Ενότητα. Βάσεις δεδομένων. εκδόσεις ΚΛΕΙΔΑΡΙΘΜΟΣ

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "Ενότητα. Βάσεις δεδομένων. εκδόσεις ΚΛΕΙΔΑΡΙΘΜΟΣ"

Transcript

1 Ενότητα Βάσεις δεδομένων

2 Κεφάλαιο 68. Βάσεις δεδομένων και Microsoft Access Απαντήσεις ερωτήσεων και ασκήσεων επανάληψης 1. Η χρησιμότητα μιας βάσης δεδομένων είναι: Η συλλογή, η οργάνωση, η επεξεργασία, και η εξαγωγή δεδομένων και πληροφοριών 2. Ένα σύστημα διαχείρισης βάσεων δεδομένων είναι μια εφαρμογή που χρησιμοποιείται για τη συλλογή, την αποθήκευση, την οργάνωση, την επεξεργασία, και την εξαγωγή δεδομένων και πληροφοριών. 3. Το σχεσιακό μοντέλο διαχείρισης βάσεων δεδομένων μάς επιτρέπει να καταχωρίζουμε σε κάθε εγγραφή της βάσης δεδομένων μας στοιχεία για ένα μοναδικό θέμα και παράλληλα να συσχετίζουμε τους διάφορους πίνακες της βάσης δεδομένων ώστε να μπορούμε να τους διαχειριζόμαστε ως ένα ενιαίο αντικείμενο. 4. Δεδομένα ονομάζουμε: Τις στατικές τιμές που καταχωρίζουμε σε μια βάση δεδομένων 5. Πληροφορίες είναι: Τα στοιχεία που ανακτούμε από μια βάση δεδομένων και είναι οργανωμένα ώστε να έχουν νόημα για το άτομο που τα εξετάζει

3 68 Βάσεις δεδομένων και Microsoft Access Βάση δεδομένων ονομάζουμε μια οργανωμένη συλλογή δεδομένων τα οποία σχετίζονται μεταξύ τους και έχουν κοινά χαρακτηριστικά και συγκεκριμένο σκοπό ή θέμα. 7. Τα τέσσερα βασικά στοιχεία μιας μηχανογραφημένης βάσης δεδομένων είναι οι πίνακες, οι φόρμες, τα ερωτήματα, και οι εκθέσεις. 8. Οι πίνακες περιέχουν τα δεδομένα που καταχωρίζουμε σε μια βάση δεδομένων μας. Δηλαδή, ένας πίνακας είναι μια συλλογή δεδομένων τα οποία περιγράφουν ομοειδή αντικείμενα. 9. Εγγραφή αποκαλούμε: Μια γραμμή σε έναν πίνακα μιας βάσης δεδομένων 10. Μια εγγραφή περιέχει: Τα δεδομένα που περιγράφουν μια συγκεκριμένη καταχώριση του πίνακα 11. Πεδίο αποκαλούμε: Μια στήλη σε έναν πίνακα μιας βάσης δεδομένων 12. Ένα πεδίο περιέχει: Τις τιμές που καταχωρίζουμε για ένα συγκεκριμένο χαρακτηριστικό 13. Ο ρόλος των φορμών είναι ο εξής: Μια φόρμα είναι άμεσα συνδεδεμένη με έναν ή περισσότερους πίνακες και εμφανίζει συγκεντρωμένα τα στοιχεία που αφορούν κάθε εγγραφή 14. Χρησιμοποιούμε ερωτήματα: Όταν θέλουμε να εντοπίσουμε και να παρουσιάσουμε συγκεκριμένα δεδομένα από τη βάση δεδομένων 15. Χρησιμοποιούμε τις εκθέσεις: Όταν θέλουμε να παρουσιάσουμε και να τυπώσουμε επιλεγμένες πληροφορίες της βάσης δεδομένων 16. Το βασικότερο στοιχείο μιας βάσης δεδομένων είναι οι πίνακες. 17. Οι βάσεις δεδομένων μεγάλης κλίμακας είναι εξειδικευμένες, δαπανηρές βάσεις δεδομένων που απαιτούν ειδικές γνώσεις για τη χρήση τους και χρησιμοποιούνται στη διαχείριση, την επεξεργασία, και την οργάνωση μεγάλων ποσοτήτων δεδομένων, όπως για παράδειγμα σε επιχειρήσεις, στη διακυβέρνηση ενός κράτους, ή σε νοσοκομεία.

4 Κεφάλαιο 69. Microsoft Access Απαντήσεις ερωτήσεων και ασκήσεων επανάληψης 1. Δύο τρόποι εκκίνησης της εφαρμογής Microsoft Access είναι οι εξής: Να πατήσουμε στο κουμπί Έναρξη της γραμμής εργασιών, στη συνέχεια στην εντολή Όλα τα προγράμματα, μετά στον υποφάκελο Microsoft Office, και τέλος να επιλέξουμε την εντολή Microsoft Office Access. Να διπλοπατήσουμε στο εικονίδιο συντόμευσης της Microsoft Access, το οποίο έ- χουμε δημιουργήσει στην επιφάνεια εργασίας μας ή σε κάποιον άλλο φάκελο. 2. Για να δημιουργήσουμε μια νέα κενή βάση δεδομένων, ξεκινάμε τη Microsoft Access και, στο επάνω μέρος του παραθύρου Γρήγορα αποτελέσματα, επιλέγουμε το εικονίδιο Κενή βάση δεδομένων του τμήματος Νέα κενή βάση δεδομένων. Προκειμένου να αποθηκεύσουμε τη βάση δεδομένων στην επιφάνεια εργασίας του υπολογιστή μας με το όνομα Προμηθευτές, στο τμήμα παραθύρου Κενή βάση δεδομένων στα δεξιά της οθόνης πληκτρολογούμε το όνομα της βάσης δεδομένων, Προμηθευτές, πατάμε στο κουμπί Αναζήτηση μιας θέσης για τη βάση δεδομένων σας, και στο πλαίσιο διαλόγου Δημιουργία βάσης δεδομένων που εμφανίζεται, επιλέγουμε την επιφάνεια εργασίας και πατάμε στο κουμπί ΟΚ. Τέλος, πατάμε στο κουμπί Δημιουργία του τμήματος Κενή βάση δεδομένων. 3. Για να ελαχιστοποιήσουμε το παράθυρο της εφαρμογής Microsoft Access, πατάμε στο κουμπί Ελαχιστοποίηση της γραμμής τίτλου του.

5 69 Microsoft Access Για να επαναφέρουμε στην οθόνη μας το παράθυρο της εφαρμογής, πατάμε στο κουμπί του παραθύρου της Microsoft Access στη γραμμή εργασιών. 5. Για να κλείσουμε τη βάση δεδομένων Προμηθευτές χωρίς να τερματίσουμε τη Microsoft Access, πατάμε στο Κουμπί Office, και από το μενού που εμφανίζεται επιλέγουμε την εντολή Κλείσιμο βάσης δεδομένων. Η βάση δεδομένων κλείνει και στην οθόνη μας εμφανίζεται το παράθυρο Γρήγορα αποτελέσματα. 6. Για να ανοίξουμε τη βάση δεδομένων Προμηθευτές από την επιφάνεια εργασίας, πατάμε στον υπερσύνδεσμο Περισσότερα του τμήματος Άνοιγμα πρόσφατης βάσης δεδομένων στο παράθυρο Γρήγορα αποτελέσματα με την εφαρμογή Microsoft Office Access. Στο πλαίσιο διαλόγου Άνοιγμα που εμφανίζεται, μεταφερόμαστε στην Επιφάνεια εργασίας και διπλοπατάμε στο αρχείο Προμηθευτές. Αν το παράθυρο Γρήγορα αποτελέσματα δεν είναι ανοιχτό, πατάμε στο Κουμπί Office και από το μενού που εμφανίζεται επιλέγουμε την εντολή Άνοιγμα. Στο πλαίσιο διαλόγου Άνοιγμα, μεταφερόμαστε στην Επιφάνεια εργασίας, επιλέγουμε το αρχείο Προμηθευτές, και πατάμε στο κουμπί Άνοιγμα ή διπλοπατάμε στο εικονίδιο Προμηθευτές. 7. Προκειμένου να μεγιστοποιήσουμε το παράθυρο της εφαρμογής, πατάμε στο κουμπί Μεγιστοποίηση της γραμμής τίτλου του παραθύρου Βάσης δεδομένων. 8. Το Κουμπί Office βρίσκεται στα αριστερά της γραμμής τίτλου του παραθύρου. Όταν πατάμε στο κουμπί αυτό, εμφανίζεται ένα μενού που ονομάζεται Μενού Office και περιέχει διάφορες εντολές. 9. Δύο τρόποι με τους οποίους μπορούμε να κλείσουμε τη Microsoft Access είναι οι παρακάτω: Πατάμε στο κουμπί Κλείσιμο του παραθύρου της εφαρμογής. Πατάμε στο Κουμπί Office και στο πλαίσιο διαλόγου που εμφανίζεται πατάμε στο κουμπί Έξοδος από την Access. 10. Προκειμένου να τερματίσουμε την εφαρμογή Microsoft Access, πατάμε στο κουμπί Έξοδος από την Access του Μενού Office.

6 Κεφάλαιο 70. Σχεδιασμός βάσης δεδομένων και δημιουργία πίνακα Απαντήσεις ερωτήσεων και ασκήσεων επανάληψης 1. Τους κανόνες ονομασίας πεδίων πληρούν τα παρακάτω ονόματα πεδίων: Α/Α 1Μισθός Μέθοδος Απόσβεσης ΑριθμόςΦοιτητή εκτιμώμενη_συνολική_χρέωση_έργου Τα παρακάτω πεδία δεν πληρούν τους κανόνες ονομασίας πεδίων: Δόση3.1 [Αριθμός_Φαξ] επειδή περιέχει τελεία επειδή περιέχει αγκύλες 2. Οι διάφοροι τύποι δεδομένων των πεδίων μάς επιτρέπουν να καθορίζουμε το είδος των δεδομένων που θα μπορεί ο χρήστης να καταχωρίζει σε ένα πεδίο. Με τον τρόπο αυτόν, μπορούμε να περιορίσουμε τις λανθασμένες καταχωρίσεις στη βάση δεδομένων και να διασφαλίσουμε την ακεραιότητα και τη σωστή λειτουργία της. 3. Οι τύποι δεδομένων που θα πρέπει να χρησιμοποιηθούν για τα πεδία του πίνακα είναι οι εξής:

7 70 Σχεδιασμός βάσης δεδομένων και δημιουργία πίνακα 311 Όνομα πεδίου Όνομα_Προϊόντος Αύξων_Αριθμός Πίνακας Προϊόντα Τύπος δεδομένων Κείμενο Αυτόματη αρίθμηση Περιγραφή Μοναδικός αριθμός για κάθε προϊόν Κωδικός_Προϊόντος Κείμενο Δεδομένα του τύπου DF Όνομα_Κατασκευαστή Τηλέφωνο_Κατασκευαστή Κόστος_Αγοράς Σε_Κυκλοφορία Κείμενο Κείμενο Νομισματική μονάδα Ναι/Όχι Χρόνος_Παράδοσης Αριθμός Αναφέρεται σε εργάσιμες ημέρες Ημ/νία_Τελευταίας_Παραγγελίας Ημερομηνία/ώρα Περιγραφή Υπόμνημα Θα δέχεται μέσο όρο 300 χαρακτήρες Φωτογραφία Αντικείμενο OLE ή Συνημμένο Οπτική παρουσίαση του προϊόντος Ιστοσελίδα Υπερ-σύνδεση Διεύθυνση του προϊόντος στο Διαδίκτυο Τα πεδία που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν ως πρωτεύον κλειδί του πίνακα είναι τα Κωδικός_Προϊόντος και Αύξων_Αριθμός. 4. Για ένα πεδίο ορίζουμε τον τύπο δεδομένων Κείμενο όταν τα περιεχόμενα του πεδίου δεν πρόκειται να ξεπερνούν σε μέγεθος τους 255 χαρακτήρες. Όταν τα περιεχόμενα του πεδίου υπάρχει περίπτωση να ξεπερνούν τους 255 χαρακτήρες, ορίζουμε για το πεδίο τον τύπο δεδομένων Υπόμνημα ο οποίος επιτρέπει έως χαρακτήρες. 5. Για να ανοίξουμε τη βάση δεδομένων DVD Center_04 από το φάκελο στον οποίο έ- χουμε αντιγράψει τα αρχεία εξάσκησης του συνοδευτικού CD, ξεκινούμε τη Microsoft Access και πατάμε στον υπερσύνδεσμο Περισσότερα του τμήματος Άνοιγμα πρόσφατης βάσης δεδομένων στο παράθυρο Γρήγορα αποτελέσματα με την εφαρμογή Microsoft Office Access. Στο πλαίσιο διαλόγου Άνοιγμα που εμφανίζεται, μεταφερόμαστε στο φάκελο όπου έχουμε αντιγράψει τα αρχεία εξάσκησης του συνοδευτικού CD, ανοίγουμε το φάκελο Αρχεία Εξάσκησης και διπλοπατάμε στο αρχείο DVD_Center_ Προκειμένου να δημιουργήσουμε έναν πίνακα ο οποίος θα περιέχει τα ζητούμενα πεδία με τους αντίστοιχους τύπους δεδομένων για κάθε πεδίο, κάνουμε τα παρακάτω:

8 312 Ενότητα 5 Βάσεις δεδομένων Απαντήσεις Ανοίγουμε την καρτέλα Δημιουργία και πατάμε στο κουμπί Σχεδίαση πίνακα στην ομάδα Πίνακες. Κατόπιν πατάμε στο πρώτο κελί της στήλης Όνομα πεδίου και πληκτρολογούμε το όνομα του πρώτου πεδίου, Κωδικός_Άφιξης. Στη συνέχεια, πατάμε το πλήκτρο Tab για να μεταφερθούμε στο πρώτο κελί της δεύτερης στήλης και ανοίγουμε τη λίστα του πατώντας στο κάτω βέλος στα δεξιά του κελιού. Από το πτυσσόμενο πλαίσιο καταλόγου επιλέγουμε τον κατάλληλο τύπο δεδομένων: Αριθμός. Με τον ίδιο τρόπο δημιουργούμε και τα υπόλοιπα πεδία (δείτε τον επόμενο πίνακα) με τους α- ντίστοιχους τύπους δεδομένων. Για να προσθέσουμε την περιγραφή Σε λεπτά στο πεδίο Διάρκεια, πληκτρολογούμε το κείμενο στη στήλη Περιγραφή του πεδίου. Όνομα πεδίου Τύπος δεδομένων Περιγραφή Κωδικός_Άφιξης Τίτλος Πρωταγωνιστούν Τιμή_Ενοικίασης Αριθμός Κείμενο Κείμενο Νομισματική μονάδα Διάρκεια Αριθμός Σε λεπτά Είδος Έτος Γλώσσα Υπότιτλοι Έγχρωμη Τιμή_Πώλησης Ημερομηνία_Παραλαβής Κείμενο Αριθμός Κείμενο Κείμενο Κείμενο Νομισματική μονάδα Ημερομηνία/Ώρα 7. Δύο τρόποι με τους οποίους μπορούμε να μεταφερθούμε από την προβολή Σχεδίασης σε προβολή Φύλλου Δεδομένων είναι οι παρακάτω: Πατάμε στο κουμπί Προβολή φύλλου δεδομένων στο δεξιό άκρο της γραμμής κατάστασης. Πατάμε στο κουμπί Προβολή στην ομάδα Προβολές της καρτέλας Σχεδίαση ή της καρτέλας Κεντρική και επιλέγουμε την καταχώριση Προβολή φύλλου δεδομένων. 8. Προκειμένου το πεδίο Έγχρωμη να δέχεται τιμές του τύπου Αληθές ή Ψευδές, θα πρέπει να αλλάξουμε τον τύπο δεδομένων του ως εξής: τοποθετούμε το σημείο εισαγωγής στο κελί Τύπος δεδομένων του πεδίου, πατάμε στο κάτω βέλος στα δεξιά του κελιού, και από το πτυσσόμενο πλαίσιο καταλόγου που εμφανίζεται επιλέγουμε τον τύπο δεδομένων Ναι/Όχι.

9 70 Σχεδιασμός βάσης δεδομένων και δημιουργία πίνακα Για να προσθέσουμε ως περιγραφή του πεδίου Έτος το κείμενο Πρώτης κυκλοφορίας, πατάμε στη στήλη Περιγραφή του πεδίου και πληκτρολογούμε την περιγραφή. 10. Για να αλλάξουμε το όνομα του πεδίου Πρωταγωνιστούν σε Πρωταγωνιστές, πατάμε στη στήλη Όνομα πεδίου του συγκεκριμένου πεδίου, διαγράφουμε το υπάρχον όνομα, και στη θέση του πληκτρολογούμε το νέο όνομα του πεδίου: Πρωταγωνιστές. 11. Για να ορίσουμε το πεδίο Τίτλος ως πρωτεύον κλειδί του πίνακα, πατάμε σε οποιοδήποτε κελί του πεδίου και μετά πατάμε στο κουμπί Πρωτεύον κλειδί της ομάδας Εργαλεία στην καρτέλα Σχεδίαση. 12. Ο τύπος δεδομένων που συνιστάται συνήθως για ένα πεδίο πρωτεύοντος κλειδιού είναι η Αυτόματη αρίθμηση, επειδή οι τιμές που καταχωρίζονται στα πεδία αυτού του τύπου είναι εξ ορισμού μοναδικές. 13. Προκειμένου να καταργήσουμε τον ορισμό του πεδίου Τίτλος ως πρωτεύοντος κλειδιού, πατάμε σε οποιοδήποτε κελί του πεδίου και μετά πατάμε στο κουμπί Πρωτεύον κλειδί της ομάδας Εργαλεία στην καρτέλα Σχεδίαση. 14. Για να ορίσουμε το πεδίο Κωδικός_Άφιξης ως πρωτεύον κλειδί, πατάμε σε οποιοδήποτε κελί του πεδίου και μετά πατάμε στο κουμπί Πρωτεύον κλειδί της ομάδας Εργαλεία στην καρτέλα Σχεδίαση. 15. Για να αλλάξουμε τον τύπο δεδομένων του πεδίου Κωδικός_Άφιξης σύμφωνα με τα ζητούμενα, πατάμε στη στήλη Τύπος δεδομένων του πεδίου, μετά πατάμε στο κάτω βέλος στα δεξιά του κελιού, και, από το πτυσσόμενο πλαίσιο καταλόγου που εμφανίζεται, επιλέγουμε τον κατάλληλο τύπο δεδομένων: Αυτόματη Αρίθμηση. 16. Για να προσθέσουμε στο τέλος του πίνακα ένα νέο πεδίο με όνομα Περιγραφή και τύπο δεδομένων Υπόμνημα, πατάμε στο πρώτο κενό κελί της στήλης Όνομα πεδίου και καταχωρίζουμε το κείμενο Περιγραφή. Στη συνέχεια, πατάμε το πλήκτρο Tab και από το πτυσσόμενο πλαίσιο καταλόγου της στήλης Τύπος δεδομένων επιλέγουμε Υπόμνημα. 17. Για να αποθηκεύσουμε τον πίνακά μας με το όνομα Νέες κυκλοφορίες, πατάμε στο κουμπί Αποθήκευση της γραμμής εργαλείων Γρήγορης πρόσβασης, πληκτρολογούμε το όνομα Νέες κυκλοφορίες στο πλαίσιο Όνομα πίνακα, και πατάμε στο κουμπί ΟΚ. 18. Προκειμένου να κλείσουμε τον πίνακα Νέες κυκλοφορίες, πατάμε στο κουμπί Κλεισίματος της καρτέλας του πίνακα. 19. Για να κλείσουμε τη βάση δεδομένων DVD Center_04, επιλέγουμε την εντολή Κλείσιμο βάσης δεδομένων από το Μενού Office.

10 Κεφάλαιο 71. Προβολές πινάκων και ιδιότητες πεδίων Απαντήσεις ερωτήσεων και ασκήσεων επανάληψης 1. Την προβολή Σχεδίασης, στην περίπτωση των πινάκων, τη χρησιμοποιούμε για να δημιουργούμε νέους πίνακες αλλά και για να ελέγχουμε και να τροποποιούμε τη δομή υ- παρχόντων πινάκων. Από την άλλη, την προβολή Φύλλου δεδομένων τη χρησιμοποιούμε για να καταχωρίζουμε εγγραφές και να τροποποιούμε τα δεδομένα ενός πίνακα, καθώς και για να εκτελούμε αναζητήσεις σε αυτά με βάση συγκεκριμένα κριτήρια. 2. Προκειμένου να ανοίξουμε την εφαρμογή Microsoft Access, πατάμε στο κουμπί Έναρξη της γραμμής εργασιών, επιλέγουμε διαδοχικά τις καταχωρίσεις Όλα τα προγράμματα και Microsoft Office, και τέλος πατάμε στην εντολή Microsoft Office Access. 3. Για να ανοίξουμε τη βάση δεδομένων DVD Center_05, πατάμε στον υπερσύνδεσμο Περισσότερα του τμήματος Άνοιγμα πρόσφατης βάσης δεδομένων στο παράθυρο Γρήγορα αποτελέσματα με την εφαρμογή Microsoft Office Access. Στο πλαίσιο διαλόγου Άνοιγμα που εμφανίζεται, μεταφερόμαστε στο φάκελο όπου έχουμε αντιγράψει τα αρχεία εξάσκησης του συνοδευτικού CD, ανοίγουμε το φάκελο Αρχεία Εξάσκησης και διπλοπατάμε στο αρχείο DVD Center_ Για να ανοίξουμε τον πίνακα Νέες κυκλοφορίες απευθείας σε προβολή Σχεδίασης, τον εντοπίζουμε στο παράθυρο Περιήγησης, πατάμε στο όνομά του με το δεξιό πλήκτρο

11 71 Προβολές πινάκων και ιδιότητες πεδίων 315 του ποντικιού, και από το μενού συντόμευσης που εμφανίζεται επιλέγουμε την εντολή Προβολή σχεδίασης. 5. Οι ιδιότητες των πεδίων μάς επιτρέπουν να προσαρμόζουμε τον τρόπο με τον οποίο η Microsoft Access αποθηκεύει, εμφανίζει, και χειρίζεται τα δεδομένα ενός πεδίου. Δηλαδή, μας δίνουν τη δυνατότητα να ρυθμίζουμε τον τρόπο παρουσίασης, καταχώρισης, και επεξεργασίας των δεδομένων. 6. Προκειμένου να προσθέσουμε τη λεζάντα Ημ/νία Παραλαβής στο πεδίο Ημερομηνία_ Παραλαβής, κάνουμε ενεργό το πεδίο πατώντας σε αυτό, πατάμε στο πλαίσιο Λεζάντα του φύλλου Iδιοτήτων του πεδίου, και πληκτρολογούμε το κείμενο Ημ/νία Παραλαβής. 7. Για να αποθηκεύσουμε τις αλλαγές που κάναμε στη δομή του πίνακα, πατάμε στο κουμπί Αποθήκευση της γραμμής εργαλείων Γρήγορης πρόσβασης. 8. Για να μεταφερθούμε σε προβολή Φύλλου Δεδομένων στον πίνακα Νέες κυκλοφορίες, πατάμε στο κουμπί Προβολή στην ομάδα Προβολές της καρτέλας Σχεδίαση και επιλέγουμε Προβολή φύλλου δεδομένων. Διαπιστώνουμε ότι η λεζάντα που καταχωρίσαμε στο πεδίο Ημερομηνία_Παραλαβής, δηλαδή το κείμενο Ημ/νία Παραλαβής, εμφανίζεται ως τίτλος της στήλης του πεδίου. 9. Μεταφερόμαστε σε προβολή Σχεδίασης πατώντας στο κουμπί Προβολή σχεδίασης στο δεξιό άκρο της γραμμής κατάστασης. Για να καθορίσουμε ως μέγιστο μήκος του πεδίου Τίτλος τους 100 χαρακτήρες, κάνουμε ενεργό το πεδίο πατώντας σε αυτό, πατάμε στο πλαίσιο Μέγεθος πεδίου του φύλλου Ιδιοτήτων, διαγράφουμε τον αριθμό 255, και πληκτρολογούμε τον αριθμό Προκειμένου να ρυθμίσουμε το πεδίο Πρωταγωνιστές ώστε να απαιτείται η καταχώριση δεδομένων σε αυτό, κάνουμε ενεργό το πεδίο και πατάμε στο πλαίσιο Απαιτείται του φύλλου Ιδιοτήτων. Στη συνέχεια, πατάμε στο κάτω βέλος που εμφανίζεται στα δεξιά του πλαισίου και διαλέγουμε την καταχώριση Ναι από το πτυσσόμενο πλαίσιο καταλόγου. 11. Η προσθήκη ευρετηρίου για το πεδίο Τίτλος εξυπηρετεί στην περίπτωση που θέλουμε να εκτελούμε αναζητήσεις ή ταξινόμηση των δεδομένων του πίνακα με βάση αυτό το πεδίο. Ο καθορισμός ευρετηρίου θα επιταχύνει τις αναζητήσεις στα δεδομένα του συγκεκριμένου πεδίου, καθώς και την ταξινόμηση των εγγραφών του πίνακα με βάση το πεδίο. 12. Για να ρυθμίσουμε το πεδίο Τιμή_Πώλησης ώστε οι τιμές του να εμφανίζονται στον πίνακα ακολουθούμενες από το σύμβολο του Ευρώ ( ), κάνουμε ενεργό το πεδίο και πατάμε στο πλαίσιο της ιδιότητας Μορφή. Στη συνέχεια, πατάμε στο κάτω βέλος στα

12 316 Ενότητα 5 Βάσεις δεδομένων Απαντήσεις δεξιά του πλαισίου και διαλέγουμε την καταχώριση Ευρώ από το πτυσσόμενο πλαίσιο καταλόγου. 13. Για να ρυθμίσουμε το πεδίο Τιμή_Πώλησης ώστε τα ποσά που καταχωρίζονται σε αυτό να εμφανίζονται με ένα δεκαδικό ψηφίο, κάνουμε ενεργό το πεδίο και πατάμε στο πλαίσιο της ιδιότητας Δεκαδικές θέσεις. Στη συνέχεια, πατάμε στο κάτω βέλος στα δεξιά του πλαισίου και επιλέγουμε τον κατάλληλο αριθμό (1) από το πτυσσόμενο πλαίσιο καταλόγου. 14. Προκειμένου να ρυθμίσουμε το πεδίο Ημερομηνία_Παραλαβής ώστε οι τιμές του να εμφανίζονται σε μορφή πλήρους ημερομηνίας, κάνουμε ενεργό το πεδίο και πατάμε στο πλαίσιο της ιδιότητας Μορφή. Στη συνέχεια, πατάμε στο κάτω βέλος στα δεξιά του πλαισίου και διαλέγουμε την καταχώριση Πλήρης ημερομηνία από το πτυσσόμενο πλαίσιο καταλόγου. 15. Για να είναι δυνατή η μορφοποίηση μεμονωμένων εγγραφών του πεδίου Περιγραφή, κάνουμε ενεργό το πεδίο και πατάμε στο πλαίσιο της ιδιότητας Μορφή κειμένου. Στη συνέχεια, πατάμε στο κάτω βέλος στα δεξιά του πλαισίου και επιλέγουμε την καταχώριση Εμπλουτισμένο κείμενο από το πτυσσόμενο πλαίσιο καταλόγου. Τέλος, πατάμε στο κουμπί Ναι του πλαισίου διαλόγου που εμφανίζεται. 16. Για να δέχεται το πεδίο Διάρκεια ακέραιους αριθμούς, κάνουμε ενεργό το πεδίο και πατάμε στο πλαίσιο της ιδιότητας Μέγεθος πεδίου. Στη συνέχεια, πατάμε στο κάτω βέλος στα δεξιά του πλαισίου και διαλέγουμε την καταχώριση Ακέραιος από το πτυσσόμενο πλαίσιο καταλόγου. 17. Για να εμφανίζεται η τιμή 2009 στις νέες εγγραφές του πεδίου Έτος, κάνουμε ενεργό το πεδίο και καταχωρίζουμε το κείμενο 2009 στο πλαίσιο της ιδιότητας Προεπιλεγμένη τιμή. 18. Προκειμένου στο πεδίο Ημερομηνία_Παραλαβής ο χρήστης να έχει τη δυνατότητα να χρησιμοποιήσει το ημερολόγιο των Windows για να καταχωρίσει μια ημερομηνία, επιλέγουμε το πεδίο και βεβαιωνόμαστε ότι η ιδιότητα Εμφάνιση επιλογής ημερομηνίας έχει την τιμή Για ημερομηνίες. 19. Προκειμένου τα περιεχόμενα του πεδίου Τίτλος να εμφανίζονται στοιχισμένα στο κέντρο, επιλέγουμε το πεδίο και δίνουμε στην ιδιότητα Στοίχιση κειμένου την τιμή Στο κέντρο. 20. Για να αποθηκεύσουμε τις αλλαγές που κάναμε στη σχεδίαση του πίνακα Νέες κυκλοφορίες, επιλέγουμε την εντολή Αποθήκευση από το Μενού Office. 21. Για να κλείσουμε τον πίνακα Νέες κυκλοφορίες, πατάμε στο κουμπί Κλεισίματος της καρτέλας του.

13 Κεφάλαιο 72. Καταχώριση και επεξεργασία δεδομένων σε πίνακα Απαντήσεις ερωτήσεων και ασκήσεων επανάληψης 1. Ανοίγουμε τη βάση δεδομένων DVD Center_06 από το φάκελο στον οποίο έχουμε α- ντιγράψει τα αρχεία εξάσκησης του συνοδευτικού CD. Για να ανοίξουμε τον πίνακα Ταινίες σε προβολή Φύλλου Δεδομένων, διπλοπατάμε στο εικονίδιό του στο παράθυρο Περιήγησης. 2. Προκειμένου να μεταφερθούμε στην τελευταία εγγραφή του πίνακα Ταινίες, πατάμε στο κουμπί πλοήγησης Τελευταία εγγραφή, στο κάτω μέρος του παραθύρου του πίνακα. 3. Για να μεταφερθούμε στην εγγραφή 7 του πίνακα Ταινίες, πατάμε στο εσωτερικό του πλαισίου Τρέχουσα εγγραφή, πληκτρολογούμε τον αριθμό 7, και πατάμε το πλήκτρο Enter. 4. Προκειμένου να μεταφερθούμε στο πεδίο Τιμή_Ενοικίασης της εγγραφής 7, πατάμε το πλήκτρο Tab τρεις φορές. Για να αλλάξουμε την τιμή ενοικίασης σε 1,5, διαγράφουμε την τρέχουσα τιμή και στη θέση της, πληκτρολογούμε 1,5. 5. Για να αναιρέσουμε την τελευταία μας ενέργεια, πατάμε στο κουμπί Αναίρεση της γραμμής εργαλείων Γρήγορης πρόσβασης ώστε στο πεδίο Τιμή_Ενοικίασης της 7ης εγγραφής να εμφανιστεί η τιμή 2,00.

14 318 Ενότητα 5 Βάσεις δεδομένων Απαντήσεις 6. Για να ρυθμίσουμε το πλάτος της δεύτερης στήλης σε 15 χαρακτήρες, τοποθετούμε το σημείο εισαγωγής σε οποιοδήποτε κελί της, πατάμε στο κουμπί στην ομάδα Εγγραφές της καρτέλας Κεντρική, και επιλέγουμε την εντολή Πλάτος στήλης. Στη συνέχεια, πληκτρολογούμε τον αριθμό 15 στο πλαίσιο Πλάτος στήλης και πατάμε στο κουμπί OK. 7. Για να ρυθμίσουμε το ύψος όλων των γραμμών του πίνακα Ταινίες σε 18 στιγμές, τοποθετούμε το σημείο εισαγωγής σε οποιοδήποτε κελί του πίνακα, πατάμε στο κουμπί στην ομάδα Εγγραφές της καρτέλας Κεντρική, και επιλέγουμε την εντολή Ύψος γραμμής. Στη συνέχεια, πληκτρολογούμε τον αριθμό 18 στο πλαίσιο Ύψος γραμμής και πατάμε στο κουμπί OK. 8. Προκειμένου να ρυθμίσουμε το πλάτος όλων των στηλών του πίνακα ώστε να είναι ο- ρατά όλα τα περιεχόμενα των κελιών του, πρέπει να επιλέξουμε όλες τις στήλες του πίνακα πριν διαλέξουμε την κατάλληλη εντολή μενού. Για να επιλέξουμε όλες τις στήλες του πίνακα, τοποθετούμε το δείκτη του ποντικιού επάνω στην επικεφαλίδα της πρώτης στήλης και, όταν αυτός πάρει τη μορφή μαύρου κάτω βέλους, πατάμε (και κρατάμε πατημένο) το αριστερό πλήκτρο του ποντικιού και σύρουμε προς τα δεξιά μέχρι και την τελευταία στήλη. Αφού επιλέξουμε όλες τις στήλες του πίνακα, πατάμε στο κουμπί στην ομάδα Εγγραφές της καρτέλας Κεντρική και διαλέγουμε την εντολή Πλάτος στήλης, Τέλος, στο πλαίσιο διαλόγου που εμφανίζεται πατάμε στο κουμπί Βέλτιστη προσαρμογή. 9. Για να επαναφέρουμε το κανονικό ύψος των γραμμών του πίνακα, πατάμε σε οποιοδήποτε κελί του πίνακα, πατάμε στο κουμπί στην ομάδα Εγγραφές της καρτέλας Κεντρική, και επιλέγουμε την εντολή Ύψος γραμμής. Στο πλαίσιο διαλόγου που εμφανίζεται, ενεργοποιούμε το πλαίσιο ελέγχου Κανονικό ύψος και πατάμε στο κουμπί ΟΚ. 10. Για να επιλέξουμε την εγγραφή 5 του πίνακα Ταινίες, μεταφερόμαστε σε αυτή με τη χρήση των κουμπιών πλοήγησης στο κάτω μέρος του παραθύρου. Έπειτα, τοποθετούμε το δείκτη του ποντικιού στο αριστερό άκρο της εγγραφής και, όταν αυτός πάρει τη μορφή δεξιού μαύρου βέλους, πατάμε το αριστερό πλήκτρο του ποντικιού. 11. Για να κρύψουμε τις στήλες Είδος και Περιγραφή του πίνακα Ταινίες, τοποθετούμε το δείκτη του ποντικιού επάνω στην επικεφαλίδα της πρώτης στήλης (Είδος) και σύρουμε προς τα δεξιά κρατώντας πατημένο το αριστερό πλήκτρο του ποντικιού ώστε να επιλεγεί και η στήλη Περιγραφή. Στη συνέχεια, πατάμε στο κουμπί στην ομάδα Εγγραφές της καρτέλας Κεντρική και επιλέγουμε την εντολή Απόκρυψη στηλών. 12. Προκειμένου να επανεμφανίσουμε τη στήλη Είδος, πατάμε στο κουμπί στην ομάδα Εγγραφές της καρτέλας Κεντρική και επιλέγουμε την εντολή Επανεμφά-

15 72 Καταχώριση και επεξεργασία δεδομένων σε πίνακα 319 νιση στηλών. Στο πλαίσιο διαλόγου που ανοίγει, ενεργοποιούμε το πλαίσιο ελέγχου Είδος και πατάμε στο κουμπί Κλείσιμο. 13. Για να προσθέσουμε μια νέα στήλη μετά από τη στήλη Υπότιτλοι, επιλέγουμε τη στήλη Έγχρωμη, και πατάμε στο κουμπί στην ομάδα Πεδία & στήλες της καρτέλας Φύλλο δεδομένων. Η νέα στήλη εμφανίζεται αριστερά από την τρέχουσα, δηλαδή μετά από τη στήλη Υπότιτλοι. 14. Για να μετονομάσουμε τη νέα στήλη σε Κριτική, πατάμε σε οποιοδήποτε κελί της και στη συνέχεια πατάμε στο κουμπί της ομάδας Πεδία & στήλες στην καρτέλα Φύλλο δεδομένων. Το όνομα της στήλης εμφανίζεται επιλεγμένο. Μετά πατάμε το πλήκτρο Delete για να διαγράψουμε το υπάρχον όνομα, πληκτρολογούμε το νέο, Κριτική, και πατάμε το πλήκτρο Enter. 15. Προκειμένου να σταθεροποιήσουμε τη στήλη Είδος, πατάμε σε οποιοδήποτε κελί της, πατάμε στο κουμπί στην ομάδα Εγγραφές της καρτέλας Κεντρική, και ε- πιλέγουμε την εντολή Σταθεροποίηση. 16. Για να μεταφέρουμε τη στήλη Τιμή_Ενοικίασης στο τέλος του πίνακα, την επιλέγουμε και, κρατώντας πατημένο το αριστερό πλήκτρο του ποντικιού στην επικεφαλίδα της, σύρουμε το ποντίκι προς τα δεξιά μέχρι η έντονη κατακόρυφη γραμμή να βρεθεί στο τέλος του πίνακα. 17. Για να αποσταθεροποιήσουμε τη στήλη Είδος, πατάμε στο κουμπί στην ομάδα Εγγραφές της καρτέλας Κεντρική και επιλέγουμε την εντολή Αποσταθεροποίηση. 18. Για να μεταφέρουμε τη στήλη Είδος στην αρχική της θέση, μετά από το πεδίο Διάρκεια, επιλέγουμε τη στήλη και, κρατώντας πατημένο το πλήκτρο του ποντικιού, τη σύρουμε από την επικεφαλίδα της μέχρι η έντονη κατακόρυφη γραμμή που εμφανίζεται να βρεθεί δεξιά από τη στήλη Διάρκεια. 19. Προκειμένου να διαγράψουμε τη στήλη Κριτική, τοποθετούμε το σημείο εισαγωγής σε οποιοδήποτε κελί της, και στη συνέχεια πατάμε στο κουμπί της ομάδας Πεδία & στήλες στην καρτέλα Φύλλο δεδομένων και στο κουμπί Ναι του πλαισίου διαλόγου που εμφανίζεται για να επιβεβαιώσουμε τη διαγραφή. 20. Εντοπίζουμε την εγγραφή με τον τίτλο Blade II. Πατάμε στο κελί της στήλης Τιμή πώλησης, διαγράφουμε τα υπάρχοντα δεδομένα, και πληκτρολογούμε την τιμή 20, Για να διαγράψουμε την πέμπτη εγγραφή του πίνακα Ταινίες, την επιλέγουμε και στη συνέχεια πατάμε στο κουμπί στην ομάδα Εγγραφές της καρτέλας Κεντρική, και στο κουμπί Ναι του πλαισίου διαλόγου που εμφανίζεται για να επιβεβαιώσουμε τη διαγραφή.

16 320 Ενότητα 5 Βάσεις δεδομένων Απαντήσεις 22. Για να εμφανίσουμε τον πίνακα σε προεπισκόπηση εκτύπωσης, πατάμε στο Κουμπί Office, δείχνουμε στην εντολή Εκτύπωση, και επιλέγουμε την εντολή Προεπισκόπηση εκτύπωσης. 23. Προκειμένου να αλλάξουμε τον προσανατολισμό του πίνακα Ταινίες σε Οριζόντιο, σε Προεπισκόπηση εκτύπωσης πατάμε στο κουμπί Οριζόντιος της ομάδας Διάταξη σελίδας. 24. Για να αλλάξουμε το επάνω και το κάτω περιθώριο του πίνακα σε 28 χιλιοστά, σε Προεπισκόπηση εκτύπωσης πατάμε στο κουμπί Διαμόρφωση σελίδας στην ομάδα Διάταξη σελίδας. Στη συνέχεια, στο πλαίσιο διαλόγου Διαμόρφωση σελίδας καταχωρίζουμε την τιμή 28 στα πλαίσια Επάνω και Κάτω της καρτέλας Επιλογές εκτύπωσης και πατάμε στο κουμπί ΟΚ. 25. Για να τυπώσουμε μόνο τις δύο πρώτες εγγραφές του πίνακα, μεταφερόμαστε σε προβολή Φύλλου Δεδομένων και επιλέγουμε τις δύο πρώτες εγγραφές. Στη συνέχεια, πατάμε στο Κουμπί Office, δείχνουμε στην εντολή Εκτύπωση, και επιλέγουμε την εντολή Εκτύπωση. Στο πλαίσιο διαλόγου Εκτύπωση, ενεργοποιούμε το κουμπί επιλογής Επιλεγμένες εγγραφές στην ενότητα Περιοχή σελίδων για εκτύπωση και πατάμε στο κουμπί ΟΚ. 26. Για να ρυθμίσουμε το πρόγραμμα ώστε να μην τυπώνει τις κεφαλίδες και τα υποσέλιδα του πίνακα, πατάμε στο Κουμπί Office, δείχνουμε στην εντολή Εκτύπωση, και επιλέγουμε Προεπισκόπηση εκτύπωσης. Στη συνέχεια, πατάμε στο κουμπί Διαμόρφωση σελίδας στην ομάδα Διάταξη σελίδας, απενεργοποιούμε το πλαίσιο ελέγχου Εκτύπωση επικεφαλίδων της καρτέλας Επιλογές εκτύπωσης, και πατάμε στο κουμπί ΟΚ. 27. Προκειμένου να μεταφερθούμε σε προβολή Φύλλου Δεδομένων του πίνακα, πατάμε στο κουμπί Κλείσιμο προεπισκόπησης εκτύπωσης στην ομάδα Κλείσιμο προεπισκόπησης. 28. Για να επανεμφανίσουμε όλες τις στήλες του πίνακα Ταινίες, πατάμε στο κουμπί στην ομάδα Εγγραφές της καρτέλας Κεντρική και επιλέγουμε την εντολή Επανεμφάνιση στηλών. Στο πλαίσιο διαλόγου που εμφανίζεται, φροντίζουμε να είναι ενεργοποιημένα όλα τα πλαίσια ελέγχου και πατάμε στο κουμπί Κλείσιμο. 29. Για να τυπώσουμε όλες τις εγγραφές του πίνακα, πατάμε στο Κουμπί Office και επιλέγουμε την εντολή Εκτύπωση. Στο πλαίσιο διαλόγου Εκτύπωση, ενεργοποιούμε το κουμπί επιλογής Όλες στην ενότητα Περιοχή σελίδων για εκτύπωση και πατάμε στο ΟΚ. Για να κλείσουμε τον πίνακα Ταινίες, πατάμε στο κουμπί Κλεισίματος της καρτέλας του. 30. Για να ανοίξουμε τον πίνακα Νέες κυκλοφορίες σε προβολή Φύλλου Δεδομένων, διπλοπατάμε στο εικονίδιό του στο παράθυρο Περιήγησης.

17 72 Καταχώριση και επεξεργασία δεδομένων σε πίνακα Προκειμένου να καταχωρίσουμε την πρώτη εγγραφή στον πίνακα Νέες κυκλοφορίες, πατάμε στο πεδίο Τίτλος και καταχωρίζουμε το κείμενο Μάικλ Κλέιτον. Στη συνέχεια, πατάμε το πλήκτρο Tab για να μεταφερθούμε στο πεδίο Πρωταγωνιστές, πληκτρολογούμε τους πρωταγωνιστές της πρώτης εγγραφής, και συνεχίζουμε με την καταχώριση των υπόλοιπων στοιχείων της εγγραφής. Αφού καταχωρίσουμε τα δεδομένα και του τελευταίου πεδίου της πρώτης εγγραφής, πατάμε το πλήκτρο Tab δύο φορές για να μεταφερθούμε στο πεδίο Τίτλος της δεύτερης εγγραφής. Με τον ίδιο τρόπο ολοκληρώνουμε την καταχώριση όλων των δεδομένων του πίνακα. 32. Για να εφαρμόσουμε στα δεδομένα του πίνακα Νέες κυκλοφορίες γραμματοσειρά Cambria, εμφανίζουμε τα περιεχόμενα της καρτέλας Κεντρική, πατάμε στο κάτω βέλος του πτυσσόμενου πλαισίου καταλόγου Γραμματοσειρά της ομώνυμης ομάδας, και από τη λίστα που εμφανίζεται επιλέγουμε τη γραμματοσειρά Cambria. 33. Για να αλλάξουμε το χρώμα της γραμματοσειράς του πίνακα σε Μοβ, ανοίγουμε την καρτέλα Κεντρική, πατάμε στο κάτω βέλος του κουμπιού Χρώμα γραμματοσειράς της ομάδας Γραμματοσειρά, και από την παλέτα που εμφανίζεται επιλέγουμε το μοβ χρώμα. 34. Προκειμένου να προσθέσουμε στο πεδίο Περιγραφή της πρώτης εγγραφής του πίνακα την πρώτη περιγραφή, πατάμε στο αντίστοιχο πεδίο της πρώτης εγγραφής και καταχωρίζουμε το κείμενο. Με τον ίδιο τρόπο καταχωρίζουμε τις περιγραφές και για τις υπόλοιπες εγγραφές του πίνακα. 35. Για να μορφοποιήσουμε την περιγραφή της πρώτης εγγραφής του πίνακα με τυρκουάζ χρώμα επισήμανσης, επιλέγουμε το κείμενο του πεδίου και ανοίγουμε την καρτέλα Κεντρική. Στη συνέχεια, πατάμε στο κάτω βέλος του κουμπιού Χρώμα επισήμανσης της ομάδας Εμπλουτισμένο κείμενο, και από την παλέτα που εμφανίζεται επιλέγουμε το τυρκουάζ χρώμα.

18 322 Ενότητα 5 Βάσεις δεδομένων Απαντήσεις 36. Για να προσθέσουμε μια νέα εγγραφή στον πίνακα, πατάμε στο κουμπί Νέα (κενή) εγγραφή της γραμμής πλοήγησης στις εγγραφές. Στη συνέχεια, καταχωρίζουμε στην εγγραφή στοιχεία της επιλογής μας. 37. Για να αποθηκεύσουμε τις αλλαγές που κάναμε στον πίνακα Νέες κυκλοφορίες, πατάμε στο κουμπί Αποθήκευση της γραμμής εργαλείων Γρήγορης πρόσβασης. Για να κλείσουμε τη βάση δεδομένων DVD Center_06, επιλέγουμε την εντολή Κλείσιμο βάσης δεδομένων από το Μενού Office.

19 Κεφάλαιο 73. Τροποποίηση σχεδίασης πίνακα Απαντήσεις ερωτήσεων και ασκήσεων επανάληψης 1. Για να ανοίξουμε τη βάση δεδομένων DVD Center_07 από τη θέση στο σκληρό δίσκο όπου έχουμε αντιγράψει το φάκελο Αρχεία Εξάσκησης του συνοδευτικού CD, ξεκινάμε την εφαρμογή Microsoft Access και πατάμε στον υπερσύνδεσμο Περισσότερα του τμήματος Άνοιγμα πρόσφατης βάσης δεδομένων στο παράθυρο Γρήγορα αποτελέσματα με την εφαρμογή Microsoft Office Access. Στο πλαίσιο διαλόγου Άνοιγμα που εμφανίζεται, μεταφερόμαστε στο φάκελο όπου έχουμε αντιγράψει τα αρχεία εξάσκησης του συνοδευτικού CD, ανοίγουμε το φάκελο Αρχεία Εξάσκησης, και διπλοπατάμε στο αρχείο DVD Center_ Για να ανοίξουμε τον πίνακα Πελάτες σε προβολή Σχεδίασης, τον εντοπίζουμε στο παράθυρο Περιήγησης, πατάμε στο όνομά του με το δεξιό πλήκτρο του ποντικιού, και από το μενού συντόμευσης που εμφανίζεται επιλέγουμε την εντολή Προβολή σχεδίασης. 3. Για να προσθέσουμε στο τέλος του πίνακα ένα νέο πεδίο με το όνομα Ημερομηνία_ εγγραφής, πατάμε στο πρώτο κενό κελί της στήλης Όνομα πεδίου και πληκτρολογούμε το όνομα του νέου πεδίου (Ημερομηνία_ εγγραφής). 4. Για να ορίσουμε τον κατάλληλο τύπο δεδομένων για το νέο πεδίο Ημερομηνία_ εγγραφής, πατάμε στη στήλη Τύπος δεδομένων του πεδίου και μετά πατάμε στο κάτω

20 324 Ενότητα 5 Βάσεις δεδομένων Απαντήσεις βέλος που εμφανίζεται στα δεξιά του κελιού. Από το πτυσσόμενο πλαίσιο καταλόγου επιλέγουμε την καταχώριση Ημερομηνία/Ώρα. 5. Προκειμένου να προσθέσουμε ένα νέο πεδίο με το όνομα Φύλο πριν από το πεδίο Περιοχή, τοποθετούμε το σημείο εισαγωγής στο πεδίο Περιοχή και πατάμε στο κουμπί στην ομάδα Εργαλεία της καρτέλας Σχεδίαση. Στη νέα γραμμή που εμφανίζεται, πληκτρολογούμε το όνομα πεδίου Φύλο και επιλέγουμε τον τύπο δεδομένων Κείμενο από την αντίστοιχη στήλη. 6. Για να μεταφέρουμε το πεδίο Επώνυμο πριν από το πεδίο Όνομα, τοποθετούμε το δείκτη του ποντικιού στο γκρίζο πλαίσιο αριστερά από το πεδίο Επώνυμο. Όταν ο δείκτης πάρει τη μορφή δεξιού μαύρου βέλους, πατάμε το αριστερό πλήκτρο του ποντικιού για να επιλέξουμε τη γραμμή. Στη συνέχεια, δείχνουμε στο πλαίσιο αριστερά της επιλεγμένης γραμμής και, όταν ο δείκτης του ποντικιού μετατραπεί σε λευκό λοξό βέλος, πατάμε το αριστερό πλήκτρο του ποντικιού και σύρουμε μέχρι η οριζόντια μαύρη γραμμή που εμφανίζεται να μεταφερθεί πριν από το πεδίο Όνομα. 7. Για να προσθέσουμε στον πίνακα δύο νέα πεδία μετά από το πεδίο Διεύθυνση, τοποθετούμε το δείκτη του ποντικιού στο γκρίζο πλαίσιο αριστερά από το πεδίο Φύλο και, ό- ταν ο δείκτης πάρει τη μορφή δεξιού μαύρου βέλους, πατάμε το αριστερό πλήκτρο του ποντικιού και σύρουμε προς τα κάτω ώστε να επιλέξουμε και το πεδίο Περιοχή. Στη συνέχεια, πατάμε στο κουμπί στην ομάδα Εργαλεία της καρτέλας Σχεδίαση. 8. Πατάμε στη στήλη Όνομα πεδίου της πρώτης κενής γραμμής, πληκτρολογούμε το όνομα Κινητό_τηλέφωνο, πατάμε στη στήλη Τύπος δεδομένων του ίδιου πεδίου, πατάμε στο κάτω βέλος του κελιού, και επιλέγουμε την καταχώριση Κείμενο από το πτυσσόμενο πλαίσιο καταλόγου. Την ίδια διαδικασία ακολουθούμε και για το δεύτερο πεδίο. Δηλαδή, πατάμε στη στήλη Όνομα πεδίου της δεύτερης κενής γραμμής, πληκτρολογούμε το όνομα , πατάμε στη στήλη Τύπος δεδομένων του ίδιου πεδίου, πατάμε στο κάτω βέλος που εμφανίζεται στα δεξιά του κελιού, και επιλέγουμε την καταχώριση Υπερ-σύνδεση από το πτυσσόμενο πλαίσιο καταλόγου. 9. Προκειμένου να μετονομάσουμε το πεδίο Τηλέφωνο σε Σταθερό_τηλέφωνο, πατάμε στη στήλη Όνομα πεδίου του συγκεκριμένου πεδίου, τοποθετούμε το σημείο εισαγωγής στην αρχή του κελιού και καταχωρίζουμε το κείμενο Σταθερό_τηλέφωνο. 10. Για να μετακινήσουμε το πεδίο Κινητό_τηλέφωνο μετά από το πεδίο Σταθερό_ τηλέφωνο, τοποθετούμε το δείκτη του ποντικιού στο πλαίσιο αριστερά από το πεδίο Κινητό_τηλέφωνο και, όταν ο δείκτης πάρει τη μορφή δεξιού μαύρου βέλους, πατάμε το αριστερό πλήκτρο του ποντικιού για να επιλέξουμε τη γραμμή. Στη συνέχεια, δείχνουμε στο ορθογώνιο αριστερά της επιλεγμένης γραμμής και, όταν ο δείκτης του ποντικιού μετατραπεί σε λευκό λοξό βέλος, κρατάμε πατημένο το αριστερό πλήκτρο του

21 73 Τροποποίηση σχεδίασης πίνακα 325 ποντικιού και σύρουμε προς τα επάνω μέχρι η οριζόντια μαύρη γραμμή που εμφανίζεται να μεταφερθεί μετά από το πεδίο Σταθερό_τηλέφωνο. 11. Όταν μεταφέρουμε ένα πεδίο σε προβολή Σχεδίασης, η νέα θέση του πεδίου αποθηκεύεται στη σχεδίαση (δομή) του πίνακα και αυτόματα αλλάζει η θέση του πεδίου και στην προβολή Φύλλου Δεδομένων. Αντίθετα, η μετακίνηση ενός πεδίου σε προβολή Φύλλου Δεδομένων δεν επηρεάζει τη θέση του στη δομή του πίνακα. 12. Δύο τρόποι με τους οποίους μπορούμε να διαγράψουμε ένα πεδίο στην προβολή Σχεδίασης ενός πίνακα είναι οι παρακάτω: Κάνουμε ενεργό το πεδίο (δηλαδή πατάμε σε οποιοδήποτε κελί του) και πατάμε στο κουμπί στην ομάδα Εργαλεία της καρτέλας Σχεδίαση. Επιλέγουμε την εντολή Διαγραφή γραμμών από το μενού συντόμευσης του πεδίου. 13. Για να διαγράψουμε το πεδίο Φύλο, πατάμε σε οποιοδήποτε κελί του σε προβολή Σχεδίασης και μετά πατάμε στο κουμπί στην ομάδα Εργαλεία της καρτέλας Σχεδίαση. 14. Προκειμένου να αποθηκεύσουμε τον πίνακα Πελάτες, πατάμε στο κουμπί Αποθήκευση της γραμμής εργαλείων Γρήγορης πρόσβασης. Για να κλείσουμε τον πίνακα, πατάμε στο κουμπί Κλεισίματος της καρτέλας του. 15. Για να διαγράψουμε τον πίνακα Νέες Παραγγελίες, τον επιλέγουμε στο παράθυρο Περιήγησης, πατάμε στο κουμπί στην ομάδα Εγγραφές της καρτέλας Κεντρική, και επιβεβαιώνουμε τη διαγραφή. Για να κλείσουμε τη βάση δεδομένων DVD Center_07, επιλέγουμε την εντολή Κλείσιμο βάσης δεδομένων από το Μενού Office.

22 Κεφάλαιο 74. Περαιτέρω τροποποίηση δομής πίνακα Απαντήσεις ερωτήσεων και ασκήσεων επανάληψης 1. Για να ανοίξουμε τη βάση δεδομένων DVD Center_08 από το φάκελο στον οποίο την έχουμε αντιγράψει (και όχι από το συνοδευτικό CD, επειδή τότε δε θα μπορούμε να κάνουμε καμία αλλαγή στα δεδομένα της), ξεκινούμε πρώτα τη Microsoft Access και πατάμε στον υπερσύνδεσμο Περισσότερα του τμήματος Άνοιγμα πρόσφατης βάσης δεδομένων στο παράθυρο Γρήγορα αποτελέσματα με την εφαρμογή Microsoft Office Access. Στο πλαίσιο διαλόγου Άνοιγμα που εμφανίζεται, μεταφερόμαστε στο φάκελο όπου έχουμε αντιγράψει τα αρχεία εξάσκησης του συνοδευτικού CD, ανοίγουμε το φάκελο Αρχεία Εξάσκησης και διπλοπατάμε στο αρχείο DVD Center_ Για να ανοίξουμε τον πίνακα Αποθήκη σε προβολή Σχεδίασης, τον εντοπίζουμε στο παράθυρο Περιήγησης, πατάμε στο όνομά του με το δεξιό πλήκτρο του ποντικιού, και από το μενού συντόμευσης που εμφανίζεται επιλέγουμε την εντολή Προβολή σχεδίασης. 3. Προκειμένου να προσθέσουμε ένα νέο πεδίο μετά από το πεδίο Ημερομηνία Παραλαβής, πατάμε στο πρώτο κενό κελί της στήλης Όνομα πεδίου. Για να δώσουμε στο νέο πεδίο το όνομα Ώρα Παραλαβής, πατάμε στη στήλη Όνομα πεδίου στην κενή γραμμή

23 74 Περαιτέρω τροποποίηση δομής πίνακα 327 του πεδίου και πληκτρολογούμε Ώρα Παραλαβής. Για να ορίσουμε τύπο δεδομένων, μεταφερόμαστε στο κελί Τύπος δεδομένων του πεδίου και πατάμε στο κάτω βέλος στα δεξιά του κελιού. Από το πτυσσόμενο πλαίσιο καταλόγου που εμφανίζεται, επιλέγουμε τον τύπο δεδομένων Ημερομηνία/Ώρα. 4. Για να ρυθμίσουμε το πεδίο Ώρα παραλαβής ώστε τα δεδομένα του να εμφανίζονται σε μορφή σύντομης ώρας, κάνουμε ενεργό το πεδίο και πατάμε στο πλαίσιο Μορφή του φύλλου Ιδιοτήτων. Στη συνέχεια, πατάμε στο κάτω βέλος που εμφανίζεται στα δεξιά του πλαισίου και επιλέγουμε την καταχώριση Σύντομη ώρα από το πτυσσόμενο πλαίσιο καταλόγου. 5. Για να ρυθμίσουμε το πεδίο Ώρα παραλαβής ώστε, καθώς καταχωρίζουμε νέα δεδομένα σε αυτό, να εμφανίζονται με τη μορφή σύντομης ώρας ( : ), κάνουμε ενεργό το πεδίο και πατάμε στο πλαίσιο της ιδιότητας Μάσκα εισαγωγής. Πατάμε στο κουμπί με τις τρεις τελείες στα δεξιά του πλαισίου Μάσκα εισαγωγής, και αποδεχόμαστε την α- ποθήκευση του πίνακα στο πλαίσιο μηνύματος που εμφανίζει η Access. Στη συνέχεια, επιλέγουμε την καταχώριση Σύντομη ώρα από τη στήλη Μάσκα εισαγωγής του πρώτου πλαισίου διαλόγου του Οδηγού Μάσκας Εισαγωγής. Για να ολοκληρώσουμε τον ορισμό της μάσκας, πατάμε στο κουμπί Τέλος του Οδηγού. 6. Προκειμένου να καταχωρίσουμε στον πίνακά μας την πρώτη ώρα παραλαβής, μεταφερόμαστε στην προβολή Φύλλου Δεδομένων του πίνακα, πατάμε στο πρώτο κελί της στήλης Ώρα Παραλαβής, και πληκτρολογούμε 14:25. Στη συνέχεια, πατάμε το πλήκτρο Κάτω Βέλος για να μεταφερθούμε στο ίδιο πεδίο της επόμενης εγγραφής και πληκτρολογούμε τη δεύτερη ώρα. Με τον ίδιο τρόπο καταχωρίζουμε στον πίνακα τις υπόλοιπες τιμές (ώρες παραλαβής) της στήλης, σύμφωνα με την διπλανή εικόνα. Για να κλείσουμε τον πίνακα Αποθήκη, πατάμε στο κουμπί Κλεισίματος της καρτέλας του. 7. Για να ανοίξουμε τον πίνακα Νέες κυκλοφορίες σε προβολή Σχεδίασης, τον εντοπίζουμε στο παράθυρο Περιήγησης, πατάμε στο όνομά του με το δεξιό πλήκτρο του ποντικιού, και από το μενού συντόμευσης που εμφανίζεται επιλέγουμε την εντολή Προβολή σχεδίασης. Για να προσθέσουμε στο τέλος του πίνακα ένα ακόμη πεδίο με όνομα Κριτική και τύπο δεδομένων Κείμενο, επιλέγουμε το πρώτο κενό κελί της στήλης Όνομα πεδίου, πληκτρολογούμε το όνομα Κριτική, και ορίζουμε ως τύπο δεδομένων του πεδίου Κείμενο.

24 328 Ενότητα 5 Βάσεις δεδομένων Απαντήσεις 8. Για να τροποποιήσουμε το πεδίο Κριτική ώστε να εμφανίζεται ως σύνθετο πλαίσιο του οποίου η λίστα θα περιέχει τις τιμές Κακή, Μέτρια, Καλή, και Πολύ καλή, κάνουμε ενεργό το πεδίο και ανοίγουμε την καρτέλα Εμφάνιση του φύλλου Ιδιοτήτων του. Πατάμε στο πλαίσιο της ιδιότητας Στοιχείο ελέγχου ως, μετά πατάμε στο βέλος στα δεξιά του πλαισίου, και διαλέγουμε Σύνθετο πλαίσιο από το πτυσσόμενο πλαίσιο καταλόγου. Στη συνέχεια, πατάμε στο πλαίσιο της ιδιότητας Τύπος προέλευσης γραμμής, ύστερα πατάμε στο βέλος στα δεξιά του πλαισίου, και επιλέγουμε την καταχώριση Λίστα τιμών από το πτυσσόμενο πλαίσιο καταλόγου. Τέλος, πατάμε στο πλαίσιο της ιδιότητας Προέλευση γραμμής και πληκτρολογούμε τις τιμές που θέλουμε, χωρίζοντάς τες με ελληνικό ερωτηματικό: Κακή; Μέτρια; Καλή ; Πολύ καλή. 9. Για να ξεκινήσουμε την καταχώριση τιμών στο πεδίο Κριτική των εγγραφών, αποθηκεύουμε τον πίνακα, μεταφερόμαστε σε προβολή Φύλλου Δεδομένων, και πατάμε στο κελί Κριτική της πρώτης εγγραφής του πίνακα. Στη συνέχεια, πατάμε στο κάτω βέλος στα δεξιά του κελιού και διαλέγουμε μία από τις καταχωρίσεις του πτυσσόμενου πλαισίου καταλόγου. Πατάμε το πλήκτρο Κάτω βέλους του πληκτρολογίου για να μεταφερθούμε στο ίδιο πεδίο της επόμενης εγγραφής, και ακολουθούμε την ίδια διαδικασία για να καταχωρίσουμε στον πίνακα Νέες κυκλοφορίες τα υπόλοιπα δεδομένα. 10. Προκειμένου να ρυθμίσουμε το πεδίο Τιμή_Πώλησης ώστε τα περιεχόμενά του να εμφανίζονται με το σύμβολο του δολαρίου ($), κάνουμε ενεργό το πεδίο στην προβολή Σχεδίασης, ανοίγουμε την καρτέλα Γενικές του φύλλου Ιδιοτήτων, πατάμε στο πλαίσιο της ιδιότητας Μορφή, διαγράφουμε το υπάρχον κείμενο, και πληκτρολογούμε το σύμβολο της δίεσης, ένα κενό διάστημα, και το σύμβολο του δολαρίου: # $. Στη συνέχεια, για να εμφανίζονται τα περιεχόμενα του πεδίου χωρίς δεκαδικά ψηφία, πατάμε στο πλαίσιο της ιδιότητας Δεκαδικές θέσεις, πατάμε στο κάτω βέλος στα δεξιά του πλαισίου, και επιλέγουμε την καταχώριση 0 από το πτυσσόμενο πλαίσιο καταλόγου. 11. Για να τροποποιήσουμε το πεδίο Ημερομηνία_Παραλαβής ώστε τα δεδομένα του να εμφανίζονται με τη μορφή ενδιάμεσης ημερομηνίας, κάνουμε ενεργό το πεδίο και πατάμε στο πλαίσιο της ιδιότητας Μορφή. Στη συνέχεια, πατάμε στο κάτω βέλος στα δεξιά του πλαισίου και, από το πτυσσόμενο πλαίσιο καταλόγου που εμφανίζεται, επιλέγουμε την καταχώριση Ενδιάμεση ημερομηνία. 12. Για να δημιουργήσουμε ένα ευρετήριο για το πεδίο Τίτλος του πίνακα, φροντίζοντας ώστε να επιτρέπονται οι διπλότυπες εγγραφές, σε προβολή Σχεδίασης του πίνακα κάνουμε ενεργό το πεδίο Τίτλος και πατάμε στο πλαίσιο της ιδιότητας Με ευρετήριο. Πατάμε στο κάτω βέλος του πλαισίου και επιλέγουμε την καταχώριση Ναι (Επιτρέπονται διπλότυπα) από το πτυσσόμενο πλαίσιο καταλόγου. 13. Προκειμένου να τροποποιήσουμε τις ιδιότητες του πεδίου Είδος ώστε να δέχεται τιμές από το πεδίο Όνομα_κατηγορίας του πίνακα Κατηγορίες, κάνουμε ενεργό το πεδίο

25 74 Περαιτέρω τροποποίηση δομής πίνακα 329 και ανοίγουμε την καρτέλα Εμφάνιση του φύλλου Ιδιοτήτων του. Πατάμε στο πλαίσιο της ιδιότητας Στοιχείο ελέγχου ως, πατάμε στο βέλος που εμφανίζεται στα δεξιά του πλαισίου, και επιλέγουμε την καταχώριση Σύνθετο πλαίσιο από το πτυσσόμενο πλαίσιο καταλόγου. Στη συνέχεια, πατάμε στο πλαίσιο της ιδιότητας Τύπος προέλευσης γραμμής, πατάμε στο βέλος στα δεξιά του πλαισίου, και επιλέγουμε την καταχώριση Πίνακας/Ερώτημα από το πτυσσόμενο πλαίσιο καταλόγου. Το επόμενο βήμα είναι να καθορίσουμε την προέλευση γραμμής του σύνθετου πλαισίου. Για το σκοπό αυτόν, πατάμε στο πλαίσιο Προέλευση γραμμής, πατάμε στο κάτω βέλος στα δεξιά του πλαισίου, και επιλέγουμε τον πίνακα Κατηγορίες. Στη συνέχεια, πατάμε στο κουμπί με τις τρεις τελείες στα δεξιά του πλαισίου Προέλευση γραμμής και πατάμε στο κουμπί Ναι του πλαισίου διαλόγου που εμφανίζεται για να επιβεβαιώσουμε τη δημιουργία ερωτήματος. Στο παράθυρο που εμφανίζεται, πατάμε στο κάτω βέλος του κελιού Πεδίο και επιλέγουμε το πεδίο Όνομα_κατηγορίας από το πτυσσόμενο πλαίσιο καταλόγου. Τέλος, πατάμε στο κουμπί Κλεισίματος του παραθύρου του ερωτήματος και επιβεβαιώνουμε την αποθήκευση των αλλαγών που κάναμε. 14. Για να καταχωρίσουμε δεδομένα στο πεδίο Είδος των διαφόρων εγγραφών του πίνακα Νέες κυκλοφορίες, χρησιμοποιώντας το σύνθετο πλαίσιο που δημιουργήσαμε, μεταφερόμαστε σε προβολή Φύλλου Δεδομένων, πατάμε στο πεδίο Είδος της πρώτης εγγραφής του πίνακα, πατάμε στο κάτω βέλος στα δεξιά του κελιού, και διαλέγουμε την καταχώριση που θέλουμε από τη λίστα (Πολιτικό θρίλερ). Για να μεταφερθούμε στο ίδιο πεδίο της επόμενης εγγραφής του πίνακα, πατάμε το πλήκτρο Κάτω βέλους. Ακολουθούμε την ίδια διαδικασία για να καταχωρίσουμε τις τιμές του επόμενου πίνακα στο πεδίο Είδος και των υπόλοιπων εγγραφών. Στο πεδίο Είδος της τρίτης εγγραφής του πίνακα, πληκτρολογούμε την καταχώριση Ιστορική, εφόσον δεν εμφανίζεται στο σύνθετο πλαίσιο. 15. Για να ρυθμίσουμε το πεδίο Γλώσσα ώστε να εμφανίζεται ως πλαίσιο καταλόγου και να παίρνει τιμές από το πεδίο Γλώσσα του πίνακα Γλώσσες, μεταφερόμαστε σε προβολή Σχεδίασης, κάνουμε ενεργό το πεδίο Γλώσσα, ανοίγουμε την καρτέλα Εμφάνιση του φύλλου Ιδιοτήτων, και πατάμε στο πλαίσιο της ιδιότητας Στοιχείο ελέγχου ως. Στη συνέχεια, πατάμε στο κάτω βέλος στα δεξιά του πλαισίου και επιλέγουμε την καταχώριση

26 330 Ενότητα 5 Βάσεις δεδομένων Απαντήσεις Πλαίσιο λίστας από το πτυσσόμενο πλαίσιο καταλόγου. Από το πτυσσόμενο πλαίσιο καταλόγου Τύπος προέλευσης γραμμής, διαλέγουμε την καταχώριση Πίνακας/ Ερώτημα. Το επόμενο βήμα είναι να καθορίσουμε την προέλευση γραμμής του πλαισίου καταλόγου. Για το σκοπό αυτόν, πατάμε στο πλαίσιο Προέλευση γραμμής, πατάμε στο κάτω βέλος στα δεξιά του πλαισίου, και επιλέγουμε τον πίνακα Γλώσσες. Στη συνέχεια, πατάμε στο κουμπί με τις τρεις τελείες στα δεξιά του πλαισίου Προέλευση γραμμής και πατάμε στο κουμπί Ναι του πλαισίου διαλόγου που εμφανίζεται για να επιβεβαιώσουμε τη δημιουργία ερωτήματος. Στο παράθυρο που εμφανίζεται, πατάμε στο κάτω βέλος του κελιού Πεδίο και επιλέγουμε το πεδίο Γλώσσα από το πτυσσόμενο πλαίσιο καταλόγου. Τέλος, πατάμε στο κουμπί Κλεισίματος του παραθύρου του ερωτήματος και επιβεβαιώνουμε την αποθήκευση των αλλαγών. 16. Για να είναι δυνατή η επιλογή περισσότερων τιμών στο πλαίσιο καταλόγου του πεδίου Γλώσσα, επιλέγουμε το πεδίο Γλώσσα, πατάμε στο πτυσσόμενο πλαίσιο καταλόγου της ιδιότητας Δυνατότητα πολλών τιμών της καρτέλας Εμφάνιση του φύλλου Ιδιοτήτων, και από τη λίστα που εμφανίζεται επιλέγουμε Ναι για να επιβεβαιώσουμε την ενέργειά μας. 17. Για να καταχωρίσουμε δεδομένα στην τρίτη εγγραφή του πεδίου Γλώσσα του πίνακα Νέες κυκλοφορίες χρησιμοποιώντας το πλαίσιο καταλόγου που δημιουργήσαμε, μεταφερόμαστε σε προβολή Φύλλου Δεδομένων, πατάμε στο πεδίο Γλώσσα της τρίτης εγγραφής του πίνακα, πατάμε στο κάτω βέλος στα δεξιά του κελιού, απενεργοποιούμε την επιλογή Αγγλικά, Ελληνικά, και ενεργοποιούμε τα πλαίσια ελέγχου των επιλογών Αγγλικά και Ελληνικά. Τέλος, πατάμε στο ΟΚ στο κάτω μέρος του πλαισίου καταλόγου. 18. Προκειμένου να δημιουργήσουμε για το πεδίο Υπότιτλοι του πίνακα ένα πλαίσιο καταλόγου το οποίο θα εμφανίζει τις τιμές Ελληνικοί και Αγγλικοί, κάνουμε ενεργό το πεδίο Υπότιτλοι, ανοίγουμε την καρτέλα Εμφάνιση του φύλλου Ιδιοτήτων, και πατάμε στο πλαίσιο της ιδιότητας Στοιχείο ελέγχου ως. Στη συνέχεια, πατάμε στο κάτω βέλος στα δεξιά του πλαισίου και διαλέγουμε την καταχώριση Πλαίσιο λίστας από το πτυσσόμενο πλαίσιο καταλόγου. Από το πτυσσόμενο πλαίσιο καταλόγου Τύπος προέλευσης γραμμής, επιλέγουμε Λίστα τιμών. Τέλος, πατάμε στο πλαίσιο της ιδιότητας Προέλευση γραμμής και πληκτρολογούμε τις τιμές που θέλουμε, χωρίζοντάς τες με ελληνικό ερωτηματικό: Ελληνικοί; Αγγλικοί. Για να είναι δυνατή η επιλογή και των δύο υποτίτλων σε μια ταινία, πατάμε στο πτυσσόμενο πλαίσιο καταλόγου της ιδιότητας Δυνατότητα πολλών τιμών του πεδίου Υπότιτλοι, και από τη λίστα που εμφανίζεται επιλέγουμε Ναι για να επιβεβαιώσουμε την ενέργειά μας. 19. Για να προσθέσουμε στο τέλος του πίνακα ένα νέο πεδίο με όνομα Άλλα_στοιχεία και κατάλληλο τύπο δεδομένων ώστε να δέχεται ένα ή περισσότερα αρχεία εικόνων, εγ-

27 74 Περαιτέρω τροποποίηση δομής πίνακα 331 γράφων, υπολογιστικών φύλλων, κ.λπ., πατάμε στο πρώτο κενό κελί της στήλης Όνομα πεδίου και πληκτρολογούμε Άλλα_στοιχεία. Στη συνέχεια, πατάμε το πλήκτρο Tab για να μεταφερθούμε στη στήλη Τύπος δεδομένων του πεδίου, πατάμε στο κάτω βέλος στα δεξιά του πλαισίου, και επιλέγουμε Συνημμένο από το πτυσσόμενο πλαίσιο καταλόγου. Τέλος, πατάμε στο πλαίσιο κειμένου της ιδιότητας Λεζάντα στην καρτέλα Εμφάνιση του φύλλου Ιδιοτήτων του πεδίου, και πληκτρολογούμε το κείμενο Πληροφορίες. 20. Για να επισυνάψουμε ως πληροφορίες της τρίτης εγγραφής του πίνακα το αρχείο εικόνας Poster_El Greco.jpg από το φάκελο Αρχεία Εξάσκησης του συνοδευτικού CD, μεταφερόμαστε σε προβολή Φύλλου Δεδομένων του πίνακα και διπλοπατάμε στο πεδίο με το συνδετήρα, της τρίτης εγγραφής. Στο πλαίσιο διαλόγου Συνημμένα που εμφανίζεται, πατάμε στο κουμπί Προσθήκη, μεταφερόμαστε στο φάκελο Αρχεία Εξάσκησης του συνοδευτικού CD, επιλέγουμε το αρχείο Poster_El Greco.jpg, πατάμε στο κουμπί Άνοιγμα, και τέλος στο κουμπί ΟΚ. 21. Για να προσθέσουμε στο πεδίο Πληροφορίες της τρίτης εγγραφής το έγγραφο Πληροφορίες για την ταινία.docx από το φάκελο Αρχεία Εξάσκησης του συνοδευτικού CD, σε προβολή Φύλλου Δεδομένων του πίνακα διπλοπατάμε στο πεδίο με το συνδετήρα, της τρίτης εγγραφής. Στο πλαίσιο διαλόγου Συνημμένα που εμφανίζεται, πατάμε στο κουμπί Προσθήκη, μεταφερόμαστε στο φάκελο Αρχεία Εξάσκησης του συνοδευτικού CD, επιλέγουμε το αρχείο Πληροφορίες για την ταινία.docx, και πατάμε στο κουμπί Άνοιγμα και τέλος στο κουμπί ΟΚ. 22. Προκειμένου να ανοίξουμε το έγγραφο Πληροφορίες για την ταινία.docx που επισυνάψαμε στην τρίτη εγγραφή του πίνακα, διπλοπατάμε στο πεδίο με το συνδετήρα, της τρίτης εγγραφής. Στο πλαίσιο διαλόγου Συνημμένα που εμφανίζεται, επιλέγουμε το έγγραφο Πληροφορίες για την ταινία.docx και πατάμε στο κουμπί Άνοιγμα. Στη συνέχεια, επιλέγουμε όλο το κείμενο του εγγράφου, αλλάζουμε το μέγεθος γραμματοσειράς σε 11 στ., και αποθηκεύουμε και κλείνουμε το έγγραφο. Τέλος, πατάμε στο κουμπί ΟΚ του πλαισίου διαλόγου Συνημμένα, και στο κουμπί Ναι του πλαισίου διαλόγου επιβεβαίωσης που εμφανίζεται. 23. Για να επισυνάψουμε στην τέταρτη εγγραφή του πίνακα την εικόνα Poster_Fool s gold.jpg από το φάκελο Αρχεία Εξάσκησης του συνοδευτικού CD, διπλοπατάμε στο πεδίο με το συνδετήρα, της τέταρτης εγγραφής. Στο πλαίσιο διαλόγου Συνημμένα που εμφανίζεται, πατάμε στο κουμπί Προσθήκη, μεταφερόμαστε στο φάκελο Αρχεία Εξάσκησης του συνοδευτικού CD, επιλέγουμε το αρχείο Poster_Fool s gold.jpg, και πατάμε στο κουμπί Άνοιγμα και τέλος στο κουμπί ΟΚ. 24. Για να αποθηκεύσουμε το συνημμένο αρχείο της τέταρτης εγγραφής στο φάκελο Έγγραφα με το όνομα Poster_Προσεχώς Ζάμπλουτοι.jpg, διπλοπατάμε στο πεδίο

28 332 Ενότητα 5 Βάσεις δεδομένων Απαντήσεις με το συνδετήρα, της τέταρτης εγγραφής. Στο πλαίσιο διαλόγου Συνημμένα που εμφανίζεται, επιλέγουμε το συνημμένο αρχείο και πατάμε στο κουμπί Αποθήκευση ως. Στη συνέχεια, μεταφερόμαστε στο φάκελο Έγγραφα, στο πλαίσιο Όνομα αρχείου καταχωρίζουμε το κείμενο Poster_Προσεχώς Ζάμπλουτοι.Jpg, πατάμε στο κουμπί Α- ποθήκευση, και τέλος στο ΟΚ. 25. Για να καταργήσουμε το συνημμένο έγγραφο από την τρίτη εγγραφή του πίνακα, διπλοπατάμε στο πεδίο με το συνδετήρα, της τρίτης εγγραφής. Στο πλαίσιο διαλόγου Συνημμένα που εμφανίζεται, επιλέγουμε το συνημμένο έγγραφο Πληροφορίες για την ταινία.docx, πατάμε στο κουμπί Κατάργηση, και τέλος στο κουμπί ΟΚ. 26. Για να προσθέσουμε ένα νέο πεδίο στο τέλος του πίνακα, με όνομα Promo_site και τύπο κατάλληλο ώστε να δέχεται υπερσυνδέσμους, μεταφερόμαστε σε προβολή Σχεδίασης, πατάμε στην πρώτη κενή γραμμή του πίνακα, και πληκτρολογούμε το όνομα Promo_site στη στήλη Όνομα πεδίου. Τέλος, επιλέγουμε για το πεδίο τον τύπο δεδομένων Υπερ-σύνδεση (από τη στήλη Τύπος δεδομένων). 27. Προκειμένου να καταχωρίσουμε τους υπερσυνδέσμους στον πίνακα, τον αποθηκεύουμε και μεταφερόμαστε σε προβολή Φύλλου Δεδομένων. Πατάμε στο κελί Promo_site της πρώτης εγγραφής του πίνακα και πληκτρολογούμε τη διεύθυνση Την ίδια διαδικασία ακολουθούμε για να προσθέσουμε και τις υπόλοιπες διευθύνσεις στις άλλες εγγραφές του πίνακα. 28. Για να επισκεφθούμε την ιστοσελίδα στην οποία οδηγεί η τελευταία εγγραφή του πίνακα, απλώς πατάμε σε αυτή με το αριστερό πλήκτρο του ποντικιού. 29. Για να τροποποιήσουμε την κατάλληλη ιδιότητα του πεδίου Τιμή_Ενοικίασης ώστε να μη δέχεται τιμές μικρότερες από 5, μεταφερόμαστε στην προβολή Σχεδίασης του πίνακα και κάνουμε ενεργό το πεδίο Τιμή_Ενοικίασης. Στη συνέχεια, πατάμε στο πλαίσιο της ιδιότητας Κανόνας επικύρωσης στην καρτέλα Εμφάνιση του φύλλου Ιδιοτήτων και πληκτρολογούμε το κριτήριο >=5.

29 74 Περαιτέρω τροποποίηση δομής πίνακα Για να τροποποιήσουμε την κατάλληλη ιδιότητα του πεδίου Τιμή_Ενοικίασης ώστε, αν καταχωριστεί σε αυτό τιμή μικρότερη από 5, να εμφανίζεται το κείμενο Προσοχή: Οι νέες ταινίες δεν ενοικιάζονται κάτω από 5, στην προβολή Σχεδίασης του πίνακα κάνουμε ενεργό το πεδίο Τιμή_Ενοικίασης. Στη συνέχεια, πατάμε στο πλαίσιο της ιδιότητας Κείμενο επικύρωσης και πληκτρολογούμε το κείμενο Προσοχή: Οι νέες ταινίες δεν ενοικιάζονται κάτω από Προκειμένου να κλείσουμε τον πίνακα Νέες κυκλοφορίες, πατάμε στο κουμπί Κλεισίματος της καρτέλας του. Για να ανοίξουμε τον πίνακα Κατηγορίες, τον εντοπίζουμε στο παράθυρο περιήγησης και διπλοπατάμε στο εικονίδιό του. 32. Για να ρυθμίσουμε το πεδίο Απευθύνεται σε ώστε να δέχεται τις τιμές Ενήλικες και Παιδιά, εμφανίζοντάς τες σε ένα σύνθετο πλαίσιο, μεταφερόμαστε σε προβολή Σχεδίασης, πατάμε στη στήλη Τύπος δεδομένων του πεδίου Απευθύνεται σε, πατάμε στο κάτω βέλος στα δεξιά του κελιού, και από τη λίστα που εμφανίζεται επιλέγουμε Οδηγός αναζήτησης. Στο πρώτο πλαίσιο διαλόγου του Οδηγού, ενεργοποιούμε το κουμπί επιλογής Θα πληκτρολογώ εγώ τις τιμές και πατάμε στο κουμπί Επόμενο. Στο δεύτερο πλαίσιο διαλόγου του Οδηγού, καταχωρίζουμε το κείμενο Ενήλικες στο πρώτο κελί της Στήλης1 και στο δεύτερο κελί το κείμενο Παιδιά. Πατάμε στο κουμπί Επόμενο, βεβαιωνόμαστε ότι είναι απενεργοποιημένο το πλαίσιο ελέγχου Να επιτρέπονται πολλές τιμές, και πατάμε στο κουμπί Τέλος. 33. Για να τροποποιήσουμε την κατάλληλη ιδιότητα του πεδίου Απευθύνεται σε ώστε να είναι δυνατή η επεξεργασία της λίστας σε προβολή Φύλλου Δεδομένων, κάνουμε ενεργό το πεδίο σε προβολή Σχεδίασης, ανοίγουμε την καρτέλα Εμφάνιση του φύλλου Ιδιοτήτων, και δίνουμε την τιμή Ναι στην ιδιότητα Δυνατότητα επεξεργασίας λίστας τιμών. 34. Μεταφερόμαστε σε προβολή Φύλλου Δεδομένων του πίνακα, πατάμε με το δεξιό πλήκτρο του ποντικιού στο πρώτο κελί της στήλης Απευθύνεται σε, και από το μενού συντόμευσης που εμφανίζεται επιλέγουμε την εντολή Επεξεργασία στοιχείων λίστας. Στη συνέχεια, στο πλαίσιο που εμφανίζεται καταχωρίζουμε το κείμενο Όλη την οικογένεια κάτω από τη λέξη Παιδιά και πατάμε στο ΟΚ του πλαισίου διαλόγου Επεξεργασία στοιχείων λίστας. 35. Για να καταχωρίσουμε στο πεδίο Απευθύνεται σε την τιμή της πρώτης εγγραφής, πατάμε στο πρώτο κελί της στήλης Απευθύνεται σε, πατάμε στο κάτω βέλος που εμφανίζεται στα δεξιά του κελιού, και από το πτυσσόμενο πλαίσιο καταλόγου επιλέγουμε Ενήλικες. Με τον ίδιο τρόπο καταχωρίζουμε και τα υπόλοιπα δεδομένα της επόμενης εικόνας.

30 334 Ενότητα 5 Βάσεις δεδομένων Απαντήσεις 36. Προκειμένου να ανοίξουμε τον πίνακα Πελάτες, διπλοπατάμε στο εικονίδιό του στο παράθυρο Περιήγησης. Στη συνέχεια, πατάμε στο πεδίο της πρώτης εγγραφής και καταχωρίζουμε τη διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου zakope@comnet.gr. 37. Για να τροποποιήσουμε τη συμβουλή οθόνης της διεύθυνσης ηλεκτρονικού ταχυδρομείου που μόλις καταχωρίσαμε ώστε να εμφανίζει το κείμενο Ζακοπούλου Ευδοκία, πατάμε με το δεξιό πλήκτρο του ποντικιού στη διεύθυνση και, στο μενού συντόμευσης που εμφανίζεται, δείχνουμε στην καταχώριση Υπερ-σύνδεση και πατάμε στην εντολή Επεξεργασία υπερ-σύνδεσης. Στη συνέχεια, στο επόμενο πλαίσιο διαλόγου, πατάμε στο κουμπί Συμβουλή οθόνης. Στο πλαίσιο Κείμενο για τη συμβουλή οθόνης πληκτρολογούμε Ζακοπούλου Ευδοκία. Τέλος, πατάμε στα κουμπιά OK των πλαισίων διαλόγου για να τα κλείσουμε και να εφαρμόσουμε τις επιλογές μας. 38. Για να απαγορεύσουμε την καταχώριση ημερομηνίας εγγραφής μεταξύ 1 ης και 31 ης Αυγούστου 2008, μεταφερόμαστε σε προβολή Σχεδίασης του πίνακα, κάνουμε ενεργό το πεδίο Ημερομηνία_εγγραφής, και στην ιδιότητα Κανόνας επικύρωσης καταχωρίζουμε το κριτήριο <1/8/2008 And <31/8/ Προκειμένου να τροποποιήσουμε την κατάλληλη ιδιότητα του πεδίου Ημερομηνία_ εγγραφής ώστε, αν καταχωριστεί σε αυτό ημερομηνία μεταξύ 1 ης και 31 ης Αυγούστου 2008, να εμφανίζεται το κείμενο Προσοχή! Το DVD Center δε λειτουργεί αυτή την περίοδο, κάνουμε ενεργό το πεδίο και στην ιδιότητα Κείμενο επικύρωσης καταχωρίζουμε το κείμενο Προσοχή! Το DVD Center δε λειτουργεί αυτή την περίοδο. 40. Για να κλείσουμε τους ανοιχτούς πίνακες και τη βάση δεδομένων, επιλέγουμε την εντολή Κλείσιμο βάσης δεδομένων από το Μενού Office.

31 Κεφάλαιο 75. Σχέσεις Απαντήσεις ερωτήσεων και ασκήσεων επανάληψης 1. Χρησιμοποιούμε τις σχέσεις: Για να μπορούμε να παίρνουμε δεδομένα από περισσότερους από έναν πίνακες της ίδιας βάσης δεδομένων ταυτόχρονα 2. Μια σχέση ένα προς πολλά (one to many) χρησιμοποιείται μεταξύ δύο πινάκων όταν κάθε εγγραφή του πρώτου πίνακα μπορεί να αντιστοιχεί σε πολλές εγγραφές του δεύτερου πίνακα, ενώ μία εγγραφή του δεύτερου πίνακα μπορεί να αντιστοιχεί μόνο σε μία εγγραφή του πρώτου πίνακα. 3. Η ακεραιότητα αναφορών χρησιμεύει: Στη διασφάλιση των δεδομένων σχετιζόμενων πινάκων 4. Για να ανοίξουμε τη βάση δεδομένων DVD Center_09 ξεκινούμε πρώτα τη Microsoft Access και πατάμε στον υπερσύνδεσμο Περισσότερα του τμήματος Άνοιγμα πρόσφατης βάσης δεδομένων στο παράθυρο Γρήγορα αποτελέσματα με την εφαρμογή Microsoft Office Access. Στο πλαίσιο διαλόγου Άνοιγμα που εμφανίζεται, μεταφερόμαστε στο φάκελο όπου έχουμε αντιγράψει τα αρχεία εξάσκησης του συνοδευτικού CD, ανοίγουμε το φάκελο Αρχεία Εξάσκησης και διπλοπατάμε στο αρχείο DVD Center_ Προκειμένου να εμφανίσουμε την καρτέλα Σχέσεις, πατάμε στην καρτέλα Εργαλεία βάσης δεδομένων και στη συνέχεια στο κουμπί Σχέσεις της ομάδας Εμφάνιση/ Απόκρυψη.

32 336 Ενότητα 5 Βάσεις δεδομένων Απαντήσεις 6. Για να δημιουργήσουμε μια σχέση ανάμεσα στο πεδίο Κωδικός_DVD του πίνακα Ταινίες και το πεδίο Κωδικός_Κατηγορίας του πίνακα Κατηγορίες, πατάμε στο κουμπί Εμφάνιση πίνακα στην ομάδα Σχέσεις της καρτέλας Σχεδίαση. Στο πλαίσιο διαλόγου Εμφάνιση πίνακα, επιλέγουμε τον πίνακα Ταινίες και πατάμε στο κουμπί Προσθήκη. Με τον ίδιο τρόπο προσθέτουμε στην καρτέλα Σχέσεις και τον πίνακα Κατηγορίες. Στη συνέχεια, πατάμε στο κουμπί Κλείσιμο του πλαισίου διαλόγου Εμφάνιση πίνακα, και από την καρτέλα Σχέσεις σύρουμε το πεδίο Κωδικός_DVD του πίνακα Ταινίες επάνω στο πεδίο Κωδικός_Κατηγορίας του πίνακα Κατηγορίες. Τέλος, πατάμε στο κουμπί Δημιουργία του πλαισίου διαλόγου Επεξεργασία σχέσεων. 7. Για να ενεργοποιήσουμε την ακεραιότητα αναφορών στη σχέση που δημιουργήσαμε, διπλοπατάμε στη γραμμή της σχέσης, ενεργοποιούμε το πλαίσιο ελέγχου Ενεργοποίηση ακεραιότητας αναφορών στο πλαίσιο διαλόγου Επεξεργασία σχέσεων, και πατάμε στο κουμπί ΟΚ. Διαπιστώνουμε ότι η ενεργοποίηση της ακεραιότητας αναφορών δεν είναι δυνατή. Αυτό συμβαίνει επειδή και τα δύο πεδία έχουν τύπο δεδομένων Αυτόματη αρίθμηση. 8. Για να διαγράψουμε τη σχέση που δημιουργήσαμε, πατάμε στη γραμμή της σχέσης με το δεξιό πλήκτρο του ποντικιού και επιλέγουμε την εντολή Διαγραφή από το μενού συντόμευσης. Στη συνέχεια, πατάμε στο κουμπί Ναι του πλαισίου διαλόγου που εμφανίζει η Access για να επιβεβαιώσουμε τη διαγραφή. 9. Για να δημιουργήσουμε μια σχέση «ένα προς πολλά» ανάμεσα στο πεδίο Κωδικός _DVD του πίνακα Ταινίες και στο πεδίο Κωδικός_Ταινίας του πίνακα Ενοικιάσεις Εβδομάδας, πατάμε στο κουμπί Εμφάνιση πίνακα στην ομάδα Σχέσεις της καρτέλας Σχεδίαση, και στο πλαίσιο διαλόγου Εμφάνιση πίνακα επιλέγουμε τον πίνακα Ενοικιάσεις Εβδομάδας και πατάμε στο κουμπί Προσθήκη. Στη συνέχεια, πατάμε στο κουμπί Κλείσιμο του πλαισίου διαλόγου Εμφάνιση πίνακα και σύρουμε το πεδίο Κωδικός_DVD του πίνακα Ταινίες επάνω στο πεδίο Κωδικός_Ταινίας του πίνακα Ενοικιάσεις Εβδομάδας. Τέλος, πατάμε στο κουμπί Δημιουργία του πλαισίου διαλόγου Επεξεργασία σχέσεων. 10. Διπλοπατάμε στη γραμμή της σχέσης και ενεργοποιούμε το πλαίσιο ελέγχου Ενεργοποίηση ακεραιότητας αναφορών του πλαισίου διαλόγου Επεξεργασία σχέσεων. Στη συνέχεια, ενεργοποιούμε το πλαίσιο ελέγχου Διαδοχική ενημέρωση των σχετικών εγγραφών και πατάμε στο κουμπί ΟΚ. 11. Προκειμένου να κλείσουμε την καρτέλα Σχέσεις, πατάμε στο κουμπί Κλεισίματός της. Για να αποθηκεύσουμε τη διάταξή της, πατάμε στο κουμπί Ναι του μηνύματος που εμφανίζει η Access. 12. Για να ανοίξουμε τον πίνακα Ταινίες, διπλοπατάμε στο εικονίδιό του στο παράθυρο Περιήγησης.

33 75 Σχέσεις Το σύμβολο συν που εμφανίζεται στα αριστερά της πρώτης στήλης κάθε εγγραφής του πίνακα δείχνει ότι υπάρχει ένα δευτερεύον φύλλο δεδομένων με τις εγγραφές του πίνακα Ενοικιάσεις Εβδομάδας που αντιστοιχούν στο συγκεκριμένο πεδίο Κωδικός_ DVD. 14. Για να ενημερωθούμε σχετικά με τις ενοικιάσεις της ταινίας με κωδικό DVD 36, πατάμε στο σύμβολο συν που εμφανίζεται στα αριστερά της πρώτης στήλης της συγκεκριμένης εγγραφής. 15. Προκειμένου να δημιουργήσουμε μια σχέση ένα προς πολλά ανάμεσα στο πεδίο Όνομα _Κατηγορίας του πίνακα Κατηγορίες και το πεδίο Είδος του πίνακα Ταινίες, πατάμε στην καρτέλα Εργαλεία βάσης δεδομένων και στη συνέχεια στο κουμπί Σχέσεις της ομάδας Εμφάνιση/Απόκρυψη. Στη συνέχεια, σύρουμε το πεδίο Όνομα_Κατηγορίας του πίνακα Κατηγορίες επάνω στο πεδίο Είδος του πίνακα Ταινίες. Τέλος, πατάμε στο κουμπί Δημιουργία του πλαισίου διαλόγου Επεξεργασία σχέσεων. 16. Διπλοπατάμε στη γραμμή της σχέσης και ενεργοποιούμε το πλαίσιο ελέγχου Ενεργοποίηση ακεραιότητας αναφορών του πλαισίου διαλόγου Επεξεργασία σχέσεων. Στη συνέχεια, ενεργοποιούμε τα πλαίσια ελέγχου Διαδοχική διαγραφή των σχετικών εγγραφών και Διαδοχική ενημέρωση των σχετικών εγγραφών και πατάμε στο κουμπί ΟΚ του πλαισίου διαλόγου Επεξεργασία σχέσεων. 17. Για να αλλάξουμε στον πίνακα Κατηγορίες το όνομα της κατηγορίας Δραματική σε Δράμα, ανοίγουμε τον πίνακα σε προβολή Φύλλου Δεδομένων και κάνουμε την αλλαγή. 18. Για να ελέγξουμε αν στον πίνακα Ταινίες το είδος Δραματική έχει αντικατασταθεί από το είδος Δράμα, τον ανοίγουμε σε προβολή Φύλλου Δεδομένων. Διαπιστώνουμε ότι έ- χει γίνει η αλλαγή στο πεδίο Είδος. 19. Προκειμένου να διαγράψουμε την εγγραφή για την κατηγορία Επιστημονικής φαντασίας του πίνακα Κατηγορίες, μεταφερόμαστε στην προβολή Φύλλου Δεδομένων του πίνακα, πατάμε σε οποιοδήποτε κελί της εγγραφής, ανοίγουμε την καρτέλα Κεντρική, πατάμε στο κουμπί Διαγραφή της ομάδας Εγγραφές, και από το υπομενού που εμφανίζεται επιλέγουμε την καταχώριση Διαγραφή εγγραφής. Τέλος, πατάμε στο κουμπί Ναι του πλαισίου που εμφανίζεται για να επιβεβαιώσουμε τη διαγραφή. 20. Ανοίγουμε τον πίνακα Ταινίες και διαπιστώνουμε ότι η εγγραφή με τίτλο Matrix revolutions έχει διαγραφεί. Στη συνέχεια, κλείνουμε τον πίνακα πατώντας στο κουμπί Κλεισίματος της καρτέλας του. 21. Για να εμφανίσουμε την καρτέλα Σχέσεις, πατάμε σε αυτή. 22. Για να κρύψουμε τον πίνακα Κατηγορίες ώστε να μην εμφανίζεται στην καρτέλα Σχέσεις, τον επιλέγουμε πατώντας στη γραμμή τίτλου του και πατάμε το πλήκτρο Delete.

34 338 Ενότητα 5 Βάσεις δεδομένων Απαντήσεις 23. Προκειμένου να δημιουργήσουμε μια σχέση «ένα προς πολλά» ανάμεσα στο πεδίο Κωδικός_Πελάτη του πίνακα Πελάτες και το πεδίο Κωδικός_Πελάτη του πίνακα Ενοικιάσεις Εβδομάδας, πατάμε στο κουμπί Εμφάνιση πίνακα στην ομάδα Σχέσεις της καρτέλας Σχεδίαση και, στο πλαίσιο διαλόγου Εμφάνιση πίνακα, επιλέγουμε τον πίνακα Πελάτες και πατάμε στο κουμπί Προσθήκη. Στη συνέχεια, πατάμε στο κουμπί Κλείσιμο του πλαισίου διαλόγου Εμφάνιση πίνακα και σύρουμε το πεδίο Κωδικός_Πελάτη του πίνακα Πελάτες επάνω στο πεδίο Κωδικός_Πελάτη του πίνακα Ε- νοικιάσεις Εβδομάδας. Τέλος, πατάμε στο κουμπί Δημιουργία του πλαισίου διαλόγου Επεξεργασία σχέσεων. 24. Για να εμφανίσουμε όλες τις σχέσεις της βάσης δεδομένων, πατάμε στο κουμπί στην ομάδα Σχέσεις της καρτέλας Σχεδίαση. 25. Προκειμένου να κλείσουμε τη βάση δεδομένων, επιλέγουμε την εντολή Κλείσιμο βάσης δεδομένων από το Μενού Office.

35 Κεφάλαιο 76. Φόρμες Απαντήσεις ερωτήσεων και ασκήσεων επανάληψης 1. Οι φόρμες μάς επιτρέπουν να εξετάζουμε, να καταχωρίζουμε, και να τροποποιούμε τα δεδομένα μιας βάσης δεδομένων, συγκεντρωμένα ανά εγγραφή, με τη διάταξη που εμείς θέλουμε. Επίσης, μας δίνουν τη δυνατότητα να εξετάζουμε πεδία που προέρχονται από διαφορετικούς πίνακες οι οποίοι σχετίζονται μεταξύ τους. 2. Μια φόρμα αποθηκεύει τα δεδομένα που καταχωρίζουμε σε αυτή στον πίνακα στον ο- ποίο βασίζεται, δηλαδή στον πίνακα που χρησιμοποιήσαμε για τη δημιουργία της φόρμας. 3. Για να ανοίξουμε τη βάση δεδομένων DVD Center_10, πρώτα ξεκινούμε τη Microsoft Access και πατάμε στον υπερσύνδεσμο Περισσότερα του τμήματος Άνοιγμα πρόσφατης βάσης δεδομένων στο παράθυρο Γρήγορα αποτελέσματα με την εφαρμογή Microsoft Office Access. Στο πλαίσιο διαλόγου Άνοιγμα που εμφανίζεται, μεταφερόμαστε στο φάκελο όπου έχουμε αντιγράψει τα αρχεία εξάσκησης του συνοδευτικού CD, ανοίγουμε το φάκελο Αρχεία Εξάσκησης, και διπλοπατάμε στο αρχείο DVD Center_10. Προκειμένου να δημιουργήσουμε μια φόρμα πολλών στοιχείων για τον πίνακα Πελάτες, επιλέγουμε τον πίνακα στο παράθυρο Περιήγησης και πατάμε στο κουμπί Πολλά στοιχεία στην ομάδα Φόρμες της καρτέλας Δημιουργία. 4. Προκειμένου να μεταβούμε στη εκατοστή εγγραφή, πατάμε στο πλαίσιο τρέχουσας εγγραφής στο κάτω μέρος της φόρμας, διαγράφουμε τον αριθμό που εμφανίζεται σε αυτό, πληκτρολογούμε τον αριθμό 100, και πατάμε το πλήκτρο Enter.

36 340 Ενότητα 5 Βάσεις δεδομένων Απαντήσεις 5. Για να προσθέσουμε στη φόρμα μια νέα εγγραφή με τα στοιχεία μας, μεταφερόμαστε σε προβολή Φόρμας, πατάμε στο κουμπί πλοήγησης Νέα εγγραφή στο κάτω μέρος της φόρμας, και στην κενή γραμμή στο τέλος της φόρμας καταχωρίζουμε τα στοιχεία μας. 6. Προκειμένου να μεταφερθούμε απευθείας στην πρώτη εγγραφή της φόρμας, πατάμε στο κουμπί Πρώτη εγγραφή της γραμμής πλοήγησης στις εγγραφές. 7. Για να αλλάξουμε σε προβολή Σχεδίασης της φόρμας, πατάμε στο κάτω βέλος του κουμπιού Προβολή στην ομάδα Προβολές της καρτέλας Κεντρική, και από το πτυσσόμενο μενού που εμφανίζεται επιλέγουμε Προβολή φόρμας. 8. Χρησιμοποιούμε την προβολή Σχεδίασης μιας φόρμας για να ελέγξουμε και να τροποποιήσουμε τη σχεδίαση της φόρμας, εκτελώντας ενέργειες που δεν είναι εφικτές σε προβολή Διάρθρωσης ή σε προβολή Φόρμας. Η προβολή αυτή είναι ιδανική για την προσθήκη νέων στοιχείων στη φόρμα, τον καθορισμό της προέλευσης των στοιχείων της, καθώς και για την προσαρμογή των επιμέρους τμημάτων της. 9. Για να διαγράψουμε την εγγραφή με τα στοιχεία μας από τη φόρμα, μεταφερόμαστε σε προβολή Φόρμας, επιλέγουμε την εγγραφή, πατάμε στο κάτω βέλος του κουμπιού στην ομάδα Εγγραφές της καρτέλας Κεντρική, και από το μενού που εμφανίζεται επιλέγουμε την εντολή Διαγραφή εγγραφής. Τέλος, επιβεβαιώνουμε τη διαγραφή της εγγραφής. 10. Προκειμένου να αποθηκεύσουμε τη φόρμα με όνομα Πελάτες, πατάμε στο κουμπί Αποθήκευση στη γραμμή εργαλείων Γρήγορης πρόσβασης, βεβαιωνόμαστε ότι στο πλαίσιο διαλόγου Αποθήκευση ως που ανοίγει εμφανίζεται το όνομα Πελάτες, και πατάμε στο κουμπί ΟΚ. 11. Για να δημιουργήσουμε μια νέα φόρμα για τον πίνακα Ταινίες με τον Οδηγό Φορμών, επιλέγουμε τον πίνακα Ταινίες στο παράθυρο Περιήγησης, ανοίγουμε την καρτέλα Δημιουργία, πατάμε στο κουμπί της ομάδας Φόρμες, και επιλέγουμε την εντολή Οδηγός φορμών. 12. Για να εμφανίζονται στη φόρμα όλα τα πεδία του πίνακα Ταινίες, στο πρώτο πλαίσιο διαλόγου του Οδηγού Φορμών πατάμε στο κουμπί. Με αυτόν τον τρόπο μεταφέρουμε όλα τα πεδία από τη λίστα Διαθέσιμα πεδία στη λίστα Επιλεγμένα πεδία. Κατόπιν, πατάμε στο κουμπί Επόμενο. 13. Για να εφαρμόσουμε τη ζητούμενη διάταξη στη φόρμα, ενεργοποιούμε το κουμπί επιλογής Στοιχισμένη στο δεύτερο πλαίσιο διαλόγου του Οδηγού Φορμών και πατάμε στο κουμπί Επόμενο. Για να μορφοποιήσουμε τη φόρμα με το στυλ Μετρό, ενεργοποιούμε την επιλογή Μετρό στο τρίτο πλαίσιο διαλόγου του Οδηγού Φορμών και, στη συνέχεια, πατάμε στο κουμπί Επόμενο.

37 76 Φόρμες Προκειμένου να αποθηκεύσουμε τη φόρμα μας με το όνομα Ταινίες, βεβαιωνόμαστε ότι στο πλαίσιο Τι τίτλο θέλετε να έχει η φόρμα; του τελευταίου πλαισίου διαλόγου του Οδηγού Φορμών εμφανίζεται το όνομα Ταινίες. Για να εμφανίσουμε τη φόρμα σε προβολή Φόρμας, ενεργοποιούμε το κουμπί επιλογής Άνοιγμα της φόρμας για την προβολή/καταχώρηση πληροφοριών του ίδιου πλαισίου διαλόγου και πατάμε στο κουμπί Τέλος. 15. Για να μεταφερθούμε στο επόμενο πεδίο της πρώτης εγγραφής της φόρμας, πατάμε το πλήκτρο Tab. Για να μεταφερθούμε στο προηγούμενο πεδίο της πρώτης εγγραφής της φόρμας, πατάμε το συνδυασμό πλήκτρων Shift + Tab. 16. Για να μεταφερθούμε στη 13 η εγγραφή, πατάμε στο πλαίσιο τρέχουσας εγγραφής στο κάτω μέρος της φόρμας, διαγράφουμε τον αριθμό που εμφανίζεται σε αυτό, πληκτρολογούμε τον αριθμό 13, και πατάμε το πλήκτρο Enter. 17. Για να διαγράψουμε την καταχώριση ΡΟΖΑΝΑ ΑΡΚΕΤ από το πεδίο Πρωταγωνιστούν της 13 ης εγγραφής, επιλέγουμε το κείμενο και πατάμε το πλήκτρο Delete. 18. Για να αναιρέσουμε την τελευταία μας ενέργεια, πατάμε στο κουμπί Αναίρεση στη γραμμή εργαλείων Γρήγορης πρόσβασης, ενώ για να μεταφερθούμε σε προβολή Διάρθρωσης πατάμε στο κουμπί Προβολή στην ομάδα Προβολές της καρτέλας Κεντρική. Προκειμένου να κλείσουμε τη φόρμα Ταινίες, πατάμε στο κουμπί Κλεισίματος της καρτέλας της. 19. Προκειμένου να δημιουργήσουμε μια φόρμα για τον πίνακα Κατηγορίες και στο κάτω μέρος της να εμφανίζονται αυτόματα σε ένα φύλλο δεδομένων οι εγγραφές του σχετιζόμενου πίνακα Ταινίες, επιλέγουμε τον πίνακα Κατηγορίες στο παράθυρο Περιήγησης και πατάμε στο κουμπί Φόρμα στην ομάδα Φόρμες της καρτέλας Δημιουργία. 20. Για να αποθηκεύσουμε τη φόρμα με όνομα Περιεχόμενα κατηγοριών, πατάμε στο κουμπί Αποθήκευση της γραμμής εργαλείων Γρήγορης πρόσβασης, καταχωρίζουμε το κείμενο Περιεχόμενα κατηγοριών στο πλαίσιο διαλόγου Αποθήκευση ως που εμφανίζεται, και πατάμε στο ΟΚ. Για να κλείσουμε τη φόρμα, πατάμε στο κουμπί Κλεισίματος της καρτέλας της. 21. Για να δημιουργήσουμε μια φόρμα διαίρεσης με βάση τον πίνακα Ενοικιάσεις Εβδομάδας, επιλέγουμε τον πίνακα Ενοικιάσεις Εβδομάδας στο παράθυρο Περιήγησης, και πατάμε στο κουμπί Φόρμα διαίρεσης στην ομάδα Φόρμες της καρτέλας Δημιουργία. 22. Για να αποθηκεύσουμε τη φόρμα με το προτεινόμενο όνομα, πατάμε στο κουμπί Αποθήκευση της γραμμής εργαλείων Γρήγορης πρόσβασης, και στο πλαίσιο διαλόγου Αποθήκευση ως που εμφανίζεται πατάμε στο ΟΚ. Προκειμένου να κλείσουμε τη φόρμα, πατάμε στο κουμπί Κλεισίματος της καρτέλας της.

38 342 Ενότητα 5 Βάσεις δεδομένων Απαντήσεις 23. Προκειμένου να ξεκινήσουμε τη δημιουργία μιας φόρμας για τον πίνακα Νέες κυκλοφορίες, επιλέγουμε τον πίνακα στο παράθυρο Περιήγησης, ανοίγουμε την καρτέλα Δημιουργία, πατάμε στο κουμπί της ομάδας Φόρμες, και επιλέγουμε την εντολή Οδηγός φορμών. Στη συνέχεια, για να εμφανίζεται το πεδίο Τίτλος στη φόρμα μας, επιλέγουμε το πεδίο από τη λίστα Διαθέσιμα πεδία και πατάμε στο κουμπί για να το μεταφέρουμε στη λίστα Επιλεγμένα πεδία. Την ίδια διαδικασία ακολουθούμε και για τα πεδία Πρωταγωνιστές, Είδος, Κριτική, Άλλα_στοιχεία, και Τιμή_Πώλησης. Όταν τελειώσουμε την επιλογή των πεδίων, πατάμε στο κουμπί Επόμενο του Οδηγού. 24. Για να χρησιμοποιήσουμε τη διάταξη Στήλης, ενεργοποιούμε το κουμπί επιλογής Στήλης στο δεύτερο πλαίσιο διαλόγου του Οδηγού Φορμών και πατάμε στο κουμπί Επόμενο. Για να δώσουμε στη φόρμα το στυλ Κέφι, πατάμε σε αυτή την επιλογή στο τρίτο πλαίσιο διαλόγου του Οδηγού Φορμών. Στη συνέχεια, πατάμε στο κουμπί Επόμενο. 25. Για να αποθηκεύσουμε τη φόρμα μας με το όνομα Νέες ταινίες, πατάμε στο πλαίσιο Τι τίτλο θέλετε να έχει η φόρμα; του τελευταίου πλαισίου διαλόγου του Οδηγού Φορμών, διαγράφουμε το υπάρχον κείμενο, και πληκτρολογούμε το όνομα Νέες ταινίες. Για να ανοίξουμε τη φόρμα σε προβολή Φόρμας, ενεργοποιούμε το κουμπί επιλογής Άνοιγμα της φόρμας για την προβολή/καταχώρηση πληροφοριών και πατάμε στο κουμπί Τέλος. 26. Προκειμένου να καταχωρίσουμε τα ζητούμενα στοιχεία σε μια νέα εγγραφή της φόρμας, πατάμε στο κουμπί πλοήγησης Νέα εγγραφή στο κάτω μέρος της φόρμας και πληκτρολογούμε τα στοιχεία της επόμενης εικόνας. 27. Για να επισυνάψουμε την εικόνα Poster_P2.jpg στο πεδίο Πληροφορίες της νέας εγγραφής, διπλοπατάμε στο πλαίσιο του πεδίου Πληροφορίες. Στο πλαίσιο διαλόγου Συνημμένα που εμφανίζεται, πατάμε στο κουμπί Προσθήκη, μεταφερόμαστε στο φάκελο Αρχεία Εξάσκησης του συνοδευτικού CD, επιλέγουμε το αρχείο Poster_P2.jpg, και πατάμε στο κουμπί Άνοιγμα και τέλος στο ΟΚ. Τέλος, καταχωρίζουμε την τιμή 19$ στο πεδίο Τιμή_Πώλησης. 28. Για να κλείσουμε τη φόρμα Νέες ταινίες, πατάμε στο κουμπί Κλεισίματος της καρτέλας της.

Microsoft Excel Κεφάλαιο 1. Εισαγωγή. Βιβλίο εργασίας

Microsoft Excel Κεφάλαιο 1. Εισαγωγή. Βιβλίο εργασίας Περιεχόμενα Κεφάλαιο 1 Microsoft Excel 2010... 7 Κεφάλαιο 2 Η δομή ενός φύλλου εργασίας... 19 Κεφάλαιο 3 ημιουργία νέου βιβλίου εργασίας και καταχώριση δεδομένων... 24 Κεφάλαιο 4 Συμβουλές για την καταχώριση

Διαβάστε περισσότερα

Λίγα λόγια από το συγγραφέα...7

Λίγα λόγια από το συγγραφέα...7 Περιεχόμενα Λίγα λόγια από το συγγραφέα...7 Κεφάλαιο 1: Σχεδιασμός βάσης δεδομένων και δημιουργία πίνακα...9 Κεφάλαιο 2: Περαιτέρω τροποποίηση δομής πίνακα...41 Κεφάλαιο 3: Σχέσεις...84 Κεφάλαιο 4: Ερωτήματα...105

Διαβάστε περισσότερα

Λίγα λόγια από το συγγραφέα Κεφάλαιο 1: Βάσεις δεδομένων και Microsoft Access Κεφάλαιο 2: Microsoft Access

Λίγα λόγια από το συγγραφέα Κεφάλαιο 1: Βάσεις δεδομένων και Microsoft Access Κεφάλαιο 2: Microsoft Access Περιεχόμενα Λίγα λόγια από το συγγραφέα... 7 Κεφάλαιο 1: Βάσεις δεδομένων και Microsoft Access... 9 Κεφάλαιο 2: Microsoft Access 2002... 20 Κεφάλαιο 3: Το σύστημα Βοήθειας του Microsoft Office ΧΡ... 36

Διαβάστε περισσότερα

Περιεχόμενα. Μέρος 1: Βασικές έννοιες Πληροφορικής και επικοινωνιών Μέρος 2: Χρήση υπολογιστή και διαχείριση αρχείων Πρόλογος...

Περιεχόμενα. Μέρος 1: Βασικές έννοιες Πληροφορικής και επικοινωνιών Μέρος 2: Χρήση υπολογιστή και διαχείριση αρχείων Πρόλογος... Περιεχόμενα Πρόλογος...11 Μέρος 1: Βασικές έννοιες Πληροφορικής και επικοινωνιών... 13 1.1 Εισαγωγή στους υπολογιστές... 15 1.2 Μονάδες μέτρησης... 27 1.3 Οι βασικές λειτουργίες ενός ηλεκτρονικού υπολογιστή...

Διαβάστε περισσότερα

Λίγα λόγια από το συγγραφέα Microsoft Word Δημιουργία νέου εγγράφου Το σύστημα Βοήθειας του Word...

Λίγα λόγια από το συγγραφέα Microsoft Word Δημιουργία νέου εγγράφου Το σύστημα Βοήθειας του Word... ΕΝΟΤΗΤΑ 3 Περιεχόμενα Λίγα λόγια από το συγγραφέα... 7 91 Microsoft Word 2007... 9 92 Δημιουργία νέου εγγράφου... 20 93 Το σύστημα Βοήθειας του Word... 38 94 Μετακίνηση σε έγγραφο και προβολές εγγράφου...

Διαβάστε περισσότερα

Ενότητα. Βάσεις δεδομένων. εκδόσεις ΚΛΕΙΔΑΡΙΘΜΟΣ

Ενότητα. Βάσεις δεδομένων. εκδόσεις ΚΛΕΙΔΑΡΙΘΜΟΣ Ενότητα Βάσεις δεδομένων Κεφάλαιο 68. Βάσεις δεδομένων και Microsoft Access Ερωτήσεις και ασκήσεις επανάληψης Κεφαλαίου 68 1. Ποια είναι η χρησιμότητα μιας βάσης δεδομένων; Η συλλογή, η οργάνωση, η επεξεργασία,

Διαβάστε περισσότερα

Περιεχόμενα. Λίγα λόγια από τον συγγραφέα Microsoft Excel Η δομή ενός φύλλου εργασίας... 21

Περιεχόμενα. Λίγα λόγια από τον συγγραφέα Microsoft Excel Η δομή ενός φύλλου εργασίας... 21 ENOTHTA 4 Περιεχόμενα Λίγα λόγια από τον συγγραφέα... 7 1 Microsoft Excel 2010... 9 2 Η δομή ενός φύλλου εργασίας... 21 3 ημιουργία νέου βιβλίου εργασίας και καταχώριση δεδομένων... 27 4 Συμβουλές για

Διαβάστε περισσότερα

Περιεχόμενα. Λίγα λόγια από το συγγραφέα... 7 1 Microsoft Word 2010... 9. 2 ημιουργία νέου εγγράφου... 17. 3 Το σύστημα Βοήθειας του Office...

Περιεχόμενα. Λίγα λόγια από το συγγραφέα... 7 1 Microsoft Word 2010... 9. 2 ημιουργία νέου εγγράφου... 17. 3 Το σύστημα Βοήθειας του Office... Περιεχόμενα Λίγα λόγια από το συγγραφέα... 7 1 Microsoft Word 2010... 9 2 ημιουργία νέου εγγράφου... 17 3 Το σύστημα Βοήθειας του Office... 31 4 Μετακίνηση σε έγγραφο και προβολές εγγράφου... 37 5 Επιλογή

Διαβάστε περισσότερα

Λίγα λόγια από το συγγραφέα Κεφάλαιο 1: PowerPoint Κεφάλαιο 2: Εκκίνηση του PowerPoint... 13

Λίγα λόγια από το συγγραφέα Κεφάλαιο 1: PowerPoint Κεφάλαιο 2: Εκκίνηση του PowerPoint... 13 Περιεχόμενα Λίγα λόγια από το συγγραφέα... 7 Κεφάλαιο 1: PowerPoint... 9 Κεφάλαιο 2: Εκκίνηση του PowerPoint... 13 Κεφάλαιο 3: Δημιουργία νέας παρουσίασης... 27 Κεφάλαιο 4: Μορφοποίηση κειμένου παρουσίασης...

Διαβάστε περισσότερα

Περιεχόμενα. Μέρος 1: Βασικές έννοιες της πληροφορικής... 13. Πρόλογος... 11

Περιεχόμενα. Μέρος 1: Βασικές έννοιες της πληροφορικής... 13. Πρόλογος... 11 Περιεχόμενα Πρόλογος... 11 Μέρος 1: Βασικές έννοιες της πληροφορικής... 13 1.1 Windows XP... 15 1.2 Επιφάνεια εργασίας... 19 1.3 Γραμμή εργασιών... 24 1.4 Χειρισμός παραθύρων... 30 1.5 Μενού... 36 1.6

Διαβάστε περισσότερα

Περιεχόμενα. Εισαγωγή στο Word Βασικές μορφοποιήσεις κειμένων Κεφάλαιο 1. Κεφάλαιο 2

Περιεχόμενα. Εισαγωγή στο Word Βασικές μορφοποιήσεις κειμένων Κεφάλαιο 1. Κεφάλαιο 2 Περιεχόμενα Κεφάλαιο 1 Εισαγωγή στο Word 2007...9 Η οθόνη του Word... 9 Δημιουργία νέου εγγράφου... 15 Προσθήκη και διαγραφή κειμένου... 18 Πρώτα επιλογή, μετά εργασία... 20 Εύρεση και αντικατάσταση κειμένου...

Διαβάστε περισσότερα

Περιεχόμενα. Κεφάλαιο 1 Εισαγωγή στην Access Κεφάλαιο 2 Χειρισμός πινάκων... 27

Περιεχόμενα. Κεφάλαιο 1 Εισαγωγή στην Access Κεφάλαιο 2 Χειρισμός πινάκων... 27 Περιεχόμενα Κεφάλαιο 1 Εισαγωγή στην Access... 9 Γνωριμία με την Access... 12 Δημιουργία βάσης δεδομένων... 22 Άνοιγμα και κλείσιμο βάσης δεδομένων... 24 Ερωτήσεις ανακεφαλαίωσης... 25 Πρακτική εξάσκηση...

Διαβάστε περισσότερα

Περιεχόμενα. Λίγα λόγια από τον συγγραφέα Βάσεις δεδομένων και Microsoft Access Microsoft Access

Περιεχόμενα. Λίγα λόγια από τον συγγραφέα Βάσεις δεδομένων και Microsoft Access Microsoft Access ENOTHTA 5 Περιεχόμενα Λίγα λόγια από τον συγγραφέα... 7 1 Βάσεις δεδομένων και Microsoft Access... 9 2 Microsoft Access 2010... 19 3 Σχεδιασμός βάσης δεδομένων και δημιουργία πίνακα... 29 4 Προβολές πινάκων

Διαβάστε περισσότερα

Ενότητα. Επεξεργασία κειμένου. εκδόσεις ΚΛΕΙΔΑΡΙΘΜΟΣ

Ενότητα. Επεξεργασία κειμένου. εκδόσεις ΚΛΕΙΔΑΡΙΘΜΟΣ Ενότητα Επεξεργασία κειμένου 28. Microsoft Word 2007 Απαντήσεις ερωτήσεων και ασκήσεων επανάληψης 1. Για να ξεκινήσουμε την εφαρμογή Microsoft Word, μπορούμε να πατήσουμε στο κουμπί έναρξη έπειτα στην

Διαβάστε περισσότερα

Ενότητα. Παρουσιάσεις. εκδόσεις ΚΛΕΙΔΑΡΙΘΜΟΣ

Ενότητα. Παρουσιάσεις. εκδόσεις ΚΛΕΙΔΑΡΙΘΜΟΣ Ενότητα Παρουσιάσεις Κεφάλαιο 82. PowerPoint 2007 Απαντήσεις ερωτήσεων και ασκήσεων επανάληψης 1. Η εφαρμογή Microsoft PowerPoint είναι ειδικά κατασκευασμένη για την αποτελεσματική παρουσίαση δεδομένων

Διαβάστε περισσότερα

6 Το μικρό βιβλίο για το ελληνικό Word 2010

6 Το μικρό βιβλίο για το ελληνικό Word 2010 Περιεχόμενα Κεφάλαιο 1 Microsoft Word 2010... 7 Κεφάλαιο 2 ημιουργία νέου εγγράφου... 13 Κεφάλαιο 3 Το σύστημα Βοήθειας του Office... 26 Κεφάλαιο 4 Μετακίνηση σε έγγραφο και προβολές εγγράφου... 31 Κεφάλαιο

Διαβάστε περισσότερα

Εργαστήριο «Τεχνολογία Πολιτισμικού Λογισμικού» Ενότητα. Επεξεργασία πινάκων

Εργαστήριο «Τεχνολογία Πολιτισμικού Λογισμικού» Ενότητα. Επεξεργασία πινάκων Ενότητα 4 Επεξεργασία πινάκων 36 37 4.1 Προσθήκη πεδίων Για να εισάγετε ένα πεδίο σε ένα πίνακα που υπάρχει ήδη στη βάση δεδομένων σας, βάζετε τον κέρσορα του ποντικιού στο πεδίο πάνω από το οποίο θέλετε

Διαβάστε περισσότερα

Ενότητα. Υπολογιστικά φύλλα. εκδόσεις ΚΛΕΙΔΑΡΙΘΜΟΣ

Ενότητα. Υπολογιστικά φύλλα. εκδόσεις ΚΛΕΙΔΑΡΙΘΜΟΣ Ενότητα Υπολογιστικά φύλλα Κεφάλαιο 51. Microsoft Excel 2007 Απαντήσεις ερωτήσεων και ασκήσεων επανάληψης 1. Για να ξεκινήσουμε την εφαρμογή Microsoft Excel μπορούμε να πατήσουμε στο κουμπί Έναρξη, μετά

Διαβάστε περισσότερα

Πρακτικές οδηγίες για την Επεξεργασία Κειμένου

Πρακτικές οδηγίες για την Επεξεργασία Κειμένου 11 Εργαλεία έκφρασης και δημιουργίας Επεξεργασία Κειμένου Α Γυμνασίου Πρακτικές οδηγίες για την Επεξεργασία Κειμένου Ένα πρόγραμμα επεξεργασίας κειμένου μας προσφέρει τη δυνατότητα να: προσθέτουμε, να

Διαβάστε περισσότερα

Περιεχόμενα. Περιεχόμενα...v

Περιεχόμενα. Περιεχόμενα...v Περιεχόμενα Περιεχόμενα...v Κεφάλαιο 1: Ρυθμίσεις γραμμών εργαλείων και μενού...1 Κεφάλαιο 2: Διαχείριση παραθύρων και προβολές...18 Κεφάλαιο 3: Εύρεση, αντικατάσταση, και μετάβαση σε συγκεκριμένο στοιχείο...35

Διαβάστε περισσότερα

Λίγα λόγια από το συγγραφέα Microsoft Excel Η δομή ενός φύλλου εργασίας... 21

Λίγα λόγια από το συγγραφέα Microsoft Excel Η δομή ενός φύλλου εργασίας... 21 Περιεχόμενα Λίγα λόγια από το συγγραφέα... 7 91 Microsoft Excel 2007... 9 92 Η δομή ενός φύλλου εργασίας... 21 93 Δημιουργία νέου βιβλίου εργασίας και καταχώριση δεδομένων... 32 94 Συμβουλές για την καταχώριση

Διαβάστε περισσότερα

Εισαγωγή στο πρόγραμμα Microsoft word 2003

Εισαγωγή στο πρόγραμμα Microsoft word 2003 Εισαγωγή στο πρόγραμμα Microsoft word 2003 Έναρξη 1. Εκκίνηση του προγράμματος Για να ξεκινήσουμε το Word, πατάμε στο κουμπί Εναρξη και από το μενού που εμφανίζεται επιλέγουμε Προγράμματα και Microsoft

Διαβάστε περισσότερα

Εργαστήριο «Τεχνολογία Πολιτισμικού Λογισμικού» Ενότητα. Σχεδίαση Βάσεων Δεδομένων

Εργαστήριο «Τεχνολογία Πολιτισμικού Λογισμικού» Ενότητα. Σχεδίαση Βάσεων Δεδομένων Ενότητα 3 Σχεδίαση Βάσεων Δεδομένων 17 18 3.1 Εισαγωγή Μία βάση δεδομένων αποτελείται από δεδομένα για διάφορα θέματα τα οποία όμως σχετίζονται μεταξύ τους και είναι καταχωρημένα με συγκεκριμένο τρόπο.

Διαβάστε περισσότερα

Λίγα λόγια από το συγγραφέα Κεφάλαιο 1: Microsoft Excel Κεφάλαιο 2: Η δομή ενός φύλλου εργασίας... 26

Λίγα λόγια από το συγγραφέα Κεφάλαιο 1: Microsoft Excel Κεφάλαιο 2: Η δομή ενός φύλλου εργασίας... 26 Περιεχόμενα Λίγα λόγια από το συγγραφέα... 7 Κεφάλαιο 1: Microsoft Excel 2002... 9 Κεφάλαιο 2: Η δομή ενός φύλλου εργασίας... 26 Κεφάλαιο 3: Δημιουργία νέου βιβλίου εργασίας και καταχώριση δεδομένων...

Διαβάστε περισσότερα

Επιλογή ενός στοιχείου γραφήματος από μια λίστα στοιχείων γραφήματος

Επιλογή ενός στοιχείου γραφήματος από μια λίστα στοιχείων γραφήματος - 217 - Το στοιχείο που θέλετε να επιλέξετε επισημαίνεται ξεκάθαρα με λαβές επιλογής. Συμβουλή: Για να σας βοηθήσει να εντοπίσετε το στοιχείο γραφήματος που θέλετε να επιλέξετε, το Microsoft Office Excel

Διαβάστε περισσότερα

Περιεχόμενα. 1 Προετοιμασία βιβλίου εργασίας 47. 2 Εργασία με δεδομένα και πίνακες Excel 75. Ευχαριστίες...11. Εισαγωγή στο Microsoft Excel 2010...

Περιεχόμενα. 1 Προετοιμασία βιβλίου εργασίας 47. 2 Εργασία με δεδομένα και πίνακες Excel 75. Ευχαριστίες...11. Εισαγωγή στο Microsoft Excel 2010... Περιεχόμενα Ευχαριστίες...11 Εισαγωγή στο Microsoft Excel 2010...13 Τροποποίηση της εμφάνισης της Κορδέλας...29 Χαρακτηριστικά και συμβάσεις του βιβλίου...35 Χρήση των αρχείων εξάσκησης...37 Βοήθεια...41

Διαβάστε περισσότερα

Περιεχόμενα. 1 Tο βιβλίο "με μια ματιά" Εισαγωγή στη Microsoft Access Γνωριμία με τις βάσεις δεδομένων της Access...

Περιεχόμενα. 1 Tο βιβλίο με μια ματιά Εισαγωγή στη Microsoft Access Γνωριμία με τις βάσεις δεδομένων της Access... Περιεχόμενα Ευχαριστίες...11 1 Tο βιβλίο "με μια ματιά"... 13 Χωρίς τεχνικούς όρους!...13 Σύντομη παρουσίαση...14 Μερικές συμβάσεις...16 Μία τελευταία λέξη (ή και δύο)...16 2 Εισαγωγή στη Microsoft Access

Διαβάστε περισσότερα

Κεφαλίδες και υποσέλιδα

Κεφαλίδες και υποσέλιδα Κεφαλίδες και υποσέλιδα Διασκεδάστε με τις επιλογές κεφαλίδων και υποσέλιδων δοκιμάζοντας τις ασκήσεις που ακολουθούν. Άσκηση 1: Εισαγωγή υποσέλιδων σε διαφάνειες Η παρουσίαση αποτελείται από πέντε διαφάνειες.

Διαβάστε περισσότερα

Πρότυπα βιβλίων εργασίας και ονόματα κελιών

Πρότυπα βιβλίων εργασίας και ονόματα κελιών Περιεχόμενα Λίγα λόγια από το συγγραφέα...7 Κεφάλαιο 1: Ρυθμίσεις γραμμών εργαλείων και μενού...9 Κεφάλαιο 2: Διαχείριση παραθύρων και προβολές...25 Κεφάλαιο 3: Εισαγωγή δεδομένων...44 Κεφάλαιο 4: Προσαρμογή

Διαβάστε περισσότερα

Περιεχόμενα. Περιβάλλον ηλεκτρονικού υπολογιστή...9 Επιφάνεια εργασίας...12 Διαχείριση αρχείων...15 Ιοί Η/Υ...21 Διαχείριση εκτυπώσεων...

Περιεχόμενα. Περιβάλλον ηλεκτρονικού υπολογιστή...9 Επιφάνεια εργασίας...12 Διαχείριση αρχείων...15 Ιοί Η/Υ...21 Διαχείριση εκτυπώσεων... Περιεχόμενα Περιβάλλον ηλεκτρονικού υπολογιστή...9 Επιφάνεια εργασίας...12 Διαχείριση αρχείων...15 Ιοί Η/Υ...21 Διαχείριση εκτυπώσεων...22 Περιβάλλον ηλεκτρονικού υπολογιστή...23 Επιφάνεια εργασίας...26

Διαβάστε περισσότερα

Περιεχόμενα. Κεφάλαιο 1 Γνωριμία με το Excel...9

Περιεχόμενα. Κεφάλαιο 1 Γνωριμία με το Excel...9 Περιεχόμενα Κεφάλαιο 1 Γνωριμία με το Excel...9 Τα στοιχεία του παραθύρου του Excel... 10 Κελιά και διευθύνσεις... 13 Σε ποιο κελί θα τοποθετηθούν τα δεδομένα;... 14 Καταχώριση δεδομένων... 15 Τι καταλαβαίνει

Διαβάστε περισσότερα

Περιεχόμενα. Κεφάλαιο 1 Εισαγωγή στο Outlook Κεφάλαιο 2 Βασικές εργασίες με μηνύματα 33

Περιεχόμενα. Κεφάλαιο 1 Εισαγωγή στο Outlook Κεφάλαιο 2 Βασικές εργασίες με μηνύματα 33 Περιεχόμενα Κεφάλαιο 1 Εισαγωγή στο Outlook 2007 9 Διευθέτηση και εκκίνηση του Outlook... 10 Το περιβάλλον του Outlook... 17 Οι προσωπικοί φάκελοι του Outlook... 22 Η Λίστα φακέλων... 23 Το Outlook Σήμερα...

Διαβάστε περισσότερα

Περιεχόμενα. Λίγα λόγια από το συγγραφέα Windows Vista Επιφάνεια εργασίας Γραμμή εργασιών... 31

Περιεχόμενα. Λίγα λόγια από το συγγραφέα Windows Vista Επιφάνεια εργασίας Γραμμή εργασιών... 31 Περιεχόμενα Λίγα λόγια από το συγγραφέα... 7 91 Windows Vista... 9 92 Επιφάνεια εργασίας... 18 93 Γραμμή εργασιών... 31 94 Χειρισμός παραθύρων... 53 95 Το παράθυρο Υπολογιστής... 77 96 Το μενού Έναρξη...

Διαβάστε περισσότερα

Μορφοποίηση εικόνων. Εισαγωγή. Στόχος κεφαλαίου

Μορφοποίηση εικόνων. Εισαγωγή. Στόχος κεφαλαίου Περιεχόμενα Κεφάλαιο 1: Προετοιμασία παρουσίασης...1 Κεφάλαιο 2: Διαχείριση διαφανειών...18 Κεφάλαιο 3: Διαχείριση γραφικών...31 Κεφάλαιο 4: Επεξεργασία εικόνων με το Adobe Photoshop...56 Κεφάλαιο 5: Μορφοποίηση

Διαβάστε περισσότερα

Το σύστημα Βοήθειας του Internet Explorer

Το σύστημα Βοήθειας του Internet Explorer Περιεχόμενα Λίγα λόγια για το συγγραφέα... 7 Κεφάλαιο 1: Διαδίκτυο Internet... 9 Κεφάλαιο 2: Υπηρεσίες και εφαρμογές του Διαδικτύου... 18 Κεφάλαιο 3: O φυλλομετρητής Internet Explorer... 29 Κεφάλαιο 4:

Διαβάστε περισσότερα

Περιεχόμενα. Κεφάλαιο 1 Εισαγωγή στο Outlook Κεφάλαιο 2 Βασικές εργασίες με μηνύματα 31

Περιεχόμενα. Κεφάλαιο 1 Εισαγωγή στο Outlook Κεφάλαιο 2 Βασικές εργασίες με μηνύματα 31 Περιεχόμενα Κεφάλαιο 1 Εισαγωγή στο Outlook 2003 9 Διευθέτηση και εκκίνηση του Outlook... 10 Το περιβάλλον του Outlook... 16 Οι προσωπικοί φάκελοι του Outlook... 20 Η Λίστα φακέλων... 21 Ο φάκελος Το Outlook

Διαβάστε περισσότερα

Περιεχόμενα. Εισαγωγή στο Word 2003...9. Βασικές μορφοποιήσεις κειμένων... 41. Κεφάλαιο 1. Κεφάλαιο 2

Περιεχόμενα. Εισαγωγή στο Word 2003...9. Βασικές μορφοποιήσεις κειμένων... 41. Κεφάλαιο 1. Κεφάλαιο 2 Περιεχόμενα Κεφάλαιο 1 Εισαγωγή στο Word 2003...9 Η οθόνη του Word... 9 Δημιουργία νέου εγγράφου... 14 Προσθήκη και διαγραφή κειμένου... 17 Πρώτα επιλογή, μετά εργασία... 18 Εύρεση και αντικατάσταση κειμένου...

Διαβάστε περισσότερα

Περιεχόμενα. Κεφάλαιο 1 Εισαγωγή στην Access...9. Κεφάλαιο 2 Χειρισμός πινάκων... 25

Περιεχόμενα. Κεφάλαιο 1 Εισαγωγή στην Access...9. Κεφάλαιο 2 Χειρισμός πινάκων... 25 Περιεχόμενα Κεφάλαιο 1 Εισαγωγή στην Access...9 Γνωριμία με την Access... 12 Δημιουργία βάσης δεδομένων... 18 Άνοιγμα και κλείσιμο βάσης δεδομένων... 21 Ερωτήσεις ανακεφαλαίωσης... 22 Πρακτική εξάσκηση...

Διαβάστε περισσότερα

Access 2. Φτιάχνοντας μια DB, πίνακες και εισαγωγή εξωτερικών δεδομένων

Access 2. Φτιάχνοντας μια DB, πίνακες και εισαγωγή εξωτερικών δεδομένων Access 2 Φτιάχνοντας μια DB, πίνακες και εισαγωγή εξωτερικών δεδομένων Στόχοι Σχεδιασμός βάσεων δεδομένων και τη ρύθμιση ιδιοτήτων πεδίων Προβάλετε και τροποποιήστε τους τύπους δεδομένων πεδίων και τη

Διαβάστε περισσότερα

Περιεχόμενα. Κεφάλαιο 1 Γνωριμία με το Excel... 9

Περιεχόμενα. Κεφάλαιο 1 Γνωριμία με το Excel... 9 Περιεχόμενα Κεφάλαιο 1 Γνωριμία με το Excel... 9 Τα στοιχεία του παραθύρου του Excel... 10 Κελιά και διευθύνσεις... 13 Σε ποιο κελί θα τοποθετηθούν τα δεδομένα;... 14 Καταχώριση δεδομένων... 15 Τι καταλαβαίνει

Διαβάστε περισσότερα

Περιεχόμενα. Περιβάλλον ηλεκτρονικού υπολογιστή...9 Επιφάνεια εργασίας...12 Διαχείριση αρχείων...15 Ιοί Η/Υ...21 Διαχείριση εκτυπώσεων...

Περιεχόμενα. Περιβάλλον ηλεκτρονικού υπολογιστή...9 Επιφάνεια εργασίας...12 Διαχείριση αρχείων...15 Ιοί Η/Υ...21 Διαχείριση εκτυπώσεων... Περιεχόμενα Περιβάλλον ηλεκτρονικού υπολογιστή...9 Επιφάνεια εργασίας...12 Διαχείριση αρχείων...15 Ιοί Η/Υ...21 Διαχείριση εκτυπώσεων...22 Περιβάλλον ηλεκτρονικού υπολογιστή...23 Επιφάνεια εργασίας...26

Διαβάστε περισσότερα

Επεξεργασία κειμένου: Word 2003

Επεξεργασία κειμένου: Word 2003 Περιεχόμενα Λίγα λόγια από το συγγραφέα...7 Κεφάλαιο 1: Ρυθμίσεις γραμμών εργαλείων και μενού...9 Κεφάλαιο 2: Διαχείριση παραθύρων και προβολές...26 Κεφάλαιο 3: Εύρεση, αντικατάσταση, και μετάβαση σε συγκεκριμένο

Διαβάστε περισσότερα

Εργαστηριακός Οδηγός. Βάσεις Δεδομένων της Γ' Τάξης ΕΠΑΛ

Εργαστηριακός Οδηγός. Βάσεις Δεδομένων της Γ' Τάξης ΕΠΑΛ Άδεια Χρήσης Creative Commons, Αναφορά Προέλευσης 3.0 Ελλάδα 2009-200, Βουρλάκος Μιχαήλ Εργαστηριακός Οδηγός για το μάθημα Βάσεις Δεδομένων της Γ' Τάξης ΕΠΑΛ σε περιβάλλον Microsoft Access Υπεύθυνος Καθηγητής:

Διαβάστε περισσότερα

Σχεδιασμός των Πινάκων μίας Βάσης Δεδομένων

Σχεδιασμός των Πινάκων μίας Βάσης Δεδομένων Σχεδιασμός των Πινάκων μίας Βάσης Δεδομένων 3 ΚΥΡΙΑ ΣΗΜΕΙΑ ΤΟΥ ΚΕΦΑΛΑΙΟΥ Επιλογή τύπου δεδομένων και ιδιότητες πεδίων Δημιουργία πινάκων Συσχετισμός πινάκων ΑΡΧΕΙΑ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΠΑΡΑΓΓΕΛΙΕΣ, ΠΑΡΑΓΓΕΛΙΕΣ ΤΕΛΙΚΟ

Διαβάστε περισσότερα

ΑΝΤΙΓΡΑΦΗ ΑΡΧΕΙΟΥ ΣΕ ΔΙΣΚΕΤΑ ΑΝΤΙΓΡΑΦΗ ΑΡΧΕΙΟΥ ΑΠΟ ΔΙΣΚΕΤΑ. Από τον κατάλογο που εμφανίζεται επιλέγω: Αποστολή προς Δισκέτα (3,5)

ΑΝΤΙΓΡΑΦΗ ΑΡΧΕΙΟΥ ΣΕ ΔΙΣΚΕΤΑ ΑΝΤΙΓΡΑΦΗ ΑΡΧΕΙΟΥ ΑΠΟ ΔΙΣΚΕΤΑ. Από τον κατάλογο που εμφανίζεται επιλέγω: Αποστολή προς Δισκέτα (3,5) ΑΝΤΙΓΡΑΦΗ ΑΡΧΕΙΟΥ ΣΕ ΔΙΣΚΕΤΑ ΑΝΤΙΓΡΑΦΗ ΑΡΧΕΙΟΥ ΑΠΟ ΔΙΣΚΕΤΑ Τοποθετώ μια δισκέτα στον οδηγό τη δισκέτας του υπολογιστή. Τοποθετώ τη δισκέτα που έχει το αρχείο μου στον οδηγό τη δισκέτας του υπολογιστή.

Διαβάστε περισσότερα

ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ στην επεξεργασία κειμένου (Word)

ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ στην επεξεργασία κειμένου (Word) 1. Πώς δημιουργούμε ένα νέο έγγραφο; 2. Πώς αποθηκεύουμε ένα έγγραφο στη δισκέτα μας; 3. Μπορείτε να περιγράψετε τη βασική οθόνη του Word;. 4. Τι ακριβώς κάνει το εργαλείο ζουμ; 5. Ποιους κανόνες ακολουθεί

Διαβάστε περισσότερα

Αικατερίνη Καμπάση, PhD. Τμήμα Προστασίας και Συντήρησης Πολιτισμικής Κληρονομιάς Α.Τ.Ε.Ι. Ιονίων Νήσων

Αικατερίνη Καμπάση, PhD. Τμήμα Προστασίας και Συντήρησης Πολιτισμικής Κληρονομιάς Α.Τ.Ε.Ι. Ιονίων Νήσων Αικατερίνη Καμπάση, PhD Τμήμα Προστασίας και Συντήρησης Πολιτισμικής Κληρονομιάς Α.Τ.Ε.Ι. Ιονίων Νήσων Ζάκυνθος 2011 2 ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ ΕΝΟΤΗΤΑ 1: ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΙΣ ΒΑΣΕΙΣ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ 5 1.1 Βάσεις Δεδομένων 7 1.2

Διαβάστε περισσότερα

Microsoft ACCESS ΒΑΣΗ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ ECDL. Περιεχόμενα. Απόκτησε τώρα το δίπλωμα. για να θεωρείσαι Επαγγελματίας! 1 Κατανόηση Βάσεων. 2 Χρήση της Εφαρμογής

Microsoft ACCESS ΒΑΣΗ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ ECDL. Περιεχόμενα. Απόκτησε τώρα το δίπλωμα. για να θεωρείσαι Επαγγελματίας! 1 Κατανόηση Βάσεων. 2 Χρήση της Εφαρμογής Microsoft ACCESS Περιεχόμενα ΒΑΣΗ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ 1 Κατανόηση Βάσεων Δεδομένων 2 Χρήση της Εφαρμογής 3 Πίνακες 4 Ανάκτηση Πληροφοριών 5 Αντικείμενα 6 Αποτελέσματα Κατανόηση τι είναι μια βάση δεδομένων, πως είναι

Διαβάστε περισσότερα

Ενότητα. Επεξεργασία πινάκων

Ενότητα. Επεξεργασία πινάκων Ενότητα 4 Επεξεργασία πινάκων 2 3 4.1 Προσθήκη πεδίων Για να εισάγετε ένα πεδίο σε ένα πίνακα που υπάρχει ήδη στη βάση δεδομένων σας, βάζετε τον κέρσορα του ποντικιού στο πεδίο πάνω από το οποίο θέλετε

Διαβάστε περισσότερα

ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΑ: ΤΕΧΝΙΚΟΣ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ ΜΑΘΗΜΑ: ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗΝ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗ

ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΑ: ΤΕΧΝΙΚΟΣ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ ΜΑΘΗΜΑ: ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗΝ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗ ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΑ: ΤΕΧΝΙΚΟΣ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ ΜΑΘΗΜΑ: ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗΝ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗ (Σημειώσεις Word) ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΕΣ: ΒΑΡΕΛΑΣ ΙΩΑΝΝΗΣ, ΠΟΖΟΥΚΙΔΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ MICROSOFT WORD (ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΕΣ ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ) ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

Διαβάστε περισσότερα

Βάσεις δεδομένων (Access)

Βάσεις δεδομένων (Access) Βάσεις δεδομένων (Access) Όταν εκκινούμε την Access εμφανίζεται το παρακάτω παράθυρο: Κουμπί Κενή βάση δεδομένων Κουμπί του Office Για να φτιάξουμε μια νέα ΒΔ κάνουμε κλικ στο κουμπί «Κενή βάση δεδομένων»

Διαβάστε περισσότερα

ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΑ: ΤΕΧΝΙΚΟΣ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ ΜΑΘΗΜΑ: ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗΝ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗ

ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΑ: ΤΕΧΝΙΚΟΣ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ ΜΑΘΗΜΑ: ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗΝ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗ ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΑ: ΤΕΧΝΙΚΟΣ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ ΜΑΘΗΜΑ: ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗΝ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗ (Σημειώσεις Excel) ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΕΣ: ΒΑΡΕΛΑΣ ΙΩΑΝΝΗΣ, ΠΟΖΟΥΚΙΔΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ MICROSOFT EXCEL (ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΕΣ ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ) ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

Διαβάστε περισσότερα

Πρακτικές συμβουλές κατά την πληκτρολόγηση ., ; :! ( ) " " Άνοιγμα και αποθήκευση εγγράφου Αρχείο, Άνοιγμα. Αρχείο / Αποθήκευση

Πρακτικές συμβουλές κατά την πληκτρολόγηση ., ; :! ( )   Άνοιγμα και αποθήκευση εγγράφου Αρχείο, Άνοιγμα. Αρχείο / Αποθήκευση Επεξεργαστής κειμένου Word 2003 Πρακτικές συμβουλές κατά την πληκτρολόγηση Για να αλλάξουμε παράγραφο πατάμε Enter. Για να αφήσουμε μία κενή γραμμή, πατάμε μία φορά το Enter. Για να γράψουμε την επόμενη

Διαβάστε περισσότερα

Ενότητα. Σχεδίαση Βάσεων Δεδομένων

Ενότητα. Σχεδίαση Βάσεων Δεδομένων Ενότητα 3 Σχεδίαση Βάσεων Δεδομένων 2 3 3.1 Εισαγωγή Μία βάση δεδομένων αποτελείται από δεδομένα για διάφορα θέματα τα οποία όμως σχετίζονται μεταξύ τους και είναι καταχωρημένα με συγκεκριμένο τρόπο. Όλα

Διαβάστε περισσότερα

Word 3: Δημιουργία πίνακα

Word 3: Δημιουργία πίνακα Word 3: Δημιουργία πίνακα Θα ολοκληρώσουμε την πρακτική μας άσκηση πάνω στο περιβάλλον του Microsoft Word 2013 πειραματιζόμενοι με την καταχώρηση ενός πίνακα στο εσωτερικό ενός εγγράφου. Πολλές φορές απαιτείται

Διαβάστε περισσότερα

www.costaschatzinikolas.gr

www.costaschatzinikolas.gr ECDL CORE ΕΝΟΤΗΤΑ 5 Χρήση Βάσεων Δεδομένων Microsoft Access Επαναληπτικές Ερωτήσεις Εξετάσεων ECDL CORE ΕΝΟΤΗΤΑ 5 Χρήση Βάσεων Δεδομένων Microsoft Access Επαναληπτικές Ερωτήσεις Εξετάσεων Δημιουργία -

Διαβάστε περισσότερα

Ευχαριστίες Το βιβλίο "µε µία µατιά" Τι νέο υπάρχει στην Access Εισαγωγή στη Microsoft Access

Ευχαριστίες Το βιβλίο µε µία µατιά Τι νέο υπάρχει στην Access Εισαγωγή στη Microsoft Access Περιεχόµενα Ευχαριστίες... 13 1 Το βιβλίο "µε µία µατιά"... 15 Χωρίς τεχνικούς όρους!... 15 Σύντοµη παρουσίαση... 16 Μερικές συµβάσεις... 18 Μία τελευταία λέξη (ή και δύο)... 18 2 Τι νέο υπάρχει στην Access

Διαβάστε περισσότερα

Περιεχόμενα. Λίγα λόγια από το συγγραφέα...7 Κεφάλαιο 1: Προετοιμασία παρουσίασης...9. Κεφάλαιο 2: Διαχείριση παρουσίασης...44

Περιεχόμενα. Λίγα λόγια από το συγγραφέα...7 Κεφάλαιο 1: Προετοιμασία παρουσίασης...9. Κεφάλαιο 2: Διαχείριση παρουσίασης...44 Περιεχόμενα Λίγα λόγια από το συγγραφέα...7 Κεφάλαιο 1: Προετοιμασία παρουσίασης...9 Κεφάλαιο 2: Διαχείριση παρουσίασης...44 Κεφάλαιο 3: Σχεδίαση γραφικών...78 Κεφάλαιο 4: Μορφοποίηση εικόνων...111 Κεφάλαιο

Διαβάστε περισσότερα

ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗΝ ACCESS

ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗΝ ACCESS ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗΝ ACCESS Μια βάση δεδομένων είναι μια οργανωμένη συλλογή πληροφοριών, οι οποίες είναι αποθηκευμένες σε κάποιο αποθηκευτικό μέσο (π.χ σκληρό δίσκο). Οι πληροφορίες τις οποίες καταχωρούμε και

Διαβάστε περισσότερα

Σύντομα περιεχόμενα. Ανακύκλωση δεξιοτήτων 154. Ανακύκλωση δεξιοτήτων 274. Ανακύκλωση δεξιοτήτων Δημιουργία πινάκων βάσεων δεδομένων 54

Σύντομα περιεχόμενα. Ανακύκλωση δεξιοτήτων 154. Ανακύκλωση δεξιοτήτων 274. Ανακύκλωση δεξιοτήτων Δημιουργία πινάκων βάσεων δεδομένων 54 Σύντομα περιεχόμενα Πρόλογος 5 1 Βασικές έννοιες βάσεων δεδομένων 25 2 Δημιουργία πινάκων βάσεων δεδομένων 54 3 Εργασία με πίνακες και εγγραφές βάσεων δεδομένων 74 4 Τροποποίηση πινάκων και πεδίων 100

Διαβάστε περισσότερα

Kεφάλαιο 11 Λίστες και Ανάλυση Δεδομένων Kεφάλαιο 12 Εργαλεία ανάλυσης πιθανοτήτων Kεφάλαιο 13 Ανάλυση δεδομένων...

Kεφάλαιο 11 Λίστες και Ανάλυση Δεδομένων Kεφάλαιο 12 Εργαλεία ανάλυσης πιθανοτήτων Kεφάλαιο 13 Ανάλυση δεδομένων... Μέρος 2 Kεφάλαιο 11 Λίστες και Ανάλυση Δεδομένων... 211 Kεφάλαιο 12 Εργαλεία ανάλυσης πιθανοτήτων... 241 Kεφάλαιο 13 Ανάλυση δεδομένων... 257 Kεφάλαιο 14 Συναρτήσεις Μέρος Β... 285 Kεφάλαιο 15 Ευρετήριο

Διαβάστε περισσότερα

Κεφάλαιο 1 Χρήση προτύπου 2. Κεφάλαιο 2 Τροποποίηση μιας παρουσίασης 9. Κεφάλαιο 4 Προσθήκη αντικειμένων 26. Κεφάλαιο 5 Ειδικά εφέ 35

Κεφάλαιο 1 Χρήση προτύπου 2. Κεφάλαιο 2 Τροποποίηση μιας παρουσίασης 9. Κεφάλαιο 4 Προσθήκη αντικειμένων 26. Κεφάλαιο 5 Ειδικά εφέ 35 Περιεχόμενα Κεφάλαιο 1 Χρήση προτύπου 2 Κεφάλαιο 2 Τροποποίηση μιας παρουσίασης 9 Κεφάλαιο 3 Εφαρμογή σχεδίων 19 Κεφάλαιο 4 Προσθήκη αντικειμένων 26 Κεφάλαιο 5 Ειδικά εφέ 35 Κεφάλαιο 6 Κουμπιά ενεργειών

Διαβάστε περισσότερα

Εισαγωγή Κεφάλαιο 1: Εγκατάσταση της Access Κεφάλαιο 2: Βάσεις δεδομένων και δομικά στοιχεία της Access

Εισαγωγή Κεφάλαιο 1: Εγκατάσταση της Access Κεφάλαιο 2: Βάσεις δεδομένων και δομικά στοιχεία της Access ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ Εισαγωγή...15 Κεφάλαιο 1: Εγκατάσταση της Access 2002...17 Τι είναι το Office XP;...17 Τεχνικές απαιτήσεις του Office XP...17 Πρόσθετα απαιτούμενα για την αξιοποίηση εξειδικευμένων χαρακτηριστικών...18

Διαβάστε περισσότερα

Περιεχόμενα. Κεφάλαιο 1 Εισαγωγή στο PowerPoint 9. Κεφάλαιο 2 Εργασία με κείμενο 41

Περιεχόμενα. Κεφάλαιο 1 Εισαγωγή στο PowerPoint 9. Κεφάλαιο 2 Εργασία με κείμενο 41 Περιεχόμενα Κεφάλαιο 1 Εισαγωγή στο PowerPoint 9 Βασικές έννοιες... 10 Το παράθυρο του PowerPoint... 13 Δημιουργία νέας παρουσίασης... 18 Βασικές εργασίες με διαφάνειες... 24 Προβολές παρουσίασης... 28

Διαβάστε περισσότερα

Χρήση υπολογιστή και διαχείριση αρχείων. Microsoft Windows XP

Χρήση υπολογιστή και διαχείριση αρχείων. Microsoft Windows XP Χρήση υπολογιστή και διαχείριση αρχείων ΜΕΡΟΣ 2 Microsoft Windows XP 0/58 2.1 Windows XP 1. Τα Windows XP είναι η τελευταία έκδοση του λειτουργικού συστήματος της Microsoft, των Microsoft Windows. Είναι

Διαβάστε περισσότερα

ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗΝ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ

ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗΝ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ TEXNOΛΟΓΙΚΟ EΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΣΕΡΡΩΝ ΣΧΟΛΗ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΩΝ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ ΤΜΗΜΑ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ & ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΩΝ ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗΝ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ Σημειώσεις Εργαστηρίου για το Δρ. Ευάγγελος Φιλιππίδης ΣΕΡΡΕΣ,

Διαβάστε περισσότερα

ECDL Module 5 Χρήση Βάσεων εδοµένων Εξεταστέα Ύλη, έκδοση 5.0 (Syllabus Version 5.0)

ECDL Module 5 Χρήση Βάσεων εδοµένων Εξεταστέα Ύλη, έκδοση 5.0 (Syllabus Version 5.0) ECDL Module 5 Χρήση Βάσεων εδοµένων Εξεταστέα Ύλη, έκδοση 5.0 (Syllabus Version 5.0) (Module 5 Using Databases) Συνολική ιάρκεια: Προτεινόµενο * Χρονοδιάγραµµα Εκπαίδευσης 10-16 (δέκα έως δεκαέξι) ώρες

Διαβάστε περισσότερα

Περιεχόμενα. Γνωριμία με το Excel 1. Προετοιμασία βιβλίου εργασίας 23. Εκτέλεση υπολογισμών σε δεδομένα 35. Αλλαγή της εμφάνισης του εγγράφου 49

Περιεχόμενα. Γνωριμία με το Excel 1. Προετοιμασία βιβλίου εργασίας 23. Εκτέλεση υπολογισμών σε δεδομένα 35. Αλλαγή της εμφάνισης του εγγράφου 49 Περιεχόμενα Τι νέο υπάρχει στο Microsoft Excel 2002 Διορθώσεις, σχόλια, και βοήθεια Χρήση του συνοδευτικού CD του βιβλίου Συμβάσεις και χαρακτηριστικά του βιβλίου Θέματα εξέτασης MOUS Εξετάσεις MOUS vii

Διαβάστε περισσότερα

Κεφάλαιο 2.3: Ρυθμίσεις των Windows

Κεφάλαιο 2.3: Ρυθμίσεις των Windows Κεφάλαιο 2.3: Ρυθμίσεις των Windows 2.3.1 Βασικές πληροφορίες συστήματος Για να δούμε βασικές πληροφορίες για τον υπολογιστή μας, πατάμε το κουμπί «Έναρξη» και επιλέγουμε διαδοχικά «Πίνακας Ελέγχου», «Σύστημα

Διαβάστε περισσότερα

1. Τα τμήματα της επιφάνειας εργασίας των Windows

1. Τα τμήματα της επιφάνειας εργασίας των Windows 1. Τα τμήματα της επιφάνειας εργασίας των Windows Εικονίδια συντομεύσεων (αρχείου-φακέλου) Εικονίδια Ανενεργά Ενεργό Επιφάνεια (αρχείου-φακέλου) παράθυρα παράθυρο εργασίας Γραμμή μενού Γραμμή εργαλείων

Διαβάστε περισσότερα

ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗ I. 3o ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑ ΜΕ ΤΟ WORD

ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗ I. 3o ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑ ΜΕ ΤΟ WORD ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗ I 3o ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑ ΜΕ ΤΟ WORD 1. Προσθήκη στηλών σε τμήμα εγγράφου 2. Εσοχή παραγράφου 3. Εισαγωγή Κεφαλίδας, Υποσέλιδου και Αριθμού Σελίδας 4. Εισαγωγή

Διαβάστε περισσότερα

1. Βασικές Λειτουργίες των Windows

1. Βασικές Λειτουργίες των Windows 1. Βασικές Λειτουργίες των Windows Α - Εκκίνηση του Υπολογιστή και των Windows XP Για να εκκινήσουμε τον υπολογιστή μας πατάμε το κουμπί ανοίγματος της μονάδας συστήματος και το αντίστοιχο κουμπί της οθόνης.

Διαβάστε περισσότερα

Microsoft Word 1. Κεφάλαιο 1: Δημιουργία εγγράφου 3

Microsoft Word 1. Κεφάλαιο 1: Δημιουργία εγγράφου 3 Περιεχόμενα Οι νέες δυνατότητες του Microsoft Office XP...xi Διορθώσεις, σχόλια, και βοήθεια...xiv Λήψη βοήθειας για το βιβλίο και το CD του... xiv Λήψη βοήθειας για το Microsoft Excel 2002... xiv Χρήση

Διαβάστε περισσότερα

Άσκηση Access 1. Να δημιουργηθεί μία βάση δεδομένων για ένα ξενοδοχείο με το όνομα Hotel. Πατάμε το εικονίδιο Κενή βάση δεδομένων επάνω δεξιά:

Άσκηση Access 1. Να δημιουργηθεί μία βάση δεδομένων για ένα ξενοδοχείο με το όνομα Hotel. Πατάμε το εικονίδιο Κενή βάση δεδομένων επάνω δεξιά: Άσκηση Access 1. Να δημιουργηθεί μία βάση δεδομένων για ένα ξενοδοχείο με το όνομα Hotel. Πατάμε το εικονίδιο Κενή βάση δεδομένων επάνω δεξιά: και μετά στα αριστερά εισάγουμε το όνομα του αρχείου και πατάμε

Διαβάστε περισσότερα

Ενότητα. Χρήση υπολογιστή και διαχείριση αρχείων. εκδόσεις ΚΛΕΙΔΑΡΙΘΜΟΣ

Ενότητα. Χρήση υπολογιστή και διαχείριση αρχείων. εκδόσεις ΚΛΕΙΔΑΡΙΘΜΟΣ Ενότητα Χρήση υπολογιστή και διαχείριση αρχείων Κεφάλαιο 12. Windows 7 Απαντήσεις ερωτήσεων και ασκήσεων επανάληψης 1. ΔΕΝ είναι λειτουργικά συστήματα οι παρακάτω εφαρμογές: Lotus 123 Microsoft Outlook

Διαβάστε περισσότερα

Περιεχόμενα. Κεφάλαιο 1 Εισαγωγή στο PowerPoint...9. Κεφάλαιο 2 Εργασία με κείμενο... 39

Περιεχόμενα. Κεφάλαιο 1 Εισαγωγή στο PowerPoint...9. Κεφάλαιο 2 Εργασία με κείμενο... 39 Περιεχόμενα Κεφάλαιο 1 Εισαγωγή στο PowerPoint...9 Βασικές έννοιες... 10 Το παράθυρο του PowerPoint... 13 Δημιουργία νέας παρουσίασης... 15 Βασικές εργασίες με διαφάνειες... 22 Προβολές παρουσίασης...

Διαβάστε περισσότερα

Περιεχόμενα. Λίγα λόγια από το συγγραφέα... 7

Περιεχόμενα. Λίγα λόγια από το συγγραφέα... 7 Περιεχόμενα Λίγα λόγια από το συγγραφέα... 7 1 Ψηφιακές εικόνες... 9 2 Adobe Photoshop CS2... 15 3 Το σύστημα Βοήθειας του Adobe Photoshop CS2... 23 4 Άνοιγμα αρχείου εικόνας και μετακίνηση... 31 5 Δημιουργία

Διαβάστε περισσότερα

ΤΕΙ Ηρακλείου. Τμήμα Λογιστικής Πληροφορική I 6 η Εργαστηριακή άσκηση (Excel)

ΤΕΙ Ηρακλείου. Τμήμα Λογιστικής Πληροφορική I 6 η Εργαστηριακή άσκηση (Excel) ΤΕΙ Ηρακλείου Τμήμα Λογιστικής Πληροφορική I 6 η Εργαστηριακή άσκηση (Excel) Ανοίγοντας το Excel (Έναρξη /Προγράμματα /Microsoft Office / Microsoft Office Excel 2003), ανοίγει μπροστά μας ένα βιβλίο εργασίας

Διαβάστε περισσότερα

Οδηγός γρήγορης εκκίνησης

Οδηγός γρήγορης εκκίνησης Οδηγός γρήγορης εκκίνησης Το Microsoft Word 2013 έχει διαφορετική εμφάνιση από προηγούμενες εκδόσεις. Γι αυτό το λόγο, δημιουργήσαμε αυτόν τον οδηγό για να ελαχιστοποιήσουμε την καμπύλη εκμάθησης. Γραμμή

Διαβάστε περισσότερα

Περιεχόμενα. 1 Εισαγωγή: Tο βιβλίο Τι νέο υπάρχει στο Excel Πρώτα βήματα στο Excel Ευχαριστίες...

Περιεχόμενα. 1 Εισαγωγή: Tο βιβλίο Τι νέο υπάρχει στο Excel Πρώτα βήματα στο Excel Ευχαριστίες... Περιεχόμενα Ευχαριστίες... 13 1 Εισαγωγή: Tο βιβλίο... 15 Χωρίς τεχνικούς όρους!... 15 Σύντομη παρουσίαση... 16 Μερικές συμβάσεις... 18 Μία τελευταία λέξη (ή και περισσότερες)... 18 2 Τι νέο υπάρχει στο

Διαβάστε περισσότερα

Γνωρίστε το χώρο εργασίας του PowerPoint

Γνωρίστε το χώρο εργασίας του PowerPoint Γνωρίστε το χώρο εργασίας του PowerPoint Για να εκκινήσουμε το Office PowerPoint 2007 ακολουθούμε τα εξής βήματα: Έναρξη à Όλα τα προγράμματα PowerPoint 2007. à Microsoft Office à Microsoft Office Όταν

Διαβάστε περισσότερα

Δώστε χρώμα και σύσταση στις διαφάνειες

Δώστε χρώμα και σύσταση στις διαφάνειες Δώστε χρώμα και σύσταση στις διαφάνειες Άσκηση 1: Επιλέξτε ένα πρότυπο σχεδίασης Τώρα μπορείτε να προσθέσετε χρώματα. Ακολουθώντας αυτά τα βήματα, ανοίξτε το παράθυρο εργασιών Σχεδίαση διαφάνειας και επιλέξτε

Διαβάστε περισσότερα

MICROSOFT OFFICE 2003 MICROSOFT WORD 2003

MICROSOFT OFFICE 2003 MICROSOFT WORD 2003 MICROSOFT OFFICE 2003 MICROSOFT WORD 2003 Το Microsoft Office Word 2003 είναι το πρόγραµµα επεξεργασίας κειµένου που κάνει ευκολότερη τη δηµιουργία, την κοινή χρήση και την ανάγνωση εγγράφων. Οι λειτουργίες

Διαβάστε περισσότερα

ΜΕΡΟΣ. Χρήση υπολογιστή και διαχείριση αρχείων

ΜΕΡΟΣ. Χρήση υπολογιστή και διαχείριση αρχείων ΜΕΡΟΣ Χρήση υπολογιστή και διαχείριση αρχείων 2 Μέρος 2 Χρήση υπολογιστή και διαχείριση αρχείων Απαντήσεις 2.1 Windows XP 1. Τα Windows XP είναι η τελευταία έκδοση του λειτουργικού συστήματος της Microsoft,

Διαβάστε περισσότερα

Σημειώσεις στο PowerPoint

Σημειώσεις στο PowerPoint Σημειώσεις στο PowerPoint Τι είναι το PowerPoint; Το PowerPoint 2010 είναι μια οπτική και γραφική εφαρμογή που χρησιμοποιείται κυρίως για τη δημιουργία παρουσιάσεων. Με το PowerPoint, μπορείτε να δημιουργήσετε

Διαβάστε περισσότερα

Microsoft PowerPoint 2007

Microsoft PowerPoint 2007 Information Technology Services and Solutions Σύμβουλοι Μηχανογράφησης και Εκπαίδευσης Στεφ. Σκουλούδη 27, Καλλίπολη, Πειραιάς 210 45 38 177 http://www.itss.gr/ Microsoft PowerPoint 2007 Κωνσταντίνος Κωβαίος

Διαβάστε περισσότερα

Χρήση υπολογιστή και διαχείριση αρχείων..15

Χρήση υπολογιστή και διαχείριση αρχείων..15 150 Περιεχ μενα Ενότητα 1 Χρήση υπολογιστή και διαχείριση αρχείων..15 Κεφάλαιο 1 Εργασία με τα Windows 98... 17 Το περιβάλλον των Windows 98...18 Χρήση του πληκτρολογίου...19 Χειρισμοί με το ποντίκι...22

Διαβάστε περισσότερα

Ειδικά Θέματα Παραμετροποίησης 2.ΠΑΡΑΜΕΤΡΟΠΟΙΗΣΗ

Ειδικά Θέματα Παραμετροποίησης 2.ΠΑΡΑΜΕΤΡΟΠΟΙΗΣΗ 2.ΠΑΡΑΜΕΤΡΟΠΟΙΗΣΗ 2.1 Παραμετροποίηση Φόρμας Καταχώρησης Η δημιουργία φορμών δεν έχει σχέση μόνο με τη μορφή της οθόνης καταχώρησης, αλλά και με το ποια παραστατικά μπορούν να μετασχηματιστούν σε παραστατικά

Διαβάστε περισσότερα

Γνωρίστε το Excel 2007

Γνωρίστε το Excel 2007 Εισαγωγή τύπων Γνωρίστε το Excel 2007 Πληκτρολογήστε το σύμβολο της ισότητας (=), χρησιμοποιήστε ένα μαθηματικό τελεστή (+,-,*,/) και πατήστε το πλήκτρο ENTER. Πρόσθεση, διαίρεση, πολλαπλασιασμός και αφαίρεση

Διαβάστε περισσότερα

Microsoft WORD ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑ ΚΕΙΜΕΝΟΥ ECDL. Περιεχόμενα. Απόκτησε τώρα το δίπλωμα. για να θεωρείσαι Επαγγελματίας! 1 Χρήση της Εφαρμογής

Microsoft WORD ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑ ΚΕΙΜΕΝΟΥ ECDL. Περιεχόμενα. Απόκτησε τώρα το δίπλωμα. για να θεωρείσαι Επαγγελματίας! 1 Χρήση της Εφαρμογής Microsoft WORD Περιεχόμενα ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑ ΚΕΙΜΕΝΟΥ 1 Χρήση της Εφαρμογής 2 Δημιουργία Εγγράφων 3 Μορφοποίηση 4 Αντικείμενα 5 Συγχώνευση Αλληλογραφίας 6 Προετοιμασία Αποτελεσμάτων Εργασία με έγγραφα και αποθήκευση

Διαβάστε περισσότερα

ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΔΙΑΔΙΚΤΟΥ Explorer & Outlook 2013

ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΔΙΑΔΙΚΤΟΥ Explorer & Outlook 2013 ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΔΙΑΔΙΚΤΟΥ Explorer & Outlook 2013 1. Δίκτυα Υπολογιστών και Διαδίκτυο... 3 1.1. Όροι Και Έννοιες... 3 1.2. Ασφάλεια Στο Διαδίκτυο... 5 2. Περιήγηση στον Παγκόσμιο Ιστό 7 Το Περιβάλλον Ενός Φυλλομετρητή...

Διαβάστε περισσότερα

Περιεχόμενα. Λίγα λόγια από το συγγραφέα... 7

Περιεχόμενα. Λίγα λόγια από το συγγραφέα... 7 Περιεχόμενα Λίγα λόγια από το συγγραφέα... 7 1 Microsoft Excel 2003... 9 2 Η δομή ενός φύλλου εργασίας... 26 3 Δημιουργία νέου βιβλίου εργασίας και καταχώριση δεδομένων... 37 4 Συμβουλές για την καταχώριση

Διαβάστε περισσότερα

Shift+γράμμα. Πατάμε τον τόνο (δί[λα στο L) και μετά το φωνήεν. Πως βάζουμε διαλυτικά; Πατάμε το Shift+ τόνο και μετά το φωνήεν (ι ή υ)

Shift+γράμμα. Πατάμε τον τόνο (δί[λα στο L) και μετά το φωνήεν. Πως βάζουμε διαλυτικά; Πατάμε το Shift+ τόνο και μετά το φωνήεν (ι ή υ) Βασικές λειτουργίες του πληκτρολογίου Αλλαγή μεταξύ Αγγλικών και Ελληνικών Όταν γράφουμε σε πεζά (μικρά) και θέλουμε να γράψουμε ένα γράμμα κεφαλαίο Όταν γράφουμε συνέχεια Κεφαλαία Για να γράψουμε ένα

Διαβάστε περισσότερα

ΧΡΗΣΗ Η/Υ ΚΑΙ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΑΡΧΕΙΩΝ

ΧΡΗΣΗ Η/Υ ΚΑΙ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΑΡΧΕΙΩΝ ΧΡΗΣΗ Η/Υ ΚΑΙ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΑΡΧΕΙΩΝ 1. ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟΥ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΗ 1.1. Βασικές Λειτουργίες και Ρυθµίσεις 1.1.1 Εκκίνηση, Τερµατισµός, Επανεκκίνηση του Η/Υ ακολουθώντας τις κατάλληλες διαδικασίες 1.1.2

Διαβάστε περισσότερα

να ακολουθήσουμε Έναρξη Όλα τα Προγράμματα και να ενεργοποιήσουμε την επιλογή Microsoft Word.

να ακολουθήσουμε Έναρξη Όλα τα Προγράμματα και να ενεργοποιήσουμε την επιλογή Microsoft Word. ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑ ΚΕΙΜΕΝΟΥ ΜΕ ΤΟ WORD Περιεχόμενα Εκκίνηση του Microsoft Word... 3 Το παράθυρο του Word... 3 Η Κορδέλα με τις καρτέλες... 4 Κεντρική... 4 Εισαγωγή... 4 Διάταξη Σελίδας... 5 Αναφορές... 5 Στοιχεία

Διαβάστε περισσότερα

ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΕΣ ΓΝΩΣΕΙΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ ΜΕΡΟΣ ΙΙ

ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΕΣ ΓΝΩΣΕΙΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ ΜΕΡΟΣ ΙΙ Κωδικός Πακέτου ACTA CCU/2-012 Τίτλος Πακέτου Εκπαιδευτικές Ενότητες ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΕΣ ΓΝΩΣΕΙΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ ΜΕΡΟΣ ΙΙ Χρήση Η/Υ και ιαχείριση Αρχείων - Windows Περιβάλλον Η/Υ - Βασικές Λειτουργίες και Ρυθµίσεις

Διαβάστε περισσότερα

Εργαστηριακή Άσκηση 4 Μορφοποίηση Κειμένου μέσω του

Εργαστηριακή Άσκηση 4 Μορφοποίηση Κειμένου μέσω του Μορφοποίηση χαρακτήρων Όταν ανοίγουμε το Word η γραμματοσειρά που υπάρχει είναι προκαθορισμένη. Το πλαίσιο διαλόγου Γραμματοσειρά μας επιτρέπει να κάνουμε περισσότερες μορφοποιήσεις. Επιλέγουμε Μορφή Απόσταση

Διαβάστε περισσότερα

POWERPOINT 2003. Είναι το δημοφιλέστερο πρόγραμμα παρουσιάσεων.

POWERPOINT 2003. Είναι το δημοφιλέστερο πρόγραμμα παρουσιάσεων. POWERPOINT 2003 1. Τι είναι το PowerPoint (ppt)? Είναι το δημοφιλέστερο πρόγραμμα παρουσιάσεων. 2. Τι δυνατότητες έχει? Δημιουργία παρουσίασης. Μορφοποίηση παρουσίασης. Δημιουργία γραφικών. Δημιουργία

Διαβάστε περισσότερα

Θέματα 1,2 ης εβδομάδας

Θέματα 1,2 ης εβδομάδας ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗ Ι Θέματα 1,2 ης εβδομάδας Περιβάλλον εργασίας Word, Μορφοποίηση Γραμματοσειράς, Μορφοποίηση Παραγράφου Εξάσκηση σε βασικά κείμενα Τι είναι το MS-WORD Είναι ένα πρόγραμμα επεξεργασίας κειμένου,

Διαβάστε περισσότερα

Λίγα λόγια από το συγγραφέα... 7. 91 Βάσεις δεδομένων και Microsoft Access... 9. 92 Microsoft Access... 22

Λίγα λόγια από το συγγραφέα... 7. 91 Βάσεις δεδομένων και Microsoft Access... 9. 92 Microsoft Access... 22 ΕΝΟΤΗΤΑ 5 Περιεχόμενα Λίγα λόγια από το συγγραφέα... 7 91 Βάσεις δεδομένων και Microsoft Access... 9 92 Microsoft Access... 22 93 Το σύστημα Βοήθειας του Microsoft Office... 32 94 Σχεδιασμός βάσης δεδομένων

Διαβάστε περισσότερα