΥΡΔΙΣΤΟ ΑΥΓΟ Α ΣΚΗΝΗ: (Αυγό+κότα) ΑΥΓΟ: Γεια σας, εγώ είμαι ο Μήτσος. Ζω σ αυτό το κοτέτσι σαν όλα τα αυγά. Βαρέθηκα όμως να μαι συνέχεια εδώ. Θέλω να γνωρίσω όλον τον κόσμο. Γι αυτό σκέφτομαι

Διαβάστε περισσότερα

Στον Γιάννη και στον Θεόφιλο

Στον Γιάννη και στον Θεόφιλο ...... O άλλος μου εαυτός Στον Γιάννη και στον Θεόφιλο Διορθώσεις: Νέστορας Χούνος Σελιδοποίηση: Κωνσταντίνα Ελαιοτριβάρη Μακέτα εξωφύλλου: Ευθύµης Δηµουλάς 2009 ΕΥΑ ΙΕΡΟΠΟΥΛΟΥ & EKΔOΣEIΣ «AΓKYPA» Δ.A.

Διαβάστε περισσότερα

εργαστηρι 3 ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ Η ΜΙΚΡΟ ΘΕΑΤΡΙΚΟ «ΔΥΟ ΗΜΕΡΕΣ ΑΠΟ ΤΗ ΖΩΗ ΤΟΥ ΛΕΥΤΕΡΗ ΜΑΚΡΗ» ΠΡΩΤΗ ΠΡΑΞΗ

εργαστηρι 3 ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ Η ΜΙΚΡΟ ΘΕΑΤΡΙΚΟ «ΔΥΟ ΗΜΕΡΕΣ ΑΠΟ ΤΗ ΖΩΗ ΤΟΥ ΛΕΥΤΕΡΗ ΜΑΚΡΗ» ΠΡΩΤΗ ΠΡΑΞΗ εργαστηρι 3 ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ Η ΜΙΚΡΟ ΘΕΑΤΡΙΚΟ «ΔΥΟ ΗΜΕΡΕΣ ΑΠΟ ΤΗ ΖΩΗ ΤΟΥ ΛΕΥΤΕΡΗ ΜΑΚΡΗ» Αφηγητής: Ο Λευτέρης είναι μαθητής της Γ Γυμνασίου, μέτριος στην επίδοση, με πολλές όμως δυνατότητες, δημοφιλής, ποδοσφαιρόφιλος

Διαβάστε περισσότερα

«Το θέµα είναι που θα πάει; Τουλάχιστον µετά να πήγαινε Μαλανδρίνο, δεν ξέρω»

«Το θέµα είναι που θα πάει; Τουλάχιστον µετά να πήγαινε Μαλανδρίνο, δεν ξέρω» «Το θέµα είναι που θα πάει; Τουλάχιστον µετά να πήγαινε Μαλανδρίνο, δεν ξέρω» Στον αποµαγνητοφωνηµένο δάλογο που ακολουθεί συνοµιλεί συγγενής του Γ. Ρουπακιά (Α) µε τον (Β) - Οπου Α η καλούσα - Οπου Β

Διαβάστε περισσότερα

Προσπάθησα να τον τραβήξω, να παίξουμε στην άμμο με τα κουβαδάκια μου αλλά αρνήθηκε. Πιθανόν και να μην κατάλαβε τι του ζητούσα.

Προσπάθησα να τον τραβήξω, να παίξουμε στην άμμο με τα κουβαδάκια μου αλλά αρνήθηκε. Πιθανόν και να μην κατάλαβε τι του ζητούσα. Μια μέρα πήγαμε στην παιδική χαρά με τις μαμάδες μας. Ο Φώτης πάντα με το κορδόνι στο χέρι. Αν και ήταν ένα χρόνο μεγαλύτερός μου, ένιωθα πως έπρεπε πάντα να τον προστατεύω. Σίγουρα δεν ήταν σαν όλα τα

Διαβάστε περισσότερα

Η ζωή είναι αλλού. < <Ηλέκτρα>> Το διαδίκτυο είναι γλυκό. Προκαλεί όμως εθισμό. Γι αυτό πρέπει τα παιδιά. Να το χρησιμοποιούν σωστά

Η ζωή είναι αλλού. < <Ηλέκτρα>> Το διαδίκτυο είναι γλυκό. Προκαλεί όμως εθισμό. Γι αυτό πρέπει τα παιδιά. Να το χρησιμοποιούν σωστά Δράση 2 Σκοπός: Η αποτελεσματικότερη ενημέρωση των μαθητών σχετικά με όλα τα είδη συμπεριφορικού εθισμού και τις επιπτώσεις στην καθημερινή ζωή! Οι μαθητές εντοπίζουν και παρακολουθούν εκπαιδευτικά βίντεο,

Διαβάστε περισσότερα

Ο Φώτης και η Φωτεινή

Ο Φώτης και η Φωτεινή Καλλιόπη Τσακπίνη Ο Φώτης και η Φωτεινή Μια ιστορία για ένα παιδί με αυτισμό Επιστημονική επιμέλεια: Σοφία Μαυροπούλου Εικονογράφηση: Κατερίνα Μητρούδα Βόλος 2007 Περιεχόμενα Προλογικό σημείωμα...1 Ο

Διαβάστε περισσότερα

Ο χαρούμενος βυθός. Αφηγητής : Ένας όμορφος βυθός. που ήταν γαλαζοπράσινος χρυσός υπήρχε κάπου εδώ κοντά και ήταν γεμάτος όλος με χρυσόψαρα.

Ο χαρούμενος βυθός. Αφηγητής : Ένας όμορφος βυθός. που ήταν γαλαζοπράσινος χρυσός υπήρχε κάπου εδώ κοντά και ήταν γεμάτος όλος με χρυσόψαρα. Ο χαρούμενος βυθός Σχόλιο [D2]: Σπανουδάκης Κύματα Αφηγητής : Ένας όμορφος βυθός. που ήταν γαλαζοπράσινος χρυσός υπήρχε κάπου εδώ κοντά και ήταν γεμάτος όλος με χρυσόψαρα. Ψαροτουφεκάδες, δύτες και ψαράδες

Διαβάστε περισσότερα

Μεγάλο βραβείο, μεγάλοι μπελάδες. Μάνος Κοντολέων. Εικονογράφηση: Τέτη Σώλου

Μεγάλο βραβείο, μεγάλοι μπελάδες. Μάνος Κοντολέων. Εικονογράφηση: Τέτη Σώλου Συλλογή Περιστέρια 148 Εικονογράφηση εξωφύλλου: Εύη Τσακνιά 1. Το σωστό γράψιμο Έχεις προσέξει πως κάποια βιβλία παρακαλούμε να μην τελειώσουν ποτέ κι άλλα, πάλι, από την πρώτη κιόλας σελίδα τα βαριόμαστε;

Διαβάστε περισσότερα

ΟΙ ΣΩΜΑΤΟΦΥΛΑΚΕΣ ΤΩΝ ΔΟΝΤΙΩΝ ΔΗΜΗΤΡΙΑΔΗ ΔΗΜΗΤΡΑ ΟΔΟΝΤΙΑΤΡΟΣ ΕΠΙΜΕΛΗΤΡΙΑ Β

ΟΙ ΣΩΜΑΤΟΦΥΛΑΚΕΣ ΤΩΝ ΔΟΝΤΙΩΝ ΔΗΜΗΤΡΙΑΔΗ ΔΗΜΗΤΡΑ ΟΔΟΝΤΙΑΤΡΟΣ ΕΠΙΜΕΛΗΤΡΙΑ Β ΟΙ ΣΩΜΑΤΟΦΥΛΑΚΕΣ ΤΩΝ ΔΟΝΤΙΩΝ ΔΗΜΗΤΡΙΑΔΗ ΔΗΜΗΤΡΑ ΟΔΟΝΤΙΑΤΡΟΣ ΕΠΙΜΕΛΗΤΡΙΑ Β Κάποτε ήταν ένα αγοράκι που το έλεγαν Χάρη, ο όποιος ήθελε κάθε βράδυ πριν κοιμηθεί να τρώει ένα σοκολατάκι. -Χάρη,τι θα γίνει;

Διαβάστε περισσότερα

Στην ζωή πρέπει να ξέρεις θα σε κάνουν να υποφέρεις. Μην λυγίσεις να σταθείς ψηλά! Εκεί που δεν θα μπορούν να σε φτάσουν.

Στην ζωή πρέπει να ξέρεις θα σε κάνουν να υποφέρεις. Μην λυγίσεις να σταθείς ψηλά! Εκεί που δεν θα μπορούν να σε φτάσουν. Αποστόλη Λαμπρινή (brines39@ymail.com) ΔΥΝΑΜΗ ΨΥΧΗΣ Στην ζωή πρέπει να ξέρεις θα σε κάνουν να υποφέρεις Μην λυγίσεις να σταθείς ψηλά! Εκεί που δεν θα μπορούν να σε φτάσουν. Θα σε χτυπάνε, θα σε πονάνε,

Διαβάστε περισσότερα

Πώς γράφεις αυτές τις φράσεις;

Πώς γράφεις αυτές τις φράσεις; Πρόλογος Όταν ήμουν μικρός, ούτε που γνώριζα πως ήμουν παιδί με ειδικές ανάγκες. Πώς το ανακάλυψα; Από τους άλλους ανθρώπους που μου έλεγαν ότι ήμουν διαφορετικός, και ότι αυτό ήταν πρόβλημα. Δεν είναι

Διαβάστε περισσότερα

Η Άννα και ο Αλέξης ενάντια στους παραχαράκτες

Η Άννα και ο Αλέξης ενάντια στους παραχαράκτες Η Άννα και ο Αλέξης ενάντια στους παραχαράκτες Η Άννα και ο Αλέξης είναι συμμαθητές και πολύ καλοί φίλοι. Μπλέκουν πάντοτε σε φοβερές καταστάσεις και έχουν ζήσει συναρπαστικές περιπέτειες. Είναι αδύνατον

Διαβάστε περισσότερα

Κεφάλαιο 5. Κωνσταντινούπολη, 29 Μαίου 1453, Τρίτη μαύρη και καταραμένη

Κεφάλαιο 5. Κωνσταντινούπολη, 29 Μαίου 1453, Τρίτη μαύρη και καταραμένη Κεφάλαιο 5 Κωνσταντινούπολη, 29 Μαίου 1453, Τρίτη μαύρη και καταραμένη Έφτασε μια μισάνοιχτη πόρτα, ένα μικρό κενό στο χώρο και το χρόνο, σαν ένα ασήμαντο λάθος της Ιστορίας για να πέσει η Πόλη. Εκείνο

Διαβάστε περισσότερα

Ένα βήμα μπροστά στίχοι: Νίκος Φάρφας μουσική: Κωνσταντίνος Πολυχρονίου

Ένα βήμα μπροστά στίχοι: Νίκος Φάρφας μουσική: Κωνσταντίνος Πολυχρονίου Ένα βήμα μπροστά στίχοι: Νίκος Φάρφας μουσική: Κωνσταντίνος Πολυχρονίου η αγάπη ξαπλώνει όταν έχεις ευχές να σπαταλήσεις ο αέρας τελειώνει κι οξυγόνο ζητάς να συνεχίσεις όσα πρόλαβες πήρες της ψυχής σου

Διαβάστε περισσότερα

17.Δ. ΑΚΑΤΑΛΛΗΛΑ ΑΝΕΚΔΟΤΑ ΜΕ ΤΟΝ ΤΟΤΟ 2 - ΧΑΤΖΗΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ ΜΑΡΙΑ

17.Δ. ΑΚΑΤΑΛΛΗΛΑ ΑΝΕΚΔΟΤΑ ΜΕ ΤΟΝ ΤΟΤΟ 2 - ΧΑΤΖΗΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ ΜΑΡΙΑ Στο σχολείο του Τοτού η δασκάλα τους έχει βάλει για εργασία να σκεφτούν μια παροιμία και να προσπαθήσουν να την παραστήσουν. Ο Τοτός, ως συνήθως δεν έχει κάνει τίποτα αλλά προσπαθούσε να σκεφτεί κάτι εκείνη

Διαβάστε περισσότερα

Αϊνστάιν. Η ζωή και το έργο του από τη γέννησή του έως το τέλος της ζωής του ΦΙΛΟΜΗΛΑ ΒΑΚΑΛΗ-ΣΥΡΟΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΥ. Εικόνες: Νίκος Μαρουλάκης

Αϊνστάιν. Η ζωή και το έργο του από τη γέννησή του έως το τέλος της ζωής του ΦΙΛΟΜΗΛΑ ΒΑΚΑΛΗ-ΣΥΡΟΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΥ. Εικόνες: Νίκος Μαρουλάκης ΜΕΓΑΛΟΙ ΕΦΕΥΡΕΤΕΣ - ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΕΣ ΦΙΛΟΜΗΛΑ ΒΑΚΑΛΗ-ΣΥΡΟΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΥ Αϊνστάιν Η ζωή και το έργο του από τη γέννησή του έως το τέλος της ζωής του Εικόνες: Νίκος Μαρουλάκης Περιεχόµενα Κεφάλαιο 1:...3 Κεφάλαιο

Διαβάστε περισσότερα

Αχ, αυτά τα κυκλώματα

Αχ, αυτά τα κυκλώματα Αχ, αυτά τα κυκλώματα (Γίνεται αναπαράσταση ενός ηλεκτρικού κυκλώματος σύνδεσης σε σειρά που περιλαμβάνει 3 λάμπες, 2 διακόπτες και μια μπαταρία Θα χρειαστεί στη διάρκεια του δρώμενου ένα τέταρτο παιδί

Διαβάστε περισσότερα

καθηγητές ν ανοιγοκλείνουν το στόμα τους, αλλά η φωνή τους δε φτάνει στ αυτιά μου, λες κι έρχεται από το υπερπέραν.

καθηγητές ν ανοιγοκλείνουν το στόμα τους, αλλά η φωνή τους δε φτάνει στ αυτιά μου, λες κι έρχεται από το υπερπέραν. καθηγητές ν ανοιγοκλείνουν το στόμα τους, αλλά η φωνή τους δε φτάνει στ αυτιά μου, λες κι έρχεται από το υπερπέραν. παρ όλη τη θολούρα του μυαλού μου, σκέφτομαι να δώσω άλλη μια ευκαιρία στον εαυτό μου

Διαβάστε περισσότερα

Έρικα Τζαγκαράκη. Τα Ηλιοβασιλέματα. της μικρής. Σταματίας

Έρικα Τζαγκαράκη. Τα Ηλιοβασιλέματα. της μικρής. Σταματίας Έρικα Τζαγκαράκη Τα Ηλιοβασιλέματα της μικρής Σταματίας στην μικρη Ριτζάκη Σταματία-Σπυριδούλα Τα Ηλιοβασιλέματα της μικρής Σταματίας ISBN: 978-618-81493-0-4 Έρικα Τζαγκαράκη Θεσσαλονίκη 2014 Έρικα Τζαγκαράκη

Διαβάστε περισσότερα

qwφιertyuiopasdfghjklzxερυυξnmηq

qwφιertyuiopasdfghjklzxερυυξnmηq qwφιertyuiopasdfghjklzxερυυξnmηq Η μάνα και τα τέσσερα παιδιά της σwωψerβνtyuςiopasdρfghjklzxcvbn mqwertyuiopasdfghjklzxcvbnφγιmλι qπςπζαwωeτrtνyuτioρνμpκaλsdfghςj klzxcvλοπbnαmqwertyuiopasdfghjklz xcvbnmσγqwφertyuioσδφpγρaηsόρ

Διαβάστε περισσότερα

Δουλεύει, τοποθετώντας τούβλα το ένα πάνω στο άλλο.

Δουλεύει, τοποθετώντας τούβλα το ένα πάνω στο άλλο. ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ Δ Παραδείγματα με συμπληρωμένα Φύλλα εργασίας Φύλλο εργασίας Α α. Συμπληρώστε τον παρακάτω πίνακα, χρησιμοποιώντας τη φαντασία σας. Δώστε ταυτότητα στο παιδί της φωτογραφίας. Όνομα Ίντιρα Ηλικία

Διαβάστε περισσότερα

Η γυναίκα με τα χέρια από φως

Η γυναίκα με τα χέρια από φως ΛIΛH ΛAMΠPEΛΛH Σειρά: Κι αν σου μιλώ με Παραμύθια... Η γυναίκα με τα χέρια από φως Εφτά παραμύθια σχέσης από την προφορική παράδοση Τρεις τρίχες λύκου Ζούσε κάποτε, σ ένα μικρό χωριό, ένας άντρας και μια

Διαβάστε περισσότερα

ΜΕΤΑΜΦΙΕΣΕΙΣ Η ζούγκλα Ο Μάγος Μίµης

ΜΕΤΑΜΦΙΕΣΕΙΣ Η ζούγκλα Ο Μάγος Μίµης ΜΕΤΑΜΦΙΕΣΕΙΣ Η ζούγκλα Ο Μάγος Μίµης Ref. 66011 Ref. 66011 ΜΕΤΑΜΦΙΕΣΕΙΣ: Η ζούγκλα ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ ΚΑΙ ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ Σετ µε 4 µεταµφιέσεις (µέγεθος για παιδιά 3-7 ετών) + CD AUDIO (χωρίς εικόνες) µε την πλήρη

Διαβάστε περισσότερα

«Το δαμαλάκι με τα χρυσά πόδια»

«Το δαμαλάκι με τα χρυσά πόδια» ΠΑΡΑΜΥΘΙ #39 «Το δαμαλάκι με τα χρυσά πόδια» (Ρόδος Δωδεκάνησα) Διαγωνισμός παραδοσιακού παραμυθιού ebooks4greeks.gr ΠΑΡΑΜΥΘΙ #39 Ψηφίστε το παραμύθι που σας άρεσε περισσότερο εδώ μέχρι 30/09/2011 Δείτε

Διαβάστε περισσότερα

Κυριάκος Δ. Παπαδόπουλος ΑΠΟ ΦΤΕΡΟ ΚΙ ΑΠΟ ΦΩΣ

Κυριάκος Δ. Παπαδόπουλος ΑΠΟ ΦΤΕΡΟ ΚΙ ΑΠΟ ΦΩΣ Κυριάκος Δ. Παπαδόπουλος ΑΠΟ ΦΤΕΡΟ ΚΙ ΑΠΟ ΦΩΣ Λεμεσός 1995-1998 2 ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΠΡΩΤΗ 3 4 ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΠΡΩΤΟ Ένα τρελό αστέρι Εκείνη τη νύχτα του Μάη ο ουρανός ήταν ολοκάθαρος. Μια απαλή ομίχλη θόλωνε το φως των

Διαβάστε περισσότερα

Δώρα Μωραϊτίνη. Μυθιστόρημα. Εκδόσεις CaptainBook.gr

Δώρα Μωραϊτίνη. Μυθιστόρημα. Εκδόσεις CaptainBook.gr Δώρα Μωραϊτίνη G Μυθιστόρημα Εκδόσεις CaptainBook.gr Σ εκείνους που μου έδωσαν ζωή, στην Αλεξάνδρα και στον Ανδρέα. Σε αυτούς που εγώ έδωσα ζωή, στη Ράνια και στον Ντίνο. Μα και σε αυτούς που αποζητούν

Διαβάστε περισσότερα

7η ΥΠΕ Κρήτης Σταύρος Παρασύρης 2016

7η ΥΠΕ Κρήτης Σταύρος Παρασύρης 2016 7 η ΥΠΕ Κρήτης Σταύρος Παρασύρης 2016 Το ταξίδι του Γομφούλη Ένα δοντάκι ο Γομφούλης, ξέρετε παιδιά, από αυτά τα πίσω δόντια που έχουμε και μασάμε, ήτανε πολύ εργατικό. Κάθε μέρα δούλευε πάρα πολύ! Μασούσε

Διαβάστε περισσότερα

9 Σεπτεμβρίου 2005, 12:45 μ.μ.

9 Σεπτεμβρίου 2005, 12:45 μ.μ. 9 Σεπτεμβρίου 2005, 12:45 μ.μ. «Γιατί δε μου είπες ότι ο καινούριος μαθητής ήταν ο Κάμπελ Στρουμχέλερ;» ρωτάει η Κάρι. Η Τζέινι σηκώνει το κεφάλι της από το βιβλίο. Κάθεται στο συνηθισμένο τους τραπέζι,

Διαβάστε περισσότερα

ΕΝΑΣ ΓΑΤΟΣ ΜΑ ΤΙ ΓΑΤΟΣ Του Θανάση Μεσσήνη

ΕΝΑΣ ΓΑΤΟΣ ΜΑ ΤΙ ΓΑΤΟΣ Του Θανάση Μεσσήνη ΕΝΑΣ ΓΑΤΟΣ ΜΑ ΤΙ ΓΑΤΟΣ Του Θανάση Μεσσήνη Πρώτα εξαφανίστηκε ο Νιαουρίνος, μετά ο Μουστάκιας, μετά εξαφανίστηκαν ο Σαλταπήδας και ο Ουρίτσας. Όλα αυτά τα ζώα δεν είχαν κανένα άλλο χαρακτηριστικό γνώρισμα

Διαβάστε περισσότερα