ΠΑΡΑΔΟΤΕΟ 3.3 «Σύγκριση ακουστικής παραδοσιακών κτιρίων»

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "ΠΑΡΑΔΟΤΕΟ 3.3 «Σύγκριση ακουστικής παραδοσιακών κτιρίων»"

Transcript

1 Χρηματοδοτικός Μηχανισμός (XΜ) Του Ευρωπαϊκου Οικονομικου Χωρου (ΕΟΧ) Περιοδου Πρόγραμμα «ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΟΤΗΤΑ, ΑΝΙΣΟΤΗΤΕΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΕΝΣΩΜΑΤΩΣΗ» Έργο: «Βελτίωση των ηχητικών πολιτιστικών δεσμών μεταξύ διαφορετικών γλωσσικών κοινοτήτων στη Θράκη» Κωδικός: 3768 ΠΑΡΑΔΟΤΕΟ 3.3 «Σύγκριση ακουστικής παραδοσιακών κτιρίων» Σύντομη Περίληψη: Στα πλαίσια αυτού του παραδοτέου πραγματοποιείται ακουστική ανάλυση των χώρων που μελετήθηκαν στο παρόν έργο (βλ. Π3.2). Από τις μετρήσεις που πραγματοποιήθηκαν στους συγκεκριμένους χώρους υπολογίζονται οι καθιερωμένες αντικειμενικές ακουστικές παράμετροι και μέσω αυτών, πραγματοποιείται συγκριτική μελέτη της ακουστικής τους.

2 Παραδοτέο 3.3 Σελ. 2/34 ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ 1 Εισαγωγή Αντικειμενικές ακουστικές παράμετροι Χρόνος αντήχησης Χρόνος αντήχησης σε μουσεία και χώρους εκδηλώσεων Χρόνος αντήχησης σε χώρους λατρείας Ακουστική ευκρίνεια (C50) Ακουστική ευκρίνεια σε μουσεία και χώρους εκδηλώσεων Ακουστική ευκρίνεια (C50) ομιλίας σε χώρους λατρείας Δείκτης καταληπτότητας ομιλίας (STI) Δείκτης καταληπτότητας (STI) σε μουσεία και χώρους εκδηλώσεων Δείκτης καταληπτότητας (STI) σε χώρους λατρείας Σύγκριση μετρήσεων Μουσεία και χώροι εκδηλώσεων Χώροι λατρείας Σύγκριση ακουστικής Μουσείων και χώρων εκδηλώσεων Σύγκριση ακουστικής συμπεριφοράς χώρων λατρείας Συμπεράσματα... 34

3 Παραδοτέο 3.3 Σελ. 3/34 1 Εισαγωγή Τα παραδοσιακά κτίρια που μελετήθηκαν στα πλαίσια του Έργου περιγράφονται λεπτομερώς στο Π3.2, καθώς και οι ακουστικές μετρήσεις που πραγματοποιήθηκαν σε αυτά. Από τις μετρήσεις αυτές προέκυψαν οι μονοφωνικές ακουστικές κρουστικές αποκρίσεις σε διάφορες θέσεις των κλειστών χώρων. Μέσω εξειδικευμένου λογισμικού η ομάδα του Πανεπιστημίου Πατρών υπολόγισε όλες οι καθιερωμένες αντικειμενικές ακουστικές παραμέτρους για το χαρακτηρισμό των χώρων. Στο παρόν παραδοτέο παρουσιάζονται τα αποτελέσματα που προέκυψαν από την επεξεργασία των κρουστικών αποκρίσεων και μέσω αυτών πραγματοποιείται συγκριτική μελέτη της ακουστικής συμπεριφοράς των υπό μελέτη χώρων από την ομάδα του ΑΕΙ Πειραιά ΤΤ. Επιπλέον, από τις αμφιωτικές κρουστικές αποκρίσεις που προέκυψαν στα πλαίσια του Π3.2, υπολογίσθηκαν καθιερωμένες αντιληπτικές παράμετροι για τους υπό μελέτη χώρους. Οι αντιληπτικές παράμετροι ποσοτικοποιούν με μεγαλύτερη ακρίβεια την εντύπωση που προκαλεί σε έναν ακροατή μια ηχητική πηγή σε έναν κλειστό χώρο. Δεδομένου ότι η πηγή στα πλαίσια της μελέτης ήταν πανομοιότυπη σε όλους τους χώρους, η αντιληπτική σύγκριση των χώρων μπορεί να προκύψει από τα αποτελέσματα των εν λόγω παραμέτρων. Στο παρόν παραδοτέο, επιχειρείται η συγκριτική παρουσίαση των αποτελεσμάτων για τους χώρους, οι οποίοι διαχωρίστηκαν σε δύο κατηγορίες: οι χώροι λατρείας και οι χώροι εκδηλώσεων. Από τη σύγκριση αυτή προκύπτουν ορισμένα χρήσιμα συμπεράσματα. 2 Αντικειμενικές ακουστικές παράμετροι Οι καθιερωμένες αντικειμενικές ακουστικές παράμετροι που υπολογίζονται στις μελέτες ακουστικής κλειστών χώρων είναι οι εξής: Χρόνος αντήχησης (Reverberation Time, RT) Ακουστική ευκρίνεια (Clarity, C50) Δείκτης μετάδοσης ομιλίας (Speech Transmission Index, STI) Στα πλαίσια της εργασίας που πραγματοποιήθηκε, οι κλειστοί χώροι μελετήθηκαν σε διαχωρισμένοι σε δύο μεγάλες ομάδες σύμφωνα με τη χρήση τους. Η πρώτη ομάδα περιλαμβάνει τους χώρους στους οποίους πραγματοποιούνται πολιτιστικές εκδηλώσεις (Αρχοντικό Κουγιουμτζόγλου, Αρχοντικό Ταβανιώτη και Ιμαρέτ) και τους χώρους λατρείας (Γενί Τζαμί και Ναός Κοιμήσεως της Θεοτόκου). Η συγκεκριμένη προσέγγιση προήλθε από το γεγονός ότι τα ακουστικά χαρακτηριστικά και οι απαιτήσεις μεταβάλλονται σε μεγάλο βαθμό αναλόγως με τη χρήση των χώρων [3], όπως θα αιτιολογηθεί λεπτομερέστερα στη συνέχεια.

4 Παραδοτέο 3.3 Σελ. 4/34 Στις επόμενες ενότητες περιγράφεται η φυσική σημασία κάθε παραμέτρου και παρουσιάζονται τα αποτελέσματα για κάθε χώρο που μελετήθηκε από την ομάδα του Πανεπιστημίου Πατρών. 2.1 Χρόνος αντήχησης Ο χρόνος αντήχησης αποτελεί την πιο σημαντική παράμετρο αντικειμενικού προσδιορισμού της ακουστικής συμπεριφοράς ενός κλειστού χώρου. Ο χρόνος αντήχησης ισοδυναμεί με το χρόνο που χρειάζεται να παρέλθει προκειμένου η ακουστική ενέργεια σε ένα κλειστό χώρο να ελαττωθεί κατά 60 db, ύστερα από τη διακοπή της λειτουργίας της πηγής [1]. Σε ένα κλειστό χώρο οι ηχητικές ακτίνες ανακλώνται στις επιφάνειες, μέχρις ότου αποσβεστούν εξ ολοκλήρου από τα υλικά. Ο χρόνος που χρειάζεται για να απορροφηθεί η ηχητική ενέργεια είναι διαφορετικός για κάθε χώρο, εξαρτάται από τον όγκο της αίθουσας και την απορροφητική ικανότητα των υλικών του χώρου, και παίζει πολύ σπουδαίο ρόλο στον προσδιορισμό και την αξιολόγηση της ακουστικής των κλειστών χώρων. Επίσης ο χρόνος αντήχησης διαφοροποιείται σε σχέση με τη συχνότητα του ήχου, επομένως πρέπει να προσδιοριστεί σε ολόκληρο το εύρος των ακουστών συχνοτήτων. Η ιδανική τιμή του χρόνου αντήχησης έχει προσδιοριστεί πειραματικά συσχετιζόμενος με την προβλεπόμενη χρήση του χώρου και τον όγκο του, όπως φαίνεται στο Σχ Χρόνος αντήχησης σε μουσεία και χώρους εκδηλώσεων Στα πλαίσια του παρόντος έργου αξιολογήθηκε η ακουστική συμπεριφορά των χώρων εκδηλώσεων στο Αρχοντικό Ταβανιώτη (Αρχαιολογικό Μουσείο Μαρώνειας), στο Αρχοντικό Κουγιουμτζόγλου ( Λαογραφικό Μουσείο Ξάνθης) και στο Ιμαρέτ της Κομοτηνής. Οι χώροι αυτοί χρησιμοποιούνται στις μέρες μας κυρίως για ενημερωτικές εκδηλώσεις (ομιλία), για διάφορες θεματικές ημερίδες και σπανιότερα για εκδηλώσεις με μικρά μουσικά σχήματα. Η αίθουσα εκδηλώσεων στο Αρχοντικό Κουγιουμτζόγλου (Λαογραφικό Μουσείο Ξάνθης) είναι η πιο οργανωμένη, με μόνιμη ηλεκτροακουστική εγκατάσταση για ενίσχυσης της φωνής, με διαμορφωμένη σκηνή και με μοκέτα στο πάτωμα. Η αίθουσα δημιουργικής απασχόλησης του Μουσείου χρησιμοποιείται για τη δημιουργική απασχόληση παιδιών σχολικής και προσχολικής ηλικίας. Η αίθουσα στο Αρχοντικό Ταβανιώτη (Αρχαιολογικό μουσείο της Μαρώνειας) είναι αδιαμόρφωτη και όταν υπάρχει ανάγκη τοποθετούνται κατά βούληση ορισμένα καθίσματα. Η εσωτερική αίθουσα στο Ιμαρέτ της Κομοτηνής είναι επίσης αδιαμόρφωτη και λειτουργεί κυρίως σαν εκθεσιακός χώρος. Ο εξωτερικός χώρος στο Ιμαρέτ έχει μόνιμα τοποθετημένες καρέκλες και χρησιμοποιείται για ομιλίες και συναυλίες. Στον Πίνακα 1 δίνεται ο όγκος κάθε αίθουσας, η ενδεικτική χρήση που γίνεται και η τιμή του ιδανικού χρόνου αντήχησης, όπως προκύπτει από το διάγραμμα στο Σχ. 1.

5 Παραδοτέο 3.3 Σελ. 5/34 Σχήμα 1. Ιδανικός χρόνος αντήχησης συναρτήσει του όγκου και της χρήσης της αίθουσας [2]. Πίνακας 1. Όγκος υπό μελέτη χώρων και ο ιδανικός χρόνος αντήχησης με βάση τον όγκο και τη χρήση. Χώρος Χρήση Όγκος (m 3 ) Ιδανικό RT (sec) Ιμαρέτ Κομοτηνής (εκθεσιακός χώρος) Ομιλία Ιμαρέτ Κομοτηνής (εξωτερικός χώρος) Ομιλία/Μουσική Αρχοντικό Ταβανιώτη (Αρχαιολογικό Μουσείο Μαρώνειας) Ομιλία Αρχοντικό Κουγιουμτζόγλου (αίθουσα εκδηλώσεων) Ομιλία/Μουσική /0.9 Αρχοντικό Κουγιουμτζόγλου (αίθουσα δημιουργικής απασχόλησης) Ομιλία Στη συνέχεια, παρουσιάζονται οι τιμές του χρόνου αντήχησης για τις διάφορες θέσεις μέτρησης στους υπό μελέτη κλειστούς χώρους όπως και ο γραμμικός μέσος όρος. Οι θέσεις μέτρησης

6 Παραδοτέο 3.3 Σελ. 6/34 αναφέρονται στα σχήματα κατόψεων των κλειστών χώρων, όπως αυτά αποτυπώνονται στο Π3.2. (α) (β)

7 Παραδοτέο 3.3 Σελ. 7/34 Σχήμα 2. Χρόνος αντήχησης συναρτήσει της συχνότητας, υπολογισμένος με βάση τις μετρήσεις που πραγματοποιήθηκαν στις διάφορες θέσεις (α) του κλειστού εκθεσιακού χώρου και (β) στον υπαίθριο χώρο εκδηλώσεων στο Ιμαρέτ Κομοτηνής, καθώς και ο μέσος όρος αυτών. Σχήμα 3. Χρόνος αντήχησης συναρτήσει της συχνότητας στην αίθουσα εκδηλώσεων του Αρχοντικού Ταβανιώτη (Αρχαιολογικό Μουσείο Μαρώνειας).

8 Παραδοτέο 3.3 Σελ. 8/34 (α) Σχήμα 4. Χρόνος αντήχησης συναρτήσει της συχνότητας (α) στο χώρο εκδηλώσεων και (β) στο χώρο δημιουργικής απασχόλησης του Αρχοντικού Κουγιουμτζόγλου (Λαογραφικό Μουσείο Ξάνθης). (β)

9 Παραδοτέο 3.3 Σελ. 9/ Χρόνος αντήχησης σε χώρους λατρείας Η δεύτερη ομάδα κλειστών χώρων που μελετήθηκαν στο παρόν παραδοτέο αφορά σε δύο χώρους λατρείας. Πιο συγκεκριμένα, το Γενί Τζαμί της Κομοτηνής, που είναι ένας μουσουλμανικός ναός και στεγάζει επίσης τη Μουφτεία της Κομοτηνής και ο ορθόδοξος χριστιανικός Ιερός Μητροπολιτικός Ναός Κοιμήσεως της Θεοτόκου στην Κομοτηνή. Πίνακας 2. Όγκος χώρων λατρείας και ιδανικός χρόνος αντήχησης με βάση τον όγκο και την χρήση. Χώρος Χρήση Όγκος (m 3 ) Ιδανικό RT (sec) Γενί Τζαμί εκκλησιαστική Ναός κοιμήσεως της Θεοτόκου εκκλησιαστική (α)

10 Παραδοτέο 3.3 Σελ. 10/34 (β) (γ)

11 Παραδοτέο 3.3 Σελ. 11/34 Σχήμα 5. Χρόνος αντήχησης συναρτήσει της συχνότητας στο Γενί Τζαμί της Κομοτηνής. Η πηγή είναι τοποθετημένη στο μιχράμπ προσανατολισμένη προς (α) το Ιερό (Μέκκα), (β) προς τους πιστούς και (γ) τοποθετημένη στην εξέδρα (κιουρσού). Σχήμα 6. Χρόνος αντήχησης συναρτήσει της συχνότητας στον Ιερό Ναό Κοιμήσεως Θεοτόκου Κομοτηνής (η πηγή είναι στραμμένη προς τους πιστούς ακριβώς έξω από την κεντρική πύλη του ιερού). 2.2 Ακουστική ευκρίνεια (C50) Η ακουστική ευκρίνεια (C50) είναι μία παράμετρος που αναφέρεται στην ευκρίνεια και τη «διαφάνεια» μετάδοσης σήματος ομιλίας ή μουσικής μέσα στο χώρο [4]. Ο υπολογισμός της ευκρίνειας συμπεριλαμβάνει τον προσδιορισμό του λόγου της ακουστικής ενέργειας που διαδίδεται τα πρώτα 50 msec προς την ενέργεια από το χρονικό αυτό σημείο έως το τέλος της κρουστικής απόκρισης. Όσο μεγαλύτερος είναι ο λόγος αυτός τόσο καλύτερη είναι η μετάδοση και η κατανόηση της ομιλίας. Οποιαδήποτε τιμή της παραμέτρου πάνω από τα 0dB είναι αποδεκτή με βέλτιστη τα +9dB για αίθουσες όπου απαιτείται κατανόηση ομιλίας, ενώ αν η παράμετρος αυτή ισούται με -3dB για τους ίδιους χώρους, η κατανόηση ομιλίας θα είναι πολύ φτωχή.

12 Παραδοτέο 3.3 Σελ. 12/34 Σχήμα 7. Οι ιδανικές τιμές των παραμέτρων C50 και STI Ακουστική ευκρίνεια σε μουσεία και χώρους εκδηλώσεων (α)

13 Παραδοτέο 3.3 Σελ. 13/34 (β) Σχήμα 8. Ακουστική ευκρίνεια (C50) συναρτήσει της συχνότητας (α) για τον εκθεσιακό χώρο και (β) το χώρο εκδηλώσεων στο Ιμαρέτ Κομοτηνής.

14 Παραδοτέο 3.3 Σελ. 14/34 Σχήμα 9. Ακουστική ευκρίνεια (C50) συναρτήσει της συχνότητας στην αίθουσα εκδηλώσεων του Αρχοντικού Ταβανιώτη (Αρχαιολογικό Μουσείο Μαρώνειας ). (α) (β)

15 Παραδοτέο 3.3 Σελ. 15/34 Σχήμα 10. Ακουστική ευκρίνεια (C50) συναρτήσει της συχνότητας (α) στο χώρο εκδηλώσεων και (β) στο χώρο δημιουργικής απασχόλησης του Αρχοντικού Κουγιουμτζόγλου (Λαογραφικό Μουσείο Ξάνθης) Ακουστική ευκρίνεια (C50) ομιλίας σε χώρους λατρείας (α) (β)

16 Παραδοτέο 3.3 Σελ. 16/34 (γ) Σχήμα 11. Ακουστική ευκρίνεια (C50) συναρτήσει της συχνότητας στο Γενί Τζαμί της Κομοτηνής. Η πηγή είναι τοποθετημένη στο μιχράμπ προσανατολισμένη προς (α) το Ιερό (Μέκκα), (β) προς τους πιστούς και (γ) τοποθετημένη στην εξέδρα (κιουρσού).

17 Παραδοτέο 3.3 Σελ. 17/34 Σχήμα 12. Ακουστική ευκρίνεια (C50) συναρτήσει της συχνότητας στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Κοιμήσεως Θεοτόκου Κομοτηνής (η πηγή είναι στραμμένη προς τους πιστούς ακριβώς έξω από την κεντρική πύλη του ιερού). 2.3 Δείκτης καταληπτότητας ομιλίας (STI) Ο δείκτης STI αποτελεί μια αντικειμενική παράμετρο που προσδιορίζει το ποσοστό των σωστών συλλαβών που αντιλαμβάνεται ο μέσος ακροατής μέσα σε ένα κλειστό χώρο λαμβάνοντας υπόψη το θόρυβο βάθους και το χρόνο αντήχησης [1]. Στο Σχ. 7 φαίνεται ότι οι τιμές του δείκτη μετάδοσης ομιλίας (STI) κυμαίνονται μεταξύ του 0 και του 1, ενώ είναι αποδεκτές από 0.5 και πάνω. Οι χώροι που προορίζονται αποκλειστικά για μετάδοση ομιλίας (χώρος διαλέξεων, αίθουσα διδασκαλίας, θέατρο) πρέπει να έχουν τιμές του δείκτη STI μεγαλύτερες από Δείκτης καταληπτότητας (STI) σε μουσεία και χώρους εκδηλώσεων (α)

18 Παραδοτέο 3.3 Σελ. 18/34 (β) Σχήμα 13. Δείκτης Μετάδοσης Ομιλίας (STI) (α) του κλειστού εκθεσιακού χώρου και (β) στον υπαίθριο χώρο εκδηλώσεων στο Ιμαρέτ Κομοτηνής, καθώς και μέσος όρος αυτών.

19 Παραδοτέο 3.3 Σελ. 19/34 Σχήμα 14. Δείκτης Μετάδοσης Ομιλίας (STI) στην αίθουσα εκδηλώσεων του Αρχοντικού Ταβανιώτη (Αρχαιολογικό Μουσείο Μαρώνειας ). (α) (β)

20 Παραδοτέο 3.3 Σελ. 20/34 Σχήμα 15. Δείκτης Μετάδοσης Ομιλίας (STI) (α) στο χώρο εκδηλώσεων και (β) στο χώρο δημιουργικής απασχόλησης του Αρχοντικού Κουγιουμτζόγλου (Λαογραφικό Μουσείο Ξάνθης) Δείκτης καταληπτότητας (STI) σε χώρους λατρείας (α)

21 Παραδοτέο 3.3 Σελ. 21/34 (β) Σχήμα 16. Δείκτης Μετάδοσης Ομιλίας (STI) στο Γενί Τζαμί της Κομοτηνής. Η πηγή είναι τοποθετημένη στο μιχράμπ προσανατολισμένη προς (α) το Ιερό (Μέκκα), (β) προς τους πιστούς και (γ) τοποθετημένη στην εξέδρα (κιουρσού). (γ)

22 Παραδοτέο 3.3 Σελ. 22/34 Οι υψηλότερες τιμές καταληπτότητας ομιλίας στην περίπτωση του Γενί Τζαμί, επιτυγχάνονται όταν η πηγή είναι στραμμένη προς τη Μέκκα. Αυτό είναι αρκετά αξιοσημείωτο μιας και σε αυτή την περίπτωση ο ιμάμης είναι στραμμένος με πλάτη προς τους πιστούς. Αυτό δεν είναι συνηθισμένο φαινόμενο αφού η πηγή θεωρητικά ενεργοποιείται με το μειονέκτημα της αντίθετης φοράς προς τους ακροατές, γεγονός το οποίο στις περισσότερες περιπτώσεις κλειστών χώρων δυσχεραίνει την κατανόηση ομιλίας και μάλιστα σε μεγάλο βαθμό. Επιπλέον, η φυσιολογία του ανθρώπινου κεφαλιού και στόματος προσδίδει ούτως ή άλλως μια στενή κατευθυντικότητα στη διάδοση του ήχου, η οποία έχει κατεύθυνση προς τη φορά του σώματος. Είναι εμφανές ότι ο αρχιτεκτονικός σχεδιασμός του μιχράμπ εμφανίζει ενδιαφέρον ακουστικά, αφού εξασφαλίζει τη βελτίωση της κατανόησης της ομιλίας στο ακροατήριο. Είναι πιθανό ότι το κοίλο σχήμα του λειτουργεί ως ακουστικός παντοκατευθυντικός πομπός ή ακόμα και ως ηχείο ενισχύοντας την ένταση της φωνής. Το στοιχείο αυτό μπορεί να αποτελέσει αξιόλογη μελλοντική ερευνητική δραστηριότητα. Αντιθέτως, η καταληπτότητα της ομιλίας όταν ο ιμάμης βρίσκεται στο κιουρσού, αν και στέκεται σε μεγαλύτερο ύψος από τους πιστούς, δεν είναι αναμενόμενα αυξημένη όπως θα υπέθετε κάποιος εμπειρικά. Το συγκεκριμένο σημείο του τζαμιού χρησιμοποιείται σε κάθε λειτουργία προκειμένου να πραγματοποιηθεί το κήρυγμα. Παρόλ αυτά σε αυτή την περίπτωση το κοινό αντιλαμβάνεται με μεγαλύτερη δυσκολία τα λεγόμενα του ιμάμη από όλες τις θέσεις πηγής που εξετάστηκαν, τουλάχιστον στην περίπτωση του συγκεκριμένου τζαμιού.

23 Παραδοτέο 3.3 Σελ. 23/34 Σχήμα 17. Δείκτης Μετάδοσης Ομιλίας (STI) στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Κοιμήσεως Θεοτόκου Κομοτηνής (η πηγή είναι στραμμένη προς τους πιστούς ακριβώς έξω από την κεντρική πύλη του ιερού). Οι υψηλές τιμές καταληπτότητας ομιλίας δεν είναι συνηθισμένες σε ορθόδοξους ναούς. Όπως σχολιάζεται και στη συνέχεια, ο Ναός Κοιμήσεως Θεοτόκου στην Κομοτηνή αφενός δεν έχει ένα συνηθισμένο αρχιτεκτονικό ρυθμό και αφετέρου είναι κατασκευασμένος με ταπεινότητα, γεγονός που του προσδίδει ακουστικά το συγκεκριμένο χαρακτηριστικό. Βέβαια, όπως παρατηρείται στο Σχ. 17, οι θέσεις που βρίσκονται κάτω από το γυναικωνίτη σε μεγάλη γωνία από την πύλη του Ιερού, χαρακτηρίζονται από χαμηλές τιμές του δείκτη μετάδοσης ομιλίας. 3 Σύγκριση μετρήσεων Στα πλαίσια του παρόντος παραδοτέου πραγματοποιήθηκε συγκριτική αποτίμηση των ακουστικών χαρακτηριστικών των χώρων με έμφαση στην ομάδα που ανήκουν ανάλογα με τη χρήση τους. Στις επόμενες ενότητες, παρουσιάζονται τα συγκριτικά διαγράμματα που εκπονήθηκαν από την ομάδα του ΑΕΙ Πειραιά ΤΤ και προέκυψαν από τις μετρήσεις για τις διάφορες ακουστικές παραμέτρους που υπολογίστηκαν στους χώρους που μελετήθηκαν. 3.1 Μουσεία και χώροι εκδηλώσεων

24 Παραδοτέο 3.3 Σελ. 24/34 Σχήμα 18. Χρόνος αντήχησης συναρτήσει της συχνότητας στην κλειστή αίθουσα του Ιμαρέτ Κομοτηνής σε σχέση με τον ιδανικό χρόνο αντήχησης που προκύπτει από το διάγραμμα στο Σχ. 1. Στο Σχ. 18, φαίνεται ο χρόνος αντήχησης του κλειστού εκθεσιακού χώρου του Ιμαρέτ στην Κομοτηνή. Σύμφωνα με τους φύλακες, η συγκεκριμένη αίθουσα χρησιμοποιείται για ομιλίες κατά τη διάρκεια των εγκαινίων εκθέσεων. Από τη μέτρηση και τη θεωρητική ιδανική τιμή για το χώρο αυτό, καθώς επίσης και τη χρήση για την οποία προορίζεται, φαίνεται ότι ο χώρος δεν ευνοεί τη μετάδοση και την κατανόηση της ομιλίας. Στο κρίσιμο εύρος συχνοτήτων, στις οποίες εκτείνονται συνήθως τα σήματα της ομιλίας (500Hz- 2kHz), οι τιμές του χρόνου αντήχησης είναι έως και 3 φορές υψηλότερες την ιδανική τιμή. Οι τιμές αυτές είναι πολύ πιθανό να αλλάζουν με την παρουσία ανθρώπων στο χώρο, γεγονός το οποίο προσθέτει επιπλέον ηχοαπορροφητικότητα, ενώ κατά τη διάρκεια της μέτρησης ο χώρος ήταν άδειος και οι επιφάνειές του αποτελούνται κατά κύριο λόγο από ανακλαστικά και όχι απορροφητικά υλικά. Ωστόσο, μία μέτρηση σε πραγματικές συνθήκες, παρουσία κοινού, δεν ήταν δυνατή.

25 Παραδοτέο 3.3 Σελ. 25/34 Σχήμα 19. Χρόνος αντήχησης συναρτήσει της συχνότητας στην αίθουσα του Αρχοντικού Ταβανιώτη σε σχέση με τον ιδανικό χρόνο αντήχησης που προκύπτει από το διάγραμμα στο Σχ. 1. Στο Σχ. 19 φαίνεται ο χρόνος αντήχησης στην αίθουσα του αρχοντικού Ταβανιώτη. Η αίθουσα εμφανίζει παρεμφερή αδυναμία όπως και στην περίπτωση της αίθουσας του Ιμαρέτ. Είναι εμφανές ότι οι χώροι αυτοί δεν κατασκευάστηκαν ούτε διαμορφώθηκαν στη συνέχεια με μέριμνα για τη μετάδοση ομιλίας. Το γεγονός ότι κατά την μέτρηση η αίθουσα ήταν τελείως κενή από έπιπλα, τάπητες, ή ανθρώπους, καθιστά τις τιμές αρκετά διαφορετικές από τις πραγματικές κατά τη διεξαγωγή κάποιας εκδήλωσης. Οι ρεαλιστικές συνθήκες είναι δυνατό να προσσεγιστούν μόνο με υπολογιστικά μοντέλα μέσω κατάλληλου λογισμικού, όπου οι αρχικές συνθήκες θα είναι ίδιες και θα προστίθεται προοδευτικά απορρόφηση, που αντιστοιχεί στην παρουσία ακροατηρίου. Ωστόσο μια τέτοια διαδικασία ξεφεύγει από την ερευνητικό ενδιαφέρον του παρόντος παραδοτέου.

26 Παραδοτέο 3.3 Σελ. 26/34 (α) (β) Σχήμα 20. Χρόνος αντήχησης συναρτήσει της συχνότητας στην αίθουσα του Αρχοντικού Κουγιουμτζόγλου (Λαογραφικό Μουσείο Ξάνθης) (α) στο χώρο εκδηλώσεων και (β) στο χώρο

27 Παραδοτέο 3.3 Σελ. 27/34 δημιουργικής απασχόλησης, σε σχέση με τον ιδανικό χρόνο αντήχησης που προκύπτει από το διάγραμμα στο Σχ. 1. Στο Σχ. 20 (α) παρουσιάζεται ο χρόνος αντήχησης της αίθουσας εκδηλώσεων του Αρχοντικού Κουγιουμτζόγλου. Στην αίθουσα αυτή πραγματοποιούνται κυρίως ομιλίες και συναυλίες με σύνολα μουσικής δωματίου και συγκροτημάτων Τζαζ. Ο χρόνος αντήχησης είναι μικρότερος από τον προβλεπόμενο ιδανικό ακόμα και όταν την αίθουσα είναι κενή, χωρίς δηλαδή την παρουσία ακροατών. Αυτό το γεγονός καθιστά την ακουστική της αίθουσας «στεγνή» και σίγουρα όχι κατάλληλη για μουσικές εκδηλώσεις ιδιαίτερα όταν η ενορχήστρωση περιλαμβάνει ακουστικά όργανα. Παρόλα αυτά, σήματα ομιλίας μπορούν να μεταδοθούν με πολύ αποδοτικό τρόπο μέσα στην αίθουσα, επιτυγχάνοντας υψηλή καταληπτότητα σε όλες τις θέσεις του ακροατηρίου, όπως φαίνεται και από τις τιμές του C50 (Σχήμα 10 (α) και του STI (Σχήμα 15 (α)). Στο Σχ. 20 (β) παρουσιάζεται ο χρόνος αντήχησης της αίθουσας δημιουργικής απασχόλησης του Αρχοντικού Κουγιουμτζόγλου. Η αίθουσα φιλοξενεί ομάδες παιδιών που προσέρχονται για να περάσουν δημιουργικά την ώρα τους ζωγραφίζοντας, παίζοντας μουσική, ή κάνοντας θεατρικό παιχνίδι με την καθοδήγηση εκπαιδευτών. Ο χρόνος αντήχησης καθιστά την αίθουσα αυτή ακατάλληλη για τη συγκεκριμένη χρήση. Η διατήρηση της ηχητικής ενέργειας για μεγάλο χρονικό διάστημα, ιδίως κατά την παρουσία πολλών πηγών (παιδιών, εκπαιδευτών), οδηγεί σε θόρυβο λόγω των έντονων ανακλάσεων του χώρου κατά την εκπαιδευτική δραστηριότητα, πιθανώς να κουράζει τους συμμετέχοντες, ενώ η επικοινωνία πραγματοποιείται υπό δυσχερείς συνθήκες.

28 Παραδοτέο 3.3 Σελ. 28/ Χώροι λατρείας Σχήμα 21. Χρόνος αντήχησης συναρτήσει της συχνότητας στο Γενί Τζαμί της Κομοτηνής σε σχέση με τον ιδανικό χρόνο αντήχησης που προκύπτει από το διάγραμμα στο Σχ. 1. Στο Σχ. 21 παρουσιάζεται ο χρόνος αντήχησης στο Γενί Τζαμί της Κομοτηνής. Η ακουστική του χώρου πλησιάζει την ιδανική καμπύλη και αναμένεται να προσεγγίζεται περισσότερο με την παρουσία πιστών στο χώρο. Η ευκρίνεια της αίθουσας (Σχ. 11) και ο δείκτης καταληπτότητας ομιλίας (Σχ. 16) βρίσκονται οριακά εντός των αποδεκτών ορίων. Για ένα χώρο λατρείας αυτές οι τιμές των ακουστικών παραμέτρων αυτών είναι φυσιολογικές.

29 Παραδοτέο 3.3 Σελ. 29/34 Σχήμα 22. Χρόνος αντήχησης στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου της Κομοτηνής σχέση με τον ιδανικό χρόνο αντήχησης που προκύπτει από το διάγραμμα στο Σχ. 1. Στο Σχ. 22 παρουσιάζεται ο χρόνος αντήχησης στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου στη Κομοτηνή. Ο χρόνος αντήχησης είναι αρκετά μικρότερος από αυτό που συνηθίζεται σε αντίστοιχους ναούς. Αυτό δικαιολογείται από την παρουσία τάπητα και καθισμάτων, όπως και από τον γυναικωνίτη, ο οποίος βρίσκεται γενικά σε χαμηλό ύψος. Από πολιτισμική άποψη, η ακουστική συμπεριφορά αυτού του χώρου όπως είναι διαμορφωμένη, πιθανότατα ήταν η επιθυμητή, αφού η εκκλησία έχει χτιστεί σε μία περίοδο της χριστιανικής ιστορίας, όπου το μουσουλμανικό στοιχείο επικρατούσε στην περιοχή και οι χριστιανικοί ναοί που χτίζονταν ήταν «ταπεινοί». Το ίδιο μπορεί κάποιος να υποθέσει και για την ακουστική τους. Σε αυτή την περίπτωση το «δέος» που μπορεί να προκληθεί από τη μακριά αντήχηση είναι περιορισμένο σε σχέση με την ακουστική εντύπωση που προκαλεί η συνηθισμένη αρχιτεκτονική ορθόδοξων χριστιανικών ναών οι οποίοι έχουν ένα μεγάλο κεντρικό τρούλο.

30 Παραδοτέο 3.3 Σελ. 30/ Σύγκριση ακουστικής Μουσείων και χώρων εκδηλώσεων Σχήμα 23. Χρόνος αντήχησης χώρων εκδηλώσεων και μουσείων που μελετήθηκαν στα πλαίσια του παρόντος έργου συναρτήσει της συχνότητας. Σχήμα 24. Ακουστική ευκρίνεια (C50) για τους χώρους εκδηλώσεων και μουσείων που μελετήθηκαν στα πλαίσια του παρόντος έργου συναρτήσει της συχνότητας.

31 Παραδοτέο 3.3 Σελ. 31/34 Σχήμα 25. Δείκτης μετάδοσης ομιλίας χώρων εκδηλώσεων και μουσείων που μελετήθηκαν στα πλαίσια του παρόντος έργου. Στα Σχήματα 23 ως 25 αποτυπώνονται συγκριτικά οι παράμετροι: χρόνος αντήχησης, ευκρίνεια και μετάδοση ομιλίας για τους χώρους που μελετήθηκαν. Όπως έχει ήδη αναφερθεί, οι χώροι αυτοί χρησιμοποιούνται κυρίως για κοινωνικές πολιτιστικές εκδηλώσεις με κύρια δραστηριότητα τη μετάδοση ομιλίας και σε ορισμένες περιπτώσεις τη μουσική. Συγκριτικά, η αίθουσα εκδηλώσεων στο Αρχοντικό Κουγιουμτζόγλου (Λαογραφικό Μουσείο Ξάνθης) είναι αυτή που παρουσιάζει την καλύτερη ακουστική συμπεριφορά και η αίθουσα στο Ιμαρέτ αυτή που παρουσιάζει τη προβληματική συμπεριφορά. Το γεγονός αυτό είναι αναμενόμενο μιας και ιστορικά το Ιμαρέτ δεν κατασκευάστηκε με έμφαση στην ακουστική συμπεριφορά.

32 Παραδοτέο 3.3 Σελ. 32/ Σύγκριση ακουστικής συμπεριφοράς χώρων λατρείας Σχήμα 26. Χρόνος αντήχησης χώρων λατρείας που μελετήθηκαν στα πλαίσια του παρόντος έργου συναρτήσει της συχνότητας. Σχήμα 27. Ακουστική ευκρίνεια (C50) χώρων λατρείας που μελετήθηκαν στα πλαίσια του παρόντος έργου συναρτήσει της συχνότητας.

33 Παραδοτέο 3.3 Σελ. 33/34 Σχήμα 28. STI χώρων λατρείας που μελετήθηκαν στα πλαίσια του παρόντος έργου. Οι ακουστικές παράμετροι για τους χώρους λατρείας παρουσιάζονται συγκριτικά στα Σχ Όπως αναφέρθηκε ήδη, ο χρόνος αντήχησης που έχει μετρηθεί είναι πολύ κοντά στις αναμενόμενες ιδανικές τιμές. Η ευκρίνεια παρουσιάζει μεγάλη ομοιότητα στους δύο χώρους και η τιμές της είναι σε οριακά αποδεκτό επίπεδο, στη συχνοτική ζώνη ενδιαφέροντος, η οποία για την ομιλία ξεκινά στα 500 Hz. Αυτό δεν είναι απαραίτητα προβληματικό για τη χρήση που γίνεται στους χώρους. Ο ναός κοιμήσεως της Θεοτόκου παρουσιάζει μια εξαιρετικά καλή τιμή για τον δείκτη μετάδοσης ομιλίας και αυτό μπορεί να δικαιολογηθεί από τη μικρή αντήχηση που παρουσιάζει ο συγκεκριμένος χώρος, γεγονός που συμβαίνει σπάνια σε χώρους λατρείας με μεγάλο όγκο.

34 Παραδοτέο 3.3 Σελ. 34/34 4 Συμπεράσματα Παρατηρώντας τις τιμές των αντικειμενικών παραμέτρων που υπολογίστηκαν στα πλαίσια του παρόντος παραδοτέου, είναι ξεκάθαρο ότι οι αίθουσες κατά κύριο λόγο είναι ακατάλληλες να φιλοξενούν τις εκδηλώσεις οι οποίες οργανώνονται σε αυτές. Η έλλειψη ακουστικής μελέτης αλλά και οποιασδήποτε μορφής ακουστικής διαμόρφωσης είναι εμφανής. Αυτό εν μέρει δικαιολογείται από το γεγονός ότι οι χώροι αυτοί στο παρελθόν είχαν διαφορετική χρηστικότητα, όπως οικιακοί χώροι κ.ά., οπότε οι απαιτήσεις για την ακουστική συμπεριφορά ήταν διαφορετικές. Επίσης, ως διατηρητέοι χώροι οι επεμβάσεις που μπορούν να γίνουν σε πολλές περιπτώσεις είναι είτε απαγορευμένες, είτε αρκετά δαπανηρές. Βιβλιογραφία [1] Δ. Σκαρλάτος, Εφαρμοσμένη Ακουστική, Εκδόσεις Gotsis (2015). [2] L. Beranek. Acoustics. Acoustical Society of America. NY (1996). [3] W. J. Cavanaugh, G. C. Tocci, J. A. Wilkes. Architectural Acoustics: Principles and Practice. John Wiley & Sons (2010). [4] L. E. Kinsler, A. R. Frey, A. B. Coppens, J. V. Sanders. Fundamentals of Acoustics 4rth edition. John Wiley & Sons (2000).

Ακουστική σημαντικών παραδοσιακών κτισμάτων της Θράκης και δημιουργία βάσης δεδομένων εικονικών ακροάσεων

Ακουστική σημαντικών παραδοσιακών κτισμάτων της Θράκης και δημιουργία βάσης δεδομένων εικονικών ακροάσεων Ακουστική σημαντικών παραδοσιακών κτισμάτων της Θράκης και δημιουργία βάσης δεδομένων εικονικών ακροάσεων Φώτιος Κοντομίχος Μεταδιδάκτορ / Εργαστήριο Ενσύρματης Τηλ/νίας, Τμήμα Ηλ. Μηχανικών Πανεπιστημίου

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΡΑΔΟΤΕΟ 3.2 «Μετρημένες μονοφωνικές και αμφιωτικές κρουστικές αποκρίσεις παραδοσιακών κτιρίων»

ΠΑΡΑΔΟΤΕΟ 3.2 «Μετρημένες μονοφωνικές και αμφιωτικές κρουστικές αποκρίσεις παραδοσιακών κτιρίων» Χρηματοδοτικός Μηχανισμός (XΜ) Του Ευρωπαϊκου Οικονομικου Χωρου (ΕΟΧ) Περιοδου 2009 2014 Πρόγραμμα «ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΟΤΗΤΑ, ΑΝΙΣΟΤΗΤΕΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΕΝΣΩΜΑΤΩΣΗ» Έργο: «Βελτίωση των ηχητικών πολιτιστικών δεσμών

Διαβάστε περισσότερα

28/4/2015. Papadakis Nikos 1. Ακουστική Μεγάλων Χώρων. Ακουστική Μικρών Κλειστών Χώρων. Ακουστική Συναυλιακών Χώρων και Επίδραση στην Ακοή

28/4/2015. Papadakis Nikos 1. Ακουστική Μεγάλων Χώρων. Ακουστική Μικρών Κλειστών Χώρων. Ακουστική Συναυλιακών Χώρων και Επίδραση στην Ακοή Βασικές έννοιες Ακουστική Η ακουστική (acoustics) είναι ο κλάδος της φυσικής που μελετά τις ιδιότητες και τη συμπεριφορά του ήχου. Κλάδοι Ακουστικής: Ακουστική Συναυλιακών Χώρων και Επίδραση στην Ακοή

Διαβάστε περισσότερα

Ακουστική Κλειστών Χώρων

Ακουστική Κλειστών Χώρων Ακουστική Κλειστών Χώρων Παναγιώτης Χατζηαντωνίου Καθηγητής Δ.Ε. Πληροφορικός PhD Ψηφιακής Τεχνολογίας Ήχου Τοπικό Θεµατικό Δίκτυο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Ν. Αχαΐας «Ακουστική και Ιστορική Ξενάγηση

Διαβάστε περισσότερα

Έργο: «Βελτίωση των ηχητικών πολιτιστικών δεσμών μεταξύ διαφορετικών γλωσσικών κοινοτήτων στη Θράκη» Κωδικός: 3768

Έργο: «Βελτίωση των ηχητικών πολιτιστικών δεσμών μεταξύ διαφορετικών γλωσσικών κοινοτήτων στη Θράκη» Κωδικός: 3768 Χρηματοδοτικός Μηχανισμός (XΜ) Του Ευρωπαϊκου Οικονομικου Χωρου (ΕΟΧ) Περιοδου 2009 2014 Πρόγραμμα «ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΟΤΗΤΑ, ΑΝΙΣΟΤΗΤΕΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΕΝΣΩΜΑΤΩΣΗ» Έργο: «Βελτίωση των ηχητικών πολιτιστικών δεσμών

Διαβάστε περισσότερα

Ακουστική αιθουσών. LESSON_07_2009.doc

Ακουστική αιθουσών. LESSON_07_2009.doc Ακουστική αιθουσών Ορισμός Θεωρούμε ηχητική πηγή που βρίσκεται μέσα σε μια αίθουσα. Τα ηχητικά κύματα διαδίδονται απομακρυνόμενα από την πηγή μέχρις ότου συναντήσουν τα τοιχώματα της αίθουσας, εκεί όπου

Διαβάστε περισσότερα

ΗΛΕΚΤΡΟΑΚΟΥΣΤΙΚΗ ΗΧΗΤΙΚΕΣ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ

ΗΛΕΚΤΡΟΑΚΟΥΣΤΙΚΗ ΗΧΗΤΙΚΕΣ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ ΗΛΕΚΤΡΟΑΚΟΥΣΤΙΚΗ ΗΧΗΤΙΚΕΣ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ ΑΚΟΥΣΤΙΚΗ ΚΑΛΥΨΗ ΓΙΑΝΝΗΣ ΜΟΥΡΤΖΟΠΟΥΛΟΣ ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ ΟΜΑΔΑ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΗΧΟΥ & ΑΚΟΥΣΤΙΚΗΣ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΕΝΣΥΡΜΑΤΗΣ ΤΗΛΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΗΛΕΚΤΡΟΛΟΓΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ & ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ

Διαβάστε περισσότερα

ΗΛΕΚΤΡΟΑΚΟΥΣΤΙΚΗ 9. ΗΧΗΤΙΚΕΣ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ ΑΚΟΥΣΤΙΚΗ ΚΑΛΥΨΗ ΓΙΑΝΝΗΣ ΜΟΥΡΤΖΟΠΟΥΛΟΣ ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ

ΗΛΕΚΤΡΟΑΚΟΥΣΤΙΚΗ 9. ΗΧΗΤΙΚΕΣ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ ΑΚΟΥΣΤΙΚΗ ΚΑΛΥΨΗ ΓΙΑΝΝΗΣ ΜΟΥΡΤΖΟΠΟΥΛΟΣ ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ ΗΛΕΚΤΡΟΑΚΟΥΣΤΙΚΗ 9. ΗΧΗΤΙΚΕΣ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ ΑΚΟΥΣΤΙΚΗ ΚΑΛΥΨΗ ΓΙΑΝΝΗΣ ΜΟΥΡΤΖΟΠΟΥΛΟΣ ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ ΟΜΑΔΑ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΗΧΟΥ & ΑΚΟΥΣΤΙΚΗΣ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΕΝΣΥΡΜΑΤΗΣ ΤΗΛΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΗΛΕΚΤΡΟΛΟΓΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ & ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ

Διαβάστε περισσότερα

Εργαστήριο Ηλεκτρoακουστικής Άσκηση 5 - Σελίδα 1 ΗΛΕΚΤΡΟΑΚΟΥΣΤΙΚΗ ΑΣΚΗΣΗ 5 ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΙΚΗ ΠΡΟΣΟΜΟΙΩΣΗ ΤΗΣ ΑΚΟΥΣΤΙΚΗΣ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑΣ ΚΛΕΙΣΤΩΝ ΧΩΡΩΝ

Εργαστήριο Ηλεκτρoακουστικής Άσκηση 5 - Σελίδα 1 ΗΛΕΚΤΡΟΑΚΟΥΣΤΙΚΗ ΑΣΚΗΣΗ 5 ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΙΚΗ ΠΡΟΣΟΜΟΙΩΣΗ ΤΗΣ ΑΚΟΥΣΤΙΚΗΣ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑΣ ΚΛΕΙΣΤΩΝ ΧΩΡΩΝ Εργαστήριο Ηλεκτρoακουστικής Άσκηση 5 - Σελίδα 1 ΗΛΕΚΤΡΟΑΚΟΥΣΤΙΚΗ ΑΣΚΗΣΗ 5 1. ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΙΚΗ ΠΡΟΣΟΜΟΙΩΣΗ ΤΗΣ ΑΚΟΥΣΤΙΚΗΣ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑΣ ΚΛΕΙΣΤΩΝ ΧΩΡΩΝ Όπως είναι γνωστό, η ακριβής προσομοίωση των ακουστικών

Διαβάστε περισσότερα

Φλώρος Ανδρέας. Επίκ. Καθηγητής

Φλώρος Ανδρέας. Επίκ. Καθηγητής Μάθημα: «Ηλεκτροακουστική & Ακουστική Χώρων» Διάλεξη 7 η : «Ακουστική Χώρων» Φλώρος Ανδρέας Επίκ. Καθηγητής Αλυσίδα ηχητικής αναπαραγωγής Ψ/Α Ακροατής Προενισχυτής Ενισχυτής Χώρος Ο χώρος είναι σημαντικό

Διαβάστε περισσότερα

Μέτρηση του χρόνου αντήχησης

Μέτρηση του χρόνου αντήχησης Μέτρηση του χρόνου αντήχησης Ουσιαστικά, αν μετρήσω την κρουστική απόκριση του χώρου, μπορώ να υπολογίσω το χρόνο αντήχησης White noise, sweep, MLS sequence Μέθοδος του μηδενισμού της πηγής Μέθοδος της

Διαβάστε περισσότερα

Εργαστήριο Ηλεκτρoακουστικής Άσκηση 6 - Σελίδα 1 ΗΛΕΚΤΡΟΑΚΟΥΣΤΙΚΗ ΑΣΚΗΣΗ 6 ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΙΚΗ ΠΡΟΣΟΜΟΙΩΣΗ ΗΛΕΚΤΡΟΑΚΟΥΣΤΙΚΗΣ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ

Εργαστήριο Ηλεκτρoακουστικής Άσκηση 6 - Σελίδα 1 ΗΛΕΚΤΡΟΑΚΟΥΣΤΙΚΗ ΑΣΚΗΣΗ 6 ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΙΚΗ ΠΡΟΣΟΜΟΙΩΣΗ ΗΛΕΚΤΡΟΑΚΟΥΣΤΙΚΗΣ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ Εργαστήριο Ηλεκτρoακουστικής Άσκηση 6 - Σελίδα 1 ΗΛΕΚΤΡΟΑΚΟΥΣΤΙΚΗ ΑΣΚΗΣΗ 6 1. ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΙΚΗ ΠΡΟΣΟΜΟΙΩΣΗ ΗΛΕΚΤΡΟΑΚΟΥΣΤΙΚΗΣ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ Στην άσκηση αυτή θα πρέπει να υλοποιήσετε ηλεκτροακουστική

Διαβάστε περισσότερα

ΚΥΜΑ ΗΧΟΣ ΔΙΑΘΛΑΣΗ ΠΕΡΙΘΛΑΣΗ ΑΝΑΚΛΑΣΗ ΣΥΜΒΟΛΗ

ΚΥΜΑ ΗΧΟΣ ΔΙΑΘΛΑΣΗ ΠΕΡΙΘΛΑΣΗ ΑΝΑΚΛΑΣΗ ΣΥΜΒΟΛΗ ΗΧΟΣ ΚΥΜΑ ΔΙΑΘΛΑΣΗ ΑΝΑΚΛΑΣΗ ΠΕΡΙΘΛΑΣΗ ΣΥΜΒΟΛΗ Ανάκλαση Απορρόφηση Διάθλαση Θ εξ Θ εισ Διέλευση Λεία επιφάνεια ; Ανωμαλίες επιφάνειας < λ Όταν ακούμε μια συναυλία σε ένα ανοιχτό χώρο το ηχητικό πεδίο που

Διαβάστε περισσότερα

Μελέτη και εικονική διαμόρφωση ακουστικής σε αίθουσα διδασκαλίας

Μελέτη και εικονική διαμόρφωση ακουστικής σε αίθουσα διδασκαλίας Μελέτη και εικονική διαμόρφωση ακουστικής σε αίθουσα διδασκαλίας Ιωάννης Γ. Μαλαφής, Π.Δ. 407/82 Εργαστήριο Μουσικής Ακουστικής Τεχνολογίας, Τμήμα Μουσικών Σπουδών, Πανεπιστήμιο Αθηνών. Παναγιώτης Ε. Χατζημανολάκης

Διαβάστε περισσότερα

Η Χ Ο Σ ΚΑΙ ΑΡΧΑΙΟ ΘΕΑΤΡΟ

Η Χ Ο Σ ΚΑΙ ΑΡΧΑΙΟ ΘΕΑΤΡΟ Η Χ Ο Σ ΚΑΙ ΑΡΧΑΙΟ ΘΕΑΤΡΟ Δίκτυο «Ακουστική και ιστορική ξενάγηση στα αρχαία θέατρα της ν.δ. Ελλάδας» Πάτρα, Φεβρουάριος 2013 Γ ι ά ν ν η ς Μ ο υ ρ τ ζ ό π ο υ λ ο ς Κ α θ η γ η τ ή ς ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΕΝΣΥΡΜΑΤΗΣ

Διαβάστε περισσότερα

ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗ ΜΟΥΣΙΚΗ ΑΚΟΥΣΤΙΚΗ Gottfried Schubert 0.11.2010

ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗ ΜΟΥΣΙΚΗ ΑΚΟΥΣΤΙΚΗ Gottfried Schubert 0.11.2010 ΚΥΚΛΟΣ ΔΙΑΛΕΞΕΩΝ ΜΟΥΣΙΚΗΣ ΑΚΟΥΣΤΙΚΗΣ ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗ ΜΟΥΣΙΚΗ ΑΚΟΥΣΤΙΚΗ Gottfried Schubert 0.11.2010 1 of 45 2 of 45 Η μουσική ακουστική ασχολείται με την παραγωγή και αντίληψη της μουσικής. Τμήματα της μουσικής

Διαβάστε περισσότερα

Σύστημα ενίσχυσης ήχου εξωτερικού χώρου (Outdoor Sound Reinforcement System)

Σύστημα ενίσχυσης ήχου εξωτερικού χώρου (Outdoor Sound Reinforcement System) Σύστημα ενίσχυσης ήχου εξωτερικού χώρου (Outdoor Sound Reinforcement System) Εισαγωγή Η μελέτη των συστημάτων ενίσχυσης ήχου αρχίζει με μια ανάλυση ενός απλού συστήματος εξωτερικού χώρου (outdoor system).

Διαβάστε περισσότερα

ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ ΗΛΕΚΤΡΟΑΚΟΥΣΤΙΚΗΣ

ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ ΗΛΕΚΤΡΟΑΚΟΥΣΤΙΚΗΣ ΣΚΗΣΕΙΣ ΜΘΗΜΤΟΣ ΗΛΕΚΤΡΟΚΟΥΣΤΙΚΗΣ ΚΕΦΛΙΟ 1 Εισαγωγή ΣΚΗΣΗ ΚΕΦΛΙΟ 1, 2 & 4 Σε ανοιχτό εργοτάξιο, λειτουργεί στη Θέση Μ (Σχήμα) μηχάνημα ηχοστάθμης 86 db SPL/1m, με παντοκατευθυντική εκπομπή και φάσμα θορύβου

Διαβάστε περισσότερα

Δρ. Φώτης Κοντομίχος Δρ. Θωμάς Ζαρούχας Δρ. Παναγιώτης Χατζηαντωνίου

Δρ. Φώτης Κοντομίχος Δρ. Θωμάς Ζαρούχας Δρ. Παναγιώτης Χατζηαντωνίου Ακουστική Χώρου Δρ. Φώτης Κοντομίχος Δρ. Θωμάς Ζαρούχας Δρ. Παναγιώτης Χατζηαντωνίου Βασικές Αρχές και Σύγχρονες Εξελίξεις στην Κτιριακή Ακουστική Το έργο υλοποιείται στο πλαίσιο του υποέργου 2 με τίτλο

Διαβάστε περισσότερα

Σύγκριση ακουστικών χαρακτηριστικών ορθόδοξων ναών.

Σύγκριση ακουστικών χαρακτηριστικών ορθόδοξων ναών. Σύγκριση ακουστικών χαρακτηριστικών ορθόδοξων ναών. Γαβριήλ Καμάρης Ερευνητής / Εργαστήριο Ενσύρματης Τηλ/νίας, Τμήμα Ηλ. Μηχανικών Πανεπιστημίου Πατρών gpkamaris@upatras.gr Νικόλαος-Αλέξανδρος Τάτλας

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΡΑΔΟΤΕΟ 3.5 «Βάση δεδομένων ηχογραφημένων σημάτων ομιλίας, κρουστικών αποκρίσεων και αρχείων εικονικών ακροάσεων»

ΠΑΡΑΔΟΤΕΟ 3.5 «Βάση δεδομένων ηχογραφημένων σημάτων ομιλίας, κρουστικών αποκρίσεων και αρχείων εικονικών ακροάσεων» Χρηματοδοτικός Μηχανισμός (XΜ) Του Ευρωπαϊκου Οικονομικου Χωρου (ΕΟΧ) Περιοδου 2009 2014 Πρόγραμμα «ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΟΤΗΤΑ, ΑΝΙΣΟΤΗΤΕΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΕΝΣΩΜΑΤΩΣΗ» Έργο: «Βελτίωση των ηχητικών πολιτιστικών δεσμών

Διαβάστε περισσότερα

Μελέτη ακουστικής απόδοσης σχολικής αίθουσας εκδηλώσεων: Μία καινοτόμος εκπαιδευτική δραστηριότητα

Μελέτη ακουστικής απόδοσης σχολικής αίθουσας εκδηλώσεων: Μία καινοτόμος εκπαιδευτική δραστηριότητα Μελέτη ακουστικής απόδοσης σχολικής αίθουσας εκδηλώσεων: Μία καινοτόμος εκπαιδευτική δραστηριότητα Χατζηαντωνίου Δ. Παναγιώτης Εκπαιδευτικός Πληροφορικής, PhD Ψηφιακής Τεχνολογίας Ήχου, hagianto@sch.gr

Διαβάστε περισσότερα

Πανεπιστήμιο Πατρών (Π.Π.)

Πανεπιστήμιο Πατρών (Π.Π.) Τίτλος Πράξης: Βελτίωση των ηχητικών πολιτιστικών δεσμών μεταξύ διαφορετικών γλωσσικών κοινοτήτων στη Θράκη Κωδικός: 3768 Δεύτερη Αναλυτική Τετραμηνίαια Έκθεση Προόδου Πανεπιστήμιο Πατρών (Π.Π.) Παραδ.

Διαβάστε περισσότερα

ΚΥΜΑ ΗΧΟΣ ΙΑΘΛΑΣΗ ΠΕΡΙΘΛΑΣΗ ΑΝΑΚΛΑΣΗ ΣΥΜΒΟΛΗ

ΚΥΜΑ ΗΧΟΣ ΙΑΘΛΑΣΗ ΠΕΡΙΘΛΑΣΗ ΑΝΑΚΛΑΣΗ ΣΥΜΒΟΛΗ ΗΧΟΣ ΚΥΜΑ ΙΑΘΛΑΣΗ ΑΝΑΚΛΑΣΗ ΠΕΡΙΘΛΑΣΗ ΣΥΜΒΟΛΗ Έχουμε ανάκλαση κάθε φορά που ένα κύμα το οποίο διαδίδεται σε υλικό μέσο συναντά άλλο μέσο που έχει διαφορετική πυκνότητα απότοπρώτο. Εισερχόμενος παλμός ιερχόμενος

Διαβάστε περισσότερα

Διακριτές ανακλάσεις = συμβολή κυμάτων

Διακριτές ανακλάσεις = συμβολή κυμάτων Ανάκλαση Διακριτές ανακλάσεις = συμβολή κυμάτων Διαφορετικές διαδρομές = Χρονική διαφορά άφιξης του ήχου Οι συντεταγμένες (x,y) μιας σημειακής πηγής και ενός σημειακού δέκτη είναι (5,2) m και (3,1) m αντίστοιχα.

Διαβάστε περισσότερα

Ε Λ Λ Η Ν Ι Κ Ο Ι Ν Σ Τ Ι Τ Ο Υ Τ Ο Α Κ Ο Υ Σ Τ Ι Κ Η Σ

Ε Λ Λ Η Ν Ι Κ Ο Ι Ν Σ Τ Ι Τ Ο Υ Τ Ο Α Κ Ο Υ Σ Τ Ι Κ Η Σ Ε Λ Λ Η Ν Ι Κ Ο Ι Ν Σ Τ Ι Τ Ο Υ Τ Ο Α Κ Ο Υ Σ Τ Ι Κ Η Σ www.helina.gr ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΚΟΥΣΤΙΚΗ ΤΟΥ ΘΕΑΤΡΟΥ ΤΗΣ ΕΠΙΔΑΥΡΟΥ Το αρχαίο θέατρο της Επιδαύρου είναι παγκοσμίως γνωστό για την καλή ακουστική

Διαβάστε περισσότερα

ΗΛΕΚΤΡΟΑΚΟΥΣΤΙΚΗ ΘΟΡΥΒΟΣ, ΝΟΜΟΘΕΣΙΑ, ΗΧΟΠΡΟΣΤΑΣΙΑ. (ύλη για πληροφόρηση, μη εξεταστέα) ΓΙΑΝΝΗΣ ΜΟΥΡΤΖΟΠΟΥΛΟΣ ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ

ΗΛΕΚΤΡΟΑΚΟΥΣΤΙΚΗ ΘΟΡΥΒΟΣ, ΝΟΜΟΘΕΣΙΑ, ΗΧΟΠΡΟΣΤΑΣΙΑ. (ύλη για πληροφόρηση, μη εξεταστέα) ΓΙΑΝΝΗΣ ΜΟΥΡΤΖΟΠΟΥΛΟΣ ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ ΗΛΕΚΤΡΟΑΚΟΥΣΤΙΚΗ ΘΟΡΥΒΟΣ, ΝΟΜΟΘΕΣΙΑ, ΗΧΟΠΡΟΣΤΑΣΙΑ (ύλη για πληροφόρηση, μη εξεταστέα) ΓΙΑΝΝΗΣ ΜΟΥΡΤΖΟΠΟΥΛΟΣ ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ ΟΜΑΔΑ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΗΧΟΥ & ΑΚΟΥΣΤΙΚΗΣ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΕΝΣΥΡΜΑΤΗΣ ΤΗΛΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΗΛΕΚΤΡΟΛΟΓΩΝ

Διαβάστε περισσότερα

Κύκλος διαλέξεων ακουστικής. Εισαγωγή στα θέματα

Κύκλος διαλέξεων ακουστικής. Εισαγωγή στα θέματα Κύκλος διαλέξεων ακουστικής Εισαγωγή στα θέματα In memoriam Χρήστου Κουτσοδημάκη Τι είναι ήχος? Ότι ακούω. (?) ΕΛΟΤ 263.1 Ήχος ορίζεται ως η μηχανική διαταραχή που διαδίδεται με ορισμένη ταχύτητα

Διαβάστε περισσότερα

Μάθημα: Τεχνολογία Ήχου

Μάθημα: Τεχνολογία Ήχου Τμήμα Τεχνών Ήχου και Εικόνας Ιόνιο Πανεπιστήμιο Μάθημα: Τεχνολογία Ήχου Εργαστηριακή Άσκηση 2 «Αποτύπωση παραμορφώσεων της αλυσίδας ηχητικής αναπαραγωγής» Διδάσκων: Φλώρος Ανδρέας Δρ. Ηλ/γος Μηχ/κός &

Διαβάστε περισσότερα

Μάθημα: Τεχνολογία Ήχου

Μάθημα: Τεχνολογία Ήχου Τμήμα Τεχνών Ήχου και Εικόνας Ιόνιο Πανεπιστήμιο Μάθημα: Τεχνολογία Ήχου Εργαστηριακή Άσκηση 2 «Αποτύπωση παραμορφώσεων της αλυσίδας ηχητικής αναπαραγωγής» Διδάσκων: Φλώρος Ανδρέας Δρ. Ηλ/γος Μηχ/κός &

Διαβάστε περισσότερα

Άσκηση 36 Μελέτη ακουστικών κυμάτων σε ηχητικό σωλήνα

Άσκηση 36 Μελέτη ακουστικών κυμάτων σε ηχητικό σωλήνα Μιχάλης Καλογεράκης 9 ο Εξάμηνο ΣΕΜΦΕ ΑΜ:911187 Υπεύθυνος Άσκησης: Κος Πέογλος Ημερομηνία Διεξαγωγής:3/11/25 Άσκηση 36 Μελέτη ακουστικών κυμάτων σε ηχητικό σωλήνα 1) Εισαγωγή: Σκοπός και στοιχεία Θεωρίας

Διαβάστε περισσότερα

Ενότητα 9: Θεωρητικός υπολογισμός έντασης ήχου σε εγκατάσταση υποθετικού στούντιο

Ενότητα 9: Θεωρητικός υπολογισμός έντασης ήχου σε εγκατάσταση υποθετικού στούντιο Ενότητα 9: Θεωρητικός υπολογισμός έντασης ήχου σε εγκατάσταση υποθετικού στούντιο Α. Αραβαντινός - Μ. Καραγιάννη Σελίδα 1 1. Σκοπός Πρόκειται για άσκηση θεωρητικού χαρακτήρα στην οποία πραγματοποιούνται

Διαβάστε περισσότερα

Εργαστήριο Ηλεκτρoακουστικής Άσκηση 4 - Σελίδα 1 ΗΛΕΚΤΡΟΑΚΟΥΣΤΙΚΗ ΑΣΚΗΣΗ 4 ΜΕΤΡΗΣΗ, ΑΝΑΛΥΣΗ ΚΑΙ ΠΡΟΒΛΕΨΗ ΤΗΣ ΑΚΟΥΣΤΙΚΗΣ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑΣ ΚΛΕΙΣΤΩΝ ΧΩΡΩΝ

Εργαστήριο Ηλεκτρoακουστικής Άσκηση 4 - Σελίδα 1 ΗΛΕΚΤΡΟΑΚΟΥΣΤΙΚΗ ΑΣΚΗΣΗ 4 ΜΕΤΡΗΣΗ, ΑΝΑΛΥΣΗ ΚΑΙ ΠΡΟΒΛΕΨΗ ΤΗΣ ΑΚΟΥΣΤΙΚΗΣ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑΣ ΚΛΕΙΣΤΩΝ ΧΩΡΩΝ Εργαστήριο Ηλεκτρoακουστικής Άσκηση 4 - Σελίδα 1 ΗΛΕΚΤΡΟΑΚΟΥΣΤΙΚΗ ΑΣΚΗΣΗ 4 ΜΕΤΡΗΣΗ, ΑΝΑΛΥΣΗ ΚΑΙ ΠΡΟΒΛΕΨΗ ΤΗΣ ΑΚΟΥΣΤΙΚΗΣ 1. ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑΣ ΚΛΕΙΣΤΩΝ ΧΩΡΩΝ Κάθε κλειστός χώρος παρουσιάζει ειδικά ακουστικά

Διαβάστε περισσότερα

ΗΛΕΚΤΡΟΑΚΟΥΣΤΙΚΗ & ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΗΧΟΥ εισαγωγή

ΗΛΕΚΤΡΟΑΚΟΥΣΤΙΚΗ & ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΗΧΟΥ εισαγωγή ΗΛΕΚΤΡΟΑΚΟΥΣΤΙΚΗ & ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΗΧΟΥ εισαγωγή ΓΙΑΝΝΗΣ ΜΟΥΡΤΖΟΠΟΥΛΟΣ ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ ΟΜΑΔΑ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΗΧΟΥ & ΑΚΟΥΣΤΙΚΗΣ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΕΝΣΥΡΜΑΤΗΣ ΤΗΛΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΗΛΕΚΤΡΟΛΟΓΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ & ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΩΝ

Διαβάστε περισσότερα

Ακουστική κλειστών χώρων

Ακουστική κλειστών χώρων Ακουστική κλειστών χώρων ακουστικά χαρακτηριστικά μιας αίθουσας Πρέπει να ληφθούν υπόψη: Ήσυχο περιβάλλον Επαρκής ένταση ήχου σε κάθε σημείο της αίθουσας Σωστή κατανομή των ήχων Κατάλληλη μίξη-διαχωρισμός

Διαβάστε περισσότερα

ΜΑΘΗΜΑ ΕΙΔΙΚΗΣ ΘΕΜΑΤΙΚΗΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑΣ. Ραδιοφωνία

ΜΑΘΗΜΑ ΕΙΔΙΚΗΣ ΘΕΜΑΤΙΚΗΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑΣ. Ραδιοφωνία ΜΑΘΗΜΑ ΕΙΔΙΚΗΣ ΘΕΜΑΤΙΚΗΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑΣ Ραδιοφωνία Περιέχομενα 1.Ιστορική Αναδρομή 2.Μονοφωνικό Σήμα 3.Στερεοφωνικό Σήμα 4.Σύγκριση Μονοφωνικό και Στερεοφωνικό σήματος 5.Ψηφιακή Μετάδοση Μηνύματος - Radio

Διαβάστε περισσότερα

ΜΕΛΕΤΗ ΑΚΟΥΣΤΙΚΗΣ ΧΩΡΟΥ ΚΑΙ ΗΧΗΤΙΚΗΣ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ Πολυχώρου αναψυχής PIER ONE στο Φλοίσβο Αθήνα, 26-4-2007 Γενικά Η παρούσα µελέτη απασχολείται και µε τις εγγενείς ακουστικές ιδιότητες του κλειστού χώρου

Διαβάστε περισσότερα

ΕΦΑΡΜΟΣΜΕΝΗ ΑΚΟΥΣΤΙΚΗ II

ΕΦΑΡΜΟΣΜΕΝΗ ΑΚΟΥΣΤΙΚΗ II ΕΦΑΡΜΟΣΜΕΝΗ ΑΚΟΥΣΤΙΚΗ II (Έκδοση 1.1, 12/10/2012) ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ ΕΙΣΑΓΩΓΗ... 1. ΤΟΝΙΚΟ ΥΨΟΣ ΚΑΙ ΧΡΟΙΑ... 1.1. Κλίμακες... 1.2 Διάκριση του τονικού ύψους... 1.3 Το τονικό ύψος των καθαρών τόνων... 1.4 Τονικό

Διαβάστε περισσότερα

ΣΧΕΔΙΟ ΥΠΟΒΟΛΗΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ

ΣΧΕΔΙΟ ΥΠΟΒΟΛΗΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΣΧΕΔΙΟ ΥΠΟΒΟΛΗΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΑΓΩΓΗΣ ΣΤΑΔΙΟΔΡΟΜΙΑΣ ΣΧΟΛΙΚΗΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑΣ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ ΑΓΩΓΗΣ ΥΓΕΙΑΣ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΩΝ ΘΕΜΑΤΩΝ Χ Ημερομηνία Αριθ Πρωτ Σχ Έτος: 2014-2015 ΣΧΟΛΙΚΗ ΜΟΝΑΔΑ: Δ/ΝΣΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ:

Διαβάστε περισσότερα

ΑΚΟΥΣΤΙΚΕΣ ΜΕΤΡΗΣΕΙΣ, ΜΕΛΕΤΗ ΚΑΙ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑ ΤΟΥ ΜΟΥΣΕΙΟΥ ΤΟΥ ΛΗΞΟΥΡΙΟΥ

ΑΚΟΥΣΤΙΚΕΣ ΜΕΤΡΗΣΕΙΣ, ΜΕΛΕΤΗ ΚΑΙ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑ ΤΟΥ ΜΟΥΣΕΙΟΥ ΤΟΥ ΛΗΞΟΥΡΙΟΥ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΙΟΝΙΩΝ ΝΗΣΩΝ ΣΧΟΛΗ ΜΟΥΣΙΚΗΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΗΧΟΥ ΚΑΙ ΜΟΥΣΙΚΩΝ ΟΡΓΑΝΩΝ ΑΚΟΥΣΤΙΚΕΣ ΜΕΤΡΗΣΕΙΣ, ΜΕΛΕΤΗ ΚΑΙ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑ ΤΟΥ ΜΟΥΣΕΙΟΥ ΤΟΥ ΛΗΞΟΥΡΙΟΥ ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ

Διαβάστε περισσότερα

ΗΧΗΤΙΚΕΣ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ

ΗΧΗΤΙΚΕΣ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ ΗΧΗΤΙΚΕΣ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ ΤΥΠΙΚΑ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑΤΑ ΓΙΑΝΝΗΣ ΜΟΥΡΤΖΟΠΟΥΛΟΣ ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ ΟΜΑΔΑ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΗΧΟΥ & ΑΚΟΥΣΤΙΚΗΣ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΕΝΣΥΡΜΑΤΗΣ ΤΗΛΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΗΛΕΚΤΡΟΛΟΓΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ & ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΩΝ

Διαβάστε περισσότερα

Συμπεράσματα Κεφάλαιο 7.

Συμπεράσματα Κεφάλαιο 7. 7. ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ Ο κύριος στόχος της παρούσας διατριβής ήταν η προσομοίωση της σεισμικής κίνησης με τη χρήση τρισδιάστατων προσομοιωμάτων για τους εδαφικούς σχηματισμούς της ευρύτερης περιοχής της Θεσσαλονίκης.

Διαβάστε περισσότερα

ΙΑΤΡΙΚΗ ΑΠΕΙΚΟΝΙΣΗ ΥΠΕΡΗΧΟΓΡΑΦΙΑ

ΙΑΤΡΙΚΗ ΑΠΕΙΚΟΝΙΣΗ ΥΠΕΡΗΧΟΓΡΑΦΙΑ ΙΑΤΡΙΚΗ ΑΠΕΙΚΟΝΙΣΗ ΥΠΕΡΗΧΟΓΡΑΦΙΑ Γενικές Αρχές Απεικόνισης 1 Κ. Χατζημιχαήλ ΙΑΤΡΙΚΗ ΑΠΕΙΚΟΝΙΣΗ ΥΠΕΡΗΧΟΓΡΑΦΙΑ Καλώς ήλθατε..δεν ξεχνώ Ιατρική Απεικόνιση-Υπερηχογραφία Υπέρηχοι Για τη διάδοση απαιτείται

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΤΥΠΟ ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΚΟ ΛΥΚΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΠΑΤΡΩΝ

ΠΡΟΤΥΠΟ ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΚΟ ΛΥΚΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΠΑΤΡΩΝ ΘΕΜΑ: ΑΚΟΥΣΤΙΚΗ ΚΑΙ ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΞΕΝΑΓΗΣΗ ΤΩΝ ΑΡΧΑΙΩΝ ΘΕΑΤΡΩΝ_ ΘΕΑΤΡΟ ΟΙΝΙΑΔΩΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΙ ΣΤΟΧΟΙ: Οι μαθητές να είναι σε θέση: να αναγνωρίζουν τα µέρη του Αρχαίου Θεάτρου µε τις αντίστοιχες ονοµασίες τους

Διαβάστε περισσότερα

Μάθημα: Τεχνολογία Ήχου

Μάθημα: Τεχνολογία Ήχου Τμήμα Τεχνών Ήχου και Εικόνας Ιόνιο Πανεπιστήμιο Μάθημα: Τεχνολογία Ήχου Εργαστηριακή Άσκηση 3 «Καταγραφή της επίπτωσης της κατευθυντικότητας ηλεκτροακουστικών μετατροπέων» Διδάσκων: Φλώρος Ανδρέας Δρ.

Διαβάστε περισσότερα

Πολιτικός Μηχανικός Ph.D.

Πολιτικός Μηχανικός Ph.D. Βασίλειος Μαχαιράς Πολιτικός Μηχανικός Ph.D. Ηχομονωτική προστασία κτιρίου Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας Πολυτεχνική Σχολή ΤμήμαΠολιτικών Μηχανικών Διάλεξη 11 η /2016 Ακουστική Ακουστική είναι η επιστήμη που

Διαβάστε περισσότερα

Μετρήσεις και Ανάλυση της Ακουστικής του Θεάτρου της Επιδαύρου

Μετρήσεις και Ανάλυση της Ακουστικής του Θεάτρου της Επιδαύρου Μετρήσεις και Ανάλυση της Ακουστικής του Θεάτρου της Επιδαύρου Σταµάτης Βασιλαντωνόπουλος 1 Λέκτορας, vasilan@mech.upatras.gr Παναγιώτης Χατζηαντωνίου 1 Ερευνητής, ηµήτρης Σκαρλάτος 2, Λέκτορας, skarlat@mech.upatras.gr

Διαβάστε περισσότερα

Δομικά Υλικά Μάθημα ΙΙΙ. Ηχος & Ηχητικά Φαινόμενα

Δομικά Υλικά Μάθημα ΙΙΙ. Ηχος & Ηχητικά Φαινόμενα Δομικά Υλικά Μάθημα ΙΙΙ Ηχος & Ηχητικά Φαινόμενα Ηχος: Μια μηχανική διαταραχή η οποία προκαλείται από μια πηγή και διαδίδεται με ορισμένη ταχύτητα σε ένα ελαστικό μέσο. Μια περιοδική ταλάντωση των μορίων

Διαβάστε περισσότερα

Φλώρος Ανδρέας. Επίκ. Καθηγητής

Φλώρος Ανδρέας. Επίκ. Καθηγητής Μάθημα: «Ηλεκτροακουστική & Ακουστική Χώρων» Διάλεξη 5 η : «Συστήματα μεγαφώνων» Φλώρος Ανδρέας Επίκ. Καθηγητής Από προηγούμενο μάθημα... Ηλεκτροακουστικοί μετατροπείς: Μετατρέπουν ακουστική/ηλεκτρική/μηχανική

Διαβάστε περισσότερα

ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΚΗ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ

ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΚΗ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΕΙΣΑΓΩΓΗ: Όπως θα δούμε και παρακάτω το φίλτρο είναι ένα σύστημα του οποίου η απόκριση συχνότητας παίρνει σημαντικές τιμές μόνο για συγκεκριμένες ζώνες του άξονα συχνοτήτων, δηλαδή «κόβουν» κάποιες ανεπιθύμητες

Διαβάστε περισσότερα

15/3/2009. Ένα ψηφιακό σήμα είναι η κβαντισμένη εκδοχή ενός σήματος διάκριτου. χρόνου. Φλώρος Ανδρέας Επίκ. Καθηγητής

15/3/2009. Ένα ψηφιακό σήμα είναι η κβαντισμένη εκδοχή ενός σήματος διάκριτου. χρόνου. Φλώρος Ανδρέας Επίκ. Καθηγητής 15/3/9 Από το προηγούμενο μάθημα... Ένα ψηφιακό σήμα είναι η κβαντισμένη εκδοχή ενός σήματος διάκριτου Μάθημα: «Ψηφιακή Επεξεργασία Ήχου» Δάλ Διάλεξη 3 η : «Επεξεργαστές Ε ξ έ Δυναμικής Περιοχής» Φλώρος

Διαβάστε περισσότερα

ΙΑΤΡΙΚΗ ΑΠΕΙΚΟΝΙΣΗ ΥΠΕΡΗΧΟΓΡΑΦΙΑ

ΙΑΤΡΙΚΗ ΑΠΕΙΚΟΝΙΣΗ ΥΠΕΡΗΧΟΓΡΑΦΙΑ ΙΑΤΡΙΚΗ ΑΠΕΙΚΟΝΙΣΗ ΥΠΕΡΗΧΟΓΡΑΦΙΑ Γενικές Αρχές Φυσικής Κ. Χατζημιχαήλ ΙΑΤΡΙΚΗ ΑΠΕΙΚΟΝΙΣΗ ΥΠΕΡΗΧΟΓΡΑΦΙΑ Καλώς ήλθατε Καλή αρχή Υπερηχογραφία Ανήκει στις τομογραφικές μεθόδους απεικόνισης Δεν έχει ιονίζουσα

Διαβάστε περισσότερα

Δομικά Υλικά Μάθημα ΙV. Ηχος & Ηχητικά Φαινόμενα II

Δομικά Υλικά Μάθημα ΙV. Ηχος & Ηχητικά Φαινόμενα II Δομικά Υλικά Μάθημα ΙV Ηχος & Ηχητικά Φαινόμενα II Συντελεστής Ανάκλασης r Συντελεστής Ανάκλασης r Ο λόγος της ανακλώμενης (W r ) ηχητικής ενέργειας από την επιφάνεια προς την προσπίπτουσα (W i ) Συντελεστής

Διαβάστε περισσότερα

«Ακουστική μελέτη και εικονική ακουστική διαμόρφωση Αμφιθεάτρου Διδασκαλίας»

«Ακουστική μελέτη και εικονική ακουστική διαμόρφωση Αμφιθεάτρου Διδασκαλίας» 1 «Ακουστική μελέτη και εικονική ακουστική διαμόρφωση Αμφιθεάτρου Διδασκαλίας» Χαράλαμπος Χ. Σπυρίδης 1, Ιωάννης Γ. Μαλαφής 2, Σταύρου Ανθή, Σολωμού Μύρω, Σαριδάκη Στέλλα, Καβαλλιέρου Σταματία, Αλατάς

Διαβάστε περισσότερα

Μάθημα: Ακουστική και Ψυχοακουστική

Μάθημα: Ακουστική και Ψυχοακουστική Τμήμα Τεχνών Ήχου και Εικόνας Ιόνιο Πανεπιστήμιο Μάθημα: Ακουστική και Ψυχοακουστική Εργαστηριακή Άσκηση 4 «Εντοπισμός ηχητικών πηγών στο χώρο» Διδάσκων: Φλώρος Ανδρέας Δρ. Ηλ/γος Μηχ/κός & Τεχνολογίας

Διαβάστε περισσότερα

Μελέτη για την Βελτιστοποίηση των Ακουστικών Ιδιοτήτων Αμφιθεάτρου

Μελέτη για την Βελτιστοποίηση των Ακουστικών Ιδιοτήτων Αμφιθεάτρου Μελέτη για την Βελτιστοποίηση των Ακουστικών Ιδιοτήτων Αμφιθεάτρου Χαράλαμπος Χ. Σπυρίδης/Καθηγητής Μουσικής Ακουστικής, Πληροφορικής/Πάρου 33 Αθήνα/ hspyridis@music.uoa.gr Ιωάννης Γ. Μαλαφής/ΠΔ 407/80/Αγ.

Διαβάστε περισσότερα

5 η ενότητα ΑΝΑΤΡΟΦΟΔΟΤΗΣΗ ΣΤΟΥΣ ΕΝΙΣΧΥΤΕΣ

5 η ενότητα ΑΝΑΤΡΟΦΟΔΟΤΗΣΗ ΣΤΟΥΣ ΕΝΙΣΧΥΤΕΣ ρ. Λάμπρος Μπισδούνης Καθηγητής 5 η ενότητα ΑΝΑΤΡΟΦΟΔΟΤΗΣΗ ΣΤΟΥΣ ΕΝΙΣΧΥΤΕΣ T.E.I. ΔΥΤΙΚΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΤΜΗΜΑ ΗΛΕΚΤΡΟΛΟΓΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ Τ.Ε. 1 Περιεχόμενα 5 ης ενότητας Στην πέμπτη ενότητα θα μελετήσουμε την ανατροφοδότηση

Διαβάστε περισσότερα

Ψηφιακή Επεξεργασία Σηµμάτων

Ψηφιακή Επεξεργασία Σηµμάτων Ψηφιακή Επεξεργασία Σηµμάτων Διάλεξη 3: DSP for Audio Δρ. Θωµμάς Ζαρούχας Επιστηµμονικός Συνεργάτης Μεταπτυχιακό Πρόγραµμµμα: Τεχνολογίες και Συστήµματα Ευρυζωνικών Εφαρµμογών και Υπηρεσιών 1 Προεπισκόπηση

Διαβάστε περισσότερα

Μελέτη προβλημάτων ΠΗΙ λόγω λειτουργίας βοηθητικών προωστήριων μηχανισμών

Μελέτη προβλημάτων ΠΗΙ λόγω λειτουργίας βοηθητικών προωστήριων μηχανισμών «ΔιερΕΥνηση Και Aντιμετώπιση προβλημάτων ποιότητας ηλεκτρικής Ισχύος σε Συστήματα Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΣΗΕ) πλοίων» (ΔΕΥ.Κ.Α.Λ.Ι.ΩΝ) πράξη ΘΑΛΗΣ-ΕΜΠ, πράξη ένταξης 11012/9.7.2012, MIS: 380164, Κωδ.ΕΔΕΙΛ/ΕΜΠ:

Διαβάστε περισσότερα

Πρόγραμμα FATE ΠΡΟΤΑΣΗ ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗΣ ΣΤΡΑΤΟΠΕΔΟΥ ΑΣΗΜΑΚΟΠΟΥΛΟΥ

Πρόγραμμα FATE ΠΡΟΤΑΣΗ ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗΣ ΣΤΡΑΤΟΠΕΔΟΥ ΑΣΗΜΑΚΟΠΟΥΛΟΥ Πρόγραμμα FATE ΠΡΟΤΑΣΗ ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗΣ ΣΤΡΑΤΟΠΕΔΟΥ ΑΣΗΜΑΚΟΠΟΥΛΟΥ Παρατηρήσεις επί της πρότασης/μελέτης Γενικές 1. Η μελέτη δεν έχει τη δομή ούτε μίας οικονομοτεχνικής ή επιχειρησιακής μελέτης αλλά ούτε και

Διαβάστε περισσότερα

Public Address (PA) Ενίσχυση Συναυλιών. Κύκλος Διαλέξεων Ηλεκτρακουστικής 20/2/2012. Δευτέρα, 20 Φεβρουαρίου 12

Public Address (PA) Ενίσχυση Συναυλιών. Κύκλος Διαλέξεων Ηλεκτρακουστικής 20/2/2012. Δευτέρα, 20 Φεβρουαρίου 12 Public Address (PA) Ενίσχυση Συναυλιών Κύκλος Διαλέξεων Ηλεκτρακουστικής Ι.Ε.Μ.Α. 20/2/2012 Public Address = Απευθύνω δημόσια λόγο Εφόσον προσδιορίσουμε τους στόχους και τις ανάγκες μας......σχεδιάζουμε

Διαβάστε περισσότερα

Ηλεκτρομαγνητικά Διαδίδονται στο κενό

Ηλεκτρομαγνητικά Διαδίδονται στο κενό Κύμα: διαταραχή που διαδίδεται στο χώρο και στο χρόνο μεταφέροντας ενέργεια. Μηχανικά Μέσο διάδοσης Ηλεκτρομαγνητικά Διαδίδονται στο κενό Διαμήκη Διεύθυνση διάδοσης παράλληλη στη διαταραχή Εγκάρσια Διεύθυνση

Διαβάστε περισσότερα

ΑΚΟΥΣΤΙΚΗ ΜΕΛΕΤΗ ΣΧΟΛΙΚΩΝ ΧΩΡΩΝ

ΑΚΟΥΣΤΙΚΗ ΜΕΛΕΤΗ ΣΧΟΛΙΚΩΝ ΧΩΡΩΝ Τ.Ε.Ι. ΚΡΗΤΗΣ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ΡΕΘΥΜΝΟΥ ΤΜΗΜΑ ΜΟΥΣΙΚΗΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΚΑΙ ΑΚΟΥΣΤΙΚΗΣ ΘΕΜΑ ΠΤΥΧΙΑΚΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ: ΑΚΟΥΣΤΙΚΗ ΜΕΛΕΤΗ ΣΧΟΛΙΚΩΝ ΧΩΡΩΝ ΕΚΠΟΝΗΣΗ: ΡΑΚΟΠΟΥΛΟΣ ΗΜΗΤΡΗΣ Α.Μ. 797 ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙ ΗΣ ΗΜΗΤΡΗΣ Α.Μ. 724

Διαβάστε περισσότερα

Κεφάλαιο 3 ο : ΕΙΣΑΓΩΓΗ στις ΤΗΛΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΕΣ. ΗΛΕΚΤΡΟΜΑΓΝΗΤΙΚΟ ΚΥΜΑ και ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΙΑΜΟΡΦΩΣΗΣ

Κεφάλαιο 3 ο : ΕΙΣΑΓΩΓΗ στις ΤΗΛΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΕΣ. ΗΛΕΚΤΡΟΜΑΓΝΗΤΙΚΟ ΚΥΜΑ και ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΙΑΜΟΡΦΩΣΗΣ Μάθηµα 1ο Θέµα Εισαγωγή στις τηλεπικοινωνίες 1. Τι ορίζουµε µε τον όρο τηλεπικοινωνία; 2. Ποιες οι βασικότερες ανταλλασσόµενες πληροφορίες, ανάλογα µε τη φύση και το χαρακτήρα τους; 3. Τι αποκαλούµε ποµπό

Διαβάστε περισσότερα

ΑΡΧΑΙΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ. υπαίθρια αμφιθεατρική κατασκευή ημικυκλικής κάτοψης γύρω από μια κυκλική πλατεία

ΑΡΧΑΙΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ. υπαίθρια αμφιθεατρική κατασκευή ημικυκλικής κάτοψης γύρω από μια κυκλική πλατεία ΑΡΧΑΙΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ υπαίθρια αμφιθεατρική κατασκευή ημικυκλικής κάτοψης γύρω από μια κυκλική πλατεία Μέρη αρχαίου θεάτρου σκηνή: ορθογώνιο, μακρόστενο κτίριο προσκήνιο: στοά με κίονες μπροστά από τη

Διαβάστε περισσότερα

Εργαστήριο Χωροταξικού Σχεδιασμού. 10 η Διάλεξη Όραμα βιώσιμης χωρικής ανάπτυξης Εισήγηση: Ελένη Ανδρικοπούλου

Εργαστήριο Χωροταξικού Σχεδιασμού. 10 η Διάλεξη Όραμα βιώσιμης χωρικής ανάπτυξης Εισήγηση: Ελένη Ανδρικοπούλου ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΑΝΟΙΧΤΑ ΑΚΑΔΗΜΑΙΚΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ Διδακτική ομάδα: Ελένη Ανδρικοπούλου, Γρηγόρης Καυκαλάς 10 η Διάλεξη Όραμα βιώσιμης χωρικής ανάπτυξης Εισήγηση: Ελένη Ανδρικοπούλου Άδειες

Διαβάστε περισσότερα

Τα κύρια σηµεία της παρούσας διδακτορικής διατριβής είναι: Η πειραµατική µελέτη της µεταβατικής συµπεριφοράς συστηµάτων γείωσης

Τα κύρια σηµεία της παρούσας διδακτορικής διατριβής είναι: Η πειραµατική µελέτη της µεταβατικής συµπεριφοράς συστηµάτων γείωσης Κεφάλαιο 5 ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ Το σηµαντικό στην επιστήµη δεν είναι να βρίσκεις καινούρια στοιχεία, αλλά να ανακαλύπτεις νέους τρόπους σκέψης γι' αυτά. Sir William Henry Bragg 5.1 Ανακεφαλαίωση της διατριβής

Διαβάστε περισσότερα

Ηχητικά κύματα Διαμήκη κύματα

Ηχητικά κύματα Διαμήκη κύματα ΦΥΣ 131 - Διαλ.38 1 Ηχητικά κύματα Διαμήκη κύματα Τα ηχητικά κύματα χρειάζονται ένα μέσο για να μεταδοθούν π.χ. αέρας Δεν υπάρχει ήχος στο κενό Ηχητικές συχνότητες 20Ηz 20ΚΗz Τα ηχητικά κύματα διαδίδονται

Διαβάστε περισσότερα

ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑΚΗ ΜΕΛΕΤΗ ΣΤΑΣΙΜΩΝ ΗΧΗΤΙΚΩΝ ΚΥΜΑΤΩΝ ΣΕ ΣΩΛΗΝΑ KUNDT

ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑΚΗ ΜΕΛΕΤΗ ΣΤΑΣΙΜΩΝ ΗΧΗΤΙΚΩΝ ΚΥΜΑΤΩΝ ΣΕ ΣΩΛΗΝΑ KUNDT ΕΚΦΕ Χανίων ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑΚΗ ΜΕΛΕΤΗ ΣΤΑΣΙΜΩΝ ΗΧΗΤΙΚΩΝ ΚΥΜΑΤΩΝ ΣΕ ΣΩΛΗΝΑ KUNDT Κώστας Θεοδωράκης Νίκος Αναστασάκης Φυσικοί 10 ο Συνέδριο ΕΕΦ & ΕΚΦ Κέρκυρα 3 Μαρτίου 2007 Θεωρία: Το αποτέλεσμα της συμβολής δύο

Διαβάστε περισσότερα

4. ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ ΤΟΥ ΜΕΤΑΣΧΗΜΑΤΙΣΜΟΥ FOURIER

4. ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ ΤΟΥ ΜΕΤΑΣΧΗΜΑΤΙΣΜΟΥ FOURIER 4. ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ ΤΟΥ ΜΕΤΑΣΧΗΜΑΤΙΣΜΟΥ FOURIER Σκοπός του κεφαλαίου είναι να παρουσιάσει μερικές εφαρμογές του Μετασχηματισμού Fourier (ΜF). Ειδικότερα στο κεφάλαιο αυτό θα περιγραφούν έμμεσοι τρόποι

Διαβάστε περισσότερα

ΕΝΟΤΗΤΑ 5 5.0 ΡΑΔΙΟΦΩΝΙΑ

ΕΝΟΤΗΤΑ 5 5.0 ΡΑΔΙΟΦΩΝΙΑ ΕΝΟΤΗΤΑ 5 5.0 ΡΑΔΙΟΦΩΝΙΑ ΕΙΣΑΓΩΓΗ Η ανάγκη των ανθρώπων για ασύρματη επικοινωνία από απόσταση έδωσε το έναυσμα στους επιστήμονες της εποχής, πριν περίπου 116 χρόνια, να ασχοληθούν περαιτέρω με την εξέλιξη

Διαβάστε περισσότερα

Ψηφιακή Επεξεργασία Σηµμάτων

Ψηφιακή Επεξεργασία Σηµμάτων Ψηφιακή Επεξεργασία Σηµμάτων Διάλεξη 3: DSP for Audio Δρ. Θωµμάς Ζαρούχας Επιστηµμονικός Συνεργάτης Μεταπτυχιακό Πρόγραµμµμα: Τεχνολογίες και Συστήµματα Ευρυζωνικών Εφαρµμογών και Υπηρεσιών 1 Προεπισκόπηση

Διαβάστε περισσότερα

Μελέτη και Ανάπτυξη Λογισµικού για την Εξοµοίωση Κλειστού Χώρου

Μελέτη και Ανάπτυξη Λογισµικού για την Εξοµοίωση Κλειστού Χώρου Ακουστική 2002 AcP030 Μελέτη και Ανάπτυξη Λογισµικού για την Εξοµοίωση Κλειστού Χώρου Φλώρος Ανδρέας Τάτλας Νικ.-Αλέξ. αµαλού Κέλλυ ρ. Ηλ. Μηχανικός 1 ιπλ. Ηλ. Μηχανικός 1 ιπλ. Ηλ. Μηχανικός 2 floros@wcl.ee.upatras.gr

Διαβάστε περισσότερα

Εφαρμογές περιβαλλοντικού σχεδιασμού στον δομημένο χώρο

Εφαρμογές περιβαλλοντικού σχεδιασμού στον δομημένο χώρο Εφαρμογές περιβαλλοντικού σχεδιασμού στον δομημένο χώρο Ι. Τζουβαδάκης (επ. Καθ.) Σχολή Πολ. Μηχ/κών Ε.Μ.Π. Α. Σωτηροπούλου (επ. Καθ.) Σχολή Αρχιτεκτόνων Ε.Μ.Π. Γ. Πουλάκος (αν. Καθ.) Σχολή Αρχιτεκτόνων

Διαβάστε περισσότερα

ΑΣΚΗΣΗ 208 ΚΥΚΛΩΜΑ ΣΥΝΤΟΝΙΣΜΟΥ ΕΝ ΣΕΙΡΑ U U (3)

ΑΣΚΗΣΗ 208 ΚΥΚΛΩΜΑ ΣΥΝΤΟΝΙΣΜΟΥ ΕΝ ΣΕΙΡΑ U U (3) ΑΣΚΗΣΗ 8 ΚΥΚΛΩΜΑ ΣΥΝΤΟΝΙΣΜΟΥ ΕΝ ΣΕΙΡΑ Αντικείμενο της άσκησης είναι να πραγματοποιήσετε μετρήσεις σε ένα L κύκλωμα σειράς έτσι ώστε α) να σχεδιάσετε την καμπύλη συντονισμού β) να προσδιορίσετε τις χαρακτηριστικές

Διαβάστε περισσότερα

«0» ---> 0 Volts (12.1) «1» ---> +U Volts

«0» ---> 0 Volts (12.1) «1» ---> +U Volts 12. ΔΙΑΜΟΡΦΩΣΗ ΚΛΕΙΔΩΜΑΤΟΣ ΣΥΧΝΟΤΗΤΑΣ (Frequency Shift Keying ή FSK) 12.1. Αναπαράσταση του ψηφιακού σήματος πληροφορίας m(t) To σήμα πληροφορίας m(t) πρέπει να είναι μονοπολικό (uni-polar) της μορφής:

Διαβάστε περισσότερα

Πανεπιστήμιο Πατρών (Π.Π.)

Πανεπιστήμιο Πατρών (Π.Π.) Τίτλος Πράξης: Βελτίωση των ηχητικών πολιτιστικών δεσμών μεταξύ διαφορετικών γλωσσικών κοινοτήτων στη Θράκη Κωδικός: 3768 Τρίτη Αναλυτική Τετραμηνίαια Έκθεση Προόδου Πανεπιστήμιο Πατρών (Π.Π.) Παραδ. 3.1

Διαβάστε περισσότερα

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ «Διαφορετικότητα, Ανισότητες και Κοινωνική Ενσωμάτωση»

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ «Διαφορετικότητα, Ανισότητες και Κοινωνική Ενσωμάτωση» Ε Λ Λ Η Ν Ι Κ Η Δ Η Μ Ο Κ Ρ Α Τ Ι Α ΕΙΔΙΚΟΣ ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟΣ ΚΟΝΔΥΛΙΩΝ ΕΡΕΥΝΑΣ Π. Δ. 432/81 ΤΗΛ: 2610/996660 FAX: 2610/996677 E-mail: rescom@upatras.gr http://research.upatras.gr Πάτρα, 1/12/2015 Αριθμ. Πρωτοκόλλου:

Διαβάστε περισσότερα

Διάλεξη 8. Η Φυσική της Μουσικής Τ.Ε.Ι. Ιονίων Νήσων. Αντιληπτό ύψος καθαρού τόνου Απόλυτο ύψος

Διάλεξη 8. Η Φυσική της Μουσικής Τ.Ε.Ι. Ιονίων Νήσων. Αντιληπτό ύψος καθαρού τόνου Απόλυτο ύψος Η Φυσική της Μουσικής Τ.Ε.Ι. Ιονίων Νήσων Διάλεξη 8 Αντιληπτό ύψος καθαρού τόνου Απόλυτο ύψος Ανασκόπηση της Διάλεξης 7 Το αν ένας ήχος είναι ακουστός ή όχι εξαρτάται κυρίως από την έντασή του και τη συχνότητα.

Διαβάστε περισσότερα

H Επίδραση της Μιγαδικής Φασµατικής Εξοµάλυνσης στις Αποκρίσεις Ακουστικών Χώρων

H Επίδραση της Μιγαδικής Φασµατικής Εξοµάλυνσης στις Αποκρίσεις Ακουστικών Χώρων Ακουστική AcP8 H Επίδραση της Μιγαδικής Φασµατικής Εξοµάλυνσης στις Αποκρίσεις Ακουστικών Χώρων Παναγιώτης. Χατζηαντωνίου Ιωάννης Ν. Μουρτζόπουλος ιπλ. Μηχ/κός Η/Υ & Πληρ/κής Αναπληρωτής Καθηγητής hagianto@wcl.ee.upatras.gr

Διαβάστε περισσότερα

Εισαγωγή στις Τηλεπικοινωνίες / Εργαστήριο

Εισαγωγή στις Τηλεπικοινωνίες / Εργαστήριο ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ Ανώτατο Εκπαιδευτικό Ίδρυμα Πειραιά Τεχνολογικού Τομέα Εισαγωγή στις Τηλεπικοινωνίες / Εργαστήριο Εργαστηριακή Άσκηση 1: Εισαγωγή στη διαμόρφωση πλάτους (ΑΜ) Προσομοίωση σε Η/Υ Δρ.

Διαβάστε περισσότερα

ΗΛΕΚΤΡOΑΚΟΥΣΤΙΚΗ Ι ΑΣΚΗΣΗ 1

ΗΛΕΚΤΡOΑΚΟΥΣΤΙΚΗ Ι ΑΣΚΗΣΗ 1 Εργαστήριο Ηλεκτροακουστικής Ι Άσκηση 1 - Σελίδα 1 ΗΛΕΚΤΡOΑΚΟΥΣΤΙΚΗ Ι ΑΣΚΗΣΗ 1 1. ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΜΕΤΡΗΣΕΙΣ ΠΑΡΑΜΟΡΦΩΣΕΩΝ ΚΑΙ ΘΟΡΥΒΟΥ ΣΕ ΗΛΕΚΤΡΟΑΚΟΥΣΤΙΚΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ Κάθε ηλεκτροακουστική συσκευή ή εγκατάσταση

Διαβάστε περισσότερα

ΗΧΟΣ και ΘΟΡΥΒΟΣ μια εισαγωγή. Νίκος Κ. Μπάρκας. Τμήμα Αρχιτεκτόνων Μηχανικών ΔΠΘ. nbarkas@arch.duth.gr

ΗΧΟΣ και ΘΟΡΥΒΟΣ μια εισαγωγή. Νίκος Κ. Μπάρκας. Τμήμα Αρχιτεκτόνων Μηχανικών ΔΠΘ. nbarkas@arch.duth.gr ΗΧΟΣ και ΘΟΡΥΒΟΣ μια εισαγωγή Νίκος Κ. Μπάρκας Τμήμα Αρχιτεκτόνων Μηχανικών ΔΠΘ nbarkas@arch.duth.gr Ήχος και Θόρυβος μια εισαγωγή στα ακουστικά χαρακτηριστικά του ήχου στις αιτίες και στις συνέπειες του

Διαβάστε περισσότερα

Άσκηση Να υπολογιστεί ο δείκτης διαμόρφωσης των συστημάτων ΑΜ και FM. Αναλογικές Τηλεπικοινωνίες Γ. Κ. Καραγιαννίδης Αν. Καθηγητής 14/1/2014

Άσκηση Να υπολογιστεί ο δείκτης διαμόρφωσης των συστημάτων ΑΜ και FM. Αναλογικές Τηλεπικοινωνίες Γ. Κ. Καραγιαννίδης Αν. Καθηγητής 14/1/2014 Άσκηση 4.16 Ένα ημιτνοειδές σήμα πληροφορίας με συχνότητα διαμορφώνεται κατά ΑΜ και Κατά FM. Το πλάτος του φέροντος είναι το ίδιο και στα δύο συστήματα. Η μέγιστη απόκλιση Συχνότητας στο FM είναι ίση με

Διαβάστε περισσότερα

ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑΚΕΣ ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΗΛΕΚΤΡΟΑΚΟΥΣΤΙΚΗΣ

ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑΚΕΣ ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΗΛΕΚΤΡΟΑΚΟΥΣΤΙΚΗΣ Εργαστήριο Ηλεκτρακουστικής Ι Άσκηση 1 - Σελίδα 1 ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑΚΕΣ ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΗΛΕΚΤΡΟΑΚΟΥΣΤΙΚΗΣ ΕΙΣΑΓΩΓΙΚΕΣ ΕΝΝΟΙΕΣ 1. ΘΕΩΡΙΑ ΣΗΜΑΤΩΝ/ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ ΚΑΙ ΗΛΕΚΤΡΟΑΚΟΥΣΤΙΚΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ Αρχικά, για την καλύτερη κατανόηση

Διαβάστε περισσότερα

ΑΡΧΗ 1ΗΣ ΣΕΛΙΔΑΣ. ΘΕΜΑ 1 ο Στις ερωτήσεις 1-4 να γράψετε τον αριθμό της ερώτησης και δίπλα το γράμμα που αντιστοιχεί στη σωστή απάντηση.

ΑΡΧΗ 1ΗΣ ΣΕΛΙΔΑΣ. ΘΕΜΑ 1 ο Στις ερωτήσεις 1-4 να γράψετε τον αριθμό της ερώτησης και δίπλα το γράμμα που αντιστοιχεί στη σωστή απάντηση. ΑΡΧΗ 1ΗΣ ΣΕΛΙΔΑΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΠΡΟΣΟΜΟΙΩΣΗΣ Γ ΤΑΞΗΣ ΗΜΕΡΗΣΙΟΥ ΕΝΙΑΙΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ 11 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2018 ΕΞΕΤΑΖΟΜΕΝΟ ΜΑΘΗΜΑ: ΦΥΣΙΚΗ ΘΕΤΙΚΟΥ ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟΥ ΣΥΝΟΛΟ ΣΕΛΙΔΩΝ: ΕΞΙ (6) ΘΕΜΑ 1 ο Στις ερωτήσεις 1-4 να γράψετε

Διαβάστε περισσότερα

ΗΛΕΚΤΡΟΑΚΟΥΣΤΙΚΗ ΑΚΟΥΣΤΙΚΕΣ ΣΤΑΘΜΕΣ, ΜΕΤΡΗΣΕΙΣ, ΘΟΡΥΒΟΣ, ΗΧΟΜΟΝΩΣΗ ΓΙΑΝΝΗΣ ΜΟΥΡΤΖΟΠΟΥΛΟΣ ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ

ΗΛΕΚΤΡΟΑΚΟΥΣΤΙΚΗ ΑΚΟΥΣΤΙΚΕΣ ΣΤΑΘΜΕΣ, ΜΕΤΡΗΣΕΙΣ, ΘΟΡΥΒΟΣ, ΗΧΟΜΟΝΩΣΗ ΓΙΑΝΝΗΣ ΜΟΥΡΤΖΟΠΟΥΛΟΣ ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ ΗΛΕΚΤΡΟΑΚΟΥΣΤΙΚΗ ΑΚΟΥΣΤΙΚΕΣ ΣΤΑΘΜΕΣ, ΜΕΤΡΗΣΕΙΣ, ΘΟΡΥΒΟΣ, ΗΧΟΜΟΝΩΣΗ ΓΙΑΝΝΗΣ ΜΟΥΡΤΖΟΠΟΥΛΟΣ ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ ΟΜΑΔΑ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΗΧΟΥ & ΑΚΟΥΣΤΙΚΗΣ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΕΝΣΥΡΜΑΤΗΣ ΤΗΛΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΗΛΕΚΤΡΟΛΟΓΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ

Διαβάστε περισσότερα

Διάλεξη 4. Η Φυσική της Μουσικής Τ.Ε.Ι. Ιονίων Νήσων. Διάθλαση και Περίθλαση Κυμάτων Κύματα σε Δύο Διαστάσεις Doppler Effect και Shock Waves

Διάλεξη 4. Η Φυσική της Μουσικής Τ.Ε.Ι. Ιονίων Νήσων. Διάθλαση και Περίθλαση Κυμάτων Κύματα σε Δύο Διαστάσεις Doppler Effect και Shock Waves Η Φυσική της Μουσικής Τ.Ε.Ι. Ιονίων Νήσων Διάλεξη 4 Διάθλαση και Περίθλαση Κυμάτων Κύματα σε Δύο Διαστάσεις Doppler Effect και Shock Waves Ανασκόπηση Διάλεξης 3 Αναφερθήκαμε στην Απλή Αρμονική Κίνηση (ΑΑΚ)

Διαβάστε περισσότερα

Τ Ε Ι Κ Ρ Η Τ Η Σ Π Α Ρ Α Ρ Τ Η Μ Α Ρ Ε Θ Υ Μ Ν Ο Υ ΤΜΗΜΑ ΜΟΥΣΙΚΗΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΚΑΙ ΑΚΟΥΣΤΙΚΗΣ ΙΟΥΛΙΟΣ 2013

Τ Ε Ι Κ Ρ Η Τ Η Σ Π Α Ρ Α Ρ Τ Η Μ Α Ρ Ε Θ Υ Μ Ν Ο Υ ΤΜΗΜΑ ΜΟΥΣΙΚΗΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΚΑΙ ΑΚΟΥΣΤΙΚΗΣ ΙΟΥΛΙΟΣ 2013 Τ Ε Ι Κ Ρ Η Τ Η Σ Π Α Ρ Α Ρ Τ Η Μ Α Ρ Ε Θ Υ Μ Ν Ο Υ ΤΜΗΜΑ ΜΟΥΣΙΚΗΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΚΑΙ ΑΚΟΥΣΤΙΚΗΣ ΗΧΟΛΗΨΙΑ Ι ΞΕΝΙΚΑΚΗΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΙΟΥΛΙΟΣ 2013 1 1 ΕΙΣΑΓΩΓΗ 1.1 ΗΧΟΛΗΨΙΑ 1.1.1 ΓΕΝΙΚΑ 1. Προϋπόθεση πραγματοποίησης

Διαβάστε περισσότερα

ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΑ 04 ΦΥΣΙΚΗ ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟΥ ΘΕΤΙΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ Διάρκεια: 3 ώρες ΣΥΝΟΛΟ ΣΕΛΙ ΩΝ: ΠΕΝΤΕ (5)

ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΑ 04 ΦΥΣΙΚΗ ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟΥ ΘΕΤΙΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ Διάρκεια: 3 ώρες ΣΥΝΟΛΟ ΣΕΛΙ ΩΝ: ΠΕΝΤΕ (5) Σελίδα από 5 ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΑ 4 ΦΥΣΙΚΗ ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟΥ ΘΕΤΙΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ Διάρκεια: 3 ώρες ΣΥΝΟΛΟ ΣΕΛΙ ΩΝ: ΠΕΝΤΕ (5) ΘΕΜΑ Α Α. Σ ένα στάσιμο κύμα όλα τα μόρια του ελαστικού μέσου στο οποίο δημιουργείται α. έχουν

Διαβάστε περισσότερα

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΜΗ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΙΚΟΥ ΕΛΕΓΧΟΥ ΘΕΩΡΙΑ ο ΜΑΘΗΜΑ

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΜΗ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΙΚΟΥ ΕΛΕΓΧΟΥ ΘΕΩΡΙΑ ο ΜΑΘΗΜΑ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΜΗ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΙΚΟΥ ΕΛΕΓΧΟΥ ΘΕΩΡΙΑ 2017 7 ο ΜΑΘΗΜΑ Εισαγωγή Κύμα είναι η διάδοση των περιοδικών κινήσεων (ταλαντώσεων) που κάνουν τα στοιχειώδη σωματίδια ενός υλικού γύρω από τη θέση ισορροπίας

Διαβάστε περισσότερα

ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΑΝΟΙΧΤΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΦΥΕ η ΕΡΓΑΣΙΑ

ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΑΝΟΙΧΤΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΦΥΕ η ΕΡΓΑΣΙΑ 6/11/004 ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΑΝΟΙΧΤΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΦΥΕ 34 004-05 η ΕΡΓΑΣΙΑ ΑΣΚΗΣΕΙΣ Προθεσμία παράδοσης 0/1/004 1) Εκκρεμές μήκους L και μάζας m 1 εκτελεί μικρές ταλαντώσεις γύρω από τη θέση ισορροπίας, έχοντας συνδεθεί

Διαβάστε περισσότερα

Σ ΤΑΤΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΛΥΣΗ ΚΑΙ ΕΡΜΗΝΕΙΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΩΝ

Σ ΤΑΤΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΛΥΣΗ ΚΑΙ ΕΡΜΗΝΕΙΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΩΝ Σ ΤΑΤΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΛΥΣΗ ΚΑΙ ΕΡΜΗΝΕΙΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΩΝ ΤΩΝ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ Μ ΑΪΟΥ 2002 2004 Δ ΕΥΤΕΡΟ ΜΕΡΟΣ Π ΕΡΙΛΗΨΗ: Η μελέτη αυτή έχει σκοπό να παρουσιάσει και να ερμηνεύσει τα ευρήματα που προέκυψαν από τη στατιστική

Διαβάστε περισσότερα

Εργαστήριο Ηλεκτρoακουστικής Άσκηση 2 - Σελίδα 1 ΗΛΕΚΤΡΟΑΚΟΥΣΤΙΚΗ ΑΣΚΗΣΗ 2

Εργαστήριο Ηλεκτρoακουστικής Άσκηση 2 - Σελίδα 1 ΗΛΕΚΤΡΟΑΚΟΥΣΤΙΚΗ ΑΣΚΗΣΗ 2 Εργαστήριο Ηλεκτρoακουστικής Άσκηση 2 - Σελίδα 1 ΗΛΕΚΤΡΟΑΚΟΥΣΤΙΚΗ ΑΣΚΗΣΗ 2 MEΤΡΗΣΗ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΟΥ ΘΟΡΥΒΟΥ ΚΑΙ ΗΧΟΜΟΝΩΣΗΣ 1. ΕΙΣΑΓΩΓΗ Σαν θόρυβος ορίζεται συνήθως η κατηγορία των ανεπιθύμητων ήχων, που

Διαβάστε περισσότερα

25/3/2009. Η επεξεργασία του ψηφιακού σήματος υλοποιείται μέσω κατάλληλου αλγορίθμου. Φλώρος Ανδρέας Επίκ. Καθηγητής Παράμετροι ελέγχου

25/3/2009. Η επεξεργασία του ψηφιακού σήματος υλοποιείται μέσω κατάλληλου αλγορίθμου. Φλώρος Ανδρέας Επίκ. Καθηγητής Παράμετροι ελέγχου Από το προηγούμενο μάθημα... Μάθημα: «Ψηφιακή Επεξεργασία Ήχου» Δάλ Διάλεξη 4 η : «Επεξεργαστές Ε ξ έ Δυναμικής Περιοχής (Mέρος έ ΙΙ)» Η επεξεργασία του ψηφιακού σήματος υλοποιείται μέσω κατάλληλου αλγορίθμου

Διαβάστε περισσότερα

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 2ο: ΜΗΧΑΝΙΚΑ- ΗΛΕΚΤΡΟΜΑΓΝΗΤΙΚΑ ΚΥΜΑΤΑ ΕΠΑΝΑΛΗΠΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ.

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 2ο: ΜΗΧΑΝΙΚΑ- ΗΛΕΚΤΡΟΜΑΓΝΗΤΙΚΑ ΚΥΜΑΤΑ ΕΠΑΝΑΛΗΠΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ. ΤΟ ΥΛΙΚΟ ΕΧΕΙ ΑΝΤΛΗΘΕΙ ΑΠΟ ΤΑ ΨΗΦΙΑΚΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΑ ΒΟΗΘΗΜΑΤΑ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΠΑΙΔΕΙΑΣ http://www.study4exams.gr/ ΕΧΕΙ ΤΑΞΙΝΟΜΗΘΕΙ ΑΝΑ ΕΝΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΑΝΑ ΤΥΠΟ ΓΙΑ ΔΙΕΥΚΟΛΥΝΣΗ ΤΗΣ ΜΕΛΕΤΗΣ ΣΑΣ ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ ΣΤΗ

Διαβάστε περισσότερα

Μάθημα: Ακουστική και Ψυχοακουστική

Μάθημα: Ακουστική και Ψυχοακουστική Τμήμα Τεχνών Ήχου και Εικόνας Ιόνιο Πανεπιστήμιο Μάθημα: Ακουστική και Ψυχοακουστική Εργαστηριακή Άσκηση 1 «Ποσοτική εκτίμηση ελαχίστου κατωφλίου ακουστότητας» Διδάσκων: Φλώρος Ανδρέας Δρ. Ηλ/γος Μηχ/κός

Διαβάστε περισσότερα

Φυσική για Μηχανικούς

Φυσική για Μηχανικούς Φυσική για Μηχανικούς Κύματα Εικόνα: Ναυαγοσώστες στην Αυστραλία εκπαιδεύονται στην αντιμετώπιση μεγάλων κυμάτων. Τα κύματα που κινούνται στην επιφάνεια του νερού αποτελούν ένα παράδειγμα μηχανικών κυμάτων.

Διαβάστε περισσότερα

ΑΚΑΔΗΜΙΑ ΠΛΑΤΩΝΟΣ - Η ΠΟΛΙΤΕΙΑ ΚΑΙ Ο ΠΟΛΙΤΗΣ

ΑΚΑΔΗΜΙΑ ΠΛΑΤΩΝΟΣ - Η ΠΟΛΙΤΕΙΑ ΚΑΙ Ο ΠΟΛΙΤΗΣ ΑΚΑΔΗΜΙΑ ΠΛΑΤΩΝΟΣ - Η ΠΟΛΙΤΕΙΑ ΚΑΙ Ο ΠΟΛΙΤΗΣ Υποέργο 1 «Εκπαίδευση Ενηλίκων» 1 ος κύκλος Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων Δεκέμβριος 2012 Φεβρουάριος 2013 Αθήνα, 2012 Σελίδα 2 από 25 Εικόνα Εγγράφου Αριθμός

Διαβάστε περισσότερα

Ειδικά Θέματα Ηλεκτρονικών 1

Ειδικά Θέματα Ηλεκτρονικών 1 Ειδικά Θέματα Ηλεκτρονικών 1 ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ ΚΕΦΑΛΑΙΟ 3...2 ΑΠΟΚΡΙΣΗ ΣΥΧΝΟΤΗΤΑΣ ΕΝΙΣΧΥΤΩΝ...2 3.1 Απόκριση συχνότητας ενισχυτών...2 3.1.1 Παραμόρφωση στους ενισχυτές...5 3.1.2 Πιστότητα των ενισχυτών...6 3.1.3

Διαβάστε περισσότερα