Energy resources: Technologies & Management

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "Energy resources: Technologies & Management"

Transcript

1 Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας Energy resources: Technologies & Management Τεχνολογίες αναζήτησης κοιτασμάτων άνθρακα Δρ. Γεώργιος Σκόδρας Αν. Καθηγητής

2 Γεωτρήσεις έρευνας ανθράκων Γεωφυσικές μέθοδοι έρευνας ανθράκων Κοιτασματολογία ανθράκων

3 ΓΕΩΤΡΗΣΕΙΣ ΕΡΕΥΝΑΣ ΑΝΘΡΑΚΩΝ Οι κύριοι στόχοι του εντοπισμού κοιτασμάτων ανθράκων είναι Ο προσδιορισμός της θέσης των κοιτασμάτων Η έκταση των κοιτασμάτων Τα ποιοτικά χαρακτηριστικά των κοιτασμάτων Η εξακρίβωση των γεωλογικών παραγόντων που επηρεάζουν την ανάπτυξη του ορυχείου

4 ΓΕΩΤΡΗΣΕΙΣ ΕΡΕΥΝΑΣ ΑΝΘΡΑΚΩΝ Η ανάλυση προγενέστερων δεδομένων (από παλιότερες έρευνες) και η διεξαγωγή χαρτογραφήσεων, δειγματοληψιών, γεωτρητικών και γεωφυσικών ερευνών κρίνονται απαραίτητες. Εφόσον εντοπιστούν επαρκείς ποσότητες άνθρακα της επιθυμητής ποιότητας, η γεωλογική έρευνα επικεντρώνεται στον σχεδιασμό και την ανάπτυξη του ορυχείου. Για το σκοπό αυτό διεξάγονται επιπλέον δειγματοληψίες και γεωτρήσεις. Δηλαδή, η γεωλογική έρευνα εξελίσσεται σταδιακά και χωρίς διακοπή από την ανίχνευση και τον εντοπισμό των κοιτασμάτων μέχρι την ανάπτυξη των ορυχείων.

5 Έρευνα πεδίου Η έρευνα πεδίου παίζει σημαντικό ρόλο στον εντοπισμό επιφανειακών εμφανίσεων των κοιτασμάτων ανθράκων και στη σχεδίαση του προγράμματος γεωτρητικής έρευνας. Το πρώτο στάδιο της διεξαγωγής μιας γεωλογικής έρευνας είναι η συλλογή όλων των υπαρχόντων στοιχείων (παλαιούς χάρτες, δημοσιεύσεις σε επιστημονικά περιοδικά, τελικές αναφορές, αεροφωτογραφίες, δορυφορικές απεικονίσεις, κλπ). Η ύπαρξη των στοιχείων αυτών διευκολύνει την αποτύπωση της τοπογραφίας, και της στρωματογραφίας των πετρωμάτων της περιοχής, τον εντοπισμό θέσεων υδροληψίας και των οδών πρόσβασης στους χώρους όπου θα διεξαχθεί η περαιτέρω έρευνα.

6 Έρευνα πεδίου Εκτός της συλλογής στοιχείων θα πρέπει να συλλεχθούν και να αξιολογηθούν στοιχεία προγενέστερων ερευνών αναζήτησης και εκμετάλλευσης κοιτασμάτων της υπό εξέταση περιοχής, ειδικά σε ότι αφορά στην ποιότητα του άνθρακα και το μέγεθος των αποθεμάτων. Ο τρόπος διεξαγωγής της έρευνας πεδίου προσαρμόζεται πάντα στις συνθήκες της υπό εξέταση περιοχής. Για παράδειγμα, στα τροπικά δάση οι έρευνες πεδίου διεξάγονται κατά μήκος ποταμών είτε με πεζοπόρες ομάδες εργασίας είτε εν πλω. Σε περιοχές με μορφολογία ελληνικών τοπίων, η έρευνα πεδίου επικεντρώνεται σε εμφανίσεις ανθράκων σε τομές πετρωμάτων που διανοίχτηκαν κατά την κατασκευή δρόμων και αγροτικών έργων. Σε ορεινές περιοχές με περιορισμένη πρoσπελασιμότητα τέτοιου τύπου έρευνες γίνονται από ελικόπτερο.

7 Χαρτογράφηση Η χαρτογράφηση επιφανειακών εμφανίσεων ανθράκων θεωρείται επιβεβλημένη σε περιοχές όπου, λόγω διαβρώσεων, πτυχώσεων ή ρηγματώσεων, οι στρώσεις άνθρακα έχουν φτάσει μέχρι την επιφάνεια του εδάφους. Οπωσδήποτε, η χαρτογράφηση είναι γενικότερα χρήσιμη σε κάθε ανθρακοφόρο περιοχή αφού δίνει ένα αξιόπιστο τοπογραφικό υπόβαθρο. Η επιλογή της κλίμακας των χαρτών που θα σχεδιαστούν είναι σημαντικός παράγοντας. Βασικοί χάρτες κλίμακας 1: και 1: επαρκούν μόνο για τις βασικές διαπιστώσεις. Για τον προσδιορισμό των θέσεων δειγματοληψίας καθώς και των θέσεων όρυξης των ερευνητικών γεωτρήσεων είναι αναγκαία η σχεδίαση χαρτών κλίμακας 1: Για τη λειτουργία των ορυχείων χρησιμοποιούνται ακόμη πιο λεπτομερείς χάρτες κλίμακας 1:5.000 και 1: Η επαλήθευση όλων των παραπάνω χαρτών γίνεται συνήθως με αεροφωτογραφίες.

8 Χαρτογράφηση Ο εξοπλισμός που απαιτείται για την χαρτογράφηση περιλαμβάνει: παλαιότερους γεωλογικούς και τοπογραφικούς χάρτες, τοπογραφικά σχέδια, αεροφωτογραφίες, στερεοσκόπιο, πυξίδα, κλισίμετρο, GPS κλπ δελτία καταγραφής στοιχείων ή φορητό Η/Y για την απευθείας εισαγωγή στοιχείων σε ηλεκτρονική μορφή, γεωλογικό σφυρί, φτυάρια, σουγιάδες, μεγεθυντικό φακό σακούλες φύλαξης δειγμάτων, φωτογραφικές μηχανές, βιντεοκάμερες, κλπ.

9 Χαρτογράφηση Ο γεωλογικός χάρτης που θα σχεδιαστεί, μετά το τέλος της έρευνας πεδίου, πρέπει να περιέχει τα παρακάτω στοιχεία: θέση και όρια των εμφανίσεων άνθρακα και της ανθρακοφόρου ιζηματογενούς στοιβάδας μακροσκοπικός χαρακτηρισμός των εμφανίσεων άνθρακα (γυαλιστερός ή θαμπός η φωτεινότητα του άνθρακα είναι ένας πρώτος δείκτης της περιεκτικότητάς του σε ανόργανη ύλη) θέση και εξάπλωση λοιπών ιζηματογενών πετρωμάτων θέση και εξάπλωση διεισδύσεων εκρηξιγενών πετρωμάτων του υποβάθρου

10 Χαρτογράφηση Ο γεωλογικός χάρτης που θα σχεδιαστεί, μετά το τέλος της έρευνας πεδίου, πρέπει να περιέχει τα παρακάτω στοιχεία: τύπος, θέση, διεύθυνση και κλίση ρηγμάτων και πτυχώσεων θέσεις γεωτρήσεων θέσεις δειγματοληψίας θέσεις εύρεσης απολιθωμάτων τοπογραφικά στοιχεία: βουνά, λόφοι, λίμνες ποτάμια, κλπ. ανθρωπογενείς δραστηριότητες: ορυχεία και στοές, κτίσματα, δρόμοι, γέφυρες, κλπ.

11 Χαρτογράφηση Εκτός από την περιγραφή των κοιτασμάτων άνθρακα, πολλές φορές και η περιγραφή των σχηματισμών που βρίσκονται σε επαφή με τα κοιτάσματα, τόσο στο πάνω και κάτω άκρο της κάθε στρώσης άνθρακα είναι χρήσιμη για γεωτεχνικούς αλλά και μεταλλευτικούς λόγους. Γενικά, η περιγραφή μιας αλληλουχίας ιζημάτων που περικλείει ανθρακικά στρώματα πρέπει να περιέχει: τον τύπο των στρωμάτων που εφάπτονται κάθε στρώσης άνθρακα (π.χ. πυλοί, ψαμμίτες, μάργες, κλπ) τη μορφή της επιφάνειας επαφής των ιζημάτων (π.χ. επίπεδη, συνεχής) το βαθμό αποσάθρωσης των ελεύθερων επιφανειών των πετρωμάτων την θέση και διάταξη ρηγμάτων, πτυχώσεων και στρωματογραφικών ανωμαλιών, κλπ

12 Όρυξη γεωτρήσεων Εφόσον η έρευνα πεδίου έχει ολοκληρωθεί και τα πρώτα ευρήματα οδηγούν στην ύπαρξη ενός οικονομικά εκμεταλλεύσιμου κοιτάσματος γαιάνθρακα, το επόμενο στάδιο αφορά την όρυξη γεωτρήσεων. Η επιλογή των θέσεων που θα ορυχτούν οι γεωτρήσεις γίνεται με στόχο τη συμπλήρωση στοιχείων σε περιοχές μεταξύ των σημείων που έγιναν οι επιφανειακές παρατηρήσεις, έτσι ώστε να καταστεί δυνατή η εκτίμηση της εξάπλωσης του κοιτάσματος στο σύνολο της υπό εξέταση περιοχής.

13 Όρυξη γεωτρήσεων Κατά τη διάρκεια της όρυξης θα πρέπει να καταγράφονται όλα τα στοιχεία και οι παρατηρήσεις (από το υπεύθυνο τεχνικό προσωπικό) για την παροχή πλήρους πληροφόρησης στο επιστημονικό προσωπικό που θα εκτιμήσει το κοίτασμα. Μεταξύ των στοιχείων αυτών, βασικότερα θεωρούνται τα ακόλουθα συντεταγμένες γεώτρησης περιγραφή του χώρου μέθοδος / εξοπλισμός όρυξης διάμετρος γεώτρησης και μεγέθη σωληνώσεων σε συνάρτηση με το βάθος απώλειες ρευστού γεώτρησης σε συνάρτηση με το βάθος μήκος πυρήνα που ανακτήθηκε σε συνάρτηση με το βάθος ποσότητα υπογείων νερών, κλπ

14 Όρυξη γεωτρήσεων Οι γεωτρήσεις έρευνας γίνονται για τον προσδιορισμό του βάθους, του πάχους και της ποιότητας κάθε στρώσης άνθρακα σε συγκεκριμένο σημείο του κοιτάσματος κατά την οριζόντια εξάπλωση, καθώς και για να συλλεγούν πληροφορίες για τη στρωματογραφία ολόκληρης της σειράς ιζημάτων που φιλοξενούν τον άνθρακα. Είναι συνήθως κατακόρυφες (εκτός από κάποιες περιπτώσεις υπόγειων ορυχείων) και γίνονται με περιστροφικά γεωτρύπανα (rotary rigs), αδαμαντοτρύπανα (diamond drill rigs) ή φορητά διατρητικά συστήματα (μπορούν να διαλυθούν σχετικά γρήγορα και να μεταφερθούν εύκολα σε δύσβατες περιοχές).

15 Τεχνολογίες αναζήτησης κοιτασμάτων άνθρακα Έλεγχος βάθους γεώτρησης Για να είναι βέβαιο ότι η γεώτρηση έχει φτάσει σε βάθος κάτω από το οποίο δεν αναμένεται άλλη στρώση άνθρακα, πρέπει να εφαρμόζεται η διαδικασία που περιγράφεται στο λογικό διάγραμμα.

16 Μακροσκοπική αναγνώριση πυρήνων Η λεπτομερής αξιολόγηση των πυρήνων είναι το τμήμα της έρευνας που δίνει την πολυτιμότερη πληροφόρηση για την οικονομικότητα της εκμετάλλευσης. Η αξιολόγηση των πυρήνων επικεντρώνεται κυρίως στη στιβάδα των ιζημάτων που περικλείουν τα ανθρακικά στρώματα καθώς και στα ιζήματα που εφάπτονται στο πάνω και κάτω μέρος της στιβάδας αυτής. Η διαδικασία αξιολόγησης εκτελείται συνήθως σε στεγασμένους χώρους που διαθέτουν πάγκους για την τοποθέτηση των κιβωτίων πυρηνοληψίας. Στους ίδιους χώρους πραγματοποιείται και η αποθήκευση των πυρήνων που έχουν ήδη ή αναμένεται να αξιολογηθούν, έτσι ώστε να προφυλάσσονται από τις καιρικές συνθήκες και από κάθε άλλο παράγοντα αλλοίωσης.

17 Προσδιορισμός γεωτεχνικών χαρακτηριστικών Ο καθορισμός των γεωτεχνικών ιδιοτήτων των ιζημάτων που πρόκειται να εκσκαφτούν κατά τη διάνοιξη ενός ορυχείου διεξάγεται σε δείγματα που προέρχονται από επιφανειακές εμφανίσεις των πετρωμάτων, από δοκιμαστικές εκσκαφές ή συνηθέστερα από πυρήνες γεωτρήσεων. Η διαδικασία αυτή αποτελεί σημαντικό μέρος μιας κοιτασματολογικής έρευνας, προκειμένου να επιλεγεί η ασφαλέστερη μέθοδος διάνοιξης του ορυχείου και να προσδιοριστούν κάποιες ποιοτικές παράμετροι του παραγόμενου άνθρακα που επηρεάζουν την εμπορευσιμότητά του.

18 Προσδιορισμός γεωτεχνικών χαρακτηριστικών Η περιγραφή των δειγμάτων περιλαμβάνει τα εξής: Λιθότυπος Αντοχή (strength) Βαθμός διάβρωσης (weathering) Υφή (texture) και δομή (structure) Χρώμα Κοκκομετρία Άλλες ιδιότητες

19 ΓΕΩΦΥΣΙΚΕΣ ΜΕΘΟΔΟΙ ΕΡΕΥΝΑΣ ΑΝΘΡΑΚΩΝ Σε έρευνες μεγάλης κλίμακας εφαρμόζονται συνήθως μέθοδοι βαρυτομετρίας, βαθέων σεισμικών κυμάτων και αερομαγνητομετρίας για τον προσδιορισμό των βασικών δομικών χαρακτηριστικών των υπό διερεύνηση ιζηματογενών λεκανών. Σε έρευνες μικρότερης κλίμακας και για τη λεπτομερέστερη περιγραφή των κοιτασμάτων εφαρμόζονται μέθοδοι μετάδοσης αβαθών σεισμικών κυμάτων, βαρυτομετρίας, μαγνητομετρίας εδάφους και μέτρησης της ηλεκτρικής αντίστασης. Γενικά, η χρήση γεωφυσικών μεθόδων αυξάνει τον προϋπολογισμό της κοιτασματολογικής έρευνας. Γι αυτό, κάθε απόφαση που αφορά την εκτέλεση τέτοιων μετρήσεων πρέπει να λαμβάνει υπόψη τα πλεονεκτήματα που απορρέουν σε αντιδιαστολή με την πιθανή μείωση του συνολικού αριθμού γεωτρήσεων που θα ορυχτούν προκειμένου να ισοσκελιστεί η αύξηση του κόστους.

20 Φυσικές ιδιότητες των ανθρακοφόρων στρωμάτων Ο άνθρακας ανταποκρίνεται καλά στις περισσότερες γεωφυσικές μεθόδους αφού οι φυσικές του ιδιότητες (πυκνότητα, ταχύτητα σεισμικών κυμάτων, συντελεστής ανάκλασης σεισμικών κυμάτων, μαγνητική επιδεκτικότητα, ηλεκτρική αγωγιμότητα και ραδιομετρικές ιδιότητες) διαφέρουν από εκείνες των υπόλοιπων πετρωμάτων εντός των ιζημάτων της ανθρακοφόρου στιβάδας. Γενικά, ο άνθρακας σε σύγκριση με τα μη ανθρακικά στρώματα που τον περιβάλλουν διακρίνεται για τη χαμηλότερη πυκνότητά του, τη χαμηλότερη ταχύτητα διάδοσης σεισμικών κυμάτων, τη χαμηλότερη μαγνητική επιδεκτικότητα, την υψηλότερη ηλεκτρική αντίσταση και τη χαμηλή εκπομπή φυσικής ραδιενέργειας.

21 Πυκνότητα Οι μετρήσεις πυκνότητας των πετρωμάτων συνήθως γίνονται στο εργαστήριο, πάνω σε δείγματα που έχουν συλλεγεί είτε από επιφανειακές εμφανίσεις των πετρωμάτων είτε από γεωτρήσεις με πυρηνοληψία. Δείγματα αυτού του τύπου σπάνια δίνουν την πραγματική πυκνότητα του πετρώματος αφού είναι σε μεγάλο ή μικρό βαθμό αποσαθρωμένα ή ξηραμένα. Μαγνητική επιδεκτικότητα Η μαγνητική επιδεκτικότητα των πετρωμάτων εξαρτάται κύρια από την περιεκτικότητά τους σε μαγνητίτη και από το βαθμό αποσάθρωσής τους αφού η τελευταία συντελεί στην οξείδωση του μαγνητίτη προς αιματίτη. Ηλεκτρική αγωγιμότητα Οι έρευνες κοιτασμάτων ανθράκων με την εφαρμογή ηλεκτρικών μεθόδων έχουν στόχο τον εντοπισμό φαινομένων επιφάνειας κατά τη ροή του ηλεκτρικού ρεύματος εντός του υπεδάφους. Η σημαντικότερη φυσική ιδιότητα για τον εντοπισμό των στρώσεων άνθρακα είναι η ηλεκτρική αγωγιμότητα ή, διαφορετικά, το αντίστροφο της ηλεκτρικής αντίστασης, εκφρασμένο σε Ωm.

22 Τεχνολογίες αναζήτησης κοιτασμάτων άνθρακα Σημαντικότερες ιδιότητες πετρωμάτων που εξετάζονται στις γεωφυσικές έρευνες

23 Σημαντικότερες ιδιότητες πετρωμάτων που εξετάζονται στις γεωφυσικές έρευνες Τόσο οι άνθρακες με χαμηλό βαθμό ενανθράκωσης, όσο και αυτοί με υψηλό βαθμό ενανθράκωσης έχουν χαμηλότερη πυκνότητα σε σχέση με τα ιζήματα που τους περιβάλλουν. Οι πυκνότητες αυτές για μεν τους άνθρακες κυμαίνονται από 1,1 ως 1,8 g/cm 3, για δε τα περιβάλλοντα πετρώματα από 1,6 ως 2,9 g/cm 3 τα οποία με τη σειρά τους έχουν χαμηλότερη πυκνότητα από τα μεταμορφωμένα και τα πυριγενή πετρώματα.

24 Σημαντικότερες ιδιότητες πετρωμάτων που εξετάζονται στις γεωφυσικές έρευνες Η ταχύτητα μετάδοσης των σεισμικών κυμάτων εντός της μάζας ενός στρώματος γαιάνθρακα είναι της τάξης των 1,8-2,8 km/s. Στο ίδιο περίπου εύρος κυμαίνονται και οι ταχύτητες των σεισμικών κυμάτων που μεταδίδονται μέσα σε σχιστολιθικά πετρώματα, ενώ στους ψαμμίτες οι ταχύτητες είναι γενικά μεγαλύτερες και αυξάνονται περαιτέρω καθώς η περιεκτικότητα σε χαλαζία αυξάνει. Τα βασικά πυριγενή πετρώματα παρουσιάζουν υψηλές τιμές μαγνητικής επιδεκτικότητας ενώ τα ιζηματογενή πετρώματα παρουσιάζουν τις μικρότερες τιμές. Τα στρώματα άνθρακα είναι αυτά που παρουσιάζουν συνήθως τις χαμηλότερες τιμές.

25 Σημαντικότερες ιδιότητες πετρωμάτων που εξετάζονται στις γεωφυσικές έρευνες Οι ηλεκτρικές αντιστάσεις των περισσότερων πετρωμάτων (κακοί αγωγοί) αναμένεται να είναι πολύ μεγάλες, παρά το ότι εντός του πορώδους τους περιέχουν μικρότερες ή μεγαλύτερες ποσότητες ρευστών, κυρίως νερού (καλός αγωγός). Η αγωγιμότητα ενός πορώδους πετρώματος μεταβάλλεται σε συνάρτηση με τον όγκο που καταλαμβάνουν οι πόροι, την διάταξη των πόρων και την περιεκτικότητα νερού εντός των πόρων, ενώ επηρεάζεται σημαντικά από την περιεκτικότητα του ρευστού των πόρων σε διαλυμένα χλωριούχα και θειικά.

26 Γεωφυσικές μέθοδοι επιφάνειας Κατά την ανίχνευση ανθρακικών σχηματισμών, ο εντοπισμός των ορίων ιζηματογενών λεκανών μπορεί να γίνει με διαφορετικές μεθόδους Σεισμικές μέθοδοι Μέθοδοι βαρύτητας Μαγνητικές μέθοδοι Ηλεκτρικές μέθοδοι Η εφαρμογή αυτών των μεθόδων αποτελεί ουσιαστικά μια επιχείρηση μεγάλης κλίμακας που απαιτεί τη χρήση σύνθετου εξοπλισμού και υψηλού κόστους.

27 Σεισμικές μέθοδοι Η έρευνα αυτή περιορίζονται συνήθως στο ανώτερο 1,5 km της επιφάνειας της γης. Το περιορισμένο βάθος σε συνδυασμό με την ανάγκη εντοπισμού στρώσεων άνθρακα πολύ μικρού πάχους καθιστά αναγκαία τη δημιουργία σεισμικών προφίλ υψηλής ακρίβειας. Κοινό χαρακτηριστικό των σεισμικών μεθόδων αποτελεί η ικανότητα των συστημάτων καταγραφής των σεισμικών σημάτων να λαμβάνουν ανακλάσεις πολύ υψηλής συχνότητας. Μέθοδος ανάκλασης σεισμικών κυμάτων Μέθοδος διάθλασης σεισμικών κυμάτων

28 Μέθοδοι ανάκλασης σεισμικών κυμάτων Η μέθοδος της ανάκλασης σεισμικών κυμάτων βασίζεται στην εκπομπή ενός ακουστικού σήματος ή ενός σεισμικού κύματος που παράγεται από μια έκρηξη ή άλλη πηγή παλμών που έχει τοποθετηθεί σε ορισμένο σημείο εντός του εδάφους και εν συνεχεία στη διάδοση του σήματος αυτού διαμέσου της μάζας του υπεδάφους. Η ταχύτητα με την οποία αυτό το σήμα ταξιδεύει εξαρτάται από τον τύπο του πετρώματος. Οι συνηθέστερα χρησιμοποιούμενες πηγές σεισμικών κυμάτων είναι: Οι εκρήξεις: με την εκτόνωση κάποιας εκρηκτικής ύλης (δυναμίτιδα) παράγεται σεισμικό σήμα υψηλής ενέργειας. Η επαναλαμβανόμενη πτώση βαρέως αντικειμένου: το αντικείμενο που πέφτει από ορισμένο ύψος μεταφέρεται από αυτοκινούμενο όχημα που μοιάζει με συμπιεστή γαιών. Ο παραγόμενος παλμός είναι χαμηλής ενέργειας πλεονεκτεί όμως σε σχέση με τις περιορισμένες περιβαλλοντικές οχλήσεις που προκαλεί, ειδικά αν το πεδίο έρευνας είναι κοντά σε κατοικημένες περιοχές.

29 Μέθοδος ανάκλασης σεισμικών κυμάτων Όταν τα σεισμικά κύματα φτάνουν σε μια επιφάνεια αλλαγής του τύπου του πετρώματoς, λόγω της ανάκλασης και της διάθλασης που συμβαίνει παράγονται δύο νέες κυματοσειρές. Αν οι διαφορές στην ταχύτητα διάδοσης και την πυκνότητα των δύο πετρωμάτων που βρίσκονται εκατέρωθεν της επιφάνειας επαφής είναι μεγάλες τότε παράγονται ισχυρά κύματα ανάκλασης. Τα κύματα ανάκλασης λαμβάνονται από εδικούς δέκτες, τα γεώφωνα, που παράγουν και καταγράφουν ηλεκτρικό σήμα ανάλογο της έντασης του κύματος.

30 Μέθοδος ανάκλασης σεισμικών κυμάτων Οι χρονικές στιγμές παραγωγής και λήψης (επιστροφής) του σήματος καταγράφονται ώστε να είναι δυνατός ο προσδιορισμός του χρόνου που διάρκεσε η μετάδοση του σήματος από τον πομπό προς τη διεπιφάνεια των πετρωμάτων και από τη διεπιφάνεια των πετρωμάτων προς τον δέκτη του σήματος (TWT two-way travel time). Ο χρόνος αυτός βοηθά στον να υπολογιστεί το βάθος του σημείου ανάκλασης του σήματος με την προϋπόθεση ότι είναι γνωστές οι ταχύτητες διάδοσης του κύματος μέσα από τα πετρώματα που διέσχισε. Σε σεισμικές έρευνες ανθρακικών κοιτασμάτων, τα ανακλώμενα κύματα επιστρέφουν στην επιφάνεια εντός του πρώτου δευτερόλεπτου μετά την παραγωγή του σήματος. Αυτό σημαίνει ότι το μέγιστο βάθος ανάκλασης φτάνει το 1,5 km, αν θεωρηθεί ότι η μέση ταχύτητα διάδοσης των σεισμικών κυμάτων είναι 3 km/s.

31 Μέθοδος διάθλασης σεισμικών κυμάτων Σε μετρήσεις της διάθλασης των σεισμικών κυμάτων η ενέργεια που μεταβιβάζεται από την πηγή προς το έδαφος πρέπει να είναι μεγαλύτερη σε σχέση με τις μετρήσεις της ανάκλασης. Η χρήση εκρηκτικών παραμένει η κύρια τεχνική παραγωγής παλμών παρά το ότι η μέθοδος της ρήψης βάρους εφαρμόζεται σε έρευνες χαμηλού βάθους. Η διαφορά μεταξύ διαθλώμενων και ανακλώμενων κυμάτων έγκειται στο ότι η κύρια συνιστώσα των πρώτων μεταδίδεται κατά μήκος μιας περίπου oριζόντιας διεπιφάνειας πετρωμάτων πριν διαθλαστεί προς την επιφάνεια του εδάφους και προς τους δέκτες του σήματος που είναι τοποθετημένοι σε αυτή.

32 Μέθοδοι βαρύτητας Η ακανόνιστη κατανομή πετρωμάτων με διαφορετικές πυκνότητες στο φλοιό της γης έχει ως αποτέλεσμα τοπικές διακυμάνσεις του πεδίου βαρύτητας της Γης. Οι μετρήσεις βαρύτητας γίνονται με τη χρήση ενός βαρυτόμετρου και με διαδοχικές αναγνώσεις της ένδειξής του ανά διαστήματα που μπορεί να απέχουν μεταξύ τους από 1 ως 20 km. Το μήκος αυτού του διαστήματος επιλέγεται ανάλογα με το βάθος στον οποίο αναμένεται να βρίσκεται ο γεωλογικός σχηματισμός που παρουσιάζει τη βαρυτομετρική ανωμαλία. Θετική βαρυτομετρική ανωμαλία υπονοεί την ύπαρξη πετρωμάτων με υψηλή πυκνότητα ενώ αρνητική ανωμαλία υπονοεί την παρουσία μιας μεγάλου πάχους στιβάδας ιζηματογενών πετρωμάτων. Η ένταση και η μορφή αυτών των ανωμαλιών έχουν σχέση με το σχήμα, τον προσανατολισμό και το βάθος του πετρώματος που τις προκαλεί.

33 Μαγνητικές μέθοδοι Οι ανθρακοφόρες στιβάδες έχουν συγκριτικά χαμηλότερες τιμές μαγνητικής επιδεκτικότητας σε σχέση με τα πυριγενή και μεταμορφωμένα πετρώματα. Γι αυτό οι μαγνητικές μέθοδοι εφαρμόζoνται συνήθως για να καθορίσουν το ευρύτερο γεωλογικό υπόβαθρο μιας ανθρακoφόρoυ σειράς ιζημάτων. Δηλαδή, οι μέθοδοι αυτές δεν εντοπίζουν τα διακριτά στρώματα του άνθρακα αλλά βοηθούν στο να εντοπιστούν στιβάδες ιζημάτων που ενδέχεται να περιλαμβάνουν και στρώματα άνθρακα.

34 Ηλεκτρικές μέθοδοι Μέθοδος της ειδικής αντίστασης του ηλεκτρισμού. Χρησιμοποιείται για τον εντοπισμό τοπικών, σχετικά αβαθών ανομοιογενειών του υπεδάφους και εφαρμόζεται για τον καθορισμό των ορίων των πετρωμάτων και της θέσης ασυνεχειών και σπηλαιώσεων. Μέθοδος των παλμών ραντάρ. Χρησιμοποιείται για τον εντοπισμό και τον υπολογισμό στύλων άνθρακα που έχουν παραμείνει σε εγκαταλειμμένα υπόγεια ορυχεία που εφάρμοζαν τη μέθοδο εξόρυξης θαλάμων και στύλων. Η ικανότητα εντοπισμού με τη μέθοδο αυτή περιορίζεται σε βάθη μικρότερα των 20 μέτρων.

35 Γεωφυσικές διαγραφίες Οι γεωφυσικές διαγραφίες (geophysical logging) είναι οι μετρήσεις των μεταβολών των φυσικών ιδιοτήτων των πετρωμάτων με το βάθος. Πραγματοποιούνται με ειδικές γεωφυσικές συσκευές που τοποθετούνται εντός των διατρημάτων γεωτρήσεων. Οι μετρήσεις λαμβάνονται με τη βύθιση μιας τέτοιας συσκευής, η οποία αναρτάται από ένα καλώδιο μέσα στη γεώτρηση και την σταθερή επαναφορά της προς την επιφάνεια. Οι μετρήσεις λαμβάνονται κατά την επαναφορά προς την επιφάνεια γιατί είναι ευκολότερο να κρατηθεί σταθερός ο ρυθμός κίνησης της συσκευής, γεγονός που ευνοεί την ποιότητα των συλλεγομένων στοιχείων.

36 Γεωφυσικές διαγραφίες Ο σκοπός των γεωφυσικών διαγραφιών είναι ο προσδιορισμός της λιθολογίας και των υπολοίπων ιδιοτήτων των πετρωμάτων που διαπερνά μια γεώτρηση, όπως το πορώδες, η περιεκτικότητα σε ρευστές φάσεις και η περιεκτικότητα σε τέφρα (για τα στρώματα ανθράκων). Τα στοιχεία των διαγραφιών θα πρέπει να συγκρίνονται με στοιχεία από την αξιολόγηση πυρήνων ή την έρευνα πεδίου ώστε να εκτιμούνται με τη μεγαλύτερη δυνατή ακρίβεια τα δεδομένα που καθορίζουν την εκμεταλλευσιμότητα ενός κοιτάσματος. Για παράδειγμα, τα στοιχεία των διαγραφιών μπορεί να φανούν χρήσιμα για τον προσδιορισμό του πάχους μιας στρώσης η οποία εντοπίστηκε κατά την αξιολόγηση των πυρήνων (το βάθος της είναι περίπου γνωστό) αλλά ο υπολογισμός του πάχους της ήταν αδύνατος λόγω σημαντικής απώλειας πυρήνα.

37 Γεωφυσικές διαγραφίες Οι μέθοδοι γεωφυσικών διαγραφιών που χρησιμοποιούνται συχνότερα για τον προσδιορισμό στρώσεων και στιβάδων γαιανθράκων είναι οι ακόλουθες Μέθοδος ακτινοβολίας γ (gamma ray) Μέθοδος πυκνότητας Μέθοδος νετρονίων Μέθοδος αντίστασης Ηχητική μέθοδος (sonic)

38

39 ΚΟΙΤΑΣΜΑΤΟΛΟΓΙΑ ΑΝΘΡΑΚΩΝ Η εκτίμηση της οικονομικότητας της εκμετάλλευσης ενός ανθρακικού κοιτάσματος αποτελεί το αντικείμενο της κοιτασματολογίας ή οικονομικής γεωλογίας (economic geology). Μια κοιτασματολογική μελέτη ανθράκων αφορά κατ αρχήν στον προσδιορισμό παραμέτρων που καθορίζουν την οικονομική αξία του προς εκμετάλλευση άνθρακα. Η αξία αυτή προσδιορίζεται από τα αποθέματα (εκμεταλλεύσιμη ποσότητα) καθώς και από μια σειρά ποιοτικών παραμέτρων που καθορίζουν το ενεργειακό περιεχόμενο (π.χ. θερμογόνο δύναμη και υγρασία) και την «φιλικότητα» τους προς το περιβάλλον (π.χ. τέφρα και θείο).

40 ΚΟΙΤΑΣΜΑΤΟΛΟΓΙΑ ΑΝΘΡΑΚΩΝ Στην κοιτασματολογική μελέτη καταγράφονται όλα τα γεωλογικά στοιχεία που μπορεί να επηρεάσουν το κόστος της ασφαλούς εξόρυξης μεταφοράς εντός του ορυχείου, αποθήκευσης και επεξεργασίας του άνθρακα. Τέτοια στοιχεία μπορεί να είναι Για την εξόρυξη και μεταφορά : τα βάθη και η οριζόντια εξάπλωση των στρώσεων άνθρακα ή οι θέσεις των ρηγμάτων Για την αποθήκευση και επεξεργασία : ποιοτικές παράμετροι που σχετίζονται με την πρόληψη αυταναφλέξεων και με την ανάγκη επεξεργασίας (π.χ. μερική απομάκρυνση της ανόργανης ύλης)

41 Εκπόνηση μιας κοιτασματολογικής μελέτης Τα στάδια για τη σωστή σχεδίαση και εκτέλεση μιας κοιτασματολογικής μελέτης είναι: 1. Επιλογή των θέσεων όρυξης γεωτρήσεων έρευνας και εκτέλεσης γεωφυσικών μετρήσεων. 2. Συγκέντρωση και αξιολόγηση προηγούμενων μελετών. 3. Δειγματοληψίες σε επιφανειακές εμφανίσεις των πετρωμάτων, σε υφιστάμενες εκσκαφές αλλά κυρίως σε πυρήνες των ερευνητικών γεωτρήσεων που διατρήθηκαν. 4. Εργαστηριακές αναλύσεις για τον προσδιορισμό ποιοτικών, γεωτεχνικών και υδρογεωλογικών χαρακτηριστικών του κοιτάσματος.

42 Εκπόνηση μιας κοιτασματολογικής μελέτης 5. Εισαγωγή των παραπάνω στοιχείων στα φύλλα τομών των γεωτρήσεων ή σε κατάλληλα διαμορφωμένα ηλεκτρονικά αρχεία. 6. Συσχέτιση των δεδομένων που αφορούν γειτονικές γεωτρήσεις και γεωφυσικές μετρήσεις προκειμένου να εκτιμηθεί ο χαρακτήρας του κοιτάσματος στο σύνολο της περιοχής που ερευνήθηκε. Η συσχέτιση αυτή επιτυγχάνεται με τη δημιουργία τoμών και χαρτών ισοπαραμετρικών καμπυλών.

43 Επιλογή των θέσεων όρυξης γεωτρήσεων Οι γεωτρήσεις ορύσσονται σε θέσεις που συμπίπτουν με τις κορυφές ενός κανάβου συνήθως τετραγωνικής διατομής. Το μήκος της πλευράς του κανάβου αυτού καθορίζεται από τον απαιτούμενο βαθμό ακρίβειας στην εκτίμηση των κοιτασματολογικών παραμέτρων και από τη συχνότητα με την οποία μεταβάλλονται αυτές κατά την οριζόντια εξάπλωση του κοιτάσματος. Το μήκος του κανάβου, το οποίο καθορίζει και τον αριθμό των γεωτρήσεων που θα ορυχτούν, αποτελεί βασικό παράγοντα που επηρεάζει το κόστος της έρευνας. Γι αυτό πολλές φορές στα πρώτα στάδια των ερευνών οι διαστάσεις του κανάβου επιλέγονται να είναι μεγάλες και σταδιακά μικραίνουν μόνο αν τα ενδιάμεσα αποτελέσματα κριθούν ως ενθαρρυντικά (πύκνωση κανάβου).

44 Δειγματοληψία πυρήνων γεωτρήσεων Αρχικά γίνεται καθαρισμός των πυρήνων ώστε να απομακρυνθούν τα ξένα υλικά που έχουν προσκολληθεί στην εξωτερική τους επιφάνεια. Κατόπιν ο κάθε πυρήνας διχοτομείται κατά μήκος του άξονά του. Το ένα κομμάτι από τα δύο που προκύπτoυν δίνεται για εργαστηριακές αναλύσεις ενώ το άλλο φυλάσσεται σε πλαστικές σακούλες και τελικά επανατοποθετούνται μέσα στα κιβώτια πυρηνοληψίας.

45 Δειγματοληψία πυρήνων γεωτρήσεων Στην περίπτωση πολυστρωματικού ανθρακικού κοιτάσματος, όπως τα κοιτάσματα των ελληνικών λιγνιτών, η δειγματοληψία των ανθρακικών στρώσεων ακολουθεί κάποιους βασικούς κανόνες Ένα ενιαίο δείγμα λαμβάνεται για κάθε ενότητα στρώσεων ανθράκων που εφάπτονται μεταξύ τους και μακροσκοπικά εμφανίζουν ίδια χαρακτηριστικά (υγρασία, χρώμα βαθμός αποσύνθεσης) Το μήκος τους δείγματος δεν υπερβαίνει τα 2 μέτρα και δεν είναι μικρότερο από 10 cm. Εφόσον το μήκος του ανθρακικού πυρήνα είναι μεγαλύτερο από 2 μέτρα λαμβάνονται δυο διαφορετικά δείγματα.

46 Εργαστηριακές αναλύσεις Τα δείγματα που λαμβάνονται, εφαρμόζοντας τους κανόνες δειγματοληψίας, οδηγούνται σε φυσικοχημικά εργαστήρια για τη διεξαγωγή αναλύσεων. Χημικές αναλύσεις Φυσικοχημικές αναλύσεις Ορυκτολογική ανάλυση της τέφρας Ανθρακοπετρογραφική ανάλυση

47 Φύλλα τομών γεωτρήσεων Τα στοιχεία που συλλέγονται από την αναγνώριση των πυρήνων και τις εργαστηριακές αναλύσεις, καταγράφονται σε ειδικά έντυπα που είναι τα φύλλα τομών γεωτρήσεων ή σε ηλεκτρονικές βάσεις για την διευκόλυνση της επεξεργασίας και συσχέτισής τους. Ένα τυπικό φύλλο τομής γεώτρησης περιέχει τα συλλεγόμενα στοιχεία σε στήλες: Στήλη απολύτων υψομέτρων (της θέσης γεώτρησης, του πέρατός της, της οροφής και του δαπέδου των σχηματισμών) Στήλη βάθους στρωμάτων (της οροφής και του δαπέδου των ανθρακικών στρωμάτων και των κυριότερων στρωματογραφικών οριζόντων)

48 Φύλλα τομών γεωτρήσεων Ένα τυπικό φύλλο τομής γεώτρησης περιέχει τα συλλεγόμενα στοιχεία σε στήλες: Στήλη προχωρήσεων (το βάθος και τα διατρηθέντα μέτρα κάθε προχώρησης-μανούβρας) Στήλη δειγματοληψίας (η οροφή και το δάπεδο κάθε τμήματος του πυρήνα από το οποίο λήφθηκε το δείγμα) Στήλη λιθολογικής τομής (παρίστανται όλοι οι διατρηθέντες λιθολογικοί σχηματισμοί) Στήλη πάχους λιγνιτικών στρωμάτων Στήλη απολήψιμου άνθρακα (πάχος απολήψιμων στιβάδων άνθρακα)

49 Τεχνολογίες αναζήτησης κοιτασμάτων άνθρακα Στήλη ποιοτικής διάκρισης άνθρακα Αποδίδεται με γραφικό τρόπο η κατάταξη άνθρακα σε κατηγορίες ποιότητας. Για τους ελληνικούς λιγνίτες, η κατάταξη αυτή γίνεται σε 3 κατηγορίες ανάλογα με την περιεκτικότητα τους σε τέφρα επί ξηρού. Ο λιγνίτης ποιότητας Α παρίσταται σε συμπαγές μαύρο χρώμα, ο λιγνίτης ποιότητας Β με κατακόρυφες γραμμές μαύρου και άσπρου χρώματος και ο λιγνίτης ποιότητας Γ με συμπαγές γκρι χρώμα. Λιγνιτικές στρώσεις με τέφρα επί ξηρού μεγαλύτερη παρίστανται με λευκό χρώμα. από 35%

50 Συσχέτιση δεδομένων Από το σύνολο των δεδομένων που καταγράφονται στα φύλλα τομών γεωτρήσεων και που παρέχουν όλες τις πληροφορίες για τη λήψη απόφασης σχετικά με τη σκοπιμότητα ανάπτυξης ενός ορυχείου, το σημαντικότερο κρίνεται η εκτίμηση των εκμεταλλεύσιμων αποθεμάτων άνθρακα. Βασική προϋπόθεση του υπολογισμού των αποθεμάτων άνθρακα είναι ο καθορισμός προδιαγραφών του απολήψιμου άνθρακα.

51 Προδιαγραφές απολήψιμου άνθρακα Ο απολήψιμος άνθρακας περιλαμβάνει τα ανθρακικά στρώματα που μπορούν να διαχωριστούν από το άγονο υλικό χρησιμοποιώντας ένα συγκεκριμένο συνδυασμό μεθόδων και εξοπλισμού εκμετάλλευσης. Ο απολήψιμος άνθρακας διαφέρει από τον γεωλογικό άνθρακα και από τον εκμεταλλεύσιμο άνθρακα. Για παράδειγμα, ένα στρώμα πάχους 60 cm μπορεί να είναι απολήψιμο, αλλά αν βρίσκεται κάτω από 100 μέτρα άγονων υλικών δεν είναι εκμεταλλεύσιμο, δεν αξίζει δηλαδή με βάση οικονομικά κριτήρια να εξορυχτεί.

52 Προδιαγραφές απολήψιμου άνθρακα Τα στοιχεία που λαμβάνονται υπόψη για τον προσδιορισμό των απολήψιμων ανθρακικών στρωμάτων είναι: Το πάχος του ανθρακικού στρώματος (πρέπει να υπερβαίνει τα 40cm) Η περιεκτικότητα του στρώματος σε τέφρα επί ξηρού, συμπεριλαμβανομένου και του CO 2 (να μην υπερβαίνει το 40%)

53 Προδιαγραφές απολήψιμου άνθρακα Ως απολήψιμα ανθρακικά στρώματα θεωρούνται Στρώματα με πάχος πάνω από 40cm που περιέχουν τέφρα επί ξηρού κάτω από 40% Ενδιάμεσα άγονα στρώματα, πάχους κάτω από 20cm αν περιέχουν τέφρα 100%, που σε συνδυασμό με τα ανθρακικά στρώματα που τα περιβάλλουν περιέχουν τέφρα επί ξηρού κάτω από 50% Στρώματα πάχους μικρότερου από 40cm αν περιέχουν τέφρα 50-70% και απεριόριστου πάχους αν περιέχουν τέφρα 40-50%, που σε συνδυασμό με τα ανθρακικά στρώματα που τα περιβάλλουν περιέχουν τέφρα επί ξηρού κάτω από 50%

54 Τεχνολογίες αναζήτησης κοιτασμάτων άνθρακα Λαμβάνοντας υπόψη και την κατανομή των αποθεμάτων με τιμή τέφρας επί ξηρού (χωρίς CO2) μεγαλύτερη του 35%, προκύπτει μια μορφή κανονικής κατανομής στο εύρος τιμών 10-40%. Γενικά, οι τιμές των ποιοτικών χαρακτηριστικών των ελληνικών Κατανομή συνολικού αποθέματος απολήψιμου λιγνίτη ακολουθούν την λιγνιτών κανονική ανάλογα με την τιμή τέφρας επί ξηρού (μεταβολή ανά 1%) κατανομή και παρουσιάζουν σε ελληνικό πολυστρωματικό κοίτασμα ευρεία διασπορά τιμών.

Περιεχόμενα. Πρόλογος... 11. Εισαγωγή... 13. Κεφάλαιο 1. Η Σεισμική Μέθοδος... 15

Περιεχόμενα. Πρόλογος... 11. Εισαγωγή... 13. Κεφάλαιο 1. Η Σεισμική Μέθοδος... 15 Περιεχόμενα Πρόλογος... 11 Εισαγωγή... 13 Κεφάλαιο 1. Η Σεισμική Μέθοδος... 15 1.1 Γενικά...15 1.2 Ελαστικές σταθερές...16 1.3 Σεισμικά κύματα...19 1.3.1 Ταχύτητες των σεισμικών κυμάτων...22 1.3.2 Ακτινικές

Διαβάστε περισσότερα

ΑΣΚΗΣΗ ΠΡΑΞΗ Κεφάλαιο 3 ο

ΑΣΚΗΣΗ ΠΡΑΞΗ Κεφάλαιο 3 ο ΑΣΚΗΣΗ ΠΡΑΞΗ Κεφάλαιο 3 ο Μέθοδος σεισμικής ανάκλασης Παραγωγή ελαστικών κυμάτων τεχνητά στην επιφάνεια της γης Ανάκλαση των κυμάτων πάνω σε ασυνέχειες μέσα στο φλοιό της γης Καταγραφή των απευθείας και

Διαβάστε περισσότερα

ΓΕΩΦΥΣΙΚΕΣ ΔΙΑΓΡΑΦΙΕΣ WELL LOGGING (The Bore Hole Image)

ΓΕΩΦΥΣΙΚΕΣ ΔΙΑΓΡΑΦΙΕΣ WELL LOGGING (The Bore Hole Image) ΓΕΩΦΥΣΙΚΕΣ ΔΙΑΓΡΑΦΙΕΣ WELL LOGGING (The Bore Hole Image) Τι είναι Γεωφυσική διαγραφία Γεωφυσική διαγραφία είναι μία συνεχής καταγραφή μετρήσεων μέσα σε γεωτρήσεις και αποκρίνονται σε μεταβολές φυσικών

Διαβάστε περισσότερα

ΕΘΝΙΚΟ & ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ ΣΧΟΛΗ ΘΕΤΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΤΜΗΜΑ ΓΕΩΛΟΓΙΑΣ ΚΑΙ ΓΕΩΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΤΟΜΕΑΣ ΓΕΩΦΥΣΙΚΗΣ - ΓΕΩΘΕΡΜΙΑΣ

ΕΘΝΙΚΟ & ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ ΣΧΟΛΗ ΘΕΤΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΤΜΗΜΑ ΓΕΩΛΟΓΙΑΣ ΚΑΙ ΓΕΩΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΤΟΜΕΑΣ ΓΕΩΦΥΣΙΚΗΣ - ΓΕΩΘΕΡΜΙΑΣ ΕΘΝΙΚΟ & ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ ΣΧΟΛΗ ΘΕΤΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΤΜΗΜΑ ΓΕΩΛΟΓΙΑΣ ΚΑΙ ΓΕΩΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΤΟΜΕΑΣ ΓΕΩΦΥΣΙΚΗΣ - ΓΕΩΘΕΡΜΙΑΣ ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗ ΓΕΩΦΥΣΙΚΗ (ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ) Δρ. Ταξιάρχης Παπαδόπουλος Καθηγητής

Διαβάστε περισσότερα

ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗ ΓΕΩΧΗΜΕΙΑ

ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗ ΓΕΩΧΗΜΕΙΑ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗ ΓΕΩΧΗΜΕΙΑ Ενότητα 5: Δευτερογενής Διασπορά, Κυριότερες γεωχημικές μεθόδοι Αναζήτησης Κοιτασμάτων, Σχεδιασμός και δειγματοληψία Χαραλαμπίδης Γεώργιος Τμήμα Μηχανικών Περιβάλλοντος και Μηχανικών

Διαβάστε περισσότερα

ΓΕΩΦΥΣΙΚΕΣ ΚΑΤΑΓΡΑΦΕΣ

ΓΕΩΦΥΣΙΚΕΣ ΚΑΤΑΓΡΑΦΕΣ ΓΕΩΦΥΣΙΚΕΣ ΚΑΤΑΓΡΑΦΕΣ Well Log 1 ο Μέρος SP Resistivity Τι είναι η γεωφυσική καταγραφή και πως συμβάλει στην αξιολόγηση του ταμιευτήρα Αξιολόγηση ταμιευτήρα Διαδικασία/μέθοδος προκειμένου να προσδιοριστεί

Διαβάστε περισσότερα

ΑΣΚΗΣΗ 5 η ΤΕΧΝΙΚΗ ΓΕΩΛΟΓΙΑ Ι ΤΕΧΝΙΚΟΓΕΩΛΟΓΙΚΗ ΘΕΩΡΗΣΗ ΠΕΡΙΟΧΗΣ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗΣ ΣΗΡΑΓΓΑΣ

ΑΣΚΗΣΗ 5 η ΤΕΧΝΙΚΗ ΓΕΩΛΟΓΙΑ Ι ΤΕΧΝΙΚΟΓΕΩΛΟΓΙΚΗ ΘΕΩΡΗΣΗ ΠΕΡΙΟΧΗΣ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗΣ ΣΗΡΑΓΓΑΣ ΕΘΝΙΚΟ ΜΕΤΣΟΒΙΟ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ ΣΧΟΛΗ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΜΕΤΑΛΛΕΙΩΝ MΕΤΑΛΛΟΥΡΓΩΝ ΤΟΜΕΑΣ ΓΕΩΛΟΓΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΤΕΧΝ. ΓΕΩΛΟΓΙΑΣ & ΥΔΡΟΓΕΩΛΟΓΙΑΣ ΗΡΩΩΝ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟΥ `9, 157 80 ΖΩΓΡΑΦΟΥ, ΑΘΗΝΑ NATIONAL TECHNICAL

Διαβάστε περισσότερα

1.8 Χωροθέτηση Θαλάσσιων Κατασκευών

1.8 Χωροθέτηση Θαλάσσιων Κατασκευών Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Εκπαίδευση και ια Βίου Μάθηση Πρόγραμμα ια Βίου Μάθησης ΑΕΙ για την Επικαιροποίηση Γνώσεων Αποφοίτων ΑΕΙ: Σύγχρονες Εξελίξεις στις Θαλάσσιες Κατασκευές Α.Π.Θ. Πολυτεχνείο Κρήτης

Διαβάστε περισσότερα

Γεωθερμική έρευνα - Ερευνητικές διαδικασίες

Γεωθερμική έρευνα - Ερευνητικές διαδικασίες Γεωθερμική έρευνα - Ερευνητικές διαδικασίες Tεχνικο οικονομικοί παράγοντες για την αξιολόγηση της οικονομικότητας των γεωθερμικών χρήσεων και της «αξίας» του ενεργειακού προϊόντος: η θερμοκρασία, η παροχή

Διαβάστε περισσότερα

Energy resources: Technologies & Management

Energy resources: Technologies & Management Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας Energy resources: Technologies & Management Ελληνικοί Ορυκτοί Άνθρακες Δρ. Γεώργιος Σκόδρας Αν. Καθηγητής Κοιτασματολογία του λιγνίτη Η έρευνα των λιγνιτών στην Ελλάδα Αποθέματα

Διαβάστε περισσότερα

1 η ΑΣΚΗΣΗ ΚΟΙΤΑΣΜΑΤΟΛΟΓΙΑΣ

1 η ΑΣΚΗΣΗ ΚΟΙΤΑΣΜΑΤΟΛΟΓΙΑΣ 1 η ΑΣΚΗΣΗ ΚΟΙΤΑΣΜΑΤΟΛΟΓΙΑΣ ΣΗΜΕΙΩΣΗ 1: Ο λιγνίτης είναι παλαιότερος της μάργας ΣΗΜΕΙΩΣΗ 2: Το ΑΒΓΔ ξεκινά από επάνω αριστερά του χάρτη και δεξιόστροφα (φορά δεικτών ρολογιού). ΣΗΜΕΙΩΣΗ 3: εφ(φαινόμενης)

Διαβάστε περισσότερα

ΓΕΩΘΕΡΜΙΚΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑ Α ΘΕΡΜΟΤΗΤΑ ΣΤΟ ΥΠΕΔΑΦΟΣ ΚΑΤΑΛΛΗΛΗ ΓΙΑ: ΘΕΡΜΑΝΣΗ & ΗΛΕΚΤΡΟΠΑΡΑΓΩΓΗ ΜΕΣΩ ΤΟΥ ΑΤΜΟΥ, ΟΠΩΣ ΜΕ ΤΗΝ ΣΥΜΒΑΤΙΚΗ ΗΛΕΚΤΡΟΠΑΡΑΓΩΓΗ

ΓΕΩΘΕΡΜΙΚΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑ Α ΘΕΡΜΟΤΗΤΑ ΣΤΟ ΥΠΕΔΑΦΟΣ ΚΑΤΑΛΛΗΛΗ ΓΙΑ: ΘΕΡΜΑΝΣΗ & ΗΛΕΚΤΡΟΠΑΡΑΓΩΓΗ ΜΕΣΩ ΤΟΥ ΑΤΜΟΥ, ΟΠΩΣ ΜΕ ΤΗΝ ΣΥΜΒΑΤΙΚΗ ΗΛΕΚΤΡΟΠΑΡΑΓΩΓΗ ΓΕΩΘΕΡΜΙΚΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑ Α ΓΕΩΘΕΡΜΙΑ ΘΕΡΜΟΤΗΤΑ ΣΤΟ ΥΠΕΔΑΦΟΣ ΚΑΤΑΛΛΗΛΗ ΓΙΑ: ΘΕΡΜΑΝΣΗ & ΗΛΕΚΤΡΟΠΑΡΑΓΩΓΗ ΜΕΣΩ ΤΟΥ ΑΤΜΟΥ, ΟΠΩΣ ΜΕ ΤΗΝ ΣΥΜΒΑΤΙΚΗ ΗΛΕΚΤΡΟΠΑΡΑΓΩΓΗ 1 ΓΕΩΘΕΡΜΙΑ : πώς γίνεται αντιληπτή στην επιφάνεια

Διαβάστε περισσότερα

ΗΛΕΚΤΡΟΜΑΓΝΗΤΙΚΕΣ ΜΕΘΟΔΟΙ ΓΕΩΦΥΣΙΚΩΝ ΔΙΑΣΚΟΠΗΣΕΩΝ

ΗΛΕΚΤΡΟΜΑΓΝΗΤΙΚΕΣ ΜΕΘΟΔΟΙ ΓΕΩΦΥΣΙΚΩΝ ΔΙΑΣΚΟΠΗΣΕΩΝ ΗΛΕΚΤΡΟΜΑΓΝΗΤΙΚΕΣ ΜΕΘΟΔΟΙ ΓΕΩΦΥΣΙΚΩΝ ΔΙΑΣΚΟΠΗΣΕΩΝ Z ΕΞΑΜΗΝΟ ΔΙΔΑΣΚΩΝ: ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΤΣΟΥΡΛΟΣ ΛΕΚΤΟΡΑΣ ΤΟΜΕΑΣ ΓΕΩΦΥΣΙΚΗΣ ΤΜΗΜΑ ΓΕΩΛΟΓΙΑΣ, ΑΠΘ (e-mail: tsourlos@lemnos.geo.auth.gr) ΕΦΑΡΜΟΣΜΕΝΗ ΓΕΩΦΥΣΙΚΗ Μελετά

Διαβάστε περισσότερα

ΠΕΡΙΒΑΛΛΩΝ ΧΩΡΟΣ ΤΕΧΝΙΚΟΥ ΕΡΓΟΥ. Ν. Σαμπατακάκης Καθηγητής Εργαστήριο Τεχνικής Γεωλογίας Παν/μιο Πατρών

ΠΕΡΙΒΑΛΛΩΝ ΧΩΡΟΣ ΤΕΧΝΙΚΟΥ ΕΡΓΟΥ. Ν. Σαμπατακάκης Καθηγητής Εργαστήριο Τεχνικής Γεωλογίας Παν/μιο Πατρών ΠΕΡΙΒΑΛΛΩΝ ΧΩΡΟΣ ΤΕΧΝΙΚΟΥ ΕΡΓΟΥ II ΠΕΡΙΒΑΛΛΩΝ ΧΩΡΟΣ ΤΕΧΝΙΚΟΥ ΕΡΓΟΥ ΜΕΛΕΤΗ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΤΕΧΝΙΚΟΥ ΕΡΓΟΥ βασική απαίτηση η επαρκής γνώση των επιμέρους στοιχείων - πληροφοριών σχετικά με: Φύση τεχνικά χαρακτηριστικά

Διαβάστε περισσότερα

Τι είναι η ΓΕΩΦΥΣΙΚΗ

Τι είναι η ΓΕΩΦΥΣΙΚΗ ΑΣΚΗΣΗ ΠΡΑΞΗ Τι είναι η ΓΕΩΦΥΣΙΚΗ Γεωφυσική Έρευνα Κάθε γεωφυσική έρευνα έχει στόχο τον εντοπισμό και την μελέτη των ιδιοτήτων των υπόγειων στρωμάτων, ή/και τον εντοπισμό και τη μελέτη ανωμαλιών στο υπέδαφος,

Διαβάστε περισσότερα

ΚΕΦΑΛΑΙΑ ΤΕΧΝΙΚΗΣ ΓΕΩΛΟΓΙΑΣ Ι ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΕΣ ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ ΙΑΛΕΞΕΩΝ

ΚΕΦΑΛΑΙΑ ΤΕΧΝΙΚΗΣ ΓΕΩΛΟΓΙΑΣ Ι ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΕΣ ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ ΙΑΛΕΞΕΩΝ ΕΘΝΙΚΟ ΜΕΤΣΟΒΙΟ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ ΣΧΟΛΗ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΜΕΤΑΛΛΕΙΩΝ ΜΕΤΑΛΛΟΥΡΓΩΝ ΤΟΜΕΑΣ ΓΕΩΛΟΓΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΤΕΧΝΙΚΗΣ ΓΕΩΛΟΓΙΑΣ ΚΑΙ Υ ΡΟΓΕΩΛΟΓΙΑΣ ΚΕΦΑΛΑΙΑ ΤΕΧΝΙΚΗΣ ΓΕΩΛΟΓΙΑΣ Ι ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΕΣ ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ ΙΑΛΕΞΕΩΝ

Διαβάστε περισσότερα

ΚΕΦΑΛΑΙΑ ΤΕΧΝΙΚΗΣ ΓΕΩΛΟΓΙΑΣ Ι ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΕΣ ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ ΙΑΛΕΞΕΩΝ

ΚΕΦΑΛΑΙΑ ΤΕΧΝΙΚΗΣ ΓΕΩΛΟΓΙΑΣ Ι ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΕΣ ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ ΙΑΛΕΞΕΩΝ ΕΘΝΙΚΟ ΜΕΤΣΟΒΙΟ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ ΣΧΟΛΗ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΜΕΤΑΛΛΕΙΩΝ ΜΕΤΑΛΛΟΥΡΓΩΝ ΤΟΜΕΑΣ ΓΕΩΛΟΓΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΤΕΧΝΙΚΗΣ ΓΕΩΛΟΓΙΑΣ ΚΑΙ Υ ΡΟΓΕΩΛΟΓΙΑΣ ΚΕΦΑΛΑΙΑ ΤΕΧΝΙΚΗΣ ΓΕΩΛΟΓΙΑΣ Ι ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΕΣ ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ ΙΑΛΕΞΕΩΝ

Διαβάστε περισσότερα

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΑΘΗΝΑΣ ΣΧΟΛΗ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΩΝ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ ΤΜΗΜΑ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΚΑΙ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΤΟΠΟΓΡΑΦΙΑΣ & ΓΕΩΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΑΘΗΝΑΣ ΣΧΟΛΗ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΩΝ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ ΤΜΗΜΑ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΚΑΙ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΤΟΠΟΓΡΑΦΙΑΣ & ΓΕΩΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΑΘΗΝΑΣ ΣΧΟΛΗ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΩΝ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ ΤΜΗΜΑ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΚΑΙ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΤΟΠΟΓΡΑΦΙΑΣ & ΓΕΩΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ ΓΕΩΤΕΧΝΙΚΑ ΕΡΓΑ: ΓΕΩΤΕΧΝΙΚΕΣ ΕΡΕΥΝΕΣ Διδάσκων: Μπελόκας Γεώργιος

Διαβάστε περισσότερα

Κεφάλαιο 2: Γαιάνθρακες (Ορυκτοί Άνθρακες)

Κεφάλαιο 2: Γαιάνθρακες (Ορυκτοί Άνθρακες) Ενεργειακές Πηγές & Ενεργειακές Πρώτες Ύλες Κεφάλαιο 2: Γαιάνθρακες (Ορυκτοί Άνθρακες) Κίμων Χρηστάνης Τομέας Ορυκτών Πρώτων Υλών Τμήμα Γεωλογίας Πανεπιστήμιο Πατρών christan@upatras.gr Τι είναι τύρφη

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ ΤΜΗΜΑ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΚΑΙ ΦΥΣΙΚΩΝ ΠΟΡΩΝ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑΚΕΣ ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗΣ ΓΕΩΛΟΓΙΑΣ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ 3: ΓΕΩΛΟΓΙΚΟΙ ΧΑΡΤΕΣ

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ ΤΜΗΜΑ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΚΑΙ ΦΥΣΙΚΩΝ ΠΟΡΩΝ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑΚΕΣ ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗΣ ΓΕΩΛΟΓΙΑΣ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ 3: ΓΕΩΛΟΓΙΚΟΙ ΧΑΡΤΕΣ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ ΤΜΗΜΑ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΚΑΙ ΦΥΣΙΚΩΝ ΠΟΡΩΝ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑΚΕΣ ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗΣ ΓΕΩΛΟΓΙΑΣ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ 3: ΓΕΩΛΟΓΙΚΟΙ ΧΑΡΤΕΣ ΔΙΔΑΣΚΩΝ : Ι. ΖΑΧΑΡΙΑΣ ΑΓΡΙΝΙΟ, 2016 ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ 3:

Διαβάστε περισσότερα

ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΓΕΩΦΥΣΙΚΩΝ ΜΕΘΟ ΩΝ ΜΕ ΤΗΝ ΧΡΗΣΗ ΜΗΧΑΝΗΜΑΤΩΝ ΥΨΗΛΗΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ (ΓΕΩΡΑΝΤΑΡ) ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΞΑΚΡΙΒΩΣΗ ΙΚΤΥΩΝ ΠΟΛΕΩΣ

ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΓΕΩΦΥΣΙΚΩΝ ΜΕΘΟ ΩΝ ΜΕ ΤΗΝ ΧΡΗΣΗ ΜΗΧΑΝΗΜΑΤΩΝ ΥΨΗΛΗΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ (ΓΕΩΡΑΝΤΑΡ) ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΞΑΚΡΙΒΩΣΗ ΙΚΤΥΩΝ ΠΟΛΕΩΣ Page: 1 Αθήνα Απρίλιος 2016 ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΓΕΩΦΥΣΙΚΩΝ ΜΕΘΟ ΩΝ ΜΕ ΤΗΝ ΧΡΗΣΗ ΜΗΧΑΝΗΜΑΤΩΝ ΥΨΗΛΗΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ (ΓΕΩΡΑΝΤΑΡ) ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΞΑΚΡΙΒΩΣΗ ΙΚΤΥΩΝ ΠΟΛΕΩΣ Στόχος της έρευνας Στόχος της έρευνας είναι διερεύνηση των

Διαβάστε περισσότερα

ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΠΡΩΤΟ Εισαγωγή 1.1 Οι Υπολογιστές στην Βιομηχανία Δομή του Βιβλίου 15 Ερωτήσεις 15

ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΠΡΩΤΟ Εισαγωγή 1.1 Οι Υπολογιστές στην Βιομηχανία Δομή του Βιβλίου 15 Ερωτήσεις 15 Περιεχόμενα ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΠΡΩΤΟ Εισαγωγή 1.1 Οι Υπολογιστές στην Βιομηχανία 13 1.2 Δομή του Βιβλίου 15 Ερωτήσεις 15 ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΔΕΥΤΕΡΟ Γενικές Αρχές στη Χρήση Η/Υ 2.1 Γενικά 16 2.2 Βασικές Αρχές 17 2.3 Δεδομένα

Διαβάστε περισσότερα

ΕΦΑΡΜΟΣΜΕΝΗ ΓΕΩΦΥΣΙΚΗ ΣΕΙΣΜΙΚΗ ΔΙΑΣΚΟΠΗΣΗ

ΕΦΑΡΜΟΣΜΕΝΗ ΓΕΩΦΥΣΙΚΗ ΣΕΙΣΜΙΚΗ ΔΙΑΣΚΟΠΗΣΗ ΕΦΑΡΜΟΣΜΕΝΗ ΓΕΩΦΥΣΙΚΗ ΣΕΙΣΜΙΚΗ ΔΙΑΣΚΟΠΗΣΗ ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΟ Μελέτη της δομής των επιφανειακών στρωμάτων του φλοιού της Γης ΣΚΟΠΟΣ Εντοπισμός Γεωλογικών δομών οικονομικής σημασίας και ανίχνευση γεωλογικών

Διαβάστε περισσότερα

Εργαστηριακή Άσκηση Φωτογεωλογίας (Dra)

Εργαστηριακή Άσκηση Φωτογεωλογίας (Dra) Εργαστηριακή Άσκηση Φωτογεωλογίας (Dra) Δίνονται αεροφωτογραφίες για στερεοσκοπική παρατήρηση. Ο βορράς είναι προσανατολισμένος προς τα πάνω κατά την ανάγνωση των γραμμάτων και των αριθμών. Ερωτήσεις:

Διαβάστε περισσότερα

ΓΕΩΛΟΓΙΑ ΓΕΩΜΟΡΦΟΛΟΓΙΑ

ΓΕΩΛΟΓΙΑ ΓΕΩΜΟΡΦΟΛΟΓΙΑ ΕΡΩΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ Για τη διευκόλυνση των σπουδαστών στη μελέτη τους και την καλύτερη κατανόηση των κεφαλαίων που περιλαμβάνονται στο βιβλίο ΓΕΝΙΚΗ ΓΕΩΛΟΓΙΑ ΓΕΩΜΟΡΦΟΛΟΓΙΑ Σημείωση: Το βιβλίο καλύπτει την ύλη

Διαβάστε περισσότερα

Αρχές υπόγειας εκμετάλλευσης

Αρχές υπόγειας εκμετάλλευσης Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο Σχολή Μηχανικών Μεταλλείων Μεταλλουργών Αρχές υπόγειας εκμετάλλευσης Ανδρέας Μπενάρδος Δρ. Μηχανικός Μεταλλείων Μεταλλουργός Ε.Μ.Π. Θεμελιώδεις αρχές σχεδιασμού Ο σχεδιασμός

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΣΔΙΟΡΙΣΜΟΣ ΠΑΧΟΥΣ ΚΑΙ ΑΤΕΛΕΙΩΝ ΤΩΝ ΥΛΙΚΩΝ ΜΕ ΥΠΕΡΗΧΟΥΣ

ΠΡΟΣΔΙΟΡΙΣΜΟΣ ΠΑΧΟΥΣ ΚΑΙ ΑΤΕΛΕΙΩΝ ΤΩΝ ΥΛΙΚΩΝ ΜΕ ΥΠΕΡΗΧΟΥΣ Άσκηση 1 ΠΡΟΣΔΙΟΡΙΣΜΟΣ ΠΑΧΟΥΣ ΚΑΙ ΑΤΕΛΕΙΩΝ ΤΩΝ ΥΛΙΚΩΝ ΜΕ ΥΠΕΡΗΧΟΥΣ 1.1. Γενικά 1.2. Αρχή λειτουργίας 1.3. Μέτρηση πάχους εξαρτημάτων 1.4. Εντοπισμός ελαττωμάτων 1.5. Πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα της

Διαβάστε περισσότερα

ΚΟΙΤΑΣΜΑΤΟΛΟΓΙΑ (ORE DEPOSIT GEOLOGY)

ΚΟΙΤΑΣΜΑΤΟΛΟΓΙΑ (ORE DEPOSIT GEOLOGY) ΚΟΙΤΑΣΜΑΤΟΛΟΓΙΑ (ORE DEPOSIT GEOLOGY) 7.3.05.4 Τομέας Γεωλογικών Επιστημών Τμήμα Μηχανικών Μεταλλείων Μεταλλουργών ΜΑΘΗΜΑ 1 ο. ΓΕΝΙΚΕΣ ΕΝΝΟΙΕΣ ΚΑΙ ΟΡΙΣΜΟΙ Σταύρος Τριανταφυλλίδης, 2015 Λέκτορας Κοιτασματολογίας

Διαβάστε περισσότερα

Εκτίµηση παχών ασφαλτικών στρώσεων οδοστρώµατος µε χρήση γεωφυσικής µεθόδου

Εκτίµηση παχών ασφαλτικών στρώσεων οδοστρώµατος µε χρήση γεωφυσικής µεθόδου Εκτίµηση παχών ασφαλτικών στρώσεων οδοστρώµατος µε χρήση γεωφυσικής µεθόδου Ανδρέας Λοΐζος Αν. Καθηγητής ΕΜΠ Χριστίνα Πλατή Πολιτικός Μηχανικός ΕΜΠ Γεώργιος Ζάχος Πολιτικός Μηχανικός ΕΜΠ ΠΕΡΙΛΗΨΗ Τα τελευταία

Διαβάστε περισσότερα

Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΗΣ ΣΕΙΣΜΙΚΗΣ ΑΝΑΚΛΑΣΗΣ ΣΤΗΝ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ ΚΟΙΤΑΣΜΑΤΩΝ Υ ΡΟΓΟΝΑΝΘΡΑΚΩΝ

Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΗΣ ΣΕΙΣΜΙΚΗΣ ΑΝΑΚΛΑΣΗΣ ΣΤΗΝ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ ΚΟΙΤΑΣΜΑΤΩΝ Υ ΡΟΓΟΝΑΝΘΡΑΚΩΝ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΗΣ ΣΕΙΣΜΙΚΗΣ ΑΝΑΚΛΑΣΗΣ ΣΤΗΝ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ ΚΟΙΤΑΣΜΑΤΩΝ Υ ΡΟΓΟΝΑΝΘΡΑΚΩΝ Αντώνης Βαφείδης Εργαστήριο Εφαρµοσµένης Γεωφυσικής Τµήµα Μηχανικών Ορυκτών Πόρων, Πολυτεχνείο Κρήτης Χανιά. Μέλος της Εθνικής

Διαβάστε περισσότερα

ΑΝΤΙΣΤΑΣΗΣ (Ohm.m) ΓΡΑΝΙΤΗΣ 100-1 x 10 6 ΓΑΒΡΟΣ 1 x 10 3-1 x 10 6 ΑΣΒΕΣΤΟΛΙΘΟΣ 50-1 x 10 7 ΨΑΜΜΙΤΗΣ 1-1 x 10 8 ΑΜΜΟΣ 1-1.

ΑΝΤΙΣΤΑΣΗΣ (Ohm.m) ΓΡΑΝΙΤΗΣ 100-1 x 10 6 ΓΑΒΡΟΣ 1 x 10 3-1 x 10 6 ΑΣΒΕΣΤΟΛΙΘΟΣ 50-1 x 10 7 ΨΑΜΜΙΤΗΣ 1-1 x 10 8 ΑΜΜΟΣ 1-1. ΤΜΗΜΑ ΓΕΩΛΟΓΙΑΣ ΤΟΜΕΑΣ ΓΕΩΦΥΣΙΚΗΣ Α.Π.Θ. ΜΕΘΟΔΟΣ ΕΙΔΙΚΗΣ ΗΛΕΚΤΡΙΚΗΣ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗΣ ΕΙΣΑΓΩΓΗ Σκοπός της μεθόδου της ειδικής αντίστασης είναι να βρεθεί η γεωηλεκτρική δομή του υπεδάφους και έμμεσα να ληφθούν

Διαβάστε περισσότερα

Γεωθερμία. Ενότητα 6: Θερμά άνυδρα πετρώματα. Καθηγητής Κωνσταντίνος Λ. Κατσιφαράκης Τμήμα Πολιτικών Μηχανικών ΑΠΘ ΑΝΟΙΚΤΑ ΑΚΑΔΗΜΑΙΚΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ

Γεωθερμία. Ενότητα 6: Θερμά άνυδρα πετρώματα. Καθηγητής Κωνσταντίνος Λ. Κατσιφαράκης Τμήμα Πολιτικών Μηχανικών ΑΠΘ ΑΝΟΙΚΤΑ ΑΚΑΔΗΜΑΙΚΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΑΝΟΙΚΤΑ ΑΚΑΔΗΜΑΙΚΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ Ενότητα 6: Θερμά άνυδρα πετρώματα Καθηγητής Κωνσταντίνος Λ. Κατσιφαράκης ΑΠΘ Άδειες Χρήσης Το παρόν εκπαιδευτικό υλικό υπόκειται σε άδειες

Διαβάστε περισσότερα

ΥΠΟΓΕΙΑ ΑΝΑΠΤΥΞΗ Μεγάλοι Υπόγειοι Θάλαμοι (Caverns)

ΥΠΟΓΕΙΑ ΑΝΑΠΤΥΞΗ Μεγάλοι Υπόγειοι Θάλαμοι (Caverns) ΥΠΟΓΕΙΑ ΑΝΑΠΤΥΞΗ Μεγάλοι (Caverns) A. Μπενάρδος Λέκτορας ΕΜΠ Δ. Καλιαμπάκος Καθηγητής ΕΜΠ Υπόγειοι Θάλαμοι Διαστάσεις εκσκαφής: Πλάτος:12 m Ύψος: 20 m Μήκος: 40 m Κατασκευή υπογείων θαλάμων (caverns) για

Διαβάστε περισσότερα

ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ και ΚΛΙΜΑΤΙΚΗ ΑΛΛΑΓΗ. Περιβαλλοντική & Τεχνική Γεωφυσική

ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ και ΚΛΙΜΑΤΙΚΗ ΑΛΛΑΓΗ. Περιβαλλοντική & Τεχνική Γεωφυσική ΕΘΝΙΚΟ ΚΑΙ ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ ΤΜΗΜΑ ΓΕΩΛΟΓΙΑΣ ΚΑΙ ΓΕΩΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΤΟΜΕΑΣ ΓΕΩΦΥΣΙΚΗΣ & ΓΕΩΘΕΡΜΙΑΣ Τ.Ε.Ι. ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ Τ.Ε. Π.Μ.Σ. Σύγχρονες Τεχνολογίες Έργων Διαχ/σης

Διαβάστε περισσότερα

Βασικές μέθοδοι στρωματογραφίας

Βασικές μέθοδοι στρωματογραφίας Βασικές μέθοδοι στρωματογραφίας ΛΙΘΟΣΤΡΩΜΑΤΟΓΡΑΦΙΑ ΒΙΟΣΤΡΩΜΑΤΟΓΡΑΦΙΑ ΧΡΟΝΟΣΤΡΩΜΑΤΟΓΡΑΦΙΑ Μαγνητοστρωματογραφία Σεισμική στρωματογραφία ΣΥΣΧΕΤΙΣΜΟΣ Παραλληλισμός στρωμάτων από περιοχή σε περιοχή με στόχο

Διαβάστε περισσότερα

ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΤΜΗΜΑ ΓΕΩΛΟΓΙΑΣ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΤΕΧΝΙΚΗΣ ΓΕΩΛΟΓΙΑΣ ΜΑΘΗΜΑ: ΤΕΧΝΙΚΗ ΓΕΩΛΟΓΙΑ ΕΞΑΜΗΝΟ: 7 ο ΔΙΔΑΣΚΟΝΤΕΣ: Β. ΧΡΗΣΤΑΡΑΣ, Καθηγητής Β. ΜΑΡΙΝΟΣ, Επ. Καθηγητής 6η ΑΣΚΗΣΗ: ΟΝΟΜΑΤΕΠΩΝΥΜΟ

Διαβάστε περισσότερα

Πολιτικοί Μηχανικοί ΕΜΠ Τεχνική Γεωλογία Διαγώνισμα 10/ ΘΕΜΑ 1 ο (4 βαθμοί)

Πολιτικοί Μηχανικοί ΕΜΠ Τεχνική Γεωλογία Διαγώνισμα 10/ ΘΕΜΑ 1 ο (4 βαθμοί) Πολιτικοί Μηχανικοί ΕΜΠ Τεχνική Γεωλογία Διαγώνισμα 10/2006 1 ΘΕΜΑ 1 ο (4 βαθμοί) 1. Σε μια σήραγγα μεγάλου βάθους πρόκειται να εκσκαφθούν σε διάφορα τμήματά της υγιής βασάλτης και ορυκτό αλάτι. α) Στο

Διαβάστε περισσότερα

Ενότητα 2: Τεχνικές πτυχές και διαδικασίες εγκατάστασης συστημάτων αβαθούς γεθερμίας

Ενότητα 2: Τεχνικές πτυχές και διαδικασίες εγκατάστασης συστημάτων αβαθούς γεθερμίας ΚΕΝΤΡΟ ΑΝΑΝΕΩΣΙΜΩΝ ΠΗΓΩΝ ΚΑΙ ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΗΣΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ Ενότητα 2: Τεχνικές πτυχές και διαδικασίες εγκατάστασης συστημάτων αβαθούς γεθερμίας «Συστήματα ΓΑΘ Ταξινόμηση Συστημάτων ΓΑΘ και Εναλλαγή Θερμότητας

Διαβάστε περισσότερα

ΔΙΑΒΡΩΣΗ ΑΝΑΓΛΥΦΟΥ. Δρ Γεώργιος Μιγκίρος

ΔΙΑΒΡΩΣΗ ΑΝΑΓΛΥΦΟΥ. Δρ Γεώργιος Μιγκίρος ΔΙΑΒΡΩΣΗ ΕΞΩΜΑΛΥΝΣΗ ΜΕΤΑΒΟΛΕΣ ΑΝΑΓΛΥΦΟΥ Δρ Γεώργιος Μιγκίρος Καθηγητής Γεωλογίας ΓΠΑ Ο πλανήτης Γη έτσι όπως φωτογραφήθηκε το 1972 από τους αστροναύτες του Απόλλωνα 17 στην πορεία τους για τη σελήνη. Η

Διαβάστε περισσότερα

ΙΣΟΥΨΕΙΣ ΚΑΜΠΥΛΕΣ- ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ

ΙΣΟΥΨΕΙΣ ΚΑΜΠΥΛΕΣ- ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ ΜΑΘΗΜΑ 16_10_2012 ΙΣΟΥΨΕΙΣ ΚΑΜΠΥΛΕΣ- ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ 2.1 Απεικόνιση του ανάγλυφου Μια εδαφική περιοχή αποτελείται από εξέχουσες και εισέχουσες εδαφικές μορφές. Τα εξέχοντα εδαφικά τμήματα βρίσκονται μεταξύ

Διαβάστε περισσότερα

ΑΣΚΗΣΗ 1 η ΧΡΗΣΗ ΤΩΝ ΤΟΠΟΓΡΑΦΙΚΩΝ ΧΑΡΤΩΝ ΣΤΙΣ ΤΕΧΝΙΚΟΓΕΩΛΟΓΙΚΕΣ -ΓΕΩΤΕΧΝΙΚΕΣ ΕΡΕΥΝΕΣ ΠΕΔΙΟΥ

ΑΣΚΗΣΗ 1 η ΧΡΗΣΗ ΤΩΝ ΤΟΠΟΓΡΑΦΙΚΩΝ ΧΑΡΤΩΝ ΣΤΙΣ ΤΕΧΝΙΚΟΓΕΩΛΟΓΙΚΕΣ -ΓΕΩΤΕΧΝΙΚΕΣ ΕΡΕΥΝΕΣ ΠΕΔΙΟΥ ΑΣΚΗΣΗ 1 η ΧΡΗΣΗ ΤΩΝ ΤΟΠΟΓΡΑΦΙΚΩΝ ΧΑΡΤΩΝ ΣΤΙΣ ΤΕΧΝΙΚΟΓΕΩΛΟΓΙΚΕΣ -ΓΕΩΤΕΧΝΙΚΕΣ ΕΡΕΥΝΕΣ ΠΕΔΙΟΥ Κύριος σκοπός της Τεχνικής Γεωλογίας 1. Η συμβολή στην ασφαλή και οικονομική κατασκευή των τεχνικών έργων, 2.

Διαβάστε περισσότερα

Στρωματογραφία-Ιστορική γεωλογία. Στρωματογραφική τομή Δρ. Ηλιόπουλος Γεώργιος Σχολή Θετικών Επιστημών Τμήμα Γεωλογίας

Στρωματογραφία-Ιστορική γεωλογία. Στρωματογραφική τομή Δρ. Ηλιόπουλος Γεώργιος Σχολή Θετικών Επιστημών Τμήμα Γεωλογίας Στρωματογραφία-Ιστορική γεωλογία Στρωματογραφική τομή Δρ. Ηλιόπουλος Γεώργιος Σχολή Θετικών Επιστημών Τμήμα Γεωλογίας Σκοποί ενότητας Σκοπός της παρούσας ενότητας είναι η απεικόνιση όλων των λιθολογικών

Διαβάστε περισσότερα

ΛΥΜΕΝΕΣ ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΠΑΝΩ ΣΤΑ ΚΥΜΑΤΑ (Εισαγωγή)

ΛΥΜΕΝΕΣ ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΠΑΝΩ ΣΤΑ ΚΥΜΑΤΑ (Εισαγωγή) ΛΥΜΕΝΕΣ ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΠΑΝΩ ΣΤΑ ΚΥΜΑΤΑ (Εισαγωγή) ΑΣΚΗΣΗ : Η μετατόπιση κύματος που κινείται προς αρνητική -κατεύθυνση είναι D( (5,cm)in(5,5 7, όπου το είναι σε m και το σε. Να υπολογίσετε (α) τη συχνότητα,

Διαβάστε περισσότερα

Λιθοστρωματογραφία. Αποτελεί μέθοδο έρευνας της Στρωματογραφίας που έχει σκοπό την ταξινόμηση των ΣΤΡΩΜΕΝΩΝ πετρωμάτων

Λιθοστρωματογραφία. Αποτελεί μέθοδο έρευνας της Στρωματογραφίας που έχει σκοπό την ταξινόμηση των ΣΤΡΩΜΕΝΩΝ πετρωμάτων Λιθοστρωματογραφία Αποτελεί μέθοδο έρευνας της Στρωματογραφίας που έχει σκοπό την ταξινόμηση των ΣΤΡΩΜΕΝΩΝ πετρωμάτων σε ΕΝΟΤΗΤΕΣ με βάση τα λιθολογικά τους χαρακτηριστικά (σύσταση, χρώμα, στρώσεις, υφή,

Διαβάστε περισσότερα

Σχεδιασμός Υπαίθριων Εκμεταλλεύσεων

Σχεδιασμός Υπαίθριων Εκμεταλλεύσεων Σχεδιασμός Υπαίθριων Εκμεταλλεύσεων Ενότητα 2: Βασική μεταλλευτική ορολογία και τύποι εκμετάλλευσης Μ. Μενεγάκη Άδεια Χρήσης Το παρόν εκπαιδευτικό υλικό υπόκειται σε άδειες χρήσης Creative Commons. Για

Διαβάστε περισσότερα

Διάτρηση, Ανατίναξη και Εισαγωγή στα Υπόγεια Έργα Σχεδιασμός επιφανειακών ανατινάξεων

Διάτρηση, Ανατίναξη και Εισαγωγή στα Υπόγεια Έργα Σχεδιασμός επιφανειακών ανατινάξεων Διάτρηση, Ανατίναξη και Εισαγωγή στα Υπόγεια Έργα Σχεδιασμός επιφανειακών ανατινάξεων Δρ Παντελής Λιόλιος Σχολή Μηχανικών Ορυκτών Πόρων Πολυτεχνείο Κρήτης http://minelabmredtucgr Τελευταία ενημέρωση: 30

Διαβάστε περισσότερα

ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗ ΓΕΩΧΗΜΕΙΑ

ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗ ΓΕΩΧΗΜΕΙΑ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗ ΓΕΩΧΗΜΕΙΑ Ενότητα 1: Βασικές Έννοιες, Συχνότητα κατανομής των χημικών στοιχείων Χαραλαμπίδης Γεώργιος Τμήμα Μηχανικών Περιβάλλοντος και Μηχανικών Αντιρρύπανσης Άδειες Χρήσης Το παρόν εκπαιδευτικό

Διαβάστε περισσότερα

Θέρμανση θερμοκηπίων με τη χρήση αβαθούς γεωθερμίας γεωθερμικές αντλίες θερμότητας

Θέρμανση θερμοκηπίων με τη χρήση αβαθούς γεωθερμίας γεωθερμικές αντλίες θερμότητας Θέρμανση θερμοκηπίων με τη χρήση αβαθούς γεωθερμίας γεωθερμικές αντλίες θερμότητας Η θερμοκρασία του εδάφους είναι ψηλότερη από την ατμοσφαιρική κατά τη χειμερινή περίοδο, χαμηλότερη κατά την καλοκαιρινή

Διαβάστε περισσότερα

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΑΘΗΝΑΣ ΣΧΟΛΗ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΩΝ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ ΤΜΗΜΑ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΚΑΙ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΤΟΠΟΓΡΑΦΙΑΣ & ΓΕΩΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΑΘΗΝΑΣ ΣΧΟΛΗ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΩΝ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ ΤΜΗΜΑ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΚΑΙ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΤΟΠΟΓΡΑΦΙΑΣ & ΓΕΩΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΑΘΗΝΑΣ ΣΧΟΛΗ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΩΝ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ ΤΜΗΜΑ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΚΑΙ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΤΟΠΟΓΡΑΦΙΑΣ & ΓΕΩΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ ΤΕΧΝΙΚΗ ΓΕΩΛΟΓΙΑ Διδάσκων: Μπελόκας Γεώργιος Επίκουρος Καθηγητής

Διαβάστε περισσότερα

ΙΑΤΡΙΚΗ ΑΠΕΙΚΟΝΙΣΗ ΥΠΕΡΗΧΟΓΡΑΦΙΑ

ΙΑΤΡΙΚΗ ΑΠΕΙΚΟΝΙΣΗ ΥΠΕΡΗΧΟΓΡΑΦΙΑ ΙΑΤΡΙΚΗ ΑΠΕΙΚΟΝΙΣΗ ΥΠΕΡΗΧΟΓΡΑΦΙΑ Γενικές Αρχές Φυσικής Κ. Χατζημιχαήλ ΙΑΤΡΙΚΗ ΑΠΕΙΚΟΝΙΣΗ ΥΠΕΡΗΧΟΓΡΑΦΙΑ Καλώς ήλθατε Καλή αρχή Υπερηχογραφία Ανήκει στις τομογραφικές μεθόδους απεικόνισης Δεν έχει ιονίζουσα

Διαβάστε περισσότερα

ΛΥΜΕΝΕΣ ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΠΑΝΩ ΣΤΑ ΚΥΜΑΤΑ (Εισαγωγή)

ΛΥΜΕΝΕΣ ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΠΑΝΩ ΣΤΑ ΚΥΜΑΤΑ (Εισαγωγή) ΛΥΜΕΝΕΣ ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΠΑΝΩ ΣΤΑ ΚΥΜΑΤΑ (Εισαγωγή) ΑΣΚΗΣΗ : Η μετατόπιση κύματος που κινείται προς αρνητική -κατεύθυνση είναι D( (5,cm)in(5,5 7, όπου το είναι σε m και το σε. Να υπολογίσετε (α) τη συχνότητα,

Διαβάστε περισσότερα

Ασκήσεις Τεχνικής Γεωλογίας 7 η Άσκηση

Ασκήσεις Τεχνικής Γεωλογίας 7 η Άσκηση Ασκήσεις Τεχνικής Γεωλογίας 7 η Άσκηση Στεγανότητα θέσης φράγματος. Αξιολόγηση επιτόπου δοκιμών περατότητας Lugeon. Κατασκευή κουρτίνας τσιμεντενέσων. Β.Χρηστάρας Εργαστήριο Τεχνικής Γεωλογίας και Υδρογεωλογίας

Διαβάστε περισσότερα

Σχέσεις εδάφους νερού Σχέσεις μάζας όγκου των συστατικών του εδάφους Εδαφική ή υγρασία, τρόποι έκφρασης

Σχέσεις εδάφους νερού Σχέσεις μάζας όγκου των συστατικών του εδάφους Εδαφική ή υγρασία, τρόποι έκφρασης Γεωργική Υδραυλική Αρδεύσεις Σ. Αλεξανδρής Περιγραφή Μαθήματος Σχέσεις εδάφους νερού Σχέσεις μάζας όγκου των συστατικών του εδάφους Εδαφική ή υγρασία, τρόποι έκφρασης Χαρακτηριστική Χ ή καμπύλη υγρασίας

Διαβάστε περισσότερα

ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΤΜΗΜΑ ΓΕΩΛΟΓΙΑΣ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΤΕΧΝΙΚΗΣ ΓΕΩΛΟΓΙΑΣ ΜΑΘΗΜΑ: ΤΕΧΝΙΚΗ ΓΕΩΛΟΓΙΑ ΕΞΑΜΗΝΟ: 7 ο ΔΙΔΑΣΚΟΝΤΕΣ: Β. ΧΡΗΣΤΑΡΑΣ, Καθηγητής Β. ΜΑΡΙΝΟΣ, Επ.Καθηγητής 8 η Σειρά ασκήσεων:

Διαβάστε περισσότερα

ΠΕΡΙΛΗΨΗ Αντικείµενο της παρούσας µεταπτυχιακής εργασίας είναι η διερεύνηση της επίδρασης των σηράγγων του Μετρό επί του υδρογεωλογικού καθεστώτος πριν και µετά την κατασκευή τους. Στα πλαίσια της, παρουσιάζονται

Διαβάστε περισσότερα

ΠΕΡΙΒΑΛΛΩΝ ΧΩΡΟΣ ΤΕΧΝΙΚΟΥ ΕΡΓΟΥ III. Ν. Σαμπατακάκης Καθηγητής Εργαστήριο Τεχνικής Γεωλογίας Παν/μιο Πατρών

ΠΕΡΙΒΑΛΛΩΝ ΧΩΡΟΣ ΤΕΧΝΙΚΟΥ ΕΡΓΟΥ III. Ν. Σαμπατακάκης Καθηγητής Εργαστήριο Τεχνικής Γεωλογίας Παν/μιο Πατρών ΠΕΡΙΒΑΛΛΩΝ ΧΩΡΟΣ ΤΕΧΝΙΚΟΥ ΕΡΓΟΥ III Ν. Σαμπατακάκης Καθηγητής Εργαστήριο Τεχνικής Γεωλογίας Παν/μιο Πατρών (4) Αλλαγές μεταβολές του γεωϋλικού με το χρόνο Αποσάθρωση: αλλοίωση (συνήθως χημική) ορυκτών

Διαβάστε περισσότερα

ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΓΕΩΦΥΣΙΚΩΝ ΜΕΘΟ ΩΝ ΜΕ ΤΗΝ ΧΡΗΣΗ ΜΗΧΑΝΗΜΑΤΩΝ ΥΨΗΛΗΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΞΑΚΡΙΒΩΣΗ ΤΩΝ ΣΥΝΘΗΚΩΝ ΥΠΕ ΑΦΟΥΣ ΣΕ ΤΕΧΝΙΚΑ ΕΡΓΑ

ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΓΕΩΦΥΣΙΚΩΝ ΜΕΘΟ ΩΝ ΜΕ ΤΗΝ ΧΡΗΣΗ ΜΗΧΑΝΗΜΑΤΩΝ ΥΨΗΛΗΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΞΑΚΡΙΒΩΣΗ ΤΩΝ ΣΥΝΘΗΚΩΝ ΥΠΕ ΑΦΟΥΣ ΣΕ ΤΕΧΝΙΚΑ ΕΡΓΑ Page: 1 Αθήνα Απρίλιος 2016 ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΓΕΩΦΥΣΙΚΩΝ ΜΕΘΟ ΩΝ ΜΕ ΤΗΝ ΧΡΗΣΗ ΜΗΧΑΝΗΜΑΤΩΝ ΥΨΗΛΗΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΞΑΚΡΙΒΩΣΗ ΤΩΝ ΣΥΝΘΗΚΩΝ ΥΠΕ ΑΦΟΥΣ ΣΕ ΤΕΧΝΙΚΑ ΕΡΓΑ Κατά την εφαρµογή της µεθοδολογίας αυτής επιτυγχάνεται

Διαβάστε περισσότερα

Η εταιρία μας εξειδικεύεται από το 1969 σε εξοπλισμούς και συστήματα Δοκιμών και Μετρήσεων σχετικών με:

Η εταιρία μας εξειδικεύεται από το 1969 σε εξοπλισμούς και συστήματα Δοκιμών και Μετρήσεων σχετικών με: 1 Η εταιρία μας εξειδικεύεται από το 1969 σε εξοπλισμούς και συστήματα Δοκιμών και Μετρήσεων σχετικών με: 01: Αισθητήρια & Συστήματα Μέτρησης 02: Συστήματα Συλλογής Δεδομένων 03: Εργαστήρια Δοκιμών Πολ.

Διαβάστε περισσότερα

Σημειώσεις κεφαλαίου 16 Αρχές επικοινωνίας με ήχο και εικόνα

Σημειώσεις κεφαλαίου 16 Αρχές επικοινωνίας με ήχο και εικόνα Σημειώσεις κεφαλαίου 16 Αρχές επικοινωνίας με ήχο και εικόνα ΠΩΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΟΥΝ ΟΙ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΕΣ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΕΣ Ένα σύστημα ηλεκτρονικής επικοινωνίας αποτελείται από τον πομπό, το δίαυλο (κανάλι) μετάδοσης και

Διαβάστε περισσότερα

ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΓΕΩΛΟΓΙΚΩΝ ΚΑΙ ΜΕΤΑΛΛΕΥΤΙΚΩΝ ΕΡΕΥΝΩΝ ΗΜΕΡΙΔΑ ΣΤΑ ΠΛΑΙΣΙΑ ΤΗΣ 32ης MARMINSTONE Θεσσαλονίκη 24 Φεβρουαρίου 2008

ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΓΕΩΛΟΓΙΚΩΝ ΚΑΙ ΜΕΤΑΛΛΕΥΤΙΚΩΝ ΕΡΕΥΝΩΝ ΗΜΕΡΙΔΑ ΣΤΑ ΠΛΑΙΣΙΑ ΤΗΣ 32ης MARMINSTONE Θεσσαλονίκη 24 Φεβρουαρίου 2008 ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΓΕΩΛΟΓΙΚΩΝ ΚΑΙ ΜΕΤΑΛΛΕΥΤΙΚΩΝ ΕΡΕΥΝΩΝ ΗΜΕΡΙΔΑ ΣΤΑ ΠΛΑΙΣΙΑ ΤΗΣ 32ης MARMINSTONE Θεσσαλονίκη 24 Φεβρουαρίου 2008 ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΕΡΓΟΥ Γ ΚΠΣ ΑΥΤΕΠΙΣΤΑΣΙΑΣ ΤΟΥ ΙΓΜΕ 2003 2008: «Ολοκληρωμένη διαχείριση

Διαβάστε περισσότερα

Αποσάθρωση. Κεφάλαιο 2 ο. ΣΧΗΜΑΤΙΣΜΟΣ ΕΔΑΦΩΝ

Αποσάθρωση. Κεφάλαιο 2 ο. ΣΧΗΜΑΤΙΣΜΟΣ ΕΔΑΦΩΝ Κεφάλαιο 2 ο. ΣΧΗΜΑΤΙΣΜΟΣ ΕΔΑΦΩΝ Αποσάθρωση Ονομάζουμε τις μεταβολές στο μέγεθος, σχήμα και την εσωτερική δομή και χημική σύσταση τις οποίες δέχεται η στερεά φάση του εδάφους με την επίδραση των παραγόντων

Διαβάστε περισσότερα

ΓΕΩΓΡΑΦΙΚΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΩΝ ΚΑΙ ΧΑΡΤΟΓΡΑΦΗΣΗ ΦΥΣΙΚΩΝ ΠΟΡΩΝ

ΓΕΩΓΡΑΦΙΚΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΩΝ ΚΑΙ ΧΑΡΤΟΓΡΑΦΗΣΗ ΦΥΣΙΚΩΝ ΠΟΡΩΝ ΓΕΩΓΡΑΦΙΚΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΩΝ ΚΑΙ ΧΑΡΤΟΓΡΑΦΗΣΗ ΦΥΣΙΚΩΝ ΠΟΡΩΝ ΓΕΩΓΡΑΦΙΚΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΩΝ Τα Γεωγραφικά Συστήματα Πληροφοριών (G.I.S.), επιτυγχάνουν με τη βοήθεια υπολογιστών την ανάπτυξη και τον

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΥΔΡΟΛΟΓΙΑ 6. ΥΔΡΟΛΟΓΙΑ ΥΠΟΓΕΙΩΝ ΝΕΡΩΝ

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΥΔΡΟΛΟΓΙΑ 6. ΥΔΡΟΛΟΓΙΑ ΥΠΟΓΕΙΩΝ ΝΕΡΩΝ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΥΔΡΟΛΟΓΙΑ 6. ΥΔΡΟΛΟΓΙΑ ΥΠΟΓΕΙΩΝ ΝΕΡΩΝ 6.1 ΓΕΝΙΚΑ Το νερό που υπάρχει στη φύση και χρησιμοποιείται από τον άνθρωπο: - Επιφανειακό: Το νερό των

Διαβάστε περισσότερα

Δρ. Αλέξανδρος Λιακόπουλος Προΐστ. Τμήματος Γεωχημείας και Περιβάλλοντος

Δρ. Αλέξανδρος Λιακόπουλος Προΐστ. Τμήματος Γεωχημείας και Περιβάλλοντος ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΑΡΧΗ ΓΕΩΛΟΓΙΚΩΝ ΚΑΙ ΜΕΤΑΛΛΕΥΤΙΚΩΝ ΕΡΕΥΝΩΝ (Ε.Α.Γ.Μ.Ε.) Δρ. Αλέξανδρος Λιακόπουλος Προΐστ. Τμήματος Γεωχημείας και Περιβάλλοντος Ημερίδα ΕΑΓΜΕ «Ο διαχρονικός ρόλος της ΕΑΓΜΕ στην έρευνα και αξιοποίηση

Διαβάστε περισσότερα

ΕΘΝΙΚΟ ΜΕΤΣΟΒΙΟ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ ΣΧΟΛΗ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΜΕΤΑΛΛΕΙΩΝ ΜΕΤΑΛΛΟΥΡΓΩΝ ΗΡΩΩΝ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟΥ ΖΩΓΡΑΦΟΥ ΑΘΗΝΑ

ΕΘΝΙΚΟ ΜΕΤΣΟΒΙΟ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ ΣΧΟΛΗ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΜΕΤΑΛΛΕΙΩΝ ΜΕΤΑΛΛΟΥΡΓΩΝ ΗΡΩΩΝ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟΥ ΖΩΓΡΑΦΟΥ ΑΘΗΝΑ ΕΘΝΙΚΟ ΜΕΤΣΟΒΙΟ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ ΣΧΟΛΗ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΜΕΤΑΛΛΕΙΩΝ ΜΕΤΑΛΛΟΥΡΓΩΝ ΤΟΜΕΑΣ ΓΕΩΛΟΓΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΗΡΩΩΝ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟΥ 9 15780 ΖΩΓΡΑΦΟΥ ΑΘΗΝΑ Αντικείμενο της Άσκησης ης Η ανάδειξη της σημασίας που έχει η απεικόνιση

Διαβάστε περισσότερα

ΚΙΝΗΣΗ ΤΟΥ ΝΕΡΟΥ ΣΤΟ ΧΩΡΟ ΤΩΝ ΧΕΙΜΑΡΡΩΔΩΝ ΡΕΥΜΑΤΩΝ. ΥΠΕΥΘΥΝΟΣ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ Δρ. Γ. ΖΑΙΜΗΣ

ΚΙΝΗΣΗ ΤΟΥ ΝΕΡΟΥ ΣΤΟ ΧΩΡΟ ΤΩΝ ΧΕΙΜΑΡΡΩΔΩΝ ΡΕΥΜΑΤΩΝ. ΥΠΕΥΘΥΝΟΣ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ Δρ. Γ. ΖΑΙΜΗΣ ΚΙΝΗΣΗ ΤΟΥ ΝΕΡΟΥ ΣΤΟ ΧΩΡΟ ΤΩΝ ΧΕΙΜΑΡΡΩΔΩΝ ΡΕΥΜΑΤΩΝ ΥΠΕΥΘΥΝΟΣ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ Δρ. Γ. ΖΑΙΜΗΣ Ισχυρό Μεταφορικό Μέσο ΚΙΝΗΣΗ: Ομαλή και Αζήμια Ή Ανώμαλη και Επιζήμια ΛΟΓΟΙ: Κλίμα, Άνιση κατανομή βροχής, Πετρώματα,

Διαβάστε περισσότερα

ΜΕΡΟΣ 1 ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ. 1. Γεωλογείν περί Σεισμών...3. 2. Λιθοσφαιρικές πλάκες στον Ελληνικό χώρο... 15. 3. Κλάδοι της Γεωλογίας των σεισμών...

ΜΕΡΟΣ 1 ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ. 1. Γεωλογείν περί Σεισμών...3. 2. Λιθοσφαιρικές πλάκες στον Ελληνικό χώρο... 15. 3. Κλάδοι της Γεωλογίας των σεισμών... ΜΕΡΟΣ 1 1. Γεωλογείν περί Σεισμών....................................3 1.1. Σεισμοί και Γεωλογία....................................................3 1.2. Γιατί μελετάμε τους σεισμούς...........................................

Διαβάστε περισσότερα

Ι.Γ.Μ.Ε. 81η ΔΙΕΘΝΗΣ ΕΚΘΕΣΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ 10-18/09/2016

Ι.Γ.Μ.Ε. 81η ΔΙΕΘΝΗΣ ΕΚΘΕΣΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ 10-18/09/2016 Ι.Γ.Μ.Ε. 81 η ΔΙΕΘΝΗΣ ΕΚΘΕΣΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ 10-18/09/2016 ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΑ Βασική γεωλογική έρευνα Ειδικές γεωλογικές χαρτογραφήσεις Παλαιοντολογικοί - Παλυνολογικοί - Ιζηματολογικοί προσδιορισμοί Εφαρμογές Γεωγραφικών

Διαβάστε περισσότερα

Ημερίδα ΤΕΕ/ΤΚΜ «Περιπτώσεις Εφαρμογής του Κανονισμού Επεμβάσεων (ΚΑΝ.ΕΠΕ.) - Παραδείγματα».

Ημερίδα ΤΕΕ/ΤΚΜ «Περιπτώσεις Εφαρμογής του Κανονισμού Επεμβάσεων (ΚΑΝ.ΕΠΕ.) - Παραδείγματα». Ημερίδα ΤΕΕ/ΤΚΜ «Περιπτώσεις Εφαρμογής του Κανονισμού Επεμβάσεων (ΚΑΝ.ΕΠΕ.) - Παραδείγματα». Παρουσίαση «Έρευνα Υφιστάμενης Αντοχής Κατασκευών βάσει των Απαιτήσεων του ΚΑΝΕΠΕ Διακεκριμένα Παραδείγματα

Διαβάστε περισσότερα

ΑΝΑΛΥΣΗ ΚΑΙ ΕΚΤΙΜΗΣΗ ΚΟΣΤΟΥΣ ΙΑΤΡΗΣΗΣ

ΑΝΑΛΥΣΗ ΚΑΙ ΕΚΤΙΜΗΣΗ ΚΟΣΤΟΥΣ ΙΑΤΡΗΣΗΣ ΚΕΦΑΛΑΙΟ 11 ο ΑΝΑΛΥΣΗ ΚΑΙ ΕΚΤΙΜΗΣΗ ΚΟΣΤΟΥΣ ΙΑΤΡΗΣΗΣ Η εκτίµηση και η ανάλυση του κόστους µιας γεώτρησης είναι το τελικό στάδιο στο σχεδιασµό. Σε πολλές περιπτώσεις η εκτίµηση κόστους είναι το διαχειριστικό

Διαβάστε περισσότερα

ΙΑΤΡΙΚΗ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΑΘΗΝΩΝ (ΕΚΠΑ) ΚΑΤΑΤΑΚΤΗΡΙΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΑΚ.ΕΤΟΥΣ ΕΞΕΤΑΖΟΜΕΝΟ ΜΑΘΗΜΑ: ΙΑΤΡΙΚΗ ΦΥΣΙΚΗ

ΙΑΤΡΙΚΗ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΑΘΗΝΩΝ (ΕΚΠΑ) ΚΑΤΑΤΑΚΤΗΡΙΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΑΚ.ΕΤΟΥΣ ΕΞΕΤΑΖΟΜΕΝΟ ΜΑΘΗΜΑ: ΙΑΤΡΙΚΗ ΦΥΣΙΚΗ ΙΑΤΡΙΚΗ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΑΘΗΝΩΝ (ΕΚΠΑ) ΚΑΤΑΤΑΚΤΗΡΙΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΑΚ.ΕΤΟΥΣ 217-218 ΕΞΕΤΑΖΟΜΕΝΟ ΜΑΘΗΜΑ: ΙΑΤΡΙΚΗ ΦΥΣΙΚΗ 1. Τι γνωρίζετε για τη νόσο των δυτών. Απάντηση: Η νόσος των δυτών είναι μία σοβαρή κατάσταση,

Διαβάστε περισσότερα

Βαρυτικές και Μαγνητικές Μέθοδοι Γεωφυσικής Διασκόπησης ΑΕΡΟΜΑΓΝΗΤΙΚΑ

Βαρυτικές και Μαγνητικές Μέθοδοι Γεωφυσικής Διασκόπησης ΑΕΡΟΜΑΓΝΗΤΙΚΑ ΜΑΘΗΜΑ 9 Βαρυτικές και Μαγνητικές Μέθοδοι Γεωφυσικής Διασκόπησης ΑΕΡΟΜΑΓΝΗΤΙΚΑ ΑΕΡΟΜΑΓΝΗΤΙΚΕΣ ΜΕΤΡΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΕΡΜΗΝΕΙΑ ΤΟΥΣ Πραγματοποιούνται με αεροσκάφη ή ελικόπτερα τα οποία φέρουν ειδικό εξοπλισμό και

Διαβάστε περισσότερα

Tαξινόμηση υδρορρεύματος

Tαξινόμηση υδρορρεύματος Tαξινόμηση υδρορρεύματος Αποτελεί μια ευρέως εφαρμοσμένη μέθοδο χαρακτηρισμού των υδρορρευμάτων που βασίζεται στην προϋπόθεση ότι ο αριθμός ταξινόμησης έχει κάποια σχέση με το μέγεθος της περιοχής τροφοδοσίας

Διαβάστε περισσότερα

Οι ασυνέχειες επηρεάζουν τη συμπεριφορά του τεχνικού έργου και πρέπει να λαμβάνονται υπόψη στο σχεδιασμό του.

Οι ασυνέχειες επηρεάζουν τη συμπεριφορά του τεχνικού έργου και πρέπει να λαμβάνονται υπόψη στο σχεδιασμό του. ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΑΣΥΝΕΧΕΙΩΝ ΒΡΑΧΟΥ Όπως έχουμε ήδη αναφέρει οι ασυνέχειες αποτελούν επίπεδα αδυναμίας της βραχόμαζας που διαχωρίζει τα τεμάχια του ακέραιου πετρώματος. Κάθετα σε αυτή η εφελκυστική αντοχή είναι

Διαβάστε περισσότερα

Αποτυπώσεις Μνημείων και Αρχαιολογικών Χώρων

Αποτυπώσεις Μνημείων και Αρχαιολογικών Χώρων ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΑΝΟΙΚΤΑ ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ Αποτυπώσεις Μνημείων και Αρχαιολογικών Χώρων Ενότητα 6 : Γεωφυσικές διασκοπήσεις Τοκμακίδης Κωνσταντίνος Τμήμα Αγρονόμων & Τοπογράφων

Διαβάστε περισσότερα

ΙΖΗΜΑΤΟΓΕΝΗ ΠΕΤΡΩΜΑΤΑ

ΙΖΗΜΑΤΟΓΕΝΗ ΠΕΤΡΩΜΑΤΑ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗ ΓΕΩΛΟΓΙΑ Η εφαρμογή των γεωλογικών πληροφοριών σε ολόκληρο το φάσμα της αλληλεπίδρασης μεταξύ των ανθρώπων και του φυσικού τους περιβάλλοντος Η περιβαλλοντική γεωλογία είναι εφαρμοσμένη

Διαβάστε περισσότερα

Νέες Τεχνολογίες στη Διαχείριση των Δασών

Νέες Τεχνολογίες στη Διαχείριση των Δασών Νέες Τεχνολογίες στη Διαχείριση των Δασών Δρ. Βασιλική Καζάνα Αναπλ. Καθηγήτρια ΤΕΙ Καβάλας, Τμήμα Δασοπονίας & Διαχείρισης Φυσικού Περιβάλλοντος Δράμας Εργαστήριο Δασικής Διαχειριστικής Τηλ. & Φαξ: 25210

Διαβάστε περισσότερα

ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΤΜΗΜΑ ΓΕΩΛΟΓΙΑΣ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΤΕΧΝΙΚΗΣ ΓΕΩΛΟΓΙΑΣ ΜΑΘΗΜΑ: ΤΕΧΝΙΚΗ ΓΕΩΛΟΓΙΑ ΕΞΑΜΗΝΟ: 7 ο ΔΙΔΑΣΚΟΝΤΕΣ: Β. ΧΡΗΣΤΑΡΑΣ, Καθηγητής Β. ΜΑΡΙΝΟΣ, Επ. Καθηγητής 6η ΑΣΚΗΣΗ: ΟΝΟΜΑΤΕΠΩΝΥΜΟ

Διαβάστε περισσότερα

Πρόγραμμα Γεωφυσικής Διασκόπησης Ιωαννίνων

Πρόγραμμα Γεωφυσικής Διασκόπησης Ιωαννίνων Πρόγραμμα Γεωφυσικής Διασκόπησης Ιωαννίνων Το Έργο Ποιοι είμαστε Η Repsol είναι μία Ενεργειακή Εταιρία που ενεργοποιείται σε ολόκληρη την ενεργειακή αλυσίδα με σημαντική εμπειρία και παγκόσμια δραστηριότητα.

Διαβάστε περισσότερα

Η ΑΝΑΓΚΗ ΓΙΑ ΠΟΣΟΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗ ΣΤΗΝ ΕΝΟΡΓΑΝΗ ΑΝΑΛΥΣΗ

Η ΑΝΑΓΚΗ ΓΙΑ ΠΟΣΟΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗ ΣΤΗΝ ΕΝΟΡΓΑΝΗ ΑΝΑΛΥΣΗ Η ΑΝΑΓΚΗ ΓΙΑ ΠΟΣΟΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗ ΣΤΗΝ ΕΝΟΡΓΑΝΗ ΑΝΑΛΥΣΗ Οι Ενόργανες Μέθοδοι Ανάλυσης είναι σχετικές μέθοδοι και σχεδόν στο σύνολο τους παρέχουν την αριθμητική τιμή μιας φυσικής ή φυσικοχημικής ιδιότητας, η

Διαβάστε περισσότερα

ΚΕΦΑΛΑΙΑ ΤΕΧΝΙΚΗΣ ΓΕΩΛΟΓΙΑΣ Ι ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΕΣ ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ ΙΑΛΕΞΕΩΝ

ΚΕΦΑΛΑΙΑ ΤΕΧΝΙΚΗΣ ΓΕΩΛΟΓΙΑΣ Ι ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΕΣ ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ ΙΑΛΕΞΕΩΝ ΕΘΝΙΚΟ ΜΕΤΣΟΒΙΟ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ ΣΧΟΛΗ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΜΕΤΑΛΛΕΙΩΝ ΜΕΤΑΛΛΟΥΡΓΩΝ ΤΟΜΕΑΣ ΓΕΩΛΟΓΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΤΕΧΝΙΚΗΣ ΓΕΩΛΟΓΙΑΣ ΚΑΙ Υ ΡΟΓΕΩΛΟΓΙΑΣ ΚΕΦΑΛΑΙΑ ΤΕΧΝΙΚΗΣ ΓΕΩΛΟΓΙΑΣ Ι ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΕΣ ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ ΙΑΛΕΞΕΩΝ

Διαβάστε περισσότερα

ΥΔΡΟΛΟΓΙΚΕΣ ΑΠΩΛΕΙΕΣ ΣΤΟ ΕΔΑΦΟΣ

ΥΔΡΟΛΟΓΙΚΕΣ ΑΠΩΛΕΙΕΣ ΣΤΟ ΕΔΑΦΟΣ ΥΔΡΟΛΟΓΙΚΕΣ ΑΠΩΛΕΙΕΣ ΣΤΟ ΕΔΑΦΟΣ Το νερό των κατακρημνισμάτων ακολουθεί διάφορες διαδρομές στη πορεία του προς την επιφάνεια της γης. Αρχικά συναντά επιφάνειες που αναχαιτίζουν την πορεία του όπως είναι

Διαβάστε περισσότερα

ΚΑΛΩΣ ΗΡΘΑΤΕ ΣΤΟ ΜΑΘΗΜΑ ΤΗΣ ΓΕΩΛΟΓΙΑΣ

ΚΑΛΩΣ ΗΡΘΑΤΕ ΣΤΟ ΜΑΘΗΜΑ ΤΗΣ ΓΕΩΛΟΓΙΑΣ ΚΑΛΩΣ ΗΡΘΑΤΕ ΣΤΟ ΚΑΛΩΣ ΗΡΘΑΤΕ ΣΤΟ ΜΑΘΗΜΑ ΤΗΣ ΜΑΘΗΜΑ ΤΗΣ ΕΔΑΦΟ- -ΜΗΧΑΝΙΚΗΣ ΓΕΩΛΟΓΙΑΣ ΔΙΔΑΣΚΩΝ: Τι είναι η Γεωλογία; Γεωλογία είναι η επιστήμη που μελετά την Γη, και κυρίως το στερεό τμήμα της, δηλαδή τα

Διαβάστε περισσότερα

ΕΔΑΦΟΜΗΧΑΝΙΚΗ. Κεφάλαιο 4. Εδαφομηχανική - Μαραγκός Ν. (2009) σελ. 4.2

ΕΔΑΦΟΜΗΧΑΝΙΚΗ. Κεφάλαιο 4. Εδαφομηχανική - Μαραγκός Ν. (2009) σελ. 4.2 ΕΔΑΦΟΜΗΧΑΝΙΚΗ Κεφάλαιο 4 Προσδιορισμός συνθηκών υπεδάφους Επιτόπου δοκιμές Είδη θεμελίωσης Εδαφομηχανική - Μαραγκός Ν. (2009) σελ. 4.1 Προσδιορισμός των συνθηκών υπεδάφους Με δειγματοληπτικές γεωτρήσεις

Διαβάστε περισσότερα

Ορυκτά και πολύτιμοι λίθοι της Ελλάδας

Ορυκτά και πολύτιμοι λίθοι της Ελλάδας Ορυκτά και πολύτιμοι λίθοι της Ελλάδας Βασίλης Μέλφος Λέκτορας Κοιτασματολογίας-Γεωχημείας Τομέας Ορυκτολογίας, Πετρολογίας, Κοιτασματολογίας Τμήμα Γεωλογίας Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης melfosv@geo.auth.gr

Διαβάστε περισσότερα

ΑΣΚΗΣΗ ΔΙΑΘΛΑΣΗΣ Ασυνέχεια με κλίση

ΑΣΚΗΣΗ ΔΙΑΘΛΑΣΗΣ Ασυνέχεια με κλίση ΑΣΚΗΣΗ ΔΙΑΘΛΑΣΗΣ Ασυνέχεια με κλίση Για να ναμελετηθεί μία γεωφυσική δομή ασυνέχειας με μεκλίση χρησιμοποιήθηκε η μέθοδος της σεισμικής διάθλασης με μετην εφαρμογή σεισμικού προφίλ 66 66γεωφώνων. Αυτά

Διαβάστε περισσότερα

Α Ρ Ι Σ Τ Ο Τ Ε Λ Ε Ι Ο Π Α Ν Ε Π Ι Σ Τ Η Μ Ι Ο Θ Ε Σ Σ Α Λ Ο Ν Ι Κ Η Σ

Α Ρ Ι Σ Τ Ο Τ Ε Λ Ε Ι Ο Π Α Ν Ε Π Ι Σ Τ Η Μ Ι Ο Θ Ε Σ Σ Α Λ Ο Ν Ι Κ Η Σ Α Ρ Ι Σ Τ Ο Τ Ε Λ Ε Ι Ο Π Α Ν Ε Π Ι Σ Τ Η Μ Ι Ο Θ Ε Σ Σ Α Λ Ο Ν Ι Κ Η Σ ΤΜΗΜΑ ΓΕΩΛΟΓΙΑΣ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΤΕΧΝΙΚΗΣ ΓΕΩΛΟΓΙΑΣ ΜΑΘΗΜΑ: ΤΕΧΝΙΚΗ ΓΕΩΛΟΓΙΑ ΕΞΑΜΗΝΟ: 7 ο ΔΙΔΑΣΚΟΝΤΕΣ: Β. ΧΡΗΣΤΑΡΑΣ, Καθηγητής Β. ΜΑΡΙΝΟΣ,

Διαβάστε περισσότερα

ΟΙ ΥΔΡΙΤΕΣ ΚΑΙ Η ΣΗΜΑΣΙΑ ΤΟΥΣ ΩΣ ΚΑΥΣΙΜΗ ΥΛΗ ΤΟΥ ΜΕΛΛΟΝΤΟΣ. ΤΟ ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ANAXIMANDER. Από Δρ. Κωνσταντίνο Περισοράτη

ΟΙ ΥΔΡΙΤΕΣ ΚΑΙ Η ΣΗΜΑΣΙΑ ΤΟΥΣ ΩΣ ΚΑΥΣΙΜΗ ΥΛΗ ΤΟΥ ΜΕΛΛΟΝΤΟΣ. ΤΟ ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ANAXIMANDER. Από Δρ. Κωνσταντίνο Περισοράτη ΟΙ ΥΔΡΙΤΕΣ ΚΑΙ Η ΣΗΜΑΣΙΑ ΤΟΥΣ ΩΣ ΚΑΥΣΙΜΗ ΥΛΗ ΤΟΥ ΜΕΛΛΟΝΤΟΣ. ΤΟ ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ANAXIMANDER Από Δρ. Κωνσταντίνο Περισοράτη Οι υδρίτες (εικ. 1) είναι χημικές ενώσεις που ανήκουν στους κλειθρίτες, δηλαδή

Διαβάστε περισσότερα

Γεωλογικές γραμμές: τομές γεωλογικής επιφάνειας με τον τοπογραφικό ανάγλυφο Χρήσιμες στον υπολογισμό της διεύθυνσης, κλίσης κτλ.

Γεωλογικές γραμμές: τομές γεωλογικής επιφάνειας με τον τοπογραφικό ανάγλυφο Χρήσιμες στον υπολογισμό της διεύθυνσης, κλίσης κτλ. Γεωλογικός χάρτης Γεωλογικές επιφάνειες: επιφάνειες στρωμάτων ή επαφής στρωμάτων, ρηγμάτων, πλευρών πτυχής, ασυμφωνίας στρωμάτων Γεωλογικές γραμμές: τομές γεωλογικής επιφάνειας με τον τοπογραφικό ανάγλυφο

Διαβάστε περισσότερα

Άσκηση 1. Όργανα εργαστηρίου, πηγές συνεχούς τάσης και μετρήσεις

Άσκηση 1. Όργανα εργαστηρίου, πηγές συνεχούς τάσης και μετρήσεις ΤΕΙ ΔΥΤΙΚΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΤΜΗΜΑ ΗΛΕΚΤΡΟΛΟΓΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ Τ.Ε. ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΑ Ι (ΕΡ) Άσκηση 1 Όργανα εργαστηρίου, πηγές συνεχούς τάσης και μετρήσεις Στόχος Η άσκηση είναι εισαγωγική και προσφέρει γνωριμία και εξοικείωση

Διαβάστε περισσότερα

ΕΘΝΙΚΟ ΚΑΙ ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ

ΕΘΝΙΚΟ ΚΑΙ ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ ΕΘΝΙΚΟ ΚΑΙ ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ ΣΧΟΛΗ ΘΕΤΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΤΟΜΕΑΣ ΓΕΩΦΥΣΙΚΗΣ-ΓΕΩΘΕΡΜΙΑΣ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΕΦΑΡΜΟΣΜΕΝΗΣ ΓΕΩΦΥΣΙΚΗΣ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑΚΗ ΑΣΚΗΣΗ 1 -GRAVITY PROSPECTION- BAΡΥΤΙΚΗ ΜΕΘΟΔΟΣ ΓΕΩΦΥΣΙΚΗΣ

Διαβάστε περισσότερα

ΦΑΚΕΛΟΣ ΤΟΥ ΕΡΓΟΥ ΤΕΥΧΟΣ ΤΕΧΝΙΚΩΝ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ (Τ.Τ.Δ.)

ΦΑΚΕΛΟΣ ΤΟΥ ΕΡΓΟΥ ΤΕΥΧΟΣ ΤΕΧΝΙΚΩΝ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ (Τ.Τ.Δ.) ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΝΟΜΟΣ ΑΤΤΙΚΗΣ ΔΗΜΟΣ ΝΕΑΣ ΦΙΛΑΔΕΛΦΕΙΑΣ ΝΕΑΣ ΧΑΛΚΗΔΟΝΑΣ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΟ: «ΜΕΛΕΤΗ ΥΔΡΟΓΕΩΛΟΓΙΚΗΣ ΚΑΤΑΛΛΗΛΟΤΗΤΑΣ ΧΩΡΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΝΕΚΡΟΤΑΦΕΙΟΥ» Α.Μ.: 124/2017 ΧΡΗΜ/ΣΗ: ΠΡΟΕΚ/ΜΕΝΗ ΑΜΟΙΒΗ: ΙΔΙΟΙ

Διαβάστε περισσότερα

ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΤΜΗΜΑ ΓΕΩΛΟΓΙΑΣ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΤΕΧΝΙΚΗΣ ΓΕΩΛΟΓΙΑΣ ΜΑΘΗΜΑ: ΤΕΧΝΙΚΗ ΓΕΩΛΟΓΙΑ ΕΞΑΜΗΝΟ: 7 ο Β. ΜΑΡΙΝΟΣ, Επ. ΚΑΘ ΔΙΔΑΣΚΟΝΤΕΣ: Β. ΧΡΗΣΤΑΡΑΣ, ΚΑΘ. Φεβρουάριος 2015 ΟΝΟΜΑΤΕΠΩΝΥΜΟ

Διαβάστε περισσότερα

Υλικά και τρόπος κατασκευής χωμάτινων φραγμάτων

Υλικά και τρόπος κατασκευής χωμάτινων φραγμάτων Τμήμα Δασολογίας & Διαχείρισης Περιβάλλοντος & Φυσικών Πόρων Εργαστήριο Διευθέτησης Ορεινών Υδάτων και Διαχείρισης Κινδύνου Προπτυχιακό Πρόγραμμα Σπουδών Υλικά και τρόπος κατασκευής χωμάτινων φραγμάτων

Διαβάστε περισσότερα

Έργα ανάπτυξης προπαρασκευής υπογείων εκμεταλλεύσεων

Έργα ανάπτυξης προπαρασκευής υπογείων εκμεταλλεύσεων Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο Σχολή Μηχανικών Μεταλλείων Μεταλλουργών Έργα ανάπτυξης προπαρασκευής υπογείων εκμεταλλεύσεων Ανδρέας Μπενάρδος Δρ. Μηχανικός Μεταλλείων Μεταλλουργός Ε.Μ.Π. Έργα προσπέλασης

Διαβάστε περισσότερα

ΤΟΠΟΓΡΑΦΙΚΑ ΔΙΚΤΥΑ ΚΑΙ ΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟΙ ΟΙ ΜΕΤΡΗΣΕΙΣ ΤΩΝ ΑΠΟΣΤΑΣΕΩΝ - ΠΡΟΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑ

ΤΟΠΟΓΡΑΦΙΚΑ ΔΙΚΤΥΑ ΚΑΙ ΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟΙ ΟΙ ΜΕΤΡΗΣΕΙΣ ΤΩΝ ΑΠΟΣΤΑΣΕΩΝ - ΠΡΟΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑ ΤΟΠΟΓΡΑΦΙΚΑ ΔΙΚΤΥΑ ΚΑΙ ΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟΙ ΟΙ ΜΕΤΡΗΣΕΙΣ ΤΩΝ ΑΠΟΣΤΑΣΕΩΝ - ΠΡΟΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑ Βασίλης Δ. Ανδριτσάνος Δρ. Αγρονόμος - Τοπογράφος Μηχανικός ΑΠΘ Επίκουρος Καθηγητής ΤΕΙ Αθήνας 3ο εξάμηνο http://eclass.teiath.gr

Διαβάστε περισσότερα

ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΤΜΗΜΑ ΓΕΩΛΟΓΙΑΣ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΤΕΧΝΙΚΗΣ ΓΕΩΛΟΓΙΑΣ ΜΑΘΗΜΑ: ΤΕΧΝΙΚΗ ΓΕΩΛΟΓΙΑ ΕΞΑΜΗΝΟ: 7 ο ΔΙΔΑΣΚΟΝΤΕΣ: Β. ΧΡΗΣΤΑΡΑΣ, Καθηγητής Β. ΜΑΡΙΝΟΣ, Επ. Καθηγητής 7η Σειρά Ασκήσεων:

Διαβάστε περισσότερα

8.2.1 & Μέθοδοι Γεωτεχνικής Έρευνας

8.2.1 & Μέθοδοι Γεωτεχνικής Έρευνας Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Εκπαίδευση και ια Βίου Μάθηση Πρόγραμμα ια Βίου Μάθησης ΑΕΙ για την Επικαιροποίηση Γνώσεων Αποφοίτων ΑΕΙ: Σύγχρονες Εξελίξεις στις Θαλάσσιες Κατασκευές Α.Π.Θ. Πολυτεχνείο Κρήτης

Διαβάστε περισσότερα

Αξιολόγηση του θρυμματισμού μιας ανατίναξης μέσω πλήρως καθορισμένων μικρών χρόνων καθυστέρησης έναυσης

Αξιολόγηση του θρυμματισμού μιας ανατίναξης μέσω πλήρως καθορισμένων μικρών χρόνων καθυστέρησης έναυσης Αξιολόγηση του θρυμματισμού μιας ανατίναξης μέσω πλήρως καθορισμένων μικρών χρόνων καθυστέρησης έναυσης Η χρήση ηλεκτρονικών πυροκροτητών παρέχει πολύ μεγάλο εύρος και ακρίβεια στο χρόνο καθυστέρησης,

Διαβάστε περισσότερα

ΕΞΟΡΥΞΗ ΠΕΤΡΩΜΑΤΩΝ Ι Εξόρυξη με Εκρηκτικές Ύλες Κωδικός Μαθήματος:

ΕΞΟΡΥΞΗ ΠΕΤΡΩΜΑΤΩΝ Ι Εξόρυξη με Εκρηκτικές Ύλες Κωδικός Μαθήματος: Ε.Μ. ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ Σχολή Μηχανικών Μεταλλείων Μεταλλουργών Τομέας Μεταλλευτικής Εργαστήριο Εξόρυξης Πετρωμάτων ΕΞΟΡΥΞΗ ΠΕΤΡΩΜΑΤΩΝ Ι Εξόρυξη με Εκρηκτικές Ύλες Κωδικός Μαθήματος: 7.1.06.7 Καθηγητής Γεώργιος

Διαβάστε περισσότερα