Μηνιαία Ανασκόπηση Οικονομικών Εξελίξεων

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "Μηνιαία Ανασκόπηση Οικονομικών Εξελίξεων"

Transcript

1 Μηνιαία Μεταβολή Δεικτών Διεθνών Χρηματιστηρίων, Ιούνιος 2015 Διεθνής Οικονομία Έκδοση της 08/07/2015 Μηνιαία Ανασκόπηση Οικονομικών Εξελίξεων -8% -6% -4% -2% 0% 2% 4% 6% 8% 10% NIKKEI 225 SMI BEL20 CAC 40 XETRA DAX FTSE 100 S&P 500 DJ Industrial Μηνιαία Μεταβολή Δεικτών Χρηματιστηρίου Αθηνών, Ιούνιος 2015 NASDAQ Cmp ΔΤΡ (Τραπεζικός) FTSEA (Αγοράς) FTSEΜ (Mid Cap) FTSE (Large Cap) ΓΔ (Γενικός Δείκτης) Σε μείωση των επιτοκίων κατά 25 μ.β. στο 4,85%, προέβη η Κεντρική Τράπεζα της Κίνας στα τέλη Ιουνίου, σε μια προσπάθεια τόνωσης της οικονομίας. Πρόκειται για την τέταρτη μείωση επιτοκίων από τον περασμένο Νοέμβριο, Με ενισχυμένο ρυθμό ανάπτυξης κινείται η ιαπωνική οικονομία καθώς το αναθεωρημένο ποσοστό αύξησης του ΑΕΠ της χώρας ανήλθε σε 3,9% για το α 3μηνο του έτους από το 2,4% που είχε ανακοινωθεί αρχικά. Η.Π.Α. Μικρότερη των αρχικών εκτιμήσεων ήταν η επιβράδυνση της αμερικανικής οικονομίας που καταγράφηκε κατά το πρώτο τρίμηνο του έτους σύμφωνα με τα τελικά στοιχεία που δημοσίευσε το αμερικανικό υπουργείο εμπορίου. Το ΑΕΠ μειώθηκε κατά 0,2% έναντι της προγενέστερης εκτίμησης κατά 0,7%. Ευρώπη Έντονη ανησυχία προκάλεσε σε ευρωπαϊκό επίπεδο το αποτέλεσμα του ελληνικού δημοψηφίσματος της 5/7/2015, ανασύροντας σενάρια περί Grexit και bail out των τραπεζών. Αναμένοντας τις επόμενες κινήσεις της Ελληνικής Κυβέρνησης, κορυφαίοι αξιωματούχοι τονίζουν την ανάγκη διαμόρφωσης ενός κλίματος εμπιστοσύνης μεταξύ της Ελλάδας και των πιστωτών της καθώς και την κατάρτιση και εφαρμογή μιας σειράς μεταρρυθμίσεων ως προαπαιτούμενο οποιασδήποτε ενίσχυσης μέσω νέου δανείου στο μέλλον. Την υποβολή του ελληνικού αιτήματος για στήριξη από τον ESM αναμένεται να ακολουθήσουν εντονότατες διαβουλεύσεις τις επόμενες ημέρες. Ελλάδα Μετά και την ολοκλήρωση του δημοψηφίσματος της 5/7/2015, την 8/7/2015 η ελληνική κυβέρνηση υπέβαλε νέο αίτημα προς τον ESM για τριετή χρηματοδότηση και βρίσκεται σε διαρκείς διαπραγματεύσεις για την επίτευξη της τελικής συμφωνίας με τους εταίρους με σκοπό την ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων έως τις 12/7/ % -5% 5% 15%

2 Παγκόσμια Οικονομία Κίνα Σε μια προσπάθεια ενίσχυσης της υποτονικής οικονομίας της χώρας αλλά και της εμπιστοσύνης των επενδυτών, η Λαϊκή Τράπεζα της Κίνας μείωσε στα τέλη του Ιουνίου το επιτόκιο δανεισμού κατά ένα τέταρτο της μονάδας στο 4,85%, και το ετήσιο επιτόκιο καταθέσεων σε 2%. Σημειώνεται ότι, η κεντρική κινεζική τράπεζα προχώρησε σε μείωση των επιτοκίων, για τέταρτη φορά σε λιγότερο από ένα χρόνο. Ο ρυθμός ανάπτυξης στην Κίνα εκτιμάται σε 7% το 2015, έναντι 7,4% το Ιαπωνία Με ενισχυμένο ρυθμό ανάπτυξης κινείται η ιαπωνική οικονομία καθώς το αναθεωρημένο ποσοστό αύξησης του ΑΕΠ της χώρας ανήλθε σε 3,9% για το α 3μηνο του έτους από το 2,4% που είχε ανακοινωθεί αρχικά. Η κυβέρνηση της χώρας έχει εξαγγείλει μια γενναιόδωρη δημοσιονομική και νομισματική πολιτική. Συγκεκριμένα, η χώρα έχει δρομολογήσει δημοσιονομικά μέτρα στήριξης 20 τρις γιεν (που αντιστοιχούν σε 186 δις ευρώ), συμπεριλαμβανομένων 10 τρις γιεν σε άμεσες κρατικές δαπάνες. Παράλληλα, η Τράπεζα της Ιαπωνίας προχώρησε σε μέτρα ποσοτικής χαλάρωσης, επεκτείνοντας τους ισολογισμούς της στο 57% του ΑΕΠ μέχρι τα τέλη του Ισοτιμία Ευρώ-Δολαρίου 31/12/2014 6/7/2015 1,25 1,2 1,15 1,1 1,05 1 0,95 30/6/15 Ισοτιμία Ευρώ/Δολαρίου- Εμπορεύματα Ισοτιμία Ευρώ Δολαρίου Με μικρές διακυμάνσεις η ισοτιμία ευρώ/δολαρίου κινήθηκε αυξημένα σε τιμές άνω του 1,10 δολ. /ευρώ σχεδόν καθ όλη τη διάρκεια του Ιουνίου, ξεπερνώντας τα 1,13δολ./ευρώ αρκετές ημέρες του μήνα (η τιμή στο κλείσιμο του Μαΐου ήταν: 1,09 δολ./ευρώ). Ανοδικά ξεκίνησε να κινείται το ευρώ έναντι του δολαρίου τον Ιούνιο, κρατώντας το ανοδικό του ράλι με μικρές διακυμάνσεις έως και τις 18/6 οπότε και κατέγραψε το υψηλό μήνα στα 1,1359 δολ./ευρώ. Η ισοτιμία του ευρώ δείχνει να επηρεάστηκε μεν από την αβέβαιη έκβαση των ελληνικών διαπραγματεύσεων με τους εταίρους της χώρας με πιέσεις προς τα κάτω, ωστόσο η ισοτιμία παρέμεινε σε σχετική ισορροπία κατά τη διάρκεια του μήνα έως και το τέλος του, δείχνοντας ότι η ελληνική κρίση δεν έχει επηρεάσει σημαντικά την οικονομική δραστηριότητα στις υπόλοιπες χώρες της Ευρωζώνης, τουλάχιστον έως τώρα.

3 Τιμή χρυσού (δολ. /ουγγιά), 31/12/2014-6/7/ /6/15 Μηνιαία Ανασκόπηση Οικονομικών Εξελίξεων- Ιούνιος 2015 Χρυσός Πτωτική πορεία διέγραψε η τιμή του χρυσού τον Ιούνιο σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα. Ο χρυσός άνοιξε τον Ιούνιο με ισοτιμία 1.189,10 δολ./ουγγιά και στη συνέχεια ακολουθώντας πτωτική πορεία, σημείωσε χαμηλό πέντε εβδομάδων στις 5 του μηνός, με την τιμή να διολισθαίνει στα δολ./ουγγιά. Ανοδική πορεία κατέγραψε η τιμή του χρυσού στη συνέχεια, από την αβεβαιότητα που γέννησαν οι εξελίξεις στην Ελλάδα. Η πίεση των ανησυχιών για την Ελλάδα, έκαναν πιο ελκυστικό το πολύτιμο μέταλλο ως επενδυτικό καταφύγιο, γεγονός που ώθησε την τιμή του χρυσού έως και σε 1.201,92 δολ./ουγγιά στις 18 του μηνός, που ήταν και το υψηλότερο επίπεδο του μήνα. Κατά τις επόμενες ημέρες, οι προσδοκίες ότι η Ελλάδα θα καταλήξει σε συμφωνία με τους πιστωτές περιόρισαν την ζήτηση για το πολύτιμο μέταλλο. Η τιμή του χρυσού έκλεισε στις 6 Ιουλίου με 1.165,42 δολ./ουγγιά. Τιμή πετρελαίου Crude (δολ./βαρέλι), 31/12/2014 6/7/2015 Πετρέλαιο Με αυξομειώσεις γύρω από τα 60 δολ./βαρέλι κινήθηκε η τιμή του πετρελαίου τον Ιούνιο, ενώ σημείωσε βουτιά κατά τις πρώτες ημέρες του Ιουλίου Στα 60,3 δολ./βαρέλι άνοιξε ο Ιούνιος για το πετρέλαιο, στα ίδια περίπου επίπεδα με το κλείσιμο του Μαΐου (60,2 δολ./βαρέλι). Για αρκετές ημέρες, οι ειδήσεις για συνεχείς μειώσεις των εξορύξεων στις ΗΠΑ αντιστάθμιζαν τις πιέσεις από την ανακοίνωση εκπροσώπων του ΟΠΕΚ ότι το καρτέλ θα κρατήσει σταθερή την παραγωγή του, με αποτέλεσμα η τιμή του μαύρου χρυσού να μείνει σχετικά σταθερή κατά τη διάρκεια του μήνα /6/15 Εν μέσω εξελίξεων της κατάρτισης του πυρηνικού προγράμματος της Τεχεράνης και την πιθανή αύξηση της προσφοράς ιρανικού πετρελαίου, αλλά και της έντασης της ελληνικής κρίσης λόγω αβεβαιότητας των διαπραγματεύσεων, το πετρέλαιο έχασε απότομα έδαφος στις αρχές Ιουλίου, με τιμή που διολίσθησε φθάνοντας έως και τα 55,11 δολ./βαρέλι στις 6 Ιουλίου.

4 Η.Π.Α Ρυθμός Ανάπτυξης Μικρότερη των αρχικών εκτιμήσεων ήταν η επιβράδυνση της αμερικανικής οικονομίας που καταγράφηκε κατά το πρώτο τρίμηνο του έτους σύμφωνα με τα τελικά στοιχεία που δημοσίευσε το αμερικανικό υπουργείο εμπορίου. Το ΑΕΠ μειώθηκε κατά 0,2% έναντι της προγενέστερης εκτίμησης κατά 0,7%. Συγκεκριμένα, οι καταναλωτικές δαπάνες αυξήθηκαν κατά 2,1% από την αρχική εκτίμηση της τάξης 1,8%, ενώ οι εξαγωγές μειώθηκαν κατά 5,9%, έναντι πτώσης 7,6% που είχε αρχικά εκτιμηθεί. Ταυτόχρονα, οι εταιρείες αύξησαν τα αποθέματά τους, γεγονός που οδήγησε στην αύξηση σχεδόν μισής ποσοστιαίας μονάδας στην ευρύτερη ανάπτυξη και αποτελεί ένδειξη για ενίσχυση της ζήτησης κατά την υπόλοιπη διάρκεια του έτους. Παράλληλα, οι επενδύσεις των επιχειρήσεων υποχώρησαν κατά 2%. Ανεργία- Αγορά Εργασίας Καθοδικά κινήθηκε η ανεργία στις ΗΠΑ τον Ιούνιο, σημειώνοντας μείωση της τάξης του 0,2% στο 5,3%. Το επίπεδο της απασχόλησης ως ποσοστό επί του πληθυσμού διαμορφώνεται σταθερά από την αρχή του έτους στο 59,3%. Αγορά Κατοικιών Οι πωλήσεις νέων κατοικιών στις ΗΠΑ αυξήθηκαν μηνιαία κατά 2,2% τον Μάιο στο εποχιακά προσαρμοσμένο μέγεθος των , σύμφωνα με στοιχεία του αμερικάνικου υπουργείου εμπορίου, σημειώνοντας την υψηλότερη επίδοση των τελευταίων επτά ετών. Αύξηση σημείωσε και η μέση τιμή για τις νεόδμητες κατοικίες κατά 4,9% ετησίως, και κατά 1,1% σε μηναία βάση. Δείκτης Καταναλωτικής Εμπιστοσύνης Ενισχύθηκε τον Ιούνιο ο δείκτης καταναλωτικής εμπιστοσύνης του University of Michigan / Thomson Reuters στις ΗΠΑ και διαμορφώθηκε στις 101,4 μονάδες, από την τελική καθοδική αναθεώρηση των 94,6 μονάδων τον Μάιο. Η καταναλωτική εμπιστοσύνη όσον αφορά στις συνθήκες απασχόλησης και επιχειρηματικότητας βελτιώθηκε τον Ιούνιο σε συνδυασμό με την αισιοδοξία των καταναλωτών για το άμεσο μέλλον. PMI Σύμφωνα με τα στοιχεία της Markit, πτώση κατέγραψε ο σύνθετος δείκτης PΜI στην μεταποίηση τον Ιούνιο φτάνοντας στις 53,3 μονάδες από 54 μονάδες τον προηγούμενο μήνα. Η υποτονική ζήτηση στην εξαγωγική δραστηριότητα ήταν ο κύριος παράγοντας που επηρέασε την δυναμική των νέων παραγγελιών και οδήγησαν στη διαμόρφωση του δείκτη PMI στα χαμηλότερα επίπεδα από τον Οκτώβριο 2013.

5 Ευρωζώνη Ευρωπαϊκή Ένωση Διαπραγματεύσεις για την Ελλάδα Έντονη ανησυχία προκάλεσε σε ευρωπαϊκό επίπεδο το αποτέλεσμα του ελληνικού δημοψηφίσματος της 5/7/2015, ανασύροντας σενάρια περί Grexit και bail out των τραπεζών. Αναμένοντας τις επόμενες κινήσεις της Ελληνικής Κυβέρνησης, κορυφαίοι αξιωματούχοι τονίζουν την ανάγκη διαμόρφωσης ενός κλίματος εμπιστοσύνης μεταξύ της Ελλάδας και των πιστωτών της καθώς και της κατάρτισης και εφαρμογής μιας σειράς μεταρρυθμίσεων ως προαπαιτούμενο οποιασδήποτε ενίσχυσης μέσω νέου δανείου στο μέλλον. Την υποβολή του ελληνικού αιτήματος για στήριξη από τον ESM αναμένεται να ακολουθήσουν εντονότατες διαβουλεύσεις τις επόμενες ημέρες. Ευρωζώνη-PMI Σύμφωνα με τα στοιχεία της Markit, ο σύνθετος δείκτης PMI στην Ευρωζώνη διαμορφώθηκε τον Ιούνιο στις 52,5 μονάδες από τις 52,2 μονάδες που κατέγραψε τον Μάιο. Θετικά κινήθηκε ο δείκτης σε όλες τις χώρες της Ευρωζώνης, πλην της Ελλάδος. Τις καλύτερες επιδόσεις σημείωσαν η Ολλανδία με υψηλό 18 μηνών στις 56,2 μονάδες και η Ιρλανδία με υψηλό 16 μηνών στις 54,6 μονάδες, ενώ σε πολύ ικανοποιητικά επίπεδα κινείται η Ισπανία με 54,5 μονάδες. Γερμανία Πληθωρισμός Aνεργία Σχετική υποχώρηση κατέγραψε ο δείκτης επιχειρηματικού κλίματος IFO στη Γερμανία τον Ιούνιο, σπάζοντας το ανοδικό σερί των προηγούμενων μηνών. Τον Ιούνιο ο δείκτης διαμορφώθηκε σε 107,4 μονάδες, αισθητά χαμηλότερα των 108,5 μονάδων του Μαΐου. Στα επιμέρους στοιχεία, επιδείνωση του επιχειρηματικού κλίματος καταγράφεται σε όλους τους τομείς της οικονομίας πλην του κατασκευαστικού τομέα, στον οποίο οι επιχειρηματικές προσδοκίες κινήθηκαν θετικά για τρίτο συνεχόμενο μήνα. Σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσίευσε η Eurostat, ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη εκτιμάται ότι θα διαμορφωθεί σε 0,2% τον Ιούνιο, σημειώνοντας οριακή μείωση από τα επίπεδα του 0,3% τον Μάιο (σημειώνεται ότι τον Απρίλιο ο πληθωρισμός ήταν μηδενικός). Αναφορικά με τις συνιστώσες που συνθέτουν τα επίπεδα τιμών του πληθωρισμού, το μεγαλύτερο ετήσιο ρυθμό αύξησης αναμένεται να παρουσιάσουν οι τιμές του κλάδου τροφίμων και ποτών με ελαφρώς μικρότερη θετική μεταβολή στον τομέα υπηρεσιών, ενώ οι τιμές των μη ενεργειακών προϊόντων θα κινηθούν σε οριακά υψηλότερα επίπεδα σε σχέση με τον Μάιο. Σε αρνητικά επίπεδα μηνιαίως θα κινηθούν οι μεταβολές τιμές των ενεργειακών προϊόντων. Αμετάβλητο παρέμεινε το ποσοστό της ανεργίας τον Μάιο στην Ευρωζώνη, ενώ οριακή μεταβολή σημείωσε στην Ε.Ε. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσίευσε η Eurostat, στην Ε.Ε το ποσοστό ανεργίας σημείωσε οριακή μηνιαία πτώση κατά 0,1% στο 9,6% τον Μάιο, ενώ στην Ευρωζώνη παρέμεινε αμετάβλητο σε μηνιαία βάση στο 11,1%. Τον Μάιο, ο συνολικός αριθμός των ανέργων στην Ε.Ε διαμορφώθηκε στα εκατ. άτομα, εκ των οποίων τα εκατ. άτομα κατοικούν σε χώρες της ευρωζώνης. Όσον αφορά στην ανεργία στην πληθυσμιακή ομάδα των νέων (< 25 ετών), τα ποσοστά της ανεργίας διαμορφώθηκαν σε 20,6% στην Ε.Ε. και 22,1% στην Ευρωζώνη, μειωμένα σε ετήσια βάση. (Μάιος 2014, Ε.Ε: 22,3%, Ευρωζώνη: 23,8%).

6 Δείκτης Οικονομικού Κλίματος Ο Δείκτης Οικονομικού Κλίματος τον Ιούνιο του 2015 σημείωσε ελαφρά πτώση από τον προηγούμενο μήνα, τόσο στην Ευρωζώνη όσο και στην Ε.Ε., με μεγαλύτερη την πτώση του δείκτη στην Ε.Ε. Στα επιμέρους στοιχεία, όλοι οι υπο-δείκτες που συνθέτουν τον δείκτη οικονομικού κλίματος, σημείωσαν πτώση στην Ε.Ε, κυρίως λόγω της σημαντικής χειροτέρευσης των στοιχείων της Αγγλίας που σημειώθηκε μέσα στο μήνα (κατά 3,8 μονάδες), που είναι η μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης εκτός Ε.Ε. Στην Ευρωζώνη, οριακή πτώση σημειώθηκε στους τομείς της Βιομηχανίας και στις Κατασκευές, ενώ η μεγαλύτερη πτώση καταγράφηκε στο Λιανικό Εμπόριο (κατά 2,6 μονάδες), με τους υπο-δείκτες στους λοιπούς τομείς να μένουν αμετάβλητοι. Δείκτης Μ.Ο. έτους 2015 Οικονομικού Κλίματος (ESI) Ιαν. Φεβ. Μαρ. Απρ. Μάι. Ιούν. E.E. 95, , ,1 106,4 106,4 105,5 Ευρωζώνη 93,7 101,3 101, ,8 103,8 103,5 Πηγή: Ευρωπαϊκή Επιτροπή

7 Ελλάδα Πολιτικές και Οικονομικές Εξελίξεις Στις 8/7/2015 η ελληνική κυβέρνηση υπέβαλε νέο αίτημα προς τον ESM για τριετή χρηματοδότηση και βρίσκεται σε διαρκείς διαπραγματεύσεις για την επίτευξη της τελικής συμφωνίας με τους εταίρους. Την 5/7/2015 διεξήχθη δημοψήφισμα για την έγκριση ή μη της προτεινόμενης συμφωνίας των θεσμών της 25/6/2015, με το αποτέλεσμα αυτού να διαμορφώνεται σε Όχι: 61,31% και Ναι: 38,69%. Παράλληλα με την ανακοίνωση διεξαγωγής δημοψηφίσματος, ανακοινώθηκε η έναρξη τραπεζικής αργίας βραχείας διάρκειας από την 28/06/2015, η οποία έχει παραταθεί μέχρι και την 13/7/2015. Το ημερήσιο όριο αναλήψεων έχει ορισθεί σε 60 και εκτελούνται μόνο οι τραπεζικές εργασίες που διασφαλίζουν το δημόσιο και το κοινωνικό συμφέρον. Μη πληρωμή υποχρεώσεων προς ΔΝΤ Την 30/6/2015 η Ελλάδα δεν αποπλήρωσε την οφειλόμενη δόση στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο ύψους 1,53 δις ευρώ, η οποία αφορούσε ενοποίηση των τεσσάρων πληρωμών του Ιουνίου. Η άμεση συνέπεια είναι ότι η Ελλάδα δεν μπορεί πλέον να λάβει χρηματοδότηση από το ΔΝΤ μέχρι την εξόφληση των υποχρεώσεων της. Δεν υφίσταται περίοδος χάριτος και η οφειλή έχει καταστεί ληξιπρόθεσμη. Ωστόσο, η Ελλάδα παραμένει μέλος του ΔΝΤ με δικαίωμα ψήφου και εκπροσώπησης στο Διοικητικό Συμβούλιο. Ο κανονισμός λειτουργίας του Ταμείου προβλέπει μία συγκεκριμένη διαδικασία σε περίπτωση αθέτησης υποχρεώσεων, που μπορεί να οδηγήσει σε αναστολή των δικαιωμάτων ψήφου της σε 18 μήνες και σε εκδίωξη από τον διεθνή οργανισμό μετά από δύο χρόνια μόνο εφόσον η χώρα είναι μη συνεργάσιμη για την εν λόγω περίοδο. Σημειώνεται ότι το σύνολο των υποχρεώσεων της χώρας προς το ΔΝΤ ανέρχεται σε 21,2 δις ευρώ. Παράλληλα, λόγω της λήξης του δεύτερου προγράμματος στήριξης δεν υπάρχει δυνατότητα άντλησης των εναπομείναντων 16,3 δισ. ευρώ. Πρόκειται για τα κεφάλαια που μέχρι τον Φεβρουάριο βρίσκονταν στο ΤΧΣ και πλέον είναι στον ESM, ύψους 10,9 δισ. ευρώ, τη δόση του 1,8 δισ. ευρώ και τα κέρδη του Ευρωσυστήματος επί των ελληνικών ομολόγων συνολικού ύψους 3,6 δισ. ευρώ για το 2014 και το Επιπλέον, η χώρα δεν βρίσκεται υπό την προστασία του EFSF και δεν έχει πρόσβαση σε πηγές έκτακτης χρηματοδότησης.

8 ΔΝΤ Έκθεση για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους Την 02/7/2015 το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο δημοσίευσε το προσχέδιο της έκθεσης βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους, η οποία δεν έχει λάβει υπόψη τον περιορισμό κίνησης κεφαλαίων στον τραπεζικό τομέα και την μη πληρωμή της δόσης προς το Ταμείο. Το ΔΝΤ εκτιμά ότι θα χρειαστεί νέα χρηματοδότηση προς τη χώρα ύψους 51,9 δισ. ευρώ έως το τέλος του 2018, εκ των οποίων τουλάχιστον 36 δις ευρώ θα προέλθουν από τους Ευρωπαίους πιστωτές βάσει της πρακτικής που ακολουθείται στα προγράμματα στήριξης των κρατών της ευρωζώνης. Παράλληλα, προβλέπει κούρεμα του χρέους κατά 53 δισ. ευρώ για να εξασφαλιστεί η βιωσιμότητά του, χωρίς ωστόσο να διασφαλίζεται πλήρως ακόμα και υπό αυτές τις συνθήκες, λόγω της υψηλής μεταβλητότητάς του. Οι προβλέψεις του ΔΝΤ για τα βασικά μεγέθη της ελληνικής οικονομίας συνοψίζονται στον παρακάτω πίνακα: * 2016* 2017* 2018* 2019* 2020* 2021* 2022* 2023* 2024* Δημόσιο χρέος 177,1 176,7 176,2 169,7 162,3 155,8 149,9 144,8 142,2 138,0 134,2 Χρηματοδοτικές ανάγκες 29,2 24,5 19,0 15,7 12,9 14,1 11,3 9,0 8,2 10,4 12,6 Πραγματικό ΑΕΠ (%) 0,8 0,0 2,0 3,0 3,0 2,0 1,7 1,7 1,5 1,5 1,5 Πληθωρισμός (%) -2,6-1,2 0,7 1,4 1,5 1,8 1,9 2,0 2,0 2,0 2,0 Ονομαστικό ΑΕΠ (%) -1,8-1,2 2,8 4,4 4,5 3,9 3,7 3,7 3,5 3,5 3,5 Πηγή: ΔΝΤ, Preliminary Draft Debt Sustainability Analysis, Ioυν * Προβλέψεις Ανεργία Σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσίευσε η ΕΛΣΤΑΤ το ποσοστό της ανεργίας για τον Μάρτιο 2015 διαμορφώθηκε σε 25,6%, μειωμένο σε ετήσια βάση (αναθεωρημένο Μαρτίου 2014: 26,9%) και αμετάβλητο σε σχέση με τον Ιανουάριο 2015 και τον αναθεωρημένο Φεβρουαρίου (25,6%). Οι άνεργοι ανήλθαν σε άτομα, με το μεγαλύτερο ποσοστό ανεργίας να παρατηρείται στους νέους έως 24 ετών (49,7%). Πιστωτική Επέκταση Σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποίησε η ΤτΕ, τον Μάιο του 2015 ο ετήσιος ρυθμός μεταβολής της συνολικής χρηματοδότησης προς τον εγχώριο ιδιωτικό τομέα διαμορφώθηκε σε -2,1%, μειωμένος σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα (Απρίλιος 2015:-2,4%). Ως προς τα επιμέρους στοιχεία, ο ετήσιος ρυθμός μεταβολής της χρηματοδότησης προς τις επιχειρήσεις διαμορφώθηκε σε -1,1% από -2,0% τον Απρίλιο, ενώ ο ετήσιος ρυθμός μεταβολής της χρηματοδότησης προς ελεύθερους επαγγελματίες διαμορφώθηκε σε -1,2% (Απρίλιος 2015:-0,6%). Τέλος, ο ετήσιος ρυθμός μεταβολής της χρηματοδότησης προς τους ιδιώτες παρέμεινε σχεδόν αμετάβλητος σε -3,2%, από -3,1% τον προηγούμενο μήνα.

9 Δείκτης Οικονομικού Κλίματος O Δείκτης Οικονομικού Κλίματος στην Ελλάδα παρουσίασε τον Ιούνιο περαιτέρω επιδείνωση σε σχέση με τον Μάιο, υποχωρώντας κατά 0,7 μονάδες στις 90,7. Η πτώση του οικονομικού κλίματος είναι αποτέλεσμα της μείωσης των προσδοκιών σε όλους τους επιμέρους τομείς που συνθέτουν το κλίμα, ενώ οι μετρήσεις έγιναν πριν την προκήρυξη του δημοψηφίσματος. Την μεγαλύτερη πτώση κατέγραψαν ο δείκτης καταναλωτικής εμπιστοσύνης, ο οποίος μειώθηκε κατά 3,2 μονάδες λόγω των εκτιμήσεων για επιδείνωση της ανεργίας και της οικονομικής κατάστασης της χώρας, καθώς και ο δείκτης του λιανικού εμπορίου ο οποίος από θετικό πρόσημο γύρισε σε αρνητικό (Μάιος: +0,2, Ιούνιος:-3,5) λόγω της μεγάλης πτώσης που καταγράφουν οι πωλήσεις. Ο δείκτης καταναλωτικής εμπιστοσύνης αντίθετα με την Ελλάδα, παρέμεινε σταθερός σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα στην Ευρωζώνη, ενώ παρουσίασε βελτίωση κατά 0,7μονάδες στην Ε.Ε. λόγω των θετικότερων εκτιμήσεων στην εξέλιξη της ανεργίας. Δείκτης Οικονομικού Κλίματος- Ελλάδα Μ.Ο. έτους Ιαν. Φεβ. Μαρ. Απρ. Μάιος Ιούνιος Ελλάδα 90,8 99,5 95,3 98,2 96,8 92,7 91,4 90,7 Δείκτης Καταναλωτικής Εμπιστοσύνης Μ.Ο. έτους Ιαν. Φεβ. Μαρ. Απρ. Μάιος Ιούνιος Ελλάδα -69,3-54,1-49,3-30,6-31,0-40,5-43,6-46,8 E.E. -16,4-6,8-5,8-4,4-1,8-2,2-4,0-3,3 Ευρωζώνη -18,7-10,0-8,5-6,7-3,7-4,6-5,6-5,6 Πηγή: Ευρωπαϊκή Επιτροπή

10 Τιμές Κλεισίματος διεθνών χρηματιστηρίων 31/3/ /6/2015 Μεταβολή από DJ , , ,51-1,14% S&P , , ,11 0,20% NASDAQ 4.736, , ,87 5,30% FTSE , , ,98-0,69% DAX , , ,97 11,62% CAC , , ,20 12,11% BEL , , ,70 8,81% SMI 8.983, , ,91-2,25% NIKKEI , , ,73 15,96% Διακύμανση Δείκτη Nasdaq, 31/12/2014 2/7/ Μηνιαία Ανασκόπηση Οικονομικών Εξελίξεων- Ιούνιος 2015 Διεθνή Χρηματιστήρια Προερχόμενοι από δίμηνη άνοδο, οι βασικοί δείκτες των αμερικάνικων κεφαλαιαγορών κατήλθαν τον Ιούνιο από τα ιστορικά υψηλά επίπεδα. Οι αρνητικές επιδόσεις διαμορφώθηκαν κυρίως στο κλείσιμο του μήνα, με τις επιμέρους διακυμάνσεις να ακολουθούν κυρίως τις εξελίξεις στην ευρωζώνη και λιγότερο τα μακροοικονομικά στοιχεία των Η.Π.Α. Παρόμοια ποσοστά παρουσίασαν οι αρνητικές αποδόσεις των δείκτες Dow Jones 30 και S&P 500, ο οποίοι σημείωσαν απώλειες 2,17% και 2,10% αντίστοιχα, με τις μηνιαίες ζημίες του Nasdaq Composite να υπολογίζονται στα χαμηλότερα επίπεδα του 1,64%, σε συνέχεια ανόδου 2,60% τον 5/2015. Η απόφαση της Ελληνικής κυβέρνησης να προβεί σε δημοψήφισμα προκάλεσε μεγάλη πτώση στις αμερικάνικες αγορές που είχαν προεξοφλήσει σχεδόν μια συμφωνία της χώρας με τους δανειστές, υπό οποιουσδήποτε όρους, ενώ την επόμενη ημέρα υπήρξε εξισορρόπηση με την είδηση πως η Ελληνική πλευρά συνεχίζει τις διαπραγματεύσεις /6/15 Οι βασικές ευρωπαϊκές κεφαλαιαγορές επηρεάστηκαν σε μεγαλύτερο βαθμό, συγκριτικά με τις αγορές των Η.Π.Α, από τις εξελίξεις της Ελληνικής πλευράς με τους δανειστές. Ο δείκτης FTSE 100, σε συνέχεια των οριακών κερδών που σημείωσε τον 4/2015, κατέγραψε τον τελευταίο μήνα την μεγαλύτερη πτώση μεταξύ των βασικών ευρωπαϊκών δεικτών, με ζημίες της τάξεως του 6,64%. Η πτώση των DAX30 και CAC40 για τον Μάιο υπολογίζεται στο -4,11% και -4,35%, με τον ελβετικό SMI να καταγράφει ζημίες σε ποσοστό 4,95% κυρίως λόγο της ανόδου κατά τις τελευταίες συνεδριάσεις του ελβετικού φράγκου έναντι του ευρώ. Πτώση 3,61% παρουσίασε και ο δείκτης BEL20 παρά την άνοδο που σημείωνε έως τα τέλη του μήνα, όπως με πανομοιότυπο τρόπο συνέβη και στον ιαπωνικό δείκτη NIKKEI 225 (πτώση1,59%) και στις λοιπές ασιατικές κεφαλαιαγορές. Διακύμανση Δείκτη S&P, 31/12/2014 2/7/ Τα μακροοικονομικά στοιχεία της ευρωζώνης υπήρξαν σε γενικές γραμμές ενθαρρυντικά, χωρίς ωστόσο να μπορέσουν να αποτρέψουν την υψηλή μεταβλητότητα και την τελική μεγάλη κάθοδο από τις εξελίξεις στις διαπραγματεύσεις για συμφωνία σε νέο Ελληνικό πρόγραμμα. Οι σημαντικότερες μεταβολές και αντίστοιχες θετικές και αρνητικές τάσεις κατά την περίοδο του Ιουνίου εντοπίζονται στις επιμέρους εξελίξεις των διαπραγματεύσεων των δανειστών και της Ελλάδας, με ιδιαίτερες πιέσεις να ασκούνται στην αναβολή της πληρωμής προς το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και μεταφορά της εξόφλησης του ποσού των 1,6 δισ. των δόσεων του 6/2015 και πληρωμής τους στις 30 Ιουνίου /6/15 Η απόφαση της Ελληνικής πλευράς να απορρίψει ως μη αποδεκτά τα μέτρα των δανειστών και να προχωρήσει σε δημοψήφισμα, προκάλεσαν εκτεταμένες πωλήσεις στο τέλος του μήνα, με τον γερμανικό δείκτη DAX 30 να καταγράφει τις μεγαλύτερες απώλειες από την 1η Νοεμβρίου 2011.

11 Τιμές κλεισίματος δεικτών Χρηματιστηρίου Αθηνών Μεταβολή 31/3/ /6/2015 από Γ.Δ. 826,18 775,46 797,52-3,47% FTSE (Large Cap) 264,86 230,00 241,22-8,93% FTSEΜ (Mid Cap) 773,03 799,04 923,81 19,51% FTSEA (Αγοράς) 636,14 557,16 586,57-7,79% ΔΤΡ (Τραπεζικός) 961,80 562,41 658,76-31,51% Διακύμανση Γενικού Δείκτη, 31/12/ /6/ Χρηματιστήριο Αθηνών Σε συνέχεια των προηγούμενων μηνών, οι εξελίξεις από το πεδίο των διαπραγματεύσεων των δανειστών με την Ελληνική πλευρά, καθόρισαν σχεδόν μονομερώς τις επενδυτικές κινήσεις, διαμορφώνοντας ισχυρή νευρικότητα, συνδυασμένη με χαμηλό τζίρο κατά τις περισσότερες συνεδριάσεις. Η απόφαση της 27 ης Ιουνίου για διεξαγωγή δημοψηφίσματος δεν συνοδεύτηκε από επέκταση του ELA της ΕΚΤ προς την Ελλάδα, οδηγώντας στην λήψη μέτρων ελέγχου κεφαλαίων και καθιέρωση τραπεζικής αργίας από τις 29 Ιουνίου με παράλληλη διακοπή των λειτουργιών του Χρηματιστηρίου Αθηνών έως τη λήξη της τραπεζικής αργίας. Από την αρχή του μήνα έως τις 26/6, ο Γενικός Δείκτης του Χ.Α και ο δείκτης FTSE Ase 25 παρουσίασαν αμφότεροι πτώση στο ποσοστό του 3,38%, ενώ από την άλλη πλευρά ο δείκτης μεσαίας κεφαλαιοποίησης FTSE Mid20 κατέγραψε μηνιαία κερδοφορία σε ποσοστό 1,43%. Από τους επιμέρους κλάδους ο τραπεζικός είναι αυτός που συγκέντρωσε το μεγαλύτερο μέρος του ενδιαφέροντος και των επενδυτικών κεφαλαίων. Αυτό αποτυπώνεται και στις συναλλαγές των τελευταίων συνεδριάσεων όπου παρουσίασε σε όλες σχεδόν τις συνεδριάσεις έντονη νευρικότητα και μεταβολές. Από την πλευρά των οίκων αξιολόγησης, υπήρξε υποβάθμιση της μακροπρόθεσμης πιστοληπτική ικανότητα της Ελλάδας από «CCC» σε «CCC-, σύμφωνα με τον αμερικανικό οίκο Standard & Poor s, με τις προοπτικές (outlook) να παραμένουν αρνητικές. Διακύμανση Δείκτη Τραπεζών, 31/12/ /6/

12 Σύνθεση Συνολικού Ενεργητικού Α/Κ Funds of Funds 12,0% Μικτά 17,4% Σύνθεση Συνολικού Ενεργητικού Α/Κ 30/6/15 Funds of Funds 14,10% Μικτά 13,41% Σύνθετα 12,3% Ομολογιακά 15,92% Ομολογιακά 21,3% Σύνθετα 7,10% Διαχείρισης Διαθεσίμων 17,0% Διαχείρισης Διαθεσίμων 34,29% Μετοχικά 20,0% Μετοχικά 15,17% Ελλάδα Αμοιβαία Κεφάλαια Το συνολικό ενεργητικό της ελληνικής αγοράς Α/Κ, διαμορφώθηκε τον Ιούνιο στα 7,93 δισ. ευρώ, αυξημένο μηνιαίως κατά 4% ή 305,3 εκατ. ευρώ και με καθαρές εισροές κεφαλαίων της τάξης των 499,8 εκατ. ευρώ. Οι εισροές συνεχίστηκαν για 6ο συνεχόμενο μήνα λόγω της μετατροπής καταθέσεων σε Α/Κ Διαχείρισης Διαθεσίμων Βραχυπρόθεσμης Διάρκειας με έδρα το εξωτερικό. Σε επίπεδο 12μηνου, οι 7 μήνες είχαν θετικές ροές με το σύνολο των εισροών στα ,6 εκατ. ευρώ με το ενεργητικό των Α/Κ της ελληνικής αγοράς αυξημένο κατά 919 εκατ. ευρώ. Για τον Ιούνιο, την πρώτη θέση στις εκροές καταλαμβάνουν τα Α/Κ Διαχείρισης Διαθεσίμων (-21,48 εκατ. ευρώ), ενώ για 6ο μήνα υπήρξε αύξηση των Α/Κ Διαχείρισης Διαθεσίμων Βραχυπρόθεσμης Διάρκειας (+513,4 εκατ. ευρώ). Από τις αρχές του 2015 η συγκεκριμένη κατηγορία έχει προσελκύσει 1.866,5 εκατ. ευρώ, με τους μεριδιούχους να αποτελούν κυρίως καταθέτες, οι οποίοι αποστρέφονται την αβεβαιότητα που επικρατεί στην Ελλάδα. Ανελλιπώς συνεχίστηκαν οι εισροές κεφαλαίων για όλο το 6μηνο στα Funds of Funds Μικτά (+22,1 εκατ. ευρώ), με τους επενδυτές να έχουν τοποθετήσει από αρχή του έτους περί τα 318,7 εκατ. ευρώ στην κατηγορία. Το πρώτο εξάμηνο του 2015 έκλεισε με τους Έλληνες επενδυτές σε Α/Κ να έχουν προτιμήσει την εξαγωγή των κεφαλαίων τους από το ελληνικό τραπεζικό σύστημα. Η πρόσφατη επιβολή κεφαλαιακών ελέγχων ουσιαστικά περιορίζει απόλυτα οποιαδήποτε αλλαγή στις υφιστάμενες τοποθετήσεις, ενώ οι επενδυτές που προτίμησαν τη διεθνή διαφοροποίηση των κεφαλαίων τους βρίσκονται σε σαφώς καλύτερη θέση από όσους τοποθετήθηκαν σε Α/Κ με ελληνικές υποκείμενες αξίες. ΜΕΤΑΒΟΛΕΣ ΕΝΕΡΓΗΤΙΚΟΥ ΑΜΟΙΒΑΙΩΝ ΚΕΦΑΛΑΙΩΝ (ποσά σε ευρώ) 31/12/ /5/ /6/2015 Μεταβολή (1) (2) (3) (3)/(2) (3)/(1) Διαχείρισης Διαθεσίμων ,83% 163,87% Μετοχικά ,67% -0,33% Ομολογιακά ,52% -1,77% Μικτά ,13% 1,19% Funds of Funds ,82% 53,55% Σύνθετα ,52% -24,11% ΣΥΝΟΛΟ ,00% 31,20% Πηγή: Ένωση Θεσμικών Επενδυτών Τα κείμενα της Μηνιαίας Ανασκόπησης επιμελήθηκαν οι Α.Βασκούδη, Α.Μ. Καλογιαννίδη, Μ. Κουλιδάκου, Ε. Κουνδουράκης, Χ. Μπεκιάρη, Δ. Σαλτογιάννης και Σ. Στυλιανίδης. Τρόπος χρήσης Μηνιαίας Ανασκόπησης Οικονομικών Εξελίξεων και Προοπτικών - Αποκλεισμός ευθύνης: Το παρόν δελτίο δημοσιεύεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και βασίζεται σε πληροφορίες που προέρχονται από έγκυρους χρηματοπιστωτικούς οργανισμούς και αναλυτές και στις οποίες το ευρύ κοινό έχει άμεση πρόσβαση. Οι πληροφορίες που παρέχονται με το παρόν δελτίο στους χρήστες / επισκέπτες μέσω του διαδικτυακού μας τόπου, δεν αποτελούν σε καμία περίπτωση, ευθέως ή εμμέσως, παρότρυνση, συμβουλή ή προτροπή για τη διενέργεια οποιασδήποτε επενδυτικής ή άλλης πράξης με οικονομικό αποτέλεσμα. Η παροχή των στοιχείων και των πληροφοριών έχει καθαρά ενημερωτικό χαρακτήρα και εναπόκειται στη διακριτική ευχέρεια των χρηστών / επισκεπτών να ενεργήσουν, αφού αξιολογήσουν τις παρεχόμενες πληροφορίες, κατά τη κρίση τους, βασιζόμενοι στην προσωπική τους βούληση, αποκλειόμενης οποιασδήποτε δικής μας ευθύνης, σύμφωνα και με τους γενικούς όρους και επισημάνσεις που περιέχονται στην ιστοσελίδα της Attica Bank. Μετά τη δημοσίευση του δελτίου, είναι δυνατόν να επέλθουν αλλαγές και διαφοροποιήσεις στις πληροφορίες και τα στοιχεία που περιέχονται σε αυτό. Η Attica Bank ενδέχεται να έχει εκδώσει εκθέσεις που αποκλίνουν ή διαφοροποιούνται από τα στοιχεία που παρατίθενται στο παρόν δελτίο.

ΜΗΝΙΑΙΑ ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΕΞΕΛΙΞΕΩΝ

ΜΗΝΙΑΙΑ ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΕΞΕΛΙΞΕΩΝ ΜΗΝΙΑΙΑ ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΕΞΕΛΙΞΕΩΝ Ιούλιος 2006 Ημερομηνία έκδοσης 3/8/2006 ΗΠΑ: Πρόβλεψη του επικεφαλής της Fed, Β. Bernanke, για υποχώρηση των υψηλών ρυθμών ανάπτυξης των τελευταίων ετών κυρίως

Διαβάστε περισσότερα

Μηνιαία Ανασκόπηση Οικονομικών Εξελίξεων

Μηνιαία Ανασκόπηση Οικονομικών Εξελίξεων Μηνιαία Μεταβολή Δεικτών Διεθνών Χρηματιστηρίων, Ιούλιος 2015 Κίνα Έκδοση της 07/08/2015 Μηνιαία Ανασκόπηση Οικονομικών Εξελίξεων NIKKEI 225 SMI BEL20 CAC 40 XETRA DAX Συρρίκνωση παρουσίασε η βιομηχανική

Διαβάστε περισσότερα

ΜΗΝΙΑΙΑ ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΕΞΕΛΙΞΕΩΝ

ΜΗΝΙΑΙΑ ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΕΞΕΛΙΞΕΩΝ ΜΗΝΙΑΙΑ ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΕΞΕΛΙΞΕΩΝ Σεπτέμβριος 2006 ΗΠΑ: Αμετάβλητα στο 5,25% διατήρησε τα επιτόκια η Fed στη συνεδρίαση του Σεπτεμβρίου, λόγω των ενδείξεων επιβράδυνσης της οικονομίας και συγκράτησης

Διαβάστε περισσότερα

ΜΗΝΙΑΙΑ ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΕΞΕΛΙΞΕΩΝ

ΜΗΝΙΑΙΑ ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΕΞΕΛΙΞΕΩΝ ΜΗΝΙΑΙΑ ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΕΞΕΛΙΞΕΩΝ Ιανουάριος 2007 Έκδοση 1-2-2007 ΗΠΑ: Αμετάβλητα στο 5,25% διατήρησε, όπως αναμενόταν, τα επιτόκια η FED στη συνεδρίασή της στις 31/1 εκτιμώντας ότι στο επίπεδο

Διαβάστε περισσότερα

Μηνιαία Ανασκόπηση Οικονομικών Εξελίξεων και Προοπτικών

Μηνιαία Ανασκόπηση Οικονομικών Εξελίξεων και Προοπτικών Μηνιαία Ανασκόπηση Οικονομικών Εξελίξεων και Προοπτικών ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ Έκδοση της 3/7/2014 Σε υποβάθμιση των προβλέψεών της για την παγκόσμια οικονομική ανάπτυξη προχώρησε η Παγκόσμια Τράπεζα, σύμφωνα

Διαβάστε περισσότερα

ΜΗΝΙΑΙΑ ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΕΞΕΛΙΞΕΩΝ

ΜΗΝΙΑΙΑ ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΕΞΕΛΙΞΕΩΝ ΜΗΝΙΑΙΑ ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΕΞΕΛΙΞΕΩΝ Έκδοση 5/1/2007 ΗΠΑ: Στην τελευταία έκθεση του ο Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης προβλέπει σταθερό κόστος χρήματος στις ΗΠΑ για το 2007 και διατήρηση

Διαβάστε περισσότερα

Μηνιαία Ανασκόπηση Οικονομικών Εξελίξεων

Μηνιαία Ανασκόπηση Οικονομικών Εξελίξεων Έκδοση της 04/06/2015 Μηνιαία Μεταβολή εικτών ιεθνών Χρηματιστηρίων, Μάιος 2015-2% 0% 2% 4% 6% 8% 10% Μηνιαία Μεταβολή εικτών Χρηματιστηρίου Αθηνών, Μάιος 2015 NIKKEI 225 SMI BEL20 CAC 40 XETRA DAX FTSE

Διαβάστε περισσότερα

ΜΗΝΙΑΙΑ ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΕΞΕΛΙΞΕΩΝ

ΜΗΝΙΑΙΑ ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΕΞΕΛΙΞΕΩΝ ΜΗΝΙΑΙΑ ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΕΞΕΛΙΞΕΩΝ Έκδοση 6-3-2008 ΗΠΑ: Η FED φαίνεται αποφασισμένη να προχωρήσει στη μείωση των επιτοκίων στο 2,5% εν όψει της επιβράδυνσης της αμερικανικής οικονομίας, παρά την

Διαβάστε περισσότερα

ΜΗΝΙΑΙΑ ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΕΞΕΛΙΞΕΩΝ

ΜΗΝΙΑΙΑ ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΕΞΕΛΙΞΕΩΝ ΜΗΝΙΑΙΑ ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΕΞΕΛΙΞΕΩΝ Έκδοση 5-11-2007 ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΑΓΟΡΕΣ: Βαθύτερη από ό,τι είχε αρχικά εκτιμηθεί αποδεικνύεται η κρίση στις πιστωτικές αγορές με μεγάλες διεθνείς τράπεζες και επενδυτικούς

Διαβάστε περισσότερα

ΜΗΝΙΑΙΑ ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΕΞΕΛΙΞΕΩΝ

ΜΗΝΙΑΙΑ ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΕΞΕΛΙΞΕΩΝ ΜΗΝΙΑΙΑ ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΕΞΕΛΙΞΕΩΝ Έκδοση 6/8/2007 ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΑΓΟΡΕΣ: Τα προβλήματα στην αμερικανική αγορά στεγαστικής πίστης, η αναβολή ή η ματαίωση έκδοσης ομολογιακών δανείων για τη χρηματοδότηση

Διαβάστε περισσότερα

Μηνιαία Ανασκόπηση Οικονομικών Εξελίξεων και Προοπτικών

Μηνιαία Ανασκόπηση Οικονομικών Εξελίξεων και Προοπτικών Μηνιαία Ανασκόπηση Οικονομικών Εξελίξεων και Προοπτικών ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ Για πρώτη φορά από το 1872, όταν ξεπέρασαν τη βρετανική οικονομία παραμένοντας έκτοτε στην κορυφή, οι ΗΠΑ κινδυνεύουν να χάσουν

Διαβάστε περισσότερα

ΜΗΝΙΑΙΑ ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΕΞΕΛΙΞΕΩΝ

ΜΗΝΙΑΙΑ ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΕΞΕΛΙΞΕΩΝ ΜΗΝΙΑΙΑ ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΕΞΕΛΙΞΕΩΝ Έκδοση 2-10-2007 ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΑΓΟΡΕΣ: Θετικά κινήθηκαν οι διεθνείς αγορές μετοχών το τελευταίο 15μερο του Σεπτεμβρίου, μετά την απόφαση της Fed για μείωση των επιτοκίων

Διαβάστε περισσότερα

ΜΗΝΙΑΙΑ ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΕΞΕΛΙΞΕΩΝ

ΜΗΝΙΑΙΑ ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΕΞΕΛΙΞΕΩΝ ΜΗΝΙΑΙΑ ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΕΞΕΛΙΞΕΩΝ Έκδοση 3/12/2007 ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΑΓΟΡΕΣ: Η πιστωτική κρίση που εκδηλώθηκε με αφορμή τα προβλήματα των subprime στεγαστικών δανείων στις ΗΠΑ, οδηγεί πλέον και σε κρίση

Διαβάστε περισσότερα

Μηνιαία Ανασκόπηση Οικονομικών Εξελίξεων

Μηνιαία Ανασκόπηση Οικονομικών Εξελίξεων Μηνιαία Μεταβολή Δεικτών Διεθνών Χρηματιστηρίων, Φεβρουάριος 2015 NIKKEI 225 SMI BEL20 CAC 40 XETRA DAX FTSE 100 NASDAQ Cmp S&P 500 DJ Industrial Έκδοση της 03/03/2015 Μηνιαία Ανασκόπηση Οικονομικών Εξελίξεων

Διαβάστε περισσότερα

ΜΗΝΙΑΙΑ ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΕΞΕΛΙΞΕΩΝ

ΜΗΝΙΑΙΑ ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΕΞΕΛΙΞΕΩΝ ΜΗΝΙΑΙΑ ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΕΞΕΛΙΞΕΩΝ Έκδοση 4-9-2007 ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΑΓΟΡΕΣ: Η κρίση ρευστότητας στις χρηματοπιστωτικές αγορές είχε σαν αποτέλεσμα στα μέσα του Αυγούστου οι αγορές να χάσουν όλα τα κέρδη του

Διαβάστε περισσότερα

ΜΗΝΙΑΙΑ ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΕΞΕΛΙΞΕΩΝ

ΜΗΝΙΑΙΑ ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΕΞΕΛΙΞΕΩΝ ΜΗΝΙΑΙΑ ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΕΞΕΛΙΞΕΩΝ Μάρτιος 2006 ΗΠΑ: Στο 4,75% αύξησε τα επιτόκιά της για 15 η συνεχόμενη φορά η FED στη συνεδρίασή της στις 28/3. Προεξοφλείται νέα αύξηση κατά 0,25% στη συνεδρίαση

Διαβάστε περισσότερα

ΜΗΝΙΑΙΑ ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΕΞΕΛΙΞΕΩΝ

ΜΗΝΙΑΙΑ ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΕΞΕΛΙΞΕΩΝ ΜΗΝΙΑΙΑ ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΕΞΕΛΙΞΕΩΝ Έκδοση 8-1-2008 ΗΠΑ: Σε μείωση των επιτοκίων κατά 25 μ.β. στο 4,25% προέβη η Fed κατά τη συνεδρίασή της στις 11/12. Σύμφωνα με τα πρακτικά της συνάντησης, η κατάσταση

Διαβάστε περισσότερα

ΜΗΝΙΑΙΑ ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΕΞΕΛΙΞΕΩΝ

ΜΗΝΙΑΙΑ ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΕΞΕΛΙΞΕΩΝ ΜΗΝΙΙΑΙΙΑ ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΟΙΙΚΟΝΟΜΙΙΚΩΝ ΕΞΕΛΙΙΞΕΩΝ Εκδοση 7/5/2008 ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ: Στο 3,7% αναμένεται να διαμορφωθεί ο ρυθμός ανάπτυξης της παγκόσμιας οικονομίας το 2008 σύμφωνα με πρόσφατη έκθεση του ΔΝΤ.

Διαβάστε περισσότερα

Μηνιαία Ανασκόπηση Οικονοµικών Εξελίξεων και Προοπτικών

Μηνιαία Ανασκόπηση Οικονοµικών Εξελίξεων και Προοπτικών Μηνιαία Ανασκόπηση Οικονοµικών Εξελίξεων και Προοπτικών Έκδοση της 6/12/2013 Η.Π.Α. το ακαθάριστο εγχώριο προϊόν των Η.Π.Α. ενισχύθηκε στο γ τρίµηνο κατά 3,6%. Το µέγεθος αυτό αποτελεί ανοδική αναθεώρηση

Διαβάστε περισσότερα

ΜΗΝΙΑΙΑ ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΕΞΕΛΙΞΕΩΝ

ΜΗΝΙΑΙΑ ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΕΞΕΛΙΞΕΩΝ ΜΗΝΙΑΙΑ ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΕΞΕΛΙΞΕΩΝ Έκδοση 2/7/2007 ΗΠΑ: Αμετάβλητα, στο 5,25%, για όγδοη κατά σειρά συνεδρίαση, διατήρησε τα βραχυπρόθεσμα επιτόκια των ΗΠΑ η Federal Reserve στη συνεδρίαση της 28/6.

Διαβάστε περισσότερα

Μηνιαία Ανασκόπηση Οικονομικών Εξελίξεων

Μηνιαία Ανασκόπηση Οικονομικών Εξελίξεων Έκδοση της 05/05/2015 Μηνιαία Μεταβολή εικτών ιεθνών Χρηματιστηρίων, Απρίλιος 2015-6% -4% -2% 0% 2% 4% 6% 8% 10% Μηνιαία Μεταβολή εικτών Χρηματιστηρίου Αθηνών, Απρίλιος 2015 NIKKEI 225 SMI BEL20 CAC 40

Διαβάστε περισσότερα

Μηνιαία Ανασκόπηση Οικονομικών Εξελίξεων και Προοπτικών Έκδοση της 8/6/2010

Μηνιαία Ανασκόπηση Οικονομικών Εξελίξεων και Προοπτικών Έκδοση της 8/6/2010 Μηνιαία Ανασκόπηση Οικονομικών Εξελίξεων και Προοπτικών Έκδοση της 8/6/2010 ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ: Μέσο ρυθμό ανάπτυξης του ΑΕΠ 2,7% για τις χώρες μέλη του προβλέπει ο ΟΟΣΑ, με σημαντικές όμως διαφοροποιήσεις

Διαβάστε περισσότερα

Μηνιαία Ανασκόπηση Οικονοµικών Εξελίξεων και Προοπτικών

Μηνιαία Ανασκόπηση Οικονοµικών Εξελίξεων και Προοπτικών Μηνιαία Ανασκόπηση Οικονοµικών Εξελίξεων και Προοπτικών Η.Π.Α. Καλύτερα των αρχικών εκτιµήσεων ήταν, τελικώς, τα στοιχεία για το ΑΕΠ του β τριµήνου στις ΗΠΑ, καθώς αναθεωρήθηκαν ανοδικά τα στοιχεία για

Διαβάστε περισσότερα

Μηνιαία Ανασκόπηση Οικονοµικών Εξελίξεων και Προοπτικών

Μηνιαία Ανασκόπηση Οικονοµικών Εξελίξεων και Προοπτικών Μηνιαία Ανασκόπηση Οικονοµικών Εξελίξεων και Προοπτικών ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ Σύµφωνα µε στοιχεία που δηµοσίευσε ο ΟΟΣΑ, το α 3µηνο του 2014 ο ρυθµός ανάπτυξης στις χώρες µέλη του διαµορφώθηκε στο 0,4%,

Διαβάστε περισσότερα

Μηνιαία Ανασκόπηση Οικονοµικών Εξελίξεων και Προοπτικών

Μηνιαία Ανασκόπηση Οικονοµικών Εξελίξεων και Προοπτικών Μηνιαία Ανασκόπηση Οικονοµικών Εξελίξεων και Προοπτικών Η.Π.Α. Με ρυθµό 3,2% αναπτύχθηκε η αµερικανική οικονοµία το δ τρίµηνο του 2013, ενισχυµένη κυρίως από την µεγαλύτερη άνοδο των καταναλωτικών δαπανών

Διαβάστε περισσότερα

ΜΗΝΙΑΙΑ ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΕΞΕΛΙΞΕΩΝ

ΜΗΝΙΑΙΑ ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΕΞΕΛΙΞΕΩΝ ΜΗΝΙΑΙΑ ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΕΞΕΛΙΞΕΩΝ Μάιος 2006 ΗΠΑ: Τα μακροοικονομικά στοιχεία στις ΗΠΑ παραμένουν μικτά, γεγονός που δυσκολεύει τη Fed να τοποθετηθεί σχετικά με το θέμα της μελλοντικής εξέλιξης

Διαβάστε περισσότερα

Μηνιαία Ανασκόπηση Οικονομικών Εξελίξεων και Προοπτικών

Μηνιαία Ανασκόπηση Οικονομικών Εξελίξεων και Προοπτικών Μηνιαία Ανασκόπηση Οικονομικών Εξελίξεων και Προοπτικών Έκδοση της 3/10/2014 ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ Επί τα χείρω αναθεώρησε τις εκτιμήσεις του για την πορεία της παγκόσμιας οικονομίας στην ενδιάμεση έκθεση

Διαβάστε περισσότερα

Μηνιαία Ανασκόπηση Οικονομικών Εξελίξεων και Προοπτικών

Μηνιαία Ανασκόπηση Οικονομικών Εξελίξεων και Προοπτικών Μηνιαία Ανασκόπηση Οικονομικών Εξελίξεων και Προοπτικών Έκδοση της 5/8/2014 ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ Την 1/8 σε κατάσταση χρεοκοπίας κήρυξε την Αργεντινή η Διεθνής Ένωση Συμβάσεων Ανταλλαγής και Παραγώγων (ISDA),

Διαβάστε περισσότερα

Μηνιαία Ανασκόπηση Οικονομικών Εξελίξεων

Μηνιαία Ανασκόπηση Οικονομικών Εξελίξεων Έκδοση της 3/2/2015 Μηνιαία Ανασκόπηση Οικονομικών Εξελίξεων Μηνιαία Μεταβολή εικτών ιεθνών Χρηματιστηρίων, Ιανουάριος 2015-8% -6% -4% -2% 0% 2% 4% 6% 8% Μηνιαία Μεταβολή εικτών Χρηματιστηρίου Αθηνών,

Διαβάστε περισσότερα

Μηνιαία Ανασκόπηση Οικονοµικών Εξελίξεων και Προοπτικών

Μηνιαία Ανασκόπηση Οικονοµικών Εξελίξεων και Προοπτικών Μηνιαία Ανασκόπηση Οικονοµικών Εξελίξεων και Προοπτικών Έκδοση της 5/3/2013 Η.Π.Α. Σε ισχύ τέθηκαν και επίσηµα οι αυτόµατες περικοπές στον προϋπολογισµό της οµοσπονδιακής κυβέρνησης των ΗΠΑ, ελλείψει συµφωνίας

Διαβάστε περισσότερα

Μηνιαία Ανασκόπηση Οικονομικών Εξελίξεων και Προοπτικών Εκδοση της 12/4/2010

Μηνιαία Ανασκόπηση Οικονομικών Εξελίξεων και Προοπτικών Εκδοση της 12/4/2010 Μηνιαία Ανασκόπηση Οικονομικών Εξελίξεων και Προοπτικών Εκδοση της 12/4/2010 ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ : Ρυθμό ανάπτυξης της τάξης του 1,9% το α 3μηνο και 2,3% το β 3μηνο του έτους προβλέπει για τις χώρες του

Διαβάστε περισσότερα

Μηνιαία Ανασκόπηση Οικονομικών Εξελίξεων και Προοπτικών

Μηνιαία Ανασκόπηση Οικονομικών Εξελίξεων και Προοπτικών Μηνιαία Ανασκόπηση Οικονομικών Εξελίξεων και Προοπτικών ΕΛΛΑΔΑ Στο 5% αναμένεται να διαμορφωθεί ο ρυθμός ύφεσης της ελληνικής οικονομίας το 2012, σύμφωνα με το ΙΟΒΕ. Με επιτυχία ολοκληρώθηκε στις 9/3 το

Διαβάστε περισσότερα

Μηνιαία Ανασκόπηση Οικονοµικών Εξελίξεων και Προοπτικών

Μηνιαία Ανασκόπηση Οικονοµικών Εξελίξεων και Προοπτικών Μηνιαία Ανασκόπηση Οικονοµικών Εξελίξεων και Προοπτικών Έκδοση της 6/12/2012 Η.Π.Α. Νέο πλάνο, το οποίο προβλέπει αυξηµένα φορολογικά έσοδα χωρίς αύξηση του συντελεστή φόρου εισοδήµατος, µε 10ετή χρονικό

Διαβάστε περισσότερα

Μηνιαία Ανασκόπηση Οικονοµικών Εξελίξεων και Προοπτικών

Μηνιαία Ανασκόπηση Οικονοµικών Εξελίξεων και Προοπτικών Μηνιαία Ανασκόπηση Οικονοµικών Εξελίξεων και Προοπτικών Η.Π.Α. Χειρότερα των εκτιµήσεων ήταν τα στοιχεία για το ΑΕΠ των ΗΠΑ το α τρίµηνο του 2013. Ειδικότερα, σύµφωνα µε τα στοιχεία του υπουργείου Εµπορίου,

Διαβάστε περισσότερα

Μηνιαία Ανασκόπηση Οικονοµικών Εξελίξεων

Μηνιαία Ανασκόπηση Οικονοµικών Εξελίξεων Μηνιαία Μεταβολή εικτών ιεθνών Χρηµατιστηρίων, Αύγουστος 2015 ιεθνής Οικονοµία Έκδοση της 10/09/2015 Μηνιαία Ανασκόπηση Οικονοµικών Εξελίξεων NIKKEI 225 SMI BEL20 CAC 40 XETRA DAX FTSE 100 NASDAQ Cmp S&P

Διαβάστε περισσότερα

Μηνιαία Ανασκόπηση Οικονοµικών Εξελίξεων και Προοπτικών

Μηνιαία Ανασκόπηση Οικονοµικών Εξελίξεων και Προοπτικών Μηνιαία Ανασκόπηση Οικονοµικών Εξελίξεων και Προοπτικών Έκδοση της 6/6/2013 Η.Π.Α. Σε ακόµη χαµηλότερο ποσοστό αναθεωρήθηκε ο ρυθµός ανάπτυξης του αµερικανικού ΑΕΠ για το α τρίµηνο του 2013, καθώς επαναϋπολογίστηκε

Διαβάστε περισσότερα

Μηνιαία Ανασκόπηση Οικονοµικών Εξελίξεων και Προοπτικών

Μηνιαία Ανασκόπηση Οικονοµικών Εξελίξεων και Προοπτικών Μηνιαία Ανασκόπηση Οικονοµικών Εξελίξεων και Προοπτικών Έκδοση της 4/11/2013 Η.Π.Α. Κατέληξαν, τελικώς, σε συµφωνία στις 16 Οκτωβρίου τα δυο µεγάλα κόµµατα στις ΗΠΑ προκειµένου να αποφευχθεί η γενικευµένη

Διαβάστε περισσότερα

Μηνιαία Ανασκόπηση Οικονομικών Εξελίξεων

Μηνιαία Ανασκόπηση Οικονομικών Εξελίξεων Έκδοση της 03/04/2015 Μηνιαία Μεταβολή Δεικτών Διεθνών Χρηματιστηρίων, Μάρτιος 2015-4% -2% 0% 2% 4% 6% 8% 10% NIKKEI 225 SMI BEL20 CAC 40 XETRA DAX FTSE 100 Μηνιαία Μεταβολή Δεικτών Χρηματιστηρίου Αθηνών,

Διαβάστε περισσότερα

Μηνιαία Ανασκόπηση Οικονοµικών Εξελίξεων

Μηνιαία Ανασκόπηση Οικονοµικών Εξελίξεων Μηνιαία Μεταβολή εικτών ιεθνών Χρηµατιστηρίων, Σεπτέµβριος 2015 ιεθνής Οικονοµία Έκδοση της 05/10/2015 Μηνιαία Ανασκόπηση Οικονοµικών Εξελίξεων NIKKEI 225 SMI BEL20 CAC 40 XETRA DAX FTSE 100 NASDAQ Cmp

Διαβάστε περισσότερα

Μηνιαία Ανασκόπηση Οικονομικών Εξελίξεων και Προοπτικών

Μηνιαία Ανασκόπηση Οικονομικών Εξελίξεων και Προοπτικών Μηνιαία Ανασκόπηση Οικονομικών Εξελίξεων και Προοπτικών Έκδοση της 9/1/2012 ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ Οι κυβερνήσεις των μεγαλύτερων χωρών του κόσμου έχουν να διαχειριστούν ποσό μεγαλύτερο των 7,6 τρισ. δολαρίων

Διαβάστε περισσότερα

Μηνιαία Ανασκόπηση Οικονοµικών Εξελίξεων και Προοπτικών

Μηνιαία Ανασκόπηση Οικονοµικών Εξελίξεων και Προοπτικών Μηνιαία Ανασκόπηση Οικονοµικών Εξελίξεων και Προοπτικών Έκδοση της 7/4/2014 ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ Με ρυθµό 7,1% αναµένεται να αναπτυχθούν οι οικονοµίες της Ανατολικής Ασίας το 2014 σύµφωνα µε τις προβλέψεις

Διαβάστε περισσότερα

Μηνιαία Ανασκόπηση Οικονοµικών Εξελίξεων και Προοπτικών

Μηνιαία Ανασκόπηση Οικονοµικών Εξελίξεων και Προοπτικών Μηνιαία Ανασκόπηση Οικονοµικών Εξελίξεων και Προοπτικών Έκδοση της 10/9/2014 ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ Το ποσοστό της ανεργίας στις 34 χώρες-µέλη του ΟΟΣΑ, αυξήθηκε στο 7,4% τον Ιούλιο έναντι 7,3% τον Ιούνιο,

Διαβάστε περισσότερα

Μηνιαία Ανασκόπηση Οικονοµικών Εξελίξεων και Προοπτικών

Μηνιαία Ανασκόπηση Οικονοµικών Εξελίξεων και Προοπτικών Μηνιαία Ανασκόπηση Οικονοµικών Εξελίξεων και Προοπτικών Έκδοση της 12/7/2011 ΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ: Επιβράδυνση του ρυθµού ανάπτυξης των µεγαλύτερων οικονοµιών του πλανήτη (ΗΠΑ, Ιαπωνία, Ρωσία) προβλέπει ο

Διαβάστε περισσότερα

Μηνιαία Ανασκόπηση Οικονοµικών Εξελίξεων και Προοπτικών

Μηνιαία Ανασκόπηση Οικονοµικών Εξελίξεων και Προοπτικών Μηνιαία Ανασκόπηση Οικονοµικών Εξελίξεων και Προοπτικών Η.Π.Α. Για τρίτη φορά αναθεωρήθηκε το αµερικανικό ΑΕΠ για το δ τρίµηνο του 2012, το οποίο σύµφωνα µε τη νέα µέτρηση έφτασε το 0,4%, κινήθηκε δηλαδή

Διαβάστε περισσότερα

Μηνιαία Ανασκόπηση Οικονομικών Εξελίξεων και Προοπτικών

Μηνιαία Ανασκόπηση Οικονομικών Εξελίξεων και Προοπτικών Μηνιαία Ανασκόπηση Οικονομικών Εξελίξεων και Προοπτικών ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ Σύμφωνα με την οικονομική έκθεση που εξέδωσε ο ΟΟΣΑ τον Νοέμβριο, η παγκόσμια οικονομία χαρακτηρίζεται από στασιμότητα, κυρίως

Διαβάστε περισσότερα

ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΕΡΕΥΝΩΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΣΥΓΚΥΡΙΑΣ ΣΤΟΝ ΤΟΜΕΑ ΤΗΣ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑΣ

ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΕΡΕΥΝΩΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΣΥΓΚΥΡΙΑΣ ΣΤΟΝ ΤΟΜΕΑ ΤΗΣ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑΣ 1 ΙΔΡΥΜΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ & ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΕΡΕΥΝΩΝ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΕΡΕΥΝΩΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΣΥΓΚΥΡΙΑΣ ΣΤΟΝ ΤΟΜΕΑ ΤΗΣ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑΣ ΜΑΙΟΣ 219 Χορηγός: 12 Ιουνίου 219 2 Το ΙΟΒΕ διεξάγει κάθε μήνα από το 1981 Έρευνες Οικονομικής

Διαβάστε περισσότερα

Επιτόκια: Ρυθμός ανάπτυξης:

Επιτόκια: Ρυθμός ανάπτυξης: ΜΗΝΙΙΑΙΙΑ ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΟΙΙΚΟΝΟΜΙΙΚΩΝ ΕΞΕΛΙΙΞΕΩΝ Εκδοση 3/6/2008 ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ: Η αύξηση του πληθωρισμού που προκαλείται από την αύξηση των τιμών της ενέργειας, ενισχύει την άποψη ότι η FED και η ΕΚΤ

Διαβάστε περισσότερα

ΜΗΝΙΑΙΑ ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΕΞΕΛΙΞΕΩΝ

ΜΗΝΙΑΙΑ ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΕΞΕΛΙΞΕΩΝ ΜΗΝΙΑΙΑ ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΕΞΕΛΙΞΕΩΝ Απρίλιος 2006 ΙΣΟΤΙΜΙΕΣ ΝΟΜΙΣΜΑΤΩΝ: Υποχώρηση στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων επτά μηνών σημείωσε το δολάριο έναντι των κυριότερων ευρωπαϊκών νομισμάτων (ευρώ,

Διαβάστε περισσότερα

Μηνιαία Ανασκόπηση Οικονοµικών Εξελίξεων και Προοπτικών

Μηνιαία Ανασκόπηση Οικονοµικών Εξελίξεων και Προοπτικών Μηνιαία Ανασκόπηση Οικονοµικών Εξελίξεων και Προοπτικών Η.Π.Α. Απογοητευτικά ήταν, τελικώς, τα αναθεωρηµένα στοιχεία για το ΑΕΠ των ΗΠΑ κατά το α' τρίµηνο του έτους, σύµφωνα µε τα τελευταία στοιχεία του

Διαβάστε περισσότερα

Μηνιαία Ανασκόπηση Οικονοµικών Εξελίξεων και Προοπτικών

Μηνιαία Ανασκόπηση Οικονοµικών Εξελίξεων και Προοπτικών Μηνιαία Ανασκόπηση Οικονοµικών Εξελίξεων και Προοπτικών Έκδοση της 7/9/2012 Η.Π.Α. Η αµερικανική οικονοµία αναπτύχθηκε κατά το β τρίµηνο µε ελαφρώς ισχυρότερο ρυθµό από ό,τι είχε αρχικά εκτιµηθεί και συγκεκριµένα

Διαβάστε περισσότερα

Μηνιαία Ανασκόπηση Οικονομικών Εξελίξεων και Προοπτικών

Μηνιαία Ανασκόπηση Οικονομικών Εξελίξεων και Προοπτικών Μηνιαία Ανασκόπηση Οικονομικών Εξελίξεων και Προοπτικών Έκδοση της 4/11/2014 ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ Στις 30/10 η Κεντρική Τράπεζα της Ιαπωνίας (BoJ) ανακοίνωσε την επέκταση του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωση

Διαβάστε περισσότερα

Μηνιαία Ανασκόπηση Οικονοµικών Εξελίξεων και Προοπτικών

Μηνιαία Ανασκόπηση Οικονοµικών Εξελίξεων και Προοπτικών Μηνιαία Ανασκόπηση Οικονοµικών Εξελίξεων και Προοπτικών Η.Π.Α. Με ρυθµό 1,5% σε ετησιοποιηµένη βάση αναπτύχθηκε η αµερικανική οικονοµία στο β τρίµηνο του 2012, σύµφωνα µε την ανακοίνωση του υπουργείου

Διαβάστε περισσότερα

Μηνιαία Ανασκόπηση Οικονοµικών Εξελίξεων και Προοπτικών

Μηνιαία Ανασκόπηση Οικονοµικών Εξελίξεων και Προοπτικών Μηνιαία Ανασκόπηση Οικονοµικών Εξελίξεων και Προοπτικών Έκδοση της 6/2/2013 Η.Π.Α. Οριακή, ωστόσο απροσδόκητη, συρρίκνωση παρουσίασε η αµερικανική οικονοµία το τελευταίο τρίµηνο του 2012, κάτι για πρώτη

Διαβάστε περισσότερα

Μηνιαία Ανασκόπηση Οικονοµικών Εξελίξεων και Προοπτικών

Μηνιαία Ανασκόπηση Οικονοµικών Εξελίξεων και Προοπτικών Μηνιαία Ανασκόπηση Οικονοµικών Εξελίξεων και Προοπτικών ΕΛΛΑ Α Η αδυναµία έκφρασης οποιασδήποτε βάσιµης εκτίµησης του αποτελέσµατος των εκλογών της 6/5, φέρνει και πάλι στην επιφάνεια σενάρια εξόδου της

Διαβάστε περισσότερα

ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΕΡΕΥΝΩΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΣΥΓΚΥΡΙΑΣ ΣΤΟΝ ΤΟΜΕΑ ΤΗΣ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑΣ

ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΕΡΕΥΝΩΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΣΥΓΚΥΡΙΑΣ ΣΤΟΝ ΤΟΜΕΑ ΤΗΣ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑΣ 1 ΙΔΡΥΜΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ & ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΕΡΕΥΝΩΝ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΕΡΕΥΝΩΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΣΥΓΚΥΡΙΑΣ ΣΤΟΝ ΤΟΜΕΑ ΤΗΣ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑΣ ΟΚΤΩΒΡΙΟΣ 218 Χορηγός: 8 Νοεμβρίου 218 2 Το ΙΟΒΕ διεξάγει κάθε μήνα από το 1981 Έρευνες

Διαβάστε περισσότερα

ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΕΡΕΥΝΩΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΣΥΓΚΥΡΙΑΣ ΣΤΟΝ ΤΟΜΕΑ ΤΗΣ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑΣ

ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΕΡΕΥΝΩΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΣΥΓΚΥΡΙΑΣ ΣΤΟΝ ΤΟΜΕΑ ΤΗΣ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑΣ 1 ΙΔΡΥΜΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ & ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΕΡΕΥΝΩΝ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΕΡΕΥΝΩΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΣΥΓΚΥΡΙΑΣ ΣΤΟΝ ΤΟΜΕΑ ΤΗΣ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑΣ ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΣ 2019 Χορηγός: 26 Φεβρουαρίου 2019 2 Το ΙΟΒΕ διεξάγει κάθε μήνα από το 1981 Έρευνες

Διαβάστε περισσότερα

Μηνιαία Ανασκόπηση Οικονομικών Εξελίξεων και Προοπτικών

Μηνιαία Ανασκόπηση Οικονομικών Εξελίξεων και Προοπτικών Μηνιαία Ανασκόπηση Οικονομικών Εξελίξεων και Προοπτικών Έκδοση της 7/11/2011 ΕΛΛΑΔΑ: Την αρχική αισιοδοξία που δημιούργησε η απόφαση για νέο πακέτο στήριξης της Ελλάδας και η απόφαση για "κούρεμα" 50%

Διαβάστε περισσότερα

Μέτρα ενίσχυσης της οικονομίας: Αγορά κατοικιών:

Μέτρα ενίσχυσης της οικονομίας: Αγορά κατοικιών: ΜΗΝΙΙΑΙΙΑ ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΟΙΙΚΟΝΟΜΙΙΚΩΝ ΕΞΕΛΙΙΞΕΩΝ Εκδοση 8/1/2009 ΔΙΕΘΝΗΣ ΧΡΗΜΑΤΟΠΙΣΤΩΤΙΚΗ ΚΡΙΣΗ: Με δεδομένη την ύφεση σε παγκόσμιο επίπεδο για το 2009, οι κυβερνήσεις επεξεργάζονται πρόσθετα μέτρα στήριξης

Διαβάστε περισσότερα

Μηνιαία Ανασκόπηση Οικονοµικών Εξελίξεων και Προοπτικών

Μηνιαία Ανασκόπηση Οικονοµικών Εξελίξεων και Προοπτικών Μηνιαία Ανασκόπηση Οικονοµικών Εξελίξεων και Προοπτικών Έκδοση της 3/8/2011 ΗΠΑ: Η διαφωνία της πολιτικής ηγεσίας των ΗΠΑ σχετικά µε την αύξηση του ορίου του χρέους της χώρας ενόψει της κρίσιµης ηµεροµηνίας

Διαβάστε περισσότερα

ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΕΡΕΥΝΩΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΣΥΓΚΥΡΙΑΣ ΣΤΟΝ ΤΟΜΕΑ ΤΗΣ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑΣ

ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΕΡΕΥΝΩΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΣΥΓΚΥΡΙΑΣ ΣΤΟΝ ΤΟΜΕΑ ΤΗΣ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑΣ 1 ΙΔΡΥΜΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ & ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΕΡΕΥΝΩΝ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΕΡΕΥΝΩΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΣΥΓΚΥΡΙΑΣ ΣΤΟΝ ΤΟΜΕΑ ΤΗΣ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑΣ ΑΠΡΙΛΙΟΣ 2019 Χορηγός: 16 Μαΐου 2019 2 Το ΙΟΒΕ διεξάγει κάθε μήνα από το 1981 Έρευνες Οικονομικής

Διαβάστε περισσότερα

ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΕΡΕΥΝΩΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΣΥΓΚΥΡΙΑΣ ΣΤΟΝ ΤΟΜΕΑ ΤΗΣ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑΣ

ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΕΡΕΥΝΩΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΣΥΓΚΥΡΙΑΣ ΣΤΟΝ ΤΟΜΕΑ ΤΗΣ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑΣ 1 ΙΔΡΥΜΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ & ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΕΡΕΥΝΩΝ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΕΡΕΥΝΩΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΣΥΓΚΥΡΙΑΣ ΣΤΟΝ ΤΟΜΕΑ ΤΗΣ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑΣ ΝΟΕΜΒΡΙΟΣ 218 Χορηγός: 14 Δεκεμβρίου 218 2 Το ΙΟΒΕ διεξάγει κάθε μήνα από το 1981 Έρευνες

Διαβάστε περισσότερα

Μηνιαία Ανασκόπηση Οικονοµικών Εξελίξεων και Προοπτικών

Μηνιαία Ανασκόπηση Οικονοµικών Εξελίξεων και Προοπτικών Μηνιαία Ανασκόπηση Οικονοµικών Εξελίξεων και Προοπτικών Έκδοση της 4/7/2012 ΕΥΡΩΠΗ Ιδιαίτερα ενθαρρυντικά ήταν τα αποτελέσµατα της Συνόδου Κορυφής της 28-29 Ιουνίου, καθώς οι ηγέτες της Eυρωζώνης συµφώνησαν

Διαβάστε περισσότερα

ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΕΡΕΥΝΩΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΣΥΓΚΥΡΙΑΣ ΣΤΟΝ ΤΟΜΕΑ ΤΗΣ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑΣ

ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΕΡΕΥΝΩΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΣΥΓΚΥΡΙΑΣ ΣΤΟΝ ΤΟΜΕΑ ΤΗΣ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑΣ 1 ΙΔΡΥΜΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ & ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΕΡΕΥΝΩΝ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΕΡΕΥΝΩΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΣΥΓΚΥΡΙΑΣ ΣΤΟΝ ΤΟΜΕΑ ΤΗΣ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑΣ ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΣ 218 Χορηγός: 18 Ιανουαρίου 219 2 Το ΙΟΒΕ διεξάγει κάθε μήνα από το 1981 Έρευνες

Διαβάστε περισσότερα

1. Ξένα Χρηματιστήρια

1. Ξένα Χρηματιστήρια Ελεγχόμενη από την Ελληνική Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς. Αριθμός Αδείας: 3/73/7.5.1996 Κλεισόβης 8, Αθήναι, Tηλ. 210-3899400, Fax. 210-3216574 Τεύχος 804 21/12/2010 ΤΗΣ ΑΓΟΡΑΣ 1. Ξένα Χρηματιστήρια Σταθεροποίηση,

Διαβάστε περισσότερα

Μηνιαία Ανασκόπηση Οικονοµικών Εξελίξεων και Προοπτικών

Μηνιαία Ανασκόπηση Οικονοµικών Εξελίξεων και Προοπτικών Μηνιαία Ανασκόπηση Οικονοµικών Εξελίξεων και Προοπτικών Έκδοση της 6/6/2012 ΕΥΡΩΠΗ Στην Ισπανία µετατοπίζεται πλέον το κέντρο βάρους της κρίσης της Ευρωζώνης, καθώς η ανάγκη κρατικής στήριξης της τέταρτης

Διαβάστε περισσότερα

Έκθεση του ΔΝΤ για την παγκόσμια οικονομία:

Έκθεση του ΔΝΤ για την παγκόσμια οικονομία: ΜΗΝΙΙΑΙΙΑ ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΟΙΙΚΟΝΟΜΙΙΚΩΝ ΕΞΕΛΙΙΞΕΩΝ Εκδοση 8/10/2009 ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ: Την επιστροφή της παγκόσμιας οικονομίας σε αναπτυξιακή τροχιά επιβεβαιώνει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο σε πρόσφατη

Διαβάστε περισσότερα

Μηνιαία Ανασκόπηση Οικονοµικών Εξελίξεων και Προοπτικών

Μηνιαία Ανασκόπηση Οικονοµικών Εξελίξεων και Προοπτικών Μηνιαία Ανασκόπηση Οικονοµικών Εξελίξεων και Προοπτικών Έκδοση της 7/11/2012 Η.Π.Α. Αντιµέτωπος µε τον «δηµοσιονοµικό γκρεµό» είναι πλέον ο επανεκλεγείς Πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπάρακ Οµπάµα, καθώς καλείται

Διαβάστε περισσότερα

Μηνιαία Ανασκόπηση Οικονοµικών Εξελίξεων και Προοπτικών Έκδοση της 5/3/2012

Μηνιαία Ανασκόπηση Οικονοµικών Εξελίξεων και Προοπτικών Έκδοση της 5/3/2012 Μηνιαία Ανασκόπηση Οικονοµικών Εξελίξεων και Προοπτικών Έκδοση της 5/3/2012 ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ISDA: Το πρόγραµµα αναδιάρθρωσης για την Ελλάδα δεν αποτελεί πιστωτικό γεγονός Με οµόφωνη απόφασή της, η

Διαβάστε περισσότερα

Μηνιαία Ανασκόπηση Οικονοµικών Εξελίξεων και Προοπτικών

Μηνιαία Ανασκόπηση Οικονοµικών Εξελίξεων και Προοπτικών Μηνιαία Ανασκόπηση Οικονοµικών Εξελίξεων και Προοπτικών Έκδοση της 6/8/2013 Μηνιαία Μεταβολή εικτών ιεθνών Χρηµατιστηρίων, Ιούλιος 2013 Η.Π.Α. Ανάπτυξη 1,7% εµφάνισε η αµερικανική οικονοµία στο β τρίµηνο

Διαβάστε περισσότερα

ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΕΡΕΥΝΩΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΣΥΓΚΥΡΙΑΣ ΣΤΟΝ ΤΟΜΕΑ ΤΗΣ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑΣ

ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΕΡΕΥΝΩΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΣΥΓΚΥΡΙΑΣ ΣΤΟΝ ΤΟΜΕΑ ΤΗΣ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑΣ 1 ΙΔΡΥΜΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ & ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΕΡΕΥΝΩΝ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΕΡΕΥΝΩΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΣΥΓΚΥΡΙΑΣ ΣΤΟΝ ΤΟΜΕΑ ΤΗΣ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑΣ ΙΟΥΛΙΟΣ 219 Χορηγός: 27 Αυγούστου 219 2 Το ΙΟΒΕ διεξάγει κάθε μήνα από το 1981 Έρευνες

Διαβάστε περισσότερα

Μηνιαία Ανασκόπηση Οικονοµικών Εξελίξεων και Προοπτικών Έκδοση της 8/2/2011

Μηνιαία Ανασκόπηση Οικονοµικών Εξελίξεων και Προοπτικών Έκδοση της 8/2/2011 Μηνιαία Ανασκόπηση Οικονοµικών Εξελίξεων και Προοπτικών Έκδοση της 8/2/2011 ΙΕΘΝΕΙΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ: Το αµερικανικό ΑΕΠ αναπτύχθηκε µε ετήσιο ρυθµό 3,2% στο δ 3µηνο του 2010, ωθούµενο από την αύξηση των καταναλωτικών

Διαβάστε περισσότερα

ΜΗΝΙΑΙΑ ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΕΞΕΛΙΞΕΩΝ

ΜΗΝΙΑΙΑ ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΕΞΕΛΙΞΕΩΝ ΜΗΝΙΙΑΙΙΑ ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΟΙΙΚΟΝΟΜΙΙΚΩΝ ΕΞΕΛΙΙΞΕΩΝ Εκδοση 4 /12/2008 ΔΙΕΘΝΗΣ ΧΡΗΜΑΤΟΠΙΣΤΩΤΙΚΗ ΚΡΙΣΗ: Συνεχίζονται οι προσπάθειες για τον περιορισμό των επιπτώσεων της οικονομικής κρίσης παγκοσμίως με τις ισχυρότερες

Διαβάστε περισσότερα

ΜΗΝΙΑΙΑ ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΕΞΕΛΙΞΕΩΝ

ΜΗΝΙΑΙΑ ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΕΞΕΛΙΞΕΩΝ ΜΗΝΙΙΑΙΙΑ ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΟΙΙΚΟΝΟΜΙΙΚΩΝ ΕΞΕΛΙΙΞΕΩΝ Εκδοση 2/9/2008 ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ: Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο αναθεώρησε προς τα κάτω τις εκτιμήσεις του για την παγκόσμια οικονομία για το 2008 και το

Διαβάστε περισσότερα

Μηνιαία Ανασκόπηση Οικονοµικών Εξελίξεων και Προοπτικών

Μηνιαία Ανασκόπηση Οικονοµικών Εξελίξεων και Προοπτικών Μηνιαία Ανασκόπηση Οικονοµικών Εξελίξεων και Προοπτικών Έκδοση της 5/10/2012 ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ: ΚΙΝΑ Νέες ενδείξεις επιβράδυνσης της ανάπτυξης της κινεζικής οικονοµίας εµφανίστηκαν, µε το δείκτη PMI

Διαβάστε περισσότερα

Μηνιαία Ανασκόπηση Οικονοµικών Εξελίξεων και Προοπτικών

Μηνιαία Ανασκόπηση Οικονοµικών Εξελίξεων και Προοπτικών Μηνιαία Ανασκόπηση Οικονοµικών Εξελίξεων και Προοπτικών Έκδοση της 8/1/2013 Η.Π.Α. Υπερψηφίστηκε, τελικώς, από την αµερικανική Βουλή των Αντιπροσώπων η συµφωνία µεταξύ ηµοκρατικών και Ρεπουµπλικάνων, η

Διαβάστε περισσότερα

Μηνιαία Ανασκόπηση Οικονοµικών Εξελίξεων και Προοπτικών

Μηνιαία Ανασκόπηση Οικονοµικών Εξελίξεων και Προοπτικών Μηνιαία Ανασκόπηση Οικονοµικών Εξελίξεων και Προοπτικών Έκδοση της 7/9/2011 ΗΠΑ: Μείωση του ρυθµού ανάπτυξης και βουτιά του δείκτη καταναλωτικής εµπιστοσύνης Οι προοπτικές για την οικονοµία των ΗΠΑ εξακολουθούν

Διαβάστε περισσότερα

1. Ξένα Χρηματιστήρια Dow Jones 12 months Wall Street Journal

1. Ξένα Χρηματιστήρια Dow Jones 12 months Wall Street Journal Ελεγχόμενη από την Ελληνική Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς. Αριθμός Αδείας: 3/73/7.5.1996 Κλεισόβης 8, Αθήναι, Tηλ. 210-3899400, Fax. 210-3216574 Τεύχος 825 24/05/2011 ΤΗΣ ΑΓΟΡΑΣ 1. Ξένα Χρηματιστήρια Dow Jones

Διαβάστε περισσότερα

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΑΓΟΡΑ ΟΜΟΛΟΓΩΝ

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΑΓΟΡΑ ΟΜΟΛΟΓΩΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΑΓΟΡΑ ΟΜΟΛΟΓΩΝ ευτέρα 6 Μαίου 2002 Οι Εξελίξεις του Απριλίου 2002 Ο µήνας Απρίλιος χαρακτηρίσθηκε γενικά από µία σταθερότητα στις διεθνείς αγορές οµολόγων. Μέσα στην εξεταζόµενη περίοδο παρατηρήθηκε

Διαβάστε περισσότερα

Μηνιαία Ανασκόπηση Οικονοµικών Εξελίξεων και Προοπτικών

Μηνιαία Ανασκόπηση Οικονοµικών Εξελίξεων και Προοπτικών Μηνιαία Ανασκόπηση Οικονοµικών Εξελίξεων και Προοπτικών Έκδοση της 4/10/2013 Η.Π.Α. Εντολή στις οµοσπονδιακές υπηρεσίες να αρχίσουν την εκτέλεση των σχεδίων για διακοπή της λειτουργίας τους (shutdown)

Διαβάστε περισσότερα

ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΕΡΕΥΝΩΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΣΥΓΚΥΡΙΑΣ ΣΤΟΝ ΤΟΜΕΑ ΤΗΣ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑΣ

ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΕΡΕΥΝΩΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΣΥΓΚΥΡΙΑΣ ΣΤΟΝ ΤΟΜΕΑ ΤΗΣ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑΣ 1 ΙΔΡΥΜΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ & ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΕΡΕΥΝΩΝ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΕΡΕΥΝΩΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΣΥΓΚΥΡΙΑΣ ΣΤΟΝ ΤΟΜΕΑ ΤΗΣ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑΣ ΜΑΙΟΣ 2018 Χορηγός: 13 Ιουνίου 2018 2 Το ΙΟΒΕ διεξάγει κάθε μήνα από το 1981 Έρευνες Οικονομικής

Διαβάστε περισσότερα

Η συγκεκριµένη ποσοστιαία αύξηση είναι υψηλότερη σε σύγκριση µε την αρχική πρόβλεψη για άνοδο του ΑΕΠ κατά 0,6% το 2014.

Η συγκεκριµένη ποσοστιαία αύξηση είναι υψηλότερη σε σύγκριση µε την αρχική πρόβλεψη για άνοδο του ΑΕΠ κατά 0,6% το 2014. Εβδοµαδιαία ανασκόπηση 09/02-13/02/2015 Άκρως ενδιαφέρουσα αναµένεται η συνάντηση στο Eurogroup της ευτέρας όπου η Ελλάδα ευελπιστεί σε αµοιβαία σύγκλιση και λύση στο θέµα διαχείρισης του χρέους. Οι τεχνικές

Διαβάστε περισσότερα

ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΕΡΕΥΝΩΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΣΥΓΚΥΡΙΑΣ ΣΤΟΝ ΤΟΜΕΑ ΤΗΣ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑΣ

ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΕΡΕΥΝΩΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΣΥΓΚΥΡΙΑΣ ΣΤΟΝ ΤΟΜΕΑ ΤΗΣ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑΣ 1 ΙΔΡΥΜΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ & ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΕΡΕΥΝΩΝ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΕΡΕΥΝΩΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΣΥΓΚΥΡΙΑΣ ΣΤΟΝ ΤΟΜΕΑ ΤΗΣ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑΣ ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΣ 2018 Χορηγός: 8 Οκτωβρίου 2018 2 Το ΙΟΒΕ διεξάγει κάθε μήνα από το 1981 Έρευνες

Διαβάστε περισσότερα

Εβδομαδιαία ανασκόπηση 29/03-05/03/2015

Εβδομαδιαία ανασκόπηση 29/03-05/03/2015 Εβδομαδιαία ανασκόπηση 29/03-05/03/2015 Στην πώληση εξάμηνων εντόκων γραμματίων του Δημοσίου, ύψους 875 εκατ. ευρώ, θα προχωρήσει το υπουργείο Οικονομικών την Τετάρτη, 8 Απριλίου, όπως ανακοίνωσε ο Οργανισμός

Διαβάστε περισσότερα

1. Ξένα Χρηματιστήρια Dow Jones 12 months Wall Street Journal

1. Ξένα Χρηματιστήρια Dow Jones 12 months Wall Street Journal Ελεγχόμενη από την Ελληνική Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς. Αριθμός Αδείας: 3/73/7.5.1996 Αριστείδου 9, Αθήναι, Tηλ. 210-3899400, Fax. 210-3216574 Τεύχος 868 02/04/2012 ΤΗΣ ΑΓΟΡΑΣ 1. Ξένα Χρηματιστήρια Dow Jones

Διαβάστε περισσότερα

Πτώση στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Ιούλιο του 2011 για τον χρυσό

Πτώση στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Ιούλιο του 2011 για τον χρυσό Weekly Financial Report Δευτέρα 15- -04-2013 Πτώση 4,1% στο χαμηλότερο επίπεδο από την 1η Ιουλίου του 2011 σημείωσε ο χρυσός καθώς τα στοιχεία για τις λιανικές πωλήσεις και την καταναλωτική εμπιστοσύνη

Διαβάστε περισσότερα

ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΕΡΕΥΝΩΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΣΥΓΚΥΡΙΑΣ ΣΤΟΝ ΤΟΜΕΑ ΤΗΣ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑΣ

ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΕΡΕΥΝΩΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΣΥΓΚΥΡΙΑΣ ΣΤΟΝ ΤΟΜΕΑ ΤΗΣ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑΣ 1 ΙΔΡΥΜΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ & ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΕΡΕΥΝΩΝ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΕΡΕΥΝΩΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΣΥΓΚΥΡΙΑΣ ΣΤΟΝ ΤΟΜΕΑ ΤΗΣ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑΣ ΙΟΥΝΙΟΣ 218 Χορηγός: 1 Ιουλίου 218 2 Το ΙΟΒΕ διεξάγει κάθε μήνα από το 1981 Έρευνες Οικονομικής

Διαβάστε περισσότερα

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΑΓΟΡΑ ΟΜΟΛΟΓΩΝ

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΑΓΟΡΑ ΟΜΟΛΟΓΩΝ Δευτέρα 4 Αυγούστου 2003 Οι Εξελίξεις του Ιουλίου 2003 Σε διορθωτική τροχιά κινήθηκαν οι τιμές των κρατικών ομολόγων στις διεθνείς αγορές, επηρεαζόμενες από τις προσδοκίες περί θετικότερων προοπτικών ανάπτυξης.!

Διαβάστε περισσότερα

1. Ξένα Χρηματιστήρια Dow Jones 12 months Wall Street Journal

1. Ξένα Χρηματιστήρια Dow Jones 12 months Wall Street Journal Ελεγχόμενη από την Ελληνική Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς. Αριθμός Αδείας: 3/73/7.5.1996 Αριστείδου 9, Αθήναι, Tηλ. 210-3899400, Fax. 210-3216574 Τεύχος 854 27/12/2011 ΤΗΣ ΑΓΟΡΑΣ 1. Ξένα Χρηματιστήρια Dow Jones

Διαβάστε περισσότερα

1. Ξένα Χρηματιστήρια Dow Jones 12 months Wall Street Journal

1. Ξένα Χρηματιστήρια Dow Jones 12 months Wall Street Journal Ελεγχόμενη από την Ελληνική Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς. Αριθμός Αδείας: 3/73/7.5.1996 Αριστείδου 9, Αθήναι, Tηλ. 210-3899400, Fax. 210-3216574 Τεύχος 836 16/08/2011 ΤΗΣ ΑΓΟΡΑΣ 1. Ξένα Χρηματιστήρια Dow Jones

Διαβάστε περισσότερα

1. Ξένα Χρηματιστήρια Dow Jones 12 months Wall Street Journal

1. Ξένα Χρηματιστήρια Dow Jones 12 months Wall Street Journal Ελεγχόμενη από την Ελληνική Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς. Αριθμός Αδείας: 3/73/7.5.1996 Αριστείδου 9, Αθήναι, Tηλ. 210-3899400, Fax. 210-3216574 Τεύχος 858 23/01/2012 ΤΗΣ ΑΓΟΡΑΣ 1. Ξένα Χρηματιστήρια Dow Jones

Διαβάστε περισσότερα

1. Ξένα Χρηματιστήρια Dow Jones 12 months Wall Street Journal

1. Ξένα Χρηματιστήρια Dow Jones 12 months Wall Street Journal Ελεγχόμενη από την Ελληνική Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς. Αριθμός Αδείας: 3/73/7.5.1996 Αριστείδου 9, Αθήναι, Tηλ. 210-3899400, Fax. 210-3216574 Τεύχος 851 05/12/2011 ΤΗΣ ΑΓΟΡΑΣ 1. Ξένα Χρηματιστήρια Dow Jones

Διαβάστε περισσότερα

1. Ξένα Χρηματιστήρια Dow Jones 12 months Wall Street Journal

1. Ξένα Χρηματιστήρια Dow Jones 12 months Wall Street Journal Ελεγχόμενη από την Ελληνική Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς. Αριθμός Αδείας: 3/73/7.5.1996 Κλεισόβης 8, Αθήναι, Tηλ. 210-3899400, Fax. 210-3216574 Τεύχος 822 03/05/2011 ΤΗΣ ΑΓΟΡΑΣ 1. Ξένα Χρηματιστήρια Dow Jones

Διαβάστε περισσότερα

1. Ξένα Χρηματιστήρια Dow Jones 12 months Wall Street Journal

1. Ξένα Χρηματιστήρια Dow Jones 12 months Wall Street Journal Ελεγχόμενη από την Ελληνική Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς. Αριθμός Αδείας: 3/73/7.5.1996 Αριστείδου 9, Αθήναι, Tηλ. 210-3899400, Fax. 210-3216574 Τεύχος 828 14/06/2011 ΤΗΣ ΑΓΟΡΑΣ 1. Ξένα Χρηματιστήρια Dow Jones

Διαβάστε περισσότερα

Η συνεδρίαση της Fed στην κορυφή της ατζέντας

Η συνεδρίαση της Fed στην κορυφή της ατζέντας Weekly Financial Report Δευτέρα 16-09-2013 Η ανεργία στη Μεγάλη Βρετανία σημείωσε απροσδόκητη πτώση βοηθώντας την Κεντρική Τράπεζα της χώρας σε ενδεχόμενη αύξηση του βασικού επιτοκίου ενώ οι τιμές κατοικιών

Διαβάστε περισσότερα

Μείωση από την ΕΚΤ των επιτοκίων στο 0,5%. Ακόμη και αρνητικά επιτόκια;

Μείωση από την ΕΚΤ των επιτοκίων στο 0,5%. Ακόμη και αρνητικά επιτόκια; Weekly Financial Report Δευτέρα 06-05-2013 Η ΕΚΤ μείωσε το βασικό της επιτόκιο στο ιστορικά χαμηλό του 0,5% στην προσπάθειά της για έξοδο της Ευρωζώνης από την μεγαλύτερη ύφεση των τελευταίων 40 ετών.

Διαβάστε περισσότερα

Μηνιαία Ανασκόπηση Οικονομικών Εξελίξεων και Προοπτικών

Μηνιαία Ανασκόπηση Οικονομικών Εξελίξεων και Προοπτικών Μηνιαία Ανασκόπηση Οικονομικών Εξελίξεων και Προοπτικών Έκδοση της 28/2/2014 ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ Σύσταση για εξεύρεση λύσεων στο πρόβλημα αύξησης της παραγωγικότητας απευθύνει ο ΟΟΣΑ προς τις χώρες του

Διαβάστε περισσότερα

ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΕΡΕΥΝΩΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΣΥΓΚΥΡΙΑΣ ΣΤΟΝ ΤΟΜΕΑ ΤΗΣ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑΣ

ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΕΡΕΥΝΩΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΣΥΓΚΥΡΙΑΣ ΣΤΟΝ ΤΟΜΕΑ ΤΗΣ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑΣ 1 ΙΔΡΥΜΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ & ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΕΡΕΥΝΩΝ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΕΡΕΥΝΩΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΣΥΓΚΥΡΙΑΣ ΣΤΟΝ ΤΟΜΕΑ ΤΗΣ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑΣ ΑΠΡΙΛΙΟΣ 2018 Χορηγός: 8 Μαΐου 2018 2 Το ΙΟΒΕ διεξάγει κάθε μήνα από το 1981 Έρευνες Οικονομικής

Διαβάστε περισσότερα

ΜΗΝΙΑΙΑ ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΕΞΕΛΙΞΕΩΝ

ΜΗΝΙΑΙΑ ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΕΞΕΛΙΞΕΩΝ ΜΗΝΙΙΑΙΙΑ ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΟΙΙΚΟΝΟΜΙΙΚΩΝ ΕΞΕΛΙΙΞΕΩΝ Εκδοση 06 /11/2008 ΔΙΕΘΝΗΣ ΧΡΗΜΑΤΟΠΙΣΤΩΤΙΚΗ ΚΡΙΣΗ: Μήνας τεραστίων απωλειών για τα διεθνή χρηματιστήρια ήταν ο Οκτώβριος με τη μείωση των κεφαλαιοποιήσεων

Διαβάστε περισσότερα

1. Ξένα Χρηματιστήρια

1. Ξένα Χρηματιστήρια Ελεγχόμενη από την Ελληνική Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς. Αριθμός Αδείας: 3/73/7.5.1996 Κλεισόβης 8, Αθήναι, Tηλ. 210-3899400, Fax. 210-3216574 Τεύχος 807 17/01/2011 ΤΗΣ ΑΓΟΡΑΣ 1. Ξένα Χρηματιστήρια Ανοδική

Διαβάστε περισσότερα

1. Ξένα Χρηματιστήρια Dow Jones 12 months Wall Street Journal

1. Ξένα Χρηματιστήρια Dow Jones 12 months Wall Street Journal Ελεγχόμενη από την Ελληνική Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς. Αριθμός Αδείας: 3/73/7.5.1996 Αριστείδου 9, Αθήναι, Tηλ. 210-3899400, Fax. 210-3216574 Τεύχος 850 28/11/2011 ΤΗΣ ΑΓΟΡΑΣ 1. Ξένα Χρηματιστήρια Dow Jones

Διαβάστε περισσότερα