Από τα λ ά θ η μας εξελισσόμεθα και όχι από την παθητικότητα και την αναβλητικότητα. Τότε το λ ά θ ο ς γίνεται ά θ λ ο ς.

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "Από τα λ ά θ η μας εξελισσόμεθα και όχι από την παθητικότητα και την αναβλητικότητα. Τότε το λ ά θ ο ς γίνεται ά θ λ ο ς."

Transcript

1 Επι - σκέπται του Διαδικτύου, Επι - σκέπται του δικτύου των σκέψεών μου, Προς το παρόν, αν και είναι νωρίς, πρέπει να πω ότι έχετε στείλει ενδιαφέροντα σχόλια και απορίες. Περιμένω περισσότερα για να βλέπω ότι η ενεργοποίησις έχει αρχίσει. Αυτό είναι πολύ σημαντικό για όλους, για τούς ανθρώπους του περιβάλλοντός μας και για μία ισορροπία που γενικώτερα βελτιώνει τις σχέσεις μας. Μόνον η έξοδος από την παθητικότητα μας παρέχει δυνατότητες αυτοεξελίξεως. Από τα λ ά θ η μας εξελισσόμεθα και όχι από την παθητικότητα και την αναβλητικότητα. Τότε το λ ά θ ο ς γίνεται ά θ λ ο ς. Η έξοδος από την παθητικότητα διευρύνει τις δυνατότητες μας ν αντιληφθούμε ότι ο γηραιός κόσμος που γνωρίζουμε φθίνει και αποχωρεί. Θ αφήσει την θέσι του, παρά την θέλησί του, στον νέο κόσμο που γεννιέται. Την στιγμή αυτή βρισκόμαστε μετέωροι μεταξύ των δύο κόσμων. Ο παλαιός είναι ακόμη παντοδύναμος και δεν εγκαταλείπει την κυριαρχία του. Η νοημοσύνη μας βρίσκεται κάτω από την προγραμματισμένη εξουσία του. Προς το παρόν ο νέος κόσμος περνά απαρατήρητος, γλυστρά δημιουργώντας μόνο μικρά διαλείμματα συνειδητότητος σ εκείνους που προσπαθούν ν ακολουθήσουν με συνέπεια τον προορισμό τους. Ο νέος κόσμος εργάζεται σιωπηλά, προχωρεί μεθοδικά, μεγαλώνει, ισχυροποιείται και όταν θα είναι έτοιμες οι νέες συνειδήσεις, έχοντας διαρθρώσει τον υγιή τρόπο του σκέπτεσθαι, θ αναλάβει το σκήπτρο. Η παρουσία του θα εκφράζεται μέσα από την εσωτερική Γνώσι των συνειδητοποιμένων ανθρώπων, που αντιλαμβάνονται την σημασία της αρετής και της διαλεκτικής και όχι μέσα από την ισχύ, την βία και τον καταναγκασμό των καιροσκόπων. Εμείς ξεκινήσαμε αυτήν την πορεία πριν από δώδεκα έτη. Τότε αρχίσαμε το κτίσιμο του οικοδομήματος στον χώρο των ιδεών. Ο χώρος των ιδεών απαιτεί διαλεκτική. Δεν είναι μονόλογος. Λοιπόν, μην διστάζετε καθόλου να εκφράσετε αυτό που σκέπτεσθε, διότι μόνον έτσι εγκαταλείπετε την παθητικότητα και προχωρείτε προς τον δικό σας προορισμό. Αυτός μπορεί μεν να είναι ακόμη ακαθόριστος και μακρινός, όμως από σας εξαρτάται να

2 τον πλησιάσετε, να τον αγκαλιάσετε για να μην σας ξεφύγει πριν τον ολοκληρώσετε. Με μεγάλη χαρά έλαβα μηνύματα από νέους και παλαιούς επι - σκέπτες του διαδικτύου, στα οποία εκφράζουν σκέψεις επί της ουσίας του Πυθαγορείου 12 ου Ακούσματος: «Μη καρδίαν εσθίειν» (1). Στο εξής, θα σας παραθέτω επίσης και τις πηγές από όπου, αν θέλετε, θα μπορείτε να αντλήσετε την πλήρη γνώσι από τα κείμενα, στα οποία έχω κάμει αναφορά. Κρίνω σκόπιμο να συμπεριλάβω σήμερα ένα δικό σας κείμενο, που έλαβα με βάσι την κ α ρ δ ι ά. Είναι μία σύνθεσις προηγουμένων πλατωνικών γνώσεων και ένας σωστός συνδυασμός ιδεών. Η δική μου παρέμβασις βρίσκεται στις λέξεις που είναι σε παρένθεσι με κόκκινα γράμματα, που αναφέρονται στην λειτουργία της καρδιάς. Επαναλαμβάνω τον προηγούμενο πίνακα με νέα προσθήκη, ώστε να προχωρούμε στην διάρθρωσι της ιδέας κ α ρ δ ί α ή κ ρ α δ ί α. Υπάρχουν και άλλες δυνατότητες μέσα στην λέξι κ ρ α δ ί α, που επιβεβαιώνουν ότι η λέξις αυτή είναι «φύσει» και όχι «κατά συνθήκην», εφ όσον περιγράφουν τόσο το όργανο, όσο και την λειτουργία του.

3 Η κ α ρ δ ί α ονομάζεται και κ ρ α δ ί α, προσφέροντας την λέξι/έννοια κ ρ α δ α σ μ ό ς, που είναι τρομώδης ή παλμική κίνησις. Στην περίπτωσι της κ ρ α δ ί α ς είναι ο ισχυρός κτύπος, ο οποίος κ ρ α δ α ί ν ε ι και τον αισθανόμαστε όχι μόνο στην καρδιά μας, αλλά σε ολόκληρο το είναι μας. Αφήνω πάντοτε ένα περιθώριο, ώστε η σκέψις να προχωρεί περαιτέρω. Δεν εξαντλώ τούς αναγραμματισμούς. Θυμόμαστε πάντοτε ότι πρώτα εξετάζουμε το πράγμα που μας απασχολεί και μετά την λέξι/έννοια. Αναφερθείτε στο τρίτο μήνυμα σχετικά. «Η κ α ρ δ ι ά/θυμοειδές θέτει σε κίνησι, μέσω της ρ ο ή ς του α ί μ α τ ο ς και τα υπόλοιπα όργανα του σώματος. Ορίζει επίσης και τον (ρ ά δ ι ο / εύκολο) ρυθμό/δόνησι με τον οποίο θα πρέπει η κίνησις αυτή να εκτελείται. Είναι συντονισμένη κίνησις (Είναι η μεταφορική ά ρ δ ε υ σ ι ς του σώματος, όμοια με την περιοδική και ρυθμική ά ρ δ ε υ σ ι ενός αγρού). Η κίνηση και ο ρυθμός αυτός (ά ρ δ ε υ σ ι ς) αφορά ολόκληρο το σώμα από το άνω ά κ ρ ο/εγκέφαλος/λογιστικό μέχρι το κάτω ά κ ρ ο/ήπαρ/επιθυμητικό. Τα πάντα χορεύουν στον ρυθμό της κ α ρ δ ι ά ς (κ ρ α δ α ί ν ο ν τ α ι). Στο ψυχικό επίπεδο ο λευκός ίππος/θυμοειδές θέτει σε κίνησι ολόκληρο το άρμα της ψυχής μέσω της ρ ο ή ς των συναισθημάτων/έρωτος. Δονείται ολόκληρη η ψυχή (κ ρ α δ α ί ν ε τ α ι) στον ρυθμό/κάλπασμα του λευκού ίππου/συναισθήματος. Εαν λοιπόν τρώμε την κ α ρ δ ι ά μας, ο ρυθμός/συντονισμός (κ ρ α δ α σ μ ό ς) καταστρέφεται και το σώμα/άρμα ασθενεί και εκτρέπεται. Και στα δύο επίπεδα, αισθητό και νοητό, εγκέφαλος και νους (ο ηνίοχος) έχουν ρυθμιστικό χαρακτήρα. Η ορμή/παλμός ανήκει στην κ α ρ δ ι ά/λευκό ίππο/θυμοειδές/συναίσθημα». Στο κείμενο βλέπουμε έναν ωραίο συνδυασμό Πλατωνικής μυθοπλασίας και φιλοσοφίας να συνδέεται με την φυσιολογία του ανθρώπινου οργανισμού με εκπρόσωπό του την κ α ρ δ ι ά.

4 Η μυθοπλασία του ηνιόχου και των πτερωτών ίππων καταγράφεται στον διάλογο του Πλάτωνος «Φαίδρος» (2). Η φιλοσοφία είναι η σχετική με τα μέρη της ψυχής, όπως αναλύεται από τον Πλάτωνα στο τέταρτο Βιβλίο της Πολιτείας (3). Με την λέξι/έννοια κ α ρ δ ί α η Ελληνική Γλώσσα περιγράφει ολόκληρο τον ανθρώπινο οργανισμό, ο οποίος περιλαμβάνεται από την κ ά ρ α μέχρι τα ά κ ρ α. Παρούσα και η συγκεκριμένη λειτουργία, την οποία επιτελεί η ρ α δ ί α ά ρ δ ε υ σ ι ς του αίματος. Η ά ρ δ ε υ σ ι ς σε στιγμές επιταχύνσεως της κυκλοφορίας κ ρ α δ α ί ν ε ι τον οργανισμό με τούς κτύπους της κ α ρ δ ί α ς. Παραθέτω και δεύτερο ενδιαφέρον απόσπασμα από άλλη φίλη αγαπητή, σχετικά με το κραδαίνω: «Το κάπα της κραδίας που κραδαίνει, δηλ. κινεί και ίσως συν - κινεί όλη την ύπαρξη και σημαίνει την κυκλοφορία του αίματος στο σώμα ίσως σημαίνει και την κυκλοφορία της σκέψεως στην διά - νοια. Αυτή η κίνηση της κυκλοφορίας του αίματος είναι του ταυτού, ή του ετέρου. Μπορεί να συνδυασθεί αυτή η κυκλική κίνηση με την φορά του νου που είναι η φρόνηση που πρέπει και αυτή να είναι κίνηση της ταυτότητας προς το θείον Νου, τον Ένα Νομο;». Νομίζω ότι και η άποψις αυτή είναι ορθή και έχει πολύ ενδιαφέρον. Οι κύκλοι του ταυτού και του θατέρου αναφέρονται στον Τίμαιο του Πλάτωνος (4). Συνεχίζουμε με το 12ο Άκουσμα: «Μη καρδία εσθίειν». Τις λέξεις μ η και κ α ρ δ ί α τις ανέλυσα στο τρίτο μήνυμα. Βεβαίως δεν εξαντλούνται οι εξηγήσεις σ αυτά που είπαμε. Εγώ θα δίνω τα ερεθίσματα και σεις θα προχωρείτε έχοντας παραλάβει το έναυσμα. Παρακαλώ τα νέα παιδιά να μην ξεχνάμε την χρήσι του Λεξικού για ν αυξάνουμε συγχρόνως και το λεξιλόγιό μας. Το εσθίειν, απαρέμφατον ενεστώτος του ρήματος εσθίω: Το εσθίειν, απαρέμφατο του ρήματος εσθίω, παρέμεινε σε εκκρεμότητα για να ολοκληρωθή σ αυτό το μήνυμα.

5 Πρώτα, ας εξετάσουμε την λέξι ε σ θ ί ω. Παρατηρούμε ότι το ε σ θ ί ε ι ν είναι το απαρέμφατο ενεστώτος του ρήματος. Α π α ρ έ μ φ α τ ο ν είναι το «μ η π α ρ ε μ φ α ί ν ε ι ν» και σημαίνει ότι η έγκλισις δ ε ν ε μ φ α ν ί ζ ε ι (το μη) το φύλο και τον αριθμό των υποκειμένων. Ε μ φ α ν ί ζ ε ι μόνον τον χρόνο, κατά τον οποίο συμβαίνει το γεγονός. Νοηματικά σκεπτόμαστε ότι το ρητό εκφράζει μίαν ουδετερότητα. Σαν να μην θέλει η Πυθαγόρειος ψυχή να εμπλακή σε μία τόσο θλιβερή κατάστασι, την οποία η ίδια, με την ενεργητικότητα των συλλογισμών της, έχει υπερβεί. Διότι η ψυχή έχει χαλιναγωγήσει και τούς δύο ίππους της, το θυμοειδές και το επιθυμητικό μέρος της. Η λογική/λογιστικό/φρόνησις/ηνίοχος φροντίζει να διαπαιδαγωγεί αφ ενός το θυμοειδές/καρδιά/συναίσθημα/αγαθός ίππος και αφ ετέρου με καλές συνήθειες να καθοδηγεί το επιθυμητικό/ένστικτα/κακός ίππος. Ποτέ τιμωρώντας, κακοποιώντας ή καταστέλλοντας την δύναμι των ίππων. Μεγάλη και σπουδαία ανάλυσι θα βρείτε στον Πρόκλο (5). Ο μυστηριακός χαρακτήρας του ρητού: Σε άλλο νέο, πολύ νέο στην ηλικία, που ζητά εξηγήσεις σχετικά με το τι σημαίνει ο μυστηριακός χαρακτήρας του ρητού «Μη καρδίαν εσθίειν», θα ήθελα να πω τα εξής: Ο μυστηριακός χαρακτήρας, το μυστήριον, το μυστικό, ο μύστης, το μυείν προέρχονται από δύο ρήματα: το μύω και το μυώ. Μ ύ ω σημαίνει κρατώ τα μάτια και τα αυτιά κλειστά, προκειμένου ν απομονωθώ από τις αισθήσεις και τα εξωτερικά ερεθίσματα, ώστε να επικοινωνήσω με τον εσωτερικό εαυτό. Μ υ έ ω - ώ σημαίνει εισάγω στα μυστήρια, παρέχω εμπιστευτική γνώσι, η οποία πρέπει να παραμείνει μ υ σ τ ι κ ή. (Πολύ περισσότερα θα διαβάσετε στο βιβλίο «ΑΡΡΗΤΟΙ ΛΟΓΟΙ, Κένταυροι, Αμαζόνες, Μέδουσα, τα της ψυχής πάθη» (6). Το μυστηριακό μέρος του ρητού αναφέρεται στο θείον. Το εσθίω έχει σχέσι με την θεά Εστία, την μεγάλη θεά, η οποία κατέχει το μέσον του μεγάλου

6 πυρός, όπως αναφέρεται στον Ορφικό της Ύμνο, όπου αποκαλείται Ι σ τ ί η (7). Στο μέσον του μεγάλου πυρός βρίσκεται εγκατεστημένη η θεά, ώστε καθ ομοίωσιν του μεγίστου συμπαντικού Οίκου σε όλες τις μικρές εστίες, δηλαδή σε όλα τα σπίτια, να υπάρχει στο κέντρο το πυρ όπου ελατρεύετο η θεά Εστία. Εσσία, Ουσία, Ώσις (8) είναι η πρώτη αρχή και πρώτη βασιλική θυγατέρα του Κρόνου. Εστία είναι η συμπαντική ουσία, ο π υ ρ - ή ν των κυττάρων των όντων, στο κέντρο του οποίου βασιλεύει η μυστηριακή θεά. Η φυσική τροφή του σ ί τ ο υ ενυπάρχει στο όνομα της θεάς, που είναι η βασική τροφή του ανθρώπου. Ο σ ί τ ο ς μέσω του πυρός μετατρέπεται σε άρτο. Ο σ ί τ ο ς εψήνετο στο πυρ στον οίκο των θνητών. Η θεά με την ο υ σ ί α του ονόματός της προσφέρει και την αντίστοιχη νοητική τροφή, όταν εμείς τα θνητά όντα ε σ τ ι α ζ ό μ ε θ α στο «αφ Ε σ τ ί α ς άρχεσθαι». Δηλαδή κάμνομε εκκίνησι των λογισμών μας από την ίδια μας την ο υ σ ί α/ε σ τ ί α. Ο Ελληνικός Δ ι α - λογισμός έχει την ουσία του ε σ τ ι α σ μ έ ν η στο κεντρικό πυρ, όπου φυλάσσεται η πρώτη αρχή. Διότι η ικανότης μας ε σ τ ι α σ μ ο ύ/στοχασμού αρχή πρέπει να έχει το κεντρικό πυρ της ανωτέρας νοημοσύνης μας. Ανυψούμενοι, όμοιοι με το πυρ, οι λογισμοί μας εκχέουν το φως της αλήθειας προς όλες τις κατευθύνσεις, προερχόμενες από το «κέντρον του πυρός». Αυτός λοιπόν είναι ο μυστηριακός χαρακτήρας του ρητού. Το θέμα δεν εξαντλείται σ αυτές τις λίγες γραμμές. Όσοι θέλετε να μάθετε σχετικά με το θέμα περισσότερα θα διαβάσετε το κείμενο του Πρόκλου (9).

7 Η ενεργοποίησις του εαυτού είναι η πρώτη μας φροντίδα για να επιταχύνουμε τις διαδικασίες της ανωτέρας νοημοσύνης μας. Έρρωσθε και ευδαιμονείτε Πηγές: (1) Π. Γράβιγγερ «Πυθαγορείων Ακούσματα και Σύμβολα», εκδ. ΙΔΕΟΘΕΑΤΡΟΝ (2) Πλάτωνος «Φαίδρος» 246, εκδ. ΠΑΠΥΡΟΣ (3) Πλάτωνος «Πολιτεία» 4 ο Βιβλίο, εκδ. ΠΑΠΥΡΟΣ (4) Πλάτωνος «Τιμαιος» 36 C - D, εκδ. ΠΑΠΥΡΟΣ (5) Πρόκλου «Εις τας Πολιτείας Πλάτωνος» (Β ) , εκδ. ΚΑΚΤΟΣ (6) «ΑΡΡΗΤΟΙ ΛΟΓΟΙ, Κένταυροι, Αμαζόνες, Μέδουσα, τα της ψυχής πάθη», Κεφ. 2 ον, Μύησις και Εποπτεία, εκδ. ΓΕΩΡΓΙΑΔΗ (7) Ιωάν. Πασσά «ΤΑ ΟΡΦΙΚΑ», Ύμνος Εστίας, εκδ. ΗΛΙΟΥ (8) Πλάτωνος «Κρατύλος», 401 b - e, εκδ. ΠΑΠΥΡΟΣ (9) Πρόκλου «Εις τον Πλάτωνος πρώτον Αλκιβιάδην», 1-3, εκδ. ΚΑΚΤΟΣ Αλτάνη Π. Φ.,

ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΤΩΝ ΑΡΡΗΤΩΝ ΛΟΓΩΝ ΣΤΟΥΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΕΣ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ. και ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΙΣ ΠΕΜΠΤΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ

ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΤΩΝ ΑΡΡΗΤΩΝ ΛΟΓΩΝ ΣΤΟΥΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΕΣ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ. και ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΙΣ ΠΕΜΠΤΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΤΩΝ ΑΡΡΗΤΩΝ ΛΟΓΩΝ ΣΤΟΥΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΕΣ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ και ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΙΣ ΠΕΜΠΤΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΙΑ-ΛΟΓΙΣΜΟΣ (2ος τόµος) Η µυητική πορεία της ψυχής από τον ηνίοχον εις τον Απόλλωνα 1. Πρόλογος

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ ΣΧΟΛΗ ΑΝΘΡΩΠΙΣΤΙΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ ΤΜΗΜΑ ΦΙΛΟΣΟΦΙΑΣ ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ:

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ ΣΧΟΛΗ ΑΝΘΡΩΠΙΣΤΙΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ ΤΜΗΜΑ ΦΙΛΟΣΟΦΙΑΣ ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ: ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ ΣΧΟΛΗ ΑΝΘΡΩΠΙΣΤΙΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ ΤΜΗΜΑ ΦΙΛΟΣΟΦΙΑΣ ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ: ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΟΥΣ ΒΙΒΛΙΟ Λ ΤΩΝ ΜΕΤΑ ΤΑ ΦΥΣΙΚΑ: ΠΕΡΙ ΤΗΣ ΟΥΣΙΑΣ ΤΟΥ ΠΡΩΤΟΥ ΚΙΝΟΥΝΤΟΣ ΑΚΙΝΗΤΟΥ. ΌΝΟΜΑ: KΑΤΣΙΜΠΟΥΡΗ ΕΥΣΤΑΘΙΑ ΕΠΙΒΛΕΠΟΥΣΑ

Διαβάστε περισσότερα

ΥΠΑΡΧΕΙ ΝΟΗΜΑ ΖΩΗΣ ΣΗΜΕΡΑ;

ΥΠΑΡΧΕΙ ΝΟΗΜΑ ΖΩΗΣ ΣΗΜΕΡΑ; ΥΠΑΡΧΕΙ ΝΟΗΜΑ ΖΩΗΣ ΣΗΜΕΡΑ; Εισήγηση στην Παγκρήτια Σύναξη Νέων 3 Ἰανουαρίου 2015 Πριν ξεκινήσω, θα ήθελα να ευχαριστήσω από τα βάθη της ψυχής μου τον Σεβασμιώτατο Αρχιεπίσκοπο Κρήτης κ. Ειρηναίο για την

Διαβάστε περισσότερα

ΠΕΡΙΕ ΧΟΜ Ε νά. Πρόλογος του επιμελητή... 11 Πρόλογος... 15 Εισαγωγή... 17. ΟΙ ΠΡωΙΜΟΙ ΔΙάλΟΓΟΙ: η ΚάτάΣΚΕυη του ΣΚηνΙΚΟυ 25

ΠΕΡΙΕ ΧΟΜ Ε νά. Πρόλογος του επιμελητή... 11 Πρόλογος... 15 Εισαγωγή... 17. ΟΙ ΠΡωΙΜΟΙ ΔΙάλΟΓΟΙ: η ΚάτάΣΚΕυη του ΣΚηνΙΚΟυ 25 ΠΕΡΙΕ ΧΟΜ Ε νά Πρόλογος του επιμελητή............................ 11 Πρόλογος........................................ 15 Εισαγωγή........................................ 17 Κ ΕΦά λ άιο 1 ΟΙ ΠΡωΙΜΟΙ ΔΙάλΟΓΟΙ:

Διαβάστε περισσότερα

Οι Ρόλοι που Παίζουμε σαν Ψυχές σε Εξέλιξη

Οι Ρόλοι που Παίζουμε σαν Ψυχές σε Εξέλιξη 13-3")($&C"0;F.""&C2"D'3)(4D$.")C2" >ec3-."',3-4"i"-7c5,;5i"d-4"i" 2&I('5,-"&(C.")I3"DC43;3,-B"%15-" -&$")I"5266(-7F":4:+,;3"%'" &3'2%-)4D$"&'(4'V$%'3CB")I" H4H-5D-+,-"D-4")I3"C(6>3;5I" 5'%43-(,;3"-2)C63;5,-.B"

Διαβάστε περισσότερα

ΑΝΑΤΟΜΙΑ ΚΑΤΑ ΤΟΝ ΤΙΜΑΙΟ ΤΟΥ ΠΛΑΤΩΝΟΣ

ΑΝΑΤΟΜΙΑ ΚΑΤΑ ΤΟΝ ΤΙΜΑΙΟ ΤΟΥ ΠΛΑΤΩΝΟΣ ΑΙΘΟΥΣΑ ΤΕΧΝΗΣ «ΑΗΡ» ΣΧΟΛΗ ΠΟΛΕΜΟΥ ΤΟΥ ΣΤΟΙΧΕΙΟΥ ΜΑΤΟΥΛΑ ΠΑΠΑΕΥΣΤΑΘΙΟΥ (ΚΥΚΛΟΣ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΣ, ΕΤΟΣ Α, ΠΑΡΟΥΣΙΕΣ 70) ΑΝΑΤΟΜΙΑ ΚΑΤΑ ΤΟΝ ΤΙΜΑΙΟ ΤΟΥ ΠΛΑΤΩΝΟΣ ΣΑΜΣΑΡΑ ΕΤΟΣ Β - ΕΠΟΧΗ Α ΔΑΦΝΗ, ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΣ 2008 ΕΙΣΑΓΩΓΙΚΑ

Διαβάστε περισσότερα

CICERO DE FINIBUS ΚΙΚΕΡΩΝ ΠΕΡΙ ΤΕΛΟΥΣ

CICERO DE FINIBUS ΚΙΚΕΡΩΝ ΠΕΡΙ ΤΕΛΟΥΣ CICERO DE FINIBUS BONORUM ET MALORUM LIBER PRIMUS ΚΙΚΕΡΩΝ ΠΕΡΙ ΤΕΛΟΥΣ ΓΙΑ ΤΑ ΥΠΕΡΤΑΤΑ ΑΓΑΘΑ ΚΑΙ ΤΑ ΥΠΕΡΤΑΤΑ ΚΑΚΑ ΒΙΒΛΙΟ 1ο Μετάφραση Λεωνίδας Α.Αλεξανδρίδης www.epicuros.gr Λεωνίδας Α.Αλεξανδρίδης Κατάλογος

Διαβάστε περισσότερα

MARCUS TULLIUS CICERO. Για τη φύση των θεών

MARCUS TULLIUS CICERO. Για τη φύση των θεών MARCUS TULLIUS CICERO DE NATURA DEORUM ΚΙΚΕΡΩΝ Για τη φύση των θεών Βιβλίο 1ο Μετάφραση Λεωνίδας Α. Αλεξανδρίδης 2012 www.epicuros.gr Λεωνίδας Α.Αλεξανδρίδης 1 Πρόλογος της έκδοσης Η παρούσα έκδοση του

Διαβάστε περισσότερα

ΨΥΧΟΔΡΑΜΑ JACOB MORENO

ΨΥΧΟΔΡΑΜΑ JACOB MORENO ΑΝΩΤΑΤΗ ΣΧΟΛΗ ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΗΣ ΚΑΤΑΡΤΙΣΗΣ (ΑΣΠΑΙΤΕ) ΕΤΗΣΙΟ ΕΠΙΜΟΡΦΩΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΙΔΙΚΕΥΣΗΣ ΣΤΗ ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΚΑΙ ΤΟΝ ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟ (ΠΕΣΥΠ) Θέμα Εργασίας ΨΥΧΟΔΡΑΜΑ JACOB MORENO Επιβλέπουσα Καθηγήτρια: Δρ.

Διαβάστε περισσότερα

ΘΕΟΣ ΚΑΙ ΑΝΘΡΩΠΟΣ. Φιλοσοφικές Θέσεις. Συλλογική Δημιουργία. Ολιστική Αρμονία

ΘΕΟΣ ΚΑΙ ΑΝΘΡΩΠΟΣ. Φιλοσοφικές Θέσεις. Συλλογική Δημιουργία. Ολιστική Αρμονία ΘΕΟΣ ΚΑΙ ΑΝΘΡΩΠΟΣ Φιλοσοφικές Θέσεις Συλλογική Δημιουργία Ολιστική Αρμονία ΘΕΟΣ ΚΑΙ ΑΝΘΡΩΠΟΣ Φιλοσοφικές Θέσεις Συλλογική Δημιουργία Οι Αρθρογράφοι που συμμετέχουν είναι (με αλφαβητική σειρά) Βράτολη-Βολχάουπτ

Διαβάστε περισσότερα

Αβαλοκιτεσβάρα Ρέικι

Αβαλοκιτεσβάρα Ρέικι Αβαλοκιτεσβάρα Ρέικι Ο πρώτος εκπαιδευτικός κύκλος (Φεβρουάριος Μάιος 2009) Μη Κερδοσκοπική Εταιρεία Αβαλοκιτεσβάρα Ρέικι Αθήνα 2009 ΠΙΝΑΚΑΣ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΩΝ Πίνακας Περιεχοµένων Ι Πρόλογος ΙΙI Μάθηµα 1 o

Διαβάστε περισσότερα

ΑΝΑΖΗΤΩΝΤΑΣ ΤΗ ΓΝΩΣΗ (Μία «σύνοψη» ιδεών και φιλοσοφικού λόγου για τη Γνώση από τον Πλάτωνα ως τον Νόζικ)

ΑΝΑΖΗΤΩΝΤΑΣ ΤΗ ΓΝΩΣΗ (Μία «σύνοψη» ιδεών και φιλοσοφικού λόγου για τη Γνώση από τον Πλάτωνα ως τον Νόζικ) ΑΝΑΖΗΤΩΝΤΑΣ ΤΗ ΓΝΩΣΗ (Μία «σύνοψη» ιδεών και φιλοσοφικού λόγου για τη Γνώση από τον Πλάτωνα ως τον Νόζικ) Η απορία είναι πάντα το κίνητρο δράσης του ανθρώπινου νου πριν φτάσει ώστε να φτάσει - στην κατάκτηση

Διαβάστε περισσότερα

ΕΙΝΑΙ Η ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΑ ΜΙΑ ΜΕΘΟΔΟΣ ΑΥΤΟΓΝΩΣΙΑΣ; 1

ΕΙΝΑΙ Η ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΑ ΜΙΑ ΜΕΘΟΔΟΣ ΑΥΤΟΓΝΩΣΙΑΣ; 1 ΕΙΝΑΙ Η ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΑ ΜΙΑ ΜΕΘΟΔΟΣ ΑΥΤΟΓΝΩΣΙΑΣ; 1 Στο σημείο αυτό του οδοιπορικού γνωριμίας με τις διάφορες μεθόδους αυτογνωσίας θα συναντήσουμε την Αστρολογία και θα μιλήσουμε για αυτή. Θα ερευνήσουμε δηλαδή

Διαβάστε περισσότερα

ΤΙ ΣΗΜΑΙΝΕΙ «ΔΟΥΛΕΥΩ ΜΕ ΤΟΝ ΕΑΥΤO ΜΟΥ»

ΤΙ ΣΗΜΑΙΝΕΙ «ΔΟΥΛΕΥΩ ΜΕ ΤΟΝ ΕΑΥΤO ΜΟΥ» ΤΙ ΣΗΜΑΙΝΕΙ «ΔΟΥΛΕΥΩ ΜΕ ΤΟΝ ΕΑΥΤO ΜΟΥ» Aπόσπασμα από το σεμινάριο «Συνάντηση με τον εαυτό μας» του Ερμή του Τρισμέγιστου που γίνεται στην Αθήνα και Θεσσαλονίκη (βλέπε τις ανακοινώσεις των Σεμιναρίων στην

Διαβάστε περισσότερα

ΣΧΟΛΗ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΩΝ ΥΓΕΙΑΣ & ΠΡΟΝΟΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΒΡΕΦΟΝΗΠΙΟΚΟΜΙΑΣ ΘΕΜΑ: «ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΓΟΝΕΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ ΠΡΟΣΧΟΛΙΚΗΣ ΗΛΙΚΙΑΣ. ΖΗΤΗΜΑΤΑ ΟΡΙΟΘΕΤΗΣΗΣ»

ΣΧΟΛΗ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΩΝ ΥΓΕΙΑΣ & ΠΡΟΝΟΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΒΡΕΦΟΝΗΠΙΟΚΟΜΙΑΣ ΘΕΜΑ: «ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΓΟΝΕΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ ΠΡΟΣΧΟΛΙΚΗΣ ΗΛΙΚΙΑΣ. ΖΗΤΗΜΑΤΑ ΟΡΙΟΘΕΤΗΣΗΣ» ΣΧΟΛΗ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΩΝ ΥΓΕΙΑΣ & ΠΡΟΝΟΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΒΡΕΦΟΝΗΠΙΟΚΟΜΙΑΣ ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΘΕΜΑ: «ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΓΟΝΕΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ ΠΡΟΣΧΟΛΙΚΗΣ ΗΛΙΚΙΑΣ. ΖΗΤΗΜΑΤΑ ΟΡΙΟΘΕΤΗΣΗΣ» ΕΚΠΟΝΗΤΡΙΑ: ΕΥΘΥΜΙΑ ΛΑΜΠΡΙΑΝΙΔΟΥ, Α.Μ.: 12196

Διαβάστε περισσότερα

Mάνος Δανέζης: «Ακούγοντας την καρδιά του Σύμπαντος», από το βιβλίο της Κατερίνας Μαγγανά «Δημιουργώντας το Αύριο», Εκδόσεις Παπαϊωάννου, Αθήνα 2002.

Mάνος Δανέζης: «Ακούγοντας την καρδιά του Σύμπαντος», από το βιβλίο της Κατερίνας Μαγγανά «Δημιουργώντας το Αύριο», Εκδόσεις Παπαϊωάννου, Αθήνα 2002. Mάνος Δανέζης: «Ακούγοντας την καρδιά του Σύμπαντος», από το βιβλίο της Κατερίνας Μαγγανά «Δημιουργώντας το Αύριο», Εκδόσεις Παπαϊωάννου, Αθήνα 2002. -Δε νομίζω ότι κάνω κάτι ιδιαίτερο. Απλώς κάνω τη δουλειά

Διαβάστε περισσότερα

το ποιοί είμαστε και γιατί

το ποιοί είμαστε και γιατί ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ "ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΜΕ ΤΟΝ ΕΑΥΤΌ ΜΑΣ" ΘΕΩΡΗΤΙΚΌ ΜΕΡΟΣ Α ΟΙ ΕΡΜΗΤΙΚΈΣ ΑΡΧΕΣ Β Η ΒΙΟΛΟΓΙΑ ΤΗΣ ΣΚΕΨΗΣ Γ ΠΩΣ ΔΗΜΙΟΥΡΓΕΙΤΑΙ Η ΑΣΘΕΝΕΙΑ ΠΡΑΚΤΙΚΟ ΜΕΡΟΣ Α ΣΥΝΤΟΝΙΣΜΟΣ ΜΕ ΤΗΝ ΥΠΈΡΤΑΤΗ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΌΤΗΤΑ ΜΑΣ Β ΤΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ

Διαβάστε περισσότερα

Charles Francis Haanel το MASTER KEY SYSTEM

Charles Francis Haanel το MASTER KEY SYSTEM Charles Francis Haanel το MASTER KEY SYSTEM το κλειδί για μια ζωή της ομορφιάς, αρμονία και της τελειότητας. τότυπο - Thorsten Gabriel κύριο κλειδί Ινστιτούτο Charles F. Haanel,» το σύστημα κύριο κλειδί

Διαβάστε περισσότερα

ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΟ ΠΡΟΣΕΛΚΥΣΗΣ ΕΝΗΛΙΚΩΝ ΕΘΕΛΟΝΤΩΝ

ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΟ ΠΡΟΣΕΛΚΥΣΗΣ ΕΝΗΛΙΚΩΝ ΕΘΕΛΟΝΤΩΝ ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΟ ΠΡΟΣΕΛΚΥΣΗΣ ΕΝΗΛΙΚΩΝ ΕΘΕΛΟΝΤΩΝ Αθήνα 2014 Copyright 2014 Σώμα Ελλήνων Προσκόπων Πτολεμαίων 1, 116 35 Αθήνα www.sep.org.gr Φωτογραφίες : Φωτογραφικό Αρχείο Σ.Ε.Π. Δημιουργικό : Σ. Πολυζώης Επιμέλεια

Διαβάστε περισσότερα

ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΘΑΥΜΑΤΩΝ εγχειρίδιο για διδασκάλους

ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΘΑΥΜΑΤΩΝ εγχειρίδιο για διδασκάλους ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΘΑΥΜΑΤΩΝ εγχειρίδιο για διδασκάλους - 2 - - 3 - Εισαγωγή. Οι ρόλοι της διδασκαλίας και της μάθησης είναι στη πραγματικότητα αντεστραμμένος στη σκέψη του κόσμου. Η αντιστροφή είναι χαρακτηριστική.

Διαβάστε περισσότερα

Π Τ Υ Χ Ι Α Κ Η Ε Ρ Γ Α Σ Ι Α

Π Τ Υ Χ Ι Α Κ Η Ε Ρ Γ Α Σ Ι Α T E I Κ α β ά λ α ς Σχολή Διοίκησης και Οικονομίας Τμήμα Διαχείρισης Πληροφοριών Π Τ Υ Χ Ι Α Κ Η Ε Ρ Γ Α Σ Ι Α Θέμα: «Η Διαχείριση της Γνώσης στη Σύγχρονη Επιχείρηση». Γνώση Επιχείρηση Επιβλέπων Καθηγήτρια

Διαβάστε περισσότερα

ΤΡΙΜΗΝΗ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗ ΕΚΔΟΣΗ ΣΥΜΠΛΗΡΩΜΑΤΙΚΗΣ & ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗΣ ΙΑΤΡΙΚΗΣ ISSN 1792-1953 OΣΤΕΟΠΑΘΗΤΙΚΗ

ΤΡΙΜΗΝΗ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗ ΕΚΔΟΣΗ ΣΥΜΠΛΗΡΩΜΑΤΙΚΗΣ & ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗΣ ΙΑΤΡΙΚΗΣ ISSN 1792-1953 OΣΤΕΟΠΑΘΗΤΙΚΗ ΕΚΔΟΣΕΙΣ: ΥΓΕΙΑΣ ΟΡΑΜΑ ΔΙΑΝΕΜΕΤΑΙ ΔΩΡΕΑΝ Tεύχος 6 ΑΠΡΙΛΙΟΣ - ΙΟΥΝΙΟΣ 2011 ΤΡΙΜΗΝΗ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗ ΕΚΔΟΣΗ ΣΥΜΠΛΗΡΩΜΑΤΙΚΗΣ & ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗΣ ΙΑΤΡΙΚΗΣ ISSN 1792-1953 Υγείας Όραμα: Δελβινιώτη 6-8, 49100 Κέρκυρα, Τηλ.:

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΗ ΣΧΟΛΗ ΦΛΩΡΙΝΑΣ ΤΜΗΜΑ ΝΗΠΙΑΓΩΓΩΝ

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΗ ΣΧΟΛΗ ΦΛΩΡΙΝΑΣ ΤΜΗΜΑ ΝΗΠΙΑΓΩΓΩΝ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΗ ΣΧΟΛΗ ΦΛΩΡΙΝΑΣ ΤΜΗΜΑ ΝΗΠΙΑΓΩΓΩΝ ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΤΙΤΛΟΣ «Αξιοποίηση της μουσικής για τη διδασκαλία μαθηματικών εννοιών μέσω ΤΠΕ: Η έννοια της γωνίας» ΥΠΕΥΘΥΝΟΣ

Διαβάστε περισσότερα

ð. Èåüäùñïò Êïíôßäçò ÄéåõèõíôÞò

ð. Èåüäùñïò Êïíôßäçò ÄéåõèõíôÞò ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ EDITORIAL Áíïé ôïß Ïñßæïíôåò Áããåëéáöüñïò Êùäéêüò: 1044 Ýôïò ßäñõóçò: 1900 Éäéïêôçóßá: Éíóôéôïýôï Áíèñùðéóôéêþí Åðéóôçìþí ÁóôéêÞ Ìç ÊåñäïóêïðéêÞ Åôáéñåßá Ì. Âüäá 28 & Óìýñíçò 27, 10439 ÁèÞíá

Διαβάστε περισσότερα

Ακόμα και κατά την περίοδο που το μάθημα εξεταζόταν πανελληνίως δεν είχαμε αύξηση των αιτήσεων εξαίρεσης από τα Θρησκευτικά, πράγμα που επιβεβαιώνει

Ακόμα και κατά την περίοδο που το μάθημα εξεταζόταν πανελληνίως δεν είχαμε αύξηση των αιτήσεων εξαίρεσης από τα Θρησκευτικά, πράγμα που επιβεβαιώνει Θρησκευτικών απολογία Πληροφορίες και σκέψεις για τη θέση του μαθήματος στην Ελλάδα και στην Ευρώπη του Δημητρίου Βογιατζή Θεολόγου καθηγητού του 3ου Λυκείου Υμηττού ΕΙΣΑΓΩΓΗ Υποστηρίζεται τα τελευταία

Διαβάστε περισσότερα

Ο ΣΚΟΠΟΣ ΚΑΙ Η ΑΣΚΗΣΗ ΤΟΥ ΔΙΑΛΟΓΙΣΜΟΥ

Ο ΣΚΟΠΟΣ ΚΑΙ Η ΑΣΚΗΣΗ ΤΟΥ ΔΙΑΛΟΓΙΣΜΟΥ Ο ΣΚΟΠΟΣ ΚΑΙ Η ΑΣΚΗΣΗ ΤΟΥ ΔΙΑΛΟΓΙΣΜΟΥ Μονοήμερο Περισυλλογής στην ΕΝΩΣΗ ΓΙΟΓΚΑ «ΗΛΙΑΝΘΟΣ» Αθήνα, 14 Ιανουαρίου 1996 Με τον SWAMI DAYATMANANDA, ηγούμενο του Ramakrishna Vedanta Centre, Bourne End, England.

Διαβάστε περισσότερα

ΜΑΡΙΑ ΚΑΤΣΑΜΠΕΡΗ ΑΕΜ: 1085 ΘΕΜΑ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ : «Η ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥ ΕΦΗΒΟΥ ΣΕ ΣΧΕΣΗ ΜΕ ΤΟ ΜΑΘΗΜΑ ΤΩΝ ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΩΝ ΣΤΗ Γ ΛΥΚΕΙΟΥ»

ΜΑΡΙΑ ΚΑΤΣΑΜΠΕΡΗ ΑΕΜ: 1085 ΘΕΜΑ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ : «Η ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥ ΕΦΗΒΟΥ ΣΕ ΣΧΕΣΗ ΜΕ ΤΟ ΜΑΘΗΜΑ ΤΩΝ ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΩΝ ΣΤΗ Γ ΛΥΚΕΙΟΥ» ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΘΕΟΛΟΓΙΚΗ ΣΧΟΛΗ / ΤΜΗΜΑ ΘΕΟΛΟΓΙΑΣ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΠΟΥΔΩΝ ΚΛΑΔΟΣ ΠΡΑΚΤΙΚΗΣ ΘΕΟΛΟΓΙΑΣ ΕΙΔΙΚΕΥΣΗ: ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΗ ΜΑΡΙΑ ΚΑΤΣΑΜΠΕΡΗ ΑΕΜ: 1085 ΘΕΜΑ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ

Διαβάστε περισσότερα

Το χρώµα στη ζωγραφική: Maurice Merleau-Ponty

Το χρώµα στη ζωγραφική: Maurice Merleau-Ponty ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ ΣΧΟΛΗ ΑΝΘΡΩΠΙΣΤΙΚΩΝ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΤΜΗΜΑ ΦΙΛΟΣΟΦΙΑΣ Το χρώµα στη ζωγραφική: Maurice Merleau-Ponty ιπλωµατική Εργασία Επιβλέπων καθηγητής: Παύλος Κόντος Εύη Γραµµάτη ΑΜ: 14

Διαβάστε περισσότερα

Περιεχόμενα. Πρόλογος...11 Εισαγωγή...17 Πώς να Χρησιμοποιήσετε Αυτό το Βιβλίο...29. Η Όραση ως Μεταφορά...33. Επιστροφή στη Διαύγεια...

Περιεχόμενα. Πρόλογος...11 Εισαγωγή...17 Πώς να Χρησιμοποιήσετε Αυτό το Βιβλίο...29. Η Όραση ως Μεταφορά...33. Επιστροφή στη Διαύγεια... Περιεχόμενα Πρόλογος...11 Εισαγωγή...17 Πώς να Χρησιμοποιήσετε Αυτό το Βιβλίο...29 Μέρος Ι: Το Είναι και η Όραση Κεφάλαιο 1 Η Όραση ως Μεταφορά...33 Κεφάλαιο 2 Επιστροφή στη Διαύγεια...49 Κεφάλαιο 3 Η

Διαβάστε περισσότερα

ΣΤΗΝ ΑΡΧΗ (ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΓΑΜΟΣ;)

ΣΤΗΝ ΑΡΧΗ (ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΓΑΜΟΣ;) 1 ΣΤΗΝ ΑΡΧΗ (ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΓΑΜΟΣ;) Ένα βιβλίο πάνω στο γάμο και τα συζυγικά προβλήματα δεν θα ήταν πλήρες χωρίς την εικόνα του γάμου όπως ο Θεός την έχει ορίσει. Η πρόθεση μας δεν είναι να σκιαγραφήσουμε ένα

Διαβάστε περισσότερα