ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΠΑΙΔΕΙΑ Β ΓΕΛ ΜΟΥΣΙΚΟΥ

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΠΑΙΔΕΙΑ Β ΓΕΛ ΜΟΥΣΙΚΟΥ"

Transcript

1 ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΠΑΙΔΕΙΑ Β ΓΕΛ ΜΟΥΣΙΚΟΥ ΚΕΦ.1:H ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΤΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΑΣ 1.1 Σ/Λ Η διαδικασία της κοινωνικοποίησης σταματάει με την ενηλικίωση του ατόμου. Η κοινωνικοποίηση για το άτομο είναι μια διαδικασία με ημερομηνία λήξης. Η κοινωνικοποίηση δε σταματά με την ενηλικίωση του ατόμου. Η κοινωνικοποίηση διαφοροποιείται ως προς τα φύλα στο χώρο και στο χρόνο. Η μεταβίβαση αξιών, αντιλήψεων, πεποιθήσεων μιας κοινωνίας αποτελεί μέρος της διαδικασίας κοινωνικοποίησης. Κοινωνικοποίηση είναι η διαδικασία εκμάθησης των αξιών και των κανόνων της κοινωνίας. Μερικές φορές τα μηνύματα, που μεταβιβάζουν οι φορείς κοινωνικοποίησης, είναι αντιφατικά και δημιουργούν στο άτομο μια διλληματική κατάσταση. Μεταξύ ατόμου και κοινωνίας υπάρχει μια διαρκής σχέση αλληλεπίδρασης. 1.1 ΑΝΑΠΤ. Τι είναι η κοινωνικοποίηση; - Ποιος είναι ο στόχος της κοινωνικοποίησης ως προς το άτομο και ποιος ως προς την κοινωνία; 1.2 Σ/Λ Η οικογένεια είναι ένας δευτερογενής φορέας κοινωνικοποίησης. Η οικογένεια θεωρείται πρωτογενής και, λόγω σπουδαιότητας, πρωταρχικός φορέας κοινωνικοποίησης του ανθρώπου. 1.2 ΠΕ Πρωταρχικός φορέας κοινωνικοποίησης θεωρείται: α. Το Κράτος β. Η οικογένεια γ. Το σχολείο δ. Η θρησκεία 1.2 ΑΝΑΠΤ. Να παρουσιάσετε το ρόλο που διαδραματίζει το σχολείο στη κοινωνικοποίηση του ατόμου. Να παρουσιάσετε το σχολείο ως φορέα κοινωνικοποίησης ΣΛ Ο σημαντικότερος φορέας κοινωνικού ελέγχου θεωρείται ότι είναι το Κράτος. Οι θρησκευτικοί θεσμοί θεωρούνται φορείς κοινωνικοποίησης του ανθρώπου. Το Κράτος είναι ένας βασικός φορέας κοινωνικοποίησης του ανθρώπου ΑΝΑΠΤ. Να εξηγήσετε γιατί η οικογένεια θεωρείται ο σημαντικότερος φορέας κοινωνικοποίησης του ανθρώπου. Να εξηγήσετε γιατί το σχολείο θεωρείται σημαντικός φορέας κοινωνικοποίησης του ανθρώπου και να δώσετε ένα παράδειγμα μιας σχολικής διαδικασίας που συμβάλλει στην κοινωνικοποίηση των μαθητών. Να παρουσιάσετε τη θρησκεία ως φορέα κοινωνικοποίησης.

2 Να παρουσιάσετε την οικογένεια ως φορέα κοινωνικοποίησης. Πόσο σημαντικός φορέας κοινωνικοποίησης θεωρείται το σύγχρονο κράτος και γιατί; Σ/Λ Η μίμηση - ταύτιση είναι μηχανισμοί κοινωνικοποίησης τους ατόμου. Μέσα από το μηχανισμό της μίμησης το άτομο αποκτά ατομική ταυτοτητα. Μέσα από το μηχανισμό της μίμησης το άτομο αποκτά την ατομική του ταυτότητα (Εγώ). Σημαντικό ρόλο στην αποτελεσματική κοινωνικοποίηση διαδραματίζει η σαφήνεια και η συνέπεια λόγων και έργων των φορέων κοινωνικοποίησης. 1.3 Σ/Λ Η αξία «εκπαίδευση» έχει την ίδια σπουδαιότητα σε όλες τις κοινωνίες. Η εκπαίδευση, με την έννοια της παιδείας, αποτελεί μια διαχρονική αξία της ελληνικής κοινωνίας. Όλα τα άτομα και όλες οι κοινωνίες κάνουν την ίδια ιεράρχηση αξιών. 1.3 Π/Ε Μια πολιτική αξία είναι: α. η περιουσία. β. το κέρδος. γ. η συμμετοχή στα κοινά. δ. η επιχειρηματική ηθική. Οικονομική αξία θεωρείται: α. η δικαιοσύνη. β. η αλληλεγγύη. γ. η ελευθερία. δ. το κέρδος Σ/Λ Οι κοινωνικές αξίες λειτουργούν ως κατευθυντήριοι άξονες για τις συμπεριφορές μας Π/Ε Η παγκόσμια ειρήνη θεωρείται: α. οικονομική αξία. β. σχετική αξία. γ. ατομική αξία. δ. διαχρονική αξία. Σχετική κοινωνική αξία είναι: α. ο σεβασμός στους Θεούς. β. η μνήμη των νεκρών. γ. οι τίτλοι ευγενείας. δ. η απαγόρευση της αιμομιξίας. Σχετική κοινωνική αξία είναι: α. ο σεβασμός στους Θεούς. β. η μνήμη των νεκρών. γ. το χρήμα. δ. η απαγόρευση της αιμομιξίας ΑΝΑΠΤ. Τι είναι οι κοινωνικές αξίες; Να παρουσιάσετε τις κατηγορίες των κοινωνικών αξιών με βάση δύο κριτήρια ταξινόμησης Σ/Λ Οι κοινωνικές αξίες μπορεί να είναι διαχρονικές - αιώνιες ή σχετικές - προσωρινές ΑΝΑΠΤ. Να εξηγήσετε τι σημαίνει ότι οι αξίες μεταβάλλονται στο χώρο και στο χρόνο και να δώσετε ανάλογα παραδείγματα. 1.4 Π/Ε Άτυποι κοινωνικοί κανόνες είναι: α. οι νόμοι. β. οι άγραφοι/ανεπίσημοι κανόνες. γ. τα καταστατικά των σωματείων. δ. οι κανόνες δεοντολογίας Σ/Λ Οι κανόνες ομιλίας και εμφάνισης συγκαταλέγονται στους αυστηρούς κανόνες μιας κοινωνίας Οι υποχρεώσεις των δημοσίων υπαλλήλων συγκαταλέγονται στους ελαστικούς κανόνες μιας κοινωνίας.

3 Τα ήθη, τα έθιμα και οι παραδόσεις μιας κοινωνίας θεωρούνται τυπικοί κοινωνικοί κανόνες. Τα ήθη, τα έθιμα και οι παραδόσεις της κοινωνίας είναι τυπικοί κοινωνικοί κανόνες ΑΝΑΠΤ. Τι είναι οι κοινωνικοί κανόνες; Να περιγράψετε τις δύο κατηγορίες στις οποίες αυτοί διακρίνονται 1.5 Σ/Λ Η επιβράβευση αποτελεί ένα από τα μέσα άσκησης του κοινωνικού ελέγχου. Η κοινωνικοποίηση και ο κοινωνικός έλεγχος δρουν συμπληρωματικά. Με τον αυτοέλεγχο, το ίδιο το άτομο αξιολογεί τις πιθανές συνέπειες των πράξεών του. Ο άτυπος κοινωνικός έλεγχος ασκείται από θεσμοθετημένους φορείς της κοινωνίας. Ο κοινωνικός έλεγχος ασκείται αποκλειστικά με κυρώσεις. Ο κοινωνικός έλεγχος ασκείται μόνο με κυρώσεις. Ο Κώδικας Οδικής Κυκλοφορίας θεωρείται ελαστικός και άτυπος κοινωνικός κανόνας. Ο τυπικός κοινωνικός έλεγχος ασκείται από θεσμοθετημένους φορείς της κοινωνίας. Οι παρατηρήσεις της οικογένειας προς το παιδί για την επίδοσή του στα μαθήματα αποτελούν μορφή κοινωνικού ελέγχου. Το σχολείο, με τις ποινές που επιβάλει, ασκεί άτυπο κοινωνικό έλεγχο. 1.5 Π/Ε Ο κοινωνικός έλεγχος ασκείται: α. μόνο προληπτικά. β. μόνο κατασταλτικά. γ. προληπτικά και κατασταλτικά. δ. πολύ σπάνια. 1.5 ΑΝΑΠΤ. Να εξηγήσετε τι είναι ο αυτοέλεγχος και να δώσετε ένα παράδειγμα. - Από τι εξαρτάται ο βαθμός αυτοελέγχου του κάθε ατόμου; Να περιγράψετε τον άτυπο κοινωνικό έλεγχο. (μονάδερ 9) - Να δώσετε ένα παράδειγμα άτυπου κοινωνικού ελέγχου από την καθημερινότητά σας.(μονάδες 3) Τι είναι ο προληπτικός και τι ο κατασταλτικός κοινωνικός έλεγχος; Να παρουσιάσετε τους δύο τρόπους με τους οποίους ασκείται ο κοινωνικός έλεγχος και να δώσετε ανάλογα παραδείγματα..

4 ΚΕΦ.2: Η ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΤΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ 2.1 Σ/Λ Η συνολική παραγωγή μιας χώρας μελετάται από τη μικροοικονομία. Η φθορά που υφίσταται ο κεφαλαιουχικός εξοπλισμός στην πορεία του χρόνου, αποτιμημένη σε χρήμα, ονομάζεται απόσβεση. Στο Καθαρό Εγχώριο Προϊόν συμπεριλαμβάνονται και οι Αποσβέσεις. 2.1 Π/Ε Αντικείμενο μελέτης της μακρο - οικονομίας είναι (μεταξύ άλλων) η: α. συνολική παραγωγή μιας οικονομίας. β. παραγωγή ενός προϊόντος. γ. ζήτηση του καταναλωτή. δ. ποσότητα παραγωγής μιας επιχείρησης. Αντικείμενο μελέτης της μικρο - οικονομίας είναι (μεταξύ άλλων): α. η συνολική παραγωγή μιας οικονομίας. β. η συνολική κατανάλωση μιας οικονομίας. γ. η ζήτηση του καταναλωτή. δ. το συνολικό εισόδημα μιας οικονομίας. Απόσβεση ονομάζουμε: α. τη συντήρηση του κεφαλαιουχικού εξοπλισμού. β. την ενοικίαση του κεφαλαιουχικού εξοπλισμού. γ. την πώληση του κεφαλαιουχικού εξοπλισμού. δ. τη φθορά του κεφαλαιουχικού εξοπλισμού, αποτιμημένη σε χρήμα. 2.1 ΑΝΑΠΤ. Να ορίσετε την έννοια του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος (Α.Ε.Π.). Ποιες είναι οι αδυναμίες του Α.Ε.Π. ως δείκτη οικονομικής ευημερίας; Ποιες αδυναμίες παρουσιάζει το ΑΕΠ ως δείκτης οικονομικής ευημερίας. Πώς υπολογίζεται το Κατά Κεφαλήν Εισόδημα μιας χώρας; - Γιατί είναι χρήσιμη η μέτρησή του και ποιο είναι το βασικό του μειονέκτημα; Σ/Λ Η παραοικονομία στη χώρα μας υπολογίζεται περίπου σε 30% του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος. Το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν δεν συμπεριλαμβάνει την αξία των α- γαθών και υπηρεσιών της παραοικονομίας. Το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν μιας χώρας παράγεται από συντελεστές παραγωγής που ανήκουν στους κατοίκους της χώρας (ντόπιους και ξένους). Το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν περιλαμβάνει τα αγαθά και τις υπηρεσίες που δεν είναι αντικείμενο αγοραπωλησίας. Το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν της (Α.Ε.Π.) μιας χώρας που αντιμετωπίζει έντονο πρόβλημα παραοικονομίας, είναι μικρότερο από αυτό που καταγράφεται στις επίσημες στατιστικές. Το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν χρησιμοποιείται ως δείκτης οικονομικής ευημερίας μιας χώρας. Το Καθαρό Εγχώριο Προϊόν προκύπτει, αν το Κατά Κεφαλήν Εισόδημα διαιρεθεί με το συνολικό πληθυσμό της χώρας. Το Κατά Κεφαλήν Εισόδημα, ως μέγεθος, μπορεί να αποτυπώσει την άνιση διανομή του εισοδήματος μιας χώρας στα επί μέρους άτομα. Το Κατά Κεφαλήν Εισόδημα προκύπτει, αν το Καθαρό Εγχώριο Προϊόν διαιρεθεί με το συνολικό πληθυσμό της χώρας Π/Ε Το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν: α. περιλαμβάνει τα αγαθά που δεν είναι αντικείμενο αγοραπωλησίας. β. λαμβάνει υπόψη του τη σύνθεση

5 της παραγωγής. γ. λαμβάνει υπόψη του τη βελτίωση της ποιότητας των παραγόμενων προϊόντων. δ. δε λαμβάνει υπόψη του τη διανομή του προϊόντος. 2.2 Π/Ε Βασικοί φορείς του οικονομικού κυκλώματος είναι: α. οι επιχειρήσεις, τα νοικοκυριά και το κράτος. β. οι παραγωγικοί συντελεστές. γ. το χρήμα. δ. τα προϊόντα και οι υπηρεσίες. Σε ένα οικονομικό κύκλωμα: α. οι επιχειρήσεις δίνουν στα νοικοκυριά προϊόντα και τα νοικοκυριά πληρώνουν τις επιχειρήσεις με χρήμα. β. η ποσότητα συναλλαγών των αγαθών και υπηρεσιών παραμένει πάντα σταθερή. γ. δεν παρατηρείται ποτέ ροή χρήματος. δ. οι ροές των συντελεστών παραγωγής, των προϊόντων και του χρήματος δεν είναι ποτέ διαρκείς. 2.2 Σ/Λ Ο στόχος των Δημοσίων Επιχειρήσεων και Οργανισμών (Δ.Ε.Κ.Ο.), που καθορίζεται στις διατάξεις ίδρυσής τους, είναι η εξυπηρέτηση του δημοσίου συμφέροντος. Οι επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά, σε ένα οικονομικό κύκλωμα, επιδιώκουν τη μεγιστοποίηση της κοινωνικής ευημερίας. Όταν η ιδιοκτησία των μέσων παραγωγής ανήκει στα νοικοκυριά και στις επιχειρήσεις, το οικονομικό σύστημα είναι σοσιαλιστικό. Όταν η ιδιοκτησία των μέσων παραγωγής ανήκει στο κοινωνικό σύνολο, το οικονομικό σύστημα είναι καπιταλιστικό. Όταν η ιδιοκτησία των μέσων παραγωγής μιας χώρας ανήκει στο κοινωνικό σύνολο, τότε το οικονομικό σύστημα αυτής της χώρας είναι καπιταλιστικό. Όταν η ιδιοκτησία των μέσων παραγωγής μιας χώρας ανήκει στο κοινωνικό σύνολο, τότε το οικονομικό σύστημα αυτής της χώρας είναι σοσιαλιστικό. Σκοπός του κράτους είναι η μεγιστοποίηση της κοινωνικής ευημερίας. Στο σοσιαλιστικό οικονομικό σύστημα η ιδιοκτησία των μέσων παραγωγής ανήκει στα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις. Τα δημόσια αγαθά είναι αδιαίρετα και το όφελός τους διαχέεται στο κοινωνικό σύνολο, χωρίς αποκλεισμούς. Τα νοικοκυριά επιδιώκουν τη μεγιστοποίηση της κοινωνικής ευημερίας. Τα νοικοκυριά και οι επιχειρήσεις επιδιώκουν τη μεγιστοποίηση της ατομικής τους ευημερίας. Τα νοικοκυριά και οι επιχειρήσεις, αποτελούν τον δημόσιο τομέα της οικονομίας. 2.2 ΑΝΑΠΤ. Ποιοι φορείς αποτελούν τον ιδιωτικό και ποιος το δημόσιο τομέα μιας οικονομίας; Ποιο οικονομικό σύστημα ονομάζεται καπιταλιστικό, ποιο σοσιαλιστικό και ποιο μεικτής οικονομίας με κριτήριο την ιδιοκτησία των μέσων παραγωγής; 2.3 Σ/Λ Ένας από τους στόχους του κρατικού παρεμβατισμού στην αγορά είναι η καλύτερη κατανομή των πόρων. Η σοσιαλιστική οικονομική άποψη (διευθυνόμενη οικονομία) ζητά από το κράτος, να επιλύει τα βασικά οικονομικά προβλήματα της κοινωνίας.

6 Η σοσιαλιστική οικονομική άποψη (διευθυνόμενη οικονομία) ζητά από το μηχανισμό της αγοράς, να επιλύει τα βασικά οικονομικά προβλήματα της κοινωνίας. Το θεμελιώδες οικονομικό πρόβλημα, από το οποίο απορρέουν όλα τα υπόλοιπα, είναι ότι: οι ανάγκες των ανθρώπων είναι απεριόριστες και τα μέσα για την ικανοποίησή τους είναι περιορισμένα. 2.3 ΑΝΑΠΤ. Να διατυπώσετε το θεμελιώδες οικονομικό πρόβλημα κάθε κοινωνίας, καθώς και τα τέσσερα οικονομικά προβλήματα που απορρέουν από αυτό. Ποια τα βασικά οικονομικά προβλήματα που προσπαθεί να λύσει το Κράτος με την παρέμβασή του στην οικονομία; - Να εξηγήσετε πως μπορεί να λύσει δύο από αυτά με τη χρήση των δημοσίων δαπανών. Ποιο είναι το θεμελιώδες οικονομικό πρόβλημα και ποια τα βασικά οικονομικά προβλήματα που απορρέουν από αυτό; Να αναφέρετε τον τρόπο με τον οποίο προσπαθούν να λύσουν τα βασικά οικονομικά προβλήματα το καπιταλιστικό και το σοσιαλιστικό σύστημα. 2.4 Σ/Λ Έλλειμμα στον προϋπολογισμό μιας χώρας υπάρχει, όταν οι δαπάνες του δημοσίου είναι μικρότερες από τα έσοδά του. 2.4 Π/Ε Το σύνολο των δαπανών και των εσόδων, που σχεδιάζει το κράτος να πραγματοποιήσει το επόμενο έτος, περιλαμβάνονται: α. στο Ισοζύγιο Πληρωμών. β. στον Κρατικό Προϋπολογισμό. γ. στο Κατά Κεφαλήν Εισόδημα. δ. στο Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν. 2.4 ΑΝΑΠΤ. Τι είναι ο προϋπολογισμός του κράτους και για ποιο λόγο συντάσσεται; Πότε ένας κρατικός προϋπολογισμός είναι πλεονασματικός, πότε ελλειμματικός και πότε ισοσκελισμένος; Τι περιλαμβάνει ο προϋπολογισμός του κράτους και για ποιο λόγο συντάσσεται; Τι περιλαμβάνει ο προϋπολογισμός του κράτους και πως βοηθά την κυβέρνηση; Ποιες μορφές μπορεί να πάρει ο προϋπολογισμός ως λογαριασμός; 2.4 Σ/Λ Ο Κρατικός Προϋπολογισμός είναι ελλειμματικός, όταν τα προβλεπόμενα έσοδα του κράτους για την επόμενη χρονιά είναι μεγαλύτερα από τις προβλεπόμενες δαπάνες. Ο κρατικός προϋπολογισμός, από νομική άποψη, αποτελεί νόμο του κράτους Σ/Λ Βασικές κατηγορίες εσόδων του κράτους είναι οι φόροι, ο δανεισμός και η άσκηση επιχειρηματικής δραστηριότητας. Βασικό μειονέκτημα των έμμεσων φόρων είναι ότι πλήττουν βαρύτερα τα μικρότερα εισοδήματα. Ο φόρος στα οινοπνευματώδη ποτά είναι άμεσος φόρος. Οι φόροι που επιβάλλονται στα διάφορα προϊόντα κατανάλωσης, όπως ο Φόρος Προστιθέμενης Αξίας (Φ.Π.Α.), είναι άμεσοι φόροι.

7 Στις αναπτυγμένες χώρες κύρια πηγή εσόδων του κράτους είναι οι έμμεσοι φόροι Π/Ε Άμεσος φόρος είναι ο φόρος: α. προστιθέμενης αξίας. β. εισοδήματος. γ. στα οινοπνευματώδη ποτά. δ. καπνού. Βασικές κατηγορίες εσόδων ενός κράτους είναι: α. οι δημόσιες δαπάνες. β. οι φόροι, ο δανεισμός και η άσκηση επιχειρηματικής δραστηριότητας. γ. τα εισοδήματα των πολιτών. δ. ο κρατικός προϋπολογισμός. Η κυριότερη πηγή εσόδων του κράτους είναι: α. τα τέλη κυκλοφορίας, που πληρώνουμε για τα αυτοκίνητά μας. β. οι φόροι. γ. οι εισπράξεις α- πό πρόστιμα παραβάσεων του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας. δ. τα κέρδη από τα λαχεία. Κύρια πηγή εσόδων του κράτους αποτελούν: α. Μόνο οι άμεσοι φόροι β. Οι άμεσοι και οι έμμεσοι φόροι γ. Ο δανεισμός δ. Η άσκηση επιχειρηματικής δραστηριότητας Οι άμεσοι φόροι: α. είναι περισσότερο ανεκτοί από τους φορολογούμενους. β. επιβάλλονται σε διάφορα προϊόντα κατανάλωσης. γ. πλήττουν βαρύτερα τα μικρότερα εισοδήματα. δ. επιβάλλονται στο εισόδημα και την περιουσία των φορολογούμενων. Οι άμεσοι φόροι: α. επιβάλλονται σε προϊόντα κατανάλωσης. β. αποτελούν κυριότερη πηγή εσόδων του κράτους στις αναπτυσσόμενες χώρες. γ. επιβάλλονται στο εισόδημα και στην περιουσία των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων. δ. πληρώνονται από τις επιχειρήσεις στο κράτος και μετακυλύονται στην τιμή των προϊόντων. Οι έμμεσοι φόροι: α. επιβάλλονται στα εισοδήματα των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων. β. επιβάλλονται στην περιουσία των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων. γ. προσαρμόζουν το φορολογικό τους βάρος στη φοροδοτική ικανότητα του φορολογούμενου. δ. πλήττουν βαρύτερα τα μικρότερα εισοδήματα. Οι έμμεσοι φόροι: α. επιβάλλονται στην περιουσία των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων. β. επιβάλλονται σε διάφορα προϊόντα κατανάλωσης. γ. προκαλούν φορολογικό βάρος, που είναι προσαρμοσμένο στη φορολογική ικανότητα των φορολογούμενων. δ. επιβάλλονται στο εισόδημα των φορολογούμενων ΑΝΑΠΤ. Να εξηγήσετε ποιοι φόροι ονομάζονται άμεσοι και ποιοι έμμεσοι, δίνοντας παράλληλα σχετικά παραδείγματα. Ποιο είναι το κυριότερο πλεονέκτημα και ποιο το κυριότερο μειονέκτημά τους; Τι αποτελούν οι φόροι για το κράτος; Να συγκρίνετε τους άμεσους με τους έμμεσους φόρους ως προς τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματά τους ΑΝΑΠΤ.. Να εξηγήσετε, με τη χρήση ενός παραδείγματος (για κάθε περίπτωση), με ποιο τρόπο μπορεί να χρησιμοποιήσει η κυβέρνηση τις δημόσιες δαπάνες, για να επιλύσει τα οικονομικά προβλήματα: της καλύτερη κατανομής των πόρων, της σταθεροποίησης της οικονομίας, της οικονομικής ανάπτυξης και της καλύτερης διανομής του εισοδήματος. 2.5 Σ/Λ

8 Διαχρονικά, μετά τη μεταπολίτευση, το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών της χώρας μας ήταν μόνιμα ελλειμματικό και το έλλειμμα καλύπτονταν κάθε χρόνο με δανεισμό. Η έλλειψη ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας αποτελεί μόνιμο οικονομικό πρόβλημα της χώρας μας. Το ελλειμματικό εμπορικό ισοζύγιο αποτελεί μόνιμο οικονομικό πρόβλημα της χώρας μας. Το εμπορικό ισοζύγιο της χώρας μας είναι πάντοτε πλεονασματικό. Το ισοζύγιο υπηρεσιών περιλαμβάνει τις εισαγωγές και εξαγωγές ε- μπορευμάτων. Το ισοζύγιο υπηρεσιών της χώρας μας είναι μόνιμα ελλειμματικό, κυρίως, λόγω του τουρισμού. 2.5 Π/Ε Ο λογαριασμός που περιλαμβάνει της οικονομικές συναλλαγές μιας χώρας με άλλες χώρες, κατά τη διάρκεια ενός έτους, ονομάζεται: α. Κρατικός Προϋπολογισμός. β. Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν. γ. Ισοζύγιο Πληρωμών. δ. Κατά κεφαλήν Εισόδημα. Ο λογαριασμός, που περιλαμβάνει τις οικονομικές συναλλαγές μιας χώρας με άλλες χώρες, κατά τη διάρκεια ενός έτους, ονομάζεται: α. Κρατικός Προϋπολογισμός. β. Εξωτερικός Δανεισμός. γ. Ισοζύγιο Πληρωμών. δ. Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν. Οι εισπράξεις και οι πληρωμές μιας χώρας από ταξίδια (τουρισμός) περιλαμβάνονται στο: α. εμπορικό ισοζύγιο. β. ισοζύγιο υπηρεσιών. γ. ισοζύγιο εισοδημάτων. δ. ισοζύγιο τρεχουσών μεταβιβάσεων. Οι εισπράξεις και οι πληρωμές μιας χώρας από τον τουρισμό περιλαμβάνονται στο: α. εμπορικό ισοζύγιο. β. ισοζύγιο υπηρεσιών. γ. ισοζύγιο εισοδημάτων. δ. ισοζύγιο τρεχουσών μεταβιβάσεων. Οι εισπράξεις και οι πληρωμές μιας χώρας για μισθούς, τόκους, κέρδη κτλ. περιλαμβάνονται στο: α. εμπορικό ισοζύγιο. β. ισοζύγιο υπηρεσιών. γ. ισοζύγιο εισοδημάτων. δ. ισοζύγιο τρεχουσών μεταβιβάσεων. Οι εισπράξεις και οι πληρωμές της χώρας μας από και προς την Ευρωπαϊκή Ένωση περιλαμβάνονται στο: α. εμπορικό ισοζύγιο. β. ισοζύγιο υπηρεσιών. γ. ισοζύγιο εισοδημάτων. δ. ισοζύγιο τρεχουσών μεταβιβάσεων. Οι εξαγωγές και εισαγωγές εμπορευμάτων περιλαμβάνονται στο: α. Εμπορικό ισοζύγιο β. Ισοζύγιο υπηρεσιών γ. Ισοζύγιο εισοδημάτων δ. Ισοζύγιο τρεχουσών μεταβιβάσεων Τα χρηματικά ποσά που λαμβάνει η χώρα μας από την Ευρωπαϊκή Ένωση, περιλαμβάνονται στο: α. εμπορικό ισοζύγιο. β. ισοζύγιο υπηρεσιών. γ. ισοζύγιο εισοδημάτων. δ. ισοζύγιο τρεχουσών μεταβιβάσεων. Το ισοζύγιο, το οποίο περιλαμβάνει εισπράξεις και πληρωμές από και προς την Ευρωπαϊκή Ένωση και άλλους τομείς (μεταναστευτικά εμβάσματα κτλ), ονομάζεται: α. εμπορικό ισοζύγιο. β. ισοζύγιο υπηρεσιών. γ. ισοζύγιο εισοδημάτων. δ. ισοζύγιο τρεχουσών μεταβιβάσεων. 2.5 ΑΝΑΠΤ. Να ορίσετε την έννοια του «ισοζυγίου πληρωμών». Ποια εικόνα μπορεί να παρουσιάζει το ισοζύγιο πληρωμών από οικονομική άποψη; Να αιτιολογήσετε την εικόνα που παρουσιάζουν διαχρονικά το εμπορικό ισοζύγιο και το ισοζύγιο υπηρεσιών της χώρας μας.

9 2.6 Σ/Λ Ένα ομολογιακό δάνειο μπορεί να απευθύνεται είτε στο κοινό, είτε στις τράπεζες. Ο δημόσιος δανεισμός μειώνει το δημόσιο χρέος. Ο δημόσιος δανεισμός μιας χώρας αυξάνει το δημόσιο χρέος της. Τα ομολογιακά δάνεια που εκδίδονται από το κράτος απευθύνονται α- ποκλειστικά στις τράπεζες. Το δάνειο που συνάπτεται για την πληρωμή των μισθών των δημοσίων υπαλλήλων ονομάζεται παραγωγικό. 2.6 Π/Ε Ο δημόσιος δανεισμός, ανάλογα με την προέλευσή του, διακρίνεται σε: α. εσωτερικό και εξωτερικό. β. παραγωγικό και καταναλωτικό. γ. ομολογιακό και αναγκαστικό. δ. παραγωγικό και αναγκαστικό. Ο δημόσιος δανεισμός: α. Μειώνει το δημόσιο χρέος β. Δεν μπορεί να οδηγήσει ποτέ σε κρατική πτώχευση γ. Επιβαρύνει τις μελλοντικές γενιές δ. Δεν επηρεάζει τους μελλοντικούς προϋπολογισμούς Το δημόσιο χρέος, ανάλογα με τις δαπάνες που καλύπτει, διακρίνεται σε: α. εσωτερικό και εξωτερικό. β. παραγωγικό και καταναλωτικό. γ. ο- μολογιακό και αναγκαστικό. δ. εσωτερικό και αναγκαστικό. 2.6 ΑΝΑΠΤ. Ποιες είναι οι συνέπειες του υπέρμετρου δανεισμού για μια χώρα; Πότε το κράτος προσφεύγει στο δημόσιο δανεισμό; Σε ποιες κατηγορίες διακρίνεται ο δημόσιος δανεισμός ανάλογα με την προέλευσή του;

10 ΚΕΦ.3: Η ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΤΗΣ ΠΟΛΙΤΕΙΑΣ 3.1 Σ/Λ Ο κομμουνισμός, ως θεωρία και κίνημα, δημιουργήθηκε από τον Μπενίτο Μουσολίνι. Ο φασισμός υποστηρίζει ότι το κράτος έχει δικαίωμα να ελέγχει κάθε μορφή δραστηριότητας. Σύμφωνα με τον Αριστοτέλη, η ολιγαρχία είναι παρέκβαση της δημοκρατίας. Το κομμουνιστικό σύστημα άρχισε να εφαρμόζεται πρώτα στη Ρωσία, μετά την επανάσταση του Το πολίτευμα στο οποίο την εξουσία την ασκούν οι άριστοι ονομάζεται Δημοκρατία. 3.1 Π/Ε Δημοκρατία είναι το πολίτευμα, στο οποίο την εξουσία την: α. ασκεί ένας. β. ασκούν οι άριστοι. γ. ασκούν οι πολλοί. δ. ασκούν μόνο οι ενάρετοι. Ένα ολοκληρωτικό πολίτευμα επιδιώκει: α. την εφαρμογή του Συντάγματος και των νόμων. β. τη διακυβέρνηση μιας χώρας με σκοπό το κοινό συμφέρον. γ. τη διακυβέρνηση μιας χώρας εν ονόματι της ελευθερίας και της ισότητας. δ. τον περιορισμό της ελευθερίας του ατόμου και τη μαζοποίησή του. Όταν κυβερνάει ένα πλήθος εν ονόματι της ελευθερίας και της ισότητας, έχουμε: α. αριστοκρατία. β. ολιγαρχία. γ. οχλοκρατία. δ. μοναρχία. Όταν κυβερνάει ένα πλήθος, εν ονόματι της ελευθερίας, της ισότητας και των συμφερόντων των φτωχών, το πολίτευμα ονομάζεται: α. τυραννία. β. αριστοκρατία. γ. οχλοκρατία. δ. ολιγαρχία. Πολίτευμα είναι ο τρόπος οργάνωσης και λειτουργίας: α. της Βουλής. β. της πολιτείας. γ. των δημόσιων επιχειρήσεων. δ. των ανεξάρτητων διοικητικών αρχών. Στο πολίτευμα της μοναρχίας η εξουσία ασκείται από: α. τους αρίστους. β. ένα πρόσωπο. γ. το λαό. δ. ένα πολιτικό κόμμα. Σύμφωνα με τον Αριστοτέλη, παρέκβαση της αριστοκρατίας θεωρείται η: α. δημοκρατία. β. οχλοκρατία. γ. ολιγαρχία. δ. τυραννία. Σύμφωνα με τον Αριστοτέλη, παρέκβαση της μοναρχίας θεωρείται η: α. τυραννία. β. οχλοκρατία. γ. ολιγαρχία. δ. αριστοκρατία. 3.1 ΑΝΑΠΤ. Τι ονομάζουμε «πολίτευμα»; Να περιγράψετε τις μορφές των πολιτευμάτων που διέκρινε ο Αριστοτέλης με κριτήριο το ποιος και γιατί κυβερνάει 3.2 Σ/Λ Ένα από τα θεμέλια της δημοκρατίας, το οποίο τέθηκε στην αρχαία Ελλάδα και το οποίο ισχύει και σήμερα, είναι η ισοπολιτεία. Ένα από τα θεμέλια της δημοκρατίας, το οποίο τέθηκε στην αρχαία Ελλάδα, είναι η ισηγορία. Η συμμετοχή των πολιτών στην αρχαία αθηναϊκή δημοκρατία ήταν δικαίωμα και υποχρέωση. Όταν οι νόμοι αντιμετωπίζουν όλους τους πολίτες με ισότητα και δίνουν σ όλους τα ίδια δικαιώματα, λέμε ότι υπάρχει ισηγορία. Στην αθηναϊκή δημοκρατία οι άρχοντες, πριν αναλάβουν τα καθήκοντά τους, υφίσταντο προληπτικό έλεγχο, περνούσαν από «δοκιμασία».

11 Στην αρχαία Ελλάδα οι άρχοντες, πριν αναλάβουν τα καθήκοντά τους, περνούσαν από «δοκιμασία». 3.2 Π/Ε Ισηγορία σημαίνει ότι όλοι οι πολίτες: α. εκφράζουν ελεύθερα τη γνώμη τους για τα κοινά. β. αντιμετωπίζονται με ισότητα. γ. είναι ίσοι ενώπιον του νόμου. δ. εφαρμόζουν τους νόμους της πολιτείας. 3.2 ΑΝΑΠΤ. Από τα θεμέλια της δημοκρατίας, που τέθηκαν στην αρχαία Ελλάδα, να αναλύσετε την ισοπολιτεία και την ισονομία. Στην αρχαία Ελλάδα τέθηκαν τα θεμέλια της δημοκρατίας, τα οποία ι- σχύουν μέχρι και σήμερα. Από αυτά να περιγράψετε την ισοπολιτεία και την ισονομία. 3.3 Σ/Λ Η δημοκρατία στηρίζεται σε δύο θεμελιώδεις και αδιαπραγμάτευτες αρχές: την ελευθερία και την ισότητα. Θεμελιώδεις και αδιαπραγμάτευτες αρχές της Δημοκρατίας αποτελούν η ελευθερία και η ισότητα. Με βάση το Σύνταγμα της χώρας μας, όλες οι εξουσίες πηγάζουν από τη Βουλή. Στην Κοινοβουλευτική Δημοκρατία η εξουσία ασκείται άμεσα από το λαό. Στην Προεδρευόμενη Δημοκρατία, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας εκλέγεται άμεσα από το λαό και διαθέτει ουσιαστικές αρμοδιότητες. Στην Προεδρική Δημοκρατία ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας εκλέγεται ά- μεσα από τον λαό και οι αρμοδιότητές του είναι ουσιαστικές. Στην Προεδρική Κοινοβουλευτική Δημοκρατία, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας εκλέγεται άμεσα από το λαό. Σύμφωνα με το Σύνταγμα της χώρας μας, το πολίτευμα της Ελλάδας είναι Προεδρευόμενη Κοινοβουλευτική Δημοκρατία. Το δημοψήφισμα είναι ένας από τους θεσμούς της άμεσης δημοκρατιας. Το δημοψήφισμα είναι ένας θεσμός έμμεσης δημοκρατίας. Το δημοψήφισμα είναι θεσμός άμεσης δημοκρατίας. Το δημοψήφισμα, η λαϊκή νομοθετική πρωτοβουλία και η λαϊκή αρνησικυρία (veto) είναι θεσμοί έμμεσης δημοκρατίας. Το πολίτευμα της χώρας μας είναι Προεδρική Κοινοβουλευτική Δημοκρατία. 3.3 Π/Ε Ανώτατο όργανο στο Ελληνικό κράτος ορίζεται: α. η Βουλή. β. η Κυβέρνηση. γ. ο Λαός. δ. ο Πρωθυπουργός. Σύμφωνα με το άρθρο 1 του Συντάγματός μας, το πολίτευμα της Ελλάδας είναι: α. προεδρική δημοκρατία. β. μοναρχία. γ. προεδρευόμενη κοινοβουλευτική δημοκρατία. δ. ολιγαρχία. 3.3 ΑΝΑΠΤ. Η δημοκρατία στηρίζεται σε δύο θεμελιώδεις και αδιαπραγμάτευτες αρχές, την ελευθερία και την ισότητα. Τι σημαίνουν οι αρχές αυτές και γιατί χαρακτηρίζονται έτσι; Να εξηγήσετε τους λόγους για τους οποίους η δημοκρατία θεωρείται ένα απαιτητικό και ευάλωτο πολίτευμα.

12 Να παρουσιάσετε τα πολιτεύματα: της προεδρευόμενης, κοινοβουλευτικής δημοκρατίας, της προεδρικής δημοκρατίας. Ποιες διαφορές υπάρχουν μεταξύ Προεδρευόμενης και Προεδρικής Δημοκρατίας; Να αναφέρετε παραδείγματα χωρών, στα οποία ισχύουν τα συγκεκριμένα πολιτεύματα. Ποιες είναι οι διαφορές μεταξύ προεδρευόμενης κοινοβουλευτικής δημοκρατίας και προεδρικής δημοκρατίας; Να αναφέρετε παραδείγματα χωρών με αυτά τα πολιτεύματα; 3.4 Σ/Λ Εκλογικό σύστημα είναι η μέθοδος κατανομής των βουλευτικών εδρών μεταξύ των πολιτικών κομμάτων, με βάση τις ψήφους που πήραν στις εκλογές. Η επιστολική ψήφος είναι μια μορφή ψηφοφορίας. Οι εκλογές διενεργούνται την ίδια μέρα (στην Ελλάδα ημέρα Κυριακή) σε όλη την Επικράτεια. Στη χώρα μας δεν ισχύει η αρχή της καθολικής ψηφοφορίας. 3.4 Π/Ε Ένα αναλογικό εκλογικό σύστημα: α. εξασφαλίζει την εκπροσώπηση όλων των πολιτικών δυνάμεων. β. αποκλείει την εκπροσώπηση των μειοψηφιών. γ. δίνει όλες τις έδρες στο συνδυασμό που συγκέντρωσε την απόλυτη ή τη σχετική πλειοψηφία. δ. διευκολύνει το σχηματισμό ισχυρών κυβερνήσεων. Το γεγονός ότι οι εθνικές εκλογές στην χώρα μας διενεργούνται την ίδια ημέρα (Κυριακή), σε όλη την Επικράτεια, διασφαλίζει την αρχή της: α. μυστικής ψηφοφορίας. β. ταυτόχρονης ψηφοφορίας γ. άμεσης ψηφοφορίας. δ. καθολικής ψηφοφορίας. Το σύστημα της ενισχυμένης αναλογικής που εφαρμόζεται στη χώρα μας αποτελεί: α. σύστημα σχετικής πλειοψηφίας. β. πλειοψηφικό εκλογικό σύστημα. γ. αναλογικό εκλογικό σύστημα. δ. μεικτό εκλογικό σύστημα. 3.4 ΑΝΑΠΤ. Ποιοι έχουν το δικαίωμα του εκλέγειν στην Ελλάδα; Τι ονομάζουμε «εκλογικό σύστημα»; Να αναλύσετε το πλειοψηφικό εκλογικό σύστημα. 3.5 Σ/Λ Η Βουλή, που συντάσσει ένα νέο Σύνταγμα, καλείται Συντακτική Βουλή. Η μορφή του πολιτεύματος της χώρας μας είναι μια διάταξη του Συντάγματος που μπορεί να αναθεωρηθεί. Ο σεβασμός και η προστασία της αξίας του ανθρώπου είναι μια διάταξη του Συντάγματος της χώρας μας που μπορεί να αναθεωρηθεί. Το Σύνταγμα είναι ο καταστατικός χάρτης της χώρας. Το Σύνταγμα της χώρας μας δεν μπορεί να αναθεωρηθεί, αν δεν περάσει μια πενταετία από την τελευταία αναθεώρησή του. Το Σύνταγμα της χώρας μας μπορεί να αλλάζει (αναθεωρείται) με την ίδια ευκολία που αλλάζουν και οι υπόλοιποι νόμοι. 3.5 Π/Ε H Βουλή, που συντάσσει νέο Σύνταγμα, καλείται: α. Συντακτική β. Αναθεωρητική γ. Αντισυνταγματική δ. Τίποτα από τα παραπάνω.

13 Το Σύνταγμα: α. Αποτελεί το σύνολο των νόμων της εκάστοτε κυβέρνησης β. Εξυπηρετεί τις ανάγκες των κατεχόντων την εξουσία γ. Είναι ο ανώτατος γραπτός νόμος της πολιτείας δ. Περιέχει ρυθμίσεις που παραμένουν αμετάβλητες στο χρόνο 3.5 ΑΝΑΠΤ. Γιατί παρουσιάζεται η ανάγκη αναθεώρησης του Συντάγματος; Ποιες είναι οι προϋποθέσεις αναθεώρησης του Συντάγματος της χώρας μας; (Άρθρο 110) Ποιες προϋποθέσεις ορίζονται από το Σύνταγμα για την αναθεώρησή του; ΑΝΑΠΤ. Να περιγράψετε την αρχή της λαϊκής κυριαρχίας, έτσι όπως κατοχυρώνεται στο Σύνταγμα της χώρας μας και να αναλύσετε τις δύο βασικές συνέπειές της Σ/Λ Κράτος δικαίου είναι εκείνο, το οποίο ασκεί εξουσία σύμφωνα με το Σύνταγμα και τους νόμους. Με βάση το Σύνταγμα της χώρας μας, η νομοθετική λειτουργία ασκείται από τον Πρωθυπουργό. Σύμφωνα με το Σύνταγμα της χώρας μας, η νομοθετική λειτουργία ασκείται από την Βουλή και τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ΑΝΑΠΤ. Από τις βασικές αρχές του Συντάγματος, να αναλύσετε την αρχή του κράτους δικαίου Σ/Λ Ένα κοινωνικό κράτος φροντίζει, ώστε να εξασφαλίσει σε όλους τους πολίτες του υγεία, παιδεία, εργασία και άλλα κοινωνικά αγαθά. Κράτος πρόνοιας είναι εκείνο που εξασφαλίζει σε ορισμένες ευάλωτες κοινωνικά ομάδες ορισμένα βασικά κοινωνικά αγαθά Π/Ε Το κοινωνικό κράτος ή κράτος πρόνοιας εξασφαλίζει: α. δημόσια και δωρεάν εκπαίδευση. β. καθαρό περιβάλλον. γ. κοινωνική ασφάλιση. δ. όλα τα παραπάνω ΑΝΑΠΤ. Από τις βασικές αρχές του Συντάγματος να αναλύσετε το κοινωνικό κράτος Σ/Λ Σύμφωνα με το Σύνταγμα της χώρας μας, η εκτελεστική εξουσία ασκείται από την Κυβέρνηση και τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Σύμφωνα με το Σύνταγμα της χώρας μας, η εκτελεστική λειτουργία ασκείται από τη Βουλή και τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Σύμφωνα με το Σύνταγμα της χώρας μας, η εκτελεστική λειτουργία ασκείται από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και την Κυβέρνηση ΑΝΑΠΤ. Ποια είναι η διάκριση των λειτουργιών ή εξουσιών, που καθιερώνει το Σύνταγμά μας (Άρθρο 26) και σε ποια όργανα έχει ανατεθεί η κάθε λειτουργία; Για ποιους λόγους οι εξουσίες ή λειτουργίες του κράτους κατανέμονται σε διάφορα όργανα;

14 ΚΕΦ.4: Η ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΗΣ ΠΟΛΙΤΕΙΑΣ 4.1 Σ/Λ Βασική αρμοδιότητα της Βουλής είναι η άσκηση της εκτελεστικής εξουσίας. Δώδεκα βουλευτές της χώρας μας δεν εκλέγονται στις εκλογικές περιφέρειες, αλλά σε ολόκληρη την επικράτεια. Η μοναδική αρμοδιότητα της Βουλής είναι η ψήφιση νόμων. Στη χώρα μας η Βουλή έχει αποκλειστικά και μόνο νομοθετικές αρμοδιότητες. 4.1 Π/Ε Οι αρμοδιότητες της Βουλής είναι : α. νομοθετικές. β. διοικητικές και δικαστικές. γ. άσκησης κοινοβουλευτικού ελέγχου. δ. όλα τα παραπάνω. Οι νόμοι εκδίδονται και δημοσιεύονται από: α. Κοινοβουλευτικές Επιτροπές. β. τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. γ. την Κυβέρνηση. δ. τη Βουλή. 4.1 ΑΝΑΠΤ. Να αναφέρετε επιγραμματικά τις τρεις φάσεις της νομοθετικής διαδικασίας. Να περιγράψετε τον ρόλο του Προέδρου της Δημοκρατίας στη διαδικασία παραγωγής ενός νόμου, σύμφωνα με το Σύνταγμά μας. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας αρνείται να υπογράψει νόμο που ψήφισε η Βουλή. Ποιο δικαίωμα ασκεί σύμφωνα με το Σύνταγμα; Ποια είναι στη συνέχεια η τύχη αυτού του νόμου; 4.2 Σ/Λ Βασική αρμοδιότητα του Προέδρου της Δημοκρατίας στη χώρα μας είναι ο καθορισμός και η κατεύθυνση της γενικής πολιτικής της χώρας Σ/Λ Η εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας στη χώρα μας γίνεται απευθείας από το λαό Μια από τις αρμοδιότητες της Κυβέρνησης είναι να καθορίζει και να κατευθύνει τη γενική πολιτική της χώρας. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας διοικεί τις ένοπλες δυνάμεις της χώρας μας. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας εκλέγεται από τη Βουλή για περίοδο πέντε ετών και το Σύνταγμά μας απαγορεύει ρητά την επανεκλογή του. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έχει δικαίωμα να ασκήσει veto, δηλαδή να αναπέμψει στη Βουλή τον νόμο που ψήφισε η ίδια, εκθέτοντας τους λόγους της διαφωνίας του. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας στη χώρα μας εκλέγεται στη Βουλή από τους βουλευτές. Στη χώρα μας ρυθμιστής του πολιτεύματος θεωρείται ο Πρωθυπουργός Π/Ε Στο αξίωμα του Προέδρου της Δημοκρατίας μπορεί να εκλεγεί το ίδιο πρόσωπο: α. Για 5 χρόνια β. Για 10 χρόνια γ. Για 15 χρόνια δ. Δεν υπάρχει χρονικός περιορισμός

15 Σύμφωνα με το Σύνταγμα της χώρας μας, ρυθμιστής του πολιτεύματος θεωρείται ο: α. Πρόεδρος της Δημοκρατίας. β. Πρωθυπουργός. γ. Πρόεδρος της Βουλής. δ. Πρόεδρος του Αρείου Πάγου ΑΝΑΠΤ. Ποια προσόντα πρέπει να έχει κάποιος, σύμφωνα με το Σύνταγμα της χώρας μας, για να εκλεγεί Πρόεδρος της Δημοκρατίας; Ποια είναι η α- παιτούμενη πλειοψηφία για την εκλογή Προέδρου Δημοκρατίας στη χώρα μας; Σ/Λ Για να εκλεγεί κάποιος βουλευτής πρέπει να έχει συμπληρώσει το 18ο έτος της ηλικίας του. Για να εκλεγεί κάποιος βουλευτής στη χώρα μας πρέπει να έχει συμπληρώσει το 45ο έτος της ηλικίας του. Για να μπορεί να εκλεγεί κάποιος βουλευτής στη χώρας μας, πρέπει να έχει συμπληρώσει το 18ο έτος της ηλικίας του. Η κυβέρνηση αποτελείται από το Υπουργικό Συμβούλιο, το οποίο απαρτίζεται από τον Πρωθυπουργό και τους υπουργούς. Πρωθυπουργός διορίζεται ο αρχηγός του κόμματος που διαθέτει την απόλυτη πλειοψηφία των εδρών στη Βουλή μετά από εκλογές. Το Υπουργικό Συμβούλιο απαρτίζεται από τον Πρωθυπουργό και τους Υπουργούς Π/Ε Έλληνας ή Ελληνίδα πολίτης, άνω των 18 ετών, που έχει την ικανότητα του εκλέγειν και του εκλέγεσθαι: α. μπορεί να είναι υποψήφιος/α βουλευτής, αλλά όχι υπουργός. β. μπορεί να είναι υποψήφιος/α υπουργός, αλλά όχι βουλευτής. γ. δε μπορεί να είναι υποψήφιος/α βουλευτής ή υπουργός. δ. μπορεί να είναι υποψήφιος/α βουλευτής και υπουργός. Οι αρμοδιότητες της Κυβέρνησης ορίζονται από: α. τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. β. το Σύνταγμα και τους νόμους. γ. τον Πρωθυπουργό της χώρας. δ. τη Βουλή. Στις αρμοδιότητες της Κυβέρνησης συγκαταλέγεται: α. η εκλογή Προέδρου Δημοκρατίας. β. η άσκηση της εκτελεστικής εξουσίας. γ. ο κοινοβουλευτικός έλεγχος. δ. η έκδοση και η δημοσίευση των νόμων που ψηφίζει η βουλή. Το Υπουργικό Συμβούλιο απαρτίζεται από: α. τον Πρωθυπουργό και τους Υπουργούς. β. τον Πρωθυπουργό και τους βουλευτές. γ. τους Υπουργούς και τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. δ. τους Υπουργούς ΑΝΑΠΤ. Από ποιους αποτελείται η κυβέρνηση ; Ποια προσόντα πρέπει να έ- χουν αυτοί που θα διοριστούν στην κυβέρνηση και ποιες είναι οι αρμοδιότητές της ; Στις πρόσφατες εκλογές, το πρώτο κόμμα εξασφάλισε 123 βουλευτικές έδρες, το δεύτερο 100, το τρίτο 50 και το τέταρτο 27 βουλευτικές έδρες. Ποια διαδικασία οφείλει να ακολουθήσει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, σύμφωνα με το Σύνταγμα της χώρας μας, για το σχηματισμό Κυβέρνησης; Ποια προσόντα πρέπει να διαθέτει κάποιος, σύμφωνα με το Σύνταγμα της χώρας μας, για να διοριστεί μέλος της Κυβέρνησης; Σ/Λ Σύμφωνα με το αποκεντρωτικό σύστημα, η δημόσια διοίκηση ασκείται μόνο από τα κεντρικά όργανα του κράτους.

16 4.2.3 Π/Ε Διαβούλευση σημαίνει ότι ένα σχέδιο νόμου: α. Δημοσιοποιείται έγκαιρα για ενημέρωση και συμμετοχή β. Επικαιροποιείται γ. Αξιολογείται δ. Απλουστεύεται Σύμφωνα με το αποκεντρωτικό σύστημα, η δημόσια διοίκηση ασκείται από: α. κεντρικά όργανα (Υπουργεία). β. την Κυβέρνηση. γ. τη Βουλή. δ. κεντρικά και περιφερειακά όργανα. Σύμφωνα με το αποκεντρωτικό σύστημα, η δημόσια διοίκηση ασκείται από: α. κεντρικά όργανα. β. περιφερειακά όργανα. γ. την Κυβέρνηση. δ. κεντρικά και περιφερειακά όργανα. Σύμφωνα με το συγκεντρωτικό σύστημα, η δημόσια διοίκηση ασκείται από: α. κεντρικά όργανα. β. περιφερειακά όργανα. γ. το λαό. δ. κεντρικά και περιφερειακά όργανα Σ/Λ Η πολυνομία και η γραφειοκρατία είναι τρόποι αντιμετώπισης του προβλήματος της δυσκυβερνησίας, που χαρακτηρίζει το σύγχρονο Ελληνικό κράτος. Ο μεγάλος αριθμός νόμων δημιουργεί δυσκυβερνησία. Ο μεγάλος αριθμός νόμων και η μη εφαρμογή τους δημιουργούν σε ένα κράτος δυσκυβερνησία ΑΝΑΠΤ. Να προσδιορίσετε το περιεχόμενο των όρων πολυνομία και δυσκυβερνησία. Ποιες είναι οι συνέπειες του φαινομένου της πολυνομίας; Πότε ένα σύστημα δημόσιας διοίκησης χαρακτηρίζεται συγκεντρωτικό; - Ποια είναι πλεονεκτήματα και ποια τα μειονεκτήματά του. Πως ασκείται η δημόσια διοίκηση σύμφωνα με το «συγκεντρωτικό σύστημα» και πως σύμφωνα με το «αποκεντρωτικό σύστημα»; Πώς ασκείται η δημόσια διοίκηση σύμφωνα με το «συγκεντρωτικό σύστημα»; Ποια είναι τα πλεονεκτήματα και ποια τα μειονεκτήματα του συστήματος; Σ/Λ Ο Συνήγορος του πολίτη είναι μια από τις Ανεξάρτητες Διοικητικές Αρχές της χώρας μας. Οι ανεξάρτητες διοικητικές αρχές κατοχυρώνονται στο Σύνταγμα με σκοπό να αντιμετωπίσουν τη δυσλειτουργία του κράτους σε βασικούς τομείς. Το Ανώτατο Συμβούλιο Επιλογής Προσωπικού (Α.Σ.Ε.Π.) ανήκει στις Ανεξάρτητες Διοικητικές Αρχές της χώρας μας. Το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης (Ε.Σ.Ρ.) είναι μια από τις Ανεξάρτητες Διοικητικές Αρχές της χώρας μας. Το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης έχει σκοπό την προστασία του απορρήτου των επικοινωνιών Π/Ε Ανεξάρτητη Διοικητική Αρχή είναι: α. η Δημόσια Επιχείρηση Ηλεκτρισμού (Δ.Ε.Η.). β. ο Συνήγορος του Πολίτη. γ. τα Κέντρα Εξυπηρέτησης Πολιτών (Κ.Ε.Π.). δ. ο Άρειος Πάγος. Η Ανεξάρτητη Διοικητική Αρχή, που στοχεύει στην προστασία των πολιτών, την καταπολέμηση της κακοδιοίκησης και την τήρηση της νομιμότητας, ονομάζεται: α. Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομέ-

17 νων. β. Αρχή Διασφάλισης του Απορρήτου των Επικοινωνιών (Α.Δ.Α.Ε.). γ. Συνήγορος του πολίτη. δ. Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης (Ε.Σ.Ρ.). Η ασφάλεια των δικτύων και των πληροφοριών είναι βασικός στόχος: α. του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης. β. του Ανώτατου Συμβουλίου Επιλογής Προσωπικού. γ. της Αρχής Διασφάλισης του Απορρήτου των Επικοινωνιών. δ. του Συνηγόρου του Πολίτη. Τα πρόσωπα που διοικούν τις ανεξάρτητες αρχές: α. Διέπονται από προσωπική και λειτουργική ανεξαρτησία β. Επιλέγονται με απόφαση της κυβέρνησης γ. Εκλέγονται με απλή πλειοψηφία δ. Έχουν θητεία αορίστου χρόνου ΑΝΑΠΤ. Από τις Ανεξάρτητες διοικητικές αρχές, να αναλύσετε το Συνήγορο του πολίτη. Από τις Ανεξάρτητες Διοικητικές Αρχές, να αναπτύξετε την Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων. Για ποιο σκοπό θεσμοθετήθηκε η ανεξάρτητη διοικητική Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων; Να αναφέρετε τέσσερα (04) παραδείγματα προσωπικών δεδομένων. Σε ποιες περιπτώσεις επιτρέπεται η επεξεργασία των προσωπικών δεδομένων ενός ατόμου; Να περιγράψετε το ρόλο της ανεξάρτητης διοικητικής αρχής «Συνήγορος του πολίτη». Ποιοι λόγοι οδήγησαν στη δημιουργία των ανεξάρτητων διοικητικών αρχών; Ποιο καθεστώς διέπει τα πρόσωπα που τις διοικούν; Να αναφέρετε επιγραμματικά τις πέντε ανεξάρτητες αρχές που προβλέπονται στο Σύνταγμα. 4.3 Σ/Λ Η δικαστική λειτουργία ασκείται από τα δικαστήρια. Ο Άρειος Πάγος είναι το Ανώτατο Διοικητικό Δικαστήριο της χώρας μας Ο Άρειος Πάγος είναι το ανώτατο πολιτικό και ποινικό δικαστήριο της χώρας. Στον πρώτο βαθμό απονομής της δικαιοσύνης μια υπόθεση εκδικάζεται από το εφετείο. Τα δικαστήρια στη χώρα μας υποχρεούνται να εφαρμόζουν ένα νόμο που ψήφισε η Βουλή, ακόμα και αν το περιεχόμενό του είναι αντίθετο προς το Σύνταγμα. Τα δικαστήρια της χώρας μας είναι υποχρεωμένα να εφαρμόζουν τους νόμους που ψήφισε η Βουλή, ακόμα και αν το περιεχόμενό τους είναι αντίθετο προς το Σύνταγμα. Τα πολιτικά δικαστήρια εκδικάζουν διαφορές μεταξύ κράτους και πολίτη. Το Συμβούλιο της Επικρατείας (Σ.τ.Ε) είναι το ανώτατο διοικητικό δικαστήριο της χώρας μας. Το Συμβούλιο της Επικρατείας (Σ.τ.Ε.) είναι το ανώτατο ποινικό δικαστήριο της χώρας. 4.3 Π/Ε «Κανένας δεν στερείται χωρίς τη θέλησή του τον δικαστή που του έχει ορίσει ο νόμος». Αυτή η βασική αρχή του Συντάγματος της χώρας μας είναι γνωστή ως: α. αρχή της δημοσιότητας των συνεδριάσεων. β. αρ-

18 χή του νόμιμου δικαστή. γ. αρχή της αιτιολόγησης των αποφάσεων. δ. έλεγχος της συνταγματικότητας των νόμων. Οι κληρονομικές υποθέσεις επιλύονται από τα: α. Διοικητικά Δικαστήρια. β. Πολιτικά Δικαστήρια. γ. Ποινικά Δικαστήρια. δ. Συνταγματικά Δικαστήρια. Οι υποθέσεις διαζυγίων εκδικάζονται από τα: α. Διοικητικά Δικαστήρια. β. Πολιτικά Δικαστήρια. γ. Ποινικά Δικαστήρια. δ. Συνταγματικά Δικαστήρια. Όταν ο έφορος επιβάλει σε έναν πολίτη περισσότερο φόρο, τότε ο πολίτης μπορεί να προσφύγει: α. στα διοικητικά δικαστήρια. β. στα ποινικά δικαστήρια. γ. στα πολιτικά δικαστήρια. δ. στον Άρειο Πάγο. Το ανώτατο διοικητικό δικαστήριο της χώρας μας είναι: α. το Συμβούλιο της Επικρατείας. β. ο Άρειος Πάγος. γ. το Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο. δ. το Πλημμελειοδικείο. Το ανώτατο πολιτικό και ποινικό δικαστήριο της χώρας μας είναι: α. το Συμβούλιο της Επικρατείας. β. ο Άρειος Πάγος. γ. το Ελεγκτικό Συνέδριο. δ. το Συνταγματικό Δικαστήριο. 4.3 ΑΝΑΠΤ. Από τις εγγυήσεις που παρέχει το Σύνταγμα υπέρ των ατόμων για την απονομή της δικαιοσύνης, να αναλύσετε: το δικαίωμα παροχής έννομης προστασίας από τα δικαστήρια, την αρχή του νόμιμου δικαστή και την αρχή της δημοσιότητας των συνεδριάσεων. Να αναφέρετε τις εγγυήσεις υπέρ των ατόμων, που παρέχει το Σύνταγμα, για την απονομή της δικαιοσύνης και να αναλύσετε τρεις (03) από αυτές. Να εξηγήσετε τι σημαίνουν οι όροι λειτουργική και προσωπική ανεξαρτησία των δικαστών και να αναφέρετε δύο εγγυήσεις υπέρ των δικαστών, που καθιερώνει το Σύνταγμα. Ποιες διαφορές δικάζουν τα πολιτικά και ποιες τα ποινικά δικαστήρια; Ποιες υποθέσεις εκδικάζουν τα διοικητικά, ποιες τα πολιτικά και ποιες τα ποινικά δικαστήρια;

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 2ο Σ/Λ & Πολλαπλής Επιλογής Αντικείμενο μελέτης της μακροοικονομίας είναι (μεταξύ άλλων) η:

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 2ο Σ/Λ & Πολλαπλής Επιλογής Αντικείμενο μελέτης της μακροοικονομίας είναι (μεταξύ άλλων) η: ΚΕΦΑΛΑΙΟ 2 ο Σ/Λ & Πολλαπλής Επιλογής 2.1 1. Η συνολική παραγωγή μιας χώρας μελετάται από τη μικροοικονομία. 2. Η φθορά που υφίσταται ο κεφαλαιουχικός εξοπλισμός στην πορεία του χρόνου, αποτιμημένη σε

Διαβάστε περισσότερα

Στις παρακάτω προτάσεις να γράψετε στο τετράδιό σας τον αριθμό της πρότασης και δίπλα του το γράμμα που αντιστοιχεί στη σωστή απάντηση.

Στις παρακάτω προτάσεις να γράψετε στο τετράδιό σας τον αριθμό της πρότασης και δίπλα του το γράμμα που αντιστοιχεί στη σωστή απάντηση. 1 Ομάδα Α Στις παρακάτω προτάσεις να γράψετε στο τετράδιό σας τον αριθμό της πρότασης και δίπλα του το γράμμα που αντιστοιχεί στη σωστή απάντηση. 1. Η συνολική παραγωγή µιας χώρας µελετάται από τη µικροοικονοµία.

Διαβάστε περισσότερα

Ε ΤΥΠΟΣ ΕΡΩΤΗΜΑ. Τι είναι η κοινωνικοποίηση; - Ποιος είναι ο στόχος της κοινωνικοποίησης ως προς το άτοµο και ποιος ως προς την κοινωνία; 1.1 Ανάπτ.

Ε ΤΥΠΟΣ ΕΡΩΤΗΜΑ. Τι είναι η κοινωνικοποίηση; - Ποιος είναι ο στόχος της κοινωνικοποίησης ως προς το άτοµο και ποιος ως προς την κοινωνία; 1.1 Ανάπτ. 1.1 Ανάπτ. Τι είναι η κοινωνικοποίηση; - Ποιος είναι ο στόχος της κοινωνικοποίησης ως προς το άτοµο και ποιος ως προς την κοινωνία; 1.1 ΣΛ Η διαδικασία της κοινωνικοποίησης σταµατάει µε την ενηλικίωση

Διαβάστε περισσότερα

ΚΕΦ.2: Η οργάνωση της οικονομίας

ΚΕΦ.2: Η οργάνωση της οικονομίας ΚΕΦ.2: Η οργάνωση της οικονομίας 2.1. Το Α.Ε.Π. και η οικονομική ευημερία Η οικονομία διακρίνεται σε : Μικρο-οικονομία: μελετά τις ατομικές επιλογές (παραγωγή προϊόντος, ζήτηση καταναλωτή, ποσότητα παραγωγής

Διαβάστε περισσότερα

Πολιτική Παιδεία Β Γενικού Λυκείου

Πολιτική Παιδεία Β Γενικού Λυκείου Πολιτική Παιδεία Β Γενικού Λυκείου Απαντήσεις στα θέματα της Τράπεζας Θεμάτων Συγγραφείς: Πάρις Μηλίτσης, Γεώργιος Μηλίτσης ΘΕΜΑΤΑ Χρησιμοποιήστε τους σελιδοδείκτες (bookmarks) στο αριστερό μέρος της οθόνης

Διαβάστε περισσότερα

Γεωργία Καζάκου, ΠΕ09. Οικονομολόγος. Πολιτική Παιδεία. Β Τάξη Γενικού Λυκείου

Γεωργία Καζάκου, ΠΕ09. Οικονομολόγος. Πολιτική Παιδεία. Β Τάξη Γενικού Λυκείου Πολιτική Παιδεία Β Τάξη Γενικού Λυκείου 1 ΚΕΦΑΛΑΙΟ 2 ο Η ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΤΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ 2.1 ΤΟ ΑΕΠ ΚΑΙ Η ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΕΥΗΜΕΡΙΑ 2 2.1 Το Α.Ε.Π. και η οικονομική ευημερία 1/9 Μικρο-οικονομία Μελετά τις ατομικές επιλογές,

Διαβάστε περισσότερα

Πολιτική και Δίκαιο Γραπτή Δοκιμασία Α Τετραμήνου

Πολιτική και Δίκαιο Γραπτή Δοκιμασία Α Τετραμήνου Πολιτική και Δίκαιο Γραπτή Δοκιμασία Α Τετραμήνου ΘΕΜΑΤΑ ΣΩΣΤΟΥ ΛΑΘΟΥΣ 1. Απόλυτη διάκριση λειτουργιών υπάρχει όταν τα όργανα της μιας κρατικής λειτουργίας δεν επιτρέπεται να παρεμβαίνουν και να ασκούν,

Διαβάστε περισσότερα

ΚΕΦ.3: Η ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΤΗΣ ΠΟΛΙΤΕΙΑΣ

ΚΕΦ.3: Η ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΤΗΣ ΠΟΛΙΤΕΙΑΣ ΚΕΦ.3: Η ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΤΗΣ ΠΟΛΙΤΕΙΑΣ Θα μάθουμε να: διακρίνουμε τα πολιτεύματα σύγχρονα και παλαιότερα γνωρίσουμε την Αθηναϊκή Δημοκρατία αναλύσουμε το πολίτευμα της Ελλάδας αξιολογήσουμε τα διάφορα εκλογικά

Διαβάστε περισσότερα

Γεωργία Καζάκου, ΠΕ09. Οικονομολόγος. Πολιτική Παιδεία. Β Τάξη Γενικού Λυκείου

Γεωργία Καζάκου, ΠΕ09. Οικονομολόγος. Πολιτική Παιδεία. Β Τάξη Γενικού Λυκείου Πολιτική Παιδεία Β Τάξη Γενικού Λυκείου 1 ΚΕΦΑΛΑΙΟ 3 ο Η ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΤΗΣ ΠΟΛΙΤΕΙΑΣ 3.3 ΤΟ ΠΟΛΙΤΕΥΜΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ 2 Άρθρο 1 του Συντάγματος Tο πολίτευμα της Eλλάδας είναι Προεδρευόμενη Kοινοβουλευτική Δημοκρατία.

Διαβάστε περισσότερα

Πολιτική Παιδεία Β Γενικού Λυκείου

Πολιτική Παιδεία Β Γενικού Λυκείου Πολιτική Παιδεία Β Γενικού Λυκείου Απαντήσεις στα θέματα της Τράπεζας Θεμάτων Συγγραφείς: Πάρις Μηλίτσης, Γεώργιος Μηλίτσης ΘΕΜΑΤΑ Χρησιμοποιήστε τους σελιδοδείκτες (bookmarks) στο αριστερό μέρος της οθόνης

Διαβάστε περισσότερα

Το πολίτευμα που προβλέπει το ελληνικό Σύνταγμα του 1975/1986/2001/ Οι θεμελιώδεις αρχές του πολιτεύματος

Το πολίτευμα που προβλέπει το ελληνικό Σύνταγμα του 1975/1986/2001/ Οι θεμελιώδεις αρχές του πολιτεύματος Εισαγωγή στο Διεθνές και Ευρωπαϊκό Δίκαιο Α εξάμηνο 2015/2016 Ν. Κανελλοπούλου Αναπλ. Καθηγ. Συνταγματικού Δικαίου Το πολίτευμα που προβλέπει το ελληνικό Σύνταγμα του 1975/1986/2001/2008 Διάγραμμα του

Διαβάστε περισσότερα

<~ προηγούμενη σελίδα ΕΡΩΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ. ***Οι σωστές απαντήσεις είναι σημειωμένες με κόκκινο χρώμα. 1. Η εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας γίνεται :

<~ προηγούμενη σελίδα ΕΡΩΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ. ***Οι σωστές απαντήσεις είναι σημειωμένες με κόκκινο χρώμα. 1. Η εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας γίνεται : ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΛΗΡΩΣΗ ΘΕΣΕΩΝ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΚΑΙ ΤΟΥ ΝΟΜΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΤΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΤΕ ΕΞΕΤΑΣΗ ΣΤΟ ΜΑΘΗΜΑ: "ΔΗΜΟΣΙΟ ΔΙΚΑΙΟ " ΣΑΒΒΑΤΟ 21 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2002

Διαβάστε περισσότερα

Περιεχόμενα. Μέρος Ι Συνταγματικό Δίκαιο... 17

Περιεχόμενα. Μέρος Ι Συνταγματικό Δίκαιο... 17 Περιεχόμενα Πρόλογος... 15 Μέρος Ι Συνταγματικό Δίκαιο... 17 1 Πολίτευμα...19 Θεωρία... 19 1. ΒΑΣΙΚΕΣ ΕΝΝΟΙΕΣ... 19 Το κράτος... 20 Το πολίτευμα... 21 Το συνταγματικό δίκαιο... 21 2. ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΑΝΑΔΡΟΜΗ

Διαβάστε περισσότερα

Άρθρο 1. Μορφή του πολιτεύματος * Άρθρο 2. Πρωταρχικές υποχρεώσεις της Πολιτείας ΜΕΡΟΣ ΔΕΥΤΕΡΟ ΑΤΟΜΙΚΑ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ

Άρθρο 1. Μορφή του πολιτεύματος * Άρθρο 2. Πρωταρχικές υποχρεώσεις της Πολιτείας ΜΕΡΟΣ ΔΕΥΤΕΡΟ ΑΤΟΜΙΚΑ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ ΜΕΡΟΣ ΠΡΩΤΟ ΒΑΣΙΚΕΣ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ ΤΜΗΜΑ Α Μορφή του πολιτεύματος Άρθρο 1. Μορφή του πολιτεύματος * Άρθρο 2. Πρωταρχικές υποχρεώσεις της Πολιτείας ΤΜΗΜΑ Β Σχέσεις Εκκλησίας και Πολιτείας Άρθρο 3.

Διαβάστε περισσότερα

ΘΕΜΑ: ΤΟ ΟΛΛΑΝΔΙΚΟ ΣΥΝΤΑΓΜΑ (Συνοπτική παρουσίαση) ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ:ΦΩΤΗΣ ΜΟΡΦΟΠΟΥΛΟΣ

ΘΕΜΑ: ΤΟ ΟΛΛΑΝΔΙΚΟ ΣΥΝΤΑΓΜΑ (Συνοπτική παρουσίαση) ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ:ΦΩΤΗΣ ΜΟΡΦΟΠΟΥΛΟΣ ΕΘΝΙΚΟ ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ ΤΟΜΕΑΣ ΔΗΜΟΣΙΟΥ ΔΙΚΑΙΟΥ ΜΑΘΗΜΑ:ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ:ΑΝΔΡΕΑΣ ΔΗΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ ΘΕΜΑ: ΤΟ ΟΛΛΑΝΔΙΚΟ ΣΥΝΤΑΓΜΑ (Συνοπτική παρουσίαση)

Διαβάστε περισσότερα

Σελίδα 1 από 5. Τ

Σελίδα 1 από 5. Τ Σελίδα 1 από 5 ΔΕΟ 10 ΒΑΣΙΚΕΣ ΕΝΝΟΙΕΣ ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΟΥ ΕΙΣΑΓΩΓΗΣ ΣΤΟ ΔΙΚΑΙΟ ΕΥΡΩΠΑΙΚΟ- ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΤΟΜΟΙ Α & Α1 & Β ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΟ 1. Τι είναι κράτος; Κράτος: είναι η διαρκής σε νομικό πρόσωπο οργάνωση λαού

Διαβάστε περισσότερα

Γεωργία Καζάκου, ΠΕ09. Οικονομολόγος. Πολιτική Παιδεία. Β Τάξη Γενικού Λυκείου

Γεωργία Καζάκου, ΠΕ09. Οικονομολόγος. Πολιτική Παιδεία. Β Τάξη Γενικού Λυκείου Πολιτική Παιδεία Β Τάξη Γενικού Λυκείου 1 ΚΕΦΑΛΑΙΟ 4 ο Η ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΗΣ ΠΟΛΙΤΕΙΑΣ 4.4 Η ΔΙΚΑΣΤΙΚΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ 2 Άρθρο 26 του Συντάγματος Η δικαστική λειτουργία ασκείται από τα δικαστήρια. Οι αποφάσεις τους

Διαβάστε περισσότερα

ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΠΑΙΔΕΙΑ Α ΤΑΞΗ ΗΜΕΡΗΣΙΟΥ ΓΕΝΙΚΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ

ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΠΑΙΔΕΙΑ Α ΤΑΞΗ ΗΜΕΡΗΣΙΟΥ ΓΕΝΙΚΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΠΑΙΔΕΙΑ Α ΤΑΞΗ ΗΜΕΡΗΣΙΟΥ ΓΕΝΙΚΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ Η διδακτέα ύλη περιλαμβάνει τις ακόλουθες ενότητες του βιβλίου των κ.κ. Μάραντου και Θεριανού: ΚΕΦ. 1: Η ΚΟΙΝΩΝΙΑ Η ΠΟΛΙΤΕΙΑ ΚΑΙ Η ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ 1.1 Άνθρωπος:

Διαβάστε περισσότερα

7/3/2014. ό,τι είναι νόμιμο είναι και ηθικό ; νόμος είναι το δίκαιο του εργοδότη ; ή νομικός κανόνας

7/3/2014. ό,τι είναι νόμιμο είναι και ηθικό ; νόμος είναι το δίκαιο του εργοδότη ; ή νομικός κανόνας Τ.Ε.Ι. Πειραιά Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα Σπουδών στην Λογιστική και Χρηματοοικονομική Ειδικά θέματα Δικαίου Δρ. Μυλωνόπουλος Δ. Αν. Καθηγητής δίκαιο άδικο ό,τι είναι νόμιμο είναι και ηθικό ; νόμος είναι το

Διαβάστε περισσότερα

Περιεχόμενο: Αρχή διάκρισης των λειτουργιών

Περιεχόμενο: Αρχή διάκρισης των λειτουργιών Περιεχόμενο: Αρχή διάκρισης των λειτουργιών ΜΑΘΗΜΑ: ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ : Γεώργιος Κ. Παυλόπουλος, Δικηγόρος, Υπ. Διδάκτωρ Δημοσίου Δικαίου Παν/μίου Αθηνών Η αρχή της Διάκρισης των Λειτουργιών

Διαβάστε περισσότερα

Γεωργία Καζάκου, ΠΕ09. Οικονομολόγος. Πολιτική Παιδεία. Β Τάξη Γενικού Λυκείου

Γεωργία Καζάκου, ΠΕ09. Οικονομολόγος. Πολιτική Παιδεία. Β Τάξη Γενικού Λυκείου Πολιτική Παιδεία Β Τάξη Γενικού Λυκείου 1 ΚΕΦΑΛΑΙΟ 4 ο Η ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΗΣ ΠΟΛΙΤΕΙΑΣ 4.3 Η ΔΗΜΟΣΙΑ ΔΙΟΙΚΗΣΗ 2 Οργάνωση δημόσιας διοίκησης Δημόσια διοίκηση Συστήματα οργάνωσης Συγκεντρωτικό Αποκεντρωτικό Τα

Διαβάστε περισσότερα

ΕΘΝΙΚΟ ΚΑΙ ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ ΣΧΟΛΗ Ν.Ο.Π.Ε ΤΜΗΜΑ ΝΟΜΙΚΗΣ Πρόγραμμα μεταπτυχιακών σπουδών Δημοσίου Δικαίου Μάθημα: Συνταγματικό Δίκαιο

ΕΘΝΙΚΟ ΚΑΙ ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ ΣΧΟΛΗ Ν.Ο.Π.Ε ΤΜΗΜΑ ΝΟΜΙΚΗΣ Πρόγραμμα μεταπτυχιακών σπουδών Δημοσίου Δικαίου Μάθημα: Συνταγματικό Δίκαιο ΕΘΝΙΚΟ ΚΑΙ ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ ΣΧΟΛΗ Ν.Ο.Π.Ε ΤΜΗΜΑ ΝΟΜΙΚΗΣ Πρόγραμμα μεταπτυχιακών σπουδών Δημοσίου Δικαίου Μάθημα: Συνταγματικό Δίκαιο ΚΑΖΛΑΡΗ ΒΑΣΙΛΙΚΗ Θέμα εργασίας: ΤΟ ΙΣΠΑΝΙΚΟ ΣΥΝΤΑΓΜΑ

Διαβάστε περισσότερα

Γεωργία Καζάκου, ΠΕ09. Οικονομολόγος. Πολιτική Παιδεία. Β Τάξη Γενικού Λυκείου

Γεωργία Καζάκου, ΠΕ09. Οικονομολόγος. Πολιτική Παιδεία. Β Τάξη Γενικού Λυκείου Πολιτική Παιδεία Β Τάξη Γενικού Λυκείου 1 ΚΕΦΑΛΑΙΟ 3 ο Η ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΤΗΣ ΠΟΛΙΤΕΙΑΣ 3.2 ΤΟ ΠΟΛΙΤΕΥΜΑ ΤΗΣ ΑΘΗΝΑΪΚΉΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ 2 «Δημοκρατία δε σημαίνει τα ανθρώπινα δικαιώματα, δε σημαίνει την έλλειψη λογοκρισίας,

Διαβάστε περισσότερα

ΑΡΧΕΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΘΕΩΡΙΑΣ ΙΙ (ΕΠΑ.Λ.) ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΚΛΕΙΣΤΟΥ ΤΥΠΟΥ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΩΝ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ ΚΕΦΑΛΑΙΑ 7,8,9,10

ΑΡΧΕΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΘΕΩΡΙΑΣ ΙΙ (ΕΠΑ.Λ.) ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΚΛΕΙΣΤΟΥ ΤΥΠΟΥ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΩΝ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ ΚΕΦΑΛΑΙΑ 7,8,9,10 ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΚΛΕΙΣΤΟΥ ΤΥΠΟΥ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΩΝ 2009 2017 : ΚΕΦΑΛΑΙΑ 7,8,9,10 1 ΑΡΧΕΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΘΕΩΡΙΑΣ ΙΙ (ΕΠΑ.Λ.) ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΚΛΕΙΣΤΟΥ ΤΥΠΟΥ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΩΝ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ 2009 2017 ΚΕΦΑΛΑΙΑ 7,8,9,10 Να απαντήσετε αν

Διαβάστε περισσότερα

ΕΡΩΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ. 4. Ποια από τις ακόλουθες πράξεις του Προέδρου της Δημοκρατίας δεν απαιτείται να φέρει και την υπογραφή του αρμόδιου Υπουργού :

ΕΡΩΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ. 4. Ποια από τις ακόλουθες πράξεις του Προέδρου της Δημοκρατίας δεν απαιτείται να φέρει και την υπογραφή του αρμόδιου Υπουργού : ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΛΗΡΩΣΗ ΘΕΣΕΩΝ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΚΑΙ ΤΟΥ ΝΟΜΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΤΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΠΕ ΕΞΕΤΑΣΗ ΣΤΟ ΜΑΘΗΜΑ: "ΔΗΜΟΣΙΟ ΔΙΚΑΙΟ " ΣΑΒΒΑΤΟ 21 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2002

Διαβάστε περισσότερα

Γεωργία Καζάκου, ΠΕ09. Οικονομολόγος. Πολιτική Παιδεία. Β Τάξη Γενικού Λυκείου

Γεωργία Καζάκου, ΠΕ09. Οικονομολόγος. Πολιτική Παιδεία. Β Τάξη Γενικού Λυκείου Πολιτική Παιδεία Β Τάξη Γενικού Λυκείου 1 ΚΕΦΑΛΑΙΟ 4 ο Η ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΗΣ ΠΟΛΙΤΕΙΑΣ 4.2 Η ΕΚΤΕΛΕΣΤΙΚΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ 2 Άρθρο 26 του Συντάγματος Η εκτελεστική λειτουργία ασκείται από τον ΠτΔ και την Κυβέρνηση.

Διαβάστε περισσότερα

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 4 Ο Η ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 4 Ο Η ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ 1 ΚΕΦΑΛΑΙΟ 4 Ο Η ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ 4.1 ΤΟ ΚΥΡΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ 4.1 ΤΟ ΚΥΡΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ 1/7 Το κύριο οικονομικό πρόβλημα Έχει παγκόσμια ισχύ Από αυτό απορρέουν όλα τα άλλα οικονομικά προβλήματα Πώς

Διαβάστε περισσότερα

ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ. 2. Τι περιλαμβάνει ο στενός και τι ο ευρύτερος δημόσιος τομέας και με βάση ποια λογική γίνεται ο διαχωρισμός μεταξύ τους;

ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ. 2. Τι περιλαμβάνει ο στενός και τι ο ευρύτερος δημόσιος τομέας και με βάση ποια λογική γίνεται ο διαχωρισμός μεταξύ τους; Μάθημα: Εισαγωγή στα δημόσια οικονομικά Διδάσκουσα: Καθηγήτρια Μαρία Καραμεσίνη Οι παρακάτω ερωτήσεις είναι οργανωτικές του διαβάσματος. Τα θέματα των εξετάσεων δεν εξαντλούνται σε αυτές, αλλά περιλαμβάνουν

Διαβάστε περισσότερα

ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΠΑΙΔΕΙΑ ΕΝΟΤΗΤΑ Β : TO ΔΙΚΑΙΟ

ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΠΑΙΔΕΙΑ ΕΝΟΤΗΤΑ Β : TO ΔΙΚΑΙΟ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΠΑΙΔΕΙΑ ΕΝΟΤΗΤΑ Β : TO ΔΙΚΑΙΟ Κεφάλαιο 2: Ατομικά & Κοινωνικά Δικαιώματα Περιεχόμενα 1. Δικαιώματα & υποχρεώσεις 2. Άσκηση & κατάχρηση δικαιώματος 3. Τα ατομικά δικαιώματα 4. Τα πολιτικά δικαιώματα

Διαβάστε περισσότερα

ΠΙΝΑΚΑΣ ΜΕ ΨΗΦΟΥΣ ΑΝΑ ΔΙΑΤΑΞΗ ΣΤΗ ΨΗΦΟΦΟΡΙΑ ΤΗΣ 14 Ης ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ ΔΙΑΤΑΞΗ ΝΑΙ ΟΧΙ ΠΑΡΩΝ ΣΥΝΟΛΟ. (κατάργηση παραγράφου)

ΠΙΝΑΚΑΣ ΜΕ ΨΗΦΟΥΣ ΑΝΑ ΔΙΑΤΑΞΗ ΣΤΗ ΨΗΦΟΦΟΡΙΑ ΤΗΣ 14 Ης ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ ΔΙΑΤΑΞΗ ΝΑΙ ΟΧΙ ΠΑΡΩΝ ΣΥΝΟΛΟ. (κατάργηση παραγράφου) ΠΙΝΑΚΑΣ ΜΕ ΨΗΦΟΥΣ ΑΝΑ ΔΙΑΤΑΞΗ ΣΤΗ ΨΗΦΟΦΟΡΙΑ ΤΗΣ 14 Ης ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ Α ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΤΗΣ Κ.Ο. ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ ΔΙΑΤΑΞΗ ΝΑΙ ΟΧΙ ΠΑΡΩΝ ΣΥΝΟΛΟ Άρθρο 3 παρ. 1 προς την κατεύθυνση κατοχύρωσης της θρησκευτικής ουδετερότητας

Διαβάστε περισσότερα

5. Η αρχή της δημοσιότητας του προϋπολογισμού εξυπηρετεί: α) στην ενημέρωση β) στη διαφάνεια γ) στον εκδημοκρατισμό δ) σε όλα τα παραπάνω

5. Η αρχή της δημοσιότητας του προϋπολογισμού εξυπηρετεί: α) στην ενημέρωση β) στη διαφάνεια γ) στον εκδημοκρατισμό δ) σε όλα τα παραπάνω 1. Το Ελεγκτικό Συνέδριο ελέγχει: α) τη σκοπιμότητα και τη νομιμότητα μιας δημόσιας δαπάνης β) μόνο τη σκοπιμότητα μιας δημόσιας δαπάνης γ) μόνο τη νομιμότητα μιας δημόσιας δαπάνης δ) κανένα από τα πιο

Διαβάστε περισσότερα

ΣΥΝΤΑΓΜΑ ΤΟΥ ΜΑΥΡΟΒΟΥΝΙΟΥ

ΣΥΝΤΑΓΜΑ ΤΟΥ ΜΑΥΡΟΒΟΥΝΙΟΥ ΣΥΝΤΑΓΜΑ ΤΟΥ ΜΑΥΡΟΒΟΥΝΙΟΥ ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΤΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ Στο Τρίτο Μέρος του συνταγματικού κειμένου της 12 ης συντακτικός νομοθέτης αναφέρεται στα όργανα του Κράτους. Οκτωβρίου 1992, ο Α) Η Βουλή Το άρθρο 77 κατοχυρώνει

Διαβάστε περισσότερα

«ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ» ΟΡΙΣΜΟΣ

«ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ» ΟΡΙΣΜΟΣ «ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ» ΟΡΙΣΜΟΣ Η δημοκρατία είναι το πολίτευμα στο οποίο η εξουσία πηγάζει από το λαό, ασκείται από τον λαό και υπηρετεί τα συμφέροντά του. Βασικό χαρακτηριστικό της είναι η λήψη αποφάσεων με ψηφοφορία

Διαβάστε περισσότερα

ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΑΝΟΙΚΤΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΣΧΟΛΗ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΠΟΥΔΩΝ ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΚΑΙ ΟΡΓΑΝΙΣΜΩΝ

ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΑΝΟΙΚΤΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΣΧΟΛΗ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΠΟΥΔΩΝ ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΚΑΙ ΟΡΓΑΝΙΣΜΩΝ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΑΝΟΙΚΤΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΣΧΟΛΗ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΠΟΥΔΩΝ ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΚΑΙ ΟΡΓΑΝΙΣΜΩΝ ΘΕΜΑΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΔΕΟ 10 «ΒΑΣΙΚΕΣ ΑΡΧΕΣ ΔΙΚΑΙΟΥ ΚΑΙ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ» Ακαδημαϊκό Έτος: 2017-2018

Διαβάστε περισσότερα

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 1 Ο ΚΕΦΑΛΑΙΟ 2 Ο

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 1 Ο ΚΕΦΑΛΑΙΟ 2 Ο TΟ ΣΥΝΤΑΓΜΑ ΤΟΥ ΛΟΥΞΕΜΒΟΥΡΓΟΥ ΓΕΝΙΚΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ : To ισχύον Σύνταγμα του Λουξεμβούργου θεσπίστηκε την 17 η Οκτωβρίου 1868 και έκτοτε έχει υποστεί δύο αναθεωρήσεις. Πρόκειται για την αναθεώρηση της

Διαβάστε περισσότερα

Συμμετοχικές Διαδικασίες και Τοπική διακυβέρνηση

Συμμετοχικές Διαδικασίες και Τοπική διακυβέρνηση Συμμετοχικές Διαδικασίες και Τοπική διακυβέρνηση Θεσμοί, Όργανα και Δομή της Δημόσιας Διοίκησης Χαρίτα Βλάχου Γεωπόνος Αγροτικής Οικονομίας Στέλεχος Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μ-Θ Σήμερα Ποιό είναι το πολίτευμα

Διαβάστε περισσότερα

Οργάνωση και Λειτουργία του Κράτους 19 ος Διαγωνισμός ΕΣΔΔ 2 ος Διαγωνισμός ΕΣΤΑ Σάββατο 09 Δεκεμβρίου 2006

Οργάνωση και Λειτουργία του Κράτους 19 ος Διαγωνισμός ΕΣΔΔ 2 ος Διαγωνισμός ΕΣΤΑ Σάββατο 09 Δεκεμβρίου 2006 Οργάνωση και Λειτουργία του Κράτους 19 ος Διαγωνισμός ΕΣΔΔ 2 ος Διαγωνισμός ΕΣΤΑ Σάββατο 09 Δεκεμβρίου 2006 Θέμα 2 ον : Η δικαστική λειτουργία αποτελεί μία από τις τρεις θεμελιώδεις λειτουργίες του κράτους.

Διαβάστε περισσότερα

9. Έννοια του κράτους... 11 10. Στοιχεία του κράτους... 12 11. Μορφές κρατών... 15 12. Αρχές του σύγχρονου κράτους... 17

9. Έννοια του κράτους... 11 10. Στοιχεία του κράτους... 12 11. Μορφές κρατών... 15 12. Αρχές του σύγχρονου κράτους... 17 ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ Ι ΒΑΣΙΚΕΣ ΕΝΝΟΙΕΣ Α. ΔΙΚΑΙΟ ΕΝΝΟΙΑ, ΚΛΑΔΟΙ, ΠΗΓΕΣ 1. Τι είναι δίκαιο... 1 2. Θετικό και φυσικό δίκαιο... 2 3. Δίκαιο και ηθική... 3 4. Δίκαιο - εθιμοτυπία - συναλλακτικά ήθη... 3 5. Δίκαιο

Διαβάστε περισσότερα

1. Η αναδιανομή του εισοδήματος δεν είναι μία από τις βασικές οικονομικές λειτουργίες του κράτους.

1. Η αναδιανομή του εισοδήματος δεν είναι μία από τις βασικές οικονομικές λειτουργίες του κράτους. ΑΘ. ΧΑΡΙΤΩΝΙΔΗΣ : ΑΡΧΕΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΘΕΩΡΙΑΣ ΕΠΑΛ 1 ΚΕΦΑΛΑΙΟ 10Ο : ΤΑ ΔΗΜΟΣΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ 10.1. ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΣΩΣΤΟΥ ΛΑΘΟΥΣ Για τις παρακάτω προτάσεις, να γράψετε στην κόλλα σας τον αριθμό της καθεμιάς και δίπλα

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΕΣ ΛΥΣΕΙΣ

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΕΣ ΛΥΣΕΙΣ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙ ΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΝΩΤΕΡΗΣ ΚΑΙ ΑΝΩΤΑΤΗΣ ΕΚΠΑΙ ΕΥΣΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ ΠΑΓΚΥΠΡΙΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ 2014 Μάθημα: ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ Ημερομηνία και ώρα εξέτασης: Τρίτη, 10 Ιουνίου 2014

Διαβάστε περισσότερα

Άρθρο 6 Νόμος αντίθετος στο Σύνταγμα παραμένει ανίσχυρος. Υπεροχή του Συντάγματος.

Άρθρο 6 Νόμος αντίθετος στο Σύνταγμα παραμένει ανίσχυρος. Υπεροχή του Συντάγματος. Α Μέρος συνοπτική απόδοση στην ελληνική ΚΕΦΑΛΑΙΟ 1 Η Δημοκρατία της Μάλτας Άρθρο 1 Οι αρχές του Κράτους Άρθρο 2 Η θρησκεία: ρωμαιοκαθολική αποστολική εκκλησία Άρθρο 3 Τα εθνικά σύμβολα: η σημαία Άρθρο

Διαβάστε περισσότερα

-Να καταργεί διατάξεις που δεν ανταποκρίνονται στη σημερινή πραγματικότητα

-Να καταργεί διατάξεις που δεν ανταποκρίνονται στη σημερινή πραγματικότητα ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΣΥΝΑΙΝΕΤΙΚΗ ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΗ ΑΝΑΘΕΩΡΗΣΗ Είναι ανάγκη για μια γενναία συνταγματική αναθεώρηση, που θα σηματοδοτεί τη νέα εποχή στην οποία πρέπει να προχωρήσει η χώρα. Χρειαζόμαστε ένα Σύνταγμα

Διαβάστε περισσότερα

Πολιτική Παιδεία Β Γενικού Λυκείου

Πολιτική Παιδεία Β Γενικού Λυκείου Πολιτική Παιδεία Β Γενικού Λυκείου Απαντήσεις στα θέματα της Τράπεζας Θεμάτων Συγγραφείς: Πάρις Μηλίτσης, Γεώργιος Μηλίτσης ΘΕΜΑΤΑ [ΟΜΑ Α ΕΥΤΕΡΗ] Χρησιμοποιήστε τους σελιδοδείκτες (bookmarks) στο αριστερό

Διαβάστε περισσότερα

ΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΛΗΡΩΣΗ ΘΕΣΕΩΝ ΗΜΟΣΙΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΚΑΙ ΝΟΜΙΚΩΝ ΠΡΟΣΩΠΩΝ ΤΟΥ ΗΜΟΣΙΟΥ TOMEΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΠΕ ΕΞΕΤΑΣΗ ΣΤΟ ΜΑΘΗΜΑ: «ΗΜΟΣΙΟ ΙΚΑΙΟ»

ΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΛΗΡΩΣΗ ΘΕΣΕΩΝ ΗΜΟΣΙΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΚΑΙ ΝΟΜΙΚΩΝ ΠΡΟΣΩΠΩΝ ΤΟΥ ΗΜΟΣΙΟΥ TOMEΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΠΕ ΕΞΕΤΑΣΗ ΣΤΟ ΜΑΘΗΜΑ: «ΗΜΟΣΙΟ ΙΚΑΙΟ» ΑΝΩΤΑΤΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΕΠΙΛΟΓΗΣ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΙΑΓΩΝΙΣΜΟΥ ΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΛΗΡΩΣΗ ΘΕΣΕΩΝ ΗΜΟΣΙΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΚΑΙ ΝΟΜΙΚΩΝ ΠΡΟΣΩΠΩΝ ΤΟΥ ΗΜΟΣΙΟΥ TOMEΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΠΕ ΕΞΕΤΑΣΗ ΣΤΟ ΜΑΘΗΜΑ: «ΗΜΟΣΙΟ ΙΚΑΙΟ»

Διαβάστε περισσότερα

ΔΗΜΟΣΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ Ι

ΔΗΜΟΣΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ Ι ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΚΡΗΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ Ι Ενότητα 1: Εισαγωγή στη Δημόσια Οικονομική Κουτεντάκης Φραγκίσκος - Γαληνού Αργυρώ Τμήμα Οικονομικών Επιστημών Άδειες Χρήσης Το παρόν εκπαιδευτικό

Διαβάστε περισσότερα

Γεωργία Καζάκου, ΠΕ09. Οικονομολόγος. Πολιτική Παιδεία. Β Τάξη Γενικού Λυκείου

Γεωργία Καζάκου, ΠΕ09. Οικονομολόγος. Πολιτική Παιδεία. Β Τάξη Γενικού Λυκείου Πολιτική Παιδεία Β Τάξη Γενικού Λυκείου 1 Α. Η ένταξη του ατόμου στην Κοινωνία ΚΕΦΑΛΑΙΟ 1 : Η ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΤΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΑΣ 2 ΟΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΙ ΚΑΝΟΝΕΣ ENOTHTA 1.4 3 1.4 Οι κοινωνικοί κανόνες 1/16 Οι κοινωνικοί κανόνες

Διαβάστε περισσότερα

ΚΕΦΑΛΑΙΟ Δ ΤΑ ΘΕΜΕΛΙΩΔΗ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ

ΚΕΦΑΛΑΙΟ Δ ΤΑ ΘΕΜΕΛΙΩΔΗ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΚΕΦΑΛΑΙΟ Δ ΤΑ ΘΕΜΕΛΙΩΔΗ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ 1.ΤΑ ΘΕΜΕΛΙΩΔΗ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ,ΓΕΝΙΚΑ Ο σύγχρονος πολιτισμός αναπτύσσεται με κέντρο και σημείο αναφοράς τον Άνθρωπο. Η έννομη τάξη, διεθνής και εγχώρια, υπάρχουν για να υπηρετούν

Διαβάστε περισσότερα

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 6 Ο ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΠΟΙΗΣΗ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗ

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 6 Ο ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΠΟΙΗΣΗ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗ 1 ΚΕΦΑΛΑΙΟ 6 Ο ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΠΟΙΗΣΗ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗ 6.1 Κοινωνικοποίηση και πολιτικοποίηση 6.1 ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΠΟΙΗΣΗ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗ 1/13 Ένταξη και ενσωμάτωση στο κοινωνικό σύνολο Οριοθέτηση ορθών συμπεριφορών

Διαβάστε περισσότερα

ΥΠΟ ΕΙΓΜΑΤΑ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ

ΥΠΟ ΕΙΓΜΑΤΑ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ ΥΠΟ ΕΙΓΜΑΤΑ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ 1 ο ΥΠΟ ΕΙΓΜΑ Α. Για καθεµιά από τις παρακάτω προτάσεις να σηµειώσετε το Σ, αν τη θεωρείτε σωστή, το Λ, αν τη θεωρείτε λανθασµένη: (20 µονάδες) 1. Οι κανόνες δικαίου ρυθµίζουν την

Διαβάστε περισσότερα

ΕΝΝΟΜΗ ΤΑΞΗ ΚΥΠΡΟΣ. Σύνταγμα Διεθνείς Συμβάσεις Πρωτογενής νομοθεσία Δευτερογενής νομοθεσία. Δικαστήρια

ΕΝΝΟΜΗ ΤΑΞΗ ΚΥΠΡΟΣ. Σύνταγμα Διεθνείς Συμβάσεις Πρωτογενής νομοθεσία Δευτερογενής νομοθεσία. Δικαστήρια ΕΝΝΟΜΗ ΤΑΞΗ ΚΥΠΡΟΣ Σύνταγμα Διεθνείς Συμβάσεις Πρωτογενής νομοθεσία Δευτερογενής νομοθεσία Δικαστήρια Η Κυπριακή Δημοκρατία είναι μια συνταγματική δημοκρατία βασισμένη στις αρχές της νομιμότητας, της ύπαρξης

Διαβάστε περισσότερα

Οικονομικά του Τουρισμού & του Πολιτισμού

Οικονομικά του Τουρισμού & του Πολιτισμού Οικονομικά του Τουρισμού & του Πολιτισμού Μακροοικονομικά Υπεύθυνοι μαθήματος Κ αθηγητής Μιχαήλ Ζ ουμπουλάκης Επίκουρος Καθηγητής Θεόδωρος Μεταξάς ΑΕΠ Το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν ή ΑΕΠ (Gross Domestic

Διαβάστε περισσότερα

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 1ο Η έννοια της επιχείρησης. Καζάκου Γεωργία, ΠΕ09 Οικονομολόγος

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 1ο Η έννοια της επιχείρησης. Καζάκου Γεωργία, ΠΕ09 Οικονομολόγος ΚΕΦΑΛΑΙΟ 1ο Η έννοια της επιχείρησης 1 Κάθε οικονομικό σύστημα λειτουργεί με στόχο την ικανοποίηση των αναγκών των καταναλωτών. Μέσα σε αυτό υπάρχουν οργανισμοί, δημόσιοι και ιδιωτικοί, τράπεζες, επιχειρήσεις,

Διαβάστε περισσότερα

ΣΧΈΔΙΟ ΕΘΝΙΚΉΣ ΑΝΆΤΑΞΗΣ.

ΣΧΈΔΙΟ ΕΘΝΙΚΉΣ ΑΝΆΤΑΞΗΣ. 1 ΔΙΕΘΝΕΊΣ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΊΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΗΘΙΚΗ ΕΠΑΝΑΘΕΜΕΛΊΩΣΗ ΤΗΣ ΕΥΡΏΠΗΣ Α Β Να κηρυχθεί αμείλικτος πόλεμος εναντίον των φορολογικών παραδείσων οι οποίοι μπροστά στα μάτια όλων των κυβερνήσεων, διαπράττουν οικονομικά

Διαβάστε περισσότερα

Κάθε πότε γίνονται εκλογές; Κάθε τέσσερα χρόνια, εκτός αν η Βουλή διαλυθεί νωρίτερα.

Κάθε πότε γίνονται εκλογές; Κάθε τέσσερα χρόνια, εκτός αν η Βουλή διαλυθεί νωρίτερα. Τι πρέπει να γνωρίζω για τη Βουλή Τι είναι η Βουλή; Είναι συλλογικό πολιτικό όργανο που αντιπροσωπεύει τον λαό. Αναδεικνύεται µε την ψήφο του εκλογικού σώµατος, δηλαδή όλων των ελλήνων πολιτών που έχουν

Διαβάστε περισσότερα

ΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΛΗΡΩΣΗ ΘΕΣΕΩΝ ΗΜΟΣΙΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΚΑΙ ΝΟΜΙΚΩΝ ΠΡΟΣΩΠΩΝ ΤΟΥ ΗΜΟΣΙΟΥ TOMEΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ Ε

ΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΛΗΡΩΣΗ ΘΕΣΕΩΝ ΗΜΟΣΙΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΚΑΙ ΝΟΜΙΚΩΝ ΠΡΟΣΩΠΩΝ ΤΟΥ ΗΜΟΣΙΟΥ TOMEΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ Ε ΑΝΩΤΑΤΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΕΠΙΛΟΓΗΣ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΙΑΓΩΝΙΣΜΟΥ ΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΛΗΡΩΣΗ ΘΕΣΕΩΝ ΗΜΟΣΙΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΚΑΙ ΝΟΜΙΚΩΝ ΠΡΟΣΩΠΩΝ ΤΟΥ ΗΜΟΣΙΟΥ TOMEΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ Ε ΕΞΕΤΑΣΗ ΣΤΟ ΜΑΘΗΜΑ: «ΠΟΛΙΤΙΚΟΙ

Διαβάστε περισσότερα

ΝΟΕΜΒΡΙΟΣ 2018 ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ ΕΡΕΥΝΑ. Οι Έλληνες παίρνουν θέση για τη Συνταγματική Αναθεώρηση

ΝΟΕΜΒΡΙΟΣ 2018 ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ ΕΡΕΥΝΑ. Οι Έλληνες παίρνουν θέση για τη Συνταγματική Αναθεώρηση ΝΟΕΜΒΡΙΟΣ 2018 ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ ΕΡΕΥΝΑ Οι Έλληνες παίρνουν θέση για τη Συνταγματική Αναθεώρηση Επωνυμία εταιρείας ΚΑΠΑ RESEARCH A.E. ΑΡ. ΜΗΤΡ : 5 Είδος Σκοπός δημοσκόπησης Ιδιαίτερα χαρακτηριστικά δείγματος

Διαβάστε περισσότερα

ΥΛΗ ΚΑΤΑΤΑΚΤΗΡΙΩΝ ΝΟΜΙΚΗΣ ΑΘΗΝΩΝ 2015-2016

ΥΛΗ ΚΑΤΑΤΑΚΤΗΡΙΩΝ ΝΟΜΙΚΗΣ ΑΘΗΝΩΝ 2015-2016 ΥΛΗ ΚΑΤΑΤΑΚΤΗΡΙΩΝ ΝΟΜΙΚΗΣ ΑΘΗΝΩΝ 2015-2016 Γενικές Αρχές Αστικού Δικαίου Ι. Έννοια και λειτουργία του δικαίου πηγές κανόνες δικαίου. ΙΙ. Δικαίωμα : Έννοια διακρίσεις γένεση κτήση αλλοίωση απώλεια άσκηση.

Διαβάστε περισσότερα

ΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΛΗΡΩΣΗ ΘΕΣΕΩΝ ΗΜΟΣΙΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΚΑΙ ΝΟΜΙΚΩΝ ΠΡΟΣΩΠΩΝ ΤΟΥ ΗΜΟΣΙΟΥ TOMEΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΤΕ ΕΞΕΤΑΣΗ ΣΤΟ ΜΑΘΗΜΑ: «ΗΜΟΣΙΟ ΙΚΑΙΟ»

ΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΛΗΡΩΣΗ ΘΕΣΕΩΝ ΗΜΟΣΙΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΚΑΙ ΝΟΜΙΚΩΝ ΠΡΟΣΩΠΩΝ ΤΟΥ ΗΜΟΣΙΟΥ TOMEΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΤΕ ΕΞΕΤΑΣΗ ΣΤΟ ΜΑΘΗΜΑ: «ΗΜΟΣΙΟ ΙΚΑΙΟ» ΑΝΩΤΑΤΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΕΠΙΛΟΓΗΣ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΙΑΓΩΝΙΣΜΟΥ ΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΛΗΡΩΣΗ ΘΕΣΕΩΝ ΗΜΟΣΙΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΚΑΙ ΝΟΜΙΚΩΝ ΠΡΟΣΩΠΩΝ ΤΟΥ ΗΜΟΣΙΟΥ TOMEΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΤΕ ΕΞΕΤΑΣΗ ΣΤΟ ΜΑΘΗΜΑ: «ΗΜΟΣΙΟ ΙΚΑΙΟ»

Διαβάστε περισσότερα

Ε.Ε. Π α ρ.ι(i), Α ρ.4271, 25/2/2011 ΝΟΜΟΣ ΠΟΥ ΠΡΟΝΟΕΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΓΓΡΑΦΗ, ΤΗ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΚΟΜΜΑΤΩΝ ΚΑΙ ΑΛΛΑ ΣΥΝΑΦΗ ΘΕΜΑΤΑ

Ε.Ε. Π α ρ.ι(i), Α ρ.4271, 25/2/2011 ΝΟΜΟΣ ΠΟΥ ΠΡΟΝΟΕΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΓΓΡΑΦΗ, ΤΗ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΚΟΜΜΑΤΩΝ ΚΑΙ ΑΛΛΑ ΣΥΝΑΦΗ ΘΕΜΑΤΑ ΝΟΜΟΣ ΠΟΥ ΠΡΟΝΟΕΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΓΓΡΑΦΗ, ΤΗ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΚΟΜΜΑΤΩΝ ΚΑΙ ΑΛΛΑ ΣΥΝΑΦΗ ΘΕΜΑΤΑ -------------------------------- Η Βουλή των Αντιπροσώπων ψηφίζει ως ακολούθως: Συνοπτικός τίτλος. 1. Ο

Διαβάστε περισσότερα

ΟΝΟΜΑΤΑ ΜΕΛΩΝ : ΚΟΥΣΟΥΝΤΙΔΗΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΛΑΦΑΣ ΓΙΩΡΓΟΣ ΣΦΕΝΔΥΛΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΤΣΟΥΚΗΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΣΧΟΛΙΚΟ ΕΤΟΣ: Α ΤΕΤΡΑΜΗΝΟ

ΟΝΟΜΑΤΑ ΜΕΛΩΝ : ΚΟΥΣΟΥΝΤΙΔΗΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΛΑΦΑΣ ΓΙΩΡΓΟΣ ΣΦΕΝΔΥΛΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΤΣΟΥΚΗΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΣΧΟΛΙΚΟ ΕΤΟΣ: Α ΤΕΤΡΑΜΗΝΟ ΟΝΟΜΑΤΑ ΜΕΛΩΝ : ΚΟΥΣΟΥΝΤΙΔΗΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΛΑΦΑΣ ΓΙΩΡΓΟΣ ΣΦΕΝΔΥΛΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΤΣΟΥΚΗΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΣΧΟΛΙΚΟ ΕΤΟΣ:2013-2014 Α ΤΕΤΡΑΜΗΝΟ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΟΡΙΣΜΟΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ ΠΡΟΫΠΟΘΕΣΕΙΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ ΒΑΣΙΚΟΙ

Διαβάστε περισσότερα

Εισαγωγή στο Δίκαιο και Συνταγματικό Δίκαιο

Εισαγωγή στο Δίκαιο και Συνταγματικό Δίκαιο ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ: ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΚΑΙ ΟΡΓΑΝΙΣΜΩΝ ΘΕΜΑΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ: ΔΕΟ 10 ΑΡΧΕΣ ΔΙΚΑΙΟΥ ΚΑΙ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ Εισαγωγή στο Δίκαιο και Συνταγματικό Δίκαιο ΛΙΝΑ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ ΜΕΛΟΣ ΣΕΠ ΕΑΠ ΑΝ. ΚΑΘΗΓΗΤΗΡΙΑ ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΟΥ

Διαβάστε περισσότερα

ΕΘΝΙΚΟ ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ ΣΧΟΛΗ ΝΟΜΙΚΩΝ, ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΤΜΗΜΑ ΝΟΜΙΚΗΣ Π.Μ.Σ. ΔΗΜΟΣΙΟΥ ΔΙΚΑΙΟΥ

ΕΘΝΙΚΟ ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ ΣΧΟΛΗ ΝΟΜΙΚΩΝ, ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΤΜΗΜΑ ΝΟΜΙΚΗΣ Π.Μ.Σ. ΔΗΜΟΣΙΟΥ ΔΙΚΑΙΟΥ ΕΘΝΙΚΟ ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ ΣΧΟΛΗ ΝΟΜΙΚΩΝ, ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΤΜΗΜΑ ΝΟΜΙΚΗΣ Π.Μ.Σ. ΔΗΜΟΣΙΟΥ ΔΙΚΑΙΟΥ Μάθημα: Συνταγματικό Δίκαιο Διδάσκοντες: Δημητρόπουλος Ανδρ., Καθηγητής

Διαβάστε περισσότερα

Διοικητικό Δίκαιο Ι. Μαθητική σχέση έννομη σχέση δημόσιου διοικητικού δικαίου. Αντικείμενο Διοικητικού Δικαίου Διοίκηση

Διοικητικό Δίκαιο Ι. Μαθητική σχέση έννομη σχέση δημόσιου διοικητικού δικαίου. Αντικείμενο Διοικητικού Δικαίου Διοίκηση Διοικητικό Δίκαιο Ι Διοικητικό Δίκαιο: Κομμάτι δικαίου που μας συνοδεύει από τη γέννηση μέχρι το θάνατο μας. Είναι αδύνατον να μην βρεθούμε μέσα σε έννομες σχέσεις διοικητικού δικαίου. Μαθητική σχέση έννομη

Διαβάστε περισσότερα

Εισαγωγή στο Δίκαιο και Συνταγματικό Δίκαιο

Εισαγωγή στο Δίκαιο και Συνταγματικό Δίκαιο ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ: ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΚΑΙ ΟΡΓΑΝΙΣΜΩΝ ΘΕΜΑΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ: ΔΕΟ 10 ΑΡΧΕΣ ΔΙΚΑΙΟΥ ΚΑΙ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ Εισαγωγή στο Δίκαιο και Συνταγματικό Δίκαιο ΛΙΝΑ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ ΜΕΛΟΣ ΣΕΠ ΕΑΠ ΑΝ. ΚΑΘΗΓΗΤΗΡΙΑ ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΟΥ

Διαβάστε περισσότερα

Η ΑΡΧΗ ΤΗΣ ΝΟΜΙΜΟΤΗΤΑΣ ΩΣ ΣΥΝΕΠΕΙΑ ΤΗΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΚΡΑΤΟΥΣ ΙΚΑΙΟΥ

Η ΑΡΧΗ ΤΗΣ ΝΟΜΙΜΟΤΗΤΑΣ ΩΣ ΣΥΝΕΠΕΙΑ ΤΗΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΚΡΑΤΟΥΣ ΙΚΑΙΟΥ Η ΑΡΧΗ ΤΗΣ ΝΟΜΙΜΟΤΗΤΑΣ ΩΣ ΣΥΝΕΠΕΙΑ ΤΗΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΚΡΑΤΟΥΣ ΙΚΑΙΟΥ Καθορίζοντας το γενικό περιεχόµενο ενός δικαιώµατος, µε διατάξεις δικαίου στο πλαίσιο γενικής σχέσης, προσδιορίζονται τα ανώτατα όρια άσκησης

Διαβάστε περισσότερα

Το Συνταγματικό Δίκαιο και το Σύνταγμα. 3. Η παραγωγή του Συντάγματος και των συνταγματικών κανόνων

Το Συνταγματικό Δίκαιο και το Σύνταγμα. 3. Η παραγωγή του Συντάγματος και των συνταγματικών κανόνων Εισαγωγή στο Διεθνές και Ευρωπαϊκό Δίκαιο Α εξάμηνο 2015/2016 Ν. Κανελλοπούλου Αναπλ. Καθηγ. Συνταγματικού Δικαίου Το Συνταγματικό Δίκαιο και το Σύνταγμα Διάγραμμα του μαθήματος της Δευτέρας 7/12/2015

Διαβάστε περισσότερα

Γεωργία Καζάκου, ΠΕ09. Οικονομολόγος. Πολιτική Παιδεία. Β Τάξη Γενικού Λυκείου

Γεωργία Καζάκου, ΠΕ09. Οικονομολόγος. Πολιτική Παιδεία. Β Τάξη Γενικού Λυκείου Πολιτική Παιδεία Β Τάξη Γενικού Λυκείου 1 ΚΕΦΑΛΑΙΟ 2ο Η ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΤΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ 2.5 ΙΣΟΖΥΓΙΟ: ΠΛΕΟΝΑΣΜΑΤΙΚΟ Ή ΕΛΛΕΙΜΜΑΤΙΚΟ 2 2.5 Ισοζύγιο: Πλεονασματικό ή ελλειμματικό 1/6 Ισοζύγιο διεθνών πληρωμών ή πληρωμών

Διαβάστε περισσότερα

ΣΧΕΔΙΑΓΡΑΜΜΑ ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΑ

ΣΧΕΔΙΑΓΡΑΜΜΑ ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΑ ΣΧΕΔΙΑΓΡΑΜΜΑ ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΑ Ο λόγος που ο Αριστοτέλης μελέτησε την έννοια της αρετής στα Ηθικά Νικομάχεια είναι γιατί αυτή αποτελεί προϋπόθεση όχι μόνο για την ευδαιμονία του ατόμου αλλά και ολόκληρης

Διαβάστε περισσότερα

ΤΕΣΤ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΓΝΩΣΕΩΝ (TEL)

ΤΕΣΤ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΓΝΩΣΕΩΝ (TEL) ΤΕΣΤ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΓΝΩΣΕΩΝ (TEL) 1. Κατά τους οικονομολόγους ποιο από τα παρακάτω είναι ένας παραγωγικός συντελεστής; I. Μια κοινή μετοχή μιας εταιρείας υπολογιστών. II. Ένα εταιρικό ομόλογο μιας πετρελαϊκής

Διαβάστε περισσότερα

ΠΙΝΑΚΑΣ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΩΝ

ΠΙΝΑΚΑΣ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΩΝ ΠΙΝΑΚΑΣ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΩΝ Πρόλογος... VII Συντομογραφίες...XXI Εισαγωγή Ι. Η έννοια του δικαίου... 1 1. Ορισμός του κανόνα δικαίου... 1 2. Τα χαρακτηριστικά του κανόνα δικαίου... 2 II. Η διαίρεση του δικαίου...

Διαβάστε περισσότερα

θέμα: Η ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΗ ΡΥΘΜΙΣΗ ΤΩΝ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΩΝ ΑΡΧΩΝ Α. Εισαγωγή -λόγοι δημιουργίας ΑΔΑ -οι ΑΔΑ πριν τη συνταγματική αναθεώρηση του 2001

θέμα: Η ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΗ ΡΥΘΜΙΣΗ ΤΩΝ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΩΝ ΑΡΧΩΝ Α. Εισαγωγή -λόγοι δημιουργίας ΑΔΑ -οι ΑΔΑ πριν τη συνταγματική αναθεώρηση του 2001 ΣΧΟΛΗ ΝΟΜΙΚΩΝ,ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΤΜΗΜΑ ΝΟΜΙΚΗΣ Π.Μ.Σ ΔΗΜΟΣΙΟΥ ΔΙΚΑΙΟΥ μάθημα: Συνταγματικό Δίκαιο διδάσκοντες: Ανδρ. Δημητρόπουλος, καθηγητής, Θ. Αντωνίου, επ. καθηγήτρια εισήγηση: Παναγιώτα

Διαβάστε περισσότερα

Συνταγματικό Δίκαιο Ασκήσεις

Συνταγματικό Δίκαιο Ασκήσεις Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης Συνταγματικό Δίκαιο Λίνα Παπαδοπούλου Νομική Α.Π.Θ. Θεσσαλονίκη, Οκτώβριος 2013 Άδειες Χρήσης Το παρόν εκπαιδευτικό υλικό υπόκειται σε άδειες χρήσης Creative Commons.

Διαβάστε περισσότερα

1. Σκοπός της οικονομικής ανάπτυξης είναι η αύξηση του εισοδήματος των εργαζομένων.

1. Σκοπός της οικονομικής ανάπτυξης είναι η αύξηση του εισοδήματος των εργαζομένων. ΑΘ. ΧΑΡΙΤΩΝΙΔΗΣ : ΑΡΧΕΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΘΕΩΡΙΑΣ ΕΠΑΛ 1 ΚΕΦΑΛΑΙΟ 1Ο : ΒΑΣΙΚΕΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ ΕΝΝΟΙΕΣ 1.1. ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΣΩΣΤΟΥ ΛΑΘΟΥΣ Στις παρακάτω ερωτήσεις να σημειώσετε το χαρακτηρισμό Σ (σωστό) ή Λ (λάθος). 1.

Διαβάστε περισσότερα

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΝΩΤΕΡΗΣ ΚΑΙ ΑΝΩΤΑΤΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ ΠΑΓΚΥΠΡΙΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ 2019

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΝΩΤΕΡΗΣ ΚΑΙ ΑΝΩΤΑΤΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ ΠΑΓΚΥΠΡΙΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ 2019 ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΝΩΤΕΡΗΣ ΚΑΙ ΑΝΩΤΑΤΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ ΠΑΓΚΥΠΡΙΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ 2019 ΜΑΘΗΜΑ: ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ (24) ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ ΚΑΙ ΩΡΑ ΕΞΕΤΑΣΗΣ: Πέμπτη, 6 Ιουνίου 2019 08:00-11:00

Διαβάστε περισσότερα

ΠΟΛΙΤΙΚΉ ΠΑΙΔΕΙΑ. Α Γενικού Λυκείου και ΕΠΑ.Λ. Καζάκου Γεωργία, ΠΕ09 Οικονομολόγος

ΠΟΛΙΤΙΚΉ ΠΑΙΔΕΙΑ. Α Γενικού Λυκείου και ΕΠΑ.Λ. Καζάκου Γεωργία, ΠΕ09 Οικονομολόγος 1 ΠΟΛΙΤΙΚΉ ΠΑΙΔΕΙΑ Α Γενικού Λυκείου και ΕΠΑ.Λ. 2 ΚΕΦΑΛΑΙΟ 10 Ο ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑ 10.4 Κοινωνική ευθύνη των επιχειρήσεων 10.4 ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΕΥΘΥΝΗ ΤΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ 1/15 Κοινωνία Επιχείρηση

Διαβάστε περισσότερα

Πολιτική Παιδεία Α Γενικού Λυκείου. Απαντήσεις στα θέματα της Τράπεζας Θεμάτων

Πολιτική Παιδεία Α Γενικού Λυκείου. Απαντήσεις στα θέματα της Τράπεζας Θεμάτων Πολιτική Παιδεία Α Γενικού Λυκείου Απαντήσεις στα θέματα της Τράπεζας Θεμάτων Συγγραφέας: Κατερίνα Νικολακοπούλου ΘΕΜΑΤΑ [12014-12977] Χρησιμοποιήστε τους σελιδοδείκτες (bookmarks) στο αριστερό μέρος της

Διαβάστε περισσότερα

ΕΝ ΕΙΚΤΙΚΑ ΠΑΡΑ ΕΙΓΜΑΤΑ ΚΡΙΤΗΡΙΩΝ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ

ΕΝ ΕΙΚΤΙΚΑ ΠΑΡΑ ΕΙΓΜΑΤΑ ΚΡΙΤΗΡΙΩΝ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ ΕΝ ΕΙΚΤΙΚΑ ΠΑΡΑ ΕΙΓΜΑΤΑ ΚΡΙΤΗΡΙΩΝ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ 1ο Παράδειγµα κριτηρίου αξιολόγησης (µάθηµα της ηµέρας) Σκοπός της εξέτασης: Η αξιολόγηση της γνώσης του µαθητή σχετικά µε το περιεχόµενο της παραγράφου 1.6:

Διαβάστε περισσότερα

ΠΟΛΙΤΕΣ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ ΔΗΜΟΣΙΑ ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ

ΠΟΛΙΤΕΣ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ ΔΗΜΟΣΙΑ ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ ΠΟΛΙΤΕΣ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ ΔΗΜΟΣΙΑ ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ ΣΗΜΕΡΑ ΣΤΙΣ / / / ΕΜΕΙΣ ΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ, ΚΑΤΑΘΕΤΟΥΜΕ ΤΟ ΠΑΡΟΝ ΕΓΓΡΑΦΟ ΣΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ ΚΑΙ ΣΤΟΥΣ ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΙΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ,

Διαβάστε περισσότερα

Ενότητα 20 - Από την έξωση του Όθωνα (1862) έως το κίνημα στο Γουδί (1909) Ιστορία Γ Γυμνασίου. Η άφιξη του βασιλιά Γεωργίου του Α.

Ενότητα 20 - Από την έξωση του Όθωνα (1862) έως το κίνημα στο Γουδί (1909) Ιστορία Γ Γυμνασίου. Η άφιξη του βασιλιά Γεωργίου του Α. Ενότητα 20 - Από την έξωση του Όθωνα (1862) έως το κίνημα στο Γουδί (1909) Ιστορία Γ Γυμνασίου Η άφιξη του βασιλιά Γεωργίου του Α. Χρονολόγιο 1844: Συνταγματική μοναρχία (σύνταγμα) 1862: Έξωση του Όθωνα

Διαβάστε περισσότερα

ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΔΕΚΑΤΟ ΤΑ ΔΗΜΟΣΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ

ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΔΕΚΑΤΟ ΤΑ ΔΗΜΟΣΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΔΕΚΑΤΟ ΤΑ ΔΗΜΟΣΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ 1. Τι πρέπει να κατανοήσει ο μαθητής Όπως αναφέρθηκε στο πρώτο κεφάλαιο, το κράτος είναι μια ισχυρότατη οντότητα που θέτει το θεσμικό πλαίσιο μέσα στο οποίο αναπτύσσεται

Διαβάστε περισσότερα

ΤΕΛΟΣ 1ΗΣ ΑΠΟ 4 ΣΕΛΙ ΕΣ

ΤΕΛΟΣ 1ΗΣ ΑΠΟ 4 ΣΕΛΙ ΕΣ ΑΡΧΗ 1ΗΣ ΣΕΛΙ ΑΣ ΝΕΟ ΣΥΣΤΗΜΑ Γ ΗΜΕΡΗΣΙΩΝ ΠΑΝΕΛΛΑ ΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ HMEΡΗΣΙΩΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΩΝ ΛΥΚΕΙΩΝ ΠΕΜΠΤΗ 26 ΜΑΪΟΥ 2016 ΕΞΕΤΑΖΟΜΕΝΟ ΜΑΘΗΜΑ: ΑΡΧΕΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΘΕΩΡΙΑΣ ΣΥΝΟΛΟ ΣΕΛΙ ΩΝ: ΤΕΣΣΕΡΙΣ (4) ΘΕΜΑ Α 1

Διαβάστε περισσότερα

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 1: Η ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΤΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΑΣ

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 1: Η ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΤΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΑΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΠΑΙΔΕΙΑ Β ΛΥΚΕΙΟΥ ΓΕΝΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΕΦΑΛΑΙΟ 1: Η ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΤΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΑΣ 2 ΜΑΘΗΜΑ 1 ο : ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΠΟΙΗΣΗ - 1.1, 1.2. «Διαδικασία ένταξης και ενσωμάτωσης του ατόμου σε ένα κοινωνικό σύνολο, μέσω

Διαβάστε περισσότερα

ΒΟΥΛΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΕΙΔΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΒΟΥΛΗΣ Αριθμ. Πρωτ.:. S L Q J... Ημερομ. \ z q a 5 ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

ΒΟΥΛΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΕΙΔΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΒΟΥΛΗΣ Αριθμ. Πρωτ.:. S L Q J... Ημερομ. \ z q a 5 ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΒΟΥΛΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΕΙΔΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΒΟΥΛΗΣ Αριθμ. Πρωτ.:. S L Q J... Ημερομ. \ z q a 5 ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ Κ.Ο. ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗΣ ΣΥΜΠΑΡΑΤΑΞΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΘΕΩΡΗΣΗ ΤΟΥ ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΟΣ Άρθρο 3 - Σχέσεις Εκκλησίας -

Διαβάστε περισσότερα

Πολιτική Οικονομία Ενότητα 02

Πολιτική Οικονομία Ενότητα 02 ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΑΝΟΙΚΤΑ ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ Ενότητα 02: Αγαθά, οικονομικό κύκλωμα και ο ρόλος του κράτους Πολυξένη Ράγκου Άδειες Χρήσης Το παρόν εκπαιδευτικό υλικό υπόκειται σε άδειες

Διαβάστε περισσότερα

γ Να συγκαλεί το Συμβούλιο πολιτικών Αρχηγών δ. Να προκηρύσσει δημοψήφισμα για. ε. Να απευθύνει διαγγέλματα

γ Να συγκαλεί το Συμβούλιο πολιτικών Αρχηγών δ. Να προκηρύσσει δημοψήφισμα για. ε. Να απευθύνει διαγγέλματα 1 ΑΝΑΘΕΩΡΗΣΗ ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΟΣ 2017 Πρόσφορες απαντήσεις για καλύτερη Δημοκρατία. Α. Θεσμική Ανασυγκρότηση.. Πρόεδρος Δημοκρατίας. 1) Η εκλογή του Προέδρου.. α β. Απευθείας από το λαό γ δ 2) Ο έλεγχος του Προέδρου

Διαβάστε περισσότερα

Δρ. Αικατερίνη Γριμάνη Αρχές Οικονομικής ΙΙ

Δρ. Αικατερίνη Γριμάνη Αρχές Οικονομικής ΙΙ Δρ. Αικατερίνη Γριμάνη Αρχές Οικονομικής ΙΙ Μέτρηση οικονομικής επιτυχίας Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν (ΑΕΠ): μετρά συγχρόνως (α) το συνολικό εισόδημα που έχει αποκτηθεί από την παραγωγή του μέσα στην οικονομία

Διαβάστε περισσότερα

ΑΡΧΗ 1ΗΣ ΣΕΛΙΔΑΣ ΝΕΟ ΣΥΣΤΗΜΑ Γ ΗΜΕΡΗΣΙΩΝ

ΑΡΧΗ 1ΗΣ ΣΕΛΙΔΑΣ ΝΕΟ ΣΥΣΤΗΜΑ Γ ΗΜΕΡΗΣΙΩΝ ΑΡΧΗ 1ΗΣ ΣΕΛΙΔΑΣ ΝΕΟ ΣΥΣΤΗΜΑ Γ ΗΜΕΡΗΣΙΩΝ ΕΠΑΝΑΛΗΠΤΙΚΕΣ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ HMEΡΗΣΙΩΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΩΝ ΛΥΚΕΙΩΝ ΔΕΥΤΕΡΑ 27 ΙΟΥΝΙΟΥ 2016 ΕΞΕΤΑΖΟΜΕΝΟ ΜΑΘΗΜΑ: ΑΡΧΕΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΘΕΩΡΙΑΣ ΣΥΝΟΛΟ ΣΕΛΙΔΩΝ: ΤΕΣΣΕΡΙΣ

Διαβάστε περισσότερα

ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΠΑΙΔΕΙΑ. 2ος Τόμος. Β Τάξη Γενικού Λυκείου

ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΠΑΙΔΕΙΑ. 2ος Τόμος. Β Τάξη Γενικού Λυκείου ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΠΑΙΔΕΙΑ 2ος Τόμος Β Τάξη Γενικού Λυκείου «Η δημοκρατία μας αυτοκαταστρέφεται διότι κατεχράσθη το δικαίωμα της ελευθερίας και της ισότητας, διότι έμαθε τους πολίτες να θεωρούν την αυθάδεια ως δικαίωμα,

Διαβάστε περισσότερα

Εισαγωγή στη Δημόσια Οικονομική

Εισαγωγή στη Δημόσια Οικονομική Εισαγωγή στη Δημόσια Οικονομική Τι είναι η δημόσια οικονομική Η Δημόσια Οικονομική μελετά το ρόλο του δημόσιου τομέα, του κράτους δηλαδή στην οικονομία. Βασική έμφαση δίνεται στο ρόλο των δημόσιων δαπανών

Διαβάστε περισσότερα

ΓΡΑΦΕΙΟ ΠΡΟΕΔΡΟΥ. Δελτίο Τύπου Θέσεις και προτάσεις των Επιμελητηρίων ενόψει της Συνταγματικής Αναθεώρησης

ΓΡΑΦΕΙΟ ΠΡΟΕΔΡΟΥ. Δελτίο Τύπου Θέσεις και προτάσεις των Επιμελητηρίων ενόψει της Συνταγματικής Αναθεώρησης Κέρκυρα 31/3/2017 ΓΡΑΦΕΙΟ ΠΡΟΕΔΡΟΥ Δελτίο Τύπου Θέσεις και προτάσεις των Επιμελητηρίων ενόψει της Συνταγματικής Αναθεώρησης Ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Κέρκυρας κ. Γεώργιος Π. Χονδρογιάννης, ο οποίος

Διαβάστε περισσότερα

ΕΘΝΙΚΟ ΚΑΙ ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ. Μεταπτυχιακό Δίπλωμα Δημοσίου Δικαίου

ΕΘΝΙΚΟ ΚΑΙ ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ. Μεταπτυχιακό Δίπλωμα Δημοσίου Δικαίου ΕΘΝΙΚΟ ΚΑΙ ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ Μεταπτυχιακό Δίπλωμα Δημοσίου Δικαίου Μάθημα : Συνταγματικό Δίκαιο Διδάσκων : Ανδρέας Δημητρόπουλος Το Πολωνικό Σύνταγμα της 2ας Απριλίου 1997 Επιμέλεια Εργασίας

Διαβάστε περισσότερα

ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ TΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ

ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ TΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ TΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ ΣΗΜΕΡΑ ΣΤΙΣ / / / ΕΜΕΙΣ ΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ, ΚΑΤΑΘΕΤΟΥΜΕ ΤΟ ΠΑΡΟΝ ΕΓΓΡΑΦΟ ΣΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ ΚΑΙ ΣΤΟΥΣ ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΙΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ, ΤΟ

Διαβάστε περισσότερα

ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΠΑΙΔΕΙΑ. Α Γενικού Λυκείου και ΕΠΑ.Λ. Καζάκου Γεωργία, ΠΕ09 Οικονομολόγος

ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΠΑΙΔΕΙΑ. Α Γενικού Λυκείου και ΕΠΑ.Λ. Καζάκου Γεωργία, ΠΕ09 Οικονομολόγος 1 ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΠΑΙΔΕΙΑ Α Γενικού Λυκείου και ΕΠΑ.Λ. 2 Η ΚΟΙΝΩΝΙΑ, Η ΠΟΛΙΤΕΙΑ ΚΑΙ Η ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ Κεφάλαιο 1 ο 1.1 ΆΝΘΡΩΠΟΣ: ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ, ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΟΝ 1/6 Ο άνθρωπος είναι από τη φύση του πολιτικό,

Διαβάστε περισσότερα

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΕΣ ΛΥΣΕΙΣ

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΕΣ ΛΥΣΕΙΣ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΝΩΤΕΡΗΣ ΚΑΙ ΑΝΩΤΑΤΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ ΠΑΓΚΥΠΡΙΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ 2013 Μάθημα: ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ Ημερομηνία και ώρα εξέτασης: Δευτέρα, 3 Ιουνίου 2013

Διαβάστε περισσότερα

Ερώτηση:Ποιοι παράγοντες καθορίζουν τη μορφή της αγοράς ;

Ερώτηση:Ποιοι παράγοντες καθορίζουν τη μορφή της αγοράς ; Ερώτηση:Ποιοι παράγοντες καθορίζουν τη μορφή της αγοράς ; Απάντηση: Η μορφή της αγοράς καθορίζεται από μια σειρά παραγόντων. Οι σπουδαιότεροι από τους παράγοντες αυτούς είναι οι εξής: Πρώτον, ο αριθμός

Διαβάστε περισσότερα

ΑΡΧΗ 1ΗΣ ΣΕΛΙ ΑΣ ΟΜΑ Α Α

ΑΡΧΗ 1ΗΣ ΣΕΛΙ ΑΣ ΟΜΑ Α Α ΑΡΧΗ 1ΗΣ ΣΕΛΙ ΑΣ ΠΑΝΕΛΛΑ ΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΗΜΕΡΗΣΙΩΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΩΝ ΛΥΚΕΙΩΝ (ΟΜΑ Α Α ) ΚΑΙ ΜΑΘΗΜΑΤΩΝ ΕΙ ΙΚΟΤΗΤΑΣ ΗΜΕΡΗΣΙΩΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΩΝ ΛΥΚΕΙΩΝ (ΟΜΑ Α Β ) ΠΕΜΠΤΗ 4 ΙΟΥΝΙΟΥ 2009 ΕΞΕΤΑΖΟΜΕΝΟ ΜΑΘΗΜΑ: ΑΡΧΕΣ

Διαβάστε περισσότερα

ΑΓΡΟΤΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΓΕΩΠΟΝΙΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ. Αγροτική Πολιτική 8 ου Εξαμήνου ΤΜΗΜΑ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ & ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ

ΑΓΡΟΤΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΓΕΩΠΟΝΙΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ. Αγροτική Πολιτική 8 ου Εξαμήνου ΤΜΗΜΑ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ & ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΑΓΡΟΤΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΓΕΩΠΟΝΙΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ ΤΜΗΜΑ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ & ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ Αγροτική Πολιτική 8 ου Εξαμήνου Η χρησιμότητα του μαθήματος Η κατανόηση του «σκηνικού» πίσω από τη διαμόρφωση της

Διαβάστε περισσότερα

ΣΧΟΛΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΤΜΗΜΑ ΟΡΓΑΝΩΣΗΣ ΚΑΙ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΜΑΚΡΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΘΕΩΡΙΑ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΔΙΔΑΣΚΩΝ: ΘΑΝΑΣΗΣ ΚΑΖΑΝΑΣ

ΣΧΟΛΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΤΜΗΜΑ ΟΡΓΑΝΩΣΗΣ ΚΑΙ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΜΑΚΡΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΘΕΩΡΙΑ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΔΙΔΑΣΚΩΝ: ΘΑΝΑΣΗΣ ΚΑΖΑΝΑΣ ΣΧΟΛΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΤΜΗΜΑ ΟΡΓΑΝΩΣΗΣ ΚΑΙ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΜΑΚΡΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΘΕΩΡΙΑ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΔΙΔΑΣΚΩΝ: ΘΑΝΑΣΗΣ ΚΑΖΑΝΑΣ Δημοσιονομική πολιτική Η επέμβαση του κράτους γίνεται με τη μεταβολή

Διαβάστε περισσότερα

ΚΥΠΡΙΑΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΤΕΣΤ ΓΝΩΣΕΩΝ

ΚΥΠΡΙΑΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΤΕΣΤ ΓΝΩΣΕΩΝ ΝΕΟΡΑΜΑ ΚΥΠΡΙΑΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΤΕΣΤ ΓΝΩΣΕΩΝ 1. Υπογραμμίστε τα λάθη: ΚΑΘΗΚΟΝΤΑ ΚΑΙ ΑΡΜΟΔΙΟΤΗΤΕΣ ΤΗΣ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑΣ: -Διατήρηση του νόμου, της τάξης και της ειρήνης εν καιρό πολέμου -Πρόληψη και εξιχνίαση εγκλημάτων

Διαβάστε περισσότερα

ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΑΝΟΙΧΤΑ ΑΚΑΔΗΜΑΙΚΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ. Διάλεξη 11 η. Κυριάκος Κυριαζόπουλος, Επίκουρος Καθηγητής Τμήμα Νομικής ΑΠΘ

ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΑΝΟΙΧΤΑ ΑΚΑΔΗΜΑΙΚΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ. Διάλεξη 11 η. Κυριάκος Κυριαζόπουλος, Επίκουρος Καθηγητής Τμήμα Νομικής ΑΠΘ ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΑΝΟΙΧΤΑ ΑΚΑΔΗΜΑΙΚΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ Διάλεξη 11 η Κυριάκος Κυριαζόπουλος, Επίκουρος Καθηγητής ΑΠΘ Άδειες Χρήσης Το παρόν εκπαιδευτικό υλικό υπόκειται σε άδειες χρήσης Creative

Διαβάστε περισσότερα