Η ΨΥΧΟΛΟΓΙΚΗ ΑΛΛΑΓΗ ΤΗΣ ΕΦΗΒΕΙΑΣ

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "Η ΨΥΧΟΛΟΓΙΚΗ ΑΛΛΑΓΗ ΤΗΣ ΕΦΗΒΕΙΑΣ"

Transcript

1 ΕΙΣΑΓΩΓΗ: Η εργασία που θα σας παρουσιάσουµε, περιέχει θέµατα από την ψυχολογία των εφήβων και των φυσικών-σωµατικών αλλαγών στο σώµα τους, κατά τη διάρκεια της εφηβείας. Η ΨΥΧΟΛΟΓΙΚΗ ΑΛΛΑΓΗ ΤΗΣ ΕΦΗΒΕΙΑΣ Ορισµός εφηβείας Η εφηβεία είναι µια ενδιάµεση φάση µεταξύ παιδικής και ενήλικης ζωής. Ακόµη, είναι η ευκαιρία για να επέλθουν σηµαντικές διορθωτικές αλλαγές για την ολοκλήρωση της προσωπικότητας. Είναι επίσης και µια φάση κρίσης. Νιώθουµε την ανάγκη να δηµιουργήσουµε µια συνέχεια ανάµεσα στο παιδί που ήµασταν και στον ενήλικα που θα είµαστε. Έναρξη της εφηβείας Ο µέσος όρος ηλικιακής έναρξης της εφηβείας προσδιορίζεται για τα κορίτσια µεταξύ 10 ½ και 11 ετών και στα αγόρια µεταξύ 12 ½ και 13 ετών. Τα όρια αυτά δεν είναι αυστηρά και πολύ συχνά παρατηρείται ανακολουθία µεταξύ χρονολογικής ηλικίας και έναρξης της εφηβείας. Κρίση της εφηβείας Η εφηβεία είναι συγχρόνως, και µια φάση κρίσης, επειδή υπάρχει άµεση και οριστική αλλαγή στο σώµα και στον ψυχισµό... Ωστόσο, η κρίση είναι πάντα µια πρόκληση για µια νέα αρχή. Το αίσθηµα της ντροπής Κατ αρχάς, η πρώτη δυσκολία που όλοι ζούµε στην εφηβεία είναι η ντροπή. Οι έφηβοι συχνά αισθάνονται πως είναι κάπως, ενώ θα έπρεπε να είναι κάπως αλλιώς. Επιπλέον, νοµίζουν πως συνέχεια όλοι τους κοιτούν. Κάτι τέτοιο δεν είναι απαραίτητο να συµβαίνει για τους λόγους που

2 πιστεύουν. Τέλος, αν όντως τους κοιτούν, είναι γιατί εκείνοι τους το επιτρέπουν ή τους το προκαλούν. Η ντροπή, συχνά, έχει να κάνει µε το πώς θα θέλαµε να είµαστε, δηλαδή, µε την ιδανική εικόνα του εαυτού µας. Η αναζήτηση της ταυτότητας των εφήβων Έπειτα, οι έφηβοι είναι µπερδεµένοι µέσα τους και πολλές φορές δεν ξέρουν τι πραγµατικά θέλουν. Θέλουν όµως να δηµιουργήσουν την οριστική τους ταυτότητα, η οποία και θα τους ακολουθεί σε όλη τη διάρκεια της ζωής τους. Γι αυτό ψάχνουν έναν ρόλο στην ζωή τους που να περικλείει την φιλοσοφία τους, να είναι ξεκάθαρος ρόλος, να είναι δική τους επιλογή, να νιώθουν ότι ανήκουν κάπου και να δεσµευτούν µε πάθος πίστη και αφοσίωση σε αυτό τον σκοπό (π.χ. επάγγελµα, ενδιαφέροντα, αθλήµατα). Γι αυτό µια ξεκάθαρη και χωρίς µπερδέµατα και αντιφάσεις ταυτότητα και ιδεολογία θα τους χαρίσει τη βάση για την ψυχολογική ισορροπία ολόκληρης της ζωή τους. Επίσης, παρατηρείται διαφορά στους συναισθηµατικούς του δεσµούς και τα ενδιαφέροντα του. Τώρα αρχίζει να αναζητεί και να αποκτά ενδιαφέροντα τα οποία έχουν και οι συνοµήλικοί του. Προσπαθεί λοιπόν να γίνει σαν αυτούς, παρόλο που θέλει να δηµιουργήσει την προσωπικότητά του και να ανεξαρτητοποιηθεί. Η ανεξαρτητοποίηση Η ανεξαρτητοποίησή του όµως µπορεί συχνά να του δηµιουργήσει προβλήµατα. Αφού αποµακρύνεται από τη στέγη και την προστασία της οικογένειας µπορεί να µην καταλάβει το βάθος και τις συνέπειες των πράξεων του, τις οποίες συχνά κάνει παρασυρόµενος από άλλους. Τέτοια παραδείγµατα αποτελούν τα ναρκωτικά, το κάπνισµα και το διαδίκτυο. ΚΑΠΝΙΣΜΑ Οι βλάβες που µπορεί να προκαλέσει το κάπνισµα είναι γνωστές. Έρευνες έχουν δείξει ότι τα νεαρά άτοµα που καπνίζουν έχουν µεγαλύτερη πιθανότητα να κάνουν χρήση αλκοόλ και απαγορευµένων ουσιών. Επίσης µπορούν να εµφανίσουν καρκίνο πρόωρα. Φυσικά, όλα αυτά µπορούν να αποτραπούν αν οι γονείς γνωρίζουν τις παρέες των παιδιών τους και τα µέρη που συχνάζουν, ενώ καλό θα ήταν να κάνουν ένα διάλογο µαζί τους.

3 ΝΑΡΚΩΤΙΚΑ Το ίδιο ισχύει και για τα ναρκωτικά, τα οποία προκαλούν µεγαλύτερο εθισµό και µεγάλα επίπεδα βλάβης. ΙΑ ΙΚΤΥΟ Ο εθισµός στο διαδίκτυο είναι µια σχετικά νέα µορφή εξάρτησης, η οποία βρίσκεται υπό εξέταση από την επιστηµονική κοινότητα προκειµένου να οριοθετηθεί. Το Ίντερνετ έχει την ικανότητα να καλύψει συγκεκριµένες ψυχολογικές ανάγκες ενός ατόµου. Ένα από τα χαρακτηριστικά του µέσου που προκύπτει από τη φύση του είναι ότι µπορεί να δηµιουργήσει µια «ιδανική κατάσταση εαυτού», όπου το άτοµο µπορεί να εξερευνήσει διάφορες πτυχές της προσωπικότητας του χωρίς να έχει περιορισµούς και συνέπειες. Στο ιαδίκτυο δεν υπάρχουν άµεσες συνέπειες των πράξεων, ο χρήστης µπορεί να µπει και να βγει όποτε θέλει, ενώ µπορεί να καλύψει την όποια εξωτερική εµφάνιση, αφού δεν υπάρχει οπτική επαφή. Ταυτόχρονα, ο έφηβος µπορεί να ενσαρκώσει διαφορετικούς ρόλους, ή να υιοθετήσει διαφορετικές ταυτότητες ανάλογα µε την εκάστοτε διαδικτυακή εµπειρία, εξαιτίας της ανωνυµίας, που συνιστά κατεξοχήν χαρακτηριστικό του ιαδικτύου. Συνήθως, τα παιδιά που αντιµετωπίζουν το πρόβληµα του εθισµού στο διαδίκτυο είναι αγόρια και µεγαλώνουν σε δύσκολες καταστάσεις (δυσλειτουργικές οικογένειες). Ο εθισµός των εφήβων στο διαδίκτυο µπορεί, επίσης να είναι το αποτέλεσµα άλλων ψυχικών διαταραχών, όπως κατάθλιψη, αγχώδεις διαταραχές, διαταραχές προσωπικότητας, υπερκινητικότητα και κοινωνική φοβία. ΑΛΛΑ ΓΝΩΡΙΣΜΑΤΑ ΚΑΤΑ ΤΗ ΙΑΡΚΕΙΑ ΤΗΣ ΕΦΗΒΕΙΑΣ Όπως είπαµε στην αρχή, ο έφηβος είναι ανάµεσα σε ένα παιδί κι έναν ενήλικα και γι αυτό ακριβώς το λόγο χαρακτηρίζεται από πολλά γνωρίσµατα. Ένα από αυτά είναι η ανωριµότητα, ένα κατάλοιπο από την παιδική ηλικία. ηλαδή, µπορεί να κάνει πράγµατα για τα οποία ακόµη και µετά από λίγο καιρό, θα νοµίζει πως ήταν γελοιότητες. Συναντάµε όµως και το ακριβώς αντίθετο συναίσθηµα, το αίσθηµα της ωριµότητας, το οποίο φυσικά κάνει την πρώτη του εµφάνιση. Ο έφηβος θα αρχίσει να σκέφτεται λίγο για τις πράξεις του και τις συνέπειες που µπορεί να έχουν γι αυτόν.

4 Επίσης Κατ αυτή την περίοδο γίνονται εµφανή τα παρακάτω: Συχνή αλλαγή της διάθεσης του εφήβου(κατάθλιψη, ενθουσιασµός, χαρά, λύπη κ.α.) Μειωµένη αυτοεκτίµηση κι εµπιστοσύνη στις δυνατότητές του. Ελάττωση της σχολικής επίδοσης λόγο της νευρικότητας και του άγχους. Αποµάκρυνση από φιλικές παρέες, δραστηριότητες και κατά συνέπεια αποµόνωση και µη κοινωνικοποίηση του ατόµου. Επιπλέον, υπάρχει µειωµένη καλλιέργηση των δυνατοτήτων του. Εναντίωση του εφήβου, µε αποτέλεσµα την επιθετικότητα προς τους γονείς και τους εκπαιδευτικούς του ηµιουργία άποψης για πολλά ζητήµατα µε αποτέλεσµα, την υπερβολική αύξηση θυµού και νευρικότητας αν ειπωθεί κάτι από µέρους του λανθασµένο, και δεχθεί τη σωστή απάντηση από κάποιο άλλο πρόσωπο. Αρχίζει η επιθυµία για σύναψη σχέσεων µε το άλλο-αντίθετο φύλο. Επίλογος Στις σελίδες που προηγήθηκαν, προσπαθήσαµε να σας διατυπώσουµε µε λεπτοµέρειες, τις ψυχολογικές αλλαγές που αντιµετωπίζει ένας έφηβος από την παιδική ηλικία µέχρι την ενήλικη.

5 ΟΙ ΣΩΜΑΤΙΚΕΣ ΑΛΛΑΓΕΣ ΚΑΤΑ ΤΗ ΙΑΡΚΕΙΑ ΤΗΣ ΕΦΗΒΕΙΑΣ Στα αγόρια Να σηµειωθεί, κατ αρχάς, ότι και στα δύο φύλα, η έναρξη των αλλαγών µπορεί να διαφέρει και να κυµαίνεται σε διαφορετικά ηλικιακά επίπεδα. Οι σωµατικές αλλαγές στα αγόρια, αρχίζουν κατά µέσο όρο στην ηλικία των ετών και προκαλούνται κυρίως από τη δηµιουργία και δράση της τεστοστερόνης, αφού η τεστοστερόνη ελέγχει τον σχηµατισµό των αντρικών χαρακτηριστικών του φύλου και την ανάπτυξή τους. Επίσης, Η τεστοστερόνη είναι αναβολική, που σηµαίνει ότι αναπτύσσει τα οστά και τη µυϊκή µάζα. Οι ιδιότητες της µπορούν να ταξινοµηθούν σε ανδρογονικές και αναβολικές. Οι σωµατικές αλλαγές στο αγόρι περιλαµβάνουν : Ανάπτυξη µυϊκής µάζας και δύναµης ( αναβολικές ιδιότητες ). Αυξηµένη οστική πυκνότητα και αντοχή ( αναβολικές ιδιότητες ). ιέγερση της γραµµικής ανάπτυξης ( αναβολικές ιδιότητες ). Ωρίµαση οστών ( αναβολικές ιδιότητες ). Αύξηση κι ωρίµαση γεννητικών οργάνων ( ανδρογονικές ιδιότητες ). Μεταβολή φωνής-γίνεται πιο βαριά και βραχνή ( ανδρογονικές ιδιότητες ). Αύξηση τριχών προσώπου, µασχάλης, εφηβαίου αλλά και σιγά σιγά ολόκληρου του σώµατος ( ανδρογονικές ιδιότητες ). Παραγωγή ιδρώτα µε χαρακτηριστική οσµή Λιπαρό πρόσωπο µε εξανθήµατα (ακµή) Σηµαντικό γνώρισµα της ήβης (εφηβείας) είναι η αύξηση του ύψους, 50 εκατοστά κατά µέσον όρο. Η αύξηση του ύψους επιτυγχάνεται µε τη σκελετική ανάπτυξη. Η ανάπτυξη των άκρων προηγείται συνήθως του υπόλοιπου σκελετού- το αγόρι σ αυτή την ηλικία φαίνεται να έχει δυσανάλογα ως προς το σώµα, µακρά άκρα. Το αγόρι έχει λεκάνη στενή. Η µυϊκή ανάπτυξη τονίζει περισσότερο θώρακα, ώµους που µεγαλώνουν. Επίσης, µια άλλη σηµαντική κι αξιοσηµείωτη εξέλιξη αποτελεί η δηµιουργία σπερµατοζωαρίων από τους όρχεις κι η έξοδός τους προς τα έξω. Τα σπερµατοζωάρια βρίσκονται µέσα σ ένα υγρό, κι οδηγούνται µέσω του σπερµατικού πόρου, από τους όρχεις στη σπερµατοδόχο κύστη. Εκεί, στο υγρό που περιέχει τα σπερµατοζωάρια, προστίθενται και τα εκκρίµατα του προστάτη. Έτσι σχηµατίζεται το σπερµατικό υγρό (ή σπέρµα), που οδηγείται µέσω της ουρήθρας προς τα έξω. Όλη αυτή η διαδικασία ονοµάζεται εκσπερµάτωση. Η εκσπερµάτωση µπορεί να συµβεί και κατά τη διάρκεια του ύπνου (ονείρωξη).

6 Να σηµειωθεί ότι, όπως είπαµε και στην αρχή, µπορεί να υπάρξει καθυστέρηση εµφάνισης της εφηβείας, ή αντίστοιχα πρόωρη έναρξή της. Καθυστέρηση εφηβείας στο αγόρι Ορισµός: Αγόρι ηλικίας δεκατεσσάρων (14) ετών χωρίς σηµεία εφηβείας, θεωρείται ότι έχει καθυστέρηση εφηβείας. Η συχνότητα ανέρχεται στο 0.6% του υγιούς πληθυσµού. Η αιτιολογία ποικίλλει, όπως και το όργανο, όπου συµβαίνει η διαταραχή. Αυτά τα αγόρια δεν έχουν ακόµα εµφανίσει δευτερογενή χαρακτηριστικά τού φύλου, ή δεν ολοκλήρωσαν την εφηβεία 5 χρόνια µετά την έναρξή της. Στην αντικειµενική εξέταση σηµασία έχει να αξιολογηθούν: βάρος, ύψος, ετήσιος ρυθµός αύξησης, στάδιο ήβης, µέγεθος όρχεων. Ιδιοµορφίες οικογενειακού ιστορικού λαµβάνονται σοβαρά υπόψη. Πρώιµη έναρξη εφηβείας στο αγόρι Πρώιµη ήβη (εφηβεία) σε ένα αγόρι θεωρείται η εµφάνιση σηµείων εφηβείας πριν την ηλικία των εννέα (9) ετών. ιαχωρίζουµε την κεντρική ή αληθή πρώιµη ήβη) από την περιφερική ή ψευδή, µε αυτόνοµη έκκριση περιφερικών ορµονών από επινεφρίδια και γονάδες. Σ αυτές τις δύο περιπτώσεις, η αυξηµένη έκκριση στεροειδών του φύλου προκαλεί επιτάχυνση του ρυθµού ανάπτυξης, διεγείρει την εµφάνιση δευτερογενών χαρακτηριστικών του φύλου, ενώ προάγει συγχρόνως την οστική ωρίµανση. Κι επειδή οι επιφύσεις κλείνουν πρώιµα, τ αγόρια αυτά είναι ψηλά ως παιδιά, αλλά κοντά ως ενήλικες. Τα γεννητικά όργανα του αγοριού

7 Κορίτσια Ως εφηβεία για τις γυναίκες εννοούµε, την ηλικιακή περίοδο κατά την οποία µια σειρά γεγονότων οδηγούν στην αλλαγή από παιδί σε γυναίκα. Το πλέον εντυπωσιακό γεγονός είναι η εµφάνιση της περιόδου. Η περίοδος εµφανίζεται συνήθως στην ηλικία των 12 περίπου ετών, µε µικρές αποκλίσεις. Οι ορµόνες, που παράγονται από τις ωοθήκες κατά την εφηβεία, οδηγούν στην γρήγορη ανάπτυξη σε ύψος, στην εµφάνιση των δευτερογενών χαρακτήρων του φύλου (στήθος, τρίχωση εφηβαίου κ.α.) και στην αναπαραγωγική ικανότητα. Ο ρυθµός ανάπτυξης πριν την εφηβεία είναι κατά µέσο όρο 5-6 εκατοστά το χρόνο, για το ύψος και 2-3 κιλά, για το βάρος. Κατά την εφηβεία παρατηρείται ταχύτατη ανάπτυξη του κοριτσιού, που κυριολεκτικά µεταµορφώνεται σε γυναίκα. Στα περισσότερα κορίτσια, ο µεγαλύτερος ρυθµός ανάπτυξης παρατηρείται κοντά στην ηλικία των 12 ετών, µε κατά µέσο όρο 9 εκ. αύξηση του ύψους κάθε χρόνο. Μετά την εµφάνιση της περιόδου, η ανάπτυξη επιβραδύνεται. Έτσι, τα κορίτσια κερδίζουν σε ύψος µόνο λίγα ακόµα εκατοστά. Ο ειδικός, πάνω σε αυτά τα θέµατα, µπορεί να παρακολουθήσει την ανάπτυξη και να υπολογίσει περίπου το αναµενόµενο τελικό ύψος. Με τον τρόπο αυτό, µπορεί να καταλάβει αν το κορίτσι αναπτύσσεται φυσιολογικά ή όχι. Η χαρακτηριστική γυναικεία «σιλουέτα» τελικώς διαµορφώνεται από την αύξηση της λεκάνης και την εναπόθεση λίπους σε µηρούς και γλουτούς. Από τα πρώτα σηµάδια της εφηβείας είναι η ανάπτυξη του στήθους. Συνήθως όµως, αρχίζει µετά την ανάπτυξη της τριχοφυΐας των έξω γεννητικών οργάνων, αλλά πριν από την εµφάνιση της περιόδου. Η τρίχωση του εφηβαίου αρχίζει πρώτα από τα χείλη του αιδοίου, αλλά γρήγορα γίνεται πυκνή στην περιοχή του µπικίνι. Τέλος, η τρίχωση της µασχάλης αποτελεί το τελευταίο στάδιο ανάπτυξης των χαρακτηριστικών της εισόδου στην εφηβεία..

8 Αγόρια και Κορίτσια Σηµαντικό γνώρισµα της ήβης (εφηβείας) είναι η αύξηση του ύψους, 50 εκατοστά κατά µέσον όρο. Η αύξηση του ύψους επιτυγχάνεται µε τη σκελετική ανάπτυξη. Η ανάπτυξη των άκρων προηγείται συνήθως του υπόλοιπου σκελετού- το αγόρι σ αυτή την ηλικία φαίνεται να έχει δυσανάλογα ως προς το σώµα, µακρά άκρα. Το αγόρι έχει λεκάνη στενή. Η µυϊκή ανάπτυξη τονίζει περισσότερο θώρακα, ώµους που µεγαλώνουν. Προοδευτική είναι η εµφάνιση τρίχωσης, πρώτα γύρω από το πέος, αργότερα σε ολόκληρο το εφηβαίο, ένα χρόνο µετά στις µασχάλες, τέλος στο πρόσωπο, όπου σχηµατίζονται γένια, µουστάκι. Η ανάπτυξη τρίχωσης σε θώρακα, κοιλιά γίνεται πολύ αργότερα, πολλές φορές κατά την επόµενη δεκαετία ζωής ενός ώριµου άντρα. Οι σµηγµατογόνοι και ιδρωτοποιοί αδένες που αναπτύσσονται στην ήβη (εφηβεία) στο αγόρι αυξάνουν την ποσότητα του ιδρώτα ενώ λιπαίνουν το δέρµα. Η αλλαγή αυτή, µαζί µε ορµονικές, ψυχικές αλλαγές, δηµιουργεί συχνά εξανθήµατα στο πρόσωπο στην πλάτη, κάτι που ονοµάζουµε ακµή. Η ακµή είναι φυσικό γνώρισµα της ήβης, συνήθως όµως ενοχλεί το παιδί (αγόρι -κορίτσι) από αισθητικής πλευράς. Επίλογος Στην εργασία που δηµιουργήσαµε επιδιώξαµε την παρουσία έµπιστων, εµπλουτισµένων πληροφοριών µε θέµα την ψυχολογική και σωµατική ανάπτυξη κι εξέλιξη που παρουσιάζεται κατά τη διάρκεια της εφηβείας. Πηγές:

Η ΚΡΙΣΗ ΤΗΣ ΕΦΗΒΕΙΑΣ

Η ΚΡΙΣΗ ΤΗΣ ΕΦΗΒΕΙΑΣ Η ΚΡΙΣΗ ΤΗΣ ΕΦΗΒΕΙΑΣ Οι περισσότεροι γονείς, ακόμη και αυτοί που έχουν παιδιά πολύ μικρά, τρέμουν στη σκέψη ότι τα βλαστάρια τους θα μπουν κάποτε σ αυτή την περίοδο της ζωής, την εφηβεία. Πράγματι την

Διαβάστε περισσότερα

«ΟΙ ΑΠΟΨΕΙΣ ΤΩΝ ΓΟΝΈΩΝ ΑΠΕΝΑΝΤΙ ΣΤΙΣ ΑΛΛΑΓΕΣ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑΣ ΠΟΥ ΒΙΩΝΟΥΝ ΤΑ ΠΑΙ ΙΑ ΤΟΥΣ ΣΤΗΝ ΕΦΗΒΕΙΑ»

«ΟΙ ΑΠΟΨΕΙΣ ΤΩΝ ΓΟΝΈΩΝ ΑΠΕΝΑΝΤΙ ΣΤΙΣ ΑΛΛΑΓΕΣ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑΣ ΠΟΥ ΒΙΩΝΟΥΝ ΤΑ ΠΑΙ ΙΑ ΤΟΥΣ ΣΤΗΝ ΕΦΗΒΕΙΑ» ΑΝΩΤΑΤΟ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙ ΕΥΤΙΚΟ Ι ΡΥΜΑ ΚΡΗΤΗΣ ΣΧΟΛΗ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΩΝ ΥΓΕΙΑΣ & ΠΡΟΝΟΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ «ΟΙ ΑΠΟΨΕΙΣ ΤΩΝ ΓΟΝΈΩΝ ΑΠΕΝΑΝΤΙ ΣΤΙΣ ΑΛΛΑΓΕΣ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑΣ ΠΟΥ ΒΙΩΝΟΥΝ ΤΑ ΠΑΙ

Διαβάστε περισσότερα

ΕΘΙΣΜΟΙ ΣΤΗΝ ΕΦΗΒΕΙΑ. ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΤΜΗΜΑ Β4 1ο ΓΕΝΙΚΟ ΛΥΚΕΙΟ ΛΑΜΙΑΣ

ΕΘΙΣΜΟΙ ΣΤΗΝ ΕΦΗΒΕΙΑ. ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΤΜΗΜΑ Β4 1ο ΓΕΝΙΚΟ ΛΥΚΕΙΟ ΛΑΜΙΑΣ ΕΘΙΣΜΟΙ ΣΤΗΝ ΕΦΗΒΕΙΑ ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΤΜΗΜΑ Β4 1ο ΓΕΝΙΚΟ ΛΥΚΕΙΟ ΛΑΜΙΑΣ ΣΧΟΛΙΚΟ ΕΤΟΣ 2012-2013 ΕΙΣΑΓΩΓΗ Είμαστε μαθητές του Β4 του 1ου Γενικού Λυκείου Λαμίας. Στα πλαίσια του μαθήματος «ερευνητική εργασία»

Διαβάστε περισσότερα

2 ο ΓΕΝΙΚΟ ΛΥΚΕΙΟ ΣΠΑΡΤΗΣ ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΤΑΞΗ Β ΘΕΜΑ : ΕΦΗΒΕΙΑ Η ΗΛΙΚΙΑ ΤΩΝ ΣΥΓΚΡΟΥΣΕΩΝ ΜΑΘΗΤΕΣ ΚΑΙ ΜΑΘΗΤΡΙΕΣ ΠΟΥ ΕΛΑΒΑΝ ΜΕΡΟΣ:

2 ο ΓΕΝΙΚΟ ΛΥΚΕΙΟ ΣΠΑΡΤΗΣ ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΤΑΞΗ Β ΘΕΜΑ : ΕΦΗΒΕΙΑ Η ΗΛΙΚΙΑ ΤΩΝ ΣΥΓΚΡΟΥΣΕΩΝ ΜΑΘΗΤΕΣ ΚΑΙ ΜΑΘΗΤΡΙΕΣ ΠΟΥ ΕΛΑΒΑΝ ΜΕΡΟΣ: 2 ο ΓΕΝΙΚΟ ΛΥΚΕΙΟ ΣΠΑΡΤΗΣ ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΤΑΞΗ Β ΘΕΜΑ : ΕΦΗΒΕΙΑ Η ΗΛΙΚΙΑ ΤΩΝ ΣΥΓΚΡΟΥΣΕΩΝ ΜΑΘΗΤΕΣ ΚΑΙ ΜΑΘΗΤΡΙΕΣ ΠΟΥ ΕΛΑΒΑΝ ΜΕΡΟΣ: 1) ΚΑΠΑΣΟΥΡΗ ΕΥΘΥΜΙΑ- ΜΑΡΙΑ 2) ΚΑΣΙΟΥΡΑΣ ΓΙΩΡΓΟΣ 3) ΚΙΡΚΙΡΗΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ

Διαβάστε περισσότερα

Ιδιαιτερότητες και προβλήματα της εφηβείας

Ιδιαιτερότητες και προβλήματα της εφηβείας Ελευθέριος Μουτσάνας Παιδίατρος Ιδιαιτερότητες και προβλήματα της εφηβείας Φιλολογική επιμέλεια Μαρία Μιζάκη Παλαμάς 2013 1 «Μακάρι να κοιμούνταν και να ξυπνούσαν όταν θα είχαν πια ενηλικιωθεί» Σαίξπηρ

Διαβάστε περισσότερα

ΑΠΟΠΕΙΡΕΣ ΑΥΤΟΚΤΟΝΙΑΣ ΣΤΗΝ ΕΦΗΒΙΚΗ ΗΛΙΚΙΑ

ΑΠΟΠΕΙΡΕΣ ΑΥΤΟΚΤΟΝΙΑΣ ΣΤΗΝ ΕΦΗΒΙΚΗ ΗΛΙΚΙΑ ΑΛΕΞΑΝ ΡΕΙΟ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙ ΕΥΤΙΚΟ Ι ΡΥΜΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΣΧΟΛΗ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΡΟΝΟΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΗΣ ΑΠΟΠΕΙΡΕΣ ΑΥΤΟΚΤΟΝΙΑΣ ΣΤΗΝ ΕΦΗΒΙΚΗ ΗΛΙΚΙΑ ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΝΟΥΛΗ ΛΥΓΕΡΗ ΠΟΙΜΕΝΙ ΟΥ ΓΕΩΡΓΙΑ

Διαβάστε περισσότερα

ΣΕΞΟΥΑΛΙΚΕΣ ΥΣΛΕΙΤΟΥΡΓΙΕΣ ΑΣΘΕΝΩΝ ΚΑΙ ΟΙ ΓΝΩΣΕΙΣ ΤΩΝ ΝΟΣΗΛΕΥΤΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΤΟΥΣ

ΣΕΞΟΥΑΛΙΚΕΣ ΥΣΛΕΙΤΟΥΡΓΙΕΣ ΑΣΘΕΝΩΝ ΚΑΙ ΟΙ ΓΝΩΣΕΙΣ ΤΩΝ ΝΟΣΗΛΕΥΤΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΤΟΥΣ Ανώτατο Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυµα Κρήτης Σχολή Επαγγελµάτων Υγείας και Πρόνοιας Τµήµα Νοσηλευτικής ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΣΕΞΟΥΑΛΙΚΕΣ ΥΣΛΕΙΤΟΥΡΓΙΕΣ ΑΣΘΕΝΩΝ ΚΑΙ ΟΙ ΓΝΩΣΕΙΣ ΤΩΝ ΝΟΣΗΛΕΥΤΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ

Διαβάστε περισσότερα

Καθρεφτη, καθρεφτάκι µου...

Καθρεφτη, καθρεφτάκι µου... ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΟΝΟΜΑΖΟΥΜΕ ΕΦΗΒΕΙΑ; Είναι η αναπτυξιακή εκείνη περίοδος της ζωής του ανθρώπου που ξεκινάει µε ειδικές βιολογικές αλλαγές (ορµονικές) στο σώµα του παιδιού αλλαγές που έχουν παράλληλα και

Διαβάστε περισσότερα

«ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ ΤΟΥ ΕΦΗΒΟΥ ΚΑΙ Η ΣΕΞΟΥΑΛΙΚΗ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑ ΤΟΥ»

«ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ ΤΟΥ ΕΦΗΒΟΥ ΚΑΙ Η ΣΕΞΟΥΑΛΙΚΗ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑ ΤΟΥ» Τμήμα: Α3 Σχολικό έτος: 2012-2013 2ο Γενικό Λύκειο Ηρακλείου Αττικής ΕΡΓΑΣΙΑ ΒΙΟΛΟΓΙΑΣ: «ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ ΤΟΥ ΕΦΗΒΟΥ ΚΑΙ Η ΣΕΞΟΥΑΛΙΚΗ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑ ΤΟΥ» Μαθητές που εργάστηκαν: Πέννυ Μπαρκιά Λίνα Μακρή Δημήτρης

Διαβάστε περισσότερα

ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ : Η ΑΝΑΓΚΑΙΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΣΕΞΟΥΑΛΙΚΗΣ ΙΑΠΑΙ ΑΓΩΓΗΣΗΣ ΣΤΗΝ ΕΦΗΒΙΚΗ ΗΛΙΚΙΑ.

ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ : Η ΑΝΑΓΚΑΙΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΣΕΞΟΥΑΛΙΚΗΣ ΙΑΠΑΙ ΑΓΩΓΗΣΗΣ ΣΤΗΝ ΕΦΗΒΙΚΗ ΗΛΙΚΙΑ. ΑΤΕΙ ΚΡΗΤΗΣ ΣΧΟΛΗ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΩΝ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΡΟΝΟΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ : Η ΑΝΑΓΚΑΙΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΣΕΞΟΥΑΛΙΚΗΣ ΙΑΠΑΙ ΑΓΩΓΗΣΗΣ ΣΤΗΝ ΕΦΗΒΙΚΗ ΗΛΙΚΙΑ. ΡΑΚΩΝΑΚΗ ΜΑΓ ΑΛΗΝΗ ΣΙΑΜΟΥ ΕΛΕΝΗ ΥΠΕΥΘΥΝΗ

Διαβάστε περισσότερα

ΕΦΗΒΟΙ ΚΑΙ ΚΑΤΑΘΛΙΨΗ

ΕΦΗΒΟΙ ΚΑΙ ΚΑΤΑΘΛΙΨΗ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙ ΕΥΤΙΚΟ Ι ΡΥΜΑ ΚΡΗΤΗΣ ΣΧΟΛΗ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΩΝ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΡΟΝΟΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΗΣ ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ: ΕΦΗΒΟΙ ΚΑΙ ΚΑΤΑΘΛΙΨΗ ΣΠΟΥ ΑΣΤΡΙΕΣ: ΜΑΤΖΟΓΛΟΥ ΑΦΝΗ-ΝΙΚΗ ΜΗΛΙΩΝΗ ΙΩΑΝΝΑ ΕΞΑΜΗΝΟ: ΠΤΥΧΙΟ

Διαβάστε περισσότερα

Α.Μ. : 427. Διδυμότειχο

Α.Μ. : 427. Διδυμότειχο Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης Θ Τμήμα Νοσυλευτικής «Ο οικογενειακός προγραμματισμός στην ελληνι ική πραγματικότητα» Υπεύθυνη Καθηγήτρια : Τσιρώζη Μαρίαα Σπουδαστής :

Διαβάστε περισσότερα

ΤΕΙ ΚΑΒΑΛΑΣ ΤΜΗΜΑ ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΗΣ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ΔΙΔΥΜΟΤΕΙΧΟΥ ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΘΕΜΑ: ΕΦΗΒΕΙΑ ΚΑΙ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΕΣ ΥΨΗΛΟΥ ΚΙΝΔΥΝΟΥ

ΤΕΙ ΚΑΒΑΛΑΣ ΤΜΗΜΑ ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΗΣ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ΔΙΔΥΜΟΤΕΙΧΟΥ ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΘΕΜΑ: ΕΦΗΒΕΙΑ ΚΑΙ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΕΣ ΥΨΗΛΟΥ ΚΙΝΔΥΝΟΥ ΤΕΙ ΚΑΒΑΛΑΣ ΤΜΗΜΑ ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΗΣ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ΔΙΔΥΜΟΤΕΙΧΟΥ ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΘΕΜΑ: ΕΦΗΒΕΙΑ ΚΑΙ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΕΣ ΥΨΗΛΟΥ ΚΙΝΔΥΝΟΥ ΕΠΟΠΤΗΣ ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ: ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΓΚΟΥΤΖΙΒΕΛΑΚΗΣ ΣΠΟΥΔΑΣΤΡΙΑ ΙΩΑΝΝΑ ΤΖΗΛΙΟY ΔΙΔΥΜΟΤΕΙΧΟ

Διαβάστε περισσότερα

Ο ΡΟΛΟΣ ΤΗΣ ΑΝΑΤΡΟΦΗΣ ΣΤΗΝ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΕΦΗΒΩΝ

Ο ΡΟΛΟΣ ΤΗΣ ΑΝΑΤΡΟΦΗΣ ΣΤΗΝ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΕΦΗΒΩΝ 1 Μουτσάνας Ελευθέριος Παιδίατρος Ο ΡΟΛΟΣ ΤΗΣ ΑΝΑΤΡΟΦΗΣ ΣΤΗΝ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΕΦΗΒΩΝ Γεννιόμαστε ή γινόμαστε; Όλοι εμείς που ζούμε στο δυτικό κόσμο πιστεύουμε, ότι η εξέλιξη των παιδιών εξαρτάται,

Διαβάστε περισσότερα

Γυναίκες και Υγεία. Σοβαρότατες διακρίσεις εις βάρος των κοριτσιών σε όλο τον κόσµο

Γυναίκες και Υγεία. Σοβαρότατες διακρίσεις εις βάρος των κοριτσιών σε όλο τον κόσµο ΡAΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΓΕIΑ ΤΗΣ ΓΥΝΑIΚΑΣ Γυναίκες και Υγεία Η καλή υγεία και η ευηµερία εξακολουθούν να αποτελούν όνειρο για την πλειοψηφία των γυναικών διεθνώς. Κατά τη διάρκεια του κύκλου ζωής τους, οι γυναίκες,

Διαβάστε περισσότερα

Σηνθετική εργασία Β τριμήνου. Α Λυκειου

Σηνθετική εργασία Β τριμήνου. Α Λυκειου Σηνθετική εργασία Β τριμήνου Α Λυκειου Αλεξάνδρα Παπαδοπούλου, Ανθή Μαυραντωνάκη, Βαγγέλης Σκουλάς, Γιώργος Γαϊτάνης, Χρήστος Κατρινάκης, Χριστίνα Παπιδάκη Περιεχόμενα: Ιδιαίτερη ψυχολογία... Μουσική,

Διαβάστε περισσότερα

ΑΛΕΞΑΝ ΡΕΙΟ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙ ΕΥΤΙΚΟ Ι ΡΥΜΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΣΧΟΛΗ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΩΝ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΡΟΝΟΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΑΙΣΘΗΤΙΚΗΣ-ΚΟΣΜΗΤΟΛΟΓΙΑΣ ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ

ΑΛΕΞΑΝ ΡΕΙΟ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙ ΕΥΤΙΚΟ Ι ΡΥΜΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΣΧΟΛΗ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΩΝ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΡΟΝΟΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΑΙΣΘΗΤΙΚΗΣ-ΚΟΣΜΗΤΟΛΟΓΙΑΣ ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΑΛΕΞΑΝ ΡΕΙΟ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙ ΕΥΤΙΚΟ Ι ΡΥΜΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΣΧΟΛΗ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΩΝ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΡΟΝΟΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΑΙΣΘΗΤΙΚΗΣ-ΚΟΣΜΗΤΟΛΟΓΙΑΣ ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΕΜΜΗΝΟΠΑΥΣΗ Σπουδάστρια: Ανεµούδη Καλλιρόη Kαθηγήτρια: ερβίσογλου

Διαβάστε περισσότερα

TOXIC DESIGNS LTD. Μεγαλώνοντας...

TOXIC DESIGNS LTD. Μεγαλώνοντας... TOXIC DESIGNS LTD Μεγαλώνοντας... Πόσο θα ήθελα να ήμουν πιο λεπτή. Άραγε θα αρέσω ποτέ σε κανένα; Τον αγαπώ! Ντρέπομαι πολύ να μιλήσω γι αυτό το θέμα. Πόσο θα ήθελα να μην είχα ακμή. Αχ και να μη φορούσα

Διαβάστε περισσότερα

Εφηβεία ΚΕΦΑΛΑΙΟ 14 ΜΕΡΟΣ II

Εφηβεία ΚΕΦΑΛΑΙΟ 14 ΜΕΡΟΣ II ΚΕΦΑΛΑΙΟ 14 ΜΕΡΟΣ II Εφηβεία Ανάπτυξη και εξέλιξη...395 Φυσιολογικές αλλαγές κατά την ανάπτυξη...395 Σεξουαλική ανάπτυξη...396 Διανοητική ανάπτυξη...397 Προσωπικότητα και συμπεριφορά...398 Η εικόνα του

Διαβάστε περισσότερα

Εφηβεία είναι µια «δεύτερη γέννηση» «Γεννιέσαι δύο φορές : η µία οδηγεί στην απλή ύπαρξη, η άλλη στην ίδια τη ζωή...» Jean Jack Rousseau 2

Εφηβεία είναι µια «δεύτερη γέννηση» «Γεννιέσαι δύο φορές : η µία οδηγεί στην απλή ύπαρξη, η άλλη στην ίδια τη ζωή...» Jean Jack Rousseau 2 Α.Τ.Ε.Ι. ΚΡΗΤΗΣ Σ.Ε.Υ.Π. ΤΜΗΜΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ: «Η διερεύνηση της γνώµης των καθηγητών για την αναγκαιότητα ύπαρξης συµβουλευτικής υπηρεσίας στην δευτεροβάθµια εκπαίδευση» ΕΠΟΠΤΕΥΟΥΣΑ

Διαβάστε περισσότερα

ΧΡΗΣΗ ΝΕΩΝ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΩΝ ΣΕ ΗΛΙΚΙΕΣ 6 ΕΩΣ 18 ΕΤΩΝ ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ ΤΟΥ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ: ΚΟΙΝΩΝΙΚΕΣ ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ

ΧΡΗΣΗ ΝΕΩΝ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΩΝ ΣΕ ΗΛΙΚΙΕΣ 6 ΕΩΣ 18 ΕΤΩΝ ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ ΤΟΥ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ: ΚΟΙΝΩΝΙΚΕΣ ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ Α.Τ.Ε.Ι. ΚΡΗΤΗΣ ΣΧΟΛΗ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΩΝ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΡΟΝΟΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΧΡΗΣΗ ΝΕΩΝ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΩΝ ΣΕ ΗΛΙΚΙΕΣ 6 ΕΩΣ 18 ΕΤΩΝ ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ ΤΟΥ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ: ΚΟΙΝΩΝΙΚΕΣ ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ Σπουδάστριες Βούργα Σωτηρία

Διαβάστε περισσότερα

Εφηβεία, η περίοδος της βιολογικής και της συναισθηματικής ωρίμανσης

Εφηβεία, η περίοδος της βιολογικής και της συναισθηματικής ωρίμανσης 93 Εισήγηση στο 17ο συνέδριο της ΙΧΕΚ Εφηβεία, η περίοδος της βιολογικής και της συναισθηματικής ωρίμανσης Μαρία Μάνδυλα 1 Αφροδίτη Πανταζοπούλου 2 Στάθης Κουσουνής 2 Πετρίνα Γερογιάννη 2 Αλέκος Κουσουνής

Διαβάστε περισσότερα

κατά τη διάρκεια της εγκυµοσύνης σε δείγµα του ήµου Ηρακλείου.

κατά τη διάρκεια της εγκυµοσύνης σε δείγµα του ήµου Ηρακλείου. ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙ ΕΥΤΙΚΟ Ι ΡΥΜΑ ΚΡΗΤΗΣ ΣΧΟΛΗ: Σ.Ε.Υ.Π. ΤΜΗΜΑ: Κοινωνικής Εργασίας Τίτλος Πτυχιακής Εργασίας: Αρνητικές συµπεριφορές υγείας (χρήση τσιγάρου, αλκοόλ και εξαρτησιογόνων ουσιών) των γυναικών

Διαβάστε περισσότερα

ΕΡΓΑΣΙΑ ΣΤΟ ΜΑΘΗΜΑ ΤΗΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ Α ΛΥΚΕΙΟΥ ΓΕΝΙΚΟ ΛΥΚΕΙΟ ΝΕΑΣ ΚΥΔΩΝΙΑΣ

ΕΡΓΑΣΙΑ ΣΤΟ ΜΑΘΗΜΑ ΤΗΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ Α ΛΥΚΕΙΟΥ ΓΕΝΙΚΟ ΛΥΚΕΙΟ ΝΕΑΣ ΚΥΔΩΝΙΑΣ ΕΡΓΑΣΙΑ ΣΤΟ ΜΑΘΗΜΑ ΤΗΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ Α ΛΥΚΕΙΟΥ ΓΕΝΙΚΟ ΛΥΚΕΙΟ ΝΕΑΣ ΚΥΔΩΝΙΑΣ ΤΣΑΚΙΡΗ ΣΤΥΛΙΑΝΗ ΤΜΗΜΑ:Α4 ΥΠΕΥΘΥΝΗ ΚΑΘΗΓΗΤΡΙΑ: ΓΙΑΝΝΑΡΑΚΗ ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΤΙΤΛΟΣ: Οι γνώσεις και οι στάσεις των νέων σχετικά με τη διατροφή

Διαβάστε περισσότερα

ΑΛΚΟΟΛΙΣΜΟΣ ΚΑΙ ΘΕΡΑΠΕΥΤΙΚΗ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗ

ΑΛΚΟΟΛΙΣΜΟΣ ΚΑΙ ΘΕΡΑΠΕΥΤΙΚΗ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗ ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΟ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΣΧΟΛΗ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΩΝ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΡΟΝΟΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΗΣ ΑΛΚΟΟΛΙΣΜΟΣ ΚΑΙ ΘΕΡΑΠΕΥΤΙΚΗ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗ ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΦΟΙΤΗΤΡΙΕΣ: Τσιαλή Νικολέτα,Ξάιδου

Διαβάστε περισσότερα

Συνεργασία εκπαιδευτικών - οικογένειας

Συνεργασία εκπαιδευτικών - οικογένειας ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ, ΔΙΑ ΒΙΟΥ ΜΑΘΗΣΗΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΔΙΑ ΒΙΟΥ ΜΑΘΗΣΗΣ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΔΙΑΡΚΟΥΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΕΝΗΛΙΚΩΝ ΣΧΟΛΕΣ ΓΟΝΕΩΝ Συνεργασία εκπαιδευτικών - οικογένειας ΣΧΟΛΕΣ ΓΟΝΕΩΝ

Διαβάστε περισσότερα

Τ. Ε. Ι. ΚΡΗΤΗΣ Σ. Ε. Υ. Π. ΤΜΗΜΑ ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΗΣ ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΘΕΜΑ

Τ. Ε. Ι. ΚΡΗΤΗΣ Σ. Ε. Υ. Π. ΤΜΗΜΑ ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΗΣ ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΘΕΜΑ Τ. Ε. Ι. ΚΡΗΤΗΣ Σ. Ε. Υ. Π. ΤΜΗΜΑ ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΗΣ ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΘΕΜΑ «ΕΜΜΗΝΟΠΑΥΣΗ» Η ΑΝΑΠΟΦΕΥΚΤΗ ΒΙΟ ΨΥΧΟ - ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΑΛΛΑΓΗ ΤΗΣ ΓΥΝΑΙΚΑΣ ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΜΕΤΑΒΑΣΗ ΤΗΣ ΣΕ ΜΙΑ ΝΕΑ ΠΕΡΙΟ Ο ΖΩΗΣ ΕΙΣΗΓΗΤΡΙΑ &

Διαβάστε περισσότερα

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ ΠΡΟΛΟΓΟΣ..4 ΚΕΦΑΛΑΙΟ 1 :ΕΙΣΑΓΩΓΗ Στόχοι..5 ΚΕΦΑΛΑΙΟ 2: ΤΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΤΗΣ ΕΦΗΒΕΙΑΣ (ΜΕΡΟΣ Β) Σχολικός εκφοβισμός 6 Το κάπνισμα και οι

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ ΠΡΟΛΟΓΟΣ..4 ΚΕΦΑΛΑΙΟ 1 :ΕΙΣΑΓΩΓΗ Στόχοι..5 ΚΕΦΑΛΑΙΟ 2: ΤΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΤΗΣ ΕΦΗΒΕΙΑΣ (ΜΕΡΟΣ Β) Σχολικός εκφοβισμός 6 Το κάπνισμα και οι ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ ΠΡΟΛΟΓΟΣ..4 ΚΕΦΑΛΑΙΟ 1 :ΕΙΣΑΓΩΓΗ Στόχοι..5 ΚΕΦΑΛΑΙΟ 2: ΤΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΤΗΣ ΕΦΗΒΕΙΑΣ (ΜΕΡΟΣ Β) Σχολικός εκφοβισμός 6 Το κάπνισμα και οι νέοι.8 Ρατσισμός.10 ΚΕΦΑΛΑΙΟ 3:ΓΟΝΕΙΣ ΚΑΙ ΕΦΗΒΟΙ Πρόλογος..13

Διαβάστε περισσότερα

«Η ερωτική ζωή του ανθρώπου και η έκφρασή της μέσα στο γάμο.»

«Η ερωτική ζωή του ανθρώπου και η έκφρασή της μέσα στο γάμο.» Ανώτατο Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα Σχολή Σ.Ε.Υ.Π. Τμήμα Κοινωνικής Εργασίας Πτυχιακή Εργασία «Η ερωτική ζωή του ανθρώπου και η έκφρασή της μέσα στο γάμο.» Σπουδάστριες: Γαλάνη Αικατερίνη Λαγάκη Δήμητρα

Διαβάστε περισσότερα

ΑΡΧΕΣ ΥΓΙΕΙΝΗΣ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ ΣΤΗ ΖΩΗ ΕΝΟΣ ΕΦΗΒΟΥ

ΑΡΧΕΣ ΥΓΙΕΙΝΗΣ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ ΣΤΗ ΖΩΗ ΕΝΟΣ ΕΦΗΒΟΥ 2 Ο ΠΡΟΤΥΠΟ ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΚΟ ΓΕΛ ΑΘΗΝΑΣ ΞΗΒΙΒΒΒ ΑΡΧΕΣ ΥΓΙΕΙΝΗΣ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ ΣΤΗ ΖΩΗ ΕΝΟΣ ΕΦΗΒΟΥ Ανθυγιεινές διατροφικές συνήθειες ενός εφήβου.. Εισηγητής: ΠΕΓΙΟΣ ΧΡΗΣΤΟΣ ΟΜΑΔΑ Τ.Α.Κ.Ο Συντελεστές: ΠΡΙΦΤΗ ΤΖΕΜΙΛΕ-ΕΥΓΕΝΙΑ

Διαβάστε περισσότερα