Ιστορικά Το 1910 οπότε και σηµειώθηκε µαζική έλευση τηνιακών στην περιοχή του Γκύζη και την Νεάπολη. Εκεί εγκαθιστούν τα µαρµαράδικά τους κα τα

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "Ιστορικά Το 1910 οπότε και σηµειώθηκε µαζική έλευση τηνιακών στην περιοχή του Γκύζη και την Νεάπολη. Εκεί εγκαθιστούν τα µαρµαράδικά τους κα τα"

Transcript

1 Ιστορικά Το 1910 οπότε και σηµειώθηκε µαζική έλευση τηνιακών στην περιοχή του Γκύζη και την Νεάπολη. Εκεί εγκαθιστούν τα µαρµαράδικά τους κα τα εργαστήρια επεξεργασίας µαρµάρου τα οποία υπάρχουν µέχρι το Η Λεωφόρος Αλεξάνδρας εντάσσεται µετά το 1950 στις Βιοµηχανικές Ζώνες που ενέκρινε το ανώτατο πολεοδοµικό συµβούλιο. Σιγά σιγά η λεωφόρος και η ευρύτερη περιοχή αποκτά σηµασία και γίνεται κόµβος. Περνάει το τραµ Γραµµή 7 / Οµόνοια Αµπελόκηποι, 13 Αµπελόκηποι- Αλεξάνδρας- Πατήσια 14 τέρµα Αµπελοκήπων-Χ. Τρικούπη πιο πριν ο κωλοσούρτης (Πανεπιστηµίου Κηφισίας-Αµπελόκηποι Χαυτεία-Πατήσια. Ώσπου να γίνει αργότερα τόπος σηµειακής εφαρµογής κάποιων αρχών της Χάρτας των Αθηνών και ταυτόχρονα τόπος εκµετάλλευσης γης και κερδοσκοπίας. Σήµερα χαρακτηρίζεται από σχετική έλλειψη κοινόχρηστων χώρων και κίνηση τροχοφόρων όλες τις ώρες της ηµέρας.

2 Η περιοχή γύρω από την πλατεία. Πεδίο του Άρεως Λόφος Λυκαβηττού Η πλατεία Αργεντινής ηµοκρατίας όπως και οι άλλες γενικά διευρύνσεις της Λεωφόρου Αλεξάνδρας είναι στο επίκεντρο γειτονιών πυκνοκατοικηµένων µε µεγάλο Συντελεστή όµησης, πολύ µεγάλη πυκνοκατοίκηση και ψηλά κτίρια σεσχέσηµετουςπολύστενούςδρόµους. Στις γειτονιές αυτές (Νεάπολη, Γκύζη, Αµπελόκηποι) παντελής σχεδόν είναι η έλλειψη χώρων πρασίνου ενταγµένων στον αστικό ιστό. Εξαίρεση είναι το πεδίο του Άρεως που είναι όµως υπερτοπικής σηµασίας. Οι υπόλοιποι χώροι που εµφαίνονται ως χώροι πρασίνου είναι εν πολλοίς το αδιαµόρφωτο τµήµα των Λόφων που ξέφυγε από την αδηφάγο µανία της υπερεκµετάλλευσης. (Λόφος Στρέφη, Λόφος πρώην Σχολής Ευελπίδων) που πέραν του αυτοφυούς πρασίνου τους δεν µπορούν να καλύψουν την απαίτηση ανταπόκρισης στον κοινωνικό ρόλο του ελεύθερου αστικού χώρου. Λόφος του Στρέφη

3 Το µικροκλίµα του Λεκανοπεδίου. Το κυριότερο χαρακτηριστικό της τοπογραφίας του λεκανοπεδίου της Αττικής είναι οι ορεινοί όγκοι που το περιβάλλουν: από -Β η λοφοσειρά του Αιγάλεω (468m),από Β η Πάρνηθα (1413m) από ΒΑ η Πεντέλη (1109m) και από Α ο Υµηττός (1026m). Νοτιοδυτικά, το λεκανοπέδιο είναι ανοιχτό προς τη θάλασσα, ενώ άνοιγµά δηµιουργείται επίσης µεταξύ Πάρνηθας κα Πεντέλης προς ΒΑ και ΒΒΑ του λεκανοπεδίου. Από το ΒΒΑ άνοιγµα διέρχονται οι ΒΑ και ΒΒΑ άνεµοι και µεταφέρουν τους ατµοσφαιρικούς ρύπους προς τη θάλασσα. Αυτό συµβαίνει κυρίως τους θερινούς µήνες λόγω των ισχυρών ανέµων που πνέουν (ετισίες). Αν η ένταση των ανέµων αυτής της διεύθυνσης είναι ασθενής, τότε η µεταφορά των ατµοσφαιρικών ρύπων γίνεται προς τα νότια προάστια και τη Σαλαµίνα. Η εξέταση του λεκανοπεδίου γίνεται µε βάσει τα δεδοµένα της Μετεωρολογικής Υπηρεσίας. Από την Ανάλυση εκτενών χρονοσειρών θερµοκρασίας, βροχόπτωσης, έντασης ανέµου ηλιοφάνειας, προκύπτουν τα παρακάτω συµπεράσµατα Α) Θερµοκρασία του αέρα Η αστικοποίηση του λεκανοπεδίου Αττικής µετά το Β Παγκόσµιο πόλεµο οδήγησε στην αύξηση των µέσων ωριαίων τιµών της θερµοκρασίας του αέρα καθ όλο το εικοσιτετράωρο, εξαίρεση τις πρώτες ώρες µετά την ανατολή του ηλίου. Β) Βροχόπτωση Από την ανάλυση των µετρήσεων διαπιστώνεται ότι το ύψος της βροχής δεν παρουσιάζει στατικά καµία σηµαντική τάση µεταβολής. Στα τελευταία 30 χρόνια όµως παρατηρήθηκε ότιαυξάνονταιοιανοµβρίες. Ακόµη διαπιστώνεται ότι η οξύτητα της βροχής είναι συχνά χαµηλή που αποδίδεται στην αυξηµένη ατµοσφαιρική ρύπανση της Αθήνας και στις σχετικά υψηλές συγκεντρώσεις οξειδίων του αζώτου και του θείου Γ) Άνεµος Ο επιφανειακός άνεµος παρουσιάζει ελάττωση στην έντασή του, γεγονός που αποδίδεται στην αυξανόµενη αστικοποίηση του λεκανοπεδίου. Για την περιοχή της πλατείας, σαφώς λόγωτηςέντονηςαστικοποίησηςτα δεδοµένα είναι δυσµενέστερα των γενικών

4 Αλλαγές στη χρήση της γης στην Λεωφόρο Αλεξάνδρας και την Πλατεία Αργεντινής ηµοκρατίας. Από την επιτόπια εξέταση στην πλατεία, εντοπίζονται οι παλιές πολυκατοικίες των δεκαετιών 50 και 60 όπου τα ισόγεια καλύπτονται από κατοικίες και όχι καταστήµατα µια και την εποχή εκείνη µηδαµινή ήταν η εµπορική κίνηση της οδού. Είναι οι µόνες οικοδοµές που έχουν διατηρήσει το πλάτος 6,0 προκήπιο. Στις µετέπειτα οικοδοµές τα προκήπια έχον καταληφθεί από πλακόστρωση και την χρήση των ισογείων καταστηµάτων. Σχεδόν αποκλειστικά η χρήση στους ορόφους είναι κατοικίες που λόγω της υπερτοπικής σηµασίας της Λ. Αλεξάνδρας σταδιακά µετατρέπονται σε επαγγελµατικές στέγες (δικηγόρων, λόγω γειτνίασης µε δικαστήρια στην πρώην Σχολή Ευελπίδων και Άρειο Πάγο, γιατρών κ.λ.π.). Πλατεία αργεντινής δηµοκρατίας:κατάσταση πεζοδροµίων κατάληψη δηµόσιου χώρου κλίµακα 1:2000 Υπόµνηµα: προκήπια που έχουν καταληφθεί από καταστήµατα Παρόδια στάθµευση Τραπεζοκαθίσµατα Περίπτερο Σε όλο το µήκος της Λεωφόρου, κυριαρχείται από χρήσεις που αναπτύσσονται ευνοϊκά όπου υπάρχει µεγάλη κίνηση τροχοφόρων. Έτσι τα καταστήµατα έχουν µετατραπεί σε εκθέσει αυτοκινήτων (υπερτοπικά), καφετέριες ζαχαροπλαστεία (τοπικά υπερτοπικά). Η πλατεία έχει µια συγκέντρωση χρήσεων ταβερνών - εστιατορίων καφετεριών κ.λ.π. στα ισόγεια των πολυκατοικιών από την πλευρά της πλατείας όπου το πράσινο της πλατείας και η µικρότερηκίνησητροχοφόρωντοευνοεί.

5 Παρόδια στάθµευση Παρόδια στάθµευση Τραπεζοκαθίσµατα προκήπια που έχουν καταληφθεί από καταστήµατα

6 Προσπελασιµότητα στην πλατεία. Η µεγάλη διεύρυνση της Πλατείας Αργεντινής ηµοκρατίας έχει ουσιαστικά καταληφθεί κατά το µεγαλύτερο µέρος της από το οδόστρωµα της λεωφόρου Αλεξάνδρας. Εξετάζοντας την προσπελασιµότητα στην πλατεία µε διαφορετικά µέσα θα επισηµανθούν τα θετικά και αρνητικά σηµεία της κάθε περίπτωσης ξεχωριστά. Α) Τροχοφόρα Η προσπελασιµότητα στον χώρο µε αυτοκίνητο είναι ανεκτή. Το πρόβληµα όµως συνίσταται στο θέµα της στάθµευσης. Η όποια προσπάθεια στάθµευσης σε παράπλευρους δρόµους επιτείνει το ήδη οξυµένο πρόβληµα στην περιοχή. Παντελής είναι η έλλειψη οργανωµένων χώρων στάθµευσης. Το µεγαλύτερο µέρος της κίνησης είναι διερχόµενη, προερχόµενη κυρίως από Πατησίων και Κηφισίας. Αρκετή είναι η κίνηση που παρουσιάζει η Χαριλάου Τρικούπη που είναι το κύριο σηµείο κάθετης προσπέλασης στην Λεωφόρο Αλεξάνδρας. Είναι ευτύχηµα για την πλατεία ότι λόγω θέσης, δεν επηρεάζει µεγάλο µέρος της πλατείας. Η προσπελασιµότητα µε λεωφορείο-τρόλεϊ είναι αρκετά καλή µε το δεδοµένο των πολλών διερχόµενων λεωφορειακών γραµµών.

7 Β) Πεζοί Η προσπέλαση µε τα πόδια για τους κατοίκους των γύρω περιοχών είναι καλή για τα Αθηναϊκά δεδοµένα. Η προσπέλαση από την Λεωφόρο Αλεξάνδρας είναι καλύτερη αυτής από τους παράπλευρους κάθετους δρόµους. Οι παρακάτω δρόµοι όντας στενοί και λόγω κακών γεωµετρικών χαρακτηριστικών (σκαλάκια, έντονες κλίσεις κ.λ.π.) είναι στην πλειονότητά τους αποτρεπτικοί διερχόµενης κίνησης. Έτσι είναι ευχάριστο να περπατάς µε τα πόδια όταν βέβαια δε καταλαµβάνονται από σταθµευµένα αυτοκίνητα. Η προσπέλαση από τις νότιες της πλατείας περιοχές είναι καλύτερη αυτής των από βορρά περιοχών, γιατί είναι προβληµατική και δύσκολη η διέλευση της Λεωφόρου Αλεξάνδρας λόγων της µεγάλης ταχύτητας των αυτοκινήτων. Η κίνηση των πεζών γίνεται κυρίως από τα δυο µεγάλου πλάτους πεζοδρόµια εκατέρωθεν της λεωφόρου. Στο νότιο της Λεωφόρου πεζοδρόµιο η πορεία παράλληλα από την νησίδα πρασίνου της πλατείας είναι ευχάριστη. Αντίθετα στο βόρειο της πλατείας πεζοδρόµιο η κίνηση δυσχεραίνεται από τους πολλούς δρόµους που συµβάλλουν στην Λεωφόρο, την κατάληψη των πεζοδροµίου από αυτοκίνητα (εκθέσεις αυτοκινήτων, Βενζινάδικο) και διάφορα εµπόδια (περίπτερα, στοιχεία σήµανσης κ.λ.π.) Τα παράπλευρα πεζοδρόµια είναι µικρότερου πλάτους αλλά η στάθµευση στις δύο πλευρές του παράπλευρου δρόµου στο νότιο τµήµα της πλατείας δηµιουργεί προβλήµατα στην κίνηση των πεζών. Εκτός των παραπάνω το ένα πεζοδρόµιο είναι πολύ στενό ενώ το άλλο παράλληλα της πράσινης νησίδας της πλατείας έχει στο µεγαλύτερο τµήµα της καταληφθεί από τα τραπέζια των καταστηµάτων (καφετέριες, ταβέρνες κ.λ.π.) Τέλος το πλάτος της πράσινης νησίδας έχει αποµείνει πολύ στενό, πράγµα που εµποδίζει στο να παραµείνει κάποιος µακριά από την φασαρία του δρόµου ή να παίξουν και να τρέξουν απρόσκοπτα τα παιδιά.

8 Περιβαλλοντική αξιολόγηση της πλατείας Θα εξεταστεί ο χώρος και η συµπεριφορά του µε βάση τα στοιχεία ηλιασµού και ανεµοπροστασίας, ατµοσφαιρικήςηχητικής ρύπανσης και υλικά επίστρωσής της. Α.Ηλιασµός Πάνω σε τοπογραφικό της πλατείας έχουν σχεδιαστεί τα σκιαζόµενα τµήµατα της πλατείας σε επιλεγµένες ώρες( 9:00/12:00/15:00). Παρατηρείται ότι: Το εκέµβρη το µεγαλύτερο µέρος της πλατείας σκιάζεται στις 9:00 και λιγότερο τις άλλες ώρες.

9 Το Μάρτη η πλατεία στο µεγάλο τµήµα της σχεδόν όλες τις ώρες. Τον Ιούνη η πλατεία σκιάζεται τις περισσότερες ώρες.

10 Γίνεται αντιληπτό ότι από τα κτίρια της πλατείας ηλιάζονται για όλες σχεδόν τις ώρες µόνο τα κτίρια της βόρειας πλευράς. Για τους ακάλυπτους στα περιβάλλοντα την πλατεία οικοδοµικά πολύγωνα δεν µπορεί να γίνει λόγος ηλιασµού λόγω των µικρών τους διαστάσεων και του µεγάλου ύψους του κτιρίου (εξαιρούνται οι τελευταίοι όροφοι)το ίδιο ισχύει και για τους παράπλευρους δρόµους όπου µόνο οι τελευταίοι όροφοι ηλιάζονται κυρίως µε τη δηµιουργία των ρετιρέ και εφόσον ο προσανατολισµός είναι κατάλληλος Με δεδοµένη την τραχύτητα των υλικών της πλατείας, των κτιρίων (παλιών χωρίς θερµοµόνωση, το λίγο πράσινο, τον µεγάλο σ.δ, το µικροκλίµα της περιοχής έχουµε γενικά τη δηµιουργία αστικής θερµικής νησίδας και η ροή θερµότητας είναι έντονη. Τα κτίρια και οι υπαίθριοι χώροι µε τα σκληρά υλικά επικάλυψής τους λειτουργούν σαν θερµάστρες συνεχούς λειτουργίας που εκπέµπουν θερµότητα όλη την ηµέρα και όλο το χρόνο.

11 Β. Αερισµός-ανεµοπροστασία Παρατίθεται τοπογραφικό διάγραµµα σε συσχέτιση µε διάγραµµα επικρατούντων ανέµων. Παράλληλα, σηµειώνεται τόσο στους παράπλευρους δρόµους όσο και στην πλατεία η σχέση Υ(κτιρίου)/π(πλάτος δρόµου η πλατείας στο σηµείο που σηµειώνεται).για τους δρόµους η σχέση υ/π κυµαίνεται από 1,6-3,00 (πολύ µεγάλη) για την πλατεία ισχύει Μ.Ο =0,35 περίπου.από το διάγραµµα προκύπτει ότι οι επικρατούντες άνεµοι είναι στην κατεύθυνση Β.Α-Ν (ΒΑ από τα γύρω βουνά και Ν θαλάσσια αύρα).στην κατεύθυνση Α- όπου η κίνηση του αέρα είναι απρόσκοπτη η ισχύς και η διάρκεια των ανέµων είναι σηµαντικά µικρότερη. Στην κατεύθυνση αυτή σηµαντικό ρόλο παίζει και το άνοιγµα του Πεδίου του Άρεως πλην όµως η ένταση είναι µικρή. Τέλος σηµειώνεται σε σχηµατική τοµή της πλατείας και των γύρω κτιρίων η κίνηση του αέρα σε σχέση µε τις τιµές Υ/Π σταδιάφορασηµείατηςπλατείαςκαισύµφωναµε τα στοιχεία των µελετών του ΟΚΕ. Καταβατικοί άνεµοι Θαλάσσια αύρα

12 Με δεδοµένο ότι ο τρόπος κίνησης του αέρα είναι συνάρτηση της γεωµετρίας του αστικού ιστού µπορούµε να συµπεράνουµε τα εξής 1. Η υπάρχουσα απόκλιση των δρόµων από την κατεύθυνση των επικρατούντων ανέµων δυσχεραίνει χωρίς να εµποδίζει όµως την κίνησή του 2. Η στενότητα των δρόµων έχει ως αποτέλεσµα τη,µεγαλύτερη αντίσταση στην κίνηση του αέρα 3. Οι ακάλυπτοι χώροι των γύρω Ο.Π είναι τελείως έξω από την πνοή του αέρα 4. Λόγω των µεγάλων τιµών Υ/Π στην κατεύθυνση ΒΑ-Ν οι άνεµοι κυρίως περνάνε πάνω από τα δώµατα 5. Στην πλατεία παρατηρείται παντελής έλλειψη στοιχείων ανεµοπροστασίας και διευκόλυνσης της κίνησης του αέρα 6. Σύµφωναµεταδεδοµένατων ερευνών του Ο.Κ.Ε και τα κριτήρια έχουµε Ανάµιξη του αέρα Αερισµό πάνω από τα δώµατα µε πολύ µικρή συµµετοχή των παράπλευρων στενών δρόµων και ακόµη µικρότερη των ακαλύπτων χώρων όπου γενικά δηµιουργούνται δίνες και σαν αποτέλεσµα δεν έχουµε καλό αερισµό. Σχηµατική τοµή πλατείας: κυκλοφορία του αέρα

13 Γ. Ατµοσφαιρική ρύπανση Μεγάλη είναι η ατµοσφαιρική ρύπανση προερχόµενη από τα καυσαέρια της µεγάλης κίνησης τόσο της Λ. Αλεξάνδρας όσο και των γύρω δρόµων όπου τα προβλήµατα της ρύπανσης είναι εντονότερα λόγω του µη επαρκούς αερισµού. Σε µία πυκνοκατοικηµένη περιοχή σαν την Πλατεία Αργεντινής έντονη είναι και η ρύπανση από τους καυστήρες των κεντρικών θερµάνσεων κατά τους χειµερινούς µήνες. Το πρόβληµα όπως και σε όλη την Αθήνα οξύνεται συνεχώς όσο η πολιτική είναι ευνοϊκή στη χρήση των Ι.Χ ( αυτοκινητοβιοµηχανίες και εταιρείες πετρελαιοειδών )και της κερδοσκοπίας της γης (υψηλοί Σ. κλπ). Σε αυτήν την περίπτωση οι όποιες προτάσεις σχεδιασµού και φύτευσης µπροστά σε τόσο οξυµένο πρόβληµα δεν είναι παρά ασκήσεις σκιαµαχίας. Ε Έδαφος απορροές Απότααριθµητικάδεδοµένατηςπλατείας προκύπτει ότι ελάχιστα καλύπτεται από φύτευση ή χώµα (25,6%).Γίνεται αντιληπτό από πλευράς ηλιασµού ότι ελάχιστη ακτινοβολία απορροφάται απότοέδαφος. Τοίδιοσυµβαίνεικαιµετα όµβρια ύδατα που ελάχιστα µπορούν να απορροφηθούν από το έδαφος. Έτσι σχεδόν όλη η ποσότητά τους οδηγείται στην αποχέτευση και µάλιστα σε µια περιοχή που οι βροχοπτώσεις είναι σε γενικά χαµηλό βαθµό. Ηχορύπανση Λόγωτηςµεγάληςκίνησηςαυτοκίνητων και της µεγάλης ταχύτητας τους είναι έντονο το πρόβληµα του θορύβου. Η έλλειψη ψηλού πρασίνου (ηχοπροστασία) κάνει το πρόβληµα εντονότερο στους κατοίκους λόγω και τηςέλλειψηςηχοµόνωσηςστα παρακείµενακτίρια. ΣΧΗΜΑΤΙΚΉ ΤΟΜΗ ΠΛΑΤΕΙΑΣ: το ψηλό πράσινο προστατεύει από το θόρυβο

14 Πλατεία Αργεντινής δηµοκρατίας Υλικά επίστρωσης Ασφαλτόστρωση Πλάκες πεζοδροµίου Ψηλό και χαµηλό πράσινο Πρασιές οικοδοµών Χωρίς σχόλια Ασφαλτόστρωσ η Οι δεντροστοιχίες ή λείπουν ή είναι σε κακή κατάσταση.το ψηλό πράσινο είναι ελάχιστο Ζ. Κατασκευή του χώρου-υλικά Εµβαδοµέτρηση πλατείας Αργεντινής δηµοκρατίας Άσφαλτος: τ.µ Πρασιές: 1650 τ.µ Πεζοδρόµια: 6180 τ.µ Πράσινο : 6905 τ.µ Σύνολο τ.µ Χώρος διεύρυνσης της Λ.Αλεξάνδρας στο δυτικό τµήµα της πλατείας (παρατίθεται συγκριτικά) Άσφαλτος: 4985 τ.µ Πρασιές: 1062 τ.µ Πεζοδρόµια: 2118 τ.µ Πράσινο : 2385 τ.µ Σύνολο τ.µ Γενικό χαρακτηριστικό είναι η κάλυψη της πλατείας µε «σκληρά» υλικά και έλλειψη πρασίνου. Ακόµα και οι δεντροστοιχίες ή λείπουν ή είναι σε κακή κατάσταση. Ας σηµειωθεί ότι κατά µήκος της λεωφόρου Αλεξάνδρας και στο σηµείο της στο οποίο αναφερόµαστε είναι φυτεµένη δεντροστοιχία µε µουριές-δέντρο αρκετά ψηλά και µε καλές αντοχές σε εδάφη διαµορφωµένα µε τσιµέντο.έτσι όταν αναφερόµαστε σε δεντροστοιχίες κατά µήκος της οδού αναφερόµαστε σε αυτές.μέσα στην πλατεία υπάρχει ποικιλία φυτών:από ιτιές κλαίουσες και πλάτανο και θάµνους.

15 Χαρακτηριστικά των υλικών επικάλυψης Άσφαλτος: χρησιµοποιείται για την εξυγίανση του εδάφους των αυτοκινητοδρόµων. Σε όλες τις άλλες χρήσεις δε συνίσταται γιατί η διαµορφούµενη επιφάνεια είναι «µονότονη», εµποδίζει την αναπνοή και διαβροχή του εδάφους και λειτουργεί σαν θερµοσυσσωρευτής. Πλάκες πεζοδροµίου: Χρησιµοποιούµενες µόνες τους είναι φτηνή αλλά «µονότονη» λύση. Εµποδίζει την αναπνοή και τη διαβροχή του εδάφους.ανακλαστικό θερµότητας µε ελάχιστη απορροφητικότητα Η άσφαλτος συγκεντρώνει τη θερµότητα και την εκπέµπει µε αποτέλεσµα τη δηµιουργία θερµικής νησίδας.επιπλέον, τα όµβρια ύδατα λόγω της έλλειψης αρµών δε βρίσκουν δίοδο. Χώµα-Πράσινο : Αναπνοή και διαβροχή του εδάφους. Μεγάλη απορροφητικότητα της θερµοκρασίας ελάχιστη ανάκλαση. Κυβόλιθοι-τούβλα: Ποικιλία διαµορφώσεων αναπνοή και διαβροχή του εδάφους. Προτείνεται αλλά δεν έχει χρησιµοποιηθεί στην πλατεία αργεντινής Το ψηλό πράσινο εκτελεί χρέη ηχοπροστατευτικού που τόσο απαραίτητο είναι κατά µήκος του συγκεκριµένου οδικού άξονα

16 εδοµένου ότι κατά µήκος της Λεωφόρου αλλά και εν γένει στην ελληνική πόλη η έκταση των πλατειών και των δηµόσιων χώρων είναι περιορισµένη( και όπου υπάρχουν καταλαµβάνονται από παρόδιες χρήσεις και σταθµευµένα αυτοκίνητα οι δηµόσιοι χώροι κατά µήκος της Αλεξάνδρας είναι ασύνδετοι µεταξύ τους,ότι λειτουργούν σαν µεµονωµένες νησίδες και όχι σανπλέγµαζωήςκαιυπαίθριαςδραστηριότηταςστηνπόληπαρότι είναι σε απόσταση για περπάτηµα Ότι γίνεται κατάληψη του δηµόσιου χώρου από τραπεζοκαθίσµατα και άρα ιδιωτικοποίηση από τα γύρω καταστήµατα και άρα καθίσταται απρόσιτος για τις ασθενέστερες οικονοµικά οµάδες που δεν µπορούν να καταναλώσουν.εδώ χρήσιµο είναι να σηµειωθεί ότι η σύγχρονη ελληνική αντίληψη αποτελεί ουσιαστικά µια παράφραση-παράφραση της αντίληψης των σοφών µας προγόνων.όταν οι αρχαίοι έλληνες αντιµετώπιζαν την Αγορά ως το κέντρο της κοινότητας,το επίκεντρο της κοινωνικής ζωής τη συνέδεαν µε το ρήµα αγείρω που σηµαίνει συγκεντρώνω και όχι από το ρήµα αγοράζω. Η επιλογή των υλικών είναι µάλλον άστοχη. Έχουν επιλεγεί τα περισσότερο ανακλαστικά και µε τα µικρότερα περιβαλλοντικά οφέλη, Το πράσινο είναι λίγο και σε κάποιες περιπτώσεις εξυπηρετεί ανάγκες διακοσµητικές και όχι βιοκλιµα τικές, Ας κρατήσουµε ότι θα πρέπει ο δηµόσιος χώρος να είναι ανοικτός και δηµοκρατικός καλοί και οι άξονες και ο τονισµός του ς,καλές και οι µνηµειώδεις πλατείες αλλά εξίσου απαραίτητες είναι και αυτές που δεν αναδεικνύουν κτίρια αλλά βελτιώνουν το µικροκλίµα σε επίπεδο γειτονιάς και προωθούν µε την ύπαρξή τους την επικοινωνία µεταξύ των κατοίκων. Αξίζει να αναφερθεί η διαπίστωση της Ε.Φρεζάδου ότι τα δηµοκρατικά καθεστώτα βρίσκουν την έκφρασή τους στο δηµόσιο χώρο και την πλατεία ενώ τα απολυταρχικά στους µεγαλοπρεπείς άξονες (βλ. Μεσοποταµία και Ρώµη ).εξαρτάται µε ποιους θέλουµε λοιπόν να ταυτιστούµε.

17 ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ: 1. Αύξηση του ψηλού κυρίως πρασίνου. 2. εντροστοιχίες κατά µήκος των οδικών αξόνων για αποφυγή της έντονης ηχορύπανσης και απορρόφηση της ρύπανσης.συγκεκριµένα για τη Λ.Αλεξάνδρας είναι απαραίτητες οι δυο ψηλές δενδροστοιχίες και σηµειακά-σε πλατώµατα οι τρεις. 3. Χρήση του νερού σε επιφάνειες αλλά και ανακυκλούµενου ώστε να µπορεί να επιτευχθεί ο δροσισµός. Προτείνεται αποθήκη νερού προερχόµενου από τα όµβρια και ανακυκλούµενου. 4. Πεζοδρόµηση των γύρω δρόµων που έτσι και αλλιώς φέρουν χαµηλή κίνηση-όπως ο παράπλευρος στο νότιο τµήµα της πλατείας κα του παράδροµου της Λ. Αλεξάνδρας.Θα µπορούσαν αυτοί οι δρόµοι να ενοποιούνται στο ύψος της πλατείας. 5. Χρήση µέσων σκίασης (πέργκολες,πράσινο) για εξασφάλιση σκιασµού.

18 ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΙΚΑ Η κατεύθυνση των προτάσεων δεν µπορεί να είναι όµως ανεξάρτητη από τον πολεοδοµικό προβληµατισµό. Γιαναέχουµεουσιαστικά αποτελέσµατα δεν µπορούµε να αρκεστούµε σε µια καλύτερη διαµόρφωση της πλατείας. Ακόµα και καλύτερη διαµόρφωση να γίνει υπάρχει πάντα ο κίνδυνος να εξακολουθήσει να έχει τη µοίρα των περισσότερων ελληνικών δηµόσιων χώρων, γιατί θα είναι δυσπρόσιτη για τονπεζόκαιτοπαιδίπουθαθέλεινα µπορεί να παίξει αµέριµνο και γιατι θα άποτελεί µια ακόµα σηµειακή επέµβαση. ενµπορούµενααγνοήσουµεότιοι πολυκατοικίες που τη περικλείουν στερούνται ικανοποιητικού ηλιασµού και αερισµού.ακόµα και οι ακάλυπτοι ως µοναδικό κοµµάτι υπαιθρίου χώρου στην αστική πολυκατοικία ακόµα και µε τη µορφή άµορφου,µη προσδιορίσιµου γεωµετρικά απολειφαδιού του οικοπέδου µπορούν να ενοποιηθούν για να πάρουν σεβαστές διαστάσεις για να αρχίσουν να αξιοποιούνται, να παίρνουν ζωή και να να βελτιώνουν το αστικό κλίµα. Η αρχιτεκτονική δεν µπορεί να είναι ανεξάρτητη από την Πολεοδοµία και τούµπαλιν και δεν θα ήταν αποτελεσµατική η οποιαδήποτε παρέµβαση αν δεν έβλέπε τα κτίρια γύρω σαν οργανικά συνδεδεµένα µε το αστικό µικροκλίµα.αν δεν είναι δυνατό να συµβάλλουν µε άλλο τρόπο, τουλάχιστον µε τη χρήση υλικών φιλικών στο περιβάλλον και µη ενεργοβόρων µπορούν να συµβάλλουν στην άµβλυνση του φαινοµένου της θερµικής νησίδας

19 Το Μάρτη η πλατεία στο µεγάλο τµήµα της σχεδόν όλες τις ώρες.

20 Μάρτη

21 Τον Ιούνη η πλατεία σκιάζεται τις περισσότερες ώρες.

22 Ιούνη

23 Το εκέµβρη το µεγαλύτερο µέρος της πλατείας σκιάζεται στις 9:00 και λιγότερο τις άλλες ώρες.

24 εκέµβρη

ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ ΒΑΣΗΣ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΚΑΙ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗ ΤΗΣ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗΣ ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ ΣΤΙΣ ΟΔΟΥΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΣΕΡΡΩΝ

ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ ΒΑΣΗΣ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΚΑΙ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗ ΤΗΣ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗΣ ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ ΣΤΙΣ ΟΔΟΥΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΣΕΡΡΩΝ ΙΟΥΛΙΟΣ-ΑΥΓΟΥΣΤΟΣ 2006 ΤΕΧΝΙΚΑ ΧΡΟΝΙΚΑ 1 ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ ΒΑΣΗΣ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΚΑΙ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗ ΤΗΣ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗΣ ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ ΣΤΙΣ ΟΔΟΥΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΣΕΡΡΩΝ ΑΡΓΥΡΙΟΣ Α. ΠΑΠΑΒΑΣΙΛΕΙΟΥ Πολιτικός Μηχανικός

Διαβάστε περισσότερα

4. Πλατεία Αιγύπτου 49 5. Πλατεία Λαυρίου 53 6. Πλατεία Ομονοίας 57 7. Πλατεία Δημαρχείου ή Κοτζιά 61 8. Πλατεία Κοραή 65 9. Πλατεία Συντάγματος 69

4. Πλατεία Αιγύπτου 49 5. Πλατεία Λαυρίου 53 6. Πλατεία Ομονοίας 57 7. Πλατεία Δημαρχείου ή Κοτζιά 61 8. Πλατεία Κοραή 65 9. Πλατεία Συντάγματος 69 Ευχαριστούμε τον κ. Ευάγγελο Ευαγγελινό για την πολύτιμη καθοδήγησή του σε όλη τη διάρκεια της έρευνάς μας, και την κα. Φλώρα Μπουγιατιώτη για τις πληροφορίες που μας παρείχε ώστε να κατανοήσουμε καλύτερα

Διαβάστε περισσότερα

1 ΤΑ ΝΕΑ http://www.ethnos.gr/article>elife>υγεια ΚΑΙ ΖΩΗ

1 ΤΑ ΝΕΑ http://www.ethnos.gr/article>elife>υγεια ΚΑΙ ΖΩΗ ΑΣΤΙΚΟΙ ΥΠΑΙΘΡΙΟΙ ΧΩΡΟΙ: Ο ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΟΣ ΤΟΥΣ ΡΟΛΟΣ ΜΕΛΙΣΣΑΡΑΤΟΥ ΠΑΡΗ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ Ι. ΕΙΣΑΓΩΓΗ Ι Ι. 1. ΑΣΤΙΚΟΙ ΥΠΑΙΘΡΙΟΙ ΧΩΡΟΙ 1.1. ΕΙΣΑΓΩΓΗ 1.2. ΥΠΑΙΘΡΙΟΙ ΧΩΡΟΙ ΚΑΙ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΤΩΝ ΠΟΛΕΩΝ

Διαβάστε περισσότερα

Α ΜΕΡΟΣ: Η ΠΕΡΙΟΧΗ ΤΩΝ ΑΝΩ ΠΕΤΡΑΛΩΝΩΝ

Α ΜΕΡΟΣ: Η ΠΕΡΙΟΧΗ ΤΩΝ ΑΝΩ ΠΕΤΡΑΛΩΝΩΝ 1 Α ΜΕΡΟΣ: Η ΠΕΡΙΟΧΗ ΤΩΝ ΑΝΩ ΠΕΤΡΑΛΩΝΩΝ 1. ΕΙΣΑΓΩΓΗ.. 4 2. Περιοχή μελέτης. 4 2.1. Οριοθέτηση... 4 2.2. Η θέση της περιοχής στην ευρύτερη περιοχή... 4 2.3. Διαχωρισμός της περιοχής μελέτης σε υποπεριοχές

Διαβάστε περισσότερα

Τα Αστικά «Κενά» και η συμβολή τους στην βελτίωση της ποιότητας ζωής.

Τα Αστικά «Κενά» και η συμβολή τους στην βελτίωση της ποιότητας ζωής. Τα Αστικά «Κενά» και η συμβολή τους στην βελτίωση της ποιότητας ζωής. Χρυσάνθη Σκοταρά Αρχιτέκτων μηχανικός Π.Σ.Π.Π. xskotara@teemail.gr ΠΕΡΙΛΗΨΗ Στην παρούσα εργασία γίνεται μία προσπάθεια εξεύρεσης δράσεων,

Διαβάστε περισσότερα

Ο ΕΠΑΝΑΠΡΟΣΔΙΟΡΙΣΜΟΣ ΤΟΥ ΑΣΤΙΚΟΥ ΠΡΑΣΙΝΟΥ ΣΤΟΝ ΑΣΤΙΚΟ ΙΣΤΟ. Η ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΤΩΝ ΦΥΤΕΜΕΝΩΝ ΔΩΜΑΤΩΝ ΚΑΙ ΚΑΘΕΤΩΝ ΦΥΤΕΥΣΕΩΝ

Ο ΕΠΑΝΑΠΡΟΣΔΙΟΡΙΣΜΟΣ ΤΟΥ ΑΣΤΙΚΟΥ ΠΡΑΣΙΝΟΥ ΣΤΟΝ ΑΣΤΙΚΟ ΙΣΤΟ. Η ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΤΩΝ ΦΥΤΕΜΕΝΩΝ ΔΩΜΑΤΩΝ ΚΑΙ ΚΑΘΕΤΩΝ ΦΥΤΕΥΣΕΩΝ ΕΘΝΙΚΟ ΜΕΤΣΟΒΙΟ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ ΤΜΗΜΑ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΔΙΑΤΜΗΜΑΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗ Β : ΠΟΛΕΟΔΟΜΙΑ ΚΑΙ ΧΩΡΟΤΑΞΙΑ ΑΚΑΔΗΜΑΙΚΟ ΕΤΟΣ 2011-2012 ΜΑΘΗΜΑ:ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΕΣ ΣΥΝΙΣΤΩΣΕΣ

Διαβάστε περισσότερα

Η οδός Κεραµεικού στο Μεταξουργείο

Η οδός Κεραµεικού στο Μεταξουργείο ΕΜΠ - ΣΧΟΛΗ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΠΜΣ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗ ΣΧΕ ΙΑΣΜΟΣ ΧΩΡΟΥ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗ: ΠΟΛΕΟ ΟΜΙΑ ΧΩΡΟΤΑΞΙΑ ΘΕΜΑΤΑ ΑΣΤΙΚΟΥ ΣΧΕ ΙΑΣΜΟΥ Ι ΑΣΚΟΥΣΕΣ: ΝΤ. ΒΑΪΟΥ, Μ.ΜΑΝΤΟΥΒΑΛΟΥ, Μ. ΜΑΥΡΙ ΟΥ Η οδός Κεραµεικού στο

Διαβάστε περισσότερα

Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΩΝ ΑΣΤΙΚΩΝ ΚΕΝΩΝ ΣΤΗ ΒΕΛΤΙΩΣΗ ΤΟΥ ΑΣΤΙΚΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΚΑΙ ΜΙΚΡΟΚΛΙΜΑΤΟΣ. Η ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ ΤΟΥ ΨΥΡΡΗ

Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΩΝ ΑΣΤΙΚΩΝ ΚΕΝΩΝ ΣΤΗ ΒΕΛΤΙΩΣΗ ΤΟΥ ΑΣΤΙΚΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΚΑΙ ΜΙΚΡΟΚΛΙΜΑΤΟΣ. Η ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ ΤΟΥ ΨΥΡΡΗ Ε.Μ.Π. ΣΧΟΛΗ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΚΑΨΑΝΑΚΗ ΕΛΕΝΗ Δ.Π.Μ.Σ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗ ΚΑΙ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ ΤΟΥ ΧΩΡΟΥ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗ Β ΠΟΛΕΟΔΟΜΙΑ ΧΩΡΟΤΑΞIA ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΕΣ ΣΥΝΙΣΤΩΣΕΣ ΤΟΥ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΥ ΧΕΙΜΕΡΙΝΟ ΕΞΑΜΗΝΟ 2005-2006

Διαβάστε περισσότερα

Θέμα: Βιοκλιματική κατοικία σε τρία επίπεδα στο Ο.Τ.39 στη Βούλα.

Θέμα: Βιοκλιματική κατοικία σε τρία επίπεδα στο Ο.Τ.39 στη Βούλα. ΑΝΩΤΑΤΟ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΠΕΙΡΑIA ΤΜΗΜΑ : ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΔΟΜΙΚΩΝ ΕΡΓΩΝ Θέμα: Βιοκλιματική κατοικία σε τρία επίπεδα στο Ο.Τ.39 στη Βούλα. ΕΙΣΗΓΗΤΗΣ ΒΛΑΧΟΥ ΑΛΕΞΑΝΔΡΑ ΣΠΟΥΔΑΣΤΕΣ ΧΑΡΙΚΙΟΠΟΥΛΟΣ ΙΑΚΩΒΟΣ

Διαβάστε περισσότερα

ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ ΑΣΤΙΚΩΝ ΚΕΝΩΝ ΚΑΙ ΥΠΑΙΘΡΙΩΝ ΧΩΡΩΝ ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ ΤΗΣ ΑΘΗΝΑΣ

ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ ΑΣΤΙΚΩΝ ΚΕΝΩΝ ΚΑΙ ΥΠΑΙΘΡΙΩΝ ΧΩΡΩΝ ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ ΤΗΣ ΑΘΗΝΑΣ ΤΕΙ ΠΕΙΡΑΙΑ ΣΧΟΛΗ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΩΝ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ ΤΜΗΜΑ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΔΟΜΙΚΩΝ ΈΡΓΩΝ ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ ΑΣΤΙΚΩΝ ΚΕΝΩΝ ΚΑΙ ΥΠΑΙΘΡΙΩΝ ΧΩΡΩΝ ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ ΤΗΣ ΑΘΗΝΑΣ ΣΠΟΥΔΑΣΤΡΙΑ: ΓΚΟΡΝΤΙΕΝΚΟ ΜΑΡΙΑ (Α.Μ.34039) ΕΙΣΗΓΗΣΗ

Διαβάστε περισσότερα

ΑΞΟΝΕΣ. Α) κυκλική πόλη. Β) η περιβαλλοντική ένταξη των παραδοσιακών οικισµών

ΑΞΟΝΕΣ. Α) κυκλική πόλη. Β) η περιβαλλοντική ένταξη των παραδοσιακών οικισµών ƒ 006 ΕΙΣΑΓΩΓΗ Η εργασία αυτή γίνεται στα πλαίσια του µεταπτυχιακού προγράµµατος του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστηµίου «ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΟΣ ΣΧΕ ΙΑΣΜΟΣ ΠΟ- ΛΕΩΝ ΚΑΙ ΚΤΙΡΙΩΝ» και έχει τίτλο : Περιβαλλοντικές

Διαβάστε περισσότερα

Μελέτη Παρεμβάσεων και Εφαρμογή Μέτρων και Πολιτικών για την Περιβαλλοντική Αναβάθμιση της Νέας Σμύρνης

Μελέτη Παρεμβάσεων και Εφαρμογή Μέτρων και Πολιτικών για την Περιβαλλοντική Αναβάθμιση της Νέας Σμύρνης Δ Η Μ Ο Σ Ν Ε Α Σ Σ Μ Υ Ρ Ν Η Σ Μελέτη Παρεμβάσεων και Εφαρμογή Μέτρων και Πολιτικών για την Περιβαλλοντική Αναβάθμιση της Νέας Σμύρνης Α ΦΑΣΗ Έκθεση Περιβαλλοντικής Αποτίμησης Ιούλιος 2009 ΜΕΛΕΤΗΤΗΣ:

Διαβάστε περισσότερα

τμήμα ανακαίνισης και αποκατάστασης κτιρίων Θέμα: παθητικά ηλιακά συστήματα _από τη παραδοσιακή στη σύγχρονη αρχιτεκτονική

τμήμα ανακαίνισης και αποκατάστασης κτιρίων Θέμα: παθητικά ηλιακά συστήματα _από τη παραδοσιακή στη σύγχρονη αρχιτεκτονική Πτυχιακή εργασία ΤΕΙ Πάτρας τμήμα ανακαίνισης και αποκατάστασης κτιρίων Θέμα: παθητικά ηλιακά συστήματα _από τη παραδοσιακή στη σύγχρονη αρχιτεκτονική Έρευνα - επιμέλεια: Στεφανίδης Αλέξανδρος Επιβλέπουσα

Διαβάστε περισσότερα

... µια βόλτα στους... ΡΟΜΟΥΣ της ΑΘΗΝΑΣ ΘΕΜΑΤΑ ΑΣΤΙΚΟΥ ΣΧΕ ΙΑΣΜΟΥ

... µια βόλτα στους... ΡΟΜΟΥΣ της ΑΘΗΝΑΣ ΘΕΜΑΤΑ ΑΣΤΙΚΟΥ ΣΧΕ ΙΑΣΜΟΥ ΕΘΝΙΚΟ ΜΕΤΣΟΒΙΟ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ ΣΧΟΛΗ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ... µια βόλτα στους... ΡΟΜΟΥΣ της ΑΘΗΝΑΣ ΘΕΜΑΤΑ ΑΣΤΙΚΟΥ ΣΧΕ ΙΑΣΜΟΥ ΜΙΑ ΣΥΛΛΟΓΗ ΕΡΓΑΣΙΩΝ ΣΠΟΥ ΑΣΤΩΝ ΑΠΟ ΤΟ ΙΑΤΜΗΜΑΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΩΝ ΣΠΟΥ

Διαβάστε περισσότερα

Πρόγραμμα Βιοκλιματικών Αναβαθμίσεων Δημόσιων Ανοικτών Χώρων

Πρόγραμμα Βιοκλιματικών Αναβαθμίσεων Δημόσιων Ανοικτών Χώρων ΙΟΥΛΙΟΣ 2011 Πρόγραμμα Βιοκλιματικών Αναβαθμίσεων Δημόσιων Ανοικτών Χώρων ΟΔΗΓΟΣ ΜΕΛΕΤΩΝ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ ΤΑΜΕΙΟ ΣΥΝΟΧΗΣ ΜΕ ΤΗ ΣΥΓΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ Βιοκλιματικές Αναβαθμίσεις

Διαβάστε περισσότερα

Ερευνητικό Πρόγραμμα:

Ερευνητικό Πρόγραμμα: Υ Π Ο Υ Ρ Γ Ε Ι Ο Μ Ε Τ Α Φ Ο Ρ Ω Ν & Ε Π Ι Κ Ο Ι Ν Ω Ν Ι Ω Ν Ε Θ Ν Ι Κ Ο Μ Ε Τ Σ Ο Β Ι Ο Π Ο Λ Υ Τ Ε Χ Ν Ε Ι Ο ΣΧΟΛΗ ΑΓΡΟΝΟΜΩΝ ΤΟΠΟΓΡΑΦΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΤΟΜΕΑΣ ΓΕΩΓΡΑΦΙΑΣ & ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟΥ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΥ Μ Ο Ν Α

Διαβάστε περισσότερα

Βασικές αρχές και πλεονεκτήματα ενός βιοκλιματικού σπιτιού

Βασικές αρχές και πλεονεκτήματα ενός βιοκλιματικού σπιτιού ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΚΡΗΤΗΣ ΤΜΗΜΑ ΜΗΧΑΛΟΓΙΑΣ ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ Βασικές αρχές και πλεονεκτήματα ενός βιοκλιματικού σπιτιού ΟΝΟΜΑ : ΝΙΟΤΗΣ ΝΙΚΟΣ Α.Μ.: 4247 ΕΠΙΒΛΕΠΟΝ ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ: ΒΕΡΝΑΡΔΟΥ ΔΗΜΗΤΡΑ

Διαβάστε περισσότερα

ΘΕΜΑ: Γ.Π.Σ. ΗΜΟΥ ΠΕΤΡΟΥΠΟΛΗΣ

ΘΕΜΑ: Γ.Π.Σ. ΗΜΟΥ ΠΕΤΡΟΥΠΟΛΗΣ ΕΘΝΙΚΟ ΜΕΤΣΟΒΙΟ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ ΙΑΤΜΗΜΑΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΩΝ ΣΠΟΥ ΩΝ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗ ΣΧΕ ΙΑΣΜΟΣ ΧΩΡΟΥ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗ: ΠΟΛΕΟ ΟΜΙΑ ΧΩΡΟΤΑΞΙΑ ΑΚΑ ΗΜΑΪΚΟ ΕΤΟΣ 2006-2007 ΜΑΘΗΜΑ: ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΕΙΣ ΤΟΥ ΣΧΕ ΙΑΣΜΟΥ ΣΤΗΝ

Διαβάστε περισσότερα

ΑΝΩΤΑΤΟ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΠΕΙΡΑΙΑ ΤΜΗΜΑ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΔΟΜΙΚΩΝ ΕΡΓΩΝ

ΑΝΩΤΑΤΟ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΠΕΙΡΑΙΑ ΤΜΗΜΑ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΔΟΜΙΚΩΝ ΕΡΓΩΝ ΑΝΩΤΑΤΟ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΠΕΙΡΑΙΑ ΤΜΗΜΑ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΔΟΜΙΚΩΝ ΕΡΓΩΝ ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΥΠΑΙΘΡΙΟΙ ΔΗΜΟΣΙΟΙ ΧΩΡΟΙ ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ Η ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΤΟΥ ΚΕΡΑΤΣΙΝΙΟΥ ΥΠΕΥΘΥΝΟΣ ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ: DR ΒΑΡΕΛΙΔΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ ΡΟΥΣΣΟΥ

Διαβάστε περισσότερα

ΝΟΜΟΣ ΑΤΤΙΚΗΣ ΗΜΟΣ ΝΕΑΣ ΙΩΝΙΑΣ ΓΡΑΦΕΙΟ ΗΜ. ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΑΠΟΣΠΑΣΜΑ ΑΠΟ ΤΑ ΠΡΑΚΤΙΚΑ ΤΗΣ ΣΥΝΕ ΡΙΑΣΗΣ ΤΟΥ ΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ Π Α Ρ Ο Ν Τ Ε Σ

ΝΟΜΟΣ ΑΤΤΙΚΗΣ ΗΜΟΣ ΝΕΑΣ ΙΩΝΙΑΣ ΓΡΑΦΕΙΟ ΗΜ. ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΑΠΟΣΠΑΣΜΑ ΑΠΟ ΤΑ ΠΡΑΚΤΙΚΑ ΤΗΣ ΣΥΝΕ ΡΙΑΣΗΣ ΤΟΥ ΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ Π Α Ρ Ο Ν Τ Ε Σ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΝΟΜΟΣ ΑΤΤΙΚΗΣ ΗΜΟΣ ΝΕΑΣ ΙΩΝΙΑΣ ΓΡΑΦΕΙΟ ΗΜ. ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΑΝΑΡΤΗΤΕΑ ΑΠΟΣΠΑΣΜΑ ΑΠΟ ΤΑ ΠΡΑΚΤΙΚΑ ΤΗΣ ΣΥΝΕ ΡΙΑΣΗΣ ΤΟΥ ΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ Π Ρ Α Ξ Η µε αριθ. 41 του ηµοτικού Συµβουλίου της µε

Διαβάστε περισσότερα

ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΕΝΕΡΓΗΤΙΚΩΝ ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ ΘΕΡΜΑΝΣΗΣ ΚΑΙ ΠΑΘΗΤΙΚΩΝ ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ ΨΥΞΗΣ. ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΑΥΤΩΝ ΣΕ ΥΠΑΡΧΟΥΣΑ ΣΥΜΒΑΤΙΚΗ ΟΙΚΙΑ.

ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΕΝΕΡΓΗΤΙΚΩΝ ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ ΘΕΡΜΑΝΣΗΣ ΚΑΙ ΠΑΘΗΤΙΚΩΝ ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ ΨΥΞΗΣ. ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΑΥΤΩΝ ΣΕ ΥΠΑΡΧΟΥΣΑ ΣΥΜΒΑΤΙΚΗ ΟΙΚΙΑ. Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα Καβάλας Σχολή Τεχνολογικών Εφαρμογών Τμήμα Μηχανολογίας Επιβλέπων καθηγητής: Γαβριηλίδης Σάββας ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΕΝΕΡΓΗΤΙΚΩΝ ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ ΘΕΡΜΑΝΣΗΣ ΚΑΙ ΠΑΘΗΤΙΚΩΝ ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ ΠΤΥΧΙΑΚΗ

Διαβάστε περισσότερα

ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΚΗ ΜΕΛΕΤΗ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗΣ - Α ΦΑΣΗ ΕΚΤΕΝΗΣ ΠΕΡΙΛΗΨΗ ΠΡΟΣ ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΗ

ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΚΗ ΜΕΛΕΤΗ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗΣ - Α ΦΑΣΗ ΕΚΤΕΝΗΣ ΠΕΡΙΛΗΨΗ ΠΡΟΣ ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΗ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΝΟΜΟΣ ΕΒΡΟΥ ΔΗΜΟΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗΣ Δ/ΝΣΗ ΤΕΧΝ. ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ Ταχ. Δ/νση: Λ. Δημοκρατίας 306 Τ.Κ 68 100 Αλεξανδρούπολη Πληροφορίες: Πορτοκαλίδης Κ. Τηλέφωνο: 2551350037 F A X: 2551080664

Διαβάστε περισσότερα

Θέμα: Tο Βιοκλιματικό Οίκημα, Σε Θεωρητική Βάση για τα Ελληνικά Δεδομένα.

Θέμα: Tο Βιοκλιματικό Οίκημα, Σε Θεωρητική Βάση για τα Ελληνικά Δεδομένα. ΑΝΩΤΑΤΟ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΑΤΕΙ ΠΕΙΡΑIA ΣΧΟΛΗ : ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΔΟΜΙΚΩΝ ΕΡΓΩΝ ΠΤΥΧΙΑΚΗ Θέμα: Tο Βιοκλιματικό Οίκημα, Σε Θεωρητική Βάση για τα Ελληνικά Δεδομένα. Εισηγητής: Βασίλης Γεωργιάννης Σπουδαστές:

Διαβάστε περισσότερα

Τ.Ε.Ι. ΠΕΙΡΑΙΑ ΣΧΟΛΗ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΩΝ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ ΤΜΗΜΑ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΔΟΜΙΚΩΝ ΕΡΓΩΝ

Τ.Ε.Ι. ΠΕΙΡΑΙΑ ΣΧΟΛΗ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΩΝ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ ΤΜΗΜΑ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΔΟΜΙΚΩΝ ΕΡΓΩΝ Τ.Ε.Ι. ΠΕΙΡΑΙΑ ΣΧΟΛΗ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΩΝ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ ΤΜΗΜΑ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΔΟΜΙΚΩΝ ΕΡΓΩΝ ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ «Η πεζοδρόμηση μεγάλων αστικών δρόμων και η αξία τους στις σύγχρονες μεγαλουπόλεις καθώς και η συμβολή τους στην

Διαβάστε περισσότερα

ΚΑΤΟΙΚΙΑΣ ΣΤΟ ΗΡΑΚΛΕΙΟ ΠΟΥ ΕΧΕΙ ΚΤΙΣΘΕΙ ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΒΙΟΚΛΙΜΑΤΙΚΕΣ ΠΡΟ ΙΑΓΡΑΦΕΣ>>

ΚΑΤΟΙΚΙΑΣ ΣΤΟ ΗΡΑΚΛΕΙΟ ΠΟΥ ΕΧΕΙ ΚΤΙΣΘΕΙ ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΒΙΟΚΛΙΜΑΤΙΚΕΣ ΠΡΟ ΙΑΓΡΑΦΕΣ>> Τ.Ε.Ι. ΚΡΗΤΗΣ ΣΧΟΛΗ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΓΕΩΠΟΝΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΦΥΤΙΚΗΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ:

Διαβάστε περισσότερα

ΣΧΟΛΗ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΩΝ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ ΤΜΗΜΑ : ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΔΟΜΙΚΩΝ ΕΡΓΩΝ

ΣΧΟΛΗ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΩΝ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ ΤΜΗΜΑ : ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΔΟΜΙΚΩΝ ΕΡΓΩΝ ΣΧΟΛΗ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΩΝ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ ΤΜΗΜΑ : ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΔΟΜΙΚΩΝ ΕΡΓΩΝ ΤΙΤΛΟΣ : ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗ ΚΑΤΟΙΚΙΑΣ ΣΤΟ ΝΑΥΠΛΙΟ Σπoυδαστές : Χρόνη Μαρία Α.Μ.: 30068 Στάγιας Δημήτρης Α.Μ.: 25751 Εισηγήτρια : κ.γεωργάλα

Διαβάστε περισσότερα

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΠΕΙΡΑΙΑ - ΤΜΗΜΑ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΔΟΜΙΚΩΝ ΕΡΓΩΝ ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΠΕΙΡΑΙΑ - ΤΜΗΜΑ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΔΟΜΙΚΩΝ ΕΡΓΩΝ ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΠΕΙΡΑΙΑ - ΤΜΗΜΑ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΔΟΜΙΚΩΝ ΕΡΓΩΝ ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΒΙΟΚΛΙΜΑΤΙΚΗ ΜΕΛΕΤΗ ΥΠΑΡΧΟΝΤΟΣ ΣΧΟΛΙΚΟΥ ΣΥΓΚΡΟΤΗΜΑΤΟΣ ΣΤΗ ΓΛΥΦΑΔΑ (8 ο ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΓΛΥΦΑΔΑΣ) ΣΠΟΥΔΑΣΤΡΙΕΣ :

Διαβάστε περισσότερα

Δήμος Νέας Σμύρνης 2011 2015

Δήμος Νέας Σμύρνης 2011 2015 Τοπιικό πρόγραμμα δράσης γιια το περιιβάλλον 2011 2015 Περιεχόμενα Πρόλογος... 3 1- Βασικά χαρακτηριστικά του Δήμου Νέας Σμύρνης... 4 2- Δυνατότητες και υφιστάμενα περιβαλλοντικά ζητήματα... 8 3- Οι στόχοι

Διαβάστε περισσότερα

ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΣΧΟΛΙΚΩΝ ΚΤΙΡΙΩΝ Α.Ε. ΓΕΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΕΡΓΩΝ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΜΕΛΕΤΩΝ ΣΥΜΒΑΤΙΚΩΝ ΕΡΓΩΝ

ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΣΧΟΛΙΚΩΝ ΚΤΙΡΙΩΝ Α.Ε. ΓΕΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΕΡΓΩΝ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΜΕΛΕΤΩΝ ΣΥΜΒΑΤΙΚΩΝ ΕΡΓΩΝ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΣΧΟΛΙΚΩΝ ΚΤΙΡΙΩΝ Α.Ε. ΓΕΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΕΡΓΩΝ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΜΕΛΕΤΩΝ ΣΥΜΒΑΤΙΚΩΝ ΕΡΓΩΝ ΑΘΗΝΑ 2008 ΟΔΗΓΟΣ ΒΙΟΚΛΙΜΑΤΙΚΟΥ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΥ ΣΧΟΛΙΚΩΝ ΚΤΙΡΙΩΝ Η υπερθέρμανση του πλανήτη μας, απαιτεί τη λήψη δραστικών

Διαβάστε περισσότερα

ΑΡΧΕΣ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΥ. 1.0 Στόχοι. 2.0 Χρήση κτιρίου

ΑΡΧΕΣ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΥ. 1.0 Στόχοι. 2.0 Χρήση κτιρίου ΑΡΧΕΣ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΥ 1.0 Στόχοι Ανεξάρτητα από τη χρήση του κτιρίου, μπορούμε να θεωρήσουμε ως γενικούς επιθυμητούς στόχους: λειτουργικότητα προστασία του κτιρίου από δυσμενείς εξωτερικούς παράγοντες ελάχιστη

Διαβάστε περισσότερα