ΟΥΣΙΑΣΤΙΚΗ ΣΥΝΥΠΑΡΞΗ)

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "ΟΥΣΙΑΣΤΙΚΗ ΣΥΝΥΠΑΡΞΗ)"

Transcript

1 ΣΥΝΟΠΤΙΚΗ ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ «ΠΛΟΥΤΟΣ» (ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΟΜΑΔΩΝ - ένα ΥΠΟΔΕΙΓΜΑΤΙΚΟ ΤΑΞΙΔΙ στην ΟΥΣΙΑΣΤΙΚΗ ΣΥΝΥΠΑΡΞΗ) Πρόγραμμα για ΜΚΟ - Ελλάδα Χρηματοδοτικός Μηχανισμός ΕΟΧ «ΑΥΞΗΣΗ ΠΑΡΟΧΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΠΡΟΝΟΙΑΣ ΠΡΟΣ ΕΥΑΛΩΤΕΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΕΣ ΟΜΑΔΕΣ» ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΣ 2014 ΑΠΡΙΛΙΟΣ 2016

2 ΠΕΡΙΛΗΨΗ ΤΟΥ ΕΡΓΟΥ: Το νέο πρόγραμμα «ΠΛΟΥΤΟΣ» θα ενισχύσει το ήδη υπάρχον υποδειγματικό Παιδαγωγικό Κέντρο Δημιουργικής Απασχόλησης στον ιδιόκτητο χώρο που διαθέτει, με στόχο την πρόληψη των σύγχρονων απειλών που ελλοχεύουν για τα παιδιά, ιδιαίτερα μετά την οικονομική και κοινωνική κρίση στη χώρα μας. Πρώτη φάση: εκπαίδευση 15 νέων άνεργων (Ψυχολόγων, Κοινωνικών Λειτουργών και αποφοίτων παιδαγωγικών τμημάτων) στην πρόληψη και εμψύχωση παιδιών, για 107 ώρες. Δεύτερη φάση: πρόσληψη 2 ατόμων εκ των εκπαιδευθέντων με μερική καθημερινή απασχόληση για: Α) την καθημερινή λειτουργία ομάδων και εργαστηρίων παιδιών και νέων (8 μέχρι 16 ετών), Β) την εξατομικευμένη και οικογενειακή συμβουλευτική στην ψυχοκοινωνική υποστήριξη των παιδιών, Γ) την διευκόλυνση και παραπομπή παιδιών σε υπηρεσίες και στην «δεξαμενή», Δ) την συνεργασία με τους εθελοντές εμψυχωτές του φορέα για την υλοποίηση επί μέρους δράσεων με τα παιδιά χρησιμοποιώντας νέες τεχνολογίες και μορφές τέχνης (παραγωγή ραδιοτηλεοπτικών μηνυμάτων, κάρτες, αφίσες, γκράφιτι κλπ.) Ε) ταυτόχρονα θα λειτουργήσει ένα δίκτυο -«δεξαμενή» εθελοντών ιδιωτών για την παροχή δωρεάν υπηρεσιών (ιατρικές, παροχή μαθημάτων, νομικών υπηρεσιών κλπ) σε ευάλωτα παιδιά.

3 ΣΚΟΠΟΣ ΕΡΓΟΥ: Η πρόληψη των εξαρτήσεων καθώς και κάθε επιζήμιας συμπεριφοράς των παιδιών στην ψυχική και σωματική τους υγεία αποτελεί και τον βασικό σκοπό της Κίνησης «ΠΡΟΤΑΣΗ» μέσα από την ολιστική προσέγγιση στα περιβάλλοντα που κινούνται και διαμορφώνονται τα παιδιά. Η Κίνηση «ΠΡΟΤΑΣΗ» έχει μια μεγάλη εμπειρία στην εμψύχωση και την ενδυνάμωση της προσωπικότητας των παιδιών, καθώς από το 1993 λειτουργεί το Κέντρο Δημιουργικής Απασχόλησης (Κ.Δ.Α.). Στα 21 αυτά χρόνια λειτουργίας του Κ.Δ.Α. εκατοντάδες παιδιά από 4 έως 22 χρόνων έχουν δεχθεί τις υπηρεσίες της «ΠΡΟΤΑΣΗΣ» στην πρόληψη, στην ανάδειξη των προσωπικών και κοινωνικών δεξιοτήτων, στην διεύρυνση των οριζόντων τους μέσα από διακρατικές ανταλλαγές και πολλές άλλες δράσεις. Το πρόγραμμα «ΠΛΟΥΤΟΣ» που προτείνουμε εμπλουτίζει, συστηματοποιεί και προχωρά ακόμα βαθύτερα και ολοκληρωμένα στην πρωτογενή και δευτερογενή πρόληψη της εξάρτησης από ουσίες, συμπεριφορές και παραβατικές καταστάσεις. Η καθημερινή λειτουργία των παιδιών σε ομάδες προσωπικής ανάπτυξης και δημιουργικής απασχόλησης θα δώσουν διέξοδο - εκτός από τα παιδιά που μέχρι τώρα αποτελούσαν τις ομάδες παιδιών του Κ.Δ.Α. και σε:

4 ΣΚΟΠΟΣ ΕΡΓΟΥ: α) παιδιά που δεν έχουν οικονομικές δυνατότητες και ευκαιρίες μέσα από το οικογενειακό τους περιβάλλον β) είναι ευάλωτα σε παραβατικές συμπεριφορές και εξαρτήσεις γ) αντιμετωπίζουν τον κοινωνικό αποκλεισμό λόγω ιδιαιτεροτήτων (μετανάστες, ρομά, ΑΜΕΑ). ΣΚΟΠΟΣ ΕΡΓΟΥ ΚΑΙ ΜΕΘΟΔΟΛΟΓΙΑ Με βιωματικούς τρόπους, Σύγχρονες παιδαγωγικές προσεγγίσεις, Ανάδειξη και απόκτηση προσωπικών και κοινωνικών δεξιοτήτων, Συμβουλευτική και ψυχοκοινωνική υποστήριξη, τα παιδιά θα ευαισθητοποιηθούν και θα συνειδητοποιήσουν θέματα που έχουν να κάνουν με: την ρητορική του μίσους, τον κάθε είδους ρατσισμό και την ξενοφοβία, την ανοχή και την διαπολιτισμική κατανόηση, την αποδοχή της διαφορετικότητας, την δημοκρατία, την αλληλεγγύη, την προστασία του ανθρωπογενούς και του φυσικού περιβάλλοντος και άλλες αξίες.

5 ΣΚΟΠΟΣ ΕΡΓΟΥ ΚΑΙ ΜΕΘΟΔΟΛΟΓΙΑ: Ταυτόχρονα το πρόγραμμα ενισχύοντας ακόμα περισσότερο την διαπολιτισμικότητα και την ουσιαστική συνύπαρξη- θα εμψυχώσει τα ίδια παιδιά να αναλάβουν πρωτοβουλίες που θα αναδεικνύουν τα παραπάνω θέματα και που θα επιλέξουν τα ίδια λειτουργώντας ως πολλαπλασιαστές σε άλλα παιδιά στην πόλη αλλά και στην Ευρώπη μέσα από το δίκτυο INEPS που συνεργαζόμαστε. Στην τελική φάση του προγράμματος, τα παιδιά θα προχωρήσουν στην παραγωγή προϊόντων (με την χρήση νέων τεχνολογιών) για την διάχυση των ιδεών, την προάσπιση των δικαιωμάτων τους, την ουσιαστική συνύπαρξη. Παράλληλα μέσα από την λειτουργία του δικτύου παροχής υπηρεσιών από ιδιώτες (δεξαμενή) προς τις ευάλωτες ομάδες κυρίως των παιδιών θα ενισχυθεί ο εθελοντισμός των πολιτών και η αλληλεγγύη τους σε πρακτικό επίπεδο. Η εκπαίδευση 15 άνεργων νέων επιστημόνων ως εμψυχωτές θα αυξήσει τις γνώσεις και τα προσόντα τους και η πρόσληψη 2 εξ αυτών θα καλύψει 2 νέες θέσεις εργασίας.

6 ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΠΟΥ ΑΠΟΣΚΟΠΕΙ ΝΑ ΕΠΙΛΥΣΕΙ Ή ΝΑ ΒΕΛΤΙΩΣΕΙ ΤΟ «ΠΛΟΥΤΟΣ» Στην πόλη μας διαπιστώσαμε, ιδιαίτερα τα δύο τελευταία χρόνια ότι υπάρχουν πολλά παιδιά που αντιμετωπίζουν: 1) προβλήματα φτώχειας και απομόνωσης λόγω ανεργίας των γονιών τους, 2) ανεπάρκεια ψυχοκοινωνικής υποστήριξης σε προβλήματα ενδοοικογενειακής βίας και απώλειας γονιού (χωρισμός, θάνατος), 3) προβλήματα ψυχοκοινωνικής ένταξης σε περιπτώσεις ιδιαιτεροτήτων όπως αυτισμός, υπερκινητικότητα, ήπια κατάθλιψη κλπ., 4) προβλήματα ενδοσχολικής βίας (είτε ως αποδέκτες είτε ως δράστες), 5) χρήση ουσιών και προβληματική χρήση του διαδικτύου, 6) έλλειψη ευκαιριών για δημιουργική απασχόληση μέσα σε ένα ασφαλές, παιδαγωγικό πλαίσιο. Το γεγονός ότι δεν υπάρχει κανένα Κέντρο Νέων στην πόλη με οποιαδήποτε μορφή που να παρέχει αφιλοκερδώς υπηρεσίες, παιδαγωγικές προσεγγίσεις πρόληψης, ασφαλές και εγγυημένο πλαίσιο με σταθερή και μόνιμη λειτουργία, καθιστά το πρόγραμμα «ΠΛΟΥΤΟΣ» μια καινοτόμο προσέγγιση που θα καλύψει ανάγκες πολλών παιδιών συμβάλλοντας στην πρωτογενή πρόληψη (υγιής πληθυσμός παιδιών) και στην δευτερογενή πρόληψη (ευάλωτες ομάδες παιδιών) με την άμεση αντιμετώπιση προβλημάτων τους (ψυχοκοινωνική υποστήριξη, «δεξαμενή»)

7 ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΠΟΥ ΑΠΟΣΚΟΠΕΙ ΝΑ ΕΠΙΛΥΣΕΙ Ή ΝΑ ΒΕΛΤΙΩΣΕΙ ΤΟ «ΠΛΟΥΤΟΣ» Ειδικοί επιστήμονες, με εξειδίκευση στην εμψύχωση νέων θα προσφέρουν καθημερινά τις υπηρεσίες τους σε συνεργασία με το δίκτυο της «δεξαμενής» εθελοντών επαγγελματιών στις ομάδες παιδιών που περιγράφηκαν. Οι υπηρεσίες αυτές θα αφορούν την ψυχολογική υποστήριξη σε ομαδικό και ατομικό πλαίσιο, διεργασίες προσωπικής ανάπτυξης και ενδυνάμωσης, στα εργαστήρια και τις ομάδες έργου που θα λειτουργούν, συνεργασία με γονείς, εκπαιδευτικούς, δασκάλους, ειδικούς, παραπομπές σε ειδικά κέντρα και υπηρεσίες καθώς και σε ιδιώτες ειδικούς από την «δεξαμενή», σε τακτική βάση, όταν υπάρχει ανάγκη και διευκόλυνση παιδιών και των γονιών τους στην πρόσβαση σε αυτά. Παράλληλα, το δίκτυο εθελοντών εμψυχωτών που διαθέτει ο Φορέας θα εμπλακεί στο πρόγραμμα με έναν επικουρικό ρόλο στην υποστήριξη των ανωτέρω ενεργειών. Τέλος η δημιουργική απασχόληση των παιδιών μέσα από δραστηριότητες (κατασκευές, ζωγραφική, θέατρο, μουσική, κουκλοθέατρο, φωτογραφία, χρήση νέων τεχνολογιών, περιβαλλοντικές δραστηριότητες) θα αποτελέσει το όχημα για την πρόληψη και την ψυχοκοινωνική ανάπτυξη των παιδιών.

8 ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΤΩΝ ΕΠΙΜΕΡΟΥΣ ΔΡΑΣΕΩΝ (Α, Β, Γ, Δ, Ε,) ΤΟΥ «ΠΛΟΥΤΟΣ» ΔΡΑΣΗ Α. Ομάδες και εργαστήρια για την Ψυχοκοινωνική εμψύχωση, εκπαίδευση και ένταξη παιδιών από ευάλωτες κοινωνικές ομάδες. Παροχή υπηρεσιών σε παιδιά με αναπηρίες. Καθημερινή 4ωρη λειτουργία ψυχοκοινωνικής υποστήριξης από τους εμψυχωτές του προγράμματος στις ομάδες και τα εργαστήρια των παιδιών του προγράμματος, με την συνεργασία της οικογένειας και του σχολείου) για 20 παιδιά από 8-16 ετών μέσα από παροχή ίσων ευκαιριών στα παιδιά και εκπαίδευσή τους στην ανάδειξη και απόκτηση βασικών δεξιοτήτων (Προσωπικών, κοινωνικών, αυτοδιαχείρισης). Το πρόγραμμα απευθύνεται και σε παιδιά που αναζητούν την κοινωνική τους ένταξη με σωματικές ή ήπιες ψυχολογικές και εγκεφαλικές αναπηρίες (διαφόρων μορφών δυσλεξίες, αυτισμός, υπερκινητικότητα, σχιζοφρένεια κλπ). Ο χώρος στον οποίο θα λειτουργήσει το πρόγραμμα είναι κατάλληλα διαμορφωμένος για εύκολη πρόσβαση σε ΑΜΕΑ.

9 ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΤΩΝ ΕΠΙΜΕΡΟΥΣ ΔΡΑΣΕΩΝ (Α, Β, Γ, Δ, Ε,) ΤΟΥ «ΠΛΟΥΤΟΣ» ΔΡΑΣΗ Β. Υπηρεσίες ψυχολογικής υποστήριξης Η ψυχολογική υποστήριξη θα επιτυγχάνεται ομαδικά μέσα από τις διεργασίες στις ομάδες και τα βιωματικά εργαστήρια που θα συμμετέχουν τα παιδιά αλλά και σε εξατομικευμένες συνεδρίες με τους 2 εμψυχωτές του προγράμματος και την συνεργασία με τους εθελοντές εμψυχωτές του φορέα, τόσο για τα ίδια τα παιδιά που έχουν ανάγκη όσο και για το περιβάλλον τους (γονείς, εκπαιδευτικοί). Σε βαριές περιπτώσεις θα γίνεται παραπομπή (ΔΡΑΣΗ Γ) σε ειδικά κέντρα και ειδικούς επιστήμονες μέσα από το δίκτυο συνεργασιών που διαθέτει ο φορέας καθώς και στην «δεξαμενή».

10 ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΤΩΝ ΕΠΙΜΕΡΟΥΣ ΔΡΑΣΕΩΝ (Α, Β, Γ, Δ, Ε,) ΤΟΥ «ΠΛΟΥΤΟΣ» ΔΡΑΣΗ Γ. Διευκόλυνση πρόσβασης σε υπηρεσίες υγείας και νομικής υποστήριξης για ευάλωτες κοινωνικές ομάδες. Δημιουργία «δεξαμενής» Ο υπεύθυνος του προγράμματος σε συνεργασία με τους δύο επαγγελματίες εμψυχωτές θα επιμελείται την παραπομπή σε δίκτυα που διαθέτει ο φορέας για υπηρεσίες υγείας (Δήμος, Νοσοκομεία, Θεραπευτικές κοινότητες, κλπ.) και σε δίκτυα για νομικές υπηρεσίες (Επιμελητεία ανηλίκων, Δικηγορικός Σύλλογος, κλπ.) και θα παρέχει διευκόλυνση στην πρόσβαση σε αυτές για την επίλυση προβλημάτων σε επιμέρους προβλήματα υγείας και επιμέρους νομικά προβλήματα (παραβατικότητα και παραπτωματική συμπεριφορά ανηλίκων). Παράλληλα το δίκτυο «δεξαμενή» που θα δημιουργηθεί αποτελούμενο από εθελοντές ιδιώτες επαγγελματίες (ιατροί, δικηγόροι, δάσκαλοι, καθηγητές) θα παρέχει δωρεάν υπηρεσίες στα παιδιά και το οικογενειακό τους περιβάλλον που έχουν οικονομικά προβλήματα.

11 ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΤΩΝ ΕΠΙΜΕΡΟΥΣ ΔΡΑΣΕΩΝ (Α, Β, Γ, Δ, Ε,) ΤΟΥ «ΠΛΟΥΤΟΣ» ΔΡΑΣΗ Δ. Επί μέρους δράσεις των παιδιών για τα παιδιά. Παραγωγή προϊόντων. Πέρα από την συμμετοχή των παιδιών στις ομάδες και εργαστήρια, θα αναπτυχθούν επί μέρους δράσεις με τα παιδιά και για τα παιδιά (στην Ελλάδα και την Ευρώπη), με την χρήση νέων τεχνολογιών και μορφών τέχνης για την παραγωγή μηνυμάτων (spots, καρτ ποστάλ, αφίσες, γκράφιτι κλπ.) ΔΡΑΣΗ Ε. Κοινωνική στήριξη ανέργων Μέσα από την εκπαίδευση 15 νέων άνεργων κοινωνικών λειτουργών, ψυχολόγων και αποφοίτων παιδαγωγικών τμημάτων θα δοθεί η ευκαιρία: 1) Να εμπλουτίσουν τις γνώσεις τους και να αυξήσουν τα προσόντα τους. 2) Δύο εξ αυτών να προσληφθούν από το πρόγραμμα καλύπτοντας 2 νέες θέσεις εργασίας. 3) Όσοι εξ αυτών επιθυμούν, μετά το τέλος της εκπαίδευσης, να ενταχθούν ως εθελοντές στην «ΠΡΟΤΑΣΗ».

12 ΒΙΩΣΙΜΟΤΗΤΑ ΤΟΥ «ΠΛΟΥΤΟΣ»: Α) μέσα από την καθιέρωση του Κέντρου Νέων στην τοπική κοινότητα ως χώρου που παρέχει ευκαιρίες και υπηρεσίες σε παιδιά και νέους (και το περιβάλλον τους) με βάση τις πραγματικές τους ανάγκες. Β) μέσα από την υποδομή, την τεχνογνωσία, το υλικό, που θα έχει αναπτυχθεί. Γ) μέσα από την γνώση και την εμπειρία που θα έχει αποκτηθεί. Δ) μέσα από την μεθοδευμένη «δεξαμενή» που θα έχει δημιουργηθεί, η οποία θα συμβάλλει στην ανάπτυξη του εθελοντισμού και του ρόλου του ενεργού πολίτη. Ε) μέσα από τον πολλαπλασιαστικό ρόλο που θα παίξουν τα παιδιά και οι οικογένειές τους που θα έχουν ωφεληθεί. Ζ) μέσα από την εμπειρία, συνέπεια, συνέχεια και ευελιξία που χαρακτηρίζει τον φορέα υλοποίησης («ΠΡΟΤΑΣΗ») και την εγγύηση που αποτελεί η δέσμευση των εθελοντών του. Το έργο ξεκινά από εθελοντές, ενισχύεται από το πρόγραμμα «ΠΛΟΥΤΟΣ» και επιστρέφει εκεί που ανήκει, πάλι στους εθελοντές που δουλεύουν στην πρόληψη με τελικούς αποδέκτες τους νέους της πόλης μας.

13 Ε.Ο.Σ. (ΕΘΕΛΟΝΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΣΥΝΤΟΝΙΣΜΟΥ) Το σχέδιο για τον πολλαπλασιασμό και την διάδοση των αποτελεσμάτων του έργου θα αναλάβει η Ε.Ο.Σ. (με ένα συμβουλευτικό ρόλο στο Δ.Σ. του φορέα) η οποία θα παραμείνει ενεργή μέχρι να εξασφαλιστεί η συνέχιση του έργου (εξασφάλιση ανθρωπογενών και υλικών πόρων). Η Ε.Ο.Σ. με το Δ.Σ. θα δουλέψουν συστηματικά για την ανεύρεση νέων οικονομικών πόρων για την ενίσχυση του έργου με τους εξής τρόπους: 1) Η ήδη υπάρχουσα ομάδα εθελοντών εμψυχωτών του φορέα (που αποτελείται από 8 άτομα) και η οποία θα έχει εμπλακεί συμβουλευτικά προς το έργο σε όλη την διάρκεια της υλοποίησής του, θα συνεχίσει το έργο ενδεχόμενα με κάποιες τροποποιήσεις αλλά με την ίδια μεθοδολογία και στόχους. 2) Μέσα από ημερίδες, αρθρογραφία και ανακοινώσεις στο περιοδικό του φορέα «ΠΡΟΣΩΠΟ» και άλλα έντυπα, αναρτήσεις σε ιστοσελίδες και κοινωνικά δίκτυα. 3) Μέσα από ανακοινώσεις σε συνέδρια που συμμετέχει ο φορέας όπως το ΠΔΦΠ-Πανελλήνιο Δίκτυο Φορέων Πρόληψης- και ο ΙΝΕΡS (INTERNATIONAL NETWORK OF PRODUCTIVE LEARNING SCHOOLS AND PROJECTS ). 4) Μέσα από την προστιθέμενη αξία της εμπειρίας και του καλού παραδείγματος σε διακρατικά προγράμματα, άλλες ΜΚΟ, Πανεπιστήμια, που συμμετέχει ο φορέας και αφορούν την πρόληψη των εξαρτησιογόνων ουσιών και συμπεριφορών, την σχολική βία, την σχολική διαρροή, τον κοινωνικό αποκλεισμό, την εξάλειψη της φτώχειας, την δια βίου εκπαίδευση και άλλα.

14 ΜΕΛΗ ΤΗΣ Ε.Ο.Σ. Αγγελική Πασσά Υπεύθυνη προγράμματος Συντονίστρια Ε.Ο.Σ. Ελένη Κοττά- Μπαλαδάκη Μέλος Δ.Σ. Μέλος Ε.Ο.Σ. Ρένα Πεγιάζη - Μέλος Δ.Σ. Μέλος Ε.Ο.Σ. Βασίλης Πασσάς Υπεύθυνος Ε.Ε. Μέλος Ε.Ο.Σ. Γιάννα Ζορμπά Μέλος Ε.Ε. Μέλος Ε.Ο.Σ. Γιώτα Γεωργοπούλου Εμψυχώτρια Κ.Δ.Α. Μέλος Ε.Ο.Σ. Γεωργία Λαμπροπούλου - Εμψυχώτρια Κ.Δ.Α. Μέλος Ε.Ο.Σ. Η Ε.Ο.Σ. θα συνεδριάζει σε τακτά χρονικά διαστήματα που θα σηματοδοτούν φάσεις του προγράμματος.

ΚΕΝΤΡΟ ΘΕΡΑΠΕΙΑΣ ΕΞΑΡΤΗΜΕΝΩΝ ΑΤΟΜΩΝ

ΚΕΝΤΡΟ ΘΕΡΑΠΕΙΑΣ ΕΞΑΡΤΗΜΕΝΩΝ ΑΤΟΜΩΝ ΚΕΝΤΡΟ ΘΕΡΑΠΕΙΑΣ ΕΞΑΡΤΗΜΕΝΩΝ ΑΤΟΜΩΝ www.kethea.gr ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ & ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ KΕΝΤΡΟ ΘΕΡΑΠΕΙΑΣ ΕΞΑΡΤΗΜΕΝΩΝ ΑΤΟΜΩΝ www.kethea.gr / facebook.com/kethea / www.twitter.com/ketheagr ΑΡ. ΛΟΓ. ΔΩΡΕΩΝ: ΕΘΝΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΓΡΑΜΜA: «ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ ΡΟΜΑ» 2010-2013

ΠΡΟΓΡΑΜΜA: «ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ ΡΟΜΑ» 2010-2013 ΠΡΟΓΡΑΜΜA: «ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ» - ΕΘΝΙΚΟΝ ΚΑΙ ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑΚΟΝ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ ΦΙΛΟΣΟΦΙΚΗ ΣΧΟΛΗ ΚΕΝΤΡΟ ΔΙΑΠΟΛΙΤΙΣΜΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜA: «ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ» ΠΡΟΓΡΑΜΜA «ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ»: ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΠΑΡΕΜΒΑΤΙΚΩΝ ΔΡΑΣΕΩΝ

Διαβάστε περισσότερα

ΜΕΛΕΤΗ ΚΑΤΑΡΤΙΣΗΣ ΕΘΝΙΚΟΥ ΣΧΕ ΙΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΓΩΓΗ ΥΓΕΙΑΣ ΣΕ ΜΑΘΗΤΕΣ ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑΣ ΚΑΙ ΕΥΤΕΡΟΒΑΘΜΙΑΣ ΕΚΠΑΙ ΕΥΣΗΣ

ΜΕΛΕΤΗ ΚΑΤΑΡΤΙΣΗΣ ΕΘΝΙΚΟΥ ΣΧΕ ΙΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΓΩΓΗ ΥΓΕΙΑΣ ΣΕ ΜΑΘΗΤΕΣ ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑΣ ΚΑΙ ΕΥΤΕΡΟΒΑΘΜΙΑΣ ΕΚΠΑΙ ΕΥΣΗΣ ΜΕΛΕΤΗ ΚΑΤΑΡΤΙΣΗΣ ΕΘΝΙΚΟΥ ΣΧΕ ΙΟΥ ΡΑΣΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΓΩΓΗ ΥΓΕΙΑΣ ΣΕ ΜΑΘΗΤΕΣ ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑΣ ΚΑΙ ΕΥΤΕΡΟΒΑΘΜΙΑΣ ΤΕΛΙΚΟ ΠΑΡΑ ΟΤΕΟ ΝΟΕΜΒΡΙΟΣ 2008 Α ΜΕΡΟΣ... 3 Ανάλυση της υφιστάµενης κατάστασης... 3 1. Εννοιολογικές

Διαβάστε περισσότερα

2014-2016 ΣΧΕΔΙΟ ΔΡΑΣΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΝΤΑΞΗ ΤΗΣ ΙΣΟΤΗΤΑΣ ΤΩΝ ΔΥΟ ΦΥΛΩΝ ΣΤΟ ΔΗΜΟ ΧΑΝΙΩΝ Α. ΠΡΟΪΜΙΟ

2014-2016 ΣΧΕΔΙΟ ΔΡΑΣΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΝΤΑΞΗ ΤΗΣ ΙΣΟΤΗΤΑΣ ΤΩΝ ΔΥΟ ΦΥΛΩΝ ΣΤΟ ΔΗΜΟ ΧΑΝΙΩΝ Α. ΠΡΟΪΜΙΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΤΑΜΕΙΟ Με τη συγχρηματοδότηση της Ελλάδας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης ΤΜΗΜΑ 6 «ΕΞΕΙΔΙΚΕΥΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΤΥΠΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ ΕΝΤΑΞΗΣ ΤΗΣ ΙΣΟΤΗΤΑΣ ΤΩΝ ΦΥΛΩΝ (Σ.Ε.Ι.Φ.) ΣΕ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΕΣ

Διαβάστε περισσότερα

ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΤΑΜΕΙΟ ΕΠΕΝΔΥΟΥΜΕ ΣΤΟΝ ΑΝΘΡΩΠΟ. Τι είναι και τι κάνει. Κοινωνική Ευρώπη

ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΤΑΜΕΙΟ ΕΠΕΝΔΥΟΥΜΕ ΣΤΟΝ ΑΝΘΡΩΠΟ. Τι είναι και τι κάνει. Κοινωνική Ευρώπη ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΤΑΜΕΙΟ ΕΠΕΝΔΥΟΥΜΕ ΣΤΟΝ ΑΝΘΡΩΠΟ Τι είναι και τι κάνει Κοινωνική Ευρώπη Δεν είναι υπεύθυνη ούτε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ούτε κάποιο άτομο που ενεργεί εκ μέρους της Επιτροπής για την ενδεχόμενη

Διαβάστε περισσότερα

ΣΤΗΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗ ΕΝΤΑΞΗ ΑΠΕΞΑΡΤΗΜΕΝΩΝ ΑΤΟΜΩΝ»

ΣΤΗΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗ ΕΝΤΑΞΗ ΑΠΕΞΑΡΤΗΜΕΝΩΝ ΑΤΟΜΩΝ» ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙ ΕΥΤΙΚΟ Ι ΡΥΜΑ ΚΡΗΤΗΣ ΣΧΟΛΗ: ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΩΝ ΥΓΕΙΑΣ ΠΡΟΝΟΙΑΣ ΤΜΗΜΑ: ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΜΕ ΘΕΜΑ «ΣΤΑΣΗ ΚΑΙ ΠΡΑΚΤΙΚΕΣ ΤΩΝ ΕΡΓΟ ΟΤΩΝ ΣΤΗΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗ ΕΝΤΑΞΗ ΑΠΕΞΑΡΤΗΜΕΝΩΝ

Διαβάστε περισσότερα

Θεματικός Οδηγός για την πρόσβαση στις Κοινωνικές Υπηρεσίες, ο ρόλος των Συμβουλίων Ένταξης Μεταναστών. Συμπεράσματα θεματικού εργαστηρίου Καβάλας

Θεματικός Οδηγός για την πρόσβαση στις Κοινωνικές Υπηρεσίες, ο ρόλος των Συμβουλίων Ένταξης Μεταναστών. Συμπεράσματα θεματικού εργαστηρίου Καβάλας Θεματικός Οδηγός για την πρόσβαση στις Κοινωνικές Υπηρεσίες, ο ρόλος των Συμβουλίων Ένταξης Μεταναστών. Συμπεράσματα θεματικού εργαστηρίου Καβάλας Μεθοδολογική προσέγγιση ανάπτυξης των Θεματικών Οδηγών

Διαβάστε περισσότερα

ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ ΚΟΙΝΩΦΕΛΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑ

ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ ΚΟΙΝΩΦΕΛΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ ΚΟΙΝΩΦΕΛΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑ Δικαιούχος Φορέας: ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΨΥΧΟΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΕΡΕΥΝΑΣ ΚΑΙ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗΣ (Ε.Ψ.Ε.Π.) Οδός ΚΑΛΟΥΔΗ Αριθμός 8Β Πόλη ΙΩΑΝΝΙΝΑ. Τηλ. 2651039820. e-mail : epsep_ioa@yahoo.gr,

Διαβάστε περισσότερα

ΕΞΕΙΔΙΚΕΥΜΕΝΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ για ένταξη μαθητών με αναπηρία ή/και ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες

ΕΞΕΙΔΙΚΕΥΜΕΝΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ για ένταξη μαθητών με αναπηρία ή/και ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες ΕΞΕΙΔΙΚΕΥΜΕΝΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ για ένταξη μαθητών με αναπηρία ή/και ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες ÅÎÅÉÄÉÊÅÕÌÅÍÇ ÅÊÐÁÉÄÅÕÔÉÊÇ ÕÐÏÓÔÇÑÉÎÇ ãéá Ýíôáîç ìáèçôþí ìå áíáðçñßá Þ/êáé åéäéêýò åêðáéäåõôéêýò

Διαβάστε περισσότερα

Περιεχόμενα. Σελίδα. 5 Ποιοι είμαστε. 14 Μήνυμα από τον Πρόεδρο. 19 Σχετικά με τον απολογισμό. 25 Αποστολή - Όραμα - Αξίες.

Περιεχόμενα. Σελίδα. 5 Ποιοι είμαστε. 14 Μήνυμα από τον Πρόεδρο. 19 Σχετικά με τον απολογισμό. 25 Αποστολή - Όραμα - Αξίες. Το χαµόγελο του παιδιού AΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΥΠΕΥΘΥΝΟΤΗΤΑΣ ΚΑΙ ΑΕΙΟΦΟΡΟΥ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ 2011 2 Το χαµόγελο του παιδιού Περιεχόμενα Σελίδα 5 Ποιοι είμαστε 14 Μήνυμα από τον Πρόεδρο 19 Σχετικά με τον απολογισμό

Διαβάστε περισσότερα

ΤΑ ΤΟΠΙΚΑ ΣΥΜΒΟΥΛΙΑ ΠΑΡΑΒΑΤΙΚΟΤΗΤΑΣ ΚΑΙ Η ΠΡΟΛΗΨΗ ΤΟΥ ΕΓΚΛΗΜΑΤΟΣ

ΤΑ ΤΟΠΙΚΑ ΣΥΜΒΟΥΛΙΑ ΠΑΡΑΒΑΤΙΚΟΤΗΤΑΣ ΚΑΙ Η ΠΡΟΛΗΨΗ ΤΟΥ ΕΓΚΛΗΜΑΤΟΣ ΤΑ ΤΟΠΙΚΑ ΣΥΜΒΟΥΛΙΑ ΠΑΡΑΒΑΤΙΚΟΤΗΤΑΣ ΚΑΙ Η ΠΡΟΛΗΨΗ ΤΟΥ ΕΓΚΛΗΜΑΤΟΣ 1 ΠΙΝΑΚΑΣ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΩΝ ΠΙΝΑΚΑΣ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΩΝ... 2 Α. ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΙ 1. Υπουργού Εσωτερικών, ηµοσίας Τάξης & Αποκέντρωσης κ. Προκόπη Παυλόπουλου...

Διαβάστε περισσότερα

ΚΕΝΤΡΟ ΕΦΑΡΜΟΣΜΕΝΗΣ ΨΥΧΟΛΟΓΙΚΗΣ ΕΡΕΥΝΑΣ ΚΑΙ ΨΥΧΟΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΗΣ ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗΣ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ

ΚΕΝΤΡΟ ΕΦΑΡΜΟΣΜΕΝΗΣ ΨΥΧΟΛΟΓΙΚΗΣ ΕΡΕΥΝΑΣ ΚΑΙ ΨΥΧΟΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΗΣ ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗΣ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΚΕΝΤΡΟ ΕΦΑΡΜΟΣΜΕΝΗΣ ΨΥΧΟΛΟΓΙΚΗΣ ΕΡΕΥΝΑΣ ΚΑΙ ΨΥΧΟΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΗΣ ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗΣ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ Περιγραφή Συμβουλευτικής ανήκει στην ευρύτερη κατηγορία των Συμβουλευτικών Κέντρων. Τα Συμβουλευτικά Κέντρα

Διαβάστε περισσότερα

ΕΙΣΗΓΗΣΗ ΠΡΟΤΥΠΗ ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΔΗΜΟΤΙΚΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΜΕ ΚΑΙΝΟΤΟΜΕΣ ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΞΥΠΗΡΕΤΗΣΗ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ

ΕΙΣΗΓΗΣΗ ΠΡΟΤΥΠΗ ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΔΗΜΟΤΙΚΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΜΕ ΚΑΙΝΟΤΟΜΕΣ ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΞΥΠΗΡΕΤΗΣΗ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ ΕΙΣΗΓΗΣΗ ΠΡΟΤΥΠΗ ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΔΗΜΟΤΙΚΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΜΕ ΚΑΙΝΟΤΟΜΕΣ ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΞΥΠΗΡΕΤΗΣΗ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ Με κύριο γνώμονα την παροχή ποιοτικών υπηρεσιών προς τον πολίτη, οι τοπικές αυτοδιοικητικές αρχές που

Διαβάστε περισσότερα

Αξιολόγηση του Εκπαιδευτικού Έργου στην Ειδική Αγωγή και Εκπαίδευση. Διαδικασία Αυτοαξιολόγησης στη Σχολική Μονάδα

Αξιολόγηση του Εκπαιδευτικού Έργου στην Ειδική Αγωγή και Εκπαίδευση. Διαδικασία Αυτοαξιολόγησης στη Σχολική Μονάδα ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ Αξιολόγηση του Εκπαιδευτικού Έργου στην Ειδική Αγωγή και Εκπαίδευση Διαδικασία Αυτοαξιολόγησης στη Σχολική Μονάδα

Διαβάστε περισσότερα

Σχέδιο Δράσης: ΦΕΜ-ΑΤΤΙΚΑ. Συμβουλευτικό Εργαλείο για την Τριτογενή Πρόληψη της Βίας κατά των Γυναικών (φάση αποκατάστασης)

Σχέδιο Δράσης: ΦΕΜ-ΑΤΤΙΚΑ. Συμβουλευτικό Εργαλείο για την Τριτογενή Πρόληψη της Βίας κατά των Γυναικών (φάση αποκατάστασης) ΚΕΝΤΡΟ ΓΥΝΑΙΚΕΙΩΝ ΜΕΛΕΤΩΝ ΚΑΙ ΕΡΕΥΝΩΝ - ΔΙΟΤΙΜΑ ΝΙΚΗΣ 24 ۰ 105 57 ۰ ΑΘΗΝΑ ۰ ΤΗΛ.: 210-32 44 380 ۰ FAX: 210-32 27 706 ۰ E-MAIL: diotima@otenet.gr ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑ: www.diotima.org.gr Σχέδιο Δράσης: ΦΕΜ-ΑΤΤΙΚΑ

Διαβάστε περισσότερα

Η ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΤΩΝ ΜΑΘΗΤΩΝ ΜΕ ΙΔΙΑΙΤΕΡΕΣ ΝΟΗΤΙΚΕΣ ΙΚΑΝΟΤΗΤΕΣ ΚΑΙ ΤΑΛΕΝΤΑ

Η ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΤΩΝ ΜΑΘΗΤΩΝ ΜΕ ΙΔΙΑΙΤΕΡΕΣ ΝΟΗΤΙΚΕΣ ΙΚΑΝΟΤΗΤΕΣ ΚΑΙ ΤΑΛΕΝΤΑ Η ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΤΩΝ ΜΑΘΗΤΩΝ ΜΕ ΙΔΙΑΙΤΕΡΕΣ ΝΟΗΤΙΚΕΣ ΙΚΑΝΟΤΗΤΕΣ ΚΑΙ ΤΑΛΕΝΤΑ ΟΔΗΓΙΕΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥΣ ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑΣ ΚΑΙ ΔΕΥΤΕΡΟΒΑΘΜΙΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ ΕΙΣΑΓΩΓΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ 1. ΕΙΣΑΓΩΓΗ 1 1.1. ΠΟΙΑ

Διαβάστε περισσότερα

ΣΧΟΛΗ ΑΝΘΡΩΠΙΣΤΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΠΡΟΠΤΥΧΙΑΚΑ / ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ

ΣΧΟΛΗ ΑΝΘΡΩΠΙΣΤΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΠΡΟΠΤΥΧΙΑΚΑ / ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΣΧΟΛΗ ΑΝΘΡΩΠΙΣΤΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΠΡΟΠΤΥΧΙΑΚΑ / ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ Η Σχολή Η Σχολή Ανθρωπιστικών Επιστημών του Μητροπολιτικού Κολλεγίου καλύπτει ένα ευρύ φάσμα γνωστικών πεδίων, τα οποία έχουν ως βασικό

Διαβάστε περισσότερα

Έρευνα. Καταγραφή των οργανωμένων δράσεων και υλικού στα ελληνικά σχολεία για την εξάλειψη των διακρίσεων. Απρίλιος 2011

Έρευνα. Καταγραφή των οργανωμένων δράσεων και υλικού στα ελληνικά σχολεία για την εξάλειψη των διακρίσεων. Απρίλιος 2011 Σχέδιο δράσης για την πρόληψη ή/και την καταπολέμηση του ρατσισμού και των διακρίσεων κάθε είδους, την ανάδειξη της σημασίας της διαφορετικότητας και την καταπολέμηση της βίας στα σχολεία 7085/14-05-2010

Διαβάστε περισσότερα

ΕΛΛΑΔΑ 2012 2020» ΠΑΡΑΔΟΤΕΟ ΠΑ 1.2.1: «ΟΔΙΚΟΣ ΧΑΡΤΗΣ ΤΗΣ ΕΝΕΡΓΟΥ ΓΗΡΑΝΣΗΣ ΣΤΗΝ ΑΝΑΘΕΤΟΥΣΑ ΑΡΧΗ: ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ (ΟΚΕ)

ΕΛΛΑΔΑ 2012 2020» ΠΑΡΑΔΟΤΕΟ ΠΑ 1.2.1: «ΟΔΙΚΟΣ ΧΑΡΤΗΣ ΤΗΣ ΕΝΕΡΓΟΥ ΓΗΡΑΝΣΗΣ ΣΤΗΝ ΑΝΑΘΕΤΟΥΣΑ ΑΡΧΗ: ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ (ΟΚΕ) 2012 ΑΝΑΘΕΤΟΥΣΑ ΑΡΧΗ: ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΚΑΙ ΕΡΓΟ: «ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΚΑΙ ΕΦΑΡΜΟΓΗΣ ΔΙΑΔΡΑΣΤΙΚΗΣ ΠΛΑΤΦΟΡΜΑΣ ΠΡΟΛΗΠΤΙΚΗΣ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΤΟΥ ΖΗΤΗΜΑΤΟΣ ΤΗΣ ΕΝΕΡΓΟΥ ΓΗΡΑΝΣΗΣ» ΠΑΡΑΔΟΤΕΟ ΠΑ 1.2.1: «ΟΔΙΚΟΣ ΧΑΡΤΗΣ ΤΗΣ

Διαβάστε περισσότερα

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΘΝΙΚΟ ΑΠΟΘΕΜΑΤΙΚΟ ΑΠΡΟΒΛΕΠΤΩΝ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΚΟ ΣΧΕ ΙΟ ΡΑΣΗΣ

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΘΝΙΚΟ ΑΠΟΘΕΜΑΤΙΚΟ ΑΠΡΟΒΛΕΠΤΩΝ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΚΟ ΣΧΕ ΙΟ ΡΑΣΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΘΝΙΚΟ ΑΠΟΘΕΜΑΤΙΚΟ ΑΠΡΟΒΛΕΠΤΩΝ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΚΟ ΣΧΕ ΙΟ ΡΑΣΗΣ ΟΚΤΩΒΡΙΟΣ 2009 ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ 1. ΕΙΣΑΓΩΓΗ... 3 2. ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ "ΕΘΝΙΚΟ ΑΠΟΘΕΜΑΤΙΚΟ ΑΠΡΟΒΛΕΠΤΩΝ.5 3. ΠΛΑΙΣΙΟ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗΣ

Διαβάστε περισσότερα

ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ. Αξιολόγηση του Εκπαιδευτικού Έργου στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση. Διαδικασία Αυτοαξιολόγησης στη Σχολική Μονάδα

ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ. Αξιολόγηση του Εκπαιδευτικού Έργου στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση. Διαδικασία Αυτοαξιολόγησης στη Σχολική Μονάδα ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ, ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ, ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ Αξιολόγηση του Εκπαιδευτικού Έργου στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση Διαδικασία Αυτοαξιολόγησης στη Σχολική Μονάδα

Διαβάστε περισσότερα

ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ - ΚΑΤΑΡΤΙΣΗ ΑΤΟΜΩΝ ΜΕ ΕΙΔΙΚΕΣ ΑΝΑΓΚΕΣ 1. Γενικά

ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ - ΚΑΤΑΡΤΙΣΗ ΑΤΟΜΩΝ ΜΕ ΕΙΔΙΚΕΣ ΑΝΑΓΚΕΣ 1. Γενικά ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ - ΚΑΤΑΡΤΙΣΗ ΑΤΟΜΩΝ ΜΕ ΕΙΔΙΚΕΣ ΑΝΑΓΚΕΣ 1. Γενικά Τα άτομα με αναπηρία είναι μία σημαντική κατηγορία του πληθυσμού, που αντιμετωπίζει συχνά προβλήματα κοινωνικού αποκλεισμού, στιγματισμού και

Διαβάστε περισσότερα

Εθνική Συνομοσπονδία Ελληνικού Εμπορίου Ε.Σ.Ε.Ε. Τίτλος Έργου:

Εθνική Συνομοσπονδία Ελληνικού Εμπορίου Ε.Σ.Ε.Ε. Τίτλος Έργου: Εθνική Συνομοσπονδία Ελληνικού Εμπορίου Ε.Σ.Ε.Ε. Τίτλος Έργου: «Παραγωγή Πολυχρηστικών Οδηγών» Πράξη «Υποστήριξη δράσεων διαχείρισης της ηλικίας στο ελληνικό εμπόριο» (Κωδικός ΟΠΣ: 296256) Παραδοτέο Π3:

Διαβάστε περισσότερα

ΕΣΠΑ 2007 13\Ε.Π. Ε&ΔΒΜ\Α.Π. 1 2 3 «Μείζον Πρόγραμμα Επιμόρφωσης Εκπαιδευτικών στις 8 Π.Σ., 3 Π.Σ.Εξ., 2 Π.Σ.Εισ.»

ΕΣΠΑ 2007 13\Ε.Π. Ε&ΔΒΜ\Α.Π. 1 2 3 «Μείζον Πρόγραμμα Επιμόρφωσης Εκπαιδευτικών στις 8 Π.Σ., 3 Π.Σ.Εξ., 2 Π.Σ.Εισ.» ΕΣΠΑ 2007 13\Ε.Π. Ε&ΔΒΜ\Α.Π. 1 2 3 «Μείζον Πρόγραμμα Επιμόρφωσης Εκπαιδευτικών στις 8 Π.Σ., 3 Π.Σ.Εξ., 2 Π.Σ.Εισ.» Μείζον Πρόγραμμα Επιμόρφωσης Εκπαιδευτικών «ΠΛΑΙΣΙΟ ΑΝΑΦΟΡΑΣ» www.epimorfosi.edu.gr Τελικός

Διαβάστε περισσότερα

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ ------

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ ------ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ ------ ΕΝΙΑΙΟΣ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟΣ ΤΟΜΕΑΣ Π/ΘΜΙΑΣ ΚΑΙ Δ/ΘΜΙΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΤΙΚΟΥ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΥ ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΩΝ

Διαβάστε περισσότερα

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΚΥΠΡΟΥ. Πληροφορίες για υποψήφιους προπτυχιακούς φοιτητές 2015/2016

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΚΥΠΡΟΥ. Πληροφορίες για υποψήφιους προπτυχιακούς φοιτητές 2015/2016 ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΚΥΠΡΟΥ Πληροφορίες για υποψήφιους προπτυχιακούς φοιτητές 2015/2016 ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ Γενικές Πληροφορίες 5 Σχολές και Τμήματα 7 Περιγραφή Προγραμμάτων Σπουδών 9 Διαδικασίες Εισαγωγής

Διαβάστε περισσότερα

Δράση 1.3 - Σχέδια Νέων για την Δημοκρατία

Δράση 1.3 - Σχέδια Νέων για την Δημοκρατία Μέρος B - Δράση 1.3 Σχέδια Νέων για την Δημοκρατία Δράση 1.3 - Σχέδια Νέων για την Δημοκρατία Στόχοι Αυτή η επιμέρους Δράση υποστηρίζει τη συμμετοχή των νέων στη δημοκρατική ζωή. Στόχος της είναι να ενθαρρύνει

Διαβάστε περισσότερα

ΣΥΓΧΡΟΝΕΣ ΤΑΣΕΙΣ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗ - Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΩΝ ΝΕΩΝ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΩΝ

ΣΥΓΧΡΟΝΕΣ ΤΑΣΕΙΣ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗ - Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΩΝ ΝΕΩΝ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΩΝ 3 Ο ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΣΤΗ ΣΥΡΟ-ΤΠΕ ΣΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ 549 ΣΥΓΧΡΟΝΕΣ ΤΑΣΕΙΣ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗ - Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΩΝ ΝΕΩΝ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΩΝ Κατσανδρή Αικατερίνη Φιλόλογος ΤΕΕ Αμοργού ΠΕΡΙΛΗΨΗ

Διαβάστε περισσότερα

Πνευματικά Δικαιώματα: Παγκύπριο Συντονιστικό Συμβούλιο Εθελοντισμού

Πνευματικά Δικαιώματα: Παγκύπριο Συντονιστικό Συμβούλιο Εθελοντισμού Δεκέμβριος 2010 Πνευματικά Δικαιώματα: Παγκύπριο Συντονιστικό Συμβούλιο Εθελοντισμού Απαγορεύεται η μερική ή ολική αναδημοσίευση των ερευνητικών πορισμάτων έκδοσης, καθώς και η αναπαραγωγή της με οποιοδήποτε

Διαβάστε περισσότερα

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ ------

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ ------ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ ------ ΕΝΙΑΙΟΣ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟΣ ΤΟΜΕΑΣ Π/ΘΜΙΑΣ ΚΑΙ Δ/ΘΜΙΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΤΙΚΟΥ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΥ ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΩΝ

Διαβάστε περισσότερα