ΣΥΝΤΑΞΗ ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟΥ ΣΗΜΕΙΩΜΑΤΟΣ

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "ΣΥΝΤΑΞΗ ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟΥ ΣΗΜΕΙΩΜΑΤΟΣ"

Transcript

1 ΣΥΝΤΑΞΗ ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟΥ ΣΗΜΕΙΩΜΑΤΟΣ Το βιογραφικό σημείωμα αποτελεί μία συνοπτική περιγραφή των γνώσεων, της πείρας και των δεξιοτήτων, που αναπτύχθηκαν κατά την εκπαίδευση και την επαγγελματική σταδιοδρομία, ενώ περιλαμβάνει και άλλες χρήσιμες πληροφορίες για τη διεκδίκηση μιας θέσης εργασίας. Το βιογραφικό σημείωμα συνοδεύει τις αιτήσεις για πρόσληψη σε θέσεις εργασίας και αποτελεί το βασικό στοιχείο αξιολόγησης από την πλευρά των επιχειρήσεων. Κατά τη σύνταξη του βιογραφικού σας, στόχος σας είναι να κεντρίσετε την προσοχή του αποδέκτη, να δημιουργήσετε θετικές εντυπώσεις για το άτομό σας και να πείσετε ότι είστε το κατάλληλο πρόσωπο για τη θέση. Θα πρέπει να έχετε υπόψη σας τη σημασία της πρώτης εντύπωσης που θα αναπτυχθεί στο άτομο που θα διαβάσει το βιογραφικό σας. Συνήθως, η αρχική εντύπωση δύσκολα ανατρέπεται. Ο αναγνώστης πρέπει να αισθάνεται ότι το βιογραφικό σημείωμα απευθύνεται σε αυτόν. Για αυτό θα πρέπει να είναι προσαρμοσμένο ανάλογα με το φορέα ή την επιχείρηση στην οποία το απευθύνετε, προτάσσοντας τα σημεία που ενδιαφέρουν ιδιαίτερα τον εργοδότη. Το ΓΔ του ΕΑΠ διαμόρφωσε ορισμένες οδηγίες για τη σύνταξη βιογραφικού σημειώματος. Ωστόσο, θα πρέπει να έχετε υπόψη σας ότι δεν υπάρχουν αυστηροί κανόνες και έτοιμες λύσεις, καθώς κάθε βιογραφικό είναι ιδιαίτερο και μοναδικό και αντικατοπτρίζει εκείνον/η που το συντάσσει. Τα τελευταία χρόνια η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει προτείνει ένα ενιαίο πρότυπο Βιογραφικού Σημειώματος για χρήση στα κράτη-μέλη της. Σύμφωνα με το Cedefop (Ευρωπαϊκό Κέντρο για την Ανάπτυξη της Επαγγελματικής Κατάρτισης) από το 2008 και μετά υπολογίζεται ότι άτομα έχουν συμπληρώσει το ευρωπαϊκό βιογραφικό και αναμένεται οι online αιτήσεις να υπερβούν τις μέχρι το Το ευρωπαϊκό πρότυπο Βιογραφικού Σημειώματος (Europass) αποτελεί μια περιεκτική και δομημένη σύνοψη για την εργασιακή εμπειρία, την εκπαίδευση και την κατάρτιση, την ικανότητα χρήσης ξένων γλωσσών, καθώς και για τα επιπλέον προσόντα και τις ικανότητές των ατόμων, όπως οι κοινωνικές, οργανωτικές, τεχνικές και καλλιτεχνικές ικανότητες και δεξιότητες. Εδώ, μπορείτε να βρείτε οδηγίες (σε διάφορες γλώσσες) για τη συμπλήρωση του ευρωπαϊκού προτύπου βιογραφικού σημειώματος κι εδώ σχετικά παραδείγματα.

2 Χαρακτηριστικά Βιογραφικού Σημειώματος Ένα σωστό και ολοκληρωμένο βιογραφικό σημείωμα θα πρέπει να είναι: - Λειτουργικό: Μεριμνήστε ώστε να παρέχετε τα στοιχεία επικοινωνίας σας, ώστε σε περίπτωση επιλογής σας, να είναι εύκολο να σας ειδοποιήσουν. Μην ξεχνάτε, ότι κανείς δεν σπαταλά πρόθυμα τον πολύτιμο χρόνο του για να τα ψάξει και να τα βρει. - Λιτό: Προσπαθείτε να αποφεύγετε μεγάλες και σύνθετες προτάσεις. Ένα βιογραφικό με σύνθετο λόγο είναι πιθανό να μπερδέψει και να κουράσει και να μην αξιολογηθεί θετικά. Το βιογραφικό πρέπει να είναι λιτό τόσο ως προς το ύφος, όσο και ως προς την εμφάνιση. Αποφύγετε περίεργα πλαίσια, περίεργες και μεγάλες γραμματοσειρές, έντονα χρώματα και σχέδια. Επιδιώξτε να κεντρίσετε την προσοχή του αξιολογητή μέσω των προσόντων, των γνώσεων και των δεξιοτήτων σας και όχι μέσω της εκκεντρικής εμφάνισης του βιογραφικού σας. Είναι προτιμότερο κατά την σύνταξη του βιογραφικού να μην χρησιμοποιούνται πολλά ρήματα. Επίσης, αποφεύγετε τη χρήση του α' ενικού προσώπου. - Περιεκτικό: Το βιογραφικό οφείλει να είναι σύντομο. Σκεφθείτε ότι οι υπεύθυνοι αξιολόγησης βιογραφικών συχνά έχουν πλήθος βιογραφικών να εξετάσουν. Στο βιογραφικό δίνετε την πληροφορία, δεν την αναπτύσσετε. Με γνώμονα πάντα τη συγκεκριμένη θέση, για την οποία απευθύνεστε στην εταιρεία, δώστε τις πληροφορίες που απαιτούνται. - Σαφές: Διευκολύνετε τον αξιολογητή να καταλάβει τι θέλετε να πείτε χωρίς να τον μπερδέψετε. Το βιογραφικό έχει ως σκοπό να δώσει απαντήσεις και όχι να δημιουργήσει ερωτήσεις. Κανένας δεν θα σπαταλήσει τον χρόνο του για να ερμηνεύσει ασαφείς τοποθετήσεις. Δώστε του επίσης χρονική συνέχεια και συνέπεια και μην αφήνετε χρονικά κενά - Στοχευμένο: Η έκταση του βιογραφικού αλλά και η βαρύτητα που θα αποδώσετε στις επιμέρους ενότητες εξαρτάται από τη θέση για την οποία υποβάλετε την υποψηφιότητά σας. Για παράδειγμα, ένας υποψήφιος που ενδιαφέρεται για μια θέση εκπαιδευτικού, θα δώσει μεγαλύτερη βαρύτητα στην εκπαιδευτική εμπειρία και το συγγραφικό έργο, εφόσον βέβαια υπάρχουν. Αντίθετα, ένας υποψήφιος που ενδιαφέρεται για μια θέση στελέχους σε μία επιχείρηση, θα δώσει μεγαλύτερη βαρύτητα στην επαγγελματική εμπειρία, εφόσον βέβαια υπάρχει. Ορισμένες χρήσιμες γενικές υποδείξεις που αφορούν τη σύνταξη του βιογραφικού σημειώματος είναι οι παρακάτω: - Διατάξτε το περιεχόμενο των επιμέρους ενοτήτων ξεκινώντας από το πιο πρόσφατο προς το πιο παλιό.

3 - Το βιογραφικό έχει σαν σκοπό να τονίσει τα θετικά σας σημεία και επιμελώς να 'υποβαθμίσει' τις αδυναμίες σας. Για παράδειγμα, εάν δεν έχετε εργασιακή εμπειρία, μπορείτε να αναφερθείτε σε κάποια πρακτική άσκηση. - Αναφέρετε αυτά που μπορείτε να τεκμηριώσετε. Αβάσιμα στοιχεία δημιουργούν αρνητική εντύπωση. - Μην ξεχνάτε να ενημερώνετε το βιογραφικό σας με κάθε επιπρόσθετη πληροφορία (π.χ. απόκτηση τίτλου σπουδών, τελειοποίηση γνώσης ξένης γλώσσας, κ.λπ.). - Αποφύγετε να βάλετε φωτογραφία, εκτός κι αν ζητείται. - Φροντίστε να έχετε μια ηλεκτρονική διεύθυνση που να είναι αποδεκτή στο επαγγελματικό περιβάλλον. Τέλος, κατά τη μορφοποίηση του ηλεκτρονικού εγγράφου του βιογραφικού σημειώματος, καλό είναι να ληφθούν υπόψη τα παρακάτω: - Στον κειμενογράφο σας επιλέξτε ως μέγεθος σελίδας για το έγγραφό σας το Α4. Προτείνεται να αφήσετε περιθώρια δεξιά και αριστερά 3,5 εκατοστά, ώστε να δίνετε τη δυνατότητα στον αξιολογητή να σημειώσει κάποιες παρατηρήσεις. Προτιμήστε τη χρήση μιας γραμματοσειράς που θα πρέπει να είναι ευανάγνωστη και ευκρινής. Το μέγεθος της γραμματοσειράς εξαρτάται από την ίδια τη γραμματοσειρά που θα επιλέξετε. Ως μέτρο σύγκρισης προτείνεται η Times New Roman με μέγεθος 12. Το διάστιχο που προτείνεται είναι 1,5 γιατί κάνει την ανάγνωση πιο εύκολη. Προτιμήστε την πλήρη στοίχιση για το περιεχόμενο του βιογραφικού σας. Προτείνεται η αξιοποίηση του υποσέλιδου (footer) και της κεφαλίδας (header) για την καταγραφή χρήσιμων πληροφοριών για το βιογραφικό σας. Στη μεν κεφαλίδα θα μπορούσατε να αναφέρετε το όνομά σας και τον τίτλο σας στο δε υποσέλιδο το μήνα ενημέρωσης του βιογραφικού σας (π.χ. Ιούνιος 2011) και την αρίθμηση των σελίδων. - Οι επικεφαλίδες των επιμέρους ενοτήτων θα πρέπει να ξεχωρίζουν από το επιμέρους περιεχόμενο. Επιλέξτε μεγαλύτερο μέγεθος γραμματοσειράς και χρησιμοποιήστε ή bold ή italics ή underline. Προσέξτε η αλλαγή σελίδας να μη διακόπτει τη ροή της ενότητας. Αυτό μπορείτε να το πετύχετε αλλάζοντας τα περιθώρια κατά τη διαμόρφωση σελίδας. - Εξασφαλίστε ότι το βιογραφικό σας είναι απαλλαγμένο από ορθογραφικά και συντακτικά λάθη. Σε κάθε περίπτωση, πριν στείλετε το βιογραφικό σας, τυπώστε το, ώστε να δείτε εάν είναι ευανάγνωστο. Χρησιμοποιήστε καλής ποιότητας χαρτί αν πρόκειται να το στείλετε εκτυπωμένο. Αν το υποβάλετε ηλεκτρονικά (μέσω ή φόρμας υποβολής), προτιμήστε να δημιουργήσετε ένα αρχείο pdf.

4 Διάρθρωση Βιογραφικού Σημειώματος Ένα βιογραφικό σημείωμα μπορεί να περιλαμβάνει τις παρακάτω ενότητες: Προσωπικά Στοιχεία Τα προσωπικά στοιχεία που είναι σκόπιμο να αναγράφονται είναι: Επώνυμο Όνομα Ημερομηνία γέννησης Οικογενειακή κατάσταση Τόπος γέννησης Υπηκοότητα Στρατιωτικές υποχρεώσεις Ειδικότητα Διεύθυνση Τηλέφωνο Κινητό Στα προσωπικά στοιχεία πρέπει να υπάρχουν πλήρη στοιχεία επικοινωνίας. Ο αριθμός κινητού τηλεφώνου και το , αν φυσικά υπάρχουν, θεωρούνται απαραίτητα. Προαιρετικά στοιχεία αποτελούν η ημερομηνία γέννησης, η οικογενειακή κατάσταση, ο τόπος γέννησης και η υπηκοότητα. Οι άνδρες καλό θα ήταν να αναφερθούν στις στρατιωτικές τους υποχρεώσεις. Είναι πρακτικό όταν θέλετε να αναφερθείτε στην ηλικία σας να χρησιμοποιείτε την ημερομηνία γέννησης. Σπουδές-Εκπαίδευση Αναφέρετε τον τίτλο σπουδών (Πτυχίο, Δίπλωμα), τον φορέα (Πανεπιστήμιο, Σχολή, Τμήμα), την πτυχιακή εργασία ή/και την πρακτική άσκηση και το χρονικό διάστημα. Ο βαθμός του πτυχίου αναφέρεται αν θεωρείται αξιόλογος. Στην περίπτωση εκπόνησης διδακτορικής διατριβή, καλό θα ήταν να προσδιορίσετε το θεματικό πεδίο. Αν υπάρχει άδεια ασκήσεως επαγγέλματος, πρέπει να το αναφέρετε. Εφόσον δεν έχετε ακόμη ολοκληρώσει τις σπουδές σας, μην παραλείψετε να το διευκρινίσετε αλλά και να αναφέρετε πότε εκτιμάτε ότι θα τις ολοκληρώσετε (π.χ. 'σε εξέλιξη με εκτιμώμενη ολοκλήρωση τον Σεπτέμβριο του 2012'). Ο βαθμός του απολυτηρίου λυκείου αναφέρεται αν θεωρείται αξιόλογος, μόνο εφόσον δεν έχετε ολοκληρώσει ακόμη κάποιο πτυχιακό πρόγραμμα σπουδών. Επιμόρφωση Στην ενότητα αυτή μπορούν να συμπεριληφθούν τα σεμινάρια ή/και τα προγράμματα εκπαίδευσης/κατάρτισης που έχετε παρακολουθήσει. Αναφέρετε την

5 ημερομηνία, τον τίτλο του προγράμματος, τον φορέα υλοποίησης και τη διάρκεια. Δε θα πρέπει να ενταχθούν στην ενότητα αυτή οι συμμετοχές σε ημερίδες ή συνέδρια. Επαγγελματική Εμπειρία Τα στοιχεία που θα πρέπει απαραίτητα να αναφέρονται είναι: το χρονικό διάστημα απασχόλησης, το αντικείμενο εργασίας, ο τίτλος της θέσης ή τα καθήκοντα και οι αρμοδιότητες με σύντομη περιγραφή. Στην ενότητα αυτή συμπεριλαμβάνονται η πρακτική άσκηση και η συμμετοχή στη διεξαγωγή ερευνών, καθώς επίσης η εθελοντική εργασία και η εμπειρία που μπορεί να έχει αποκτηθεί σε οικογενειακή επιχείρηση. Τέλος, οι άντρες μπορούν να αναφέρουν σχετική εμπειρία που αποκόμισαν κατά τη στρατιωτική τους θητεία, αν και εφόσον αυτή αποδεικνύεται. Διδακτική Εμπειρία Η ενότητα της διδακτικής εμπειρίας είναι απαραίτητη, όταν η θέση για την οποία ενδιαφέρεστε, είναι σχετική με τον χώρο της Εκπαίδευσης. Σε αυτή την περίπτωση θα πρέπει να προτάσσεται σε σχέση με την άλλη επαγγελματική εμπειρία. Για θέσεις εκπαιδευτών ενηλίκων ή εκπαιδευτικών κάθε βαθμίδας, η ενότητα αυτή θα πρέπει να υπάρχει και να συμπεριλαμβάνει στοιχεία, όπως το χρονικό διάστημα, το αντικείμενο εκπαίδευσης και το φορέα. Συγγραφικό Έργο Η ενότητα αυτή αφορά όσους/ες έχουν δημοσιευμένο επιστημονικό έργο (επιστημονικά άρθρα, συγγράμματα, ανακοινώσεις σε συνέδρια, κ.λπ.). Προτείνεται η χρήση του Harvard Referencing System. Η συγκεκριμένη ενότητα θα πρέπει να προτάσσεται σε σχέση με την επαγγελματική εμπειρία, εφόσον η προσφερόμενη θέση αφορά σε ερευνητικό ή/και εκπαιδευτικό έργο. Συνέδρια-Ημερίδες Στην ενότητα αυτή μπορείτε να προσδιορίσετε τα συνέδρια και τις ημερίδες που παρακολουθήσατε, χωρίς να έχετε συμβάλει σε κάποια από τις παρουσιάσεις/ομιλίες που πραγματοποιήθηκαν. Ξένες Γλώσσες Στις ξένες γλώσσες αναφέρετε τη γλώσσα, το επίπεδο (προτείνεται η χρήση της κλίμακας επιπέδου γλωσσομάθειας σύμφωνα με το Κοινό Ευρωπαϊκό Πλαίσιο Αναφοράς),

6 τον τίτλο που έχετε αποκτήσει και τον φορέα πιστοποίησης. Στην περίπτωση που έχετε ζήσει για κάποια χρόνια στο εξωτερικό (π.χ. μεγαλώσατε ή/και σπουδάσατε εκεί) μπορείτε να το επικαλεστείτε προκειμένου να αποδείξετε τη γνώση της αντίστοιχης ξένης γλώσσας. Γνώσεις Η/Υ Στην ενότητα αυτή αναφέρονται τα λειτουργικά συστήματα (π.χ. Windows, Linux), καθώς και τα εξειδικευμένα προγράμματα (π.χ. SPSS, Autocad) που γνωρίζετε να χρησιμοποιείτε. Αν έχετε κάποια σχετική πιστοποίηση είναι σκόπιμο να την αναφέρετε. Εφόσον οι σπουδές σας αφορούν στην Πληροφορική, θα ήταν σκόπιμο να εστιάσετε σε γλώσσες προγραμματισμού και εφαρμογές ανάπτυξης. Άλλες Πληροφορίες Εδώ μπορείτε να αναφέρετε κάποια ενδιαφέροντα όπως η συμμετοχή σας σε συλλόγους, εκθέσεις κ.λπ., τα οποία αποδεικνύουν κάποιες κοινωνικές ή άλλες δεξιότητες. Επιπλέον, για θέσεις που ζητούν ευχέρεια μετακίνησης, είναι σκόπιμη η αναφορά στην ύπαρξη διπλώματος οδήγησης. Συστάσεις Η ύπαρξη συστάσεων από άτομα με τα οποία συνεργαστήκατε κατά το παρελθόν (καθηγητές, συνάδελφοι, συνεργάτες, προϊστάμενοι, εργοδότες) μπορεί να σας δώσει κάποιο προβάδισμα έναντι άλλων συνυποψήφιων. Πρέπει, όμως, να εξασφαλίσετε αφενός ότι τα πρόσωπα αυτά δέχονται να παραθέσετε τα στοιχεία επικοινωνίας τους σε τρίτους και αφετέρου πως θα ανταποκριθούν αν χρειαστεί και θα μιλήσουν θετικά για εσάς. Συνεπώς, η επαφή σας με τους ανθρώπους αυτούς πρέπει να είναι ενεργή. Εάν δεν επιθυμείτε να ανακοινώσετε εκ των προτέρων τις συστάσεις σας, μπορείτε να ολοκληρώσετε το βιογραφικό σας αναφέροντας: 'Συστάσεις: διαθέσιμες εφόσον ζητηθούν'. Διαφορετικά, μπορείτε να αναφέρετε το ονοματεπώνυμο, την ιδιότητα, τη διεύθυνση, το τηλέφωνο και το αυτού που σας συστήνει, καθώς και τη σχέση την οποία έχετε/είχατε. Μη στέλνετε συστατικές επιστολές όταν δε ζητείται να συνοδεύουν το βιογραφικό σας. Εφόσον, όμως, ζητείται, φροντίστε να είναι σφραγισμένες σε φάκελο από τους συντάκτες τους.

ΣΥΝΤΑΞΗ ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟΥ ΣΗΜΕΙΩΜΑΤΟΣ (CV)

ΣΥΝΤΑΞΗ ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟΥ ΣΗΜΕΙΩΜΑΤΟΣ (CV) ΣΥΝΤΑΞΗ ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟΥ ΣΗΜΕΙΩΜΑΤΟΣ (CV) Στόχοι του Σεμιναρίου Με την ολοκλήρωση του σεμιναρίου θα είστε σε θέση να γνωρίζετε: Τα χαρακτηριστικά ενός Βιογραφικού Σημειώματος Τι περιέχει και πως συντάσσεται

Διαβάστε περισσότερα

Οδηγός Βιογραφικού Σηµειώµατος

Οδηγός Βιογραφικού Σηµειώµατος Ευσταθίου Κατιάνα Μουστακαλή Βιολέττα Οδηγός Βιογραφικού Σηµειώµατος Γραφείο ιασύνδεσης Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήµιο Αθηνών «Το έντυπο αυτό δημιουργήθηκε στο πλαίσιο της Πράξης «Δομή Απασχόλησης

Διαβάστε περισσότερα

ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗ ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΘΕΜΑΤΙΚΟ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΟ ΣΥΝΕΔΡΙΩΝ

ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗ ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΘΕΜΑΤΙΚΟ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΟ ΣΥΝΕΔΡΙΩΝ ΤΙΤΛΟΣ ΘΕΜΑΤΙΚΟ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΟ ΣΥΝΕΔΡΙΩΝ Προφίλ ωφελουμένου Εξατομικευμένη προσέγγιση για τη διερεύνηση και αξιολόγηση των αναγκών, ικανοτήτων κλίσεων, ενδιαφερόντων και εμπειριών των ωφελουμένων Ανάπτυξη

Διαβάστε περισσότερα

Σύνταξη Εγγράφων-Φορμών

Σύνταξη Εγγράφων-Φορμών ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΔΙΑ ΒΙΟΥ ΜΑΘΗΣΗΣ Σύνταξη Εγγράφων-Φορμών ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΥΛΙΚΟ ΓΙΑ ΤΑ ΚΕΝΤΡΑ ΔΙΑ ΒΙΟΥ ΜΑΘΗΣΗΣ Συγγραφέας Αγγελική Μπουρμπούλη Υπεύθυνος διαμόρφωσης επιστημονικών

Διαβάστε περισσότερα

ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΦΑΚΕΛΟΥ ΥΠΟΨΗΦΙΟΥ

ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΦΑΚΕΛΟΥ ΥΠΟΨΗΦΙΟΥ ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΦΑΚΕΛΟΥ ΥΠΟΨΗΦΙΟΥ Ο οποίος μπορεί να περιλαμβάνει: Α. Βιογραφικό σημείωμα Β. οργανωμένα πρωτότυπα και αντίγραφα βεβαιώσεων όλων όσων αναφέρονται στο βιογραφικό σημείωμα

Διαβάστε περισσότερα

Οδηγίες σύνταξης ενός κατάλληλου βιογραφικού σημειώματος. Guidelines for conducting an appropriate Curriculum Vitae

Οδηγίες σύνταξης ενός κατάλληλου βιογραφικού σημειώματος. Guidelines for conducting an appropriate Curriculum Vitae EΙΔΙΚΟ ΑΡΘΡΟ Οδηγίες σύνταξης ενός κατάλληλου βιογραφικού σημειώματος Φασόη Γεωργία 1, Κελέση-Σταυροπούλου Μάρθα 2 1. Επίκουρος Καθηγήτρια, Τμήμα Νοσηλευτικής, ΤΕΙ Αθήνας 2. Αναπληρώτρια Καθηγήτρια, Τμήμα

Διαβάστε περισσότερα

Βιογραφικό σημείωμα και Συνοδευτική επιστολή ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑ ΟΜΑΔΙΚΗΣ ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗΣ

Βιογραφικό σημείωμα και Συνοδευτική επιστολή ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑ ΟΜΑΔΙΚΗΣ ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗΣ Βιογραφικό σημείωμα και Συνοδευτική επιστολή ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑ ΟΜΑΔΙΚΗΣ ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗΣ Βιογραφικό σημείωμα Τι είναι; Το βιογραφικό σημείωμα είναι ένα από τα σημαντικότερα βοηθήματα ενός υποψηφίου για την εύρεση

Διαβάστε περισσότερα

ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ Τεχνικές Συγγραφής ενός Επιτυχημένου Βιογραφικού Σημειώματος (CV Curriculum Vitae)

ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ Τεχνικές Συγγραφής ενός Επιτυχημένου Βιογραφικού Σημειώματος (CV Curriculum Vitae) Πανεπιστήμιο Αιγαίου Τμήμα Στατιστικής και Αναλογιστικών Χρηματοοικονομικών Μαθηματικών ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ Τεχνικές Συγγραφής ενός Επιτυχημένου Βιογραφικού Σημειώματος (CV Curriculum Vitae) =============================

Διαβάστε περισσότερα

Επαγγελματική Συμβουλευτική για Νέους και Νέες

Επαγγελματική Συμβουλευτική για Νέους και Νέες Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης Δρ Κατερίνα Κεδράκα Εκπαιδευτικός - Σύμβουλος Επαγγελματικού Προσανατολισμού Γραφείο Διασύνδεσης Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης Επαγγελματική Συμβουλευτική για Νέους

Διαβάστε περισσότερα

Επιλογή Προσωπικού. Ως γνωστό, η επιλογή ενός στελέχους περνάει από τα εξής στάδια:

Επιλογή Προσωπικού. Ως γνωστό, η επιλογή ενός στελέχους περνάει από τα εξής στάδια: Επιλογή Προσωπικού Xωρίς καμία αμφιβολία οι επενδύσεις σε ανθρώπινο δυναμικό είναι για μια επιχείρηση ίσως πολύ πιο σημαντικές από τις αντίστοιχες σε κεφαλαιουχικό εξοπλισμό ή σε υψηλή τεχνολογία. Παρόλα

Διαβάστε περισσότερα

ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΕΞΕΥΡΕΣΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ

ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΕΞΕΥΡΕΣΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΕΞΕΥΡΕΣΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ Πρόγραµµα Αγωγής Σταδιοδροµίας ΕΠΑΣ ΓΑΛΑΤΣΙΟΥ Τµήµα: Α Κοµµωτικής Τέχνης Σχολικό έτος: 2011-2012 Υπεύθυνοι Καθηγητές: Καλαϊτζή Αικατερίνη Κυρατζή Μαρία 1 Συµµετέχοντες µαθητές:

Διαβάστε περισσότερα

g Οδηγός Σταδιοδρομίας

g Οδηγός Σταδιοδρομίας g Οδηγός Σταδιοδρομίας g Πίνακας περιεχομένων Σχετικά με τη Δομή Απασχόλησης και Σταδιοδρομίας 2 Με δυο λόγια 3 Τι είναι η ΔΑΣΤΑ 3 Το Γραφείο Διασύνδεσης 4 Το Γραφείο Πρακτικής Άσκησης 4 Η Μονάδα Καινοτομίας

Διαβάστε περισσότερα

ΟΔΗΓΟΣ ΑΥΤΟΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΛΗΠΤΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΨΥΧΙΚΗΣ ΥΓΕΙΑΣ ΩΣ ΔΙΑΜΕΣΟΛΑΒΗΤΩΝ/ ΣΤΕΛΕΧΩΝ ΤΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑΣ ΥΠΟΔΟΧΗΣ

ΟΔΗΓΟΣ ΑΥΤΟΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΛΗΠΤΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΨΥΧΙΚΗΣ ΥΓΕΙΑΣ ΩΣ ΔΙΑΜΕΣΟΛΑΒΗΤΩΝ/ ΣΤΕΛΕΧΩΝ ΤΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑΣ ΥΠΟΔΟΧΗΣ ΓΕΦΥΡΕΣ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗΣ: ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΟΛΙΣΤΙΚΗΣ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗ ΛΗΠΤΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΨΥΧΙΚΗΣ ΥΓΕΙΑΣ ΣΤΗΝ ΑΓΟΡΑ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΟΔΗΓΟΣ ΑΥΤΟΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΛΗΠΤΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΨΥΧΙΚΗΣ ΥΓΕΙΑΣ ΩΣ ΔΙΑΜΕΣΟΛΑΒΗΤΩΝ/ ΣΤΕΛΕΧΩΝ

Διαβάστε περισσότερα

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΕΠΙΛΟΓΗΣ. - να προβεί στην αξιολόγηση ζητημάτων που δεν μπορούν να αποτυπωθούν στα βιογραφικά σημειώματα των υποψηφίων

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΕΠΙΛΟΓΗΣ. - να προβεί στην αξιολόγηση ζητημάτων που δεν μπορούν να αποτυπωθούν στα βιογραφικά σημειώματα των υποψηφίων ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΕΠΙΛΟΓΗΣ Η συνέντευξη επιλογής είναι ένας από τους δημοφιλέστερους τρόπους επιλογής προσωπικού, κυρίως στον ιδιωτικό τομέα, που σκοπό έχει να διακρίνει σε ποιο βαθμό τα προσόντα του υποψηφίου

Διαβάστε περισσότερα

ΓΕΝΙΚΕΣ ΟΔΗΓΙΕΣ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΝΤΑΞΗ ΣΥΣΤΑΤΙΚΗΣ ΕΠΙΣΤΟΛΗΣ

ΓΕΝΙΚΕΣ ΟΔΗΓΙΕΣ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΝΤΑΞΗ ΣΥΣΤΑΤΙΚΗΣ ΕΠΙΣΤΟΛΗΣ ΓΕΝΙΚΕΣ ΟΔΗΓΙΕΣ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΝΤΑΞΗ ΣΥΣΤΑΤΙΚΗΣ ΕΠΙΣΤΟΛΗΣ Είτε κάνετε αίτηση για θέση εργασίας, είτε για τη συμμετοχή σας σε πρόγραμμα μεταπτυχιακών σπουδών (ή ακόμα και σε πρόγραμμα προπτυχιακών σε περίπτωση

Διαβάστε περισσότερα

Βιογραφικό Σηµείωµα. Η διαδικασία επιλογής

Βιογραφικό Σηµείωµα. Η διαδικασία επιλογής Βιογραφικό Σηµείωµα Κάποια στιγµή οι περισσότεροι από µας καλούµαστε να καταθέσουµε το Βιογραφικό µας Σηµείωµα (Β.Σ.), καθώς συχνά αποτελεί ένα απαραίτητο έγγραφο και σηµαντική προϋπόθεση τόσο για την

Διαβάστε περισσότερα

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 1 Ο ΗΓΟΣ ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟΥ ΣΗΜΕΙΩΜΑΤΟΣ. Εργασία, άτοµο, κοινωνία. 1.1. Το άτοµο στη σύγχρονη κοινωνία

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 1 Ο ΗΓΟΣ ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟΥ ΣΗΜΕΙΩΜΑΤΟΣ. Εργασία, άτοµο, κοινωνία. 1.1. Το άτοµο στη σύγχρονη κοινωνία ΚΕΦΑΛΑΙΟ 1 Εργασία, άτοµο, κοινωνία 1.1. Το άτοµο στη σύγχρονη κοινωνία Στη σηµερινή κοινωνία είµαστε αντιµέτωποι καθηµερινώς µε ραγδαίες εξελίξεις. Στα πλαίσια αυτών των καθοριστικών αλλαγών που συντελούνται,

Διαβάστε περισσότερα

ιαβάστε προσεκτικά τις πληροφορίες που ακολουθούν πριν συµπληρώσετε το υπόδειγµα που σας προτείνεται.

ιαβάστε προσεκτικά τις πληροφορίες που ακολουθούν πριν συµπληρώσετε το υπόδειγµα που σας προτείνεται. Ο ΗΓΙΕΣ ΧΡΗΣΕΩΣ ΓΙΑ ΤΟ ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ EUROPASS (http://europass.cedεfop.eu.int) ΕΙΣΑΓΩΓΗ Η σύνταξη του βιογραφικού σηµειώµατος αποτελεί σηµαντικό βήµα για την αναζήτηση οποιασδήποτε θέσης εργασίας.

Διαβάστε περισσότερα

Οδηγός Εκπόνησης Πτυχιακής Εργασίας

Οδηγός Εκπόνησης Πτυχιακής Εργασίας Σχολή Τεχνολογικών Εφαρμογών (ΣΤΕΦ) ΤΕΙ Αθήνας Οδηγός Εκπόνησης Πτυχιακής Εργασίας Επιτροπή Σύνταξης: Κ. Γεωργούλη Κ. Βουδούρης Θ. Γεροστάθης 1. Εισαγωγικό σημείωμα Η παρούσα έκδοση αποτελεί έναν οδηγό

Διαβάστε περισσότερα

Μικρά, χρήσιμα μυστικά στη σύνταξη του βιογραφικού σημειώματος.

Μικρά, χρήσιμα μυστικά στη σύνταξη του βιογραφικού σημειώματος. Σύνταξη βιογραφικού σημειώματος Ο σύμβουλος πρέπει να εξηγήσει στο μαθητή το ρόλο του βιογραφικού σημειώματος (Curriculum Vitae). Ότι δηλαδή μέσα από αυτό ο υποψήφιος προβάλει και διαφημίζει τον εαυτό

Διαβάστε περισσότερα

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΠΑΤΡΑΣ

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΠΑΤΡΑΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΠΑΤΡΑΣ ΣΧΟΛΗ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΡΟΝΟΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΟΠΤΙΚΗΣ & ΟΠΤΟΜΕΤΡΙΑΣ ΟΔΗΓΙΕΣ ΚΑΙ ΠΡΟΔΙΑΓΡΑΦΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΚΠΟΝΗΣΗ ΚΑΙ ΤΗ ΣΥΓΓΡΑΦΗ ΠΤΥΧΙΑΚΩΝ ΕΡΓΑΣΙΩΝ ΑΙΓΙΟ 2011 Πίνακας Περιεχομένων

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΗΜΟΣΙΩΝ ΣΧΕΣΕΩΝ & ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ Ο ΗΓΟΣ ΕΚΠΟΝΗΣΗΣ ΠΤΥΧΙΑΚΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΚΑΣΤΟΡΙΑ 2007

ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΗΜΟΣΙΩΝ ΣΧΕΣΕΩΝ & ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ Ο ΗΓΟΣ ΕΚΠΟΝΗΣΗΣ ΠΤΥΧΙΑΚΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΚΑΣΤΟΡΙΑ 2007 ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΗΜΟΣΙΩΝ ΣΧΕΣΕΩΝ & ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ Ο ΗΓΟΣ ΕΚΠΟΝΗΣΗΣ ΠΤΥΧΙΑΚΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΚΑΣΤΟΡΙΑ 2007 ΕΙΣΑΓΩΓΗ Στα πλαίσια ολοκλήρωσης των σπουδών για την απόκτηση προπτυχιακού διπλώµατος του Τµήµατος

Διαβάστε περισσότερα

Τίτλος πρωτοτύπου: «Οδηγός Διαχείρισης Σταδιοδρομίας» Τίτλος Πράξης: «Γραφείο Διασύνδεσης Δ.Α.ΣΤΑ. Τ.Ε.Ι. Πειραιά» με κωδικό MIS 299929

Τίτλος πρωτοτύπου: «Οδηγός Διαχείρισης Σταδιοδρομίας» Τίτλος Πράξης: «Γραφείο Διασύνδεσης Δ.Α.ΣΤΑ. Τ.Ε.Ι. Πειραιά» με κωδικό MIS 299929 ISBN: 978-960-99431-6-1 ΕΤΟΣ ΕΚΔΟΣΗΣ 2013 Τίτλος πρωτοτύπου: «Οδηγός Διαχείρισης Σταδιοδρομίας» Τίτλος Πράξης: «Γραφείο Διασύνδεσης Δ.Α.ΣΤΑ. Τ.Ε.Ι. Πειραιά» με κωδικό MIS 299929 Υπεύθυνος Πράξης: Δρ Δημήτρης

Διαβάστε περισσότερα

ΓENIKA ΓIA THN EΠIΣTHMONIKH EPΓAΣIA

ΓENIKA ΓIA THN EΠIΣTHMONIKH EPΓAΣIA ΚΕΦΑΛΑΙΟ 1 ΓENIKA ΓIA THN EΠIΣTHMONIKH EPΓAΣIA Είδη εργασιών σε σχέση με το επίπεδο σπουδών Σε σχέση με το επίπεδο σπουδών του ερευνητή, το μέγεθος και το θέμα της εργασίας, τη χρονική στιγμή κατά τη διάρκεια

Διαβάστε περισσότερα

ΕΚΘΕΣΗ ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΩΝ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΩΝ

ΕΚΘΕΣΗ ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΩΝ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΩΝ ΕΚΘΕΣΗ ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΩΝ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΩΝ Η έκθεση ακαδημαϊκών ενδιαφερόντων συνοδεύει σχεδόν πάντα την αίτηση για την είσοδο σε οποιοδήποτε πρόγραμμα μεταπτυχιακών σπουδών. Την έκθεση ακαδημαϊκών ενδιαφερόντων

Διαβάστε περισσότερα

ΓΕΝΙΚΕΣ ΟΔΗΓΙΕΣ ΕΚΠΟΝΗΣΗΣ ΤΗΣ ΠΤΥΧΙΑΚΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ

ΓΕΝΙΚΕΣ ΟΔΗΓΙΕΣ ΕΚΠΟΝΗΣΗΣ ΤΗΣ ΠΤΥΧΙΑΚΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΓΕΝΙΚΕΣ ΟΔΗΓΙΕΣ ΕΚΠΟΝΗΣΗΣ ΤΗΣ ΠΤΥΧΙΑΚΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ Βασικά Χαρακτηριστικά Η έρευνα για την εκπόνηση της πτυχιακής εργασίας πρέπει να έχει κάποια βασικά χαρακτηριστικά και να εκπληρώνει τις ακόλουθες προϋποθέσεις.

Διαβάστε περισσότερα

Συμβουλευτική Σταδιοδρομίας

Συμβουλευτική Σταδιοδρομίας ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΔΙΑ ΒΙΟΥ ΜΑΘΗΣΗΣ Συμβουλευτική Σταδιοδρομίας ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΥΛΙΚΟ ΓΙΑ ΤΑ ΚΕΝΤΡΑ ΔΙΑ ΒΙΟΥ ΜΑΘΗΣΗΣ Συγγραφέας Αικατερίνη Κεδράκα Υπεύθυνος διαμόρφωσης

Διαβάστε περισσότερα

Εσωτερικός Κανονισμός για εκπόνηση Πτυχιακής Εργασίας ΤΜΗΜΑ ΤΗΛΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΚΩΝ ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ & ΔΙΚΤΥΩΝ

Εσωτερικός Κανονισμός για εκπόνηση Πτυχιακής Εργασίας ΤΜΗΜΑ ΤΗΛΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΚΩΝ ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ & ΔΙΚΤΥΩΝ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΜΕΣΟΛΟΓΓΙΟΥ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ΝΑΥΠΑΚΤΟΥ ΤΜΗΜΑ ΤΗΛΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΚΩΝ ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ & ΔΙΚΤΥΩΝ Εσωτερικός Κανονισμός για εκπόνηση Πτυχιακής Εργασίας ΤΜΗΜΑ ΤΗΛΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΚΩΝ ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ & ΔΙΚΤΥΩΝ

Διαβάστε περισσότερα

Εσωτερικός κανονισμός εκπόνησης πτυχιακών εργασιών Αντίρριο, Απρίλιος 2014. Σελίδα 1 από 21

Εσωτερικός κανονισμός εκπόνησης πτυχιακών εργασιών Αντίρριο, Απρίλιος 2014. Σελίδα 1 από 21 Εσωτερικός κανονισμός εκπόνησης πτυχιακών εργασιών Αντίρριο, Απρίλιος 2014 Σελίδα 1 από 21 Περιεχόμενα Περιεχόμενα... 2 Γενικό πλαίσιο Σκοπός της πτυχιακής εργασίας... 2 Διαδικασία υποβολής και έγκρισης

Διαβάστε περισσότερα