ΜΑΡΤΙΟΣ Άλλος ένας μήνας δημιουργικών εμπειριών

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "ΜΑΡΤΙΟΣ Άλλος ένας μήνας δημιουργικών εμπειριών"

Transcript

1 ΒΡΕΦΟΚΟΜΙΚΟΣ ΣΤΑΘΜΟΣ ΚΑΙ ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟ «ΛΗΤΩ ΠΑΠΑΧΡΙΓΣΤΟΦΟΡΟΥ» ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΚΥΠΡΟΥ Ενημερωτικό Δελτίο Μάρτιος 2015, 7 Ο ΤΕΥΧΟΣ ΜΑΡΤΙΟΣ Άλλος ένας μήνας δημιουργικών εμπειριών ΔΡΑΣΤΗΡΙΌΤΗΤΕΣ Μαρτίου Στείλτε μας τα σχόλια σας για το ενημερωτικό δελτίο στην ηλεκτρονική μας διεύθυνση Νηπιαγωγείο και Βρεφοκομικός Σταθμός Πανεπιστημίου Κύπρου Πανεπιστημίου 1, Αγλαντζιά / Επίσκεψη στο Αρχαιολογικό Μουσείο Επίσκεψη στον τσαγκάρη Επίσκεψη σε παραδοσιακό καφενείο Επίσκεψη στο πρόγραμμα αστροναυτών Επίσκεψη στο πολιτισμικό κέντρο Ευγένιου Τριβιζά Το κινητό πλανητάριο στο σχολείο μας Επίσκεψη στο Κέντρο Δημιουργικής Απασχόλησης για παιδιά Παγκόσμια μέρα κουκλοθέατρου Μέρα παιδιού- Παγκόσμια μέρα θεάτρου Θεατρική παράσταση «Ο κύριος Κικιρίκου» Αφήγηση Παραμυθιού στον χώρο του Πανεπιστημίου Σεμινάριο για το προσωπικό με θέμα το δημιουργικό δράμα Επίσκεψη στο εθνικό ωδείο Κύπρου του τμήματος 2-3 ετών Η υφάντρια στο σχολείο μας Μελετάμε την έκλειψη ηλίου Αφήγηση παραμυθιού στο Πανεπιστήμιο Κύπρου από τον Τομέα Προώθησης και Προβολής Τα παιδιά παρατηρούν την έκλειψη ηλίου Επιμόρφωση προσωπικού σε θέματα εκπαιδευτικού δράματος

2 Τεύχος Μαρτίου 2015 Αγαπητοί γονείς, Είναι με ιδιαίτερη χαρά που σας παρουσιάζουμε το έβδομο τεύχος του Ενημερωτικού Δελτίου του Νηπιαγωγείου "Λητώ Παπαχριστοφόρου" και Βρεφοκομικού Σταθμού του Πανεπιστημίου Κύπρου για τον μήνα Μάρτιο. Το παρόν Ενημερωτικό Δελτίο έχει σκοπό να σας παρουσιάσει ένα πολύ μικρό δείγμα στιγμών των παιδιών στο Νηπιαγωγείο και τον Βρεφοκομικό Σταθμό του Πανεπιστημίου Κύπρου κατά την διάρκεια του μήνα Μαρτίου. Η κάθε τάξη του σχολείου μας επέλεξε να επικεντρωθεί σε μια σημαντική της στιγμή και να την παρουσιάσει αναλυτικά σε εσάς εξηγώντας αναλυτικά την πορεία, τους στόχους και τις δραστηριότητές της. Ευχόμαστε να το απολαύσετε το Ενημερωτικό Δελτίο! Καλή ανάγνωση σε όλους! Νάσια Χαραλάμπους Υπεύθυνη Νηπιαγωγείου και Βρεφοκομικού Σταθμού Πανεπιστημίου Κύπρου ΣΤΟΧΟΙ ΣΧΟΛΙΚΗΣ ΧΡΟΝΙΑΣ Ελευθερία στο παιχνίδι ως βασικού τρόπου μάθησης, εξερεύνησης, πειραματισμού και δημιουργίας 2. Σεβασμός Αποδοχή Ισότητα Ευκαιριών 3. Ενδυνάμωση Κοινότητας Μάθησης (Learning Community)

3 Βρεφοκομικός Σταθμός Πανεπιστημίου Κύπρου ΠΡΑΣΙΝΗ ΤΑΞΗ- Βρέφη μεικτής ηλικίας Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΟΤΗΤΑ ΜΑΣ Τον Μάρτη καλωσορίσαμε στην τάξη μας την Χρυσηίδα. Επομένως, μερικές από τις δραστηριότητες εστιάστηκαν στη γνωριμία και αποδοχή του νεοεισερχόμενου βρέφους από τα υπόλοιπα βρέφη της τάξης μας. Επίσης, επιδιώξαμε το νεοεισερχόμενο βρέφος να νιώσει ασφάλεια και οικειότητα στο καινούργιο περιβάλλον και να γνωρίσει τους νέους φίλους. Παράλληλα στα μεγαλύτερα βρέφη δόθηκε η ευκαιρία να αναλάβουν πρωτοβουλίες που σχετίζονται με τη φροντίδα των μικρότερων παιδιών ενισχύοντας έτσι την αυτοπεποίθηση τους. Τα μικρότερα βρέφη αλληλεπιδρούν με τα μεγαλύτερα μαθαίνοντας μέσα από την μίμηση. Η πρώτη μέρα της Χρυσηίδας στην τάξη μας. Παίζει με το μόμπιλο και φαίνεται να το απολαμβάνει. Μετά από τις πρώτες θετικές αντιδράσεις της Χρυσηίδας τα μεγαλύτερα βρέφη ανάλαβαν πρωτοβουλίες που σχετίζονται με τη φροντίδα της. Ο Ξενοφών εκφράζει την επιθυμία να δώσει το γάλα στην Χρυσηίδα.

4 Η Αντζελίνα επιζητεί να κρατά το μπιμπερό της χρησιμοποιώντας τις παλάμες της. Τώρα που φροντίσαμε τα μικρότερα βρέφη ήρθε η ώρα να ετοιμαστούμε για το πρωινό μας. ΩΡΑ ΓΙΑ ΠΑΙΧΝΙΔΙ ΜΕ ΑΥΤΟΣΧΕΔΙΕΣ ΚΑΤΑΣΚΕΥΕΣ!!! Ο Παναγιώτης εντοπίζει το παραθυράκι στην αυτοσχέδια κατασκευή, το ανοίγει και ρίχνει την μπάλα. Ο Λεωνίδας συνεχίζει το παιχνίδι και παρατηρεί, κοιτάζει μέσα από το παραθυράκι για να βρει τον Παναγιώτη. Συνεργάζονται για να λύσουν το πρόβλημά τους. Πχ να ρίξουν τις μπάλες.

5 Γεια σας, είμαι η Δομνίνα και μου αρέσει να βάζω τις μπάλες σε αυτή την αυτοσχέδια κατασκευή. Ερχόμαστε να σε βοηθήσουμε!!! Η Αντζελίνα συμμετέχει στην δραστηριότητα των μεγαλύτερων παιδιών. Ο Λεωνίδας και ο Ξενοφών διερωτούνται πού πήγαν οι μπάλες. Μετά από το παιχνίδι τους τα βρέφη πήραν την πρωτοβουλία να ζωγραφίσουν την αυτοσχέδια κατασκευή μας!! Απολαύσετε τα!!!

6 Έτοιμο!!! Σας αρέσει;;;; Ο Παναγιώτης το δείχνει με καμάρι!! Παίζουμε με τα μουσικά όργανα Ταυτόχρονα εμείς τα πιο μικρά βρέφη : Γυμναζόμαστε Αλληλεπιδρούμε με τα μεγαλύτερα βρέφη!!!

7 Κάποιες φορές έχουμε ανάγκη να ξεκουραστούμε και να κοιμηθούμε. Απολαύστε και στιγμές από το υπαίθριο παιχνίδι μας. Συνοψίζοντας, το πρόγραμμα διαμορφώνεται με τρόπο έτσι ώστε να ανταποκρίνεται στις ανάγκες των βρεφών, παρέχοντας κατάλληλα ερεθίσματα για ολόπλευρη ανάπτυξη. Συγκεκριμένα στο ημερήσιο πρόγραμμα υπάρχουν δομημένες δραστηριότητες, ελεύθερο παιχνίδι, υπαίθριο παιχνίδι και ήσυχες δραστηριότητες. Επίσης, σημαντικό μέρος του προγράμματος είναι οι ρουτίνες (ύπνος, αλλαγή πάνας, προετοιμασία φαγητού). Ένα από τα χαρακτηριστικά του προγράμματος αυτού είναι η ευελιξία, που δίνει την ευκαιρία στο βρέφος να προσαρμόζεται ομαλά και αβίαστα. Μέσα από αυτό το πρόγραμμα τα βρέφη αναπτύσσουν σχέσεις, χρησιμοποιούν τις αισθήσεις τους και αναπτύσσουν την γλώσσα και την δημιουργικότητά τους. Τα βρέφη κατάφεραν να παίξουν ομαδικά. Επίσης, το κάθε βρέφος ξεχωριστά έδωσε την δική του βοήθεια για να υλοποιηθεί το παιχνίδι τους. Είμαστε εδώ για να προσφέρουμε ακόμη περισσότερες συναρπαστικές εμπειρίες στα βρέφη σας που θα τα βοηθήσουν στη μετέπειτα εξέλιξή τους!!

8 Κόκκινη Τάξη Βρεφών Τον μήνα που μας πέρασε αναπτύξαμε τις δεξιότητες μας σε όλα τα επίπεδα, τόσο κινητικά, γνωστικά αλλά και στον Κοινωνικό Συναισθηματικό Τομέα. Για τον μήνα αυτό θα αναφερθούμε σε μερικές από τις δραστηριότητες που κάναμε και αφορούν την κοινωνική μας ανάπτυξη Σημαντικός τομέας για την πρώτη παιδική ηλικία καθώς τα παιδιά αναπτύσσουν την προσωπικότητα τους και εξοικειώνονται με τις κοινωνικές και πολιτισμικές επιδιώξεις. Τα παιδιά σιγά σιγά μαθαίνουν να κατανοούν τα συναισθήματα τους αλλά και τα συναισθήματα των άλλων μέσα από την εμπλοκή τους σε τέτοιου είδους δραστηριότητες!! Τον μήνα αυτό είχαμε καλωσορίσει ένα καινούριο βρέφος στην τάξη μας!! Τα βρέφη το δέχτηκαν με αγάπη και του χάρισαν πολλές αγκαλιές, χάδια και φιλιά!! Αφού διαλέξαμε διάφορα παιχνίδια από την τάξη μας τα τοποθετήσαμε όλα σε ένα χαρτόκουτο. Αφού το κλείσαμε και το κολλήσαμε όλοι μαζί με κολλητική ταινία

9 Επισκεφτήκαμε την διπλανή τάξη βρεφών και τους χαρίσαμε το δώρο που φτιάξαμε. Αφού ανοίξαμε όλοι μαζί το πακέτο παίξαμε με τα παιχνίδια που έκρυβε μέσα!!!

10 Μια άλλη μέρα φτιάξαμε διάφορες ζωγραφιές και τις χαρίσαμε σε παιδάκια από την διπλανή τάξη βρεφών!!!

11 Ανταλλάξαμε αγκαλιές και φιλιά, φάγαμε όλοι μαζί πρωινό αλλά πάνω απ όλα ΠΑΙΞΑΜΕ πολύ, το χαρήκαμε τόσο μέσα στην τάξη όσο και έξω στην αυλή!!!

12 Κίτρινη Τάξη Βρεφοκομικού Σταθμού 2-3 χρονών Η ανάγκη των παιδιών να εκφράζουν την πληθώρα αντικρουόμενων συναισθημάτων που βιώνουν καθημερινά στη αυτή την ηλικία, αλλά και οι πρώτες τους προσπάθειες για να δημιουργήσουν φίλους μας ώθησε στο να ασχοληθούμε εις βάθος με τη συναισθηματική και κοινωνική τους ανάπτυξη, αναπτύσσοντας ωστόσο παράλληλα δεξιότητες από όλους τους τομείς ανάπτυξης. Τα παιδιά μέσα από διάφορα παιχνίδια και δημιουργικές δραστηριότητες αναγνώρισαν και κατανόησαν βασικά συναισθήματα και ήρθαν σε επαφή με κατάλληλους τρόπους διαχείρισης τους. Στην πορεία ανακάλυψαν διάφορους τρόπους έκφρασης του κάθε συναισθήματος και κατάφεραν να συνεργαστούν για να παίξουν ομαδικά παιχνίδια με τους φίλους τους, αλλά και να επιλύουν αρμονικά τις συγκρούσεις που προέκυπταν κατά τη διάρκεια. Νηπιαγωγοί: Στέλλα Χρυσαφίνη, Κατερίνα Θεοδώρου

13 Αναπαριστούμε συναισθήματα με διάφορους τρόπους Φτιάχνοντας την «Κρυψώνα» των συναισθημάτων μας και το μπαούλο της φιλίας μας!

14 Γινόμαστε καθρέφτης του φίλου μας και συνεργαζόμαστε για να φτιάξουμε μαζί αυτούς τους πρωτότυπους πίνακες φιλίας!

15 Φτιάχνοντας την «αλυσίδα της φιλίας»: ζωγράφισε ο καθένας από μας τη μικρή χάρτινη καρδούλα και την ένωσε με ένα φίλο του! Αναπαριστούμε τις κινήσεις των κυμάτων όταν η θάλασσα είναι «ήρεμη και θυμωμένη»!

16 Παίζοντας και μοιράζοντας αγκαλιές με τους φίλους μας!

17 Τμήμα 3 ετών Μπλε τάξη Επίσκεψη στην «Παραμυθένια» έκθεση για τον Ευγένιο Τριβιζά! Μοναδική εμπειρία για εμάς, τον μήνα που μας πέρασε, αποτέλεσε η επίσκεψη μας στο Πολιτιστικό Ίδρυμα της Τράπεζας Κύπρου όπου πραγματοποιείται αυτή την περίοδο μια «παραμυθένια» έκθεση αφιερωμένη στον Ευγένιο Τριβιζά. Απολαύσαμε την κάθε στιγμή από την ώρα που κατεβήκαμε από το λεωφορείο στην Πλατεία Ελευθερίας. Περπατήσαμε την οδό Ονασαγόρου παρατηρώντας και σχολιάζοντας καταστήματα και καφετέριες και χαιρετώντας ευγενικά τον κάθε περαστικό. Μέχρι που καταλήξαμε στο Πολιτιστικό Ίδρυμα για ένα συναρπαστικό «ταξίδι» με την φαντασία μας, μέσα από τα παραμύθια του Τριβιζά. Εκεί, είδαμε σε εκθεσιακό χώρο διάφορα αντικείμενα των παραμυθιών του, μεταξύ αυτών και τις κούκλες της Φρουτοπίας. Διαβάσαμε παραμύθια, κάποια μόνοι μας και κάποια όλοι μαζί, είδαμε μια μικρή ταινία από το παραμύθι «Το ποντικάκι που ήθελε να αγγίξει ένα αστέρι» και βγάλαμε φωτογραφίες στο «πλοίο» του παραμυθιού «Ποιος έκανε πιπί στον Μισισιπή;». Στο τέλος ζωγραφίσαμε σε μικρές κόλλες ότι μας εντυπωσίασε περισσότερο από την έκθεση και αναρτήσαμε τα σχέδια μας σε πινακίδα που βρισκόταν εκεί. Μπορείτε μέσα από τις φωτογραφίες που ακολουθούν να πάρετε μια γεύση από το πόσο όμορφα περάσαμε την συγκεκριμένη μέρα

18 Περπατήσαμε στην οδό Ονασαγόρου για να φτάσουμε στον προορισμό μας. Παρατηρούσαμε και σχολιάζαμε το κάθε τι που βλέπαμε γύρω μας. Χαιρετούσαμε κάθε περαστικό ενώ ιδιαίτερη εντύπωση μας έκαναν τα περιστέρια που καθόντουσαν στον πεζόδρομο και στα περβάζια Και μετά από τόσο περπάτημα, σίγουρα έπρεπε να ξεκουραστούμε για λίγο προτού αρχίσουμε την περιδιάβασή μας μέσα στον χώρο της έκθεσης

19 Και επιτέλους μπήκαμε μέσα στην έκθεση Παρατηρήσαμε και μάθαμε περισσότερες πληροφορίες για διάφορα αντικείμενα που μέχρι τώρα βλέπαμε μόνο στις εικόνες των παραμυθιών του Τριβιζά. Αντικείμενα από «Τα τρία μικρά λυκάκια», από την «Φρουτοπία» και από τόσα άλλα αγαπημένα μας παραμύθια

20 Μέσα από τα κουτιά με τα παραμύθια, επιλέξαμε τα αγαπημένα μας και τα «διαβάσαμε» μόνοι ή με φίλους μας, χαλαρώνοντας στα μαξιλάρια Και στη συνέχεια, σε ειδική αίθουσα, παρακολουθήσαμε ένα απόσπασμα από την ταινία του παραμυθιού «Το ποντικάκι που ήθελε να αγγίξει ένα αστέρι»

21 «Μπήκαμε στο πλοίο» του παραμυθιού «Ποιος έκανε πιπί στο Μισισιπή;» και βγάλαμε αστείες φωτογραφίες Στο τέλος, ζωγραφίσαμε εκείνα που μας εντυπωσίασαν περισσότερο από την έκθεση και φεύγοντας βάλαμε τις ζωγραφιές μας σε συγκεκριμένη πινακίδα

22 ΚΟΚΚΙΝΗ ΤΑΞΗ ΝΗΠΙΑΓΩΓΙΟΥ- ΤΜΗΜΑ 4 ΧΡΟΝΩΝ Τον μήνα Μάρτιο, συνεχίζουμε μαζί με τα παιδιά την εξερεύνηση μας στο διάστημα και τους πλανήτες μέσα από νέες εμπειρίες και έννοιες, ενισχύοντας το παιχνίδι των παιδιών, μέσα από ένα καλά οργανωμένο περιβάλλον μάθησης και ανάπτυξης. Στηριζόμενοι στις ανάγκες και τα ενδιαφέροντα των παιδιών, και για τους σκοπούς του project μας «Διαστημικές Περιπλανήσεις», που αφορούσε τους πλανήτες, πραγματοποιήσαμε διάφορες επισκέψεις για να εμπλουτίσουμε τις γνώσεις μας για τη ζωή των αστροναυτών, για τους πλανήτες και το Διάστημα. Συγκεκριμένα, πραγματοποιήσαμε την πρώτη μας επίσκεψη στο Πρόγραμμα Αστροναυτών, όπου ο κ. Αχιλλέας, μας μίλησε για τη ζωή των αστροναυτών και τη ζωή στο διαστημικό σταθμό που βρίσκεται στο διάστημα. Αρχικά, τα παιδιά προετοιμάζουν τις ερωτήσεις τους μια μέρα πριν την επίσκεψη μας. Όταν φθάνουμε στο χώρο της επίσκεψης μας, ο κ. Αχιλλέας μας καλημερίζει και μας καλωσορίζει στο Ίδρυμα Άρτος. Ακολούθως, μας οδηγεί στην αίθουσα για να ξεκινήσουμε! Στο Πρόγραμμα Αστροναυτών μαθαίνουμε πολλές και καινούριες πλληροφορίες για τη ζωή στο διαστημικό σταθμό και τη ζωή των αστροναυτών.

23 Παρακολουθώντας μια κοπέλα αστροναύτη μέσα στο διαστημικό σταθμό, μας εξηγεί κάποιες συνήθειες των αστροναυτών που ζουν στο διαστημικό σταθμό. Ξέρετε; Κοιμόμαστε δεμένοι για να μην πετούμε στον αέρα. Τα μαλλιά μας πετούν στον αέρα, λόγω βαρύτητας. Τελειώνοντας, ο κ. Αχιλλέας ακούει τις ερωτήσεις μας και μας απαντάει. Τι και πως τρώνε στο διάστημα οι αστροναύτες; Οι αστροναύτες τρώνε όλα τα φαγητά, αλλά είναι μέσα σε ένα σακουλάκι για να μην πετούν, ανοίγουν μια τρύπα και το ρουφούν με το καλαμάκι. Πόσες μέρες ζουν στο διαστημικό σταθμό οι αστροναύτες; Ποιους άλλους πλανήτες έχουν επισκεφτεί οι αστροναύτες; Πόσες μέρες ταξιδεύουν για να φτάσουν στη σελήνη; Πως κάνουν μπάνιο στο διαστημικό σταθμό; Πως βουρτσίζουν τα δόντια τους; Πώς πλένουν το πρόσωπο τους;

24 Ακολούθως, η επόμενη μας επίσκεψη ήταν το Μπαλόνι της Γης. Έφθασε, λοιπόν, η μέρα που όλοι μας περιμέναμε!!! Τα παιδιά περιμένουν με ανυπομονησία να επισκεφθούν το Μπαλόνι της Γης! Μόλις βλέπουν το μπαλόνι της Γης ενθουσιάζονται! Λίγο πριν μπούμε μέσα στο Μπαλόνι της Γης, καθόμαστε για λίγο έξω και παρατηρούμε τη Γη. Αναγνωρίζουμε και αναφέρουμε τα χρώματα της Γης και συμπεραίνουμε ότι το πιο πολύ μέρος της Γης μας καλύπτεται από νερό. Μάθαμε ότι τα χρώματα της Γης είναι μπλε για τη Θάλασσα, πράσινο για τα δάση, καφέ για τα βουνά και άσπρο για τις ερήμους. Μέσα στο Μπαλόνι της Γης βλέπουμε και ακούμε πολλές πληροφορίες για τη Γη. Μάθαμε και ονομάσαμε τις χώρες και τις Ηπείρους, τα ζώα που ζούνε στις διάφορες Ηπείρους και μιλήσαμε για τους τρόπους Προστασίας της Γης.

25 Τέλος, επισκεφτήκαμε το Κινητό Πλανητάριο για να ταξιδέψουμε στο διάστημα και να επισκεφτούμε τους πλανήτες, να γνωρίσουμε τους αστερισμούς και να ακούσουμε τις ιστορίες τους, να ταξιδέψουμε στο μακρινό γαλαξία και να μάθουμε πως δημιουργήθηκε. Η κ. Μαρία μας καλωσορίζει στο Κινητό Πλανητάριο. Μπαίνουμε μέσα στο τούνελ και το μαγικό ταξίδι στους πλανήτες και στο διάστημα ξεκινάει... Μέσα στο Διάστημα ανακαλύψαμε το Γαλαξία και μάθαμε γιατί ονομάστηκε έτσι. Μέσα στο Πλανητάριο, ξαπλώνουμε και παρατηρούμε τον έναστρο ουρανό. Τα αστέρια σχηματίζουν τους δικούς τους αστερισμούς και για τον καθένα ακούμε και τον δικό του μύθο για το πώς δημιουργήθηκε.

26 Κίτρινη Τάξη Προδημοτικής Τον μήνα Μάρτιο, με αφορμή τον προγραμματισμό μας «Παίζουμε Κυπριακά», τα παιδιά είχαν την ευκαιρία να επισκεφθούν διάφορους χώρους που σχετίζονται με το θέμα μας. Για τον λόγο αυτό, στο ενημερωτικό δελτίο αυτού του μήνα επιλέξαμε να σας παρουσιάσουμε την πορεία του προγραμματισμού μας, μέσα από την σκοπιά των επισκέψεων που πραγματοποιήσαμε σαν τμήμα. Θεωρούμε ότι σε κάθε επιτυχημένο εκπαιδευτικό πρόγραμμα δεν πρέπει να λείπουν οι επισκέψεις, αφού εκτός από το να καλύπτουν διδακτικούς στόχους του θέματος, προσφέρουν στα παιδιά πλούσιες, βιωματικές και γεμάτες νόημα εμπειρίες. Έχοντας ως στόχο η μάθηση να πραγματοποιείται με γόνιμο και δημιουργικό τρόπο για τα παιδιά, επιλέξαμε συναντήσεις και επισκέψεις στις οποίες τα παιδιά είχαν ενεργητική και ποιοτική συμμετοχή στην γνώση. Τα παιδιά είδαν, άγγιξαν, αλληλεπίδρασαν, εκφράστηκαν γλωσσικά, διατύπωσαν τις ερωτήσεις τους σε ειδικούς και μέσα από τις περιηγήσεις μας, αποκόμισαν βιωματικές εικόνες και εμπειρίες που τους ώθησαν στην ανακάλυψη της νέας γνώσης.

27 Επίσκεψη στο Αρχαιολογικό Μουσείο Τα παιδιά είχαν την ευκαιρία να παρατηρήσουν αντικείμενα της παλιάς εποχής ( αγαλματίδια, αγγεία, κοσμήματα, είδη ξυλουργικής κ.τ.λ.), και να κάνουν συγκρίσεις για τον τρόπο και τα υλικά κατασκευής των αντικειμένων στα παλιά τα χρόνια. Επίσκεψη στο Λεβέντειο Μουσείο Στο Λεβέντειο Μουσείο τα παιδιά παρατήρησαν τις διάφορες Κυπριακές Παραδοσιακές στολές (Λευκαρίτικη, Λευκωσιάτικη, Καρπασίτικη κτλ), και συνέλεξαν πληροφορίες για τον τρόπο δημιουργίας τους, και τα υφάσματα παρασκευής τους.

28 Επίσκεψη στο Κέντρο Κυπριακής Χειροτεχνίας Κατά την περιήγησή μας στο Κέντρο Κυπριακής Χειροτεχνίας, τα παιδιά επισκέφτηκαν τα πειραματικά εργαστήρια στους τομείς της υφαντικής, της κεντητικής, της κεραμικήςαγγειοπλαστικής, της ξυλογλυπτικής, της μεταλλοτεχνίας, της καλαθοπλεκτικής και της ενδυματολογίας, συνομίλησαν με το εξειδικευμένο προσωπικό, και είδαν δείγματα των τεχνών και της δουλείας των ανθρώπων αυτών που κρατούν ζωντανή την παράδοσή μας Επίσκεψη στον τσαγκάρη Σε αυτή την επίσκεψη τα παιδιά είδαν τα υλικά, τα εργαλεία και τα μηχανήματα που χρειάζεται ένας τσαγκάρης για να δημιουργήσει ή να επιδιορθώσει παπούτσια.

29 Επίσκεψη στο κατάστημα παραδοσιακών προϊόντων «Εκλεκτόν» Στο κατάστημα Παραδοσιακών ειδών, τα παιδιά αναγνώρισαν τα παραδοσιακά εδέσματα που ήξεραν από πριν, γεύτηκαν άλλα Κυπριακά προϊόντα, και αγόρασαν αυτά που τους άρεσαν περισσότερο. Επίσκεψη στο καφενείο Στο καφενείο, τα παιδιά ήρθαν σε επαφή με το επάγγελμα του καφετζή, «έπαιξαν» την δική τους παραλλαγή του ταβλιού, και είδαν τα κυπριακά παραδοσιακά γλυκά που προσφέρει ένα παραδοσιακό καφενείο.

30 Επίσκεψη υφάντριας στο σχολείο μας Καλεσμένες στο σχολείο μας η Κυρία και η Κυρία, «ειδικές» στο κέντημα και στην ραπτική. Παρουσίασαν στα παιδιά τον τρόπο που υφαίνουν, και έδειξαν τα διάφορα κεντήματα στα παιδιά. Επίσκεψη στο κέντρο δημιουργικής απασχόλησης για παιδιά Ποια υλικά χρειάζονται για την παρασκευή ενός χωριάτικου ψωμιού; Τα παιδιά διατύπωσαν τις υποθέσεις τους και μέσω πειραμάτων επαλήθευσαν/ απόρριψαν τα διάφορα υλικά. Επιπλέον ανακαλύψαμε ποιο συστατικό βοηθά έτσι ώστε να φουσκώσει και να «ψιλώσει» το ψωμί.

31 Μάρτιος Επίσκεψη Προδημοτικής στον τσαγκάρη και σε παραδοσιακό καφενείο Επίσκεψη τμήματος 4 ετών σε πρόγραμμα αστροναυτών στο πολιτιστικό ίδρυμα Άρτος

32 Επίσκεψη Προδημοτικής στο Αρχαιολογικό Μουσείο Το κινητό Πλανητάριο στο σχολείο μας

33 Επίσκεψη παιδιών Προδημοτικής στο Κέντρο Δημιουργικής Μάθησης και Παιγνιδιού Παγκόσμια Ημέρα Κουκλοθέατρου με θεατρική παράσταση της κ. Ανδρούλας Εμπεδοκλέους

34 Θεατρική παράσταση «Ο κύριος Κικιρίκου» Σατιρικό Θέατρο Μέρα Παιδιού Παγκόσμια Ημέρα Θεάτρου- Η ηθοποιός Νίκη Δραγούμη στο σχολείο μας!

35 Η υφάντρια στο σχολείο μας Η γιαγιά της Χριστίνας μας από την Προδημοτική τάξη

36 Αφήγηση Παραμυθιού στο Πανεπιστήμιο Κύπρου από τον Τομέα Προώθησης και Προβολής Επιμόρφωση προσωπικού σε θέματα δράματος και θεατρικού παιχνιδιού

37 Τα παιδιά παρατηρούν την έκλειψη ηλίου

38 Επίσκεψη στην έκθεση του Ευγένιου Τριβιζά

ΠΡΟΣΧΟΛΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ

ΠΡΟΣΧΟΛΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΠΟΥΔΩΝ ΠΡΟΣΧΟΛΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΟ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΚΥΠΡΟΥ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑTΩΝ ΑΝΑΛΥΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΓΩΓΗ ΚΑΙ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΠΑΙΔΙΩΝ ΠΡΩΤΗΣ

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΑ ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ τεύχος Α

ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΑ ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ τεύχος Α ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΑ ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ τεύχος Α Ελένη ΚΑΜΠΕΡΗ - ΤΖΟΥΡΙΑΔΟΥ Σχολική Σύμβουλος Προσχολικής Αγωγής Σταυρούλα ΠΑΝΤΑΖΗ Νηπιαγωγός ΙΩΑΝΝΙΝΑ 2004 Εισαγωγικά για το τεύχος ΙΙ ΙΙΙ 2 Η προσχολική ηλικία συνδέεται

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΑ ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ τεύχος Β

ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΑ ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ τεύχος Β ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΑ ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ τεύχος Β Ελένη ΚΑΜΠΕΡΗ - ΤΖΟΥΡΙΑΔΟΥ Σχολική Σύμβουλος Προσχολικής Αγωγής Σταυρούλα ΠΑΝΤΑΖΗ Νηπιαγωγός ΙΩΑΝΝΙΝΑ 2004 1 λίγα λόγια για τις δραστηριότητες Στο τεύχος αυτό περιλαμβάνονται:

Διαβάστε περισσότερα

«Καλώς ήρθες πάλι ολοήμερο στο μικρό σχολειό μας»

«Καλώς ήρθες πάλι ολοήμερο στο μικρό σχολειό μας» Μαρτίου 2014 Κεντρική Επιμορφωτική Διημερίδα του ΥΠΑΙΘ στο πλαίσιο υλοποίησης των Πράξεων «Υποστήριξη Ολοήμερων Σχολείων «Καλώς ήρθες πάλι ολοήμερο στο μικρό σχολειό μας» Κλουβάτος Κων/νος - Σχολικός Σύμβουλος

Διαβάστε περισσότερα

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ. κοινωνική μάθηση ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥ ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΟ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΚΥΠΡΟΥ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΩΝ

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ. κοινωνική μάθηση ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥ ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΟ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΚΥΠΡΟΥ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΩΝ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ κοινωνική μάθηση ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥ ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΟ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΚΥΠΡΟΥ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΩΝ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ κοινωνική μάθηση ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥ

Διαβάστε περισσότερα

ΤΜΗΜΑ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΠΡΟΣΧΟΛΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ ΚΑΙ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ Τ.Ε.Π.Α.Ε. (Α.Π.Θ.) ΜΕ ΤΗ ΣΥΓΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΙΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ

ΤΜΗΜΑ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΠΡΟΣΧΟΛΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ ΚΑΙ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ Τ.Ε.Π.Α.Ε. (Α.Π.Θ.) ΜΕ ΤΗ ΣΥΓΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΙΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ ΤΜΗΜΑ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΠΡΟΣΧΟΛΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ ΚΑΙ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ Τ.Ε.Π.Α.Ε. (Α.Π.Θ.) ΜΕ ΤΗ ΣΥΓΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΙΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ Το παρόν εκπαιδευτικό υλικό σχεδιάστηκε από το Τ.Ε.Π.Α.Ε. της Παιδαγωγικής Σχολής τουα.π.θ.

Διαβάστε περισσότερα

Ανατομία της επικοινωνίας μεταξύ νηπιαγωγών και γονέων: Μελέτη περίπτωσης

Ανατομία της επικοινωνίας μεταξύ νηπιαγωγών και γονέων: Μελέτη περίπτωσης Ανατομία της επικοινωνίας μεταξύ νηπιαγωγών και γονέων: Μελέτη περίπτωσης Παπούλα Παναγιώτα Πανεπιστήμιο Λευκωσίας & Θεοφιλίδης Χρήστος Πανεπιστήμιο Λευκωσίας Περίληψη Το σχολείο και η οικογένεια είναι

Διαβάστε περισσότερα

ΟΔΗΓΟΣ ΓΙΑ ΔΑΣΚΑΛΟΥΣ. Μη τυπική εκπαίδευση για την καταπολέμηση των διακρίσεων σε παιδιά σχολικής ηλικίας

ΟΔΗΓΟΣ ΓΙΑ ΔΑΣΚΑΛΟΥΣ. Μη τυπική εκπαίδευση για την καταπολέμηση των διακρίσεων σε παιδιά σχολικής ηλικίας Πρόγραμμα Ίρις - Καταπολεμώντας τα στερεότυπα και τις διακρίσεις: Δράσεις για τη συμμετοχή, την ένταξη και την εκπαίδευση Μη τυπική εκπαίδευση για την καταπολέμηση των διακρίσεων σε παιδιά σχολικής ηλικίας

Διαβάστε περισσότερα

Σούλα Μητακίδου Ευαγγελία Τρέσσου. σε συνεργασία με τον Anthony Manna. oδηγός Κ Α Λ Ε Ι ΔΟΣ ΚΟ Π Ι Ο

Σούλα Μητακίδου Ευαγγελία Τρέσσου. σε συνεργασία με τον Anthony Manna. oδηγός Κ Α Λ Ε Ι ΔΟΣ ΚΟ Π Ι Ο Σούλα Μητακίδου Ευαγγελία Τρέσσου σε συνεργασία με τον Anthony Manna oδηγός για τους εκπαιδευτικοyς Κ Α Λ Ε Ι ΔΟΣ ΚΟ Π Ι Ο Copyright Σούλα Μητακίδου, Ευαγγελία Τρέσσου Εκδόσεις Καλειδοσκόπιο Αθήνα 2006

Διαβάστε περισσότερα

à πƒπ π ƒ ƒπ ø π π ø À

à πƒπ π ƒ ƒπ ø π π ø À À Àƒ π π π π π ƒ Àª ø π π À ƒ π º ƒª ƒ ƒ ªª ø à πƒπ π ƒ ƒπ ø π π ø À µ.. ø À øª ø ƒ º πø À π À π ø π À ºπ ƒπ à πƒπ π ƒ ƒπ ø π π ø À Υ Π ΟΥ Ρ Γ Ε Ι Ο Ε Θ Ν Ι Κ Η Σ Π Α Ι Ε Ι Α Σ Κ Α Ι Θ Ρ Η Σ Κ Ε Υ Μ ΑΤ

Διαβάστε περισσότερα

Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (UNHCR), Νοέμβριος 2014

Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (UNHCR), Νοέμβριος 2014 Το παρόν εγχειρίδιο αποτελεί συλλογή αποσπασμάτων από εκδόσεις διεθνών, περιφερειακών και εθνικών φορέων και οργανισμών, που έχουν διατεθεί στην Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες για τους σκοπούς

Διαβάστε περισσότερα

Το Μεταναστευτικό Ταξίδι των Πουλιών στα Ιόνια Νησιά

Το Μεταναστευτικό Ταξίδι των Πουλιών στα Ιόνια Νησιά Το Μεταναστευτικό Ταξίδι των Πουλιών στα Ιόνια Νησιά ΥΛΙΚΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙ ΕΥΣΗΣ ΓΙΑ ΠΑΙ ΙΑ ΗΛΙΚΙΑΣ 4-16 ΕΤΩΝ ΦΥΛΛΑ ΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΩΝ ΦΥΛΛΑ ραστηριοτήτων Επιμέλεια έκδοσης Ευγενία Πανώριου Παιδαγωγικές

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ 2013-2014

ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ 2013-2014 ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ 2013-2014 1 ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ Όλα τα Προγράμματα παρέχονται δωρεάν Σας

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΑΓΩΓΗΣ ΥΓΕΙΑΣ ΠΗΓΗ ΓΝΩΣΗΣ ΚΑΙ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑΣ»

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΑΓΩΓΗΣ ΥΓΕΙΑΣ ΠΗΓΗ ΓΝΩΣΗΣ ΚΑΙ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑΣ» ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΑΓΩΓΗΣ ΥΓΕΙΑΣ ΘΕΜΑ: «Ο ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟΣ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΗΣ, ΠΗΓΗ ΓΝΩΣΗΣ ΚΑΙ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑΣ» Υπεύθυνοι Νηπιαγωγοί: ΙΚΑΡΙΟΥ ΜΑΡΙΑ ΠΑΠΑΔΗΜΟΥ ΔΕΣΠΟΙΝΑ ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟ ΧΩΡΑΣ ΣΧΟΛ. ΕΤΟΣ: 2010-2011 ΑΦΟΡΜΗΣΗ: Αφορμή για

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΤΥΠΑ ΝΕΑ // 1 ΕΚΔΟΣΗ ΤΩΝ ΜΑΘΗΤΩΝ ΤΟΥ ΠΡΟΤΥΠΟΥ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΗΡΙΟΥ ΑΘΗΝΩΝ - ΕΤΟΣ 2012 - ΑΡ. ΦΥΛΛΟΥ 4 - ΔΙΑΝΕΜΕΤΑΙ ΔΩΡΕΑΝ

ΠΡΟΤΥΠΑ ΝΕΑ // 1 ΕΚΔΟΣΗ ΤΩΝ ΜΑΘΗΤΩΝ ΤΟΥ ΠΡΟΤΥΠΟΥ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΗΡΙΟΥ ΑΘΗΝΩΝ - ΕΤΟΣ 2012 - ΑΡ. ΦΥΛΛΟΥ 4 - ΔΙΑΝΕΜΕΤΑΙ ΔΩΡΕΑΝ ΠΡΟΤΥΠΑ ΝΕΑ // 1 ΕΚΔΟΣΗ ΤΩΝ ΜΑΘΗΤΩΝ ΤΟΥ ΠΡΟΤΥΠΟΥ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΗΡΙΟΥ ΑΘΗΝΩΝ - ΕΤΟΣ 2012 - ΑΡ. ΦΥΛΛΟΥ 4 - ΔΙΑΝΕΜΕΤΑΙ ΔΩΡΕΑΝ Σκοπευτηρίου 17, Κρωπία, τηλ.: 210 9654 867-8, 210 9654 918 www.protipo-athinon.edu.gr

Διαβάστε περισσότερα

Μετάφραση / Επιμέλεια. Συχνές Ερωτήσεις. για τις Μαθησιακές Δυσκολίες. Μετάφραση από www.ld.org

Μετάφραση / Επιμέλεια. Συχνές Ερωτήσεις. για τις Μαθησιακές Δυσκολίες. Μετάφραση από www.ld.org Μετάφραση / Επιμέλεια Συχνές Ερωτήσεις για τις Μαθησιακές Δυσκολίες Μετάφραση από www.ld.org Συχνές Ερωτήσεις για τις Μαθησιακές Δυσκολίες Από την Αλίκη Κασσωτάκη Λογοπεδικός /Επιστημονική Συντονίστρια

Διαβάστε περισσότερα

ΕΚΔΙΔΕΤΑΙ ΑΠΟ ΤΟ 71ο ΣΥΣΤΗΜΑ ΠΡΟΣΚΟΠΩΝ ΚΑΪΜΑΚΛΙΟΥ

ΕΚΔΙΔΕΤΑΙ ΑΠΟ ΤΟ 71ο ΣΥΣΤΗΜΑ ΠΡΟΣΚΟΠΩΝ ΚΑΪΜΑΚΛΙΟΥ ΕΚΔΙΔΕΤΑΙ ΑΠΟ ΤΟ 71ο ΣΥΣΤΗΜΑ ΠΡΟΣΚΟΠΩΝ ΚΑΪΜΑΚΛΙΟΥ Κοντά στο ΦΥΛΛΟ 31 ο ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΣ 2005 ΣΤΑΘΕΡΟΠΟΙΗΘΗΚΕ Η ΔΥΝΑΜΗ ΤΟΥ 71 ΟΥ Σ.Π.Κ ΕΓΙΝΕ ΜΕ ΕΠΙΤΥΧΙΑ Η ΠΡΟΣΚΟΠΙΚΗ ΠΥΡΑ, ΜΕ ΜΕΓΑΛΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΤΟ 71 ον ΤΙΜΗΣΕ

Διαβάστε περισσότερα

Δημιουργώ παιχνίδια στο Kodu www.koduplay.gr

Δημιουργώ παιχνίδια στο Kodu www.koduplay.gr 1 Η συγγραφική ομάδα: Αϊβαλής Στέφανος, Αϊβάτης Χρήστος, Αλεξίου Βασιλική, Βουρονίκου Ασημίνα, Γάκη Στυλιανή, Γιάκα Χρυσούλα, Γιαννόπουλος Μενέλαος, Γιωργαλλίδης Αντρέας, Γκανή Λουίζα, Ζησιού Ελένη, Ζυγούρα

Διαβάστε περισσότερα

Κανονισμός Λειτουργίας & Εκπαιδευτικός Σχεδιασμός

Κανονισμός Λειτουργίας & Εκπαιδευτικός Σχεδιασμός Ιδιωτικός Παιδικός Σταθμός Ιεράς Μονής «ΔΕΛΑΣΑΛ» Κανονισμός Λειτουργίας & Εκπαιδευτικός Σχεδιασμός Παιδικού Σταθμού ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΠΑΙΔΙΚΟΥ ΣΤΑΘΜΟΥ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ Ο Παιδικός Σταθμός του Κολεγίου «ΔΕΛΑΣΑΛ»

Διαβάστε περισσότερα

«Γιατί μου προσφέρεσαι χωρίς να με γνωρίζεις;»

«Γιατί μου προσφέρεσαι χωρίς να με γνωρίζεις;» Σχολική Χρονιά 2011-2012 ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ Εθελοντισμός σ. 1 Εθελοντισμός είναι η ανιδιοτελής προσφορά του κάθε ανθρώπου. Η έννοια του εθελοντισμού είναι η ιδέα της ανθρώπινης αλληλοβοήθειας που ο καθένας μας

Διαβάστε περισσότερα

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ 2014-2015

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ 2014-2015 ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ 2014-2015 λέποντας με το μυαλό και όχι ΔΕΥΤΕΡΟΒΑΘΜΙΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ όνο με τα μάτια Βενετία των Ελλήνων, ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ λλάδα των Βενετών αραγωγη ΔΕΥΤΕΡΟΒΑΘΜΙΑΣ

Διαβάστε περισσότερα

Διαχείριση Εργασιακού Άγχους / Εναρμόνιση Επαγγελματικής και Προσωπικής Ζωής

Διαχείριση Εργασιακού Άγχους / Εναρμόνιση Επαγγελματικής και Προσωπικής Ζωής ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΔΙΑ ΒΙΟΥ ΜΑΘΗΣΗΣ Διαχείριση Εργασιακού Άγχους / Εναρμόνιση Επαγγελματικής και Προσωπικής Ζωής ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΥΛΙΚΟ ΓΙΑ ΤΑ ΚΕΝΤΡΑ ΔΙΑ ΒΙΟΥ ΜΑΘΗΣΗΣ Συγγραφέας

Διαβάστε περισσότερα

Copyright British Council

Copyright British Council ΜΑΘΗΤΕΣ ΧΩΡΙΣ ΣΥΝΟΡΑ Connecting Classrooms ΜΑΘΗΤΕΣ ΧΩΡΙΣ ΣΥΝΟΡΑ Το εγχειρίδιο αυτό δημιουργήθηκε για να παρέχει ιδέες, έμπνευση και πρακτική βοήθεια σε εκπαιδευτικούς που σχεδιάζουν καινοτόμα προγράμματα

Διαβάστε περισσότερα

Ιδιοκτησία: Δημήτρης Κ. Μητσάτσος Τομέας Ενημέρωσης Κοινού - Παιδική HELMEPA

Ιδιοκτησία: Δημήτρης Κ. Μητσάτσος Τομέας Ενημέρωσης Κοινού - Παιδική HELMEPA Ιδιοκτησία: Εκδότης: Σύνταξη: HELMEPA HELMEPA Δημήτρης Κ. Μητσάτσος Τομέας Ενημέρωσης Κοινού - Παιδική Απαγορεύεται η ολική ή μερική αναδημοσίευση όλων ανεξαιρέτως των κειμένων και φωτογραφιών χωρίς την

Διαβάστε περισσότερα

Εκπαιδευτικά προγράμματα για παιδιά, εφήβους, οικογένειες και ενήλικες

Εκπαιδευτικά προγράμματα για παιδιά, εφήβους, οικογένειες και ενήλικες Εκπαιδευτικά προγράμματα για παιδιά, εφήβους, οικογένειες και ενήλικες Το νέο πρόγραμμα της Στέγης προτείνει και φέτος μια σειρά από πρωτότυπα προγράμματα για παιδιά, οικογένειες και ενήλικες! Παιδιά κάθε

Διαβάστε περισσότερα

ΚΕΝΤΡΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΥ ΚΟΡΔΕΛΙΟΥ & ΒΕΡΤΙΣΚΟΥ

ΚΕΝΤΡΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΥ ΚΟΡΔΕΛΙΟΥ & ΒΕΡΤΙΣΚΟΥ ΚΕΝΤΡΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΥ ΚΟΡΔΕΛΙΟΥ & ΒΕΡΤΙΣΚΟΥ ΕΘΝΙΚΟ ΔΙΚΤΥΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ «ΒΙΩΣΙΜΗ ΠΟΛΗ: Η ΠΟΛΗ ΠΕΔΙΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΕΙΦΟΡΙΑ» ΜΙΑ ΑΛΛΗ ΜΑΤΙΑ ΣΤΑ ΤΗΓΑΝΕΛΑΙΑ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

Διαβάστε περισσότερα

Διδακτικές προτάσεις για το μάθημα της λογοτεχνίας

Διδακτικές προτάσεις για το μάθημα της λογοτεχνίας Εκπαίδευση Μουσουλμανοπαίδων 2002-2004 Διδακτικές προτάσεις για το μάθημα της λογοτεχνίας Επιμέλεια: Βενετία Αποστολίδου & Ελένη Χοντολίδου Β Γυμνασίου ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΜΟΥΣΟΥΛΜΑΝΟΠΑΙΔΩΝ 2002-2004 ΕΠΕΑΕΚ II

Διαβάστε περισσότερα

ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΣΠΟΥ ΩΝ ΓΙΑ ΜΑΘΗΤΕΣ ΜΕ ΑΥΤΙΣΜΟ

ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΣΠΟΥ ΩΝ ΓΙΑ ΜΑΘΗΤΕΣ ΜΕ ΑΥΤΙΣΜΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΘΝΙΚΗΣ ΠΑΙ ΕΙΑΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ ΠΑΙ ΑΓΩΓΙΚΟ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΤΜΗΜΑ: ΕΙ ΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ ΕΡΓΟ: «Αναλυτικά Προγράμματα» ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΣΠΟΥ ΩΝ ΓΙΑ ΜΑΘΗΤΕΣ ΜΕ ΑΥΤΙΣΜΟ Υπεύθυνη Ομάδας: Σοφία Μαυροπούλου

Διαβάστε περισσότερα

Tα 5 βασικά Σημεία της σωστής Λειτουργίας της Ομάδας Μεγάλων Οδηγών

Tα 5 βασικά Σημεία της σωστής Λειτουργίας της Ομάδας Μεγάλων Οδηγών Tα 5 βασικά Σημεία της σωστής Λειτουργίας της Ομάδας Μεγάλων Οδηγών - 5 βασικά Σημεία της σωστής Λειτουργίας της Ομάδας των Μεγάλων Οδηγών -- Στόχος του κλάδου Μεγάλων Οδηγών είναι η διαπαιδαγώγηση του

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ ΣΧΟΛΗ ΑΝΘΡΩΠΙΣΤΙΚΩΝ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ ΤΜΗΜΑ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΤΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ & ΤΗΣ ΑΓΩΓΗΣ ΣΤΗΝ ΠΡΟΣΧΟΛΙΚΗ ΗΛΙΚΙΑ

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ ΣΧΟΛΗ ΑΝΘΡΩΠΙΣΤΙΚΩΝ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ ΤΜΗΜΑ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΤΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ & ΤΗΣ ΑΓΩΓΗΣ ΣΤΗΝ ΠΡΟΣΧΟΛΙΚΗ ΗΛΙΚΙΑ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ ΣΧΟΛΗ ΑΝΘΡΩΠΙΣΤΙΚΩΝ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ ΤΜΗΜΑ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΤΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ & ΤΗΣ ΑΓΩΓΗΣ ΣΤΗΝ ΠΡΟΣΧΟΛΙΚΗ ΗΛΙΚΙΑ Εργασία στο μάθημα: Διδακτική της Γλώσσας I Διδάσκουσα: Μαριάννα Κονδύλη

Διαβάστε περισσότερα