KM 950: Αεροβικός χορός- οργάνωση-μεθοδολογία. Διάλεξη4η : Ορολογία βημάτων αεροβικού χορού

Μέγεθος: px
Εμφάνιση ξεκινά από τη σελίδα:

Download "KM 950: Αεροβικός χορός- οργάνωση-μεθοδολογία. Διάλεξη4η : Ορολογία βημάτων αεροβικού χορού"

Transcript

1 ΕΠΕΑΕΚ ΑΝΑΜΟΡΦΩΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΣΠΟΥΔΩΝ ΤΟΥ Τ.Ε.Φ.Α.Α.ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΑΥΤΕΠΙΣΤΑΣΙΑ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΕΠΙΣΤΗΜΗΣ ΦΥΣΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ & ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ KM 950: Αεροβικός χορός- οργάνωση-μεθοδολογία. Διάλεξη4η : Ορολογία βημάτων αεροβικού χορού Κωνσταντίνα Καραδήμου Ε.Ε.ΔΙ.Π - Τ.Ε.Φ.Α.Α. Πανεπιστημίου Θεσσαλίας

2 Σκοπός Η εκμάθηση ης ορολογίας των βημάτων του αεροβικού χορού όπως απαντώνται στη διεθνή βιβλιογραφία, για την καλύτερη επικοινωνία μεταξύ δασκάλου και ασκούμενων

3 Περιεχόμενα Ορολογία των βημάτων του αεροβικού χορού Βήματα από άλλες κατηγορίες άθλησης που χρησιμοποιούνται στον αεροβικό χορό

4 Είδη βημάτων αεροβικού χορού Τα βήματα Low-impact ή χαμηλής κρούσης όπου το ένα πόδι παραμένει πάντα στο έδαφος και οι δυνάμεις πρόσκρουσης είναι χαμηλές. Ενδείκνυται για όλες τις ηλικίες Τα βήματα Hi-impact ή υψηλής κρούσης όπου οι δυνάμεις πρόσκρουσης στο έδαφος είναι υψηλότερες. Ενδείκνυται μόνο για νεαρές ηλικίες, γυμνασμένα άτομα και ελεγχόμενα.

5 Βασικά βήματα αεροβικού χορού LOW IMPACT 1.march Βασικό βήμα march ή επιτόπιο βάδην είναι το βήμα με το οποίο ξεκινάμε τον αεροβικό χορό. Χρησιμοποιείται επίσης στα περάσματα από το ένα βήμα στο άλλο Εκτελείται σε ρυθμό 2/4.

6 2. Step-touch Βήμα στο πλάι και κλείσιμο. Εκτελείται σε ρυθμό 2/4. Από τα σημαντικότερα βήματα για ξεκίνημα ή περάσματα από μια ρουτίνα σε μια άλλη.

7 3. Τouch - out Άγγιγμα του ποδιού στο πλάι και κλείσιμο. Ο ρυθμός εκτέλεσης είναι 2/4

8 4. Knee lift Άρση του γονάτου μέχρι 90 ο στο ένα πόδι - ενώ το άλλο πόδι είναι σε επαφή με το έδαφος - κλείσιμο. Εκτελείται σε ρυθμό 2/4. Όταν επαναλαμβάνεται συνεχόμενα η κίνηση σε διαδοχικούς χρόνους με τα δύο πόδια τα βήματα λέγονται skipping και ανήκουν στην κατηγορία των υψηλής κρούσης βημάτων.

9 5. kick Άρση του ποδιού τεντωμένο και κλείσιμο. Εκτελείται σε ρυθμό 2/4. Το ίδιο μπορεί να εκτελεστεί και με πλάγια άρση του ποδιού και ονομάζεται side lift.

10 6. Lunge Έκταση του ποδιού πίσω με ταυτόχρονη ελαφριά κλίση του κορμού μπροστά και κλείσιμο. Η άσκησημπορείνα γίνει και με απαγωγή του ποδιού στο πλάι.

11 7. Twist Περιστροφή του κορμού αριστερά δεξιά πατώντας στιςμύτεςτωνποδιών. Εκτελείται σε ρυθμό 2/4. Εκτελείται και με αναπήδηση.

12 8. Grapevine Ξεκινά με πλάγιο βήμα, σταύρωμα του άλλου ποδιού πίσω ξανά βήμα του πρώτου ποδιού στο πλάι και κλείσιμο. Εκτελείται σε ρυθμό 4/4 διότι χρειάζονται 4 χρόνοι να ολοκληρωθεί το βήμα

13 High impact 1.Jogging Επιτόπιο τροχάδην. Εκτελείται σε ρυθμό 2/4

14 2. Knee lift Εκτελείται με άρση του γονάτου και ταυτόχρονη αναπήδηση. Όταν εκτελεστεί διαδοχικά χωρίς κλείσιμο των ποδιών στην αρχική θέση έχουμε το hopping. Ρυθμός εκτέλεσης 2/4.

15 3. Kick Άρση του ποδιού τεντωμένο μπροστά, με ταυτόχρονη αναπήδηση. Το ίδιο βήμα μπορεί να εκτελεστεί με άρση του ποδιού στο πλάι (side lift) ήπίσω. Ρυθμός εκτέλεσης 2/4.

16 4. Lunge Εκτελείται με έκταση του ποδιού πίσω και ταυτόχρονη αναπήδηση. Ρυθμός εκτέλεσης 2/4.

17 5.Jumping jack Άνοιγμα και κλείσιμο των ποδιών στο πλάι στο μετωπιαίο επίπεδο. Ρυθμός εκτέλεσης 2/4.

18 Άλλα βήματα Ο αεροβικός χορός δεν στηρίζεται μόνο στα βασικά βήματα αλλά δανείζεται βήματα και κινήσεις από όλα τα χορευτικά είδη: κλασσικό χορό, jazz, παραδοσιακό, latin, Ευρωπαϊκούς κ.α. Τέτοια βήματα είναι το chasse, mambo, salsa, κλπ.

19 Επίσης δανείζεται κινήσεις από άλλα σπορ όπως π.χ., στροφή pivot από την καλαθόσφαιρα ή τη θέση squat από την άρση βαρών Γενικά η ποικιλία των βημάτων που χρησιμοποιούνται στον αεροβικό χορό εξαρτάται από τη φαντασία του δασκάλου, την ικανότητα των ασκούμενων καθώς και το ύφος της μουσικής που επιλέγεται.

20 Χρήση των χεριών Τα χέρια έχουν σημαντική συμμετοχή στον αεροβικό χορό. Συμπληρώνουν την εικόνα, αυξάνουν τη νευρομυϊκή συναρμογή και το κυριότερο σε low impact αερόβια προγράμματα συμβάλλουν στην ένταση της άσκησης αυξάνοντας τον καρδιακό σφυγμό. (Caroll et al. 1991,Darby et al.1995,schaeffer-gerschutz et al.,2000) Σε προγράμματα high impact και σε νεαρές ηλικίες η χρήση των χεριών σε διαφορετικά επίπεδα (πάνω από τον ώμο ή κάτω από τον ώμο) φάνηκε ότι δεν συμβάλλει στην ένταση της άσκησης ( Pollatou et al.2004).

21 Βασικέςκινήσειςκαιθέσειςτων χεριών(ace 1993) Απλή άρση του χεριών (arms up): ταυτόχρονη ή διαδοχική άρση μπορεί να εκτελείται στο μετωπιαίο επίπεδο ή στο προσθοπίσθιο επίπεδο. Πεταλούδα (butterfly): μεταφορά των χεριών από ώμο σε ώμο. Σταύρωματωνχεριώνμπροστά(cross arms in front) σε διάφορα ύψη (κοιλιά, στήθος, κεφάλι)

22 Περιφορές των χεριών (arms rotation) στο μετωπιαίο στο εγκάρσιο ή στο προσθοπίσθιο επίπεδο κίνησης με την ίδια ή αντίθετη φορά. Γροθιές μπροστά (punches) σε διάφορα ύψη Χέρια στους γοφούς (hand on hips) Χέρια στο πλάι (arms at side)

23 Χρησιμότητα Σε τι μας χρησιμεύουν οι προαναφερθείσες πληροφορίες σχετικά με την καλύτερη σπουδή και γνώση του αεροβικού χορού;

24 Επίλογος Η γνώση της ορολογίας στον αεροβικό χορό είναι ουσιώδες και βασικό στοιχείο επικοινωνίας του δασκάλου με τους ασκούμενους.

25 Βιβλιογραφία American council on Exercise (1993). Aerobics Instructors Manual.Reebok University Press, Boston MA. Boccato, S., Pistilli, C.(1995) La Ginnastica Aerobica. Societa Stampa Sportiva- ROMA Carroll,MW, Otto,RM, Wygand,J.(1991) The metabolic cost of two ranges of arm position height with and without hand weights during low impact aerobic dance. Res Q Exerc Sport. Dec;62(4): Darby, L.A., Browder,K.,D.,Revves, B.,D.(1995)The effects of cadence, impact, and step on physiological responses to aerobic dance exercise. Res Q Exerc Sport. Sep;66(3):231-8 Pollatou E., Karadimou K., Gerodimos V. (2004) The effect of three ranges of arm position in heart rate during high impact aerobic ddance. Proceedings of Pre-Olympic Congress. Thessaloniki Schaeffer-Gerschutz S.,A., Darby, L.A., Browder,K.,D.,(2000) Differentiated ratings perceived exertion and physiological responses during aerobic dance steps by impact/type of arm movement. Percept Mot Skills. Apr;90(2):