Κεφάλαιο 7 Βασίλειο του Μπαχρέιν

Save this PDF as:
 WORD  PNG  TXT  JPG

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "Κεφάλαιο 7 Βασίλειο του Μπαχρέιν"

Transcript

1 Κεφάλαιο 7 Βασίλειο του Μπαχρέιν al-bahrayn) Mamlakat -نيرحبلا ةكلمم)

2

3 Εικ The Bahrain Financial Harbor φιλοδοξεί να γίνει το Τραπεζικό και Χρηµατοοικονοµικό κέντρο του Ισλαµικού Κόσµου (µελλοντική άποψη). 1 Η αρχαία Τύλος, το σηµερινό Βασίλειο των ύο Θαλασσών, το Μπαχρέιν. Το Βασίλειο του Μπαχρέιν είναι ένα αρχιπέλαγος 36 νησιών στο κέντρο του Περσικού Κόλπου. Στις 15 Αυγούστου του 1971 ανέκτησε την ανεξαρτησία του από τη βρετανική επικυριαρχία και από τις 14 Φεβρουαρίου του 2002, µετά από δηµοψήφισµα, πολίτευµα του κράτους είναι η συνταγµατική µοναρχία µε αρχηγό όχι πλέον έναν Εµίρη, αλλά ένα Βασιλιά. Το Βασίλειο του Μπαχρέιν, που στα αραβικά σηµαίνει το Βασίλειο των υο Θαλασσών, έχει µακραίωνη Ιστορία 4000 ετών και µάλιστα ήταν γνωστό µε το ελληνικό όνοµα Τύλος. Πολλοί ιστορικοί το ταυτίζουν µε την περιοχή όπου κάποτε δέσποζε ο παράδεισος της Εδέµ. Είναι τέτοια η οµορφιά του τόπου, που κατά καιρούς επονοµαζόταν «Παράδεισος» κι «Αιώνια Ζωή»! Η εύπορη αυτή χώρα στοχεύει να γίνει το χρηµατοοικονοµικό και τραπεζικό κέντρο του Ισλαµικού Κόσµου. Στην πρωτεύουσα µάλιστα χτίζεται ένα εκτενές σύµπλεγµα ουρανοξυστών που θα φιλοξενήσουν εταιρείες του οικονοµικού κλάδου από όλο τον κόσµο. 1 (πηγή :

4

5 7.1 - Γεωπολιτικά Στοιχεία Εικ Η γεωγραφική θέση του Μπαχρέιν (πηγή: wikipedia.org). Η λέξη Μπαχρέιν είναι αραβική και σηµαίνει κυριολεκτικά «ύο θάλασσες». Το Βασίλειο του «ύο Θαλασσών» είναι ένα αρχιπέλαγος 36 νησιών κοντά στη δυτική όχθη του Περσικού Κόλπου. Μεγαλύτερο νησί του αρχιπελάγους Μπαχρέιν είναι το οµώνυµο. Η χώρα καλύπτει έκταση 665 τετραγωνικών χιλιοµέτρων, µια έκταση περίπου ίση µε αυτή της Χίου. Τα τέσσερα κύρια νησιά (που είναι συνδεδεµένα µεταξύ τους µε γέφυρες) αποτελούν το 95% της συνολικής έκτασης της χώρας. Πρωτεύουσα της χώρας είναι η Μανάµα. Το Μπαχρέιν δεν συνορεύει µε καµία χώρα, ωστόσο ενώνεται µε τη Σαουδική Αραβία µε τη γέφυρα του Βασιλιά Φαχντ (King Fahd Causeway) και σε λίγα χρόνια θα ενώνεται και µε το Κατάρ µέσω της µεγαλύτερης γέφυρας του κόσµου, της Γέφυρας Φιλίας Κατάρ-Μπαχρέιν (Qatar Bahrain Friendship Bridge) µήκους 45 χιλιοµέτρων. Μέχρι το 2002, το Μπαχρέιν ήταν χωρισµένο διοικητικά σε 12 περιφέρειες. Πλέον, διακρίνεται σε πέντε κυβερνεία (manatiq) τα οποία είναι τα ακόλουθα: το Βόρειο, το Νότιο, το Κεντρικό, της Πρωτεύουσας και του Muharraq. Στο ακόλουθο σχήµα φαίνεται γεωγραφικά η διοικητική διάκριση.

6 1. Πρωτεύουσας 2. Κεντρικό 3. Muharraq 4. Βόρειο 5. Νότιο Εικ. 7.3 Τα πέντε Κυβερνεία (manatiq) στο Μπαχρέιν (πηγή: wikipedia.org). Το Μπαχρέιν είναι ένα επίπεδο και ξηρό αρχιπέλαγος που καλύπτεται σε ποσοστό 92% από έρηµο. Το υψηλότερο σηµείο της χώρας βρίσκεται στη Jabal ad Dukhan κι αγγίζει τα 122 µέτρα υψόµετρο. Το κλίµα είναι ήπιο το χειµώνα, ενώ το καλοκαίρι είναι πολύ ζεστό και µε µεγάλη υγρασία. Σηµαδεύεται από συχνές αµµοθύελλες και περιόδους ξηρασίας. Οι βροχοπτώσεις είναι σπάνιες και η θερµοκρασία κυµαίνεται εν γένει µεταξύ 20 µε 45 βαθµούς Κελσίου (βλ.-13). Το Μπαχρέιν είναι µια από τις πιο πυκνά κατοικηµένες χώρες στη Μέση Ανατολή. O πληθυσµός (2006) αγγίζει τις και µεγαλύτερη πόλη είναι η πρωτεύουσα Μανάµα µε κατοίκους. Άλλη µεγάλη πόλη είναι η Al Muharraq. Ο ρυθµός αύξησης του πληθυσµού είναι περίπου 1,51% και θα µπορούσε να κατηγοριοποιηθεί στις ακόλουθες οµάδες: στις Αραβικές φατρίες προσκείµενες στην οικογένεια Al-Khalifa, στους Baharnah (Σιίτες Άραβες), στους ιθαγενείς Σουνίτες Άραβες, στους Howilla (Σουνίτες Άραβες από την Περσία), στους Ajam (Σιίτες Άραβες από την Περσία), σε µια µικρή Εβραϊκή κοινότητα και στους Banyan (Ινδοί που µετοίκησαν στη χώρα πριν την εποχή του πετρελαίου). Επίσης, πολλοί Ευρωπαίοι ζούνε και εργάζονται στη χώρα (βλ.-13, 14 και 15). Επίσηµη γλώσσα είναι η Αραβική. Υπάρχουν δυο βασικές διάλεκτοι: τα Αραβικά Baharna που χρησιµοποιούν οι Σιίτες και τα Αραβικά του Κόλπου που

7 οµιλούν οι Σουνίτες. Επίσης, λόγω του µεγάλου αριθµού ξένων, στη χώρα οµιλούνται τα Περσικά, τα Αγγλικά, τα Ουρντού και τα Μαλαγιάλαµ (ινδικέςπακιστανικές επίσηµες γλώσσες). Ο αλφαβητισµός αγγίζει το 89,1% και η µέση προσδόκιµη ηλικία είναι τα 74,45 έτη ζωής (βλ.-13). Επίσηµη θρησκεία στο Μπαχρέιν είναι η ισλαµική. Αναλυτικά, ο πληθυσµός κατανέµεται σε 81% Μουσουλµάνους (Σιιτών ως επί το πλείστον, αλλά και Σουνιτών), 9% Χριστιανούς (λόγω της παρουσίας πολλών Φιλιππινέζων εργατών), 7% Ινδουιστές, κ.ά. Το νόµισµα της χώρας είναι το ηνάριο του Μπαχρέιν (Bahraini Dinar - BHD) και η συναλλαγµατική ισοτιµία του έναντι του Ευρώ στις 20 Αυγούστου 2006 ήταν (βλ.-11): 1 EUR = BHD 1 QAR = EUR Εικ.7.4 Το Dinar, το νόµισµα του Μπαχρέιν (πηγή: wikipedia.org). Στην Εικόνα 7.5 φαίνεται διαγραµµατικά (βλ.-12) η πορεία του νοµίσµατος έναντι του Euro για ένα διάστηµα 12 µηνών (29/08/05 22/08/06). Τον εκέµβριο του 2001, το Συµβούλιο Συνεργασίας των χωρών του Κόλπου (στο οποίο συµµετέχει το Μπαχρέιν) συµφώνησε να καθιερωθεί από τον Ιανουάριο του 2010 ένα κοινό νέο νόµισµα στη περιοχή που θα ονοµάζεται δηνάριο.

8 Εικ. 7.5 Η πορεία του δηναρίου του Μπαχρέιν έναντι του Ευρώ για το διάστηµα 29/08/05 22/08/06 (πηγή: (βλ.-13). Το µέσο ετήσιο εισόδηµα είναι $ δολάρια, περίπου όσο της Ελλάδας Ιστορία Τα νησιά του Μπαχρέιν έχουν αντιστρόφως ανάλογη ιστορία µε το µέγεθός τους. Γνωστό ως πολιτισµός του Ντιλµούν (Dilmun), ήκµαζε την εποχή του Χαλκού (περίπου στο 3000 π.χ.) καθώς αποτελούσε ένα σηµαντικό διαµετακοµιστικό κέντρο εµπορίου ανάµεσα στον πολιτισµό των Σουµερίων (Μεσοποταµία) και την Ινδία. Θεωρείται µάλιστα ένα από τα πιθανά µέρη της Γης, όπου υπήρξε κάποτε το Βασίλειο της Εδέµ. Περίπου στο 2000 π.χ., η διακοπή του εµπορίου µε την Ινδία οδήγησε το Ντιλµούν σε οικονοµική παρακµή. Από το 750 π.χ. µέχρι το 600 π.χ. ήταν υπό Ασσυριακή κατοχή και λίγο µετά το 600 π.χ. ανήκε στη Βαβυλωνιακή Αυτοκρατορία. Σε ιστορικές πηγές αναφέρεται ως «το Μαργαριτάρι του Κόλπου», «ο Παράδεισος» κι «η Αιώνια Ζωή»!

9 Επόµενη ιστορική αναφορά στο Μπαχρέιν γίνεται µε την άφιξη του Μεγάλου Αλεξάνδρου στον Περσικό Κόλπο τον 4 ο π.χ. αιώνα. Αν και ουσιαστικά ούτε ο Έλληνας Στρατηλάτης ούτε οι διάδοχοί του κυβέρνησαν ποτέ το Μπαχρέιν, ωστόσο µέχρι τον 7 ο µ.χ. αιώνα το αρχιπέλαγος ήταν γνωστό µε το ελληνικό όνοµα Τύλος. Τότε εξισλαµίζεται κι αποκτά το σηµερινό του όνοµα που είναι αραβικό και σηµαίνει «ύο θάλασσες», είτε λόγω του γλυκού νερού των πηγών και του αλµυρού των θαλασσών, είτε λόγω του ότι κόβει τον Περσικό Κόλπο σε δύο θάλασσες: την Περσική από Βορρά * και την Αραβική από το Νότο. Μέχρι το 1800 θα γνωρίσει την επικυριαρχία των Χαλίφηδων Ummayad από τη Συρία, των Χαλίφηδων Addasid από τη Βαγδάτη, των Περσών, των βασιλιάδων από το Οµάν, των Πορτογάλων (1521) και πάλι των Περσών (1743)! Το 1830 η οικογένεια Al Khalifa εισέβαλλε από τη βάση της στο Κατάρ και κατέλαβε το Μπαχρέιν από τους Πέρσες. Για να εξασφαλίσει ότι δεν θα επανακτούσαν οι Πέρσες τον έλεγχο του νησιού, η οικογένεια υπέγραψε συµφωνία µε τους Άγγλους κι έτσι το Μπαχρέιν έγινε βρετανικό προτεκτοράτο. Ο Σεΐχης του Κατάρ συµφωνούσε να µην έχει απευθείας διπλωµατικές σχέσεις µε καµιά άλλη ξένη χώρα χωρίς τη συγκατάθεση του Λονδίνου. Σε αντάλλαγµα το Μπαχρέιν θα είχε τη θαλάσσια προστασία του ισχυρού βρετανικού ναυτικού καθώς και τη συµµαχία τους σε περίπτωση σύρραξης στην περιοχή. Η συνθήκη συµµαχίας ενισχύθηκε τις πρώτες δεκαετίες του εικοστού αιώνα λόγω της απειλητικής Οθωµανικής Αυτοκρατορίας. Μάλιστα το 1935, λίγο µετά τις πρώτες ανακαλύψεις κοιτασµάτων πετρελαίου στο αρχιπέλαγος, η κύρια βρετανική ναυτική βάση της Μέσης Ανατολής µεταφέρθηκε στο Μπαχρέιν. Η πετρελαϊκή εποχή της χώρας ξεκινά ουσιαστικά το 1932, οπότε κι αρχίζει η οικονοµική άνθηση των νησιών. Με το τέλος του ευτέρου Παγκοσµίου Πολέµου, το αυξανόµενο αντιβρετανικό κλίµα σε όλο τον αραβικό κόσµο προκάλεσε ταραχές κι εξεγέρσεις στη χώρα. Το 1960, η Βρετανία ζήτησε από το Γενικό Γραµµατέα του Ο.Η.Ε. να επιληφθεί τη διάδοχο κατάσταση στο Μπαχρέιν καθώς οι Βρετανοί στόχευαν να αποχωρήσουν. Το Ιράν ζήτησε να τεθούν υπό την κυριαρχία του τόσο το Μπαχρέιν όσο και άλλα νησιά του Κόλπου. Ωστόσο, σε µια συµφωνία που έκλεισαν το Ιράν και το Ηνωµένο Βασίλειο ικανοποιήθηκαν άλλα αιτήµατα του Ιράν * Πρέπει να διευκρινίσουµε ότι οι Πέρσες δεν είναι αραβικό φύλο.

10 µε την προϋπόθεση να άρει το τελευταίο τις απαιτήσεις του στο Μπαχρέιν. Με ένα δηµοψήφισµα που έγινε στη χώρα κατοχυρώθηκε η αραβική ταυτότητα του Μπαχρέιν. Το 1968, όταν η Μεγάλη Βρετανία ανακοίνωσε τον τερµατισµό της επικυριαρχίας της στα εµιράτα του Κόλπου, το Μπαχρέιν συµµετείχε στο συνασπισµό των εµιράτων «The Trucial States» (τα εφτά που απαρτίζουν τα σηµερινά Η.Α.Ε. και το Κατάρ) που τελούσε υπό τη βρετανική προστασία. Ως τα µέσα του 1971, τα εννιά εµιράτα δεν είχαν καταλήξει στους τελικούς όρους της ένωσης. Καθώς η βρετανική οµπρέλα προστασίας θα έληγε στο τέλος του ίδιου έτους, το Μπαχρέιν αποφάσισε να διασφαλίσει τη συνοχή του διακηρύσσοντας την ανεξαρτησία του στις 15 Αυγούστου του Έτσι, δηµιουργήθηκε το Βασίλειο του Μπαχρέιν και δυο χρόνια αργότερα, το 1973, συντάχθηκε το πρώτο Σύνταγµα της χώρας. Την ίδια δεκαετία παράλληλα µε την οικονοµική εκµετάλλευση του πετρελαίου, ο εµφύλιος πόλεµος που µαίνονταν στο Λίβανο ευνόησε την διαφοροποίηση της οικονοµίας της χώρας, καθώς το Μπαχρέιν αντικατέστησε τη Βηρυτό στην πρωτοκαθεδρία του τραπεζικού τοµέα της Μέσης Ανατολής. Αν και περισσότερο από τα δύο τρίτα του γηγενούς πληθυσµού είναι Σιίτες, η κυβερνώσα οικογένεια και η πλειοψηφία της κυβέρνησης, οι στρατιωτικοί, και εταιρικοί ηγέτες είναι Σουνίτες. Έτσι, µετά την Ισλαµική Επανάσταση στο Ιράν, το Μπαχρέιν υπέφερε από επαναλαµβανόµενες πολιτικές αναταραχές που πήγαζαν από τη δυσαρέσκεια της Σιιτικής Κοινότητας που αποτελεί και πλειοψηφία της χώρας. Αποκορύφωµα ήταν ένα αποτυχηµένο πραξικόπηµα που εκτέλεσαν οι φονταµενταλιστές Σιίτες, κάτω από τη σηµαία της οργάνωσής τους Ισλαµικό Μέτωπο για την Απελευθέρωση του Μπαχρέιν. Στόχος του πραξικοπήµατος ήταν να εγκατασταθεί στη χώρα θεοκρατικό καθεστώς στα βήµατα του αντίστοιχου του Ιράν (Αγιατολαχ Χοµεϊνί) µε αρχηγό του κράτους τον εξόριστο στο Ιράν θρησκευτικό Σιίτη ηγέτη Hujjatu l-islām Hādī al-mudarrisī. Στα µέσα της δεκαετίας του 90, η χώρα γνώρισε πάλι ένα κύµα βίας από Σιίτες µουσουλµάνους. Ξενοδοχεία και εστιατόρια βοµβαρδίστηκαν. Οι δυο αντιµαχόµενες παρατάξεις αλληλοκατηγορήθηκαν για βασανιστήρια κι εκτελέσεις αντιπάλων.

11 Όµως το Μάρτιο του 1999 τα πράγµατα άλλαξαν ριζικά. Ο Σεΐχης Hamad ibn Isa al-khalifah διαδέχθηκε στο θρόνο τον πατέρα του µετά το θάνατο του τελευταίου. Ο Σεΐχης υπερασπίστηκε ένα πρόγραµµα δηµοκρατικής µεταρρύθµισης αµέσως µετά την ενθρόνισή του. Το Νοέµβριο του 2000, συγκρότησε µια επιτροπή για να δηµιουργήσει ένα σχεδιάγραµµα µετασχηµατισµού του Μπαχρέιν, µέσα σε 2 έτη, από ένα κληρονοµικό εµιράτο σε µια συνταγµατική µοναρχία. Ο «Εθνικός Χάρτης ράσης» (National Action Charter) κρίθηκε από το λαό του Μπαχρέιν σε ένα δηµοψήφισµα το Φεβρουάριο του Το 94,8% των ψηφοφόρων (άνδρες και γυναίκες είχαν δικαίωµα ψήφου) επικύρωσε συντριπτικά το χάρτη και τον ίδιο µήνα, ο Σεΐχης Hamad απελευθέρωσε όλους τους πολιτικούς κρατούµενους, τους εξορισµένους ή όσους ήταν υπό περιορισµό. Τέλος, ακύρωσε τον Κρατικό Νόµο Ασφαλείας που επέτρεπε τη φυλάκιση αντιφρονούντων πολιτών χωρίς δίκη µέχρι και για 3 χρόνια. Η ιεθνής Αµνηστία περιέγραψε την κίνηση του Βασιλιά σαν «µια ιστορική περίοδο για τα ανθρώπινα δικαιώµατα»! Στις 14 Φεβρουαρίου 2002, ένα έτος µετά από το δηµοψήφισµα που επικύρωσε τον εθνικό χάρτη δράσης του, στο Μπαχρέιν υπήρχε µια συνταγµατική µοναρχία µε αρχηγό του Κράτους, όχι έναν Εµίρη, αλλά ένα Βασιλιά. Ταυτόχρονα ορίστηκαν οι πρώτες δηµοτικές εκλογές να πραγµατοποιηθούν το Μάιο του 2002 (βλ.-14, 15, 24, 25 και 36) Πολιτικό Πλαίσιο Πολίτευµα του Βασιλείου του Μπαχρέιν είναι η συνταγµατική κληρονοµική µοναρχία. Σηµερινός Βασιλιάς του Μπαχρέιν είναι η Αυτού Υψηλότης (Α.Α.) Σεΐχης Hamad ibn Isa al-khalifah. ιαδέχθηκε στο θρόνο τον πατέρα του Σεΐχη Isa bin Hamad Al Khalifa, ο οποίος ήταν Εµίρης του κράτους από το Πρωθυπουργός του κράτους είναι ο Σεΐχης Khalīfa ibn Salman al Khalifa που ηγείται του 15µελούς Υπουργικού Συµβουλίου. Στο Μπαχρέιν ισχύει ένα δισδιάστατο µοντέλο διοίκησης: το Chamber of Deputies, το οποίο εκλέγεται από το λαό, και το Συµβούλιο Shura, το οποίο διορίζεται από τον Βασιλιά. Και τα δυο σώµατα είναι 40µελή. Οι πρώτες κοινοβουλευτικές εκλογές έλαβαν χώρα το 2002 µε ισχύ τετραετίας.

12 Το Μπαχρέιν έχει ένα σύνθετο δικαστικό σύστηµα, µε βάση τις διαφορετικές νοµικές πηγές. Μια µίξη από τη Σαρία, το Οθωµανικό ίκαιο καθώς και από άλλους Αστικούς Κώδικες που δηµιουργήθηκαν µε τη βοήθεια των βρετανικών συµβούλων στις αρχές του 20 αιώνα. Το 2001, ο Σεΐχης Hamad δηµιούργησε το Ανώτατο ικαστικό Συµβούλιο για να ενοποιηθούν οι Κώδικες και να διαχωριστούν οι διοικητικοί και δικαστικοί κλάδοι της κυβέρνησης (βλ.-14). Η δύναµη των εξτρεµιστών ισλαµιστών στη χώρα είναι µεγάλη. Τον Νοέµβριο του 2005, οι φιλελεύθεροι του Μπαχρέιν βλέποντας την αυξανόµενη δύναµη των θρησκευτικών εξτρεµιστικών ξεκίνησαν µια εκστρατεία (µε τίτλο: «Έχουµε το ικαίωµα») για να εξηγήσουν στο κοινό γιατί οι προσωπικές ελευθερίες είναι σηµαντικές και πρέπει να τις υπερασπιστούν. Η χώρα έχει ένα πολύ µικρό στρατό της τάξης των στρατιωτών. Από τον πόλεµο του Κόλπου του 1991, οι ΗΠΑ έχουν παράσχει στρατιωτική και αµυντική τεχνική βοήθεια και κατάρτιση στο Μπαχρέιν (βλ.-13). Όσον αφορά στην εξωτερική πολιτική, από την επίτευξη της ανεξαρτησίας το 1971, η χώρα έχει ακολουθήσει µια πολιτική στενών διαβουλεύσεων µε τα γειτονικά κράτη. Το Μπαχρέιν έγινε µέλος των Ηνωµένων Εθνών και της αραβικής ένωσης το Το 1981 ενώθηκε µε τους πέντε γείτονές του τη Σαουδική Αραβία, το Οµάν, το Κουβέιτ, τα Η.Α.Ε. και το Κατάρ - για να διαµορφώσει το Συµβούλιο Συνεργασίας του Περσικού Κόλπου (GCC). Επίσης, είναι ενεργός µέλος της Παγκόσµιας Τράπεζας, του ιεθνούς Νοµισµατικού Ταµείου, της UNESCO, του ΟΠΕΚ, του ΟΑΠΕΚ, της Ένωσης Αραβικών Χωρών (League of Arab States) κ.ά. Εκτός από τη διατήρηση των ισχυρών σχέσεων µε τα µεγαλύτερα οικονοµικά στηρίγµατά του, τη Σαουδική Αραβία, το Κουβέιτ και τα Η.Α.Ε., το Μπαχρέιν έχει εργαστεί τα τελευταία χρόνια για να βελτιώσει τις σχέσεις του µε το Ιράν και το Κατάρ. Η εµπλοκή του Ιράν στα εσωτερικά πολιτικά δρώµενα της χώρας µέσω των εξτρεµιστών Σιιτών είναι πλέον ένα αγκάθι του παρελθόντος. Πλέον γίνονται από κοινού προσπάθειες εξοµάλυνσης, όπως η ενθάρρυνση του εµπορίου Μπαχρέιν-Ιράν και της θαλάσσιας συνεργασίας ασφάλειας. Από την άλλη, σηµαντική ήταν η διαµάχη µε το Κατάρ για την κατοχή του συµπλέγµατος νησιών Hawar. Το ιεθνές ικαστήριο της Χάγης εξέδωσε τον Ιούνιο του 2001 ένα ψήφισµα το οποίο και οι δυο χώρες αποδέχτηκαν. Σύµφωνα µε αυτό, το Μπαχρέιν θα διατηρούσε το

13 µεγαλύτερο νησί του συµπλέγµατος Hawar, αλλά θα παραιτούνταν από οποιεσδήποτε εδαφικές απαιτήσεις είχε στη χερσόνησο του Κατάρ κι επίσης το Κατάρ θα είχε το αποκλειστικό δικαίωµα εκµετάλλευσης σηµαντικών θαλάσσιων περιοχών (βλ.-13,14 και 15). Η στρατηγική συνεργασία του Μπαχρέιν µε τις ΗΠΑ έχει ενταθεί δεδοµένου ότι το 1991, πιλότοι του Μπαχρέιν πέταξαν µε µαχητικά στο Ιράκ κατά τη διάρκεια του πολέµου του Κόλπου του 1991, και το νησί χρησιµοποιήθηκε ως βάση για τις στρατιωτικές διαδικασίες στον Περσικό Κόλπο. Σήµερα, το Μπαχρέιν προσφέρει ανθρωπιστική υποστήριξη και τεχνική κατάρτιση για να υποστηρίξει την αναδηµιουργία του ιρακινού τραπεζικού τοµέα, και έχει προσφέρει την υποστήριξή του σε κάθε στάδιο του πολιτικού µετασχηµατισµού του Ιράκ Κοινωνία - Πολιτισµός Το Μπαχρέιν περιγράφεται µερικές φορές ως «Middle East Lite» («Ελαφρά Μέση Ανατολή»): µια αραβική χώρα που αναµιγνύει τη σύγχρονη υποδοµή µε την καθορισµένη ταυτότητα του Περσικού Κόλπου, την Αραβική ταυτότητα µε τα περσικά στοιχεία. Αυτή η µοναδική κοινωνικοοικονοµική ταυτότητα έχει σηµάνει ότι το Μπαχρέιν είναι γενικά πιο φιλελεύθερο από τους γείτονές του. Ενώ το Ισλάµ είναι η κύρια θρησκεία, οι κάτοικοι του Μπαχρέιν ήταν γνωστοί για την ανοχή τους. Στο Μπαχρέιν συνυπάρχουν παράλληλα µε τα µουσουλµανικά τεµένη χριστιανικές εκκλησίες, ινδικοί ναοί κι εβραϊκές συναγωγές. Ο ετήσιος ρυθµός ανάπτυξης είναι της τάξης του 6,7%, ένας από τους υψηλότερους παγκοσµίως (βλ.-13). Στη ραγδαία ανάπτυξη της χώρας φυσικά σηµαντικό ρόλο παίζουν οι πάµπολλοι εργάτες από την Ινδία, το Πακιστάν και το Ιράν. Το ξένο εργατικό δυναµικό αποτελεί περίπου το 34% του συνολικού πληθυσµού! Τον Ιούνιο του 2002, ο βασιλιάς εξέδωσε ένα διάταγµα επιτρέποντας στους πολίτες των χωρών του Συµβουλίου συνεργασίας του Περσικού Κόλπου (GCC) που εργάζονται στη χώρα να έχουν και την υπηκοότητα του Μπαχρέιν. Όσον αφορά στην αντιµετώπιση των γυναικών, τα πολιτικά τους δικαιώµατα γνώρισαν ένα σηµαντικό βήµα προς τα εµπρός, όταν χορηγήθηκε στις γυναίκες το δικαίωµα να ψηφίσουν και να σταθούν στις εθνικές εκλογές για πρώτη φορά στην

14 εκλογική αναµέτρηση του Ωστόσο, καµία γυναίκα δεν εκλέχτηκε σε αξίωµα και αντ' αυτού οι φανατικοί ισλαµιστές εξουσίασαν την εκλογή, κατακτώντας τη συντριπτική πλειοψηφία. Σε απάντηση για την αποτυχία των υποψηφίων γυναικών, έξι διορίστηκαν στο Συµβούλιο Shura από τον Σεΐχη σε µια προσπάθεια ενδυνάµωσης του κοινωνικού τους ρόλου. Η πρώτη γυναίκα υπουργός της χώρας διορίστηκε το 2004 όταν η Dr. Nada Haffadh έγινε Υπουργός Υγείας. Έκτοτε, το Ανώτατο Συµβούλιο για τις Γυναίκες (Supreme Council for Women) εκπαιδεύει τις γυναίκες υποψηφίους που θα συµµετέχουν στην επόµενη εκλογική αναµέτρηση το 2006 (βλ.-15)! Το Μπαχρέιν έχει επενδύσει τα εισοδήµατα πετρελαίου του στην ανάπτυξη ενός προηγµένου εκπαιδευτικού συστήµατος. Τα πρώτα δηµόσια σχολεία για τα κορίτσια και τα αγόρια άνοιξαν στη δεκαετία του '20. Η κυβέρνηση συνεχίζει να πληρώνει για όλες τις δαπάνες εκπαίδευσης. Αν και η σχολική συµµετοχή δεν είναι υποχρεωτική, τα πρωτοβάθµια και δευτεροβάθµια ποσοστά συµµετοχής είναι υψηλά, και τα ποσοστά βασικής εκπαίδευσης είναι αυτήν την περίοδο από τα υψηλότερα στην περιοχή. Η τριτοβάθµια εκπαίδευση είναι διαθέσιµη για τους πτυχιούχους δευτεροβάθµιας εκπαίδευσης στα ιδρύµατα Bahrain University, Arabian Gulf University κ.ά. Υπάρχουν βέβαια, παραρτήµατα αµερικανικών πανεπιστηµίων µε σηµαντικότερο το πανεπιστήµιο DePaul. Η κυβέρνηση εργάζεται ενεργά για να καθιερώσει το Μπαχρέιν ως περιφερειακό κέντρο για την τριτοβάθµια εκπαίδευση στην ευρύτερη περιοχή του Περσικού Κόλπου. Θα πρέπει να σηµειώσουµε ότι το Μπαχρέιν είναι ο πιο παραγωγικός εκδότης βιβλίων στον αραβικό κόσµο, µε 132 βιβλία που δηµοσιεύονται το 2005 για έναν πληθυσµό ! Στη σύγκριση, ο µέσος όρος για τον ολόκληρο αραβικό κόσµο είναι επτά βιβλία που δηµοσιεύονται ανά ένα εκατοµµύριο ανθρώπους το 2005, σύµφωνα µε το πρόγραµµα ανάπτυξης Ηνωµένων Εθνών (βλ.-14)! Η χώρα έχει σαφώς κοσµοπολίτικο χαρακτήρα και µάλιστα επενδύει σε αυτόν (βλέπε project Μαργαριτάρι). Ο Michael Jackson, η Shakira κι άλλοι γνωστοί του Jet set έχουν αγοράσει πολυτελείς κατοικίες στο Μπαχρέιν. Παραδόξως, η ραπ και η hip-hop είναι πολύ δηµοφιλείς µεταξύ της νεολαίας του Μπαχρέιν! Στον τοµέα της υγείας, το Μπαχρέιν έχει δώσει µεγάλη προτεραιότητα, χορηγώντας σε όλους τους υπηκόους δωρεάν υγειονοµική περίθαλψη. Μάλιστα,

15 στους δείκτες θνησιµότητας νεογνών κατέχουν εντυπωσιακά χαµηλά ποσοστά παγκοσµίως µε 4,14% 0. Ο προσδόκιµος χρόνος ζωής είναι υψηλός και πλησιάζει τα 74,45 χρόνια (βλ.-13). Στη χώρα εκδίδονται τόσο αραβόφωνες όσο κι αγγλόφωνες εφηµερίδες. Επίσης, κυκλοφορούν ελεύθερα ξένες εφηµερίδες και περιοδικά. Εκπέµπουν 4 τηλεοπτικοί σταθµοί και 5 ραδιοφωνικοί. Η χώρα είναι µέλος του Παγκόσµιου Οργανισµού Προστασίας της Πνευµατικής Ιδιοκτησίας (World Intellectual Property Organization WIPO). Η κατάληξη των διαδικτυακών τόπων της χώρας είναι το.bh και υπάρχει µεγάλη διείσδυση του Ίντερνετ στον πληθυσµό, περίπου χρήστες το 2005 (βλ.-13)! Όσον αφορά στα αθλητικά δρώµενα της χώρας, το Μπαχρέιν φιλοξενεί από το 2004 ετησίως αγώνα της Φόρµουλα 1 (F1 Bahrain), ο πρώτος για µια αραβική χώρα. Τέλος, αξίζει να αναφέρουµε την ύπαρξη υπερσύγχρονου γηπέδου γκολφ σύµφωνα µε διεθνείς προδιαγραφές συνολικού κόστους άνω των 21 εκατ. ολαρίων (βλ.-39). 7.5 Οικονοµία Το Μπαχρέιν ήταν το πρώτο κράτος του Περσικού Κόλπου όπου ανακαλύφθηκε πετρέλαιο. Σήµερα, η οικονοµία του Μπαχρέιν είναι από τις πιο ισχυρές της περιοχής. Το Ακαθάριστο Εθνικό Προϊόν το 2006 αγγίζει τα $14,9 δισεκατοµµύρια δολάρια (παρουσίασε αύξηση 20% το 2004!) και τα $ κατά άτοµο. Πρέπει να σηµειώσουµε ότι το Μπαχρέιν µαζί µε το Κατάρ είναι οι µόνες χώρες στον κόσµο όπου δεν υφίσταται φορολογία εισοδήµατος. Ο πληθωρισµός είναι της τάξης του 2,7% (βλ.-13). Πριν την ανακάλυψη του πετρελαίου οι περισσότεροι κάτοικοι του Μπαχρέιν ήταν ψαράδες ή αλιείς µαργαριταριών. Ωστόσο, από το 1920 οπότε κι ο επικερδής κλάδος καταστράφηκε ολοσχερώς (από την εφαρµογή στην Ιαπωνία της τεχνητής καλλιέργειας µαργαριταριών) µέχρι την άντληση των πρώτων κοιτασµάτων µαύρου χρυσού, η οικονοµία της χώρας ήταν αδύναµη. Οι εξαγωγές πετρελαίου στις αρχές του 1950 έφεραν την οικονοµική άνθηση. Το Μπαχρέιν έχει σταθεροποιήσει την παραγωγή πετρελαίου του σε περίπου βαρέλια ανά ηµέρα (b/d), και τα κοιτάσµατα αναµένονται να διαρκέσουν για 10 µε

16 15 έτη. Αντίστοιχα, τα αποθέµατα σε φυσικό αέριο υπολογίζεται ότι θα διαρκέσουν περίπου 50 έτη. Τα εισοδήµατα από το πετρέλαιο και φυσικό αέριο αυτήν την περίοδο αποτελούν το 13,1% του ΑΕΠ και παρέχουν περίπου το 74% του κυβερνητικού εισοδήµατος. Το Μπαχρέιν είναι η 45 η µεγαλύτερη πετρελαιοπαραγωγός χώρα στον κόσµο (βλ.-13). Πέρα από το πετρέλαιο, την οικονοµία στηρίζει η χηµική βιοµηχανία. Στη χώρα παράγουν κι εξάγουν αµµωνία και µεθανόλη. Άλλες βιοµηχανίες του Μπαχρέιν περιλαµβάνουν αργίλιο (στο Μπαχρέιν βρίσκεται το µεγαλύτερο χυτήριο αργιλίου στον κόσµο). Σηµαντικός είναι ο τοµέας της χαλυβουργίας µε παραγωγή 4 εκατοµµυρίων τόνων ετησίως. Η χώρα φηµίζεται για τα ναυπηγεία της, σηµάδι της ναυτικής ιστορίας του τόπου (βλ.-39). Σηµαντικό ρόλο στην οικονοµία της χώρας παίζει ο τραπεζικός τοµέας της χώρας. Ο τραπεζικός και οικονοµικός τοµέας αριθµεί πάνω από 377 τοπικά ή διεθνή, τραπεζικά, χρηµατοοικονοµικά και ασφαλιστικά ιδρύµατα, τα οποία προσφέρουν υψηλού επιπέδου χρηµατοοικονοµικές υπηρεσίες. Μόνο το 2005 η Νοµισµατική Αρχή έδωσε άδεια λειτουργίας σε περισσότερες από 25 νέες χρηµατοοικονοµικές εταιρείες. Περισσότερες από 100 τράπεζες βρίσκονται στο Μπαχρέιν, µεταξύ αυτών 28 ισλαµικές - η µεγαλύτερη συγκέντρωση των ισλαµικών τραπεζών στον κόσµοκαι 65 αµερικανικές (βλ.-39). Το Μπαχρέιν αποτελεί επίσης µεγάλο κέντρο συναλλάγµατος κυρίως για τα νοµίσµατα των χωρών της Μέσης Ανατολής, αλλά και της Ν. Α. Ασίας. Οι εταιρείες Offshore Banking παρέχουν οικονοµικές και εµπορικές υπηρεσίες σε µεγάλο αριθµό διεθνών πετρελαϊκών, βιοµηχανικών και εµπορικών εταιρειών. Το Μπαχρέιν έχει ως στόχο να γίνει το κύριο παγκόσµιο ισλαµικό κέντρο χρηµατοδότησης, που θα τυποποιεί τους κανονισµούς της ισλαµικής τραπεζικής βιοµηχανίας. Προς την εκπλήρωση αυτού του στόχου, στη χώρα χτίζεται το The Bahrain Financial Harbor («το Χρηµατοοικονοµικό Λιµάνι του Μπαχρέιν») συνολικού προϋπολογισµού $1,2 δισεκατοµµυρίων δολαρίων. Μόνο η πρώτη φάση προβλέπει την κατασκευή δύο ουρανοξυστών µε 53 ορόφους έκαστος, οι οποίοι θα συνδέονται µε κυκλικό εννιαόροφο εµπορικό κέντρο διαµέτρου 28 µέτρων. Ως έτος αποπεράτωσης ανακοινώθηκε το 2007 (βλ.-39). Μεγάλη προσπάθεια καταβάλλεται, ώστε να διαφοροποιηθεί η οικονοµία από τον πετρελαϊκό της χαρακτήρα. Το Μπαχρέιν εργάζεται για να αναπτύξει κι

17 άλλους κλάδους όπως η τεχνολογία πληροφοριών, η υγειονοµική περίθαλψη και η εκπαίδευση. Η κυβέρνηση έχει χρησιµοποιήσει τα εισοδήµατα πετρελαίου της για να χτίσει µια προηγµένη υποδοµή στις µεταφορές και τις τηλεπικοινωνίες. Οι µεταφορές και ο τοµέας των επικοινωνιών αυξήθηκαν κατά σχεδόν 9% το 2002 και είναι πιθανό να επεκταθούν, καθώς η κυβέρνηση συνεχίζει την απελευθέρωση της κρατικής εταιρείας τηλεπικοινωνιών. Η κυβέρνηση του Μπαχρέιν ήδη κινήθηκε προς την ιδιωτικοποίηση των κρατικών εταιρειών ύδρευσης και παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας. Η κυβέρνηση έχει αρχίσει επίσης να επεκτείνει την προστασία στους εργαζοµένους. Οι υπάλληλοι ιδιωτικού τοµέα κέρδισαν την άδεια να συγκροτήσουν συνδικαλιστικές οργανώσεις στα τέλη του Επίσης, ο βασιλιάς Hamad έχει δώσει την έγκρισή του για το σχηµατισµό των ενώσεων στις κυβερνητικές υπηρεσίες. Η χώρα έχει επίσης την πιο ελεύθερη οικονοµία στη Μέση Ανατολή σύµφωνα µε το δείκτη του 2006 της οικονοµικής ελευθερίας που δηµοσιεύεται από τη Wall Street Journal, και είναι η 25 η πιο ελεύθερη οικονοµία συνολικά στον κόσµο. Το Μπαχρέιν και οι Ηνωµένες Πολιτείες υπέγραψαν συµφωνία απελευθέρωσης των µεταξύ τους συναλλαγών τον Σεπτέµβριο του 2004 (βλ.-39). Οι Άµεσες Ξένες Επενδύσεις (Foreign Direct Investments F.D.I.) υπολογίζεται ότι το 2005 έφτασαν στο επίπεδο των $806 εκατοµµυρίων δολαρίων. Στον ακόλουθο πίνακα φαίνονται οι κλάδοι στους οποίους επενδύονται τα περισσότερα κεφάλαια (βλ.-18). Επιχειρήσεις και Οικονοµικές Υπηρεσίες 37% Ιδιοκτησία, Τουρισµός και Ψυχαγωγία 16% Εξοπλισµός Μεταφορών 7% Βαριά Βιοµηχανία 6% Χηµικά, Πλαστικά και Πολυµερή 5% Καταναλωτικά Αγαθά 3% Ελαφριά Βιοµηχανία 3% Logistics & ιανοµή 3% Ηλεκτρονικά προϊόντα 2% Κλάδος Υγείας 1% Πηγή: Ιούνιος 2006 Εικ.7.5 Κατανοµή Α.Ξ.Ε. ανά κλάδο στο Μπαχρέιν.

18 Ο περιφερειακός τουρισµός είναι επίσης µια σηµαντική πηγή εισοδήµατος. Η κυβέρνηση έχει αναπτύξει µια παγκόσµια καµπάνια εκατοµµυρίων δολαρίων για να προσελκύσει περισσότερους τουρίστες. Το Μπαχρέιν υπήρξε η πρώτη χώρα στην περιοχή που επέτρεψε σε όλους τους µόνιµους κατοίκους των χωρών του Κόλπου, ανεξαρτήτως εθνικότητας, να εισέρχονται στη χώρα χωρίς προ-εγκεκριµένη βίζα. Το αποτέλεσµα είναι ότι το 78% των τουριστικών αφίξεων προέρχεται από τις χώρες του Κόλπου (βλ.-39). Τέλος, η αύξηση του τουρισµού, η αύξηση του πληθυσµού και των επενδύσεων έχει ευνοήσει τη σηµαντική ανάπτυξη του κατασκευαστικού τοµέα. Στη χώρα βρίσκονται σε εξέλιξη σηµαντικά κατασκευαστικά έργα, όπως το Bahrain Financial Harbor, η Γέφυρα Φιλίας Κατάρ-Μπαχρέιν κ.ά. 7.6 Επιχειρηµατική ραστηριοποίηση στο Μπαχρέιν. υστυχώς το Μπαχρέιν δεν εκπροσωπείται από κάποια πρεσβεία στην Ελλάδα. Η πλησιέστερη πρεσβεία είναι αυτή της Ρώµης. Σηµαντική πηγή πληροφοριών για τη χώρα αποτελεί το διαδίκτυο, καθώς υπάρχουν πολλές και ενηµερωµένες ιστοσελίδες υπουργείων, οργανισµών κτλ. Στο Παράρτηµα της χώρας µπορεί κανείς να συλλέξει τα στοιχεία επικοινωνίας των πρεσβειών και των ιστοσελίδων. ΠΡΕΣΒΕΙΑ ΜΠΑΧΡΕΙΝ ΣΤΗ ΡΩΜΗ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΡΕΣΒΕΙΑ ΣΤΟ ΜΠΑΧΡΕΙΝ /νση : 00161, Via Antonio Bosio 14, Rome /νση: Office 1, Bigd 1455, Rd 256, Jannusan 502, P.O.Box 5632,Manama Τηλ.: (+3906) Τηλ.: (00973) Fax : (+3906) Fax : (00973) Πρέσβης: Soltan Saad Al-Moraikhi Επίτ.Πρόξενος: Παλληκαρόπουλος Κ. Το Μπαχρέιν υποστηρίζει µια πολιτική φιλελεύθερης οικονοµίας, ελεύθερου εµπορίου. Το 2005 υπόγραψε Συµφωνία Ελευθέρου Εµπορίου (Free Trade Agreement -FTA) µε τις ΗΠΑ. Η Συµφωνία αυτή ήταν η πρώτη του είδους µε κράτος µέλος των χωρών του Αραβικού κόλπου. Σε συνέχεια αυτής της συµφωνίας

19 το Μπαχρέιν και οι ΗΠΑ προχωρούν µε γρήγορους ρυθµούς στην δηµιουργία ζώνης ελεύθερου εµπορίου η οποία θα τεθεί σε πλήρη ισχύ στις αρχές της επόµενης δεκαετίας. Η Συµφωνία αποτελεί µέρος του σχεδίου των ΗΠΑ για τη δηµιουργία µιας ευρύτερης Ζώνης Ελεύθερου Εµπορίου που θα καλύπτει το σύνολο των χωρών της Μ. Ανατολής µέχρι το Το Μπαχρέιν αποτελεί την τέταρτη χώρα της Μέσης Ανατολής που διαπραγµατεύτηκε την υπογραφή Συµφωνίας Ελεύθερου Εµπορίου (Free Trade Agreement) µε τις ΗΠΑ. Οι άλλες τρεις είναι το Μαρόκο, η Ιορδανία και το Ισραήλ (βλ.-19). Ο ετήσιος όγκος των ελληνικών εξαγωγών στο Μπαχρέιν το 2005 (βλ.-20) ανήρθε στα 3,8 εκατοµµύρια ευρώ (αύξηση 40% από το 2004) και οι εισαγωγές στα 1,4 εκατοµµύρια ευρώ (µείωση 19% από το 2004). Τα προϊόντα αλουµινίου αντιπροσωπεύουν το 93% των συνολικών εισαγωγών µας. Από την άλλη, τα βαριά πετρελαϊκά έλαια κατέχουν το 20% περίπου των συνολικών εξαγωγών µας µε τα προϊόντα έλασης να αντιπροσωπεύουν το 15%. Τα κυριότερα εξαγόµενα ελληνικά προϊόντα κατά σειρά σπουδαιότητας ήταν: βαριά πετρελαϊκά έλαια, προϊόντα έλασης, ποτά, κλειδαριές, µηχανήµατα συσκευασίας, σίδηρος, µετρητές ηλεκτρικού ρεύµατος, τοµατοπολτός, σαµπουάν, κεραµικά, πλακίδια, γυναικείος ρουχισµός, καλώδια και ζυµαρικά. Τα εισαγόµενα προϊόντα αντίστοιχα ήταν προϊόντα αλουµινίου, έπιπλα και υφάσµατα (βλ.-40). Από τα ανωτέρω στοιχεία προκύπτει ότι το διακρατικό εµπόριο βρίσκεται σε εξαιρετικά χαµηλά επίπεδα κυρίως λόγω της διστακτικότητας των Ελλήνων εξαγωγέων και επενδυτών να επενδύσουν στην εύφλεκτη περιοχή της Μέσης Ανατολής, ωστόσο υπάρχουν µεγάλα περιθώρια για δυναµική διείσδυση των προϊόντων µας. Θα πρέπει επίσης να ληφθεί υπ όψη ότι το Μπαχρέιν αποτελεί γέφυρα επανεξαγωγής των προϊόντων σε χώρες δύσκολα προσβάσιµες, για πολιτικούς και οικονοµικούς λόγους. Οι επανεξαγωγές προϊόντων αντιπροσωπεύουν ποσοστό 35% του συνόλου των εισαγωγών της χώρας. Το Ιράν, το Ιράκ, η Υεµένη, το Πακιστάν, και άλλες χώρες εξυπηρετούνται έµµεσα ή άµεσα από διεθνείς εταιρείες, ή παραρτήµατα ξένων εταιρειών, που είναι εγκατεστηµένες στο Μπαχρέιν. Τα πιο χρήσιµα σηµεία για τη συλλογή πληροφοριών για να ξεκινήσει κανείς επιχειρηµατικές δραστηριότητες στο Μπαχρέιν είναι το Υπουργείο Πληροφοριών

20 (http://english.bna.bh), το Υπουργείο Βιοµηχανίας κι Εµπορίου (www.commerce.gov.bh) και το Οικονοµικό Συµβούλιο Ανάπτυξης (Economic Development Board- EDB- Το επίσηµο νοµικό σύστηµα του Μπαχρέιν είναι το παλαιότερο στον Περσικό Κόλπο, που χρονολογείται από τη δεκαετία του '20. Αναγνωρίζοντας τη σηµασία ενός υγιούς και περιεκτικού νοµικού πλαισίου που διευκολύνει την επιχείρηση, το Μπαχρέιν έχει καθιερώσει διάφορους νόµους που καλύπτουν τις διαφορετικές πτυχές της επιχείρησης, και εξασφαλίζουν ότι τα δικαιώµατα του διεθνούς επενδυτή προστατεύονται. Το νοµικό πλαίσιο παρέχει ένα ενθαρρυντικό επιχειρησιακό περιβάλλον µε ελάχιστη γραφειοκρατία για το στήσιµο µιας ιδιωτικής επιχείρησης. Η κυβέρνηση επιτρέπει την ξένη ιδιοκτησία των επιχειρήσεων µέχρι και 100% (βλ.-39). Η απουσία περιορισµών και εµπορικών ελέγχων στην ιδιωτική επιχείρηση και η ελευθερία από τον έλεγχο στον επαναπατρισµό του κεφαλαίου, των κερδών και των µερισµάτων, είναι επίσης µέρος µιας πολιτικής που συνδέεται µε την προσέλκυση της ξένης συµµετοχής στην οικονοµία. Η εισαγωγή απλουστευµένων διαδικασιών που επιτρέπουν στις επιχειρήσεις να αλλάξουν τη νοµική µορφή τους, η δυνατότητα να ιδρυθούν επιχειρήσεις µέσω ενός υπουργικού ψηφίσµατος παρά βασιλικής διαταγής - όπως προηγουµένως απαιτούνταν-, οι νόµοι πνευµατικής ιδιοκτησίας, οι νόµοι για τα εµπορικά σήµατα, τα διπλώµατα ευρεσιτεχνίας, τα σχέδια και τα πνευµατικά δικαιώµατα αποτελούν µερικές µόνο πτυχές του σύγχρονου νοµικού πλαισίου του Μπαχρέιν. Νοµοσχέδια για τις ηλεκτρονικές συναλλαγές και το άνοιγµα της αγοράς τηλεπικοινωνιών συντάσσονται αυτήν την περίοδο (βλ.-39). Το κράτος συµµετέχει ενεργά σε σηµαντικούς παγκόσµιους οργανισµούς, στηρίζει και συµµορφώνεται στα ψηφίσµατά τους. Το Μπαχρέιν είναι µέλος του Παγκόσµιου Οργανισµού Εµπορίου και συµµετέχει στη Γενική Συµφωνία ασµών και Εµπορίου (General Agreement on Tariffs and Trade - GATT) κ.α. Σηµαντική γέφυρα µεταξύ του ιδιωτικού τοµέα και της Κυβέρνησης είναι το Επιµελητήριο Εµπορίου και Βιοµηχανίας του Μπαχρέιν (Bahrain Chamber of Commerce and Industry - BCCI). Βρίσκεται στο διαδίκτυο στη διεύθυνση

21 όπου υπάρχουν σηµαντικές πληροφορίες για το πώς µπορεί κανείς να δραστηριοποιηθεί επιχειρηµατικά στη χώρα. Στη χώρα γίνονται ετησίως πολλές παγκοσµίου εµβέλειας εκθέσεις (βλ.-22). Χρήσιµος διαδικτυακός τόπος είναι ο Οι υποδοµές των συνεδριακών κέντρων είναι κορυφαίες. Το Bahrain International Exhibition Centre (BIEC) είναι το µεγαλύτερο εκθεσιακό κέντρο της χώρας καλύπτοντας µια έκταση περίπου τ.µ. Σηµαντικές εκθέσεις είναι οι ακόλουθες: CHINESE TRADE FAIR, η INTELLIGENT BUILDING MIDDLE EAST, BAHRAIN INTERNATIONAL PROPERTY EXHIBITION, η POWER-GEN MIDDLE EAST 2007 κ.ά. 7.7 Πρόσβαση στη χώρα. Η πρόσβαση στη χώρα µπορεί να γίνει βασικά µέσω των τριών υπερσύγχρονων αεροδροµίων της - µεγαλύτερο αυτό στην πρωτεύουσα Μανάµα (Bahrain International Airport). Οι αερογραµµές της χώρας είναι οι πολυβραβευµένες Gulf Air (που ανήκουν από κοινού στο Μπαχρέιν, στο Σουλτανάτο του Οµάν και στο Εµιράτο του Άµπου Ντάµπι στα Η.Α.Ε.) κι έχουν γραµµή από και προς την Ελλάδα. Βασικότερα λιµάνια της χώρας είναι η Μανάµα, η Mina' Salman και η Sitrah. 7.8 Επίλογος: Γιατί.Ε.. στο Μπαχρέιν; Οι λόγοι για να δραστηριοποιηθεί κανείς επιχειρηµατικά στο Μπαχρέιν είναι πολλοί. Η θέση του στον παγκόσµιο χάρτη (στο µεσοδιάστηµα της απόστασης Ευρώπης Κίνας, Ινδίας), αλλά και ταυτόχρονα στο κέντρο του Περσικού Κόλπου είναι στρατηγικής σηµασίας. Για αυτό το λόγο πολλές χώρες ήδη χρησιµοποιούν το Μπαχρέιν σαν ένα διαµετακοµιστικό κέντρο προώθησης των προϊόντων τους σε δυσπρόσιτες γειτονικές χώρες (βλέπε Ιράν, Ιράκ). Η δυνατότητα καθολικής ιδιοκτησίας µιας επιχείρησης είναι ένα µεγάλο πλεονέκτηµα που επιτρέπει η χώρα σε αντίθεση π.χ. µε τα Η.Α.Ε. Επίσης, οι φορολογικές ελαφρύνσεις που προσφέρει το κράτος για να στηρίξει τις ξένες επενδύσεις κι ο κοσµοπολίτικος χαρακτήρας της χώρας που ευνοεί το εµπόριο ευρύτερου φάσµατος προϊόντων του δυτικού πολιτισµού (σε αντίθεση µε άλλες

22 χώρες του Κόλπου, όπου οι κοινωνίες είναι πιο συντηρητικές) συνθέτουν ένα πολύ ελκυστικό επιχειρηµατικό περιβάλλον. Τέλος, το Μπαχρέιν αποτελεί την καλύτερη επιλογή για οποιαδήποτε επιχείρηση σχετίζεται µε τον τραπεζικό και χρηµατοοικονοµικό τοµέα, καθώς η χώρα στοχεύει να αποτελέσει το παγκόσµιο κέντρο του Ισλαµικού οικονοµικού κλάδου. Στο Παράρτηµα 7 υπάρχουν χάρτες της χώρας, στοιχεία επικοινωνίας διαφόρων σηµαντικών υπουργείων, χρήσιµες διαδικτυακές διευθύνσεις και διάφορες χαρακτηριστικές φωτογραφίες του Μπαχρέιν.

23 Παράρτηµα Κεφαλαίου 7

24

25 7.1 Χάρτης του Μπαχρέιν. Πηγή : U.N. Cartographic Section

26 7.2 Χρήσιµοι διαδικτυακοί τόποι Πληροφορίες Εκθέσεις Economic Development Board Center for Studies and Research Υπουργεία Ministry of Justice & Islamic Affairs Ministry of Commerce Ministry of Industry Ministry of Education Ministry of Health Ministry of Finance and National Economy Ministry of Information Ministry of Labor and Social Affaires Ministry of Transportation Bahrain Financial Harbor Επιµελητήριο Βιοµηχανίας κι Εµπορίου ιεθνές Αεροδρόµιο Μπαχρέιν Portals (Κόµβοι Ιστοσελίδων) Bahrain Formula 1 Grand Prix hwww.bcsr.gov.bh

27 7.3 Φωτογραφικό υλικό Εικ. Π Το Μπαχρέιν όπως φαίνεται από το δορυφόρο (διακρίνεται στα αριστερά η γέφυρα που ενώνει το Μπαχρέιν µε τη Σαουδική Αραβία). Εικ. Π Ελληνική επιγραφή της Αρχαίας Τύλου, του σηµερινού Μπαχρέιν (ακολουθεί το κείµενο που είναι λαξεµένο πάνω της).

28 Εικ. Π Το Παγκόσµιο Κέντρο Εµπορίου του Μπαχρέιν (Bahrain WTC) που βρίσκεται στη Μανάµα κι είναι ύψους 240 µέτρων. Εικ. Π Η εντυπωσιακή πίστα Formula 1 στο Μπαχρέιν. Εικ. Π Φωτογραφία του Βασιλιά του Μπαχρέιν Σεΐχη Hamad bιn Isa al-khalifah.

29 Εικ. Π Το Μνηµείο του Μαργαριταριού στη Μανάµα αφιερωµένο στους δύτες που χάθηκαν κατά την αλιεία µαργαριταριών. Εικ. Π Σύναψη συµφωνίας για τον τουρισµό µεταξύ των Υπουργών Τουρισµού Ελλάδας και Μπαχρέιν. Εικ. Π King Fahd Causeway, η γέφυρα που ενώνει το Μπαχρέιν µε τη Σαουδική Αραβία.

30 Εικ. Π The Bahrain Financial Harbor, το φουτουριστικό λιµάνι στη Μανάµα που φιλοδοξεί να γίνει το Τραπεζικό και Χρηµατοοικονοµικό κέντρο του Ισλαµικού Κόσµου (φάση εργασιών). Εικ. Π Το έντρο της Ζωής (Shajarat al-hayah), ένα δέντρο mesquite που θεωρείται θαύµα της φύσης καθώς επιζεί 400 έτη στην έρηµο, χωρίς να έχει βρεθεί ακόµα πηγή νερού να το θρέφει!

Τµήµα ιοικητικών Υπηρεσιών Β.Ε.Ο. ΒΙΟΤΕΧΝΙΚΟ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ Θ Ε ΣΣΑΛΟ Ν Τ Κ ΗΣ Αριθ. Πρωτ.

Τµήµα ιοικητικών Υπηρεσιών Β.Ε.Ο. ΒΙΟΤΕΧΝΙΚΟ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ Θ Ε ΣΣΑΛΟ Ν Τ Κ ΗΣ Αριθ. Πρωτ. Τµήµα ιοικητικών Υπηρεσιών Β.Ε.Ο. Από: Embαssy ο - Office ο Econ. & Com. Affairs Αποστολή: Πέµπτη, 10 Ιουλίου 2014 4:36 µµ Προς: 'Embαssy ο - Ο8 of Econ. & Com. Affairs' Θέµα: Ετήσια

Διαβάστε περισσότερα

Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα

Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα Πρεσβεία της Ελλάδος στα Η.Α.Ε. Γραφείο Ο.Ε.Υ. Ντουμπάι Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα ΣΥΝΤΟΜΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ - Τον 19ο και στις αρχές του 20ού αιώνα στην περιοχή άνθησε η βιομηχανία αλιείας των μαργαριταριών. - Στις

Διαβάστε περισσότερα

Κεφάλαιο 5 Εµιράτο του Κατάρ

Κεφάλαιο 5 Εµιράτο του Κατάρ Κεφάλαιο 5 Εµιράτο του Κατάρ Qatar) - Dawlat رطق ةلود) Εικ. 5.1 Το νησί Μαργαριτάρι (µελλοντική άποψη). 1 Ο Γίγαντας του Φυσικού Αερίου, το Κατάρ. Το Κατάρ βρίσκεται στο κέντρο του Περσικού Κόλπου, µια

Διαβάστε περισσότερα

Σύνορα Ιορδανία, Ιράκ, Κουβέιτ, Κατάρ, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, Ομάν, Υεμένη Ερυθρά θάλασσα, Περσικός κόλπος

Σύνορα Ιορδανία, Ιράκ, Κουβέιτ, Κατάρ, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, Ομάν, Υεμένη Ερυθρά θάλασσα, Περσικός κόλπος Σύνορα Ιορδανία, Ιράκ, Κουβέιτ, Κατάρ, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, Ομάν, Υεμένη Ερυθρά θάλασσα, Περσικός κόλπος Πληθυσμός 28,5 εκατομμύρια 5,5 από τα οποία δεν είναι Σαουδάραβες SAGIA Saudi Arabian General

Διαβάστε περισσότερα

Μέση Ανατολή και Βόρεια Αφρική Γεωπολιτικές εξελίξεις, ενεργειακή ασφάλεια και παγκόσµια οικονοµία

Μέση Ανατολή και Βόρεια Αφρική Γεωπολιτικές εξελίξεις, ενεργειακή ασφάλεια και παγκόσµια οικονοµία Τετάρτη 20 Απριλίου 2011 www.geostrategy.gr Μέση Ανατολή και Βόρεια Αφρική Γεωπολιτικές εξελίξεις, ενεργειακή ασφάλεια και παγκόσµια οικονοµία Οι επιπτώσεις των πρόσφατων εξεγέρσεων Οι πρόσφατες εξεγέρσεις

Διαβάστε περισσότερα

Η ΓΕΩΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΔΙΑΣΤΑΣΗ ΤΗΣ ΣΥΜΦΩΝΙΑΣ ΜΕ ΤΟ ΙΡΑΝ. Του Ανδρέα Ανδριανόπουλου

Η ΓΕΩΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΔΙΑΣΤΑΣΗ ΤΗΣ ΣΥΜΦΩΝΙΑΣ ΜΕ ΤΟ ΙΡΑΝ. Του Ανδρέα Ανδριανόπουλου Η ΓΕΩΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΔΙΑΣΤΑΣΗ ΤΗΣ ΣΥΜΦΩΝΙΑΣ ΜΕ ΤΟ ΙΡΑΝ Του Ανδρέα Ανδριανόπουλου Αλλαγές στο Ενεργειακό Τοπίο Πολλά φαίνεται να αλλάζουν με την πρόσφατη συμφωνία για τα πυρηνικά με το Ιράν. Είναι φανερό πως

Διαβάστε περισσότερα

«Επιχειρηματικές Ευκαιρίες στα Η.Α.Ε: Dubai, Abu Dhabi, Sharjah»

«Επιχειρηματικές Ευκαιρίες στα Η.Α.Ε: Dubai, Abu Dhabi, Sharjah» «Επιχειρηματικές Ευκαιρίες στα Η.Α.Ε: Dubai, Abu Dhabi, Sharjah» Magdi El Halawani, PhD Ηead of Public Relations, Greece Consolidated Contractors Company A Αντιπρόεδρος Αραβο-ελληνικό Επιμελητήριο Εμπορίου

Διαβάστε περισσότερα

ιεθνής Επιχειρηµατική ραστηριότητα στις Χώρες του Περσικού Κόλπου Κεφάλαιο 6 Κουβέιτ

ιεθνής Επιχειρηµατική ραστηριότητα στις Χώρες του Περσικού Κόλπου Κεφάλαιο 6 Κουβέιτ Κεφάλαιο 6 Κουβέιτ ) Kuwayt - Dawlat al تيوكلا ةلود ( Εικ. 6.1 - Ο πύργος Madinat al-hareer, η πόλη του Μεταξιού, ύψους 1.001 µέτρων! 1 Το Φρούριο χτισµένο κοντά στο νερό, το Κουβέιτ. Το Κουβέιτ είναι

Διαβάστε περισσότερα

Ο ΚΟΣΜΟΣ ΑΛΛΑΖΕΙ ΓΥΡΩ ΜΑΣ. Του Ανδρέα Ανδριανόπουλου

Ο ΚΟΣΜΟΣ ΑΛΛΑΖΕΙ ΓΥΡΩ ΜΑΣ. Του Ανδρέα Ανδριανόπουλου Ο ΚΟΣΜΟΣ ΑΛΛΑΖΕΙ ΓΥΡΩ ΜΑΣ Του Ανδρέα Ανδριανόπουλου Αλλαγές στο Ενεργειακό Τοπίο Πολλά φαίνεται να αλλάζουν γύρω μας. Είναι φανερό πως πολλά δεδομένα που ίσχυαν στις πολιτικές εξελίξεις της Μέσης Ανατολής

Διαβάστε περισσότερα

ECONOMIST CONFERENCES ΟΜΙΛΙΑ

ECONOMIST CONFERENCES ΟΜΙΛΙΑ ECONOMIST CONFERENCES ΟΜΙΛΙΑ DR ALI OTHMAN BADRI SINDI MINISTER OF PLANNING, KURDISTAN REGION, IRAQ TO THE SECOND GREEK EU PRESIDENCY CONFERENCE «Europe and the Arab World: Strengthening political, business

Διαβάστε περισσότερα

ECONOMIST CONFERENCES ΟΜΙΛΙΑ

ECONOMIST CONFERENCES ΟΜΙΛΙΑ ECONOMIST CONFERENCES ΟΜΙΛΙΑ PANAGIOTIS MIHALOS SECRETARY GENERAL FOR INTERNATIONAL ECONOMIC RELATIONS, MINISTRY OF FOREING AFFAIRS, GREECE TO THE SECOND GREEK EU PRESIDENCY CONFERENCE «Europe and the

Διαβάστε περισσότερα

Κεφάλαιο 8 Σουλτανάτο του Οµάν

Κεφάλαιο 8 Σουλτανάτο του Οµάν Κεφάλαιο 8 Σουλτανάτο του Οµάν Umān) - Sultanat سلطنة ع مان) Εικ. 8.1 Το µεγάλο τζαµί του Σουλτάνου Qaboos µπορεί να φιλοξενήσει µέχρι και 20.000 προσκυνητές. 1 Η χώρα των µαχαιριών khanjar, των µουσουλµάνων

Διαβάστε περισσότερα

ΙΣΤΟΡΙΑ ΘΕΩΡΗΤΙΚΗΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ ΟΜΑΔΑ ΠΡΩΤΗ

ΙΣΤΟΡΙΑ ΘΕΩΡΗΤΙΚΗΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ ΟΜΑΔΑ ΠΡΩΤΗ ΙΣΤΟΡΙΑ ΘΕΩΡΗΤΙΚΗΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ ΟΜΑΔΑ ΠΡΩΤΗ Α1 α. σχολικό βιβλίο, σελ. 46. Φεντερασιόν: ήταν μεγάλη πολυεθνική εργατική οργάνωση της Θεσσαλονίκης, με πρωτεργάτες σοσιαλιστές από την ανοικτή σε νέες ιδέες

Διαβάστε περισσότερα

Η ΣΗΜΑΙΑ ΚΑΙ ΤΟ ΕΘΝΟΣΗΜΟ

Η ΣΗΜΑΙΑ ΚΑΙ ΤΟ ΕΘΝΟΣΗΜΟ Η ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ Η ΣΗΜΑΙΑ ΚΑΙ ΤΟ ΕΘΝΟΣΗΜΟ Η σημαία της Βουλγαρίας αποτελείται από τρεις ισομεγέθεις οριζόντιες λωρίδες χρώματος λευκού(στην κορυφή), πράσινου και κόκκινου. Το λευκό αντιπροσωπεύει την ειρήνη,

Διαβάστε περισσότερα

ECONOMIST CONFERENCES ΟΜΙΛΙΑ

ECONOMIST CONFERENCES ΟΜΙΛΙΑ ECONOMIST CONFERENCES ΟΜΙΛΙΑ ABBAS ALI AL-NAQI SECRETARY GENERAL, ORGANIZATION OF ARAB PETROLEUM EXPORTING COUNTRIES, STATE OF KUWAIT TO THE SECOND GREEK EU PRESIDENCY CONFERENCE «Europe and the Arab World:

Διαβάστε περισσότερα

«Η ΤΟΠΙΚΗ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ ΣΤΗΝ ΣΟΥΗΔΙΑ - ΕΚΛΟΓΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ»

«Η ΤΟΠΙΚΗ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ ΣΤΗΝ ΣΟΥΗΔΙΑ - ΕΚΛΟΓΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ» «Η ΤΟΠΙΚΗ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ ΣΤΗΝ ΣΟΥΗΔΙΑ - ΕΚΛΟΓΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ» Εισηγητής: Εμμανουήλ Μορφιαδάκης Αντιδήμαρχος στο Δήμο Μάλμοε Α. Η Τοπική Αυτοδιοίκηση στη Σουηδία Ιστορικό Η Ελλάδα και η Σουηδία έχουν περίπου

Διαβάστε περισσότερα

ΠΙΝΑΚΑΣ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΩΝ

ΠΙΝΑΚΑΣ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΩΝ ΠΙΝΑΚΑΣ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΩΝ ΕΙΣΑΓΩΓΗ....3 ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ 1. Ακαθάριστος κύκλος εργασιών....4 2. Λειτουργικό Κέρδος....7 3. Άποψη για την οικονομική κρίση... 10 4. Τα περισσότερο σημαντικά επιχειρησιακά

Διαβάστε περισσότερα

CONSULATE GENERAL OF GREECE- COMMERCIAL OFFICE Αποστολή: Κυριακή, 25 Οκτωβρίου 2015 9:21 πµ Προς:

CONSULATE GENERAL OF GREECE- COMMERCIAL OFFICE <ecocom- jeddah@mfa.gr> Αποστολή: Κυριακή, 25 Οκτωβρίου 2015 9:21 πµ Προς: .7 r, λι-, φ0η κε Info νι Από: CONSULATE GENERAL OF GREECE- COMMERCIAL OFFICE Αποστολή: Κυριακή, 25 Οκτωβρίου 2015 9:21 πµ Προς: keeuhcci; info@acci.gr; Helen Foti; excom; Arab

Διαβάστε περισσότερα

ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ. ΑΞΟΝΕΣ ΚΑΙ ΠΡΟΟΠΤΙΚΕΣ ΧΑΤΖΗΜΠΟΥΣΙΟΥ ΕΛΕΝΗ ΕΠΙΒΛΕΠΩΝ: ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ ΚΟΥΣΚΟΥΒΕΛΗΣ ΗΛΙΑΣ

ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ. ΑΞΟΝΕΣ ΚΑΙ ΠΡΟΟΠΤΙΚΕΣ ΧΑΤΖΗΜΠΟΥΣΙΟΥ ΕΛΕΝΗ ΕΠΙΒΛΕΠΩΝ: ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ ΚΟΥΣΚΟΥΒΕΛΗΣ ΗΛΙΑΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ. ΑΞΟΝΕΣ ΚΑΙ ΠΡΟΟΠΤΙΚΕΣ ΧΑΤΖΗΜΠΟΥΣΙΟΥ ΕΛΕΝΗ ΕΠΙΒΛΕΠΩΝ: ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ ΚΟΥΣΚΟΥΒΕΛΗΣ ΗΛΙΑΣ Μέρος πρώτο: Η πορεία προς μία κοινή ενεργειακή πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης Ανάγκη για

Διαβάστε περισσότερα

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΔΙΕΘΝΩΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΣΧΕΣΕΩΝ ΔΡΑΣΕΙΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΑΣ 2013-2014

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΔΙΕΘΝΩΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΣΧΕΣΕΩΝ ΔΡΑΣΕΙΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΑΣ 2013-2014 ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΔΙΕΘΝΩΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΣΧΕΣΕΩΝ ΔΡΑΣΕΙΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΑΣ 2013-2014 1 Συνολική παρουσία Υπουργείου Εξωτερικών ανά τον κόσμο ΓΡΑΦΕΙΑ ΟΕΥ ΠΡΕΣΒΕΙΕΣ/ ΓΕΝ. ΠΡΟΞΕΝΕΙΑ

Διαβάστε περισσότερα

Αγορά εύτερης Κατοικίας

Αγορά εύτερης Κατοικίας Αγορά εύτερης Κατοικίας Rhodes Tourism Forum 2006 10-11 Νοεµβρίου Θάλεια ρουσιώτου 1 Η Αγορά της εύτερης Κατοικίας στην Ευρώπη Ιστορικό Χρονολογείται από τη δεκαετία του 70 και συνδέεται άµεσα µε την ανάπτυξη

Διαβάστε περισσότερα

Σύγχρονα Θέματα Διεθνούς Πολιτικής

Σύγχρονα Θέματα Διεθνούς Πολιτικής ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΑΝΟΙΚΤΑ ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ Σύγχρονα Θέματα Διεθνούς Πολιτικής Μάθημα 2 ο : Η Αφρική. Το Ισλάμ. Η ανάδυση του Μεσανατολικού ζητήματος Ιωάννης Παπαγεωργίου, Επίκουρος

Διαβάστε περισσότερα

Διεθνής Οικονομική. Paul Krugman Maurice Obsfeld

Διεθνής Οικονομική. Paul Krugman Maurice Obsfeld Paul Krugman Maurice Obsfeld Διεθνής Οικονομική Κεφάλαιο 21 Η Διεθνής Αγορά Κεφαλαίου και τα κέρδη από το Εμπόριο Διεθνής Τραπεζική Λειτουργία και Διεθνής Κεφαλαιαγορά Φιλίππου Ευαγγελία Α.Μ. 1207 Μ069

Διαβάστε περισσότερα

Η ΑΓΟΡΑ ΤΩΝ ΗΛΙΟΘΕΡΜΙΚΩΝ ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ Νέες τεχνολογίες, νέες προκλήσεις. Ηλιοθερµικά συστήµατα για θέρµανση νερού: µια δυναµική αγορά

Η ΑΓΟΡΑ ΤΩΝ ΗΛΙΟΘΕΡΜΙΚΩΝ ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ Νέες τεχνολογίες, νέες προκλήσεις. Ηλιοθερµικά συστήµατα για θέρµανση νερού: µια δυναµική αγορά Η ΑΓΟΡΑ ΤΩΝ ΗΛΙΟΘΕΡΜΙΚΩΝ ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ Νέες τεχνολογίες, νέες προκλήσεις Εδώ και µια εικοσαετία, οι Έλληνες καταναλωτές έχουν εξοικειωθεί µε τους ηλιακούς θερµοσίφωνες για την παραγωγή ζεστού νερού. Απόρροια

Διαβάστε περισσότερα

ECONOMIST CONFERENCES ΟΜΙΛΙΑ

ECONOMIST CONFERENCES ΟΜΙΛΙΑ ECONOMIST CONFERENCES ΟΜΙΛΙΑ MUSTAFA OSMAN ISMAIL ALAMIN MINISTER OF INVESTMENT, REPUBLIC OF SUDAN TO THE SECOND GREEK EU PRESIDENCY CONFERENCE «Europe and the Arab World: Strengthening political, business

Διαβάστε περισσότερα

Ο νησιωτικός τουρισμός και η ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής με τίτλο «Προκλήσεις και Ευκαιρίες για τον Παράκτιο και Θαλάσσιο Τουρισμό στην ΕΕ».

Ο νησιωτικός τουρισμός και η ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής με τίτλο «Προκλήσεις και Ευκαιρίες για τον Παράκτιο και Θαλάσσιο Τουρισμό στην ΕΕ». Ο νησιωτικός τουρισμός και η ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής με τίτλο «Προκλήσεις και Ευκαιρίες για τον Παράκτιο και Θαλάσσιο Τουρισμό στην ΕΕ». Εισηγήτρια κα Ελευθερία Φτακλάκη, Αντιπεριφερειάρχης

Διαβάστε περισσότερα

Ιστορία του Αραβοϊσλαμικού Πολιτισμού

Ιστορία του Αραβοϊσλαμικού Πολιτισμού Ιστορία του Αραβοϊσλαμικού Πολιτισμού Ενότητα 10: Αντιαποικιοκρατικά Κινήματα και Αραβικός Εθνικισμός Δημήτριος Σταματόπουλος Άδειες Χρήσης Το παρόν εκπαιδευτικό υλικό υπόκειται σε άδειες χρήσης Creative

Διαβάστε περισσότερα

ΕΠΙΤΡΕΠΟΜΕΝΟ ΒΑΡΟΣ ΑΠΟΣΚΕΥΩΝ PREMIUM ΟΙΚΟΝΟΜΙΚ Η ΘΕΣΗ ΔΙΑΚΕΚΡΙΜΕ ΝΗ ΘΕΣΗ. (Πτήσεις Διακεκριμένης θέσης και RomaMilano) 2 τεμάχια x 23 kg

ΕΠΙΤΡΕΠΟΜΕΝΟ ΒΑΡΟΣ ΑΠΟΣΚΕΥΩΝ PREMIUM ΟΙΚΟΝΟΜΙΚ Η ΘΕΣΗ ΔΙΑΚΕΚΡΙΜΕ ΝΗ ΘΕΣΗ. (Πτήσεις Διακεκριμένης θέσης και RomaMilano) 2 τεμάχια x 23 kg ΕΠΙΤΡΕΠΟΜΕΝΟ ΒΑΡΟΣ ΑΠΟΣΚΕΥΩΝ ΚΑΙ ΧΡΕΩΣΗ ΥΠΕΡΒΑΡΟΥ ΑΠΟΣΚΕΥΩΝ, ΕΠΙΠΛΕΟΝ ΑΠΟΣΚΕΥΩΝ ΚΑΙ ΑΠΟΣΚΕΥΩΝ ΜΕ ΔΙΑΣΤΑΣΕΙΣ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΕΣ ΑΠΟ ΤΙΣ ΕΠΙΤΡΕΠΟΜΕΝΕΣ ΓΙΑ ΕΙΣΙΤΗΡΙΑ ΜΕ ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ ΕΚΔΟΣΗΣ ΑΠΟ 26 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 201 Στη

Διαβάστε περισσότερα

ECONOMIST CONFERENCES ΟΜΙΛΙΑ

ECONOMIST CONFERENCES ΟΜΙΛΙΑ ECONOMIST CONFERENCES ΟΜΙΛΙΑ ΟΛΓΑΣ ΚΕΦΑΛΟΓΙΑΝΝΗ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ TO THE SECOND GREEK EU PRESIDENCY CONFERENCE «Europe and the Arab World: Strengthening political, business and investment ties» ΤΡΙΤΗ

Διαβάστε περισσότερα

ΓΡΑΦΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ & ΕΜΠΟΡΙΚΩΝ ΥΠΟΘΕΣΕΩΝ

ΓΡΑΦΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ & ΕΜΠΟΡΙΚΩΝ ΥΠΟΘΕΣΕΩΝ ΠΡΕΣΒΕΙΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑ ΟΣ ΣΤΟ ΚΑΙΡΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ & ΕΜΠΟΡΙΚΩΝ ΥΠΟΘΕΣΕΩΝ Κάιρο 10 Ιουλίου 2012 Το επενδυτικό περιβάλλον στην Αίγυπτο 1. Γενικά Η Αίγυπτος είναι ο πρώτος αποδέκτης άµεσων ξένων επενδύσεων

Διαβάστε περισσότερα

Διεθνής Οργανισμός είναι ένα σύνολο κρατών, που δημιουργείται με διεθνή συνθήκη, διαθέτει μόνιμα όργανα νομική προσωπικότητα διαφορετική από τα κράτη

Διεθνής Οργανισμός είναι ένα σύνολο κρατών, που δημιουργείται με διεθνή συνθήκη, διαθέτει μόνιμα όργανα νομική προσωπικότητα διαφορετική από τα κράτη Διεθνείς Οργανισμοί Περιεχόμενα Σελ.3 Τι είναι διεθνής οργανισμός; Σελ.4 Κατηγορίες διεθνών οργανισμών Σελ.5-6 Σημαντικότεροι Διεθνείς Οργανισμοί Σελ.7 Τι είναι Μη Κυβερνητικός Οργανισμός Σελ.8-11 Μ.Κ.Ο

Διαβάστε περισσότερα

Προοπτικές τουρισμού γκολφ στην Ελλάδα σε σύγκριση με άλλες χώρες

Προοπτικές τουρισμού γκολφ στην Ελλάδα σε σύγκριση με άλλες χώρες Προοπτικές τουρισμού γκολφ στην Ελλάδα σε σύγκριση με άλλες χώρες Ονοματεπώνυμο: Γεωργίου Παναγιώτης 113125 Σειρά: 11 Επιβλέπων Καθηγητής: Γιωργής Κριτσωτάκης Δεκέμβριος 2014 Γκολφ - Τουρισμός Readman

Διαβάστε περισσότερα

European Year of Citizens 2013 Alliance

European Year of Citizens 2013 Alliance European Year of Citizens 2013 Alliance MANIFESTO Η ενεργός συμμετοχή του ευρωπαίου πολίτη είναι άμεσα συνδεδεμένη με την επιδίωξη των Ευρωπαϊκών συλλογικών στόχων και αξιών που προβλέπονται στις Συνθήκες

Διαβάστε περισσότερα

ΤΟΜΕΑΣ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ ΓΚΟΛΦ

ΤΟΜΕΑΣ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ ΓΚΟΛΦ Το γκολφ αποτελεί μία ιδιαίτερα υποσχόμενη επενδυτική ευκαιρία στην Ελλάδα σήμερα, λόγω των σημαντικών προοπτικών ανάπτυξής του σε μια χώρα που έχει ολιγάριθμα σχετικά με τις δυνατότητές της λειτουργούντα

Διαβάστε περισσότερα

ΓΡΑΦΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΚΑΙ ΕΜΠΟΡΙΚΩΝ ΥΠΟΘΕΣΕΩΝ P.O. BOX 5108, Jeddah 21 422 Tel: 00966 12 66 90 824 E-Mail: ecocom-jeddah@mfa.gr

ΓΡΑΦΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΚΑΙ ΕΜΠΟΡΙΚΩΝ ΥΠΟΘΕΣΕΩΝ P.O. BOX 5108, Jeddah 21 422 Tel: 00966 12 66 90 824 E-Mail: ecocom-jeddah@mfa.gr ΓΡΑΦΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΚΑΙ ΕΜΠΟΡΙΚΩΝ ΥΠΟΘΕΣΕΩΝ P.O. BOX 5108, Jeddah 21 422 Tel: 00966 12 66 90 824 E-Mail: ecocom-jeddah@mfa.gr Α ΙΑΒΑΘΜΗΤΟ ΚΑΝΟΝΙΚΟ Τζέντα, 19 Μαϊου 2014 Α.Π.Φ. 750.3.ΑΣ 182 ΠΡΟΣ: ΚΟΙΝ:

Διαβάστε περισσότερα

Εισαγωγή στο Συγκριτικό Δίκαιο

Εισαγωγή στο Συγκριτικό Δίκαιο ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΑΝΟΙΧΤΑ ΑΚΑΔΗΜΑΙΚΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ Εισαγωγή στο Συγκριτικό Δίκαιο Μάθημα 9 ο :Αμερικανικό Δίκαιο ΙI- Οι θεσμοί Ι Αν. Καθηγήτρια: Χριστίνα Δεληγιάννη-Δημητράκου Νομική Σχολή

Διαβάστε περισσότερα

ΜΠΣ «ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΤΗΣ ΥΓΕΙΑΣ» ΚΟΥΛΟΠΟΥΛΟΥ ΓΕΩΡΓΙΑ ΕΠΙΒΛΕΠΩΝ ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ: ΠΑΠΑΗΛΙΑΣ ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΘΕΜΑ: ΣΥΓΚΡΙΤΙΚΗ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ ΥΓΕΙΑΣ ΑΥΣΤΡΑΛΙΑΣ ΚΑΙ ΗΠΑ

ΜΠΣ «ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΤΗΣ ΥΓΕΙΑΣ» ΚΟΥΛΟΠΟΥΛΟΥ ΓΕΩΡΓΙΑ ΕΠΙΒΛΕΠΩΝ ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ: ΠΑΠΑΗΛΙΑΣ ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΘΕΜΑ: ΣΥΓΚΡΙΤΙΚΗ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ ΥΓΕΙΑΣ ΑΥΣΤΡΑΛΙΑΣ ΚΑΙ ΗΠΑ ΜΠΣ «ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΤΗΣ ΥΓΕΙΑΣ» ΚΟΥΛΟΠΟΥΛΟΥ ΓΕΩΡΓΙΑ ΕΠΙΒΛΕΠΩΝ ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ: ΠΑΠΑΗΛΙΑΣ ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΘΕΜΑ: ΣΥΓΚΡΙΤΙΚΗ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ ΥΓΕΙΑΣ ΑΥΣΤΡΑΛΙΑΣ ΚΑΙ ΗΠΑ ΠΕΙΡΑΙΑΣ 2014 ΔΗΜΟΓΡΑΦΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΗΠΑ ΚΑΙ

Διαβάστε περισσότερα

ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΑΝΟΙΧΤΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΣΠΟΥΔΕΣ ΣΤΟΝ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟ Θ.Ε.: ΕΠΟ 11 Κοινωνική και οικονομική ιστορία της Ευρώπης

ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΑΝΟΙΧΤΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΣΠΟΥΔΕΣ ΣΤΟΝ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟ Θ.Ε.: ΕΠΟ 11 Κοινωνική και οικονομική ιστορία της Ευρώπης ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΑΝΟΙΧΤΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΣΠΟΥΔΕΣ ΣΤΟΝ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟ Θ.Ε.: ΕΠΟ 11 Κοινωνική και οικονομική ιστορία της Ευρώπης 2 η εργασία 2012 13 ΘΕΜΑ: «Στις παραμονές της λεγόμενης βιομηχανικής επανάστασης,

Διαβάστε περισσότερα

Παγκόσμιο Εκθεσιακό Βαρόμετρο Αποτελέσματα από την έρευνα που διενεργήθηκε τον Ιούνιο του 2012

Παγκόσμιο Εκθεσιακό Βαρόμετρο Αποτελέσματα από την έρευνα που διενεργήθηκε τον Ιούνιο του 2012 Παγκόσμιο Εκθεσιακό Βαρόμετρο Αποτελέσματα από την έρευνα που διενεργήθηκε τον Ιούνιο του 2012 απευθυνόμενη στα μέλη της UFI*,της SISO**, της AFIDA*** και της EXSA**** * Παγκόσμια ** στις ΗΠΑ ***Κεντρική

Διαβάστε περισσότερα

ECONOMIST CONFERENCES ΟΜΙΛΙΑ

ECONOMIST CONFERENCES ΟΜΙΛΙΑ ECONOMIST CONFERENCES ΟΜΙΛΙΑ ΝΟΤΗ ΜΗΤΑΡΑΚΗ ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΥ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΚΑΙ ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟΤΗΤΑΣ TO THE SECOND GREEK EU PRESIDENCY CONFERENCE «Europe and the Arab World: Strengthening political, business and investment

Διαβάστε περισσότερα

Τα Αίτια και οι Επιπτώσεις της Διεθνούς Μετανάστευσης. Πραγματικοί Μισθοί, Παγκόσμια Παραγωγή, Ωφελημένοι και Ζημιωμένοι

Τα Αίτια και οι Επιπτώσεις της Διεθνούς Μετανάστευσης. Πραγματικοί Μισθοί, Παγκόσμια Παραγωγή, Ωφελημένοι και Ζημιωμένοι Τα Αίτια και οι Επιπτώσεις της Διεθνούς Μετανάστευσης Πραγματικοί Μισθοί, Παγκόσμια Παραγωγή, Ωφελημένοι και Ζημιωμένοι Η Παγκόσµια Μετανάστευση Το 2010, 214 εκατομμύρια άνθρωποι ήταν μετανάστες, κατοικούσαν

Διαβάστε περισσότερα

ΓΝΩΜΗ. Ο ακήρυχτος πόλεμος μεταξύ Ιράν και Σαουδικής Αραβία

ΓΝΩΜΗ. Ο ακήρυχτος πόλεμος μεταξύ Ιράν και Σαουδικής Αραβία Κέντρο Μεσογειακών, Μεσανατολικών και Ισλαμικών Σπουδών Π α ν ε π ι σ τ ή μ ι ο Π ε λ ο π ο ν ν ή σ ο υ www. cemmis. edu. gr 5 Ιουνίου 2011 ΓΝΩΜΗ Ο ακήρυχτος πόλεμος μεταξύ Ιράν και Σαουδικής Αραβία Άρεφ

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΕΣΒΕΙΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑ ΟΣ ΣΤΗΝ ΙΑΠΩΝΙΑ ΓΡΑΦΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΚΑΙ ΕΜΠΟΡΙΚΩΝ ΥΠΟΘΕΣΕΩΝ ιεύθυνση : Nishi Azabu, Minato-ku, Tokyo Japan

ΠΡΕΣΒΕΙΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑ ΟΣ ΣΤΗΝ ΙΑΠΩΝΙΑ ΓΡΑΦΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΚΑΙ ΕΜΠΟΡΙΚΩΝ ΥΠΟΘΕΣΕΩΝ ιεύθυνση : Nishi Azabu, Minato-ku, Tokyo Japan ΠΡΕΣΒΕΙΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑ ΟΣ ΣΤΗΝ ΙΑΠΩΝΙΑ ΓΡΑΦΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΚΑΙ ΕΜΠΟΡΙΚΩΝ ΥΠΟΘΕΣΕΩΝ ιεύθυνση : 3-16-30 Nishi Azabu, Minato-ku, 106-0031 Tokyo Japan Τηλέφωνο: +81-3-3404 5853, Fax : +81-3-3404 5845, E-mail: ecocom-tokyo@mfa.gr

Διαβάστε περισσότερα

«20 χρόνια συνεισφοράς των Κινητών Επικοινωνιών στην οικονομία και κοινωνία» Συμβολή στην ανάπτυξη με παρόν και μέλλον

«20 χρόνια συνεισφοράς των Κινητών Επικοινωνιών στην οικονομία και κοινωνία» Συμβολή στην ανάπτυξη με παρόν και μέλλον «20 χρόνια συνεισφοράς των Κινητών Επικοινωνιών στην οικονομία και κοινωνία» Συμβολή στην ανάπτυξη με παρόν και μέλλον 1 H εξέλιξη των Κινητών Επικοινωνιών 1993-2013 2 Κινητή Τηλεφωνία: 20 χρόνια κοντά

Διαβάστε περισσότερα

Δελτίο Τύπου. Αθήνα, 28 Νοεμβρίου 2008

Δελτίο Τύπου. Αθήνα, 28 Νοεμβρίου 2008 Δελτίο Τύπου Αθήνα, 28 Νοεμβρίου 2008 Oμιλία Υπουργού Ανάπτυξης Κυρίου Χρήστου Φώλια σε Συζήτηση με θέμα «Γέφυρες και Οδοί από τους Παραγωγούς στους Καταναλωτές» στο πλαίσιο του 19 ου Συνεδρίου του Χάρτη

Διαβάστε περισσότερα

Η Τουρκία στον 20 ο αιώνα

Η Τουρκία στον 20 ο αιώνα Η Τουρκία στον 20 ο αιώνα Ενότητα 5: Δημήτριος Σταματόπουλος Τμήμα Βαλκανικών, Σλαβικών και Ανατολικών Σπουδών 1 Άδειες Χρήσης Το παρόν εκπαιδευτικό υλικό υπόκειται σε άδειες χρήσης Creative Commons. Για

Διαβάστε περισσότερα

Τα Αίτια και οι Επιπτώσεις της Διεθνούς Μετανάστευσης. Πραγματικοί Μισθοί, Παγκόσμια Παραγωγή, Ωφελημένοι και Ζημιωμένοι

Τα Αίτια και οι Επιπτώσεις της Διεθνούς Μετανάστευσης. Πραγματικοί Μισθοί, Παγκόσμια Παραγωγή, Ωφελημένοι και Ζημιωμένοι Τα Αίτια και οι Επιπτώσεις της Διεθνούς Μετανάστευσης Πραγματικοί Μισθοί, Παγκόσμια Παραγωγή, Ωφελημένοι και Ζημιωμένοι Καθ. Γ. Αλογοσκούφης, Διεθνής Οικονομική και Παγκόσμια Οικονομία, 2014 Η Παγκόσµια

Διαβάστε περισσότερα

Η Δανία είναι μια χώρα που βρίσκεται στη Σκανδιναβία, στη βόρεια Ευρώπη. Συνορεύει από ξηρά μόνο με τη Γερμανία, ενώ από θάλασσα γειτνιάζει με τη

Η Δανία είναι μια χώρα που βρίσκεται στη Σκανδιναβία, στη βόρεια Ευρώπη. Συνορεύει από ξηρά μόνο με τη Γερμανία, ενώ από θάλασσα γειτνιάζει με τη Η Δανία είναι μια χώρα που βρίσκεται στη Σκανδιναβία, στη βόρεια Ευρώπη. Συνορεύει από ξηρά μόνο με τη Γερμανία, ενώ από θάλασσα γειτνιάζει με τη Σουηδία, τη Βόρεια Θάλασσα και τη Βαλτική. Απλώνεται πάνω

Διαβάστε περισσότερα

Το Οθωμανικό τηλεγραφικό γραφείο έκλεισε στα τέλη Οκτωβρίου 1912.

Το Οθωμανικό τηλεγραφικό γραφείο έκλεισε στα τέλη Οκτωβρίου 1912. Στη Θεσσαλονίκη λειτούργησε τηλεγραφική υπηρεσία πιθανότατα για πρώτη φορά στα μέσα της δεκαετίας του 1870. Αποτελούσε το ένα τμήμα της αυτοκρατορικής κρατικής υπηρεσίας των ταχυδρομείων και του τηλέγραφου

Διαβάστε περισσότερα

ΗΕλλάδαΣήμερα, η ΕλλάδαΑύριο. ΕΕΔΕ 11 Δεκεμβρίου 2012

ΗΕλλάδαΣήμερα, η ΕλλάδαΑύριο. ΕΕΔΕ 11 Δεκεμβρίου 2012 ΗΕλλάδαΣήμερα, η ΕλλάδαΑύριο ΕΕΔΕ 11 Δεκεμβρίου 2012 Τρία καίρια ερωτήματα Από που θα έρθει η ανάκαμψη; Ποιες είναι οι απόψεις των επενδυτών γιατοεπιχειρηματικόπεριβάλλον στην Ελλάδα; Πως μπορούμε να μετατρέψουμε

Διαβάστε περισσότερα

ΑποτελέσματααπότοπρώτοΠαγκόσμιο Βαρόμετρο για την Οικονομική Κρίση Έρευνα στην Εκθεσιακή Βιομηχανία

ΑποτελέσματααπότοπρώτοΠαγκόσμιο Βαρόμετρο για την Οικονομική Κρίση Έρευνα στην Εκθεσιακή Βιομηχανία ΑποτελέσματααπότοπρώτοΠαγκόσμιο Βαρόμετρο για την Οικονομική Κρίση Έρευνα στην Εκθεσιακή Βιομηχανία Διευθυνόμενη μεταξύ των μελών της UFI* και της SISO** * ** στις ΗΠΑ Φεβρουάριος 2009 1 Πλαίσιο της Έρευνας

Διαβάστε περισσότερα

ΜΑΚΡΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ ΠΡΟΒΟΛΕΣ ΕΜΠΕΙΡΟΓΝΩΜΟΝΩΝ ΤΟΥ EΥΡΩΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ ΓΙΑ ΤΗ ΖΩΝΗ ΤΟΥ ΕΥΡΩ

ΜΑΚΡΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ ΠΡΟΒΟΛΕΣ ΕΜΠΕΙΡΟΓΝΩΜΟΝΩΝ ΤΟΥ EΥΡΩΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ ΓΙΑ ΤΗ ΖΩΝΗ ΤΟΥ ΕΥΡΩ ΜΑΚΡΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ ΠΡΟΒΟΛΕΣ ΕΜΠΕΙΡΟΓΝΩΜΟΝΩΝ ΤΟΥ EΥΡΩΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ ΓΙΑ ΤΗ ΖΩΝΗ ΤΟΥ ΕΥΡΩ Οι εµπειρογνώµονες του Ευρωσυστήµατος κατάρτισαν προβολές για τις µακροοικονοµικές εξελίξεις στη ζώνη του ευρώ, µε βάση

Διαβάστε περισσότερα

Ιστορία του Αραβοϊσλαμικού Πολιτισμού

Ιστορία του Αραβοϊσλαμικού Πολιτισμού Ιστορία του Αραβοϊσλαμικού Πολιτισμού Ενότητα 3: Ιστορική Ανασκόπηση των Ισλαμικών Αυτοκρατοριών Δημήτριος Σταματόπουλος Άδειες Χρήσης Το παρόν εκπαιδευτικό υλικό υπόκειται σε άδειες χρήσης Creative Commons.

Διαβάστε περισσότερα

Νότιοι Εταίροι. Νομική βάση. Μέσα

Νότιοι Εταίροι. Νομική βάση. Μέσα Νότιοι Εταίροι Η Ευρωπαϊκή Πολιτική Γειτονίας (ΕΠΓ) καλύπτει δέκα από τις χώρες που γειτνιάζουν με την ΕΕ, και βρίσκονται στις ανατολικές και νότιες ακτές της Μεσογείου: Αλγερία, Αίγυπτος, Ισραήλ, Ιορδανία,

Διαβάστε περισσότερα

«ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ» ΟΡΙΣΜΟΣ

«ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ» ΟΡΙΣΜΟΣ «ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ» ΟΡΙΣΜΟΣ Η δημοκρατία είναι το πολίτευμα στο οποίο η εξουσία πηγάζει από το λαό, ασκείται από τον λαό και υπηρετεί τα συμφέροντά του. Βασικό χαρακτηριστικό της είναι η λήψη αποφάσεων με ψηφοφορία

Διαβάστε περισσότερα

Τα σημαντικότερα γεγονότα της Παλαιάς Διαθήκης εκτυλίσσονται στην περιοχή που. Η Μέση Ανατολή στην αρχαιότητα

Τα σημαντικότερα γεγονότα της Παλαιάς Διαθήκης εκτυλίσσονται στην περιοχή που. Η Μέση Ανατολή στην αρχαιότητα Ο ΚΟΣΜΟΣ ΤΗΣ ΠΑΛΑΙΑΣ ΔΙΑΘΗΚΗΣ Τα σημαντικότερα γεγονότα της Παλαιάς Διαθήκης εκτυλίσσονται στην περιοχή που ονομάζεται ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ Η Μέση Ανατολή στην αρχαιότητα Ποια σύγχρονα κράτη αποτελούν την περιοχή

Διαβάστε περισσότερα

***I ΣΧΕΔΙΟ ΕΚΘΕΣΗΣ. EL Eνωμένη στην πολυμορφία EL. Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο 2016/0197(COD)

***I ΣΧΕΔΙΟ ΕΚΘΕΣΗΣ. EL Eνωμένη στην πολυμορφία EL. Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο 2016/0197(COD) Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο 2014-2019 Επιτροπή Διεθνούς Εμπορίου 2016/0197(COD) 7.9.2016 ***I ΣΧΕΔΙΟ ΕΚΘΕΣΗΣ σχετικά με την πρόταση απόφασης του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου για τη χορήγηση περαιτέρω

Διαβάστε περισσότερα

Παγκόσµιο Εκθεσιακό Βαρόµετρο Αποτελέσµατα από την έρευνα που διενεργήθηκε το εκέµβριο του 2009

Παγκόσµιο Εκθεσιακό Βαρόµετρο Αποτελέσµατα από την έρευνα που διενεργήθηκε το εκέµβριο του 2009 Παγκόσµιο Εκθεσιακό Βαρόµετρο Αποτελέσµατα από την έρευνα που διενεργήθηκε το εκέµβριο του 2009 απευθυνόµενη στα µέλη της UFI*,της SISO** και της AFIDA*** * Παγκόσµια ** στις ΗΠΑ ***Κεντρική & Νότια Αµερική

Διαβάστε περισσότερα

ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΔΙΕΘΝΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ

ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΔΙΕΘΝΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ Ανοικτά Ακαδημαϊκά Μαθήματα στο ΤΕΙ Ιονίων Νήσων ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΔΙΕΘΝΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ Ενότητα 9: Κρατικές Πολιτικές και Χρηματοπιστωτικά Θέματα Το περιεχόμενο του μαθήματος διατίθεται με άδεια Creative Commons

Διαβάστε περισσότερα

ΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ. Θετικά αποτελέσµατα, λόγω ισχυρών διεθνών περιθωρίων διύλισης - απρόσκοπτη λειτουργία κατά τη διάρκεια της τραπεζικής κρίσης

ΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ. Θετικά αποτελέσµατα, λόγω ισχυρών διεθνών περιθωρίων διύλισης - απρόσκοπτη λειτουργία κατά τη διάρκεια της τραπεζικής κρίσης ΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ 27 Αυγούστου 2015 Αποτελέσµατα Β Τριµήνου / Α Εξαµήνου 2015 Θετικά αποτελέσµατα, λόγω ισχυρών διεθνών περιθωρίων διύλισης - απρόσκοπτη λειτουργία κατά τη διάρκεια της τραπεζικής κρίσης Ο Όµιλος

Διαβάστε περισσότερα

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ Β8 ιεύθυνση Επιχειρηµατικής Ανάπτυξης «ΓΝΟΥΣ ΠΡΑΤΤΕ»

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ Β8 ιεύθυνση Επιχειρηµατικής Ανάπτυξης «ΓΝΟΥΣ ΠΡΑΤΤΕ» ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ Β8 ιεύθυνση Επιχειρηµατικής Ανάπτυξης «ΓΝΟΥΣ ΠΡΑΤΤΕ» Μηνιαίο Δελτίο Επιχειρηματικών Πληροφοριών ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΣ 2015 / ΤΕΥΧΟΣ 1 ΗΝΩΜΕΝΑ ΑΡΑΒΙΚΑ ΕΜΙΡΑΤΑ υνατότητα εξαγωγής ελληνικών ηλιακών

Διαβάστε περισσότερα

ΕΚ ΟΤΙΚΟΣ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΛΙΒΑΝΗ Α.Β.Ε.

ΕΚ ΟΤΙΚΟΣ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΛΙΒΑΝΗ Α.Β.Ε. ΕΚ ΟΤΙΚΟΣ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΛΙΒΑΝΗ Α.Β.Ε. Στα πλαίσια της συµµετοχής της MERIT Α.Χ.Ε.Π.Ε.Υ. στη δηµόσια εγγραφή της Εκδοτικός Οργανισµός Λιβάνη Α.Β.Ε. στο Χ.Α.Α, σας αποστέλλουµε πληροφοριακό υλικό σχετικά µε

Διαβάστε περισσότερα

Κωνσταντίνος: από τη Ρώμη στη Νέα Ρώμη

Κωνσταντίνος: από τη Ρώμη στη Νέα Ρώμη Επανάληψη Κωνσταντίνος: από τη Ρώμη στη Νέα Ρώμη Ο Κωνσταντίνος Βυζάντιο 1. Αποφασίζει τη μεταφορά της πρωτεύουσας στην Ανατολή κοντά στο αρχαίο Βυζάντιο: νέο διοικητικό κέντρο η Κωνσταντινούπολη 2. 313

Διαβάστε περισσότερα

ΓΕΝΙΚΟ ΠΡΟΞΕΝΕΙΟ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ ΣΤΗΝ ΤΖΕΝΤΑ

ΓΕΝΙΚΟ ΠΡΟΞΕΝΕΙΟ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ ΣΤΗΝ ΤΖΕΝΤΑ ΓΡΑΦΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΚΑΙ ΕΜΠΟΡΙΚΩΝ ΥΠΟΘΕΣΕΩΝ P.O. BOX 5108, Jeddah 21 422 Tel: 00966 12 66 90 824 E-Mail: ecocom-jeddah@mfa.gr Προϊστάμενος : Θεόδωρος Ξυπολιάς, Σύμβουλος Ο.Ε.Υ. Α 1 Οκτώβριος 2014 ΣΟΥΛΤΑΝΑΤΟ

Διαβάστε περισσότερα

Η Εκτελεστική Εξουσία. Δρ. Κωνσταντίνος Αδαμίδης

Η Εκτελεστική Εξουσία. Δρ. Κωνσταντίνος Αδαμίδης Η Εκτελεστική Εξουσία Δρ. Κωνσταντίνος Αδαμίδης Εκτελεστική εξουσία -Πρόκειται για την πιο απαραίτητη συνιστώσα της διακυβέρνησης. -Η εκτελεστική εξουσία διαχωρίζεται ανάμεσα στο πολιτικό σκέλος, που χαράσσει

Διαβάστε περισσότερα

Οι 13 βρετανικές αποικίες Η Αγγλία ήταν η θαλασσοκράτειρα δύναμη από τον 17 ο αιώνα ίδρυσε 13 αποικίες στη βόρεια Αμερική. Ήταν ο προορ

Οι 13 βρετανικές αποικίες Η Αγγλία ήταν η θαλασσοκράτειρα δύναμη από τον 17 ο αιώνα ίδρυσε 13 αποικίες στη βόρεια Αμερική. Ήταν ο προορ Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής Γνωρίζετε τι είναι οι Η.Π.Α σήμερα; Θα δούμε πώς δημιουργήθηκαν και ποια είναι τα θεμέλια της ισχύος τους. Οι 13 βρετανικές αποικίες Η Αγγλία ήταν η θαλασσοκράτειρα δύναμη

Διαβάστε περισσότερα

Ενότητα 29 Οι Βαλκανικοί πόλεμοι Ιστορία Γ Γυμνασίου. Η απελευθέρωση της Θεσσαλονίκης (26 Οκτωβρίου 1912)

Ενότητα 29 Οι Βαλκανικοί πόλεμοι Ιστορία Γ Γυμνασίου. Η απελευθέρωση της Θεσσαλονίκης (26 Οκτωβρίου 1912) Ενότητα 29 Οι Βαλκανικοί πόλεμοι 1912-1913 Ιστορία Γ Γυμνασίου Η απελευθέρωση της Θεσσαλονίκης (26 Οκτωβρίου 1912) Χρονολόγιο 1897-1908 Μακεδόνικος Αγώνας 1912-1913 Βαλκανικοί πόλεμοι 1914-1918 Α' Παγκόσμιος

Διαβάστε περισσότερα

Η Συρία και οι τουρκο-ιρανικές σχέσεις

Η Συρία και οι τουρκο-ιρανικές σχέσεις Του Χρήστου Μηνάγια 11 Νοεμβρίου 2012 www.geostrategy.gr Η Συρία και οι τουρκο-ιρανικές σχέσεις Όταν ξεκίνησε η Αραβική Άνοιξη, το Ιράν υποστήριξε τους εξεγερμένους των χωρών αυτών και επιδίωξε να προσδώσει

Διαβάστε περισσότερα

Η Γαλλική επανάσταση (1789-1794)

Η Γαλλική επανάσταση (1789-1794) Η Γαλλική επανάσταση (1789-1794) Το πλαίσιο 18 ος αιώνας, Γαλλία: Παλαιό Καθεστώς, δηλ. 3 θεσμοθετημένες τάξεις: Κλήρος (0,5%) Ευγενείς (1,5%) Υπόλοιποι, δηλ. αστοί, αγρότες εργάτες (98%) Κριτήρια ένταξης:

Διαβάστε περισσότερα

Διακήρυξη της Μάλτας, από τα μέλη του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, για τις εξωτερικές πτυχές της μετανάστευσης: το ζήτημα της διαδρομής της κεντρικής

Διακήρυξη της Μάλτας, από τα μέλη του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, για τις εξωτερικές πτυχές της μετανάστευσης: το ζήτημα της διαδρομής της κεντρικής Βαλέτα, 3 Φεβρουαρίου 2017 (OR. en) Διακήρυξη της Μάλτας, από τα μέλη του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, για τις εξωτερικές πτυχές της μετανάστευσης: το ζήτημα της διαδρομής της κεντρικής Μεσογείου 1. Χαιρετίζουμε

Διαβάστε περισσότερα

EC - EIE Programme - SEIPLED Project. WP 2: «Μεθοδολογία & Εργαλεία» ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ:

EC - EIE Programme - SEIPLED Project. WP 2: «Μεθοδολογία & Εργαλεία» ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ: EC - EIE Programme - SEIPLED Project WP 2: «Μεθοδολογία & Εργαλεία» ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ: Προσέγγιση σε τοπικό επίπεδο Τοπικές συνθήκες Εμπόδια Συμβουλευτική Επιτροπή Στάδιο Σχεδιασμού Πρόγραμμα εργασίας 1. Προσέγγιση

Διαβάστε περισσότερα

Το 1953 το σύνταγμα αναθεωρήθηκε και οι 2 βουλές έγιναν μία με 179 έδρες, ενώ δόθηκε στις γυναίκες το δικαίωμα συμμετοχής στην κυβέρνηση.

Το 1953 το σύνταγμα αναθεωρήθηκε και οι 2 βουλές έγιναν μία με 179 έδρες, ενώ δόθηκε στις γυναίκες το δικαίωμα συμμετοχής στην κυβέρνηση. Στους ναπολεόντειους πολέμους, η Δανία υπήρξε σύμμαχος του Μεγάλου Ναπολέοντα με αποτέλεσμα κατά την ειρήνη του Κίελου (1813) να χάσει τη Νορβηγία, που παραχωρήθηκε στην Σουηδία. Το 1864 ο Γερμανός Βίσμαρκ,

Διαβάστε περισσότερα

Αγροτεμάχιο προς πώληση, 165 στρεμμάτων στην παραλία Ορκός της Κέας (Τζιας) στις Κυκλάδες ΓΕΝΙΚΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΓΙΑ ΤΟ ΑΓΡΟΤΕΜΑΧΙΟ

Αγροτεμάχιο προς πώληση, 165 στρεμμάτων στην παραλία Ορκός της Κέας (Τζιας) στις Κυκλάδες ΓΕΝΙΚΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΓΙΑ ΤΟ ΑΓΡΟΤΕΜΑΧΙΟ Αγροτεμάχιο προς πώληση, 165 στρεμμάτων στην παραλία Ορκός της Κέας (Τζιας) στις Κυκλάδες ΓΕΝΙΚΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΓΙΑ ΤΟ ΑΓΡΟΤΕΜΑΧΙΟ Κέα 2009 Αγροτεμάχιο 165 στρέμματα, ιδανικό για επένδυση στις Κυκλάδες

Διαβάστε περισσότερα

ΕΡΩΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ ΜΕΛΟΥΣ Η ΔΙΕΡΕΥΝΗΣΗ ΤΩΝ ΠΡΟΟΠΤΙΚΩΝ ΤΩΝ ΜΕΛΩΝ HEMEXPO ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΤΗΣ ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟΤΗΤΑΣ ΤΟΥΣ ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΚΟΙΝΕΣ ΔΡΑΣΕΙΣ

ΕΡΩΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ ΜΕΛΟΥΣ Η ΔΙΕΡΕΥΝΗΣΗ ΤΩΝ ΠΡΟΟΠΤΙΚΩΝ ΤΩΝ ΜΕΛΩΝ HEMEXPO ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΤΗΣ ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟΤΗΤΑΣ ΤΟΥΣ ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΚΟΙΝΕΣ ΔΡΑΣΕΙΣ ΕΡΩΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ ΜΕΛΟΥΣ Η ΔΙΕΡΕΥΝΗΣΗ ΤΩΝ ΠΡΟΟΠΤΙΚΩΝ ΤΩΝ ΜΕΛΩΝ HEMEXPO ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΤΗΣ ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟΤΗΤΑΣ ΤΟΥΣ ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΚΟΙΝΕΣ ΔΡΑΣΕΙΣ Η παρούσα έρευνα πραγματοποιείται στο πλαίσιο μελέτης από την HEMEXPO

Διαβάστε περισσότερα

Απώλειες για τον χρυσό με την πολιτική αστάθεια στις ΗΠΑ να διαφαίνεται πως βαίνει σε τέλος

Απώλειες για τον χρυσό με την πολιτική αστάθεια στις ΗΠΑ να διαφαίνεται πως βαίνει σε τέλος Απώλειες για τον χρυσό με την πολιτική αστάθεια στις ΗΠΑ να διαφαίνεται πως βαίνει σε τέλος Τα νέα από την Ουάσινγκτον για προσωρινή συμφωνία που είναι πιθανόν να επιτευχθεί, απέτυχε να προκαλέσει αντίδραση

Διαβάστε περισσότερα

ΤΟΜΕΑΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ / ICT

ΤΟΜΕΑΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ / ICT ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ / ICT Η στροφή προς τις υψηλές τεχνολογίες, κυρίως στο πλαίσιο της Ψηφιακής Στρατηγικής (2006-2013) έχει οδηγήσει στην βελτίωση των περισσότερων δεικτών Τεχνολογίας Πληροφορικής και Επικοινωνιών

Διαβάστε περισσότερα

Κεφάλαιο 9 Βασίλειο της Σαουδικής Αραβίας

Κεφάλαιο 9 Βασίλειο της Σαουδικής Αραβίας Κεφάλαιο 9 Βασίλειο της Σαουδικής Αραβίας as- - Al-Mamlakah al-'arabiyyah ةيدوعسلا ةيبرعلا ةكلمملا) Sa'ūdiyyah) Εικ. 9.1 - Προσκυνητές στη Μέκκα, την πόλη που γεννήθηκε ο Προφήτης του Ισλάµ, ο Μωάµεθ.

Διαβάστε περισσότερα

Η ΡΩΣΙΚΗ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ - I ΡΥΣΗ ΚΑΙ ΕΞEΛΙΞΗ ΤΗΣ ΣΟΒΙΕΤΙΚHΣ EΝΩΣΗΣ

Η ΡΩΣΙΚΗ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ - I ΡΥΣΗ ΚΑΙ ΕΞEΛΙΞΗ ΤΗΣ ΣΟΒΙΕΤΙΚHΣ EΝΩΣΗΣ ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΚΓ Η ΡΩΣΙΚΗ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ - I ΡΥΣΗ ΚΑΙ ΕΞEΛΙΞΗ ΤΗΣ ΣΟΒΙΕΤΙΚHΣ EΝΩΣΗΣ ΩΣ ΤΟ 1941 100 Α. ΚΛΕΙΣΤΕΣ Ή ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ (ενδεικτικά παραδείγµατα) Ερωτήσεις διαζευκτικής απάντησης ή του τύπου

Διαβάστε περισσότερα

Ο ΠΟΛΕΜΟΣ ΤΟΥ ΒΙΕΤΝΑΜ. Εργασία της μαθήτριας Έλλης Βελέντζα για το πρόγραμμα ΣινΕφηβοι

Ο ΠΟΛΕΜΟΣ ΤΟΥ ΒΙΕΤΝΑΜ. Εργασία της μαθήτριας Έλλης Βελέντζα για το πρόγραμμα ΣινΕφηβοι Ο ΠΟΛΕΜΟΣ ΤΟΥ ΒΙΕΤΝΑΜ Εργασία της μαθήτριας Έλλης Βελέντζα για το πρόγραμμα ΣινΕφηβοι Ο πόλεμος του Βιετνάμ(1965-1975) ήταν η μεγαλύτερη ένοπλη σύγκρουση μεταξύ Δύσης και Ανατολής κατά την διάρκεια του

Διαβάστε περισσότερα

ΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΛΗΡΩΣΗ ΘΕΣΕΩΝ ΗΜΟΣΙΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΚΑΙ ΝΟΜΙΚΩΝ ΠΡΟΣΩΠΩΝ ΤΟΥ ΗΜΟΣΙΟΥ TOMEΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ Ε

ΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΛΗΡΩΣΗ ΘΕΣΕΩΝ ΗΜΟΣΙΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΚΑΙ ΝΟΜΙΚΩΝ ΠΡΟΣΩΠΩΝ ΤΟΥ ΗΜΟΣΙΟΥ TOMEΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ Ε ΑΝΩΤΑΤΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΕΠΙΛΟΓΗΣ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΙΑΓΩΝΙΣΜΟΥ ΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΛΗΡΩΣΗ ΘΕΣΕΩΝ ΗΜΟΣΙΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΚΑΙ ΝΟΜΙΚΩΝ ΠΡΟΣΩΠΩΝ ΤΟΥ ΗΜΟΣΙΟΥ TOMEΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ Ε ΕΞΕΤΑΣΗ ΣΤΟ ΜΑΘΗΜΑ: «ΠΟΛΙΤΙΚΟΙ

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΟΠΤΙΚΕΣ ΤΟΥ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ ΜΕ ΙΑΤΡΙΚΗ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ

ΠΡΟΟΠΤΙΚΕΣ ΤΟΥ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ ΜΕ ΙΑΤΡΙΚΗ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ ΠΡΟΟΠΤΙΚΕΣ ΤΟΥ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ ΜΕ ΙΑΤΡΙΚΗ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ ΥΝΑΤΟΤΗΤΑ ΤΩΝ ΑΝΘΡΩΠΩΝ ΠΟΥ ΧΡΕΙΑΖΟΝΤΑΙ ΙΑΤΡΙΚΗ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ ΝΑ ΤΑΞΙ ΕΥΟΥΝ ΑΠΡΟΣΚΟΠΤΑ ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ ΕΙΣΗΓΗΤΗΣ: ΘΕΟ ΩΡΟΣ ΠΑΤΣΟΥΛΕΣ ΕΡΕΥΝΗΤΗΣ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ, ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΗΣ

Διαβάστε περισσότερα

Η αγορά εμπορευμάτων σταθεροποιείται μετά από τους ισχυρούς κλυδωνισμούς Του Ole S. Hansen, αναλυτή της Saxo Bank

Η αγορά εμπορευμάτων σταθεροποιείται μετά από τους ισχυρούς κλυδωνισμούς Του Ole S. Hansen, αναλυτή της Saxo Bank Η αγορά εμπορευμάτων σταθεροποιείται μετά από τους ισχυρούς κλυδωνισμούς Του Ole S. Hansen, αναλυτή της Saxo Bank Η δραματική πτώση της τιμής του χρυσού που θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως ένα πρωτοφανές

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΣΦΑΤΕΣ ΑΛΛΑΓΕΣ ΣΤΗ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΗ ΝΟΜΟΘΕΣΙΑ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ

ΠΡΟΣΦΑΤΕΣ ΑΛΛΑΓΕΣ ΣΤΗ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΗ ΝΟΜΟΘΕΣΙΑ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΟ ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ 3: ΠΑΡΟΧΗ ΤΕΧΝΙΚΗΣ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗΣ ΣΤΑ ΜΕΛΗ ΣΕ ΘΕΜΑΤΑΦΟΡΟΛΟΓΙΑΣ ΚΑΙ ΦΠΑ ΠΡΟΣΦΑΤΕΣ ΑΛΛΑΓΕΣ ΣΤΗ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΗ ΝΟΜΟΘΕΣΙΑ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ ΕΙΣΑΓΩΓΗ Το Υπουργείο Οικονομικών παρουσίασε στη

Διαβάστε περισσότερα

Έρευνα αγοράς κλάδου παραγωγής ιχθυηρών

Έρευνα αγοράς κλάδου παραγωγής ιχθυηρών Έρευνα αγοράς κλάδου παραγωγής ιχθυηρών Κατά τη διάρκεια των τελευταίων 15 ετών η Ελληνική υδατοκαλλιέργεια, αναπτύχθηκε και ανέδειξε τη χώρα ως τη μεγαλύτερη παραγωγό ιχθύων στην ευρύτερη περιοχή της

Διαβάστε περισσότερα

Δείκτης Τουριστικής Δαπάνης στην περιοχή της Μεσογείου

Δείκτης Τουριστικής Δαπάνης στην περιοχή της Μεσογείου Δείκτης Τουριστικής Δαπάνης περιοχή της Μεσογείου Σεπτέμβριος Δεκέμβριος 2011 Καταναλωτική δαπάνη εισερχόμενου τουρισμού σε έξι Μεσογειακές χώρες, με επιμέρους στοιχεία για την Ελλάδα Φεβρουάριος 2012

Διαβάστε περισσότερα

Κεφάλαιο 2 Ηνωµένα Αραβικά Εµιράτα

Κεφάλαιο 2 Ηνωµένα Αραβικά Εµιράτα Κεφάλαιο 2 Ηνωµένα Αραβικά Εµιράτα Muttahidah) - Al Imarat al Arabiyah al الا مارات العربي ة المت حد) Εικ. 2.1 - «Το Φοινικόδεντρο», σύµπλεγµα τεχνητών νησιών στο Ντουµπάι. 1 Η χώρα του Παραµυθιού, τα

Διαβάστε περισσότερα

Κεφάλαιο 3 ηµοκρατία του Ιράκ

Κεφάλαιο 3 ηµοκρατία του Ιράκ Κεφάλαιο 3 ηµοκρατία του Ιράκ Al-Iraqiyah) Al-Jumhuriyah -ةيقارعلا ةيروهمجلا) Εικ. 3.1 - Ο µιναρές Malwaiya του 9 ου αιώνα µ.χ. στη πόλη Σαµάρα! 1 Η Γη στις όχθες των δύο ποταµών, η Μεσοποταµία, η ηµοκρατία

Διαβάστε περισσότερα

Διεθνής Οικονομική και Παγκόσμια Οικονομία ΓΙΩΡΓΟΣ ΑΛΟΓΟΣΚΟΥΦΗΣ

Διεθνής Οικονομική και Παγκόσμια Οικονομία ΓΙΩΡΓΟΣ ΑΛΟΓΟΣΚΟΥΦΗΣ Διεθνής Οικονομική και Παγκόσμια Οικονομία ΓΙΩΡΓΟΣ ΑΛΟΓΟΣΚΟΥΦΗΣ Διεθνής Οικονομική 1. Διεθνές εμπόριο, Διεθνής Εμπορική Πολιτική και Διεθνείς Εμπορικές Συμφωνίες και Θεσμοί 2. Μακροοικονομική Ανοικτών

Διαβάστε περισσότερα

ΠΕΤΡΕΛΑΙΟ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΠΕΤΡΕΛΑΙΟ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΟ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ Το πετρέλαιο χρησιμοποιείται για την παραγωγή καυσίμων αλλά και άλλων χημικών προϊόντων παγκοσμιώς. Καταλαμβάνει μεγάλο μέρος της καθημερινότητας μας καθώς έχει ευρεία χρήση. Τα

Διαβάστε περισσότερα

Αθλητικός Τουρισμός και Ευρωπαϊκή Αθλητική Πολιτική Σήμερα!

Αθλητικός Τουρισμός και Ευρωπαϊκή Αθλητική Πολιτική Σήμερα! Αθλητικός Τουρισμός και Ευρωπαϊκή Αθλητική Πολιτική Σήμερα! Του Δημήτρη Τερζάκη (22-11-08) Ο αθλητικός τουρισμός μπορεί να θεωρηθεί ως μια κοινωνική και οικονομική δραστηριότητα με σημαντική συμβολή στους

Διαβάστε περισσότερα

22 Δεκεμβρίου 2014 1

22 Δεκεμβρίου 2014 1 22 Δεκεμβρίου 2014 1 Επιχειρηματικές αποστολές - Επενδύσεις Αποστολές στο εξωτερικό: 66 αποστολές & επαφές με περισσότερες από 1930 επιχειρήσεις 2012: 21 αποστολές, επαφές με περισσότερες από 980 επιχειρήσεις

Διαβάστε περισσότερα

Η κατάσταση στον Κόσµο σήµερα

Η κατάσταση στον Κόσµο σήµερα Ανθρώπινα δικαιώµατα Η κατάσταση στον Κόσµο σήµερα Περισσότερο από 100 εκατοµµύρια παιδιά, τα περισσότερα κορίτσια, δεν πηγαίνουν καν στο σχολείο. 44 εκατοµµύρια από αυτά ζουν στην Αφρική, 32 εκατοµµύρια

Διαβάστε περισσότερα

Η εθνική άμυνα σε όλο τον κόσμο καλείται να αντιμετωπίσει ευρεία γκάμα απειλών και προκλήσεων

Η εθνική άμυνα σε όλο τον κόσμο καλείται να αντιμετωπίσει ευρεία γκάμα απειλών και προκλήσεων Δελτίο Τύπου Ημερομηνία: 10 Νοεμβρίου 2015 Υπεύθυνη: Αλεξάνδρα Φιλιππάκη Τηλ: 2106874711 Email: alexandra.filippaki@gr.pwc.com Σελίδες: 5 Η εθνική άμυνα σε όλο τον κόσμο καλείται να αντιμετωπίσει ευρεία

Διαβάστε περισσότερα

ΕΡΩΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ Συνήθη εμπόδια στο διατλαντικό εμπόριο και τις επενδύσεις

ΕΡΩΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ Συνήθη εμπόδια στο διατλαντικό εμπόριο και τις επενδύσεις ΕΡΩΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ Συνήθη εμπόδια στο διατλαντικό εμπόριο και τις επενδύσεις Σημείωση: Το παρόν ερωτηματολόγιο αποτελεί πρότυπο, εν είδει οδικού χάρτη, με βάση το οποίο παρακαλούνται οι ενδιαφερόμενοι (υποψήφιοι

Διαβάστε περισσότερα

Επισκόπηση Αλβανικής Οικονομίας 2008

Επισκόπηση Αλβανικής Οικονομίας 2008 Επισκόπηση Αλβανικής Οικονομίας 2008 Υπεύθυνος Έκδοσης: Χρήστος Φαρµάκης-Συµβουλος ΟΕΥ Α Επιµέλεια:Σπυρίδων Οικονόµου, Γραµµατέας ΟΕΥ Α - Sonila-Sofia Kisi Πρεσβεία της Ελλάδας Γραφείο Οικονομικών & Εμπορικών

Διαβάστε περισσότερα

ΕΘΝΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ Διεύθυνση Οικονομικής Ανάλυσης

ΕΘΝΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ Διεύθυνση Οικονομικής Ανάλυσης ΕΘΝΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ Διεύθυνση Οικονομικής Ανάλυσης ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ O ΑΓΡΟΔΙΑΤΡΟΦΙΚΟΣ ΤΟΜΕΑΣ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΠΡΟΣΦΕΡΕΙ ΕΠΙΠΛΕΟΝ 12,2 ΔΙΣ ΕΤΗΣΙΩΣ ΑΝ ΕΝΙΣΧΥΘΕΙ Η ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ, ΤΟ BRANDING ΚΑΙ Η ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΗ

Διαβάστε περισσότερα

% Μεταβολή 08/07 44.367.891.178 12,13% 9,67% 42.277.469.831 11,21% 6,08% 4.785.906.605 1,31% 3,39% 7.098.635.823 1,88% 7,45%

% Μεταβολή 08/07 44.367.891.178 12,13% 9,67% 42.277.469.831 11,21% 6,08% 4.785.906.605 1,31% 3,39% 7.098.635.823 1,88% 7,45% Εµπορικό Ισοζύγιο Για το, ο όγκος εµπορίου της Ιταλίας ανήλθε σε 743 δισ. ευρώ, εκ των οποίων οι ιταλικές εξαγωγές ήταν 365 δισ. ευρώ και οι εισαγωγές 377 δισ. ευρώ. Το έλλειµµα του εµπορικού ισοζυγίου

Διαβάστε περισσότερα

ΟΔΗΓΟΣ ΕΠΙΧΕΙΡΕΙΝ ΓΙΑ ΤΟ ΙΣΡΑΗΛ

ΟΔΗΓΟΣ ΕΠΙΧΕΙΡΕΙΝ ΓΙΑ ΤΟ ΙΣΡΑΗΛ ΠΡΕΣΒΕΙΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ ΣΤΟ ΙΣΡΑΗΛ ΓΡΑΦΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΚΑΙ ΕΜΠΟΡΙΚΩΝ ΥΠΟΘΕΣΕΩΝ ΟΔΗΓΟΣ ΕΠΙΧΕΙΡΕΙΝ ΓΙΑ ΤΟ ΙΣΡΑΗΛ ΟΔΗΓΟΣ ΕΠΙΧΕΙΡΕΙΝ ΓΙΑ ΤΟ ΙΣΡΑΗΛ...1 1. Εξαγωγή προϊόντων στο Ισραήλ...1 2. Σύσταση εταιρείας

Διαβάστε περισσότερα

Ενδεικτικές απαντήσεις στα θέματα της Ιστορίας. κατεύθυνσης των Πανελλαδικών εξετάσεων 2014

Ενδεικτικές απαντήσεις στα θέματα της Ιστορίας. κατεύθυνσης των Πανελλαδικών εξετάσεων 2014 Θέμα Α1 Ενδεικτικές απαντήσεις στα θέματα της Ιστορίας κατεύθυνσης των Πανελλαδικών εξετάσεων 2014 ΟΜΑΔΑ ΠΡΩΤΗ Α) Με τη βιομηχανική επανάσταση καθώς η κατοχή γης έπαυε προοδευτικά να είναι πηγή εξουσίας

Διαβάστε περισσότερα

ΜΑΚΡΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ ΠΡΟΒΟΛΕΣ ΕΜΠΕΙΡΟΓΝΩΜΟΝΩΝ ΤΟΥ ΕΥΡΩΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ ΓΙΑ ΤΗ ΖΩΝΗ ΤΟΥ ΕΥΡΩ

ΜΑΚΡΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ ΠΡΟΒΟΛΕΣ ΕΜΠΕΙΡΟΓΝΩΜΟΝΩΝ ΤΟΥ ΕΥΡΩΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ ΓΙΑ ΤΗ ΖΩΝΗ ΤΟΥ ΕΥΡΩ ΜΑΚΡΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ ΠΡΟΒΟΛΕΣ ΕΜΠΕΙΡΟΓΝΩΜΟΝΩΝ ΤΟΥ ΕΥΡΩΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ ΓΙΑ ΤΗ ΖΩΝΗ ΤΟΥ ΕΥΡΩ Οι εµπειρογνώµονες του Ευρωσυστήµατος κατάρτισαν προβολές για τις µακροοικονοµικές εξελίξεις στη ζώνη του ευρώ, µε βάση

Διαβάστε περισσότερα