Κεφάλαιο 7 Βασίλειο του Μπαχρέιν

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "Κεφάλαιο 7 Βασίλειο του Μπαχρέιν"

Transcript

1 Κεφάλαιο 7 Βασίλειο του Μπαχρέιν al-bahrayn) Mamlakat -نيرحبلا ةكلمم)

2

3 Εικ The Bahrain Financial Harbor φιλοδοξεί να γίνει το Τραπεζικό και Χρηµατοοικονοµικό κέντρο του Ισλαµικού Κόσµου (µελλοντική άποψη). 1 Η αρχαία Τύλος, το σηµερινό Βασίλειο των ύο Θαλασσών, το Μπαχρέιν. Το Βασίλειο του Μπαχρέιν είναι ένα αρχιπέλαγος 36 νησιών στο κέντρο του Περσικού Κόλπου. Στις 15 Αυγούστου του 1971 ανέκτησε την ανεξαρτησία του από τη βρετανική επικυριαρχία και από τις 14 Φεβρουαρίου του 2002, µετά από δηµοψήφισµα, πολίτευµα του κράτους είναι η συνταγµατική µοναρχία µε αρχηγό όχι πλέον έναν Εµίρη, αλλά ένα Βασιλιά. Το Βασίλειο του Μπαχρέιν, που στα αραβικά σηµαίνει το Βασίλειο των υο Θαλασσών, έχει µακραίωνη Ιστορία 4000 ετών και µάλιστα ήταν γνωστό µε το ελληνικό όνοµα Τύλος. Πολλοί ιστορικοί το ταυτίζουν µε την περιοχή όπου κάποτε δέσποζε ο παράδεισος της Εδέµ. Είναι τέτοια η οµορφιά του τόπου, που κατά καιρούς επονοµαζόταν «Παράδεισος» κι «Αιώνια Ζωή»! Η εύπορη αυτή χώρα στοχεύει να γίνει το χρηµατοοικονοµικό και τραπεζικό κέντρο του Ισλαµικού Κόσµου. Στην πρωτεύουσα µάλιστα χτίζεται ένα εκτενές σύµπλεγµα ουρανοξυστών που θα φιλοξενήσουν εταιρείες του οικονοµικού κλάδου από όλο τον κόσµο. 1 (πηγή :

4

5 7.1 - Γεωπολιτικά Στοιχεία Εικ Η γεωγραφική θέση του Μπαχρέιν (πηγή: wikipedia.org). Η λέξη Μπαχρέιν είναι αραβική και σηµαίνει κυριολεκτικά «ύο θάλασσες». Το Βασίλειο του «ύο Θαλασσών» είναι ένα αρχιπέλαγος 36 νησιών κοντά στη δυτική όχθη του Περσικού Κόλπου. Μεγαλύτερο νησί του αρχιπελάγους Μπαχρέιν είναι το οµώνυµο. Η χώρα καλύπτει έκταση 665 τετραγωνικών χιλιοµέτρων, µια έκταση περίπου ίση µε αυτή της Χίου. Τα τέσσερα κύρια νησιά (που είναι συνδεδεµένα µεταξύ τους µε γέφυρες) αποτελούν το 95% της συνολικής έκτασης της χώρας. Πρωτεύουσα της χώρας είναι η Μανάµα. Το Μπαχρέιν δεν συνορεύει µε καµία χώρα, ωστόσο ενώνεται µε τη Σαουδική Αραβία µε τη γέφυρα του Βασιλιά Φαχντ (King Fahd Causeway) και σε λίγα χρόνια θα ενώνεται και µε το Κατάρ µέσω της µεγαλύτερης γέφυρας του κόσµου, της Γέφυρας Φιλίας Κατάρ-Μπαχρέιν (Qatar Bahrain Friendship Bridge) µήκους 45 χιλιοµέτρων. Μέχρι το 2002, το Μπαχρέιν ήταν χωρισµένο διοικητικά σε 12 περιφέρειες. Πλέον, διακρίνεται σε πέντε κυβερνεία (manatiq) τα οποία είναι τα ακόλουθα: το Βόρειο, το Νότιο, το Κεντρικό, της Πρωτεύουσας και του Muharraq. Στο ακόλουθο σχήµα φαίνεται γεωγραφικά η διοικητική διάκριση.

6 1. Πρωτεύουσας 2. Κεντρικό 3. Muharraq 4. Βόρειο 5. Νότιο Εικ. 7.3 Τα πέντε Κυβερνεία (manatiq) στο Μπαχρέιν (πηγή: wikipedia.org). Το Μπαχρέιν είναι ένα επίπεδο και ξηρό αρχιπέλαγος που καλύπτεται σε ποσοστό 92% από έρηµο. Το υψηλότερο σηµείο της χώρας βρίσκεται στη Jabal ad Dukhan κι αγγίζει τα 122 µέτρα υψόµετρο. Το κλίµα είναι ήπιο το χειµώνα, ενώ το καλοκαίρι είναι πολύ ζεστό και µε µεγάλη υγρασία. Σηµαδεύεται από συχνές αµµοθύελλες και περιόδους ξηρασίας. Οι βροχοπτώσεις είναι σπάνιες και η θερµοκρασία κυµαίνεται εν γένει µεταξύ 20 µε 45 βαθµούς Κελσίου (βλ.-13). Το Μπαχρέιν είναι µια από τις πιο πυκνά κατοικηµένες χώρες στη Μέση Ανατολή. O πληθυσµός (2006) αγγίζει τις και µεγαλύτερη πόλη είναι η πρωτεύουσα Μανάµα µε κατοίκους. Άλλη µεγάλη πόλη είναι η Al Muharraq. Ο ρυθµός αύξησης του πληθυσµού είναι περίπου 1,51% και θα µπορούσε να κατηγοριοποιηθεί στις ακόλουθες οµάδες: στις Αραβικές φατρίες προσκείµενες στην οικογένεια Al-Khalifa, στους Baharnah (Σιίτες Άραβες), στους ιθαγενείς Σουνίτες Άραβες, στους Howilla (Σουνίτες Άραβες από την Περσία), στους Ajam (Σιίτες Άραβες από την Περσία), σε µια µικρή Εβραϊκή κοινότητα και στους Banyan (Ινδοί που µετοίκησαν στη χώρα πριν την εποχή του πετρελαίου). Επίσης, πολλοί Ευρωπαίοι ζούνε και εργάζονται στη χώρα (βλ.-13, 14 και 15). Επίσηµη γλώσσα είναι η Αραβική. Υπάρχουν δυο βασικές διάλεκτοι: τα Αραβικά Baharna που χρησιµοποιούν οι Σιίτες και τα Αραβικά του Κόλπου που

7 οµιλούν οι Σουνίτες. Επίσης, λόγω του µεγάλου αριθµού ξένων, στη χώρα οµιλούνται τα Περσικά, τα Αγγλικά, τα Ουρντού και τα Μαλαγιάλαµ (ινδικέςπακιστανικές επίσηµες γλώσσες). Ο αλφαβητισµός αγγίζει το 89,1% και η µέση προσδόκιµη ηλικία είναι τα 74,45 έτη ζωής (βλ.-13). Επίσηµη θρησκεία στο Μπαχρέιν είναι η ισλαµική. Αναλυτικά, ο πληθυσµός κατανέµεται σε 81% Μουσουλµάνους (Σιιτών ως επί το πλείστον, αλλά και Σουνιτών), 9% Χριστιανούς (λόγω της παρουσίας πολλών Φιλιππινέζων εργατών), 7% Ινδουιστές, κ.ά. Το νόµισµα της χώρας είναι το ηνάριο του Μπαχρέιν (Bahraini Dinar - BHD) και η συναλλαγµατική ισοτιµία του έναντι του Ευρώ στις 20 Αυγούστου 2006 ήταν (βλ.-11): 1 EUR = BHD 1 QAR = EUR Εικ.7.4 Το Dinar, το νόµισµα του Μπαχρέιν (πηγή: wikipedia.org). Στην Εικόνα 7.5 φαίνεται διαγραµµατικά (βλ.-12) η πορεία του νοµίσµατος έναντι του Euro για ένα διάστηµα 12 µηνών (29/08/05 22/08/06). Τον εκέµβριο του 2001, το Συµβούλιο Συνεργασίας των χωρών του Κόλπου (στο οποίο συµµετέχει το Μπαχρέιν) συµφώνησε να καθιερωθεί από τον Ιανουάριο του 2010 ένα κοινό νέο νόµισµα στη περιοχή που θα ονοµάζεται δηνάριο.

8 Εικ. 7.5 Η πορεία του δηναρίου του Μπαχρέιν έναντι του Ευρώ για το διάστηµα 29/08/05 22/08/06 (πηγή: (βλ.-13). Το µέσο ετήσιο εισόδηµα είναι $ δολάρια, περίπου όσο της Ελλάδας Ιστορία Τα νησιά του Μπαχρέιν έχουν αντιστρόφως ανάλογη ιστορία µε το µέγεθός τους. Γνωστό ως πολιτισµός του Ντιλµούν (Dilmun), ήκµαζε την εποχή του Χαλκού (περίπου στο 3000 π.χ.) καθώς αποτελούσε ένα σηµαντικό διαµετακοµιστικό κέντρο εµπορίου ανάµεσα στον πολιτισµό των Σουµερίων (Μεσοποταµία) και την Ινδία. Θεωρείται µάλιστα ένα από τα πιθανά µέρη της Γης, όπου υπήρξε κάποτε το Βασίλειο της Εδέµ. Περίπου στο 2000 π.χ., η διακοπή του εµπορίου µε την Ινδία οδήγησε το Ντιλµούν σε οικονοµική παρακµή. Από το 750 π.χ. µέχρι το 600 π.χ. ήταν υπό Ασσυριακή κατοχή και λίγο µετά το 600 π.χ. ανήκε στη Βαβυλωνιακή Αυτοκρατορία. Σε ιστορικές πηγές αναφέρεται ως «το Μαργαριτάρι του Κόλπου», «ο Παράδεισος» κι «η Αιώνια Ζωή»!

9 Επόµενη ιστορική αναφορά στο Μπαχρέιν γίνεται µε την άφιξη του Μεγάλου Αλεξάνδρου στον Περσικό Κόλπο τον 4 ο π.χ. αιώνα. Αν και ουσιαστικά ούτε ο Έλληνας Στρατηλάτης ούτε οι διάδοχοί του κυβέρνησαν ποτέ το Μπαχρέιν, ωστόσο µέχρι τον 7 ο µ.χ. αιώνα το αρχιπέλαγος ήταν γνωστό µε το ελληνικό όνοµα Τύλος. Τότε εξισλαµίζεται κι αποκτά το σηµερινό του όνοµα που είναι αραβικό και σηµαίνει «ύο θάλασσες», είτε λόγω του γλυκού νερού των πηγών και του αλµυρού των θαλασσών, είτε λόγω του ότι κόβει τον Περσικό Κόλπο σε δύο θάλασσες: την Περσική από Βορρά * και την Αραβική από το Νότο. Μέχρι το 1800 θα γνωρίσει την επικυριαρχία των Χαλίφηδων Ummayad από τη Συρία, των Χαλίφηδων Addasid από τη Βαγδάτη, των Περσών, των βασιλιάδων από το Οµάν, των Πορτογάλων (1521) και πάλι των Περσών (1743)! Το 1830 η οικογένεια Al Khalifa εισέβαλλε από τη βάση της στο Κατάρ και κατέλαβε το Μπαχρέιν από τους Πέρσες. Για να εξασφαλίσει ότι δεν θα επανακτούσαν οι Πέρσες τον έλεγχο του νησιού, η οικογένεια υπέγραψε συµφωνία µε τους Άγγλους κι έτσι το Μπαχρέιν έγινε βρετανικό προτεκτοράτο. Ο Σεΐχης του Κατάρ συµφωνούσε να µην έχει απευθείας διπλωµατικές σχέσεις µε καµιά άλλη ξένη χώρα χωρίς τη συγκατάθεση του Λονδίνου. Σε αντάλλαγµα το Μπαχρέιν θα είχε τη θαλάσσια προστασία του ισχυρού βρετανικού ναυτικού καθώς και τη συµµαχία τους σε περίπτωση σύρραξης στην περιοχή. Η συνθήκη συµµαχίας ενισχύθηκε τις πρώτες δεκαετίες του εικοστού αιώνα λόγω της απειλητικής Οθωµανικής Αυτοκρατορίας. Μάλιστα το 1935, λίγο µετά τις πρώτες ανακαλύψεις κοιτασµάτων πετρελαίου στο αρχιπέλαγος, η κύρια βρετανική ναυτική βάση της Μέσης Ανατολής µεταφέρθηκε στο Μπαχρέιν. Η πετρελαϊκή εποχή της χώρας ξεκινά ουσιαστικά το 1932, οπότε κι αρχίζει η οικονοµική άνθηση των νησιών. Με το τέλος του ευτέρου Παγκοσµίου Πολέµου, το αυξανόµενο αντιβρετανικό κλίµα σε όλο τον αραβικό κόσµο προκάλεσε ταραχές κι εξεγέρσεις στη χώρα. Το 1960, η Βρετανία ζήτησε από το Γενικό Γραµµατέα του Ο.Η.Ε. να επιληφθεί τη διάδοχο κατάσταση στο Μπαχρέιν καθώς οι Βρετανοί στόχευαν να αποχωρήσουν. Το Ιράν ζήτησε να τεθούν υπό την κυριαρχία του τόσο το Μπαχρέιν όσο και άλλα νησιά του Κόλπου. Ωστόσο, σε µια συµφωνία που έκλεισαν το Ιράν και το Ηνωµένο Βασίλειο ικανοποιήθηκαν άλλα αιτήµατα του Ιράν * Πρέπει να διευκρινίσουµε ότι οι Πέρσες δεν είναι αραβικό φύλο.

10 µε την προϋπόθεση να άρει το τελευταίο τις απαιτήσεις του στο Μπαχρέιν. Με ένα δηµοψήφισµα που έγινε στη χώρα κατοχυρώθηκε η αραβική ταυτότητα του Μπαχρέιν. Το 1968, όταν η Μεγάλη Βρετανία ανακοίνωσε τον τερµατισµό της επικυριαρχίας της στα εµιράτα του Κόλπου, το Μπαχρέιν συµµετείχε στο συνασπισµό των εµιράτων «The Trucial States» (τα εφτά που απαρτίζουν τα σηµερινά Η.Α.Ε. και το Κατάρ) που τελούσε υπό τη βρετανική προστασία. Ως τα µέσα του 1971, τα εννιά εµιράτα δεν είχαν καταλήξει στους τελικούς όρους της ένωσης. Καθώς η βρετανική οµπρέλα προστασίας θα έληγε στο τέλος του ίδιου έτους, το Μπαχρέιν αποφάσισε να διασφαλίσει τη συνοχή του διακηρύσσοντας την ανεξαρτησία του στις 15 Αυγούστου του Έτσι, δηµιουργήθηκε το Βασίλειο του Μπαχρέιν και δυο χρόνια αργότερα, το 1973, συντάχθηκε το πρώτο Σύνταγµα της χώρας. Την ίδια δεκαετία παράλληλα µε την οικονοµική εκµετάλλευση του πετρελαίου, ο εµφύλιος πόλεµος που µαίνονταν στο Λίβανο ευνόησε την διαφοροποίηση της οικονοµίας της χώρας, καθώς το Μπαχρέιν αντικατέστησε τη Βηρυτό στην πρωτοκαθεδρία του τραπεζικού τοµέα της Μέσης Ανατολής. Αν και περισσότερο από τα δύο τρίτα του γηγενούς πληθυσµού είναι Σιίτες, η κυβερνώσα οικογένεια και η πλειοψηφία της κυβέρνησης, οι στρατιωτικοί, και εταιρικοί ηγέτες είναι Σουνίτες. Έτσι, µετά την Ισλαµική Επανάσταση στο Ιράν, το Μπαχρέιν υπέφερε από επαναλαµβανόµενες πολιτικές αναταραχές που πήγαζαν από τη δυσαρέσκεια της Σιιτικής Κοινότητας που αποτελεί και πλειοψηφία της χώρας. Αποκορύφωµα ήταν ένα αποτυχηµένο πραξικόπηµα που εκτέλεσαν οι φονταµενταλιστές Σιίτες, κάτω από τη σηµαία της οργάνωσής τους Ισλαµικό Μέτωπο για την Απελευθέρωση του Μπαχρέιν. Στόχος του πραξικοπήµατος ήταν να εγκατασταθεί στη χώρα θεοκρατικό καθεστώς στα βήµατα του αντίστοιχου του Ιράν (Αγιατολαχ Χοµεϊνί) µε αρχηγό του κράτους τον εξόριστο στο Ιράν θρησκευτικό Σιίτη ηγέτη Hujjatu l-islām Hādī al-mudarrisī. Στα µέσα της δεκαετίας του 90, η χώρα γνώρισε πάλι ένα κύµα βίας από Σιίτες µουσουλµάνους. Ξενοδοχεία και εστιατόρια βοµβαρδίστηκαν. Οι δυο αντιµαχόµενες παρατάξεις αλληλοκατηγορήθηκαν για βασανιστήρια κι εκτελέσεις αντιπάλων.

11 Όµως το Μάρτιο του 1999 τα πράγµατα άλλαξαν ριζικά. Ο Σεΐχης Hamad ibn Isa al-khalifah διαδέχθηκε στο θρόνο τον πατέρα του µετά το θάνατο του τελευταίου. Ο Σεΐχης υπερασπίστηκε ένα πρόγραµµα δηµοκρατικής µεταρρύθµισης αµέσως µετά την ενθρόνισή του. Το Νοέµβριο του 2000, συγκρότησε µια επιτροπή για να δηµιουργήσει ένα σχεδιάγραµµα µετασχηµατισµού του Μπαχρέιν, µέσα σε 2 έτη, από ένα κληρονοµικό εµιράτο σε µια συνταγµατική µοναρχία. Ο «Εθνικός Χάρτης ράσης» (National Action Charter) κρίθηκε από το λαό του Μπαχρέιν σε ένα δηµοψήφισµα το Φεβρουάριο του Το 94,8% των ψηφοφόρων (άνδρες και γυναίκες είχαν δικαίωµα ψήφου) επικύρωσε συντριπτικά το χάρτη και τον ίδιο µήνα, ο Σεΐχης Hamad απελευθέρωσε όλους τους πολιτικούς κρατούµενους, τους εξορισµένους ή όσους ήταν υπό περιορισµό. Τέλος, ακύρωσε τον Κρατικό Νόµο Ασφαλείας που επέτρεπε τη φυλάκιση αντιφρονούντων πολιτών χωρίς δίκη µέχρι και για 3 χρόνια. Η ιεθνής Αµνηστία περιέγραψε την κίνηση του Βασιλιά σαν «µια ιστορική περίοδο για τα ανθρώπινα δικαιώµατα»! Στις 14 Φεβρουαρίου 2002, ένα έτος µετά από το δηµοψήφισµα που επικύρωσε τον εθνικό χάρτη δράσης του, στο Μπαχρέιν υπήρχε µια συνταγµατική µοναρχία µε αρχηγό του Κράτους, όχι έναν Εµίρη, αλλά ένα Βασιλιά. Ταυτόχρονα ορίστηκαν οι πρώτες δηµοτικές εκλογές να πραγµατοποιηθούν το Μάιο του 2002 (βλ.-14, 15, 24, 25 και 36) Πολιτικό Πλαίσιο Πολίτευµα του Βασιλείου του Μπαχρέιν είναι η συνταγµατική κληρονοµική µοναρχία. Σηµερινός Βασιλιάς του Μπαχρέιν είναι η Αυτού Υψηλότης (Α.Α.) Σεΐχης Hamad ibn Isa al-khalifah. ιαδέχθηκε στο θρόνο τον πατέρα του Σεΐχη Isa bin Hamad Al Khalifa, ο οποίος ήταν Εµίρης του κράτους από το Πρωθυπουργός του κράτους είναι ο Σεΐχης Khalīfa ibn Salman al Khalifa που ηγείται του 15µελούς Υπουργικού Συµβουλίου. Στο Μπαχρέιν ισχύει ένα δισδιάστατο µοντέλο διοίκησης: το Chamber of Deputies, το οποίο εκλέγεται από το λαό, και το Συµβούλιο Shura, το οποίο διορίζεται από τον Βασιλιά. Και τα δυο σώµατα είναι 40µελή. Οι πρώτες κοινοβουλευτικές εκλογές έλαβαν χώρα το 2002 µε ισχύ τετραετίας.

12 Το Μπαχρέιν έχει ένα σύνθετο δικαστικό σύστηµα, µε βάση τις διαφορετικές νοµικές πηγές. Μια µίξη από τη Σαρία, το Οθωµανικό ίκαιο καθώς και από άλλους Αστικούς Κώδικες που δηµιουργήθηκαν µε τη βοήθεια των βρετανικών συµβούλων στις αρχές του 20 αιώνα. Το 2001, ο Σεΐχης Hamad δηµιούργησε το Ανώτατο ικαστικό Συµβούλιο για να ενοποιηθούν οι Κώδικες και να διαχωριστούν οι διοικητικοί και δικαστικοί κλάδοι της κυβέρνησης (βλ.-14). Η δύναµη των εξτρεµιστών ισλαµιστών στη χώρα είναι µεγάλη. Τον Νοέµβριο του 2005, οι φιλελεύθεροι του Μπαχρέιν βλέποντας την αυξανόµενη δύναµη των θρησκευτικών εξτρεµιστικών ξεκίνησαν µια εκστρατεία (µε τίτλο: «Έχουµε το ικαίωµα») για να εξηγήσουν στο κοινό γιατί οι προσωπικές ελευθερίες είναι σηµαντικές και πρέπει να τις υπερασπιστούν. Η χώρα έχει ένα πολύ µικρό στρατό της τάξης των στρατιωτών. Από τον πόλεµο του Κόλπου του 1991, οι ΗΠΑ έχουν παράσχει στρατιωτική και αµυντική τεχνική βοήθεια και κατάρτιση στο Μπαχρέιν (βλ.-13). Όσον αφορά στην εξωτερική πολιτική, από την επίτευξη της ανεξαρτησίας το 1971, η χώρα έχει ακολουθήσει µια πολιτική στενών διαβουλεύσεων µε τα γειτονικά κράτη. Το Μπαχρέιν έγινε µέλος των Ηνωµένων Εθνών και της αραβικής ένωσης το Το 1981 ενώθηκε µε τους πέντε γείτονές του τη Σαουδική Αραβία, το Οµάν, το Κουβέιτ, τα Η.Α.Ε. και το Κατάρ - για να διαµορφώσει το Συµβούλιο Συνεργασίας του Περσικού Κόλπου (GCC). Επίσης, είναι ενεργός µέλος της Παγκόσµιας Τράπεζας, του ιεθνούς Νοµισµατικού Ταµείου, της UNESCO, του ΟΠΕΚ, του ΟΑΠΕΚ, της Ένωσης Αραβικών Χωρών (League of Arab States) κ.ά. Εκτός από τη διατήρηση των ισχυρών σχέσεων µε τα µεγαλύτερα οικονοµικά στηρίγµατά του, τη Σαουδική Αραβία, το Κουβέιτ και τα Η.Α.Ε., το Μπαχρέιν έχει εργαστεί τα τελευταία χρόνια για να βελτιώσει τις σχέσεις του µε το Ιράν και το Κατάρ. Η εµπλοκή του Ιράν στα εσωτερικά πολιτικά δρώµενα της χώρας µέσω των εξτρεµιστών Σιιτών είναι πλέον ένα αγκάθι του παρελθόντος. Πλέον γίνονται από κοινού προσπάθειες εξοµάλυνσης, όπως η ενθάρρυνση του εµπορίου Μπαχρέιν-Ιράν και της θαλάσσιας συνεργασίας ασφάλειας. Από την άλλη, σηµαντική ήταν η διαµάχη µε το Κατάρ για την κατοχή του συµπλέγµατος νησιών Hawar. Το ιεθνές ικαστήριο της Χάγης εξέδωσε τον Ιούνιο του 2001 ένα ψήφισµα το οποίο και οι δυο χώρες αποδέχτηκαν. Σύµφωνα µε αυτό, το Μπαχρέιν θα διατηρούσε το

13 µεγαλύτερο νησί του συµπλέγµατος Hawar, αλλά θα παραιτούνταν από οποιεσδήποτε εδαφικές απαιτήσεις είχε στη χερσόνησο του Κατάρ κι επίσης το Κατάρ θα είχε το αποκλειστικό δικαίωµα εκµετάλλευσης σηµαντικών θαλάσσιων περιοχών (βλ.-13,14 και 15). Η στρατηγική συνεργασία του Μπαχρέιν µε τις ΗΠΑ έχει ενταθεί δεδοµένου ότι το 1991, πιλότοι του Μπαχρέιν πέταξαν µε µαχητικά στο Ιράκ κατά τη διάρκεια του πολέµου του Κόλπου του 1991, και το νησί χρησιµοποιήθηκε ως βάση για τις στρατιωτικές διαδικασίες στον Περσικό Κόλπο. Σήµερα, το Μπαχρέιν προσφέρει ανθρωπιστική υποστήριξη και τεχνική κατάρτιση για να υποστηρίξει την αναδηµιουργία του ιρακινού τραπεζικού τοµέα, και έχει προσφέρει την υποστήριξή του σε κάθε στάδιο του πολιτικού µετασχηµατισµού του Ιράκ Κοινωνία - Πολιτισµός Το Μπαχρέιν περιγράφεται µερικές φορές ως «Middle East Lite» («Ελαφρά Μέση Ανατολή»): µια αραβική χώρα που αναµιγνύει τη σύγχρονη υποδοµή µε την καθορισµένη ταυτότητα του Περσικού Κόλπου, την Αραβική ταυτότητα µε τα περσικά στοιχεία. Αυτή η µοναδική κοινωνικοοικονοµική ταυτότητα έχει σηµάνει ότι το Μπαχρέιν είναι γενικά πιο φιλελεύθερο από τους γείτονές του. Ενώ το Ισλάµ είναι η κύρια θρησκεία, οι κάτοικοι του Μπαχρέιν ήταν γνωστοί για την ανοχή τους. Στο Μπαχρέιν συνυπάρχουν παράλληλα µε τα µουσουλµανικά τεµένη χριστιανικές εκκλησίες, ινδικοί ναοί κι εβραϊκές συναγωγές. Ο ετήσιος ρυθµός ανάπτυξης είναι της τάξης του 6,7%, ένας από τους υψηλότερους παγκοσµίως (βλ.-13). Στη ραγδαία ανάπτυξη της χώρας φυσικά σηµαντικό ρόλο παίζουν οι πάµπολλοι εργάτες από την Ινδία, το Πακιστάν και το Ιράν. Το ξένο εργατικό δυναµικό αποτελεί περίπου το 34% του συνολικού πληθυσµού! Τον Ιούνιο του 2002, ο βασιλιάς εξέδωσε ένα διάταγµα επιτρέποντας στους πολίτες των χωρών του Συµβουλίου συνεργασίας του Περσικού Κόλπου (GCC) που εργάζονται στη χώρα να έχουν και την υπηκοότητα του Μπαχρέιν. Όσον αφορά στην αντιµετώπιση των γυναικών, τα πολιτικά τους δικαιώµατα γνώρισαν ένα σηµαντικό βήµα προς τα εµπρός, όταν χορηγήθηκε στις γυναίκες το δικαίωµα να ψηφίσουν και να σταθούν στις εθνικές εκλογές για πρώτη φορά στην

14 εκλογική αναµέτρηση του Ωστόσο, καµία γυναίκα δεν εκλέχτηκε σε αξίωµα και αντ' αυτού οι φανατικοί ισλαµιστές εξουσίασαν την εκλογή, κατακτώντας τη συντριπτική πλειοψηφία. Σε απάντηση για την αποτυχία των υποψηφίων γυναικών, έξι διορίστηκαν στο Συµβούλιο Shura από τον Σεΐχη σε µια προσπάθεια ενδυνάµωσης του κοινωνικού τους ρόλου. Η πρώτη γυναίκα υπουργός της χώρας διορίστηκε το 2004 όταν η Dr. Nada Haffadh έγινε Υπουργός Υγείας. Έκτοτε, το Ανώτατο Συµβούλιο για τις Γυναίκες (Supreme Council for Women) εκπαιδεύει τις γυναίκες υποψηφίους που θα συµµετέχουν στην επόµενη εκλογική αναµέτρηση το 2006 (βλ.-15)! Το Μπαχρέιν έχει επενδύσει τα εισοδήµατα πετρελαίου του στην ανάπτυξη ενός προηγµένου εκπαιδευτικού συστήµατος. Τα πρώτα δηµόσια σχολεία για τα κορίτσια και τα αγόρια άνοιξαν στη δεκαετία του '20. Η κυβέρνηση συνεχίζει να πληρώνει για όλες τις δαπάνες εκπαίδευσης. Αν και η σχολική συµµετοχή δεν είναι υποχρεωτική, τα πρωτοβάθµια και δευτεροβάθµια ποσοστά συµµετοχής είναι υψηλά, και τα ποσοστά βασικής εκπαίδευσης είναι αυτήν την περίοδο από τα υψηλότερα στην περιοχή. Η τριτοβάθµια εκπαίδευση είναι διαθέσιµη για τους πτυχιούχους δευτεροβάθµιας εκπαίδευσης στα ιδρύµατα Bahrain University, Arabian Gulf University κ.ά. Υπάρχουν βέβαια, παραρτήµατα αµερικανικών πανεπιστηµίων µε σηµαντικότερο το πανεπιστήµιο DePaul. Η κυβέρνηση εργάζεται ενεργά για να καθιερώσει το Μπαχρέιν ως περιφερειακό κέντρο για την τριτοβάθµια εκπαίδευση στην ευρύτερη περιοχή του Περσικού Κόλπου. Θα πρέπει να σηµειώσουµε ότι το Μπαχρέιν είναι ο πιο παραγωγικός εκδότης βιβλίων στον αραβικό κόσµο, µε 132 βιβλία που δηµοσιεύονται το 2005 για έναν πληθυσµό ! Στη σύγκριση, ο µέσος όρος για τον ολόκληρο αραβικό κόσµο είναι επτά βιβλία που δηµοσιεύονται ανά ένα εκατοµµύριο ανθρώπους το 2005, σύµφωνα µε το πρόγραµµα ανάπτυξης Ηνωµένων Εθνών (βλ.-14)! Η χώρα έχει σαφώς κοσµοπολίτικο χαρακτήρα και µάλιστα επενδύει σε αυτόν (βλέπε project Μαργαριτάρι). Ο Michael Jackson, η Shakira κι άλλοι γνωστοί του Jet set έχουν αγοράσει πολυτελείς κατοικίες στο Μπαχρέιν. Παραδόξως, η ραπ και η hip-hop είναι πολύ δηµοφιλείς µεταξύ της νεολαίας του Μπαχρέιν! Στον τοµέα της υγείας, το Μπαχρέιν έχει δώσει µεγάλη προτεραιότητα, χορηγώντας σε όλους τους υπηκόους δωρεάν υγειονοµική περίθαλψη. Μάλιστα,

15 στους δείκτες θνησιµότητας νεογνών κατέχουν εντυπωσιακά χαµηλά ποσοστά παγκοσµίως µε 4,14% 0. Ο προσδόκιµος χρόνος ζωής είναι υψηλός και πλησιάζει τα 74,45 χρόνια (βλ.-13). Στη χώρα εκδίδονται τόσο αραβόφωνες όσο κι αγγλόφωνες εφηµερίδες. Επίσης, κυκλοφορούν ελεύθερα ξένες εφηµερίδες και περιοδικά. Εκπέµπουν 4 τηλεοπτικοί σταθµοί και 5 ραδιοφωνικοί. Η χώρα είναι µέλος του Παγκόσµιου Οργανισµού Προστασίας της Πνευµατικής Ιδιοκτησίας (World Intellectual Property Organization WIPO). Η κατάληξη των διαδικτυακών τόπων της χώρας είναι το.bh και υπάρχει µεγάλη διείσδυση του Ίντερνετ στον πληθυσµό, περίπου χρήστες το 2005 (βλ.-13)! Όσον αφορά στα αθλητικά δρώµενα της χώρας, το Μπαχρέιν φιλοξενεί από το 2004 ετησίως αγώνα της Φόρµουλα 1 (F1 Bahrain), ο πρώτος για µια αραβική χώρα. Τέλος, αξίζει να αναφέρουµε την ύπαρξη υπερσύγχρονου γηπέδου γκολφ σύµφωνα µε διεθνείς προδιαγραφές συνολικού κόστους άνω των 21 εκατ. ολαρίων (βλ.-39). 7.5 Οικονοµία Το Μπαχρέιν ήταν το πρώτο κράτος του Περσικού Κόλπου όπου ανακαλύφθηκε πετρέλαιο. Σήµερα, η οικονοµία του Μπαχρέιν είναι από τις πιο ισχυρές της περιοχής. Το Ακαθάριστο Εθνικό Προϊόν το 2006 αγγίζει τα $14,9 δισεκατοµµύρια δολάρια (παρουσίασε αύξηση 20% το 2004!) και τα $ κατά άτοµο. Πρέπει να σηµειώσουµε ότι το Μπαχρέιν µαζί µε το Κατάρ είναι οι µόνες χώρες στον κόσµο όπου δεν υφίσταται φορολογία εισοδήµατος. Ο πληθωρισµός είναι της τάξης του 2,7% (βλ.-13). Πριν την ανακάλυψη του πετρελαίου οι περισσότεροι κάτοικοι του Μπαχρέιν ήταν ψαράδες ή αλιείς µαργαριταριών. Ωστόσο, από το 1920 οπότε κι ο επικερδής κλάδος καταστράφηκε ολοσχερώς (από την εφαρµογή στην Ιαπωνία της τεχνητής καλλιέργειας µαργαριταριών) µέχρι την άντληση των πρώτων κοιτασµάτων µαύρου χρυσού, η οικονοµία της χώρας ήταν αδύναµη. Οι εξαγωγές πετρελαίου στις αρχές του 1950 έφεραν την οικονοµική άνθηση. Το Μπαχρέιν έχει σταθεροποιήσει την παραγωγή πετρελαίου του σε περίπου βαρέλια ανά ηµέρα (b/d), και τα κοιτάσµατα αναµένονται να διαρκέσουν για 10 µε

16 15 έτη. Αντίστοιχα, τα αποθέµατα σε φυσικό αέριο υπολογίζεται ότι θα διαρκέσουν περίπου 50 έτη. Τα εισοδήµατα από το πετρέλαιο και φυσικό αέριο αυτήν την περίοδο αποτελούν το 13,1% του ΑΕΠ και παρέχουν περίπου το 74% του κυβερνητικού εισοδήµατος. Το Μπαχρέιν είναι η 45 η µεγαλύτερη πετρελαιοπαραγωγός χώρα στον κόσµο (βλ.-13). Πέρα από το πετρέλαιο, την οικονοµία στηρίζει η χηµική βιοµηχανία. Στη χώρα παράγουν κι εξάγουν αµµωνία και µεθανόλη. Άλλες βιοµηχανίες του Μπαχρέιν περιλαµβάνουν αργίλιο (στο Μπαχρέιν βρίσκεται το µεγαλύτερο χυτήριο αργιλίου στον κόσµο). Σηµαντικός είναι ο τοµέας της χαλυβουργίας µε παραγωγή 4 εκατοµµυρίων τόνων ετησίως. Η χώρα φηµίζεται για τα ναυπηγεία της, σηµάδι της ναυτικής ιστορίας του τόπου (βλ.-39). Σηµαντικό ρόλο στην οικονοµία της χώρας παίζει ο τραπεζικός τοµέας της χώρας. Ο τραπεζικός και οικονοµικός τοµέας αριθµεί πάνω από 377 τοπικά ή διεθνή, τραπεζικά, χρηµατοοικονοµικά και ασφαλιστικά ιδρύµατα, τα οποία προσφέρουν υψηλού επιπέδου χρηµατοοικονοµικές υπηρεσίες. Μόνο το 2005 η Νοµισµατική Αρχή έδωσε άδεια λειτουργίας σε περισσότερες από 25 νέες χρηµατοοικονοµικές εταιρείες. Περισσότερες από 100 τράπεζες βρίσκονται στο Μπαχρέιν, µεταξύ αυτών 28 ισλαµικές - η µεγαλύτερη συγκέντρωση των ισλαµικών τραπεζών στον κόσµοκαι 65 αµερικανικές (βλ.-39). Το Μπαχρέιν αποτελεί επίσης µεγάλο κέντρο συναλλάγµατος κυρίως για τα νοµίσµατα των χωρών της Μέσης Ανατολής, αλλά και της Ν. Α. Ασίας. Οι εταιρείες Offshore Banking παρέχουν οικονοµικές και εµπορικές υπηρεσίες σε µεγάλο αριθµό διεθνών πετρελαϊκών, βιοµηχανικών και εµπορικών εταιρειών. Το Μπαχρέιν έχει ως στόχο να γίνει το κύριο παγκόσµιο ισλαµικό κέντρο χρηµατοδότησης, που θα τυποποιεί τους κανονισµούς της ισλαµικής τραπεζικής βιοµηχανίας. Προς την εκπλήρωση αυτού του στόχου, στη χώρα χτίζεται το The Bahrain Financial Harbor («το Χρηµατοοικονοµικό Λιµάνι του Μπαχρέιν») συνολικού προϋπολογισµού $1,2 δισεκατοµµυρίων δολαρίων. Μόνο η πρώτη φάση προβλέπει την κατασκευή δύο ουρανοξυστών µε 53 ορόφους έκαστος, οι οποίοι θα συνδέονται µε κυκλικό εννιαόροφο εµπορικό κέντρο διαµέτρου 28 µέτρων. Ως έτος αποπεράτωσης ανακοινώθηκε το 2007 (βλ.-39). Μεγάλη προσπάθεια καταβάλλεται, ώστε να διαφοροποιηθεί η οικονοµία από τον πετρελαϊκό της χαρακτήρα. Το Μπαχρέιν εργάζεται για να αναπτύξει κι

17 άλλους κλάδους όπως η τεχνολογία πληροφοριών, η υγειονοµική περίθαλψη και η εκπαίδευση. Η κυβέρνηση έχει χρησιµοποιήσει τα εισοδήµατα πετρελαίου της για να χτίσει µια προηγµένη υποδοµή στις µεταφορές και τις τηλεπικοινωνίες. Οι µεταφορές και ο τοµέας των επικοινωνιών αυξήθηκαν κατά σχεδόν 9% το 2002 και είναι πιθανό να επεκταθούν, καθώς η κυβέρνηση συνεχίζει την απελευθέρωση της κρατικής εταιρείας τηλεπικοινωνιών. Η κυβέρνηση του Μπαχρέιν ήδη κινήθηκε προς την ιδιωτικοποίηση των κρατικών εταιρειών ύδρευσης και παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας. Η κυβέρνηση έχει αρχίσει επίσης να επεκτείνει την προστασία στους εργαζοµένους. Οι υπάλληλοι ιδιωτικού τοµέα κέρδισαν την άδεια να συγκροτήσουν συνδικαλιστικές οργανώσεις στα τέλη του Επίσης, ο βασιλιάς Hamad έχει δώσει την έγκρισή του για το σχηµατισµό των ενώσεων στις κυβερνητικές υπηρεσίες. Η χώρα έχει επίσης την πιο ελεύθερη οικονοµία στη Μέση Ανατολή σύµφωνα µε το δείκτη του 2006 της οικονοµικής ελευθερίας που δηµοσιεύεται από τη Wall Street Journal, και είναι η 25 η πιο ελεύθερη οικονοµία συνολικά στον κόσµο. Το Μπαχρέιν και οι Ηνωµένες Πολιτείες υπέγραψαν συµφωνία απελευθέρωσης των µεταξύ τους συναλλαγών τον Σεπτέµβριο του 2004 (βλ.-39). Οι Άµεσες Ξένες Επενδύσεις (Foreign Direct Investments F.D.I.) υπολογίζεται ότι το 2005 έφτασαν στο επίπεδο των $806 εκατοµµυρίων δολαρίων. Στον ακόλουθο πίνακα φαίνονται οι κλάδοι στους οποίους επενδύονται τα περισσότερα κεφάλαια (βλ.-18). Επιχειρήσεις και Οικονοµικές Υπηρεσίες 37% Ιδιοκτησία, Τουρισµός και Ψυχαγωγία 16% Εξοπλισµός Μεταφορών 7% Βαριά Βιοµηχανία 6% Χηµικά, Πλαστικά και Πολυµερή 5% Καταναλωτικά Αγαθά 3% Ελαφριά Βιοµηχανία 3% Logistics & ιανοµή 3% Ηλεκτρονικά προϊόντα 2% Κλάδος Υγείας 1% Πηγή: Ιούνιος 2006 Εικ.7.5 Κατανοµή Α.Ξ.Ε. ανά κλάδο στο Μπαχρέιν.

18 Ο περιφερειακός τουρισµός είναι επίσης µια σηµαντική πηγή εισοδήµατος. Η κυβέρνηση έχει αναπτύξει µια παγκόσµια καµπάνια εκατοµµυρίων δολαρίων για να προσελκύσει περισσότερους τουρίστες. Το Μπαχρέιν υπήρξε η πρώτη χώρα στην περιοχή που επέτρεψε σε όλους τους µόνιµους κατοίκους των χωρών του Κόλπου, ανεξαρτήτως εθνικότητας, να εισέρχονται στη χώρα χωρίς προ-εγκεκριµένη βίζα. Το αποτέλεσµα είναι ότι το 78% των τουριστικών αφίξεων προέρχεται από τις χώρες του Κόλπου (βλ.-39). Τέλος, η αύξηση του τουρισµού, η αύξηση του πληθυσµού και των επενδύσεων έχει ευνοήσει τη σηµαντική ανάπτυξη του κατασκευαστικού τοµέα. Στη χώρα βρίσκονται σε εξέλιξη σηµαντικά κατασκευαστικά έργα, όπως το Bahrain Financial Harbor, η Γέφυρα Φιλίας Κατάρ-Μπαχρέιν κ.ά. 7.6 Επιχειρηµατική ραστηριοποίηση στο Μπαχρέιν. υστυχώς το Μπαχρέιν δεν εκπροσωπείται από κάποια πρεσβεία στην Ελλάδα. Η πλησιέστερη πρεσβεία είναι αυτή της Ρώµης. Σηµαντική πηγή πληροφοριών για τη χώρα αποτελεί το διαδίκτυο, καθώς υπάρχουν πολλές και ενηµερωµένες ιστοσελίδες υπουργείων, οργανισµών κτλ. Στο Παράρτηµα της χώρας µπορεί κανείς να συλλέξει τα στοιχεία επικοινωνίας των πρεσβειών και των ιστοσελίδων. ΠΡΕΣΒΕΙΑ ΜΠΑΧΡΕΙΝ ΣΤΗ ΡΩΜΗ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΡΕΣΒΕΙΑ ΣΤΟ ΜΠΑΧΡΕΙΝ /νση : 00161, Via Antonio Bosio 14, Rome /νση: Office 1, Bigd 1455, Rd 256, Jannusan 502, P.O.Box 5632,Manama Τηλ.: (+3906) Τηλ.: (00973) Fax : (+3906) Fax : (00973) Πρέσβης: Soltan Saad Al-Moraikhi Επίτ.Πρόξενος: Παλληκαρόπουλος Κ. Το Μπαχρέιν υποστηρίζει µια πολιτική φιλελεύθερης οικονοµίας, ελεύθερου εµπορίου. Το 2005 υπόγραψε Συµφωνία Ελευθέρου Εµπορίου (Free Trade Agreement -FTA) µε τις ΗΠΑ. Η Συµφωνία αυτή ήταν η πρώτη του είδους µε κράτος µέλος των χωρών του Αραβικού κόλπου. Σε συνέχεια αυτής της συµφωνίας

19 το Μπαχρέιν και οι ΗΠΑ προχωρούν µε γρήγορους ρυθµούς στην δηµιουργία ζώνης ελεύθερου εµπορίου η οποία θα τεθεί σε πλήρη ισχύ στις αρχές της επόµενης δεκαετίας. Η Συµφωνία αποτελεί µέρος του σχεδίου των ΗΠΑ για τη δηµιουργία µιας ευρύτερης Ζώνης Ελεύθερου Εµπορίου που θα καλύπτει το σύνολο των χωρών της Μ. Ανατολής µέχρι το Το Μπαχρέιν αποτελεί την τέταρτη χώρα της Μέσης Ανατολής που διαπραγµατεύτηκε την υπογραφή Συµφωνίας Ελεύθερου Εµπορίου (Free Trade Agreement) µε τις ΗΠΑ. Οι άλλες τρεις είναι το Μαρόκο, η Ιορδανία και το Ισραήλ (βλ.-19). Ο ετήσιος όγκος των ελληνικών εξαγωγών στο Μπαχρέιν το 2005 (βλ.-20) ανήρθε στα 3,8 εκατοµµύρια ευρώ (αύξηση 40% από το 2004) και οι εισαγωγές στα 1,4 εκατοµµύρια ευρώ (µείωση 19% από το 2004). Τα προϊόντα αλουµινίου αντιπροσωπεύουν το 93% των συνολικών εισαγωγών µας. Από την άλλη, τα βαριά πετρελαϊκά έλαια κατέχουν το 20% περίπου των συνολικών εξαγωγών µας µε τα προϊόντα έλασης να αντιπροσωπεύουν το 15%. Τα κυριότερα εξαγόµενα ελληνικά προϊόντα κατά σειρά σπουδαιότητας ήταν: βαριά πετρελαϊκά έλαια, προϊόντα έλασης, ποτά, κλειδαριές, µηχανήµατα συσκευασίας, σίδηρος, µετρητές ηλεκτρικού ρεύµατος, τοµατοπολτός, σαµπουάν, κεραµικά, πλακίδια, γυναικείος ρουχισµός, καλώδια και ζυµαρικά. Τα εισαγόµενα προϊόντα αντίστοιχα ήταν προϊόντα αλουµινίου, έπιπλα και υφάσµατα (βλ.-40). Από τα ανωτέρω στοιχεία προκύπτει ότι το διακρατικό εµπόριο βρίσκεται σε εξαιρετικά χαµηλά επίπεδα κυρίως λόγω της διστακτικότητας των Ελλήνων εξαγωγέων και επενδυτών να επενδύσουν στην εύφλεκτη περιοχή της Μέσης Ανατολής, ωστόσο υπάρχουν µεγάλα περιθώρια για δυναµική διείσδυση των προϊόντων µας. Θα πρέπει επίσης να ληφθεί υπ όψη ότι το Μπαχρέιν αποτελεί γέφυρα επανεξαγωγής των προϊόντων σε χώρες δύσκολα προσβάσιµες, για πολιτικούς και οικονοµικούς λόγους. Οι επανεξαγωγές προϊόντων αντιπροσωπεύουν ποσοστό 35% του συνόλου των εισαγωγών της χώρας. Το Ιράν, το Ιράκ, η Υεµένη, το Πακιστάν, και άλλες χώρες εξυπηρετούνται έµµεσα ή άµεσα από διεθνείς εταιρείες, ή παραρτήµατα ξένων εταιρειών, που είναι εγκατεστηµένες στο Μπαχρέιν. Τα πιο χρήσιµα σηµεία για τη συλλογή πληροφοριών για να ξεκινήσει κανείς επιχειρηµατικές δραστηριότητες στο Μπαχρέιν είναι το Υπουργείο Πληροφοριών

20 (http://english.bna.bh), το Υπουργείο Βιοµηχανίας κι Εµπορίου (www.commerce.gov.bh) και το Οικονοµικό Συµβούλιο Ανάπτυξης (Economic Development Board- EDB- Το επίσηµο νοµικό σύστηµα του Μπαχρέιν είναι το παλαιότερο στον Περσικό Κόλπο, που χρονολογείται από τη δεκαετία του '20. Αναγνωρίζοντας τη σηµασία ενός υγιούς και περιεκτικού νοµικού πλαισίου που διευκολύνει την επιχείρηση, το Μπαχρέιν έχει καθιερώσει διάφορους νόµους που καλύπτουν τις διαφορετικές πτυχές της επιχείρησης, και εξασφαλίζουν ότι τα δικαιώµατα του διεθνούς επενδυτή προστατεύονται. Το νοµικό πλαίσιο παρέχει ένα ενθαρρυντικό επιχειρησιακό περιβάλλον µε ελάχιστη γραφειοκρατία για το στήσιµο µιας ιδιωτικής επιχείρησης. Η κυβέρνηση επιτρέπει την ξένη ιδιοκτησία των επιχειρήσεων µέχρι και 100% (βλ.-39). Η απουσία περιορισµών και εµπορικών ελέγχων στην ιδιωτική επιχείρηση και η ελευθερία από τον έλεγχο στον επαναπατρισµό του κεφαλαίου, των κερδών και των µερισµάτων, είναι επίσης µέρος µιας πολιτικής που συνδέεται µε την προσέλκυση της ξένης συµµετοχής στην οικονοµία. Η εισαγωγή απλουστευµένων διαδικασιών που επιτρέπουν στις επιχειρήσεις να αλλάξουν τη νοµική µορφή τους, η δυνατότητα να ιδρυθούν επιχειρήσεις µέσω ενός υπουργικού ψηφίσµατος παρά βασιλικής διαταγής - όπως προηγουµένως απαιτούνταν-, οι νόµοι πνευµατικής ιδιοκτησίας, οι νόµοι για τα εµπορικά σήµατα, τα διπλώµατα ευρεσιτεχνίας, τα σχέδια και τα πνευµατικά δικαιώµατα αποτελούν µερικές µόνο πτυχές του σύγχρονου νοµικού πλαισίου του Μπαχρέιν. Νοµοσχέδια για τις ηλεκτρονικές συναλλαγές και το άνοιγµα της αγοράς τηλεπικοινωνιών συντάσσονται αυτήν την περίοδο (βλ.-39). Το κράτος συµµετέχει ενεργά σε σηµαντικούς παγκόσµιους οργανισµούς, στηρίζει και συµµορφώνεται στα ψηφίσµατά τους. Το Μπαχρέιν είναι µέλος του Παγκόσµιου Οργανισµού Εµπορίου και συµµετέχει στη Γενική Συµφωνία ασµών και Εµπορίου (General Agreement on Tariffs and Trade - GATT) κ.α. Σηµαντική γέφυρα µεταξύ του ιδιωτικού τοµέα και της Κυβέρνησης είναι το Επιµελητήριο Εµπορίου και Βιοµηχανίας του Μπαχρέιν (Bahrain Chamber of Commerce and Industry - BCCI). Βρίσκεται στο διαδίκτυο στη διεύθυνση

21 όπου υπάρχουν σηµαντικές πληροφορίες για το πώς µπορεί κανείς να δραστηριοποιηθεί επιχειρηµατικά στη χώρα. Στη χώρα γίνονται ετησίως πολλές παγκοσµίου εµβέλειας εκθέσεις (βλ.-22). Χρήσιµος διαδικτυακός τόπος είναι ο Οι υποδοµές των συνεδριακών κέντρων είναι κορυφαίες. Το Bahrain International Exhibition Centre (BIEC) είναι το µεγαλύτερο εκθεσιακό κέντρο της χώρας καλύπτοντας µια έκταση περίπου τ.µ. Σηµαντικές εκθέσεις είναι οι ακόλουθες: CHINESE TRADE FAIR, η INTELLIGENT BUILDING MIDDLE EAST, BAHRAIN INTERNATIONAL PROPERTY EXHIBITION, η POWER-GEN MIDDLE EAST 2007 κ.ά. 7.7 Πρόσβαση στη χώρα. Η πρόσβαση στη χώρα µπορεί να γίνει βασικά µέσω των τριών υπερσύγχρονων αεροδροµίων της - µεγαλύτερο αυτό στην πρωτεύουσα Μανάµα (Bahrain International Airport). Οι αερογραµµές της χώρας είναι οι πολυβραβευµένες Gulf Air (που ανήκουν από κοινού στο Μπαχρέιν, στο Σουλτανάτο του Οµάν και στο Εµιράτο του Άµπου Ντάµπι στα Η.Α.Ε.) κι έχουν γραµµή από και προς την Ελλάδα. Βασικότερα λιµάνια της χώρας είναι η Μανάµα, η Mina' Salman και η Sitrah. 7.8 Επίλογος: Γιατί.Ε.. στο Μπαχρέιν; Οι λόγοι για να δραστηριοποιηθεί κανείς επιχειρηµατικά στο Μπαχρέιν είναι πολλοί. Η θέση του στον παγκόσµιο χάρτη (στο µεσοδιάστηµα της απόστασης Ευρώπης Κίνας, Ινδίας), αλλά και ταυτόχρονα στο κέντρο του Περσικού Κόλπου είναι στρατηγικής σηµασίας. Για αυτό το λόγο πολλές χώρες ήδη χρησιµοποιούν το Μπαχρέιν σαν ένα διαµετακοµιστικό κέντρο προώθησης των προϊόντων τους σε δυσπρόσιτες γειτονικές χώρες (βλέπε Ιράν, Ιράκ). Η δυνατότητα καθολικής ιδιοκτησίας µιας επιχείρησης είναι ένα µεγάλο πλεονέκτηµα που επιτρέπει η χώρα σε αντίθεση π.χ. µε τα Η.Α.Ε. Επίσης, οι φορολογικές ελαφρύνσεις που προσφέρει το κράτος για να στηρίξει τις ξένες επενδύσεις κι ο κοσµοπολίτικος χαρακτήρας της χώρας που ευνοεί το εµπόριο ευρύτερου φάσµατος προϊόντων του δυτικού πολιτισµού (σε αντίθεση µε άλλες

22 χώρες του Κόλπου, όπου οι κοινωνίες είναι πιο συντηρητικές) συνθέτουν ένα πολύ ελκυστικό επιχειρηµατικό περιβάλλον. Τέλος, το Μπαχρέιν αποτελεί την καλύτερη επιλογή για οποιαδήποτε επιχείρηση σχετίζεται µε τον τραπεζικό και χρηµατοοικονοµικό τοµέα, καθώς η χώρα στοχεύει να αποτελέσει το παγκόσµιο κέντρο του Ισλαµικού οικονοµικού κλάδου. Στο Παράρτηµα 7 υπάρχουν χάρτες της χώρας, στοιχεία επικοινωνίας διαφόρων σηµαντικών υπουργείων, χρήσιµες διαδικτυακές διευθύνσεις και διάφορες χαρακτηριστικές φωτογραφίες του Μπαχρέιν.

23 Παράρτηµα Κεφαλαίου 7

24

25 7.1 Χάρτης του Μπαχρέιν. Πηγή : U.N. Cartographic Section

26 7.2 Χρήσιµοι διαδικτυακοί τόποι Πληροφορίες Εκθέσεις Economic Development Board Center for Studies and Research Υπουργεία Ministry of Justice & Islamic Affairs Ministry of Commerce Ministry of Industry Ministry of Education Ministry of Health Ministry of Finance and National Economy Ministry of Information Ministry of Labor and Social Affaires Ministry of Transportation Bahrain Financial Harbor Επιµελητήριο Βιοµηχανίας κι Εµπορίου ιεθνές Αεροδρόµιο Μπαχρέιν Portals (Κόµβοι Ιστοσελίδων) Bahrain Formula 1 Grand Prix hwww.bcsr.gov.bh

27 7.3 Φωτογραφικό υλικό Εικ. Π Το Μπαχρέιν όπως φαίνεται από το δορυφόρο (διακρίνεται στα αριστερά η γέφυρα που ενώνει το Μπαχρέιν µε τη Σαουδική Αραβία). Εικ. Π Ελληνική επιγραφή της Αρχαίας Τύλου, του σηµερινού Μπαχρέιν (ακολουθεί το κείµενο που είναι λαξεµένο πάνω της).

28 Εικ. Π Το Παγκόσµιο Κέντρο Εµπορίου του Μπαχρέιν (Bahrain WTC) που βρίσκεται στη Μανάµα κι είναι ύψους 240 µέτρων. Εικ. Π Η εντυπωσιακή πίστα Formula 1 στο Μπαχρέιν. Εικ. Π Φωτογραφία του Βασιλιά του Μπαχρέιν Σεΐχη Hamad bιn Isa al-khalifah.

29 Εικ. Π Το Μνηµείο του Μαργαριταριού στη Μανάµα αφιερωµένο στους δύτες που χάθηκαν κατά την αλιεία µαργαριταριών. Εικ. Π Σύναψη συµφωνίας για τον τουρισµό µεταξύ των Υπουργών Τουρισµού Ελλάδας και Μπαχρέιν. Εικ. Π King Fahd Causeway, η γέφυρα που ενώνει το Μπαχρέιν µε τη Σαουδική Αραβία.

30 Εικ. Π The Bahrain Financial Harbor, το φουτουριστικό λιµάνι στη Μανάµα που φιλοδοξεί να γίνει το Τραπεζικό και Χρηµατοοικονοµικό κέντρο του Ισλαµικού Κόσµου (φάση εργασιών). Εικ. Π Το έντρο της Ζωής (Shajarat al-hayah), ένα δέντρο mesquite που θεωρείται θαύµα της φύσης καθώς επιζεί 400 έτη στην έρηµο, χωρίς να έχει βρεθεί ακόµα πηγή νερού να το θρέφει!

Μέση Ανατολή και Βόρεια Αφρική Γεωπολιτικές εξελίξεις, ενεργειακή ασφάλεια και παγκόσµια οικονοµία

Μέση Ανατολή και Βόρεια Αφρική Γεωπολιτικές εξελίξεις, ενεργειακή ασφάλεια και παγκόσµια οικονοµία Τετάρτη 20 Απριλίου 2011 www.geostrategy.gr Μέση Ανατολή και Βόρεια Αφρική Γεωπολιτικές εξελίξεις, ενεργειακή ασφάλεια και παγκόσµια οικονοµία Οι επιπτώσεις των πρόσφατων εξεγέρσεων Οι πρόσφατες εξεγέρσεις

Διαβάστε περισσότερα

Σύνορα Ιορδανία, Ιράκ, Κουβέιτ, Κατάρ, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, Ομάν, Υεμένη Ερυθρά θάλασσα, Περσικός κόλπος

Σύνορα Ιορδανία, Ιράκ, Κουβέιτ, Κατάρ, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, Ομάν, Υεμένη Ερυθρά θάλασσα, Περσικός κόλπος Σύνορα Ιορδανία, Ιράκ, Κουβέιτ, Κατάρ, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, Ομάν, Υεμένη Ερυθρά θάλασσα, Περσικός κόλπος Πληθυσμός 28,5 εκατομμύρια 5,5 από τα οποία δεν είναι Σαουδάραβες SAGIA Saudi Arabian General

Διαβάστε περισσότερα

ιεθνής Επιχειρηµατική ραστηριότητα στις Χώρες του Περσικού Κόλπου Κεφάλαιο 6 Κουβέιτ

ιεθνής Επιχειρηµατική ραστηριότητα στις Χώρες του Περσικού Κόλπου Κεφάλαιο 6 Κουβέιτ Κεφάλαιο 6 Κουβέιτ ) Kuwayt - Dawlat al تيوكلا ةلود ( Εικ. 6.1 - Ο πύργος Madinat al-hareer, η πόλη του Μεταξιού, ύψους 1.001 µέτρων! 1 Το Φρούριο χτισµένο κοντά στο νερό, το Κουβέιτ. Το Κουβέιτ είναι

Διαβάστε περισσότερα

Κεφάλαιο 8 Σουλτανάτο του Οµάν

Κεφάλαιο 8 Σουλτανάτο του Οµάν Κεφάλαιο 8 Σουλτανάτο του Οµάν Umān) - Sultanat سلطنة ع مان) Εικ. 8.1 Το µεγάλο τζαµί του Σουλτάνου Qaboos µπορεί να φιλοξενήσει µέχρι και 20.000 προσκυνητές. 1 Η χώρα των µαχαιριών khanjar, των µουσουλµάνων

Διαβάστε περισσότερα

«Η ΤΟΠΙΚΗ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ ΣΤΗΝ ΣΟΥΗΔΙΑ - ΕΚΛΟΓΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ»

«Η ΤΟΠΙΚΗ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ ΣΤΗΝ ΣΟΥΗΔΙΑ - ΕΚΛΟΓΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ» «Η ΤΟΠΙΚΗ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ ΣΤΗΝ ΣΟΥΗΔΙΑ - ΕΚΛΟΓΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ» Εισηγητής: Εμμανουήλ Μορφιαδάκης Αντιδήμαρχος στο Δήμο Μάλμοε Α. Η Τοπική Αυτοδιοίκηση στη Σουηδία Ιστορικό Η Ελλάδα και η Σουηδία έχουν περίπου

Διαβάστε περισσότερα

Διεθνής Οικονομική. Paul Krugman Maurice Obsfeld

Διεθνής Οικονομική. Paul Krugman Maurice Obsfeld Paul Krugman Maurice Obsfeld Διεθνής Οικονομική Κεφάλαιο 21 Η Διεθνής Αγορά Κεφαλαίου και τα κέρδη από το Εμπόριο Διεθνής Τραπεζική Λειτουργία και Διεθνής Κεφαλαιαγορά Φιλίππου Ευαγγελία Α.Μ. 1207 Μ069

Διαβάστε περισσότερα

Ιστορία του Αραβοϊσλαμικού Πολιτισμού

Ιστορία του Αραβοϊσλαμικού Πολιτισμού Ιστορία του Αραβοϊσλαμικού Πολιτισμού Ενότητα 10: Αντιαποικιοκρατικά Κινήματα και Αραβικός Εθνικισμός Δημήτριος Σταματόπουλος Άδειες Χρήσης Το παρόν εκπαιδευτικό υλικό υπόκειται σε άδειες χρήσης Creative

Διαβάστε περισσότερα

ECONOMIST CONFERENCES ΟΜΙΛΙΑ

ECONOMIST CONFERENCES ΟΜΙΛΙΑ ECONOMIST CONFERENCES ΟΜΙΛΙΑ ABBAS ALI AL-NAQI SECRETARY GENERAL, ORGANIZATION OF ARAB PETROLEUM EXPORTING COUNTRIES, STATE OF KUWAIT TO THE SECOND GREEK EU PRESIDENCY CONFERENCE «Europe and the Arab World:

Διαβάστε περισσότερα

ΠΙΝΑΚΑΣ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΩΝ

ΠΙΝΑΚΑΣ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΩΝ ΠΙΝΑΚΑΣ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΩΝ ΕΙΣΑΓΩΓΗ....3 ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ 1. Ακαθάριστος κύκλος εργασιών....4 2. Λειτουργικό Κέρδος....7 3. Άποψη για την οικονομική κρίση... 10 4. Τα περισσότερο σημαντικά επιχειρησιακά

Διαβάστε περισσότερα

Η ΑΓΟΡΑ ΤΩΝ ΗΛΙΟΘΕΡΜΙΚΩΝ ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ Νέες τεχνολογίες, νέες προκλήσεις. Ηλιοθερµικά συστήµατα για θέρµανση νερού: µια δυναµική αγορά

Η ΑΓΟΡΑ ΤΩΝ ΗΛΙΟΘΕΡΜΙΚΩΝ ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ Νέες τεχνολογίες, νέες προκλήσεις. Ηλιοθερµικά συστήµατα για θέρµανση νερού: µια δυναµική αγορά Η ΑΓΟΡΑ ΤΩΝ ΗΛΙΟΘΕΡΜΙΚΩΝ ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ Νέες τεχνολογίες, νέες προκλήσεις Εδώ και µια εικοσαετία, οι Έλληνες καταναλωτές έχουν εξοικειωθεί µε τους ηλιακούς θερµοσίφωνες για την παραγωγή ζεστού νερού. Απόρροια

Διαβάστε περισσότερα

ΕΠΙΤΡΕΠΟΜΕΝΟ ΒΑΡΟΣ ΑΠΟΣΚΕΥΩΝ PREMIUM ΟΙΚΟΝΟΜΙΚ Η ΘΕΣΗ ΔΙΑΚΕΚΡΙΜΕ ΝΗ ΘΕΣΗ. (Πτήσεις Διακεκριμένης θέσης και RomaMilano) 2 τεμάχια x 23 kg

ΕΠΙΤΡΕΠΟΜΕΝΟ ΒΑΡΟΣ ΑΠΟΣΚΕΥΩΝ PREMIUM ΟΙΚΟΝΟΜΙΚ Η ΘΕΣΗ ΔΙΑΚΕΚΡΙΜΕ ΝΗ ΘΕΣΗ. (Πτήσεις Διακεκριμένης θέσης και RomaMilano) 2 τεμάχια x 23 kg ΕΠΙΤΡΕΠΟΜΕΝΟ ΒΑΡΟΣ ΑΠΟΣΚΕΥΩΝ ΚΑΙ ΧΡΕΩΣΗ ΥΠΕΡΒΑΡΟΥ ΑΠΟΣΚΕΥΩΝ, ΕΠΙΠΛΕΟΝ ΑΠΟΣΚΕΥΩΝ ΚΑΙ ΑΠΟΣΚΕΥΩΝ ΜΕ ΔΙΑΣΤΑΣΕΙΣ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΕΣ ΑΠΟ ΤΙΣ ΕΠΙΤΡΕΠΟΜΕΝΕΣ ΓΙΑ ΕΙΣΙΤΗΡΙΑ ΜΕ ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ ΕΚΔΟΣΗΣ ΑΠΟ 26 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 201 Στη

Διαβάστε περισσότερα

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΔΙΕΘΝΩΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΣΧΕΣΕΩΝ ΔΡΑΣΕΙΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΑΣ 2013-2014

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΔΙΕΘΝΩΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΣΧΕΣΕΩΝ ΔΡΑΣΕΙΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΑΣ 2013-2014 ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΔΙΕΘΝΩΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΣΧΕΣΕΩΝ ΔΡΑΣΕΙΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΑΣ 2013-2014 1 Συνολική παρουσία Υπουργείου Εξωτερικών ανά τον κόσμο ΓΡΑΦΕΙΑ ΟΕΥ ΠΡΕΣΒΕΙΕΣ/ ΓΕΝ. ΠΡΟΞΕΝΕΙΑ

Διαβάστε περισσότερα

ECONOMIST CONFERENCES ΟΜΙΛΙΑ

ECONOMIST CONFERENCES ΟΜΙΛΙΑ ECONOMIST CONFERENCES ΟΜΙΛΙΑ MUSTAFA OSMAN ISMAIL ALAMIN MINISTER OF INVESTMENT, REPUBLIC OF SUDAN TO THE SECOND GREEK EU PRESIDENCY CONFERENCE «Europe and the Arab World: Strengthening political, business

Διαβάστε περισσότερα

Κεφάλαιο 9 Βασίλειο της Σαουδικής Αραβίας

Κεφάλαιο 9 Βασίλειο της Σαουδικής Αραβίας Κεφάλαιο 9 Βασίλειο της Σαουδικής Αραβίας as- - Al-Mamlakah al-'arabiyyah ةيدوعسلا ةيبرعلا ةكلمملا) Sa'ūdiyyah) Εικ. 9.1 - Προσκυνητές στη Μέκκα, την πόλη που γεννήθηκε ο Προφήτης του Ισλάµ, ο Μωάµεθ.

Διαβάστε περισσότερα

ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΑΝΟΙΧΤΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΣΠΟΥΔΕΣ ΣΤΟΝ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟ Θ.Ε.: ΕΠΟ 11 Κοινωνική και οικονομική ιστορία της Ευρώπης

ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΑΝΟΙΧΤΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΣΠΟΥΔΕΣ ΣΤΟΝ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟ Θ.Ε.: ΕΠΟ 11 Κοινωνική και οικονομική ιστορία της Ευρώπης ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΑΝΟΙΧΤΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΣΠΟΥΔΕΣ ΣΤΟΝ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟ Θ.Ε.: ΕΠΟ 11 Κοινωνική και οικονομική ιστορία της Ευρώπης 2 η εργασία 2012 13 ΘΕΜΑ: «Στις παραμονές της λεγόμενης βιομηχανικής επανάστασης,

Διαβάστε περισσότερα

Κεφάλαιο 3 ηµοκρατία του Ιράκ

Κεφάλαιο 3 ηµοκρατία του Ιράκ Κεφάλαιο 3 ηµοκρατία του Ιράκ Al-Iraqiyah) Al-Jumhuriyah -ةيقارعلا ةيروهمجلا) Εικ. 3.1 - Ο µιναρές Malwaiya του 9 ου αιώνα µ.χ. στη πόλη Σαµάρα! 1 Η Γη στις όχθες των δύο ποταµών, η Μεσοποταµία, η ηµοκρατία

Διαβάστε περισσότερα

ΓΡΑΦΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΚΑΙ ΕΜΠΟΡΙΚΩΝ ΥΠΟΘΕΣΕΩΝ P.O. BOX 5108, Jeddah 21 422 Tel: 00966 12 66 90 824 E-Mail: ecocom-jeddah@mfa.gr

ΓΡΑΦΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΚΑΙ ΕΜΠΟΡΙΚΩΝ ΥΠΟΘΕΣΕΩΝ P.O. BOX 5108, Jeddah 21 422 Tel: 00966 12 66 90 824 E-Mail: ecocom-jeddah@mfa.gr ΓΡΑΦΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΚΑΙ ΕΜΠΟΡΙΚΩΝ ΥΠΟΘΕΣΕΩΝ P.O. BOX 5108, Jeddah 21 422 Tel: 00966 12 66 90 824 E-Mail: ecocom-jeddah@mfa.gr Α ΙΑΒΑΘΜΗΤΟ ΚΑΝΟΝΙΚΟ Τζέντα, 19 Μαϊου 2014 Α.Π.Φ. 750.3.ΑΣ 182 ΠΡΟΣ: ΚΟΙΝ:

Διαβάστε περισσότερα

ΓΕΝΙΚΟ ΠΡΟΞΕΝΕΙΟ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ ΣΤΗΝ ΤΖΕΝΤΑ

ΓΕΝΙΚΟ ΠΡΟΞΕΝΕΙΟ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ ΣΤΗΝ ΤΖΕΝΤΑ ΓΡΑΦΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΚΑΙ ΕΜΠΟΡΙΚΩΝ ΥΠΟΘΕΣΕΩΝ P.O. BOX 5108, Jeddah 21 422 Tel: 00966 12 66 90 824 E-Mail: ecocom-jeddah@mfa.gr Προϊστάμενος : Θεόδωρος Ξυπολιάς, Σύμβουλος Ο.Ε.Υ. Α 1 Οκτώβριος 2014 ΣΟΥΛΤΑΝΑΤΟ

Διαβάστε περισσότερα

Ιστορία του Αραβοϊσλαμικού Πολιτισμού

Ιστορία του Αραβοϊσλαμικού Πολιτισμού Ιστορία του Αραβοϊσλαμικού Πολιτισμού Ενότητα 3: Ιστορική Ανασκόπηση των Ισλαμικών Αυτοκρατοριών Δημήτριος Σταματόπουλος Άδειες Χρήσης Το παρόν εκπαιδευτικό υλικό υπόκειται σε άδειες χρήσης Creative Commons.

Διαβάστε περισσότερα

Αγορά εύτερης Κατοικίας

Αγορά εύτερης Κατοικίας Αγορά εύτερης Κατοικίας Rhodes Tourism Forum 2006 10-11 Νοεµβρίου Θάλεια ρουσιώτου 1 Η Αγορά της εύτερης Κατοικίας στην Ευρώπη Ιστορικό Χρονολογείται από τη δεκαετία του 70 και συνδέεται άµεσα µε την ανάπτυξη

Διαβάστε περισσότερα

ΠΕΤΡΕΛΑΙΟ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΠΕΤΡΕΛΑΙΟ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΟ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ Το πετρέλαιο χρησιμοποιείται για την παραγωγή καυσίμων αλλά και άλλων χημικών προϊόντων παγκοσμιώς. Καταλαμβάνει μεγάλο μέρος της καθημερινότητας μας καθώς έχει ευρεία χρήση. Τα

Διαβάστε περισσότερα

Προοπτικές τουρισμού γκολφ στην Ελλάδα σε σύγκριση με άλλες χώρες

Προοπτικές τουρισμού γκολφ στην Ελλάδα σε σύγκριση με άλλες χώρες Προοπτικές τουρισμού γκολφ στην Ελλάδα σε σύγκριση με άλλες χώρες Ονοματεπώνυμο: Γεωργίου Παναγιώτης 113125 Σειρά: 11 Επιβλέπων Καθηγητής: Γιωργής Κριτσωτάκης Δεκέμβριος 2014 Γκολφ - Τουρισμός Readman

Διαβάστε περισσότερα

ΕΡΩΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ Συνήθη εμπόδια στο διατλαντικό εμπόριο και τις επενδύσεις

ΕΡΩΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ Συνήθη εμπόδια στο διατλαντικό εμπόριο και τις επενδύσεις ΕΡΩΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ Συνήθη εμπόδια στο διατλαντικό εμπόριο και τις επενδύσεις Σημείωση: Το παρόν ερωτηματολόγιο αποτελεί πρότυπο, εν είδει οδικού χάρτη, με βάση το οποίο παρακαλούνται οι ενδιαφερόμενοι (υποψήφιοι

Διαβάστε περισσότερα

(DOING BUSINESS IN THE U.A.E.)

(DOING BUSINESS IN THE U.A.E.) ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ ΠΡΕΣΒΕΙΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑ ΟΣ ΑΜΠΟΥ ΝΤΑΜΠΙ ΓΡΑΦΕΙΟ Ο.Ε.Υ. ΝΤΟΥΜΠΑΪ ΤΗΛ.: +971 4 2272106 ΦΑΞ: +971 4 2272253 PO BOX: 7706, DUBAI EMAIL: tradegr@emirates.net.ae ecocom-dubai@mfa.gr URL: www.agora.mfa.gr/ae53

Διαβάστε περισσότερα

Η Τουρκία στον 20 ο αιώνα

Η Τουρκία στον 20 ο αιώνα Η Τουρκία στον 20 ο αιώνα Ενότητα 5: Δημήτριος Σταματόπουλος Τμήμα Βαλκανικών, Σλαβικών και Ανατολικών Σπουδών 1 Άδειες Χρήσης Το παρόν εκπαιδευτικό υλικό υπόκειται σε άδειες χρήσης Creative Commons. Για

Διαβάστε περισσότερα

«20 χρόνια συνεισφοράς των Κινητών Επικοινωνιών στην οικονομία και κοινωνία» Συμβολή στην ανάπτυξη με παρόν και μέλλον

«20 χρόνια συνεισφοράς των Κινητών Επικοινωνιών στην οικονομία και κοινωνία» Συμβολή στην ανάπτυξη με παρόν και μέλλον «20 χρόνια συνεισφοράς των Κινητών Επικοινωνιών στην οικονομία και κοινωνία» Συμβολή στην ανάπτυξη με παρόν και μέλλον 1 H εξέλιξη των Κινητών Επικοινωνιών 1993-2013 2 Κινητή Τηλεφωνία: 20 χρόνια κοντά

Διαβάστε περισσότερα

Το Οθωμανικό τηλεγραφικό γραφείο έκλεισε στα τέλη Οκτωβρίου 1912.

Το Οθωμανικό τηλεγραφικό γραφείο έκλεισε στα τέλη Οκτωβρίου 1912. Στη Θεσσαλονίκη λειτούργησε τηλεγραφική υπηρεσία πιθανότατα για πρώτη φορά στα μέσα της δεκαετίας του 1870. Αποτελούσε το ένα τμήμα της αυτοκρατορικής κρατικής υπηρεσίας των ταχυδρομείων και του τηλέγραφου

Διαβάστε περισσότερα

Έκθεση Αποτελεσμάτων Έρευνας Αγοράς

Έκθεση Αποτελεσμάτων Έρευνας Αγοράς Έκθεση Αποτελεσμάτων Έρευνας Αγοράς Ανάπτυξη Τουριστικών Αγορών Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, Μπαχρέιν και Κουβέιτ Ετοιμάστηκε για τον ΚΟΤ Από την Κοινοπραξία CYMAR Market Research Ltd - Markeway Ltd. Οκτώβριος

Διαβάστε περισσότερα

ECONOMIST CONFERENCES ΟΜΙΛΙΑ

ECONOMIST CONFERENCES ΟΜΙΛΙΑ ECONOMIST CONFERENCES ΟΜΙΛΙΑ ΟΛΓΑΣ ΚΕΦΑΛΟΓΙΑΝΝΗ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ TO THE SECOND GREEK EU PRESIDENCY CONFERENCE «Europe and the Arab World: Strengthening political, business and investment ties» ΤΡΙΤΗ

Διαβάστε περισσότερα

Κεφάλαιο 2 Ηνωµένα Αραβικά Εµιράτα

Κεφάλαιο 2 Ηνωµένα Αραβικά Εµιράτα Κεφάλαιο 2 Ηνωµένα Αραβικά Εµιράτα Muttahidah) - Al Imarat al Arabiyah al الا مارات العربي ة المت حد) Εικ. 2.1 - «Το Φοινικόδεντρο», σύµπλεγµα τεχνητών νησιών στο Ντουµπάι. 1 Η χώρα του Παραµυθιού, τα

Διαβάστε περισσότερα

Εβδοµαδιαία ανασκόπηση 19/01 25/01-2015

Εβδοµαδιαία ανασκόπηση 19/01 25/01-2015 Εβδοµαδιαία ανασκόπηση 19/01 25/01-2015 Ο πρόεδρος της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι, ανακοίνωσε πρόγραµµα ποσοτικής χαλάρωσης (QE), ύψους 60 δισ. ευρώ µηνιαίως, το οποίο θα ξεκινήσει από τον Μάρτιο του 2015. Οι

Διαβάστε περισσότερα

Υπεύθυνη Καθηγήτρια ΤΣΑΤΣΟΥΛΑ ΜΑΡΙΑ ΟΜΑΔΑ Μητρετόδη Νατάσα Ζώρας Θοδωρής Πένκης Γιάννης

Υπεύθυνη Καθηγήτρια ΤΣΑΤΣΟΥΛΑ ΜΑΡΙΑ ΟΜΑΔΑ Μητρετόδη Νατάσα Ζώρας Θοδωρής Πένκης Γιάννης Υπεύθυνη Καθηγήτρια ΤΣΑΤΣΟΥΛΑ ΜΑΡΙΑ ΟΜΑΔΑ Μητρετόδη Νατάσα Ζώρας Θοδωρής Πένκης Γιάννης 1 Η Μεσόγειος θάλασσα βρέχει την Ευρώπη, την Ασία και την Αφρική Στην Ευρώπη βρέχει τις εξής χώρες: Ισπανία, Γαλλία,

Διαβάστε περισσότερα

Marathon Data Systems 22ή Πανελλαδική συνάντηση Χρηστών GIS

Marathon Data Systems 22ή Πανελλαδική συνάντηση Χρηστών GIS Marathon Data Systems 22ή Πανελλαδική συνάντηση Χρηστών GIS ΑΘΗΝΑ 2014 2 3 1) να διαπιστώσει τις αλλαγές που υπέστη ο χώρος κατά την κατασκευή και λειτουργία του αεροδρομίου 2) να αξιολογήσει τις προοπτικές

Διαβάστε περισσότερα

ΟΔΗΓΟΣ ΕΠΙΧΕΙΡΕΙΝ ΓΙΑ ΤΟ ΙΣΡΑΗΛ

ΟΔΗΓΟΣ ΕΠΙΧΕΙΡΕΙΝ ΓΙΑ ΤΟ ΙΣΡΑΗΛ ΠΡΕΣΒΕΙΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ ΣΤΟ ΙΣΡΑΗΛ ΓΡΑΦΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΚΑΙ ΕΜΠΟΡΙΚΩΝ ΥΠΟΘΕΣΕΩΝ ΟΔΗΓΟΣ ΕΠΙΧΕΙΡΕΙΝ ΓΙΑ ΤΟ ΙΣΡΑΗΛ ΟΔΗΓΟΣ ΕΠΙΧΕΙΡΕΙΝ ΓΙΑ ΤΟ ΙΣΡΑΗΛ...1 1. Εξαγωγή προϊόντων στο Ισραήλ...1 2. Σύσταση εταιρείας

Διαβάστε περισσότερα

Έρευνα για τις σχέσεις Ελλάδος Ηνωμένων Πολιτειών

Έρευνα για τις σχέσεις Ελλάδος Ηνωμένων Πολιτειών Έρευνα για τις σχέσεις Ελλάδος Ηνωμένων Πολιτειών στα πλαίσια της εκδήλωσης What s Next Κεφαλαιοποιώντας τον θετικό αντίκτυπο της πρόσφατης επίσκεψης του Πρωθυπουργού στην Washington 23 Μαρτίου 2010 Βασικά

Διαβάστε περισσότερα

Η Συμβολή της Ποντοπόρου Ναυτιλίας στην Εγχώρια Οικονομία και Μελλοντικές Προοπτικές

Η Συμβολή της Ποντοπόρου Ναυτιλίας στην Εγχώρια Οικονομία και Μελλοντικές Προοπτικές Η Συμβολή της Ποντοπόρου Ναυτιλίας στην Εγχώρια Οικονομία και Μελλοντικές Προοπτικές Ονοματεπώνυμο: Τάσιος Ανδρέας Σειρά: 11 Επιβλέπων Καθηγητής: Παντουβάκης Άγγελος Δεκέμβριος 2014 ΣΚΟΠΟΣ ΤΗΣ ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΗΣ

Διαβάστε περισσότερα

ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΑ ΙΣΤΟΡΙΑ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ Α Γ ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΔΙΑΡΚΕΙΑ : 3 ΩΡΕΣ. Επιμέλεια : Ιωάννα Καλαϊτζίδου

ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΑ ΙΣΤΟΡΙΑ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ Α Γ ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΔΙΑΡΚΕΙΑ : 3 ΩΡΕΣ. Επιμέλεια : Ιωάννα Καλαϊτζίδου ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΑ ΙΣΤΟΡΙΑ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ Α Γ ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΔΙΑΡΚΕΙΑ : 3 ΩΡΕΣ Επιμέλεια : Ιωάννα Καλαϊτζίδου Θέμα Α1 Να σημειώσετε στο τέλος κάθε πρότασης Σ (Σωστό) αν θεωρείτε ότι η πρόταση είναι σωστή ή Λ(Λάθος) αν

Διαβάστε περισσότερα

ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΕΛΤΙΟ ΜΗΝΟΣ ΜΑΡΤΙΟΥ 2015 ΓΡΑΦΕΙΟ ΟΕΥ ΤΖΕΝΤΑΣ. Συντάκτης Θεόδωρος Ξυπολιάς, Σύµβουλος Α Ο.Ε.Υ.

ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΕΛΤΙΟ ΜΗΝΟΣ ΜΑΡΤΙΟΥ 2015 ΓΡΑΦΕΙΟ ΟΕΥ ΤΖΕΝΤΑΣ. Συντάκτης Θεόδωρος Ξυπολιάς, Σύµβουλος Α Ο.Ε.Υ. ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΕΛΤΙΟ ΜΗΝΟΣ ΜΑΡΤΙΟΥ 2015 ΓΡΑΦΕΙΟ ΟΕΥ ΤΖΕΝΤΑΣ Συντάκτης Θεόδωρος Ξυπολιάς, Σύµβουλος Α Ο.Ε.Υ. 1. ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΝΕΑ Κεντρική Τράπεζα της Σαουδικής Αραβίας (SAMA) Καταβολή επιπλέον βοηθήµατος

Διαβάστε περισσότερα

Ευρύτερη Μέση Ανατολή

Ευρύτερη Μέση Ανατολή Ευρύτερη Μέση Ανατολή Η ΕΕ συνομολόγησε μια συμφωνία συνεργασίας με το Συμβούλιο Συνεργασίας του Κόλπου (έναν τοπικό οργανισμό που περιλαμβάνει το Μπαχρέιν, το Κουβέιτ, το Ομάν, το Κατάρ, τη Σαουδική Αραβία

Διαβάστε περισσότερα

ΤΟΜΕΑΣ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ ΓΚΟΛΦ

ΤΟΜΕΑΣ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ ΓΚΟΛΦ Το γκολφ αποτελεί μία ιδιαίτερα υποσχόμενη επενδυτική ευκαιρία στην Ελλάδα σήμερα, λόγω των σημαντικών προοπτικών ανάπτυξής του σε μια χώρα που έχει ολιγάριθμα σχετικά με τις δυνατότητές της λειτουργούντα

Διαβάστε περισσότερα

ΘΕΜΑ : Οικονοµικές εξελίξεις στη Βουλγαρία Πορεία διµερών οικονοµικών και εµπορικών σχέσεων, κατά το α 6µηνο 2008 (προσωρινά στοιχεία)

ΘΕΜΑ : Οικονοµικές εξελίξεις στη Βουλγαρία Πορεία διµερών οικονοµικών και εµπορικών σχέσεων, κατά το α 6µηνο 2008 (προσωρινά στοιχεία) ΠΡΕΣΒΕΙΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑ ΟΣ ΣΤΗ ΣΟΦΙΑ ΓΡΑΦΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ & ΕΜΠΟΡΙΚΩΝ ΥΠΟΘΕΣΕΩΝ EMBASSY OF GREECE IN SOFIA OFFICE FOR ECONOMIC & COMMERCIAL AFFAIRS Evlogi Georgiev 103, Sofia 1504, Bulgaria, tel.: (003592) 9447959,

Διαβάστε περισσότερα

Η ΑΓΟΡΑ ΤΗΣ ΝΟΤΙΑΣ ΚΟΡΕΑΣ

Η ΑΓΟΡΑ ΤΗΣ ΝΟΤΙΑΣ ΚΟΡΕΑΣ Η ΑΓΟΡΑ ΤΗΣ ΝΟΤΙΑΣ ΚΟΡΕΑΣ ΠΡΕΣΒΕΙΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑ ΟΣ ΣΤΗ ΣΕΟΥΛ ΓΡΑΦΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ & ΕΜΠΟΡΙΚΩΝ YΠΟΘΕΣΕΩΝ Αθανάσιος Καραπέτσας Σύµβουλος Οικονοµικών & Εµπορικών Υποθέσεων 7 Ιανουαρίου 2014 1 Γενικές Πληροφορίες

Διαβάστε περισσότερα

ΑποτελέσματααπότοπρώτοΠαγκόσμιο Βαρόμετρο για την Οικονομική Κρίση Έρευνα στην Εκθεσιακή Βιομηχανία

ΑποτελέσματααπότοπρώτοΠαγκόσμιο Βαρόμετρο για την Οικονομική Κρίση Έρευνα στην Εκθεσιακή Βιομηχανία ΑποτελέσματααπότοπρώτοΠαγκόσμιο Βαρόμετρο για την Οικονομική Κρίση Έρευνα στην Εκθεσιακή Βιομηχανία Διευθυνόμενη μεταξύ των μελών της UFI* και της SISO** * ** στις ΗΠΑ Φεβρουάριος 2009 1 Πλαίσιο της Έρευνας

Διαβάστε περισσότερα

Χαρτογράφηση της εξαγωγικής δραστηριότητας της Ελλάδας ανά Περιφέρεια και Νοµό 2008-2012

Χαρτογράφηση της εξαγωγικής δραστηριότητας της Ελλάδας ανά Περιφέρεια και Νοµό 2008-2012 Χαρτογράφηση της εξαγωγικής δραστηριότητας της Ελλάδας ανά Περιφέρεια και Νοµό 2008-2012 Ινστιτούτο Εξαγωγικών Ερευνών και Σπουδών Σύνδεσµος Εξαγωγέων Βορείου Ελλάδος Θεσσαλονίκη, 23/05/13 Σκοπός της µελέτης:

Διαβάστε περισσότερα

ΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ. Θετικά αποτελέσµατα, λόγω ισχυρών διεθνών περιθωρίων διύλισης - απρόσκοπτη λειτουργία κατά τη διάρκεια της τραπεζικής κρίσης

ΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ. Θετικά αποτελέσµατα, λόγω ισχυρών διεθνών περιθωρίων διύλισης - απρόσκοπτη λειτουργία κατά τη διάρκεια της τραπεζικής κρίσης ΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ 27 Αυγούστου 2015 Αποτελέσµατα Β Τριµήνου / Α Εξαµήνου 2015 Θετικά αποτελέσµατα, λόγω ισχυρών διεθνών περιθωρίων διύλισης - απρόσκοπτη λειτουργία κατά τη διάρκεια της τραπεζικής κρίσης Ο Όµιλος

Διαβάστε περισσότερα

Οδηγός προς Έλληνες εξαγωγείς

Οδηγός προς Έλληνες εξαγωγείς ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ ΠΡΕΣΒΕΙΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑ ΟΣ ΑΜΠΟΥ ΝΤΑΜΠΙ ΓΡΑΦΕΙΟ Ο.Ε.Υ. ΝΤΟΥΜΠΑΪ ΤΗΛ.: +971 4 2272106 ΦΑΞ: +971 4 2272253 PO BOX: 7706, DUBAI EMAIL: tradegr@emirates.net.ae ecocom-dubai@mfa.gr URL: www.agora.mfa.gr/ae53

Διαβάστε περισσότερα

European Year of Citizens 2013 Alliance

European Year of Citizens 2013 Alliance European Year of Citizens 2013 Alliance MANIFESTO Η ενεργός συμμετοχή του ευρωπαίου πολίτη είναι άμεσα συνδεδεμένη με την επιδίωξη των Ευρωπαϊκών συλλογικών στόχων και αξιών που προβλέπονται στις Συνθήκες

Διαβάστε περισσότερα

Αγροτεμάχιο προς πώληση, 165 στρεμμάτων στην παραλία Ορκός της Κέας (Τζιας) στις Κυκλάδες ΓΕΝΙΚΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΓΙΑ ΤΟ ΑΓΡΟΤΕΜΑΧΙΟ

Αγροτεμάχιο προς πώληση, 165 στρεμμάτων στην παραλία Ορκός της Κέας (Τζιας) στις Κυκλάδες ΓΕΝΙΚΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΓΙΑ ΤΟ ΑΓΡΟΤΕΜΑΧΙΟ Αγροτεμάχιο προς πώληση, 165 στρεμμάτων στην παραλία Ορκός της Κέας (Τζιας) στις Κυκλάδες ΓΕΝΙΚΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΓΙΑ ΤΟ ΑΓΡΟΤΕΜΑΧΙΟ Κέα 2009 Αγροτεμάχιο 165 στρέμματα, ιδανικό για επένδυση στις Κυκλάδες

Διαβάστε περισσότερα

Οι Συνθήκες Προσφοράς και Ζήτησης Πετρελαίου

Οι Συνθήκες Προσφοράς και Ζήτησης Πετρελαίου Οι Συνθήκες Προσφοράς και Ζήτησης Πετρελαίου Στ. Παναγιώτου (panagiotou.s@gmail.com) Επισκέπτης Καθηγητής Ναυτιλιακής Οικονοµικής & ιεθνούς Εµπορίου στο Τµήµα Ναυτιλίας, Μεταφορών & Logistics του BCA London

Διαβάστε περισσότερα

Ντουμπάι Αμπου Ντάμπι

Ντουμπάι Αμπου Ντάμπι Τιμοκατάλογος : 20/01-31/03/2015 Ντουμπάι Αμπου Ντάμπι 4ημέρες από 399 Ντουμπάι LUX 6ημέρες / 5νύχτες Αναχωρήσεις KAΘΕ ΕΒΔΟΜΑΔΑ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ / ΠΤΗΣΕΙΣ (από Θεσ/νίκη) GULF AIR Διαφορά 1κλίνου CITY MAX 3*

Διαβάστε περισσότερα

The Economist Events The 17th Roundtable with the Government of Greece

The Economist Events The 17th Roundtable with the Government of Greece Π. ΚΑΝΕΛΛΟΠΟΥΛΟΣ: Κυρίες και κύριοι χαίρετε. Στα επόμενα λεπτά της παρουσίασής μου πρόκειται να εστιάσω κυρίως στο εμπορικό κομμάτι, στην εμπορική διάσταση που έχουν οι εξελίξεις στην περιοχή μας όσον

Διαβάστε περισσότερα

Έρευνα εξέτασης της συµπεριφοράς των εµπορικών επιχειρήσεων ως προς την εισαγωγή του Ευρώ.

Έρευνα εξέτασης της συµπεριφοράς των εµπορικών επιχειρήσεων ως προς την εισαγωγή του Ευρώ. Έρευνα εξέτασης της συµπεριφοράς των εµπορικών επιχειρήσεων ως προς την εισαγωγή του Ευρώ. Ετοιµάστηκε ειδικά από την ICAP για την Τράπεζα της Ελλάδος ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΕΡΕΥΝΑΣ ΕΤΑΙΡΙΑ :ICAP A.E. Η έρευνα

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΣΦΑΤΕΣ ΑΛΛΑΓΕΣ ΣΤΗ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΗ ΝΟΜΟΘΕΣΙΑ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ

ΠΡΟΣΦΑΤΕΣ ΑΛΛΑΓΕΣ ΣΤΗ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΗ ΝΟΜΟΘΕΣΙΑ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΟ ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ 3: ΠΑΡΟΧΗ ΤΕΧΝΙΚΗΣ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗΣ ΣΤΑ ΜΕΛΗ ΣΕ ΘΕΜΑΤΑΦΟΡΟΛΟΓΙΑΣ ΚΑΙ ΦΠΑ ΠΡΟΣΦΑΤΕΣ ΑΛΛΑΓΕΣ ΣΤΗ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΗ ΝΟΜΟΘΕΣΙΑ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ ΕΙΣΑΓΩΓΗ Το Υπουργείο Οικονομικών παρουσίασε στη

Διαβάστε περισσότερα

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΕΝΑΡΚΤΗΡΙΕΣ ΟΜΙΛΙΕΣ

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΕΝΑΡΚΤΗΡΙΕΣ ΟΜΙΛΙΕΣ ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΕΛΛΑΔΑ, ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ & ΑΡΑΒΙΚΟΣ ΚΟΣΜΟΣ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΟ DIVANI CARAVEL ΤΡΙΤΗ, 11 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ, 2011 Το Κέντρο Ερευνών Προοδευτικής Πολιτικής (ΚΕΠΠ) οργάνωσε σήμερα εκδήλωση με θέμα «Ελλάδα, Μεσόγειος

Διαβάστε περισσότερα

Τα Αίτια και οι Επιπτώσεις της Διεθνούς Μετανάστευσης. Πραγματικοί Μισθοί, Παγκόσμια Παραγωγή, Ωφελημένοι και Ζημιωμένοι

Τα Αίτια και οι Επιπτώσεις της Διεθνούς Μετανάστευσης. Πραγματικοί Μισθοί, Παγκόσμια Παραγωγή, Ωφελημένοι και Ζημιωμένοι Τα Αίτια και οι Επιπτώσεις της Διεθνούς Μετανάστευσης Πραγματικοί Μισθοί, Παγκόσμια Παραγωγή, Ωφελημένοι και Ζημιωμένοι Η Παγκόσµια Μετανάστευση Το 2010, 214 εκατομμύρια άνθρωποι ήταν μετανάστες, κατοικούσαν

Διαβάστε περισσότερα

ΙΣΤΟΡΙΑ ΓΕΝΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ

ΙΣΤΟΡΙΑ ΓΕΝΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ 20 Μαΐου 2015 ΙΣΤΟΡΙΑ ΓΕΝΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ Απαντήσεις Θεμάτων Πανελληνίων Εξετάσεων Ημερησίων & Εσπερινών Γενικών Λυκείων ΟΜΑΔΑ ΠΡΩΤΗ ΘΕΜΑ Α1 α. Σχολικό βιβλίο, σελ. 141: «Ισχυρότερο όργανο να αδρανοποιηθεί

Διαβάστε περισσότερα

ΙΝΔΙΑ, ΚΙΝΑ ΚΑΙ ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΑΣΙΑ. Ο Ρόλος τους στην Διεθνή Πολιτική Σκηνή

ΙΝΔΙΑ, ΚΙΝΑ ΚΑΙ ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΑΣΙΑ. Ο Ρόλος τους στην Διεθνή Πολιτική Σκηνή ΙΝΔΙΑ, ΚΙΝΑ ΚΑΙ ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΑΣΙΑ Ο Ρόλος τους στην Διεθνή Πολιτική Σκηνή Διεθνής Ρόλος και Σημασία Παγκόσμια οικονομική κρίση έχει αναδείξει τον ρόλο της Ασίας στο διεθνές σκηνικό. Εποχή αυξημένης σημασίας

Διαβάστε περισσότερα

Ελληνικό Α.Ε. Το Ακίνητο

Ελληνικό Α.Ε. Το Ακίνητο Ελληνικό Α.Ε. Το Ακίνητο Η Θέση του Aκίνητου στην περιοχή της Μεσογείου Σημείωση: Η ακτίνα χρόνου πτήσης είναι ενδεικτική. Η θέση του Ακινήτου στην Ελλάδα Σημείωση: Η ακτίνα χρόνου πτήσης είναι ενδεικτική.

Διαβάστε περισσότερα

Η ανακύκλωση στο Δήμο Αθηναίων. Παρόν και Προοπτικές.

Η ανακύκλωση στο Δήμο Αθηναίων. Παρόν και Προοπτικές. Η ανακύκλωση στο Δήμο Αθηναίων. Παρόν και Προοπτικές. Οι συχνές φυσικές καταστροφές που οφείλονται στις κλιματικές αλλαγές έχουν καταστήσει κατανοητό σε όλους ότι η προστασία του περιβάλλοντος είναι μείζονoς

Διαβάστε περισσότερα

BSEC Business Council

BSEC Business Council BSEC Business Council ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΕΣ ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΣΤΟΝ ΕΥΞΕΙΝΟ ΠΟΝΤΟ ρ. Κώστας Μασµανίδης Γενικός Γραµµατέας . Μετά τα Βαλκάνια, πού ; Τί είναι ο ΟΣΕΠ - BSEC? Οικονοµική Συνεργασία Ευξείνου Πόντου Black

Διαβάστε περισσότερα

Οι δηµοσιονοµικές εξελίξεις στις χώρες της Ε.Ε Γιώργος Σταθάκης Το θέµα το όποιο θα ήθελα να θίξω στην σύντοµη αυτή παρέµβαση αφορά στην εικόνα που παρουσιάζουν οι προϋπολογισµοί των άλλων χωρών της Ε.Ε.

Διαβάστε περισσότερα

22 Δεκεμβρίου 2014 1

22 Δεκεμβρίου 2014 1 22 Δεκεμβρίου 2014 1 Επιχειρηματικές αποστολές - Επενδύσεις Αποστολές στο εξωτερικό: 66 αποστολές & επαφές με περισσότερες από 1930 επιχειρήσεις 2012: 21 αποστολές, επαφές με περισσότερες από 980 επιχειρήσεις

Διαβάστε περισσότερα

ΦΟΡΟΛΟΓΙΑ ΤΩΝ ΤΟΚΩΝ, ΜΕΡΙΣΜΑΤΩΝ ΚΑΙ ΚΕΡΔΩΝ ΚΕΦΑΛΑΙΟΥ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ ΝΟΜΟΙ ΚΑΙ ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ

ΦΟΡΟΛΟΓΙΑ ΤΩΝ ΤΟΚΩΝ, ΜΕΡΙΣΜΑΤΩΝ ΚΑΙ ΚΕΡΔΩΝ ΚΕΦΑΛΑΙΟΥ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ ΝΟΜΟΙ ΚΑΙ ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ ΦΟΡΟΛΟΓΙΑ ΤΩΝ ΤΟΚΩΝ, ΜΕΡΙΣΜΑΤΩΝ ΚΑΙ ΚΕΡΔΩΝ ΚΕΦΑΛΑΙΟΥ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ ΝΟΜΟΙ ΚΑΙ ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ Ο Νόμος Φορολογίας Εισοδήματος (Τροποποίηση) του 2005 Ο Νόμος Ειδικής Εισφοράς για την Άμυνα (Τροποποίηση) του 2004 Ο

Διαβάστε περισσότερα

ΠΕΤΡΕΛΑΙΟ ΤΙΜΗ & ΑΠΟΘΕΜΑΤΑ ΜΑPTΙΟΣ 2007 ΤΜΗΜΑ ΑΝΑΛΥΣΕΩΣ ΑΓΟΡΩΝ ΥΠΟΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΥ ΚΑΙ ΣΥΝΤΟΝΙΣΜΟΥ ΧΡΗΜΑΤΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΕΩΣ ΟΜΙΛΟΥ

ΠΕΤΡΕΛΑΙΟ ΤΙΜΗ & ΑΠΟΘΕΜΑΤΑ ΜΑPTΙΟΣ 2007 ΤΜΗΜΑ ΑΝΑΛΥΣΕΩΣ ΑΓΟΡΩΝ ΥΠΟΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΥ ΚΑΙ ΣΥΝΤΟΝΙΣΜΟΥ ΧΡΗΜΑΤΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΕΩΣ ΟΜΙΛΟΥ ΤΜΗΜΑ ΑΝΑΛΥΣΕΩΣ ΑΓΟΡΩΝ ΥΠΟΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΥ ΚΑΙ ΣΥΝΤΟΝΙΣΜΟΥ ΧΡΗΜΑΤΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΕΩΣ ΟΜΙΛΟΥ ΠΕΤΡΕΛΑΙΟ ΤΙΜΗ & ΑΠΟΘΕΜΑΤΑ ΜΑPTΙΟΣ 2007 TMHMA ΑΝΑΛΥΣΕΩΣ ΑΓΟΡΩΝ 210-326 2070 marketanalysis@alpha.gr

Διαβάστε περισσότερα

REPBUBLIC OF BOTSWANA ΓΕΝΙΚΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

REPBUBLIC OF BOTSWANA ΓΕΝΙΚΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ REPBUBLIC OF BOTSWANA ΓΕΝΙΚΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ Συνορεύει με Namibia, Zambia, Zimbabwe και South Africa. Έχει έκταση 5 φορές μεγαλύτερη από την Ελλάδα Πληθυσμός: 2.100.000. Πρώην Βρετανικό Προτεκτοράτο Bechuanaland.

Διαβάστε περισσότερα

REPBUBLIC OF BOTSWANA

REPBUBLIC OF BOTSWANA REPBUBLIC OF BOTSWANA ΓΕΝΙΚΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ Συνορεύει με Namibia, Zambia, Zimbabwe και South Africa. Έχει έκταση 5 φορές μεγαλύτερη από την Ελλάδα Πληθυσμός: 2.100.000. Πρώην Βρετανικό Προτεκτοράτο Bechuanaland.

Διαβάστε περισσότερα

ε4` νηωιενά: !Ζ. l3ιοτί ίαi$0 1 ΊΜΕΜ1ΤίΙΡΙΟ ω Σ Σ ΑΛΟ ΝΙ Κ Η Σ ΓΕΝΙΚΟ ΠΡΟΞΕΝΕΙΟ ΤΗΣ ΕΛΛΑ ΟΣ ΣΤΗ ΤΖΕΝΤΑ ΓΡΑΦΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΚΑΙ ΕΜΠΟΡΙΚΩΝ ΥΠΟΘΕΣΕΩΝ

ε4` νηωιενά: !Ζ. l3ιοτί ίαi$0 1 ΊΜΕΜ1ΤίΙΡΙΟ ω Σ Σ ΑΛΟ ΝΙ Κ Η Σ ΓΕΝΙΚΟ ΠΡΟΞΕΝΕΙΟ ΤΗΣ ΕΛΛΑ ΟΣ ΣΤΗ ΤΖΕΝΤΑ ΓΡΑΦΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΚΑΙ ΕΜΠΟΡΙΚΩΝ ΥΠΟΘΕΣΕΩΝ ΒΙΟΤΕΧΝΙΚΟ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΟΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ Από: Αποστολή: Προς: l3ιοτί ίαi$0 1 ΊΜΕΜ1ΤίΙΡΙΟ ω Σ Σ ΑΛΟ ΝΙ Κ Η Σ ε4` νηωιενά: Σπουδαιότητα: ~Q.. CONSULATE GENERAL ΟΡ GREECE- COMMERCIAL OFFICE

Διαβάστε περισσότερα

Ομιλία κ. Ν. Καραμούζη, Αναπληρωτή Διευθύνοντος Συμβούλου ομίλου Eurobank EFG. στo Forum στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας GO International

Ομιλία κ. Ν. Καραμούζη, Αναπληρωτή Διευθύνοντος Συμβούλου ομίλου Eurobank EFG. στo Forum στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας GO International Ομιλία κ. Ν. Καραμούζη, Αναπληρωτή Διευθύνοντος Συμβούλου ομίλου Eurobank EFG στo Forum στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας GO International Δευτέρα, 7 Φεβρουαρίου στην Κύπρο Κύριοι Υπουργοί, Κύριοι Πρέσβεις,

Διαβάστε περισσότερα

ΑΙΟΛΙΚΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑ, ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΚΑΙ ΧΩΡΟΤΑΞΙΚΟΣ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ. Παναγιώτης Παπασταματίου, Αντιπρόεδρος ΕΛΕΤΑΕΝ

ΑΙΟΛΙΚΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑ, ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΚΑΙ ΧΩΡΟΤΑΞΙΚΟΣ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ. Παναγιώτης Παπασταματίου, Αντιπρόεδρος ΕΛΕΤΑΕΝ ΑΙΟΛΙΚΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑ, ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΚΑΙ ΧΩΡΟΤΑΞΙΚΟΣ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ Παναγιώτης Παπασταματίου, Αντιπρόεδρος ΕΛΕΤΑΕΝ ΑΠΕ, ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ & ΑΞΙΑ ΓΗΣ και είναι περισσότερες... μέσα στο Amsterdam Το Δημοτικό Συμβούλιο του Μάντσεστερ

Διαβάστε περισσότερα

Κεφάλαιο Ζ Ηανάπτυξητης Μακεδονίας.

Κεφάλαιο Ζ Ηανάπτυξητης Μακεδονίας. Πρόταση διδασκαλίας Κεφάλαιο Ζ Ηανάπτυξητης Μακεδονίας. Ενότητα 4. Το έργο του Αλέξανδρου Κύρια σημεία της ενότητας Περιγραφή της γεωγραφικής έκτασης και της ποικιλίας των λαών του κράτους που δημιούργησε

Διαβάστε περισσότερα

Προσφέρουμε στους συνεργάτες μας την ασφάλεια και την δύναμη μιας μακροπρόθεσμης συνεργασίας

Προσφέρουμε στους συνεργάτες μας την ασφάλεια και την δύναμη μιας μακροπρόθεσμης συνεργασίας Προσφέρουμε στους συνεργάτες μας την ασφάλεια και την δύναμη μιας μακροπρόθεσμης συνεργασίας ΖΗΣΕ ΤΗΝ ΕΜΠΕIΡΙΑ EXPERT Το πιο σημαντικό περιουσιακό στοιχείο της Expert είναι το όνομά της. Παρέχει στους

Διαβάστε περισσότερα

: Οικονομικές εξελίξεις στη Βουλγαρία Πορεία διμερών οικονομικών και εμπορικών σχέσεων, κατά το α 6μηνο 2008 (προσωρινά στοιχεία)

: Οικονομικές εξελίξεις στη Βουλγαρία Πορεία διμερών οικονομικών και εμπορικών σχέσεων, κατά το α 6μηνο 2008 (προσωρινά στοιχεία) ΠΡΕΣΒΕΙΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ ΣΤΗ ΣΟΦΙΑ ΓΡΑΦΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ & ΕΜΠΟΡΙΚΩΝ ΥΠΟΘΕΣΕΩΝ EMBASSY OF GREECE IN SOFIA OFFICE FOR ECONOMIC & COMMERCIAL AFFAIRS Evlogi Georgiev 103, Sofia 1504, Bulgaria, tel.: (003592) 9447959,

Διαβάστε περισσότερα

Η Έρευνα στα Ελληνικά Πανεπιστήµια και η Ευρωπαϊκή Πραγµατικότητα

Η Έρευνα στα Ελληνικά Πανεπιστήµια και η Ευρωπαϊκή Πραγµατικότητα Η Έρευνα στα Ελληνικά Πανεπιστήµια και η Ευρωπαϊκή Πραγµατικότητα Ιωάννης Π. Γεροθανάσης Καθηγητής Πανεπιστηµίου Ιωαννίνων Πρώην Πρύτανης Πανεπιστηµίου Ιωαννίνων Μέλος της Α ΙΠ Η ανώτατη εκπαίδευση, η

Διαβάστε περισσότερα

ΔΙΕΘΝΗΣ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ ΥΠΕΡΕΘΝΙΚΟΙ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΙ

ΔΙΕΘΝΗΣ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ ΥΠΕΡΕΘΝΙΚΟΙ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΙ ΔΙΕΘΝΗΣ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ ΥΠΕΡΕΘΝΙΚΟΙ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΙ [1] ΔΙΕΘΝΗΣ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ-ΥΠΕΡΕΘΝΙΚΟΙ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΙ ΜΕΤΑΠΟΛΕΜΙΚΟΣ ΚΟΣΜΟΣ-ΥΠΕΡΕΘΝΙΚΟΙ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΙ Χώρες του Α κόσμου ΗΠΑ Δυτική ευρώπη Ιαπωνία Χώρες του Β κόσμου Πρώην σοσιαλιστικές

Διαβάστε περισσότερα

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 1 ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ;

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 1 ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ; ΚΕΦΑΛΑΙΟ 1 ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ; Οικονοµική είναι η µελέτη του τρόπου µε τον οποίο οι άνθρωποι επιλέγουν να κατανείµουν τους σπάνιους πόρους τους. Λόγω της σπανιότητας δεν είναι δυνατόν να εκπληρωθούν όλες

Διαβάστε περισσότερα

Δημήτρης Λ. Μανιατάκης Γενικός Γραμματέας

Δημήτρης Λ. Μανιατάκης Γενικός Γραμματέας Δημήτρης Λ. Μανιατάκης Γενικός Γραμματέας Α/Α ΧΩΡΑ % ΑΥΞΗΣΗΣ ΑΕΠ 1 ΝΟΤΙΟ ΣΟΥΔΑΝ 35,0 2 ΜΟΓΓΟΛΙΑ 15,3 3 ΜΑΚΑΟΥ 13,5 4 ΣΙΕΡΡΑ ΛΕΟΝΕ 11,2 5 ΤΟΥΡΚΜΕΝΙΣΤΑΝ 9,2 6 ΜΠΟΥΤΑΝ 8,8 7 ΛΙΒΥΗ 8,8 8 ΙΡΑΚ 8,5 9 ΛΑΟΣ

Διαβάστε περισσότερα

Δείκτης Τουριστικής Δαπάνης στην περιοχή της Μεσογείου

Δείκτης Τουριστικής Δαπάνης στην περιοχή της Μεσογείου Δείκτης Τουριστικής Δαπάνης στην περιοχή της Μεσογείου Ιανουάριος - Απρίλιος Καταναλωτική δαπάνη εισερχόμενου τουρισμού σε έξι Μεσογειακές χώρες, με επιμέρους στοιχεία για την Ελλάδα Αύγουστος 2 Αύξηση

Διαβάστε περισσότερα

Εισαγωγή στη Διεθνή Μακροοικονομική. Ισοζύγιο Πληρωμών, Συναλλαγματικές Ισοτιμίες, Διεθνείς Χρηματαγορές και το Διεθνές Νομισματικό Σύστημα

Εισαγωγή στη Διεθνή Μακροοικονομική. Ισοζύγιο Πληρωμών, Συναλλαγματικές Ισοτιμίες, Διεθνείς Χρηματαγορές και το Διεθνές Νομισματικό Σύστημα Εισαγωγή στη Διεθνή Μακροοικονομική Ισοζύγιο Πληρωμών, Συναλλαγματικές Ισοτιμίες, Διεθνείς Χρηματαγορές και το Διεθνές Νομισματικό Σύστημα 1 Αντικείµενο Διεθνούς Μακροοικονοµικής Η διεθνής µακροοικονοµική

Διαβάστε περισσότερα

ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΚΑΙ ΔΕΙΚΤΕΣ ΤΗΣ ΠΟΡΕΙΑΣ ΑΓΟΡΑΣ

ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΚΑΙ ΔΕΙΚΤΕΣ ΤΗΣ ΠΟΡΕΙΑΣ ΑΓΟΡΑΣ ΠΕΤΡΑΚΗ 16 Τ.Κ. 105 63 - ΑΘΗΝΑ ΤΗΛ: 210.32.59.198 FAX: 210.32.59.229 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΚΑΙ ΔΕΙΚΤΕΣ ΤΗΣ ΠΟΡΕΙΑΣ ΑΓΟΡΑΣ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΕΜΠΟΡΙΟΥ ΚΑΙ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ Ε.Σ.Ε.Ε. (ΙΝ.ΕΜ.Υ.) ΜΑΡΤΙΟΣ 2015 Πηγές Στοιχείων : Ελληνική

Διαβάστε περισσότερα

Ντουμπάι Αμπου Ντάμπι

Ντουμπάι Αμπου Ντάμπι Ντουμπάι Αμπου Ντάμπι Ντουμπάι SHOPPIG 4 ημέρες / 3νύχτες Αεροπορικά εισιτήρια Διαμονή σε ξενοδοχείο Μεταφορές αεροδρομίου ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ / JORDAIA 3* SUP MAYFAIR 210 305 455 355 90 COPTHORE 4* 245 340 490

Διαβάστε περισσότερα

«Η ιστορία της έρευνας και παραγωγής υδρογονανθράκων στον Κόλπο της Καβάλας» Ευάγγελος Παππάς Πρόεδρος της ΚΑΒΑΛΑ OIL A.E.

«Η ιστορία της έρευνας και παραγωγής υδρογονανθράκων στον Κόλπο της Καβάλας» Ευάγγελος Παππάς Πρόεδρος της ΚΑΒΑΛΑ OIL A.E. «Η ιστορία της έρευνας και παραγωγής υδρογονανθράκων στον Κόλπο της Καβάλας» Ευάγγελος Παππάς Πρόεδρος της ΚΑΒΑΛΑ OIL A.E. Ηµερίδα Τεχνικού Επιµελητηρίου της Ελλάδας ΤΕΕ/Τµήµα Ανατολικής Μακεδονίας «Έρευνα

Διαβάστε περισσότερα

Ανάλυση Ελληνικού Εξωτερικού Εµπορίου ιάστηµα: Α τρίµηνο 2009 - Α τρίµηνο 2014

Ανάλυση Ελληνικού Εξωτερικού Εµπορίου ιάστηµα: Α τρίµηνο 2009 - Α τρίµηνο 2014 Ανάλυση Ελληνικού Εξωτερικού Εµπορίου ιάστηµα: Α τρίµηνο 2009 - Α τρίµηνο 2014 Οι εξαγωγές αποτελούν το «κλειδί» για την αναθέρµανση της ελληνικής οικονοµίας. Με δεδοµένη την αδυναµία της εγχώριας αγοράς

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΟΠΤΙΚΕΣ ΤΟΥ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ ΜΕ ΙΑΤΡΙΚΗ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ

ΠΡΟΟΠΤΙΚΕΣ ΤΟΥ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ ΜΕ ΙΑΤΡΙΚΗ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ ΠΡΟΟΠΤΙΚΕΣ ΤΟΥ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ ΜΕ ΙΑΤΡΙΚΗ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ ΥΝΑΤΟΤΗΤΑ ΤΩΝ ΑΝΘΡΩΠΩΝ ΠΟΥ ΧΡΕΙΑΖΟΝΤΑΙ ΙΑΤΡΙΚΗ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ ΝΑ ΤΑΞΙ ΕΥΟΥΝ ΑΠΡΟΣΚΟΠΤΑ ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ ΕΙΣΗΓΗΤΗΣ: ΘΕΟ ΩΡΟΣ ΠΑΤΣΟΥΛΕΣ ΕΡΕΥΝΗΤΗΣ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ, ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΗΣ

Διαβάστε περισσότερα

ΓΕΝΙΚΟ ΠΡΟΞΕΝΕΙΟ ΤΗΣ ΕΛΛΑ ΟΣ ΣΤΗΝ ΤΖΕΝΤΑ

ΓΕΝΙΚΟ ΠΡΟΞΕΝΕΙΟ ΤΗΣ ΕΛΛΑ ΟΣ ΣΤΗΝ ΤΖΕΝΤΑ ΓΡΑΦΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΚΑΙ ΕΜΠΟΡΙΚΩΝ ΥΠΟΘΕΣΕΩΝ P.O. BOX 5108, Jeddah 21 422 Tel: 00966 12 66 90 824 E-Mail: ecocom-jeddah@mfa.gr Προϊστάµενος : Θεόδωρος Ξυπολιάς, Σύµβουλος Ο.Ε.Υ. Α Νοέµβριος 2013 ΣΟΥΛΤΑΝΑΤΟ

Διαβάστε περισσότερα

ΕΛΒΕΤΙΑ ΜΑΛΤΑ ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ ΚΥΠΡΟΣ

ΕΛΒΕΤΙΑ ΜΑΛΤΑ ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ ΚΥΠΡΟΣ Κύρια πλεονεκτήματα ΗΝΩΜΕΝΟ ΒΑΣΙΛΕΙΟ -Ανταγωνιστικό φορολογικό σύστημα -Άμεση πρόσβαση -Φορολογικά κίνητρα -Σχετικά χαμηλός φόρος κεφαλαιουχ.κερδώ ν -Διευκόλυνση πρόσβασης σε όλες τις χώρες Σένγκεν φορολογικό

Διαβάστε περισσότερα

ECONOMIST CONFERENCES ΟΜΙΛΙΑ

ECONOMIST CONFERENCES ΟΜΙΛΙΑ ECONOMIST CONFERENCES ΟΜΙΛΙΑ FLAVIA PALANZA DIRECTOR, FACILITY FOR EURO- MEDITERRANEAN INVESTMENT AND PARTNERSHIP (FEMP), EUROPEAN INVESTMENT BANK, LUXEMBOURG TO THE SECOND GREEK EU PRESIDENCY CONFERENCE

Διαβάστε περισσότερα

Αναφορές Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης στην Ελλάδα Μία Εμπειρική Μελέτη

Αναφορές Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης στην Ελλάδα Μία Εμπειρική Μελέτη Αναφορές Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης στην Ελλάδα Μία Εμπειρική Μελέτη Tων Νικόλαου Α. Παναγιώτου Λέκτορα ΕΜΠ, Σχολή Μηχανολόγων Μηχανικών, Τομέας Βιομηχανικής Διοίκησης & Επιχειρησιακής Eρευνας* και Κωνσταντίνου

Διαβάστε περισσότερα

ECONOMIST CONFERENCES ΟΜΙΛΙΑ

ECONOMIST CONFERENCES ΟΜΙΛΙΑ ECONOMIST CONFERENCES ΟΜΙΛΙΑ Dr. NABIL DMAIDI MINISTER OF TRANSPORTATION, PALESTINE TO THE SECOND GREEK EU PRESIDENCY CONFERENCE «Europe and the Arab World: Strengthening political, business and investment

Διαβάστε περισσότερα

Κοινωνική Συνεταιριστική Επιχείρηση, Μια Νέα Μορφή Επιχείρησης

Κοινωνική Συνεταιριστική Επιχείρηση, Μια Νέα Μορφή Επιχείρησης Κοινωνική Συνεταιριστική Επιχείρηση, Μια Νέα Μορφή Επιχείρησης Στέλλα Γαμβρέλλη, Δικηγόρος, LL.M., Μ.Δ.Ε. Eσπερίδα της Innovation-Community.gr «Καινοτομία και Εξωστρέφεια» Πολυσυνέδριο Capital & Vision

Διαβάστε περισσότερα

3.2 Ισοζύγιο πληρωµών

3.2 Ισοζύγιο πληρωµών 3 Ισοζύγιο πληρωµών 3.1 Εισαγωγή ιεθνή οικονοµία Ύφεση στην Γερµανία οικονοµίες του Ευρώ Αυξηση των αµερικανικών επιτοκίων διεθνή επιτόκια και δολάριο($) Χρηµατοοικονοµική κρίση στην Ασία Ανοιχτή οικονοµία

Διαβάστε περισσότερα

ECONOMIST CONFERENCES ΟΜΙΛΙΑ

ECONOMIST CONFERENCES ΟΜΙΛΙΑ ECONOMIST CONFERENCES ΟΜΙΛΙΑ LIWA SMAYSIM MINISTER OF TOURISM AND ANTIQUITIES, REPUBLIC OF IRAQ TO THE SECOND GREEK EU PRESIDENCY CONFERENCE «Europe and the Arab World: Strengthening political, business

Διαβάστε περισσότερα

Η Ελλάδα στα Βαλκάνια και στον κόσµο χθες, σήµερα και αύριο

Η Ελλάδα στα Βαλκάνια και στον κόσµο χθες, σήµερα και αύριο Η Ελλάδα στα Βαλκάνια και στον κόσµο χθες, σήµερα και αύριο Χωρίς αµφιβολία οι αρχαίοι Έλληνες στοχαστές, ποιητές και φιλόσοφοι πρώτοι έχουν αναπτύξει τις αξίες πάνω στις οποίες θεµελιώνεται η Ευρωπαϊκή

Διαβάστε περισσότερα

Κάθε πότε γίνονται εκλογές; Κάθε τέσσερα χρόνια, εκτός αν η Βουλή διαλυθεί νωρίτερα.

Κάθε πότε γίνονται εκλογές; Κάθε τέσσερα χρόνια, εκτός αν η Βουλή διαλυθεί νωρίτερα. Τι πρέπει να γνωρίζω για τη Βουλή Τι είναι η Βουλή; Είναι συλλογικό πολιτικό όργανο που αντιπροσωπεύει τον λαό. Αναδεικνύεται µε την ψήφο του εκλογικού σώµατος, δηλαδή όλων των ελλήνων πολιτών που έχουν

Διαβάστε περισσότερα

Εισαγωγικά για τις ΑΞΕ - Τρόποι Διεθνοποίησης

Εισαγωγικά για τις ΑΞΕ - Τρόποι Διεθνοποίησης Copyright 2013 Ελληνικό Ίδρυμα Ευρωπαϊκής & Εξωτερικής Πολιτικής (ΕΛΙΑΜΕΠ) Λεωφ. Βασιλ. Σοφίας 49, 106 76 Αθήνα Τηλ.: +30 210 7257 110 Fax: +30 210 7257 114 www.eliamep.gr eliamep@eliamep.gr ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΡΙΟ

Διαβάστε περισσότερα

Οι οικονομικές & εμπορικές σχέσεις Ελλάδας Σ. Αραβίας

Οι οικονομικές & εμπορικές σχέσεις Ελλάδας Σ. Αραβίας Οι οικονομικές & εμπορικές σχέσεις Ελλάδας Σ. Αραβίας «Ημέρα Πληροφόρησης Επιχειρήσεων» Λάρισα 23 Μαίου 2013 Σύνδεσμος Θεσσαλικών Επιχειρήσεων & Βιομηχανιών Παρουσίαση από Δημήτριο Μίχα Σύμβουλο Ο.Ε.Υ.

Διαβάστε περισσότερα

Χαιρετισμός του Προέδρου του ΕΤΕΚ, Στέλιου Αχνιώτη στην ημερίδα «ΥΔΡΟΓΟΝΑΝΘΡΑΚΕΣ και Προσδοκίες - ΠΩΣ ΔΙΑΣΦΑΛΙΖΟΝΤΑΙ;».

Χαιρετισμός του Προέδρου του ΕΤΕΚ, Στέλιου Αχνιώτη στην ημερίδα «ΥΔΡΟΓΟΝΑΝΘΡΑΚΕΣ και Προσδοκίες - ΠΩΣ ΔΙΑΣΦΑΛΙΖΟΝΤΑΙ;». Χαιρετισμός του Προέδρου του ΕΤΕΚ, Στέλιου Αχνιώτη στην ημερίδα «ΥΔΡΟΓΟΝΑΝΘΡΑΚΕΣ και Προσδοκίες - ΠΩΣ ΔΙΑΣΦΑΛΙΖΟΝΤΑΙ;». 25 Ιουνίου 2014 Venue Centre, Columbia Plaza, Λεμεσός Έντιμε Υπουργέ Ενέργειας, Εμπορίου,

Διαβάστε περισσότερα

Η ΠΟΙΟΤΗΤΑ ΧΑΡΙΖΕΤΑΙ ; ΌΧΙ ΕΞΑΣΦΑΛΙΖΕΤΑΙ!

Η ΠΟΙΟΤΗΤΑ ΧΑΡΙΖΕΤΑΙ ; ΌΧΙ ΕΞΑΣΦΑΛΙΖΕΤΑΙ! Η ΠΟΙΟΤΗΤΑ ΧΑΡΙΖΕΤΑΙ ; ΌΧΙ ΕΞΑΣΦΑΛΙΖΕΤΑΙ! ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΗΣ ΖΕΥΣ 1993 ΚΡΙΣΗ ΑΚΤΙΝΙΔΙΟΥ ΙΔΡΥΣΗ ΖΕΥΣ ΤΟ 1993 ΠΟΛΥΜΕΤΟΧΙΚΗ Α.Ε Η ΚΑΘΕΤΟΠΟΙΗΣΗ ΚΑΙ Η ΖΕΥΣ ΠΑΡΑΓΕΙ ΣΥΝΤΗΡΕΙ ΔΙΑΚΙΝΕΙ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΝΕΙ ΤΥΠΟΠΟΙΕΙ ΤΙ ΣΗΜΑΙΝΕΙ

Διαβάστε περισσότερα

Κανόνας Χρυσού. Διεθνής Μακροοικονομική Πολιτική (κεφ.18) Σύστημα κανόνα χρυσού: σε ποια χρονική περίοδο αναφέρεται; Λειτουργία του κανόνα χρυσού

Κανόνας Χρυσού. Διεθνής Μακροοικονομική Πολιτική (κεφ.18) Σύστημα κανόνα χρυσού: σε ποια χρονική περίοδο αναφέρεται; Λειτουργία του κανόνα χρυσού Κανόνας Χρυσού Διεθνής Μακροοικονομική Πολιτική (κεφ.18) Το Διεθνές Νομισματικό Σύστημα 1870-1973 Βασικές αρχές λειτουργίας Ιστορικά (ποια περίοδο καλύπτει) Εξωτερική ισορροπία (ισοζύγιο πληρωμών ισοσκελισμένο)

Διαβάστε περισσότερα

FATCA Συχνές Ερωτήσεις

FATCA Συχνές Ερωτήσεις FATCA Συχνές Ερωτήσεις Contents FATCA Συχνές Ερωτήσεις... 1 Γενικά...2 1. Τι είναι το FATCA;... 2 2. Ποιος είναι ο σκοπός της διακρατικής συμφωνίας Κύπρου Η.Π.Α.;... 3 3. Πότε θα εφαρμοστεί το FATCA?...

Διαβάστε περισσότερα

«ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ Ο ρόλος του Κράτους και της Αυτοδιοίκησης Η περίπτωση της Σουηδίας»

«ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ Ο ρόλος του Κράτους και της Αυτοδιοίκησης Η περίπτωση της Σουηδίας» «ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ Ο ρόλος του Κράτους και της Αυτοδιοίκησης Η περίπτωση της Σουηδίας» Εισηγητής: Νίκος Παπαδόπουλος MP of SWEDEN Γενικά Χαρακτηριστικά της Σουηδίας Πληθυσμός 10.500.000 κάτοικοι Το 84%

Διαβάστε περισσότερα