ΙΣΤΟΡΙΑ ΨΥΧΙΑΤΡΙΚΟΥ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ ΠΕΤΡΑΣ ΟΛΥΜΠΟΥ

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "ΙΣΤΟΡΙΑ ΨΥΧΙΑΤΡΙΚΟΥ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ ΠΕΤΡΑΣ ΟΛΥΜΠΟΥ"

Transcript

1 ΙΣΤΟΡΙΑ ΨΥΧΙΑΤΡΙΚΟΥ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ ΠΕΤΡΑΣ ΟΛΥΜΠΟΥ Ζάραγκα Τριάδα Εισηγήτρια: κ. Ζιώγου Θεολογία Θεσσαλονίκη 2010

2 Ψυχιατρική: κλάδος Ιατρικής που µε βάση τις γνώσεις από τις βιολογικές και κοινωνικές επιστήµες ασχολείται µε τη διεύρυνση των αιτιών, τη διάγνωση, τη θεραπεία και την αποκατάσταση των ψυχιατρικών διαταραχών (Johann Christian Reil,1808) Ψυχιατρική διαταραχή: ενδοψυχική δυσλειτουργία µε συγκρούσεις στην αντίληψη, αντιµετώπιση και επίλυση προβληµάτων και στον τρόπο εκπλήρωσης ατοµικών βιοψυχικών αναγκών. Κλάδος Ιατρικής που ασχολείται µε τη διάγνωση και θεραπεία ψυχοπαθολογικών συµπτωµάτων, αποτέλεσµα ενδοψυχικών και προσωπικών βιωµάτων (Ψυχοδυναµικός Προσανατολισµός)

3 Κλάδοι Ψυχιατρικής Βιολογική ψυχιατρική (βιολογική αιτία και θεραπεία ψυχικών διαταραχών) Κοινωνική ψυχιατρική και ψυχιατρική επιδηµιολογία (µελετά κοινωνικές, οικονοµικές και πολιτιστικές διαστάσεις ψυχικών διαταραχών) Κοινοτική ψυχιατρική (παροχή υπηρεσιών ψυχικής υγείας στην κοινότητα) Ψυχολογική ψυχιατρική (ψυχοθεραπευτική προσέγγιση)

4 Παιδοψυχιατρική (ασχολείται µε τη ψυχοπαθολογία παιδιών και εφήβων) Ψυχιατροδικαστική (ασχολείται µε ψυχικά διαταραγµένους που έχουν διαπράξει αδικήµατα και µε θύµατα ψυχικά ασθενών) Ψυχογηριατρική (ψυχοπαθολογία τρίτης ηλικίας) Ψυχιατρική αποκατάσταση (αφορά την αποκατάσταση χρόνιων ψυχικά ασθενών)

5 Τέσσερα µεγάλα ρεύµατα στο χώρο της ψυχιατρικής Οργανογένεση (Ιπποκράτης): η ψυχική αρρώστια είναι αποτέλεσµα των αλληλεπιδράσεων των 4 σωµατικών χυµών (του αίµατος, της µαύρης και κίτρινης χολής και του φλέγµατος). Ψυχογένεση (Ασκληπιάδης): σηµασία των συγκινήσεων στη γένεση των ψυχικών διαταραχών και ψυχολογικές µεθόδους για την αντιµετώπισή τους. Ψυχοσωµατική (Γαληνός): έµφαση στη σηµασία των ψυχολογικών παραγόντων για τη δηµιουργία σωµατικών συµπτωµάτων. Αναλυτική προσέγγιση (Άγιος Αυγουστίνος): συσχετισµός των ρόλων των πρώιµων εµπειριών και των συναισθηµατικών επιδράσεων στη διαµόρφωση της ψυχικής ζωής.

6 Πρώτο ψυχιατρικό άσυλο: Κέρκυρα (1838) Υπό βρετανική διοίκηση

7 Εξέλιξη των υπηρεσιών ψυχικής υγείας στην Ελλάδα 1957 Αρχή λειτουργίας του Κέντρου Ψυχικής Υγιεινής στην Αθήνα 1983 ιαδικασία αποϊδρυµατισµού 1999 Ανάπτυξη και εκσυγχρονισµός των υπηρεσιών ψυχικής υγείας

8

9 Ψυχιατρικό Νοσοκοµείο Πέτρας Ολύµπου Το Ψ.Ν.Π.Ο. ιδρύθηκε το 1970 στη θέση όπου προϋπήρχε η Ιερά Μονή Πέτρας Όλυµπου. Ίδρυση της Μονής τον 9ο µ.χ. αιώνα. Η εκκλησία που σώζεται στο χώρο του ιδρύµατος είναι Βυζαντινής τεχνοτροπίας. Στη Μονή υπήρχε µεγάλη βιβλιοθήκη, πίνακες και εικόνες ανεκτίµητης αξίας που καταστράφηκαν κατά τη διάρκεια του εµφυλίου πολέµου. Το 1925 οι εγκαταστάσεις και η περιουσία της Μονής χρησιµοποιήθηκαν για τη δηµιουργία Σανατορίου.

10 Το Σανατόριο λειτούργησε 34 χρόνια και σκοπός του η παροχή νοσηλείας σε άπορους πολίτες φυµατικούς. Στη διάρκεια του νοσηλεύθηκαν ασθενείς και εργάσθηκαν 500 υπάλληλοι. Το 1969 µε Βασιλικό διάταγµα ιδρύθηκε το Θεραπευτήριο ψυχικών παθήσεων Ιεράς Μονής Πέτρας Ολύµπου.

11 Καθεστώς ιδιοκτησίας Το δάσος επί Τουρκοκρατίας ήταν κτήµα του Αλή Πασά. Το κτήµα αγοράσθηκε µε χρήµατα της Ιεράς Μονής Πέτρας Ολύµπου. Με την απελευθέρωση της Μακεδονίας το δασόκτηµα αναγνωρίσθηκε ως µοναστηριακό απαλλοτριώνεται το δασόκτηµα υπέρ του ηµοσίου µεταβιβάζεται η κυριότητά του στο νεοσύστατο Σανατόριο αρχή συνιδιοκτησίας κατά 4/5 του Ν.Π... και κατά 1/5 του ηµοσίου µεταβιβάζεται η κυριότητα της έκτασης στρεµµάτων του Θεραπευτηρίου ψυχικών παθήσεων Ιεράς Μονής Πέτρας Ολύµπου στο Ελληνικό ηµόσιο.

12 Το 1986 τελευταία αναµόρφωση, τροποποίηση και συµπλήρωση του οργανισµού που ισχύει µέχρι και σήµερα. Μετονοµάζεται σε ψυχιατρικό νοσοκοµείο Πέτρας Ολύµπου, δυναµικότητας 450 κλινών µε προβλεπόµενες θέσεις προσωπικού 433.

13 Από το ψυχιατρικό νοσοκοµείο του χθες στο πρότυπο δίκτυο παροχής υπηρεσιών του σήµερα. Το Ψ.Ν.Π.Ο. είναι το πρώτο νοσοκοµείο στην Ελλάδα που προχώρησε στην κατάργηση του ασύλου και τη δηµιουργία δικτύου µε νοσοκοµειακές, ενδιάµεσες και κοινοτικές δοµές ψυχοκοινωνικής αποκατάστασης και το καλύτερο σε όλη την Νοτιανατολική Ευρώπη.

14 Με το εθνικό πρόγραµµα Ψυχαργώς Β φάση προβλέφθηκε η πλήρης αποασυλοποίηση του Ψ.Ν.Π.Ο. Το κλείσιµο του ασύλου ολοκληρώθηκε στις όταν έφυγαν και οι τελευταίοι ένοικοι. Συγκαταλέγονται στους 250 περίπου που πλέον ζουν µέσα στην κοινότητα. Το δίκτυο παροχής υπηρεσιών ψυχικής υγείας: δοµές που παρέχουν υπηρεσίες πρόληψης, θεραπείας και αποκατάστασης σε άτοµα µε προβλήµατα ψυχικής υγείας.

15 Ενδοσοκοµειακές υπηρεσίες του Ψ.Ν.Π.Ο. Ιατρική υπηρεσία Νοσηλευτική υπηρεσία ιοικητική υπηρεσία Τεχνική υπηρεσία Υπηρεσίες προς τους νοσηλευόµενους Υπηρεσίες προς τους πολίτες

16 Μονάδες πρόληψης του Ψ.Ν.Π.Ο. Κέντρο ψυχικής υγείας: θεραπευτικό ερευνητικό και εκπαιδευτικό έργο. Εξωτερικά ιατρεία: τακτικά και έκτακτα περιστατικά, παροχή υπηρεσιών υψηλού επιπέδου καθώς στελεχώνονται από νευρολόγο, οδοντίατρο, ψυχολόγο, κοινωνική λειτουργό, επισκέπτρια υγείας, νοσηλευτικό και διοικητικό προσωπικό. Κινητές µονάδες (παροχή υπηρεσιών πρόληψης, νοσηλείας και ειδικής φροντίδας κατ οίκον, ψυχοκοινωνικής αποκατάστασης και αγωγής κοινότητας σε δυσπρόσιτες περιοχές). Μονάδα κατ οίκον φροντίδας ψυχικής υγείας (παρέχει υπηρεσίες σε ενήλικες µε ψυχικές διαταραχές πραγµατοποιώντας επισκέψεις κατ οίκον, προκειµένου να αποφευχθεί η εισαγωγή τους σε µονάδα ενδοσοκοµειακής νοσηλείας.

17 Μονάδα κατ οίκον ψυχικής υγείας φροντίδας

18 Εξωνοσοκοµειακές δοµές Κέντρο επαγγελµατικής κατάρτισης στο δίκτυο του Ψ.Ν.Π.Ο.: στόχος η απόκτηση τεχνογνωσίας, εξειδικευµένων µεθόδων και θεωρητικών γνώσεων για την αντιµετώπιση ατόµων µε ψυχικά προβλήµατα. Κλινική οξέων περιστατικών: παρέχει νοσηλεία σε ενήλικα άτοµα και των δύο φύλων, των οποίων η ψυχική υγεία βρίσκεται σε κρίση, είτε ως πρώτη εκδήλωση µίας ψυχικής νόσου, είτε ως υποτροπή.

19 Εφτά ξενώνες του δικτύου: µονάδες ψυχοκοινωνικής αποκατάστασης, η δυναµικότητα τους δεν υπερβαίνει τα 15 άτοµα και διαβαθµίζονται ανάλογα µε το χρόνο παραµονής των ενοίκων σε βραχείας, µέσης και µακράς διάρκειας παραµονής. ύο οικοτροφεία: µονάδες ψυχοκοινωνικής αποκατάστασης, φιλοξενούνται άτοµα που χρειάζονται ψυχογηριατρική φροντίδα, άτοµα µε νοητική υστέρηση και δευτερογενείς ψυχικές διαταραχές ή άτοµα που µπορούν να ζουν στην κοινότητα αλλά επειδή έχουν χαµηλό βαθµό αυτοδυναµίας έχουν ανάγκη από στεγαστική δοµή υψηλής προστασίας.

20 Εφτά προστατευόµενα διαµερίσµατα: χώροι στέγασης σε πολυκατοικίες ή µονοκατοικίες ατόµων µε ψυχικές διαταραχές ή νοητική υστέρηση που έχουν αυξηµένες αλλά όχι πλήρεις ικανότητες αυτοφροντίδας και αυτοεξυπηρέτησης< 6 άτοµα. Εργαστήρια απασχόλησης ενοίκων: λειτουργούσαν ως προγράµµατα επαγγελµατικής αποκατάστασης και επανένταξης µετασχηµατίστηκαν όµως σε κοινωνικό συνεταιρισµό περιορισµένης ευθύνης τοµέα ψυχικής υγείας του νοµού Πιερίας.

21 Κοινωνικός συνεταιρισµός περιορισµένης ευθύνης τοµέα ψυχικής υγείας ν. Πιερίας Στόχος του η ενσωµάτωση των ατόµων µε προβλήµατα ψυχικής υγείας στο κοινωνικό σύνολο και η επαγγελµατική τους αποκατάσταση µέσω της εκπαίδευσης τους.

22 Οι δράσεις που ανέπτυξε το συµβούλιο του Κοι.Σ.Π.Ε. είναι: Κατασκήνωση-δασικό χωριό Κυλικείο-αναψυκτήριο Θερµοκήπιο Αρτοζαχαροπλαστείο Εργαστήριο ξυλουργικής τέχνης Κηροποιείο Πρατήριο υγρών καυσίµων-πλυντήριο αυτοκινήτων Εστιατόριο

23

24 Τρία κέντρα ηµέρας Απευθύνονται σε άτοµα που έχουν ανάγκη από συµµετοχή σε προγράµµατα, που αποσκοπούν στη βελτίωση των δεξιοτήτων καθηµερινής διαβίωσης και κοινωνικότητας. Λειτουργούν πρωί και απόγευµα και το πρόγραµµα τους περιλαµβάνει δραστηριότητες που αφορούν στην αυτοφροντίδα, στην ανάπτυξη κοινωνικών και ατοµικών δεξιοτήτων, στην κοινωνικοποίηση, στην ανάπτυξη διαπροσωπικών σχέσεων καθώς και στην προετοιµασία του ατόµου για συµµετοχή σε εργασιακού χαρακτήρα δραστηριότητες.

25 Θεραπευτική µονάδα υποκατάστασης του ΟΚΑΝΑ στο δίκτυο του Ψ.Ν.Π.Ο. Η µονάδα ως υπηρεσία του Ψ.Ν.Π.Ο. υποστηρίζεται από όλες τις υπόλοιπες δοµές του δικτύου. Τα άτοµα που εντάσσονται στο πρόγραµµα υποκατάστασης, εντάσσονται και στο πρόγραµµα του κέντρου ηµέρας Το Σπίτι των Μουσών, το οποίο στεγάζεται σε κτήριο 500 µέτρα από τη µονάδα, όπου γίνεται οµαδική ψυχοθεραπεία. Η µονάδα απευθύνεται σε άτοµα που έχουν συµπληρώσει το 20ο έτος της ηλικίας τους και είναι εξαρτηµένα από οπιούχα (ηρωίνη). Παράλληλα όµως µε τη φαρµακευτική θεραπεία παρέχεται ψυχοκοινωνική στήριξη και θεραπεία της ψυχικής και σωµατικής εξάρτησης των ατόµων.

26 Στρατηγικό και επιχειρησιακό σχέδιο του Ψ.Ν.Π.Ο. για την περίοδο Στόχος να προωθήσει την κοινωνική πρόνοια και υγεία, να πραγµατοποιήσει την µετεγκατάσταση των δοµών ψυχικής υγείας, να αναπτυχθούν νέες παρεχόµενες υπηρεσίες που θα επικεντρώνονται στην ποιότητα, την αξιοπιστία και τη διαφάνεια, να αξιοποιηθεί η περιουσία και τέλος να δοθεί έµφαση στην επιχειρησιακή, διοικητική και οικονοµική ανάπτυξη του φορέα.

27 Σας ευχαριστώ πολύ!

Α.Τ.Ε.Ι ΚΡΗΤΗΣ ΤΜΗΜΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΘΕΜΑ:

Α.Τ.Ε.Ι ΚΡΗΤΗΣ ΤΜΗΜΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΘΕΜΑ: Α.Τ.Ε.Ι ΚΡΗΤΗΣ ΤΜΗΜΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΘΕΜΑ: Το Κέντρο Ψυχικής Υγιεινής (Παράρτηµα Ηρακλείου), ως Κέντρο εξωνοσοκοµειακής ανοιχτής περίθαλψής χρόνιων ψυχικά ασθενών. Καταγραφή και αξιολόγηση

Διαβάστε περισσότερα

ΟΜΕΣ ΨΥΧΙΚΗΣ ΥΓΕΙΑΣ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ

ΟΜΕΣ ΨΥΧΙΚΗΣ ΥΓΕΙΑΣ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΟΜΕΣ ΨΥΧΙΚΗΣ ΥΓΕΙΑΣ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ Ο ΗΓΟΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ ΠΟΛΙΤΩΝ Κ.Ε.Π. Μονάδων Υγείας της.υ.πε. Θεσσαλίας 2006 ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΝΟΜΙΚΑ ΠΡΟΣΩΠΑ ΗΜΟΣΙΟΥ ΙΚΑΙΟΥ ΝΟΜΟΣ ΛΑΡΙΣΑΣ: ΝΟΜΟΣ ΜΑΓΝΗΣΙΑΣ:

Διαβάστε περισσότερα

Επιµέλεια: Πολυχρονιάδης Νίκος

Επιµέλεια: Πολυχρονιάδης Νίκος Κέντρο Ηµέρας ΕΣΤΙΑ 2002-2008 Επιµέλεια: Πολυχρονιάδης Νίκος ΣΥΝΘΕΣΗ Αστική µη Κερδοσκοπική Εταιρία Έρευνας Εκπαίδευσης & Ψυχοκοινωνικής Αποκατάστασης Μαρασλή 51 & Ζουµετίκου 9 Θεσσαλονίκη, Τ.Κ. 54249

Διαβάστε περισσότερα

Οδηγός Οργάνωσης και Λειτουργίας Κέντρου Ψυχικής Υγείας

Οδηγός Οργάνωσης και Λειτουργίας Κέντρου Ψυχικής Υγείας ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΥΓΕΙΑΣ & ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΤΑΜΕΙΟ Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Υγεία Πρόνοια 2000-2006» Οδηγός Οργάνωσης και Λειτουργίας Κέντρου Ψυχικής Υγείας ΜΟΝΑΔΑ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗΣ & ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗΣ

Διαβάστε περισσότερα

Φτώχεια και Εργασία: Μια Ολοκληρωμένη Προσέγγιση Διερεύνησης και Άμβλυνσης του Φαινομένου ΔΡΑΣΗ: ΕΚΠΟΝΗΣΗ ΜΕΛΕΤΗΣ

Φτώχεια και Εργασία: Μια Ολοκληρωμένη Προσέγγιση Διερεύνησης και Άμβλυνσης του Φαινομένου ΔΡΑΣΗ: ΕΚΠΟΝΗΣΗ ΜΕΛΕΤΗΣ Φτώχεια και Εργασία: Μια Ολοκληρωμένη Προσέγγιση Διερεύνησης και Άμβλυνσης του Φαινομένου ΔΡΑΣΗ: ΕΚΠΟΝΗΣΗ ΜΕΛΕΤΗΣ «Χαρτογράφηση Υπηρεσιών, Φορέων και Οργανώσεων για δράσεις κατά της Φτώχειας και του Κοινωνικού

Διαβάστε περισσότερα

ΨΥΧΑΡΓΩΣ Γ (2011-2020) Σχέδιο αναθεώρησης του Προγράμματος ΨΥΧΑΡΓΩΣ

ΨΥΧΑΡΓΩΣ Γ (2011-2020) Σχέδιο αναθεώρησης του Προγράμματος ΨΥΧΑΡΓΩΣ ΨΥΧΑΡΓΩΣ Γ (2011-2020) Σχέδιο αναθεώρησης του Προγράμματος ΨΥΧΑΡΓΩΣ Νοέμβριος 2011 ΟΜΑΔΑ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΘΕΩΡΗΣΗ ΤΟΥ ΨΥΧΑΡΓΩΣ Περιεχόμενα Περιεχόμενα... 2 Α. ΓΕΝΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΣΧΕΔΙΟΥ ΔΡΑΣΗΣ... 4 Α.0

Διαβάστε περισσότερα

επί του Σχεδίου Νόμου: "Για την ανάπτυξη και τον εκσυγχρονισμό των υπηρεσιών ψυχικής υγείας"

επί του Σχεδίου Νόμου: Για την ανάπτυξη και τον εκσυγχρονισμό των υπηρεσιών ψυχικής υγείας ΓΝΩΜΗ της Ο.Κ.Ε. επί του Σχεδίου Νόμου: "Για την ανάπτυξη και τον εκσυγχρονισμό των υπηρεσιών ψυχικής υγείας" Αθήνα, 16 Σεπτεμβρίου 1998 Διαδικασία Στις 9 Ιουλίου 1998, ο Υπουργός Υγείας και Πρόνοιας κ.

Διαβάστε περισσότερα

Πρώτη Εκθεση. Της Οµάδας Εργασίας για την παρακολούθηση της πορείας της Ψυχιατρικής Μεταρρύθµισης

Πρώτη Εκθεση. Της Οµάδας Εργασίας για την παρακολούθηση της πορείας της Ψυχιατρικής Μεταρρύθµισης Πρώτη Εκθεση Της Οµάδας Εργασίας για την παρακολούθηση της πορείας της Ψυχιατρικής Μεταρρύθµισης Μετά από πρόταση της Ελληνικής Ψυχιατρικής Εταιρείας που έγινε αποδεκτή από το Συνήγορο του Πολίτη συγκροτήθηκε

Διαβάστε περισσότερα

Νέες προσεγγίσεις για την Ανεξάρτητη Διαβίωση - Ένα

Νέες προσεγγίσεις για την Ανεξάρτητη Διαβίωση - Ένα Νέες προσεγγίσεις για την Ανεξάρτητη Διαβίωση - Ένα εγχειρίδιο βέλτιστων πρακτικών σε έξι ευρωπαϊκές χώρες ----------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Διαβάστε περισσότερα

ΆΞΟΝΑΣ ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΑΣ 5.1

ΆΞΟΝΑΣ ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΑΣ 5.1 ΕΙΔΙΚΗ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ Ε.Π. «ΥΓΕΙΑ ΠΡΟΝΟΙΑ» 2000-2006 Προετοιμασία Εφαρμογής του Μέτρου 2.4 (Κατάρτιση του Προσωπικού για την Στήριξη της Αποασυλοποίησης της Κοινωνικο Οικονομικής Επανένταξης και

Διαβάστε περισσότερα

«ΟΙ ΜΟΝΑ ΕΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΦΡΟΝΤΙ ΑΣ ΚΑΙ Ο

«ΟΙ ΜΟΝΑ ΕΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΦΡΟΝΤΙ ΑΣ ΚΑΙ Ο ΑΛΕΞΑΝ ΡΕΙΟ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙ ΕΥΤΙΚΟ Ι ΡΥΜΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΣΧΟΛΗ Σ.Ε.Υ.Π. ΤΜΗΜΑ ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΗΣ ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΘΕΜΑ: «ΟΙ ΜΟΝΑ ΕΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΦΡΟΝΤΙ ΑΣ ΚΑΙ Ο ΡΟΛΟΣ ΤΟΥ ΝΟΣΗΛΕΥΤΗ» Εισηγητής: κ. ΚΑΡΑΣΑΒΒΙ ΗΣ

Διαβάστε περισσότερα

Οδηγός Οργάνωσης και Λειτουργίας Κέντρου Ημέρας

Οδηγός Οργάνωσης και Λειτουργίας Κέντρου Ημέρας ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΥΓΕΙΑΣ & ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΤΑΜΕΙΟ Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Υγεία Πρόνοια 2000-2006» Οδηγός Οργάνωσης και Λειτουργίας Κέντρου Ημέρας ΜΟΝΑΔΑ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗΣ & ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗΣ

Διαβάστε περισσότερα

ΣΤΟΧΟΣ ΚΑΙ ΣΚΟΠΟΣ ΤΟΥ ΣΧΕΔΙΟΥ ΔΡΑΣΗΣ ΤΗΣ ΨΥΧΙΚΗΣ ΥΓΕΙΑΣ...4

ΣΤΟΧΟΣ ΚΑΙ ΣΚΟΠΟΣ ΤΟΥ ΣΧΕΔΙΟΥ ΔΡΑΣΗΣ ΤΗΣ ΨΥΧΙΚΗΣ ΥΓΕΙΑΣ...4 ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ ΣΤΟΧΟΣ ΚΑΙ ΣΚΟΠΟΣ ΤΟΥ ΣΧΕΔΙΟΥ ΔΡΑΣΗΣ ΤΗΣ ΨΥΧΙΚΗΣ ΥΓΕΙΑΣ...4. ΣΥΝΟΠΤΙΚΗ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΗΣ ΨΥΧΙΑΤΡΙΚΗΣ ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΗΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ...4.2 ΜΕΘΟΔΟΛΟΓΙΑ ΚΑΙ ΔΟΜΗ ΥΛΟΠΟΙΗΣΗΣ ΤΟΥ ΣΧΕΔΙΟΥ ΔΡΑΣΗΣ...5 2 ΑΝΑΛΥΣΗ

Διαβάστε περισσότερα

ΘΕΡΑΠΕΥΤΙΚΟΣ ΞΕΝΩΝΑΣ ΕΦΗΒΩΝ «ΙΡΙΣ»

ΘΕΡΑΠΕΥΤΙΚΟΣ ΞΕΝΩΝΑΣ ΕΦΗΒΩΝ «ΙΡΙΣ» ΘΕΡΑΠΕΥΤΙΚΟΣ ΞΕΝΩΝΑΣ ΕΦΗΒΩΝ «ΙΡΙΣ» Εισηγήτρια: Μαρία Σαραφίδου MD. Παιδοψυχίατρος-Ψυχαναλυτική Ψυχοθεραπεύτρια. ιδάκτορας Ιατρικής Σχολής του Πανεπ. Λωζάννης τ. ιευθύντρια Ιατροπαιδαγωγικού Τοµέα στην

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΩΝ ΣΠΟΥ ΩΝ ΜΗΖΥΘΡΑ ΕΥ ΟΚΙΑ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ Ο ΡΟΛΟΣ ΤΗΣ ΨΥΧΙΑΤΡΙΚΗΣ ΟΜΗΣ ΣΤΗΝ ΙΚΑΝΟΠΟΙΗΣΗ ΚΑΙ ΑΠΟ ΟΣΗ ΤΩΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΩΝ ΨΥΧΙΚΗΣ ΥΓΕΙΑΣ

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΩΝ ΣΠΟΥ ΩΝ ΜΗΖΥΘΡΑ ΕΥ ΟΚΙΑ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ Ο ΡΟΛΟΣ ΤΗΣ ΨΥΧΙΑΤΡΙΚΗΣ ΟΜΗΣ ΣΤΗΝ ΙΚΑΝΟΠΟΙΗΣΗ ΚΑΙ ΑΠΟ ΟΣΗ ΤΩΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΩΝ ΨΥΧΙΚΗΣ ΥΓΕΙΑΣ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΕΙΡΑΙΩΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΩΝ ΣΠΟΥ ΩΝ ΙΟΙΚΗΣΗ ΤΗΣ ΥΓΕΙΑΣ ΤΕΙ ΠΕΙΡΑΙΑ ΜΗΖΥΘΡΑ ΕΥ ΟΚΙΑ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ Ο ΡΟΛΟΣ ΤΗΣ ΨΥΧΙΑΤΡΙΚΗΣ ΟΜΗΣ ΣΤΗΝ ΙΚΑΝΟΠΟΙΗΣΗ ΚΑΙ ΑΠΟ ΟΣΗ ΤΩΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΩΝ ΨΥΧΙΚΗΣ ΥΓΕΙΑΣ

Διαβάστε περισσότερα

Υφιστάμενη κατάσταση στην Ελλάδα 1. Επιδημιολογία Έρευνα Εκπαίδευση

Υφιστάμενη κατάσταση στην Ελλάδα 1. Επιδημιολογία Έρευνα Εκπαίδευση Υφιστάμενη κατάσταση στην Ελλάδα 1. Επιδημιολογία Έρευνα Εκπαίδευση Χωρίς να υπάρχουν επαρκή δεδομένα για την Ελλάδα, ανάγοντας δεδομένα από άλλες χώρες και με βάση τα στοιχεία της ADI και της Alzheimer

Διαβάστε περισσότερα

Ανώτατο Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυµα Κρήτης Σχολή: Σ.Ε.Υ.Π. Τµήµα: Κοινωνικής Εργασίας Πτυχιακή Εργασία

Ανώτατο Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυµα Κρήτης Σχολή: Σ.Ε.Υ.Π. Τµήµα: Κοινωνικής Εργασίας Πτυχιακή Εργασία Ανώτατο Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυµα Κρήτης Σχολή: Σ.Ε.Υ.Π. Τµήµα: Κοινωνικής Εργασίας Πτυχιακή Εργασία Στεγαστικές ψυχιατρικές δοµές κοινοτικού τύπου. Συγκριτική προσέγγιση αστικού και ηµιαστικού χώρου.

Διαβάστε περισσότερα

Ατομικό Θεραπευτικό Πρόγραμμα

Ατομικό Θεραπευτικό Πρόγραμμα ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΥΓΕΙΑΣ & ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΤΑΜΕΙΟ Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Υγεία Πρόνοια 2000-2006» Ατομικό Θεραπευτικό Πρόγραμμα ΜΟΝΑΔΑ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗΣ & ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗΣ «ΨΥΧΑΡΓΩΣ Β ΦΑΣΗ»

Διαβάστε περισσότερα

ΕΛΛΑ Α ΕΡΩΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗΝ ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΗ ΠΕΡΙΘΑΛΨΗ ΚΑΙ ΤΗ ΜΑΚΡΟΧΡΟΝΙΑ ΦΡΟΝΤΙ Α ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΗΛΙΚΙΩΜΕΝΟΥΣ ΑΘΗΝΑ

ΕΛΛΑ Α ΕΡΩΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗΝ ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΗ ΠΕΡΙΘΑΛΨΗ ΚΑΙ ΤΗ ΜΑΚΡΟΧΡΟΝΙΑ ΦΡΟΝΤΙ Α ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΗΛΙΚΙΩΜΕΝΟΥΣ ΑΘΗΝΑ ΕΛΛΑ Α ΕΡΩΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗΝ ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΗ ΠΕΡΙΘΑΛΨΗ ΚΑΙ ΤΗ ΜΑΚΡΟΧΡΟΝΙΑ ΦΡΟΝΤΙ Α ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΗΛΙΚΙΩΜΕΝΟΥΣ ΑΘΗΝΑ ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΣ 2002 1 ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ H ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΣΤΟ ΕΡΩΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ

Διαβάστε περισσότερα

Οδηγός Οργάνωσης και Λειτουργίας Ολοκληρωμένου Κέντρου για Άτομα με Διαταραχές του φάσματος του Αυτισμού Διάχυτες Αναπτυξιακές Διαταραχές

Οδηγός Οργάνωσης και Λειτουργίας Ολοκληρωμένου Κέντρου για Άτομα με Διαταραχές του φάσματος του Αυτισμού Διάχυτες Αναπτυξιακές Διαταραχές ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΥΓΕΙΑΣ & ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΤΑΜΕΙΟ Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Υγεία Πρόνοια 2000-2006» Οδηγός Οργάνωσης και Λειτουργίας Ολοκληρωμένου Κέντρου για Άτομα με Διαταραχές του

Διαβάστε περισσότερα

Κύκλος ικαιωµάτων του Παιδιού ΠΟΡΙΣΜΑ. (ν. 3094/03 Συνήγορος του Πολίτη και άλλες διατάξεις, Άρ. 4 6)

Κύκλος ικαιωµάτων του Παιδιού ΠΟΡΙΣΜΑ. (ν. 3094/03 Συνήγορος του Πολίτη και άλλες διατάξεις, Άρ. 4 6) Κύκλος ικαιωµάτων του Παιδιού ΠΟΡΙΣΜΑ (ν. 3094/03 Συνήγορος του Πολίτη και άλλες διατάξεις, Άρ. 4 6) Θέµα: οµές προστασίας και φιλοξενίας παιδιών και εφήβων µε ψυχικές διαταραχές Βοηθός Συνήγορος του Πολίτη:

Διαβάστε περισσότερα

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 1 ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΓΕΝΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑΚΗΣ ΜΟΝΑ ΑΣ. 1.1: Ταυτότητα και σύντοµο ιστορικό του Νοσοκοµείου

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 1 ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΓΕΝΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑΚΗΣ ΜΟΝΑ ΑΣ. 1.1: Ταυτότητα και σύντοµο ιστορικό του Νοσοκοµείου 13 1 ΚΕΦΑΛΑΙΟ 1 ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΓΕΝΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑΚΗΣ ΜΟΝΑ ΑΣ 1.1: Ταυτότητα και σύντοµο ιστορικό του Νοσοκοµείου Η πρώτη κίνηση για την περισυλλογή των ψυχοπαθών άρχισε στην Κέρκυρα το έτος 1836 υπό

Διαβάστε περισσότερα

http://www.prevention.gr/υπηρεσίες/μο νάδα-πήγασος

http://www.prevention.gr/υπηρεσίες/μο νάδα-πήγασος ΚΕ.Θ.Ε.Α. Μονάδα Κοινοτικής Παρέμβασης ΠΗΓΑΣΟΣ http://www.prevention.gr/υπηρεσίες/μο νάδα-πήγασος Βραχύχρονες παρεμβάσεις ενημέρωσης και πρόληψης σε συνεργασία με την Τοπική Αυτοδιοίκηση και κοινωνικούς

Διαβάστε περισσότερα

Ο βασικός σκοπός του μέτρου είναι η αναβάθμιση των υπηρεσιών και η επέκταση των υποδομών όλων των βαθμίδων περίθαλψης και πρόνοιας.

Ο βασικός σκοπός του μέτρου είναι η αναβάθμιση των υπηρεσιών και η επέκταση των υποδομών όλων των βαθμίδων περίθαλψης και πρόνοιας. 2. ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΔΙΑΣΤΑΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΥ 1. ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΑΤΤΙΚΗΣ Υπάρχουσα κατάσταση Η Περιφέρεια Αττικής αποτελεί τον τόπο συγκέντρωσης του κύριου όγκου των υπηρεσιών υγείας πρόνοιας καθώς και του ιατρικού

Διαβάστε περισσότερα

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΥΓΕΙΑΣ & ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΤΑΜΕΙΟ Επιχειρησιακό Πρόγραµµα «Υγεία Πρόνοια 2000-2006» ικαιώµατα Ψυχικώς Πασχόντων ΜΟΝΑ Α ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗΣ & ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗΣ «ΨΥΧΑΡΓΩΣ Β ΦΑΣΗ»

Διαβάστε περισσότερα

ΟΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ ΜΑΣ

ΟΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ ΜΑΣ ΟΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ ΜΑΣ Εργασία σπουδαστών μαθήματος Εισαγωγή στην Εργαστηριακή Πρακτική Άσκηση Εποπτεία (Ι) του Γ Εξαμήνου (χειμερινό 2012-13) του Τμήματος Κοινωνικής Εργασίας ΑΤΕΙ Πατρών

Διαβάστε περισσότερα

ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ. Πρόεδρος: Απόστολος Κορδελάς (νόνιμος εκπρόσωπος) Α Αντιπρόεδρος: Αθανάσιος Κούγκουλος. Β Αντιπρόεδρος: Γεώργιος Χατζηκώστας

ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ. Πρόεδρος: Απόστολος Κορδελάς (νόνιμος εκπρόσωπος) Α Αντιπρόεδρος: Αθανάσιος Κούγκουλος. Β Αντιπρόεδρος: Γεώργιος Χατζηκώστας ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΝΟΣΟΥ ΑΛΤΣΧΑΪΜΕΡ ΚΑΙ ΣΥΓΓΕΝΩΝ ΔΙΑΤΑΡΑΧΩΝ ΒΟΛΟΥ ΜΟΝΑΔΑ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗΣ ΝΟΣΟΥ ΑΛΤΣΧΑΙΜΕΡ Τοπάλη 7, Τ.Κ. 382 21, Βόλος Τηλ. : 24210 31227/ 87267 Fax : 24210 31229 e-mail: alzheimervolos@gmail.com

Διαβάστε περισσότερα

ΕΞΩΣΗ ΑΠΟΘΕΡΑΠΕΥΜΕΝΩΝ ΨΥΧΙΚΑ ΑΣΘΕΝΩΝ ΑΠΟ ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΜΕΝΟ ΙΑΜΕΡΙΣΜΑ

ΕΞΩΣΗ ΑΠΟΘΕΡΑΠΕΥΜΕΝΩΝ ΨΥΧΙΚΑ ΑΣΘΕΝΩΝ ΑΠΟ ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΜΕΝΟ ΙΑΜΕΡΙΣΜΑ 30 Νοεµβρίου 2004 Αριθ. Πρωτ. 18690/21.10.04 Ειδικός Επιστήµονας: Πανάγου Αιµιλία Βοηθός Επιστήµονας: Μαραγκάκη Ελένη ΠΟΡΙΣΜΑ ΑΝΑΦΟΡΑΣ ΕΞΩΣΗ ΑΠΟΘΕΡΑΠΕΥΜΕΝΩΝ ΨΥΧΙΚΑ ΑΣΘΕΝΩΝ ΑΠΟ ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΜΕΝΟ ΙΑΜΕΡΙΣΜΑ Κύριο..

Διαβάστε περισσότερα

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΙΓΑΙΟΥ ΣΧΟΛΗ ΑΝΘΡΩΠΙΣΤΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΤΜΗΜΑ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΤΗΣ ΠΡΟΣΧΟΛΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΥ

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΙΓΑΙΟΥ ΣΧΟΛΗ ΑΝΘΡΩΠΙΣΤΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΤΜΗΜΑ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΤΗΣ ΠΡΟΣΧΟΛΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΙΓΑΙΟΥ ΣΧΟΛΗ ΑΝΘΡΩΠΙΣΤΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΤΜΗΜΑ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΤΗΣ ΠΡΟΣΧΟΛΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΥ ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ Της Κωνσταντίνας Μπαρδάκη ΘΕΜΑ: «της κοινωνικής επανένταξης

Διαβάστε περισσότερα

Η επίδραση της ψυχιατρικής διάγνωσης και ψυχιατρικής νοσηλείας στην οικογένεια του ασθενή. Συγκριτική προσέγγιση δηµόσιας και ιδιωτικής περίθαλψης.

Η επίδραση της ψυχιατρικής διάγνωσης και ψυχιατρικής νοσηλείας στην οικογένεια του ασθενή. Συγκριτική προσέγγιση δηµόσιας και ιδιωτικής περίθαλψης. Ανώτατο Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυµα Κρήτης Σχολή Επαγγελµάτων Υγείας και Πρόνοιας Τµήµα Κοινωνικής Εργασίας Ερευνητική Πτυχιακή Εργασία Η επίδραση της ψυχιατρικής διάγνωσης και ψυχιατρικής νοσηλείας

Διαβάστε περισσότερα