qwφιertyuiopasdfghjklzxερυυξnmηq σwωψerβνtyuςiopasdρfghjklzxcvbn mqwertyuiopasdfghjklzxcvbnφγιmλι qπςπζαwωeτrtνyuτioρνμpκaλsdfghςj

Save this PDF as:
 WORD  PNG  TXT  JPG

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "qwφιertyuiopasdfghjklzxερυυξnmηq σwωψerβνtyuςiopasdρfghjklzxcvbn mqwertyuiopasdfghjklzxcvbnφγιmλι qπςπζαwωeτrtνyuτioρνμpκaλsdfghςj"

Transcript

1 qwφιertyuiopasdfghjklzxερυυξnmηq σwωψerβνtyuςiopasdρfghjklzxcvbn mqwertyuiopasdfghjklzxcvbnφγιmλι qπςπζαwωeτrtνyuτioρνμpκaλsdfghςj Ευρωπαϊκή Διπλωματία και klzxcvλοπbnαmqwertyuiopasdfghjklz Εξωτερική Πολιτική xcvbnmσγqwφertyuioσδφpγρaηsόρ 4ο ΕΞΑΜΗΝΟ ωυdfghjργklαzxcvbnβφδγωmζqwert λκοθξyuiύασφdfghjklzxcvbnmqwerty uiopaβsdfghjklzxcεrυtγyεuνiιoαpasdf ghjklzxcηvbnασφδmqwertασδyuiopa sdfασδφγθμκxcvυξσφbnmσφγqwθeξ τσδφrtyuφγςοιopaασδφsdfghjklzxcv ασδφbnγμ,mqwertyuiopasdfgασργκο ϊτbnmqwertyσδφγuiopasσδφγdfghjk lzxσδδγσφγcvbnmqwertyuioβκσλπp asdfghjklzxcvbnmqwertyuiopasdγαε ορlzxcvbnmqwertyuiopasdfghjkαεργ

2

3 ΕΥΡΩΠΑΙΚΗ ΕΝΩΣΗ ΚΑΙ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΠΟΙΗΣΗ Λέγεται πως η παγκοσμιοποίηση συνιστά απειλή για την Ε.Ε και πως η Ε.Ε αποτελεί απάντηση στην πρόκληση της παγκοσμιοποίησης. Ορισμένοι πιστεύουν πως η Ε.Ε θα διαλυθεί σε ένα παγκοσμιοποιημένο περιβάλλον ενώ άλλοι θεωρούν πως η Ε.Ε μπορεί όχι μόνο να διαχειριστεί αλλά και να διαμορφώσει τη διαδικασία της παγκοσμιοποίησης και τελικά να κυριαρχήσει. Το σενάριο της κατάρρευσης: Παράγοντες: 1. Η θεσμική κρίση που αντιμετώπισε η Ε.Ε μετά την αποτυχία επικύρωσης του Ευρωπαϊκού Συντάγματος. 2. Η έλλειψη ισχυρής νομιμοποίησης της Ένωσης. 3. Η ραγδαία διεύρυνση της Ένωσης με νέα μέλη. 4. Οι αδυναμίες μεταρρύθμισης του οικονομικοκοινωνικού συστήματος. 5. Η διαδικασία της παγκοσμιοποίησης. Το σενάριο της κυριαρχίας: Πολλοί θεωρούν πως ο 21 ος αιώνας θα είναι ο αιώνας της Ευρώπης και όχι μόνο δεν απειλείται με παρακμή αλλά προορίζεται να κυριαρχήσει. Λόγω ακριβώς της παγκοσμιοποίησης και των συνεπειών της η Ε.Ε γίνεται υπερδύναμη. Τα χαρακτηριστικά και οι ιδιότητες του νέου τύπου υπερδύναμης συνοψίζονται ουσιαστικά σε δυο κυρίες ενότητες. α) Κατοχή ήπιων μορφών δύναμης β) Ανάδειξη της Ένωσης ως «παιδαγωγικής δύναμης» δηλαδή ως πρότυπου για αντιγραφή από άλλες χώρες.

4 Η εσωτερική συγκρότηση της Ένωσης: 1. Ευρωπαϊκή Ένωση των 27 : Τονίζεται η ανάγκη στο να προχωρήσει η Ε.Ε ως ενιαίο σύνολο στη διαδικασία της ενοποίησης 2. Ευρωζώνη ως πολιτική ένωση: Διαπιστώνονται 3 προβλήματα(1.η ευρωζώνη διευρύνεται με νέα κράτη, 2.η ευρωζώνη περιλαμβάνει Γαλλία και Ολλανδία μετά τις δυσκολίες ενοποίησης, 3.η ευρωζώνη δεν περιλαμβάνει τη Βρετανία) 3. Πρότυπο ιδρυτικών κρατών μελών: Δεν υπάρχει ακόμα εσωτερικός πυρήνας που θα στοχεύει σε βαθύτερη ενοποίηση. 4. Εσωτερικός πυρήνας κρατών μελών: Τα κράτη μέλη που θα μπορούσαν να συγκροτήσουν το «σκληρό πυρήνα» δεν είναι προσδιορίσιμα στη σημερινή Ε.Ε. 5. Πρότυπο 6 μεγαλυτέρων κρατών μελών: Ανέφικτη η ιδέα να σχηματίσουν τον πυρήνα τα 6 μεγαλύτερα κράτη της Ε.Ε. 6. Ενισχυμένες συνεργασίες κρατών μελών: Δύσκολη η εφαρμογή ομάδων συνεργασίας μεταξύ των κρατών μελών της Ε.Ε. 7. Πρότυπο αυτοεξαιρέσεων κρατών μελών: Μπορεί να χρησιμοποιηθεί στο μέλλον για την επίλυση προβλημάτων στη διαδικασία προώθησης της ενοποίησης στη διευρυμένη Ευρωπαϊκή Ένωση καθώς είναι ήδη ελεγμένη και κεκτημένη διαδικασία. 8. Άτυπες συνεργασίες κρατών μελών: Είναι δεδομένο ότι θα υλοποιηθούν αλλά έκτος της Ε.Ε. Η πολλαπλασίαση της τιμής είναι επικίνδυνη για τη λειτουργία της Ε.Ε.

5 ΠΛΑΝΗΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗ ΚΑΙ ΤΟ ΖΗΤΗΜΑ ΤΗΣ ΔΙΕΘΝΟΥΣ ΚΑΙ ΕΥΡΩΠΑΙΚΗΣ ΔΙΑΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ Πλανητικοποίηση: Τα τελευταία χρόνια υφίσταται μια εκτεταμένη πλανητικοποίηση της οικονομικής και πολιτικής ζωής λόγω τεχνολογίας. Η πλανητικοποίηση οικονομικών, πολιτικών και κοινωνικών φαινομένων θέτει επί τάπητος καίρια ζητήματα διανεμητικής δικαιοσύνης και συνεπακόλουθα πλανητικής πολιτικής. Είδη και αποχρώσεις διεθνούς διακυβέρνησης Μια διεθνής διακυβέρνηση συμβατή με το πνεύμα και το γράμμα του διεθνούς δικαίου και των διεθνών θεσμών είναι κοινωνικοπολιτικά οριοθετημένη από την «κοινωνία των κρατών», τα μέλη της όποιας είναι κυρίαρχα κράτη. Η ευρωπαϊκή διακυβέρνηση αντίστοιχα είναι το σύστημα διακρατικών αποφάσεων, η εφαρμογή των οποίων διαχέεται στους εντολοδόχους υπερεθνικούς θεσμούς. Η ηγεμονική διακυβέρνηση είναι κατά κάποιο τρόπο ενσωματωμένη στη διεθνή διακυβέρνηση. Ο ηγεμονισμός, ωστόσο σε οποιαδήποτε κλίμακα, είναι μια πολιτική ανωμαλία. Οι αιτιολογήσεις που περιγράφουν τις κύριες ατέλειες της διεθνούς διακυβέρνησης είναι: 1. Αιτιολόγηση λόγω επιτυχίας 2. Ο ισχυρός πρέπει να επιβάλλει ό,τι του επιβάλλει η δύναμή του 3. Οι ισχυροί στις διεθνείς σχέσεις έχουν περισσότερα δικαιώματα 4. Αιτιολογήσεις λόγω αναγκαιότητας 5. Επιλογή του μικρότερου κακού η κάνε κακό για να έλθει καλό

6 6. Η δικαιοσύνη προηγείται της τάξης 7. Αποτελεί αίτημα της διεθνούς (ή ακόμα και της παγκόσμιας ) κοινότητας. Συστατικά στοιχειά μιας επιτυχημένης ευρωπαϊκής διακυβέρνησης είναι: Εθνική διαμόρφωση προς μεγαλύτερη ανθρωποκεντρική συγκρότηση, βαθύτερη δημοκρατία και ωριμότερη εθνική ανθρωπολογία. Ευρωπαϊκή διαμόρφωση απαλλαγμένη διεθνιστικών ιδεολογιών. Εμπέδωση κοινής αντίληψης για κοινή στήριξη της διεθνούς νομιμότητας. Εμπέδωση του αντιηγεμονικου χαρακτήρα του εγχειρήματος της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης. Επιδίωξη ενός στρατηγικού ρολού εμπεδωμένου στα εθνικά συμφέροντα. Επιδίωξη αποδυνάμωσης ή και εξάλειψης της άνισης ανάπτυξης. ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΙΚΑ Η πλανητικοποίηση και το αίτημα της διεθνούς διακυβέρνησης λόγω των αιτιών πολέμου αμφιταλαντεύεται μεταξύ μιας διακυβέρνησης συμβατής με το διεθνές δίκαιο και τους διεθνείς θεσμούς και μιας ηγεμονικής διακυβέρνησης. Μια διακυβέρνηση υπό το πρίσμα των διεθνών θεσμών θα μπορούσε, αν ήταν εφικτή, να ευνοήσει ειρηνικές και ισόρροπες διεθνείς συναλλαγές.

7 Η ελληνική εξωτερική πολιτική επηρεάζεται τις τελευταίες δεκαετίες από τις εξής πολιτικές θέσεις: Η Ευρώπη είναι κάποιου είδους ολοένα και πιο ενωμένη πολιτικοστρατηγικη και οικονομική χοάνη εντός της όποιας τα κράτη στο μέλλον θα πάψουν να έχουν λόγο ύπαρξης. Η παγκοσμιοποίηση δημιουργεί μια δεύτερη χοάνη όπου η κυριαρχία εκμηδενίζει και όπου οι άνθρωποι θα συμβιώνουν στο πλαίσιο μιας διεθνούς διακυβέρνησης περίπου αλτρουιστικής. ΤΟ ΖΗΤΗΜΑ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΙΚΗΣ ΣΥΝΑΡΧΙΑΣ Το σημερινό πολιτικό σύστημα της Ε.Ε αποτελεί μια πολυαρχική περιφερειακή τάξη όπου γίνεται εμφανής η αλληλεξάρτηση των συστατικών μερών της Ε.Ε ως οργανωμένου συστήματος συνδιάθεσης μεταξύ κρατών και πολιτών. Η σύζευξη εθνικού και ευρωπαϊκού συνταγματισμού αποτυπώνεται με τον ορό «πολυεπίπεδος συνταγματισμός», ο όποιος ανασυνθέτει την έννοια «του πολιτικού» μέσα από την εδραίωση μιας ευέλικτης ερμηνείας της κρατικής κυριαρχίας.

8 Νέοι αστερισμοί: Η Ε.Ε αποτελεί έναν καινοφανή αστερισμό εκτός των συμβατικών μορφών της κρατικής οργάνωσης. Η συμπολιτειακή ή συναρχική απεικόνιση της Ε.Ε πιστοποιεί τη διττή ταυτότητα μιας σύνθετης τάξης συστηματοποιώντας τις μεταπολιτειολογικες ιδιότητες της Ε.Ε και επηρεάζοντας τη σχέση της με την πολιτική κοινότητα στην όποια αναφέρεται. Μια από τις εννοιολογήσεις που εναρμονίζονται με την υβριδική φύση της Ε.Ε ως νέας μορφής συμπολιτείας και ως μετακρατικής προοπτικής στην εξέλιξη του φαινομένου της «συνδιάθεσης» αποτελεί η «συναρχία» δηλαδή η συνάσκηση μιας κοινής κυριαρχίας, συγκροτούμενης βάσει αμοιβαίων, αποδεκτών εγγυήσεων. Ο λόγος περί συναρχίας θεμελιώνει μια νέα οπτική με σύνθετο εννοιολογικό περιεχόμενο. Την ανασύνθεση και ανάπλαση των όρων συγκρότησης και λειτουργίας μιας μορφής διεθνούς πολιτείας, η οποία καλείται να συμφιλιώσει τις τάσεις για θεσμοθετημένη αυτονομία των μερών και τη διασφάλιση μιας μορφής ενότητας που θα διατρέχει όλο το φάσμα των λειτουργιών της συλλογικότητας. Το υπερβατικό στοιχειό της συναρχίας είναι η ανάδειξη πολλαπλών σφαιρών κοινής δημόσιας ζωής. Παραπέμπει σε μια μορφή συνάσκησης εξουσιών με βασικές συνιστώσες τη συνυπευθυνότητα και τη συνέργεια. Ως συναρχία, η Ε.Ε ενισχύει τις μεταλλάξεις της κυριαρχίας προς νέα πολύπλοκα αλλά ανθεκτικά πλαίσια συνδιάθεσης αναδεικνύοντας μια φιλοσοφία διακυβέρνησης που συμφιλιώνει την παράδοση της Ευρώπης ως γενέτειρας της κρατικής κυριαρχίας.

9 ΜΕΤΑΚΡΑΤΙΚΗ ΣΥΝΑΡΧΙΑ Η μετακυριαρχική φύση της Ε.Ε διατρέχει τα εθνικά σύνορα και διεισδύει στις ποικίλες εσωτερικές διαστάσεις της εθνικής πολιτικής και διοίκησης. Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΘΕΩΡΗΣΗΣ Η συμβολή της συναρχικής θεώρησης ανέδειξε νέες μορφές οργανωμένης συγκυριαρχίας βάσει εκτεταμένων και θεσμοθετημένων πλαισίων διαμοιρασμού της πολιτικής εξουσίας παράγοντας έτσι σύνθετα συστήματα πολιτικής. Η θεωρητική απεικόνιση της Ε.Ε ως συναρχίας ενέχει τον προσδιορισμό δυο στοιχείων: την ανάπτυξη μιας συνολικής εικόνας της ενοποίησης ως γενικού συστήματος και τη δυναμική ποιότητα του συστήματος αυτού.

10 ΚΟΣΜΟΘΕΩΡΙΑ ΤΩΝ ΕΘΝΩΝ Ευρωπαϊκή Ένωση: Πρότυπο ενός εθνοκρατοκεντρικού κόσμου ή μιας υπερκρατικής δεσποτείας. Φυσιογνωμικά και οντολογικά χαρακτηριστικά της Ε.Ε Οι κοινωνίες των κρατών μελών όρισαν και οριοθέτησαν τα φυσιογνωμικά χαρακτηριστικά της Ε.Ε. Η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν είναι ένα διεθνιστικό εγχείρημα αλλά ένα πρότυπο εθνοκρατοκεντρικού διεθνούς συστήματος, το οποίο ορίζεται, προσανατολίζεται και μετασχηματίζεται διακυβερνητικά. Υπάρχουν τόσες ευρωπαϊκές κοινωνικές οντότητες όσα είναι και τα κράτη μέλη της Ε.Ε και τόσες εθνικές κοσμοθεωρίες όσα και τα έθνη. Η ανθρωπολογική ετερότητα των εθνικών κοινωνιών αναδεικνύει ολοένα και περισσότερο τα εθνοκρατοκεντρικά χαρακτηριστικά του εγχειρήματος της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης. Η σχέση εντολέα και εντολοδόχου μεταξύ των κρατών μελών και των υπερεθνικών θεσμών καθιστά τους τελευταίους σε εξωπολιτικά, κατεξουσιαστικά όργανα εν δυνάμει δεσποτικά, ενώ το καθεστώς έμμεσης αντιπροσώπευσης των κρατών μελών και η πολλαπλά έμμεση διαδικασία λήψης αποφάσεων σε διακυβερνητικό επίπεδο οδηγούν στην εκμηδένιση της δημοκρατίας. Οι ιδιότητες της εθνοκρατοκεντρικής δομημένης Ε.Ε επιτάσσουν αυστηρό έλεγχο των υπερεθνικών οργάνων και μηδενικές ανεξάρτητες δικαιοδοσίες. Επιπλέον η αποτελεσματική ευρωπαϊκή διακυβέρνηση με βάση τη δημοκρατική τάξη, επιτάσσει εξορθολογισμό των διακυβερνητικών αποφάσεων και της δημοκρατίας στο επίπεδο των κρατών μελών.

11 Βασικές θέσεις για το φαινόμενο της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης: 1. Η διαδικασία της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης, επιβεβαιώνει μια πορεία προς την κατεύθυνση μιας ολοένα και πιο βαθιάς εθνοκρατοκεντρικής συγκρότησης του κόσμου. Στην εθελούσια και αφετηριακά πολύ χαλαρή και αποκλειστικά εμποροοικονομική διαδικασία ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης κάποιες αρχικά υλιστικές αξιώσεις δεν άντεξαν στο χρόνο και τάχιστα οι κοινωνίες των κρατών μελών με πρωτοστάτη τη Γαλλία απέρριψαν τις διεθνιστικές παραδοχές και επέβαλλαν μια διακυβερνητική διαπολιτειακή δομή που επιβεβαιώνει τους εθνοκρατοκεντρικούς προσανατολισμούς των τελευταίων δεκαετιών στην Ευρώπη και τον κόσμο. 2. Η συζήτηση για τα πολιτικοθεσμικά χαρακτηριστικά της Ε.Ε απαιτεί πρωτοκαθεδρία του μοντερνισμού στην πορεία της νεοτερικότητας και την υλιστική σηματοδότηση της δημόσιας σφαίρας. Τα υλιστικά χαρακτηριστικά της δημόσιας σφαίρας συνυπάρχουν με τις εθνικές-ανθρωπολογικές προϋποθέσεις των ενορατικών ενοτήτων της Ευρώπης και δημιουργούν διεθνείς κοινωνικοπολιτικές δομές. Ωστόσο αναλύσεις δείχνουν ότι οι δημόσιες σφαίρες των κρατών μελών της Ε.Ε είναι ελλειμματικές και συνεπώς ελαττωματικές. 3. Η σχεδόν απόλυτη επιβεβαίωση του εθνοκρατοκεντρικού φαινομένου καταμαρτυρείται από τη μηδενική υπερεθνική ανθρωπολογία στις υπερεθνικές δομές και από τη νομικοπολιτική αποτύπωση των αποφάσεων πολλών δεκαετιών στο επίπεδο της διαδικασίας ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης με αποτέλεσμα τον κλονισμό της υπόστασης της Ε.Ε. Οι οντολογικές ιδιότητες της Ε.Ε επιτάσσουν ότι είτε η Ε.Ε θα είναι εθνοκρατοκεντρικά

12 οργανωμένη σύμφωνα με τις κοινωνικές της προϋποθέσεις, είτε θα διολισθαίνει άλλοτε αργά και άλλοτε ταχύρυθμα στη σύγχυση και την αδυναμία. 4. Από την ανάλυση της διαδικασίας της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης προκύπτουν τα εξής κύρια φυσιογνωμικά χαρακτηριστικά: Η Ε.Ε φέρει τα κοσμοθεωρητικά χρώματα του Ντε Γκολ, ο όποιος στήριζε την εθνική κοσμοθεωρία, ανεξαρτησία, συμφέρον και δημοκρατία. Η ύπαρξη ανεπίστροφων εθνοκρατικών χαρακτηριστικών των μελών της Ε.Ε συναρτάται με τη συνύπαρξη των εθνικών κοσμοθεωριών. Οι ιδεολογικοπολιτικές παρακρούσεις είναι κάθετες στις ανθρωπολογικές προϋποθέσεις των κρατών μελών της Ε.Ε. Η Ε.Ε είναι θεμελιωδώς προσανατολισμένη σε μια διακυβερνητικά νοούμενη ρητή εθνοκρατοκεντρική δομή. Η διακυβερνητική φυσιογνωμία συνδέεται με τη σχέση εντολέα-εντολοδόχου μεταξύ εθνώνκρατών και υπερεθνικών θεσμών. Συνεπώς η σχέση εντολέα-εντολοδοχου μεταξύ κρατών μελών και Ε.Ε είναι ρητή και απαράβατη για μια ορθή πορεία. Οι πολιτικοστρατηγικές εξελίξεις που αφορούν στην πλανητική κατανομή ισχύος και συμφερόντων παίζουν ενεργό ρολό καθώς συνδυασμός μιας κατάστασης προχωρημένου μεταμοντέρνου ροκανίσματος των ανθρωπολογικών προϋποθέσεων και μιας πολιτικοδιπλωματικής και οικονομικης κρίσης μπορεί να προκαλέσει μεγάλες πολιτικές ταλαντώσεις. Όπως σε κάθε ανθρώπινη κατάσταση η ουσία βρίσκεται στην ειδοποιό διάφορα. Η Ε.Ε είναι μια

13 διεθνής εθνοκρατοκεντρική δομή εμπεδωμένης συνεργασίας στον καταναλωτικό τομέα, αλλά όχι μόνο. Η πρώτη ειδοποιός διαφορά έγκειται στο γεγονός ότι η υλιστική σφαίρα στον υπερεθνικό τομέα είναι μεν εξαρτημένη μεταβλητή της διακυβερνητικής διαδικασίας αλλά και ενταγμένη σε ένα ευρύτερο πλέγμα διακρατικών διαπραγματεύσεων, συμφωνιών, συμβάσεων και διαβουλεύσεων σε βαθύτατα πολιτικούς τομείς σε βαθμό και έκταση που δε συναντάται σε άλλους διεθνείς οργανισμούς. Η δεύτερη ειδοποιός διαφορά είναι η έκταση και το βάθος των διακρατικών κοινών νομικοπολιτικών ρυθμίσεων που είναι πολλές και καλύπτουν μεγάλο φάσμα της εθνοκρατικής καθημερινότητας, ενσωματώνονται στην ενδοκρατική δικαιοταξία των κρατών μελών και εποπτεύεται από συμπεφωνημένους θεσμούς και κυρίως από το Δικαστήριο των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων. Η τρίτη ειδοποιός διαφορά που θρέφει τάσεις προς μια μετανεοτερική δομή, είναι γεγονός ότι ακριβώς στερούμενη διεθνιστικών παραδοχών η Ε.Ε ενισχύει την εθνική ανεξαρτησία των εθνώνκρατών, δε θίγει αλλά ενισχύει την εθνική κυριαρχία ως καθολικό, οικουμενικό, πολιτικό δόγμα και δεν απειλεί την εθνική ανθρωπολογία. Τέλος, οι καταστατικές δομές, οι νομικοπολιτικές αποφάσεις κατά τη διάρκεια της μεταπολεμικής περιόδου και η καθημερινή κοινοτική πραγματικότητα ενέχουν μια κεφαλαιώδη ειδοποιό διαφορά: τοποθετούν την Ε.Ε στον αντίποδα τόσο των διεθνιστικών όσο και των ηγεμονικών

14 αντιλήψεων που καλλιεργούν θεσμικουλιστικά ιδεολογικά δόγματα και α-πολιτικές,κοσμοπολιτικές παραδοχές για τη ζωή, το κράτος και τις πλανητικές σχέσεις. ΕΘΝΟΚΡΑΤΟΚΕΝΤΡΙΚΗ ΔΟΜΗ Vs ΥΛΙΣΜΟΣ Το ζήτημα του εθνοκρατοκεντρικού χαρακτήρα της Ε.Ε ενάντια στις υλιστικές και διεθνιστικές προσλήψεις υπονομεύουν τον μετανεοτερικό εθνοκρατοκεντρικό χαρακτήρα του εγχειρήματος. Το εγχείρημα της διαδικασίας ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης δεν είναι ορθό να χαρίζεται σε διεθνιστές, κοσμοπολίτες, υλιστές και νομικιστές. Η ευρωπαϊκή ολοκλήρωση είναι προϊόν συγκεκριμένων παραγόντων εκ των οποίων και οι σημαντικότεροι: Η διεθνής κατανομή ισχύος μετά τον Β Παγκόσμιο Πόλεμο Η αναζήτηση τρόπων εξυπηρέτησης των οικονομικών συμφερόντων τόσο σε οικονομικό όσο και σε στρατηγικό τομέα. Στην Ευρώπη, δυο είναι οι νοητές μορφές διεθνούς πολιτικής οργάνωσης και μεταξύ τους είναι θανάσιμα εχθρικές. Από τη μια πλευρά είναι η διεθνιστική-υλιστική ολοκλήρωση που κατατείνει στην ισοπέδωση ή και εκμηδένιση της ανθρωπολογικής ετερότητας. Από την άλλη πλευρά κείται η εθνική κοσμοθεωρία και η εθνοκρατοκεντρική σηματοδότηση της διαδικασίας ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης που συμφώνα με τον Ντε Γκολ:

15 είναι συμβατή με τις εθνικές-ανθρωπολογικές προϋποθέσεις και δέχεται την ύπαρξη εθνοκρατικών κοινωνικών οντοτήτων οργανωμένων σε εθνοκρατοκεντρική δομή. Αντιλαμβάνεται πως η λαϊκή και έμμεση κυριαρχία ασκείται στο εθνοκρατικό επίπεδο. Διαπιστώνει πως οι υπερεθνικοί θεσμοί ανθρωπολογικά είναι μηδέν. Δε θεωρεί τα κεκτημένα ως υπόθεση αλλά ως κατάκτηση των εθνοκρατικών ενοτήτων. Προχωρεί σωστά στη διαπίστωση αιτιών πολέμου. Θεωρεί λάθος την απόκτηση εξουσίας από τους εντολοδόχους υπερεθνικούς θεσμούς. Δίνει έμφαση στον διακυβερνητικό χαρακτήρα του εγχειρήματος. Θεωρεί λάθος την αποδόμηση των εθνικών προϋποθέσεων από τα μεταμοντέρνα ιδεολογήματα. Δεν υποτιμά τίποτα από τα παραπάνω. Το εθνοκρατοκεντρικό πολιτικό γεγονός στην Ευρώπη για να είναι συμβατό με τις υποκείμενες εθνοκρατικές προϋποθέσεις απαιτείται: I. Εθνοκρατοκεντρικός χαρακτήρας II. Οι υπερεθνικοί θεσμοί γίνονται εντολοδόχοι III. Τα εθνοκράτη γίνονται εντολείς. Ωστόσο το πολιτικό γεγονός της Ευρώπης δεν είναι στερεωμένο τελειωτικό γεγονός καθώς εξαρτάται από πολλούς διαφορετικούς παράγοντες.

16 Η Ε.Ε ΚΑΙ ΟΙ ΠΡΟΥΠΟΘΕΣΕΙΣ ΕΘΝΟΚΡΑΤΟΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΕΤΑΝΕΟΤΕΡΙΚΗΣ ΠΟΡΕΙΑΣ. Η Ε.Ε βρίσκεται σε καλό πολιτικό δρόμο χάρη στην εδραιωμένη εθνοκρατοκεντρική δομή και στις εθνοκρατικές κυριαρχίες που προωθούν τη διαδικασία ολοκλήρωσης. Κύρια χαρακτηριστικά είναι η συγκράτηση των υπερεθνικών θεσμών σε ρολό εντολοδόχου και η ειδοποιός διάφορα που επιτρέπει στο εγχείρημα να επιβιώσει επειδή εξαλείφει τυχόν εθνιστικά και υλιστικά χαρακτηριστικά. Στο επίπεδο της Ε.Ε, οι νομικοπολιτικές αποφάσεις θα πρέπει να συμβαδίζουν με την εθνοκρατοκεντρική φυσιογνωμία του εγχειρήματος. Παράλληλα ο παραμερισμός των εθνιστικών ιδεολογιών και η κατίσχυση των εθνικών κοσμοθεωριών δε χρειάζεται διατάγματα καθώς υπάρχουν γερές βάσεις. Τα αίτια πολέμου δεν είναι οι πνευματικού χαρακτήρα εθνικές κοσμοθεωρίες. Οι τελευταίες δυναμώνουν τις εθνοκρατικές δομές, στερεώνουν το εθνοκρατοκεντρικό σύστημα της Ε.Ε, εξορθολογούν δημοκρατικά τις εθνοκρατικές δημόσιες σφαίρες, τη συγκρότηση των εθνικών συμφερόντων και τη διακυβερνητική διαπραγμάτευση. Η Ε.Ε στερούμενη διεθνιστικών παρακρούσεων έχει μάλλον πολύ μέλλον στο μετανεοτερικό εθνοκρατοκεντρικό σύστημα. ΑΡΧΕΣ ΤΗΣ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑΣ ΟΛΟΚΛΗΡΩΣΗΣ ΚΑΙ ΟΙ ΒΑΣΙΚΕΣ ΠΑΡΑΔΟΧΕΣ ΤΩΝ ΚΥΡΙΟΤΕΡΩΝ ΡΕΥΜΑΤΩΝ ΣΚΕΨΗΣ ΤΗΣ ΘΕΩΡΙΑΣ ΟΛΟΚΛΗΡΩΣΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΝΝΟΙΑ «ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ»ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΙΣ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΕΙΣ ΕΚΠΛΗΡΩΣΗΣ ΤΗΣ.

17 Πολιτειακά και κοσμοθεωρητικά, διακρίνουμε το διεθνές σύστημα σε 2 επίπεδα: την ξενοκρατική και τη διακρατική τάξη των πραγμάτων. Η διαδικασία ολοκλήρωσης θα μπορούσε να οριστεί ως η προσπάθεια εξομοίωσης των 2 αυτών επίπεδων. Η μεγάλη διάφορα της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης με όλα τα άλλα διεθνιστικά εγχειρήματα βρίσκεται στο γεγονός ότι αναζητούνται διαδικασίες διεθνούς ολοκλήρωσης μη βίαιου και μη ηγεμονικού χαρακτήρα. Η πιο σημαντική πολιτική και ιδεολογική δύναμη προώθησης της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης ήταν η ιδέα πως οι καταστροφές των δυο παγκόσμιων πολέμων δεν έπρεπε να επαναληφτούν και πως επιβάλλεται αναζήτηση νέων προσεγγίσεων προώθησης διεθνών κανονιστικών δομών. Η επιβίωση της διαδικασίας ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης βασίζεται κυρίως στην άριστη συνεργασία των ευρωπαϊκών κρατών. Η ολοκλήρωση της Ευρώπης είναι σύνθετο φαινόμενο, το οποίο αφενός συνδέεται άρρηκτα με το διεθνές σύστημα και αφετέρου απαιτεί εκτιμήσεις πέραν θετικιστικών απλουστεύσεων. Η ευρωπαϊκή ολοκλήρωση είναι ταυτόχρονα κοινωνική οντολογία και πολιτειακό γίγνεσθαι με πολιτισμικές, οικονομικές και ανθρωπολογικές προεκτάσεις. ΕΥΡΩΠΑΙΚΗ ΟΛΟΚΛΗΡΩΣΗ ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΟ ΓΚΩΛΙΚΟ ΜΟΝΤΕΛΟ Η διαδικασία ολοκλήρωσης θα πρέπει να έχει ως αντικείμενο τη διερεύνηση τρόπων από κοινού εκπλήρωσης των εθνικών συμφερόντων. Τα περιθώρια συνεργασίας και λήψης από κοινού αποφάσεων είναι μεγάλα άλλα η εφαρμογή τους θα πρέπει να είναι έργο των εθνών-κρατών. Ύπαρξη διπλωματικής Κέα στρατηγικής συνεργασίας στη βάση ενός συμμαχικού σχήματος.

18 Τα πάντα θα βρίσκονται υπό την αίρεση της υψηλής στρατηγικής των μελών και το εγχείρημα θα αναπτύσσεται στο πλαίσιο μιας διαδικασίας «ισορροπίαςσυνεργασίας-ένωσης». Πολλές αναλύσεις έχουν στηριχτεί στην κολικέ προσέγγιση άλλα αυτή δεν έχει επιβιώσει ως συγκροτημένο θεωρητικό παράδειγμα. ΕΥΡΩΠΑΙΚΗ ΟΛΟΚΛΗΡΩΣΗ ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΦΕΝΤΕΡΑΛΙΣΤΕΣ Επιδίωξη μιας παγκόσμιας ειρηνικής και σταθερής τάξης. Κατάργηση της κοινωνικοπολιτικής ετερότητας του διεθνούς χώρου. Η φεντεραλιστή θεωρία για τον ευρωπαϊκή ολοκλήρωση είναι ένα ευρύ φάσμα θέσεων, αποφάσεων και παραδειγμάτων διαφόρων συνδυασμών συνταγματικών ρυθμίσεων καθώς και άλλων διασυνδέσεων μεταξύ των κεντρικών και των περιφερειακών κανονιστικών δομών. Οι φεντεραλιστές ιδέες άσκησαν και ασκούν μεγάλη επιρροή στη θεωρία της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης. Ευρωπαϊκή ολοκλήρωση συμφώνα με λειτουργήστε Συμφώνα με λειτουργισμό, η θεωρία ολοκλήρωσης δε χρειάζεται να δίνει μεγάλη προσοχή στους παράγοντες της ισχύος άλλα στους παράγοντες και της διαδικασίες που ικανοποιούν τις λειτουργικές ανάγκες των ανθρώπων ενώ οι κολικοί αποβλέπουν στην ενίσχυση του έθνους-κράτους οι λειτουργήστε προσδοκούν πως μακροχρόνια και ως αποτέλεσμα άτυχων προσεγγίσεων εξυπηρέτησης διασυνοριακών αναγκών των ατόμων θα υπάρξει μετατόπιση πιστής

19 νομιμοφροσύνης σε διεθνείς θεσμούς που θα προκύψουν ως αναγκαιότητα εξυπηρέτησης λειτουργικών αναγκών που θα εκφράζουν τη νέα κατάσταση. Ο λειτουργισμός αναμφίβολα προσέφερε τις βασικές θεωρήσεις πάνω στις όποιες εδραιώθηκε η διαδικασία ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης. Ταυτόχρονα όμως προσφέρει ελάχιστες απαντήσεις στα μελά προβλήματα που προκαλούν εμπόδια στο στόχο. ΕΥΡΩΠΑΙΚΗ ΟΛΟΚΛΗΡΩΣΗ ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΝΕΟΛΕΙΤΟΥΡΓΙΣΤΕΣ Η προλειτουργική προσέγγιση συνέχισε τη φιλελεύθερη παράδοση διαδραματίζοντας ακόμη πιο σημαντικό ρολό στη συγκρότηση και την ανάπτυξη της θεωρίας της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης. Οι νεολειτουργιστες άμεσα ή έμμεσα αποβλέπουν στο «κρατικό μοντέλο» ως το «τελικό προϊόν» της διαδικασίας. Παρά τα προβλήματα του ξελειτουργιόμουν, η επιρροή του συνεχίζει να είναι μεγάλη. Η εξέλιξη της θεωρίας ολοκλήρωσης της Ευρώπης θα μπορούσε να διακριθεί σε 3 φάσεις: 1. Μέχρι τα τέλη της δεκαετίας του Μέχρι τα τέλη της δεκαετίας του Από τη δεκαετία του 90 μέχρι και τις μέρες μας ΕΝΝΟΙΑ ΚΑΙ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ ΤΗΣ «ΕΥΡΩΠΑΙΚΗΣ ΔΙΑΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ».ΤΟ ΚΟΙΝΟΤΙΚΟ ΜΟΝΤΕΛΟ ΣΤΗΝ ΥΣΤΕΡΗ ΦΑΣΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΤΟΥ ΚΑΙ ΤΟ ΖΗΤΗΜΑ ΤΗΣ ΛΑΙΚΗΣ ΚΥΡΙΑΡΧΙΑΣ.

20 Μισό αιώνα μετά την έναρξη του εγχειρήματος της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης παραδέχεται η άποψη πως το κοινοτικό μοντέλο είναι ένα sui generis φαινόμενο, στο πλαίσιο του όποιου συνυπάρχουν και διαπλέκονται σύνθετα και ιδιόμορφα χαρακτηριστικά μιας «καταδυόμενης ομοσπονδιακής δομής» που συμπεριλαμβάνει υπερεθνικά χαρακτηριστικά (1 ος πυλώνας), μεικτές, ενδιάμεσες αποχρώσεις ρευστών, διακυβερνητικών και υπερεθνικών χαρακτηριστικών (2 ος και 3 ος πυλώνας) και χαρακτηριστικά αμιγώς διακυβερνητικού χαρακτήρα. Βασικά, η διεύρυνση των θεσμικών και νομικών πτυχών της διαδικασίας ολοκλήρωσης εστιάζεται σε 3 δέσμες ζητημάτων: Κατανόηση του κοινοτικού ζητήματος ως πολίτικου ζητήματος συμπεριλαμβανόμενου των νομοθετικών, εκτελεστικών και δικαστικών πτυχών του κοινοτικού φαινόμενου. Κατανόηση των αιτίων της θεσμικής μετεξέλιξης του Κατανόηση εναλλακτικών μορφών θεσμικής οργάνωσης και ανάπτυξης Όσο αυξάνεται η πίεση λήγω διεύρυνσης των λειτουργικών αναγκών, τόσο περισσότερο η επιτάχυνση της ολοκλήρωσης προκαλεί συνεργασία διαφόρων επίπεδων πυκνότητας, τάσεις οι όποιες ενισχύονται από τις διευρύνσεις προς νέα μελή. Ταυτόχρονα, όσο το νομικό και θεσμικό κοινοτικό σύστημα κατακερματίζεται, τόσο περισσότερο το μοντέλο της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης χάνει τα ιδιαίτερα και ιδιόμορφα χαρακτηριστικά του, ενισχύοντας την εικόνα μιας κοινότητας χωρίς σαφή όρια, μορφή και πολιτικό σκοπό.

21 Όσο αναπτύσσονται οι υπερεθνικές διακυβερνητικές και διεθνικές δομές ευρωπαϊκού επίπεδου, τόσο περισσότερο τίθεται το θέμα του κοινωνικοπολιτικού έλεγχου στη διαδικασία λήψης και επιβολής των αποφάσεων. Όσον αφόρα το ποιες είναι οι πολιτικές οριοθετήσεις του κοινοτικού συστήματος στο πλαίσιο των όποιων οι αποφάσεις θα μπορούσαν να λαμβάνονται με πλειοψηφικό τρόπο, συναντούμε 2 τινά: Όσο μεγαλύτερη υπερεθνικοτητα επιθυμούμε να έχουμε, τόσο περισσότερες αρμοδιότητες απαιτείται να μεταβιβαστούν στα κοινοτικά νομοθετικά όργανα και τόσο περισσότερες στο κοινωνικοπολιτικό κράτος απαιτείται να αναπτύσσεται στο ευρωπαϊκό επίπεδο. Όσο λιγότερη υπερεθνικοτητα επιθυμούμε να έχουμε, τόσο περισσότερο απαιτείται να περιοριστούν οι ευρωπαϊκού επίπεδου αρμοδιότητες και αυτές που μετατίθενται στους κοινοτικούς θεσμούς να βρίσκονται υπό των κυβερνήσεων. Ασφαλώς η υιοθέτηση μιας από τις 2 τάσεις δεν είναι εύκολη καθώς υπάρχει μια προκαθορισμένη και σταθερή αντίληψη πει υπερεθνικοτητας. Γι αυτό δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι, αν και στο πρακτικό επίπεδο το κοινοτικό σύστημα βρίσκεται συνεχώς σε τροχιά ανάπτυξης και εμβάθυνσης, η συζήτηση για την εξεύρεση αποτελεσματικών προσεγγίσεων που διασφαλίζουν τα δημοκρατικά κεκτημένα ουσιαστικά μόλις αρχίζει. ΤΟ ΖΗΤΗΜΑ ΤΗΣ ΛΑΙΚΗΣ ΚΥΡΙΑΡΧΙΑΣ Το ζήτημα της άσκησης της λαϊκής κυριαρχίας είναι αναμφίβολα ένα από τα σημαντικότερα ζητήματα στην αναζήτηση συλλογικού κατ αληθειών τρόπου ζωής στο

22 κοινοτικό επίπεδο και σχετίζεται με τα βαθύτερα αιτία της κοινωνικής οντολογίας. Η κυριαρχία είναι για μια κοινωνία ο,τι είναι για το άτομο η ελευθερία. Στο επίπεδο της διαδικασίας ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης μόνο οι κοσμοθεωρητικά νομιμοποιημένες υπερεθνικές δομές (νομοθετικές και εκτελεστικές) θα μπορούσαν να αντισταθμίσουν αποτελεσματικά την απώλεια κυριαρχίας προς όφελος των εκτελεστικών οργάνων της κοινότητας και των κυριαρχικών αρμοδιοτήτων σε πολλούς άλλους χώρους διαπραγματεύσεων και συναλλαγών. Πολλά προβλήματα δημοκρατίας δημιουργούνται λήγω της τάσης του κοινοτικού φαινόμενου να παραμένει επί μακρόν μια ρευστή διαδικασία,έταξα ενός διακρατικού συστήματος και μιας πιθανής πολίτικης ένωσης που σπανίζει. Επειδή το κοινοτικό σύστημα αναπτύσσεται αυτόνομα και επειδή οι ενδιαφερόμενες ομάδες της κοινωνίας αντιστέκονται όταν διαβρώνονται τα δικαιώματα τους, το πρόβλημα της δημοκρατίας αντιμετωπίζεται καθημερινά σε διάφορα επίπεδα. Πολλοί αναζητούν πλέον την ενδιάμεση «χρυσή τομή» μέχρι το κοινοτικό σύστημα να σταθεροποιηθεί πολίτικα. Οι μελέτες για τη μετεξέλιξη της διαδικασίας ολοκλήρωσης στην ύστερη φάση ανάπτυξης της οδηγούν σε 4 συμπεράσματα: Μεγάλο μέρος της θεωρίας ολοκλήρωσης στην ύστερη φάση της συνιστά προσπάθεια αναβίωσης των προλειτουργικών προσεγγίσεων εμπλουτισμένων με εμπειρικές μελέτες υπό το πρίσμα του κοινοτικού θεσμικού κεκτημένου. Συνεισφορά αναλύσεων στην ευρύτερη θεωρητική ανάπτυξη ζητημάτων που αφορούν τη «διακυβέρνηση» στο διεθνή χώρο στο πλαίσιο διεθνικών, υπερεθνικών και υπερβατικών κανονιστικών δομών.

23 Στην αφετηρία της θεωρίας ολοκλήρωσης διακρίνουμε τις λειτουργικές και διακυβερνητικές κρατοκεντρικες θεωρήσεις. Οι πρώτες αναβιώνουν τη προλειτουργική προσέγγιση και διερευνούν τα υπερεθνικά και διεθνικά φαινόμενα ενώ παράλληλα προσπαθούν να διακριβώσουν το θεσμικό και νομικό χαρακτήρα του κοινοτικού κεκτημένου. Οι δευτέρες προσαρμόστηκαν στη μετεξέλιξη του φαινόμενου της ολοκλήρωσης με τη διεύρυνση των διερευνήσεων τους στις ενδοκρατικής προτιμήσεις και στα συμφέροντα. Λήγω του ιδιόμορφου πολυεπιπεδου χαρακτήρα του κοινοτικού φαινόμενου απαιτούνται διαφορετικές ερμηνευτικές προσεγγίσεις ανάλογα με το επίπεδο που αναφερόμαστε. Στο πλαίσιο της ύστερης ανάπτυξης της θεωρίας ολοκλήρωσης διακρίνουμε 2 θέσεις: Η πρώτη τάση αποτελεί μετεξέλιξη της διακυβερνητικής προσέγγισης. Έρευνες προσφέρουν πολύτιμες πληροφορίες για το διαιωνιζόμενο ρολό των κρατών, τις στρατηγικές παραμέτρους και τη διαμόρφωση των συμφερόντων σε ανδροκρατικό και διακρατικό επίπεδο. Τέλος, ανεξάρτητα της έκτασης της ολοκλήρωσης στην οικονομία και στο εμπόριο, στο κοινοτικό σύστημα τα στρατηγικά και μακροοικονομικά ζητήματα συνεχίζουν να παίζουν ενεργό και κρίσιμο ρολό. Η δεύτερη τάση συνίσταται σε αναλύσεις που ερμηνεύουν τις ακριβείς λειτουργιές και τους ρόλους των κοινοτικών θεσμών, κυρίως της Εκτελεστικής Επιτροπής, του Ευρωκοινοβουλίου και του ΔΕΚ και οδηγεί σε ενδιαφέροντα συμπεράσματα για το εύρος των δικαιοδοσιών και των υπερεθνικών θεσμών. Επίσης,

24 πορίσματα της φωτίζουν όχι μόνο τις λειτουργιές άλλα και τον χαρακτήρα του κοινοτικού φαινόμενου. Στο ίδιο πλαίσιο, πολύτιμες πληροφορίες προσφέρουν επίσης οι αναλύσεις για τον ιδιαίτερο ρολό του ΔΕΚ. Αφενός, πέραν της καθαρά νομικής διάστασης ερμηνεύουν τον προωθητικό ρολό του ΔΕΚ και αφετέρου φροντίζουν επαρκώς τα όρια και τους περιορισμούς υπό το πρίσμα των προτιμήσεων και συμφερόντων των κρατών-μελών ΤΟ ΓΕΡΜΑΝΙΚΟ ΖΗΤΗΜΑ: ΟΛΟΚΛΗΡΩΣΗ ΚΑΙ ΚΟΙΝΟΤΙΣΜΟΣ Ή ΑΓΩΝΑΣ ΙΣΧΥΟΣ ΚΑΙ ΑΝΙΣΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ? Αν και το λεγόμενο γερμανικό ζήτημα υπέβοσκε επί δεκαετίες στο ευρωπαϊκό πολιτικό προσκήνιο, η επανένωση της χώρας μετά το 1990 και οι αντιδράσεις που το συνόδευαν καταμαρτυρούν τη διαιωνιζομένη σημασία του ρολού και της θέσης της χώρας αυτής στην ευρωπαϊκή άλλα και παγκόσμια πολιτική. Μετά την επανένωση της χώρας τέθηκε το θέμα πως το υποβόσκον πρόβλημα της άνισης ανάπτυξης επηρεάζει τη λειτουργιά του κοινοτικού συστήματος και πως σε φάσεις κρίσεων και διεθνών ανακατανομών ισχύος, είναι δυνατόν να αναβιώσουμε απρόβλεπτες συνέπειες. Στην προσπάθεια ενοποίησης της Γερμανίας διαφανήκαν 2 μεγάλα προβλήματα: Πενιχροί πόροι που αδυνατούσαν να στηρίξουν την οικονομική τους ανάπτυξη Γεωπολιτική τρωτότητα στο σύστημα ισορροπίας ισχύος

25 Με την αποχώρηση του καγκελαρίου Βίσμαρκ άλλα και την αποτυχία του συστήματος ισορροπίας ισχύος που οδήγησε στον Α Παγκόσμιο Πόλεμο και τη συνθήκη των Βερσαλλιών αποσταθεροποιηθήκαν πλήρως οι λειτουργιές του ευρωπαϊκού διακρατικού συστήματος. Εισερχόμενοι στον 20 ο αιώνα, οι αξιώσεις κυριαρχίας και αυτοσυντήρησης των Γερμανών δεν αφορούσαν μόνο την αυτοσυντήρηση άλλα και τη διεύρυνση της ισχύος με κριτήρια που σχετίζονταν με την άνιση ανάπτυξη των δυνάμεων του ευρωπαϊκού χώρου. Το γερμανικό ζήτημα έχει διττό χαρακτήρα: Για όλα τα ευρωπαϊκά κράτη επικρατεί ανησυχία για τη ραγδαία ανάπτυξη ισχύος της Γερμανίας. Για τους Γερμανούς αποτελεί ανησυχία η διαδικασία κατά την όποια θα αναπτυχτούν περισσότερο σε ένα χώρο με ανεπαρκείς πόρους. Οι αξιώσεις των νικητών του Β Παγκοσμίου Πολέμου για τη Γερμάνια οδήγησε σε ανησυχία των υπολοίπων ευρωπαϊκών κρατών για άνιση ανάπτυξη. ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ ΠΟΥ ΒΓΑΙΝΟΥΝ ΑΠΟ ΤΟ ΓΕΡΜΑΝΙΚΟ ΖΗΤΗΜΑ: Η ευρωπαϊκή ολοκλήρωση δημιουργήθηκε με κύριο σκοπό την αντιμετώπιση των διλημμάτων ασφάλειας. Η στάση των δυτικών κρατών διακρίνεται από διαχρονική υποκριτικότητα.

26 Διακρίνεται φόβος για άνιση ανάπτυξη, εξαπάτηση και εξισορροπητικές συμπεριφορές, δυσμενής κατανομή ισχύος, ανησυχία μεγαλυτέρων σχετικών κερδών. Μπροστά στο φόβο για δυσμενή κατανομή ισχύος, οι κυβερνήσεις δε διστάζουν να προσφύγουν σε εξισορροπητικές κινήσεις που ίσως έθεταν σε κίνδυνο τα οφέλη της οικονομικης συνεργασίας. Εν ολίγοις, το κεκτημένο στη διαδικασία της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης είναι ότι: το έθνος-κράτος οι κοσμοθεωρητικές του παραδοχές και η αξίωση κυριαρχίας παραμένουν άθικτα τουλάχιστον για τα μεγάλα ευρωπαϊκά κράτη. ΕΥΡΩΠΑΙΚΗ ΑΜΥΝΤΙΚΗ ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ:ΜΕΤΕΩΡΑ ΒΗΜΑΤΑ ΜΕΤΑΞΥ ΕΝΟΣ ΔΙΑΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟΥ ΚΑΙ ΕΝΟΣ «ΥΠΕΡΚΡΑΤΙΚΟΥ» ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ. Το γεωπολιτικό και γεωστρατηγικο σύστημα στην Ευρασία από τον Β Παγκόσμιο Πόλεμο ως τώρα Αποτυχία του συστήματος ισορροπίας ισχύος που οδηγούσε στην εγκατάλειψη του «απομονωτισμού» και στην είσοδο των Η.Π.Α στο σύστημα διεθνών εξισορροπήσεων. Κωδικοποίηση των αρχών του συστήματος ισορροπίας ισχύος με την υιοθέτηση της Κοινωνίας των Εθνών κατά το Μεσοπόλεμο. Νέο ισχυρό κράτος οι Η.Π.Α και όχι η Βρετάνια. Οικοδόμηση θεσμών στρατηγικής εξάρτησης της Ευρώπης από τις Η.Π.Α και τεχνητή σταθεροποίηση του ευρωπαϊκού στρατηγικού περιβάλλοντος.

27 Σταθεροποίηση κατανομής ισχύος μετά το Β Παγκόσμιο Πόλεμο λήγω ψυχρού πολέμου ως τη μεταψυχροπολεμική εποχή. ΣΥΣΤΗΜΑ ΚΑΙ ΔΙΑΜΟΡΦΩΤΙΚΟΙ ΠΑΡΑΓΟΝΤΕΣ ΕΥΡΩΠΗΣ Η ευρωπαϊκή άμυνα ήταν ολοκληρωτικά Ατλαντική. Οι αξιώσεις ισχύος των μεγάλων δυνάμεων είχαν πρωτεύοντα ρολό στο ευρωπαϊκό και ατλαντικό σύστημα θεσμών και αμυντικών διευθετήσεων. Διπλωματική συνεργασία και ασφάλεια κρατηθήκαν σε αυστηρά διακυβερνητικά πλαίσια. Η συμμέτοχη στη διαδικασία ολοκλήρωσης στη βάση των εκατέρων αξιώσεων κυριαρχίας και εθνικού συμφέροντος παρέμεινε σταθερή. ΜΕΤΕΞΕΛΙΞΗ ΤΗΣ ΣΥΜΜΑΧΙΑΣ (ΑΤΛΑΝΤΙΚΗΣ) Εξέλιξη των θέσεων αναφορικά με την ευρωπαϊκή άμυνα. Ρόλος συμμαχίας για αποστολές που δεν εμπίπτουν στο άρθρο 5. Ρυθμίσεις που σχετίζονται με την επιχειρησιακή εφαρμογή αυτών των αποφάσεων. ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ Τόσο στο ευρωπαϊκό όσο και στο ατλαντικό επίπεδο τα προβλήματα της δεκαετίας του 90 δεν ήταν τεχνικής φύσεως άλλα βαθύτατα στρατηγικού και πολίτικου χαρακτήρα. Οι πολιτικές αντιλήψεις της Γαλλίας σε όλο το πολιτικό φάσμα είναι βαθύτατα επηρεασμένες από τις

28 κοσμοθεωρητικές παραδοχές του στρατηγού Ντε Γκολ όσον αφόρα τους στρατηγικούς προσανατολισμούς, τις αξιώσεις ισχύος και τις αξιώσεις θέσης και ρολού στο διεθνές σύστημα. Η σταθεροποίηση του γερμανικού ζητήματος επήλθε λήγω της αποφασιστικής παρέμβασης των Η.Π.Α στο ευρωπαϊκό πολιτικό σκηνικό κατά την περίοδο από το 1989 μέχρι και το Η ανάλυση αυτή, μας αποδεικνύει πως δεν υπάρχουν περιθώρια αμφιβολίας για την κοσμοθεωρητική και στρατηγική ετερότητα πάνω στην όποια εδράζεται η πρωτοφανής οικονομική αλληλεξάρτηση που εθελουσία τα μελή της Ε.Ε οικοδόμησαν τις τελευταίες δεκαετίες.

Ορισµένες διαστάσεις της εξωτερικής πολιτικής της Γαλλίας

Ορισµένες διαστάσεις της εξωτερικής πολιτικής της Γαλλίας Ορισµένες διαστάσεις της εξωτερικής πολιτικής της Γαλλίας Τα κυριότερα χαρακτηριστικά της εξωτερικής πολιτικής της Γαλλίας είναι η συνέχεια στόχων και στρατηγικών επιλογών στη βάση των πολιτικών αντιλήψεων

Διαβάστε περισσότερα

Ομιλία της υπουργού Εξωτερικών, κυρίας Ντόρας Μπακογιάννη, στην παρουσίαση του βιβλίου

Ομιλία της υπουργού Εξωτερικών, κυρίας Ντόρας Μπακογιάννη, στην παρουσίαση του βιβλίου Ομιλία της υπουργού Εξωτερικών, κυρίας Ντόρας Μπακογιάννη, στην παρουσίαση του βιβλίου «Παγκόσμια Ευρώπη: οι Διεθνείς Διαστάσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης» Αθήνα 30 Ιανουαρίου 2007 1 Προσφωνήσεις. Αυτή την

Διαβάστε περισσότερα

Πολυεπίπεδη διακυβέρνηση. Δρ. Κωνσταντίνος Αδαμίδης

Πολυεπίπεδη διακυβέρνηση. Δρ. Κωνσταντίνος Αδαμίδης Πολυεπίπεδη διακυβέρνηση Δρ. Κωνσταντίνος Αδαμίδης Πολυεπίπεδη διακυβέρνηση -Η έννοια της πολυεπίπεδης διακυβέρνησης επιχειρεί να συλλάβει τις περίπλοκες σχέσεις ανάμεσα στα διάφορα κυβερνητικά επίπεδα.

Διαβάστε περισσότερα

Η στρατηγική πολύ μικρής κρατικής δύναμης: η περίπτωση της Κύπρου Στο διεθνές σύστημα δεν υπάρχουν μόνο οι μεγάλες δυνάμεις αλλά επίσης υπάρχουν

Η στρατηγική πολύ μικρής κρατικής δύναμης: η περίπτωση της Κύπρου Στο διεθνές σύστημα δεν υπάρχουν μόνο οι μεγάλες δυνάμεις αλλά επίσης υπάρχουν Η στρατηγική πολύ μικρής κρατικής δύναμης: η περίπτωση της Κύπρου Στο διεθνές σύστημα δεν υπάρχουν μόνο οι μεγάλες δυνάμεις αλλά επίσης υπάρχουν μεσαίες, μικρές ή και πολύ μικρές δυνάμεις. Παρόλο που η

Διαβάστε περισσότερα

Το πολίτευμα που προβλέπει το ελληνικό Σύνταγμα του 1975/1986/2001/ Οι θεμελιώδεις αρχές του πολιτεύματος

Το πολίτευμα που προβλέπει το ελληνικό Σύνταγμα του 1975/1986/2001/ Οι θεμελιώδεις αρχές του πολιτεύματος Εισαγωγή στο Διεθνές και Ευρωπαϊκό Δίκαιο Α εξάμηνο 2015/2016 Ν. Κανελλοπούλου Αναπλ. Καθηγ. Συνταγματικού Δικαίου Το πολίτευμα που προβλέπει το ελληνικό Σύνταγμα του 1975/1986/2001/2008 Διάγραμμα του

Διαβάστε περισσότερα

«Παγκόσμια Ευρώπη; Οι Διεθνείς Διαστάσεις της Ευρωπαϊκής. Ένωσης»

«Παγκόσμια Ευρώπη; Οι Διεθνείς Διαστάσεις της Ευρωπαϊκής. Ένωσης» Ομιλία Γιάννου Παπαντωνίου στην παρουσίαση του βιβλίου «Παγκόσμια Ευρώπη; Οι Διεθνείς Διαστάσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης» Αμφιθέατρο Μεγάρου Καρατζά Τρίτη 30 Ιανουαρίου 2007 Στο ξεκίνημα του 21 ου αιώνα,

Διαβάστε περισσότερα

ΑΝΑΛΥΤΙΚΟΣ ΠΙΝΑΚΑΣ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΩΝ

ΑΝΑΛΥΤΙΚΟΣ ΠΙΝΑΚΑΣ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΩΝ ΑΝΑΛΥΤΙΚΟΣ ΠΙΝΑΚΑΣ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΩΝ Κατάλογος διευκρινιστικού υλικού..................................... 18 Πρόλογος....................................................... 27 Ευχαριστίες......................................................

Διαβάστε περισσότερα

Department of Economics University of Limerick / 20

Department of Economics University of Limerick / 20 Η ανέφικτη τριάδα της Ευρωπαϊκής Οικονομικής Πολιτικής Απόστολος Φασιανός Department of Economics University of Limerick ου για την Κρίση, ΕΛΙΑΜΕΠ 16 Δεκεμβρίου 2015 Περιεχόμενα Εισαγωγή Η ανέφικτη τριάδα

Διαβάστε περισσότερα

12 Ο ΕΘΝΙΚΙΣΜΟΣ ΚΑΙ Η ΑΝΟΔΟΣ ΤΗΣ ΑΚΡΟΔΕΞΙΑΣ

12 Ο ΕΘΝΙΚΙΣΜΟΣ ΚΑΙ Η ΑΝΟΔΟΣ ΤΗΣ ΑΚΡΟΔΕΞΙΑΣ Η ελληνική κοινωνία βρίσκεται σε γενικευμένη κρίση. Οικονομική κρίση, που την κάνει να ισορροπεί επικίνδυνα στο χείλος της οικονομικής καταστροφής. Πολιτική κρίση, με την άρση εμπιστοσύνης στα πολιτικά

Διαβάστε περισσότερα

ΔΙΕΘΝΕΣ ΣΥΣΤΗΜΑ ΚΑΙ ΔΙΕΘΝΗΣ ΔΙΑΚΥΒΕΡΝΗΣΗ

ΔΙΕΘΝΕΣ ΣΥΣΤΗΜΑ ΚΑΙ ΔΙΕΘΝΗΣ ΔΙΑΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΕΙΡΑΙΩΣ ΤΜΗΜΑ ΔΙΕΘΝΩΝ ΚΑΙ ΕΥΡΩΠΑΙΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ ΔΙΕΘΝΕΣ ΣΥΣΤΗΜΑ ΚΑΙ ΔΙΕΘΝΗΣ ΔΙΑΚΥΒΕΡΝΗΣΗ Γ ΕΞΑΜΗΝΟΥ Δ.Α.Π. Ν.Δ.Φ.Κ. ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΠΕΙΡΑΙΩΣ ΠΡΩΤΗ ΚΑΙ ΚΑΛΥΤΕΡΗ Webpage: www.dap-papei.gr Facebook:

Διαβάστε περισσότερα

VI/ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΕΘΕΛΟΝΤΙΚΟΥ ΤΟΜΕΑ ΣΤΗΝ ΑΣΚΗΣΗ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ

VI/ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΕΘΕΛΟΝΤΙΚΟΥ ΤΟΜΕΑ ΣΤΗΝ ΑΣΚΗΣΗ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ VI/ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΕΘΕΛΟΝΤΙΚΟΥ ΤΟΜΕΑ ΣΤΗΝ ΑΣΚΗΣΗ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ Ο εθελοντικός τομέας αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της κοινωνικής πολιτικής. Ιστορικά προηγείται του κράτους πρόνοιας, ενώ συνυπάρχει

Διαβάστε περισσότερα

10 χρόνια από την ένταξη της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση: διδάγματα και προοπτικές

10 χρόνια από την ένταξη της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση: διδάγματα και προοπτικές Europe at Schools through Art and Simulation (EuropeStARTS) 11 Μαΐου 2014 10 χρόνια από την ένταξη της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση: διδάγματα και προοπτικές Ευαγόρας Λ. Ευαγόρου Λέκτορας

Διαβάστε περισσότερα

qwφιertyuiopasdfghjklzxερυυξnmηq ςwωψerβνtyuσiopasdρfghjklzxcvbn mqwertyuiopasdfghjklzxcvbnφγιmλι qπσπζαwωeτrtνyuτioρνμpκaλsdfghσj

qwφιertyuiopasdfghjklzxερυυξnmηq ςwωψerβνtyuσiopasdρfghjklzxcvbn mqwertyuiopasdfghjklzxcvbnφγιmλι qπσπζαwωeτrtνyuτioρνμpκaλsdfghσj qwφιertyuiopasdfghjklzxερυυξnmηq ςwωψerβνtyuσiopasdρfghjklzxcvbn mqwertyuiopasdfghjklzxcvbnφγιmλι qπσπζαwωeτrtνyuτioρνμpκaλsdfghσj ΕΚΘΕΣΗ ΕΚΦΡΑΣΗ Β ΛΥΚΕΙΟΥ Σημειώςεισ Θεωρίασ II: Είδηςη klzxcvλοπbnαmqwertyuiopasdfghjklz

Διαβάστε περισσότερα

Θέματα Συνάντησης. Υποστηρικτικό Υλικό Συνάντησης 1

Θέματα Συνάντησης. Υποστηρικτικό Υλικό Συνάντησης 1 ΤΡΙΤΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΘΕΜΑΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΔΙΚΤΥΟΥ «ΕΛΕΝΗ ΣΚΟΥΡΑ» για την «Ενίσχυση της Συμμετοχής των Γυναικών που ανήκουν σε ευπαθείς κοινωνικά ομάδες» στις Θέματα Συνάντησης Ολοκλήρωση προτάσεων για την

Διαβάστε περισσότερα

[20] Ευρωπαϊκή Οικονομική Ενοποίηση ~ Λένα Τσιπούρη

[20] Ευρωπαϊκή Οικονομική Ενοποίηση ~ Λένα Τσιπούρη 1. Εισαγωγή Η ενοποίηση των Ευρωπαϊκών κρατών είναι ένα πείραμα ιδιαίτερα καινοτόμο και μέχρι σήμερα διαφορετικό από όποια άλλη αντίστοιχη προσπάθεια έχει εκδηλωθεί. Η επιρροή και οι συνέπειες του είναι

Διαβάστε περισσότερα

ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΤΟ ΚΥΠΡΙΑΚΟ

ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΤΟ ΚΥΠΡΙΑΚΟ ΜΕΡΟΣ Α - Διαγνωστική ανάλυση SWOT ΜΕΡΟΣ Β - Εξωτερικό περιβάλλον ΜΕΡΟΣ Γ - Όραμα, αποστολή και στρατηγική ΜΕΡΟΣ Α Διαγνωστική ανάλυση SWOT ΔΙΑΓΝΩΣΤΙΚΗ ΑΝΑΛΥΣΗ (SWOT) ΓΙΑ ΤΟ ΚΥΠΡΙΑΚΟ ΠΡΟΤΕΡΗΜΑΤΑ Ιστορικής,

Διαβάστε περισσότερα

Βασικά θέματα προς συζήτηση:

Βασικά θέματα προς συζήτηση: ΕΝΟΤΗΤΑ 8. ΚΟΙΝΗ ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ, ΚΟΙΝΗ ΑΜΥΝΤΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ Βασικά θέματα προς συζήτηση: Η ανάπτυξη της Κοινής εξωτερικής πολιτικής και πολιτικής ασφάλειας Η λήψη των αποφάσεων

Διαβάστε περισσότερα

Ομιλία στο συνέδριο "Νοτιοανατολική Ευρώπη :Κρίση και Προοπτικές" (13/11/2009) Η ΕΝΤΑΞΗ ΤΩΝ ΔΥΤΙΚΩΝ ΒΑΛΚΑΝΙΩΝ ΣΤΗΝ Ε.Ε.

Ομιλία στο συνέδριο Νοτιοανατολική Ευρώπη :Κρίση και Προοπτικές (13/11/2009) Η ΕΝΤΑΞΗ ΤΩΝ ΔΥΤΙΚΩΝ ΒΑΛΚΑΝΙΩΝ ΣΤΗΝ Ε.Ε. Ομιλία στο συνέδριο "Νοτιοανατολική Ευρώπη :Κρίση και Προοπτικές" (13/11/2009) Η ΕΝΤΑΞΗ ΤΩΝ ΔΥΤΙΚΩΝ ΒΑΛΚΑΝΙΩΝ ΣΤΗΝ Ε.Ε. ΕΜΠΕΙΡΙΕΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΙΣΔΟΧΗ ΑΛΛΩΝ ΒΑΛΚΑΝΙΚΩΝ ΚΡΑΤΩΝ Κύριοι Υπουργοί, Κύριοι Πρέσβεις,

Διαβάστε περισσότερα

Το Δίκαιο, η Νομική Επιστήμη και η σημασία τους για τις Διεθνείς και Ευρωπαϊκές Σπουδές. Αναλυτικό διάγραμμα του μαθήματος της Δευτέρας 5/10/2015

Το Δίκαιο, η Νομική Επιστήμη και η σημασία τους για τις Διεθνείς και Ευρωπαϊκές Σπουδές. Αναλυτικό διάγραμμα του μαθήματος της Δευτέρας 5/10/2015 ΤΜΗΜΑ ΔΙΕΘΝΩΝ ΚΑΙ ΕΥΡΩΠΑΪΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ Εισαγωγή στο Διεθνές και Ευρωπαϊκό Δίκαιο Α εξάμηνο 2015/2016 Ν. Αθ. Κανελλοπούλου-Μαλούχου Αναπλ. Καθηγ. Συνταγματικού Δικαίου Το Δίκαιο, η Νομική Επιστήμη και η σημασία

Διαβάστε περισσότερα

2. Η ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΔΙΑΣΤΑΣΗ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΕΝΟΠΟΙΗΣΗΣ: Η ΘΕΣΜΙΚΗ ΚΑΙ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΗ ΥΠΟΣΤΑΣΗ ΚΑΙ ΜΕΤΕΞΕΛΙΞΗ ΤΗΣ ΕΝΩΜΕΝΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ ΣΕ ΔΙΕΘΝΗ ΠΑΡΑΓΟΝΤΑ

2. Η ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΔΙΑΣΤΑΣΗ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΕΝΟΠΟΙΗΣΗΣ: Η ΘΕΣΜΙΚΗ ΚΑΙ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΗ ΥΠΟΣΤΑΣΗ ΚΑΙ ΜΕΤΕΞΕΛΙΞΗ ΤΗΣ ΕΝΩΜΕΝΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ ΣΕ ΔΙΕΘΝΗ ΠΑΡΑΓΟΝΤΑ 2. Η ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΔΙΑΣΤΑΣΗ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΕΝΟΠΟΙΗΣΗΣ: Η ΘΕΣΜΙΚΗ ΚΑΙ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΗ ΥΠΟΣΤΑΣΗ ΚΑΙ ΜΕΤΕΞΕΛΙΞΗ ΤΗΣ ΕΝΩΜΕΝΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ ΣΕ ΔΙΕΘΝΗ ΠΑΡΑΓΟΝΤΑ 2.1 Προσδιοριστικοί παράγοντες των εξωτερικών σχέσεων της ΕΕ

Διαβάστε περισσότερα

Οι διακυβερνητικές διαδικασίες λήψης αποφάσεων

Οι διακυβερνητικές διαδικασίες λήψης αποφάσεων Οι διακυβερνητικές διαδικασίες λήψης αποφάσεων Η διαδικασία λήψης αποφάσεων στην κοινή εξωτερική πολιτική και πολιτική ασφαλείας, καθώς και σε διάφορους άλλους τομείς, όπως είναι η ενισχυμένη συνεργασία,

Διαβάστε περισσότερα

ΜΟΝΤΕΛΑ-ΑΝΘΕΚΤΙΚΟΤΗΤΑ

ΜΟΝΤΕΛΑ-ΑΝΘΕΚΤΙΚΟΤΗΤΑ ΜΟΝΤΕΛΑ-ΑΝΘΕΚΤΙΚΟΤΗΤΑ Οι κρίσεις δημιουργούν απρόβλεπτες καταστάσεις οι οποίες εξελίσσονται ραγδαία και απαιτούν αποφάσεις προκειμένου οι επιπτώσεις τους να μην επεκταθούν ταχύτατα. Κάθε κρίση απαιτεί

Διαβάστε περισσότερα

Η Κύπρος στον 21 ο αιώνα: Προκλήσεις και Προοπτικές σε ένα μεταβαλλόμενο διεθνές σύστημα Ευρισκόμενοι στις αρχές της δεύτερης δεκαετίας του 21 ου

Η Κύπρος στον 21 ο αιώνα: Προκλήσεις και Προοπτικές σε ένα μεταβαλλόμενο διεθνές σύστημα Ευρισκόμενοι στις αρχές της δεύτερης δεκαετίας του 21 ου Η Κύπρος στον 21 ο αιώνα: Προκλήσεις και Προοπτικές σε ένα μεταβαλλόμενο διεθνές σύστημα Ευρισκόμενοι στις αρχές της δεύτερης δεκαετίας του 21 ου αιώνα οι μελλοντικές διεθνολογικές προκλήσεις κρύβουν για

Διαβάστε περισσότερα

qwφιertyuiopasdfghjklzxερυυξnmηq σwωψerβνtyuςiopasdρfghjklzxcvbn mqwertyuiopasdfghjklzxcvbnφγιmλι qπςπζαwωeτrtνyuτioρνμpκaλsdfghςj

qwφιertyuiopasdfghjklzxερυυξnmηq σwωψerβνtyuςiopasdρfghjklzxcvbn mqwertyuiopasdfghjklzxcvbnφγιmλι qπςπζαwωeτrtνyuτioρνμpκaλsdfghςj qwφιertyuiopasdfghjklzxερυυξnmηq σwωψerβνtyuςiopasdρfghjklzxcvbn mqwertyuiopasdfghjklzxcvbnφγιmλι qπςπζαwωeτrtνyuτioρνμpκaλsdfghςj Δίκαιο της Ε.Ε. klzxcvλοπbnαmqwertyuiopasdfghjkl 2ο ΕΞΑΜΗΝΟ zxcvbnmσγqwφertyuioσδφpγρaηsόρ

Διαβάστε περισσότερα

Τάσεις, χαρακτηριστικά, προοπτικές και υποδοχή από την εκπαιδευτική κοινότητα ΣΤΡΟΓΓΥΛΗ ΤΡΑΠΕΖΑ 5 ο Συνέδριο EduPolicies Αθήνα, Σεπτέμβριος 2014

Τάσεις, χαρακτηριστικά, προοπτικές και υποδοχή από την εκπαιδευτική κοινότητα ΣΤΡΟΓΓΥΛΗ ΤΡΑΠΕΖΑ 5 ο Συνέδριο EduPolicies Αθήνα, Σεπτέμβριος 2014 Τάσεις, χαρακτηριστικά, προοπτικές και υποδοχή από την εκπαιδευτική κοινότητα ΣΤΡΟΓΓΥΛΗ ΤΡΑΠΕΖΑ 5 ο Συνέδριο EduPolicies Αθήνα, Σεπτέμβριος 2014 Η διεθνής βιβλιογραφία διαπιστώνει την αντιπαράθεση μεταξύ

Διαβάστε περισσότερα

1,2 και 3 η Διάλεξη «Οι διεθνείς οικονομικοί οργανισμοί στο διεθνές οικονομικό σύστημα»

1,2 και 3 η Διάλεξη «Οι διεθνείς οικονομικοί οργανισμοί στο διεθνές οικονομικό σύστημα» ΤΕΙ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ΚΑΣΤΟΡΙΑ ΤΜΗΜΑ ΔΙΕΘΝΟΥΣ ΕΜΠΟΡΙΟΥ ΜΑΘΗΜΑ: Διεθνείς Οικονομικοί Οργανισμοί 1,2 και 3 η Διάλεξη «Οι διεθνείς οικονομικοί οργανισμοί στο διεθνές οικονομικό σύστημα» ΕΝΟΤΗΤΕΣ

Διαβάστε περισσότερα

Ιστορία, θεωρίες και θεσμοί της Ευρωπαϊκής Ενοποίησης

Ιστορία, θεωρίες και θεσμοί της Ευρωπαϊκής Ενοποίησης ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΑΝΟΙΚΤΑ ΑΚΑΔΗΜΑΙΚΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ Ιστορία, θεωρίες και θεσμοί της Ευρωπαϊκής Ενοποίησης Μάθημα 8 ο : Η Συνθήκη της Λισσαβόνας. Ιστορικό πλαίσιο Κύρια χαρακτηριστικά Πολιτικά

Διαβάστε περισσότερα

Το κράτος εμφανίζεται σαν διαμεσολαβητής των στρατηγικών των επιχειρήσεων και της κοινωνικής συνοχής στο εσωτερικό του. Πολιτικές

Το κράτος εμφανίζεται σαν διαμεσολαβητής των στρατηγικών των επιχειρήσεων και της κοινωνικής συνοχής στο εσωτερικό του. Πολιτικές Οικονομική διπλωματία και οικονομική κρίση Στόχοι, στρατηγική, συγκρότηση & οργάνωση της ελληνικής οικονομικής διπλωματίας Επιπτώσεις οικονομικής κρίσης στις εξαγωγές Βασικά προβλήματα Χρήστος Φαρμάκης

Διαβάστε περισσότερα

Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΣΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ. Η ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΤΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ.

Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΣΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ. Η ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΤΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ. Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΣΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ. Η ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΤΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ. Κυρίες και κύριοι Ένα από τα σημαντικότερα ζητήματα και προκλήσεις που έχει να αντιμετωπίσει διαχρονικά

Διαβάστε περισσότερα

Αθήνα, 20-21 Νοεμβρίου 2014 ΔΙΑΚΗΡΥΞΗ

Αθήνα, 20-21 Νοεμβρίου 2014 ΔΙΑΚΗΡΥΞΗ Αθήνα, 20-21 Νοεμβρίου 2014 ΔΙΑΚΗΡΥΞΗ Oι πολυάριθμοι φορείς της κοινωνικής οικονομίας και επιχειρηματικότητας που συμμετείχαν και συνεργάστηκαν στο Φόρουμ Κοινωνικής Επιχειρηματικότητας, 20-21 Νοεμβρίου

Διαβάστε περισσότερα

Αντώνης Βάος: Ζητήματα διδακτικής των εικαστικών τεχνών

Αντώνης Βάος: Ζητήματα διδακτικής των εικαστικών τεχνών Εισαγωγή Βασική αντίληψη που διαποτίζει αυτή την εργασία είναι ότι η βαθύτερη παιδαγωγική διάσταση της εικαστικής εκπαίδευσης αναδύεται μέσα από τη συμμετοχή σε μια διεργασία στην οποία συνδέονται άρρηκτα

Διαβάστε περισσότερα

Η Περιφερειακή Επιστήμη.

Η Περιφερειακή Επιστήμη. VII. Η ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΕΠΙΣΤΗΜΗ Χ. ΑΠ. ΛΑΔΙΑΣ Η Περιφερειακή Επιστήμη. Τι είναι; Τι την συνέθεσε; ΕΙΣΑΓΩΓΗ Οι δυνατότητες της περιφερειακής οικονομικής ανάλυσης είναι περιορισμένες. Η φύση των προβλημάτων

Διαβάστε περισσότερα

Επιδιώξεις της παιδαγωγικής διαδικασίας. Σκοποί

Επιδιώξεις της παιδαγωγικής διαδικασίας. Σκοποί Επιδιώξεις της παιδαγωγικής διαδικασίας Σκοποί Θεματικές ενότητες Διαμόρφωση των σκοπών της αγωγής Ιστορική εξέλιξη των σκοπών της αγωγής Σύγχρονος προβληματισμός http://users.uoa.gr/~dhatziha/ Διαφάνεια:

Διαβάστε περισσότερα

ΣΧΟΛΗ ΝΟΜΙΚΩΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ

ΣΧΟΛΗ ΝΟΜΙΚΩΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΤΜΗΜΑ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΣΧΟΛΗ ΝΟΜΙΚΩΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ Αντικείμενο του Τμήματος Το Τμήμα ασχολείται με την μελέτη των πολιτικών φαινομένων, των πολιτικών θεσμών, διαδικασιών και ανταγωνισμών.

Διαβάστε περισσότερα

European Year of Citizens 2013 Alliance

European Year of Citizens 2013 Alliance European Year of Citizens 2013 Alliance MANIFESTO Η ενεργός συμμετοχή του ευρωπαίου πολίτη είναι άμεσα συνδεδεμένη με την επιδίωξη των Ευρωπαϊκών συλλογικών στόχων και αξιών που προβλέπονται στις Συνθήκες

Διαβάστε περισσότερα

«Οι Δημόσιες Πολιτικές Εναρμόνισης Οικογενειακής και Επαγγελματικής Ζωής: Μια κριτική αξιολόγηση»

«Οι Δημόσιες Πολιτικές Εναρμόνισης Οικογενειακής και Επαγγελματικής Ζωής: Μια κριτική αξιολόγηση» Ημερίδα: Ισορροπία εργασίας, οικογένειας και προσωπικής ζωής σε κρίση; Συνεδρία 4 η : Η Οικογενειακή και Επαγγελματική ζωή των γυναικών σε πίεση: Πολιτικές, Μαθήματα και Προκλήσεις Αθήνα, 29 Νοεμβρίου

Διαβάστε περισσότερα

Διοικητικό Δίκαιο Ι. Μαθητική σχέση έννομη σχέση δημόσιου διοικητικού δικαίου. Αντικείμενο Διοικητικού Δικαίου Διοίκηση

Διοικητικό Δίκαιο Ι. Μαθητική σχέση έννομη σχέση δημόσιου διοικητικού δικαίου. Αντικείμενο Διοικητικού Δικαίου Διοίκηση Διοικητικό Δίκαιο Ι Διοικητικό Δίκαιο: Κομμάτι δικαίου που μας συνοδεύει από τη γέννηση μέχρι το θάνατο μας. Είναι αδύνατον να μην βρεθούμε μέσα σε έννομες σχέσεις διοικητικού δικαίου. Μαθητική σχέση έννομη

Διαβάστε περισσότερα

ΟΔΗΓΟΣ ΜΕΛΕΤΗΣ ΒΙΒΛΙΟΥ «Επιτομή Γενικού Διοικητικού Δικαίου» του Απ. Γέροντα, εκδ. Σάκκουλα, Αθήνα - Θεσσαλονίκη 2014

ΟΔΗΓΟΣ ΜΕΛΕΤΗΣ ΒΙΒΛΙΟΥ «Επιτομή Γενικού Διοικητικού Δικαίου» του Απ. Γέροντα, εκδ. Σάκκουλα, Αθήνα - Θεσσαλονίκη 2014 ΟΔΗΓΟΣ ΜΕΛΕΤΗΣ ΒΙΒΛΙΟΥ «Επιτομή Γενικού Διοικητικού Δικαίου» του Απ. Γέροντα, εκδ. Σάκκουλα, Αθήνα - Θεσσαλονίκη 2014 Κεφάλαιο πρώτο: ΙΙ. Η διοίκηση, ΙΙΙ. Το διοικητικό δίκαιο (σελ. 16 25) Σκοπός των ως

Διαβάστε περισσότερα

qwφιertyuiopasdfghjklzxερυυξnmηq σwωψerβνtyuςiopasdρfghjklzxcvbn mqwertyuiopasdfghjklzxcvbnφγιmλι qπςπζαwωeτrtνyuτioρνμpκaλsdfghςj

qwφιertyuiopasdfghjklzxερυυξnmηq σwωψerβνtyuςiopasdρfghjklzxcvbn mqwertyuiopasdfghjklzxcvbnφγιmλι qπςπζαwωeτrtνyuτioρνμpκaλsdfghςj qwφιertyuiopasdfghjklzxερυυξnmηq σwωψerβνtyuςiopasdρfghjklzxcvbn mqwertyuiopasdfghjklzxcvbnφγιmλι qπςπζαwωeτrtνyuτioρνμpκaλsdfghςj ΘΕΩΡΙΑ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΩΝ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ Γ ΛΥΚΕΙΟΥ klzxcvλοπbnαmqwertyuiopasdfghjklz

Διαβάστε περισσότερα

ΕΛΛΑΔΑ ΤΟΥΡΚΙΑ. Αξιολογώντας το παρελθόν και το παρόν, προβλέποντας το μέλλον

ΕΛΛΑΔΑ ΤΟΥΡΚΙΑ. Αξιολογώντας το παρελθόν και το παρόν, προβλέποντας το μέλλον ΕΛΛΑΔΑ ΤΟΥΡΚΙΑ Αξιολογώντας το παρελθόν και το παρόν, προβλέποντας το μέλλον ΣΥΣΤΗΜΙΚΟΙ ΚΑΙ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟΙ ΛΟΓΟΙ ΑΝΟΙΓΟΥΝ ΕΝΑ «ΠΑΡΑΘΥΡΟ ΕΥΚΑΙΡΙΑΣ» ΓΙΑ ΑΛΛΑΓΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ «Το ευρωπαϊκό big-bang, η απόφαση

Διαβάστε περισσότερα

ποσό υπολογιζόμενο και ανάλογο του κύκλου εργασιών του Η Σύμβαση

ποσό υπολογιζόμενο και ανάλογο του κύκλου εργασιών του Η Σύμβαση FRANCHISING Γενικά Ως franchising νοείται το σύνολο των δικαιωμάτων βιομηχανικής ή πνευματικής ιδιοκτησίας που αφορούν εμπορικά σήματα και επωνυμίες, πινακίδες καταστημάτων, πρότυπα χρήσεως, σχέδια, δικαιώματα

Διαβάστε περισσότερα

ΠΥΘΑΓΟΡΕΙΟ ΘΕΩΡΗΜΑ Δ. Ε. ΚΟΝΤΟΚΩΣΤΑΣ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΟΣ

ΠΥΘΑΓΟΡΕΙΟ ΘΕΩΡΗΜΑ Δ. Ε. ΚΟΝΤΟΚΩΣΤΑΣ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΟΣ qwφιertyuiopasdfghjklzxερυυξnmηq σwωψerβνtyuςiopasdρfghjklzxcvbn mqwertyuiopasdfghjklzxcvbnφγιmλι qπςπζαwωeτrtνyuτioρνμpκaλsdfghςj klzxcvλοπbnαmqwertyuiopasdfghjklz ΠΥΘΑΓΟΡΕΙΟ ΘΕΩΡΗΜΑ Δ. Ε. ΚΟΝΤΟΚΩΣΤΑΣ

Διαβάστε περισσότερα

ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΕΧΤΕΛΙΔΗΣ, ΥΒΟΝ ΚΟΣΜΑ

ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΕΧΤΕΛΙΔΗΣ, ΥΒΟΝ ΚΟΣΜΑ ΕΙΣΑΓΩΓΗ Η παιδική ηλικία είναι ένα ζήτημα για το οποίο η κοινωνιολογία έχει δείξει μεγάλο ενδιαφέρον τα τελευταία χρόνια. Από τις αρχές της δεκαετίας του 1980 έως σήμερα βρίσκεται υπό εξέλιξη ένα πρόγραμμα

Διαβάστε περισσότερα

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ. Kεφάλαιο Τρίτο. Θεωρητική θεμελίωση. Έννοιες, Ορισμοί, Πεδίο. Το πρόβλημα της επιστημονικής ταυτότητας της ΣΕ

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ. Kεφάλαιο Τρίτο. Θεωρητική θεμελίωση. Έννοιες, Ορισμοί, Πεδίο. Το πρόβλημα της επιστημονικής ταυτότητας της ΣΕ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ Εισαγωγή... 11 Kεφάλαιο Πρώτο Θεωρητική θεμελίωση. Έννοιες, Ορισμοί, Πεδίο. Το πρόβλημα της επιστημονικής ταυτότητας της ΣΕ 1.1. Η Σύγκριση. Έννοια και περιεχόμενο... 14 1.2. Η Συγκριτική Εκπαίδευση.

Διαβάστε περισσότερα

ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΑ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΚΑ ΖΗΤΗΜΑΤΑ ΣΤΟ ΡΟΜΟ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΑ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΚΑ ΖΗΤΗΜΑΤΑ ΣΤΟ ΡΟΜΟ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΠΟΛΙΤΙΚΗ 1 ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΑ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΚΑ ΖΗΤΗΜΑΤΑ ΣΤΟ ΡΟΜΟ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΕΝΩΣΗ 1 Παναγιώτης Ήφαιστος Καθηγητής διεθνών σχέσεων και στρατηγικών σπουδών Τµήµα ιεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών, Πάντειον Πανεπιστήµιο Έδρα

Διαβάστε περισσότερα

Απασχόληση και πολιτισµός, πυλώνες κοινωνικής συνοχής και ένταξης των µεταναστών για µια βιώσιµη Ευρώπη

Απασχόληση και πολιτισµός, πυλώνες κοινωνικής συνοχής και ένταξης των µεταναστών για µια βιώσιµη Ευρώπη ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ ΗΜΟΣΙΑΣ ΙΟΙΚΗΣΗΣ ΚΑΙ ΑΠΟΚΕΝΤΡΩΣΗΣ ΝΟΜΑΡΧΙΑΚΗ ΑΥΤΟ ΙΟΙΚΗΣΗ ΚΥΚΛΑ ΩΝ Επιτροπή των Περιφερειών ιάσκεψη µε θέµα Απασχόληση και πολιτισµός, πυλώνες κοινωνικής

Διαβάστε περισσότερα

ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΠΛΑΤΙΑΣ (ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ) ΚΩΝ/ΝΟΣ ΚΟΛΙΟΠΟΥΛΟΣ (ΕΠΙΚ. ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ)

ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΠΛΑΤΙΑΣ (ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ) ΚΩΝ/ΝΟΣ ΚΟΛΙΟΠΟΥΛΟΣ (ΕΠΙΚ. ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ) Μαθήματα Α εξαμήνου 1. Ιστορία των Διεθνών Σχέσεων & της Στρατηγικής ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΠΛΑΤΙΑΣ (ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ) ΚΩΝ/ΝΟΣ ΚΟΛΙΟΠΟΥΛΟΣ (ΕΠΙΚ. ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ) Στο πλαίσιο του μαθήματος «Ιστορία των Διεθνών Σχέσεων και της Στρατηγικής»

Διαβάστε περισσότερα

Διάταξη Θεματικής Ενότητας ΕΠΑ70/ Εκπαιδευτική Πολιτική και Αναλυτικά Προγράμματα

Διάταξη Θεματικής Ενότητας ΕΠΑ70/ Εκπαιδευτική Πολιτική και Αναλυτικά Προγράμματα Διάταξη Θεματικής Ενότητας ΕΠΑ70/ Εκπαιδευτική Πολιτική και Αναλυτικά Προγράμματα Σχολή ΣΑΚΕ Σχολή Ανθρωπιστικών και Κοινωνικών Επιστημών Πρόγραμμα Σπουδών ΕΠΑ Επιστήμες της Αγωγής Θεματική Ενότητα ΕΠΑ70

Διαβάστε περισσότερα

Οργάνωση και Λειτουργία του Κράτους 19 ος Διαγωνισμός ΕΣΔΔ 2 ος Διαγωνισμός ΕΣΤΑ Σάββατο 09 Δεκεμβρίου 2006

Οργάνωση και Λειτουργία του Κράτους 19 ος Διαγωνισμός ΕΣΔΔ 2 ος Διαγωνισμός ΕΣΤΑ Σάββατο 09 Δεκεμβρίου 2006 Οργάνωση και Λειτουργία του Κράτους 19 ος Διαγωνισμός ΕΣΔΔ 2 ος Διαγωνισμός ΕΣΤΑ Σάββατο 09 Δεκεμβρίου 2006 Θέμα 2 ον : Η δικαστική λειτουργία αποτελεί μία από τις τρεις θεμελιώδεις λειτουργίες του κράτους.

Διαβάστε περισσότερα

Ομιλία: «Ο ρόλος της Τοπικής Αυτοδιοίκησης σε Προγράμματα κατάρτισης και απασχόλησης»

Ομιλία: «Ο ρόλος της Τοπικής Αυτοδιοίκησης σε Προγράμματα κατάρτισης και απασχόλησης» Ομιλία: «Ο ρόλος της Τοπικής Αυτοδιοίκησης σε Προγράμματα κατάρτισης και απασχόλησης» Ταχμετζίδης Γεώργιος Ειδικός Συνεργάτης Δημάρχου Πυλαίας Χορτιάτη 30/9/2015 Κυρίες και κύριοι, Οι Οργανισμοί Τοπικής

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΠΟΙΗΣΗ ΓΕΝΙΚΑ ΟΡΙΣΜΟΣ ΑΙΤΙΑ

ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΠΟΙΗΣΗ ΓΕΝΙΚΑ ΟΡΙΣΜΟΣ ΑΙΤΙΑ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΠΟΙΗΣΗ ΓΕΝΙΚΑ Η παγκοσμιοποίηση έχει διαταράξει την παραδοσιακή διεθνή κατάσταση. Σαρωτικές αλλαγές, οικονομικές και κοινωνικές συντελούνται ήδη, η ροή των γεγονότων έχει επιταχυνθεί και η πολυπλοκότητα

Διαβάστε περισσότερα

Ηγεσία και Διοικηση. Αποτελεσματική Ηγεσία στο Χώρο της Εργασίας

Ηγεσία και Διοικηση. Αποτελεσματική Ηγεσία στο Χώρο της Εργασίας Ηγεσία και Διοικηση Αποτελεσματική Ηγεσία στο Χώρο της Εργασίας 1. Η έννοια της αποτελεσματικής ηγεσίας Είναι σημαντικό να ξεκαθαρίσουμε πως η έννοια της ηγεσίας δεν είναι ταυτόσημη με τις έννοιες της

Διαβάστε περισσότερα

Τρίτη δέσμη νομοθετικών προτάσεων της Επιτροπής για τον τομέα της ενέργειας

Τρίτη δέσμη νομοθετικών προτάσεων της Επιτροπής για τον τομέα της ενέργειας Τρίτη δέσμη νομοθετικών προτάσεων της Επιτροπής για τον τομέα της ενέργειας Βασικά θεσμικά θέματα Αικατερίνη Ν. Ηλιάδου Δ.Ν. Δικηγόρος Αθήνα, 25 Οκτωβρίου 2007 Ιστορική διαδρομή Στόχος: Εσωτερική αγορά

Διαβάστε περισσότερα

Ενότητα 2. Δομολειτουργισμός

Ενότητα 2. Δομολειτουργισμός Ενότητα 2 Λειτουργισμός και θεωρίες κοινωνικής σύγκρουσης Δομολειτουργισμός ΗΠΑ, δεκαετία του 50 και μετά Επιρροές: λειτουργισμός, και ιδίως το έργο του Durkheim, και οργανικισμός Μελέτη μακρο- επιπέδου

Διαβάστε περισσότερα

Κοινωνιολογία της Εκπαίδευσης Εσωτερικοποίηση του πολιτιστικού υποσυστήματος και εκπαίδευση: Talcott Parsons

Κοινωνιολογία της Εκπαίδευσης Εσωτερικοποίηση του πολιτιστικού υποσυστήματος και εκπαίδευση: Talcott Parsons Κοινωνιολογία της Εκπαίδευσης Εσωτερικοποίηση του πολιτιστικού υποσυστήματος και εκπαίδευση: Talcott Parsons Διδάσκων: Δρ. Βασίλης Ντακούμης 1 Διάγραμμα της παρουσίασης Μάθημα 3ο (σελ. 67-79) 2 Talcott

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΕΡΓΟΥ. «Δίκτυο συνεργασίας μεταξύ κρατών μελών για θέματα διαθρησκευτικού διαλόγου και άσκησης θρησκευτικών πρακτικών»

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΕΡΓΟΥ. «Δίκτυο συνεργασίας μεταξύ κρατών μελών για θέματα διαθρησκευτικού διαλόγου και άσκησης θρησκευτικών πρακτικών» Δημοσιοποίηση της Δράσης Έργο ΕΤΕ 4.1/13 «Δίκτυο συνεργασίας μεταξύ κρατών μελών για θέματα διαθρησκευτικού διαλόγου και άσκησης θρησκευτικών πρακτικών» ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΕΡΓΟΥ «Δίκτυο συνεργασίας μεταξύ κρατών

Διαβάστε περισσότερα

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΑΜΦΙΣΣΑ, ΝΟΜΟΣ ΦΩΚΙΔΑΣ ΔΗΜΟΣ ΔΕΛΦΩΝ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΑΜΦΙΣΣΑ, ΝΟΜΟΣ ΦΩΚΙΔΑΣ ΔΗΜΟΣ ΔΕΛΦΩΝ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΑΜΦΙΣΣΑ, 04.11.2015 ΝΟΜΟΣ ΦΩΚΙΔΑΣ ΔΗΜΟΣ ΔΕΛΦΩΝ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ Διεύθυνση: Πλατεία Κεχαγιά Τ.Κ. : 331 00 Άμφισσα Τηλέφωνο: 2265350027 FAX: 2265350021 Α.Δ.Τ.: 61/2015 ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΘΕΜΑ:

Διαβάστε περισσότερα

ΚΑΤΕΥΘΥΝΤΗΡΙΕΣ ΓΡΑΜΜΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΥΗΜΕΡΙΑ, ΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ ΚΑΙ ΤΗ ΒΙΩΣΙΜΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ. www.kas.de

ΚΑΤΕΥΘΥΝΤΗΡΙΕΣ ΓΡΑΜΜΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΥΗΜΕΡΙΑ, ΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ ΚΑΙ ΤΗ ΒΙΩΣΙΜΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ. www.kas.de ΚΑΤΕΥΘΥΝΤΗΡΙΕΣ ΓΡΑΜΜΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΥΗΜΕΡΙΑ, ΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ ΚΑΙ ΤΗ ΒΙΩΣΙΜΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ www.kas.de ΣΕΛΊΔΑ 2 ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ 3 ΠΡΟΟΙΜΙΟ 3 ΚΑΤΕΥΘΥΝΤΗΡΙΕΣ ΓΡΑΜΜΕΣ 1. Κανονιστικό πλαίσιο του

Διαβάστε περισσότερα

Αγαπητοί κύριοι συνάδελφοι,

Αγαπητοί κύριοι συνάδελφοι, Αγαπητοί κύριοι συνάδελφοι, Η Ελλάδα εκτιµούµε και τα στοιχεία το επιβεβαιώνουν- ότι αποτελεί ένα επιτυχηµένο παράδειγµα της Πολιτικής της Συνοχής της ΕΕ. Η επίπονη προσπάθεια σχεδόν δύο δεκαετιών συνέβαλε

Διαβάστε περισσότερα

«Τα Βήματα του Εστερναχ»

«Τα Βήματα του Εστερναχ» «Τα Βήματα του Εστερναχ» Τοποθέτηση του ΔΗΜ.ΓΚΟΥΝΤΟΠΟΥΛΟΥ στη παρουσίαση του βιβλίου ΑΛΕΚΟΥ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ. ΧΑΤΖΗΓΙΑΝΝΕΙΟ-Λάρισα 16/1/2009 Κυρίες και κύριοι. Σε κάθε βιβλίο, μελέτη,διήγημα η ποίημα ο συγγραφέας

Διαβάστε περισσότερα

Ζητήματα Εφαρμογής Πολεοδομικού Δικαίου στο πλαίσιο αξιοποίησης ακίνητης περιουσίας. Κων/νος Καρατσώλης

Ζητήματα Εφαρμογής Πολεοδομικού Δικαίου στο πλαίσιο αξιοποίησης ακίνητης περιουσίας. Κων/νος Καρατσώλης Ζητήματα Εφαρμογής Πολεοδομικού Δικαίου στο πλαίσιο αξιοποίησης ακίνητης περιουσίας Κων/νος Καρατσώλης οι σχετικές προσπάθειες για ισορροπίες.. ( περιβάλλον δόμηση κανόνες - διοικητική ανταπόκριση και

Διαβάστε περισσότερα

ΥΛΗ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ ΕΑΡΙΝΟΥ ΕΞΑΜΗΝΟΥ 2012-2013. zxcvbnmσγqwφertyuioσδφpγρaηsόρ ΤΜΗΜΑ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΜΟΝΑΔΩΝ ΥΓΕΙΑΣ & ΠΡΟΝΟΙΑΣ

ΥΛΗ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ ΕΑΡΙΝΟΥ ΕΞΑΜΗΝΟΥ 2012-2013. zxcvbnmσγqwφertyuioσδφpγρaηsόρ ΤΜΗΜΑ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΜΟΝΑΔΩΝ ΥΓΕΙΑΣ & ΠΡΟΝΟΙΑΣ qwφιertyuiopasdfghjklzxερυυξnmηq σwωψerβνtyuςiopasdρfghjklzxcvbn mqwertyuiopasdfghjklzxcvbnφγιmλι qπςπζαwωeτrtνyuτioρνμpκaλsdfghςj klzxcvλοπbnαmqwertyuiopasdfghjkl ΥΛΗ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ ΕΑΡΙΝΟΥ ΕΞΑΜΗΝΟΥ 2012-2013

Διαβάστε περισσότερα

ΕΙΣΑΓΩΓΗ Η ΠΡΟΟΠΤΙΚΗ ΤΩΝ ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΕΩΝ

ΕΙΣΑΓΩΓΗ Η ΠΡΟΟΠΤΙΚΗ ΤΩΝ ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΕΩΝ 1 ΕΙΣΑΓΩΓΗ Η ΠΡΟΟΠΤΙΚΗ ΤΩΝ ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΕΩΝ Η υπαγωγή της χώρας στον έλεγχο της ΕΕ, της ΕΚΤ και του ΔΝΤ το 2010 σηματοδοτεί το δραματικό τέλος μιας περιόδου στη διάρκεια της οποίας οι μεταρρυθμίσεις υπήρξαν

Διαβάστε περισσότερα

«Να συνειδητοποιήσουμε την πραγματικότητα και να διαμορφώσουμε σε νέα βάση. την πολιτική μας»

«Να συνειδητοποιήσουμε την πραγματικότητα και να διαμορφώσουμε σε νέα βάση. την πολιτική μας» ΝΑΝΤΙΑ Ι. ΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΥ Βουλευτής ΠΑΣΟΚ ΝΟΜΟΥ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ Αθήνα, 04/05/11 «Να συνειδητοποιήσουμε την πραγματικότητα και να διαμορφώσουμε σε νέα βάση την πολιτική μας» Είναι, πλέον, δεδομένο ότι η Ενωμένη

Διαβάστε περισσότερα

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ ΜΕΡΟΣ Α ΘΕΩΡΙΑ ΤΗΣ ΓΝΩΣΗΣ ΚΑΙ ΘΕΩΡΙΑ ΤΟΥ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΟΥ ΣΤΙΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΕΣ ΕΠΙΣΤΗΜΕΣ. του αντικειμένου προσεγγίσεων...

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ ΜΕΡΟΣ Α ΘΕΩΡΙΑ ΤΗΣ ΓΝΩΣΗΣ ΚΑΙ ΘΕΩΡΙΑ ΤΟΥ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΟΥ ΣΤΙΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΕΣ ΕΠΙΣΤΗΜΕΣ. του αντικειμένου προσεγγίσεων... ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ ΜΕΡΟΣ Α ΘΕΩΡΙΑ ΤΗΣ ΓΝΩΣΗΣ ΚΑΙ ΘΕΩΡΙΑ ΤΟΥ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΟΥ ΣΤΙΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΕΣ ΕΠΙΣΤΗΜΕΣ ΚΕΦΑΛΑΙΟ 1: Εισαγωγή..................................................... 17 1.1 Νόηση και γνώση και η σχέση

Διαβάστε περισσότερα

Μακροοικονομική. Μακροοικονομική Θεωρία και Πολιτική. Αναπτύχθηκε ως ξεχωριστός κλάδος: Γιατί μελετάμε ακόμη την. Μακροοικονομική Θεωρία και

Μακροοικονομική. Μακροοικονομική Θεωρία και Πολιτική. Αναπτύχθηκε ως ξεχωριστός κλάδος: Γιατί μελετάμε ακόμη την. Μακροοικονομική Θεωρία και Μακροοικονομική Θεωρία και Πολιτική Εισαγωγή: με τι ασχολείται Ποια είναι η θέση της μακροοικονομικής σήμερα; Χρησιμότητα - γιατί μελετάμε την μακροοικονομική θεωρία; Εξέλιξη θεωρίας και σχέση με την πολιτική

Διαβάστε περισσότερα

ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟ ΛΕΞΙΚΟ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΟΡΩΝ

ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟ ΛΕΞΙΚΟ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΟΡΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟ ΛΕΞΙΚΟ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΟΡΩΝ Σκοπός του έργου Σκοπός του έργου είναι: 1. η δημιουργία μιας on line εφαρμογής διαχείρισης ενός επιστημονικού λεξικού κοινωνικών όρων 2. η παραγωγή ενός ικανοποιητικού

Διαβάστε περισσότερα

Η Αξιολόγηση ως συνιστώσα του Στρατηγικού Σχεδιασμού υπό το πρίσμα της 'Αθηνάς'

Η Αξιολόγηση ως συνιστώσα του Στρατηγικού Σχεδιασμού υπό το πρίσμα της 'Αθηνάς' Συνέδριο ΜΟΔΙΠ ΑΤΕΙ-Θ *-* Νοεμβρίου 2012 Grand Hotel Θεσσαλονίκη Η Αξιολόγηση ως συνιστώσα του Στρατηγικού Σχεδιασμού υπό το πρίσμα της 'Αθηνάς' Παναγιώτης Τζιώνας Αντιπρόεδρος ΑΤΕΙ-Θ Συμπεράσματα Τα Νέα

Διαβάστε περισσότερα

Προοπτικές στην Ανάλυση Επιπτώσεων της Νομοθεσίας

Προοπτικές στην Ανάλυση Επιπτώσεων της Νομοθεσίας Προοπτικές στην Ανάλυση Επιπτώσεων της Νομοθεσίας Από την εκτίμηση επιπτώσεων στον έλεγχο αποτελεσματικότητας Παναγιώτης Καρκατσούλης Ινστιτούτο Έρευνας Ρυθμιστικών Πολιτικών www.inerp.gr Πόση Ρυθμιστική

Διαβάστε περισσότερα

Θα αποτελέσει η Κροατία το 28 ο μέλος της Ε.Ε.;

Θα αποτελέσει η Κροατία το 28 ο μέλος της Ε.Ε.; 1 Ενημερωτικό Σημείωμα # 04 / Απρίλιος 2011 Θα αποτελέσει η Κροατία το 28 ο μέλος της Ε.Ε.; της Σύλβιας Ράντου M.Sc. στις Ευρωπαϊκές Σπουδές Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών, Δόκιμης Ερευνήτριας Κ.Ε.ΔΙΑ.

Διαβάστε περισσότερα

ΒΑΣΙΚΟ ΚΕΙΜΕΝΟ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΗ ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΑ «ΒΕΛΤΙΩΣΗ ΤΗΣ ΙΟΙΚΗΤΙΚΗΣ ΙΚΑΝΟΤΗΤΑΣ ΤΗΣ ΗΜΟΣΙΑΣ ΙΟΙΚΗΣΗΣ»

ΒΑΣΙΚΟ ΚΕΙΜΕΝΟ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΗ ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΑ «ΒΕΛΤΙΩΣΗ ΤΗΣ ΙΟΙΚΗΤΙΚΗΣ ΙΚΑΝΟΤΗΤΑΣ ΤΗΣ ΗΜΟΣΙΑΣ ΙΟΙΚΗΣΗΣ» ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ, ΗΜΟΣΙΑΣ ΙΟΙΚΗΣΗΣ ΚΑΙ ΑΠΟΚΕΝΤΡΩΣΗΣ ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΗΜΟΣΙΑΣ ΙΟΙΚΗΣΗΣ ΚΑΙ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗΣ ΙΑΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΒΑΣΙΚΟ ΚΕΙΜΕΝΟ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΗ ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΑ «ΒΕΛΤΙΩΣΗ ΤΗΣ ΙΟΙΚΗΤΙΚΗΣ

Διαβάστε περισσότερα

Έστω λοιπόν ότι το αντικείμενο ενδιαφέροντος είναι. Ας δούμε τι συνεπάγεται το κάθε. πριν από λίγο

Έστω λοιπόν ότι το αντικείμενο ενδιαφέροντος είναι. Ας δούμε τι συνεπάγεται το κάθε. πριν από λίγο Μορφές Εκπόνησης Ερευνητικής Εργασίας Μαρία Κουτσούμπα Έστω λοιπόν ότι το αντικείμενο ενδιαφέροντος είναι «η τηλεδιάσκεψη». Ας δούμε τι συνεπάγεται το κάθε ερευνητικό ερώτημα που θέσαμε πριν από λίγο Κουτσούμπα/Σεμινάριο

Διαβάστε περισσότερα

Εθνικε ςκαιευρωπαι κε ς Πολιτικε ςστοντομεάτηςδια βιόυμα θησης. Παράλληλα Κείµενα

Εθνικε ςκαιευρωπαι κε ς Πολιτικε ςστοντομεάτηςδια βιόυμα θησης. Παράλληλα Κείµενα Εθνικε ςκαιευρωπαι κε ς Πολιτικε ςστοντομεάτηςδια βιόυμα θησης Παράλληλα Κείµενα Θεσμοί, όργανα και της ευρωπαϊκής πολιτικής Hεκπαιδευτικήπολιτικήκαιτασυστήματαδιαβίου εκπαίδευσης στη σύγχρονη Ευρώπη σε

Διαβάστε περισσότερα

Κοινή πρόταση ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ

Κοινή πρόταση ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΥΠΑΤΗ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ ΤΗΣ ΕΝΩΣΗΣ ΓΙΑ ΘΕΜΑΤΑ ΚΟΙΝΗΣ ΕΞΩΤΕΡΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ Βρυξέλλες, 21.5.2015 JOIN(2015) 24 final 2015/0110 (NLE) Κοινή πρόταση ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ

Διαβάστε περισσότερα

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ Ο Υπουργός Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας κ. Βασίλης Μαγγίνας μίλησε σήμερα Δευτέρα 16 Ιουλίου στο Όγδοο Διακυβερνητικό Συμβούλιο

Διαβάστε περισσότερα

Η Πρόκληση της Ανταγωνιστικότητας Η Εκθεση για την Παγκόσµια Ανταγωνιστικότητα,

Η Πρόκληση της Ανταγωνιστικότητας Η Εκθεση για την Παγκόσµια Ανταγωνιστικότητα, Xαιρετισµός Υπουργού Εµπορίου, Βιοµηχανίας και Τουρισµού κ. Αντώνη Μιχαηλίδη στην εκδήλωση που διοργανώνεται από την Κυπριακή Τράπεζα Αναπτύξεως και το Cyprus College µε τη στήριξη των Price Waterhouse

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΤΑΣΗ ΓΙΑ ΤΗ ΔΟΜΗ ΚΑΙ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΗΣ ΕΥΡΩΖΩΝΗΣ. Dusan Sidjanski Απόδοση στα Ελληνικά: Γιώργος Κολυβάς

ΠΡΟΤΑΣΗ ΓΙΑ ΤΗ ΔΟΜΗ ΚΑΙ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΗΣ ΕΥΡΩΖΩΝΗΣ. Dusan Sidjanski Απόδοση στα Ελληνικά: Γιώργος Κολυβάς ΠΡΟΤΑΣΗ ΓΙΑ ΤΗ ΔΟΜΗ ΚΑΙ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΗΣ ΕΥΡΩΖΩΝΗΣ Dusan Sidjanski Απόδοση στα Ελληνικά: Γιώργος Κολυβάς ΕΙΣΑΓΩΓΗ Τα κράτη-µέλη της Ευρωζώνης βρίσκονται µπροστά σε µια ιδιαίτερα σηµαντική πολιτική επιλογή:

Διαβάστε περισσότερα

THE ROUTE OF THE WESTERN BALKANS TOWARDS EUROPEAN UNION

THE ROUTE OF THE WESTERN BALKANS TOWARDS EUROPEAN UNION THE ROUTE OF THE WESTERN BALKANS TOWARDS EUROPEAN UNION Professor Angelos Kotios Albania, November 2013 1 Αντικείμενο παρουσίασης Χαρακτηριστικά της περιοχής Λόγοι για την καθυστέρηση στην ενσωμάτωση τω

Διαβάστε περισσότερα

Ομάδα Εργασίας ΣΤ 1. Εισαγωγές Παρατηρήσεις

Ομάδα Εργασίας ΣΤ 1. Εισαγωγές Παρατηρήσεις Ομάδα Εργασίας ΣΤ 1 Ανάλυση και Επίδραση του υπό διαμόρφωση Νέου Θεσμικού Πλαισίου στη Δικτυακή Οικονομία και στη διάθεση & προσφορά Νέων Υπηρεσιών- Εφαρμογών Εισαγωγές Παρατηρήσεις - Γενικές παρατηρήσεις

Διαβάστε περισσότερα

Ο Ρόλος του Κριτικού Στοχασμού στη Μάθηση και Εκπαίδευση Ενηλίκων

Ο Ρόλος του Κριτικού Στοχασμού στη Μάθηση και Εκπαίδευση Ενηλίκων ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΑΝΟΙΚΤΑ ΑΚΑΔΗΜΑΙΚΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ Ο Ρόλος του Κριτικού Στοχασμού στη Μάθηση και Εκπαίδευση Ενηλίκων Ενότητα 10: Ο Κριτικός Στοχασμός στον Εργασιακό Χώρο Γιώργος Κ. Ζαρίφης

Διαβάστε περισσότερα

Ευρωπαίοι Κοινωνικοί Εταίροι & Ευρωπαϊκή Κοινωνία Πολιτών

Ευρωπαίοι Κοινωνικοί Εταίροι & Ευρωπαϊκή Κοινωνία Πολιτών Ευρωπαίοι Κοινωνικοί Εταίροι & Ευρωπαϊκή Κοινωνία Πολιτών Γιάννης Κωνσταντινίδης Επίκουρος Καθηγητής Δράση Jean Monnet Εργαστήριο Διεθνών Σχέσεων και Ευρωπαϊκής Ολοκλήρωσης Ευρωπαίοι κοινωνικοί εταίροι

Διαβάστε περισσότερα

Συνέντευξη από την Ανδρούλλα Βασιλείου, Επίτροπο εκπαίδευσης, πολιτισμού, πολυγλωσσίας και νεολαίας

Συνέντευξη από την Ανδρούλλα Βασιλείου, Επίτροπο εκπαίδευσης, πολιτισμού, πολυγλωσσίας και νεολαίας Της Αθανασίας Κωνσταντίνου Συνέντευξη από την Ανδρούλλα Βασιλείου, Επίτροπο εκπαίδευσης, πολιτισμού, πολυγλωσσίας και νεολαίας Με δεδομένες τις αρχές στις οποίες στηρίχτηκε η οικοδόμηση της Ευρωπαϊκής

Διαβάστε περισσότερα

ΕΓΓΡΑΦΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΤΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΣΥΝΟΠΤΙΚΗ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΗΣ ΕΚΤΙΜΗΣΗΣ ΕΠΙΠΤΩΣΕΩΝ. που συνοδεύει το έγγραφο

ΕΓΓΡΑΦΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΤΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΣΥΝΟΠΤΙΚΗ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΗΣ ΕΚΤΙΜΗΣΗΣ ΕΠΙΠΤΩΣΕΩΝ. που συνοδεύει το έγγραφο ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ Βρυξέλλες, 17.7.2013 SWD(2013) 275 final ΕΓΓΡΑΦΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΤΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΣΥΝΟΠΤΙΚΗ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΗΣ ΕΚΤΙΜΗΣΗΣ ΕΠΙΠΤΩΣΕΩΝ που συνοδεύει το έγγραφο Πρόταση κανονισμού του Συμβουλίου

Διαβάστε περισσότερα

Ο ΡΟΛΟΣ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

Ο ΡΟΛΟΣ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ ΚΕΦΑΛΑΙΟ 2 ο Ο ΡΟΛΟΣ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ 2.1 Εισαγωγή Η έρευνα διεξήχθη κατά την χρονική περίοδο Φεβρουαρίου έως και Ιουνίου του 2003. Ο συνολικός αριθµός των ευρωπαίων πολιτών που απάντησε

Διαβάστε περισσότερα

Αλλάζουμε τη Διοίκηση μετά από 4 δεκαετίες. Αθήνα, Οκτώβριος 2014

Αλλάζουμε τη Διοίκηση μετά από 4 δεκαετίες. Αθήνα, Οκτώβριος 2014 Αλλάζουμε τη Διοίκηση μετά από 4 δεκαετίες Αθήνα, Οκτώβριος 14 Αξιολόγηση δομών και αναδιοργάνωση Κεντρικής Διοίκησης (1/) Βασικές Επιτροπές Με την ψήφιση του Νόμου 44/11 ξεκίνησε η διαδικασία αξιολόγησης

Διαβάστε περισσότερα

ΟΜΙΛΙΑ ΠΡΟΕΔΡΟΥ Οκτωβρίου Ίδρυμα Ευγενίδου, Αθήνα

ΟΜΙΛΙΑ ΠΡΟΕΔΡΟΥ Οκτωβρίου Ίδρυμα Ευγενίδου, Αθήνα ΟΜΙΛΙΑ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΡΥΘΜΙΣΤΙΚΗΣ ΑΡΧΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΚΥΠΡΟΥ 17 o Εθνικό Συνέδριο Ενέργειας Ενέργεια & Ανάπτυξη 2012 30-31 Οκτωβρίου 2012 Ίδρυμα Ευγενίδου, Αθήνα Έντιμε Κύριε Υπουργέ, Εκλεκτοί προσκεκλημένοι, Είναι

Διαβάστε περισσότερα

Περιεχόμενα. Μέρος Ι Συνταγματικό Δίκαιο... 17

Περιεχόμενα. Μέρος Ι Συνταγματικό Δίκαιο... 17 Περιεχόμενα Πρόλογος... 15 Μέρος Ι Συνταγματικό Δίκαιο... 17 1 Πολίτευμα...19 Θεωρία... 19 1. ΒΑΣΙΚΕΣ ΕΝΝΟΙΕΣ... 19 Το κράτος... 20 Το πολίτευμα... 21 Το συνταγματικό δίκαιο... 21 2. ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΑΝΑΔΡΟΜΗ

Διαβάστε περισσότερα

Σελίδα 1 από 5. Τ

Σελίδα 1 από 5. Τ Σελίδα 1 από 5 ΔΕΟ 10 ΒΑΣΙΚΕΣ ΕΝΝΟΙΕΣ ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΟΥ ΕΙΣΑΓΩΓΗΣ ΣΤΟ ΔΙΚΑΙΟ ΕΥΡΩΠΑΙΚΟ- ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΤΟΜΟΙ Α & Α1 & Β ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΟ 1. Τι είναι κράτος; Κράτος: είναι η διαρκής σε νομικό πρόσωπο οργάνωση λαού

Διαβάστε περισσότερα

ΚΩΔΙΚΑΣ ΔΕΟΝΤΟΛΟΓΙΑΣ ΕΕΔΕ

ΚΩΔΙΚΑΣ ΔΕΟΝΤΟΛΟΓΙΑΣ ΕΕΔΕ ΚΩΔΙΚΑΣ ΔΕΟΝΤΟΛΟΓΙΑΣ ΕΕΔΕ ΑΘΗΝΑ - ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΣ 2010 Εισαγωγικό Σημείωμα Η Ελληνική Εταιρία Διοικήσεως Επιχειρήσεων (ΕΕΔΕ) είναι μη κερδοσκοπικό Σωματείο, που ως σκοπό έχει τη «διάδοση των αρχών και της σωστής

Διαβάστε περισσότερα

ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΕΕΤΤ. Η Καινοτομία στο Ευρυζωνικό διαδίκτυο Ο ρόλος της Κοινωνίας των Πολιτών

ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΕΕΤΤ. Η Καινοτομία στο Ευρυζωνικό διαδίκτυο Ο ρόλος της Κοινωνίας των Πολιτών ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΕΕΤΤ Η Καινοτομία στο Ευρυζωνικό διαδίκτυο Ο ρόλος της Κοινωνίας των Πολιτών Bασικό συνθετικό στοιχείο και παράλληλα ζητούμενο για τη Δημοκρατία αποτελεί η εμπεδωμένη σχέση, η επικοινωνία και

Διαβάστε περισσότερα

ΚΟΥΚΟΥΛΟΠΟΥΛΟΣ Πάρης. Πρόεδρος της Κεντρικής Ενωσης ήµων και Κοινοτήτων Ελλάδος (Κ.Ε..Κ.Ε.)

ΚΟΥΚΟΥΛΟΠΟΥΛΟΣ Πάρης. Πρόεδρος της Κεντρικής Ενωσης ήµων και Κοινοτήτων Ελλάδος (Κ.Ε..Κ.Ε.) ΚΟΥΚΟΥΛΟΠΟΥΛΟΣ Πάρης Πρόεδρος της Κεντρικής Ενωσης ήµων και Κοινοτήτων Ελλάδος (Κ.Ε..Κ.Ε.) ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ στο Σεµινάριο Ελλάδας - Τσεχίας Εµπειρία 20 ετών έχει πλέον η Ελλάδα στις προσπάθειες αξιοποίησης των

Διαβάστε περισσότερα

Κοινωνιολογία του Πολιτισμού

Κοινωνιολογία του Πολιτισμού Παιδαγωγικό Τμήμα Νηπιαγωγών Κοινωνιολογία του Πολιτισμού Ενότητα 2: Κοινωνιολογία - πολιτισμός - κουλτούρα. Επίκ. Καθηγητής: Νίκος Φωτόπουλος e-mail: nfotopoulos@uowm.gr Τηλ. Επικοινωνίας: 23850-55150

Διαβάστε περισσότερα

Συνεντεύξεις «πρόσωπο με πρόσωπο (face to face). Κοινές ερωτήσεις για όλους τους συμμετέχοντες.

Συνεντεύξεις «πρόσωπο με πρόσωπο (face to face). Κοινές ερωτήσεις για όλους τους συμμετέχοντες. Κεντρικά ερωτήματα: Ποιες είναι οι διαστάσεις της συζήτησης για την κρίση στο Δημόσιο Διάλογο; Ήταν η υιοθέτηση του πακέτου διάσωσης για την Ελλάδα και η ένταξη της Ελλάδας στο μηχανισμό στήριξης μονόδρομος

Διαβάστε περισσότερα

STRATEGIC MANAGEMENT ΙI SESSION 3

STRATEGIC MANAGEMENT ΙI SESSION 3 STRATEGIC MANAGEMENT ΙI SESSION 3 ΕΞΥΠΝΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ/ΜΟΝΤΕΛΟ ΕΥΦΥΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ Η «ΔΟΜΗΣΗ» ΤΗΣ ΟΙ 5 ΠΕΙΘΑΡΧΙΕΣ ΜΑΘΗΣΗΣ ΤΟ ΜΑΝΑΤΖΜΕΝΤ ΤΗΣ ΓΝΩΣΗΣ/ ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΤΟ ΜΑΝΑΤΖΜΕΝΤ ΤΗΣ ΜΑΘΗΣΗΣ ΕΜΠΟΔΙΑ/ΜΑΘΗΣΙΑΚΕΣ ΔΥΣΛΕΙΤΟΥΡΓΙΕΣ

Διαβάστε περισσότερα

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΠΡΟΣ ΤΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΚΑΙ ΤΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΠΡΟΣ ΤΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΚΑΙ ΤΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ Βρυξέλλες, 14.11.2012 COM(2012) 671 final ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΠΡΟΣ ΤΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΚΑΙ ΤΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ για τη διαμόρφωση κατάλληλων σχέσεων μεταξύ της ΕΕ και της Ευρωπαϊκής

Διαβάστε περισσότερα

Κεφάλαιο 1 [Δείγμα σημειώσεων για την ύλη[ ]

Κεφάλαιο 1 [Δείγμα σημειώσεων για την ύλη[ ] Κεφάλαιο 1 [Δείγμα σημειώσεων για την ύλη[1.2-1.3] 1.2 Η Επιχείρηση 1.2.1 Εισαγωγικές έννοιες Η Σημασία της Επιχείρησης Η Επιχείρηση αποτελεί ένα στοιχείο της κοινωνίας μας, το ίδιο σημαντικό με την οικογένεια.

Διαβάστε περισσότερα

ΔΙΕΥΚΡΙΝΙΣΕΙΣ. 1.Στόχοι της εργασίας. 2. Λέξεις-κλειδιά ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΑΝΟΙΚΤΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΣΠΟΥΔΕΣ ΣΤΟΝ ΕΥΡΩΠΑΙΚΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟ ΘΕΜΑΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ: ΕΠΟ42

ΔΙΕΥΚΡΙΝΙΣΕΙΣ. 1.Στόχοι της εργασίας. 2. Λέξεις-κλειδιά ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΑΝΟΙΚΤΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΣΠΟΥΔΕΣ ΣΤΟΝ ΕΥΡΩΠΑΙΚΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟ ΘΕΜΑΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ: ΕΠΟ42 ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΑΝΟΙΚΤΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΣΠΟΥΔΕΣ ΣΤΟΝ ΕΥΡΩΠΑΙΚΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟ ΘΕΜΑΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ: ΕΠΟ42 2 Η ΓΡΑΠΤΗ ΕΡΓΑΣΙΑ 2012-2013 ΘΕΜΑ: «Να συγκρίνετε τις απόψεις του Βέμπερ με αυτές του Μάρξ σχετικά με την ηθική της

Διαβάστε περισσότερα

Κεφάλαιο και κράτος: Από τα Grundrisse στο Κεφάλαιο και πίσω πάλι

Κεφάλαιο και κράτος: Από τα Grundrisse στο Κεφάλαιο και πίσω πάλι Κεφάλαιο και κράτος: Από τα Grundrisse στο Κεφάλαιο και πίσω πάλι Γιώργος Οικονομάκης geconom@central.ntua.gr Μάνια Μαρκάκη maniam@central.ntua.gr Συνεργασία: Φίλιππος Μπούρας Κομβικό-συστατικό στοιχείο

Διαβάστε περισσότερα

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ. Ευχαριστίες Εισαγωγή ΚΕΦΑΛΑΙΟ 1 Η ΡΕΑΛΙΣΤΙΚΗ ΘΕΩΡΗΣΗ ΜΕΤΑ ΤΟ Β ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΠΟΛΕΜΟ

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ. Ευχαριστίες Εισαγωγή ΚΕΦΑΛΑΙΟ 1 Η ΡΕΑΛΙΣΤΙΚΗ ΘΕΩΡΗΣΗ ΜΕΤΑ ΤΟ Β ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΠΟΛΕΜΟ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ Ευχαριστίες Εισαγωγή ΚΕΦΑΛΑΙΟ 1 Η ΡΕΑΛΙΣΤΙΚΗ ΘΕΩΡΗΣΗ ΜΕΤΑ ΤΟ Β ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΠΟΛΕΜΟ 1.Α Ο κλασικός ρεαλισµός. 1.Α.α. Τα βασικά αξιώµατα. 1.Α.β. Η «ισορροπία δυνάµεων» σύµφωνα µε τον Hans Morgenthau.

Διαβάστε περισσότερα

Απελευθερώστε τη δυναμική της επιχείρησής σας

Απελευθερώστε τη δυναμική της επιχείρησής σας Απελευθερώστε τη δυναμική της επιχείρησής σας Εφαρμοσμένες ΛΥΣΕΙΣ για Μικρομεσαίες Επιχειρήσεις Συμβουλευτικές Υπηρεσίες Εκπαιδευτικά Σεμινάρια Ανάπτυξη Πωλήσεων Ανδρόμαχος Δημητροκάλλης, MBA Management

Διαβάστε περισσότερα